Hogyan segítsük családtagjainkat, ismerőseinket, környezetünket az internet előnyeinek megismerésében és hasznosításában?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hogyan segítsük családtagjainkat, ismerőseinket, környezetünket az internet előnyeinek megismerésében és hasznosításában?"

Átírás

1 Hogyan segítsük családtagjainkat, ismerőseinket, környezetünket az internet előnyeinek megismerésében és hasznosításában?

2 Ön, aki már ismeri és használja az internetet, természetes, hogy bármilyen élethelyzetben, probléma esetén ennek segítségével keresi a megoldást. Ezért talán szokatlan lehet Önnek, hogy mások idegenkednek a számítógép és internet használattól, és azok hasznosságára külön szükséges felhívni a figyelmüket. Ahogy a oldalon is olvasható, a 15 éven felüli magyar lakosság közel fele nem szívesen használ IKT eszközöket (még a fiatalok egy része sem). Ennek okai az érdektelenség, az előítéletek, de legfőképpen a tudáshiány. Nincs rá igénye az adott személynek, mert nem tudja, milyen előnyökkel jár. Ezért az NFM Infokommunikációs Államtitkársága közös összefogást kezde ményez az aktív internethasználókkal, hiszen segítségükkel gyorsabban és hatékonyabban találhatóak meg azok, akik eddig nem voltak részesei a digitális világnak. Különösen fontos a segítség például az idősebb korosztály esetében, akik számára sokszor a család jelenti az egyetlen kapcsolatot a világgal. Az internet segítségével ez szorosabbá válhat, számukra is kinyílik a világ, aktívabban élhetik meg időskorukat, és online közösségek tagjaivá válhatnak. Ha valakinek a családjában olyan munkanélküli személy van, aki előtt az internetes álláskeresés nem ismert, ezzel lehet ösztönözni az internet használatára. A két kiragadott példa mellett biztos Önnek is eszébe jutott már olyan személy, akinek segíthet! A továbbiakban arról írunk, milyen módon érdemes ezt megtenni. A digitális írástudatlanság társadalmi és gazdasági probléma is. Az informatika a gazdasági növekedés egyik katalizátora, jövőbeni munkahelyek megteremtője, de mindez nem tud érvényesülni, amíg maga az ember nem válik felhasználóvá. Enélkül elmarad az általa elérhető egyéni és összességében nemzeti haszon. Az Ön szerepe kiemelt jelentőségű, hiszen minden egyes, Ön által digitálisan írástudóvá váló személy hozzájárul hazánk fejlődéséhez! Tudatos, felelős állampolgárként Ön is részesévé válhat ennek a folyamatnak. Ezért ajánljuk szíves figyelmébe honlapunk információi mellett az alábbi, rövid anyagot, amely segítséget nyújt abban, hogy Ön legyen az, aki családját és tágabb környezetét bevonja az információs társadalomba.

3 Természetesen nem várható el senkitől, hogy profi informatika tanár legyen, ha az érdeklődés felkeltése után a célszemély tanulni szeretne. Sokakat a családjuk tanít meg internetezni, de sokszor abba is marad a próbálkozás, mert vagy idő, vagy türelem nincs családtagjainkat gyakoroltatni. Ők pedig a kudarcok után nem akarnak szégyenben maradni több esetben fiatalabb családtagjuk előtt, ezért hirtelen elvesztik érdeklődésüket. Ezért célszerű a oldalon megkeresni a lakóhelyünkhöz legközelebb eső emagyarország Pontot (epontkereső), és elkísérni oda családtagunkat, ismerősünket, ahol az ott dolgozó, ún. etanácsadó szakmája, hogy az alapkészségeket segítsen elsajátítani és gyakoroltatni a számítógépen, miközben ösztönző módon válik rendszeres használóvá a célszemély. Lehet, hogy már határozott elképzelése van, ki az a személy, akinek segítene. A jellemzően digitálisan nem érdeklődő csoportok között megkeresheti az Önhöz közel állókat és elolvashatja, mivel keltheti fel érdeklődésüket a digitális írástudás elsajátítására. Érintettek lehetnek: 1. Munkanélküliek (állást keresők, ide értve a közmunka programban részt vevőket is) és munkaképes korú inaktívak (több mint 3 éve állás nélkül); 2. Hátrányos helyzetű térségben, illetve mélyszegénységben élők; 3. Mozgáskorlátozottak, vakok és gyengén látók, más testi fogyatékkal élők; év feletti aktív munkavállalók (jelenleg is állásban lévők, illetve önfoglalkoztatók); 5. Kismamák; 6. Nyugdíjasok; 7. Pályakezdő fiatalok középfokú végzettséggel, illetve be nem fejezett egyetemi tanulmányokkal; 8. Helyi kisvállalkozások tulajdonosai, vezetői, gazdák.

4 1. MUNKANÉLKÜLIEK ÉS MUNKAKÉPES KORÚ INAKTÍVAK Megjegyzés: néhány hónapja állást keresők, ide értve a közmunka programban részt vevőket is, vagy inaktívként évek óta állás nélkül lévőket. Az internet ma már a mindennapok része: ingyenes telefonálás, levelezés, filmek és zenék letöltése mellett arra is használható, hogy megunt dolgainkat eladjuk vagy olcsón vásároljunk ruhát, élelmiszert, használt cikkeket. Az interneten országszerte több tízezer álláslehetőség érhető el - aki jól tudja használni, annak sokkal jobbak az esélyei! Soha nem késő elkezdeni a számítógép-használatot! A munkáltatók a legalább alapszintű számítógépes ismereteket nagyon fontosnak tartják, ez ma már szinte minden álláshirdetésben feltétel. Javul az esély önálló vállalkozás indítására, vagy távmunkában végezhető munkára. Aki nincs jelen az interneten, az nehezebben jut eszébe másoknak. Érdemes megkeresni a régi osztálytársakat, barátokat, és az internet segítségével is ápolni a személyes kapcsolatokat. A számítógépes ismeretek megszerzésén kívül újra megtanulhatnak tanulni, így további ismeretek megszerzésére válnak képessé. A munka világán kívül is profitálnak a tanultakból: az internet ma már a mindennapok része, fontos kommunikációs, információszerzési, ügyintézési és szórakozási forrásokat nyújt használóinak. Ha nem is sikerül azonnal munkát találni, akkor is olyan sikerélménnyel gazdagodhatnak, amely segít visszaszerezni önbizalmukat és önbecsülésüket.

5 2. HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGBEN, ILLETVE MÉLYSZEGÉNYSÉGBEN ÉLŐK Soha nem késő elkezdeni a számítógép-használatot! Az internet ma már a mindennapok része: ingyenes telefonálás, levelezés, filmek és zenék letöltése mellett arra is használható, hogy megunt dolgainkat eladjuk vagy olcsón vásároljunk ruhát, élelmiszert, használt cikkeket. Így olcsóbban juthatnak szükséges árukhoz, kedvezményekhez, és ezzel jelentős összegeket takaríthatnak meg. Munkát is könnyebb találni az interneten: országszerte több tízezer álláslehetőség érhető el - aki ismeri és használja az internetes álláskereső portálokat, annak sokkal jobbak az esélyei! Olyan alapkészségek fejlesztését célozza, amelyek birtokában könnyebb munkát találni. Javul az esélyük arra, hogy önálló vállalkozást indítsanak vagy akár táv munkában végezhető munkát vállaljanak. A számítógépes ismeretek megszerzésén kívül újra megtanulnak tanulni, így további ismeretek megszerzésére válnak képessé. Ha nem is sikerül azonnal munkát találni, akkor is olyan sikerélménnyel gazdagodhatnak, amely segít visszaszerezni önbizalmukat és önbecsülésüket. A résztvevők a munka világán kívül is profitálnak a tanultakból: az internet ma már a mindennapok része, fontos kommunikációs, információszerzési, ügyintézési és szórakozási forrásokat nyújt használóinak.

6 3. MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK, VAKOK ÉS GYENGÉN LÁTÓK, MÁS TESTI FOGYATÉKKAL ÉLŐK Az internet használata segít leküzdeni a térbeli és fizikai korlátokat: bárki világpolgár lehet úgy, hogy ki sem mozdul a saját dolgozószobájából; Soha nem késő elkezdeni a számítógép-használatot! A távmunka lehetőségével élve olyanok is be tudnak kapcsolódni a munka világába, akiknek a költözés vagy az ingázás gondot jelentene. A munkáltatók a legalább alapszintű számítógépes ismereteket nagyon fontosnak tartják. Olyan alapkészségek fejlesztését célozza, amelyek birtokában könnyebb a meglévő állást megtartani vagy új munkát találni; javul az esélyük arra, hogy önálló vállalkozást indítsanak. A számítógépes ismeretek megszerzésén kívül újra megtanulnak tanulni, így további ismeretek megszerzésére válnak képessé. A résztvevők a munka világán kívül is profitálnak a tanultakból: az internet ma már a mindennapok része, fontos kommunikációs, információszerzési, ügyintézési és szórakozási forrásokat nyújt használóinak.

7 4. 45 ÉV FELETTI AKTÍV MUNKAVÁLLALÓK Megjegyzés: jelenleg is állásban lévők, illetve önfoglalkoztatók. Soha nem késő elkezdeni a számítógép-használatot! Aki nincs jelen az interneten, az nehezebben jut eszébe másoknak. Érdemes megkeresni a régi osztálytársakat, barátokat, és az internet segítségével is ápolni a személyes kapcsolatokat. A digitális kompetencia elsajátítása segít a munkahelyek megtartásában. A munkáltatók a legalább alapszintű számítógépes ismereteket nagyon fontosnak tartják, sokszor akkor is ezzel szűrik a jelentkezőket, amikor a konkrét munkakörhöz nem is feltétlenül szükséges. Javul az esélyük arra, hogy önálló vállalkozást indítsanak vagy akár távmunkában végezhető munkát vállaljanak. Számítógépes ismeretek megszerzésén kívül újra megtanulnak tanulni, így további ismeretek megszerzésére válnak képessé. Az e-kereskedelmi szolgáltatások használatával olcsóbban juthatnak szüksé ges árukhoz, kedvezményekhez, és ezzel jelentős összegeket takaríthat meg. A résztvevők a munka világán kívül is profitálnak a tanultakból: az internet ma már a mindennapok része, fontos kommunikációs, információszerzési, ügyintézési és szórakozási lehetőségeket nyújt használóinak. Belföldi és külföldi utazások tervezésénél és szervezésénél, színház- vagy koncertjegyek foglalásánál, könyvek megvételénél egyaránt hasznát veheti az internetnek.

8 5. KISMAMÁK Az interneten napi 4 és 6 órás, vagy akár kötetlen beosztásban, távmunka formájában végezhető munkát is van esélye találni. Az internet ma már a mindennapok része: ingyenes telefonálás, levelezés, filmek és zenék letöltése mellett arra is használható, hogy megunt dolgainkat eladjuk vagy olcsón vásároljunk gyerekruhát, élelmiszert, használt cikkeket. Így olcsóbban juthatnak szükséges árukhoz, kedvezményekhez, és ezzel jelentős összegeket takaríthatnak meg. Az internet segíthet a legnehezebb helyzetekben is, így bármilyen kérdés merül fel a babával kapcsolatban, a hiteles weboldalakon pillanatok alatt meg lehet kapni választ. Javul az esélyük arra, hogy önálló vállalkozást indítsanak. Soha nem késő elkezdeni a számítógép-használatot! Számítógépes ismeretek megszerzésén kívül újra megtanulnak tanulni, így további ismeretek megszerzésére válnak képessé. Olyan alapkészségek fejlesztését célozza, amelyek birtokában könnyebb munkát találni, illetve például GYES után - visszatérni a munkaerőpiacra. A munkahely megtartásához, illetve a munkába álláshoz szükséges képességek közül a munkáltatók a legalább alapszintű számítógépes ismereteket tartják a legfontosabbnak. A munka világán kívül is profitálnak a tanultakból: az internet ma már a mindennapok része, fontos kommunikációs, információszerzési, ügyintézési és szórakozási eszköz.

9 6. NYUGDÍJASOK Soha nem késő elkezdeni a számítógép-használatot! Az interneten rendszeres és hasznos elfoglaltságot is van esélye találni. Önálló életvitelt folytathat, IKT eszközök segítségével, pl. olyat, amely emlékezteti a gyógyszer beszedésére. Az internet ma már a mindennapok része: a családdal és a barátokkal való kapcsolattartás, ingyenes telefonálás, levelezés, filmek és zenék letöltése mellett arra is használható, hogy megunt dolgainkat eladjuk vagy olcsón vásároljunk ruhát, élelmiszert, használt cikkeket. Így olcsóbban juthatnak szükséges árukhoz, kedvezményekhez, és ezzel jelentős összegeket takaríthatnak meg. Belföldi és külföldi utazások tervezésénél és szervezésénél, színház- vagy koncertjegyek foglalásánál, könyvek megvételénél egyaránt hasznát veheti az internetnek. Javul az esélyük arra, hogy önálló vállalkozást indítsanak vagy akár távmunkában végezhető munkát vállaljanak. A számítógépes ismeretek megszerzésén kívül újra megtanulnak tanulni, így további ismeretek megszerzésére válnak képessé. Olyan sikerélménnyel gazdagodhatnak, amely segít visszaszerezni önbizalmukat és önbecsülésüket. Online közösségekhez csatlakozhatnak.

10 7. PÁLYAKEZDŐ FIATALOK Megjegyzés: középfokú végzettséggel rendelkezők, illetve be nem fejezett egyetemi tanulmányokkal. Itt a lehetőség, hogy befejezzék, amit elkezdtek! Ha az érettségihez vagy a diplomához már csak egy kis informatikai tudás hiányzik, itt az alkalom, hogy bepótolják. A munkába álláshoz szükséges képességek közül a munkáltatók a legalább alapszintű számítógépes ismereteket tartják a legfontosabbnak. Javul az esélyük arra, hogy önálló vállalkozást indítsanak vagy távmunkában végezhető munkát vállaljanak. Ha nem is sikerül azonnal munkát találni, olyan sikerélménnyel gazdagodhatnak, amely segít visszaszerezni önbizalmukat és önbecsülésüket. (Újra) megtanulnak tanulni, így további ismeretek megszerzésére válnak képessé. Az e-kereskedelmi szolgáltatások használatával olcsóbban juthatnak szükséges árukhoz, kedvezményekhez, és ezzel jelentős összegeket takaríthatnak meg. A munka világán kívül is profitálnak a tanultakból: az internet ma már a mindennapok része, fontos kommunikációs, információszerzési, ügyintézési és szórakozási eszköz.

11 8. HELYI KISVÁLLALKOZÁSOK VEZETŐI, TULAJDONOSAI, GAZDÁK Megjegyzés: különös tekintettel a mezőgazdaság, idegenforgalom és a vendéglátás területén működő vállalkozásokra. Magyarországon a számítógépet és az internetet használók aránya messze a nemzetközi átlag alatt van ha ezen nem változtatunk, esélyünk sem lesz a felzárkózásra. A beruházásokért, a központi forrásokért, az uniós támogatásokért vagy a hazai és nemzetközi turistaforgalomért folyó versenyben nagyobb az esélye azoknak a településeknek, amelyeken többen használják az internetet. Az interneten történő megjelenés növeli a piacbővítési lehetőségeket, új ügyfelek megszerzését segíti elő. Az informatikai tudással rendelkező dolgozók növelik a helyi vállalkozások versenyképességét. Segít a helyi munkaerő készségeinek fejlesztésében, így a munkahelyek megtartásában. A résztvevők a munka világán kívül is profitálnak a tanultakból: az internet ma már a mindennapok része, fontos kommunikációs, információszerzési, ügyintézési és szórakozási forrásokat nyújt használóinak.

12 emagyarország PONTOKON IGÉNYBE VEHETŐ SEGÍTSÉG Az emagyarország Program nemzetközi összevetésben is jó eszköznek bizonyult a digitális írástudás terjesztésében: az emagyarország Pontok hálózatán, az etanácsadók közreműködésével az elmúlt években több tízezer digitálisan írástudatlan embert ismertetett meg a számítógépek és az internet világával. Az emagyarország Pontok és az etanácsadók hálózata az ország legeldugottabb zugaiban is aktívan jelen van, ahol elkötelezett, a helyi viszonyokat jól ismerő és felkészült szakemberek állnak az érdeklődők rendelkezésére. A már meglévő infrastruktúrára és hardverekre építve az emagyarország Pontok és az etanácsadók alkalmasak új típusú, az eddiginél is kezdeményezőbb, aktívabb szerepvállalására, illetve komplex képzési és motivációs programok koordinálására és lebonyolítására a lakosság és a vállalkozások körében. emagyarország Pontok bevonásával lehetővé válik, hogy az interneteléréssel nem rendelkezők is könnyen lakóhelyükhöz a legközelebb részesedhessenek az információs társadalom nyújtotta előnyökből. Az Önhöz legközelebbi emagyarország Pontot megtalálja az emagyarország weboldalán! Az emagyarország Centrum további elérhetőségei: telefon: , info@emagyarorszag.hu posta: H-1396 Budapest 62, Pf Készült Szenes Gábor: TÁMOP 2.1.2/12-1. Idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése, etanácsadók Motivációs Kézikönyve alapján, NT Nonprofit Közhasznú Kft, Budapest, 2012.

A fejlődés záloga - a digitális írástudás

A fejlődés záloga - a digitális írástudás A fejlődés záloga - a digitális írástudás 2012. november 22. Vályi-Nagy Vilmos AZ ÁLLAMTITKÁRSÁG INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM VONATKOZÁSÚ TEVÉKENYSÉGE 3 1 Legyen teljes szélessávú lefedettség az ország minden

Részletesebben

Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton...

Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton... Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton... emagyarország Hálózat Az emagyarország Pontok hálózata: Közel 2000 emagyarország Ponttal, ahol az eközszolgáltatások igénybevételéhez az internet

Részletesebben

Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívása a Digitális Jólét Program Megyei Mentor munkakörre (GINOP projekt keretében)

Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívása a Digitális Jólét Program Megyei Mentor munkakörre (GINOP projekt keretében) Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. pályázati felhívása a Digitális Jólét Program Megyei Mentor munkakörre (GINOP 3.3.2.-16 projekt keretében) A Digitális Jólét Program (DJP) végrehajtásával összefüggő

Részletesebben

Dr. Erényi István istvan.erenyi@nfm.gov.hu digitalchampion@nfm.gov.hu

Dr. Erényi István istvan.erenyi@nfm.gov.hu digitalchampion@nfm.gov.hu Digitális követ az információs társadalom segítésére Dr. Erényi István istvan.erenyi@nfm.gov.hu digitalchampion@nfm.gov.hu EU 2020 uniós gazdasági stratégia és Európai digitális menetrend Komoly kihívás

Részletesebben

Információs társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek. Tausz Katalin

Információs társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek. Tausz Katalin Információs társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek Tausz Katalin A háztartások internet hozzáférése Hol használ internetet A digitális szakadék okai Gazdasági jellegű okok (magas PC árak, nincs

Részletesebben

DÉMÉTER PROGRAM AZ ABA- NOVÁK KULTURÁLIS KÖZPONTBAN

DÉMÉTER PROGRAM AZ ABA- NOVÁK KULTURÁLIS KÖZPONTBAN DÉMÉTER PROGRAM AZ ABA- NOVÁK KULTURÁLIS KÖZPONTBAN TÁMOP 3.2.3/09/1-2009-0042 Építő közösségek, közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért 1.kör: Program a közművelődési intézményrendszer

Részletesebben

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY INFORMATIKAI KOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE 2015 TÁMOP-2.2.7-B-2-13/1-2014 0004 Békés Megyei Képzési Klaszter, avagy gyakorlatorientált ágazati szak- és felnőttképzési együttműködések

Részletesebben

Az információs társadalom és tudásalapú gazdaság fejlesztése, az elektronikus közszolgáltatások megvalósítása céllal PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Az információs társadalom és tudásalapú gazdaság fejlesztése, az elektronikus közszolgáltatások megvalósítása céllal PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Az információs társadalom és tudásalapú gazdaság fejlesztése, az elektronikus közszolgáltatások megvalósítása céllal PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Miniszterelnöki Hivatal által meghirdetett a NETre Kész Program keretében

Részletesebben

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által ajánlott IKT 0-1 kompetencia lista 1

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által ajánlott IKT 0-1 kompetencia lista 1 A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által ajánlott IKT 0-1 kompetencia lista 1 Alapszintű digitális kompetencia fejlesztéséhez Általános alapelvek 1. A képzéseket a képző intézménynek a vonatkozó hatályos

Részletesebben

Sikertörténet lett? Idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése a TÁMOP 2.1.2 programban. Szabó Csilla Marianna Dunaújvárosi Főiskola

Sikertörténet lett? Idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése a TÁMOP 2.1.2 programban. Szabó Csilla Marianna Dunaújvárosi Főiskola Sikertörténet lett? Idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése a TÁMOP 2.1.2 programban Szabó Csilla Marianna Dunaújvárosi Főiskola Kulcskompetenciák Idegen nyelvi kompetencia Digitális kompetencia lloydchilcott.wordpress.com

Részletesebben

Digitális szegmensek. Kurucz Imre NRC Marketingkutató

Digitális szegmensek. Kurucz Imre NRC Marketingkutató Digitális szegmensek Kurucz Imre NRC Marketingkutató 20161 május Három szegmens a 15-59 éves lakosságon belül Digitális analfabéták nem használják az internetet, így (szinte) teljesen kívül rekednek a

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM A Széchenyi 2020 foglalkoztatási célú Karsai Tamás helyettes államtitkár Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság Hangsúlyos foglalkoztatási

Részletesebben

Könyvtárosok összefogása a lakosság digitális felzárkóztatásáért. MoodleMoot 2010 Szent István Egyetem, Gödöllő

Könyvtárosok összefogása a lakosság digitális felzárkóztatásáért. MoodleMoot 2010 Szent István Egyetem, Gödöllő Könyvtárosok összefogása a lakosság digitális felzárkóztatásáért MoodleMoot 2010 Szent István Egyetem, Gödöllő Digitálisan két Magyarország létezik: az európai szintű felhasználók otthona, és az információs

Részletesebben

Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház. Szervezeti és Működési Szabályzat. Esélyegyenlőségi.

Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház. Szervezeti és Működési Szabályzat. Esélyegyenlőségi. Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház Szervezeti és Működési Szabályzat Esélyegyenlőségi melléklete Hatályos: 2016. október 1. napjától BRTKK SZMSZ Esélyegyenlőségi

Részletesebben

Életreval(l)ó Hajdúhadházi térségben élő hátrányos helyzetű, inaktív nők komplex önálló életvitelre való felkészítése TÁMOP-5.3.

Életreval(l)ó Hajdúhadházi térségben élő hátrányos helyzetű, inaktív nők komplex önálló életvitelre való felkészítése TÁMOP-5.3. Életreval(l)ó Hajdúhadházi térségben élő hátrányos helyzetű, inaktív nők komplex önálló életvitelre való felkészítése TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0102 PÁLYÁZÓ: Segítők Innovatív Közössége Közhasznú Egyesület

Részletesebben

1. GINOP Út a munkaerőpiacra elnevezésű kiemelt projekt: Célja: Azon év közötti nyilvántartott, munkahelyüket vesztett, vagy

1. GINOP Út a munkaerőpiacra elnevezésű kiemelt projekt: Célja: Azon év közötti nyilvántartott, munkahelyüket vesztett, vagy 1. GINOP 5.1.1-15-2015-00001 Út a munkaerőpiacra elnevezésű kiemelt projekt: Célja: Azon 25-64 év közötti nyilvántartott, munkahelyüket vesztett, vagy tanulmányaikat befejezett álláskeresők, közfoglalkoztatásból

Részletesebben

IKT 0-1 AJÁNLOTT KOMPETENCIA LISTA

IKT 0-1 AJÁNLOTT KOMPETENCIA LISTA IKT 0-1 AJÁNLOTT KOMPETENCIA LISTA IDEGEN NYELVI ÉS INFORMATIKAI KOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE - KIEMELT PROJEKT - 2012. Az IKT 0-1 ajánlott kompetencia lista című dokumentum a Közigazgatási és Igazságügyi

Részletesebben

Álláskeresés. Aktív. Passzív. Munkaügyi kirendeltség Álláshirdetések böngészése Újságban Neten Mindenhol Ismerősök mozgósítása

Álláskeresés. Aktív. Passzív. Munkaügyi kirendeltség Álláshirdetések böngészése Újságban Neten Mindenhol Ismerősök mozgósítása Aktív Passzív Munkaügyi kirendeltség Álláshirdetések böngészése Újságban Neten Mindenhol Ismerősök mozgósítása Bejelentkeztem a munkanélküli központban szóltam anyámnak Megfelelő állásajánlat Jogi értelmezés

Részletesebben

Társadalmi vállalkozás fejlesztése a műemléki topográfiai feladatok ellátására. Toborzó lap. anyja neve:... születési hely és idő: lakcím:.

Társadalmi vállalkozás fejlesztése a műemléki topográfiai feladatok ellátására. Toborzó lap. anyja neve:... születési hely és idő: lakcím:. Toborzó lap Tájékoztató: A pályázati program célja a műemléki topográfiák elkészítését segítő szakmai szolgáltatások társadalmi vállalkozási formában való megteremtése Magyarországon egy fenntartható innovatív

Részletesebben

Városi Művelődési Központ Rakamaz

Városi Művelődési Központ Rakamaz Városi Művelődési Központ Rakamaz TÁMOP-3.2.3-08/2-2009-0068 Élj a lehetőséggel Pályázati célok: A közoktatási rendszer hatékonyságának javítása a közművelődési intézmények bevonásával és eszközeivel A

Részletesebben

Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek

Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek PL-5107 A továbbképzés célja: A program az alapvető számítógépes fogalmakban való jártasságot és a számítógépek alkalmazási területeinek ismeretét nyújtja

Részletesebben

A TÁRSADALMI BEFOGADÁS

A TÁRSADALMI BEFOGADÁS A TÁRSADALMI BEFOGADÁS JAVÍTÁSA IKT-ESZKÖZÖK SEGÍTSÉGÉVEL MOLNÁR SZILÁRD NEMZETI HÍRKÖZLÉSI ÉS INFORMATIKAI TANÁCS TÁMOP 4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0005 JÓL-LÉT AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOMBAN A HATALMI VISZONYOKBAN

Részletesebben

Mai előadásunk mottója:

Mai előadásunk mottója: Mai előadásunk mottója: Csak a munka fejti ki, csak az tartja fel a testnek és léleknek erejét; csak munka tesz hasznossá magunk és polgártársainkra nézve. (Deák Ferenc) ÁLLÁSKERESÉS INTERNETEN Felhívó

Részletesebben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület projektjének eredményei

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület projektjének eredményei TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület projektjének eredményei Társadalmi Megújulás Operatív Program Első lépés alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő és

Részletesebben

A MUNKANÉLKÜLISÉG FOGALMA ÉS TÍPUSAI

A MUNKANÉLKÜLISÉG FOGALMA ÉS TÍPUSAI A MUNKANÉLKÜLISÉG FOGALMA ÉS TÍPUSAI BENKEI-KOVÁCS BALÁZS HEGYI-HALMOS NÓRA: MUNKAERŐPIAC ÉS FOGLALKOZTATÁSPOLITIKA Munkanélküliség Munkanélküliségről akkor beszélünk, ha a munkaerő kínálat meghaladja

Részletesebben

Hol végződik az esélyegyenlőség, és hol kezdődik a szakadék?

Hol végződik az esélyegyenlőség, és hol kezdődik a szakadék? Hol végződik az esélyegyenlőség, és hol kezdődik a szakadék? A digitális írástudás aktuális jellemzői A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2012 alapján 2012. november 15. Jó döntéseket támogatunk. Tartalom

Részletesebben

Megvalósult és lezárt ÓMI projektek

Megvalósult és lezárt ÓMI projektek Megvalósult és lezárt ÓMI projektek Építő közösségek TÁMOP 3.2.3/08/2-2009-0056 Hagyomány tehetség korszerűség 2009. 07. 01.-2011. 06. 30. 33. 176. 089 Ft Tudásdepó expressz TIOP 1.2.3 /09/1-2009-0025

Részletesebben

GINOP DIGITÁ LIS SZÁKÁDÉ K CSO KKÉNTÉ SÉ. Mentorok motivációs kézikönyve kivonat KÉ ZIRÁT

GINOP DIGITÁ LIS SZÁKÁDÉ K CSO KKÉNTÉ SÉ. Mentorok motivációs kézikönyve kivonat KÉ ZIRÁT GINOP- 6.1.2-15 DIGITÁ LIS SZÁKÁDÉ K CSO KKÉNTÉ SÉ Mentorok motivációs kézikönyve kivonat KÉ ZIRÁT 1 TÁRTÁLOMJÉGYZÉ K 1. A GINOP-6.1.2-15 projekt bemutatása 1.1 A projekt szereplői 1.2 A projekt célcsoportjai

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó. a Képviselő-testülethez

T Á J É K O Z T A T Ó. a Képviselő-testülethez 1 FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5./Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 19. T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez a TÁMOP- 1.4.3-12/1-2012-0141,,e-KARRIER

Részletesebben

Az idősek infokommunikációs eszközökkel való ellátottsága és az eszközhasználattal kapcsolatos attitűdje

Az idősek infokommunikációs eszközökkel való ellátottsága és az eszközhasználattal kapcsolatos attitűdje Az idősek infokommunikációs eszközökkel való ellátottsága és az eszközhasználattal kapcsolatos attitűdje Készítette: Faragó Judit 2005. november-december Az Inforum immár harmadszor rendezte meg az Unoka-Nagyszülő

Részletesebben

Sátoraljaújhely, április 15.

Sátoraljaújhely, április 15. AZ ORSZÁGOS FOGLALKOZTATÁSI KÖZALAPÍTVÁNY 2009. ÉVRE MEGHIRDETETT ÉS TERVEZETT PROGRAMJAI Előadó: Gyarmathi Mihály Sátoraljaújhely, 2009. április 15. 1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Az OFA 1992-ben

Részletesebben

Tájékoztató a munkaadói támogatásokról. Ujhelyi Zita osztályvezető Befektetés Ösztönzési és Szolgáltatási Osztály

Tájékoztató a munkaadói támogatásokról. Ujhelyi Zita osztályvezető Befektetés Ösztönzési és Szolgáltatási Osztály Tájékoztató a munkaadói támogatásokról Ujhelyi Zita osztályvezető Befektetés Ösztönzési és Szolgáltatási Osztály Szolgáltatások Lehetőségek munkaadók számára munkaerő-piaci információk nyújtása Közvetítés

Részletesebben

Partnerségi konferencia a helyi foglalkoztatásról

Partnerségi konferencia a helyi foglalkoztatásról Partnerségi konferencia a helyi foglalkoztatásról KEREKASZTAL BESZÉLGETÉSEK ÖSSZEFOGLALÁSA 2010. március 9. Kistérségi együttműködés a helyi gazdasági és foglalkoztatási potenciál erősítésére Projektazonosító:

Részletesebben

AZ ISKOLAI DIGITÁLIS OKTATÁS MEGÚJÍTÁSI TERVE. 2014, USA: TOP 25 legkeresettebb és legjobban fizetett szakma. Top állások IT TUDÁS NÉLKÜL. 0 darab!

AZ ISKOLAI DIGITÁLIS OKTATÁS MEGÚJÍTÁSI TERVE. 2014, USA: TOP 25 legkeresettebb és legjobban fizetett szakma. Top állások IT TUDÁS NÉLKÜL. 0 darab! AZ ISKOLAI DIGÁLIS OKTATÁS MEGÚJÍTÁSI TERVE GLOBÁLIS TREND: MINDEN MUNKAHELY DIGÁLIS MUNKAHELY LESZ 2014, USA: TOP 25 legkeresettebb és legjobban fizetett szakma környezetben dolgozó szakértői állások

Részletesebben

Előterjesztést készítette és előterjeszti: Hegedűs Ferenc polgármester FOGLALKOZTATÁS BŐVÍTÉSÉNEK LEHETŐSÉGE A TÁMOP-1.1.2-11/1 PROJEKT KERETÉBEN

Előterjesztést készítette és előterjeszti: Hegedűs Ferenc polgármester FOGLALKOZTATÁS BŐVÍTÉSÉNEK LEHETŐSÉGE A TÁMOP-1.1.2-11/1 PROJEKT KERETÉBEN RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette és előterjeszti: Hegedűs Ferenc polgármester

Részletesebben

Tisztelt Végzős Hallgatónk!

Tisztelt Végzős Hallgatónk! Tisztelt Végzős Hallgatónk! Jelen kérdőív kitöltésével Ön hozzájárul aoz, hogy az ELTE Informatikai Kara oktatási tevékenységétán folyó képzéseket és a hallgatók igényeihez optimálisan illeszkedő A kérdőívek

Részletesebben

Munkaerő-piaci folyamatok az Észak-Alföldön (2007/2008)

Munkaerő-piaci folyamatok az Észak-Alföldön (2007/2008) Munkaerő-piaci folyamatok az Észak-Alföldön (2007/2008) Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus E-mail: teperics@puma.unideb.hu A tartós álláskeresők aránya nő 2005: 24,5%, 2007: 28,3% a tartósan álláskeresők

Részletesebben

TUDATOS FOGYASZTÓ KOMPETENCIAFEJLESZTÉS A DIGITÁLIS NEMZETI FEJLESZTÉSI TERVBEN HORVÁTH VIKTOR FŐOSZTÁLYVEZETŐ

TUDATOS FOGYASZTÓ KOMPETENCIAFEJLESZTÉS A DIGITÁLIS NEMZETI FEJLESZTÉSI TERVBEN HORVÁTH VIKTOR FŐOSZTÁLYVEZETŐ TUDATOS FOGYASZTÓ KOMPETENCIAFEJLESZTÉS A DIGITÁLIS NEMZETI FEJLESZTÉSI TERVBEN HORVÁTH VIKTOR FŐOSZTÁLYVEZETŐ Digitális Nemzet Fejlesztési Program 1631/2014. (XI. 6.) Korm. határozat a Digitális Nemzet

Részletesebben

10. A mai magyar társadalom helyzete. Kovács Ibolya szociálpolitikus

10. A mai magyar társadalom helyzete. Kovács Ibolya szociálpolitikus 10. A mai magyar társadalom helyzete Kovács Ibolya szociálpolitikus Népességi adatok Magyarország népessége 2014. január 1-jén 9 877 365 fő volt, amely 1981 óta a születések alacsony, és a halálozások

Részletesebben

TÁMOP 5.3.1-08/2-2009-0052

TÁMOP 5.3.1-08/2-2009-0052 TÁMOP 5.3.1-08/2-2009-0052 A projekt célja és létrejötte A projekt olyan tartós, alacsony végzettségű, munkanélküli csoportot célzott meg, melynek tagjai a Gyulai Kistérségben hátrányos helyzetük miatt

Részletesebben

TÁMOP-1.4.3-12/1-2012-0027 KÉPZETT FIATALOK PÜSPÖKLADÁNY VÁROS FEJLŐDÉSÉÉRT

TÁMOP-1.4.3-12/1-2012-0027 KÉPZETT FIATALOK PÜSPÖKLADÁNY VÁROS FEJLŐDÉSÉÉRT TÁMOP-1.4.3-12/1-2012-0027 KÉPZETT FIATALOK PÜSPÖKLADÁNY VÁROS FEJLŐDÉSÉÉRT A PARTNEREK TOVÁBBI SZAKMAI PARTNEREK Budapest Esély Nonprofit Kft., 4. Dimenzió Közhasznú Alapítvány ZSZI PLUSZ Oktatási Kereskedelmi

Részletesebben

elemér ISKOLAI ÖNÉRTÉKELŐ RENDSZER TANULÓI KÉRDŐÍV

elemér ISKOLAI ÖNÉRTÉKELŐ RENDSZER TANULÓI KÉRDŐÍV TÁMOP 3.1.1-08/1-2008-0002 elemér ISKOLAI ÖNÉRTÉKELŐ RENDSZER az IKT 1 -eszközök és digitális pedagógiai módszerek iskolafejlesztő szemléletű használatához TANULÓI KÉRDŐÍV Ez a kérdőív az elemér 2 önértékelő

Részletesebben

Down Alapítvány 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) Munkába állás

Down Alapítvány 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) Munkába állás Down Alapítvány 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) 363-63-53 e-mail: down@downalapitvany.hu Munkába állás Miért jó, ha van munkánk? Van jövedelmünk - ki tudjuk fizetni a költségeinket (Pl. a lakásunk

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Segítség a jó döntés meghozatalához A munka fontos része az életünknek: felnőtt életünk jelentős részét munkával töltjük, megélhetést biztosít, fontos része az önbecsülésünknek, társadalmi megítélésnek.

Részletesebben

Helyzetképek: középiskolások infokommunikációs kultúrája

Helyzetképek: középiskolások infokommunikációs kultúrája Generációk az információs társadalomban Infokommunikációs kultúra, értékrend, biztonságkeresési stratégiák Projekt záró workshop TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0005 Program Helyzetképek: középiskolások infokommunikációs

Részletesebben

Smart City feltételei

Smart City feltételei Smart City feltételei OKOS VÁROS konferencia 2017. május 25. Kövesdi Zoltán Közigazgatási tanácsadó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium JÓLÉT MEGTEREMTÉSE SMART INFRASTRUCTURE GAZDASÁG Miért van szükség digitális

Részletesebben

Az informatikai rendszerek kutatása a mezőgazdasági vállalkozások körében

Az informatikai rendszerek kutatása a mezőgazdasági vállalkozások körében Az informatikai rendszerek kutatása a mezőgazdasági vállalkozások körében Témaválasztás okai: Szakdolgozati témám Érdeklődés a szektor iránt A vizsgálatok hiányosságai Vizsgálati módszer: Kérdőíves kutatás

Részletesebben

Helyzetértékelés és a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia (NIS) célkitűzései

Helyzetértékelés és a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia (NIS) célkitűzései Helyzetértékelés és a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia (NIS) célkitűzései Dr. Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár HTE MediaNet 2013 konferencia 2013. Október 3. Velence Bevezetés Miért volt

Részletesebben

Bemutató megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásáról és az együttműködés előnyeiről a területen. 2013. június

Bemutató megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásáról és az együttműködés előnyeiről a területen. 2013. június Bemutató megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásáról és az együttműködés előnyeiről a területen 2013. június Üzletágaink, tevékenységünk www.job.hu www.rehabjob.hu www.tele-scope.hu www.brandjob.hu

Részletesebben

Beiskolázási tájékoztató

Beiskolázási tájékoztató Beiskolázási tájékoztató A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium (OM azonosító 035987) a 2019/2020. tanévre a következő képzési formákat hirdeti meg: Négyosztályos gimnáziumi

Részletesebben

Digitális kompetenciák, digitális munka

Digitális kompetenciák, digitális munka Digitális kompetenciák, digitális munka Internet Hungary 2016 Bay Gábor Európai és hazai eszközök szintjeinek összevetése Európai eszközök A KER szintjei (Közös Európai Referenciakeret) Hazai eszközök

Részletesebben

Család és KarrierPONTok szolgáltatásai

Család és KarrierPONTok szolgáltatásai EFOP-1.2.9-17-2017-00044 NŐ AZ ESÉLY, NŐ A TÉT, NŐ A MUNKA - NŐ-KÖZ-PONT KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN Család és KarrierPONTok szolgáltatásai Utasi Melinda, projekt menedzser Puskás Hajnalka,

Részletesebben

Mit tehet az állam az informatikus képzés ösztönzéséért? Dr. Kelemen Csaba főosztályvezető március 19.

Mit tehet az állam az informatikus képzés ösztönzéséért? Dr. Kelemen Csaba főosztályvezető március 19. Mit tehet az állam az informatikus képzés ösztönzéséért? Dr. Kelemen Csaba főosztályvezető 2016. március 19. 21-22 % A digitális gazdaság a bruttó hazai termék (a továbbiakban: GDP) 21-22%-kát adja. Stabil

Részletesebben

MAGYARORSZÁG DIGITÁLIS OKTATÁSI STRATÉGIÁJA

MAGYARORSZÁG DIGITÁLIS OKTATÁSI STRATÉGIÁJA MAGYARORSZÁG DIGITÁLIS OKTATÁSI STRATÉGIÁJA DEBRECEN, 2018. ÁPRILIS 14. HORVÁTH ÁDÁM DIVÍZIÓVEZETŐ DIGITÁLIS PEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI KÖZPONT VÁLTOZÓ MUNKAERŐPIACI IGÉNYEK VÁLTOZÓ MUNKAERŐPIACI IGÉNYEK A

Részletesebben

A Nemzeti Infokommunikációs Szakpolitikai Stratégia

A Nemzeti Infokommunikációs Szakpolitikai Stratégia A Nemzeti Infokommunikációs Szakpolitikai Stratégia Rövid helyzetkép 2013. január 26. Kelemen Csaba 1 Az Infokommunikációért felelős Államtitkárság felépítése A főosztály feladatai: Infokommunikációs Államtitkárság

Részletesebben

2015. ÉV LEGSIKERESEBB ETANÁCSADÓJA CÍM ELNYERÉSÉÉRT

2015. ÉV LEGSIKERESEBB ETANÁCSADÓJA CÍM ELNYERÉSÉÉRT 2015. ÉV LEGSIKERESEBB ETANÁCSADÓJA CÍM ELNYERÉSÉÉRT PÁLYÁZAT BARJÁKNÉ MARTIN JUDIT 2016. MÁRCIUS 4. BALATONBERÉNY HELYZET KÉP Balatonberény a Balaton-part egyik legkisebb települése. Területileg messze

Részletesebben

A kommunikációs és digitális kompetenciák szerepe és hatása a CARMA projektben

A kommunikációs és digitális kompetenciák szerepe és hatása a CARMA projektben Dr. habil. Szűts Zoltán BME A kommunikációs és digitális kompetenciák szerepe és hatása a CARMA projektben Változó világban 2016-1-HU01-KA202-022981 Változó világban Az információs társadalomban a munkaerőpiacon

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar DPR kiértékelés (2009-2011-2013-ban abszolváltak) Műszaki képzési terület 2014. október DPR: a 2009-2011-2013-ban abszolváltak (műszaki képzési terület)

Részletesebben

Hogyan vonjuk be a fiatalokat önálló vállalkozás indításába? Kocsisné dr. Andrásik Ágota Széchenyi István Egyetem

Hogyan vonjuk be a fiatalokat önálló vállalkozás indításába? Kocsisné dr. Andrásik Ágota Széchenyi István Egyetem Hogyan vonjuk be a fiatalokat önálló vállalkozás indításába? Széchenyi István Egyetem Előadás felépítése Generációk, köztük a fiatalok Kutatási program a fiatalok megismerése érdekében A család és az iskola

Részletesebben

Ügyfélelégedettség-mérés 2014-ben hozott határozatok esetében

Ügyfélelégedettség-mérés 2014-ben hozott határozatok esetében Ügyfélelégedettség-mérés 2014-ben hozott határozatok esetében A határozat típusa a válaszadók körében ( Igen válaszok aránya) jogsértést megállapító 29,2 egyezséggel zárult 27,8 kérelmet elutasító 50,7

Részletesebben

Pályázat. Második esély típusú programok megvalósítása az Apáczai Oktatási Centrumban (TÁMOP-

Pályázat. Második esély típusú programok megvalósítása az Apáczai Oktatási Centrumban (TÁMOP- Második esély program TÁMOP-3.3.9 D-12-2012-0008 Pályázat Második esély típusú programok megvalósítása az Apáczai Oktatási Centrumban (TÁMOP- 3.3.9.D-12-2012-0008) Pályázat adatai Pályázat száma TÁMOP-3.3.9.D-12-2012-0008

Részletesebben

Digitális írástudás, digitális műveltség

Digitális írástudás, digitális műveltség Digitális írástudás, digitális műveltség A statisztikai adatok és kutatási eredmények tükrében Eszenyiné dr. Borbély Mária Országos Könyvtárügyi Konferencia 202. november 22-23. Eurostat, 202 e-skills

Részletesebben

ReGenerál magyar szerb foglalkoztatási partnerség projektjavaslatainak megvalósítása a helyi foglalkoztatás bővítése érdekében címmel, TÁMOP

ReGenerál magyar szerb foglalkoztatási partnerség projektjavaslatainak megvalósítása a helyi foglalkoztatás bővítése érdekében címmel, TÁMOP ReGenerál magyar szerb foglalkoztatási partnerség projektjavaslatainak megvalósítása a helyi foglalkoztatás bővítése érdekében címmel, TÁMOP 1.4.5-12/1-2012-0011 azonosítószámon. Kedves Olvasó! A kiadvány,

Részletesebben

kodolosuli.hu: Interaktív, programozást tanító portál BALLA TAMÁS, DR. KIRÁLY SÁNDOR NETWORKSHOP 2017, SZEGED

kodolosuli.hu: Interaktív, programozást tanító portál BALLA TAMÁS, DR. KIRÁLY SÁNDOR NETWORKSHOP 2017, SZEGED kodolosuli.hu: Interaktív, programozást tanító portál BALLA TAMÁS, DR. KIRÁLY SÁNDOR NETWORKSHOP 2017, SZEGED A közoktatásban folyó informatika oktatásával kapcsolatos elvárások Állami szereplő: Az informatikaoktatás

Részletesebben

Munkahely, megélhetőségi tervek. Szlávity Ágnes. MTT, Szabadka, 2006. február 22.

Munkahely, megélhetőségi tervek. Szlávity Ágnes. MTT, Szabadka, 2006. február 22. Munkahely, megélhetőségi tervek Szlávity Ágnes MTT, Szabadka, 2006. február 22. Tartalom Vajdaság munkaerő-piacának bemutatása A fiatalok munkaerő-piaci helyzete A magyar fiatalok továbbtanulással kapcsolatos

Részletesebben

- 1 - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Központ Sátoraljaújhelyi Kirendeltség TÁJÉKOZTATÓ. a munkanélküliség városi, térségi alakulásáról

- 1 - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Központ Sátoraljaújhelyi Kirendeltség TÁJÉKOZTATÓ. a munkanélküliség városi, térségi alakulásáról - 1 - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Központ i Kirendeltség TÁJÉKOZTATÓ a munkanélküliség városi, térségi alakulásáról, 2006. május 31. Napjaink gyorsan változó világában a munkahely megszerzése

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉG A MUNKA VILÁGÁBAN C. KUTATÁSSOROZAT

ESÉLYEGYENLŐSÉG A MUNKA VILÁGÁBAN C. KUTATÁSSOROZAT ESÉLYEGYENLŐSÉG A MUNKA VILÁGÁBAN C. KUTATÁSSOROZAT TÁMOP 5.5.5: A DISZKRIMINÁCIÓ ELLENI KÜZDELEM A TÁRSADALMI SZEMLÉLETFORMÁLÁS ÉS A HATÓSÁGI MUNKA ERŐSÍTÉSE Simonovits Bori Budapest, 2010 A KUTATÁS TÉMÁJA

Részletesebben

TÁMOGATOTT INFORMATIKAI KÉPZÉSEK AZ MNÁMK-BAN. (A képzésbe bekapcsolódni szándékozók előzetes tájékoztatója)

TÁMOGATOTT INFORMATIKAI KÉPZÉSEK AZ MNÁMK-BAN. (A képzésbe bekapcsolódni szándékozók előzetes tájékoztatója) TÁMOGATOTT INFORMATIKAI KÉPZÉSEK AZ MNÁMK-BAN (A képzésbe bekapcsolódni szándékozók előzetes tájékoztatója) A GINOP-6.1.2-15-2015-00001 projekt a hátrányos helyzetű, különösen az alacsony iskolai végzettségű,

Részletesebben

CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA

CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA CIVIL MUNKAKÖZVETÍTŐ IRODA KÖZÖSEN A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEKÉRT BEFOGADÓ MUNKAHELYEK, BEFOGADÓ ÖNKORMÁNYZATOK című, TÁMOP 2.4.2/B-09/2-2009-0002 sz. azonosító számú program BEMUTATÁSA A projekt az

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A pedagógusképzés diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés 2009 2010 kutatási

Részletesebben

Kérdőív - 50 év feletti álláskeresők munkaerő piaci helyzete Európában

Kérdőív - 50 év feletti álláskeresők munkaerő piaci helyzete Európában Kérdőív - 50 év feletti álláskeresők munkaerő piaci helyzete Európában 50 év feletti álláskeresők körében végzett kérdőív alapú felmérés, a Sikerünk kulcsa a tapasztalat ( EOS) című EU-projekt részeként

Részletesebben

Szociális információnyújtás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél

Szociális információnyújtás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél Szociális információnyújtás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél A szolgáltatás átfogó és operatív célja A Pro-Team Nonprofit Kft. rehabilitációs akkreditált foglalkoztató, ahol több mint 2000 fő megváltozott

Részletesebben

Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése című kiemelt projekt országos célkitűzései és eredményei

Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése című kiemelt projekt országos célkitűzései és eredményei Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése című kiemelt projekt országos célkitűzései és eredményei Bacsó Orsolya Nemzetgazdasági Minisztérium 2013. február 13.

Részletesebben

A jövő iskolája. Dr. Magyar Bálint. Oktatási miniszter. 2004. április 16. www.om.hu 1

A jövő iskolája. Dr. Magyar Bálint. Oktatási miniszter. 2004. április 16. www.om.hu 1 A jövő iskolája Dr. Magyar Bálint Oktatási miniszter 2004. április 16. www.om.hu 1 Gyorsuló idő 5 évente a létező szakmák 5%-a kicserélődik Az infokommunikációs technológiai ismeretek nélkül űzhető szakmák

Részletesebben

Digitális Oktatási Stratégia

Digitális Oktatási Stratégia Budapest, 2016. szeptember 27. Digitális Oktatási Stratégia Az informatika tantárgytól a digitális oktatás felé A DOS megalapozása Változó munkaerőpiaci igények A DOS megalapozása Változó munkaerőpiaci

Részletesebben

Kapcsolódási pontok: munkaerőpiac, pályaorientáció és képzés

Kapcsolódási pontok: munkaerőpiac, pályaorientáció és képzés A hazai pályaorientációs rendszer fejlesztésének bemutatása Kapcsolódási pontok: munkaerőpiac, pályaorientáció és képzés Katona Miklós Nemzeti Munkaügyi Hivatal 2011. évi CLXXXVII. Szakképzési törvény

Részletesebben

KARRIERTERVEZÉS ÉS CSALÁDI HÁTTÉR

KARRIERTERVEZÉS ÉS CSALÁDI HÁTTÉR KARRIERTERVEZÉS ÉS CSALÁDI HÁTTÉR Modláné Görgényi Ildikó szakképzési és felnőttképzési szakértő AKTÍV IDŐSKOR NEMZEDÉKEK ÚJ SZEREPBEN Active Ageing, Generations in New Roles Nyíregyházi Gerontológiai

Részletesebben

Munkaerőpiaci támogatási rendszer Magyarországon

Munkaerőpiaci támogatási rendszer Magyarországon Munkaerőpiaci i rendszer Magyarországon Támogatás Feltételek Célcsoport formája mértéke % időtartama (hó) továbbfoglalkoztatá si kötelezettség nettó létsz. növelési kötelezettség felmond tilalom mindenkire

Részletesebben

IVSZ Grand Coalition for Digital Jobs - Csatlakozási szándéknyilatkozat

IVSZ Grand Coalition for Digital Jobs - Csatlakozási szándéknyilatkozat IVSZ Jobs - Csatlakozási szándéknyilatkozat Csatlakozni kívánó szervezet neve: Képviselő: Vajda Árpád, elnök Székhely: 6754 Újszentiván, Szigeti út 16. Postázási cím: 6724 Szeged, Pacsirta u. 3/b. Nyilvántartási

Részletesebben

A PROJEKTRŐL. www.mind-rural.ro

A PROJEKTRŐL. www.mind-rural.ro A PROJEKTRŐL Integrált turisztikai humánerőforrás-fejlesztés a vidéki foglalkoztatás növelése érdekében című projektünk a Humánerőforrás-fejlesztési Szektoriális Operatív Program 2007-2013 keretében valósul

Részletesebben

Adatlap a felnőttképzésről 2012.

Adatlap a felnőttképzésről 2012. Az adatszolgáltatás a 243/2011. (XI. 22.) Kormányrendelet alapján kötelező! Nyilvántartási szám:1665 Adatszolgáltatók: a felnőttképzést folytató intézmények. Az adatszolgáltatás statisztikai célokra történik.

Részletesebben

Tanulási központok kialakítása

Tanulási központok kialakítása Tanulási központok kialakítása NYITOK HÁLÓZAT A TÁRSADALMI BEFOGADÁSÉRT TÁMOP-5.3.9-11/1-2012-0001 A gesztor szervezetek szerepe Mi a nyitott tanulási központ? Alapinfrastruktúra f e l n ő t t e k tanulásához,

Részletesebben

Foglalkoztatáspolitikai eszközök, közfoglalkoztatás 2017/18. I. félév. Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus

Foglalkoztatáspolitikai eszközök, közfoglalkoztatás 2017/18. I. félév. Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus Foglalkoztatáspolitikai eszközök, közfoglalkoztatás 2017/18. I. félév Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus E-mail: teperics@puma.unideb.hu Foglalkoztatáspolitikai eszközök I. Aktív eszközök A foglalkoztatáspolitika

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar DPR kiértékelés (2010-2012-2014-ben abszolváltak) Informatikai képzési terület 2015. október DPR: a 2010-2012-2014-ben abszolváltak (informatikai képzési

Részletesebben

PROGRAM 2009 MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK EGYESÜLETEINEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE OKTATÁSI, TOVÁBBKÉPZŐ ÉS TÁVMUNKA INTÉZET

PROGRAM 2009 MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK EGYESÜLETEINEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE OKTATÁSI, TOVÁBBKÉPZŐ ÉS TÁVMUNKA INTÉZET MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK EGYESÜLETEINEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE OKTATÁSI, TOVÁBBKÉPZŐ ÉS TÁVMUNKA INTÉZET 1032 Budapest San Marco u 76 www.meosz.hu PROGRAM 2009 A MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézete

Részletesebben

1. táblázat: Jellemzően hogyan kapja meg rendszeres jövedelmét? A válaszok megoszlása szociodemográfiai csoportok szerint

1. táblázat: Jellemzően hogyan kapja meg rendszeres jövedelmét? A válaszok megoszlása szociodemográfiai csoportok szerint Az alábbiakban olvasható táblázatok az MNB 2017-ben készített, a magyar lakosság fizetési szokásairól és készpénzhez fűződő viszonyáról szóló felmérés adatait tartalmazzák. A felmérés eredményei alapján

Részletesebben

Digitális Jólét Program Az összehangolt intézkedéscsomag

Digitális Jólét Program Az összehangolt intézkedéscsomag Digitális Jólét Program Az összehangolt intézkedéscsomag Számos, már évek óta zajló, a digitális átalakulást érintő programnak, valamint jó néhány új fejlesztésnek ad keretet a Digitális Jólét Program

Részletesebben

Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára GINOP

Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára GINOP Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára GINOP-6.1.6-17 Keretösszeg Támogatási kérelmek várható száma 13 040 millió Ft 260-4346 db Támogatás összege minimum

Részletesebben

Foglalkoztatási lehetőségek megteremtése közösségi feladatok ellátása során.

Foglalkoztatási lehetőségek megteremtése közösségi feladatok ellátása során. FIATALOK FEHÉRVÁRÉRT - PÁLYAKEZDŐ MUNKANÉLKÜLIEK BEVONÁSA KÖZÖSSÉGI FELADATOK ELLÁTÁSÁBA PROJEKT BEMUTATÁSA MACZUCZÁNÉ FENYVESI VIKTÓRIA, PROJEKTVEZETŐ A TAMOP 1.4.1.-11/1 konstrukció célja Példák: A foglalkoztatási

Részletesebben

GO-HUMAN. Cégbemutató. A humánerőforrás a mi szakterületünk.

GO-HUMAN. Cégbemutató. A humánerőforrás a mi szakterületünk. Cégbemutató A humánerőforrás a mi szakterületünk. MUNKAERŐ-KÖLCSÖNZÉS Mi a munkaerő-kölcsönzés? A munkaerő-kölcsönzés a legelterjedtebb atipikus foglalkoztatási forma, melynek keretében a foglalkoztató

Részletesebben

Tájékozódás és vásárlás a magyar internetezők körében. Összefoglaló

Tájékozódás és vásárlás a magyar internetezők körében. Összefoglaló Tájékozódás és a magyar internetezők körében Összefoglaló Tájékozódás és online és offline Termékenként és termékkategóriánként Tájékozódás és termékenként (1./2) Online tájékozódás Online tájékozódás

Részletesebben

Az infoszféra tudást közvetítő szerepe a mai társadalomban

Az infoszféra tudást közvetítő szerepe a mai társadalomban Az infoszféra tudást közvetítő szerepe a mai társadalomban Charaf Hassan Egyetemi docens, BME Tartalom Általános tényadatok Trendek számokban Magyarország: az infoszféra helyzete Az informatikai kutatások

Részletesebben

Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. Pályázati felhívása (a GINOP projekt keretében)

Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. Pályázati felhívása (a GINOP projekt keretében) Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. Pályázati felhívása (a GINOP 3.3.2.-16 projekt keretében) DJP Hálózat Területi Vezető munkakörre a Dél-alföldi régióban DAR Területi vezető 3 pozícióra, az alább

Részletesebben

Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ

Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Fővárosi Munkaügyi Központ + Pest Megyei Munkaügyi Központ = KMRMK 1082 Budapest, Kisfaludy u. 11. : 303-0722, fax: 303-0717 22 kirendeltség a Közép-magyarországi

Részletesebben

A TELEPÜLÉSEK LAKOSSÁGMEGTARTÓ EREJÉT TÁMOGATÓ HUMÁN FEJLESZTÉSEK METZKER ERIKA FŐOSZTÁLYVEZETŐ

A TELEPÜLÉSEK LAKOSSÁGMEGTARTÓ EREJÉT TÁMOGATÓ HUMÁN FEJLESZTÉSEK METZKER ERIKA FŐOSZTÁLYVEZETŐ A TELEPÜLÉSEK LAKOSSÁGMEGTARTÓ EREJÉT TÁMOGATÓ HUMÁN FEJLESZTÉSEK METZKER ERIKA FŐOSZTÁLYVEZETŐ SZOCIÁLIS ÜGYEKÉRT ÉS TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG TELEPÜLÉSEK JÖVŐKÉPE VÍZIÓ FEJLESZTÉS

Részletesebben

Önkéntes hálózat kialakítása az áldozatsegítésben, az önkéntes munka jellemzői Magyarországon

Önkéntes hálózat kialakítása az áldozatsegítésben, az önkéntes munka jellemzői Magyarországon Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata Önkéntes hálózat kialakítása az áldozatsegítésben, az önkéntes munka jellemzői Magyarországon Dr. Tóth Zsófia, áldozatsegítő szakreferens,

Részletesebben

Start-plusz, Start-extra programok

Start-plusz, Start-extra programok Start-plusz, Start-extra programok Kiss Péter miniszter Szociális és Munkaügyi Minisztérium Előzmények célzott járulék-kedvezmények a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának elősegítése érdekében célcsoportok:

Részletesebben

Infokommunikációs eszközök szerepe a sikeres pályáztatás illetve megvalósítás érdekében

Infokommunikációs eszközök szerepe a sikeres pályáztatás illetve megvalósítás érdekében Infokommunikációs eszközök szerepe a sikeres pályáztatás illetve megvalósítás érdekében Önkormányzati döntéshozók az e-önkormányzatban Konferencia Miskolc - 2004. február 25. Laky Csaba Ügyvezetõ www.municipium.hu

Részletesebben

Guidance-Partnership-Services Alternatív munkaerő-piaci program a Dráva mentén IPA HUHR/1101/2.1.2/0006

Guidance-Partnership-Services Alternatív munkaerő-piaci program a Dráva mentén IPA HUHR/1101/2.1.2/0006 Guidance-Partnership-Services Alternatív munkaerő-piaci program a Dráva mentén IPA HUHR/1101/2.1.2/0006 A projekt bemutatása Gyurok Ernőné dr. Bódi Csilla Szakmai igazgató, projektmenedzser DDRFK Nonprofit

Részletesebben

Zöld építőipari tranzitfoglalkoztatás a Váli völgyben

Zöld építőipari tranzitfoglalkoztatás a Váli völgyben Tájékoztató füzet Zöld építőipari tranzitfoglalkoztatás a Váli völgyben RÓLUNK A Jövő Sportcsillagai Közhasznú Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy segítse a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat,

Részletesebben