Hogyan segítsük családtagjainkat, ismerőseinket, környezetünket az internet előnyeinek megismerésében és hasznosításában?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hogyan segítsük családtagjainkat, ismerőseinket, környezetünket az internet előnyeinek megismerésében és hasznosításában?"

Átírás

1 Hogyan segítsük családtagjainkat, ismerőseinket, környezetünket az internet előnyeinek megismerésében és hasznosításában?

2 Ön, aki már ismeri és használja az internetet, természetes, hogy bármilyen élethelyzetben, probléma esetén ennek segítségével keresi a megoldást. Ezért talán szokatlan lehet Önnek, hogy mások idegenkednek a számítógép és internet használattól, és azok hasznosságára külön szükséges felhívni a figyelmüket. Ahogy a oldalon is olvasható, a 15 éven felüli magyar lakosság közel fele nem szívesen használ IKT eszközöket (még a fiatalok egy része sem). Ennek okai az érdektelenség, az előítéletek, de legfőképpen a tudáshiány. Nincs rá igénye az adott személynek, mert nem tudja, milyen előnyökkel jár. Ezért az NFM Infokommunikációs Államtitkársága közös összefogást kezde ményez az aktív internethasználókkal, hiszen segítségükkel gyorsabban és hatékonyabban találhatóak meg azok, akik eddig nem voltak részesei a digitális világnak. Különösen fontos a segítség például az idősebb korosztály esetében, akik számára sokszor a család jelenti az egyetlen kapcsolatot a világgal. Az internet segítségével ez szorosabbá válhat, számukra is kinyílik a világ, aktívabban élhetik meg időskorukat, és online közösségek tagjaivá válhatnak. Ha valakinek a családjában olyan munkanélküli személy van, aki előtt az internetes álláskeresés nem ismert, ezzel lehet ösztönözni az internet használatára. A két kiragadott példa mellett biztos Önnek is eszébe jutott már olyan személy, akinek segíthet! A továbbiakban arról írunk, milyen módon érdemes ezt megtenni. A digitális írástudatlanság társadalmi és gazdasági probléma is. Az informatika a gazdasági növekedés egyik katalizátora, jövőbeni munkahelyek megteremtője, de mindez nem tud érvényesülni, amíg maga az ember nem válik felhasználóvá. Enélkül elmarad az általa elérhető egyéni és összességében nemzeti haszon. Az Ön szerepe kiemelt jelentőségű, hiszen minden egyes, Ön által digitálisan írástudóvá váló személy hozzájárul hazánk fejlődéséhez! Tudatos, felelős állampolgárként Ön is részesévé válhat ennek a folyamatnak. Ezért ajánljuk szíves figyelmébe honlapunk információi mellett az alábbi, rövid anyagot, amely segítséget nyújt abban, hogy Ön legyen az, aki családját és tágabb környezetét bevonja az információs társadalomba.

3 Természetesen nem várható el senkitől, hogy profi informatika tanár legyen, ha az érdeklődés felkeltése után a célszemély tanulni szeretne. Sokakat a családjuk tanít meg internetezni, de sokszor abba is marad a próbálkozás, mert vagy idő, vagy türelem nincs családtagjainkat gyakoroltatni. Ők pedig a kudarcok után nem akarnak szégyenben maradni több esetben fiatalabb családtagjuk előtt, ezért hirtelen elvesztik érdeklődésüket. Ezért célszerű a oldalon megkeresni a lakóhelyünkhöz legközelebb eső emagyarország Pontot (epontkereső), és elkísérni oda családtagunkat, ismerősünket, ahol az ott dolgozó, ún. etanácsadó szakmája, hogy az alapkészségeket segítsen elsajátítani és gyakoroltatni a számítógépen, miközben ösztönző módon válik rendszeres használóvá a célszemély. Lehet, hogy már határozott elképzelése van, ki az a személy, akinek segítene. A jellemzően digitálisan nem érdeklődő csoportok között megkeresheti az Önhöz közel állókat és elolvashatja, mivel keltheti fel érdeklődésüket a digitális írástudás elsajátítására. Érintettek lehetnek: 1. Munkanélküliek (állást keresők, ide értve a közmunka programban részt vevőket is) és munkaképes korú inaktívak (több mint 3 éve állás nélkül); 2. Hátrányos helyzetű térségben, illetve mélyszegénységben élők; 3. Mozgáskorlátozottak, vakok és gyengén látók, más testi fogyatékkal élők; év feletti aktív munkavállalók (jelenleg is állásban lévők, illetve önfoglalkoztatók); 5. Kismamák; 6. Nyugdíjasok; 7. Pályakezdő fiatalok középfokú végzettséggel, illetve be nem fejezett egyetemi tanulmányokkal; 8. Helyi kisvállalkozások tulajdonosai, vezetői, gazdák.

4 1. MUNKANÉLKÜLIEK ÉS MUNKAKÉPES KORÚ INAKTÍVAK Megjegyzés: néhány hónapja állást keresők, ide értve a közmunka programban részt vevőket is, vagy inaktívként évek óta állás nélkül lévőket. Az internet ma már a mindennapok része: ingyenes telefonálás, levelezés, filmek és zenék letöltése mellett arra is használható, hogy megunt dolgainkat eladjuk vagy olcsón vásároljunk ruhát, élelmiszert, használt cikkeket. Az interneten országszerte több tízezer álláslehetőség érhető el - aki jól tudja használni, annak sokkal jobbak az esélyei! Soha nem késő elkezdeni a számítógép-használatot! A munkáltatók a legalább alapszintű számítógépes ismereteket nagyon fontosnak tartják, ez ma már szinte minden álláshirdetésben feltétel. Javul az esély önálló vállalkozás indítására, vagy távmunkában végezhető munkára. Aki nincs jelen az interneten, az nehezebben jut eszébe másoknak. Érdemes megkeresni a régi osztálytársakat, barátokat, és az internet segítségével is ápolni a személyes kapcsolatokat. A számítógépes ismeretek megszerzésén kívül újra megtanulhatnak tanulni, így további ismeretek megszerzésére válnak képessé. A munka világán kívül is profitálnak a tanultakból: az internet ma már a mindennapok része, fontos kommunikációs, információszerzési, ügyintézési és szórakozási forrásokat nyújt használóinak. Ha nem is sikerül azonnal munkát találni, akkor is olyan sikerélménnyel gazdagodhatnak, amely segít visszaszerezni önbizalmukat és önbecsülésüket.

5 2. HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGBEN, ILLETVE MÉLYSZEGÉNYSÉGBEN ÉLŐK Soha nem késő elkezdeni a számítógép-használatot! Az internet ma már a mindennapok része: ingyenes telefonálás, levelezés, filmek és zenék letöltése mellett arra is használható, hogy megunt dolgainkat eladjuk vagy olcsón vásároljunk ruhát, élelmiszert, használt cikkeket. Így olcsóbban juthatnak szükséges árukhoz, kedvezményekhez, és ezzel jelentős összegeket takaríthatnak meg. Munkát is könnyebb találni az interneten: országszerte több tízezer álláslehetőség érhető el - aki ismeri és használja az internetes álláskereső portálokat, annak sokkal jobbak az esélyei! Olyan alapkészségek fejlesztését célozza, amelyek birtokában könnyebb munkát találni. Javul az esélyük arra, hogy önálló vállalkozást indítsanak vagy akár táv munkában végezhető munkát vállaljanak. A számítógépes ismeretek megszerzésén kívül újra megtanulnak tanulni, így további ismeretek megszerzésére válnak képessé. Ha nem is sikerül azonnal munkát találni, akkor is olyan sikerélménnyel gazdagodhatnak, amely segít visszaszerezni önbizalmukat és önbecsülésüket. A résztvevők a munka világán kívül is profitálnak a tanultakból: az internet ma már a mindennapok része, fontos kommunikációs, információszerzési, ügyintézési és szórakozási forrásokat nyújt használóinak.

6 3. MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK, VAKOK ÉS GYENGÉN LÁTÓK, MÁS TESTI FOGYATÉKKAL ÉLŐK Az internet használata segít leküzdeni a térbeli és fizikai korlátokat: bárki világpolgár lehet úgy, hogy ki sem mozdul a saját dolgozószobájából; Soha nem késő elkezdeni a számítógép-használatot! A távmunka lehetőségével élve olyanok is be tudnak kapcsolódni a munka világába, akiknek a költözés vagy az ingázás gondot jelentene. A munkáltatók a legalább alapszintű számítógépes ismereteket nagyon fontosnak tartják. Olyan alapkészségek fejlesztését célozza, amelyek birtokában könnyebb a meglévő állást megtartani vagy új munkát találni; javul az esélyük arra, hogy önálló vállalkozást indítsanak. A számítógépes ismeretek megszerzésén kívül újra megtanulnak tanulni, így további ismeretek megszerzésére válnak képessé. A résztvevők a munka világán kívül is profitálnak a tanultakból: az internet ma már a mindennapok része, fontos kommunikációs, információszerzési, ügyintézési és szórakozási forrásokat nyújt használóinak.

7 4. 45 ÉV FELETTI AKTÍV MUNKAVÁLLALÓK Megjegyzés: jelenleg is állásban lévők, illetve önfoglalkoztatók. Soha nem késő elkezdeni a számítógép-használatot! Aki nincs jelen az interneten, az nehezebben jut eszébe másoknak. Érdemes megkeresni a régi osztálytársakat, barátokat, és az internet segítségével is ápolni a személyes kapcsolatokat. A digitális kompetencia elsajátítása segít a munkahelyek megtartásában. A munkáltatók a legalább alapszintű számítógépes ismereteket nagyon fontosnak tartják, sokszor akkor is ezzel szűrik a jelentkezőket, amikor a konkrét munkakörhöz nem is feltétlenül szükséges. Javul az esélyük arra, hogy önálló vállalkozást indítsanak vagy akár távmunkában végezhető munkát vállaljanak. Számítógépes ismeretek megszerzésén kívül újra megtanulnak tanulni, így további ismeretek megszerzésére válnak képessé. Az e-kereskedelmi szolgáltatások használatával olcsóbban juthatnak szüksé ges árukhoz, kedvezményekhez, és ezzel jelentős összegeket takaríthat meg. A résztvevők a munka világán kívül is profitálnak a tanultakból: az internet ma már a mindennapok része, fontos kommunikációs, információszerzési, ügyintézési és szórakozási lehetőségeket nyújt használóinak. Belföldi és külföldi utazások tervezésénél és szervezésénél, színház- vagy koncertjegyek foglalásánál, könyvek megvételénél egyaránt hasznát veheti az internetnek.

8 5. KISMAMÁK Az interneten napi 4 és 6 órás, vagy akár kötetlen beosztásban, távmunka formájában végezhető munkát is van esélye találni. Az internet ma már a mindennapok része: ingyenes telefonálás, levelezés, filmek és zenék letöltése mellett arra is használható, hogy megunt dolgainkat eladjuk vagy olcsón vásároljunk gyerekruhát, élelmiszert, használt cikkeket. Így olcsóbban juthatnak szükséges árukhoz, kedvezményekhez, és ezzel jelentős összegeket takaríthatnak meg. Az internet segíthet a legnehezebb helyzetekben is, így bármilyen kérdés merül fel a babával kapcsolatban, a hiteles weboldalakon pillanatok alatt meg lehet kapni választ. Javul az esélyük arra, hogy önálló vállalkozást indítsanak. Soha nem késő elkezdeni a számítógép-használatot! Számítógépes ismeretek megszerzésén kívül újra megtanulnak tanulni, így további ismeretek megszerzésére válnak képessé. Olyan alapkészségek fejlesztését célozza, amelyek birtokában könnyebb munkát találni, illetve például GYES után - visszatérni a munkaerőpiacra. A munkahely megtartásához, illetve a munkába álláshoz szükséges képességek közül a munkáltatók a legalább alapszintű számítógépes ismereteket tartják a legfontosabbnak. A munka világán kívül is profitálnak a tanultakból: az internet ma már a mindennapok része, fontos kommunikációs, információszerzési, ügyintézési és szórakozási eszköz.

9 6. NYUGDÍJASOK Soha nem késő elkezdeni a számítógép-használatot! Az interneten rendszeres és hasznos elfoglaltságot is van esélye találni. Önálló életvitelt folytathat, IKT eszközök segítségével, pl. olyat, amely emlékezteti a gyógyszer beszedésére. Az internet ma már a mindennapok része: a családdal és a barátokkal való kapcsolattartás, ingyenes telefonálás, levelezés, filmek és zenék letöltése mellett arra is használható, hogy megunt dolgainkat eladjuk vagy olcsón vásároljunk ruhát, élelmiszert, használt cikkeket. Így olcsóbban juthatnak szükséges árukhoz, kedvezményekhez, és ezzel jelentős összegeket takaríthatnak meg. Belföldi és külföldi utazások tervezésénél és szervezésénél, színház- vagy koncertjegyek foglalásánál, könyvek megvételénél egyaránt hasznát veheti az internetnek. Javul az esélyük arra, hogy önálló vállalkozást indítsanak vagy akár távmunkában végezhető munkát vállaljanak. A számítógépes ismeretek megszerzésén kívül újra megtanulnak tanulni, így további ismeretek megszerzésére válnak képessé. Olyan sikerélménnyel gazdagodhatnak, amely segít visszaszerezni önbizalmukat és önbecsülésüket. Online közösségekhez csatlakozhatnak.

10 7. PÁLYAKEZDŐ FIATALOK Megjegyzés: középfokú végzettséggel rendelkezők, illetve be nem fejezett egyetemi tanulmányokkal. Itt a lehetőség, hogy befejezzék, amit elkezdtek! Ha az érettségihez vagy a diplomához már csak egy kis informatikai tudás hiányzik, itt az alkalom, hogy bepótolják. A munkába álláshoz szükséges képességek közül a munkáltatók a legalább alapszintű számítógépes ismereteket tartják a legfontosabbnak. Javul az esélyük arra, hogy önálló vállalkozást indítsanak vagy távmunkában végezhető munkát vállaljanak. Ha nem is sikerül azonnal munkát találni, olyan sikerélménnyel gazdagodhatnak, amely segít visszaszerezni önbizalmukat és önbecsülésüket. (Újra) megtanulnak tanulni, így további ismeretek megszerzésére válnak képessé. Az e-kereskedelmi szolgáltatások használatával olcsóbban juthatnak szükséges árukhoz, kedvezményekhez, és ezzel jelentős összegeket takaríthatnak meg. A munka világán kívül is profitálnak a tanultakból: az internet ma már a mindennapok része, fontos kommunikációs, információszerzési, ügyintézési és szórakozási eszköz.

11 8. HELYI KISVÁLLALKOZÁSOK VEZETŐI, TULAJDONOSAI, GAZDÁK Megjegyzés: különös tekintettel a mezőgazdaság, idegenforgalom és a vendéglátás területén működő vállalkozásokra. Magyarországon a számítógépet és az internetet használók aránya messze a nemzetközi átlag alatt van ha ezen nem változtatunk, esélyünk sem lesz a felzárkózásra. A beruházásokért, a központi forrásokért, az uniós támogatásokért vagy a hazai és nemzetközi turistaforgalomért folyó versenyben nagyobb az esélye azoknak a településeknek, amelyeken többen használják az internetet. Az interneten történő megjelenés növeli a piacbővítési lehetőségeket, új ügyfelek megszerzését segíti elő. Az informatikai tudással rendelkező dolgozók növelik a helyi vállalkozások versenyképességét. Segít a helyi munkaerő készségeinek fejlesztésében, így a munkahelyek megtartásában. A résztvevők a munka világán kívül is profitálnak a tanultakból: az internet ma már a mindennapok része, fontos kommunikációs, információszerzési, ügyintézési és szórakozási forrásokat nyújt használóinak.

12 emagyarország PONTOKON IGÉNYBE VEHETŐ SEGÍTSÉG Az emagyarország Program nemzetközi összevetésben is jó eszköznek bizonyult a digitális írástudás terjesztésében: az emagyarország Pontok hálózatán, az etanácsadók közreműködésével az elmúlt években több tízezer digitálisan írástudatlan embert ismertetett meg a számítógépek és az internet világával. Az emagyarország Pontok és az etanácsadók hálózata az ország legeldugottabb zugaiban is aktívan jelen van, ahol elkötelezett, a helyi viszonyokat jól ismerő és felkészült szakemberek állnak az érdeklődők rendelkezésére. A már meglévő infrastruktúrára és hardverekre építve az emagyarország Pontok és az etanácsadók alkalmasak új típusú, az eddiginél is kezdeményezőbb, aktívabb szerepvállalására, illetve komplex képzési és motivációs programok koordinálására és lebonyolítására a lakosság és a vállalkozások körében. emagyarország Pontok bevonásával lehetővé válik, hogy az interneteléréssel nem rendelkezők is könnyen lakóhelyükhöz a legközelebb részesedhessenek az információs társadalom nyújtotta előnyökből. Az Önhöz legközelebbi emagyarország Pontot megtalálja az emagyarország weboldalán! Az emagyarország Centrum további elérhetőségei: telefon: , posta: H-1396 Budapest 62, Pf Készült Szenes Gábor: TÁMOP 2.1.2/12-1. Idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése, etanácsadók Motivációs Kézikönyve alapján, NT Nonprofit Közhasznú Kft, Budapest, 2012.

DIGITÁLIS MEGÚJULÁS CSELEKVÉSI TERV

DIGITÁLIS MEGÚJULÁS CSELEKVÉSI TERV DIGITÁLIS MEGÚJULÁS CSELEKVÉSI TERV 2010-2014 AZ INFOKOMMUNIKÁCIÓS ÁGAZAT CSELEKVÉSI TERVE A TÁRSADALOM ÉS A GAZDASÁG MEGÚJULÁSÁÉRT TARTALOM ÁLLAMTITKÁRI KÖSZÖNTŐ... 6 1. DIGITÁLIS JÖVŐKÉP ÉS CSELEKVÉSI

Részletesebben

2010-2014 Vitairat. Munkaverzió. Oldal: 1(97)

2010-2014 Vitairat. Munkaverzió. Oldal: 1(97) DIGITÁLIS MAGYARORSZÁG 2010-2014 Vitairat Munkaverzió Oldal: 1(97) VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Tartalom DIGITÁLIS MAGYARORSZÁG PROGRAM ÉS INTÉZKEDÉSI TERV... 1 1 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 4 2 BEVEZETÉS...11 2.1

Részletesebben

A MUNKAERŐPIACON SZÜKSÉGES NYELVI KOMPETENCIÁK FELTÉRKÉPEZÉSE KVALITATÍV ESZKÖZÖKKEL 5

A MUNKAERŐPIACON SZÜKSÉGES NYELVI KOMPETENCIÁK FELTÉRKÉPEZÉSE KVALITATÍV ESZKÖZÖKKEL 5 Földi Kata 1 László Éva 2 Szűcs Róbert Sándor 3 Máté Zoltán 4 Szolnok, 2013 A MUNKAERŐPIACON SZÜKSÉGES NYELVI KOMPETENCIÁK FELTÉRKÉPEZÉSE KVALITATÍV ESZKÖZÖKKEL 5 Napjainkban egyre inkább aktuálissá válik

Részletesebben

lehetőségei vezetői összefoglaló Kutatási összefoglaló A kérdőíves felmérés eredményei

lehetőségei vezetői összefoglaló Kutatási összefoglaló A kérdőíves felmérés eredményei A Zalaszentgrót kistérségben élő inaktív vagy munkanélküli nők munkaerőpiaci igényeinek és lehetőségeinek vizsgálata, a Zalaszentgróti Foglalkoztatási Paktum Kutatási összefoglaló lehetőségei vezetői összefoglaló

Részletesebben

- ESÉLYEGYENLŐSÉGI INTÉZKEDÉSEK TÁMOP/TIOP

- ESÉLYEGYENLŐSÉGI INTÉZKEDÉSEK TÁMOP/TIOP Segédlet pályázati útmutatóhoz - ESÉLYEGYENLŐSÉGI INTÉZKEDÉSEK TÁMOP/TIOP A pályázatok esélyegyenlőségi tartalmi értékelésének célja, hogy a pályázók megfogalmazzák esélyegyenlőségi céljaikat (a pályázati

Részletesebben

Az e-közigazgatás fejlődése és fejlesztésének lehetőségei az idősödő társadalomban

Az e-közigazgatás fejlődése és fejlesztésének lehetőségei az idősödő társadalomban Az e-közigazgatás fejlődése és fejlesztésének lehetőségei az idősödő társadalomban Információs Társadalom- és Trendkutatásért Alapítvány 2009 A program a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával, az emagyarország

Részletesebben

INFORMATIKA ÉS INTERNET

INFORMATIKA ÉS INTERNET a sikeres újbudai kisvállalkozásokért 9. füzet INFORMATIKA ÉS INTERNET Informatika és internet 2 Tisztelt újbudai vállalkozók! Magyarország fejlődésének talán legfontosabb motorját a hazai tulajdonú kis-

Részletesebben

Online kutatás az önkéntességrõl a lakosság körében

Online kutatás az önkéntességrõl a lakosság körében Online kutatás az önkéntességrõl a lakosság körében 2010 KAI Consulting Kft. Dr. Czike Klára Szabóné Ivánku Zsuzsanna Készült az megbízásából. Tartalomjegyzék I. Vezetõi összefoglaló... 2 II. Bevezetés...

Részletesebben

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához HEFOP -2.2.1.-06/1-2006-12-0020/4.0. BEFOGADÓ INTÉZMÉNYEK. A SZOCIÁLIS SZEKTOR FEJLESZTÉSE ÖNKÉNTES PROGRAMOK SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEKBE TÖRTÉNÕ INTEGRÁLÁSÁN KERESZTÜL. Alcím: Szociális szakemberek és önkéntesek

Részletesebben

Önkéntesség és segítése Civil ifjúsági munka Elméleti bevezető

Önkéntesség és segítése Civil ifjúsági munka Elméleti bevezető Elméleti bevezető Önkéntesség és segítése Civil ifjúsági munka Elméleti bevezető Mennyire menő ma Magyarországon a fiataloknak egymás között azzal büszkélkedni, hogy szabadidejükben önkéntes munkát végeznek?

Részletesebben

Gazsó Ferenc: Nemzedéki orientációk instabil társadalmi környezetben

Gazsó Ferenc: Nemzedéki orientációk instabil társadalmi környezetben Nyékiné Katona Hedvig - Püspökladány Város Önkormányzata Az államszocializmusból az ismeretlenbe haladó magyar társadalom fiatal nemzedékének ez idáig nem adatott meg a rendszerváltáshoz fűződő reményeinek

Részletesebben

1. sz. melléklet SZAKMAI PROGRAM ÚTMUTATÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program. LHH Kistérségek projektjei c. pályázati felhívásához.

1. sz. melléklet SZAKMAI PROGRAM ÚTMUTATÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program. LHH Kistérségek projektjei c. pályázati felhívásához. 1. sz. melléklet SZAKMAI PROGRAM ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program LHH Kistérségek projektjei c. pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP-5.1.1-11/1/A és TÁMOP-5.1.1-11/1/B 1 Tartalom 1. Általános

Részletesebben

Közvélemény-kutatások az életen át tartó tanulásról. Kutatási zárótanulmány

Közvélemény-kutatások az életen át tartó tanulásról. Kutatási zárótanulmány Közvélemény-kutatások az életen át tartó tanulásról Kutatási zárótanulmány Budapest, 2006 Sorozatszerkesztő: Lada László Összeállította: Lada László Kiadja: Nemzeti Felnőttképzési Intézet Felelős kiadó:

Részletesebben

Az idõs felnõtt rétegek (45 év felettiek) felnõttképzési igényei és képzési lehetõségei

Az idõs felnõtt rétegek (45 év felettiek) felnõttképzési igényei és képzési lehetõségei Sz. Molnár Anna Az idõs felnõtt rétegek (45 év felettiek) felnõttképzési igényei és képzési lehetõségei Kutatási zárótanulmány Háttértanulmányok Budapest, 2005 A kutatásban részt vettek: Arapovics Mária,

Részletesebben

Befogadást az Információs Társadalomba - Most!!

Befogadást az Információs Társadalomba - Most!! Befogadást az Információs Társadalomba - Most!! Az életminőség, digitális esélyegyenlőség és a társadalmi megújulás Magyarországa Helyzetkép, legjobb gyakorlatok és akcióterv BME-UNESCO Információs Társadalom-

Részletesebben

Elektronikus kézikönyv Karrier Irodák és hallgatók számára

Elektronikus kézikönyv Karrier Irodák és hallgatók számára i Elektronikus kézikönyv Karrier Irodák és hallgatók számára Készült a KKT - Készség, Kompetencia, Tudás A Budapesti Gazdasági Főiskola komplex szolgáltatásfejlesztése a munkaerőpiac kompetenciafejlesztési

Részletesebben

MFF 2013 Problémák és megoldások

MFF 2013 Problémák és megoldások MFF 2013 Problémák és megoldások Készült a Veszprémi BEST Bizottság egyesület Munkanélküli Fiatalok Fóruma 2013 elnevezésű, az Európai Unió által támogatott projektje keretében. Tartalom Mi a Munkanélküli

Részletesebben

Digitális Magyarország

Digitális Magyarország Digitális Magyarország SZAKMAI PROGRAM A kitörés útjai, a remény programja 2013 Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 A Digitális Magyarország Program megvalósításának szakpolitikai támogatása... 6 Digitális

Részletesebben

NETEN A HIVATAL. Közérthetően az e-közigazgatásról. Tájékoztató kiadvány közszolgálati tisztviselők részére

NETEN A HIVATAL. Közérthetően az e-közigazgatásról. Tájékoztató kiadvány közszolgálati tisztviselők részére NETEN A HIVATAL Közérthetően az e-közigazgatásról Tájékoztató kiadvány közszolgálati tisztviselők részére TARTALOMJEGYZÉK I. II. III. IV. V. VI. Bevezetés Az e-közigazgatás helye, szerepe, jelentősége

Részletesebben

IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJA 2008 2013

IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJA 2008 2013 OROSHÁZA VÁROS IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJA 2008 2013 KÉSZÍTETTE: OROSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA MEGBÍZÁSÁBÓL A SHORTCUT COMMUNICATIONS KFT. 2008. MÁJUS 21. Társadalmi vita előtti változat 1. BEVEZETÉS 1.1

Részletesebben

Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés

Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés Az Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület csatlakozik a Hajdú-Bihar megyei Életfa Önkéntes Centrum kezdeményezéséhez, melyben jó gyakorlatok összegyűjtését

Részletesebben

Védjük ki együtt a gazdasági válság hatásait! Hasznos információk, szolgáltatások munkavállalóknak és kisvállalkozásoknak Székesfehérváron

Védjük ki együtt a gazdasági válság hatásait! Hasznos információk, szolgáltatások munkavállalóknak és kisvállalkozásoknak Székesfehérváron Védjük ki együtt a gazdasági válság hatásait! Hasznos információk, szolgáltatások munkavállalóknak és kisvállalkozásoknak Székesfehérváron Munkaerõ-piaci Partnerség Székesfehérvár 2009 Felkészülés a gazdasági

Részletesebben

Kistérségi civil szektor fejlesztés és roma integrációs stratégia a foglalkoztatás és munkahelyteremtés érdekében (TÁMOP-5.1.1-09/4-2010-0007) című

Kistérségi civil szektor fejlesztés és roma integrációs stratégia a foglalkoztatás és munkahelyteremtés érdekében (TÁMOP-5.1.1-09/4-2010-0007) című Kistérségi civil szektor fejlesztés és roma integrációs stratégia a foglalkoztatás és munkahelyteremtés érdekében (TÁMOP-5.1.1-09/4-2010-0007) című projekt összefoglaló zárótanulmánya Tartalom 1./ Előzmények

Részletesebben

Hivatásos nevelőszülő, főállású anya Szakmabemutató információs mappa

Hivatásos nevelőszülő, főállású anya Szakmabemutató információs mappa Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY KÉSZÍTŐ: ALICE MARKETING MANUFAKTÚRA PÁLYAORIENTÁCIÓS LEKTOR: HARKÁNYI ADRIENNE SZAKMAI LEKTORÁLÁS: DR. HAZAI ISTVÁNNÉ, A FŐVÁROS GYERMEK-

Részletesebben

AZ INTERNETHASZNÁLAT JELLEMZİI AZ 50 ÉV FELETTIEK KÖRÉBEN. Kutatási terv. Készítette: 2009. április 22.

AZ INTERNETHASZNÁLAT JELLEMZİI AZ 50 ÉV FELETTIEK KÖRÉBEN. Kutatási terv. Készítette: 2009. április 22. AZ INTERNETHASZNÁLAT JELLEMZİI AZ 50 ÉV FELETTIEK KÖRÉBEN Kutatási terv Készítette: Sándor Judit 2009. április 22. Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 1 A PROBLÉMA MEGHATÁROZÁSA... 2 A SZAKIRODALOM ÁTTEKINTÉSE...

Részletesebben

Törökné Babinszky Mónika A SZOCIÁLISAN HÁTRÁNYOS HELYZETBEN ÉLŐ MUNKANÉLKÜLIEK KÉPZÉSI LEHETŐSÉGEI ÉS ESÉLYEI

Törökné Babinszky Mónika A SZOCIÁLISAN HÁTRÁNYOS HELYZETBEN ÉLŐ MUNKANÉLKÜLIEK KÉPZÉSI LEHETŐSÉGEI ÉS ESÉLYEI Törökné Babinszky Mónika A SZOCIÁLISAN HÁTRÁNYOS HELYZETBEN ÉLŐ MUNKANÉLKÜLIEK KÉPZÉSI LEHETŐSÉGEI ÉS ESÉLYEI I. Témaválasztásom indokolása Témaválasztásomat az indokolja, hogy felkeltette az érdeklődésemet,

Részletesebben

Európai Dél-Alföldi Regionális Alapítvány

Európai Dél-Alföldi Regionális Alapítvány Önkéntesség elterjesztése a hátrányos helyzetű Csanád térségben 2012. november 01.-2013. október 31. Záró Tanulmány Tartalomjegyzék 1. Szervezet adatai... 4 2. A szervezet önkéntes programja... 5 a) Az

Részletesebben

Munkaerő-piaci szolgáltatási foglalkozások Szakmabemutató információs mappa

Munkaerő-piaci szolgáltatási foglalkozások Szakmabemutató információs mappa Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY KÉSZÍTŐ: KANOA CONSULTING PÁLYAORIENTÁCIÓS LEKTOR: HARKÁNYI ADRIENNE INTERJÚALANY: LÓRÁNT MELINDA SZAKMAI LEKTORÁLÁS: HARASZTOSI ÉVA A SZAKMAISMERTETŐ

Részletesebben

ELSŐDLEGES ÉS MÁSODLAGOS

ELSŐDLEGES ÉS MÁSODLAGOS Készítette: Oláh Dóra, Nagy István ELSŐDLEGES ÉS MÁSODLAGOS MUNKAERŐ-PIACI FOGLALKOZTATÁS Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának szakmai és módszertani megalapozása Összefogás

Részletesebben

Informatika és hajléktalanság

Informatika és hajléktalanság Gurály Zoltán Informatika és hajléktalanság Kérdőíves adatfelvétel Budapesten 2004. február 3-án (Készült az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával) Néhány évvel ezelőtt sértésnek számított

Részletesebben