Better at work: ergonómia 2

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Better at work: ergonómia 2"

Átírás

1 Ergonómia

2 Better at work: ergonómia 2 jobb kommunikáció egészségesebb alkalmazottak változtatható testtartás egyéni beállítások lehetősége nagyobb hatékonyság egész nap boldogabb alkalmazottak kevesebb hiányzás betegség miatt alkalmazottak vonzása és megtartása

3 3 Hogyan szépíthetjük meg napjainkat munkahelyünkön? Vezércsillagunk - előny az Ön számára Az ergonómia sokkal többet jelent a jó asztaloknál és székeknél. A teljes emberre való odafigyelést. A Kinnarps filozófiája, a better at work a vállalat minden területén megjelenik. Mindenre hatással van a bútorgyártástól és a szállítástól a követelményelemzésig és a belsőépítészeti megoldások helyszíni telepítéséig. Minden tettünkkel arra törekszünk, hogy hatékony és inspiratív munkahelyeket alakítsunk ki, ahol az ember kényelembe helyezkedve jó munkát végezhet. A kényelem szempontjából pedig a munkahely ergonomikus kialakításának van a legnagyobb szerepe - az adott alkalmazottól a teljes munkahelyig. Olvasson tovább, és kiderül, mire gondolunk. /Henry Jarlsson, a Kinnarps elnök-vezérigazgatója Címlap: 9000-es irodaszékünk ergonómiailag tökéletes ülést nyújt. Minden egyes részletében felhasználóbarát. De ki az, aki hosszú ideig tudna tökéletesen ülni? Az ergonómia a munka közbeni testtartás változtatását is jelenti. A better at work nem csupán egy filozófia, amely minden tettünket áthatja, hanem egyúttal a szolgáltatások és termékek folyamatos fejlesztésének módszere is.

4 Better at work: ergonómia 4 A Kinnarps alapvető szemléletmódja - a test és a lélek harmóniája Az inaktól a szervezetig Ha egy cég teljes megoldásokat kínál különböző típusú belsőépítészeti kialakításokhoz, érdemes jól átgondolnia az ergonómiai szempontokat. Ugyanilyen természetes az ügyfélnek nyújtott segítség az ergonómia terén. Cégünk nézete szerint az ergonómia az ember és környezet közötti kiegyensúlyozott kölcsönhatás: testi és szellemi, valamint szociális munkakörnyezet. Nagyon egyszerű felismerni a dolgok közötti összefüggéseket - az inaktól és az ülő testtartásoktól a kapcsolatokig és a szervezetig. Pszichoszociális ergonómia A munkakövetelmények és az egyén erőforrásai közötti egyensúly Az ergonomikus munkahely jó dolog. De még jobb a holisztikus megközelítés. Az egész mindig több a részek összegénél. Éppen ezért a teljes emberre kell figyelni. Ergonómusként átfogó képet próbálok kialakítani amunkáról és a környezetről. A cél nagyon egyszerű: az, hogy az emberek jól érezzék magukat a munkahelyükön. /Anders Lundahl okleveles fizioterapeuta és ergonómus, a Kinnarps foglalkozás-egészségügyi szakembere

5 Alapvető szemléletmód 5 Fizikai ergonómia A munka és az egyén testi és szellemi adottságainak összehangolása. Szervezeti ergonómia A döntéshozatal, a feladatelosztás stb. módja. Az egészség védelme Mindenfajta mozgás és kikapcsolódás jelentősége.

6 Better at work: ergonómia 6 Jó ergonómia - jó ökonómia Jövedelmező befektetés Az ergonómiai intézkedések és a nyereségesség közötti összefüggés vizsgálatára manapság egyre nagyobb figyelmet fordítanak. Pontos számok persze nincsenek, a kutatások azonban egyértelműen kimutattjak az összefüggések meglétét: ha az ember jól érzi magát, jobban teljesít, és csökkennek a megbetegedések és a rehabilitáció miatti költségek. Ha egy cég megvásárol egy drága gépet, annak karbantartására is szán pénzt - ugyanilyen módon rendszeresen kell pénzt fordítani a legfontosabb erőforrás, az emberek karbantartására is. Ennyi az egész. A gyógyítás jó dolog. De még jobb a megelőzés. Emberi és gazdasági szempontból egyaránt jobb megelőzni a betegséget, mint annak kezelésére kényszerülni.

7 Ergonómia és ökonómia 7 A munkakörnyezet többféle módon is hat a cég pénzügyi helyzetére. Hatással van a cég termelékenységére és a termelés minőségére, de emellett a betegség miatti hiányzásból, a személyzet fluktuációjából és egyebekből fakadó költségekre is. /A munkakörnyezet becsült gazdasági hatásai a cégekre és szervezetekre, 2006, Linda Rose és Ulf Orrenius

8 Better at work: ergonómia 8 Az ergonómia első lépése a jó tervezés Irodatervezéskor igazi kihívást jelent a terek hatékony kihasználása és mindez az alkalmazottak előnyére fordítása. A legkisebb terület is hozzájárulhat a könnyebb mozgáshoz vagy az emberek közötti jobb kommunikációhoz. /Alexander Gifford, a Kinnarps egyesült királysági vezető dizájnere

9 Helyiségtervezés 9 A tér lehető legjobb kihasználása Minél kevesebb négyzetméter jut egy alkalmazottra, annál fontosabb, hogy a tervezés kezdettől fogva az ergonómia jegyében történjen. Ha a józan belátást elnyomja a takarékosságra való törekvés, akkor az alkalmazottaknál hamarosan megjelennek az ismétlődő megterhelés okozta sérülések és egyéb panaszok. Az ergonomikus helyiségtervezést pedig nem a tér mérete határozza meg, hanem az, hogy hogyan lehet a teret a leghatékonyabban kihasználni. Az irodai környezet tervezése az egész átlátásáról szól: a bútorok és az anyagok kiválasztásától a hangok, a fények és a munkafolyamatok funkciójáig. Az ergonomikus és hatékony megoldások kialakításához felhasználjuk a Configura háromdimenziós számítógépes tervezőeszközt. Ennek segítségével fejlett elrendezési javaslatok hozhatók létre, melyek valósághű képet nyújtanak az eredményről. A helyiségtervezés jó dolog. De még jobb dinamikus irodát létrehozni. Az ergonomikus irodát a munka- és pihenőhelyiségek egésze képezi.

10 Better at work: ergonómia 10 Személyreszabott a munkahelye? Mind mások vagyunk Az ergonomikus és hatékony munkahelyek kialakítása egyrészt az egyén fizikai adottságainak, másrészt az elvégzendő munkának való megfelelés kérdése. Természetesen tudjuk, hogy aférfiak és nők, a magas és alacsony emberek, a fiatalok és az idősek mind más megoldást igényelnek. Akárcsak azt, hogy aki sokat telefonál, az valószínűleg másképp szeretne ülni, mint az, aki nagyrészt számítógéppel dolgozik. Ennek ellenére még mindig sokan terveznek úgy irodát, mintha minden ember egyforma lenne, és azonos munkát végezne. Ez a hozzáállás azonban hosszú távon igencsak költséges. Call center hatékonyan hangszigetelt munkaállomásokkal Az ergonomikus termékek jók. De még jobb a megfelelő kombináció. Az ergonomikus munkahelynek az adott dolgozóhoz kell igazodnia. Nem pedig fordítva. A munkahely egyénhez igazítása épp annyira szakértelem, mint belsőépítészeti megoldás kérdése. Mi mindkettőt biztosítjuk. /Philippe Arin, a Kinnarps franciaországi vezető dizájnere

11 A munkahely 11 A vezető munkahelye a maga és látogatói szempontjából is ergonomikus Touch-down center gyorsan állítható munkahelyekkel a mobil alkalmazottak számára Kreatív munkahely-elrendezés, amely lehetőséget nyújt a csoporton belüli jó kommunikációra.

12 Better at work: ergonómia 12 Az ülés a mozgásról szól Ki irányítja a széket? A lényeg: a széknek követnie kell a test mozdulatait. A testnek kell irányítania a széket, nem pedig fordítva. Sajnos, többnyire az utóbbi a jellemző. A legjobb esetben beállítjuk székünket, amikor megkapjuk azt - a legrosszabb esetben a vezérlőelemek nem a felhasználó, hanem mérnökök számára vannak kialakítva. A test mozdulatait nem követő vagy nehezen állítható széknek azonban folyamatos ülőmunka esetén káros hatásai lehetnek. A folyamatos ülés különben sem ajánlott. Olyan széket használjon tehát, amely könnyen állítható, és követi az Ön mozdulatait. És üljön rajta annyiféleképpen, amennyire csak képes. A megfelelő ülés jó dolog. De még jobb a változó ülőhelyzet. Ne feledje, hogy a mozgás és a szellemi egészség között szoros a kapcsolat. Ha a karfának sok állítási lehetősége van, az egyéni, kényelmes testtartást tesz lehetővé. Az irodaszéknek mozgásra kell ösztönöznie. Szinkron mechanikának köszönhetően az ülés és a támla szinkronizáltan mozog. Free Float mechanika esetén az ülőke és a háttámla egymástól teljesen függetlenül követik a test mozgását.

13 Az irodaszék 13 Az irodaszéknek aktivitásra kell ösztönöznie használóját anap során, támogatnia kell atest természetes mozgási sémáját. Amozgás fontos, még ülés közben is. /Dieter Breithecker ergonómiai és mozgáskutató A gyorsan állítható fejtámaszok és háttámlák lehetőséget nyújtanak a változó ülésre és a kívánt pihenésre. A különböző speciális üléspárnázó anyagok közül választva elérhető a kívánt ülési kényelem.

14 Better at work: ergonómia 14 Fel kell állnunk, hogy legyen energiánk ülni Egy asztal, sok lehetőség Az ergonómia a mozgásról és a testhelyzet változtatásáról szól. Mi lehet hát jobb a függőlegesen állítható íróasztalnál? Az álló helyzet természetes görbületet biztosít, amelyre szükség van az üléssel töltött idő után az ismétlődő megterhelés okozta sérülések miatti betegség és költségek elkerülése érdekében. Az ülő helyzetből állóba váltás ugyanakkor új perspektívát ad a munkában. Emellett a függőlegesen állítható asztal nagyon költséghatékony megoldás abban az esetben, ha az íróasztalt különböző időpontokban különböző alkalmazottak használják, vagy ha gyakorlati munkához és tárgyalásokhoz való asztalra van szükség. A függőlegesen állítható asztalt különböző időpontokban eltérő magasságú alkalmazottak használhatják. Nagyon praktikus lehet továbbá az asztalmagasság hozzáigazítása az éppen végzett munkához.

15 A munkaasztal 15 Amikor új helyre költöztünk, megragadtuk a lehetőséget, hogy új bútorok vásárlásával az alkalmazottakra is fordítsunk pénzt. Jómagam régóta dolgozom függőlegesen állítható asztalnál, és nagyon meg vagyok vele elégedve, ezért mindenkinek szeretném megadni ezt a lehetőséget. /Anita Storgård, Unilever Helsinki Napközben időnként álló helyzetben végzett munkával minimalizálható az ismétlődő megterhelés okozta sérülések veszélye. A tökéletes asztalmagasság jó dolog. De még jobb a változtatás szabadsága. A függőlegesen állítható asztalok lehetővé teszik a változtatást, minimalizálva a statikus terhelést.

16 Better at work: ergonómia 16 Hallott már az ergonomikus tárolásról? Tudjuk, hol a szekrény helye Hogy lehet egy tárolás ergonomikus - kérdezheti Ön, - hiszen a szekrény mindig szekrény marad, nem igaz? Válaszunk: igaz, de nem egészen. Van egyrészt számos leleményes kis részlet, például hogy a redőny vízszintesen vagy függőlegesen nyílik-e. Az ergonomikus tárolás azonban elsősorban a szekrény használati módjának és elhelyezésének a kérdése. Néhány tárolóeszközt jó valamivel távolabb elhelyezni, hogy az ember néha felálljon, és megtegyen néhány lépést. Ráadásul a megfelelően elhelyezett és felszerelt szekrénynek a tároláson kívül egyéb funkciója is lehet - például hangelnyelő szerepet is betölthet. Ez ergonomikus és egyúttal költséghatékony megoldás. A funkcionális tárolás jó dolog. De még jobb a többfunkciós tárolás. A tárolóbútorok találkozóhelyként, térelválasztóként és hangelnyelőként is használhatók. Sokan nem is gondolnák, milyen sokoldalú lehet egy tároló bútorelem. Pedig megfelelően használva ergonomikusabbá és praktikusabbá teheti az irodát. /Peter van Scheijndel Eur. Erg, igazgató vhp ergonomie, Hollandia Praktikus és ergonomikus tárolóeszközökkel elegánsan és rendben tarthatók a dolgok.

17 Tárolók 17 Hangelnyelés és tárolás egy időben. Minél több mindent tárol, annál kisebb a zaj. Irattároló, amelyben minden könnyen tárolható és megtalálható. Kettéosztott helyiség megosztott tárolóval. Találkozóhely tárolóhellyel. Vagy fordítva...

18 Better at work: ergonómia 18 Bárkinek lehet egérkarja Az ördög a részletekben rejlik Mindannyian tudjuk, milyen fontos a jó kondíció megőrzése, de még egy tökéletesen fitt embert is sújthatnak az ismétlődő megterhelés miatti betegségek, ha nem megfelelő testtartással vagy rosszul beállított eszközökkel dolgozik. A képernyők, billentyűzetek és egerek egyéni, széknek és asztalnak megfelelő beállításának alapvető jelentősége van a fizikai, valamint a stresszel összefüggő sérülések és panaszok veszélyének minimalizálásában. Az irodaberendezés terén szerzett gazdag tapasztalatainknak köszönhetően tudjuk, hogy a részletek hosszú távon milyen fontosak. A sok számítógépes munka okozta veszélyek figyelmen kívül hagyása elkerülhető fájdalmakat és költségeket okoz. Munkám során nagyon is sok olyan emberrel találkoztam, aki elkerülhette volna a betegségeket, ha - gyakran egyszerű eszközökkel és kevés igyekezettel - személyre szabták volna munkahelyüket. /Lotta Fallenius, az Arbetsform okleveles ergonómusa és munkakörnyezet-tervezője

19 Munka monitorokkal 19 A technológia jó dolog. De még jobb ahozzánk igazított technológia. Nem tart sokáig, hogy az ember megtanulja a rosszabb kezével vagy középre helyezve kezelni az egeret, hogy ne alakuljon ki úgynevezett egérkarja.

20 Better at work: ergonómia 20 Megfelelő fény a megfelelő helyen El ne aludjon, míg az ügyféllel tárgyal! Talán hallott róla, hogy sötétedéskor az ember tobozmirigye melatonin nevű hormont választ ki, ami kellemes álmosságot okoz. Az már kellemetlenebb, hogy a melatonin kiválasztására akkor is sor kerül, ha az ember napközben nem kap elegendő fényt. Leül az ügyféllel tárgyalni, és ásítozni kezd. A fényt ugyanakkor az életkorhoz is hozzá kell igazítani. Negyvenes éveiben az ember például kétszer annyi fényt igényel olvasáshoz és íráshoz, mint huszonéves korában. Tapasztalt partnereinkkel karöltve gondoskodunk a munkahelyek minőségi világításáról. A fény megfelelő mennyiségéről, amely jó közérzetet nyújt, és megkímél attól, hogy csak kávék sorával és leragadó szemekkel bírjuk végigcsinálni anapot. A jó közérzetnek és a hatékonyságnak feltétele a jó minőségű fény. A mai munkakörnyezetekben gyakran váltakoznak amunkahelyek és afeladatok, így rugalmas világítási megoldásokra van szükség. /Bo Hallberg, a Luxo AB világítási szakértője

21 Fény 21 A funkcionális világítás jó dolog amunkában. De még jobb az élénkítő fény. Közérzetünkre jelentős hatással van a fény, hiszen érzékelésünk nem kevesebb mint 80%-át a látás képezi.

22 Better at work: ergonómia 22 Hallgatta mostanában környezetét? KrEATíV workshop FigyElMET igénylő ASzTAli MunKA KáVéSzünET BizAlMAS MEgBESzéléS MunKA után

23 Akusztika 23 nem hallom, amit gondolok A hangok nagy hatással vannak a teljesítményünkre. A zavaró zajok nem csupán stresszt, fejfájást és összpontosítási nehézséget okoznak, hanem egyéb problémákhoz, például váll- és nyakfájáshoz is vezethetnek. A gondok pedig irodánként eltérnek. Lényeges tényező például, hogy az ember többnyire csapatban vagy egyedül dolgozik, vagy hogy sokat telefonál-e. A kellemes hangkörnyezet megteremtéséhez ezért tudni kell ergonomikus módon elhelyezni az embereket, függönyöket, födémeket, bútorokat, redőnyöket, válaszfalakat. Egy irodában megbeszélések váltakoznak nagy figyelmet igénylő feladatokkal. Az épület és annak belsőépítészeti kialakítása mindkettőre lehetőséget kell, hogy nyújtson. A zajszintet ezért a munkához kell igazítani. Az alacsony zajszint jó dolog. De még jobb a megfelelő atmoszféra. Az ajánlás szerint legfeljebb 35 dba lehet a zajszint ahhoz, hogy összpontosítani tudjunk a munkánkra. /Jonas Christensson, az Ecophon AB akusztikai szakértője

24 Better at work: ergonómia 24 Ergonómia a lélek számára A jó közérzet és a teljesítmény összefügg Ha az ember nem érzi jól magát a munkakörnyezetében, a világ legergonomikusabb berendezése és belsőépítészeti kialakítása sem tud sokat segíteni. Fontos például egy kellemes pihenőhelyiség kialakítása, ahol lehetőségük van a dolgozóknak a lazításra, vagy közösségi életre a szünetek során. A kutatások eredményei alapján a közérzet szoros kapcsolatban áll a munka során nyújtott teljesítménnyel. Bárki megértheti tehát, hogy kellemes munkakörnyezetet kínálva könnyebb odavonzani és megtartani az alkalmazottakat. Az érzékek megfelelő fénnyel, hanggal és színekkel történő stimulálásával növelhető akreativitás és a hatékonyság. /Alexandra Moore építész, kutató, a Kinnarps cég Jarl Andersson-ösztöndíjának 2004-es nyertese

25 Pszichoszociális tényezők 25 Az egészséges test jó dolog. De még jobb a test és a lélek egyensúlya. A rosszul kialakított fizikai környezet testi és mentális betegségeket is okozhat.

26 Better at work: ergonómia 26 Fell kell nőni? Amikor nagy leszek, nem akarok egy unalmas irodában ülni, és folyton csak telefonálni. Számítógépen akarok játszani, ugróasztalon ugrálni, és hógolyózni a bátyámmal. /Anna, 6 éves

27 A jövő kihívásai 27 legyen kicsit gyerekes! Ha majd gyermekeink visszagondolnak a mai irodákra, előfordulhat, hogy néhány dolgon nevetni fognak. A technológiai fejlődés ugyanis nemcsak arra van hatással, hogy milyen berendezéseket használunk, hanem arra is, hogy hogyan dolgozunk. A munkamódszerek és a munka közbeni testhelyzetek nagy valószínűséggel változni fognak - lehet, hogy állni fogunk az asztalaink mellett, vagy még mobilisabbak leszünk. A Kinnarpsnál természetesen megvitatjuk és elemezzük ezeket a kérdéseket, hogy a jövőben is hatékony és ergonomikus teljes megoldásokat tudjunk kínálni. Azonban a technológia fejlődése és a munkafolyamatok változása ellenére az ember testi és szellemi szükségletei nemigen változnak. A megoldásainkat pedig emberek számára készítjük. A befolyás a jövőben jó dolog. De még jobb a jövő befolyásolása. Ne feledje: mai munkakörnyezete kihatással van arra, ahogy 20 év múlva érzi majd magát.

28 Better at work: ergonómia 28 Az ergonómiát nem lehet egy nap alatt megtanulni Megkönnyíteni a felhasználó dolgát Amikor Evy és Jarl Andersson 1942-ben megalapították a Kinnarps céget, az ergonómia még nem volt mindennapi téma. Jarl azonban nemcsak ügyes ács, hanem tehetséges feltaláló is volt. Mindig olyan kialakítások kifejlesztésére törekedett, amelyek megkönnyítik a felhasználó dolgát - pontosan ezt értjük ergonómia alatt, és cégünk ma is ezen az úton halad. A Kinnarps ma - több és nagyobb ügyfelekkel, nemzetközi cégként, még inkább érdeklődve az ergonómia iránt szociális és üzleti szempontból - széleslátókörű és mély tudással rendelkezik az ergonomikus gondolkodásmód fontosságával kapcsolatban Bevezetjük az Ero-széket: négy modellt állítható üléssel és támlával Amikor megjelennek a számítógépek az irodákban, adatterminál-asztalokat fejlesztetünk ki különálló és integrált, asztallapba süllyesztett formában Kezdetben az ergonómia főként arról szólt, hogy hogyan üljünk a széken. Ma az ergonómia az egyén, a technológia és a teljes munkahely kölcsönös kapcsolatának tudománya Az 510-es irodaszék az első nagy, ergonomikus szék, melyet az ülés és atámla beállításával személyre lehet szabni. /Rune Karlsson, a Kinnarps építésze

29 Mérföldkövek Bevezetjük az MSG-t, az első motoros működtetésű ülő/álló asztalt, a mai függőlegesen állítható asztalok elődjét es székszériájában a Kinnarps elsőként vezeti be a Free Float funkciót -ennek az egyedülálló szerkezetnek köszönhetően a test határozza meg a szék mozgását Együttműködésbe kezdünk a Luxo világításspecialista céggel, hogy ergonomikus világítási megoldásokat tudjunk kínálni Új, 790-es irodaszékünkkel bevezetjük a Vip Matic funkciót, amely követi a test mozgási mintáját Megkezdjük egy új típusú, nyomáscsökkentő tulajdonságú gélanyag alkalmazását karfáinkban A Free Float és a szinkron funkciót is integráltuk új, 9000-es székünkbe, melyen emellett új, felhasználóbarát Kinnarps ComfortControl szabályozópanel található Bevezetjük az új ergonómiai felfedezéseken alapuló Decade bútorsorozatot, egyebek mellett integrált kábelezéssel, világítással és ülő/álló asztalokkal Nagy érdeklődést keltve bemutatjuk ergonomikus kialakítású, otthoni és irodai munkához készült kompakt Zapp munkaállomásunkat.

30 Better at work: ergonómia 30 Mindennapi ergonómia a Kinnarpsnál Egy dolog az ergonómiáról elméletben beszélni, s egy másik dolog azzal a gyakorlatban dolgozni. Mi azonban igyekszünk a gyakorlatba is átültetni azt, amit hirdetünk. Természetesen mindig a további tökéletesedés a célunk, de bátran állíthatjuk, hogy már eddig is szép utat tettünk meg. Gondoskodunk a foglalkoztatás-egészségügyről: egy orvos, egy nővér és egy fizioterapeuta aktívan együttműködik cégünkkel az ergonómia területén. Jól megtervezett, üde hatású dolgozói helyiségeink vannak: pihenő-, társalgóhelyiségek és dolgozói étkezde. Az üdülni vágyók igénybe vehetik kellemes nyaralóinkat. Emellett masszázst, fitneszközpont, medencét, tornatermet, szaunát kínálunk alkalmazottainknak. Csak nehogy mindig a tornatermet válasszák a kellemes esti tévézés helyett...

31 Megvalósítjuk, amit hirdetünk 31

32 Kinnarps Marknadskommunikation/FutureLab/ /0808 better at work A Kinnarps üzleti filozófiája egyszerű. Hosszú távú, hatékony megoldásainkkal tökéletesítjük ügyfeleink munkáját, sikeresebbé téve vállalkozásukat. Kinnarps Hungary Kft. Cím Kinnarps House, 1133 Budapest, Váci út 92 Tel Fax Cím 9028 Győr, Szent Imre utca 128 Tel Fax

5 Xact 295/295P 590 360-440 390-540 - 295 HFR/295 P HFR 590 360-440 510-660 295 US 590 360-440 400-550 - 295 HFR US 590 360-440 520-670

5 Xact 295/295P 590 360-440 390-540 - 295 HFR/295 P HFR 590 360-440 510-660 295 US 590 360-440 400-550 - 295 HFR US 590 360-440 520-670 Xact 2 Xact Xact EGY SZÉK AZ ISKOLA MINDEN TERÉBE A multifunkcionális és ergonomikus iskolaszék, az Xact most két méretben is kapható: Xact és Xact Start. Ennek köszönhetően a szék az alsós osztálytermektől

Részletesebben

Irodaergonómia. Az emberközpontú környezetért. Urbánné Biró Brigitta BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék

Irodaergonómia. Az emberközpontú környezetért. Urbánné Biró Brigitta BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék Irodaergonómia Az emberközpontú környezetért Urbánné Biró Brigitta BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék Az irodaergonómia területei Mitől lesz hatékony és egészséges a munkahely? Megfelelő környezet Megfelelő

Részletesebben

Irodai automatizálás 4. Az iroda kialakítása. Elekes Edit, 2014. elekes.edit@eng.unideb.hu

Irodai automatizálás 4. Az iroda kialakítása. Elekes Edit, 2014. elekes.edit@eng.unideb.hu Irodai automatizálás 4. Az iroda kialakítása Elekes Edit, 2014. elekes.edit@eng.unideb.hu 1 Tartalom Iroda kialakítása Ügyféltér kialakítása Ügyfélkapcsolatok javítása Környezet javítása Környezetpszichológiai

Részletesebben

ComfortControl 01 DŐLÉS-BLOKKOLÁS 02 DŐLÉS-ELLENÁLLÁS 05 HÁTTÁMLA MAGASSÁGA 03 ÜLÉSMÉLYSÉG 06 HÁTTÁMLA SZÖGE 04 ÜLÉSMAGASSÁG 07 KARFA MAGASSÁG

ComfortControl 01 DŐLÉS-BLOKKOLÁS 02 DŐLÉS-ELLENÁLLÁS 05 HÁTTÁMLA MAGASSÁGA 03 ÜLÉSMÉLYSÉG 06 HÁTTÁMLA SZÖGE 04 ÜLÉSMAGASSÁG 07 KARFA MAGASSÁG 1. lépés: Oldja ki a széket. 01 DŐLÉS-BLOKKOLÁS 2. lépés: Igazítsa a széket a testéhez. 02 DŐLÉS-ELLENÁLLÁS 03 ÜLÉSMÉLYSÉG 04 ÜLÉSMAGASSÁG 3. lépés: Igazítsa a széket munkastílusához. 05 HÁTTÁMLA MAGASSÁGA

Részletesebben

TÖBBFUNKCIÓS BÚTOROK SZEKRÉNYEK, TÁROLÓK. Making life better at work

TÖBBFUNKCIÓS BÚTOROK SZEKRÉNYEK, TÁROLÓK. Making life better at work Making life better at work Mi, a Kinnarps munkatársai hiszünk abban, hogy szebbé tudjuk tenni az életet a munkahelyen. Termékeinkkel és szolgáltatásainkkal, amelyek az Ön igényeihez igazíthatók, hosszú

Részletesebben

[T] SZÉRIA. [T] széria 3

[T] SZÉRIA. [T] széria 3 [T] SZÉRIA 2 [T] széria [T] széria 3 [T] SZÉRIA A rugalmas [T] szériát úgy terveztük meg, hogy egyéni munkaállomások és egyterű irodák kialakítása során is tetszetős és egységes munkakörnyezet jöjjön létre.

Részletesebben

BN Office Solution. Egy igazán jó megoldás számodra

BN Office Solution. Egy igazán jó megoldás számodra Portfólió BN Office Solution Egy igazán jó megoldás számodra A BN Office Solution tapasztalt szakértője az irodai belső terek komplett berendezése területén. Legfőbb erősségünk az ügyfeleink teljes körű

Részletesebben

ASZTALCSALÁD MINDEN MEGBESZÉLÉSHEZ

ASZTALCSALÁD MINDEN MEGBESZÉLÉSHEZ MULTICOM Multicom 2 MULTICOM Együtt értéket teremtünk. Az új ötletek és egyedülálló alkotások mind találkozások eredményei. A Multicom asztalcsalád okos megoldások segítségével ösztönöz kreativitásra és

Részletesebben

Irodai munkahelyek elrendezése tekintettel az ergonómiára és a szervezésre. Tárgyszavak: irodai munka; felületigény; irodatervezés; ergonómia.

Irodai munkahelyek elrendezése tekintettel az ergonómiára és a szervezésre. Tárgyszavak: irodai munka; felületigény; irodatervezés; ergonómia. ERGONÓMIA 5.1 Irodai munkahelyek elrendezése tekintettel az ergonómiára és a szervezésre Tárgyszavak: irodai munka; felületigény; irodatervezés; ergonómia. A képernyős munkahelyek területigényét különbözőképpen

Részletesebben

Munkaképességi index alkalmazás lehetőségei

Munkaképességi index alkalmazás lehetőségei Munkaképességi index alkalmazás lehetőségei Dr. Kudász Ferenc Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály E-mail cím: kudasz@omfi.hu Telefonszám: +36-1-459-3086 Ergonómiai

Részletesebben

AZ EMBRACE JELENTÉSE ÖLELÉS

AZ EMBRACE JELENTÉSE ÖLELÉS EMBRACE Embrace 3 EMBRACE Készüljön fel egy ölelésre az Embrace székektől! Egy merőben új típusú szék, amelyet odafigyeléssel és gondoskodással terveztek meg. Valamint érzelemmel. Nem csupán különféle

Részletesebben

ÜGYELÜNK A RÉSZLETEKRE

ÜGYELÜNK A RÉSZLETEKRE ESENCIA 2 Esencia Esencia 3 ESENCIA Amikor Daniel Figueroa megtervezte az Esencia széket, lelket és személyiséget is adott neki. Az Esencia elnevezés a latin essentia szóból ered. Jelentése: alapvető fontosságú,

Részletesebben

Egy igazán jó megoldás számodra

Egy igazán jó megoldás számodra Portfólió Egy igazán jó megoldás számodra A BN Office Solution tapasztalt szakértője az irodai belső terek komplett berendezése területén. Legfőbb erősségünk az ügyfeleink teljes körű kiszolgálása, a konzultációktól

Részletesebben

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70.

IRODA MASSZÁZS. VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. IRODA MASSZÁZS VITÉZ RENÁTA 1133 Budapest, Pannónia u. 70. Irodai masszázs Az irodai masszázs a leghatékonyabb módja annak, hogy munkatársai mindig frissen, kipihenten dolgozzanak. A kezelést az Ön munkahelyén

Részletesebben

Kötöttség. munkavégzés helye állandó. munkaállomás személyhez kötött. Informatika. sok számítógép nagy helyigény adattárolás, adatcsere lassú

Kötöttség. munkavégzés helye állandó. munkaállomás személyhez kötött. Informatika. sok számítógép nagy helyigény adattárolás, adatcsere lassú Problémák Megoldás Következmények Koncepció Kötöttség Mobil Kocka Mobilitás Véleményünk szerint a jövő irodájában nem az alaprajzi struktúra, vagy építészeti megoldások fejlődése hoz majd jelentős változást.

Részletesebben

A választott helyszín

A választott helyszín A választott helyszín - jó megközelítés - jó parkolási lehetőség - nagy, osztatlan nyílászárók világos - kertkapcsolat - jól variálható tér - nagyvonalú alapterület 600 nm - 10 nm/fő + tárgyaló, konyha,

Részletesebben

Esélyegyenlőség a callcenterben

Esélyegyenlőség a callcenterben Esélyegyenlőség a callcenterben Munkahelyi stressz kezelés és egészségmegőrzés, a callcenteres munkahelyeken Készítette: Urbánné Biró Brigitta A munkahelyi stressz fogalma A munkahelyi stressz olyan ártalmas

Részletesebben

Ergonómiai alapismeretek Ergonómiai kóroki tényezők okozati megbetegedések

Ergonómiai alapismeretek Ergonómiai kóroki tényezők okozati megbetegedések Ergonómiai alapismeretek Ergonómiai kóroki tényezők okozati megbetegedések Dr Balogh Sándor Ph. D Országos Alapellátási Intézet Budapest, 2007. október 11. 1 Az ergonómia fogalma, kialakulása, története

Részletesebben

Ergonómia alapok. Hardy

Ergonómia alapok. Hardy Ergonómia alapok Hardy Ergonómia fogalma Az ergonómia összetett szó. Ergon = munka, teljesítmény, erı + Nomos = törvény, szabály Jelentése: A MUNKA HOZZÁIGAZÍTÁSA AZ EMBER TULAJDONSÁGAIHOZ, KÉPESSÉGEIHEZ

Részletesebben

tanácsok játék és nyeremény weboldal-ajánló Munka az irodán kívül Távoli munka hatékonyan

tanácsok játék és nyeremény weboldal-ajánló Munka az irodán kívül Távoli munka hatékonyan tanácsok játék és nyeremény weboldal-ajánló Munka az irodán kívül Távoli munka hatékonyan Munka az irodán kívül Távoli munka hatékonyan Egy vállalkozás termelékenységének, hatékonyságának megőrzése érdekében

Részletesebben

Vezetõi irodabútor program

Vezetõi irodabútor program exclusive vezetõi irodabútor katalógus Vezetõi irodabútor program Ez a terület megköveteli a rendkívüli igényességet és minõséget. Vezetõi irodabútor családjainkat a precíz megmunkálás, tartós, jó minõségû

Részletesebben

KÜLÖNBÖZŐ MAGASSÁGI MÉRETEK

KÜLÖNBÖZŐ MAGASSÁGI MÉRETEK Trixagon tároló Trixagon tároló 2 Trixagon tároló A hatszög forma gyakran megtalálható a természetben. A hópelyhek, a méhkas szerkezete és a teknősök páncélja is hatszög alakú. A hatszögek a természet

Részletesebben

Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség. Üdvözöljük!

Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség. Üdvözöljük! <Cég neve> Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Üdvözöljük! Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség 1994. Európa Tanácsi rendelet 1996 óta mőködik székhelye Bilbao

Részletesebben

A MUNKAKÉPESSÉG MEGŐRZÉSE ÉS FEJLESZTÉSE

A MUNKAKÉPESSÉG MEGŐRZÉSE ÉS FEJLESZTÉSE TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAKÉPESSÉG MEGŐRZÉSE ÉS Előadó: dr. Kudász Ferenc Szakorvos Országos Tisztifőorvosi Hivatal

Részletesebben

AMIT A SZÁMÍTÓGÉPES MUNKAHELYEKRŐL TUDNI KELL! KÖZPONTBAN AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS

AMIT A SZÁMÍTÓGÉPES MUNKAHELYEKRŐL TUDNI KELL! KÖZPONTBAN AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS AMIT A SZÁMÍTÓGÉPES MUNKAHELYEKRŐL TUDNI KELL! KÖZPONTBAN AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS Számítógépes munkahelyek egészségmegőrző kialakítási gyakorlata, módszerek, megoldások a XXI. században. Kiadás: 2012.06.25.

Részletesebben

KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSA. KÉPERNYŐS MUNKAVÉGZÉS. KÉPERNYŐS MUNKAVÉGZÉS FŐBB EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ KOCKÁZATAI.

KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSA. KÉPERNYŐS MUNKAVÉGZÉS. KÉPERNYŐS MUNKAVÉGZÉS FŐBB EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ KOCKÁZATAI. KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSA. KÉPERNYŐS MUNKAVÉGZÉS. KÉPERNYŐS MUNKAVÉGZÉS FŐBB EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ KOCKÁZATAI. A számítógéppel ellátott munkahelyek kialakításának, képernyős munkavégzés munkavédelmi

Részletesebben

[P] SZÉRIA. [P] széria 2

[P] SZÉRIA. [P] széria 2 [P] SZÉRIA [P] széria 2 [P] SZÉRIA A skandináv design, amelyet a fény és a természet szeretete inspirál, időtlen. A [P] széria munkaasztalai letisztult vonalaival, funkcionális kivitelezésükkel és élénk,

Részletesebben

Akció! -30. Lime székek. Fair Play fa székek. Színes székek

Akció! -30. Lime székek. Fair Play fa székek. Színes székek Akció! Vásároljon hihetetlenül kedvezményes áron egészen tavaszig csak a Fair Play-től! Ahogy ígértük ebben az évben is a lehető leghatékonyabban szeretnénk segíteni az Önök munkájukat. Rögtön az év elején

Részletesebben

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak.

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Egészséges munkahelyek Kezeljük a stresszt! A munkahelyi stressz és a pszichoszociális kockázatok kezelése Balogh Katalin EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont Stressz-M Kutatási tájékoztató Budapest BME Q 2015.

Részletesebben

Ipari munkahelyek ergonómiai értékelése

Ipari munkahelyek ergonómiai értékelése Ipari munkahelyek ergonómiai értékelése Mischinger Gábor mgx@erg.bme.hu BME EPT 1/48 Ipari munkahelyek ergonómiai értékelése Az értékelés célja: A munka, a környezet és az ember-gép rendszer okozta terhelés

Részletesebben

Ipari munkahelyek ergonómiai értékelése

Ipari munkahelyek ergonómiai értékelése Az értékelés célja: Ipari munkahelyek ergonómiai értékelése Mischinger Gábor mgx@erg.bme.hu A munka, a környezet és az ember-gép rendszer okozta terhelés felmérése Az igénybevétel csökkentési lehetőségek

Részletesebben

A sárospataki Nagykönyvtár dolgozói elégedettségi mérése 2014

A sárospataki Nagykönyvtár dolgozói elégedettségi mérése 2014 A sárospataki Nagykönyvtár dolgozói elégedettségi mérése 2014 A kérdőívet kitöltők nemek szerinti megoszlása A dolgozók életkora szerinti megoszlás: életkor fő százalék 26 1 8,3 29 1 8,3 35 1 8,3 40 1

Részletesebben

KREATÍV ÉS HANGELNYELŐ

KREATÍV ÉS HANGELNYELŐ PRIM 2 Prim Prim 3 PRIM A Prim név a prime szóból származik, amit a zenében két hang közötti távolság megnevezésére használnak, és az első tiszta hangköz a tiszta prím. A szó a latin primus szóból származik,

Részletesebben

A környezettudatos irodák költséghatékony kialakítása és üzemeltetése

A környezettudatos irodák költséghatékony kialakítása és üzemeltetése A környezettudatos irodák költséghatékony kialakítása és üzemeltetése Alapítás: 1942 A Kinnarps-t 1942-ben Jarl és Evy Andersson alapította egy 400 m2 alapterületű műhellyel. A cég mindössze két alkalmazottal

Részletesebben

6000 & &

6000 & & 6000&8000 2 6000 & 8000 6000 & 8000 3 6000 & 8000 A 8000-es irodaszékek kialakítása és legtöbb komponense azonos a 6000-es székekkel. A különbség a mechanikában rejlik. A 8000-es modell szinkron mechanikával

Részletesebben

Az Ön kezében van a döntés, milyen zuhanyélményt szeretne: ha feljebb állítja be a zuhanypanelt, a vízcseppek lágyan gyöngyöznek a bőrén, ha

Az Ön kezében van a döntés, milyen zuhanyélményt szeretne: ha feljebb állítja be a zuhanypanelt, a vízcseppek lágyan gyöngyöznek a bőrén, ha Zuhanypanel Lift 2 Az Ön kezében van a döntés, milyen zuhanyélményt szeretne: ha feljebb állítja be a zuhanypanelt, a vízcseppek lágyan gyöngyöznek a bőrén, ha közelebb, akkor érezni fogja, amint a víz

Részletesebben

A közeljövő legfontosabb fizikai kockázatai a munkahelyeken

A közeljövő legfontosabb fizikai kockázatai a munkahelyeken FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 A közeljövő legfontosabb fizikai kockázatai a munkahelyeken Tárgyszavak: káros hatás; veszélyfelmérés; előrejelzés; kutatás; megelőzés; tájékoztatás. Emelkedő kockázatok kutatása

Részletesebben

SZEMÉLYRE SZABOTT MUNKAHELYEK

SZEMÉLYRE SZABOTT MUNKAHELYEK Making life better at work Mi, a Kinnarps munkatársai hiszünk abban, hogy szebbé tudjuk tenni az életet a munkahelyen. Termékeinkkel és szolgáltatásainkkal, amelyek az Ön igényeihez igazíthatók, hosszú

Részletesebben

Dynasit Dinamikus ülőpárnák

Dynasit Dinamikus ülőpárnák Dinamikus ülőpárnák 1. Üljünk egészségesen! Felejtse el a statikus, mozgás nélküli ülést, vigyen dinamikát az ülésbe! Ébressze fel izmait, mozogjon többet ülés közben! Évente átlagosan több, mint 3000

Részletesebben

Környezeti fenntarthatóság

Környezeti fenntarthatóság Környezeti fenntarthatóság Cél: konkrét, mérhető fenntarthatósági szempontok vállalása, és/vagy meglévő jó gyakorlatok fenntartása. 5 FŐ CÉLKITŰZÉS I. A környezeti követelmények elfogadása és megtartása

Részletesebben

KeyShot alapjai. együttműködő plm megoldások. graphit Kft. 1027 Budapest, Medve u. 17. 436-9600 www.graphit.hu

KeyShot alapjai. együttműködő plm megoldások. graphit Kft. 1027 Budapest, Medve u. 17. 436-9600 www.graphit.hu KeyShot alapjai együttműködő plm megoldások graphit Kft. 1027 Budapest, Medve u. 17. 436-9600 www.graphit.hu Solid Edge ST7 - KeyShot A KeyShot egy teljesen CPU alapú és egyedülálló renderelő motor 3D-s

Részletesebben

[f] city széria. [f] city széria 2

[f] city széria. [f] city széria 2 [f] city széria [f] city széria 2 [f] city széria Az [f] city széria asztal egyedi stílusa a klasszikus négyszögletes lábaknak és a jól megtervezett asztallapnak köszönhető. Nem szokványos módon a láb

Részletesebben

Betegbiztonság és a. (Evidence Based Design)

Betegbiztonság és a. (Evidence Based Design) Betegbiztonság és a tényeken alapuló lótervezés (Evidence Based Design) Evidence Based Design 1 Az EBD egy olyan folyamat, amely hiteles kutatási eredményeket vesz figyelembe az épített ttkörnyezet kialakítása

Részletesebben

Értékesítési beszélgetés

Értékesítési beszélgetés Gyakorlat. Műhely. Marketing Értékesítési beszélgetés Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger TARTALOM 2 GYAKORLAT. MŰHELY Értékesítési beszélgetés Szerzők: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESSZUM

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek 1.

Számítógépes alapismeretek 1. Számítógépes alapismeretek 1. 1/7 Kitöltő adatai: 1. Név: 2. Osztály: 3. E-mail címe: 2/7 Kérdések: 1. Mi az IKT (Információs és Kommunikációs Technológia)? Olyan eszközök, technológiák, amik az információ

Részletesebben

[ E ] O N E S Z É R I A

[ E ] O N E S Z É R I A [E] ONE SZÉRIA 2 [e] one széria [e] one széria 3 [E] ONE SZÉRIA Az [e] one széria számtalan opciót és nagyfokú szabadságot kínál ahhoz, hogy Ön saját megoldást alakíthasson ki. Az [e] one széria ráadásul

Részletesebben

TARTALOM. Typotex Kiadó ELÕSZÓ FEJEZET / BEVEZETÉS AZ ERGONÓMIÁBA FEJEZET / EMBERI HASZNÁLATRA TÖRTÉNÕ TERVEZÉS 33

TARTALOM. Typotex Kiadó ELÕSZÓ FEJEZET / BEVEZETÉS AZ ERGONÓMIÁBA FEJEZET / EMBERI HASZNÁLATRA TÖRTÉNÕ TERVEZÉS 33 TARTALOM ELÕSZÓ 11 1. FEJEZET / BEVEZETÉS AZ ERGONÓMIÁBA 13 Antalovits Miklós 1.1. Az ergonómia fogalma 13 1.2. Az ergonómiai szemlélet lényege és sajátosságai 16 1.3. Az ember gép rendszer 19 1.4. Az

Részletesebben

Munkahelyi stressz a munkavállalók szemszögéből

Munkahelyi stressz a munkavállalók szemszögéből Munkahelyi stressz a munkavállalók szemszögéből ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET Munkahelyi stressz a munkavállalók szemszögéből BUDAPEST 2010. MÁRCIUS 23. BORHIDI GÁBOR ÜGYVIVŐ OÉT MUNKAVÉDELMI BIZOTTSÁG

Részletesebben

CLOSER TO YOU. Intraorális képalkotás A DIGITÁLIS VILÁG ELŐNYEI

CLOSER TO YOU. Intraorális képalkotás A DIGITÁLIS VILÁG ELŐNYEI CLOSER TO YOU Intraorális képalkotás A DIGITÁLIS VILÁG ELŐNYEI Intraorális képalkotás Páciens kényelem és könnyű használat A lemez mérete és a pozicionálás megegyezik a tradicionális kisfilmes eljárással,

Részletesebben

A rekreációval kapcsolatos fogalomrendszer feltárása. A rekreáció elmélete és módszertana 1. ea.

A rekreációval kapcsolatos fogalomrendszer feltárása. A rekreáció elmélete és módszertana 1. ea. A rekreációval kapcsolatos fogalomrendszer feltárása re- kreáció Szűkebb értelmezésben: feltöltődés kalandsport, unikumsport más sportok rekreáció = sport A rekreáció eszmei és gyakorlati válasz, - tevékenységrendszer

Részletesebben

I. CRM elmélete és gyakorlata. II. Stratégiai elemek. III. Strukturális megoldások

I. CRM elmélete és gyakorlata. II. Stratégiai elemek. III. Strukturális megoldások Transzformáció -CRM Értékesítési stratégiák I. CRM elmélete és gyakorlata II. Stratégiai elemek III. Strukturális megoldások 1 Customer Relationship Management egy filozófia Értékesítés Ügyfél Marketing

Részletesebben

vágás. Tökéletes Az igazi kertészkedés. Az igazi lazítás.

vágás. Tökéletes Az igazi kertészkedés. Az igazi lazítás. Az igazi kertészkedés. Az igazi lazítás. Tökéletes vágás. Make it your home. Tegye lakhelyét otthonosabbá az új Rotak fűnyírókkal. Törekedjen egy lépésben a tökéletességre a Bosch új Rotak fűnyíróival.

Részletesebben

Tarts lépést a fogyasztói igényekkel!

Tarts lépést a fogyasztói igényekkel! Tarts lépést a fogyasztói igényekkel! KLIKKPATIKA CSOMAG Patika sorban állás nélkül A KlikkPatika Csomaggal olyan megoldást kínálunk, amellyel a mai fogyasztói igényeknek megfelelő kiszolgálást teszünk

Részletesebben

Bosch 1200-as sorozatú tűzjelző központ Ha fontos a biztonság

Bosch 1200-as sorozatú tűzjelző központ Ha fontos a biztonság Bosch 1200-as sorozatú tűzjelző központ Ha fontos a biztonság 2 1200-as sorozatú tűzjelző központ A biztonság nyugalma Tökéletes védelem az Ön igényihez szabva Az 1200-as sorozatú tűzjelző központ rugalmas,

Részletesebben

Világítástechnika. mesterfokon. Csak világosan! Webs Világítástechnikai Kft.

Világítástechnika. mesterfokon. Csak világosan! Webs Világítástechnikai Kft. Világítástechnika mesterfokon Csak világosan! Webs Világítástechnikai Kft. Egyedi igényekre szabott tervezés 2 A Webs Világítástechnikai Kft. komplex és egyedi megoldásokat kínál a kül-, és beltéri díszvilágítás,

Részletesebben

LETISZTULT VONALVEZETÉS

LETISZTULT VONALVEZETÉS OBERON 2 Oberon Oberon 3 OBERON Intelligens kialakítású asztal, amely sokféle formában használható: önálló munkavégzéshez, spontán beszélgetésekhez, tervezetett megbeszélésekhez. Anyagok és színek üde

Részletesebben

Az ergonómia fogalma, kialakulásának/ fejlődésének főbb állomásai. Az ergonómiai szempontú tervezés alapkövetelményei

Az ergonómia fogalma, kialakulásának/ fejlődésének főbb állomásai. Az ergonómiai szempontú tervezés alapkövetelményei Az ergonómia fogalma, kialakulásának/ fejlődésének főbb állomásai. Az ergonómiai szempontú tervezés alapkövetelményei Dr. Szabó Gyula szabo.gyula@bgk.uni-obuda.hu Bánki, Fsz. 4. 666-5431 Követelmény Vizsga

Részletesebben

SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV

SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV A Sefta-Ker Kft. felismerve a fenntartható fejlődés jelentőségét, egyúttal mélyítve munkatársainak e szemlélet iránti elkötelezettségét megalkotja fenntarthatósági

Részletesebben

Irodai munkahelyek ergonómiai kialakítása

Irodai munkahelyek ergonómiai kialakítása ERGONÓMIA 5.1 Irodai munkahelyek ergonómiai kialakítása Tárgyszavak: ergonómia; irodatervezés; irodabútor; számítógépes tervezés; egészségvédelem; porckorong-megbetegedés. A korszerűen kialakított irodai

Részletesebben

Képzeljen el egy világító falat, ami érintéssel irányítható, akár egy tablet!

Képzeljen el egy világító falat, ami érintéssel irányítható, akár egy tablet! Képzeljen el egy világító falat, ami érintéssel irányítható, akár egy tablet! A természetes hangulatvilágítást kínál a falak, a padló és más felszínek kivilágításával. Az egyedi technológia olyan interaktív

Részletesebben

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES Számítógép = Univerzális gép! Csupán egy gép a sok közül, amelyik pontosan azt csinálja, amit mondunk neki. Hardver A számítógép

Részletesebben

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Információs irodák menedzsmentje

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Információs irodák menedzsmentje Gyakorlatorientált képzési programok kidolgozása a turisztikai desztináció menedzsment és a kapcsolódó ismeretanyagok oktatására TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment

Részletesebben

A Munkaképességi Index története, felhasználása, a Ház-modell. Tervezett országos Hálózat bemutatása

A Munkaképességi Index története, felhasználása, a Ház-modell. Tervezett országos Hálózat bemutatása A Munkaképességi Index története, felhasználása, a Ház-modell. Tervezett országos Hálózat bemutatása Előadó: Dr. Kudász Ferenc szakorvos Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi

Részletesebben

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ Szakpolitikai kontextus A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a fogyatékkal élő, valamint

Részletesebben

K l i n i k a. www.computerklinika.hu. Computer Klinika. info@computerklinika.hu. Informatikai Szolgáltató. és Kereskedelmi Betéti Társaság

K l i n i k a. www.computerklinika.hu. Computer Klinika. info@computerklinika.hu. Informatikai Szolgáltató. és Kereskedelmi Betéti Társaság K l i n i k a www.computerklinika.hu Computer Klinika info@computerklinika.hu Informatikai Szolgáltató és Kereskedelmi Betéti Társaság Nem elég azt mondani: Megteszek minden tőlem telhetőt. Amire szükség

Részletesebben

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus Kommunikáció elmélete és gyakorlata Zombori Judit, pszichológus Önmenedzselés, karriertervezés Lehetőségek, technikák Mit értünk karrier alatt? Karrier = gyors, sikeres előmenetel, érvényesülés; Karriert

Részletesebben

AP-OFFICE Kereskedelmi és Tanácsadó Kft 1056 Budapest, Só u. 2. 1225 Budapest, Bányalég u. 60/B 2120 Dunakeszi, Pallag u. 25/B

AP-OFFICE Kereskedelmi és Tanácsadó Kft 1056 Budapest, Só u. 2. 1225 Budapest, Bányalég u. 60/B 2120 Dunakeszi, Pallag u. 25/B r e z s a d AP-OFFICE Kereskedelmi és Tanácsadó Kft 1056 Budapest, Só u. 2. 1225 Budapest, Bányalég u. 60/B 2120 Dunakeszi, Pallag u. 25/B ri o Telefon: +36 1 999 6346 +36 1 999 6347 +36 1 999 6348 Fax:

Részletesebben

YourPlace. Prospektus

YourPlace. Prospektus YourPlace Prospektus Termék Iroda ProductYourPlace YourPlace Kategória Category Office YourPlace személyes. egyedi. Inspiráló. válaszd meg, hogyan akarsz dolgozni egy időben, egy helyen. A technológiai

Részletesebben

H i d r o m a s s z á z s m e d e n c é k. A pihenés. oázisa.

H i d r o m a s s z á z s m e d e n c é k. A pihenés. oázisa. H i d r o m a s s z á z s m e d e n c é k A pihenés oázisa Az Ön új kedvenc kikapcsolódása softub HidromAsszázs medencék A SOFTUB medencék azért készültek, hogy Önnek gondtalan pihenést biztosítsanak,

Részletesebben

Gyermek bútor katalógus 2012

Gyermek bútor katalógus 2012 Gyermek bútor katalógus 2012 langabútor kft A Langa Bútor Kft. Föleg kárpitos, gyerekágyak gyártására specializálódott magyar tulajdonú kisvállalkozás vagyunk, de a jövöben egyéb gyerekbútor gyártását

Részletesebben

Állítható irodaszék prototípusának értékelése

Állítható irodaszék prototípusának értékelése ERGONÓMIA 5.1 Állítható irodaszék prototípusának értékelése Tárgyszavak: ülés; szék; iroda; ergonómia; diszkomfort; állítható szék. Napjainkban az ergonómiai szakemberek és az irodai dolgozók egyre szélesebb

Részletesebben

Szklerózis Multiplex a munkahelyen: A munkaadók kézikönyve

Szklerózis Multiplex a munkahelyen: A munkaadók kézikönyve Szklerózis Multiplex a munkahelyen: A munkaadók kézikönyve Készült a Magyar Sclerosis Multiplex Társaság és a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének szakmai útmutatása alapján Ez a kiadvány

Részletesebben

Lenovo YOGA 500. Ildikó Árva 2015 Lenovo Internal. All rights reserved.

Lenovo YOGA 500. Ildikó Árva 2015 Lenovo Internal. All rights reserved. Lenovo YOGA 500 Ildikó Árva (iarva@lenovo.com) A Lenovo YOGA 500 etailer Kit (zip.) tartalma PPT Javasolt tartalom (összegzés, áttekintés, főbb jellemzők) Fotók 3D modell Termékfotók 2 Javasolt Tartalmak

Részletesebben

* (Nokia, ZTE (OMTP) kivételével) Főbb jellemzők

* (Nokia, ZTE (OMTP) kivételével) Főbb jellemzők A Panasonic 2016-ban bevezeti új, HD6M típusú, mikrofonos fejhallgatóját, amely a belépő szintet képviseli kategóriájában. Az új fejhallgató kiválóan adja vissza a legigényesebb zenéket is. A HD6M a korábbi

Részletesebben

Czugler Petra Regionális Kommunikációs Koordinátor Celanese Magyarország Kft. Munka: Lélekre Hangolva 2010. február 3.

Czugler Petra Regionális Kommunikációs Koordinátor Celanese Magyarország Kft. Munka: Lélekre Hangolva 2010. február 3. Fókuszban a munkavállaló Czugler Petra Regionális Kommunikációs Koordinátor Celanese Magyarország Kft. Munka: Lélekre Hangolva 2010. február 3. Tartalom A Celanese bemutatkozik A Budapest Business Services

Részletesebben

flex-table mozgásban a kommunikáció

flex-table mozgásban a kommunikáció flex-table mozgásban a kommunikáció flex-table mozgásban a kommunikáció Megbeszélés, konferencia, prezentáció, workshop, oktatások, szemináriumok a kommunikáció szerepe jelentősen megnövekedett. A rendelkezésre

Részletesebben

Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

IKEA BUSINESS. Inspiráció és Referenciák

IKEA BUSINESS. Inspiráció és Referenciák IKEA BUSINESS Inspiráció és Referenciák Tartalomjegyzék Irodák 3 Háttér irodák Kiskereskedelem 6 Üzletek Szolgáltatás Vendéglátás 9 Étterem és kávézó B&B és hotel Anderson & Son egy patinás könyvelő vállalat

Részletesebben

Lenovo YOGA 300. Ildikó Árva 2015 Lenovo Internal. All rights reserved.

Lenovo YOGA 300. Ildikó Árva 2015 Lenovo Internal. All rights reserved. Lenovo YOGA 300 Ildikó Árva (iarva@lenovo.com) A Lenovo YOGA 300 etailer Kit (zip.) tartalma PPT Javasolt tartalom (Összegzés, áttekintés, főbb jellemzők) Fotók 3D modell link Termék és lifestyle fotók

Részletesebben

Zaj a munkahelyen. a jó munkahely. mindnyájunknak fontos TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001. www.tamop248.hu

Zaj a munkahelyen. a jó munkahely. mindnyájunknak fontos TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001. www.tamop248.hu Zaj a munkahelyen a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu a jó munkahely mindnyájunknak

Részletesebben

Informatikai Biztonsági szabályzata

Informatikai Biztonsági szabályzata A NIIF Intézet Informatikai Biztonsági szabályzata Készítette: Springer Ferenc Információbiztonsági vezető Ellenőrizte: Jóváhagyta: Császár Péter Minőségirányítási vezető Nagy Miklós Igazgató Dátum: 2008.05.09.

Részletesebben

Kezdje idõben! Menalind professional bõrápolórendszer az igénybevett bõrnek

Kezdje idõben! Menalind professional bõrápolórendszer az igénybevett bõrnek Gyártja: Paul Hartmann AG. 89522 Heidenheim, Germany Forgalmazza: Hartmann-Rico Hungária Kft. 2051 Biatorbágy, Paul Hartmann u.8. Kezdje idõben! Menalind professional bõrápolórendszer az igénybevett bõrnek

Részletesebben

A pillanat, amikor a személyre szabott megoldásnak köszönhetô a legjobb természetes látásélmény ZEISS Progressive Individual 2

A pillanat, amikor a személyre szabott megoldásnak köszönhetô a legjobb természetes látásélmény ZEISS Progressive Individual 2 // PROGRESSIVE INDIVIDUAL 2 a zeisstôl A pillanat, amikor a személyre szabott megoldásnak köszönhetô a legjobb természetes látásélmény ZEISS Progressive Individual 2 Az egyedi tevékenységekhez személyre

Részletesebben

FOREVER GURULÓ. Kogon Mihály

FOREVER GURULÓ. Kogon Mihály FOREVER GURULÓ Kogon Mihály Tartalom 1. A projektről 2. Hogyan gondolkodunk a fogyatékosságról? 3. Kihívások 4. Válaszok GURULÓ műhelyhálózat - www.gurulo.hu Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja

Részletesebben

A MUNKÁLTATÓ MUNKAVÉDELMI KÖTELEZETTSÉGEI A KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK KIALAKITÁSÁBAN

A MUNKÁLTATÓ MUNKAVÉDELMI KÖTELEZETTSÉGEI A KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK KIALAKITÁSÁBAN A MUNKÁLTATÓ MUNKAVÉDELMI KÖTELEZETTSÉGEI A KÉPERNYŐS MUNKAHELYEK KIALAKITÁSÁBAN Bevezető Soós Tamás 1 A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény - egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 5/1993.

Részletesebben

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Az előadás vázlata A közoktatás egyik legnehezebb, megoldásra váró problémája A differenciálás Az egyének differenciált

Részletesebben

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékfejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Kontextus Európa 2020 Stratégia:

Részletesebben

1 Kitöltési Útmutató. 2 Általános adatok. 3 Technikai felszereltség 1 / 5 2011.10.24. 10:46. Tisztelt Kitöltő!

1 Kitöltési Útmutató. 2 Általános adatok. 3 Technikai felszereltség 1 / 5 2011.10.24. 10:46. Tisztelt Kitöltő! 1 / 5 2011.10.24. 10:46 Miskolci Egyetem Minőségbiztosítási Iroda Gazdaságtudományi Kar Dr. László Berényi Környezetbarát Iroda felmérés (Egyetem) 1 Kitöltési Útmutató Tisztelt Kitöltő! A TÁMOP-4.1.1.A-10/1/KONV

Részletesebben

Németh Edit egyetemi tanársegéd

Németh Edit egyetemi tanársegéd Iroda értékelés területei Iroda-ergonómia Kisebb irodák és nagylégterű irodák Németh Edit egyetemi tanársegéd Fizikai környezet Számítógépes munkahely Helyiségek elhelyezése Munkahelyek elrendezése Eszközök

Részletesebben

Virtuális hegesztés. A jövő kiképzési módja

Virtuális hegesztés. A jövő kiképzési módja Virtuális hegesztés A jövő kiképzési módja Valósághű tanulás a szimulátorral 100%-ban biztonsági kockázat nélkül Erőforrás takarékos A sikeres oktatócsomag ÁLTALÁNOS TUNDNIVALÓK A jövő hegesztési kiképzésének

Részletesebben

Teljes termékskála benzin nélkül is

Teljes termékskála benzin nélkül is Teljes termékskála benzin nélkül is Csendesen és károsanyag-kibocsátás nélkül szeretné karban tartani a kertjét, de nem szeretne megalkudni a teljesítmény terén? Itt a megoldás: a Husqvarna akkumulátoros

Részletesebben

OZEKI Phone System. A jövő vállalati telefon rendszerének 4 alappillére. A jövő üzleti telefon rendszere SMS. Mobil mellékek. Összhang az IT-vel

OZEKI Phone System. A jövő vállalati telefon rendszerének 4 alappillére. A jövő üzleti telefon rendszere SMS. Mobil mellékek. Összhang az IT-vel A jövő üzleti telefon rendszere A jövő vállalati telefon rendszerének 4 alappillére SMS Mobil mellékek Webtelefon Üzenetküldés Összhang az IT-vel É rdemes elolvasni! Ajánlatkérés Kérem, töltse ki az űrlapot,

Részletesebben

Nova-ria. Kényelem minden otthonba

Nova-ria. Kényelem minden otthonba Nova-ria Kényelem minden otthonba 2 Nova-ria Kényelem minden otthonba A kárpitos bútorok közt a legmagasabb színvonalat képviselő ágymechanikára épülő bútorcsalád, mely teljes értékű fekhely, és ülőbútor

Részletesebben

2. modul - Operációs rendszerek

2. modul - Operációs rendszerek 2. modul - Operációs rendszerek Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 2. modul (Operációs rendszerek) syllabusát, amely az elméleti és gyakorlati modulvizsga követelményrendszere.

Részletesebben

Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 20% 40% a fal-, és padlóburkolatok állapota átl.=4.71 md=5 elt.=0.49 tart.

Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 20% 40% a fal-, és padlóburkolatok állapota átl.=4.71 md=5 elt.=0.49 tart. , Dolgozói elégedettség PPP200 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus % 20% 2 40% 3 30% 4 % Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián

Részletesebben

Online CRM: Tegyük személyessé! Vinnai Balázs

Online CRM: Tegyük személyessé! Vinnai Balázs Online CRM: Tegyük személyessé! Vinnai Balázs CEO 24/10/2011 Van internet bankunk! Mi következik? sokkal hatékonyabb működés több értékesítés: csoportos beszedési megbízás, hitelkártya, lekötés, kötvény,

Részletesebben

LIBRA 2 Libra Libra 3 LIBRA A mozdulat ihlette kényelem. Egy hullám. Egy izgalommal teli lágy folyam. Ami társalgásra bátorít. Összehoz, de egyben magányra is csábít. Pihentet egy nehéz nap végén. A Libra

Részletesebben

Bemutatkozás. www.jankokft.hu. A biztos megoldás

Bemutatkozás. www.jankokft.hu. A biztos megoldás Bemutatkozás A Jankó Kft. 1987-ben egyszemélyes vállalkozásként kezdte meg működését. Néhány év elteltével, a telephely megvásárlása és átalakítása után családi vállalkozásként, Kft. formájában folytatta

Részletesebben

Fusion Vital Program riport

Fusion Vital Program riport 370916 Fusion Vital Program riport Cs 10.09.2015 17:21 6ó 46perc 58 / 82 / 6 Stressz reakció Feltöltődés Fizikai aktivitás Napi fizikai aktivitás Pulzusszám Hiányzó pulzusszám 5% Napközben nincs feltöltődés.

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben