Better at work: ergonómia 2

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Better at work: ergonómia 2"

Átírás

1 Ergonómia

2 Better at work: ergonómia 2 jobb kommunikáció egészségesebb alkalmazottak változtatható testtartás egyéni beállítások lehetősége nagyobb hatékonyság egész nap boldogabb alkalmazottak kevesebb hiányzás betegség miatt alkalmazottak vonzása és megtartása

3 3 Hogyan szépíthetjük meg napjainkat munkahelyünkön? Vezércsillagunk - előny az Ön számára Az ergonómia sokkal többet jelent a jó asztaloknál és székeknél. A teljes emberre való odafigyelést. A Kinnarps filozófiája, a better at work a vállalat minden területén megjelenik. Mindenre hatással van a bútorgyártástól és a szállítástól a követelményelemzésig és a belsőépítészeti megoldások helyszíni telepítéséig. Minden tettünkkel arra törekszünk, hogy hatékony és inspiratív munkahelyeket alakítsunk ki, ahol az ember kényelembe helyezkedve jó munkát végezhet. A kényelem szempontjából pedig a munkahely ergonomikus kialakításának van a legnagyobb szerepe - az adott alkalmazottól a teljes munkahelyig. Olvasson tovább, és kiderül, mire gondolunk. /Henry Jarlsson, a Kinnarps elnök-vezérigazgatója Címlap: 9000-es irodaszékünk ergonómiailag tökéletes ülést nyújt. Minden egyes részletében felhasználóbarát. De ki az, aki hosszú ideig tudna tökéletesen ülni? Az ergonómia a munka közbeni testtartás változtatását is jelenti. A better at work nem csupán egy filozófia, amely minden tettünket áthatja, hanem egyúttal a szolgáltatások és termékek folyamatos fejlesztésének módszere is.

4 Better at work: ergonómia 4 A Kinnarps alapvető szemléletmódja - a test és a lélek harmóniája Az inaktól a szervezetig Ha egy cég teljes megoldásokat kínál különböző típusú belsőépítészeti kialakításokhoz, érdemes jól átgondolnia az ergonómiai szempontokat. Ugyanilyen természetes az ügyfélnek nyújtott segítség az ergonómia terén. Cégünk nézete szerint az ergonómia az ember és környezet közötti kiegyensúlyozott kölcsönhatás: testi és szellemi, valamint szociális munkakörnyezet. Nagyon egyszerű felismerni a dolgok közötti összefüggéseket - az inaktól és az ülő testtartásoktól a kapcsolatokig és a szervezetig. Pszichoszociális ergonómia A munkakövetelmények és az egyén erőforrásai közötti egyensúly Az ergonomikus munkahely jó dolog. De még jobb a holisztikus megközelítés. Az egész mindig több a részek összegénél. Éppen ezért a teljes emberre kell figyelni. Ergonómusként átfogó képet próbálok kialakítani amunkáról és a környezetről. A cél nagyon egyszerű: az, hogy az emberek jól érezzék magukat a munkahelyükön. /Anders Lundahl okleveles fizioterapeuta és ergonómus, a Kinnarps foglalkozás-egészségügyi szakembere

5 Alapvető szemléletmód 5 Fizikai ergonómia A munka és az egyén testi és szellemi adottságainak összehangolása. Szervezeti ergonómia A döntéshozatal, a feladatelosztás stb. módja. Az egészség védelme Mindenfajta mozgás és kikapcsolódás jelentősége.

6 Better at work: ergonómia 6 Jó ergonómia - jó ökonómia Jövedelmező befektetés Az ergonómiai intézkedések és a nyereségesség közötti összefüggés vizsgálatára manapság egyre nagyobb figyelmet fordítanak. Pontos számok persze nincsenek, a kutatások azonban egyértelműen kimutattjak az összefüggések meglétét: ha az ember jól érzi magát, jobban teljesít, és csökkennek a megbetegedések és a rehabilitáció miatti költségek. Ha egy cég megvásárol egy drága gépet, annak karbantartására is szán pénzt - ugyanilyen módon rendszeresen kell pénzt fordítani a legfontosabb erőforrás, az emberek karbantartására is. Ennyi az egész. A gyógyítás jó dolog. De még jobb a megelőzés. Emberi és gazdasági szempontból egyaránt jobb megelőzni a betegséget, mint annak kezelésére kényszerülni.

7 Ergonómia és ökonómia 7 A munkakörnyezet többféle módon is hat a cég pénzügyi helyzetére. Hatással van a cég termelékenységére és a termelés minőségére, de emellett a betegség miatti hiányzásból, a személyzet fluktuációjából és egyebekből fakadó költségekre is. /A munkakörnyezet becsült gazdasági hatásai a cégekre és szervezetekre, 2006, Linda Rose és Ulf Orrenius

8 Better at work: ergonómia 8 Az ergonómia első lépése a jó tervezés Irodatervezéskor igazi kihívást jelent a terek hatékony kihasználása és mindez az alkalmazottak előnyére fordítása. A legkisebb terület is hozzájárulhat a könnyebb mozgáshoz vagy az emberek közötti jobb kommunikációhoz. /Alexander Gifford, a Kinnarps egyesült királysági vezető dizájnere

9 Helyiségtervezés 9 A tér lehető legjobb kihasználása Minél kevesebb négyzetméter jut egy alkalmazottra, annál fontosabb, hogy a tervezés kezdettől fogva az ergonómia jegyében történjen. Ha a józan belátást elnyomja a takarékosságra való törekvés, akkor az alkalmazottaknál hamarosan megjelennek az ismétlődő megterhelés okozta sérülések és egyéb panaszok. Az ergonomikus helyiségtervezést pedig nem a tér mérete határozza meg, hanem az, hogy hogyan lehet a teret a leghatékonyabban kihasználni. Az irodai környezet tervezése az egész átlátásáról szól: a bútorok és az anyagok kiválasztásától a hangok, a fények és a munkafolyamatok funkciójáig. Az ergonomikus és hatékony megoldások kialakításához felhasználjuk a Configura háromdimenziós számítógépes tervezőeszközt. Ennek segítségével fejlett elrendezési javaslatok hozhatók létre, melyek valósághű képet nyújtanak az eredményről. A helyiségtervezés jó dolog. De még jobb dinamikus irodát létrehozni. Az ergonomikus irodát a munka- és pihenőhelyiségek egésze képezi.

10 Better at work: ergonómia 10 Személyreszabott a munkahelye? Mind mások vagyunk Az ergonomikus és hatékony munkahelyek kialakítása egyrészt az egyén fizikai adottságainak, másrészt az elvégzendő munkának való megfelelés kérdése. Természetesen tudjuk, hogy aférfiak és nők, a magas és alacsony emberek, a fiatalok és az idősek mind más megoldást igényelnek. Akárcsak azt, hogy aki sokat telefonál, az valószínűleg másképp szeretne ülni, mint az, aki nagyrészt számítógéppel dolgozik. Ennek ellenére még mindig sokan terveznek úgy irodát, mintha minden ember egyforma lenne, és azonos munkát végezne. Ez a hozzáállás azonban hosszú távon igencsak költséges. Call center hatékonyan hangszigetelt munkaállomásokkal Az ergonomikus termékek jók. De még jobb a megfelelő kombináció. Az ergonomikus munkahelynek az adott dolgozóhoz kell igazodnia. Nem pedig fordítva. A munkahely egyénhez igazítása épp annyira szakértelem, mint belsőépítészeti megoldás kérdése. Mi mindkettőt biztosítjuk. /Philippe Arin, a Kinnarps franciaországi vezető dizájnere

11 A munkahely 11 A vezető munkahelye a maga és látogatói szempontjából is ergonomikus Touch-down center gyorsan állítható munkahelyekkel a mobil alkalmazottak számára Kreatív munkahely-elrendezés, amely lehetőséget nyújt a csoporton belüli jó kommunikációra.

12 Better at work: ergonómia 12 Az ülés a mozgásról szól Ki irányítja a széket? A lényeg: a széknek követnie kell a test mozdulatait. A testnek kell irányítania a széket, nem pedig fordítva. Sajnos, többnyire az utóbbi a jellemző. A legjobb esetben beállítjuk székünket, amikor megkapjuk azt - a legrosszabb esetben a vezérlőelemek nem a felhasználó, hanem mérnökök számára vannak kialakítva. A test mozdulatait nem követő vagy nehezen állítható széknek azonban folyamatos ülőmunka esetén káros hatásai lehetnek. A folyamatos ülés különben sem ajánlott. Olyan széket használjon tehát, amely könnyen állítható, és követi az Ön mozdulatait. És üljön rajta annyiféleképpen, amennyire csak képes. A megfelelő ülés jó dolog. De még jobb a változó ülőhelyzet. Ne feledje, hogy a mozgás és a szellemi egészség között szoros a kapcsolat. Ha a karfának sok állítási lehetősége van, az egyéni, kényelmes testtartást tesz lehetővé. Az irodaszéknek mozgásra kell ösztönöznie. Szinkron mechanikának köszönhetően az ülés és a támla szinkronizáltan mozog. Free Float mechanika esetén az ülőke és a háttámla egymástól teljesen függetlenül követik a test mozgását.

13 Az irodaszék 13 Az irodaszéknek aktivitásra kell ösztönöznie használóját anap során, támogatnia kell atest természetes mozgási sémáját. Amozgás fontos, még ülés közben is. /Dieter Breithecker ergonómiai és mozgáskutató A gyorsan állítható fejtámaszok és háttámlák lehetőséget nyújtanak a változó ülésre és a kívánt pihenésre. A különböző speciális üléspárnázó anyagok közül választva elérhető a kívánt ülési kényelem.

14 Better at work: ergonómia 14 Fel kell állnunk, hogy legyen energiánk ülni Egy asztal, sok lehetőség Az ergonómia a mozgásról és a testhelyzet változtatásáról szól. Mi lehet hát jobb a függőlegesen állítható íróasztalnál? Az álló helyzet természetes görbületet biztosít, amelyre szükség van az üléssel töltött idő után az ismétlődő megterhelés okozta sérülések miatti betegség és költségek elkerülése érdekében. Az ülő helyzetből állóba váltás ugyanakkor új perspektívát ad a munkában. Emellett a függőlegesen állítható asztal nagyon költséghatékony megoldás abban az esetben, ha az íróasztalt különböző időpontokban különböző alkalmazottak használják, vagy ha gyakorlati munkához és tárgyalásokhoz való asztalra van szükség. A függőlegesen állítható asztalt különböző időpontokban eltérő magasságú alkalmazottak használhatják. Nagyon praktikus lehet továbbá az asztalmagasság hozzáigazítása az éppen végzett munkához.

15 A munkaasztal 15 Amikor új helyre költöztünk, megragadtuk a lehetőséget, hogy új bútorok vásárlásával az alkalmazottakra is fordítsunk pénzt. Jómagam régóta dolgozom függőlegesen állítható asztalnál, és nagyon meg vagyok vele elégedve, ezért mindenkinek szeretném megadni ezt a lehetőséget. /Anita Storgård, Unilever Helsinki Napközben időnként álló helyzetben végzett munkával minimalizálható az ismétlődő megterhelés okozta sérülések veszélye. A tökéletes asztalmagasság jó dolog. De még jobb a változtatás szabadsága. A függőlegesen állítható asztalok lehetővé teszik a változtatást, minimalizálva a statikus terhelést.

16 Better at work: ergonómia 16 Hallott már az ergonomikus tárolásról? Tudjuk, hol a szekrény helye Hogy lehet egy tárolás ergonomikus - kérdezheti Ön, - hiszen a szekrény mindig szekrény marad, nem igaz? Válaszunk: igaz, de nem egészen. Van egyrészt számos leleményes kis részlet, például hogy a redőny vízszintesen vagy függőlegesen nyílik-e. Az ergonomikus tárolás azonban elsősorban a szekrény használati módjának és elhelyezésének a kérdése. Néhány tárolóeszközt jó valamivel távolabb elhelyezni, hogy az ember néha felálljon, és megtegyen néhány lépést. Ráadásul a megfelelően elhelyezett és felszerelt szekrénynek a tároláson kívül egyéb funkciója is lehet - például hangelnyelő szerepet is betölthet. Ez ergonomikus és egyúttal költséghatékony megoldás. A funkcionális tárolás jó dolog. De még jobb a többfunkciós tárolás. A tárolóbútorok találkozóhelyként, térelválasztóként és hangelnyelőként is használhatók. Sokan nem is gondolnák, milyen sokoldalú lehet egy tároló bútorelem. Pedig megfelelően használva ergonomikusabbá és praktikusabbá teheti az irodát. /Peter van Scheijndel Eur. Erg, igazgató vhp ergonomie, Hollandia Praktikus és ergonomikus tárolóeszközökkel elegánsan és rendben tarthatók a dolgok.

17 Tárolók 17 Hangelnyelés és tárolás egy időben. Minél több mindent tárol, annál kisebb a zaj. Irattároló, amelyben minden könnyen tárolható és megtalálható. Kettéosztott helyiség megosztott tárolóval. Találkozóhely tárolóhellyel. Vagy fordítva...

18 Better at work: ergonómia 18 Bárkinek lehet egérkarja Az ördög a részletekben rejlik Mindannyian tudjuk, milyen fontos a jó kondíció megőrzése, de még egy tökéletesen fitt embert is sújthatnak az ismétlődő megterhelés miatti betegségek, ha nem megfelelő testtartással vagy rosszul beállított eszközökkel dolgozik. A képernyők, billentyűzetek és egerek egyéni, széknek és asztalnak megfelelő beállításának alapvető jelentősége van a fizikai, valamint a stresszel összefüggő sérülések és panaszok veszélyének minimalizálásában. Az irodaberendezés terén szerzett gazdag tapasztalatainknak köszönhetően tudjuk, hogy a részletek hosszú távon milyen fontosak. A sok számítógépes munka okozta veszélyek figyelmen kívül hagyása elkerülhető fájdalmakat és költségeket okoz. Munkám során nagyon is sok olyan emberrel találkoztam, aki elkerülhette volna a betegségeket, ha - gyakran egyszerű eszközökkel és kevés igyekezettel - személyre szabták volna munkahelyüket. /Lotta Fallenius, az Arbetsform okleveles ergonómusa és munkakörnyezet-tervezője

19 Munka monitorokkal 19 A technológia jó dolog. De még jobb ahozzánk igazított technológia. Nem tart sokáig, hogy az ember megtanulja a rosszabb kezével vagy középre helyezve kezelni az egeret, hogy ne alakuljon ki úgynevezett egérkarja.

20 Better at work: ergonómia 20 Megfelelő fény a megfelelő helyen El ne aludjon, míg az ügyféllel tárgyal! Talán hallott róla, hogy sötétedéskor az ember tobozmirigye melatonin nevű hormont választ ki, ami kellemes álmosságot okoz. Az már kellemetlenebb, hogy a melatonin kiválasztására akkor is sor kerül, ha az ember napközben nem kap elegendő fényt. Leül az ügyféllel tárgyalni, és ásítozni kezd. A fényt ugyanakkor az életkorhoz is hozzá kell igazítani. Negyvenes éveiben az ember például kétszer annyi fényt igényel olvasáshoz és íráshoz, mint huszonéves korában. Tapasztalt partnereinkkel karöltve gondoskodunk a munkahelyek minőségi világításáról. A fény megfelelő mennyiségéről, amely jó közérzetet nyújt, és megkímél attól, hogy csak kávék sorával és leragadó szemekkel bírjuk végigcsinálni anapot. A jó közérzetnek és a hatékonyságnak feltétele a jó minőségű fény. A mai munkakörnyezetekben gyakran váltakoznak amunkahelyek és afeladatok, így rugalmas világítási megoldásokra van szükség. /Bo Hallberg, a Luxo AB világítási szakértője

21 Fény 21 A funkcionális világítás jó dolog amunkában. De még jobb az élénkítő fény. Közérzetünkre jelentős hatással van a fény, hiszen érzékelésünk nem kevesebb mint 80%-át a látás képezi.

22 Better at work: ergonómia 22 Hallgatta mostanában környezetét? KrEATíV workshop FigyElMET igénylő ASzTAli MunKA KáVéSzünET BizAlMAS MEgBESzéléS MunKA után

23 Akusztika 23 nem hallom, amit gondolok A hangok nagy hatással vannak a teljesítményünkre. A zavaró zajok nem csupán stresszt, fejfájást és összpontosítási nehézséget okoznak, hanem egyéb problémákhoz, például váll- és nyakfájáshoz is vezethetnek. A gondok pedig irodánként eltérnek. Lényeges tényező például, hogy az ember többnyire csapatban vagy egyedül dolgozik, vagy hogy sokat telefonál-e. A kellemes hangkörnyezet megteremtéséhez ezért tudni kell ergonomikus módon elhelyezni az embereket, függönyöket, födémeket, bútorokat, redőnyöket, válaszfalakat. Egy irodában megbeszélések váltakoznak nagy figyelmet igénylő feladatokkal. Az épület és annak belsőépítészeti kialakítása mindkettőre lehetőséget kell, hogy nyújtson. A zajszintet ezért a munkához kell igazítani. Az alacsony zajszint jó dolog. De még jobb a megfelelő atmoszféra. Az ajánlás szerint legfeljebb 35 dba lehet a zajszint ahhoz, hogy összpontosítani tudjunk a munkánkra. /Jonas Christensson, az Ecophon AB akusztikai szakértője

24 Better at work: ergonómia 24 Ergonómia a lélek számára A jó közérzet és a teljesítmény összefügg Ha az ember nem érzi jól magát a munkakörnyezetében, a világ legergonomikusabb berendezése és belsőépítészeti kialakítása sem tud sokat segíteni. Fontos például egy kellemes pihenőhelyiség kialakítása, ahol lehetőségük van a dolgozóknak a lazításra, vagy közösségi életre a szünetek során. A kutatások eredményei alapján a közérzet szoros kapcsolatban áll a munka során nyújtott teljesítménnyel. Bárki megértheti tehát, hogy kellemes munkakörnyezetet kínálva könnyebb odavonzani és megtartani az alkalmazottakat. Az érzékek megfelelő fénnyel, hanggal és színekkel történő stimulálásával növelhető akreativitás és a hatékonyság. /Alexandra Moore építész, kutató, a Kinnarps cég Jarl Andersson-ösztöndíjának 2004-es nyertese

25 Pszichoszociális tényezők 25 Az egészséges test jó dolog. De még jobb a test és a lélek egyensúlya. A rosszul kialakított fizikai környezet testi és mentális betegségeket is okozhat.

26 Better at work: ergonómia 26 Fell kell nőni? Amikor nagy leszek, nem akarok egy unalmas irodában ülni, és folyton csak telefonálni. Számítógépen akarok játszani, ugróasztalon ugrálni, és hógolyózni a bátyámmal. /Anna, 6 éves

27 A jövő kihívásai 27 legyen kicsit gyerekes! Ha majd gyermekeink visszagondolnak a mai irodákra, előfordulhat, hogy néhány dolgon nevetni fognak. A technológiai fejlődés ugyanis nemcsak arra van hatással, hogy milyen berendezéseket használunk, hanem arra is, hogy hogyan dolgozunk. A munkamódszerek és a munka közbeni testhelyzetek nagy valószínűséggel változni fognak - lehet, hogy állni fogunk az asztalaink mellett, vagy még mobilisabbak leszünk. A Kinnarpsnál természetesen megvitatjuk és elemezzük ezeket a kérdéseket, hogy a jövőben is hatékony és ergonomikus teljes megoldásokat tudjunk kínálni. Azonban a technológia fejlődése és a munkafolyamatok változása ellenére az ember testi és szellemi szükségletei nemigen változnak. A megoldásainkat pedig emberek számára készítjük. A befolyás a jövőben jó dolog. De még jobb a jövő befolyásolása. Ne feledje: mai munkakörnyezete kihatással van arra, ahogy 20 év múlva érzi majd magát.

28 Better at work: ergonómia 28 Az ergonómiát nem lehet egy nap alatt megtanulni Megkönnyíteni a felhasználó dolgát Amikor Evy és Jarl Andersson 1942-ben megalapították a Kinnarps céget, az ergonómia még nem volt mindennapi téma. Jarl azonban nemcsak ügyes ács, hanem tehetséges feltaláló is volt. Mindig olyan kialakítások kifejlesztésére törekedett, amelyek megkönnyítik a felhasználó dolgát - pontosan ezt értjük ergonómia alatt, és cégünk ma is ezen az úton halad. A Kinnarps ma - több és nagyobb ügyfelekkel, nemzetközi cégként, még inkább érdeklődve az ergonómia iránt szociális és üzleti szempontból - széleslátókörű és mély tudással rendelkezik az ergonomikus gondolkodásmód fontosságával kapcsolatban Bevezetjük az Ero-széket: négy modellt állítható üléssel és támlával Amikor megjelennek a számítógépek az irodákban, adatterminál-asztalokat fejlesztetünk ki különálló és integrált, asztallapba süllyesztett formában Kezdetben az ergonómia főként arról szólt, hogy hogyan üljünk a széken. Ma az ergonómia az egyén, a technológia és a teljes munkahely kölcsönös kapcsolatának tudománya Az 510-es irodaszék az első nagy, ergonomikus szék, melyet az ülés és atámla beállításával személyre lehet szabni. /Rune Karlsson, a Kinnarps építésze

29 Mérföldkövek Bevezetjük az MSG-t, az első motoros működtetésű ülő/álló asztalt, a mai függőlegesen állítható asztalok elődjét es székszériájában a Kinnarps elsőként vezeti be a Free Float funkciót -ennek az egyedülálló szerkezetnek köszönhetően a test határozza meg a szék mozgását Együttműködésbe kezdünk a Luxo világításspecialista céggel, hogy ergonomikus világítási megoldásokat tudjunk kínálni Új, 790-es irodaszékünkkel bevezetjük a Vip Matic funkciót, amely követi a test mozgási mintáját Megkezdjük egy új típusú, nyomáscsökkentő tulajdonságú gélanyag alkalmazását karfáinkban A Free Float és a szinkron funkciót is integráltuk új, 9000-es székünkbe, melyen emellett új, felhasználóbarát Kinnarps ComfortControl szabályozópanel található Bevezetjük az új ergonómiai felfedezéseken alapuló Decade bútorsorozatot, egyebek mellett integrált kábelezéssel, világítással és ülő/álló asztalokkal Nagy érdeklődést keltve bemutatjuk ergonomikus kialakítású, otthoni és irodai munkához készült kompakt Zapp munkaállomásunkat.

30 Better at work: ergonómia 30 Mindennapi ergonómia a Kinnarpsnál Egy dolog az ergonómiáról elméletben beszélni, s egy másik dolog azzal a gyakorlatban dolgozni. Mi azonban igyekszünk a gyakorlatba is átültetni azt, amit hirdetünk. Természetesen mindig a további tökéletesedés a célunk, de bátran állíthatjuk, hogy már eddig is szép utat tettünk meg. Gondoskodunk a foglalkoztatás-egészségügyről: egy orvos, egy nővér és egy fizioterapeuta aktívan együttműködik cégünkkel az ergonómia területén. Jól megtervezett, üde hatású dolgozói helyiségeink vannak: pihenő-, társalgóhelyiségek és dolgozói étkezde. Az üdülni vágyók igénybe vehetik kellemes nyaralóinkat. Emellett masszázst, fitneszközpont, medencét, tornatermet, szaunát kínálunk alkalmazottainknak. Csak nehogy mindig a tornatermet válasszák a kellemes esti tévézés helyett...

31 Megvalósítjuk, amit hirdetünk 31

32 Kinnarps Marknadskommunikation/FutureLab/ /0808 better at work A Kinnarps üzleti filozófiája egyszerű. Hosszú távú, hatékony megoldásainkkal tökéletesítjük ügyfeleink munkáját, sikeresebbé téve vállalkozásukat. Kinnarps Hungary Kft. Cím Kinnarps House, 1133 Budapest, Váci út 92 Tel Fax Cím 9028 Győr, Szent Imre utca 128 Tel Fax

Hogyan szépíthetjük meg napjainkat munkahelyünkön?

Hogyan szépíthetjük meg napjainkat munkahelyünkön? Környezetvédelem Hogyan szépíthetjük meg napjainkat munkahelyünkön? Megbízható partner Javított munkakörnyezet Vezércsillagunk előny az Ön számára Természetesebb anyagok Biztonságosabb fenntartható fejlődés

Részletesebben

Munkavállalói ismeretek

Munkavállalói ismeretek Munkavállalói ismeretek Oktatási segédlet Közgazdaság, marketing, ügyvitel szakmacsoport (pénzügyi, marketing, irodai munkakörök) Oktatási segédlet Közgazdaság, marketing, ügyvitel szakmacsoport (pénzügyi,

Részletesebben

Egészséges munkahelyek krónikus beteg munkavállalók számára Útmutató

Egészséges munkahelyek krónikus beteg munkavállalók számára Útmutató Egészséges munkahelyek krónikus beteg munkavállalók számára Útmutató Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata (ENWHP) Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) www.enwhp.org www.oefi.hu Kinek ajánljuk

Részletesebben

A rehabilitáció esélyei krónikus foglalkozási betegségek és tartós fogyatékosság esetén

A rehabilitáció esélyei krónikus foglalkozási betegségek és tartós fogyatékosság esetén FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.6 A rehabilitáció esélyei krónikus foglalkozási betegségek és tartós fogyatékosság esetén Tárgyszavak: foglalkozás-egészségügy; rehabilitáció; érdekvédelem; esélyegyenlőség; foglalkozási

Részletesebben

Számítógépes karbantartás-menedzsment rendszerek (CMMS)

Számítógépes karbantartás-menedzsment rendszerek (CMMS) Számítógépes karbantartás-menedzsment rendszerek (CMMS) (Összeállította: Pék Katalin és Farkasné Antal Anikó, A. A. Stádium Diagnosztikai és Menedzsment Kft.) A publikáció megjelent a Raabe Kiadó karbantartási

Részletesebben

1. Befogadó munkahely kritériumai a vak munkavállalók igényei alapján

1. Befogadó munkahely kritériumai a vak munkavállalók igényei alapján 1 / 8 2010.03.04. 13:52 Ajánlás munkaadók számára vak munkavállalók call centerekben történő foglalkoztatásához Bevezető 1. Befogadó munkahely kritériumai a vak munkavállalók igényei alapján 1.1 Infrastrukturális

Részletesebben

Szervezetfejlesztési terv

Szervezetfejlesztési terv Szervezetfejlesztési terv A Chemium Kft. külpiaci terjeszkedéssel kapcsolatos szervezeti átalakulásának lehetőségei Készítette: Metodus kft. Budapest, Csenger u. 11. D. ép. fszt. 1 2013. december6. Tartalomjegyzék

Részletesebben

EU rendelet a környezetvédelmi vezetésről

EU rendelet a környezetvédelmi vezetésről EU rendelet a környezetvédelmi vezetésről Kiadja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Tervezés és nyomdai kivitelezés: Sásdi Kiadó és Nyomda Kft. Felelős vezető: Sásdi Zoltán Illusztráció: Tréfás

Részletesebben

HATÉKONY VÁLLALATIRÁNYÍTÁS? CRM!

HATÉKONY VÁLLALATIRÁNYÍTÁS? CRM! HATÉKONY VÁLLALATIRÁNYÍTÁS? CRM! 2 BEVEZETŐ Van néhány dolog, amihez Magyarországon mindenki ért. Ilyen elsősorban a foci, aztán az autók. Vállalatvezetők körében ezekhez az utóbbi időben csatlakozni látszik

Részletesebben

A VEZETŐI SZÁMVITEL ALKALMAZÁSÁNAK FEJLESZTÉSE A MAGYAR MEZŐGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁSOKNÁL

A VEZETŐI SZÁMVITEL ALKALMAZÁSÁNAK FEJLESZTÉSE A MAGYAR MEZŐGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁSOKNÁL SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola Zárda Nóra A VEZETŐI SZÁMVITEL ALKALMAZÁSÁNAK FEJLESZTÉSE A MAGYAR MEZŐGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁSOKNÁL DOKTORI (PH.D.) ÉRTEKEZÉS

Részletesebben

Fábri Tímea és Szatmári Péter: A látássérült emberek számítástechnikai lehetőségei és eszközei

Fábri Tímea és Szatmári Péter: A látássérült emberek számítástechnikai lehetőségei és eszközei Fábri Tímea és Szatmári Péter: A látássérült emberek számítástechnikai lehetőségei és eszközei Budapest, 2007-1 - Tartalomjegyzék ELŐSZÓ... 4 A LÁTÁSSÉRÜLT EMBEREK INFORMÁCIÓSZERZÉSI MÓDSZEREI... 5 AUDIO-TAKTILIS

Részletesebben

Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára

Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára (Segítség a foglalkoztatáshoz, segítség a növekedéshez) SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 2008. Szerzôk: Gárdián Szilvia Horváth Anna Dr.

Részletesebben

Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára

Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára A tagszövetségei Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára 1 Készült Magyarországon, 2010 júniusában. A kiadvány az Ageing Workforce 2 Ensuring

Részletesebben

MUNKÁLTATÓK ÉS DOLGOZÓIK MOZGÓSÍTÁSA A KÁROS ALKOHOLFOGYASZTÁS ÉS A KÁBÍTÓSZERHASZNÁLAT MEGELŐZÉSÉRE

MUNKÁLTATÓK ÉS DOLGOZÓIK MOZGÓSÍTÁSA A KÁROS ALKOHOLFOGYASZTÁS ÉS A KÁBÍTÓSZERHASZNÁLAT MEGELŐZÉSÉRE MUNKÁLTATÓK ÉS DOLGOZÓIK MOZGÓSÍTÁSA A KÁROS ALKOHOLFOGYASZTÁS ÉS A KÁBÍTÓSZERHASZNÁLAT MEGELŐZÉSÉRE KÉZIKÖNYV A PROGRAMOK SZERVEZÉSÉHEZ Budapest, 2005. Készült az ILO/UNDCP projekt kiadványa alapján A

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. I. Amit a pszichoszociális kockázatokról tudni érdemes...2. 2. A munkahelyi stresszről szóló keret-megállapodás és a munkahelyi

TARTALOMJEGYZÉK. I. Amit a pszichoszociális kockázatokról tudni érdemes...2. 2. A munkahelyi stresszről szóló keret-megállapodás és a munkahelyi TARTALOMJEGYZÉK I. Amit a pszichoszociális kockázatokról tudni érdemes...2 1. A pszichoszociális kockázatok számokban...2 2. A munkahelyi stresszről szóló keret-megállapodás és a munkahelyi zaklatásról

Részletesebben

Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Szövetség Szeged 2012. Pont TE kellesz! Szakmai kiadvány az ifjúsági szolgáltató munkatársak számára

Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Szövetség Szeged 2012. Pont TE kellesz! Szakmai kiadvány az ifjúsági szolgáltató munkatársak számára Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Szövetség Szeged 2012 Pont TE kellesz! Szakmai kiadvány az ifjúsági szolgáltató munkatársak számára Impresszum PONT TE KELLESZ! SZAKMAI KIADVÁNY AZ IFJÚSÁGI SZOLGÁLTATÓ

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Kommunikáció szak Nappali tagozat Reklám szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Kommunikáció szak Nappali tagozat Reklám szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Kommunikáció szak Nappali tagozat Reklám szakirány A WELLNESS JELENTŐSÉGE A CIVILIZÁCIÓS BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE VALAMINT A GAZDASÁG

Részletesebben

Integrált vállalatirányítási rendszerek Dr. Kovács, Imre

Integrált vállalatirányítási rendszerek Dr. Kovács, Imre Integrált vállalatirányítási rendszerek Dr. Kovács, Imre Integrált vállalatirányítási rendszerek Dr. Kovács, Imre Publication date 2011 Szerzői jog 2011 Szent István Egyetem Copyright 2011, Szent István

Részletesebben

Integrált irányítás. - A helyi és regionális fenntarthatóság érdekében -

Integrált irányítás. - A helyi és regionális fenntarthatóság érdekében - Integrált irányítás - A helyi és regionális fenntarthatóság érdekében - A dokumentum bevezetőként szolgál egy olyan integrált irányítási rendszer -modellhez, amely azt mutatja meg, miként tudják beépíteni

Részletesebben

A közvetlen vezető feladatai a munkahelyi stressz kezelésében. Készségfejlesztő tréning

A közvetlen vezető feladatai a munkahelyi stressz kezelésében. Készségfejlesztő tréning HBt HUMÁNPOLITIKA Személyzetfejlesztő és Tanácsadó Betéti Társaság A KÖZVETLEN VEZETŐK FELADATAI A MUNKAHELYI STRESSZ KEZELÉSÉBEN Készségfejlesztő tréning Készítette: Dr. Bóday Pál Készült az FSZH támogatásával

Részletesebben

SZERVEZETDIAGNÓZIS. Intézmény neve Helység

SZERVEZETDIAGNÓZIS. Intézmény neve Helység SZERVEZETDIAGNÓZIS Intézmény neve Helység Egyetlen szervezet sem támaszkodhat zsenikre, mert azokból kevés van és megbízhatatlanok. Egy szervezet erejének az a próbája, hogy többet tud-e felszínre hozni

Részletesebben

5. Emberi erőforrás-gazdálkodás és vezetés

5. Emberi erőforrás-gazdálkodás és vezetés Minden kifejlődés, előmenetel, erő, érték és szerencsének legmélyebb sarkalatja a kiművelt emberfő." (Széchenyi István) A munkatársak a legdrágább és a legkihasználatlanabb erőforrás." (Maurice B. Line)[1]

Részletesebben

MUNKAANYAG. Brusztné Kunvári Enikő. Humánerőforrás-fejlesztés

MUNKAANYAG. Brusztné Kunvári Enikő. Humánerőforrás-fejlesztés Brusztné Kunvári Enikő Humánerőforrás-fejlesztés A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli és munkaerőpiaci ismeretek, álláskeresési technikák alkalmazása A követelménymodul száma: 2655-06 A tartalomelem

Részletesebben

Az üzleti vállalkozások készen állnak az informatikai háttér új megközelítésére

Az üzleti vállalkozások készen állnak az informatikai háttér új megközelítésére PureSystems 2012. április Az üzleti vállalkozások készen állnak az informatikai háttér új megközelítésére Egyszerűbbé válik a telepítés és csökken az összetettség a szakértelmet integráló rendszerek használatával

Részletesebben

Autizmussal és értelmi sérüléssel élő felnőttek munkakészségének fejlesztése és munkába állításuk feltételrendszere

Autizmussal és értelmi sérüléssel élő felnőttek munkakészségének fejlesztése és munkába állításuk feltételrendszere Tóth Katalin Vígh Katalin Autizmussal és értelmi sérüléssel élő felnőttek munkakészségének fejlesztése és munkába állításuk feltételrendszere (Az Autizmus Alapítvány Serdülő Házában folyó munka tapasztalatai)

Részletesebben

A szervezeti kultúra jelentősége a lean menedzsment bevezetésekor az egészségügy példáján. Karcsúsítás az óbudai Szent Margit Rendelőintézetben

A szervezeti kultúra jelentősége a lean menedzsment bevezetésekor az egészségügy példáján. Karcsúsítás az óbudai Szent Margit Rendelőintézetben Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar Vállalatgazdaságtan Intézet Logisztika és Ellátási Lánc Menedzsment Tanszék A szervezeti kultúra jelentősége a lean menedzsment bevezetésekor az egészségügy

Részletesebben

Fontos ismeretek a masszázsfotelekről, azoknak, akik a legmegfelelőbbet szeretnék, és később sem akarják becsapottnak érezni magukat

Fontos ismeretek a masszázsfotelekről, azoknak, akik a legmegfelelőbbet szeretnék, és később sem akarják becsapottnak érezni magukat Ne vásároljon, amíg nem tud eleget! Fontos ismeretek a masszázsfotelekről, azoknak, akik a legmegfelelőbbet szeretnék, és később sem akarják becsapottnak érezni magukat Kiadványom célja, hogy segítse tisztán

Részletesebben

Rendkívüli cégek hétköznapi titkai HOGYAN ÉPÍTS HATÉKONY SZERVEZETET? 2009 Menedzsmentor www.menedzsmentor.com

Rendkívüli cégek hétköznapi titkai HOGYAN ÉPÍTS HATÉKONY SZERVEZETET? 2009 Menedzsmentor www.menedzsmentor.com Rendkívüli cégek hétköznapi titkai HOGYAN ÉPÍTS HATÉKONY SZERVEZETET? AZ EGÉSZSÉGES SZERVEZET A legtöbb vezető jelentős időt és energiát fektet olyan eszközök felkutatásába, amelyek bárminemű versenyelőnyt

Részletesebben

INFORMATIKA ÉS INTERNET

INFORMATIKA ÉS INTERNET a sikeres újbudai kisvállalkozásokért 9. füzet INFORMATIKA ÉS INTERNET Informatika és internet 2 Tisztelt újbudai vállalkozók! Magyarország fejlődésének talán legfontosabb motorját a hazai tulajdonú kis-

Részletesebben

Szolgáltatás kihelyezés a közigazgatási informatikában

Szolgáltatás kihelyezés a közigazgatási informatikában MINISZTERELNÖKI HIVATAL Informatikai Helyettes Államtitkárság Informatikai Tárcaközi Bizottság ajánlásai Szolgáltatás kihelyezés a közigazgatási informatikában 18. sz. ajánlás Budapest, 2000. A központi

Részletesebben