Levesek. Spárgakrémleves. Hozzávalók: (1 csésze = 2-2,5 dl )

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Levesek. Spárgakrémleves. Hozzávalók: (1 csésze = 2-2,5 dl )"

Átírás

1 Spárgakrémleves Levesek RÓZSASZÍN- lisztmentes ZÖLD- egészséges (1 csésze = 2-2,5 dl ) 500 g fehér spárga, tisztítva só 1 tk kristáycukor 2 ek vaj 2 ek liszt 1 csésze húsleves 1 csésze tejszín Készíthetjük zöld spárgából is, ezt nem kell megtisztítani, elég ha alaposan megmossuk. A spárgafejeket csak 2 percig kell főzni sóval és kevés szódabikarbónával, és tálalásig le kell hűteni hideg vízzel. A tisztított spárgáról levágjuk a fejrészeket kb. 25 mm hosszan. Egy kis edényben enyhén sós vízben főzzük a fehér spárgafejeket 12 percig. A tűzről levéve, félretesszük levesbetétnek. A spárgaszárakat felvágjuk kb. 30 mm-es darabokra, és egy kis lábasban 2 csésze sós, cukros vízben 15 percig főzzük. A felmelegített spárgafejeket elosztjuk a tányérokba, és rámerjük a forró sprárgakrémlevest.

2 Sajtleves Zöldfűszerekkel 200 g jól olvadó, zsíros sajt vegyesen (nekem gouda, füstölt, eidami volt itthon, ilyesmiből is lehet, igaz kissé darabosabb lesz, mert például a szárazabb füstölt nem olvad el teljesen) 2 ek. vaj 2 ek. liszt 1 liter húsleves (kockából is lehet) 2 ek. tejföl vagy kefir (utóbbival pikánsan savanykás) só, bors metélőhagyma, petrezselyem, zeller zöldje Hevítsük fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet és készítsük belőle világos rántást. Folyamatos kevergetés közben öntsük fel a húslevessel. Alaposan keverjük el, ne legyen csomós. Forraljuk fel és főzzük öt percig. Adjuk hozzá a durvára reszelt sajtokat, a tejfölt/kefirt. Ízesítsük sóval, borssal és a zöldfűszerekkel. Lassú tűzön, állandóan kevergetve addig főzzük, míg a sajt teljesen fel nem olvad. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk. Zellerkrém leves 1 db nagy zeller 1 db nagy vöröshagyma 2 db húsleveskocka őrölt tarkabors 2 ek étolaj 1,5 dl főzőtejszín só 2 ek liszt 2 l víz pirított zsemlekocka A hagymát és a zellert apró kockára vágjuk. Az étolajra rádobjuk és megpirítjuk a hagymát, elkezdjük párolni, majd hozzáadjuk a felkockázott zellert is. Ha már megpárolódott, megszórjuk a liszttel, összekeverjük, majd felengedjük a vízzel. Hozzáadjuk a fűszereket, puhára főzzük. Ezután összeturmixoljuk krémes állagúra és állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejszínt és jól kiforraljuk. Pirított zsemlekockával tálaljuk.

3 Cukkíni krémleves 2 db közepes cukkíni 1 fej vöröshagyma 3 db burgonya 3 gerezd fokhagyma ½ l zöldségleves alaplé 1,5 dl főző tejszín 1,/2 dl olíva olaj só, bors, kakukkfű 1,2 dl olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, a kockára vágott cukkínit és burgonyát sózzuk, borsozzuk, kakukkfüvet morzsolunk bele. A félig megpuhult zöldségekhez hozzáadjuk a fokhagymát, a zöldségleves alaplét, közepes lángon készre főzzük. A tejszínnel elkeverjük és krémesre turmixoljuk, petrezselyemmel és reszelt sajttal megszórjuk, ha szükséges után ízesítjük. Betétnek készíthetünk hozzá: 1x1 cm kockázott cukkínit kevés olajon megpirítjuk kissé sózzuk, borsozzuk, majd aprított bazsalikommal összeforgatjuk. Hideg sültzöldség krémleves 30 dkg kápia paprika 30 dkg paradicsom 1 fej vöröshagyma 3 ek olíva olaj só, bors 2 gerezd fokhagyma 1 tk. kakukkfű 1 dl natúr joghurt A paprikát, felezett paradicsomot, megtisztított negyedelt vöröshagymát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megszórjuk olivaolajjal, tengeri sóval és percig sütjük, 230 fokos sütőben, majd kihűtjük. A paprika és paradicsom héját lehúzzuk és a hagymákkal együtt fazékba tesszük, felöntjük 2,5 dl vízzel és leturmixoljuk. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. Tálaláskor joghurtot lehet belekeverni vagy reszelt feta sajttal is kínálható.

4 Almás- zelleres édesburgonyaleves Hozzávalók 2 főre: 300 gr édesburgonya 1 db közepes savanykás alma 1 db kicsi zeller 1 db kicsi hagyma 3 dl víz 1/2 citrom leve só bors A zellert, az édesburgonyát és az almát meghámozzuk, kis darabokra vágjuk. Közben a hagymát egészen finomra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Az almát, a zellert és az édesburgonya darabokat hozzáadjuk a hagymához, és puhára pároljuk, majd felöntjük vízzel és készre főzzük. A tűzről lehúzva botmixerrel vagy turmixban pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk és belefacsarjuk a citrom levét. Egyet forralunk rajta és kész. Csicseriborós káposztaleves 30 dkg csicseriborsó 30 dkg savanyú káposzta 1 fej vöröshagyma 20 dkg füstölt hús vagy füstölt szalonna só, bors 1 mk köménymag 1 csapott tk pirospaprika 2 db babérlevél 5 dkg árpagyöngy a tálaláshoz tejföl A csicseriborsót egy éjszakára beázatjuk, majd másnap leöntjük a vizet róla. Megpirítjuk a szalonnát, hozzáadjuk a csicseriborsót, ízesítőnek a babért, a köményt és a fűszerpaprikát, felöntjük négyszeres mennyiségű vízzel. Lefedve 1-2 órán át főzzük. Hozzáadjuk az összevágott káposztát (ha kell öntünk még rá vizet), percig főzzük vele, majd az árpagyöngyöt is beletesszük. Sózzuk, borsozzuk. További 30 percig főzzük, tejföllel tálaljuk.

5 ZÖLD- egészséges RÓZSASZÍN- lisztmentes FŐÉTELEK Csalános- sajtos- kolbászos polenta 4-5 marék csalánlevél 25 dkg kukoricadara 1 l víz 15 dkg füstölt sajt dkg paprikás szalámi só, bors A kukoricadarát sós, borsos vízben megfőzzük, a kolbászt apró darabokra vágjuk, a sajtot lereszeljük, a csalánt forró vízben pár perc alatt megpároljuk, feldaraboljuk és a kukoricadarához keverjük. Fémtálcára simítjuk a csalános masszát, miután kihűlt felszeleteljük, friss zöldségekkel tálaljuk, de önmagában is finom.

6 Aszalt szilvás csirkekoszorú 80dkg csirkemell filé 2dl tej 20dkg aszalt szilva 2dl édes bor az áztatáshoz bacon szeletek só, bors, olaj a forma kikenéséhez Az aszalt gyümölcsöt borban, a húst tejben ásztatjuk 1 éjszakát. A csirkemellet leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk. A szilikonos kuglóf formát vékonyan kiolajozzuk, sugarasan kibéleljük bacon szeletekkel. Belerakosgatjuk a csirke felét, rá a leszűrt aszalt szilvát, majd a csirke másik felét. Betakarjuk a bacon kilógó felével. alufóliával lefedve 170fokon 60 percig sütjük. Csalános hagymás tészta 6-8 marék csalánlevél 1 csomag tészta 4-5 gerezd fokhagyma 1 szál újhagyma só, bors A csalánleveleket pár perc alatt blanzsírozzuk, apróra daraboljuk, a tésztát megfőzzük, összekeverjük a csalánnal, a zöld és felaprított fokhagymával, 2 evőkanál olíva olajjal. Friss bazsalikommal, reszelt sajttal tálaljuk.

7 Hortobágyi zellergumó 2 zellergumó 2 adag pörkölt 15 dkg sajt 40 dkg krumpli 5 dkg vaj 0,5 dl tej só A zellergumókat félbevágjuk, közepüket kivájjuk és enyhé sós vízben előfőzzük. A lecsepegtetett zellert a darált pörkölttel megtöltjük. Előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük, 15 perc után a sajtot rászórjuk és még 5 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon. A zeller főzőlevében puhára főzzük a kivájt zellerdarabkákat és a kockára vágott krumplit, majd leszűrjük a felforralt tejjel és a vajjal pürét keverünk belőle. A készre sült gumókhoz kínáljuk. Egy 2 literes lábasban felolvasztjuk a vajat, átforrósítjuk rajta a lisztet, majd felöntjük húslevessel és a tejszínnel. Habverővel simára keverjük, beleöntjük a megfőtt spárgaszárakat a főzővizével együtt, és 10 percig lassan forraljuk. Amennyiben szükséges, sóval utána ízesíthetjük a levest, és a végén összeturmixoljuk az egészet. Lecsós Csicseriborsó 2 fej hagyma 20 dkg csicseriborsó (konzerv is lehet) 3 gerezd fokhagyma só, bors ételízesítő 1 ek. cukor babérlevél, oregánó, kakukkfű (el is hagyható) 6 db paprika 15 db paradicsom A 12 órán át áztatott csicseriborsót néhány szál babérlevéllel és bő vízzel közepes lángon ételízesítővel feltesszük főzni. (kb perc ameddig puha lesz) A lecsót gyorsan és egyszerűen készíthetjük el. Felaprított hagymát párolunk egy kevés vízen, a felvágott paprikát a hagymán pároljuk, mikor már kezdenek megpuhulni a paprikák, a felkockázott paradicsomot is hozzáadjuk. Egy kevés sóval vagy ételízesítővel, valamint apróra vágott vagy összenyomott fokhagymával ízesítjük. Rövid ideig együtt készre főzzük. Tálalható durumtésztával, tarhonyával, barna rizzsel vagy kuszkusszal.

8 Céklás egytálétel 3 db közepes cékla 2 fej vöröshagyma 40 dkg darálthús 2 dl tejföl só, bors 2 ek. olaj 1 ek. ecet 4 db nagyobb burgonya A céklát meghámozzuk, enyhén ecetes vízben megfőzzük, a hagymát apróra vágjuk, olajon üvegesre pirítjuk. Beletesszük a darálthúst, fűszerezzük és félig átsütjük, hozzákeverjük a főtt céklát és egy kevés főzőlével addig pároljuk míg a hús megpuhul. Köret: a burgonyákat héjában, sós vízben megfőzzük, megpucoljuk, karikára vágjuk. Tálaláskor meglocsoljuk tejföllel és megszórjuk petrezselyemmel. Lenmagos-zelleres rizottó dkg rizs 2-3 ek lenmag 1 csokor zellerzöld 1 tk Garam Masala bors, só, tartósítószer nélküli ételízesítő Olajon felforrósítjuk a rizst, rádobjuk az apróra vágott zellerzöldet, és a szárát, majd a lenmagot (egészben vagy darálva). Só, bors, ételizesítő, felengedjük 2/3 vizzel és pörgős részt készítünk. Magában vagy köretként is tálalható (pl. lecsóval).

9 Vegyes Wokos Sajbi Idényzöldségekből elkészíthető ízletes főétel. 1 dl ghí 1 db erős zöldpaprika 4 cm hosszú friss gyömbér megtisztítva és lereszelve 2 kk római kömény 1,5 kk őrölt koriander ½ kk. asefoetida 1 kk kurkuma 3 db nagy burgonya 40 dkg karfiol 1 db kisebb cukkini 1 db kisebb répa 20 dkg zöldborsó 1 db kisebb kaliforniai paprika 1 l tejből panír (házisajt) 1 csomag friss korianderlevél vagy petrezselyem 2 ½ kávéskanál só Megtisztítjuk a zöldségeket, a karfiolt rózsákra szedjük, a burgonyát, a répát, a cukkinit és a kaliforniai paprikát kockára vágjuk. A wokban felmelegítjük a ghít, beletesszük az apróra vágott zöldpaprikát, a reszelt gyömbért és a római köményt, majd állandó kevergetés közben kb. 3 perc alatt megpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, majd lefedjük a wokot, és kicsit nagyobbra állítjuk a lángot. Úgy kell beállítani, hogy a zöldségek kissé odakapjanak, azaz megpiruljanak, de ne égjenek meg. Így válik nagyon ízletessé. Időnként keverjük meg egy fém keverőkanállal. Erre azért van szükség, hogy fel tudjuk kaparni, ami fakanállal lehetetlen. Vigyázzunk, mert egy jó vas wokban a zöldségek nagyon gyorsan, kb. 20 perc alatt megpuhulnak. Amikor a zöldségek puhák, levesszük a fedőt, sózzuk, meghintjük az apróra vágott korianderlevéllel vagy petrezselyemmel, belerakjuk a panírt, és óvatosan összekeverjük. Kb. 3 perc alatt összesütjük, majd elzárjuk a lángot. Melegen tálaljuk valamilyen indiai kenyérfélével, pl. csapátival vagy töltött paratával. Adhatunk mellé egy kis csatnit vagy salátát is.

10 Rozmaringos- mustáros csirke, cékla rösztivel 40 dkg csirkemell 4 ek. mustár 1 szál rozmaring, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma 2 ek olaj ételízesítő, bors Rösztihez: 1 db közepes cékla 3 db nagyobb burgonya 2 db tojás sárgája 1 fej hagyma 4 ek liszt só, bors olaj a sütéhez A céklát és a burgonyát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, a burgonyát a céklához vegyítjük. Hozzákeverjük a tojások sárgáját és a lisztet. Evőkanállal forró olajba adagoljuk, mindkét oldalát megsütjük. A húst apróra kockára vágjuk, összekeverjük a mustárral, apróra vágott rozmaringgal, a hagymát, fokhagymát apróra daraboljuk, olajon üvegesre pirítjuk, a húsos keverékhez adjuk, készre sütjük. Mozzarellás bruschetta 3 nagyméretű paradicsom 200g mozzarella 1 közepes vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1ek oregánó 1ek bazsalikom 4-5 ek olivaolaj 1kk só 8 szelet pirítós teavaj a kenéshez Paradicsomokat a vöröshagymát és a sajtot nagyon apró kockára vágjuk, majd egy tálba tesszük őket. A fokhagymát fokhagymatörőn átpaszírozzuk és hozzáadjuk a tálba. Sóval borssal oregánóval és bazsalikommal ízesítjük majd meglocsoljuk olivaolajjal. Összekeverjük a hozzávalókat és kb 2-3 órán át hűtőszekrényben hagyjuk.

11 Zöldséges rakott burgonya 1 kg kifliburgonya 10 db tojás 3 db sárgarépa 3 db fehérrépa 1 szál póréhagyma 1 db kukoricakonzerv 20 dkg trappista sajt 20 dkg füstölt sajt 1 ek vaj vagy margarin 6-8 dl teföl só, őrölt fehérbors A burgonyát sós vízben,héjában megfőzzük. A sárgarépát és fehérrépát meghámozzuk, félpuhára főzzük egy másik edényben. A tojásokat keményre főzzük, a kétféle sajtot lereszeljük, a póréhagymát felszeleteljük. A kukoricakonzervet leszűrjük. Amikor a burgonya megfőtt meghámozzuk és 4-5 mm vastagra felszeleteljük, a répákat felszeleteljük, a főtt tojásokat meghámozzuk, tojásszeletelővel felszeleteljük. Vajjal kikent tepsibe 1 sor burgonyát teszünk erre vegyesen a répát és a póréhagyma karikát helyezünk, majd a főtt tojást ezt a sort sózom, borsozom, majd a kukoricakonzervből rakunk rá. Megszórjuk egyik fajta reszelt sajttal, meglocsoljuk tejföllel és kezdjük az egészet előröl. Ezt a réteget másik fajta sajttal szórjuk meg. Így pakolom egymásra a rétegeket, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére reszelt sajt maradjon, amit alaposan meglocsolunk még tejföllel. 180 fokosra előmelegített sütőbe tojuk, perc alatt készre sütjük. Frissen, melegen tálaljuk igény szerint még meglocsolható tejföllel.

12 Grillezett sonkás padlizsántekercs 1200 g padlizsán 150 g sajt 100 g sonka 20 g olivaolaj só, fehérbors, fokhagyma, oregánó A padlizsánokat megmossuk, hámozni nem kell. Hosszában vágjuk vékony szeletekre azonnal kenjük meg olivaolajjal, hogy ne barnuljanak meg. A szeleteket teflonedényben, olaj nélkül süssük világosra. A kissé lehűlt szeleteket megöltjük a sonka és sajt szeletekkel, óvatosan sózzuk, borsozzuk, és egy kis zúzott fokhagymával ízesítjük, majd feltekerjük. Állítsuk egymás mellé egy tűzálló tálba a tekercseket. Fűszerezzük meg pl. rozmaringgal, oregánóval, chilivel, reszelt sajttal és 220 fokos sütőben kb. 15 percig süssük, amíg a sajt ráolvad. Paradicsomsalátával és rozskenyérrel kínáljuk. Zöldséges rizottó mexikói-indiai-magyar módra dkg rizs 45 dkg mexikói mix 1 csokor metélőhagyma vagy zöldhagyma 1 csokor (pár szál) majoránna 1 tk Garam Masala (indiai fűszerkeverék) kevés só, bors, tartósítószer nélküli ételízesítő Olajon felforrósítjuk a rizst, rádobjuk a zöldséget, az apróra vágott metélőhagymát, metélőhagymát, friss majoránna leveleket, a masalát, sót, borsot, ételizesítőt, felöntjük kétszer annyi vízzel és megfőzzük.

13 Nemzeti színű lecsó 1 db nagy fej hagyma 5 db fehér paprika 5 db piros színű paprika vagy kalifornia paprika 2 db nagyobb hegyes zöldpaprika 3-4 paradicsom Pici olajon a hagymát üvegesre pároljuk, majd beletesszük a paprikát a karikára vagy nagyobb darabokra vágva, tetejére a paradicsomot, rövid idő alatt megpárolódik. A végé fedő nélkül elpároljuk a levét vagy tehetünk bele 2-3 kanál zabpelyhet amivel már nem kell főzni, csak leborítani a fedővel és néhány perc múlva besűríti a lecsót. Nagyon jó magában is zabpehellyel, de héjában főtt burgonyával vagy rizottóval is. Tojástekercs 8 db tojás 10 szelet gépsonka 20 dkg reszelt sajt 1 dl tejföl petrezselyemzöld 1 púpozott kanál liszt só, bors A tojást, lisztet, tejfölt, petrezselymet összedolgozzuk. Közepes tepsit kibélelünk alufóliával megkenjük olajjal vagy margarinnal, előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Tetejét megszórjuk sonkával és reszelt sajttal. Vagy gombás tölteléket készítünk rá, ½ kg gombát a 1 kis fej hagymával összepárolunk, 2 kanál liszt és 2 dl tejszín keverékével besűrítjük.

14 Fasírt egészségesen 30 dkg darálthús 1 db korpás zsemle 1 db tojás (el is hagyható) 1 db kisebb TV paprika só, bors, fokhagyma A TV paprikát apró kockára vágjuk, kevés olíva olajon megpároljuk. A darált hússal a kész paprikát, megáztatott zsemlét, a tojást és a fűszereket jól összekeverem. Sütőlemezt szilikonos sütőpapírral kibéleljük és ráhelyezzük a vizes kézzel kialakított fasírtot. Előmelegített 180 fokos sütőben, percig sütjük. Cukkini fasírt 1 db nagyobb érett cukkini 4 gerezd fokhagyma 1 fej vöröshagyma 2 db tojás só zsemlemorzsa A cukkinit lereszeljük a fokhagymával és a vöröshagymával, besózzuk és állni hagyjuk, majd a levét kinyomkodjuk. Adjuk hozzá a tojást, sót, borsot és annyi zsemlemorzsát, hogy pogácsákat tudjunk belőle formálni. Forró olajban kisütjük.

15 Elzászi sertésborda 8 szelet kicsontozott karaj (sertésborda) 1 gerezd fokhagyma 2 ek. paradicsompüré 1 ek. liszt 10 dkg füstölt szalonna 1 kg savanyú káposzta só, kevés olaj A hússzeleteket kiklopfoljuk, besózzuk, borsozzuk, majd mindkét oldalukat nagy lángon pirosra sütjük és félretesszük. A hús zsiradékába tesszük a lisztet, a tört fokhagymát a paradicsomot és kevés vízzel felforraljuk. A kiszedett hússzeleteket tűzálló tálba fektetjük, ráterítjük a vékonyra szelt szalonnát, betakarjuk káposztával, majd a paradicsomos mártással leöntjük. Lefedve pároljuk, míg az egész jól megpuhul. Ananászos tejszínes csirkemell 1 db csirkemell 2 gerezd fokhagyma 20 dkg reszelt sajt 1 doboz ananász konzerv 2 dl tejszín 1,5 dl száraz fehérbor ételízesítő, bors, vaj a kikenéshez A csirkemellet fél tenyérnyi darabokra vágjuk, kiklopfoljuk, ételízesítővel bedörzsöljük tűzálló tálba helyezzük, borsozzuk. A fokhagymát egyenletesen eloszlatjuk rajta, az ananásszal megszórjuk a bort és 1,5 dl tejszínt ráöntjük, megszórjuk reszelt sajttal és a maradék tejszínnel meglocsoljuk. Előmelegített 170 fokos sütőben perc alatt készre sütjük.

16 Csőben sült cikória 4 db cikória 250 g főtt cékla 2 db lilahagyma 2 db körte 5 dkg dió 4 ek olaj 1 ek méz só, bors Az összes zöldséget és gyümölcsöt négy felé vágjuk, majd 2 ek olajjal megkent sütőpapíros tepsibe tesszük. Megszórjuk sóval, borssal, durvára őrölt dióval, meglocsoljuk a mézzel és a 2 ek olajjal. Előmelegített sütőben 30 percig sütjük, félidőben megforgatjuk. Krumplipürével, sajttal megszórva tálaltjuk. Csőben sült póré 1 kg póréhagyma 1 2 ek vaj + a tepsi kikenéséhez 2 ek liszt 5 dl tej só, bors, szerecsendió 10 dkg füstöltsajt A póréhagymát megtisztítjuk, egyforma darabokra vágjuk, sós vízben 10 percig pároljuk. A többi hozzávalóból besamelt készítünk (a vajat megolvasztjuk, összekeverjük a liszttel, a tejet apránként hozzáöntjük sűrűre főzzük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük). A tepsit kivajazzuk, belehelyezzük a pórét ráöntjük a besamelt és sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Sós főtt burgonyával tálaljuk.

17 Brokkolis orsótészta 50 dkg brokkoli 50 dkg orsótészta 2 dl tejszín 15 dkg reszelt sajt 7 dkg margarin 3 gerezd fokhagyma só, bors, szerecsendió A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk. 5 dkg margarint felhevítünk rátesszük a zúzott fokhagymát, a brokkolit és felöntjük a tejszínnel, lefedve 5 percig pároljuk, megfűszerezzük. A tésztát kifőzzük, összekeverjük a tejszínes brokkolival, a maradék margarinnal és kiket sütőtálba tesszük, megszórjuk reszelt sajttal és 40 percig előmelegített sütőben készre sütjük. Szezámos csirke káposztával 2 csirkemellfilé, 1 cm-es darabokra vágva 270 g zöld káposzta, vékonyra szeletelve 270 g kelkáposzta, apróra vágva 1 közepes vöröshagyma, félbe vágva és vékonyra szeletelve 1 evőkanál friss gyömbér, lereszelve 2 közepes gerezd fokhagyma, aprítva 1,2 dl + 2 evőkanál csirkealaplé 1 teáskanál kurkuma 1 teáskanál őrölt koriander 1 doboz kockára vágott paradicsom konzerv 2 evőkanál rizsecet 1 evőkanál extra szűz olívaolaj újhagyma zöldje, apróra vágva 1 evőkanál szezámmag só és fehér bors ízlés szerint Készítsük elő, szeleteljük fel a fenti hozzávalókat. Egy rozsdamentes acél serpenyőben melegítsünk 2 evőkanál csirke alaplevet. Amikor az alaplé forrni kezd, adjuk hozzá a vöröshagymát, majd fedő nélkül, alacsony/közepes lángon, folyamatosan kevergetve pároljuk körülbelül 5 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, majd pároljuk még 1 percig. Adjuk hozzá a csirkehúsdarabokat, majd főzzük pár percig. Tegyük bele a kurkumát és a koriandert, majd keverjük jól össze a csirkével. Adjuk hozzá a kelkáposztát is. Főzzük tovább pár percig, miközben folyamatosan kevergetjük. Adjuk hozzá a maradék alaplevet, majd forraljuk fel magas hőfokon. Csökkentsük a hőfokot, majd pároljuk alacsony lángon körülbelül 3 percig, párszor megkeverve. Dobjuk bele a zöld káposztát, a kockára vágott paradicsomot és az ecetet, majd főzzük további 4 percig. Vegyük le a tűzről, locsoljuk meg olívaolajjal, majd szórjunk rá sót és fehér borsot. Szeletelt újhagymával és szezámmaggal megszórva tálaljuk

18 Zöldséges köles 1 csésze köles 2 szál sárgarépa 2 szál fehérrépa fél karalábé 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 kk tengeri só 1 ek vegamix 1 mk őrölt kömény 1 mk majoranna 1 csokor petrezselyemzöld 3 ek olívaolaj kevés tej A megtisztított és felkarikázott sárgarépát, fehérrépát, karalábét az olajon megpároljuk, majd beletesszük a kölest, felengedjük egy liter vízzel, beletesszük a fűszereket és készre főzzük. Ezután megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és tálaljuk. Mustáros csirkemellcsíkok narancsos céklasalátán 1 db nagy egész csirkemell kifilézve 2 db narancs 2 ek dijoni magos mustár 1 ek olívaolaj 14 dkg vegyes zöldsaláta 4 db cékla előfőzve vagy sütve só, bors A csirkemellet vágjuk szeletekre, klopfoljuk meg kicsit. Reszeljük le a narancs héját, egy kistányérban keverjük össze a mustáral és 2 ek olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A pácban forgassuk a kiklopfolt csirkeszeleteket, alaposan, jusson mindehová. Hevítsük fel egy grillserpenyőt, majd mikor már forró, oldalanként 5-6 percig süssük a hússzeleteket. A vegyes salátaleveleket miután megtisztítottuk tegyük egy nagy tálba, a narancsot filézzük ki egy tál felett tegyük, hogy a kicsorgó narancslevet is felhasználhassuk, ezt csurgassuk a salátalevelekre, adjuk hozzá a filézett narancsot, valamint locsoljuk meg kevés olívaolajjal. A céklát ízléses gerezdekre vagy kockára vágva adjuk a salátához, sózzuk, borsozzuk, forgassuk össze. A csirkeszeleteket vágjuk csíkokra, halmozzuk a salátára, és tálaljuk rögtön, amíg a hús meleg.

19 Zöldséges krokett 25 dkg zöldség (karfiol, brokkoli, répa) 2 db vöröshagyma 1 db tojás 3 ek zabkorpa tengeri só, bors, paprika pirosarany olivaolaj A kiválasztott zöldségeket puhára főzzük, összetörjük vagy turmixoljuk püré állagúra. Fűszerezzük be, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, tojást és annyi zabkorpát amennyit felvesz. formázzuk meg és pár óra pihentetés után süssük ki olajban. Hajdinakása ½ bögre hadina 1 bögre tej édesítőszer vagy méz Forraljuk fel a tejet az édesítőszerrel együtt. Adjuk hozzá a hajdinát, és főzzük kb. 15 percig. A főzés után még fedő alatt hagyjuk állni. Finom gyümölcsdarabokkal is. Zabkása 1 csésze zabpehely 1 csésze 0,5 %-os vagy 1,5 %-os tej 1 csésze víz A zabpelyhet, tejet, vizet összekeverem és kb 5 percig főzöm amíg szép krémes lesz, majd egy picit hagyom állni. Lehet hozzá gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöt,mézet, magokat keverni.

20 KRÉMEK, RÓZSASZÍN- lisztmentes ZÖLD- egészséges MÁRTOGATÓK Négyhagymás- olíva bogyós túrókrém 25dkg túró 1dl joghurt 1 kisfej lilahagyma 1-2 gerezd fokhagyma 1 szál ujj hagyma 6-8 olívabogyó bazsalikom, só, metélőhagyma a tálaláshoz

21 Joghurtos- sajtos karfiol krém 1fej karfiol 1doboz sovány joghurt 2,5dl 1,5%-os tej sovány sajt só, bors, leves kocka, olíva olaj Szedjük a karfiolt rózsáira mossuk meg és tegyük fel főni 1 leves kockával. Ha megfőtt leszűrjük. Összekeverjük az öntethez a hozzávalókat azaz a tej termékeket (sajtot lereszelve) és fűszereket ízlés szerint. Alaposan összekeverjük. Olívaolajjal vékonyan kikent tálba rakjuk a kész karfiolokat és ráöntjük a kikevert masszát. Megsütjük nem előmelegített sütőben kb 200fokon amíg a sajt megsült a tetején. Ha kész kivesszük és megvárjuk hogy kihüljön és turmixgépbe tesszük. Spenótkrém, ahogy Mártika készíti 1 doboz fagyasztott spenót 4-5 gerezd fokhagyma só, bors majonéz tejföl A fagyasztott spenótot kiengedem, kézzel kinyomom belőle a vizet, hozzáadom a finomra tört fokhagymát, sót, borsot, majonézt, tejfölt és összekeverem az egészet. Nagyon finom sültekhez, rántott húsokhoz, zöldségekhez.

22 Avokadó krém 1 nagy avokádó 1 tk só frissen őrölt tarkabors 1 ek majonéz 1 tk édes chilikrém (elhagyható) 1 db főtt tojás Az avokádót, ha még éretlen, kb. 1 hétig érleljük. Mikor már teljesen puha, meghámozzuk, felvágjuk, villával pépesre törjük. Hozzáadjuk a villával összetört főtt tojást, majonézt, a sót, ízlés szerint csavarunk rá borsot, illetve, ha van otthon, kis chilikrémmel is fűszerezhető. Az egészet jól elkeverjük. Jól behűtve, mártogatósként, szendvicskrémként tálaljuk. Padlizsánkrém 2 db nagyobb padlizsán fél fej lilahagyma 4 gerezd fokhagyma 3 bő ek. majonéz só, bors A padlizsánokat egészben megsütjük, majd a héjukat lehántjuk. Amikor kissé kihűlt, akkor feldaraboljuk. A hagymát felkockázzuk, a fokhagymát szétzúzzuk és az egészet összeturmixoljuk. Azután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Mikor egészen kihűlt, hozzákeverjük a majonézt.

23 Katalán krém 1 csésze vagy 200 g cukor 1 tojás sárgája 1 ek kukoricakeményítő 1 rúd fahéj fél reszelt citrom 2 csésze vagy 500 ml tej Keverjük össze a tojássárgáját és háromnegyed csésze cukrot egy edényben, amíg habos nem lesz. Adjuk hozzá a fahéjat és a citromhéjat, majd öntsünk hozzá a tejet és a keményítőt. Lassan melegítsük a keveréket és kavargassuk egész idő alatt, amíg el nem kezd sűrűsödni, és az ellenállás érezhető (mint a pudingnál). Vegyük le a tűzről. Vegyük ki belőle a fahéjdarabokat és öntsük ki kis hőálló tálkákba a krémet, fedjük le, tegyük hűtőbe. Tálalás előtt szórjuk meg a maradék cukorral a desszertet. Melegítsük elő a sütőt grill fokozaton és pár percre tegyük be-éppen annyi időre, hogy a cukor karamellizálódjon. Azonnal tálaljuk. Lenmagos cukkini krém 1 közepes db cukkini (zsenge) 2ek napraforgó olaj 1kk só 1 csipet fekete bors (nagy) 2 gerezd fokhagyma 2ek tejföl 1ek lenmag A cukkinit alaposan megtisztítjuk, ha elég zsenge nem szükséges a magos részt és a héját eltávolítani. A reszelő nagyobb lyukán lereszeljük. Ha kicsit meghült turmixgépbe rakjuk, sózzuk, borsozzuk, rákanalazzuk a krémes tejfölt, beletesszük a fokhagymát és préseljük. Belekeverjük a lenmagot. Kb 1 órára hűtőbe tesszük. Pirítós kenyérre kenve tálaljuk.

24 Gombakrém pirítóssal 40dkg gomba (vegyesen barna és fehér csiperke, laska) 1fej vöröshagyma 25dkg vaj vagy Rama 2dl tej 3ek liszt 3ek majoranna 1tk fehérbors 1tk grill fűszerkeverék 1tk ételízesítő Pirított bagett A gombát metisztítjuk majd lereszeljük. A vöröshagymát apróra vágjuk és 10dkg vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát és a zsírjára sütjük. Meghintjük a lisztel, elkeverjük. Majd felengedjük a tejjel. Folyamatosan pirítjuk míg felfő, majd a tűzről levéve ízesítjük a fűszerekkel. Ezután a maradék vajat elkeverjük benne míg meleg. Kölesmajonéz 2 dl extraszűz olívaolaj 2 gerezd fokhagyma 1 ek. méz 0,5 dl citromlé 1 ek himalája só 2,5 dl + 1,5 dl forró víz 3 bögre főtt köles (2,5 dl köles) A 2,5 dl kölest háromszor annyi vízben megfőzzük, ebből lesz 3 bögre főtt köles. 1,25 dl forró víz és a köles kivételével minden hozzávalót összeturmixolunk. A főtt kölesből 1 bögrényit hozzáadunk a krémhez és egy kis forró vizet összeturmixolunk. Bögrénként hozzáadjuk a kölest és a vizet majd turmixoljuk. Ha szükséges adunk hozzá vizet ízlés szerint fűszerezzük. Hatalmas mennyiség, kb. 2 kg burgonyasalátához elég. Hűtőben 1 hétig eláll.

25 Karfiolkrém 1 kis fej karfiol 1 dl tejföl 1 db citrom olívaolaj 1 evőkanál mustár 1 fej vöröshagyma só,bors, őrölt szerecsendió 1 csokor zeller zöldje 1 csokor petrezselyem A megtisztított, rózsáira szedett karfiolt sós, citromos vízben, fedő nélkül megfőzzük, lecsepegtetjük, összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, az apróra vágott petrezselymet és a mustárt. A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olívaolajon megpirítjuk, közben sóval, borssal ízesítjük. A zeller zöldjét, a pirított hagymát kevés olívaolajjal összeturmixoljuk, a karfiolkrémhez adjuk, melyet reszelt citromhéjjal és őrölt szerecsendióval ízesítünk, majd alaposan összekeverünk. Tonhalkrém 1 db tonhalkonzerv 1 db közepes lilahagyma ½ doboz mascarpone olíva olaj só, bors, citrom A tonhalat villával összetörjük, hozzáadjuk a mascarponét, citromlevet, olíva olajat. Jól összekeverjük. Belekeverjük az apróra vágott lilahagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Plusz citrom, hagymakarikát adhatunk mellé.

26 Paradicsom csatni 2 ek. ghí vagy olaj 2 kk. római kömény 1 db fahéj 8 db apró egész chili 1 kg paradicsom 1 kk. só 20 dkg cukor Megmossuk a paradicsomot és nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük. Így a legkönnyebb pépesíteni a paradicsomot, miközben a héja egészben a kezünkben marad. Ha ez kész, feltesszük főzni. Egy lábosban felmelegítjük a zsiradékot, beledobjuk a rómia köményt, a fahéjat és a chilit majd megpirítjuk. Ekkor beleöntjük a paradicsompépet, sózzuk és a cukrot is hozzáadjuk. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.

27 Kuglóf ÉDES ÉS SÓS ZÖLD- egészséges SÁRGA- cukormentes RÓZSASZÍN- lisztmentes SÜTMÉNYEK 4db egész tojás 25dkg porcukor 20dkg liszt 1dl étolaj 1dl tej 1ek cukrozatlan kakaó 1cs sütőpor 1tojás fehérjét habbá verjük, a sárgáját a porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a tejet- olajat és eldolgozzuk benne a sütőporral eldolgozott lisztet. A tésztához óvatosan keverjük a tojás fehérjét, kivajazott lisztezett kuglóf formába öntjük a felét, a másik felébe belerakjuk a kakaót, összekeverjük és óvatosan a tetejére kanalazzuk. A tésztájába tehetünk még darabolt csokoládét, mazsolát. Előmelegített sütőben 180fokon kb 60 percig sütjük.

28 Almás-diós muffin 10 dkg tönkölyliszt (teljes őrlésű is jó) 20 dkg darált dió 5 dkg zabpehely 10 dkg nyírfacukor 3 db reszelt alma 2 db tojás 1 dl olívaolaj fahéj, szódabikarbóna A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a muffintepsi horpadását egy-egy papírkapszlival kibéleljük. A diót pár perc alatt kevergetve illatosra pirítjuk egy nagy, száraz serpenyőben, majd a megadott cukormennyiségből 1 evőkanálnyival nem túl finomra megőröljük. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, az őrölt fahéjjal és a megőrölt dióval. Az almát megreszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán - nyugodtan lehet héjastul -, és a reszeléket megcsepegtetjük kevés friss citromlével, hogy ne színeződjön el. Most jönnek a "nedves" hozzávalók: az olajat, a maradék cukrot, a tojást kézi habverővel összekeverjük. Összeállítjuk a tésztát: a lisztes keverékhez hozzáöntjük a "nedves" hozzávalókat, és fakanállal néhány mozdulattal összedolgozzuk őket. Következik a reszelt alma, annak is jár egy-két keverés. A tésztát arányosan szétkanalazzuk a tepsiben, és a muffinokat perc alatt megsütjük. Csapáti A csapáti hagyományos indiai kenyérféle, amelyet mindennap frissen sütnek az ételekhez. Egyszerűsége ellenére nagyon ízletes, könnyű gabonaféle. 10 dkg fehérliszt 15 dkg teljesen kiőrlésű liszt 1,5 kk só kb. 1,5 dl meleg víz vaj a kenéshez Összekeverjük a lisztet és a sót, és vízzel lágy, sima tésztát gyúrunk. Lefedjük, hogy ne száradjon ki, és legalább negyed órán keresztül állni hagyjuk, de ha egy-két órát pihen, az még jobb. A tésztából zöld diónyi gombócokat gyúrunk, majd liszt segítségével vékonyra és kerekre nyújtjuk. Vastag aljú palacsintasütőt teszünk a tűzhelyre, s ha már forró, szárazon beleteszük a csapátit. Egy fémlapáttal lenyomkodjuk, ettől a csapáti felfújódik. Sütés közben megfordítjuk, hogy mindkét oldala megpiruljon. Ha kész, kiszedjük a vékonyan megvajazzuk.

29 Paleo csokis sütemény (6 személyre) 70 g paleo étcsokoládé 2 db egész tojás (M-es) 50 g tökmagliszt (helyettesíthető darált mogyoró vagy mandulával) 100 g banán 50 g mandulakrém csipet só A tojásokat a banánnal csipet sóval együtt egy mixerpohárban habosra turmixoljuk. Fontos a turmixolás, mert így viszünk a folyadékba levegőt (így lesz habos). A csokoládét vízgőz felett felolvasszuk a mandulakrémmel együtt. A csokis, mandulás krémbe belekeverjük először a tökmagkrémet, majd fokozatosan, óvatosan beledolgozzuk a banános tojást is. A sütőt 160 fokon légkeveréses fokozaton előmelegítjük. A masszát két magasabb pohárba töltjük (süthető pohárba) és percig sütjük, majd kihűtjük. Ha kihűlt, a sütit egy kiskéssel körbevágjuk és kivesszük a formából Mindegyik darab tésztát három részre vágjuk. Paleosok friss vegyes gyümölccsel fogyaszthatják, nem paleosokna ajánlott mellé pisztácia fagyi és persze sok-sok gyümölcs, ha van. Megjegyzés: Paleo csokoládé: Olyan csokoládé, amiben nincs cukor, tejtermék és glutén. Ilyen lehet a steviás csoki vagy a 90% kakaótartalmú csokoládék is. Mandulakrém: Donum Terrae márkájú natúr mandulakrém. Házilag is előállítható egy erős aprító segítségével. A mandulakrémhez a mandulát olyan sokáig kell finomra aprítani, hogy a saját olaját kiengedje és krémes állagot vegyen fel. Paleo pogi 20 dkg kacsazsír reszelt sajt tetszés szerint 1 tégely sajtkrém lenmag, szezámmag, tökmag, reszelt sárgarépa 2-3 evőkanál zabpehelyliszt 1-1 mokkáskanál sütőpor, szódabikarbóna só, víz Az alapanyagokból egy kemény gyúrható tésztát készítünk, gombócokat formálunk belőle, 200 fokos sütőben megsütjük.

30 ZÖLD- egészséges SALÁTÁK Sárgarépa-saláta 40 dkg sárgarépa 1 doboz olajos halkonzerv (vagy friss apró szardella) 2 db kemény tojás 1 gerezd fokhagyma 3 tk mustár 2 ek olívaolaj 1 ek borecet fél csokor petrezselyem só, bors A megtisztított sárgarépát gyufaszál vékonyságúra vágjuk/reszeljük, és egy kis ecettel, sóval összeforgatva hagyjuk állni. Egy kis tálban összekeverjük a zúzott fokhagymát a mustárral, a sóval, a borssal, az ecettel, az olívaolajjal és a petrezselyemmel. A sárgarépát lecsepegtetjük és tálalótálba rajuk. A főtt tojások fehérjét apró darabokra vágjuk és a répa tetejére halmozzuk, a sárgájukat villával összetörjük, azt tesszük a halom közepére, felülre. A levétől lecsepegtetett olajos halat a répára tesszük, és külön kis kiöntőben melléadjuk a mustáros mártást.

31 Gyömbéres csirekemell saláta 30 dkg sült csirkemell 4 db főtt tojás 5 cm gyömbér apróra vágva 2 dl joghurt 3 db savanyú uborka 2 db savanykás alma kevés mustár só, bors A hozzávalókat apróra vágjuk vagy vékony csíkokra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd a joghurttal leöntjük, összekeverjük, hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Almás céklasaláta 50 dkg alma 20 dkg cékla 1 fej lilahagyma 1 tojás 1,5 dl tejföl 4 dkg reszelt sajt só, kevés őrölt bors csipetnyi cukor 1 mokkáskanál mustár fél citrom leve Az almát és a céklát a reszelő durva fokán lereszeljük, kicsit megsózzuk, citromlével meglocsoljuk, reszelt sajttal megszórjuk. A vékonyra szeletelt hagymát hozzáadjuk, állni hagyjuk. A keményre főtt tojás sárgáját összetörjük, tejföllel, cukorral, borssal, mustárral simára keverjük és a salátára öntjük. Tálaláskor a tojásfehérjét a tetejére reszeljük.

32 Savanyú-káposzta-saláta 25 dkg savanyú káposzta 1 db piros alma 1 fej lilahagyma 3 ek majonéz 1 dl tejföl mustár só, bors, cukor petrezselyem citrom A káposztát durvára vágjuk. Az almát felkockázzuk, megcsepegtetjük citromlével, elkeverjük a káposztával. A lila hagymát vékonyan szeleteljük, a salátához keverjük. A petrezselymet felaprítjuk, ezt is a salátához keverjük. Tartármártást készítünk, meglocsoljuk vele a salátát. Sonkás kukorica saláta 30dkg konzerv kukorica 20dkg sonka 4-5db csemegeuborka 20dkg gomba 3dl tejföl 2dl majonéz 1 szál póréhagyma Só, bors A szeletelt gombát kevés olajon megpároljuk. A sonkát és a csemegeuborkát felkockázzuk

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli Nutellás kenyér tejjel Szalámis kenyér Péksütemény kakaóval Lekváros kenyér Pirítós kenyér teával Ebéd Palóc gulyás Szilvás gombóc Tejleves tésztával Sült csirkecomb

Részletesebben

LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók Gombaleves Hozzávalók Erőleves Hozzávalók Olasz zöldségleves Hozzávalók Zöldséges burgonyapüré leves Hozzávalók

LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók Gombaleves Hozzávalók Erőleves Hozzávalók Olasz zöldségleves Hozzávalók Zöldséges burgonyapüré leves Hozzávalók LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók: ½ sárgarépa, ¼ petrezselyemgyökér, ¼ zellergumó, 1 kisebb burgonya, 1.5 dkg zöldborsó, 1 kiskanál olaj, ¼ csokor petrezselyemzöld, 3 dl zöldséglé, só, bors. A zöldségeket,

Részletesebben

Receptkönyv DEÁK 2011/2012

Receptkönyv DEÁK 2011/2012 Receptkönyv DEÁK 2011/2012 E l ő s z ó A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola 2012. június 12-én Egészségnapot tartott. Ennek keretében minden osztály bemutatta az általa

Részletesebben

Könnyu receptek Kevesebb koleszterin

Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Könnyu receptek Kevesebb koleszterin Az egészséges táplálkozás nem jelent éhezést! És azt sem jelenti, hogy le kell mondania a hagyományos ételekről és édességekről.

Részletesebben

Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól

Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól Idei karácsonyi ínycsiklandozó menünket Bede Róbert mesterszakács készítette el. A hozzávalókat megtaláljátok áruházunkban és aktuális gasztronómiai katalógusunkban:

Részletesebben

Menü - 1500 kcal. 3. Hét

Menü - 1500 kcal. 3. Hét Menü - 1500 kcal Tudnivalók a diétáról: Energiaérték: 1500 kcal Protein tartalom: a napi energia-bevitel 20-25%-a, ami 75-93 grammnak felel meg Zsírtartalom: a napi energia-bevitel 30%-a, ami 50 grammnak

Részletesebben

Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom

Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom A burgonyát, vöröshagymát, zöldpaprikát karikára vágjuk,

Részletesebben

Csirkepaprikás tésztával

Csirkepaprikás tésztával Csirkepaprikás tésztával - 30-40 dkg csirkemell filé, - Knorr csirkepaprikás alap, - főzőtejszín, - víz, - étolaj, - 250 g Gyermelyi copfocska tészta A húst felkockázzuk, és szárazra csepegtetjük. A 2,8

Részletesebben

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.)

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.) MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.) Kolbászos tészta brokkolival Adag: 4 főre Elkészítési idő: 25 perc 40 dkg tészta (penne, masni) 1 kis fej brokkoli, kis rózsákra szedve 20 dkg száraz

Részletesebben

RECEPTEK. Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban. Összetevõk. 4 db csirkemell. 4 szelet Ahidai sonka. 8 szelet sajt. 5 dkg vaj. 2 ek liszt.

RECEPTEK. Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban. Összetevõk. 4 db csirkemell. 4 szelet Ahidai sonka. 8 szelet sajt. 5 dkg vaj. 2 ek liszt. RECEPTEK Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban Összetevõk 4 db csirkemell 4 szelet Ahidai sonka 8 szelet sajt 5 dkg vaj 2 ek liszt 3 dl tej só bors 10 dkg reszelt sajt 1-1,5 dl tejszín Elkészítés A csirkemell

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Csirkemell rizottó (4 adag) 400g csirkemell 125g barna rizs (1 zacskó)

Részletesebben

CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK

CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK SERTÉS COMB SZALONNÁVAL TŰZDELVE, HÉJÁBAN SÜLT BURGONYÁVAL ÉS ALMÁS MAZSOLÁS SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL Elkészítéshez szükséges idő: 2 óra 1-1,5kg sertés lapocka 0,50kg

Részletesebben

A legjobb ha felkészülsz az ünnepekre.

A legjobb ha felkészülsz az ünnepekre. AamsddmFrafa Mama minden évben készített ilyen mézeskalácsot, több száz darabot, tojásfehérjébe kevert porcukorral kicirkalmazva, mákkal, kókusszal, több színű cukorgyönggyel díszítve. (...) A lényeg viszont

Részletesebben

Menü - 1800 kcal. 2. Hét

Menü - 1800 kcal. 2. Hét Menü - 1800 kcal Tudnivalók a diétáról: Energiaérték: 1800 kcal Protein tartalom: a napi energia-bevitel 20-%-a, ami 81-90 grammnak felel meg Zsírtartalom: a napi energia-bevitel 30%-a, ami 60 grammnak

Részletesebben

Menü - 1800 kcal. 4. Hét

Menü - 1800 kcal. 4. Hét Menü - 1800 kcal Tudnivalók a diétáról: Energiaérték: 1800 kcal Protein tartalom: a napi energia-bevitel 20-%-a, ami 81-90 grammnak felel meg Zsírtartalom: a napi energia-bevitel 30%-a, ami 60 grammnak

Részletesebben

Grillételek (2010 August 03, Tuesday) - Munkatársunktól

Grillételek (2010 August 03, Tuesday) - Munkatársunktól Grillételek (2010 August 03, Tuesday) - Munkatársunktól A hagyományos szalonnasütés és nyársalás helyett (vagy mellett) manapság a grillezés a nyári szezon egyik leghangulatosabb programja. Nos, íme sok-sok

Részletesebben

Díjnyertes. A debreceni Gyermekhematológiaionkológiai Tanszéken. kezelt gyerekek kedvencei. Leukémiás Gyermekekért. A l a p í t v á n y

Díjnyertes. A debreceni Gyermekhematológiaionkológiai Tanszéken. kezelt gyerekek kedvencei. Leukémiás Gyermekekért. A l a p í t v á n y Díjnyertes Muffin receptek A debreceni Gyermekhematológiaionkológiai Tanszéken kezelt gyerekek kedvencei Leukémiás Gyermekekért A l a p í t v á n y Tudjuk, mi kell egy mosolyhoz. Kedves Sütögető Barátunk!

Részletesebben

101 PIZZARECEPT ALAPRECEPTEK

101 PIZZARECEPT ALAPRECEPTEK 101 PIZZARECEPT ALAPRECEPTEK www.recept.zug.hu Recept Klub Pizzatészta A pizza lelke a tészta, ügyeljünk rá, hogy az alja jó ropogós legyen, a belseje viszont könnyő és puha! 10 dkg sima és 20 dkg grízes

Részletesebben

Sörvacsora receptek a Soproni Démontól

Sörvacsora receptek a Soproni Démontól Sörvacsora receptek a Soproni Démontól Szilvakrémleves sörös ropogóssal Hozzávalók 4 főre: Leves - 300 g aszalt szilva - 200 ml Soproni Szilva Démon - 40 g liszt - 50 g cukor - 1 ek vaj - 2 db egész fahéjrúd

Részletesebben

A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv Paradicsomos receptek. A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv. Klemi 202. 1

A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv Paradicsomos receptek. A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv. Klemi 202. 1 A Drótpostagalamb recepttára 202. könyv Klemi 202. 1 Tartalomjegyzék...1 Levesek...6 Fűszeres hideg paradicsomleves...6 Fűszeres paradicsomleves...6 Habart paradicsomleves...6 Hideg tejszínes paradicsomleves...6

Részletesebben

Rendelés leadás: telefonon +36 70 422 23 45 - +36 1 206 800 (munkanapokon 8-tól 16 óráig) faxon: +36 1 206 8001 (0-24 h) - online (0-24 h)

Rendelés leadás: telefonon +36 70 422 23 45 - +36 1 206 800 (munkanapokon 8-tól 16 óráig) faxon: +36 1 206 8001 (0-24 h) - online (0-24 h) A0 - XXL menü - Óriás adag A0 - XXL menü - Óriás adag A0 - XXL menü - Óriás adag A0 - XXL menü - Óriás adag A0 - XXL menü - Óriás adag Erdélyi paraszt csorbaleves és bakonyi sertésborda házi galuskával

Részletesebben

Babareceptek 6 hónapos kortól

Babareceptek 6 hónapos kortól Anyatejes spenót 2 marék spenótlevél (vagy 5-6 kis adag fagyasztott leveles spenót) 2 ek olívaolaj 2 ek kukoricaliszt 150 ml anyatej Jó- ha friss spenótból dolgozunk: a spenótot megmossuk, a levelek ereit

Részletesebben

Sajtos húsfalatok. Sült spárga. * Szezonális: Kiemelt napok a naptárban * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 30 perc.

Sajtos húsfalatok. Sült spárga. * Szezonális: Kiemelt napok a naptárban * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 30 perc. Sajtos húsfalatok - 20 dkg krémsajt (pl. tömlős Camping sajt), - 75 dkg csirkemell, 2 evőkanál olaj, - 1 evőkanál vaj, 2 dl húsleves (akár kockából is), - 2 gerezd fokhagyma, - 1 csokor vegyes zöldfűszer

Részletesebben

Szakácskönyv. A Premium program bemutatása a 3 étkezés koncepciójának tükrében

Szakácskönyv. A Premium program bemutatása a 3 étkezés koncepciójának tükrében Szakácskönyv A Premium program bemutatása a 3 étkezés koncepciójának tükrében Receptek:» Levesek» Köretek, főzelékek, zöldséges ételek» Szárnyas finomságok Tartalom A Premium program bemutatása a 3 étkezés

Részletesebben

2016/06/09 07:52 1/18 Recept

2016/06/09 07:52 1/18 Recept 2016/06/09 07:52 1/18 Recept < Főoldal Recept Főétel Vegyes maradék 50 dkg babcsíra 15 dkg hús (disznó, marha, csirke) 1 teáskanál (finoman) paradicsompüré hagyma fokhagyma olívaolaj teáskanál méz 2 evőkanál

Részletesebben

Recept ajánlataink Aszalt szilvás rétes Böjtös zsidó rétes Burgonyás túrós rétes Debreceni gesztenyés béles

Recept ajánlataink Aszalt szilvás rétes Böjtös zsidó rétes Burgonyás túrós rétes Debreceni gesztenyés béles Aszalt szilvás rétes Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 15 dkg zabpehely, 20 dkg aszalt szilva, 3 dl rostos szilvalé, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint méz (ne legyen nagyon édes),

Részletesebben

Menü - 1800 kcal. 1. Hét

Menü - 1800 kcal. 1. Hét Menü - 1800 kcal Tudnivalók a diétáról: Energiaérték: 1800 kcal Protein tartalom: a napi energia-bevitel 20-%-a, ami 81-90 grammnak felel meg Zsírtartalom: a napi energia-bevitel 30%-a, ami 60 grammnak

Részletesebben

A Drótgalamb recepttára. 5. Könyv. Összeállította: Klement András

A Drótgalamb recepttára. 5. Könyv. Összeállította: Klement András A Drótgalamb recepttára 5. Könyv PIZZA RECEPTEK Összeállította: Klement András Barcs, 2000. Május 29. Tartalomjegyzék 1.... 5 Burgonyás pizza tészta...5 Búzacsírás pizza tészta...5 Graham-lisztes pizza

Részletesebben

Előszó. Egy étel elfogyasztása sokkal többet jelent az éhség csillapításánál: ízeiben megismerhetjük egy térség kultúráját, népeinek szokásait.

Előszó. Egy étel elfogyasztása sokkal többet jelent az éhség csillapításánál: ízeiben megismerhetjük egy térség kultúráját, népeinek szokásait. Gemenci ízek Előszó Bizonyára sok olvasóban felmerül a kérdés, vajon mi köze lehet egy erdõgazdaságnak a gasztronómiához? Nagyon is sok, hiszen a vadászó-halászó életmódjuk során már õseink is rengeteg

Részletesebben

Kedves Olvasó! ZSIDEK LÁSZLÓ. gasztronómiai szakértô

Kedves Olvasó! ZSIDEK LÁSZLÓ. gasztronómiai szakértô Kedves Olvasó! Ugye Önnel is többször elôfordult már, hogy munka után szinte beesett a konyhába és gyorsan valami finomat kellett összedobni vacsorára a családnak?! Ehhez azonban elôször be kell vásárolni,

Részletesebben

GASZTROBLOGGEREK KONYHÁJÁBÓL

GASZTROBLOGGEREK KONYHÁJÁBÓL GASZTROBLOGGEREK KONYHÁJÁBÓL - 2. évfolyam 2. szám - 2011. február TÖBB MINT 50 r e c e p t K É S Z Ü L Ü N K A V A L E N T I N N A P R A! TARTALOMJEGYZÉK Február Még javában tart a farsang, és néhány

Részletesebben

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal Hozzávalók Sorbet krém 6 dl homoktövis velő 1 dl homoktövis lekvár 0,6 dl prosorbet Karamell 6 ek. cukor 2 dl Homoktövis velő Ropogós

Részletesebben

Receptkönyv Gőzölős sütő

Receptkönyv Gőzölős sütő HU Receptkönyv Gőzölős sütő 2 www.aeg.com 1. AUTOMATIKUS PROGRAMOK 1.1 Zöldségek, hagyományos Főzőedény: Bármilyen főzőedényt választhat, amely legalább 100 C-ig hőálló. 400 g karfiol 200 g sárgarépa 200

Részletesebben

Vegetáriánus ételek wokban

Vegetáriánus ételek wokban Vegetáriánus ételek wokban A wok kiválasztása Öntöttvasból, acélból, nemesacélból (alumíniummaggal) vagy egyszerő vasból készült wokok közül választhatunk. A kereskedelemben rézbıl készült wokot is lehet

Részletesebben

Fogyókúra napok ebéd mintái

Fogyókúra napok ebéd mintái Fogyókúra napok ebéd mintái Vegetáriánus receptek Töltött cukkíni 15dkg cukkíni 45 1,5-7,5 10 dkg gomba 40 5,9 0,2 3,3 1 db tojás 70 5 5-2 dkg barna rizs 60 2,8 0,2 10,6 5 dkg gomolya 140 9 10,5 1,5 5

Részletesebben

Hagyományos zöldségleves Hozzávalók 112,5 g felaprított zöldségmix (burgonya, vöröshagyma, sárgarépa, zeller stb.) 12,5 g vaj 15 g liszt

Hagyományos zöldségleves Hozzávalók 112,5 g felaprított zöldségmix (burgonya, vöröshagyma, sárgarépa, zeller stb.) 12,5 g vaj 15 g liszt RECEPTEK FŐZŐEDÉNYHEZ RECEPTEK FŐZŐEDÉNYHEZ Próbálja ki receptötleteinket! Amennyiben az elkészítési időt több mint egy órával meghosszabbítja, az befolyásolhatja az étel ízét. Természetesen bizonyos határokon

Részletesebben

Kreatív karácsonyi menük konyhatündéreknek

Kreatív karácsonyi menük konyhatündéreknek A recepteket írta: Ganter Klári hivatásos konyhatündér az otthoni főzés szakértője 9+1 Karácsonyi menü azoknak, akik szeretnek időt pénzt energiát spórolni, de nem engednek a kreativitásból 1 A karácsony

Részletesebben

Kezdő szakácskönyv. www.lecsofozoiskola.hu

Kezdő szakácskönyv. www.lecsofozoiskola.hu www.lecsofozoiskola.hu Kezdő szakácskönyv 11 nagyszerű leves 13 elronthatatlan húsétel 9 rafinált tészta 13 csábító sütemény és desszert 15 remek vendégváró recept Tartalomjegyzék Előszó... 3 Levesek...

Részletesebben

A ZÖLD ÉS PIROS DIÉTA

A ZÖLD ÉS PIROS DIÉTA A ZÖLD ÉS PIROS DIÉTA Ahogy ez a kutatás utat talált a sajtóba, Potter professzor Rákgyógyszer Kutatócsoportjához elkezdtek érkezni a kérések, hogy segítsenek rákban szenvedő embereken. Első válaszként

Részletesebben

Világimanap 2010. Kamerun Receptek

Világimanap 2010. Kamerun Receptek Világimanap 2010. Kamerun Receptek Banánkenyér 1-3/4 csésze liszt 1 csésze cukor 1 tk. szódabikarbóna 2 felvert tojás 1 tk. sütıpor 3 közepesen érett banán pürévé nyomva 2 evıkanál margarin csipet só Elkészítés:

Részletesebben

10 gyors és olcsó szendvicskrém

10 gyors és olcsó szendvicskrém 10 gyors és olcsó szendvicskrém Miért készítsünk szendvicskrémet? Mert a házilag készített szendvicskrémek olcsók. Az újdonság élményét hozzák a készen vásárolt kenyérrevalók között. Új ízeket varázsolnak

Részletesebben

Gasztrobloggerek KONYHÁJÁBÓL - 1. évfolyam 2. szám - 2010. április. kora tavaszi recept

Gasztrobloggerek KONYHÁJÁBÓL - 1. évfolyam 2. szám - 2010. április. kora tavaszi recept Gasztrobloggerek KONYHÁJÁBÓL - 1. évfolyam 2. szám - 2010. április TÖBB MINT 40 kora tavaszi recept Készíts RECEPTJEINKBŐL meglepetést anyák napjára! TARTALOMJEGYZÉK Hideg-meleg előételek, büféasztal Tojásos

Részletesebben

A B S O R I C E F E H É R J E P O R RECEPTKÖNYV S Ó S

A B S O R I C E F E H É R J E P O R RECEPTKÖNYV S Ó S ABSORICE FEHÉRJEPOR RECEPTKÖNYV S Ó S TARTALOM 1. Fehérjés pizza 2. Pulykafasírt 3. Kecskesajt szuflé 4. Quiche 5. Sós mugcake 6. Rost dús galuska 7. Sárgaborsó főzelék 8. Brokkoli krémleves 9. Krumplikrokett

Részletesebben

Digitális szakácskönyv recept videókkal

Digitális szakácskönyv recept videókkal Digitális szakácskönyv recept videókkal Üdvözlünk az Electrolux digitális szakácskönyvének oldalain! Ha kulináris élményeket keresel, jó helyen jársz. A következő oldalakon megmutatjuk, hogyan lehet a

Részletesebben

DPG Recepttár 293. Máglyarakás, muffin, olcsó omlós tészták

DPG Recepttár 293. Máglyarakás, muffin, olcsó omlós tészták DPG Recepttár 293. Máglyarakás, muffin, olcsó omlós tészták Tartalomjegyzék DPG Recepttár 293... 1 Máglyarakás, muffin, olcsó omlós tészták... 1 Tartalomjegyzék... 2 Máglyarakás receptek... 3 Máglyarakás

Részletesebben

A Drótpostagalamb recepttára 203. könyv Karfiolos ételek

A Drótpostagalamb recepttára 203. könyv Karfiolos ételek A Drótpostagalamb recepttára 203. könyv Klemi 203. 1 Tartalomjegyzék...1 Levesek...7 Bomba jó gombaragu-leves...7 Citromos rizsleves karfiollal...7 Csirkeaprólék-leves 1...7 Csirkeaprólék-leves 2...7 Csirke-csontleves...7

Részletesebben

Metélıhagymás kukorica krémleves

Metélıhagymás kukorica krémleves Metélıhagymás kukorica krémleves 20 dkg Bonduelle Gold kukorica 4 dl húsleves (kockából) 2 dl tejszín 5 dkg vaj 2 púpozott evıkanál liszt 1 csokor metélıhagyma szerecsendió ırölt fehérbors, só A kukoricáról

Részletesebben

Slim Fitt mintaétrend

Slim Fitt mintaétrend Slim Fitt mintaétrend (gluténmentes, cukormentes) Az alábbi étrend egy jó példa arra, hogy bármilyen egészségügyi probléma mellett lehet egészségesen étkezni. Természetesen számos egyéni tényezőt figyelembe

Részletesebben

Ha kavicsot hajítasz az állóvízbe, máris körök indulnak a csobbanás közepéről...

Ha kavicsot hajítasz az állóvízbe, máris körök indulnak a csobbanás közepéről... 1 Ha kavicsot hajítasz az állóvízbe, máris körök indulnak a csobbanás közepéről... A projekt folyamán mi kaptuk feladatul a Kulturális tudatosság kompetencia fejlesztését. A gyakorlatok között őseink táplálkozásával,

Részletesebben

SOLIER CAFE XI.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF KARÁCSONYI MENÜ 2010. Fácánpástétom, tormás almával. Libamáj Capuccino

SOLIER CAFE XI.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF KARÁCSONYI MENÜ 2010. Fácánpástétom, tormás almával. Libamáj Capuccino SOLIER CAFE XI.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF KARÁCSONYI MENÜ 2010. Fácánpástétom, tormás almával Libamáj Capuccino Bárányborda, sütőtökös derelyével Mák szuflé, meggy raguval Fácánpástétom, tormás

Részletesebben

NINCS ELŐMELEGÍTÉS, NINCS VÁRAKOZÁS... CSAK TÖKÉLETES SÜTÉS

NINCS ELŐMELEGÍTÉS, NINCS VÁRAKOZÁS... CSAK TÖKÉLETES SÜTÉS NINCS ELŐMELEGÍTÉS, NINCS VÁRAKOZÁS... CSAK TÖKÉLETES SÜTÉS Ma már nem is lehetne egyszerűbb a konyhában tökéletes eredményeket elérni, a Whirlpool új többfunkciós sütőjének köszönhetően, amely sokféle

Részletesebben

Sonkakészítő hőmérővel. *kizárólag sonkakészítés Termék száma: 420866

Sonkakészítő hőmérővel. *kizárólag sonkakészítés Termék száma: 420866 Sonkakészítő hőmérővel *kizárólag sonkakészítés Termék száma: 420866 Jelmagyarázat www.tescoma.com/video/420866 PRESTO sonkakészítő hőmérővel Tulajdonságok A PRESTO sonkakészítő kiváló eszköz a házi

Részletesebben

Meggyesek (2010 July 07, Wednesday) - Munkatársunktól

Meggyesek (2010 July 07, Wednesday) - Munkatársunktól Meggyesek (2010 July 07, Wednesday) - Munkatársunktól A meggy finom magában, nyersen is, de aki nem szereti savanyúságát, még megszeretheti piskótában, süteményben, vagy befõttben. Szörpöt és más italt

Részletesebben

GESZTENYELISZT KÓKUSZLISZT

GESZTENYELISZT KÓKUSZLISZT GESZTENYELISZT A gesztenyeliszt régebben egy alapvető élelmiszer volt a Földközi-tenger népessége körében. Manapság egy jó, gluténmentes alternatíva a búza és a gabonaallergiások számára. A múltban a gesztenyelisztet

Részletesebben

DUOSO modell: BG-F-2313

DUOSO modell: BG-F-2313 DUOSO modell: BG-F-2313 Használati útmutató HU Tisztelt Vásárló! Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket. Üzembe helyezés előtt olvassa el a használati útmutatót, és őrizze meg későbbi áttekintésre is.

Részletesebben

Hájas tészta. Hozzávalók: 80 dkg liszt, 50 dkg háj, 2 egész tojás, 2 evőkanál ecet, 2 dkg élesztő, kevés tej, 1 evőkanál cukor, pici só.

Hájas tészta. Hozzávalók: 80 dkg liszt, 50 dkg háj, 2 egész tojás, 2 evőkanál ecet, 2 dkg élesztő, kevés tej, 1 evőkanál cukor, pici só. Hájas tészta Hozzávalók: 80 dkg liszt, 50 dkg háj, 2 egész tojás, 2 evőkanál ecet, 2 dkg élesztő, kevés tej, 1 evőkanál cukor, pici só. Elkészítése: 50 dkg lisztből a tojásokkal, ecettel, élesztővel rétestésztát

Részletesebben

Ricotta gnocchi aszalt paradicsommal

Ricotta gnocchi aszalt paradicsommal Ricotta gnocchi aszalt paradicsommal Nálunk a családban egy jó ideje már szinte hagyomány lett a gnocchi (és egyéb olasz tésztaételek) készítése. Sajnos én csak havonta egyszer, egy hétvége erejéig tudom

Részletesebben

Bab gulyás szürkemarhából

Bab gulyás szürkemarhából Bab gulyás szürkemarhából 35 dkg szürkemarha lábszár 5 dkg zsiradék 20 dkg fejtett bab 7,5 dkg vöröshagyma 10 dkg sárgarépa 5 dkg zellergumó 7,5 dkg burgonya 1 db paradicsom Fél tv paprika Fél hegyes erős

Részletesebben

ÜREGI ÉVA. ól enni! DIÉTÁS RECEPTEK

ÜREGI ÉVA. ól enni! DIÉTÁS RECEPTEK ÜREGI ÉVA J ól enni! DIÉTÁS RECEPTEK Üregi Éva Pallas Antikvárium Kft., 2005 Minden jogot fenntartva, beleértve a sokszorosítás, a nyilvános elõadás, a rádió- és televízióadás, valamint a fordítás jogát,

Részletesebben

160 Mézes Édesség. Alma mézkéregben. Almás mézes süti. Almás sütemény a reggeli kávéhoz. Mézes Édességek www.mezbarlang.hu. 1.

160 Mézes Édesség. Alma mézkéregben. Almás mézes süti. Almás sütemény a reggeli kávéhoz. Mézes Édességek www.mezbarlang.hu. 1. 160 Mézes Édesség Alma mézkéregben Hozzávalók: 1/2 dl apróra vágott datolya, 1/2 dl méz, 2 evőkanál durvára darált (pekán/hikori) dió, 2 teáskanál reszelt citromhéj, 1 dl Graham kenyérmorzsa (vagy zsemlemorzsa),

Részletesebben

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Sűrített levesek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Sűrített levesek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés Orosz Tibor Sűrített levesek A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés A követelménymodul száma: 1465-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-007-30 SŰRÍTETT LEVESEK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET

Részletesebben

F INOM FOGÁSOK MARADÉKOKBÓL. szakácskönyv

F INOM FOGÁSOK MARADÉKOKBÓL. szakácskönyv F INOM FOGÁSOK MARADÉKOKBÓL szakácskönyv Tényleg ennyi pénzt szánunk a kukába? Az Európai Unióban évente 89 millió tonna étel és élelmiszer végzi a szemetesben. A naponta közel 10 000 kamionnyi mennyiség

Részletesebben

Versenykiírás SZAKÁCS

Versenykiírás SZAKÁCS Versenykiírás SZAKÁCS A Nógrád Megyei Szakképzés- szervezési Társulás az intézményeiben tanuló szakiskolai diákok számára szakács szakképesítésben szakmai versenyt hirdet. A versenyek lebonyolítását a

Részletesebben

Hozzávalók: Elkészítés: Hozzávalók:

Hozzávalók: Elkészítés: Hozzávalók: Európa édes oldala Az alábbi szöveg a Sweet Europe Let yourself be seduced című kiadványnak (kiadta: Institut der Regionen Europas, Salzburg) nemhivatalos magyar fordítása. Amióta világ a világ, azóta

Részletesebben

SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY

SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF MOLNÁR FERENC CUKRÁSZ CHEF SZOLJÁR CSABA ÜZLETVEZETŐ 2009. Ropogós sajtkosárka, juhsajt habbal. Juhsajt hab: kg tejszín 0,30 juhsajt 0,10 fehérbors A tejszínt

Részletesebben

Készítsünk fagylaltot! (2010 July 08, Thursday) - Munkatársunktól

Készítsünk fagylaltot! (2010 July 08, Thursday) - Munkatársunktól Készítsünk fagylaltot! (2010 July 08, Thursday) - Munkatársunktól A nyár sztár édessége kétségtelenül a fagylalt. Érdemes a mélyhûtõben tartani egy-két doboz házilag készített fagyit, ami nem csak önmagában

Részletesebben

83 mézes recept. az egészség megőrzésére

83 mézes recept. az egészség megőrzésére 83 mézes recept az egészség megőrzésére Az ásványianyag-szükséglet kielégítését segítő receptek Zöldségkoktél Hozzávalók 2 adaghoz: 1/4 l vegyes zöldséglé 200 g zsíros joghurt néhány csepp cinomlé só,

Részletesebben

7 recept az egészségért

7 recept az egészségért 7 recept az egészségért Készítette: Martincsevicsné Jenei Gizella Rólad Szeretettel üdvözöllek! Martincsevicsné Jenei Gizella vagyok, egészségőr, hidegen sajtolt olajok szakértője, egy 3 éves és egy 6

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 9. ÉVFOLYAM, 5. SZÁM 2016. MÁJUS TÁPLÁLKOZZUNK OKOSAN! TISZTELT OLVASÓ! A TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson

Részletesebben

Alakformáló mintaétrend

Alakformáló mintaétrend Alakformáló mintaétrend (tejmentes, laktózmentes) Az alakformáló mintaétrend olyan nő számára ajánlott, aki tudatos táplálkozással kívánja elérni és megtartani az ideális testsúlyt! A személyre szabott

Részletesebben

Készülj teis az ünnepekre! Finomságok karácsonyra, húsvétra és anyák napjára

Készülj teis az ünnepekre! Finomságok karácsonyra, húsvétra és anyák napjára Készülj teis az ünnepekre! Finomságok karácsonyra, húsvétra és anyák napjára Karácsony Mézeskalács Hozzávalók 40 darabhoz 34 dkg liszt + a deszka lisztezéséhez 12 dkg vaj 20 dkg méz 2 tojássárgája 1 teáskanál

Részletesebben

Sajtos ételek szakácskönyve

Sajtos ételek szakácskönyve Sajtos ételek szakácskönyve Tartalomjegyzék A LEGJOBB RECEPTEK...8 Almás sajtpuding...8 Apuka krumplilevese...8 Becsei sajtos kifli...8 Csirke Pannónia módra...9 Csirkemell bazsalikomos sült paradicsommal...9

Részletesebben

Eperszörp (Ezt a receptet az alsó fűtőszálas automatákhoz ajánljuk. Felső fűtőszálas esetében maximum 300 g epret lehet tenni a tartályba.

Eperszörp (Ezt a receptet az alsó fűtőszálas automatákhoz ajánljuk. Felső fűtőszálas esetében maximum 300 g epret lehet tenni a tartályba. Eperszörp (Ezt a receptet az alsó fűtőszálas automatákhoz ajánljuk. Felső fűtőszálas esetében maximum 300 g epret lehet tenni a tartályba.) 600-700 g eper (mosva, darabolva) 150 g nyírfacukor vagy 200

Részletesebben

HÁROMNAPOS TÁPLÁLKOZÁSI NAPLÓ

HÁROMNAPOS TÁPLÁLKOZÁSI NAPLÓ SORSZÁM ORSZÁGOS TÁPLÁLKOZÁS ÉS TÁPLÁLTSÁGI ÁLLAPOT VIZSGÁLAT (OTÁP2014) HÁROMNAPOS TÁPLÁLKOZÁSI NAPLÓ Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 1097 Budapest, Albert Flórián út 3/A : (36-1)

Részletesebben

DPG Recepttár 327. A török konyha

DPG Recepttár 327. A török konyha Klemi 327. 1 Tartalomjegyzék Bevezetés...4 Előételek, saláták... 7 Joghurtos karfiolsaláta...7 Pásztorsaláta...7 Padlizsánsaláta...7 Spenótsaláta joghurttal...7 Tökfasírozott...7 Kelkáposzta fasírozott...7

Részletesebben

Mini Torta Gyűjtemény

Mini Torta Gyűjtemény Mini Torta Gyűjtemény Összegyűjtőtte: Szűcs Szilvia Mindenki életében vannak jeles napok mint például a születésnapok, keresztelők, évfordulók, esküvők, amikor az ünnepi asztalra az étkezés lezárásaként

Részletesebben

Stahl videó-konyhája Csokoládés édességek

Stahl videó-konyhája Csokoládés édességek Stahl videó-konyhája Csokoládés édességek TARTALOMJEGYZÉK KARAMELLÁS FORRÓ CSOKOLÁDÉ... 3 CSOKOLÁDÉS CSIGÁK... 3 SZICILIAI CITROMHAB FEHÉRCSOKOLÁDÉVAL... 4 CSOKOLÁDÉS KALÁCSFELFÚJT... 4 CSOKOLÁDÉS PALACSINTA

Részletesebben

desszertek Karácsonyi Gesztenyemézes gombóc almasorbet-val, sütőtökcoulis-val Frideczky András séf receptjei Gellért Söröző & Brasserie

desszertek Karácsonyi Gesztenyemézes gombóc almasorbet-val, sütőtökcoulis-val Frideczky András séf receptjei Gellért Söröző & Brasserie Karácsonyi desszertek Frideczky András séf receptjei Gellért Söröző & Brasserie 1 Gesztenyemézes gombóc almasorbet-val, sütőtökcoulis-val és tökmaggal Gombóc 250 g burgonya 75 g finomliszt 15 g zsír 1

Részletesebben

Használati utasítás HU FONTOS BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Elektromos készülékek használatakor mindig be kell tartani többek között a következő alapvető óvintézkedéseket: 1. Olvassa végig a

Részletesebben

Csokoládés receptek az Aréna kiadó Csodás, csokis sütemények c. kiadványából

Csokoládés receptek az Aréna kiadó Csodás, csokis sütemények c. kiadványából Csokoládés receptek az Aréna kiadó Csodás, csokis sütemények c. kiadványából Fekete-erdı torta 250 g vaj, feldarabolva 1 evıkanál instant kávé 375 ml forró víz 200 g étcsokoládé, feldarabolva 300 g porcukor

Részletesebben

A Drótpostagalamb recepttára 158. könyv Sajtos ételek 1. A Drótpostagalamb recepttára 158. könyv. Klemi 158 1

A Drótpostagalamb recepttára 158. könyv Sajtos ételek 1. A Drótpostagalamb recepttára 158. könyv. Klemi 158 1 A Drótpostagalamb recepttára 158. könyv Klemi 158 1 Tartalomjegyzék Receptek......8 Almás csirkemell......8 Almás sajtkoktél......8 Almás sajtpuding......8 Amerikai óriás hamburger......8 Ananászos melegszendvics......8

Részletesebben

klemi-recepttar@uze.net Diétás ételek - Orvosaink diétája

klemi-recepttar@uze.net Diétás ételek - Orvosaink diétája klemi-recepttar@uze.net Diétás ételek - Orvosaink diétája Zöldborsóleves Tartalomjegyzék Diétás ételek - Orvosaink diétája... 1 Tartalomjegyzék...2 SALÁTÁK ÉS EGYÉB ZÖLDSÉGES ÉTELEK...4 Babsaláta...4 Csirkeragu

Részletesebben

Receptötletek Ízletes ételek a Hepashake májdiétához. 17 recept + részletes kalóriatáblázat

Receptötletek Ízletes ételek a Hepashake májdiétához. 17 recept + részletes kalóriatáblázat Receptötletek Ízletes ételek a Hepashake májdiétához 17 recept + részletes kalóriatáblázat Hepashake, zöldség és egyebek a májböjt alatt Kedves Páciensek! A máj zsírtalanításának fázisa alatt egy, illetve

Részletesebben

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip Karácsonyi italok Likőrös-kávés forró csoki 1 dl tej (60 kcal) 3 kocka meggylikőrrel töltött csokoládé (kb. 2 dkg = 100 kcal) 1 csomag csokis cappucinopor (4 g = kb. 20 kcal) tejszínhab (1 evőkanál = kb.

Részletesebben

M 2600. Álló mixer. Használati útmutató. http://www.markabolt.hu/

M 2600. Álló mixer. Használati útmutató. http://www.markabolt.hu/ M 2600 Álló mixer Használati útmutató 3 Kedves Vásárló! A készülék első használatba vétele előtt gondosan tanulmányozza át ezt a Használati útmutatót, különösen az első részben található Biztonsági útmutatások

Részletesebben

Minden kedves olvasónak békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendôt kívánunk!

Minden kedves olvasónak békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendôt kívánunk! A Rászorulókat Támogatók Egyesületének hírlevele III. évfolyam, 3. szám EGY TÁL MELEG ÉTELT KARÁCSONYRA! A Rászorulókat Támogatók Egyesülete meleg ételosztást szervez rászorulóknak, hajléktalanoknak. Az

Részletesebben

KÖZÖS LÁBOS FŐZÉS A SZIMPLA KERTBEN

KÖZÖS LÁBOS FŐZÉS A SZIMPLA KERTBEN Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi Intézet Andragógia és Művelődéselmélet Tanszék, Andragógia szak Tanár: Berényi Ildikó KÖZÖS LÁBOS FŐZÉS A SZIMPLA KERTBEN

Részletesebben

Fekélybetegek diétája

Fekélybetegek diétája Fekélybetegek diétája A diétáról: 1. A diéta önmagában nem befolyásolja a fekély gyógyulását, de elősegíti a tünetmentességet és a visszaesések elkerülését. Viszont a rosszul megválasztott diéta önmagában

Részletesebben

MOBIL KERTI KEMENCE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

MOBIL KERTI KEMENCE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MOBIL KERTI KEMENCE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ VÁLL-KER KFT 6900 Makó, Návay Lajos tér 8. e-mail: vall-ker@vall-ker.hu; bemutatoterem@vall-ker.hu Tel : +36 62 511 040 Fax: +36 62 212 806 Mobil: +36 30 3757434

Részletesebben

Édesburgonyás túrós pogácsa

Édesburgonyás túrós pogácsa Tripla pizza Egy főzőműsorban láttam ezt a fajta formázást, és azonnal beleszerettem. Nem mintha nem lenne mindegy, hogy milyen a formája, viszont így kapásból háromféle pizzám lett : ) És ráadásul nagyon

Részletesebben

BÉKEBELI VAJAS-, SAJTOS ÉS SZEZÁMMAGOS KIFLI

BÉKEBELI VAJAS-, SAJTOS ÉS SZEZÁMMAGOS KIFLI SÓS SÜTEMÉNYEK, PÉKSÜTEMÉNYEK BÉKEBELI VAJAS-, SAJTOS ÉS SZEZÁMMAGOS KIFLI Hozzávalók : Fél kiló liszt, 2 kiskanál só, fél kocka (2,5 dkg) élesztı, 2 kockacukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj.

Részletesebben

KUKORICÁS NAP SZENTLÁSZLÓN

KUKORICÁS NAP SZENTLÁSZLÓN A kukorica P KUKORICÁS NAP SZENTLÁSZLÓN Szentlászló község Baranya megye északnyugati részén, a Dél-Zselicben fekszik, a 67-es fõút mentén, Szigetvár és Kaposvár között. 2006 óta itt mûködik az ország

Részletesebben

Európai Közösségek Árubeszerzésre irányuló szerződések Szerződés odaítélése. HU-Szombathely: Élelmiszerek, italok, dohány és kapcsolódó termékek

Európai Közösségek Árubeszerzésre irányuló szerződések Szerződés odaítélése. HU-Szombathely: Élelmiszerek, italok, dohány és kapcsolódó termékek 1/9 HU-Szombathely: Élelmiszerek, italok, dohány és kapcsolódó termékek 2010/S 11-012944 SZERZŐDÉS ODAÍTÉLÉSÉRŐL SZÓLÓ HIRDETMÉNY Árubeszerzés I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ I.1.) NÉV, CÍM ÉS KAPCSOLATTARTÁSI

Részletesebben

A B S O R I C E F E H É R J E P O R RECEPTKÖNYV É D E S

A B S O R I C E F E H É R J E P O R RECEPTKÖNYV É D E S ABSORICE FEHÉRJEPOR RECEPTKÖNYV É D E S TARTALOM 1. Céklás csokis torta 2. Mogyoróvajas bögrés süti 3. Zabos Túrógombóc 4. Körtés almás pite 5. Fehérjés frappuccino 6. Almás palacsinata 7. Töltött zsemle

Részletesebben

Aranyhordó Panzió, Étterem és Pizzéria - Pere REGGELI. Bacon tojással. Fokhagymás pirítós. Főtt virsli (3 db) Franciapirítós

Aranyhordó Panzió, Étterem és Pizzéria - Pere REGGELI. Bacon tojással. Fokhagymás pirítós. Főtt virsli (3 db) Franciapirítós REGGELI Bacon tojással Fokhagymás pirítós Főtt virsli (3 db) Franciapirítós Hagymás-szalonnás tojásrántotta Ham and eggs Melegszendvics Sajtos-sonkás omlett Tojásrántotta 490 Ft 690 Ft 500 Ft 700 Ft 700

Részletesebben

MagyarOK 1.: munkalapok 5

MagyarOK 1.: munkalapok 5 1. Képes szótár munkalap 1. Egészítse ki a hiányzó magánhangzókat vagy mássalhangzókat! Húsok m_ rh_ h_ s s_ rt_ sh_ cs_ rk_ h_ s sz_ l_ nn_ k_ lb_ sz sz_ l_ m_ s_ nk_ h_ l Tejtermékek t_ j v_ j s_ jt

Részletesebben

A Drótpostagalamb recepttára 147. könyv. Húsvéti ételek

A Drótpostagalamb recepttára 147. könyv. Húsvéti ételek A Drótpostagalamb recepttára 147. könyv Húsvéti ételek Tartalomjegyzék Húsvét, húsvéthétfő... 5 Húsvéti szokások és érdekességek... 5 Húsvéti ételek... 6 Ha hagyományosan akarnak étkezni húsvétkor, akkor...

Részletesebben

2016. június 13. június 15. HETI ÉTLAP /Alap étrend/ Csütörtök 16. Kedd 14. Szerda 15. Péntek 17. 13. Tízórai Gyümölcs tea Pizzás csiga.

2016. június 13. június 15. HETI ÉTLAP /Alap étrend/ Csütörtök 16. Kedd 14. Szerda 15. Péntek 17. 13. Tízórai Gyümölcs tea Pizzás csiga. 20 június június HETI ÉTLAP /Alap étrend/ Pizzás csiga Túródesszert Korpás kifli Ivólé Reszelt tésztaleves Hot-dog Jégkrém Tejbegríz Korpás kenyér Rántott csirkemellfilé Gyümölcs Uzsonna Magyaros vajkrém

Részletesebben

Aljnélküli túrós. Hozzávalók :

Aljnélküli túrós. Hozzávalók : Aljnélküli túrós Hozzávalók : 1 kg túró 15 dkg lágy margarin 5 evőkanál búzadara 2 evőkanál liszt 10 evőkanál kristálycukor 4 egész tojás csipet só reszelt citromhéj 1-2 csomag vaniliás cukor 1 mokkáskanál

Részletesebben