Békéscsabai Kistérségi. Életfa. Idõsek Otthona HÁZIREND

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Békéscsabai Kistérségi. Életfa. Idõsek Otthona HÁZIREND"

Átírás

1 Békéscsabai Kistérségi Életfa Idõsek Otthona HÁZIREND Békéscsaba, Lencsési út 85. Tel.: (66) , (66) , (66) Fax:

2 Tartalom Bevezetõ I. Az intézményi ellátás igénybevétele II. Térítési díj III. Napirend IV. Az intézmény által nyújtott szolgáltatások V. Értékmegõrzés VI. Kártérítés VII. A tájékoztatás rendje VIII. A lakók és dolgozók egymás közti kapcsolata IX. A lakók érdekvédelme X. Az intézményi jogviszony megszûnése Mellékletek 1. Étkezési bejelentõ 2. Távolléti bejelentõ 3. Lakrészek, lakószobák heti takarítási feladatai 4. Az érdekképviseleti fórum mûködési szabályzata

3 BEVEZETÕ A Békéscsabai Kistérségi Életfa Idõsek Otthona célja, hogy biztonságos és nyugodt élet- és munkafeltételeket nyújtson Önnek és minden lakójának valamint dolgozójának. A házirend célja, hogy megfelelõ keretet nyújtson a személyre szóló ápoláshoz, gondozáshoz, lakóink és dolgozóink harmonikus egymás mellett éléséhez. A házirend a többször módosított, a Szociális igazgatásról és ellátásokról szóló évi III. tv., valamint a végrehajtása tárgyában kiadott rendeletek alapján készült. A házirend betartása kötelezõ minden lakó és dolgozó számára. Kérjük, hogy a nyugdíjasházba látogató vendégek is tartsák be a házirendet. Köszönjük. A Békéscsabai Kistérségi Életfa Idõsek Otthona Házirendjét, a korábbi és a 2009 január hó 27. napjától érvényes módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva, hatályba helyezem. Békéscsaba, 2009 január hó 27. napján. Dr. Fodor-Iván Hajnalka intézményvezetõ I. Az intézményi ellátás igénybevétele 1. A Békéscsabai Kistérségi Életfa Idõsek Otthona személyes gondoskodásának igénybevétele a jelentkezõ vagy gondnoka kérelme alapján történik. Kérelem alapján általános szintû elhelyezés és szolgáltatás biztosítására van mód. Az idõsotthoni elhelyezés a szociális törvény változásának (68/A.. értelmében) január elsejével történõ hatályba lépésével az alábbiak szerint módosul: Idõsotthoni ellátás csak meghatározott gondozási szükséglet fennállása esetén nyújtható. A gondozási szükségletet az önellátási képesség hiánya alapozza meg, így vizsgálandó az egészségi állapot, az ápolásra való rászorulás és az önkiszolgálási képesség. 2. Az idõsotthoni ellátás iránti kérelem alapján az intézményvezetõ kezdeményezi az ellátást igénylõ személy gondozási szükségletének vizsgálatát a szociális szakértõ szervnél, azaz az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértõi Intézet (ORSZI) szakértõi bizottságánál.

4 3. Idõsotthoni ellátás január 1-tõl napi 4 órát meghaladó, illetve a külön jogszabályban meghatározott egyéb körülményeken alapuló gondozási szükségletet igazoló szakvélemény alapján nyújtható. 4. Amennyiben a jelentkezõ megfelel a szociális törvény 68/A. -ában foglaltaknak, akkor a megállapodás intézményvezetõvel történõ megkötését követõen beköltözhet a Békéscsabai Kistérségi Életfa Idõsek Otthonába. 5. A felvételkor a megállapodást kötõvel ismertetni és szükség esetén értelmezni kell a Békéscsabai Kistérségi Életfa Idõsek Otthona házirendjét, az ellátáshoz kapcsolódó jogokat és kötelezettségeket. 6. A lakó beköltözéskor írásban nyilatkozik arról, hogy a házirendet megismerte, annak tartalmát tudomásul vette és szabályait betartja. 7. A lakó a beköltözéskor írásban nyilatkozatot tesz végtisztességére vonatkozó akaratáról az alábbi lehetõségek közül választva: A lakónak módjában áll Kegyeleti megállapodást kötni a Békéscsabai Kistérségi Életfa Idõsek Otthonával, melyben meghatározott feltételek mellett az intézmény gondoskodik a lakó végtisztességérõl. Ennek értelmében letétbe helyez az intézmény pénztárában egyszeri kegyeleti díjat évben ez egységesen forint. A kegyeleti letét értéke minden évben az infláció mértékében felülvizsgálatra kerül. A kegyeleti megállapodást kötõ megváltott sírhellyel kell rendelkezzen, ezt szükséges igazolnia a megállapodás megkötését megelõzõen. Ennek ügyintézésében az intézmény szükség esetén segítséget nyújt. Vagy A lakó, illetve hozzátartozója írásban nyilatkozik arról, hogy megnevezett hozzátartozóját bízza meg a végtisztességgel járó teendõk elvégzésével és az ezzel járó költségek viselésével, ugyanakkor a megnevezett hozzátartozó írásban nyilatkozik az ezzel kapcsolatos vállalásról. 8. A lakó köteles nyilatkozatot tenni elhalálozása esetén az ingóságai elszállítására jogosult örökös személyérõl, aki 15 napon belül köteles az ingóságok elszállításáról gondoskodni. E határidõ letelte után az intézmény jogosult az ingóságokat értékesíteni, vagy felhasználni. 9. Az intézmény mûködéséhez szükséges nyilatkozatok a szerzõdéskötéskor kerülnek aláírásra a lakók és hozzátartozók részérõl. Ennek hiányában ellátási szerzõdést kötni nem lehet. II. Térítési díj 1. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatásokról és azok térítési díjairól szóló. rendelete szabályozza a Békéscsabai Kistérségi Életfa Idõsek Otthonában fizetendõ díjakat.

5 2. Az általános szintû elhelyezés egyszeri hozzájárulás megfizetése nélkül vehetõ igénybe. 3. A személyes gondoskodást nyújtó ellátásért havi térítési díjat kell fizetni. 4. A havi térítési díjat csökkenteni kell az igénybe nem vett heti/havi étkezés bruttó önköltségi árával, ha ezen szándékát lakónk elõzetesen, legalább a tárgyhetet/hónapot megelõzõ hét csütörtöki napján déli 12-ig, írásban formanyomtatványon bejelenti (étkezési bejelentõ formanyomtatvány, 1. sz. melléklet, a gazdasági irodában elérhetõ). 5. A havi térítési díjat intézményi térítési díj- a fenntartó kistérségi társulási tanács állapítja meg a mindenkor hatályos jogszabályok szerint Az intézmény vezetõje a térítési díj változásáról értesítést ad a lakók részére, a határozat keltétõl számított 15 napon belül. 6. Amennyiben az ellátásban részesülõ havi jövedelmébõl az intézményi térítési díj összegét mégsem tudja megfizetni, számára az intézmény igazgatója személyi térítési díjat állapít meg, amelynek összege nem haladhatja meg az ellátott havi jövedelmének 80%-át. 7. Ilyen esetben az intézményvezetõ határozattal állapítja meg a személyi térítési díjat, mely határozat meghozatalát megelõzõen a települési önkormányzat jegyzõje vizsgálatot rendel el a vonatkozó jogszabályok betartása mellett az ellátásban részesülõ rendszeres havi jövedelmét, az ellátásban részesülõ jelentõs készpénz- vagy ingatlanvagyonát, a tartásra köteles személy havi jövedelmét illetõen. 8. Személyi térítési díj csak akkor állapítható meg, ha fentiek vizsgálata után sem biztosítható a lakó ellátásának költségfedezete. 9. Ön jelentkezésekor közölte nyugdíjának összegét. Az intézménynek ezzel kapcsolatosan a tulajdonos önkormányzat felé valamint a statisztikai hivatal felé jogszabályban elõírt kötelezõ adatszolgáltatási kötelezettsége van, ezért kérjük, hogy a gazdasági ügyintézõ által megjelölt idõpontokban szíveskedjen nyugdíjának változásáról szóló, valamint egyéb bevételeinek bizonylatait bemutatni. Térítési díj megállapításának szabályai távollét esetére 10. Akkor tekintjük lakónkat távollevõnek, ha legalább 12 órát házon kívül tölt és étkezést nem vesz igénybe, valamint távolléti szándékát elõzetesen jelzi a távolléti bejelentõ formanyomtatványon (2. számú melléklet) a tervezett távollét elõtti héten csütörtök 12 h-ig. A kitöltött formanyomtatványt a gazdasági ügyintézõnek kérjük átadni. 11. Távollét esetén az indulás napja mindig távolléti napnak, a visszaérkezés napja teljes térítési díjas napnak számít. 12. Lakóink az indulás és érkezés napja közötti teljes távolléti napokra a térítési díj 20%- át (egyes esetekben 40 ill. 60%-át) fizetik.

6 Pl.: A karácsonyi ünnepeket családjánál kívánja tölteni dec ig. Teendõi: elõzõ héten csüt. déli 12 h-ig távolléti bejelentõ kitöltése és átadása a gazdasági ügyintézõnek. Elszámolás: dec idõtartamra 4 nap távolléti nap, dec. 27-re 1 nap teljes térítési napot számítunk fel 13. Lakónk a két hónapot meg nem haladó távollét idejére a megállapított személyi térítési díj 20%-át fizeti. A távolléti napokat naptári éves szinten összesítjük. Nem minõsül távollétnek a rendszeres hétvégi távollét. 14. Lakónk a két hónapot meghaladó távolléte idejére a) egészségügyi intézményben történõ kezelésük tartamára a megállapított személyi térítési díj 40%-át, b) az a) pont alá nem tartozó esetben a személyi térítési díj 60%-át fizeti. A fenti 13. és 14. pontban rögzített szabályok jogszabály változás esetén változhatnak, melyhez a Házirend jelen szabályait is módosítani kell. 15. Ha valaki sürgõsséggel kerül kórházba, az ápolás-gondozás vezetõje köteles gondoskodni a távolléti bejelentésrõl. 16. A személyi térítési díjat havonta utólag kell megfizetni a tárgyhót követõ hónap 10. napjáig. 17. A térítési díj befizetésének elmulasztása esetén az intézmény kötelessége a behajtással kapcsolatos teendõk elvégzése, melynek során törekedni kell a peren kívüli megegyezésre. 18. Az eredménytelen behajtási kísérlet, az egymást követõ 3 havi térítési díj meg nem fizetése után, az intézményi jogviszony megszûnését jelenti, a felmondás szabályainak alkalmazása mellett. Felkelés, lefekvés III. Napirend 1. A felkelés és lefekvés kinek-kinek igénye szerint történik, de lehetõség szerint Ön is vegye figyelembe a reggeli és esti étkezések idejét. 2. Kérjük, hogy rádiót, televíziót lakótársai zavarása nélkül használjon, 22 óra után a hangoskodást kerülje. 3. Figyelem! Emelt szintû elhelyezést és szolgáltatást igénybe vevõ lakóinkat kérjük, hogy ha a lakrész ajtaját belülrõl bezárják, a kulcsot a zárból vegyék ki! Rosszullét, baj esetén csak így tudnak az ápolók bejutni Önökhöz. 4. Általános szintû lakók a fõnõvér által kiadott napirend szerint kelnek fel és fekszenek le. Pihenõidõ 5. Naponta órától 15 óráig tart a csendes pihenõ. Ezen idõ alatt kérjük, hogy Ön is mellõzze a hangosabb tevékenységeket a lakótársak, szobatársak pihenése érdekében.

7 Eltávozás 6. Valamennyi lakó az intézménybõl szabadon kijárhat, egészségi állapotától függõen. Minden esetben fontos, hogy az ápolók tudjanak az Ön távollétérõl, ezért kérjük, hogy a nõvérpultnál erre a célra rendszeresített füzetbe jegyezze azt be. Ha az éjszakát házon kívül kívánja tölteni, kérjük jelezze azt az említett módon. 7. Természetesen Önnek hosszabb eltávozásra is lehetõsége van. Ebben az esetben kérjük, hogy az eltávozása helyét és idejét, elérhetõségét (telefonszám) távolléti bejelentõ formanyomtatványon (2. számú melléklet) írásban tudassa az intézmény gazdasági ügyintézõjével (lásd II. fejezet). 8. Ha lakónk háziorvosa - a lakó egészségi állapota miatt - az eltávozást nem javasolja, lakónk csak saját felelõsségére távozhat a nyugdíjasházból, melyrõl írásban is nyilatkozik. A látogatás rendje, vendégek fogadása Az intézményben látogatási rend van meghatározva, melyet a lakógyûlés fogadott el és az jól látható helyen van kifüggesztve. Látogatót lakónk apartmanjában (emelt szint) valamint a Vukovich Teremben fogadhat. 9. A szobatársak ápolása idején a lakó a hozzá látogatókat csak a közösségi helyiségekben fogadhatja látogatási idõben. 10. Sajnálatunkra vendégszoba nem mûködik az intézményben. Ha az emelt szintû lakó vendége az éjszakát a nyugdíjasházban, az Ön apartmanjában kívánja tölteni, erre természetesen mód van, de kérjük, hogy az ápolók felé jelezze ezt. Átlagos szinten elhelyezett lakóink éjszakára vendéget nem fogadhatnak. 11. Ha 3 napnál hosszabb idõt kíván a vendége nálunk tölteni, a felmerülõ többlet lakhatási költségek miatt a szállásért díjat kell fizetni, melynek összege a havi térítési díj 1 napra esõ összegének 20%-a. Ezért kérjük, hogy vendége 3 napnál hosszabb itt tartózkodását az intézmény vezetõje felé írásban jelezze a szállásköltség viselõjének megnevezésével, címével, mely adatok a számlakiállításhoz szükségesek. 12. Az élelmezést végzõ szolgáltató képviselõjével (élelmezésvezetõ) történõ elõzetes megbeszélés alapján vendégétkezés is igénybe vehetõ. 13. Orvosi javaslatra (pl. járvány) a látogatás korlátozható. 14. Kérjük, hogy szükség esetén látogatói, vendégei figyelmét hívja fel arra, hogy itt tartózkodásuk alatt kötelesek a házirendet Õk is betartani. Dohányzás 15. A lakók, a dolgozók és az intézményben tartózkodó más személyek a kijelölt helyen dohányozhatnak. Kötelesek figyelemmel lenni a nem dohányzó társaikra és a tûzvédelmi elõírásokra.

8 16. Az intézmény egyéb helyein, helyiségeiben szigorúan tilos dohányozni. 17. Szeszesital kis mennyiségben fogyasztható, de csak akkor, ha az alkoholt fogyasztó lakó magatartása nem zavarja a nyugdíjasház rendjét, lakótársai nyugalmát. Az idõsotthon rendjének megzavarása írásbeli figyelmeztetést követõen az intézményi jogviszony megszüntetését vonhatja maga után! Foglalkoztatás 18. Az intézmény lakói részére a testi-lelki egészségének védelme érdekében a szabadidõ tartalmas eltöltéséhez segítséget nyújt, biztosítja a személyre szóló gondozást, a szabadidõ kultúrált eltöltésének feltételeit, szükség szerinti foglalkoztatást, programok szervezését. Ehhez rendelkezésre állnak a megfelelõ helyiségek, pl.: könyvtár, imaterem, hobbiszoba, Vukovich Terem. 19. A programokon való részvétel önkéntes, amelyeken a lakók érdeklõdési körüknek és egészségi állapotuknak megfelelõen vehetnek részt. 20. A lakók hódolhatnak hobbijuknak, a közösségért tenni akarók a mûsorok, kirándulások, stb. szervezésében is részt vehetnek. A lakók az intézményben mûködõ szakköröket az elõre meghirdetett feltételekkel vehetik igénybe, illetve az intézmény munkáját segítõ kisebb feladatok elvégzésében is részt vehetnek érdeklõdési körüknek megfelelõen (portaszolgálat, kertészkedés, takarítás, stb.). A kapuk zárása 21. Az intézmény fõbejárata és a nagykapu napközben nyitva van; reggel 4.30-kor, az újságkihordó érkezésekor nyitják, este kor, az esti kezelések, gondozás megkezdésekor zárják. A folyosók bejárati ajtóit a lakók biztonsága érdekében zárva tartjuk, a szükséges tûzvédelmi elõírások betartása mellett. IV. Az intézmény által nyújtott szolgáltatások 1. Emelt szintû elhelyezés A lakóegység életfogytig tartó kizárólagos, rendeltetésszerû használata. Egyszemélyes apartman esetében egy fõ, két személyes apartman esetében házaspárok, élettársak vagy egyenes ági rokonok kaphatnak elhelyezést. 2. Általános szintû elhelyezés A férõhely rendeltetésszerû használata.

9 Egyszobás lakrészeinkben két azonos nemû lakó, másfél szobás lakóegységeinkben három fõ kap elhelyezést. I. Az intézmény által nyújtott szolgáltatások 1. Emelt szintû elhelyezés: A havi térítési díjban bennfoglalt szolgáltatások: Egyszemélyes lakrész rendeltetésszerû, kizárólagos használata. Kétszemélyes lakrészekben élettársak, házaspárok v. rokonok elhelyezése együttes kérelemre. Az apartman víz- és energiaellátása A lakrész heti (szükség esetén gyakoribb) takarítása, évente egy alkalommal nagytakarítás Ágynemû kéthetenkénti (szükség esetén gyakoribb) mosása Szükség esetén ruházattal, textíliával, tisztálkodó szerekkel való ellátás Ruházat, textília mosása, szárítása, vasalása nem önellátó lakóink számára Automata mosógép és szárító használata, vasalási lehetõség felügyelettel a mosodai rend szerint Rendszeres orvosi ellátás (orvosi rendelés min. hetente 4 óra) és 24 órás ápolói felügyelet, szükség esetén ápolás. Egyéni gondozási terv szerinti gondozás Gyógyszerellátás az orvos által rendelt mennyiségben az 1/2000. (I.7.) SZCSM rendelet 52. -ban elõírtak szerint Megyén belüli szakorvosi vizsgálatra, kórházi kezelésre (nem sürgõsségi ellátás) juttatás elsõdlegesen betegszállító szervezet útján, vagy sürgõs esetben mentõszolgálattal Csoportos és kiscsoportos gyógytorna Egyéni fizioterápiás és mozgásprogram Lelkészi szolgálat megszervezése felekezeti hovatartozástól függetlenül Menüválasztásos ebéd Éttermi étkezéseknél kiszolgálás Fekvõbetegek teljes körû kiszolgálása A közösségi helyiségek használata A hétköznapi ügyintézésben segítségnyújtás Kerékpártároló használata Egyéni diétás tanácsadás A konyha tálalójában lévõ villanytûzhely, sütõ használata Az apartman eredeti felszereléséhez tartozó tárgyak (pl. hûtõszekrény) javítása, alkatrészek pótlása (pl. villanyégõk, szerelvények) Jogi tanácsadás Intézmény által megrendelt sajtó olvasása Részvétel az intézmény által szervezett szabadidõs tevékenységeken. Közösségi internet használata. A házi könyvtár és hobbiszoba használata Szolgáltatások további térítés ellenében: Ruházat, textília mosása, szárítása, vasalása önellátó lakóink számára, szolgáltatás ára mosodában kifüggesztve. Fodrász, pedikûr, manikûr szolgáltató felé fizetendõ, szolgáltatás ára fodrászatban kifüggesztve.

10 Büfé a lakrészben kábel-tv, telefon, internet elõfizetés (szolgáltató felé fizetendõ) szabás-varrás, szolgáltató felé fizetendõ, varrodában kifüggesztve egyéb kirándulások, térítési díj esetileg különbözõ 2. Általános szintû elhelyezés: A havi térítési díj fejében az intézmény: Biztosítja a lakhatást, a folyamatos fûtést, világítást, melegvíz ellátást. Napi legalább háromszori étkeztetést melybõl egy alkalommal fõtt ételt biztosít. Szükség szerint biztosítja a ruházattal, textíliával való ellátást és a ruházat, textíliák mosását, javítását a házirendben meghatározott módon. Gondoskodik az ellátást igénybe vevõ mentális gondozásáról, egészségügyi ellátásáról, valamint az ingyenesen nyújtott alapgyógyszerek biztosításáról. Az ingyenesen nyújtott alapgyógyszerek listáját a Házirend és jelen megállapodás melléklete tartalmazza. Gondoskodik a saját térítésû gyógyszerek beszerzésérõl. Gondoskodik a szabadidõ kultúrált eltöltésérõl. A bentlakásos intézmény gondoskodik az ellátást igénybe vevõ értékeinek és vagyontárgyinak megõrzésérõl, melynek módja és az abból kizárt tárgyak köre a házirendben van szabályozva. Szolgáltatások további térítés ellenében: Ruházat, textília mosása, szárítása, vasalása önellátó lakóink számára, szolgáltatás ára mosodában kifüggesztve. Fodrász, pedikûr, manikür szolgáltató felé fizetendõ, szolgáltatás ára fodrászatban kifüggesztve. Büfé Szabás-varrás, szolgáltató felé fizetendõ, varrodában kifüggesztve Kirándulások, térítési díj esetileg különbözõ A fentiek közül részletesebben kitérünk a következõkre: Étkezés 3. Az intézmény napi háromszori fõétkezést biztosít, (naponta legalább egy alkalommal meleg ételt) orvosi javaslatra diétás étkeztetés megoldható. 4. Emelt szinten lakóink menüválasztásos rendszerben étkezhetnek. 5. A menüválasztás rendje: az élelmezésvezetõ a tárgyhetet megelõzõ kedden minden lakóhoz eljuttatja a tárgyheti A és B menüt tartalmazó formanyomtatványt, melynek értelemszerû kitöltésével választ a menük közül a lakó. A kitöltött formanyomtatványt a tárgyhót megelõzõ csütörtökön az ebéd ideje alatt szükséges leadni. Ha menüválasztási igényét lakónk nem adja le határidõre, az élelmezési szolgáltató az A menüt készíti el lakónk számára. I. ütem: II. ütem: Reggeli : 7:30 8:15 8:15 8:45 Ebéd : 11:45 12:45 12:45 13:30

11 6. Az étkezés helye az étterem. Az elõre csomagolt vacsorát kérjük 17:00 óra és 17:30 között az ápolóktól az ebédlõben átvenni. 7. Ha Ön egészségi állapota miatt nem tud az étkezéseken részt venni, a fõnõvér vagy helyettese gondoskodik arról, hogy az ételt az ápolók az apartmanjában szolgálják fel Önnek. Orvosi-egészségügyi ellátás 8. Az intézmény biztosítja az Ön egészségügyi alapellátását az 1/2000. SzCsM. r. szerint, amely mindenben megegyezik az Ön korábbi házi orvosa által nyújtott ellátással. 9. Rendelési idõ: elõre kihirdetett idõpontokban. 10. Ön, mint az intézmény lakója alanyi jogon jogosult az intézményi orvosi ellátásra, tbkártya leadása nem szükséges, vizitdíjat nem kell fizetnie. 11. Amennyiben Ön nem az intézet orvosát választja, mint alapellátó orvost, a fõnõvért illetve helyettesét errõl tájékoztatnia kell az esetlegesen szükségessé váló orvos-ápoló kommunikáció megkönnyítése érdekében. Ekkor Ön nem mentesül a vizitdíj fizetése alól. 12. A vezetõ ápoló mindenkor gondoskodik a szükségleteknek megfelelõ ápolásról, gondozásról. 13. Ha Ön heveny betegség miatt kórházba kerül, a vezetõ ápoló telefonon tartja Önnel a kapcsolatot, ha valamire szüksége van, eljuttatja Önhöz. Igény szerint felveszi a kapcsolatot a kórházi kezelõorvossal is. 14. Az egészségügyi ellátás keretében az 1/2000. (I.7.) SzCSM. rendelet 52. -nak megfelelõen térítésmentesen biztosítja az intézményi alap gyógyszerlistán szereplõ gyógyszereket. A tartósan szedett gyógyszereket havi rendszerességgel, az eseti gyógyszereket az orvos által elrendelt idõtartamra biztosítjuk. A térítésmentes gyógyszerek átadását-átvételét formanyomtatványon dokumentálni kell. Ha az átvevõ egészségi állapota indokolja, 2 tanú jelenlétében kell megtörténnie az átadásátvételnek. 15. A szakorvosi vizsgálatokhoz való hozzájutást (beutaló, elõzetes bejelentkezés) és a vizsgálatra eljutást (intézményi gépjármû biztosítása vagy mentõszállítás megrendelése) az intézmény biztosítja. Kórházi elhelyezésre is a fentiek érvényesek. 16. Javasoljuk, hogy egészségük megõrzése érdekében látogassák a csoportos gyógytornát. 17. A fizioterápiás asszisztens orvosi javaslatra, illetve saját kezelési terv szerint határozza meg az egyéni kezeléseket.

12 18. A lakrészek, lakószobák heti takarítása során elvégzendõ tevékenységeket a 3. sz. mellékletben részletezzük. Évente egy alkalommal nagytakarításra is sor kerül. Az apartmanok takarítására heti beosztásban kerül sor. 19. Kérjük, hogy kéréseit, minõségi kifogásait ne a takarítónõknek, hanem a gondnoknak jelezze, mert a takarító szolgáltató felé intézkedésre õ jogosult. 20. Az apartmanok szellõztetése kizárólag a terasz felé történhet. A ruházat tisztítása 21. Az intézményben a lakók saját ruházatukat viselik. Szükség esetén azonban az intézmény biztosítja az 1/2000. SZCSM rendelet szerinti ruházatot és textíliát. 22. Automata mosógép és szárító, vasalási lehetõség a mosoda nyitvatartási idejében, felügyelettel biztosított. A lakóknak lehetõsége van saját mosógépe használatára is az apartmanjában. Kérjük, hogy a házirendet betartva, lakótársaira figyelemmel üzemeltesse azt. 23. Amennyiben a lakó a mosást saját maga nem kívánja elvégezni, úgy az intézmény önköltségi áron átvállalja. (A díjszabás a mosodában ki van függesztve.) Az önellátásukban részben vagy teljes mértékben korlátozott lakóink számára az intézményi alapszolgáltatás keretében gondoskodunk a saját ruházat, textília térítésmentes tisztításáról. Az ápoló személyzet feladata, hogy ezen lakók ruházatának tisztaságát figyelemmel kísérje. A ruházat tisztítása magában foglalja a szennyes ruha összegyûjtését, kimosását, tiszta ruha vasalását, kiosztását a mosoda mûködési rendjének megfelelõen. Vallásgyakorlás 24. Az intézmény támogatja lakói szabad vallásgyakorlását. A közösségi vallásgyakorláshoz a mentálhigiénés szakember az imateremben rendszeresen felekezeti vallásos szertartást szervez. Személyi higiéné 25. A személyi és környezeti tisztaság megõrzése, fenntartása a lakók és dolgozók közös érdeke, feladata. Az intézmény dolgozóinak a feladata a környezeti tisztaság folyamatos fenntartásának a megszervezése és ellenõrzése. A nyugdíjasház lakói közül ápolásra szorulóknak a személyi higiénéjéért az ápolók a felelõsek. Szükség esetén a tisztálkodó szereket az intézmény biztosítja. A külsõ környezet tisztasága 26. Az intézmény dolgozói rendben tartják a közös füves területeket, ügyelnek a gyalogjárók, utak tisztaságára. Aktív lakóink részére lehetõséget biztosítunk az apartmanok elõtti virágoskert kialakítására. Akinek a fizikai állapota nem teszi lehetõvé a kiskert gondozását, az köteles gondoskodni az eredeti állapot visszaállításáról.

13 27. A folyósokat díszítõ növények gazdáit kérjük, hogy ápolják virágaikat. Ha ez valami miatt terhet jelent a számukra, kérjék növénykedvelõ lakótársaik segítségét. A folyosókon elhelyezett virágok nem akadályozhatják a közlekedést, és a tûzvédelmi eszközök megközelítését. 28. A közös szemetes konténert hetente kétszer, kedden és pénteken ürítik. Kérjük, hogy a konténer tetejét mindig csukja le, a szemetet a szemetesbe ürítse, a papírhulladékot a papírgyûjtõbe tegye. Ha egészségi állapota miatt nehézséget okoz a szemetese kiürítése, kérje az ápolók segítségét. Állattartás 29. Lakóink állatot nem tarthatnak. Az intézmény vagyonvédelmi és terápiás céllal tarthat állatot, melynek gondozását is vállalja. Az állatok csak az erre a célra kijelölt helyen tartózkodhatnak. V. Értékmegõrzés 1. Biztonsági õr, pultügyeletes az intézményben nincs, ezért kérjük, hogy értékeikre az alábbiak szerint ügyeljenek. 2. Apartmanjuk, lakószobájuk ajtaját soha ne hagyják nyitva - zárják kulcsra az ajtót, ha kijönnek a lakrészbõl. 3. Az intézmény által õrzött másodkulcsok biztonságban vannak, azokhoz illetéktelen személy nem férhet hozzá. 4. Az emelt szinten elhelyezett lakóink a lakrész berendezésekor ügyeljenek arra, hogy a túlzsúfoltságot elkerüljék. 5. Az általános szinten elhelyezett lakóink által behozható tárgyak köre: 1 db. ágy, 1 db éjjeli szekrény, 1 db egyszemélyes ruhás szekrény, 1 db fali polc, évszaknak megfelelõ ruházat, apróbb személyes tárgyak. 6. Amennyiben TV-t használ, azt lakótársainak zavarása nélkül teheti. Szükség esetén fejhallgató használatát javasoljuk. 7. Az intézménybe behozott értékesebb (min Ft értékû) felszerelési, berendezési tárgyakról leltárt kell készíteni, melynek egy példányát lakónk, másik példányát a nyugdíjasház õrzi. Ha Ön ilyen tárgyat vásárol vagy ad el, kérjük, hogy a gondnoknak jelezze, mert ezeket a változásokat a leltár mindkét példányára rávezetjük. 8. A lakóknak joguk van személyes értéktárgyaikat maguknál tartani saját felelõsségükre. Az intézmény csak az intézmény pénztárába elismervény

14 ellenében leadott értéktárgyakért, takarékbetétkönyvért, készpénzért vállal felelõsséget. 9. Ha Ön értéktárgyaival kapcsolatosan rendkívüli eseményt tapasztal, haladéktalanul értesítse az ápolókat. 10. Hátrahagyott értékek megõrzése. A lakó elhalálozása esetén az ingóságokat leltárba vesszük és megõrizzük záros határidõig. A jogerõs hagyatéki végzés szerinti törvényes örökösök jogosultak és kötelesek az ingóságok elszállításáról gondoskodni a jogerõs hagyatéki végzés meghozatala utáni 15 napon belül. 1. Az intézmény biztosításai: VI. Kártérítés a tulajdonos-önkormányzat által elemi kárra megkötött ingatlan vagyonbiztosítás, az önkormányzattól kezelésbe átvett ingóságokra megkötött vagyonbiztosítás. egyéni használati tárgyaira - a saját belátása szerint - maga kössön biztosítást! 2. A lakó köteles az intézmény berendezési tárgyait és felszereléseit rendeltetésszerûen használni, azokat megóvni és megõrizni. A lakó köteles a szándékos károkozásból eredõ - a biztosítónál nem érvényesíthetõ - kárt megtéríteni. A kártérítés mértéke a helyreállítás értékével azonos. 3. Ismételten felhívjuk a figyelmét, hogy az intézmény csak a pénztárban elismervény ellenében leadott értéktárgyakért, takarékbetétkönyvért, készpénzért vállal felelõsséget. Lakógyûlés VII. A tájékoztatás rendje 1. Minden hónap utolsó péntekjén 10:00 órakor lakógyûlést tartunk, melyet az intézmény vezetõje és az érdekképviseleti fórum elnöke hív össze és vezet le. A témája az aktuális eseményeknek megfelelõen kerül összeállításra, nagymértékben épít a lakók spontán problémafelvetésére. Az ápoló-gondozó személyzet tájékoztatási kötelezettsége 2. Az ápoló-gondozó személyzet köteles elõírás szerint tájékoztatni az ellátott állapotának változásáról az intézmény vezetõ ápolóját illetve orvosát. 3. Egészségi állapotáról maga a lakó, valamint hozzátartozója/gondnoka jogosult tájékoztatást kérni. Az ápoló- gondozó személyzet csak általánosságban adhat felvilágosítást (hangulat, aktivitás, alvás, étvágy, általános közérzet, várható

15 gyógykezelés, vizsgálat), egyéb esetben az érdeklõdõt az orvoshoz kell irányítani. A cselekvõképes lakó hozzátartozóinak tájékoztatására vonatkozó szóbeli vagy írásbeli nyilatkozatát tiszteletben kell tartani. 4. A lakó egészségi állapotának hirtelen romlását, sürgõsséggel kórházba kerülését az arra feljogosított személy közölheti a legközelebbi hozzátartozóval. Törekedni kell arra, hogy a lehetõ legrövidebb úton és idõn belül sor kerüljön az értesítésre. Intézményvezetõi tájékoztató 5. Az intézmény vezetõje évente 2 alkalommal tart tájékoztatót az intézmény mûködésével kapcsolatosan, melyen kitér az intézmény gazdálkodására, a térítési díjak alakulására is. 6. Az intézmény faliújságján, elkülönített módon, kap helyet a lakóközösség egészét érintõ, különösképpen a térítési díj vagy a házirend változásával kapcsolatos intézményvezetõi hirdetés. VIII. A lakók és a dolgozók egymás közti kapcsolata 1. Minden lakónak joga van az eddigi, megszokott életvitelét folytatni, amennyiben az lakótársait nem zavarja. 2. Amennyiben a kétszemélyes lakrészben élõ házaspárok vagy élettársak egymás közötti viszonya bármilyen ok miatt megromlik, mely alapján a lakrész további közös használata lehetetlenné válik, úgy a házaspárok ill. élettársak kötelezik magukat arra, hogy a megállapodással alapított jogviszony kérdéseiben közokiratba foglalt egyezséggel vagy jogerõs bírói ítélettel rendezik azokat, melyben a használat valamint az egyszeri használati díj felõl is rendelkezni kell. Az ellátást nyújtó ezen idõpontig az eredeti megállapodásban rögzítettek szerint jár el. 3. Az intézmény vezetõje köteles gondoskodni a dolgozók foglalkozásbeli titoktartási kötelezettségeinek érvényesítésérõl és a lakók személyiségi jogainak tiszteletben tartásáról. 4. Az intézmény dolgozója, valamint közeli hozzátartozója a lakóval tartási, életjáradéki és öröklési szerzõdést a gondozás idõtartama alatt ill. annak megszûnésétõl számított egy éven belül nem köthet. 5. A dolgozó Öntõl, hozzátartozójától a munkaköri leírásban foglaltak elvégzéséért sem pénzbeli, sem természetbeni ellenszolgáltatást nem fogadhat el, kölcsönt Öntõl és hozzátartozójától nem kérhet. 6. A dolgozók munkakörükön túli feladatokat munkaidõn kívül a közvetlen felettes engedélyével elvégezhetnek az Ön megbízásából, egyéni megállapodás alapján. 7. Az új kollégáinkat és az új lakóinkat közös étkezésekkor (a mûszakvezetõ ápoló) illetve lakógyûlésen (az intézményvezetõ) mutatjuk be. Néhány további fontos tudnivaló

16 8. Pultügyelet nem mûködik, ezért lakóinknak szóló, nem életbe vágóan fontos telefonüzeneteket nem tudunk átvenni. Ha személyesen keresik Önt, és nem találják itthon, felajánljuk látogatójának, hogy írásos üzenetet hagyjon, amelyet postafakkjában helyezünk el. 9. A postás általában kora délutánig megérkezik. Kérjük minden kedves lakónkat, hogy naponta érdeklõdjenek az ápolóktól postájuk felõl. A fekvõbetegeknek természetesen ágyhoz visszük postájukat is. 10. Ha bevásárláshoz segítségre van szüksége, forduljon az érdekképviseleti fórum lakó tagjaihoz, akik segítenek Önnek megszervezni a bevásárlást. 11. Büfében dolgozó kollégánk igyekszik mindent beszerezni az Ön kérése szerint. 12. Kellõ számú jelentkezõ esetén szervezünk utakat a nagyobb bevásárlóközpontokba azon lakóink számára, akik a tömegközlekedést nem tudják igénybe venni. IX. A lakók érdekvédelme 1. Az intézményben a lakók részvételével érdekképviseleti fórum mûködik, melynek megalakításához és mûködéséhez szükséges tárgyi feltételeket az intézmény biztosítja. 2. A fórum mûködési szabályzatát a 4. sz. melléklet tartalmazza. 3. Az érdekképviseleti fórum tagjainak a névsorát és elérhetõségét az otthonban jól látható helyen ki kell függeszteni. 4. Panasszal fordulhat a lakó (vagy gondnoka) illetve hozzátartozója az intézmény vezetõjéhez, illetve az Érdekvédelmi Fórumhoz, ha: intézményi jogviszonyát, személyes jogait, kapcsolattartását sérelem éri, az intézmény dolgozói megszegik szakmai, titoktartási, vagyonvédelmi kötelezettségeiket, az ellátást érintõ kifogása van. 5. Az érdekképviseleti fórum 30 napon belül írásban értesíti a panasztevõt a panasz kivizsgálásának eredményérõl. A szükséges intézkedések megtételével felhívja a figyelmet a sérelem orvoslásának esetleges más módjára is. 6. Az érdekképviseleti fórum üléseinek idõpontja: lakógyûlést megelõzõ kedd (további felvilágosítást a fórum elnöke ad). X. Az intézményi jogviszony megszûnése 1. Az intézményi jogviszony megszûnik: az ellátást igénylõ halálával, gondozási, ápolási szerzõdés felmondásával (bármely fél részérõl),

17 az intézmény jogutód nélküli megszûnésével, ez esetben az ellátást nyújtó intézményt elhelyezési kötelezettség terheli, a 2008.január 01.-jét követõen beköltözött lakók esetében egyéb jogszabályi feltételek szerint (pl. a napi 4 óra gondozási ápolási szükséglet megszûnése, stb.). 2. Emelt szintû elhelyezés esetén az egyszeri hozzájárulás visszafizetése a hatályos jogszabályban illetve a felek között létrejött megállapodásban- megszabott idõtartamig, idõarányosan, kamatok nélkül történik. 3. Ha kérdése merül fel az egyszeri hozzájárulás visszafizetéssel kapcsolatosan, forduljon bizalommal a gazdasági ügyintézõhöz vagy a jogászhoz.

18 1. számú melléklet ÉTKEZÉSI BEJELENTÕ 1. Lakó neve: Az étkezés lemondásának ideje:. -tól -ig (nap) A bejelentõt kitöltõ aláírása:. A bejelentõt átvevõ mûszakvezetõ ápoló hitelesítõ aláírása: Békéscsaba, hó nap Az étkezés lemondását a fenti napokra tudomásul veszem és intézkedem, hogy az aktuális havi személyi térítési díj megállapításakor díjcsökkentõ tétel legyen.* Dr. Fodor-Iván Hajnalka intézményvezetõ * A tárgyhetet megelõzõ csütörtök 12 h-ig bejelentett lemondás esetén van mód a fenti kedvezmény igénybevételére.

19 2. számú melléklet TÁVOLLÉTI BEJELENTÕ A távollétre távozó neve:. A távollét megkezdésének napja:. A távollét megkezdését igazoló mûszakvezetõ ápoló aláírása: Visszaérkezés napja: A visszaérkezést igazoló mûszakvezetõ ápoló aláírása:... Távolléti napok száma (érkezés napja nincs benne):.. A bejelentõt kitöltõ aláírása:... A bejelentõt átvevõ mûszakvezetõ ápoló aláírása:.. Békéscsaba, hó nap A távollétet tudomásul veszem és intézkedem, hogy az aktuális havi személyi térítési díj megállapításakor díjcsökkentõ tétel legyen.* Dr. Fodor-Iván Hajnalka intézményvezetõ * Az eltávozás megkezdése elõtti (tárgyhetet megelõzõ) csütörtök 12 h-ig történõ leadása esetén van mód a fenti kedvezmény igénybevételére (kivétel a hirtelen kórházi eltávozás)

20 3. számú melléklet Lakrészek, lakószobák heti takarítási feladatai Szemetesek ürítése, nylonzsákok cseréje szükség szerint Szemetesek külsõ tisztítása Szõnyegek porszívózása Nyitott polcok nyirkos letörlése Szekrényekrõl ujjnyomok eltávolítása Parketta nyirkos feltörlése Konyhaszekrény külsõ letörlése Üvegfal tisztítása Konyhai csaptelep szaniteres tisztítása Villanyrezsó tisztítása Asztallap letörlése Fürdõszobai csempék szaniteres tisztítása, vízkõ eltávolítása WC komplett tisztítása, vízkõoldása Tükrök tisztítása Fürdõszobai csaptelep szaniteres tisztítása Tükör alatti piperepolc tisztítása Hidegburkolatok nyirkos feltörlése

21 4. számú mellélet Bevezetés Az érdekképviseleti fórum mûködési szabályzata A Békéscsabai Kistérségi Életfa Idõsek Otthona lakóinak és vezetésének közös célja, hogy az intézmény nyugodt és biztonságos életfeltételeket biztosítson minden lakója számára. A szociális ellátásokról rendelkezõ évi III. tv., valamint végrehajtási rendeletei teremtik meg a lakók érdekképviseletének intézményes garanciáit, amennyiben minden idõsek otthonában kötelezõvé teszik érdekképviseleti fórum mûködését. Ugyanakkor a fenti jogszabályok kötelezõ feladatként határozzák meg az intézmény vezetõje számára az érdekképviseleti fórum mûködési szabályzatának megalkotását. A Békéscsabai Kistérségi Életfa Idõsek Otthona az alábbiakban összegzi a lakók érdekképviseleti fóruma mûködésének szabályait. I. Az érdekképviseleti fórum tagjai Az érdekképviseleti fórum 5 tagú, a megbízás 2 évre szól, a tagok újraválaszthatók. Tagok: A fenntartó képviselõje A dolgozók képviselõje A lakók hozzátartozóinak képviselõje A lakóközösség képviselõje 1 fõ 1 fõ 1 fõ 2 fõ A tagság létrejötte a., A fenntartó képviselõjének tagsága delegálással jön létre, a delegálást a fenntartó társulási tanácsa jelöli ki b., Az intézmény dolgozóinak képviselõjét titkos szavazással és közvetlen választással a dolgozók választják meg. c., A lakóközösség képviselõi és a lakók hozzátartozóinak képviselõje az alábbi módon kerülnek megválasztásra: 1. A lakógyûlés 3 tagú jelölõbizottságot választ nyílt szavazással, egyszerû szótöbbséggel. A jelölõbizottság 30 napon belül köteles jelölte(ke)t állítani. 2. A választás titkos, közvetlen szavazással történik, azaz minden lakó egy szavazattal rendelkezik. 3. A szavazatok leadása elõtt 3 fõ szavazatszámláló bizottságot választ a lakógyûlés.

22 4. A lakógyûlés akkor szavazóképes, ha legalább a lakók 50%-a + 1 fõ jelen van. Ha a lakógyûlés szavazóképtelen, az eredeti kezdeti idõponthoz képest óra múlva újra összehívható és a jelenlevõk számától függetlenül szavazóképes. A jelölt akkor tekinthetõ megválasztottnak, ha leadott érvényes szavazatok 50%-a + 1 db-t ér el. 5. A szavazatszámláló bizottság 3 napon belül köteles értesíteni a szavazás eredményérõl az intézményvezetõt és a lakóközösséget. 6. A megválasztott fórumtag írásban nyilatkozik arról, hogy a feladatot elvállalja. A fórum tisztségviselõi A fórum egyedüli tisztségviselõje az elnök Az elnök megválasztása Az érdekképviseleti fórum tagjai titkos szavazással, egyszerû többséggel választanak elnököt maguk közül. A tagság megszûnése A tagság megszûnik - a megbízatási idõszak lejártával, - az intézményi jogviszony megszûnésével, - lemondással, - visszahívással. A tagság megszûnése esetén az érdekképviseleti fórum elnöke kezdeményezi új tag megválasztását. Amennyiben az elnök tagsági viszonya szûnik meg, az elnökválasztást a fórum tagjai maguk közül a fentiek szerint eszközlik. Az érdekképviseleti fórum tagjainak névsorát és elérhetõségét az intézményben, jól látható helyen, ki kell függeszteni. II. Az érdekképviseleti fórum mûködése A fórum mûködése során meghatározza ügyrendjét, munkamódszereit, állandó meghívottak körét. Feladatát a jelen intézményi szabályzat szerint végzi. A mûködés formája: - rendszeresen, havonta egyszer ülésezik, - munkatervet készít, s ennek alapján feladatát önállóan végzi, - munkamegosztással végzi feladatát, - az intézmény vezetõje felé írásban, összegezve eljuttatja a közösséget ill. az egyént érintõ problémákat, - félévenként beszámolót készít, melyet a lakógyûléssel ismertet. A mûködés tartalma: - a lakó panasszal fordulhat a fórum felé, ha: - intézményi jogviszonyát, személyes jogait, kapcsolattartását sérelem éri, - az intézmény dolgozói megszegik szakmai, titoktartási, vagyonvédelmi kötelezettségüket, - az ellátást érintõ kifogása van,

23 - a fórum tagjai az egyedül és betegen itthon lévõ lakótársainak segítsenek gondjaik megoldásában, - a hosszabb ideje kórházi gyógykezelésben részesülõ lakótársakat látogassák meg, - bármilyen ésszerû takarékossági elvet és gyakorlatot pártoljanak és megvalósításra juttassák el a nyugdíjasház vezetéséhez is. III. Az érdekképviseleti fórum jogai Javaslattételi jog: - lakógyûlések napirendje, - házirend módosítására, - megállapodás esetleges felmondására javaslattétel, a házirendben foglaltak szerint. Véleményezési jog: - havi térítési díj emelése, - az intézmény éves munkatervének, havi programtervének véleményezése, - az intézmény nyújtotta szolgáltatásokat érintõ intézkedések. Egyetértési jog: - házirend megváltoztatása. Döntési jog: - díjakat alapítása, továbbá díjak odaítélése. IV. A fórum elnökének kötelességei - a fórum önálló és rendszeres (havonkénti ill. szükség szerinti ülések összehívása) mûködtetése, - az ülések vezetése, - munkamegosztással végeztesse a tagok munkáját (reszortok szerint), - az intézmény vezetõje felé írásban összegezve juttassa el elsõsorban a közösséget érintõ, majd az egyéni problémákat, - félévenként beszámol a lakógyûlésnek, - keresse a lehetõséget arra, hogy más hasonló intézményt megismerjen, - esetenként vegyen részt az élelmezési fórum, étkezési tanácsadó testület ülésein, - a Békéscsabai Kistérségi Életfa Idõsek Otthonát érintõ önkormányzati (tulajdonosi) közgyûlésen vegyen részt. V. Az intézmény vezetõjének kötelessége: - a fórum mûködése tárgyi feltételeinek biztosítása, - lakógyûlés elõtt konzultáció a fórum elnökével, - a fórum tevékenységérõl rendszeres tájékoztatás biztosítása a lakógyûlésen, - a javaslatokra, panaszokra írásbeli válaszadás 30 napon belül, - az Életfa Hírlevélben önálló rovat biztosítása. VI. Az intézmény vezetõjének és a fórum elnökének együttmûködése, közös feladatai A fórum rendszeresen mûködjön, általában összhangban az intézmény vezetésével. Az intézmény vezetõje és a fórum elnöke között a teljes bizalom, õszinteség, a jó szándék feltételezése alakuljon ki.

24 Békéscsaba, január hó 27.napján Dr. Fodor-Iván Hajnalka intézményvezetõ

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona 2 6 3 5 Vámosmikola, Ipolysági út 9-11. H Á Z I R E N D

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona 2 6 3 5 Vámosmikola, Ipolysági út 9-11. H Á Z I R E N D Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona 2 6 3 5 Vámosmikola, Ipolysági út 9-11. H Á Z I R E N D 2 0 1 5 2 TARTALOMJEGYZÉK I. AZ INTÉZMÉNYI ELLÁTÁS IGÉNYBEVÉTELE II. TÉRÍTÉSI DÍJ III. AZ OTTHON NAPIRENDJE

Részletesebben

H Á Z I R E N D 2015.

H Á Z I R E N D 2015. Ikt. sz.:520/sz/2015 H Á Z I R E N D 2015. H Á Z I R E N D Az intézmény célja, hogy biztonságos és nyugodt életfeltételeket, kiegyensúlyozott és megfelelő kereteket, személyre szóló ápolást és gondozást,

Részletesebben

Házirend. Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona. Cím:Budapest, 1125 Kútvölgyi út 20-22. Tel : 3557-011 Fax: 3556-376 Telephelyek:

Házirend. Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona. Cím:Budapest, 1125 Kútvölgyi út 20-22. Tel : 3557-011 Fax: 3556-376 Telephelyek: Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona Cím:Budapest, 1125 Kútvölgyi út 20-22. Tel : 3557-011 Fax: 3556-376 Telephelyek: Budapest, 1031 Ányos utca 3. Tel : 3887-305 Fax: 3687-472 Budapest, 1124 Mártonhegyi

Részletesebben

Szociális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit KFT Szépkorúak Háza Idősek Otthona 3526 Miskolc, Eperjesi u 5 H Á Z I R E N D 2012-06

Szociális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit KFT Szépkorúak Háza Idősek Otthona 3526 Miskolc, Eperjesi u 5 H Á Z I R E N D 2012-06 Szociális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit KFT Szépkorúak Háza Idősek Otthona 3526 Miskolc, Eperjesi u 5 H Á Z I R E N D 2012-06 HÁZIREND Bevezető Kérem Önöket, hogy e Házirendet, mely a Szépkorúak Háza

Részletesebben

Tartalom 1. Bevezető, a házirend hatálya... 3 2. Az otthon adatai... 3 3. Az intézményi ellátás igénybevétele... 3 Intézményi jogviszony kezdete :...

Tartalom 1. Bevezető, a házirend hatálya... 3 2. Az otthon adatai... 3 3. Az intézményi ellátás igénybevétele... 3 Intézményi jogviszony kezdete :... Parádi Idősek Otthona 3240. Parád Toldi u. 14. sz. Tel 36/ 544-300 fax: 36/544-127 web: www.idosekotthonaparad.hu e-mail: titkarsag@idosekotthonaparad.hu HÁZIREND 2013. Tartalom 1. Bevezető, a házirend

Részletesebben

Idősek Otthona Házirendje

Idősek Otthona Házirendje Reménység Gyermeksegély és Rehabilitációs Alapítvány Idősek Otthona 8674 Nágocs, Rákóczi Ferenc utca 1/A Tel.: 20/525-0404 Kedves Lakóink, Tisztelt Hozzátartozók! Idősek Otthona Házirendje Kérem Önöket,

Részletesebben

GAUDIOPOLIS Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház 1038 Budapest, Mező u. 12. Házirend 2012. november 1.

GAUDIOPOLIS Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház 1038 Budapest, Mező u. 12. Házirend 2012. november 1. GAUDIOPOLIS Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház 1038 Budapest, Mező u. 12. Házirend 2012. november 1. 1 A házirend 1 célja Az otthon célja, hogy biztonságos és nyugodt életfeltételeket, kiegyensúlyozott

Részletesebben

Fenntartó: Felügyeleti szerv Ellátási területe: Székhelye: Telephely címe:

Fenntartó: Felügyeleti szerv Ellátási területe: Székhelye: Telephely címe: Fenntartó: Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Felügyeleti szerv: Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Ellátási területe: Országos Székhelye: 1146 Budapest, Hermina út 21. Telephely címe: 1146

Részletesebben

Harmónia Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon 2687 Bercel, Petőfi S. út 2. Tel: 35/384-011. Tel/fax: 35/384-219 bercelrehab@nograd.

Harmónia Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon 2687 Bercel, Petőfi S. út 2. Tel: 35/384-011. Tel/fax: 35/384-219 bercelrehab@nograd. A Szakmai Program 3. számú melléklete Harmónia Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon 2687 Bercel, Petőfi S. út 2. Tel: 35/384-011. Tel/fax: 35/384-219 bercelrehab@nograd.hu www.bercelrehab.hu

Részletesebben

Fehér Akác Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősek Otthona házirendje

Fehér Akác Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősek Otthona házirendje Fehér Akác Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősek Otthona házirendje Célja: Idősek Otthona belső életének, rendjének szabályozása. Személyi hatálya: kiterjed az intézményi szolgáltatást igénybevevő időskorúakra,

Részletesebben

Gondozási Központ - Házirend

Gondozási Központ - Házirend Gondozási Központ - Házirend Átány Község Önkormányzat Gondozási Központja HÁZIREND 2009 Községi Önkormányzat Gondozási Központja Átány, II. Rákóczi Ferenc út 34. Tel: 36/482-017 e-mail: gkatany@freemail.hu

Részletesebben

Balmazújvárosi Humán Szolgáltató Otthon Balmazújváros - Nagyhát

Balmazújvárosi Humán Szolgáltató Otthon Balmazújváros - Nagyhát H a j d ú s á g i S z o c i á l i s S z o l g á l t a t ó N o n p r o f i t K o r l á t o l t F e l e lősségű Társaság. Balmazújvárosi Humán Szolgáltató Otthon Balmazújváros - Nagyhát 1 A házirend célja,

Részletesebben

Evangélikus Szeretetház 9025 Győr, Péterfy Sándor utca 5. HÁZIREND

Evangélikus Szeretetház 9025 Győr, Péterfy Sándor utca 5. HÁZIREND Evangélikus Szeretetház 9025 Győr, Péterfy Sándor utca 5. HÁZIREND A házirend célja, hogy az otthon rendjét, a lakók nyugalmát, az otthon tulajdonát védje, az együttélés módját szabályozza és az otthon

Részletesebben

Hajdúsági Szociális Nonprofit Kft. Balmazújvárosi Humán Szolgáltató Otthon IDŐSEK OTTHONA BALMAZÚJVÁROS H Á Z I R E N D J E

Hajdúsági Szociális Nonprofit Kft. Balmazújvárosi Humán Szolgáltató Otthon IDŐSEK OTTHONA BALMAZÚJVÁROS H Á Z I R E N D J E Hajdúsági Szociális Nonprofit Kft. Balmazújvárosi Humán Szolgáltató Otthon IDŐSEK OTTHONA BALMAZÚJVÁROS H Á Z I R E N D J E 2 E házirend célja: szabályozni az intézményi jogviszonyt, a személyes gondoskodásban

Részletesebben

H Á Z I R E N D 2015. Tiszáninneni Református Egyházkerület Bőcsi Idősek Otthona

H Á Z I R E N D 2015. Tiszáninneni Református Egyházkerület Bőcsi Idősek Otthona Tiszáninneni Református Egyházkerület Bőcsi Idősek Otthona 3574 Bőcs, Rákóczi u. 102. telefon/fax: (46) 318-190, 318-498 e-mail: bocsi.idosotthon@freemail.hu H Á Z I R E N D 2015. 1 H Á Z I R E N D BEVEZETŐ

Részletesebben

LAKITELEK ÖNKORMÁNYZATA. GONDOZÁSI KÖZPONT 6065 Lakitelek, Béke u. 20. IDŐSEK OTTHONA HÁZIREND

LAKITELEK ÖNKORMÁNYZATA. GONDOZÁSI KÖZPONT 6065 Lakitelek, Béke u. 20. IDŐSEK OTTHONA HÁZIREND LAKITELEK ÖNKORMÁNYZATA GONDOZÁSI KÖZPONT 6065 Lakitelek, Béke u. 20. IDŐSEK OTTHONA HÁZIREND 2015 TARTALOMJEGYZÉK B e v e z e t ő I. A házirend célja... 2 II. A házirend hatálya... 3 III. A házirend nyilvánossága...

Részletesebben

Esthajnal Időskorúak Otthona. - 2013 ápoló gondozó otthoni ellátás

Esthajnal Időskorúak Otthona. - 2013 ápoló gondozó otthoni ellátás A Komárom-Esztergom Megyei Integrált Szociális Intézmény Esthajnal Időskorúak Otthona HÁZIRENDJE - 2013 ápoló gondozó otthoni ellátás és átmeneti elhelyezést biztosító ápoló gondozó otthoni ellátás igénybevétele

Részletesebben

HUMÁN SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 4800 Vásárosnamény Bartók Béla út 20/a Telefon: 45/570-218 TÁJÉKOZTATÓ IDOSEK OTTHONA

HUMÁN SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 4800 Vásárosnamény Bartók Béla út 20/a Telefon: 45/570-218 TÁJÉKOZTATÓ IDOSEK OTTHONA HUMÁN SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 4800 Vásárosnamény Bartók Béla út 20/a Telefon: 45/570-218 TÁJÉKOZTATÓ IDOSEK OTTHONA Ha az életkoruk, egészségi állapotuk, valamint szociális helyzetük miatt rászorult személyekrol

Részletesebben

IDŐSEK KLUBJA SZAKMAI PROGRAMJA. Jóváhagyva: Kálmán Béla polgármester

IDŐSEK KLUBJA SZAKMAI PROGRAMJA. Jóváhagyva: Kálmán Béla polgármester Nyírmadai Szociális Ápolási- Gondozási Központ 4564 Nyírmada, Petőfi út 1. Telefon/fax: 45 /492-042 IDŐSEK KLUBJA SZAKMAI PROGRAMJA Jóváhagyva: A képviselő-testület határozatával Kálmán Béla polgármester

Részletesebben

H Á Z I R E N D. Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás Tanács. Kiskőrösi és Császártöltési Idősek Otthona - módosításokkal egységes szerkezetben-

H Á Z I R E N D. Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás Tanács. Kiskőrösi és Császártöltési Idősek Otthona - módosításokkal egységes szerkezetben- 1 Kedves Lakók! Tisztelt Hozzátartozók! A 48/2010. (VIII. 24.) Többcélú Társ. hat. 1. számú melléklete H Á Z I R E N D Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás Kiskőrösi és Császártöltési Idősek Otthona

Részletesebben

1. A házirend szabályozási hatáskörével kapcsolatos jogszabályok

1. A házirend szabályozási hatáskörével kapcsolatos jogszabályok A KECSKEMÉTI REFORMÁTUS KOLLÉGIUM HÁZI RENDJE 1 1. A házirend szabályozási hatáskörével kapcsolatos jogszabályok 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 229/2012.

Részletesebben

GONDOZÁSI KÖZPONT IDŐSEK OTTHONA SZAKMAI PROGRAMJÁNAK ÉS HÁZIRENDJÉNEK MÓDOSÍTÁSA

GONDOZÁSI KÖZPONT IDŐSEK OTTHONA SZAKMAI PROGRAMJÁNAK ÉS HÁZIRENDJÉNEK MÓDOSÍTÁSA ELŐTERJESZTÉS MEDGYESEGYHÁZA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2010. MÁJUS 27-ÜLÉSÉNEK BEJELENTÉSEK NAPIRENDI PONTJÁHOZ GONDOZÁSI KÖZPONT IDŐSEK OTTHONA SZAKMAI PROGRAMJÁNAK ÉS HÁZIRENDJÉNEK MÓDOSÍTÁSA Tisztelt

Részletesebben

HÁZIREND. Töreki András igazgató. Szolnok, 2013. február 22.

HÁZIREND. Töreki András igazgató. Szolnok, 2013. február 22. HÁZIREND Töreki András igazgató Szolnok, 2013. február 22. 2 Tartalomjegyzék I. Az oktatási törvényben biztosított tanulói jogok gyakorlásának módja... 3. I.1. Egyes tanulói jogok gyakorlásának kezdő időpontja...

Részletesebben

HÁZIREND. Kedves Lakóink, Tisztelt Hozzátartozók/Törvényes Képviselők, Kedves Munkatársaink! A berceli Rózsák Völgye Szociális Otthon célja

HÁZIREND. Kedves Lakóink, Tisztelt Hozzátartozók/Törvényes Képviselők, Kedves Munkatársaink! A berceli Rózsák Völgye Szociális Otthon célja HÁZIREND Kedves Lakóink, Tisztelt Hozzátartozók/Törvényes Képviselők, Kedves Munkatársaink! Kérem Önöket, hogy ezen Házirendet amely az Otthon életének fontos szervezőjeszíveskedjenek figyelmesen elolvasni,

Részletesebben

KISTÉRSÉGI HUMÁN SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT SZOCIÁLIS FELADATAINAK SZAKMAI PROGRAMJA

KISTÉRSÉGI HUMÁN SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT SZOCIÁLIS FELADATAINAK SZAKMAI PROGRAMJA KISTÉRSÉGI HUMÁN SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT SZOCIÁLIS FELADATAINAK SZAKMAI PROGRAMJA Gyöngyös, 2016. január 1. JOGI STÁTUSZ AZ INTÉZMÉNY MEGNEVEZÉSE: Kistérségi Humán Szolgáltató Központ AZ INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ

Részletesebben

Csenger Város Önkormányzat Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ és Könyvtár, Pedagógiai Szakszolgálat

Csenger Város Önkormányzat Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ és Könyvtár, Pedagógiai Szakszolgálat Csenger Város Önkormányzat Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ és Könyvtár, Pedagógiai Szakszolgálat ÓVODA HÁZIRENDJE Csenger 2009. július 17. HÁZIREND dolgozók részére 1. Általános elvek: Az óvodában

Részletesebben

Tamási és a Városkörnyéki Önkormányzatok Szociális Integrációs Központja Hőgyész telephely Idősek klubja Hőgyész, Arany J. u. 11.

Tamási és a Városkörnyéki Önkormányzatok Szociális Integrációs Központja Hőgyész telephely Idősek klubja Hőgyész, Arany J. u. 11. Tamási és a Városkörnyéki Önkormányzatok Szociális Integrációs Központja Hőgyész telephely Idősek klubja Hőgyész, Arany J. u. 11. Házirend Idősek Klubja 2012.év. Tamási,.. igazgató Kedves Klubtagok! A

Részletesebben

Az iskola házirendje

Az iskola házirendje Az iskola házirendje Debreczeni Márton Szakképző Iskola Házirend Az intézmény székhelye: 3518 Miskolc, Debreczeni Márton tér 1. Az intézmény OM azonosítója: 029340 Az intézmény felügyeletei szerve: Miskolc

Részletesebben

KOLLÉGIUMI SZABÁLYZAT

KOLLÉGIUMI SZABÁLYZAT SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola 1121 Budapest, Remete u. 16/A 1536 Budapest 114. Pf.: 253 E-mail: sola@sola.hu Web: www.sola.hu 06-1/391-01-80; 06-20/379-6260 Intézményi azonosító: FI70788 KOLLÉGIUMI

Részletesebben

LÁSZLÓ SZOCIÁLIS SZOLGÁLAT

LÁSZLÓ SZOCIÁLIS SZOLGÁLAT Budapest XVIII. ker. Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat SOMOGYI LÁSZLÓ SZOCIÁLIS SZOLGÁLAT 1181 Budapest, Kondor Béla sétány 17. Tel: 297-3372, 297-3373, 295-0425 I d ő s e k á t m e n e t i e

Részletesebben

HÁZIREND. a Népi Kismesterségek, Szolgáltató Mesterségek Szakiskola Kollégiumának lakóira, vonatkozó elıírások. Érvényes: 2007.

HÁZIREND. a Népi Kismesterségek, Szolgáltató Mesterségek Szakiskola Kollégiumának lakóira, vonatkozó elıírások. Érvényes: 2007. HÁZIREND a Népi Kismesterségek, Szolgáltató Mesterségek Szakiskola Kollégiumának lakóira, vonatkozó elıírások Érvényes: 2007. szeptember 01-tıl Készítette: Kiss László Varga Éva Varga Veronika I. A kollégiumi

Részletesebben

Szivárvány Autizmus Egyesület. GEMMA Szociális Szolgáltató Központ. Fejlesztő Iskola HÁZIREND. Szeged 2010. 2011. 2012. 2013.

Szivárvány Autizmus Egyesület. GEMMA Szociális Szolgáltató Központ. Fejlesztő Iskola HÁZIREND. Szeged 2010. 2011. 2012. 2013. Szivárvány Autizmus Egyesület GEMMA Szociális Szolgáltató Központ Fejlesztő Iskola HÁZIREND Szeged 2010. 2011. 2012. 2013. 1 Név: GEMMA Szociális Szolgáltató Központ-Fejlesztő Iskola Székhelye: 6771 Szeged,

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Váci Család- és Gyermekjóléti Központ 2600 Vác, Deákvári fasor 2. Telefon: 06-27/306-882; 06-27/502-300; 06-27/502-301; 06-30/381-9113 E-mail: vacicsalgyejokozp@gmail.com Vác Város Önkormányzat Váci Család

Részletesebben

1. Általános információk Az intézmény hivatalos neve: Hétszínvirág, Óvoda, Bölcs de, Gyermekjóléti és Családsegít Szolgálat.

1. Általános információk Az intézmény hivatalos neve: Hétszínvirág, Óvoda, Bölcs de, Gyermekjóléti és Családsegít Szolgálat. A Házirend szabályozása óvodánk Pedagógiai Programjával összhangban, az intézmény Szervezeti és M ködési Szabályzatának mellékleteként, a nemzeti köznevelésr l szóló 2011. évi CXC. törvény és módosítása,

Részletesebben

Érsekvadkerti Petőfi Sándor Általános Iskola Házirend 2015. Házirend 2015.

Érsekvadkerti Petőfi Sándor Általános Iskola Házirend 2015. Házirend 2015. Házirend 2015. 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezető 3 1.1 A Házirend célja 3 1.2 A Házirend hatálya 3 2. A tanulói kötelességek teljesítése 3 2.1 Minden tanuló kötelessége, hogy: 3 2.2 A tanulók távolmaradása

Részletesebben

M E G Á L L A P O D Á S. Idősek Otthona intézményi ellátásra

M E G Á L L A P O D Á S. Idősek Otthona intézményi ellátásra A Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás 48/2010. (VIII. 24.) Többcélú Társ. határozatának 1. sz. melléklete M E G Á L L A P O D Á S Idősek Otthona intézményi ellátásra Kiskőrös, Sárkány J. 13. Amely létrejött

Részletesebben

Országos Idegtudományi Intézet. Házirend

Országos Idegtudományi Intézet. Házirend Országos Idegtudományi Intézet Házirend Jelen házirend elıírásai kiterjednek a kórház valamennyi fekvıbeteg ellátó osztályára. Betartása, illetve betartatása vonatkozik a kórházban kezelés alatt álló betegekre,

Részletesebben

Kaba Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 8/2014.(III.28.) Ör.sz. önkormányzati rendelete

Kaba Város Önkormányzat Képviselő-testületének. 8/2014.(III.28.) Ör.sz. önkormányzati rendelete Kaba Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014.(III.28.) Ör.sz. önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben szabályozott személyes gondoskodást nyújtó

Részletesebben

ÉRTELMI FOGYATÉKOSOK OTTHONA CSÁKÁNYDOROSZLÓ SZAKMAI PROGRAM. 2015. év

ÉRTELMI FOGYATÉKOSOK OTTHONA CSÁKÁNYDOROSZLÓ SZAKMAI PROGRAM. 2015. év Ikt. sz.: /Sz/205. ÉRTELMI FOGYATÉKOSOK OTTHONA CSÁKÁNYDOROSZLÓ SZAKMAI PROGRAM 205. év 999 CSÁKÁNYDOROSZLÓ, Fő u.. 94/542-200 94/542-203 Intézményvezető: 94/542-20 csakdor@kx.hu www.csakdor.kx.hu TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

H á z i r e n d 1/2016.

H á z i r e n d 1/2016. H á z i r e n d 1/2016. A Házirend az óvoda Pedagógiai Programjával, a Szervezeti és Működési Szabályzatával összhangban, a következő törvények és rendeletek alapján készült: 1993. évi LXXIX. törvény 11/1994.

Részletesebben

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag. RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette és előterjeszti: Vargáné Fodor Rita pénzügyi

Részletesebben

Éjjeli Menedékhely működtetése

Éjjeli Menedékhely működtetése II. fejezet 4. számú melléklet Éjjeli Menedékhely működtetése A jogszabályok és a fenntartó által előírt feladatok. A menedékhely feladatai az 1993. évi III. tv., 1/2000(I. 07.) SzCsM rendelet, 9/1999.

Részletesebben

S Z E R V E Z E T I É S M Ű K Ö D É S I

S Z E R V E Z E T I É S M Ű K Ö D É S I Szegedi Deák Ferenc Gimnázium 6723 Szeged, József Attila sgt. 118-120. Tel.: (36) 62/620-180; Fax: (36) 62/620-186 OM azonosító: 029 744 E-mail: deak.ferenc.gimnazium@gmail.com honlap: www.dfg-szeged.hu

Részletesebben

HÁZIRENDJE. Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola Házirendje 2015 TISZAALPÁRI ÁRPÁD FEJEDELEM ÁLTALÁNOS ISKOLA

HÁZIRENDJE. Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola Házirendje 2015 TISZAALPÁRI ÁRPÁD FEJEDELEM ÁLTALÁNOS ISKOLA Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola Házirendje 2015 TISZAALPÁRI ÁRPÁD FEJEDELEM ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE Hatályba lépés időpontja: 2015.december 4. Tartalom 1. Bevezetés... 4 1.1. A házirend

Részletesebben

VAKOK ÁLLAMI INTÉZETE TATAI REHABILITÁCIÓS TELEPHELYÉNEK HÁZIRENDJE

VAKOK ÁLLAMI INTÉZETE TATAI REHABILITÁCIÓS TELEPHELYÉNEK HÁZIRENDJE Vakok Állami Intézete Telefon/fax: 06-1/872-9590 E-mail: titkarsag@vakokintezete.hu VAKOK ÁLLAMI INTÉZETE TATAI REHABILITÁCIÓS TELEPHELYÉNEK HÁZIRENDJE A házirendet készítette: A házirendet jóváhagyta:

Részletesebben

Baptista Szeretetszolgálat Regionális Humánszolgáltatási Központ Fogyatékosok Nappali Intézménye HÁZIREND

Baptista Szeretetszolgálat Regionális Humánszolgáltatási Központ Fogyatékosok Nappali Intézménye HÁZIREND Baptista Szeretetszolgálat Regionális Humánszolgáltatási Központ Fogyatékosok Nappali Intézménye HÁZIREND A Házirend célja A házirend célja, hogy meghatározza a fogyatékosok nappali intézményének belső

Részletesebben

AZ ADY ENDRE KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZATA. Érvényes: 2014. január 1-jétől

AZ ADY ENDRE KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZATA. Érvényes: 2014. január 1-jétől AZ ADY ENDRE KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZATA Érvényes: 2014. január 1-jétől Hatvan 2014. 2 1. Bevezető Az Ady Endre Könyvtár (továbbiakban könyvtár) általános gyűjtőkörű, nyilvános könyvtár és

Részletesebben

A DEÁK FERENC KOLLÉGIUM HÁZIRENDJE

A DEÁK FERENC KOLLÉGIUM HÁZIRENDJE Deák Ferenc Kollégium OM azonosító: 040556 4024 Debrecen, Tímár u. 1. Tel.: 52-534-949, Fax: 52-534-948 www.deakkoli.sulinet.hu, e-mail: deakkoli@freemail.hu, deak@kollegium.debrecen.hu A DEÁK FERENC KOLLÉGIUM

Részletesebben

Platà n Szocià lis Alapà tvã ny. Felvà teli kã relem

Platà n Szocià lis Alapà tvã ny. Felvà teli kã relem Felvà teli kã relem Felvételi kérelem letöltése INTÉZMÉNYI TÁJÉKOZTATÓ A Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 95.. (1) bekezdése értelmében a személyes gondoskodást

Részletesebben

H Á Z I R E N D Szenvedélybetegek rehabilitációs célú lakóotthona

H Á Z I R E N D Szenvedélybetegek rehabilitációs célú lakóotthona Somogy Megyei Gondviselés Szociális Otthon Magas Cédrus Szociális Otthoni Telephelye Kőkút-Gyöngyöspuszta, Gyöngyöspuszta 1. H Á Z I R E N D Szenvedélybetegek rehabilitációs célú lakóotthona Jóváhagyta:

Részletesebben

a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyőlése 2008. április 24-ei ülésére

a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyőlése 2008. április 24-ei ülésére Szám: 02/114-14/2008. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŐLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu ELİTE RJE SZTÉ S a Veszprém Megyei

Részletesebben

Javaslat az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény Család- és gyermekjóléti Központ szakmai programjának

Javaslat az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény Család- és gyermekjóléti Központ szakmai programjának Javaslat az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény Család- és gyermekjóléti Központ szakmai programjának jóváhagyására Előterjesztő: Társulási Tanács Elnöke Előkészítő:

Részletesebben

A Házirend hatálya kiterjed az intézményi ellátást igénybe vevő személyekre, az intézmény dolgozóira és az intézményben tartózkodó látogatókra.

A Házirend hatálya kiterjed az intézményi ellátást igénybe vevő személyekre, az intézmény dolgozóira és az intézményben tartózkodó látogatókra. KISTÉRSÉGI HUMÁN SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT CSALÁDOK ÁTMENETI OTTHONA HÁZIRENDJE 1. Házirend célja: hogy, az ellátás zavartalan biztosítása érdekében közös erőfeszítéssel elősegítsük az otthonban a nyugodt, harmonikus

Részletesebben

HÁZIREND. Pszichiátriai Betegek nappali ellátása. Cím: 2509 Esztergom-Kertváros, Dr. Niedermann Gyula út 1. Tel: 06-33/511-270 Fax: 06-33/511-277

HÁZIREND. Pszichiátriai Betegek nappali ellátása. Cím: 2509 Esztergom-Kertváros, Dr. Niedermann Gyula út 1. Tel: 06-33/511-270 Fax: 06-33/511-277 Cím: 2509 Esztergom-Kertváros, Dr. Niedermann Gyula út 1. Tel: 06-33/511-270 Fax: 06-33/511-277 o Esthajnal Időskorúak Otthona Pilismarót-Basaharc o Zöldfenyő Idősek Otthona Esztergom o Fogyatékosok Otthona

Részletesebben

Haszonbérleti Pályázati Kiírás

Haszonbérleti Pályázati Kiírás Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság székhely: 9435 Sarród, Rév-Kócsagvár Pf.: 4. Haszonbérleti Pályázati Kiírás Fertőrákos település 1/2013. pályázati azonosító számú eljáráshoz amelynek célja a természeti

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel: 545-021 Fax: (88)545-012

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel: 545-021 Fax: (88)545-012 VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel: 545-021 Fax: (88)545-012 Szám: 02/296-5/2008. ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2008. december 4-ei ülésére

Részletesebben

Mellékletek és Függelékek 2014. január 1. E.ON ENERGIAKERESKEDELMI KFT. FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZATA MELLÉKLETEK ÉS FÜGGELÉKEK

Mellékletek és Függelékek 2014. január 1. E.ON ENERGIAKERESKEDELMI KFT. FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZATA MELLÉKLETEK ÉS FÜGGELÉKEK E.ON Energiakereskedelmi Kft. Földgáz-Üzletszabályzat Mellékletek és Függelékek 2014. január 1. E.ON ENERGIAKERESKEDELMI KFT. FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZATA MELLÉKLETEK ÉS FÜGGELÉKEK 2014. január

Részletesebben

A PANNONPLAST Mûanyagipari Részvénytársaság ALAPSZABÁLYA

A PANNONPLAST Mûanyagipari Részvénytársaság ALAPSZABÁLYA A PANNONPLAST Mûanyagipari Részvénytársaság ALAPSZABÁLYA (a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva) I. A TÁRSASÁG CÉGNEVE ÉS SZÉKHELYE 1. A társaság neve: PANNONPLAST Mûanyagipari Részvénytársaság

Részletesebben

ALSÓÖRSI VITORLÁS SPORT CLUB

ALSÓÖRSI VITORLÁS SPORT CLUB ALSÓÖRSI VITORLÁS SPORT CLUB MŰKÖDÉSI, kikötő-használati és környezetvédelmi SZABÁLYZATA 20o8. 2 Az Alsóörsi Vitorlás Sport Club (a továbbiakban: Egyesület) 2008 május hó 1-én elfogadta az időközi módosításokkal

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kollégium

Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kollégium Kollégium KOLLÉGIUMI HÁZIREND I. Általános rendelkezések: 1) A kollégiumi házirend hatálya kiterjed az adott évre felvett kollégiumi hallgatókra, valamint a hallgatók vendégeire. 2) A kollégiumban csak

Részletesebben

A VASZARY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE 2013.

A VASZARY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE 2013. A VASZARY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE 2013. 2 A TATAI VASZARY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA H Á Z I R E N D J E Tartalom 1. Bevezetés... 4 2. A tanulói jogviszony keletkezésének szabályai... 4 2.1. A tanulói

Részletesebben

Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda házirendje. 9330 Kapuvár Fő tér 27. Tel: 96/596-160 Fax: 96/596-166 OM azonosító: 030491

Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda házirendje. 9330 Kapuvár Fő tér 27. Tel: 96/596-160 Fax: 96/596-166 OM azonosító: 030491 Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda házirendje 9330 Kapuvár Fő tér 27. Tel: 96/596-160 Fax: 96/596-166 OM azonosító: 030491 TARTALOMJEGYZÉK Jogszabályi háttér:... 3 A házirend célja és

Részletesebben

(3) A Képviselő-testület gyakorolja mindazon bérbeadói és elidegenítési jogokat, amelyet e rendelet másként nem szabályoz. II.

(3) A Képviselő-testület gyakorolja mindazon bérbeadói és elidegenítési jogokat, amelyet e rendelet másként nem szabályoz. II. A lakások bérletéről szóló 12/2001. (III. 29.) ÖKT rendeletének módosításáról és egységes szerkezetbe foglalásáról Módosította: 15/2002. (III. 28.) ÖKT. rendelet, 33/2005. (XII.1.) a 11/2006. (II. 24.),

Részletesebben

Megállapodás Id sek Otthona

Megállapodás Id sek Otthona 1 /.. Megállapodás Id sek Otthona 1. A megállapodást köt felek, jelen Megállapodás létrejött egyrészr l 1.1. A szolgáltatást nyújtó (továbbiakban intézmény) Az intézmény neve: Az intézmény címe: Csanytelek

Részletesebben

(2721 Pilis, Rákóczi út 42.) KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS

(2721 Pilis, Rákóczi út 42.) KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS JÁTÉKORSZÁG ÓVODA (2721 Pilis, Rákóczi út 42.) KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS I. BEVEZETÉS A Kollektív Szerződés megkötésének időpontja: 2014. március 12. A Kollektív Szerződést megkötő felek: A munkáltató részéről:

Részletesebben

Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Módszertani Központ DIÁKOTTHONI HÁZIREND

Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Módszertani Központ DIÁKOTTHONI HÁZIREND Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Módszertani Központ DIÁKOTTHONI HÁZIREND Általános információk a kollégiumról: Az intézmény neve: Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS. képviselője: Név:... Név:... Lakcím:... Lakcím:... Tel. szám:... Tel. szám:...

MEGÁLLAPODÁS. képviselője: Név:... Név:... Lakcím:... Lakcím:... Tel. szám:... Tel. szám:... MEGÁLLAPODÁS amely létrejött egyrészről a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat által alapított Hajdúsági Szociális Nonprofit Kft Fenntartásában működő Hajdúnánási Humán Szolgáltató Otthon 4080 Hajdúnánás, Fürdő

Részletesebben

2007/08-as tanév. A Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola Kollégiumának házirendje.

2007/08-as tanév. A Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola Kollégiumának házirendje. A Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola Kollégiumának házirendje 2007/08-as tanév A Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola Kollégiumának házirendje. 2 1.A házirend

Részletesebben

1.Cím. A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatással és a köztisztasággal kapcsolatos egyes kérdésekről. I.

1.Cím. A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatással és a köztisztasággal kapcsolatos egyes kérdésekről. I. 1 Pölöske Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 20/2006/XII.18./ számu rendelettel módosított 4/2003. (II.5./ sz. önk. rendelete a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatással

Részletesebben

Szent Kamill Idősek Otthona 4220. Hajdúböszörmény, Apafi Mihály utca 106. szám. Házirend

Szent Kamill Idősek Otthona 4220. Hajdúböszörmény, Apafi Mihály utca 106. szám. Házirend Szent Kamill Idősek Otthona 4220. Hajdúböszörmény, Apafi Mihály utca 106. szám Házirend Tartalomjegyzék I. Az együttélés szabályai... 3 II. Éjszakai pihenés rendje... 4 III. Dohányzás és alkoholfogyasztás

Részletesebben

HÁZIREND FIATAL FELNŐTTEK SZÁMÁRA. Bevezető rész. A Házirend a záradékban megadott időponttól lép életbe.

HÁZIREND FIATAL FELNŐTTEK SZÁMÁRA. Bevezető rész. A Házirend a záradékban megadott időponttól lép életbe. II. RÁKÓCZI FERENC GYERMEKOTTHON HÁZIREND A GYERMEKOTTHON UTÓGONDOZÓI ELLÁTÁSÁBAN RÉSZESÜLŐ FIATAL FELNŐTTEK SZÁMÁRA Bevezető rész Az intézmény vezetősége, nevelőtestülete, valamennyi felnőtt dolgozója,

Részletesebben

HÁZIREND SZIVÁRVÁNY ÓVODA

HÁZIREND SZIVÁRVÁNY ÓVODA HÁZIREND SZIVÁRVÁNY ÓVODA Készítette: Markó Istvánné óvodavezető Készült a Dombrádi Szivárvány Óvoda használói és közvetlen partnerei részére. Az óvoda feladatának tekinti, hogy derűs, nyugodt légkört

Részletesebben

Házirend. Legitimációs eljárás az érvényességet igazoló aláírások: 2/2013.(H.) számú határozattal elfogadta:

Házirend. Legitimációs eljárás az érvényességet igazoló aláírások: 2/2013.(H.) számú határozattal elfogadta: Ságvári Bóbita Napköziotthonos Óvoda és Integrált Bölcsőde 8654 Ságvár, Petőfi Sándor utca 44. Telefon: 84/380-048 Házirend OM azonosító: 033917 Készítette: A nevelőtestület Legitimációs eljárás az érvényességet

Részletesebben

VÁLLAKOZÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI

VÁLLAKOZÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI Veolia Water Solutions & Technologies Zrt. VÁLLAKOZÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI Tartalomjegyzék 1. FEJEZET SZERZŐDŐ FELEK - MEGHATÁROZÁSOK... 2 2. FEJEZET A SZERZŐDÉS TÁRGYA... 3 3. FEJEZET

Részletesebben

Göd Város Önkormányzat 36/2002.(XII.30.) sz. Ök. rendelete A települési szilárd hulladék ártalmatlanítási közszolgáltatás ellátásáról

Göd Város Önkormányzat 36/2002.(XII.30.) sz. Ök. rendelete A települési szilárd hulladék ártalmatlanítási közszolgáltatás ellátásáról Göd Város Önkormányzat 36/2002.(XII.30.) sz. Ök. rendelete A települési szilárd hulladék ártalmatlanítási közszolgáltatás ellátásáról Göd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Hulladékgazdálkodásról

Részletesebben

I. A GYERMEK, TANULÓ TÁVOLMARADÁSÁNAK, MULASZTÁSÁNAK, KÉSÉSÉNEK IGAZOLÁSÁRA VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK 1. A foglalkozásokon való részvétel A tanuló

I. A GYERMEK, TANULÓ TÁVOLMARADÁSÁNAK, MULASZTÁSÁNAK, KÉSÉSÉNEK IGAZOLÁSÁRA VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK 1. A foglalkozásokon való részvétel A tanuló I. A GYERMEK, TANULÓ TÁVOLMARADÁSÁNAK, MULASZTÁSÁNAK, KÉSÉSÉNEK IGAZOLÁSÁRA VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK 1. A foglalkozásokon való részvétel A tanuló kötelessége, hogy részt vegyen a kötelező, valamint a választott

Részletesebben

Nagygyimót településen az önkormányzat által biztosított szociális szolgáltatás - É T K E Z T E T É S-

Nagygyimót településen az önkormányzat által biztosított szociális szolgáltatás - É T K E Z T E T É S- Nagygyimót településen az önkormányzat által biztosított szociális szolgáltatás - É T K E Z T E T É S- SZAKMAI PROGRAMJA Átdolgozva hatályos: 2012. szeptember 1-től A szociális szolgáltatások körében a

Részletesebben

5000 Szolnok, Templom út 6. Tel.: 56/511-050, fax.: 56/511-055, e-mail: belvarosi.iskola@upcmail.hu. OM azonosító: 035878

5000 Szolnok, Templom út 6. Tel.: 56/511-050, fax.: 56/511-055, e-mail: belvarosi.iskola@upcmail.hu. OM azonosító: 035878 5000 Szolnok, Templom út 6. Tel.: 56/511-050, fax.: 56/511-055, e-mail: belvarosi.iskola@upcmail.hu OM azonosító: 035878 a Szegő Gábor Általános Iskola HÁZIRENDJE Módosításokkal együtt hatályba lép: 2015.

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ... 5

TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ... 5 Állttallános Szerződésii Fellttéttellek PiipeNett Communiicattiions Távközllésii és IIntternett Szollgállttattó Btt.. 2012.. jjanuár 1.. IIntternett szollgállttattás és egyéb adattáttviittellii szollgállttattás

Részletesebben

Házirend. Előszó helyett, Szent Benedek Regulájából:

Házirend. Előszó helyett, Szent Benedek Regulájából: Házirend Előszó helyett, Szent Benedek Regulájából: 36. fejezet: A beteg testvérek A betegekről kell mindenekelőtt és mindenek fölött gondoskodni, és valóban mint Krisztusnak úgy szolgáljanak nekik. Hisz

Részletesebben

HÁZIREND. OM azonosító: 030889 Iktsz. /2014. Szivárvány Óvoda 4030 Debrecen Monostorpályi út 39. Másolat csak az óvodavezető engedélyével készíthető!

HÁZIREND. OM azonosító: 030889 Iktsz. /2014. Szivárvány Óvoda 4030 Debrecen Monostorpályi út 39. Másolat csak az óvodavezető engedélyével készíthető! Szivárvány Óvoda 4030 Debrecen Monostorpályi út 39. OM azonosító: 030889 Iktsz. /2014. HÁZIREND Másolat csak az óvodavezető engedélyével készíthető! Készítette: Pinczés Katalin óvodavezető Szivárvány Óvoda

Részletesebben

HÁZIREND. Orosháza 2015.

HÁZIREND. Orosháza 2015. HÁZIREND Orosháza 2015. TARTALOMJEGYZÉK I. Általános rendelkezések... 3 1. A házirend célja és feladata... 3 2. A házirend hatálya... 3 3. A házirend nyilvánossága... 3 4. A házirend felülvizsgálata...

Részletesebben

KOLLÉGIUMI HÁZIREND. Orosháza 2015.

KOLLÉGIUMI HÁZIREND. Orosháza 2015. KOLLÉGIUMI HÁZIREND Orosháza 2015. TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS... 3 II. A KOLLÉGIUMI ÉLET RENDJE... 3 1. Kollégiumi tagsági viszony... 3 2. A tanulók jogai... 4 3. A tanulók kötelességei... 5 4. A szilenciumok

Részletesebben

Iktatószám: MEGÁLLAPODÁS. 1. A megállapodást kötő felek

Iktatószám: MEGÁLLAPODÁS. 1. A megállapodást kötő felek MEGÁLLAPODÁS Iktatószám: 1. A megállapodást kötő felek Jelen Megállapodás létrejött: Egyfelől: 1.1. Az ellátást nyújtó: Az intézmény neve: Szépkorúak Háza Szociális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.

Részletesebben

Kiszombori Szociális és Gyermekjóléti Intézmény

Kiszombori Szociális és Gyermekjóléti Intézmény Kiszombori Szociális és Gyermekjóléti Intézmény Kiszombor, Óbébai u. 11. SZAKMAI PROGRAM Az Kiszombori Szociális és Gyermekjóléti Intézmény Szakmai Programja egységes szerkezetbe foglalva jóváhagyva: Kiszombor

Részletesebben

Szent Imre Óvoda. Székesfehérvár HÁZIREND PH. Csák Lajos igazgató. Székesfehérvár, 2013. január 24.

Szent Imre Óvoda. Székesfehérvár HÁZIREND PH. Csák Lajos igazgató. Székesfehérvár, 2013. január 24. Szent Imre Óvoda Székesfehérvár HÁZIREND PH. Csák Lajos igazgató Székesfehérvár, 2013. január 24. A házirend tartalma Általános információk az óvodáról... 3 A nevelési év rendje... 3 Az intézmény pontos

Részletesebben

ZUGLIGET ÓVODA HÁZIREND. OM azonosító 034488

ZUGLIGET ÓVODA HÁZIREND. OM azonosító 034488 ZUGLIGET ÓVODA HÁZIREND OM azonosító 034488 Készült a Budapest Hegyvidék XII. kerületi Önkormányzat Zugliget Óvoda 1125 Budapest, Zalai út 2. használói és közvetlen partnerei részére. Az óvoda feladatának

Részletesebben

S z e r v e z e t i é s M û k ö d é s i S z a b á l y z a t

S z e r v e z e t i é s M û k ö d é s i S z a b á l y z a t S z e r v e z e t i é s M û k ö d é s i S z a b á l y z a t I. Általános rendelkezések...3 1. A szabályzat célja...3 2. A szabályzat hatálya...3 3. A szabályzat nyilvánossága...4 II. Fõvárosi Önkormányzat

Részletesebben

Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda

Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda Tápiószőlős-Újszilvás Református Általános Iskola és Óvoda 2769 Tápiószőlős, Kossuth L. út 3. / Fax: 53/585 538; 53/585 539 E-mail: halesz@t-online.hu OM azonosító: 201823 TÁPIÓSZŐLŐS-ÚJSZILVÁS REFORMÁTUS

Részletesebben

A házirend elkészítését szabályozó törvények, rendeletek és dokumentumok

A házirend elkészítését szabályozó törvények, rendeletek és dokumentumok Tartalomjegyzék Az intézmény adatai...... 2 Hatálybalépés 2 A házirend elkészítését szabályozó törvények, rendeletek és dokumentumok 2 1. BEVEZETŐ 3 2. A TANULÓI JOGOK ÉS KÖTELESSÉGEK GYAKORLÁSÁVAL KAPCSOLATOS

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények igazgatósága (FESZGYI) 1095 Budapest, Mester u. 19. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Jóváhagyta: a HÜB 305/2011. (XI.29.) számú határozata, módosította

Részletesebben

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, az igénybevételről és a fizetendő térítési díjakról

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, az igénybevételről és a fizetendő térítési díjakról TISZAUG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2008. (II.15.) Önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, az igénybevételről és a fizetendő térítési díjakról Tiszaug

Részletesebben

HÁZIREND. Gyermekotthon szervezeti egység

HÁZIREND. Gyermekotthon szervezeti egység Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon és EGYMI Gyömrő HÁZIREND Gyermekotthon szervezeti egység Készült: 2004. november 30. Módosítva:

Részletesebben

A Bárnai Általános Iskola Házirendje

A Bárnai Általános Iskola Házirendje A Bárnai Általános Iskola Házirendje OM:032223 Elfogadta: az intézmény nevelőtestülete 2014. december 2. A Házirend készítésekor véleményezési jogát gyakorolta a Szülői Szervezet, az Intézményi Tanács

Részletesebben

Czimra Gyula Általános Iskola 1174 Budapest, Kép u. 14 HÁZIREND

Czimra Gyula Általános Iskola 1174 Budapest, Kép u. 14 HÁZIREND 1174 Budapest, Kép u. 14 HÁZIREND TARTALOM I. BEVEZETŐ... 3 II. A HÁZIREND CÉLJA, FELADATA, HATÁLYA... 3 1. A HÁZIREND CÉLJA, FELADATA... 3 2. A HÁZIREND HATÁLYA... 3 3. A HÁZIREND ÉRVÉNYESSÉGE, NYILVÁNOSSÁGA...

Részletesebben

Campus Hotel és Kollégium Működési Ügyrendje. Nyíregyháza, 2008.

Campus Hotel és Kollégium Működési Ügyrendje. Nyíregyháza, 2008. Campus Hotel és Kollégium Működési Ügyrendje Nyíregyháza, 2008. 1 Campus Hotel és Kollégium Működési Ügyrendje 1.. A kollégium neve, címe, bélyegző lenyomata 1.) A kollégium neve: "Campus Hotel és Kollégium"

Részletesebben

A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos önkormányzati feladatok

A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos önkormányzati feladatok Bucsuszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2003. (I.31.) sz. Önk. Rendelete a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatással és a köztisztasággal kapcsolatos

Részletesebben

ÉSZAK-ZALAI VÍZ- ÉS CSATORNAMÛ ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÔ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZAT

ÉSZAK-ZALAI VÍZ- ÉS CSATORNAMÛ ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÔ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZAT ÉSZAK-ZALAI VÍZ- ÉS CSATORNAMÛ ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÔ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ÜZLETSZABÁLYZAT A ZALAVÍZ ZRT. ÜZLETSZABÁLYZATA ZALAVÍZ ZRT. TARTALOM I. Általános rendelkezések 8 Általános rész 8 A szabályzat célja

Részletesebben

E.ON ENERGIAKERESKEDELMI KFT. FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZATA MELLÉKLETEK ÉS FÜGGELÉKEK

E.ON ENERGIAKERESKEDELMI KFT. FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZATA MELLÉKLETEK ÉS FÜGGELÉKEK E.ON Energiakereskedelmi Kft. Földgáz-Üzletszabályzat Mellékletek és Függelékek 2015. március 04. E.ON ENERGIAKERESKEDELMI KFT. FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZATA MELLÉKLETEK ÉS FÜGGELÉKEK 2015. március

Részletesebben

Bevezetés A szabályzatot a kapcsolódó a szabályzat hatályba lépésének időpontjában, azaz 2016. 03.08-án

Bevezetés A szabályzatot a kapcsolódó a szabályzat hatályba lépésének időpontjában, azaz 2016. 03.08-án Bevezetés A számvitelről szóló, módosított 2000. évi C. törvényben foglalt előírás értelmében a törvény hatálya alá tartozó vállalkozásoknak a törvényben rögzített alapelvek alapján a számviteli politika

Részletesebben