Heti sajtófigyelő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Heti sajtófigyelő 2014. 04. 18."

Átírás

1 Heti sajtófigyelő Szigorítják a külföldi kiküldetéses munkavállalást Kevesen élnek a gyed extrával Felelősségre és önzetlenségre nevel a közösségi szolgálat Ne hagyja lelépni a legjobbakat! Helyi utazási bérlet kinek jár, illetve milyen feltételekkel adható? A coaching és alkalmazása Nyelvtudás CV-ben és interjún - íme a válaszok Nem tartanak ebédszünetet, viszont sok kávét isznak a magyar dolgozók Mi okozza a munkahelyi stresszt? - EU-s felmérés Slow Work - létezik-e kiegyensúlyozottság a munkahelyen?

2 Szigorítják a külföldi kiküldetéses munkavállalást Elfogadta az Európai Parlament (EP) a kiküldött munkavállalók foglalkoztatásának szabályait rendező uniós irányelv módosítását szerdán. Az új szabályok egy sor kritériumot felsorolnak, amelyek segítségével a tagállamok felmérhetik, hogy valós kiküldetésről van-e szó, vagy egy törvénysértési kísérletről. Ez utóbbi gyakorlatra jellemző például, hogy a munkavállalót egy olcsóbb társadalombiztosítással rendelkező tagállamban létrehozott fantomcég küldi kiküldetésbe. Az építőiparra fókuszálnak A módosított irányelv egyértelműen meghatározza a színlelt önfoglalkoztatás fogalmát is. Ez a fajta visszaélés azt a kiskaput használja ki, hogy az irányelv alapján megfogalmazott, munkakörülményeket leíró rendeletek nem minden esetben vonatkoznak az önfoglalkoztatottakra. Az új szabályok értelmében alvállalkozói láncolatok esetén a fővállalkozó és az alvállalkozók közösen, egyetemlegesen viselik a felelősséget, ha a kiküldetésben dolgozó munkavállaló nem kapja meg a bérét. A legtöbb kiküldött munkavállaló az építőiparban dolgozik, ezért ebben a szektorban ez a rendelkezés kötelező érvényű, de a tagállamok szabad kezet kaptak, hogy bármelyik ágazatban alkalmazhassák és szigorúbb intézkedéseket is bevezethessenek. Kire is vonatkoznak? A kiküldött munkavállalók foglalkoztatásának szabályai azokra vonatkoznak, akiket munkáltatójuk egy másik államba küld, hogy ottani telephelyükön, a másik tagállam piacára termelő cégben folytassák munkájukat. A kiküldött munkavállalók védelme ebben a formában a fogadó ország munkavállalóit is védi, céljuk ugyanis az, hogy a kiküldött munkavállalót is ugyanolyan feltételekkel foglalkoztassák, mint a helyi munkaerőt, vagyis egy cég ne juthasson indokolatlan versenyelőnyhöz azáltal, hogy olyan országban van bejegyezve, ahol a foglalkoztatás szabályai kedvezőbbek a munkáltató számára. Az irányelv módosítását még hivatalosan a tanácsnak is jóvá kell hagynia. (MTI) Vissza a tartalomjegyzékhez (monster.hu)

3 Kevesen élnek a gyed extrával A januárban életbe léptetett gyed extrával kapcsolatos első adatok azt mutatják, hogy az anyák többsége inkább otthon marad a gyerekkel, írja a Világgazdaság. A Nemzetgazdasági Minisztériumtól januárra vonatkozóan adatai szerint a gyed mellett 3630-an, a gyes mellett 30 órát meghaladó időtartamban 1803-an dolgoztak. Tehát ebben a körben januárban 5433-an éltek a gyed extra lehetőségével. A februári adatokról már az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szolgáltatott információt, e szerint 3820-an részesültek munka mellett gyedben. Mivel a gyed extra visszamenőleg is érvényes, vagyis azok az anyák is újra igénybe vehetik a gyedet, akik már korábban visszamentek dolgozni, nem tudni, mennyi a valóban új munkavállaló. Pedig lenne hová fejlődni: a 6 év alatti gyerekeket nevelő anyák 36 százalékos magyarországi foglalkoztatottsági mutatója a legalacsonyabb az Európai Unióban. Vissza a tartalomjegyzékhez (monster.hu)

4 Felelősségre és önzetlenségre nevel a közösségi szolgálat Mivel 2016-ban az érettségi bizonyítvány kiadásának már feltétele lesz legalább 50 óra közösségi munka, iskolai közösségi szolgálat elvégzése és ennek igazolása ben a legtöbb iskolában már javában zajlik a munka. A fiataloknak ez többnyire nincs is ellenére, bár sokan arra panaszkodnak, hogy időt vesz el a tanulástól, és akadnak olyanok is, akik nem teljesen értik, mit kellene megtanulniuk mindebből. A szakemberek szerint nagyrészt az intézmények hozzáállásán múlik a siker. Az új, a közösségi szolgálatra vonatkozó szabályozásokat is tartalmazó köznevelési törvény 2011 decemberében lépett hatályba, az azóta eltelt időben pedig az ország középiskoláinak legtöbbje már megszervezte a közösségi szolgálatot tanulói számára. Tették ezt a legtöbb helyen annak ellenére, hogy a törvény erre nem kötelezi az iskolákat éppen ezért sok helyen az osztályfőnökök vagy éppen maguk a diákok kerestek olyan helyet, ahol örülnek a munkájuknak. A köznevelési törvényben található értelmezés szerint a közösségi szolgálat szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása. Ez egyes pedagógusok, oktatásügyi szakemberek szerint ugyanakkor nemcsak az adminisztrációt jelenti, hanem azt is, hogy az iskoláknak, a tanároknak aktívan közre kell működniük a szolgálat megszervezésében, és nemcsak információkkal kell a tanulókat ellátniuk, de segédkezniük kell a fogadóhely, a diákok, a pedagógusok és az iskola közötti kommunikációban és a feladatok megszervezésében is. Ingyen munka vagy önzetlen segítség? A közösségi szolgálatról a Budai Középiskola diákjait kérdeztük meg, akik többnyire pozitív véleménnyel voltak annak bevezetéséről, csak néhány dolgot kifogásoltak a jelenlegi működéssel kapcsolatban. A diákok többsége jó ötletnek tartja magát az iskolai közösségi szolgálatot, elmondásuk szerint például azért, mert megtanítja őket a munka értékére, és így segíthetnek másokon. A diákok többsége úgy véli, hogy az 50 óra nem kifejezetten sok, azonban a 11. és a 12. osztályban már kevés idő jut rá a tanulmányok mellett. Viszonylag új elemről van szó a középiskolai oktatásban, amit az is jelez, hogy sokaknak még nem sikerült megérteniük annak célját. Egyesek szerint ez felesleges plusz teher, néhányan pedig egyenesen ingyenmunkaként értékelik ugyanakkor a legtöbben úgy ítélik meg, hogy elegendő információt adnak róla a tanárok, az iskolák. Arra a kérdésre, hogy mi is valójában a célja a közösségi szolgálatnak, általában a diákok kétféle választ adtak. Egy részük szerint a szolgálat célja csak annyi, hogy munkára fogják őket; a legtöbben ugyanakkor a jelek szerint felismerték, hogy milyen szándék húzódik meg

5 az iskolai közösségi szolgálat koncepciója mögött, túlnyomó többségük ugyanis válaszában a felelősségre nevelést, a munka értékének megértését, mások önzetlen segítését hangsúlyozta. Sok múlik a jó szervezésen Ennél is pozitívabb a hozzáállás például az Eötvös Loránd Tudományegyetem Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumában, ahol a szervezett önkéntesség már az iskolai közösségi szolgálat bevezetését megelőzően is működött. A Budapesti Művelődési Központ által április 1-jén rendezett, a szolgálatról szóló szakmai fórumon felszólalt az iskola egyik közösségi koordinátora, Lazáry Fanni, aki elmondta, náluk a szervezés már 2010-ben elindult, a diákok önként jelentkeztek, és mire a közösségi szolgálatot kötelezővé tették, már több mint hatvanan vettek részt rendszeresen az önkéntes munkában. Így már adott volt a kommunikációs rendszer, a kapcsolat a fogadóhelyekkel, nem kellett tehát az alapoktól kezdeni a szervezést. A koordinátor ugyanakkor említette a diákok részéről előkerülő leggyakoribb kifogást is, miszerint túlságosan leterheli őket a szolgálat az iskolai feladatok mellett. Erre a gyakorlóiskolában megoldást egyrészt a hétvégi programok szervezésével találtak, másrészt a diákok gyakran végeznek alkalomszerű munkákat, ahová nem kell rendszeresen járniuk, de beleszámíthatják az 50 órába. Az iskolában azt tapasztalták, hogy a gyerekek így motiváltabbak és szívesebben jelentkeznek maguk a feladatokra, ha több idejük van. A motiváló munka felelősségérzetre nevel A kutatások szerint az önkéntes munka lehetőséget ad többek között arra, hogy fejlessze a diákok önismereti képességeit, a tanuláshoz való viszonyukat is megváltoztathatja; összességében felelősségteljesebbé teheti személyiségüket. Így a közösségi szolgálat kiemelten azoknál, akik a kötelező 50 órán felül maguktól is végeznek önkéntes munkát együtt járhat az állampolgári elkötelezettség, a szociális érzékenység megerősödésével és a tanulmányi eredmények javulásával is. A legfontosabb ennek érdekében az, hogy az iskolák részéről a diákok minden lehetséges segítséget megkapjanak a szervezésben és a kommunikációban, hogy lehetőleg mindenki olyan munkát végezzen, amely érdekli és motiválja, és hogy a szolgálat mellett jusson elegendő idejük tanulmányaikra és szabadidejük is maradjon. Ezért az intézmények, a pedagógusok felelőssége igen nagy abban bár a törvény nem kötelezi őket ilyen jellegű feladatokra, hogy a szolgálat valóban elérje célját, és kifejtse pozitív hatását a fiatalokra. Vissza a tartalomjegyzékhez (hrportal.hu)

6 Ne hagyja lelépni a legjobbakat! Sosem értette, miért hagyják el a legjobb dolgozói a vállalatát? Az ok egyszerű: Ön miatt! Ne másban vagy a körülményekben keresse a hibát, valószínűleg a céges szervezetben van valami, amit ki nem állhatnak. Ne üldözzük el a jó munkaerőt A jó hír az, hogy sosem késő változtatni a hibákon. Nem lehetetlen a legjobb teljesítményű dolgozókat boldoggá tenni, és megtartani, csak érdemes odafigyelni a sirámaikra, és annak megfelelően változtatni a státuszukon. A leggyakoribb panaszokból és a rájuk adandó megoldásokból álljon itt egy csokor. Panasz: Sosem beszélgetünk négyszemközt a főnökséggel, hiába teljesítek jól. Úgy látszik, a vezetőség inkább a problémás dolgozókkal foglalkozik. Megoldás: Tartson rendszeresen értékelőket négyszemközt. A munkatársak nagyon nem szeretik, ha egyesekre több figyelem fordul, mint másokra. Az egyéni eligazítások kulcsfontosságúak a dolgozó és a csapat fejlődése szempontjából is. Ha nem szakít időt rendszeresen az egy az egyben történő beszélgetéseke, azon veszi majd észre magát, hogy folyton a csapat hangadóival tárgyal, vagy ami még még rosszabb, a folyton kritizáló és panaszkodó munkatársakkal. Közben azok, akik csendben, de jól teljesítik a dolgukat, a háttérbe szorulnak. A négyszemközti tárgyalások legnagyobb haszna ha már annyi időt elvesznek, hogy egyenként tud mindenkit eligazítani, oktatni, támogatni beleértve a legjobbakat is. A csapatban mindenkinek szüksége van coachingra és fejlődési lehetőségre, az igazán hasznos munkaerőbe azonban érdemes befektetni. Ha nem teszi, könnyen magára haragíthatja őket, azok, akik nem kapnak a teljesítményüknek megfelelő törődést, hamar döntenek úgy, hogy elhagyják a céget. Vagy, ami még rosszabb, hangosan nyilvánítják ki a cégről alkotott véleményüket, rombolva annak morálját és imidzsét. 20 életszerű módszer a munkatársak motiválására A motivált munkaerő jobban megéri a cégnek, erről már sok szó esett. De hogy is kell csinálni? Vezetők gyakorlati tapasztalatai alapján állt össze a húszas lista, tényleg hasznos és tényleg bevállalható motivációs eszközökből. Panasz: A lehetetlen körülmények ellenére is remek munkát végzek, hisz a csapat tele van idiótákkal! Megoldás: Hozzon létre szupercsapatokat. Amikor a legjobb dolgozóit szétszórja a cégstruktúrán belül, jó eséllyel nem lesznek majd képesek hatásosan megváltoztatni maguk körül a környezetet, hogy motivált és sikeres csapatot hozzanak létre. Sőt, ha egy csomó rosszabb teljesítményű dolgozó közé kerülnek, frusztráltak

7 lesznek, és hamar döntenek úgy, hogy eleget láttak az Ön cégéből, és továbbállnak. Éppen ezért hozzon létre egy erős csapatot a cégen belül, a speciális és kiemelt fontosságú feladatok megoldására, az újítások létrehozására. A legjobbak, ha jó helyre kerülnek, teljesíteni akarnak, megmutatni és használni a tudásuk legjavát. Nem kell őket elkényeztetni, csak olyan pozícióba tenni, ahol a tudásuk másokéval együtt valóban kibontakozhat, ahelyett, hogy a képességeikhez képest mélyen alulteljesítő munkákba kényszerítené őket folyton. Panasz: Kidolgozom a belem, mégis csak annyi fizetésemelést kapok, mint mindenki más. Miért nem lehet megérteni, ki az, aki a cégnél valóban húzza az igát? Megoldás: Legyenek kedvencei A legjobban teljesítő kollégák igenis elvárják a megkülönböztetést és a dícséretet, a legnagyobb fájdalmuk, ha pont ugyanúgy kezelik őket, mint a többieket. A legtöbb cégvezető azért ad ugyanakkora bónuszt és fizetésemelést mindenkinek, mert igazságos szeretne lenni, az igazság pedig az ő szemükben egyenlő bánásmódot jelent. Ez viszont egyenlő azzal, hogy a keményen dolgozó kollégák pont ugyanakkora elismerésben részesülnek, mint azok, akik csak melegedni járnak be a munkahelyükre. A legrosszabb megoldás, ha jó eredményekre vágyik a cégen belül, vagy szeretné elszámoltatni a kollégákat. Csak a jó kérdésen múlik a motiváció? Érdekes megfigyelni, hogy a vezetők többsége úgy próbál motiválni, ahogyan az emberek többsége ajándékot vesz: aminek én is örülnék alapon. Pedig kommunikációval ki lehet deríteni, hogy mi az, amivel a munkatársak leginkább motiválhatók és ez egyáltalán nem biztos, hogy a pénz. Szakértőnk segít! Ha szeretné, hogy a cégében minél többen minél jobban teljesítsenek, nem kerülheti el, hogy időt és pénzt szánjon rájuk. Az egész csapatnak meg kell mutatnia, hogy értékeli a legjobbak munkáját, elismerést nyújtva nekik és példát a többieknek. A jó példa ragadós, lehet, hogy mások is megtalálják a munkakedvüket, ha azt látják, hogy az extra juttatásban részesül bármi is legyen az. Ha viszont mindenkinek egyenlő emelést és jutalmat ad év végén, csak azt mutatja meg, hogy ugyanannyira értékeli a rossz, mint a jó teljesítményt. Ezzel pedig csak azt fogja elérni, hogy a lelkesebb kollégák is visszasüllyednek a középszerűségbe. Panasz: Remek munkát végzek, és csak még több munkát adnak. Ami valaki másra lett kiosztva, csak ő nem ért a végére. Megoldás: Ne kímélje a gyengébbeket A legjobb dolgozók mindig boldogan vállalnak fel több munkát. Általában szó nélkül tűrik, hogy a menedzsment rájuk bízzon egy csomó munkát, amit nem mer vagy nem akar a gyengébbekre bízni. Van azonban

8 ennél egy jobb megoldás. A négyszemközti értékelések ugyanis többek között remek alkalmat jelentenek arra, hogy megtárgyalja a gyengébbekkel, miért nem tudnak vagy akarnak jobban teljesíteni. Megbeszélhetik azt is, mi az, ami jól megy, és mi az, amin változtatni kell. Bárhogyan is, de ne engedje lejjebb a lécet a gyengébb dolgozóknak. Várja el mindenkitől, hogy törekedjen a lehető legjobb munkára, a fejlődésre. Ha valaki nem akar vagy nem tud megfelelni a kihívásoknak, mondjon búcsút neki. De soha ne kerülje a kényes teljesítménykérdéseket azzal, hogy a gyengébbeknek szánt feladatokat a jobbakra hárítja, mert az nem a probléma megoldása, csak halogatása. Vissza a tartalomjegyzékhez (piacesprofit.hu)

9 Helyi utazási bérlet kinek jár, illetve milyen feltételekkel adható? Az Mt a értelmében a munkáltató köteles a munkavállalót a munkaszerződés és a munkaviszonyra vonatkozó szabályok szerint foglalkoztatni, továbbá - a felek eltérő megállapodása hiányában - a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítani, illetve köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel. Ebből egyenesen következik az is, hogy amennyiben a munkavállaló a tevékenységét napi gyakorisággal a munkáltató székhelyén, telephelyén kívül végzi, jogosult az ehhez szükséges helyi bérletre. Az Mt. azonban azt is lehetővé teszi, hogy a felek másként állapodjanak meg, azaz nem jogellenes, megegyezés esetén az a megoldás sem, hogy a munkavállaló a munkavégzéshez bizonyos eszközöket a munkavállaló biztosítson, ami lehet saját mobiltelefon, de - témánknál maradva - lehet a saját utazási bérlet is. A személyi jövedelemadó törvény mindenesetre megteremti a helyi utazási bérlet ingyenes biztosításának a lehetőségét. Az említett törvény 4. szakaszának (2a) bekezdése szerint, nem keletkezik bevétel a tevékenységében közreműködő magánszemély részére biztosított olyan dolog igénybevételére tekintettel, amelynek használata, igénybevétele a munkavégzés, a tevékenység ellátásának hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként történik, abban az esetben sem, ha a dolog, a szolgáltatás személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas, és a tevékenység hatókörében történő hasznosítás, használat, igénybevétel mellett egyébként az igénybevétel során nem zárható ki a magáncélú hasznosítás, használat, igénybevétel, kivéve, ha a törvény a hasznosítást, használatot, igénybevételt vagy annak lehetőségét adóztatható körülményként határozza meg. Hogy e körbe a helyi utazási bérlet is beletartozik (melyet ugyancsak lehet munkaidőn kívül, magáncélra is használni) azt a NAV augusztus 22-én megjelent "Tájékoztató a munkavégzés ellátásához szükséges helyi bérlet juttatásáról" című tájékoztatója is megerősíti. Persze a munkáltató a cafetéria keretében bármelyik dolgozójának biztosíthatja a helyi utazási bérletet. A személyi jövedelemadó törvény 71. (1) bekezdésének f) pontja értelmében ugyanis béren kívüli juttatásnak minősül a munkáltató nevére szóló számlával megvásárolt, kizárólag a munkavállaló helyi utazására szolgáló bérlet formájában juttatott jövedelem. Igaz, ebben az esetben a kifizetőt 16 % SZJA, illetve 14 % EHO terheli. Vissza a tartalomjegyzékhez (ugyvezeto.hu)

10 A coaching és alkalmazása Talán meglepő, hogy a mai, anyagilag igen szűkös, megszorításokkal teli világunkban a coachingra egyre nagyobb a kereslet nemcsak a vállalatok, de az egyének részéről is. A coaching nemcsak egy ember, de egy szervezet fejlesztésében is igen hasznos eszköz. Van akarat a változásra, változtatásra, mert csak így tudunk fennmaradni, elérni a céljainkat. Ennek támogatására a coaching egy kiváló eszköz. A kereslet ugyan megvan, de sokan még most sem tudják, mi is az a coaching, mire lehet használni, milyen eszközökkel dolgozik, mi a folyamata, milyen irányzatok vannak. Mi is a coaching? Sokféle megfogalmazással, értelmezéssel találkozhatunk, de abban mindenki egyetért, hogy a fogalom, az elnevezés a sport világából származik. A coaching fogalma kb 30 évvel ezelőtt, az 1980-as évek végén jött át a sport világából az üzleti, tanácsadói életbe. A coach a sportban még ma is edzőt jelent, tehát az üzleti életben üzleti edzőt jelent, de ezt így senki sem használja. Sokszor volt már kísérlet arra, hogy valami jobb magyar elnevezést találjunk a coach szónak, de még eddig nem sikerült. Mivel ma már az élet igen sok területén alkalmazzák a coachingot, és van már life-coach, brief-coach, team-coach stb, inkább használatos a coach megnevezés, és mindenki a szó elé teszi azt a megkülönböztető jelzőt, amilyen irányzatot képvisel. Azt azonban le kell szögezni, hogy a coaching nem tréning, nem tanácsadás, nem mentoring és nem terápia. A terápiától kell a legjobban megkülönböztetni, mert gyakran találkozunk szembe azzal a tévhittel, hogy azért nem kér valaki coachot, mert úgy érzi, nincsen szüksége pszicológusra. Szükséges tisztázni a coaching és a terápia közötti különbséget: A coaching a jelen eseményeivel, és jövő célkitűzéseivel foglakozik. A coach és ügyfele egyenrangú partnerként dolgoznak együtt. A coaching célja, hogy az ügyfél személyes vagy szakmai fejlődését támogassa. A coaching folyamatban az ügyfél maga tűzi ki az elérendő célokat, de a cél megfogalmazásában, a cél felé vezető úton támogatja őt a coach. A coaching folyamatban a fejlődésen, a megvalósításon, és azokon az eszközökön van a hangsúly, amelyeket a cél elérése érdekében lehet alkalmazni. Közösen derítik fel az ügyfél erősségeit, rejtett erőforrásait, amelyekre a folyamatban az ügyfél támaszkodhat. Tehát a fő kérdés a hogyan. A közös munka során az ügyfél a neki kínált eszköztárból maga

11 keresi meg és választja ki a neki legjobban megfelelő eszközöket és megoldást. A coach feladata a folyamatos kérdezés. A coaching eszköztárában mind a pszichológiában, mind a menedzsment-tudományban, használatos eszközök is megtalálhatók, de a coaching-specifikus eszközökön kívül még tréning eszközök is használatosak. A pszichoterápia gyógymód, a lelki problémák, magatartászavarok kezelésével és gyógyításával foglalkozik és pszichológiai módszereket alkalmaz. A terápia a múlttal dolgozik, a múltban keresi a választ a jelen kérdéseire, a terápiás folyamat fő kérdése a miért. Célja A terápiás folyamatban a páciens a terapeutára támaszkodik. Ha egy coaching folyamatban kiderül, hogy az ügyfélnek olyan lelki problémái vannak, amivel foglalkozni már nem a coach kompetenciájába tartozik, a coachnak kötelessége ügyfelét tájékoztatni arról, hogy ez már nem az ő hatásköre. Kérésre természetesen ajánlhatunk pszichokógust. A coachingnak több definíciója is létezik: A coachingnak nagyon sok definíciója, megközelítése van, azonban mindegyikben megtalálható Verner Vogelauer, a coaching szakma kiemelkedő gurujának coachingról alkotott értelmezése: A coaching fogalmán tulajdonképpen azt a kísérő-támogató munkát értjük, amellyel szervezetek munkatársait segítjük abban, hogy a szerepüket mind a jelenben, mind a jövőben sikeresen, ill. kielégítően tölthessék be. (Werner Vogeleuer: Coaching a gyakorlatban, Beehive Consulting, Human Telex Consulting, Bp., p.) A Nemzetközi Coach Szövetség (ICF Etikai Kodex) megfogalmazása szerint a coaching olyan szakmai kapcsolat, amely abban támogatja az ügyfelet, hogy kiemelkedő eredményeket érjen el akár a munkájában, vagy a szervezetben, ahol dolgozik, akár a magánéletében. A coaching folyamat során az ügyfél elmélyíti tudását, növeli teljesítményét, és mindezek eredményeként javul az életminősége. Bármely értelmezést is nézzük az interneten, vagy a szakirodalomban, megtaláljuk a sportedzőkkel való hasonlóságot. A coach legfőbb célja, hogy ügyfelét a legjobb eredmény elérésében támogassa. Ennek érdekében szükséges a coach és ügyfele közötti bizalom, mert anélkül nem működik a folyamat. Ennek érdekében már a coach kiválasztásánál a szakmai elvárások mellett fontos szempont a szimpátia is. A szimpátia megteremtése érdekében ajánlatos, hogy az ügyfél akár 2-3 coach közül is választhasson. A szakmában ezt 0-ik találkozásnak nevezzük, amikor az ügyfél megismerkedés céljából több coach-csal is találkozik Mivel a folyamat bizalmi alapon működik, a coaching fontos alapelve a titoktartás, a coach az üléseken elhangzottakat harmadik féllel nem oszthatja meg. Erről azért fontos beszélni, mert sokszor futunk bele abban a helyzetbe, hogy a megbízó vagy az ügyfél vezetője, vagy az adott szervezet HR megbízottja, és az ügyfél fél attól, hogy a róla az üléseken

12 megtudott információk kikerülnek. Ennek elkerülése érdekében a titoktartásra vonatkozó etikai kötelezettségünket már az elején elmondjuk, és megnyugtató az ügyfél számára, ha a folyamatot un. háromszög beszélgetéssel indítjuk és zárjuk.(háromszög- beszélgetés: A megbízó, az ügyfél és a coach közös megbeszélése.) Tapasztalat szerint ha így indul a folyamat, akkor az ügyfél vezetője is támogatóbban van jelen a folyamatban, ő maga is figyelemmel kíséri az ügyfél fejlődését. Természetesen ebben az esetben a folyamat zárása is háromszögbeszélgetéssel történik, ahol a megbízó vagy vezető visszajelzést ad az ügyfélnek az elért fejlődésről. A coachingban megkülönböztetünk üzleti és life coachingot, attól függően hogy a coach milyen terepen és milyen céllal dolgozik. A vállalatoknál, szervezeteknél alkalmazott coachingot általában üzleti coachingnak szokták nevezni. Ezen belül az alábbiak a legelterjedtebbek: Az ügyfél szervezetben elfoglalt helye alapján Felsővezetői (executive), vezetői coaching: a szervezeti hierarchia, a döntéshozatal felső szintjén dolgozó vezetőket támogatja speciális dilemmái feloldásában, olyan kérdésekre megtalálni a választ, amelyeket másokkal nem tudnak megosztani. Ezen a szinten a leggyakoribb témák pl.(a teljesség igénye nélkül): jövőkép, stratégia, célkitűzések, kiégés megelőzése, munka- magánélet egyensúlya, delegálás stb. Középvezetői coaching: a középvezetők vezetői kompetenciáinak fejlesztését támogatja. Ezen a szinten sokszor találkozunk olyan helyzetekkel, hogy a szakemberből vezetővé váláshoz elengedhetetlen a vezetői készségek elsajátítása, szükséges a támogatás ahhoz, hogy ne operatív vagy szakmai szinten rekedjenek meg a frissen kinevezett középvezetők, ill. kellő önbizalommal lássák el új feladatkörüket. Ezen a szinten a leggyakoribb témák pl.(a teljesség igénye nélkül): önismeret (önbizalom erősítés), a vezetői készségek közül kiemelten a delegálás, időgazdálkodás, konfliktuskezelés, vezetői kommunikáció, motiváció. Munkatársi coaching : Ezen a szinten leginkább olyan munkatársaknak szoktak coachingot rendelni, akik kulcspozícióban vannak, vagy akiket tehetség program révén kiemelten kezelnek. De olyan munkatársak is kaphatnak coachingot, akikkel szakmailag minden rendben van, számítanak rájuk, de segíteni szeretnének nekik, mert együttműködési, vagy más, közösséget vagy vállalati kultúrát érintő problémákkal küzd. Az ügyfél-létszám alapján: Egyéni coaching: A coach az adott folyamatban csak egy ügyféllel foglalkozik

13 Csoportos coaching: amikor a különböző területek vezetői, vagy munkatársai egy körben gyűlnek össze, és a coach támogatásával saját esetükön, helyzetükön, megoldásra váró közös feladatok megoldása során osztják meg tapasztalataikat. Hasznos lehet többek között különböző szervezetek együttműködés fejlesztésére, nagyobb szervezeten belüli tudásmegosztásra, vállalati kultúra fejlesztésére Team coaching: egy adott szervezeti csoportnak, vagy konkrét projekttel kapcsolatos feladatok megoldásánál nyújt támogatást a közösen dolgozó vezetőknek, vagy munkatársaknak. Eredményesen alkalmazható többek között megváltozott vezetői team együttműködésének erősítésénél, stratégia és jövőkép kidolgozásánál, együttműködés fejlesztésben. Vannak olyan szervezetek, ahol az egyéni, csoportos és team coachingot egy teljes folyamatba beépítve, egymásra építve alkalmazzák. A coaching irányzatai: A piaci igényeknek megfelelően hazánkban is szinte a világ valamennyi coaching irányzata megtalálható, igaz, sokszor nem tiszta formájukban. A coachok a különböző irányzatok eszköztárait sokféleképpen alkalmazzák, részben egy adott folyamatnak megfelelően az adott irányzatot, stílust tisztán, részben azokat az eszközöket ezekből, amelyek coaching-stílusuknak megfelelő. Egyre több vállalat ismeri fel azt a tényt, hogy a coaching sokkal hatékonyabb, mint pl. a tréning. Testre szabottsága miatt a fejlődés sokkal gyorsabb, jobb eredményt lehet elérni, ráadásul az ügyfél sokkal aktívabban és elkötelezettebben vesz rész a folyamatban, mint bármilyen más fejlesztésben, ezáltal az eredmény is jobb, és hatása hosszan tartó. A mai világban az emberi erőforrás fejlesztése kiemelkedő fontosságú és gyorsan megtérülő befektetés. Vissza a tartalomjegyzékhez (munkajog.hu)

14 Nyelvtudás CV-ben és interjún - íme a válaszok A Monster.hu állásportál friss felmérése szerint az oldalon megjelenő álláshirdetések 73 százalékában elvárás valamilyen szintű angoltudás, többnyire középfokon. De kell-e szaknyelv? Az angolon kívül mi előnyös? Mennyire éri meg a nyelvvizsga? Karácsony Zoltán, a Monster.hu főszerkesztőjének gondolatai. 1. Milyen nyelvet éri meg leginkább tanulni? Angolul a jövőben szinte minden diplomásnak tudnia kell(ene). Ha egy nyelvre van energiánk, akkor ez legyen. Mellette még nagyon hasznos a német, főként második nyelvként (az autóiparban első nyelvként is). Ezt azonban csupán álláspiaci szempontból írom. Vallom, hogy minden egyes új nyelvvel új emberek leszünk, kinyílik a világ, egy új kultúra. 2. Mennyiben segíti a nyelvtudás az elhelyezkedést? Jelentősen. Ha körülnézünk az internetes állásportálokon akkor azt láthatjuk, hogy nyelvtudás nélkül az állások jelentős részét esélyünk sincs megszerezni. A Monster.hu oldalon az üres pozíciók 73 százalékában kérnek angolt, 29 százalékában németet, míg a Workania.hu oldalon 50 százalékában elvárás legalább egy nyelv, itt is az angol áll az élen. Emellett nyelvtudás nélkül a külföldi munkavállalás sem jöhet szóba. Bővebben a felmérésről ITT. 3. Milyen szintet kérnek a cégek? Nincs egységesen elfogadott szintezés, sokféle megfogalmazással találkozni álláshirdetésekben. Ezeket olvasni: kommunikációképes, társalgási, tárgyalási szint, alap-, közép-, felsőfok, B1, B2, C1 (utóbbi az EU-s terminológia és a magyar alap-, közép, felsőfoknak felel meg) stb. Én a hagyományos alap-, közép- és felsőfokban gondolkodom. Az állások többségében legalább középfokú szint kell, alapfokkal kevés helyen lehet érvényesülni. 4. Mit néz a munkaadó a nyelvtudás tesztelésénél? Sok HR-vezetővel, személyzeti tanácsadóval beszéltem és magam is gyűjtöttem tapasztalatot. Pozíciótól, szakmától függ. Egy nemzetközi ügyvédi irodánál vagy vezetői poszton más az elvárás, mint egy értékesítő cégnél vagy beosztottként. Általánosságban azonban elmondható: a nyelvhelyességnél sokkal fontosabb a folyamatos kommunikáció. Rosszabb megítélés alá esik az a pályázó, aki keveset beszél, de azt tökéletes nyelvtannal teszi, mint aki többet, meggyőzőbben kommunikál, de hibákkal. A lényeg: ha megérti a másik fél a mondandót, akkor rendben van. 5. Kell-e szaknyelvi ismeret az érvényesüléshez? Speciális szaknyelvi tudás néhány területen elvárás (például műszaki, jogi, informatikai szakmáknál), a többinél munka közben is felszedhető a szükséges ismeret. Pályakezdőként azonban előnnyel indul az ember, ha már egyetemi évei alatt megtanulja a későbbi szakmájában használt szókincset. Ráadásul így jobb önéletrajzot is ír.

15 6. Érdemes-e a valóságnál kicsit feljebb helyezni tudásszintünket az önéletrajzban? Nem. A nyelvtudás valós szintje néhány perc alatt kideríthető. Emellett a személyzeti szakemberek a sok csalóka élmény miatt eleve fenntartással kezelik az önbevalláson alapuló tudásszintet. 7. Mennyire számít a nyelvvizsga álláskereséskor? Egyrészt diplomát nem lehet nyelvvizsga nélkül szerezni és a közszférában sok állás felsőfokú végzettséghez kötött. (Azt se felejtsük el, hogy a közszférában nyelvpótlék jár a nyelvvizsga után). A versenyszférában azonban kicsi a szerepe. Ugyan jól mutat és jelzi az eddigi eredményeket, a HR-eseknek a valós, azonnal előhívható tudás számít. Ezt tesztelik is például írásbeli feladatsorral, telefonos vagy személyes interjún. Összességében bátorítok mindenkit nyelvvizsga letételére, ugyanis fontos motiváció, mérföldkő és visszajelzés is a nyelvtanulásban. Persze az sem mindegy, ki, milyen típusú nyelvizsgát tesz le. Ez is céltól függ. (Aki például német egyetemre készül, neki csak a Goethe Intézet vagy az Osztrák Intézet nyelvvizsgája elfogadott.) 8. Mit tegyünk, ha korábban nyelvvizsgát tettünk, de tudásunk már nincs azon a szinten. Ne hallgassuk el a nyelvvizsgát, de azért tegyük hozzá, hogy tudásunk felfrissítésre szorul. Egy korábbi, már elért szintre visszatérni mindig könnyebb, mint oda első alkalommal eljutni. Így leszünk hitelesek. 9. Miben más egy nyelvvizsga, mint egy idegen nyelvű állásinterjú? Látszólag hasonló, de teljesen más műfaj. Nyelvvizsgán a témák szélesebb skálája kerülhet szóba (mindennapi életvitel, család, hobbi, munka, társadalmi kérdések). Bármit mondunk nyelvtani hiba nélkül, akkor az rendben van és pozitív elbírálás alá esik. Idegen nyelvű állásinterjún kevesebb a téma (főleg korábbi tanulmányok, szakmai tapasztalat), abba viszont mélyebben kérdeznek bele és csak a valóságnak megfelelő információkat mondhatjuk. Ráadásul a kiválasztás során a pályázókat telefonos interjún is szűrhetik. Ilyen feladattal a nyelvvizsgán résztvevők nem találkoznak és ez a műfaj a nonverbális jelek hiánya miatt speciális felkészülést igényel. 10. Miért éri meg felsőfokú vagy anyanyelvi szint közelében megtanulni egy nyelvet? Az ilyen szintű tudás állásinterjún, de a céges mindennapokban is növeli a magabiztosságot, könnyebb így eladni magunkat és a cég portékáját is az ügyfeleknek. Multi cégeknél közép- és felsővezetői szinten könnyebb az érdekérvényesítés és az előléptetés kivívása, valamint az anyacég döntéshozóinak bizalmába kerülés. Vissza a tartalomjegyzékhez (monster.hu)

16 Nem tartanak ebédszünetet, viszont sok kávét isznak a magyar dolgozók A magyar munkavállalók csaknem fele egyáltalán nem tart ebédszünetet és csak 15 százalékuk eszik naponta ötször. A dolgozók 73 százaléka kávézik rendszeresen, nem ritka, hogy akár napi négy alkalommal is - derül ki egy friss felmérés eredményéből. A Profession.hu által készített, 2400 magyar dolgozót megszólító vizsgálat rámutatott arra is, hogy a megkérdezettek egyharmada szokott csak tízóraizni vagy uzsonnázni, napi ötször pedig hatból egy dolgozó étkezik. Az irodai alkalmazottakra jellemző továbbá, hogy 40 százalékuk egyáltalán nem tart ebédszünetet, hanem asztal előtt ülve, munka közben ebédel, erre különösen a 30 feletti korosztály tagjai és a nők hajlamosak. A férfiakhoz képest a nők hét százalékkal nagyobb arányban ebédelnek és dolgoznak párhuzamosan. Akik munkaidőben étkeznek, azok 80 százalékban otthonról viszik az ételt, csupán a dolgozók kisebb része eszik vendéglátóhelyen, vagy munkahelyi menzán, így minimálisra csökkentve a munkaidőben végzett mozgást, kikapcsolódást. A kávéfogyasztás tekintetében viszont aktívak a magyarok: a megkérdezettek 73 százaléka rendszeresen iszik kávét munkaidőben, átlagosan napi 1-3 csészével. Csupán a férfiak 11 százaléka fogyaszt naponta 4 vagy több alkalommal kávét, míg a nők esetében ez az arány 7 százalék. A másodállásban dolgozók napi több mint négy kávéval tartják ébren magukat. Egy 2012-ben végzett kutatás is rámutatott már a magyarok egészségtelen táplálkozási szokásaira. A GfK piackutató vállalat által végzett felmérés szerint csupán minden tizedik magyar figyel arra, hogy egészségesen táplálkozzon, a felnőtt lakosság 29 százaléka rendszertelenül eszik. A felmérés kitért arra is, hogy a munkavállalók 42 százaléka egyáltalán nem figyel arra, hogy az elfogyasztott étel hogyan hat a testsúlyára és a közérzetére. Vissza a tartalomjegyzékhez (hrportal.hu)

17 Mi okozza a munkahelyi stresszt? - EU-s felmérés A munkahelyi stressz leggyakoribb oka a munkahelyi átszervezés, illetve a munkahely megőrzésével kapcsolatos bizonytalanság - derült ki egy friss európai statisztika felmérésből, amelyet ahhoz kapcsolódóan végeztek el, hogy az Európai Bizottság a minap a tervek szerint két éven át tartó átfogó kampányt indított a munkahelyi stressz okozta problémák jobb kezelésére. Az Európai Munkabiztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU- OSHA) által végzett felmérés során a válaszadók 72 százaléka jelölte meg a munkahelyi szorongás kiváltó tényezőjeként az átszervezés, illetve a munkahely megőrzésével kapcsolatos bizonytalanságot. A túlzott mértékű munkaterheket és a túl hosszú munkaidőt 66 százalék minősítette stresszforrásnak, a munkahelyi megaláztatásokat, illetve zaklatást pedig 59 százalék. Az európaiak tehát alapvetően azért feszültek a leginkább, mert nem tudják biztosan, nem veszítik-e el a munkahelyüket, például egy átszervezés során. Ehhez képest valamelyest másodrangú kérdés az, hogy milyen is az a munkahely, amelyhez ragaszkodnak, hogyan is érzik magukat a munkahelyükön. Az alkalmazottak fele szorong Maga a munkahelyi stressz a statisztikák szerint a munkaidő-kiesés százalékánál kimutatható a háttérben, ami egybecseng azzal az adattal, hogy a megkérdezett alkalmazottak 51 százaléka szerint mindennapos jelenségnek tekinthető a munkával kapcsolatos szorongás, feszült lelkiállapot. Ez számít Európában az előfordulási arányokat tekintve a második leggyakoribb munkával kapcsolatos egészségügyi problémának - rögtön a váz- és izomrendszeri rendellenességek után. A felmérés szerint az európai válaszadók negyven százaléka véli úgy, hogy saját munkahelyén nem kezelik megfelelően a szorongás problémáját. Kezelni kell a stresszt A Brüsszelben Andor László foglalkoztatási EU-biztos, Vaszilisz Kegkeroglu görög munkaügyi miniszterhelyettes, valamint az EU-OSHA igazgatója, Christa Sedlatschek által meghirdetett kampány mottója: "az egészséges munkahelyen kezelik a stresszt". A kampánnyal ahhoz kívánnak támogatást nyújtani, hogy a munkaadók, vállalati vezetők és a dolgozók, illetve az őket képviselő szervezetek "találjanak egymásra" az ilyen gondok enyhítésénél.

18 Ennek érdekében két éven át szerte Európában több száz szervezet bevonásával tanfolyamokat, konferenciákat, szakmai műhelyrendezvényeket tartanak, és a téma iránti érdeklődést poszter-, film-, illetve fotópályázatokkal, kvízműsorokkal is igyekeznek felkelteni. A legközelebbi fontosabb esemény április 15-én lesz, amikor meghirdetik a munkahelyi stressz enyhítése terén leginkább bevált európai gyakorlatok, eljárásmódok vetélkedőjét. A legsikeresebbek jövő áprilisban vehetik majd át a díjakat. Vissza a tartalomjegyzékhez (monster.hu)

19 Slow Work - létezik-e kiegyensúlyozottság a munkahelyen? A túlhajszoltság az egész életünkre hatással van, de leginkább a munkánkat befolyásolja, hiszen itt tapasztaljuk a legnagyobb nyomást. A munkavállalóknak egy olyan gyorsan változó, kiszámíthatatlan piaci környezetben kell helyt állniuk és teljesíteniük, ahol gyakran lecserélhető alkatrésznek érzik magukat. De milyen árat fizetnek mindezért? És milyen árat fizetnek a vállalatok? Külföldön egyre több szervezet kiemelten foglalkozik a dolgozók kiegyensúlyozottságával, itthon viszont még kevés vállalat kezeli a kérdést prioritásként. Pedig a munkavállalók testi-lelki egészsége közös érdek! Az állandóan túlórázó, monitor előtt ebédelő, a munkájának élő munkavállaló néhány évig jó befektetés a vállalat számára, amikor azonban kiég vagy megbetegszik, az negatívan befolyásolja a vállalat teljesítményét, megítélését és nem utolsó sorban az egész gazdaságot és társadalmat is. Egy EU-s felmérés szerint a magyar gazdaságnak évente mintegy 1000 milliárd forint kárt okoz a munkahelyi stressz. A WHO egyik legfrissebb kutatása pedig azt jósolja, hogy a kiégés 2030-ra első helyen fog állni a leghalálosabb betegségek között, megelőzve a szívinfarktust és az AIDS-t is. Egy társadalmi párbeszéd kezdete A felgyorsult, rengeteg felesleges impulzussal terhelt munkakörnyezetben a dolgozók nagy része úgy érzi, hogy folyamatosan irreális határidőknek kell megfelelniük, túl sok feladatot kell egyszerre megoldaniuk, így állandó stresszel küzdenek, nem tudnak elmélyülni a munkájukban, és felborul a testi-lelki egyensúlyuk. Ezek hosszú távú eredménye az lesz, hogy a dolgozó elveszti a motivációját, nem akar azonosulni a vállalat által képviselt értékekkel, mert azok összeütközésbe kerülnek az egyéni értékrendjével, így teljesítménye hanyatlani kezd, végül pedig általában munkahelyet vált. Ha a munka a magánélet, pihenés, egészség rovására megy, az előbb-utóbb valamilyen direkt vagy indirekt formában visszahat a munkáltatóra, sőt az egész társadalomra. A fent említett problémákkal találkoztunk a Slow Budapest márciusában indított felmérésének eredményei értékelése kapcsán is. Több mint két éve kérdezzük az embereket a felgyorsult életmódról, és a beszélgetésekből kiderült, hogy a túlhajszoltság tűzfészkét szinte minden esetben a munkahelyen kell keresnünk. Ami, tovább vizsgálva a kérdést, világszintű társadalmi és vállalati problémát rajzol ki. Kérdőívünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy érzik magukat a dolgozók a mindennapokban, és miben látják az egyensúlyvesztés fő okait. A kérdőívet néhány hét alatt több százan töltötték ki, ami jól mutatja, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a téma iránt.

20 Felmérés eredményei alkalmazottak Az eddig mintegy 300 beérkezett válaszból kiderült, hogy az alkalmazottak egy egytől ötig terjedő skálán átlagosan 3,18-asra értékelik a kiegyensúlyozottságukat. Az egyensúlyvesztés három legfőbb okaként az irreális határidőket, a túlterheltséget és az elmélyülés hiányát jelölték meg a válaszadók. A munkavállalók 18 százaléka úgy érzi, hogy jelentősen nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lenne, ha jobban el tudna mélyedni a munkájában, 14 százalékuk szeretne kicsit több pihenőidőt napközben, és újabb 14 százalék úgy gondolja, hogy a rugalmas munkaidő és az otthonról dolgozás jelentené a megoldást. A válaszadók jellemzően úgy érzik, hogy sok területen nincs befolyásuk a saját egyensúlyukra. 17 százalékuk gondolja úgy, hogy a saját határai meghúzásával, további 16 pedig úgy, hogy a nemet mondással tudna segíteni magán. A dolgozók 14 százaléka azzal is tud javítani a helyzetén, ha több pihenőidőt iktat be, 13 százalék pedig hisz abban, hogy aktív részese és alakítója lehet a munkatársi kapcsolatok kialakításának, és ezáltal a jobb közérzet megteremtésének. A munkavállalók 58 százaléka szerint a vállalatuk nem foglalkozik a kiegyensúlyozottság kérdésével, pedig szükség lenne rá, további 19 százalék szerint a téma már az asztalon van, de még mindig nem kap elég figyelmet. A válaszadók 12 százaléka azt mondja, hogy munkáltatója elsősorban abban támogatja, hogy sportolhasson, 11 százalékuknak lehetősége van időnként otthonról dolgozni, további 10 százalék pedig olyan szerencsés, hogy munkahelyén pihenőszoba, terasz vagy csocsóasztal segíti a feltöltődést. Ugyanakkor egy 1-től 5-ig terjedő skálán mindössze 2,88-asra értékelik a munkáltató ebben a témakörben tett erőfeszítéseit. Felmérés eredményei vezetők A válaszok alapján elmondható, hogy a vezetők mintegy 88 százaléka gondolja úgy, hogy a munkavállalók kiegyensúlyozottsága befolyásolja a cég eredményességét. Egy egytől ötig terjedő skálán mérve a válaszadók 4,7-es erősségűnek tartják fontosnak a saját, és 4,6-osnak a beosztottak kiegyensúlyozottságát. Ugyanakkor az is kiderül, hogy bár a téma szinte egyhangúan foglalkoztatja a vezetőket, mindössze 13 százalékuk veszi figyelembe a dolgozók kiegyensúlyozottságát a fontosabb döntések meghozatalakor. A válaszadók 67 százaléka gondolja továbbá úgy, hogy vállalati szinten kellene foglalkozni ezzel a kérdéssel. Ön mikor érzi magát kiegyensúlyozottnak a munkahelyén? Arra a kérdésünkre, hogy mikor érzik magukat kiegyensúlyozottnak, meglepően hasonló válaszokat kaptunk. A válaszadók nagy része egyetért abban, hogy a hosszú távú egyensúlyhoz elengedhetetlen, hogy tiszták legyenek az elvárások, hogy ne legyen nagy a túlterheltség, hogy lehessen

Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára

Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára (Segítség a foglalkoztatáshoz, segítség a növekedéshez) SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 2008. Szerzôk: Gárdián Szilvia Horváth Anna Dr.

Részletesebben

Önkéntesség és segítése Civil ifjúsági munka Elméleti bevezető

Önkéntesség és segítése Civil ifjúsági munka Elméleti bevezető Elméleti bevezető Önkéntesség és segítése Civil ifjúsági munka Elméleti bevezető Mennyire menő ma Magyarországon a fiataloknak egymás között azzal büszkélkedni, hogy szabadidejükben önkéntes munkát végeznek?

Részletesebben

Heti sajtófigyelő 2014. 10. 31.

Heti sajtófigyelő 2014. 10. 31. Heti sajtófigyelő 2014. 10. 31. Lesz egységes munkanélküli segély az EU-ban? Merkel nem enged az unión belüli mozgás elvéből Így alakul a cafeteria 2015-ben Munkajogviszony és munkaszerződés: nem ugyanaz

Részletesebben

PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁS KÖZGAZDÁSZOK ELHELYEZKEDÉSI LEHETŐSÉGEI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLÁN VÉGZETTEKRE

PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁS KÖZGAZDÁSZOK ELHELYEZKEDÉSI LEHETŐSÉGEI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLÁN VÉGZETTEKRE BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK Nappali tagozat Nemzetközi menedzsment szakirány PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁS KÖZGAZDÁSZOK ELHELYEZKEDÉSI

Részletesebben

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához HEFOP -2.2.1.-06/1-2006-12-0020/4.0. BEFOGADÓ INTÉZMÉNYEK. A SZOCIÁLIS SZEKTOR FEJLESZTÉSE ÖNKÉNTES PROGRAMOK SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEKBE TÖRTÉNÕ INTEGRÁLÁSÁN KERESZTÜL. Alcím: Szociális szakemberek és önkéntesek

Részletesebben

Heti sajtófigyelő 2014. 05. 09.

Heti sajtófigyelő 2014. 05. 09. Heti sajtófigyelő 2014. 05. 09. Szja-bevallás: rögtön itt a határidő Jobban járhatnak a munkavállalók a cafeteria módosításával Figyelem! Május 31-éig használhatók fel a 2012-ben utalt SZÉP-kártya pénzek!

Részletesebben

Képzés és foglalkoztatás

Képzés és foglalkoztatás Képzés és foglalkoztatás fó kuszban A képzés és foglalkoztatás szereplőit összekötő partnerségek Az Erasmus+ program égisze alatt, ahol a közeljövőben elérhető pályázati források döntő része a mobilitás

Részletesebben

Regionális munkaerő-piaci vizsgálat

Regionális munkaerő-piaci vizsgálat Modern Üzleti Tudományok Főiskolája Regionális munkaerő-piaci vizsgálat Zárótanulmány TÁMOP 4.1.1. Diplomás Pályakövető Rendszer projekt A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap

Részletesebben

Hogyan jellemezhető a nők munkaerő-piaci helyzete? egy empirikus kutatás tükrében

Hogyan jellemezhető a nők munkaerő-piaci helyzete? egy empirikus kutatás tükrében Vezetéstudományi Intézet Hogyan jellemezhető a nők munkaerő-piaci helyzete? egy empirikus kutatás tükrében Vatamány Bella 2012. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 1 1. A NŐK ÉS A FÉRFIAK... 3 2. A VEZETÉS...

Részletesebben

Esélyegyenlőségi jó gyakorlatok 2011-ben

Esélyegyenlőségi jó gyakorlatok 2011-ben Esélyegyenlőségi jó gyakorlatok 2011-ben 2 Tartalom Sokszínű Szervezet TOP 10 díj Sokszínű Szervezet TOP 10 díjazottak Jó gyakorlatok a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására 5 7 17 Sokszínű

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA Külkereskedelmi Főiskolai kar

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA Külkereskedelmi Főiskolai kar BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA Külkereskedelmi Főiskolai kar Gazdaságdiplomácia és Nemzetközi menedzsment szak Levelező tagozat EU-kapcsolatok szakirány SZELLEMI TŐKE MAGYARORSZÁGON AZ EURÓPAI UNIÓ KÜSZÖBÉN

Részletesebben

2013/2. Én-márka és karrier ISSN 2063-6679

2013/2. Én-márka és karrier ISSN 2063-6679 2013/2. Én-márka és karrier ISSN 2063-6679 2013. április Magyar Coachszemle Az első magyar online coaching folyóirat II. évfolyam 2. szám 2013. április Főszerkesztő: Dobos Elvira és Örvényesi Rita Olvasószerkesztő:

Részletesebben

ESÉLYEK ÉS LEHETŐSÉGEK ÖN-KOR-KÉP esélyegyenlőségi melléklet 2008. július augusztus

ESÉLYEK ÉS LEHETŐSÉGEK ÖN-KOR-KÉP esélyegyenlőségi melléklet 2008. július augusztus A nők tudnak látni, anélkül, hogy odanéznének. Jókai Mór ESÉLYEK ÉS LEHETŐSÉGEK ÖN-KOR-KÉP esélyegyenlőségi melléklet 2008. július augusztus A nők tippelése mindig pontosabb, mint a férfiak állítása. Rudyard

Részletesebben

Álláskeresést támogató programok

Álláskeresést támogató programok Álláskeresést támogató programok Színkódok a gyors és hatékony álláskeresésért A börze kiállítóinak helyszíni és online standjait, valamint a különböző tájékoztató anyagokat szakterületek szerinti színkódokkal

Részletesebben

Óvatos bizakodás a vezérigazgatóknál. Dr. Vadász Péter társelnök egy felmérés tanulságairól (8-10. oldal)

Óvatos bizakodás a vezérigazgatóknál. Dr. Vadász Péter társelnök egy felmérés tanulságairól (8-10. oldal) MAGYAR GYÁRIPAR A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének lapja Óvatos bizakodás a vezérigazgatóknál Dr. Vadász Péter társelnök egy felmérés tanulságairól (8-10. oldal) Hogyan lehet teljes a foglalkoztatás?

Részletesebben

S Z A K D O L G O Z A T

S Z A K D O L G O Z A T SZAKDOLGOZAT Fontos Anikó 2006 Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Kommunikáció szak Nappali tagozat Nemzetközi Menedzsment szakirány VEZETŐI EREDMÉNYESSÉG HUMÁNPOLITIKAI

Részletesebben

Heti sajtófigyelő 2015. 05. 15.

Heti sajtófigyelő 2015. 05. 15. Heti sajtófigyelő 2015. 05. 15. Munkaügyi ellenőrzés: íme a változások Álláskeresési támogatások Így kezelhet személyes adatokat a munkáltató Nők 40: ami beszámít a nyugdíjba, és ami nem Hatékonyabb az

Részletesebben

Heti sajtófigyelő 2014. 10. 03.

Heti sajtófigyelő 2014. 10. 03. Heti sajtófigyelő 2014. 10. 03. Jövőre három szombat lesz munkanap - Mikor is? Támogathatja a munkaadó az adóstársat is A hét kérdése: munkabér csökkentése Túlóra, készenlét, munkaszüneti nap: ezek a szabályok

Részletesebben

Iskolai közösségi szolgálat. Társ-program

Iskolai közösségi szolgálat. Társ-program Iskolai közösségi szolgálat Társ-program Kedves Kollégák! Kedves Diákok! Kedves Olvasó! Az elmúlt évtized sok-sok tanulságának egyike az a hiányérzet, amit az egymásért végzett munka, a másokra való figyelés

Részletesebben

Emberi Erőforrás menedzsment a National Instrumentsnél

Emberi Erőforrás menedzsment a National Instrumentsnél Debreceni Egyetem Informatikai Kar Emberi Erőforrás menedzsment a National Instrumentsnél Készítette: Varga Ádám Témavezető: Kun András István, egyetemi adjunktus, Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Szakdolgozat Kertészné Benkóczy Laura 2008

Szakdolgozat Kertészné Benkóczy Laura 2008 Szakdolgozat Kertészné Benkóczy Laura 2008 Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar Humán Erőforrás tevékenységek alkalmazásának lehetőségei magyar kisvállalkozások esetében M.Sc. Szakdolgozat

Részletesebben

MUNKÁLTATÓK ÉS DOLGOZÓIK MOZGÓSÍTÁSA A KÁROS ALKOHOLFOGYASZTÁS ÉS A KÁBÍTÓSZERHASZNÁLAT MEGELŐZÉSÉRE

MUNKÁLTATÓK ÉS DOLGOZÓIK MOZGÓSÍTÁSA A KÁROS ALKOHOLFOGYASZTÁS ÉS A KÁBÍTÓSZERHASZNÁLAT MEGELŐZÉSÉRE MUNKÁLTATÓK ÉS DOLGOZÓIK MOZGÓSÍTÁSA A KÁROS ALKOHOLFOGYASZTÁS ÉS A KÁBÍTÓSZERHASZNÁLAT MEGELŐZÉSÉRE KÉZIKÖNYV A PROGRAMOK SZERVEZÉSÉHEZ Budapest, 2005. Készült az ILO/UNDCP projekt kiadványa alapján A

Részletesebben

Állj pályára! Pályaorientáció a középiskolában Molnár Kriszta Rabec István

Állj pályára! Pályaorientáció a középiskolában Molnár Kriszta Rabec István Állj pályára! Pályaorientáció a középiskolában Molnár Kriszta Rabec István TANDEM, n.o. 2012 Állj pályára! Pályaorientáció a középiskolában Molnár Kriszta Rabec István A kutatás a Bethlen Gábor Alap anyagi

Részletesebben

Afelnôttkor lényegében akkor

Afelnôttkor lényegében akkor . FEJEZET Krista Zita Munka állás karrier Bevezetés Afelnôttkor lényegében akkor kezdôdik, amikor munkát vállalunk. Ezzel szinte egyidôben új problémák hada is megjelenik. Szeretnénk, ha eligazodnátok,

Részletesebben

Németh Szilvia. Tényekre alapozott oktatás egy finn integrált nevelést folytató alsó-középfokú intézményben

Németh Szilvia. Tényekre alapozott oktatás egy finn integrált nevelést folytató alsó-középfokú intézményben Németh Szilvia Tényekre alapozott oktatás egy finn integrált nevelést folytató alsó-középfokú intézményben Esettanulmány, Vesala Yläasteen Koulu, Helsinki, Kontula December 2011 Tartalom Bevezetés... 4

Részletesebben

A HR helyzete Magyarországon. tapasztalatai alapján

A HR helyzete Magyarországon. tapasztalatai alapján A HR helyzete Magyarországon az Országos HR Benchmark Felmérés 2011 tapasztalatai alapján Tartalomjegyzék 1. SZERVEZETI ADATOK... 3 2. STRATÉGIA ÉS TERVEZÉS... 8 3. MUNKAERŐPIACI JELLEMZŐK... 14 4. TOBORZÁS,

Részletesebben

Sümegi Bernadett: Nők a vezetésben: nehézségek és lehetőségek

Sümegi Bernadett: Nők a vezetésben: nehézségek és lehetőségek Sümegi Bernadett: Nők a vezetésben: nehézségek és lehetőségek 3 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 6 1.1. A témaválasztás aktualitása... 6 2. Kutatási módszerek és alapfogalmak... 7 2.1. A kutatás célja...

Részletesebben

SZGTI 2011 ISBN 978-963-87985-4-1. Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az a félelem maga (Franklin Roosevelt, 1933)

SZGTI 2011 ISBN 978-963-87985-4-1. Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az a félelem maga (Franklin Roosevelt, 1933) SZGTI 2011 ISBN 978-963-87985-4-1 Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az a félelem maga (Franklin Roosevelt, 1933) 1 ISBN 978-963-87985-4-1 2 Válság és bizalom... 4 Hogyan történhet az elbocsátás?...

Részletesebben

Az önkéntes meghatározása

Az önkéntes meghatározása Az önkéntes meghatározása Az önkéntes kifejezés (latinul voluntarius, önkéntes, önmagát kínáló) eredetileg a lengyel nyelvben alakult ki és két jelentése volt: az első azt a diákot jelentette, amelyik

Részletesebben

MUNKAANYAG. Brusztné Kunvári Enikő. Humánerőforrás-fejlesztés

MUNKAANYAG. Brusztné Kunvári Enikő. Humánerőforrás-fejlesztés Brusztné Kunvári Enikő Humánerőforrás-fejlesztés A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli és munkaerőpiaci ismeretek, álláskeresési technikák alkalmazása A követelménymodul száma: 2655-06 A tartalomelem

Részletesebben