Angol önéletrajzot kell írnod?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Angol önéletrajzot kell írnod?"

Átírás

1 Angol önéletrajzot kell írnod? Ajándék e-book azonnal alkalmazható tippekkel, angol kifejezésekkel

2 10 másodperc Maximum Ennyi időd van, hogy felkeltsd egy HR-es figyelmét...ugyanis maximum 2 perc alatt eldöntik, érdemes-e az önéletrajzodat tovább olvasni. Az önéletrajz-írásnak EGYETLEN jól körülhatárolt célja van: hogy behívjanak állásinterjúra. Mint ahogy a cégek, vállalkozások saját magukat marketingezik különféle eszközökkel, úgy kell neked is az önéletrajzoddal eladnod saját magadat. Tehát a termék, szolgáltatás ez esetben Te magad, a képességeid vagy. Fontos, hogy a CV-t (Curriculum Vitae) az adott cég, a meghirdetett állás követelményeinek megfelelően állítsd össze. Egy javasolt megoldás, hogy mindig legyen készen egy általánosan megírt önéletrajzod, és azt szabd testre, pontról pontra haladva.

3 Az önéletrajz csak tényeket tartalmazzon ne közölj valótlan információkat, mert úgyis kiderül röviden, tömören fogalmazz, kerüld a terjengősséget ne használj szakzsargont, idegen kifejezéseket csakis befejezett tanulmányokat tüntess fel, elkezdett, de bizonyítvánnyal, oklevéllel le nem zárt tanulmányokat soha! törekedj a jó helyesírásra! A számítógép helyesírás-ellenőrzőjén túl olvastasd át egy olyan emberrel, akiben megbízol, és akinek jó a helyesírása.:) ha már van egy több éves önéletrajzod készen, mindenképpen aktualizáld! konkrét személynek címezd! Nem árt, ha ráírod a borítékra ( esetén tárgymezőbe), hogy Private and Confidential, azaz: Magánjellegű és bizalmas.

4 Külalak, forma: ne csicsázd túl, kevés színt, kiemelést használj, mert összezavarhatja az olvasót. Az ősrégi szabály itt is érvényes: a kevesebb több. tagolj, rendszerezz, hogy szellős, jól áttekinthető legyen fehér, A/4-es lapra nyomtasd, és számítógéppel készítsd el (kivéve, ha az álláspályázatban kifejezetten kérik a kézírással készült önéletrajzot). ha pályakezdő vagy, maximum egy, ha komoly munkatapasztalatokkal rendelkezel, maximum két oldal legyen! Kerüld a komolytalan címeket, mert egy lel valószínűleg egyből kiesel a rostán. Készíthetsz külön álláskereséshez használt fiókot is. Az amerikai típusú önéletrajzot a következő séma szerint hozhatod létre Személyes adatok (Personal details) Vezetéknév és utónév, cím, telefon, cím Surname, first name, address, telephone number, address Iskolai végzettség (Summary of Qualification, Education and Qualification) néhány hasznos szó: high school (gimnázium), college (főiskola), university (egyetem) a legutolsóval kezdd (egyetem, főiskola, középiskola az általános iskolai tanulmányokat szükségtelen feltüntetni, kivéve, ha nem valami különleges helyzetben, vagy tartósan idegen nyelvi környezetben zajlott)

5 a tanulmányok kezdete és befejezése, az oktatási intézmény neve és székhelye, szakosítás, valamint a végzettség típusa (államvizsga-state exam, érettségi bizonyítvány-certificate of graduation, diploma- diploma) 3.Szakmai tapasztalat (Professional experience) néhány hasznos kifejezés: Dates (mettől meddig), Occupation or position held (foglalkozás vagy betöltött pozíció) name and address of employer (foglalkoztató neve, címe), main activities and responsibilities (főbb tevékenységek és kötelezettségek) ezt is a legutolsó munkahelyeddel kezdd ha PÁLYAKEZDŐ VAGY: itt az alkalmi munkákat, szakmai gyakorlatokat, iskolában végzett tevékenységeidet sorolhatod fel. További képzések (Other courses, trainings) átképzés, elvégzett kurzusok, tanfolyamok, tréningek a tanfolyam, illetve átképzés kezdete és befejezése, ennek pontos megnevezése, az intézmény neve és a hely, ahol mindez lezajlott Nyelvismeretek (Language skills) a beszélt idegen nyelvek felsorolása és a tudásszint megjelölése pl.: Fluent spoken and written English (folyékony angol szóban és írásban) további hasznos kifejezések: basic user (alapszintű independent user (önálló nyelvhasználó), proficient user (gyakorlott, nyelvben járatos) nyelvhasználó), Egyéni készségek (Personal skills) Jogosítvány annak típusa (Driving licence) Gépírási ismeretek (Typing skills) Számítógépes ismeretek (Computer skills/it skills/computer literacy) minden számítógépes program, amit kezelni tudsz, a megfelelő tudásszint megjelölésével (alapismeretek, felhasználói szint, adminisztrátori ismeretek) pl.: competent user of Microsoft Office, Internet and Érdeklődési területek (Interests) kedvtelések, önkéntes tevékenység, hobbik

6 Referenciák (References, Referees) olyan személy elérhetőségei, aki referenciát tud nyújtani Rólad végül: Hely, dátum, aláírás A funkcionális önéletrajz annyiban tér el a fentitől, hogy ott a személyes készségeket és elért eredményeket hangsúlyozzuk. A munkáltatók és a munkaviszony adatai elvileg nem jelennek meg ebben az önéletrajztípusban, viszont érdemes megszegni a szabályt, ugyanis nagyobb bizalmat ébreszthetünk, ha feltüntetjük. Készségek, melyek köré csoportosíthatjuk mondanivalónkat, elért eredményeinket. Minden egyes készség alatt fejtsük ki pár sorban, hogy miképp érvényesült az a munkáink során. Marketing skills = Marketing készségek Leadership skills = Vezetői készségek Sales skills = Eladási, értékesítői készségek Analytical skills =Elemző készségek Strategic thinking = Stratégiai gondolkodás Presentation skills = Előadói készségek Initiative skills = Kezdeményezőkészség Communication skills = Kommunikációs készségek Business skills = Gazdasági szemlélet Commercial acumen = Üzleti érzék Ha pár évig nem dolgoztál, azaz lyukas az önéletrajzod Ez ma már nem olyan kínos, mint azt elsőre gondolnád. Az utazással, feltöltődéssel, vagy akár munkakereséssel töltött 1-2 év teljességgel elfogadható, és persze az is, hogy például marketing tanulmányokat folytattál, vagy külföldre utaztál, hogy bővítsd a nyelvtudásodat, illetve önkéntes

7 munkát végeztél. Lényeg, hogy a CV-ben tüntesd fel ezt a kimaradt időt. És készülj fel előre a válaszra, hisz az állásinterjún egész biztosan szóba kerülnek majd a lyukak az önéletrajzodban. Milyen a jó fénykép? A jó fénykép legalább annyira meghatározó, mint az iskolai végzettség, sőt, egy rosszul sikerült, nem alkalomhoz illő fotóval a saját esélyünket is ronthatjuk, vagy akár teljesen el is veszthetjük.

8 Érdemes tehát figyelni az alábbiakra: a fotót lehetőleg profi szakemberrel készíttesd el nem fontos a mesterséges háttér, a világítás; egy természetben készült fotó akár még jobb, sugárzóbb benyomást is kelthet semmiképp sem partin, összejövetelen készült fotót csatolj, amit előzőleg képszerkesztővel méretre vágtál. Alááshatja az esélyeidet. elég, ha portréfotó, nem kell, hogy egész alakos legyen a megpályázott álláshoz illő ruházatot válassz törekedj a pozitív kisugárzásra, ne vigyorogj kényszeredetten, de ne is nézz úgy, mint aki citromba harapott. Fő a természetesség. 2 évesnél régebbi felvételt semmiképp se küldj! Frázisok az önéletrajzban Ugye, ha HR-es lennél, neked sem mondana sokat az a szó, hogy: csapatjátékos? Vagy: rugalmas? Vagy: önálló? Azon erények feltüntetése az önéletrajzban, melyek alapkövetelménynek számítanak szinte minden munkakör betöltésénél, ma már nem erény. Került a fenti kifejezések használatát, valamint a szorgalmas dinamikus magasan képzett problémamegoldó megbízható emberközpontú közhelyeket. Még ha mind igaz is Rád, tanácsosabb konkrét munkahelyi eredmények pár soros leírásával alátámasztani, miért is Te vagy számukra az ideális választás.

9 Az eredményeid ecsetelésére törekedj (természetesen nem túl bő lére engedve), ne pedig a tulajdonságaidéra! Meggyőzőbbnek, hitelesebbnek tűnhetsz ezáltal, kilógva a sok megbízható csapatjátékos közül. Néhány sokatmondó tulajdonság a közhelyek helyett: purposeful (céltudatos) realistic (gyakorlatias) balanced (kiegyensúlyozott) resourceful (találékony) self-starter (önálló) intuitive (beleérző) initiative (kezdeményező) imaginative (fantáziadús) open-minded (nyitott, fogékony az újra) inquisitive (érdeklődő) motivated (érdekelt) enthusiastic (lelkes) keen learner (lelkes tanuló) continual improver (folyamatosan fejlődik) positive (határozott, helyeslő) persistent (kitartó) ambitious (törekvő) persuasive (meggyőző) relationship-builder (kapcsolatépítő)

10 forward-thinker (előrelátó) organiser (szervező) listener (figyelmesen hallgató) co-operative (együttműködő, segítőkész) constructive (építő, alkotó) assertive (magabiztos, határozott) energetic (energikus, lendületes) capable (tehetséges, hozzáértő) friendly (kedves, barátságos) caring (törődik másokkal) diplomatic (tapintatos) versatile (sokoldalú) willing (készséges) adaptable (alkalmazkodó, rugalmas) entrepreneurial (vállalkozó szellemű) risk taker (kockázatvállaló) competitive (szívesen versengő) commercial (üzleti felfogású) methodical (módszeres) thorough (alapos) dedicated (odaadó, elkötelezett) trustworthy, reliable (megbízható, szavahihető) conscientious (lelkiismeretes) knowledgeable (tájékozott, nagy tudású) experienced (tapasztalt, jártas) determined (eltökélt, határozott) self disciplined (fegyelmezett)

11 S ha mindezek mellett is úgy döntesz, hogy inkább mással készíttetnéd el az önéletrajzodat, akkor várlak szeretettel weboldalamon: Lehetőséged van állásinterjúra felkészít ő órákon is részt venni, ha az oldal alján lévő kék linkre kattintasz (másolod be böngésződ címsorába), rögtön a Neked szóló ajánlataimmal szembesülhetsz.:) Sikeres felkészülést, jó munkahelyet, pozitív élményeket kívánok! Váczi Éva

KARRIER: START TIPPEK AZ ÁLLÁSKERESÉSHEZ

KARRIER: START TIPPEK AZ ÁLLÁSKERESÉSHEZ KARRIER: START RMDSZ Ügyvezetõ Elnökség Szórvány, Szociális és Ifjúsági Fõosztály E-Meló Munkaközvetítõ Hálózat Felelõs kiadó Kovács Péter Szerkesztõ Szõcs Edit Szerzõk Dániel Csaba, Barna Katalin Csiszér

Részletesebben

Felelôs Kiadó: Budapesti Corvinus Egyetem (korábban Közgáz) Karrier Iroda. Készült: 2005. március (BME Kiadó Kft. nyomdájában, 25 000 példányban)

Felelôs Kiadó: Budapesti Corvinus Egyetem (korábban Közgáz) Karrier Iroda. Készült: 2005. március (BME Kiadó Kft. nyomdájában, 25 000 példányban) Szerzôk: Andrási Monika Bodnár Éva Csaba Attila Hajdú Csongor Oláh Beáta Budapesti Corvinus Egyetem Karrier Iroda (1., 2., 3. fejezet) Budapesti Corvinus Egyetem Pszichológia Tanszék (3. fejezet) Budapesti

Részletesebben

Álláskeresők kézikönyve

Álláskeresők kézikönyve Álláskeresők kézikönyve 1 Kézikönyv tartalomjegyzék Oldal Bevezetés 3 1. Keretrendszer 5 2. Célcsoportok 7 3. Áttekintés 9 4. Tanulási pálya 11 5. Álláskeresés és a munkavállalói kompetenciák 14 5.1. Egyéni

Részletesebben

Kérjük, hogy gondosan tanulmányozza át az alábbi tájékoztatást, mielőtt elkezdené kitölteni a sablont.

Kérjük, hogy gondosan tanulmányozza át az alábbi tájékoztatást, mielőtt elkezdené kitölteni a sablont. ÚTMUTATÓ AZ EUROPASS ÖNÉLETRAJZ-SABLON KITÖLTÉSÉHEZ http://europass.cedefop.europa.eu BEVEZETŐ Az önéletrajz elkészítése mindig fontos lépés az álláskeresés során. Az önéletrajz rendszerint az első kapcsolatfelvétel

Részletesebben

Orosz Andrea A munka világa

Orosz Andrea A munka világa Orosz Andrea A munka világa Orosz Andrea A MUNKA VILÁGA SZTE JGYPK Szeged, 2013 Projektcím: Dél-alföldi Felnõttképzési Szakképzési Tudástár és Tanácsadó Központ létrehozása /DAF-FSZTTK/ Pályázati azonosító:

Részletesebben

Mielőtt elkezdené: A jó önéletrajz öt alapelve

Mielőtt elkezdené: A jó önéletrajz öt alapelve 1. A lényegre koncentráljon Mielőtt elkezdené: A jó önéletrajz öt alapelve A munkáltatók általában kevesebb, mint egy percet töltenek az önéletrajz olvasásával, mielőtt arról döntenek, hogy az elutasításra

Részletesebben

Tartalom. Az egyes részek elolvasásához a kattints a számozott nagy témakör nevére!

Tartalom. Az egyes részek elolvasásához a kattints a számozott nagy témakör nevére! Tartalom 0. Bevezető 1. Regisztráció Emailek importálása Regisztráció megerősítése Adatok változtatása 2. Profil beállítások Képfeltöltés Iskolák, készségek, szakmai tapasztalat Egyéb személyes adatok,

Részletesebben

magazın www.felvi.hu A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet XV. évfolyam, 2. szám 2015. július

magazın www.felvi.hu A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet XV. évfolyam, 2. szám 2015. július A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet magazın XV. évfolyam, 2. szám 2015. július MENTŐÖV MENTŐÖV MENTŐÖV MENTŐÖV www.felvi.hu OKTATÁSI AJÁNLATOK AZ EDUCATIO NONPROFIT KFT.-TŐL Pótfelvételivel

Részletesebben

Munkaerő-piaci ismeretek Munkafüzet

Munkaerő-piaci ismeretek Munkafüzet Munkaerő-piaci ismeretek Munkafüzet Kádár Erika - Dr. Kovács András - Tóth Ibolya Szerkesztette: Balogh Zsuzsanna Debrecen 2008. 1 1. A munkahellyel kapcsolatos elvárások Írja le, melyek az ön által elképzelt

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ EUROPASS ÖNÉLETRAJZ-SABLON KITÖLTÉSÉHEZ

ÚTMUTATÓ AZ EUROPASS ÖNÉLETRAJZ-SABLON KITÖLTÉSÉHEZ ÚTMUTATÓ AZ EUROPASS ÖNÉLETRAJZ-SABLON KITÖLTÉSÉHEZ (http://europass.cedefop.eu.int) BEVEZETİ Az önéletrajz elkészítése mindig fontos lépés az álláskeresés során. Az önéletrajz rendszerint az elsı kapcsolatfelvétel

Részletesebben

Karrier Irodákkal a siker felé. Állásbörzék NymE 2011 Hasznos információk az álláskereséshez

Karrier Irodákkal a siker felé. Állásbörzék NymE 2011 Hasznos információk az álláskereséshez Karrier Irodákkal a siker felé Állásbörzék NymE 2011 Hasznos információk az álláskereséshez Felelős kiadó: Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektor helyettes Kiadó: Nyugat-magyarországi Egyetem

Részletesebben

Álláskeresést támogató programok

Álláskeresést támogató programok Álláskeresést támogató programok Színkódok a gyors és hatékony álláskeresésért A börze kiállítóinak helyszíni és online standjait, valamint a különböző tájékoztató anyagokat szakterületek szerinti színkódokkal

Részletesebben

Kedves Olvasó! A mellékelt piramis csúcsán a vágyott állás, és munkaszerződés áll. Ide az alsóbb régiókon keresztül lehet eljutni.

Kedves Olvasó! A mellékelt piramis csúcsán a vágyott állás, és munkaszerződés áll. Ide az alsóbb régiókon keresztül lehet eljutni. Kedves Olvasó! Egy olyan kiadványt tart a kezében, amely hasznos, gyakorlatias tanácsokat ad ahhoz, hogy sikeresebb legyen az álláskeresésben, állásra jelentkezésben, felvételiben és az állása megtartásában.

Részletesebben

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára www.mft.org.hu/startupguide Tartalomjegyzék 1. Bevezető......................................................... 3 2. Ajánlás...........................................................

Részletesebben

Afelnôttkor lényegében akkor

Afelnôttkor lényegében akkor . FEJEZET Krista Zita Munka állás karrier Bevezetés Afelnôttkor lényegében akkor kezdôdik, amikor munkát vállalunk. Ezzel szinte egyidôben új problémák hada is megjelenik. Szeretnénk, ha eligazodnátok,

Részletesebben

Karrier Iránytű. 2014. szeptember 24-25. IT-, MÉRNÖKI, GAZDASÁGI ÁLLÁSOK, SYMA Rendezvényközpont. állás- és képzési ajánlat

Karrier Iránytű. 2014. szeptember 24-25. IT-, MÉRNÖKI, GAZDASÁGI ÁLLÁSOK, SYMA Rendezvényközpont. állás- és képzési ajánlat Kiemelt állásajánlóink Karrier Iránytű 2014. szeptember 24-25. SYMA Rendezvényközpont állás- és képzési ajánlat ingyenes személyes tanácsadás állásajánló cég IT-, MÉRNÖKI, GAZDASÁGI ÁLLÁSOK, SZAKMAI GYAKORLATOK,

Részletesebben

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára www.mft.org.hu/startupguide Tartalomjegyzék 1. Bevezető.......................................................... 3 2. Ajánlás...........................................................

Részletesebben

2013. február 26-27. 10:00-18:00. Több m. Mit találsz az állásbörzén? 5 000 állás- és képzési ajánlatát,

2013. február 26-27. 10:00-18:00. Több m. Mit találsz az állásbörzén? 5 000 állás- és képzési ajánlatát, Karrier Iránytű 2013. február 26-27. 10:00-18:00 Több mint 120 munkaadó és képzőcég több mint Köszönto 5 000 állás- és képzési ajánlatát, Itt az ideje a proaktív álláskeresésnek! Ismét megnyitja kapuit

Részletesebben

Külföldi munkavállalási kézikönyv 2014

Külföldi munkavállalási kézikönyv 2014 Külföldi munkavállalási kézikönyv 2014 Kedves Barátunk! A Külfödi munkavállalói kézikönyv azért készült, hogy könnyebbé tegye számodra a külföldi munkavállalást. Segít Neked a munkakeresésben, a szakmai

Részletesebben

Munkaerő-piaci ismeretek Kézikönyv

Munkaerő-piaci ismeretek Kézikönyv Munkaerő-piaci ismeretek Kézikönyv Kádár Erika - Dr. Kovács András - Tóth Ibolya Szerkesztette: Balogh Zsuzsanna Debrecen 2008. 1 A foglalkozás módszere A tananyag célja, hogy gyakorlati ismeretekkel segítse

Részletesebben

Mit Nyújt a Diák Személyes Brand ebook?

Mit Nyújt a Diák Személyes Brand ebook? Az Ingyenes Diák Személyes Brand ebook a Copyright, a szellemi termék joga és minden más vonatkozó jog által védett. Az ebben található szövegek és információk stb. - amennyiben más tulajdonjog illetve

Részletesebben

Önkéntes Központ Alapítvány Budapest 2011.

Önkéntes Központ Alapítvány Budapest 2011. Az Önkéntes Portfolió az Európai Bizottság Leonardo da Vinci programjának Az Önkéntes tevékenység értékelése ( AVE in a professional perspective: Assessing voluntary experiences ) című kísérleti projektje

Részletesebben

A versenyképességet támogató kompetenciák fejlesztése. 3. modul. Kommunikáció és viselkedéskultúra

A versenyképességet támogató kompetenciák fejlesztése. 3. modul. Kommunikáció és viselkedéskultúra A versenyképességet támogató kompetenciák fejlesztése 3. modul Kommunikáció és viselkedéskultúra Az egész életen át tartó tanulás fejlesztése az intézmények közötti nemzetközi együttműködéssel TÁMOP-2.2.4.-08/1-2009-0012

Részletesebben

Álláskalauz 2010. Lépésről lépésre út egy jobb állás felé

Álláskalauz 2010. Lépésről lépésre út egy jobb állás felé Álláskalauz 2010 Lépésről lépésre út egy jobb állás felé H ISBN 978-80 - 970349-3 - 1 Álláskalauz 2010 Lépésről lépésre út egy jobb állás felé H Tartalom 3 Tartalom 1 Előszó 4 2 Álláskeresők 6 2.1 Pályakezdők

Részletesebben

SYMA Rendezvényközpont

SYMA Rendezvényközpont SYMA Rendezvényközpont 2011. október 5-6., 10.00 18.00 Kulcs az álláskereséshez TARTALOM SZAKMAI PARTNER Programok... 2. Felkészülés az állásbörzére... 3. Kikkel találkozhatunk egy állásvásáron?... 4.

Részletesebben

Társas- és munkavállalói kompetenciafejlesztés,

Társas- és munkavállalói kompetenciafejlesztés, Társas- és munkavállalói kompetenciafejlesztés, tanulási technikák Társas és munkavállalói kompetenciák 12. és II/14. évfolyam tanulói jegyzet A TISZK rendszer továbbfejlesztése Petrik TISZK TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011

Részletesebben

MUNKA VILÁGA JAM-Gazdasági és vállalkozási ismeretek 6-8. évfolyam részére 3. átdolgozott kiadás

MUNKA VILÁGA JAM-Gazdasági és vállalkozási ismeretek 6-8. évfolyam részére 3. átdolgozott kiadás MUNKA VILÁGA JAM-Gazdasági és vállalkozási ismeretek 6-8. évfolyam részére 3. átdolgozott kiadás Tartalomjegyzék A cél elérése 1. Élettérkép I. 2. Amit Köves Péter karriertérképéhez tudni kell 3. Köves

Részletesebben

Állások és elvárások

Állások és elvárások 1 2 Állások és elvárások 3 4 Állások és elvárások 1. BEVEZETÉS Mikor ezt a füzetet a kezedbe veszed, a címet elolvasva eszedbe juthat, hogy messze vagyok én ettõl, hol van még az, amikor én dolgozni fogok

Részletesebben

Marketing Koordinátor. Részvétel a cég marketing stratégiájának megvalósításában. Online marketing kampányok tervezése és lebonyolításuk megszervezése

Marketing Koordinátor. Részvétel a cég marketing stratégiájának megvalósításában. Online marketing kampányok tervezése és lebonyolításuk megszervezése Marketing Koordinátor Főbb feladatok, munkák: Részvétel a cég marketing stratégiájának megvalósításában Online marketing kampányok tervezése és lebonyolításuk megszervezése Marketing projektek kezdeményezése,

Részletesebben

Útmutató munkakeresőknek

Útmutató munkakeresőknek Útmutató munkakeresőknek írta: dr. Borbély Szilvia Budapest, 2015., 2. aktualizált kiadás 1 Útmutató munkakeresőknek írta: dr. Borbély Szilvia 2015. március 2. kiadás Grafika és borító: Csorba Gergely

Részletesebben