Szakmai nap, amely a szellemi hanyatlásra, a szellemi betegségekre irányította a figyelmet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szakmai nap, amely a szellemi hanyatlásra, a szellemi betegségekre irányította a figyelmet"

Átírás

1 015-hirek&Itemid=100 Szakmai nap, amely a szellemi hanyatlásra, a szellemi betegségekre irányította a figyelmet szeptember 11. péntek, 17:00 INDA-a Demenciáról másként, címmel tartottak előadást pénteken Sopronban, a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat szakemberei. A szakmai nap egy, az Európai Unió által támogatott program sorozat részeként valósult meg. A belvárosban lévő Szent Benedek Idősek Házában tartották meg, az európai uniós forrásból megvalósuló Demenciához kapcsolódó interprofesszionális szolgáltatások megalapozása

2 elnevezésű projekt, soproni szakmai napját. A megjelenteket a város nevében Dr. Simon István alpolgármester köszöntötte, egyben köszönetet mondott a program kitalálóinak. A projektben a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat egyik konzorciumi partnere a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság, amely a házigazda soproni intézmény fenntartója is. Hortobágyi Cirill perjel szavai is tükrözik, miért interprofesszionális, az-az, szakmákközi szolgáltatásokról szól a projekt, amelyben a közel 200 millió forintos támogatás segítségével, a demenciában élő idősek gondozásának, más szemléletű magalapozása a cél. A kutatási eredményeire támaszkodva megkezdődhet a szakeberek felkészítése. Ennek eredményeként háromszáz, magas szinten képzett munkatárs segítheti a továbbiakban a demens személyeket és az érintett családokat, valamint a különböző fenntartású szociális szolgáltatások és egészségügyi ellátások szereplői képesek lesznek együttműködni a demens betegek lehető legjobb, legteljesebb ellátása érdekében. A szakmai napok rendezvénysorozattal, így a soproni előadással is a szervezők a nemzetközi irányelvekhez kívánnak csatlakozni, az ismeret átadásra fókuszálva, mind az érintett betegek, családtagjaik, valamint a professzionális szakemberek részére.

3 INDA-program: sajtónyilvános beszélgetés - beszámoló Alzheimer-café indult Székesfehérváron szeptember A székesfehérvári Országos Papi Otthon szervezésében rendezték meg az első fehérvári Alzheimer Café elnevezésű eseményt. Mészáros Zsuzsanna igazgatónő, Spányi Antal püspök, karitász-elnök, és Dr. Rappant György pszichiáter szakorvos várta az érdeklődőket.

4 Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az első fehérvári Alzheimer Café elnevezésű eseményt. A székesfehérvári Országos Papi Otthon szervezésében, Mészáros Zsuzsanna igazgatónő, Spányi Antal püspök, karitász-elnök, és Dr. Rappant György pszichiáter szakorvos várta az érdeklődőket. A Katolikus Szeretetszolgálat Országos Papi Otthona sajtónyilvános beszélgetést szervezett, - egy csésze kávé és tea mellett - amely lehetőséget adott a szellemi hanyatlással élő betegek, családtagjaik és gondozóik számára, hogy megoszthassák tapasztalataikat, információkat cseréljenek, kapcsolatokat építhessenek. Az idén 65 éves Római Katolikus Szeretetszolgálat és a Szociális Klaszter Egyesület elindította hazánkban a demens időseknek, gondozóiknak és családjaiknak szóló hiánypótló programot, az INDA projektet. Az INDA Demenciáról másként! elnevezésű, európai uniós forrásból megvalósuló projektet azért hívták életre, hogy a szociális és egészségügyi ellátórendszerben dolgozóknak megalapozott tudásuk legyen a demenciával járó fizikai, pszichés és szociális változásokról, és segítséget adjanak a demens hozzátartozót ápoló családtagoknak. Az Egyház szociális tanítása és tudatos szerepvállalása megjelenik a segítő tevékenységek rendszerében. A Szeretetszolgálat otthonaiban az Egyházi személyek és szociális szakemberek részvételével a Katolikus Egyház a demens betegek gondozásában is komoly szerepet vállal, amely nagy segítség a társadalomnak. Hisz ez a betegség nem kizárólag egyetlen embert érint, hanem egész családok kénytelenek szembesülni vele. - mondta el Spányi Anatl püspök köszöntőjében. A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlását jelenti. Jellemzően időskori betegség. Társadalmunk elöregszik, mind több az idős ember, ugyanakkor a várható életkor is kitolódott. A demencia azonban nem természetes velejárója az öregedésnek. Tünetcsoportról van szó, amelynek hátterében többféle betegség található. Ezek közül a legismertebb az Alzheimer-kór. Az Alzheimer-cafe fórumon, Dr. Rappant György a Fejér Megyei Szent György Kórház pszichiáter szakorvosa az időskori szellemi hanyatlás korai felismeréséről, tüneteiről, kezelési lehetőségeiről tartott előadást. A szakorvos elmondta a betegség előrehaladtával egyre nagyobb szerepe jut a társadalomnak, a környezetnek, az egyháznak is. Figyelemre méltó, hogy ma Magyarországon mintegy 200 ezren szenvednek Alzheimer kórban és az elmúlt évek kutatásai azt mutatják a demens betegek száma egyre nő, amelyet csak részben indokol, társadalmunk elöregedése. A demens betegekért létrehozott INDA projekt, országszerte működtetni kíván olyan pontokat, ahol információs anyaggal szolgálnak minden érintettnek. A fehérvári Alzheimercafé programjai is tovább folytatódnak. BPK Fotó: Somogyi Tamás Videó: Somogyi Tamás és BPK

5 INDA - Demenciáról másként szeptember :13 INDA Demenciáról másként! címmel a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat tart szakmai napot pénteken Sopronban, a Szent Benedek Idősek Házában. A programok, előadások a demenciával élők személyekre, a komplex gondozásra hívják fel a figyelmet. A program kifejezett célja, hogy a társadalom mind növekvő arányát közvetve vagy közvetlenül érintő demenciával kapcsolatban, professzionális szakembereknek-, és laikus hozzátartozók részére is működő, alkalmazható technikákat mutasson be. A szakmai nap fókuszában az ismeretátadás lesz, ahol praktikus, a mindennapi életben is jól alkalmazható technikákról lesz szó. Kiemelten fontos, hogy a meghívottak számára lehetőség nyílik a témához kapcsolódó további kérdéseik megvitatására is. Az INDA projektben a kutatás, a tájékoztatás mellett háromszáz szakember több szintű felkészítése is zajlik. A cél, hogy a szociális és egészségügyi ellátórendszerben dolgozó szakemberek képesek legyenek felvilágosítást adni és szakszerű támogatást nyújtani, megalapozott tudásuk legyen a demenciával járó fizikai, pszichés és szociális változásokról.. A felkészítés végeredményeként 300, magas szinten képzett munkatárs segítheti a továbbiakban a demens személyeket és az érintett családokat. A projekt 186 millió forintos Európai Uniós forrásból valósul meg.

6 "INDA - Demenciáról másképp" - szakmai nap Esztergomban án, pénteken tól 13 óráig rendezi meg a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat az INDA Demenciáról másként! elnevezésű szakmai napját Esztergomban, a Szent Adalbert Központban (2500 Esztergom, Szent István tér 10.). A program kifejezett célja, hogy a társadalom mind növekvő arányát közvetve vagy közvetlenül érintő demenciával kapcsolatban, professzionális szakembereknek-, és laikus hozzátartozók részére is működő, alkalmazható technikákat mutasson be. A programok, előadások a demenciával élők személyekre, a komplex gondozásra hívják fel a figyelmet elsősorban a demencia korai felismerésének lehetőségeire, valamint az eltérő közegekben megfogalmazható válaszlehetőségekre koncentrálva. A Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat konzorciumi partnerei: Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság, Ferences Szegénygondozó Nővérek, Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Társulata, Szociális Missziótársulat és Nyergesújfalui Szent Mihály Plébánia. Kapcsolat: Dr. Egervári Ágnes, a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat főigazgatója (egervaridr@gmail.com; ), Süveges Gergő, a program szóvivője (suvegesgergo@gmail.com; )

7 Fórum a székesfehérvári fürdőben szeptember 14., 19:28 szerző: Kocsis Noémi

8 Hatvanöt éve szolgálja az időseket, betegeket a Római Katolikus Szeretetszolgálat szeptember 18. péntek 18:54 Székely János esztergom-budapesti segédpüspök a jubileum alkalmából hálaadó szentmisét mutatott be az esztergomi bazilikában szeptember 18-án, majd a Szent Adalbert Központban konferencián vettek részt a szeretetszolgálat munkatársai. KÉPGALÉRIA klikk a képre!

9 A szentmisén Mohos Gábor, az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára és Herpy György, a szeretetszolgálat máriaremetei otthonának lakója koncelebráltak. Hordozói vagyunk testvéreinknek ahogyan az a kilencéves gyermek, aki valahol Dél- Amerikában egy másik kisgyermekkel a hátán, izzadva kaptatott felfelé a hegyen. Egy amerikai turista kérdésére, nem nehéz-e neki ez a teher, megdöbbenve válaszolt: Nem teher ő, hanem a testvérem! ezzel a történettel adott hálát a szentmise elején Székely János püspök a Római Katolikus Szeretetszolgálat hatvanöt évéért, majd imádkozott azért, hogy az idős, a beteg, a gyenge ember a mi társadalmainkban se teher legyen, hanem testvér. A szentmise prédikációjában a Lukács evangéliumából felolvasott történethez kapcsolódóan Székely János az irgalmas szamaritánus példáját állította a szeretetszolgálat munkatársai elé. Ki a felebarátom? a kérdés tulajdonképpen arról szól, meddig tart a szeretet parancsa, ki nem a felebarátom magyarázta. A pap és a levita elmentek a félholtra vert ember mellett, a szamaritánus pedig meglátta és megesett rajta a szíve. Székely János a megesett rajta a szíve kifejezés etimológiájából kiindulva magyarázta el, mit jelent ez az irgalmas szeretet: a héber és a görög nyelv az anyaméhet jelentő szóból képezi ezt a különleges igét, amely azt fejezi ki, hogy az édesanya egész teste reszket, ha a gyermekével baj van. A szamaritánusnak anyai szíve van, amely megrendül a fájdalom láttán. A püspök felhívta a figyelmet Simone Weil francia filozófusnő megállapítására, aki szerint a világirodalomban ez a történet írja le a legszebben, mit jelent az irgalom, a szeretet: Meglátta és megesett rajta a szíve. Szeretni azt jelenti, hogy a szemünk kapuján át beengedjük az életünkbe a másik fájdalmát, hogy nekünk is fájjon. És akkor már természetes, hogy ezen a közös fájdalmon segíteni kell. A szamaritánus odaadóan gondoskodott a félholtra vert emberről. Az evangélium gyönyörű példát mutat nekünk ezzel az irgalmas szeretetről. Megfordítja a kérdést: Ki volt felebarátja annak, aki rablók kezébe esett? Az igaz kérdés éppen ez: Felebarátja vagyok-e én? Méltó

10 vagyok-e az ember névre? A szeretet tettei avatnak minket felebaráttá hangsúlyozta Székely János. A szentmise szónoka végül hálát adott, amiért szerethetünk és szolgálhatjuk a szegény, beteg embereket. Felidézte Szent Ferenc életének nagy fordulatát, amikor a bohém ifjúkor kicsapongásai után a leprással találkozott: korábban rettegett a betegségtől, undorodott a leprások sebeitől. Ám akkor hallott egy hangot: Öleld meg ezt a beteg embert. Halála előtt, visszagondolva erre a pillanatra, Szent Ferenc azt mondta: ami addig nehéznek tűnt, könnyűvé, ami keserűek tűnt, édessé lett. Megtapasztalta a szeretet boldogságát. A legszebb dolog, ha szerethetünk és szolgálhatunk hangsúlyozta Székely János, majd azért imádkozott, hogy társadalmunk legyen emberséges, olyan, ahol az idős, a beteg ember nem teher, hanem a testvérünk, és nem számokban mérjük az érte tett szolgálatot.

11 A hálaadó szentmisét követően a Szent Adalbert Központban ünnepi konferenciát tartottak. A szeretetszolgálat hatvanöt éves jubileumi ünnepsége egyben az INDA (interprofesszionális demencia alapprogram) projekt kiemelt eseménye is volt. Süveges Gergő, a program szóvivője köszöntötte a résztvevőket és moderálta a konferenciát. Székely János esztergom-budapesti segédpüspök köszöntőjében méltatta a Római Katolikus Szeretetszolgálat munkáját: a szabad versenyre épülő, pénzért, hatalomért küzdő világban a gyenge, a szegény, az idős menthetetlenül lemarad. A Biblia álma azonban nem ez hangsúlyozta. Egy test tagjai vagyunk, és ha az egyik tag szenved, vele együtt szenved a többi is. A szenvedő ember a testvérünk, ebben a szellemben tevékenykedik a szeretetszolgálat.

12 A püspök felhívta a figyelmet arra, amit XVI. Benedek pápa oly sokszor elmondott: a társadalom emberiességének legfőbb mércéje, hogyan bánik a gyengékkel. Ahogyan Sirák fia könyvében áll: Tettel és szóval, készséges türelemmel tiszteld apádat, hogy áldása szálljon rád, és áldása mindvégig megmaradjon... Fiam! Legyen gondod apádra öregségében, és ne keserítsd őt életében! Ha meg is fogyatkozik értelmében, légy elnéző iránta, és meg ne vesd őt erőd teljességében! Az esztergom-budapesti segédpüspök végül az egyház nevében megköszönte a szeretetszolgálat dolgozóinak odaadó munkáját, amelyet sokszor nehéz körülmények között, de nagy szívvel látnak el. Mohos Gábor, az MKPK titkára köszöntőjében feltette a kérdést: Milyen tanítás rejlik a szeretetszolgálat hatvanöt éves történetében? Majd felidézte, az alakulás éve (1950) nem volt könnyű történelmi idő az egyház számára: a szerzetesrendek felosztásának éve, az összeomlás ideje volt. Mégis éppen ekkor indult a Katolikus Szeretetszolgálat. Ahhoz képest, milyen sok intézményt működtetett az egyház korábban, ez nagyon kicsi dolog volt, azért jött létre, hogy a szerzetesházakból elküldött idős, beteg szerzetesek otthonra találjanak. A szeretetszolgálat működése mégis a hit és a remény üzenetét hordozta: bármi zajlik körülöttünk, érdemes megtenni azt, amit megtehetünk, mert majd növekszik, gyümölcsöt terem. Idővel új lehetőségek nyíltak a szeretetszolgálat előtt. Részévé vált az ipolytölgyesi intézmény, amely nem idősekkel, hanem fogyatékkal élőkkel foglalkozik. Mára pedig komoly szakmai programjai is vannak a Római Katolikus Szeretetszolgálatnak. Ahogy az elődök nem adták fel a reményt, a Gondviselésre hagyatkoztak, tegyünk úgy mi is. Ha erőnk véges is, Isten megáldja a munkánkat buzdította a jelenlévőket az MKPK titkára.

13 Fülöp Attila, az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkári Kabinet megbízott kabinetfőnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Római Katolikus Szeretetszolgálat hatvanöt éve képviseli elkötelezetten a küldetését. Megköszönte a munkatársaknak, hogy mások terhének megkönnyítése érdekében tevékenykednek. A beszédeket követően megköszönték a szeretetszolgálatnál legrégebb ideje dolgozók munkáját. A tizenkét intézmény és a központ egy-egy munkatársa vehette át a virágcsokrot és az elismerést.

14 Mohos Gábor átadta az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Apor Vilmos-díjának I. fokozatát Lőrincz Jánosnénak, a verőcei Migazzi Otthon dolgozójának, a következő méltatással: Lőrincz Jánosné több mint harminc éve dolgozik a szeretetszolgálat verőcei Migazzi Otthonában. Szaktudásához lelkiismeretes munkavégzés és gondos törődés társult, ezért a Szeretetszolgálat akkori vezetősége 1992-ben megbízta az otthon vezetésével. Elhivatottsága és egész életútja alapján az MKPK érdemesnek találta az Apor Vilmos-díj I. fokozatára, mert a díj névadójához méltón megvalósítója annak a krisztusi szeretetnek, amely életét adja a rábízottakért. Az idős emberek szolgálatában végzett tevékenysége követendő példa mindannyiunk számára. A konferencia második részében Egervári Ágnes, a Római Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója a szeretetszolgálat munkájának lelki hátterét Anthony de Mello jezsuita pap történetével érzékeltette: amikor de Mello kőfaragókkal találkozott, megkérdezte tőlük, miért végzik ezt a nehéz munkát. A válaszok különbözőek voltak. Az egyik munkás azért, hogy fel ne kopjon az álla, a másiknak el kellett tartani a családját, a harmadik pedig ezt válaszolta: Én építem a katedrálist. Egervári Ágnes a jubileum alkalmából felidézte azoknak az alakját, akik a szeretetszolgálat kezdeteitől fogva példamutatóan művelték a szolgáló szeretetet: építették a katedrálist. A megalakuláskor, 1950-ben a feloszlatott rendek tízezer szerzeteséből kétezerről kellett gondoskodni. A szeretetszolgálat főigazgatója képeket vetített az első otthonokról, majd az újonnan csatakozott intézményekről. Ma tizenkét intézményt tartanak fenn, közel hétszáz dolgozóval.

15 Ezt követően a főigazgató bemutatta legjelentősebb programjukat, az interprofesszionális demencia alapprogramot (INDA). Elmondta, hogy dabasi otthonukban már a kilencvenes évektől kezdve gondoskodnak szellemi hanyatlástól szenvedő idősekkel. A demenciával élők számának növekedésével ez egyre fontosabb feladat, világszerte 47 millió beteg van, és számuk évente 8 millióval nő. Ezért választották a demencia témáját, amikor idén tavasszal lehetőség nyílt számukra egy TÁMOP-projekt megvalósítására. Céljuk a szociális ellátás minőségének és hatékonyságának növelése. A projekt négy pillére a képzés, a kutatás, a kampány és módszertani központok létrehozása. Rajna Péter, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának egyetemi tanára, ideg- és elmegyógyász, geriáter az időskori szellemi hanyatláshoz kapcsolódó tényeket, tévhiteket és törekvéseket ismertette előadásában.

16 A programot pódiumbeszélgetés zárta Egervári Ágnes, Rajna Péter, Beszterczey András, a Református Szeretetszolgálat irodavezetője és Kovacsics Zsuzsanna, a Római Katolikus Szeretetszolgálat máriaremetei szeretetotthonának igazgatója részvételével az egyház szociális tanításáról és tudatos szerepvállalásáról a segítő tevékenységek rendszerében. Fotó: Lambert Attila, Tóth János Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Demenciához kapcsolódó interprofesszionális szolgáltatások megalapozása

Demenciához kapcsolódó interprofesszionális szolgáltatások megalapozása Demenciához kapcsolódó interprofesszionális szolgáltatások megalapozása TÁMOP-5.4.12-14/1-2015-0007 Online médiamegjelenések 2015. július 31-ig http://gyorplusz.hu/cikk/csak_a_jatek_szamit.html Csak az

Részletesebben

CSALÁDI LELKINAP Apák napja. (és márciusban)? Vecsés, Irgalmas Jézus Plébánia. 2011. március megjelenik évente néhányszor

CSALÁDI LELKINAP Apák napja. (és márciusban)? Vecsés, Irgalmas Jézus Plébánia. 2011. március megjelenik évente néhányszor Vecsés, Irgalmas Jézus Plébánia 2011. március megjelenik évente néhányszor CSALÁDI LELKINAP Apák napja (és márciusban)? Idei lelkinapunk egy kicsit másképp - családi lelkinap : - egy házaspár fogja tartani:

Részletesebben

Danke schön, Traunstein!

Danke schön, Traunstein! Danke schön, Traunstein! (Köszönjük, Traunstein!) Soha nem lehet elég korán köszönetet mondani. Soha nem lehet elégszer köszönetet mondani. Soha nincs késő köszönetet mondani mondta el Ottó Péter, Zirc

Részletesebben

IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM EMLÉKEZTETŐ 2015. SZEPTEMBER 29.

IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM EMLÉKEZTETŐ 2015. SZEPTEMBER 29. IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM EMBERI JOGI MUNKACSOPORT TITKÁRSÁGA IDŐSEK JOGAIÉRT FELELŐS TEMATIKUS MUNKACSOPORT IKT. SZÁM: VII/58/4 (2015) EMLÉKEZTETŐ 2015. SZEPTEMBER 29. Helyszín: 1054 Budapest, Akadémia

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. A Gyula és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa elfogadja a mai ülés napirendi pontját.

JEGYZŐKÖNYV. A Gyula és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa elfogadja a mai ülés napirendi pontját. JEGYZŐKÖNYV Készült: Gyula város Polgármesteri Hivatal ovális termében (5700.Gyula, Petőfi tér 3.) 2009. május 29- én 10.00 órakor kezdődő a Gyula és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa

Részletesebben

Tételek hittanból (2016. május 20.)

Tételek hittanból (2016. május 20.) Tételek hittanból (2016. május 20.) 1. Kinyilatkoztatás Biblia (jelentése, részei, felosztása, keresés benne, sugalmazás) 2. Egy XX. századi magyar boldog élete, jelentősége 3. Teremtéstörténet - bűnbeesés

Részletesebben

Sopron Megyei Jogú Város

Sopron Megyei Jogú Város A /2015.( ) Kgy. határozat melléklete (Az I. határozati javaslat melléklete) Sopron Megyei Jogú Város Szociális Szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2015. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. A város általános

Részletesebben

M E G H Í V Ó. 2015. június 18. napjára (csütörtök) 8.00 órára összehívom, melyre Önt tisztelettel meghívom.

M E G H Í V Ó. 2015. június 18. napjára (csütörtök) 8.00 órára összehívom, melyre Önt tisztelettel meghívom. BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE M E G H Í V Ó Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2010. (XI. 25.) sz. rendelete 4. (1) bekezdése alapján

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjainak közösségi szolgálata

A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjainak közösségi szolgálata A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjainak közösségi szolgálata Bevezetés A szociális kompetenciafejlesztés iskolai lehetőségeinek rövid elméleti áttekintését, majd az iskolán belüli közösségi

Részletesebben

bibliai felfedező B1 Ajánlott további olvasásra: Zsoltárok 86:1-7 Apostolok Csel. 13:38-39 Efézus 4:25-32 /10

bibliai felfedező B1 Ajánlott további olvasásra: Zsoltárok 86:1-7 Apostolok Csel. 13:38-39 Efézus 4:25-32 /10 Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. RÉSZ: Az Úr Jézus példázatai A két adós Olvasd

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Szám: EPL/36/7/2016. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2016. május 18-i ülésére Tárgy: Beszámoló a Veszprémi Kistérség

Részletesebben

Imalánc az Engesztelő Kápolna felépüléséért

Imalánc az Engesztelő Kápolna felépüléséért Imalánc az Engesztelő Kápolna felépüléséért január 18-tól, Árpádházi Szent Margit napjától október 1-ig, Lisieux-i Kis Szent Teréz ünnepéig A másik Kis Szent Terézhez mondott ima mellett készült egy komolyabb

Részletesebben

- 1 - Kapuvár város szociális szolgáltatás-tervezési koncepció aktualizálása 2010.

- 1 - Kapuvár város szociális szolgáltatás-tervezési koncepció aktualizálása 2010. - 1 -.. napirendi pont Tárgyalja: Egészségügyi és Oktatási Bizottság Kapuvár város szociális szolgáltatás-tervezési koncepció aktualizálása 2010. Tisztelt Képviselő-testület! Kapuvár Város Önkormányzatának

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 56. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Gádoros Nagyközségi Önkormányzat Képviselőt-testületének 2016. február 23-án 14 00 órától megtartott rendkívüli üléséről Az ülés helye: Jelen vannak: Polgármesteri Hivatal

Részletesebben

Beszámoló a Szemelvények a mosonmagyaróvári piarista iskola történetébıl címő konferenciáról

Beszámoló a Szemelvények a mosonmagyaróvári piarista iskola történetébıl címő konferenciáról Beszámoló a Szemelvények a mosonmagyaróvári piarista iskola történetébıl címő konferenciáról A Magyar Nemzeti Levéltár Gyır-Moson-Sopron Megye Gyıri Levéltára és a Piarista Általános Iskola, Gimnázium

Részletesebben

Életfa. 2008. m á j u s. // A Szent Kereszt Templomigazgatóság lelki útravalója //

Életfa. 2008. m á j u s. // A Szent Kereszt Templomigazgatóság lelki útravalója // Életfa // A Szent Kereszt Templomigazgatóság lelki útravalója // Új Pünkösd Az Atya szeretet végtelen, Mindig segít az embereken. Már Ádámnak megmondta: Ember küzdj, és bízva bízzál Én nem hagylak el téged

Részletesebben

É V V É GI B E S ZÁ M OLÓ

É V V É GI B E S ZÁ M OLÓ É V V É GI B E S ZÁ M OLÓ 2015. DECEMBER 31. Január 10-én-én, a Regina Mudi-templom ovis miséjén a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola 3.a osztályos tanulói egy rövid jelenettel szerepeltek.

Részletesebben

Mindenszentek. Halottainkra emlékezünk!

Mindenszentek. Halottainkra emlékezünk! Rákoskeresztúr, 2015. november Egyházközségi kiadvány XV. évfolyam 3. szám Megjelenik: alkalmanként Terjesztés: a Szent Kereszt és Szent Pál templomban Honlap: www.szentkereszt.weblapmagus.hu Mindenszentek

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A Boldog Gizella Alapítvány 2012. évi tevékenységéről szóló beszámolóról

ELŐTERJESZTÉS A Boldog Gizella Alapítvány 2012. évi tevékenységéről szóló beszámolóról Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS A Boldog Gizella Alapítvány

Részletesebben

Ha aa magasban. Kereszténység és közélet Kiút az anarchiából OSZTIE ZOLTÁN ELÔADÁSOK A SZENT ISTVÁN TÁRSULATNÁL XVI.

Ha aa magasban. Kereszténység és közélet Kiút az anarchiából OSZTIE ZOLTÁN ELÔADÁSOK A SZENT ISTVÁN TÁRSULATNÁL XVI. Ha aa magasban ELÔADÁSOK A SZENT ISTVÁN TÁRSULATNÁL XVI. OSZTIE ZOLTÁN Kereszténység és közélet Kiút az anarchiából OSZTIE ZOLTÁN Kereszténység és közélet Kiút az anarchiából SZENT ISTVÁNTÁRSULAT az Apostoli

Részletesebben

Demens betegek ellátásának

Demens betegek ellátásának tanulmány XI. évf. 1. szám Gyarmati Andrea Demens betegek ellátásának - - Ademenciának sok oka különíthető el. Ezek közül a legismertebb és legelterjedtebb az Alzheimer-kór. A demencia nem egy konkrét

Részletesebben

bibliai felfedező C3 Ajánlott további olvasásra: Máté 4:23-25 Márk 1:32-34 János 5:17-27 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása

bibliai felfedező C3 Ajánlott további olvasásra: Máté 4:23-25 Márk 1:32-34 János 5:17-27 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása Írd ide az adataidat! Neved: Korod: születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁG ELNŐKE ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2008. október 31-i ülésére Tárgy: Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ Szakmai Programjának módosítása Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

Kedves Szent Benedek Leányai, Tisztelt Atyák, Tisztelt Képviselő Úr, Kedves Tanárok, Kedves Gyerekek, Kedves Vendégek, ünnepi Gyülekezet!

Kedves Szent Benedek Leányai, Tisztelt Atyák, Tisztelt Képviselő Úr, Kedves Tanárok, Kedves Gyerekek, Kedves Vendégek, ünnepi Gyülekezet! Áldott az Isten, aki vezérel minket! - Vezérelte őket az Isten, és Általa csodálatos munkát végzett Berecz Erzsébet missziója Pipics csaba és Szent Benedek Katolikus Általános Iskola irodalmi színpadának

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Előterjesztés A képviselő-testület 2013. december 12-i ülésére Tisztelt Képviselő-testület! Az ÉMOP-4.2.1/A-11-2012-0002 számú, Idősek nappali ellátásának fejlesztése Alsózsolca településen című pályázat

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-496/2016. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-496/2016. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-496/2016. számú ügyben Előadó: dr. Kiss Bernadett dr. Tóth Lívia dr. Borza Beáta dr. Csikós Tímea Az eljárás megindulása A Nemzeti Emberi Jogi Intézmények

Részletesebben

- Imádkozzunk Urunkhoz, Istenünkhöz és a Szűzanyához, tanítsanak meg bennünket arra, hogy mindig helyesen kérjük azt, ami javunkra szolgál!

- Imádkozzunk Urunkhoz, Istenünkhöz és a Szűzanyához, tanítsanak meg bennünket arra, hogy mindig helyesen kérjük azt, ami javunkra szolgál! Gyújtsunk mécsest a 6 éve elhunyt Bálint József jezsuita atyáért, a két éve elhunyt Máriáért, Lászlóért és Júliannáért valamint az egy éve elhunyt Nándiért. Drága Üdvözítőnk, szándékainkat egyesítjük szerető

Részletesebben

Krisztus Feltámadt! Húsvétvasárnap 2016.03.27. OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43)

Krisztus Feltámadt! Húsvétvasárnap 2016.03.27. OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43) Húsvétvasárnap 2016.03.27. Krisztus Feltámadt! OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43) Abban az időben Péter szólásra nyitotta ajkát, és ezeket mondta: Ti tudjátok, hogy mi minden

Részletesebben

VAGY: PAP: Testvéreim! Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket, és bánjuk meg bűneinket, hogy méltóképpen ünnepelhessük az Úr szent titkait!

VAGY: PAP: Testvéreim! Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket, és bánjuk meg bűneinket, hogy méltóképpen ünnepelhessük az Úr szent titkait! 1 A NÉP RÉSZVÉTELÉVEL BEMUTATOTT MISE RENDJE BEVEZETŐ SZERTARTÁS Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. NÉP: Ámen. A mi Urunk, Jézus Krisztus kegyelme, az Atyaisten szeretete és a Szentlélek egyesítő

Részletesebben

Én vagyok az ajtó! Jn 10,9

Én vagyok az ajtó! Jn 10,9 MEGJELENIK A HÓNAP UTOLSÓ VASÁRNAPJÁN 2013. AUGUSZTUS 25. I. szám:2003. október XI. évfolyam VIII. szám Én vagyok az ajtó! Jn 10,9 2. OLDAL FÜLEP MÁRK FUVOLAMŰVÉSZ 5. OLDAL EYGHÁZADÓ 3. OLDAL VISSZAPILLANTÓ

Részletesebben

Ameghosszabbodott élettartam és az idősek

Ameghosszabbodott élettartam és az idősek Egészségi állapot, egészségügyi ellátások, szolgáltatások az idősek egészsége egészségügyi ellátások hozzáférhetőség fizikai és szellemi aktivitás mentális egészség betegségi kockázatok mérséklése szűrő-

Részletesebben

A kegyes halál büntetőjogi értelmezése. Szerző: dr. Faix Nikoletta

A kegyes halál büntetőjogi értelmezése. Szerző: dr. Faix Nikoletta A kegyes halál büntetőjogi értelmezése Szerző: dr. Faix Nikoletta Az emberölés és az öngyilkosságban közreműködés megállapíthatósága szempontjából a sértett egészségi állapota közömbös. Egy haldokló sértett

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM SZENT BENEDEK KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA 9500 CELLDÖMÖLK, JÓZSEF A. U. 1. OKTATÁSI AZONOSÍTÓ: 036589

PEDAGÓGIAI PROGRAM SZENT BENEDEK KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA 9500 CELLDÖMÖLK, JÓZSEF A. U. 1. OKTATÁSI AZONOSÍTÓ: 036589 PEDAGÓGIAI PROGRAM SZENT BENEDEK KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA 9500 CELLDÖMÖLK, JÓZSEF A. U. 1. OKTATÁSI AZONOSÍTÓ: 036589 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 4 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai

Részletesebben

I. Fejezet Általános szabályok. 1.Eljárási rendelkezések

I. Fejezet Általános szabályok. 1.Eljárási rendelkezések ALMÁSFÜZITŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2011(XII.1.) Önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény végrehajtásának helyi szabályairól

Részletesebben

Dánia 2013.11.09. - 2013.12.07.

Dánia 2013.11.09. - 2013.12.07. Egész életen át tartó tanulási program Leonardo da Vinci alprogram Dánia 2013.11.09. - 2013.12.07. Tanuló: Németh Klaudia Beszámoló Szegedi Szolgáltatási Szakképző Iskola Kossuth Zsuzsanna Tagintézményének

Részletesebben

Az elsõ. 2012. május 20. 9. évf. 5. szám.

Az elsõ. 2012. május 20. 9. évf. 5. szám. 9. évf. 5. szám. 2012. május 20. Az elsõ Az elsõ egyben az egyetlen is. Elsõbõl nincsen több, ezért életünk során végig egyben egyetlen is marad, ami meghatározza életünket. A házasság is családdá csak

Részletesebben

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK

SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK MEGJELENIK A HÓNAP UTOLSÓ VASÁRNAPJÁN 2013. JÚNIUS 29. Alapítva: 2003. XI. évfolyam VI. szám SZENT PÉTER ÉS PÁL APOSTOLOK 2. OLDAL VISSZAPILLANTÓ 5. OLDAL SZENT MÓNIKA 3. OLDAL KEDVES CSALÁDOK 6. OLDAL

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 2016. IV. ÉVFOLYAM 03. szám 5000 Szolnok, Tószegi út 43.

Tartalomjegyzék. 2016. IV. ÉVFOLYAM 03. szám 5000 Szolnok, Tószegi út 43. Tartalomjegyzék 2. oldal - A Contact NKft. vezetősége - mint munkaadó a közelmúltban csatlakozott a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP 5.3.1 jelű eleméhez, amely lehetővé teszi, hogy

Részletesebben

Dr. Várszegi Imre Asztrik OSB főapát. H-9090 Pannonhalma Tel.: 96/570-115, Fax: 570-116 E-mail: asztrik@osb.hu

Dr. Várszegi Imre Asztrik OSB főapát. H-9090 Pannonhalma Tel.: 96/570-115, Fax: 570-116 E-mail: asztrik@osb.hu Dr. Várszegi Imre Asztrik OSB főapát H-9090 Pannonhalma Tel.: 96/570-115, Fax: 570-116 E-mail: asztrik@osb.hu szül.: 1946. január 26. Sopron anyja: + Horváth Rozália, apja: + Várszegi Ferenc érettségi:

Részletesebben

A Fiú. 2. tanulmány. július 5 11.

A Fiú. 2. tanulmány. július 5 11. 2. tanulmány A Fiú július 5 11. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: Dániel 7:13-14; Máté 11:27; 20:28; 24:30; Lukács 5:17-26; János 8:58 Mert az embernek Fia sem azért jött, hogy néki szolgáljanak, hanem

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2011. ÁPRILIS 14-I ÜLÉSÉRE. Kulturális Bizottság. Jogi és Ügyrendi Bizottság

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2011. ÁPRILIS 14-I ÜLÉSÉRE. Kulturális Bizottság. Jogi és Ügyrendi Bizottság E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2011. ÁPRILIS 14-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 175-5/2011. MELLÉKLETEK: 1 DB TÁRGY: A megyei gyermekvédelmi feladatok ellátásának értékelése ELŐTERJESZTŐ:

Részletesebben

DR. MOSONYI ALBERT GONDOZÁSI KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM 2015. 07. 30.

DR. MOSONYI ALBERT GONDOZÁSI KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM 2015. 07. 30. DR. MOSONYI ALBERT GONDOZÁSI KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM 2015. 07. 30. 1 Tartalomjegyzék 1. A szolgáltatás célja, feladata a. A megvalósítani kívánt szakmai program bemutatása, a létrejövő kapacitások, a nyújtott

Részletesebben

Házirend. Előszó helyett, Szent Benedek Regulájából:

Házirend. Előszó helyett, Szent Benedek Regulájából: Házirend Előszó helyett, Szent Benedek Regulájából: 36. fejezet: A beteg testvérek A betegekről kell mindenekelőtt és mindenek fölött gondoskodni, és valóban mint Krisztusnak úgy szolgáljanak nekik. Hisz

Részletesebben

Melléklet a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulása 2015. évi tevékenységéről szóló 21/2016. (V.23.) határozathoz

Melléklet a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulása 2015. évi tevékenységéről szóló 21/2016. (V.23.) határozathoz Melléklet a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulása 2015. évi tevékenységéről szóló 21/2016. (V.23.) határozathoz A Veszprémi Kistérség Többcélú Társulásának beszámolója a 2015. évi működéséről I. A Veszprémi

Részletesebben

TERVEZET DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZÉPTÁVÚ IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJA

TERVEZET DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZÉPTÁVÚ IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJA TERVEZET DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZÉPTÁVÚ IFJÚSÁGPOLITIKAI KONCEPCIÓJA 2005-2010 TARTALOM 1. Bevezető... 3. oldal 2. Az ifjúsági korosztály Dunaújvárosban... 5. oldal 3. Az önkormányzat ifjúsági

Részletesebben

Kedves Olvasóink, bevezető

Kedves Olvasóink, bevezető Kedves Olvasóink, bevezető mivel a Bencés Kiadó, amelynek több, mint hat éve vezetője vagyok, 2010-ben meglehetősen nehéz évet zárt, bizonyos értelemben talán azt is lehetne gondolni, hogy a gondjainkat

Részletesebben

E L Ő S Z Ó. Olvass! Imádkozz! Cselekedj!

E L Ő S Z Ó. Olvass! Imádkozz! Cselekedj! E L Ő S Z Ó XVI. Benedek pápa a II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulója alkalmából a 2012. október 11. és 2013. november 24., Krisztus király ünnepe közötti időszakra meghirdette a hit évét,

Részletesebben

JÁNOS 6,38. Alsóvárosi Harangszó 2013. szeptember. A nagykanizsai Szent József Plébánia lapja VIII. évfolyam 9. szám 2013.

JÁNOS 6,38. Alsóvárosi Harangszó 2013. szeptember. A nagykanizsai Szent József Plébánia lapja VIII. évfolyam 9. szám 2013. H A R A N G S Z Ó Alsóvárosi Harangszó 2013. szeptember A L S Ó V Á R O S I A nagykanizsai Szent József Plébánia lapja VIII. évfolyam 9. szám 2013. szeptember Mert nem azért szálltam alá a mennybõl, hogy

Részletesebben

32 késszúrással ölték meg Brenner János atyát Ötven esztendeje gyilkolták meg a papi hivatás vértanúját

32 késszúrással ölték meg Brenner János atyát Ötven esztendeje gyilkolták meg a papi hivatás vértanúját OSSERVATORIO LETTERARIO *** Ferrara e l'altrove *** Magyar nyelvű online melléklet - Supplemento online in lingua ungherese http://www.osservatorioletterario.net - http://xoomer.virgilio.it/bellelettere/

Részletesebben

Forrás. Márk evangéliuma

Forrás. Márk evangéliuma Forrás 12. évf. 1. szám 2015. január 25. a b i a i e g y h á z k ö z s é g h í r l e v e l e Márk evangéliuma Jézus Krisztus Isten Fia evangéliumának kezdete. Ezekkel a szavakkal kezdődik Márk evangéliuma,

Részletesebben

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSI KONCEPCIÓJA (2015. január 01-2016. december 31. közötti időszakra vonatkozólag)

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSI KONCEPCIÓJA (2015. január 01-2016. december 31. közötti időszakra vonatkozólag) 1 (Tervezett verzió!) PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSI KONCEPCIÓJA (2015. január 01-2016. december 31. közötti időszakra vonatkozólag) Pilis Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Beszámoló Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. július 2-i képviselő-testületi üléséről

Beszámoló Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. július 2-i képviselő-testületi üléséről Beszámoló Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. július 2-i képviselő-testületi üléséről A képviselő-testület 8 fő részvételével tartotta meg ülését. 1.) Tájékoztató az elmúlt időszak

Részletesebben

Népegészségügyi Főosztály. Megyei Egészség Fórum Munkaterv 2016.

Népegészségügyi Főosztály. Megyei Egészség Fórum Munkaterv 2016. Népegészségügyi Főosztály Megyei Egészség Fórum Munkaterv 2016. 1.sz. Népegészségügyi szűréskoordinációs munkacsoport 1. Az emlő- és méhnyakrák szűrés szervezési és koordinációs feladatainak ellátása.

Részletesebben

A Somogy Megyei Kormányhivatal hírlevele

A Somogy Megyei Kormányhivatal hírlevele A Somogy Megyei Kormányhivatal hírlevele Viii. szám - 2015. szeptember A megyei köznevelési rendszerről egyeztetett a kormánymegbízott Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott irodájában fogadta Pölöskei Gábornét,

Részletesebben

BAKTALÓRÁNTHÁZA VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA

BAKTALÓRÁNTHÁZA VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA BAKTALÓRÁNTHÁZA VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2010. JANUÁR MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda, 2010. - 1 - BAKTALÓRÁNTHÁZA VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA (Az adatgyűjtés lezárva:

Részletesebben

Nemzetpolitikai összefoglaló. 2014. 52. hét

Nemzetpolitikai összefoglaló. 2014. 52. hét Nemzetpolitikai összefoglaló 2014. 52. hét Erdély Magyarország Stratégiai fontosságú a szakképzés Fel kell hívni a figyelmet, hogy a szakképző intézmények stratégiai fontosságúak, meg kell alapozni a magyar

Részletesebben

A csábi plébániaközösség lapja 1. szám 2008. HÚSVÉT

A csábi plébániaközösség lapja 1. szám 2008. HÚSVÉT A csábi plébániaközösség lapja 1. szám 2008. HÚSVÉT Miért keresitek az élõt a holtak között? Nincs itt, föltámadott! (Lk 24, 5-6) A húsvét reggelén üresen talált sír a feltámadás megkérdıjelezhetetlen

Részletesebben

Cristiane Hourticq gondolatai a tisztítótűzről

Cristiane Hourticq gondolatai a tisztítótűzről Cristiane Hourticq gondolatai a tisztítótűzről A rend elnevezése: A Tisztítótűzben Szenvedő Lelkeket Segítő Nővérek Megélhető-e ma ez a név és ez a karizma? Meg tudjuk-e ezt érteni? A purgatoire szót a

Részletesebben

Ez év március 13-án, megválasztásának XXVII. ÉVFOLYAM, 1. (311.) SZÁM, 2016. JANUÁR EGYHÁZUNK ÉLETE A TE ÉLETED IS!

Ez év március 13-án, megválasztásának XXVII. ÉVFOLYAM, 1. (311.) SZÁM, 2016. JANUÁR EGYHÁZUNK ÉLETE A TE ÉLETED IS! XXVII. ÉVFOLYAM, 1. (311.) SZÁM, 2016. JANUÁR EGYHÁZUNK ÉLETE A TE ÉLETED IS! AZ IRGALMASSÁG RENDKÍVÜLI SZENTÉVE Ez év március 13-án, megválasztásának második évfordulóján Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS. 2008. év

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS. 2008. év PSYCHOLUCIA Tanácsadó és Szolgáltató Kht. 1027 Budapest, Csalogány u. 3/B., I/4. Statisztikai számjel: 22315766-7220-571-01 Adószám: 22315766-2-41 Cégjegyzékszám: 01-14-000173 KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2008.

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATI HÍREK. Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron

ÖNKORMÁNYZATI HÍREK. Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron TARCSAI HÍRADÓ Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron 2011. április INGYENES ÖNKORMÁNYZATI INFORMÁCIÓS LAP 11. évfolyam 3. szám ÖNKORMÁNYZATI HÍREK A képviselõ-testület

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület 2015. április 23-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület 2015. április 23-i ülésére Szám: 1/ 367 - /2015. Előkészítő: Váradi Gézáné E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2015. április 23-i ülésére Tárgy: a Balatonfüredi Szociális Alapszolgáltatási Központ 2014. évi beszámolója

Részletesebben

Nemzetpolitikai összefoglaló. 2015. 25. hét

Nemzetpolitikai összefoglaló. 2015. 25. hét Nemzetpolitikai összefoglaló 2015. 25. hét Erdély Egyházi restitúció: jelentést sürget egy amerikai kongresszusi bizottság Az amerikai képviselőház költségvetési bizottsága egy módosító indítvánnyal beiktatta

Részletesebben

Hírlevél. Közel a csillag

Hírlevél. Közel a csillag RÉPCESZEMEREI Hírlevél IV. évfolyam, 2. szám 2008. December Közel a csillag A csillag közelít. Lángoló csóvája fényesen hasítja az égbolt fekete palástját. A világ, mint forró nyáron tikkadt föld az esıt,

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült Szobi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulásának Tanácsülésén 2012. március 27-én Szobon a Kistérség Tárgyalótermében.

Jegyzőkönyv. Készült Szobi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulásának Tanácsülésén 2012. március 27-én Szobon a Kistérség Tárgyalótermében. Jegyzőkönyv Készült Szobi Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulásának Tanácsülésén 2012. március 27-én Szobon a Kistérség Tárgyalótermében. Jelen vannak: a mellékelt jelenléti ív szerint. Napirendi

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2008. május 30-i ülésére. Tárgy: Beszámoló a Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ 2007.

E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2008. május 30-i ülésére. Tárgy: Beszámoló a Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ 2007. EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁG E L N Ö K E E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2008. május 30-i ülésére Tárgy: Beszámoló a Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ 2007. évi munkájáról Tisztelt

Részletesebben

Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évének Magyarországi Programja

Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évének Magyarországi Programja Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évének Magyarországi Programja 1. Bevezetés Az Európai Unió a nyolcvanas évek óta minden évben kiválaszt egy európai szemszögből fontos témát,

Részletesebben

A KERESZTÉNY ÉRTELMISÉGIEK SZEREPE KORUNK TÁRSADALMÁBAN

A KERESZTÉNY ÉRTELMISÉGIEK SZEREPE KORUNK TÁRSADALMÁBAN A KERESZTÉNY ÉRTELMISÉGIEK SZEREPE KORUNK TÁRSADALMÁBAN Cikkem kapcsán az a cél vezérelt, hogy hogyan lehet a mai fiatalok számára vonzó Jézus Krisztus, hogyan tudunk egymásnak példaként mutatkozni? Ahogyan

Részletesebben

A HAJDÚDOROGI EGYHÁZMEGYE KÖRLEVELE. 2013. év III. szám I. KÖZLEMÉNYEK

A HAJDÚDOROGI EGYHÁZMEGYE KÖRLEVELE. 2013. év III. szám I. KÖZLEMÉNYEK A HAJDÚDOROGI EGYHÁZMEGYE KÖRLEVELE I. KÖZLEMÉNYEK 2013. év III. szám 700/2013 Krisztus feltámadt! Krisztusban Szeretett Testvéreim! Húsvét éjszakáján, mielőtt elindulnánk a föltámadási körmenetre, a gyertyalángok

Részletesebben

Így csináljuk a mi vidékünkön! Konferencia Európa Kulturális Fővárosában

Így csináljuk a mi vidékünkön! Konferencia Európa Kulturális Fővárosában Ács, Ácsteszér, Aka, Almásfüzitő, Ászár, Bábolna, Bakonybánk, Bakonysárkány, Bakonyszombathely, Bana, Bársonyos, Császár, Csatka, Csém, Csép, Ete, Kerékteleki, Kisbér, Kisigmánd, Mocsa, Nagyigmánd, Réde,

Részletesebben

Gyászszertartás Búcsúztató

Gyászszertartás Búcsúztató Gyászszertartás Búcsúztató Nyitó ima: Mennyei Atyánk, azért jöttünk össze a mai napon, hogy lerójuk tiszteletünket és kegyeletünket szeretett teremtményed, élete előtt. Összejöttünk, hogy hálát adjunk

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-537/2013. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-537/2013. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-537/2013. számú ügyben Előadó: dr. Tóth Lívia Az eljárás megindítása Egy idősotthont és fogyatékosok otthonait fenntartó nonprofit kft. ügyvezetője fordult

Részletesebben

SZOMBATHELY Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése (TOP-6.6.2-15) 2014-2020 Koncepcionális javaslat

SZOMBATHELY Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése (TOP-6.6.2-15) 2014-2020 Koncepcionális javaslat SZOMBATHELY Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése (TOP-6.6.2-15) 2014-2020 Koncepcionális javaslat Készítette: Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft 2016. április 04.

Részletesebben

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Pasarét, 2014. február 2. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Lekció: ApCsel 4,23-31 Alapige: Zsolt 124,8 A mi segítségünk az Úr nevében van, aki teremtette

Részletesebben

PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA

PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA TÖRTÉNELEM PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. Január 19. EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA Név Tanárok neve Pontszám 2013. Január 19. I. Időtartam: 90 perc STUDIUM GENERALE TÖRTÉNELEM SZEKCIÓ - 2-2013.01.19.

Részletesebben

Éves receptek Szent Gellért Alapítvány módra 2015

Éves receptek Szent Gellért Alapítvány módra 2015 Éves receptek Szent Gellért Alapítvány módra 2015 Előszó Hála és öröm van a szívünkben. 2015-ben is Isten áldását éreztük tevékenységeinken, munkáinkon. Nemcsak hisszük, hanem bátran ki is jelentjük, hogy

Részletesebben

2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1.

2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1. 2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: Karasszon Dezső: Ésaiás könyvének magyarázata,

Részletesebben

Jézus, a tanítómester

Jézus, a tanítómester 9. tanulmány Jézus, a tanítómester május 23 29. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: 5Mózes 6:5; Lukács 4:31-37; 6:20-49; 8:19-21, 22-25; 10:25-37 Mindenkit ámulatba ejtett tanítása, mert szavának ereje

Részletesebben

Nemzetközi történet. Nemzetközi paralimpiai játékok története. Írta: Nádas Pál

Nemzetközi történet. Nemzetközi paralimpiai játékok története. Írta: Nádas Pál Nemzetközi történet Nemzetközi paralimpiai játékok története Írta: Nádas Pál A paralimpiai játékok története 1948-ban kezdődött azzal, hogy az angliai, London melletti Aylesburyben működő Stoke Mandeville-i

Részletesebben

Prohászka Ottokár Jubileumi sorozat

Prohászka Ottokár Jubileumi sorozat Prohászka Ottokár Jubileumi sorozat E szentéletű püspök életének és műveinek bemutatása és széleskörű ismertetése rendkívül időszerű ma. Sokunkat komolyan aggaszt népünk állapota: a házasságok és gyermekszületések

Részletesebben

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele Iz 55,10-11; Róm 8,18-23; Mt 13,1-23 A Lélek csíráit bensőnkben hordozzuk.

hogy egyek legyenek A komáromi Szent András Plébánia hírlevele Iz 55,10-11; Róm 8,18-23; Mt 13,1-23 A Lélek csíráit bensőnkben hordozzuk. 2014. Július 13. hogy egyek legyenek Jn 17,20 A komáromi Szent András Plébánia hírlevele II/28. szám Iz 55,10-11; Róm 8,18-23; Mt 13,1-23 A Lélek csíráit bensőnkben hordozzuk. A mai vasárnap olvasmányai

Részletesebben

EGYMI intézményfejlődés a szegregált gyógypedagógiai iskolától a modellértékű tudásbázisig

EGYMI intézményfejlődés a szegregált gyógypedagógiai iskolától a modellértékű tudásbázisig Simon Tünde Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, pedagógiai fejlesztő EGYMI intézményfejlődés a szegregált gyógypedagógiai iskolától a modellértékű tudásbázisig A világszerte terjedő esélyegyenlőségi mozgalmak

Részletesebben

az idősek nappali ellátásáról

az idősek nappali ellátásáról E LŐTERJESZTÉS az idősek nappali ellátásáról Készült: Szécsény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. november 12-i rendkívüli ülésére. Előterjesztő: Stayer László polgármester Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

Sajtószemle 2015. november 11.

Sajtószemle 2015. november 11. Sajtószemle 2015. november 11. Napi.hu Tízmilliárd ment egészségügyi informatikára A teljes e-egészségügyi rendszer kiépítése nagyságrendileg 10 milliárd forintjába kerül az államnak, ennek egy komponense

Részletesebben

Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36. Ikt. sz.: 2022/2011. Javaslat a Baglyaskő Idősek Átmeneti Otthona, valamint az Ezüstfenyő Idősek Otthona Idősek Klubja éves

Részletesebben

Isten nem személyválogató

Isten nem személyválogató más. Ezért gondolhatja őszintén azt, hogy ő, aki az összes többi apostolnál többet tett, még arról is lemond, ami a többi apostolnak jár. Mert mid van, amit nem Istentől kaptál volna? És amit tőle kaptál,

Részletesebben

Beszámoló a Szociális Ápolási-Gondozási Központ 2013. évi működéséről

Beszámoló a Szociális Ápolási-Gondozási Központ 2013. évi működéséről Beszámoló a Szociális Ápolási-Gondozási Központ 2013. évi működéséről A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. törvény 92/B. (1) bekezdés d./pontja értelmében

Részletesebben

1/2011 TERKA JEGYZŐKÖNYV

1/2011 TERKA JEGYZŐKÖNYV 1/2011 TERKA JEGYZŐKÖNYV Készült: Egyek Nagyközség Polgármesteri Hivatalának tanácskozó termében 2011. 01. 24-én 14:00 órai kezdettel a Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi bizottság nyílt ülésén.

Részletesebben

KONFERENCIA az önkormányzati energetikai munka támogatására A MEE Békéscsabai és Szegedi Szervezete közös szervezésében 2015. október 15 én került

KONFERENCIA az önkormányzati energetikai munka támogatására A MEE Békéscsabai és Szegedi Szervezete közös szervezésében 2015. október 15 én került KONFERENCIA az önkormányzati energetikai munka támogatására A MEE Békéscsabai és Szegedi Szervezete közös szervezésében 2015. október 15 én került sor a konferencia megszervezésére, melynek célja a Békés

Részletesebben

H í r l e v é l. 2011. április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT!

H í r l e v é l. 2011. április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT! H í r l e v é l Zarándokoknak, útépítőknek, partnereknek 2011. április Lelkivezetői gondolatok ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT! 8 nappal Húsvét ünnepe előtt Jézus Krisztus megmutatta az emberiségnek és a világnak,

Részletesebben

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal közleménye az Országos Szociálpolitikai Szakértıi Névjegyzékbe felvett személyekrıl

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal közleménye az Országos Szociálpolitikai Szakértıi Névjegyzékbe felvett személyekrıl Utolsó adatfrissítés dátuma: 2012. 02. 20. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal közleménye az Országos Szociálpolitikai Szakértıi Névjegyzékbe felvett személyekrıl Az Országos Gyermekvédelmi Szakértıi

Részletesebben

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének 2012. július 31-én 8,00 órai kezdettel megtartott rendkívüli ülésérıl

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének 2012. július 31-én 8,00 órai kezdettel megtartott rendkívüli ülésérıl VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZGYŐLÉSE Szám: KOZP/4-7/2012. J E G Y Z İ K Ö N Y V Készült: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének 2012. július 31-én 8,00 órai kezdettel

Részletesebben

Mit keresitek az élőt a holtak között

Mit keresitek az élőt a holtak között Isten szeretete csodálatosan ragyogott Jézusból. - Olyan tisztán, hogy emberi életek változtak meg általa. - Akik találkoztak Jézussal, s engedték, hogy megérintse őket az Ő szeretete, azok elkezdtek vágyakozni

Részletesebben

Idősek szociális ellátása

Idősek szociális ellátása Idősek szociális ellátása I. Általános követelmény: A jelölt ismerje az idős kor sajátosságait, az idősek társadalmi helyzetét, az idősek ellátására szerveződött rendszert, az ellátórendszer szakmai feladatait,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestülete 2012. január 30-án megtartott nyilvános üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestülete 2012. január 30-án megtartott nyilvános üléséről FEJÉR MEGYE CSÁKVÁR NAGYKÖZSÉG J E G Y Z Ő K Ö N Y V Csákvár Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestülete 2012. január 30-án megtartott nyilvános üléséről Rendelet: 1/2012. (II. 1.) a helyi adókról Határozatok:

Részletesebben

33 8933 02 Szociális gondozó és ápoló 4014-4/2008-015PEFŐ

33 8933 02 Szociális gondozó és ápoló 4014-4/2008-015PEFŐ 1. a) Melyek az érzékelés, az észlelés, az emberi figyelem és az emlékezet alapjai? Hogyan befolyásolja az életkor előre haladása szerepüket a megismerő folyamatokban? b) Mit jelent a szociális gondozás

Részletesebben

T A R T A L O M III. NEVELÉSI PROGRAM

T A R T A L O M III. NEVELÉSI PROGRAM T A R T A L O M I. Az iskola adatai, jogállása 6 II. Helyzetelemzés 7 1. Társadalmi környezet 7 2. Tárgyi feltételek 7 3. A humán erőforrás 8 III. NEVELÉSI PROGRAM 1. Az iskolában folyó nevelő-oktató munka

Részletesebben

JELENTÉS. a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló 2011. évi. XCIII. törvény 8. (3) bekezdése értelmében

JELENTÉS. a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló 2011. évi. XCIII. törvény 8. (3) bekezdése értelmében Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Dr. Navracsics Tibor miniszter JELENTÉS a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló 2011. évi XCIII. törvény 8. (3) bekezdése értelmében 2012. március 31.

Részletesebben

Váci püspök: Együtt kell élni a gazdasági bevándorlókkal is 2015. January 21.

Váci püspök: Együtt kell élni a gazdasági bevándorlókkal is 2015. January 21. Váci püspök: Együtt kell élni a gazdasági bevándorlókkal is 2015. January 21. A katolikus egyházban nagyobb figyelmet kap a templomok tatarozása, mint a hit gyakorlása és a szolgálat. Az egyháznak, ahogy

Részletesebben