Coach-7 COACHING? A TRÉNING

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Coach-7 COACHING? A TRÉNING"

Átírás

1 Coach-7 COACHING? Akármilyen területen is tevékenykedünk, manapság egyre gyakrabban hallhatjuk a coaching kifejezést, bármit is jelentsen az éppen adott tevékenység viszonylatában. Mivel az élet vagy a munka különböző területein más és más előnyeit és eredményeit használhatjuk a coachingnak mint módszernek, így számtalan definíciót is megfogalmazhatnánk, amik egyszerre lennének igazak fogalmunk megmagyarázására. Éppen ezért nem is arra törekszünk, hogy definíciókat adjunk, hanem hogy a gyakorlatban megtapasztaltak alapján ne csak megértsék a coaching fogalmát, de azt sajátjuknak is érezzék a tréningeinken résztvevők. A TRÉNING A tréning 7 teljes napot foglal magába és legfőbb célja, hogy azok a résztvevők, akik érdeklődnek a coaching iránt személyes- és szakmai szinten egyaránt fejlődjenek. A fókuszban a tapasztalati tanulás áll. Minden ismeret, gyakorlat, szakmai háttértől függetlenül, mindenki által elsajátítható. Segítő szerepben lenni egyesek számára könnyebb és testreszabottabb, mint másoknak, de bármely csoporthoz tartozunk is, alapvető, hogy kényelmesen érezzük magunkat ebben a szerepben. Ez a tudás, ami mindannyiunkban ott van, fejleszthető és gyakorolható. A tréning folyamatként tekint a coachingra. Olyan folyamatként, amelyben a megtapasztalástól a megértésen át a készségeink használatáig jutunk el. A tréning felépítésekor figyelembe vettük az egyéni különbözőségeket, ezért számtalan gyakorlat, technika, eszköz, elméleti keret és gyakorlati tanács fogja segíteni a résztvevők egyéni fejlődését. Először körbejárjuk a coaching definícióját, egyéni koncepciónkat, megvizsgáljuk saját erősségeinket és megfogalmazzuk a saját lehetséges fejlődési irányainkat (célkitűzés). Technikákat sajátítunk el, hogy miként teremtsünk kapcsolatot másokkal és hogyan keltsünk bizalmat. Párbeszéd technikákat fogunk gyakorolni, amelyek abban segítenek, hogy azonosítsunk és tisztázzunk kommunikációs félreértéseket. Olyan eszközöket kínálunk, melyek által képesek lesztek a coachingra használható teret, időt és feladatokat kreatívan formálni, nem a megszokott megoldási módokat kínálni. Az utolsó két napon mindenkinek lehetősége lesz kipróbálni magát coachként és coachee-ként egyaránt.

2 FILOZÓFIÁNK Az emberekkel akkor tudunk jól bánni, ha magunkkal is jól bánunk. Ha pedig magunkkal már megbékéltünk, akkor csak megfelelő eszközök kellenek ahhoz, hogy úgy viszonyuljunk a környezetünkhöz és úgy oldjunk meg helyzeteket, ahogy szeretnénk. A coaching széles körben alkalmazott módszer a civil életben, az egyházi intézményekben, lelkészek körében azonban még kevésbé ismert/használatos. Olyan képzést állítottunk össze, amelyben coaching elemeket használunk mindennapi élethelyzetek, gyülekezeti vagy munkahelyi szituációk kezelésére. Egy eszközt szeretnénk a kezedbe adni, amelynek egyes elemei már valószínűleg rendelkezésedre állnak, de tudatos alkalmazásukban még erősödhetsz. A coaching módszert több helyen sajátítottuk el, de különösen nagy hatással volt ránk a hollandiai Olde Vechte Foundation által szervezett képzés, amin részt vehettünk. Az ott tanult módszerek, gyakorlatok és szemléletmód nagyban meghatározza munkánkat. A képzés, amelyre téged is hívunk, erősen gyakorlatorientált. A szükséges elméleti háttér mellett sok hasznos gyakorlattal töltjük meg a tréninget, amelyben kulcsértékeink a következők: tisztelet, odafigyelés, ösztönzés, elfogadás. TISZTELET Fontos, hogy tiszteletben tartsuk egymást azzal, hogy a közösen odaszánt időt maximálisan kihasználjuk, és a tréninget a leghatékonyabb időbeosztással építsük fel. A lehető legnagyobb tudásunkkal készülünk, és tőled is az odaadást és a teljes jelenlétet kérjük. ODAFIGYELÉS Más-más emberek vagyunk és máshol tartunk személyes utunkon önismeretben, lelki fejlődésben, Istennel való kapcsolatunkban, emberi kapcsolatrendszerünkben. Vezetőként minden egyes csoporttagra úgy figyelünk oda, hogy ki-ki tudjon egyéni útján fejlődni. Fontosak az egyéni kérdések, problémák, a részletek egy-egy kérdésben. Igyekszünk defferenciált módon figyelünk minden egyes csoporttagunkra. ÖSZTÖNZÉS A jó edző nem hagyja, hogy kényelmesen teljenek el a rá bízottak napjai, mikor a felkészülés ideje van. Ez a tréning egy edzési lehetőség, amikor szükséges szembenézni a legégetőbb kérdésekkel, megpróbálni fejlődni abban, amiben eddig nem sikerült. Lépéseket tehetünk afelé, ami eddig lehetetlennek látszott az életünkben. Mindehhez pedig bátorításra van szükség. Ezzel az ösztönző, bátorító jelenléttel kísérünk utadon a hét során. ELFOGADÁS Különbözőségeink megnyilvánulhatnak értékrendben, ízlésben, felfogásban, megközelítésben, személyiségjegyekben. Ezt a sokszínűséget, a csoport egyes tagjait örömmel fogadjuk el úgy, ahogy vannak, mivel a sokszínűség mindig magában hordozza az egymástól való tanulás kivételes lehetőségét.

3 (VÁRHATÓ) EREDMÉNYEK A tréning felépítése olyan, hogy teret, lehetőséget és inspirációt ad a résztvevőknek mind szakmailag, mind személyiségükben fejlődni. Éppen ezért az eredmények nagyon egyéniek és egyediek lehetnek. A tréning legfontosabb eredménye a résztvevő számára megerősödni és elhinni azt, hogy képes a coach szerepében fellépni, működni és segíteni másoknak, saját tanulási és fejlődési folyamatai megvalósításában. Ezen kívül az élet számos területén hozhat új eredményeket: Coaching olyan coaching módszerek és technikák beazonosítása, amelyek legjobban illenek egyéniségedhez megtanulni azt, hogy a coaching folyamatban nem te dolgozol, hanem a vezetett megtanulni coachként értékelni az eredményeket tisztázni azt, hogy mi a coach és a vezetett szerepe sikeresebb lenni a mostani munkádban célokat meghatározni mások számára és megtalálni az ezek eléréséhez vezető utakat, módszereket Kapcsolatok jóban lenni magaddal és másokkal megfelelőbb, kielégítőbb megállapodásokat tudni kötni másokkal nyerő-nyerő helyzetek megteremtése (win-win) fejleszteni empátiás készségeidet Munka, karrier saját vállalkozás felvirágoztatása menedzsment készségeid fejlesztése jobb vezetővé válni és képessé tenni munkatársaidat a jobb, hatékonyabb munkavégzésre

4 A TRÉNEREK THOMA LÁSZLÓ református lelkipásztor, vallástanár, bibliodráma vezető Alapvető közegem a zene, a ritmus, amely mindenhol körülvesz bennünket. Lételemem a mozgás, ami mindig feltölt. Szenvedélyem a dramatikus önismereti módszerekkel való foglalkozás. Szeretem az állandó nyüzsgést, de a csendnek is meg van a helye az életemben. Alapvetően hiszek a változás erejében, az emberi kapcsolatok helyreállásában, ami személyes fejlődésünk gyümölcse lehet. AMBRUS KIRY NOÉMI Civil Support Nonprofit Kft. tréner, szervezetfejlesztő Közel 15 éve a nonprofit szektort és annak szervezeteit fejlesztem, több száz tréningnap van a hátam mögött. Dolgoztam csoportokkal Kazahsztántól Jordániáig számos országban, azonban egy dolgot mindenütt egyformán éreztem: a közös munka inspiráló hatását. Éppen ezért hiszek a csoportok erejében, a tapasztalati tanulásban, valamint abban, hogy legtöbbet egymástól tanulhatunk.

5 A KERETEK MIKOR? A tréninget október között tartjuk. Ez minimum napi 8 óra tréningidőt jelent, amelyet rugalmasan igazítunk a csoport igényeihez és ritmusához. A tréning mind a hét napján részt kell venni, ez a folyamat szempontjából elengedhetetlen (tehát nem lehet később érkezni vagy hamarabb elutazni). Tudjuk, hogy ez komoly elköteleződést jelent, de mindenképpen megéri! HOL? A tréning Balatonszárszón az SDG konferencia központban lesz. Ideális hely az elvonulásra, az egymásra és önmagunkra figyelésre. Szállás kétágyas saját fürdőszobás szállodai szobákban, a tréningnek pedig a konferenciaközpont termei adnak otthont. A napi háromszori étkezés mellett frissítők a helyi büfében állnak rendelkezésre. MENNYIÉRT? A tréning összköltsége Ft. Ez magában foglalja a szállást, étkezést és a részvételi díjat. A szállás és étkezés díját, valamint az IFA-t a helyszínen a Konferencia Központ részére kell kifizetni ( Ft). A tréning díja Ft. A befizetett tréning díjról számlát adunk! Jelentkezési határidő: október 5. éjfél. REGISZTRÁCIÓ/JELENTKEZÉS A csoport maximális létszáma 24. A jelentkezéseket érkezési sorrendben fogadjuk. Jelentkezni az alábbi linken található elektronikusan kitölthető jelentkezési lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/1ompnjjbkjhhajgam_rppoglmjtl2rhns41bnphjdavy/edit TOVÁBBI INFORMÁCIÓ Mobil: Ambrus Kiry Noémi 0630/ Thoma László 0630/ A Civil Support Nonprofit Kft. integrált, innovatív szolgáltatásaival a magyar társadalmi szervezetek hatásának növekedéséért dolgozik. Jövőképünk egy olyan világot fogalmaz meg, amelyben a társadalmi szervezetek tevékenysége hozzájárul ahhoz, hogy az állampolgárok aktív formálói legyenek saját közösségeiknek.

CIVIL SZERVEZETEK KAPACITÁSFEJLESZTÉSE

CIVIL SZERVEZETEK KAPACITÁSFEJLESZTÉSE Felnőttképzési nyilv.tart.sz: 00980-2008, programakkreditációs lajstromszám: PL-3132 intézményi akkreditációs lajstromszám: AL-2220 CIVIL SZERVEZETEK KAPACITÁSFEJLESZTÉSE SZERVEZETI ÉS PROJEKTMENEDZSMENT

Részletesebben

NŐI VEZETŐK AKADÉMIÁJA EGYEDÜLÁLLÓ PROGRAM - NŐI VEZETŐKNEK, EGYEDÜLÁLLÓ LEHETŐSÉG - RÁNKY KATALINT VÁLASZTANI MENTORNAK! 2015.

NŐI VEZETŐK AKADÉMIÁJA EGYEDÜLÁLLÓ PROGRAM - NŐI VEZETŐKNEK, EGYEDÜLÁLLÓ LEHETŐSÉG - RÁNKY KATALINT VÁLASZTANI MENTORNAK! 2015. Programunk fővédnöke: Ránky Katalin 17 évig a L Oréal vezérigazgatója A Női Vezetők Akadémiája résztvevőinek mentora NŐI VEZETŐK AKADÉMIÁJA EGYEDÜLÁLLÓ PROGRAM - NŐI VEZETŐKNEK, EGYEDÜLÁLLÓ LEHETŐSÉG -

Részletesebben

Mi az, hogy Életműhely? Mi a személyes fejlesztés? Mi a nem formális tanulás? Mit ad ez a fiataloknak, és mit a társadalomnak?

Mi az, hogy Életműhely? Mi a személyes fejlesztés? Mi a nem formális tanulás? Mit ad ez a fiataloknak, és mit a társadalomnak? Mi az, hogy Életműhely? Mi a személyes fejlesztés? Mi a nem formális tanulás? Mit ad ez a fiataloknak, és mit a társadalomnak? Mivel foglalkozik egy ifjúsági egyesület? Az Életműhely azt jelenti, hogy

Részletesebben

Hogyan válhat előnnyé a hátrányos helyzetűek foglalkoztatása?

Hogyan válhat előnnyé a hátrányos helyzetűek foglalkoztatása? Felelős kiadó GAK Oktató Kutató és Innovációs Nonprofit Közhasznú Kft. Székhely: 2103 Gödöllő, Páter Károly út 1. Telefon: +36 28 522 940 Telefax: +36 28 430 531 Kapcsolat Email: diverzitas@gak.hu Honlap:

Részletesebben

3+ Megmutatni Megmozgatni Megtartani:

3+ Megmutatni Megmozgatni Megtartani: 3+ Megmutatni Megmozgatni Megtartani: Ifjúsági civil szervezetek humánerőforrásfejlesztése TARTALOM Bevezetés 3 Képzések 4 Szakmai gyakorlat 9 Bemutató projektek 10 Esetek, helyzetek 16 Hatása az Egyesekre

Részletesebben

A partnerszervezetek listája

A partnerszervezetek listája Kortárs képzők képzése Segédanyagok kortárs képzőknek Fenntartható tanulás a közösségben II. Az idősek szakértelmének és tapasztalatának megbecsülése Az Európai Bizottság támogatásával. A partnerszervezetek

Részletesebben

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához HEFOP -2.2.1.-06/1-2006-12-0020/4.0. BEFOGADÓ INTÉZMÉNYEK. A SZOCIÁLIS SZEKTOR FEJLESZTÉSE ÖNKÉNTES PROGRAMOK SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEKBE TÖRTÉNÕ INTEGRÁLÁSÁN KERESZTÜL. Alcím: Szociális szakemberek és önkéntesek

Részletesebben

DOBBANTÓ PROGRAM. Diáktámogató füzetek. Támpontok. a diáktámogatáshoz

DOBBANTÓ PROGRAM. Diáktámogató füzetek. Támpontok. a diáktámogatáshoz DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek Támpontok a diáktámogatáshoz 2011 Írta Bartha Éva Győrik Edit Hegedűs Judit Horváth H. Attila Kádár Erika Tóth Ibolya Fejlesztő értékelés fejezet: Lénárd Sándor Szerkesztette:

Részletesebben

Csapatépítés, csapatépítő tréning - TÖLTSE LE!

Csapatépítés, csapatépítő tréning - TÖLTSE LE! Csapatépítés, csapatépítő tréning - TÖLTSE LE! Csapatépítésben, csapatépítő játékokban is hasznos, értékes tudást ad a Konfliktuskezelés-Mesterfokon ingyenes e-mailtréning: http://konfliktusmegoldas.hu/

Részletesebben

Az ActionCOACH egy kicsit más!

Az ActionCOACH egy kicsit más! Pénzes péntek, avagy a vállalkozásfejlesztés éjszakája 2009. április Vállalkozóknak és jövendőbeli coachoknak Az üzleti életben is vannak évszakok, s ha itt a tél, biztos, hogy a tavasz jön! A legjobb

Részletesebben

Szakdolgozat. Nagy Eszter

Szakdolgozat. Nagy Eszter Szakdolgozat Nagy Eszter Kaposvár 2009 Kaposvári Egyetem Csokonai Vitéz Mihály Pedagógiai Főiskolai Kar A tudásszerzés új útja, avagy a tréningmódszer bemutatása Szakdolgozat Szabóné dr. Gondos Piroska

Részletesebben

az Európai Bizottság támogatásával

az Európai Bizottság támogatásával ECVision A szupervízió és coaching európai fogalomtára 1 ECVision. A szupervízió és coaching európai fogalomtára A jelen anyag az Európai Bizottság támogatásával jött létre. Ez a kiadvány csak a szerzők

Részletesebben

1. AZ ÖNKÉNTESSÉG FOGALMA, HELYE A TÁRSADALOMBAN

1. AZ ÖNKÉNTESSÉG FOGALMA, HELYE A TÁRSADALOMBAN "Az önkéntesek fantasztikus újítók. Ezért lelkünk rajta,ha nem vesszük munkájukat komolyan. De ne felejtsük el, mindannyian sokat tanulhatunk egymástól." Elisabeth Hoodless (1997), Igazgató, Community

Részletesebben

Gyerekek. Gyerekek Szülők Közösségek. Módszertani kézikönyv I. kötet

Gyerekek. Gyerekek Szülők Közösségek. Módszertani kézikönyv I. kötet Gyerekek Szülők Közösségek Módszertani ajánlások a gyerekekkel, a szülőkkel és a közösségekkel végzett munkához a Biztos Kezdet program munkatársai számára Módszertani kézikönyv I. kötet Gyerekek Szociálpolitikai

Részletesebben

Tehetséges tanárok a tehetségért

Tehetséges tanárok a tehetségért Hivatkozás: Gyarmathy É. (2003) Tehetséges tanárok a tehetségekért. Pedagógusképzés, 3-4. sz. 105-112. Tehetséges tanárok a tehetségért Gyarmathy Éva MTA Pszichológiai Intézet tudományos főmunkatárs A

Részletesebben

A Dobbantó program pedagógiai koncepciója

A Dobbantó program pedagógiai koncepciója A Dobbantó program pedagógiai koncepciója Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009. A Dobbantó program a Munkaerő-piaci Alap képzési alaprész központi keretéből, az Oktatási és Kulturális

Részletesebben

ActionCOACH: JOBB VILÁGOT TEREMTÜNK ÜZLETI KÉPZÉSEINKKEL! ÜZLETÉPÍTÉS INKÁBB, MINT KEMÉNY MUNKA AZ ÜZLETBEN KÖZREMŰKÖDÉSÜNK TELJESEBB ÉLETET BIZTOSÍT!

ActionCOACH: JOBB VILÁGOT TEREMTÜNK ÜZLETI KÉPZÉSEINKKEL! ÜZLETÉPÍTÉS INKÁBB, MINT KEMÉNY MUNKA AZ ÜZLETBEN KÖZREMŰKÖDÉSÜNK TELJESEBB ÉLETET BIZTOSÍT! ActionCOACH: JOBB VILÁGOT TEREMTÜNK ÜZLETI KÉPZÉSEINKKEL! ÜZLETÉPÍTÉS INKÁBB, MINT KEMÉNY MUNKA AZ ÜZLETBEN KÖZREMŰKÖDÉSÜNK TELJESEBB ÉLETET BIZTOSÍT! Az ActionCOACH 7 pontos garanciája 1. Eredményeket

Részletesebben

Fedezze fel az önkéntesség tanulási hasznát!

Fedezze fel az önkéntesség tanulási hasznát! Fedezze fel az önkéntesség tanulási hasznát! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. (Hivatkozási szám: 517741-LLP-1-2011-1-AT-GRUNDTVIG-GMP) A kiadvány a szerző nézeteit

Részletesebben

Civil szervezetek és közösségek

Civil szervezetek és közösségek Civil szervezetek és közösségek Készítette a Háló Egyesület Közösségi Műhelye I. Társadalmi bevonás társadalmi aktivitás közösségfejlesztés partnerségek A civil lakosságnak az Európai Unióban is csak egy

Részletesebben

Európai Dél-Alföldi Regionális Alapítvány

Európai Dél-Alföldi Regionális Alapítvány Önkéntesség elterjesztése a hátrányos helyzetű Csanád térségben 2012. november 01.-2013. október 31. Záró Tanulmány Tartalomjegyzék 1. Szervezet adatai... 4 2. A szervezet önkéntes programja... 5 a) Az

Részletesebben

Támogatott döntéshozatal Módszertani útmutató és feladatok

Támogatott döntéshozatal Módszertani útmutató és feladatok Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége Támogatott döntéshozatal Módszertani útmutató és feladatok 1 Támogatott döntéshozatal Módszertani útmutató és feladatok Szerzők:

Részletesebben

fókuszban Óvoda és iskola közötti átmenet Válogatás a Tempus Közalapítvány Pályázati Pavilonjának (2010/I) cikkeiből

fókuszban Óvoda és iskola közötti átmenet Válogatás a Tempus Közalapítvány Pályázati Pavilonjának (2010/I) cikkeiből Válogatás a Tempus Közalapítvány Pályázati Pavilonjának (2010/I) cikkeiből fókuszban a z Ó v o d a i n e v e l é s Minden család életében nagy változás, amikor a gyermek elballag az óvodából és átlépi

Részletesebben

TEHETSE GFEJLESZTE SI TERV

TEHETSE GFEJLESZTE SI TERV TEHETSE GFEJLESZTE SI TERV Szent Benedek Iskolaközpont- 2014. A tehetségfejlesztés irányelvei a tehetségpontként működő Szent Benedek Iskolaközpont számára. Készítette: Arendtné Salacz Nadine. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Joy of solution! A megoldás élménye2.indd 1

Joy of solution! A megoldás élménye2.indd 1 Joy of solution! A megoldás élménye! A megoldás élménye2.indd 1 A megoldás élménye2.indd 2 Az összevisszaságban találd meg az egyszerűséget, a hangzavarban a harmóniát. A nehézségek közt mindig ott van

Részletesebben

A MÁSODIK ESÉLY ISKOLA KOMPLEX TÁMOGATÓ RENDSZERE OSZTÁLYFŐNÖK HELYETT MENTOR

A MÁSODIK ESÉLY ISKOLA KOMPLEX TÁMOGATÓ RENDSZERE OSZTÁLYFŐNÖK HELYETT MENTOR A MÁSODIK ESÉLY ISKOLA KOMPLEX TÁMOGATÓ RENDSZERE OSZTÁLYFŐNÖK HELYETT MENTOR Forrás:? Tartalom 1. A LEMORZSOLÓDÓ FIATALOK JELLEMZŐ PROBLÉMÁI 2. MENTORRENDSZER 2.1. A mentor-diák viszony, segítő kapcsolat

Részletesebben

DUSNOK-FAJSZ ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

DUSNOK-FAJSZ ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA DUSNOK-FAJSZ ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÉRVÉNYESSÉGI IDŐ: 2013. április 1-jétől TARTALOMJEGYZÉK AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 4 TÁMOP 3.1.4 PÁLYÁZATRÓL 5 BEVEZETŐ 7 ISKOLÁINKRÓL

Részletesebben

Szervezetmenedzsment T-Kit

Szervezetmenedzsment T-Kit 1.1 Szervezetmenedzsment Introduction Mi is jelent az, hogy T-kit? Kétféle válasz is adható erre a kérdésre. Az elsô: Training Kit (magyarul: képzési csomag), melynek rövidítése T-kit. A második a szó

Részletesebben

A HÁZ ELHAGYÁSA A SZOCIÁLIS MUNKÁS SZEMÉLYISÉGÉNEK KIBONTAKOZÁSA - Jelige: napraforgó

A HÁZ ELHAGYÁSA A SZOCIÁLIS MUNKÁS SZEMÉLYISÉGÉNEK KIBONTAKOZÁSA - Jelige: napraforgó A HÁZ ELHAGYÁSA A SZOCIÁLIS MUNKÁS SZEMÉLYISÉGÉNEK KIBONTAKOZÁSA - Jelige: napraforgó 1. BEVEZETÉS 2 1.1 A szociális munkás saját személyiségével dolgozik. 2 1.2 A személyiség kibontakoztatásának lehetősége

Részletesebben

LEAD PARTNER BFI Wien Alfred-Dallinger Platz 1. 1030 Wien PROJEKT PARTNER 2. Savaria TISZK Kft. Selyemrét utca 2. 9700 Szombathely

LEAD PARTNER BFI Wien Alfred-Dallinger Platz 1. 1030 Wien PROJEKT PARTNER 2. Savaria TISZK Kft. Selyemrét utca 2. 9700 Szombathely LEAD PARTNER BFI Wien Alfred-Dallinger Platz 1. 1030 Wien PROJEKT PARTNER 1. Savaria TISZK Kft. Selyemrét utca 2. 9700 Szombathely PROJEKT PARTNER 2. BFI Burgenland Grazer Straße 86. 7400 Oberwart KiviTELEző:

Részletesebben

Látássérült emberek elemi és foglalkozási rehabilitációja

Látássérült emberek elemi és foglalkozási rehabilitációja Dávid Andrea Dr. Gadó Márta Csákvári Judit Látássérült emberek elemi és foglalkozási rehabilitációja Útmutató látássérült emberek rehabilitációjával foglalkozó szakemberek számára book.indb B1 2008.11.30.

Részletesebben