HÁZIREND FIATAL FELNŐTTEK SZÁMÁRA. Bevezető rész. A Házirend a záradékban megadott időponttól lép életbe.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HÁZIREND FIATAL FELNŐTTEK SZÁMÁRA. Bevezető rész. A Házirend a záradékban megadott időponttól lép életbe."

Átírás

1 II. RÁKÓCZI FERENC GYERMEKOTTHON HÁZIREND A GYERMEKOTTHON UTÓGONDOZÓI ELLÁTÁSÁBAN RÉSZESÜLŐ FIATAL FELNŐTTEK SZÁMÁRA Bevezető rész Az intézmény vezetősége, nevelőtestülete, valamennyi felnőtt dolgozója, valamint az ellátottakat képviselő gyermekönkormányzat egységes szerkezetbe foglalja az intézmény és az otthon működésének legfontosabb szabályait, az ellátottak jogait és kötelezettségeit, a mindenki számára kötelező érvényű normákat, az intézmény közösségeinek és az egyéneknek az alapvető érdekeit. Általános rendelkezések A Házirend az intézmény életének kis törvénye, ennél fogva az abban foglalt jogok és kötelezettségek az intézmény minden lakójára nézve egyaránt vonatkoznak. A Házirend kialakításában és jóváhagyásában mind az intézmény ellátottjai, illetve képviseletük, mind az intézmény nevelőtestülete, a gyermekvédelmi munkát segítő dolgozók, valamint az intézmény vezetői részt vesznek. A dokumentumot az intézmény vezetője és az utógondozó illetve az utógondozásban részesülő fiatal felnőttek önkormányzati képviselője írják alá. A Házirend a záradékban megadott időponttól lép életbe. l e v é l c í m : F o n y ó d - A l s ó b é l a t e l e p B á t h o r y u t e l. : ; ; ;

2 A Házirendet készítette és megvitatta a nevelőtestület, a gyermekönkormányzat. A Házirend feladata, hogy az intézmény sajátos adottságait figyelembe véve biztosítsa az egységes rendet és eljárásokat. A II. RÁKÓCZI FERENC GYERMEKOTTHON (Fonyód Alsóbélatelep, Báthory u. 14.) a továbbiakban Gyermekotthon utógondozói ellátás keretében fiatal felnőttek részére külső férőhelyeken utógondozói ellátást nyújt. Jelen Házirend hatálya kiterjed a Gyermekotthonban utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttekre, a Gyermekotthon valamennyi dolgozójára, valamint a Gyermekotthonba látogatás és egyéb célból belépő valamennyi személyre. A Gyermekotthonban elhelyezett nagykorú fiatal felnőtt a Gyámhivatal elhelyezési intézkedését követően, az intézkedésben megjelölt időponttól veheti igénybe a Gyermekotthon szolgáltatásait, nagykorúvá vált fiatal az utógondozói ellátás elrendelését követően a 15/1998. (IV.08.) NM rendelet (a továbbiakban rendelet) 92. (7) bekezdése alapján írásbeli megállapodást köteles kötni az intézmény vezetőjével és az utógondozójával. A Gyermekotthon az utógondozott fiatal részére az együttműködési megállapodásban megjelölt körű ellátást biztosít. Az írásbeli megállapodás megkötésekor figyelembe kell venni a fiatal vagyoni, jövedelmi viszonyait, egészségi állapotát, személyiségének fejlettségi szintjét, családi körülményeit, tanulmányi helyzetét és kötelezettségeit. Amennyiben az intézmény vezetője a befogadást megtagadja, abban az esetben a fiatal felnőtt kérelmét az elutasítás indokával együtt az intézmény Érdekképviseleti Fóruma elé terjesztheti. Teljes körű ellátást a fiatal felnőtt számára, abban az esetben lehet biztosítani, ha létfenntartását önállóan nem tudja biztosítani, vagy nappali oktatás munkarendje szerint, illetve felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytat, vagy felvételét várja szociális bentlakásos intézménybe. Az utógondozói ellátást igénybevevő fiatal az ellátásért a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló kormányrendeletben, valamint az intézmény térítési díjra vonatkozó belső szabályzatában foglaltak szerint térítési díjat fizet. A fiatal felnőtt látogatót az otthonban, külső férőhelyén csak a költségvetési szerv vezetője, szakmai vezető, ügyeletes vezető engedélyével fogadhat.

3 A fiatal felnőtt a Gyermekotthon tulajdonát képező tárgyakat, eszközöket a Gyermekotthon területéről csak írásbeli engedély alapján vihet ki. Az írásbeli engedély megadására a költségvetési szerv vezetője vagy az általa megbízott személy jogosult. Az intézmény tulajdonát képező, leltárba felvett tárgyak helységek közötti átadására indokolt esetben a leltári rend betartása mellett kerülhet sor. A fiatal felnőtt amennyiben látogatót fogad azt köteles jelezni az utógondozójának, és a fiatal felnőtt felelőssége az, hogy a látogató az Gyermekotthon életrendjét, normáit és szokásait figyelembe vegye. A látogató a külső férőhelyen óráig tartózkodhat. A fiatal felnőtt felel az általa fogadott látogató magatartásáért. A mindenkori ügyeletes nevelő intézkedni köteles a mások nyugalmát, a biztonságot, a környezetet vagy közerkölcsöt sértő magatartást tanúsító látogatóval szemben, hogy a látogató a Gyermekotthon területét hagyja el. Orvosi ellátást a fonyódi Egészségügyi KHT rendelési idejében, pihenő és ünnepnapokon az orvosi ügyeleti szolgálatot lehet igénybe venni. A KRESZ járműhasználatra és közúti közlekedésre vonatkozó szabályai a Gyermekotthon területén is érvényesek. Az intézmény területén az utógondozottak kerékpár kivételével járművet csak a költségvetési szerv vezetőjének engedélyével használhatnak. A kerékpárhasználat közlekedési szabályait az utógondozó köteles a kerékpárt használó utógondozottakkal ismertetni és azok betartását ellenőrizni. A park növényeinek védelme valamennyi utógondozott és dolgozó együttes feladata. Az állatok tartásáról az ÁNTSZ vonatkozó higiénés szabályainak figyelembe vételével a Gyermekotthon vezetője dönt. A fentiek be nem tartása esetén a gazdátlan, megfelelő körülmények között nem tartott, sínylődő és kóborló állatokat az intézmény elszállíttatja. A Gyermekotthon vezetője vagy az általa megbízott személy a fiatal felnőttek részére köteles a szükséges felvilágosításokat megadni, a Házirendet megmutatni.

4 1. A fiatal felnőttek jogai Az utógondozott a gyámhivatal határozatával elrendelt utógondozói ellátást az intézményvezetővel kötött írásbeli megállapodás alapján veheti igénybe. Ezen megállapodás rögzíti az ellátás mértékét, a nyújtott szolgáltatások körét, a lehetséges jogokat és a térítési díj fizetésének kötelezettségét, vagy az az alóli mentességet. Minden utógondozói ellátásban részesülőnek joga van hozzájutni a megelőző és gyógyító egészségügyi ellátáshoz, valamint az előírt gyógyszerekhez és gyógyászati segédeszközökhöz. Minden utógondozói ellátott az életpálya vagy a képzési irány vagy munkahely kiválasztása kérdésében önállóan dönt az utógondozóval való egyetértésben. Minden utógondozói ellátásban részesülőnek joga a lakhatás céljait szolgáló illetve közösségi helyiségek használata a tevékenység jellege szerint időkorlátok betartásával. Joga van minden utógondozói ellátásban részesülőnek a napi ötszöri étkezés igénybevételére. Valamennyi utógondozói ellátásban részesülőnek joga, hogy rendelkezzen személyes tulajdonnal. Joga van minden utógondozói ellátásban részesülőnek látogatót, szülőket, rokonokat, ismerősöket és barátokat fogadni. Az utógondozói ellátottnak joga van a teljes körű ellátás részeként megfelelő ruházathoz, a mindennapos tisztálkodás lehetőségéhez, iskolai oktatáshoz, szakképzésben való részvételhez, felsőfokú tanulmányok végzéséhez, a családjával való kapcsolattartás lehetőségéhez, a művelődés és a kultúrálódás intézmény által nyújtott feltételek igénybevételéhez. Joga van minden utógondozói ellátásban részesülőnek a Gyermekotthon szolgáltatásaival, a Gyermekotthon munkatársaival és a többi jogosulttal kapcsolatos panaszát a Gyermekotthon vezetőjénél írásban előterjeszteni. A Gyermekotthon vezetője köteles a panaszt kivizsgálni és a szükséges intézkedéseket haladéktalanul, de legkésőbb a panasz kézhezvételét követő 15 napon belül megtenni és erről a jogosultat tájékoztatni. Az Érdekképviseleti Fórum tagjai a megválasztott gyermekeken és utógondozotton kívül a Közalkalmazotti Tanács elnöke, a Gyermekotthon vezetője és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság / Somogy Megyei Kirendeltség által delegált személy.

5 Az Érdekképviseleti Fórum tagjai nyílt szavazással önmaguk közül elnököt választanak. Az elnök a tagok 1/3-nak írásbeli kezdeményezése, illetve a jogosult panasza esetén, a kezdeményezés illetve a panasz kézhezvételét követő 5 napon belül a kézhezvételtől számított legalább 8. napra köteles az Érdekképviseleti Fórum ülését összehívni. Az ülés a tagok 2/3-nak jelenléte esetén határozatképes. Az Érdekképviseleti Fórum határozatait szavazás útján egyszerű többséggel hozza, bármely tag indítványára kötelező a titkos szavazás elrendelése. Az Érdekképviseleti Fórum határozatait meg kell őrizni. Valamennyi alsóbélatelepi utógondozói ellátásban részesülőnek joga van az utógondozói ellátással kapcsolatos véleményét megfogalmazni, a szabályok változtatásával kapcsolatban javaslatot tenni. Jogod van segítséget kapni a saját családodba történő visszatéréshez, személyiséged kibontakoztatásához, az egészségedet veszélyeztető helyzet elhárításához, a társadalomba való beilleszkedésedhez, az önálló életvitel megteremtéséhez, tartós betegség esetén megfelelő ellátáshoz. Jogod van emberi méltóságod tiszteletben tartásához, a bántalmazással, az elhanyagolással és az információs ártalommal szembeni védelemhez. Jogod van a származásod, vérszerinti családod megismeréséhez és kapcsolattartáshoz. Jogod van a szabad véleménynyilvánításhoz, ahhoz, hogy tájékoztatást kapj jogaidról, jogaid érvényesítésének lehetőségeiről. Jogod van ahhoz, hogy személyedet, vagyonodat érintő minden kérdésben véleményedet elmondd. Jogod van a téged érintő kérdésekben a megfelelő fórumoknál panasszal élni. Jogod van alapvető jogaid megsértése esetén bíróságnál és a XXXI. törvényben meghatározott szerveknél eljárást kezdeményezni. Jogod van részt venni felzárkóztató, tehetségfejlesztő programokban és érdeklődésednek megfelelő szabadidős foglalkozásokban. Jogod van vallási, lelkiismereti meggyőződésedet szabadon megválasztani, kinyilvánítani, gyakorolni, hit- és vallásoktatásban részt venni. Jogod van véleményt nyilvánítani az ellátásodról.

6 Jogod van, hogy a személyedet érintő kérdésekben meghallgassanak, tájékoztassanak. Jogod van érdekeid képviseletére, a gyermekönkormányzatba küldöttet választani, magadat megválasztatni, a gyermekönkormányzat munkájába megválasztásod esetén részt venni. 2. A fiatal felnőttek kötelessége Az egészséges életmód szerinti életvitel és kultúrált viselkedés a Gyermekotthonban élő valamennyi utógondozói ellátásban részesülő kötelessége. A Gyermekotthonban elhelyezett minden fiatal felnőtt kötelessége valamilyen képzési formában tanulni a tankötelezettség megszűnését követően munkát vállalni vagy a Munkaügyi Központtal együttműködni. Az alsóbélatelepi utógondozói ellátásban részesülők kötelesek a saját és az intézmény felszerelési és berendezési tárgyait mások nyugalmának zavarása nélkül, rendeltetésszerűen használni. A Gyermekotthon utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttjei kötelesek a helyiségek, berendezési és felszerelési tárgyak állagának megóvásáról gondoskodni. A fiatal felnőttek anyagi felelősséggel tartoznak a szándékosan, illetve a rendeltetésellenes használat következtében gondatlanul okozott károkért. A Gyermekotthon utógondozói ellátásban részesülői a személyi tulajdon szokásos mennyiségét és mértékét meghaladó vagyontárgyak őrzéséről elkülönült helyen kell, hogy gondoskodjanak (raktár). Az otthon felelősséget kizárólag az elkülönült helyen elhelyezett vagyontárgyak vonatkozásában vállal. Az alsóbélatelepi utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttjei délelőtt illetve napközben az iskolában és a különböző munkahelyeken kell, hogy tartózkodjanak a tevékenység által megkövetelt időtartamig. Az iskolákból, munkahelyekről idő előtt eltávozni és a Gyermekotthonba visszatérni csak rendkívüli esetben és írásbeli engedéllyel lehet. A fiatal felnőttek kötelesek reggel úgy felkelni, hogy az iskolában, illetve a munkahelyen, vagy egyéb kötelező elfoglaltságon időben meg tudjanak jelenni.

7 Jogosultak reggeli ébresztést kérni az éjszakai szolgálatot ellátó gyermekfelügyelőtől. A később nyugovóra térő fiatal felnőttek kötelesek vigyázni arra, hogy a már alvó társaikat tevékenységükkel ne zavarják meg. Minden alsóbélatelepi utógondozói ellátásban részesülőnek kötelessége az utógondozó által adott feladatokat ellátni a Gyermekotthon területén a környezetet megóvni, a gondozott terület rendben tartása érdekében tevékenykedni. Minden fiatal felnőtt köteles a higiéniai előírásokat betartani, környezetét gondozni, tisztántartani. Az alsóbélatelepi utógondozói ellátásban részesülők és dolgozók kötelesek betartani a társas együttélés és érintkezés általános szabályait (napszaknak megfelelő köszönés, üdvözlés és annak fogadása, kultúrált beszéd, udvariasság). Az intézmény egész területén a dohányzás tilos a fiatal felnőtteknek, dolgozóknak egyaránt! A Gyermekotthon területére alkoholt, illetve kábítószernek minősülő anyagot bevinni, illetve az otthon területén ezen anyagokat tárolni, fogyasztani, vagy más részére átadni tilos. Valamennyi utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőtt köteles amennyiben beteg a férőhelyén tartózkodni és az orvos utasításait maradéktalanul betartani. Az étkezés az iskolai, munkahelyi ebéd kivételével a fiatal felnőtt lakóterének konyhájában, illetve a központi ebédlőben történik. Étel csak zárt edényekben az egészségügyi előírásoknak megfelelően szállítható. Köteles vagy megismerni és betartani az intézmény és a Gyermekotthon Házirendjét, a balesetvédelmi szabályokat és tűzrendészeti utasításokat. Képességeidnek megfelelően rendszeresen tanulni, ha dolgozol, legjobb tudásod szerint végezni munkádat. Minden tanítási órán fegyelmezetten részt venni. A napirendnek megfelelően elvégezni munkádat, feladataidat.

8 Az intézmény becsületét megvédeni, képviselni, gazdagítani hagyományait. Segíteni a nevelők, a gyermekönkormányzat, a felelősök munkáját. Betartani a kultúrált együttélés szabályait. Tiszteletet tanúsítani valamennyi felnőtt és társad iránt. Betartani a gyermekönkormányzat határozatait. Védeni az intézmény felszereléseit, létesítményeit. Védeni egészségedet, mellőzni a dohányzást, alkohol- és drogfogyasztást. Személyiségfejlődésed érdekében a veled foglalkozó felnőttek véleményét meghallgatni, tanácsait, útmutatásait elfogadni. A személyeddel kapcsolatos utógondozói munkában együttműködni. 3. Panaszjog érvényesítésének módja, lehetősége Az otthonban élő fiatal felnőttnek joga van, hogy az őt ért bármilyen sérelmével kapcsolatban panasszal fordulhat az alábbi személyekhez illetve fórumokhoz (ebben a sorrendben): - az utógondozó - a szakmai egység vezetője - a gyermekotthon önkormányzati képviselője - a gyermekönkormányzat - a növendékügyi előadó - a költségvetési szerv vezetője - Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltsége - Érdekképviseleti Fórum Panaszát a fiatal felnőtt szóban és írásban is előterjesztheti. 4. A Gyermekotthon gyermekönkormányzata A Gyermekotthon gyermekönkormányzatába, a fiatal felnőttek képviselőt delegálnak maguk közül a Gyermekotthon gyermekönkormányzata alulról építkező közösségi szervezet, amelynek tevékenysége a gyermekeket, fiatalokat érintő valamennyi kérdésre

9 kiterjed. legfontosabb feladatának a gyermekotthoni önálló csoportok és a külső férőhelyek lakóegységei közösségi életének szervezését, a gyermekotthoni nevelőtestület véleményének meghallgatásával annak segítését, másrészt a gyermekek érdekeinek képviseletét tartja a gyermekeket, fiatal felnőtteket jogaik gyakorlásában és képviseletében a gyermekönkormányzat segíti a gyermekönkormányzat nem politikai közösségi szervezet, nem kíván semmilyen iskolán kívüli egyesülés, egyesület, szervezet részeként tevékenykedni szervezetének és működésének rendjét a gyermekönkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata részletesen tartalmazza 5. Az egységes életrend kialakítását segítő szabályok 5.1. Magatartás A fiatal felnőttek köszönjenek az intézményben dolgozó valamennyi felnőttnek, illetve köszönjenek el a szolgálatban lévő felnőttől, a társaktól, ha iskolába, kimenőre mennek vagy onnan visszaérkeznek. Köszönjenek, ha látogatóba mennek vagy látogató érkezik az otthonba, csoportba. Tisztelettel beszéljenek egymással és a felnőttekkel. A fiatal felnőtt ne használjon trágár kifejezéseket, az esetleges ilyen beszédet tegyék szóvá. A fiatal felnőttek tartsák tiszteletben az egyéni tulajdonban lévő felszereléseket, ne nyúljanak egymás holmijához. Figyelmeztessék egymást a helytelen magatartási formák esetén, a helyes megnyilvánulásokra. Tartsák tiszteletben az egyén életrendjét, ne zavarják egymást az egyéni elfoglaltságokban (étkezés, tanulás, olvasás, beszélgetés, stb.). Legyenek segítőkészek egymással és a felnőttekkel szemben. Párkapcsolati viselkedésük legyen visszafogott, ne botránkoztassák meg környezetüket.

10 5.2. Tanulmányi munka Mindig pontosan érkezzenek az iskolába és munkahelyükre a fiatal felnőttek. Iskolai felszereléseiket, azok állapotát óvják, védjék. Soha ne menjenek hiányos felszereléssel a tanítási órákra. Minden tanuló tegyen meg mindent annak érdekében, hogy képességeinek megfelelő eredményt érjen el. A tanulók minden nap rendszeresen készüljenek a tanítási órákra. A szakmunkástanulók a gyakorlati oktatás napjait használják ki hiányosságaik pótlására, gyakorlásra. A fiatal felnőttek kérjenek a pedagógustól segítséget, ha haladásukban megakadtak. Fogadják el a segítő pedagógus kezdeményezését. A tanulók tanulási tevékenységét folyamatosan ellenőrizni kell. Ismerjük el a képességeknek megfelelő teljesítményt. Erősítsük a fiatal felnőttek tanulási érdeklődését, segítsük őket az érdeklődési körüknek, képességeiknek megfelelő pályaválasztásban, munkahely keresésben. A tanulás és a munka legyen érték a fiatal felnőttek körében. Megfelelő képességek megléte esetén szorgalmazzuk a minél magasabb szintű iskolai végzettség megszerzését. Legyenek tekintettel egymásra a tanulási tevékenységben, hangoskodással ne zavarják egymást Önkiszolgáló és közösségért végzett munkák Az önkiszolgáló és közösségért végzett munkák elvégzésébe minden fiatal felnőttet be kell vonni képességeinek megfelelő mértékben. A ruházat mosását, vasalását, javítását önállóan végezzék. A fiatal felnőttek saját felszereléseik rendben tartásáért maguk felelősek. A lakóterük takarítását önállóan végzik. A fiatal felnőttek praktikus ismereteinek bővítésére nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy egyre önállóbban tudjanak tevékenykedni. A munkák végzésekor felügyeletet kell tartani. A munkák elvégzését ellenőrizni, értékelni és segíteni kell.

11 5.4. Szabadidős tevékenység Segíteni kell a fiatal felnőtteket, hogy tartalmas elfoglaltságokkal töltsék ki szabadidejüket. Használják ki az intézmény által felkínált lehetőségeket a szabadidejük kultúrált eltöltéséhez (alkotókör, tevékenységi körök, könyvtár, irodalmi műhely, stb.). Tanítsuk meg utógondozottjainkat, hogy szelektálhatnak a televízió műsorai között. Ne nézzenek mindent válogatás nélkül. Szorgalmazzuk az aktív és passzív pihenés közti egyensúly megtartását. Figyeljünk arra, hogy a gondozottak szabadidejükben ne unatkozzanak. Alkalmanként a felnőtt kapcsolódjon be a tevékenységbe. A közös élmény segíti a kapcsolatkialakítást, kapcsolatépítést Szokásrend A fiatal felnőtt saját ébredésének idejét úgy kell meghatároznia, hogy legyen ideje a reggeli feladatok elvégzésére, a gondozottak időben elindulhassanak a délelőtti iskolai foglalkozásokra, a munkába. Az ébredést a mosakodás kövesse. Ezalatt az idő alatt az ágyneműt szellőztetni kell, majd az ágyneműt a heverő ágyneműtartójában kell elhelyezni. Az ágyneműtartóban csak lepedő, párna, paplan, pléd, köntös tárolható. Az ágyneműt hetenként egyszer egész nap bevetetlenül kell hagyni a szellőztetés miatt. Egy héten egy alkalommal, szombatonként nagytakarítást kell végezni, majd folyamatosan biztosítani kell a tisztaságot. Ügyelni kell a lakótér esztétikusságára. A személyes holmikat és ruhaneműket szekrényekben kell elhelyezni. A fiatal felnőttek iskolai elfoglaltságaikon megfelelő öltözetben jelenjenek meg. A feladatok elvégzését az utógondozónak ellenőrizni kell. Az ellátottak feladataik elvégzését úgy tervezzék, hogy óráig vigyék le az ételmaradékot, ha van ilyen. A lakótérben és az intézmény egész területén tilos a dohányzás.

12 5.6. A tisztálkodás Reggelente derékig történjen a mosakodás. Étkezés előtt, WC használata után, és minden olyan tevékenység után, amitől szennyeződik a kéz, mossanak mindig kezet. Este a zuhanyozás kötelező. Hajmosás hetente legalább egyszer kötelező. Fogat mosni naponta legalább kétszer, reggel és este kötelező. A hajviselet olyan legyen, mely könnyen ápolható, illik a fiatal felnőtt személyiségéhez. A tisztálkodáshoz szükséges felszereléseket az utógondozott megkapja. A fiatal felnőttek takarékosan használják fel azokat. A fiatal felnőttek alsó fehérneműt naponta váltsanak, felsőruhát szükségtől függően, de legalább kétnaponta, az ágyneműt kéthetente kell váltani.

13 5.7. WC használat Különös gondot kell fordítani az illemhelyek tisztaságára, használatára. Gondoskodni kell a WC rendszeres fertőtlenítéséről, folyamatos szagtalanításáról. Mindenki köteles a WC-t használat után tisztán, használható állapotban hagyni A szekrények rendje A fiatal felnőttek ruháinak elhelyezésére szekrényt, polcot, akasztót kell biztosítani. Csak a részükre kijelölt helyen tarthatják a holmijukat. Élelmet a szekrényben tartani, tárolni tilos. A szekrényben a ruhákat akasztóra, vállfákra vagy a polcon hajtogatva kell elhelyezni. A szekrény rendjéért, tisztaságáért minden utógondozói ellátásban részesülő egyénileg felelős, az utógondozó ellenőrizheti azt. A tanszereket a fiatal felnőtt saját szekrényében, íróasztalában tartja. A fiatal felnőttek kötelesek asztalukat, tankönyveiket, tanszereiket rendben és tisztán tartani Az étkezések A fiatal felnőttek napi ötszöri étkezést kapnak. Az étkezések idejét az otthon napirendje határozza meg, melyet az iskolai és munkahelyi elfoglaltságoknak figyelembevételével kell betartani. Az étkezőben kultúráltan kell viselkedni. Az ételek, élelmiszerek központi konyháról történő felszállításához gondoskodni kell a fedett edényekről, mely az utógondozó feladata. A fiatal felnőttek a terítésben, tálalásban, felszolgálásban működjenek közre. A kultúrált étkezés szabályait mindenkinek be kell tartani. Az evőeszközöket rendeltetésszerűen kell használni. Az asztal és étkezőhelyiség tisztaságára ügyelni kell. Azok részére, akik normál ételt nem ehetnek, az orvosi előírásnak megfelelően diétás ételt kell készíteni.

14 Az étkezés befejeztével az evőeszközöket, tányérokat, poharakat a fiatal felnőtteknek az asztalok szélén kell elhelyezni. Az ételszállító edények mosogatása, a konyha rendbetétele, az ételmaradék levitele a tárolóba, a konyhai feladatok elvégzésére beosztott dolgozók feladata. Az igazoltan távollévő, későn érkező fiatal felnőtt ételét a konyha köteles félretenni és az étel jellegének megfelelően tárolni. A konyhai edényeket ételszállításon kívül a konyhából kivinni, kiadni tilos. 6. A látogatás Az intézmény valamennyi napon látogatható, abban az esetben, amennyiben ez a tanulmányi időt és a foglalkozások rendjét, időtartamát nem zavarja. A Gyermekotthonban élő fiatal felnőtt iskolatársait, barátait is fogadhatja otthonában, amennyiben az a vele együtt lakó társai napirendjét nem zavarja, a vendégjoggal nem él vissza és erre az utógondozótól engedélyt kap. 7. Egészségügy Amennyiben az otthon fiatal felnőttjei körében az utógondozó egészségügyi problémát észlel, azonnal intézkedik arról, hogy az utógondozói ellátott a megfelelő gyógykezelést megkaphassa. Szigorúan tilos a fiatal felnőtteknek önmagukat gyógyszerezni és egyéb egészségkárosító anyagokat az otthonban tárolni (stimulánsok, anabolikus szteroidok, testépítő proteinek, stb.).

15 8. A Házirend megsértése miatti hátrányok a) írásbeli figyelmeztetés b) nem kötelezően adott pénzbeli juttatás megvonása c) kedvezményekből kizárás, emelt zsebpénz csökkentése, külföldi vagy belföldi utazásból kizárás d) a fiatal életvitelének a Házirendben foglaltakon túlmenő magatartási szabályokhoz kötése (pl.: játékterem látogatásának elkerülése, szórakozóhelyek látogatásának tilalma, személyes kapcsolatok ápolásának korlátozása stb.) e) az Érdekképviseleti Fórum fegyelmi intézkedései f) utógondozói ellátás megszüntetése 9. A 8. pontban leírt hátrányok kiszabása A 8. pontban a) f) alatt megjelölt joghátrányok kiszabására a fiatal felnőtt meghallgatását követően az intézményvezető jogosult. A növendék a költségvetési szerv vezetője által alkalmazott joghátrányok vonatkozásában panasszal fordulhat az Érdekképviseleti Fórumhoz a döntés kézhezvételét követő 3 napon belül. A határidőben előterjesztett panasz esetén a joghátrány a panasz elbírálásáig nem hajtható végre.

16 10. A fiatal felnőttek részére az alábbi jutalmazás biztosítható: szóbeli vagy írásbeli dicséret tárgyjutalom pénzjutalom a zsebpénz összegének emelése jutalomüdülés a Gyermekotthonon kívül szervezett programok látogatásának engedélyezése a belépődíj átvállalása mellett 11. A jutalmazásokkal kapcsolatos döntések A jutalmazások kérdésében a megbeszélések során, az utógondozottak tagjainak nyílt véleménynyilvánítását követően az utógondozó havonta javaslatot tesz. A javaslat során mérlegelni kell a fiatal felnőttnek az elmúlt hónapban tanúsított magatartását, tanulmányi eredményét, egyéni és közösségi munkavégzését, szabadidő eltöltését.

17 ZÁRADÉK Az utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttek Házirendjét a gyermekönkormányzat véleményének figyelembevételével és az intézményben működő Érdekképviseleti Fórum egyetértésével hagytam jóvá. Fonyód Alsóbélatelep, augusztus a nevelőtestület nevében a gyermekönkormányzat nevében Szövényi Balázs az Érdekképviseleti Fórum nevében költségvetési szerv vezetője

HÁZIREND. Kikötő Gyermekotthon 8630 Balatonboglár, Kikötő sétány 5.

HÁZIREND. Kikötő Gyermekotthon 8630 Balatonboglár, Kikötő sétány 5. Kikötő Gyermekotthon 8630 Balatonboglár, Kikötő sétány 5. Telefon: 85/554-120 (igazgató), 85/550-374 (ig.h.), 85/550-373 (gazd.iroda); Fax: 85/554-119 E-mail: titkarsag@kikotogyermekotthon.hu www.boglarigyermekotthon.hu

Részletesebben

Tartalom 1. Bevezető, a házirend hatálya... 3 2. Az otthon adatai... 3 3. Az intézményi ellátás igénybevétele... 3 Intézményi jogviszony kezdete :...

Tartalom 1. Bevezető, a házirend hatálya... 3 2. Az otthon adatai... 3 3. Az intézményi ellátás igénybevétele... 3 Intézményi jogviszony kezdete :... Parádi Idősek Otthona 3240. Parád Toldi u. 14. sz. Tel 36/ 544-300 fax: 36/544-127 web: www.idosekotthonaparad.hu e-mail: titkarsag@idosekotthonaparad.hu HÁZIREND 2013. Tartalom 1. Bevezető, a házirend

Részletesebben

AZ EGYETEMI KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

AZ EGYETEMI KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM 25. sz. melléklet a 1164/115. ZMNE számhoz 1.sz. példány AZ EGYETEMI KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2007 B E V E Z E T É S Az Egyetemi Kollégium Szervezeti

Részletesebben

Balmazújvárosi Humán Szolgáltató Otthon Balmazújváros - Nagyhát

Balmazújvárosi Humán Szolgáltató Otthon Balmazújváros - Nagyhát H a j d ú s á g i S z o c i á l i s S z o l g á l t a t ó N o n p r o f i t K o r l á t o l t F e l e lősségű Társaság. Balmazújvárosi Humán Szolgáltató Otthon Balmazújváros - Nagyhát 1 A házirend célja,

Részletesebben

Idősek Otthona Házirendje

Idősek Otthona Házirendje Reménység Gyermeksegély és Rehabilitációs Alapítvány Idősek Otthona 8674 Nágocs, Rákóczi Ferenc utca 1/A Tel.: 20/525-0404 Kedves Lakóink, Tisztelt Hozzátartozók! Idősek Otthona Házirendje Kérem Önöket,

Részletesebben

Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Módszertani Központ DIÁKOTTHONI HÁZIREND

Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Módszertani Központ DIÁKOTTHONI HÁZIREND Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Módszertani Központ DIÁKOTTHONI HÁZIREND Általános információk a kollégiumról: Az intézmény neve: Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános

Részletesebben

DMJV GYERMEKVÉDELMI INTÉZMÉNYE

DMJV GYERMEKVÉDELMI INTÉZMÉNYE Családok Átmeneti Otthona Szakmai Programjának 2. számú melléklete DMJV GYERMEKVÉDELMI INTÉZMÉNYE HÁZIREND CSALÁDOK ÁTMENETI OTTHONA DEBRECEN, MESTER U. 30. Debrecen Megyei Jogú Város Gyermekvédelmi Intézménye

Részletesebben

LÁSZLÓ SZOCIÁLIS SZOLGÁLAT

LÁSZLÓ SZOCIÁLIS SZOLGÁLAT Budapest XVIII. ker. Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat SOMOGYI LÁSZLÓ SZOCIÁLIS SZOLGÁLAT 1181 Budapest, Kondor Béla sétány 17. Tel: 297-3372, 297-3373, 295-0425 I d ő s e k á t m e n e t i e

Részletesebben

A DEÁK FERENC KOLLÉGIUM HÁZIRENDJE

A DEÁK FERENC KOLLÉGIUM HÁZIRENDJE Deák Ferenc Kollégium OM azonosító: 040556 4024 Debrecen, Tímár u. 1. Tel.: 52-534-949, Fax: 52-534-948 www.deakkoli.sulinet.hu, e-mail: deakkoli@freemail.hu, deak@kollegium.debrecen.hu A DEÁK FERENC KOLLÉGIUM

Részletesebben

Boronkay György Műszaki Középiskola, Gimnázium és Kollégium KOLLÉGIUMI HÁZIREND

Boronkay György Műszaki Középiskola, Gimnázium és Kollégium KOLLÉGIUMI HÁZIREND Boronkay György Műszaki Középiskola, Gimnázium és Kollégium KOLLÉGIUMI HÁZIREND Általános rendelkezések 1. A házirend célja biztosítani a kollégium törvényes működését, a kollégiumi nevelőmunka zavartalan

Részletesebben

Szociális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit KFT Szépkorúak Háza Idősek Otthona 3526 Miskolc, Eperjesi u 5 H Á Z I R E N D 2012-06

Szociális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit KFT Szépkorúak Háza Idősek Otthona 3526 Miskolc, Eperjesi u 5 H Á Z I R E N D 2012-06 Szociális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit KFT Szépkorúak Háza Idősek Otthona 3526 Miskolc, Eperjesi u 5 H Á Z I R E N D 2012-06 HÁZIREND Bevezető Kérem Önöket, hogy e Házirendet, mely a Szépkorúak Háza

Részletesebben

Gondozási Központ - Házirend

Gondozási Központ - Házirend Gondozási Központ - Házirend Átány Község Önkormányzat Gondozási Központja HÁZIREND 2009 Községi Önkormányzat Gondozási Központja Átány, II. Rákóczi Ferenc út 34. Tel: 36/482-017 e-mail: gkatany@freemail.hu

Részletesebben

HÁZIREND. Gyermekotthon szervezeti egység

HÁZIREND. Gyermekotthon szervezeti egység Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon és EGYMI Gyömrő HÁZIREND Gyermekotthon szervezeti egység Készült: 2004. november 30. Módosítva:

Részletesebben

Szent Kamill Idősek Otthona 4220. Hajdúböszörmény, Apafi Mihály utca 106. szám. Házirend

Szent Kamill Idősek Otthona 4220. Hajdúböszörmény, Apafi Mihály utca 106. szám. Házirend Szent Kamill Idősek Otthona 4220. Hajdúböszörmény, Apafi Mihály utca 106. szám Házirend Tartalomjegyzék I. Az együttélés szabályai... 3 II. Éjszakai pihenés rendje... 4 III. Dohányzás és alkoholfogyasztás

Részletesebben

Fehér Akác Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősek Otthona házirendje

Fehér Akác Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősek Otthona házirendje Fehér Akác Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősek Otthona házirendje Célja: Idősek Otthona belső életének, rendjének szabályozása. Személyi hatálya: kiterjed az intézményi szolgáltatást igénybevevő időskorúakra,

Részletesebben

Házirend. Nyitott Világ Alapfokú Művészetoktatási Iskola Szeged, Pósz J.u.2.

Házirend. Nyitott Világ Alapfokú Művészetoktatási Iskola Szeged, Pósz J.u.2. Nyitott Világ Alapfokú Művészetoktatási Iskola Szeged, Pósz J.u.2. Házirend Elfogadta a nevelőtestület: 2012.08.31. A fenntartó jóváhagyta. 2012.08.31. A házirend szabályainak alapja: A Közoktatásról szóló

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A Károli Gáspár Református Egyetem (továbbiakban: Egyetem) Szenátusa (a továbbiakban: Szenátus) a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Nftv.), valamint a felsőoktatásban

Részletesebben

Eventus Üzleti Művészeti Középiskola, Szakiskola Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium. Kollégiumi Házirend 2014.

Eventus Üzleti Művészeti Középiskola, Szakiskola Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium. Kollégiumi Házirend 2014. Eventus Üzleti Művészeti Középiskola, Szakiskola Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Kollégiumi Házirend 2014. Tartalom 1.A kollégiumi házirend célja 2.A házirend szabályozási köre 3.A házirend megtekinthető

Részletesebben

Belvárosi Általános Iskolai Tagintézmény

Belvárosi Általános Iskolai Tagintézmény DOMBÓVÁRI BELVÁROSI ÁLTALÁNOS ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA Belvárosi Általános Iskolai Tagintézmény 1. A tanulók jogai 1.1. Az intézmény szabadtéri sportlétesítményeit, játszóterét szorgalmi időben szabadon

Részletesebben

GAUDIOPOLIS Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház 1038 Budapest, Mező u. 12. Házirend 2012. november 1.

GAUDIOPOLIS Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház 1038 Budapest, Mező u. 12. Házirend 2012. november 1. GAUDIOPOLIS Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház 1038 Budapest, Mező u. 12. Házirend 2012. november 1. 1 A házirend 1 célja Az otthon célja, hogy biztonságos és nyugodt életfeltételeket, kiegyensúlyozott

Részletesebben

HÁZIREND. Hódmezővásárhely, 2011. augusztus 25.

HÁZIREND. Hódmezővásárhely, 2011. augusztus 25. Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 6800 Hódmezővásárhely, Kutasi út 34.-36.

Részletesebben

H Á Z I R E N D 2015. Tiszáninneni Református Egyházkerület Bőcsi Idősek Otthona

H Á Z I R E N D 2015. Tiszáninneni Református Egyházkerület Bőcsi Idősek Otthona Tiszáninneni Református Egyházkerület Bőcsi Idősek Otthona 3574 Bőcs, Rákóczi u. 102. telefon/fax: (46) 318-190, 318-498 e-mail: bocsi.idosotthon@freemail.hu H Á Z I R E N D 2015. 1 H Á Z I R E N D BEVEZETŐ

Részletesebben

H Á Z I R E N D. Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás Tanács. Kiskőrösi és Császártöltési Idősek Otthona - módosításokkal egységes szerkezetben-

H Á Z I R E N D. Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás Tanács. Kiskőrösi és Császártöltési Idősek Otthona - módosításokkal egységes szerkezetben- 1 Kedves Lakók! Tisztelt Hozzátartozók! A 48/2010. (VIII. 24.) Többcélú Társ. hat. 1. számú melléklete H Á Z I R E N D Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás Kiskőrösi és Császártöltési Idősek Otthona

Részletesebben

KOLLÉGIUMI HÁZIREND. Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium. Dunaújváros, Bocskai út 1/a

KOLLÉGIUMI HÁZIREND. Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium. Dunaújváros, Bocskai út 1/a KOLLÉGIUMI HÁZIREND 2013 Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Dunaújváros, Bocskai út 1/a 1 TARTALOMJEGYZÉK Bevezető. 3 Általános rendelkezések... 3 A házirendben alkalmazott jogszabályok.....

Részletesebben

H Á Z I R E N D 2015.

H Á Z I R E N D 2015. Ikt. sz.:520/sz/2015 H Á Z I R E N D 2015. H Á Z I R E N D Az intézmény célja, hogy biztonságos és nyugodt életfeltételeket, kiegyensúlyozott és megfelelő kereteket, személyre szóló ápolást és gondozást,

Részletesebben

Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon és EGYMI. Diákotthon szervezeti egység

Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon és EGYMI. Diákotthon szervezeti egység Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon és EGYMI Diákotthon szervezeti egység HÁZIREND Hatályos: 2013. szeptember 01. Készítette: Varga

Részletesebben

Csenger Város Önkormányzat Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ és Könyvtár, Pedagógiai Szakszolgálat

Csenger Város Önkormányzat Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ és Könyvtár, Pedagógiai Szakszolgálat Csenger Város Önkormányzat Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ és Könyvtár, Pedagógiai Szakszolgálat ÓVODA HÁZIRENDJE Csenger 2009. július 17. HÁZIREND dolgozók részére 1. Általános elvek: Az óvodában

Részletesebben

Békéscsabai Kistérségi. Életfa. Idõsek Otthona HÁZIREND

Békéscsabai Kistérségi. Életfa. Idõsek Otthona HÁZIREND Békéscsabai Kistérségi Életfa Idõsek Otthona HÁZIREND Békéscsaba, Lencsési út 85. Tel.: (66) 527-400, (66) 638-738, (66) 459-450 Fax: 638-777 E-mail: csabaieletfa@t-online.hu Tartalom Bevezetõ I. Az intézményi

Részletesebben

Makói Oktatási Központ, Szakképző Iskola és Kollégium

Makói Oktatási Központ, Szakképző Iskola és Kollégium Makói Oktatási Központ, Szakképző Iskola és Kollégium HÁZIREND Hatályba lép: 2007. szeptember 1. Horváth Zoltán igazgató I. A HÁZIREND CÉLJA Az iskola házirendje állapítja meg a jogszabályokban meghatározott

Részletesebben

HÁZIREND. Kedves Lakóink, Tisztelt Hozzátartozók/Törvényes Képviselők, Kedves Munkatársaink! A berceli Rózsák Völgye Szociális Otthon célja

HÁZIREND. Kedves Lakóink, Tisztelt Hozzátartozók/Törvényes Képviselők, Kedves Munkatársaink! A berceli Rózsák Völgye Szociális Otthon célja HÁZIREND Kedves Lakóink, Tisztelt Hozzátartozók/Törvényes Képviselők, Kedves Munkatársaink! Kérem Önöket, hogy ezen Házirendet amely az Otthon életének fontos szervezőjeszíveskedjenek figyelmesen elolvasni,

Részletesebben

I. Általános rendelkezések

I. Általános rendelkezések I. Általános rendelkezések 1. A Házirend a kollégiumi közösség életét szabályozó dokumentum. Betartása minden tanuló és intézményi dolgozó számára kötelező, megsértése jogkövetkezményekkel jár. 2. A Házirend

Részletesebben

ÁLTALÁNOS RÉSZ I. AZ INTÉZMÉNY JOGÁLLÁSA

ÁLTALÁNOS RÉSZ I. AZ INTÉZMÉNY JOGÁLLÁSA ÁLTALÁNOS RÉSZ I. AZ INTÉZMÉNY JOGÁLLÁSA 1. A költségvetési szerv elnevezése: Hajdúsági Lakásotthonok 2. Az intézmény székehelye: 4080 Hajdúnánás, Fürdő u. 1. 3. Az intézmény: PIR azonosító száma: 372196000

Részletesebben

HÁZIREND. I. Általános rendelkezések

HÁZIREND. I. Általános rendelkezések Hajnóczy József Kollégium Pécs, Türr István u. 2. Pécs, Kodály Z. út 20/a Pécs, Puskin tér 17. Tel: -72-255-770; Fax: - 72-255-723 Tel: -72-510-906 Tel / Fax: -72-243-838 I. Általános rendelkezések HÁZIREND

Részletesebben

LAKITELEK ÖNKORMÁNYZATA. GONDOZÁSI KÖZPONT 6065 Lakitelek, Béke u. 20. IDŐSEK OTTHONA HÁZIREND

LAKITELEK ÖNKORMÁNYZATA. GONDOZÁSI KÖZPONT 6065 Lakitelek, Béke u. 20. IDŐSEK OTTHONA HÁZIREND LAKITELEK ÖNKORMÁNYZATA GONDOZÁSI KÖZPONT 6065 Lakitelek, Béke u. 20. IDŐSEK OTTHONA HÁZIREND 2015 TARTALOMJEGYZÉK B e v e z e t ő I. A házirend célja... 2 II. A házirend hatálya... 3 III. A házirend nyilvánossága...

Részletesebben

A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM KOLLÉGIUMAINAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM KOLLÉGIUMAINAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM KOLLÉGIUMAINAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A Széchenyi István Egyetemen (továbbiakban: Egyetem) működő Egyetemi Szolgáltató Központ Egyetemi Kollégiumhoz (továbbiakban:

Részletesebben

SZÁSZ MÁRTON ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY

SZÁSZ MÁRTON ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY SZÁSZ MÁRTON ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY HÁZIREND Készítette: Stolár Mihály igazgató Hatályba lépés időpontja: 2013. szeptember

Részletesebben

HÁZIREND. 2013. március 27.

HÁZIREND. 2013. március 27. HALLÁSSÉRÜLTEK EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNYE, ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 4031 DEBRECEN, SZÉCHENYI U.60. TELEFON:(52) 531-766 FAX:(52) 412-191 HÁZIREND 2013. március 27. 2 HÁZIREND

Részletesebben

HÁZIREND. Az iskola nem kötelezi el magát egyetlen világnézet, vallás mellett sem. I/A A TANULÓ JOGOK GYAKORLÁSÁVAL KAPCSOLATOS SZABÁLYOK:

HÁZIREND. Az iskola nem kötelezi el magát egyetlen világnézet, vallás mellett sem. I/A A TANULÓ JOGOK GYAKORLÁSÁVAL KAPCSOLATOS SZABÁLYOK: Dér István Általános Iskola HÁZIREND 2008. HÁZIREND Az iskola nem kötelezi el magát egyetlen világnézet, vallás mellett sem. I/A A TANULÓ JOGOK GYAKORLÁSÁVAL KAPCSOLATOS SZABÁLYOK: A tanuló egyéni jogának

Részletesebben

I. AZ INTÉZMÉNY ADATAI:... 4 II. A HÁZIRENDDEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS ALAPELVEK...

I. AZ INTÉZMÉNY ADATAI:... 4 II. A HÁZIRENDDEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS ALAPELVEK... 1 Tartalomjegyzék I. AZ INTÉZMÉNY ADATAI:... 4 II. A HÁZIRENDDEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS ALAPELVEK... 4 1. Bevezető... 4 2. Általános elvárások... 5 3. A házirend célja:... 5 4. A házirend feladata:... 5

Részletesebben

Nevelőszülői hálózat szakmai programja

Nevelőszülői hálózat szakmai programja Csongrád Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Gyermekotthonok Igazgatósága 6726 Szeged, Bal fasor 6. Telefon: +36 (62) 432 032 Telefax: +36 (62) 543 252 E-mail: csmtegyesz@t-online.hu Web: http://www.csmtegyesz.hu

Részletesebben

Fejér Megyei Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Intézmény Sárbogárd HÁZIREND 2012.

Fejér Megyei Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Intézmény Sárbogárd HÁZIREND 2012. Fejér Megyei Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és HÁZIREND 2012 2 Tartalom ELFOGADÁSRA VONATKOZÓ NYILATKOZATOK 4 1 A HÁZIREND CÉLJA 5 2 A TANULÓ KÖTELESSÉGEI 5 3 A TANULÓ JOGAI 5

Részletesebben

Szent Orsolya Iskolaközpont. Kollégiumának (3300 Eger, Pacsirta u.18-20.) Házirendje

Szent Orsolya Iskolaközpont. Kollégiumának (3300 Eger, Pacsirta u.18-20.) Házirendje Szent Orsolya Iskolaközpont Kollégiumának (3300 Eger, Pacsirta u.18-20.) Házirendje Hatályos: 2015. március 01-től AZ INTÉZMÉNY ADATAI Intézmény neve: Szent Orsolya Iskolaközpont Kollégiuma Székhelye:

Részletesebben

Evangélikus Szeretetház 9025 Győr, Péterfy Sándor utca 5. HÁZIREND

Evangélikus Szeretetház 9025 Győr, Péterfy Sándor utca 5. HÁZIREND Evangélikus Szeretetház 9025 Győr, Péterfy Sándor utca 5. HÁZIREND A házirend célja, hogy az otthon rendjét, a lakók nyugalmát, az otthon tulajdonát védje, az együttélés módját szabályozza és az otthon

Részletesebben

HÁZIREND. Csimota Ringató Waldorf Óvoda 2013-2014-es tanév. A Waldorf óvoda minden apró mozzanatával a gyermeki létet szolgálja.

HÁZIREND. Csimota Ringató Waldorf Óvoda 2013-2014-es tanév. A Waldorf óvoda minden apró mozzanatával a gyermeki létet szolgálja. HÁZIREND Csimota Ringató Waldorf Óvoda 2013-2014-es tanév A Waldorf óvoda minden apró mozzanatával a gyermeki létet szolgálja. A Waldorf óvoda olyan szociális szervezeti forma, ahol a gyermek testi, lelki,

Részletesebben

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata Egyesített Szociális Intézmény SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata Egyesített Szociális Intézmény SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata Egyesített Szociális Intézmény SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2014 1. A szervezeti és működési szabályzat célja... 4 2. Az intézmény jogszabályi

Részletesebben

Kisfaludy Sándor Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

Kisfaludy Sándor Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola Kisfaludy Sándor Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola 8330 Sümeg, Mártírok útja 1-3. Telefon: 87/550-010; 87/550-012 Fax: 87/550-010 E-mail: titkarsag@kisfaludy.hu Honlap: www.kisfaludy.hu

Részletesebben

ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA

ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND 2013. I. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK Székhely: 2881 Ászár, Kossuth Lajos utca 26. Tagintézmény: Gárdonyi Géza Általános Iskolája 2882 Kerékteleki, Fő utca 31. Házirendünk

Részletesebben

T E S T N E V E L É S I E G Y E T E M G Y A K O R L Ó S P O R T I S K O L A I Á L T A L Á N O S I S K O L A É S G I M N Á Z I U M H Á Z I R E N D J E

T E S T N E V E L É S I E G Y E T E M G Y A K O R L Ó S P O R T I S K O L A I Á L T A L Á N O S I S K O L A É S G I M N Á Z I U M H Á Z I R E N D J E T E S T N E V E L É S I E G Y E T E M G Y A K O R L Ó S P O R T I S K O L A I Á L T A L Á N O S I S K O L A É S G I M N Á Z I U M H Á Z I R E N D J E 2 0 1 5 TARTALOM 1. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK... 5 1.1.

Részletesebben

Zamárdi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/1998. (III.31.) számú rendelete a Gyermekvédelem helyi rendszeréről. (Egységes szerkezetben)

Zamárdi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/1998. (III.31.) számú rendelete a Gyermekvédelem helyi rendszeréről. (Egységes szerkezetben) Zamárdi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/1998. (III.31.) számú rendelete a Gyermekvédelem helyi rendszeréről (Egységes szerkezetben) Zamárdi Város Önkormányzatának képviselő-testülete a helyi

Részletesebben

A RITSMANN PÁL NÉMET NEMZETISÉGI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE

A RITSMANN PÁL NÉMET NEMZETISÉGI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE A RITSMANN PÁL NÉMET NEMZETISÉGI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE Készítette: Rack Ferencné Elfogadta: A Ritsmann Pál Német Nemzetiségi Általános Iskola Nevelőtestülete 2012. augusztus 13. Ritsmann Pál Német

Részletesebben

József Attila Középiskolai Kollégium HÁZIREND. a korábbi módosításokkal egységes szerkezetben

József Attila Középiskolai Kollégium HÁZIREND. a korábbi módosításokkal egységes szerkezetben József Attila Középiskolai Kollégium HÁZIREND 2014 a korábbi módosításokkal egységes szerkezetben 2 TARTALOMJEGYZÉK Bevezető 2 I. A házirendben alkalmazott jogszabályok.. 2 1.2. A jelentkezés módja 2 3

Részletesebben

Pécsi Hajnóczy József Kollégium HÁZIREND

Pécsi Hajnóczy József Kollégium HÁZIREND 1 Pécsi Hajnóczy József Kollégium HÁZIREND Székhely: Pécs, Türr István u. 2. Tel:72-255-770 Fax:72-255-723 Tagintézmény: Pécs, Kodály Z. út 20/a. Tel:72-326-611 2 I. Általános rendelkezések A Házirend

Részletesebben

MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY HAJDÚDOROG OM azonosító: 031047 HÁZIREND

MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY HAJDÚDOROG OM azonosító: 031047 HÁZIREND MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY HAJDÚDOROG OM azonosító: 031047 HÁZIREND 2010 2 Tartalomjegyzék A házirend nyilvánossága... 5 Az intézmény adatai... 5 Az iskola nagyobb

Részletesebben

A Báthori István Középiskola és Szakiskola (4371 Nyírlugos, Debreceni út 2.) Házirendje. Készült: 2007. november Elfogadva: 2008.

A Báthori István Középiskola és Szakiskola (4371 Nyírlugos, Debreceni út 2.) Házirendje. Készült: 2007. november Elfogadva: 2008. A Báthori István Középiskola és Szakiskola (4371 Nyírlugos, Debreceni út 2.) Házirendje Készült: 2007. november Elfogadva: 2008. február 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. A házirend célja és feladata... 3 2. A házirend

Részletesebben

A tanulói kötelezettségekre vonatkozó szabályok. A tanulókkal szemben alkalmazható fegyelmezési intézkedések, büntetések elvei és formái

A tanulói kötelezettségekre vonatkozó szabályok. A tanulókkal szemben alkalmazható fegyelmezési intézkedések, büntetések elvei és formái A Gödöllői Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (a továbbiakban: Iskola) (székhely: 2100 Gödöllő, Tessedik Sámuel u. 4) a nevelőtestület a diákság és a szülői közösség

Részletesebben

Földváry Károly Általános Iskola Házirend. Bevezetés

Földváry Károly Általános Iskola Házirend. Bevezetés Földváry Károly Általános Iskola Házirend A házirend tartalma: Bevezetés 1. Általános rendelkezések 2. A gyermekek jogai az iskolában. 3. A gyermekek kötelességei az iskolában. 4. A tanulói jutalmazás

Részletesebben

KOLLÉGIUMI HÁZIREND. Érvényes: 2015. szeptember 1-től. EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM KOLLÉGIUMA 2890 Tata, Fáklya u. 4.

KOLLÉGIUMI HÁZIREND. Érvényes: 2015. szeptember 1-től. EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM KOLLÉGIUMA 2890 Tata, Fáklya u. 4. EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM KOLLÉGIUMA 2890 Tata, Fáklya u. 4. Levelezési cím: 2890 Tata, Tanoda tér 5. KOLLÉGIUMI HÁZIREND Érvényes: 2015. szeptember 1-től OM azonosító: 201173 * Telefon: (34) 587-560, fax:

Részletesebben

Szegvári Forray Máté Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Szegvári Forray Máté Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szegvári Forray Máté Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HÁZIREND Preambulum A Szegvári Forray Máté Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak és pedagógusainak munkáját, iskolához

Részletesebben

HÁZIRENDJE 2015. Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola

HÁZIRENDJE 2015. Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola 2015. Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola HÁZIRENDJE Aktualizálva: 2015. szeptember 10. Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani

Részletesebben

REMÉDIUM ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS HÁZIREND

REMÉDIUM ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS HÁZIREND REMÉDIUM ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SZAKISKOLA 2800 TATABÁNYA, KOSSUTH LAJOS U. 6. TEL./FAX: 34/ 306-139 REMÉDIUM ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SZAKISKOLA HÁZIREND.. Király Ida igazgató 1. A tanulói jogok gyakorlásának

Részletesebben

VISONTAI KOVÁCH LÁSZLÓ

VISONTAI KOVÁCH LÁSZLÓ A VÁMOSGYÖRKI VISONTAI KOVÁCH LÁSZLÓ KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIRENDJE 2012 1 Isten emberi szívekben hajol felénk. (Mácz István) 2 TARTALOM 1. Bevezető rendelkezések... 4 2. Az Intézmény adatai...

Részletesebben

Javaslat. a 2011. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásának értékelésére

Javaslat. a 2011. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásának értékelésére VÁROSI POLGÁRMESTERI HIVATAL 3060 PÁSZTÓ, KÖLCSEY F. U. 35. (06-32) *460-155 FAX: (06-32) 460-918 Szám: 1-79 / 2012. A határozat elfogadása egyszerű szavazattöbbséget igényel! Javaslat a 2011. évi gyermekjóléti

Részletesebben

2007/08-as tanév. A Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola Kollégiumának házirendje.

2007/08-as tanév. A Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola Kollégiumának házirendje. A Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola Kollégiumának házirendje 2007/08-as tanév A Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola Kollégiumának házirendje. 2 1.A házirend

Részletesebben

Újszentmargitai Hunyadi Mátyás Általános Iskola HÁZIREND 2015. Intézmény székhelye, címe: Újszentmargita 4065 Újszentmargita, Hunyadi u.5.

Újszentmargitai Hunyadi Mátyás Általános Iskola HÁZIREND 2015. Intézmény székhelye, címe: Újszentmargita 4065 Újszentmargita, Hunyadi u.5. Újszentmargitai Hunyadi Mátyás Általános Iskola KLIK 080002 OM 031191 4065 Újszentmargita, Hunyadi u. 5. /fax.: 52/214-104 e-mail: hunyadiiskola@gmail.com HÁZIREND 2015 Intézmény székhelye, címe: Újszentmargita

Részletesebben

HÁZIREND. 1. Óvodai házirend 1.1. Általános információ az óvodáról Az intézmény alapító okirata, Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza.

HÁZIREND. 1. Óvodai házirend 1.1. Általános információ az óvodáról Az intézmény alapító okirata, Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza. HÁZIREND 1. Óvodai házirend 1.1. Általános információ az óvodáról Az intézmény alapító okirata, Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza. 1.2. Az intézményre vonatkozó szabályozás 1.2.1.Óvodai felvétel,

Részletesebben

HÁZIREND. Németh László Gimnázium és Általános Iskola Hódmezővásárhely

HÁZIREND. Németh László Gimnázium és Általános Iskola Hódmezővásárhely 2013 HÁZIREND Németh László Gimnázium és Általános Iskola Hódmezővásárhely Tartalom I. A tanulók jogai... 2 I.1. A jogok gyakorlásának határai... 2 I.2. A jogok általános keretei... 2 I.3. A véleménynyilvánítás

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kollégium

Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kollégium Kollégium KOLLÉGIUMI HÁZIREND I. Általános rendelkezések: 1) A kollégiumi házirend hatálya kiterjed az adott évre felvett kollégiumi hallgatókra, valamint a hallgatók vendégeire. 2) A kollégiumban csak

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Lakhegy Erdőszéli Óvoda 2015. 0 Hatálya kiterjed: A Lakhegy Erdőszéli Óvoda minden dolgozójára, a megbízott vagy együttműködő partnereire. Bevezető Az intézmény a jogszabályi

Részletesebben

Hajdúsági Szociális Nonprofit Kft. Balmazújvárosi Humán Szolgáltató Otthon IDŐSEK OTTHONA BALMAZÚJVÁROS H Á Z I R E N D J E

Hajdúsági Szociális Nonprofit Kft. Balmazújvárosi Humán Szolgáltató Otthon IDŐSEK OTTHONA BALMAZÚJVÁROS H Á Z I R E N D J E Hajdúsági Szociális Nonprofit Kft. Balmazújvárosi Humán Szolgáltató Otthon IDŐSEK OTTHONA BALMAZÚJVÁROS H Á Z I R E N D J E 2 E házirend célja: szabályozni az intézményi jogviszonyt, a személyes gondoskodásban

Részletesebben

Villányi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HÁZIREND

Villányi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HÁZIREND Villányi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HÁZIREND 1 Tartalomjegyzék 1. Általános alapelvek 2. A tanulói jogviszony keletkezésének és megszűnésének szabályai 3. Az egyes tanulói jogok gyakorlásával

Részletesebben

DIMENZIÓ ÓVODA 1125 Budapest, Szarvas Gábor út. 27. HÁZIREND

DIMENZIÓ ÓVODA 1125 Budapest, Szarvas Gábor út. 27. HÁZIREND DIMENZIÓ ÓVODA 1125 Budapest, Szarvas Gábor út. 27. HÁZIREND 2012 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető 3 2. Általános információk 3 3. Az óvoda működési rendje 3 4. Az óvodai felvétel, átvétel eljárási rendje 4

Részletesebben

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA HAJDÚ-BIHAR MEGYEI TERÜLETI GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2011. Kelte: A kiadmány hiteléül: 2011. június 01. Jóváhagyta: Bodó Sándor Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének

Részletesebben

Zalalövői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Intézmény neve: Házirend. Szabályzat típusa: 8999 Zalalövő Rákóczi u. 1.

Zalalövői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Intézmény neve: Házirend. Szabályzat típusa: 8999 Zalalövő Rákóczi u. 1. Intézmény neve: Zalalövői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szabályzat típusa: Házirend Intézmény székhelye, címe: 8999 Zalalövő Rákóczi u. 1. 037602 Intézmény fenntartója: Klebelsberg Intézményfenntartó

Részletesebben

2013 HÁZIREND KTKIKI

2013 HÁZIREND KTKIKI 2013 HÁZIREND KTKIKI TARTALOMJEGYZÉK 1. A HÁZIRENDDEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS ALAPELVEK 1.1. A házirend célja 1.2. A házirend feladata 1.3. A házirend jogi és egyéb forrásai 1.4. A házirend hatálya 1.5.

Részletesebben

OM azonosító: 200866. Narancsliget Közhasznú Alapítvány Narancsliget Óvoda 2310 Szigetszentmiklós, Narancs u. 5. - 1 -

OM azonosító: 200866. Narancsliget Közhasznú Alapítvány Narancsliget Óvoda 2310 Szigetszentmiklós, Narancs u. 5. - 1 - OM azonosító: 200866 Narancsliget Közhasznú Alapítvány Narancsliget Óvoda 2310 Szigetszentmiklós, Narancs u. 5. - 1 - 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1. A köznevelési intézmény működésére, külső és belső

Részletesebben

ÉRTELMI FOGYATÉKOSOK OTTHONA CSÁKÁNYDOROSZLÓ SZAKMAI PROGRAM. 2015. év

ÉRTELMI FOGYATÉKOSOK OTTHONA CSÁKÁNYDOROSZLÓ SZAKMAI PROGRAM. 2015. év Ikt. sz.: /Sz/205. ÉRTELMI FOGYATÉKOSOK OTTHONA CSÁKÁNYDOROSZLÓ SZAKMAI PROGRAM 205. év 999 CSÁKÁNYDOROSZLÓ, Fő u.. 94/542-200 94/542-203 Intézményvezető: 94/542-20 csakdor@kx.hu www.csakdor.kx.hu TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

HÁZIREND. a Népi Kismesterségek, Szolgáltató Mesterségek Szakiskola Kollégiumának lakóira, vonatkozó elıírások. Érvényes: 2007.

HÁZIREND. a Népi Kismesterségek, Szolgáltató Mesterségek Szakiskola Kollégiumának lakóira, vonatkozó elıírások. Érvényes: 2007. HÁZIREND a Népi Kismesterségek, Szolgáltató Mesterségek Szakiskola Kollégiumának lakóira, vonatkozó elıírások Érvényes: 2007. szeptember 01-tıl Készítette: Kiss László Varga Éva Varga Veronika I. A kollégiumi

Részletesebben

HÁZIREND SZIVÁRVÁNY ÓVODA

HÁZIREND SZIVÁRVÁNY ÓVODA HÁZIREND SZIVÁRVÁNY ÓVODA Készítette: Markó Istvánné óvodavezető Készült a Dombrádi Szivárvány Óvoda használói és közvetlen partnerei részére. Az óvoda feladatának tekinti, hogy derűs, nyugodt légkört

Részletesebben

ZUGLIGET ÓVODA HÁZIREND

ZUGLIGET ÓVODA HÁZIREND ZUGLIGET ÓVODA HÁZIREND Készült: a Budapest Hegyvidék XII. kerületi Önkormányzat Zugliget Óvoda 1125 Budapest, Zalai út 2. használói és közvetlen partnerei részére. A házirend a Zugliget Óvoda programjával

Részletesebben

Szent Imre Óvoda. Székesfehérvár HÁZIREND PH. Csák Lajos igazgató. Székesfehérvár, 2013. január 24.

Szent Imre Óvoda. Székesfehérvár HÁZIREND PH. Csák Lajos igazgató. Székesfehérvár, 2013. január 24. Szent Imre Óvoda Székesfehérvár HÁZIREND PH. Csák Lajos igazgató Székesfehérvár, 2013. január 24. A házirend tartalma Általános információk az óvodáról... 3 A nevelési év rendje... 3 Az intézmény pontos

Részletesebben

KOLLÉGIUMI HÁZIREND 2013.

KOLLÉGIUMI HÁZIREND 2013. Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest 03 Tankerület Budapest III. Kerületi Szent Miklós Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Kollégium és Gyermekotthon 1035 Budapest,

Részletesebben

HÁZIREND. Tartalomjegyzék

HÁZIREND. Tartalomjegyzék HÁZIREND 2015. HÁZIREND Tartalomjegyzék 1. Bevezető rendelkezések ---------------------------------------------------------------------------------- 3. 1.1 Az intézmény adatai --------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Berente Község Önkormányzata 3704 Berente Esze T. út 18. /fax 48/411-435

Berente Község Önkormányzata 3704 Berente Esze T. út 18. /fax 48/411-435 TERVEZET Berente Községi Önkormányzat képviselő-testületének /2015.(V...) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról és a szociális, valamint a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról (a SZEB

Részletesebben

A SZÉKESFEHÉRVÁRI BELVÁROSI BRUNSZVIK TERÉZ ÓVODA ÉS A TULIPÁNOS TAGÓVODA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A SZÉKESFEHÉRVÁRI BELVÁROSI BRUNSZVIK TERÉZ ÓVODA ÉS A TULIPÁNOS TAGÓVODA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A SZÉKESFEHÉRVÁRI BELVÁROSI BRUNSZVIK TERÉZ ÓVODA ÉS A TULIPÁNOS TAGÓVODA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Hatálya kiterjed: A Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda minden dolgozójára, a megbízott vagy együttműködő

Részletesebben

A BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM BOCSKAI ISTVÁN GIMNÁZIUMA, SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA KOLLÉGIUMI HÁZIRENDJE

A BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM BOCSKAI ISTVÁN GIMNÁZIUMA, SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA KOLLÉGIUMI HÁZIRENDJE A BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM BOCSKAI ISTVÁN GIMNÁZIUMA, SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA KOLLÉGIUMI HÁZIRENDJE 2015 Tartalom 1 A házirend célja 3 2 A házirend hatálya 3 3 A házirend nyilvánossága

Részletesebben

Szivárvány Autizmus Egyesület. GEMMA Szociális Szolgáltató Központ. Fejlesztő Iskola HÁZIREND. Szeged 2010. 2011. 2012. 2013.

Szivárvány Autizmus Egyesület. GEMMA Szociális Szolgáltató Központ. Fejlesztő Iskola HÁZIREND. Szeged 2010. 2011. 2012. 2013. Szivárvány Autizmus Egyesület GEMMA Szociális Szolgáltató Központ Fejlesztő Iskola HÁZIREND Szeged 2010. 2011. 2012. 2013. 1 Név: GEMMA Szociális Szolgáltató Központ-Fejlesztő Iskola Székhelye: 6771 Szeged,

Részletesebben

KALOCSA ÉS KÖRNYÉKE TÁRSULT ÓVODÁJA, BÖLCSŐDÉJE Zrínyi telephelyén működő bölcsőde házirendje

KALOCSA ÉS KÖRNYÉKE TÁRSULT ÓVODÁJA, BÖLCSŐDÉJE Zrínyi telephelyén működő bölcsőde házirendje KALOCSA ÉS KÖRNYÉKE TÁRSULT ÓVODÁJA, BÖLCSŐDÉJE Zrínyi telephelyén működő bölcsőde házirendje Hatályos: 2010 12.01-től visszavonásig. Készítette: Katus Györgyné Kelt: 2010. 12. 01. Intézményvezető 1. A

Részletesebben

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona 2 6 3 5 Vámosmikola, Ipolysági út 9-11. H Á Z I R E N D

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona 2 6 3 5 Vámosmikola, Ipolysági út 9-11. H Á Z I R E N D Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona 2 6 3 5 Vámosmikola, Ipolysági út 9-11. H Á Z I R E N D 2 0 1 5 2 TARTALOMJEGYZÉK I. AZ INTÉZMÉNYI ELLÁTÁS IGÉNYBEVÉTELE II. TÉRÍTÉSI DÍJ III. AZ OTTHON NAPIRENDJE

Részletesebben

1997. évi XXXI. törvény. a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról ELSŐ RÉSZ ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK. I. Fejezet. Általános rendelkezések

1997. évi XXXI. törvény. a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról ELSŐ RÉSZ ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK. I. Fejezet. Általános rendelkezések A jogszabály mai napon hatályos állapota 1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról Az Országgyűlés a jövő nemzedékért érzett felelősségtől vezérelve a Gyermek jogairól szóló,

Részletesebben

Házirend Váczi Gyula Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Házirend Váczi Gyula Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Házirend Váczi Gyula Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Székhelye: 3100 Salgótarján, József Attila u.2/a OM azonosítója:039959 Elfogadásának, hatályba lépésének dátuma: 2010. szeptember 7. 2010. - 0 -

Részletesebben

FÓ TI Ó KUMENIKUS Á LTÁLÁ NÓS ISKÓLÁ E S GIMNÁ ZIUM

FÓ TI Ó KUMENIKUS Á LTÁLÁ NÓS ISKÓLÁ E S GIMNÁ ZIUM FÓ TI Ó KUMENIKUS Á LTÁLÁ NÓS ISKÓLÁ E S GIMNÁ ZIUM 2151 Fót, Vörösmarty u.4. OM azonosító: 032353 Szervezeti e s Mű kö de si Szaba lyzata 1. oldal 2. oldal Tartalömjegyze k Tartalom 1. Általános rendelkezések...

Részletesebben

Baptista Szeretetszolgálat Regionális Humánszolgáltatási Központ Fogyatékosok Nappali Intézménye HÁZIREND

Baptista Szeretetszolgálat Regionális Humánszolgáltatási Központ Fogyatékosok Nappali Intézménye HÁZIREND Baptista Szeretetszolgálat Regionális Humánszolgáltatási Központ Fogyatékosok Nappali Intézménye HÁZIREND A Házirend célja A házirend célja, hogy meghatározza a fogyatékosok nappali intézményének belső

Részletesebben

HUNYADI JÁNOS KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA

HUNYADI JÁNOS KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA HUNYADI JÁNOS KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA (5561 Békésszentandrás, Bethlen G. u. 19.) OM: 201738 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető... 5 1.1. Jogszabályi háttér...5 1.2.

Részletesebben

A Házirend hatálya kiterjed az intézményi ellátást igénybe vevő személyekre, az intézmény dolgozóira és az intézményben tartózkodó látogatókra.

A Házirend hatálya kiterjed az intézményi ellátást igénybe vevő személyekre, az intézmény dolgozóira és az intézményben tartózkodó látogatókra. KISTÉRSÉGI HUMÁN SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT CSALÁDOK ÁTMENETI OTTHONA HÁZIRENDJE 1. Házirend célja: hogy, az ellátás zavartalan biztosítása érdekében közös erőfeszítéssel elősegítsük az otthonban a nyugodt, harmonikus

Részletesebben

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium Eger, Rákóczi út 2. KOLLÉGIUMI HÁZIREND. Érvényes : 2012.október 1-től

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium Eger, Rákóczi út 2. KOLLÉGIUMI HÁZIREND. Érvényes : 2012.október 1-től Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium Eger, Rákóczi út 2. KOLLÉGIUMI HÁZIREND Érvényes : 2012.október 1-től Tartalomjegyzék 1. Bevezető rendelkezések... 2 2. A kollégisták általános

Részletesebben

H Á Z I R E N D Szenvedélybetegek rehabilitációs célú lakóotthona

H Á Z I R E N D Szenvedélybetegek rehabilitációs célú lakóotthona Somogy Megyei Gondviselés Szociális Otthon Magas Cédrus Szociális Otthoni Telephelye Kőkút-Gyöngyöspuszta, Gyöngyöspuszta 1. H Á Z I R E N D Szenvedélybetegek rehabilitációs célú lakóotthona Jóváhagyta:

Részletesebben

Házirend. Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona. Cím:Budapest, 1125 Kútvölgyi út 20-22. Tel : 3557-011 Fax: 3556-376 Telephelyek:

Házirend. Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona. Cím:Budapest, 1125 Kútvölgyi út 20-22. Tel : 3557-011 Fax: 3556-376 Telephelyek: Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona Cím:Budapest, 1125 Kútvölgyi út 20-22. Tel : 3557-011 Fax: 3556-376 Telephelyek: Budapest, 1031 Ányos utca 3. Tel : 3887-305 Fax: 3687-472 Budapest, 1124 Mártonhegyi

Részletesebben

Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága Időskorúak Gondozóháza 1098 Budapest, Friss u. 5.

Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága Időskorúak Gondozóháza 1098 Budapest, Friss u. 5. Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága Időskorúak Gondozóháza 1098 Budapest, Friss u. 5. 13. sz. melléklet HÁZIREND Jóváhagyta: HÜB /2011. (XI.29.) számú határozata 1 Tartalom

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK... ... 4 ... ... 12 III. ALAPFOKÚ ISKOLAI MUNKAREND... II. ÓVODAI MUNKAREND... IV. SZAKISKOLAI MUNKAREND...

TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK... ... 4 ... ... 12 III. ALAPFOKÚ ISKOLAI MUNKAREND... II. ÓVODAI MUNKAREND... IV. SZAKISKOLAI MUNKAREND... -1- TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 I. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK...... 4 I.1. A TANULÓK JOGAI... 4 I.2. A TANULÓK KÖTELESSÉGEI... 5 I.3. AZ ISKOLÁNAK ÉS AZ ISKOLA TERÜLETÉHEZ TARTOZÓ HELYISÉGEK

Részletesebben

ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA 201019 HÁZIREND 2015.

ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA 201019 HÁZIREND 2015. ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA 201019 HÁZIREND 2015. I. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK Székhely: 2881 Ászár, Kossuth Lajos utca 26. Tagintézmény: Gárdonyi Géza Általános Iskolája 2882 Kerékteleki, Fő utca

Részletesebben