A játékhoz tartozó négy táblán egy-egy képet láthatunk, melyek a szelektív szemétgyűjtéshez és az újrahasznosításhoz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A játékhoz tartozó négy táblán egy-egy képet láthatunk, melyek a szelektív szemétgyűjtéshez és az újrahasznosításhoz"

Átírás

1 ML Környezetvédelem mágneses játék A játékhoz tartozó négy táblán egy-egy képet láthatunk, melyek a szelektív szemétgyűjtéshez és az újrahasznosításhoz kapcsolódó jeleneteket ábrázolnak. Ezek egyes részletein helytelen magatartásformát láthatunk vagy valami magyarázat hiányzik a képekhez. Miután sikerült megállapítani, mi van a kis négyzetekben, megkeressük a mágneses kártyákat, melyek a helyes megoldásokat mutatják. A táblák és a nyomtatott felület anyaga lehetővé teszi a mágneses kártyák rátapadását a képekre. A készlet tartalma: - 2 tábla (melyek két litografált vastag kartonlapból állnak, köztük egy vékony fémlappal), mindkét oldalán egy-egy képpel mágneses kártya 6 mindegyik képhez - 1 útmutató füzet Életkor: 4-7 éveseknek Használata: Ez a játék az anyanyelvi foglalkozásokon használható elsősorban. A gyerekek megismerkednek a hulladékválogatás és szelektív hulladékgyűjtés elméleti alapjaival, beszélgethetnek a környezettudatos életmódról. Játékosan megtanulhatnak egyszerű, mindennapi tennivalókat, melyek apróságnak tűnhetnek, de a jövőnk szempontjából nagyon fontosak. Felelősségteljes magatartást tanulnak, és fokozatosan elsajátítják az egyes jelenetekhez kapcsolódó szókincset.

2 Irányított tevékenységként használhatjuk a készletet teljes óvodai csoporttal, vagy négyes kiscsoportokban. A készlet leírása: Az egyes jelenetek keretszíne más és más, de megegyezik a hozzájuk tartozó kártyák keretszínével, így könnyen ki tudjuk választani a képekhez tartozó mágneses kártyákat. A jelenetek a következő témakörökhöz kapcsolódnak: - Hogyan tudunk kevesebb hulladékot termelni? - Hulladékválogatás otthon - Szelektív hulladékgyűjtés - A szétválogatott hulladék újrahasznosítása Oktatási célok: - Anyanyelvi foglalkozás összekapcsolása valós tapasztalatokkal, azaz fogalmazzuk meg a cselekvést, és ezáltal sokszorozzuk meg az interakciókat. A nyelvet először mindennapi tapasztalatok során használja a gyermek. Ahhoz, hogy jelentése legyen a szövegnek, tapasztalati háttér kell. Kiválóan alkalmasak erre az ismerős jelenetek, melyeknek gyermekek a szereplői. - Ismerkedés a környezettel, közvetlen környezetünk problémáinak felismerése - Minden jelenet arra szolgál, hogy tudatosítsa a gyermekekben a környezet megóvásának fontosságát Olyan szituációkkal találkoznak a képeken, melyek segítségével felelősségteljes, környezetbarát viselkedési módokat tanulhatnak meg. A négy táblán mindennapi életünkből vett jeleneteket látunk. A foglalkozás levezetése: Teljes csoporttal szervezett tevékenység: Anyanyelvi foglalkozáson mutassuk meg egyenként a táblaképeket a gyermekeknek. Kérdésekkel bátorítsuk őket, hogy beszéljék el, mit látnak. Irányítsuk úgy a beszélgetést, hogy fokozatosan vegyék észre a felelősségteljes, környezettudatos

3 magatartási formákat. Beszélgessenek saját tapasztalataikról mindezzel kapcsolatban. Négyes kiscsoportokban: Helyezzük a gyerekek elé az asztalra a táblát, és hagyjuk, hogy szabadon ismerkedjenek a képpel, biztassuk őket beszélgetésre. Keressék meg a környezettudatos magatartást mutató kártyákat, és helyezzék őket a táblaképek megfelelő bekeretezett részleteire. Ellenőrizzük a feladat végrehajtását, beszéljük meg az esetleges téves megoldásokat, bizonyosodjunk meg róla, hogy a gyermekek felfogták a környezettudatos magatartás fontosságát. Ha több készletünk van, tegyünk minden gyermek elé egy táblát a hozzá tartozó kártyákkal, és kérjük meg, hogy tegyék fel a kártyákat a megfelelő helyekre a képeken. Hogyan tudunk kevesebb hulladékot termelni? 1. élethelyzet: Műanyag palackban víz van az asztalon. A palackozott víz ivásával hozzájárulunk műanyag hulladék keletkezéséhez. 1. kártya: Helyesebb, ha egy kancsóba öntünk vizet a csapból amennyiben az ivóvíz -, és abból töltünk a poharunkba. 2. élethelyzet: Egy kisfiú eldobható papírtörlővel törli le az asztalt. Az ilyen, tisztítószerrel átitatott papírtörlőket nem lehet újrahasznosítani. 2. kártya: Helyesebb kimosható, tisztítószeres kendővel letörölni az asztalt. 3. élethelyzet: Egy kislány papírkosárkában sült muffint eszik. Az egyesével csomagolt sütemények és más élelmiszerek csomagolása szemétbe kerül. 3. kártya: Az egészben sült süteményből vágott szelet ugyanolyan finom, és kevesebb szeméttel jár. 4. élethelyzet: Az anyuka ugyanabba a szemetesbe hajít kétféle hulladékot. Fontos lenne válogatva gyűjteni a szemetet, mert úgy jó részük újrahasznosítható.

4 4. kártya: Az anyuka külön szemetesbe dobja a papírt, és egy másikba az ételmaradékot. 5. élethelyzet: Az apa kocsiba ül, hogy elmenjen valahova. Sok esetben választhatunk olyan közlekedési módot, ami kevésbé szennyezi a környezetet. 5. kártya: Az apa biciklire ült. 6. élethelyzet: Az anyuka bevásárolni megy a kislányával. Nem visznek magukkal táskát vagy kosarat, így a vásárlás végeztével műanyag szatyrokat kell vásárolniuk, amibe beletehetik az árut. Ezzel pedig hozzájárulnak a műanyag hulladék termeléséhez. 6. kártya: A kislány az anyukájával bevásárolni megy, újrahasznosítható szatyor van a kezükben, amit többször is használhatnak bevásárlásra. Ez a magatartás kevésbé szennyezi a környezetet. Hulladékválogatás otthon 1. élethelyzet: A szerves hulladék-gyűjtő kint van a kertben. Ide gyűjtik a növényi hulladékokat (faleveleket, lenyírt füvet, ágakat stb.), hogy komposzt készüljön belőlük, amivel tápanyagot juttatnak a talajba a növényeknek. 1. kártya: A különböző gyümölcsök és zöldségek lehámozott héja is növényi hulladék, ezeket is a szerves hulladékgyűjtőbe kell rakni. 2. élethelyzet: A konyhapult mellett a földön álló fekete szemetes olyan szemét tárolására szolgál, amit nem lehet újrahasznosítani. Ilyenek a nem növényi alapú élelmiszermaradékok, műanyag zacskók stb. Ezeket elszállítja a kukásautó, és elégetik az erre a célra kialakított égetőben. 2. kártya: A csirkemaradék és más hasonló hulladék ebbe a szemetesbe kerüljön. 3. élethelyzet: A konyhapult alatt baloldalt lévő zöld szemetes az üveghulladék gyűjtőedénye. Üvegpalackokat, befőttesüvegeket, törött poharakat ide gyűjtsünk, miután eltávolítottuk a zárókupakokat. Az üveghulladékot olyan gyárba szállítják, ahol rendkívül magas hőfokon beolvasztják, és új üvegeket gyártanak belőlük.

5 3. kártya: A kiürült borosüveg helye a zöld kukában van. 4. élethelyzet: A konyhapult alatt középen van a kék szemetes, amibe a papírt gyűjtik. Újságok, borítékok, papírszemét kerül bele. A papírhulladékot speciális gyárba szállítják, ahol beőrlik, vízzel keverve pépesítik. A papírpépet kiszárítják, préselik, és új papír, például újságpapír készül belőle. 4. kártya: A papírlapok a kék szemetesbe kerülnek. 5. élethelyzet: A konyhapult alatt jobboldalt van egy sárga szemetes, abba az üres műanyag csomagolóanyagok kerülnek. A joghurtos dobozokat, tejes flakonokat stb. ide kell dobni. A gyárban, ahova kerülnek, bedarálják, beolvasztják, formába öntik, új műanyag használati tárgyak (palackok, műszálas textíliák stb.) készítésére használják őket. 5. kártya: Az üres joghurtos pohár a sárga kukába kerül. 6. élethelyzet: A konyhapulton lévő piros szemetesbe a használt elemek kerülnek. Ezeket nem szabad összekeverni más szeméttel, mert hosszú évekbe telik, mire lebomlanak, és ráadásul erősen szennyezik, mérgezik a környezetet. 6. kártya: A különböző háztartási eszközökből kivett lemerült elemek a kis piros konténerbe kerülnek. Szelektív hulladékgyűjtés 1. élethelyzet: A gyógyszertár előtt van egy fehér szemetes a lejárt vagy fel nem használt gyógyszerek begyűjtésére. A gyógyászati anyagokkal különlegesen kell bánni. Nem szabad konyhai szemetesbe dobni őket, mert aktív összetevőik súlyosan károsíthatják a környezetet. 1. kártya: Felelősségteljes magatartásról teszünk tanúbizonyságot, ha lejárt vagy fel nem használt gyógyszereinket a gyógyszertári gyűjtőbe dobjuk. 2. élethelyzet: A villamossági felszerelések boltja előtt a járdán áll egy piros színű szemetes a lemerült elemek számára. Az otthon összegyűjtött elemeket ide dobhatjuk, ezekbe a speciálisan erre a célra kialakított konténerekbe. A nagyobb üzletek előtt vagy az előterükben bizonyosan találunk ilyen hulladékgyűjtőket.

6 2. kártya: A speciális konténer lehetővé teszi a lejárt elemek biztonságos tárolását, begyűjtését. 3. élethelyzet: A játékbolt előtt áll egy barna konténer, ahova a sérült, vagy már nem használt játékokat lehet bedobálni. Az elromlott játékok megjavíthatók, és utána odaadják őket olyan gyerekeknek, akik nincsenek olyan helyzetben, hogy új játékokat kapjanak. 3. kártya: Ha a gyűjtőbe tesszük megunt vagy sérült játékainkat, hozzájárulunk, hogy még sok-sok örömöt okozzanak nálunk kevésbé szerencsés gyermekeknek. 4. élethelyzet: Az áruház előtt a járdán egy nagy, kék konténer áll, amibe a kartonból készült csomagolóanyagot dobhatjuk. Az összegyűjtött kartonokat bezúzzák, vízzel elegyítik a zúzalékot, majd olcsó, újrahasznosított papírt készítenek belőle. 4. kártya: A begyűjtött kartoncsomagolást új kartondobozok készítésére fogják használni. 5. élethelyzet: A ruházati bolt mellett áll egy konténer, ahova bedobhatjuk használt, már nem viselt ruhadarabjainkat. Ha ide kerülnek megunt ruháink, a különböző karitatív szervezeteken keresztül eljuthatnak olyanokhoz, akik még szívesen hordják őket. 5. kártya: A használt ruhákat szétosztják olyanok között, akik örülni fognak nekik. 6. élethelyzet: A város külterületén van egy nagy konténer, amibe be lehet tenni a működésképtelen elektronikus készülékeket. Ezeket nem szabad máshova dobni, mert tartalmazhatnak olyan anyagokat, amik lebomlásuk során mérgezik a környezetet. 6. kártya: A begyűjtött készülékeket újrahasznosítják, és új eszközök készülnek belőlük. A szétválogatott hulladék újrahasznosítása 1. ábra: Az előzetesen külön begyűjtött üveget (palackok, befőttesüvegek, széttört poharak stb.) újrahasznosítják. Nagyon magas hőmérsékleten megolvasztják, és

7 1. kártya: új üveget készítenek belőle. 2. ábra: A kartonpapírt (kis és nagy dobozokat, csomagolópapírokat), amiket azelőtt külön konténerben gyűjtöttek, hogy ne kerüljön a többi szemét közé, újra fogják hasznosítani. Összezúzzák, majd vízbe áztatják, az így kapott pépet kinyújtják, szárítják. 2. kártya: Új kartonpapír készül belőle, amiből aztán megint dobozokat gyártanak. 3. ábra: A műanyag poharakat, dobozokat (joghurtos, tejes poharak, műanyag palackok stb.), amiket külön konténerben gyűjtöttek, újrahasznosítják. Bedarálják, olyan apróra, mint a gabonaszemek, majd magas hőmérsékleten megolvasztják, újra felhasználják. 3. kártya: Új tárgyak fognak készülni belőlük műanyag szatyroktól műszálas pulóverekig. 4. ábra: Az üres konzervdobozokat, italos dobozokat külön kell begyűjteni, hogy újrahasznosíthassák őket. Ezeket beolvasztják nagyon magas hőmérsékleten, és az olvadt alumíniumot kinyújtják vékony lapokká, csíkokká. 4. kártya: Új alumíniumtárgyak készülnek ilymódon, konzervdobozok, italos dobozok, de még játékrollerek is. 5. ábra: Mindenféle papírt, újságpapírt, amit külön konténerbe gyűjtöttek, újra fognak hasznosítani. Bezúzzák a papírt, majd vízzel elegyítve péppé alakítják, amit aztán kinyújtanak, szárítanak. 5. kártya: Az így készült lapokból könyvek, újságok, füzetek stb. készülnek. 6. ábra: Az elromlott háztartási és egyéb elektronikai készülékek, gépek fémrészeit külön konténerekbe gyűjtik újra felhasználás végett. Be fogják őket olvasztani nagyon magas hőfokon, és fémlapok, fémtárgyak gyártásához használják az olvadt fémet. 6. kártya: Különböző háztartási gépeket, készülékeket készítenek belőlük. A játékot importálja és forgalmazza:

LAKOSSÁGI SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS

LAKOSSÁGI SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS LAKOSSÁGI SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS A kor követelményeit figyelembe véve a szelektív hulladékgyűjtés a hulladékgazdálkodási célok egyik elengedhetetlen eleme. A háztartásokban keletkező hulladékok nagy

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÉS SZEMÉT KÉRDÉS

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÉS SZEMÉT KÉRDÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ÉS SZEMÉT KÉRDÉS HULLADÉK ÉS SZEMÉT Hulladék - az ember termelő-fogyasztó tevékenysége során keletkező anyagok melyeket már nem tudnak/akarnak felhasználni. Kezeléséről

Részletesebben

a szemét nem hulladék

a szemét nem hulladék Felgyűlt a nyár a szobában állapítottuk meg, amint szétnéztünk a lakásban, ahogy megjelentek az első őszi falevelek, és velük együtt a nagytakarítás cseppet sem vonzó gondolata. Szelektálni márpedig kell.

Részletesebben

Környezetvédelem, környezet- és energiatudatos magatartás

Környezetvédelem, környezet- és energiatudatos magatartás Környezetvédelem, környezet- és energiatudatos magatartás A környezetvédelem nem csak a felnőttek dolga! Óvd a Földet és a környezetedet, ugyanis TE tovább fogod használni, mint a mostani felnőttek! Szemét

Részletesebben

Paks és térsége hulladékgazdálkodási. rendszer. Tájékoztató füzet 2013

Paks és térsége hulladékgazdálkodási. rendszer. Tájékoztató füzet 2013 Paks és térsége hulladékgazdálkodási rendszer Tájékoztató füzet 2013 Kiadó TelePaks Nonprofit Kft., Paks Nyomda Kerényi Nyomda, Szekszárd Felhasznált irodalom Paksi Hírnök paks.hu pthr.hu Komposztálás

Részletesebben

A hulladék gyűjtése Gyűjtés

A hulladék gyűjtése Gyűjtés A hulladék gyűjtése Gyűjtés Gyűjtés: a hulladék összeszedése hulladékkezelő létesítménybe történő elszállítás céljából, amely magában foglalja a hulladék előzetes válogatását és előzetes tárolását is.

Részletesebben

www.hargitamegye.ro www.elhetojovo.ro /elhetojovohr OKTATÓ KIADVÁNY AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK I IV. OSZTÁLYOS TANULÓI RÉSZÉRE

www.hargitamegye.ro www.elhetojovo.ro /elhetojovohr OKTATÓ KIADVÁNY AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK I IV. OSZTÁLYOS TANULÓI RÉSZÉRE S M I D H A R G H I T A I H R H A R G I T A F E L E L Ő S K Ö Z Ö S S É G, É L H E T Ő J Ö V Ő! www.hargitamegye.ro www.elhetojovo.ro /elhetojovohr OKTATÓ KIADVÁNY AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK I IV. OSZTÁLYOS

Részletesebben

A NYUGAT-BALATON ÉS ZALA FOLYÓ MEDENCE HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI RENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE ESZKÖZBESZERZÉSSEL

A NYUGAT-BALATON ÉS ZALA FOLYÓ MEDENCE HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI RENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE ESZKÖZBESZERZÉSSEL A NYUGAT-BALATON ÉS ZALA FOLYÓ MEDENCE HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI RENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE ESZKÖZBESZERZÉSSEL ZALAISPA HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TÁRSULÁS KEOP-1.1.1/C/ 13-2013-0017 A MEGVALÓSÍTÁSHOZ VEZETŐ ÚT A

Részletesebben

Gyakorlati útmutató. az új hulladékgazdálkodási rendszer használatához

Gyakorlati útmutató. az új hulladékgazdálkodási rendszer használatához Gyakorlati útmutató az új hulladékgazdálkodási rendszer használatához Tisztelt Lakosok! Szeretettel köszöntöm Önöket, a Homokhátsági Regionális Települési Hulladékgazdálkodási Projektben részt vevô települések

Részletesebben

Ügyeljünk a természetre, környezetünkre! Válogassuk a hulladékot!

Ügyeljünk a természetre, környezetünkre! Válogassuk a hulladékot! Ügyeljünk a természetre, környezetünkre! Válogassuk a hulladékot! Szelektív hulladékgyûjtési útmutató az általános iskola 11-14 éves korosztály részére Mi a hulladék? A hulladék az ember mindennapi élete,

Részletesebben

Mutasd a szemeted, megmondom ki vagy!

Mutasd a szemeted, megmondom ki vagy! Mutasd a szemeted, megmondom ki vagy! keszthely A Környezeti Energetikai Operatív Program forrásaiból KEOP 6.1.0./B09-2009 0008, támogatás intenzitása: 95%, összege: 12.516.250 Ft tervezett eszközbeszerzése

Részletesebben

A hulladék útja a Keszthelyi Városüzemeltetõ Kft.-n keresztül

A hulladék útja a Keszthelyi Városüzemeltetõ Kft.-n keresztül A hulladék útja a Keszthelyi Városüzemeltetõ Kft.-n keresztül Köszöntõ Tisztelt Keszthelyi Polgárok! 2003-ban, amikor a városban elkezdtük kiépíteni a szelektív hulladékgyûjtés rendszerét, megteremtettük

Részletesebben

E, mint e-hulladék. Természetesen nem az a megoldás, hogy a legközelebbi szemetes kukáig, vagy a város peremére cipeljük

E, mint e-hulladék. Természetesen nem az a megoldás, hogy a legközelebbi szemetes kukáig, vagy a város peremére cipeljük Azt már korábban tisztáztuk, hogy a szemét nem hulladék, sőt, a hulladékoknak is két fajtája van. A kettőt egymástól elválasztva gyűjteni hasznos, környezetbarát cselekedet. Egy háztartásban nem csak újrahasznosítható,

Részletesebben

Ügyeljünk a természetre, környezetünkre! Válogassuk a hulladékot!

Ügyeljünk a természetre, környezetünkre! Válogassuk a hulladékot! Ügyeljünk a természetre, környezetünkre! Válogassuk a hulladékot! Szelektív hulladékgyûjtési útmutató az általános iskola 6-10 éves korosztály részére Sziasztok! A kiadvány, melyet a kezetekben tartotok,

Részletesebben

Környezetvédelem, környezettudatos és energiatudatos magatartás

Környezetvédelem, környezettudatos és energiatudatos magatartás Környezetvédelem, környezettudatos és energiatudatos magatartás A környezetvédelem nem csak a felnőttek dolga! A Földet és a környezetedet, ugyanis te tovább fogod használni, mint a mostani felnőttek!

Részletesebben

Környezetvédelmi totó 1.

Környezetvédelmi totó 1. Környezetvédelmi totó 1. Miből áll a háztartási hulladék? 1 mindenféle lomokból 2 papír-, műanyag-, üveg-, textil-, kevert- és egyéb hulladékokból, komposztálható anyagokból x amit a konyhában a szemetesbe

Részletesebben

Tájékoztató Bizottsági Beszámoló. Anyák Napjára. Alsónémedi Önkormányzatának tájékoztatója

Tájékoztató Bizottsági Beszámoló. Anyák Napjára. Alsónémedi Önkormányzatának tájékoztatója Terjeszti a Magyar Posta Alsónémedi Önkormányzatának tájékoztatója XVII. évfolyam 2007. április Anyák Napjára Édesanyám, de régen volt, hogy nem jártál minálunk, húsz éve már annak, hogy nem láttad a házunk.

Részletesebben

GYÛJTSÜNK SZELEKTÍVEN! Az új hulladékgazdálkodási rendszer mûködése. Gyakorlati útmutató Felgyô és térsége

GYÛJTSÜNK SZELEKTÍVEN! Az új hulladékgazdálkodási rendszer mûködése. Gyakorlati útmutató Felgyô és térsége GYÛJTSÜNK SZELEKTÍVEN! Az új hulladékgazdálkodási rendszer mûködése Gyakorlati útmutató Felgyô és térsége Tisztelt Lakosok! Az elmúlt évtizedek során a gondatlanul végzett hulladéklerakás, a mainál jóval

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bereczkiné Kardeván Kinga. Mit tegyünk a hulladékkal? A követelménymodul megnevezése: Gyártás előkészítése és befejezése

MUNKAANYAG. Bereczkiné Kardeván Kinga. Mit tegyünk a hulladékkal? A követelménymodul megnevezése: Gyártás előkészítése és befejezése Bereczkiné Kardeván Kinga Mit tegyünk a hulladékkal? A követelménymodul megnevezése: Gyártás előkészítése és befejezése A követelménymodul száma: 0510-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés céljainak meghatározása Az Európai Uniós pályázatot 2011 októberében nyújtottuk be A fővárosi

Részletesebben

HULLADÉKOK KELETKEZÉSE ÉS KEZELÉSE EGY ELEKTRONIKAI TERMELŐ CÉGNÉL

HULLADÉKOK KELETKEZÉSE ÉS KEZELÉSE EGY ELEKTRONIKAI TERMELŐ CÉGNÉL XI. Évfolyam 1. szám - 2016. március SOLYMOSI János sojanos1@t-online.hu HULLADÉKOK KELETKEZÉSE ÉS KEZELÉSE EGY ELEKTRONIKAI TERMELŐ CÉGNÉL Absztrakt A hulladékkezelés a környezetvédelmi tevékenység egyik

Részletesebben

Környezet és egészség a hulladékhasznosítástól a címkékig

Környezet és egészség a hulladékhasznosítástól a címkékig Kiadja: Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (www.febesz.eu) Minden jog fenntartva. A kiadványt, illetve annak részét tilos sokszorosítani, bármely formában vagy eszközzel a Kiadó engedélye nélkül

Részletesebben

Komposztálás Hogy is csináljam?

Komposztálás Hogy is csináljam? Komposztálás Hogy is csináljam? A kerti komposztálás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy személyesen is tegyen valamit bolygónkért, világunk és gyermekeink szebb jövıjéért! Tudta Ön, hogy éves szinten

Részletesebben

3. forduló kérdései. I. Környezet- és természetvédelmi TOTÓ! (1-1 pont, összesen 10 pont)

3. forduló kérdései. I. Környezet- és természetvédelmi TOTÓ! (1-1 pont, összesen 10 pont) 3. forduló kérdései I. Környezet- és természetvédelmi TOTÓ! (1-1 pont, összesen 10 pont) 1. Mi a toxin? a. egy rágcsálóféle b. mérgező vegyület c. a D-vitamin más néven 2. Az alábbiak közül melyik védett

Részletesebben

Egységes szerk. 2016. febr.29-i állapot

Egységes szerk. 2016. febr.29-i állapot Egységes szerk. 2016. febr.29-i állapot Porva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015.(I.31.) önkormányzati rendelete a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos

Részletesebben

Feng Shui a konyhában? 2. rész.

Feng Shui a konyhában? 2. rész. Feng Shui a konyhában? 2. rész. Nincs szebb feladat az életben, mint az a cél, hogy harmóniát teremtsünk. (Ismerd meg bensőd erejét) Feng Shui a konyhában, most a részletek gazdagságáról szól, az ezekből

Részletesebben

Ügyeljünk a természetre, környezetünkre! Válogassuk a hulladékot! Szelektív hulladékgyûjtési útmutató az középiskola 14-18 éves korosztály részére

Ügyeljünk a természetre, környezetünkre! Válogassuk a hulladékot! Szelektív hulladékgyûjtési útmutató az középiskola 14-18 éves korosztály részére Ügyeljünk a természetre, környezetünkre! Válogassuk a hulladékot! Szelektív hulladékgyûjtési útmutató az középiskola 14-18 éves korosztály részére Mi a hulladék? A hulladék az ember mindennapi élete, mun

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés

Részletesebben

Használati utasítás és Jótállási jegy. Nitroscooters elektromos tricikli

Használati utasítás és Jótállási jegy. Nitroscooters elektromos tricikli Használati utasítás és Jótállási jegy Nitroscooters elektromos tricikli Használati utasítás Verzió 20130401 Kedves roller tulajdonos! Köszönjük, hogy a Nitroscooters márka elektromos modelljét választotta.

Részletesebben

Fénytörés vizsgálata. 1. feladat

Fénytörés vizsgálata. 1. feladat A kísérlet célkitűzései: A fény terjedési tulajdonságainak vizsgálata, törésének kísérleti megfigyelése. Plánparallel lemez és prizma törőtulajdonságainak vizsgálata. Eszközszükséglet: főzőpohár 2 db,

Részletesebben

Nagyközségi Önkormányzat 8624 Balatonszárszó Hősök tere 1. Telefon: 84/362-501, 362-598, fax: 84/ 362-901

Nagyközségi Önkormányzat 8624 Balatonszárszó Hősök tere 1. Telefon: 84/362-501, 362-598, fax: 84/ 362-901 Nagyközségi Önkormányzat 8624 Balatonszárszó Hősök tere 1. Telefon: 84/362-501, 362-598, fax: 84/ 362-901 Tisztelt Ingatlantulajdonosok, tisztelt Ügyfeleink! Az előző évekhez hasonlóan ez évben is tájékoztatást

Részletesebben

I. A hulladék probléma elhelyezése

I. A hulladék probléma elhelyezése I. A hulladék probléma elhelyezése 4.5 4.4 4.3 4.2 4.1 Klímaváltozás Vízszennyezés Levegıszennyezés Hulladék Fajok kihalása Erıforrások kimerülése 4 3.9 3.8 1. Környezeti problémák súlyossága I. A hulladék

Részletesebben

Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget:

Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget: Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget: 1. Örkényi út Buszforduló (Gyón) 2. Vasút út Halász Jenő u. (Gyón) 3. Szőlő u. Iskola előtt (Gyón) 4. Szent István út Halász Kúria környéke

Részletesebben

X. Energiatakarékossági vetélkedő. Veszprém

X. Energiatakarékossági vetélkedő. Veszprém X. Energiatakarékossági vetélkedő Veszprém 2011. május 19. I. feladatsor 1. oldal 2. oldal 3. oldal. oldal 5. oldal 6. oldal. oldal 8. oldal Elért pontszám: Összesítő I. feladatsor II. feladatsor III.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Erdélyiné Kiss Rita. Szeletek készítése I. A követelménymodul megnevezése: Cukrászati termékkészítés

MUNKAANYAG. Erdélyiné Kiss Rita. Szeletek készítése I. A követelménymodul megnevezése: Cukrászati termékkészítés Erdélyiné Kiss Rita Szeletek készítése I. A követelménymodul megnevezése: Cukrászati termékkészítés A követelménymodul száma: 0536-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-032-30 SZELETEK

Részletesebben

2015. december. Nagypalli Hírhozó. Nagypall Község Önkormányzatának lapja 2015. december. Kedves Nagypalliak!

2015. december. Nagypalli Hírhozó. Nagypall Község Önkormányzatának lapja 2015. december. Kedves Nagypalliak! Nagypalli Hírhozó Nagypall Község Önkormányzatának lapja 2015. december Kedves Nagypalliak! A karácsonyi készülődés, a várakozás ünnepi perceiben köszöntöm Önöket. Az Advent a karácsonyhoz vezeti el az

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Zrt. házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása. FKF Zrt.

Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Zrt. házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása. FKF Zrt. Budapest Főváros Önkormányzata és az házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés céljainak meghatározása Az Európai Uniós pályázat 2011 októberében került benyújtásra A

Részletesebben

- egységes szerkezetben -

- egységes szerkezetben - Táplánszentkereszt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2014./VIII.29./ önkormányzati rendelete a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

Részletesebben

Fülkagyló, hallójárati, mélyhallójárati készülékek

Fülkagyló, hallójárati, mélyhallójárati készülékek Fülkagyló, hallójárati, mélyhallójárati készülékek FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék A fülkagyló készülék áttekintése Áttekintés Szolgáltatások, szabályozók és azonosítás......... 1 Elôkészületek

Részletesebben

MUNKAANYAG. Martonosiné Csertő Brigitta. Hogyan bonyolítsuk le jól a reklámakciót? A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Martonosiné Csertő Brigitta. Hogyan bonyolítsuk le jól a reklámakciót? A követelménymodul megnevezése: Martonosiné Csertő Brigitta Hogyan bonyolítsuk le jól a reklámakciót? A követelménymodul megnevezése: Élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása A követelménymodul száma: 0007-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

Kedves Pedagógusok! A hulladékcsökkentéshez sok vidám percet kívánunk: Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület

Kedves Pedagógusok! A hulladékcsökkentéshez sok vidám percet kívánunk: Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület 2 JEGYZETEK Kedves Pedagógusok! Szeretettel nyújtjuk át hulladékcsökkentési programunkhoz tartozó kiadványainkat. Reméljük, sok hasznos tippet találnak benne, melyek segíthetik munkájukat, a felnövekvő

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A IR 64 /IB 64 TÍPUSÚ. Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A IR 64 /IB 64 TÍPUSÚ. Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat A gyártó védjegye: A készülék típusazonosítója: IR/IB 64 A készülék kialakítása: beépíthetõ Fõzõmezõk teljesítménye: (kw) 7,1 1. Fõzõmezõ: jobb elsõ 1,4

Részletesebben

Hogyan mûködik az új hulladékgazdálkodási rendszer? Gyakorlati útmutató Kalocsa, Vaskút és térsége

Hogyan mûködik az új hulladékgazdálkodási rendszer? Gyakorlati útmutató Kalocsa, Vaskút és térsége Hogyan mûködik az új hulladékgazdálkodási rendszer? Gyakorlati útmutató Kalocsa, Vaskút és térsége Tisztelt Lakosok! 2002-ben, amikor a térségben elindítottuk a szelektív hulladékgyûjtés rendszerének kiépítését,

Részletesebben

MEGOLDÁSOK. Kép forrása: www.origo.hu

MEGOLDÁSOK. Kép forrása: www.origo.hu FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT VERSENYFELADATOK MEGOLDÁSOK ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NÉBIH, OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET AZ ÉLELMISZEREK ÚTJA AVAGY HOGYAN KERÜLNEK ÉTELEINK AZ ASZTALUNKRA 1. Gondoljátok át, hol

Részletesebben

Használati utasítás és Jótállási jegy. Nitroscooters elektromos rollerek

Használati utasítás és Jótállási jegy. Nitroscooters elektromos rollerek Használati utasítás és Jótállási jegy Nitroscooters elektromos rollerek Használati utasítás Verzió 20100601 Kedves roller tulajdonos! Köszönjük, hogy a Nitroscooters márka elektromos modelljét választotta.

Részletesebben

SZKA_103_29. Vegyszerek. A modul szerzôje: Szabó Anna Kornélia és Ádám Ferencné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3.

SZKA_103_29. Vegyszerek. A modul szerzôje: Szabó Anna Kornélia és Ádám Ferencné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. é n é s a v i l á g Veszélyes anyagok álruhában Vegyszerek a környezetben A modul szerzôje: Szabó Anna Kornélia és Ádám Ferencné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYAM SZKA_103_29

Részletesebben

XMAS. AP791283 "Nelo" hűtőmágnes. AP791284 "Orfi" hűtőmágnes. Poliészter anyagból készült, csillag formájú hűtőmágnes.

XMAS. AP791283 Nelo hűtőmágnes. AP791284 Orfi hűtőmágnes. Poliészter anyagból készült, csillag formájú hűtőmágnes. XMAS AP791283 "Nelo" hűtőmágnes Poliészter anyagból készült, csillag formájú hűtőmágnes. 75 75 20 mm 01 (fehér) a0 AP791284 "Orfi" hűtőmágnes Poliészter anyagból készült, karácsonyfa formájú hűtőmágnes.

Részletesebben

ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat

ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat I. SZEMÉLYES KAPCSOLATOK Célok: 1. Fejlesztés: Az osztály szervezetének csoportokra lehetőséget ad arra, hogy minden gyermek megtalálja, illetve tudatosan felépítse

Részletesebben

I. Fejezet Az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról. 1. Általános rendelkezések a rendelet I. Fejezetéhez

I. Fejezet Az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról. 1. Általános rendelkezések a rendelet I. Fejezetéhez 1 Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016. (II.26.) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételének rendjéről, az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról

Részletesebben

A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA TANÁCSOK HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Feltöltés olajjal vagy zsírral

A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA TANÁCSOK HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Feltöltés olajjal vagy zsírral H A készülék beállítása és használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást. Csak így lehetséges biztonságos használat mellett a legjobb eredményt elérni a készülékkel. A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA

Részletesebben

HŰTŐSZEKRÉNY ERU 14300 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

HŰTŐSZEKRÉNY ERU 14300 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HŰTŐSZEKRÉNY ERU 14300 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TARTALOMJEGYZÉK Gondoskodás 2 Figyelmeztetések és fontos útmutatások A készülék bemutatása 4 Használat 5 A belső részek tisztítása 5 Üzembe helyezés 5 Hőfokszabályzás

Részletesebben

POLGÁR A DEMOKRÁCIÁBAN VÁSÁRLÁS TUDATOSAN SZKA208_41. Készítette: Neumayer Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIA 8.

POLGÁR A DEMOKRÁCIÁBAN VÁSÁRLÁS TUDATOSAN SZKA208_41. Készítette: Neumayer Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIA 8. POLGÁR DEMOKRÁIÁN VÁSÁRLÁS TUDTOSN Készítette: Neumayer Éva SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENI 8. ÉVFOLYM SZK208_41 TNÁRI VÁSÁRLÁS TUDTOSN 8. ÉVFOLYM 539 MODULVÁZLT tevékenység célja/ I. Ráhangolás,

Részletesebben

2019. első negyedév szelektív hulladékszállításának időpontjai:

2019. első negyedév szelektív hulladékszállításának időpontjai: 2019. első negyedév szelektív hulladéknak időpontjai: ÁTÁNY Srga zskos 28. 25. 25. fenyő 11. és 28. szünetel szünetel BOCONÁD Srga zskos 30. 27. 27. fenyő ERDŐTELEK Srga zskos 28. 25. 25. fenyő 11. és

Részletesebben

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA EMELT SZINT% ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 7. MINISZTÉRIUMA. 2013. május 7. 8:00 EMBERI ERFORRÁSOK

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA EMELT SZINT% ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 7. MINISZTÉRIUMA. 2013. május 7. 8:00 EMBERI ERFORRÁSOK I. rész II. rész a feladat sorszáma maximális pontszám elért pontszám maximális pontszám 1. 11 2. 13 51 3. 13 4. 14 16 16 64 16 16 8 nem választott feladat Az írásbeli vizsgarész pontszáma 115 elért pontszám

Részletesebben

MATEMATIKA C 9. évfolyam

MATEMATIKA C 9. évfolyam MATEMATIKA C 9. évfolyam 6. modul GONDOLKODOM, TEHÁT VAGYOK Készítette: Kovács Károlyné MATEMATIKA C 9. ÉVFOLYAM 6. MODUL: GONDOLKODOM, TEHÁT VAGYOK TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret

Részletesebben

Használati utasítás Instrukcja obsługi Návod k použití Návod na obsluhu

Használati utasítás Instrukcja obsługi Návod k použití Návod na obsluhu HU PL CZ SK Használati utasítás Instrukcja obsługi Návod k použití Návod na obsluhu Fagyasztóláda Zamrażarka skrzyniowa Mrazicí box Mraznička Fagyasztóláda HU Köszönjük a bizalmat, amit a készülék megvásárlásával

Részletesebben

Kerti aprítógép HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Kerti aprítógép HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FZD 5010 E Tartalom 51 HU Kerti aprítógép Tisztelt ügyfelünk, nagyon köszönjük az irántunk táplált bizalmát! Az első üzembe helyezés előtt feltétlenül olvassa el ezt a használati útmutatót! Minden utasítást

Részletesebben

SAJTÓANYAG 2009. december 9. 2010 évi hulladékgyűjtés változásai SAJTÓANYAG. 2010 évi változások a hulladékgyűjtésben

SAJTÓANYAG 2009. december 9. 2010 évi hulladékgyűjtés változásai SAJTÓANYAG. 2010 évi változások a hulladékgyűjtésben SAJTÓANYAG 21 évi változások a hulladékgyűjtésben 1.) Biohulladékos övezet lakossági, szervetlen hulladék heti ürítése A biohulladék gyűjtést 27. április 6-án kezdtük el az Epreskertkert, Tégláskert és

Részletesebben

HAJDÚHADHÁZ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 4242. HAJDÚHADHÁZ, BOCSKAI TÉR 1. TELEFON: 384-103, TELEFAX: 384-295

HAJDÚHADHÁZ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 4242. HAJDÚHADHÁZ, BOCSKAI TÉR 1. TELEFON: 384-103, TELEFAX: 384-295 HAJDÚHADHÁZ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 4242. HAJDÚHADHÁZ, BOCSKAI TÉR 1. TELEFON: 384-103, TELEFAX: 384-295 Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzata Képviselő testületének 2013. december 19-én

Részletesebben

Általános rendelkezések 1.

Általános rendelkezések 1. Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014. (III. 31.) önkormányzati rendelettel módosított 15/2013. (VII. 29.) önkormányzati rendelete a település hulladékgazdálkodási közszolgáltatásáról

Részletesebben

Életvitel és gyakorlati ismeretek

Életvitel és gyakorlati ismeretek Életvitel és gyakorlati ismeretek A Földet nem nagyszüleinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. (Indián mondás) Gyömrő, 2017. április. 04 Készítette: Garádiné Koszorúffy Erika gyógypedagógus

Részletesebben

I. Fejezet Az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról. 1. Általános rendelkezések a rendelet I. Fejezetéhez

I. Fejezet Az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról. 1. Általános rendelkezések a rendelet I. Fejezetéhez 1 Felsőörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2015. (XI.17.) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételének rendjéről, az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról

Részletesebben

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB 119. számú Elõírás A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

Gazdálkodás a családban

Gazdálkodás a családban VERSENYZŐ: XV. ORSZÁGOS ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK VERSENY 2015/16 Gazdálkodás a családban Fővárosi forduló 19 10 22 23 19 7 100 1. Olvasd el figyelmesen az alábbi történetet, mely egy négytagú

Részletesebben

Henny Penny Expressz profitközpont. EPC-2-es modell EPC-3-as modell EPC-4-es modell KEZELŐI KÉZIKÖNYV

Henny Penny Expressz profitközpont. EPC-2-es modell EPC-3-as modell EPC-4-es modell KEZELŐI KÉZIKÖNYV Henny Penny Expressz profitközpont EPC-2-es modell EPC-3-as modell EPC-4-es modell KEZELŐI KÉZIKÖNYV A GARANCIÁT AZ INTERNETEN, A WWW.HENNYPENNY.COM HONLAPON REGISZTRÁLJA. 1. RÉSZ - BEVEZETÉS 1-1. FŰTÖTT

Részletesebben

DIGITÁLIS TÉMAHÉT AZ ISKOLÁKBAN

DIGITÁLIS TÉMAHÉT AZ ISKOLÁKBAN 1 DIGITÁLIS TÉMAHÉT AZ ISKOLÁKBAN 2016. április 04. 08. Rakjunk rendet a környezetünkben című projekt 2016. 04. 05. 6. b osztály Projektet készítette: Jánosi Györgyné Témavezető: Jánosi Györgyné 2 TANULÓI

Részletesebben

Advent első vasárnapjára készültünk

Advent első vasárnapjára készültünk Dunaszentmiklós 2015. november Dunaszentmiklósi hírlevél Német Nemzetiségi Önkormányzat Dunaszentmiklós Római Katolikus Egyházközség Dunaszentmiklós Dunaszentmiklós Község Önkormányzata 36. szám Advent

Részletesebben

Most legyél válogatós!

Most legyél válogatós! Jó helyen járok, mik ezek a színek? Hová lettek a régi kukák? És miért ilyen szépek az újak? Mert 2012. szeptemberétõl a Corvinuson is bevezetésre került a szelektív hulladékgyûjtés! Ne a tanulnivalót,

Részletesebben

INTELLIGENS PORSZÍVÓ AUTOMATIKUS FELTÖLTÉSSEL ÉS TÁVIRÁNYÍTÓVAL

INTELLIGENS PORSZÍVÓ AUTOMATIKUS FELTÖLTÉSSEL ÉS TÁVIRÁNYÍTÓVAL INTELLIGENS PORSZÍVÓ AUTOMATIKUS FELTÖLTÉSSEL ÉS TÁVIRÁNYÍTÓVAL MODELL: HH9281 HU Kezelési útmutató Tisztelt Vásárló! Köszönjük, hogy megvásárolta az intelligens porszívót! Az intelligens porszívó széleskörű

Részletesebben

TISZTELT HEGYVIDÉKI POLGÁROK!

TISZTELT HEGYVIDÉKI POLGÁROK! Z Ö L D H E G Y V I D É K TISZTELT HEGYVIDÉKI POLGÁROK! Most kerül elôször kiadásra a Kerületi Környezetvédelmi Kalauz, amelyben igyekeztünk összefoglalni mindazt, ami valódi tartalommal tölti meg a Zöld

Részletesebben

Egy lépéssel mások előtt csomagolószerek környezetvédelmi termékdíja konferencia

Egy lépéssel mások előtt csomagolószerek környezetvédelmi termékdíja konferencia Egy lépéssel mások előtt csomagolószerek környezetvédelmi termékdíja konferencia Budapest, 2013. november 19. Csomagolás nem csomagolás? Termékdíj van vagy nincs? Az EU csomagolási irányelv és a magyar

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0276 ÚMFT Programiroda TÁMOP-2.2.-08/-2008-0002 A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: A kódrészletek jelentése: Hulladé//30/Ism/Rok/// Hulladékgazdálkodás

Részletesebben

HULLADÉKMEGELŐZÉS Hulladékcsökkentés. Hogyan vásároljunk környezettudatosan?

HULLADÉKMEGELŐZÉS Hulladékcsökkentés. Hogyan vásároljunk környezettudatosan? HULLADÉKMEGELŐZÉS Hulladékcsökkentés Hogyan vásároljunk környezettudatosan? A hulladékmegelőzés első lépése tudatos vásárlás A hulladékmegelőzés célja, hogy vásárláskor ne keletkezzen sok hulladék. Ha

Részletesebben

Környezetbarát otthonunk

Környezetbarát otthonunk Versenyzı száma: XII. Országos Életvitel és gyakorlati ismeretek verseny Fıvárosi forduló Környezetbarát otthonunk 25 20 22 13 10 10 100 1. Húzd alá a megújuló energiaforrásokat! 9 pont 1. szén 2. víz

Részletesebben

Háztartásunk hulladékai

Háztartásunk hulladékai Háztartásunk hulladékai Tanulói feladatlap Csoport:. Elérhetı szám:.. Elért szám:. Ssz. Feladat Pont Szám Idı Perc 1. A hulladék egyidıs az élettel. Minden élılény termel valamiféle hulladékot élete során,

Részletesebben

Figyelmeztetés! A játék 3 éves kor alatt nem ajánlott az apró alkatrészek lenyelésének veszélye miatt! Fulladásveszély! Javasoljuk a játékszabály

Figyelmeztetés! A játék 3 éves kor alatt nem ajánlott az apró alkatrészek lenyelésének veszélye miatt! Fulladásveszély! Javasoljuk a játékszabály Figyelmeztetés! A játék 3 éves kor alatt nem ajánlott az apró alkatrészek lenyelésének veszélye miatt! Fulladásveszély! Javasoljuk a játékszabály megőrzését! A szín és formai változtatás jogát fenntartjuk!

Részletesebben

B E S Z E R E L É S I É S H A S Z N Á L A T I Ú T M U T A T Ó. Univerzális hangszórós tolatóradar 4 DB LÖKHÁRÍTÓBA SZERELHETŐ SZENZORRAL

B E S Z E R E L É S I É S H A S Z N Á L A T I Ú T M U T A T Ó. Univerzális hangszórós tolatóradar 4 DB LÖKHÁRÍTÓBA SZERELHETŐ SZENZORRAL B E S Z E R E L É S I É S H A S Z N Á L A T I Ú T M U T A T Ó Univerzális hangszórós tolatóradar 4 DB LÖKHÁRÍTÓBA SZERELHETŐ SZENZORRAL A DOBOZ TARTALMA 4 db ultrahangos szenzor, oldható kábeltoldással

Részletesebben

Elektromos kerti porszívó HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Elektromos kerti porszívó HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FZF 4010 E EN Tartalom 51 HU Elektromos kerti porszívó Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a kerti porszívót. Mielőtt használni kezdi, figyelmesen olvassa el ezt a használati útmutatót és őrizze meg a későbbiekre.

Részletesebben

HŰTŐSZEKRÉNY ZUS 6140 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. http://www.markabolt.hu/

HŰTŐSZEKRÉNY ZUS 6140 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. http://www.markabolt.hu/ HŰTŐSZEKRÉNY ZUS 6140 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TARTALOMJEGYZÉK Figyelmeztetések és fontos útmutatások Útmutatások a csomagoló anyagokhoz A használók számára A készülék bemutatása 5 Használat 5 A belső részek

Részletesebben

Használjuk a három R-t!

Használjuk a három R-t! 1. oldal (összes: 6) 2. oldal (összes: 6) Papírfogyasztásunk mindössze 65 százalékát hasznosítják újra valamilyen formában, a maradék még mindig szemétlerakókba kerül, így decemberben még fontosabb, hogy

Részletesebben

Fogyasszunk tudatosan, szelektáljunk okosan. Hogyan tehetjük meg mindezt? Ehhez nyújt segítséget ez az összefoglaló

Fogyasszunk tudatosan, szelektáljunk okosan. Hogyan tehetjük meg mindezt? Ehhez nyújt segítséget ez az összefoglaló Veled zöldebb lesz Zemplén! Fogyasszunk tudatosan, szelektáljunk okosan Hogyan tehetjük meg mindezt? Ehhez nyújt segítséget ez az összefoglaló Az Európai Unió és a Magyar Állam segítségével az Abaúj-Zempléni

Részletesebben

SZKA_209_15. Hulla-hullahulladék

SZKA_209_15. Hulla-hullahulladék SZKA_209_15 Hulla-hullahulladék diákmelléklet hulla-hulla-hulladék 9. évfolyam 147 15/1a MÉRGEK A SZÁMÍTÓGÉPBEN Diákmelléklet Milyen veszélyes anyagokat tartalmazhat az e-hulladék? Ólom: vesekárosító,

Részletesebben

FEJSZÁMOLÁS A TÍZEZRES SZÁMKÖRBEN A KÉTJEGYŰEKKEL ANALÓG ESETEKBEN. AZ ÖSSZEADÁS ÉS KIVONÁS MONOTONITÁSA. 5. modul

FEJSZÁMOLÁS A TÍZEZRES SZÁMKÖRBEN A KÉTJEGYŰEKKEL ANALÓG ESETEKBEN. AZ ÖSSZEADÁS ÉS KIVONÁS MONOTONITÁSA. 5. modul Matematika A 4. évfolyam FEJSZÁMOLÁS A TÍZEZRES SZÁMKÖRBEN A KÉTJEGYŰEKKEL ANALÓG ESETEKBEN. AZ ÖSSZEADÁS ÉS KIVONÁS MONOTONITÁSA 5. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 4. ÉVFOLYAM 5. modul FEJSZÁMOLÁS

Részletesebben

Fıvárosi Önkormányzat Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény

Fıvárosi Önkormányzat Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény Fıvárosi Önkormányzat Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény Egységes szerkezetben foglalt módosított Pedagógiai program V. kötet

Részletesebben

Asztali mixer Használati útmutató

Asztali mixer Használati útmutató Asztali mixer Használati útmutató HU SBL 3271SS SBL 3272RD A készülék első használatba vétele előtt olvassa el a használati útmutatót, akkor is, ha hasonló készülékek használatát már ismeri. A készüléket

Részletesebben

Egyéni hallókészülékek

Egyéni hallókészülékek Egyéni hallókészülékek Fülkagyló (CE), Hallójárati (CC), Mélyhallójárati (CIC), Mini mélyhallójárati (IIC) készülék FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék Áttekintés Áttekintés A fülkagyló készülék áttekintése...............

Részletesebben

Univerzális LED kijelzős tolatóradar

Univerzális LED kijelzős tolatóradar B E S Z E R E L É S I É S H A S Z N Á L A T I Ú T M U T A T Ó Univerzális LED kijelzős tolatóradar 4 DB LÖKHÁRÍTÓBA SZERELHETŐ SZENZORRA L, LED KIJELZŐVEL A DOBOZ TARTALMA 4 db ultrahangos szenzor, oldható

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ UTASÍTÁSOK, TANÁCSOK, ÚTMUTATÓ A MOSOGATÓGÉP TISZTÍTÁSÁHOZ ÉS KOSARAINAK HASZNÁLATÁHOZ,

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ UTASÍTÁSOK, TANÁCSOK, ÚTMUTATÓ A MOSOGATÓGÉP TISZTÍTÁSÁHOZ ÉS KOSARAINAK HASZNÁLATÁHOZ, HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ UTASÍTÁSOK, TANÁCSOK, ÚTMUTATÓ A MOSOGATÓGÉP TISZTÍTÁSÁHOZ ÉS KOSARAINAK HASZNÁLATÁHOZ, Tartalomjegyzék... 3... 6... 10... 21... 27... 35... 45 tételeit. - SZAKEMBEREK SZÁMÁRA: szakember

Részletesebben

Valószínűség számítási feladatok és megoldásaik

Valószínűség számítási feladatok és megoldásaik Valószínűség számítási feladatok és megoldásaik Egy szabályos dobókockával egyszer dobunk Milyen esemény valószínűsége lehet az illetve az érték? P(a dobott szám prím) = P(a dobott szám -mal nem osztható)

Részletesebben

A szabadság motívuma

A szabadság motívuma Tartalom A szabadság és annak korlátai. Miért jó és miért lehet rossz a szabadság az egyénnek és a társadalomnak? Honnan erednek és milyen fajtái vannak a korlátainknak? Miért korlátozza a társadalom a

Részletesebben

Ügyeskedj! Kalendárium. Legyél Te is indián! Zöld mozaik. Egészség-ábécé. Mese. - Szívem a. - Gondolkozz! Oldd meg! - Anyák napja.

Ügyeskedj! Kalendárium. Legyél Te is indián! Zöld mozaik. Egészség-ábécé. Mese. - Szívem a. - Gondolkozz! Oldd meg! - Anyák napja. 2006. május A Magyar Máltai Szeretetszolgálat játszótereinek lapja VI. évf.v. szám - Szívem a szíveddel lüktetett - Kalendárium - Anyák napja Zöld mozaik - A mûanyag Mese - Versek Ügyeskedj! - Gondolkozz!

Részletesebben

TÍPUS: 6A 12V. Tulajdonságok: Erős fémház Túláram elleni védelem HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

TÍPUS: 6A 12V. Tulajdonságok: Erős fémház Túláram elleni védelem HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TERMÉKKÓD: 0110601101 CIKKSZÁM: N08357 TÍPUS: 6A 12V Akkumulátor típus: ólomsav, AGM Amper: 6A Volt: 12V Töltés típus: Standard Állítható: nem Minimum Ah: 15Ah Maximum Ah: 60Ah Bikázó funkció: Nincs Súly:

Részletesebben

Használati utasítás A játék tartalma A játék menete A képes feladatlapok

Használati utasítás A játék tartalma A játék menete A képes feladatlapok Kedves szülők! A Sapientino Állatvilág játék úgy segíti elő, hogy fejlődjön a gyerekek logikai gondolkodása és vizuális asszociációs képessége, hogy közben játszva megismerteti a gyerekeket az állatok

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Történelmi áttekintés A világ első ismert hulladéklerakója: ókori Athén Krisztus kora: Gyehenna hulladékégetője

Részletesebben

DEPÓNIA KFT. KÖZSZOLGÁLTATÓI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERVE. 2013. Székesfehérvár. PROGRESSIO Mérnöki Iroda Kft Központ: 1028 Budapest, Muhar u.54.

DEPÓNIA KFT. KÖZSZOLGÁLTATÓI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERVE. 2013. Székesfehérvár. PROGRESSIO Mérnöki Iroda Kft Központ: 1028 Budapest, Muhar u.54. PROGRESSIO Mérnöki Iroda Kft Központ: 1028 Budapest, Muhar u.54. Iroda: 8000 Székesfehérvár, Távírda u. 2/A. Tel: 06-22-503-214, Fax: 06-22-503-215 Mérnöki Iroda Kft. E-mail: iroda@progressio.hu www.progressio.hu

Részletesebben

Szeméthegyeken túl. szemétszedé s Dezsővel. Cihat Annamária Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola

Szeméthegyeken túl. szemétszedé s Dezsővel. Cihat Annamária Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola Szeméthegyeken túl. szemétszedé s Dezsővel Cihat Annamária Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola Hulladék vagy szemét? Segíts eldönteni! EZT NE! Hulladékok csoportosítása Keletkezés helye

Részletesebben

Háztartási olajsüt k

Háztartási olajsüt k Háztartási olajsüt k STEBA DF 220 és DF 170 Használati útmutató és jótállási jegy Az Európai Unióban forgalomba hozza: STEBA GmbH & Co KG Pointstr.2. D-96129 Strullendorf Magyarországon forgalomba hozza:

Részletesebben

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Item: 3287 Hunor: 20255 Szülők figyelmébe: Kérjük olvassa végig a használati útmutatót mielőtt gyermeke kezébe adná a játékot. A) Biztonsági előírások 1. Mielőtt munkához

Részletesebben

Pedagógiai program. VI. kötet

Pedagógiai program. VI. kötet Fıvárosi Önkormányzat Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Egységes szerkezetbe foglalt módosított Pedagógiai program VI. kötet Középsúlyos

Részletesebben