A projekttervezés alapjai. Huber Helga szakértő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A projekttervezés alapjai. Huber Helga szakértő E-mail: hubri100@gmail.com"

Átírás

1 A projekttervezés alapjai Huber Helga szakértő

2 Projekt és program fogalmai Projekt: Egyszeri célok megvalósításának folyamata Projektmenedzsment rendszerorientált megközelítésben Program: azon cselekvések, tennivalók rendszerezett megfogalmazása, amelyeket a program készítői az adott régió fejlesztése érdekében, végre akarnak hajtani. komplex, céljai sok-színűségétől és kiterjedésétől függően alprogramokra és/vagy projektekre bonthatók. Hétköznapi program = rendezvény, esemény (MI NEM EZT HASZNÁLJUK)

3 Mit tekinthetünk projektnek? Projektnek tekintünk minden olyan feladatot, ill. annak végrehajtását, ami eltér egy szervezet szokásos, s így rutinjellegűnek nevezhető napi tevékenységétől, és valamilyen egyszeri, komplex feladatot jelent a szervezet számára. (Görög Mihály) A projekt konkrét, általában egy meghatározott költségvetési és időkereten belül elérendő cél megvalósítására ideiglenes jelleggel összeválogatott emberek és egyéb erőforrások csoportja. (Robert J. Graham)

4 A projektek ismérvei egyszeri, nem ismétlődő, összetett, komplex feladat, egyértelműen, világosan meghatározott célrendszere van, adott költségvetési és időkerete van, hozzárendelt erőforrásai vannak, a feladat mérete, bonyolultsága, jelentősége vagy egyedisége meghatározó, meghatározott kezdő és befejezési időpontja van

5 Pályázattal megvalósított projekt szakaszai a projekt tervezése pályázat benyújtása, összeállítása, szerződéskötés a támogató szervezettel, végrehajtás, lebonyolítás, a projekt lezárása, értékelése, dokumentáció összeállítása, pályázat elszámolása.

6 A projekt szerkezete A feladatok alábontási rendszere (MIT?) A feladatok kivitelezőinek meghatározása (KI?) Kivitelezés technológiája (HOGYAN?) A feladatok végrehajtásának időbeli tervezése Gantt diagram (MIKOR?) A kivitelezéshez szükséges források, erőforrások megtervezése A projekt költségeinek a felmérése (MENNYIBŐL?)

7 A projekttervezés kérdései KI? MIT? MIKOR? HOL? MIÉRT? HOGYAN?

8 Tevékenység-lista egyre finomabb részletekben történő meghatározás a legalacsonyabb szintig, lehető legrészletesebb, legpontosabban tervezett (tárgyalások, árajánlatok, tervek előzzék meg)

9 Időtervezés, időmenedzsment mely munkafolyamat mennyi időt vesz igénybe, hány fő szükséges hozzá, a projekt esetleges fix határidőinek és egyéb időbeni korlátoknak a meghatározása, a projekt időbeli ütemezése.

10 Erőforrás-tervezés Célja: az időtervezés eredményeinek figyelembe vételével adott időtartamokhoz, napokhoz meghatározni az erőforrást, a személyeket. Mit kell terveznünk? humán erőforrást, költségvetést, kiadásokat, azok időbeli szükségességét, eszközöket, berendezéseket, azok rendelkezésre bocsátásának időpontját és tartamát.

11 A projekt költségeinek felmérése A projektköltségek felmérési módszereinek elemei: munka költségei, anyagköltségek, szolgáltatások költségei (szerződésessel számlás), projekt menedzsment költségei, a vezetés és az adminisztráció költségei, járulékok, adók, szerzői és egyéb jogdíjak költségei, egyéb ráfordítások költségei.

12 Projekt fázisai PDCA Plan - Tervezd meg, mit akarsz tenni! A kiválasztott problémák megoldására stratégiát kell alkotni. Ez a tervezés pontja. Do - Tedd meg! A stratégiában foglalt feladatok megvalósítása a következő lépés. A tevékenységek végrehajtása során biztosítani kell a rájuk vonatkozó adatok, információk összegyűjtését és elemzését. Check - Ellenőrizd! Az ellenőrzés fázisa a működés és a bevezetett intézkedések hatásosságának vizsgálatát jelenti. Act - Avatkozz be! A beavatkozás zárja, ugyanakkor újraindítja a folyamatot. Az ellenőrzés következtetései alapján újabb intézkedéseket meghozatalára lehet szükség, mely átvisz a következő tervezési fázisba.

13 SWOT analízis A SWOT elemzéssel feltérképezhetjük egy piac, iparág, üzlet, termék, szolgáltatás PROJEKT - stb. piaci életképességét, illetve megismerhetjük, hogy mely feladatok a legfontosabbak stratégiai szempontból. Strengths - erősségek Weaknesses - gyengeségek Opportunities - lehetőségek Threats veszélyek

14 SWOT analízis Erősségek: belső tényezők: pozitív dolgok, amik jól működnek és lehet rá befolyás, hogy még jobban működjenek. Gyengeségek: belső tényezők: olyan dolgok, amik nem jól működnek, de lehet rá befolyás, hogy jobb legyen. Lehetőségek: külső tényezők: olyan adottságok, amelyeket nem tudunk befolyásolni, de kedvezőek, és rájuk építve kihasználhatjuk az erősségeinket. Veszélyek: külső tényezők: olyan korlátok, negatív tényezők, amelyeket nem tudunk befolyásolni, és csökkentik a siker esélyeit, kockázatot is jelentenek.

15 A projekt céljainak megfogalmazása Rövid távú közvetlen célok: A projekt közvetlen célja, amit elsődlegesen el szeretnénk érni. (Egy rendezvény megszervezése nem cél, hanem eszköz!) Hosszú távú közvetett célok: Azok a célok, melyek a projekt elsődleges szintjén nem érhetők el, de egy folyamatnak fontos részei.

16 A pályázat elkészítése Egyes vagy többes számban fogalmazzunk NAGYOBB TUDATOSSÁGOT ÉS ÖNAZONOSSÁGOT TÜKRÖZ! Szavaink, mondataink legyenek pozitívak, optimisták, céltudatosak Az egyes részeknél leírtak legyenek koherensek egymással Az egymásnak ellentmondó szövegrészek megzavarják a bírálókat.

17 A pályázat elkészítése tartalmazza rövid és hosszú távú céljainkat, erőforrásaink, tapasztalatunk bemutatását Ne történeti kronológiát, sokkal inkább azt, miért mi vagyunk alkalmasak adott projekt lebonyolítására! mutassuk be célközönségünket (de ne csak azt, hogy adott település lakosai, gyermekei, stb, hanem azt is milyen körülmények között élnek, kik ők, milyen lehetőségeik vannak!)

18 További tanácsok pályázatkészítéshez! Olvassuk el legalább tízszer-húzszor a pályázati kiírást, útmutatót. Értelmezzük, értsük meg 100 %-osan. Ha problémánk akad, vagy bármi nem egyértelmű, kérdezzünk, kérdezzünk, kérdezzünk! Kérjünk állásfoglalást ben a Közreműködő Szervezettől. Tanulmányozzuk az adatlapot, értsük meg a kifejtendő kérdéseket. Összetett kérdések esetén bontsuk elemeire a kérdést. Rendszerezzük a kérdést! Különös tekintettel a szervezet céljaira és tevékenységeire; az előző évben megvalósított programokra; a kért támogatás és a tervezett felhasználás összhangjára; az esélyegyenlőség, társadalmi integráció, közösségi- és értékteremtés elvének érvényesülésére. 1. Szervezet céljai, tevékenységei. 2. Előző éves programok. 3. Kért támogatás tervezett felhasználás összhangja. 4. Esélyegyenlőség, társadalmi integráció. 5. Közösségi- és értékteremtés elvének érvényesülése. Az elemeire bontott kérdésekre külön válaszoljunk, így elkerülhetjük, hogy megválaszolatlanul maradjanak kérdések.

19 Köszönöm a figyelmet!

A könyvtári minőségirányítás bevezetésére

A könyvtári minőségirányítás bevezetésére AJÁNLÁS A könyvtári minőségirányítás bevezetésére készült az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kultúráért Felelős Államtitkárságának megbízásából 1. Bevezető Már a szakfelügyeletről szóló 2001. évi rendeletben

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS. Polgármesteri Hivatal EFQM-TQM oktatás 2009-2010. ÁROP

BEMUTATKOZÁS. Polgármesteri Hivatal EFQM-TQM oktatás 2009-2010. ÁROP Polgármesteri Hivatal EFQM-TQM oktatás 2009-2010. ÁROP BEMUTATKOZÁS A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. 1 CONTROLL Holding Tanácsadó Zrt.

Részletesebben

Projekt ciklus menedzsment

Projekt ciklus menedzsment Projekt ciklus menedzsment A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése ÁROP-1.1.5/C A Tokaji Kistérség Fejlesztési és Együttműködési Kapacitásának Megerősítése

Részletesebben

A TERVEZÉS SZEREPE A VEZETÉSBEN

A TERVEZÉS SZEREPE A VEZETÉSBEN A TERVEZÉS SZEREPE A VEZETÉSBEN A VEZETÉSI FOLYAMAT A döntés körül forog a világ minden a döntéshez vezet minden a döntésből indul ki A DÖNTÉS FOLYAMATA: a döntési helyzet felismerése probléma észlelés

Részletesebben

Tanpálya a hálózatos munkavégzések támogatására

Tanpálya a hálózatos munkavégzések támogatására Tanpálya a hálózatos munkavégzések támogatására tigaz.hu 2015. április 15-16. A tűz 2 A robbanás bekövetkezéséhez szükséges feltételek Égési vagy robbanási háromszög Oxigén Éghető anyag Gyújtóforrás 3

Részletesebben

Startup Eger 4. workshop. Üzleti terv készítés Szolnoki Szabolcs 2016.05.02. Eger

Startup Eger 4. workshop. Üzleti terv készítés Szolnoki Szabolcs 2016.05.02. Eger Startup Eger 4. workshop Üzleti terv készítés Szolnoki Szabolcs 2016.05.02. Eger Üzleti tervet készíteni minden vállalkozó számára létfontosságú, akár új vállalkozás elindítását tervezi, akár meglévő

Részletesebben

ÖNÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÖNÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MAB 2013/8/IV/2. sz. határozata Technikai frissítés: 2014. július 10. ÖNÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ INTÉZMÉNYAKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁSBAN 2014/2015 Tartalomjegyzék Az önértékelés formai és tartalmi kialakítása......2

Részletesebben

Előadássorozat vállalkozóknak

Előadássorozat vállalkozóknak Előadássorozat vállalkozóknak Makay Mátyás Patmos Kft. makaym@t-online.hu SWOT Strength-Erősségek Weaknesses-Gyengeségek Opportunities-Lehetőségek Threats-Veszélyek 3. Előadás SWOT és PEST elemzés Mi ez?

Részletesebben

Minőségbiztosítás és minőségfejlesztés az egészségügyben

Minőségbiztosítás és minőségfejlesztés az egészségügyben Minőségbiztosítás és minőségfejlesztés az egészségügyben Dr. Janik Leonárd 2015. november 12. SE Népegészségtani Intézet Mi a minőség? Minőség A hétköznapi életben sokszor mondják: minőségi áru (=jó! Noha

Részletesebben

Szociális és Egészségügyi Ágazati Stratégiai Terv 2014-2017

Szociális és Egészségügyi Ágazati Stratégiai Terv 2014-2017 1 Szociális és Egészségügyi Ágazati Stratégiai Terv 2014-2017 Készítette: a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ szakmai munkacsoportja 2 1. Bevezetés Budapest VII. Kerület Erzsébetváros

Részletesebben

letfejlesztés II. Gyakorlat SWOT analízis

letfejlesztés II. Gyakorlat SWOT analízis Település- és s területfejleszt letfejlesztés II. Gyakorlat SWOT analízis 2008-2009 2009 őszi félévf Gyakorlatvezető: Mátyás Izolda matyas.izolda@kti.szie.hu A fejlesztési si folyamat áttekintése Operatív

Részletesebben

2012.03.12. PROJEKTVÁZLAT 1. ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE 8. ea.: Projekttervezés V.

2012.03.12. PROJEKTVÁZLAT 1. ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE 8. ea.: Projekttervezés V. ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE 8. ea.: Projekttervezés V. ÖTLET JAVASLAT KIDOLGOZÁSA Projektötlet Projekt generálás Projektjavaslat Megvalósíthatósági tanulmány PROJEKT ELŐKÉSZÍTÉS (O. FÁZIS) A PROJEKTGENERÁLÁS SZÜKSÉGESSÉGE

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI TANSZÉK

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI TANSZÉK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI TANSZÉK POLES JÁNOS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS AZ ÉPÍTŐIPARBAN - 2 0 0 6 - MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS AZ ÉPÍTŐIPARBAN JEGYZET T A R T A

Részletesebben

Fogalomtár Szakkifejezések és fogalom meghatározások

Fogalomtár Szakkifejezések és fogalom meghatározások Minőségirányítási Kézikönyv 4. sz. melléklete Fogalomtár Szakkifejezések és fogalom meghatározások Erőforrások: A könyvtár forrásai, beleértve a személyzetet, dokumentumokat, berendezéseket, könyvtári

Részletesebben

Üzleti terv sablonhoz - képzési kitöltési útmutató -

Üzleti terv sablonhoz - képzési kitöltési útmutató - VÁLLALKOZÓFEJLESZTÉSI KÉPZÉS Üzleti terv sablonhoz - képzési kitöltési útmutató - A fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban c. pályázati felhívás keretében Kódszám: TÁMOP 2.3.6.A-12/1.

Részletesebben

Kockázatok kezelése a kontrolling gyakorlatban

Kockázatok kezelése a kontrolling gyakorlatban SzlávikPéter:Kockázatokkezeléseakontrollinggyakorlatban Magyar Minőség,2011.márciusiszám;ISSN1789 5510,pp.21 25. Kockázatokkezeléseakontrollinggyakorlatban Jelen cikk a XIX. Magyar Minőség Hét Konferencián

Részletesebben

A TÁMOP-2.4.3-D/12. Szociális gazdaság fejlesztése című pályázati konstrukció kínálta lehetőségek

A TÁMOP-2.4.3-D/12. Szociális gazdaság fejlesztése című pályázati konstrukció kínálta lehetőségek A TÁMOP-2.4.3-D/12. Szociális gazdaság fejlesztése című pályázati konstrukció kínálta lehetőségek OFA történeti áttekintés 1992-től foglalkoztatási (kísérleti) programok támogatása 2005-től a szociális

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer bevezetése

A minőségirányítási rendszer bevezetése A minőségirányítási rendszer bevezetése ISO 9001 rendszermodell alkalmazása Minőségirányítás Bsc Földessyné Nagy Márta 1 A vezetőség stratégiai döntése Miért akarjuk bevezetni a minőségirányítási rendszert?

Részletesebben

NULLADIK SZAKASZ KISKUNLACHÁZA TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ ELŐZETES BESZÁMOLÓ. 2010. április

NULLADIK SZAKASZ KISKUNLACHÁZA TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ ELŐZETES BESZÁMOLÓ. 2010. április NULLADIK SZAKASZ KISKUNLACHÁZA TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ ELŐZETES BESZÁMOLÓ Ecorys Magyarország Kft 1114 Budapest, Kemenes u. 6 Tel / Fax: +36-1-266-2482 info@ecorys.hu 2010. április Megbízó: Kiskunlacháza

Részletesebben

A DIAGNOSZTIKA, MINT PIACI SZOLGÁLTATÁS. MEGFONTOLÁSOK A MŰSZAKI / GAZDASÁGI OPTIMUM MEGHATÁROZÁSÁHOZ

A DIAGNOSZTIKA, MINT PIACI SZOLGÁLTATÁS. MEGFONTOLÁSOK A MŰSZAKI / GAZDASÁGI OPTIMUM MEGHATÁROZÁSÁHOZ A DIAGNOSZTIKA, MINT PIACI SZOLGÁLTATÁS. MEGFONTOLÁSOK A MŰSZAKI / GAZDASÁGI OPTIMUM MEGHATÁROZÁSÁHOZ (Görgey Péter, Ovit Rt.) Szakszolgálati vezetõként évtizedes piaci tapasztalatokat szereztem mind diagnosztikai

Részletesebben

Az elsődleges cél, hogy az utcák forgalmát, látogatottságát növeljük, kereskedelmi tevékenységüket, versenyképességüket növeljük.

Az elsődleges cél, hogy az utcák forgalmát, látogatottságát növeljük, kereskedelmi tevékenységüket, versenyképességüket növeljük. 2 0 1 6 1. Bevásárló és Tematikus Utcák Amikké válhatnak Az elsődleges cél, hogy az utcák forgalmát, látogatottságát növeljük, kereskedelmi tevékenységüket, versenyképességüket növeljük. Vissza kell állítani

Részletesebben

Közlekedésbiztonsági projektek az ÁAK Zrt. gyorsforgalmi úthálózatán

Közlekedésbiztonsági projektek az ÁAK Zrt. gyorsforgalmi úthálózatán Közlekedésbiztonsági projektek az ÁAK Zrt. gyorsforgalmi úthálózatán Közlekedési Operatív Program 1. prioritás az ország és a régióközpontok nemzetközi közúti elérhetőségének javítása Izsay Judit Szova

Részletesebben

Gyógyászati segédeszköz forgalmazók minıségirányítási rendszerépítése. Bodrogi Sándorné 2014. szeptember 20.

Gyógyászati segédeszköz forgalmazók minıségirányítási rendszerépítése. Bodrogi Sándorné 2014. szeptember 20. Gyógyászati segédeszköz forgalmazók minıségirányítási rendszerépítése Bodrogi Sándorné 2014. szeptember 20. Mi a feladat? A meglévı, mőködı struktúrára alapozva ISO szabvány alapú belsı minıségirányítási

Részletesebben

ÜZLETI TERVEZÉS, ÜZLETI TERV KÉSZÍTÉS ALAPJAI, ÜZLETI TERV FELÉPÍTÉSE. Előadó Dr. Szücs Tamás

ÜZLETI TERVEZÉS, ÜZLETI TERV KÉSZÍTÉS ALAPJAI, ÜZLETI TERV FELÉPÍTÉSE. Előadó Dr. Szücs Tamás ÜZLETI TERVEZÉS, ÜZLETI TERV KÉSZÍTÉS ALAPJAI, ÜZLETI TERV FELÉPÍTÉSE Előadó Dr. Szücs Tamás A tervezés s követelmk vetelményei Az üzleti tervnek - pályázatok esetében is - 3 fő kritériumot kell teljesítenie:

Részletesebben

Útmutató a pénzügyi elemzés készítéséhez

Útmutató a pénzügyi elemzés készítéséhez Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága Útmutató a pénzügyi elemzés készítéséhez Alkalmazandó a regionális operatív programok keretén belül a kisléptékű településfejlesztési célú projektjavaslatok

Részletesebben

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Lestár Péter Egységes Középiskola, Szakiskola és Óvoda INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM OM azonosító: 200930 Készítette: Czenéné Balla Katalin igazgató Alkalmazotti közösség jóváhagyásának dátuma:

Részletesebben

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával megvalósuló KKC-2008-V-08-08-101 számú projekt B2CR. Piacsek László Zoltán

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával megvalósuló KKC-2008-V-08-08-101 számú projekt B2CR. Piacsek László Zoltán Minőségmenedzsment összeállította: Tartalom 1. A minőségügy területei 2. Minőségügyi alapismeretek, alapfogalmak 3. Irányítási rendszerek 4. Minőségirányítási rendszer 5. Önértékelés 1. A minőségügy területei

Részletesebben

Magyar Projektmenezsment Szövetség

Magyar Projektmenezsment Szövetség Magyar Projektmenedzsment Szövetség Organizációs tervek tartalmi követelményei szervező szakmérnök horvath.gyorgy@obuda-ujlak.hu A múlt MI - 04-230 86 Építéskivitelezési munkák organizációs terve Ez a

Részletesebben

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2015. (IV.20.) önkormányzati határozata. gazdasági program elfogadásáról

Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2015. (IV.20.) önkormányzati határozata. gazdasági program elfogadásáról Nyírbátor Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2015. (IV.20.) önkormányzati határozata gazdasági program elfogadásáról A Képviselő-testület a 2014-2019 időszakra vonatkozó gazdasági programját

Részletesebben

Szerződésmódosítás: Mucsi település ivóvízminőség-javító pályázatához kapcsolódóan projektmenedzsment feladatok ellátása

Szerződésmódosítás: Mucsi település ivóvízminőség-javító pályázatához kapcsolódóan projektmenedzsment feladatok ellátása Szerződésmódosítás: Mucsi település ivóvízminőség-javító pályázatához kapcsolódóan Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/49 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés

Részletesebben

MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT

MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT Aki házat épített vagy felújított úgy, hogy nem lépte túl a tervezett költségeket, időben elkészült, ráadásul az elképzelt minőségben, az átesett első projektmenedzseri munkáján.

Részletesebben

A Kadarkúti-Nagybajomi Kistérség fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése

A Kadarkúti-Nagybajomi Kistérség fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése Kadarkúti-Nagybajomi Többcélú Kistérségi Társulás 7530 Kadarkút, Petőfi S. u. 2. www.kadarkutikisterseg.hu A Kadarkúti-Nagybajomi Kistérség fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése 3. Modul:

Részletesebben

Szervezetfejlesztés a szakképzõ intézményekben

Szervezetfejlesztés a szakképzõ intézményekben Szakiskolai Fejlesztési Program Minõségfejlesztési terület Szervezetfejlesztés a szakképzõ intézményekben Módszertani kiadvány Nemzeti Szakképzési Intézet Budapest, 2006 Írta: Králik Tibor Szakiskolai

Részletesebben

asdfghjkléáűíyxcvbnmqwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxc vbnmqwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmqwertzuiop xcvbnmqwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmqwertzui

asdfghjkléáűíyxcvbnmqwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxc vbnmqwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmqwertzuiop xcvbnmqwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmqwertzui qwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmqwertzuiopőúas dfghjkléáűíyxcvbnmqwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvb nmqwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmqwertzuiopőú PÁLYÁZATÍRÁS ÉS PROJEKTMENEDZSMENT asdfghjkléáűíyxcvbnmqwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxc

Részletesebben

Tevékenységek-költségkategóriák Projekt előkészítés Projekt menedzsment költségei Építés, felújítás, bővítés Eszköz beszerzés Immateriális javak beszerzés Mérnöki, szakértői díjak (amelyek nem a projekt

Részletesebben

Állammenedzsment, az Állami Számvevőszék nézőpontjából

Állammenedzsment, az Állami Számvevőszék nézőpontjából Állammenedzsment, az Állami Számvevőszék nézőpontjából Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék elnökének előadása az 53. Közgazdász Vándorgyűlésen, Miskolc, 2015. szeptember 5. Kiinduló pontunk a 2014.

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁS TÁMOGATÁSKEZELŐ

EMBERI ERŐFORRÁS TÁMOGATÁSKEZELŐ Gyerekstratégia, cselekvési terv és forrástérkép készítésének javasolt koncepciója Feladat megnevezése Szakmai tartalom Szükséges közreműködés a Gyerek Iroda részéről I. Stratégia 1. Az érintettek tájékoztatása

Részletesebben

JELENTKEZÉSI ADATLAP

JELENTKEZÉSI ADATLAP JELENTKEZÉSI ADATLAP Jelen adatlap kitöltésének célja, hogy a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. munkatársai a legfontosabb információk alapján tudják javasolni a továbblépés lehetőségét és felkészülni egy

Részletesebben

PÁLYÁZAT. Program neve: Társadalmi Megújulás Operatív Program Alternatív nappali gyermekellátási szolgáltatások létrehozásának támogatása

PÁLYÁZAT. Program neve: Társadalmi Megújulás Operatív Program Alternatív nappali gyermekellátási szolgáltatások létrehozásának támogatása PÁLYÁZAT Program neve: Támogatás szakmai iránya: Program kódja Megvalósítandó cél: Társadalmi Megújulás Operatív Program Alternatív nappali gyermekellátási szolgáltatások létrehozásának támogatása TÁMOP-2.4.5-12/1

Részletesebben

Projektmenedzsment eszközök Projektirányítás számítógéppel

Projektmenedzsment eszközök Projektirányítás számítógéppel Moduláris korszerű szakmai gyakorlatok informatika területre Projektmenedzsment eszközök Projektirányítás számítógéppel I/13. évfolyam tanári kézikönyv A TISZK rendszer továbbfejlesztése Petrik TISZK TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011

Részletesebben

7 menedzsment módszer

7 menedzsment módszer 7 menedzsment módszer Fodor Tamás 2015 Minden jog fenntartva 1 Tartalom KJ-Shiba hasonlósági diagram készítése... 3 Fa diagram készítése... 9 Mátrix diagram... 10 L-formájú mátrix diagram... 10 T-formájú

Részletesebben

Bekövetkezett meghibásodások utólagos elemzése

Bekövetkezett meghibásodások utólagos elemzése Bekövetkezett meghibásodások utólagos elemzése TPM Klub a Coca Cola HBC-nél 2014.06.25. Fekete Gábor A.A. Stádium Kft. Fekete Gábor 2008 óta a cégnél Gépész/műszerész, CMMC TPM projektek, OEE projekt,

Részletesebben

Hajdúsámson Város Önkormányzata

Hajdúsámson Város Önkormányzata Hajdúsámson Város Önkormányzata (11) fejlesztési elem: A KÖZSZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁNAK ÉS A SZERVEZET MŰKÖDÉSÉNEK FOLYAMATOS, CIKLIKUS MINŐSÉGFEJLESZTÉSE ÉRDEKÉBEN NEMZETKÖZILEG ELFOGADOTT MINŐSÉG- MENEDZSMENT

Részletesebben

Az EMAS rendelet követelményei

Az EMAS rendelet követelményei Az EMAS rendelet követelményei Az EMAS rendelet feladatokat állapít meg a Közösség és a tagállamok számára, valamint meghatározza a gazdálkodó szervezetek önkéntes részvételének a feltételeit. A Közösség

Részletesebben

Minőségmenedzsment. 1. Minőséggel kapcsolatos alapfogalmak. Minőségmenedzsment - Török Zoltán - 2013. BKF és BKF SZKI

Minőségmenedzsment. 1. Minőséggel kapcsolatos alapfogalmak. Minőségmenedzsment - Török Zoltán - 2013. BKF és BKF SZKI Minőségmenedzsment oktató: Török Zoltán, PMP Minőségmenedzsment 1. Minőséggel kapcsolatos alapfogalmak Bevezetés a tárgyba Mi a minőség? A minőségmenedzsment lényege, főbb tartalmi elemei Török Zoltán,

Részletesebben

első típusú (v. belső) második típusú (v. külső)

első típusú (v. belső) második típusú (v. külső) Felkészülés az ISO auditra avagy mit kérhet tőlünk az auditor? Dr. Széll Erika PDCA ciklus az audit szerepe Plan tervezni Do csinálni Act cselekedni Check ellenőrizni PDCA ciklus az audit Audit definíciója:

Részletesebben

Gödöllő Város Önkormányzata

Gödöllő Város Önkormányzata Gödöllő Város Önkormányzata 2100 Gödöllő, Szabadság tér 7. (11) fejlesztési elem: A KÖZSZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁNAK ÉS A SZERVEZET MŰKÖDÉSÉNEK FOLYAMATOS, CIKLIKUS MINŐSÉGFEJLESZTÉSE ÉRDEKÉBEN NEMZETKÖZILEG

Részletesebben

Susányi Tamás 2010. november 4.

Susányi Tamás 2010. november 4. Susányi Tamás 2010. november 4. Stratégiai irányok a klaszterekben Együttműködés a klaszterekben Az Innovációs Pólus klaszter működése: eredeti mag az SZTE ma már többpólusú működés egyelőre kis fenntarthatóság

Részletesebben

Geotechnikai projektmenedzsment az Eurocode 7 szerint. Szepesházi Róbert

Geotechnikai projektmenedzsment az Eurocode 7 szerint. Szepesházi Róbert Geotechnikai projektmenedzsment az Eurocode 7 szerint Szepesházi Róbert Kockázatmenedzsment az alagútépítésben SWOT-analízis (Strengths Weaknesses Opportunities - Threats) Kihívások (veszélyek) 15 m feletti

Részletesebben

Ajánlat. Dévaványa Város Önkormányzat. pályázati tanácsadási, pályázatírási és projekt menedzsment. szolgáltatási igényeit illetően

Ajánlat. Dévaványa Város Önkormányzat. pályázati tanácsadási, pályázatírási és projekt menedzsment. szolgáltatási igényeit illetően Ajánlat Dévaványa Város Önkormányzat pályázati tanácsadási, pályázatírási és projekt menedzsment szolgáltatási igényeit illetően 1. Cégbemutatás Az INFINITY Pénzügyi Tanácsadó és Szolgáltató Kft. 10 éve

Részletesebben

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Melléklet a /2009. (X. 29.) Kgy határozathoz Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Közoktatási Minőségirányítási Programja (ÖMIP) Sopron, 2009. 1 Tartalom BEVEZETÉS...5 Jogszabályi háttér...5 Az ÖMIP

Részletesebben

Előadássorozat vállalkozóknak

Előadássorozat vállalkozóknak Előadássorozat vállalkozóknak Makay Mátyás Patmos Kft. makaym@t-online.hu 5. Előadás Projekt és Projekt-menedzsment Projekt Egyszeri, általában összetett vállalkozás, amelynek célja, hogy valamilyen egyedi

Részletesebben

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ Algyő TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ Koncepció és Stratégiai Program 2004. április Terra Studio Kft. 1094 Budapest, Angyal u. 7/A. Tel: 456 50 90; fax: 456 50 99; E-mail: terra95@hu.inter.net; www.terra-studio.hu

Részletesebben

2009. Hatályba lépett: sz. Társulási Tanács határozattal.

2009. Hatályba lépett: sz. Társulási Tanács határozattal. IRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV JNSZ TISZK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK SZAKKÉPZÉS-SZERVEZÉSI TÁRSULÁS IRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYVE 2009. Hatályba lépett: sz. Társulási Tanács határozattal. Alkalmazandó: -tól Szőcs Gyula Székhely:

Részletesebben

ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK ÚTMUTATÓJA

ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK ÚTMUTATÓJA ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK ÚTMUTATÓJA KözOP 1-5. prioritások általános és speciális elszámolhatósági elvek 2007-2013 programozási időszak Érvényes: 2015. április 2-ától TARTALOMJEGYZÉK 1.AZ ELSZÁMOLHATÓSÁG

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2661-06/2 Egy adott vállalkozás vonatkozásában az uniós pályázat tervezésének és lebonyolításának bemutatása.

Részletesebben

9825 Jelentés a Nemzeti Kulturális Alap pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről

9825 Jelentés a Nemzeti Kulturális Alap pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről 9825 Jelentés a Nemzeti Kulturális Alap pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések, javaslatok II. Részletes megállapítások 1. Az alap kezelésének és

Részletesebben

Felsőoktatás-pedagógia és felsőoktatás-menedzsment témájú RÉSZISMERETI KÉPZÉSEK

Felsőoktatás-pedagógia és felsőoktatás-menedzsment témájú RÉSZISMERETI KÉPZÉSEK Felsőoktatás-pedagógia és felsőoktatás-menedzsment témájú RÉSZISMERETI KÉPZÉSEK Tájékoztató a ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi MA szak Felsőoktatás-pedagógia szakirányán induló Felsőoktatás-pedagógia,

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Szent Margit Általános Iskola Tatabánya Szent Margit Általános Iskola Szent László Tagiskolája Bicske MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM PH. Csák Lajos igazgató Tatabánya, 2007. december 20. Tartalomjegyzék I.

Részletesebben

Minőségirányítás az építőiparban. Földessyné Nagy Márta okl. építőmérnök 2013.

Minőségirányítás az építőiparban. Földessyné Nagy Márta okl. építőmérnök 2013. Minőségirányítás az építőiparban Földessyné Nagy Márta okl. építőmérnök 2013. Minőség és megfelelőség A dolgok minőségét azok a tulajdonságaik és jellemzőik adják, amelyek képessé teszik arra, hogy igényeket,

Részletesebben

Tisztelt Ajánlattevő!

Tisztelt Ajánlattevő! A Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Integrált szociális városrehabilitáció Zsókavár utcai akcióterület részfeladatai tenderdokumentációjának elkészítése tárgyú általános egyszerű közbeszerzési

Részletesebben

Vezetési szimulátorok a közlekedésbiztonság szolgálatában

Vezetési szimulátorok a közlekedésbiztonság szolgálatában Vezetési szimulátorok a közlekedésbiztonság szolgálatában KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésbiztonsági és Forgalomtechnikai Tagozat Amin gondolkodunk, amiben együttmőködünk a közlekedési

Részletesebben

Projektmenedzsment, pályázatkészítés alapjai II.

Projektmenedzsment, pályázatkészítés alapjai II. Projektmenedzsment, pályázatkészítés alapjai II. A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése ÁROP-1.1.5/C A Tokaji Kistérség Fejlesztési és Együttműködési

Részletesebben

MUNKAINDÍTÓ JELENTÉS (Tervezet)

MUNKAINDÍTÓ JELENTÉS (Tervezet) Készült a Magyar Köztársaság Környezetvédelmi- és Vízügyi Minisztérium részére I. SZ. JELENTÉS (Tervezet) a 2006/18/176.02.01 számú Átmeneti Támogatás projekt keretén belül Natura 2000 területek fenntartási

Részletesebben

KEZDÉSI IDŐPONT. PIU szervezet, ill. tagjainak kiválasztása. Lehetséges kockázatok felmérése. Válságkommunikációs terv készítése

KEZDÉSI IDŐPONT. PIU szervezet, ill. tagjainak kiválasztása. Lehetséges kockázatok felmérése. Válságkommunikációs terv készítése Kedvezményezett neve: Kelet Nyírség Víziközmű Beruházási Társulás Projekt címe: Kelet Nyírség szennyvízelvezetési és tisztítási projekt Azonosító adat: KEOP-1.2.0./1F-2008-0015 Jelenlegi helyzet áttekintése:

Részletesebben

Európai Menekültügyi Alap (2010. 1. kiírás) Európai Visszatérési Alap (2009. 2. kiírás) Módszertani segítség a pályázati adatlap kitöltéséhez

Európai Menekültügyi Alap (2010. 1. kiírás) Európai Visszatérési Alap (2009. 2. kiírás) Módszertani segítség a pályázati adatlap kitöltéséhez Európai Menekültügyi Alap (2010. 1. kiírás) Európai Visszatérési Alap (2009. 2. kiírás) Módszertani segítség a pályázati adatlap kitöltéséhez számítógépes kitöltés / kétoldalas nyomtatás maximális terjedelem

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI TANTERV a XXIV. KÖZGAZDASÁG ÁGAZATHOZ

SZAKKÉPZÉSI TANTERV a XXIV. KÖZGAZDASÁG ÁGAZATHOZ SZAKKÉPZÉSI TANTERV a XXIV. KÖZGAZDASÁG ÁGAZATHOZ az 54 344 01 PÉNZÜGYI SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ 5/13. és 2/14. évfolyamok számára 1 1.1. Tartalomjegyzék Tartalom 1.1. Tartalomjegyzék... 2

Részletesebben

A nemzetközi együttműködés ABC-je

A nemzetközi együttműködés ABC-je A nemzetközi együttműködés ABC-je Az Enterprise Europe Network bemutatása European Commission Enterprise and Industry Pályázatok által többlet forráshoz juthatunk A célcsoport számára többlet szolgáltatási

Részletesebben

Kovászna megye Turizmus Fejlesztési stratégiája. 6.sz.melléklet. Swot analízis

Kovászna megye Turizmus Fejlesztési stratégiája. 6.sz.melléklet. Swot analízis Kovászna megye Turizmus Fejlesztési stratégiája 6.sz.melléklet Swot analízis Erősségek Strengths A természeti környezet, a növény és állatvilág sokszínűsége borvizek gazdagsága, élő hagyományok, népszokások,

Részletesebben

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem Minőségbiztosítási Szabályzata

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem Minőségbiztosítási Szabályzata Az Evangélikus Hittudományi Egyetem Minőségbiztosítási Szabályzata I. Bevezetés Az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) szándéka, hogy a küldetésnyilatkozatban megfogalmazott irányokat követve, a fenntartó

Részletesebben

Alsózsolca Város Önkormányzata PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ

Alsózsolca Város Önkormányzata PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ Alsózsolca Város Önkormányzata PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Szociális Városrehabilitáció Alsózsolcán című ÉMOP 3.1.1-12-2013-0009 kódszámú Szociális célú városrehabilitáció projekt keretében elkülönített Programalap

Részletesebben

Tartalomjegyzék I. BEVEZETŐ...7 II. STRATÉGIAALKOTÁSNÁL ALKALMAZOTT MÓDSZERTANOK...11

Tartalomjegyzék I. BEVEZETŐ...7 II. STRATÉGIAALKOTÁSNÁL ALKALMAZOTT MÓDSZERTANOK...11 2007. június Tartalomjegyzék I. BEVEZETŐ...7 II. STRATÉGIAALKOTÁSNÁL ALKALMAZOTT MÓDSZERTANOK...11 ISMERTETÉSE...11 II.1. IT-ESZKÖZÖK, TECHNOLÓGIAI INNOVÁCIÓ...11 II.2. TECHNIKÁK...12 II.2.1. AZ STRATÉGIATERVEZÉS

Részletesebben

A MINŐSÉGFELESZTÉST TÁMOGATÓ TECHNIKÁK

A MINŐSÉGFELESZTÉST TÁMOGATÓ TECHNIKÁK A MINŐSÉGFELESZTÉST TÁMOGATÓ TECHNIKÁK 02.001 Minőségügyi mérnök Minőségügyi menedzser felsőszintű szaktanfolyam 2012/2013. tanév Dr. Szabó Gábor Csaba Oktatási segédanyag. Budapest, 2013. Budapesti Műszaki

Részletesebben

ALAPVÁLTOZAT: V2_130927-20131017 VERZIÓ: V2_20131021

ALAPVÁLTOZAT: V2_130927-20131017 VERZIÓ: V2_20131021 E-NAPLÓ BEMUTATÓ ALAPVÁLTOZAT: V2_130927-20131017 VERZIÓ: V2_20131021 Tartalom Bevezető... 3 I Általános ismertető... 4 I-1 Fogalmak... 5 I-2 Technikai feltételek... 7 I-3 Szerepkörök... 7 II Elérhetőség...

Részletesebben

Tárgyidőszak Kezdő dátuma: 2013.06.02 Záró dátum: 2013.12.01. Tényleges kezdet dátuma: 2011.12.01 Várható befejezés dátuma: 2014.07.

Tárgyidőszak Kezdő dátuma: 2013.06.02 Záró dátum: 2013.12.01. Tényleges kezdet dátuma: 2011.12.01 Várható befejezés dátuma: 2014.07. 4. SZÁMÚ PROJEKT ELŐREHALADÁSI JELENTÉS 1. A PROJEKT ELŐREHALADÁSI JELENTÉS AZONOSÍTÓ ADATAI: Tárgyidőszak Kezdő dátuma: 2013.06.02 Záró dátum: 2013.12.01 A projekt megvalósításának tényleges kezdete és

Részletesebben

Tárgyidőszak Kezdő dátuma: 2011.12.01 Záró dátum: 2012.06.01. Tényleges kezdet dátuma: 2011.12.01 Várható befejezés dátuma: 2014.07.

Tárgyidőszak Kezdő dátuma: 2011.12.01 Záró dátum: 2012.06.01. Tényleges kezdet dátuma: 2011.12.01 Várható befejezés dátuma: 2014.07. 1. SZÁMÚ PROJEKT ELŐREHALADÁSI JELENTÉS 1. A PROJEKT ELŐREHALADÁSI JELENTÉS AZONOSÍTÓ ADATAI: Tárgyidőszak Kezdő dátuma: 2011.12.01 Záró dátum: 2012.06.01 A projekt megvalósításának tényleges kezdete és

Részletesebben

AGRO-BUSINESS START. A mezőgazdasági vállalkozóvá válást elősegítő jó gyakorlatok. Magyarország Németország Olaszország Görögország

AGRO-BUSINESS START. A mezőgazdasági vállalkozóvá válást elősegítő jó gyakorlatok. Magyarország Németország Olaszország Görögország GRO-BUSINESS STRT mezőgazdasági vállalkozóvá válást elősegítő jó gyakorlatok 2015 Magyarország Németország Olaszország Görögország z GRO-BUSINESS STRT a mezőgazdasági vállalkozói kompetenciák fejlesztésével

Részletesebben

NONPROFIT SZERVEZETEK GAZDÁLKODÁSA II. Előadó: Tóth Gábor Elnök Reumabetegek a Célzott Terápiáért Egyesület celterapia@gmail.com

NONPROFIT SZERVEZETEK GAZDÁLKODÁSA II. Előadó: Tóth Gábor Elnök Reumabetegek a Célzott Terápiáért Egyesület celterapia@gmail.com NONPROFIT SZERVEZETEK GAZDÁLKODÁSA II. Előadó: Tóth Gábor Elnök Reumabetegek a Célzott Terápiáért Egyesület celterapia@gmail.com I. A nonprofit szervezetek belső működése Struktúra: a szervezetben lévők

Részletesebben

ÚJ ÓVSZER MÁRKA. Repeat

ÚJ ÓVSZER MÁRKA. Repeat ÚJ ÓVSZER MÁRKA Repeat EGY-KÉT MAGYARÁZÓ KÉP KEZDÉSNEK A fogyasztói bizonytalanság jól bevált eszköze a MÁRKA, ezért fontos a jó márkanév. Esetünkben a Repeat, ami azt jelenti ismétlés. Ezzel sugalljuk

Részletesebben

1. lépés: 2. lépés: kommunikáció belső audit

1. lépés: 2. lépés: kommunikáció belső audit KMR A k.menedzsment problémáinak megoldására eszköz lehet egy KMR kialakítása, működtetése. Rendszer: egy adott cél eléréséhez szükséges alkotóelemek összessége. Egymással összefüggő (funkcionálisan, harmonikus,

Részletesebben

BELÜGYMINISZTÉRIUM KÜLSŐ HATÁROK ALAP PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ A BM/1880-2/2011 SZ. PÁLYÁZATI FELHÍVÁSHOZ

BELÜGYMINISZTÉRIUM KÜLSŐ HATÁROK ALAP PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ A BM/1880-2/2011 SZ. PÁLYÁZATI FELHÍVÁSHOZ BELÜGYMINISZTÉRIUM KÜLSŐ HATÁROK ALAP 2009 PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ A BM/1880-2/2011 SZ. PÁLYÁZATI FELHÍVÁSHOZ SZERVEZETI ADATLAP Szervezetenként és éves programonként egy szervezetnek egy eredeti, és egy másolati

Részletesebben

FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV

FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola Sátoraljaújhely FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV 1. kiadás Hatályba léptetve: 2013. október 30. Ellenőrzött példány Nem ellenőrzött

Részletesebben

Vállalatgazdaságtan. Minden, amit a Vállalatról tudni kell

Vállalatgazdaságtan. Minden, amit a Vállalatról tudni kell Vállalatgazdaságtan Minden, amit a Vállalatról tudni kell 1 K i e z? Elérhetőség Q./III.-304. Tel: 463-3775 E-Mail: kelemen@mvt.bme.hu 2 Tantárgyi Követelmények - ZH Mottó: A legrosszabbat várjuk, a legjobbat

Részletesebben

Finanszírozás fogalma

Finanszírozás fogalma A vállalkozás alapításához működéséhez befektetéseihez kötelezettségeinek pénzügyi teljesítéséhez szükséges szabad pénzeszközök biztosítása és a velük való gazdálkodás. Finanszírozás fogalma Rentabilitás

Részletesebben

I: Az értékteremtés lehetőségei a vállalaton belüli megközelítésben és piaci szempontokból

I: Az értékteremtés lehetőségei a vállalaton belüli megközelítésben és piaci szempontokból 16. Az értékteremtés lehetőségei a vállalaton belüli megközelítésben és piaci szempontokból. Az értékteremtő folyamatok a vállalat működésében, az értéklánc elemei. A teljesítmény és menedzsmentje, kiemelten

Részletesebben

Hogyan tovább MTSz? Problématérkép

Hogyan tovább MTSz? Problématérkép Hogyan tovább MTSz? Problématérkép Terület Problémakör Probléma Megoldási javaslatok sokféle és különböző szintű célkitűzés stratégiai tervezési folyamat nem tisztázott alap stratégiai tervezési folyamat

Részletesebben

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. a Nagymacs szociális városrehabilitációs projekt. keretében elkülönített Programalap

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. a Nagymacs szociális városrehabilitációs projekt. keretében elkülönített Programalap Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Nagymacs szociális városrehabilitációs projekt keretében elkülönített Programalap felhasználásával megvalósuló mini-projektek támogatására

Részletesebben

A foglalkoztatottság és a munkanélküliség szerkezetét befolyásoló társadalmi-területi tényezők

A foglalkoztatottság és a munkanélküliség szerkezetét befolyásoló társadalmi-területi tényezők Forray R. Katalin Híves Tamás A foglalkoztatottság és a munkanélküliség szerkezetét befolyásoló társadalmi-területi tényezők Az OFA/6341/26 sz. kutatási összefoglaló Budapest, 2008. március 31. Oktatáskutató

Részletesebben

A pályázatírás alapjai. A projektmenedzsment és a pályázatírás alapfogalmai. Projekt. Területfejlesztı BSc szakos hallgatók számára, elıadásvázlatok

A pályázatírás alapjai. A projektmenedzsment és a pályázatírás alapfogalmai. Projekt. Területfejlesztı BSc szakos hallgatók számára, elıadásvázlatok A pályázatírás alapjai Területfejlesztı BSc szakos hallgatók számára, elıadásvázlatok A projektmenedzsment és a pályázatírás alapfogalmai Projekt A projekt olyan megtervezett tevékenység, amely forrásokon

Részletesebben

Hírlevél 1/2011. TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0024. Tartalomjegyzék:

Hírlevél 1/2011. TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0024. Tartalomjegyzék: Hírlevél 1/2011. Tartalomjegyzék: BEFEKTETŐI KIADVÁNY ADATBÁZIS A TÉRSÉG GAZDASÁGI SZEREPLŐIRŐL PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 2011. - ÚJ SZÉCHENYI TERV BEFEKTETŐI KIADVÁNY A TÁMOP 1.4.4-08/1-2009-0024. pályázat

Részletesebben

NYITOTT ÖNKORMÁNYZAT AZ ÁLLAMPOLGÁROKÉRT

NYITOTT ÖNKORMÁNYZAT AZ ÁLLAMPOLGÁROKÉRT ESETTANULMÁNY/GVOP-2004-4.3.2 Az önkormányzati adatvagyon másodlagos hasznosítása NYITOTT ÖNKORMÁNYZAT AZ ÁLLAMPOLGÁROKÉRT GVOP 4.3.1 Projekt Esettanulmány Készült: 2006. január 31. Szerző: Kutatásvezető:

Részletesebben

Ivóvízminőség-javítás. kétfordulós pályázati konstrukció KEOP-2009-1.3.0. Útmutató. részletes megvalósíthatósági tanulmány.

Ivóvízminőség-javítás. kétfordulós pályázati konstrukció KEOP-2009-1.3.0. Útmutató. részletes megvalósíthatósági tanulmány. Ivóvízminőség-javítás kétfordulós pályázati konstrukció KEOP-2009-1.3.0 Útmutató részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez érvényes: 2009. március 12-től A projektek az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

Baross Ovi Kindergarten Baross

Baross Ovi Kindergarten Baross Baross Ovi Kindergarten Baross Telefon: 289-0390 Fax: 2833-625 OM 034711 Honlap.www.barossovi.hu Baross Ovi Kindergarten Baross Készítette: MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM ÉRVÉ YESSÉG: 2007-2012 Bélteczkyné

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó ügyvédi tevékenységek ellátása Ajánlatkérő neve: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Ajánlatkérő címe: 7621, Pécs,

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: Az előzetesen elkészített, egy közösségi gyakorlati munkáról szóló írásbeli záródolgozat (esettanulmány, interjú, oral history) megvitatása megadott szempontsor szerint. A

Részletesebben

GAZDASÁGI PROGRAM. 2008. november. 632/2008. (XII.11.) Kt. határozat alapján jóváhagyta: Riz Levente polgármester

GAZDASÁGI PROGRAM. 2008. november. 632/2008. (XII.11.) Kt. határozat alapján jóváhagyta: Riz Levente polgármester BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTE ÖNKORMÁNYZATA GAZDASÁGI PROGRAM 632/2008. (XII.11.) Kt. határozat alapján jóváhagyta: Riz Levente polgármester 2008. november 1. Bevezetés, áttekintés A helyi

Részletesebben

MA 2014. december 15-e van

MA 2014. december 15-e van Zajló KA2 stratégiai partnerségek projektek számára 2015. 06. 16. A FIKTÍV ELŐREHALADÁSI JELENTÉSHEZ 1. Projekt információk 1.1. Alapadatok Projektgazda neve: Pirospozsgás Általános Iskola Támogatott székhelye:

Részletesebben

Projekt: Költséghely: Oldalszám: 1/10 TARTALOM

Projekt: Költséghely: Oldalszám: 1/10 TARTALOM Projekt: Költséghely: Oldalszám: 1/10 TARTALOM 1. A projekt adatai 2. Minőségcélok 3. A projektszervezet 4. Felelősségek és hatáskörök (Felelősségi mátrix) 5. Érvényes kiviteli tervdokumentáció jegyzéke

Részletesebben

A TOVÁBBKÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSÁVAL

A TOVÁBBKÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSÁVAL A TOVÁBBKÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS TEVÉKENYSÉG TAPASZTALATAINAK ÖSSZEGZÉSE 1. A TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI 1.1. A továbbképzési program megnevezése Alapozó Terápia: Módszer

Részletesebben

A TÁMOP-3.1.4/08/2-2009-0095. Tökéletesülni és tökéletesíteni Projekt. Szervezeti és Működési Szabályzata

A TÁMOP-3.1.4/08/2-2009-0095. Tökéletesülni és tökéletesíteni Projekt. Szervezeti és Működési Szabályzata A TÁMOP-3.1.4/08/2-2009-0095 Tökéletesülni és tökéletesíteni Projekt Szervezeti és Működési Szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat határozza meg a projekt megvalósításában részt vevők feladat

Részletesebben