Dr. Tamás Edit MÜTT Dél-Dunántúli Régió Képviselő Foglalkozás-orvostani Szakmai Kollégiumi Tanács tag

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Dr. Tamás Edit MÜTT Dél-Dunántúli Régió Képviselő Foglalkozás-orvostani Szakmai Kollégiumi Tanács tag"

Átírás

1 Dr. Tamás Edit MÜTT Dél-Dunántúli Régió Képviselő Foglalkozás-orvostani Szakmai Kollégiumi Tanács tag

2 A munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért

3 Kereskedelmi forgalomba lévő vegyi anyagok száma 4 millió (évi új termék) Regisztrált vegyi anyagok száma 13millió Hatás tekintetében ismert vegyi anyagok száma 1500 Részben ismert vegyi anyagok száma 60 ezer Vegyi anyagok felszívódása a szervezetbe véráram, nyirok utakon keresztül történik. Felszívódása függ az oldódástól (zsírban, vízben) Szövetekhez, szervekhez való affinitása, lerakódása változó, mérgező hatást válthat ki Méregtelenítés vesében, májban történik. Epével, széklettel, vizelettel eliminálódikmert Részben ismert vegyi anyagok száma sem több, mint

4 Veszélyes anyag: Fizikai kémiai, toxikológiai vagy ökotoxikológiai sajátosságai révén az embert és/vagy a környezetet károsítja. Veszélyes készítmény: Egy vagy több veszélyes anyagot tartalmazó keverék, vagy oldat, amely fizikai kémiai, toxikológiai vagy ökotoxikológiai sajátosságai révén az embert és/vagy a környezetet károsítja.

5 Expozíció: a munkahelyen jelen lévő veszélyes anyagok hatásának való kitettség, amely a munkavállalót (védelmet nyújtó egyéni védőfelszerelés nélkül) éri; mennyiségi meghatározására a munkahely légterében lévő ún. expozíciós koncentráció vagy az expozíciós terhelés (szervezetbe időegység alatt jutó vegyi anyag dózis) és az expozíciós idő szorzata szolgál; Munkakörnyezeti monitorozás: a munkatér levegőjében jelenlévő veszélyes anyagok koncentrációjának mérése, légúti expozíció meghatározása, meghatározott időközönkénti, illetve folyamatos, rendszeres, vagy időszakos mérése, regisztrálása és értékelése Fix pontos, legveszélyesebb legjellemzőbb helyen Dolgozó légzési zónájában

6 A munkahelyeken a dolgozókat érő kémiai expozíciók elleni védekezés kulcsfontosságú eleme az egyes anyagokra megállapított munkalégtér koncentrációk és biológiai expozíciós mutatók emberi egészségre biztonságos szintjeinek meghatározása és a határértékek következetes betartatása. Alkalmazott vegyi anyag munkalégtér határértéke lehet megengedett átlagos koncentráció (ÁK) ( légszennyező anyagnak a munkahely levegőjében egy műszakra (8 órás munkaidőre) megengedett olyan átlagkoncentrációja, amely a dolgozó egészségére általában nem fejt ki káros hatást.) Csúcskoncentráció (CK) A légszennyező anyagnak egy műszakon belül egy időben maximum 4x15 percig, egy műszak alatt összesen legfeljebb 60 percig meghaladható légtérkoncentráció értéke. A csúcskoncentráció érték jellemzően magasabb az átlagos koncentrációnál, de egyes anyagok esetében (pl. irreverzibilis károsodást okozóknál) a két érték azonos.

7 Sztochasztikus hatású anyagok esetében, ahol nem állapítható meg olyan küszöbérték, ami alatt egészségkárosító hatás biztosan nem következik be, maximális koncentrációt (MK) alkalmaznak, ami a műszak során eltűrt legmagasabb koncentráció, tehát egy pillanatra sem léphető túl. Rákkeltő és kumulálódó anyagokra határozták meg oly módon, hogy a dolgozó teljes munkaképes élete során (18 62 éves korig) ebben a koncentrációban végzett munka esetén a potenciális halálos kimenetelű egészségkárosító kockázat (rosszindulatú daganatos megbetegedés kockázata) az 10 mikrorizikó/évet ne haladja meg.

8 - Mérések gyakoriságát az anyag veszélyessége, a technológia kockázata és a jogszabályi előírás szabja meg. - Indokolt esetben a foglalkozás-egészségügyi orvos soron kívül kezdeményezheti! - Akkreditált labor végezheti a vizsgálatokat! - Mérési eredményeket a foglalkozás-egészségügyi orvosnak ismernie kell!

9 Mérés: Teljes műszakos, személyi mintavételezés hosszadalmas, költséges, csak egy dolgozó expozíciójáról ad felvilágosítást Teljes műszakos, 3-7 fixpontos mintavétel

10 A BEM- vizsgálatok során mérhetjük: - közvetlenül a szervezetbe kerülő vegyi anyagot pl. fémek esetében - a vegyi anyag bomlástermékét (pl. xilol esetében a vizeletben a metil- hippúrsavat - a károsító hatást jellemző paramétert (pl. szerves- foszforsav- expozícióban a vörösvértestek acetilkolin- észteráz aktivitását)

11 A szervezetbe jutó vegyianyag mennyiségét befolyásolja: - légtér vegyi anyag koncentrációja (KM) - EVE használata, megfelelősége, helyes viselése, vagy nem viselése - ha bőrön keresztül is felszívódik - munka jellege, fizikai aktivitás mértéke (K, Kp, Nfm) - vegyi anyag szervezetre gyakorolt hatása (kumuláció) - helytelen személyi higiénés szokások (munka közbeni étkezés, dohányzás, kézmosás, fürdés, öltözők) - alkoholfogyasztás

12 Biológiai monitorozás: - Biológiai Expozíciós Mutató a vegyi anyag és az emberi szervezet kölcsönhatását jellemző paraméter - Arányos a szervezetbe jutott vegyi anyag dózisával - Lehet maga a vegyi anyag, vagy valamely metabolitja - A szervezetet károsító hatásra jellemző paraméter. - Elsősorban vizeletben, vérben mért értékek meghatározása, - Biológiai határértékekhez történő viszonyítása, az egészségkárosodás megelőzése céljából. Biológiai monitorozás, meghatározott gyakorisággal történő mérés, dokumentálás és értékelés. Gyakoriság: -a munkatér levegőjében lévő vegyi anyag veszélyessége és az exp. idő határozza meg.

13 BEM szintjei felett (vagy alatt) már közelítenek a szervezet károsodását okozó figyelmeztető szintekhez, melyeket biológiai határértékeknek nevezünk. Mértékét a szervezetbe jutott anyag összdózisa határozza meg, függetlenül a szervezetbe jutás módjától (p.o, inhaláció, bőr), tehát jobban szolgálja a dolgozó védelmét a KM-nál. A BM és a KM egymást kiegészíti és nem helyettesíti! A KM és a BM esetében bevezetett határértékek a dolgozók egészségét védik!

14 BEM mérése: Számos biológiai minta alkalmas! - Vizelet - Vér (vénából) - Bármely testváladék - Kilélegzett levegő Egészséges emberen a dolgozó szervezetébe jutott vegyi anyag dózist jellemzi a mért koncentráció. Nem egészséges ember esetében a máj, vese és a tüdő állapotától függ a mért érték. Használhatóság feltétele, hogy a dolgozó egészséges legyen!!!

15 ÁK Megtartása nem okoz egészségkárosodást. Az emberek vegyi anyaggal szembeni toleranciája különböző (kor, nem, testsúly, vese-, máj működés, fizikai megterhelés) KM - (CK) - BM nem ad erről felvilágosítást Ha - a technológia stabil - az exp.idő változatlan, - az anyag nem kumulálódik, - egyéb úton nem juthat a dolgozó szervezetébe, - a munka tér légszennyezettsége ÁK érték alatti a BM eltekinthetünk! Kumulálódó anyagok esetén KM + BM (nehézfémek Pb, Cd, Cr, Co, Ni; foszforsavészterek)

16 Mintavétel: -Dolgozó felvilágosítása (miért, mikor, mi módon) -Minta tárolása, szállítása (+2-4 C) -Vizsgálat költsége a munkáltatót terheli!

17 Fokozott expozíció: Munkavállaló szervezetében a munkavégzés során, foglalkozás gyakorlása közben, vagy azzal összefüggésben biológiai határértéket meghaladó koncentáció. (Zaj) Ok: munkakörülményekben keresendő Prevenció: műszaki, munkaszervezés, EVE,orvosi,oktatás, egészségnevelés Intézkedések! Nem betegség. Reverzíbilis folyamat (kivétel: zaj) Dolgozót nem emeljük ki a munkából. Az expozíciót kell megszüntetni, vagy elfogadható szintre csökkenteni. Kumulálódó, rákkeltő anyagok esetén kiemeljük a dolgozót a munkatérből! Bejelentendő: 27/1996. (VIII. 28.) NM rendelet a foglalkozási betegségek és fokozott expozíciós esetek bejelentéséről és kivizsgálásáról rendelet szerint

18 BM jelentősége: Prevenció Mérgezést eradikálta

19 A veszélyes anyagokkal, veszélyes keverékekkel végzett tevékenység feltételei: Kockázatértékelés (becslés kezelés - közlés) TEAM munka (munkáltató munkavédelem foglalkozás-egészségügy) Kockázat minőségi és mennyiségi meghatározása (KM) Veszélyes anyagokkal végzett tevékenység szabályozása Veszélyes anyagokkal, illetőleg a veszélyes keverékekkel foglalkozásszerűen végzett tevékenység a felhasznált anyag vagy keverék adatait tartalmazó biztonsági adatlap, egyéb tevékenység a használati utasítás birtokában kezdhető meg. EVE juttatás Orvosi vizsgálat Munkaalkalmassági vizsgálat biztosítása (Anamnézis, Fizikális vizsgálat, kiegészítő vizsgálat (labor, BM) Munkahigiénés kontroll (rendszeres!)

20 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet 3. számú melléklet : Fizikai, kémiai kóroki tényezők, amelyek expozíciója időszakos munkaköri alkalmassági vizsgálatot tesz szükségessé 6. Azon munkavállalók számára, akik nem kumulatív anyaggal dolgoznak, aktuális munkahelyi levegőtisztasági mérések eredményei a külön jogszabályban előírt határérték alattiak, a technológia stabil és a veszélyes anyag egyéb úton nem juthat a dolgozó szervezetébe - a foglalkozás-egészségügyi orvos véleményének figyelembevételével - az adott munkahelyen a biológiai monitor vizsgálatok nem kötelezőek, kivéve a külön jogszabály [26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet] által érintett citogenetikai vizsgálat, tumor marker meghatározás eseteit.

21 Kóroki tényező Időszakos munkaalkalmassági vizsgálat gyakorisága Megjegyzés arzén és vegyületei évente bm. benzol félévente bm. nitro-benzol évente bm. anilin félévente bm. dimetil-formamid félévente bm. fenol félévente bm. higany félévente bm. nehézfémek évente bm. toluol évente bm. Xylol évente bm.

22 2000. évi XXV. Törvény a kémiai biztonságról V. Fejezet KOCKÁZATBECSLÉS, KOCKÁZATCSÖKKENTÉS 19. (1) A veszélyes anyag egész életciklusa alatt a veszélyes anyagokkal, illetve a veszélyes keverékekkel végzendő tevékenység megkezdése előtt a tevékenységet végző az adott tevékenység emberi egészséget és környezetet károsító kockázatairól becslést készít, a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény rendelkezéseire figyelemmel. A kockázatbecslés elvégzéséért szervezett munkavégzés esetén a munkáltató, egyéb esetben a vállalkozó, nem vállalkozás keretében végzett tevékenység esetén a tevékenységet végző a felelős. (2) A kockázatbecslés érdekében a következők elvégzése szükséges: a) a veszély azonosítása; b) az expozíció-hatás (koncentráció/dózis-hatás) összefüggés elemzése; c) az expozíció becslése; d) a kockázat minőségi, illetve mennyiségi jellemzése.

23 VI. Fejezet 20. (3.) A veszélyes anyaggal, illetve a veszélyes keverékkel kapcsolatos tevékenységet úgy kell megtervezni és végezni, hogy a tevékenység az azt végzők és más személyek egészségét ne veszélyeztesse, a környezet károsodását, illetve szennyezését ne idézze elő, illetőleg annak kockázatát ne növelje meg. A tevékenység egészséget nem veszélyeztető és biztonságos végrehajtásáért, valamint a környezet védelméért szervezett munkavégzés keretében végzett tevékenység esetén a munkáltató, nem szervezett munkavégzés esetén a vállalkozó, illetve egyéb nem szervezett munkavégzés esetén a munkavégző a felelős.

24 Mvt. IV. Fejezet 54. (2) A munkáltatónak rendelkeznie kell kockázatértékeléssel, amelyben köteles minőségileg, illetve szükség esetén mennyiségileg értékelni a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatokat, különös tekintettel az alkalmazott munkaeszközökre, veszélyes anyagokra és keverékekre, a munkavállalókat érő terhelésekre, valamint a munkahelyek kialakítására. A kockázatértékelés során a munkáltató azonosítja a várható veszélyeket (veszélyforrásokat, veszélyhelyzeteket), valamint a veszélyeztetettek körét, felbecsüli a veszély jellege (baleset, egészségkárosodás) szerint a veszélyeztetettség mértékét. A kockázatértékelés során az egészségvédelmi határértékkel szabályozott kóroki tényező előfordulása esetén munkahigiénés vizsgálatokkal kell gondoskodni az expozíció mértékének meghatározásáról.

25 25/2000. (IX. 30.) EüM SZCSM együttes rendelet a munkahelyek kémiai biztonságáról 4. (1) A veszélyes anyagok munkahelyi levegőben megengedett átlagos koncentráció és csúcskoncentráció határértékeit, illetve maximális koncentrációk értékeit az 1. számú melléklet tartalmazza. A B C D E F G H 29 Megnevez és BENZOL Képlet C6H6 CAS-szám ÁK-érték mg/m 3 Sorszám CKérték mg/m 3 MKérték mg/m 3 3 k,b,i Jellemző tulajdonság/ hivatkozá BEM 130 FENOL C6H6OH b,m BEM

26 A B C D E 1 Megengedhető határérték 2 Vegyi anyag Biológiai expozíciós (hatás) mutató Mintavétel ideje mg/g kreatinin 3 Anilin p-amino-fenol m.u Arzén arzén m.u. 0,13 0,20 5 Benzol t,t-mukonsav m.u. 1,5 1,2 6 Dimetilformamid N-metilformamid m.u Etil-benzol mandulasav mhv., m.u Fenol fenol m.u Fluorid vegyületek fluorid m.u köv. m.e Higany (szervetlen) higany n.k. 0,05 0, Kadmium kadmium n.k. 0,01k 0,01 13 Króm króm m.u. 0,02 k 0, Kobalt kobalt m.u. 0,03 0, n-hexán 2,5-hexán-dion m.u. 3,5 3,5 16 Nikkel nikkel mhv., m.u. 0,02 0, Nitro-benzol p-nitro-fenol m.u. 5 4,0 18 Szelén szelén n.k. 0,075 0, Sztirol mandulasav mhv., m.u Toluol o-krezol m.u. 1 1,05 21 Triklór-etilén triklór-ecetsav mhv., m.u Xilol metil-hippursavak m.u mikromol/mmol kreatinin (kerekített értékek) Megjegyzés: m.u. n.k. mhv. köv.m.e. k műszak után nem kritikus munkahét végén következő műszak előtt rákkeltő hatású anyag; a javasolt határérték technikai értékként kezelendő

27 A biológiai expozíciós mutatók és a biológiai hatásmutatók mérésére irányuló vizsgálatokat kizárólag a) a Nemzeti Akkreditáló Testület által e területre és a mérendő vegyi anyagok meghatározására akkreditált, vagy b) a nemzeti vagy nemzetközi jártassági vizsgálatban írásban igazolt módon eredményesen résztvevő laboratórium végezhet.

28 Biológiai expozíciós mutatók megengedhető határértékei VÉRBEN 1 Vegyi anyag A B C D E Biológiai expozíciós mutató Mintavétel ideje Megengedhető határérték 2 mikrogramm/l mikromol/l (kerekített értékek) 3 Kadmium kadmium n.k. 10 k 0,09 4 Ólom (szervetlen) Ólom n.k. 400* 300** 1,9 1,5 Megjegyzések: n.k. nem kritikus k rákkeltő hatású anyag; javasolt határérték technikai értékként kezelendő * férfiak és 45 évnél idősebb nők ** 45 évnél fiatalabb nők

29 Biológiai hatásmutatók megengedhető határértékei VÉRBEN A B C D Vegyi anyag Biológiai hatás mutató Mintavétel ideje Megengedhető határérték Anilin methemoglobin mhv. - m.u. 3% (az összhemoglobin%- ában) Ólom (szervetlen) Cinkprotoporfirin*** előszűrésre három hónapnál hosszabb expozíció esetén alkalmazható 120 mikromol/mol haem* 100 mikromol/mol haem** Szén-monoxid CO Hb m.u. 5% (az összhemoglobin%-ában) Megjegyzés: m.u. műszak után n.k. nem kritikus mhv. munkahét végén * férfiak és 45 évnél idősebb nők ** 45 évnél fiatalabb nők *** határérték túllépése esetén a vérólom koncentráció meghatározása kötelező **** az alapaktivitás az expozíciómentes periódusban egy héten belül két alkalommal történt mérések értékeinek átlaga 5 Szerves foszforsav-észter tartalmú peszticidek vörösvérsejt vagy teljes vér acetilkolineszteráz aktivitás (EC ) n.k. <25%-os aktivitáscsökkenés az expozíció előtt mért alapaktivitáshoz viszonyítva****

30 A foglalkozási megbetegedések és a fokozott expozíciós esetek számának alakulása ( )

31 Foglalkozási megbetegedések megoszlása kóroki tényezők szerint: 1.Kémiai kórok okozta megbetegedések 2.Biológiai kórok okozta megbetegedések 3.Mozgásszervi kórok okozta megbetegedések 4.Zaj kórok okozta megbetegedések

32 Vegyi anyagok okozta foglalkozási megbetegedések, mérgezések

33 A megbetegedések oka: 1. Védőeszköz használat elmaradása 2. Személyi higiénés hiányosság 3. Nem megfelelő hatékonyságú védőeszköz (légzésvédő) 4. KM nem történt 5. Munkáltató nem biztosított védőeszközt 6. Helyi elszívás hiánya

34 Foglalkozás-egészségügyi szolgálat feladata Kockázatbecslés készítésében aktív részvétel - Veszélyes anyagokkal végzett tevékenység szabályozása (KM gyakorisága) - Orvosi vizsgálatra utalás rendeje (BM) - Vulnerábilis csoportra vonatkozó tiltólista - EVE juttatás rendje Rendszeres munkahigiéniai kontroll Munkaalkalmassági vizsgálat (E + I (BM) + SK + Z) Részletes, pontos dokumentáció (megőrzés 30 (50) évig, ) Dolgozók felvilágosítása, oktatása, egészséges életmódra nevelés

35 Összefoglalás: Kockázatértékelés KM + BM Prevenciós eszközök : - műszaki - munkaszervezés - munkahigiéniai kontroll - EVE - Munkaalkalmassági orvosi vizsgálat E I (BM) - Sk - Z - oktatás - Mv; egészségnevelés (munkahelyi életmód);

36 1. A fokozott expozíciók és a foglalkozási megbetegedések bejelentése, intézkedések hatékonysága évek óta nem kielégítő. 2. A bejelentésben ellenérdekelt a munkáltató, munkavállaló érdekeltsége a kártalanítandó megbetegedések esetén áll fenn. (2007) 3. A kockázatbecslések általánosak, specificitást ritkán, vagy nem mutatnak. 4. Munkavállalókat sokszor előzetes vizsgálat nélkül alkalmazzák. 5. A munkáltatókat, munkavállalókat, foglalkozás-egészségügyet szakmailag érdekeltté kell tenni a prevencióban. 6. Gyakori a pontatlan adminisztráció, a jelentések elmulasztása. 7. Fokozott figyelmet kell fordítani kivizsgálás során a megbetegedést előidéző okok teljeskörü feltárására, hatékonyabb intézkedések megtételére a jobb megelőzés érdekében.

37 Jogszabályok: évi XCIII. Törvény a munkavédelemről a végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel egységes szerkezetben évi XXV. Törvény a kémiai biztonságról 25/2000. (IX. 30.) EüM SZCSM együttes rendelet a munkahelyek kémiai biztonságáról 26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet a foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészség-károsodások megelőzéséről 3/2002. (II. 8.) SZCSM EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről 27/1996. (VIII. 28.) NM rendelet a foglalkozási betegségek és fokozott expozíciós esetek bejelentéséről és kivizsgálásáról 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről

38 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról E (1) 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 1. 1 rendelet hatálya a)2 munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) hatálya alá tartozó munkáltatókra

Részletesebben

Dr. Papp Renáta Dr. Balogh Sándor PhD c. egy. docens: KOCKÁZAT FOGALMA KOCKÁZAT ELEMZÉS A MUNKAHELYEN KOCKÁZAT-BECSLÉS

Dr. Papp Renáta Dr. Balogh Sándor PhD c. egy. docens: KOCKÁZAT FOGALMA KOCKÁZAT ELEMZÉS A MUNKAHELYEN KOCKÁZAT-BECSLÉS Dr. Papp Renáta Dr. Balogh Sándor PhD c. egy. docens: KOCKÁZAT FOGALMA KOCKÁZAT ELEMZÉS A MUNKAHELYEN KOCKÁZAT-BECSLÉS A "kockázat" és értékelésének fogalma az Európai Unió alapvető munkavédelmi jogforrásából,

Részletesebben

26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet. a foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészségkárosodások megelőzéséről

26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet. a foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészségkárosodások megelőzéséről A rákkeltő anyagok elleni védekezés és az általuk okozott egészségkárosodások megelőzése. 2009. 03.hóban hatályos szöveg (A mellékleteket lásd: www.magyarorszag.hu) 26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet a foglalkozási

Részletesebben

Munkavédelem. Munkahigiéne. Foglalkozás-egészségügy

Munkavédelem. Munkahigiéne. Foglalkozás-egészségügy Munkavédelem Munkaegészségügy Munkabiztonság Munkahigiéne Foglalkozás-egészségügy Munkavédelem Szervezett munkavégzésre vonatkozó munkabiztonsági és munka-egészségügyi követelmények, törvénykezési, szervezési,

Részletesebben

Foglalkozás-egészségtan I.

Foglalkozás-egészségtan I. Foglalkozás-egészségtan I. A foglalkozás-egészségügy fogalma, felépítése. A foglalkozási betegségek és fokozott expozíció fogalma. Munkavédelem. Munkahelyi balesetek. 2015 A magyar munkavédelem története

Részletesebben

HARDENER 008 5600 BIZTONSÁGI ADATLAP

HARDENER 008 5600 BIZTONSÁGI ADATLAP BIZTONSÁGI ADATLAP 1/7 A magyar változat kiállításának kelte: 2009.02.18. Aktualizálás kelte: 2012. 04. 20. (2.változat) 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító (terméknév):

Részletesebben

gzés s veszélyes anyagokkal

gzés s veszélyes anyagokkal Munkavégz gzés s veszélyes anyagokkal 2012 február 3. Néhány fontos jogszabály 2000. évi XXV. törvény a kémiai biztonságról 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet a veszélyes anyagokkal és a veszélyes készítményekkel

Részletesebben

ÉRTESÍTŐ 2015/34. SZÁM TARTALOM. 38/2015. (IX. 07. MÁV-START Ért. 34.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Munkavédelmi Szabályzatáról...

ÉRTESÍTŐ 2015/34. SZÁM TARTALOM. 38/2015. (IX. 07. MÁV-START Ért. 34.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Munkavédelmi Szabályzatáról... ÉRTESÍTŐ 2015/34. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 38/2015. (IX. 07. MÁV-START Ért. 34.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Munkavédelmi Szabályzatáról... 2 34. szám Budapest, 2015. szeptember

Részletesebben

Vegyi anyagok által okozott egészségkárosodások

Vegyi anyagok által okozott egészségkárosodások Vegyi anyagok által okozott egészségkárosodások Előadó: Dr. Lászlóffy Marianna főorvos Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály Egészségkárosodás Az egészségkárosító

Részletesebben

CHESTERTON BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH szerint és 453/2010 módosítása szerint (REACH)

CHESTERTON BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH szerint és 453/2010 módosítása szerint (REACH) Verziószám: 1.4HU) 1 oldal. CHESTERTON BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH szerint és 453/2010 módosítása szerint (REACH) 1. SZAKASZ: Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1.

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

A biomonitorizálás Előadó: Dr. Nagy Károly osztályvezető

A biomonitorizálás Előadó: Dr. Nagy Károly osztályvezető Előadó: Dr. Nagy Károly osztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály Munkahigiénés Osztály Jogszabályi háttér 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről (Mvt.)

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Szén-dioxid, szilárd (szárazjég) Változat: 1.0. Gafin Hungária Kft. 1125 Budapest, Mátyás király út 14/a info@gafin.

BIZTONSÁGI ADATLAP. Szén-dioxid, szilárd (szárazjég) Változat: 1.0. Gafin Hungária Kft. 1125 Budapest, Mátyás király út 14/a info@gafin. Oldal: 1/4 1. VEGYI ANYAG NEVE: SZÁRAZJÉG (SZILÁRD SZÉNDIOXID) Kereskedelmi forgalomban használt elnevezések és termékszámok: Szárazjég (blokk), Szárazjég (pellet) CAS-szám: 124-38-9 EU-szám: 204-696-9

Részletesebben

MÓDSZERTANI SEGÉDLET MUNKAHIGIÉNÉS VIZSGÁLATOK ÉS ELJÁRÁSOK ALKALMAZÁSÁHOZ

MÓDSZERTANI SEGÉDLET MUNKAHIGIÉNÉS VIZSGÁLATOK ÉS ELJÁRÁSOK ALKALMAZÁSÁHOZ MÓDSZERTANI SEGÉDLET MUNKAHIGIÉNÉS VIZSGÁLATOK ÉS ELJÁRÁSOK ALKALMAZÁSÁHOZ Módszertani segédlet munkahigiénés vizsgálatok és eljárások alkalmazásához A munkaegészségügy szabályrendszerét, orvos-szakmai

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK (REACH) és 1272/2008/EK (CLP) szerint Ver. 1.0

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK (REACH) és 1272/2008/EK (CLP) szerint Ver. 1.0 1 oldal BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK (REACH) és 1272/2008/EK (CLP) szerint Ver. 1.0 Készítés dátuma: 2016-01-04 Felülvizsgálat dátuma: 2016-01-04 A biztonságtechnikai adatlap (részben / egészben) az

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1907/2006/EK rendelet 31. cikk 1. AZ ANYAG/KEVERÉKÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1907/2006/EK rendelet 31. cikk 1. AZ ANYAG/KEVERÉKÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet 31. cikk 1. AZ ANYAG/KEVERÉKÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 A keverék neve: LEFOLYÓCSŐ-TISZTÍTÓ GRANULÁTUM 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított

Részletesebben

A MŐSZAKI ÜZLETÁG VÁLLALÁSI SZABÁLYZATA

A MŐSZAKI ÜZLETÁG VÁLLALÁSI SZABÁLYZATA Bács Volán Autóbuszközlekedési ZRT. 6500 Baja, Nagy István utca 39. A MŐSZAKI ÜZLETÁG VÁLLALÁSI SZABÁLYZATA Elıkészítette: Ellenırizte: Jóváhagyta: Módosítás száma: 4. Pál Tamás technológus Németh Ferenc

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügy helyzete, helye a munkavédelem új szerkezetében. Foglalkozás egészségügyi Fórum 2015. november 11.

A foglalkozás-egészségügy helyzete, helye a munkavédelem új szerkezetében. Foglalkozás egészségügyi Fórum 2015. november 11. A foglalkozás-egészségügy helyzete, helye a munkavédelem új szerkezetében Foglalkozás egészségügyi Fórum 2015. november 11. 70 % 60 50 1991 40 1995 2000 30 2005 2010 20 10 0 Csehország Németország Spanyolország

Részletesebben

B I ZTONS Á GI ADATLAP

B I ZTONS Á GI ADATLAP B I ZTONS Á GI ADATLAP 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelı azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása:

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT 1. módosított változat Készült: 2009-05-25. Morgan Hungary Kft. Munkavédelmi szabályzat 2/60 Az eljárás célja Jelen Munkavédelmi Szabályzat (továbbiakban: Szabályzat)célja, hogy

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000 (XII.27.) EüM, a 33/2004 (IV.26.) ESZCSM, a 26/2007 (VI. 7.) EüM, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000 (XII.27.) EüM, a 33/2004 (IV.26.) ESZCSM, a 26/2007 (VI. 7.) EüM, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000 (XII.27.) EüM, a 33/2004 (IV.26.) ESZCSM, a 26/2007 (VI. 7.) EüM, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján A kiállítás kelte: 2008. január 30. *1. A készítmény és

Részletesebben

TEMAL 400. Kiállítás kelte: 2003. 06. 25. Aktualizálás: 2009. 01. 21. 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP

TEMAL 400. Kiállítás kelte: 2003. 06. 25. Aktualizálás: 2009. 01. 21. 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP Kiállítás kelte: 2003. 06. 25. Aktualizálás: 2009. 01. 21. 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG /VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: Termékkód: 006 7683, 006 7685 Felhasználás: festékiparban,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Martina Staňková Martina.Stankova@bochemie.cz

BIZTONSÁGI ADATLAP. Martina Staňková Martina.Stankova@bochemie.cz BIZTONSÁGI ADATLAP A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2012. július 23. Felülvizsgálva: -- 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: A termék kereskedelmi neve:

Részletesebben

a NAT-1-1088/2008 számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1088/2008 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZÛKÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1088/2008 számú akkreditált státuszhoz A Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet Kémiai Laboratórium (1096 Budapest,

Részletesebben

1. szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

1. szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1/8 Verzió: 2.0-HU B I Z T O N S Á G I A D A T L A P készült az 1907/2006/EK és a 453/2010/EU rendelet szerint 1. szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: D

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. készült az 1907/2006/EK, az 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendeletek szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP. készült az 1907/2006/EK, az 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendeletek szerint 1/6 Verzió: 2.0-HU BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK, az 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendeletek szerint 1. szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító:

Részletesebben

Biztonsági Adatlap. 1201. Budapest, Alsóteleki utca 46. Tel: (1)284-3807 Fax: (1) 284-3807 Mobil: (20)-584-9093; (30) 280-6208 E-mail: info@citalex.

Biztonsági Adatlap. 1201. Budapest, Alsóteleki utca 46. Tel: (1)284-3807 Fax: (1) 284-3807 Mobil: (20)-584-9093; (30) 280-6208 E-mail: info@citalex. Verzió: 03 Kiadás dátuma: 2015.04.23. 1. Vegyianyag neve, gyártó és forgalmazó cég adatai 1.1 Anyag vagy készítmény neve: Cikobalt DMA 2 I 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonos felhasználása illetve

Részletesebben

Tartalomjegyzék. I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3

Tartalomjegyzék. I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3 Hírlevél 2011/7. Tartalomjegyzék I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3 II./ A munkaügyi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 36 III./ A Munkavédelmi

Részletesebben

VESZÉLYES ANYAGOK AZ ÉPÍTŐIPARBAN

VESZÉLYES ANYAGOK AZ ÉPÍTŐIPARBAN VESZÉLYES ANYAGOK AZ ÉPÍTŐIPARBAN K é s z ü l t Az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság megbízására Készítették: Fortuna Zsuzsanna kémia-áruismeret szakos közgazdász tanár Pólay István okl. környezetvédelmi

Részletesebben

17/2001. (VIII. 3.) KöM rendelet

17/2001. (VIII. 3.) KöM rendelet 17/2001. (VIII. 3.) KöM rendelet a légszennyezettség és a helyhez kötött légszennyező források kibocsátásának vizsgálatával, ellenőrzésével, értékelésével kapcsolatos szabályokról A környezet védelmének

Részletesebben

a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény módosításáról

a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény módosításáról _)rsma S H vwtala ;rományszá;n9-1 (0 8 /1 < Érkezett : 2012 ÁR 1 7. 2012. évi... törvény a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény módosításáról 1. A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI.

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 53/2004.(XI.30.) Kgy. rendelete az egyes helyi közszolgáltatások ellátásáról

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 53/2004.(XI.30.) Kgy. rendelete az egyes helyi közszolgáltatások ellátásáról Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 53/2004.(XI.30.) Kgy. rendelete az egyes helyi közszolgáltatások ellátásáról Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény

Részletesebben

Biztonsági adatlap (1907/2006/EK rendelet szerint)

Biztonsági adatlap (1907/2006/EK rendelet szerint) Brigéciol 2000 Oldal: 1/8 1. A keverék és a vállalkozás azonosítása: 1.1. Termékazonosító 1.2. Kereskedelmi név: BRIGÉCIOL 2000 1.3. A keverék azonosított felhasználása: Alkalmazható: gépjármű alváz, motor,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000 (XII.27.) EüM, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000 (XII.27.) EüM, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000 (XII.27.) EüM, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján A kiállítás kelte: 2009. január 21. A felülvizsgálat kelte: 2010. április 9. Verzió: 2. 1. A készítmény és

Részletesebben

11-38-48/20-63- 65-67 23/24/25-34- 48/20/21/22 Etilbenzol 100-41-4 202-849-4-1-3 F, Xn 11-20. 1 / 7. oldal

11-38-48/20-63- 65-67 23/24/25-34- 48/20/21/22 Etilbenzol 100-41-4 202-849-4-1-3 F, Xn 11-20. 1 / 7. oldal B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: Termék kód: 1871 1.1. Felhasználás (ipari, foglakozásszerű, magán): Az anyag/készítmény szerepe: epoxid edző 1.2. Gyártó

Részletesebben

Biztonsági adatlap Azonosító: 1472 az 1907/2006/EK rendelet szerint

Biztonsági adatlap Azonosító: 1472 az 1907/2006/EK rendelet szerint Felülvizsgált változat kiadása: 2009. 07. 20. Oldalszám: 1/12 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: PREVENT hőálló festék ezüst aeroszol 1.2.A keverék

Részletesebben

OKTATÁSI TEMATIKA, SEGÉDLET rendszeresítése munkavédelmi oktatásokhoz

OKTATÁSI TEMATIKA, SEGÉDLET rendszeresítése munkavédelmi oktatásokhoz MUNKAVÉDELMI OKTATÁS AZ ALÁBBI MUNKAVÉDELMI OKTATÁSI TEMATIKA ÉS A MELLÉKELT KIADVÁNYOK ALAPJÁN Az OKF, és az ÁNTSZ honlapja alapján az aktuális HŐSÉGRIADÓ kifüggesztendő! OKTATÁSI TEMATIKA, SEGÉDLET rendszeresítése

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK 3. KÖTET MŰSZAKI ELŐÍRÁSOK

KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK 3. KÖTET MŰSZAKI ELŐÍRÁSOK Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság 1980 Budapest, Akácfa u. 15. Telefon: +36-1/461-6500/42843 Fax: +36-1/322-6438 KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK 3. KÖTET MŰSZAKI ELŐÍRÁSOK Budapesti M3

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. A veszélyek meghatározása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. A veszélyek meghatározása BIZTONSÁGI ADATLAP k é s z ü l t a 1 9 0 7 / 2 0 0 6 / E K é s a 4 5 3 / 2 0 1 0 / E K r e n d e l e t s z e r i n t 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Temékazonosító: Trend

Részletesebben

INTERCISA. 0. módosítás 1. oldal (25)

INTERCISA. 0. módosítás 1. oldal (25) INTERCISA LAKÁSSZÖVETKEZET 0. módosítás 1. oldal (25). TARTALOM 0. módosítás 2. oldal (25) Fejezet Cím Módosítás száma Módosítás dátuma I. Szervezeti felépítés, személyek feladata (3) 0. II. Területre

Részletesebben

3. szakasz: Összetétel, vagy az összetevőkre vonatkozó adatok

3. szakasz: Összetétel, vagy az összetevőkre vonatkozó adatok 1/6 B I Z T O N S Á G I A D A T L A P készült az 1907/2006/EK és a 453/2010/EU rendelet szerint 1. szakasz: Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: PANNON STARTER

Részletesebben

SZÍNHÁZI MUNKAVÉDELMI KÉZIKÖNYV

SZÍNHÁZI MUNKAVÉDELMI KÉZIKÖNYV Készült 2009 - ben (kézirat lezárva: 2009. 11. 21.), a korábban befolyt munkavédelmi bírságok felhasználására kiírt nyilvános pályázat során a Fiatal Színházművészetért Alapítvány által elnyert támogatásból,

Részletesebben

A BIZTONSÁGOS ÉS EGÉSZSÉGES MUNKAHELYEKÉRT Munkavédelmi konferencia Munkáltatók, munkabiztonsági és munkaegészségügyi szakemberek számára

A BIZTONSÁGOS ÉS EGÉSZSÉGES MUNKAHELYEKÉRT Munkavédelmi konferencia Munkáltatók, munkabiztonsági és munkaegészségügyi szakemberek számára A BIZTONSÁGOS ÉS EGÉSZSÉGES MUNKAHELYEKÉRT Munkavédelmi konferencia Munkáltatók, munkabiztonsági és munkaegészségügyi szakemberek számára Zalaegerszeg 2012. A konferencia megszervezését és az összefoglaló

Részletesebben

Az ALISCA Agrárház Kft új növényvédőszer raktárának biztonsági jelentése Szekszárdi Ipari park

Az ALISCA Agrárház Kft új növényvédőszer raktárának biztonsági jelentése Szekszárdi Ipari park Az ALISCA Agrárház Kft új növényvédőszer raktárának biztonsági jelentése Szekszárdi Ipari park Nyilvános változat 2015.09.21 Készítette: HVESZ Kft ALISCA AGRÁRHÁZ Kft. BIZTONSÁGI JELENTÉS SZEKSZÁRD NYILVÁNOS

Részletesebben

89/1995. (VII. 14.) Kormányrendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról

89/1995. (VII. 14.) Kormányrendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 89/1995. (VII. 14.) Kormányrendelet a szolgálatról 1. E rendelet hatálya a) munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) hatálya alá tartozó munkáltatókra - ide nem értve a honvédség,

Részletesebben

Hajdú- Bihar Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakizgatási Szerve. munkavédelmi felügyelő

Hajdú- Bihar Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakizgatási Szerve. munkavédelmi felügyelő A munkavédelem egészségügyet érintő változásainak bemutatása. Az egészségügy munkavédelmi helyzete. Hajdú- Bihar Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakizgatási Szerve SZABÓ MAGDOLNA munkavédelmi

Részletesebben

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Kérjük, vá laszában hivatkozzon iktatószá munkra! Ikt. sz.: KTVF: 1291-11/2011. Tárgy: Pilisszentkereszt szennyvizeinek szentendrei

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA (a Szervezeti és működési szabályzat 1. sz. melléklete) Elfogadva: 009. 04.07., hatályba lép: 01.05. Utolsó módosítás 013.

Részletesebben

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 1. E rendelet hatálya a) munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) hatálya alá tartozó munkáltatókra

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP veszélyes készítményhez. Mirax Hideg Zsíroldó

BIZTONSÁGI ADATLAP veszélyes készítményhez. Mirax Hideg Zsíroldó BIZTONSÁGI ADATLAP veszélyes készítményhez A kiállítás kelte: 2005.08.31. 1. A készítmény neve: Mirax Hideg Zsíroldó Bejelentő (gyártó) cég neve:peba-chem Kereskedelmi Gyártó és Szolgáltató Bt. Cím: 1151

Részletesebben

157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet. a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról

157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet. a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról 1. oldal 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról A Kormány a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Tszt.)

Részletesebben

2/2008. (I.18.) számú rendelet. A szociális ellátásokról (módosításokkal egységes szerkezetben)

2/2008. (I.18.) számú rendelet. A szociális ellátásokról (módosításokkal egységes szerkezetben) A rendelet kihirdetésének napja: 2008. január 21. Nagymányok, 2008. január 18. Dr. Klausz Judit sk. jegyző NAGYMÁNYOK VÁROS 1 ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2/2008. (I.18.) számú rendelet A szociális ellátásokról (módosításokkal

Részletesebben

Biztonsági adatlap készült a 1907/2006/EK és a 453/2010/EK rendeletek szerint

Biztonsági adatlap készült a 1907/2006/EK és a 453/2010/EK rendeletek szerint neodisher LaboClean FLA biztonsági adatlap 1/5 Biztonsági adatlap készült a 1907/2006/EK és a 453/2010/EK rendeletek szerint 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító:

Részletesebben

Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint. Melitta, Tisztítótabletta teljesen automata és egyadagos kávéfőzőkhöz

Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint. Melitta, Tisztítótabletta teljesen automata és egyadagos kávéfőzőkhöz 1 / 6 Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Az anyag vagy készítmény azonosítása Az anyag/készítmény felhasználása

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Ügyiratszám: 70219-8-12/2014. Tárgy: Délút Kft., Algy Ügyintéz : dr. Ruzsáli Pál el zetes vizsgálat Balatonyi Zsolt Berényi Anita Dr.

Részletesebben

33/1998. (VI. 24.) NM rendelet. a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről

33/1998. (VI. 24.) NM rendelet. a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről A jogszabály mai napon hatályos állapota 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről A munkavédelemről szóló 1993.

Részletesebben

1/12 Supralux Gemini parkettalakk B verziószám: 7-3-HU Készült: 2008. november 21. Utolsó nyomtatás: 2010. 12. 08. BIZTONSÁGI ADATLAP

1/12 Supralux Gemini parkettalakk B verziószám: 7-3-HU Készült: 2008. november 21. Utolsó nyomtatás: 2010. 12. 08. BIZTONSÁGI ADATLAP 1/12 Supralux Gemini parkettalakk B verziószám: 7-3-HU Utolsó nyomtatás: 2010. 12. 08. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Supralux

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2007. december 11 Felülvizsgálat időpontja: 2013. július 5. Verziószám: 2

Elkészítés időpontja: 2007. december 11 Felülvizsgálat időpontja: 2013. július 5. Verziószám: 2 B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Festék hígító

Részletesebben

220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet célja és hatálya

220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet célja és hatálya A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet a felszíni vizek minısége védelmének szabályairól A Kormány a környezet védelmének általános szabályairól szóló

Részletesebben

b) a tevékenysége megkezdését, megszûnését, átmeneti szünetelését a változást követõ 8 napon belül.

b) a tevékenysége megkezdését, megszûnését, átmeneti szünetelését a változást követõ 8 napon belül. 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 1. E rendelet hatálya a) munkavédelemrõl szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) hatálya alá tartozó munkáltatókra

Részletesebben

38/2003 ESzCsM FVM KvVM együttes rendelete 8. sz. melléklet

38/2003 ESzCsM FVM KvVM együttes rendelete 8. sz. melléklet 38/2003 ESzCsM FVM KvVM együttes rendelete 8. sz. melléklet Az irtószerekre vonatkozó különleges előírások 1. Fogalmi meghatározások 1. Irtószer: a biocidek 3. Főcsoport 14., 18. és 19. termékcsoportjába

Részletesebben

Biztonsági adatlapért felelős: MOL-LUB Kft. Horváth Csaba MSZF, FF és EBK vezető Tel.: (34) 526 343; Mobil: 06 20 474 2644 E-mail: csahorvath@mol.

Biztonsági adatlapért felelős: MOL-LUB Kft. Horváth Csaba MSZF, FF és EBK vezető Tel.: (34) 526 343; Mobil: 06 20 474 2644 E-mail: csahorvath@mol. Változat: 3 Felülvizsgálat: 2011. 06. 14. Kibocsátás kelte: 2007. 06. 20. Oldal: 1/(12) 1. A keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító 1.2 A keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

Dokumentáció Hirdetmény nélkül induló általános egyszerű közbeszerzési eljárásban

Dokumentáció Hirdetmény nélkül induló általános egyszerű közbeszerzési eljárásban Dokumentáció Hirdetmény nélkül induló általános egyszerű közbeszerzési eljárásban Makón belterületi csapadékvíz csatorna rekonstrukció és építés (2011.) tárgyban Makó Város Önkormányzata 6900 Makó, Széchenyi

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSI SZERZİDÉS amely létrejött egyrészrıl:

VÁLLALKOZÁSI SZERZİDÉS amely létrejött egyrészrıl: VÁLLALKOZÁSI SZERZİDÉS amely létrejött egyrészrıl: GYİRI NEMZETI SZÍNHÁZ Székhely: 9022 Gyır, Czuczor G. u. 7. Adószám: 15467012-2-08 Számlaszám: OTP 11737007-15467012 Képviseli: Forgács Péter igazgató

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK 20 és 100 m3/óra közötti mérőteljesítménnyel rendelkező felhasználók vonatkozásában 2010. július 1.

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK 20 és 100 m3/óra közötti mérőteljesítménnyel rendelkező felhasználók vonatkozásában 2010. július 1. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK 20 és 100 m3/óra közötti mérőteljesítménnyel rendelkező felhasználók vonatkozásában 2010. július 1. 1 Fogalom meghatározások A Szerződésben használt fogalmak a földgázellátásról

Részletesebben

Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézmény. - Módszertani Központ. étkeztetés szociális alapszolgáltatások

Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézmény. - Módszertani Központ. étkeztetés szociális alapszolgáltatások 5. melléklet Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézmény - Módszertani Központ étkeztetés szociális alapszolgáltatások SZAKMAI PROGRAMJA 2013 A Miskolc Környéki Önkormányzati

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. szakasz: A veszélyek meghatározása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása. 2. szakasz: A veszélyek meghatározása BIZTONSÁGI ADATLAP k é s z ü l t a 1 9 0 7 / 2 0 0 6 / E K é s a 4 5 3 / 2 0 1 0 / E K r e n d e l e t s z e r i n t 1. szakasz: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Temékazonosító:

Részletesebben

A KÉSZÍTMÉNY NEVE: RADISTART STANDARD

A KÉSZÍTMÉNY NEVE: RADISTART STANDARD BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: RADISTART STANDARD 1.1. Felhasználás: szilárd, mikrogranulált kevert műtrágya 1.2. Gyártó cég neve: PLANTACO Kft. Tel.: 06/1-336-0244 1034 Budapest, Beszterce u.

Részletesebben

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei 1 / 11 2011.03.31. 21:09 A jogszabály mai napon hatályos állapota 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993.

Részletesebben

I.7.1. Általános taktikai ajánlások... 22 I.7.1.1. Az intézkedés során alkalmazandó alapelvek... 22 I.7.1.2. Az intézkedések szakaszai... 22 I.7.1.3.

I.7.1. Általános taktikai ajánlások... 22 I.7.1.1. Az intézkedés során alkalmazandó alapelvek... 22 I.7.1.2. Az intézkedések szakaszai... 22 I.7.1.3. 1 Tartalomjegyzék I. Fejezet: Szakmai ismeretek... 5 I.1. A tevékenységet maghatározó főbb jogszabályok... 5 I.1.1. A 2012. évi CXX. törvény hatálya, a rendészeti feladatokat ellátó személyek köre... 5

Részletesebben

VÁMOSSZABADI. Településrendezési terv módosítás Teljes eljárás Előzetes tájékoztatási dokumentáció 2016. május TH 16-02-04

VÁMOSSZABADI. Településrendezési terv módosítás Teljes eljárás Előzetes tájékoztatási dokumentáció 2016. május TH 16-02-04 VÁMOSSZABADI Településrendezési terv módosítás Teljes eljárás Előzetes tájékoztatási dokumentáció 2016. május TH 16-02-04 2 Vámosszabadi településrendezési terv módosítás Előzetes tájékoztatási dokumentáció

Részletesebben

Flam. Liq. 3 Skin Irrit. 2 Skin Sens. 1 Carc. 1A Aquatic Chronic 2

Flam. Liq. 3 Skin Irrit. 2 Skin Sens. 1 Carc. 1A Aquatic Chronic 2 B I Z T O N S Á G I A D A T L A P Készült a 1272/2008/EK rendelet, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján A kiállítás kelte: 2007.11.19. Felülvizsgálat kelte: 2015.06.01. Verzió: 16. 1. SZAKASZ: Az

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2008. december 9. Felülvizsgálva: -- 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA

BIZTONSÁGI ADATLAP. A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2008. december 9. Felülvizsgálva: -- 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA BIZTONSÁGI ADATLAP A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2008. december 9. Felülvizsgálva: -- 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA A készítmény azonosítása, kereskedelmi név: BOCHEMIT FORTE A készítmény

Részletesebben

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 14/2004. (IV.30.) rendelete. a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 14/2004. (IV.30.) rendelete. a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2004. (IV.30.) rendelete a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről Balatonfüred Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban:

Részletesebben

Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint

Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint 1 / 5 Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Az anyag vagy készítmény azonosítása Az anyag/készítmény felhasználása

Részletesebben

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról A szolgálatról szóló Kormányrendelet. 2009. 03. hóban hatályos szöveg 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a szolgálatról 1. E rendelet hatálya a) munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

Írta és elkészítette: Békési Krisztina. Szerkesztette, lektorálta: Dr. Mucsi Gyula Varga István,

Írta és elkészítette: Békési Krisztina. Szerkesztette, lektorálta: Dr. Mucsi Gyula Varga István, Készült 2005. március hónapban (kézirat lezárva: 2005. 03. 26.) a korábban befolyt munkavédelmi bírságok felhasználására kiírt nyilvános pályázat során elnyert támogatásból, az OÉT Munkavédelmi Bizottság

Részletesebben

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 1. E rendelet hatálya a) munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) hatálya alá tartozó munkáltatókra

Részletesebben

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Kérjük, vá laszában hivatkozzon iktatószá munkra! Ikt. sz.: KTVF: 1819-2/2011. Tárgy: A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Fővárosi

Részletesebben

Kaposvári Munkaügyi Bíróság. K a p o s v á r. K e r e s e t i k é r e l m e. (..) felperesnek

Kaposvári Munkaügyi Bíróság. K a p o s v á r. K e r e s e t i k é r e l m e. (..) felperesnek Kaposvári Munkaügyi Bíróság K a p o s v á r K e r e s e t i k é r e l m e.. (..) felperesnek képv.: Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete 1051 Budapest, Nádor u. 4. elj. ügyintéző: ig.szám: Somogy

Részletesebben

Verziószám: 1.0 (HU) F-450 (URKI-SYSTEM) alapozó Nyomtatás idıpontja:2007.09.25. 1. oldal BIZTONSÁGI ADATLAP

Verziószám: 1.0 (HU) F-450 (URKI-SYSTEM) alapozó Nyomtatás idıpontja:2007.09.25. 1. oldal BIZTONSÁGI ADATLAP 1. oldal A kiállítás kelte: 2007. április 20. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A készítmény neve: F-450 (URKI-SYSTEM) ólom-kromát mentes Termék kód: 39100000000 Gyártó cég neve: Bernardo Ecenarro, S.A. cím: Pol.

Részletesebben

Mortein Barrier csótány és hangyairtó aeroszol. 44 Wharf Road, West Ryde NSW 2114 Telefon: (02) 9857 2000

Mortein Barrier csótány és hangyairtó aeroszol. 44 Wharf Road, West Ryde NSW 2114 Telefon: (02) 9857 2000 1. Készítmény neve Mortein Barrier csótány és hangyairtó aeroszol Gyártó cég neve, címe: Forgalmazó cég neve, címe: Reckitt Benckiser (Australia) Pty Limited 44 Wharf Road, West Ryde NSW 2114 Telefon:

Részletesebben

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról 1. E rendelet hatálya a) munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) hatálya alá tartozó munkáltatókra

Részletesebben

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet. a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról Hatály: 2011.I.1. - 1. oldal 89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a szolgálatról 1. 1 E rendelet hatálya a) 2 munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) hatálya alá tartozó munkáltatókra

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Lidická 326, 735 95 Bohumín, Czech Republic Azonosító szám: 276 54 087 Telefon: 042 596 091 111 Telefax: 042 596 012 870

BIZTONSÁGI ADATLAP. Lidická 326, 735 95 Bohumín, Czech Republic Azonosító szám: 276 54 087 Telefon: 042 596 091 111 Telefax: 042 596 012 870 BIZTONSÁGI ADATLAP A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2011. november 25. Felülvizsgálva: 2013. július 29. 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: A keverék

Részletesebben

JELENTÉS A NEMZETGAZDASÁG MUNKAVÉDELMI HELYZETÉRŐL 2014. Iktató szám: NGM/8952-60/2015. Munkafelügyeleti Főosztály

JELENTÉS A NEMZETGAZDASÁG MUNKAVÉDELMI HELYZETÉRŐL 2014. Iktató szám: NGM/8952-60/2015. Munkafelügyeleti Főosztály Iktató szám: NGM/8952-60/2015 JELENTÉS A NEMZETGAZDASÁG MUNKAVÉDELMI HELYZETÉRŐL 2014. Összeállította: Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztály Melléklet: Minisztériumok és önálló szervezetek

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/EK rendeletnek megfelelıen

BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/EK rendeletnek megfelelıen 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/EK rendeletnek megfelelıen 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása Kereskedelmi név: Kiszerelés: Felhasználása: Gyártó/ Beszállító: Forgalmazó:

Részletesebben

Biatorbágyi Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálat. Szervezeti és Működési Szabályzata

Biatorbágyi Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálat. Szervezeti és Működési Szabályzata A Biatorbágyi Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálat Szervezeti és Működési Szabályzata 1 1. Az intézmény alapítója és fenntartója: Alapító okirat: Az intézményt a 149/1998. (12.03.) Öh. sz. határozattal

Részletesebben

Irodai berendezések nyomtató funkcióval (nyomtatók, másolók, multifunkcionális eszközök) KT-65. Érvényes: 2017. december 17-ig.

Irodai berendezések nyomtató funkcióval (nyomtatók, másolók, multifunkcionális eszközök) KT-65. Érvényes: 2017. december 17-ig. Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. 1027 Budapest, Lipthay utca 5. Telefon: (+36-1) 336-1156, fax: (+36-1) 336-1157 E-mail: info@okocimke.hu www.okocimke.hu KT-65 Irodai berendezések nyomtató funkcióval

Részletesebben

27/2005. (XII. 6.) KvVM rendelet. a használt és szennyvizek kibocsátásának ellenőrzésére vonatkozó részletes szabályokról. A rendelet hatálya

27/2005. (XII. 6.) KvVM rendelet. a használt és szennyvizek kibocsátásának ellenőrzésére vonatkozó részletes szabályokról. A rendelet hatálya 27/2005. (XII. 6.) KvVM rendelet a használt és szennyvizek kibocsátásának ellenőrzésére vonatkozó részletes szabályokról A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 110.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK, a 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK, a 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK, a 1272/2008/EK és a 2015/830/EU rendelet szerint 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: FRISEN 024 illatosító

Részletesebben

1.. Az önkormányzati rendeleti szabályozás célja

1.. Az önkormányzati rendeleti szabályozás célja BALATONKERESZTÚR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 19/2009.XI.30.) rendelete 1, 2 A TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉKKAL KAPCSOLATOS HULLADÉKKEZELÉSI HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL Balatonkeresztúr Község

Részletesebben

Terméknév: EVOX Premium G 30 concentrate fagyálló hűtőfolyadék koncentrátum

Terméknév: EVOX Premium G 30 concentrate fagyálló hűtőfolyadék koncentrátum Változat: 6 Felülvizsgálat: 2013. 01. 11. Kibocsátás kelte: 2005.05.12. Oldal: 1/(14) 1. A keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító EVOX Premium G 30 concentrate fagyálló hűtőfolyadék

Részletesebben

Felülvizsgálat kelte: 2008-10-10 a 2007.06.11.-én készült angol 1/8 nyelvű gyártói adatlap alapján

Felülvizsgálat kelte: 2008-10-10 a 2007.06.11.-én készült angol 1/8 nyelvű gyártói adatlap alapján Felülvizsgálat kelte: 2008-10-10 a 2007.06.11.-én készült angol 1/8 nyelvű gyártói adatlap alapján BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY, A GYÁRTÓ, A FORGALMAZÓ AZONOSÍTÁSA 1.1. A készítmény neve: BODY HEAT

Részletesebben

Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint

Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint 1 / 6 Biztonsági adatlap az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklete szerint 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Az anyag vagy készítmény azonosítása Ritchie High Vacuum Pump Oil 1.000

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPEK ÉS ELEKTRONIKUS BERENDEZÉSEK BIZTOSÍTÁSI SZERZİDÉSE

SZÁMÍTÓGÉPEK ÉS ELEKTRONIKUS BERENDEZÉSEK BIZTOSÍTÁSI SZERZİDÉSE SZÁMÍTÓGÉPEK ÉS ELEKTRONIKUS BERENDEZÉSEK BIZTOSÍTÁSI SZERZİDÉSE SZÁMÍTÓGÉPEK ÉS ELEKRTONIKUS BERENDEZÉSEK BIZTOSÍTÁSI SZERZİDÉSE TARTALOMJEGYZÉK I. ALAPBIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK... 4 Biztosítható vagyontárgyak...

Részletesebben

124/2005. (XII. 29.) GKM rendelet

124/2005. (XII. 29.) GKM rendelet 124/2005. (XII. 29.) GKM rendelet a közúti közlekedésben használt menetíró készülékekrıl szóló, 1985. december 20-i 3821/85/EGK tanácsi rendelet végrehajtásáról A közúti közlekedésrıl szóló 1988. évi I.

Részletesebben

3/3.5. Műanyag-feldolgozás munkavédelmi kérdései

3/3.5. Műanyag-feldolgozás munkavédelmi kérdései 3/3.5. A műanyag termékek alkalmazása, felhasználása az elmúlt évtizedekben rohamosan fejlődött. Kedvező tulajdonságaik alapján az élet szinte minden területén alkalmazhatók, az iparban pl. maró anyagok

Részletesebben

A vizsgált/mért jellemzõ, a vizsgálat típusa,

A vizsgált/mért jellemzõ, a vizsgálat típusa, Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1417/2009 nyilvántartási számú akkreditálási státuszhoz Az AKUSZTIKA MÉRNÖKI IRODA Kft. (6500 Baja, Szent László u. 105.) akkreditált területe I.

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1790/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az Országos Közegészségügyi Intézet Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Igazgatóság Kémiai, Zaj-, Rezgés-

Részletesebben