Szomatomotoros működés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szomatomotoros működés"

Átírás

1 Szomatomotoros működés A központi idegrendszer működésének jelentős kapacitását teszi ki a vázizmok mozgásának irányítása. Ezt nevezzük szomatomotoros funkciónak. (A zsigerek mozgása, a visceromotoros működés, a vegetatív idegrendszer irányítása alatt áll.) A mozgatórendszer működése hierarchikus, vagyis a gerincvelő, az agytörzs és az agykéreg neuronjai egymásra épülő rendszert alkotnak. A motoros irányítás hierarchiájában általában 4-5 szerveződési szintet különböztethetünk meg. I. szint : a mozgások tervezése, és a mozgásprogram kiválasztása (prefrontalis kéreg, asszociációs kérgi és magasabb mozgató kérgi területek, a basalis ganglion magcsoportja) II. szint:: a mozgások koordinálása (kisagy) III. szint: mozgásparancsok küldése a nagy leszálló mozgatópályákon (primer motoros kéreg: piramis pálya; premotor kéreg: extrapiramidalis pálya IV. szint: centralis mozgásmintázat generátor (több gerincvelői szegmensben, a járással/helyváltoztatással kapcsolatos mozgások) V. szint: a mozgások végrehajtása (gerincvelő alfa motoneuronjai) A mozgás szervezésében két párhuzamos rendszer, a basalis ganglionok (striátum kör) és a kisagy (kisagy-kör) fel-és leszálló kapcsolataik révén fontos szerepet játszanak.

2

3 A striátum kör és a kisagy kör

4 A gerincvelő (medulla spinalis) A gerincvelő makroszkópos leírása cm hosszú, kb. ujjnyi vastagságú képlet, a gerinccsatornában helyezkedik el, - felnőttekben a gerincvelő, nem tölti ki teljesen a rendelkezésre álló helyet, a 2. ágyéki csigolya magasságában összeszűkül (conus terminalis), és mint vékony köteg a végfonalban (filum terminale) követhető a durazsák aljáig - az alsó nyaki, illetve az ágyéki-keresztcsonti szakaszon, a végtagok ellátási területének megfelelően, rajta két megvastagodás figyelhető meg (intumesceentia cervicalis et lumbalis) - oldalsó részén vannak a ki- illetve belépő idegrostok által képzett, gyökerek - az elülső, mozgató (radix anterior), illetve a hátulsó, érző gyökerek (radix posterior), a gerinccsatornából kilépve, a foramen intervertebrale szintjében egyesülnek, és a gerincvelői idegeket alkotják. - a hátsó gyökéren találjuk a spinalis dúcokat (ganglion spinale), amely az érző idegsejtek sejttesteit tartalmazzák (ezek un. pseudounipolaris idegsejtek). - az L2 (lumbalis) csigolya alatt a durazsákban már nincs is gerincvelő, kizárólag a filum terminale és a gyökerek találhatók. E képleteket együtt lófaroknak (cauda equina) nevezzük -a gerincvelőből 31 pár ideg lép ki 8 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki, 5 keresztcsonti, valamint 1 farki

5 Gerincvelő (medulla spinalis) hátulnézet oldalnézet nyaki mellkasi hasi oldal háti oldal ágyéki keresztcsonti farki

6 Keresztmetszet és finomszerkezet - a gerincvelő központi részén vékony csatorna (canalis centralis) fut, ezt veszi körül a neuronok magjait tartalmazó szürkeállomány, a fehérállomány pedig a legkülső, periferiás területeket foglalja el - a szürkeállomány átmetszetben H'' vagy pillangó alakú, rajta három szarvat különböztetünk meg: a/ az első szarv (cornu anterius) valamivel szélesebb, a gerincvelő motoros része itt helyezkednek el a harántcsíkolt izmokat beidegző nagy alfa-motoneuronok, axonjaik az első gyökéren keresztül hagyják el a gerincvelőt. b/ a hátsó szarv (cornu posterius) elsősorban kis interneuronokat tartalmaz, itt végződik a hátsó gyökön belépő érzőrostok többsége c/ a mellkasi szakaszokon megfigyelhető egy jóval kisebb oldalsó szarv is (comu laterale), amely vegetatív funkcióval bír - a kilépő első és hátsó gyökök a fehérállományt is három, jól elkülöníthető részre un kötegekre osztják,

7 L1 S1 S5

8 Primer afferens érző rostok topográfiája a gerincvelőben a/ Primer érző afferens rostok intersegmentalis collaterálisai a gerincvelőben. b/ Primer afferens érzőrostok belépése a gerincvelő hátulsó szarvába és végződéseik a Rexed l.-x. laminákban. Pirossal a nociceptív A-delta és C- rostok, feketével a mechanoreceptorokból eredő információkat szállító vastag (myelin-hüvelyes) A-alfa és A-béta rostok. A nociceptív rostok az l., ll. és V. laminákban végződnek

9 A mozgató működés Folyamatos szenzoros információkra épül. A végrehajtó izmok helyzetéről, állapotáról a proprioceptorok az izomorsók, és az ínorsók - szolgálnak információval. Az izomorsók az izomrostok között, velük párhuzamosan helyezkednek el, és az izmok feszítettségét érzékelik. Az orsó belsejében apró, ún. intrafusalis rostok találhatók, közöttük foglal helyet az elsődleges érzőneuron anulospirális végkészüléke. Ha az izom megnyúlik, az intrafusalis rostok megfeszülnek, és az anulospirális végkészülékben receptorpotenciál keletkezik. A Golgi féle ínorsók az izom és az ín határán (sorosan kapcsolva) helyezkednek el. A feszítésen kívül az izom aktív összehúzódásáról szolgáltatnak információt. Az ínszövet kollagén rostjai kanyarogva haladnak át az ínorsón, rájuk merőlegesen foglal helyet az elsődleges érzőneuron végkészüléke. Ha az ín megnyúlik vagy izom összehúzódik, a kollagén rostok kiegyenesednek, az axonok deformálódnak és bennük receptorpotenciál keletkezik. Az izomorsók száma az emberben 25,000-30,000. Egy karban mintegy 4,000 egy lábban pedig kb. 7,000 izomorsó található. Az ínorsók száma az izomorsók számának kb. 60 %-ára tehető. (Összehasonlításként: egy kézen kb. 17,000 myelinhüvelyes bőrreceptor van.) Az izomorsók és ínorsók száma izmonként változik, függően az izom tömegétől illetve funkciójától.(képlet: az izomorsók száma az izom g-okban mért tömege köbgyökének a 38-szorosa. (Pl. 125-gm tömegű izom mintegy 190 izomorsót tartalmaz.)

10 ínorsó izomorsó

11 Motoros véglemez

12 A gerincvelő motoros működése a motoros egység és az elemi reflexek Minden mozgás végső, közös pályája a gerincvelő elülső szavában lévő alfamotoneuron. Az alfa-motoneuron és az általa beidegzett izomrostok funkcionális egységet alkotnak, amit motoros egységnek nevezünk. A motoneuron sérülése esetén a hozzá tartozó izomrostok működése megszűnik. Az alfa-motoneuronok azonban önállóan nem kezdeményeznek mozgást, hanem egyrészt a perifériáról beérkező ingerekre reflexesen válaszolnak, másrészt magasabb agyi struktúrákból származó parancsokat közvetítik. Kis motoros egység: 1 a-motoneuron axonjai izomrostot innerválnak Nagy motoros egység: 1 a-motoneuron axonjai izomrostot innerválnak A gerincvelő elülső szarvában a motoneuronok funkcionálisan rendezett, részben elkülönült csoportokat alkotnak (flexor-extenzor, proximalis-distalis izmok beidegzése szerint).

13 A nagy-és kis motoros egység

14 Motoneuronok a gerincvelő mellső szarvában

15 Reflexek Az idegrendszer működésének funkcionális egysége a reflex. Az elemi reflexek többségének központja a gerincvelőben van. Valamennyi gerincvelő reflex megegyezik abban, hogy afferens szára, a pseudounipoláris érző neuron, melynek perikarionja a gerincvelő hátsó gyöki ganglionjában található, efferens szára pedig az a-motoneuron. A reflexeket több szempont szerint csoportosíthatjuk. A szinapszisok száma alapján megkülönböztetünk mono- és poliszinaptikus reflexeket, A receptorok típisa alapján megkülönböztetünk proprioceptiv és bőr reflexeket, illetve A reflexív elhelyezkedése szerint saját és idegen reflexeket. Saját reflexről akkor beszélünk, ha a receptor az effektor-izomban foglal helyet. Idegen reflex esetén a receptor másik izomban, bőrben, vagy zsigerben található

16 Monoszinaptikus (két neuronos) egyszerű reflex afferens ág efferens ág

17 Izom-és ínreflexek Miotatikus (nyújtási) reflex. Monoszinaptikus, proprioceptiv saját reflex. Lényege, hogy az izom nyújtásra összehúzódással válaszol. Receptora az izomorsó. Ha az izmot megnyújtjuk, az izomorsó deformálódik, az anulospirális végkészülékben receptorpotenciál, majd tovaterjedő akcióspotenciál keletkezik. Az akcióspotenciál a pseudounipoláris érző neuron-on végighalad, ennek centrális axonja a gerincvelő mellső szavában található a-motoneuronnal képez szinapszist, az a-motoneuron pedig összehúzódásra készteti az izmot. (Ilyen nyújtási reflex többek között a patella, Achilles, biceps, triceps, radialis reflexek.) Reciprok innerváció Poliszinaptikus, proprioceptiv, idegen reflex. A miotatikus reflex megvalósulásának feltétele. Ahhoz ugyanis, hogy egy izom meg tudjon rövidülni, az is szükséges, hogy az antagonista izom egyidejűleg ellazuljon. A receptor és az afferens szár azonos a miotatikus reflexével. A gerincvelőben a pseudounipoláris érző neuron centrális axonja elágazik. Egyik ága létrehozza a miotatikus reflexet, a másik pedig egy gátló interneuronnal képez szinapszist. Ez a gátló interneuron azután az antagonista izomhoz futó a-motoneuronnal szinaptizál, és gátolja azt. Ezáltal az antagonista izom elernyed.

18 Inverz miotatikus reflex (autogén gátlás). Poliszinaptikus, proprioceptiv saját reflex. Lényege, hogy nagyfokú nyújtásra az izom ellazulással válaszol, ezáltal védi az izmot a túlnyúlástól, ill. szakadástól. Receptora az ínorsó. Ha az ínorsóban az izom túlzott nyújtása vagy túlfokozott izomkontrakció következtében receptorpotenciál, keletkezik, az akciós potenciált a pseudounipoláris érző neuron a gerincvelőbe továbbítja, és egy gátló interneuronnal képez szinapszist. Ez az interneuron pedig gátolja az izmot beidegző a-motoneuront, s ezáltal az izom elernyed.

19 Nyújtási reflex Autogén gátlás

20

21 Bőrreflexek. A test egyes régióiban (pl. a hasfalon) a bőr enyhe ingerlése az ingerelt terület alatti izom reflexes összehúzódását váltja ki. Fájdalmas (nociceptiv) bőringerek hatására pedig védekező reflex jön létre. Ilyen páldául a flexor-reflex (poliszinaptikus, idegen bőrreflex) A végtag bőrének fájdalom-ingere az ingerelt végtag felxiójával jár (elrántjuk a végtagot a sérülést okozó behatástól). A fájdalomingerről az ellenoldali anterolaterális felszálló pályákon keresztül a magasabb központok is értesítést kapnak.

22 Flexor reflex

23 Flexor- keresztezett extenzor reflex. Poliszinaptikus, idegen bőrreflex. A végtag bőrének erőteljes ingerlése az ingerelt végtag felxióját és az ellenoldali végtag extenzióját eredményezi. Védekező reflex, lényege egyrészt a fenyegetett végtag eltávolítása az ártalmas ingertől (flexor reflex), másrészt a test megtámasztása, menekülésre alkalmas testhelyzet felvétele (extenzor reflex) Végső soron négy reflex zajlik párhuzamosan, melyek afferens szára közös. A receptor a bőrben található nociceptor, melyben a károsító inger hatására receptorpotenciál, akciós potenciál keletkezik, s ez az érző neuronon át a gerincvelő hátsó szavába jut. A centrális axon öt ágra válik, 5 szinapszist képez.: 1 - az azonos oldali flexor a-motoneuronjával - ezáltal a flexor összehúzódik, 2 - egy gátló interneuronnal, mely az azonos oldali extenzor motoneuronját gátolja - az azonos oldali extenzor ellazul (reciprok innerváció), 3 - az ellenoldali extenzor a-motoneuronjával - az ellenoldali végtag extenzora kontrahál, 4 - egy gátló interneuronnal, mely az ellenoldali flexor a-motoneuronját gátolja (reciprok innerváció). 5 - az ötödik szinapszis nem tartozik a reflexhez, ez a felszálló pálya második neuronja, axonja az ellenoldalra kereszteződve a tractus spinothalamicust alkotja, és tájékoztatja az érzőkérget a fájdalomról, azaz a károsító hatásról.

24 Flexor-keresztezett extensor reflex

25 - mivel a reflex a végtagok legtöbb izmán viszonylag könnyen vizsgálható, komoly gyakorlati jelentősége van. - renyhébb reflex elsősorban a gerincvelői szegment sérülésekor látható, a - a szokásosnál erősebb válasz a pyramispálya kóros elváltozására utalhat. - néhány fontosabb reflexet, és a hozzátartozó szegmentum: a biceps reflex a C5-C6, a triceps reflex a C6-C7 szelvényhez kötött. Az alsó végtagon a patellareflex (m. quadirceps femoris) az L2-L4, az Achilles-ín-reflex (m. triceps surae) az L5-S2 szelvényekben záródik.

26

27 Az izomtónus szabályozása Az izmoknak a passzív mozgatással szembeni ellenállását, feszítettségét izomtónusnak nevezzük. Az izomtónus az izmot alkotó motoros egységek bizonyos hányadának kontrakciója. A normális izomtónus voltaképpen a miotatikus reflex modulációjával alakul ki (gamma-hurok pálya). A gamma-hurok pálya: a gerincvelő mellső szarvában nemcsak alfa, hanem gamma motoneuronok is találhatók. A gamma-motoneuronokat felsőbb agyi központok (agytörzs, motoros kéreg) irányítják. Ezek a gamma-efferensek az izomorsókon végződnek, és - a felsőbb utasításoknak megfelelően - beállítják az intrafusalis rostok hosszát. Ha az intrafusalis és a munkaizomrostok felszülése között különbség van, akkor az anulospirális végkészülékben receptorpotenciál, majd akciós potenciál keletkezik, s ennek következtében a miotatikus reflex pályáján keresztül a különbség kiegyenlítődik (miotatikus tónus-reflex). A gamma-hurok pályán keresztül tehát az izomtónust a felsőbb központok a testtartás illetve mozgás aktuális szükségleteinek megfelelően állíthatják be. Az izomtónust számos felsőbb idegrendszeri struktúra (agykéreg, basalis ganglionok, kisagy, agytörzs) befolyásolja. Ezek sérülése vagy túlsúlya jellegzetes izomtónus változásokat okoz. Ha az izomtónus csökken, az izom petyhüdt, hipotóniás, ha fokozódik, akkor hipertóniáról beszélünk, mely spasztikus vagy rigid lehet.

28 Az izomtónus szabályozása

29 A testtartás mechanizmusa A testtarás az izomtónus differenciált elosztása. A függőleges tartást a végtagok és a törzs antigravitációs izmainak fokozott tónusa, tartós kontrakciója (fiziológiás tetanusza) teszi lehetővé, a nyakizmok tónusa tartja a fejet a törzs vonalában. A testtartásban gerincvelői, agytörzs és felsőbb agyi struktúrák egyaránt szerepet játszanak. A testtartáshoz szükséges információk a az izmok proprioceptoraiból, a bőrreceptorokból a vestibularis rendszer receptoraiból érkeznek, valamint fontos szerepe van a látásnak is. A gerincvelő szerepe a testtarásban Extenzor lökés. Multiszegmentális, poliszinaptikus idegen reflex. Álló testhelyzetben a lábközépcsontok egymástól kissé eltávolodnak, ezáltal a köztük elhelyezkedő gilisztaizmok megfeszülnek, s a bennük található izomorsókban receptorpotenciál keletkezik. Az akciós potenciál az érző idegeken át a gerincvelő több szegmentumába eljut, és számos szinapszison keresztül az alsó végtagi extenzorok a-motoneuronjait hozza ingerületbe, és az extenzorok összehúzódnak. A gilisztaizmok (musculus lumbricales) izomorsóiban mindaddig gerjesztődnek az impulzussorozatok, ameddig az álló testhelyzet fennmarad. Az impulzussorozat pedig az extenzor lökés mechanizmusán keresztül tartós kontrakcióban (fiziológiás tetanusz) tartja az antigravitációs extenzorokat.

30 A talp csontjai és ízületei

31 A talp izmai

32 Felsőbb központok szerepe a testtartásban Az eddig ismertetett reflexek rögzült, sztereotip, tanulást nem igénylő folyamatok. Alkalmasak arra, hogy a gravitációs erőkkel szemben megteremtsék és fenntartsák egy nagyjából mozdulatlan szervezet egyensúlyát. Az extenzor lökés, és a hídbeli formatio reticularis facilitálják az antigravitációs izmok tónusát. Ezt a facilitációt az agykéreg, a kisagy, a nucleus ruber valamint nyúltvelői formáció reticularis ellensúlyozza. A mozgás során a kívánatos egyensúly és testtartás kialakításához és fenntartásához felsőbb központok (agykéreg, basalis ganglionok, kisagy) működésére is szükség van. Már újszülött korban megvannak a tartási reakciók elemei (tartási és beállítási reflexek) azonban a későbbiekben a szabályozásba tanult elemek épülnek be. A testtartási reakciók egy része az egyensúly elvesztését követően korrigálja a mozgást (feed-back reakciók). Más részük viszont előre felméri a szükséges korrekciókat, és az izomműködést már ennek megfelelően állítja be (feed-forward szabályozás). Mindkét típusú szabályozásra jellemző, hogy gerincvelői, agytörzsi sztereotip mechanizmusokra épül, azonban sok bennük a tanult elem, amelyek begyakorlás során automatizálódnak.

33 A helyváltoztatás kontrollja: A központi mozgásmintázat generátorok a gerincvelőben (CPGs): - gv.-i motoneuronok interneuronokkal vannak szinaptikus kapcsolatban melyek függetlenül a perifériáról illetve supraspinalis (gv. feletti) helyekről érkező ingerületektől egy saját, belső tüzelési/aktivitási mintázattal is jellemezhetők, ami meghajtja a motoneuronok egy csoportját, ezek a CPG-ok - ezek képesek mozgásokat iniciálni bármiféle afferens input hiányában is, de aktivitásukat modulálhatják centralis és a periferia felől érkező bemenetek is - a végtagok koordinált, összerendezett mozgásokat kell hogy végezzenek - ezek alapja a lépés aminek két fázisa van: a/ 1. fázis, mely alatt a láb a talajjal érintkezik (stance) b/ 2. fázis, mely alatt a láb nem érintkezik a talajjal (swing) - a lépés flexor és extenzor izmok összehangolt működését igényli - ez a feladat elvégezhető két CPG-ral, melyek egyike flexor, a másik pedig extensor izmokat aktivál, miközben a CPG-ok kölcsönösen gátolják is egymást - a kölcsönös gátlás jól magyarázható/modellezhető egy 1a tipusú gátló interneuron, és egy un. Renshaw sejt segítségével - a Renshaw sejtek szintén interneuronok, melyeket MN-ok aktiválnak, és ezt követően ezek a sejtek az aktiváló MN-okat visszagátolják

34

35 Az akaratlagos mozgások agykérgi szervezése Az agykéreg motoros mezői a frontális lebenyben, a sulcus centralis előtt helyezkednek el. A primer motoros kéreg - az agykéreg un. gyrus precentralis-ában (Brodmann 4) található, benne a test egyes izmai egymás mellett reprezentálódnak (somatotopia, motoros humunculus) - nagyobb kéregterületen reprezentált a kéz, ujjak, arc, kisebb területen a láb, hát stb. - a primer motoros kéreg sejtjei kérgi oszlopokba (kolumnákba) szervezettek - jelentős a plaszticitásuk (átrendeződés, illetve szomszédos területek funkciójnak átvétele) A mozgások kontrolljában involvált kéregterületek: pre-motor cortex (PMC), > Brodman 6-os area lateralis része kiegészítő motoros kéreg (SMC), > Brodman 6-os area medialis része anterior cingularis kéreg > (a frontális lebeny medialis oldalán) az un. frontalis eye-field (FEF) > (Brodman 8-as terület) valamint a posterior parietalis kéreg (PPC) > (Brodman 7-es area) - ezek némelyike speciális funkcióért felelős, mint pl. a frontal eye-field, amely a szemmozgások koordinációjáért, a PPC a mozgások általános vizuális kontrolljáért felelős, a Broca-area a beszéd-motorikáért, stb.

36 Brodmann-féle kérgi mezők és funkcióik (bal félteke, oldalnézet)

37 Brodmann-féle kérgi mezők és funkcióik (jobb félteke, középső nézet)

38 Kérgi mezők és funkcióik (bal félteke, oldalnézet)

39 A motoros és szenzoros humunculus rajza

40 A primer motoros area (Brodmann 4) indítja el az akaratlagos mozgásokat. Bonyolultabb mozgások esetén azonban a mozgás indítását megelőzően fel kell ismerni a feladatot, meg kell határozni a mozgások sorrendjét is. Ezek a funkciók a Brodmann 6. régióban integrálódnak. Ennek alsó része, a premotoros area a mozgások előkészítésében, felső része, a supplementer motoros area pedig a mozgások tervezésében, a mozgásminták előkészítésében és a beszéd szervezésében játszik szerepet. A premotoros area sérülése esetén a bonyolultabb mozgások kivitelezése lehetetlenné válik, noha az izmok nem bénultak. Ezt nevezzük apraxiának. A supplementer motoros area sérülése esetén pedig súlyos mozgásképtelenség (akinesis) és némaság (mutismus) alakul ki. Az innen származó rostok egy része a leszálló mozgatópályákhoz csatlakozik, másik része pedig a primer motoros areában végződik. A motoros működések szervezéséhez a primer motoros kéregnek igen sok információra van szüksége. Utasításokat kap a premotoros és supplementer motoros kéregből, afferens információkat pedig a szomatoszenzoros kéregből. A kisagy illetve a basalis ganglionok felől érkező információk a thalamuson keresztül jutnak el a motoros kéregbe. A primer motoros kéreg számos commissuralis rostot kap a túloldalról, de csak a törzs és a végtagok proximális izmait beidegző motoneuronok kapnak ellenoldali beidegzést is.

41

42 A mozgás felsőbb (agykérgi) kontrolljának elemei

43 Leszálló mozgató pályák A piramis pálya, a tractus corticospinalis -a szervezet legfontosabb mozgatópályája a Brodmann 4 és 6. areából ered. - rostjainak csak kisebbik fele, 30-40% származik a primer motoros kéreg nagy piramis sejtjeiből, további 30 % a pre- és supplementer motoros kéregből ered, a maradék 30%-ot pedig a primer és részben a másodlagos érzőközpontból eredő leszálló rostok képezik. (Szerepük kevéssé ismert, bár bizonyított, hogy a thalamusban, a nucleus gracilisben és cuneatusban, a sensoros trigeminus magban és a hátsó kötegben végződnek. Ezek a kapcsolatok képezik a primer érzőkéreg feedback -jét, miáltal az érzőkérgi neuronok spinális és supraspinális szinten befolyásolni (gátolni) képesek a szenzoros szignálok transzmisszióját. E rendszer mintegy szűrőként szerepel, nélküle a primer agykéreg kontroll nélkül el lenne öntve érző stimulusokkal. A corticospinális (piramis) pálya lefutása - a kéregből corona radiatán keresztül a capsula interna hátsó szárában fut le a nyúltvelő piramisaihoz, amelyekről a nevét kapta. - a nyúltvelő és gerincvelő határán a rostok 85%-a kereszteződik, és a tractus. corticospinális lateralisban a gerincvelő oldalsó kötegében száll le. - a nem kereszteződött 15% az azonos oldali elülső kötegben mint tractus corticospinalis anterior száll le, és a megfelelő szelvényben kereszteződik. - a rostok többsége monoszinaptikus összeköttetést létesít az ellenoldali gerincvelő szürkeállományának alfa-motoneuronjaival, egyes axonok poliszinaptikus összeköttetésekkel a gamma-motoneuronokon végződnek.

44 Tractus corticobulbaris (nevezik tractus corticonuclearisnak is) - rostjainak végződési területei sokkal bővebbek, mint korábban fel tételezté - a tipikus" (az agyidegek motoros magjainak neuronjait beidegző) corticobulbaris rostok a fej, az arc, a nyelv, a garat és a gége izmainak mozgását befolyásolják. - az arc izmainak innervációja féloldali: a szájkörüli (mimikai) izmok csak ellenoldali, a szemkörüli és a homlokizmok azonos oldali, viszont a gége és a garat izmai kétoldali, keresztezett és keresztezetlen beidegzést kapnak. (Ebből adódik, hogy capsula interna laesio esetén az ellenoldali szájzug lelóg"; viszont a szemkörüli mimikai izmok és a gége valamint a garat mozgatása nem bénul. - az agyidegek motoros neuronjainak beidegzésén kívül ide lehet sorolni a formatio reticularisban és a vestibularis magokban végződő primer motoros axonokat is. Extrapiramidalis pályák (reticulospinalis, tectospinalis, vestibulospnalis, rubrospinalis) Az agytörzsből leszálló reticulospinalis pályák -az agytörzs formatio reticularisból indulnak ki és - a gerincvelő alfa- és gamma-motoneuronjain végződnek. - afferentációjuk a premotor illetve közvetve supplementer motoros areából, a vestibularis rendszerből és a kisagyból származik. - mind serkentő, mind gátló információkat szállítanak, szerepük van a tartási, beállítási reflexekben és az izomtónus szabályozásában.

45 mozgatókéreg corona radiata (capsula interna rostjai) capsula interna (belső tok) piramispálya piramispálya kereszteződése

46 A direkt" és,,indirekt" corticospinalis pályák közötti alapvető különbség, hogy a direkt pálya akaratlagos mozgást eredményez, és a motoros reflexek működését befolyásolhatja, az indirekt pályák automatíkus mozgást indukálnak, bár alacsony intenzitású akaratlagos mozgást is eredményezhetnek. A direkt pálya főleg a végtagokat, a kéz és a láb finom izmait működteti, az indirekt pályák főleg testizmokat és a váll, illetve a medence izmait hozhatják mozgásba. Jellemző, hogy a direkt pálya inkább a flexor az indirekt pályák főleg az extensor izmokat beidegző motoneuronokon végződnek. Megjegyzendő, hogy csak emberben jelentős a gerincvelői motoneuronok monoszinaptikus beidegzése. Ezek főleg a kéz mozgató izmait idegzik be, az emberi kézre jellemző finom, akaratlagos mozgás kivitelezését, az ujjak független mozgatását teszik lehetővé. Az, indirekt" corticospinalis (vagy régebbi elnevezéssel extrapyramidális'') pályák: tractus reticulospinalis, tractus rubrospinalis, tractus vestibulospinalis, és tractus tectospinalis. A tractus corticospinalis anteriorban futó rostok egy része a commissura alba anteriorban átkereszteződik. A tractus corticospinalis lateralis rostjai közül a motoros rostok az intermediate zóna interneuronjain és kis részben az elülső szarvban (lamina Vll-lX.), a primer érző kéregből eredő rostok a gerincvelő hátsó szarvában végződnek. Az interneuronokon történő végződés funkcionális jelentősége kettős: 1) transfer a motoneuronokhoz, 2) a spinalis reflexívek corticalis kontrollja a reflexív interneuronjának aktiválása vagy gátlása révén. Végső soron a corticospinalis rostok az alfa- és a gamma motoneuronokon végződnek.

47 Tractus corticospinalis (piramispálya). a) Keresztezett tractus corticospinalis pálya (feltüntetve a tractus rubrospinalis is) b) Nem keresztezett tractus corticospinalis A leszálló rostok egy része a formatio reticularis és a nuclei vestibulares neuronjain a hídban átkapcsolódnak 3,1,2 (zöld mezők) = primer érző kéreg. 4 (narancs) = primer mozgató kéreg, 6 (narancs) - másodlagos (premotoros és supplementer) mozgató kérgi areák

48 A leszálló (motoros) pályák jellemezhetők: a/ az eredetük helye szerint - kéregben (piramis pálya) - kéreg alatt (extrapiramidalis pályák) b/ a gv.-ben elfoglalt helyük és a periferián mozgatott izmok helyzete szerint - a corticospinalis és a rubrospinalis pályák a lateralis helyzetű motoneuronokon végződnek distalis helyzetű izmokat mozgatnak - a vestibulo- tecto- és reticulospinalis pályák a gv.-ben ventromedialis helyzetű motoneuronokon végződnek axialis és proximalis helyzetű izmokat mozgatnak c/ funkcionális szempontból - a lateralis motoros rendszer finom (disztalis) mozgásokban involvált - a ventromedialis motoros rendszer a testtartásban/egyensúlyozásban játszik döntően szerepet - az anterolateralis motoneuronok elsősorban extensor - a posterior helyzetű motoneuronok elsősorban flexor izmokat mozgatnak

49 Mozgásszabályozó körök Az akaratlagos mozgások tervezésében és kivitelezésében a mozgatókéreg a piramispálya és az a-motoneuronok hierarchiája meghatározó szerepet játszik. A mozgás szabályozásában, a harmonikus, összerendezett mozgásban azonban egyéb, mellérendelt struktúráknak is fontos feladatuk van. Ez a szabályozás mozgásszabályozó körökön keresztül érvényesül. Több fontos mozgásszabályozó kört ismerünk, mindegyik az agykéregből indul, és az információ a thalamuson keresztül ugyanoda kerül vissza. 1. Striatum körök. Az információ agykéreg széles területeiről szedődik össze, a striatumon át basalis ganglionokban bonyolult összeköttetéseken keresztül a thalamusba jut, ahonnan az agykéreg supplementer motoros areájába tér vissza. 2. Cerebellaris kör. Az agykéreg szomatomotoros régióiból indul, a híd magvain keresztül a kisagykéregbe jut, majd innen szintén a thalamus közvetítésével jut vissza a motoros agykéregbe. A hasonló struktúra ellenére a két kör funkciója jelentősen eltér egymástól.

50 A basalis ganglion és a striatum-körök A törzsdúcok (basalis ganglion) funkcionális szerepe a mozgás-koordinációban való részvétel. Működésüket az agykéreggel való kétirányú kapcsolat révén valósítják meg, több idegi hálózat kör ( regulatory neuronal circuits") részvételével - motoros kör ( striatal loop'') melynek az összetett mozgások megvalósításában van szerepe, felelős a tanult mozgások zavartalan kivitelezéséért; - kognitív kör szerepe a mozgások megtervezése; - limbicus kör, mely a mozgásokkal kapcsolatos emocionális válaszokat indukálja, továbbá, a mozgások memorizálását végzi, -oculomotoros kör mely az akaratunktól független szem- és fejmozgást, tekintést, a tárgyak automatikus nyomon követésének motoros kivitelezését végzi - a motoros körben a törzsdúcok a supplementer motoros és a premotoros kéreggel vannak szoros kapcsolatban, - a kognitív és a limbicus körökben a prefrontalis kéreggel, valamint több kérgi asszociációs areával, - az oculomotoros körben a frontalis lebeny szemmozgató központjával (Brodmann area 8) vannak bilateralis kapcsolatban.

51 A striátum kör és a basalis ganglion (BG) Anatómiai felosztás (nomenklatúra) szerint a BG magába foglalja: a nucleus caudatus-t közös néven striatum a putamen-t (dorsalis vagy neostriatum) a globus pallidus-t (belső-és külső szegmensét) a substantia nigra-t (a pars reticularis és compacta-t) a subthalamikus nucleus-t A motoros kör (striatum kör) : - a striatum kör a primer motoros és somatosensoros areakból ered, - a pyramis sejtekből, excitatoricus, glutamat tartalmú rostok a striatumban átkapcsolódnak, majd - direkt és indírekt pályákon (lásd alább) a thalamus ventralis anterior, ventralis lateralis és centromedian magjain átkapcsolódva - visszacsatolódnak a supplementer motoros kéreghez és annak közvetítésével a primer motoros kéregben végződnek - a motoros striatum nincs közvetlen kapcsolatban a gerincvelővel, -a putamen a tulajdonképpeni motoros striatum, (elsősorban a vázizmok mozgását szabályozza), - a nucleus caudatus funkcionálisan nem egységes, a centralis és a dorsolateralis része a mozgások szervezésében és részben a szemmozgás szabályozásban vesz részt, míg a ventralis és ventromedialis része (az ún. asszociációs és limbicus striatum) a mozgással kapcsolatos magatartás, emóciók és memória funkciókban vesz részt.

52 Törzsdúcok (basalis ganglion) capsula interna nucleus caudatus thalamus claustrum nucleus lentiformis putamen globus pallidus externa globus pallidus interna hippocampus

53 A basalis ganglionok a thalamus és az oldalkamra térbeli viszonya

54 A basalis ganglionok az agyféltekékben (horizontális síkban)

55 A basalis ganglionok az agyféltekékben (koronalis/frontalis síkban)

56 A putamen - GABA és substance P tartalmú gátló rostokat küld a globus pallidus internushoz és a substantia nigra pars reticularisahoz. Ezt az utóbbi két területet a törzsdúcok projekciós magjainak ( output nuclei"- nek) tekinthetjük, mert kizárólag ezeken keresztül jut ki a törzsdúcok ingerülete a thalamushoz, illetve a nucleus pedunculopontinushoz - a fentiekhez hasonlóan gátló putamen rostok a globus pallidus externushoz futnak, melyekben GABA mellett enkephalin található. - a globus pallidus internus és a substantia nigra pars reticularisának GABA-erg neuronjai tonicus gátlás alatt tartják a thalamus és a n. pedunculopontinus neuronjait. - a globus pallidus externus gátló impulzusokat küld a nucleus subthalamicushoz (az indirekt cortico-striatalis pálya része). A nucleus subthalamicus -közvetlen excitatoros rostokat kap a motoros kéregből, gátló rostokat a globus pallidus externusból, és dopaminerg rostokat a substantia nigra pars compactából. - serkentő rostokat küld a globus pallidus internushoz és a substantia nigra GABAerg (zona reticularis) neuronjaihoz (6.2c. ábra). A substantia nigra - gátló rostokat kap a putamenből (striatonigralis pálya), valamint excitatoros rostokat a nucleus subthalamicusból. - a zóna compacta dopaminerg neuronjai valamennyi törzsdúcot beidegzik, míg - a GABAerg zona reticularis idegsejtjei a nucleus subthalamicusba és a thalamusba projiciálnak

57 (A zóna reticularis neuronjai projiciálnak még a colliculus superior mély rétegeibe, ezeknek szerepe lehet a tekintés (szem-, fejmozgás) koordinálásában. További gátló rosttok mennek - a globus pallidus internus rostjaival együtt - a középagy formatio reticularisába, a nucleus pedunculopontinusba, melyről feltételezik, hogy a reticulospinalis rendszer része). A striatum kör kapcsolatrendszere - két fontos mozgásszabályozó pályát alkot, a direkt és az indirekt cortocostriatalís pályát,. - a direkt pálya útja: motoros kéreg -- putamen -- globus pallidus internus -- thalamus -- motoros kéreg. - - az indirekt pálya útja: motoros kéreg -- putamen -- globus pallidus externus -- nucleus subthalamicus -- globus pallidus internus thalamus -- motoros kéreg - a két pálya ellentétes hatást fejt ki a thalamusra: a direkt pálya pozitiv, az indirekt pálya negatív visszajelentést (feedback) hordoz. - a direkt pálya aktivitása (GABA dysinhibitio révén) fokozza a thalamo-corticalis aktivitást, (nyítja a thalamus kaput) míg az indirekt pálya aktivitása fokozza a thalamo-corticalis neuronok gátlását (zárja a thalamus kaput) - a direkt pálya putamen neuronjai dopamin-1 receptorokat expresszálnak, ezek a transzmissziót facilitálják, ezzel szemben - az indirekt pályához tartozó putamen-neuronok dopamin-2 receptorokat tartalmaznak, ezek gátló hatásúak. Parkinson-kórban a nigrostriatalis dopamin hiányában ezek a receptorok overexpressalódnak, a thalamocorticalis pálya gátlását kóros mértékben megnövelik.

58 A törzsdúcok kapcsolatrendszere I. a) A nucleus caudatus és putamen in- és outputjai b) a globus pallidus inés outputjai, Rövidítések: GPe: globus pallidus externus, GPi - globus pallidus internus, VA - ventralis anterior és VL - ventralis lateralis thalamus magok. Az ingerlést +'', a gátlást -" jellel jelöltük

59 Rövidítések: GPe: globus pallidus externus, GPi - globus pallidus internus, VA - ventralis anterior és VL - ventralis lateralis thalamus magok. Az ingerlést +'', a gátlást -" jellel jelöltük A törzsdúcok kapcsolatrendszere II. c) a nucleus subthalamicus in- és outputjai d) - substantia nigra in- és outputjai.

60 A törzsdúcok kapcsolatrendszere III. Parkinson-kór okozta elváltozások a törzsdúcok és az agykéreg kapcsolatrendszerében

61 A törzsdúcok kapcsolatrendszere III. Parkinson-kór okozta elváltozások a törzsdúcok és az agykéreg kapcsolatrendszerében Ábramagyarázat: Kétvonalas piros nyíl: Kétvonalas fekete nyíl: Egyvonalas piros nyíl: Egyvonalas fekete nyíl: Vastagon kitöltött fekete nyíl: Szaggatott piros nyíl: Szaggatott fekete nyíl: fiziológiás aktiváció, fiziológiás gátlás, csökkent aktiváció, csökkent gátlást, erős gátlást, aktiváció hiányát, a gátlás hiányát jelzi. RövidÍtések: DA: dopamin, D1: dopamin-1 receptor, D2: dopamin-2 receptor, GPe: globus pallidus externus, GPi: globus pallidus internus, SN: substantia nigra, STN: nucleus subthalamicus

62 A basalis ganglionok működése Ezek a magok az izomtónus és a mozgások szabályozásában játszanak alapvető szerepet. Fontos szerepe van az un. action selection -ban és a reinforcement learning -ben. Ezen kívül szabályozzák az emocionális mozgásokat (mimika, gesztusok), sőt a legújabb kutatások szerint a motivációban, az affektív (érzelmi) és kognitív (gondolkodási) funkciókban és a memóriában is szerepük lehet. A basalis ganglionok az agykéregből kiinduló és ugyanoda visszatérő hurokpálya állomásai. Pontosabban: a rendszer több párhuzamos hurokból áll. A hurkok megegyeznek abban, hogy a bemenet (az első neuron) agykéregből a striatumba futó (aktiváló) neuron, kimenete (utolsó tagja) pedig a thalamus kapu, a thalamusból agykéreg supplementer motoros areájába visszatérő (ugyancsak aktiváló) neuron. A párhuzamos hurkok működésének lényege, hogy nyitják vagy csukják a thalamus kaput. Ez sorosan kapcsolt gátló és aktiváló neuronok egymásra hatásának következtében alakul ki. Ha két gátló neuron áll egymás után, akkor az első felfüggeszti a második hatását, vagyis a gátlás gátlása (gátlásfelfüggesztés, dezinhibíció) következik be. A 4 neuronos direkt (közvetlen) pálya nyitja, az indirekt (közvetett), 6 neuronos pálya pedig zárja a thalamus kaput.

63 Direkt pálya: 1. az agykéregből jövő glutaminreg neuron aktiválja a stiátumot. 2. a striátum GABA-erg neuronja gátolja a pallidum pars interna spontán aktivitással rendelkető gátló neuronját, 3. ezáltal a pallido-thalamikus gátlás felfüggesztődik (dezinhibíció), és 4. a tahalamus kapu kinyílik, vagyis a thalamus serkentő impulzust küld a motoros kéregbe. Indirekt pálya: 1. az agykéregből jövő glutaminreg neuron aktiválja a striatumot. 2. a striatum GABA-erg neuronja gátolja a pallidum pars externa spontán aktivitással rendelkető gátló neuronját, 3. ezáltal a pallidum nem gátolja a nucleus subthalamicust (gátlásfelfüggesztés, dezinhibíció), 4. a n. subthalamicus gulutaminertg neuronja aktiválja a pallidum pars internat 5. a pallidum pars interna GABAerg gátló impulzust küld a thalamusba, 6. a thalamus kapu bezárul, vagyis a thalamus nem küld serkentő impulzust motoros kéregbe.

64 A hurokpályákban az aktiváló neurotranszmitter a glutaminsav, a gátló pedig a GABA. A ganglionokban fontos szerepet játszik az acetilkolin és a dopamin is. A striatum a substantia nigra felől dopaminerg bemenetet is kap, ami (D 1 receptorokon át) a közvetlen pályát aktiválja, a közvetettet viszont (D 2 receptorokon keresztül) gátolja, vagyis végső soron nyitja a thalamus kaput. A substantia nigra, illetve a nigrostratalis pályák degenerációja, a dopaminhiány következtében a közvetett pálya túlsúlyra jut: a thalamus nem aktiválja a motoros kérget. Ennek következménye a hipokinezis és a rigiditás (ld. Parkinson kór). A striátum kolinerg és GABAerg neuronjainak pusztulása viszont hipotóniát és hiperkinezist okoz (Huntington chorea). Ugyancsak hipotóniás hiperkinezishez vezet a nucleus subthalamicus sérülése (ballismus), hiszen a direkt pálya túlsúlyához vezet.

65 Motoros kéreg primer motoros area (Br.4.) premotoros area (Br.6.) supplementer motoros area Basalis ganglionok striatumkör mimika, gesztus, motiváció, affektív kognitív funkciók, mozgás-memória Kisagy (cerebellum) mozgások tanulása, időmintázata automatizált mozgások izomtónus szabályozás Agytörzs tartási- felegyenesedési reflexek vestibularis-, egyensúly reflexek izomtónus szabályozás Gerincvelő - alfa-motoneuron gerincvelői reflexek testtartás (extenzor lökés) az akaratlagos mozgások elindítása a mozgások előkészítése mozgások tervezése izomtónus szabályozása emocionális mozgások mozgások összerendezése, koordinálása. testtartás, tónuseloszlás minden mozgás végső közös pályája

66 Simplified diagram of the motor circuit. Inhibitory neurons are filled, excitatory neurons are open (Alexander and Crutcher, 1990). Anatomico-physiological organization of the striato-nigrofual ( direct )pathways to the ventromedial thalamic (VM) and to the superior colliculus (SC). The frequncy histograms illustrate the sequence of electrophysiological events underlying the disinhibitory influence of the striatum. A striatal spike discharge, evoked by local application of glutamate, readily induces a clearcut silencing of the tonically active nigral neurons (SNr). Released from the potent nigral inhibition, collicular and thalamic cells are vigorously discharged (The arrow in each histogram indicates the onset of Glu injection in the striatum (Chevalier and Deniau, 1990)

67 Schematic illustartion of the cortical areas that receive the output of the separate basal ganglia-tahalamo-cortical circuits. Somatiotopic organizaation of the motor circuit. The arrows indicate the topographically organized pathways that link the respective arm representations at different stages of the circuit

68 - motoros kör ( striatal loop'') melynek az összetett mozgások megvalósításában van szerepe, felelős a tanult mozgások zavartalan kivitelezéséért; - kognitív kör szerepe a mozgások megtervezése; - limbicus kör, mely a mozgásokkal kapcsolatos érzelmi, emocionális válaszokat indukálja, továbbá, a mozgások memorizálását végzi, - oculomotoros kör mely az akaratunktól független szem- és fejmozgást, tekintést, a tárgyak automatikus nyomon követésének motoros kivitelezését végzi ACA=anterior cingulate area; DLPC=dorsolateral, LOFC, lateral prefrontal, MOFC= medial orbitofrontal cortex. FEF= frontal; SEF=supplementary eye field

Mozgás, mozgásszabályozás

Mozgás, mozgásszabályozás Mozgás, mozgásszabályozás Az idegrendszer szerveződése receptor érző idegsejt inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer reflex ív, feltétlen reflex Az ember csontváza és izomrendszere

Részletesebben

4. előadás Idegrendszer motoros működése

4. előadás Idegrendszer motoros működése 4. előadás Idegrendszer motoros működése Szomatomotoros funkciók: Elemi reflex Testtartás Helyváltoztatás Létfenntartó működések (légzési, táplálkozási mozgások) Szexuális aktus egyes részei Emóciók Intellektuális

Részletesebben

Szabályozó rendszerek. Az emberi szervezet különbözı szerveinek a. mőködését a szabályozás szervrendszere hangolja

Szabályozó rendszerek. Az emberi szervezet különbözı szerveinek a. mőködését a szabályozás szervrendszere hangolja Szabályozó rendszerek Az emberi szervezet különbözı szerveinek a mőködését a szabályozás szervrendszere hangolja össze, amelynek részei az idegrendszer, érzékszervek, és a belsı elválasztású mirigyek rendszere.

Részletesebben

Idegrendszer 2: A szomatomotoros működések élettana

Idegrendszer 2: A szomatomotoros működések élettana Idegrendszer 2: A szomatomotoros működések élettana Dr. Petheő Gábor Pázmány MSC kurzus, 2012 Végső effektor: a motoros egység Definíció: 1 db α-motoneuron és az általa beidegzett összes izomrost (A munkaizomzat

Részletesebben

II. félév, 8. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Idegrendszer SYSTEMA NERVOSUM

II. félév, 8. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Idegrendszer SYSTEMA NERVOSUM II. félév, 8. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet Idegrendszer SYSTEMA NERVOSUM Mit tanulunk? Megismerkedünk idegrendszerünk alapvetı felépítésével. Hallunk az idegrendszer

Részletesebben

A szomatomotoros rendszer élettana (III)

A szomatomotoros rendszer élettana (III) A szomatomotoros rendszer élettana (III) Dr. Nagy Attila 2018 A szomatomotoros rendszer felépítése Kéreg Bazális ganglionok Thalamus Cerebellum Agytörzs Szenzoros események Gerincvelő MOZGÁSOK 1 A kéreg

Részletesebben

Idegrendszer motoros működése

Idegrendszer motoros működése Idegrendszer motoros működése Szomatomotoros funkciók: Elemi reflex Testtartás Helyváltoztatás Létfenntartó működések (légzési, táplálkozási mozgások) Szexuális aktus egyes részei Emóciók Intellektuális

Részletesebben

Idegrendszer 2. Központi idegrendszer általános jellemzése. Gerincvelő

Idegrendszer 2. Központi idegrendszer általános jellemzése. Gerincvelő Idegrendszer 2. Központi idegrendszer általános jellemzése Gerincvelő Központi idegrendszer általános jellemzése Központi idegrendszer kialakulása Az idegrendszer az ektodermából eredő velőlemezből alakul

Részletesebben

Gyógyszerészeti neurobiológia. Idegélettan 4. Spinalis shock. Agytörzs, kisagy, törzsdúcok, agykéreg szerepe a mozgásszabályozásban.

Gyógyszerészeti neurobiológia. Idegélettan 4. Spinalis shock. Agytörzs, kisagy, törzsdúcok, agykéreg szerepe a mozgásszabályozásban. Gyógyszerészeti neurobiológia. Idegélettan 4. Spinalis shock. Agytörzs, kisagy, törzsdúcok, agykéreg szerepe a mozgásszabályozásban. Gerincvelői shock A gerincvelő teljes harántsérülését követően alakul

Részletesebben

Jegyzőkönyv. dr. Kozsurek Márk. A CART peptid a gerincvelői szintű nociceptív információfeldolgozásban szerepet játszó neuronális hálózatokban

Jegyzőkönyv. dr. Kozsurek Márk. A CART peptid a gerincvelői szintű nociceptív információfeldolgozásban szerepet játszó neuronális hálózatokban Jegyzőkönyv dr. Kozsurek Márk A CART peptid a gerincvelői szintű nociceptív információfeldolgozásban szerepet játszó neuronális hálózatokban című doktori értekezésének házi védéséről Jegyzőkönyv dr. Kozsurek

Részletesebben

A mozgások supraspinalis szervezıdése

A mozgások supraspinalis szervezıdése A mozgások supraspinalis szervezıdése A motoros rendszer szervezıdése A motoros tevékenység elhatározása Asszociációs kéreg Basalis ganglionok Cerebellum Thalamus Sensoros információ TERV PROGRAM Primaer

Részletesebben

Az érzőrendszer. Az érzőrendszerek

Az érzőrendszer. Az érzőrendszerek Az érzőrendszer Az érzőrendszerek 2/28 az érzőrendszerek a külvilágról (exteroceptorok) és a belső környezetről (interoceptorok) tájékoztatják az idegrendszert speciális csoport a proprioceptorok, amelyek

Részletesebben

őideg, érző és vegetatív mozgató idegdúcok alkotják. érz Agyidegek

őideg, érző és vegetatív mozgató idegdúcok alkotják. érz Agyidegek Környéki idegrendszer Szerk. Vizkievicz András Szerk.: A környéki idegrendszert 12 pár agyideg, 31 pár gerincvelőideg őideg, érző és vegetatív mozgató idegdúcok alkotják. Agyidegek Az agy alapjáról, az

Részletesebben

A mozgatórendszer élettana 2. Az agytörzs és a vestibularis rendszer

A mozgatórendszer élettana 2. Az agytörzs és a vestibularis rendszer A mozgatórendszer élettana 2. Az agytörzs és a vestibularis rendszer Prof. Kéri Szabolcs Szegedi Tudományegyetem, ÁOK, 2019 Leszálló pályák eredete: Cortex Agytörzs Cortex Agytörzs Leszálló pályák Kérgi

Részletesebben

Gyógyszerészeti neurobiológia Idegélettan 3. A gerincvelő szerepe az izomműködés szabályozásában

Gyógyszerészeti neurobiológia Idegélettan 3. A gerincvelő szerepe az izomműködés szabályozásában Gyógyszerészeti neurobiológia Idegélettan 3. A gerincvelő szerepe az izomműködés szabályozásában A szomatomotoros szabályozási központok hierarchiája A hierarchikus jelleg az evolúciós adaptáció következménye

Részletesebben

Neurobiológia - III. blokk Idegélettan # 12/4. A vázizomműködés gerincvelői kontrollja - II

Neurobiológia - III. blokk Idegélettan # 12/4. A vázizomműködés gerincvelői kontrollja - II Neurobiológia - III. blokk Idegélettan # 12/4 A vázizomműködés gerincvelői kontrollja - II Gamma-rostok aktiválódásának következménye γ aktiválódás hossznövekedés A gamma-aktiválódás következménye ugyanaz,

Részletesebben

Jellegzetességek, specialitások

Jellegzetességek, specialitások Fájdalom Jellegzetességek, specialitások Szomatoszenzoros almodalitás Védelmi funkcióval bír Affektív/emocionális aspektusa van A pillanatnyi környezetnek hatása van az intenzitásra Ugyanaz az inger másoknál

Részletesebben

III./2.2.: Pathologiai jellemzők, etiológia. III./2.2.1.: Anatómiai alapok

III./2.2.: Pathologiai jellemzők, etiológia. III./2.2.1.: Anatómiai alapok III./2.2.: Pathologiai jellemzők, etiológia Ez az anyagrész az önálló fejfájások pathomechanizmusát foglalja össze. A tüneti fejfájások kóreredetét terjedelmi okokból nem tárgyaljuk. III./2.2.1.: Anatómiai

Részletesebben

Idegrendszer és Mozgás

Idegrendszer és Mozgás Idegrendszer és Mozgás Dr. Smudla Anikó ÁOK Egészségügyi Ügyvitelszervezői Szak 2012. november 16. Vizsga tételek Az idegrendszer anatómiai, funkcionális felosztása A vegetatív idegrendszer Az agyhalál

Részletesebben

Mozgás, mozgásszabályozás

Mozgás, mozgásszabályozás Mozgás, mozgásszabályozás Az idegrendszer szerveződése receptor érző idegsejt inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer reflex ív, feltétlen reflex Az ember csontváza és izomrendszere

Részletesebben

A mozgatórendszer élettana 3. A motoros cortex

A mozgatórendszer élettana 3. A motoros cortex A mozgatórendszer élettana 3. A motoros cortex Prof. Kéri Szabolcs Szegedi Tudományegyetem, ÁOK, 2019 BA = Brodmann area Primer motoros area (BA 4) Praemotoros cortex (PMA, BA 6) Supplementer motoros area

Részletesebben

Multiszenzoros feldolgozás. Vizsgálata. Eltérések lehetnek

Multiszenzoros feldolgozás. Vizsgálata. Eltérések lehetnek Eddig Minden egyes modalitás alapvető anatómiai és élettani mechanizmusai Multiszenzoros feldolgozás DE: ritka, hogy csupán egyetlen modalitásunk működik közre Ezek nem csupán kiegészítik, hanem befolyásolják

Részletesebben

A vázizmok működése, mozgás, mozgásszabályozás. A pszichológia biológiai alapjai II. 7. előadás

A vázizmok működése, mozgás, mozgásszabályozás. A pszichológia biológiai alapjai II. 7. előadás A vázizmok működése, mozgás, mozgásszabályozás A pszichológia biológiai alapjai II. 7. előadás Az idegrendszer szerveződése receptor érző idegsejt inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer

Részletesebben

A gyermekkori kényszerbetegség. Gádoros Júlia Vadaskert Kórház Budapest

A gyermekkori kényszerbetegség. Gádoros Júlia Vadaskert Kórház Budapest A gyermekkori kényszerbetegség Gádoros Júlia Vadaskert Kórház Budapest OCD és s a normál l fejlıdés Fokozatos kezdet, többnyire 7 éves kor körül serdülıkorra kiterjedtebb tünetek tic és OC tünetek együtt

Részletesebben

Homeosztázis és idegrendszer

Homeosztázis és idegrendszer Homeosztázis és idegrendszer Magatartás és homeosztázis a hipotalamusz és a limbikus rendszer ingerlése összehangolt motoros-vegetatívendokrin változásokat indít ezek a reakciók a homeosztázis fenntartására,

Részletesebben

KISAGYI NEUROANATÓMIA okt. 25.

KISAGYI NEUROANATÓMIA okt. 25. KISAGYI NEUROANATÓMIA 2012. okt. 25. Cisterna quadrigeminalis Cisterna cerebellomedullaris Cisterna quadrigeminalis AGYTÖRZS ÉS S KISAGY SAGITTALIS METSZETE (Weigert-féle myelin festés) s) ARBOR VITAE

Részletesebben

A mozgatórendszer élettana 1. Bevezetés. A gerincvelő

A mozgatórendszer élettana 1. Bevezetés. A gerincvelő A mozgatórendszer élettana 1. Bevezetés. A gerincvelő Prof. Kéri Szabolcs Szegedi Tudományegyetem, ÁOK, 2019 Motoros tünetek: a legfontosabb és leggyakoribb jelenségek STROKE Transient ischemic attack

Részletesebben

NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP

NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP A feladatlap kitöltésére 1.5 órád van. A feladatlapon 60 sorszámozott tesztfeladatot

Részletesebben

A központi idegrendszer funkcionális anatómiája

A központi idegrendszer funkcionális anatómiája A központi idegrendszer funkcionális anatómiája Nyakas Csaba Az előadás anyaga kizárólag tanulmányi célra használható (1) Az idegrendszer szerveződése Agykéreg Bazális ganglionok Kisagy Agytörzs Gerincvelő

Részletesebben

Az egyensúlyszabályzás anatómiája, élettana és patofiziológiája. Dr. Mike Andrea Pécs, 2013. november 28.

Az egyensúlyszabályzás anatómiája, élettana és patofiziológiája. Dr. Mike Andrea Pécs, 2013. november 28. Az egyensúlyszabályzás anatómiája, élettana és patofiziológiája Dr. Mike Andrea Pécs, 2013. november 28. Vesztibuláris rendszer neurofiziológiája: 5 alap szenzoros észlelés (Arisztotelész): 1. látás, 2.

Részletesebben

Az elért eredmények ismertetése 1. Csirkeembriók gerincvelő telepeiben kimutattuk, hogy az extracellularis matrix (ECM) egyik organizátor molekulája,

Az elért eredmények ismertetése 1. Csirkeembriók gerincvelő telepeiben kimutattuk, hogy az extracellularis matrix (ECM) egyik organizátor molekulája, Az elért eredmények ismertetése 1. Csirkeembriók gerincvelő telepeiben kimutattuk, hogy az extracellularis matrix (ECM) egyik organizátor molekulája, a hyaluronsav (HA) elsősorban a postmitotikus állapot

Részletesebben

Neuroanatómiai szemelvények

Neuroanatómiai szemelvények Neuroanatómiai szemelvények Dobolyi Árpád Élettani és Neurobiológiai Tanszék, MTA-ELTE Molekuláris és Rendszer Neurobiológiai Kutatócsoport A diencephalon (köztiagy) helyzete az agyban A diencephalon részei

Részletesebben

Mozgató működés. Propriocepció és mozgás

Mozgató működés. Propriocepció és mozgás Mozgató működés Propriocepció és mozgás 2/24 a szomatoszenzoros receptorok között említett proprioceptorok ingerülete zömmel nem tudatosul az izmok megnyúlását és az inak feszességét érzékelik és részben

Részletesebben

PhD vizsgakérdések április 11. Próbálja meg funkcionális szempontból leírni és példákon bemutatni az intralimbikus kapcsolatok jelentőségét.

PhD vizsgakérdések április 11. Próbálja meg funkcionális szempontból leírni és példákon bemutatni az intralimbikus kapcsolatok jelentőségét. PhD vizsgakérdések 2012. április 11 1 Mi a szerepe a corpus geniculatum lateralé-nak a látásban? Próbálja meg funkcionális szempontból leírni és példákon bemutatni az intralimbikus kapcsolatok jelentőségét.

Részletesebben

2, A hátsó koponyagödörből kivezető nyílás/csatorna: a, canalis pterygoideus b, canalis nervi hypoglossi c, foramen rotundum d, canalis condylaris

2, A hátsó koponyagödörből kivezető nyílás/csatorna: a, canalis pterygoideus b, canalis nervi hypoglossi c, foramen rotundum d, canalis condylaris Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Semmelweis Egyetem Budapest Egészségügyi Mérnök Mesterképzés Felvételi kérdések funkcionális anatómiából Összeállította:

Részletesebben

A vázizmok működése, mozgás, mozgásszabályozás

A vázizmok működése, mozgás, mozgásszabályozás A vázizmok működése, mozgás, mozgásszabályozás Az idegrendszer szerveződése receptor érző idegsejt inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer reflex ív, feltétlen reflex Az ember csontváza

Részletesebben

Az agykéreg és az agykérgi aktivitás mérése

Az agykéreg és az agykérgi aktivitás mérése Az agykéreg és az agykérgi aktivitás mérése Intrakortikális hálózatok Elektromos aktiváció, sejtszintű integráció Intracelluláris sejtaktivitás mérés Sejten belüli elektromos integráció 70 mv mikroelektrod

Részletesebben

A gerincvelő caudalis végének szerkezete (conus medullaris, filum terminale)

A gerincvelő caudalis végének szerkezete (conus medullaris, filum terminale) A gerincvelő caudalis végének szerkezete (conus medullaris, filum terminale) Doktori értekezés tézisei Dr. Boros Csaba Semmelweis Egyetem Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola Témavezető: Dr.

Részletesebben

A köztiagy, nagyagy, kisagy

A köztiagy, nagyagy, kisagy A köztiagy, nagyagy, kisagy Szerk.: Vizkievicz András A köztiagy és a nagyagy az embrinális fejlődés srán az előagyhólyagból fejlődik ki. A köztiagy (dienchephaln) Állmánya a III. agykamra körül szerveződik.

Részletesebben

SZIGORLATI TÉMAKÖRÖK (Anatómia-Élettan) OLKDA Képalkotó Alapozó Szigorlat

SZIGORLATI TÉMAKÖRÖK (Anatómia-Élettan) OLKDA Képalkotó Alapozó Szigorlat SZIGORLATI TÉMAKÖRÖK (Anatómia-Élettan) OLKDA Képalkotó Alapozó Szigorlat A sejtek funkcionális jellemzése 1. A sejt, a szövet, a szerv és a szervrendszer fogalma. A sejt, mint alaki és működési egység.

Részletesebben

vizsgálatok helye és s szerepe a gekben

vizsgálatok helye és s szerepe a gekben EMG-ENG ENG és s kiváltott válasz v vizsgálatok helye és s szerepe a neurológiai betegségekben gekben Dr. Pfund Zoltán, PhD PTE Neurológiai Klinika DIAGNOSZTIKUS ALAPKÉRD RDÉS Tünetek Centrális Periféri

Részletesebben

Fényreceptorok szem felépítése retina csapok/pálcikák fénytör közegek

Fényreceptorok szem felépítése retina csapok/pálcikák fénytör közegek Funkcionális anatómia a három idegrendszeri tétel --> 9-11. 9. tétel Az idegi szabályozás I. Az idegsejtek elektromos folyamatai A receptorok felépítése és m ködése A fényreceptorok A mechanikai és h receptorok

Részletesebben

Pszichiátriai zavarok neurobiológiai alapjai

Pszichiátriai zavarok neurobiológiai alapjai Pszichiátriai zavarok neurobiológiai alapjai Kéri Szabolcs 1 1. Alapfogalmak: anatómia, fiziológia 2. Funkcionális lokalizáció az agyban 3. Szinapszisok és neurotranszmitterek 4. A neurotranszmisszió molekuláris

Részletesebben

2006 1. Nemszinaptikus receptorok és szubmikronos Ca2+ válaszok: A két-foton lézermikroszkópia felhasználása a farmakológiai vizsgálatokra.

2006 1. Nemszinaptikus receptorok és szubmikronos Ca2+ válaszok: A két-foton lézermikroszkópia felhasználása a farmakológiai vizsgálatokra. 2006 1. Nemszinaptikus receptorok és szubmikronos Ca 2+ válaszok: A két-foton lézermikroszkópia felhasználása a farmakológiai vizsgálatokra. A kutatócsoportunkban Közép Európában elsőként bevezetett két-foton

Részletesebben

1. SEJT-, ÉS SZÖVETTAN. I. A sejt

1. SEJT-, ÉS SZÖVETTAN. I. A sejt 1. SEJT-, ÉS SZÖVETTAN SZAKMAI INFORMÁCIÓTARTALOM I. A sejt A sejt cellula az élő szervezet alapvető szerkezeti és működési egysége, amely képes az önálló anyag cserefolyamatokra és a szaporodásra. Alapvetően

Részletesebben

III./12.3. A tudatzavarban szenvedő beteg ellátásának szempontjai

III./12.3. A tudatzavarban szenvedő beteg ellátásának szempontjai III./12.3. A tudatzavarban szenvedő beteg ellátásának szempontjai Súlyos (különösen a hipnoid) tudatzavarban szenvedő beteg ellátása halasztást nem tűr. Az értékelhető fizikális vizsgálatok sora limitált,

Részletesebben

A B C D 1. ábra. Béka ideg-izom preparátum készítése

A B C D 1. ábra. Béka ideg-izom preparátum készítése III. Idegi alapjelenségek. A perifériás idegrendszer élettana. 1. Preparátumok készítése A. Béka ideg-izom preparátum készítése A békát altatás után dekapitáljuk, gerincvelejét elroncsoljuk, majd hosszanti

Részletesebben

EMLŐS GERINCVELŐ MOTOROS NEURONHÁLÓZATAINAK MORFOLÓGIAI VIZSGÁLATA

EMLŐS GERINCVELŐ MOTOROS NEURONHÁLÓZATAINAK MORFOLÓGIAI VIZSGÁLATA EGYETEMI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS EMLŐS GERINCVELŐ MOTOROS NEURONHÁLÓZATAINAK MORFOLÓGIAI VIZSGÁLATA Wéber Ildikó Témavezető: Dr. Birinyi András DEBRECENI EGYETEM IDEGTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA Debrecen,

Részletesebben

Az ember izomrendszere, az izomműködés szabályozása

Az ember izomrendszere, az izomműködés szabályozása Az ember izomrendszere, az izomműködés szabályozása Az ember csontváza és izomrendszere belső váz- izületek - varratok Energia szolgáltató folyamatok az izomban AEROB ANAEROB (O 2 elég) (O 2 kevés) szénhidrát

Részletesebben

II./2.4. A mozgató rendszer vizsgálata

II./2.4. A mozgató rendszer vizsgálata II./2.4. A mozgató rendszer vizsgálata Anatómia Az akaratlagos mozgásszabályozás szerkezetei két részre oszthatók: a.) A supraspinalis motoros sejtrendszerek az agykéregben és az agytörzsben helyezkednek

Részletesebben

Az idegrendszer szomatomotoros működései. Élettan_Biol BSc, PTE 2016, Hernádi I.

Az idegrendszer szomatomotoros működései. Élettan_Biol BSc, PTE 2016, Hernádi I. Az idegrendszer szomatomotoros működései Élettan_Biol BSc, PTE 2016, Hernádi I. BEVEZETÉS A kezdetek. Charles Scott Sherrington John Eccles English neurophysiologist, histologist, bacteriologist, and a

Részletesebben

Az áttétel idegtudományi megközelítése. Bokor László

Az áttétel idegtudományi megközelítése. Bokor László Imágó Budapest (1 [22]) 2011, 3: 5 22 TANULMÁNYOK Az áttétel idegtudományi megközelítése Bokor László Bevezetés A pszichoanalízis az elme tudománya. Az ókor óta tudjuk, hogy az elme mûködése valamilyen

Részletesebben

A légzőrendszer felépítése, a légzőmozgások

A légzőrendszer felépítése, a légzőmozgások A légzőrendszer felépítése, a légzőmozgások A légzőrendszer anatómiája felső légutak: orr- és szájüreg, garat - külső orr: csontos és porcos elemek - orrüreg: 2 üreg (orrsövény); orrjáratok és orrmandula

Részletesebben

PhD Értekezés Tézisei

PhD Értekezés Tézisei PhD Értekezés Tézisei A transzkraniális mágneses ingerlés szerepe a humán motoros rendszer vizsgálatában Dr. Arányi Zsuzsanna BEVEZETÉS A transzkraniális mágneses ingerlést (TMS) Barker és mtsai vezették

Részletesebben

1. B) FELADAT: A LÁTÁS 1. A mellékelt rajz felhasználásával ismertesse az emberi szem felépítését, és az egyes részek

1. B) FELADAT: A LÁTÁS 1. A mellékelt rajz felhasználásával ismertesse az emberi szem felépítését, és az egyes részek 1. MINTATÉTEL 1. A) FELADAT: KEMÉNYÍTŐ KIMUTATÁSA 1. Vizsgálja burgonyagumó keményítőtartalmát kaparék készítésével! Színezze meg a keményítőt! Rajzolja le a tapasztaltakat! Hányszoros nagyítást választott?

Részletesebben

A köztiagy (dienchephalon)

A köztiagy (dienchephalon) A köztiagy, nagyagy, kisagy Szerk.: Vizkievicz András A köztiagy (dienchephalon) Állománya a III. agykamra körül szerveződik. Részei: Epitalamusz Talamusz Hipotalamusz Legfontosabb kéregalatti érző- és

Részletesebben

MOTOROS KIVÁLTOTT VÁLASZ (MEP)

MOTOROS KIVÁLTOTT VÁLASZ (MEP) MOTOROS KIVÁLTOTT VÁLASZ (MEP) Pfund Zoltán PTE, Neurológiai Klinika 2011 Definíció MEP (Motor Evoked Potential) Motoros kiváltott válasz a corticospinalis pályák funkcionális állapotának vizsgálatára

Részletesebben

Egy idegsejt működése

Egy idegsejt működése 2a. Nyugalmi potenciál Egy idegsejt működése A nyugalmi potenciál (feszültség) egy nem stimulált ingerelhető sejt (neuron, izom, vagy szívizom sejt) membrán potenciálját jelenti. A membránpotenciál a plazmamembrán

Részletesebben

Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK

Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 1 Rövidítések jegyzéke... 3 Ábrák és táblázatok jegyzéke... 5 Ábrák... 5 Táblázatok... 5 Bevezetés... 6 Irodalmi háttér... 8 Komplex öröklõdésû jellegek

Részletesebben

Semmelweis Kiadó www.semmelweiskiado.hu 2006; 5:277-364. ORVOSKÉPZÉS

Semmelweis Kiadó www.semmelweiskiado.hu 2006; 5:277-364. ORVOSKÉPZÉS FELELÕS SZERKESZTÕ Fejérdy Pál ORVOSKÉPZÉS Az orvostovábbképzés folyóirata 2006; LXXXI. évfolyam, 5:277-364. Neurológia FÕSZERKESZTÕK Fekete György Szél Ágoston SZERKESZTÕBIZOTTSÁG Elnök: Préda István

Részletesebben

I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet

I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet CSÍPİÍZÜLET MOZGATÓK A csípıízület mozgatók az articulatio coxaera (acetabulum-caput femoris) hatnak, ahol a törzs súlya az

Részletesebben

Mennyire nyitott az emberi agy?

Mennyire nyitott az emberi agy? Székely György Mennyire nyitott az emberi agy? A reneszánsz tudósainak munkái nyomán egyre élénkebbé vált az érdeklődés a koponyában lévő kocsonyás anyag iránt, melynek csábító ismeretlenségében zajlanak

Részletesebben

MOZGÁSZAVAROKKAL JÁRÓ BETEGSÉGEK

MOZGÁSZAVAROKKAL JÁRÓ BETEGSÉGEK MOZGÁSZAVAROKKAL JÁRÓ BETEGSÉGEK A motoros körök részei kérgi (corticalis) központok: minden nagyagy lebenyben találhatók subcorticalis központok: nucleus caudatus putamen pallidum nucleus subthalamicus

Részletesebben

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer szerveződése érző idegsejt receptor érző idegsejt inger inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer

Részletesebben

SZABADALMI LEÍRÁS. (21) A bejelentés ügyszáma: P 02 00473 (22) A bejelentés napja: 2002. 02. 08. (30) Elsõbbségi adatok: P0100664 2001. 02. 09.

SZABADALMI LEÍRÁS. (21) A bejelentés ügyszáma: P 02 00473 (22) A bejelentés napja: 2002. 02. 08. (30) Elsõbbségi adatok: P0100664 2001. 02. 09. (19) Országkód HU SZABADALMI LEÍRÁS!HU000223490B1_! (11) Lajstromszám: 223 490 B1 (21) A bejelentés ügyszáma: P 02 00473 (22) A bejelentés napja: 2002. 02. 08. (30) Elsõbbségi adatok: P0100664 2001. 02.

Részletesebben

Kolin-acetiltranszferáz

Kolin-acetiltranszferáz Kolin-acetiltranszferáz Neurotranszmitter-kritériumok: Szintetizáló enzim-készlet ( kulcs-enzimek ) Tároló-rendszer (vezikuláris transzporterek) Felvevő /lebontó rendszer Adagolással posztszinaptikus válasz

Részletesebben

NEUROLÓGIAI DIAGNOSZTIKA. Pfund Zoltán PTE Neurológiai Klinika 2013

NEUROLÓGIAI DIAGNOSZTIKA. Pfund Zoltán PTE Neurológiai Klinika 2013 NEUROLÓGIAI DIAGNOSZTIKA Pfund Zoltán PTE Neurológiai Klinika 2013 LOKALIZÁCIÓS ALAPSÉMA Tünetek Centrális Perifériás Agy Gerincvelő Ideg Izom ANAMNÉZIS, FIZIKÁLIS VIZSGÁLAT Anamnézis (kezesség) Jelen

Részletesebben

dc_95_10 MTA Doktora Pályázat Doktori Értekezés Tézisei A mozgatórendszer élettani és kóros működésének klinikai neurofiziológiai vizsgálata

dc_95_10 MTA Doktora Pályázat Doktori Értekezés Tézisei A mozgatórendszer élettani és kóros működésének klinikai neurofiziológiai vizsgálata MTA Doktora Pályázat Doktori Értekezés Tézisei A mozgatórendszer élettani és kóros működésének klinikai neurofiziológiai vizsgálata dr. Kamondi Anita Budapest 2010 I. A kutatási feladat összefoglalása

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek emelt szint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

3. Szövettan (hystologia)

3. Szövettan (hystologia) 3. Szövettan (hystologia) Általános jellemzés Szövet: hasonló felépítésű és működésű sejtek csoportosulása. A szöveteket alkotja: Sejtek (cellulák) Sejtközötti (intercelluláris) állomány A szövetek tulajdonságait

Részletesebben

A KISAGY NEUROANATÓMIÁJA

A KISAGY NEUROANATÓMIÁJA A KISAGY NEUROANATÓMIÁJA Prof. Dr. Mihály András 2016. szeptember 22. 1 A CEREBELLUM HELYZETE Cisterna quadrigeminalis Cisterna 2 cerebellomedullaris A CEREBELLUM (CE) RADIOLÓGIAI ÁBRÁZOLÁSA. A NYILAK

Részletesebben

Fájdalomcsillapítás, altatás, kíméletes végpontok, eutanázia

Fájdalomcsillapítás, altatás, kíméletes végpontok, eutanázia Fájdalomcsillapítás, altatás, kíméletes végpontok, eutanázia Dr. Érces Dániel Sebészeti Műtéttani Intézet 2013-2014. I. félév TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0012 projekt A fájdalom : A fájdalom fogalma: : egy

Részletesebben

A látás. A szem anatómiája

A látás. A szem anatómiája A látás A szem anatómiája 1:posterior chamber 2:ora serrata 3:ciliary muscle 4:ciliary zonules 5:canal of Schlemm 6:pupil 7:anterior chamber 8:cornea 9:iris 10:lens cortex 11:lens nucleus 12:ciliary process

Részletesebben

UEFA A licencmegújító továbbképzés. A gyorsaság és az erő A két kondicionális képesség kapcsolata. Sáfár Sándor Gödöllő 2014. 08. 04.

UEFA A licencmegújító továbbképzés. A gyorsaság és az erő A két kondicionális képesség kapcsolata. Sáfár Sándor Gödöllő 2014. 08. 04. UEFA A licencmegújító továbbképzés A gyorsaság és az erő A két kondicionális képesség kapcsolata Sáfár Sándor Gödöllő 2014. 08. 04. Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció Ügyesség r=0,565 Gyorsaság

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

VACCINUM FEBRIS FLAVAE VIVUM. Sárgaláz vakcina (élő)

VACCINUM FEBRIS FLAVAE VIVUM. Sárgaláz vakcina (élő) Vaccinum febris flavae vivum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.7.5-1 07/2012:0537 VACCINUM FEBRIS FLAVAE VIVUM Sárgaláz vakcina (élő) DEFINÍCIÓ A sárgaláz vakcina (élő) a sárgaláz vírus 17D törzséből készített, előkeltetett

Részletesebben

Eredmény: 0/199 azaz 0%

Eredmény: 0/199 azaz 0% Szervezettan2 (gyak_zh_3) / (Áttekintés) (1. csoport) : Start 2019-03-03 21:06:30 : Felhasznált idő 00:00:09 Név: Minta Diák Eredmény: 0/199 azaz 0% Kijelentkezés 1. (1.1) Milyen szervet/struktúrát ábrázol

Részletesebben

KISAGYI NEUROANATÓMIA szeptember 18.

KISAGYI NEUROANATÓMIA szeptember 18. KISAGYI NEUROANATÓMIA 2014. szeptember 18. Cisterna quadrigeminalis Cisterna cerebellomedullaris Cisterna quadrigeminalis Cisterna cerebellomedullaris Anatómiai alapfogalmak I. Hemispherium cerebelli (tíz

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Ápolás és betegellátás szak Gyógytornász szakirány Lazítson a testéért és a lelke is megköszöni!

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Ápolás és betegellátás szak Gyógytornász szakirány Lazítson a testéért és a lelke is megköszöni! Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Ápolás és betegellátás szak Gyógytornász szakirány Lazítson a testéért és a lelke is megköszöni! Konzulens: Juhász Eleonóra Kovács Ágnes Klaudia 2014 1 TARTALOM 1. BEVEZETÉS...2

Részletesebben

AZ EMBERI TEST FELÉPÍTÉSE

AZ EMBERI TEST FELÉPÍTÉSE AZ EMBERI TEST FELÉPÍTÉSE Szalai Annamária ESZSZK GYITO Általános megfontolások anatómia-élettan: az egészséges emberi szervezet felépítésével és működésével foglalkozik emberi test fő jellemzői: kétoldali

Részletesebben

Idegszövet gyakorlat

Idegszövet gyakorlat Idegszövet gyakorlat Brainbow mouse by Dr. Tamily Weissmann Dr. Puskár Zita (2017) Diffusion spectrum magnetic imaging by Dr. Van Wedeen Idegrendszer szerveződése Központi idegrendszer Perifériás idegrendszer

Részletesebben

II. félév, 2. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Kardiovaszkuláris rendszer EREK (ANGIOLÓGIA)

II. félév, 2. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Kardiovaszkuláris rendszer EREK (ANGIOLÓGIA) II. félév, 2. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet Kardiovaszkuláris rendszer EREK (ANGIOLÓGIA) Mit tanulunk? Az érrendszer alapelemeinek artériák, kapillárisok és vénák általános

Részletesebben

Az afázia neurológiai megközelítése. Mooréhné Szikszai Klára Dr Horváth Szabolcs

Az afázia neurológiai megközelítése. Mooréhné Szikszai Klára Dr Horváth Szabolcs Az afázia neurológiai megközelítése Mooréhné Szikszai Klára Dr Horváth Szabolcs A kommunikáció anatómiája A kommunikáció = jelentés kódja Komplex / számos szint, nyelvek változatai: pl. olasz angol/ szintek

Részletesebben

4/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces szervezettan IV.

4/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces szervezettan IV. 4/b tétel GERINCES SZERVEZETTAN IV. MADARAK Előfordulás A Földön közel 9000 madárfaj él. A civilizáció hatását sok faj nem tudta tolerálni, kipusztultak (pl. dodó, moa). Napjainkban elterjedésük egyenlőtlen.

Részletesebben

AGYBONCOLÁS. 1. Általános tudnivalók. 2. Az agy convex felszínének rajzolata

AGYBONCOLÁS. 1. Általános tudnivalók. 2. Az agy convex felszínének rajzolata 1. Általános tudnivalók AGYBONCOLÁS (Becher Péter, Tóth Á. Gábor és Csernus Valér) - 2 - A hemisphaerium elülső részén elhelyezkedő lebeny, amely elöl a polus frontalisban végződik. Hátsó határa a facies

Részletesebben

AZ IDEGRENDSZER PLASZTICITÁSA TANULÁS. EMLÉKEZÉS (memória)

AZ IDEGRENDSZER PLASZTICITÁSA TANULÁS. EMLÉKEZÉS (memória) TANULÁS AZ IDEGRENDSZER PLASZTICITÁSA EMLÉKEZÉS (memória) VISELKEDÉS, MAGATARTÁS A viselkedés és a magatartás, a szervezetet ért ingerekre adott válaszok összessége, agyi működés, ami a gének és a környezet

Részletesebben

Élettan írásbeli vizsga (PPKE BTK pszichológia BA); 2014/2015 II. félév

Élettan írásbeli vizsga (PPKE BTK pszichológia BA); 2014/2015 II. félév Élettan írásbeli vizsga (PPKE BTK pszichológia BA); 2014/2015 II. félév 2015. május 35. A csoport név:... Neptun azonosító:... érdemjegy:... (pontszámok.., max. 120 pont, 60 pont alatti érték elégtelen)

Részletesebben

A látás alapjai. Látás Nyelv Emlékezet. Általános elv. Neuron idegsejt Neuronális hálózatok. Cajal és Golgi 1906 Nobel Díj A neuron

A látás alapjai. Látás Nyelv Emlékezet. Általános elv. Neuron idegsejt Neuronális hálózatok. Cajal és Golgi 1906 Nobel Díj A neuron Látás Nyelv Emlékezet A látás alapjai Általános elv Külvilág TÁRGY Érzékszervek (periféria) Felszálló (afferens) pálya AGY Kéregalatti és kérgi területek Szenzoros, majd motoros és asszociációs területek

Részletesebben

A gerincvelő anatómi és s finomszerkezete. gerincvelői i lokalizáci. Prof. Dr. Mihály András szeptember 4.

A gerincvelő anatómi és s finomszerkezete. gerincvelői i lokalizáci. Prof. Dr. Mihály András szeptember 4. A gerincvelő anatómi miája és s finomszerkezete (érző és s mozgató működések gerincvelői i lokalizáci ciója) Prof. Dr. Mihály András 2014. szeptember 4. 1 Medulla spinalis: anatómiai terminológia Intumescentia

Részletesebben

Az izommőködéssel járó élettani jelenségek

Az izommőködéssel járó élettani jelenségek Az izommőködéssel járó élettani jelenségek Az izomszövet az egyetlen olyan szövet, amely hosszúságát változtatni tudja. Egy nem elhízott (non-obese) hölgyben az izomtömeg a testsúly 25-35 %-a, férfiben

Részletesebben

A striatalis kapcsolatrendszerek vizsgálata a tanulással és motivációval összefüggésben

A striatalis kapcsolatrendszerek vizsgálata a tanulással és motivációval összefüggésben A striatalis kapcsolatrendszerek vizsgálata a tanulással és motivációval összefüggésben Doktori értekezés Ádám Ágota Semmelweis Egyetem Szentágothai János Idegtudományok Doktori Iskola Témavezetı: Hivatalos

Részletesebben

Molekuláris és celluláris neurobiológia MTA KOKI előadó

Molekuláris és celluláris neurobiológia MTA KOKI előadó Molekuláris és celluláris neurobiológia 2016.09.14-2016.12.14 MTA KOKI előadó 16.00-17.30 CNS : mechanikailag és kémiailag védett, immun-privilegizált szerv vér-agygát: kémiai és immunológiai barrier

Részletesebben

dc_95_10 A mozgatórendszer élettani és kóros működésének klinikai neurofiziológiai vizsgálata Dr. Kamondi Anita MTA Doktora Pályázat Doktori Értekezés

dc_95_10 A mozgatórendszer élettani és kóros működésének klinikai neurofiziológiai vizsgálata Dr. Kamondi Anita MTA Doktora Pályázat Doktori Értekezés MTA Doktora Pályázat Doktori Értekezés A mozgatórendszer élettani és kóros működésének klinikai neurofiziológiai vizsgálata Dr. Kamondi Anita Budapest 2011 Tartalomjegyzék dc_95_10 Rövidítések jegyzéke

Részletesebben

DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A HEMIPARETIKUS BETEGEK JÁRÁSÁNAK ÉS ÁLLÁSSTABILITÁSÁNAK HORVÁTH MÓNIKA

DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A HEMIPARETIKUS BETEGEK JÁRÁSÁNAK ÉS ÁLLÁSSTABILITÁSÁNAK HORVÁTH MÓNIKA DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A HEMIPARETIKUS BETEGEK JÁRÁSÁNAK ÉS ÁLLÁSSTABILITÁSÁNAK BIOMECHANIKAI JELLEMZÕI HORVÁTH MÓNIKA SEMMELWEIS EGYETEM DOKTORI ISKOLA SEMMELWEIS EGYETEM, TESTNEVELÉSI ÉS SPORTTUDOMÁNYI

Részletesebben

Mutasd be az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy jellemzőit és legfontosabb hormonjait!

Mutasd be az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy jellemzőit és legfontosabb hormonjait! Szóbeli tételek I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó baktériumokat és a védőoltásokat! 2. Jellemezd

Részletesebben

Gyakorló ápoló képzés 2012.06.05.

Gyakorló ápoló képzés 2012.06.05. ÉRZÉKSZERVEK 1 Ingerlékenység: az élőlények közös tulajdonsága, ami azt jelenti, hogy képesek felfogni és feldolgozni a külső környezetből és a szervezetünkből származó hatásokat, ingereket. A külvilág

Részletesebben

A SZEM MOZGÁSAI Dr. Székely Andrea Dorottya

A SZEM MOZGÁSAI Dr. Székely Andrea Dorottya A SZEM MOZGÁSAI Dr. Székely Andrea Dorottya Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Semmelweis Egyetem Budapest SZEMMOZGÁSOK KOORDINÁCIÓJA VAGINA BULBI Jacques-René TENON (1724-1816) VAGINA BULBI (Tenon-tok)

Részletesebben

II. A mediotemporalis (hippocampalis) rendszer

II. A mediotemporalis (hippocampalis) rendszer II. A mediotemporalis (hippocampalis) rendszer H.M. KONTROLL A mediotemporalis régió (MTL) szerkezete The Human Brain Book, p 66 Ember Majom Rágcsáló Allen & Fortin. PNAS 2013;110:10379. Septum, thalamus,

Részletesebben

A GERINCVELŐ MAKROSZKÓPIÁJA ÉS VÉRELLÁTÁSA. GERINCVELŐI IDEGEK. A gerincvelői szelvény, dermatomák.

A GERINCVELŐ MAKROSZKÓPIÁJA ÉS VÉRELLÁTÁSA. GERINCVELŐI IDEGEK. A gerincvelői szelvény, dermatomák. A GERINCVELŐ MAKROSZKÓPIÁJA ÉS VÉRELLÁTÁSA. GERINCVELŐI IDEGEK. A gerincvelői szelvény, dermatomák. IDEGRENDSZER KIR agy gerincvelő PIR perifériás idegek ganglionok A KIR és PIR fejlődése Az idegrendszer

Részletesebben