A Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola Hunyadi János Kollégiumának Lapja

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola Hunyadi János Kollégiumának Lapja"

Átírás

1 A Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola Hunyadi János Kollégiumának Lapja Kiadja: a Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Kalocsa április X. év 10. szám Nem szavak teszik vitézzé az embert, a csatasorban ismerszik meg, ki mit ér. Hunyadi

2 Köszöntő Köszöntöm az olvasót, aki újságunk, a Hunyadi Vezér Cikkei 10. jubileumi évfolyamát tartja kezében. Ez az évforduló többféle lehetőséget biztosít számunkra. Bepillanthatunk az elmúlt időszak eseményeibe és történéseibe, bemutathatjuk a jelent és megjósolhatjuk a jövőt. Ha fellapozzuk a korábbi kiadványokat, az újság cikkei, képei arról győznek meg minket, hogy milyen volt az élet a kollégiumban, milyen volt kollégistának lenni. E falak között sokan itt találkoztak először a városi élettel, falusi kisdiákok ezrei nevelődtek fel, talán itt találkoztak először a társasági élet szabályaival, írott-íratlan elvárásaival. Ez a kollégium nagyban hozzájárult ahhoz, hogy emberré nevelődött a kapuján belépő gyermek, hiszen felnőttként hagyhatta el és állhatta meg helyét, bárhova is vetette a sors széles e hazában. Az elmúlt időszakban is híven teljesítette feladatát, mert mindent megtett azért, hogy igazi közösségi emberré nevelje a ma individualista-egoista kisemberét. Ebben segítették a korszerű nevelési programok, a fiatalokat nevelő pedagógusok, s nem utolsó sorban a Hunyadi Vezér Cikkei kiadványai is. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nemcsak mint az intézmény vezetője, de más szálakkal is erősen kötődöm a kollégiumhoz. Feleségem, gyermekem ebben az intézményben kapott az iskola mellett indíttatást az életre. Többször elő- előtörnek azok az emlékek, amelyek kellemes nyomokat hagytak. Nemcsak azok jelennek meg, amelyek a tanulást, a diákévek zsibongását idézik fel, hanem azok is, amelyek azt mutatják, milyen élet volt a koleszban, milyen foglalkozások szerveződtek a kollégistáknak, milyen közösségek alakultak, hogyan tartottak és tartanak össze ma is az egykori diákok. A kollégiumot elhagyó tanulók sikeres életpályája igazolja, hogy az itt szerzett emberséget, közösségi érzést, és a munkájuk iránti elkötelezettséget kamatoztatják. Közülük sokan úgy gondolják, gondolták, hogy ezeket az értékeket gyermekeikben is ez az intézmény alakítsa, formálja. Nincs nagyobb elismerés, mint amikor a szülők volt kollégiumukba íratják be gyermekeiket, segítik a hagyományokat megőrizni. Az évforduló alkalmából kívánom, hogy a kollégium céljait és értékeit őrizve, a kor követelményeihez igazodva a következő évtizedekben is neveljen olyan fiatalokat, akik munkájukkal, emberi tulajdonságaikkal méltó módon képviselik nemcsak a kollégiumot, hanem az egész intézményt is. Bogár István Igazgató 1. o.

3 Változatlan változások Újságunk, a Hunyadi Vezér Cikkei 10 éves lett. Ebből az alkalomból külön köszöntöm Hajdúné Bertich Éva tanárnőt az újság szerkesztőjét és mindazon diákokat, akik cikkel, fotókkal, szerkesztői munkálatokkal segítették a lap megjelenését minden évben. Változások következtek be intézményünk életében ebben a tanévben augusztus 1-től a Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola Hunyadi János Kollégiumaként működünk. Nevelőtestületünk és a kollégisták nevében tisztelettel köszöntöm Bogár István igazgató urat és az iskola minden pedagógusát, dolgozóját házasságkötésünk közel egy éves évfordulóján. Arra törekedtünk, hogy az ellátásban, az iskolai tanórákra történő felkészülésben, a hagyományos kollégiumi rendezvényekben, szabadidős tevékenységekben változatlan kínálattal működjön a kollégium. A Kedves Olvasóra bízzuk, hogy véleménye szerint mi változott, és mi nem. Röviden az elmúlt egy év kollégiumi eseményeiről: - Országos kollégiumi diák-önkormányzati vezetőképző tábort szerveztünk. - Gólyatábort, drogprevenciós előadással egybekötött tájékoztatót tartottunk az elsősöknek, illetve szüleiknek. - A város- és kollégiumismereti vetélkedő, az elsősök polgárrá avatása az egész kollégiumot megmozgatta. - Folyamatosan működött a számítástechnika terem, a kollégiumi könyvtár. - Meglátogattuk a Városi Művelődési Ház kiállításait, a Fazekas Alkotóházat, az Érseki Kastélyt, a Viski Károly Múzeum kiállítását és számos előadását, a Dózsa iskola könyvtárának kiállításait, rendhagyó óráit, a Kossuth iskola vallástörténeti előadássorozatát, a Városi Könyvtárat. - Megyei szavalóversenyen szerepelt a kollégium felkészítésében egy diákunk. - Az iskolai nyílt napokkal összhangban kollégiumi nyílt napokat tartottunk a leendő elsősök és szüleik részére. - Két alkalommal szerveztünk az iskolában tanító kollégáink részére kollégium bemutatást: a pincétől a kúpcserépig igyekeztünk mindent megmutatni. - Vendégeink voltak a székesfehérvári József Attila Kollégium tanárai és dolgozói. - Az AIDS elleni napon előadáson, vetélkedőn vettek részt diákjaink. - A parlagfű elleni védekezésről a városi védőnő tartott tájékoztatót, vetélkedőt a könyvtárban. - A légpuskás pince-lőtér kialakításában kollégistáink sokat segítettek, aktív tagjai a lövész szakosztálynak: megyei, országos versenyeken is szerepeltek. Az iskola anyagi és erkölcsi támogatását a lőtér kialakításában ezúton is köszönjük. 2. o.

4 - Karácsonyi ünnepségünkön szívhez szóló gondolatokat tolmácsoltak a szereplők a magányról, a szeretetről, a közösséghez tartozás szükségszerűségéről. - Csoportos színházlátogatással ünnepeltük a Magyar Kultúra Napját. - Részt vettünk a kollégiumok közötti Regionális Ki mit tud? vetélkedőn Hódmezővásárhelyen, ahol tánc, ének, rajz, fotó, versmondás és kollégiumismereti kategóriában indultunk. Összesített csapatversenyben a 7. helyet értük el, ami regionális szinten elismerésre méltó. - A Valentin-napi bál a hagyományoknak megfelelően zajlott, a vidám hangulatról, a jó zenékről a stúdiósok gondoskodtak. - A hastánc, néptánc, moderntánc csoport egész évben gyakorolt. - Kollégiumi életünkről cikkek jelentek meg a Kalocsai Néplapban, az IRKA lapban, a Kollégium című újságban. - Az iskola honlapjáról is elérhetőek vagyunk, aktualizáltuk a kötelező dokumentumainkat. - A sportcsarnokban hetente kergették a lányok és a fiúk a focilabdát, a pingpong, a csocsó mérkőzések folyamatosak voltak, és a konditeremben is egymásnak adták a kilincset. - A diákönkormányzat egész évben lelkesen szervezte a kollégiumi rendezvényeket, a tanulói ügyeleteket, és a szobaszemléktől sem riadt vissza. - A Kollégium Kalocsa Alapítvány anyagi támogatásával tovább javultak a tanulási körülmények, a szabadidős kulturális feltételek. - Pályázati forrásból beépített szekrényeket tudtunk vásárolni, és a lányoknál is leparkettáztunk 10 szobát. - A Dózsa iskola festő tanulói kifestették az I. emeleti zuhanyzót, több hálószobát, ajtókat, ablakokat mázoltak. Ugyancsak az iskola támogatásával felújításra, javításra kerültek az I. emeleten lévő zuhanyzó csapjai, mosdókagylói, válaszfalai. Köszönetünket fejezzük ki érte. - Az I. emeleten lévő hálószobákat tantermekké alakítottuk át, amelyeket délelőtt a műszaki szakközépiskola tanulói használnak, délután pedig szilenciumi foglalkozások helyszínei. - Kötelező kollégiumi foglalkozások keretében ismerkedtek diákjaink az egészséges életmóddal, az elsősegélynyújtással, a konyhai eszközök használatával, az érsekkerti fákkal, tanulásmódszertannal, művészet és információs kultúrával. A Szociális és állampolgári kompetencia legszebb iskolapéldája a kollégium. A hatékony önálló tanulás - nak is kiváló terepe azok számára, akiket a kompetencia motivációs eleme magával ragad. A Nemzeti Alaptanterv és a Kollégiumi Nevelés Országos Alapprogramjának fogalomhasználata szerint a fenti tevékenységrendszerrel kulcskompetenciákat fejlesztettünk egész éven át, és reméljük, hogy hozzájárultunk diákjaink személyes boldogulásához, fejlődéséhez, a társadalmi beilleszkedéshez, a munkához. Gulyás Béla Kollégiumvezető 3. o.

5 Hunyadi Napok Visszatekintés az előző tanévre 1. nap: Kemény harc folyt a diákigazgatói címért, ami végül Szabó Enikő és Miklós Mónika javára dőlt el. A legjobb cikkírók: Táncos Katalin, Kristóf Ádám és Édes Anita Pap Mónika, Galyas Szilvia, Darabos Zoltán és Diel Tibor közösségi munkájukért elismerésben részesültek. 4. o.

6 Táncosaink rögtön egy vérpezsdítő latin tánccal kezdték a műsort Egy csipetnyi modernség Humoros és tanulságos kis történetet is hallhattunk A szemkápráztató táncok folytatódtak A végzősök tánca Mi vagyunk a bajnokok A köszönet virágainak átadása 5. o.

7 2. nap Sok jó ember kis helyen is elfér Kreatív képzőművészeink A fiúk most is hozták a szokásos formájukat, még házi fotósunk sem mert a közelükbe menni A lányok nemcsak ügyesek, hanem fotogének is Természetesen akadtak nehezebb pillanatok is Egy-két barátságos mondat váltása az ellenféllel, aztán kezdődhet is a meccs 6. o.

8 A tanári adott otthont azoknak, akik a testmozgás mellett az agytornát is élvezik A napot egy kis énekléssel zártuk 3. nap Előkészületek Egységben a főzőerő Segítségkérés Ezekkel mit kell tenni? A sürgés-forgás odabent is folyt Egy szakértő A kemény munka meghozta gyümölcsét, mindenki megehette, amit főzött 7. o.

9 Az esti szórakozás nyitó percei Láthatóan senki sem fáradt bele a főzésbe Ballagás A kollégiumi hagyományokat követve május 2-án elbúcsúztunk végzős társainktól. A rövid, de annál szívszorítóbb műsor után következett a könyvjutalmak átadása. Emlékplakettet hárman kaptak: Havasi Nóra, Papp Lívia és Szilágyi Roland. A ballagást a szokásos ünnepi vacsora zárta. Íme néhány kép a jeles eseményről. 8. o.

10 Dsida Jenő emlékest és szavalóverseny Dsida Jenő születésének 100. évfordulója alkalmából május 15-én Dr. Lisztóczky László irodalomtörténész, a Dsida Jenő Baráti Kör elnöke a költő életútjáról és munkásságáról tartott előadást. A szavalóversenyen Boldizsár Béla harmadik helyezést ért el. Gratulálunk neki. * Rendezvényeink Gólyatábor és tanévnyitó A 2007./ tanév első említésre méltó eseménye a gólyatábor és a tanévnyitó. Az újonc kollégisták két napos felkészítőt kaptak az itteni élet szabályaiból, szokásiból, megismerték eljövendő lakhelyük történelmét. A második napon megérkeztek a felsőbb évesek is. Ezen a napon került sor a tanévnyitó közgyűlésre. 9. o.

11 Városismereti vetélkedő Némó nyomában Mint minden elsősnek, így nekünk is nagy élmény volt a városismereti vetélkedő. Lelkesen készültünk rá, és izgalommal vártuk a napot. Alkottunk egy csapatot mi hatan, és találtunk magunknak egy fantáziadús nevet. Szétosztottuk a Kalocsáról és a kollégiumról szóló anyagot, amit elkezdtünk tanulni. Próbáltunk jó verset írni, hogy rímeljen, humoros legyen, és illusztrációt is rajzoltunk hozzá. Aztán eljött a nagy nap! Ünneplőbe öltözve mentünk le a díszterembe, ahol kor kezdetét vette a megmérettetés. Nagyszerű és gondolkodtató feladatokat kaptunk. Fantasztikusan izgultunk, és igyekeztünk a tudásunkhoz mérten megoldani mindent. Ez nagyrészt sikerült is. Bíztunk egymásban. Az volt a célunk, hogy remekül érezzük magunkat, és hogy kellemes emlékünk legyen. Énekeltünk, hajtogattunk csigát, csákót, hajót, és felolvastuk a versünket. Ezt mindenki nagyon élvezte. Az összes feladat megoldása után egy kis szünet következett az eredményhirdetésig. Mindnyájan feszülten vártuk a zsűri döntését. Mindenki kapott emléklapot. Kitörő lelkesedéssel fogadtuk, hogy mi végeztünk az élen! Az első három helyezett tortát kapott és a győztesek, vagyis mi választhattunk. Természetesen a csokis tortát választottuk. Gratuláltunk versenytársainknak, és egész este ünnepeltük a győzelmet. Hammer Erika, Judák Beáta, Klein Anita, Magyar Nikolett, Meleg Patrícia, Szűcs Andrea * Az ÁSZOK élményei Alig vártuk, hogy eljöjjön ez a nap! A vetélkedőt megelőző hetekben szabadidőnk nagy részét a várossal kapcsolatos ismereteink bővítésére és a bemutatkozó versünkre áldoztuk. Az első tesztlap nem volt olyan nehéz, mint a többi három. A legjobb szórakozást a hajtogatás nyújtotta, emellett az éneklés is jó hangulatot teremtett. Igaz, hogy egy kicsit égtünk, de így volt poénos a dolog. A végén, mikor az eredményt megtudtuk, nem nagyon lepődtük meg, mert számítottunk arra, hogy bekerülünk az első három helyezett közé. A zsűrit szép lányok alkották, nekik is köszönhetjük eredményünket: másodikak lettünk! Kiválasztottuk a tortát, szépen elosztottuk, és a nagyobbakkal együtt megettük. Ilus néni büszke volt ránk! Ez a nap nem megy feledésbe nálunk egykönnyen! Barabás Márk, Kiss Szabolcs, Fekete Roland, Molnár Ádám, Gieszinger Dávid * A Hős Cincérek se kutyák! Kollégiumi életünk a gólyatáborral kezdődött. Kiemelt programja a város nevezetességeinek megismerése, a Városi Könyvtár, a Főszékesegyház és a Viski Károly Múzeum megtekintése volt. Nevelőtanáraink felhívták figyelmünket arra, hogy a későbbiek folyamán megrendezendő városismereti vetélkedőn hasznos lesz számunkra mindaz, amit láttunk, tapasztaltunk. Segítségül kaptunk még írásbeli anyagot is. Csoportvezetőnk elosztotta a feladatokat, így mindenki tudott készülni. Izgatottan vártuk a vetélkedő napját! Ünneplő öltözékben vonultunk le a díszterembe, és elfoglaltuk a helyünket. A Hős Cincérek nevet viselte a csapatunk. 10. o.

12 Az első három témakör kérdéseinek megválaszolása után még az első helyen álltunk. Az ezután következő válaszokban bizonytalanok voltunk, így nem is nagyon voltak jók. Tehát csak a harmadik helyezést sikerült elérnünk, de ennek is nagyon örültünk, hiszen mi is kaptunk tortát. Nagyon jól éreztük magunkat, és tanulságos volt számunkra a vetélkedő. Megismertük azt a várost, ahol remélhetőleg legszebb diákéveinket fogjuk tölteni. Ha tehetnénk, újra belevágnánk! Gyenes Alexandra Az első feladat A szervezőknek sikerült a résztvevőket megdöbbenteniük némelyik ötletükkel Versenyzőink remekül vették az akadályokat, legyen szó éneklésről, vagy versírásról A zsűri szigorú pontrendszer alapján dolgozott Ki nem találjátok, mit hoztunk! Az első három helyezett örömmel vette át a jól megérdemelt jutalmat 11. o.

13 Nyílt napok az iskolában és a kollégiumban Bepillantás a hétköznapjainkba november én kerültek megrendezésre a Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban a nyílt napok. Az érdeklődő nyolcadikos tanulókat először az iskolában Jávorné Hargitai Klára és Pluhár Mihályné tanárnők tájékoztatták az iskolai életről, a követelményekről és a felvételi lehetőségekről. A tájékoztató után az iskolában tanuló harmad- és negyedévesek körbevezették az épületben a nyolcadikos diákokat, bepillanthattak egy-egy tanórára. Belőlem is előjöttek a régi érzelmek, amikor még engem is körbevezettek az iskolában nyolcadikos diákként. Jó érzés volt, hogy tudtam segíteni, és bátran fordulhattak hozzám kérdéseikkel. Ezek után a leendő kollégisták betekintést nyerhettek a kollégiumi életbe. Megnézhették a fiú- és lányrészleget, a könyvtárunkat, ahol Gulyás Béla kollégiumi vezető rövid ismertetőt tartott az itt élő diákok hétköznapjairól. A tanítás a végéhez közeledett, így a nyílt nap is lassan bezárult. A kis nyolcadikosok örömmel távoztak, mert lehet, hogy jövő ilyenkor már ők is résztvevői lesznek az iskola és a kollégium színes életének. Kollár Marianna november 15-én és február 14-én kollégium bemutatást tartottunk az iskolában tanító kollégáink részére. Bogár István igazgató úr köszöntője Vendégeink a könyvtárban Egy kis meglepetés a látogatóknak A tanárok között egy fiatal szemlélődő: Lakatos Ármin Az első vállalkozó szellemű tanárnő 12. o.

14 Egy kis idő elteltével több tanár is kipróbálta a lövészetet A második nyílt nap kezdete Vendégeink megtekintették a könyvtárat, az elsősegély-tanfolyam bemutatóját, a konditermet, és a számítástechnika termet 13. o.

15 Mikulás és elsősavatás Avatásunk története december 5. Ez volt a kollégiumi Mikulás napja. Minden diák nagyon várta már az érkezését, hogy hozza a kis csomagokat. Szilenciumon tanultunk, amikor betoppant két segédjével, a krampuszokkal. Elénekeltünk egy szép karácsonyi dalt, és a krampuszok kiosztották a megérdemelt ajándékunkat: nem virgácsot kaptunk! Vacsora után a felsőbb évesek rendeztek egy kis vetélkedőt az elsősöknek. A nevelőtanárok segítségével átmentünk a Városi Sportcsarnokba. Az elején még nem tudtuk eldönteni, hogy milyen lesz: szórakoztató vagy unalmas? Nagyon mulatságos dolgokat eszeltek ki nekünk, amiken jókat nevettünk, és mindenki remekül érezte magát a feladatok teljesítése közben. Volt labdavezetés, talicskázás, pókjárás és még sok érdekes próbatétel. A rendezvény végén minden elsős személyre szóló okiratot kapott a Mikulástól, és ez a dokumentum tanúsította, hogy mostantól kezdve a kollégium teljes jogú polgárai vagyunk. Sokáig emlékezetes marad számunkra ez a nap. Aczél Alexandra, Hegedűs Erika, Berki Evelin Mélabús Mikulásunk fölvidítására elsőseink ezer örömmel vállalkoztak Habár a krampuszok csak ketten voltak, néha úgy tűnt, hogy minimum húszan nehezítik a gólyák törekvéseit 14. o.

16 Az eskü letétele után minden résztvevő megkapta a hivatalos okiratot, hogy ezentúl a kollégium törvényes lakója * Karácsonyi ünnepség Karácsony Ebben az évben is nyugalom és békesség jellemezte azt a napot, amikor összegyűltünk, hogy méltón megünnepeljük a közelgő karácsonyt. Mindannyian örömmel, mi szereplők pedig nem kis izgalommal siettünk a díszterembe, ahol a karácsonyfa fényei és a fenyő illata még bensőségesebbé tették számunkra a várakozást. Az ember születésétől fogva társas lény, igényli a törődést, a szeretetet. Az embereknek szükségük van egymásra. Ezekkel a gondolatokkal indítottuk műsorunkat. Megható idézetekkel próbáltuk kifejezni, hogy a szeretet nem csak ekkor fontos. A meggyújtott gyertya a betlehemi fény jelképeként ragyogott. Mintha egy pillanatra megállt volna az idő, és sikerült volna távol jutni minden emberi gyarlóságtól. Hiszen a szeretet valahol minden emberi szívben jelen van. Mert a mindenségben ott lakik az egység. Keressétek egymásban a békét! A szeretetnek őrizzétek fényét! Az előadás után tapsvihar volt a jutalmunk. Jó érzés volt tapasztalni a lelkek találkozását. Az ünnepséget Gulyás Béla kollégiumvezető zárta jó tanácsaival és egy szép verssel. Köszönjük Ilus néninek, aki felkészített bennünket, hogy sikerült emlékezetessé tenni az ünnepet! Hodován Zsuzsanna és Tóth Andrea 15. o.

17 Részletek az ünnepi műsorból: A műsor készítői Kollégiumvezetőnk ünnepi beszéde * Valentin-nap Ámor nyilai záporoztak a kollégiumban Vörös rózsák a kezekben, szerelmespárok mindenütt, ez a Valentin-nap. Ilyenkor még jobban éreztetjük szerelmünkkel az iránta érzett szeretetünket. Kollégiumunkban sem történt másként. Már jóval Valentin előtt kezdetét vette a szív küldi szívnek kártyavásárlás. A kollégisták színes üdvözlőlapokat címezhettek, és ezeket egy dobozkába gyűjtve később a felsős lányok juttatták el a 16. o.

18 hozzájuk közel állóknak. Volt, aki saját kezűleg készítette el kedvesének ezt a kis meglepetést. Hamarosan sokak arcára mosoly szökött, mikor kezükbe vehették a nekik szánt képeslapot. Mindenki örömére február 14-én este ismét sor került a Valentin-napi bálra. Már vacsora után folyt a készülődés. A lányok csinosabbnál csinosabb ruhákat öltöttek magukra, ezzel is elkápráztatva szívük választottját. Még a fiúk is adtak külsejükre, elegánsan jelentek meg az esten. A bál kezdetén mindenki számára lehetőség nyílt szavazni, hogy ki legyen idén a királyi pár. Nagy volt az izgalom! Végül Cseh-Szakál Tímea és Dedák János részesült ebben a megtiszteltetésben. A király és a királynő később eltáncolt nekünk egy csodálatos keringőt, amelybe hamarosan bekapcsolódott a vidám diáksereg. A remek zenékért ismét a stúdiósok voltak felelősek. A jobbnál jobb számok hallatán bizony még néhány nevelőtanár is táncra perdült. Az este fantasztikusan telt, egészen tíz óráig ropták a táncos lábú kollégisták. A bál végeztével mindenki fáradtan tért vissza a részlegére. Sok színes emlékkel lettünk gazdagabbak. Senkinek nem okozott gondot az elalvás ez után az izgalmas este után. Köszönettel tartozunk nevelőtanáraink és a stúdiósok munkájáért, és reméljük, hogy még sok ilyen csodás programra kerül sor a tanévben. Klein Anita Az est első tánclépései A táncolási kedv is ragadós Négyesben szép az élet! Lassan a padló is majdnem elkopott a táncosok lába alól A koronázás 17. o.

19 A királyi pár Senki sem akarta, hogy vége legyen a bálnak, de sajnos semmi sem tart örökké * Farsang A fantázia versenye és jutalma Ha farsang - akkor móka, kacagás, no meg persze bőséges evés, ivás. A farsang szó hallatán szinte mindenkiben az álarcos bálok, táncos mulatságok hangulata, a jelmezes felvonulások színes kavalkádja elevenedik meg. Ez a tél búcsúztatása és a tavasz várásának ünnepe. A kollégiumi farsangi bál március 6-án kor tombolahúzással kezdődött. Édességet, pólót, írószereket és sok más érdekes tárgyat lehetett nyerni kor félbeszakították a tombolahúzást, mert ekkor vonultak fel a jelmezesek. A zsűri tagjai Bús Gabriella, Kalán Lilla és Csúcs Tamás voltak. Sok érdekes, fantáziadús, humoros jelmezt láthattunk. Az első helyezést Czifra Péter és Kéfer György nyerte el a Pista és Géza - Tiptop című alakítással. Másodikak lettek a konyhás nénik, akiket Kele Krisztián, Kisjuhász Károly és Dusa Péter személyesítettek meg. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán Hófehérke és csapata állhatott: Hodován Zsuzsanna, Otott - Kovács Gyöngyi, Suba Judit, Baranya Attila és Horváth Tibor. Az eredményhirdetés után ig folytatódott a tombola, majd kezdetét vette a jó hangulatú buli kor, a rendezvény végén kellemesen elfáradva és élményekben gazdagon hagytuk el a dísztermet. Köszönjük a szervezőknek és a résztvevőknek ezt a vidám hangulatú télbúcsúztatót! Árvai Anita, Lavati Bettina, Szabó Szandra Tipp-topp páros A többi hat törpe éppen szabadságon volt 18. o.

20 Konyhás nénik - jó tudni, hogy nem ők főznek ránk Volt, aki még farsang idején is dolgozott A békés barát egy kedves lánnyal Labilis idegzetű fodrászoknak nem ajánlott képek Angyaliak, nem? Csak az esküvői torta hiányzik Farsangi menet Csábítóak a hölgyek... A nevetésbe belefáradt közönség 19. o.

21 Foglalkozásaink Milyen egyéb elfoglaltságokat nyújt a kollégium az itt lakóknak? Erről mesélnek a következő képek. Az egyik legfiatalabbnak számító elfoglaltság: a lövészet A népi táncnak és a társastáncnak is vannak ügyes képviselői közöttünk A könyvtárban mindenki megtalálhatja a neki tetsző olvasnivalót Az elsősegélynyújtó szakkörön: a sérült szem ellátása 20. o.

22 Bálint Sándorné ifjúsági védőnő és hallgatósága Mindent tudok a parlagfűről! A hangosítók Az erő műhelye Tamás László tanár úr előadása után az iskola könyvtárában A számítástechnika terem használat közben Szerezla Imre és Szombati Tamás gyógyítják a számítógépeket Az újságosok 21. o.

23 Élményeink Kalocsáról Kecskemétre avagy: versmondásért a világ végére november 10-én Kecskeméten, a Katona József Gimnáziumban megrendezésre került a Katona József vers- és prózamondó verseny, melyen kollégiumunk képviseletében vettem részt. De ne vágjunk a dolgok közepébe! Egyik délután nevelőtanárnőm, Hajdúné Éva néni megkérdezte, nincs-e kedvem elindulni ezen a versenyen. Szeretek szavalni, ezért szívesen igent mondtam. Hétvégén sok-sok vers közül kiválasztottam azt a hármat, amit szeretnék elmondani. Katona Józseftől a Menedék, ma élő kortársköltő kategóriában Kovács Ákostól a Játsszuk el, világirodalom kategóriából William Buttler Yeats Egy régi dal visszhangja című versét választottam. A következő héten Éva nénivel rengeteget gyakoroltunk, sokat segített nekem a helyes hangsúlyozásban. Minden nap gyúrtunk a verseken, hogy minél jobb legyen az előadásmód. Elérkezett a versmondó verseny napja. Szüleim elvittek Kecskemétre a Katona József Gimnáziumba. Ott kaptam eligazítást, hogy hova kell mennem. Elsőként sorszámot kellett húzni. Én a 17-est húztam, majd a díszterembe mentem. Nem voltunk sokan, mindössze 21-en. A zsűri elnöke, Sirkó László színművész magas színvonalú és értékes versenynek minősítette a találkozót. Tanácsai között felhívta a figyelmet a személyiséghez illő versválasztásra, a választott művek alapos átgondolására és elemzésére, valamint a felkészítő tanárok felelősségére. A zsűri tagjai voltak még: Varga Mónika, a KTV bemondónője és Gerstmár Rita, a Katona József Gimnázium magyar szakos tanára. Elkezdődött a verseny. A Katona Józseftől választott vers-, dráma- vagy prózarészletet szavalta el először mindenki. Ezután egy kisebb szünetet kaptunk, és választás elé állítottak minket, hogy a világirodalom kategóriába tartozó, vagy a ma élő kortárs magyar költő versét szeretnénk elmondani. Miután mindenki döntött és kicsit kipihente magát, visszatértünk a díszterembe. Én a ma élő kortársköltő, azaz Kovács Ákos Játsszuk el című versét választottam. Most fordított sorrendben kezdtünk, így ötödikként szavalhattam el a választott versemet. Ámulattal hallgattuk egymás előadását. Miután mindenki végzett, egy újabb szünetet tartottak, hogy dönteni tudjanak a helyezettekről. Addig mi, diákok a gimnázium egyik tantermébe vonultunk, ahol kis pogácsákkal és üdítővel vártak minket. Ott beszélgettünk más iskolákból jött szavalókkal, így barátságokra is szert tettünk. Egyszer csak szóltak, hogy megszületett a döntés. Elfoglaltuk helyünket a díszteremben és meghallgattuk a zsűri értékelését. Helyezést nem értem el, de egy történelmi képeskönyvet kaptam Bács-Kiskun megyéről, és egy emléklapot, meg persze rengeteg tapasztalatot szereztem. Iskolámban, a Szent István Gimnáziumban is örültek a szereplésemnek. Nem bántam meg, hogy elmentem, és legközelebb is elindulok. Remélem, többen kedvet kaptak a szavaláshoz, és jövőre még többen merik megmérettetni magukat. Ezúton is szeretném megköszönni Éva néninek a felkészítést, hogy ennyit segített nekem! Benedek Rebeka 22. o.

24 Téli szünidő Írországban Két bátyám másfél éve él külföldön. Karácsonyi ajándékként még az ünnep előtt egy Írországba szóló repülőjegyet kaptam tőlük. Nagyon örültem neki és vártam az utazás napját: december 19-ét. 15 napot tölthettem Enniscorthyban, amely a fővárostól délre 120 km-re található. Már az utazás is nagyon izgalmas volt számomra. A repülőgépen picit hosszúnak tűnt a három óra fent a levegőben, de mivel az ismerőseimmel utaztam, ezért kellemes volt. A magasból az országok és a városok fényei karácsonyfadíszként látszottak a sötétben. A gép Írország fővárosában, Dublinban landolt. Örömteli volt a bátyáimmal való találkozás a ferihegyinél körülbelül tízszer nagyobb repülőtéren! A közel két hét eseményeiből most csak pár emlékezetes momentumot említenék. Nagy élmény volt számomra látni az ír tengert. Gyűjtöttem szép kagylókat, csigákat, fényképeztem. Hegyet is másztunk, ahonnan a nagy szél majdnem lefújt minket. A Dublintól délre fekvő Hoockban is jártam, ahol a városról elnevezett toronyból gyönyörű panoráma nyílt a tengerre. Az írek közlekedési morálja általában nagyon szimpatikus volt számomra. Nem kell ahhoz gyalogos átkelőhely, hogy az ember biztonságosan át tudjon menni az úttesten. Az autóvezetők időben lelassítanak, és már 20 méter távolságból előzékenyen intenek. Gyorsan eltelt a két hét, és eljött a hazautazás napja. Itthon megint a havas táj várt, s a hideg, amitől elszoktam a dublini + 12 C mellett. Ez az utazás egy kellemes emlék marad számomra. Örömmel tölt el, hogy élményeimet nemcsak szóban, hanem most írásban is megoszthattam kollégista társaimmal, s a Kedves Olvasóval. Markó Erzsébet * A Magyar Kultúra Napja a kollégiumban Január 22-én az ország minden részén a Magyar Kultúra Napját ünnepelik az emberek. Ez a nap egyben a Himnusz keletkezésének a születésnapja. A mi kis kollégiumunkban is igyekeztünk eme nemes napot méltóképpen megünnepelni. Színházlátogatásra nyílt lehetőségünk. A 18 színházjegy boldog tulajdonosai diák-önkormányzati tagok, kiváló kollégisták, és más aktív személyek lettek. A kalocsai Városi Színházban az Árva Bethlen Kata bemutatására került sor. Kocsis István rendezte ezt a drámát, melynek főszereplői Kökényessy Ági és Őze Áron voltak. Ez a mű egy töretlen hitű és erkölcsű, tragikus életutat bejárt asszony története a XVII. századból. A reformáció híres és hírhedt nagyasszonya Istent vallatja saját sorsának alakulásáról. A dráma nagyon szívhez szóló volt és érdekes. Mindannyian beleéltük magunkat Bethlen Kata szerepébe. Észre sem vettük, hogy elszaladt a másfél óra. 23. o.

25 Az, hogy részt vehettünk ezen az előadáson, megtiszteltetés volt. Nagyon jól éreztük magunkat. Amikor visszaértünk a kollégiumba, nem győztük mesélni élményeinket, észrevételeinket itthon maradt társainknak. Aki csak teheti, nézze meg ezt a drámát, ha többet akar megtudni a XVII. századi életről. Bús Gabriella * Tehetségünk megcsillantása egy távoli vidéken A hódmezővásárhelyi Regionális Ki mit tud? -ot már nagyon vártuk, még a napokat is visszafelé számoltuk. Ahogy közeledtünk az egyhez, és végül a nullához, egyre nőtt az izgalom és a próbák száma is. Február 22-én, pénteken reggel korán keltünk, hogy időben el tudjunk készülni. A kollégium előtt gyülekeztünk. A résztvevők: ének kategóriában: Máthé Cintia és Tóth Nóra, fotó kiállítás: Szombati Tamás, hastánc: Bús Gabriella, Édes Anita, Földes Renáta, Hammer Erika, Otott - Kovács Gyöngyi, Pálinkás Andrea, Rácz Beatrix és Szilágyi Judit, kollégiumismereti verseny: Hodován Zsuzsanna, társastánc: Orcsik Mónika és Boldizsár Béla, vers: Tóth Andrea, valamint segítőnk: Gáspár Ivett. Kísérő tanáraink voltak: Gulyás Béla kollégiumvezető, Greminger Péterné és Hajdúné Bertich Éva nevelőtanárnők. Nyolc órakor a buszunk is megérkezett. Kezdetét vette egy hatalmas kiruccanás! 11 óra körül érkeztünk meg a Cseresnyés Kollégiumba, Hódmezővásárhelyre. Először mindenki kapott egy szobaszámot, és hozzá kulcsot, majd regisztrált, és mehetett is a saját szobájába. Hármasával szállásoltak el minket, a harmadik emeleten. Kaptunk egy ajándékcsomagot is. Volt benne egy szuper Cseresnyés-póló, egy emléklap, meg sokféle tájékoztató. Minden résztvevőnek viselnie kellett a nevével ellátott kitűzőt, ami elnyerte tetszésünket. Az ebédet délben szolgálták fel, s kaptunk hozzá egy finom müzlit. A kollégiumismereti vetélkedő 13 órakor kezdődött a kolesz első emeletén. Majd 14 órakor az előadóművészeti versenyek: vers- és prózamondás, színpadi produkciók és tánc kategóriákban kezdődött a megmérettetés a Mozaik Kamarateremben. Ezzel egy időben került sor az ének-zenei művek meghallgatására a Péczely Attila Művészetoktatási Intézmény hangversenytermében. Nagyon sok szép előadást láttunk és csodáltunk végig. Mire véget értek a rendezvények és visszatértünk a kollégiumba, mehettünk is vacsorázni. Ekkor kaptuk meg a másnapi reggelit is, csomag formájában. Utána szusszantunk egy kicsit, és kezdődött az eredményhirdetés. Összesített csapatversenyben a 20 részt vevő kollégium közül a 7. helyezést értük el, ami regionális szinten jó eredménynek mondható. A gálaesten a legjobbnak ítélt produkciókat még egyszer megtekinthettük. Az izgalmas napot egy kis buli zárta, amelyen karaokéztunk. 24. o.

26 Annyit énekeltünk, hogy másnapra teljesen berekedtünk, de nagyon jól éreztük magunkat. Reggel mindenki szomorúan vett búcsút Hódmezővásárhelytől, még az égiek is megsiratták hazatértünket. Ez a kis Ki mit tud? szép emlékként fog szívünkben élni, sok örömteli pillanattal együtt. Hammer Erika Úton a hangversenyterem felé Tóth Nóra Máthé Cintia Otott - Kovács Gyöngyi rajzaival Társastáncosaink Hastáncosaink előadás közben Modelleket megszégyenítő szépségű lányaink 25. o.

27 Két énekesünk felkészítőjükkel Az eredményhirdetés Kollégiumvezetőnk köszöntője az eredményhirdetés estéjén Utolsó csoportkép hazaindulás előtt * A Hunyadi Napok programjai április április 22. /kedd/ : Megnyitó : Kiállítás : Karaoke április 23. /szerda/ : Sportnap Versenyek, vetélkedők április 24. /csütörtök/: : Baráti körök főzőversenye : Zenés-táncos est 26. o.

28 Kiváló kollégistáink Édes Anita Földes Renáta Hoffer Fanni Hopka Krisztina Hornyák Zsófia Horváth Evelin Otott-Kovács Gyöngyi Nagyházi Balázs Szombati Tamás 27. o.

29 Az elmúlt évek legemlékezetesebb pillanataiból Az idén ünnepli a kollégiumi újság a 10. születésnapját. Ezen esemény alkalmából készült a következő kis összeállítás. A itt szereplő képek csak töredékei annak a több ezernek, amelyek kollégiumi életünkről készültek az elmúlt tíz évben. Az első újságban kép egyáltalán nem szerepelt még, csak karikatúrák. A másodikban is mindössze három darab fotó volt. Ez után a két év után viszont rohamosan megnőtt a képek száma. Így lehetővé vált, hogy most felidézzük a régmúlt eseményeket és emlékezetes perceket. Nevelőtanárainkban és az öregekben szép emlékeket ébresztünk, az elsősöknek pedig alkalmuk nyílik egy kis régészkedésre a kollégium múltjában. Nem is foglalnánk tovább a helyet, meséljenek a képek. Szilencium Az első újságból két karikatúra: Diák Murphy örökérvényű szabályai a kollégiumi életre is alkalmazhatók 2000.: A városismereti vetélkedő I. helyezett csapata 2000.: kollégiumi polgárokká avatott elsősök : A győztes farsangi jelmezesek Mikulása: Eresszétek el a szakállamat! 28. o.

30 2001.: Varga Linda karikatúrája: Szekrényszemle 2001.: Megalakult Lengyel László könnyűzenei kisegyüttese 2002.: Megalakult Skriba Péter fúvós együttese farsang: Az Irigy Hónaljmirigy 2002.: Csokonai: Dorottya farsang: A Veresegyházi Asszonykórus a színjátszó kör előadásában 2003.: A Bánk bán korhű jelmezes előadása 2003.: Tatán a Legügyesebb kollégista vetélkedő országos döntőjén elsők lettünk 29. o.

31 2004.: Népi tánccsoportunk 2004.: Újságunk akkori lelkes összeállítói 2005.: A kiskunfélegyházi MEZGÉ Kolesz Kupa : 2005.: Angol keringő a Hunyadi Napok megnyitóján elhoztuk a vándorserleget 2006.: Részlet Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékából 2006.: Karácsonyi műsor 2007.: Valentin-napi vonatozás a díszteremben 2007.: Kecskeméten megnyertük a Legügyesebb kollégista vetélkedő megyei fordulóját 30. o.

Nem szavak teszik vitézzé az embert, a csatasorban ismerszik meg, ki mit ér. Hunyadi

Nem szavak teszik vitézzé az embert, a csatasorban ismerszik meg, ki mit ér. Hunyadi Nem szavak teszik vitézzé az embert, a csatasorban ismerszik meg, ki mit ér. Hunyadi 2010. április XII. év 12. szám 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Rózsa néni zsűritagként

Részletesebben

VOLT EGYSZER EGY GÓLYABÁL. sok-sok tánccal....és a gólyaesküvel.

VOLT EGYSZER EGY GÓLYABÁL. sok-sok tánccal....és a gólyaesküvel. Jeles napok 113 VOLT EGYSZER EGY GÓLYABÁL énekléssel sok-sok tánccal...és a gólyaesküvel. 114 A szalagavatót minden évben nagy várakozás előzi meg, mind a diákok, mind a tanárok részéről. Így történt ez

Részletesebben

!"#$ ,"-*"$"$ "-%!$)"%""-%*(. / -&0& 1 -*" ,#*"5,#! 1 A! $ "" $ & B! "" $ '(" $ " " A!% E % D2"% D D

!#$ ,-*$$ -%!$)%-%*(. / -&0& 1 -* ,#*5,#! 1 A! $  $ & B!  $ '( $   A!% E % D2% D D $ % $ & & '(& )'(' +,-./01 ) & 20(3 % & 4( 3 5 $ & 6 7 % )& (%83% 2 ) 5 98..'1 : & % $ $% $ $& 7 % % ; & & % $ ) &<

Részletesebben

A Haza és haladás vetélkedő döntője

A Haza és haladás vetélkedő döntője A Haza és haladás vetélkedő döntője 2013. május 27. Debrecen Részletek az előzetes feladatokból A megnyitó A csapatok munka közben Nézzük, kit rejt a léggömb? A zsűri a feladatok értékelése közben, nagy

Részletesebben

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában,

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, ama XII. ÁGOTA táborrul, mely tarttatott az jeles Szeged városában, azon vidám ifjak örömére!!! Az ÁGOTA Alapítvány (helyett) bemutatja (a 2

Részletesebben

Aranyosok Arany-hete

Aranyosok Arany-hete Aranyosok Arany-hete Arany János születésének 197. évfordulója alkalmából március másodikától egy teljes tanítási héten keresztül változatos programokon idéztük meg iskolánk névadójának szellemét, tudtunk

Részletesebben

A KOLLÉGIUM MUNKATERVE 2014/15. TANÉV

A KOLLÉGIUM MUNKATERVE 2014/15. TANÉV A KOLLÉGIUM MUNKATERVE 2014/15. TANÉV A nevelőtestület összetétele, feladatai A nevelőtestület létszáma 14 fő, csoportok száma 13 Név Szak óraszám feladat Kurinszky László földrajz - népművelő munkaközösség-vezető,

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR A ES TANÉVRE

ESEMÉNYNAPTÁR A ES TANÉVRE / Székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium 8000 Székesfehérvár Gyümölcs u. 13. Tel: 22-500-231 Fax: 22-500-290 ESEMÉNYNAPTÁR A 2016-2017-ES TANÉVRE Készítette: Nyikusné Tatai Szilvia igazgatóhelyettes

Részletesebben

A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt

A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt (Ivó, Románia, 2015. július 25-31.) Gyere el, kérünk, légy a vendégünk! S lesz egy szép, közös emlékünk,

Részletesebben

2014-2015-ÖS TANÉV EREDMÉNYEI

2014-2015-ÖS TANÉV EREDMÉNYEI 2014-2015-ÖS TANÉV EREDMÉNYEI Horvát nyelv, kulturális élet A tanévet megelőző nyári programok: 1) 2014.Június 22-29.- Pag (Horvátország)- Horvát nyelvi tábor 6 tanuló vett részt az egy hetes horvátországi

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából Tájékoztató az Alapítvány elmúlt éves munkájáról 2012. novemberében a 13. születésnap alkalmából

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA Terney Béla Kollégium Szentes 2014/2015 Készült a 229/2012. (VIII. 28.) nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló Kormányrendelet 23.. alapján. 1. A kollégiumban

Részletesebben

INTÉZMÉNYÜNK AZ ÁMK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA (JOGELŐDEJE A TENGELICI ÁLLAMI ELEMI / ÁLTALÁNOS ISKOLA)

INTÉZMÉNYÜNK AZ ÁMK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA (JOGELŐDEJE A TENGELICI ÁLLAMI ELEMI / ÁLTALÁNOS ISKOLA) KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS INTÉZMÉNYÜNK AZ ÁMK ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA (JOGELŐDEJE A TENGELICI ÁLLAMI ELEMI / ÁLTALÁNOS ISKOLA) ALAPÍTÁSA 100. ÉVFORDULÓJÁT ÜNNEPLTE 2006.09.02-án szombaton. KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Intézményünk

Részletesebben

Tájékoztató. a novaji Gárdonyi Géza Tagiskola. tanévkezdéséről

Tájékoztató. a novaji Gárdonyi Géza Tagiskola. tanévkezdéséről K L I K 0 9 1 0 2 1 N O S Z V A J I F I G E D Y J Á N O S Á L T A L Á N O S I S K O L A ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI IS K O L A GÁRDONYI GÉZA TAGISKO L Á J A 3327 Novaj, Hősök tere 2. és 3327 Novaj, István út

Részletesebben

Szívet melengetõ délutánt töltöttem el a váci Bartók Béla Zeneiskolában, 2007.

Szívet melengetõ délutánt töltöttem el a váci Bartók Béla Zeneiskolában, 2007. VARSÁNYI LÁSZLÓNÉ SZOLFÉZS TANSZAKI NAP A VÁCI ZENEISKOLÁBAN Szívet melengetõ délutánt töltöttem el a váci Bartók Béla Zeneiskolában, 2007. március 22-én. A személyes meghíváson kívül egy szép meghívó

Részletesebben

Tanulmányi versenyek I. ORSZÁGOS ÉS FŐVÁROSI VERSENYEK

Tanulmányi versenyek I. ORSZÁGOS ÉS FŐVÁROSI VERSENYEK Megmérettetések 65 Tanulmányi versenyek I. ORSZÁGOS ÉS FŐVÁROSI VERSENYEK Országos olasz nyelvi diáktalálkozó Nosticzius Ákos 12. B novellafordítás 1. hely tanára: Matolcsi Balázs Seager-Smith Dániel 10.

Részletesebben

Október. Szüreti felvonulás és bál. Kirándulás a Gemenci erdőben. Tanulmányi kirándulás Bikalon

Október. Szüreti felvonulás és bál. Kirándulás a Gemenci erdőben. Tanulmányi kirándulás Bikalon Tartalom Szüreti felvonulás és bál Kirándulás a Gemenci erdőben (1.-2. évf.) Tanulmányi kirándulás Bikalon (3.-4. évf.) Rajzpályázat Vetélkedő a magyar népmese napjának tiszteletére Bolyai matematika csapatverseny

Részletesebben

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.)

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) 2008/2009-es tanév Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye (2009. április 8.) Iskolánk tanulói az országos döntőben az alábbi eredményeket érték el. Fliszár Tímea (12.B osztály)

Részletesebben

KOLLÉGIUMI MUNKATERV 2014 2015.

KOLLÉGIUMI MUNKATERV 2014 2015. Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium Eger, II. Rákóczi Ferenc utca 2. KOLLÉGIUMI MUNKATERV 2014 2015. Készítette: Kiss Ferenc kollégiumvezető Jóváhagyta: a kollégium nevelőtestülete

Részletesebben

Nemzetiségi nap az első osztályban

Nemzetiségi nap az első osztályban Nemzetiségi nap az első osztályban November 10-én ismét nemzetiségi napot tartottunk az alsó tagozaton. Az első osztályosok közös programot szerveztek. Két vendéget hívtunk. A nap mesehallgatással kezdődött.

Részletesebben

JUBILEUMI VÁCI HÉT 2014. FEBRUÁR 10 MÁRCIUS 7.

JUBILEUMI VÁCI HÉT 2014. FEBRUÁR 10 MÁRCIUS 7. JUBILEUMI VÁCI HÉT 2014. FEBRUÁR 10 MÁRCIUS 7. KEDVES INTÉZMÉNYVEZETŐ! Egy ünnepi programfüzetet tart a kezében, amely a Váci Mihály Gimnázium fennállásának 50. évfordulója alkalmából színes, tartalmas,

Részletesebben

A humán munkaközösség félévi beszámolója. 2014-15. tanév

A humán munkaközösség félévi beszámolója. 2014-15. tanév A humán munkaközösség félévi beszámolója 2014-15. tanév Készítette: Ipcsicsné Weinhoffer Csilla mkv. Zalaszentgrót, 2015. január 27. A munkaközösség tagjai magyar, történelem, valamint ének tantárgyakat

Részletesebben

A nap fő programja a Városi Uszoda látogatása volt, valamint a Városi Streetball Bajnokság megtekintése.

A nap fő programja a Városi Uszoda látogatása volt, valamint a Városi Streetball Bajnokság megtekintése. Három nap veled A jászkiséri Csete Balázs Általános Iskola a Három nap veled elnevezésű pályázatot immár második éve nyeri meg. A 2007-2008-as tanévben az Egri Gyakorló Általános Iskola diákjaival tölthettünk

Részletesebben

Területi Katasztrófavédelmi verseny 2015. március 26.

Területi Katasztrófavédelmi verseny 2015. március 26. Területi Katasztrófavédelmi verseny 2015. március 26. Csapattagok: Bak Dávid 7.b Boldizsár Cintia 6.b Dudás Fanni 7.b csapatkapitány Kardellás Renátó 6.a Felkészítő tanárok: Kardosné Nagy Tímea Kelemen

Részletesebben

iskolai híradó Budapest III. kerületi Önkormányzat Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény III. Szellő utca 9-11.

iskolai híradó Budapest III. kerületi Önkormányzat Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény III. Szellő utca 9-11. iskolai híradó Budapest III. kerületi Önkormányzat Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény III. Szellő utca 9-11. 1035 2011. március 5. évf. 1. szám A MUNKÁCSY KIÁLLÍTÁSON

Részletesebben

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám TARTALOM - Nemzetközi Fogyatékos Nap Nyíregyházán - Karácsonyi ünnepség Tégláson - Vakos bejárás a Fórumban - Braille Emlékülés

Részletesebben

Diákönkormányzat. munkaterve

Diákönkormányzat. munkaterve Diákönkormányzat munkaterve 2014./2015. Doboz, 2014. szeptember 1. Kádár Ádámné DÖK segítő pedagógus Az iskolai diákönkormányzat jogait és az ezekkel összefüggésben álló feladatokat törvényi és rendeleti

Részletesebben

Beszámoló a Vissza a múltba történelmi tehetségműhely munkájáról és a Tehetségnapról

Beszámoló a Vissza a múltba történelmi tehetségműhely munkájáról és a Tehetségnapról Beszámoló a Vissza a múltba történelmi tehetségműhely munkájáról és a Tehetségnapról Iskolánk, a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola (Tehetségpont) 2010. júniusában megnyerte az Oktatási Közalapítvány

Részletesebben

Beszámoló a 24 órás sportnapról:

Beszámoló a 24 órás sportnapról: Beszámoló a 24 órás sportnapról: A TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 számú pályázatunk iskolai hagyománnyá tehető eseményei között immár 2. alkalommal rendeztük meg a tanév vége előtti 24 órás sportnapot, amely

Részletesebben

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába.

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. A tanító néni kedves mosolya bátorított minket, az első "o" betűnél még ő

Részletesebben

December 6-kán Fogyatékkal élők világnapja alkalmából tartott ünnepségen a Művelődési Házban az 6-7. osztály tanulói Németh Lászlóné által

December 6-kán Fogyatékkal élők világnapja alkalmából tartott ünnepségen a Művelődési Házban az 6-7. osztály tanulói Németh Lászlóné által Kossuth Morzsák November 11.: Márton nap alkalmából ismét összegyűlt az iskola apraja-nagyja. A 4. osztály már a délelőtt folyamán is szorgoskodott a konyhában, hogy vendégül láthassák társaikat. Mert

Részletesebben

Budapest XX. kerületi Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium 1203 Budapest Serény u. 1

Budapest XX. kerületi Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium 1203 Budapest Serény u. 1 Budapest XX. kerületi Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium Diákönkormányzat munkaterv 2014/2015. tanév Iskolánk diákönkormányzata a DÖK SZMSZ által szabályozott keretek között, választott vezetőik

Részletesebben

Az osztályfőnöki munkaközösség beszámolója a 2014/2015-öss tanév I. félévi munkájáról

Az osztályfőnöki munkaközösség beszámolója a 2014/2015-öss tanév I. félévi munkájáról Az osztályfőnöki munkaközösség beszámolója a 2014/2015-öss tanév I. félévi munkájáról Első féléves munkánkat a Pedagógiai Programunkkal összhangban, a munkatervben meghatározott feladatok alapján végeztük.

Részletesebben

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június Hírlevél Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház 2014. január-június Gyerekházunk napi szinten 9-13. h áll a családok rendelkezésére. A napi foglalkozásokon túl folyamatos programokkal a jeles napok megünneplésével

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

1. A OSZTÁLY Bogdán Dániel Bogdán Edina Bogdán György Bogdán György Bogdán Krisztián Bogdán László Bogdán Richárd Czimmerman Patrik Horváth Dorotina

1. A OSZTÁLY Bogdán Dániel Bogdán Edina Bogdán György Bogdán György Bogdán Krisztián Bogdán László Bogdán Richárd Czimmerman Patrik Horváth Dorotina 1. A OSZTÁLY Bogdán Dániel Bogdán Edina Bogdán György Bogdán György Bogdán Krisztián Bogdán László Bogdán Richárd Czimmerman Patrik Horváth Dorotina Hörcsöki Alíz Kovács Antónia M. Kovács Dávid Kovács

Részletesebben

2011. évi rendezvényeken való részvételének beszámolója

2011. évi rendezvényeken való részvételének beszámolója Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete Nefelejcs Fogyatékos Személyek Nappali Ellátást Nyújtó Intézmény 2011. évi rendezvényeken való részvételének beszámolója Január 2011. január

Részletesebben

Tanulmányi versenyek I. ORSZÁGOS ÉS FŐVÁROSI VERSENYEK

Tanulmányi versenyek I. ORSZÁGOS ÉS FŐVÁROSI VERSENYEK Megmérettetések 65 Tanulmányi versenyek I. ORSZÁGOS ÉS FŐVÁROSI VERSENYEK Országos középiskolai tanulmányi verseny Biológia Tallós Zsófia 12. C 27. hely tanára: Babay-Bognár Krisztina Szép magyar beszéd

Részletesebben

február 19. (péntek) 18:00 Derekegyház Község Önkormányzata pályázatot hirdet

február 19. (péntek) 18:00 Derekegyház Község Önkormányzata pályázatot hirdet XVII. évfolyam - 2. szám 2016. Február A Magyar Kultúra Napjára kisiskolásoknak és óvodásoknak kiírt rajzpályázatra több, mint 40 rajz érkezett. Ennek eredményhirdetése következett, az eredmények a következők

Részletesebben

XIV. évfolyam - 10. szám 2013. Október II.Furioso Emlékverseny és szakmai nap 2013. szeptember 21. folytatásaz első oldalról Balról a művész úr, aki a kopjafát készítette. Gumis kocsik versenyében Banka

Részletesebben

a második évünk Újpesti Futónap. szülőknek! családi nap

a második évünk Újpesti Futónap. szülőknek! családi nap Megkezdődött a második évünk a suliban, amit nagyon vártunk is, meg kicsit nem is. Jó volt a nyári szünet, a sok alvás, az élmény, de izgatottságunk az újév kapcsán mégiscsak erősebb volt. Már szeptemberben

Részletesebben

Jegyzőkönyv NAP Diákolimpia IV. Korcsoport - Fiú Egyéni

Jegyzőkönyv NAP Diákolimpia IV. Korcsoport - Fiú Egyéni Jegyzőkönyv NAP Diákolimpia IV. Korcsoport - Fiú Egyéni Hajdú-Bihar Debrecen 2009.05.15. 1 Mogyorósi Dávid 94 Püspökladány Püspökladány 882 12,40-530 - 64,48-9,10-02:12.00 2 Kiss Ádám 95 Debrecen Kazinczy

Részletesebben

Gratulálunk a gyerekeknek a szép eredményekhez, és reméljük, hogy jövőre is ilyen szép számmal jelentkeznek majd tanulóink erre a versenyre!

Gratulálunk a gyerekeknek a szép eredményekhez, és reméljük, hogy jövőre is ilyen szép számmal jelentkeznek majd tanulóink erre a versenyre! Sikerek 2013/2014: Iskolánkban nagyon népszerű a Bendegúz Levelezős Verseny. Az idén is több diákunk jutott el a Tatán megrendezett megyei fordulóba, ahonnan nagyon szép helyezésekkel tértek haza. Bencz

Részletesebben

Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben

Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben Lezajlott a Gyermeknap az Igali Gyógyfürdőben 2011-ben is bekerült az Igali Gyógyfürdő nyári rendezvénysorozatába a már évek óta hagyományosan megrendezésre kerülő és töretlen sikernek örvendő gyermeknap,

Részletesebben

A HAMVAS BÉLA VÁROSI KÖNYVTÁR ÜNNEPI FÉLÉVÉNEK RENDEZVÉNYEI 2014

A HAMVAS BÉLA VÁROSI KÖNYVTÁR ÜNNEPI FÉLÉVÉNEK RENDEZVÉNYEI 2014 A HAMVAS BÉLA VÁROSI KÖNYVTÁR ÜNNEPI FÉLÉVÉNEK RENDEZVÉNYEI 2014 SZEPTEMBER Szeptember 16. kedd 18:00 Találkozás a festészettel I. Színek versek hangulatok: Hölgyek ecsettel és tollal Festménykiállítás

Részletesebben

Fontos tudnivalók a 2014/2015-ös tanévről

Fontos tudnivalók a 2014/2015-ös tanévről Fontos tudnivalók a 2014/2015-ös tanévről Oldal: 2 / 7 Székhelyünk: 2085 Pilisvörösvár, Fő utca 134. Telefon: (26) 374 457 (26) 611-477 Iskolaigazgató: Szakmai vezető: Iskolatitkár: Gazdasági vezető: Gazdasági

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2012/2013. tanév

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2012/2013. tanév KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2012/2013. tanév 1. A KOLLÉGIUMBAN DOLGOZÓ PEDAGÓGUSOK VÉGZETTSÉGE ÉS SZAKKÉPZETTSÉGE Név Igazgató Igazgatóhelyettes végzettség Szakképesítés (kompetencia terület) matematika-

Részletesebben

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának Október első napján Énekel az iskola, elnevezésű programmal emlékeztünk meg a zenei világnapról. Elsősorban Bodoki Györgyné Betti néni volt segítségünkre ebben, ő volt az, aki megénekeltette az iskola

Részletesebben

OSZTÁLYKÉPEK ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY ös tanév Tanító: Csáka Mária szeptember 15: Első nap az iskolában

OSZTÁLYKÉPEK ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY ös tanév Tanító: Csáka Mária szeptember 15: Első nap az iskolában OSZTÁLYKÉPEK ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY 2014-2015-ös tanév Tanító: Csáka Mária 2014. szeptember 15: Első nap az iskolában Gyülekeztünk az iskola udvarán. Az V. osztályosok kézen fogtak és bevezettek minket a templomba

Részletesebben

A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/

A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/ DÉR NAPOK RENDEZVÉNYSOROZAT Mottó: A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/ Iskolánk 2003-ban vette fel Dér István festőművész (1937 1993) nevét. A település

Részletesebben

A napközis munkaközösség munkaterve a 2016/2017-es tanévre

A napközis munkaközösség munkaterve a 2016/2017-es tanévre A napközis munkaközösség munkaterve a 2016/2017-es tanévre A munkaközösségem 28 fővel az iskola két épületében tevékenykedik (Nádasdy épület, Fő utcai épület), a következő felosztásban. Jelenleg 3 hely

Részletesebben

2014. A XXV. Kalocsai Paprikafesztivál megszervezése szakmai beszámoló 2014.12.10.

2014. A XXV. Kalocsai Paprikafesztivál megszervezése szakmai beszámoló 2014.12.10. 2014. A XXV. Kalocsai Paprikafesztivál megszervezése szakmai beszámoló 2014.12.10. Szakmai beszámoló I. A rendezvény bemutatása A Kalocsai Paprikafesztivál és a Paprikás Ételek Főzőversenye a térség legnagyobb

Részletesebben

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Programterv 2015/2016-os tanév 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1.

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Programterv 2015/2016-os tanév 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1. KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1. Tel./Fax: 419-2413 ; 416-0437 e-mail: titkarsag@kolozsvariskola.hu Programterv 2015/2016-os tanév Szorgalmi idő: 2015. IX. 1.(kedd)- 2016.

Részletesebben

A Hajnóczy József Kollégium Kodály Zoltán Úti Tagintézményében működő diákönkormányzat ös tanév munkaterve

A Hajnóczy József Kollégium Kodály Zoltán Úti Tagintézményében működő diákönkormányzat ös tanév munkaterve A Hajnóczy József Kollégium Kodály Zoltán Úti Tagintézményében működő diákönkormányzat 2014-2015-ös tanév munkaterve A Diákönkormányzat a Köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 48., 58 (9), 69 (2)h;

Részletesebben

Weöres Sándor hét. 2014/2015. ( Olvashatóbb, ha kattintasz a táblázatra! ) 2013/2014.A Weöres Sándor-hét programja: március 31. április 1. április 2.

Weöres Sándor hét. 2014/2015. ( Olvashatóbb, ha kattintasz a táblázatra! ) 2013/2014.A Weöres Sándor-hét programja: március 31. április 1. április 2. Weöres Sándor hét 2014/2015. ( Olvashatóbb, ha kattintasz a táblázatra! ) 2013/2014.A Weöres Sándor-hét programja: március 31. április 1. április 2. április 3. április 4. délelõtt 7.00 A királyválasztó

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Fizika. Környezetismeret. Városi Angol Verseny

Fizika. Környezetismeret. Városi Angol Verseny Fizika 2014. április 8-án Hidy Gábor 8.c osztályos tanulónk részt vett az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat által szervezett Öveges József Fizikaverseny megyei fordulóján és továbbjutott az országos döntőbe.

Részletesebben

a László Mária tanító néni adventi koszorú készítő délutánja: a Fancsali Adélka-Leilla tanító néni karácsonyi és húsvéti kézműves délutánjai:

a László Mária tanító néni adventi koszorú készítő délutánja: a Fancsali Adélka-Leilla tanító néni karácsonyi és húsvéti kézműves délutánjai: KAPCSOLATAINK Számomra minden kisgyermek csoda. És mindegy, hogy szép vagy eláll a kisfüle, mindegy, hogy csillagszemű vagy kancsal egy picit kisgyermek, tehát csoda. Esendő és kiszolgáltatott. Óvjuk és

Részletesebben

iskolai híradó MÁR A KAPUBAN VÁRTA AZ ISKOLÁBA ÉRKEZŐKETA MIKULÁS MI VAN, HA NEM SZERET? DE NEHÉZ ELHINNI, HOGY MINDENT TUD!

iskolai híradó MÁR A KAPUBAN VÁRTA AZ ISKOLÁBA ÉRKEZŐKETA MIKULÁS MI VAN, HA NEM SZERET? DE NEHÉZ ELHINNI, HOGY MINDENT TUD! iskolai híradó Budapest III. kerületi Önkormányzat Óvoda, Általános Iskola,Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény III. Szellő utca 9-11. 1035 www.szelloegymi.hu 2012. február 5. évf. 5. 5 szám

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Pályázati azonosító: 3508/01174 SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Árny az árnyban. Versszínház Radnóti Miklós utolsó pillanatáról Időpont: 2014.11.10.

Részletesebben

FIÚ LABDARÚGÁS I. korcsoport 3. helyezés

FIÚ LABDARÚGÁS I. korcsoport 3. helyezés y FIÚ LABDARÚGÁS I. korcsoport 3. helyezés Nagy Miklós, Berencsi Sándor, Jádi Bence, Dálnoki László, Kosdi Bálint, Pócsi Balázs, Páter Gergő, Lakatos Patrik LÁNY LABDARÚGÁS (5.oszt.) 3. helyezés Koszta

Részletesebben

KRÓNIKA 2007-2008 TANÉV ELEJI KIADÁS. Brassó Utcai Általános Iskola

KRÓNIKA 2007-2008 TANÉV ELEJI KIADÁS. Brassó Utcai Általános Iskola KRÓNIKA 2007-2008 TANÉV ELEJI KIADÁS Brassó Utcai Általános Iskola A 2007-2008. tanév kezdetén szeretettel köszöntök minden új és régi diákot, a kedves szülőket és az iskola valamennyi dolgozóját. Tanulóink

Részletesebben

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről Egyesületünk 2005. október 27 én alakult szülői kezdeményezésre. Célja: Tápiószecsőn és a környező Tápió vidék - Kistérségben értelmi vagy testi

Részletesebben

Ötéves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.09.30. Múzeumi nap 1.

Ötéves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.09.30. Múzeumi nap 1. Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001 Ötéves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.09.30. Adventi zsongás Múzeumi nap 1. Múzeumi nap 1. tematika Múzeumi nap helye és

Részletesebben

B Ú C S Ú Z U N K. iskolai híradó június 5. évf. 7. szám

B Ú C S Ú Z U N K. iskolai híradó június 5. évf. 7. szám iskolai híradó Budapest III. kerületi Önkormányzat Óvoda, Általános Iskola,Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény III. Szellő utca 9-11. 1035 www.szelloegymi.hu 2012. június 5. évf. 7. szám B Ú

Részletesebben

A Drezdai Kórusakadémia látogatása Budapesten

A Drezdai Kórusakadémia látogatása Budapesten A Drezdai Kórusakadémia látogatása Budapesten 2015. október 21-25-e között Magyarországra látogatott A Drezdai Kórusakadémia Gyermekkara. A Singakademie Dresden 130 éves tradiciójával a németországi Szászország

Részletesebben

Diákönkormányzat éves beszámolója tanév

Diákönkormányzat éves beszámolója tanév Diákönkormányzat éves beszámolója 2014-2015.tanév 2014. szeptember 17. A DÖK alakuló ülése: tisztségviselők választása, a munkaterv megbeszélése. DÖK elnöke: Mérész Melitta, alelnöke: Bakó Kornél. Osztályok

Részletesebben

Ötöves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.9.30. Múzeumi nap 2.

Ötöves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.9.30. Múzeumi nap 2. Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001 Ötöves fenntartási időszak első éve 2013.10.01-2014.9.30. Karácsony fénye Múzeumi nap 2. Múzeumi nap 2. tematika Múzeumi nap helye és ideje:

Részletesebben

A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE

A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE A 2016/17-ES TANÉV FELADATTERVE AUGUSZTUS 22. alakuló értekezlet 22-23. DIFER mérés 23-31. munkaközösségi szakmai programok, tantermek dekorálása 25. szakmai továbbképzés: Lovasberény 29. tankönyvek átvétele

Részletesebben

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Ebben a tanévben gyermekszervezetünk feladatait nagyrészt az Kultúra és művészetek köré tervezi.

Részletesebben

Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán

Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán Helytörténeti tantárgy oktatása Tatán Miért? Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy az itt élő, illetve Tatán tanuló fiatalok megismerkedjenek az őket körülvevő környezettel, a város történetével és nevezetességeivel.

Részletesebben

Sivatagi rohamkukacok és a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnáziumból a Rolex formáció is.

Sivatagi rohamkukacok és a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnáziumból a Rolex formáció is. Erdélybe utazhat a természettudományos verseny győztese Szombaton Győrött rendezték meg az Integrált természettudományos verseny országos döntőjét, amit a Nemzeti Tankönyvkiadó és a győri Krúdy Gyula Középiskola

Részletesebben

Beszámoló az AVG-ben zajlott adventi vásárról: Holényi Gábor:

Beszámoló az AVG-ben zajlott adventi vásárról: Holényi Gábor: Kik is vagyunk mi? Creative Gifts Zrt. néven, 2011 októberében megalakult vállalatunk, a Keleti Károly Közgazdasági Szakközépiskola 12. évfolyamán. Csapatunk tagjai, nagyrészt tizennyolc éves és teljes

Részletesebben

NTP-TM-13-0003 A szem muzsikája. A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója

NTP-TM-13-0003 A szem muzsikája. A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója A szem muzsikája című projekt szakmai beszámolója Az Orosházi Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium Vörösmarty Mihály Tagintézményében az ének-zenei

Részletesebben

Képesség kibontakoztató program. Alsó-felső tagozatos átmenetet támogató csoport munkaterve

Képesség kibontakoztató program. Alsó-felső tagozatos átmenetet támogató csoport munkaterve Képesség kibontakoztató program Alsó-felső tagozatos átmenetet támogató csoport munkaterve 2009-2010 Alsó-felső tagozatos átmenetet támogató munkacsoport munkájáról Iskolánkban kiemelt figyelemmel kísérjük

Részletesebben

Szeptember. Október. Dátum Program Felelősök Megjegyzés. 1. ó. tanévnyitó ünnepély 2-4. ó. osztályfőnöki óra,felsőben 5. óra szakóra, tankönyvosztás

Szeptember. Október. Dátum Program Felelősök Megjegyzés. 1. ó. tanévnyitó ünnepély 2-4. ó. osztályfőnöki óra,felsőben 5. óra szakóra, tankönyvosztás Szeptember Tanévnyitó Elsős szülői értekezlet Sándor Anita Nagyné Czoboly Mária,Péterné Csókási Beáta ó. tanévnyitó ünnepély 2-4. ó. osztályfőnöki óra,felsőben 5. óra szakóra, tankönyvosztás 15 - Elsősök

Részletesebben

Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2013/2014-es tanév) Készítette: Ökomunkacsoport

Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola. Ökomunkaterv. (2013/2014-es tanév) Készítette: Ökomunkacsoport Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola Ökomunkaterv Készítette: Ökomunkacsoport Szeptember - Osztályok őszi túrái - gyalogtúrák, kerékpártúrák - buszos kirándulások Ökomunkaterv Szeptember 14. TeSzedd!

Részletesebben

KOLLÉGIUMI MUNKATERV 2013 2014.

KOLLÉGIUMI MUNKATERV 2013 2014. Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium Eger, II. Rákóczi Ferenc utca 2. KOLLÉGIUMI MUNKATERV 2013 2014. Készítette: Kiss Ferenc kollégiumvezető Jóváhagyta: a kollégium nevelőtestülete

Részletesebben

ANGOL NYELVI VETÉLKEDŐ

ANGOL NYELVI VETÉLKEDŐ Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem című pályázat TÁMOP 3.1.4.C-14-2015-0494. számú Tanulj nyelveket és közlekedj okosan! projekt ANGOL NYELVI VETÉLKEDŐ Az angol nyelvi vetélkedőt a témahét utolsó napján

Részletesebben

2011. A 2010/2011-es tanév II. félévében és a 2011/2012-es tanév I. félévében is várta az elsősöket a színházi előadások világa.

2011. A 2010/2011-es tanév II. félévében és a 2011/2012-es tanév I. félévében is várta az elsősöket a színházi előadások világa. A 2010/2011-es tanév II. félévében és a 2011/2012-es tanév I. félévében is várta az elsősöket a színházi előadások világa. 2010. március 17-én: Szabad Ötletek Színháza Misi Mókus kalandjai Főhősünk, Misi

Részletesebben

Nyári napközis tábor Programfüzet

Nyári napközis tábor Programfüzet Nyári napközis tábor Programfüzet Paksi Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2015. június 29. augusztus 14. Általános napirend: 9:30-10:00 Érkezés 10:00-10:45 45 perces foglalkozás 10:45-11:00 Szünet 11:00-11:50

Részletesebben

2007/2008. TANÉV MEZEIFUTÓ DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ VÉGEREDMÉNY

2007/2008. TANÉV MEZEIFUTÓ DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ VÉGEREDMÉNY 2007/2008. TANÉV MEZEIFUTÓ DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ III. korcsoport - FIÚ EGYÉNI (1995-1996) Hely Név Szül Település Iskola Megye 48 Horváth Ákos 1995 Püspökladány Ált. Isk., Előkészítő Szakiskola, AMI,

Részletesebben

NÉV HELYEZÉS VERSENY MEGNEVEZÉSE Török Dorina, Horváth Csenge, Csizmadia Virág, Erlitz Rebeka 7.c megyei 13. Bolyai Matematikai Csapatverseny

NÉV HELYEZÉS VERSENY MEGNEVEZÉSE Török Dorina, Horváth Csenge, Csizmadia Virág, Erlitz Rebeka 7.c megyei 13. Bolyai Matematikai Csapatverseny NÉV HELYEZÉS VERSENY MEGNEVEZÉSE Török Dorina, Horváth Csenge, Csizmadia Virág, Erlitz Rebeka 7.c megyei 13. Bolyai Matematikai Csapatverseny Varga Judit, Erős Valentin, Pásztor Balázs, Szilágyi Gábor

Részletesebben

Általános Iskola. Tájékozódási bemutató és verseny Diáktájfutás - egy program a jövőért. Bogyiszló Eredmények

Általános Iskola. Tájékozódási bemutató és verseny Diáktájfutás - egy program a jövőért. Bogyiszló Eredmények Általános Iskola Tájékozódási bemutató és verseny Diáktájfutás - egy program a jövőért Bogyiszló 2009.02.18. Eredmények Helyezés/Név Osztály D1 D2 Idő Fiú (6) 1 Bencze Máté Márk 1.oszt. 4:24 4:24 2 Végh

Részletesebben

V. Ongai Páros Pontyfogó Horgászverseny!

V. Ongai Páros Pontyfogó Horgászverseny! Ongai Horgász Egyesület V. Ongai Páros Pontyfogó Horgászverseny! Az idén V. alkalommal került megrendezésre a páros pontyfogó versenyünk, a közel 12 hektáros, VII. számú tavunkon. Ebben az évben is 34

Részletesebben

Diákvilág. A foglalkozás megrendezését a múzeum a TÁMOP 3.2.11/10-1/2010-0236-os pályázaton nyerte el.

Diákvilág. A foglalkozás megrendezését a múzeum a TÁMOP 3.2.11/10-1/2010-0236-os pályázaton nyerte el. Diákvilág Kedves Olvasó! 2012. március 13-án, 21 felső tagozatos tanuló részt vett a Koszta József Múzeum Kézzel-lábbal a múzeumban című múzeumpedagógiai foglalkozásán, amelyet az 1848. március 15-i forradalom

Részletesebben

Projektlátogatás: A felújított egykori katolikus iskolában kialakított Örökségvédelmi Közösségi Ház átadása

Projektlátogatás: A felújított egykori katolikus iskolában kialakított Örökségvédelmi Közösségi Ház átadása Projektlátogatás: A felújított egykori katolikus iskolában kialakított Örökségvédelmi Közösségi Ház átadása Helyszín: Nick Ideje: 2014. szeptember 20. 10.00 óra Szeptember 20-án ismét egy kedves meghívásnak

Részletesebben

VERSENYEREDMÉNYEK Tagintézmény. Pék- cukrász OSZKTV Szakma Kiváló Tanulója. Lótenyésztő OSZKTV Szakma Kiváló Tanulója

VERSENYEREDMÉNYEK Tagintézmény. Pék- cukrász OSZKTV Szakma Kiváló Tanulója. Lótenyésztő OSZKTV Szakma Kiváló Tanulója VERSENYEREDMÉNYEK Tagintézmény 2003. Vadász-Ember Andrea 9/E birkózás Orbán Barbara 12/KÉ Gödri Zoltán 13/PC Szalai Dávid 13/PC Horváth Annamária 12/L Pacsi Terézia 12/L Boros Mónika 12/KÉ Takács Szelina

Részletesebben

CSODÁLATOS VILÁG! november 8-án másodszor került sor iskolánkban Összmûvészeti témanapra.

CSODÁLATOS VILÁG! november 8-án másodszor került sor iskolánkban Összmûvészeti témanapra. CSODÁLATOS VILÁG! 2013. november 8-án másodszor került sor iskolánkban Összmûvészeti témanapra. Ezzel zárult a PTE 1. Számú Gyakorló Általános Iskola és a Nevelõk Háza Egyesület PannoniArt - kreatív nevelés

Részletesebben

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon A Határtalanul pályázat keretében 2016 áprilisában a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum két osztálya járt nálunk a Garay János Gimnáziumban,

Részletesebben

JANUÁR 9. HULLADÉK-JÁTSZÓHÁZ SZENTESEN

JANUÁR 9. HULLADÉK-JÁTSZÓHÁZ SZENTESEN JANUÁR 9. Január 9-én a Vörösmarty Mihály Tagintézmény 3.a, 4.a és 5.b osztályos tanulói közös tanulmányi kiránduláson vettek részt. Szentesre látogattak el január 9-én egy országos rendezvényre. A projekt

Részletesebben

2014/2015. TANÉVI ATLÉTIKA DIÁKOLIMPIA ÜGYESSÉGI ÉS VÁLTÓFUTÓ CSAPATBAJNOKSÁG III-IV. KORCSOPORT. Hajdú - Bihar MEGYEI DÖNTŐ

2014/2015. TANÉVI ATLÉTIKA DIÁKOLIMPIA ÜGYESSÉGI ÉS VÁLTÓFUTÓ CSAPATBAJNOKSÁG III-IV. KORCSOPORT. Hajdú - Bihar MEGYEI DÖNTŐ 2014/2015. TANÉVI ATLÉTIKA DIÁKOLIMPIA III-IV. KORCSOPORT Hajdú - Bihar MEGYEI DÖNTŐ Helyszín (település, és versenyhelyszín): Gyulai István Atlétika Stadion, 4032 Debrecen, Oláh Gábor utca 5. Időpont

Részletesebben

2011/2012. Különös közzétételi lista: Végzettség Szakképesítés Tanított osztályok és tantárgyak Közoktatás vezető Szakértő

2011/2012. Különös közzétételi lista: Végzettség Szakképesítés Tanított osztályok és tantárgyak Közoktatás vezető Szakértő Különös közzétételi lista: 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgy-felosztásához 2. Nevelő oktató munkát segítők száma, szakképzettsége 3. Iskolai

Részletesebben

IV. Ongai Páros Pontyfogó Horgászverseny!

IV. Ongai Páros Pontyfogó Horgászverseny! IV. Ongai Páros Pontyfogó Horgászverseny! Az idén IV. alkalommal került megrendezésre a páros pontyfogó versenyünk, a közel 12 hektáros, VII. számú tavunkon. Ebben az évben is 37 párost tudtunk egymás

Részletesebben

Tövises az út a csillagokig

Tövises az út a csillagokig Tövises az út a csillagokig T á b o r i ú j s á g a z Ú r 2 0 1 5. e s z t e n d e j é b e n j ú l i u s h a v á n a k 2 8. n a p j á n C s í k c s o m o r t á n S z é k e l y f ö l d i Ve r s t á b o

Részletesebben

Hírlevél. Gyerekesély Program. Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház. 2013. Iv.Hírlevél

Hírlevél. Gyerekesély Program. Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház. 2013. Iv.Hírlevél Hírlevél Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház 2013. Iv.Hírlevél Gyerekházunk napi szinten nyitva áll a családok számára, valamint folyamatosan próbálja programokkal, jeles napok megünneplésével színesíteni

Részletesebben

A GÖDÖLLŐI TÖRÖK IGNÁC GIMNÁZIUM TANULÓINAK EREDMÉNYEI A 2010/2011. TANÉVBEN

A GÖDÖLLŐI TÖRÖK IGNÁC GIMNÁZIUM TANULÓINAK EREDMÉNYEI A 2010/2011. TANÉVBEN A GÖDÖLLŐI TÖRÖK IGNÁC GIMNÁZIUM TANULÓINAK EREDMÉNYEI A 2010/2011. TANÉVBEN A Bolyai Matematika Csapatverseny Pest megyei fordulójának eredményei: V.A osztály 7. hely, (220 induló csapat) csapattagok:

Részletesebben

Beszámoló a Nemesnádudvar-Érsekhalma Német Nemzetiségi Általános Iskolában végzett nemzetiségi nevelésről-oktatásról

Beszámoló a Nemesnádudvar-Érsekhalma Német Nemzetiségi Általános Iskolában végzett nemzetiségi nevelésről-oktatásról Beszámoló a Nemesnádudvar-Érsekhalma Német Nemzetiségi Általános Iskolában végzett nemzetiségi nevelésről-oktatásról Iskolánk sajátos arculatának hosszú évtizedek óta meghatározó eleme a német nemzetiségi

Részletesebben

A 2016/17. tanév munkaterve

A 2016/17. tanév munkaterve A 2016/17. tanév munkaterve Alakuló értekezlet Munkavédelmi oktatás Javítóvizsgák Tankönyvosztás Elsősök előkészítője Szakkörök szervezése Elsős szülői értekezlet Tanévnyitó ünnepély Tanévnyitó értekezlet

Részletesebben

Versenyek a felső tagozaton 2016/2017 I. félév Idegen nyelv Martinstag Martinstag az 5. és 6. évfolyam tanulói számára november elején tartott

Versenyek a felső tagozaton 2016/2017 I. félév Idegen nyelv Martinstag Martinstag az 5. és 6. évfolyam tanulói számára november elején tartott Versenyek a felső tagozaton 2016/2017 I. félév Idegen nyelv Martinstag Martinstag az 5. és 6. évfolyam tanulói számára november elején tartott ország-ismereti rendezvény. A lelkes diákok csapatokban mérhették

Részletesebben