A Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola Hunyadi János Kollégiumának Lapja

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola Hunyadi János Kollégiumának Lapja"

Átírás

1 A Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola Hunyadi János Kollégiumának Lapja Kiadja: a Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Kalocsa április X. év 10. szám Nem szavak teszik vitézzé az embert, a csatasorban ismerszik meg, ki mit ér. Hunyadi

2 Köszöntő Köszöntöm az olvasót, aki újságunk, a Hunyadi Vezér Cikkei 10. jubileumi évfolyamát tartja kezében. Ez az évforduló többféle lehetőséget biztosít számunkra. Bepillanthatunk az elmúlt időszak eseményeibe és történéseibe, bemutathatjuk a jelent és megjósolhatjuk a jövőt. Ha fellapozzuk a korábbi kiadványokat, az újság cikkei, képei arról győznek meg minket, hogy milyen volt az élet a kollégiumban, milyen volt kollégistának lenni. E falak között sokan itt találkoztak először a városi élettel, falusi kisdiákok ezrei nevelődtek fel, talán itt találkoztak először a társasági élet szabályaival, írott-íratlan elvárásaival. Ez a kollégium nagyban hozzájárult ahhoz, hogy emberré nevelődött a kapuján belépő gyermek, hiszen felnőttként hagyhatta el és állhatta meg helyét, bárhova is vetette a sors széles e hazában. Az elmúlt időszakban is híven teljesítette feladatát, mert mindent megtett azért, hogy igazi közösségi emberré nevelje a ma individualista-egoista kisemberét. Ebben segítették a korszerű nevelési programok, a fiatalokat nevelő pedagógusok, s nem utolsó sorban a Hunyadi Vezér Cikkei kiadványai is. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nemcsak mint az intézmény vezetője, de más szálakkal is erősen kötődöm a kollégiumhoz. Feleségem, gyermekem ebben az intézményben kapott az iskola mellett indíttatást az életre. Többször elő- előtörnek azok az emlékek, amelyek kellemes nyomokat hagytak. Nemcsak azok jelennek meg, amelyek a tanulást, a diákévek zsibongását idézik fel, hanem azok is, amelyek azt mutatják, milyen élet volt a koleszban, milyen foglalkozások szerveződtek a kollégistáknak, milyen közösségek alakultak, hogyan tartottak és tartanak össze ma is az egykori diákok. A kollégiumot elhagyó tanulók sikeres életpályája igazolja, hogy az itt szerzett emberséget, közösségi érzést, és a munkájuk iránti elkötelezettséget kamatoztatják. Közülük sokan úgy gondolják, gondolták, hogy ezeket az értékeket gyermekeikben is ez az intézmény alakítsa, formálja. Nincs nagyobb elismerés, mint amikor a szülők volt kollégiumukba íratják be gyermekeiket, segítik a hagyományokat megőrizni. Az évforduló alkalmából kívánom, hogy a kollégium céljait és értékeit őrizve, a kor követelményeihez igazodva a következő évtizedekben is neveljen olyan fiatalokat, akik munkájukkal, emberi tulajdonságaikkal méltó módon képviselik nemcsak a kollégiumot, hanem az egész intézményt is. Bogár István Igazgató 1. o.

3 Változatlan változások Újságunk, a Hunyadi Vezér Cikkei 10 éves lett. Ebből az alkalomból külön köszöntöm Hajdúné Bertich Éva tanárnőt az újság szerkesztőjét és mindazon diákokat, akik cikkel, fotókkal, szerkesztői munkálatokkal segítették a lap megjelenését minden évben. Változások következtek be intézményünk életében ebben a tanévben augusztus 1-től a Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola Hunyadi János Kollégiumaként működünk. Nevelőtestületünk és a kollégisták nevében tisztelettel köszöntöm Bogár István igazgató urat és az iskola minden pedagógusát, dolgozóját házasságkötésünk közel egy éves évfordulóján. Arra törekedtünk, hogy az ellátásban, az iskolai tanórákra történő felkészülésben, a hagyományos kollégiumi rendezvényekben, szabadidős tevékenységekben változatlan kínálattal működjön a kollégium. A Kedves Olvasóra bízzuk, hogy véleménye szerint mi változott, és mi nem. Röviden az elmúlt egy év kollégiumi eseményeiről: - Országos kollégiumi diák-önkormányzati vezetőképző tábort szerveztünk. - Gólyatábort, drogprevenciós előadással egybekötött tájékoztatót tartottunk az elsősöknek, illetve szüleiknek. - A város- és kollégiumismereti vetélkedő, az elsősök polgárrá avatása az egész kollégiumot megmozgatta. - Folyamatosan működött a számítástechnika terem, a kollégiumi könyvtár. - Meglátogattuk a Városi Művelődési Ház kiállításait, a Fazekas Alkotóházat, az Érseki Kastélyt, a Viski Károly Múzeum kiállítását és számos előadását, a Dózsa iskola könyvtárának kiállításait, rendhagyó óráit, a Kossuth iskola vallástörténeti előadássorozatát, a Városi Könyvtárat. - Megyei szavalóversenyen szerepelt a kollégium felkészítésében egy diákunk. - Az iskolai nyílt napokkal összhangban kollégiumi nyílt napokat tartottunk a leendő elsősök és szüleik részére. - Két alkalommal szerveztünk az iskolában tanító kollégáink részére kollégium bemutatást: a pincétől a kúpcserépig igyekeztünk mindent megmutatni. - Vendégeink voltak a székesfehérvári József Attila Kollégium tanárai és dolgozói. - Az AIDS elleni napon előadáson, vetélkedőn vettek részt diákjaink. - A parlagfű elleni védekezésről a városi védőnő tartott tájékoztatót, vetélkedőt a könyvtárban. - A légpuskás pince-lőtér kialakításában kollégistáink sokat segítettek, aktív tagjai a lövész szakosztálynak: megyei, országos versenyeken is szerepeltek. Az iskola anyagi és erkölcsi támogatását a lőtér kialakításában ezúton is köszönjük. 2. o.

4 - Karácsonyi ünnepségünkön szívhez szóló gondolatokat tolmácsoltak a szereplők a magányról, a szeretetről, a közösséghez tartozás szükségszerűségéről. - Csoportos színházlátogatással ünnepeltük a Magyar Kultúra Napját. - Részt vettünk a kollégiumok közötti Regionális Ki mit tud? vetélkedőn Hódmezővásárhelyen, ahol tánc, ének, rajz, fotó, versmondás és kollégiumismereti kategóriában indultunk. Összesített csapatversenyben a 7. helyet értük el, ami regionális szinten elismerésre méltó. - A Valentin-napi bál a hagyományoknak megfelelően zajlott, a vidám hangulatról, a jó zenékről a stúdiósok gondoskodtak. - A hastánc, néptánc, moderntánc csoport egész évben gyakorolt. - Kollégiumi életünkről cikkek jelentek meg a Kalocsai Néplapban, az IRKA lapban, a Kollégium című újságban. - Az iskola honlapjáról is elérhetőek vagyunk, aktualizáltuk a kötelező dokumentumainkat. - A sportcsarnokban hetente kergették a lányok és a fiúk a focilabdát, a pingpong, a csocsó mérkőzések folyamatosak voltak, és a konditeremben is egymásnak adták a kilincset. - A diákönkormányzat egész évben lelkesen szervezte a kollégiumi rendezvényeket, a tanulói ügyeleteket, és a szobaszemléktől sem riadt vissza. - A Kollégium Kalocsa Alapítvány anyagi támogatásával tovább javultak a tanulási körülmények, a szabadidős kulturális feltételek. - Pályázati forrásból beépített szekrényeket tudtunk vásárolni, és a lányoknál is leparkettáztunk 10 szobát. - A Dózsa iskola festő tanulói kifestették az I. emeleti zuhanyzót, több hálószobát, ajtókat, ablakokat mázoltak. Ugyancsak az iskola támogatásával felújításra, javításra kerültek az I. emeleten lévő zuhanyzó csapjai, mosdókagylói, válaszfalai. Köszönetünket fejezzük ki érte. - Az I. emeleten lévő hálószobákat tantermekké alakítottuk át, amelyeket délelőtt a műszaki szakközépiskola tanulói használnak, délután pedig szilenciumi foglalkozások helyszínei. - Kötelező kollégiumi foglalkozások keretében ismerkedtek diákjaink az egészséges életmóddal, az elsősegélynyújtással, a konyhai eszközök használatával, az érsekkerti fákkal, tanulásmódszertannal, művészet és információs kultúrával. A Szociális és állampolgári kompetencia legszebb iskolapéldája a kollégium. A hatékony önálló tanulás - nak is kiváló terepe azok számára, akiket a kompetencia motivációs eleme magával ragad. A Nemzeti Alaptanterv és a Kollégiumi Nevelés Országos Alapprogramjának fogalomhasználata szerint a fenti tevékenységrendszerrel kulcskompetenciákat fejlesztettünk egész éven át, és reméljük, hogy hozzájárultunk diákjaink személyes boldogulásához, fejlődéséhez, a társadalmi beilleszkedéshez, a munkához. Gulyás Béla Kollégiumvezető 3. o.

5 Hunyadi Napok Visszatekintés az előző tanévre 1. nap: Kemény harc folyt a diákigazgatói címért, ami végül Szabó Enikő és Miklós Mónika javára dőlt el. A legjobb cikkírók: Táncos Katalin, Kristóf Ádám és Édes Anita Pap Mónika, Galyas Szilvia, Darabos Zoltán és Diel Tibor közösségi munkájukért elismerésben részesültek. 4. o.

6 Táncosaink rögtön egy vérpezsdítő latin tánccal kezdték a műsort Egy csipetnyi modernség Humoros és tanulságos kis történetet is hallhattunk A szemkápráztató táncok folytatódtak A végzősök tánca Mi vagyunk a bajnokok A köszönet virágainak átadása 5. o.

7 2. nap Sok jó ember kis helyen is elfér Kreatív képzőművészeink A fiúk most is hozták a szokásos formájukat, még házi fotósunk sem mert a közelükbe menni A lányok nemcsak ügyesek, hanem fotogének is Természetesen akadtak nehezebb pillanatok is Egy-két barátságos mondat váltása az ellenféllel, aztán kezdődhet is a meccs 6. o.

8 A tanári adott otthont azoknak, akik a testmozgás mellett az agytornát is élvezik A napot egy kis énekléssel zártuk 3. nap Előkészületek Egységben a főzőerő Segítségkérés Ezekkel mit kell tenni? A sürgés-forgás odabent is folyt Egy szakértő A kemény munka meghozta gyümölcsét, mindenki megehette, amit főzött 7. o.

9 Az esti szórakozás nyitó percei Láthatóan senki sem fáradt bele a főzésbe Ballagás A kollégiumi hagyományokat követve május 2-án elbúcsúztunk végzős társainktól. A rövid, de annál szívszorítóbb műsor után következett a könyvjutalmak átadása. Emlékplakettet hárman kaptak: Havasi Nóra, Papp Lívia és Szilágyi Roland. A ballagást a szokásos ünnepi vacsora zárta. Íme néhány kép a jeles eseményről. 8. o.

10 Dsida Jenő emlékest és szavalóverseny Dsida Jenő születésének 100. évfordulója alkalmából május 15-én Dr. Lisztóczky László irodalomtörténész, a Dsida Jenő Baráti Kör elnöke a költő életútjáról és munkásságáról tartott előadást. A szavalóversenyen Boldizsár Béla harmadik helyezést ért el. Gratulálunk neki. * Rendezvényeink Gólyatábor és tanévnyitó A 2007./ tanév első említésre méltó eseménye a gólyatábor és a tanévnyitó. Az újonc kollégisták két napos felkészítőt kaptak az itteni élet szabályaiból, szokásiból, megismerték eljövendő lakhelyük történelmét. A második napon megérkeztek a felsőbb évesek is. Ezen a napon került sor a tanévnyitó közgyűlésre. 9. o.

11 Városismereti vetélkedő Némó nyomában Mint minden elsősnek, így nekünk is nagy élmény volt a városismereti vetélkedő. Lelkesen készültünk rá, és izgalommal vártuk a napot. Alkottunk egy csapatot mi hatan, és találtunk magunknak egy fantáziadús nevet. Szétosztottuk a Kalocsáról és a kollégiumról szóló anyagot, amit elkezdtünk tanulni. Próbáltunk jó verset írni, hogy rímeljen, humoros legyen, és illusztrációt is rajzoltunk hozzá. Aztán eljött a nagy nap! Ünneplőbe öltözve mentünk le a díszterembe, ahol kor kezdetét vette a megmérettetés. Nagyszerű és gondolkodtató feladatokat kaptunk. Fantasztikusan izgultunk, és igyekeztünk a tudásunkhoz mérten megoldani mindent. Ez nagyrészt sikerült is. Bíztunk egymásban. Az volt a célunk, hogy remekül érezzük magunkat, és hogy kellemes emlékünk legyen. Énekeltünk, hajtogattunk csigát, csákót, hajót, és felolvastuk a versünket. Ezt mindenki nagyon élvezte. Az összes feladat megoldása után egy kis szünet következett az eredményhirdetésig. Mindnyájan feszülten vártuk a zsűri döntését. Mindenki kapott emléklapot. Kitörő lelkesedéssel fogadtuk, hogy mi végeztünk az élen! Az első három helyezett tortát kapott és a győztesek, vagyis mi választhattunk. Természetesen a csokis tortát választottuk. Gratuláltunk versenytársainknak, és egész este ünnepeltük a győzelmet. Hammer Erika, Judák Beáta, Klein Anita, Magyar Nikolett, Meleg Patrícia, Szűcs Andrea * Az ÁSZOK élményei Alig vártuk, hogy eljöjjön ez a nap! A vetélkedőt megelőző hetekben szabadidőnk nagy részét a várossal kapcsolatos ismereteink bővítésére és a bemutatkozó versünkre áldoztuk. Az első tesztlap nem volt olyan nehéz, mint a többi három. A legjobb szórakozást a hajtogatás nyújtotta, emellett az éneklés is jó hangulatot teremtett. Igaz, hogy egy kicsit égtünk, de így volt poénos a dolog. A végén, mikor az eredményt megtudtuk, nem nagyon lepődtük meg, mert számítottunk arra, hogy bekerülünk az első három helyezett közé. A zsűrit szép lányok alkották, nekik is köszönhetjük eredményünket: másodikak lettünk! Kiválasztottuk a tortát, szépen elosztottuk, és a nagyobbakkal együtt megettük. Ilus néni büszke volt ránk! Ez a nap nem megy feledésbe nálunk egykönnyen! Barabás Márk, Kiss Szabolcs, Fekete Roland, Molnár Ádám, Gieszinger Dávid * A Hős Cincérek se kutyák! Kollégiumi életünk a gólyatáborral kezdődött. Kiemelt programja a város nevezetességeinek megismerése, a Városi Könyvtár, a Főszékesegyház és a Viski Károly Múzeum megtekintése volt. Nevelőtanáraink felhívták figyelmünket arra, hogy a későbbiek folyamán megrendezendő városismereti vetélkedőn hasznos lesz számunkra mindaz, amit láttunk, tapasztaltunk. Segítségül kaptunk még írásbeli anyagot is. Csoportvezetőnk elosztotta a feladatokat, így mindenki tudott készülni. Izgatottan vártuk a vetélkedő napját! Ünneplő öltözékben vonultunk le a díszterembe, és elfoglaltuk a helyünket. A Hős Cincérek nevet viselte a csapatunk. 10. o.

12 Az első három témakör kérdéseinek megválaszolása után még az első helyen álltunk. Az ezután következő válaszokban bizonytalanok voltunk, így nem is nagyon voltak jók. Tehát csak a harmadik helyezést sikerült elérnünk, de ennek is nagyon örültünk, hiszen mi is kaptunk tortát. Nagyon jól éreztük magunkat, és tanulságos volt számunkra a vetélkedő. Megismertük azt a várost, ahol remélhetőleg legszebb diákéveinket fogjuk tölteni. Ha tehetnénk, újra belevágnánk! Gyenes Alexandra Az első feladat A szervezőknek sikerült a résztvevőket megdöbbenteniük némelyik ötletükkel Versenyzőink remekül vették az akadályokat, legyen szó éneklésről, vagy versírásról A zsűri szigorú pontrendszer alapján dolgozott Ki nem találjátok, mit hoztunk! Az első három helyezett örömmel vette át a jól megérdemelt jutalmat 11. o.

13 Nyílt napok az iskolában és a kollégiumban Bepillantás a hétköznapjainkba november én kerültek megrendezésre a Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban a nyílt napok. Az érdeklődő nyolcadikos tanulókat először az iskolában Jávorné Hargitai Klára és Pluhár Mihályné tanárnők tájékoztatták az iskolai életről, a követelményekről és a felvételi lehetőségekről. A tájékoztató után az iskolában tanuló harmad- és negyedévesek körbevezették az épületben a nyolcadikos diákokat, bepillanthattak egy-egy tanórára. Belőlem is előjöttek a régi érzelmek, amikor még engem is körbevezettek az iskolában nyolcadikos diákként. Jó érzés volt, hogy tudtam segíteni, és bátran fordulhattak hozzám kérdéseikkel. Ezek után a leendő kollégisták betekintést nyerhettek a kollégiumi életbe. Megnézhették a fiú- és lányrészleget, a könyvtárunkat, ahol Gulyás Béla kollégiumi vezető rövid ismertetőt tartott az itt élő diákok hétköznapjairól. A tanítás a végéhez közeledett, így a nyílt nap is lassan bezárult. A kis nyolcadikosok örömmel távoztak, mert lehet, hogy jövő ilyenkor már ők is résztvevői lesznek az iskola és a kollégium színes életének. Kollár Marianna november 15-én és február 14-én kollégium bemutatást tartottunk az iskolában tanító kollégáink részére. Bogár István igazgató úr köszöntője Vendégeink a könyvtárban Egy kis meglepetés a látogatóknak A tanárok között egy fiatal szemlélődő: Lakatos Ármin Az első vállalkozó szellemű tanárnő 12. o.

14 Egy kis idő elteltével több tanár is kipróbálta a lövészetet A második nyílt nap kezdete Vendégeink megtekintették a könyvtárat, az elsősegély-tanfolyam bemutatóját, a konditermet, és a számítástechnika termet 13. o.

15 Mikulás és elsősavatás Avatásunk története december 5. Ez volt a kollégiumi Mikulás napja. Minden diák nagyon várta már az érkezését, hogy hozza a kis csomagokat. Szilenciumon tanultunk, amikor betoppant két segédjével, a krampuszokkal. Elénekeltünk egy szép karácsonyi dalt, és a krampuszok kiosztották a megérdemelt ajándékunkat: nem virgácsot kaptunk! Vacsora után a felsőbb évesek rendeztek egy kis vetélkedőt az elsősöknek. A nevelőtanárok segítségével átmentünk a Városi Sportcsarnokba. Az elején még nem tudtuk eldönteni, hogy milyen lesz: szórakoztató vagy unalmas? Nagyon mulatságos dolgokat eszeltek ki nekünk, amiken jókat nevettünk, és mindenki remekül érezte magát a feladatok teljesítése közben. Volt labdavezetés, talicskázás, pókjárás és még sok érdekes próbatétel. A rendezvény végén minden elsős személyre szóló okiratot kapott a Mikulástól, és ez a dokumentum tanúsította, hogy mostantól kezdve a kollégium teljes jogú polgárai vagyunk. Sokáig emlékezetes marad számunkra ez a nap. Aczél Alexandra, Hegedűs Erika, Berki Evelin Mélabús Mikulásunk fölvidítására elsőseink ezer örömmel vállalkoztak Habár a krampuszok csak ketten voltak, néha úgy tűnt, hogy minimum húszan nehezítik a gólyák törekvéseit 14. o.

16 Az eskü letétele után minden résztvevő megkapta a hivatalos okiratot, hogy ezentúl a kollégium törvényes lakója * Karácsonyi ünnepség Karácsony Ebben az évben is nyugalom és békesség jellemezte azt a napot, amikor összegyűltünk, hogy méltón megünnepeljük a közelgő karácsonyt. Mindannyian örömmel, mi szereplők pedig nem kis izgalommal siettünk a díszterembe, ahol a karácsonyfa fényei és a fenyő illata még bensőségesebbé tették számunkra a várakozást. Az ember születésétől fogva társas lény, igényli a törődést, a szeretetet. Az embereknek szükségük van egymásra. Ezekkel a gondolatokkal indítottuk műsorunkat. Megható idézetekkel próbáltuk kifejezni, hogy a szeretet nem csak ekkor fontos. A meggyújtott gyertya a betlehemi fény jelképeként ragyogott. Mintha egy pillanatra megállt volna az idő, és sikerült volna távol jutni minden emberi gyarlóságtól. Hiszen a szeretet valahol minden emberi szívben jelen van. Mert a mindenségben ott lakik az egység. Keressétek egymásban a békét! A szeretetnek őrizzétek fényét! Az előadás után tapsvihar volt a jutalmunk. Jó érzés volt tapasztalni a lelkek találkozását. Az ünnepséget Gulyás Béla kollégiumvezető zárta jó tanácsaival és egy szép verssel. Köszönjük Ilus néninek, aki felkészített bennünket, hogy sikerült emlékezetessé tenni az ünnepet! Hodován Zsuzsanna és Tóth Andrea 15. o.

17 Részletek az ünnepi műsorból: A műsor készítői Kollégiumvezetőnk ünnepi beszéde * Valentin-nap Ámor nyilai záporoztak a kollégiumban Vörös rózsák a kezekben, szerelmespárok mindenütt, ez a Valentin-nap. Ilyenkor még jobban éreztetjük szerelmünkkel az iránta érzett szeretetünket. Kollégiumunkban sem történt másként. Már jóval Valentin előtt kezdetét vette a szív küldi szívnek kártyavásárlás. A kollégisták színes üdvözlőlapokat címezhettek, és ezeket egy dobozkába gyűjtve később a felsős lányok juttatták el a 16. o.

18 hozzájuk közel állóknak. Volt, aki saját kezűleg készítette el kedvesének ezt a kis meglepetést. Hamarosan sokak arcára mosoly szökött, mikor kezükbe vehették a nekik szánt képeslapot. Mindenki örömére február 14-én este ismét sor került a Valentin-napi bálra. Már vacsora után folyt a készülődés. A lányok csinosabbnál csinosabb ruhákat öltöttek magukra, ezzel is elkápráztatva szívük választottját. Még a fiúk is adtak külsejükre, elegánsan jelentek meg az esten. A bál kezdetén mindenki számára lehetőség nyílt szavazni, hogy ki legyen idén a királyi pár. Nagy volt az izgalom! Végül Cseh-Szakál Tímea és Dedák János részesült ebben a megtiszteltetésben. A király és a királynő később eltáncolt nekünk egy csodálatos keringőt, amelybe hamarosan bekapcsolódott a vidám diáksereg. A remek zenékért ismét a stúdiósok voltak felelősek. A jobbnál jobb számok hallatán bizony még néhány nevelőtanár is táncra perdült. Az este fantasztikusan telt, egészen tíz óráig ropták a táncos lábú kollégisták. A bál végeztével mindenki fáradtan tért vissza a részlegére. Sok színes emlékkel lettünk gazdagabbak. Senkinek nem okozott gondot az elalvás ez után az izgalmas este után. Köszönettel tartozunk nevelőtanáraink és a stúdiósok munkájáért, és reméljük, hogy még sok ilyen csodás programra kerül sor a tanévben. Klein Anita Az est első tánclépései A táncolási kedv is ragadós Négyesben szép az élet! Lassan a padló is majdnem elkopott a táncosok lába alól A koronázás 17. o.

19 A királyi pár Senki sem akarta, hogy vége legyen a bálnak, de sajnos semmi sem tart örökké * Farsang A fantázia versenye és jutalma Ha farsang - akkor móka, kacagás, no meg persze bőséges evés, ivás. A farsang szó hallatán szinte mindenkiben az álarcos bálok, táncos mulatságok hangulata, a jelmezes felvonulások színes kavalkádja elevenedik meg. Ez a tél búcsúztatása és a tavasz várásának ünnepe. A kollégiumi farsangi bál március 6-án kor tombolahúzással kezdődött. Édességet, pólót, írószereket és sok más érdekes tárgyat lehetett nyerni kor félbeszakították a tombolahúzást, mert ekkor vonultak fel a jelmezesek. A zsűri tagjai Bús Gabriella, Kalán Lilla és Csúcs Tamás voltak. Sok érdekes, fantáziadús, humoros jelmezt láthattunk. Az első helyezést Czifra Péter és Kéfer György nyerte el a Pista és Géza - Tiptop című alakítással. Másodikak lettek a konyhás nénik, akiket Kele Krisztián, Kisjuhász Károly és Dusa Péter személyesítettek meg. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán Hófehérke és csapata állhatott: Hodován Zsuzsanna, Otott - Kovács Gyöngyi, Suba Judit, Baranya Attila és Horváth Tibor. Az eredményhirdetés után ig folytatódott a tombola, majd kezdetét vette a jó hangulatú buli kor, a rendezvény végén kellemesen elfáradva és élményekben gazdagon hagytuk el a dísztermet. Köszönjük a szervezőknek és a résztvevőknek ezt a vidám hangulatú télbúcsúztatót! Árvai Anita, Lavati Bettina, Szabó Szandra Tipp-topp páros A többi hat törpe éppen szabadságon volt 18. o.

20 Konyhás nénik - jó tudni, hogy nem ők főznek ránk Volt, aki még farsang idején is dolgozott A békés barát egy kedves lánnyal Labilis idegzetű fodrászoknak nem ajánlott képek Angyaliak, nem? Csak az esküvői torta hiányzik Farsangi menet Csábítóak a hölgyek... A nevetésbe belefáradt közönség 19. o.

21 Foglalkozásaink Milyen egyéb elfoglaltságokat nyújt a kollégium az itt lakóknak? Erről mesélnek a következő képek. Az egyik legfiatalabbnak számító elfoglaltság: a lövészet A népi táncnak és a társastáncnak is vannak ügyes képviselői közöttünk A könyvtárban mindenki megtalálhatja a neki tetsző olvasnivalót Az elsősegélynyújtó szakkörön: a sérült szem ellátása 20. o.

22 Bálint Sándorné ifjúsági védőnő és hallgatósága Mindent tudok a parlagfűről! A hangosítók Az erő műhelye Tamás László tanár úr előadása után az iskola könyvtárában A számítástechnika terem használat közben Szerezla Imre és Szombati Tamás gyógyítják a számítógépeket Az újságosok 21. o.

23 Élményeink Kalocsáról Kecskemétre avagy: versmondásért a világ végére november 10-én Kecskeméten, a Katona József Gimnáziumban megrendezésre került a Katona József vers- és prózamondó verseny, melyen kollégiumunk képviseletében vettem részt. De ne vágjunk a dolgok közepébe! Egyik délután nevelőtanárnőm, Hajdúné Éva néni megkérdezte, nincs-e kedvem elindulni ezen a versenyen. Szeretek szavalni, ezért szívesen igent mondtam. Hétvégén sok-sok vers közül kiválasztottam azt a hármat, amit szeretnék elmondani. Katona Józseftől a Menedék, ma élő kortársköltő kategóriában Kovács Ákostól a Játsszuk el, világirodalom kategóriából William Buttler Yeats Egy régi dal visszhangja című versét választottam. A következő héten Éva nénivel rengeteget gyakoroltunk, sokat segített nekem a helyes hangsúlyozásban. Minden nap gyúrtunk a verseken, hogy minél jobb legyen az előadásmód. Elérkezett a versmondó verseny napja. Szüleim elvittek Kecskemétre a Katona József Gimnáziumba. Ott kaptam eligazítást, hogy hova kell mennem. Elsőként sorszámot kellett húzni. Én a 17-est húztam, majd a díszterembe mentem. Nem voltunk sokan, mindössze 21-en. A zsűri elnöke, Sirkó László színművész magas színvonalú és értékes versenynek minősítette a találkozót. Tanácsai között felhívta a figyelmet a személyiséghez illő versválasztásra, a választott művek alapos átgondolására és elemzésére, valamint a felkészítő tanárok felelősségére. A zsűri tagjai voltak még: Varga Mónika, a KTV bemondónője és Gerstmár Rita, a Katona József Gimnázium magyar szakos tanára. Elkezdődött a verseny. A Katona Józseftől választott vers-, dráma- vagy prózarészletet szavalta el először mindenki. Ezután egy kisebb szünetet kaptunk, és választás elé állítottak minket, hogy a világirodalom kategóriába tartozó, vagy a ma élő kortárs magyar költő versét szeretnénk elmondani. Miután mindenki döntött és kicsit kipihente magát, visszatértünk a díszterembe. Én a ma élő kortársköltő, azaz Kovács Ákos Játsszuk el című versét választottam. Most fordított sorrendben kezdtünk, így ötödikként szavalhattam el a választott versemet. Ámulattal hallgattuk egymás előadását. Miután mindenki végzett, egy újabb szünetet tartottak, hogy dönteni tudjanak a helyezettekről. Addig mi, diákok a gimnázium egyik tantermébe vonultunk, ahol kis pogácsákkal és üdítővel vártak minket. Ott beszélgettünk más iskolákból jött szavalókkal, így barátságokra is szert tettünk. Egyszer csak szóltak, hogy megszületett a döntés. Elfoglaltuk helyünket a díszteremben és meghallgattuk a zsűri értékelését. Helyezést nem értem el, de egy történelmi képeskönyvet kaptam Bács-Kiskun megyéről, és egy emléklapot, meg persze rengeteg tapasztalatot szereztem. Iskolámban, a Szent István Gimnáziumban is örültek a szereplésemnek. Nem bántam meg, hogy elmentem, és legközelebb is elindulok. Remélem, többen kedvet kaptak a szavaláshoz, és jövőre még többen merik megmérettetni magukat. Ezúton is szeretném megköszönni Éva néninek a felkészítést, hogy ennyit segített nekem! Benedek Rebeka 22. o.

24 Téli szünidő Írországban Két bátyám másfél éve él külföldön. Karácsonyi ajándékként még az ünnep előtt egy Írországba szóló repülőjegyet kaptam tőlük. Nagyon örültem neki és vártam az utazás napját: december 19-ét. 15 napot tölthettem Enniscorthyban, amely a fővárostól délre 120 km-re található. Már az utazás is nagyon izgalmas volt számomra. A repülőgépen picit hosszúnak tűnt a három óra fent a levegőben, de mivel az ismerőseimmel utaztam, ezért kellemes volt. A magasból az országok és a városok fényei karácsonyfadíszként látszottak a sötétben. A gép Írország fővárosában, Dublinban landolt. Örömteli volt a bátyáimmal való találkozás a ferihegyinél körülbelül tízszer nagyobb repülőtéren! A közel két hét eseményeiből most csak pár emlékezetes momentumot említenék. Nagy élmény volt számomra látni az ír tengert. Gyűjtöttem szép kagylókat, csigákat, fényképeztem. Hegyet is másztunk, ahonnan a nagy szél majdnem lefújt minket. A Dublintól délre fekvő Hoockban is jártam, ahol a városról elnevezett toronyból gyönyörű panoráma nyílt a tengerre. Az írek közlekedési morálja általában nagyon szimpatikus volt számomra. Nem kell ahhoz gyalogos átkelőhely, hogy az ember biztonságosan át tudjon menni az úttesten. Az autóvezetők időben lelassítanak, és már 20 méter távolságból előzékenyen intenek. Gyorsan eltelt a két hét, és eljött a hazautazás napja. Itthon megint a havas táj várt, s a hideg, amitől elszoktam a dublini + 12 C mellett. Ez az utazás egy kellemes emlék marad számomra. Örömmel tölt el, hogy élményeimet nemcsak szóban, hanem most írásban is megoszthattam kollégista társaimmal, s a Kedves Olvasóval. Markó Erzsébet * A Magyar Kultúra Napja a kollégiumban Január 22-én az ország minden részén a Magyar Kultúra Napját ünnepelik az emberek. Ez a nap egyben a Himnusz keletkezésének a születésnapja. A mi kis kollégiumunkban is igyekeztünk eme nemes napot méltóképpen megünnepelni. Színházlátogatásra nyílt lehetőségünk. A 18 színházjegy boldog tulajdonosai diák-önkormányzati tagok, kiváló kollégisták, és más aktív személyek lettek. A kalocsai Városi Színházban az Árva Bethlen Kata bemutatására került sor. Kocsis István rendezte ezt a drámát, melynek főszereplői Kökényessy Ági és Őze Áron voltak. Ez a mű egy töretlen hitű és erkölcsű, tragikus életutat bejárt asszony története a XVII. századból. A reformáció híres és hírhedt nagyasszonya Istent vallatja saját sorsának alakulásáról. A dráma nagyon szívhez szóló volt és érdekes. Mindannyian beleéltük magunkat Bethlen Kata szerepébe. Észre sem vettük, hogy elszaladt a másfél óra. 23. o.

25 Az, hogy részt vehettünk ezen az előadáson, megtiszteltetés volt. Nagyon jól éreztük magunkat. Amikor visszaértünk a kollégiumba, nem győztük mesélni élményeinket, észrevételeinket itthon maradt társainknak. Aki csak teheti, nézze meg ezt a drámát, ha többet akar megtudni a XVII. századi életről. Bús Gabriella * Tehetségünk megcsillantása egy távoli vidéken A hódmezővásárhelyi Regionális Ki mit tud? -ot már nagyon vártuk, még a napokat is visszafelé számoltuk. Ahogy közeledtünk az egyhez, és végül a nullához, egyre nőtt az izgalom és a próbák száma is. Február 22-én, pénteken reggel korán keltünk, hogy időben el tudjunk készülni. A kollégium előtt gyülekeztünk. A résztvevők: ének kategóriában: Máthé Cintia és Tóth Nóra, fotó kiállítás: Szombati Tamás, hastánc: Bús Gabriella, Édes Anita, Földes Renáta, Hammer Erika, Otott - Kovács Gyöngyi, Pálinkás Andrea, Rácz Beatrix és Szilágyi Judit, kollégiumismereti verseny: Hodován Zsuzsanna, társastánc: Orcsik Mónika és Boldizsár Béla, vers: Tóth Andrea, valamint segítőnk: Gáspár Ivett. Kísérő tanáraink voltak: Gulyás Béla kollégiumvezető, Greminger Péterné és Hajdúné Bertich Éva nevelőtanárnők. Nyolc órakor a buszunk is megérkezett. Kezdetét vette egy hatalmas kiruccanás! 11 óra körül érkeztünk meg a Cseresnyés Kollégiumba, Hódmezővásárhelyre. Először mindenki kapott egy szobaszámot, és hozzá kulcsot, majd regisztrált, és mehetett is a saját szobájába. Hármasával szállásoltak el minket, a harmadik emeleten. Kaptunk egy ajándékcsomagot is. Volt benne egy szuper Cseresnyés-póló, egy emléklap, meg sokféle tájékoztató. Minden résztvevőnek viselnie kellett a nevével ellátott kitűzőt, ami elnyerte tetszésünket. Az ebédet délben szolgálták fel, s kaptunk hozzá egy finom müzlit. A kollégiumismereti vetélkedő 13 órakor kezdődött a kolesz első emeletén. Majd 14 órakor az előadóművészeti versenyek: vers- és prózamondás, színpadi produkciók és tánc kategóriákban kezdődött a megmérettetés a Mozaik Kamarateremben. Ezzel egy időben került sor az ének-zenei művek meghallgatására a Péczely Attila Művészetoktatási Intézmény hangversenytermében. Nagyon sok szép előadást láttunk és csodáltunk végig. Mire véget értek a rendezvények és visszatértünk a kollégiumba, mehettünk is vacsorázni. Ekkor kaptuk meg a másnapi reggelit is, csomag formájában. Utána szusszantunk egy kicsit, és kezdődött az eredményhirdetés. Összesített csapatversenyben a 20 részt vevő kollégium közül a 7. helyezést értük el, ami regionális szinten jó eredménynek mondható. A gálaesten a legjobbnak ítélt produkciókat még egyszer megtekinthettük. Az izgalmas napot egy kis buli zárta, amelyen karaokéztunk. 24. o.

26 Annyit énekeltünk, hogy másnapra teljesen berekedtünk, de nagyon jól éreztük magunkat. Reggel mindenki szomorúan vett búcsút Hódmezővásárhelytől, még az égiek is megsiratták hazatértünket. Ez a kis Ki mit tud? szép emlékként fog szívünkben élni, sok örömteli pillanattal együtt. Hammer Erika Úton a hangversenyterem felé Tóth Nóra Máthé Cintia Otott - Kovács Gyöngyi rajzaival Társastáncosaink Hastáncosaink előadás közben Modelleket megszégyenítő szépségű lányaink 25. o.

27 Két énekesünk felkészítőjükkel Az eredményhirdetés Kollégiumvezetőnk köszöntője az eredményhirdetés estéjén Utolsó csoportkép hazaindulás előtt * A Hunyadi Napok programjai április április 22. /kedd/ : Megnyitó : Kiállítás : Karaoke április 23. /szerda/ : Sportnap Versenyek, vetélkedők április 24. /csütörtök/: : Baráti körök főzőversenye : Zenés-táncos est 26. o.

28 Kiváló kollégistáink Édes Anita Földes Renáta Hoffer Fanni Hopka Krisztina Hornyák Zsófia Horváth Evelin Otott-Kovács Gyöngyi Nagyházi Balázs Szombati Tamás 27. o.

29 Az elmúlt évek legemlékezetesebb pillanataiból Az idén ünnepli a kollégiumi újság a 10. születésnapját. Ezen esemény alkalmából készült a következő kis összeállítás. A itt szereplő képek csak töredékei annak a több ezernek, amelyek kollégiumi életünkről készültek az elmúlt tíz évben. Az első újságban kép egyáltalán nem szerepelt még, csak karikatúrák. A másodikban is mindössze három darab fotó volt. Ez után a két év után viszont rohamosan megnőtt a képek száma. Így lehetővé vált, hogy most felidézzük a régmúlt eseményeket és emlékezetes perceket. Nevelőtanárainkban és az öregekben szép emlékeket ébresztünk, az elsősöknek pedig alkalmuk nyílik egy kis régészkedésre a kollégium múltjában. Nem is foglalnánk tovább a helyet, meséljenek a képek. Szilencium Az első újságból két karikatúra: Diák Murphy örökérvényű szabályai a kollégiumi életre is alkalmazhatók 2000.: A városismereti vetélkedő I. helyezett csapata 2000.: kollégiumi polgárokká avatott elsősök : A győztes farsangi jelmezesek Mikulása: Eresszétek el a szakállamat! 28. o.

30 2001.: Varga Linda karikatúrája: Szekrényszemle 2001.: Megalakult Lengyel László könnyűzenei kisegyüttese 2002.: Megalakult Skriba Péter fúvós együttese farsang: Az Irigy Hónaljmirigy 2002.: Csokonai: Dorottya farsang: A Veresegyházi Asszonykórus a színjátszó kör előadásában 2003.: A Bánk bán korhű jelmezes előadása 2003.: Tatán a Legügyesebb kollégista vetélkedő országos döntőjén elsők lettünk 29. o.

31 2004.: Népi tánccsoportunk 2004.: Újságunk akkori lelkes összeállítói 2005.: A kiskunfélegyházi MEZGÉ Kolesz Kupa : 2005.: Angol keringő a Hunyadi Napok megnyitóján elhoztuk a vándorserleget 2006.: Részlet Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékából 2006.: Karácsonyi műsor 2007.: Valentin-napi vonatozás a díszteremben 2007.: Kecskeméten megnyertük a Legügyesebb kollégista vetélkedő megyei fordulóját 30. o.

A Hunyadi János Középiskolai Kollégiumi Napok Lapja

A Hunyadi János Középiskolai Kollégiumi Napok Lapja A Hunyadi János Középiskolai Kollégiumi Napok Lapja Kiadja: a Hunyadi János Középiskolai Kollégium, Kalocsa 2007. április IX. év 9. szám Nem szavak teszik vitézzé az embert, a csatasorban ismerszik meg,

Részletesebben

MÁTYÁS HÍRLEVÉL AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK

MÁTYÁS HÍRLEVÉL AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK MÁTYÁS HÍRLEVÉL ORSZÁGOS EREDMÉNYEINK (folyt.) Mohácsi Martin 3.c Kvalitas Extra szövegfeld. 7. Sallai Zoé 3.c Kvalitas Extra szövegfeld. 10. Sándor Barbara 4.b Kvalitas Extra szövegfeld.

Részletesebben

MÁTYÁS HÍRLEVÉL AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK

MÁTYÁS HÍRLEVÉL AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK Az Értelem Odüsszeiája Országos Kreatív Bajnokság (csapat) Molnár Alexandra 4.b 1. Kovács Natália 4.b 1. Rebek Petra 4.b 1. Krepsz Gabriella 4.b 1. Lőrincz Laura 4.b 1. Minkó Roland

Részletesebben

Éle tké pe k. Jézus mondja: Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él. Jn 11,25 Áldott húsvétot kívánunk!

Éle tké pe k. Jézus mondja: Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él. Jn 11,25 Áldott húsvétot kívánunk! 2 0 1 2. Á P R I L I S Éle tké pe k Jézus mondja: Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él. Jn 11,25 Áldott húsvétot kívánunk! A HÚSVÉT VARÁZSA - RÉGEN Húsvét közeledtével,

Részletesebben

Bevezető. Iskolánk az 50. évforduló alkalmából jubileumi évkönyvet adott ki.

Bevezető. Iskolánk az 50. évforduló alkalmából jubileumi évkönyvet adott ki. Iskolánk az 50. évforduló alkalmából jubileumi évkönyvet adott ki. Bevezető Fogadják szeretettel a 2009/2010-es iskolai évkönyvünket! Iskolánk ebben a tanévben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját.

Részletesebben

Bölcsőde Bölcsődénk szerepel az Iránytű szakmai folyóiratban. Farsangi vigassággal búcsúztattuk a telet, pirosba öltöztünk a Dóri Ház lakóiért.

Bölcsőde Bölcsődénk szerepel az Iránytű szakmai folyóiratban. Farsangi vigassággal búcsúztattuk a telet, pirosba öltöztünk a Dóri Ház lakóiért. ANK H Í R L E V É L 2013/ 2. szám Tartalom: Intézményi egységek rövid hírei: Intézményvezetés Beszámolunk a II. SNI Szépíró verseny megyei döntőjéről. Megtartottuk a Szak alkalmazotti értekezletet. Mi

Részletesebben

Programok Alakuló ülés: beszámoló Bemutatkozik az új testület

Programok Alakuló ülés: beszámoló Bemutatkozik az új testület Fonyódi Hírmondó XV. évfolyam 11. szám www.fonyod.hu 2014. november Programok Alakuló ülés: beszámoló Bemutatkozik az új testület 2 Közérdekű információk Fonyódi Polgármesteri Hivatal Cím: 8640 Fonyód,

Részletesebben

Reneszánsz kavalkád a Zrínyiben

Reneszánsz kavalkád a Zrínyiben «Zrínyi Ilona Általános Iskola diákjainak lapja» «2008/2009-es tanév 1. szám» Kecskemét Reneszánsz kavalkád a Zrínyiben 2008. november 10. és 14. között a Zrínyi iskola épülete reneszánsz programoknak

Részletesebben

Türr István Gazdasági Szakközépiskola. Évkönyve 2008/2009.

Türr István Gazdasági Szakközépiskola. Évkönyve 2008/2009. Türr István Gazdasági Szakközépiskola Évkönyve 2008/2009. Türr István Gazdasági Szakközépiskola Évkönyve 2008/2009. Baja, 2009. Türr István Gazdasági Szakközépiskola 2008/2009. Évkönyve Az anyagot gyűjtötte

Részletesebben

Március 15. Az előadással célunk volt, hogy ráirányítsuk a figyelmet arra, hogy az ilyen

Március 15. Az előadással célunk volt, hogy ráirányítsuk a figyelmet arra, hogy az ilyen A Terplán Zénó Műszaki És Közgazdasági Szakképzõ Iskola Diákújságja 2011. május VIII. évfolyam 1. szám Március 15. Amárcius 15-dikei ünnepséget ebben a tanévben a 9. ny osztály rendezte. A próbák jó hangulatban

Részletesebben

VOLUNTAS. 10 perc. az öltözőben 20. oldal. exkluzív. parlamenti ifjúsági nap 2. oldal. a szerencsés 13 3. oldal

VOLUNTAS. 10 perc. az öltözőben 20. oldal. exkluzív. parlamenti ifjúsági nap 2. oldal. a szerencsés 13 3. oldal exkluzív VOLUNTAS A KAPOsváRI TánCsICs mihály gimnázium lapja 7 Xl. ÉvfOlyAm, 2. szám 7 2009. november parlamenti ifjúsági nap 2. oldal a szerencsés 13 3. oldal 10 perc Kitüntették Dr. Miklós Endréné tanárnőt

Részletesebben

ANK H Í R L E V É L. 2013/ 3. szám. Tartalom: Intézményi egységek rövid hírei:

ANK H Í R L E V É L. 2013/ 3. szám. Tartalom: Intézményi egységek rövid hírei: ANK H Í R L E V É L 2013/ 3. szám Tartalom: Intézményi egységek rövid hírei: Intézményvezetés Nagy siker volt a 10. Apáczai Szakmai Napok programsorozata. Bölcsőde Megható Nyugdíjas találkozót tartottunk.

Részletesebben

SZUPERKONCERT ABONY VÁROSÁBAN

SZUPERKONCERT ABONY VÁROSÁBAN 2008. április 1 Abony Város Önkormányzatának lapja XVI. évfolyam 4. szám 2008. április Ára: 150 Ft SZUPERKONCERT ABONY VÁROSÁBAN A Bihari János Zeneiskola, a Gyulai G.M. Általános Iskola és az Abonyi Fúvószenekari

Részletesebben

GYERMEKVÉDELMI HÍRADÓ

GYERMEKVÉDELMI HÍRADÓ GYERMEKVÉDELMI HÍRADÓ BORSOD ABAÚJ ZEMPLÉN MEGYEI GYERMEKVÉDELMI KÖZPONT KIADVÁNYA MISKOLC, 2010. A Borsod Abaúj - Zemplén Megyei Gyermekvédelmi Központ minden dolgozójának és a Gyermekvédelmi Híradó kedves

Részletesebben

MEZŐFALVA. Csodás ünnep volt. Az én falum. Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok településünk valamennyi lakójának! Húsvét a téren

MEZŐFALVA. Csodás ünnep volt. Az én falum. Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok településünk valamennyi lakójának! Húsvét a téren Az én falum MEZŐFALVA Információs és közéleti havilap 2011. április Tartalom Eredményes közbeszerzés Szervezzük a vízi közműtársulatot Ültessünk közösen virágot Lomtalanítás Iskolai hírek Óvodai hírek

Részletesebben

beköszöntő Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus. (Efézus 5,14)

beköszöntő Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus. (Efézus 5,14) 2015. április. Életképek A Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium lapja. Aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre

Részletesebben

VII. évfolyam, 2. szám 2011. december. őrizni működőképességünket. A támogatást a felhalmozódott számlatartozásainkra,

VII. évfolyam, 2. szám 2011. december. őrizni működőképességünket. A támogatást a felhalmozódott számlatartozásainkra, VII. évfolyam, 2. szám 2011. december Önkormányzat hírei Tisztelt Tiszaszentimreiek, Újszentgyörgyiek! Eseményekben gazdag időszakról számolhatunk be Önöknek egy ünnepi dupla számmal. A lakosság kérdez...

Részletesebben

A KOCSÉRI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA. 25. évfolyam 4. szám 2014. JÚLIUS AUGUSZTUS Ára: 120 Ft

A KOCSÉRI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA. 25. évfolyam 4. szám 2014. JÚLIUS AUGUSZTUS Ára: 120 Ft A KOCSÉRI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA 25. évfolyam 4. szám 2014. JÚLIUS AUGUSZTUS Ára: 120 Ft A HELYI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK ÉS POLGÁRMESTEREK ÁLTALÁNOS VÁLASZTÁSÁNAK IDŐPONTJA: 2014. OKTÓBER 12. TISZTELT VÁLASZTÓPOLGÁR!

Részletesebben

Múzeumi jubileum. Téti Híradó Városi Folyóirat XIX. évfolyam 1. szám 2014. tavasz

Múzeumi jubileum. Téti Híradó Városi Folyóirat XIX. évfolyam 1. szám 2014. tavasz Téti Híradó Városi Folyóirat XIX. évfolyam 1. szám 2014. tavasz Múzeumi jubileum Tíz éves a helytörténei kiállítás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázati támogatásával felújított Boros

Részletesebben

Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művésze Iskola értesítője. designed by arany a la

Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művésze Iskola értesítője. designed by arany a la Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művésze Iskola értesítője 2014 2015 designed by arany a la Kiadja: Felelős kiadó: Szerkesztők: Számítógépes szerkesztő: Elérhetőségeink: Marcali Noszlopy Gáspár

Részletesebben

Őri Hírek ŐRISZENTPÉTEREN ÉLŐK LAPJA. Szívem csengő

Őri Hírek ŐRISZENTPÉTEREN ÉLŐK LAPJA. Szívem csengő III. évfolyam 4. szám 2014. december 1 ŐRISZENTPÉTEREN ÉLŐK LAPJA Tartalomból Közmeghallgatás Házunk tája - Önkormányzati hírek Újraválasztották az elnököt Sokan, sokféleképpen emlékeztek Fesztiválváros

Részletesebben

XXIV. évfolyam 1. szám 2012. január. létrehoz, formál, fenntart. Ma ez a

XXIV. évfolyam 1. szám 2012. január. létrehoz, formál, fenntart. Ma ez a A tartalomból Szociális üdültetési programot indít a kormány >>> 2. oldal OVI-ZSARU >>> 5. oldal Egy téma két felvonásban >>> 7. oldal 80 éve az emberekért, a közösségért >>> 12. oldal XXIV. évfolyam 1.

Részletesebben

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZÉLETI ÉS KULTURÁLIS LAPJA. Pusztaszabolcs a Föld Órája Fõvárosa 2014-ben

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZÉLETI ÉS KULTURÁLIS LAPJA. Pusztaszabolcs a Föld Órája Fõvárosa 2014-ben SZABOLCS HÍRADÓ Ára: 120 Ft PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZÉLETI ÉS KULTURÁLIS LAPJA XXIII. ÉVFOLYAM 2014. MÁJUS Pusztaszabolcs a Föld Órája Fõvárosa 2014-ben Ünnepélyes keretek között avattuk fel

Részletesebben

Szerkesztőség kérdez polgármester válaszol

Szerkesztőség kérdez polgármester válaszol Deszk Község Önkormányzatának Lapja www.deszk.hu I. ÉVFOLYAM 3. SZÁM 2015. MÁJUS s i l á n e j k z s e D a A rendezvényről a 6. oldalon olvashatnak. Addig is beszéljenek a fotók. M 2 ÖNKORMÁNYZAT HÍREI

Részletesebben

Rövid iskolatörténet

Rövid iskolatörténet 55. szám Jubileumi ünnepség December 17-én fél tizenkettőkor a zsúfolásig megtelt aulában Révay Lili köszöntötte a Bolyai János Gimnázium alapításának 20. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepség vendégeit,

Részletesebben

KEDVES DESZKI LAKOSOK! KÉRJÜK ÖNÖKET, HOGY SZEMÉLYI JÖVEDELEM- ADÓJUK 1%-ÁNAK FELAJÁNLÁSÁVAL TÁMOGAS- SÁK A HELYI CIVIL SZERVEZETEKET!

KEDVES DESZKI LAKOSOK! KÉRJÜK ÖNÖKET, HOGY SZEMÉLYI JÖVEDELEM- ADÓJUK 1%-ÁNAK FELAJÁNLÁSÁVAL TÁMOGAS- SÁK A HELYI CIVIL SZERVEZETEKET! A DESZKI FALUNKÉRT EGYESÜLET LAPJA www.falunkert.hu XXIV. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2014. FEBRUÁR babái Az év újszülött A hagyomány szerint januárban köszöntötte a képviselő-testület a 2013. évben született babákat

Részletesebben

Egészségház-avató. Elsősök beíratása. Tartalom. Változás a művelődési. közmeghallgatást. február 14. 2012. február

Egészségház-avató. Elsősök beíratása. Tartalom. Változás a művelődési. közmeghallgatást. február 14. 2012. február 2012. február Tartalom Építsünk együtt játszótereket! 3. oldal Erdélyi barátaink színjátszó estje 3. oldal EGY-HÁZra találtak a reformátusok 4. oldal Egy különleges nap 5. oldal Óvodai beíratás 5. oldal

Részletesebben

Tiszalök Város Képviselő Testülete

Tiszalök Város Képviselő Testülete XX. évfolyam X. szám Előfizetve: 100 Ft Árusoknál: 150 Ft Tiszalök Város Képviselő Testülete Gömze Sándor Polgármester Fedor László alpolgármester Bede-Tóth Attila Pénzügyi Bizottság elnök Fercsákné Tomán

Részletesebben

A MÁTÉSZALKAI KOSSUTH TÉRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG ÉS A KÁLVIN JÁNOS REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA HÍRMONDÓJA

A MÁTÉSZALKAI KOSSUTH TÉRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG ÉS A KÁLVIN JÁNOS REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA HÍRMONDÓJA 1 TEMPLOM ÉS ISK LA www.refmateszalka.hu A MÁTÉSZALKAI KOSSUTH TÉRI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG ÉS A KÁLVIN JÁNOS REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA HÍRMONDÓJA IV. évfolyam 1. szám 2011. Tanévzáró GYÜLEKEZETI ÉLET

Részletesebben

SZABOLCS HÍRADÓ. Ember lenni mindig, minden körülményben. (Arany János) EGY NEM MINDENNAPI EREDMÉNY

SZABOLCS HÍRADÓ. Ember lenni mindig, minden körülményben. (Arany János) EGY NEM MINDENNAPI EREDMÉNY SZABOLCS HÍRADÓ PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZÉLETI ÉS KULTURÁLIS LAPJA XXIII. ÉVFOLYAM 2013. JÚNIUS Ára: 120 Ft EGY NEM MINDENNAPI EREDMÉNY Sok évtizedes hagyományra tekint vissza a pusztaszabolcsi

Részletesebben