Nemeskér csatlakozása a Lövő központú szennyvízelvezetési agglomerációhoz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nemeskér csatlakozása a Lövő központú szennyvízelvezetési agglomerációhoz"

Átírás

1 Nemeskér csatlakozása a Lövő központú szennyvízelvezetési agglomerációhoz AGGLOMERÁCIÓS VIZSGÁLAT Budapest december Készítette: VTK Innosystem Kft.

2 Nemeskér település csatlakozása a Lövői szennyvízelvezetési agglomerációhoz Tartalomjegyzék 1 ELŐZMÉNYEK ADATLAP A SZENNYVÍZELVEZETŐ RENDSZEREK 26/2002.(II.27.) KORM. RENDELET ALAPJÁN TÖRTÉNŐ VIZSGÁLATÁHOZ A BENYÚJTOTT CSATLAKOZÁSI TERV A VIZSGÁLT SZENNYVÍZELVEZETŐ RENDSZER ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A VIZSGÁLAT ALÁ VONT SZENNYVÍZELVEZETŐ ÉS TISZTÍTÓ RENDSZER RÖVID LEÍRÁSA FELÜLVIZSGÁLAT MŰSZAKI, GAZDASÁGI PARAMÉTEREK Alapadatok LE meghatározása csatornázatlan településeken km vezetékhosszra eső bekötések száma fő után elvezetendő szennyvízmennyiség [l/s]: A mértékadó szakaszon a befogadó és a legtávolabbi kibocsátási pont közötti lefolyási szakasz a tartózkodási idő szempontjából vizsgálat alá vont gravitációs csatornák, nyomóvezetékek és átemelők jellemző adatai: Számítások Értékelés KÖRNYEZETVÉDELMI SZEMPONTOK ÉS KÖVETELMÉNYEK A települési szennyvízelvezetés és tisztítás A szennyvízelvezetési agglomeráció kialakításának környezetérzékenységi szempontjai GAZDASÁGI SZEMPONTOK Beruházási költségek: Üzemeltetési költségek: Értékelés Mellékletek: 1. sz. melléklet: Alapadatok 2. sz. melléklet: Gazdaságossági vizsgálat a 26/2002 (II. 27.) Korm. rendelet és379/2015 (XII.8.) Korm. rendelet alapján 3. sz. melléklet: Helyszínrajzok 4. sz. melléklet: Az érintett önkormányzatok hozzájáruló nyilatkozata 5. sz. melléklet: Sopron Vízmű Zrt. nyilatkozata 6. sz. melléklet: Vízjogi engedély 7. sz. melléklet: Tervezői jogosultság igazolása VTK Innosystem Kft Budapest, Pattantyús u. 7. Tel.: (36) Fax.: (36)

3 Nemeskér település csatlakozása a Lövői szennyvízelvezetési agglomerációhoz 1 ELŐZMÉNYEK A Lövői szennyvízelvezetési agglomerációt üzemeltető Soproni Vízmű Zrt. a tulajdonos önkormányzatokkal egyeztetetten az agglomerációhoz szeretné csatlakoztatni Lövő mellett fekvő Nemeskér települést. Lövői agglomeráció szerepel a 25/2002 (II.27.) kormányrendelet 2-es számú mellékletében a LE közötti agglomerációk között. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség /2012 határozatában szennyezés csökkentési ütemterv készítésére kötelezte a Sopron Vízmű Zrt-t a kibocsátási határértékek rendszeres túllépése miatt. A Vízmű Zrt /2013 számon kapott létesítési engedélyt a szennyvíztelep fejlesztésére. A szennyvíztelep fejlesztése, intenzifikálása évben zajlott. Ezt követően a telep egysége szerkezetbe foglalt vízjogi üzemeltetési engedélyt 35800/ /2015 számon kapott. Nemeskér az agglomerációban nem szerepel így a. 26/2002 (II.27.) kormányrendelet szerinti felülvizsgálatot Nemeskér csatlakozási szándéka miatt el kell végezni, ahol igazolni kell a rendelet előírásainak történő megfelelést. A Lövői városközpontú szennyvízelvezetési agglomeráció a 25/2002 (II.27.) kormányrendelet 2-es számú táblázatában az alábbiak szerint van nyilvántartva: Agglomeráció központi települése Település név Lakosszám Lakosegyenérték Lövő Egyházasfalu 866 Lövő 1427 Sopronhorpács 846 Ujkér 971 Und 323 Völcsej 358 A táblázat adatai szerint a Lövői szennyvízelvezetési agglomeráció összes lakos száma 4791 fő, a szennyvízelvezetési agglomeráció összes terhelése LÉ, amelyből az állandó lakosok terhelése 4791 LE. Az agglomeráció számára a szennyvíztelep rekonstrukciója után kiadott egységes vízjogi üzemeltetési engedélyben szennyvíztisztító telep adatai a következők: Hidraulikai kapacitása:1 000 m 3 /d Biológiai tisztító kapacitása: 6792 LE, amely 407,5 kg BOIƽ/d VTK Innosystem Kft Budapest, Pattantyús u. 7. Tel.: (36) Fax.: (36)

4 Nemeskér település csatlakozása a Lövői szennyvízelvezetési agglomerációhoz Az agglomeráció terhelése a korábbi évekhez képest jelentősen lecsökkent, mivel a Sopronhorpácson üzemelő állati eledelt gyártó vállalat 2013 novemberében sikeres próbaüzem után üzembe helyezte az ipari szennyvíztisztítóját, így a szennyvizei előtisztító után kerülnek bevezetésre a közcsatornába. Ez alapján a jövőben csökkentett terhelési adatokkal kell számolni. A évi adatokat és részben a 2015 évi adatokat táblázatos formában az 1-es számú melléklet tartalmazza. A szennyvíztisztító telep 2014 évi terhelési adatai a Sopron Vízmű Zrt adatszolgáltatása alapján: Hidraulikai átlagos terhelése: Szerves anyag átlagos terhelése 887m 3 /d, 322,4 kg BOIƽ 5373 LE Nemeskér lakos száma a statisztikai hivatal adatai alapján 215 fő, amely 215 LE Nemeskéren a fajlagos szennyvízmennyiség a vízfogyasztási adatok: 109 l/fő/d, amely 24m3/d mennyiségnek felel meg Nemeskér csatlakozása esetén a szennyvíztisztító telep fejlesztése nem szükséges, mivel a Nemeskér adta többletterheléshez a Lövő szennyvíztelep megfelelően szabad kapacitással rendelkezik. Jelen dokumentáció a 26/2002 (II.27.) kormányrendelet alkalmazásával Nemeskér településnek a lövői szennyvízelvezetési agglomerációhoz történő csatlakozási lehetőségét vizsgálja. Ezen a műszaki megoldáson kívül lehetőség van arra, hogy önálló biológiai szennyvíztisztító telep épüljön, Nemeskéren. I. változat A vizsgált szennyvízelvezetési agglomerációba csatlakozni kívánó Nemeskér településen a szennyvizeket gravitációs úton gyűjtik össze, majd átemelők segítségével a lövői szennyvíztisztító telepre juttatják. A vizsgált települések a Kardos éren keresztül az Ikva vízgyűjtőjén helyezkednek el. Az átnézetes és részletes helyszínrajzok M=1:25000, és M=1:4000 léptékben a terv 3 számú mellékleteiben találhatók. A tervezett szennyvízrendszer ismertetése: Nemeskér Község: A községi a Kardos ér mentén található, a Fő utcája a Kardos ér kanyarulatát követi. A Fő utca a település közepétől a Szent László király templomától a temető irányába lejt, itt épül a CS1-0-0 jelű főgyűjtő csatorna,- amelybe csatlakozik az CS1-1-0 csatorna,- és a szennyvizeket temető felöli végén található N-1 jelű közbenső átemelőbe vezeti. Ez az átemelő az Ny-1 jelű nyomóvezetékkel a Fő utca Lövő felöli végén található N-2 jelű végátemelőbe továbbítja a VTK Innosystem Kft Budapest, Pattantyús u. 7. Tel.: (36) Fax.: (36)

5 Nemeskér település csatlakozása a Lövői szennyvízelvezetési agglomerációhoz szennyvizet. A CS2-0-0 jelű csatorna a Fő utca D-i végétől indulva halad a Fő utca É-ÉK végpontja felé és ott folyik bele a végátemelőbe. A CS jelű csatorna a Fő utca keleti felétől indul, és a Fő utca Evangélikus templom felöli részén köt be a CS2-0-0 jelű főgyűjtőbe. A község összegyűjtött szennyvizei a N-2 jelű szennyvízátemelőből, az NY-2 jelű, D90 átmérőjű KPE nyomott szennyvízvezetékkel a lövői szennyvíztelep fogadó aknájába kerül, amely a mennyiség mérő akna. A többi szennyvízzel együtt lesz felemelve a szennyvíztechnológia első műtárgyára, a gépi rácsra. Épülő Szennyvíz rendszer: Gravitációs csatorna hossza: Bekötő vezetékek Nyomóvezeték Szennyvízátemelő 1565 m D200 KG-PVC 1480 m D150 KG-PVC 1550 m D90 KPE nyomócső 2 db Lövő szennyvíztisztító telep: A lövői szennyvíztisztító telep kapacitása: Hidraulikai kapacitás: Szerves anyag eltávolító kapacitás: 1000 m³/d 6792LEÉ, 407,5 Kg BOIƽ/d A lövői szennyvíztisztító telep tervezett terhelése Nemeskér csatlakozása esetén: Hidraulikai terhelés: Szerves anyag terhelés: 911m³/d 5588 LE, 335 kg BOIƽ A lövői szennyvíztisztító telep fejlesztése 2015-ben befejeződött a telep fejlesztés nem szükséges Nemeskér rácsatlakozását követően. II. változat Nemeskér Község: Nemeskér településen a szennyvizeket gravitációs úton gyűjtik össze, majd átemelő segítségével a településtől keletre megépítendő szennyvíztisztító telepre juttatják. A település a Kardos éren keresztül az Ikva vízgyűjtőjén helyezkednek el. Az átnézetes és részletes helyszínrajzok M=1:25000, és M=1:4000 léptékben a terv 3 számú mellékleteiben találhatók. VTK Innosystem Kft Budapest, Pattantyús u. 7. Tel.: (36) Fax.: (36)

6 Nemeskér település csatlakozása a Lövői szennyvízelvezetési agglomerációhoz Önálló szennyvíztisztító telep létesülne Nemeskér községben, amelynek kapacitása: Épülő Szennyvíz rendszer: 24 m 3 /d, 215 LE Gravitációs csatorna hossza: Bekötő vezeték Nyomóvezeték Szennyvíz átemelő 1630 m D200 KG-PVC 1480 m D150 KG-PVC 300 m D90 KPE nyomott vez. 1 db. Önálló szennyvíztelep esetén elmarad az I-es változatban Ny-1 és Ny-2 nyomóvezeték és az N-2 szennyvízátemelő. A dokumentáció további részében azt igazoljuk, hogy környezetvédelmi, vízgazdálkodási, üzemeltetési szempontokat is figyelembe véve előnyösebb a Nemeskéren keletkező szennyvizek tisztítása a lövői szennyvíztisztító telepen. VTK Innosystem Kft Budapest, Pattantyús u. 7. Tel.: (36) Fax.: (36)

7 Nemeskér település csatlakozása a Lövői szennyvízelvezetési agglomerációhoz A csatlakozás vizsgálata a 26/2002. (II.27.) számú kormányrendelet alapján. 2 ADATLAP A SZENNYVÍZELVEZETŐ RENDSZEREK 26/2002.(II.27.) KORM. RENDELET ALAPJÁN TÖRTÉNŐ VIZSGÁLATÁHOZ 2.1 A BENYÚJTOTT CSATLAKOZÁSI TERV Megnevezése: Nemeskér település csatlakozása a Lövő szennyvízelvezetési agglomerációhoz Beadás időpontja: December hó Érintett települések: Nemeskér Lövő Egyházasfalu Sopronhorpács Újkér Und Völcsej Készítő neve (Megbízott): VTK Innosystem Kft Budapest, Pattantyús u. 7 A tervezői jogosultság igazolását a 7. sz. melléklet tartalmazza. VTK Innosystem Kft Budapest, Pattantyús u. 7. Tel.: (36) Fax.: (36)

8 Nemeskér település csatlakozása a Lövői szennyvízelvezetési agglomerációhoz 2.2 A VIZSGÁLT SZENNYVÍZELVEZETŐ RENDSZER ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A vonatkozó vízjogi engedélyek száma, érvényességi ideje: Lövő agglomeráció vízjogi üzemeltetési engedéllyel rendelkezik. Nemeskér esetében vízjogi létesítési engedélyes tervet és megvalósíthatósági tanulmányt a V+K Kft csinált 2004-ben. Száma Kiadás dátuma Érvényessége Tárgya 35800/ / november 09 Lövő és térsége szennyvízelvezető és szennyvíztisztító rendszer vízjogi üzemeltetési engedély módosítása, és egységes szerkezetbe foglalása 1. sz. táblázat: A lövői szennyvízelvezető rendszer vízjogi üzemeltetési engedélye Az érintett település/települések besorolása a 25/2002.(II.27.) Korm. rendelet szerint: Nemeskér nem szerepelnek a kormányrendeletben. A Lövő központú szennyvízelvezetési agglomeráció a rendelet 2-es melléklete 3-as táblázatában Agglomerációk LE közötti szennyvízterheléssel szerepel az alábbiak szerint: Agglomeráció központi települése Település név Lakosszám Lakosegyenérték Lövő Egyházasfalu 866 Lövő 1427 Sopronhorpács 846 Ujkér 971 Und 323 Völcsej 358 VTK Innosystem Kft Budapest, Pattantyús u. 7. Tel.: (36) Fax.: (36)

9 Nemeskér település csatlakozása a Lövői szennyvízelvezetési agglomerációhoz A tervezett beruházás magas talajvízállású területen valósul meg: NEM A tervezett beruházás kijelölt vízbázist érinti NEM 2.3 A VIZSGÁLAT ALÁ VONT SZENNYVÍZELVEZETŐ ÉS TISZTÍTÓ RENDSZER RÖVID LEÍRÁSA Az M=1: és M=1:4 000 méretarányú helyszínrajzok a 3. sz. mellékletben találhatók. Nemeskéren az elválasztott rendszerű, gravitációs üzemű csatornahálózattal összegyűjtött szennyvizet a Nemeskéri végátemelő juttatja a Lövői szennyvíztelepre. Az épülő szennyvízcsatorna hálózat jellemző adatait a 2 számú táblázat tartalmazza. Épül M.e. Nemeskér NA 200 KG-PVC Csat m 1565 NA 150 KG-PVC Csat m 1480 Nyomóvezeték D 90 m 1550 Szennyvíz átemelők db 2 Bekötés db sz. táblázat: A nemeskéri szennyvízelvezető rendszer főbb műszaki jellemzői Az átemelők főbb adatait az alábbi táblázatban foglaltuk össze: Átemelő megnevezése Átmérő m Hasznos tárolási térfogat m 3 Szivattyú kapacitás l/s Nemeskér N-1 1,6 3 5 Nemeskér N-2 2, sz. táblázat: A szennyvízátemelők főbb műszaki jellemzői Nemeskér szennyvizeit a lövői szennyvíztelepen kívánják terv szerint tisztítani. VTK Innosystem Kft Budapest, Pattantyús u. 7. Tel.: (36) Fax.: (36)

10 Nemeskér település csatlakozása a Lövői szennyvízelvezetési agglomerációhoz A Lövői szennyvíztisztító telep kapacitása az érvényes vízjogi üzemeltetési engedély szerint: A hidraulika terhelés: m 3 /d Szerves anyag eltávolító kapacitása: 6792 LEÉ, 407,5kg BOI5/d A tisztított szennyvíz befogadója a Kardos ér 36 fkm szelvénye, amely az Ikva vízgyűjtőjén helyezkedik el. A szennyvízelvezetési agglomerációt üzemeltető Sopron Vízmű Zrt. adatszolgáltatása szerint a 2014 évi terhelések az alábbiak: A hidraulikai terhelés: 887m 3 /d A szerves anyag terhelés: 322,4 kg BOI5/d az 5373 LE A fentieknek megfelelően a szennyvíztisztító telep jelenleg az alábbi szabad kapacitással rendelkezik: Szabad hidraulikai kapacitás: 113 m 3 /d Szabad szerves anyag eltávolító kapacitás: 85,1 kg BOI5/d 1418 LE A csatlakozási lehetőségeket a mellékelt M=1: méretarányú helyszínrajzokon ábrázoltuk. 3. FELÜLVIZSGÁLAT 3.1 MŰSZAKI, GAZDASÁGI PARAMÉTEREK Alapadatok Az alapadatokat részletesen az 1. sz. mellékletben mutatjuk be. Itt a településenkénti átlagos adatokat rögzítettük. A vízellátás üzemeltetőjétől kapott adatokat a 4. sz. táblázatban foglaltuk össze. A rendszer szennyvízterhelésének kiszámításánál a 26/2002 (II.27.) számú kormányrendeletben előírtakat vettük figyelembe, ez alapján a jelenlegi vízfogyasztási adatokkal számoltunk. Az intézményeket is lényegében a helyi lakosok használják, így a fajlagos fogyasztásnál lakosságiként kezeltük. M.e. Nemeskér Lakos szám fő 215 Település belterülete ha 28.1 Lakos szám hektáronként fő/ha 7.65 Lakossági bekötések száma db. 92 Összes bekötés száma db. 103 VTK Innosystem Kft Budapest, Pattantyús u. 7. Tel.: (36) Fax.: (36)

11 Nemeskér település csatlakozása a Lövői szennyvízelvezetési agglomerációhoz Kibocsátott kommunális szennyvíz 4 sz táblázat alapadatok Nemeskér m3/nap LE meghatározása csatornázatlan településeken Nemeskér: A Sopron Vízmű Ért. adatszolgáltatása szerint 2014-ben a településen a vízfogyasztást táblázatosan bemutatjuk. A fajlagos vízfogyasztás a település összes lakosságára lett számolva úgy, hogy az intézményeket is lényegében a helyi lakosok használják, így a fajlagos fogyasztásnál lakosságiként kezeltük év M.e. Nemeskér Lakos szám fő 215 Ellátottság % 100 Átlagos m³/év 8521 vízfogyasztás Lakossági m³/év 8014 Intézményi m³/év 507 Fajlagos lakossági vízfogyasztás l/fő/nap 109 *Az 1 főre fogyasztást Nemeskér éves vízfogyasztásából számoltuk. 5sz. táblázat: A évi vízfogyasztás LE meghatározása Lakosság után: A 26/2002. (II.27.) Korm. rendelet melléklete 4.6/b. pontja alapján a csatornával el nem látott népesség esetében 1 fő = 1 LE. Nemeskér lakos száma 215 fő, tehát: LElakossági = 215 LE Tekintve, hogy az intézményi vízfelhasználás minimális, valamint az intézményeket is helyi lakosok használják, külön intézményi szennyvízzel nem számolunk. Nemeskéren keletkező szennyvíz mennyisége: A vízfogyasztásnak megfelelően 109 l/fő/d fajlagos szennyvízmennyiséggel számolunk. A lakos szám 215 fő. QNemeskér = 24 m 3 /d VTK Innosystem Kft Budapest, Pattantyús u. 7. Tel.: (36) Fax.: (36)

12 Nemeskér település csatlakozása a Lövői szennyvízelvezetési agglomerációhoz Nemeskér település szerves anyag terhelése 60 g BOI5/fő/d értékkel számolva: 215x0.06kg/nap= 12.9 Kg/nap BOIƽ Lövő agglomeráció: Az agglomerációban lévő települések Lövő, Egyházasfalu, Sopronhorpács, Újkér, Und Völcsej- csatornázottsága teljes körű. A rákötések aránya 91%. A SOPRON VÍZMŰ ZRt. adatszolgáltatása szerint a Lövői szennyvíztisztító telep évi terhelése az alábbi: Átlagos hidraulikai terhelés: 887 m 3 /d A nyers szennyvíz BOI5 tartalma: 363,5 g/ m 3 Szerves anyag terhelés: 322,4 kg BOI5/nap 5373 LE A szennyvíztelepre érkező vízmennyisé valamelyest meghaladja a vízszolgáltatásból következő értéket. Nem rákötött lakosság után számított terhelés: A Sopron Vízmű Zrt. adatszolgáltatása szerint vízhálózatra a rákötési arányt 100%-nak véve a Lövői szennyvízelvezetési agglomerációban a rákötési arányt az alábbi táblázatban szereplő adatokból határoztuk meg: Víz Lakosság Intézmény Vállalkozás Összesen db db db db Település Egyházasfalu Lövő Sopronhorpács Und Újkér Völcsej Lövő térségi össz Csatorna Lakosság Intézmény Vállalkozás Összesen Település db db db db Egyházasfalu Lövő VTK Innosystem Kft Budapest, Pattantyús u. 7. Tel.: (36) Fax.: (36)

13 Nemeskér település csatlakozása a Lövői szennyvízelvezetési agglomerációhoz Sopronhorpács Und Újkér Völcsej Lövő térségi össz Megállapítható, hogy szennyvízcsatornára való rákötési arány 91%-os. Az agglomerációban az összes lakos száma 4791, a rákötési arány alapján a rákötött lakosok száma Ez alapján a nem rákötött lakos szám 431 Fő Az agglomerációban az egy főre jutó vízfogyasztás a Sopron Vízmű Zrt adatszolgáltatása alapján 100l/fő/nap Az agglomerációban eddig még a szennyvízcsatorna hálózatra nem rákötött lakosság alapján számított terhelés: Hidraulikai: Szerves anyag: 43m³/nap 431x0,06kg BOI5/fö/nap= 25,86 kg BOI5 A lövői agglomerációban keletkező szennyvíz mennyisége: A csatornán összegyűjtött szennyvíz mennyisége 887 m 3 /d. A nem rákötött lakosság után keletkező szennyvízmennyiséget a vízfogyasztásból számítottan 43 m³/d. Lövő agglomeráció összes szennyvízterhelése: Hidraulikai:887 m 3 /d + 43 m 3 /d= 930 m 3 /d Szerves anyag terhelése:322,4+25,8=348 kg BOIƽ/nap= 5803 LE A Lövői agglomeráció távlatban tervezett terhelése: Az agglomeráció tervezett terhelését az agglomeráció meglévő tényleges terhelése, a rá nem kötött lakosság terhelése, valamint Nemeskér teljes lakosságának a terhelésének összege adja: Hidraulikai: =954m³/nap Szerves anyag terhelés:322,4+25,8+12,9=361.1 Kg BOIƽ/nap 6016LE VTK Innosystem Kft Budapest, Pattantyús u. 7. Tel.: (36) Fax.: (36)

14 Nemeskér település csatlakozása a Lövői szennyvízelvezetési agglomerációhoz A lövői telep kapacitása: Hidraulikai kapacitás: Szerves anyag terhelése: 1000m³/nap 6792 LE, 407,5 Kg BOIƽ/nap Megállapítható, hogy a lövői telep távlatban is tudja fogadni Nemeskéren keletkező szennyvizeket km vezetékhosszra eső bekötések száma Az alábbi táblázatban gyűjtőcsatornánként mutatjuk be az 1 km-re eső bekötések számát. Jele Helye Nemeskér község A csatorna Anyaga, átmérője Hossza Bekötések száma db Cs Fő utca Templom Temető NA 200 KG-PVC Cs Fő utca NA 200 KG-PVC Cs-1 öblözet összesen m Fajlagos bekötések száma Bekötés/km Cs Fő utca NA 200 KG-PVC Cs Fő utca NA 200 KG-PVC Cs-2 öblözet Összesen: ,7 7sz. táblázat: Nemeskér, fajlagos bekötési mutatók A csatlakozni kívánó Nemeskér településen átlagosan az 1 km-re eső csatornabekötések száma átemelő öblözetenként meghaladja az 52 bekötés/km előírást fő után elvezetendő szennyvízmennyiség [l/s]: Nemeskér: Q1000 fő = 1,25 l/s < 4-5 l/s VTK Innosystem Kft Budapest, Pattantyús u. 7. Tel.: (36) Fax.: (36)

15 Nemeskér település csatlakozása a Lövői szennyvízelvezetési agglomerációhoz A mértékadó szakaszon a befogadó és a legtávolabbi kibocsátási pont közötti lefolyási szakasz a tartózkodási idő szempontjából vizsgálat alá vont gravitációs csatornák, nyomóvezetékek és átemelők jellemző adatai: Csatornák Nemeskér településen belül gravitációsan összegyűjtött szennyvizek egy része gravitációsan, másik része nyomóvezetéken keresztül jutnak először a Nemeskéri N-2 jelű átemelőbe, majd onnét az NY-2 jelű D90.es nyomóvezetéken a Lövői szennyvíztelep mérő aknájába. Az átvezetett szennyvíz mennyiség 24 m³/nap A gravitációs csatornákban a mértékadó tartózkodási idő számításához szükséges csatornaszakaszok hosszát, és a bekötések számát, a szennyvízmennyiségeket a következő táblázatokban foglaltuk össze. A csatorna szakaszokat terhelő szennyvíz mennyiségek: Csatorna jele / ágjel / átemelő körzet településenként Csatorna helye A csatorna hossza [m] A csatornát terhelő bekötések száma Q Q Q [l/s] [db] [m 3 /d] [m 3 /h] Lövő: Q = 24 m 3 /d, 0,23 m 3 /bekötés Cs Fő utca ,3 0,43 0,12 Cs Fő utca, ,6 0,067 0,018 Cs Fő ,6 0,44 0,12 Cs Fő utca ,048 0, meghatározása, Nemeskér Az alkalmazott NÁ 200 csatorna hidraulikai kapacitási adatai 4 es esésviszonyok mellett QT = 25 l/s VT = 0,80 m/s A csatorna jele Helye Hossza m Q l/sec I Q/Qt h/d V/VT Cs Fő utca ,14 4 0,006 0,28 2,8 0,2 0,7 Cs Fő utca 795 0, ,005 0, , sz. táblázat: Tartózkodási idő számítása Nemeskér belterületén a gravitációs csatornákban h cm v m/s T h VTK Innosystem Kft Budapest, Pattantyús u. 7. Tel.: (36) Fax.: (36)

16 Nemeskér település csatlakozása a Lövői szennyvízelvezetési agglomerációhoz Megállapítható, hogy a gravitációs csatornában az áramlási sebesség nem éri el az optimális tartomány alsó határát (v< 0.4 m/sec). Az alkalmazott NA 200-as átmérőnél kisebb átmérő gyűjtő hálózatban nem alkalmazható, ezért az üzemeltetőnek gyakrabban kell öblítést végezni a rendszeren. A tartózkodási idő meghatározásánál a ténylegesen kialakuló sebességgel számoltunk Átemelők, nyomóvezetékek A tartózkodási idő számításánál évi tényadatokkal számoltunk, a tervbe vett útvonalon. Az átemelőket terhelő napi átlagos szennyvízmennyiségek: - Nemeskér N-1 11,9 m 3 /nap - Nemeskér N-2 24,0 m³/ nap A számításoknál az alábbi összefüggéseket alkalmaztuk: V = (0,9 x Qsz) / Z Z= a kapcsolások száma Qsz= a szivattyú szállítókapacitása V= átemelő hasznos térfogata Periódusidő: Qó / Z / Qsz; ahol Qó= napi átlag szennyvíz 1/24 része (m 3 /ó) Z= a kapcsolások száma Qsz= Tartózkodási idő: a szivattyú szállítókapacitása (m 3 /s) periódus idő x kapcsolások száma Átemelő jele Nemeskér N-1 Nemeskér N-2 Mérete (Ø m) Hasznos térfogat (m 3 ) 1,6 3,0 2,0 4,0 Átemelő terhelése (m 3 /nap, m 3 /ó) 11, Szivattyú kapacitása (l/s) Kapcsolások száma (Z) 5. sz. táblázat: Tartózkodási idő számítása az átemelőkben Periódus idő (h) Tartózkodási idő (h) 5 5,4 0,005 0, ,8 0,0096 0,046 A tartózkodási idő számítása a nyomóvezetékeken: Távvezeték jele Mérete (mm) Hossza (m) Szivattyú kapacitása (l/s) Sebesség (m/s) Tartózkodási idő (h) Ny-1: N-I és N-2átemelő között D90 PE ,02 0,29 Ny-2: N-2 átemelő és Lövő fogadó aknája között D90 PE ,25 0,1 6. sz. táblázat: Tartózkodási idő számítása a nyomóvezetékekben VTK Innosystem Kft Budapest, Pattantyús u. 7. Tel.: (36) Fax.: (36)

17 Nemeskér település csatlakozása a Lövői szennyvízelvezetési agglomerációhoz Számítások Összegzett tartózkodási idő kiszámítása, megadása táblázatos formában Az összes tartózkodási idő Nemeskéren és szennyvíztisztító telep között: Az összegzett tartózkodási idő: CS csatorna esetében Tartózkodási idő a Nemeskér gravitációs csatornában: Tartózkodási Nemeskér N 1. szennyvízátemelőkben: Tartózkodási idő a Nemeskér NY I nyomóvezetékben: Tartózkodási idő Nemeskér N2-I. átemelőben: Tartózkodási idő NY-2 nyomóvezetékekben: Összesen: 0,7 h 0,027 h 0,29 h 0,046 h 0,1 h 0,9 h Az összes tartózkodási idő Nemeskéren és Lövő szennyvíztisztító telep között: Az össz-tartózkodási idő: CS csatorna esetében Tartózkodási idő a Nemeskér gravitációs csatornában: Tartózkodási N-2 szennyvízátemelőben: Tartózkodási idő NY-2 nyomóvezetékben: Összesen: A tartózkodási idő az előírt 6 órát egyik esetben sem éri el. 0,1 h 1.1 h 0,046 h 1,24 h Értékelés A térségi megoldás kialakításának előnyei, hátrányai A fogadó telep mind hidraulikai, mind szerves anyag terhelésben jelenleg alul terhelt. A telep kapacitása 1000 m 3 /d, 6792 LE, míg a terhelése 887 m 3 /d, 5373LE, azaz a telep szabad kapacitással rendelkezik. Nemeskér település szennyvizeinek a tisztítása Lövő szennyvíztelep szabad kapacitásának a kihasználásával biztosítható. A nagyobb kapacitású telepen a tisztítás technológia egységei kiegyenlítettebb terhelést kapnak, ezáltal a tisztított szennyvíz minőségi követelményeinek betartása is kedvezőbb. A gyűjtő és szállító hálózat működtetése az automatizálás útján összehangolt, a lövői hálózatot üzemeltető szakszemélyzet rendelkezésre áll. VTK Innosystem Kft Budapest, Pattantyús u. 7. Tel.: (36) Fax.: (36)

18 Nemeskér település csatlakozása a Lövői szennyvízelvezetési agglomerációhoz A lövői szennyvízelvezetési agglomeráció települései a kölcsönös előnyök miatt hozzájárulnak, hogy a nagyon közel fekvő Nemeskér település szennyvizei a lövői telepen legyenek megtisztítva. Az üzemeltető Sopron Vízmű ZRt. is támogatja Nemeskér csatornázását. és az összegyűjtött szennyvizeknek a meglévő lövői szennyvíztelepen történő tisztítását. Nemeskér település a szennyvíz tisztító közelsége miatt a tartózkodási idő a szállító hálózatban nagyon kedvező. Nagyon fontos, hogy két lehetséges szennyező forrás helyett egy ponton terheljük a befogadó felszíni vizet Tartózkodási idő a rendszerben A nyers szennyvíz gravitációs és nyomóvezetékekben, valamint az átemelőkben való együttes tartózkodási ideje a legkisebb terhelési időszakra Q napi/24 ó Tmax = 1,24 h < 6,0 h A tartózkodási idő megfelelőnek tekinthető. megfelel / nem felel meg km vezetékhosszra eső rácsatlakozások száma Nemeskéren 103 db bekötés 1550 m gerincvezetéken Fajlagos bekötés szám = 66,4 bekötés/km megfelel / nem felel meg > 52 bekötés/km fő után elvezetendő szennyvízmennyiség Nemeskér: Q1000 fő = 1,25 l/s < 4-5 l/s Legkisebb lakos szám megfelel / nem felel meg Nemeskér A legkisebb lakos szám:7,65fő/ha < 120 fő/ha megfelel / nem felel meg A hektáronkénti lakos szám ugyan nem felel meg, de az 1 km-re eső bekötés szám megfelel, a csatorna kiépítése gazdaságos. VTK Innosystem Kft Budapest, Pattantyús u. 7. Tel.: (36) Fax.: (36)

19 Nemeskér település csatlakozása a Lövői szennyvízelvezetési agglomerációhoz 3.2. KÖRNYEZETVÉDELMI SZEMPONTOK ÉS KÖVETELMÉNYEK A települési szennyvízelvezetés és tisztítás A 240/2000. (XII.23.) Korm. rendeletben foglalt érzékeny felszíni vizeket és vízgyűjtő területeket: érint / nem érint A beruházás nemzeti park, illetve természetvédelmi oltalom alatt álló területet érint / nem érint /1999. (XII.30.) Korm. rendelet nem hatályos Magasabb környezetérzékenységű, valamint természetvédelmi területre alacsonyabb kategóriába tartozó település szennyvize átvezetésre kerül / nem kerül átvezetésre A szennyvízelvezetési agglomeráció kialakításának környezetérzékenységi szempontjai A szennyvízbevezetés által okozott, a felszíni vízben várható vízminőség romlás mértéke, figyelembe véve a vízfolyásban a mértékadó higítási arányt, a szennyvízterhelést és az öntisztuló képességet: A Lövő agglomeráció szennyvíztisztító telep befogadója a Kardos ér. A vízfolyás éves átlag vízhozamának értéke 244 l/s, az augusztusi 80%-os vízhozama 88l/sec. Az adatok a VGT2 honlapján találhatók A Kardos ér integrált állapotértékelése mérsékelt, ezen belül tápanyagokban is mérsékelt Minősítést kapott. A VGT2 felülvizsgálata keretében a vízminőséget jellemző adatbázis időszak adatait tartalmazza. Ezt követően történt meg a lövői szennyvíztelep fejlesztése, amelynek elsődleges célja volt a Kardos ér tápanyag terhelésének csökkentése A Nemeskér szennyvíz mennyisége a meglévő lövői agglomeráció 2,7%-a. A korszerűen felújított szennyvíztelep miatt a csatlakozáséból adódó többletterhelés elhanyagolható, a VGT2 célkitűzésének megvalósulását nem befolyásolja.. igen / nem Egyéb célú vízhasználatokat (pl. fürdés, rekreáció, öntözés) veszélyezteti: igen / nem VTK Innosystem Kft Budapest, Pattantyús u. 7. Tel.: (36) Fax.: (36)

20 Nemeskér település csatlakozása a Lövői szennyvízelvezetési agglomerációhoz A természetvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű területet, illetve a vízfolyás természetes medrének és élővilágának stabilitását veszélyezteti: 3.3. GAZDASÁGI SZEMPONTOK igen / nem Beruházási költségek: Nemeskér település csatlakozása a szennyvízelvezetési agglomerációhoz. Gazdasági számításoknál a csatlakozni kívánó település beruházási és üzemeltetési költségeit hasonlítjuk össze. Az összehasonlítás mellett bemutatjuk a projekt várható kivitelezési költségét is. I. Változat: Nemeskér település szennyvizeit a Lövő szennyvíztisztító telepen tisztítják meg: Kiépítendő létesítmények: Nemeskér létesítményei 1 Változat Mennyiség M.e. Fajlagos költség (Ft/m)/Ft/d) Bekerülési költség Gravitációs csatorna NA 200 KG-PVC m Lakossági bekötés NA150 KG-PVC m Lakossági Tisztító idom elhelyezése 215 db Nyomóvezeték D90 PE SDR m Hálózat építés összesen Átemelők (m3/d) Mennyiség M.e. Fajlagos költség (Ft/m)/Ft/d) Bekerülési költség 12 1 db db Összesen I. VÁLTOZAT SZENNYVÍZELVEZETÉS ÖSSZESEN: VTK Innosystem Kft Budapest, Pattantyús u. 7. Tel.: (36) Fax.: (36)

21 Nemeskér település csatlakozása a Lövői szennyvízelvezetési agglomerációhoz 2 Változat, Nemeskéren összegyűjtött szennyvizeket a Kardos ér mellett felépítendő új szennyvíztelepen tisztítják Nemeskér létesítményei 1 Változat Mennyiség M.e. Fajlagos költség (Ft/m)/Ft/d) Bekerülési költség Gravitációs csatorna NA 200 KG-PVC m Lakossági bekötés NA150 KG-PVC m Lakossági Tisztító idom elhelyezése 215 db Nyomóvezeték D90 PE SDR m Hálózat építés összesen Átemelők (m3/d) Mennyiség M.e. Fajlagos költség (Ft/m)/Ft/d) Bekerülési költség 24 1 db Összesen II. VÁLTOZAT SZENNYVÍZELVEZETÉS ÖSSZESEN: Szennyvíztisztító telep helye Mennyiség Mértékegység Fajlagos beruházási költség Összes költség Ft Nemeskér szennyvíztisztító 215 LE P és N eltávolítás 24 m3/d Külső víz- villamosenergia ellátás 1 db Kezelőépület 1 db Külső útépítés 1 db II. VÁLTOZAT SZENNYVÍZTISZTÍTÁS ÖSSZESEN: II. VÁLTOZAT ÖSSZESEN: A beruházási költségek szempontjából az 1 változat a kedvezőbb! VTK Innosystem Kft Budapest, Pattantyús u. 7. Tel.: (36) Fax.: (36)

22 Nemeskér település csatlakozása a Lövői szennyvízelvezetési agglomerációhoz r Üzemeltetési költségek: r r K K K K K K 0 ahol, EL EÚ r: min. 15 év 1 RL RÚ 1 HL KRL + KRÜ: a szennyvízelvezetési agglomeráció egyetlen központi telepe létesítési és éves üzemeltetési költsége (beleértve az iszapelhelyezés költségeit is) KHL +KHÜ: HÖ az összekötő hálózatok létesítési és éves üzemeltetési költsége KEL + KEÜ: önálló egyedi telep létesítési és üzemeltetési költsége (beleértve az iszapelhelyezés költségeit is) I. Változat üzemeltetési költsége a 2. sz. melléklet szerint: Ft/m³ II. Változat üzemeltetési költsége a 2. sz. melléklet szerint 578.7,8 Ft/m³ Éves szennyvízmennyiség: m³ 24 m3/d x 365 d Önálló szennyvíztisztító telepek építési költsége: Ft Önálló szennyvíztisztító telepek üzemeltetési költsége: Ft/év Távvezeték építési költsége Ft Távvezeték üzemeltetési költsége: Ft/év A lövői szennyvíztisztító telep fejlesztése 0 Ft Lövői szennyvíztelep üzemeltetési költség (Nemeskérre eső rész) (8 760 m 3 /év, 150 Ft/m 3 ) Ft/év ( x ) ( x ) ( x67 500) = = A költségeket a KEOP-ból támogatott projektek fajlagos költségmutatói alapján határoztuk meg. Üzemeltetési költségeket a Sopron Vízmű ZRt. adatszolgáltatása alapján vettük figyelembe. A gazdaságossági vizsgálatot a teljes megtérülés elvélnek alkalmazásával a 2 mellékletben bemutattuk. Megállapítható, hogy mind beruházási költségek, mind üzemelési költségek szempontjából az 1 változat kedvezőbb. (Mindkét módszertan szerint.) VTK Innosystem Kft Budapest, Pattantyús u. 7. Tel.: (36) Fax.: (36)

23

24 1. sz. melléklet Alapadatok

25 Lövő szennyvíztelepre érkező szennyvíz mennyisége éves átlag és BOI5 éves átlagértékei Lövő SzVTT. érk. menny. BOI5 Terhelés év m3/év m3/d mg/l LE év adatai 1-10 hónap átlaga Hidraulikai terhelés: 814 m3/nap Szerves anyag terhelés:boi5 400mg/l, 5426 LE A tervezésnél a teljes évet mutató 2014 évvel számoltunk

26 Lövő térség Vízfogyasztások között Lakosság Intézmény Vállalkozás Összesen év Település m3 m3 m3 m3 Egyházasfalu Lövő Nemeskér Sopronhorpács Und Újkér Völcsej Lövő térségi össz Lakosság Intézmény Vállalkozás Összesen év Település Egyházasfalu Lövő Nemeskér Sopronhorpács Und Újkér Völcsej Lövő térségi össz

27 Lakosság Intézmény Vállalkozás Összesen év Település Egyházasfalu Lövő Nemeskér Sopronhorpács Und Újkér Völcsej Lövő térségi össz Lakosság Intézmény Vállalkozás Összesen év Település Egyházasfalu Lövő Nemeskér Sopronhorpács Und Újkér Völcsej Lövő térségi össz

28 Lakosság Intézmény Vállalkozás Összesen év Település Egyházasfalu Lövő Nemeskér Sopronhorpács Und Újkér Völcsej Lövő térségi össz Lakosság Intézmény Vállalkozás Összesen hó Település Egyházasfalu Lövő Nemeskér Sopronhorpács Und Újkér Völcsej Lövő térségi össz

29 Bekötések száma Lövő agglomerációban és Nemeskéren Víz Lakosság Intézmény Vállalkozás Összesen Település db db db db Egyházasfalu Lövő Nemeskér Sopronhorpács Und Újkér Völcsej Lövő térségi össz Csatorna Lakosság Intézmény Vállalkozás Összesen Település db db db db Egyházasfalu Lövő Nemeskér Sopronhorpács Und Újkér Völcsej Lövő térségi össz

30 2. sz. melléklet Gazdaságossági vizsgálat a 379/2015 (XII.8.) Kormányrendelet 5.7 pontja alapján

31 NEMESKÉR GAZDASÁGOSSÁGI VIZSGÁLAT 1 Módszertan A gazdaságossági vizsgálatot az 1. melléklet a 379/2015. (XII. 8.) Korm. rendelethez pontjában megfogalmazott szempontok alapján végeztük el: 5.7. Összehasonlító gazdasági szempontok: a) minden esetben figyelembe kell venni a rendszerek létesítési, működési (üzemeltetési, karbantartási) és pótlási költségét is (beleértve az iszapkezelés költségét), b) a szennyvíz-elvezetési agglomeráció központi szennyvíztisztító telepe a tisztított szennyvíz kivezetéssel együtt a csatlakozó települések belterületi és összekötő hálózatának létesítésével és üzemeltetésével együtt addig tekinthető gazdaságosnak, amíg nem haladja meg az agglomerációt alkotó valamennyi település több önálló rendszerének önálló szennyvíztisztító telepei, valamint belső és összekötő hálózatai megvalósítási és üzemeltetési költségét, c) vizsgálni kell a reális műszaki megoldásokat, d) a gazdaságossági számítást a teljes életciklus-szemlélet érvényesítésével kell elvégezni A vizsgálat során a regionális szennyvízelvezetés többletköltségeit összevetettük a helyi megoldás szennyvíztisztításának többletköltségeivel. Az összehasonlítás során csak a többletköltségeket vettük figyelembe, az azonos költségelemeket nem. A vizsgált referencia-időszak 30 év (figyelembe véve a helyi megoldásként létesítendő szennyvíztelep életciklusát). Az életciklus egyes éveire kalkulált beruházási, működési és pótlási költségeinek első évre diszkontált jelenértékét hasonlítottuk össze. Az összehasonlítás során figyelembe vettük a referencia-időszak végén meglévő könyv szerinti maradványértéket. A diszkontálás 4 %-os diszkontrátával történt. 2 Beruházási költségek 2.1 Regionális megoldás A regionális megoldás esetén szennyvíztisztító építésére nem kerül sor. Kiépül Nemeskéren belül a szennyvízhálózat, kiépítésre kerülnek az átemelők, illetve elkészül a regionális távvezeték. A regionális változat beruházási költsége Ft (1. sz. Táblázat)

32 1. Táblázat: Regionális változat beruházási költsége Nemeskér létesítményei Mennyiség M.e. Fajlagos költség (Ft/m)/Ft/d) Bekerülési költség, Ft Gravitációs csatorna NA 200 KG-PVC m Lakossági bekötés NA150 KG-PVC m Lakossági Tisztító idom elhelyezése 215 db Nyomóvezeték D90 PE SDR17* m Hálózat építés összesen Átemelők (m3/d) Mennyiség M.e. Fajlagos költség (Ft/m)/Ft/d) Bekerülési költség 12 1 db db Összesen I. VÁLTOZAT SZENNYVÍZELVEZETÉS ÖSSZESEN: *Ebből: Távvezeték költsége Vezetékhossz x Ft/m 450 Ft/m Helyi megoldás A helyi megoldás esetén Nemeskéren belül kiépül a szennyvízhálózat, illetve az átemelők. Kiépítésre kerül továbbá egy 24 m3/nap kapacitású szennyvíztisztító. A szennyvízelvezetés költsége (átemelőkkel) Ft, míg a telep kiépítésének költsége Ft, az összes beruházási költség Ft. 2. táblázat Helyi megoldás beruházási költsége Nemeskér létesítményei Mennyiség M.e. Fajlagos költség (Ft/m)/Ft/d) Bekerülési költség Gravitációs csatorna NA 200 KG-PVC m Lakossági bekötés NA150 KG-PVC m Lakossági Tisztító idom elhelyezése 215 db Nyomóvezeték D90 PE SDR m Hálózat építés összesen Átemelők (m3/d) Mennyiség M.e. Fajlagos költség (Ft/m)/Ft/d) Bekerülési költség 24 1 db Összesen

33 II. VÁLTOZAT SZENNYVÍZELVEZETÉS ÖSSZESEN: Szennyvíztisztító telep helye Mennyiség Mértékegység Fajlagos beruházási költség Összes költség Ft Nemeskér szennyvíztisztító 215 LE P és N eltávolítás 24 m3/d Külső víz- villamosenergia ellátás 1 db Kezelőépület 1 db Külső útépítés 1 db II. VÁLTOZAT SZENNYVÍZTISZTÍTÁS ÖSSZESEN: II. VÁLTOZAT ÖSSZESEN: Beruházási többletköltség A beruházási többletköltség meghatározásakor összehasonlítottuk az összes költségelemet, amely a regionális, illetve a helyi megoldásnál felmerül. A regionális megoldásnál a szennyvízelvezetéshez kapcsolódóan jelenik meg többletköltség ( Ft), míg a helyi megoldásnál a szennyvíztisztító építéséhez kapcsolódóan ( Ft) (3. sz. Táblázat). 3. táblázat Beruházási többletköltségek Regionális megoldás Helyi megoldás Többletköltség a regionális megoldás esetén Hálózatépítés (Nemeskér) Gravitációs csatorna NA 200 KG-PVC Lakossági bekötés NA150 KG-PVC Lakossági Tisztító idom elhelyezése Nyomóvezeték D90 PE SDR Hálózat építés összesen Átemelők Átemelők összesen Szennyvízelvezetés összesen Többletköltség a helyi megoldás esetén Szennyvíztelep

34 3 Üzemelési költségek 3.1 Regionális megoldás A regionális megoldás esetén a kapcsolódó üzemelési és fenntartási költségek: - nemeskéri szennyvízhálózat üzemelési és fenntartási költségei - átemelők üzemelési és fenntartási költségei - távvezeték üzemelési és fenntartási költsége - a lövői szennyvíztisztító üzemelési többletköltsége (24 m3/nap szennyvíz fogadását feltételezve) A regionális megoldás esetén a szennyvízelvezetés üzemelési költsége Ft/év, a szennyvíztisztításé Ft/év, összesen Ft/év. A regionális megoldás üzemelési költségeit a 4. sz. táblázat részletezi. 4. táblázat Regionális megoldás üzemelési költségei Mennyiség Mértékegység Fajlagos üzemeltetési költség Ft/év SZENNYVÍZELVEZETÉS Személyi jellegű ráfordítás 1 fő 4 óra 1 fő x ( /2) x 1,27 x Ft/hó Anyagi jellegű ráfordítás Vezetékhossz x 35 Ft/m Ft/m Átemelőknél Kapacitás x Ft/m 3 36 Ft/m Grav. csat 1/3-án végzett mosatás Vezetékhossz/3 x 180 Ft/m Ft/m Nyomóvezeték üzemeltetési költsége Vezetékhossz x 150 Ft/m Ft/m Vill. energia felhaszn. átemelőknél 2 db x 8 kwh/d x 45 Ft/kWh x 365 d kwh I. VÁLTOZAT HÁLÓZAT ÖSSZESEN: SZENNYVÍZTISZTÍTÁS A Lövői szennyvíztisztító üzemeltetési költsége a Sopronvíz ZRt. adatszolgáltatása alapján 150 Ft/m3 24 m3/d x 365 = 8760 m3/év x 150 Ft/m Ft/év I. VÁLTOZAT SZENNYVÍZTISZTÍTÁS ÖSSZESEN: I. VÁLTOZAT ÖSSZES ÜZEMELTETÉSI KÖLTSÉG:

35 3.2 Helyi megoldás A helyi megoldás esetén a kapcsolódó üzemelési és fenntartási költségek: - nemeskéri szennyvízhálózat üzemelési és fenntartási költségei - átemelők üzemelési és fenntartási költségei - a helyi szennyvíztisztító üzemelési költsége (24 m3/nap szennyvíz fogadását feltételezve) A helyi megoldás esetén a szennyvízelvezetés üzemelési költsége Ft/év, a szennyvíztisztításé Ft/év, összesen Ft/év. A helyi megoldás üzemelési költségeit az 5. sz. táblázat részletezi. 5. táblázat Helyi megoldás üzemelési költsége Mennyiség Mértékegység Fajlagos üzemeltetési költség Ft/év SZENNYVÍZELVEZETÉS Személyi jellegű ráfordítás 1 fő 4 óra 1 fő x ( /2) x 1,27 x Ft/hó Anyagi jellegű ráfordítás Vezetékhossz x 35 Ft/m Ft/m Átemelőknél Kapacitás x Ft/m 3 24 Ft/m Grav. csat 1/3-án végzett mosatás Vezetékhossz/3 x 180 Ft/m Ft/m Nyomóvezeték üzemeltetési költsége Vezetékhossz x 150 Ft/m 300 Ft/m Vill. energia felhaszn. átemelőknél 1 dbx 8 kwh/d x 45 Ft/kWh x 365 d kwh II. VÁLTOZAT HÁLÓZAT ÖSSZESEN: SZENNYVÍZTISZTÍTÁS Személyi jellegű ráfordítás 1 fő 8 óra 1 fő x ( /2) x 1,27 x Ft/hó Vill. energia felhaszn. Szennyvíztisztító 1 x 30 kwh/d x 45 Ft/kWh x 365 d kwh Labor vizsgálat 4 db/év 4 db Iszapelhelyezés 237 m Vegyszerköltség II. VÁLTOZAT SZENNYVÍZTISZTÍTÁS ÖSSZESEN: II. VÁLTOZAT ÖSSZES ÜZEMELTETÉSI KÖLTSÉG: Üzemelési többletköltség

36 A regionális megoldás esetén a szennyvízelvezetés többletköltsége Ft/év, míg a helyi megoldás esetében a szennyvíztisztításnál jelentkezik többletköltség Ft/év értékben (6. sz. táblázat). 6. táblázat Üzemelési többletköltségek ÜZEMELÉSI KÖLTSÉGEK Regionális megoldás Helyi megoldás Többletköltség a regionális megoldás esetén Szennyvízelvezetés Regionális megoldás Helyi megoldás Többletköltség a helyi megoldás esetén Szennyvíztisztítás Pótlási költségek Regionális megoldás A vizsgált referencia-időszak folyamán a szennyvízelvezetéshez kapcsolódóan az átemelők gépi és irányítástechnika berendezéseinek cseréjére kerül sor. A lövői szennyvíztelepen a gépi és irányítástechnikai gépek cseréje a Nemeskérről érkező szennyvíz fogadása nélkül is megtörténik. A telep fogadókapacitásának csak 2,4 %-a a Nemeskérről érkező napi szennyvízmennyiség. Az összehasonlításnál feltételeztük, hogy a lövői telep becsült pótlási költségeit ilyen arányban érinti a Nemeskérről érkező szennyvíz: - gépek berendezések: Ft*0,024 = Ft - irányítástechnika: Ft*0,024= Ft Helyi megoldás A vizsgált referencia-időszak folyamán az átemelők gépi és irányítástechnika berendezéseinek cseréjére, valamint a helyi megoldás során a szennyvíztelep gépi és irányítástechnika berendezéseinek cseréjére kerül sor. A gépi berendezések pótlása 10 évenként, az irányítástechnikai eszközök pótlása 7 évenként történik (gazdaságos élettartam). A pótlásokat a 7. sz. táblázat mutatja. 7. táblázat Pótlási költségek PÓTLÁSI KÖLTSÉGEK (Ft) Átemelők Regionális megoldás Gép, berendezés (10 évenként) Irányítástechnika (7 évenként) Helyi megoldás Gép, berendezés (10 évenként) Irányítástechnika (7 évenként) Többletköltség a regionális megoldás esetén Gép, berendezés (10 évenként) Irányítástechnika (7 évenként)

37 Átemelők összesen Szennyvízelvezetés összesen Regionális megoldás Gép, berendezés (10 évenként) Irányítástechnika (7 évenként) Helyi megoldás Gép, berendezés (10 évenként) Irányítástechnika (7 évenként) Többletköltség a helyi megoldás esetén Gép, Irányítástechnika (7 berendezés (10 évenként) évenként) Szennyvíztelep Maradványérték A maradványérték kalkulációja a könyv szerinti értéken történt. A figyelembe vett gazdaságos élettartamok: - szennyvízhálózat: 50 év - átemelők építményi része: 50 év - átemelők gépi berendezései: 10 év - átemelők irányítástechnikai berendezései: 7 év - szennyvíztelep építményei: 30 év - szennyvíztelep gépi berendezései: 10 év - szennyvíztelep irányítástechnikai berendezései: 7 év A maradványérték kalkulációja szintén csak a beruházási többletköltségekre történt (8. Táblázat). 8. táblázat Maradványérték MARADVÁNYÉRTÉK, Ft Regionális megoldás Építmény Gép, berendezés Irányítástechnika Összesen Beruházási többletktg Maradványérték Helyi megoldás Építmény Gép, berendezés Irányítástechnika Összesen Beruházási többletktg Maradványérték

38 6 Regionális és helyi megoldás többletköltségeinek összehasonlítása A két változat költségeinek összehasonlítása az életciklus során felmerült többletköltségekre épül: - a regionális változatnak a szennyvízelvezetésben vannak többlet-költségei - a helyi megoldást nyújtó változatnak pedig a szennyvíztisztítás területén jelentkeznek többletköltségei. Az életciklus során felmerülő költségeket az életciklus első évére diszkontáltuk (beruházás első éve). Feltételeztük, hogy a beruházás egy év alatt megvalósul. A regionális változat életciklus során felmerülő költségeit a 9. sz. táblázat, míg a helyi változat költségeit a 10. sz. táblázat foglalja össze. Mindkét táblázat tartalmazza a költségek első évre diszkontált értékét is (utolsó sor, utolsó oszlop). A regionális változat többletköltségeinek diszkontált jelenértéke Ft, míg a helyi változat esetében ez az érték Ft (éves szintre átszámított tőke és működési költség a regionális változat esetében Ft, míg a helyi változat esetében Ft). A regionális változat kivitelezése tehát kedvezőbb pénzügyi szempontból, mivel lényegesen alacsonyabb költséggel (tőke + működési) valósítható meg, mint a helyi szennyvíztelep kialakítását célzó változat. 9. Táblázat Regionális változat költségeinek diszkontált jelenértéke, Ft REGIONÁLIS MEGOLDÁS TÖBBLETKÖLTSÉGEI (SZENNYVÍZELVEZETÉS) Beruházási költség Pótlási költség Üzemelési költség Maradványérték Összes költség 1. év év év év év év év év év év év év év év év év év év év év év év év

39 24. év év év év év év év PV PV: Első évre diszkontált jelenérték 10. táblázat Helyi változat költségeinek diszkontált jelenértéke, Ft Beruházási költség HELYI MEGOLDÁS TÖBBLETKÖLTSÉGEI (SZENNYVÍZTELEP) Pótlási költség Üzemelési költség Maradványérték Összes költség 1. év év év év év év év év év év év év év év év év év év év év év év év év év év év év év év PV PV: Első évre diszkontált jelenérték

Budaörsi víziközmű rendszer leírása

Budaörsi víziközmű rendszer leírása Budaörsi víziközmű rendszer leírása A víziközmű rendszer megnevezése Budaörsi szennyvízrendszer Jele: TV-SZV Azonosító kód: 21-23278-1-001-00-06 Működési engedély kiadásának dátuma: 2015. július 28. Határozat

Részletesebben

Víz-és Csatornaművek Koncessziós ZRt. Szolnok 5000 Szolnok, Vízmű út 1. ÜZLETSZABÁLYZAT. Szolnok, 2012.

Víz-és Csatornaművek Koncessziós ZRt. Szolnok 5000 Szolnok, Vízmű út 1. ÜZLETSZABÁLYZAT. Szolnok, 2012. Víz-és Csatornaművek Koncessziós ZRt. Szolnok 5000 Szolnok, Vízmű út 1. ÜZLETSZABÁLYZAT Szolnok, 2012. Tartalomjegyzék I. Általános rész..7. I.1. Szolgáltató bemutatása...7. I.1.1. Szolgáltató adatai.7.

Részletesebben

Hajdúnánás-Hajdúdorog szennyvízhálózatának és szennyvíztisztító telepének bővítése és korszerűsítése

Hajdúnánás-Hajdúdorog szennyvízhálózatának és szennyvíztisztító telepének bővítése és korszerűsítése ERBO-PLAN Mérnöki Szolgáltató KFT. Székhely: Gyula, Hold utca 10. Iroda: Gyula, Munkácsy Mihály utca 21. Tel/fax: 66/561-940 honlap: www.erbo-plan.hu Tervszám: 36/2014. Hajdúnánás-Hajdúdorog szennyvízhálózatának

Részletesebben

A hirdetmény kifüggesztésének, illetve levételének tényéről és idejéről a levételt követő 3 napon belül értesíteni szíveskedjék.

A hirdetmény kifüggesztésének, illetve levételének tényéről és idejéről a levételt követő 3 napon belül értesíteni szíveskedjék. NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2. 9701 Pf.: 183 Kérjük válaszában hivatkozzon iktatószámunkra! Ikt. szám:1575-1/14/2010.ii.

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. m ó d o s í t j a : II.

H A T Á R O Z A T. m ó d o s í t j a : II. , ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság Hatósági Engedélyezési Iroda Környezetvédelmi Engedélyezési

Részletesebben

220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet célja és hatálya

220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet célja és hatálya A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 220/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet a felszíni vizek minısége védelmének szabályairól A Kormány a környezet védelmének általános szabályairól szóló

Részletesebben

AZ ALFÖLDVÍZ ZRT. TEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSA

AZ ALFÖLDVÍZ ZRT. TEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSA TARTALOM I. BEVEZETÉS... 1 II. A 4. SZÁMÚ TERÜLETI DIVÍZIÓ... 1 III. KAPCSOLAT MAKÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁVAL... 2 IV. AZ ALFÖLDVÍZ ZRT. ALAPTEVÉKENYSÉGEINEK BEMUTATÁSA... 2 IV./1. AZ IVÓVÍZ-SZOLGÁLTATÁS...

Részletesebben

A kiválasztott változat részletes ismertetése. 1.1 Részletes műszaki ismertetés. 1.1.1 Műszaki leírás. Helyi vízkezelés - törésponti klórozás

A kiválasztott változat részletes ismertetése. 1.1 Részletes műszaki ismertetés. 1.1.1 Műszaki leírás. Helyi vízkezelés - törésponti klórozás A kiválasztott változat részletes ismertetése 1.1 Részletes műszaki ismertetés 1.1.1 Műszaki leírás Helyi vízkezelés - törésponti klórozás Tervezett technológia A vízbeszerzési szakvélemény szerint a közelben

Részletesebben

ÁLLAMI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK KÖZMŰVAGYON-ÉRTÉKELŐ KONZORCIUMA. Közművagyon-értékelési szakvélemény

ÁLLAMI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK KÖZMŰVAGYON-ÉRTÉKELŐ KONZORCIUMA. Közművagyon-értékelési szakvélemény ÁLLAMI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK KÖZMŰVAGYON-ÉRTÉKELŐ KONZORCIUMA Közművagyon-értékelési szakvélemény Sáska Község Önkormányzata Önkormányzati tulajdonú víziközművek vagyonértékelése A vizsgált víziközmű üzemeltetője:

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Hatósági Engedélyezési Iroda - Környezetvédelmi Engedélyezési Osztály

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Hatósági Engedélyezési Iroda - Környezetvédelmi Engedélyezési Osztály ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Hatósági Engedélyezési Iroda - Környezetvédelmi Engedélyezési Osztály 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím : 9002 Győr, Pf. 471.

Részletesebben

KERKAFALVA TELEPÜLÉS ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA 2013-2018

KERKAFALVA TELEPÜLÉS ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA 2013-2018 KERKAFALVA TELEPÜLÉS ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA 2013-2018 Tartalom Helyi Esélyegyenlıségi Program (HEP)... 3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Értékeink, küldetésünk... 10 Célok... 10 A Helyi

Részletesebben

A Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Rendszer fejlesztése eszközbeszerzésekkel

A Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Rendszer fejlesztése eszközbeszerzésekkel A Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Rendszer fejlesztése eszközbeszerzésekkel MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY KEOP-1.1.1/C/13 2013. augusztus 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Összefoglaló... 5 2. Háttér, környezet...

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG H A T Á R O Z A T

NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG H A T Á R O Z A T NYUGAT-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2. 9701 Pf.: 183 Ikt. szám153-1/10/2009 Műszaki ea.: Pálfiné Jébert Tünde Telefon: 94/504-144

Részletesebben

xha attól eltérő, kérjük töltse ki az A.III mellékletet

xha attól eltérő, kérjük töltse ki az A.III mellékletet 3. melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751, 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Szám: 100560-2-15/2015. Ea: dr. Balthazár Éva dr. Heged s Márta Balatonyi Zsolt Berényi Anita Tárgy: Szeged 2011 Sportszolgáltató és

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 78.076-2-8/2010. Ea.: dr. Hofszang Brigitta M. ea.: Tombácz Szintia ( VVO ) Tárgy: Elvi vízjogi engedély HATÁROZAT Fábiánsebestyén

Részletesebben

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Kérjük, vá laszában hivatkozzon iktatószá munkra! Ikt. sz.: KTVF: 1291-11/2011. Tárgy: Pilisszentkereszt szennyvizeinek szentendrei

Részletesebben

Veresegyházi kistérség

Veresegyházi kistérség Veresegyházi kistérség területfejlesztési koncepciója és stratégiai programja Pest megyei Terület-,Település-, Környezet Tervező és Tanácsadó Kft. 1085. Budapest, Kőfaragó u. 9. Tel: 267 05 08, 267 70

Részletesebben

KUTATÁSI BESZÁMOLÓ. A terület alapú gazdaságméret és a standard fedezeti hozzájárulás (SFH) összefüggéseinek vizsgálata a Nyugat-dunántúli régióban

KUTATÁSI BESZÁMOLÓ. A terület alapú gazdaságméret és a standard fedezeti hozzájárulás (SFH) összefüggéseinek vizsgálata a Nyugat-dunántúli régióban KUTATÁSI BESZÁMOLÓ A terület alapú gazdaságméret és a standard fedezeti hozzájárulás (SFH) összefüggéseinek vizsgálata a Nyugat-dunántúli régióban OTKA 48960 TARTALOMJEGYZÉK 1. A KUTATÁST MEGELŐZŐ FOLYAMATOK

Részletesebben

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 1. 2. 3. 4.

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 1. 2. 3. 4. 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 2016.01.01 2017.12.31 8 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról Az épített

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Ügyiratszám: 104187-1-13/2015. Tárgy: IQ Kecskemét Kft. Ügyintéz : dr. Kisgyörgyei Ágnes Kecskemét, el zetes vizsgálat Lovrityné Kiss

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Dréncső távolság meghatározása 33.lecke A mezőgazdasági területek vízkezelése szempontjából

Részletesebben

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról 1. oldal 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról Az épített környezet alakításáról és védelmérıl szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. -a (2) bekezdésének h)

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Iktatószám:52347-3-21/2011 Ügyintéz : Tóth Adrienn Tárgy: vízjogi létesítési engedély Hiv. szám: Vízikönyvi szám: V/2619 KÜJ:

Részletesebben

Munkaügyi Központja. Gyır, 2014. május

Munkaügyi Központja. Gyır, 2014. május Munkaügyi Központja Munkaerı-gazdálkodási felmérés megyei elemzése 2014. II. Gyır-Moson-Sopron megye Gyır, 2014. május 9021 Gyır, Árpád út 32. - 9002 Gyır Pf.: 224. - Telefon: +36 (96) 814-245 - Fax: +36

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. környezetvédelmi engedélyt adok az alábbiak szerint.

H A T Á R O Z A T. környezetvédelmi engedélyt adok az alábbiak szerint. Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Üi.szám: 10442-2-20/2010. Ea: dr. Petrovics György (jogi ea.) Lovászi Péter (természetvédelem) Balatonyi Zsolt (hulladékgazd.)

Részletesebben

Fejér Megyei Kormányhivatal

Fejér Megyei Kormányhivatal Fejér Megyei Kormányhivatal Ügyszám: KTF-15808/2015., 34232/2016. Ügyintéző: Stéger Ferenc, Dr. Somlai Ildikó Telefon: (22) 514-300, (22) 514-310 Tárgy: Egységes környezethasználati engedély Melléklet:

Részletesebben

Balatonkeresztúr Község Polgármesterétől 8648 Balatonkeresztúr Ady u. 52. Telefon: 85/575-817, fax: 85/575-823. e-mail: keresztur@t-email.

Balatonkeresztúr Község Polgármesterétől 8648 Balatonkeresztúr Ady u. 52. Telefon: 85/575-817, fax: 85/575-823. e-mail: keresztur@t-email. Balatonkeresztúr Község Polgármesterétől 8648 Balatonkeresztúr Ady u. 52. Telefon: 85/575-817, fax: 85/575-823. e-mail: keresztur@t-email.hu M E G H Í V Ó Balatonkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

II.3.4. KÖZMŰVESÍTÉS

II.3.4. KÖZMŰVESÍTÉS II.3.4. KÖZMŰVESÍTÉS VÍZGAZDÁLKODÁS, KÖZMŰELLÁTÁS, MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK, ELEKTRONIKUS HÍRKÖZLÉS Jelen dokumentáció (alátámasztó javaslat) a véleményezésben résztvevő hatóságok előzetes szakmai véleményeinek

Részletesebben

Tárgyszavak: vízgazdálkodás; hulladékgazdálkodás; Burgenland (Ausztria)

Tárgyszavak: vízgazdálkodás; hulladékgazdálkodás; Burgenland (Ausztria) HULLADÉKOK ÉS KEZELÉSÜK 4.1 3.1 Víz- és hulladékgazdálkodás Burgenlandban Tárgyszavak: vízgazdálkodás; hulladékgazdálkodás; Burgenland (Ausztria) A terület hidrográfiai viszonyai és vízhálózata Burgenland

Részletesebben

számú kiegészítés 16. számú napirendi ponthoz

számú kiegészítés 16. számú napirendi ponthoz 2. számú kiegészítés a 16. számú napirendi ponthoz Tisztelt Közgyűlés! I. Önrész-hozzájárulás a Szeged Vízisport Egyesület (EDF-Démász Szeged) pályázatához A Szeged Vízisport Egyesület (EDF-Démász Szeged)

Részletesebben

Sewage work Info Versioon Avaldamise kp URL Sulgemisaeg Väline hanke ID Dok. väljastamise tähtaeg Hanke liik Muutmisaeg Dokumendi liik Hankemenetlus

Sewage work Info Versioon Avaldamise kp URL Sulgemisaeg Väline hanke ID Dok. väljastamise tähtaeg Hanke liik Muutmisaeg Dokumendi liik Hankemenetlus Sewage work Info Versioon 3 URL http://com.mercell.com/permalink/41193549.aspx Väline hanke ID 156207-2014 Hanke liik Hange Dokumendi liik Lisateave Hankemenetlus Avatud menetlus Lepingu liik Ehitustööde

Részletesebben

Hulladékkezelés - Komárom

Hulladékkezelés - Komárom Hulladékkezelés - Komárom Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/143 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Szolgáltatási koncesszió Tájékoztató a szerződés Hirdetmény típusa: módosításáról/ké/2013.07.01

Részletesebben

1.. Az önkormányzati rendeleti szabályozás célja

1.. Az önkormányzati rendeleti szabályozás célja BALATONKERESZTÚR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 19/2009.XI.30.) rendelete 1, 2 A TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉKKAL KAPCSOLATOS HULLADÉKKEZELÉSI HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL Balatonkeresztúr Község

Részletesebben

2010. évi Tájékoztató a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat számára a megye lakosságának egészségi állapotáról

2010. évi Tájékoztató a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat számára a megye lakosságának egészségi állapotáról Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve 2010. évi Tájékoztató a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat számára a megye lakosságának egészségi állapotáról Debrecen, 2011. április Dr. Pásti Gabriella mb. megyei tiszti

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRŐL. Hivatalos név: Dombóvár Térségi Szennyvízkezelési Önkormányzati Társulás

TÁJÉKOZTATÓ A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRŐL. Hivatalos név: Dombóvár Térségi Szennyvízkezelési Önkormányzati Társulás I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI 6. melléklet az 14/2010. (X.29.) NFM rendelethez TÁJÉKOZTATÓ A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRŐL I.1) AZ AJÁNLATKÉRŐKÉNT SZERZŐDŐ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatalos név: Dombóvár Térségi

Részletesebben

ÜZLETI JELENTÉS 2011. ÉV. FTSZV Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.

ÜZLETI JELENTÉS 2011. ÉV. FTSZV Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. ÜZLETI JELENTÉS 2011. ÉV FTSZV Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. Budapest, 2012. március 21. Wohner Zsolt Ügyvezető igazgató 1186

Részletesebben

8-4 melléklet: Intézkedések adatlapjai

8-4 melléklet: Intézkedések adatlapjai 8-4 melléklet: Intézkedések adatlapjai TARTALOM BEVEZETŐ... 9 1 SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEPEK ÉPÍTÉSE ÉS KORSZERŰSÍTÉSE... 10 1.1 A Szennyvíz Program megvalósítása. Új szennyvíztisztító telep létestése, meglévő

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/139 Építési beruházás Tervezés és kivitelezés

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/139 Építési beruházás Tervezés és kivitelezés Dél-Nyírségi Szennyvízelvezetési és -tisztítási projekt keretében Encsencs szennyvíztisztító telepének és Encsencs, Nyírbéltek, Piricse csatornahálózatának kivitelezésére - 1. szerz. módos Közbeszerzési

Részletesebben

Pannon-Connection Bt. Víz és Környezet Mérnökiroda 9023 Győr, Álmos u. 2. Tel. fax: 96-411-009 E-mail: pc@rovacsgabor.axelero.

Pannon-Connection Bt. Víz és Környezet Mérnökiroda 9023 Győr, Álmos u. 2. Tel. fax: 96-411-009 E-mail: pc@rovacsgabor.axelero. Pannon-Connection Bt. Víz és Környezet Mérnökiroda 9023 Győr, Álmos u. 2. Tel. fax: 96-411-009 E-mail: pc@rovacsgabor.axelero.net Megbízó: Tárkány Község Önkormányzata, 2945 Tárkány, Fő u. 144. Terv megnevezése:

Részletesebben

Felhívom a figyelmet, hogy ezen hozzájárulás nem mentesít a jogszabályokban el írt tulajdonosi és egyéb engedélyek beszerzése alól.

Felhívom a figyelmet, hogy ezen hozzájárulás nem mentesít a jogszabályokban el írt tulajdonosi és egyéb engedélyek beszerzése alól. Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Ügyiratszám: 101559-1-9/2014. Ügyintéz : dr. F z István Lovrityné Kiss Beáta Berényi Anita Filakné Enyedi Andrea Privitzer Jen Tárgy:

Részletesebben

Írta: Kovács Csaba 2008. december 11. csütörtök, 20:51 - Módosítás: 2010. február 14. vasárnap, 15:44

Írta: Kovács Csaba 2008. december 11. csütörtök, 20:51 - Módosítás: 2010. február 14. vasárnap, 15:44 A 21. század legfontosabb kulcskérdése az energiaellátás. A legfontosabb környezeti probléma a fosszilis energiahordozók elégetéséből származó széndioxid csak növekszik, aminek következmény a Föld éghajlatának

Részletesebben

TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK FELÜLVISZGÁLATA ÉS MÓDOSÍTÁSA

TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK FELÜLVISZGÁLATA ÉS MÓDOSÍTÁSA ŐCSÉNY KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK FELÜLVISZGÁLATA ÉS MÓDOSÍTÁSA 2009. Szakági alátámasztó munkarészek KÖZMŰVESÍTÉSI ÉS HÍRKÖZLÉSI JAVASLAT Őcsény Község Településrendezési Terve KÖZMŰVESÍTÉS ÉS

Részletesebben

Város Polgármestere. ELŐTERJESZTÉS A Biatorbágy, 087/14 hrsz-ú ingatlan megvásárlására vonatkozó kérelemről

Város Polgármestere. ELŐTERJESZTÉS A Biatorbágy, 087/14 hrsz-ú ingatlan megvásárlására vonatkozó kérelemről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/230, 229, 295 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: epitesipont@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu : ELŐTERJESZTÉS A Biatorbágy,

Részletesebben

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzési Hatóság nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T ot.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzési Hatóság nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T ot. Ikt.sz.: D.696/8/2014. KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG 1026 Budapest, Riadó u. 5. 1525 Pf.: 166. Tel.: 06-1/882-8594, fax: 06-1/882-8593 E-mail: dontobizottsag@kt.hu A Közbeszerzési

Részletesebben

6600 Szentes, Kossuth tér 6. e-mail: wittek@szentes.hu tel.: 63/510-390, 30/933-5414 fax.:63/510-388

6600 Szentes, Kossuth tér 6. e-mail: wittek@szentes.hu tel.: 63/510-390, 30/933-5414 fax.:63/510-388 SZENTES VÁROS ÖNKORMÁNYZAT FŐÉPÍTÉSZ 6600 Szentes, Kossuth tér 6. e-mail: wittek@szentes.hu tel.: 63/510-390, 30/933-5414 fax.:63/510-388 Témafelelős: Wittek Krisztina főépítész Iktatószám: E- /2013. Tárgy:

Részletesebben

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mint I. fokú hatóság 5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. Tel.: (06 56) 523-423 Fax: (06 56) 343-768 Postacím: 5002 Szolnok, Pf. 25

Részletesebben

A beszéd célú telefonellátottság jónak mondható, az ISDN és értéknövelt adatszolgáltatás biztosítható a hálózaton.

A beszéd célú telefonellátottság jónak mondható, az ISDN és értéknövelt adatszolgáltatás biztosítható a hálózaton. KÖZLEKEDÉS A tervezési terület a község keleti részén fekszik, az 5605 j. összekötõ út északi oldali teleksora fölött. Megközelítése az Árpád utcából nyíló földúton nehézkes lenne, ezért új, megfelelõ

Részletesebben

A Kis-Balaton Védőrendszer működéséről

A Kis-Balaton Védőrendszer működéséről A Kis-Balaton Védőrendszer működéséről A Balaton eutrofizációjának jelei már az 1940-es években megmutatkoztak. A tó használati értéke a Keszthelyi-öbölben erősen csökkenő tendenciát mutatott. A tó megmentésére

Részletesebben

ÁLLAMI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK KÖZMŰVAGYON-ÉRTÉKELŐ KONZORCIUMA. Közművagyon-értékelési szakvélemény

ÁLLAMI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK KÖZMŰVAGYON-ÉRTÉKELŐ KONZORCIUMA. Közművagyon-értékelési szakvélemény ÁLLAMI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK KÖZMŰVAGYON-ÉRTÉKELŐ KONZORCIUMA Közművagyon-értékelési szakvélemény Gulács Község Önkormányzata Önkormányzati tulajdonú víziközművek vagyonértékelése A vizsgált víziközmű üzemeltetője:

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. SZEPTEMBER 27-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. SZEPTEMBER 27-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. SZEPTEMBER 27-I ÜLÉSÉRE 5. IKTATÓSZÁM: 2-11/2012. MELLÉKLET: 5 DB TÁRGY: Beszámoló az Országos Ivóvízminıség-javító Program megvalósulásáról az Európai Uniós

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A rendelet hatálya. 2. A rendelet alkalmazása

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A rendelet hatálya. 2. A rendelet alkalmazása CSÓR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 8/2002. (IX.1.) ÖR. SZÁMÚ RENDELETE A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL (módosításokkal egységes szerkezetben) Csór Község képviselő-testülete az 1997.

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. e g y s é g e s k ö r n y e z e t h a s z n á l a t i e n g e d é l y t

H A T Á R O Z A T. e g y s é g e s k ö r n y e z e t h a s z n á l a t i e n g e d é l y t CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: 59983-2-44/2015. Ügyintéző: dr. Valastyán Réka Berényi Anita Balatonyi Zsolt Király Dániel Kovács Viktor Tel.: +36 (62) 553-060 / 44147 Tárgy: Loósz István e.v.,

Részletesebben

BODMÉR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2007.(IX.13.) Kt. számú rendelete A Helyi Építési Szabályzatról

BODMÉR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2007.(IX.13.) Kt. számú rendelete A Helyi Építési Szabályzatról 1 BODMÉR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2007.(IX.13.) Kt. számú rendelete A Helyi Építési Szabályzatról (egységes szerkezetben a 10/2011. (VIII.08.) önkormányzati rendelettel) Bodmér Község

Részletesebben

HD 150 HD 200 HD 300 HD 400 HD 500 HD 800 HD 1000 ÁLLÓ ELHELYEZÉSŰ, ZÁRTRENDSZERŰ, TÖBBCÉLÜ FELHASZNÁLÁSRA MELEGVÍZTÁROLÓK

HD 150 HD 200 HD 300 HD 400 HD 500 HD 800 HD 1000 ÁLLÓ ELHELYEZÉSŰ, ZÁRTRENDSZERŰ, TÖBBCÉLÜ FELHASZNÁLÁSRA MELEGVÍZTÁROLÓK KEZELÉSI UTASÍTÁS HD 150 HD 200 HD 300 HD 400 HD 500 HD 800 HD 1000 ÁLLÓ ELHELYEZÉSŰ, ZÁRTRENDSZERŰ, TÖBBCÉLÜ FELHASZNÁLÁSRA MELEGVÍZTÁROLÓK A készülék használatba vétele előtt gondosan olvassa el ezt

Részletesebben

NÓGRÁD MEGYE AZ EZREDFORDULÓ UTÁN

NÓGRÁD MEGYE AZ EZREDFORDULÓ UTÁN Központi Statisztikai Hivatal NÓGRÁD MEGYE AZ EZREDFORDULÓ UTÁN Salgótarján, 2009. február Központi Statisztikai Hivatal, 2009 ISBN 978-963-235-232-9 (internet) Felelős szerkesztő: Szalainé Homola Andrea

Részletesebben

219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet. a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésrıl I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet. a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésrıl I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésrıl A Kormány a katasztrófavédelemrıl és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011.

Részletesebben

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mint I. fokú hatóság 5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. Tel.:(06 56) 523-423 Fax: (06 56) 343-768 Postacím: 5002 Szolnok, Pf. 25

Részletesebben

MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY KEOP-1.2.0/09-11 SZENNYVÍZELVEZETÉS- ÉS TISZTÍTÁS KONSTRUKCIÓ

MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY KEOP-1.2.0/09-11 SZENNYVÍZELVEZETÉS- ÉS TISZTÍTÁS KONSTRUKCIÓ Hajdúnánás és Hajdúdorog Víziközmű Beruházási Társulás 4080 Hajdúnánás, Köztársaság tér 1. Hajdúnánás Hajdúdorog,,Hajdúnánás Hajdúdorog szennyvízhálózatainak és szennyvíztisztító telepének bővítése és

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Dorogháza Község Önkormányzata

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Dorogháza Község Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi Program Dorogháza Község Önkormányzata 2013-2018 Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)... 3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Értékeink, küldetésünk... 5 Célok...

Részletesebben

Törökszentmiklós Város Akcióterületi terve 2009. november

Törökszentmiklós Város Akcióterületi terve 2009. november Törökszentmiklós Város Akcióterületi terve 2009. november 1 Tartalom 1. A fejlesztés integrált városfejlesztési stratégiához való illeszkedése...3 2. A településfejlesztési akcióterület kijelölése, jogosultság

Részletesebben

A 2011. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása

A 2011. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása A 2011. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása 1. Feladatkör, tevékenység 1.1. Az intézmény neve: Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzskönyvi azonosító szám: 308450 Honlap: WWW.TIKOVIZIG.HU

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS A ZEMPLÉNI VÍZMŐ KFT 2011. I-III. N. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRİL. Sátoraljaújhely, 2011. november 2.

ELİTERJESZTÉS A ZEMPLÉNI VÍZMŐ KFT 2011. I-III. N. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRİL. Sátoraljaújhely, 2011. november 2. ELİTERJESZTÉS A ZEMPLÉNI VÍZMŐ KFT 2011. I-III. N. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRİL Sátoraljaújhely, 2011. november 2. 1 A 2012. évi vízdíj-, illetve szennyvízdíj árterv összeállítása a 2011. I-III. negyedévi tényadatokra

Részletesebben

Vajszló, 140 hrsz. biogáz üzem egységes környezethasználati engedélye

Vajszló, 140 hrsz. biogáz üzem egységes környezethasználati engedélye Th. melléklet TELEPHELY ADATOK (Th) Száma: Th. 7/1. oldal 1. Telephely főbb adatai: 1.1. Megnevezése: Vajszlói biogáz üzem 1.2. Sertéstelep címe: Vajszló, 140 hrsz 1.3. EOV koordináták: Y: 568 278 X: 580

Részletesebben

ÉRTÉKELÉS. Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Polgármesteri Hivatala részére végzett munkanap fényképezésről

ÉRTÉKELÉS. Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Polgármesteri Hivatala részére végzett munkanap fényképezésről ÉRTÉKELÉS Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Polgármesteri Hivatala részére végzett munkanap fényképezésről Készítette: B u d a p e s t, 2009. augusztus 03. A projekt az Európai Unió

Részletesebben

TARANY. Környezetvédelmi Programjának Felülvizsgálata 2009.

TARANY. Környezetvédelmi Programjának Felülvizsgálata 2009. TARANY Környezetvédelmi Programjának Felülvizsgálata 2009. Tarany Község Környezetvédelmi Programjának Felülvizsgálata 2009. Megbízó: Rinyamenti Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulása 7500 Nagyatád,

Részletesebben

GÉNIUSZ DÍJ - 2006. EcoDryer. Eljárás és berendezés szemestermények tárolásközbeni áramló levegős szárítására és minőségmegóvó szellőztetésére

GÉNIUSZ DÍJ - 2006. EcoDryer. Eljárás és berendezés szemestermények tárolásközbeni áramló levegős szárítására és minőségmegóvó szellőztetésére GÉNIUSZ DÍJ - 2006 EcoDryer Eljárás és berendezés szemestermények tárolásközbeni áramló levegős szárítására és minőségmegóvó szellőztetésére Működési ismertető Mezőgazdasági Technológia Fejlesztő és Kereskedelmi

Részletesebben

ENERGIA NAPLÓ 2013. / 2. szám

ENERGIA NAPLÓ 2013. / 2. szám A Get Energy Magyarország Kft. energetikai tájékoztatója Energiahatékonysággal a költségmegtakarításért Közös úton a VEP és a GOP Elszámolható Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében a Virtuális

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím: 9002 Győr, Pf. 471. Telefon: Központi: 96/524-000, Ügyfélszolgálat: 96/524-001 Fax: 96/524-024 web:

Részletesebben

xha attól eltérő, kérjük töltse ki az A.II mellékletet

xha attól eltérő, kérjük töltse ki az A.II mellékletet 3. melléklet a 14/2010. (X. 29.) NFM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751, 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu

Részletesebben

SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉGBEN TERVEZETT SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET LÉTREHOZÁSA

SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉGBEN TERVEZETT SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET LÉTREHOZÁSA SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉGBEN TERVEZETT SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET LÉTREHOZÁSA Készítette: EURO-NOVEX Kft. Nagypál László okl. környezetmérnök 2008. október TARTALOMJEGYZÉK 1. A SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG BEMUTATÁSA 2 1.1.

Részletesebben

FELSŐÖRS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2015. (IV.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL

FELSŐÖRS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2015. (IV.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL FELSŐÖRS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2015. (IV.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL Felsőörs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról

Részletesebben

Véménd község Önkormányzata Képviselő - testületének. 35./2009(V.8.) számú határozatával jóváhagyott Településszerkezeti terv leírása

Véménd község Önkormányzata Képviselő - testületének. 35./2009(V.8.) számú határozatával jóváhagyott Településszerkezeti terv leírása Véménd község Önkormányzata Képviselő - testületének 35./2009(V.8.) számú határozatával jóváhagyott Településszerkezeti terv leírása Véménd község a Dunántúli-dombság nagytáj, Mecsek és Tolna-Baranyai-domvidék

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ Villamos energia beszerzés 2015. évre TÁRGYÚ RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS KÖZZÉTÉTELÉVEL INDULÓ TÁRGYALÁSOS KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSÁHOZ 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ AJÁNLATI FELHÍVÁS KÖTELEZŐ

Részletesebben

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. április 13-i ülésére

Elıterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. április 13-i ülésére 6. Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. április 13-i ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzatának Gazdasági Programja Az elıterjesztést készítette: Nagy Judit irodavezetı

Részletesebben

J/55. B E S Z Á M O L Ó

J/55. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/55. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2005. január

Részletesebben

Tiszaújváros szennyvíztisztító telep korszerűsítése, kiviteli terv. 3-10-3-Ép-1 Építési tervek, műszaki leírás. Munkaszám: M-3/2010

Tiszaújváros szennyvíztisztító telep korszerűsítése, kiviteli terv. 3-10-3-Ép-1 Építési tervek, műszaki leírás. Munkaszám: M-3/2010 Tre-Ben 2000 Kft. Telefon: 56/422-197 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Fax: 56/513-318 5081 Szajol Dankó P. u 8/A. e-mail: benedek.zoltan@treben.hu Mobil: 20/366-7545 Munkaszám: M-3/2010 Tiszaújváros szennyvíztisztító

Részletesebben

Épületgépészeti. és épületvillamossági szakági munkarész Bábszínház az alsógödi Szakáts-kertben. Kohout Dávid. Komplex 2 Tervezıi szakirány

Épületgépészeti. és épületvillamossági szakági munkarész Bábszínház az alsógödi Szakáts-kertben. Kohout Dávid. Komplex 2 Tervezıi szakirány Épületgépészeti és épületvillamossági szakági munkarész Bábszínház az alsógödi Szakáts-kertben Kohout Dávid Komplex 2 Tervezıi szakirány Épületgépészet konzulens: Dr. Palócz Miklós Épületvillamosság konzulens:

Részletesebben

1. ALAPADATOK, TÁJ- ÉS TELEPÜLÉSSZERKEZET

1. ALAPADATOK, TÁJ- ÉS TELEPÜLÉSSZERKEZET 1 1. ALAPADATOK, TÁJ- ÉS TELEPÜLÉSSZERKEZET Görcsönydoboka Baranya megye keleti részén található. Távolsága a megyeszékhely Pécstől jelentős. A legközelebbi városok Pécsvárad és Mohács. Ezek közül egyértelműen

Részletesebben

NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 244/2011.(XII.15.) számú. határozata

NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 244/2011.(XII.15.) számú. határozata " NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 244/2011.(XII.15.) számú határozata Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata Szolgáltatástervezési Koncepciójának felülvizsgálatáról A Közgyűlés az előterjesztést

Részletesebben

A regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelıs. tárca nélküli miniszter 7./2006. (V. 24.) TNM. r e n d e l e t e

A regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelıs. tárca nélküli miniszter 7./2006. (V. 24.) TNM. r e n d e l e t e A regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelıs tárca nélküli miniszter 7./2006. (V. 24.) TNM r e n d e l e t e az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról Az épített környezet alakításáról

Részletesebben

Tárgy: Mell.: HATÁROZAT

Tárgy: Mell.: HATÁROZAT Ügyszám: Ügyintéző: Telefon mellék: 312-13/2016. Székelyhidi Ferenc 226 Tárgy: Mell.: HATÁROZAT A Tarnamajor Kft. Nyírbátor 0353/1, 0348/10, 0350/1, 0341, 0327/5b, 0332/1, 0339a,b,d. hrsz. alatti ingatlanokon

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVÉNEK, HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK RÉSZTERÜLETEKRE VONATKOZÓ MÓDOSÍTÁSA

VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVÉNEK, HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK RÉSZTERÜLETEKRE VONATKOZÓ MÓDOSÍTÁSA VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVÉNEK, HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK RÉSZTERÜLETEKRE VONATKOZÓ MÓDOSÍTÁSA A 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 38. szerinti véleményezési

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS és ÚTMUTATÓ

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS és ÚTMUTATÓ PÁLYÁZATI FELHÍVÁS és ÚTMUTATÓ az Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése / Kistérségi járó beteg szakellátó központok fejlesztése, alap-, járóbeteg szakellátás korszerűsítése a komplex programmal kezelendő

Részletesebben

ZALAEGERSZEG VÁROS LEVEGİTERHELTSÉGI SZINTJÉNEK CSÖKKENTÉSÉT SZOLGÁLÓ. Szombathely, 2013.

ZALAEGERSZEG VÁROS LEVEGİTERHELTSÉGI SZINTJÉNEK CSÖKKENTÉSÉT SZOLGÁLÓ. Szombathely, 2013. ZALAEGERSZEG VÁROS LEVEGİTERHELTSÉGI SZINTJÉNEK CSÖKKENTÉSÉT SZOLGÁLÓ LEVEGİMINİSÉGI TERV Szombathely, 2013. Tel.: (94) 506 700 Fax: (94) 313 283 E-mail: nyugatdunantuli@zoldhatosag.hu Tartalom Bevezetés...

Részletesebben

H-5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 9. Levelezési cím: 5602 Pf.:60 Tel: 66 549-470 Fax: 06/66 441-628 e-mail: bekes.vizugy@katved.gov.

H-5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 9. Levelezési cím: 5602 Pf.:60 Tel: 66 549-470 Fax: 06/66 441-628 e-mail: bekes.vizugy@katved.gov. Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató-helyettesi Szervezet Területi Vízügyi Hatóság H-5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 9. Levelezési cím: 5602 Pf.:60 Tel: 66 549-470 Fax: 06/66 441-628 e-mail:

Részletesebben

Dorog, Bányászkörönd parkolósáv, járda és felszíni vízelvezetés felújítása és egyéb járulékos munkák

Dorog, Bányászkörönd parkolósáv, járda és felszíni vízelvezetés felújítása és egyéb járulékos munkák Dorog, Bányászkörönd parkolósáv, járda és felszíni vízelvezetés felújítása és egyéb járulékos munkák Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/66 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL. Határozat

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL. Határozat GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Iktatószám: 7254-20/2015. Hiv. szám: Tárgy: Ügyintéző: dr. Tatár Beatrix Margit Sovánné Nagy Gréte Melléklet: Csorna, E.ON Zrt., M85-M86 autóút 26+700 km szelvényben

Részletesebben

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv

Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése és intézkedési terv Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai és - környezeti Igazgatóság Közlekedésinformatikai Központ 1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5. Fő közlekedési létesítmények stratégiai zajtérképezése

Részletesebben

ÉD. Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 9021. Gyır, Árpád u. 28-32

ÉD. Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 9021. Gyır, Árpád u. 28-32 ÉD. Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 9021. Gyır, Árpád u. 28-32 E L İ T E R J E S Z T É S a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2009. május 28-i ülésére Tárgy: A megyét érintı vízgyőjtı-gazdálkodási

Részletesebben

Medgyesbodzás Község Önkormányzat Gazdasági programja 2011-2014.

Medgyesbodzás Község Önkormányzat Gazdasági programja 2011-2014. Medgyesbodzás Község Önkormányzat Gazdasági programja 2011-2014. Jóváhagyva: 25/2011. (III.29) sz határozattal I. Bevezetés A gazdasági program elkészítésének célja, hogy az Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Kapuvári szennyvíztelep intenzifikálása (példa egy rendszer minőségi és mennyiségi hatékonyságának növelésére kis ráfordítással)

Kapuvári szennyvíztelep intenzifikálása (példa egy rendszer minőségi és mennyiségi hatékonyságának növelésére kis ráfordítással) Kapuvári szennyvíztelep intenzifikálása (példa egy rendszer minőségi és mennyiségi hatékonyságának növelésére kis ráfordítással) Horváth Gábor Zöldkörök Összefoglalás: A kapuvári szennyvíztelep példáján

Részletesebben

TÖRSVÍZ CSATORNAMŰ ÜZEMELTETŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. ÜZLETSZABÁLYZAT 1.sz módosítása egységes szerkezetbe foglalva (TERVEZET)

TÖRSVÍZ CSATORNAMŰ ÜZEMELTETŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. ÜZLETSZABÁLYZAT 1.sz módosítása egységes szerkezetbe foglalva (TERVEZET) TÖRSVÍZ CSATORNAMŰ ÜZEMELTETŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. ÜZLETSZABÁLYZAT 1.sz módosítása egységes szerkezetbe foglalva (TERVEZET) 1 TECHNIKAI OLDAL A szabályzatot jóváhagyta: Oszoly Tamás ügyvezető 2 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

NYÍRBÁTOR VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 9/2004. (VII.15.) R E N D E L E T E. a Helyi Hulladékgazdálkodási Tervről

NYÍRBÁTOR VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 9/2004. (VII.15.) R E N D E L E T E. a Helyi Hulladékgazdálkodási Tervről NYÍRBÁTOR VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 9/2004. (VII.15.) R E N D E L E T E a Helyi Hulladékgazdálkodási Tervről A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. Tv. 35. (3) bekezdése alapján Nyírbátor Város Önkormányzat

Részletesebben

ÜDE FOLT A HOMOKHÁTSÁGBAN!

ÜDE FOLT A HOMOKHÁTSÁGBAN! ÜDE FOLT A HOMOKHÁTSÁGBAN! ÜDE-KUNSÁG Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. Helyi Vidékfejlesztési Stratégiája 2011 Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló 3 1.1 A Helyi Vidékfejlesztési Stratégia jövőképe 3

Részletesebben

Teljes ellátás alapú menetrendadási kötelezettség nélküli, közvilágítási célú villamos energia kereskedelmi szerződés

Teljes ellátás alapú menetrendadási kötelezettség nélküli, közvilágítási célú villamos energia kereskedelmi szerződés Teljes ellátás alapú menetrendadási kötelezettség nélküli, közvilágítási célú villamos energia kereskedelmi szerződés 1. Szerződő felek Egyrészről Dabas Város Önkormányzata mint villamos energia felhasználó,

Részletesebben

ELJÁRÁST MEGINDÍTÓ FELHÍVÁS. A Kbt. 121. (1) bekezdés b) pontja szerinti eljárás. 3. melléklet a 92/2011. (XII. 30.

ELJÁRÁST MEGINDÍTÓ FELHÍVÁS. A Kbt. 121. (1) bekezdés b) pontja szerinti eljárás. 3. melléklet a 92/2011. (XII. 30. 3. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzési Hatóság Hivatalos Lapja ELJÁRÁST MEGINDÍTÓ FELHÍVÁS A Kbt. 121. (1) bekezdés b) pontja szerinti eljárás X Építési

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím: 9002 Győr, Pf. 471. Telefon: Központi: 96/524-000, Ügyfélszolgálat: 96/524-001 Fax: 96/524-024

Részletesebben

Tűzvédelmi Műszaki Irányelv TvMI 10.1:2015.07.15.

Tűzvédelmi Műszaki Irányelv TvMI 10.1:2015.07.15. 1 Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 2. FOGALMAK... 3 3. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK... 4 4. KIÜRÍTÉS... 5 4.1. Általános feltételek... 5 4.2. Elrendezési megoldások, feltételek a kiüríthetőség igazolására... 7

Részletesebben