Balesetek prevenciója és következmények hosszútávú orthodonciai és protetikai ellátási lehetősége

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Balesetek prevenciója és következmények hosszútávú orthodonciai és protetikai ellátási lehetősége"

Átírás

1 Balesetek prevenciója és következmények hosszútávú orthodonciai és protetikai ellátási lehetősége Dr. Balaton Gergely PhD Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika

2 Az előadás összefoglalja: a fogvédők jelentőségét, az intraorális száj- és fogvédők funkcióit, a fogvédőkkel szemben támasztott követelményeket, a fog- és szájvédők típusait. Foghiánnyal kombinált esetek prothetikai és orthodontiai terápiás lehetőségei

3 Fogszabályozás a legfontosabb baleseti prevenció

4 A baleset oka nemek szerint (%-os megoszlásban) bicikli esés erőszak sport vegyes

5 A balesetek oka Egyre többet és intenzívebben kell sportolni a gyerekeknek. Nő az elvárás és a teljesítményt is növelni kell. UTCAI BALESET 7% VEREKEDÉS 3% ESÉS 12% SPORT 29% KERÉKPÁR 13% JÁTÉK 36%

6 A fogvédők jelentősége A kontakt vagy ütközéses sportokban gyakoriak a fej- és nyaksérülések. Nemcsak a testkontaktus, hanem a különböző eszközök is okozhatnak sérüléseket. A sérülések osztályozása 1929-ben megkezdődött (s elsősorban a töréseket regisztrálták) ben az Egyesült Államokban végzett felmérés szerint a futballisták 2,3%-a szenvedett fogsérülést, ( ez az összes sérülés 25%-át tette ki) ben, ugyancsak az USA-ban, a rögbisek 45%-a vesztette el, vagy törte el a fogát.

7 A fogvédők jelentősége Az 1993/94 és a 94/95-ös jégkorongszezon alatt Svédországban (a Foksam Biztosító nyilvántartása szerint) a sérülések gyakorisága 6%. Ennek 23%-át teszik ki a fog- vagy a kombinált fog- és arcsérülések. (Ezt követik mindössze 16%-kal a térdsérülések). A sérülések mindössze 30% a következik be edzésen és 70%-a pedig mérkőzésen. Sérüléseket a kiváltó okok 62%-ban a jégkorongütő, 20%-ban az ütközés másik játékossal, 14%-ban pedig a korong. Egy 1997-es Sheffield-i felmérés szerint éves iskolást (akik rögbit, futballt, jégkorongot, gyeplabdát játszottak) vontak be a vizsgálatba. Fogsérülést a csoport 44,2%-a, ajak-vagy szájsérülést pedig 54,4%-a jelentett.

8 A fogvédők jelentősége Az első kísérlet az 1950-es években arc- és fejsérülések csökkentésére egy arcmaszk volt. A serdülő és női jégkorongcsoportban kötelező az ún. rács használata, amely kellő védelmet nyújt, de akadályozza a látást. A 18 éves kortól használatos rostély azonban az orrtól lefelé nem biztosít kellő védelmet. Az Egyesült Államokban törvényt fogadtak el 1962-ben, amely szerint a futballisták kötelesek intraorális száj- és fogvédőt hordani.

9 Az intraorális száj- és fogvédők funkciói 1. Az ajkat és orcát távol tartja a fogaktól, így megelőzi az ajak és orca laceracióját, zúzódását az ütés alatt. 2. A direkt frontális ütés erejét szétosztja, tompítja (ami egyébként törést okozna). 3. A másik állcsontban lévő fogat is védi az ütközés során a sérüléstől. 4. A mandibulának egy rugalmas, de erős támaszt nyújt, amely felfogja az ütést és így elkerülhető a condylus és a szöglet törés.

10 Az intraorális száj- és fogvédők funkciói 5. Nemcsak a fogakat védi, hanem csökkenti az agyrázkódás veszélyét is. Az agyrázkódás egyik kiváltó oka az állkapcsok nagy erővel való összeütődése. A fogvédő ilyenkor fel tudja venni az ütés erejének nagy részét. A fogvédő kiemeli a condylus mandibulae-t egy inferior pozícióba, így az nem tud a koponyaalaphoz ütődni. 6. Segít elkerülni az agyi haematomát azáltal hogy tartja az állcsontot. 7. A fogvédők kitöltik a foghiányt és megtámasztják a szomszédos fogakat, így a kivehető részleges fogsor eltávolítható a sportolás alatt. 8. A sportolók nagyobb biztonságban érzik magukat, így bátrabbak és eredményesebbek a sportban.

11 A fogvédőkkel szemben támasztott követelmények Megfelelő retenció, komfortérzés használata közben; könnyű légvétel; ellenállás a repedésnek; fog-, gingiva- és ajakvédelem; alkalmasint beszélni is lehessen használata közben.

12 A fogvédőkkel szemben támasztott követelmények A fogvédőket rendszerint a felső fogsorra készítik s kialakításánál a következő kritériumoknak kell teljesülniük: 1. Az összes fog occlusalis felszínét fednie kell. 2. Vesztibularisan ki kell terjeszteni kb. 3 mm-t, a retenció érdekében, s hogy védje az ajkat és gingivát. 3. Palatinalisan 4-6 mm-re kell kiterjeszteni, de azért ne zavarja a beszédet és a légvételt. (A fogvédők elkészítése előtt a fogorvosnak a szuvas fogakat és a gyulladt gingivát kezelnie kell).

13 A fog- és szájvédők típusai 1. Kaloda, nyél 2. Száj formájú fogvédő 3. Méretre készült fogvédő 3.1. Speciális fogvédők

14 A fog- és szájvédők típusai 1. Kaloda, nyél 1. Néhány méretben készül gumiból vagy műanyagból 2. Laza; a szájban marad, ha a páciens összezárja a fogait. Rossz az illeszkedése; megnehezíti a légzést és a beszédet. Előny, hogy olcsó 3. Multibend mellett is használhato. Pl: küzdősportok esetében

15 Kaloda, nyél

16 A fog- és szájvédők típusai 2. Száj formájú védő 1. Gyárilag készült kemény gumiból vagy műanyagból. 2. Patkó formájú a fogaknak megfelelően kialakítva. 3. Külső gumi héjból és termoplasztikus belső rétegből áll, amely elsődlegesen guttaperchát tartalmaz. E belső réteg szájban alakítható. (A fogvédőt első használat előtt forró vízben fel kell melegíteni). 4. A száj formájú fogvédők második csoportja puhán maradó akrilátból készül. 5. Legszélesebb körben használt száj formájú védő a termoplasztikus vinilacetát etilén-kopolimer vinilkloriddal. 6. Használnak szilikon-bázisú polimereket is.

17 A fog- és szájvédők típusai 3. Méretre készült fogvédő Egyénileg alginát lenyomat alapján kiöntött gipszmodellre készül. Attól függően, hogy milyen sportban használják, más-más anyagból készül, más-más kiterjesztéssel.

18 A fog- és szájvédők típusai 3. Méretre készült fogvédő Egyénileg alginát lenyomat alapján kiöntött gipszmodellre készül. Attól függően, hogy milyen sportban használják, más-más anyagból készül, más-más kiterjesztéssel. Lágy gumi: a felső állcsontra viaszból mintázzák meg a védőt. Beágyazzák, kifőzik, majd 160 C-on nyomás alatt készítik el. (A vulkanizált gumi eléggé drága és gumi íze van).

19 A fog- és szájvédők típusai 3. Méretre készült fogvédő Egyénileg alginát lenyomat alapján kiöntött gipszmodellre készül. Attól függően, hogy milyen sportban használják, más-más anyagból készül, más-más kiterjesztéssel. Latex gumi: nem drága, lényegesen puhább. Nem hivatásos sportolók használják.

20 A fog- és szájvédők típusai 3. Méretre készült fogvédő Egyénileg alginát lenyomat alapján kiöntött gipszmodellre készül. Attól függően, hogy milyen sportban használják, más-más anyagból készül, más-más kiterjesztéssel. Puhán maradó akrilát: szintén viaszmintázat alapján készül, amelyet öntőformában ágyaznak be. A hagyományos módon kiforrázzák. A rugalmasság a monomer-polimer arány megváltoztatásával állítható be.

21 A fog- és szájvédők típusai 3. Méretre készült fogvédő Egyénileg alginát lenyomat alapján kiöntött gipszmodellre készül. Attól függően, hogy milyen sportban használják, más-más anyagból készül, más-más kiterjesztéssel. A legújabb anyag a vinil-plasztik: ezek hőre lágyuló anyagok, amelyek lemez formában kerülnek forgalomba. A gipszmodellre vacummal, vagy ujjnyomással adaptálhatók. (Az occlusalis vastagságot úgy kell lecsökkenteni, hogy a condilus mandibulae-t ne emelje a nyugalmi harapási magasság fölé. A túlzottan megemelt harapási magasság ugyanis TM-izületi panaszokat okozhat). Ezek a legegyszerűbbek és legtartósabbak. keménységük kívánatos a hokihoz, de a rugalmasságuk elég a futballhoz.

22 A fog- és szájvédők típusai 3. Méretre készült fogvédő Speciális fogvédők Részleges protézisviselők esetén úgy védik a fogazatot, hogy közben a protézis hordását fölöslegessé teszik. A fix, ún. direct bonding, illetőleg multiband készülékes fogszabályozó kezelésben részesülők veszélytelen sportolását is lehetővé teszik. Rugalmas anyag alkalmazható (pl: latex gumi, puhán maradó akrilát és vinil-plasztik), amely befedi és védi az íveket, anélkül hogy károsítaná a fix készüléket.

23

24

25

26

27

28 A sportok és a fogsérülések gyakorisága játékosonként között Norvégiában kézilabda labdarúgás jégkorong vívás ütőjáték kosárlabda röplabda korcsolyázás síelés

29 A baleset oka nemek szerint (%-os megoszlásban) bicikli esés erőszak sport vegyes

30

31

32

33 Egysoros melegvizes Duplasoros melegvizes

34 fogvédők Egysoros géles Duplasoros géles

35 fogvédők Duplasoros fogszabályozóhoz Két komponensű

36 Száj formájú védő

37 Méretre készült védő (akrilát)

38 Méretre készült védő (vinil-plasztik)

39 Méretre készült védő (vinil-plasztik)

40

41

42

43

44

45

46

47 Foghiánnyal kombinált esetek orthodontiai és prothetikai terápiás lehetőségei

48 Nem valódi foghiányok is vannak A foghiány okait ill. tényleg van-e hiány

49 Cleidocranialis Dysplasia

50 A felső kismetszőket nagyfokú formai és méretbeli változatosság jellemzi

51 Alsó második kisőrlő csírahiánya

52

53

54 Fogszuvasodás következményeként,fiatal korban leggyakrabban az első őrlőfogak kerülnek eltávolításra, és támasztó zónában létrejövő foghiány baleset következményeit súlyosbítja

55 A balesetek helye JÁTSZÓTÉR, UTCA 24% EGYÉB 11% ISKOLA 39% OTTHON 26%

56 A balesetek oka UTCAI BALESET 7% VEREKEDÉS 3% ESÉS 12% SPORT 29% KERÉKPÁR 13% JÁTÉK 36%

57

58

59

60 Balesetek következménye nem csak a fogvesztés, hanem a sérülésből következő csökevényes fogak, melyek értéke sem prothetikai, semmilyen más szempontból nem megfelelő

61 Dilaceratio dentis

62 Dilaceratio dentis

63 Invaginatio

64 Fogpótlások készítésével elérendő célok Esztétika (szülők) reális ill. irreális Hangképzés, beszéd (logopédus) Funkció (ajak, nyelv, pofa) Rágás, nyelés Rossz szokások megelőzése Fogak védelme (abrasio, caries, helyzet) Normális állcsont növekedés elengedhetetlen feltétele a funkció

65 Fix helyfenntartó Vorzeitige Milchzahnextraktion

66

67 Kivehető helyfenntartó

68 Pótlások és a korai ellátás előnyei Esztétikum és a megjelenés Rágófunkció Beszédhibák kivédése és korrigálása ( artikulációs zavar) Rossz szokások kórós ajak-nyelv, nyelv- bucca kapcsolat (ajakszopás rágás) Obturátor szerep

69 Pótlások hátrányai Caries(jobban halmozódik a plakk) Paradontalis megbetegedések(sokszorta gyorsabban alakulnak ki mint felnőttkorban, gyorsabb korrekciót követelnek.) Növekedés és fejlődés gátolja a növekedést és a növekedés miatt gyakran válik a fogsor instabillá, a fogsor nyomó hatása miatt gyorsulhat az előtörés ( korrekció az előtörő fog felett) Alveoláris csontpusztulás a rossz támasztás miatt Nyálkahártya elváltozások

70 Lenyomati nehézségek Artikulációs probléma folyamatos Részleges fogpótlásoknál a tejfogon rossz a stabilitás

71 Rögzített pótlások Koronák: fém koronák (előre gyártott esztétikus facial leplezéssel), polikarbonát helyben adaptálhatóak szintén készletben Akrilát koronák Kompozit koronák Hidak év felett Impaltatumok Rögzített helyfenntartók

72 Preparációs nehézségek tejfognál tág pulpakamra ill. maradó fog sérülés az életkor miatt esetleg Lenyomati nehézség ill. növekedés

73 Acrylhíd ( növekedést engedő rogóval) Trauma

74

75 Gyermek protézis Anodontie partialis

76

77

78 Kivehető Prothese

79 Herausnehmbare Prothese

80

81

82

83

84 Fiatalkori foghiányok kezelésének 1. Reimplantáció 2. Fogpótlás 3. Implantátum lehetőségei 4. Ortodonciai úton történő részárás 5. Kombinált protetikai, szájsebészeti, ortodonciai megoldások preprotetikai ortodonciai kezelések

85 Trauma utáni szabályzás Luxacio parcialis Luxacio totalis

86 MULTI-FAMILY - RMO Metszőfo gak Metszők szemfoga k 5 és 7-8 év Metszők szemfoga k premolári 6 és 9-10 év, az első maradó molárisok előtörése Low volumen után brachycephal High volumen dolichocephal nincs lip-bumper hatása 9-től éves korig, az alsó szemfogak/ felső négyesek előtörése > után év, hagyományos orthodonciai kezeléssel kombináva

87 MYOFUNKCIONÁLIS TRAINEREK ALKOTÓELEMEK: - puha/kemény szilikon (poliuretán) 1. Duplaíves fogcsatornák és frontális fogvezetők 2. Nyelvpöcök 3. Nyelvgát 4. Ajakütközők 5. Reflexoldalak 6. Hátsó repülőgépszárny profil az izület tehermentesítésére és légcsatornák

88 A foghiányok orthodonciai úton történő részárása során leggyakrabban felmerülő problémák Asszimetria egyoldali hiányok esetén Hátrányos esztétikai következményekelsősorban frontfogak hiánya esetén Occlúziós problémák

89

90

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100

101

102

103

104

105

106

107

108

109 A kezelési terv elkészítésének szempontjai fiatalkori foghiányok esetén Páciens ill. szülei igényei és motiváltsága Páciens kora Hiányzó fogak száma Helyviszonyok : torlódás, diasztéma Hiányt határoló fogak mérete, színe, formája Szájhigiéne Egyéb fogazati és állcsonti rendellenességek Lágyrészek és csontdefektusok kiterjedése Orvosok szakmai felkészültsége

110

111 Preprothetikai orthodonciai kezelések indikációs területe Pillérfogak tengelykorrekciója Pillérfogak helyének megváltoztatása Keresztharapás kezelése Impactált és retineált fogak pillérfogként történő felhasználása

112 Pillérfogak tengelykorrekciója

113

114

115 Preprothetikai orthodonciai kezelések indikációs területe Pillérfogak tengelykorrekciója Pillérfogak helyének megváltoztatása Keresztharapás kezelése Impactált és retineált fogak pillérfogként történő felhasználása

116 Pillérfogak testes elmozdítása, helyteremtés

117

118 Provisoriser Zahnersatz mit multiband (vor Implantaten)

119

120

121

122

123

124

125

126

127

128

129

130

131

132

133

134

135

136

137 Preprothetikai orthodonciai kezelések indikációs területe Pillérfogak tengelykorrekciója Pillérfogak helyének megváltoztatása Keresztharapás kezelése Impactált és retineált fogak pillérfogként történő felhasználása

138 Metszőfogak keresztharapásának kezelése

139

140 Preprothetikai orthodonciai kezelések indikációs területe Pillérfogak tengelykorrekciója Pillérfogak helyének megváltoztatása Keresztharapás kezelése Impactált és retineált fogak pillérfogként történő felhasználása

141

142

143

144

145

146

147

148

149

150

151 Preprothetikai orthodonciai kezelések indikációs területe Pillérfogak tengelykorrekciója Pillérfogak helyének megváltoztatása Keresztharapás kezelése Impactált és retineált fogak pillérfogként történő felhasználása

152

153

154 Köszönöm a figyelmet!

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 55 725 11 Klinikai fogászati higiénikus Komplex szakmai vizsga fogászati prevenciós tevékenység, szájhigiénés feladatok A vizsgafeladat időtartama: 45 perc (felkészülési

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P Komplex szakmai

Részletesebben

Fogászati szolgáltatások elszámolásának feltételei Érvényes: 2013.11.01-től

Fogászati szolgáltatások elszámolásának feltételei Érvényes: 2013.11.01-től MINDEN FOGÁSZATI BEAVATKOZÁS ESETÉN 04 06 0E 0F 0G 0H 0T 0V 0Y 00 I. VIZSGÁLATOK, DOKUMENTÁCIÓ FA002+ Fogorvosi vizsgálat 0 10 1 A S T E 01 02 03 05 7G 7T 7I 7K 7R 7U 7S 7B 08 09 0A 0D 0K 0S TA004 Rendelőn

Részletesebben

Fogszabályozási elvek és kezelési módszerek korai gyermekkortól késői felnőttkorig

Fogszabályozási elvek és kezelési módszerek korai gyermekkortól késői felnőttkorig Fogszabályozási elvek és kezelési módszerek korai gyermekkortól késői felnőttkorig Magyar Fogorvosnapok 2013 Dr. Csiki Péter Fogszabályozás Definíció: Orthodontia Orthos (egyenes, megfelelő, tökéletes)

Részletesebben

Rezin alapú ideiglenes pótlás a végleges esztétika szolgálatában

Rezin alapú ideiglenes pótlás a végleges esztétika szolgálatában Rezin alapú ideiglenes pótlás a végleges esztétika szolgálatában A kompromisszum nélküli természethû végleges restauráció elkészítése számos klinikai és laboratóriumi fázisból áll. Ennek során a páciens

Részletesebben

A maradófogak szuvasodása és a szuvasodás következményes betegségeinek ellátása. Dr. Tóth Mariann

A maradófogak szuvasodása és a szuvasodás következményes betegségeinek ellátása. Dr. Tóth Mariann A maradófogak szuvasodása és a szuvasodás következményes betegségeinek ellátása Dr. Tóth Mariann A tej- és maradófogazat szuvasodásának összefüggése Rossz szájhigiénia Helytelen táplálkozás Cariogen környezet

Részletesebben

A FOGFEHÉRÍTÉS ELJÁRÁSAI ÉS JELENLEGI SZABÁLYOZÁSA

A FOGFEHÉRÍTÉS ELJÁRÁSAI ÉS JELENLEGI SZABÁLYOZÁSA A FOGFEHÉRÍTÉS ELJÁRÁSAI ÉS JELENLEGI SZABÁLYOZÁSA Dr. Lohinai Zsolt Ph.D. Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Konzerváló Fogászati Klinika, Budapest 1 Növekvő igények Egészség, ápoltság Fiatalság,

Részletesebben

A kofferdam izolálás elmélete

A kofferdam izolálás elmélete A kofferdam izolálás elmélete 1 Az izolálás módjai relatív abszolut 2 A relatív izolálás eszközei vattarolni nyálszívó elszívó segédeszközök (Bányai) 3 4 5 6 7 8 9 10 Milyen beavatkozásoknál szükséges

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Orthodonciai diagnózis és kezelési terv készítés

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Orthodonciai diagnózis és kezelési terv készítés I. Alapvető megfontolások Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Orthodonciai diagnózis és kezelési terv készítés Készítette: A Fog- és Szájbetegségek Szakmai Kollégiuma 1. A megbetegedés elnevezése

Részletesebben

A dentoalveolaris sebészet és a fogszabályozás együttműködésének lehetőségei gyermek- és ifjúkorban

A dentoalveolaris sebészet és a fogszabályozás együttműködésének lehetőségei gyermek- és ifjúkorban A dentoalveolaris sebészet és a fogszabályozás együttműködésének lehetőségei gyermek- és ifjúkorban Dental Hírek - X. évfolyam 3. szám Az orvostudomány rohamos fejlődésének egyik következménye, hogy a

Részletesebben

Jogszabály szöveg. MHK adatbázis

Jogszabály szöveg. MHK adatbázis MHK adatbázis Jogszabály szöveg 37/1995. (X. 7.) NM rendelet 2001. december 28. - 2004. május 1. Lekérdezés ideje: 2004. július 26. (C)1992-2001. Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. 1. számú melléklet a

Részletesebben

A Klinikai modul tárgyai (kötelező tárgyak)

A Klinikai modul tárgyai (kötelező tárgyak) Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar FOGORVOS SZAK TANREND 2010/2011 A Klinikai modul tárgyai (kötelező tárgyak) 1 Tartalomjegyzék OFKBE1... Belgyógyászat 1....3 OFKCAA... Konzerváló fogászat

Részletesebben

VITA MFT. Fogfelállítási útmutató. VITA shade, VITA made.

VITA MFT. Fogfelállítási útmutató. VITA shade, VITA made. VITA MFT Fogfelállítási útmutató VITA MFT frontfogak - Harmóniában a természettel Aki VITA MFT mellett dönt, minden tekintetben többletértéket hoz létre. A háromrétegű felépítés a fogaknak - főleg MFT

Részletesebben

Szeged kerékpárforgalmi hálózati terve

Szeged kerékpárforgalmi hálózati terve Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Szeged kerékpárforgalmi hálózati terve 2015. október Készítette: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Szeged kerékpárforgalmi hálózati terve 2015. október Tervszám:

Részletesebben

ÓVODÁSKORÚAK FOGAZATI ÁLLAPOTA A SZÜLŐK SZÁJÜREGI EGÉSZSÉGÉNEK TÜKRÉBEN

ÓVODÁSKORÚAK FOGAZATI ÁLLAPOTA A SZÜLŐK SZÁJÜREGI EGÉSZSÉGÉNEK TÜKRÉBEN MISKOLCI EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI KAR EGÉSZSÉGÜGYI GONDOZÁS ÉS PREVENCIÓ VÉDŐNŐ SZAKIRÁNY ÓVODÁSKORÚAK FOGAZATI ÁLLAPOTA A SZÜLŐK SZÁJÜREGI EGÉSZSÉGÉNEK TÜKRÉBEN Konzulens: Dr. Faragó Ildikó Szerző: Molnár

Részletesebben

2016 A DAGANATOS BETEGEK BEFOLYÁSOLÓ FOGÁSZATI HÁTTEREK

2016 A DAGANATOS BETEGEK BEFOLYÁSOLÓ FOGÁSZATI HÁTTEREK III. Interdiszciplináris Komplementer Medicina Kongresszus 2016 A DAGANATOS BETEGEK KEZELÉSÉNEK EREDMÉNYESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ FOGÁSZATI HÁTTEREK Dr. Csiszár Róbert dr. Reinhold Voll (1909-1989) Mérésekkel

Részletesebben

Parodontológiai szempontok tlástanban

Parodontológiai szempontok tlástanban Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Fogpótl tlástani Klinika Igazgató: : Dr. Fejérdy Pál P l egyetemi tanár Parodontológiai szempontok érvényesítése se a fogpótl tlástanban 2009. Dr. Kivovics PéterP

Részletesebben

Szájápolási termékek. Ismertető

Szájápolási termékek. Ismertető Szájápolási termékek Ismertető Gyermek fogkefék Gyermek fogkefék Az egészséges fogak megalapozása a gyermek első életévében történik. A Jordan háromlépcsős rendszere optimális fogászati megoldást nyújt

Részletesebben

AZ ORTHODONTIA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI

AZ ORTHODONTIA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI AZ ORTHODONTIA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Dr. Fábián Gábor 2016. Szeptember 29. Akkreditált kötelező szintentartó tanfolyam SEMMELWEIS EGYETEM Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika 2 ELHORGONYZÁS 3 INTERCEPTÍV

Részletesebben

Akciós. Ajánlatok 2014. Érvényes: 2014. május 5 2014. szeptember 5.

Akciós. Ajánlatok 2014. Érvényes: 2014. május 5 2014. szeptember 5. Akciós Ajánlatok 2014 Érvényes: 2014. május 5 2014. szeptember 5. További információ: Erőss Szende: +36 20 494 81 96 Appel Zsuzsanna +36 20 571 16 30 Gyors és egyszerű egy egészen újszerű sulcustágítás

Részletesebben

A szájelváltozások jelentôsége

A szájelváltozások jelentôsége A szájelváltozások jelentôsége diabéteszes betegeknél EISENHAUERNÉ FÖRDÔS ANDREA Az oktatóanyag A MAgyAr diabetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr diabetes

Részletesebben

FOGORVOSI DÍJTÉTELEK

FOGORVOSI DÍJTÉTELEK Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fogorvostudományi Kar FOGORVOSI DÍJTÉTELEK Érvényes: 2016.01.01.-től Kód Vizsgálatok, dokumentáció Ft FA 002, Fogorvosi vizsgálat 2 500 TA 002 TA 004 Rendelőn kívül végzett

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Szálakkal erősített hőre lágyuló műanyagok a fejlesztések fókuszában A rövid szálakkal erősített műanyagok után a fejlesztések a hosszú szálas műanyagok (LFT) irányába fordultak.

Részletesebben

Tárgyszavak: kompozit; önerősítés; polipropilén; műanyag-feldolgozás; mechanikai tulajdonságok.

Tárgyszavak: kompozit; önerősítés; polipropilén; műanyag-feldolgozás; mechanikai tulajdonságok. MŰANYAGFAJTÁK Önerősített műanyagkompozitok Az önerősített polimerrendszerek amelyek alapanyaga döntően polipropilén előállítására ma már több technológia ismert. Ütésállóságuk és szilárdságuk nagyobb

Részletesebben

2. FEJEZET CSAPATOK, JÁTÉKOSOK ÉS FELSZERELÉS

2. FEJEZET CSAPATOK, JÁTÉKOSOK ÉS FELSZERELÉS 2. FEJEZET CSAPATOK, JÁTÉKOSOK ÉS FELSZERELÉS 200 MEZBE ÖLTÖZÖTT JÁTÉKOSOK Játék elôtt minden csapat csapatvezetôjének vagy edzôjének át kell adnia a játékvezetônek vagy a jegyzôkönyvvezetônek azon játékosok

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro PAPA Szindróma Verzió 2016 1. MI A PAPA SZINDRÓMA 1.1 Mi ez? A PAPA a pyogen arthritis, pyoderma gangrenosum és acne" (gennykeltő ízületi gyulladás, üszkös

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

Szájhigiénés kezelés (teljes depurálás) Részleges depurálás. Panoráma röntgen (OP) Elektrokauteres terápia Fogékszer ragasztás. Soft-Laser kezelés

Szájhigiénés kezelés (teljes depurálás) Részleges depurálás. Panoráma röntgen (OP) Elektrokauteres terápia Fogékszer ragasztás. Soft-Laser kezelés ÁRLISTA Konzultációs díj - egyszerű tanácsadás Konzultációs csomag (szájvizsgálat, sztomato-onkológiai szűrés,kezelési terv készítése, digitalis panoráma röntgen) A kezelés 30 napon belül való megkezdése

Részletesebben

A sínterápia alapjai temporomandibuláris diszfunkció esetén. Dr. Schmidt Péter

A sínterápia alapjai temporomandibuláris diszfunkció esetén. Dr. Schmidt Péter A sínterápia alapjai temporomandibuláris diszfunkció esetén Dr. Schmidt Péter Fájdalom Ízületi hangjelenségek Az állkapocsmozgások rendellenssége Myofaszciális fájdalom Discus diszlokációk Vegyes kórképek

Részletesebben

2388-09 Kombinált munkák, orthodontiai készülékek és implantátum felépítmény készítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2388-09 Kombinált munkák, orthodontiai készülékek és implantátum felépítmény készítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2388-09 Kombinált munkák, orthodontiai készülékek és implantátum felépítmény készítése követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: A laboratóriumban szakmai gyakorlatot töltő fogtechnikus tanulók

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Korszerű tömítések A tömítések közül a poliuretánból készülteket alig ismerik, pedig vannak speciális célokra alkalmazható, kiemelkedően jó változataik. Bizonyos alkalmazásokra a

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS A csecsemő- és kisgyermek ruházati termékek piacfelügyeleti ellenőrzéséről Budapest, 2012. december NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI FŐOSZTÁLY KÖNNYŰIPARI ÉS VEGYIPARI

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1.

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 1. feladat: A laboratóriumban szakmai gyakorlatot töltő fogtechnikus tanulók vizsgára készülnek, és azt kérik Öntől, hogy segítsen nekik a felkészülésben. Tájékoztassa a tanulókat az Angle-féle fogsorzáródási

Részletesebben

A fogszabályzó kezelés megkezdésének időpontja és a kezelés időtartama

A fogszabályzó kezelés megkezdésének időpontja és a kezelés időtartama A fogszabályzó kezelés megkezdésének időpontja és a kezelés időtartama 1 A fogazat fejlődése Mikor kezdjük a fogszabályozó kezelést? Tejfogazat időszaka 0-6 év Vegyes fogazat időszaka 6-12 év Maradó fogazat

Részletesebben

AZ ING BIZTOSÍTÓ ZRT. 303 JELÛ TALIZMÁN BIZTOSÍTÁSÁNAK FELTÉTELEI

AZ ING BIZTOSÍTÓ ZRT. 303 JELÛ TALIZMÁN BIZTOSÍTÁSÁNAK FELTÉTELEI AZ ING BIZTOSÍTÓ ZRT. 303 JELÛ TALIZMÁN BIZTOSÍTÁSÁNAK FELTÉTELEI A jelen szerzôdési feltételek (továbbiakban: szabályzat) ellenkezô szerzôdéses kikötés hiányában az ING Biztosító Zrt. (1068 Budapest,

Részletesebben

Csúcstechnika az építési tűzvédelemben

Csúcstechnika az építési tűzvédelemben Csúcstechnika az építési tűzvédelemben Mit várunk a tűzgátló burkolatoktól? megfelelő szilárdság jó hőszigetelés magas hőmérsékleten is célszerű, ha az anyagban hőelvonó (endoterm) folyamatok indulnak

Részletesebben

Foglalkozási bőrgyulladások gyakorisága a brit nyomdaiparban

Foglalkozási bőrgyulladások gyakorisága a brit nyomdaiparban MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Foglalkozási bőrgyulladások gyakorisága a brit nyomdaiparban Tárgyszavak: foglalkozási betegség; bőrgyulladás; nyomdaipar; Nagy-Britannia. A nyomdaipar

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, ami lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Az egészségügyi szakembereket arra kérjük,

Részletesebben

A Fogorvostudományi Kar története

A Fogorvostudományi Kar története Debrecen Debrecen Magyarország második legnagyobb és legnépesebb városa, lakossága meghaladja a 200 000 főt. Az ország keleti részén fekvő Debrecen a Tiszántúl és Kelet-Magyarország történelmi, kulturális

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.9.25. COM(2013) 656 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK a textiltermékek lehetséges új címkézési követelményeiről és a textiltermékekben

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Dohányzás: a halálos szenvedély A dohányzás szervkárosító hatásai Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

Rögzített fogpótlások készítésének klinikai és laboratóriumi munkafázisai. Dr. Borbély Judit 2015

Rögzített fogpótlások készítésének klinikai és laboratóriumi munkafázisai. Dr. Borbély Judit 2015 Rögzített fogpótlások készítésének klinikai és laboratóriumi munkafázisai Dr. Borbély Judit 2015 Rendelői Rendelői és laboratóriumi munkafázisok 1. Anamnézis,szájvizsgálat, stomatoonkológiai szűrés 2.

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Dermovate kenőcs klobetazol-propionát

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Dermovate kenőcs klobetazol-propionát Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Dermovate kenőcs klobetazol-propionát Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, amely az Ön

Részletesebben

SEMMELWEIS EGYETEM. Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika.

SEMMELWEIS EGYETEM. Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika. SEMMELWEIS EGYETEM Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika http://semmelweis.hu A tej és maradófogak fejlődési 1. Számbeli rendellenességek Polydontia/hyperodontia Dens supernumerarius Dens supplementarius

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Dulcolax 10 mg végbélkúp biszakodil

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Dulcolax 10 mg végbélkúp biszakodil Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Dulcolax 10 mg végbélkúp biszakodil Olvassa el figyelmesen az

Részletesebben

kényelemért felülmúlhatatlan Tökéletes illeszkedés

kényelemért felülmúlhatatlan Tökéletes illeszkedés a Tökéletes illeszkedés felülmúlhatatlan kényelemért Csúcskategóriás fogsor-alábélelô termékek a GC-tôl a személyre szabott implantációs és kivehetô protetikai megoldásokért Üdvözöljük a GC Reline termékcsalád

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Felülvizsgálat dátuma: 2004.12.01. Oldal: 1/5 1. Anyag/készítmény- és a gyártó cég megnevezése

Biztonsági adatlap. Felülvizsgálat dátuma: 2004.12.01. Oldal: 1/5 1. Anyag/készítmény- és a gyártó cég megnevezése Felülvizsgálat dátuma: 2004.12.01. Oldal: 1/5 1. Anyag/készítmény- és a gyártó cég megnevezése Készítmény kereskedelmi megnevezése: FS 1 fagyásgátló adalékszer Gyártó/Forgalmazó: SIKA HUNGÁRIA Kft. Utca/Postafiók:

Részletesebben

Faipari anyagok és technológiák. Gép- és Terméktervezés Tanszék 2009

Faipari anyagok és technológiák. Gép- és Terméktervezés Tanszék 2009 Faipari anyagok és technológiák Gép- és Terméktervezés Tanszék 2009 Tartalomjegyzék Anyagok Natúrfák...3 Félkész termékek...6 Műszaki fatermékek...7 Technológiák Fűrészelés...9 Gyalulás, marás, fúrás...11

Részletesebben

Soronics Krisztina Kémiai biztonság és munkahigiéne egészségügyi szakértő soronicsk@gmail.com 06/30-6844-543

Soronics Krisztina Kémiai biztonság és munkahigiéne egészségügyi szakértő soronicsk@gmail.com 06/30-6844-543 Soronics Krisztina Kémiai biztonság és munkahigiéne egészségügyi szakértő soronicsk@gmail.com 06/30-6844-543 a globalizáció, az információs technológiák térhódítása, a létszámcsökkenés, az időkényszer,

Részletesebben

Autóalkatrészek hosszú üvegszálas poliolefinekből

Autóalkatrészek hosszú üvegszálas poliolefinekből A MÛANYAGOK FELHASZNÁLÁSA 4.2 3.13 1.5 Autóalkatrészek hosszú üvegszálas poliolefinekből Tárgyszavak: kompozit; hosszú üvegszállal erősített poliolefin; PP; PE-HD; direkt bekeverés; fröccsöntés; fúvóformázás;

Részletesebben

Atradius Fizetési Szokások Barométer. Felmérés a vállalkozások fizetési magatartásáról Kelet- és Közép-Európában. 2008 nyár

Atradius Fizetési Szokások Barométer. Felmérés a vállalkozások fizetési magatartásáról Kelet- és Közép-Európában. 2008 nyár Atradius Fizetési Szokások Barométer Felmérés a vállalkozások fizetési magatartásáról Kelet- és Közép-Európában 2008 nyár Tartalomjegyzék A felmérés profilja... 4 A felmérés háttere... 4 A felmérés céljai...

Részletesebben

P7_TA-PROV(2013)0428. Orvostechnikai eszközök ***I

P7_TA-PROV(2013)0428. Orvostechnikai eszközök ***I P7_TA-PROV(2013)0428 Orvostechnikai eszközök ***I Az Európai Parlament 2013. október 22-én elfogadott módosításai az orvostechnikai eszközökről, valamint a 2001/83/EK irányelv, a 178/2002/EK rendelet és

Részletesebben

JÁRMŰKÁRPITOZÁS. KÖMMERLING a biztos kapcsolat

JÁRMŰKÁRPITOZÁS. KÖMMERLING a biztos kapcsolat A számos terméket kínál a járműkárpitozás területére, legyen szó tetőkárpit ragasztásról vagy akár műszerfal bőrözésről. Tetőkárpitok ragasztásánál az egyik legfontosabb tényező a ragasztóanyag magas hőállósága.

Részletesebben

Dobránczky János. Hegesztés. 60 percig fog hegeszteni MINDENKI gyakorlaton, pontos érkezés elvárt. A hegesztés egy alakadási technika.

Dobránczky János. Hegesztés. 60 percig fog hegeszteni MINDENKI gyakorlaton, pontos érkezés elvárt. A hegesztés egy alakadási technika. Dobránczky János Hegesztés 60 percig fog hegeszteni MINDENKI gyakorlaton, pontos érkezés elvárt. A hegesztés egy alakadási technika. Alakadási lehetőségek: öntés, porkohászat, képlékeny alakítás, forgácsolás,

Részletesebben

Incidin liquid spray

Incidin liquid spray Az EK 1907/2006 szabályozás és módosításai szerint Incidin liquid spray 1.) Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítója: Terméknév: A termék használata: Változat: 3 A módosítás időpontja

Részletesebben

Az EK 1907/2006 szabályozás és módosításai szerint. Incides N. Kód: 104257E Változat: 5 A módosítás időpontja : 16 November 2009

Az EK 1907/2006 szabályozás és módosításai szerint. Incides N. Kód: 104257E Változat: 5 A módosítás időpontja : 16 November 2009 Az EK 1907/2006 szabályozás és módosításai szerint Incides N Kód: 104257E Változat: 5 A módosítás időpontja : 16 November 2009 1.) Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítója: Terméknév:

Részletesebben

1. Készítmény neve Szanitertisztító Gél állagú, savas

1. Készítmény neve Szanitertisztító Gél állagú, savas Biztonsági adatlap 1907/2006 számú EK szabályozás (REACH) szerint A kiállítás kelte: 2010. szeptember 14. 1. Készítmény neve Szanitertisztító Gél állagú, savas Gyártó: Forgalmazó: Hexachem Vegyianyaggyártó

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA P O L G Á R M E S T E R 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. polgarmester@balatonfured.com Szám: 1/205- /2013. E l ő t e r j e s z t é s a Képviselő-testület 2013. április

Részletesebben

Haka mûanyag- és alumínium-betétes csõvezeték rendszer

Haka mûanyag- és alumínium-betétes csõvezeték rendszer Haka mûanyag- és alumínium-betétes csõvezeték rendszer Magyarországon forgalomba került Haka csõvezeték rendszert három fõ csoportra oszthatjuk: 5 rétegû alumíniumbetétes csõ (1. ábra) 5 rétegû padlófûtéscsõ

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

13. évfolyam 4. KÜLÖNSZÁM 2006. augusztus 29. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo TÁJÉKOZTATÓ

13. évfolyam 4. KÜLÖNSZÁM 2006. augusztus 29. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo TÁJÉKOZTATÓ 13. évfolyam 4. KÜLÖNSZÁM 2006. augusztus 29. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epidemiológiai Információs Hetilap TÁJÉKOZTATÓ A NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE SORÁN ALKALMAZANDÓ MÓDSZEREKRŐL II. RÉSZ AZ EFRIR

Részletesebben

A termikus hasznosítók lényegesen nagyobb mennyiséget is fel tudnának venni, mint ami rendelkezésre áll, ezért virágzik az import.

A termikus hasznosítók lényegesen nagyobb mennyiséget is fel tudnának venni, mint ami rendelkezésre áll, ezért virágzik az import. Gumiabroncs Gumiabroncs Akkumulátor A hazai hulladék jelenlegi állapota Az anyagában tekintetében jelentős kapacitások jöttek létre 2004 és 2010 között, mely fedezi a hazai igényeket. A továbbfejlesztés

Részletesebben

Az ember fogképlete. Az emésztõrendszer felépítése. zománc. dentin. korona. szájüreg. garat nyelv nyelõcsõ. fogüreg erekkel, idegekkel.

Az ember fogképlete. Az emésztõrendszer felépítése. zománc. dentin. korona. szájüreg. garat nyelv nyelõcsõ. fogüreg erekkel, idegekkel. Az emésztőrendszer felépítése I. elõbél szájnyílás szájüreg fogak fogképlet nyelv nyálmirigy ízlelõbimbó öklendezés nyelés garat gégefedõ porc nyelõcsõ perisztaltikus mozgás gyomor fogszuvasodás fogínysorvadás

Részletesebben

Koraszülés vezetése, helyszíni ellátás szempontjai

Koraszülés vezetése, helyszíni ellátás szempontjai Koraszülés vezetése, helyszíni ellátás szempontjai Készítette: Dr. Lőrinczi Sándor Felső-Szabolcsi Kórház Kisvárda Szülészet-Nőgyógyászat Koraszülésről beszélünk, ha a terhesség a betöltött 37.hét előtt

Részletesebben

Úttartozékoknak nevezzük a padkán, a járdán és az út mentén elhelyezett elemeket.

Úttartozékoknak nevezzük a padkán, a járdán és az út mentén elhelyezett elemeket. 4. tétel Forgalomtechnikai eszközök, úttartozékok Sorolja fel az úttartozékokat (padkán, járdán, út mentén)! Jellemezze a vezetőoszlop és a vezetőkorlát korszerű kialakításának szempontjait! Beszéljen

Részletesebben

Emelt Szintű etanácsadó Képzés

Emelt Szintű etanácsadó Képzés Emelt Szintű etanácsadó Képzés Kulturális innováció az Észak-magyarországi régióban REKÉP Regionális Kultúra Építő Projekt TÁMOP 3.2.3/08/2 Eszterházy Károly Főiskola Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.ujszechenyiterv.gov.hu

Részletesebben

Tisztelt Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes úr!

Tisztelt Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes úr! Tisztelt Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes úr! Januári megállapodásunk alapján küldjük a Magyar Kerékpárosklub javaslatait Budapest kerékpáros közlekedési helyzetének javítására. A szakembereink

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Blau-szindróma Verzió 2016 1. MI A BLAU-SZINDRÓMA/FIATALKORI SZARKOIDÓZIS 1.1 Mi ez? A Blau-szindróma genetikai betegség. A betegeknél egyszerre lép fel bőrkiütés,

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára. Ebrantil 30 mg retard kapszula Ebrantil 60 mg retard kapszula Ebrantil 90 mg retard kapszula.

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára. Ebrantil 30 mg retard kapszula Ebrantil 60 mg retard kapszula Ebrantil 90 mg retard kapszula. Betegtájékoztató: Információk a beteg számára Ebrantil 30 mg retard kapszula Ebrantil 60 mg retard kapszula Ebrantil 90 mg retard kapszula urapidil Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatának Képviselő-testülete részére

TÁJÉKOZTATÓ Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatának Képviselő-testülete részére 10. sz. melléklet FEV IX. Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. TÁJÉKOZTATÓ Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatának Képviselő-testülete részére Tárgy: A Budapest Főváros IX.

Részletesebben

DEBRECEN Megyei Jogú Város Önkormányzatának

DEBRECEN Megyei Jogú Város Önkormányzatának DEBRECEN Megyei Jogú Város Önkormányzatának K Ö Z L Ö N Y E 2007. évi 20. szám 2007. október 25. T A R T A L O M J E G Y Z É K Szám Tárgy Oldal A KÖZGYŰLÉS RENDELETEI 43/2007. (X. 25.) Ö.r. Debrecen Megyei

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DX-8.25CD

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DX-8.25CD HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DX-8.25CD Borhűtő FIGYELEM! HASZNÁLAT ELŐTT OLVASSA EL FIGYELMESEN A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT. KÜLÖNÖSEN FONTOS A TERMÉK ELHELYEZÉSÉVEL ÉS A KÜLSŐ ILL. BEÁLLÍTOTT HŐMÉRSÉKLETEKKEL KAPCSOLATOS

Részletesebben

A sürgősségi fogászat fogszabályozási vonatkozásai

A sürgősségi fogászat fogszabályozási vonatkozásai Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi A sürgősségi

Részletesebben

Műanyagok galvanizálása

Műanyagok galvanizálása BAJOR ANDRÁS Dr. FARKAS SÁNDOR ORION Műanyagok galvanizálása ETO 678.029.665 A műanyagok az ipari termelés legkülönbözőbb területein speciális tulajdonságaik révén kiszorították az egyéb anyagokat. A hőre

Részletesebben

Fekvekezelés, négykezes kezelés

Fekvekezelés, négykezes kezelés Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Konzerváló Fogászati Klinika Fekvekezelés, négykezes kezelés Dr. Bonczföldi-Pozsgay Sarolta Hogyan képzeled el magad ~20-30 év fogorvosi munka után? Fogorvosi tevékenység

Részletesebben

MODIFIED WIDMAN FLAP MÓDOSÍTOTT WIDMAN LEBENY

MODIFIED WIDMAN FLAP MÓDOSÍTOTT WIDMAN LEBENY MODIFIED WIDMAN FLAP MÓDOSÍTOTT WIDMAN LEBENY ELŐNYE Minimális szövet-veszteség A teljes tasak epithelium és az alatta lévő fellazult, gyulladt kötőszövet eliminálása Minimális postoperativ fájdalom Minimális

Részletesebben

2. A VESZÉLYEK AZONOSÍTÁSA Besorolás a gyártó, az EU, a 44/2000.(XII. 27.) EüM rendelet szerint: Veszélyjel: F Xn

2. A VESZÉLYEK AZONOSÍTÁSA Besorolás a gyártó, az EU, a 44/2000.(XII. 27.) EüM rendelet szerint: Veszélyjel: F Xn 1/6 B I Z T O N S Á G I A D A T L A P Kiállítás kelte: 2006. 10. 01. Aktualizálás kelte: 2012. 08. 01. 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: Észter hígító Kiszerelés:

Részletesebben

Az UNIQA Biztosító Rt. Nyugodt Jövô folyamatos díjas befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosításának szerzôdési feltételei

Az UNIQA Biztosító Rt. Nyugodt Jövô folyamatos díjas befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosításának szerzôdési feltételei Az UNIQA Biztosító Rt. Nyugodt Jövô folyamatos díjas befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosításának szerzôdési feltételei Termékkód: 451 I. A biztosítási szerzôdés jellemzôi, a használt fogalmak

Részletesebben

Az EK 1907/2006 szabályozás és módosításai szerint. Sekusept forte. Kód: 104369E Változat: 5 A módosítás időpontja : 8 július 2008

Az EK 1907/2006 szabályozás és módosításai szerint. Sekusept forte. Kód: 104369E Változat: 5 A módosítás időpontja : 8 július 2008 Az EK 1907/2006 szabályozás és módosításai szerint Sekusept forte Kód: 104369E Változat: 5 A módosítás időpontja : 8 július 2008 1.) Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítója: Terméknév:

Részletesebben

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI Fluorelasztomer tömítések hő- és hidegállósága Fluorkopolimer- és fluorterpolimer-minták feszültségrelaxációját és tömítési tulajdonságait vizsgálták. Az eredményeket a megfelelő

Részletesebben

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a barázdazárásról. 2016. EüK. 2. szám EMMI szakmai irányelv. (hatályos: 2016.01.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a barázdazárásról. 2016. EüK. 2. szám EMMI szakmai irányelv. (hatályos: 2016.01. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a barázdazárásról Típusa: klinikai egészségügyi szakmai irányelv Azonosító: 000616 I. ADATLAP 1. A dokumentum jellemzői 2016. EüK. 2. szám EMMI szakmai

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

Az EK 1907/2006 szabályozás és módosításai szerint. Skinman scrub. Postfach 130406, 40554 Düsseldorf, Németország telefon: 00-49-211-9893-0

Az EK 1907/2006 szabályozás és módosításai szerint. Skinman scrub. Postfach 130406, 40554 Düsseldorf, Németország telefon: 00-49-211-9893-0 Az EK 1907/2006 szabályozás és módosításai szerint Skinman scrub 1.) Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítója: Terméknév: A termék használata: Változat: 5 A módosítás időpontja : 26 November

Részletesebben

8. tétel. Kulcsszavak, fogalmak: - Felszíni vízelvezetés: utak oldalesése (egyoldali, tetőszelvény)

8. tétel. Kulcsszavak, fogalmak: - Felszíni vízelvezetés: utak oldalesése (egyoldali, tetőszelvény) 8. tétel Az utak vízelvezetése külterületen és belterületen Mutassa be a felszíni és a felszín alatti vizek elvezetésére szolgáló szerkezeteket (árkok, folyókák, szivárgók)! Ismertesse a fagykár és az

Részletesebben

BIOMECHANIKA. Dr. Fábián Gábor. 2014. március 22-22. FOK OC

BIOMECHANIKA. Dr. Fábián Gábor. 2014. március 22-22. FOK OC BIOMECHANIKA Dr. Fábián Gábor 2014. március 22-22. FOK OC A fogorvosi diplomával megszerezhető szakképesítések törzsképzésének (gyermekfogászat, fogszabályozás szak) kötelező elméleti tanfolyama SEMMELWEIS

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE ÁLLAMI KÖZÚTHÁLÓZATÁNAK ÁLLAPOTÁRÓL ÉS FELÚJÍTÁSI LEHETŐSÉGEIRŐL

TÁJÉKOZTATÓ JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE ÁLLAMI KÖZÚTHÁLÓZATÁNAK ÁLLAPOTÁRÓL ÉS FELÚJÍTÁSI LEHETŐSÉGEIRŐL TÁJÉKOZTATÓ JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE ÁLLAMI KÖZÚTHÁLÓZATÁNAK ÁLLAPOTÁRÓL ÉS FELÚJÍTÁSI LEHETŐSÉGEIRŐL Szolnok, 2015. október hó TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS... 4 II. JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE ORSZÁGOS

Részletesebben

Használati utasítás. Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi.

Használati utasítás. Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. CS 2163 CS 2165 CS 2171 CE-länder Használati utasítás Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. A szimbólumok magyarázata

Részletesebben

Használati utasítás. Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi.

Használati utasítás. Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. CS 2156, CS 2159 Használati utasítás Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. A szimbólumok magyarázata VIGYÁZAT A motorfırészek

Részletesebben

Poli(etilén-tereftalát) (PET) újrafeldolgozása a tulajdonságok javításával

Poli(etilén-tereftalát) (PET) újrafeldolgozása a tulajdonságok javításával MÛANYAGOK ÉS A KÖRNYEZET Poli(etilén-tereftalát) (PET) újrafeldolgozása a tulajdonságok javításával Tárgyszavak: PET; újrafeldolgozás; kémiai bontás; molekulatömeg; lánchosszabbítás; reaktív extrúzió;

Részletesebben

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

továbbá mellékhere-gyulladás kiegészítő kezelésére. 2. TUDNIVALÓK A GENTOS TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

továbbá mellékhere-gyulladás kiegészítő kezelésére. 2. TUDNIVALÓK A GENTOS TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT Termékleírás Gentos nyelvalatti tabletta A prosztata akut és krónikus megbetegedéseinek (jóindulatú prosztata megnagyobbodás, prosztatagyulladás), a húgyhólyag rendellenességeinek (húgyhólyagerőtlenség,

Részletesebben

3M Oral Care Solutions Division Akciós Ajánlatok Érvényes: 2015. november 30. 2016. február 26.

3M Oral Care Solutions Division Akciós Ajánlatok Érvényes: 2015. november 30. 2016. február 26. 3M Oral Care Solutions Division Akciós Ajánlatok Érvényes: 2015. november 30. 2016. február 26. További információ Appel Zsuzsanna: +36 20 571 1630 Erőss Szende: +36 20 494 8196 1 2 Pentamix Lite Imregum

Részletesebben

Azonnali terhelésû, cirkuláris KOS implantátumrekonstrukciók hosszú távú vizsgálata

Azonnali terhelésû, cirkuláris KOS implantátumrekonstrukciók hosszú távú vizsgálata Dr. Werner Mander, dr. Thomas Fabritius Azonnali terhelésû, cirkuláris KOS implantátumrekonstrukciók hosszú távú vizsgálata Kilencévnyi statisztika 678 transzgingiválisan beültetett, nem navigált, egyrészes

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

Égési sérülések ellátása Égési sérülést okozhat minden olyan tárgy, gőz, gáz, levegő, folyadék, aminek a hőmérséklete magasabb a testhőmérsékletnél, vagy egyéb külső tényezők, mint az elektromos áram savak,

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2013. 2. forduló középiskola

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2013. 2. forduló középiskola 13.2.1. Sérülések és ellátásuk 13.2.1.01. A kültakaró mely, felszínhez LEGKÖZELEBBI rétege gazdag hajszálerekben? a.) felhám b.) alhám c.) irha d.) bőralja 13.2.1.02. A kültakaró melyik, LEGMÉLYEBB rétege

Részletesebben

Caries a tejfogazatban. Különbségek, hatása a maradó fogazatra

Caries a tejfogazatban. Különbségek, hatása a maradó fogazatra Caries a tejfogazatban Különbségek, hatása a maradó fogazatra A caries etiológiája Az örökletes tényezők szerepe másodrendű. A caries négy fő etiológiai tényező együttes megléte esetén kialakuló fertőző

Részletesebben

a textil-szövet hosszirányú szálainak és a teljes szálmennyiségnek a térfogati aránya,

a textil-szövet hosszirányú szálainak és a teljes szálmennyiségnek a térfogati aránya, Zárójelentés A kutatás kezdetén felmértük a polimer kompozitok fajtáit és az alkalmazott gyártási eljárásokat. Mindezt annak érdekében tettük, hogy a kapott eredmények alkalmazhatósági határait kijelölhessük.

Részletesebben