Balaton Élmények ízben és vízben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Balaton Élmények ízben és vízben"

Átírás

1 Balaton Élmények ízben és vízben Bor és wellness 2012

2

3 Ba l ato n é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n 1 Bevezető Ajánlás: A wellness nem gyógyszer, a wellness sokkal több ennél: a testi-lelki jólét elérésére irányuló életforma, egészségtudatos életmód az Ön választása Isten hozta a Balaton régióban! Hogy érzi magát? Jól? Ez nagyszerű! Akkor a legjobb helyen jár! Netán van valamilyen problémája? A Balatonnál biztosan megtalálja rá a gyógyírt! Már az ókori görögök is kutatták az életünkre nagy hatással bíró négy őselem titkait. A föld biztonság, állandóság, lehetőség. A víz az élet, táplál, megtisztít. A levegő a dinamizmus, szabadság, könnyedség. A tűz energia, szenvedély, varázslat. A Balaton régió gazdagsága lehetővé teszi mindannyiunk számára, hogy (test)közelből megtapasztaljuk a teljesség dimenzióit, átélhessük a wellnessélményt. Ebben a kiadványban ehhez kínálunk tippeket, ajánlatokat. Tartson velünk egy pihentető utazáson, lazítson, tárja ki képzeletét, és válogasson bátran mindabból, amit a régió kínál Önnek! Balaton régió több mint wellness Közép-Európa legnagyobb édesvizű tava nyaranta a családok kedvelt üdülőhelye. A régió tavasztól őszig számos vízi sportot, aktív lehetőséget kínál, és egész évben gasztronómiai élményekkel kecsegtet. A természet szerelmesei számtalan gyalogos és kerékpáros túraútvonal, kirándulóhely közül választhatnak. A borkedvelő turisták a régió hat történelmi borvidékének borútjaiból válogathatnak, de megkóstolhatják a balatoni bort valamelyik borünnepen is. Fedezze fel a régiót, egész évben várjuk!

4 Ba l ato n é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n 3 A nyugtató citromfű Citromfűvel mind szabadon, mind a kertekben, udvarokban sok helyen találkozhatunk. Mire is jó? A citromfű hatóanyagai nyugtató és vírusölő hatással rendelkeznek. A gyógynövény serkenti az emésztést, és hatásos fejfájás, álmatlanság esetén is. Az illóolaj reumás panaszok enyhítésére használható fürdőként és bedörzsölőszerként. Tudta-e? A citromfű illóolaja számos parfüm alkotórészei között megtalálható. FÖLD amely felszabadítja az energiákat Bármerre járunk, a földtől nem tudunk elszakadni a földtől, és mindattól, amit a föld nyugat-balatoni térség várromjai: ad nekünk. A Balatonnál a föld ajándékai közül számos páratlan szépségű helyen nyer- Kis-Balaton: Töreki-tavak: hetjük vissza elveszettnek hitt energiánkat. A régió természeti szépségeiben gyönyörködve feltöltődhetünk egy-egy túra során. A Káli-medencében csendben megbúvó kőtengerek és szikes tavacskák, a Nyugat-Balaton hegyeinek ormán évszázados álmukat alvó várromok, a Töreki-tavaknál és a Kis-Balaton mocsaras vidékén védett madárvilág várja a régió felfedezőit. Hol találom? Káli-medence: várromok: Szigliget: Csobánc: Wellnesstippek! A Balatonnál sokféle gyógynövény fellelhető. Ezek közül talán leghíresebb a tihanyi levendula. Mire is jó? Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fertőtlenítő hatása is, sőt sokan használják rovarcsípések esetén is! Kiváló gyógyír reumás fájdalmak kezelésére fürdő és bedörzsölőszer formájában. A levendulaolaj nagyon kellemes illatú gyakran alkalmazzák aromaterápiás célokra. Tudta-e? Szárított virága általános rovarűző, leginkább molyok ellen szokták használni. Egyszerűen finom A levendula nem csak magával ragadóan kedves növény és jó illatú, de finom is főleg, ha szörpként vagy éppen a bencés apátság pörkölt mandulás csokoládéjában kóstoljuk meg. Bőrünket is táplálhatjuk vele: a levendulaszappantól még szebb, még lágyabb lesz a hölgyek bőre. Minden, ami levendula, beszerezhető a Tihanyi Levendula Házban:

5 Ba l ato n é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n 5 Mi a gyógynövénytúra? A gyógynövénytúra a hagyományos növényes gyógyításhoz használható növényekkel, azok termőhelyével, kíméletes gyűjtésével ismerteti meg az érdeklődőket. A túra kényelmes, lassú séta soksok megállóval, bármilyen korosztálynak... Bármikor csatlakozhatunk a Balaton-felvidéken tartandó túrákhoz, Balatongyörökön gyógynövényeket gyűjthetünk a római vigasságokon, a Salföldi Major fűszer- és gyógynövénykertje pedig szintén illatos élményeket kínál a látogatóknak Hol vehetek részt gyógynövénytúrán? Mezítláb a parkban avagy miért olyan jó a piknikezés? Több, mint séta a jó levegőn": nordic walking A nordic walking ezrével hódítja az újabb és újabb rajongókat szerte a világon. A nordic walking különös érdeme, hogy szabadban gyakorolható, és olyanok is végezhetik, akik más sportok gyakorlására nem lennének képesek. A normál sétához képest a botok használata révén a nordic walking 30%-kal tehermentesíti az ízületeket, a test izmának 90%-át megmozgatja, serkenti a vérkeringést, növeli az állóképességet. Jó tudni, hogy a nordic walking kipróbálására számos helyen nyílik lehetőségünk a régióban, így például Zalakaroson, Hévízen, Keszthelyen vagy éppen Badacsonyban. Kit keressek, ha érdekel a nordic walking? Ki ad információt a pályáról, oktatásról, botkölcsönzésről? Zalakaros: Tourinform-iroda Tel.: (+36) 93/ zalakaros@tourinform.hu Hévíz: Tourinform-iroda Tel.: (+36) 83/ heviz@tourinform.hu Nyugat-Balaton: Tourinform Keszthely Tel.: (+36) 83/ keszthely@tourinform.hu Badacsonytomaj: Tourinform-iroda Tel.: (+36) 87/ badacsonytomaj@tourinform.hu A tavasztól őszig tartó időszak kétségkívül legkellemesebb időtöltési lehetőségei közé tartozik a piknikezés a szabadban, amelynek eredete egészen a XVII XVIII. századig nyúlik vissza, az angol és francia arisztokrácia fényűző világába. Jó levegő, madárcsicsergés és tücsökciripelés, egy kényelmes pléd kell ennél több a felüdüléshez? De persze ne feledkezzünk meg a sétáról, a finom és egészséges ételekről, valamint a hűsítő italokról sem! Boldogító kocogás Ki gondolná, hogy a rendszeres kocogás vagy futás hatására nemcsak edzettebbekké, ellenállóbbakká válunk, hanem még boldogabbak is leszünk. A rendszeres futás hatására tudniillik nemcsak az aerob állóképesség nő, hanem számos kedvező változás is bekövetkezik a szervezetünkben. Az agy endorfin hormont szabadít fel, amely boldogságérzetet vált ki.

6 Ba l ato n é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n 7 VÍZ amely megtisztít és újjávarázsol Bővében vagyunk mindannak, ami víz, sen kezelhetők a reumatikus, az idegrendszeri és hiszen Kelet-Közép-Európa legnagyobb a nőgyógyászati panaszok, míg a siófoki fürdő édesvízi tavának mentén sorra fakadnak a gyógyvizes és savanyúvizes források. Leghíresebb közülük a hévízi forrás, amelynek krátertava természetes fürdőként kínálja 38 C -os gyógyvizét. Zalakaros igényesen kialakított 1091 m mélyről feltörő minősített termálvize mozgásszervi problémák, nőgyógyászati és urológiai betegségek, bőrgyógyászati elváltozások gyógyítására, valamint baleseti sérülések és ortopédiai műtétek utókezelésére ajánlott. gyógycentruma elsősorban a kimerültség- gel, mozgásszervi problémákkal, idült gyulladásos és ízületi bántalmakkal küszködő betegek gyógyulását segíti elő. Ezen túl a víz kiválóan alkalmazható baleseti és ortopédiai műtétek utáni rehabilitációban is. A messze földön ismert gyógyhelyek mellett igen népszerű a családok körében a balatonfüredi Aquapark, a siófoki Galérius Fürdő és a Marcali Gyógyfürdő is. A marcali gyógyvízzel eredménye- Egyszerűen finom Ha megszomjazunk, nem kell messzire mennünk, a Káli-medence csendes szegletében fakad a híres Theodora-forrás, amelynek vize a legenda szerint egyik kedvence volt a bizánci Theodora császárnénak, nevének jelentése: az Isten ajándéka. Tudta-e? A kékkúti forrás a vulkáni tevékenység utolsó szakaszában jött létre. Balatonfüreden több kútnál melyek közül leghíresebb a Kossuth-forrás megkóstolhatjuk a szénsavas vizet, amelyet fürdőkúra formájában főként a szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására, a szervezet általános kimerültségének orvoslására alkalmaznak. Ivókúraként gyomorhurut, epe- és bélbántalmak, sőt cukorbaj ellen is hatásos. Tudta-e? A füredi fürdő többek között vízre alapozott egészségügyi hatását már a XIX. századi források is igyekeztek kihangsúlyozni: legfontosabbként a balatoni levegőt, a hideg és meleg fürdőket, a bőrizgató hatású iszapot, a tejsavóés szőlőkúrát, valamint az ásványvízfogyasztást említik.

7 Ba l ato n é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n 9 Wellnesstippek! A legegyszerűbb szépségtipp, amivel egyben a legtöbbet tehetünk bőrünk szépségéért: igyunk legalább napi két és fél liter vizet! Így a bőrünket belülről is hidratáljuk, és egyebek mellett fokozzuk a méregtelenítést. Az ásványvizek fogyasztása nagyon egészséges, érdemes alacsony nátriumtartalmú, nitrát-, nitrit- és szénsavmentes vizet választani! Ne csak igyuk, az ásványvíz segítségével számtalanféle frissítő bőrpakolást készíthetünk! Tudta-e? A fejfájás egyik gyakori indoka az, hogy nem iszunk elég folyadékot. Hévízi iszappakolás Miért selymes a Balaton vize? A Balaton vize magnézium-hidrogénkarbonátos víz, különlegessége, hogy oldott ásványi anyagokban rendkívül gazdag, tulajdonképpen hígított ásványvíz. Nem véletlen, hogy olyan selymes a tó érintése, a lágyságát az enyhén lúgos kémhatás okozza. Hogy volt? A XIX. század derekán a balatoni fürdőidény június elejétől egészen szeptember végéig tartott, hiszen adott volt a jó levegő, a kellemes napfény és a testet-lelket kényeztető víz. A gyermekeket elkülönített fürdőkosarak várták. Amíg ma 11 és 15 óra között nem javasolt a napon tartózkodni, addig 150 évvel ezelőtt kifejezetten a déli órákban süttették magukat orvosi rendelvényre a napimádók. A balatoni napfény az akkori vélekedés szerint csökkentette a zsírok lerakódását, és hatással volt az anyagcsere-folyamatokra és a vérkeringésre is. A hévízi iszap (amely 80%-a szervetlen és 20%-a szerves anyagot tartalmaz) a maga nemében páratlan a világon. Az anyag ásványi összetétele, hőtartó képessége, radioaktivitása és más fizikai tulajdonságai miatt nagyszerűen alkalmas krónikus mozgásszervi (reumatikus), egyes nőgyógyászati betegségek gyógyítására és sérülések utókezelésére. Az iszappal történő kezelések előtt minden esetben orvosi szakvéleményt kell kérni. A C-os iszapot általában csak részpakolásként viszik fel a testfelületre, a pakolás után feltétlenül pihenés szükséges. A kezelés időtartama perc. Tudta-e? Hévíz orvos-nagyköveteket nevezett ki azzal a nem titkolt céllal, hogy a szakemberek messzi földre is elvigyék Hévíz jó hírét, és felhívják a hazai orvosok figyelmét a hévízi tradicionális gyógyászatra, a hévízi terápiára! Minden, amit tudni szeretnénk Hévízről és a hévízi gyógyiszapról: Minden, amit tudni szeretnénk az orvos-nagyköveti programról:

8 Ba l ato n é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n 11 Egyszerűen finom Balatonfüred szomszédságában, a festői Tihanyban minden szombaton frissen illatozó kalács, házi sütemények és kenyerek, különleges lekvárok, tucatnyiféle szörp és még többféle kecske- és juhsajt, kézműves tejtermék kínálja magát nem csoda, hogy vásárlás nélkül lehetetlen hazatérni. Hol találom a tihanyi piacot? Hogy volt? LEVEGŐ amely szabadságot ad Vegyen egy jó mély lélegzetet! halljuk gyakran a jó tanácsot. Erre persze mindenhol nyílik lehetőségünk, de olyan különleges helyszíneken megtenni mindezt, ahol már az 1800-as évek óta erre buzdítanak az orvosok, vagy éppen egy kisváros utcácskái alatt megbúvó barlangjáratok mélyén, bizony nem sok vidéken van módunk! A Balatonfüredre látogatók nem tévednek, amikor úgy érzik, itt simogatóbb a napfény, hiszen a település és környéke a Balatoni Riviéra vonalán fekszik. A város a kellemes klímáját a Balatonfelvidék előhegyeinek köszönheti, amelyek megvédik a Bakony felől érkező szelektől. A szárazföld és a tó közötti levegőcsere, az állandó légmozgás tiszta, pormentes levegőt biztosít, és gyógyítja a szív- és érrendszeri betegségeket. Tudta-e? Jókai Mór is Balatonfüreden gyógyíttatta a krónikus hörghurutját. Már közel 200 éve felismerték, hogy Balatonfüred mikroklímája, tiszta levegője és a vérkeringést kedvezően serkentő szénsavas fürdője kiválóan alkalmas a szívbetegek kezelésére. A városban nyerte vissza egészségét a Nobel-díjas Rabindranath Tagore, aki gyógyulása emlékére fát ültetett. A költő emléke előtt tisztelegve, illetve példáját követve többek között Salvatore Quasimodo költő, Wigner Jenő fizikus, Harsányi János tudós, Teller Ede atomfizikus, Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság korábbi elnöke vagy Farkas Bertalan űrhajós is emlékfát ültetett a part menti sétányon, amely Tagore nevét viseli. Tagore szobra mellett még Salvatore Quasimodo, Kisfaludy Károly, Széchenyi István és a sétány régi névadója, Deák Ferenc szobrai is a parkot gazdagítják.

9 Ba l ato n é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n 13 Szelek szárnyán A Balatonon viszonylag ritka a teljes szélcsend. Az uralkodó szélirány a tóra merőlegesen, északészaknyugati irányból fúj. A gyönyörű látványt nyújtó vitorlások százai ezeken a szél keltette hullámokon igyekeznek időről időre úrrá lenni. Sosincs késő megtanulni a vitorlázás csínját-bínját a Balaton mentén számos vitorlásiskola várja a jövő hajóskapitányait, mancsaftjait Vitorláskikötők a Balaton mentén: A szeleket azonban nem csak a vitorlások fogják be, vízisíre és wakeboardo zásra Balatonfüreden, Siófokon és Vonyarcvashegyen nyílik lehetőség. Siófokon a Surfbeach a kiteszörfre és windszörfre a legalkalmasabb partszakasz Legnagyobb vitorlásversenyek: Vitorlabontó Ünnepség és Évadnyitó Vitolás verseny, Kékszalag, Európa leghosszabb nagyhajós távolsági versenye, Balaton Regatta, Szélcsendben színes hőlégballonok pettyezik a balatoni eget: ha a Nyugat-Balatonon beszállunk egy hőlégballon kosarába, a táj fölé emelkedve, akár egy térkép, kibontakozik szemünk előtt az egész Balaton a párjasincs tanúhegyekkel, a messzi távolban pedig feltűnnek a Tihanyi Apátság tornyai. Tapolcán, a hangulatos kisváros házai, utcái alatt regényes barlangrendszer húzódik, amelyet ben fedeztek fel, majd 10 évvel később meg is nyitották a látogatók előtt. A karsztvíz által kialakított háromszintű barlangrendszer alsó termeit 19 C -os víz borítja. Ezt a mintegy 300 méteres szakaszt csónakkal lehet körbejárni ez a közismert Tavas-barlang, amely 2012 tavaszán teljesen új világítást kap. A barlangrendszer másik részében gyógyászati tevékenység folyik, tekintettel arra, hogy a barlang levegőjének a légzőszervi megbetegedésekre kifejtett hatása jól ismert. Asztmatikus betegségek, hörghurut, légutakat érintő allergiás megbetegedések esetén a barlang pollenmentes, állandó hőmérsékletű levegője bizonyítottan gyógyító hatással bír. A balatoni légkúra, annak alkalmazása leginkább Balatonalmádi nevéhez fűződik, amely ennélfogva sajátos helyet töltött be a XIX. századi part menti üdülőhelyek sorában. A légkúrát egy tetején nyitott, úgynevezett légsátorban vehette igénybe a páciens, és a gyógykezelés során fontos szerepet kapott a testmozgás, a torna és a labdázás is. Ma légsátrak helyett a festői fekvésű kisváros változatos programokkal, hangulatos szálláshelyekkel és igényesen felújított stranddal várja a pihenni vágyókat.

10 Ba l ato n é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n 15 TŰZ mélyről jövő, megzabolázhatatlan lobogás Régen kialudt vulkánok vidéke a balatoni bioszőlőből készült üdítővel, biomusttal várják táj a hajdani dicsőséget és nagyságot hirdető tanúhegyek mesés látványa mellett hatják a biominősítést elnyert olaszrizlinget vagy a legkisebbeket, a nagyobbak pedig megkóstol- ránk maradt a vulkánok aranya, a hegy zamatos leve, azaz a balatoni bor. Orvosi vizs- cabernet sauvignont. gálatok is alátámasztják, hogy a Balaton régióban termő borok mértékletes fogyasztása feltéve, hogy változatos étkezéshez kapcsolódik igen egészséges. Egyszerűen finom A Balaton hazánk egyik legendás borrégiója, ahol a híres borházak mellett egyre népszerűbbek a kisebb gazdaságok, családi vállalkozások, bioborászatok. Számos helyen, így például a Szent György-hegy tövében is minőségi Hogy volt? A szőlő gyógyhatását már a múlt században felfedezték és hirdették. Siófokon már az 1800-as években lehetett szőlőkúrát választani az akkor oly divatos tejkúra vagy éppen homokfürdő mellett. Wellnesstippek! Együnk sok szőlőt a Balatonnál számtalan fajta közül válogathatunk. A szőlő rendkívül egészséges, jó káliumforrás, emellett sokféle ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Elősegíti az anyagcsere-folyamatokat, jó vízhajtó. A gyümölcs, de különösen a frissen préselt gyümölcslé, a friss must nemcsak az emésztést segíti, hanem hatékony idegerősítő, feszültségoldó és regeneráló táplálék is egyben. A szőlőmag anyagai különösen hatásosak az idő előtti öregedést okozó szabad gyökök ellen: szabályozzák a sejtek vérrel való ellátását, feszesítik a kollagénrostokat, és lassítják a bőr puhaságáért felelős savak leépülését. Tudta-e? Mindezekért a szőlőt előszeretettel használják a kozmetikumokban vitalizáló, szépítő hatása tagadhatatlan! A szőlőben található hámlasztó anyagok és antioxidánsok hatására a bőrünk selymessé válik, a gyümölcssavaknak köszönhetően pedig üde lesz! A szőlőből házilag is készíthető pakolás. Ne csak igyuk - Szépségápolási tippek: Vinoterépia a szépségápolásban: Ha a szőlő és a bor fogyasztása ilyen jótékony hatású, akkor a wellnesskezelések során is ki kell aknázni a külsőleges alkalmazás előnyeit. Ma már mind több hazai SPA szalonban kínálnak vinoterápiás kezeléseket: válogathatunk a borfürdő, szőlőmagpakolás, szőlőhéjmasszázs között. A szakirodalom szerint a borfürdő hatása fokozható azzal, ha közben elkortyolgatunk egy kicsi vörösbort. Vigyázat! Ne a kádból merjük ki a fogyasztásra szánt nedűt, hiszen a borfürdőbe nem igazi bort, hanem úgynevezett borseprűt öntenek, és azt is hígítják, illetve gazdagítják mézzel, fűszerekkel, olajokkal! Keresse a vinoterápiás ajánlatokat többek között Balatonfüred, Hévíz és Zalakaros wellnessközpontjaiban! Váljék egészségére! Hova forduljak, ha ki szeretném próbálni a vinoterápiát? válogathatok a és a szállásajánlatai közül; utánanézhetek a települési honlapok szállásajánlóiban: igénybe vehetem a szálláskereső portálokat.

11 Ba l ato n é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n 17 Jóízű kalandozás a Balaton régióban A Badacsonyi borvidék területén már több ezer évvel ezelőtt virágzó szőlőkultúra volt. A borvidék jellegét, az itt termő borok különleges zamatát az egykori vulkánokból itt maradt lepusztult bazaltkúpok kedvező talaja adja meg. A borvidéken szinte kizárólag fehér borszőlőfajtákat termesztenek. A vidék emblematikus bora a kéknyelű ez a szőlőfajta kizárólag csak Badacsonyban található meg. Mi van a pohárban? A badacsonyi borok jellegzetesen testesek, magas alkohol- és extrakttartalommal tüzesek, zamatosak. Jó évjáratokban kései szüretelésű borokat, sőt jégbort is készítenek. Borajánlat: badacsonyi szürkebarát Az aranysárga színű íz-, és zamatanyagokban, alkoholban gazdag olajos nedű méltán vált a borvidék egyik szimbólumává. A bor illata fűszeres, mézes, zamatos, speciálisan a fajtára jellemző. Az ízben jellegzetes, a gyógyfüvekre emlékeztető ízkomponens van. Szépsége borjú, lazac, szószos halak, gombás ételek (rántott gomba), zöldszószos tészták mellett kiválóan érvényesül. Programajánló hol kóstolhatom meg? Borbarangolás Badacsonyban egész évben Badacsonyi Borhetek júliusban Badacsonyi Szüret szeptemberben Információ a rendezvényekről: Egyszerűen finom Badacsonyi szőlősaláta Hozzávalók: 0,5 kg szőlő, 1 dl száraz vörösbor, 2 evőkanál dió, 1 evőkanál porcukor A szőlőt megmossuk, és egy gusztusos mély tálba tesszük. A diót megőröljük vagy apróra vágjuk, és összekeverjük a porcukorral. A cukrozott diót összekeverjük a borral úgy, hogy a cukor teljesen felolvadjon, majd ezzel megöntözzük a szőlőt, és 3 órára a hűtőbe tesszük. Ajánlható minden szárnyasételhez, de kiváló csemege magában is.

12 Ba l ato n é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n 19 A Balaton-melléki borvidék a magyar konyha híres vidéke. Hidat alkot az Alpokalja vörösbortermő régiója, a Balaton környékének történelmi borvidékei és délre a Muravidék felé. Javarészt fehérbortermő vidék, régi fajták lelőhelye is: egyedülálló a Csáford hegyen érlelt Pintes. Idetartozik Zalakaros, amely a Zalai Borút része. A városka feletti domboldalon számos borospince található, ahol többek között a helyi specialitást, a Tónait is meg lehet kóstolni. Mi van a pohárban? Ez a borvidék egyértelműen a fehérbor hazája. A borok gazdag aromával és friss savakkal rendelkeznek. A Dél-Balatonon is termesztették a szőlőt és készítettek bort a kelták és a rómaiak is. A tájegység elsősorban fehérbortermő vidék, de az utóbbi 10 évben megnövekedett a kékszőlő ültetvények aránya. Kitűnő feltételei vannak itt a könnyed, harmonikus muskotályborok és pezsgők, valamint más fehérborfajták készítésének is, úgymint például a chardonnay, Ottonel muskotály, tramini. Mi van a pohárban? A jellegzetes gyümölcsillatokat, zamatokat adó vörösborokra is a szép savak, illatok a jellemzőek, és kevésbé tipikus a fanyarság és a testesség. Borajánlat: Cabernet Sauvignon A világ legismertebb kékszőlő-fajtája a Cabernet Sauvignon. Bora elterjedt, csersavakban gazdag, a cukortartalma közepes. Illata, zamata kiváló, az erdei gyümölcsök (áfonya, eper) íze köszön vissza a kóstolásnál, de ha az aszalt szilvás csokoládét érezzük, akkor sem tévedünk nagyot. A vörösbort a sült vadételekhez, amíg a belőle készült rozét pörköltekhez, lecsós ételekhez ajánljuk. Programajánló hol kóstolhatom meg? Boglári Szüret augusztus Lellei Borhét július Jazz és Bor Fesztiválja, Balatonboglár július Információ a rendezvényekről: Borajánlat: Rajnai rizling A világ legtöbb borvidékén termesztik. Telt, zamatos bort adó fajta, húsos illattal, citrusokkal és minerális jegyekkel. A borra élénk és hosszú savak, a lecsengésben kis kesernyés utóíz a jellemző. Ételek közül a gombaleves, zöldséges előételek, borjúhúsból készített ételek, hideg sültek kísérője. Programajánló hol kóstolhatom meg? Hévízi Országos Borfesztivál augusztus Szüreti Szőlőkapkodó, Zalakaros szeptember

13 Ba l ato n é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n 21 diszkrét illatú borai teltek, kerekek, harmonikusak és felveszik a versenyt a Balaton-parti borvidékek boraival. Kihagyhatatlan gigászi formák A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt bányafal azonban felfedi számunkra az 5-6 millió évvel ezelőtt működött bazaltvulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy. A Káli-medencében, az egykori Pannon-tenger teknőjében és a vulkanikus hegyek déli lejtőin érik a szőlő az 1500 hektáron elterülő Balatonfelvidéki Borvidéken. Az eltérő földrajzi ökológiai és egyéb adottságok miatt a Keszthelytől Zánkáig húzódó borvidék három körzetre tagolódik. A területen a fehérborszőlők vannak túlsúlyban, mára világossá vált, hogy a cserszegifűszeres, szürkebarát és olaszrizling fajták igazi hazájukra találtak itt. A kék szőlők közül egyedül a pinot noirt-t termesztik 10 hektárnál nagyobb területen. Mi van a pohárban? A borvidék borai finom savtartalmúak, zamatgazdagok, elegánsak. A kedvező adottságú dűlők diszkrét illatú borai teltek, kerekek, harmonikusak, és felveszik a versenyt a Balaton-parti borvidékek boraival. Borajánlat: Cserszegi Fűszeres Korán érő fajta és fűszeres zamatú, illatos bort ad. Bakonyi Károly nemesítette ki 1960-ban traminiből és Irsai Olivérből. 11 C-ra hűtve szárnyasokhoz, hideg sültekhez, halételekhez ajánljuk. Pikáns salátákhoz, pástétomokhoz, tésztaételekhez is. Programajánló hol kóstolhatom meg? Gyenesdiási Keszeg- és Borfesztivál június Györöki Borfesztivál július Zalai Borcégér, Keszthely augusztus Információ a rendezvényekről: Mi van a pohárban? A borvidék borai finom savtartalmúak, zamat gazdagok, elegánsak. A kedvező adottságú dűlők A XX. század első felében még fontos szerepe volt a háztartásokban a borecetnek, amit törkölyre öntött gyenge borból érleltek. A szőlőlevelet, kacsot és a termővenyigék végén található másodtermést savanyúságok téli tartósításához napjainkig használják a vidéki háztartásokban.

14 B a l ato n é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n Balaton régió térképe Erdô Kastély Szôlô Vár Balatonfüred-Csopaki borvidék Múzeum Badacsonyi borvidék Mûemlék templom Balatonfelvidéki borvidék Várrom Balaton-melléki borvidék Gyógyfürdô Balatonboglári borvidék Vitorlás kikötô Nemzeti park határa Kikötô Természetvédelmi terület Komp Régió határa Repülôtér Autópálya Vitorlázó repülôtér Vasút Kilátó Tourinform iroda Barlang 23

15 Ba l ato n é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n 25 A Somlói borvidék is a Balaton borrégió részre. Magyarország legkisebb borvidéke 550 hektáron terül el. Különlegessége, hogy a Somlón az északi oldalon is folyik a termelés. Csak fehérbort termelnek: uralkodó fajta az olaszrizling, emellett megjelenik a hárslevelű, furmint, tramini, juhfark. A juhfarkat csak itt termesztik nagyobb mennyiségben. Tudta-e? E jeles történelmi borvidékünket és borát évszázadokon keresztül a legnagyobb becsben tartották Zsigmond király udvarától Hunyadi Mátyás palotáján keresztül a Habsburg-házig. Érdekesség, hogy Zircen 1742-ig nem volt patika, a betegeket somlai borral gyógyították. A somlói borról azt tartották, hogy nászéjszakán fogyasztva a párnak fiúgyermeke születik. Ezért a nászéjszakák borának is titulálják. A Balatonfüred Csopak borvidéken a sző lő- Borajánlat: Chardonnay Információ a rendezvényekről: Mi van a pohárban? ter mesztés még valamikor a kelta időkben kez- Bora karakteres, jellegzetesen finom illatú és zama- A hegy ősi vulkáni anyagban gazdag talajának dődött, akiket a rómaiak, majd az avarok követ- tú, legtöbb évjáratban kiváló és rendkívül elegáns. nagy szerepe van a jellegzetes somlói kialakulá- tek. Erre a borvidékre egyedülállóan jellemző Szárnyassültekhez, malacsültekhez, sült vagy sában. A borvidék borai nagy extrakttartalmúak, a vörösföld, melynek oka a felszínre bukkanó rántott halakhoz, zöldségalapú ételekhez, sajtok- gazdagok alkoholban és markánsak savakban. Er- permi vörös homokkő. A terület jellegzetes fe- hoz ajánlott. A barrique chardonnay szépen elkí- re a hegyre jellemző ásványi ízzel és illatanyaggal hérborszőlője az olaszrizling, de mára más fajták séri a füstölt sajtokat, a parázson vagy grillen sült rendelkeznek. is felsorakoztak mellé, így a tramini, chardonnay, halakat, csirkét, a tejfölös-gombás ragus ételeket, sauvignon blanc. A kékszőlő-fajták kékfrankos, a vajban párolt zöldségeket. Borajánlat: Juhfark zweigelt, merlot, kékoportó, cabernet főként Jellegzetes somlói fajta. Nevét a juhfarkra emlé- a Tihanyi-félszigeten és Dörgicsén jellemzőek. Borajánlat: Zánkai Olaszrizling keztető hosszú, hengeres fürtje miatt kapta. Az Bora halványzöld színű, egyedülállóan finom illata e fajtából származó bor világos aranysárga színű, Mi van a pohárban? és tiszta keserűmandulára emlékeztető zamata mel- illatában a csonthéjas gyümölcsök összetett illat- A területen két mondhatni önálló borstílus lé elegendő sav és kellemes gyümölcsösség is társul. jegyei találhatók. Határozott savai elegáns, férfias különböztethető meg. A balatonfüredi tájegy- Friss salátákhoz, fehér húsból készült ételek- fanyarságot képeznek. ség borai testesebbek, tüzesebbek, magasabb hez, szendvicsekhez, hideg sültekhez ajánljuk. A juhfark jól társítható káposztás ételekhez, extrakt tartalommal bírnak. A zánkai körzetben egyszerűbb ételekhez, így a sztrapacskához, túrós a rizlingek jellegzetesen elegánsak, finom savaik Programajánló hol kóstolhatom meg? csuszához, tárkonyos ételekhez, friss sajtokhoz is. összetettek, de soha nem durvák. Itt a borok tar- Balatonfüredi Borhetek augusztus tózkodóbbak, és ha azonos alkohol- és savtartal- Olaszrizling Éjszakája, Csopak június Információ a rendezvényekről: mat is tételezünk fel, karcsúbbak, könnyedebbek. Tihanyi Szüreti Napok szeptember

16 Ba l ato n é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n 27 TOP -ajánlat: Egészségére! Balatoni ízek A tó sokféle hallal, a térség erdői a vadféleségekkel, a jó talajú kertek a kiváló zama- a lángos, a palacsinta és a tócsi. mellett a tóparti étkezések során kihagyhatatlan tú gyümölcsökkel hívogatják a finom ízek, az ínycsiklandó gasztronómiai élmények kedvelőit. A balatoni ételek között elsőbbség illeti meg a halakat, közöttük is a királyt, a balatoni fogas süllőt. Klasszikus elkészítési módja szerint egyben sütik meg, és valamely semleges ízű körettel tálalják, hogy a fogas nemes íze érvényesülhessen. Külön említést és kóstolást érdemel az egyedülálló balatoni halászlé is, amely annál finomabb, minél többféle halból készül. Ha a Balatonról beszélünk, akkor a változatos húsételek úgymint például a vonyarci lovagpecsenye, a balatoni mustos pecsenye, a zalavári babos káposzta vagy a tihanyi vaddisznóragu Hogy volt? És hogy mit is ettek eleink a tóparton, azt többek között Eötvös Károly Utazás a Balaton körül című könyvéből is megtudhatjuk. Az arácsi halásztanyán például (ahol 1855-ben Vörösmarty Mihályt ünnepelték) nyárson sült garda volt az étvágygerjesztő első étel, balatoni halászlé és rostélyon sütött süllő a halmenü ételek" kerültek kínálásra. Ebben az időben ugyan még nem ismerték a ma oly divatos mandulás fogast, de ettől még igen változatos halételeket ettek, például keszeget paprikás lisztben, pontyot borban párolva. A tópart természetesen nem csak halételeiről volt híres. Említhetnénk a hévízi húsos batyut, a keszthelyi krumplis prószát, a gölödin krumplilevest vagy a somogyi vadételeket is. És hogy mit kínálnak ma a régió éttermei? Győződjön meg róla személyesen! Válogasson a legjobbak kínálatából díjnyertes séfek, díjazott éttermek várják a kulináris élvezeteknek hódolókat. Sok étteremben fontosnak tartják a helyi termékek, alapanyagok felhasználását bátran kérdezzünk utána! Kistücsök étterem borpince vinotéka A balatonszemesi Kistücsök étterem a Dining Guide és az Alexandra Étteremkalauz TOP10-es értékelésében a 8. helyezést szerezte meg ben. A tulajdonost a év étteremtulajdonosává választották. Hitvallás: Az ételeinken és a borainkon keresztül szeretnénk a régiónkról, a mi Balatonunkról szólni. Elengedhetetlen számunkra a helyi hagyományok és alapanyagok tiszteletben tartása, hiszen ezekből a gyökerekből táplálkozunk, de a megújításukat és az innovációt is szem előtt tartjuk.

17 Ba l ato n é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n 29 Receptajánló otthon is elkészíthető ínyencségek Balatoni halászlé Hozzávalók: 1000 g apróhal (kárász, keszeg, törpeharcsa), 1500 g ponty, 1200 g harcsa, 100 g zsír, 400 g (nem friss) vöröshagyma, 60 g házi pirospaprika, só, 2 gerezd fokhagyma, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 db krumpli, pár szem erős paprika Chateau Visz***** Stefan Gebhardtot Olivier Marchand francia mesterszakács követte 2011 tavaszától a régió ötcsillagos kastélyszállodájának konyháján. A neves mesterszakács a vezelay-i (Burgundia) L Espérance Hotel éttermében, a világ csúcsgasztronómiájának egyik fellegvárában sajátította el a szakácsművészetet, ezt élvezhetik a magyarországi csúcsgasztronómia élvonalában a magyar gourmet szerelmesei a Chateau Viszben. Magyarország 50 legjobb étterme, a Dining Guide, valamint az Alexandra Étteremkalauz évi kiadványok értékelése alapján Chateau Visz Magyarország legjobb étterme. Anna Grand Hotel**** Wine & Vital A balatonfüredi szálloda executive chefje, Szíjártó Balázs sorra nyeri az országos és nemzetközi versenyeket, így például januárban a nürnbergi Hotel és Gasztronómia (HOGA) szakkiállítás keretein belül megrendezett nemzetközi szakácsversenyt is ben Luxemburgban a négyévente megrendezésre kerülő Szakács Világbajnokságon egyéni versenyzőként hidegkonyhai kategóriában aranyérmet szerzett, mellyel a világbajnoki cím viselésére jogosult. Elkészítés: A halakat tisztítsa meg, fejükből távolítsa el a keserűfogat, farkukat, uszonyaikat vágja le. A ponty és a harcsa húsát szedje le a törzsről, szeletelje fel, irdalja be, sózza meg, és a felhasználásig tegye félre. A vöröshagymát tisztítsa meg, vágja apróra, és fonnyassza meg a zsírban, adja hozzá a pirospaprika 2/3-át, és azonnal eressze fel kb. 3.5 l vízzel. Az apróhalakat, a halak fejét, kárkászát, uszonyait, farkát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, zúzott fokhagymát és a megtisztított, negyedekbe vágott krumplit adja hozzá, sózza meg, és addig főzze, míg a halhús leválik a törzsről. Passzírozza át, és forralja fel, ha sűrű, akkor vízzel hígítsa fel. Az elkészült alaplébe rakja bele a lesózott pontyot, és a harcsát (ha van, akkor a belsőséget is), az erős paprikát. Amikor felforrt, tegye bele a maradék pirospaprikát, ha szükséges, akkor sózza és erős paprikával ízesítse. 10 percnyi forralást követően tűzforrón tálalja.

18 Ba l ato n é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n 31 Jó tudni! Lili bárónő pontypaprikása Huszka Jenő, több operettsláger fülbemászó dallamának világhírű szerzője 1907-től majdnem négy évtizeden át fonyód-bélatelepi villájában nyaralt és dolgozott. Többek között itt írta a Lili bárónő és a Mária főhadnagy című operettjeit is. Villájával szemben tábla őrzi emlékét. A Lili bárónő ihletője Huszka felesége, Bacsák Lili volt Bacsák György lánya. És hogy milyen volt a Huszka Jenő tiszteletére megálmodott Lili bárónő pontypaprikása kapros rezgőkével, utánaolvashatunk és meg is főzhetjük a info/kulinaris-elvezetek oldalon írt recept alapján. Csemegézzünk a helyi biopiacok kínálatából! Számos helyen nyílt autentikus piac, ahol biotermékek, lekvárok, kecsketejből készült termékek, illatos pékáruk, méz, bor, házi joghurt kaphatók. Termelői piacok a Balaton régióban: Mind a jellegzetes ételeknek, mind pedig a hozzáillő boroknak egyre több esemény, fesztivál, gasztronómiai ünnep igyekszik rangot adni egyben kitűnő szórakozást, kikapcsolódást kínálva a vendégeknek. A Balatonnál nem csak a téli disznóvágásokon, a torkos csütörtöki vendéglátáson, az őszi szüreti mulatságokon és a hagyományos Márton-napi libavacsorákon vehetünk részt, hiszen Fonyódon februárban kolbászfesztiválra, júliusban csülöknapokra invitálnak minket. Áprilisban a Balaton-felvidéket már kora tavasszal rózsaszínű virágruhába öltöztető mandulát ünnepeljük a Balatoni Riviéra falvaiban. Balatonkenesén májusban megkóstolhatjuk (!) a tátorjánt, Gyenesdiáson pedig változatosan elkészített halételekkel várnak mindenkit a Keszegfesztiválon. Augusztusban nemcsak hagyományos kenyérünnepeken vehetünk részt szerte a régióban, hanem a lecsót is megízlelhetjük Kenesén, míg Balatonalmádi pálinkakóstolóra hív. Lengyeltótiban diófesztivállal köszöntik az őszt, az októberi töknapok mellett Siófok Tojásfesztivállal vár mindenkit, ezt követően pedig előbb Szigligeten a süllőnek, majd Tihanyban a látott halnak, a gardának szentelnek gasztronómiai ünnepet a Balatonnál. Információ a rendezvényekről:

19 ANNA GRAND HOTEL WINE & VITAL Hévíz Card+ Plusz egy ok a lazításra! 9 SZÉP Leírás: Az Anna-bálok helyszíneként is ismert hotel Balatonfüred történelmi központjában, csendes, nyugodt környezetben, egy több mint 200 éves mûemlék épületben 100 szobával, az Ipoly Residence szárnyban luxuslakosztályokkal, 1200 m 2 -es wellnessrészleggel, beautyszalonnal, borterápiás masszázsokkal, fürdôkkel, testkezelésekkel, cukrászdával, bowlingpályával, minigolffal, Biomed Gyógyszalonnal, vinotékával, borozóval várja vendégeit. AJÁNLAT: 4=3 akció vasárnapi érkezéssel: szállás félpanzióval, welcome drink, 30 perc bowling vagy 2 süti/szoba, wellnessrészleg használata: : Ft/fô/4 éj : Ft/fô/4 éj és között: Ft/fô/4 éj : Ft/fô/4 éj További kedvezményes ajánlatainkról érdeklôdjön elérhetôségeinken. Ár: Ft/fô/2 éj + IFA ártól Név: ANNA GRAND HOTEL**** Wine & Vital Cím: 8230 Balatonfüred, Gyógy tér 1. Telefon: (+36) 87/ Fax: (+36) 87/ reservation@annagrandhotel.hu Honlap: Leírás: A kártya minden vendég számára INGYENES, aki legalább 2 éjszakát Hévízen tölt. AJÁNLAT: Ízelítô a kedvezményekbôl: 50% kedvezmény a wellnessfürdô-belépôbôl, +1 óra ingyen parkolás a nagyparkolóban, +1 óra kerékpárbérlet a Tourinform-irodában, és még számos kedvezmény és pluszszolgáltatás várja az INGYENESEN igényelhetô Hévíz Card+ keretében. A Hévíz Kártya éttermekben, múzeumokban, szabadidôs programoknál, közlekedésben és egyéb szolgáltatóknál használható fel. Használja ki a lehetôséget hévízi tartózkodása során, és kérje szállásadójától a kártyát! Ismerje meg a kedvezményeket részletesen! Név: Tourinform Hévíz Cím: 8380 Hévíz, Rákóczi utca 2. Telefon: (+36) 83/ Fax: (+36) 83/ heviz@tourinform.hu Honlap: Ba l ato n é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n 33 HOTEL MARINA All inclusive NATURMED HOTEL CARBONA SUPERIOR 9 SZÉP 9 SZÉP EK + Leírás: A szálloda a település egyik legszebb helyén, a vízparton, egy parkban helyezkedik el. Vendégeink kényelmét több típusú szoba, uszoda, szauna, masszázs, gyermekanimáció és saját strand szolgálja. A szálloda ALL INCLUSIVE ellátással várja a pihenni vágyókat: reggeli órákban büféreggeli, délután nemzetközi ételek, édességek és snackek széles választéka, az esti órákban büfévacsora. A gazdag ételválaszték mellett az italkínálat sem maradhat el. AJÁNLAT: 4=3 hétköznapi akció: korlátlan étel- és italfogyasztással, strand-, uszoda-, szauna- és parkoló- használattal. Elôfoglalási akció: az április 30-ig leadott foglalásokra -20% kedvezmény! További kedvezményes ajánlatainkról érdeklôdjön elérhetôségeinken! Ár: Ft/fô/csomag + IFA ártól Leírás: A többszörösen díjnyertes szálloda Hévíz központjában helyezkedik el. Itt minden megtalálható, ami a kellemes kikapcsolódást szolgálja: szabadtéri élményfürdô napozókerttel, kamaszmedence, termálmedencék, fedett uszoda szaunaszigettel. A wellness-szolgáltatásokat keleti mozgásterápiák, meditációs programok, Thalasso-terápiás kezelések, Ayurvéda, Sensolite, továbbá léböjtkúra, illetve különbözô salaktalanító kúrák teszik teljessé. A szépülni vágyó nôi és férfi vendégeket az Esteticum Beauty Szalon egyénre szabott különleges szolgáltatásai kényeztetik. AJÁNLAT: Elixír a hétköznapokra csomagajánlat (érkezés vasárnap vagy hétfôn): 3+1 éjszaka szállás félpanziós ellátással és egy választott kezeléssel. Ár: Ft/fô/csomag + IFA ártól Név: HOTEL MARINA*** All inclusive Cím: 8230 Balatonfüred, Széchenyi út 26. Telefon: (+36) 87/ Fax: (+36) 87/ marina.reservation@danubiushotels.com Honlap: Név: NATURMED HOTEL CARBONA **** superior Cím: 8380 Hévíz, Attila utca 1. Telefon: (+36) 83/ Fax: (+36) 83/ hotel@carbona.hu Honlap: cmyk: rgb: cmyk: rgb: cmyk: rgb:

20 Ba l ato n é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n 35 Zalakaros a Kis-Balaton fürdôvárosa Meríts erôt a természet erejébôl! Leírás: Zalakaros az ország délnyugati szegletében fekszik idilli környezetben, közvetlenül az M7-es autópálya mellett. A fürdôváros a Kis-Balaton fôvárosa, s e kedvezô fekvésbôl adódóan az érintetlen természet, a madárcsicsergés mind a kínálat része. A zalakarosi erôt adó gyógyvíz: Zalakaros hitvallása: Sanus per Aquam = Egészség a vízen keresztül. A fürdôvárosban az élet zálogát adó és gyógyító erôvel rendelkezô termálvízé a fôszerep. Olajat keresve, 1962-ben szokatlanul magas hôfokú (96 C ), ásványi anyagokban gazdag termálvizet találtak a folyékony arany után kutatók, mely kiválóan alkalmas krónikus mozgásszervi- és nôgyógyászati megbetegedések gyógyítására. Mindamellett betegségmegelôzô, általános közérzetet javító szerepe is van, mely mai rohanó világunkban jelentôsen felértékelôdött. HOTEL KAROS SPA SUPERIOR 9 SZÉP EK + Leírás: A Hotel Karos Spa Zalakaros legnagyobb és legszélesebb körû szolgáltatáskínálattal rendelkezô wellness szállodája, ahol mindez Önre vár: 300 tágas Spa Superior szoba, apartszobákban termálvizes káddal, 4000 m 2 -nyi wellnessvilág beltéri és kültéri medencékkel, szauna parkkal, több, mint 100-féle relaxáló, frissítô, regeneráló kezelés, család- és gyermekbarát programok sokasága, gasztronómiai remekek a szálloda Éden éttermében és a Hajóbárban, valamint egész évben kedvezô ajánlatok, avagy röviden egy tökéletes kikapcsolódás. AJÁNLAT: Karosi Varázslat csomagajánlat: Ft-tól /fô/éj (szállás félpanziós ellátással, wellnesshasználattal) Név: Zalakarosi Turisztikai Egyesület Cím: 8749 Zalakaros, Gyógyfürdő tér 1. Telefon/fax: (+36) 93/ zalakaros@tourinform.hu Honlap: Név: HOTEL KAROS SPA**** superior Cím: 8749 Zalakaros, Alma utca 1. Telefon: (+36) 93/ Fax: (+36) 93/ sales@karos-spa.hu Honlap: Gránit Élmény-, Strand- és Gyógyfürdô a fürdôóriás 9û Leírás: A zalai kisváros a Kis-Balatontól 9 kilométerre ligetes, ápolt környezetben helyezkedik el, ahol télen-nyáron az ország egyik legjelentôsebb fürdôje, a 2010-ben felújított Gránit Élmény,- Strand,- és Gyógyfürdô kényeztetô szolgáltatásainak (szépészeti, wellness-, medical wellness és gyógykezelések) széles palettája várja a család minden tagját. Zalakaroson otthon van Zalakaros egyéni szállásai, kettô-három-négycsillagos szállodái lehetôséget adnak minden korosztály számára, hogy pénztárcájuknak és igényeiknek megfelelô szállást választhassanak maguknak a wellness hétvége során. A zalai szôlôhegyeken át vezetô séta, a Kis-Balaton madárvilágának felfedezése nem pénz, hanem sokkal inkább igény kérdése. Név: Gránit Gyógyfürdő SZÉP Cím: 8749 Zalakaros, Thermál utca 4. Telefon: (+36) 93/ Fax: (+36) 93/ info@furdo-zalakaros.hu Honlap: PANORÁMA HOTEL 9 SZÉP Leírás: A teljesen felújított Hotel***+ Panoráma a balatoni strand mellett 70 szállodai szobával, uszodával-élményfürdôvel, wellness- és fitneszrészleggel, valamint mesterszakács által irányított étteremmel várja Önt és családját Balatongyörökön! Minden szoba egyedileg légkondicionálható, erkélyes, fürdôszobás, televízióval, hûtôvel, telefonnal van felszerelve. A hotel parkkal, belsô zárt gépkocsiparkolóval, a gyermekek részére játszótérrel, játszószobával biztosít kellemes nyugodt pihenést vendégeinek. A hotelben fitneszterem, wellnessrészében uszoda élményfürdô, szaunák várják vendégeinket. AJÁNLAT: Ft/fô/csomag + IFA ártól Név: PANORÁMA HOTEL*** Cím: 8313 Balatongyörök, Petőfi utca 5. Telefon: (+36) 83/ Fax: (+36) 83/ info@hotelpanorama.hu Honlap:

21 Ba l ato n é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n 37 APHRODITE HOTEL VENUS 9 û SZÉP EK + KRISTÁLY HOTEL 9 SZÉP EK + Leírás: Ahol a hagyományos parasztgazdaságban megtermelt minôségi alapanyagok és a XXI. századi kényelem találkoznak Hotel Venus és a Garabonciás farm. A Hotel Venus 3 csillagos wellness és családbarát szálloda Zalakaros központjában, zöldövezetben fekszik, mindössze 97 méterre a Gránit Gyógy-, Stand- és Élményfürdô bejáratától. A szálloda fedett wellnessrészlegének Római fürdôjét élmény- és szabadtéri medence, termálvizes medence, Bizánci gôzfürdô, jacuzzi, finn- és infraszauna alkotják. A szálloda új 4 csillagos szárnyának amely az Aphrodite Hotel nevet kapta 30 egyedileg kialakított és saját névre elkeresztelt szobái és lakosztályai extra tágasak. Különösen a friss házasok örülhetnek a jacuzzit és körágyat is magába foglaló nászutaslakosztálynak. A családi két légterû szobák, valamint az elnöki lakosztályok minden igényt kielégítenek. AJÁNLAT: Ft/fô/csomag + IFA ártól Név: APHRODITE HOTEL VENUS**** Cím: 8749 Zalakaros, Sport utca 10. Telefon: (+36) 93/ Fax: (+36) 93/ info@hotelvenus.hu Honlap: Leírás: Szereti a Balaton-parti aktív kikapcsolódást és a kényeztetô wellness szolgáltatásokat is? Nálunk egyszerre élvezheti mindkettôt! Alábbi csomagajánlatunk ajándékai gondoskodnak arról, hogy pihenése ne csak kellemesen, de hasznosan is teljen. AJÁNLAT: 4 napos kiruccanás a Balaton fôvárosában: 4 nap / 3 éj szállás classic szobában félpanziós ellátással, wellnessközpontunkban jakuzzi, bio finn- és infraszauna, Himalája sószoba, ametiszt gôzfürdô, napozóterasz, zenés pihenô-, a szobában széf- és wifi használata korlátlan Pí-víz-fogyasztással. Ajándékunk: üdvözlôital, szobánként 1 aromamasszázs és 3 óra kerékpárbérlés. Gyermekének a szállás 6 éves korig IN- GYENES! Ne feledje, nálunk a 7. éjszaka mindig ajándék! Ár: Ft/fô/csomag + IFA ártól Név: KRISTÁLY HOTEL*** Cím: 8360 Keszthely, Lovassy S. utca 20. Telefon: (+36) 83/ Fax: (+36) 83/ info@kristalyhotel.hu Honlap: HOTEL WELLAMARIN ADMIRÁL HOTEL 9 SZÉP 9 SZÉP EK + Leírás: Hangolódjon velünk egy hullámhosszra Zamárdi 3 km-es szabad strandján újonnan épült négycsillagos wellness szállodánkban. A szálloda épülete közvetlenül a tóparton helyezkedik el a tihanyi apátság látképének elôterében. Feng-shui elven berendezett lakótereink természetes közeget teremtenek a pihenésre, vendégeink választhatnak a szobák, apartmanok, lakosztályok tájolásának megfelelô kék, mályva és zöld színû enteriôrök közül. Rohanó világunk hétköznapjainak kipihenésére Black & Orange wellnessrészlegünk kényeztetô birodalma nyújt menedéket élménymedencéivel, finn- bio- és infraszaunájával, gôzkabinjával, caldáriumával, tepidáriumával, merülômedencéjével vagy jégbarlangjával! AJÁNLAT: Ft/fô/csomag + IFA ártól Név: HOTEL WELLAMARIN**** Cím: 8621 Zamárdi, Eötvös utca 15/1. Telefon: (+36) 84/ Fax: (+36) 84/ info@wellamarin.hu Honlap: Leírás: 28 szobás szállodánk 300 m-re a Balaton-parttól, 50 m-re a bringakörúttól családias környezetben várja családját egy igazi Balaton-parti aktív pihenésre, kedvezô áron! AJÁNLAT: 4 napos kiruccanás ajánlatunk: 3 éjszaka erkélyes szobában büféreggelivel, a szálloda kertjében medence, napozóágyak, napernyôk, grillkert, gyermekjátszótér, parkoló, a szobában széf-, a fôépület szobáiban wifi használattal. Garanciánk a kényelemre rossz idô esetén: partnerszállodánk (Kristály Hotel*** elôbb) wellnessközpontját (jakuzzi, szaunák stb ) vendégeink INGYEN használhatják. Ajándékunk: 3 órás kerékpárbérlés, szobánként 1x25 relaxmasszázs. Gyermekének a szállás 6 éves korig INGYENES! Nálunk a 7. éjszaka mindig ajándék! Ár: Ft/fô/csomag + IFA ártól Név: ADMIRÁL HOTEL*** Panzió Cím: 8360 Keszthely, Pázmány P. utca 1. Telefon: (+36) 83/ Fax: (+36) 83/ info@admiralhotel.hu Honlap:

22 Ba l ato n é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n 39 BONVINO HOTEL WINE & SPA 9 SZÉP EK + HOTEL CLUB TIHANY 9 SZÉP Leírás: A hotel a festôi borvidéken, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, Badacsony központjában található. Legyen a vendégünk, és fedezze fel velünk a környék és az egyedi hangulatú szálloda által kínált élményeket egész évben. Bor, aktivitás, wellness. Megmutatjuk Badacsony, a vulkánok völgye és a Balaton romantikus, sokaknak ismeretlen arcát, szépségét: különleges kirándulásokra, Nordic Walking túrákra, pincelátogatásokra, borvacsorákra, lovaglásra, vártúrára és még számtalan különleges programra csábítjuk a bor és az aktivitás jegyében. Az aktív pihenést selfness-szolgáltatások egészítik ki: kiválóan felszerelt wellnessrészleg, jóga, önfejlesztô és szórakoztató programok, tematikus napok, hétvégék várják vendégeinket. AJÁNLAT: Ft/fô/éj + IFA ártól Név: BONVINO HOTEL WINE & SPA**** Cím: 8258 Badacsony, Park utca 22. Telefon: (+36) 87/ Fax: (+36) 87/ sales@hotelbonvino.hu Honlap: Leírás: Üdüljön a közvetlenül a Balaton-parton található Hotel Club Tihanyban****, a gyönyörû Tihanyi-félszigeten! Élvezze kényeztetô és gyógyító wellness szolgáltatásainkat, válasszon sportlehetôségeink közül, vagy tegyen nagy sétákat a csodálatos természetvédelmi tájakon! AJÁNLAT: TIHANYI KIKELET wellnesscsomagunk már Ft/fôtôl foglalható, amely tartalma: 2 éjszaka standard kétágyas szobában büfé félpanziós ellátással, tihanyi levendulás gyógynövényfürdô, relaxáló energetikai fej- és arcmasszázs, SPA használat: uszoda, finn szauna, infraszauna, pezsgôfürdô, élményfürdô, gôzfürdô, strand. Ingyenes parkolás. Csomagár érvényes: között. Szeretettel várjuk kedves vendégeinket! Ár: Ft/fô/csomag + IFA ártól Név: HOTEL CLUB TIHANY**** Cím: 8237 Tihany, Rév utca 3. Telefon: (+36) 87/ Fax: (+36) 87/ reserv@clubtihany.hu Honlap: BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET ANNAGORA AQUAPARK SZÉP 9û SZÉP Leírás: Tüzes Borok, Vulkáni Ízek Ôsztôl Tavaszig pihenjen pincészetünknél, mely a Badacsonyi Borút Egyesület minôsített állomása. Ajánljuk hétvégi kikapcsolódásra a szôlôskertek ölelésében található vendégházunkat a csendre, nyugalomra, a természet harmóniájára és a jó borokra szomjazó családi és baráti társaságoknak. AJÁNLAT: péntek este: borvacsora borbemutatóval, pincelátogatással. Egy korty saját pálinka a nyugodt éjszakáért! Szombat: bôséges reggeli, napközben szabad program. Vasárnap: bôséges reggeli, kedvezményes borvásárlási lehetôség. Vendégházunk felszerelt konyhával, grillezési és bográcsozási lehetôséggel várja Önöket. Elôzetes egyeztetéssel házias vacsora is igényelhetô! Mindez csak ,- HUF/fô/hétvége + IFA családias vendéglátással! Térj be hozzánk, kedves Vendég, ismerkedj meg tüzes boraink világával! Név: BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET Cím: 8258 Badacsonytomaj, Káptalantóti út 19. Telefon: (+36) 87/ Mobil: (+36) 30/ info@borbelypince.hu Honlap: Leírás: Itt minden egyben, ami jó a nyárban! Felejthetetlen és megunhatatlan vizes élményekben és egyedülálló kilátásban lesz része, ha meglátogatja a Balaton legnagyobb vízi élményparkját Balatonfüreden. 12 attraktív felnôtt- és 3 gyermekcsúszda, fûtött medencék (óriás hullámmedence, gyermekmedencék pancsolóval és számos játékelemmel, valamint az ún. lassú folyóval, gyermek -hullámmedence); temperált külsô és fedett élménymedencék (sodrófolyosó, buzgárok, vizes masszázselemek); strandröplabda pálya; trafik és éttermek, büfék várják a vendégeket. A wellnessben jégbarlang, finn és bioszaunák, hideg vizes merülôkád, illóolajos gôzkabinok segítik a pihenését. AJÁNLAT: Bôvebb információk a honlapon: Név: ANNAGORA AQUAPARK Cím: 8230 Balatonfüred, Fürdő utca 35. Telefon: (+36) 87/ Fax: (+36) 87/ info@annagora.com Honlap:

Balaton Élmények ízben és vízben

Balaton Élmények ízben és vízben Balaton Élmények ízben és vízben Bor és wellness i t t h o n. h u / b a l a t o n Ba l ato n é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n 1 Bevezető Ajánlás: A wellness nem gyógyszer, a wellness sokkal több

Részletesebben

Balaton. Wellness. Wellness ajánlatok 2011.

Balaton. Wellness. Wellness ajánlatok 2011. Balaton Wellness Wellness ajánlatok 2011. Kastély Vár Múzeum Műemlék templom Várrom Gyógyfürdő Vitorlás kikötő Kikötő Komp Repülőtér Vitorlázó repülőtér Kilátó Barlang Erdő Szőlő Balatonfüred-Csopaki borvidék

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. április 30.-i érzékszervi bírálat Bírálati lista 1./ Borok mintaszáma: BBBB 421/2015. Termékleírás szerinti megnevezése: Zalai

Részletesebben

badacsony new yorkban 5

badacsony new yorkban 5 badacsony new yorkban 5 a Badacsonyi Borvidék legjava Budapesten 2016. április 6. New York Palota Szervező: Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület 8261 Badacsony, Park utca 14. badacsonytomaj@tourinform.hu

Részletesebben

MInden élménnyel több leszel. Balaton. itthon.hu

MInden élménnyel több leszel. Balaton. itthon.hu MInden élménnyel több leszel Balaton itthon.hu H-8380 Hévíz, Vörösmarty Mihály u. 91. GPS: 46.78071 17.18512 Tel.: 06 83/341-580 06 83/342-895 hotelhelios@hunguesthotels.hu www.hotelhelios.hunguesthotels.hu

Részletesebben

LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. T A R T A L O M. 1 1. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény

LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. T A R T A L O M. 1 1. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 1 1. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény Az Országos Főállatorvos 2/2015. számú határozata --------------------------------

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. február 4.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 123/2016. Termékleírás

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Az OEM borok bírálatáról készült jegyzőkönyv 2015. január 22.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 46/2015. Termékleírás

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. június 10.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 808/2016. Termékleírás

Részletesebben

<Neszmély OEM> termékleírás. 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

<Neszmély OEM> termékleírás. 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet Beérkezés dátuma (NN/HH/ÉÉÉÉ) [a Bizottság tölti ki!] Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 19 Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja A

Részletesebben

2010/3. 1051 Budapest, Roosevelt tér 9.

2010/3. 1051 Budapest, Roosevelt tér 9. 2010/3 1051 Budapest, Roosevelt tér 9. Kedves Klubtagok! Amikor Önök kézhez veszik legújabb hírlevelünket, már az évad utolsó hangversenyén is túl vagyunk. Szép szezon volt az idei is: most zárult Szilasi

Részletesebben

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 18 Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja A kérelem nyelve Magyar A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve 1. Bükki Borvidék Hegyközségi

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A 2011. ÉVI KEDVEZMÉNYES GYÓGYÜDÜLÉSRİL

TÁJÉKOZTATÓ A 2011. ÉVI KEDVEZMÉNYES GYÓGYÜDÜLÉSRİL TÁJÉKOZTATÓ A 2011. ÉVI KEDVEZMÉNYES GYÓGYÜDÜLÉSRİL Nyugdíjasklubok és Idısek Életet az éveknek Országos Szövetsége (Budapest, 1053 Királyi Pál u. 20. I/3., tel/fax: 06/1/327-0118, email: nyugszov@hu.inter.net)

Részletesebben

lakatosanita@mail.iif.hu

lakatosanita@mail.iif.hu Lakatos Anita 1 Kulka Gábor 2 - Májer János 3 A Balatoni Borrégió termékleírásának összehasonlítása az OEM minősítési kategóriába tartozó borok megoszlásának vizsgálata alapján Comprasion of the Product

Részletesebben

2012. május 16-ai rendezvény: Bor és Étel

2012. május 16-ai rendezvény: Bor és Étel A BORkultúra szabadegyetem május 16-ai rendezvényének témája a Bor és Étel volt. Meghívott előadóink Kovács János, Venesz díjas mesterszakács; Győrffy Zoltán, a Dél- Dunántúli Borturisztikai Klaszter Klasztermenedzsere

Részletesebben

TERMELŐ BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE TERMŐHELY ÉVJÁRAT EREDMÉNY GYÖRGYKOVÁCS IMRE HÁRSLEVELŰ HÁRSLEVELŰ SOMLÓI BORVIDÉK 2013 95,0

TERMELŐ BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE TERMŐHELY ÉVJÁRAT EREDMÉNY GYÖRGYKOVÁCS IMRE HÁRSLEVELŰ HÁRSLEVELŰ SOMLÓI BORVIDÉK 2013 95,0 TERMELŐ BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE TERMŐHELY ÉVJÁRAT EREDMÉNY GYÖRGYKOVÁCS IMRE HÁRSLEVELŰ HÁRSLEVELŰ SOMLÓI BORVIDÉK 2013 95,0 VARGA PINCÉSZET BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET BADACSONYI

Részletesebben

A Balatonfelvidéki borvidék szerkezet-átalakítási és átállási terve a 2008-200. 2009 borpiaci évre

A Balatonfelvidéki borvidék szerkezet-átalakítási és átállási terve a 2008-200. 2009 borpiaci évre Balatonfelvidéki Hegyközségi Tanács Badacsony, Római u. 2. A Balatonfelvidéki borvidék szerkezet-átalakítási és átállási terve a 2008-200 2009 borpiaci évre A borvidék hosszú távú céljainak megvalósítása

Részletesebben

VILLÁNY termékleírás. 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

VILLÁNY termékleírás. 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Beérkezés dátuma (NN/HH/ÉÉÉÉ) [a Bizottság tölti ki!] Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 32 A kérelem nyelve Magyar Az akta száma: [a Bizottság tölti ki!] A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve

Részletesebben

607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Beérkezés dátuma (NN/HH/ÉÉÉÉ) [a Bizottság tölti ki!] Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 18 A kérelem nyelve Magyar Az akta száma: [a Bizottság tölti ki!] 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet

Részletesebben

Államilag elismert fehérborszőlő-fajták

Államilag elismert fehérborszőlő-fajták Államilag elismert fehérborszőlő-fajták Arany sárfehér (Izsáki, Izsáki sárfehér) Convar. pontica, subconvar balcanica Későn fakad, virágzik és érik Fagyérzékeny, fagyok után jól regenerálódik Közepes Szárazságra,

Részletesebben

TERMELŐ BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE TERMŐHELY ÉVJÁRAT ÉREM BADACSONYI SZÜRKEBARÁT TÖPPEDT SZÜRETELÉSŰ BADACSONYI BORVIDÉK 2014 NAGY ARANY

TERMELŐ BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE TERMŐHELY ÉVJÁRAT ÉREM BADACSONYI SZÜRKEBARÁT TÖPPEDT SZÜRETELÉSŰ BADACSONYI BORVIDÉK 2014 NAGY ARANY TERMELŐ BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE TERMŐHELY ÉVJÁRAT ÉREM SZÜRKEBARÁT BADACSONYI SZÜRKEBARÁT TÖPPEDT SZÜRETELÉSŰ BADACSONYI BORVIDÉK 2014 NAGY ARANY BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET OLASZRIZLING JÉGBOR BADACSONYI

Részletesebben

superior márc. 1. 20., nov. 22. dec. 20.

superior márc. 1. 20., nov. 22. dec. 20. Hévíz HOTEL EURÓPA FIT Gyógyulás, wellness, családbarát környezet, három generáció számára ideális környezet. Az elmúlt évben látványosan megújult szálloda Hévíz központjában, a világhírű gyógytótól 400

Részletesebben

LXIV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2014. szeptember 26. T A R T A L O M. 9. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény

LXIV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2014. szeptember 26. T A R T A L O M. 9. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény LXIV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2014. szeptember 26. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 9. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény A Felső-Magyarország oltalom alatt álló földrajzi jelzés

Részletesebben

Pelle Pince, Manna cuvée 2013 9.900.- Furmint, Sárgamuskotály. Igazi Manna!!!

Pelle Pince, Manna cuvée 2013 9.900.- Furmint, Sárgamuskotály. Igazi Manna!!! Édes fehérborok - Tokaj-Hegyalja: Királyudvar, Domain Aszú 6 puttonyos 2003 Furmint, Hárslevelű. Amit egy 6 puttonyos Aszúnak tudni kell 0,1l/5.400.- Királyudvar, Esszencia 2000 0,02l/2.600.- Furmint,

Részletesebben

Hotel Helikon *** Magyarország - Zala megye - Keszthely http://www.reise.info.hu/hotel-helikon/hu/

Hotel Helikon *** Magyarország - Zala megye - Keszthely http://www.reise.info.hu/hotel-helikon/hu/ http:///hotel-helikon/hu/ Bemutatkozás Üdvözlet Napfény, víz, levegő... Helikon. Keszthely, a régi barokk kisváros hangulatos környezetben fekszik a Keszthelyi hegység és a Balaton között. Szobák A háromcsillagos

Részletesebben

Régi módszer, jó módszer...

Régi módszer, jó módszer... Régi módszer, jó módszer... A kukorica a pontycentrikus hazai hazai horgászat máig kiemelkedő jelentőségű csalija.. Régebben a filléres és a lófogú kukoricát kedvelték. A filléresnek onnan a neve, hogy

Részletesebben

<Duna-Tisza közi OFJ> termékleírás <OFJ> TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV

<Duna-Tisza közi OFJ> termékleírás <OFJ> TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV Duna-Tisza közi Oltalom alatt álló földrajzi jelzés TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV 1/16 II. A BOROK LEÍRÁSA II/1. Szőlőből készült termékek kategóriái: bor. Típusai: fehér fajta és küvé borok, rozé fajta és

Részletesebben

FELSŐ-MAGYARORSZÁG TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV

FELSŐ-MAGYARORSZÁG TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV 9. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 315 FELSŐ-MAGYARORSZÁG TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV Felső-Magyarország (Felső-Magyarországi) eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés: földrajzi jelzés 9. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ

Részletesebben

XXVI. Badacsonyi Borverseny, XIII. Kéknyelű borverseny EREDMÉNY LISTA 2016. április 28.

XXVI. Badacsonyi Borverseny, XIII. Kéknyelű borverseny EREDMÉNY LISTA 2016. április 28. TERMELŐ BORNÉV Évjárat Pont szám Érem Istvándy Pincészet Golgota késői szüret édes 2015 95 Champion Varga Pincészet Kft. Aranymetszés Szürkebarát töppedt 2014 94,8 Nagy Aranyérem Első Magyar Borház- Szeremley

Részletesebben

Üdülési lehetőség 2016

Üdülési lehetőség 2016 Üdülési lehetőség 2016 Kedves Kollégák! A PSZ Tolna Megyei Szervezete üdülői: 1. 2. 3. 4. 5. Balatonmáriafürdő, Dózsa György u. 95. Óbánya, Fő u. 67. Fadd-Dombori üdülőtelep, Ibolya u. 9. Harkány, Bartók

Részletesebben

Borvidéki szerkezetátalakítási és átállási terv Kunsági Borvidék

Borvidéki szerkezetátalakítási és átállási terv Kunsági Borvidék Borvidéki szerkezetátalakítási és átállási terv Kunsági Borvidék A 2009/2010. borpiaci évtıl érvényes borvidéki követelményrendszer a szılıültetvények szerkezetátalakítási és átállási támogatásához. A

Részletesebben

A BALATON LEGNAGYOBB VITORLÁSKIKÖTŐ LÁNCA

A BALATON LEGNAGYOBB VITORLÁSKIKÖTŐ LÁNCA A BALATON LEGNAGYOBB VITORLÁSKIKÖTŐ LÁNCA VITORLÁSKIKÖTŐK A BALATON KÖRÜL 2016 BALATONI HAJÓZÁSI ZRT. Ha Balaton, akkor Hajózás! BAHART KIKÖTŐ LÁNCA, ILLETVE TÚRAHELYEI BAHART vitorláskikötők Balatonalmádi

Részletesebben

TAVASZVÁRÓ SALIRIS RESORT HOTEL**** EGERSZALÓK ERZSÉBET PARK HOTEL *** PARÁDFÜRDŐ

TAVASZVÁRÓ SALIRIS RESORT HOTEL**** EGERSZALÓK ERZSÉBET PARK HOTEL *** PARÁDFÜRDŐ TAVASZVÁRÓ ERZSÉBET PARK HOTEL *** PARÁDFÜRDŐ Érvényes: 2016. február 01. június 15. között (kivéve: kiemelt-és ünnepi időszakok) Ár hétköznap: Ár hétvégén: 7.435 Ft / fő / éj 8.715 Ft / fő / éj Tartalom:

Részletesebben

Érmes fehérborok (64 db)

Érmes fehérborok (64 db) Érmes fehérborok (64 db) Nevező Minta Eredetmegjelölé s Borvidék Évjárat pontszám érem Gál Szőlőbirtok és Pincészet Gál Szürkebarát OEM Kunság 2015 88,6 arany Borbély Családi Pincészet Bács hegy Badacsonyi

Részletesebben

Az árak nem tartalmazzák az idegenforgalmi adót, amely 450.- Ft /fő /éj, 18 éven felülieknek. Parkolási díj: 1.200 Ft /éj /autó.

Az árak nem tartalmazzák az idegenforgalmi adót, amely 450.- Ft /fő /éj, 18 éven felülieknek. Parkolási díj: 1.200 Ft /éj /autó. VAKÁCIÓ Hegyvidéki ajánlatok HOTEL KITTY***+ MISKOLC-TAPOLCA Érvényes: 2016. június 20- augusztus 28. közötti időszakban, min.2éj foglalással Ár: 11.050 Ft / fő / éj, min. 3 éj foglalással 8.910 Ft / fő

Részletesebben

103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 -

103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 - 103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11-103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet a Káli védett eredetű borról A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. (1)

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. június 25.-i érzékszervi bírálat Bírálatról jegyzőkönyv OEM-es borok 1./ Borok mintaszáma: BBBB 565/2015. Termékleírás szerinti

Részletesebben

A 125 ÉVES MAGYAR BALNEOLOGIAI EGYESÜLET JUBILEUMI NAGYGYŰLÉSE

A 125 ÉVES MAGYAR BALNEOLOGIAI EGYESÜLET JUBILEUMI NAGYGYŰLÉSE Tisztelt Kolléganők! Tisztelt Kollégák! Tisztelettel meghívom Önöket és Önökön keresztül valamennyi érdeklődőt egyesületünk 2016. évi Nagygyűlésére. Ahogy azt a meghívó megszokottól eltérő formáján és

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. június 23.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 873/2016. Termékleírás

Részletesebben

A Vidék Minõsége. A Valódi Érték.

A Vidék Minõsége. A Valódi Érték. KÖSZÖNTÕ A BAKONYÉRT VIDÉKFEJLESZTÉSI AKCIÓCSOPORT TERÜLETE Kedves Érdeklõdõ! Nagy szeretettel köszöntöm az A BAKONYÉRT Vidékfejlesztési Akciócsoport kiadványában! Egyesületünk Fejér és Veszprém megyékben,

Részletesebben

BORKATALÓGUS 2016. In vino veritas A borban fekszik az igazság. (Alkäus, görög lírikus)v.chr.) Übungsfirma VIVIENNE BLANC VIN ETC.

BORKATALÓGUS 2016. In vino veritas A borban fekszik az igazság. (Alkäus, görög lírikus)v.chr.) Übungsfirma VIVIENNE BLANC VIN ETC. BORKATALÓGUS 2016 In vino veritas A borban fekszik az igazság. (Alkäus, görög lírikus)v.chr.) Übungsfirma VIVIENNE BLANC VIN ETC. Bad Kissingen-Platz 3 7001 Eisenstadt Tel.: (02682) 646 08 20 Fax: (02682)

Részletesebben

Bükfürdô több mint fürdô

Bükfürdô több mint fürdô Bükfürdô több mint fürdô Bükfürdô Vas megye északnyugati részén, az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál található. Szombathelytôl 30, Soprontól 46, Kôszegtôl pedig 20 km távolságra fekszik, félúton

Részletesebben

Borvidéki terv. 2. 1. Fajtaváltás Fajtaváltást csak az I. és II/1, II/2 termőhelyi kataszteri besorolású ültetvényen lehet végrehajtani.

Borvidéki terv. 2. 1. Fajtaváltás Fajtaváltást csak az I. és II/1, II/2 termőhelyi kataszteri besorolású ültetvényen lehet végrehajtani. Csongrádi Borvidék Hegyközségi Tanácsa Mórahalom, Röszkei út 47. Tel. Fax.: 62/280-524 Borvidéki terv CSONGRÁDI BORVIDÉK A 2007-2008 BORPIACI ÉVTŐL SZÓLÓ BORVIDÉKI KÖVETELMÉNYRENDSZER A SZŐLŐÜLTETVÉNYEK

Részletesebben

A TOLNAI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA

A TOLNAI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA A TOLNAI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA A Tolnai Borvidék Hegyközségi Tanácsa a borvidéken működő hegyközségek tevékenységének harmonizálása, valamint az eljárási szabályok közzététele céljából

Részletesebben

HUNGUEST HOTEL GALYA ERZSÉBET PARK HOTEL. Galyatető. Parádfürdő. superior

HUNGUEST HOTEL GALYA ERZSÉBET PARK HOTEL. Galyatető. Parádfürdő. superior Galyatető HUNGUEST HOTEL GALYA A Mátra legmagasabb csúcsán 957 méter magasan, 5 hektáros park közepén, gyönyörű panorámával várja Vendégeit a patinás, 1939- ben épített szálloda. Akkor is és ma is a családok,

Részletesebben

Közép- Dunántúl A természet és a kultúra felfedezése

Közép- Dunántúl A természet és a kultúra felfedezése Közép- Dunántúl A természet és a kultúra felfedezése Királyok nyomában i t t h o n. h u / k o z e p d u n a n t u l Közép-dunántúli régió térképe TOURINFORM Dunaújváros 2400 Dunaújváros, Vasmû út 10/a

Részletesebben

ETYEK-BUDA TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV

ETYEK-BUDA TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV Etyek-Buda változatok: Etyek-Budai oltalom alatt álló eredetmegjelölés ETYEK-BUDA TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV 1 /24 II. A BOROK LEÍRÁSA II/1. Szőlőből készült termékek kategóriái: bor Bortípusok: fehérbor, rozébor,

Részletesebben

Karácsony 2012. Év végi kedvezményes ajánlat cégeknek

Karácsony 2012. Év végi kedvezményes ajánlat cégeknek Karácsony 2012 Év végi kedvezményes ajánlat cégeknek Állítsa velünk össze karácsonyi ajándékcsomagjait, amelyeket: a legjobb kedvezménnyel, szakértő segítséggel, egyedi csomagolásban, előre összekészítve,

Részletesebben

és A MI AJÁNDÉKUNK az ifjú pár részére

és A MI AJÁNDÉKUNK az ifjú pár részére Kedves Jegyespár! Először is szívből gratulálunk közelgő esküvőjükhöz és nagyon köszönjük, hogy ezen örömteli ünnep helyszínének kiválasztásakor szállodánkra gondolt. Nagy örömmel küldjük Önnek esküvői

Részletesebben

Borlap Wine Card Weinkarte

Borlap Wine Card Weinkarte Etyek Budai borvidék Etyeki Kúria pincészet Kúria White 14 dry 0.75 l 3.200 Ft 11.10 Királyleányka, szürkebarát Friss, gyümölcs illat, szájban körte és grapefruit jegyekkel. Friss savak jellemzik, melyek

Részletesebben

borszőlők vörös fajták:

borszőlők vörös fajták: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. borszőlők fehér fajták: Bianca Chardonnay Cserszegi fűszeres Irsai Olivér Leányka Nemes olasz rizling Olasz rizling Ottonel muskotály Rizlingszilváni

Részletesebben

MOBIL KERTI KEMENCE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

MOBIL KERTI KEMENCE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MOBIL KERTI KEMENCE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ VÁLL-KER KFT 6900 Makó, Návay Lajos tér 8. e-mail: vall-ker@vall-ker.hu; bemutatoterem@vall-ker.hu Tel : +36 62 511 040 Fax: +36 62 212 806 Mobil: +36 30 3757434

Részletesebben

Márai Sándor. Magyar borok. A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár

Márai Sándor. Magyar borok. A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár Márai Sándor Magyar borok bor mellett. A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár Ha megöregszem pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettől.

Részletesebben

DANUBIUS HOTELS GROUP

DANUBIUS HOTELS GROUP KREATÍV KONFERENCIÁK KIHAGYHATATLAN PROGRAMOK SOPRONBAN ÉS KÖRNYÉKÉN Vegyen egy mély levegőt és élvezze az Alpoknak és a meseszép erdős vidéknek köszönhető üdítően tiszta, friss levegőt. KONFERENCIA ÉS

Részletesebben

s z a k á c s Te v a g y! Borbás Marcsi A sűrűje 10 0 sz í v m e l enge t ő r e cep t

s z a k á c s Te v a g y! Borbás Marcsi A sűrűje 10 0 sz í v m e l enge t ő r e cep t A l e g f o n t o s a b b s z a k á c s Te v a g y! Borbás Marcsi A sűrűje 10 0 sz í v m e l enge t ő r e cep t Borbás Marcsi Asűrűje A könyv alkotói: Borbás Marcsi Antal Csilla Borbás Dorottya Krisztics

Részletesebben

Rendelés: Nestlé Professional 1534 Budapest, Pf. 789. Tel.: (1) 224-1379 Fax: (1) 224-1395 e-mail: nestleprofessional@hu.nestle.

Rendelés: Nestlé Professional 1534 Budapest, Pf. 789. Tel.: (1) 224-1379 Fax: (1) 224-1395 e-mail: nestleprofessional@hu.nestle. Rendelés: Nestlé Professional 5 Budapest, Pf. 789. Tel.: () 22-79 Fax: () 22-95 e-mail: nestleprofessional@hu.nestle.com www.nestleprofessional.hu Sajtleves baconnal Hozzávalók 0 személyre: cikkszám: 2700,

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2014. január 23.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 81/2014. Termékleírás szerinti

Részletesebben

Bab gulyás szürkemarhából

Bab gulyás szürkemarhából Bab gulyás szürkemarhából 35 dkg szürkemarha lábszár 5 dkg zsiradék 20 dkg fejtett bab 7,5 dkg vöröshagyma 10 dkg sárgarépa 5 dkg zellergumó 7,5 dkg burgonya 1 db paradicsom Fél tv paprika Fél hegyes erős

Részletesebben

TURIZMUS ÉS REGIONALITÁS

TURIZMUS ÉS REGIONALITÁS Tájjellegű ételek megjelenésének elemzése a dél-dunántúli turisztikai régió ételválasztékában Szerző: Sándor Dénes Az elemzés során harminc, dél-dunántúli turisztikai régióból származó étlap tanulmányozására

Részletesebben

Új szőlőfajták a Balatoni Borrégióban New grapevine varieties at Balaton Wine Region

Új szőlőfajták a Balatoni Borrégióban New grapevine varieties at Balaton Wine Region Májer János 1 Györffyné Jahnke Gizella 2 Knolmajerné Szigeti Gyöngyi 3 Új szőlőfajták a Balatoni Borrégióban New grapevine varieties at Balaton Wine Region majerj@mail.iif.hu gjahne@mail.iif.hu knol@mail.iif.hu

Részletesebben

607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés regisztrációja

607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés regisztrációja 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet Beérkezés dátuma (NN/HH/ÉÉÉÉ) [a Bizottság tölti ki!] Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 26 Kérelem eredetmegjelölés regisztrációja A kérelem nyelve Magyar

Részletesebben

egyben. Tegyen minket próbára!

egyben. Tegyen minket próbára! Éld át Badacsonyt! Tisztelt Cégvezető, Ön a Hotel Bonvino Wine & Spa Badacsony cégek számára készített kiadványát tartja a kezében. Bízunk benne, hogy bemutatkozó anyagunkkal megkönnyítjük a választását,

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2017.május 26.-iérzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 741/2017. Termékleírás

Részletesebben

A kezdeményezések régiója

A kezdeményezések régiója A kezdeményezések régiója 1 2 Köszöntő A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 12 éve látja el a hazai és uniós fejlesztésekhez, pályázatokhoz kapcsolódó feladatokat. Az elmúlt években tett erőfeszítéseink

Részletesebben

lényege az, hogy mi kerül A sűrűje 2. Borbás Marcsi 100 recept a családi asztalra

lényege az, hogy mi kerül A sűrűje 2. Borbás Marcsi 100 recept a családi asztalra A magyar gasztronómia lényege az, hogy mi kerül otthon a családi asztalra. Borbás Marcsi A sűrűje 2. 100 recept a családi asztalra Borbás Marcsi Asűrűje 2. A könyv alkotói: Borbás Marcsi Antal Csilla Borbás

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok. november 24.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 1135/. Termékleírás szerinti

Részletesebben

Az élmények világa. Check in, chill out. www.aquaworldresort.hu. A resort of:

Az élmények világa. Check in, chill out. www.aquaworldresort.hu. A resort of: Az élmények világa A resort of: www.aquaworldresort.hu B_tematikus_HU_2014_11.indd 1 2015.01.07. 15:08:40 A vízibirodalom Az Aquaworld Resort Budapest komplexum fürdője Közép-Európa legnagyobb fedett vízi

Részletesebben

UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016

UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016 UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016 A festői szépségű kék tenger minden természetkedvelő embert elvarázsol Zakynthos szigetén. Aki egyszer a Navagio-öblöt megpillantja, az biztosan rabja lesz és szeretne visszatérni

Részletesebben

Laroba Wellness & Tréning Hotel****

Laroba Wellness & Tréning Hotel**** Laroba Wellness & Tréning Hotel**** Budapesttől 1 órányi autóútra, a Balaton északi partján, Balatonalmádi és Balatonfüred között félúton, Alsóörsön található, a parttól mindössze 250 méterre, a szálloda

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. április 1.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 427/2016. Termékleírás

Részletesebben

A hegyközségi rendszer megújulása, közigazgatási feladatainak ellátása, jövőképe

A hegyközségi rendszer megújulása, közigazgatási feladatainak ellátása, jövőképe A hegyközségi rendszer megújulása, közigazgatási feladatainak ellátása, jövőképe szakmaközi szervezet Bodnár Péter főtitkár Nagyrada, 2014. május 8. HNT ELNÖKSÉGE 10 fő Funkcionális szint Nemzeti Tanács

Részletesebben

Egerszalók Erdőbénye Galyatető Garabonc Gárdony Gyula Hajdúszoboszló Harkány Hajmás Herceghalom Hernádvécse Hévíz Kardosfa

Egerszalók Erdőbénye Galyatető Garabonc Gárdony Gyula Hajdúszoboszló Harkány Hajmás Herceghalom Hernádvécse Hévíz Kardosfa Balatonkenese Balatonfüred Bánk Bükfürdő Cegléd Demjén Döbrönte Eger Egerszalók Erdőbénye Galyatető Garabonc Gárdony Gyula Hajdúszoboszló Harkány Hajmás Herceghalom Hernádvécse Hévíz Kardosfa Lenti-Gosztola

Részletesebben

Április a Kékfrankos hónapja a Tűzkő Birtokon is

Április a Kékfrankos hónapja a Tűzkő Birtokon is Április a Kékfrankos hónapja a Tűzkő Birtokon is A Tűzkő Birtokon jelenleg két termőhelyen művelünk Kékfrankos ültetvényt: Mórágyon, a Tűzkő Dombon, melyen 2000-ben került telepítésre a mintegy 4 hektárnyi

Részletesebben

Balaton népe és vidéke

Balaton népe és vidéke Balaton népe és vidéke G Y A N Ó S Z I L V I A B A L A T O N I M Ú Z E U M 2 0 1 2 T Á M O P 3. 2. 8. B - 1 2 / 1-2 0 1 2-0 0 1 4 Zala megye térben és időben Térképek: Zala Megyei Levéltár www.zml.hu 1850-es

Részletesebben

BORVIDÉKI TERV. Pannonhalmi Borvidék

BORVIDÉKI TERV. Pannonhalmi Borvidék BORVIDÉKI TERV Pannonhalmi Borvidék A 2008/2009 borpiaci évtıl érvényes borvidéki követelményrendszer szılıültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatásához Ezen Borvidéki terv a Hegyközségrıl

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2013. április 18.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 379/2013. Termékleírás szerinti

Részletesebben

Termelő megnevezése Termék megnevezése Összpontszám Érem

Termelő megnevezése Termék megnevezése Összpontszám Érem Termelő megnevezése Termék megnevezése Összpontszám Érem Beck-Bor Kft. Cabernet cuvée 19,56 nagyarany Gál Családi Szőlőbirtok és Pincészet Ezerjó 19,04 arany Font Pincészet Kunsági Cserszegi fűszeres 19,00

Részletesebben

Fitt. menü. Tavaszi vegyes saláta. menüett tavaszi ételek

Fitt. menü. Tavaszi vegyes saláta. menüett tavaszi ételek menüett tavaszi ételek A tavasz beköszöntével számtalan szezonzöldség kerülhet újra az asztalunkra. Azontúl, hogy az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk vitathatatlan, finomak, és új színt adhatnak ételeinknek.

Részletesebben

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli Nutellás kenyér tejjel Szalámis kenyér Péksütemény kakaóval Lekváros kenyér Pirítós kenyér teával Ebéd Palóc gulyás Szilvás gombóc Tejleves tésztával Sült csirkecomb

Részletesebben

Nyitva tartó szolgáltatók március, április hónapban

Nyitva tartó szolgáltatók március, április hónapban TAVASSZAL is BADACSONY! Nyitva tartó szolgáltatók március, április hónapban LÁTNIVALÓK, BEMUTATÓHELYEK Badacsonyi Romantika a Szegedy Róza-házban Badacsonyban a Szegedy Róza-házban megismerkedhetsz Szegedy

Részletesebben

MEET & RELAX R YA G A M

MEET & RELAX R YA G A M MAGYAR MEET & RELAX MEET & RELAX FÓKUSZBAN A MUNKA EGYÜTT MÁSHOL, MÁSKÉPP NÁLUNK A VILÁG ADNI JÓ FELEDHETETLEN PILLANATOK A GASZTRONÓMIA MŰVÉSZETE MEET & RELAX Kétszeres Magyar Termék Nagydíjas és Turizmus

Részletesebben

Bortriatlon 2016. JÁTSSZ és NYERJ! Ha mindhárom hétvégén részt veszel, borvacsorát vagy ajándékutalványt. nyerhetsz!

Bortriatlon 2016. JÁTSSZ és NYERJ! Ha mindhárom hétvégén részt veszel, borvacsorát vagy ajándékutalványt. nyerhetsz! Gyûjts össze minél több boros címkét, bélyeget és pecsétet! JÁTSSZ és NYERJ! Ha mindhárom hétvégén részt veszel, borvacsorát vagy ajándékutalványt nyerhetsz! Bortriatlon 2016 Szürkebarát hétvége 2016.

Részletesebben

Termesztéstechnológia fejlesztés

Termesztéstechnológia fejlesztés Termesztéstechnológia fejlesztés Kutatási programok és pályázatok 1. A hegyvidéki minõségi borszõlõtermesztés fajtaösszetételének és technológiájának fejlesztése A mennyiség és minõség összefüggése Korszerû

Részletesebben

8. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 295. A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Soltvadkerti Hegyközség

8. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 295. A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Soltvadkerti Hegyközség 8. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 295 A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Soltvadkerti Hegyközség Teljes címe (házszám, utca neve, település, irányítószám) Házszám 11. Utcanév Szentháromság

Részletesebben

VI. Egyházi és Világi Borok Versenye 2011. Tóalmás.

VI. Egyházi és Világi Borok Versenye 2011. Tóalmás. VI. Egyházi és Világi Borok Versenye 2011. Tóalmás. A versenykiírás szerint a kiadott érmek száma a nevezett borok 30%-a. Bornév Évjarat Termıhely Borászat Átlag Érem Olasz rizling 2008 Gyöngyös környéke

Részletesebben

SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY

SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF MOLNÁR FERENC CUKRÁSZ CHEF SZOLJÁR CSABA ÜZLETVEZETŐ 2009. Ropogós sajtkosárka, juhsajt habbal. Juhsajt hab: kg tejszín 0,30 juhsajt 0,10 fehérbors A tejszínt

Részletesebben

ELŐSZEZONI AJÁNLATOK HH HELIOS ***+ HÉVIZ

ELŐSZEZONI AJÁNLATOK HH HELIOS ***+ HÉVIZ ELŐSZEZONI AJÁNLATOK HH HELIOS ***+ HÉVIZ Érvényes: 2016.04.01-06.10. (kivéve kiemelt és ünnepi napokon) 3 + 1 Lendület Hévizen csomag /Vasárnaptól csütörtökig történő foglalás esetén! min. 4 éjszakától

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. április 16.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 371/2015. Termékleírás szerinti

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2014. július 24.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 1045/2014. Termékleírás szerinti

Részletesebben

Szent György-hegy Hegyközségi Borverseny Minősítés 2016. 04.19. Sorszám Termelő Évjárat Bor neve Termőhely Pontszám Minősítés 1.

Szent György-hegy Hegyközségi Borverseny Minősítés 2016. 04.19. Sorszám Termelő Évjárat Bor neve Termőhely Pontszám Minősítés 1. Szent György-hegy Hegyközségi Borverseny Minősítés 2016. 04.19. Sorszám Termelő Évjárat Bor neve Termőhely Pontszám Minősítés 1. Szászi Endre 2015 Olasz rizling késői sz. 19,42 Nagy Arany 2. Borbély Családi

Részletesebben

MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava

MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava A hónap régi magyar (katolikus) neve Böjtmás hava. Ez az elnevezés arra utal, hogy március a böjt második hónapja. A nagyböjt java többnyire

Részletesebben

Lotus Therme. Lotus egészség. www.lotustherme.net

Lotus Therme. Lotus egészség. www.lotustherme.net Lotus Therme Lotus egészség 1 www.lotustherme.net HU 2 Gyógyászati kezelések A kezelések előtt orvosi konzultáció szükséges Orvosi vizsgálat HUF 6.500, Receptírás / darab HUF 3.000, Pakolások és fürdők

Részletesebben

Badacsonyi. Programfüzet

Badacsonyi. Programfüzet ... s ez a hely, ahol állunk a világ leggyönyörűbb vidéke.... egykor az idegen nemzetek utazói ezren és százezren jönnek ide majd, hogy amikor már minden szépet láttak, minden szépséget itt együtt lássanak.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Sűrített levesek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés

MUNKAANYAG. Orosz Tibor. Sűrített levesek. A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés Orosz Tibor Sűrített levesek A követelménymodul megnevezése: Ételkészítés A követelménymodul száma: 1465-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-007-30 SŰRÍTETT LEVESEK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET

Részletesebben

Vakáció, Vízpart, Wellness 2016 nyár itthon!

Vakáció, Vízpart, Wellness 2016 nyár itthon! Vakáció, Vízpart, Wellness 2016 nyár itthon! Balatonon Badacsony Balatonalmádi Balatonfüred Balatonkenese Balatonlelle - Csopak Siófok Zamárdi Velencei tó partján Gárdony Velence Tisza tónál Tiszafüred

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. június 11.-i érzékszervi bírálat Bírálati jegyzőkönyv az OEM-es borokról 1./ Borok mintaszáma: BBBB 506/2015. Termékleírás

Részletesebben

Belföldi szállásajánlatok

Belföldi szállásajánlatok Belföldi szállásajánlatok Érvényes: 2016. január 1-től 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Kiegészítő információk... 4 Abádszalók - Postás üdülő... 5 Aggtelek - Posta vendégszoba... 5 Badacsonytomaj

Részletesebben

Tisztelt Vendégeink! Borkínálatunk nagy részével csatlakoztunk ahhoz az új POLITIKAMENTES összefogáshoz, amit Magyarországon a Terra Hungarica

Tisztelt Vendégeink! Borkínálatunk nagy részével csatlakoztunk ahhoz az új POLITIKAMENTES összefogáshoz, amit Magyarországon a Terra Hungarica Tisztelt Vendégeink! Borkínálatunk nagy részével csatlakoztunk ahhoz az új POLITIKAMENTES összefogáshoz, amit Magyarországon a Terra Hungarica közösség zászlaja alatt összegyűlt Borászok képviselnek. A

Részletesebben

Tihany és a levendula

Tihany és a levendula 2016 PROGRAMFÜZET Tihany és a levendula A Dél-Európában honos levendula tihanyi termesztése az 1920-as évek közepéig nyúlik vissza, ekkor telepítette az első ültetvényeket a félszigeten Bittera Gyula,

Részletesebben

fürdőváros Európa közepén www.visitbuk.hu

fürdőváros Európa közepén www.visitbuk.hu fürdőváros Európa közepén www.visitbuk.hu A Répce folyó virágzó síkján karnyújtásnyira az Alpoktól Magyarország nyugati csücskében helyezkedik el Bük városa. Kincse, a több mint ezer méter mélységből feltörő

Részletesebben