Képzeljétek! Újságunkat az Országos Széchenyi Könyvtár is gyűjti!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Képzeljétek! Újságunkat az Országos Széchenyi Könyvtár is gyűjti!"

Átírás

1

2 Itt van az ősz, itt van ujra, S szép, mint mindig, énnekem. Tudja isten, hogy mi okból Szeretem? de szeretem. /Petőfi/ Amit a kezedben tartasz, az a Hírvelő 17. száma. Úgy is mondhatnánk, indul az ötödik évfolyam. Szorgos lányok, fiúk és még egy anyuka is írták, rajzolták, fényképezték, szerkesztették. Legyen sok örömötök benne! A tartalom: 1. A címlapot Bóka Mercédesz rajzolta 2.Éppen itt jársz most 3. Őszi vers 4.5. Rendhagyó évzáró a Szent László Kórházban A Bátor Táborról a szervezők Fidrich Vincéről és sikereiről A Csimota Kiadó bemutatja a Papírszínházat 12. Flávió, az állatok barátja 13. Szandi bölcsességei 14. Hírek 15. Csillagok Háborúja a Szent László Kórházban 16. Vera tündére 17. A Csodalámpa dzsinnje jelenti 18. Michelle gazdag nyara 19. A Kulturális örökség napjai 20. Szállnak a darvak a Hortobágy felett 21. Szemtorna Rejtvények 24. Kifestő Szeretnénk, ha a téli szám legalább ennyire gazdag lenne! Írjatok, alkossatok, kutassatok, és munkátok eredményét osszátok meg velünk is! Szívesen veszünk karácsonyi történeteket, családi hagyományokat. Jó lenne olvasni, hogy megy sorotok, milyen volt a visszatérés az iskolába. Küldhettek vicceket, tréfás történeteket, de megoszthatjátok velünk a bánatotokat is, hátha tudunk segíteni, hiszen "Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen". Mesélhettek a többieknek a kedvenc időtöltésetekről, de ajánlhattok nekik érdekes könyveket, filmeket, programokat, zenét is. Engedjétek szabadon a képzeleteteket! Alkotásaitokat szeretettel várjuk, lehetőleg november végéig juttassátok el hozzánk! Képzeljétek! Újságunkat az Országos Széchenyi Könyvtár is gyűjti! Műveiteket izgatottan várják a szerkesztők: Orosházi Katalin: Pallag Erika: Újságunk megjelenését a Demax Művek Kft. támogatta.

3 Kányádi Sándor: Októberi lakoma Sárguló, ritkuló lombú fák, Üresen ásító fészkek. A fák alatt egy kis legény vidáman fütyörészget. Almát tallózgat, lomb között lapító almát, körtét. (Kár, hogy a dióágakat a verők összetörték.) Megrakja zsebét, kebelét, s kiül az őszi napra. Mellette dióval tele üldögél a kalapja. Követ keres, két jó követ, föl sem kell állni érte. Körülötte már ott csücsül utcája kicsi népe. Elkezdődik a lakoma. A szomszédban lekvárt főznek. Süt a nap, finom szilvaíz illata van az ősznek.

4

5 Micsoda tanévzáró az, ahol nincsenek unalmas szónoklatok, nem kell kettesével fegyelmezetten állni órákig a tűző napsütésen, nem kell végighallgatni Itt mindenki jókedvű, akkor beszél amikor akar, s csuda dolgok történnek vele. a színésznő, a zenész, a bűvész megnevettet, a bizonyítványosztás vicces, az akadályverseny szórakoztató, s a kosaras tűzoltóautó óriási! Mindez ÉRTÜK, azokért a gyerekekért, akik a Szt. László Kórházban gyógyulásuk alatt is tanultak, hogy a következő tanévet saját osztálytársaikkal folytathassák. Ez volt az ELSŐ RENDHAGYÓ TANÉVZÁRÓ a Gyermekhematológiai- és Őssejt - transzplantációs Osztályon. P. E.

6

7

8 "Hogy vagy?" - "Egyre jobban!" Új sorozatot indítunk útjára. Olyan gyerekeket kérünk meg, hogy válaszoljanak a kérdéseinkre és meséljenek arról, hogyan élnek most, akik akár évekkel ezelőtt estek át a transzplantáción. Mai vendégünk: Fidrich Vince, Oroszlányból. Hány éves vagy? 12 éves vagyok. Mikor volt a transzplantációd? 5 évvel ezelőtt volt a transzplantációm. Hogyan emlékszel rá? Sok mindent elfelejtettem már. Mit éreztél, gondoltál akkor? Anya ott volt velem, de apa hiányzott. Mi volt a legnehezebb a kórházban? A legnehezebb számomra a steril ételek fogyasztása volt és az, hogy nem voltak egyáltalán barátaim. Csak anyával voltam hosszú-hosszú ideig. Tanultál-e a kórházban? Erika és Kati néni mindig jöttek, hogy tanuljunk. Azért jó volt, mert anyán kívül csak velük tudtam még beszélni. Mi történt, amikor hazamehettél, de még nem mehettél iskolába? Már sokkal jobb volt, mint a kórházban. Apa is itt volt. Itthon pedig a megszokott kis dolgaim már velem lehettek. Az iskolából mindennap kijöttek a tanító nénik órákat tartani. Milyen volt a visszatérés? Nagyon gyorsan beilleszkedtem, mert már nagyon vágytam egy kis közösségre. Hogyan élsz most? Reggel úszás, utána suli. Suliból úszás és otthon tanulás. Hétvégén versenyek! Mi változott? Minden. Az egész életem, a mindennapjaim. Hogyan képzeled a jövődet, mivel szeretnél foglalkozni? Sporttal szeretnék természetesen. Először versenyzőként, majd edzőként. Mivel foglalkozol szabadidődben? Sport, sport, sport. Mit üzensz azoknak, akiket éppen most transzplantálnak, vagy nemrég transzplantáltak? Mindenkinek azt kívánom, hogy nyíljon ki hamar a steril boksz ajtaja és határozzák meg, hogy mivel szeretnének foglalkozni. Vince - mint azt saját írásából is megtudhatjátok majd, sikeres sportoló lett. Cikk jelent meg róla: TV- interjút is készítettek vele:

9 Szt. Lászlótól Aalenig Három éves voltam, amikor bekerültem a Tűzoltó utcába. Hat évesen kerültem vissza, majd onnan a Szent László Kórház gyermek transzplantációs osztályára. Úgy éreztem, hogy egy burokba zártak. Egy burokban ettem, tévéztem és éltem a kis bezárt világom mindennapjait. Kati néni és Erika néni mindig jöttek, hogy tanuljunk is. Aztán a transzplantáció után ahogy a sejtjeim száma kezdett növekedni, úgy nyílt ki az én zárt ámde biztonságos kis világom is. Egy idő után otthon találtam magam, majd lassan, de azért visszatértem a való világba, ahol minden olyan gyorsnak tűnt. Az utam egyenesen az uszodába vitt, mert három éves koromtól úsztam és hiányzott. Egy nap meghívás érkezett Moszkvába, a Győztesek Versenyére. Azonnal tudtam, hogy úszásban kell neveznem. Moszkvából aranyéremmel jöttem haza. Óriási érzés volt az egész utazás, verseny. Tavaly Varsóba hívtak az Onko-olimpiai Játékokra. Két úszó aranyéremmel tértem haza. Ráadásul két világhírű úszó Gyurta Dániel és Cseh László vártak minket a repülőtéren. Lehetőségem volt velük beszélgetni. Elmondták, hogy pont ilyen idősek voltak, amikor eldöntötték, hogy versenyszerűen fognak úszni. Moszkva után Tatabányára mentem úszni, ahol kétéves lemaradást leúszva, de beúsztam magam idén a versenycsapatba. Beválogattak a németországi Aalenben megrendezett nemzetközi úszófesztiválra. Ott négy ország 32 úszóklub 1500 úszója vett részt. Öt darab egyéni bronzérmet hoztam haza, csapatváltóban pedig aranyat is! Az utam továbbra is az úszás és a sport. Amikor a bokszban voltam sokat gondoltam az úszásra és biztos voltam benne, hogy újra úszni fogok. Sikerült, mert bíztam benne. Te, aki most ott vagy a bokszban elhiheted, hogy el fog jönni a Te időd is a Te lehetőségeiddel. Kívánok hozzá sok türelmet és kitartást! Fidrich Vince 7. b.

10 纸 剧 院 KAMISHIBAI - PAPÍRSZÍNHÁZ Ha idáig jutottál Kedves Olvasó, már tanultál is egy szót japánul. Vajon le is tudnád írni úgy, ahogyan ők írják? Csak próbálgasd! Ott van középen a címben a két kép között. Érdemes megtanulni, mert ez a varázslatos szó egy varázslatos mesés műfajt takar. Persze azért anélkül is megismerkedhetsz vele, hogy megtanulnál japánul. Ugyanis régi jó barátunk a Csimota Kiadó 2008 óta Magyarországon is kínál fából készült Papírszínház keretet és hozzá csodálatos képes meséket. A mesék a kerethez illő méretű képekből állnak, amelyeknek a hátoldalán olvasható a mese szövege. Így ha anyu, apu, a nagytestvéred vagy az óvó néni, tanító néni, esetleg egy másik barátod mesél neked, te nézegetheted a képeket és hallgathatod, ahogyan a mesélő felolvassa a képhez tartozó mesét. Például így: Most ajánlok is néhányat az eddig megjelent 17 meséből. Ha mindet szeretnéd megismerni, a honlapon megtalálod valamennyit.

11 Mese az állatbarát Kelekótya királyfiról, aki nem is volt olyan kelekótya, mint a nagyobb testvérei gondolták, hiszen barátai segítségével mindannyiukat megmentette. Szecsődi Tamás Leó és Agócs Írisz alkotása. Történet két kisegérről, akik bújócskázás közben az operaház jelmezes ládájában találják magukat. Természetesen a láda az esti előadásra a színházba kerül, ahol a két kis csintalan ámulva vehet részt a Figaró házassága előadásán. Írta és rajzolta: Thierry Chapeau Fordította: Lackfi János. Egy fiú üldögél a szigetén és a világ dolgairól töpreng. Azon gondolkodik, hogyan kellene jobbá tenni azt, hogyan lehetne megakadályozni a háborút, az éhezést... Thierry Lenain meséjét Tóth Krisztina fordította, a képeket Oliver Tallec alkotta. A cirkusz varázslatos világáról szóló verseket Lackfi János írta, a képeket Makhult Gabriella készítette. Megszoktátok már, hogy "Csimotáék" hagyományos könyveket is ajánlanak nektek. A legfrissebbek egyike: Tündérbodár és legjobb barátja, Devevér, úgy határoznak, hogy ezen a nyáron nem hajlandóak unatkozni. Ezért idén több héten át tartó fesztivált szerveznek, ami felbolygatja az erdő életét. A könyvet Domonyi Rita írta és Glaser Katalin rajzolta. Az író mondta a könyvről: "Tündérbodárban benne vagyok éppúgy, mint a mese másik főszereplőjében is. Bennük vannak a nővérem gyerekei, a keresztgyerekeim, és minden olyan kisgyerek, akit van szerencsém ismerni és szeretni." Legyen sok örömetek a mesékben!

12 Sziasztok, Laczkó Fláviónak hívnak, 12 éves vagyok, Kelebián lakom. Kelebia Bács- Kiskun megye délkeleti sarkában fekvő határ menti község. A házunktól kb. 200 méterre van a határ. Nagyon sok állatunk van: 300 tyúk, 6 birka, 6 kecske, 10 pulyka, 10 gyöngytyúk, 25 disznó közülük néhány vietnámi malac, 3 nyúl, 10 galamb, 3 kutya, 2 tengerimalac. Nyáron reggel 4-kor kelünk anyukámmal, és fél 7-re végzünk az állatok etetésével. Télen délután segítek az etetésben. A kecskéket naponta kétszer fejem, én tudok két kézzel is fejni! Régóta vágytam egy saját lóra. Az iskolaszünetekben egyik osztálytársam szüleinek tanyáján dolgoztam. A munkám fizetsége egy ló volt. A lovam még nincs nálam, az eredeti gazdája idomíttatja be. Még hosszú ideig itt leszek a Szt. László Kórházban, ahol sokat rajzolok, társasozok, és tanulok.

13 Szerelemhez: Rólad álmodom minden éjjel, átölelnélek szenvedéllyel. Elnyomtam magamban az érzelmeket, de most szabadjára engedem képzeletemet. Míg szívem utolsót nem dobban, szeretni foglak mindennél jobban. A rózsa vörös, az ibolyák kékek, de nem tudom szavakba önteni mindazt a szépet, amit irántad érzek. Szakításhoz: Én szóltam, hogy ha megbántasz nem lesz jó vége, érjünk hát a kapcsolatunk végére. Úgy indul a vonat el ahogyan születik a szerelem, ha fel is szállok félek ki ül majd a helyemen. Volt ő, meg ő, na meg ő, de egyik sem volt a nagy Ő. Szép volt, jó volt, de minden elmúlt. Könnyeimmel küszködve várom a holnapot, mindig csak egy mondat: Kösz, jól vagyok. Maradni szeretnék hisz menni fáj. Ölelni szótlanul, de manapság álmodni kár. Maradni szeretnék, de túl sok emlék fűz hozzád. Haladnom kell, a szívem úgy is újra eldobnád. Sulihoz: Nincs legjobb vagy legrosszabb, van jó és rossz, ha a kettő közül tudsz választani, vagy inkább az arany közép utat választod, akkor az egész életedet a megfelelő úton járva éled majd. Hát válassz utat és tűzz ki magadnak célokat, s így haladj az élet ösvényén. Szabó Alexandra

14 AdásNap Tavasszal, az ERSTE Bank csapata jótékonysági főzést rendezett, melynek bevételével a Démétér Alapítványt támogatta. Készült finom Zöldséges mindent bele és"csülkös káposzta" is. Nyáron a LáriFári Alapítvány rendezett jótékonysági vitorlásversenyeket gyerekeknek. Augusztus 31-én Balatonfüreden a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán gyógyult gyerekeket és családjukat, valamint a kórházi gyógyítókat is vendégül látták. "Hagyjuk, hogy tápláljon minden, mi jó falat, mert lelkünkben ledönt korlátot és falat, hogy újult erővel tekintsünk előre, belekapaszkodva szélbe, széltündér kezébe!" HA A délelőtt izgalmas játékokkal telt. A délutáni Regatta végén senki sem maradt érem nélkül.

15 Csillagok Háborúja Budapesten, a Szent László Kórházban Az Erő legyen veled! Az 501-es Légió Magyarországi Helyőrségének kilenc tagja látogatott el a Szent László Kórházba. A Démétér Házban Kristóf, Patrik és Sanyi harcolhatott a Sötét Oldallal. Hogy kik ők? A Csillagok Háborúja (Star Wars) című film rajongói. Nagyon komolyan veszik magukat, amikor a film szereplőinek jelmezébe bújnak. Lehetetlen nem ismerve nem maradt zárt ajtó lézerkardjuk előtt. Átmenetileg a transzplantációs nagyteremben is átvették a hatalmat és még a steril bokszokba is bekukkantottak az éppen ott lakók örömére. Reméljük máskor, mások is találkozhatnak majd a film szereplőinek magyarországi hasonmásaival! Addig is megtaláljátok őket és a látogatásról készült képeket a facebookon.

16 Őri István: Tündérálom Ott, messze fenn északon túl gomolygó ormokon ott, ahol a madár se jár, lakik egy Tündér és kedvesére vár. Minden reggel ablakhoz suhan, s tekint világok felé bejár eget, földet, poklokat, de kire vár, nem lelé. Kezét nyújtja, hátha jön - éneke hegyeknek köszön ajkán mosoly, mert remél - napra nap, éj éjre kél. Nem fárad minden nap kelni fel hinni erővel: a nap közel, mikor megnyílik a felhők óceánja, s a ködön át feltűnik szerelmes párja. Hiszi akarattal: itt van az óra, bár százévek teltek el azóta, hogy Ő elment, messze el, de mégis hiszi: az idő közel. S akkor a felhőóceánon át meghallja kedvese dalát, s már repül is felé... Tündéralakját a sötét völgy elnyelé. Kuka Veronika 17 éves

17 A Csodalámpa dzsinnje jelenti Ha esetleg nem ismernéd még a Csodalámpát, az Óhaj - Sóhaj Kívánságteljesítő Alapítványt, ismerkedj meg vele a honlapján: Itt megtudhatod kik kívánhatnak a Csodalámpától, és azt is, hogyan segíthetsz Te magad kívánságot teljesíteni. Most a 11 éves Rinát kívánságának teljesüléséről mesél nektek Felkai Márta, az esemény tanúja: Rinát nagyon súlyos műtéten és hosszú kezeléseken van túl, s bár egy ideig még nem futballozhat, szinte minden percét a foci világában tölti. Minden játékost ismer, követi a meccseket és az eredményeket, éppen ezért a Csodalámpától azt kérte: szeretne példaképével, Huszti Szabolcs labdarúgóval találkozni. Mivel a játékos a németországi Hannover csapatában futballozik, így össze kellett egyeztetnünk a magyarországi látogatását a pécsi fiú kezeléseivel. Mi csodalámpások megszoktuk, hogy a szervezések nem mindig mennek könnyen, most azzal is számolnunk kellett, hogy bár Rinát és családja Pécsről érkezik Budapestre, aközben bármelyik pillanatban megszülethet Huszti Szabolcs első gyermeke. De azt is megszoktuk, hogy ha nagyon sok jó ember szeretne valamit elérni, az bizony sikerül. Először a pécsi család érkezett meg a Hilton Budapest Hotelbe, ahol Nagy Judit és Kovács Pál PR igazgató látta vendégül a kis csapatunkat. Nem sokkal később a megbeszéltek szerint csatlakozott hozzánk Huszti Szabolcs is, aki elmesélte, hogy nagyon boldog, ugyanis még előző nap megszületett a kislánya. Nem érkezett üres kézzel, egy aláírt mezt hozott a rajongójának és amint ezt átadta, Rinát csak kérdezett, kérdezett és Szabolcs elmesélte, milyen meccseken játszik, hogyan él Hannoverben, kik a csapattársai. A kellemesen eltöltött délelőtti beszélgetés végén Rinát aláírásokat kért, hogy másnap megmutathassa az osztálytársainak, élőben beszélgethetett azzal a futballistával, akit nagyon tisztel a játékáért. Köszönjük a Hilton Budapest Hotel vezetőinek, hogy a találkozónak helyet adtak és vendégül látták a kis csapatot. Felkai Márta Budapest, szeptember 4.

18 Sajnálom, hogy csak most tudok írni nektek. Erikáék már kérdezték is tőlem, hogy elhanyagolom-e őket, titeket? A válaszom a számukra a nem volt, én nem szándékosan hanyagoltam el a HÍRVELŐ-be írást. Egy új iskolába kezdtem el járni, egy gimnáziumba. Nagyon sok volt a dolgom, borzasztóan lefáradtam tőle, és abban a csöppnyi időben ami szabad volt, megpróbáltam percnyit is szusszanni. A nyaramról röviden írok nektek. Eléggé zsúfolt volt, tán mint a tavalyi is. Június 13-án még az iskola sem fejeződött be teljesen, amikor én már egy repülőgépen ültem. Az úti cél Írország. Párizsban volt egy átszállás, ahol egy VIP loungban (ez a fontos emberek váróterme) vártunk kb. egy órát, hogy megérkezzen a gép, mely Dublinba vitt és onnan egy busszal utaztunk tovább Barretstownba, az ír központi táborba, ami hasonló a Bátor Táborhoz, de azért egy kicsit más. Nagyon jó időt töltöttem kint, idén a kamasz turnusba kerülhettem az én korosztályomhoz. Sok játék és kacagás volt, az időjárás is egészen jó volt. A táborból június 20-án érkeztem vissza. Június 24-én elmentem anyukámmal Sárospatakra a Tündértánc Táborba amit a Kosztyú Ádám Emlékére Alapítvány szervezett. Idén is sok nagyon jó program volt, jöttek a motorosok, a fegyőrök érdekes bemutatóval, és solymászok is voltak, meg egy medence is, de ami eső Írországban nem esett le, az itt igen, és hozta magával a hűs és hideg levegőt. Így a kézműves és más programokat is belső térben tartották. A rossz idő ellenére is nagyon jól éreztük magunkat. Július 14-én tovább indultam Seregélyesre, egy másik alapítványi táborba. Ott nagyon meleg volt az időjárás. Fürödtünk a Balatonban, a Velencei tóban és sok dolgot kipróbáltunk, újakat és régieket is. Idén a felújított kék jelzésű kalandpályán mentem végig. Július 25-én a barátnőmmel ültünk fel egy Manchesterbe tartó közvetlen repülőjáratra. Angliában a nagymamámat Granny-t látogattuk meg. Sok dolgot csináltunk, és meglepő volt hogy ott eléggé meleg, de nem túl meleg volt. Sok helyen jártunk az országban. Egyik nap elmentünk Blackpoolban egy vidámparkba (Blackpool Plesure Beach), ahol nagyon hosszú, kígyózó sort kellett végigállnunk, de megérte. Sok igen jó járat volt, de a legjobb a Pepsi Max hullámvasút, ami méter magasba ment fel és elértük vele a 85 km/óra sebességet is. Augusztus 8-án hazaérkeztünk, és 10-én már tovább is utaztam Csattogó-völgybe a személyiség fejlesztő táborba. Nagyon jól éreztem magam, elfogadóak és segítőkészek voltak a táboroztatók és a gyerekek egyaránt. Sok érdekes programot csináltunk, volt dráma, szobrászat és újságírás is. Augusztus 26-án nyitótábor Zebegényben az osztályommal. Evans Michelle

19 A Kulturális Örökség Napjai szeptember A rendezvény sorozat Franciaországból indult 1984-ben. Megrendezték a Történelmi Műemlékek Nyílt Napját, amelynek keretében különleges műemléképületeket - amelyekbe addig a nagyközönség nem látogathatott el -, ezen a napon megnyitottak. Az érdeklődő emberek ingyen vehettek részt ezen a programon, és még szakszerű vezetést is kaptak hozzá. Az Európa Tanács felkarolta az ötletet és 1991-től beindították a mozgalmat, amelyhez évről - évre egyre több európai ország csatlakozott. Magyarország 1999-től szervezi meg a programot. Ilyenkor ingyenesen látogathatók máskor is nyitott múzeumok, fürdők, templomok, skanzenek, stb, de olyan helyekre is bejuthatsz, ahová csak ilyenkor, azaz évente egyszer. Néhány budapesti példa: Kvassay Zsilip Kőbányai pincerendszer Magyar Nemzeti Bank Nehogy azt hidd, hogy csak Budapesten találsz izgalmas látnivalót! Vidéken is sok, még több látnivaló vár rád, ha jövőre te is részt veszel a programon. Nézzünk ebből is néhány példát: Régi kisvasút alagút Monostori Erőd Neszmélyi Hajóskanzen Veszprém Én idén az Országos Atomenergia Hivatalban jártam, ami legközelebb jövőre látogatható. Nagyon különleges volt. Ha érdekel benneteket, a téli számban beszámolok róla. Tervezzetek ti is érdekes, izgalmas látogatásokat a családdal jövőre! Ajánlom: O.K.

20 Szállnak a darvak a Hortobágy felett Különleges élményben volt részem október 12-én. A barátaimmal a Hortobágyon jártunk. Hogy miért éppen most? Nos a szürke daru (Grus Grus) átvonuló madárfaj Magyarországon. Legnagyobb számban október végén, november elején tartózkodnak itt. Most körülbelül daru állomásozik a Hortobágyon. Azt mesélték nekem, hogy gyönyörű látvány, amikor csapatokba verődve szállnak estefelé táplálkozó helyükről (szántóföldek) alvóhelyükre (tavak), reggel pedig vissza. Látni szerettem volna. A madarak osztályába, a darualakúak rendjébe, a darufélék családjába tartozó faj. Védett. Teste cm hosszú. Kifeszített szárnyai kb. 2 méterre nyúlnak. 4,5-6 kg a tömegük. Színe szürke, szeme piros, és a feje tetején is visel egy piros foltot. Vonulásakor - nálunk is - kultúrnövények termésével és magvakkal táplálkozik, tavasszal és nyáron inkább rovarokat fogyaszt. Télen nagy csapatokba verődik. Kb. 20 évig élhet. A fiatal madarak 3 éves korukra válnak ivaréretté. Fészküket növényi anyagokból, lehetőleg víz által védett helyre készítik. 2 tojást raknak, melyeken mindkét szülő felváltva napig kotlik. A fiókák néhány nap múlva elhagyják a fészket, de a vonulás idejéig a szülők még gondoskodnak róluk. A Hortobágyi Nemzeti Park a daruvonulás idején megfigyeléseket szervez az érdeklődőknek. Nagyon sokan kíváncsiak erre a gyönyörű látványra és a darvak "krúgató" hangjára. Akinek elég jó fényképezőgépe van, igyekszik lencsevégre kapni a vonulást. Valóban nagyszerű élmény volt. Még sokáig nézelődtem volna, ám indulni kellett hazafelé. Jövőre is elmegyek, de talán ott is alszom, hogy tovább gyönyörködhessek a látványban. O.K.

21 1. gyakorlat Tenyerünket szemünk elé fordítva ujjainkat a homlokunkra téve mindkét hüvelykujjunkkal masszírozzuk a szemöldök belső széle alatt a belső szemzúg felett lévő pontot körkörösen 8-szor, majd ellenkező irányba körözve összesen 4x8-szor. 2. gyakorlat Hüvelyk- és mutatóujjunkkal a belső szemzúg felett 1-2 mm-rel összecsípjük az orrnyergünket. Le-fel masszírozzuk, ügyelve arra, hogy felfelé erősebben hozzányomhatjuk ujjunkat a homlokcsont orrgyöki részéhez. Ezt a mozdulatsort is 4x8-szor végezzük. 3. gyakorlat Mutató- és középső ujjunkat ferde szögben az orrnyílásredőktől közvetlenül oldalt helyezzük el. Ekkor visszavéve a középső ujjunkat a mutatóujj a szem pupillája vonalában van. Itt masszírozzuk körkörösen 8-szor, majd irányt váltva, összesen 4x8-szor. 4. gyakorlat Helyezzük hüvelykujjunkat mindkét oldalt a halántékunk közepére. Tenyérbe hajlított mutatóujjunk 2. ízületi bütykét az orrnyereghez nyomva, először maszszírozzuk végig a szemöldökünket, azaz a szemgödör peremét, míg el nem jutunk a külső széléig. Ezt követően ismét az orrnyeregtől kiindulva a szemgödör alsó peremét masszírozzuk a halánték irányába. Ezt a két mozdulatsort is a szemünket behunyva tartva 4x8-szor ismételjük. A szemtornát ajánlja: Sipos Gabriella, Evans Michelle édesanyja

22 Törd a fejed, érdemes! Ki a bűnös? Egy szigeten hazugok, füllentők és igazmondók laknak. A hazugok mindig hazudnak, az igazmondók mindig igazat mondanak, a füllentők néha igazat mondanak, néha hazudnak. A sziget három lakója bíróság előtt áll. A bűntényt egyikük követte el. A bűnös igazmondó volt, mégpedig az egyetlen igazmondó hármuk közül. A következőket állították: A: Ártatlan vagyok. B: Ez igaz. C: B nem füllentő. Melyikük a bűnös? A másik két személy a lakosság melyik csoportjához tartozik? Híres ember lóugrásban Melyik híres személyiség nevét adja lóugrásban az alábbi ábra? Tíz szoba, tíz kulcs Tíz vendég érkezik egy szállodába, kivesznek egy-egy szobát. A portás összekeverve adja oda nekik a kulcsokat. Legfeljebb hány próbálkozás kell ahhoz, hogy megtudják, melyik kulcs melyik szobához jár?

23 Különleges emberek A felső sort melyik számozott emberrel folytatnád? Számok Mi az összefüggés a következő számok között: 38; 95; 57; 19; 76? Kutyatáv Egy eltévedt kutya öt napig kóborolt. Első nap megtett egy bizonyos távolságot, majd a további napokon mindig egy kilométerrel többet haladt, mint az előző napokon. Mire az ötödik nap végére hazaért, már összesen 55 km-t tett meg. Mennyit ment az utolsó napon?

24 Hírvelő A Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályának lapja Szerkesztők: Bíróné Pallag Erika és Orosházi Katalin Cím: Budapest, Albert Flórián út 5-7.

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

AKADÉMIAI KIADÓ KILIKI A FÖLDÖN OLDAL LECKE OLVASMÁNY HALLÁS UTÁNI GYAKORLAT. A pince A képek (Apu családja. Az unokatestvérek.

AKADÉMIAI KIADÓ KILIKI A FÖLDÖN OLDAL LECKE OLVASMÁNY HALLÁS UTÁNI GYAKORLAT. A pince A képek (Apu családja. Az unokatestvérek. OLDAL OLVASMÁNY HALLÁS UTÁNI GYAKORLAT 8 Sziasztok! 11 1. A furcsa idegen 32 2. Amia bajban van Meglepetés 56 3. A kincsesláda 76 4. Vásárolni megyünk 96 5. Kedves naplóm! A pince A képek (Apu családja.

Részletesebben

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam Szerelmes versfüzér 1. Nyolcvan sor a fáról, amire rádőlnél Ha most rádőlsz arra a fára, Ki fog dőlni és pont telibe talál- Na. Én állok a fa másik oldalán Pont

Részletesebben

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang hang A hangokat a fülünkkel érzékeljük. Nyelvtanórán a hang szónak a beszédhang jelentését használjuk. Amikor kimondunk egy betűt, az a hang. A beszédhangokat mi hozzuk létre a szánkkal és a nyelvünkkel.

Részletesebben

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható:

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: A kötőszók Előhang (prelúdium): DE Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: Vera csak 2 éves, de már 100-ig tud számolni. Ez az étterem kitűnő,

Részletesebben

A környék legjobb sulija

A környék legjobb sulija A környék legjobb sulija Szerintem minden diák egyetért velem, ha azt mondom, hogy egy jó suliban rengeteg a program. Persze az még jobb lenne, ha a gyerekeknek kellene tanítania a tanárokat, de ezt sajnos

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

Annus szobalányként dolgozott,

Annus szobalányként dolgozott, Annus döntése Annus szobalányként dolgozott, akkor már majdnem 10 éve, amikor az asszonya váratlan ajánlattal állt elő. Kedves Annuskám, tudja mennyire szeretjük magát, a férjem és én is. Családtagnak

Részletesebben

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám CSENGŐSZÓ A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám Készítették: A Diák-újságíró szakkör tagjai: Juhász Valentina, Jónás Levente, Flórián Zsolt, Prohászka

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA

HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA HÍRLEVÉL 2014 AUGUSZTUSI KÜLÖNSZÁM SZEPTEMBER 1.-éN KEZDŐDIK AZ ÓVODA Személyi változások: A 7-es csoportba új dajka néni érkezett, Kádár Éva Éva néni személyében. Őt jól ismerjük hiszen gyermeke jelenleg

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: derekpont@freemail.hu telefon: 0620-389-58-53. Zetelakán jártunk Aki járt már Derekegyház testvértelepülésén Zetelakán az bizonyára igen kellemes tapasztalatokat szerzett az

Részletesebben

VŐLEGÉNY KVÍZ. Hányas a ruhamérete? Hányas lába van? Mi a kedvenc színe? Mi a kedvenc étele? Mi a kedvenc itala? Mi a kedvenc alkoholos itala?

VŐLEGÉNY KVÍZ. Hányas a ruhamérete? Hányas lába van? Mi a kedvenc színe? Mi a kedvenc étele? Mi a kedvenc itala? Mi a kedvenc alkoholos itala? VŐLEGÉNY KVÍZ Hányas a ruhamérete? Hányas lába van? Mi a kedvenc színe? Mi a kedvenc étele? Mi a kedvenc itala? Mi a kedvenc alkoholos itala? Mi a kedvenc sportja? Mi a legfőbb hobbija? Mi a kedvenc évszaka?

Részletesebben

A Lakatos Család 2008-2009 Évi Fényképes Krónikái

A Lakatos Család 2008-2009 Évi Fényképes Krónikái A Lakatos Család 2008-2009 Évi Fényképes Krónikái Üdvözlet Denver-ből. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kíván Norbi, Rachel, Josiah, Joshi és Anna. Röviden szeretnék beszámolni hogy mi is

Részletesebben

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest!

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Szia! A Faipari Tudományos Alapítvány saját profiljába vágó önkéntes programot indított ZuzmóKa néven. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat önkéntesek

Részletesebben

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám:

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: Jelentkezési lap.. NÉV Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: 1. Feladat Életrajz Beck Andrea 1977-ben született.. Diplomát szerzett kommunikációs, majd területen. Első könyve, A Titoktündér

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban JuGáWi 7.A 2010. december-2011. január Női Kézilabda Európa Bajnokság Amiről szó van az újságban: Rövidpályás Úszó Világbajnokság Férfi Kézilabda Világbajnokság Adventi műsor Mikulás-buli az osztályban

Részletesebben

A piros kiskocsi. Levelező Klub. Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke

A piros kiskocsi. Levelező Klub. Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke Levelező Klub Tomi és Évi 1. sorozat 1. lecke A piros kiskocsi Tomi és Évi a domb tetejére húzták a piros kiskocsit. Beültek a -ba, és elindultak lefelé a lejtőn. Sebesen gurultak ám! Aztán reccs, bumm!

Részletesebben

TIMSS & PIRLS Tanulói kérdőív. 4. évfolyam. Azonosító címke

TIMSS & PIRLS Tanulói kérdőív. 4. évfolyam. Azonosító címke Azonosító címke TIMSS & PIRLS 2011 Tanulói kérdőív 4. évfolyam Oktatási Hivatal Közoktatási Mérési és Értékelési Osztály 1054 Budapest, Báthory u. 10. IEA, 2011 Útmutató Ebben a kérdőívben Veled kapcsolatos

Részletesebben

Botfai Angyalok Lapja Havonta Élethűen

Botfai Angyalok Lapja Havonta Élethűen NEFMI ZALAEGERSZEGI GYERMEKOTTHONA HIVATALOS LAPJA Hírek Mindennapok Programok Irodalom Érdekességek Sport Rejtvény Kultúra Aktuális Magazin Botfai Angyalok Lapja Havonta Élethűen 2011. május www.zegispeci.hu

Részletesebben

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába.

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. A tanító néni kedves mosolya bátorított minket, az első "o" betűnél még ő

Részletesebben

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló 1. Mennyi az eredmény 15+17 15+17 15+17=? A) 28 B) 35 C) 36 D)96 2. Melyik szám van a piramis csúcsán? 42 82 38 A) 168 B) 138

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Lázár Éva AJÁNDÉK. regény

Lázár Éva AJÁNDÉK. regény Lázár Éva AJÁNDÉK regény Az élet furcsa játéka, a beletörődés és a küzdelem. A belső és külső lélek harca. A féltés, a halál, a megértés, a szeretet és az elfogadás játéka. Egy lány lelki tusája, a család

Részletesebben

szöveges feladatok (2. osztály) 1. Marika vett 8 kacsát, 7 lovat, 9 tyúkot és 3 szamarat a vásárban. Hány állatott vett összesen?

szöveges feladatok (2. osztály) 1. Marika vett 8 kacsát, 7 lovat, 9 tyúkot és 3 szamarat a vásárban. Hány állatott vett összesen? 1. Marika vett 8 kacsát, 7 lovat, 9 tyúkot és 3 szamarat a vásárban. Hány állatott vett összesen? 2. Péter vett 3 dm gatyagumit, de nem volt elég, ezért vissza ment a boltba és vett még 21 cm-t. Hány cm-t

Részletesebben

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem Tizenötödik lecke Családi kép Te, Gergely, mindig meg akarom kérdezni, csak elfelejtem: kik vannak azon a nagy képen az ágyad fölött? Ja, azok, azon a régi képen? Az az apai nagyapám családja, még a háború

Részletesebben

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... *****

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ezüst gyertyatartók fénye mellet egy fiatal férfi hajol íróasztala fölé. Az arca márványfehér,

Részletesebben

Keresd meg a többi lapot, ami szintén 1 tulajdonságban különbözik csak a kitalált laptól! Azokat is rajzold le!

Keresd meg a többi lapot, ami szintén 1 tulajdonságban különbözik csak a kitalált laptól! Azokat is rajzold le! 47. modul 1/A melléklet 2. évfolyam Feladatkártyák tanuló/1. Elrejtettem egy logikai lapot. Ezt kérdezték tőlem: én ezt feleltem:? nem? nem? nem nagy? nem? igen? nem Ha kitaláltad, rajzold le az elrejtett

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Három égi lovag Ó, ti Istentől származó égi lovagok az úrnak mennyi szépet adtatok, a művész lelketektől megremegtek a csillagok súlyos szárnyú képzeletem bennetek az égen ás, mint őrült égi vadász a művészettek

Részletesebben

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak Állatkerti foglalkozások Óvodásoknak Az állatkert az élmények kertje Élménygyűjtő séták az állatkertben Vannak, akik már megtapasztalták, milyen izgalmas úgy érkezni egy állatkerti látogatásra, hogy ott

Részletesebben

Karácsony máshol, máshogyan

Karácsony máshol, máshogyan Karácsony máshol, máshogyan A karácsonyt sokféleképpen lehet ünnepelni, s mivel a téma nem is oly régen még aktuális volt, gondoltam, pár újonnan szerzett információt közölnék iskolánk szorgalmas diákjaival:

Részletesebben

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 1. a.) Fejtsétek meg a rejtvényt! 2. 1. 3.. 2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Örökzöld fa. 2. Ez lesz a virágból. 3. Csonthéjas gyümölcs.. Erdei állat. Megfejtés:

Részletesebben

EZÜSTHARANG. A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály hava. 25. szám

EZÜSTHARANG. A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály hava. 25. szám A barátság legszebb aktusa az, Midőn barátunkat hibáira figyelmessé tesszük. ( Berzsenyi Dániel )) EZÜSTHARANG A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály

Részletesebben

FINY PETRA:A CSODÁLATOS SZEMÜVEG

FINY PETRA:A CSODÁLATOS SZEMÜVEG FINY PETRA:A CSODÁLATOS SZEMÜVEG című könyv feldolgozásához tervezet KÉSZÍTETTE: NYITRAINÉ KIRÁLY ILDIKÓ SÁIK PETŐFI SÁNDOR TAGISKOLÁJA SALGÓTARJÁN FELADATOK A FOGLALKOZÁSOKHOZ 1. foglalkozás (kb.45-60

Részletesebben

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek!

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! Előszó Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! A Varázslatos környezetismeret című gyakorlófüzet játékos feladatokon keresztül segíti a tanulókat az egészséges életmód és környezetünk védelmének kialakításában,

Részletesebben

Pokol Anett. Téli mesék. Lindának, ötödik születésnapjára

Pokol Anett. Téli mesék. Lindának, ötödik születésnapjára Pokol Anett Téli mesék Lindának, ötödik születésnapjára December 1. Az aranyszínű léggömb UTOLSÓ NAP, UTOLSÓ ÓRA, NEM FOG AZ AGY, NEM FOG A KRÉTA! üvöltötte kórusban az egész 2. B osztály. Téli szünet

Részletesebben

A boldogság benned van

A boldogság benned van Halász Emese A boldogság benned van 50 lépés a boldogság felé Előszó Kedves Olvasó! Levelem hozzád, azzal kezdeném, hogy el kell mondanom pár dolgot Neked! Nagyszerű híreim vannak ugyanis. Képzeld, a boldogság

Részletesebben

2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett

2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett 2015. március Horváth Lóránd Elvégeztetett... és mi csak vétkeztünk és te szenvedtél egyre, mentünk vakon az ösztöneink után de te felnéztél az égre. mentünk a gyehenna égő szennyhalmazán, égett a testünk,gőzölgött

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Lektorálatlan összegyűjtött változat A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA Farkas Mayer Zsó: Torkos (Fotó: Fetykó Judit) Farkas koma nem volt rest Piroska mamájához

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

KUKUCSKÁLÓ PROGRAM. Hevesi József Általános Iskola. Alapfokú Művészeti Iskola tanév

KUKUCSKÁLÓ PROGRAM. Hevesi József Általános Iskola. Alapfokú Művészeti Iskola tanév Mottó: Ez az én sulim, legyen a tied is! Jól érzed majd magad, mert itt jó a hangulat, sok barátom van, érdekes programok várnak bennünket. KUKUCSKÁLÓ PROGRAM Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Képek a Gondozási Központ életéből

Képek a Gondozási Központ életéből 2010. május 5 Képek a Gondozási Központ életéből Várják az ebédet! Mini ló - mini lovas A gyerekek táncoltak az időseknek A Népdalkör Anyák Napi műsora MEGHÍVÓ Tisztelettel meghívjuk Önt 2010. május 30-án

Részletesebben

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van.

Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. A gyermekek Pataky Zsófia vagyok, 14 éves. A legnagyobb gyerek a családban. Két testvérem van. Pontosan 6 évvel ezelőtt, karácsonykor (amikor én 8 éves voltam a húgom pedig 5) kaptam a világ legszebb ajándékát.

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

MagyarOK A2+ munkalapok 1

MagyarOK A2+ munkalapok 1 1. Ismerkedünk munkalap / Kérdés Válasz 1. Jól hallom, hogy nem vagy magyar? Jól hallom, hogy nem magyar? 2. Hol dolgozol? Hol dolgozik? 3. Hol élsz? Hol él? 4. Mivel foglalkozol / foglalkozik? Milyen

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

VOLT EGYSZER EGY GÓLYABÁL. sok-sok tánccal....és a gólyaesküvel.

VOLT EGYSZER EGY GÓLYABÁL. sok-sok tánccal....és a gólyaesküvel. Jeles napok 113 VOLT EGYSZER EGY GÓLYABÁL énekléssel sok-sok tánccal...és a gólyaesküvel. 114 A szalagavatót minden évben nagy várakozás előzi meg, mind a diákok, mind a tanárok részéről. Így történt ez

Részletesebben

Erasmus+ Közoktatási dolgozók mobilitása 2014/2016. Beszámoló a pályázati program keretében október ig. tartó német nyelvi kurzusról

Erasmus+ Közoktatási dolgozók mobilitása 2014/2016. Beszámoló a pályázati program keretében október ig. tartó német nyelvi kurzusról Erasmus+ Közoktatási dolgozók mobilitása 2014/2016 Beszámoló a pályázati program keretében 2015. október 26-30-ig tartó német nyelvi kurzusról Egy hetes továbbképzésen vehettem részt az Erasmus+ pályázat

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

Tövises az út a csillagokig

Tövises az út a csillagokig Tövises az út a csillagokig T á b o r i ú j s á g a z Ú r 2 0 1 5. e s z t e n d e j é b e n j ú l i u s h a v á n a k 2 8. n a p j á n C s í k c s o m o r t á n S z é k e l y f ö l d i Ve r s t á b o

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához!

Iskolakód 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam. Az MFFPPTI nem járul hozzá a feladatok részben vagy egészben történő üzleti célú felhasználásához! Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet 1088 Budapest, Vas utca 8-10. Iskolakód 5 Évfolyam Osztálykód Naplósorszám Nem 2008/2009. S ZÖVEGÉRTÉS 4. év f olyam Az iskola bélyegzője:

Részletesebben

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a V Barna legény. Te szegény, te szép. Dús hajad egy leány álma. Elvesztettem az eszem s szemem könnyet hullat, mint estalkonyatkor az ég. Ó, miféle babona űzi tekintetem utánad? Végigkísérlek a fasoron,

Részletesebben

Varga Patrícia. Félig megvalósult álom

Varga Patrícia. Félig megvalósult álom Varga Patrícia Félig megvalósult álom Marina két gyermekes boldog, vagy boldognak hitt családanya volt. Férjével sokat dolgoztak, hogy középszinten tudjanak élni. Ezért meg is volt szinte mindenük. Ahogy

Részletesebben

Merre induljunk ha gyerekkel utazunk Boldogkőváralja és környéke látnivalói

Merre induljunk ha gyerekkel utazunk Boldogkőváralja és környéke látnivalói Merre induljunk ha gyerekkel utazunk Boldogkőváralja és környéke látnivalói Aki gyerekkel utazik az tudja, hogy a legfontosabb nekünk szülőknek, hogy a kicsik jól érezzék magukat, mert akkor nekünk is

Részletesebben

Az egyik kedvenc ünnepem a palacsintanap. Rita néni palacsintát is hozott. Palacsintadobáló versenyt is játszottunk. Balázs Anna

Az egyik kedvenc ünnepem a palacsintanap. Rita néni palacsintát is hozott. Palacsintadobáló versenyt is játszottunk. Balázs Anna Pancake Day vagy palacsintanap a böjt előtti utolsó nap, nálunk húshagyó keddnek hívják. Ezzel zárjuk le a farsangi időszakot. Az angol nyelvű országokban ezen a napon palacsintát esznek, mert olyan hozzávalókat

Részletesebben

Témaválasztás, anyaggyűjtés

Témaválasztás, anyaggyűjtés Témaválasztás, anyaggyűjtés Honnan gyűjtenél anyagot a következő témákhoz? Válaszd ki és írd le! Ha van saját ötleted, azt is írd oda! beszélgetés, lexikon, fényképek, családi beszélgetés, értelmező szótár,

Részletesebben

HÍD MÚLT ÉS JELEN KÖZT

HÍD MÚLT ÉS JELEN KÖZT HÍD MÚLT ÉS JELEN KÖZT Csapat neve: Iskola neve: Szerezhető pontszám: 120 pont Elért pontszám: Beküldési cím: Abacusan Stúdió, 1193 Budapest Klapka u. 47. 2. A következő feladatok megoldása előtt tanulmányozzátok

Részletesebben

Érzékszerveink. Olvasószint: A

Érzékszerveink. Olvasószint: A Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermeknek

Részletesebben

HITTANOS TÁBOR. 2009. jún. 22-26.

HITTANOS TÁBOR. 2009. jún. 22-26. HITTANOS TÁBOR 2009. jún. 22-26. 2009. június 22-én, egy borús hétfői napon a templom udvarán gyülekeztünk, de az idő senkinek nem rontotta el a kedvét. Vártuk, hogy a névjegykártyánkat megkapjuk. Amint

Részletesebben

A CSALÁD. Következzen tehát a család:

A CSALÁD. Következzen tehát a család: A CSALÁD 2013. február. Eljutottam végre ide is - hogy összeismertessem a rokonokat. A több ezernyi kép közül majdnem mindegyik régi Aputól származik, az újak túlnyomó része pedig tőlem. Igyekeztem őket

Részletesebben

A Lakatos Család 2006 Évi Fényképes Krónikái

A Lakatos Család 2006 Évi Fényképes Krónikái A Lakatos Család 2006 Évi Fényképes Krónikái még gőzünk sincs hogy hova és mikor, valószínű 2008 nyara lenne leghamarabb. Üdvözlet Denver-ből, a nagy Atlanti kacsaúsztató másik partjáról. Sok szeretettel

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Pályázati azonosító: 3508/01174 SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Árny az árnyban. Versszínház Radnóti Miklós utolsó pillanatáról Időpont: 2014.11.10.

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

11 Mindig van két lehetőség. Vagy nincs. Kacs RETTEGJETEK ÉRETTSÉGIZŐK A cikk szerzője, Kercsó Katalin búcsúbeszéde a ballagási ünnepségen. A ballagók névsorát megtalálod az utolsó oldalon! Most ezzel

Részletesebben

A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/

A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/ A kis betlehemi csillag /Szende Ákos fordítása/ A kis csillag a milliárdnyi többi között állt fenn az égen. Végtelenül messzi kis fehér pont volt csupán. Senki sem vette észre - éppen ez volt bánata. Hajnalban

Részletesebben

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Az emeletes buszunk, mellyel utaztunk Így mentünk Kárpátaljára Elindultunk: 7 órakor, Budapestről Délkor elértük a határt, kis idő után

Részletesebben

Amit szeretek csinálni

Amit szeretek csinálni Hahó, Fahat vagyok! 2014 júliusáig egy magyar családban. Thaiföld Hobbijaim: Tollaslabdázok, ami teljesen kikapcsol, még ha nem is én vagyok a legjobb játékos. Nagyon szeretek idegen nyelvű filmeket nézni.

Részletesebben

Az A z ran a y n y Já J n á o n s o s Gi G mná n zi á u zi m u és é Álta t l a án á o n s o s Isk s o k l o a a, Diák á o k t o tth t o h n o n és é

Az A z ran a y n y Já J n á o n s o s Gi G mná n zi á u zi m u és é Álta t l a án á o n s o s Isk s o k l o a a, Diák á o k t o tth t o h n o n és é 2011.11.15. 1 Az Arany János Gimnázium és Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekek Átmeneti Otthona Mottó: Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megtanulja

Részletesebben

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép,

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, Gyulai emlék Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, tiszta és turistákkal teli kisváros. Gyönyörűek a belváros szökőkútjai, a vár körüli sétány, ahol a nyári melegben

Részletesebben

A Szent Mór Iskolaközpont negyedikes diákjai és tanítói sok szeretettel várják a nagycsoportos óvodások szüleit november 11-én, kedden nyílt napjukra.

A Szent Mór Iskolaközpont negyedikes diákjai és tanítói sok szeretettel várják a nagycsoportos óvodások szüleit november 11-én, kedden nyílt napjukra. A Szent Mór Iskolaközpont negyedikes diákjai és tanítói sok szeretettel várják a nagycsoportos óvodások szüleit november 11-én, kedden nyílt napjukra. A vendégek érkezését megelőző készülődés része, hogy

Részletesebben

Óvodai Tájékoztató. 2009 /2010. 1. szám. Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda

Óvodai Tájékoztató. 2009 /2010. 1. szám. Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda Óvodai Tájékoztató 2009 /2010. 1. szám Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda Tanévindítás: Óvodánk létszáma 2009 / 2010 es tanévben : 34 fő gyermek Csoport szám: 2 Óvodapedagógusok:

Részletesebben

Szép dolog a család! Hogyan legyen jó? Hasznos tanácsok mindennapi életünkhöz

Szép dolog a család! Hogyan legyen jó? Hasznos tanácsok mindennapi életünkhöz Szép dolog a család! Hogyan legyen jó? Hasznos tanácsok mindennapi életünkhöz 1 Ha bizonytalannak látom gyermekem fejlődését, kihez fordulhatok? Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány H-8000 Székesfehérvár,

Részletesebben

ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT. A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról.

ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT. A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról. ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT A nevem Vigóta. Befenyő Vigóta. Pöfe vagyok és nagyfogú, de ev a könyv nem rólam fól, hanem a faládomról. 3 ZIGÓTA MEGPRÓBÁLJA BEMUTATNI A CSALÁDJÁT Ő av apukám,

Részletesebben

2. Mi a véleményed a programokról? - érdekesek voltak *********** - jók voltak ***** - változatosak voltak *** - sokszínűek voltak *

2. Mi a véleményed a programokról? - érdekesek voltak *********** - jók voltak ***** - változatosak voltak *** - sokszínűek voltak * EVALUÁCIÓ MÁJUSI CSEREPROGRAM 1. Milyen volt a tíznapos októberi csereprogram szervezettsége? - jó volt ****** - érdekes programok voltak ******** - jól szervezett volt ******** jó volt a programok aránya

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

ZENE JÁTÉK I. + Kártyacsomag + Útmutató ZENE JÁTÉK II. + Munkafüzet + Útmutató

ZENE JÁTÉK I. + Kártyacsomag + Útmutató ZENE JÁTÉK II. + Munkafüzet + Útmutató Bánki Vera Stark Gábor Széplaki Gyöngyi Kismartony Katalin ZENE JÁTÉK I. + Kártyacsomag + Útmutató ZENE JÁTÉK II. + Munkafüzet + Útmutató Tankönyv az alapfokú nevelés-oktatás 1-4. évfolyamai számára Miben

Részletesebben

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében

Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében Erdélyi osztálykirándulás a Határtalanul program keretében (2015.05.21-05.26) 1. nap (2015.05.21) 2015.05.20-án 23.30-kor kezdtünk összegyűlni a suli előtt. Az idő barátságtalanul hűvös volt, előtte nem

Részletesebben

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában,

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, ama XII. ÁGOTA táborrul, mely tarttatott az jeles Szeged városában, azon vidám ifjak örömére!!! Az ÁGOTA Alapítvány (helyett) bemutatja (a 2

Részletesebben

Az egyetemi főépület, Münster - saját fénykép

Az egyetemi főépület, Münster - saját fénykép Az augusztust és szeptember első két hetét töltöttem otthon. Szeptember 16.-án utaztam a németországi Münsterbe. A szálláskeresés itt már nehezebb, a mi felelősségünk, nem kapunk benne túl sok segítséget.

Részletesebben

Vissza-és előretekintés

Vissza-és előretekintés Az igazi élmények mindig nyáron születnek, észrevetted? Talán mert nyíltabbak és bátrabbak vagyunk, talán a napsütés okozza, és a sok nyíló virág. Aztán jön az ősz, elkezdődik az iskola és az egész nyüzsgés

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

egy nagy nyaklevest, mert az üveg drága dolog volt az ötvenes évek közepén. Azt is kezdtem megtanulni, hogy nem mindegy, milyen irányba tartod a

egy nagy nyaklevest, mert az üveg drága dolog volt az ötvenes évek közepén. Azt is kezdtem megtanulni, hogy nem mindegy, milyen irányba tartod a A FEGYVERHORDOZÓ Ahogy gyerekkoromban a világra csodálkoztam, a szép lányokon, szerelmen kívül igazán a puska érdekelt. Három-négy éves koromban, amikor a marcali korházban sérvvel operáltak, látogatni

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

Kerületi-szakmai bemutató: Somogyiné Baldóci Katalin óvodapedagógus (ismertetőm a tervezete alapján készült)

Kerületi-szakmai bemutató: Somogyiné Baldóci Katalin óvodapedagógus (ismertetőm a tervezete alapján készült) Markovits Judit, szakpedagógus, mediátor Tudósítás a szakmai programokról Újbudai Pedagógiai Napok 2016. március 03-17. Minden kora tavasszal jelentékeny szakmai találkozók és bemutatók színhelye a tizenegyedik

Részletesebben

Nyelvhasználat. - Legyen szíves! - Egészségedre! - Gyere be! - Mit tetszik kérni? - Jó éjszakát! Melyik a helyes válasz? Jelöld be!

Nyelvhasználat. - Legyen szíves! - Egészségedre! - Gyere be! - Mit tetszik kérni? - Jó éjszakát! Melyik a helyes válasz? Jelöld be! Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! -

Részletesebben

KÖSZÖNET. Zánkai tábor 2014

KÖSZÖNET. Zánkai tábor 2014 Dunakeszi Diófa Nagycsaládosok Egyesülete 2120 Dunakeszi Garas utca 24 fsz 1 Telefon : 06-70-421-3473 noe.dunakeszi@gmail.com Zánkai tábor 2014 Oldal 1 Tisztelt Kísérőink, Önkéntes segítőink! A Dunakeszi

Részletesebben

Csivitelő (2. osztály)

Csivitelő (2. osztály) Olvasórally 2-3. oldalhoz Csivitelő (2. osztály) 2-3. oldalhoz 1. Olvasd el az újság 2. és 3. oldalán található szövegeket, verseket! Keresd meg, mely dátumhoz mi tartozik, kösd össze! Kisboldogasszony

Részletesebben

HangZavar. 1. szám Fábry Zoltán Alapiskola 2004. október

HangZavar. 1. szám Fábry Zoltán Alapiskola 2004. október HangZavar 1. szám Fábry Zoltán Alapiskola 2004. október j tagok kerültek a diákparlamentbe. Elképzeléseikről betekintést Ú nyerhetsz tőlünk a Hangzavar 1. számában. Az elmúlt iskolai évben a diákparlament

Részletesebben

Színes iskolánk. Sporttevékenységek

Színes iskolánk. Sporttevékenységek Színes iskolánk Ha megkérdezzük a gyerekeket,hogy miért szeretnek iskolába járni, a válaszok igen tág skálán mozognak. Vannak, akiket az érdekes feladatok hoznak izgalomba, vannak akiket a naponta elért

Részletesebben

Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek

Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek 1. Ugye voltál gyermek, Mi most is vagy Lerohantak az évek, az idő elhagy. Bámuló szemmel, újra nyíló szívvel játssz mindent át. Mit az élet kínált neked. Felnőtt lettél,

Részletesebben

A család kedvencei. Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre

A család kedvencei. Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre A család kedvencei Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre A család kedvencei Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre RACHEL ALLEN Ezt a könyvet férjemnek, Isaac-nak ajánlom akinek szere tete, támogatása

Részletesebben

******************************************************************

****************************************************************** Els évfolyam 1. szám 2015. szeptember-október ****************************************************************** Ismét itt az iskolaújság! Újból létrejött a Lila Suli diáklapja! A közremköd fszerkesztk,

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

Már is december. A városnegyed, ahol a minden napjaimat élem

Már is december. A városnegyed, ahol a minden napjaimat élem Már is december Rájöttem, mint fösvénynek, úgy kell öriznem a pillanatokat, az órákat Szabó Magda Hihetetlen gyorsasággal repül itt az idő. A napokban azon kaptam magam, hogy már a harmadik havi zsebpénzem

Részletesebben