Képzeljétek! Újságunkat az Országos Széchenyi Könyvtár is gyűjti!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Képzeljétek! Újságunkat az Országos Széchenyi Könyvtár is gyűjti!"

Átírás

1

2 Itt van az ősz, itt van ujra, S szép, mint mindig, énnekem. Tudja isten, hogy mi okból Szeretem? de szeretem. /Petőfi/ Amit a kezedben tartasz, az a Hírvelő 17. száma. Úgy is mondhatnánk, indul az ötödik évfolyam. Szorgos lányok, fiúk és még egy anyuka is írták, rajzolták, fényképezték, szerkesztették. Legyen sok örömötök benne! A tartalom: 1. A címlapot Bóka Mercédesz rajzolta 2.Éppen itt jársz most 3. Őszi vers 4.5. Rendhagyó évzáró a Szent László Kórházban A Bátor Táborról a szervezők Fidrich Vincéről és sikereiről A Csimota Kiadó bemutatja a Papírszínházat 12. Flávió, az állatok barátja 13. Szandi bölcsességei 14. Hírek 15. Csillagok Háborúja a Szent László Kórházban 16. Vera tündére 17. A Csodalámpa dzsinnje jelenti 18. Michelle gazdag nyara 19. A Kulturális örökség napjai 20. Szállnak a darvak a Hortobágy felett 21. Szemtorna Rejtvények 24. Kifestő Szeretnénk, ha a téli szám legalább ennyire gazdag lenne! Írjatok, alkossatok, kutassatok, és munkátok eredményét osszátok meg velünk is! Szívesen veszünk karácsonyi történeteket, családi hagyományokat. Jó lenne olvasni, hogy megy sorotok, milyen volt a visszatérés az iskolába. Küldhettek vicceket, tréfás történeteket, de megoszthatjátok velünk a bánatotokat is, hátha tudunk segíteni, hiszen "Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen". Mesélhettek a többieknek a kedvenc időtöltésetekről, de ajánlhattok nekik érdekes könyveket, filmeket, programokat, zenét is. Engedjétek szabadon a képzeleteteket! Alkotásaitokat szeretettel várjuk, lehetőleg november végéig juttassátok el hozzánk! Képzeljétek! Újságunkat az Országos Széchenyi Könyvtár is gyűjti! Műveiteket izgatottan várják a szerkesztők: Orosházi Katalin: Pallag Erika: Újságunk megjelenését a Demax Művek Kft. támogatta.

3 Kányádi Sándor: Októberi lakoma Sárguló, ritkuló lombú fák, Üresen ásító fészkek. A fák alatt egy kis legény vidáman fütyörészget. Almát tallózgat, lomb között lapító almát, körtét. (Kár, hogy a dióágakat a verők összetörték.) Megrakja zsebét, kebelét, s kiül az őszi napra. Mellette dióval tele üldögél a kalapja. Követ keres, két jó követ, föl sem kell állni érte. Körülötte már ott csücsül utcája kicsi népe. Elkezdődik a lakoma. A szomszédban lekvárt főznek. Süt a nap, finom szilvaíz illata van az ősznek.

4

5 Micsoda tanévzáró az, ahol nincsenek unalmas szónoklatok, nem kell kettesével fegyelmezetten állni órákig a tűző napsütésen, nem kell végighallgatni Itt mindenki jókedvű, akkor beszél amikor akar, s csuda dolgok történnek vele. a színésznő, a zenész, a bűvész megnevettet, a bizonyítványosztás vicces, az akadályverseny szórakoztató, s a kosaras tűzoltóautó óriási! Mindez ÉRTÜK, azokért a gyerekekért, akik a Szt. László Kórházban gyógyulásuk alatt is tanultak, hogy a következő tanévet saját osztálytársaikkal folytathassák. Ez volt az ELSŐ RENDHAGYÓ TANÉVZÁRÓ a Gyermekhematológiai- és Őssejt - transzplantációs Osztályon. P. E.

6

7

8 "Hogy vagy?" - "Egyre jobban!" Új sorozatot indítunk útjára. Olyan gyerekeket kérünk meg, hogy válaszoljanak a kérdéseinkre és meséljenek arról, hogyan élnek most, akik akár évekkel ezelőtt estek át a transzplantáción. Mai vendégünk: Fidrich Vince, Oroszlányból. Hány éves vagy? 12 éves vagyok. Mikor volt a transzplantációd? 5 évvel ezelőtt volt a transzplantációm. Hogyan emlékszel rá? Sok mindent elfelejtettem már. Mit éreztél, gondoltál akkor? Anya ott volt velem, de apa hiányzott. Mi volt a legnehezebb a kórházban? A legnehezebb számomra a steril ételek fogyasztása volt és az, hogy nem voltak egyáltalán barátaim. Csak anyával voltam hosszú-hosszú ideig. Tanultál-e a kórházban? Erika és Kati néni mindig jöttek, hogy tanuljunk. Azért jó volt, mert anyán kívül csak velük tudtam még beszélni. Mi történt, amikor hazamehettél, de még nem mehettél iskolába? Már sokkal jobb volt, mint a kórházban. Apa is itt volt. Itthon pedig a megszokott kis dolgaim már velem lehettek. Az iskolából mindennap kijöttek a tanító nénik órákat tartani. Milyen volt a visszatérés? Nagyon gyorsan beilleszkedtem, mert már nagyon vágytam egy kis közösségre. Hogyan élsz most? Reggel úszás, utána suli. Suliból úszás és otthon tanulás. Hétvégén versenyek! Mi változott? Minden. Az egész életem, a mindennapjaim. Hogyan képzeled a jövődet, mivel szeretnél foglalkozni? Sporttal szeretnék természetesen. Először versenyzőként, majd edzőként. Mivel foglalkozol szabadidődben? Sport, sport, sport. Mit üzensz azoknak, akiket éppen most transzplantálnak, vagy nemrég transzplantáltak? Mindenkinek azt kívánom, hogy nyíljon ki hamar a steril boksz ajtaja és határozzák meg, hogy mivel szeretnének foglalkozni. Vince - mint azt saját írásából is megtudhatjátok majd, sikeres sportoló lett. Cikk jelent meg róla: TV- interjút is készítettek vele:

9 Szt. Lászlótól Aalenig Három éves voltam, amikor bekerültem a Tűzoltó utcába. Hat évesen kerültem vissza, majd onnan a Szent László Kórház gyermek transzplantációs osztályára. Úgy éreztem, hogy egy burokba zártak. Egy burokban ettem, tévéztem és éltem a kis bezárt világom mindennapjait. Kati néni és Erika néni mindig jöttek, hogy tanuljunk is. Aztán a transzplantáció után ahogy a sejtjeim száma kezdett növekedni, úgy nyílt ki az én zárt ámde biztonságos kis világom is. Egy idő után otthon találtam magam, majd lassan, de azért visszatértem a való világba, ahol minden olyan gyorsnak tűnt. Az utam egyenesen az uszodába vitt, mert három éves koromtól úsztam és hiányzott. Egy nap meghívás érkezett Moszkvába, a Győztesek Versenyére. Azonnal tudtam, hogy úszásban kell neveznem. Moszkvából aranyéremmel jöttem haza. Óriási érzés volt az egész utazás, verseny. Tavaly Varsóba hívtak az Onko-olimpiai Játékokra. Két úszó aranyéremmel tértem haza. Ráadásul két világhírű úszó Gyurta Dániel és Cseh László vártak minket a repülőtéren. Lehetőségem volt velük beszélgetni. Elmondták, hogy pont ilyen idősek voltak, amikor eldöntötték, hogy versenyszerűen fognak úszni. Moszkva után Tatabányára mentem úszni, ahol kétéves lemaradást leúszva, de beúsztam magam idén a versenycsapatba. Beválogattak a németországi Aalenben megrendezett nemzetközi úszófesztiválra. Ott négy ország 32 úszóklub 1500 úszója vett részt. Öt darab egyéni bronzérmet hoztam haza, csapatváltóban pedig aranyat is! Az utam továbbra is az úszás és a sport. Amikor a bokszban voltam sokat gondoltam az úszásra és biztos voltam benne, hogy újra úszni fogok. Sikerült, mert bíztam benne. Te, aki most ott vagy a bokszban elhiheted, hogy el fog jönni a Te időd is a Te lehetőségeiddel. Kívánok hozzá sok türelmet és kitartást! Fidrich Vince 7. b.

10 纸 剧 院 KAMISHIBAI - PAPÍRSZÍNHÁZ Ha idáig jutottál Kedves Olvasó, már tanultál is egy szót japánul. Vajon le is tudnád írni úgy, ahogyan ők írják? Csak próbálgasd! Ott van középen a címben a két kép között. Érdemes megtanulni, mert ez a varázslatos szó egy varázslatos mesés műfajt takar. Persze azért anélkül is megismerkedhetsz vele, hogy megtanulnál japánul. Ugyanis régi jó barátunk a Csimota Kiadó 2008 óta Magyarországon is kínál fából készült Papírszínház keretet és hozzá csodálatos képes meséket. A mesék a kerethez illő méretű képekből állnak, amelyeknek a hátoldalán olvasható a mese szövege. Így ha anyu, apu, a nagytestvéred vagy az óvó néni, tanító néni, esetleg egy másik barátod mesél neked, te nézegetheted a képeket és hallgathatod, ahogyan a mesélő felolvassa a képhez tartozó mesét. Például így: Most ajánlok is néhányat az eddig megjelent 17 meséből. Ha mindet szeretnéd megismerni, a honlapon megtalálod valamennyit.

11 Mese az állatbarát Kelekótya királyfiról, aki nem is volt olyan kelekótya, mint a nagyobb testvérei gondolták, hiszen barátai segítségével mindannyiukat megmentette. Szecsődi Tamás Leó és Agócs Írisz alkotása. Történet két kisegérről, akik bújócskázás közben az operaház jelmezes ládájában találják magukat. Természetesen a láda az esti előadásra a színházba kerül, ahol a két kis csintalan ámulva vehet részt a Figaró házassága előadásán. Írta és rajzolta: Thierry Chapeau Fordította: Lackfi János. Egy fiú üldögél a szigetén és a világ dolgairól töpreng. Azon gondolkodik, hogyan kellene jobbá tenni azt, hogyan lehetne megakadályozni a háborút, az éhezést... Thierry Lenain meséjét Tóth Krisztina fordította, a képeket Oliver Tallec alkotta. A cirkusz varázslatos világáról szóló verseket Lackfi János írta, a képeket Makhult Gabriella készítette. Megszoktátok már, hogy "Csimotáék" hagyományos könyveket is ajánlanak nektek. A legfrissebbek egyike: Tündérbodár és legjobb barátja, Devevér, úgy határoznak, hogy ezen a nyáron nem hajlandóak unatkozni. Ezért idén több héten át tartó fesztivált szerveznek, ami felbolygatja az erdő életét. A könyvet Domonyi Rita írta és Glaser Katalin rajzolta. Az író mondta a könyvről: "Tündérbodárban benne vagyok éppúgy, mint a mese másik főszereplőjében is. Bennük vannak a nővérem gyerekei, a keresztgyerekeim, és minden olyan kisgyerek, akit van szerencsém ismerni és szeretni." Legyen sok örömetek a mesékben!

12 Sziasztok, Laczkó Fláviónak hívnak, 12 éves vagyok, Kelebián lakom. Kelebia Bács- Kiskun megye délkeleti sarkában fekvő határ menti község. A házunktól kb. 200 méterre van a határ. Nagyon sok állatunk van: 300 tyúk, 6 birka, 6 kecske, 10 pulyka, 10 gyöngytyúk, 25 disznó közülük néhány vietnámi malac, 3 nyúl, 10 galamb, 3 kutya, 2 tengerimalac. Nyáron reggel 4-kor kelünk anyukámmal, és fél 7-re végzünk az állatok etetésével. Télen délután segítek az etetésben. A kecskéket naponta kétszer fejem, én tudok két kézzel is fejni! Régóta vágytam egy saját lóra. Az iskolaszünetekben egyik osztálytársam szüleinek tanyáján dolgoztam. A munkám fizetsége egy ló volt. A lovam még nincs nálam, az eredeti gazdája idomíttatja be. Még hosszú ideig itt leszek a Szt. László Kórházban, ahol sokat rajzolok, társasozok, és tanulok.

13 Szerelemhez: Rólad álmodom minden éjjel, átölelnélek szenvedéllyel. Elnyomtam magamban az érzelmeket, de most szabadjára engedem képzeletemet. Míg szívem utolsót nem dobban, szeretni foglak mindennél jobban. A rózsa vörös, az ibolyák kékek, de nem tudom szavakba önteni mindazt a szépet, amit irántad érzek. Szakításhoz: Én szóltam, hogy ha megbántasz nem lesz jó vége, érjünk hát a kapcsolatunk végére. Úgy indul a vonat el ahogyan születik a szerelem, ha fel is szállok félek ki ül majd a helyemen. Volt ő, meg ő, na meg ő, de egyik sem volt a nagy Ő. Szép volt, jó volt, de minden elmúlt. Könnyeimmel küszködve várom a holnapot, mindig csak egy mondat: Kösz, jól vagyok. Maradni szeretnék hisz menni fáj. Ölelni szótlanul, de manapság álmodni kár. Maradni szeretnék, de túl sok emlék fűz hozzád. Haladnom kell, a szívem úgy is újra eldobnád. Sulihoz: Nincs legjobb vagy legrosszabb, van jó és rossz, ha a kettő közül tudsz választani, vagy inkább az arany közép utat választod, akkor az egész életedet a megfelelő úton járva éled majd. Hát válassz utat és tűzz ki magadnak célokat, s így haladj az élet ösvényén. Szabó Alexandra

14 AdásNap Tavasszal, az ERSTE Bank csapata jótékonysági főzést rendezett, melynek bevételével a Démétér Alapítványt támogatta. Készült finom Zöldséges mindent bele és"csülkös káposzta" is. Nyáron a LáriFári Alapítvány rendezett jótékonysági vitorlásversenyeket gyerekeknek. Augusztus 31-én Balatonfüreden a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán gyógyult gyerekeket és családjukat, valamint a kórházi gyógyítókat is vendégül látták. "Hagyjuk, hogy tápláljon minden, mi jó falat, mert lelkünkben ledönt korlátot és falat, hogy újult erővel tekintsünk előre, belekapaszkodva szélbe, széltündér kezébe!" HA A délelőtt izgalmas játékokkal telt. A délutáni Regatta végén senki sem maradt érem nélkül.

15 Csillagok Háborúja Budapesten, a Szent László Kórházban Az Erő legyen veled! Az 501-es Légió Magyarországi Helyőrségének kilenc tagja látogatott el a Szent László Kórházba. A Démétér Házban Kristóf, Patrik és Sanyi harcolhatott a Sötét Oldallal. Hogy kik ők? A Csillagok Háborúja (Star Wars) című film rajongói. Nagyon komolyan veszik magukat, amikor a film szereplőinek jelmezébe bújnak. Lehetetlen nem ismerve nem maradt zárt ajtó lézerkardjuk előtt. Átmenetileg a transzplantációs nagyteremben is átvették a hatalmat és még a steril bokszokba is bekukkantottak az éppen ott lakók örömére. Reméljük máskor, mások is találkozhatnak majd a film szereplőinek magyarországi hasonmásaival! Addig is megtaláljátok őket és a látogatásról készült képeket a facebookon.

16 Őri István: Tündérálom Ott, messze fenn északon túl gomolygó ormokon ott, ahol a madár se jár, lakik egy Tündér és kedvesére vár. Minden reggel ablakhoz suhan, s tekint világok felé bejár eget, földet, poklokat, de kire vár, nem lelé. Kezét nyújtja, hátha jön - éneke hegyeknek köszön ajkán mosoly, mert remél - napra nap, éj éjre kél. Nem fárad minden nap kelni fel hinni erővel: a nap közel, mikor megnyílik a felhők óceánja, s a ködön át feltűnik szerelmes párja. Hiszi akarattal: itt van az óra, bár százévek teltek el azóta, hogy Ő elment, messze el, de mégis hiszi: az idő közel. S akkor a felhőóceánon át meghallja kedvese dalát, s már repül is felé... Tündéralakját a sötét völgy elnyelé. Kuka Veronika 17 éves

17 A Csodalámpa dzsinnje jelenti Ha esetleg nem ismernéd még a Csodalámpát, az Óhaj - Sóhaj Kívánságteljesítő Alapítványt, ismerkedj meg vele a honlapján: Itt megtudhatod kik kívánhatnak a Csodalámpától, és azt is, hogyan segíthetsz Te magad kívánságot teljesíteni. Most a 11 éves Rinát kívánságának teljesüléséről mesél nektek Felkai Márta, az esemény tanúja: Rinát nagyon súlyos műtéten és hosszú kezeléseken van túl, s bár egy ideig még nem futballozhat, szinte minden percét a foci világában tölti. Minden játékost ismer, követi a meccseket és az eredményeket, éppen ezért a Csodalámpától azt kérte: szeretne példaképével, Huszti Szabolcs labdarúgóval találkozni. Mivel a játékos a németországi Hannover csapatában futballozik, így össze kellett egyeztetnünk a magyarországi látogatását a pécsi fiú kezeléseivel. Mi csodalámpások megszoktuk, hogy a szervezések nem mindig mennek könnyen, most azzal is számolnunk kellett, hogy bár Rinát és családja Pécsről érkezik Budapestre, aközben bármelyik pillanatban megszülethet Huszti Szabolcs első gyermeke. De azt is megszoktuk, hogy ha nagyon sok jó ember szeretne valamit elérni, az bizony sikerül. Először a pécsi család érkezett meg a Hilton Budapest Hotelbe, ahol Nagy Judit és Kovács Pál PR igazgató látta vendégül a kis csapatunkat. Nem sokkal később a megbeszéltek szerint csatlakozott hozzánk Huszti Szabolcs is, aki elmesélte, hogy nagyon boldog, ugyanis még előző nap megszületett a kislánya. Nem érkezett üres kézzel, egy aláírt mezt hozott a rajongójának és amint ezt átadta, Rinát csak kérdezett, kérdezett és Szabolcs elmesélte, milyen meccseken játszik, hogyan él Hannoverben, kik a csapattársai. A kellemesen eltöltött délelőtti beszélgetés végén Rinát aláírásokat kért, hogy másnap megmutathassa az osztálytársainak, élőben beszélgethetett azzal a futballistával, akit nagyon tisztel a játékáért. Köszönjük a Hilton Budapest Hotel vezetőinek, hogy a találkozónak helyet adtak és vendégül látták a kis csapatot. Felkai Márta Budapest, szeptember 4.

18 Sajnálom, hogy csak most tudok írni nektek. Erikáék már kérdezték is tőlem, hogy elhanyagolom-e őket, titeket? A válaszom a számukra a nem volt, én nem szándékosan hanyagoltam el a HÍRVELŐ-be írást. Egy új iskolába kezdtem el járni, egy gimnáziumba. Nagyon sok volt a dolgom, borzasztóan lefáradtam tőle, és abban a csöppnyi időben ami szabad volt, megpróbáltam percnyit is szusszanni. A nyaramról röviden írok nektek. Eléggé zsúfolt volt, tán mint a tavalyi is. Június 13-án még az iskola sem fejeződött be teljesen, amikor én már egy repülőgépen ültem. Az úti cél Írország. Párizsban volt egy átszállás, ahol egy VIP loungban (ez a fontos emberek váróterme) vártunk kb. egy órát, hogy megérkezzen a gép, mely Dublinba vitt és onnan egy busszal utaztunk tovább Barretstownba, az ír központi táborba, ami hasonló a Bátor Táborhoz, de azért egy kicsit más. Nagyon jó időt töltöttem kint, idén a kamasz turnusba kerülhettem az én korosztályomhoz. Sok játék és kacagás volt, az időjárás is egészen jó volt. A táborból június 20-án érkeztem vissza. Június 24-én elmentem anyukámmal Sárospatakra a Tündértánc Táborba amit a Kosztyú Ádám Emlékére Alapítvány szervezett. Idén is sok nagyon jó program volt, jöttek a motorosok, a fegyőrök érdekes bemutatóval, és solymászok is voltak, meg egy medence is, de ami eső Írországban nem esett le, az itt igen, és hozta magával a hűs és hideg levegőt. Így a kézműves és más programokat is belső térben tartották. A rossz idő ellenére is nagyon jól éreztük magunkat. Július 14-én tovább indultam Seregélyesre, egy másik alapítványi táborba. Ott nagyon meleg volt az időjárás. Fürödtünk a Balatonban, a Velencei tóban és sok dolgot kipróbáltunk, újakat és régieket is. Idén a felújított kék jelzésű kalandpályán mentem végig. Július 25-én a barátnőmmel ültünk fel egy Manchesterbe tartó közvetlen repülőjáratra. Angliában a nagymamámat Granny-t látogattuk meg. Sok dolgot csináltunk, és meglepő volt hogy ott eléggé meleg, de nem túl meleg volt. Sok helyen jártunk az országban. Egyik nap elmentünk Blackpoolban egy vidámparkba (Blackpool Plesure Beach), ahol nagyon hosszú, kígyózó sort kellett végigállnunk, de megérte. Sok igen jó járat volt, de a legjobb a Pepsi Max hullámvasút, ami méter magasba ment fel és elértük vele a 85 km/óra sebességet is. Augusztus 8-án hazaérkeztünk, és 10-én már tovább is utaztam Csattogó-völgybe a személyiség fejlesztő táborba. Nagyon jól éreztem magam, elfogadóak és segítőkészek voltak a táboroztatók és a gyerekek egyaránt. Sok érdekes programot csináltunk, volt dráma, szobrászat és újságírás is. Augusztus 26-án nyitótábor Zebegényben az osztályommal. Evans Michelle

19 A Kulturális Örökség Napjai szeptember A rendezvény sorozat Franciaországból indult 1984-ben. Megrendezték a Történelmi Műemlékek Nyílt Napját, amelynek keretében különleges műemléképületeket - amelyekbe addig a nagyközönség nem látogathatott el -, ezen a napon megnyitottak. Az érdeklődő emberek ingyen vehettek részt ezen a programon, és még szakszerű vezetést is kaptak hozzá. Az Európa Tanács felkarolta az ötletet és 1991-től beindították a mozgalmat, amelyhez évről - évre egyre több európai ország csatlakozott. Magyarország 1999-től szervezi meg a programot. Ilyenkor ingyenesen látogathatók máskor is nyitott múzeumok, fürdők, templomok, skanzenek, stb, de olyan helyekre is bejuthatsz, ahová csak ilyenkor, azaz évente egyszer. Néhány budapesti példa: Kvassay Zsilip Kőbányai pincerendszer Magyar Nemzeti Bank Nehogy azt hidd, hogy csak Budapesten találsz izgalmas látnivalót! Vidéken is sok, még több látnivaló vár rád, ha jövőre te is részt veszel a programon. Nézzünk ebből is néhány példát: Régi kisvasút alagút Monostori Erőd Neszmélyi Hajóskanzen Veszprém Én idén az Országos Atomenergia Hivatalban jártam, ami legközelebb jövőre látogatható. Nagyon különleges volt. Ha érdekel benneteket, a téli számban beszámolok róla. Tervezzetek ti is érdekes, izgalmas látogatásokat a családdal jövőre! Ajánlom: O.K.

20 Szállnak a darvak a Hortobágy felett Különleges élményben volt részem október 12-én. A barátaimmal a Hortobágyon jártunk. Hogy miért éppen most? Nos a szürke daru (Grus Grus) átvonuló madárfaj Magyarországon. Legnagyobb számban október végén, november elején tartózkodnak itt. Most körülbelül daru állomásozik a Hortobágyon. Azt mesélték nekem, hogy gyönyörű látvány, amikor csapatokba verődve szállnak estefelé táplálkozó helyükről (szántóföldek) alvóhelyükre (tavak), reggel pedig vissza. Látni szerettem volna. A madarak osztályába, a darualakúak rendjébe, a darufélék családjába tartozó faj. Védett. Teste cm hosszú. Kifeszített szárnyai kb. 2 méterre nyúlnak. 4,5-6 kg a tömegük. Színe szürke, szeme piros, és a feje tetején is visel egy piros foltot. Vonulásakor - nálunk is - kultúrnövények termésével és magvakkal táplálkozik, tavasszal és nyáron inkább rovarokat fogyaszt. Télen nagy csapatokba verődik. Kb. 20 évig élhet. A fiatal madarak 3 éves korukra válnak ivaréretté. Fészküket növényi anyagokból, lehetőleg víz által védett helyre készítik. 2 tojást raknak, melyeken mindkét szülő felváltva napig kotlik. A fiókák néhány nap múlva elhagyják a fészket, de a vonulás idejéig a szülők még gondoskodnak róluk. A Hortobágyi Nemzeti Park a daruvonulás idején megfigyeléseket szervez az érdeklődőknek. Nagyon sokan kíváncsiak erre a gyönyörű látványra és a darvak "krúgató" hangjára. Akinek elég jó fényképezőgépe van, igyekszik lencsevégre kapni a vonulást. Valóban nagyszerű élmény volt. Még sokáig nézelődtem volna, ám indulni kellett hazafelé. Jövőre is elmegyek, de talán ott is alszom, hogy tovább gyönyörködhessek a látványban. O.K.

21 1. gyakorlat Tenyerünket szemünk elé fordítva ujjainkat a homlokunkra téve mindkét hüvelykujjunkkal masszírozzuk a szemöldök belső széle alatt a belső szemzúg felett lévő pontot körkörösen 8-szor, majd ellenkező irányba körözve összesen 4x8-szor. 2. gyakorlat Hüvelyk- és mutatóujjunkkal a belső szemzúg felett 1-2 mm-rel összecsípjük az orrnyergünket. Le-fel masszírozzuk, ügyelve arra, hogy felfelé erősebben hozzányomhatjuk ujjunkat a homlokcsont orrgyöki részéhez. Ezt a mozdulatsort is 4x8-szor végezzük. 3. gyakorlat Mutató- és középső ujjunkat ferde szögben az orrnyílásredőktől közvetlenül oldalt helyezzük el. Ekkor visszavéve a középső ujjunkat a mutatóujj a szem pupillája vonalában van. Itt masszírozzuk körkörösen 8-szor, majd irányt váltva, összesen 4x8-szor. 4. gyakorlat Helyezzük hüvelykujjunkat mindkét oldalt a halántékunk közepére. Tenyérbe hajlított mutatóujjunk 2. ízületi bütykét az orrnyereghez nyomva, először maszszírozzuk végig a szemöldökünket, azaz a szemgödör peremét, míg el nem jutunk a külső széléig. Ezt követően ismét az orrnyeregtől kiindulva a szemgödör alsó peremét masszírozzuk a halánték irányába. Ezt a két mozdulatsort is a szemünket behunyva tartva 4x8-szor ismételjük. A szemtornát ajánlja: Sipos Gabriella, Evans Michelle édesanyja

22 Törd a fejed, érdemes! Ki a bűnös? Egy szigeten hazugok, füllentők és igazmondók laknak. A hazugok mindig hazudnak, az igazmondók mindig igazat mondanak, a füllentők néha igazat mondanak, néha hazudnak. A sziget három lakója bíróság előtt áll. A bűntényt egyikük követte el. A bűnös igazmondó volt, mégpedig az egyetlen igazmondó hármuk közül. A következőket állították: A: Ártatlan vagyok. B: Ez igaz. C: B nem füllentő. Melyikük a bűnös? A másik két személy a lakosság melyik csoportjához tartozik? Híres ember lóugrásban Melyik híres személyiség nevét adja lóugrásban az alábbi ábra? Tíz szoba, tíz kulcs Tíz vendég érkezik egy szállodába, kivesznek egy-egy szobát. A portás összekeverve adja oda nekik a kulcsokat. Legfeljebb hány próbálkozás kell ahhoz, hogy megtudják, melyik kulcs melyik szobához jár?

23 Különleges emberek A felső sort melyik számozott emberrel folytatnád? Számok Mi az összefüggés a következő számok között: 38; 95; 57; 19; 76? Kutyatáv Egy eltévedt kutya öt napig kóborolt. Első nap megtett egy bizonyos távolságot, majd a további napokon mindig egy kilométerrel többet haladt, mint az előző napokon. Mire az ötödik nap végére hazaért, már összesen 55 km-t tett meg. Mennyit ment az utolsó napon?

24 Hírvelő A Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályának lapja Szerkesztők: Bíróné Pallag Erika és Orosházi Katalin Cím: Budapest, Albert Flórián út 5-7.

a szüreti napokról a mágiáról a savanyú káposzta felfedezéséről amerika felfedezéséről Ifjúsági találkozóról dorozslón kirándulásról

a szüreti napokról a mágiáról a savanyú káposzta felfedezéséről amerika felfedezéséről Ifjúsági találkozóról dorozslón kirándulásról Sulisajtó A Negyedéves számunkban olvashattok: verseket a szüreti napokról álhírekről egy idős hölgyről amerika felfedezéséről Ifjúsági találkozóról dorozslón a szülőföldről a gyermekhétről a mágiáról

Részletesebben

Csudamadár. A transzplantációs alapítvány lapja Tizedik évfolyam, második szám, 2015. július. Csudamadár

Csudamadár. A transzplantációs alapítvány lapja Tizedik évfolyam, második szám, 2015. július. Csudamadár Csudamadár Szervátültetésben érintett gyermekeknek, családtagjaiknak és minden érdeklődőnek A transzplantációs alapítvány lapja Tizedik évfolyam, második szám, 2015. július Csudamadár 1 Válogatás a táborban

Részletesebben

Helyszín: Hotel Frida Family. Részvételi díj: 45 000 Ft/fő teljes ellátással, programokkal Időpont: 2014. június 23 29.

Helyszín: Hotel Frida Family. Részvételi díj: 45 000 Ft/fő teljes ellátással, programokkal Időpont: 2014. június 23 29. Mi is nyaralunk még mindig változatlan helyen és áron! Helyszín: Hotel Frida Family Balatonvilágos, Zrínyi út 135. http://www.fridafamily.hu Részvételi díj: 45 000 Ft/fő teljes ellátással, programokkal

Részletesebben

Az ősz csodái. Ősz Hull a levél a fáról, fecske már nem csicsereg. Kitekintek a házból, csendes eső csepereg.

Az ősz csodái. Ősz Hull a levél a fáról, fecske már nem csicsereg. Kitekintek a házból, csendes eső csepereg. A Farkasréti Általános Iskola diáklapja 2012. szeptember-október Őszi vers Hullanak az őszi levelek, Vörös-sárgába öltözött a táj, Hamarosan elpihen a természet, szívem megdermed, s már semmi sem fáj.

Részletesebben

FARSANG TENGELICEN. Békés boldog ünnepeket kívánunk minden olvasónknak! Időpont: 2014 február 7-9.

FARSANG TENGELICEN. Békés boldog ünnepeket kívánunk minden olvasónknak! Időpont: 2014 február 7-9. FARSANG TENGELICEN Hagyományos farsangi találkozónkat, ismét a tengelici Hotel Orchideában tartjuk. http://www.hotelorchidea.hu/ Időpont: 2014 február 7-9. Minden szervre váró és szervátültetett gyerek,

Részletesebben

11. évfolyam 2. szám 2013. március

11. évfolyam 2. szám 2013. március A győri Radó Iskola dolgozóinak és diákjainak gondolatai életükről 11. évfolyam 2. szám 2013. március Szeretettel köszöntjük a kedves Olvasókat! Odakint kisütött a nap, a lányok ledobták a kabátot, a fiúk

Részletesebben

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa 2011/2012. I. szám TARTALOM Interjú Bujpál Péter tanár úrral Akik próbálgatják a nagybetűs ÉLETET! AFS-es diákjaink Barlascan Alphan és Luca Poggi Diákügyek

Részletesebben

FARSANG TENGELICEN. Hagyományos farsangi találkozónkat ismét a tengelici Hotel Orchideában tartjuk. http://www.hotelorchidea.hu/

FARSANG TENGELICEN. Hagyományos farsangi találkozónkat ismét a tengelici Hotel Orchideában tartjuk. http://www.hotelorchidea.hu/ FARSANG TENGELICEN Hagyományos farsangi találkozónkat ismét a tengelici Hotel Orchideában tartjuk. http://www.hotelorchidea.hu/ Időpont: 2015. február 6-8. Minden szervre váró és szervátültetett gyerek,

Részletesebben

Érdekes... Érdekes... Egyszerű gyümölcstorta. Egyszerű gyümölcstorta. Sonkás-sajtos muffin. Sonkás-sajtos muffin

Érdekes... Érdekes... Egyszerű gyümölcstorta. Egyszerű gyümölcstorta. Sonkás-sajtos muffin. Sonkás-sajtos muffin Érdekes... Érdekes... Egyszerű gyümölcstorta Egyszerű gyümölcstorta Sonkás-sajtos muffin Sonkás-sajtos muffin A TARTALOMBÓL: Trapi történetek............................2 Kell egy Csapat............................4

Részletesebben

A tartalomból: Fenn az ég, lenn a föld

A tartalomból: Fenn az ég, lenn a föld A tartalomból: Trapi történetek: Simon.....................2 Tábor nyolcadszor..........................4 Jubilálunk, de lesz-e folytatás?................7 Szívtranszplantáltak első táborozása...........9

Részletesebben

Feszt Tímea. (Oravecz Nóra)

Feszt Tímea. (Oravecz Nóra) A tartalomból: Trapi történetek...........................2 Élni csodálatos... (Törökországi napló).........7 Mi is nyaralunk tábor.......................9 Varázslatos visszatekintés...................17

Részletesebben

A TARTALOMBÓL: Tisztelt Olvasók!

A TARTALOMBÓL: Tisztelt Olvasók! belivek1-40:lap1-24.qxd 2010.12.01. 11:04 Page 1 A TARTALOMBÓL: Trapi történetek: Ricsi.......................2 Astellas Gyereknap.........................5 Szigorúan Nem titkos küldetés...............12

Részletesebben

Arany Lapok. Köszöntő. Az Arany János Általános Iskola lapja * * * BÉKÉS, BOLDOG ÜNNEPEKET! Szent Ünnep

Arany Lapok. Köszöntő. Az Arany János Általános Iskola lapja * * * BÉKÉS, BOLDOG ÜNNEPEKET! Szent Ünnep Arany Lapok Az Arany János Általános Iskola lapja 2010.december I. évfolyam 1.szám Köszöntő Kedves Gyerekek! Sokévi szünet után újra kézhez kapjátok iskolánk újságját. A lap cikkeit ti írtátok pedagógusaitokkal,

Részletesebben

Reneszánsz kavalkád a Zrínyiben

Reneszánsz kavalkád a Zrínyiben «Zrínyi Ilona Általános Iskola diákjainak lapja» «2008/2009-es tanév 1. szám» Kecskemét Reneszánsz kavalkád a Zrínyiben 2008. november 10. és 14. között a Zrínyi iskola épülete reneszánsz programoknak

Részletesebben

X. évfolyam 1. szám 2008. november

X. évfolyam 1. szám 2008. november A Kölcsey Ferenc Református Tanítóképzõ Fõiskola Gyakorló Általános Iskolájának lapja X. évfolyam 1. szám 2008. november "Szakaszokra osztva olvasták a Könyvet, Isten törvényét, és úgy magyarázták, hogy

Részletesebben

Eljutni az olimpiára! A városháza kilátójában. Kerékpáron a környezetvédők. 68. évf., 2014. X. 16., 30. szám. Vukov Johanna rajza

Eljutni az olimpiára! A városháza kilátójában. Kerékpáron a környezetvédők. 68. évf., 2014. X. 16., 30. szám. Vukov Johanna rajza 68. évf., 2014. X. 16., 30. szám Vukov Johanna rajza Eljutni az olimpiára! A városháza kilátójában Kerékpáron a környezetvédők Az idén is Jó Pajtás sakkverseny Bajsán, november 15-én Jó Pajtás szerkesztősége

Részletesebben

2013. nov. AKG-s ma ga zin. 50 Ft

2013. nov. AKG-s ma ga zin. 50 Ft 2013. nov. AKG-s ma ga zin 50 Ft 76 Kutatók éjszakája az AKG-ban 2 Szubjektívmagazin Kiadja az Al ter na tív K öz gaz da s á gi Gim ná zi um Sz ub jek tív Alkotóköre Felelősszerkesztő Ba ra nyai Ist ván

Részletesebben

Zelk Zoltán: Csilingel a gyöngyvirág

Zelk Zoltán: Csilingel a gyöngyvirág A Farkasréti Általános Iskola diáklapja 2013. január február március Zelk Zoltán: Csilingel a gyöngyvirág Csilingel a kis gyöngyvirág. Fehér a ruhája, meghívja a virágokat tavaszesti bálra. Öltözködik

Részletesebben

Menekültek Világnapja

Menekültek Világnapja A Károlyi István Gyermekközpont folyóirata 10. évfolyam, 2012/3. szám, július Menekültek Világnapja 2012. június 20-án először rendeztük meg a Menekültek Világnapját a Gyermekközpontban. Az itt élő fiatalok

Részletesebben

ŐVTK 2011 Palásti tereprendezés Elveszett szobrok nyomában

ŐVTK 2011 Palásti tereprendezés Elveszett szobrok nyomában A magyar cserkészet lapja 2011. május Tavaszutó - Ígéret hava - Borjútor (Virágzó élet) hava 0,75 ŐVTK 2011 Palásti tereprendezés Elveszett szobrok nyomában Bolondok tanyája Mindenki azt gondolhatná, hogy

Részletesebben

LAKITELEKI ÚJSÁG TRIANON EMLÉKNAPRA. XXIII. évfolyam 5. szám Pünkösd hava, Tavaszutó, Ígéret hava. 2011. május 31. Ára: 120 Ft

LAKITELEKI ÚJSÁG TRIANON EMLÉKNAPRA. XXIII. évfolyam 5. szám Pünkösd hava, Tavaszutó, Ígéret hava. 2011. május 31. Ára: 120 Ft XXIII. évfolyam 5. szám Pünkösd hava, Tavaszutó, Ígéret hava 2011. május 31. Ára: 120 Ft ALAPÍTO TTA: LEZSÁK SÁNDOR, 19 8 9-BEN TRIANON EMLÉKNAPRA Szeretettel meghívjuk Önt és családját 2011. június 4-én,

Részletesebben

2012. december. megjelenik negyedévente. Szalagavató bál. A végzős osztályok bálozása bővebben a 2. és 12. oldalon

2012. december. megjelenik negyedévente. Szalagavató bál. A végzős osztályok bálozása bővebben a 2. és 12. oldalon Prohászka Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium iskolaújságja megjelenik negyedévente :) Lap 2012. december Szalagavató bál A végzős osztályok bálozása bővebben a 2. és 12. oldalon 2 Az út nagy ré szét

Részletesebben

Nyelvkönyvek látássérültek számára

Nyelvkönyvek látássérültek számára 1 Tartalom Közlemény... 2 Nyelvkönyvek látássérültek számára... 3 Könnyebb irodalomhoz jutás látássérülteknek... 4 Gördül a függöny... 5 Érezd magad otthon!... 10 Bothmer táborban jártam... 13 ICC 2013...

Részletesebben

Karácsony. Csupa fény és ragyogás, Örömteli várakozás. Szállingózik kint a hó, Hógolyózni jaj, de jó!

Karácsony. Csupa fény és ragyogás, Örömteli várakozás. Szállingózik kint a hó, Hógolyózni jaj, de jó! A Farkasréti Általános Iskola diáklapja 2013. november-december Karácsony Csupa fény és ragyogás, Örömteli várakozás. Szállingózik kint a hó, Hógolyózni jaj, de jó! A karácsonyfa pompázik, csillagszóró

Részletesebben

Kedves Olvasóink! Feszt Tímea Diána

Kedves Olvasóink! Feszt Tímea Diána A tartalomból: Trapi történetek............................2 Motoros gyereknap.........................6 Kell egy csapat.............................8 Tackers sítábor............................10 Tőlem-Nektek!...........................12

Részletesebben

Czifrik Lilla (8.a): Hópehelytánc

Czifrik Lilla (8.a): Hópehelytánc A Farkasréti Általános Iskola diáklapja 2012. november-december Czifrik Lilla (8.a): Hópehelytánc Megszülettem, hideg volt, mégis éppen kellemes, szállingózva hulltam alá, ég fölöttem felleges. Milliónyi

Részletesebben

Az Oltáriszentség, a megújulás szentsége. Mint a Nap. tesszük rendbe, ha biztonságosan akarunk közlekedni, hanem azonnal, ahogy kiderült a hiba.

Az Oltáriszentség, a megújulás szentsége. Mint a Nap. tesszük rendbe, ha biztonságosan akarunk közlekedni, hanem azonnal, ahogy kiderült a hiba. 2010. November - XV. évfolyam 5. (120.) szám TARTALOM Szegedi cserkészek Devecserben..2 A KENT-es élményeink..........3 Gondolatok a szentekrõl.........4 Láss Ítélj Cselekedj!...........5 Az Élet Igéje,

Részletesebben