2011/I. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2011/I. szám. Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)"

Átírás

1 2011/I. szám Nevelőszülők, gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek valamint minden érdeklődő család hírmagazinja (megjelenik negyedévente)

2 Fészek-Hírlevél 2011/I. 2 Tisztelt Olvasó! A évi első Hírlevél beköszöntőjét rendhagyó módon nem az ügyvezető Báló Otília írja, hanem én, mint az Egyesület egyik munkatársa, mivel Otília jelenleg megérdemelt szabadságát tölti, de már nagyon várjuk vissza mindannyian. Ilyenkor mindig visszatekintünk az előző évre és előretekintünk az előttünk álló feladatokra. Az elmúlt év legnagyobb eseménye Egyesületünk életében az volt, hogy a nevelőszülői hálózat fenntartói feladatait átadtuk a Baptista Szeretetszolgálatnak. Ez a Fészek Gyermekvédő Egyesület nevelőszülői és a hálózatban nevelkedő gyermekek számára nem jelent nagy változást a mindennapokban, hiszen a működtetői feladatokat megtartotta az Egyesület, viszont egy plusztámogatás és biztonság számunkra az jövőben. Több mint fél éve dolgozunk Velük együtt és az együttműködés megfelel várakozásunknak. Reméljük, hogy ők is büszkék rá, hogy egy jól működő gyermekvédelmi intézménnyel öregbítjük a Baptista Szeretetszolgálat mindig is kedvező, a rászorultakért tenni akaró és tudó hírnevét. Kívánom, hogy az év során előttünk álló feladatokat lelkesedéssel, örömmel és egészséggel végezhesse az összes tagunk, valamint, hogy minél több közös rendezvényben, összejövetelben vehessünk részt mindannyian. Kérek mindenkit, aki olvassa ezt a Hírlevelet felnőttet és gyereket egyaránt, hogy írásaival, rajzaival, ötleteivel járuljon hozzá, hogy Hírlevelünk minél színvonalasabb, igényesebb, informatívabb legyen a 2011-es esztendőben is. Vincze Dezsőné Danica A FÉSZEK GYERMEKVÉDŐ EGYESÜLET TÁMOGATÓI VOLTAK 2010-BEN A Hírlevél első lapszámában hagyományosan az előző év támogatóinak is köszönetet szoktunk mondani. Nincs ez másként az idén sem, ezúton köszönjük mindenkinek a támogatást, aki bármilyen formában és mértékben segítette az Egyesület munkáját ben. Ábel András Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Érdi, Budaörsi Kistérségi Intézete Aranyág Alapítvány Bagi Adél Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány Berec Barbara Bittó Piroska Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola CBA Érd Budai út 28.

3 Fészek-Hírlevél 2011/I. 3 Deményi Ernő Dr. Ágfalvi Rózsa Duna House Franchise Kft. Edenred Magyarország Kft. és Class FM Egri Zsolt ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Vizuális nevelési Tanszék diákjai Érd és Vidéke Takarékszövetkezet Futaki Lilla GE Healthcare budaörsi telephelyének dolgozói Geiszler Lívia GeneralCom Kft. Gross Margaret Harcművészek az Egészséges Gyermekekért Mozgalom HiPP Kft. Horváth Katalin és Gansperger Gyula Karmel Alapítvány KLUDI Szerelvények Kft. Központi Gyógyszertár Érd Lipóti Pékség Magyar Élelmiszerbak Egyesület Magyar Telekom Nyrt. Napidoktor.hu Oravecz Sándor Osztrák-Magyar Európaiskola Péli Elemér R. Kárpáty Ágnes Regio Játékkereskedelmi Kft. RendezvényParádé Kft. RTG Vállalati Felelősség Tanácsadó Kft Stichting Gastouders Hongaars Zorgkind, Hollandia Szociális Gondozó Központ Módszertani Gyermekjóléti Központ Érd Takács Edit Tárhely.Eu Szolgáltató Kft. Vialto Consulting Kft. XXII. kerület Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Zsebők András Köszönjük!

4 Fészek-Hírlevél 2011/I. 4 CIRKUSZBAN JÁRTUNK! Panem et circenses! Azaz kenyeret és cirkuszt a népnek! - hangzott a kiáltás több ezer évvel ezelőtt a római köznép szájából. S ez mit sem változott az idők folyamán. Még a mai, nehéz gazdasági helyzetben is szívesen jár a nép a szórakoztató ipar eme remek gyülekezetébe, különös tekintettel arra, ha a lehetőség ajándékként kínálkozik. A fenntartó Baptista Szeretetszolgálat jóvoltából, január 27.-én délután, újra látogatást tehettünk a Fővárosi Nagycirkusz soron következő, nosztalgikus előadásán. Mi magunk is öt, izgatott kis lurkónkkal foglaltuk el a helyünket, s találgattuk, mi újat fogunk látni az előadáson. A zenekar ütemes dallamba kezdett, a porondmester jelezte, hogy kezdődik az előadás, s máris berobbantak a kezdőszám tornászai, két nemes paripa vágtája közepette. Gumilabdaként ugráltak a lovak hátára néha többen is,- majd egyik lóhátról a másikra, s a gyerekek lehettek vagy 2-3 százan boldog sikongásokkal fejezték ki csodálatukat és egyik ámulatból a másikba estek. Azután egymást követték produkciók: bohóc számok, majd légtornászok lélegzetelállító attrakciói segítették gyomrunkat görcsbe rándulni, bűvészek és illuzionisták ejtették ámulatba a nagyérdeműt, állatidomárok és akrobaták nyűgözték le a közönséget. S talán a leg frenetikusabb előadást az az indiai elefánt produkálta, aki megdöbbentő könnyedséggel, de hihetetlen óvatossággal cipelte idomárjait a szájában illetve az ormányán, lépdelt át anya és gyermeke fölött, miközben ők a földön feküdtek a lábai alatt, vagy, ahogy több tonnás súlyával idomárja földön fekvő teste fölött lehasalt, hogy az idomár éppen csak elfért a hasa alatt. Mondanom sem kell, hogy ez alatt a szám alatt meg lehetett volna számlálni a zümmögő legyeket, ha lettek volna, de annál viharosabb volt a taps, a sikeres szám befejezését követően. Ennyi kikerekedett pofijú, boldog, csillogó szemű gyermeket ritkán láthat a sokat megélt felnőtt sereg, s azt hiszem, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki azt gondolja: hogy ezekért a kis lurkókért érdemes mindent megtenni, és elengedni egy fohászt az égiek felé, bár soha se kellene mást látnunk a gyermek arcokon, mint boldog, elégedett mosolyt, és felhőtlen örömöt. Záró gondolatként így összegezném az élményeket: jól esett néhány órára megfeledkezni az élet nehézségeiről, a jövő riogtatásáról, és gond feledten örülni a feledhetetlen látványosságoknak. Köszönjük a lehetőséget, köszönjük az örömöt. Iványi Zoltán

5 Fészek-Hírlevél 2011/I. 5 NOSZTALGIACIRKUSZ A Fővárosi Nagycirkuszba kaptunk meghívást a Nosztalgia című előadásra, a jegyünk január csütörtökre szólt. Mivel hétköznap volt elgondolkodtunk, hogy mit csináljunk. Ez már a 3. alkalom, amin részt vehettünk és az előző két előadás is nagyon tetszett a gyerekeknek. Ezért most is szerettek volna elmenni, így úgy döntöttünk, hogy ezt a műsort sem hagyjuk ki. Az iskolából a tanár nénik is szívesen elengedték őket, és örültek neki hogy megyünk a cirkuszba. A gyerekek sietek haza, hogy időben indulhassunk, nagy izgalommal készülődtek. Amikor megérkeztünk, a cirkusz előterében Virág néni várt minket. Hamarosan megszólalt a jelző csengő, és bemehettünk a nézőtérre. Végre, kezdődik az előadás, megszűnik az alapzaj és mindenki tátott szájjal nézte, ahogyan a kisautóval begördül a bohóc. Nagyokat nevetek, ámultak a produkciók láttán. Volt légtornász, zsonglőr, bűvész, akrobaták lovon, földön és levegőben. Következett egy hatalmas elefánt akin egy kislány hintázott is. Volt még élőszobor, akiről sokáig azt hittük, hogy tényleg csak egy bábu. A gyerekeknek igazuk volt, hogy ezt az előadást is meg kell nézni, nagyon színvonalas, remek műsort láttunk. Hazafelé az autóban arról beszélgettünk, hogy kinek mi tetszett, persze mindenkinek más. A mai napig azt találgatják, hogyan cserélt helyett a nyuszi a leopárddal. Köszönet a Baptistáknak, hogy lehetővé tették számunkra, hogy láthassuk ezt a remek előadást. Balogh Béláné nevelőszülő Dány "Üres a sátor, a cirkusz bezár De a porond közepén egy bohóc megáll. Most nem nevet, nem bohóckodik, Kifestett arcán egy könnycsepp folyik. Rájött, hogy nincs élete Bohócarca eggyé vált vele. Felhúzta a sátorlapot, kilépett a napra, S egy pillanatra felvillant az igazi arca."

6 Fészek-Hírlevél 2011/I. 6 Rendkívüli izgatott várakozás előzte meg Abonyban mind a Mikulás mind pedig a karácsonyi ünnepünket. Tudni kell az okát is. Sajnos az előző évben nem volt lehetőségünk hasonló rendezvényre, emiatt mindenki még jobban várta a nagy napokat. Szinte teljes volt a létszám, minden adott volt, hogy együtt várjuk a Mikulás bácsi érkezését és együtt örüljünk a sok szép karácsonyi ajándéknak is. A szavaknál hatásosabban mutatja meg a gyerekek arca az érzéseiket. Éppen ezért álljon itt néhány fotó ezekről az eseményekről. Bízunk abban, hogy még sok hasonló közös élményben lehet részünk. Gulyásné Herédi Erika nevelőszülői tanácsadó A rendezvényekről készült további fényképek honlapunkon megtekinthetőek!

7 Fészek-Hírlevél 2011/I. 7 Búcsúzunk Tőled Kerekes Magdolna! Rövidre szabta a sors az életed, amelyet mindig olyan nagy szorgalommal, odaadással és mások megsegítésével éltél. Megdöbbenve és értetlenül álltunk a hír hallatán, hova lett a mindig vidám Magdi, miért nem hív, hogy ki lesz a következő, akinek segíteni kell a számolás nehézségeiben, a nyelvtan rejtelmeiben. Nem értik a gyerekek, hogy nem mehetnek a Magdi nénihez, hisz nem volt annak semmi baja, csak kicsit pihennie kellett. Mi lesz a nyári táborral, ki fogja azt mondani, hogy nekem a kicsik kellenek, imádom őket, ki fogja a kezüket a sümegi várromhoz felfelé, ki mondja, hogy gyere, megsimogatom és nem fáj. Nagyszerű ember, csodálatos pedagógus, őszinte barát voltál. Megőrizzük emléked! Nyugodj békében! A FÉSZEK Gyermekvédő Egyesület Tiszakécskei Csoportjának Nevelőszülői és Gyermekei nevében: Rádiné F.Hegedűs Terézia BÚCSÚZÁS A TESTVÉREIMTŐL Most sír még szemetek Családod nem engedné kezed. De mikor enyhül majd a környezet, Megtörlitek szemetek, hogy levegőt vesztek, s megtörik szívetek. Elhalványul minden múlt, S enged majd kezetek. Boldogok lesztek. Vidámak és jók De mi reménykedünk benne, írtok néhány szót. Ne felejts el minket, mert attól, hogy elmentek másfelé léptek, Ti mindig is örökké testvéreink lesztek. Vadászi Mónika

8 Fészek-Hírlevél 2011/I. 8 TÉLAPÓ ITT VAN! December 4. reggel, nehezen ébrednek a csöppségeim, mindaddig nyűgösek és lusták, amíg említést nem teszek a Télapó Ünnepségről. A készülődés felgyorsul, szinte szárnyakat kapnak a gyermekek. Útnak indulunk a Fészek Egyesület rendezvényére, a Cserepesházba. Útközben a kicsik fáradhatatlanul dalolgatnak, Hulla a pelyhes, Csing-ling-ling száncsengő, majd kis idő elteltével már a két dalocska kombinációját is hallhatom: hulla a csing-ling-ling és pelyhes száncsengő- a sok ismétléstől már maguk sem tudják, melyik dalnál, hol tartottak. Az idő múlásával sűrűsödnek a kérdések is: Mikor leszünk már ott? Miért nem megyünk gyorsabban? Lemaradunk a Mikulásról, siessünk már jobban. Megérkezünk és az autóból szinte kipottyannak, mert a figyelmüket a Télapó fürkészése köti le. Ragyogó szemeik és rózsásan piros pofikájuk árulkodik izgatottságukról. Megállás nélkül fecsegnek, kérdeznek, s választ sem várva folytatják a csicsergést. A lépcsőn fölfelé haladva erősödik a várakozó gyermekek boldog zsivajának hangzavara. Fölnőttek sokasága áll kint a folyosón, kabátokkal tömött fogasok és tengernyi cipő sorakozik a kicsiny előtérben. Benézek egy nagyobb szobába, ahol anyukák, apukák, gyermekeikkel és nevelt gyermekeikkel nagy szőnyegeken- ücsörögve várakoznak, a Mikulás érkezésére. Leveszem a ruhát az én gyermekeimről és betessékelem őket a helységbe. Körülnézve látom a kicsik édesanyját és az éppen ekkor betoppanó nagymamát, mosolyogva üdvözlöm őket és tekintetemmel keresem a neveltjeimet. Önmagukról megfeledkezve elindultak a tömeg közepe felé és áhítattal bámulják az összegyűlteket, észre sem véve a saját családtagjaikat. Tesznek egykét kört és visszatévednek hozzánk. Árpika hangosan tájékoztat minket, hogy: nincs sehol a Mikulás bácsi, de most már jó lenne, ha jönne, mert sokan akarnak találkozni vele. Kérem őket, legyenek kis türelemmel, mert én már látom, hogy közeledik felénk. Anna szemei hatalmasra kerekednek és minden figyelmét a leskelődés köti le, ő szeretné elsőként megpillantani a Mikulást. Csengőszó és két krampusz kíséretében érkezik a Télapó. A boldogfeszültség tapintható; kacajok, tapsika és itt van, megjött végre őszinte, gyermeki megnyilvánulások fogadják az ajándék hozót. A két krampusz játékos civódása és a közösen elénekelt Hull a pelyhes fehér hó... minden apróságban feloldotta a szégyenlősséget. A télapó érdeklődő kérdésére, miszerint: mindenki jó gyermek-e itt? - néma csend a válasz. Árpika, a tőle megszokott nyílt, egyenességével válaszol társai helyett is: szerintem vannak itt rossz gyerekek is, de most már nem sokára én túl jó leszek Ebben a röpke pillanatban a fölnőttek is felszabadultan kacagnak.

9 Fészek-Hírlevél 2011/I. 9 A csomagosztás: a Télapó, név szerint szólítja a gyerekeket, s ebben a pillatanban mindannyian megígérik, hogy szót fogadóbbak, figyelmesebbek, ügyesebbek lesznek. A zsákból előkerülő, édességgel bőségesen megtömött zacskók örömteli mosolyt varázsolnak az aprónép arcára. - Aztaaa, nézd, nekem mim van!, látod, sok cukor!, meg oda nézz, van csoki télapóm is!, és figyeld, van még., és képzeld a Mikulástól kaptam!, a krampuszok veszekedtek, mert az megette a szaloncukrot, s az élménybeszámoló közben két kézzel tömik az arcocskájukba a vendéglátásukra kikészített pogácsákat, nápolyikat, mogyorót. Az Ünnepség csodálatosan sikerült, elég ránézni a boldog gyermekinkre és szívünket megnyitni a szeretetük előtt. Mert ettől boldog az ünnep, a szeretet varázsa az, ami megtölti tartalommal, értelemmel az ilyen alkalmakat és a mi szívünket is. Bob Mária Nevelőszülő Sok boldog születésnapot kívánunk a januárban születetteknek! Bagaianu Alexandru Csipák Kristóf Egyed Tamás János Gerdai Krisztián Roland Gyarmati Patrik György Hanák Zoltán Heibl Noémi Istoc Grosu Cosmin Kovács János Roland Lakatos Nikoletta Mészner Tamás Krisztián Mrena Krisztián Nagy József Marcell Nagy Mercédesz Németh József Patai Melinda Patai Szilvia Péntek Krisztián Posta Krisztián Rabb Zsolt Rozner Barbara Sólyom Krisztián Szabó Dávid Róbert Szabó Károly Takács Bettina Éva Tóth Szebasztián Tóth Tibor László Víg Szilvia A világ legegészségesebb dolga a születésnap. Minél több van belőle egy embernek, annál tovább él. Henry Youngman

10 Fészek-Hírlevél 2011/I. 10 ÉVA ANYA Sándor Zsuzsi január 12-én született. Rá két hétre felkeresett Ankáné Marika nevelőszülői tanácsadó, hogy van itt egy kisbaba, aki egy szerető családot keres. Azt tudnotok kell, hogy nagyobbacska gyerekeket akartam és volt is már nálam 3 fiú akik 8,13,16 évesek. Azonnal igent mondtam, mert Zsuzsit nekem küldték az égiek. Egyéves korában már úgy is nézett ki, mint egy angyalka a középkori freskón. Napra pontosan 72 évvel volt fiatalabb az édesapámnál. Senki nem tudta, hogy hozom február 1-én még a fiúk is nagyot néztek, azt hitték először, hogy játék baba. Azt még tudnotok kell, hogy én egyedül élek nincs társam. Szóval nem volt fizikailag egyszerű a dolog. Na de a nevelőszülőt sok jó nevelőszülő veszi körül, és tőlük sok segítséget kaptam. A Zsuzsi édesanyját sokszor csalogatni, hívogatni kellett, fényképeket küldeni neki, hogy ébredezzenek azok az ösztönök. Már az első határozatban benne volt, hogy édesanya hazaviheti, ha rendezi a körülményeit. Zsuzsi nagyon okos gyönyörű kislány lett. Az, hogy hazamegy mindig itt lebegett, de még a tudatalattim legsötétebb zugába is bezártam, hogy ez soha ne történjen meg. Úgy gondoltuk többen -a szakemberek is-hogy jó lesz neki az édesanyánál, még a szívem is ezt súgta, de közben majd beleszakadt, amikor három és fél évesen június 30.-án költözött. Örülnöm kellett vele együtt, hogy neki könnyű legyen, de amikor integettem utána, akkor már nem voltak szomjasak az egerek. Olyan izgalommal, boldogan pakolt, mert már előtte volt 3 napot otthon és nagyon jól érezte magát. Folyamatosan tarthattam a kapcsolatot velük és tudtam a kezdeti nehézségekről. Az édesanya Edit azt mondta, hogy találkozzunk, ha már Zsuzsi beilleszkedett. Ettől én a fellegekbe jártam. Azóta 2-3 havonta találkozunk, sűrűn beszélünk telefonon és már múlt év decemberben aludt nálunk egy éjszakát. Picit felkavarták az emlékek, de Edit elmondása alapján hamar megnyugodott. A szülinapja, névnapja nem múlhat el az ajándékunk nélkül. Most volt 5 éves és hívtam telefonon. Így zajlott le a beszélgetés: - Szia, Éva anya! - Szia, drága kis Nyuszikám! - Tudod, mi van ma nekem? - Mi van húsom? - Hát a szülinapom. - Képzeld el én pont ezért hívtalak, hogy boldog szülinapot kívánjak. Majd megérkezik az ajándékunk is egy mesekönyv, a postás viszi. - Köszi! - És mit kaptál a szülinapodra? - Tortát és gyertya is volt rajta.

11 Fészek-Hírlevél 2011/I Hány szál? - Öt. - Te nagyon ügyes vagy Nyuszika! - Voltál ma oviba? - Igen. - És mit csináltatok? - Játszottunk. - Mást nem? Óvó nénivel nem volt foglalkozás? - De volt. Képzeld madárkákat vágtunk ki ollóval. - Te már ilyen ügyes vagy, hogy vághatsz ollóval? - Igen, és festettünk kesztyűt. - Milyen színűre? - Barnára, zöld pöttyökkel. - És hány ujjas volt? Egy vagy öt? - Egy. Zsolti hol van? Beszélhetek vele? - Internetezik. - A te szobádba? (csak nálam van internet, de gép az több van, és ezt megjegyezte a drágám) Beszélt Zsoltival meg a többi gyerekkel is, és ez bearanyozta egy kicsit a következő napjainkat. Napokig csak azt hallottam, hogy az itt töltött három és fél év alatt milyen jót játszottak Zsuzsival és már nyáron egy hétre jön. Azért nagyon jó Éva anyának lenni. Farkas Gáborné Évi nevelőszülő Tiszakécskei csoport

12 Fészek-Hírlevél 2011/I. 12 II. ZÁRT AJTÓK ÉS NYITOTT LELKEK KONFERENCIÁJA A tavalyi évhez hasonlóan febr én is nagy szeretettel várták és fogadták a lelkes szervezők az érdeklődőket a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében tartott 2 napos szakmai konferenciára. Mi a rendezvény második napján vettünk részt, Neubauerné Margó és Kisnémetné Irma. A szakmai találkozó számunkra nagyon érdekes volt, hisz az előadók mindegyike más szemszögből igyekezett a társadalomban lévő nagyon negatív börtönképet javítani. Azt próbálták megmutatni, hogy az árnyoldalon túl mennyire sok szakmai tudás és szeretet van ebben a zárt világban, ahova a fogvatartott és nevelő ugyanúgy, de mégis egy kicsit másként van bezárva. Kritikusan elemezték az előadók, a BVben zajló oktatás ügyet, hisz milyen pszichológiai és pedagógiai szaktudás tudna csodát tenni azoknál a fiataloknál, akik nem motiváltak a tanulásra és vannak olyan elítéltek, akik a nevüket sem tudják leírni. Ügyésznő és egy gyermekpszichiáter lenyűgöző előadását kísérhettük figyelemmel. A nap fénypontja a fogvatartott fiatalok színelőadása volt a 7 Priuszos törpe címmel, amelyen rég nem nevettünk ennyit. Közben Margóval arra gondoltunk, hogy ha kint maradnak ezek a gyerekek, lehet, hogy sose lett volna lehetőségük 150 ember előtt színpadon játszani.. Csak jó valamire ez a börtön? bár kicsit nagy az ára.. Délután jöttek a szekciók ilyenkor mindig sajnálom, hogy az ember egyszerre nem lehet több helyen. Margó a terápiás segítségnyújtást követhette figyelemmel, míg én egy másik szekció munkájában vehettem részt, ahol kerestük a választ arra a kérdésre, hogy a bv-ben tartózkodó gyerekek 50 %-a miért is nem kerül be a gyermekvédelmi jelzőrendszer látókörébe? A nap végén alkalmunk nyílt a bűnelkövetők részére fenntartott körleteket végig járni, ahol a nevelők és közvetlenül az elítéltek kíváncsiságunkat kielégítették, mert feltehettük a különböző kérdéseinket, amelyekre választ is kaptunk. Kisnémet Irma Már meséltem neked arról, hogy milyen az intézményfüggőség. Először, amikor ezek közé a falak közé kerülsz, szinte úgy érzed, kibírhatatlan, aztán eltűröd őket, majd elfogadod... aztán végül tested-lelked alkalmazkodik a börtönélethez, szinte a lelkeddel is szeretni kezded azokat a gyűlölt falakat. Stephen King

13 Fészek-Hírlevél 2011/I. 13 BUDAPEST HEGYEM ÁLTAL SZERVEZETT JÓTÉKONYSÁGI KONCERT Nagy örömmel vettem tudomást erről a rendezvényről. Már napokkal az indulás előtt gondolkoztam, hogy lehet ilyen, hogy majd Erdei Zsolttal, vagy Vastag Csabával találkozzak? Február 5-én szombaton 7.30-kor indultunk busszal Budapestre. 11 órakor kezdődött a rendezvény. Még most sem hiszem, hogy kezet fogtam Erdei Zsolttal a HEGYEM apai nagykövetével, és még fotózkodhattam is vele. Nem sokkal később észrevettem Veres Robit azaz a rap szakma nyelvén MCDC-t. Odasiettünk egy közös fotózásért, aláírásért. Nem sokkal később bemutatták nekünk a rendezőket, köztük Gulacsi Attilát, aki meghívott engem, Mrena Krisztiánt, Németh Attilát és Juhász Pistit Csillebércre egy karate táborba, amit szintén a HEGYEM rendez már évek óta. Elsőnek megismertették a közönséggel a karate műfajait egy- két bemutatóval. Ezután egy kis rock zenét hallottunk Vincze Lillától, aki már a pápának is énekelt. Őt követte a Csillag Születik felfedezettje MCDC. Nagyon fura lélek, mert csak mondtunk neki egy-két szót az egészségről, és ő már is népzenét csinált belőlük. Miután ő nagy fájdalmunkra elment, Robi jött egy kis bot Madár módra. A bot lecke után színpadra lépett egy testépítő, akinek a neve Sinka Zsolt. Szájtátva néztük a produkcióját. A vas rudakat úgy hajlítgatta, hogy még meg sem izzadt. Erőpróbára hívta Madárt, aki épp hogy csak megkapta az elégségest. Vasasról jött 4 táncos lány kápráztatta el ruganyosságukkal a nézőket. Ezek után még tartottak bemutatókat a harcművészetekről. Főképp a lányok örömére a Bad Boys lépett fel, akik még táncversenyt is rendeztek. Jött a várva várt X-faktor győztese,vastag Csaba. Az X- Faktor zenéiből válogatott nekünk. Ő még a színpadról is lejött, de kár volt, mert szétszedték majdnem a rajongói. Sajnos neki is el kellett mennie. Fellépett lakhelyünkről, azaz Tiszakécskéről jött néptánc együttes. Volt két csoport a Nagy-Tisza és a Kis-Tisza. A néptánc után egyéni produkciók jöttek. Volt köztük népdal énekes, és modern táncosok. 2 óra tájban mindenki a HEGYEM vendége lett, akik minket ebéddel kínáltak. Desszertre egy kis édesség, csoki szökőkút. Egy kis ejtőzés után újra megkezdődött a harcművészet ideje. Sok érdekes figurával és harctudással buzdítottak minket sportolásra, főként karatéra. 16 óra előtt a rendezők mindenkinek osztottak lufit és egy közös fotóra hívtak minket, ami sajnos mégis elmaradt. Sok élménnyel és még több tudással, fáradtan érkeztünk haza. Nagyon szépen köszönjük a HEGYEM-nek és a ránk felügyelőknek ezt a szép, el nem felejthető élményt. Rozner János

14 Fészek-Hírlevél 2011/I. 14 Sok boldog születésnapot kívánunk a februárban születetteknek! Balog Ildikó Balogh Gina Balog Kevin Dudás Petra Hup Krisztián Juhász Mónika Kőrösi Bernadett Kurucz Viktória Lakatos Alexandra Lakatos Bence Mák Balázs Nagy János Németh Károly Orbán Attila Pálfalvi Cintia Dzsenifer Pusuma Erika Rohacsek Nikolett Solti Bertalan Sörös Gábor Tamás Richárd Telek Viktória Angelika Tóth Hajnalka Tóth Márkusz Antóniusz Virág Klementina

15 Fészek-Hírlevél 2011/I. 15 AMIKOR A HALLGATÁS FONTOSABB Többször előfordult már velem, hogy a szembejövő ismerős, sietős lépésekkel Szia! Hogy vagy? módon köszöntött. Igazán nem tudtam eldönteni, hogy most valóban kíváncsi is a válaszra, vagy csak a maga megnyugtatására érdeklődött. Válaszolni nem volt módom, de nem is hiszem, hogy ez lényeges lett volna. Hiszen hallgatni idő, ha nem érdekel a másik őszintén, akkor elvesztegetett idő. Nemcsak neki, nekem is. Nekünk, akik lelkileg sérült, érzelmileg hullámzó gyermekek számára tesszük fel a Hogy vagy? kérdést, nem lehetünk sietősek, felszínesek és őszintétlenek sem. Velük szemben arra a féle meghitt beszélgetésre van szükség, amikor csak és kizárólag egymásra figyelünk, amikor van lehetőség szót ejteni érzésekről, gondolatokról, vágyakról. Minőségi idő egyik elemeként jellemzi ezt Gary Chapman: Kamaszokra hangolva című könyvében. Ennek alapján pedig nem másról, mint a másik meghallgatásáról van szó, arról a gyermekről, serdülőről vagy éppen kamaszról, akinek segíteni szeretnénk. A meghitt beszélgetés, pedig olyan segítség, amely főként a hallgatáson alapszik, amely nekünk szószátyár, papolós, bőbeszédű felnőtteknek időnként nagyon nehezünkre esik. Nézzünk hát néhány olyan szempontot, amely vezérfonal lehet ennek gyakorlásához, higgyetek nekem, működik! Nézzünk a gyermek szemébe, ha beszél hozzánk, de ne fejezzünk ki semmilyen rosszallást a tekintetünkkel, legyünk nyitottak. Ne foglalkozzunk semmi egyébbel, miközben hallgatjuk a gyermeket, ne vasaljunk, ne mosogassunk és ne a tévét nézzük. Inkább kérjük meg, hogy várjon 5-10 percet, amíg a nagyon fontos dolgunkat befejezzük. Próbáljuk megérteni az érzéseit, olyan mondatokkal, mint: úgy látom csalódott vagy, mert jól értem megbántottak, mert. (elég egyetlen pontosító mondat) Ne szakítsuk félbe! Véletlen se vágjunk bele a szavába, mert itt és most nem a mi véleményünk fontos. Figyeljünk testbeszédére. Ökölbe szorított kéz, könnyes tekintet, remegő szemmozgás, reszkető lábak gyakran másról árulkodnak, mint amit mond. Ha nem értünk valamit végképp, akkor szorosan kapcsolódó kérdést tehetünk fel. Ha jól értem, azt mondod, hogy., Jól gondolom, hogy Legyünk megértőek. Bármi, ami első hallásra kiveri nálunk a biztosítékot, nem kell, hogy hangos lekiabálás formában öltsön testet. Hagyjunk időt magunknak is végig gondolni a dolgot.

16 Fészek-Hírlevél 2011/I. 16 Kérjünk engedélyt arra, hogy elmondhassuk a véleményünket. Szeretnéd hallani a véleményemet? Ha nem igazán a válasz, akkor vége a beszélgetésnek, ha igen, akkor létrejöhet egy párbeszéd. Ha sikerült betartanunk, hogy végig hallgattuk, akkor van esély arra, hogy ő is megteszi, még ha nem is ért egyet azzal, amit mondunk. Bizonyára furcsán hangzik első olvasatra, hogy engedélyt kérünk a véleményünk elmondására, de nem csorbul vele tekintélyünk, hiszen ezzel csak az önállóságát próbáljuk tiszteletben tartani. Egy ilyen kérdés után a valószínűsége is nagyobb, hogy nemcsak meghallgat, hanem hallgat is ránk. Rádiné Teri Nevelőszülői tanácsadó Sok boldog születésnapot kívánunk a márciusban születetteknek! Balog Mercédesz Bodor Mihály Bogdán Eduárd Demeter Ildikó Drábóczi Krisztofer Drábóczi László Gábor Teréz Gerdai Dávid Bertalan Gombos Márk Juhász Tünde Kói Nikoletta Zsuzsanna Kósa Tibor Jankovics Zoltán Lakatos Balázs Lakatos Regina Vanessza Lakatos Tamás Magyar Dániel Orbán Klaudia Terézia Reibling Károly Rozner János Steibli Vivien Telek Zsolt Tisza-Kiss Mariann Tóth Julianna Tóth Katalin Erzsébet Tóth Krisztián Tóth László Rezső Vadászi Ádám József Vadászi Tamás Ványi Nikolett Virág Vivien

17 Fészek-Hírlevél 2011/I. 17

18 Fészek-Hírlevél 2011/I. 18

19 Fészek-Hírlevél 2011/I. 19 A NŐ - Mama miért sírsz? - kérdezi a kisfiú az édesanyját: - Mert én nő vagyok - válaszolta az asszony. - Ezt nem értem! - mondja a kisfiú - És ezt soha nem is fogod megérteni - válaszolta gyermekét átölelve az anya. Később megkérdezte a fiúcska az édesapját is. - Papa, miért sír a mama látszólag minden ok nélkül? - Minden nő ok nélkül sír. - Ez volt minden amit az apa válaszolt. A fiúcska felnőtt, férfi lett, és még mindig kereste a választ, vajon miért sírnak időközönként a nők. Egyszer megkérdezte a Legfelsőbb Hatalmat. - Mondd Atyám, miért sírnak a nők olyan könnyen? Az Atya elgondolkozva válaszolt: Amikor a nőt teremtettem, valami különlegeset alkottam. Oly erőssé tettem a vállát, hogy a világ terheit elbírja, mégis oly gyengéddé, hogy vigasztalást is tudjon adni. Oly belső erőt adtam neki, ami lehetővé teszi, hogy akkor is tovább menjen, amikor már mindenki más feladja, hogy a betegségek és a bánat idején is ellássa családját panaszkodás nélkül. Oly mély érzéseket adtam neki, amelyekkel gyermekeit mindig és minden körülmények között szereti, még akkor is, hog a gyermek őt mélyen megbántotta. Oly erőt adtam neki, mellyel a férjét minden hibájával együtt szereti és elviseli, és azért alkottam a férfi oldalbordájából, hogy vigyázzon férje szívére. Oly bölcsességet adtam neki, hogy tudja egy jó férj soha nem sérti meg a feleségét, mégis néha próbára tesz a nő érzéseit, határozottságát és kitartását, hogy szikla szilárdan férje mellett áll-e? És végezetül könnyeket is adtam neki, hogy sírhasson. A könnyek kizárólag csak az övéi, és annyit használ belőlük, amennyire csak szüksége van. Látod: Egy nő szépsége tehát nem a ruhájától függ, amit éppen visel, vagy az alakjától amilyen az ő formássága, de még nem is attól, ahogyan a haját viseli. Egy nő szépségét a szemeiben ismered fel, mert ez a szíve kapuja, ahol a szeretet lakozik.

20 Fészek-Hírlevél 2011/I. 20 Vak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: Vak vagyok, kérem, segítsenek Arra ment egy újságíró és látta a kalapban alig van pénz, csak pár fillér. Lehajolt, dobott a kalapba pár koronát, s anélkül, hogy megkérdezte volna, elvette a táblát és a másik oldalára írt egy mondatot. Délután visszatért a vak emberhez és látta a kalapban sok pénz van. A vak felismerte lépteit, s megkérdezte tőle, hogy ő írt-e a táblára, s ha ő volt, akkor mit. Az újságíró így válaszolt: - Semmi olyat, ami nem lenne igaz. Csak soraidnak kicsit más formát adtam. Mosollyal az arcán távozott. A Vak soha nem tudta meg, hogy a táblán ez állt: Tavasz van, és én nem láthatom! A Hírlevelet Remete Katalin eredeti elgondolása alapján írták és szerkesztették: Báló Ottilia Balogh Béláné Bob Mária Farkas Gáborné Évi Gulyásné Herédi Erika Iványi Zoltán Kisnémet Irma Rádiné Teri Rozner János Steibli Vivien Vadászi Mónika Vincze Dezsőné Danica Arató Rita A szerkesztőség címe: 2030 Érd, Karolina u. 3. Tel./fax: info@feszekegyesulet.hu Bankszámlaszám: Szívesen fogadunk fényképeket, írásokat; melyet külön kérésre visszaküldünk.

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Magyar táncdialektusok

Magyar táncdialektusok 2012. Április 28. I. évfolyam 6. szám Újságunk megtekinthetõ színesben a honlapunkon: www.vmkami.hu AMIújságunk Magyar táncdialektusok A zalaszentgróti Városi Művelődési Központ, Könyvtár és Alapfokú Művészeti

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

7. Hitoktatás egyéb gyakorlati kérdései

7. Hitoktatás egyéb gyakorlati kérdései 7. Hitoktatás egyéb gyakorlati kérdései II. A hitoktatás mai helyzetelemzése a. A hittanórák időpontjával kapcsolatos kérdések A közoktatási intézményekben (óvodákban, általános iskolákban) törvény által

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt.

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt. Kata Az egyik budapesti aluljáró, metróbejárat előtt találkozunk, azt mondta, itt szokta napjainak nagy részét tölteni. Mocsok van, bűz és minden tele hajléktalanokkal. Alszanak dobozokon, koszos rongyokon,

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

,,Tele vagyunk fiatallal,,

,,Tele vagyunk fiatallal,, t a v a s z t ó l õ s z i g,,tele vagyunk fiatallal,, Vakáció, szabadidõ: mindannyiunk iskolája! A nyári, a családi, közösségi idõtöltés, a táborok, minden, ami nem az iskolában, nem a televízióban, nem

Részletesebben

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a V Barna legény. Te szegény, te szép. Dús hajad egy leány álma. Elvesztettem az eszem s szemem könnyet hullat, mint estalkonyatkor az ég. Ó, miféle babona űzi tekintetem utánad? Végigkísérlek a fasoron,

Részletesebben

Üzenet. A Prágai Református Missziói Gyülekezet Hetilapja V. Évfolyam 9. szám, 2012. márc. 4. Kedves Testvérek!

Üzenet. A Prágai Református Missziói Gyülekezet Hetilapja V. Évfolyam 9. szám, 2012. márc. 4. Kedves Testvérek! Kedves Testvérek! Üzenet A Prágai Református Missziói Gyülekezet Hetilapja V. Évfolyam 9. szám, 2012. márc. 4. Az ember gyakran teszi fel magának a kérdést: mit gondolnak rólam az emberek? Ez a kérdés

Részletesebben

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Írnod kell kislányom, erre születtél! Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Tudom Édes, írnom kellene, de bajban vagyok. Talán azt a témát kéne papírra vetnem, amit

Részletesebben

Lajos polgármester. Ezután az óvodások zenés, ötletes, hangulatos műsora következett Németh

Lajos polgármester. Ezután az óvodások zenés, ötletes, hangulatos műsora következett Németh XI. évf. 6. sz. 2014. december www.kiralyhegyes.hu "Áldás szálljon házatokra, meghitt béke lengje be, boldogságnak légy forrása, szóljon errõl Szenteste!" Jégvirág költözzön mindegyik ablakba, gőzölgő

Részletesebben

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS Magyar vagyok. Természetem komoly, Mint hegedűink első hangjai; Ajkamra fel-felröppen a mosoly, De nevetésem ritkán hallani. Ha az öröm legjobban festi képem: Magas kedvemben

Részletesebben

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk?

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? 2013. február 6., 11:00 Sorozatunkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben az évadban végzősöket, Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályának

Részletesebben

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN 1 Újpest-Belsőváros 2008. 03. 02. Juhász Emília Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN Olvasandó (lectio): 2 Móz 13,1-10 Alapige (textus): 2 Móz 13,8-9 És mondd el fiaidnak azon a napon: Amiatt történik

Részletesebben

A körülmények és a környezet hatnak ránk, de magunkért csakis mi vagyunk felelősek. (Paulo Coelho) Ballagási meghívó

A körülmények és a környezet hatnak ránk, de magunkért csakis mi vagyunk felelősek. (Paulo Coelho) Ballagási meghívó A körülmények és a környezet hatnak ránk, de magunkért csakis mi vagyunk felelősek. (Paulo Coelho) Ballagási meghívó 2007 2012 A MÁTÉSZALKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM végzős diákjai 2012. május 4-én

Részletesebben

J E G Y ZŐKÖNYV. 97/2010.(III.09.) számú határozat. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése az alábbi napirendi pontokat tárgyalja:

J E G Y ZŐKÖNYV. 97/2010.(III.09.) számú határozat. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése az alábbi napirendi pontokat tárgyalja: J E G Y ZŐKÖNYV Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2010. március 09-én (Kedd) 11.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről. Az ülés helye: Jelen vannak: Medgyaszay Ház Nagykanizsa, Sugár

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve 10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve J e g y z ő k ö n y v Készült Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50 Újpest-Belsőváros 2008. 09. 07. Juhász Emília TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS Alapige (textus): Mk 6,50 Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52 Ezután azonnal megparancsolta tanítványainak, hogy szálljanak hajóba, és menjenek

Részletesebben

Határtalanul! Galántai táncok. Előkészítő programok

Határtalanul! Galántai táncok. Előkészítő programok Határtalanul! Galántai táncok Előkészítő programok A Határtalanul! program keretében a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 9. HR osztálya a gimnáziumi együttműködés keretében a felvidéki, galántai Kodály Zoltán

Részletesebben

Holland szakmai gyakorlat Varga Fanni

Holland szakmai gyakorlat Varga Fanni Holland szakmai gyakorlat Varga Fanni Soha nem gondoltam volna, hogy valaha adódik egy ilyen lehetőség az életemben. Tavaly, tanév végén lehetett pályázni.belevágtam. Elküldtem az önéletrajzomat és a motivációs

Részletesebben

Ideiglenes felvételi jegyzék 2010. március 11. O1. INFORMATIKA SZAKKÖZÉPISKOLA

Ideiglenes felvételi jegyzék 2010. március 11. O1. INFORMATIKA SZAKKÖZÉPISKOLA O1. INFORMATIKA SZAKKÖZÉPISKOLA Ssz. Név Ssz. Név 1. Futó Kovács Szandra 36. Török Nándor 2. Barta Róbert 37. Moroncsik Roland 3. Sólyom Vivien 38. Simon Dániel 4. Csorba Adrienn 39. Gáspár Gabriella 5.

Részletesebben

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is.

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. E nap idén április 13-ára esik. Ekkor a szentmiséken világszerte

Részletesebben

VÉRTES BOGLÁRKA A NAPSUGÁR ÉS HOLDVILÁG KÖZHASZNÚ EGYESÜLET (NHKE) HÍRMONDÓJA

VÉRTES BOGLÁRKA A NAPSUGÁR ÉS HOLDVILÁG KÖZHASZNÚ EGYESÜLET (NHKE) HÍRMONDÓJA VÉRTES BOGLÁRKA A NAPSUGÁR ÉS HOLDVILÁG KÖZHASZNÚ EGYESÜLET (NHKE) HÍRMONDÓJA 4. évf./28. szám / 2012. 05-06. hó A lap ingyenes! Elérhetőség: Keilbach Józsefné elnök, Dr. Gerstner Péter titkár tel: 06/20-511-88-82

Részletesebben

Örömre ítélve. Már jön is egy hölgy, aki mint egy

Örömre ítélve. Már jön is egy hölgy, aki mint egy Örömre ítélve Fotók: Gál Efraim Ha a drog egy fallal körbezárt város, akkor ki engedélyezi vagy tiltja a kijárást? Vajon ha az embernek több száz kulcsa lenne az örömhöz, bárhova bezárhatnák? Nem tudom.

Részletesebben

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... *****

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ezüst gyertyatartók fénye mellet egy fiatal férfi hajol íróasztala fölé. Az arca márványfehér,

Részletesebben

******************************************************************

****************************************************************** Els évfolyam 1. szám 2015. szeptember-október ****************************************************************** Ismét itt az iskolaújság! Újból létrejött a Lila Suli diáklapja! A közremköd fszerkesztk,

Részletesebben

AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE

AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE 2. szám - 2014. december Kik az Új Családok? Sokan kérdezik tőlünk mostanában, hogy kik az Új Családok, mi jellemző rájuk, mit tesznek, hogyan élnek? Összegyűjtöttünk néhány

Részletesebben

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban JuGáWi 7.A 2010. december-2011. január Női Kézilabda Európa Bajnokság Amiről szó van az újságban: Rövidpályás Úszó Világbajnokság Férfi Kézilabda Világbajnokság Adventi műsor Mikulás-buli az osztályban

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM 2. www.ujteremtes.hu Bábel és Ábrahám története Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. 1Móz. 11:1 El tudod-e képzelni milyen lenne az, ha mindenki

Részletesebben

Szép dolog a család! Hogyan legyen jó? Hasznos tanácsok mindennapi életünkhöz

Szép dolog a család! Hogyan legyen jó? Hasznos tanácsok mindennapi életünkhöz Szép dolog a család! Hogyan legyen jó? Hasznos tanácsok mindennapi életünkhöz 1 Ha bizonytalannak látom gyermekem fejlődését, kihez fordulhatok? Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány H-8000 Székesfehérvár,

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE 13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE Mindegyikünknek kétféle szokásai vannak: jók és rosszak. A jó szokásaink közelebb visznek minket álmaink földjére, és a rosszak távolabb visznek álmaink földjétől. A jó szokások

Részletesebben

DUMASZÍNHÁZ, FÉNYFESTÉS ÉS SÁRKÁNYHAJÓZÁS VISSZAESÉS A RENDEZVÉNYPIACON

DUMASZÍNHÁZ, FÉNYFESTÉS ÉS SÁRKÁNYHAJÓZÁS VISSZAESÉS A RENDEZVÉNYPIACON DUMASZÍNHÁZ, FÉNYFESTÉS ÉS SÁRKÁNYHAJÓZÁS VISSZAESÉS A RENDEZVÉNYPIACON Továbbra sem indult meg a kilábalás a rendezvényes szakma válságából, a 2009 és 2010-es súlyos visszaesés után a gödör mélyén vegetál

Részletesebben

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1.

FARKAS KATALIN. Félvér Tigris. Derna krónikák 1. FARKAS KATALIN Félvér Tigris Derna krónikák 1. 1. Meglepetés A mai napom is ugyanúgy kezdődött, mint minden hétköznapom. Kicsit morcosan keltem fel, unottan ettem meg a reggelit, lassan öltöztem fel és

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

"Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval

Soha nem érzem, hogy itt a plafon - Interjú Bánsági Ildikóval "Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval 2014. augusztus 26. kedd, 07:00 "Mindig büszke voltam, ha valami újra hívtak. Soha nem érzem, hogy itt a plafon, hanem inkább azt, hogy szeretnék

Részletesebben

A fölkelő nap legendája

A fölkelő nap legendája Prof. Dr. Tapolyai Mihály A fölkelő nap legendája Máréfalvi barátaimnak mestereim egyikéről Dr. Szalay Károly pszichiáter emlékére Dr. Szalay Károly pszichiáter élete (1894-1973) Régen mesternek hívtuk

Részletesebben

AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE

AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE AZ ÚJ CSALÁD MOZGALOM HÍRLEVELE 3. szám, 2015. március 3. szám - 2015. március Apró lépések a családokért Néhány évvel ezelőtt egy kolléganőm felhívott, hogy nem tudja, mit csináljon, ugyanis abortuszra

Részletesebben

Erskine Angelika: Lélekmadár

Erskine Angelika: Lélekmadár A vers- és prózaíró pályázat díjazott alkotói a 2011-12-es tanévben: Erskine Angelika 1.a Ring Dóra 1.b Robotka Ádám 2.b Both Noémi 3.a Miletics Maya 4.b Bonecz Bendegúz 5.b Bodóczy Iliáná 8.b Török Anna

Részletesebben

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI?

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? Érdekesnek tűnik egy dolgozat címét kérdésként feltenni. Ez számomra azt jelenti, hogy nem egy szokványos házi dolgozatról beszélünk. Amióta Kocsis tanárnő feladta

Részletesebben

A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjainak közösségi szolgálata

A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjainak közösségi szolgálata A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjainak közösségi szolgálata Bevezetés A szociális kompetenciafejlesztés iskolai lehetőségeinek rövid elméleti áttekintését, majd az iskolán belüli közösségi

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Kincsesbánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének rendkívüli, nyilvános üléséről.

Jegyzőkönyv. Kincsesbánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének rendkívüli, nyilvános üléséről. 1 Jegyzőkönyv rendkívüli, nyilvános üléséről. Időpont: 2011. szeptember 15. Helyszín: Polgármesteri Hivatal, 8044 Kincsesbánya, Kincsesi u. 39. Jelen vannak: Szavazati joggal meghívottak: Bajkai János

Részletesebben

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám CSENGŐSZÓ A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám Készítették: A Diák-újságíró szakkör tagjai: Juhász Valentina, Jónás Levente, Flórián Zsolt, Prohászka

Részletesebben

DOLGOZNI CSAK PONTOSAN SZÉPEN

DOLGOZNI CSAK PONTOSAN SZÉPEN Édesapám nagyon figyelt arra annakidején, hogy átvegyek tõle bizonyos stílusjegyeket, amelyek csak rá voltak jellemzõek, mert úgy érezte, így viszem tovább igazán a hagyományt DOLGOZNI CSK PONTOSN SZÉPEN

Részletesebben

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet Írta: Károlyi Veronika (Ronyka) Copyright Károlyi Veronika, 2015 Minden jog fenntartva! Ingyenes e-könyv 5 bődületes hiba,

Részletesebben

ISTEN IGAZI CSODÁJA. Pasarét, 2014. augusztus 10. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 2Királyok 4,1-7

ISTEN IGAZI CSODÁJA. Pasarét, 2014. augusztus 10. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 2Királyok 4,1-7 Pasarét, 2014. augusztus 10. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza ISTEN IGAZI CSODÁJA Lekció: 2Királyok 4,1-7 Alapige: 2Királyok 4,1-2 Egyszer egy prófétatanítvány felesége így kiáltott

Részletesebben

Balogh Rodrigó valóságszínháza Nem vagyok tuti csávó Dráma: "Ennyi Duna-érett prímáslelencet egy rakáson..."

Balogh Rodrigó valóságszínháza Nem vagyok tuti csávó Dráma: Ennyi Duna-érett prímáslelencet egy rakáson... Hétfő, 2010. június 7. 10:15 Krug Emília írása Balogh Rodrigó valóságszínháza Nem vagyok tuti csávó Dráma: "Ennyi Duna-érett prímáslelencet egy rakáson..." Tizenhárom éves korára elvesztette a szüleit,

Részletesebben

2015. December Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XIV. évf. 12. szám. Mindenki Karácsonya 2015

2015. December Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XIV. évf. 12. szám. Mindenki Karácsonya 2015 SZIGLIGETI HARSONA 2015. December Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XIV. évf. 12. szám Mindenki Karácsonya 2015 Már napokkal Karácsony előtt díszbe öltözött a Főtér. Megérkezett a karácsonyfa,

Részletesebben

Mesélnél általános iskolai tanulmányaidról? Már ott is érdekelt az iskolán kívüli kulturális élet?

Mesélnél általános iskolai tanulmányaidról? Már ott is érdekelt az iskolán kívüli kulturális élet? Szalai-Bordás Gergő a Földes Ferenc Gimnázium volt diákja, jelenleg az ELTE ÁJK jogász hallgatója. Középiskolás évei során magyar nyelv és irodalom tantárgyból ért el kimagasló eredményeket, valamint az

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum Csodagyerekek Gondoljanak a kis Mozartra! Négyévesen felmászott a zongoraszékre, és megkomponálta első hangversenydarabját. Nos, Hodek Dávid és Martincsák Kata hasonlóan ritka tehetségek, csak őket a szüleik

Részletesebben

HEVES MEGYE FÜZESABONY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT

HEVES MEGYE FÜZESABONY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT HEVES MEGYE FÜZESABONY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Füzesabony Város Önkormányzat rendkívüli, nyilvános képviselőtestületi üléséről. Ideje: 2015. augusztus 13-án 15:00 órakor. NAPIRENDI

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

Juhász Bence. A nagy litikamu

Juhász Bence. A nagy litikamu Juhász Bence A nagy P litikamu Parlamentből a Parlamentbe Viszontválaszra megadom a szót képviselő úrnak. Köszönöm Elnök úr, Tisztelt Országgyűlés, Tisztelt Ház. Amint az előző felszólalásomban is ismertettem

Részletesebben

Cukimami én idős motiváció:

Cukimami én idős motiváció: Cukimami s én idő ió: c motivá Énidó Kezdjük ott, hogy miért is fontos, az Énidő; Magad miatt, mert kell, hogy érezd; az anyasággal nem veszítetted el a nőiességedet, azt, hogy egy önálló és utánozhatatlanul

Részletesebben

2011_ 11, 12. ISSN 1216-8890 1080 Ft

2011_ 11, 12. ISSN 1216-8890 1080 Ft 2011_ 11, 12 k o r t á r s m ű v é s z e t i f o l y ó i r a t B u d a p e s t ISSN 1216-8890 1080 Ft Kifordulok önmagamba val beszélget Schmal Róza Schmal Róza: A festményeidhez különböző irányokból lehet

Részletesebben

Önmeghaladás, életcélok, jóllét

Önmeghaladás, életcélok, jóllét PÁL FERENC Önmeghaladás, életcélok, jóllét A lélektani és spirituális dimenziók összefüggései Néhány alkalommal találkoztam Gyökössy Bandi bácsival. Többek között, amikor a papnevelõ intézetbe jártam,

Részletesebben

Mióta él Békéssámsonon? Melyek a legkorább emlékei, első benyomásai a faluról?

Mióta él Békéssámsonon? Melyek a legkorább emlékei, első benyomásai a faluról? (Interjú 2.) Pleskonics Istvánné 2014. január 4-én, egy esős, borongós szombat délutánon három órát beszélgettünk Irénke nénivel előzetes egyeztetés után Alkotmány utcai lakásában. Délután kettőtől délután

Részletesebben

VIZSGÁLJÁTOK MEG A LELKEKET!

VIZSGÁLJÁTOK MEG A LELKEKET! Pasarét, 2012. augusztus 30. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza VIZSGÁLJÁTOK MEG A LELKEKET! Alapige: 1János 4,1 Szeretteim, ne higgyetek minden léleknek, hanem vizsgáljátok meg a lelkeket,

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: ISB/54-1/2012. ISB-18/2012. sz. ülés (ISB-77/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: ISB/54-1/2012. ISB-18/2012. sz. ülés (ISB-77/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: ISB/54-1/2012. ISB-18/2012. sz. ülés (ISB-77/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának 2012. július 2-án, hétfőn, 11 óra

Részletesebben

Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk karácsonyi, 2010/11. számában! 2010. december 204

Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk karácsonyi, 2010/11. számában! 2010. december 204 Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk karácsonyi, 2010/11. számában! 2010. december 204 (SERBÁN ANDRÁS igaz székely ember emlékének) Karácsonyi történet Mi, gyerekek, nagyon vártuk az első

Részletesebben

Hogyan vegye rá gyermekét a nyári tanulásra, és hogyan teheti élvezhetővé számára?

Hogyan vegye rá gyermekét a nyári tanulásra, és hogyan teheti élvezhetővé számára? 1. oldal Hogyan vegye rá gyermekét a nyári tanulásra, és hogyan teheti élvezhetővé számára? Nagy Erika, 2013 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI.

Részletesebben

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból?

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból? Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk

Részletesebben

Indiai titkaim 5 - nagy kupac csomag

Indiai titkaim 5 - nagy kupac csomag 2010 szeptember 05. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Eljött a nagy nap. 1993. december 13-a, Luca napja. Indulás Indiába

Részletesebben

Károlyi Pályázat. Kémia. Írta: Elefánti Barbara 10. A

Károlyi Pályázat. Kémia. Írta: Elefánti Barbara 10. A Károlyi Pályázat Kémia Írta: Elefánti Barbara 10. A 2007. november 3. Tartalomjegyzék 2. oldal: Tartalomjegyzék 3. oldal: Bevezetés 4. oldal: Emil Fischer élete és munkássága 5.-7. oldal: Beszélgetés Emil

Részletesebben

A TÁMOP 3.2.4/08/2-2009-0001 Nevelési Tudásdepó NÉPMESE NAPJA (TÖRÖK PROJEKT) kipróbálásának gyakorlati tapasztalatai

A TÁMOP 3.2.4/08/2-2009-0001 Nevelési Tudásdepó NÉPMESE NAPJA (TÖRÖK PROJEKT) kipróbálásának gyakorlati tapasztalatai A TÁMOP 3.2.4/08/2-2009-0001 Nevelési Tudásdepó című projektben kifejlesztett NÉPMESE NAPJA (TÖRÖK PROJEKT) című mintaprogram kipróbálásának gyakorlati tapasztalatai Készítette:Cserlakiné Hagymássy Krisztina

Részletesebben

Gázló TT 2008 A rekordok napja 2008. július 12.

Gázló TT 2008 A rekordok napja 2008. július 12. Gázló TT 2008 A rekordok napja 2008. július 12. 4:30 Fire! - üvölti Hans-Peter Geerdes (ki az?), nincs mese, menni kell. Lassan megy az öltözés, kínlódás minden ruhadarabot felvenni mondjuk jó idő van,

Részletesebben

Ez a könyv számos, Istennel megtapasztalt valóságos

Ez a könyv számos, Istennel megtapasztalt valóságos Bevezetés Ez a könyv számos, Istennel megtapasztalt valóságos élményem eredményeként született. Nem egy olyan személy túlfûtött képzeletének vagy ábrándozásának terméke, aki valami jobb után vágyódik,

Részletesebben

A Fejér Megyei Eötvös József Szakképző Iskola és Kollégium diákújságja

A Fejér Megyei Eötvös József Szakképző Iskola és Kollégium diákújságja CSOMÓ Csak Okosan Minden Órán A Fejér Megyei Eötvös József Szakképző Iskola és Kollégium diákújságja 2012. december Mikulás nap December 6-án, a diákönkormányzat jóvoltából, iskolánkba is ellátogatott

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szám: /2012. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Petőfiszállás Község, Pálmonostora Község és Gátér Község Önkormányzatok Képviselő-testületeinek 2012. február 13-án a Körjegyzőségi Hivatal Pálmonostori Kirendeltsége

Részletesebben

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére.

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére. Idegesített, hogy nem tudják diagnosztizálni. Hát az orvostudomány nem tud semmit?" Egy család, amelynek tagjai megszakadnak a munkában, elviselik az elviselhetetlent, küzdenek a fogyatékkal, és közben

Részletesebben

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral VALÓSÁG Az alábbi interjúkból a pedagógus életút két állomásáról kaphatunk képet, egy mentortanár és egy pályakezdő pedagógus véleménye alapján. A beszélgetések főként a pedagógussá válás kezdeti szakaszáról,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Balmazújváros Város Polgármesteri Hivatal dísztermében Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. május 23-i munkaterv szerinti nyílt üléséről. Jelen vannak:

Részletesebben

Gazdagrét. Prédikáció 2013.10.13

Gazdagrét. Prédikáció 2013.10.13 Gazdagrét. Prédikáció 2013.10.13 Számomra mindig jelzés értékű az, ha valamilyen formában megrezdül a lelkem, megérinti valami. Ilyenkor az jut az eszembe, hogy ott még feladatom, tanulni valóm van. Üzenni

Részletesebben

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek?

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek? Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek? Tudod, az úgy van próbált Verena beszélgetést kezdeményezni Alexandrával a reggelinél. Nyújtotta a szavakat, nem nagyon tudta, hogyan mondja meg négyéves kislányának,

Részletesebben

Tisztelt Cím! Mindenekelőtt fontosnak tartjuk leszögezni, hogy jelen levelünk teljes mértékig saját elhatározásunk alapján, mindannyiunk teljes egyetértésével, mindenféle külső ráhatás nélkül, pusztán

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

JELEN VANNAK: Vollmuth Péter polgármester, Széllné Péber Szilvia, Kövesdi Sándor, Horváth István, Potornai Edit képviselők Dr. Harkai Barbara jegyző

JELEN VANNAK: Vollmuth Péter polgármester, Széllné Péber Szilvia, Kövesdi Sándor, Horváth István, Potornai Edit képviselők Dr. Harkai Barbara jegyző BADACSONYTÖRDEMIC KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETE Szám: 6/2012 J E G Y Z Ő K Ö N Y V KÉSZÜLT: Badacsonytördemic Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. február 28. napján megtartott rendes

Részletesebben

JÓ GYAKORLATOK MEGOSZTÁSA

JÓ GYAKORLATOK MEGOSZTÁSA JÓ GYAKORLATOK MEGOSZTÁSA A jó gyakorlatok megosztása kiscsoportos munka keretében történt, az alábbi előre megadott témák mentén: Munkaerő-piaci igények, vállalati együttműködés, gyakorlati képzés Tanulási

Részletesebben

NYÍLT LEVÉL TESTVÉREIMHEZ

NYÍLT LEVÉL TESTVÉREIMHEZ A Botorka Néptáncfesztivál kiadványa Publicaţia Festivalului de Dansuri Populare Botorka 1. szám numărul 2, 2014 október 25 NYÍLT LEVÉL TESTVÉREIMHEZ Köszönöm Nektek, Testvéreim, szerte a Kárpátmedencéből!

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

COOL-TÚRA 2010. 2. évf., 3. szám. Kistörő Adrienn és Hódosné Tatár Ildikó Cool-túra vetélkedő szervező

COOL-TÚRA 2010. 2. évf., 3. szám. Kistörő Adrienn és Hódosné Tatár Ildikó Cool-túra vetélkedő szervező A B E R E N T E I Á M K D I Á K J A I N A K L A P J A 2. évf., 3. szám COOL-TÚRA 2010 Idén 5. alkalommal került sor a berentei kezdeményezésű Cool-túra vetélkedőre. A nyelvművelés tematikájú írásbeli feladatsort

Részletesebben

HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK. 2015. november 24-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE

HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK. 2015. november 24-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE HANTOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLTÉNEK 2015. november 24-i NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE Határozatok: Hantos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 145/2015.(XI.24.) számú határozata

Részletesebben

TANÉVZÁRÓ. Újpest-Belsőváros. 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja. Juhász Emília

TANÉVZÁRÓ. Újpest-Belsőváros. 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja. Juhász Emília Újpest-Belsőváros 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja Juhász Emília TANÉVZÁRÓ Alapige (textus): Ef 6,1-4; 6,10 Olvasandó (lectio): Péld 3,1-18 Heidelbergi Káté*: XXI. ÚRNAP (*Olvasható a szolgálat végén)

Részletesebben

T Á R G Y S O R O Z A T A. 2./ A 4/2011.(III.21.) önkormányzati rendelet módosítása (előirányzat módosítás)

T Á R G Y S O R O Z A T A. 2./ A 4/2011.(III.21.) önkormányzati rendelet módosítása (előirányzat módosítás) NYÍRGELSE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ- TESTÜLET 2011. szeptember 15-én megtartott testületi ülésének a.) jegyzőkönyve b.) határozata c.) előterjesztése d.) tárgysorozata T Á R G Y S O R O Z A T A 1./

Részletesebben

A Képviselő-testület 7 egyhangú szavazattal a kiegészítéssel együtt egyetértett a napirendekre tett javaslatokkal az alábbiak szerint:

A Képviselő-testület 7 egyhangú szavazattal a kiegészítéssel együtt egyetértett a napirendekre tett javaslatokkal az alábbiak szerint: J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Cserkeszőlő Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2013. január 29-én megtartott rendkívüli üléséről. Jelen vannak: Szokolai Lajos polgármester dr. Héczei Eszter jegyző

Részletesebben

Van egy. Géber László

Van egy. Géber László Géber László Van egy Van egy különleges jógagyakorlat, a beszédszünet. Néhány órától egykét napig tarthat, és jelentős idegenergia felhalmozódásával jár. Az utóbbi időben gyakran próbálom alkalmazni, illetve

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Nyírmártonfalva község Falugyűlésén 2011. május 18. Helye: Művelődési Ház Nyírmártonfalva Jelen vannak: Kövér Mihály Csaba polgármester Debreceni Zsolt alpolgármester Gajdos

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje 173 Ecsédi Edit A diákok megismerése Az Egyéni Fejlődési Terv alkalmazásának tapasztalatai A Dobbantó program egyik fontos

Részletesebben

Gönyű Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 9071 Gönyű, Kossuth L. u. 67. J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Gönyű Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 9071 Gönyű, Kossuth L. u. 67. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Gönyű Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 9071 Gönyű, Kossuth L. u. 67. Szám: 200-9/2012. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2012. május 31-én 16 órakor kezdődő, a Polgármesteri Hivatal tanácskozótermében

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Egercsehi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. március 14-én 17 00 órakor tartott rendkívüli ülésén, a hivatalban

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Egercsehi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. március 14-én 17 00 órakor tartott rendkívüli ülésén, a hivatalban JEGYZŐKÖNYV Készült: Egercsehi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2008. március 14-én 17 00 órakor tartott rendkívüli ülésén, a hivatalban Határozatok száma és tárgya: - Rendeletek száma és tárgya:

Részletesebben

Dobós bál. Szavalás az iskolában. Weichnachtsparty. Mikulásbuli. Gombavató. Advent az énekkarral

Dobós bál. Szavalás az iskolában. Weichnachtsparty. Mikulásbuli. Gombavató. Advent az énekkarral Dobós bál Weichnachtsparty Gombavató Szavalás az iskolában Mikulásbuli Advent az énekkarral 1 Tartalomjegyzék Tartalom 1 Tartalom 2 Mikulás 3 Advent az énekkarral 4-5 Gombavató egy végzős szemével 6-7

Részletesebben

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Pasarét, 2014. február 2. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Lekció: ApCsel 4,23-31 Alapige: Zsolt 124,8 A mi segítségünk az Úr nevében van, aki teremtette

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

K Á R Á S Z I független havilap. Önkormányzati hírek. A testület június hónapban több alkalommal informális keretek között ülésezett, tanácskozott.

K Á R Á S Z I független havilap. Önkormányzati hírek. A testület június hónapban több alkalommal informális keretek között ülésezett, tanácskozott. 2015. július 3. K Á R Á S Z I független havilap XVIII. évfolyam 7. szám Önkormányzati hírek A testület június hónapban több alkalommal informális keretek között ülésezett, tanácskozott. A 20 éves testvérkapcsolat

Részletesebben

Pár szóban a novella létrejöttéről:

Pár szóban a novella létrejöttéről: Pár szóban a novella létrejöttéről: A Heléné Cixous-pályázatot a Feldmár Intézet Nők Iskolája alapította. A pályázat feltételeit Feldmár András fogalmazta meg...a nyertes pályázatoktól őszinte, magas színvonalú,

Részletesebben