Készítették: Olaszy Csaba, Lencse Menyhért, Szebényi Csilla, Mihaldinecz Csaba, Győrik Edit

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Készítették: Olaszy Csaba, Lencse Menyhért, Szebényi Csilla, Mihaldinecz Csaba, Győrik Edit"

Átírás

1 Hálózati munka a célcsoport szervezetközi gondozása A négy szervezet közötti kliens-közvetítés alapjai Összefoglaló Készítették: Olaszy Csaba, Lencse Menyhért, Szebényi Csilla, Mihaldinecz Csaba, Győrik Edit Fejlesztési Partnerségünk négy szervezete a szenvedélybetegek ellátását négy különféle, egymást jól kiegészítő módszerrel, szolgáltatási körrel, szempontrendszerrel végzi. Az FP ezért egy olyan hálózatot alkot, ami nagyon széles körben tud reagálni a kliensek igényére. Előéletünkben is jelentős volt az átjárás intézményeink között, amiből sok jellemzően jó tapasztalat származik. A klienseink ilyen módú vándorlása egy szerves fejlődésű folyamat, aminek esetenként nagy, más esetben kisebb figyelmet szenteltünk. Előfordul ugyan, de nagyon ritka az az eset, amikor a valamely szervezetben megjelenő kliensről nem derül ki, hogy megjelenése előtt már járt valamelyik FP programjában. Javaslatunk szerint nincsen szükség a kliens-közvetítés szerves fejlődési folyamatában radikális változtatásra, amin érdemes fejleszteni az a tudatosság és az FP-k közötti rendszeres kommunikáció. Minél több közvetlen, minőségi információval bírunk egymás szervezeteiről, annál jobban tudjuk kihasználni a Partnerség nyújtotta lehetőségeinket. Látható oda-vissza kapcsolódási pontok A BTA Megálló Csoport oldaláról BTA Megálló Csoport Leo Amici 2002 Alapítvány A kapcsolat rendszeres kétirányú. A Megálló munkatársainak jelentős része a Leo Amici Alapítványnál állt talpra, többen dolgoztunk is a Leo Amici Alapítvány rehabilitációs intézetében, s van aki jelenleg is munkaviszonyban van itt is ott is. Tekintve, hogy a komlói rehabilitációs intézetbe nagyon sokan Budapestről jelentkeznek, jellemző, hogy bekerülés előtt megfordulnak a Megálló Házban, esetleg itt szereznek tudomást a Leo Amici Alapítvány létezéséről. A közösen indított Várakozó program egy olyan rendszeres információs alkalom, melyet a Leo Amici Alapítványhoz jelentkezők a Megállóban érhetnek el. Intenzív és aktív a kapcsolat munkatársaink és klienseink között is, amit a rendszeres közös programok erősítenek. A Leo Amici Alapítvány terápiás programjából ilyen olyan módon kikerülő emberek jellemzően megjelennek a Megálló Házban, több esetben aktívan részt vesznek a programjainkon. Van hogy jelenlétük annyira erős és intenzív, hogy kimondottan az Ő igényeikre szervezünk programot. Mindezt a Pesten működő félutas lakás erősíti, ami a Leo Amici Alapítványnál megkezdett kezelés Megállónál történő befejezését jelenti.

2 Megálló Kék Pont A Kék Pont igen erős és jól szervezett szolgáltatásrendszere és a Megálló közösségi modellje jól kiegészíti egymást. Átjárás több esetben lehetséges, oda-vissza. A Kék Pont jogi, szociális esetvezető, elterelő, orvosi, gyógyszeres, alacsonyküszöbű szolgáltatásai olyan elemek, melyek a Megállóban nincsenek, megszervezését nem is tervezzük. Azokat az embereket, akiknek a fenti szolgáltatások valamelyikére van szükségük jó szívvel küldjük a Kék Pontba. Ugyanakkor fogadjuk a Kék Pont klienseit, ha intenzív közösségi létre, a szabadidő hasznos eltöltésére, oktatásban való részvételre van igényük. Megálló Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium Az átjárás a tanulásra és az intezív segítői kapcsolatra épül. A Megállóban megkezdett tanulmányok befejezése a BTAG-ban is történhet. A BTAG-ban megjelenő drog problémát megfogalmazó diákok számára elérhető a Megálló közössége. A BTAG felvételiken képviselteti magát a Megálló Csoport. A Kék Pont oldaláról Kék Pont- Megálló Csoport Az együttműködésnek 4 jól körülírható területe van: 1. Mivel a Kék Pont kezelési kapacitása időszakonként 100%-os kihasználtságú, ezért előfordul, hogy az első interjú felvétele után a kezelésbe jelentkező kliensek várólistára kerülnek a jövőbeli kliensgazdájuknál, annál a segítőnél, aki később az egyéni esetkezelést fogja végezni. Az együttműködés keretében a Kék Pont vállalja, hogy a Megállóból a Kék Pontba irányított klienseket a Központ előnyben részesíti, lehetőség szerint ezek az emberek nem kerülnek várólistára illetve, ha mégis, akkor a várólista első helyeire írja be őket a leendő kliensgazda. 2. A Megállóba és a Kék Pontba egyszerre járó kliensek érdekében az adott klienssel foglalkozó segítők közös esetmegbeszélőket szerveznek és azon részt vesznek, elősegítve ezzel a hatékonyabb segítségnyújtást, elkerülve a keresztbe gondozásból adódó problémákat, hátrányokat. 3. A Kék Pont szociális munkásai fogadják a Megállós klienseket, akik részt vehetnek a személyre szabott munkaerőpiaci elhelyezkedést elősegítő képzésen. A képzésben való részvétel anélkül történhet, hogy a Kék Pont úgymond saját kezelésébe venné a klienst magyarul ezekkel a kliensekkel a Kék Pont szociális munkásai nem végeznek egyéni esetkezelést. 4. A Kék Pont fogadja elterelésbe (kábítószer-használatot kezelő más ellátásba vagy kábítószer-függőséget gyógyító kezelésbe) a Megállóból hozzá irányított klienseket. Kék Pont Leo Amici Alapítvány A Kék Pont vállalja, hogy azon kezelése alatt álló klienseket vagy érdeklődőket, akik rehabilitációs programba szeretnének menni a Leo Amici Alapítványhoz irányítja.

3 Kék Pont BTAG A Kék Pont vállalja, hogy azon klienseit, akik középiskolai tanulmányokat szeretnének folytatni nappali tagozaton, első körben a Belvárosi Tanodához irányítja, felhívja az intézményre a figyelmüket. A kliensközvetítés lehetőségei a Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium és Megálló Csoport, Leo Amici Alapítvány, ill. a Kék Pont között A Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnáziumba (BTAG) való jelentkezés feltétele életkor; megkezdett középiskola. Jelentkezni novembertől folyamatosan lehet. Lehetőleg a tanulni vágyó fiatal jelentkezzen telefonon, akkor megbeszélünk vele egy személyes találkozót. Ezt hívjuk ügyeleti vagy első beszélgetésnek. Az ügyeleti beszélgetés egy kollégánk és a jelentkező fiatal között zajlik. Itt egyrészt próbáljuk a fiatal problémáit, élethelyzetét megismerni. Legfontosabb kérdéseink: miért kerestél meg minket, milyen középiskolákba jártál, miért maradtál ki, hogyan, kikkel élsz, milyen a kapcsolatod a családdal, milyen problémáid vannak, mit csinálsz szabadidődben, mik a terveid, mit tudsz rólunk, mit vársz tőlünk. Másrészt bemutatni neki az iskolát. A végén adatlapot töltünk ki. A beszélgetés fontos része, hogy szerintünk jó választás-e ez neki, ide való-e, tudunk-e a neki segíteni. Ez dönti el a továbbiakat. A beszélgetés lehetséges kimenetei: közösen úgy gondoljuk, ide való, megbeszéljük mi lesz vele a következő felvételiig, esetleg kap feladatot (nézzen más sulit is, keressen munkát, menjen pszichológushoz, telefonáljon a beszélgető kollégának rendszeresen, stb); közösen úgy gondoljuk, nem ide való; segítünk neki iskolát találni, vagy a megfelelő ellátó helyre küldeni (pl. Megálló, Kép Pont, Leo Amici, stb.); nem tudjuk meggyőzni arról, hogy nem ide való; mindenképpen tartja a jelentkezését Az ügyeletes kolléga (aki beszélgetett vele) a felvételiig tartja a jelentkezővel a kapcsolatot. A kb. havonta összeülő ügyeleti stábon minden ügyeletes beszámol a saját régi és új ügyeiről. Ez a csapat készíti elő a felvételiket. Felvételi évente háromszor van. Június (kb fő), szeptember eleje (kb. 5-8 fő), január (kb. 3-5 fő). Ezen benn ül minden segítő-oktató, aki vállal párokat. Meg szoktuk hívni a Megálló Csoport 1-1 képviselőjét is. Kb. az első beszélgetésen elhangzott kérdéseket tesszük fel. A döntésen végigbeszélünk minden jelentkezőt, mérlegeljük a rászorultságát, lehetséges tanulási képességeit, a mi kompetenciánkat, csoportdinamikai szempontokat. Fontos információ számunkra, ha a partnerszervezetek valamelyikéből érkezik hozzánk a kliens. Egyrészt tudunk róla informálódni, másrészt tudjuk, hogy valamilyen munka már elkezdődött, vagy éppen be is fejeződött a fiatallal.

4 A Leo Amici 2002 Alapítvány oldaláról Hosszúterápiás intézet, rehabilitációs programot végez, 1 évre vesz fel klienseket megállapodás alapján. A terápiás közösségben eltöltött időt értékelik, együttesen alakítják ki a továbblépés lehetőségeit, a jelentkezés felvételi alapján történik, az alapítvány drog és alkoholfüggőkre szakosodott, emellett nagyon fiatal, nem krónikus függőkkel is foglalkozik, akik rekreatív módon használnak szereket, szétesett családi konstellációval rendelkeznek, ez a terápiás közösség preventív módon segít, nehogy súlyosabb legyen a kliens helyzete. A bekerülés: mentálhigiéniás központokon, detoxikálókon, drogambulanciákon keresztül jönnek. Céljuk, hogy javítsák a kapcsolatukat ezekkel az intézményekkel, hogy legyen együttműködés, hogy szükség esetén a kliens egy másik ellátó helyre tudjon menni. 18 éves kortól 40 éves korig fogadjuk a klienseket. Jelenleg 14 ember él az intézetünkben. Jelentkezni levélben, en, telefonon, szociális munkás segítségével is lehet, de a fiatalnak kell az első lépést megtenni. Jelenleg a kórházakkal sajnos nem megfelelő a kommunikáció. A felvételin pszichológus és 2 terápiás is részt vesz. Vizsgáljuk a pszichés, fizikai állapotot, az életmódbeli szokásokat, családi kapcsolatokat, elkérjük az alapadatokat és igazolványokat. Nagyon fontos, hogy jó legyen a kapcsolat az egészségügyi intézményekkel. Nagyszerű lenne, ha az egészségügyi intézmény és a rehabilitációs intézet között közvetlen átjárás lehetne. Leo-Megálló Egy jobb ellátási rendszer kidolgozása érdekében az alábbiakban felsorolt tevékenységeket végezzük : A nagyon fiatal klienseket a Megálló Csoportba küldjük közös stáb működtetése (információcsere, közös esetmegbeszélések, közös programtervezés és értékelés, az aktuális feladatok megvitatása stb.) közös klienskövetés ; a félutas programben résztvevők intenzív követése, stratégiatervezés ; elő- és utórehabilitációs funkció, tevékenység működtetése Közös tevékenységeink célja, hogy a motiválás/előrehabilitáció/rehabilitáció és reintegráció egyetlen folyamattá váljon. Leo-Kép Pont A két szervezet egymás munkájának alaposabb megismerésére törekszik. A Leo Amici Alapítvány helyszíni tapasztalatszerzés lehetőségét biztosítja a Kép Pont stábja számára. Leo-Btag Az Alapítvány informálja az érintetteket a Btag tevékenységéről, a jelentkezés módjáról. A Leo Amici Alapítvány helyszíni tapasztalatszerzés lehetőségét biztosítja a BTAG stábja számára.

5 Közös elhatározások : Valósuljon meg intenzív információ-átadás a szervezetek között. Az intézmények között is legyen rendszeres eset-megbeszélés. A Leo Amici 2002 Alapítvány nagyon fiatal kliensei a Megálló Csoport fogadja. A Megálló Csoport és a Kék Pont az elterelésben együtt tudnak működni. Budapest, április 15.

J ELENT ÉS A V ÉG R EHAJ T ÁS I S ZAK AS Z ZÁR ÁS ÁHO Z

J ELENT ÉS A V ÉG R EHAJ T ÁS I S ZAK AS Z ZÁR ÁS ÁHO Z J ELENT ÉS A V ÉG R EHAJ T ÁS I S ZAK AS Z ZÁR ÁS ÁHO Z KIEGÉSZÍTŐ KÉRDÉSEK A PROJEKT ELŐREHALADÁSI JELENTÉSHEZ Projekt azonosító száma: A/077 EMIR azonosító szám: 2.1.1 2005 10 0013/1.0 A jelentés készítésének

Részletesebben

ADATLAP a Fővárosi Közgyűlés 2009. évi DROGFOGYASZTÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA irányuló pályázatához

ADATLAP a Fővárosi Közgyűlés 2009. évi DROGFOGYASZTÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA irányuló pályázatához ADATLAP a Fővárosi Közgyűlés 2009. évi DROGFOGYASZTÁS VISSZASZORÍTÁSÁRA irányuló pályázatához Beérkezett Sorszám 1. A pályázó szervezet adatai 1.1. Megnevezése: Belvárosi Tanoda Alapítvány 1.2. Székhelye:

Részletesebben

A Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium és Szakközépiskola pedagógiai programja 1

A Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium és Szakközépiskola pedagógiai programja 1 1 Mottó: Szerintem az individuumhoz csakis individuális megértéssel szabad közeledni. Más-más nyelven kell beszélni minden egyes pácienssel.... A döntő az, hogy emberként álljak egy másik emberrel szemben.

Részletesebben

BELVÁROSI TANODA ALAPÍTVÁNY SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2007

BELVÁROSI TANODA ALAPÍTVÁNY SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2007 BELVÁROSI TANODA ALAPÍTVÁNY SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2007 Tartalom: 1. Célok, feladatok, filozófiánk 2. A szakmai munka 2.1. A Belvárosi Tanoda i Gimnázium és Szakközépiskola működtetése 2.2. A Tanodával kapcsolatos

Részletesebben

A Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium és Szakközépiskola pedagógiai programja

A Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium és Szakközépiskola pedagógiai programja A Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium és Szakközépiskola pedagógiai programja Mottó: Szerintem az individuumhoz csakis individuális megértéssel szabad közeledni. Más-más nyelven kell beszélni minden

Részletesebben

CÉLJAINK, CÉLCSOPORTUNK

CÉLJAINK, CÉLCSOPORTUNK Mi vagyunk azok, akiktől a szülők óvják gyermekeiket. a deviánsok, narkósok, csavargók nem a mozivászonról idepottyant csodabogarak, akik a film után megszűnnek létezni, hanem húsz, harminc, negyven év

Részletesebben

KÉK PONT DROGKONZULTÁCIÓS KÖZPONT ÉS DROGAMBULANCIA ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚ JELENTÉS

KÉK PONT DROGKONZULTÁCIÓS KÖZPONT ÉS DROGAMBULANCIA ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚ JELENTÉS KÉK PONT DROGKONZULTÁCIÓS KÖZPONT ÉS DROGAMBULANCIA ALAPÍTVÁNY KÖZHASZNÚ JELENTÉS 2011 TARTALOM Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány fontosabb működési adatai. 5 Konzultáció,

Részletesebben

Civil szervezetek és az antidiszkriminációs. végrehajtása. Pályázati űrlap. 2006/018-176.03.01 / Makro

Civil szervezetek és az antidiszkriminációs. végrehajtása. Pályázati űrlap. 2006/018-176.03.01 / Makro B01 melléklet Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egység Civil szervezetek és az antidiszkriminációs törvény végrehajtása Pályázati űrlap A pályázó neve: Belvárosi Tanoda Alapítvány

Részletesebben

A személyközpontú felvételi rendszer a Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnáziumban

A személyközpontú felvételi rendszer a Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnáziumban A személyközpontú felvételi rendszer a Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnáziumban Győrik Edit Solymosy József Bevezetés A Tanodában igen alacsony arányú a lemorzsolódás. Ez a feltűnően alacsony kimaradás

Részletesebben

Megálló Csoport Alapítvány Szakmai beszámoló

Megálló Csoport Alapítvány Szakmai beszámoló Megálló Csoport Alapítvány Szakmai beszámoló 2011 IMPRESSZUM 1084 Budapest, József u.49. T: +36 1 303 65 74 E: megallocsoport@gmail.com http://www.facebook.com/megallocsoport Szerkesztette: Kopeczny Kata

Részletesebben

Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért

Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért Szakmai beszámoló 2OO9 1 Tartalom 1. Bevezető 4 2. Tevékenységek 5 2.1 Drop-in (alacsonyküszöbű szolgáltatás) 5 2.2 Szenvedélybetegek nappali ellátása 6

Részletesebben

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához HEFOP -2.2.1.-06/1-2006-12-0020/4.0. BEFOGADÓ INTÉZMÉNYEK. A SZOCIÁLIS SZEKTOR FEJLESZTÉSE ÖNKÉNTES PROGRAMOK SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEKBE TÖRTÉNÕ INTEGRÁLÁSÁN KERESZTÜL. Alcím: Szociális szakemberek és önkéntesek

Részletesebben

Fiatalok Tematikus Hálózat A/091 A/077 Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium Egy személyközpontú megközelítésben dolgozó iskola működése

Fiatalok Tematikus Hálózat A/091 A/077 Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium Egy személyközpontú megközelítésben dolgozó iskola működése Fiatalok Tematikus Hálózat A/091 A/077 Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium Egy személyközpontú megközelítésben dolgozó iskola működése Győrik Edit 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 3 1. A célcsoport: középiskolákból

Részletesebben

Megvalósítási terv ún. félutas ház létrehozására fogvatartásból szabadultak számára

Megvalósítási terv ún. félutas ház létrehozására fogvatartásból szabadultak számára Váltó-sáv Alapítvány 1074 Hársfa 21. Tel./fax: (06 1)-352-6755 e-mail: alapitvany@valtosav.hu szakmai vezető: Mészáros Mercedes Megvalósítási terv ún. félutas ház létrehozására fogvatartásból szabadultak

Részletesebben

KÉK PONT DROGKONZULTÁCIÓS KÖZPONT ÉS DROGAMBULANCIA ALAPÍTVÁNY. IX. kerület, Gát utcai drogambulancia SZAKMAI BESZÁMOLÓ

KÉK PONT DROGKONZULTÁCIÓS KÖZPONT ÉS DROGAMBULANCIA ALAPÍTVÁNY. IX. kerület, Gát utcai drogambulancia SZAKMAI BESZÁMOLÓ KÉK PONT DROGKONZULTÁCIÓS KÖZPONT ÉS DROGAMBULANCIA ALAPÍTVÁNY IX. kerület, Gát utcai drogambulancia SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2013 1 TARTALOM Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány...

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. május 28-i rendes ülésére

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. május 28-i rendes ülésére 6. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. május 28-i rendes ülésére Tárgy: Az önkormányzat 2014. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi

Részletesebben

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Családsegítő Szolgálat

Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Családsegítő Szolgálat tt Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Családsegítő Szolgálat Budapest Fen áros X, kerület Kőbányai Oüküraühu f/m Ktpviscló'-tcstülct Ülése Budapest, Tárgy: Családsegítő Szolgálat Szakmai

Részletesebben

1. AZ ÖNKÉNTESSÉG FOGALMA, HELYE A TÁRSADALOMBAN

1. AZ ÖNKÉNTESSÉG FOGALMA, HELYE A TÁRSADALOMBAN "Az önkéntesek fantasztikus újítók. Ezért lelkünk rajta,ha nem vesszük munkájukat komolyan. De ne felejtsük el, mindannyian sokat tanulhatunk egymástól." Elisabeth Hoodless (1997), Igazgató, Community

Részletesebben

Jegyzőkönyv Hatékonyan a fiatalok szociális hátrányainak leküzdéséért Kerekasztal besze lgete s

Jegyzőkönyv Hatékonyan a fiatalok szociális hátrányainak leküzdéséért Kerekasztal besze lgete s Jegyzőkönyv Hatékonyan a fiatalok szociális hátrányainak leküzdéséért Kerekasztal besze lgete s Beszélgetőtársaink voltak: Antal Adrien, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Társadalmi Felzárkózási és Szociális

Részletesebben

Megálló Csoport Alapítvány. Szakmai beszámoló

Megálló Csoport Alapítvány. Szakmai beszámoló Szakmai beszámoló 2014 Kuratórium: Kathy Zsolt, dr. Gádorné Wéber Ágnes, Oláh Péter Cím: 1084 Budapest, József utca 49. Telefon/E-mail: +36 1 303 65 74 / info@megallo.org www.megallo.org megallocsoportalapitvany

Részletesebben

KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ (RÖVID) TARTALMI BESZÁMOLÓ

KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ (RÖVID) TARTALMI BESZÁMOLÓ 1 KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ (RÖVID) TARTALMI BESZÁMOLÓ 2013 ( R Ö V I D) T A R T A LM I B E S Z Á M O L Ó 201 3 114/2 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés Hazai Intézmények Szociális és Fejlesztési Igazgatóság

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAM DMJV GYERMEKVÉDELMI INTÉZMÉNYE CSALÁDOK ÁTMENETI OTTHONA

SZAKMAI PROGRAM DMJV GYERMEKVÉDELMI INTÉZMÉNYE CSALÁDOK ÁTMENETI OTTHONA SZAKMAI PROGRAM DMJV GYERMEKVÉDELMI INTÉZMÉNYE CSALÁDOK ÁTMENETI OTTHONA 1. Az Intézményre vonatkozó általános adatok Az Intézmény neve: Debrecen Megyei Jogú Város Gyermekvédelmi Intézménye Székhelye:

Részletesebben

2010. Szakmai beszámoló. Szenvedélybetegekért. Megálló Csoport Alapítvány. Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért Szakmai beszámoló 2010.

2010. Szakmai beszámoló. Szenvedélybetegekért. Megálló Csoport Alapítvány. Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért Szakmai beszámoló 2010. Szakmai beszámoló Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért 2010. Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért Szakmai beszámoló 2010. Megálló Csoport Alapítvány 1083 Budapest, Szigony utca 37.

Részletesebben

Szakmai ajánlás A KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁS SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE

Szakmai ajánlás A KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁS SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE Szakmai ajánlás A KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁS SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE FSZH Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Addiktológiai Szakértői Munkacsoport Budapest, 2008. TARTALOM: A közösség fogalma A közösségi ellátás

Részletesebben

Látássérült emberek elemi és foglalkozási rehabilitációja

Látássérült emberek elemi és foglalkozási rehabilitációja Dávid Andrea Dr. Gadó Márta Csákvári Judit Látássérült emberek elemi és foglalkozási rehabilitációja Útmutató látássérült emberek rehabilitációjával foglalkozó szakemberek számára book.indb B1 2008.11.30.

Részletesebben

KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ (RÖVID) TARTALMI BESZÁMOLÓ

KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ (RÖVID) TARTALMI BESZÁMOLÓ KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ (RÖVID) TARTALMI BESZÁMOLÓ 2012 ( R Ö V I D) T A R T A LM I B E S Z Á M O L Ó 201 2 114/3 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés Hazai Intézmények Szociális és Fejlesztési Igazgatóság

Részletesebben

Józsefváros Magdolna-negyed Szociális városrehabilitáció Program / 2005-2008

Józsefváros Magdolna-negyed Szociális városrehabilitáció Program / 2005-2008 Józsefváros Magdolna-negyed Szociális városrehabilitáció Program / 2005-2008 A Budapest Józsefváros Önkormányzat megbízásából készítette Rév8 Rt / 2005. 07. 01. Józsefváros Magdolna-negyed, szociális városrehabilitáció

Részletesebben

LELKIERŐ FIATALON A FIATALOKÉRT EGYESÜLET 2007. ÉVI BESZÁMOLÓ

LELKIERŐ FIATALON A FIATALOKÉRT EGYESÜLET 2007. ÉVI BESZÁMOLÓ LELKIERŐ FIATALON A FIATALOKÉRT EGYESÜLET 2007. ÉVI BESZÁMOLÓ A szervezet bemutatása Az utóbbi évek gazdasági és társadalmi átalakulása súlyos lelki terheket rótt az egyénekre és a családokra. Az anyagi

Részletesebben

Elôszó. Gordos Erika Szigony Alapítvány a Közösségi Pszichiátriáért Kuratóriumi Elnök

Elôszó. Gordos Erika Szigony Alapítvány a Közösségi Pszichiátriáért Kuratóriumi Elnök Elôszó Fiatal, pályakezdô pszichiátriai szakgondozóként azért jelentkeztem a Bárczy Gusztáv Tanárképzô Fôiskola szociális szervezô szakára, hogy a pszichiátriai problémákkal élô betegek otthoni gondozása

Részletesebben

3. sz. melléklet SZAKMAI PROGRAM

3. sz. melléklet SZAKMAI PROGRAM 3. sz. melléklet SZAKMAI PROGRAM A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) és a BMSZKI Kft. konzorciumi partnerség Nyitás az utcára pályázati programjának alapvető célja az utcán,

Részletesebben