A csokoládé javítja a vérkeringést

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A csokoládé javítja a vérkeringést"

Átírás

1 A csokoládé javítja a vérkeringést 1985 Futónaptár.hu A csokoládé (pontosabban a kakaó) a vörösborban és a zöldteában megtalálható vegyületekhez hasonló anyagokat tartalmaz és ugyanúgy alkalmas a vérkeringés normalizálására, a vérnyomás csökkentésére. A Harvard Egyetem egyik orvosa a sok kakaót fogyasztó kuna indiánok étkezésének megfigyelése nyomán jutott erre a következtetésre. Éljen a csoki! 1999 április 14 Kiderült, hogy a csokoládé olyan antioxidánst tartalmaz, amely leköti a szervezetünkben található, a DNS-t károsító szabad gyököket. MTI Egyre nő a lelkiismeret-furdalás nélkül fogyasztható ételek listája. Előbb a vörösborról, aztán a kávéról és a teáról derült ki, hogy mértékkel történő fogyasztásuk előnyös lehet. Az új kutatási eredmények szerint egy újabb bűnös élvezeti cikk mutatta meg egészséges oldalát. "Van a gondolatban valami, hogy a csokoládé akár egészséges is lehet", mondja a pennsylvaniai egyetem kémikusa. Növényi anyagokból készül, amelyek bőségesen termelnek polifenolokat, olyan antioxidáns vegyületeket, amelyek megszüntetik az erős reakcióképességű, DNS-t károsító szabad gyököket. Ami pedig szinte sokkoló, a csokoládé ezen vegyületekből rengeteget tartalmaz. Kiderült, hogy egy 40 grammos tejcsokiszeletben több mint 300 mg polifenol van: ez egyenértékű az egynapi adag zöldségben-gyümölcsben találhatóval. Ha feketecsokoládét vizsgálunk, kétszer ekkora mennyiséget találunk. Az M&M Mars Co. kémikusa egy lépéssel előbbre ment, amikor (tesztcsőben) megmutatta, hogy egy flavonoid-család, amely a csokoládé-polifenolok egyik alváltozata, segít a kis sűrűségű lipoprotein és a "rossz koleszterin" semlegesítésében. Abbahagyhatják tehát az aggodalmaskodást a csokoládémániások és átadhatják magukat végre szenvedélyüknek? Azt azért nem, mondja a pennsylvaniai vegyész, hiszen abban nincs változás, hogy a csokoládé tele van zsírral és kalóriával. Egy kis csokika azonban még jót is tehet nekünk. [origo]

2 Köhögésgátló összetevőt találtak a csokoládéban december 6. Nos, egyelőre ne örüljünk: nem arról van szó, hogy a bőséges csokifogyasztás megvéd a légúti betegségektől, hanem inkább arról, hogy van a csokoládénak olyan összetevője, melyből hatékony köhögés elleni szer készíthető. A theobrominról van szó, ami az eddigi kísérletek során hatásos köhögésgátlónak bizonyult. A National Heart and Lung Institute, Imperial College London kutatói tíz egészséges, nemdohányzó kísérleti alanyon próbálták ki a theobromin hatását: először köhögésserkentőt adtak nekik (kapszaicint, ami chiliből készült kivonat), majd a köhögésrohamot theobrominnal próbálták megfékezni - sikerrel. A theobromin még a kodeinnél is hatékonyabb volt, pedig mindmáig ez a legbevettebb köhögéscsillapító szer. John Harvey, a British Thoratic Society elnöke szerint azért egyelőre ne kezeljük magunkat csokoládéval - vagy ha igen, akkor inkább a pszichikai hatásban bízzunk; a theobrominos kísérletek ugyanis egyelőre csak nagyon kezdeti szakaszban vannak. [origo] Csoki, boldogság és a hízás február 11 Bizonyított tény, hogy a csokoládé a kakaóbab egy bizonyos hatóanyaga nyomán fokozza a boldogságérzetet, de hasonló hatást el lehet érni szénhidrátokban gazdag élelmiszerekkel is, amelyek a csokoládénál jóval kevésbé hizlalnak - derítették ki a tudósok. A csokiban lévő feniletilamin hatóanyag javítja a hangulatot, mert felépítése hasonlít a szervezetben termelődő adrenalinra és dopaminra: ezek némileg gyorsítják a pulzust, emelik a vérnyomást, a vércukorszintet és a teljesítőképességet. Ugyanez a hatás azonban elérhető a szénhidrátokban gazdag ételekkel is, amelyek a szerotonin - más néven boldogsághormon - termelését serkentik. A szénhidrátokban gazdag étel fogyasztása nyomán több kerül az agyba a szerotonin termeléséhez szükséges aminosavakból. Német kutatók arról számoltak be, hogy a nagyon hizlaló csoki helyett banánnal, főtt tésztafélékkel, gyümölccsel és aszalt gyümölcsökkel, valamint teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerekkel is lehet javítani a kedélyállapotot. A kutatók úgy vélik, a nők azért szeretik jobban a csokoládét, mert eleve a férfiaknál csekélyebb mennyiségű szerotonint termelnek, s az emiatt gyakoribb kedélyingadozásból ered a csoki iránti vágy. Bizonyított tény, hogy a havi vérzés idején a hormontermelés ingadozása zavarokhoz vezet a szerotonin- és endorfin-szintben.

3 Kétségtelen, hogy a nők csakúgy, mint a férfiak és a gyermekek azért szeretik a csokit, mert páratlan az íze-aromája, s olyan finoman olvad az ember nyelvén. Ugyanakkor fogyasztása nem kívánt mellékhatással jár: nagyon hizlal. Egy táblában - 10 dekagrammban - átlagosan 550 kilokalória van, ennek harmada zsiradék, s ennek elégetéséhez egy órányi laza futásra szükséges. Ha tehát valakinek muszáj étkezéssel javítani kedélyállapotát, az jobban teszi, ha banánt, vagy főtt tésztát eszik: ha nem is olyan finom, mint a csoki, hatása hasonló, és jóval kevesebb kalória van benne - vélik a szakemerek. (MTI) Csak a fekete csoki segít augusztus 28. Ha rabja a tejcsokoládéval bevont bonbonoknak, jégkrémeknek, csokiszeleteknek, ideje feketére váltani. Ugyanis a két csemege közül csak az utóbbi hatására emelkedik meg vérünkben az antioxidánsok mértéke, amelyek megóvhatnak a szívpanaszoktól - olvasható a Nature-ben. Kutatók azt találták, hogy a tejcsokoládé fogyasztása csak minimális hatással van a vér antioxidánsszintjére, s ugyanez a helyzet akkor, ha fekete csokoládé mellé tejterméket fogyasztunk. Habár ennek pontos okát még nem tárták fel, a szakemberek azt feltételezik, hogy a tej meggátolja a fekete csokoládéban lévő antioxidánsok beépülését. A tanulmány 12 önkéntesen elvégzett vizsgálatra épül, akik először 100 gramm fekete csokoládét ettek magában, majd ugyanezt megtették úgy, hogy az édességhez tejet ittak, harmadjára pedig 200 gramm tejcsokoládét fogyasztottak. A próbák különböző napokon történtek. A csokifogyasztás után egy órával elvégzett vérvizsgálatok kimutatták, hogy fekete csokoládé fogyasztása után jelentősen megnőtt a megfigyeltek vérének antioxidánsszintje, beleértve az epikatechin nevő flavonoidot, két hét elteltével pedig szisztolés vérnyomásuk átlagosan 5 ponttal lett alacsonyabb - számolt be kutatási eredményeiről dr. Mauro Serafini, a római nemzeti táplálkozáskutatási központ munkatársa. Mindezzel ellentétesen tejcsokoládé, illetve tejjel fogyasztott fekete csokoládé fogyasztását követően nem mértek jelentős antioxidánsszint-változást.

4 Alan Crozier, a University of Glasgow munkatársa, a tanulmány társszerzője ugyanakkor óva inti azokat, akik e hír hallatán falni kezdenék a fekete csokoládét. A fekete csemege ugyanis jelentős mennyiségű zsírt és cukrot tartalmaz, túlzott fogyasztása tehát a legkevésbé sem kedvez a szív- és érrendszeri megbetegedések kivédésének. "Ne higgye senki, hogy napi öt-hat szelet csokoládé elfogyasztásával bármivel is közelebb kerülhet egészsége megőrzéséhez." [origo] Nem mindegy, milyen a kakaó február 17. A csokoládé a vörösborban és a zöldteában megtalálható vegyületekhez hasonló anyagokat tartalmaz, ezért azokhoz hasonlóan alkalmas a vérkeringés normalizálására, illetve a vérnyomás csökkentésére. Az azonban korántsem mindegy, milyen kakaóból készül - hangzott el az amerikai Tudományos Akadémián a csokoládéról, annak történetéről és egészségügyi hatásairól tartott előadáson. Az elmúlt néhány év során több kutatás is foglalkozott az egyes növényekben nagy mennyiségben megtalálható antioxidáns hatású vegyületeknek, az ún. flavonidoknak vérkeringésre gyakorolt kedvező hatásaival. Norman Hollenberg, a tekintélyes Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa a panamai partok mentén lévő szigeteken élő kuna indiánok bevonásával folytatott vizsgálatokat a kakaó kedvező egészségügyi hatásairól. Mint az előadáson elmondta, a kuna indiánok vérnyomása egyébként szokatlanul magas sótartalmú étrendjük mellett is teljesen normális értékeket mutatott. A kunák nagy mennyiségben fogyasztották a helyben termesztett kakaócserjékből származó, igen magas flavonidtartalmú kakaót. A megfigyelés másik része azokat a kunákat érintette, akik - fölhagyva hagyományos életmódjukkal - beköltöztek a városba, s így a kereskedelmi forgalomban kapható kakaót fogyasztják. Az eredmények meglepőek voltak: a városi kuna indiánok vérnyomása jelentősen meghaladta a szigeteken élő rokonaiékét - ismertette a harvardi kutató. Hová lesznek a flavonidok?

5 Függetlenül attól, hogy mekkora a frissen szedett kakaó flavonidtartalma, ez az értékes tartalom a feldolgozás során mindenképpen csökken. Kapható a kereskedelemben olyan kakaó is, amelynek hasznos anyagait a feldolgozás alatt igyekeznek megőrizni, ennek íze egy kicsit erőteljesebb, ám így is élvezhető - mondja Hollenberg professzor. Mint arról korábban már beszámoltunk, folyamatban lévő vizsgálatok arra mutatnak, hogy a kakaóban meglévő flavonidok a szívre és a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatásuk mellett fokozzák az agyi vérkeringést, és ezáltal segítenek az időskori emlékezetproblémák kezelésben is. Mindezen előnyök mellett természetesen fontos hangsúlyozni a mértékletességet, hiszen nem szabad szem elől téveszteni, hogy a csokoládé sok zsírt és cukrot tartalmaz, ami épphogy fokozza az említett panaszokat - figyelmeztettek a tanácskozáson jelen lévő kutatók. (MTI) Hasznos vegyületet azonosítottak a csokoládéban 2006.január 24 Részben az újonnan azonosított kémiai vegyület a felelős az egyes csokoládé- és kakaófajták szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatásaiért - derül ki egy új tanulmányból. A kaliforniai, a harvardi és a düsszeldorfi egyetemek kutatóinak együttműködésével készített tanulmány szerint a flavonoidok közé tartozó epikatechin nevű vegyület képes közvetlen módon is pozitívan befolyásolni a keringést, valamint a szív- és érrendszer egészséges működését szabályozó más tényezőket. A kutatás eredményei a Proceedings of the National Academy of Sciences c. folyóirat online kiadásában olvashatók. Korábbi tanulmányokból már eddig is ismert volt, hogy a flavonoidokban gazdag italok, mint például a bor, a tea és a kakaó jótékony hatással vannak a keringési rendszerre. A kutatóknak azonban első alkalommal sikerült közvetlen kapcsolatot kimutatniuk a kakaóban jelenlévő egyes flavonoidok bevitele, a keringési rendszerbe történő beáramlásuk és a szív- és érrendszeri funkciókra gyakorolt hatásaik között. "A tanulmány eredményei egyértelmű bizonyítékot jelentenek amellett, hogy az epikatechin nevű vegyület részben biztosan felelős a flavonoidokban gazdag kakaófajták fogyasztásának keringésre gyakorolt pozitív hatásaiért" mondta Hagen Schroeter (Kaliforniai Egyetem), a cikk társszerzője. A kutatók most is a Panama közelében fekvő San Blas szigeteken élő kuna indiánokat vizsgálták, akiknél rendkívül ritkák a szív- és érrendszeri megbetegedéseket jelző különféle tünetek, mint például a magas vérnyomás. A szigetlakókról ismert, hogy nagy mennyiségben fogyasztják a termesztett

6 kakaócserjékből származó, flavonoidokban gazdag kakaót, akár három vagy négy csészével is naponta. Norman Hollenberg (Harvardi Orvosi Egyetem) korábbi kutatásának adatai azt mutatták, hogy a városba bevándorolt indiánoknak, akik sokkal kevesebb, és kisebb flavonoidtartalmú kakaót fogyasztanak, korántsem olyan kifogástalan a keringésük, mint szigetlakó társaiknak. Ezt az indiánok vizeletében található nitrogén-oxid (NO) koncentrációjának összehasonlításával mutatták ki, mivel a nitrogén-oxidról ismert, hogy kapcsolatban áll az egészséges artériás keringéssel. A szigetlakók vizeletmintáinak nitrogén-oxid tartalma csaknem kétszerese volt a városlakóknál mért értékeknek. Az indiánok vizsgálata csak az egyik részét alkotta kutatásnak, amely öt fő részből állt. Ennek során a kutatók célja annak meghatározása volt, hogy az epikatechin megfelel-e annak a korábban meghatározott öt fő követelménynek, amely általánosan jellemző a keringést serkentő vegyületekre. A kutatás további négy fő része kimutatta, hogy a nitrogén-oxidok vérben mérhető szintje magasabb volt azoknál az egyedeknél, akik a flavonoidokban gazdag kakaófajtákból többet fogyasztottak, mint azoknál, akik alacsony flavonoid tartalmú kakaóitalokat fogyasztottak. Ebből arra lehetett következtetni, hogy a kakaóban található flavonoidok felszívódtak és ezt követően végig jelen voltak a véráramban. Sikerült továbbá bizonyítani, hogy az epikatechin vérben mérhető magasabb szintje a kapcsolatban áll a keringés javulásával. Laboratóriumi körülmények között az érszövet-mintákba kívülről bejuttatott flavonoidok hatására a szövetek rugalmasabbá váltak. Arra is fény derült, hogy az epikatechin önmagában történő fogyasztása nagyon hasonló hatást eredményez, mint a flavonoidokban gazdag kakaó fogyasztása. A tanulmánynak tehát sikerült igazolnia, hogy a kakaóban előforduló epikatechin valóban olyan vegyület, amely jótékony hatású a keringési rendszer működését tekintve. [origo] Kétségbe vonható a csokoládéfüggőség létezése [origo] egészség november 24. Részletesen a csokoládé táplálkozás-élettani hatásáról A csokoládé a kakaóbabból nyert kakaótészta és kakaóvaj, valamint az egyéb alkotórészek megfelelő arányban történő összekeverése. A gyártás során a nyersanyagokat (kakaótészta, kakaóvaj, porcukor, adalékanyagok, járulékos anyagok), keverik, aprítják majd egyneműsítik. Ezután úgynevezett kenőgyúrással finomítják (konsolás). Ennek során a kellemetlen illatanyagok eltávoznak, a zamatanyagok változnak, kialakul a csokoládéra jellemző állomány és íz. Az olcsóbb termékeknél a konsolás ideje rövidebb, a drágábbaknál hosszabb. A csokoládét ezután meleg térben tárolják, közben folyékonnyá válik. A temperálás után kezdődhet meg a táblás és az üreges csokoládéfélék előállítása. Az alapanyagok és a hozzáadott egyéb összetevők aránya adja meg a csokoládé jellegét. Az adalékanyag emulgeálószerek (olyan anyagok, melyek elősegítik egymásban nem oldódó folyadékok egymásban való eloszlatását), pl. tejcsokoládé esetében tejpor vagy sűrített tej.

7 Járulékos anyagok lehetnek pl. a kávé, a maláta, a szója, a darabos mogyoró, mazsola, dió, stb. A fehér csokoládé nem tartalmaz kakaóport, kakaóvajból, növényi zsiradékból, cukorból és tejporból állítják elő. A csokoládé a legkedveltebb édesipari termékek közé tartozik. Nagyon sokféle ízben, formában megvásárolható. A cukorbetegek részére diabetikus, mesterséges édesítővel készült csokoládéféléket is gyártanak. Megkülönböztethetünk táblás, üreges, ét- és tejcsokoládét. Az étcsokoládé és a tejcsokoládé is lehet ízesített és dúsított is. Dúsításra általában gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöt, mogyorót, mandulát, stb. használnak. Ízesíthetik pl. kávéőrleménnyel, töltelékként alkalmazhatnak fondantot, nugátot. A csokoládé mintegy 400 aromaanyagot tartalmaz, ennek köszönhető kellemes íze és zamata. A magyarországi egy főre jutó csokoládéfogyasztás (3,95 kg/fő/év) elmarad a többi európai ország egy főre eső fogyasztásától. A legtöbbet a norvégek, a dánok, a németek és az angolok eszik. Az európai átlag 6,54 kg/fő/év. A csokoládé energiatartalma fajtától függően kcal/100 g között van, ennek 54 százaléka zsírból, 38 százaléka pedig szénhidrátból származik. A csokoládéfogyasztás nem lehet oki tényezője az elhízásnak, ha kiegyensúlyozott táplálkozás esetén egy-egy szeletet, pár kockát (2-3 dkg) eszünk meg belőle kizárólag desszertként, főétkezések után. A zsírsavak közül jellemzően olajsavat (35%), sztearinsavat (34%) és palmitinsavat (26%) tartalmaz. A34%-os sztearinsav-tartalom előnyös, mert ez a telített zsírsav nem emeli a vérszérum koleszterinszintjét, mérsékli a vérlemezkék összecsapódását, így csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét. A szervezetben 14%-ban telítetlen olajsavvá alakul, és gyengíti a telített palmitinsav kedvezőtlen hatását is. A palmitinsav normál koleszterinszintű embereknél nem okoz emelkedést, csak az egyébként is magas koleszterinszintű emberek esetében növeli az értéket. Néhány csokoládéfajta tápanyagtartalma Energia kcalfehérje gzsír gszénhidrát gkoleszterin mg Tejcsokoládé 587 9,3 34,1 52,8 30 mg Étcsokoládé 579 4, ,1 0 Mogyorós tejcsokoládé 630 8,9 45,6 41,3 0 Mogyorós étcsokoládé 620 7,3 44,2 43,7 0 A tejet nem tartalmazó csokoládékban nincs koleszterin. A tejcsokoládéban 30 mg/100 g van, ami észszerű fogyasztás esetén nem nevezhető soknak. A javasolt napi 300 mg-nál nem több koleszterinfelvételbe - összehasonlítva más élelmiszerek koleszterintartalmával - beilleszthető ez a mennyiség. A csokoládéban lévő antioxidáns vegyületek (polifenolok) csökkenthetik az LDL-(rossz) koleszterin oxidációját. Az LDL koleszterin oxidatív károsodása szerepet játszik az artériák érfalának károsodásában. A csokoládé szénhidráttartalma nagy, ami a hozzáadott egyszerű cukornak köszönhető. Ez

8 könnyen és gyorsan felszívódó energiát ad a szervezetnek. Nagy mennyiségű fogyasztás esetén elhízást okozhat, viszont bizonyos esetekben, pl. fizikai terhelés, sportolás után pár kockával pótolható az elvesztett energia és segíti a szervezet tartalék energiaraktárainak (glikogénraktárak) feltöltését is. Olajos magvakkal történő dúsításkor megnövekszik a termékek vitamin (B1-, B2-, B6- és E- vitamin), ásványi anyag (magnézium, kálium, kalcium, réz), telítetlen zsírsav- és rosttartalma. A kakaópor és a csokoládé ásványianyag-tartalma (mg/100 g) Kálium Nátrium Kalcium Magnézium Foszfor Vas Réz Cink Kakaópor ,5 3,9 6,9 Tejcsokoládé ,6 0,3 0,2 Csokoládé, főző ,4 0,5 1 A csokoládék dúsítására felhasznált mogyoró és mandula jellemző vitamin és rosttartalma B1 B2 B6 E Rost Mogyoró 300 mg mg 0,91 mg 7,1 g Mandula 100 mg 200 mg 120 mg 24,8 mg 9,8 g Polifenolok a csokoládéban A kakaó, így a csokoládé is gazdag polifenolforrás. A polifenolok antioxidáns hatású vegyületek. Szerepet játszanak az érfalak épségének megtartásában, hozzájárulnak a trombózis, az érelmeszesedés kockázatának csökkentésében. A polifenolok közül a csokoládéban többféle is található, a legtöbb mennyiségben az úgynevezett procianidinok vannak jelen. Ebbe a csoportba tartozik a bonyolult szerkezetű katechin és az epikatechin flavonoid (flavan-3-ol vegyületek). Kutatások adatai szerint a tejcsokoládé polifenoljai kevésbé hasznosulnak, ezért a kedvező hatás elérése érdekében az étcsokoládé, dúsított étcsokoládé fogyasztását érdemes előtérbe helyezni. A polifenolok gátolják a káros szabadgyökök képződését is, ezért valószínűsíthető, hogy a kakaó polifenoljainak immunszabályozó hatásuk is van. A jó minőségű csokoládé kedvezően befolyásolja a szerotoninszintet ("boldogsághormon"). Depresszióban kis mennyiségű fogyasztása jó hatást gyakorol a hangulat javítására. A túlzásba vitt édességfogyasztás - amire a depressziós betegek hajlamosak - azonban komoly súlygyarapodást idézhet elő, és ebben az esetben a depressziós állapot is súlyosbodhat. A szerotonin megtalálható még a banánban, paradicsomban, szilvában, avokádóban, ananászban, padlizsánban és a dióban is. A csokoládé frissítő hatása theobromin (a koffein frissítő és hangulatjavító hatású rokona) tartalmának köszönhető. Csokoládéfogyasztás

9 Jobb minőségű a magasabb kakaótartalmú csokoládé, amelyekben a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében szerepet játszó polifenoltartalom (antioxidánsok egy csoportja) is magasabb. Lehetőség szerint érdemesebb ezt megvásárolni és hetente két-három alkalommal kisebb mennyiségben fogyasztani. Ebben az esetben nem okoz testsúlynövekedést. Ne főétkezések, gyümölcs- és zöldségfogyasztás helyett, hanem étkezések után záró fogásként együnk belőle pár kockát. Soha ne együnk meg egyszerre egy egész tábla csokit (10-15 dkg). Legjobb, ha lassan esszük, így élvezhetjük legjobban ízét, aromáját. Nem kell tehát kihagyni étrendünkből a magas élvezeti értékkel rendelkező, értékes tápanyagokat és egészségmegőrző vegyületeket tartalmazó finom élelmiszert, a csokoládét és a kakaóporból készült italokat, ha mértéket tudunk tartani. Nógrádi Katalin Napi egy kocka étcsoki még jó a szívnek szeptember 25. Egy ideje már ismert, hogy az étcsokoládé és a szója vegyületei jó hatással vannak a keringésre: az étcsokoládé szívvédő hatásaival kapcsolatban végzett egyik legnagyobb európai tanulmány most ismét megerősítette ezt a tényt, a szójában is megtalálható izoflavon nevű anyag kari főartériára gyakorolt hatását viszont most vizsgálták először. A vörösbor egyik antioxidáns hatású vegyületéről pedig kiderült, hogy védő hatású a sugárzással szemben. Az étcsokoládé védi a szívet, a tejcsokoládé viszont nem Olasz kutatók a Journal of Nutrition című táplálkozástudományi folyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmányukban jutottak arra a következtetésre, hogy a naponta elfogyasztott kis kockányi étcsokoládé valóban védi szívünket a gyulladástól és más szívproblémáktól, a tejcsokoládé viszont nem felel meg erre a célra. Romina di Giuseppe és munkatársai napi 6,7 gramm étcsokoládé elfogyasztását találja optimálisnak: a kutatás során 4849 egészséges ember vérében vizsgálták egy érrendszeri gyulladást jelző fehérje, a C-reaktív protein (CRP) mennyiségét (a CRP gyulladás esetén termelődik a májsejtekben). A vizsgálat eredményei szerint a rendszeres étcsokievők vérében alacsonyabb volt a gyulladásjelző fehérje mennyisége, ez azonban nem jelenti azt, hogy a több csokoládé még jobb eredményt hozna. Giuseppe hangsúlyozta, hogy a szokásos 100 grammos táblával számolva hetente maximum fél tábla csokoládét érdemes "gyógyhatású szerként" elfogyasztanunk, az optimális mennyiség fölötti csokoládé fogyasztása esetén ugyanis már nem jelentkeztek az említett előnyök (kapcsolódó anyagunk: Az étcsokoládé javítja a koszorúerek állapotát). A szójában gazdag étrend jót tesz az artériáknak Egy hongkongi kutatócsoport legújabb vizsgálata szintén a napokban mutatott rá arra, hogy a szójababban, a csicseriborsóban és más hüvelyesekben megtalálható kémiai anyagok, az izoflavonok javíthatják a szélütésen átesett páciensek artériáinak állapotát. A European

10 Heart Journal című orvosi szakfolyóirat online változatában közölt tanulmányban első alkalommal vizsgálták az izoflavon-tartalmú étrendkiegészítők hatását az úgynevezett brachiális artériára, amely a kar fő artériája. A vizsgálat során 50 páciens kapott izoflavon-tartalmú étrendkiegészítőt, 52 pedig placebót, vagyis izoflavonokat nem tartalmazó tablettákat. Az artériában a véráramlást ultrahangos vizsgálattal ellenőrizték egy perccel azután, hogy az alkaron elhelyezett érszorítót eltávolították. A kutatók szerint napi 80 milligramm izoflavon 12 héten át tartó folyamatos szedése után statisztikailag is kimutatható mértékben javult a vérkeringés ebben az artériában, ami különösen fontos azoknál a pácienseknél, akik korábban vérrögképződés miatt szenvedtek szélütést. A tanulmányt vezető Hung-Fat Tse hangsúlyozta, hogy a tanulmány mostani szakaszéban egyelőre nem adnak konkrét étrendi tanácsokat az izoflavon-tartalmú kiegészítők használatára, mert a hosszabb távú szedés esetleges mellékhatásait még nem mérték fel. A szóját is tartalmazó kiegyensúlyozott étrend viszont mindenkinek ajánlható, mert a szója az izoflavonokon kívül többszörösen telítetlen zsírsavakat, rostokat és vitaminokat is tartalmaz (bővebben: Szívvédő ételeink: csokoládé, szója, zöld tea, A szójafogyasztás táplálkozásélettani hatásai). A csokoládé megvéd a szélütéstől Egy nagyszabású svéd felmérésben minél több csokoládét esznek ettek a kísérletben részt vevő nők, annál kisebb volt a szélütés miatti halálozásuk kockázata. A tanulmányban 33 ezernél több nő csokoládéfogyasztása és szélütés miatti halálozási kockázata közti összefüggést elemezték. Az eredmények újabb bizonyítékkal szolgálhatnak a kakaó szívvédő hatására. Tekintve, hogy a tanulmány megfigyelési jellegű volt, megállapításai nem jelentenek bizonyítékot arra, hogy maga a csokoládé az, amely csökkenti a szélütés kockázatát jelezte Susanna Larsson kutatásvezető, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa. A csokoládénak vannak egészségügyi előnyei, de túl sok belőle káros hatást is kiválthat. Az elemzéshez egy 1997-ben zajlott egészségügyi felmérés adatait használták fel, amelyben 33 ezer, 49 és 83 év közötti nő vett részt. A követés egy évtizede alatt összesen 1549 szélütés fordult elő közöttük. A legtöbb, hetente 45 grammnál több csokoládét evők csoportjában évente 2,5 ezrelék volt a szélütés gyakorisága, míg a legkevesebb, heti 9 grammnál kevesebb csokoládét evők között

11 ennek háromszorosa, évente 7,8 ezrelék. Egy tábla csokoládé általában gramm között van. A szakemberek úgy vélik, a csokoládé szívvédő hatásának hátterében a kakaó flavonoid nevű összetevője állhat, amelynek ismert az antioxidáns tulajdonsága. MTI A rendszeres csokifogyasztástól jobban pörög az agyunk Sákovics Diana március 10. A csoki édesség. Az édesség egészségtelen, és rossz nekünk. Igaz? Szerencsére nem igaz. Azok az emberek ugyanis, akik hetente legalább egyszer esznek csokoládét, jobban teljesítenek számos kognitív feladatban. Legalábbis ez derült ki egy harminc éven át tartó kutatásból. Az Appetite-ban megjelent, harminc éven át tartó kutatásban a Maine Egyetem pszichológusai közel ezer, 23 és 98 év közötti New York-i lakost vizsgáltak. A kutatásból kiderült, hogy azok, akik hosszú távon rendszeresen legalább hetente egyszer fogyasztanak csokit, jobban teljesítenek a memóriát, figyelmet, következtetést igénylő feladatokban, és idősebb korban kevésbé valószínű, hogy elbutulnak. A memóriafeladatok kivételével ez az összefüggés akkor is erősnek bizonyult, ha figyelembe vették a résztvevők nemét, korát, végzettségét, koleszterin- és glükózszintjét, vérnyomását, energia- és alkoholbevitelét. Ebből pedig úgy tűnik, tényleg a csokinak van csodás hatása az agyunkra. Ahhoz persze, hogy a csoki klassz hatásai érvényesüljenek, alapvetően egészségesen kell étkeznünk, és jobb, ha nem vagyunk elhízva. De ez a kutatás megerősíti, amit a dietetikusok és a gasztropszichológusok már egy ideje mondanak: az egészséges étkezéshez nem szükséges kiírtanunk az életünkből minden finomságot, sőt, simán megengedhetjük magunknak ezek rendszeres fogyasztását. Persze nyilván mértékkel.

Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző

Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző A táplálkozás nem teljesítményfokozó tényező, de a táplálkozásban elkövetett hibák csökkentik a teljesítőképességet! Energia szükséglet Egy

Részletesebben

Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl

Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl A téli hónapokban sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekrõl és gyümölcsökrõl. Számos fajtájuk télen is bõvelkedik vitaminokban, gyakori fogyasztásukkal

Részletesebben

Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások szabályozása az Európai Unióban Mire kell figyelnünk gyakorlati alkalmazásnál?

Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások szabályozása az Európai Unióban Mire kell figyelnünk gyakorlati alkalmazásnál? Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások szabályozása az Európai Unióban Mire kell figyelnünk gyakorlati alkalmazásnál? Dr. Horacsek Márta Cél: mentális/fizikális állapot hosszú távú megőrzése

Részletesebben

Egészséges táplálkozás:

Egészséges táplálkozás: KORSZERŰ TÁPLÁLKOZÁS Egészséges táplálkozás: Az egészséges :egy megfelelően összeállított menü, a szervezetnek szükséges energia és tápanyag mennyiséget biztosítja ahhoz, hogy tartósan egészségesek maradjunk.

Részletesebben

Mik az egészséges táplálkozás alap pillérei, melyre mindenkinek érdemes oda figyelni?

Mik az egészséges táplálkozás alap pillérei, melyre mindenkinek érdemes oda figyelni? Kedves Olvasó! Vaskút Község Önkormányzata által elnyert Egészségre nevelő életmódprogramok Vaskút községben elnevezésű pályázat keretein belül lehetőség nyílt ismeret átadó cikkek elkészítésére. A cél,

Részletesebben

A tételsor a szakmai és vizsgakövetelményeket módosító 25/2014. (VIII. 26.) NGM rendelet, továbbá a 4/2015. (II.19) NGM rendelet alapján készült.

A tételsor a szakmai és vizsgakövetelményeket módosító 25/2014. (VIII. 26.) NGM rendelet, továbbá a 4/2015. (II.19) NGM rendelet alapján készült. A vizsgafeladat ismertetése: Ismerteti a különböző korcsoportoknak (gyermekek, felnőttek, idősek), fogyókúrázóknak, vegetáriánusoknak, diabéteszes-, máj- és epebetegeknek, továbbá táplálékallergiában,

Részletesebben

Táplálkozási tanácsok TÁPLÁLKOZÁSTAN, GASZTRONÓMIA. Elhízás és kóros soványság 2016.05.02. A vegetarianizmus

Táplálkozási tanácsok TÁPLÁLKOZÁSTAN, GASZTRONÓMIA. Elhízás és kóros soványság 2016.05.02. A vegetarianizmus Táplálkozási tanácsok TÁPLÁLKOZÁSTAN, GASZTRONÓMIA Mindent mértékkel fogyasszunk Ne fogyasszunk a szükségesnél kevesebbet, legyengít a szervezetet Ne fogyasszunk túl sokat, csökken az emésztőerő, betegségek

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VIII. évfolyam 11. szám, 2007. november

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VIII. évfolyam 11. szám, 2007. november VIII. évfolyam 11. szám, Tisztelt Olvasó! A Táplálkozás és Tudomány címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a

Részletesebben

Táplálkozástudományi kutatások PhD konferencia Budapest, 2012. január 28.

Táplálkozástudományi kutatások PhD konferencia Budapest, 2012. január 28. Táplálkozástudományi kutatások PhD konferencia Budapest, 2012. január 28. Főiskolai hallgatók tápanyag-beviteli értékeinek és tápláltsági állapotának vizsgálata Lichthammer Adrienn Semmelweis Egyetem Patológiai

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS SZÍVINFARKTUS UTÁN

TÁPLÁLKOZÁS SZÍVINFARKTUS UTÁN TÁPLÁLKOZÁS SZÍVINFARKTUS UTÁN Magyarországon évente csaknem 30000 ember kap infarktust, és legtöbben ilyenkor komolyan elhatározzák, hogy megváltoztatják életmódjukat, táplálkozásukat, elhagyják káros

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

területi Budapesti Mozaik 13. Idősödő főváros

területi Budapesti Mozaik 13. Idősödő főváros területi V. évfolyam 15. szám 211. március 9. 211/15 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu i Mozaik 13. Idősödő főváros A tartalomból 1 A népesség számának és korösszetételének alakulása

Részletesebben

J/55. B E S Z Á M O L Ó

J/55. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/55. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2005. január

Részletesebben

ÚTMUTATÓ KOLESZTERIN. Tanácsok, tippek a koleszterinszint csökkentéséhez KÉSZÍTMÉNYEKKEL A KOLESZTERINSZINT CSÖKKENTÉSÉÉRT

ÚTMUTATÓ KOLESZTERIN. Tanácsok, tippek a koleszterinszint csökkentéséhez KÉSZÍTMÉNYEKKEL A KOLESZTERINSZINT CSÖKKENTÉSÉÉRT KÉSZÍTMÉNYEKKEL A KOLESZTERINSZINT CSÖKKENTÉSÉÉRT KOLESZTERIN ÚTMUTATÓ Tanácsok, tippek a koleszterinszint csökkentéséhez Tudjon meg többet a koleszterinrôl a www.beres.hu oldalon okos telefonjával! ÚJDONSÁG

Részletesebben

Az egészséges táplálkozás és a fizikai tevékenység ösztönzése

Az egészséges táplálkozás és a fizikai tevékenység ösztönzése C 250 E/93 P6_TA(2007)0019 Az egészséges táplálkozás és a fizikai tevékenység ösztönzése Az Európai Parlament állásfoglalása az egészséges táplálkozás és a fizikai tevékenység ösztönzéséről; a túlsúly,

Részletesebben

S EMMELWEIS EGYETEM TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK ÉRELMESZESEDÉSBEN SZENVEDŐ BETEGEKNEK, MAGAS KOLESZTERIN ÉS VÉRZSÍR SZINT ESETÉN

S EMMELWEIS EGYETEM TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK ÉRELMESZESEDÉSBEN SZENVEDŐ BETEGEKNEK, MAGAS KOLESZTERIN ÉS VÉRZSÍR SZINT ESETÉN S EMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar VÁROSMAJORI SZÍV-ÉS ÉRGYÓGYÁSZATI KLINIKA Igazgató: Dr. Merkely Béla egyetemi tanár 1122 Budapest, Városmajor u. 68. Tel.: 458-6840, Fax: 458-6842 E-mail:

Részletesebben

Először nézzük meg, mit ír egy elismert természetgyógyász a mákolaj élettani hatásairól:

Először nézzük meg, mit ír egy elismert természetgyógyász a mákolaj élettani hatásairól: Megfigyelte már, hogy ha mákot eszik, milyen sok mák megy át az emésztőrendszerén, és így vész "kárba"? Próbálja ki a mákolajat! A hidegen sajtolt mákolaj a mákszemek "lelke". Hamarosan indul az új nyereményjáték!

Részletesebben

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T-ot:

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T-ot: KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG 1024 Budapest, Margit krt. 85. 1525 Pf.: 166. Tel.: 06-1/336-7776, fax: 06-1/336-7778 E-mail: dontobizottsag@kozbeszerzesek-tanacsa.hu Ikt.sz.: D. 825/

Részletesebben

A szántóföldi növények költség- és jövedelemhelyzete

A szántóföldi növények költség- és jövedelemhelyzete A szántóföldi növények költség- és jövedelemhelyzete A hazai szántóföldi növénytermelés vetésszerkezete viszonylag egységes képet mutat az elmúlt években. A KSH 2 adatai szerint a vetésterület több mint

Részletesebben

Wessling technológiai továbbképzés

Wessling technológiai továbbképzés Wessling technológiai továbbképzés Gabonaipar II. rész Werli József Sütőipari technológia Elhangzott 2014. szeptember 3-án A gyártástechnológia legfontosabb műveletei. nyersanyagok előkészítése tésztakészítés,

Részletesebben

szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenrzéséhez

szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenrzéséhez Útmutató a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozásegészségügyi elírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenrzéséhez Készült a TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 jel, Egészséges alapanyagok

Részletesebben

KÖZÉPPONTBAN A CUKOR ÉS HELYETTESÍTİI

KÖZÉPPONTBAN A CUKOR ÉS HELYETTESÍTİI KÖZÉPPONTBAN A CUKOR ÉS HELYETTESÍTİI Magyarországon 2011. szeptember 1.-én lépett hatályba a 2011. évi CIII. törvény a népegészségügyi termékadóról. A törvény meghozatalának deklarált célja a népegészségügyileg

Részletesebben

A TANÁCS 479/2008/EK RENDELETE

A TANÁCS 479/2008/EK RENDELETE 2008.6.6. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 148/1 I (Az EK-Szerződés/Euratom-Szerződés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele kötelező) RENDELETEK A TANÁCS 479/2008/EK RENDELETE (2008.

Részletesebben

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok)

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) 2004.11.20. L 345/1 I (Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) A BIZOTTSÁG 1973/2004/EK RENDELETE (2004. október 29.) az 1782/2003/EK tanácsi rendelet IV. és IVa. címeiben meghatározott támogatási rendszereket,

Részletesebben

Munkaforma. plénum, csoportmunka. /4 fő/ munka. /4 fő/ egyéni. pármunka

Munkaforma. plénum, csoportmunka. /4 fő/ munka. /4 fő/ egyéni. pármunka Készült: Baranyi Hajnalka pályamunkája alapján Kerettantervi modul / témakör: Egészséges táplálkozás Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, A tanóra témája: Az egészséges táplálkozás

Részletesebben

Ökrök takarmányozása

Ökrök takarmányozása Ökrök takarmányozása Pisztácia, mogyoró Főbb jellemzőik: Alacsony zsír, ásványi anyag és rosttartalom Fehérjéjük (2-3%) nagyrészt NPN anyagokból áll Kevés keményítőt, vagy cukrot tartalmaznak Száraz, hűvös

Részletesebben

Gyakorlat 2016. márc-ápr

Gyakorlat 2016. márc-ápr Gyakorlat 2016. márc-ápr HÁROM NAPOS Táplálkozási napló Neve: Neve: HÁROM NAPOS Táplálkozási napló FONTOS!!! A napló két hétköznapi (NEM EGYMÁST KÖVETŐ NAP!!!) és egy hétvégi napot tartalmazzon, különben

Részletesebben

Proof. Ingatlanpiaci elemzés 2008 március. Készítette: Molnár Tamás

Proof. Ingatlanpiaci elemzés 2008 március. Készítette: Molnár Tamás Ingatlanpiaci elemzés 2008 március Készítette: Molnár Tamás 6000 Kecskemét, Irinyi u. 17. Tel.: (00-36-76) 497-658, 497-659, Fax: 418-850 E-mail: ingatlan.empire@axelero.hu Tartalomjegyzék Magyarország

Részletesebben

Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: A gyermekvállalási magatartás alakulása

Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: A gyermekvállalási magatartás alakulása Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: A gyermekvállalási magatartás alakulása (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit (1997): A

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VIII. évfolyam 6. szám, 2007. június

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VIII. évfolyam 6. szám, 2007. június Tisztelt Olvasó! A Táplálkozás és Tudomány címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

Szerkesztők: Boros Julianna, Németh Renáta, Vitrai József,

Szerkesztők: Boros Julianna, Németh Renáta, Vitrai József, Országos Lakossági Egészségfelmérés OLEF2000 KUTATÁSI JELENTÉS Szerkesztők: Boros Julianna, Németh Renáta, Vitrai József, Országos Epidemiológiai Központ kiadványa 2002. július Dokumentum kutatási sorszáma:

Részletesebben

erőforrás Birtokpolitika Földárak, haszonbérleti díjak

erőforrás Birtokpolitika Földárak, haszonbérleti díjak Atermőföld mint erőforrás Birtokviszonyok Birtokpolitika Földárak, haszonbérleti díjak At termőföld fogalma termőföld: az a földrészlet, l amelyet a település külterületén az ingatlan-nyilvántartásban

Részletesebben

A várandós nõk táplálkozása

A várandós nõk táplálkozása A várandós nõk táplálkozása Fontos, hogy az étrend igazodjon a kismama testtömeg-indexéhez, alapanyagcseréjéhez, az aktuális állapotához, és az ízléséhez. Vegyes táplálkozással, jól megválogatott, jó minõségû

Részletesebben

Munkaerő-piaci diszkrimináció

Munkaerő-piaci diszkrimináció Központi Statisztikai Hivatal Internetes kiadvány www.ksh.hu 2010. október ISBN 978-963-235-295-4 Munkaerő-piaci diszkrimináció Tartalom Bevezető...2 A diszkrimináció megtapasztalása nem, kor, iskolai

Részletesebben

Házipatika.com Tünetek, kórlefolyás

Házipatika.com Tünetek, kórlefolyás Házipatika.com Tünetek, kórlefolyás 1. Gyomor-bélrendszeri tünetek: puffadás, hasi fájdalom, erős szelek, melyek a tej elfogyasztását követő egy óra elmúltával jelentkeznek. Napi 12 gramm laktóz (= 2,4

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek A haj és a vitaminok A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek Hajunk állapotát nagyban befolyásolja, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A hajhagymák vitamin vagy nyomelemhiánya

Részletesebben

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2015. I. félév)

A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2015. I. félév) NGM/17535-41/2015 A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2015. I. félév) 1. Ellenőrzési adatok 2015. első félévében a munkaügyi hatóság 9 736 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók

Részletesebben

Elsô fejezet. Diéta az életért

Elsô fejezet. Diéta az életért Elsô fejezet Diéta az életért A borivók rendszerint egészségesebbek, és gyakran tovább élnek. Ez nem csupán feltételezés. Sok évet töltöttem a bor áldásos hatásának kutatásával, és úgy találtam, a borivók

Részletesebben

Olvasd el figyelmesen a szöveget, és válaszolj az azt követı kérdésekre!

Olvasd el figyelmesen a szöveget, és válaszolj az azt követı kérdésekre! Hiányosságok: Karakterszám megadása a cím után zárójelben (Eszközök menü szavak száma) A kérdések nem itemekre (tudáselemekre) épülnek, ezért nem egyértelmő a pontozás. Egy item olyan tudáselem, ami egyértelmően

Részletesebben

Stroke napja sajtófigyelés

Stroke napja sajtófigyelés Stroke napja sajtófigyelés STROKE napja 2009 Rajzpályázat 2009. április 20. sulinet.hu A tavalyi évhez hasonlóan a Magyar Stroke Társaság égisze alatt a Városligetben megrendezésre kerül a Stroke napja.

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az éltetõ vitaminok A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez. A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök) szavakból

Részletesebben

Beszámoló. a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlése. 2011. május 25-i ülésére. a kamara 2010. évben végzett munkájáról

Beszámoló. a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlése. 2011. május 25-i ülésére. a kamara 2010. évben végzett munkájáról Beszámoló a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlése 2011. május 25-i ülésére a kamara 2010. évben végzett munkájáról Előterjesztő: Dr. Sziráki András elnök 2 Tisztelt Küldöttgyűlés!

Részletesebben

A közfoglalkoztatás megítélése a vállalatok körében a rövidtávú munkaerő-piaci prognózis adatfelvétel alapján

A közfoglalkoztatás megítélése a vállalatok körében a rövidtávú munkaerő-piaci prognózis adatfelvétel alapján KÖZFOGLALKOZTATÁSI ÉS VÍZÜGYI HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG A közfoglalkoztatás megítélése a vállalatok körében a rövidtávú munkaerő-piaci prognózis adatfelvétel alapján Cím: 1051 Budapest, József Attila u.

Részletesebben

Pedagógus továbbképzések. a Bakonyi Szakképzés szervezési Társulás. intézményeiben

Pedagógus továbbképzések. a Bakonyi Szakképzés szervezési Társulás. intézményeiben Pedagógus továbbképzések a Bakonyi Szakképzés szervezési Társulás intézményeiben A képzések hatékonyságának felmérése, javaslattétel a pedagógus kompetencia fejlesztési terv aktualizálására Készítette:

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK IDEGENNYELV-TANULÁSI ATTITŰDJEI ÉS MOTIVÁCIÓJA

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK IDEGENNYELV-TANULÁSI ATTITŰDJEI ÉS MOTIVÁCIÓJA MAGYAR PEDAGÓGIA 0. évf.. szám 5. (00) AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK IDEGENNYELV-TANULÁSI ATTITŰDJEI ÉS MOTIVÁCIÓJA Csizér Kata és Dörnyei Zoltán Eötvös Loránd Tudományegyetem és Nottigham University Az általános

Részletesebben

Dr. Rodler Imre. Készült 2004-ben a Nemzeti Népegészségügyi Program támogatásával

Dr. Rodler Imre. Készült 2004-ben a Nemzeti Népegészségügyi Program támogatásával TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK, ADATOK A TÁPANYAGTÁBLÁZATBÓL Szerkesztette: Dr. Rodler Imre Készült 2004-ben a Nemzeti Népegészségügyi Program támogatásával A Táplálkozási ajánlásokat készítette: Dr. Antal Magda,

Részletesebben

A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS SZOLGÁLTATÓ JELLEGÉNEK MEGALAPOZÁSA: MEGÁLLÓHELY ELLÁTOTTSÁG BUDAPESTEN. Összefoglaló

A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS SZOLGÁLTATÓ JELLEGÉNEK MEGALAPOZÁSA: MEGÁLLÓHELY ELLÁTOTTSÁG BUDAPESTEN. Összefoglaló RUZSÁNYI TIVADAR A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS SZOLGÁLTATÓ JELLEGÉNEK MEGALAPOZÁSA: MEGÁLLÓHELY ELLÁTOTTSÁG BUDAPESTEN Összefoglaló A tanulmányban a tömegközlekedés igénybevételének alapvető feltételét,

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI R E G I O N Á L I S Á L L A M I G A Z G A T Á S I

NYUGAT-DUNÁNTÚLI R E G I O N Á L I S Á L L A M I G A Z G A T Á S I NYUGAT-DUNÁNTÚLI R E GIONÁLIS ÁLLAMIGA ZGATÁSI HIVATAL GYŐR BESZÁMOLÓ A NYUGAT-DUNÁNTÚLII REGIIONÁLIIS ÁLLAMIIGAZGATÁSII HIIVATAL 2009.. ÉVII TEVÉKENYSÉGÉRŐL GYŐR, 2010. JANUÁR 26. 2 I. 1. A törvényességi

Részletesebben

Atradius Fizetési Szokások Barométer. Felmérés a vállalkozások fizetési magatartásáról Kelet- és Közép-Európában. 2008 nyár

Atradius Fizetési Szokások Barométer. Felmérés a vállalkozások fizetési magatartásáról Kelet- és Közép-Európában. 2008 nyár Atradius Fizetési Szokások Barométer Felmérés a vállalkozások fizetési magatartásáról Kelet- és Közép-Európában 2008 nyár Tartalomjegyzék A felmérés profilja... 4 A felmérés háttere... 4 A felmérés céljai...

Részletesebben

8 egészségügyi probléma, ami ellen hatékony a krumpli

8 egészségügyi probléma, ami ellen hatékony a krumpli A gyógyító burgonya 1975 Futónaptár.hu A burgonya nemcsak tápláló, hanem gyógyító tulajdonságai is vannak állapították meg szovjet kutatók. Valószínőleg része volt a burgonyának a skorbut megszüntetésében

Részletesebben

MAGYARORSZÁG DEMOGRÁFIAI HELYZETE EURÓPÁBAN

MAGYARORSZÁG DEMOGRÁFIAI HELYZETE EURÓPÁBAN MAGYARORSZÁG DEMOGRÁFIAI HELYZETE EURÓPÁBAN KLINGER ANDRÁS Az Európához való közeledés nemcsak politikailag és gazdaságilag, hanem az élet minden területén a legfontosabb célkitűzés ma M agyarországon.

Részletesebben

A kamara ahol a gazdaság terem. Beszámoló a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2013. évi tevékenységéről

A kamara ahol a gazdaság terem. Beszámoló a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2013. évi tevékenységéről A kamara ahol a gazdaság terem Beszámoló a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2013. évi tevékenységéről 1 Bevezetés Jelen beszámoló elkészítésének célja a kamarai küldöttek tájékoztatása a szervezet

Részletesebben

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Közép-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Közép-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Közép-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda A kiadvány megjelenését támogatta: Tartalomjegyzék Bevezetés...5 Az

Részletesebben

A termőföld mint erőforrás

A termőföld mint erőforrás A termőföld mint erőforrás Birtokviszonyok Birtokpolitika Földárak, haszonbérleti díjak A termőföld fogalma termőföld: az a földrészlet, amelyet a település külterületén az ingatlan-nyilvántartásban szántó,

Részletesebben

Pl.: 168 cm magas, szellemi tevékenységet végzõ, különösebb fizikai terheléstõl mentes nõ ideális testtömege: 58 kg,

Pl.: 168 cm magas, szellemi tevékenységet végzõ, különösebb fizikai terheléstõl mentes nõ ideális testtömege: 58 kg, Táplálkozás A kiegyensúlyozott táplálkozás alapjai A minõségileg megfelelõ táplálkozás változatos, idényszerû, íz, szín, konzisztencia tekintetében harmonikus, komplett (állati eredetû) fehérjéket tartalmaz,

Részletesebben

AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ 2008. I. NEGYEDÉVES MUNKAERŐ-GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉSÉNEK EREDMÉNYEI

AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ 2008. I. NEGYEDÉVES MUNKAERŐ-GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉSÉNEK EREDMÉNYEI Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Jóváhagyta: Miskó Istvánné főigazgató AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ 2008. I. NEGYEDÉVES MUNKAERŐ-GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉSÉNEK EREDMÉNYEI Nyíregyháza, 2008. február 25.

Részletesebben

MIKOR GONDOLJUNK ÉLELMISZER KÖZVETÍTETTE MEGBETEGEDÉSRE? (közismert néven ételmérgezésre, ételfertızésre)

MIKOR GONDOLJUNK ÉLELMISZER KÖZVETÍTETTE MEGBETEGEDÉSRE? (közismert néven ételmérgezésre, ételfertızésre) MIKOR GONDOLJUNK ÉLELMISZER KÖZVETÍTETTE MEGBETEGEDÉSRE? (közismert néven ételmérgezésre, ételfertızésre) Az élelmiszer fogyasztására visszavezethetı megbetegedések száma Magyarországon a becslések szerint

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Iroda Ikt. szám: 28.424/2010.

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Iroda Ikt. szám: 28.424/2010. 1 Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Iroda Ikt. szám: 28.424/2010. T á j é k o z t a t ó Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata gyermekjóléti és gyermekvédelmi

Részletesebben

NÓGRÁD MEGYE AZ EZREDFORDULÓ UTÁN

NÓGRÁD MEGYE AZ EZREDFORDULÓ UTÁN Központi Statisztikai Hivatal NÓGRÁD MEGYE AZ EZREDFORDULÓ UTÁN Salgótarján, 2009. február Központi Statisztikai Hivatal, 2009 ISBN 978-963-235-232-9 (internet) Felelős szerkesztő: Szalainé Homola Andrea

Részletesebben

FEJÉR MEGYE 2013. ÉVI MUNKAERŐ-PIACI PROGNÓZISA

FEJÉR MEGYE 2013. ÉVI MUNKAERŐ-PIACI PROGNÓZISA Munkaügyi Központja Szervezési és Hatósági Osztály Munkaügyi Központja Szervezési és Hatósági Osztály FEJÉR MEGYE 2013. ÉVI MUNKAERŐ-PIACI PROGNÓZISA Székesfehérvár, 2012. december 8000 Székesfehérvár,

Részletesebben

2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban

2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban 2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban változtatja meg a magyarok által választható és vásárolható

Részletesebben

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Iskolagyümölcs - program Oktatási segédanyag 2013/2014. tanév 1. félév/2. A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Az egészség megőrzésben nagy fontossággal bírnak

Részletesebben

Tárgy: A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház élelmezési üzemének működtetésére vonatkozó Vállalkozási szerződés jóváhagyása

Tárgy: A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház élelmezési üzemének működtetésére vonatkozó Vállalkozási szerződés jóváhagyása Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlésétől, Miskolc 94/2004. (IX. 16.) Kgy. számú határozat Tárgy: A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház élelmezési üzemének működtetésére

Részletesebben

Cukorbetegek étrendi kezelése

Cukorbetegek étrendi kezelése Cukorbetegek étrendi kezelése A cukorbetegség komplex anyagcserezavar, ahol a szénhidrát anyagcsere zavara dominál. A betegség okai: abszolút vagy relatív inzulinhiány. Klinikai tünetei : - fokozott étvágy

Részletesebben

A tudomány sokkal emberibb jelenség, mint gondolnánk

A tudomány sokkal emberibb jelenség, mint gondolnánk A tudomány sokkal emberibb jelenség, mint gondolnánk Csányi Vilmos: Az emberi viselkedés c. könyvérıl Sanoma Budapest, Nık Lapja Mőhely, 2007. Kitőnı könyvet ajánlok az olvasó figyelmébe, noha a szerzı

Részletesebben

A határmenti vállalkozások humáner forrás ellátottsága és -gazdálkodása

A határmenti vállalkozások humáner forrás ellátottsága és -gazdálkodása Magyarország-Szlovákia Phare CBC 2003 Program Üzleti infrastruktúra, innováció és humáner forrás-fejlesztés a határ mentén Regionális Vállalkozói Együttm ködés HU2003/004-628-01-21 A határmenti vállalkozások

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A koleszterin A koleszterin A koleszterin egy zsírfajta, amely majdnem minden állati eredetû élelmiszerben megtalálható. Az emberi szervezet számára a hormonok és az új szövetek elõállításához nélkülözhetetlen,

Részletesebben

Fogyasztói preferenciák és attitűdök hagyományos és tájjellegű élelmiszerekkel kapcsolatban

Fogyasztói preferenciák és attitűdök hagyományos és tájjellegű élelmiszerekkel kapcsolatban Fogyasztói preferenciák és attitűdök hagyományos és tájjellegű élelmiszerekkel kapcsolatban Jasák Helga Fehér András Szakály Zoltán Magyarország mezőgazdasági és élelmiszeripari kincseit a HÍR-gyűjtemény

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 19.2.2009 EP-PE_TC1-COD(2007)0287 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA

EURÓPAI PARLAMENT. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 19.2.2009 EP-PE_TC1-COD(2007)0287 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 19.2.2009 EP-PE_TC1-COD(2007)0287 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA amely elsı olvasatban 2009. február 19-én került

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés eredményei Somogy megyében. 2011. II. negyedév

A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés eredményei Somogy megyében. 2011. II. negyedév Munkaügyi Központ A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés eredményei Somogy megyében 7400 Kaposvár, Fő u. 37-39. Telefon: (82) 505 504 Fax: (82) 505 550 E-mail: somogykh-mk@lab.hu Honlap: www.kozig.somogy.hu

Részletesebben

TUDOMÁNYOS ÉLETMÓDTANÁCSOK I. ÉVFOLYAM 52. SZÁM

TUDOMÁNYOS ÉLETMÓDTANÁCSOK I. ÉVFOLYAM 52. SZÁM Tisztelt Olvasó! A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) kiemelt célja, hogy a hazai médiában dolgozó szakembereket folyamatosan forrásanyaggal és hiteles információkkal lássa el az egészséges

Részletesebben

A SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK KOLLÉGIUMAI

A SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK KOLLÉGIUMAI FELSŐOKTATÁSI KUTATÓINTÉZET KUTATÁS KÖZBEN Liskó Ilona A SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK KOLLÉGIUMAI Secondary Student Hostels No. 257 RESEARCH PAPERS INSTITUTE FOR HIGHER EDUCATIONAL RESEARCH Liskó Ilona A szakképző

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Az egészséges ember számára megfogalmazott táplálkozási ajánlások érvényesek a különböző sporttevékenységet végzők számára is. Kiegyensúlyozott

Részletesebben

A méz jótékony hatásai

A méz jótékony hatásai A méz jótékony hatásai A méz jótékony hatása ısidık óta ismert, nem véletlenül illetik az Istenek eledele névvel: beltartalmi értékeivel nagyon kevés más élelmiszer vetekedhet. A fajtamézek jótékony hatásai

Részletesebben

Ásványi anyagok, nyomelemek

Ásványi anyagok, nyomelemek Ásványi anyagok, nyomelemek Makroelemek Mikroelemek - Nyomelemek Makroelemek Kalcium (Ca) Egészséges felnõttek esetén a napi szükséglet 800 mg. Serdülõ- és idõskorban, valamint terhesség, szoptatás esetén

Részletesebben

2015. december: A meddőség kezelése a szociológus szemével - Vicsek Lilla

2015. december: A meddőség kezelése a szociológus szemével - Vicsek Lilla 2015. december: A meddőség kezelése a szociológus szemével - Vicsek Lilla Vicsek Lilla a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének docense. Az utóbbi években elsősorban a

Részletesebben

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság részéről

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET. a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság részéről EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság 10.11.2009 2008/0028(COD) VÉLEMÉNYTERVEZET a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság részéről a Környezetvédelmi, Közegészségügyi

Részletesebben

A MAGYARORSZÁGI TERMESZTÉSŰ DOHÁNYOK NITROGÉN TÁPANYAG IGÉNYE A HOZAM ÉS A MINŐSÉG TÜKRÉBEN. Gondola István

A MAGYARORSZÁGI TERMESZTÉSŰ DOHÁNYOK NITROGÉN TÁPANYAG IGÉNYE A HOZAM ÉS A MINŐSÉG TÜKRÉBEN. Gondola István A MAGYARORSZÁGI TERMESZTÉSŰ DOHÁNYOK NITROGÉN TÁPANYAG IGÉNYE A HOZAM ÉS A MINŐSÉG TÜKRÉBEN Gondola István Agronómiai értekezlet ULT Magyarország Zrt. Napkor 2013. január 29. Bevezetés Justus von Liebig

Részletesebben

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat.

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat. Nyomelemek, ásványi anyagok: Nevükhöz hűen csak nyomokban, egészen icipici mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor ez a nagyon kicsike mennyiség egyben létfontosságú is! Néhány rövid mondat

Részletesebben

Területi Szakértői Csoport. Bentlakásos Idősellátás

Területi Szakértői Csoport. Bentlakásos Idősellátás Területi Szakértői Csoport Bentlakásos Idősellátás 2010. november 30. Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet TÁMOP 5.4.1. Szakértők: Dr. Egervári Ágnes Czibere Károly Panker Mihály Sztenderdek az idősek

Részletesebben

Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád Megyei Területi Szervezet

Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád Megyei Területi Szervezet MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓI KAMARA CSONGRÁD MEGYEI TERÜLETI SZERVEZET 6722 Szeged, Honvéd tér 5/b. 4. Adószám: 18473652-1-06 Számlaszám: OTP Bank Rt. 11735005-20518183 Telefon: 06-62-424-765, e-mail:

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE. a kártyaalapú fizetési műveletek bankközi díjairól. (EGT-vonatkozású szöveg)

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE. a kártyaalapú fizetési műveletek bankközi díjairól. (EGT-vonatkozású szöveg) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.7.24. COM(2013) 550 final 2013/0265 (COD) C7-0241/03 Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a kártyaalapú fizetési műveletek bankközi díjairól (EGT-vonatkozású

Részletesebben

tekintettel az Európai Közösséget létrehozó szerződésre és különösen annak 161. cikkére, tekintettel a Bizottság javaslatára,

tekintettel az Európai Közösséget létrehozó szerződésre és különösen annak 161. cikkére, tekintettel a Bizottság javaslatára, 2006.7.31. L 210/25 A TANÁCS 1083/2006/EK RENDELETE (2006. július 11.) az Európai Regionális Fejlesztési Alapra, az Európai Szociális Alapra és a Kohéziós Alapra vonatkozó általános rendelkezések megállapításáról

Részletesebben

A táplálkozás jelentősége egyes betegségek etiológiájában

A táplálkozás jelentősége egyes betegségek etiológiájában Daganatos betegek dietoterápiája Lőrinczné Táborfi Julianna dietetikus, egészségügyi menedzser Egészséges Táplálkozásért Egyesület elnök III. Interdiszciplináris Komplementer Medicina Kongresszus 2016.

Részletesebben

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu Sportélettan zsírok Futónaptár.hu A hétköznapi ember csak hallgatja azokat a sok okos étkezési tanácsokat, amiket az egészségének megóvása érdekében a kutatók kiderítettek az elmúlt 20 évben. Emlékezhetünk

Részletesebben

Sajtóinformáció. RBHU/MK f1kamge03_h. a 2002-es év üzleti eredményeinek alakulása. Hermann Scholl, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának

Sajtóinformáció. RBHU/MK f1kamge03_h. a 2002-es év üzleti eredményeinek alakulása. Hermann Scholl, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának Sajtóinformáció RBHU/MK f1kamge03_h A 2002-es év üzleti eredményeinek alakulása: Jó helytállás kedvezőtlen körülmények között Hermann Scholl, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke a stuttgarti gazdasági

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA IV. évfolyam 11. szám, Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-7657/2013. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-7657/2013. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-7657/2013. számú ügyben Előadó: dr. Szabó-Tasi Katalin Az eljárás megindulása A panaszos speciális étkezési igényű gyermeke óvodai étkezésének ügyében fordult

Részletesebben

Nógrád megye szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2010. (elsı forduló)

Nógrád megye szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2010. (elsı forduló) Nógrád megye szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2010. (elsı forduló) Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 2 I. Nógrád megye rövid bemutatása... 4 I. 1. Demográfiai változások... 5 I.1.1.

Részletesebben

Az egészségre vonatkozó állítások aktuális helyzete. Dr. Horacsek Márta OÉTI

Az egészségre vonatkozó állítások aktuális helyzete. Dr. Horacsek Márta OÉTI Az egészségre vonatkozó állítások aktuális helyzete Dr. Horacsek Márta OÉTI Élelmiszerek jelölésének téma-specifikus szabálya 1924/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos

Részletesebben

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ

Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ A negyedéves munkaerı-felmérés tapasztalatai a dél-dunántúli régióban 2009. II. negyedév A felmérés lényege A PHARE TWINING svéd-dán modernizációs folyamat során

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 06.10.2004 COM(2004)636 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK Az európai műholdas rádiónavigációs program üzembehelyezési és

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2007. december 10. (13.12) (OR. en) 16176/07 Intézményközi dokumentumok: 2006/0147 (COD) DENLEG 133 CODEC 1419

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2007. december 10. (13.12) (OR. en) 16176/07 Intézményközi dokumentumok: 2006/0147 (COD) DENLEG 133 CODEC 1419 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2007. december 10. (13.12) (OR. en) 16176/07 Intézményközi dokumentumok: 2006/0147 (COD) DENLEG 133 CODEC 1419 FELJEGYZÉS Küldi: az Állandó Képviselők Bizottsága (I. rész)

Részletesebben

TÁMOP 5.6.1C-11/2-2011-0003 azonosítószámú. Ne legyél áldozat! című projekt KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS ZÁRÓTANULMÁNY

TÁMOP 5.6.1C-11/2-2011-0003 azonosítószámú. Ne legyél áldozat! című projekt KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS ZÁRÓTANULMÁNY TÁMOP 5.6.1C-11/2-2011-0003 azonosítószámú Ne legyél áldozat! című projekt KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS ZÁRÓTANULMÁNY Közvélemény-kutatás időpontja: 2015. szeptember Kaposvár lakosságának véleménye a bűnmegelőzésről,

Részletesebben

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22.

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések megelőzésében Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. Mottó: A táplálékban keressétek gyógyulásotokat Hippokratesz 2001-ben 17 millió ember halt meg keringési

Részletesebben

Új sertésteljesítmény-vizsgáló állomás Herceghalomban

Új sertésteljesítmény-vizsgáló állomás Herceghalomban 36 MÁL 2014/4 KIÁLLÍTÁS HÍDLÁS A tenyésztés szolgálatában Új sertésteljesítmény-vizsgáló állomás Herceghalomban 2014. március utolsó napján került sor Herceghalomban a megújult sertésteljesítményvizsgáló

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Gyógyszer betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR

Részletesebben

Magyar gazdaság 2002-2006 - helyzetértékelés és előrejelzés -

Magyar gazdaság 2002-2006 - helyzetértékelés és előrejelzés - Magyar gazdaság 2002-2006 - helyzetértékelés és előrejelzés - A 2002-2005 közötti makrogazdasági folyamatok főbb jellemzői A magyar gazdaság teljesítményét befolyásoló világgazdasági háttér 2002-2005 között

Részletesebben

6. FEJEZET. A nyúl felnevelése

6. FEJEZET. A nyúl felnevelése 6. FEJEZET A nyúl felnevelése 6.1 A szopósnyulak nevelése 6.1.1 Tejtermelés A szopósnyulak 19-21 napos korukig kizárólag tejet fogyasztanak. Életbemaradásuk, növekedésük és fejlődésük eddig a korig az

Részletesebben