Jó vezényszavak, fogások, szervezés és oktatás-módszertani ötletek az úszásoktatáshoz, főleg 4-6 éves korú gyerekek részére. (négy úszásnemhez)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jó vezényszavak, fogások, szervezés és oktatás-módszertani ötletek az úszásoktatáshoz, főleg 4-6 éves korú gyerekek részére. (négy úszásnemhez)"

Átírás

1 Jó vezényszavak, fogások, szervezés és oktatás-módszertani ötletek az úszásoktatáshoz, főleg 4-6 éves korú gyerekek részére. (négy úszásnemhez) Előszó! Az uszodalátogatásaim alkalmával, érdeklődve figyeltem meg az ott folyó úszásoktatásokat. Elsősorban azért, mert úgy gondoltam, hogy mindig kell valami látnivaló, amelyből tanulni lehet. A jó ötleteket át kell venni, hasznosítani kell. Így jutottam arra a gondolatra, hogy alaposabban megfigyelem az oktatók magyarázatait, esetleges fogásait, amelyet a jó mozdulatok végrehajtásának érdekében tesznek. Megfigyeltem továbbá a csoportos oktatáshoz tartozó oktatásszervezési megoldásokat. Elsősorban egy elv vezérelt, amely szerint a lehető legtökéletesebb technika valósuljon meg a végeredményben. A rossz technikával rendelkező úszók nagy hátrányban lesznek abban az esetben, ha az úszó-pályafutásukat továbbfolytatják. A csoportos oktatásban, az összetett mozgások jó megvalósítása, külön figyelmet érdemelt. Bevezetésképpen elmondom tapasztalataimat az úszásoktatás lebonyolításával kapcsolatban. Melyek lehetnek a végeredményt befolyásoló tényezők? 1. Az oktatandó gyermekek életkora. 2. Az oktatandó gyermekek egészségi állapota (testi, szellemi). 3. Az oktatandó gyermekeknek a vízzel kapcsolatos előélete. A félelem, szorongás megléte a tanórák alatt igen nagy akadálya a sikernek. Az egyes, egészen egyszerű, a vízben végrehajtandó gyakorlatokat nem akarják végrehajtani. Egyrészt a vízzel való kapcsolat hiánya miatt, másrészt az oktatóval nem jött létre az igazi kapcsolat. A vízzel való kapcsolat megteremtéséhez sok időt kell eltölteni a vízben, (hivatkozva a VÍZHEZ SZOKTATÁS előnyeire), másrészt a bizalom hiánya akadályozhatja az edző munkáját. (nem hiszik el, hogy az, amit te kérsz, az úgy valósul meg, hogy nekik abból nem lesz bántódásuk, bajuk).

2 4. Az oktató személyisége. 5. Az oktató által alkalmazott vezényszavak, fogások, szervezés és oktatás-módszertani ötletek milyensége az úszásoktatás alatt. A csoportos oktatás esetén tudni kell, fel kell készülni az oktatónak arra, hogy a feladatok előtti magyarázatok fogadókészsége hogyan alakul. Előadásomban ezen utolsó fejezettel kívánok foglalkozni. Jó vezényszavak, fogások, szervezés és oktatás-módszertani ötletek az úszásoktatáshoz 5.1 A négy úszásnem oktatása alatt 5.2 Oktatás szervezéshez A hátúszáshoz Jó vezényszavak A stabil háton fekvés és az ebben a helyzetben történő mozgások közül elsőnek a lábbal való előrehaladást kell elkezdeni. A feszültségmentes foglalkozás érdekében segédeszköz alkalmazása szükséges. Vezényszavak segédeszköz, gumikarika használata alatt: (Az elhelyezkedés a karikában: A karok alatt a mell magasságában vannak) Vedd a gumit a hónod alá, öleld két karral át!! (Fontos, hogy a gyakorlat megkezdésekor, a vízbeszálláskor ne boruljon ki a gyermek, ezzel lesz stabil helyzetben Üljél le a medence szélére, tedd a lábaidat a vízbe! - Vízben- Emeld meg a pocakod! Tedd a lábaidat zárva a víz tetejére! A lábad ujjai legyenek nagyon messze! (Fontos az olyan beszéd, amelyeket a gyermek is megért. Itt a cél az, hogy valamennyire fekvő helyzet alakuljon ki az ülőtartás mellett.)

3 Helyezd a karjaidat magad elé a gumira, amikor habot versz Verjél habot! Pörgesd a mozgást Úszás közben ne fordulj hátra! Koppanásig haladj a falhoz! Figyeld, hogy a térded ne emelkedjen ki a víz alól, de a habot viszont látni kell! A habverés közben nyújtsd messzire a lábad A faltól való indulás előtt, nézzél hátra, hogy az ütközéseket elkerüld! (A stabilabb, nyugodtabb testtartás miatt kell ez a felszólítás). (A mozgásokhoz olyan hasonlatokat használjunk, amelyeknek képei valószínűleg, a gyermek ismeretanyagában lehetnek). A habverés tulajdonképpen nem más, mint a lábak nyújtott tartás melletti, kb. 30 cm kilendítésű, gyors mozgatása. Fontos megfigyelni, hogy a tanuló a fel-le mozgás alatt, ne állítsa le a holtpontokon a mozgást. Legyen az folyamatos, a holtpontokon ne szüneteljen a mozgás. (a gyakorlások alatt a hátrafelé haladásból eredendően, gyakran hátrafordulnak, hogy ellenőrizzék a fal közeledését, ennél fogva már nem a kért mozgások jönnek létre). (ez által elérhető, hogy lábmozgás közben jobban megközelítik a nyújtott tartást). ( Ha nagyon messze mozog a láb a fejtől, akkor annál inkább megvalósul a végső, fekvő testhelyzet. Ez a cél). Ezért fontos a tanuló jó elhelyezése a gyakorlat megkezdése előtt. Nyakláncozás Szárazon beállítás - A gumikarikát a tanuló a nyakára helyezi. - Kissé előrehajol. Ez által a karika lefelé lóg a nyakán. - A két karjukat nyújtva, vízszintesen oldalsó középtartásba helyezik, tenyerükkel felfelé fordítva.

4 - A két kezükkel benyúlnak, tenyérrel lefelé, a fülek mellett, a gumiba mélyen. - Ezt követően a két kezükkel előrehúzzák a gumit, hogy a nyakukon feszüljön. - Ekkor meg kell emelni az állukat, a mellükkel együtt. Nyakláncozás vízben A képen hátható gyakorlat igen jó, és biztonságos végrehajtását követően nehezítünk.

5 - Csak nyakláncozás, két karral átöleli alulról a karikát. Így úszik! - A pocakot meg kell emelni, majd a tanult nyújtott lábtempót kell végezni. - (Sok gyakorlás szükséges) Nyakláncozás, egyik kar oldalról a testhez simul. Az első nehezítés. Kétkezes fogással indulnak. Amint már stabilan haladnak, az egyik karjukat rakják nyújtva a testhez szorítva. Ekkor figyelmeztessük őket, hogy emeljék meg az állukat. Így ússzák végig a medencét. Vezényszó: Emeld meg az állad, és a pocakoddal érintsd a víz tetejét! Nyakláncozás, mindkét kar oldalról a testhez simul. (meg kell emelni az állat és a mellkast, különben a karika kicsúszik a nyak alól). A második nehezítés. Kétkezes fogással indulnak. Amint már stabilan haladnak, mind két karjukat rakják nyújtva a testhez szorítva. Figyelmeztessük őket, hogy emeljék meg az állukat, mert ez biztosítja a segédeszköz jó, stabil tartó helyét.

6 Ez a gyakorlat elősegíti a derék emelését. A gyakorlat sajátossága. Ezt követheti a lappal való úszás első gyakorlata. Vezényszó: Emeld meg az állad, és a pocakoddal érintsd a víz tetejét! Lappal való úszás A továbblépés a lappal való úszás, csak lábbal, háton. Ha nem ér le a lábuk a medence aljára, akkor az egyik kezükkel kapaszkodjanak a medence szélébe, a másik karjukkal oldalról öleljék magukhoz az úszólapot a képen látható módon. Vezényszavak: Húzd a lapot a torkodhoz! Dugd a füled a víz alá, óvatosan, lassan indulj! Fogd meg a lapot a másik kezeddel is! Emeld meg az állad, és a pocakoddal érintsd a a lapot! Verjél habot! Koppanásig ússz! A biztonságos helyzet a kapaszkodáshoz Ha ráugrik a vízre, vagy erőteljesen rugaszkodik el, akkor elönti az arcát a víz Gyakran már az úszás elején keresik a falat, elfordul, elgörbül a test. (A falhoz érkezést külön meg kell tanítani)! A továbblépés a lappal való úszással.

7 Az utolsó fázis, amikor még segédeszközzel úszik a tanuló. A lapot látható módon kétoldalról átölelik. Fülüket a víz alá helyezik, majd lassan tólják el a faltól magukat. kezjék meg a lábmunkát. Érintsék a pocakjukkal a lap alját állandóan amíg úsznak. Nehezítés. Az úszó most két oldalról markolva lapot szorítja az előzőek szerint. Amikor megbízhatóan jól végzik a gyakorlatot, akkor a fogást két ujjas fogássá módosítják, és igyekszik könnyen tartani azt. További előre lépés, amikor a lapnak a felső végét nem a nyaknál tartja, hanem azonos fekvő testtartás mellett letolja a melle alá. Ez által a lap takarja a combnak nagy részét, amely megakadályozza a térd levegőbe való kiemelkedését. Két oldalról, két ujjal kell fogni az úszólap oldalát, az előzőek szerint úsznak.

8 A képen látható továbblépés, amikor már nem markolja az úszó a lapot, hanem csak két-két ujjal fogja azt. A vezényszavak, mint az előzőek. Húzd a lapot a torkodhoz! Dugd a füled a víz alá, óvatosan, lassan indulj! A markolása helyett, két ujjal fogd a lapot! Emeld meg az állad, és a pocakoddal érintsd a a lapot! Verjél habot! Koppanásig ússz! A biztonságos helyzet a kapaszkodáshoz Ha ráugrik a vízre, vagy erőteljesen rugaszkodik el, akkor elönti az arcát a víz Induláskor, a biztonságos úszás érdekében még markolhatják a lapot. Majd az úszás közben hajtsák végre a fogásváltást. Gyakran már az úszás elején keresik a falat, elfordul, elgörbül a test. (Ezt a gyakorlatot már lehet a medence hosszában is végeztetni). A továbblépés Segédeszköz nélküli úszás hátúszásban, combra helyezett karokkal.

9 Vezényszó: Füle bele, cici föl! Óvatosan, lassan csússz rá a víz tetejére! (Ha az úszó erőteljesen rugja el magát a faltól, akkor elönti a arcát a víz, és azonnal feláll) Kezdd el a habot verni! A pocakod érintse a víz tetejét! Nyújtózz el hosszan a vízen. A szárazföldi gyakorlathoz. Karral való úszás hátúszásban Álló helyzetben, egyik kar magastartásban van. A másik kar a testhez és combhoz simulva van úgy, hogy a tenyér a combon helyezkedik el. A magasban lévő kezet ki kell fordítani úgy, hogy a kisujj hátrafelé nézzen.

10 Vezényszó: Ragad-ragad, ! Csere! A mozdulat szakaszos felépítésű. A felsőkar nyújtva hátrafelé indul. A kisujj is tartja a helyzetét. Vele egy időben az alsó kar, ugyancsak nyújtva elindul felfelé, a fül irányában. A felső és az alsó helyzethez érve, a karok ott megállnak. Ott felveszik az előző alaphelyzetet. Megigazítják a tartást. Közben hangosan mondják az idetartozó versikét kórusban. Számolnak ötöt hangosan. Majd újra karváltás következik.

11 Majd újra a versike mondásával együtt folytatják a mozdulatok végrehajtását. (A ragad-ragad kifejezést a gyakorlat megkezdése előtt el kell magyarázni, hogy mit jelent a ragasztás?) A vízben úszás karral-lábbal Kivárásos formáció Az úszás alatt, ugyancsak mondatni kell a versikét. (Nem hangosan). A karral-lábbal való úszás a következőképpen alakul: Egyik kar a magasban! A másik a combon! Habveréssel indul! Csak lábbal úszik! Ragad-ragad, ! Csere! Ez a kivárásos hátúszás. Ne úsztassunk folyamatos mozgással még. Kapkodás lesz belőle, magukra dobálják a vizet. A mélyről érkező kar sok vizet emel a magasba. Edzői segítség a helyes tartások, mozgásirányok megvalósítása érdekében.

12 A vízben a kartempó helyes mozgásirányai durván megváltozhatnak. Ezért ajánlom, hogy a kicsiknél legyen edzői segítség a helyes tartások, mozgásirányok megvalósítása érdekében. Ekkor is érvényes a kivárásos mozgásformációk megvalósítása. Most a jó fogások bemutatása következik. Karral és lábbal úszás. Kifejezetten kivárásos úszást ajánlok!!! A karral való úszást érdemes edzői segédlettel nagyon pontosan beállítani. A víz alatti mozgást maga az edző vezeti végig, a víz felettit pedig, szóbeli utasításokkal segítjük helyre. (A tanulónak a feje közel van az edzőhöz, így hallja a mondottakat.) A versikét az edző mondja. Mivel az oktató és a tanuló feje egymáshoz közel van, ezért a utasítás jól hallható. Nagyon jó gyakorlat! A tanuló felfekszik a vízre, a lábaival habot ver. Az egyik karja nyújtva a fülére ragad, a másik pedig a combjára tapad. Az edző leguggol, bal kezével a tanuló fejét tartja, távol tartva magától úgy, hogy egészen nyújtva a tarkó közelében van a keze. A középső ujjával az utolsó nyaki csigolyát felfelé nyomja. Ezzel jelzi, hogy a tanulója feküdjön fel a vízre.

13 Az edző a másik kezével megragadja gyermek kezét ( kezet fog vele maga felé húzza) azért, hogy a fent lévő kar feszes tartásban legyen. Biztatja, hogy az alsó kar a combon, ugyancsak nyújtva, simulva legyen. Közben mondja a versikét: Ragad-ragad, ! Csere! A mondóka végén az edző a tanuló kezét mélyre meríti, és a comb felé nyomja. A tanulónak a másik karját megemeli a magasba, onnan tovább a füle mellé helyezi. Ezzel kész az első csere. Amint a karcsere megtörtént, a tanuló tovább folytatja a lábmunkát szünet nélkül. Az edzőnek jól távol kell tartani a tanítványát, mert különben az úszó lendülő karja megütheti. Az edző fogást vált, most a másik kezével nyúl a tarkóhoz és a fentre érkező karnál fog kezet az úszóval. Ismételten gondosan beállítják az alaptartásokat.

14 Amikor a fogások a helyére kerültek, az úszó szépen fekszik a víz tetején, akkor újra elhangzik a: Ragad-ragad, ! Csere! Ekkor újra lenyomásra kerül a kar, majd hátratolásra a combhoz.

15 És így tovább. A gyakorlat leírása a A versenyúszás alapjainak oktatása című könyvben részletesen bemutatásra került. Amikor befejezte a mondókát, a jobb kezével lefelé mélyre, majd tovább nyomja a comb felé a gyerek kezét. Ezzel egyidőben kéri, hogy a másik kar induljon a mennyezet felé.

16 A harmadik képhez. A mellúszáshoz Jó vezényszavak, fogások Mind a kar-, mind a lábmunka alapos szárazföldi betanulást igényel, ezért a jó vezényszavak, fogások nagy része is itt hangzik el, illetve történik. A kartempó mozgássorozatának beállítása A mellúszás kartempójának bonyolultsága miatt célszerű először szakaszos mozgással végrehajtani a mozgásmintát. Így a karmozgáshoz tartozó teljes versike a következő: Szét, lefelé! Ujja össze! Belenézel a tenyeredbe! Tolod előre! Könyöke össze! Előre nyúl (Kérjük meg őket, hogy utánozzák edzőjüket) A részmozdulatok végén tartsanak mozgásszünetet. Első részmozdulat. Karok mellső középtartásban, nyújtva vannak. Tenyerek lefelé néznek. Ujjakat zárva, nyújtva tartsák. Szét-lefelé Nyújtott tartás mellett, támaszkodásszerű mozdulattal háztetőt rajzolnak. A képen látható helyzetben a mozgás megáll. Ebből a helyzetből kiindulva a könyökök mozdulatlanul tartása mellett az alsó karjaikat középre lendítik a melleik alá. Amikor az ujjaik összeérnek, fordítsák a kezeiket úgy, hogy belenézzenek a tenyereikbe. Mindez a mell alatt történik. A következő mozdulat végrehajtásához az összeérintett ujjakat előre kell tolni. Ezt követően az ujjaik összeérintése mellett a könyöküket összeérintik. Az összeérintés alatt előfordul, hogy az ujjak elhagyják egymást és V alakban szétnyílnak. Ezt igazítsuk meg! A mozdulatsor befejező része pedig a karok egymás mellett való előrenyújtása. A szakaszok a fentiek szerint kerülnek megvalósításra a következők szerint:

17 A lábtempó mozdulatsorának beállítása Igy a lábmozgáshoz tartozó teljes versike a következő: Alaptartás! Nyújtott lábak, A tanulók hason fekve az úszólapon, zárt lábtartás mellett pipálnak.

18 Pipa! Felhúz! Kifordít! Szétnyit a bugyi széléhez! Nagyot ölel, bezár! Spicc! Első mozdulat. Térdeiket behajlítják annyira, hogy a sarkaik egészen a fenék közelébe érkeznek. Ott a mozgás megáll. A térdeiket szétnyitják olyan mértékben, hogy azok a test széleivel egyvonalba essenek. A lábfejeket pedig kicsavaró mozdulattal addig fordítsák ki, ameddig csak képesek a szélső helyzetig kifordítani. A lábak összeölelése a teljes lábzárásig tart. A lábfejek bezárása úgy történjen, hogy először a sarkak koppanjanak össze. Majd a lábfejek összesimulásával, spicctartással valósul meg a teljes ciklus. Ott ismételten várakozunk. Ezt a gyakorlatot nagyon sokszor ismételtessük meg. Megéri!

19 A lábtempó vízben, segédeszközzel A lábtempó tanulása vízben. Az előzőekben tanult lábtempót, szakaszosan végeztessük vezényszóra! A versike ismét a következő:

20 Alaptartás! Nyújtott lábak, Pipa! Felhúz! A felhúzás alatt a sarkaiddal karcold a víz felszínét! Kifordít! Szétnyit a bugyi széléhez! Nagyot ölel, bezár! A tanulók hason fekve a gumikarikában, zárt, nyújtott lábtartás mellett pipálnak a lábfejükkel. Ha úszólapot is adunk nekik, akkor annak előnye az, hogy a tanuló jobban oda képes figyelni a lábmunkára, nem végez különféle, a feladathoz nem tartozó mozdulatokat. Első mozdulat. Térdeiket behajlítják annyira, hogy a sarkaik egészen a fenék közelébe érkeznek. Ott a mozgás megáll. Itt arra kell őket kérni, hogy a sarkaik a mozgás alatt érintsék a víz felszínét. Ha ezt jól végrehajtják, akkor elkerülik a térdek has alá húzását. A combok nem mennek le függőleges helyzetbe, hanem hátrafelé mutatnak. Minden vezényszó végén a mozgásoknak meg kell állni! Így lehetősége van az oktatónak az összes tanítványához odamenni, és megigazítani a szükséges helyzeteket. A térdeiket szétnyitják olyan mértékben, hogy azok a test széleivel egy-vonalba essenek. A lábfejeket pedig kicsavaró mozdulattal addig fordítsák ki, ameddig csak képesek a szélső helyzetig kifordítani. A jó tartás esetén a kifordított lábfejekkel a talpak egy egyenesbe essenek! Amikor az edző az összes gyermeknek megigazította a lábfejeit, lábszárait, akkor a vezényszóra a sarkaikat kissé szétnyitják, megközelítik a nadrág szélét. Megjegyzés! A divatos hosszúszárú úszónadrágoknál ennek a vezényszónak nincs értelme. Más oldalról pedig a nadrág szabása miatt a helyes mozdulatot nem lehetséges végrehajtani. A lábak összeölelése a teljes lábzárásig tart. A lábfejek bezárása úgy történjen, hogy először a sarkak koppanjanak össze. Az ölelés mértéke ma az úszósport nagy szakmai vitája. Mi legyen a szűkített lábtempóval???

21 Spicc! A sarkak összekoppanását követően a lábfejek beforgató mozgatásával ér véget a Majd a lábfejek össze-símúlásával, spicctartással valósul meg a teljes ciklus. Ott ismételten várakozunk. Ezt a gyakorlatot nagyon sokszor ismételtessük meg. Megéri! Tejesen elkerülhetjük az aszimmetrikus lábmozgást, amelynek kijavításában már sok edző megőszült A lábtempó félig szárazon, edzői segédlettel (sorozat felvétel) A tanulók félszárazon, edzői segítséggel történő tanításának hatalmas előnye, hogy a bonyolultabb, összetett mozgásokat, pontosan be lehet állítani. Az oktató jó, rávezető segítségnyújtása, biztosíték arra, a szabályos, hibanélküli végrehajtás megvalósuljon. A fogáskor a hüvelykujj a talpon legyen, a többi ujjunkkal a gyermek lábujjait igyekezzünk a térdei felé hajlítani. Utána csúsztassuk le az ujjainkat a leáfej irányába.

22 Igyekezzünk a lábak csípő felé tolása közben a kifordítást megkezdeni úgy, hogy a sarkak összeérjenek. (Azért, hogy azok testárnyékban haladjanak a csípő irányába. Ez által nem hozunk létre erőteljes káros közegellenállást). Ezt követően figyeljünk arra, hogy a tanuló nyissa szét a térdeit annyira, hogy lehetőleg azok ne nyíljanak kijjebb, mint a vállszélesség. Van azonban olyan eset, amikor a kötött ízületek miatt a gyermek a lábfejeit alig 45 szögfokos mértékig képes kifordítani. Hogy a kifordítás mindenképpen létrejöjjön szélesebb térdnyitást engedjünk. Ekkor két helyzetet figyeljünk meg! Az egyik, a combok nem kerültek a has alá, hanem hátrafelé mutatnak. Ezzel viszont a lábszárak függőleges helyzetbe kerülnek a fenék fölé. Úszás alatt a csípőt kissé mélyebbre kell húzni, különben a lábfejek a levegőbe kerülnek. A másik, hogy a talpak középvonala egy egyenesbe kerültek. Felkészültek egy ölelő támasztó mozdulatra. Megkezdődött a hátratolás. Egyre gyorsuló, robbanásszerű mozdulat. A hátra sebessége elérhet az utazósebessé háromszorosát is. Látható, hogy mozdulat alatt a lábfejek pipatartásban vannak, végig kifordítva.

23 A zárást megelőző pillanatban is úgy lehetőleg úgy legyenek. Látható, hogy ez a leggyorsabb mozgásszakasz. Erős gyors örvénylések vannak a lábfejek beforgatása következtében. A teljes lábzáráskor, a két láb között az összepréselődött víz felfröccsen! Ez utal arra, hogy zárásnak is van előretoló szerepe. A lábfejek is befejezik a forgatást. Ekkor van vége egy ciklusnak. Parton végzett lábmozgás részeinek beállítása:

24 Karral-lábbal mellúszás (csak egy tempó, felállással, tanmedencében) Ekkor jelenik meg először a mozdulatelemek egymásra épülésének helyes megalkotása. Mikor induljon a kartempó, a lábtempóhoz képest? Mikor és mennyit kell kivárni, csúszni egy-egy mozdulat előtt, vagy utána. A mellúszás szakaszos mozgás, amelyet a guruló technika igyekszik gördülékennyé tenni. Van egy pont, a lábzárási szakasz, amely felgyorsítja a testet az utazó sebesség fölé. Ettől válik, még mindig szakaszossá, lüktetővé a mozgás. Az oktatásra a következőket javaslom. Siklás (hosszú, legalább 3 mp) Ez azért jó, mert a hosszú siklás végére keletkezett légszomj rákényszeríti a gyermeket a légcserére. Nem lesz alibi levegővétel! A mondóka a következő! Hosszúsiklás Lezárt fejjel! A különösen a kicsiknek, a jó megérthetőség érdekében, a három mozdulat elemet, a siklást, a kartempót, valamint a lábtempót

25 átfedés nélkül külön mozdulatelemként kezeljük. Ezért a vezényszavakhoz tartozó mozdulatok egymásra épülnek. Kartempó, a végén lezár! Láb Zárt nyújtott kar mellet! Kartempó (nyújtott lábtartás mellet) teljesen befejezve Lábtempó (a karok előre nyúlnak, lezárt fej tartásban vannak) csússz csússz csússz! A lábzárást követően a hosszú siklással fejezi be. A teljes mozdulat sor alatt a levegőt bent kell tartani, különben lesüllyednek. A lesüllyedt helyzetből, már nem lépes az újabb kartempóhoz tartozó levegővételt Feláll! végrehajtani Majd talpra áll. Karral-lábbal, levegővétellel mellúszás (csak egy tempó, felállással, tanmedencében) Ebben a mozgássorban ugyancsak megjelenik a mozdulatelemek egymásra épülése. Mikor induljon a levegővétel? A szakaszos, lőkető mozgás megmarad, ezt nem befolyásolja a levegővétel.

26 Hosszú siklással kezdünk, azért mert azt szeretnénk, hogy a levegővétel, a teljes légcsere, valóban megtörténjen. Nagyon gyakori jelenség, hogy a tanuló jó időben kiemeli a fejét, de csak úgy tesz, mintha levegőt venne, de nem történik légcsere. Mivel talpra állásos a gyakorlat, ezért úgy látszik, mintha minden rendben lenne. A hosszú kivárás rákényszeríti a valóságos légcserére, mert előáll a légszomj. Mikor induljon a levegővétel? Tekintettel arra, hogy a fej emelés szögsebessége a karok mozgási sebességével azonos, tehát célszerű egyszerre indítani. Ez által a levegő beszívás első pillanat abba a pillanatban történjen, amikor a karok a mell alá érnek a húzási szakaszban. A beszívás olyan hosszú ideig tartson, amíg a karok ismét a mell alá nem kerülnek az előretolási szakaszban. Ez a beszívási idő elegendő a teljes ventilláció megvalósulására.

27 A levegő beszívását követően megtörténik a visszafekvés. Nyújtott testtel lezárt fejjel, nyújtott, zárt lábtartás mellett, fejezik be a gyakorlatnak ezt a részét. Indítja a lábtempót. A lábtempó befejezését követően a siklás következik. Az oktatásban, három mp-es siklást kérjünk. Majd talpra állással fejezi be a ciklust. Hosszúsiklás Lezárt fejjel! A különösen a kicsiknek, a jó megérthetőség érdekében, a három mozdulat elemet, a siklást, a kartempót, valamint a lábtempót átfedés nélkül külön mozdulatelemként kezeljük. Ezért a vezényszavakhoz tartozó mozdulatok egymásra épülnek. Kartempó levegővétellel, a végén visszafekszik lezár! Láb Zárt nyújtott kar mellet! Kartempó levegővétellel a végén visszafekszik (nyújtott lábtartás mellet) teljesen befejezve Lábtempó (a karok előre nyúlnak, lezárt fej tartásban vannak) csússz csússz csússz! A lábzárást követően a hosszú siklással fejezi be.

28 Feláll! A teljes mozdulat sor alatt a levegőt bent kell tartani, különben lesüllyednek. A lesüllyedt helyzetből, már nem lépes az újabb kartempóhoz tartozó levegővételt végrehajtani Majd talpra áll. A végleges mellúszásnál a mozdulatelemek egymás utáni időrendi követése más formában valósul meg. Az egész folyamatban a lábtempó indulása a legfontosabb kérdés. Hogyan állítsuk be a teljes mozgási cikluson belül a lábtempó jó időpontban való indítását? Számomra az a megoldás vált be, amelyet az alábbiak szerint ismertetek. Szárazon megbeszélem a tanítványaimmal, hogy amikor a kartempóval a levegővételt megkezdik nyújtott, zárt lábtartás mellett, majd a fejük a legmagasabb pontra érkezik, akkor hangosan odakiabálok, hogy LÁB! Akkor Ők a megtanult, megszokott mozgáshoz azonnal indítsák el a lábtempót.

29 Ekkor, ahogy a visszafekvés a fej visszahajtásával megindul, akkorra már a láb felhúzás is megtörténik. Mivel egymozdulatos is a lábtempó, felgyorsul a test, megkezdődik a rövid siklás. Ha ezt jól hajtják végre, akkor megszületik a jól időzített lábtempó. Jó szólások fogások A gyorsúszáshoz

30 Mind a kar mozdulatai, alapos szárazföldi betanulást igényel, ezért a jó szólások, fogások nagy része is itt hangzik el, illetve történik. A kartempó mozgássorozatának beállítása A gyorsúszás karmozdulatait, mozgásmintáját szárazon alakítsuk ki. Ennek a jó megvalósítása, alapos begyakorlása a későbbiekben biztosítja a hatásos, gazdaságos, szép gyorsúszást. Felállás a gyakorlathoz. A mozdulatok megvalósulása. Az utasítások: Alaptartás! Állítsuk a tanulókat egymás mellé. Lehet szorosan is. Ha többen vannak, akkor szemben is legyenek azért, hogy láthassák egymást. A teljes mozdulat ciklust szakaszokra bontva végeztessük. Az egyes

31 szakaszok végén az edzőnek, van lehetősége a karok, vállak, kezek, ujjak beállítására, akár szóval akár edzői segédlettel. Az alaphelyzetben az egyik kar, nyújtva, mellső középtartásban van, a tenyér lefelé néz. A másik kar ugyancsak nyújtva van, a tenyér a combra simul (a comb elejére!). Kissé lenyomod a karod! A másik kezed húzzad ki a zsebedből! Továbbnyomod a karod lefelé! Megmutatod a hónod alját! Megáll a mozgás! Előre szúrsz! Az elől lévő kar kezdje meg a mozgást lassan nyújtva lefelé, a comb irányába (még ennél az oktatási szakasznál ne végeztessük a végleges kérdőjeles mintát). Ugyanakkor a combon lévő kar a combot simítva felfelé haladjon. A könyök emelkedjen a lehető legmagasabbra, az alkar közel legyen a fejhez. A tenyér a fül mellett helyezkedik el úgy, hogy a kézfej előrefelé nézzen Ebben a helyzetben megáll a mozgás. Ekkor van lehetőség arra, hogy a tartáshibákat korrigáljuk. Az utolsó fázis, egy bejező mozdulat. A fülnél lévő kar előrecsúszik a nyújtás helyzetéig, az alul lévő kar határozott mozdulattal a combra helyezkedik, amint az alaptartásban volt. Csak most a mások oldal helyzeteit veszik fel. Ezzel egy fél ciklus befejeződik. A karmunkának a levegőben végrehajtott mozdulatának segítése edzői vezetéssel. Az edző hátulról,a képen látható módon, jobb kezével megfogja a tanuló csuklóját (négy ujjával felülről. A hüvelyk ujjával az alkart nyomogatja előre. Kéri, hogy a könyök magasan legyen, a kézfej pedig az arc közelében. A fej és a törzs tartsa meg eredeti helyét, ne dőljön oldalra. Néha vezesse a csuklóját előre, hogy lássa, hogy az ujjak egyenes vonalon mozogjanak előre, és vissza.a

32 Jó vezényszavak, fogások az oktatás alatt. A pillangóúszás Mind a kar-, mind a lábmunka alapos szárazföldi betanulást igényel, ezért a jó vezényszavak, fogások nagy része is itt hangzik el, illetve történik. A kartempó mozgássorozatának beállítása szárazon A pillangóúszás kartempóját célszerű először szárazon, nagyon lassú mozgással végrehajtatni a tanulókkal azért, hogy a helyes mozgásminta létrejöjjön. Egy cikluson belül ne tartsunk szüneteket, mert az egymozdulatosságnak meg kell valósulnia. Főleg, amikor a mozgás a comb mellett halad el.

33 Így a karmozgáshoz tartozó teljes versike a következő: Magastartásban mindkét karod! Kissé behajlítva van mindkettő! A tenyereid előrenézzenek! Ujjak összeérnek! A pillangóúszásnál a teljes kartempó kiindulási pontja a fej felett van. A húzástolási szakaszok, valamint az előrelendítés, amint az a comb mellett elhalad, egy folyamatos lassú mozgás legyen. A karok a fej felett az alaptartásban kissé behajlítva vannak. A tenyerek zárt ujjtartás mellett, előrenézzenek. A mutatóujjak érjenek össze. A karjaid lassan haladjanak lefelé! Haladjanak a karok lefelé úgy, mintha a tenyereikkel támaszkodnának. Egészen a A comb mellet haladjanak el!! Ott ne álljanak meg! A combjaidnál a karjaidat feszítsd meg teljesen nyújtásig! combok mellé. Egyik legfontosabb pillanat! A megállás ugyanis ritmushibát eredményezne! Amint a karok elhaladnak a combok mellett hátrafelé a hát vonaláig, a karok nyújtott tartást vegyenek fel. A feszített karokat emeld a fej fölé! A felemelés még mindig lassan történjen. Lezárt fej! A lezárt fej tartásra azért van szükség, mert a pillangóúszás végső formációjában, ebben a pillanatban kezdi meg az úszó a lemegyek- feljövök mozdulatsort végrehajtani. Ugyancsak szárazföldi gyakorlat az előzőek kiegészítéseként:

34 3. kép A szakaszok a folyamatos mozgásban lelhetők fel. A fentiek alapján kerülnek megvalósításra a következők szerint: Alapállás! Törzsdöntés! Húz! Simít! Úgy vidd előre a karjaidat, hogy simítsd a tenyereddel a víz tetejét végig! Lezár! Lemegyek-feljövök! A kezdők még nem tudják értelmezni a törzsdöntés fogalmát. Ezért vezessük rá úgy őket, hogy hajoljanak előre, majd nyújtott kar mellett fogják meg a térdeiket. Ekkor megvalósul az igazi törzsdöntés. Engedjék el a térdeiket, majd ebben a testhelyzetben nyúljanak előre és lezárt fej tartást vegyenek fel. Figyelem! Ebben a testhelyzetben nehéz sokáig megmaradni, ezért csak maximum két teljes tempót szabad végeztetni. Az álló helyzetben lévő kétkaros húzó mozdulat szerint, a combhoz mozog a két kar, a testhelyzet megtartása mellett. A combok mellet elhaladva a tenyereiket lefordítva, vízszintes síkban, nyújtott kartartás mellett, mozognak előre. Mondani kell az utasítást minden ciklusban! Amikor a felső állásba érkezik a két kar, ott három másodpercre meg kell állni a mozgásnak. A harmadik képen vonalkázva látható a

35 mozdulat.(szárazon). Mélyre hajlás, és felkanyarodó mozdulat a végrehajtandó feladat. A feljövetel mozgásmintáját edzői segédlettel lehet segíteni. A lezárt fejű tartás mellett, a tanuló törzsdöntést hajt végre. Az edző a jobb kezével megfogja a tanuló két kezét, a bal tenyerével nyomja le a derekát. Kéri, hogy nagyon lazán, puhán tartsa azt. A jobb kezével, pedig a kezét húzogatja hátra. Ezzel ér véget egy ciklus a szárazon. A kartempó mozgássorozatának beállítása vízben. A vízben siklással kezdenek, lezárt fejjel. Az utasítás szerint: Csak kettő tempót kell végrehajtani, amelyet talpra állás követ. Siklás! Húz! Simít! A tenyereiddel simítsd A siklást már korábbiakban megtanulták. Az álló helyzetben lévő kétkaros húzó mozdulat szerint, most a vízben is végrehajtjuk a kartempót. A combhoz mozog a két kar, a testhelyzet mozdulatlan tartása mellett. Amint elhaladnak a combok mellett egyszerre a kezek, a tenyereiket fordítsák lefelé. egállás nélkül, előre kezdenek mozogni a víz tetejét érintve.

36 a víz felszínét! Lezár! Állj talpra! Amikor a karok előreérnek, zárd le a fejed. Tarts egy kis szünetet. Talpra állás. Egy teljes ciklus befejező szakasza A gyakorlatokat az előzőek szerint kell kezdeni. Ennek folytatásaként következik a lemegyek-feljövök kapcsolódó rész. Amikor a karok előreérkeznek, egy erőteljes páros lábcsapással az úszó megemeli a csípőjét annyira, hogy az a levegőbe lendüljön. Ennek a segítségével lecsúszás következik be. A lecsúszó lendületet kihasználva felkanyarodik, meredek homorítással. Egészen addig, amíg a mindkét kézfeje eléri a víz felszínét. Közben a lábszárait megemeli, felkészülve a lábcsapásra. Ezzel a felkanyarodással kész az első ciklus. Oktatás szervezéshez Az uszodalátogatásaim alkalmával, érdeklődve figyeltem meg az ott folyó úszásoktatásokat. A foglalkozási idő kihasználásával szerzett tapasztalataim. TISZTA OKTATÁSI IDŐ

37 (kronometrikus) Az egyesületi, vagy azon kívüli úszásoktatásra szánt idő, általában egy-egy óra csoportonként. (10-12 főt számolva). A legtöbb helyen, ezen időn belülre esik: - a névsorolvasás (5perc), - a foglalkozás (45perc), - szabad játék (10perc). A foglalkozás (45perc), Ha figyelembe vesszük a szárazföldi, valamint a félszáraz közös gyakorlatokat (amelyek nagyon hasznosak és fontosak, akkor ezt levonjuk a foglalkozási időből. Általában ez 5 percre tehető). Marad 40 perc! A kezdő tanulók, ahol mélyebb a víz, nem ér le a gyerekek lába a talajra, nem használnak segédeszközt. A foglalkozások következőképpen úgy zajlanak le. Az edző a vízben tartózkodik. Elmondja a feladatot, majd egyenként átviszi a medence szemben lévő oldalára a tanulóit. 5 méter széles medence esetén. Ez alatt biztatja a tanulóját a helyes tartásra, esetleg mozdulatra. Ha át ér a medence másik oldalára, akkor ott a tanulót megkapaszkodásra kéri. Majd gyors mozgással vissza tér a többihez.

38 Veszi a következőt. És így tovább. Meg vizsgáltam minden esetben, hogy az egy-egy gyermekre mennyi idő jut? Mennyi volt egy-egy gyermek tiszta oktatott összideje? Egy egy áthúzás és visszatérés 1 percre mértem átlagosan. Ebben benne voltak az esetleges fegyelmezések, vagy különféle figyelmeztetések. Igy a 12 gyermekre 12 percenként került sor. Addig a falnál álldogált, vagy kapaszkodva lógott a falon. Ez azt jelentette, hogy egy-egy gyermek a teljes foglalkozás alatt megközelítőleg négyszer-ötször úszott oda-vissza! Sajnos mindenhol ezt láttam. Idáig lektorálta Szigeth Gabriella Apróbb ötletek, amelyek segíthetik az oktatás hatékonyságát A sapkára írják fel az utónevüket, keresztnevüket, becenevüket. Ez utóbbival vannak kisebb nehézségek. A jelenléti íven szereplő valóságos név és a eltúlzott becenévhez tartozó személy azonosítása jelenthet gondot. Pl. Pampalini, stb.

39 Az oktatási idő jó kihasználását bővíthetjük úgy, hogy a névsorolvasás ne kerüljön bele az oktatási időbe, azáltal, hogy azt a megérkezéskor az oktatási segéderő végzi el, vagy a megkezdett edzés alatt, a hosszú úszások alatt, a fordulóknál hajtja végre. A sorban álláskor, vagy a szárazföldi feladatok végzése alatt is lehetséges. A szárazföldi gyakorlatokat célszerű az edzések elejére tenni, amikor a tanulók még nem vizesek. A kezdőknél az ezekre való felállások is elég sok időt vesznek el. Ezért célszerű a képen látható módon előre, az edzés megkezdése előtt a segédeszközöket elhelyezni a parton. Elhelyezzük a segédeszközöket párosával 1-1méter távolságra egymástól. Egy lap, egy úszókarika.

40 Az úszó-karika kerüljön a medence szélére érintőlegesen, azt követően az úszólap, amelyre ülnek a tanulók. Azért ilyen helyzet a megfelelő, mert így távolabb vannak a víztől, és nem pancsikolnak a vízbe a gyakorlat végzése közben. Ha ezeket a segédeszközöket előre magunk elhelyezzük a medence szélére, akkor az érkező gyerekek azonnal helyet tudnak foglalni, ezzel azonnal kezdhetjük az érdemi munkát. A szárazföldi gyakorlatokat. Nem a gyerekek állítgatásával telik el a fontos, a foglalkozásra szánt idő. A vízben lévő gyakorlatok alatt a segédeszközök alkalmazásával olyan gyakorlatsort tervezzünk, amely a tanulók állandó mozgását teszi lehetővé. Folyamatos gyakorlás legyen, csak szimultán javítsunk. Állandó mozgásban legyenek a tanulóink. A gyakorlatok egymásra épülése alakulhat ki. Minden új órán ismételjünk vissza. A gyakorlatok számának növelésekor a viszzaismétlésekre szánt időnek rövidülni kell. Különben nem lesz idő az új feladatokra. A visszaismétlésekkor részítsük előnyben a nehezebb, bonyolultabb gyakorlatokat.

41 A mozdulatok egymásra épülésének megvalósítása érdekében a nyakláncozás nehezítésével haladhatunk. Mentőrúd. A mentőrúd csodálatos eszköz, főleg oktatást segítő eszközként jó alkalmazni. Az irányított játékok végrehajtására is sokoldalúan jó. Legyen üvegszálas műanyagból. Használható az atléták kiselejtezett rúdugró rúdjainak felhasználásával, esetleg szörf árbocból leszabni. (Átmérő mm-es, hossza kb. 3méter). A végei legyenek lekerekítve. Ha az egyik végére egy szűkített műanyag dugót ragasztunk, kisebb (10mm-es furattal), akkor pipettaként is jó eszköz. A medence aljára kerülő szennyeződéseket tudjuk könnyen kiszedni. Csoportos siklás gyakorlata rúddal. 1, Hosszú rúddal (5méteres) Két ember kell hozzá a kép szerint. Jó megoldás lehet a hason siklás vérehajtása érdekében a mentőrúd alkalmazása. Feltétele, hogy már elsajátították a víz alá bújást felfekvéssel 10 másodpercig. Az első siklás jön létre fogódzkodással. A gyerekek a falnál állnak, kapaszkodnak. A rudat elhelyezzük a belső oldalukra a víz tetejére.

42 Átkapaszkodnak a rúdra. Nagylevegő! Rajta! Vezényszóra behajtott fejjel fekszenek a vízre. A két edző húzni kezdi a rudat az ellenkező oldalra, lehetőleg gyorsan. A másik fal közelébe érve füttyszóra megemeljük a rudat. A gyerekek kiemelik a fejüket a levegővétel érdekében. Előfordul, hogy néhányan a húzás alatt már kiemelik a fejüket a levegőért. Nem kell megállni, biztatni kell őket a folytatásra, a víz alá bújásra. A rúd alatt átkapaszkodnak a falra. A rudat átemeljük a gyerekek feje fölött.

43 Majd visszahúzzuk öket. A két edző lehetőleg egy sebességgel haladjon. A gyakorlatot szeretik a gyerekek a játékos jellege miatt. Ha nem áll rendelkezésre ilyen hosszú rúd, vagy csak egyedül van az edző a vízben, lehet rövidebb rúddal is elvégezni a gyakorlatrot 3-4 gyerekkel. ebben az esetben az edző középen fogja meg a rudat és húzza át őket. Amikor visszaérkezik 3-4 gyerekkel, akkor indul a következő csoporttal. Ekkor a tiszta idő jó kihasználhatósága sérül. De ezt a gyakorlatot a teljes tanórának csak egy töredékében alklamazzuk.

44 A haladó csoportok mozgatása, foglalkozás-szervezése a jó időkihasználás érdekében. Hasonlóan a kezdő csoportok foglalkozás-szervezéséhez, alakítsuk az edzéstervezést olyanná, hogy az jó időkihasználást eredményezzen. Az alábbi néhány példában mutatom be az előforduló helyzeteket. Első helyzet.

45 A felesleges várakozás a parton üresjárat. Csökkenti a hasznos oktatási időt. Növeli a fegyelmezetlenség lehetőségét. Az első úszónak meg kell várni az összes társa beérkezését. Ez kb. 28%-os kihasználása az órának! Lehetőleg kerülni kell. A jobb megvalósítás a feladatokra a következő:

46 Jobb, ha a kimászást követően a medence partján visszamennek a kiindulási helyükre, ott sorba állnak, megvárják, míg újra rájuk kerül a sor. A legjobb a körbe úszás.

47 A medence végén való sorbaállást követően, egymás után indulnak. A sorba állásnál szervezzük úgy, hogy a leggyorsabbak legyenek elől a sorban, majd a leglassabbak hátul álljanak. Lehetőleg a jobbra hajts irány szerint mozogjanak. Ahogy az autók mozognak az utakon. A követési távolságot mi határozzuk meg. Úszás közben igyekezzenek szorosan a kötél, vagy a fal mellett úszni. A hosszabb távok leúszása esetén az előzések balról történjenek. A feladatok ismertetése ne sikerüljön hosszúra, mert a gyerekek nem képesek sokféle parancsot megérteni, feldolgozni, főleg megvalósítani. Ezért úgy építsük fel az egymásra épülő feladatrészeket, hogy azok egyszerűek, és jól feldolgozhatóak legyenek. Ezáltal rövid lesz a magyarázat, rövid ideig tartózkodnak dideregve a parton vizesen. A gyerekek indításánál, az állandó füttyszót én kerülöm. Nem tartalmaz információt. Ha az önálló indulásukat megszervezzük, akkor marad időnk több hibajavításra (szimultán).

48 A füttyszóra való indítást én is alkalmazom, a mindennapi egyszeri időre úszás alkalmával. Erre azért van szükség, mert a tanulóknak alaposan meg kell ismerni a versenyek alatt megvalósítandó kötelező formációkat. Versenyszabályokat, a rajtok végrehajtását, a falhoz érkezés szabályait. Az erőbeosztásokat, a fordulókhoz tartozó előírásokat. Készült:2014.okt.10. Készítette: Kiss Miklós mesteredző.

A bukó fordulók oktatása

A bukó fordulók oktatása A bukó fordulók oktatása Elsősorban a gyorsúszás fordulójának oktatását meg kell kezdeni azoknál a gyermekeknél, akik bekerültek a legalacsonyabb versenyzői korcsoportba, hiszen a gyorsúszás az úszásnemek

Részletesebben

Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása

Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása Az úszó fekvő testhelyzetben, háton megközelíti a falat. Ne engedje le a csípőjét, megemelt állal hajtsa végre a fordulást. Fejjel is megközelíti

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK Törös Károly Utánpótlás szövetségi kapitány Vezetőedző, szövetségi kapitány ex Délfrika Afrika és ex Algéria 2009-2013 1. Kiinduló helyzet: kisterpeszben állva, két kéz a vesetájon

Részletesebben

Híd. Lábemelés. Váll/Fej fölé nyúlás (száraz hátúszás) Bemelegítő gyakorlatok lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2.

Híd. Lábemelés. Váll/Fej fölé nyúlás (száraz hátúszás) Bemelegítő gyakorlatok lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. Bemelegítő gyakorlatok 1 HÁTONFEKVÉSBEN Híd Feküdj hanyatt, a lábadat húzd talpra, a lábfejed legyen majdnem pontosan a térd alatt. Nyomd le a sarkad, és emeld fel a feneked a talajról. Húzd be a hasad,

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Testmozgással az egészségért

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Testmozgással az egészségért 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Testmozgással az egészségért Hogyan sportoljunk? Gyógytorna program Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

Testedzési program: 1.-6. hét

Testedzési program: 1.-6. hét Testedzési program: 1.-6. hét Az alábbiakban közreadunk egy teljes test megmozgatására alkalmas, kezdőnek szóló edzéstervet. A napi életritmusba rugalmasan beilleszthető, és emellett lehetőséget nyújt

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

KRIYA A 10 TEST FELEBRESZTESERE

KRIYA A 10 TEST FELEBRESZTESERE KRIYA A 10 TEST FELEBRESZTESERE Fekudj hanyatt, kezek a combok mellett. Emeld fel a fejed es alabakat 20-25 centire a talajtol, kezek a combok felett, tenyerek egymas fele neznek. Spiccelnek a labfejek,

Részletesebben

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS TARTALOM FELHASZNÁLÓI FIGYELMEZTETÉS ALKATRÉSZEK LISTÁJA FELÜLNÉZETI RAJZ SZERELÉSE ÚTMUTATÓ HASZNÁLAT ELÖTTI BEMELEGÍTÉS ÉS NYÚJTÁSI TIPPEK NEHÉZSÉG BEÁLLÍTÁSA TRÉNING

Részletesebben

1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE

1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE ENERGIA MEDICINA GIMNASZTIKAI GYAKORLATOK Dr. Lángfy György www.medandlife.hu info@viofor.hu 1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE KETYEGŐ ÓRA cél: - csípőízület ki- és be-forgatásának megőrzése

Részletesebben

Tanfolyami tájékoztató 2015/16 tanévre

Tanfolyami tájékoztató 2015/16 tanévre Tanfolyami tájékoztató 2015/16 tanévre Kedves Szülők! A Kispesti Uszoda tanfolyami oktatása 2015 szeptemberétől lényegesen megújul! Az eddigi oktatási rendszerhez képest több ponton is változtattunk azért,

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

A technikajavító gyakorlatok szerepe az úszók felkészítésében.

A technikajavító gyakorlatok szerepe az úszók felkészítésében. A technikajavító gyakorlatok szerepe az úszók felkészítésében. A technikajavító gyakorlatoknak / az angol terminológia drillnek nevezi ezeket a gyakorlatokat / igen széleskörű alkalmazási lehetősége van

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK VÁLTOZZ A VILÁGGAL HEFOP 2.1.6. PROGRAM NÉMETH IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLA HEFOP-2.1.6/05/1-2005-08-0062/1.0 NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK Készítette: Abonyi Krisztina

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl Fehér Nyíl 1 A FITA FEHÉR NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 10 méter Minimális elérendő pontszám: 115 pont MOZGÁSTECHNIKA - A lövési folyamat végrehajtása a következők

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak is, hiszen javítja

Részletesebben

Terápiás kutyák verseny szabályzata

Terápiás kutyák verseny szabályzata Terápiás kutyák verseny szabályzata A terápiás kutyák igen sokrétű feladat megoldására kiképzett és folyamatosan tanuló, és emellett dolgozó ebek. A sokféle tevékenységük közül ezen versenyen két legfontosabb

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon.

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Csípőforgás Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Hatás: Erősíti a derekat és a hátizmokat. 2. Nyak-hát nyújtó gyakorlat

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ Időszak: 1. és 2. felkészülési fázis Ízületi mozgékonyság Lazaság - Erő-Állóképesség FIGYELEM Erőfejlesztés, kondicionálás gumiszalag segítségével.

Részletesebben

KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁNAK 4. SZ. MELLÉKLETE ÚSZÁSOKTATÁS 3-4. ÉVFOLYAM TESTNEVELÉS TANTÁRGY KERETÉBEN

KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁNAK 4. SZ. MELLÉKLETE ÚSZÁSOKTATÁS 3-4. ÉVFOLYAM TESTNEVELÉS TANTÁRGY KERETÉBEN KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁNAK 4. SZ. MELLÉKLETE ÚSZÁSOKTATÁS 3-4. ÉVFOLYAM TESTNEVELÉS TANTÁRGY KERETÉBEN GYOMAENDRŐD 2008 Általános bevezető MODULÁRIS ÚSZÁSOKTATÁS PROGRAMJA

Részletesebben

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása. szeptember TANMENET október I. osztály Az irányok tisztázása. Ugrások egy, páros lábon. Eltérő testhelyzetek felvétele. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502 EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési 7502 Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 381 000 Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok A gyakorlatokat a talajon egy tornamatracon végezzük! 1. Medence mobilizálás Kiinduló helyzet: Hanyatt fekvés, térdhajlítás, terpesz talptámasz. Tarkóra tartás.

Részletesebben

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok Minden amire szüksége lehet egy tökeletes edzéshez! Az Aerobic Step az egyetlen tréningeszköz, amire szüksége lehet. Ideális cardovaszkuláris

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 7502 LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 Ft 381 000 Ft Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

Rutinos úszóversenyzők fordulói a négy úszásnemben, valamint a vegyes úszásban

Rutinos úszóversenyzők fordulói a négy úszásnemben, valamint a vegyes úszásban Rutinos úszóversenyzők fordulói a négy úszásnemben, valamint a vegyes úszásban (készült a 2012. szeptemberi Úszó Konferencia előadásához mellékletként) (szöveglektor: Szigeth Gabriella) A versenyszabályok

Részletesebben

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok Tanító: Szántó Szilárd, Vári Péter Évfolyam/osztály: 1. Tantárgy: Testnevelés Témakör: Manipulatív természetes mozgásformák - labdagyakorlatok Tartalom/tananyag: Labdavezetés, labdaterelés, labda dobás

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve ARANY. Toll

Kezdő íjászok kézikönyve ARANY. Toll ARANY Toll 1 A FITA ARANY TOLL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 8m Lövésszám: 15 (5x3 vessző) Elérendő teljesítmény: 12 találat 80 cm-es lőlapra (találat = 6-10-es

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN

EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN EGÉSZSÉGNAP A KRÚDYBAN Gerinctorna - Tartásjavító gyakorlatok A gerincoszlopon öt szakaszt különböztetünk meg. A nyaki gerincszakaszt hét nyakcsigolya, a háti gerincszakaszt tizenkét hátcsigolya, az ágyéki

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában

A váltófutás oktatása általános iskolában NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

Tartalom. Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8

Tartalom. Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8 Tartalom Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8 I. ELŐSZÓ 1.1. Gyógytorna létjogosultsága 9 1.2. Gyógytorna kompromisszumokkal vagy zéró gyógytorna 10 1.3. Szakszerű gyógytorna a csípőprotézissel műtött

Részletesebben

ÚSZÁSOKTATÁS MÓDSZERTANA

ÚSZÁSOKTATÁS MÓDSZERTANA ÚSZÁSOKTATÁS MÓDSZERTANA A foglalkozás anyaga Módszertana Mit fejleszt? Eszközök Szabad mozgás a vízben o Vízhez szoktatás o Játékok Fekete Péter mosdatása Motorcsónak Mosogató Szökőkút Szélmalom o Járás,

Részletesebben

Cikk szám: 1238 Használati utasítások

Cikk szám: 1238 Használati utasítások Cikk szám: 1238 Használati utasítások FONTOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. Mielőtt ezt vagy bármilyen más edzést elkezdene, konzultáljon kezelő orvosával. Kérje orvosa segítségét annak meghatározásában, hogy

Részletesebben

78-84 85-92 93-98 99-104 105-110 60-64 65-70 71-75 76-84 85-98 86-91 92-97 98-103 104-112 113-120 63-67 67-72 73-77 78-82 83-87 88-92 93-97

78-84 85-92 93-98 99-104 105-110 60-64 65-70 71-75 76-84 85-98 86-91 92-97 98-103 104-112 113-120 63-67 67-72 73-77 78-82 83-87 88-92 93-97 Női felső, póló, ruha méretek meghatározása centiméterben Méretek XS/34/6 S/36/8-10 M/38/12-14 L/40-42/16-18 XL/42-44/20 Mell (cm) Derék (cm) Csípő (cm) 78-84 85-92 93-98 99-104 105-110 60-64 65-70 71-75

Részletesebben

ÚSZÁS. MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ /oktatás, képzés, versenyeztetés/

ÚSZÁS. MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ /oktatás, képzés, versenyeztetés/ ÚSZÁS MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ /oktatás, képzés, versenyeztetés/ Bevezetés A sportág módszertani ajánlása a kerettantervben megjelenített oktatási, képzési és edzés anyagok megtanításához. A tanagyag elsajátítása,

Részletesebben

Ez fontos, ha a fájdalmas helyeken csak átgurulsz, akkor az izomorsó ingerlődik és csak nő a feszültség és a fájdalom!

Ez fontos, ha a fájdalmas helyeken csak átgurulsz, akkor az izomorsó ingerlődik és csak nő a feszültség és a fájdalom! SMR henger protokoll Az SMR (Self Myofascial Release) elsősorban sportolók számára kifejlesztett rendszer, melynek lényege azizompólyákban kialakult feszültségek feloldása, felszabadítása. Ennek eléréséhez

Részletesebben

Sportiskolai Kerettanterv Vízimentés Sportágra

Sportiskolai Kerettanterv Vízimentés Sportágra Sportiskolai Kerettanterv Vízimentés Sportágra Készítette: Csaba László nyugalmazott egyetemi Docens és ILS vízimentő oktató Endlein Viktória testnevelő és egészségtan tanár, ILS vízimentő a Csepeli Öttusa

Részletesebben

Pótvizsga Feladatsor 9. évf.

Pótvizsga Feladatsor 9. évf. Pótvizsga Feladatsor 9. évf. A pótvizsga feladatsora a tanév tananyaga és a tanév során tanultakból áll. A feladatok sorrendjét a szaktanár jelöli ki a pótvizsga napján. A tanuló a pótvizsgát akkor kezdheti

Részletesebben

ISK - Progym JÉGKORONG

ISK - Progym JÉGKORONG Száraz tesztek U18-20 ISK - Progym JÉGKORONG Nap 1 1. Pihenőpulzus 2:2 2. Reggelihőmérséklet 2:3 -"- 3. Magasság 1:1 4. Suly 1:2 -"- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Összecsukható mini trambulin

Összecsukható mini trambulin CIKK SZÁM: 1254 Összecsukható mini trambulin JYFM38"-DIA96CM JYFM40"-DIA101.6CM JYFM48"-dia121.92CM JYFM48"-DIA121.92CM Kérjük olvassa el az alábbi használati utasítást, mert ez elengedhetetlen részét

Részletesebben

1005 röplabda játék és gyakorlat

1005 röplabda játék és gyakorlat 1005 röplabda játék és gyakorlat lõszó Sokszor mondjuk gyerekeinknek és tanítványainknak az egyesületi edzéseken vagy az iskolában, hogy elõször a röplabda technikáját kell megtanulniuk, mielõtt játszani

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG Gimnasztika I. tantárgyhoz (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC Sárospatak, 2014 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 1 Gimnasztika...

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

6. Yoko ofoshi. 7. Tani ofoshi.

6. Yoko ofoshi. 7. Tani ofoshi. 6. Yoko ofoshi. Ezt a fogást akkor használjuk, ha mindketten a jobb lábon természetes vagy védelmi állásban állunk s mindketten éppen úgy, mint a sumigaeshi-né\, jobb kezünket az ellenfél karja alatt tartjuk,

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

Dobások nevei Pontszám Dobások leírásai Elhelyezkedés

Dobások nevei Pontszám Dobások leírásai Elhelyezkedés Dobások nevei Pontszám Dobások leírásai Elhelyezkedés Borjú Lovas ok 1 Overhand/Overhead 2 pont A hurkot egyenesen a fej fölött pörgetjük. Kidobáskor a tenyér lefelé néz. 2 Side arm 2 pont 3 Side arm open

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

2013.11.17. Tatabánya Megye Bajnokság, 50m gyorsúszás aranyérem 50m hátúszás aranyérem 100m mellúszás aranyérem

2013.11.17. Tatabánya Megye Bajnokság, 50m gyorsúszás aranyérem 50m hátúszás aranyérem 100m mellúszás aranyérem A Komárom város által meghirdetett programban Minden komáromi gyermek tanuljon meg úszni intézményünk, a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda harmadik éve vesz részt. Az óvodából a nagycsoportosok,

Részletesebben

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

szka102_23 Uszodában, É N É S A V I L Á G Készítette: Tóth Anett SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

szka102_23 Uszodában, É N É S A V I L Á G Készítette: Tóth Anett SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM szka102_23 É N É S A V I L Á G Uszodában, sportközpontban Készítette: Tóth Anett SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM TANÁRI ÉN és a világ 2. évfolyam 249 MODULVÁZLAT I. Ráhangolás,

Részletesebben

GERELYHAJÍTÁS A KÖZÉPISKOLÁBAN

GERELYHAJÍTÁS A KÖZÉPISKOLÁBAN GERELYHAJÍTÁS A KÖZÉPISKOLÁBAN KÉSZÍTETTE: MIHALECZ PÉTER TESTNEVELŐ-TANÁR MSC LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓ I.FÉLÉV 1 Gerelyhajítás története: A dobó számok közül, a gerelyhajítás tekinthet vissza a legrégibb

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) SL101 KAR ÉS MELLKAS ERŐSÍTŐ 1600x750x2050 19,1 (4,16 x 4,58 m) 155 440 700 Ft 559 689 Ft Mire jó? Felső végtagok,

Részletesebben

A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai

A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai I 2. SZ. MELLÉKLET A MAZSORETT MOZGÁSANYAGA I. A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai Szerkesztette: Geisztné Gogolák Éva, Szurominé Balogh Adrienn Bevezetés A Magyar Majorette

Részletesebben

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kölyökatlétika Készítette: Mikos Patricia egészségfejlesztő tanár testnevelő tanár MSC levelező

Részletesebben

ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás középiskolai oktatásához.

ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás középiskolai oktatásához. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás

Részletesebben

Vigyázat! Esetleges kiesés veszély!

Vigyázat! Esetleges kiesés veszély! Használati utasítás Az első használat előtt figyelmesen tanulmányozd át a használati utasítást és a fényképeket! A hordozó használatának begyakorlásához kérj segítséget! Az első alkalmakkor segíthet, ha

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve PIROS. Toll

Kezdő íjászok kézikönyve PIROS. Toll PIROS Toll 1 A FITA PIROS TOLL JELVÉNY MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 6m Lövésszám: 15 (5x3 vessző) Elérendő teljesítmény: 12 találat 80 cm-es lőlapra (találat =

Részletesebben

Gerinctorna gyakorlatok. Gyakorlat leírások. Arthuman Központ Tel:

Gerinctorna gyakorlatok. Gyakorlat leírások. Arthuman Központ Tel: Gerinctorna gyakorlatok Gyakorlat leírások Arthuman Központ Tel: +36 30 190 7315 Mi is ez az anyag? Az Arthuman Központ gyógytornászai leginkább egyéni gyógytorna foglalkozások keretében kezelik a mozgásszervi

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve KÉK NYÍL

Kezdő íjászok kézikönyve KÉK NYÍL KÉK NYÍL 1 A FITA KÉK NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG Találatok értékelése - pontszám Lőtávolság: Minimálisan elérendő pontok száma: 18 méter 115 pont Mozgástechnika: a lövésfolyamatot a következők

Részletesebben

1. Kisszoknya készítése

1. Kisszoknya készítése 1. Kisszoknya készítése 1. Minden alkatrész hosszanti oldalát és az alját tisztázzuk (cikk-cakk) le. 2. A két háta testrészt fordítsuk színt színnel szembe, gombostűzzük össze a hátközepét úgy, hogy jelöljük

Részletesebben

Maga az eszköz egyszerű felépítésű, és ráadásul az elképzelt alapanyagokat figyelembe véve nagyon olcsónak ígérkezik.

Maga az eszköz egyszerű felépítésű, és ráadásul az elképzelt alapanyagokat figyelembe véve nagyon olcsónak ígérkezik. UGRÓAKNA Itt egy újabb agyalás eredménye, de előre hangsúlyoznám, hogy jelen pillanatban ez csak elméletben létezik, a gyakorlati kivitelezés egyelőre várat magára! A leírás elméletileg- egy működőképes

Részletesebben

ÚSZÁS. A sport a modern életvitel kialakításának egyik eszköze, egészségmegőrző szerepének hangsúlyozása későbbi életének alakító tényezője.

ÚSZÁS. A sport a modern életvitel kialakításának egyik eszköze, egészségmegőrző szerepének hangsúlyozása későbbi életének alakító tényezője. ÚSZÁS A sportág nevelési célrendszere Ki kell alakítani az általános szokásrendet, és kapcsolatrendszert. Irányítással és figyelem felkeltéssel viselkedési normákat kell elfogadtatni, melyek közösségre

Részletesebben

Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület Alapfokú barlangjáró tanfolyam 2011. Frog-technika vagy Francia-technika bemutatása

Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület Alapfokú barlangjáró tanfolyam 2011. Frog-technika vagy Francia-technika bemutatása Frog-technika vagy Francia-technika bemutatása A Frog technika ülő-álló mozgása És ugyanez a valóságban 1 Frog-technika vagy Francia-technika bemutatása Felszerelések és beállításuk: A-mászógép (mellgép)

Részletesebben

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT)

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) ELŐZMÉNYEK A Nemzeti Együttműködés Programja szerint: felfutó rendszerben a közoktatásban be kell vezetni a mindennapos testnevelést és az évenkénti egységes

Részletesebben

Guggolás* Megosztott guggolás* Guggolás fél lábon. Huszonöt eszményi gyakorlat (A könnyebbeket *-gal jelöltük) lépés: 2. lépés: 1.

Guggolás* Megosztott guggolás* Guggolás fél lábon. Huszonöt eszményi gyakorlat (A könnyebbeket *-gal jelöltük) lépés: 2. lépés: 1. Huszonöt eszményi gyakorlat (A könnyebbeket *-gal jelöltük) 1 1 Guggolás* Megfeszített törzzsel és egyenes háttal engedd a feneked hátra és lefelé, míg majdnem megérinti a mögötted lévő széket. Csípőből

Részletesebben

Total gym 1000 Kézikönyv az edzéshez

Total gym 1000 Kézikönyv az edzéshez Hogyan használja ezt a kézikönyvet? Total gym 1000 Kézikönyv az edzéshez A Totalgym 1000 edzőprogramja jó módszer a tökéletes alak kidolgozására és megőrzésére. Ezt az edzőgépet használhatja sportolás

Részletesebben

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót!

L E G T R A I N E R GYVC-008. Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! LEG_TARINER.qxp 2007.08.03. 9:06 Page 1 L E G Használat elõtt figyelmesen olvassa el a tájékoztatót! T R A I N E R GYVC-008 A VIVAMAX Leg Trainerrel Ön otthonában, kényelmesen edzheti lábait és fenekét,

Részletesebben

Tollaslabda. Bevezetés

Tollaslabda. Bevezetés Tollaslabda Bevezetés A tollaslabda tanterv célja, olyan versenyzők felnevelése, akik választott sportágukat magas szinten művelik és egyben megfelelnek a klasszikus értelemben vett sportember" eszményének.

Részletesebben

Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató

Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató A termék kivitele a képen látható eszköztől részleteiben eltérhet, a változás jogát fenntartjuk. 1 SN: Kiadás

Részletesebben

TAIKYOKU SHODAN. 18. Jobb lábbal előre zenkutsu dachi, jobb kézzel chudan oi tsuki.

TAIKYOKU SHODAN. 18. Jobb lábbal előre zenkutsu dachi, jobb kézzel chudan oi tsuki. TAIKYOKU SHODAN A végrehajtás részletező leírása Yoi! (kiinduló helyzet: készenléti pozíció) Rei! (köszönés, tisztelgés) A lábak a váll szélességnyire egymástól, az ökölbe zárt kezek a test előtt a comb

Részletesebben

EXKLUZÍV vonal 2012.01.280 280

EXKLUZÍV vonal 2012.01.280 280 EXKLUZÍV vonal 2012.01.280 280 Rendelési szám Eszközök Méret (cm) Nettó ár (EUR) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 019030 UJJ-LÉTRA 22X22X170 cm 1 300 364 000 Ft 462 280 Ft Ujj- izmok, ínszalagok és izületek

Részletesebben

Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag. Budapest 2016. január

Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag. Budapest 2016. január Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 13. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag Budapest 2016. január A dokumentum a floorball sportág jegyzőkönyvvezetői tudnivalók leírását tartalmazza.

Részletesebben

Magyar Úszó Szövetség Szakmai alapkövetelmények vizsga szabályzat

Magyar Úszó Szövetség Szakmai alapkövetelmények vizsga szabályzat Magyar Úszó Szövetség Szakmai alapkövetelmények vizsga szabályzat 2011. augusztus A Magyar Úszó Szövetség () versenyrendszeréhez tartozó szakmai alapkövetelmény vizsga szabályzata 1. A vizsga célja: a)

Részletesebben

Műtét utáni gyakorlatok

Műtét utáni gyakorlatok Műtét utáni gyakorlatok 1. Korai, műtét utáni fekvőgyakorlatok Ezek a gyakorlatok igen fontosak a lábak keringési rendszerének beindítása és a vérrög kialakulásának elkerülése céljából. Emellett segíti

Részletesebben

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2.

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. SZKb_102_01 segítség, amit adhatok Bizalomjáték É N É S M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYM tanári SEGÍTSÉG, MIT DHTOK MODULVÁZLT tevékenység

Részletesebben

Használati utasítás WORK KING

Használati utasítás WORK KING Használati utasítás WORK KING A szervizért és az alkatrészekért az eladó cég felel. Insportline Hungary kft. Kossuth Lajos u. 65, 2500 Esztergom tel. +36 (33) 313242, +36 (70) 211 8227, www.insportline.hu

Részletesebben

Spinner Bike Termék száma: 1316

Spinner Bike Termék száma: 1316 Spinner Bike Termék száma: 1316 Használati és szerelési utasítás Fontos: olvassa el figyelmesen ezt a leírást, mielőtt először használatba venné ezt a terméket. Biztonsági okokból tartsa meg ezt a használati

Részletesebben

Teljes dobó mozgás 10 lépésben

Teljes dobó mozgás 10 lépésben Teljes dobó mozgás 10 lépésben Első lépés: Fogadás Egy dobónak van bizonyos szabadsága annak megválasztásában, hogy kezdjen neki a feladatához. A legelső lépés a fogadás vagy készenléti pozíció, ahol a

Részletesebben

Anti-Cellulite KEZELÉS GYAKORLATI ÚTMUTATÓ PROFESSZIONÁLIS TEST TEKERCSELÉS TECHNIKA PERC

Anti-Cellulite KEZELÉS GYAKORLATI ÚTMUTATÓ PROFESSZIONÁLIS TEST TEKERCSELÉS TECHNIKA PERC Techni-Slimming Anti-Cellulite KEZELÉS PROFESSZIONÁLIS TEST TEKERCSELÉS TECHNIKA 60 PERC GYAKORLATI ÚTMUTATÓ KEZELÉS MENETE TECHNI- KARCSÚSÍTÁS / FESZESÍTÉS óra a szalonban TECHNI- KARCSÚSÍTÓ / FESZESÍTŐ

Részletesebben

IV. LEGO Robotprogramozó Országos Csapatverseny

IV. LEGO Robotprogramozó Országos Csapatverseny BÁNYAI JÚLIA GIMNÁZIUM - ROBOTIKA CSOPORT Tel.: 76/481-474 (+36 20 479 8460) Fax.: 76/486-942 web: http://www.banyai-kkt.sulinet.hu/robotika e-mail: robotika.bjg@gmail.com IV. LEGO Robotprogramozó Országos

Részletesebben

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a.

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. TM Használati utasítás 2 Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. tulajdonában lévő védjegyek Olaszországban és más országokban. Szerzői jogok fenntartva Technogym s.p.a.,

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. 2030 Érd, Fácán köz 1. Sportiskolai helyi tanterv 2013.

Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. 2030 Érd, Fácán köz 1. Sportiskolai helyi tanterv 2013. Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. HELYI TANTERV ÚSZÁS 1.-8. évfolyam KÖZNEVELÉSI TÍPUSÚ SPORTISKOLAI OSZTÁLYOK RÉSZÉRE Összeállította: Pécz Imre Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános

Részletesebben

MOM SPORT ÚSZÓ TANODA

MOM SPORT ÚSZÓ TANODA MOM SPORT ÚSZÓ TANODA Tájékoztató a 2017/2018-as tanévre "A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze." (Szent-Györgyi Albert) Kedves Szülők! Kérjük, olvassák

Részletesebben

EDZŐPAD LW-20. FONTOS: Használat előtt, kérjük olvassa el figyelemmel jelen útmutatót.

EDZŐPAD LW-20. FONTOS: Használat előtt, kérjük olvassa el figyelemmel jelen útmutatót. EDZŐPAD LW-20 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FONTOS: Használat előtt, kérjük olvassa el figyelemmel jelen útmutatót. Örizze meg az útmutatót a késöbbi hivatkozások érdekében. A termék tulajdonságai eltérhetnek az

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban, megállás

Részletesebben

SKYCAMP Használati útmutató

SKYCAMP Használati útmutató SKYCAMP Használati útmutató Használati útmutató További útmutatásért és bemutató videókért kérjük, látogassa meg az alábbi weboldalt: https://ikamper.hu/pages/szerelesi-utmutatok A SKYCAMP SÁTOR JÁRMŰRE

Részletesebben

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.12. Tiszaújváros. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.12. Tiszaújváros. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül Cél: UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.12. Tiszaújváros Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül (Korosztály: 12 év Létszám: 12+2 fő Bemutató ideje:

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben