Jó vezényszavak, fogások, szervezés és oktatás-módszertani ötletek az úszásoktatáshoz, főleg 4-6 éves korú gyerekek részére. (négy úszásnemhez)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jó vezényszavak, fogások, szervezés és oktatás-módszertani ötletek az úszásoktatáshoz, főleg 4-6 éves korú gyerekek részére. (négy úszásnemhez)"

Átírás

1 Jó vezényszavak, fogások, szervezés és oktatás-módszertani ötletek az úszásoktatáshoz, főleg 4-6 éves korú gyerekek részére. (négy úszásnemhez) Előszó! Az uszodalátogatásaim alkalmával, érdeklődve figyeltem meg az ott folyó úszásoktatásokat. Elsősorban azért, mert úgy gondoltam, hogy mindig kell valami látnivaló, amelyből tanulni lehet. A jó ötleteket át kell venni, hasznosítani kell. Így jutottam arra a gondolatra, hogy alaposabban megfigyelem az oktatók magyarázatait, esetleges fogásait, amelyet a jó mozdulatok végrehajtásának érdekében tesznek. Megfigyeltem továbbá a csoportos oktatáshoz tartozó oktatásszervezési megoldásokat. Elsősorban egy elv vezérelt, amely szerint a lehető legtökéletesebb technika valósuljon meg a végeredményben. A rossz technikával rendelkező úszók nagy hátrányban lesznek abban az esetben, ha az úszó-pályafutásukat továbbfolytatják. A csoportos oktatásban, az összetett mozgások jó megvalósítása, külön figyelmet érdemelt. Bevezetésképpen elmondom tapasztalataimat az úszásoktatás lebonyolításával kapcsolatban. Melyek lehetnek a végeredményt befolyásoló tényezők? 1. Az oktatandó gyermekek életkora. 2. Az oktatandó gyermekek egészségi állapota (testi, szellemi). 3. Az oktatandó gyermekeknek a vízzel kapcsolatos előélete. A félelem, szorongás megléte a tanórák alatt igen nagy akadálya a sikernek. Az egyes, egészen egyszerű, a vízben végrehajtandó gyakorlatokat nem akarják végrehajtani. Egyrészt a vízzel való kapcsolat hiánya miatt, másrészt az oktatóval nem jött létre az igazi kapcsolat. A vízzel való kapcsolat megteremtéséhez sok időt kell eltölteni a vízben, (hivatkozva a VÍZHEZ SZOKTATÁS előnyeire), másrészt a bizalom hiánya akadályozhatja az edző munkáját. (nem hiszik el, hogy az, amit te kérsz, az úgy valósul meg, hogy nekik abból nem lesz bántódásuk, bajuk).

2 4. Az oktató személyisége. 5. Az oktató által alkalmazott vezényszavak, fogások, szervezés és oktatás-módszertani ötletek milyensége az úszásoktatás alatt. A csoportos oktatás esetén tudni kell, fel kell készülni az oktatónak arra, hogy a feladatok előtti magyarázatok fogadókészsége hogyan alakul. Előadásomban ezen utolsó fejezettel kívánok foglalkozni. Jó vezényszavak, fogások, szervezés és oktatás-módszertani ötletek az úszásoktatáshoz 5.1 A négy úszásnem oktatása alatt 5.2 Oktatás szervezéshez A hátúszáshoz Jó vezényszavak A stabil háton fekvés és az ebben a helyzetben történő mozgások közül elsőnek a lábbal való előrehaladást kell elkezdeni. A feszültségmentes foglalkozás érdekében segédeszköz alkalmazása szükséges. Vezényszavak segédeszköz, gumikarika használata alatt: (Az elhelyezkedés a karikában: A karok alatt a mell magasságában vannak) Vedd a gumit a hónod alá, öleld két karral át!! (Fontos, hogy a gyakorlat megkezdésekor, a vízbeszálláskor ne boruljon ki a gyermek, ezzel lesz stabil helyzetben Üljél le a medence szélére, tedd a lábaidat a vízbe! - Vízben- Emeld meg a pocakod! Tedd a lábaidat zárva a víz tetejére! A lábad ujjai legyenek nagyon messze! (Fontos az olyan beszéd, amelyeket a gyermek is megért. Itt a cél az, hogy valamennyire fekvő helyzet alakuljon ki az ülőtartás mellett.)

3 Helyezd a karjaidat magad elé a gumira, amikor habot versz Verjél habot! Pörgesd a mozgást Úszás közben ne fordulj hátra! Koppanásig haladj a falhoz! Figyeld, hogy a térded ne emelkedjen ki a víz alól, de a habot viszont látni kell! A habverés közben nyújtsd messzire a lábad A faltól való indulás előtt, nézzél hátra, hogy az ütközéseket elkerüld! (A stabilabb, nyugodtabb testtartás miatt kell ez a felszólítás). (A mozgásokhoz olyan hasonlatokat használjunk, amelyeknek képei valószínűleg, a gyermek ismeretanyagában lehetnek). A habverés tulajdonképpen nem más, mint a lábak nyújtott tartás melletti, kb. 30 cm kilendítésű, gyors mozgatása. Fontos megfigyelni, hogy a tanuló a fel-le mozgás alatt, ne állítsa le a holtpontokon a mozgást. Legyen az folyamatos, a holtpontokon ne szüneteljen a mozgás. (a gyakorlások alatt a hátrafelé haladásból eredendően, gyakran hátrafordulnak, hogy ellenőrizzék a fal közeledését, ennél fogva már nem a kért mozgások jönnek létre). (ez által elérhető, hogy lábmozgás közben jobban megközelítik a nyújtott tartást). ( Ha nagyon messze mozog a láb a fejtől, akkor annál inkább megvalósul a végső, fekvő testhelyzet. Ez a cél). Ezért fontos a tanuló jó elhelyezése a gyakorlat megkezdése előtt. Nyakláncozás Szárazon beállítás - A gumikarikát a tanuló a nyakára helyezi. - Kissé előrehajol. Ez által a karika lefelé lóg a nyakán. - A két karjukat nyújtva, vízszintesen oldalsó középtartásba helyezik, tenyerükkel felfelé fordítva.

4 - A két kezükkel benyúlnak, tenyérrel lefelé, a fülek mellett, a gumiba mélyen. - Ezt követően a két kezükkel előrehúzzák a gumit, hogy a nyakukon feszüljön. - Ekkor meg kell emelni az állukat, a mellükkel együtt. Nyakláncozás vízben A képen hátható gyakorlat igen jó, és biztonságos végrehajtását követően nehezítünk.

5 - Csak nyakláncozás, két karral átöleli alulról a karikát. Így úszik! - A pocakot meg kell emelni, majd a tanult nyújtott lábtempót kell végezni. - (Sok gyakorlás szükséges) Nyakláncozás, egyik kar oldalról a testhez simul. Az első nehezítés. Kétkezes fogással indulnak. Amint már stabilan haladnak, az egyik karjukat rakják nyújtva a testhez szorítva. Ekkor figyelmeztessük őket, hogy emeljék meg az állukat. Így ússzák végig a medencét. Vezényszó: Emeld meg az állad, és a pocakoddal érintsd a víz tetejét! Nyakláncozás, mindkét kar oldalról a testhez simul. (meg kell emelni az állat és a mellkast, különben a karika kicsúszik a nyak alól). A második nehezítés. Kétkezes fogással indulnak. Amint már stabilan haladnak, mind két karjukat rakják nyújtva a testhez szorítva. Figyelmeztessük őket, hogy emeljék meg az állukat, mert ez biztosítja a segédeszköz jó, stabil tartó helyét.

6 Ez a gyakorlat elősegíti a derék emelését. A gyakorlat sajátossága. Ezt követheti a lappal való úszás első gyakorlata. Vezényszó: Emeld meg az állad, és a pocakoddal érintsd a víz tetejét! Lappal való úszás A továbblépés a lappal való úszás, csak lábbal, háton. Ha nem ér le a lábuk a medence aljára, akkor az egyik kezükkel kapaszkodjanak a medence szélébe, a másik karjukkal oldalról öleljék magukhoz az úszólapot a képen látható módon. Vezényszavak: Húzd a lapot a torkodhoz! Dugd a füled a víz alá, óvatosan, lassan indulj! Fogd meg a lapot a másik kezeddel is! Emeld meg az állad, és a pocakoddal érintsd a a lapot! Verjél habot! Koppanásig ússz! A biztonságos helyzet a kapaszkodáshoz Ha ráugrik a vízre, vagy erőteljesen rugaszkodik el, akkor elönti az arcát a víz Gyakran már az úszás elején keresik a falat, elfordul, elgörbül a test. (A falhoz érkezést külön meg kell tanítani)! A továbblépés a lappal való úszással.

7 Az utolsó fázis, amikor még segédeszközzel úszik a tanuló. A lapot látható módon kétoldalról átölelik. Fülüket a víz alá helyezik, majd lassan tólják el a faltól magukat. kezjék meg a lábmunkát. Érintsék a pocakjukkal a lap alját állandóan amíg úsznak. Nehezítés. Az úszó most két oldalról markolva lapot szorítja az előzőek szerint. Amikor megbízhatóan jól végzik a gyakorlatot, akkor a fogást két ujjas fogássá módosítják, és igyekszik könnyen tartani azt. További előre lépés, amikor a lapnak a felső végét nem a nyaknál tartja, hanem azonos fekvő testtartás mellett letolja a melle alá. Ez által a lap takarja a combnak nagy részét, amely megakadályozza a térd levegőbe való kiemelkedését. Két oldalról, két ujjal kell fogni az úszólap oldalát, az előzőek szerint úsznak.

8 A képen látható továbblépés, amikor már nem markolja az úszó a lapot, hanem csak két-két ujjal fogja azt. A vezényszavak, mint az előzőek. Húzd a lapot a torkodhoz! Dugd a füled a víz alá, óvatosan, lassan indulj! A markolása helyett, két ujjal fogd a lapot! Emeld meg az állad, és a pocakoddal érintsd a a lapot! Verjél habot! Koppanásig ússz! A biztonságos helyzet a kapaszkodáshoz Ha ráugrik a vízre, vagy erőteljesen rugaszkodik el, akkor elönti az arcát a víz Induláskor, a biztonságos úszás érdekében még markolhatják a lapot. Majd az úszás közben hajtsák végre a fogásváltást. Gyakran már az úszás elején keresik a falat, elfordul, elgörbül a test. (Ezt a gyakorlatot már lehet a medence hosszában is végeztetni). A továbblépés Segédeszköz nélküli úszás hátúszásban, combra helyezett karokkal.

9 Vezényszó: Füle bele, cici föl! Óvatosan, lassan csússz rá a víz tetejére! (Ha az úszó erőteljesen rugja el magát a faltól, akkor elönti a arcát a víz, és azonnal feláll) Kezdd el a habot verni! A pocakod érintse a víz tetejét! Nyújtózz el hosszan a vízen. A szárazföldi gyakorlathoz. Karral való úszás hátúszásban Álló helyzetben, egyik kar magastartásban van. A másik kar a testhez és combhoz simulva van úgy, hogy a tenyér a combon helyezkedik el. A magasban lévő kezet ki kell fordítani úgy, hogy a kisujj hátrafelé nézzen.

10 Vezényszó: Ragad-ragad, ! Csere! A mozdulat szakaszos felépítésű. A felsőkar nyújtva hátrafelé indul. A kisujj is tartja a helyzetét. Vele egy időben az alsó kar, ugyancsak nyújtva elindul felfelé, a fül irányában. A felső és az alsó helyzethez érve, a karok ott megállnak. Ott felveszik az előző alaphelyzetet. Megigazítják a tartást. Közben hangosan mondják az idetartozó versikét kórusban. Számolnak ötöt hangosan. Majd újra karváltás következik.

11 Majd újra a versike mondásával együtt folytatják a mozdulatok végrehajtását. (A ragad-ragad kifejezést a gyakorlat megkezdése előtt el kell magyarázni, hogy mit jelent a ragasztás?) A vízben úszás karral-lábbal Kivárásos formáció Az úszás alatt, ugyancsak mondatni kell a versikét. (Nem hangosan). A karral-lábbal való úszás a következőképpen alakul: Egyik kar a magasban! A másik a combon! Habveréssel indul! Csak lábbal úszik! Ragad-ragad, ! Csere! Ez a kivárásos hátúszás. Ne úsztassunk folyamatos mozgással még. Kapkodás lesz belőle, magukra dobálják a vizet. A mélyről érkező kar sok vizet emel a magasba. Edzői segítség a helyes tartások, mozgásirányok megvalósítása érdekében.

12 A vízben a kartempó helyes mozgásirányai durván megváltozhatnak. Ezért ajánlom, hogy a kicsiknél legyen edzői segítség a helyes tartások, mozgásirányok megvalósítása érdekében. Ekkor is érvényes a kivárásos mozgásformációk megvalósítása. Most a jó fogások bemutatása következik. Karral és lábbal úszás. Kifejezetten kivárásos úszást ajánlok!!! A karral való úszást érdemes edzői segédlettel nagyon pontosan beállítani. A víz alatti mozgást maga az edző vezeti végig, a víz felettit pedig, szóbeli utasításokkal segítjük helyre. (A tanulónak a feje közel van az edzőhöz, így hallja a mondottakat.) A versikét az edző mondja. Mivel az oktató és a tanuló feje egymáshoz közel van, ezért a utasítás jól hallható. Nagyon jó gyakorlat! A tanuló felfekszik a vízre, a lábaival habot ver. Az egyik karja nyújtva a fülére ragad, a másik pedig a combjára tapad. Az edző leguggol, bal kezével a tanuló fejét tartja, távol tartva magától úgy, hogy egészen nyújtva a tarkó közelében van a keze. A középső ujjával az utolsó nyaki csigolyát felfelé nyomja. Ezzel jelzi, hogy a tanulója feküdjön fel a vízre.

13 Az edző a másik kezével megragadja gyermek kezét ( kezet fog vele maga felé húzza) azért, hogy a fent lévő kar feszes tartásban legyen. Biztatja, hogy az alsó kar a combon, ugyancsak nyújtva, simulva legyen. Közben mondja a versikét: Ragad-ragad, ! Csere! A mondóka végén az edző a tanuló kezét mélyre meríti, és a comb felé nyomja. A tanulónak a másik karját megemeli a magasba, onnan tovább a füle mellé helyezi. Ezzel kész az első csere. Amint a karcsere megtörtént, a tanuló tovább folytatja a lábmunkát szünet nélkül. Az edzőnek jól távol kell tartani a tanítványát, mert különben az úszó lendülő karja megütheti. Az edző fogást vált, most a másik kezével nyúl a tarkóhoz és a fentre érkező karnál fog kezet az úszóval. Ismételten gondosan beállítják az alaptartásokat.

14 Amikor a fogások a helyére kerültek, az úszó szépen fekszik a víz tetején, akkor újra elhangzik a: Ragad-ragad, ! Csere! Ekkor újra lenyomásra kerül a kar, majd hátratolásra a combhoz.

15 És így tovább. A gyakorlat leírása a A versenyúszás alapjainak oktatása című könyvben részletesen bemutatásra került. Amikor befejezte a mondókát, a jobb kezével lefelé mélyre, majd tovább nyomja a comb felé a gyerek kezét. Ezzel egyidőben kéri, hogy a másik kar induljon a mennyezet felé.

16 A harmadik képhez. A mellúszáshoz Jó vezényszavak, fogások Mind a kar-, mind a lábmunka alapos szárazföldi betanulást igényel, ezért a jó vezényszavak, fogások nagy része is itt hangzik el, illetve történik. A kartempó mozgássorozatának beállítása A mellúszás kartempójának bonyolultsága miatt célszerű először szakaszos mozgással végrehajtani a mozgásmintát. Így a karmozgáshoz tartozó teljes versike a következő: Szét, lefelé! Ujja össze! Belenézel a tenyeredbe! Tolod előre! Könyöke össze! Előre nyúl (Kérjük meg őket, hogy utánozzák edzőjüket) A részmozdulatok végén tartsanak mozgásszünetet. Első részmozdulat. Karok mellső középtartásban, nyújtva vannak. Tenyerek lefelé néznek. Ujjakat zárva, nyújtva tartsák. Szét-lefelé Nyújtott tartás mellett, támaszkodásszerű mozdulattal háztetőt rajzolnak. A képen látható helyzetben a mozgás megáll. Ebből a helyzetből kiindulva a könyökök mozdulatlanul tartása mellett az alsó karjaikat középre lendítik a melleik alá. Amikor az ujjaik összeérnek, fordítsák a kezeiket úgy, hogy belenézzenek a tenyereikbe. Mindez a mell alatt történik. A következő mozdulat végrehajtásához az összeérintett ujjakat előre kell tolni. Ezt követően az ujjaik összeérintése mellett a könyöküket összeérintik. Az összeérintés alatt előfordul, hogy az ujjak elhagyják egymást és V alakban szétnyílnak. Ezt igazítsuk meg! A mozdulatsor befejező része pedig a karok egymás mellett való előrenyújtása. A szakaszok a fentiek szerint kerülnek megvalósításra a következők szerint:

17 A lábtempó mozdulatsorának beállítása Igy a lábmozgáshoz tartozó teljes versike a következő: Alaptartás! Nyújtott lábak, A tanulók hason fekve az úszólapon, zárt lábtartás mellett pipálnak.

18 Pipa! Felhúz! Kifordít! Szétnyit a bugyi széléhez! Nagyot ölel, bezár! Spicc! Első mozdulat. Térdeiket behajlítják annyira, hogy a sarkaik egészen a fenék közelébe érkeznek. Ott a mozgás megáll. A térdeiket szétnyitják olyan mértékben, hogy azok a test széleivel egyvonalba essenek. A lábfejeket pedig kicsavaró mozdulattal addig fordítsák ki, ameddig csak képesek a szélső helyzetig kifordítani. A lábak összeölelése a teljes lábzárásig tart. A lábfejek bezárása úgy történjen, hogy először a sarkak koppanjanak össze. Majd a lábfejek összesimulásával, spicctartással valósul meg a teljes ciklus. Ott ismételten várakozunk. Ezt a gyakorlatot nagyon sokszor ismételtessük meg. Megéri!

19 A lábtempó vízben, segédeszközzel A lábtempó tanulása vízben. Az előzőekben tanult lábtempót, szakaszosan végeztessük vezényszóra! A versike ismét a következő:

20 Alaptartás! Nyújtott lábak, Pipa! Felhúz! A felhúzás alatt a sarkaiddal karcold a víz felszínét! Kifordít! Szétnyit a bugyi széléhez! Nagyot ölel, bezár! A tanulók hason fekve a gumikarikában, zárt, nyújtott lábtartás mellett pipálnak a lábfejükkel. Ha úszólapot is adunk nekik, akkor annak előnye az, hogy a tanuló jobban oda képes figyelni a lábmunkára, nem végez különféle, a feladathoz nem tartozó mozdulatokat. Első mozdulat. Térdeiket behajlítják annyira, hogy a sarkaik egészen a fenék közelébe érkeznek. Ott a mozgás megáll. Itt arra kell őket kérni, hogy a sarkaik a mozgás alatt érintsék a víz felszínét. Ha ezt jól végrehajtják, akkor elkerülik a térdek has alá húzását. A combok nem mennek le függőleges helyzetbe, hanem hátrafelé mutatnak. Minden vezényszó végén a mozgásoknak meg kell állni! Így lehetősége van az oktatónak az összes tanítványához odamenni, és megigazítani a szükséges helyzeteket. A térdeiket szétnyitják olyan mértékben, hogy azok a test széleivel egy-vonalba essenek. A lábfejeket pedig kicsavaró mozdulattal addig fordítsák ki, ameddig csak képesek a szélső helyzetig kifordítani. A jó tartás esetén a kifordított lábfejekkel a talpak egy egyenesbe essenek! Amikor az edző az összes gyermeknek megigazította a lábfejeit, lábszárait, akkor a vezényszóra a sarkaikat kissé szétnyitják, megközelítik a nadrág szélét. Megjegyzés! A divatos hosszúszárú úszónadrágoknál ennek a vezényszónak nincs értelme. Más oldalról pedig a nadrág szabása miatt a helyes mozdulatot nem lehetséges végrehajtani. A lábak összeölelése a teljes lábzárásig tart. A lábfejek bezárása úgy történjen, hogy először a sarkak koppanjanak össze. Az ölelés mértéke ma az úszósport nagy szakmai vitája. Mi legyen a szűkített lábtempóval???

21 Spicc! A sarkak összekoppanását követően a lábfejek beforgató mozgatásával ér véget a Majd a lábfejek össze-símúlásával, spicctartással valósul meg a teljes ciklus. Ott ismételten várakozunk. Ezt a gyakorlatot nagyon sokszor ismételtessük meg. Megéri! Tejesen elkerülhetjük az aszimmetrikus lábmozgást, amelynek kijavításában már sok edző megőszült A lábtempó félig szárazon, edzői segédlettel (sorozat felvétel) A tanulók félszárazon, edzői segítséggel történő tanításának hatalmas előnye, hogy a bonyolultabb, összetett mozgásokat, pontosan be lehet állítani. Az oktató jó, rávezető segítségnyújtása, biztosíték arra, a szabályos, hibanélküli végrehajtás megvalósuljon. A fogáskor a hüvelykujj a talpon legyen, a többi ujjunkkal a gyermek lábujjait igyekezzünk a térdei felé hajlítani. Utána csúsztassuk le az ujjainkat a leáfej irányába.

22 Igyekezzünk a lábak csípő felé tolása közben a kifordítást megkezdeni úgy, hogy a sarkak összeérjenek. (Azért, hogy azok testárnyékban haladjanak a csípő irányába. Ez által nem hozunk létre erőteljes káros közegellenállást). Ezt követően figyeljünk arra, hogy a tanuló nyissa szét a térdeit annyira, hogy lehetőleg azok ne nyíljanak kijjebb, mint a vállszélesség. Van azonban olyan eset, amikor a kötött ízületek miatt a gyermek a lábfejeit alig 45 szögfokos mértékig képes kifordítani. Hogy a kifordítás mindenképpen létrejöjjön szélesebb térdnyitást engedjünk. Ekkor két helyzetet figyeljünk meg! Az egyik, a combok nem kerültek a has alá, hanem hátrafelé mutatnak. Ezzel viszont a lábszárak függőleges helyzetbe kerülnek a fenék fölé. Úszás alatt a csípőt kissé mélyebbre kell húzni, különben a lábfejek a levegőbe kerülnek. A másik, hogy a talpak középvonala egy egyenesbe kerültek. Felkészültek egy ölelő támasztó mozdulatra. Megkezdődött a hátratolás. Egyre gyorsuló, robbanásszerű mozdulat. A hátra sebessége elérhet az utazósebessé háromszorosát is. Látható, hogy mozdulat alatt a lábfejek pipatartásban vannak, végig kifordítva.

23 A zárást megelőző pillanatban is úgy lehetőleg úgy legyenek. Látható, hogy ez a leggyorsabb mozgásszakasz. Erős gyors örvénylések vannak a lábfejek beforgatása következtében. A teljes lábzáráskor, a két láb között az összepréselődött víz felfröccsen! Ez utal arra, hogy zárásnak is van előretoló szerepe. A lábfejek is befejezik a forgatást. Ekkor van vége egy ciklusnak. Parton végzett lábmozgás részeinek beállítása:

24 Karral-lábbal mellúszás (csak egy tempó, felállással, tanmedencében) Ekkor jelenik meg először a mozdulatelemek egymásra épülésének helyes megalkotása. Mikor induljon a kartempó, a lábtempóhoz képest? Mikor és mennyit kell kivárni, csúszni egy-egy mozdulat előtt, vagy utána. A mellúszás szakaszos mozgás, amelyet a guruló technika igyekszik gördülékennyé tenni. Van egy pont, a lábzárási szakasz, amely felgyorsítja a testet az utazó sebesség fölé. Ettől válik, még mindig szakaszossá, lüktetővé a mozgás. Az oktatásra a következőket javaslom. Siklás (hosszú, legalább 3 mp) Ez azért jó, mert a hosszú siklás végére keletkezett légszomj rákényszeríti a gyermeket a légcserére. Nem lesz alibi levegővétel! A mondóka a következő! Hosszúsiklás Lezárt fejjel! A különösen a kicsiknek, a jó megérthetőség érdekében, a három mozdulat elemet, a siklást, a kartempót, valamint a lábtempót

25 átfedés nélkül külön mozdulatelemként kezeljük. Ezért a vezényszavakhoz tartozó mozdulatok egymásra épülnek. Kartempó, a végén lezár! Láb Zárt nyújtott kar mellet! Kartempó (nyújtott lábtartás mellet) teljesen befejezve Lábtempó (a karok előre nyúlnak, lezárt fej tartásban vannak) csússz csússz csússz! A lábzárást követően a hosszú siklással fejezi be. A teljes mozdulat sor alatt a levegőt bent kell tartani, különben lesüllyednek. A lesüllyedt helyzetből, már nem lépes az újabb kartempóhoz tartozó levegővételt Feláll! végrehajtani Majd talpra áll. Karral-lábbal, levegővétellel mellúszás (csak egy tempó, felállással, tanmedencében) Ebben a mozgássorban ugyancsak megjelenik a mozdulatelemek egymásra épülése. Mikor induljon a levegővétel? A szakaszos, lőkető mozgás megmarad, ezt nem befolyásolja a levegővétel.

26 Hosszú siklással kezdünk, azért mert azt szeretnénk, hogy a levegővétel, a teljes légcsere, valóban megtörténjen. Nagyon gyakori jelenség, hogy a tanuló jó időben kiemeli a fejét, de csak úgy tesz, mintha levegőt venne, de nem történik légcsere. Mivel talpra állásos a gyakorlat, ezért úgy látszik, mintha minden rendben lenne. A hosszú kivárás rákényszeríti a valóságos légcserére, mert előáll a légszomj. Mikor induljon a levegővétel? Tekintettel arra, hogy a fej emelés szögsebessége a karok mozgási sebességével azonos, tehát célszerű egyszerre indítani. Ez által a levegő beszívás első pillanat abba a pillanatban történjen, amikor a karok a mell alá érnek a húzási szakaszban. A beszívás olyan hosszú ideig tartson, amíg a karok ismét a mell alá nem kerülnek az előretolási szakaszban. Ez a beszívási idő elegendő a teljes ventilláció megvalósulására.

27 A levegő beszívását követően megtörténik a visszafekvés. Nyújtott testtel lezárt fejjel, nyújtott, zárt lábtartás mellett, fejezik be a gyakorlatnak ezt a részét. Indítja a lábtempót. A lábtempó befejezését követően a siklás következik. Az oktatásban, három mp-es siklást kérjünk. Majd talpra állással fejezi be a ciklust. Hosszúsiklás Lezárt fejjel! A különösen a kicsiknek, a jó megérthetőség érdekében, a három mozdulat elemet, a siklást, a kartempót, valamint a lábtempót átfedés nélkül külön mozdulatelemként kezeljük. Ezért a vezényszavakhoz tartozó mozdulatok egymásra épülnek. Kartempó levegővétellel, a végén visszafekszik lezár! Láb Zárt nyújtott kar mellet! Kartempó levegővétellel a végén visszafekszik (nyújtott lábtartás mellet) teljesen befejezve Lábtempó (a karok előre nyúlnak, lezárt fej tartásban vannak) csússz csússz csússz! A lábzárást követően a hosszú siklással fejezi be.

28 Feláll! A teljes mozdulat sor alatt a levegőt bent kell tartani, különben lesüllyednek. A lesüllyedt helyzetből, már nem lépes az újabb kartempóhoz tartozó levegővételt végrehajtani Majd talpra áll. A végleges mellúszásnál a mozdulatelemek egymás utáni időrendi követése más formában valósul meg. Az egész folyamatban a lábtempó indulása a legfontosabb kérdés. Hogyan állítsuk be a teljes mozgási cikluson belül a lábtempó jó időpontban való indítását? Számomra az a megoldás vált be, amelyet az alábbiak szerint ismertetek. Szárazon megbeszélem a tanítványaimmal, hogy amikor a kartempóval a levegővételt megkezdik nyújtott, zárt lábtartás mellett, majd a fejük a legmagasabb pontra érkezik, akkor hangosan odakiabálok, hogy LÁB! Akkor Ők a megtanult, megszokott mozgáshoz azonnal indítsák el a lábtempót.

29 Ekkor, ahogy a visszafekvés a fej visszahajtásával megindul, akkorra már a láb felhúzás is megtörténik. Mivel egymozdulatos is a lábtempó, felgyorsul a test, megkezdődik a rövid siklás. Ha ezt jól hajtják végre, akkor megszületik a jól időzített lábtempó. Jó szólások fogások A gyorsúszáshoz

30 Mind a kar mozdulatai, alapos szárazföldi betanulást igényel, ezért a jó szólások, fogások nagy része is itt hangzik el, illetve történik. A kartempó mozgássorozatának beállítása A gyorsúszás karmozdulatait, mozgásmintáját szárazon alakítsuk ki. Ennek a jó megvalósítása, alapos begyakorlása a későbbiekben biztosítja a hatásos, gazdaságos, szép gyorsúszást. Felállás a gyakorlathoz. A mozdulatok megvalósulása. Az utasítások: Alaptartás! Állítsuk a tanulókat egymás mellé. Lehet szorosan is. Ha többen vannak, akkor szemben is legyenek azért, hogy láthassák egymást. A teljes mozdulat ciklust szakaszokra bontva végeztessük. Az egyes

31 szakaszok végén az edzőnek, van lehetősége a karok, vállak, kezek, ujjak beállítására, akár szóval akár edzői segédlettel. Az alaphelyzetben az egyik kar, nyújtva, mellső középtartásban van, a tenyér lefelé néz. A másik kar ugyancsak nyújtva van, a tenyér a combra simul (a comb elejére!). Kissé lenyomod a karod! A másik kezed húzzad ki a zsebedből! Továbbnyomod a karod lefelé! Megmutatod a hónod alját! Megáll a mozgás! Előre szúrsz! Az elől lévő kar kezdje meg a mozgást lassan nyújtva lefelé, a comb irányába (még ennél az oktatási szakasznál ne végeztessük a végleges kérdőjeles mintát). Ugyanakkor a combon lévő kar a combot simítva felfelé haladjon. A könyök emelkedjen a lehető legmagasabbra, az alkar közel legyen a fejhez. A tenyér a fül mellett helyezkedik el úgy, hogy a kézfej előrefelé nézzen Ebben a helyzetben megáll a mozgás. Ekkor van lehetőség arra, hogy a tartáshibákat korrigáljuk. Az utolsó fázis, egy bejező mozdulat. A fülnél lévő kar előrecsúszik a nyújtás helyzetéig, az alul lévő kar határozott mozdulattal a combra helyezkedik, amint az alaptartásban volt. Csak most a mások oldal helyzeteit veszik fel. Ezzel egy fél ciklus befejeződik. A karmunkának a levegőben végrehajtott mozdulatának segítése edzői vezetéssel. Az edző hátulról,a képen látható módon, jobb kezével megfogja a tanuló csuklóját (négy ujjával felülről. A hüvelyk ujjával az alkart nyomogatja előre. Kéri, hogy a könyök magasan legyen, a kézfej pedig az arc közelében. A fej és a törzs tartsa meg eredeti helyét, ne dőljön oldalra. Néha vezesse a csuklóját előre, hogy lássa, hogy az ujjak egyenes vonalon mozogjanak előre, és vissza.a

32 Jó vezényszavak, fogások az oktatás alatt. A pillangóúszás Mind a kar-, mind a lábmunka alapos szárazföldi betanulást igényel, ezért a jó vezényszavak, fogások nagy része is itt hangzik el, illetve történik. A kartempó mozgássorozatának beállítása szárazon A pillangóúszás kartempóját célszerű először szárazon, nagyon lassú mozgással végrehajtatni a tanulókkal azért, hogy a helyes mozgásminta létrejöjjön. Egy cikluson belül ne tartsunk szüneteket, mert az egymozdulatosságnak meg kell valósulnia. Főleg, amikor a mozgás a comb mellett halad el.

33 Így a karmozgáshoz tartozó teljes versike a következő: Magastartásban mindkét karod! Kissé behajlítva van mindkettő! A tenyereid előrenézzenek! Ujjak összeérnek! A pillangóúszásnál a teljes kartempó kiindulási pontja a fej felett van. A húzástolási szakaszok, valamint az előrelendítés, amint az a comb mellett elhalad, egy folyamatos lassú mozgás legyen. A karok a fej felett az alaptartásban kissé behajlítva vannak. A tenyerek zárt ujjtartás mellett, előrenézzenek. A mutatóujjak érjenek össze. A karjaid lassan haladjanak lefelé! Haladjanak a karok lefelé úgy, mintha a tenyereikkel támaszkodnának. Egészen a A comb mellet haladjanak el!! Ott ne álljanak meg! A combjaidnál a karjaidat feszítsd meg teljesen nyújtásig! combok mellé. Egyik legfontosabb pillanat! A megállás ugyanis ritmushibát eredményezne! Amint a karok elhaladnak a combok mellett hátrafelé a hát vonaláig, a karok nyújtott tartást vegyenek fel. A feszített karokat emeld a fej fölé! A felemelés még mindig lassan történjen. Lezárt fej! A lezárt fej tartásra azért van szükség, mert a pillangóúszás végső formációjában, ebben a pillanatban kezdi meg az úszó a lemegyek- feljövök mozdulatsort végrehajtani. Ugyancsak szárazföldi gyakorlat az előzőek kiegészítéseként:

34 3. kép A szakaszok a folyamatos mozgásban lelhetők fel. A fentiek alapján kerülnek megvalósításra a következők szerint: Alapállás! Törzsdöntés! Húz! Simít! Úgy vidd előre a karjaidat, hogy simítsd a tenyereddel a víz tetejét végig! Lezár! Lemegyek-feljövök! A kezdők még nem tudják értelmezni a törzsdöntés fogalmát. Ezért vezessük rá úgy őket, hogy hajoljanak előre, majd nyújtott kar mellett fogják meg a térdeiket. Ekkor megvalósul az igazi törzsdöntés. Engedjék el a térdeiket, majd ebben a testhelyzetben nyúljanak előre és lezárt fej tartást vegyenek fel. Figyelem! Ebben a testhelyzetben nehéz sokáig megmaradni, ezért csak maximum két teljes tempót szabad végeztetni. Az álló helyzetben lévő kétkaros húzó mozdulat szerint, a combhoz mozog a két kar, a testhelyzet megtartása mellett. A combok mellet elhaladva a tenyereiket lefordítva, vízszintes síkban, nyújtott kartartás mellett, mozognak előre. Mondani kell az utasítást minden ciklusban! Amikor a felső állásba érkezik a két kar, ott három másodpercre meg kell állni a mozgásnak. A harmadik képen vonalkázva látható a

35 mozdulat.(szárazon). Mélyre hajlás, és felkanyarodó mozdulat a végrehajtandó feladat. A feljövetel mozgásmintáját edzői segédlettel lehet segíteni. A lezárt fejű tartás mellett, a tanuló törzsdöntést hajt végre. Az edző a jobb kezével megfogja a tanuló két kezét, a bal tenyerével nyomja le a derekát. Kéri, hogy nagyon lazán, puhán tartsa azt. A jobb kezével, pedig a kezét húzogatja hátra. Ezzel ér véget egy ciklus a szárazon. A kartempó mozgássorozatának beállítása vízben. A vízben siklással kezdenek, lezárt fejjel. Az utasítás szerint: Csak kettő tempót kell végrehajtani, amelyet talpra állás követ. Siklás! Húz! Simít! A tenyereiddel simítsd A siklást már korábbiakban megtanulták. Az álló helyzetben lévő kétkaros húzó mozdulat szerint, most a vízben is végrehajtjuk a kartempót. A combhoz mozog a két kar, a testhelyzet mozdulatlan tartása mellett. Amint elhaladnak a combok mellett egyszerre a kezek, a tenyereiket fordítsák lefelé. egállás nélkül, előre kezdenek mozogni a víz tetejét érintve.

36 a víz felszínét! Lezár! Állj talpra! Amikor a karok előreérnek, zárd le a fejed. Tarts egy kis szünetet. Talpra állás. Egy teljes ciklus befejező szakasza A gyakorlatokat az előzőek szerint kell kezdeni. Ennek folytatásaként következik a lemegyek-feljövök kapcsolódó rész. Amikor a karok előreérkeznek, egy erőteljes páros lábcsapással az úszó megemeli a csípőjét annyira, hogy az a levegőbe lendüljön. Ennek a segítségével lecsúszás következik be. A lecsúszó lendületet kihasználva felkanyarodik, meredek homorítással. Egészen addig, amíg a mindkét kézfeje eléri a víz felszínét. Közben a lábszárait megemeli, felkészülve a lábcsapásra. Ezzel a felkanyarodással kész az első ciklus. Oktatás szervezéshez Az uszodalátogatásaim alkalmával, érdeklődve figyeltem meg az ott folyó úszásoktatásokat. A foglalkozási idő kihasználásával szerzett tapasztalataim. TISZTA OKTATÁSI IDŐ

37 (kronometrikus) Az egyesületi, vagy azon kívüli úszásoktatásra szánt idő, általában egy-egy óra csoportonként. (10-12 főt számolva). A legtöbb helyen, ezen időn belülre esik: - a névsorolvasás (5perc), - a foglalkozás (45perc), - szabad játék (10perc). A foglalkozás (45perc), Ha figyelembe vesszük a szárazföldi, valamint a félszáraz közös gyakorlatokat (amelyek nagyon hasznosak és fontosak, akkor ezt levonjuk a foglalkozási időből. Általában ez 5 percre tehető). Marad 40 perc! A kezdő tanulók, ahol mélyebb a víz, nem ér le a gyerekek lába a talajra, nem használnak segédeszközt. A foglalkozások következőképpen úgy zajlanak le. Az edző a vízben tartózkodik. Elmondja a feladatot, majd egyenként átviszi a medence szemben lévő oldalára a tanulóit. 5 méter széles medence esetén. Ez alatt biztatja a tanulóját a helyes tartásra, esetleg mozdulatra. Ha át ér a medence másik oldalára, akkor ott a tanulót megkapaszkodásra kéri. Majd gyors mozgással vissza tér a többihez.

38 Veszi a következőt. És így tovább. Meg vizsgáltam minden esetben, hogy az egy-egy gyermekre mennyi idő jut? Mennyi volt egy-egy gyermek tiszta oktatott összideje? Egy egy áthúzás és visszatérés 1 percre mértem átlagosan. Ebben benne voltak az esetleges fegyelmezések, vagy különféle figyelmeztetések. Igy a 12 gyermekre 12 percenként került sor. Addig a falnál álldogált, vagy kapaszkodva lógott a falon. Ez azt jelentette, hogy egy-egy gyermek a teljes foglalkozás alatt megközelítőleg négyszer-ötször úszott oda-vissza! Sajnos mindenhol ezt láttam. Idáig lektorálta Szigeth Gabriella Apróbb ötletek, amelyek segíthetik az oktatás hatékonyságát A sapkára írják fel az utónevüket, keresztnevüket, becenevüket. Ez utóbbival vannak kisebb nehézségek. A jelenléti íven szereplő valóságos név és a eltúlzott becenévhez tartozó személy azonosítása jelenthet gondot. Pl. Pampalini, stb.

39 Az oktatási idő jó kihasználását bővíthetjük úgy, hogy a névsorolvasás ne kerüljön bele az oktatási időbe, azáltal, hogy azt a megérkezéskor az oktatási segéderő végzi el, vagy a megkezdett edzés alatt, a hosszú úszások alatt, a fordulóknál hajtja végre. A sorban álláskor, vagy a szárazföldi feladatok végzése alatt is lehetséges. A szárazföldi gyakorlatokat célszerű az edzések elejére tenni, amikor a tanulók még nem vizesek. A kezdőknél az ezekre való felállások is elég sok időt vesznek el. Ezért célszerű a képen látható módon előre, az edzés megkezdése előtt a segédeszközöket elhelyezni a parton. Elhelyezzük a segédeszközöket párosával 1-1méter távolságra egymástól. Egy lap, egy úszókarika.

40 Az úszó-karika kerüljön a medence szélére érintőlegesen, azt követően az úszólap, amelyre ülnek a tanulók. Azért ilyen helyzet a megfelelő, mert így távolabb vannak a víztől, és nem pancsikolnak a vízbe a gyakorlat végzése közben. Ha ezeket a segédeszközöket előre magunk elhelyezzük a medence szélére, akkor az érkező gyerekek azonnal helyet tudnak foglalni, ezzel azonnal kezdhetjük az érdemi munkát. A szárazföldi gyakorlatokat. Nem a gyerekek állítgatásával telik el a fontos, a foglalkozásra szánt idő. A vízben lévő gyakorlatok alatt a segédeszközök alkalmazásával olyan gyakorlatsort tervezzünk, amely a tanulók állandó mozgását teszi lehetővé. Folyamatos gyakorlás legyen, csak szimultán javítsunk. Állandó mozgásban legyenek a tanulóink. A gyakorlatok egymásra épülése alakulhat ki. Minden új órán ismételjünk vissza. A gyakorlatok számának növelésekor a viszzaismétlésekre szánt időnek rövidülni kell. Különben nem lesz idő az új feladatokra. A visszaismétlésekkor részítsük előnyben a nehezebb, bonyolultabb gyakorlatokat.

41 A mozdulatok egymásra épülésének megvalósítása érdekében a nyakláncozás nehezítésével haladhatunk. Mentőrúd. A mentőrúd csodálatos eszköz, főleg oktatást segítő eszközként jó alkalmazni. Az irányított játékok végrehajtására is sokoldalúan jó. Legyen üvegszálas műanyagból. Használható az atléták kiselejtezett rúdugró rúdjainak felhasználásával, esetleg szörf árbocból leszabni. (Átmérő mm-es, hossza kb. 3méter). A végei legyenek lekerekítve. Ha az egyik végére egy szűkített műanyag dugót ragasztunk, kisebb (10mm-es furattal), akkor pipettaként is jó eszköz. A medence aljára kerülő szennyeződéseket tudjuk könnyen kiszedni. Csoportos siklás gyakorlata rúddal. 1, Hosszú rúddal (5méteres) Két ember kell hozzá a kép szerint. Jó megoldás lehet a hason siklás vérehajtása érdekében a mentőrúd alkalmazása. Feltétele, hogy már elsajátították a víz alá bújást felfekvéssel 10 másodpercig. Az első siklás jön létre fogódzkodással. A gyerekek a falnál állnak, kapaszkodnak. A rudat elhelyezzük a belső oldalukra a víz tetejére.

42 Átkapaszkodnak a rúdra. Nagylevegő! Rajta! Vezényszóra behajtott fejjel fekszenek a vízre. A két edző húzni kezdi a rudat az ellenkező oldalra, lehetőleg gyorsan. A másik fal közelébe érve füttyszóra megemeljük a rudat. A gyerekek kiemelik a fejüket a levegővétel érdekében. Előfordul, hogy néhányan a húzás alatt már kiemelik a fejüket a levegőért. Nem kell megállni, biztatni kell őket a folytatásra, a víz alá bújásra. A rúd alatt átkapaszkodnak a falra. A rudat átemeljük a gyerekek feje fölött.

43 Majd visszahúzzuk öket. A két edző lehetőleg egy sebességgel haladjon. A gyakorlatot szeretik a gyerekek a játékos jellege miatt. Ha nem áll rendelkezésre ilyen hosszú rúd, vagy csak egyedül van az edző a vízben, lehet rövidebb rúddal is elvégezni a gyakorlatrot 3-4 gyerekkel. ebben az esetben az edző középen fogja meg a rudat és húzza át őket. Amikor visszaérkezik 3-4 gyerekkel, akkor indul a következő csoporttal. Ekkor a tiszta idő jó kihasználhatósága sérül. De ezt a gyakorlatot a teljes tanórának csak egy töredékében alklamazzuk.

44 A haladó csoportok mozgatása, foglalkozás-szervezése a jó időkihasználás érdekében. Hasonlóan a kezdő csoportok foglalkozás-szervezéséhez, alakítsuk az edzéstervezést olyanná, hogy az jó időkihasználást eredményezzen. Az alábbi néhány példában mutatom be az előforduló helyzeteket. Első helyzet.

45 A felesleges várakozás a parton üresjárat. Csökkenti a hasznos oktatási időt. Növeli a fegyelmezetlenség lehetőségét. Az első úszónak meg kell várni az összes társa beérkezését. Ez kb. 28%-os kihasználása az órának! Lehetőleg kerülni kell. A jobb megvalósítás a feladatokra a következő:

46 Jobb, ha a kimászást követően a medence partján visszamennek a kiindulási helyükre, ott sorba állnak, megvárják, míg újra rájuk kerül a sor. A legjobb a körbe úszás.

47 A medence végén való sorbaállást követően, egymás után indulnak. A sorba állásnál szervezzük úgy, hogy a leggyorsabbak legyenek elől a sorban, majd a leglassabbak hátul álljanak. Lehetőleg a jobbra hajts irány szerint mozogjanak. Ahogy az autók mozognak az utakon. A követési távolságot mi határozzuk meg. Úszás közben igyekezzenek szorosan a kötél, vagy a fal mellett úszni. A hosszabb távok leúszása esetén az előzések balról történjenek. A feladatok ismertetése ne sikerüljön hosszúra, mert a gyerekek nem képesek sokféle parancsot megérteni, feldolgozni, főleg megvalósítani. Ezért úgy építsük fel az egymásra épülő feladatrészeket, hogy azok egyszerűek, és jól feldolgozhatóak legyenek. Ezáltal rövid lesz a magyarázat, rövid ideig tartózkodnak dideregve a parton vizesen. A gyerekek indításánál, az állandó füttyszót én kerülöm. Nem tartalmaz információt. Ha az önálló indulásukat megszervezzük, akkor marad időnk több hibajavításra (szimultán).

48 A füttyszóra való indítást én is alkalmazom, a mindennapi egyszeri időre úszás alkalmával. Erre azért van szükség, mert a tanulóknak alaposan meg kell ismerni a versenyek alatt megvalósítandó kötelező formációkat. Versenyszabályokat, a rajtok végrehajtását, a falhoz érkezés szabályait. Az erőbeosztásokat, a fordulókhoz tartozó előírásokat. Készült:2014.okt.10. Készítette: Kiss Miklós mesteredző.

A bukó fordulók oktatása

A bukó fordulók oktatása A bukó fordulók oktatása Elsősorban a gyorsúszás fordulójának oktatását meg kell kezdeni azoknál a gyermekeknél, akik bekerültek a legalacsonyabb versenyzői korcsoportba, hiszen a gyorsúszás az úszásnemek

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása. szeptember TANMENET október I. osztály Az irányok tisztázása. Ugrások egy, páros lábon. Eltérő testhelyzetek felvétele. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

ÚSZÁS. MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ /oktatás, képzés, versenyeztetés/

ÚSZÁS. MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ /oktatás, képzés, versenyeztetés/ ÚSZÁS MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ /oktatás, képzés, versenyeztetés/ Bevezetés A sportág módszertani ajánlása a kerettantervben megjelenített oktatási, képzési és edzés anyagok megtanításához. A tanagyag elsajátítása,

Részletesebben

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok A gyakorlatokat a talajon egy tornamatracon végezzük! 1. Medence mobilizálás Kiinduló helyzet: Hanyatt fekvés, térdhajlítás, terpesz talptámasz. Tarkóra tartás.

Részletesebben

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK VÁLTOZZ A VILÁGGAL HEFOP 2.1.6. PROGRAM NÉMETH IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLA HEFOP-2.1.6/05/1-2005-08-0062/1.0 NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK Készítette: Abonyi Krisztina

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve KÉK NYÍL

Kezdő íjászok kézikönyve KÉK NYÍL KÉK NYÍL 1 A FITA KÉK NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG Találatok értékelése - pontszám Lőtávolság: Minimálisan elérendő pontok száma: 18 méter 115 pont Mozgástechnika: a lövésfolyamatot a következők

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

78-84 85-92 93-98 99-104 105-110 60-64 65-70 71-75 76-84 85-98 86-91 92-97 98-103 104-112 113-120 63-67 67-72 73-77 78-82 83-87 88-92 93-97

78-84 85-92 93-98 99-104 105-110 60-64 65-70 71-75 76-84 85-98 86-91 92-97 98-103 104-112 113-120 63-67 67-72 73-77 78-82 83-87 88-92 93-97 Női felső, póló, ruha méretek meghatározása centiméterben Méretek XS/34/6 S/36/8-10 M/38/12-14 L/40-42/16-18 XL/42-44/20 Mell (cm) Derék (cm) Csípő (cm) 78-84 85-92 93-98 99-104 105-110 60-64 65-70 71-75

Részletesebben

Total gym 1000 Kézikönyv az edzéshez

Total gym 1000 Kézikönyv az edzéshez Hogyan használja ezt a kézikönyvet? Total gym 1000 Kézikönyv az edzéshez A Totalgym 1000 edzőprogramja jó módszer a tökéletes alak kidolgozására és megőrzésére. Ezt az edzőgépet használhatja sportolás

Részletesebben

Műtét utáni gyakorlatok

Műtét utáni gyakorlatok Műtét utáni gyakorlatok 1. Korai, műtét utáni fekvőgyakorlatok Ezek a gyakorlatok igen fontosak a lábak keringési rendszerének beindítása és a vérrög kialakulásának elkerülése céljából. Emellett segíti

Részletesebben

Terápiás kutyák verseny szabályzata

Terápiás kutyák verseny szabályzata Terápiás kutyák verseny szabályzata A terápiás kutyák igen sokrétű feladat megoldására kiképzett és folyamatosan tanuló, és emellett dolgozó ebek. A sokféle tevékenységük közül ezen versenyen két legfontosabb

Részletesebben

TISZTÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Első használat előtt feltétlen olvasd el ezen használati útmutatót!

TISZTÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Első használat előtt feltétlen olvasd el ezen használati útmutatót! Használati Útmutató BIZTONSÁGI FIGYELMEZTETÉSEK Első használat előtt feltétlen olvasd el ezen használati útmutatót! Minden használat előtt ellenőrizd az összes szíj és csat állapotát, illetve, hogy megfelelően

Részletesebben

ÚSZÁS. A sportág nevelési célrendszere. I. Szakasz: Oktatási és alaptechnika képzés szakasza. Az időszak fő feladatai:

ÚSZÁS. A sportág nevelési célrendszere. I. Szakasz: Oktatási és alaptechnika képzés szakasza. Az időszak fő feladatai: ÚSZÁS A sportág nevelési célrendszere Ki kell alakítani az általános szokásrendet, és kapcsolatrendszert. Irányítással és figyelem felkeltéssel viselkedési normákat kell elfogadtatni, melyek közösségre

Részletesebben

Változások: A félelem, szorongás a terhesség alatt:

Változások: A félelem, szorongás a terhesség alatt: Várandósok Várandósok Évekig azt tartották, hogy a terhes nőnek kilenc hónapot ágyban kell töltenie. Az orvosok attól féltek, hogy az aerobik, vagy a kocogás árthat a magzatnak, így még a legaktívabb sportolóknak

Részletesebben

Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület Alapfokú barlangjáró tanfolyam 2011. Frog-technika vagy Francia-technika bemutatása

Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület Alapfokú barlangjáró tanfolyam 2011. Frog-technika vagy Francia-technika bemutatása Frog-technika vagy Francia-technika bemutatása A Frog technika ülő-álló mozgása És ugyanez a valóságban 1 Frog-technika vagy Francia-technika bemutatása Felszerelések és beállításuk: A-mászógép (mellgép)

Részletesebben

1005 röplabda játék és gyakorlat

1005 röplabda játék és gyakorlat 1005 röplabda játék és gyakorlat lõszó Sokszor mondjuk gyerekeinknek és tanítványainknak az egyesületi edzéseken vagy az iskolában, hogy elõször a röplabda technikáját kell megtanulniuk, mielõtt játszani

Részletesebben

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT (fekvőtámasz, felülés, ingafutás, helyből távolugrás, függeszkedés, fekve-nyomás és 2000 méteres futás) Állóképesség fogalma: egy adott fizikai pszichikai teljesítmény jellemző intenzitásának

Részletesebben

JÁTÉKTERÜLET. min. 3 m. min. 3 m. Jegyzôkönyvvezetôi asztal. 16 m. Kifutó. 6 m. max. 5 m. min. Kifutó. 8 m. 8 m. 5 m. min.

JÁTÉKTERÜLET. min. 3 m. min. 3 m. Jegyzôkönyvvezetôi asztal. 16 m. Kifutó. 6 m. max. 5 m. min. Kifutó. 8 m. 8 m. 5 m. min. . RÉSZ ÁBRÁK JÁTÉKTERÜLET min. 3 m. min. 3 m. Jegyzôkönyvvezetôi asztal Kifutó 16 m. 5 m. min. 6 m. max. 8 m. 8 m. Kifutó 5 m. min. 2 18 m. minimum / 20 m. maximum Nyitó zóna 6 m. max. End Line Ligne de

Részletesebben

Mozgásprogram. testsúlycsökkentéshez

Mozgásprogram. testsúlycsökkentéshez Mozgásprogram testsúlycsökkentéshez Mozgásprogram testsúly csökkentéshez A Földön 310 millió elhízott és további 1,2 millió túlsúlyos ember él. Magyarországon a legutolsó nagyobb szabású országos vizsgálat

Részletesebben

AROMA TESTKEZELÉSEK KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

AROMA TESTKEZELÉSEK KEZELÉSI ÚTMUTATÓ AROMA TESTKEZELÉSEK KEZELÉSI ÚTMUTATÓ AROMA TESTKEZELÉS BÕRPUHÍTÁS, NYUGTATÁS Csak radírozás Radírozás +masszázs Radírozás +önbarnítás 35 perc Simító Cukor-Kiwi Testradír - A vendég a hátán fekszik. Nagy

Részletesebben

6000 Kecskemét Nyíri út 11. Telefon: 76/481-474; Fax: 76/486-942 bjg@pr.hu www.banyai-kkt.sulinet.hu. Gyakorló feladatok

6000 Kecskemét Nyíri út 11. Telefon: 76/481-474; Fax: 76/486-942 bjg@pr.hu www.banyai-kkt.sulinet.hu. Gyakorló feladatok BÁNYAI JÚLIA GIMNÁZIUM 6000 Kecskemét Nyíri út 11. Telefon: 76/481-474; Fax: 76/486-942 bjg@pr.hu www.banyai-kkt.sulinet.hu Gyakorló feladatok I. LEGO Robotprogramozó országos csapatversenyre A következő

Részletesebben

OTAGO ERŐ ÉS EGYENSÚLY

OTAGO ERŐ ÉS EGYENSÚLY OTAGO ERŐ ÉS EGYENSÚLY Otthoni Tornaprogram Írta: Sheena Gawler tudományos munkatárs, Research Department of Primary Care & Population Health, University College London Medical School fejlesztési tanácsadó,

Részletesebben

Sorozatszerkesztõ: Walter Bucher Szerkesztõ: Walter Bucher Írta: szerzõi kollektíva. 1001 játék- és gyakorlatforma az úszásban

Sorozatszerkesztõ: Walter Bucher Szerkesztõ: Walter Bucher Írta: szerzõi kollektíva. 1001 játék- és gyakorlatforma az úszásban Sorozatszerkesztõ: Walter Bucher Szerkesztõ: Walter Bucher Írta: szerzõi kollektíva 1001 játék- és gyakorlatforma az úszásban Dialóg Campus Kiadó, Budapest Pécs Elõszó A gyakorlatgyûjtemény története 1978-

Részletesebben

Kardiovaszkuláris tréning

Kardiovaszkuláris tréning Kardiovaszkuláris tréning Kardiovaszkuláris tréning A kardiovaszkuláris tréning jelentése nem más, mint a szív érrendszer edzése, erősítése. Lényege: Olyan aerob (vagyis oxigén felhasználással járó) mozgást

Részletesebben

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2.

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. SZKb_102_01 segítség, amit adhatok Bizalomjáték É N É S M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYM tanári SEGÍTSÉG, MIT DHTOK MODULVÁZLT tevékenység

Részletesebben

FONTOS! KÉRJÜK, ŐRIZZE MEG A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT!

FONTOS! KÉRJÜK, ŐRIZZE MEG A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! FONTOS! KÉRJÜK, ŐRIZZE MEG A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! A Caboo biztonságos használata Kérjük, használat előtt alaposan olvassa át az útmutatót, különös tekintettel a biztonságos hordozást szolgáló biztonsági

Részletesebben

Kezelések cukorbetegség esetén. Glükóz intolerancia és a cukorbetegség kialakulásának megelőzése

Kezelések cukorbetegség esetén. Glükóz intolerancia és a cukorbetegség kialakulásának megelőzése Kezelések cukorbetegség esetén Alkalmazható készülék: Triomed Antidiabetikus sugárzója A sugárzó működési ideje: 13 perc A sugárzó frekvenciája a hasnyálmirigy sejtjei- és az inzulinfüggő szövetek receptormezői

Részletesebben

my baby carrier MAGYAR HASZNÁLATI UTASÍTÁS FONTOS! ŐRIZD MEG TOVÁBBI FELHASZNÁLÁS CÉLJÁBÓL!

my baby carrier MAGYAR HASZNÁLATI UTASÍTÁS FONTOS! ŐRIZD MEG TOVÁBBI FELHASZNÁLÁS CÉLJÁBÓL! my baby carrier HASZNÁLATI UTASÍTÁS MAGYAR Beépített alvócsuklya (fejtámasz) FONTOS! ŐRIZD MEG TOVÁBBI FELHASZNÁLÁS CÉLJÁBÓL! Beépített hátrész-bővítő... > FIGYELEM! FIGYELEM: Az egyensúlyodat hátrányosan

Részletesebben

2.1 testhelyzet 2.2 testhelyzet 2.3 testhelyzet

2.1 testhelyzet 2.2 testhelyzet 2.3 testhelyzet gyakran gondolják úgy, hogy izmaikat teljesen ellazították, pedig maradt még feszültség a testükben. A mai felgyorsult világban az embereket számtalan stressz és aggodalom éri, ezért még az alvás során

Részletesebben

Név Magasság Szintmagasság tető 2,700 koszorú 0,300 térdfal 1,000 födém 0,300 Fsz. alaprajz 2,700 Alap -0,800

Név Magasság Szintmagasság tető 2,700 koszorú 0,300 térdfal 1,000 födém 0,300 Fsz. alaprajz 2,700 Alap -0,800 Építész Informatika Batyu Előveszünk egy Új lapot 1. Szintek beállítása Lenullázzuk!!!!! A táblázat kitöltését az Alap szinten kezdjük az alap alsó síkjának megadásával. (-0,800) Beírni csak a táblázatba

Részletesebben

InSPORTline Vin-bell edzésprogram

InSPORTline Vin-bell edzésprogram InSPORTline Vin-bell edzésprogram Az insortline Vin-bell kiválasztásánál válassza ki az edzési szintjének megfelelő súlyt. Olyan súlyt válasszon, amellyel minden gyakorlatot 10 ismétléseses sorozatban

Részletesebben

Tanulmányi szabályzat: a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának tanulmányi és vizsgaszabályzatát tekinti irányadónak.

Tanulmányi szabályzat: a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának tanulmányi és vizsgaszabályzatát tekinti irányadónak. MVLSZ Edzőképzés a vízilabda sportágban Tanulmányi szabályzat: a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának tanulmányi és vizsgaszabályzatát tekinti irányadónak. A képzés elnevezése: MVLSZ

Részletesebben

A Marfan szindróma szövődményeként kialakuló gerincferdülés esetén, illetve annak megelőzése érdekében alkalmazható gerinctorna

A Marfan szindróma szövődményeként kialakuló gerincferdülés esetén, illetve annak megelőzése érdekében alkalmazható gerinctorna A Marfan szindróma szövődményeként kialakuló gerincferdülés esetén, illetve annak megelőzése érdekében alkalmazható gerinctorna Elsősorban a szülők figyelmébe Gyermekeink hirtelen nőnek, hossznövekedésüket

Részletesebben

Használati útmutató. IN 3379 Koordinációs félgömb insportline GRANDE

Használati útmutató. IN 3379 Koordinációs félgömb insportline GRANDE Használati útmutató IN 3379 Koordinációs félgömb insportline GRANDE Koordinációs félgömb GRANDE felfújható, nyújtó gyakorlatokra, egyensúly javításra alkalmas. Gyors és hatékony. Szórakoztató módja a test

Részletesebben

Flexi Force személy bejáró kapu

Flexi Force személy bejáró kapu Flexi Force személy bejáró kapu Figyelem, általános felhívás Ezen kit biztonságos üzemeltetéséhez, karbantartásához, számos dolgot kell figyelembe venni elővigyázatosságból. A biztonság érdekében vegye

Részletesebben

Soft Weight. súlylabdával

Soft Weight. súlylabdával Legyen fit a Soft Weight A Z KERESSE I T E R E D E T súlylabdával Professzionális gyakorlatok a napi edzéshez www.thera-band.hu 1 Tartalom Bevezetés...2 A Soft Weight súlylabda...3 Anyagok és tulajdonságai...3

Részletesebben

Vitorlázás 6. évfolyam

Vitorlázás 6. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: Vízbiztonság továbbfejlesztése; A sportág mozgásformáinak, továbbfejlesztése; A serdülőkori fiziológiás elváltozások (végtaghossz-, testmagasság növekedés) miatt

Részletesebben

2012. 6. 12. MIXED MARTIAL ARTS OF SZOMBATHELY EDZÉSEK OTTHONRA

2012. 6. 12. MIXED MARTIAL ARTS OF SZOMBATHELY EDZÉSEK OTTHONRA 2012. 6. 12. MIXED MARTIAL ARTS OF SZOMBATHELY EDZÉSEK OTTHONRA Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 Étkezés:... 4 Kúra:... 4 Edzés, erősítő gyakorlatok... 5 Fogás, markolat erősítése:... 5 Hasfal erősítése:...

Részletesebben

Amatőr lovas verseny

Amatőr lovas verseny Amatőr lovas verseny Ügyességi versenyek szabályzata Az ügyességi verseny három versenyszámból áll, nehézségi sorrendben: 1. Kezdő 2. Könnyű 3. Nehéz Minden versenyszám nyílt, korhatár nélküli. A versenyrendező

Részletesebben

MVSZ által szakmailag elismert Vitorlás sulik I. szintű tematikája

MVSZ által szakmailag elismert Vitorlás sulik I. szintű tematikája MVSZ által szakmailag elismert Vitorlás sulik I. szintű tematikája Vitor lás Magyar Vitorlás Szövetség Cél: az utánpótlás versenyzők és tehetségek felkutatása a vitorlássport széleskörű megismertetése,

Részletesebben

Készítette: Pintérné Legéndi Gabriella Szabóné Bakó Márta Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő

Készítette: Pintérné Legéndi Gabriella Szabóné Bakó Márta Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő Készítette: Pintérné Legéndi Gabriella Szabóné Bakó Márta Petőfi Sándor Általános Iskola Gödöllő 1 Bevezetés Minden jó játék valami módon az életre készít fel: olyan képességeket fejleszt ki a gyermekben,

Részletesebben

Táncforma Létszám Táncidő döntőkben. Az alábbi korosztályokban indulhatnak versenyzők: Pindur (csak Trióban)

Táncforma Létszám Táncidő döntőkben. Az alábbi korosztályokban indulhatnak versenyzők: Pindur (csak Trióban) Kötetlen táncstílus Szabadon választható zenék Csoportos akrobatikák Csillogó pomponok Talajelemek, ugrások Táncforma Létszám Táncidő döntőkben Akrobatikák száma Trió 3 fő 55 mp - 1 perc 15mp 3 Kiscsapat

Részletesebben

Thai Chi kung torna a mindennapi egészség megőrzésére

Thai Chi kung torna a mindennapi egészség megőrzésére Thai Chi kung torna a mindennapi egészség megőrzésére Néhány szót az ősi keleti mozgáskultúráról: A Chi kung több mint háromezer éves múltra tekint vissza, s titkos tanként kezelték, budhista kolostorok

Részletesebben

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Lapszám: 1/6 ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Termék: Összecsukható gyümölcsszedő állványok Állványmagasság: 2000 mm (L=2000) Cikkszám: 92110013 Állványmagasság: 1650 mm (L=1650) Cikkszám: 92110014 Állványmagasság:

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Az Ultralieve Pro készülék...2. Az ultrahang előnyös hatásai...2. Milyen problémák kezelésére használható a készülék...

Tartalomjegyzék. Az Ultralieve Pro készülék...2. Az ultrahang előnyös hatásai...2. Milyen problémák kezelésére használható a készülék... Tartalomjegyzék Az Ultralieve Pro készülék...2 Az ultrahang előnyös hatásai...2 Milyen problémák kezelésére használható a készülék...2 A készüléket tilos használni...3 Az Ultralieve Pro részei...4 Az ultrahang

Részletesebben

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás 1. oldal ASTER motorok Felszerelési és használati utasítás A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket. A gyakorlati lépések képpel

Részletesebben

Fitnesz / fit-kid/ CÉL: RÉSZCÉL:

Fitnesz / fit-kid/ CÉL: RÉSZCÉL: Fitnesz / fit-kid/ Évfolyam: 1-2 osztály,7-8 évesek Korcsoport: I.-II. CÉL: a sportág megismertetése a mozgás megszerettetése - élvezetes fejlesztő gyakorlatok, játékok végeztetése minden izomcsoportra

Részletesebben

Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. 2030 Érd, Fácán köz 1. Sportiskolai helyi tanterv 2013.

Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. 2030 Érd, Fácán köz 1. Sportiskolai helyi tanterv 2013. Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. HELYI TANTERV ÚSZÁS 1.-8. évfolyam KÖZNEVELÉSI TÍPUSÚ SPORTISKOLAI OSZTÁLYOK RÉSZÉRE Összeállította: Pécz Imre Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános

Részletesebben

A Magyar Állatorvosi Kamara. szakmai irányelve

A Magyar Állatorvosi Kamara. szakmai irányelve A Magyar Állatorvosi Kamara szakmai irányelve a köztenyésztésben tartott lófélék elektronikus transzponder beültetésével történő egyedi és tartós megjelölésére elfogadta a MÁOK küldöttközgyűlése 2011.

Részletesebben

Vizsgaszabályzat. Jelen vizsgarendszer kidolgozásában közremûködtek: K3 Kinológia Egyesület. K99 Egyesület

Vizsgaszabályzat. Jelen vizsgarendszer kidolgozásában közremûködtek: K3 Kinológia Egyesület. K99 Egyesület Vizsgaszabályzat 2010 Jelen vizsgarendszer kidolgozásában közremûködtek: K3 Kinológia Egyesület K99 Egyesület A vizsgarendszer összeállításában felhasználásra került az FCI IPO szabályzata. A K99 címû

Részletesebben

A HAJVÁGÁS MUNKAFOLYAMATA

A HAJVÁGÁS MUNKAFOLYAMATA A HAJVÁGÁS MUNKAFOLYAMATA I. Előkészítés a vendég fogadása a frizura kialakítását meghatározó tényezők vizsgálata a hajviselet és a hajvágás menetének megtervezése hajmosás vagy nedvesítés (férfi hajat

Részletesebben

Gyakorlatok leírása. Felmérő felkészítő foglalkozás felkészítés (Pit bull) Pit bull felkészítő program

Gyakorlatok leírása. Felmérő felkészítő foglalkozás felkészítés (Pit bull) Pit bull felkészítő program Felmérő felkészítő foglalkozás felkészítés (Pit bull) Pit bull felkészítő program Ez a program arra lett tervezve, hogy egy szilárd erőnlétet építsen fel a pit bullra. A jelentkező választhat a 90, 60

Részletesebben

Vitorlázás 9. évfolyam

Vitorlázás 9. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A sportági tevékenységekhez szükséges akarat, aktivitás ébrentartása; Korosztályos válogatottak képzése; Az sportág mozgásformáinak, továbbfejlesztése; Országos

Részletesebben

TISZA KÁLMÁN SZAKKÉPZŐ ISKOLA

TISZA KÁLMÁN SZAKKÉPZŐ ISKOLA TISZA KÁLMÁN SZAKKÉPZŐ ISKOLA Békés Dévaványa Orosháza 5900 Orosháza, Kossuth tér 1. A t a n u l ó k f i z i k a i á l l a p o t á n a k, e d z e t t s é g é n e k m é r é s e 2.számú melléklet A tanulók

Részletesebben

Sarkantyú kezelése gyógytornával

Sarkantyú kezelése gyógytornával Sarkantyú kezelése gyógytornával A sarkantyú tulajdonképpen egy meszes kinövés a sarokcsont talpi felszínén, vagy az Achilles ín sarkon tapadó részén. Gyógytornászként sokszor találkozom ezzel a problémával,

Részletesebben

A játékosok célja. A játék elemei. Spielablauf

A játékosok célja. A játék elemei. Spielablauf Donald X. Vaccarino játéka 2-4 játékos részére, 8 éves kortól A játék elemei 8 különböző játéktábla rész (A továbbiakban negyed) A játékosok célja Minden játékos települések ügyes megépítésével saját birodalmát

Részletesebben

Az úszás biomechanikája

Az úszás biomechanikája Az úszás biomechanikája Alapvető összetevők Izomerő Kondíció állóképesség Mozgáskoordináció kivitelezés + Nem levegő, mint közeg + Izmok nem gravitációval szembeni mozgása + Levegővétel Az úszóra ható

Részletesebben

Testünk beszél helyettünk is. Az árulkodó kéz

Testünk beszél helyettünk is. Az árulkodó kéz Testünk beszél helyettünk is Az árulkodó kéz Az élő szóban történő párbeszéd 2008. április 5. Baczkó Norbert Testbeszéd, Diákakadémia 2 Az első benyomás kialakításában 60-80% szerepe van a testnyelvi jeleknek.

Részletesebben

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása (Forrás: Az Amerikai Alaszkai Malamut Klub bírói oktatóanyaga) Összeállította: W. Willhauck Fordította: Romoda Csilla Fajta eredete:

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) PEKINGESE (Pekingi palotakutya)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) PEKINGESE (Pekingi palotakutya) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) FCI-Standard N 207/ 2009.06.05./ GB PEKINGESE (Pekingi palotakutya) 2 SZÁRMAZÁS: Kína. VÉDNÖK:

Részletesebben

A forgalmazott termékeinkrıl információt kaphat a www.langsport.hu weboldalon.

A forgalmazott termékeinkrıl információt kaphat a www.langsport.hu weboldalon. Amennyiben termékünkkel kapcsolatban kérdése, észrevétele van, hívjon minket a 06(20)-574-8389-es telefonszámon, vagy írjon a szerviz@langsport.hu címre. A forgalmazott termékeinkrıl információt kaphat

Részletesebben

Rögbi. - 60 m fejlesztése 7.3 mp alatt - 45 mp 2 perc közötti erőkifejtés

Rögbi. - 60 m fejlesztése 7.3 mp alatt - 45 mp 2 perc közötti erőkifejtés Rögbi Évfolyam: 9-10. osztályosok Korosztály: junior II. Cél 1. A versenysport és élsporthoz szükséges testalkati tényezők, élettani összetevők optimális fejlesztésére való törekvés. 2. Terhelési összetevők

Részletesebben

Önálló eszköz. Önálló eszköz Más gyártók által gyártott termékek rajza (csak szemléltetésképpen)

Önálló eszköz. Önálló eszköz Más gyártók által gyártott termékek rajza (csak szemléltetésképpen) Mit kérünk a pályázatban: A rendelkezésre álló minták alapján, a funkciók megtartásával, egy egyedi arculatú termékcsalád megtervezését, és a pályázat nyertesétől ezt követően a gyártási szintű tervek

Részletesebben

Szakmai elvek U11-U15

Szakmai elvek U11-U15 MAGYAR KOSÁRLABDÁZÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE Szakmai elvek U11-U15 MEGTÁRGYALTA ÉS ELFOGADTA AZ MKOSZ Szakmai és Utánpótlás Bizottsága 2014. oldal 1 Védekezési és támadási alapelvek U11-U15 korosztályokban

Részletesebben

TISZTELT OLVASÓ! Üdvözlettel: a Szerkesztõk

TISZTELT OLVASÓ! Üdvözlettel: a Szerkesztõk TISZTELT OLVASÓ! A Mozgással az Egészségért címû kiadványsorozat az ÖTM Sport Szakállamtitkárság támogatásával és a Magyar Gyógytornászok Társaságának közremûködésével jelent meg azzal a céllal, hogy bemutasson

Részletesebben

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V)

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V) Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti- Nevelési és Sporttudományi Kar Szombathely, Károlyi Gáspár tér 3. Atlétika A súlylökés tanítása középiskolában Németh Aladár(D4SA2V) Földrajz- testnevelés szakos

Részletesebben

1. Aerob, vagy alap-állóképesség mérése: - Cooper-teszt, vagy 1609 m (1

1. Aerob, vagy alap-állóképesség mérése: - Cooper-teszt, vagy 1609 m (1 5. számú melléklet A tanulók fizikai állapotának, edzettségének méréséhez szükséges módszerek Egyszerű vizsgálati módszerek a fizikai fittség mérésére Dimenzió 7-8 évesek számára (1+3 motorikus próba értékelésével)

Részletesebben

Belügyminisztérium Országos Szolgálati Pisztoly Lőbajnokság Debrecen, 2012

Belügyminisztérium Országos Szolgálati Pisztoly Lőbajnokság Debrecen, 2012 1 Belügyminisztérium Országos Szolgálati Pisztoly Lőbajnokság Debrecen, 2012 V E R S E N Y S Z Á M O K EGYÉNI FELADATOK 1.) Kikötő 6 db kis fém cél (steel), 2 db kis fém vétlen 12-17 méter. 6 db. Lövő

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008 A XXI. század rohanó világában az embereknek egyre kevesebb idejük jut életvitelük alakítására, ezért egyre ismeretlenebb számukra az egészséges életmód 8 alapelve, azaz a: HELYES TÁPLÁLKOZÁS, MOZGÁS,

Részletesebben

Óraterv (5.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet

Óraterv (5.) Tantárgyi kapcsolatok: biológia-egészségtan, fizika, ének-zene, életvitel, etika, történelem, művészettörténet Óraterv (5.) A pedagógus neve: C. Szabóné Kocsiczki Ilona Műveltségi terület: testnevelés és sport Tantárgy: testnevelés Osztály:12. évfolyam lány labdajáték csoport Az óra témája: Kosárlabda Az óra cél-

Részletesebben

Használati utasítás DM-106 DIGITÁIS ÜVEG SZEMÉLYMÉRLEG. Használat előtt, kérjük olvassa el figyelmesen a használati utasítást!

Használati utasítás DM-106 DIGITÁIS ÜVEG SZEMÉLYMÉRLEG. Használat előtt, kérjük olvassa el figyelmesen a használati utasítást! Használati utasítás DM-106 DIGITÁIS ÜVEG SZEMÉLYMÉRLEG Használat előtt, kérjük olvassa el figyelmesen a használati utasítást! Nedves lábbal ne álljon a mérlegre, fürdőszobában ügyeljen rá, hogy pára csapódhat

Részletesebben

Neo Neon DJ Scan (SRL-114) Felhasználói Kézikönyv

Neo Neon DJ Scan (SRL-114) Felhasználói Kézikönyv Neo Neon DJ Scan (SRL-114) Felhasználói Kézikönyv Tartalom: 1. Ismertető 2. Biztonsági figyelmeztetések 3. Felszerelés, beállítás 4. Hogyan üzemeltessük a készüléket 5. Karbantartás és tisztítás 6. Technikai

Részletesebben

A készítmény leírása

A készítmény leírása A készítmény leírása Bevezetõ A sablon a postforming lapok eredményes összekapcsolására szolgál. Az áttetsző műanyag szerkezete, az egyes elemek egyértelmű leírása a sablonba vésve, több összefüggő ütköző,

Részletesebben

2. Középfokú Kísérőkutya Vizsga - BH 2.

2. Középfokú Kísérőkutya Vizsga - BH 2. FCI minősítést nem adó vizsga, csak Magyarországon teljesíthető és érvényes! 2. Középfokú Kísérőkutya Vizsga - BH 2. 1. gyakorlat: Pórázon vezetés 20 pont 2. gyakorlat: Szabadonkövetés 20 pont 3. gyakorlat:menet

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság JANUÁR, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött

Részletesebben

- IRT,., MOST KONIlAO' MÁSO Dl K KJADÁ$ .~1r~!WI'TA Sz. PANAJOl'T 'SÁNDOR

- IRT,., MOST KONIlAO' MÁSO Dl K KJADÁ$ .~1r~!WI'TA Sz. PANAJOl'T 'SÁNDOR - IRT,., MOST KONIlAO'.~1r~!WI'TA Sz. PANAJOl'T 'SÁNDOR MÁSO Dl K KJADÁ$ Beo~ztás min t rt 4. hétel!. 6. hét. Egy ~'5 kgl. nehéz hozófa előhozása, vas dőho:tóása. A kercsésnél II friss nyomot egész I200

Részletesebben

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06

BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 BIZTONSÁG Autósiskola 5440 Kunszentmárton Rákóczi út 1. 06-30/484-3738 Ny.Sz: 16-0057-06 e-mail: biztonsagautosiskola@gmail.com www.biztonsagautosiskola.hu A BIZTONSÁGI ÖV ÉS A LÉGZSÁK! A biztonsági öv

Részletesebben

PÉLDASZÁMÍTÁS A MUNKA-ENERGIA SZÜKSÉGLET MEGHATÁROZÁSÁHOZ

PÉLDASZÁMÍTÁS A MUNKA-ENERGIA SZÜKSÉGLET MEGHATÁROZÁSÁHOZ PÉLDASZÁMÍTÁS A MUNKA-ENERGIA SZÜKSÉGLET MEGHATÁROZÁSÁHOZ Az ismertetendő módszerrel a munka-energiaszükségletet számíthatjuk ki, tehát azt az energiaszükségletet, amelyet a dolgozó az alapenergiaszük-ségleten

Részletesebben

Tájékoztató füzet leendő és gyakorló szülőknek a csecsemők és kisgyermekek normál mozgásfejlődéséről BEVEZETŐ

Tájékoztató füzet leendő és gyakorló szülőknek a csecsemők és kisgyermekek normál mozgásfejlődéséről BEVEZETŐ Tájékoztató füzet leendő és gyakorló szülőknek a csecsemők és kisgyermekek normál mozgásfejlődéséről BEVEZETŐ Ez a kiadvány a leendő és gyakorló szülőket kívánja tájékoztatni a csecsemők normál mozgásfejlődéséről.

Részletesebben

DIALOG időkapcsoló PROGRAMOZÁSI ÚTMUTATÓ

DIALOG időkapcsoló PROGRAMOZÁSI ÚTMUTATÓ DIALOG időkapcsoló PROGRAMOZÁSI ÚTMUTATÓ FUNKCIÓK I. Az időkapcsoló beállítása (a kék gombok): TECHNOCONSULT Kft. 2092 Budakeszi, Szürkebarát u. 1. T: (23) 457-110 www.technoconsult.hu info@technoconsult.hu

Részletesebben

1. Az alacsony liquid szint veszélyei

1. Az alacsony liquid szint veszélyei 1. Az alacsony liquid szint veszélyei A dupla alsó fűtőszálas patronok (BDC, BVC) esetén, ha a folyadékunk szintje a porlasztón található lyukak alá csökken, akkor a porlasztó folyadékellátása nem lesz

Részletesebben

EPS-1-60 és EPS-1-120 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

EPS-1-60 és EPS-1-120 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EPS-1-60 és EPS-1-120 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BILLENTYŰZET 1) ON/OFF gomb: a mérleg ki- és bekapcsolása 2) TARE gomb: tárázás/nullázás 3) MODE gomb: mértékegység váltás MŰSZAKI PARAMÉTEREK 1) Méréshatár: 60.00kg

Részletesebben

Vitorlázás 10. évfolyam

Vitorlázás 10. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A sportági tevékenységekhez szükséges akarat, aktivitás ébrentartása; Korosztályos válogatottak képzése; Az sportág mozgásformáinak, alapismereteinek továbbfejlesztése;

Részletesebben

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK 3. osztály Hány olyan háromjegyű szám létezik, amelyben a számjegyek összege 5? 15 darab ilyen szám van. 5 = 5+0+0 = 4+1+0 = 3+2+0 = 3+1+1=2+2+1 A keresett számok: 500, 401, 410, 104, 140, 302, 320,203,

Részletesebben

Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK. Vízvezeték szerelés Csap javítása

Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK. Vízvezeték szerelés Csap javítása Tipp_fuzet_csapszereles_csapszereles 2010.10.07. 11:58 Page 1 TIPPEK ÉS ÖTLETEK Vízvezeték szerelés Csap javítása Régi csap leszerelése Új csap felszerelése Tömítés cseréje a mosdókagyló és a csap között

Részletesebben

Használati útmutató a SEIKO ref. SSC (Cal. V172) sorozatú karórához

Használati útmutató a SEIKO ref. SSC (Cal. V172) sorozatú karórához Használati útmutató a SEIKO ref. SSC (Cal. V172) sorozatú karórához Ön mostantól egy SEIKO V172-es szerkezetű analóg kvarcóra boldog tulajdonosa. Kérjük, olvassa el figyelmesen az alábbi használati útmutatót

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. KÜLSŐ TARTÁLYOS, FOLYAMATOS TINTAELLÁTÓ RENDSZER (CISS) ELŐRE TELEPÍTETT PATRONOKKAL 4 x 1000 ml PIGMENT TINTÁVAL FELTÖLTVE

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. KÜLSŐ TARTÁLYOS, FOLYAMATOS TINTAELLÁTÓ RENDSZER (CISS) ELŐRE TELEPÍTETT PATRONOKKAL 4 x 1000 ml PIGMENT TINTÁVAL FELTÖLTVE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÜLSŐ TARTÁLYOS, FOLYAMATOS TINTAELLÁTÓ RENDSZER (CISS) ELŐRE TELEPÍTETT PATRONOKKAL 4 x 1000 ml PIGMENT TINTÁVAL FELTÖLTVE A HP Officejet X 451dw, 476dw, 551dw, 576dw nyomtató modellekhez

Részletesebben

FOGLALKOZÁS TERVEZET

FOGLALKOZÁS TERVEZET FOGLALKOZÁS TERVEZET Dyslexia- prevenciós, dyscalculiaprevenciós foglalkozás kutyával Foglalkozás vezető: Jéckel Ildikó logopédus, gyógypedagógus Terápiát segítő állatfelvezető: Töttősiné Törő Anita gyógypedagógus,

Részletesebben

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK 1. BEVEZETŐ Az IB aktív infravörös mozgásérzékelő szenzorok különböző magasságban és szélességben védik az átjárókat, beltéri és kültéri ablakokat. Az eszközök két darabos, adó és vevő kiszerelésben készülnek,

Részletesebben

K OCSIBEÁLLÓ 300X500-PLT

K OCSIBEÁLLÓ 300X500-PLT ÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ K OCSIBEÁLLÓ 300X500-PLT DARABLISTA KOCSIBEÁLLÓ 300X500-TLT STÜCKLIST CARPORT 300X500-TLT 6 5 4 2 3 8 7 1 8 1 AUFBAUANLEITUNG ÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ 7 1 BEV. MATERIAL CSAVARCSOMAG KOCSIBEÁLLÓ

Részletesebben

Kérjük tartsa be a biztonsági előírásokat saját biztonsága érdekében. Ha szédülést vagy

Kérjük tartsa be a biztonsági előírásokat saját biztonsága érdekében. Ha szédülést vagy King Gym Kezelési útmutató hu Figyelmeztetés Még mielőtt hozzálátna a gép használatához, olvassa el figyelmesen a kezelési útmutatót. Kérjük tartsa be a biztonsági előírásokat saját biztonsága érdekében.

Részletesebben

Magyar Népi Küzdelmi Játékok. Futárméta. Versenyrendszer

Magyar Népi Küzdelmi Játékok. Futárméta. Versenyrendszer Magyar Népi Küzdelmi Játékok Futárméta Versenyrendszer A versenyszabályokat az Országos Baranta Szövetség adja ki, azok felhasználása, sokszorosítása, felhasználása csak a Szövetség engedélyével történhet.

Részletesebben

Bevezetés 5 Ugye, ismerõs a dolog? 5 Mi a kineziológia? 6

Bevezetés 5 Ugye, ismerõs a dolog? 5 Mi a kineziológia? 6 Tartalom Bevezetés 5 Ugye, ismerõs a dolog? 5 Mi a kineziológia? 6 Az agy 9 Az agytörzs 10 A kisagy 11 A limbikus rendszer 12 A cortex 14 Az agyféltekék 15 Információáramlás az agyban 17 A flow-állapot

Részletesebben

Apportírozás Foglalatosság /hobby/ minden kutyának!

Apportírozás Foglalatosság /hobby/ minden kutyának! Apportírozás Foglalatosság /hobby/ minden kutyának! Minden kutyatartó álma, hogy kutyája a tárgyakat megbízhatóan visszahozza? Sok kutya azonban inkább elszalad, és várja, hogy a gazda csatlakozzon a fogócskához.

Részletesebben

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Készítette: Szentgyörgyi Attila Turcsányi Tamás Web: http://www.wyonair.com E-mail: 2008. november 8. TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

A medenceborító bármely irányba történı mőködtetése elıtt távolítsuk el a medencébıl az autómata medencetisztító berendezést!

A medenceborító bármely irányba történı mőködtetése elıtt távolítsuk el a medencébıl az autómata medencetisztító berendezést! automata medencetisztító berendezésekkel kapcsolatos tanácsok minden medencében lévı berendezésünk esetében IL tipus a medencében RNU típus a medence hátsó falának aljába süllyesztett fülkében RNO típus

Részletesebben

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK Székhelyének címe: 5000 Szolnok, Baross út 1. Telefonos elérhetősége: 56/421-618 vagy 06/20/277-9990

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK Székhelyének címe: 5000 Szolnok, Baross út 1. Telefonos elérhetősége: 56/421-618 vagy 06/20/277-9990 SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK Székhelyének címe: 5000 Szolnok, Baross út 1. Telefonos elérhetősége: 56/421-618 vagy 06/20/277-9990 SZOLNOK 2014. Nekünk minden gyermek fontos Az óvodai ének, zene, énekes játék,

Részletesebben

MVSZ által szakmailag elismert Vitorlás sulik II. szintű tematikája

MVSZ által szakmailag elismert Vitorlás sulik II. szintű tematikája Vitor lás Magyar Vitorlás Szövetség MVSZ által szakmailag elismert Vitorlás sulik II. szintű tematikája Cél: az utánpótlás versenyzők és tehetségek felkutatása a vitorlássport széleskörű megismertetése,

Részletesebben