Tájak, Korok, Múzeumok kiskönyvtára 238

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tájak, Korok, Múzeumok kiskönyvtára 238"

Átírás

1

2 Tájak, Korok, Múzeumok kiskönyvtára 238

3 Gyula Erkel Ferenc Emlékház Kölcsey Himnusza, a Hunyadi, a Bánk bán zeneszerzőjénél akadhat még nagyobb zeneköltő, de nagyobb érdemű nem. Vajda János írta ezeket a sorokat Erkel Ferencről, aki elősegítette a nemzettéválás folyamatát, azáltal, hogy megteremtette a nemzeti operát és a magyar nép nemzeti himnuszát, létrehozta a Filharmóniai Társaságot, felkarolta a népi dalosmozgalmat, s végül a zenei képzés legmagasabb fórumán, a Zeneakadémia élén fejezte be bőségesen mért, sok sikert megért pályafutását. A zeneköltő szülőházának egyik tantermében először 1960-ban Erkel születésének 150. évfordulóján nyílt kiállítás. Negyedszázad telt el azóta, s napjainkban az egész szülőház felújítva áll Erkel életének és életművének bemutatására, születésének 175. évfordulója alkalmából. Az L alakú épületet az egykori Németváros központjában, a templom szomszédságában találjuk. A térre néző szárnya volt az iskola, Ajtósi Albert utcai frontján a tanítói lak. Az épület sarokszobájában született Erkel Ferenc november 7-én. A hat helyiségből álló Emlékházban három szolgál az életmű bemutatására, a negyedikben egy 19. századi enteriőr idézi Erkel korát. 1. terem A bejárattól balra az egykori tanterem Erkel életének és életművének egy részét mutatja be. Gyula és az Erkel család A család 1806 őszén vándorolt be Pozsonyból Gyulára. Erkel nagyapja, id. Erkel József a Wenckheim grófok meghívására költözött a városba a kastély gondviselőjeként, három fia közül József Erkel édesapja pedig a németvárosi iskola tanítója lett. Így kapta meg fiatalon a németvárosi tanítói lakást, amelynek lakója volt 1841-ig. Hamarosan megházasodott, nőül vette Rutkay Klárát, a dobozi gazdatiszt lányát. Házasságukból tíz gyermek született, Borbála után Ferenc a második. A családban mint ahogy a kiállításon látható családfa is mutatja öröklődött a zenésztehetség. Már Erkel dédapja is muzsikus volt, nagyapja a Békés megyei alispán házi koncertjein játszott. A családi, baráti körben érték a gyermek Erkelt az első zenei hatások. Az elemi iskola három osztályát járta Gyulán, majd Pozsonyba került, ahol rokonai körében élhetett. Tanulmányai és a városi kulturális élet jó hatással voltak rá. 15 éves, amikor befejezi iskolai tanulmányait. Ekkor két évre eltűnik szemünk elől, valószínűleg ez alatt Gyulán élt.

4 Erkel Ferenc szülőháza Kolozsvár 18 évesen került Erkel Erdély fővárosába, s hat évig élt itt. A város döntő hatással volt egész életpályájára. Kolozsvárról maga vallja a következőket: ami vagyok, mindent Kolozsvárott töltött éveimnek köszönhetek. Ott műveltem ki magamat zongoraművésznek, ott tanultam legtöbbet, ott lelkesítettek s ott kötötték szívemre a magyar zene elhanyagolt ügyét, s ott telt meg a szívem a szebbnél szebb magyar népdalok árjával. Kolozsváron több kiváló barátra talált, köztük Brassai Sámuelre, az utolsó erdélyi polihisztorra, akihez élete végéig szoros barátság kötötte. Erkel 1834 tavaszán hagyta el Kolozsvárt. Pesten átutazván, 1834 májusában a Nemzeti Casinóban először szerepelt a főváros közönsége előtt. A Honművész május 8-án írja a zongoraművész Erkelről: Kalkbrenner 93. szerzeményét... ritka ügyességgel, mind a jobb, mind a balkéznek egyirányos fürgeségével játsza a Kolozsvárról jött s éppen Pesten keresztül utazó, Békés-Gyulán született hazánkfija, a klavirtanító Erkel Ferenc úr... Ez az első újsághír Erkel Ferencről. A következő évben már Pesten találjuk, ettől kezdve útja egyenesen vezet felfelé a csúcsig. A kiállítás következő egységei ezt az életutat mutatják be, témákra bontva Erkel munkásságát. A zongoraművész Erkel az es években gyakran szerepelt különböző hangversenyeken kora világhírű művészei társaságában, ünnepelt zongoraművész volt, az 1850-es évektől azonban elfoglaltsága miatt egyre kevesebb fellépést vállalt. A kiállításunk Erkel zongoraművészi pályájából mutat be korabeli emlékeket: színlapokat, kritikákat, fellépéseinek színhelyeit, illetve nagy kortársait, művésztársait. Ő fedezte fel Chopint a magyar közönség számára.

5 Részlet az 1. teremből Az operamester Mint karmester, Erkel igyekezett a színházak műsorába minél több operát felvetetni. A klasszikusok mellett fokozatosan ismertette meg a közönséggel korának zeneszerzőit, vállalva a bemutatás kockázatát is. A Várszínházban 1835-ben operatársulatot hozott létre, majd két évre a nagy hagyományú Városi (Német) Színházhoz szegődött, ahol kitűnő gárdával dolgozhatott. Az itt eltöltött két év jó előtanulmány volt számára augusztus 22-én nyílt meg a Magyar Színház, s Erkelt hamarosan a színház karnagyává választották. Itt gyümölcsöztette addigi karmesteri tevékenységét január 25-én tartották meg az első operaelőadást. Az operaelőadások ébresztették rá Erkelt a magyar operairodalom szegénységére, s arra, hogy meg kell teremteni az európai színvonalú magyar operát. Erkel kora egyébként a kelet-európai államok nemzeti operáinak megszületésének kora is. A következőkben Erkel operáinak történetét mutatjuk be. Báthori Mária augusztus 8-án mutatták be első operáját a Báthori Máriá-t, amely jelentősebb volt elődei alkotásainál. Ha szerző úr már első művén ilyen mesteri műértést tud feltüntetni, lehetetlen neki szerencsét tiszta szívből nem kívánni írja a bemutató után Mátray Gábor, a kor neves zenekritikusa. A művészek a bemutató alkalmával a kiállításon látható bronzkancsóval ajándékozták meg Erkelt.

6 A Báthori Mária bemutatója alkalmából kapott bronzkancsó (1840) Hunyadi László Első operájának sikere a zeneszerzőt további munkára ösztönözte január 27-én került színre a Hunyadi László. A kiállítás bemutatja az opera születésének történetét.,,ha van a magyar zenének jövendője, ha zeneművészetben magyar iskoláról valaha szó lehet... úgy annak megalapítását nagyrészben Hunyady László szerzőjének fogja köszönni nemzetünk írja a kor kritikusa. Az opera női szerepeit olyan hírességek énekelték, mint Schodelné Hollósy Kornélia, Anne de la Grange, Luisa Lesniewska, Désirée Arthot. Anne de La Grange A kiállított bronztálat a 200. előadás alkalmával ajándékozta a Nemzeti Színház személyzete Erkelnek. A terem hátsó falán a bemutató zárójelenetének színpadképe látható. Himnusz Még tartott a Hunyadi László bemutatásának láza, amikor Bartay Endre színigazgató kiírta

7 pályázatát Kölcsey Himnuszának megzenésítésére. A történet szerint Erkel csak Bartay kifejezett kérésére látott hozzá a komponáláshoz. A pályaművek bemutatása, július 2- án, egyöntetűen Erkel sikerét hozta. A kiállítás végigkíséri a Himnusz születésének történetét, az eredeti dokumentumok alapján. Fotómásolatban látható Erkelnek a pályázatra benyújtott pályaműve az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárának tulajdona, s kiállításra került néhány a mű számtalan kiadásából. Bánk bán A Hunyadi László után az operaszerző Erkel 17 évig hallgatott. Valójában több népszínműhöz írt dalbetéteket, komponált, hangversenyezett, szervezett ben bemutatták ugyan az Erzsébet című 3 felvonásos operát, amelynek második felvonását Erkel írta, a másik kettőt a Doppler fivérek, de igazi nagy művel nem jelentkezett. Az újságok ugyanakkor az 1850-es évek elején hozták a híreket, hogy Erkel új operán dolgozik, sőt azt késznek mondották. (Mindezt korabeli cikkek bizonyítják.) A következő mű, a Bánk bán azonban csak március 9-én került bemutatásra, nagy sikert aratva. Sehol opera a politikai világban még nem játszott oly fontos s kiható szerepet, mint e válságos időszakban Erkel Bánk bánja írja róla Ábrányi Kornél. A Bánk bán tiltakozás volt mindenféle elnyomás ellen. A többi opera A Bánk bán sikere új lendületet adott alkotó munkájának. Már a következő évben bemutatták a Sarolta című vígoperáját, igaz, kevés sikerrel. Annál zajosabb volt a Dózsa György fogadtatása (1867). Erkel Dózsa tragédiájának színre vitelével tiltakozott a kiegyezés ellen. Hét év múlva (1874) a Brankovics György-ben ismét a despotizmus problémáját veti fel, szokatlan zenei eszközökkel lepve meg hallgatóit ban a Névtelen hősökben a szabadságharc hőseinek állít emléket. Utolsó bemutatott műve, az István király (1885) már jórészt fia, Erkel Gyula műve. A Bánk bán bemutatójának színlapja

8 2. terem A zongoraművész és operaszerző Erkel után itt a zeneköltő másirányú munkásságával ismerkedhetünk meg. A Himnusz pályázati példányának első, jeligés oldala, Erkel későbbi megjegyzésével A hangverseny dirigens Erkel Kolozsváron kezdte dirigensi pályáját. Pesten ebben az időben a színházak zenészeiből verbuválódott zenekarokkal tartottak hangversenyeket. Az igazi fordulat 1853-ban következett be. Erkel néhány barátjával együtt megalakította a Filharmóniai Társaságot, amely a rendszeres hangversenyek lehetőségét biztosította. A társaság zenekarát között megszakítás nélkül vezényelte. A legtöbb Beethoven-szimfónia és a legtöbb Wagnerrészlet pesti bemutatása Erkel nevéhez fűződik. Berliozt a közönség csak a Rákóczi-induló bemutatása után fogadta el.

9 Stéger Ferenc, "Erkel énekese" A Zeneakadémián Erkel maradandó alkotása a Zeneakadémia felállítása is ben ideiglenes épületben, az egykori Hal téren indult meg a tanítás. Négy év múlva a Sugár úti palotába költöztek. Erkel igazgatója és tanára volt a Zeneakadémiának. A dalármozgalom élén A 19. század közepén fellendülő dalármozgalom Kodály szerint híd volt a komolyabb művészet és a közönség közt, kapunyitás a nagy mesterek művei előtt. Erkel felkarolta a dalármozgalmat ben Aradon megalakult az Országos Daláregyesület. A következő évben, 1868-ban Erkelt az ország összes daláregyletének karnagyává választják. Ezután kétévenként tartják a dalegyletek országos összejöveteleit, a zeneszerző az összejövetelek ünnepelt vendége és szereplője.

10 A debreceni dalostalálkozó, Az 50 éves karmesteri jubileuma alkalmából (1888), az Operaház művészeitől kapott serleg Erkel maga is írt kórusműveket, ezek operáiban érik el csúcspontjukat. A Meghalt a cselszövő a Hunyadi Lászlóból, a Bánk bán Bordala, a Névtelen hősök Takarodója kiváló alkotás. A hódmezővásárhelyi dalkör díszoklevele, a pécsi dalárda díszes emlékalbuma s az 1868-i dalostalálkozó emlékéül kapott szőlőindás serleg a dalosmozgalom legszebb relikviái közé tartoznak. Az életút vége 1885 után a 75 éves Erkel már ritkán lépett a nyilvánosság elé. A nemzet tisztelete által övezett idős mester szereplései ünnepi alkalmakra korlátozódtak, 1886-ban a Bánk bán bemutatójának 25 éves évfordulóját ünnepelték. A következő évben a Nemzeti Színház megnyitásának 50. évfordulójára Erkel megírta az Ünnepi nyitányt ban fényes keretek között ünnepelték 50 éves karmesteri jubileumát a Vigadóban. Az Operaházban a Hunyadi Lászlót adták ekkor vezényelt utoljára november 1-én a 80 éves mester tiszteletére ünnepi hangverseny volt a Vigadóban. Ez volt az utolsó hangversenye. A kiállított Erkel-relikviák közül kiemelkedő jelentőségű a díszes sakk-album, a zeneszerző

11 működésének 50. évfordulója alkalmából ajándékozott impozáns serleg és a hangszerkészítők díszes ajándéka. Erkel emléke Gyulán Erkel mindvégig hű maradt szülővárosához. Többször adott hangversenyt a városban vagy a város javára. Nyarait, szabadságait legtöbbször Gyulán töltötte, családja körében. Az elvonultan dolgozó zeneszerző szívesen időzött a kastélykert ma is meglévő juharfája alatt, ahol a Bánk bán és a Brankovics egy része született. A neves Bánk bánfát díszes vasrács veszi körül a várfürdő parkjában. A város is kegyelettel őrzi halhatatlan fia emlékét. Már 1896-ban elkészíttették a fiatal Kallós Edével Erkel mellszobrát. A városi dalkör és sakkör felvette Erkel nevét. Erkelről nevezték el az 1901-ben épült Színkört, sok neves színielőadás helyét ban rendezték meg először az Erkel Diákünnepeket. Erkel nevét viseli több kulturális és oktatási intézmény is. Az Erkel-évfordulók mindig jelentős események a városban. Részlet a 2. teremből ("Erkel emléke Gyulán")

12 3. terem A terem első felében Erkel fiainak munkássága kerül bemutatásra. Erkel tudatosan nevelt zenei tehetséggel megáldott fiaiból zenészeket. Keményen dolgoztatta őket, s az eredmény nem maradt el: a fiúk atyjukhoz méltóan maradandót alkottak a magyar zenei és színházi életben. Erkel Gyula 1863-tól harminc éven át volt az Operaház karmestere tól harminc évig tanított a Zeneakadémián, de elsősorban mint zeneszerző alkotott maradandót. A magyar népszínmű úttörője és diadalravivője lett. Olyan ismert népszínművek szerzője volt, mint a Csongor és Tünde (1872), A falu rossza (1875), A tolonc (1876). A kiállításnak ebben a részében a népszínműek hőskora jelenik meg. Erkel Elek Élete az 1875-ben felépített Népszínházhoz kötötte, amelynek megnyitásától első karmestere volt. Az operett úttörője hazánkban. Bemutatta kora ma már klasszikussá vált operettszerzőinek műveit (Suppé, Offenbach, Johann Strauss, Hervé). Őt tekinthetjük az első magyar operettszerzőnek: a Sárga Csikó és a Piros bugyelláris ma is ismertek. Erkel László A négy gyerek közül róla tudunk a legkevesebbet. 16 éves korától Gyulán élt, itt a zenei élet egyik mozgatója, szereplője volt ben Pozsonyba költözött s itt zenetanárként dolgozott. Bartók Béla itteni tanára. Akkoriban a magyar vidéki városok közül Pozsonyban volt a legélénkebb a zenei élet. Ennek köszönhetem, hogy Erkel Lászlótól... tanulhattam tizenötéves koromig zongorát és összhangzattant emlékezik vissza Bartók Béla. Erkel Sándor Atyja nyomdokait követve a zene minden területén működött. Ő emelte európai színvonalra az Operaházat, nevéhez emlékezetes bemutatók sora fűződik. Az Operaház legnagyobb karmestereként emlegetik. Karmesteri tehetsége a Filharmóniai Társaság zenekarának élén mutatkozott meg igazán. A 100. hangversenye alkalmával, a Filharmóniai Társaságtól kapott díszdoboz a kiállításon látható. Mint zeneszerző keveset alkotott. Egyetlen operája, a Csobánc nem aratott különösebb sikert. Élete utolsó évtizedében sokat betegeskedett, s fiatalon, 54 éves korában halt meg. A terem másik fele Erkel Ferenc főbb műveinek utóéletébe enged bepillantást. Nevesebb magyarországi felújítások (elsősorban az operaházi és a szegedi bemutatók) egy-egy színpadképével villantjuk fel Erkel operáinak mai útját, kibővítve a külföldi bemutatókkal is. A tárlók az Erkel-irodalomból adnak válogatást: könyvek, tanulmányok láthatók itt a nagy magyar zeneművészről.

13 Erkel műveinek utóélete - részlet 4. terem A lakószobában az Erkel-család hagyatékából származó harmónium, pianínó, asztali óra, képek és Erkel zongorája képezik a zeneszerző relikviáit. A többi bútor csak a berendezés kiegészítése. A kemence az 1985-ös rekonstrukció idején épült újjá. 5. terem A konyhában a rekonstrukció alkalmával a régi szabadkéményt kibontották, s a kéményt újjáépítették. A beépített tűzhelyet egy németvárosi lakásból hozták ide át, kiegészítve az üstházzal. Az éléskamra az épület legérintetlenebb része. ERKELS GEBURTSHAUS Ferenc Erkel war neben Franz Liszt der grösste ungarische Musikkünstler des 19. Jahrhunderts, doch während Franz Liszt seine für alle Welt geltenden Erfolge im Ausland erreichte, blieb Erkel im Lande und diente auf seinem Gebiet der Schöpfung einer Nationalkultur. Er war ein sehr vielseitiger Künstler. Die sich im Geburtshaus des Tondichters befindende Ausstellung zeigt das Lebenswerk Erkels und seiner Söhne in chronologischer bzw. thematischer Zusammenstellung. 1. Raum Erkel wurde am 7. November 1810 in Gyula geboren. Das musikalische Talent vererbte sich in der Familie. Seine Schulen und Studien absolvierte er in Gyula und Pozsony, später verbrachte er 6 Jahre in Kolozsvár, wo er sich unwiderruflich dem Dienste der ungarischen Musik verpflichtete. Von 1835 lebte er in Pest, und seitdem erlebt seine Laufbahn einen geraden Aufstieg. In den

14 Jahren zwischen 1830 und 1840 gab er viele Konzerte, und gemeinsam mit den besten Europas trat er in den Pester Konzerten als Pianist auf. Von 1837 wurde er Dirigent des Ungarischen (später National-) Theaters. Er schuf auch die Opernabteilung des Theaters, jedoch musste er feststellen, dass die ungarische Oper von europäischem Niveau fehlte. (Gleichermaßen galt dies für die osteuropäischen Völker.) So schrieb er Opern. Das Thema für seine Opern entnahm er der Geschichte des ungarischen Volkes. Seine Oper Maria Báthori (1840) war bereits von höherem Niveau, als die von seinen Vorgängern komponierten Stücke. Seine Oper László Hunyadi (1844) erreichte einen überwältigenden Erfolg und ist noch heute eines der schönsten Stücke unserer Opernliteratur. Noch im gleichen Jahre vertonte er die Hymne (Himnusz) des Dichters Ferenc Kölcsey mit derartigem Erfolg, daß diese die von der österreichischen Regierung eingeführte Gott erhalte in wenigen Jahrzehnten gänzlich von den amtlichen Feierlichkeiten verdrängte und zur Hymne des ungarischen Volkes wurde. Nach dem Scheitern des Freiheitskampfes (1849) war der Opernschöpfer Erkel zum Schweigen gezwungen. Nach 17 Jahre lang währender Pause wurde 1861 seine nächste Oper uraufgeführt, die Oper Bánk Bán, die einen frenetischen Erfolg erzielte, da das Stück zur Deklaration gegen die fremdherrschaftliche Unterdrückung und zum Boten des Unterganges der Tyrannei wurde. Diese Oper ist auch heute noch unsere größte Nationaloper. Die letzte Einheit in diesem Raum stellt die späteren Opern Erkels vor. 2. Raum Dieser Raum stellt Erkels weiteren Wirkungskreise vor. So den Konzertdirigenten, der gemeinsam mit seinen Freunden 1853 die auch heute noch bestehende Philharmonische Gesellschaft ins Leben rief. Er war der erste Direktor und ein hervorragenden Lehrer der 1875 gegründete Musikakademie. (Ihr Präsident war Franz Liszt.) Erkel trat auch an die Spitze der in den 60-er Jahren des 19. Jahrhunderts Aufschwung nehmenden Sängerbewegung. Weiterhin unterstützte er die Herausbildung des Landesgesangsvereins (Arad 1867) und dessen Bewegung wurde Erkel zum Dirigenten aller Gesangsvereine des Landes gewählt. Seit den 1880-er Jahren trat der mehr als 70 Jahre alte Erkel nur noch bei feierlichen Anlässen auf, und er genoß die Ehre der Nation. Hier zeigen wir auch die Verbindung des großen Meisters mit seiner Geburtsstadt. Seinen Urlaub verlebte er allgemein in Gyula, im Kreise seiner Familie, und mehr als nur ein Werk entstand in der Einsamkeit der Provinz. 3. Raum Erkels Söhne hatten das musikalische Talent ihres Vaters geerbt, und vier Seiner Söhne trugen ihren Namen in die ungarische Musikgeschichte ein. Gyula Erkel war einer der Wegbereiter für das moderne Bühnenstück seiner Zeit, für das Volksschauspiel, Autor mehrerer erfolgreicher Stücke, Dirigent des Volkstheaters und über 30 Jahre Lehrer an der Musikakademie. Elek brachte die europäischen Operetten auf die Bühne, und er war auch der erste ungarische Operettenkomponist. László war in Pozsony Lehrer Béla Bartóks. Sándor wirkte auf allen Gebieten der Musik. Mit seinen Uraufführungen erhob er das Opernhaus auf europäisches Niveau, sowie auch durch sein außergewöhnliches Talent als

15 Dirigent, welches er auch an der Spitze der Philharmonischen Gesellschaft bewies. Im anderen Teil des Raumes geben wir einen Überblick über die Opernerneuerungen und die ausländischen Aufführungen der Opern Erkels, sowie eine Auswahl aus der über Erkel geschriebenen Literatur. 4. Raum Dies ist ein Zimmer aus dem 19. Jahrhundert, in welchem die Instrumente Eigentum der Familie Erkel, sowie persönliches Eigentum Ferenc Erkels waren. 5. Kamin Küche Dieses ist eine rekonstruierte Küche des im 19. Jahrhundert noch bestehenden alten Typs der ungarischen Küche. Dr. Czeglédi Imre

16 IRODALOM Bónis Ferenc: Erkel, Budapest, Erkel-emlékkönyv. Szerk.: Fabó Bertalan. Budapest, László Zsigmond: Erkel élete képekben. Budapest, Németh Amadé: Az Erkel család. (Kandidátusi értekezés, kézirat) Németh Amadé: Erkel Ferenc életének krónikája. Budapest, Németh Amadé: Erkel. Budapest, Szerdahelyi István: Erkel. Budapest, Szerdahelyi István: Erkel Ferenc. Gyula, Tájak Korok Múzeumok Kiskönyvtára 238. szám Kiadja a TKM Egyesület Gyula Város Tanácsa V. B. Művelődési Osztálya megbízásából, 1986-ban, példányban Felelős kiadó: Éri István Szerkesztette: Rappai Zsuzsa A sorozatot tervezte: Köböl Vera A belívet tervezte: Kulcsár Ágnes Fényképek: Váradi Zoltán Fedél: Kartográfiai Vállalat, Budapest Belív: Pannon Nyomda, Veszprém Felelős vezető: Danóczy Balázs igazgató ISBN: ISSN: X

17 AZ EMLÉKMÚZEUM ALAPRAJZA 1-3 Történeti kiállítás 4 Enteriőr 5 Konyha 6 Kamra 7 Tornác 8 Udvar CÍMLAPON: Enteriőr-részlet A HÁTLAPON: Erkel Ferenc 50 éves karmesteri jubileuma alkalmából kapott aranykoszorúja

18

Bretzfeld-Budaörs testvérvárosi kapcsolat. 25 éves évfordulója 2014. május 8-11.

Bretzfeld-Budaörs testvérvárosi kapcsolat. 25 éves évfordulója 2014. május 8-11. Bretzfeld-Budaörs testvérvárosi kapcsolat 25 éves évfordulója 2014. május 8-11. Bretzfeld Budaörs: 25 Jahre Partnerscha 8 11. Mai 2014 Kevés olyan testvérvárosi kapcsolat létezik, amelynek enynyire mélyek

Részletesebben

WEIDINGKR GYÖRGY HURLER FERENC

WEIDINGKR GYÖRGY HURLER FERENC WEIDINGKR GYÖRGY HURLER FERENC A budai vár 1687. és 1696. évi helyszínrajzai Tanulmányunkban három vártérképet ismertetünk. Haüy 1687- ben készített térképét, amelyen a házak egy a térképhez tartozó francia

Részletesebben

VERTEBRATA HUNGARICA M USE I HlSTORICO - NATURALIS HUNGARICI Tom. VII. 1965. Fosc. 1-2.

VERTEBRATA HUNGARICA M USE I HlSTORICO - NATURALIS HUNGARICI Tom. VII. 1965. Fosc. 1-2. VERTEBRATA HUNGARICA M USE I HlSTORICO - NATURALIS HUNGARICI Tom. VII. 1965. Fosc. 1-2. Ritka nagyemlősök a régi Állatkertben 1 Irta: Anghi Csaba Budapest Főváros Állat- és Növénykertje, Budapest 1966-ban

Részletesebben

KÖZMEGHALLGATÁS BESZÁMOLÓ. KÉSZÜLT KOMLÓ VÁROS NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATA 2015. DECEMBER 09-i K Ö Z M E G H A L L G A T Á S Á N

KÖZMEGHALLGATÁS BESZÁMOLÓ. KÉSZÜLT KOMLÓ VÁROS NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATA 2015. DECEMBER 09-i K Ö Z M E G H A L L G A T Á S Á N KÖZMEGHALLGATÁS BESZÁMOLÓ KÉSZÜLT KOMLÓ VÁROS NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATA 2015. DECEMBER 09-i K Ö Z M E G H A L L G A T Á S Á N Tisztelettel köszöntöm meghívott vendégeinket, klubtagokat, oktatási

Részletesebben

Carsten Kümmel Dipl. Tonmeister www.tonmeister-online.de

Carsten Kümmel Dipl. Tonmeister www.tonmeister-online.de Carsten Kümmel Dipl. Tonmeister www.tonmeister-online.de Carsten Kümmel, Starenweg 8a, 82140 Olching DATUM: 23.10.13 Tel.: 08142 6551752 Fax.: 08142 4628228 carsten@tonmeister-online.de Betreff: Beurteilung

Részletesebben

1900 körüli városlodi étkészlet

1900 körüli városlodi étkészlet 1900 körüli városlodi étkészlet SERGŐ ERZSÉBET Korábban is volt a Vendéglátóipári Múzeumban olyan, étkészletegyüttesek gyűjtésére irányuló tendencia, hogy a kiállításokon terítékeket lehessen bemutatnunk.

Részletesebben

BALOGH BÉLA, PUTNOK ÉS HARMAC TÖRTÉNETÍRÓJA

BALOGH BÉLA, PUTNOK ÉS HARMAC TÖRTÉNETÍRÓJA BALOGH BÉLA, PUTNOK ÉS HARMAC TÖRTÉNETÍRÓJA BODNÁR MÓNIKA Balogh Béla nevével először debreceni egyetemistaként találkoztam, mikor a néprajzi tanszék hallgatójaként részt vettem az akkor induló Gömör-kutatásban.

Részletesebben

BALASSA JÁNOS HALÁLÁNAK 100. ÉVFORDULÓJÁRA

BALASSA JÁNOS HALÁLÁNAK 100. ÉVFORDULÓJÁRA BALASSA JÁNOS HALÁLÁNAK 100. ÉVFORDULÓJÁRA BALASSA JÁNOS élete 56-dik, tanársága 26-dik évében december hó 9-kén, reggeli 4 órakor meghalt. Az eddig országszerte köztudomásúvá lett gyászos esemény, melynek

Részletesebben

MUNKASZERZŐDÉS. amely egyrészről az. név: S.C. NUMELE FIRMEI SR.L. székhely: STR., NR. _LOCALITATEA, JUDET, TARA. cégjegyzékszám: NR.REG.

MUNKASZERZŐDÉS. amely egyrészről az. név: S.C. NUMELE FIRMEI SR.L. székhely: STR., NR. _LOCALITATEA, JUDET, TARA. cégjegyzékszám: NR.REG. MUNKASZERZŐDÉS amely egyrészről az név: S.C. NUMELE FIRMEI SR.L. székhely: STR., NR. LOCALITATEA, JUDET, TARA cégjegyzékszám: NR.REG.COMERTULUI adószám: CUI bankszámlaszám: COD IBAN képviseli: _NUME REPREZENTANT

Részletesebben

CSECSEM Ő- ÉS GYERMEKHALANDÓSÁG KÉT PEST KÖRNYÉKI KÖZSÉGBEN A MÚLT SZÁZAD 7 0 8 0 -AS ÉVEIBEN

CSECSEM Ő- ÉS GYERMEKHALANDÓSÁG KÉT PEST KÖRNYÉKI KÖZSÉGBEN A MÚLT SZÁZAD 7 0 8 0 -AS ÉVEIBEN CSECSEM Ő- ÉS GYERMEKHALANDÓSÁG KÉT PEST KÖRNYÉKI KÖZSÉGBEN A MÚLT SZÁZAD 7 0 8 0 -AS ÉVEIBEN írta: KÁRPÁTI ENDRE (Budapest) 1876 őszén a Rókus-kórház szülészeti osztályának fiatal segédorvosa megrázó

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÉS TECHNIKATÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY BORSOD MEGYÉBEN HAJDÚ RÁFIS JÁNOS

MEZŐGAZDASÁGI ÉS TECHNIKATÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY BORSOD MEGYÉBEN HAJDÚ RÁFIS JÁNOS MEZŐGAZDASÁGI ÉS TECHNIKATÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY BORSOD MEGYÉBEN HAJDÚ RÁFIS JÁNOS Egy rendhagyó múzeum születése és fejlődése bontakozik ki az alábbi írásból. Létrejöttét, céljait tekintve olyan igény kielégítésére

Részletesebben

BUNDESGESETZBLATT FÜR DIE REPUBLIK ÖSTERREICH. Jahrgang 1999 Ausgegeben am 13. April 1999 Teil III

BUNDESGESETZBLATT FÜR DIE REPUBLIK ÖSTERREICH. Jahrgang 1999 Ausgegeben am 13. April 1999 Teil III P. b. b. Verlagspostamt 1030 Wien WoGZ 213U BUNDESGESETZBLATT FÜR DIE REPUBLIK ÖSTERREICH Jahrgang 1999 Ausgegeben am 13. April 1999 Teil III 70. Abkommen zwischen der Österreichischen Bundesregierung

Részletesebben

vasárnap, 2010 május 23-án - a Pünkösd ünnepére egy közös energiameditációt szerveztem.

vasárnap, 2010 május 23-án - a Pünkösd ünnepére egy közös energiameditációt szerveztem. Kedves olvasó, vasárnap, május 23-án - a Pünkösd ünnepére egy közös energiameditációt szerveztem. Bárki ingyenesen részt vehet: 11:00 h - 15:00 h - 17:00 h - 19:00 h - 21:00 h- Ha valaki személyes fölhívással

Részletesebben

Látogatás a Heti Válasznál

Látogatás a Heti Válasznál Látogatás a Heti Válasznál Ulicsák Eszter (7.a) Mindenki belegondolhatott már, hogy ki is a mi szeretett újságunk és kedvenc cikkünk szülőanyja, de még inkább, hogy hogyan alkotnak egy hét alatt egy izgalmas,

Részletesebben

Komplex tehetséggondozási program a Ceglédi kistérségben TÁMOP - 3.4.3-08/1-2009- 0002

Komplex tehetséggondozási program a Ceglédi kistérségben TÁMOP - 3.4.3-08/1-2009- 0002 Komplex tehetséggondozási program a Ceglédi kistérségben TÁMOP - 3.4.3-08/1-2009- 0002 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Név: Iskola:

Részletesebben

ÓRATERV. Nevelési-oktatási stratégia Módszerek Tanulói munkaformák Eszközök

ÓRATERV. Nevelési-oktatási stratégia Módszerek Tanulói munkaformák Eszközök ÓRATERV A pedagógus neve: dr. Horváth Beáta Éva Műveltségi terület: Idegen nyelvek (Élő idegen nyelvek) Tantárgy: Német nyelv Osztály: 12/C Nyelvi előkészítő osztály Az óra témája: Zukunftspläne, Interview

Részletesebben

VIZSGALEÍRÁS NÉMET NYELV. 8. évfolyamos vizsga

VIZSGALEÍRÁS NÉMET NYELV. 8. évfolyamos vizsga VIZSGALEÍRÁS NÉMET NYELV 8. évfolyamos vizsga A vizsga lebonyolítása: írásbeli április 15-30 között előzetes egyeztetés szerint szóbeli május elején, az írásbeli érettségi vizsga napjaiban A vizsga részei:

Részletesebben

Találkozó az általános iskolákkal Október 4.

Találkozó az általános iskolákkal Október 4. Találkozó az általános iskolákkal 2012. Október 4. Témák Változások a felvételiben Német nyelvi verseny Adatok kérése Felvételi 1. Kevés információ-bizonytalanság Nem lesz tehetséggondozó felvételi, csak

Részletesebben

AZ URADALMI ORVOSI ÁLLÁS MEGSZERVEZÉSE A SOMOGY MEGYEI MERNYEI URADALOMBAN ( 1 8 3 0 )

AZ URADALMI ORVOSI ÁLLÁS MEGSZERVEZÉSE A SOMOGY MEGYEI MERNYEI URADALOMBAN ( 1 8 3 0 ) AZ URADALMI ORVOSI ÁLLÁS MEGSZERVEZÉSE A SOMOGY MEGYEI MERNYEI URADALOMBAN ( 1 8 3 0 ) TÓTH TIBOR XVIII XIX. század fordulójának háborús eseményeit és a napóleoni hadjárátok lezáródását követő mezőgazdasági

Részletesebben

Eintritt mit der Familie familiäre Sportbewegung im Zeichen der gesunden Lebensweise

Eintritt mit der Familie familiäre Sportbewegung im Zeichen der gesunden Lebensweise Eintritt mit der Familie familiäre Sportbewegung im Zeichen der gesunden Lebensweise Auf Grund meiner jahrzehntelangen Erfahrungen kann die Schule die Einbeziehung der Schüler und durch sie auch der Eltern

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 1. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 2. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc

Részletesebben

MAGYAR JOGTUDÓSOK MAGYAR. Hamza Gábor IV. ELTE EÖTVÖS KIADÓ

MAGYAR JOGTUDÓSOK MAGYAR. Hamza Gábor IV. ELTE EÖTVÖS KIADÓ Ungarische Rechtsgelehrte IV. Az olvasó a kiemelkedő magyar (magyarországi) jogtudósok életét és munkásságát bemutató sorozat negyedik kötetét tartja kezében. A sorozat első kötete 1999-ben, a második

Részletesebben

Kombi-V15. pellet / hasábfa kombikazán. Teljesítmény. 4-14,9 kw. Verzió: 1 / 2009

Kombi-V15. pellet / hasábfa kombikazán. Teljesítmény. 4-14,9 kw. Verzió: 1 / 2009 Kombi-V15 pellet / hasábfa kombikazán Teljesítmény 4-14,9 kw Termékismertető Verzió: 1 / 2009 Szerző: W.Pöllabauer Perhofer GmbH (Magyar képviselet: Szalontai RGB Bt.) Kombi-V20 adatlap Oldal 1 Változtatás

Részletesebben

Szabadságharc /Freiheitskrieg/ (1848-1849)

Szabadságharc /Freiheitskrieg/ (1848-1849) 17 Ferenc Jozsef 2007 01.qxd 8/25/08 2:54 AM Page 113 Szabadságharc /Freiheitskrieg/ (1848-1849) 608 608. Dukát (Au) 1848 Körmöcbánya /Kremnitz/ Av: V FERD MAGY H T ORSZ -KIRÁLYA ERD N FEJED álló király

Részletesebben

Die ungarische Sonntagszeitung Vasárnapi Ujság, Budapest

Die ungarische Sonntagszeitung Vasárnapi Ujság, Budapest Abb. 2012-1/51-01 Vasárnapi Ujság, um 1854?, Titelvignette SG Februar 2012 Die ungarische Sonntagszeitung Vasárnapi Ujság, Budapest 1854-1922 Die Anzeigen von Elsö magyar üveggyár wurden gefunden von Dejan

Részletesebben

A szarvasi múzeum múltjáról és jelenéről. - Palov József -

A szarvasi múzeum múltjáról és jelenéről. - Palov József - BMMK 16 (1996) 437-447. A szarvasi múzeum múltjáról és jelenéről - Palov József - Szarvason és környékén az első régészeti kutatások 1870-től 1920-ig folytak Haan Lajos, Zsilinszky Mihály, Benka Pál, Krecsmarik

Részletesebben

KÖRTVÉLYESI OSZKÁR. Bartók és Budapest

KÖRTVÉLYESI OSZKÁR. Bartók és Budapest KÖRTVÉLYESI OSZKÁR Bartók és Budapest A Torontál vármegyei Nagyszentmiklósban, 1881. március 25-én született Bartók Béla. Édesanyja Voit Paula, tanítónõként dolgozott, jól zongorázott, így elsõ zenei élményeit

Részletesebben

A Piarista Rend Magyarországon. Szerk.: Forgó András. Bp., 2010. (Művelődéstörténeti műhely. Rendtörténeti konferenciák) 9. p. 2

A Piarista Rend Magyarországon. Szerk.: Forgó András. Bp., 2010. (Művelődéstörténeti műhely. Rendtörténeti konferenciák) 9. p. 2 RIEDEL, JULIA ANNA: Bildungsreform und geistliches Ordenswesen im Ungarn der Aufklärung. Die Schulen der Piaristen unter Maria Theresia und Joseph II. Stuttgart, Franz Steiner Verlag, 2012. (Contubernium.

Részletesebben

Beszámoló az Osztrák-Magyar Irodalom- és Kultúrtudományi Vegyesbizottság 2007. évi munkájáról

Beszámoló az Osztrák-Magyar Irodalom- és Kultúrtudományi Vegyesbizottság 2007. évi munkájáról Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Budapest Nádor u. 7. I em. 139 Beszámoló az Osztrák-Magyar Irodalom- és Kultúrtudományi Vegyesbizottság 2007. évi munkájáról 1. Az Osztrák-Magyar

Részletesebben

Mercedes-Benz : Six Sigma Black Belt, (135203 ) Six Sigma Black Belt, Werk Kecskemét, Ungarn (135203)

Mercedes-Benz : Six Sigma Black Belt, (135203 ) Six Sigma Black Belt, Werk Kecskemét, Ungarn (135203) Oktober 2014 Kecskemét, Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. Mercedes-Benz : Six Sigma Black Belt, (135203 ) Six Sigma Black Belt, Werk Kecskemét, Ungarn (135203) Aufgaben Feladatok: Stellennummer

Részletesebben

Grenzerfahrungen. Eötvös Schüler zum Abschluss eines etwinning Projekts zu Gast in der Slowakei / eötvösös diákok projektzáró utazása Szlovákiába

Grenzerfahrungen. Eötvös Schüler zum Abschluss eines etwinning Projekts zu Gast in der Slowakei / eötvösös diákok projektzáró utazása Szlovákiába Grenzerfahrungen Eötvös Schüler zum Abschluss eines etwinning Projekts zu Gast in der Slowakei / eötvösös diákok projektzáró utazása Szlovákiába Von Studienrat Richard Guth / Guth Richard német nyelvi

Részletesebben

A FELSÉGSÉRTÉS TÉNYÁLLÁSA A CSEMEGI-KÓDEXBEN SZABÓ ISTVÁN

A FELSÉGSÉRTÉS TÉNYÁLLÁSA A CSEMEGI-KÓDEXBEN SZABÓ ISTVÁN Sectio Juridica et Politica, Miskolc, Tomus XXIX/1. (2011) pp. 107 117 A FELSÉGSÉRTÉS TÉNYÁLLÁSA A CSEMEGI-KÓDEXBEN SZABÓ ISTVÁN I. A fontosabb államelleni bűncselekmények és ezek elhatárolása Az 1878-as

Részletesebben

NÉMET NYELV VIZSGAANYAG. 9. évfolyam

NÉMET NYELV VIZSGAANYAG. 9. évfolyam NÉMET NYELV VIZSGAANYAG 9. évfolyam 1. Wortschatz der 1-11. Lektionen in dem Buch Start!Neu + Arbeitsheft+ kiegészítő 2. Themen und Dialoge: 1. Begrüßungen, Vorstellungen 2. Familie 3. Essen und Trinken

Részletesebben

WiR gratulieren GRATULÁLUNK!

WiR gratulieren GRATULÁLUNK! Reflexmat Seit der Gründung im Jahre 2000 steht der Name CaSaDa für hochwertige Produkte im Bereich Wellness und fitness. WiR gratulieren GRATULÁLUNK! Mit dem Kauf dieser Fußreflexzonen-Matte haben sie

Részletesebben

EK-TípusVizsgálati Tanúsítvány EG-Baumusterprüfbescheinigung

EK-TípusVizsgálati Tanúsítvány EG-Baumusterprüfbescheinigung ROBBANÁSBIZTOS BERENDEZÉSEK VIZSGÁLÓ ÁLLOMÁSA Prüfstelle für Explosionsgeschützte Betriebsmittel 1/5 Ungarn, 1037 Budapest, Mikoviny S. u. 2-4. tel/fax: 36 1 250 1720 E-mail: bkiex@elender.hu (1) EK-TípusVizsgálati

Részletesebben

MAGYAR JOGTUDÓSOK V. MAGYAR. Hamza Gábor ELTE EÖTVÖS KIADÓ

MAGYAR JOGTUDÓSOK V. MAGYAR. Hamza Gábor ELTE EÖTVÖS KIADÓ ------Ungarische Rechtsgelehrte V. Az olvasó a kiemelkedő magyar jogtudósok életét és munkásságát bemutató sorozat ötödik kötetét tartja kezében. A sorozat első kötete 1999-ben, második 2001-ben, harmadik

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 30 perc

Részletesebben

Etessy Rita Lapozni megtalálni Bemutatjuk a RAABE Kiadót

Etessy Rita Lapozni megtalálni Bemutatjuk a RAABE Kiadót Etessy Rita Lapozni megtalálni Bemutatjuk a RAABE Kiadót TANKÖNYV TANESZKÖZ A cserelapos szerkezetû könyvek kiadásával foglalkozó RAABE Tanácsadó és Kiadó Kft. 1992-ben alakult Budapesten. Anyavállalatunknak

Részletesebben

Szülést megkönnyítő módosulás a Spalax hungaricus hungaricus Nhrg. medencéjén

Szülést megkönnyítő módosulás a Spalax hungaricus hungaricus Nhrg. medencéjén Szülést megkönnyítő módosulás a Spalax hungaricus hungaricus Nhrg. medencéjén írta : S z u n y o g h y János, Budapest A T e r m é s z e t t u d o m á n y i Társulat egykori Állattani Szakosztályának 405.

Részletesebben

MAssAgEgERäT MASSZÍROZÓ KÉSZÜLÉK

MAssAgEgERäT MASSZÍROZÓ KÉSZÜLÉK Quattromed IV-S MAssAgEgERäT MASSZÍROZÓ KÉSZÜLÉK Ergonomische Massage mit WohlfühlgARAntie ERGONÓMIKUS MASSZÁZS A KÉNYELEMÉRZÉS GARANCIÁJÁVAL QUATTROMED IV-s MAssAgEgERäT MASSZÍROZÓ KÉSZÜLÉK Unsere Wirbelsäule

Részletesebben

KÖLESÉRI SÁMUEL PÁLYÁJA ÉS JELLEME

KÖLESÉRI SÁMUEL PÁLYÁJA ÉS JELLEME KISEBB KÖZLEMÉNYEK KÖLESÉRI SÁMUEL PÁLYÁJA ÉS JELLEME SZENTGYÖRGYVÖLGYI GÁBOR JN^öleséri Sámuel nagyszebeni orvos Erdély protomedicusa, a gubernium secretariusa, majd consiliariusa volt. 1663. november

Részletesebben

KG 51R F K. 1 Az igénylést benyújtó személy adatai. 2 Az igénylő személy házas- ill. élettársának adatai

KG 51R F K. 1 Az igénylést benyújtó személy adatai. 2 Az igénylő személy házas- ill. élettársának adatai Az igénylést benyújtó személy neve és keresztneve Name und der antragstellenden Person Családi pótlék sz. F K Kindergeld-Nr. KG 51R Külföld melléklet német családi pótlék igényléséhez, dátum:.. olyan személyek

Részletesebben

Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai

Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai Dr. Hadnagy Imre József Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai Kiállítócsarnok nem lévén a gyűjtemény néhány muzeális tűzoltószere és a hazai tűzvédelem jeles személyiségeinek domborműve az intézménynek

Részletesebben

Pesti Vigadó. Műsorfüzet 1865

Pesti Vigadó. Műsorfüzet 1865 Pesti Vigadó Műsorfüzet 1865 MEGNYÍLT A VIGARDA! N agy örömmel tesszük közzé, hogy majd tizenhat évnyi várakozás után Pest városa ismét rendelkezik olyan fényes, európai színvonalú épülettel, ahol reményeink

Részletesebben

Prospektus GmbH. 8200 Veszprem, Tartu Str. 6. Ungarn Tel.: +36-88-422-914 Fax: +36-88-405-012 www.prospektusnyomda.hu info@prospektusnyomda.

Prospektus GmbH. 8200 Veszprem, Tartu Str. 6. Ungarn Tel.: +36-88-422-914 Fax: +36-88-405-012 www.prospektusnyomda.hu info@prospektusnyomda. LOGÓ 2 szín felhasználás PANTONE 143C PANTONE COOL Gray 11 Egy lekerekített hatszög formában a Probox P-betűje erősíti a márka nevét, megjegyezhetőségét. A forma térbeliségre utaló perspektívikus megjelenítése

Részletesebben

Doktori (PhD-) értekezés tézisei. Riskó Enikő. A regényelemzés lehetséges lélektani szempontjai

Doktori (PhD-) értekezés tézisei. Riskó Enikő. A regényelemzés lehetséges lélektani szempontjai Doktori (PhD-) értekezés tézisei Riskó Enikő A regényelemzés lehetséges lélektani szempontjai Hermann Hesse regényei hívják a lélektani szempontú elemzést. Jelen dolgozatban olyan pszichológiai megközelítéssel

Részletesebben

FÖLDRAJZ NÉMET NYELVEN

FÖLDRAJZ NÉMET NYELVEN Földrajz német nyelven középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 12. FÖLDRAJZ NÉMET NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM 1. Teil

Részletesebben

EGY SZIKLAGÖDÖR KERÁMIAANYAGA A HADTÖRTÉNETI MÚZEUM UDVARÁN

EGY SZIKLAGÖDÖR KERÁMIAANYAGA A HADTÖRTÉNETI MÚZEUM UDVARÁN BENCZE ZOLTÁN EGY SZIKLAGÖDÖR KERÁMIAANYAGA A HADTÖRTÉNETI MÚZEUM UDVARÁN 1990-ben a Hadtörténeti Múzeum udvarán, a IV. Béla kori városfal tornyától nyugatra egy feljáró építésének munkálatai során lehetőség

Részletesebben

Corvinus Szaknyelvi Vizsgaközpont Nemzetközi Kapcsolatok Szaknyelv Nyelvismereti teszt Alapfok (B1)

Corvinus Szaknyelvi Vizsgaközpont Nemzetközi Kapcsolatok Szaknyelv Nyelvismereti teszt Alapfok (B1) Nyelvismereti teszt 20 p./ Értékelő: kód A nyelvismereti és az olvasott szövegértés teszt megoldására együttesen rendelkezésre álló idő 50 perc. Írja a válaszokat a lap alján található megoldólapra! A

Részletesebben

BINDER ANDRÁS. német. kompetenciamérési feladatok. 6. és 8. évfolyamosok számára

BINDER ANDRÁS. német. kompetenciamérési feladatok. 6. és 8. évfolyamosok számára BINDER ANDRÁS német kompetenciamérési feladatok 6. és 8. évfolyamosok számára BINDER ANDRÁS német kompetenciamérési feladatok 6. és 8. évfolyamosok számára Szakmai lektor Angeli Éva, Szűcs Melinda Szerkesztő

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 2. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 60 perc

Részletesebben

UHRMAN GYÖRGY (1932-2003)

UHRMAN GYÖRGY (1932-2003) UHRMAN GYÖRGY (1932-2003) Budapesten született; az ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar szakos tanári diplomát szerzett 1954-ben. Tanított általános iskolában, gimnáziumban (ott csak igen rövid ideig),

Részletesebben

BEZDANI KÁNTORTANÍTÓK

BEZDANI KÁNTORTANÍTÓK Baila Ferenc BEZDANI KÁNTORTANÍTÓK A Bezdán újratelepítése (1742) utáni évben azonnal megalakult a Bezdáni Római Katolikus Egyházközség (plébánia), valamint a Bezdáni Katolikus Elemi Iskola. A falu első

Részletesebben

Budapest látványossága, a Vigadó

Budapest látványossága, a Vigadó Budapest látványossága, a Vigadó I. Pályamunkánk témájaként Budapest látványossága, a Vigadó bemutatását választottuk. Ismertetésének eszközéül ez a dokumentum és a melléklete, egy általunk létrehozott

Részletesebben

AZ ÁRPÁDOK CSALÁDI TÖRTÉNETE EGY NAGYBECSKEREKEN MEGJELENT KÖNYVBEN

AZ ÁRPÁDOK CSALÁDI TÖRTÉNETE EGY NAGYBECSKEREKEN MEGJELENT KÖNYVBEN AZ ÁRPÁDOK CSALÁDI TÖRTÉNETE EGY NAGYBECSKEREKEN MEGJELENT KÖNYVBEN ÓZER ÁGNES Szűkebb pátriánk több mint egy évszázaddal ezelőtt sem szűkölködött a múlt iránti tudományos érdeklődésben, annak magas szintű

Részletesebben

A CSONGRÁD-BOKROSI VASESZKÖZLELET* SIMON KATALIN

A CSONGRÁD-BOKROSI VASESZKÖZLELET* SIMON KATALIN A Móra Ferenc Múzeum Évkönyve 1980 81 jl A CSONGRÁD-BOKROSI VASESZKÖZLELET* SIMON KATALIN (Szeged, Móra Ferenc Múzeum) 1979-ben, a hódoltság kori Gyója falu ásatásának befejezése után, a Tisza III. Vízlépcső

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 3. MINTAFELADATSOR EMELT SZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 90

Részletesebben

MEGHÍVÓ. Napirendi pontok : 1.) 2012 évi költségvetési koncepció elfogadása Elıadó : Mohácsi Jánosné

MEGHÍVÓ. Napirendi pontok : 1.) 2012 évi költségvetési koncepció elfogadása Elıadó : Mohácsi Jánosné MEGHÍVÓ A Német Önkormányzat Képviselı-testületének 2011.november 9-én( szerda ) 17óra 30-kor a Német Nemzetiségi Házban (2072 Szent István tér ) tartandó ülésére. Napirendi pontok : 1.) 2012 évi költségvetési

Részletesebben

Beszámolónkban a még 2001-ben megtervezett és nemzetközi együttműködésre is számító programunk várható eredményeit és ütemezéseit próbáljuk követni.

Beszámolónkban a még 2001-ben megtervezett és nemzetközi együttműködésre is számító programunk várható eredményeit és ütemezéseit próbáljuk követni. Zárójelentés Kutatási beszámoló Beszámolónkban a még 2001-ben megtervezett és nemzetközi együttműködésre is számító programunk várható eredményeit és ütemezéseit próbáljuk követni. A tervet időközben ugyan

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Bevezetés/szervíz, oktatás 3-9. DK-kábelösszekötő dobozok 10-137 1,5-240 mm 2, IP 54-67

Tartalomjegyzék. Bevezetés/szervíz, oktatás 3-9. DK-kábelösszekötő dobozok 10-137 1,5-240 mm 2, IP 54-67 Tartalomjegyzék Bevezetés/szervíz, oktatás 3-9 -kábelösszekötő dobozok 10-137 1,5-240 mm 2, IP 54-67 -kiselosztók 138-197 63 A-ig, 3-54 osztásegység, IP 54-65 Elosztószekrények ajtóval 198-277 250 A-ig,

Részletesebben

GÉPI HANG ÉRTÉSE Elérhető pontszám: 10 pont

GÉPI HANG ÉRTÉSE Elérhető pontszám: 10 pont Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nyelvvizsgaközpont A két hallgatási feladatra elérhető maximális pontszám: 15 ARMA NYELVVIZSGARENDSZER NÉMET NYELV ALAPFOK MINTAFELADAT II. FELADAT GÉPI HANG ÉRTÉSE Elérhető

Részletesebben

Meghívó a gyermekkorcsoport 9. Nemzetközi Delphincupjára Simmeringen

Meghívó a gyermekkorcsoport 9. Nemzetközi Delphincupjára Simmeringen Meghívó a gyermekkorcsoport 9. Nemzetközi Delphincupjára Simmeringen Idöpont: Szombat 24.10.2009 Verseny helye: Medence: Idömérés: Fedett uszoda Simmering A -1110 Wien, Simmeringer Hauptstraße/ Florian

Részletesebben

Csoportosítsd a szövegben található szavakat! / Ordne die Wörter aufgrund des Textes!

Csoportosítsd a szövegben található szavakat! / Ordne die Wörter aufgrund des Textes! A. V. A házunk Hol van a ház? A Petőfi utcában. Hány óra (van)? Öt óra (van). Hol vannak a gyerekek? A szobában. B. Zsuzsa: A Petőfi utcában van a házunk. A házban négy szoba van. Egy nappali, egy hálószoba

Részletesebben

NT-56544 KON-TAKT 4 TANMENETJAVASLAT. Képleírás, különböző szövegtípusok (vers, beszéd, meghívó, stb.) Kép értelmezése, állásfoglalás kifejezése

NT-56544 KON-TAKT 4 TANMENETJAVASLAT. Képleírás, különböző szövegtípusok (vers, beszéd, meghívó, stb.) Kép értelmezése, állásfoglalás kifejezése 1 NT-56544 KON-TKT 4 TNMENETJVSLT Lektion 1 - Familienleben Óra Takt címe 1-3. z élet stációi, Glücksmomente egy patchwork, ill. egy modern (mini) család működése 4-6. Typisch Mann, typisch Frau? 7-9.

Részletesebben

Üzleti élet Nyitás. Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell

Üzleti élet Nyitás. Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell - Nyitás német magyar Sehr geehrter Herr Präsident, Tisztelt Elnök Úr! Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell Sehr geehrter Herr, Hivatalos, férfi címzett, ismeretlen

Részletesebben

Üzleti élet Nyitás. Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell

Üzleti élet Nyitás. Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell - Nyitás magyar német Tisztelt Elnök Úr! Sehr geehrter Herr Präsident, Nagyon hivatalos, a címzettnek meghatározott rangja van, aminek szerepelnie kell Tisztelt Uram! Hivatalos, férfi címzett, ismeretlen

Részletesebben

Könyv és Nevelés 2007/3.

Könyv és Nevelés 2007/3. Könyv és Nevelés 2007/3. Tartalom Balogh Mihály: Mustra 5 KÖNYVTÁR Csík Tibor Celler Zsuzsanna: Jelentés az iskolai könyvtárak 2006-os szakfelügyeleti vizsgálatáról 7 Suppné Tarnay Györgyi: Iskolai könyvtárak

Részletesebben

Könyv és Nevelés 2006/4.

Könyv és Nevelés 2006/4. Könyv és Nevelés 2006/4. Tartalom Balogh Mihály: Mustra 5 KÖNYVTÁR Tafferner Tamás: Iskolai könyvtári feladatok, források, fejlesztések 7 Balogh Mihály: Töprengés az iskolai könyvtári szakfelügyeletrõl

Részletesebben

EGY KISÚJSZÁLLÁSI TANÁR LEVELEZÉSE SZENT-GYÖRGYI ALBERTTEL

EGY KISÚJSZÁLLÁSI TANÁR LEVELEZÉSE SZENT-GYÖRGYI ALBERTTEL TÓTH ALBERT EGY KISÚJSZÁLLÁSI TANÁR LEVELEZÉSE SZENT-GYÖRGYI ALBERTTEL Bevezetés Szent-Györgyi Albert a 20. századi magyar orvostudomány és biokémia egyik legjelent sebb alakja, életét, munkásságát számos

Részletesebben

A tanóra megbeszélésének folyamata

A tanóra megbeszélésének folyamata A tanóra megbeszélésének folyamata I. A tanítók az önértékelési szempontok alapján összefoglalják és értékelik a tanórán végzett munkájukat II. A hallgatótársak kérdéseket tesznek fel a látottakkal kapcsolatban

Részletesebben

Forgórakodó alkalmasása a Csongrádmegyei Erdőgazdaságban

Forgórakodó alkalmasása a Csongrádmegyei Erdőgazdaságban Tehát az adott esetben az erdészet évi faanyagmozgatási terve 15300 m 3 lesz. A bázis a trend, ill. egyéb adatok kimunkálását lásd a következő lapszámban megjelenő,,a gépkocsis faanyagszállítás elemzése

Részletesebben

Adott esetben születési név és korábbi házassági név Keresztnév Vorname ggf. Geburtsname und Name aus früherer Ehe

Adott esetben születési név és korábbi házassági név Keresztnév Vorname ggf. Geburtsname und Name aus früherer Ehe Családi pótlék sz. Kindergeld-Nr. Familienkasse Az igénylést benyújtó személy adóazonosító száma Németországban (feltétlenül kitöltendő) Steuer-ID der antragstellenden Person in Deutschland (zwingend ausfüllen)

Részletesebben

Public-Key Kryptography mit Diskreten Logarithmen

Public-Key Kryptography mit Diskreten Logarithmen Public-Key Kryptography mit Diskreten Logarithmen Jan Schwarz Kristine Jetzke 11.01.2005 Gliederung Das ElGamal Kryptosystem Algorithmen zum Lösen von Diskreten Logarithmen Untere Komplexitätsgrenze Das

Részletesebben

Tájak, Korok, Múzeumok kiskönyvtára 382

Tájak, Korok, Múzeumok kiskönyvtára 382 Tájak, Korok, Múzeumok kiskönyvtára 382 A CÍMLAPON: Krisztus töviskoszorúval (Tanulmány az Ecce Homohoz) A HÁTLAPON: Pihenés az erdőben - Zongoralecke AN DER TITELSEITE: Der dornbekränzte Christus (eine

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV / PROTOKOLL

JEGYZŐKÖNYV / PROTOKOLL JEGYZŐKÖNYV / PROTOKOLL amely készült 2011. szeptember 22-én, 19.00 órakor a Német Általános Iskola és Gimnázium Barátainak és Támogatóinak Egyesülete Vezetőségi ülésén. Helyszín: CHSH Dezső, 1011 Budapest,

Részletesebben

A kultúra a fiatalok körében

A kultúra a fiatalok körében SEMMELWEIS KRÓNIKA I. évfolyam, 1. szám 2016. január A kultúra a fiatalok körében A kultúra szó a colo, colere azaz művelni igéből származik, és eredetileg a föld megművelését jelentette. A kultúra szó

Részletesebben

Közlemények. Helyszín: ELTE Tanító- és Óvóképző Kara, Budapest XII. ker., Kiss J. altb. u. 40. I. em 123. előadóterem

Közlemények. Helyszín: ELTE Tanító- és Óvóképző Kara, Budapest XII. ker., Kiss J. altb. u. 40. I. em 123. előadóterem Gyermeknevelés 4. évf. 1. szám (2016) Közlemények Tisztelt Kollégák! 2016. március 18-án a nagy sikerre való tekintettel újabb német nemzetiségi gyermekirodalmi konferenciát rendezünk. Az ELTE TÓK-on régóta

Részletesebben

NÉMET NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

NÉMET NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Német nyelv középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 8. NÉMET NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA ÁLTALÁNOS ÚTMUTATÓ 1. A dolgozatok

Részletesebben

Művészetek Ének-zene. 11. évfolyam

Művészetek Ének-zene. 11. évfolyam Művészetek Ének-zene A Művészetek - Ének-zene szabadon választható tantárgy belépési követelményei: Hallásvizsgálat: 10 nép- illetve műdal átélt, élményszerű tiszta előadása emlékezetből, a dalokat másmás

Részletesebben

Operabál 2008 - Az Operabál a következő érdekességek miatt mesebeli az idei évben:

Operabál 2008 - Az Operabál a következő érdekességek miatt mesebeli az idei évben: 2008. 01. 10. A 2008. február 2-i Operabál mottója: Mesebeli Operabál - Operabál 2008 Operabál 2008 - Az Operabál a következő érdekességek miatt mesebeli az idei évben: Az Operaház ünnepi díszkivilágítása

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. január 30-i rendes ülésére

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. január 30-i rendes ülésére 9. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. január 30-i rendes ülésére Tárgy: Önrész biztosítása a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat

Részletesebben

2010. november 8-12. Ábrányi Emil Általános Iskolában

2010. november 8-12. Ábrányi Emil Általános Iskolában ErkEl témahét 2010. november 8-12. Ábrányi Emil Általános Iskolában Felelős: Kiss Józsefné TARTALOM A témahét célja A témahét programja A feladatok megvalósítása A témahét értékelése Képek a témahétről

Részletesebben

III. Szakmai közéleti tevékenység

III. Szakmai közéleti tevékenység Dr. Kustár Zoltán: III. Szakmai közéleti tevékenység Tisztségek és megbízatások Választott intézményi tisztségek, megbízatások A Debreceni Református Hittudományi Egyetem Doktori Tanácsának törzstagja

Részletesebben

Modultyp Kreative Kommunikation Zielgruppe Schüler von 16 bis 19 Jahren Niveaustufe B2 AutorInnen Boócz-Barna Katalin, Jaszenovics Sándor A kiadvány az Educatio Kht. kompetenciafejlesztő oktatási program

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP / XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz NÉMET NYELV 3. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT Az írásbeli vizsga időtartama: 60 perc

Részletesebben

ORSZÁGOS ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY 2008/2009. NÉMET NYELV FELADATLAP. 8. osztály iskolai forduló. Tanuló neve:... Iskola neve:... Címe:...

ORSZÁGOS ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY 2008/2009. NÉMET NYELV FELADATLAP. 8. osztály iskolai forduló. Tanuló neve:... Iskola neve:... Címe:... JÁSZ-NAGYKUN- SZOLNOK MEGYEI PEDAGÓGIAI INTÉZET PEDAGÓGIAI SZAKMAI ÉS SZAKSZOLGÁLAT, SZOLNOK OM azonosító szám: 102312 OKÉV nyilvántartási szám: 16-0058-04 Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1100

Részletesebben

TERMÉKKATALÓGUS RÁFUTÓFÉK RÁFUTÓFÉK MECHANIZMUS.

TERMÉKKATALÓGUS RÁFUTÓFÉK RÁFUTÓFÉK MECHANIZMUS. RÁFUTÓFÉK MECHANIZMUS www.autoflex.hu 25 Die (R)Evolution für mehr Sicherheit. Das Geheimnis unserer neuen Original KNOTT Komfort-Achse liegt in der speziellen Formgebung und in einer frostigen Idee. Denn

Részletesebben

Geschichte: Története: Magyarország létrejötte a magyar törzsek kárpátmedencei

Geschichte: Története: Magyarország létrejötte a magyar törzsek kárpátmedencei Története: Magyarország létrejötte a magyar törzsek kárpátmedencei honfoglalásához köthető. Ettől kezdve több mint 1000 éven át Magyarország története a Kárpát-medence történetével volt azonos. A magyar

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Kar Pedagógusképző Intézet Szekszárd ÓVODAPEDAGÓGUS SZAK SZAKDOLGOZATI TÉMÁK JEGYZÉKE. 2009/2010.

Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Kar Pedagógusképző Intézet Szekszárd ÓVODAPEDAGÓGUS SZAK SZAKDOLGOZATI TÉMÁK JEGYZÉKE. 2009/2010. Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Kar Pedagógusképző Intézet Szekszárd ÓVODAPEDAGÓGUS SZAK SZAKDOLGOZATI TÉMÁK JEGYZÉKE 2009/2010. tanév Összeállította: Dr. Meskó Norbert szakfelelős Jóváhagyta:

Részletesebben

Eine Projektarbeit im Rahmen von Interkulturalität und Zweisprachigkeit der 3. Klassen - NMS / HS Oberpullendorf Schuljahr 2008/09

Eine Projektarbeit im Rahmen von Interkulturalität und Zweisprachigkeit der 3. Klassen - NMS / HS Oberpullendorf Schuljahr 2008/09 Eine Projektarbeit im Rahmen von Interkulturalität und Zweisprachigkeit der 3. Klassen - NMS / HS Oberpullendorf Schuljahr 28/9 Zum Projekt Interkulturalität und Mehrsprachigkeit Auch im Schuljahr 28/9

Részletesebben

Szerkesztette: Technikai szerkesztő: Feketéné Bíró Edit. A kötet megjelenését Komlóska Község Önkormányzata és a Komlóskáért Alapítvány támogatta.

Szerkesztette: Technikai szerkesztő: Feketéné Bíró Edit. A kötet megjelenését Komlóska Község Önkormányzata és a Komlóskáért Alapítvány támogatta. Szerkesztette: Veres László Viga Gyula Technikai szerkesztő: Feketéné Bíró Edit A kötet megjelenését Komlóska Község Önkormányzata és a Komlóskáért Alapítvány támogatta. ISSN 1785 0177 ISBN 978 963 9271

Részletesebben

Szakmai beszámoló. A konferencia címe: Kétszáz éve született pataki diákok. Megemlékezés Erdélyi János és Egressy Béni születésének 200.

Szakmai beszámoló. A konferencia címe: Kétszáz éve született pataki diákok. Megemlékezés Erdélyi János és Egressy Béni születésének 200. Szakmai beszámoló A konferencia címe: Kétszáz éve született pataki diákok. Megemlékezés Erdélyi János és Egressy Béni születésének 200. évfordulóján Pályázati azonosító: 3808/2277 A pályázati téma megvalósulásának

Részletesebben

Munkácsy és kora Témahét Munkácsy Mihály Általános Iskola Aradi utcai telephely Pápa 2010. február 15-20.

Munkácsy és kora Témahét Munkácsy Mihály Általános Iskola Aradi utcai telephely Pápa 2010. február 15-20. Munkácsy és kora Témahét Munkácsy Mihály Általános Iskola Aradi utcai telephely Pápa 2010. február 15-20. Az intézmény telephelyén tanuló 18 tanulócsoportból 8 vett részt a témahét munkájában 23 pedagógus

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Hartai Ráday Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Hartauer Pál Ráday Grund- und Musikschule

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Hartai Ráday Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Hartauer Pál Ráday Grund- und Musikschule 2015. PEDAGÓGIAI PROGRAM - Hartai Ráday Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Hartauer Pál Ráday Grund- und Musikschule 1 Készítette: Frei Lászlóné, Bodocz Ádám 2015. PEDAGÓGIAI PROGRAM I.

Részletesebben

bab.la Kifejezések: Személyes Jókívánságok német-német

bab.la Kifejezések: Személyes Jókívánságok német-német Jókívánságok : Házasság Herzlichen Glückwunsch! Für Euren gemeinsamen Lebensweg wünschen wir Euch alle Liebe und alles Glück dieser Welt. Herzlichen Glückwunsch! Für Euren gemeinsamen Lebensweg wünschen

Részletesebben

RECOM Interkulturelles Management Interkultúrális menedzsment. Österreich Ungarn Ausztria Magyarország. Fotoprotokoll Fotóprotokoll.

RECOM Interkulturelles Management Interkultúrális menedzsment. Österreich Ungarn Ausztria Magyarország. Fotoprotokoll Fotóprotokoll. CTCMC Unternehmensberatung Mag. Klara Parfuss, MBA Cross-cultural Training, Coaching, Management Consulting 3001 Mauerbach, Buchengasse 5 Austria RECOM Interkulturelles Management Interkultúrális menedzsment

Részletesebben

Doktori értekezés tézisei Bazsóné Sõrés Marianna

Doktori értekezés tézisei Bazsóné Sõrés Marianna Doktori értekezés tézisei Bazsóné Sõrés Marianna Canettis Bestimmung des Dichters. Elias Canettis poetische Auffassung im Spiegel seiner Autobiographie. Debrecen 2003 1. Az értekezés tárgya, célkitûzése

Részletesebben

Kérdõív az örökösödési bizonyítvány iránti kérelemhez

Kérdõív az örökösödési bizonyítvány iránti kérelemhez Kérdõív az örökösödési bizonyítvány iránti kérelemhez (Angaben zum Erbscheinantrag) A kérdõív kérdéseire adott válaszok fontosak az örökösödési bizonyítvánnyal kapcsolatban lefolytatandó tárgyaláshoz.

Részletesebben

Osztályozóvizsga évfolyam SCHRITTE INTERNATIONAL 1. TANKÖNYV

Osztályozóvizsga évfolyam SCHRITTE INTERNATIONAL 1. TANKÖNYV Osztályozóvizsga 9.-10. évfolyam SCHRITTE INTERNATIONAL 1. TANKÖNYV 9. évfolyam írásbeli: 1. könyv - W-Frage - Aussage : Ich heiße/ich bin - Personalpronomen: ich, du, er.. - Verbkonjugation (ich. du.

Részletesebben