k.kabai lóránt nem kijárat esőkönyv

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "k.kabai lóránt nem kijárat esőkönyv"

Átírás

1 k.kabai lóránt nem kijárat esőkönyv 2000

2 bikavér alba gyűrűk nagyon fáj esőcske szerelem, stb. esőcske mondja hátravetett szerkezet felütés csendélet terhességi jelek halott ember esőcske lerajzol vérnarancs egy álom esőcskével az ideális cím keresése filmvers vers, másik esőcske álma tisztázat esőcske szemetel ami igaz, az igaz esőcskét várni még valami fekete vakfolt esőcske csomagol narancsbőr viszony által homályosan fenntartva az annak mondott idegen királylány nagyítás, stb. facultatio praecox filmszakadás, stb. elkezdődik a történet vége diárium van az úgy igen, igen az alvó ember kérek egy kijáratot a láthatatlan szerző arcképe az esőcske szemetel című verset nyilas atilla írta.

3 bikavér

4 alba alvóbaba bújkál, neheztel, és felébred. énekel, talán még azelőtt, hogy felébredne. rólunk álmodik, ahogy együtt alszunk. mindketten álmodunk; én hozzá beszélek, ő fölém hajol, és énekel nekem. álmodik a lány, felsikolt, nyugtatgatom. nyögdécsel egy cseppet, még alszik; édesen álmodunk, szorosan egymáshoz simulva. alvóbaba bújkál, neheztel, és felébred. engem álomban talál maga mellett, felébreszt. felébredek; egyedül fekszem az üres, gyűrött hajnalban.

5 gyűrűk 1 pecsétes hétálmom. egyszerű keretben is tévedünk, ha találkozunk. repülni szeretnélek. arról koldulsz, mutatóba kibocsátott szagmintám. akarom még egyáltalán? 2 pattanj ki, szem! egyszer csak beszakad majd tetű állat éberségem. rettenj keserves, féloldalas alvóbaba szúrkál homlokomon. kíngyilkos pöttömszárny, akarj, te kegyetlen! 3 pihenj, drága szív! egyérintőt játszunk telhetetlen modorossággal. rakétát lövünk zsigerzacskókig. alantas frász törné ki kezdeményünket, maga csaj! akarnok dilemmázik? 4 alacsonyabbra kerülsz; kiválasztottam, te szerencsétlen alagsori felvigyázó. rászolgáltál, bővedben tettenért aktivista. egyként lépünk, pedig másként. 5

6 szemmel versz, elkényeztetett, testes széplélek-jószág. rohanó prédikátorok rothadó felsőbbségbe fordulnak. méltó módon tisztelgő fejes, sugárzó atommagom üdvözöl: kerekecske gombocska 6 jószerével lehetetlen álnok állatot játszani. de amíg alibimet biztosítod, bármi lehet belőlem. addig is csak veszíteni valóm van. tegyünk tönkre, kedvesem. ragadozzunk együtt!

7

8 nagyon fáj következetlen bátortalanság minden egyes ismerkedésnél. bemutatkozás, ártatlan szóváltás, ahogy két alien. tettrekészségi erőpróba, ráhatás. és a dolgok: igen, igen, nem; nemigen. elbeszélhető történtek, kutyaidő, vagyon romokban, herdálva, zálogban. ismeretlen tettestárs, ismerős vendég, gyomromban munkálkodó néma segítő. jövök és megyek, kapud nyitott-kés-kapu; váratlan közelítés, kiszámítható távolítás, vagy fordítva, ahogy hihető.

9 esőcske ahol ő lélekzik, arany mosható, ahol ő nem, ott is ezüst terem. megvált, és nemcsak engem, születve él, de tud magáról. meglehetősen üres, kataton felütés, miben még mozgolódni látszik egy kislány. idegen király, lázadó város; népszínpad a rosa luxemburg téren. esőcske, csöpp olajágam, töviskoszorúm, és hány néven szeressem még; folytathatnám ítéletnapig. nem vagyok se kutyája, se macskája. őt én álmodtam magamnak, így is másé. róla írok most, csak ilyenkor vár rám, majd szalad felém hóhér lábacskáin.

10 szerelem, stb. jacques roubaud nyomán a szerelmed igazat mond. a szerelmed mindig igazat fog mondani. amit a szerelmed mond, igaz, mert a szerelmed mondja. néhányan úgy gondolják, hogy a szerelem azért mond igazat, mert a szerelem igaz. mások azt állítják, hogy a szerelem nem mondhat igazat, mert az igazságnak semmi köze a szerelemhez. de a szerelem igazat mond, mikor beszél. a szerelem nem beszélhet virtuálisan, mert ami történik, hatással van az életre. nem egy határ, és nem is az ismétlődő kisajátítási gesztus lehetetlensége, mert semmiképp sem mondhatom, hogy ott van. a szerelem igaza a szerelemben van. melyik szerelemben? szerelmedben, és a szerelemben, amiről szerelmed beszél. a szerelem igazsága ezért az igazság igazsága. a szerelmed, saját tanulságod szerint, nem mond semmit? inkább mutat. mit? hogy nem mondasz semmit. de mutatja azt is, hogy miközben mutat, nem tud egyszerre eltűnni is. a szerelmem a következőképpen lesz megvilágosodás számodra: felismerheted, mint értelmetlent, amikor megmásztad, mint egy fokot, hogy így fölébe hágj (eldobva, úgymond, a létrát). nem hiszem, hogy értem ezt. megláthattam a szerelmed, íme: semmi, és a hátoldalán is semmi. sem ami történik, sem ami nem. hisz minden egyéb mindegy marad. ebben a körkörös, virtuális és zárt tükörben a nyelvnek nincs semmi hatalma. a szerelem szerelme, amikor szerelmed hazudni kezd. és egy napon hazudni fog, mert igazat mond, és a szerelmed véget ér. és véget fog érni, mint minden szerelem. mint minden. amikor szerelmed véget ér, halott leszek.

11 esőcske mondja mintha magam helyett teged hagynalak el. aztan megbanva megis helyetted magamat. (ez egy volt, és ott is idézet, minek kommentálnám.) hiába nagy akarat, kíváncsiság, nincs válasz. (lehet, nem kellett volna kérdeznem.) nem tudok mit mondani, mert nagyon szeretlek. (nem hiszem, hogy értem ezt.) és aztán zárójelek, félig nyitva; kérdőjelek, rövidre zárva.

12 hátravetett szerkezet jóformán már beszélőviszonyban sem vagyunk, egymáshoz nem értő kontárok. lassabban kellett volna kiokosodni, megtapasztalni az életet. levédett territórium lennél, jelöletlen birtokviszony? szeretném, már csak könnyű teher maradnál. ahogy elnézem, semmiből sincs elég. telhetetlennek kellene tűnni. a bizonytalanságból tanácsos lenne kikopni teljesen; megelőzni, amiből elegünk lehetne.

13 felütés (rendezgetném soraim.) ütközünk néhanap. védhetetlen; öngól távozás előtt. mint a természet, éjfél idején, csak a rimánkodó hangok, nebántsvirágok: hagyjál kérlek! hagyjál békén, sírni fogok! most meg kinek beszélsz? számolok háromig, és passz. aztán újra összebútorozunk. fátylat borítunk és bálványokat: semmi sem volt; minden elmúlt, mielőtt meglett volna.

14

15 csendélet most öt év múlva vagyok itt, ismerős kép, ha már nem ugyanaz. jó egy kicsit megint iskolásnak lenni. professzorom lakása, nem tanári-, hanem sötét kisszoba; a világítóudvar nem világít. most öt év múlva van, nő és férfi, este; keskeny ágy, közös párna, elférünk. a férfi még mindig szereti a nőt. akárcsak öt évvel ezelőtt, ma éjjel is félszegen szeretkezni fognak, a másik érintésétől reszkető testtel. hiába, mert ami marad újra csak, a nő elképzelt hasfájása már másnap, a férfi valódi fejfájása; ugyanolyan tehetetlenség, félelem minden ok nélkül apaságtól-anyaságtól. még mindig nem ismerjük fel egymás testét. öt éve nem voltam másik emberrel. most öt év múlva van, és ma sem találunk megoldást.

16 terhességi jelek olyan a hangod, mintha beteg lennél. na igen, mostanában elég furcsán néznek rám. úgy gondolom én is, talán megváltoztam. megközelíthetetlen hölgyem viselősnek érzi magát. igazából én vagyok számára terhes, de ez csak jóval később lesz világos előttem. állandóan a hátha verőfényes álláspontjáról szemléli az életet, a sajátját, azt a lehetségest. azért az elkezdett belső dialógust folytatnám vele, darab ideig, ha meg nem is érti, az elképzeltet. nézd csak, nézd, milyen szép a hold. az ő értetlenségével nem tudok mit kezdeni, fáraszt az állandó bizonyítási kényszer, magyarázkodásai, indokolhatatlan közönye. békapróba, lakmuszpapír; néha van az úgy is, hogy a földből fák nőnek hirtelen elő, egyiknek ágain himbálózik valami ember; ismerősnek tűnik. lehet, hogy megváltoztam. kettőezret írunk; olyan a hangom, mintha beteg lennék.

17 halott ember aki nem él, azt nem lehet megölni kerek egy hónapja vagyok halott ember. erre nincs mentség és nincs magyarázat. zavaros kép, önmagamra kiírt tender. kiállni a próbát, feküdni hanyatt, barokk város árnyékában, nyílt sebbel. szombat reggelre kutyatej és farkasvér. itt már három nap konkrétan egy esztendő, időm sincs, itthagyni holmi kutyapiszkot. paranoia; áttetsző, légüres tér. tőlem nyílhatnak nyugodtan az üvegkezek, úgysem bírnak üvegbúrát ácsolni fölém. de tudom, engem valaki magával mér.

18 esőcske lerajzol mikor veled vagyok, minden más eltűnik. ülünk, idegen véletlenekbe csomagolva; keveset beszélünk. a hallgatható csendet szeretjük. egy lakatlan sziget vagy. sűrű erdő, magas fák, lombkoronától nem látni az eget. körben mindenütt víz, végtelen. a partra kell menni, hogy megtudjam, nappal van, vagy éjszaka. ritkán járok erre. nem tudok úgy, mint egy remete. nagy gátakon kell átkelni, oda-vissza. nehéz.

19

20 vérnarancs

21 egy álom esőcskével jobb lett volna, ha ezt reggelre elfelejtem. háború volt, emlékszem, vagy csak akkor lett azzá; de megint rengeteg gép körözött fölöttünk. esőcske a barátomról beszélt. mire véget ért a légitámadás, ismét engem szeretett. angyaltestben utcai harcosokhoz szegődtünk, ahol végleg eltűnt szemem elől.

22 az ideális cím keresése nem kell fenoménnek lenni, hogy észrevegyem: valami történt. beadták nekem a kulcsot, néhány dolgot átrendeztem, ezt ne most részletezzük. (és ne térjünk vissza a régimódi, ráérős történetmeséléshez.) ennyit az előzményekről. veszett állóháborút folytatok azért a területért, ami soha nem volt senkiföldje; legalább erre lehetnék tekintettel. nem akarok visszaélni a látvánnyal, de olyan valószínűtlenül fordul maga alá minden, mi hallható. tenyeremben tartom a frontot, úgy legyen; dögöljön meg, s ha ő nem, hát én; megmutatni, nem semmi. és akkor mi leszünk a witman fiúk. kitámadok; miért is lenne másképp, mint ahogy van; kitámad. védekezni, mint halottnak a csók. most felejtsünk tovább, vagy hallgassunk?

23

24 filmvers jacques roubaud nyomán a vers nem történésük sorrendjében elmondott emlékekből épül fel. ennek a megkötésnek nincs elrejtve sem a fontossága, sem a jelentése. ellenkezőleg, nyíltan ki van jelentve, hogy az elmesélt dolgok abban az időben működnek, amelyben elmondják őket. ez ettől még nem napló. mert a jelen jelenben beszél, anélkül, hogy bárhogy is lezárult volna. nincs a dátumok, az oldalak, a sajnálkozás, a napló töredezettsége. van valaki, egy férfi. nincs megnevezve. van a nő, akit szeret, és aki nem szerelmes. a vers több lehetséges világban működik. némelyikben a nő szerelmes. az idő a jelen. minden lehetséges világ ideje a jelen. a zajok, a korszakok, még az ízek is, mind filmre írva, na meg a felhők. ez az, ami mindennél jobban mutatja a vers kompozícióját megszabó megkötés tiszteletben tartását. amikor már csak egy világ lesz, ahol a nő nem szerelmes, a férfi halott lesz, a vers véget ér.

25 vers, másik jacques roubaud nyomán ez egy másik vers, vagy talán ugyanaz. egy szerelemeset okán magára maradt férfit telefonon keresnek. a telefonhívás a szeretett nőtől jön, aki nem szerelmes. felismeri a hangját. egy lehetséges világból telefonál, egy másikból, ami mindenben hasonlít ehhez, melyet a férfi megismert, azzal a különbséggel, hogy abban a világban a nő szerelmes. de mit mondhatna neki? hogy mi történt ebben a világban ennyi idő alatt? és ő mit mond majd? hogyan lép be a férfi abba a világba, az eltörölt nemszerelem világába, ahol folytatódik a harc a nemszerelem ellen, ahol makacsul kitartanak a harcban, amelyet itt, ahol abban a pillanatban van, amikor felveszi a kagylót, elveszítettek? fel fogja venni, és hallani fogja a hangját. a világ, ahol most van (a telefon csörög, de még nem mozdította meg kezét, hogy felvegye), el lesz felejtve. ez a világ nem lesz volt. csak úgy lesz volt, mint lehetséges világ, ahol a nemszerelem történt meg, és nem a szerelem. elképzeli azt, amikor ebben a világban lesz volt, ahol ő sem szerelmes. de nem lesz képes igazából sohasem elképzelni. a telefon nem csörög. amíg nem csörgeti az új világot, a lehetséges világ még lehetséges. még lehetséges, hogy a telefon csörögjön, és a hang a szeretett nőé legyen, aki nem szerelmes. esetleg nem is lesz többé nemszerelmes, ha nem volt az sohasem. a telefon csörögni fog. a hang, amit a szerelemeset okán magára maradt férfi hallani fog, nem a szeretett nőé lesz. ez egy másik hang lesz, akármilyen. hallani fogja. ez nem bizonyít semmit.

26 esőcske álma először telefonáltam neked, nem voltál otthon. azt mondta az anyukád, hogy visszahívsz majd, ha hazamész. de nem hozzá haza, hanem máshová haza. aztán már együtt voltunk, egy szobában beszélgettünk, majd hirtelen virágos mező lett minden körülöttünk. a többire nem emlékszem.

27 tisztázat kiss tibornak talán elég volt ennyi idő, hogy elunjam rontani a városképet, riogatni rajongásom tárgyát. rég kinőttem isten markából. mindig ugyanaz, némileg másképp; rossznyelvek szerint nem tudom fenntartani a rendet magam körül, de tudatosan igyekszem kompenzálni azt. nekem aztán nem mondanak semmit. közben meg nagyonis szétcsúszott arcommal töröm le a megszokás fantomját; pontos érkezés, korrekció, luca iskolateje, esőcske haboskakaója, mindenórás penzum. nincsen család, feleség, csak háborítatlan fellengzés, keménykedés, látszólag ok nélkül. lassan ebből is túl sok. a rontás jön rám. ne legyen semmi, ahogy nem volt minden soha. a mindennel szemben az egy, semmivel szemben szintén semmi. de hisz a kettő ugyanaz a harc. elpocsékolt verdesés, hamuszín közöny. és újra: az ismerkedés diszkrét vágya. ködöt borít rám, beszitál az érintés telhetetlen modorosságával. nem is tudom, melyik vagyok én, és melyik a hangom. egyszerre csak minden a halálhoz hasonlít. a helyzet nem rossz, de reménytelen: gyomromban valahol, az álom kárpitja alatt mosolyog egy csöppnyi fekete folt. ördög vagyok, de kataton.

28 esőcske szemetel zsönetemplü monamu zsönetemplü tulezsu ilyen hülye a hangom. nem olyan a hangom, mintha beteg lennék? olyan a hangod, mintha te lennél a réma. te vagy a réma, én meg a téma. teoréma, monamu, váltsunk rémát, tulezsu

29

30 ami igaz, az igaz mint egy szép halott, úgy élek emlékezetemben. mármint abban a kevésben, ami még megvan, amit lassan csak el kell veszítsek. törköly, vegytiszta folyamat, cukorcefre; ahogy lehet bújócskát játszani a mindenhatóval. mennyire nedves lett az ingem ujja. rendben van, a pokol legyen hatlövetű. egy lehetséges hold alatt úgy tűnt, szerelmem hozzám beszél. de tévedtem, csak a levegőt vette rosszul. bennem nem él semminek kapcsolata semmi. milyen szürke az ég. a halott emberbe vért kellene tölteni; csak egy kicsit legyek még. egyébként meg úgyis eltűnik minden, felesleges újra és újra megütközni. igen, igen; lehet, hogy igazad van, de a jóistennek néha különös ötletei támadnak. mégis kell szeresselek, különben a világ lesz tőlem rosszabb. nem tudom, elfelejtettem, ki vagyok, hol. vérrészegen nyalogatom sebeimet. rendes embere nem lehetek senkinek; persze tudható, mint a kezdetektől fogva is, ezt a belső beszédet a másik fél másképp érti. többé nem kerülhet szóba semmilyen jövő idő, a nyárnak úgyis vége van, a télnek még nincs jelen. állunk szemtől szemben, ahogy soha; két túlvilág, két pokol mered egymásra.

31 esőcskét várni erről pedig, meglehet, nem illene beszélnem. villanyoltás után mindig fellobban az őrláng, sárgával telítődik szobám feketéje. egy halott embernek legyenek hagyományai. gyertya a párkányon, világítótorony; éjjel is ide kell találjon, bármikor jöhet. legalább jönne, de hiába várom folyamatosan, úgysem lesz érkezése. különösen ilyenkor nem. illetéktelen vagyok, mikor hozzá szólok. egyszercsak az a teljes csend lep meg, még falun is ritka; igazi, hallható csend. csak a vérkeringés ritmikus dübörgése, tengeri árnak kék szemébe merülök; és az idegműködés szakadatlan sípolása, valaki, mondjuk helyettem, úgyis előbb ér oda. túl korán robban szét; ugat kutya, párzik macska. résnyire nyitok ablakot, a láng pislogni kezd, szétcsúsznak és repednek az árnyékok, haláltánc. vége; ma már biztosan nem talál ide. nem tudok írni belőle igazabbul, mint ő maga.

32 még valami fekete nem hiszem, hogy értem ezt a verset. este van, és még valami fekete; nem lehet, hogy bármi megvilágosodjon bármitől. este van, és a lichthof fényei sincsenek, minden fekete, ami a láthatárra borult. elképzelhetetlen, legalábbis nem tudom elképzelni, hogy valami kimúlna ebben a feketében. eltűnni jóval könnyebbnek látszik. fénynek egyáltalán nem kell léteznie, ha valami fekete. nincs a körvonalak határozottsága, a látvány meggyőző ereje, nincsenek részletek, csak káprázatok, feltételezések, és mi. komoly zavarba jövök, mikor elszámítom magam; ezek tényleg mi lennénk, de attól tartok, mindig külön-külön. vagy tehát te, és vagyok én. már ha vagyok egyáltalán. lehetetlen, ha valami fekete, hogy világítson. csak mellényúlások vannak, és rengeteg fekete, ami viszont belőlünk árad. két tévedés közelít egymáshoz, ez együtt már három; két sugárzó, fekete, fiatal és szép test, ahogyan két árnyék, egymásba hatolnak átlátszón, izzó feketén a ragadozó feketében. szertekergetik egymásban a vért, immár egyetlen vonagló fekete lényeg világítja be sötéten az éjjeli díszletet. és még valami fekete, bár nem látszik, miképp semmi sem különböztethető meg egyenként. talán soha nem is fog látszani, épp feketeségében nem, csak marad abban; csak a nyom marad.

33

34 vakfolt de aztán mégis megtörtént minden. utoljára szeretnék most beszélni erről. amennyire képes voltam, már leírtam a történteket; széttépett bőr a körömágyon, még mindig esőre áll. a folytatás hiányzik, és sose nem lesz pótlás. lehet, hogy összesen ennyit kellett mondanom, vagy eddig is túl sokat fecsegtem. innen és így nézve azt hiszem, hibáztunk. (esetleg pont most tévedek, létezik a farkasvakság.) nem kellett volna ezeknek megesnie, vagy legalábbis annak nem. talán nem kellett volna mindent komolyan vennem, ha már úgyis hazavágott ez a szerelem. sokkal aljasabban viselkednék, ha eszem lenne. azt susognám például, hogy ne nézzen úgy rám te persze erre sem mondasz semmit. aztán megjelöltünk egy pontot az eseményhorizonton, teljesen feleslegesen, öt év múlva. azaz pontosítok, ezt te magad találtad ki, és úgy gondoltad, szükségtelen megmagyarázni. én viszont nem látom az értelmét. főleg pedig: hol leszek már akkor. mit tehetnénk egymáshoz öt év múlva? tényleg érdekelne, hogy gondoltad ezt; vagy mindegy is, úgysem válaszolnál. tehát itt lenne a lezárás igénye, de az sincs, ahogy lassan mindent csak saját hiánya jellemez. a távolságot, mint üveggolyót, megkapod. hát hova tovább, kérdezem némi fenntartással. valamivel később akartam kikerülni látómeződből. most örülhetsz, nem kell végignézned, soha nem fogod megtudni, hogyan alszom el.

35 esőcske csomagol ideje továbbállni, mondja szerelmem. papírral zörög körülöttem, elfüggönyöz, illetve ezzel vagy azzal átrendezi az éjszakát. pokolnak nevezi, amikor sírok; én azt, amiért. kiegyezés elképzelhetetlen. neki tényleg jobb volna, ha nem lennék; állítja, hogy szerelmem olyan, amire ő nem is érdemes. nem hiszem, hogy értem ezt. végül egyszerűen kilép, akár helyettem.

36 narancsbőr

37 viszony által homályosan fenntartva kemény istvánnak ha ezen az órán, ebben az időpontban ugyanarra a helyre lépnék be, ugyanoda térnék be, ahová egy héttel ezelőtt ezen az órán, ebben az időpontban, akkor ugyanaz fogadna, ugyanazok lepnének meg. azt mondanám, semmi sem változik feltétlenül. és úgy lenne, semmi sem változik feltétlenül, ezen az órán, ebben az időpontban, ugyanarra a helyre jönnék, ugyanoda, ugyanaz fogadna, ugyanazok. most pedig mindent kisatírozok gondosan.

38 az annak mondott nem igazi történésnek mutatkozik utólag. lehettem például feltételesen szabadlábon, kóboráram a veremben. (önkényes próbaidő volt, elismerem.) és akkor a totális eszméletvesztés. (így folytatva sikerülhet tökéletesen kikopnom a közéletből.) véremben emlékmás, vagy az annak mondott; na gyerünk, egyél, egyél, te csontos lány, ugorj be mellém jézus joe sportautójába, és harapj a csontos fiúba. esetleg csak halvány kópia; háromszor versz vissza, míg rendezgetem soraimat. (négyet számolsz, én egyig sem jutok, és a hamis nyelvlecke, vinnyogsz: én a szőkét akarom ; vitorlázom gyalogszerrel, s még mindig bízom benned, megszédültem egy cseppet.) te rúgsz fel évek múlva, tagadsz le közös ismerőseink előtt, már most nekem ásol. túlbeszéltük, rendben. matematikus leszek.

39

40 idegen királylány a barátom én vagyok. (mándoki györgy) egy májusi éjjelen azt álmodtad, hogy két nő, féktelen rajongásunk tárgyai, baba és esőcske, kivételesen nem hallgatnak. vélt egyetlen hozzátartozóink róluk szóló verseinkből olvastak fel, valamelyest nagy nyilvánosság előtt. a rimapatak férfinyelven suttogott, az igazat önmagukról ők mondták el. nagyjából maguktól értetődően voltak szépek; csak dadogni tudtunk, és fel se tűnt, hogy ez mit nem jelent a továbbiakra nézve. beszéltünk néhányszor erről az álmodról, előfordulhat, hogy sokat is, nem tudom. írhatnám, talán elég volt eddig élni, jobb úgysem lehet, mint még soha. mindenesetre én is ugyanezt álmodtam akkor.

41 nagyítás, stb. ne légy könnyelmű, kis barátom. (vigyázz költőkém, mert legépellek!) valamibe halkan belelöktek, úgy maradsz. legyél szíves, ne kiabálj. mennyire más volt még annak idején. meggyűrűztek, s boldogan tűrted, gyémánthegy volt oldalbordád. csak a levezetés sikeredett nyomorultul sutára. oda neki, nevetés, felejtés, és a többi. sok volt felednivaló, több van felejtett. egyszer egy az egy, biztos pontod. valahol feltűnnek new york árnyai, szamizdat. üvegváros üvegbúrája, just remember: the death is not the end, kísértetek a bezárt szobában, frissen a billboard-listáról. szerintem kuss a te neved. ugyanott, ugyanazzal, mégsem ugyanaz. változat: csak kipróbáltam, milyen. ha benne én, ő bennem. a továbbiakban elbeszélhető történtek, kutyaidő, mindig a régi félnóta. türelmetlen pillanatokban szabadult el a pokol. (már amikor nem égett éppen.) mindegy, szavam járása, határozott kiállás. szemkontakt és testbeszéd, program szerint. voltak még izgalmak. (ott vagyok, hármas befutó.) valaki szabad szemmel is láthatóan teljesen más ritmusban delirál.

42 facultatio praecox a mai szabadprogram korábban kezdődik, jelentette egy steril hang. előretolt testőrséggel rohamoztuk meg célpontjainkat. anti bácsi, padlógáz! (nem mellé beszéltem, hasítottunk, ahogy kell.) és mindig történt valami. megjelenni esetleg imitt, amott, protokoll; majd lelépni, rendes fundamentalisták. túl vagyunk a durranógáz-próbán; minket majd valahol a szív közelében köpnek ki. marad végül a férgese, nekem csak; engem vigyen föl, más pedig letagadna; lassabban kellett volna, köröztök egy páran; azt sem tudom, mit akarjak.

43

44 filmszakadás, stb. azt mondtam volt feleségemnek, hogy jófiú leszek. hazai vegyésszel alapoztam, hozott anyag, szabad pálya. lassan híznak a körték, érnek keserűk. volt kilengés meg gravitáció, nagysokára álltam irányba: benyomok, bemozgok, legjobb. a ködben fekete-fehér kutyák garázdálkodtak, ölebek, vérebek, betört kirakati példányok ezen a veszett fakultáción: én lenni legrosszabb rémálmod. (de szerencsére talán a legrosszabb is, ami történhet veled.) ennyi még megvan, majdnem tisztán, a többinek bottal üthetem nyomát; hangyafoci a hatórás vetítésen. illetve rémlik még valami: kölök mókus nyúzása az angolkertben; vagy valami defloráció, nem is tudom. szigorúan vágott nyersanyag, a celluloidszalag semmit nem mutat. a jófejségnek is van határa. másnap, fáradtolaj a tűzre. korábban kellene felkelnem. az élet vasárnapja ez.

45 elkezdődik a történet vége és a sporttársak átszakítják a szalagkorlátot, tutti hármas befutó. nyerésben vagy, mondja barátom, a tudatlan. hát éppen hogy nem. csak megint közelebb kerültem ahhoz a bizonyoshoz, aminek nevét még véletlenül se. olyan ez, mint annak idején twin peaksben. szemfényvesztés, töketlenkedés valami egyértelmű minden fölött. (mesebeszéd, na ja.) úgy is mondhatnám, fejberúgtak a múltkoriban. csak úgy, ripsz-ropsz, elszálltam egy pillanat alatt a délutáni verőfényben. hogy csattog a szívem. éber a vadászjellem, kibiztosított szemmel. üldözni csak hasonszőrűt, célkereszt a fejre. kezem nem remeg, nincs kegyelem.

46 diárium mindig többről van szó. annyi jegyzet, ahány felkeresnivaló. nagyon durva lenne mindet egybezúdítani? a kijózanító hét vége lenne a nyitány, csupán a miheztartás végett. tudjuk: nincs semmi mögöttem, én így helyezkedem szembe a reális eséllyel. illetve ami jöhet még, a fenyegető rém. (szabad fordítás, hivatalosan: baljós árnyak.) nem emlékszem, mikor, hol veszett el a hátország. arról van szó, hogy tűzöltő lennék szívem szerint, fire, walk with me; benne a pakliban, itt leszek, én mindig itt vagyok, vakherda a tavalyi pályán. és még többről: a tévedés esélye fennáll minden egyes lélekzetvételkor. ez ám az egyenes beszéd, valaki van a levegőben. bájos kültakarózás, túllőttünk a célon, sztenderd díjszabás marad: kis barátunk híg fröccsöt iszik, de legalább kettőt. a repülő ember fázik. az van nagy helyzet, felkelek a realitás talajáról, disznók előtt még gyöngytyúkot akarok, silence fiction, csendespihenő zajai. fráziskésés, nem találom a megfelelő szavakat. nem megy jobban, még ennél is sokkal többről van szó.

47

48 van az úgy ha lehetne bármit is arc nélkül csinálni. ennek van itt az ideje, erre vágyni csak; múlnának már el felőlem, rohannának másfelé, tegeződnének idegenekkel filléres menedékeim. egész kis vagyont a másik poklába fektetni, majd egyszercsak üresen hagyni mellette a nekem fenntartott széket, magyarázat nélkül. a falban nincs annyi hely, amennyi neked és nekem kell. egyetlen üreg (itt masíroznak naív álmaim), kettőnk kevés porának elég is, legyen legalább ez közös. persze a hozzátartozók panaszkodnának szorgalmasan. valami hang van még az arcban: fesd a hajad vörösre! nem elég szerelem egy, túl sok szerelmes egy? megártott a matematika; igazad van, nem számítok.

49 igen, igen voltam már minden, még akasztott ember nem. tűnhetne soknak is, de ez így színigaz. kikérem magamnak, az én véleményem, finomítás a dolgokon, vagy majdnem az. és innentől már új napot fogalmazok. beadták nekem a kulcsot, hogy úgy mondjam. önmeghatározásaim cserben hagynak, szétcsúszó kontúr, lassú visszaszámlálás. ennyi és ez, akad még néhány dühroham; mint mindig: tombol, én vagyok, s hátrál tovább. dehogyis akartam ennyi minden lenni. mondom, ember, én csak szocializálódtam.

50 az alvó ember (georges perecnek is) felhúzott lábbal fekszel hátadon. három pontot leragasztottál a plafonon, mert eluntad figyelni őket szűntelen. nem kelsz fel, és nem tudod, mióta alszol. nem tudod, mióta büdösödik néhány dolog a négy üres fehér fal között. köztük te is. ideje lenne megfürdened, de ezt sem érzed. keveset forgolódsz, magadra nem reagálsz. a falak néha feketék. ettől semmi sem más. felkelnél, ha végre valami sárga lenne, vagy legalább hasonlítana rá. nem fog. most még ezt sem tudod. belenézel a tükörbe, egy ismeretlen pofa bámul vissza szőrösen, nagypénteki vezeklőfrizurával. ez nem te vagy; te alszol, álom nélkül, csak alszol.

51 kérek egy kijáratot kettőezeröt április tizenkettedikén, kedden, a koraesti órákban, úgy fél hét körül megszólal majd egy mobiltelefon. csendesen esett egész nap. a hívó fél valamelyik lehetséges világ lepattant nyilvános készülékéről próbál beszélgetést kezdeményezni. majdnem elfelejtkeztünk róla, szégyellhetjük magunkat. hangja egy ismeretlen nyelven fűrészel, remegő kezében ezüstszín üveggolyó. a hívott szám nem válaszol: kicseng, de nem veszik fel, vagy folyamatosan foglaltat jelez. üzenetrögzítő bizonyosan nem fog bekapcsolni, a hölgyek legjobbika kerüli az érintkezést. ez a telefonhívás nem lesz volt; van egy férfi, tudja ezt, és nem tárcsáz többé.

52

53 a láthatatlan szerző arcképe márpedig ezt nem a kifejezett feketében kell keresni. illetve valahol annak környékén, ez egy húsdaráló; de benne a bőrszínben, a sárgára vetülő árnyékokban. hogyan írható le ez a sárga, ha van valami, ami fekete? elrontom a betűzést, míg hibátlanul felrakod. ez tipikusan a te véletlened, narancsbőrben; én pedig nehezen lépek tovább. el sem indulok. hiba nincs, de mindenütt a tábla: nem kijárat. miért is lenne másképp, mint ahogy van; marad ez, meg némi aprópénz, bikavér. hogyan lehetne tenni arc nélkül bármit is? vérnarancs álmok, de ma oly keserű vagyok. mondd csak, eső után hogyan alszom el? te rajzolod ezt a portrét, színhúsból; nekem megfelel, bár én sokat nem számítok.

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak

T.Ágoston László A lovak állva álmodnak T.Ágoston László A lovak állva álmodnak Alszol, öreg? fordult a férje felé az asszony. Megigazította feje alatt a kispárnát, és lélekben felkészült a nagy beszélgetésre. Nem, nem alszom. Jár az agyam,

Részletesebben

Bányai Tamás. A Jóság völgye

Bányai Tamás. A Jóság völgye Bányai Tamás A Jóság völgye - Nem sikerült - suttogta Ria alig hallhatóan. - Azt hiszem senkinek sem fog sikerülni. Gézu értetlenül és csodálkozva nézett rá. A kötés alatt mintha kikerekedett volna egy

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

Cukimami én idős motiváció:

Cukimami én idős motiváció: Cukimami s én idő ió: c motivá Énidó Kezdjük ott, hogy miért is fontos, az Énidő; Magad miatt, mert kell, hogy érezd; az anyasággal nem veszítetted el a nőiességedet, azt, hogy egy önálló és utánozhatatlanul

Részletesebben

Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám,

Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám, Ott vess ki! Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám, mi az, felrobban az idegek pályáin. Szépek a rózsák,

Részletesebben

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon

Kutasi Heléna. Szerelmeskalandos. avagy a boldogságra várni kell. Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Kutasi Heléna Szerelmeskalandos avagy a boldogságra várni kell Borító: Ráth Márton www.facebook.com/rathmartonsalon Amikor először megláttam őt, azonnal tudtam, nem lesz mindennapi történet. Biztos többen

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Juhász Bence. A nagy litikamu

Juhász Bence. A nagy litikamu Juhász Bence A nagy P litikamu Parlamentből a Parlamentbe Viszontválaszra megadom a szót képviselő úrnak. Köszönöm Elnök úr, Tisztelt Országgyűlés, Tisztelt Ház. Amint az előző felszólalásomban is ismertettem

Részletesebben

Június 19. csütörtök

Június 19. csütörtök Június 19. csütörtök A tegnapi túra a városban úgy kinyuvasztotta a lábam, mint egy nehéz nap a Caminon. Igaz, több mint két órát mentem, megállás nélkül, és a szandálban, amiről már kiderült, hogy nem

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY

Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY Néha fel kell adnunk az elveinket, hogy megélhessük az álmainkat Tommaso Grado SÓLYOMLÁNY - részlet - Szakmai konzultáns: dr. Almási Krisztina Borító és tördelés: White Noise Team ISBN 978-963-12-4568-4

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam Szerelmes versfüzér 1. Nyolcvan sor a fáról, amire rádőlnél Ha most rádőlsz arra a fára, Ki fog dőlni és pont telibe talál- Na. Én állok a fa másik oldalán Pont

Részletesebben

A HECSEDLI MEG A POSTÁS

A HECSEDLI MEG A POSTÁS SZEMLE 13 T. Ágoston László A HECSEDLI MEG A POSTÁS Hecsedli. Várjuk a postást mondta Bányai, az író, és letette a kagylót. Régi, jól bevált, mondhatni egyezményes szövegük volt ez Zsengellérrel, a költővel

Részletesebben

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom NAGYTAKARÍTÁS Én csak egy szegény asszony vagyok. Asszonyiságom utolsó éveit számlálgatom már, a fejemen tincsekké duzzadtak a fehér hajszálak, az arcomon, a szám körül megszaporodtak a ráncok, lekúsznak

Részletesebben

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Kiss Ottó Csillagszedő Márió Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Az ember jóból és rosszból van összegyúrva. Fehérből meg feketéből. Ezért van az, ha rajtakapsz valami rossz dolgon, mindig

Részletesebben

Én Istenem! Miért hagytál el engem?

Én Istenem! Miért hagytál el engem? Édes Illat Én Istenem! Miért hagytál el engem? Sóhajtotta Jézus, miközben a fakereszten felfüggesztve, vércseppek csöpögtek végig a testén. És akkor, nem lélegzett többet. Nem, te voltál minden reményem!

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Válogatott verseim. Christin Dor. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Válogatott verseim. Christin Dor. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Válogatott verseim Christin Dor 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Valami Valami váratlan, Valami ismeretlen, Valami, ami magához vonz. Valami érzéki, Valami felülmúlhatatlan, Valami, ami megbabonáz.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívottak: Turóczi Hajnalka jegyző Macsóné Pálfalvi Mária ig.oszt.vezető. Megjelentek kb 15 fő tiszalúci lakos

JEGYZŐKÖNYV. Tanácskozási joggal meghívottak: Turóczi Hajnalka jegyző Macsóné Pálfalvi Mária ig.oszt.vezető. Megjelentek kb 15 fő tiszalúci lakos JEGYZŐKÖNYV Készült Tiszalúc Nagyközség Képviselő-testületének 2011. április 7- napján a Községháza tanácskozó termében megtartott rendkívüli nyílt üléséről. Jelen vannak: Majdanics László polgármester

Részletesebben

Egy jó nyaralás csodákra képes Mire emlékezünk, és miért? (Katarina Loefflerova története alapján)

Egy jó nyaralás csodákra képes Mire emlékezünk, és miért? (Katarina Loefflerova története alapján) Egy jó nyaralás csodákra képes Mire emlékezünk, és miért? (Katarina Loefflerova története alapján) http://centropastudent.org/?typ=sprache&flang=hu&movid=6&nid=43&q=m Óravázlat Korcsoport: 11-12. évfolyam

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET gyerekeknek Ferrádi Hádi, a kis versenyautó Ismersz olyan meséket, amiben versenyautók vagy sportkocsik szerepelnek? Ismered például Villám McQueent?

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

Sütő Ãndrás. Földi ºsztºl, égi szék*

Sütő Ãndrás. Földi ºsztºl, égi szék* Sütő Ãndrás Földi ºsztºl, égi szék* Adventi szelek fújnak maholnap a Hargitán, menni, menni kéne Sikaszóba! Nyár eleje rég volt, hogy arra járhattam, káplánszoknyás fenyőfáim alatt megülhettem. Fülemben

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk.

KE - Vizuális támpontként majd egy legközelebbi műsorunkban már hátha már lesz webkamera és akkor majd könnyebb lesz, mi is majd fejlődünk. Konferálók - a HIT Rádió délutáni műsora HIT Rádió, www.hitradio.hu (KE Körtvélyfáy Eszter riporter, LE - Loványi Eszter és KZS - Kovács Zsuzsanna KE - A kutya az ember legjobb barátja. tarja a mondás,

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

MagyarOK B1+ munkalapok 6

MagyarOK B1+ munkalapok 6 1. Egyetértek. Nem értek egyet. munkalap Egyetért? Nem ért egyet? Írja le az érveit! Lassan az lesz a furcsa, ha az emberek egymással beszélgetnek, és nem a telefonjukat bámulják.... Soha nem fogok szótlanul

Részletesebben

Zágonyi Mónika. Jég és gyöngy

Zágonyi Mónika. Jég és gyöngy Zágonyi Mónika Jég és gyöngy JÉG ÉS GYÖNGY Első fejezet Uramisten úristen csak ennyit bírtam kinyögni, miközben az űrhajóban lévő számítógép monitorjára meredtem. Mi van? kérdezte Alain, az egyetlen társam,

Részletesebben

E l é g i á k (2002-2012)

E l é g i á k (2002-2012) E l é g i á k (2002-2012) Ébredés Ordít a pillanat, gerince törik, édes hajnal tesz pontot éjszakára, s repít el fejemtől forró párnámra. Képei sem kísértek, csak a hídig, melyen még átérek a valóságba,

Részletesebben

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL

www.varosijogi.hu MESTEREKRŐL MESTEREKRŐL Sok szó esik a régen élt és önmagát felismerő mesterekről, ám gyakran egyfajta misztikus ködbe burkolóznak bennünk, mintha elérhetetlenek, legendák volnának, amivé mi sosem válhatunk. Számtalan

Részletesebben

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _

ÉG A GYERTYA, ÉG. 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ ÉG A GYERTYA, ÉG Ég a gyertya ég, Sok kis gyertya ég, Jaj, de szép a karácsonyfa, Égjen soká még! 1. Bontsuk betűkre a szót! SZERETET = _ Miből indul ki? Abból, hogy valaki _ 2. Mi már tudjuk: fal + at

Részletesebben

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába 2. fejezet Huszonnégy órányi utazás után finoman szólva jólesett feküdnie. A háta hónapok, de talán régebb óta fájt maga sem igazán tudta, mióta. A Kongói Demokratikus Köztársaság Bukavu nevű településén

Részletesebben

Nincstelenség - korlátlan birtoklás

Nincstelenség - korlátlan birtoklás Nincstelenség - korlátlan birtoklás A birtoklás kérdése az elmúlt időszakban sokat foglalkoztatott azért is vállalkoztam e cikk megírására, hátha segít kicsit összerendezni a gondolataimat. Menet közben

Részletesebben

Föléhajolt, melle előrelendült, illat szállt fel a hasa mentén, Darius fölemelte kissé a fejét, hogy lássa a köldökét: parányi kagyló, felül

Föléhajolt, melle előrelendült, illat szállt fel a hasa mentén, Darius fölemelte kissé a fejét, hogy lássa a köldökét: parányi kagyló, felül 1 Föléhajolt, melle előrelendült, illat szállt fel a hasa mentén, Darius fölemelte kissé a fejét, hogy lássa a köldökét: parányi kagyló, felül karimával; örült a látványnak, de ez csak az első fejezet,

Részletesebben

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj 14 tiszatáj TANDORI DEZSÕ Hitman Hitman nincs a szótárban, a szótárban nincs. De hát ember nem ad lónak olyan nevet, hogy Úgy Jól Ötvenen Túl. Nem ad, öreg, lónak ember olyan nevet, hogy... mondom. Mondja

Részletesebben

5 perc frontális Csomagolópapír, 1.sz. mell.

5 perc frontális Csomagolópapír, 1.sz. mell. Tantárgy: szövegértés,- szövegalkotás Időkeret:2x45 perc Korosztály: 1. évfolyam Az óra célja: testtudat fejlesztése, térérzékelés tudatosítása, sajátmozgásérzék ápolása, figyelem tartósságának megteremtése,

Részletesebben

Létezés a végtelenben. Pásztor Magdolna. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Létezés a végtelenben. Pásztor Magdolna. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Létezés a végtelenben Pásztor Magdolna 2014 Publio kiadó Minden jog fenntartva! ÉJELI FOHÁSZ Üres, üres vagyok, a messzeségbe rohanok. Látok egy utat, ami arany, látom a fákat, ami ezüst. Látom a holdat,

Részletesebben

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás?

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás? DRÁMAJÁTÉK TINIKNEK Vári Lili: A KULCS A történet egy vallási középiskolában játszódik. Szereplők: Tanár dr Wieser Tanár Brown Diákok: Jim, Larry, Jeff, Tom és Matthew Első szín (Osztályterem, a diákok

Részletesebben

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó,

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó, Manó úr Hát, ha éppen tudni akarod, arról a magas hegyről származom mondta, mielőtt bármit is kérdezhettem volna. Hogy miért jöttem le erre az alacsonyabb hegyre? folytatta, még mindig kérdés nélkül nos,

Részletesebben

A holdfényben repülő bicikli

A holdfényben repülő bicikli A holdfényben repülő bicikli Páros interjú Mindketten rövid ideig tudhatták magukénak különleges biciklijüket, és vendéglátós művészi karrierjük sem tartott sokáig. Marozsán Erika színésznő épp túl egy

Részletesebben

Barabás Erzsébet. Titkos igazság

Barabás Erzsébet. Titkos igazság Barabás Erzsébet Titkos igazság Tudattalanság Élet és halál! Megszületni majd meghalni. Kérdés, hogy hogyan, miként és mikor vagy esetleg miért! Még meg sem születünk, már előtte kiválasztjuk az állítólagos

Részletesebben

VIASZKVIRÁG. Bohózat egy felvonásban. Történik: egy magyar faluban valamikor a két háború között.

VIASZKVIRÁG. Bohózat egy felvonásban. Történik: egy magyar faluban valamikor a két háború között. Személyek: Péter, középkorú parasztgazda Mári, a felesége Bíró, idősebb parasztgazda Kisbíró, fiatalabb parasztgazda Török Rezső VIASZKVIRÁG Bohózat egy felvonásban Történik: egy magyar faluban valamikor

Részletesebben

RADNÓTHY SZABOLCS. A hullámlovas 2015.

RADNÓTHY SZABOLCS. A hullámlovas 2015. RADNÓTHY SZABOLCS A hullámlovas 2015. PROLÓGUS Rájöttem, hogy az élet tenger. Hogy érted? Egyszerre csendes és hangos. Viharos és morajló. Amikor a horizonton a végét keresed, rájössz, hogy se eleje, se

Részletesebben

Jarabin Kinga. Kedves Olívia!

Jarabin Kinga. Kedves Olívia! Jarabin Kinga Kedves Olívia! Kedves Olívia! Mire levelem megérkezik hozzád, már biztosan újra nyugodt leszek és békés, de most pipa vagyok, haragos és mérges! Már megint hadat üzent nekem az a makacs és

Részletesebben

Verzár Éva Kelj fel és járj!

Verzár Éva Kelj fel és járj! Verzár Éva Kelj fel és járj! A Tatárdombot megkerülte a viharos szél, ott fenn még egyszer jól összerázta a méltóságos, nehéz fellegeket, lehúzta őket egészen a földig, s mire Terike 1911 pityergő őszén

Részletesebben

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Anyssa Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Szeretettel köszöntöm! Távolsági hívás, avagy üzen a lélek: könyvemnek miért ezt a címet adtam? Földi és misztikus értelemben is, jól értelmezhető. Pont ezért,

Részletesebben

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a V Barna legény. Te szegény, te szép. Dús hajad egy leány álma. Elvesztettem az eszem s szemem könnyet hullat, mint estalkonyatkor az ég. Ó, miféle babona űzi tekintetem utánad? Végigkísérlek a fasoron,

Részletesebben

Karácsony máshol, máshogyan

Karácsony máshol, máshogyan Karácsony máshol, máshogyan A karácsonyt sokféleképpen lehet ünnepelni, s mivel a téma nem is oly régen még aktuális volt, gondoltam, pár újonnan szerzett információt közölnék iskolánk szorgalmas diákjaival:

Részletesebben

Tizennegyedik lecke. nálam

Tizennegyedik lecke. nálam Tizennegyedik lecke Vendégségben Péter: Szeretettel üdvözöllek benneteket nálam. A kabátokat itt hagyhatjátok az előszobában. Juszuf: Köszönjük szépen. Ezt a kis bort neked hoztuk. Le kell venni a cipőt?

Részletesebben

brasnyó istván IN AETERNUM

brasnyó istván IN AETERNUM brasnyó istván versei IN AETERNUM Estelente a lehúzott redőny résein át jól látni a tengerészeket, ahogy tisztjeikkel együtt elhagyják a kocsmát az út túlsó felén, rézsút ablakunkkal szemben és körülállják

Részletesebben

Szövegértés. 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat!

Szövegértés. 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! Szövegértés 1. Többszörös választás. Fejezze be a mondatokat! 1. Az elbeszélő a. egy régi baráttal szeretne találkozni. b. Istennel szeretne találkozni. c. a nagy szerelmével szeretne találkozni. 2. Az

Részletesebben

Akinek élénk a képzelete, és maga elé idéz egy boldog pillanatot, és majdnem jó neki, nos, ő arra is képes, hogy eget építsen pokolra.

Akinek élénk a képzelete, és maga elé idéz egy boldog pillanatot, és majdnem jó neki, nos, ő arra is képes, hogy eget építsen pokolra. II. A KÉPZELET Akinek élénk a képzelete, maga elé idézhet egy-egy boldog pillanatot, és ha éppen itt áll mellettem, és az útvesztőkbe kémlel, nem lát mást, csak kupoláról kupolára szálló galambokat. De

Részletesebben

Örömre ítélve. Már jön is egy hölgy, aki mint egy

Örömre ítélve. Már jön is egy hölgy, aki mint egy Örömre ítélve Fotók: Gál Efraim Ha a drog egy fallal körbezárt város, akkor ki engedélyezi vagy tiltja a kijárást? Vajon ha az embernek több száz kulcsa lenne az örömhöz, bárhova bezárhatnák? Nem tudom.

Részletesebben

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez

a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez A fekete özvegy levele a Madách Könyvkiadó főszerkesztőjéhez Tisztelt Főszerkesztő Úr! Karácsony szent ünnepére megvásároltam az Ön beosztottjának, Grendel Lajos úrnak, leendő férjem egykori barátjának

Részletesebben

Üzenet. A Prágai Református Missziói Gyülekezet Hetilapja IV. Évfolyam 20. szám, 2011. máj. 15. Kedves Testvérek!

Üzenet. A Prágai Református Missziói Gyülekezet Hetilapja IV. Évfolyam 20. szám, 2011. máj. 15. Kedves Testvérek! Üzenet A Prágai Református Missziói Gyülekezet Hetilapja IV. Évfolyam 20. szám, 2011. máj. 15. Kedves Testvérek! ségeik kezébe. Kis szerencsével ez kitarthat egy generációnyi időn át is, mint legutóbb

Részletesebben

"Úgy nőtt fel egy nemzedék, hogy nem látott senkit dolgozni"

Úgy nőtt fel egy nemzedék, hogy nem látott senkit dolgozni "Úgy nőtt fel egy nemzedék, hogy nem látott senkit dolgozni" (Hírszerző, 2008 december 9.) Az Út a munkához program biztosan kielégíti majd a tömegigényt, hogy az ingyenélőket most jól megregulázzuk, az

Részletesebben

Akárki volt, Te voltál!

Akárki volt, Te voltál! Mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak annyi baja van, hogy annyi baj legyen. A. E. Bizottság: Vaníliaálomkeksz Előszövegelés De sok gyerekfilmet meg kellett néznem a gyerekeimmel! Micsoda időpocsékolás

Részletesebben

Önmeghaladás, életcélok, jóllét

Önmeghaladás, életcélok, jóllét PÁL FERENC Önmeghaladás, életcélok, jóllét A lélektani és spirituális dimenziók összefüggései Néhány alkalommal találkoztam Gyökössy Bandi bácsival. Többek között, amikor a papnevelõ intézetbe jártam,

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

SZÁZADFORDULÓS HANGULAT

SZÁZADFORDULÓS HANGULAT 1537 Rosmer János SZÁZADFORDULÓS HANGULAT Ez az egész olyan ijesztõ, félelemmel tölti el, de mégis vágyik rá, és elõbb-utóbb a félelemben köt ki. Nincs sok választása, a csapdák elkerülhetetlenek. Nem

Részletesebben

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Tegezés, magázás 1 ) Alapszabályok Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Magázódás: a beszélgetőpartnerünknek

Részletesebben

Morajló tenger. Bíró Krisztina. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Morajló tenger. Bíró Krisztina. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Morajló tenger Bíró Krisztina 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! 1. rész - Úttalan utakon (2006-2008) HA MEGLÁTOM... Ha meglátom sötét árnyak Heves táncát bennem, Nyögve kiáltok távolba De senki

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET

DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET 13. Ha megnyerte, nehogy vigye! Egyre kevésbé tudok a küldetésemre koncentrálni. Lehet, hogy az illuzionista megsejtette, hogy a nyomában vagyok, és mindenféle

Részletesebben

Könnyek útja. Versválogatás

Könnyek útja. Versválogatás Könnyek útja Versválogatás Szerző: Nemes Kiss Kata Minden jog fenntartva Borítóterv és kivitelezés: Boris Vanessza Szerkesztette: Lélek Sándorné 2014. Előszó a Könnyek útjához: A szépség: álom. Az álom

Részletesebben

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... *****

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ezüst gyertyatartók fénye mellet egy fiatal férfi hajol íróasztala fölé. Az arca márványfehér,

Részletesebben

A mi fánk. "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap,

A mi fánk. Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, A mi fánk "Fa nélkül egy fillért sem ér a táj, S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem, nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak." (Horváth Imre) 2013.04.30. 1-2. óra Magyar nyelv és

Részletesebben

Kisslaki László Kipper Róza temetése

Kisslaki László Kipper Róza temetése Kisslaki László Kipper Róza temetése Mikor megkondult a lélekharang, a galambok riadtan szétrebbentek a toronyból, ahol eddig teli hassal hűsöltek a vastag falak között. Mostanság nehezen kaptak szárnyra

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal

A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal SZLEPÁK BÁLINT A Halál antropológiája című egyetemi kurzus létjogosultsága. Egy fogorvos találkozása a halállal SZEMLE Összefoglalás Tanulmányom témája az általános fogászati ellátásban résztvevő fogorvosok

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

Isten halott? SZEVERÉNYI JÁNOS

Isten halott? SZEVERÉNYI JÁNOS SZEVERÉNYI JÁNOS Isten halott? Azokra való tekintettel adtam előadásomnak ezt a címet, akik mernek kérdezni, akik fenntartják maguk és embertársaik számára a kételkedés jogát, kockázatát, gyötrelmét és

Részletesebben

1. Jaj, most vagyok csak igazán árva, sárgaház sahja, kékség királya, most vagyok én csak igazán árva: görbe fának is egyenes lángja!

1. Jaj, most vagyok csak igazán árva, sárgaház sahja, kékség királya, most vagyok én csak igazán árva: görbe fának is egyenes lángja! Utassy József Mikor az agyban téboly trónol Holtpont 1. Jaj, most vagyok csak igazán árva, sárgaház sahja, kékség királya, most vagyok én csak igazán árva: görbe fának is egyenes lángja! 2. Mint ama nagy,

Részletesebben

Boldog és hálás. 4. tanulmány. július 21 27.

Boldog és hálás. 4. tanulmány. július 21 27. 4. tanulmány Boldog és hálás július 21 27. SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Dániel 12:2; 1Korinthus 13; Galata 5:19-23; 1Thesszalonika 1:1-10; 1Timóteus 1:15 Hálát adunk az Istennek mindenkor mindnyájatokért,

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK. 2013. márciusi kiadás

ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK. 2013. márciusi kiadás ÉRZELMEK HANGULATOK ÍZEK 2013. márciusi kiadás MéTa kiadó 2013 Minden jog fenntartva! Fotók: Qaradah Szimonetta Nyomtatás: Nemzeti Védelmi Szolgálat Tartalomjegyzék: Szerintük mit jelent. Szerinted mit

Részletesebben

Párlat. egy kerékpárt ábrázolt, egy velocipédet; a badeni fürdőmester, Karl Drais remek járműve volt ez, vagy talán

Párlat. egy kerékpárt ábrázolt, egy velocipédet; a badeni fürdőmester, Karl Drais remek járműve volt ez, vagy talán Párlat A minap, mondjuk így, ez olyan jó kezdésnek, a minap egy megsárgult, régi fénykép került a kezembe, fénykép. a századelőről, gondolom, már ahogy az él a mi megkésett fantáziánkban. a fantáziánk

Részletesebben

V. monológ (Variációk az utcalámpához) A szárazon hagyott csaj esetei A kitartó masszőr. Borda Réka. Vojakovič Cyntia S Z Ö V E G G Y Á R

V. monológ (Variációk az utcalámpához) A szárazon hagyott csaj esetei A kitartó masszőr. Borda Réka. Vojakovič Cyntia S Z Ö V E G G Y Á R Borda Réka V. monológ (Variációk az utcalámpához) És ha semmi nem úgy van, ahogy hisszük? Ha a Titánia csak meg akart csobbanni a vízben, mert kaparászták hátát a milliomosok, ha lehet fejjel lefelé szeretkezni,

Részletesebben

Fordította: Szedő Dénes. Carmina Burana (részletek) Ó, FORTUNA (O Fortuna) A KIS PARASZTLEÁNYKA (Exiit diluculo)

Fordította: Szedő Dénes. Carmina Burana (részletek) Ó, FORTUNA (O Fortuna) A KIS PARASZTLEÁNYKA (Exiit diluculo) Carmina Burana (részletek) Ó, FORTUNA (O Fortuna) Ó, Fortuna, mint a Luna egyre-másra változol: majd nagyobbodsz, majd meg elfogysz; hej, az élet ronda sor: gabalyítja s igazítja játszva az ember fejét:

Részletesebben

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com

Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet. Ronyka http://www.varazslatostitkok.com Károlyi Veronika (Ronyka) 5 bődületes hiba, amit ha elkövetsz kinyírod a hitedet Írta: Károlyi Veronika (Ronyka) Copyright Károlyi Veronika, 2015 Minden jog fenntartva! Ingyenes e-könyv 5 bődületes hiba,

Részletesebben

BÓNA LÁSZLÓ LESZ, AMI LESZ. Döntések és életfordulók homeopátiás szemlélettel. előadás-sorozat a szintézis szabadegyetemen.

BÓNA LÁSZLÓ LESZ, AMI LESZ. Döntések és életfordulók homeopátiás szemlélettel. előadás-sorozat a szintézis szabadegyetemen. BÓNA LÁSZLÓ LESZ, AMI LESZ Döntések és életfordulók homeopátiás szemlélettel előadás-sorozat a szintézis szabadegyetemen vis vitalis 2016 Szerkesztette: RUTTKAY HELGA Borítóterv: IMRE RÉKA Bóna László,

Részletesebben

"Ezt nem lehet leírni" - Könyv született Kern Andrásról

Ezt nem lehet leírni - Könyv született Kern Andrásról "Ezt nem lehet leírni" - Könyv született Kern Andrásról Bárdos András portrét írt 2012. november 12. hétfő, 07:00 November végén könyv jelenik meg Kern Andrásról. A szerzője Bárdos András, újságíró, a

Részletesebben

Demeter Sándor Lóránd. A törött cserépedény

Demeter Sándor Lóránd. A törött cserépedény Demeter Sándor Lóránd A törött cserépedény Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek! Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek; és amilyen mértékkel mértek, nektek is olyannal mérnek. Miért nézed a

Részletesebben

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész Copyright: Csábítás Akadémia 2009-2010 Alapító, vezetı: Nicholas Victor Megnyitás és rutinátmenetek avagy: hogyan kerüld el a lefagyást? Jocky cikke Ez elég szar

Részletesebben

7. Hitoktatás egyéb gyakorlati kérdései

7. Hitoktatás egyéb gyakorlati kérdései 7. Hitoktatás egyéb gyakorlati kérdései II. A hitoktatás mai helyzetelemzése a. A hittanórák időpontjával kapcsolatos kérdések A közoktatási intézményekben (óvodákban, általános iskolákban) törvény által

Részletesebben

FEHÉRVÁRI ANIKÓ KUDARCOK A SZAKISKOLÁKBAN TANULÓI ÖSSZETÉTEL

FEHÉRVÁRI ANIKÓ KUDARCOK A SZAKISKOLÁKBAN TANULÓI ÖSSZETÉTEL 23 FEHÉRVÁRI ANIKÓ KUDARCOK A SZAKISKOLÁKBAN A tanulmány egy 2008-as vizsgálat eredményei 1 alapján mutatja be a szakiskolai tanulók szociális összetételét, iskolai kudarcait és az azokra adott iskolai

Részletesebben