P11P0001 A felsoroltak közül melyek tartoznak az orvosi alapkompetenciák közé? (három jó válasz lehetséges)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "P11P0001 A felsoroltak közül melyek tartoznak az orvosi alapkompetenciák közé? (három jó válasz lehetséges)"

Átírás

1 P11P0001 A felsoroltak közül melyek tartoznak az orvosi alapkompetenciák közé? (három jó válasz lehetséges) Kulturális kompetencia Természetgyógyászati ismeretek Szakmaiság Akupunktúra Társas és kommunikációs készségek P11P0002 A felsoroltak közül melyek tartoznak az orvosi alapkompetenciák közé? (három jó válasz lehetséges) Orvosi ismeretek Hipnózis Beteg gondozás Szemlencse eltávolítás Gyakorlat alapú tanulás és fejlıdés P111P0001 A betegségek igazoltan hatékony pszichoterápiás kezeléseinek ismerete fontos része az orvos tudásának, mert az orvosnak kötelessége a fennálló betegség igazoltan hatékony kezelési módszereirıl tájékoztatni betegét. Az állítás és az indoklás is igaz, és az indoklás teljesen magyarázza az állítást. Mindkettı külön igaz, de az indoklás nem magyarázza meg kielégítıen az állítást. Az állítás igaz, az indoklás hamis. Az állítás hamis, az indoklás igaz. Mindkettı hamis. P112P0001 A beteg gondozás során használatos pszichoterápiás kompetenciák (négy jó válasz lehetséges) Az egészség fenntartását támogató, együttmőködı magatartásformák kialakítása Hatékony kommunikáció a családdal Gondoskodó elkötelezett viselkedés A kérdéseket feltevı beteg figyelmeztetése, hogy elég, ha az orvos tudja, mi miért történik a kezelés során A beteg kezeléssel kapcsolatos preferenciáinak feltárása P112P0002 A beteg gondozás során használatos pszichoterápiás kompetenciák (három jó válasz lehetséges)

2 A nem megfelelıen együttmőködı beteg kritizálása Hatékony kommunikáció Gondoskodó elkötelezett viselkedés A beteg helytelen magatartásának leértékelése A beteg kezeléssel kapcsolatos preferenciáinak feltárása P115P0001 Az orvosi munka által megkövetelt szakmaiság kritériumai. (három jó válasz lehetséges) Tisztelettel bánjanak betegeikkel, együttérzést fejezzenek ki irányukban Az orvosok saját hangulatuknak és személyes preferenciáiknak megfelelıen viszonyuljanak betegeikhez Az etikai elvek iránti elkötelezettségüket kifejezzék Követeljék meg, hogy a betegek illeszkedjenek az uralkodó kulturális szokásokhoz Mutassanak érzékenységet a páciens kulturális háttere, kora, neme és hátrányos helyzete iránt P116P0001 Az orvos-beteg kapcsolat pszichoterápiás A beteg Terápiás és etikai szempontból megfelelı kapcsolatot alakítson ki és tartson fenn a betegekkel. Hatékony készségei legyenek a betegek meghallgatására, képes legyen megfelelı információt szerezni. Képes legyen a beteg kezeléssel kapcsolatos döntéseit elısegítı információk nyújtására. Hatékonyan tudjon dolgozni másokkal, mint az egészségügyi munkaközösség, vagy más szakmai közösség tagja vagy vezetıje. P117P0001 Melyek orvosi munkához szükségek kulturális kompetenciák? (három jó válasz lehetséges) Kulturális tudatosság, mások megértését akadályozó, saját kultúrájából származó hiedelmek ismerete A kultúrálatlan beteg mővelése, filmek, regények, zenemővek ajánlása Betegek eltérı kultúrájára vonatkozó kulturális ismeretek Az eltérı kulturájú beteg kultúrálisan érzékeny kezeléséhez szükséges készségek P121P0001 Melyek a betegséggel kapcsolatos stressztényezık? (három jó válasz lehetséges)

3 A testburkának felnyitása (injekció, infúzió, vérvétel, mőtét) Az orvos türelmes bánásmódja Testnyílásokba való behatolás Zárt terekben, gépekben való hosszú tartózkodás P121P0001 Melyek a betegséggel kapcsolatos stressz tényezık? (hat jó válasz lehetséges) Meztelenség, intim testrészek feltárása, azok vizsgálat során való megérintése. Intim témák megbeszélése. Szembesülés a saját halál lehetıségével. Idegenekkel kell kapcsolatba kerülni. Gyógyulás lehetıségeit feltáró tájékoztatás. Más betegekkel egy szobában lenni, haldoklókkal egy helységben lenni, szobatárs halálának tanúja lenni. A kórházi személyzettıl függeni alapvetı feladatok tekintetében: táplálkozás, tisztálkodás, toalett. P123P0001 Párosítsa a betegség okozta stressz elemeit a kognitív pszichoterápiás modell elemeihez! 1. Halálfélelem. 2. Rákos vagyok. 3. Csomó észlelése a mellben. 4. Heves szívdobogás. 5. Orvoshoz megyek. esemény értékelés testi reakció érzelmi reakció viselkedéses reakció (Kedves programozó, remélem, hogy sikerül ezt a formát megtartani! Gondolom nem nehéz feladat, a térben így elhelyezni a válaszokat) P123P0002 Párosítsa a betegség okozta stressz elemeit a kognitív pszichoterápiás modell elemeihez! 1. Szégyen. 2. Csúnya vagyok. 3. Levetkızés a vizsgálathoz. 4. Elpirulás. 5. Eltakarom magam a kezeimmel. esemény értékelés testi reakció érzelmi reakció viselkedéses reakció

4 P124P0001 Válassza ki a Leventhal által leírt naiv betegségmodell fıbb témáit! (öt jó válasz lehetséges) Idıbeli lefolyása A betegség neve és tünetei A betegség neurobiológiai elméletei A betegség kezelése, vagy kontrollálása A betegség oka, magyarázó modellje. A betegség következményei P124P0002 Videó: P_14_Video_I_Betegseg_okai Válassza ki, hogy a videón a Leventhal által leírt naiv betegségmodell, mely témáját tárja fel a terapeuta! (egy jó válasz lehetséges) Idıbeli lefolyása A betegség neve és tünetei A betegség kezelése, vagy kontrollálása A betegség oka, magyarázó modellje A betegség következményei P124P0003 Videó: P_9_Video_I_Emloeltavolitas_kezeles_feltetelezett_következmenye Válassza ki, hogy a videón a Leventhal által leírt naiv betegségmodell, mely témáit tárja fel a terapeuta! (két jó válasz lehetséges) Idıbeli lefolyása A betegség neve és tünetei A betegség kezelése, vagy kontrollálása A betegség oka, magyarázó modellje A betegség következményei P125P0001 A beteg a mellében felfedezett csomóról elfeledkezik. Válassza ki melyik megküzdés jellemzı rá!(két jó válasz lehetséges) Konfrontatív megküzdés: ellenséges vagy aggresszív erıfeszítés a helyzet megváltoztatására. Eltávolodás: mentálisan megpróbál eltávolodni a helyzettıl. Önkontroll: saját érzéseit és cselekedeteit próbálja meg szabályozni. Társas támaszt keres: másoktól kér érzelmi támogatást vagy információt. A felelısség elfogadása: elfogadja személyes szerepét a problémában. Menekülés és elkerülés használata: a probléma kognitív vagy viselkedéses elkerülése, vagy menekülés a helyzetbıl.

5 Tervezett problémamegoldás: szándékos és gondosan megtervezett erıfeszítést tesz a probléma megoldására. Pozitív újraértékelése a helyzetnek: új pozitívabb keretbe helyezi a szituációt. P125P0002 A beteg a mellében felfedezett csomótól megijed, és felhívja barátnıjét, hogy megbeszélje félelmeit.. Válassza ki melyik megküzdés jellemzı rá! (egy jó válasz lehetséges) Konfrontatív megküzdés: ellenséges vagy aggresszív erıfeszítés a helyzet megváltoztatására. Eltávolodás: mentálisan megpróbál eltávolodni a helyzettıl. Önkontroll: saját érzéseit és cselekedeteit próbálja meg szabályozni. Társas támaszt keres: másoktól kér érzelmi támogatást vagy információt. A felelısség elfogadása: elfogadja személyes szerepét a problémában. Menekülés és elkerülés használata: a probléma kognitív vagy viselkedéses elkerülése, vagy menekülés a helyzetbıl. Tervezett problémamegoldás: szándékos és gondosan megtervezett erıfeszítést tesz a probléma megoldására. Pozitív újraértékelése a helyzetnek: új pozitívabb keretbe helyezi a szituációt. P125P0003 A beteg a mellében felfedezett csomó miatt orvoshoz fordul, majd onkológushoz megy, és az onkológus által javasolt kivizsgálásokban részt vesz. Válassza ki melyik megküzdés jellemzı rá! (egy jó válasz lehetséges) Konfrontatív megküzdés: ellenséges vagy aggresszív erıfeszítés a helyzet megváltoztatására. Eltávolodás: mentálisan megpróbál eltávolodni a helyzettıl. Önkontroll: saját érzéseit és cselekedeteit próbálja meg szabályozni. Társas támaszt keres: másoktól kér érzelmi támogatást vagy információt. A felelısség elfogadása: elfogadja személyes szerepét a problémában. Menekülés és elkerülés használata: a probléma kognitív vagy viselkedéses elkerülése, vagy menekülés a helyzetbıl. Tervezett problémamegoldás: szándékos és gondosan megtervezett erıfeszítést tesz a probléma megoldására. Pozitív újraértékelése a helyzetnek: új pozitívabb keretbe helyezi a szituációt. P125P0004 A beteg a mellében felfedezett csomóról kiderül, hogy rosszindulatú, és valószínőleg a hónalji nyirokmirigyekben is áttétek vannak. Gyakran rátér a halálfélelem és a kétségbeesés. Azonban kis gyereke és munkatársai elıtt nem mutatja. Válassza ki melyik megküzdés jellemzı rá! (egy jó válasz lehetséges) Konfrontatív megküzdés: ellenséges vagy aggresszív erıfeszítés a helyzet megváltoztatására. Eltávolodás: mentálisan megpróbál eltávolodni a helyzettıl.

6 Önkontroll: saját érzéseit és cselekedeteit próbálja meg szabályozni. Társas támaszt keres: másoktól kér érzelmi támogatást vagy információt. A felelısség elfogadása: elfogadja személyes szerepét a problémában. Menekülés és elkerülés használata: a probléma kognitív vagy viselkedéses elkerülése, vagy menekülés a helyzetbıl. Tervezett problémamegoldás: szándékos és gondosan megtervezett erıfeszítést tesz a probléma megoldására. Pozitív újraértékelése a helyzetnek: új pozitívabb keretbe helyezi a szituációt. P125P0005 A betegnél hasnyálmirigy gyulladást észlelnek. A kivizsgálás eredményei arra utalnak, hogy a rendszeres, nagy mennyiségő alkoholfogyasztás fontos oki tényezı volt a betegség kialakulásában. Azt javasolja orvosa, hogy hagyja abba az alkoholfogyasztást. A beteg elismeri, hogy sok alkoholt fogyasztott, és úgy dönt, hogy teljesen absztinens lesz. Válassza ki melyik megküzdés jellemzı rá! (egy jó válasz lehetséges) Konfrontatív megküzdés: ellenséges vagy aggresszív erıfeszítés a helyzet megváltoztatására. Eltávolodás: mentálisan megpróbál eltávolodni a helyzettıl. Önkontroll: saját érzéseit és cselekedeteit próbálja meg szabályozni. Társas támaszt keres: másoktól kér érzelmi támogatást vagy információt. A felelısség elfogadása: elfogadja személyes szerepét a problémában. Menekülés és elkerülés használata: a probléma kognitív vagy viselkedéses elkerülése, vagy menekülés a helyzetbıl. Tervezett problémamegoldás: szándékos és gondosan megtervezett erıfeszítést tesz a probléma megoldására. Pozitív újraértékelése a helyzetnek: új pozitívabb keretbe helyezi a szituációt. P125P0006 A betegnél hasnyálmirigy gyulladást észlelnek. A kivizsgálás eredményei arra utalnak, hogy a rendszeres, nagy mennyiségő alkoholfogyasztás fontos oki tényezı volt a betegség kialakulásában. Azt javasolja orvosa, hogy hagyja abba az alkoholfogyasztást. A beteg örül, hogy nem lett súlyosabb következménye a betegségének, és azt, hogy meg tudja elızni a visszaesést. Válassza ki melyik megküzdés jellemzı rá! (egy jó válasz lehetséges) Konfrontatív megküzdés: ellenséges vagy aggresszív erıfeszítés a helyzet megváltoztatására. Eltávolodás: mentálisan megpróbál eltávolodni a helyzettıl. Önkontroll: saját érzéseit és cselekedeteit próbálja meg szabályozni. Társas támaszt keres: másoktól kér érzelmi támogatást vagy információt. A felelısség elfogadása: elfogadja személyes szerepét a problémában. Menekülés és elkerülés használata: a probléma kognitív vagy viselkedéses elkerülése, vagy menekülés a helyzetbıl. Tervezett problémamegoldás: szándékos és gondosan megtervezett erıfeszítést tesz a probléma megoldására. Pozitív újraértékelése a helyzetnek: új pozitívabb keretbe helyezi a szituációt.

7 P126P0001 Az orvos tájékoztatja betegét, hogy a leletek alapján, valószínőleg rosszindulatú daganatot találtak a testében. Javasolja az onkológus felkeresését. A beteg nem keresi fel az onkológust, és nem is emlékszik arra, mit mondott orvosa. Egyáltalán nem foglalkozik a korábban elkezdett kivizsgálással. Milyen elhárító mechanizmus lehet a beteg viselkedése hátterében? (egy jó válasz lehetséges) Rögtönzés. Csavarás. Tagadás. Csúsztatás. Párhuzamba állítás. P128P0001 Válassza ki betegség okozta stresszre adott adaptív válaszokat. (négy jó válasz lehetséges) Társas támogatás keresése Altruizmus Kezelés megszakítása Az értékrend átértékelése Saját betegségének szakértıéjévé válás Kapcsolatok elkerülése P128P0002 Válassza ki betegség okozta stresszre adott nem adaptív válaszokat. (két jó válasz lehetséges) Társas támogatás keresése Altruizmus Kezelés megszakítása Saját betegségének szakértıéjévé válás Kapcsolatok elkerülése P1284P0001 Válassza ki az együttmőködést befolyásoló lelki problémákat! (öt jó válasz lehetséges) Mánia Magas IQ Depresszió Kognitív hanyatlás Szerhasználat Szorongásos zavar

8 P1284P0002 Videó: P_5_Video_I_Egyuttmukodest_akadalyozo_tenyezok Milyen együttmőködést akadályozó tényezıkrıl számol be a videón látható páciens? Tagadás Kezelés elkerülése Tervezett problémamegoldás Szociális támogatás hiánya Hang hallucinációk Öngyilkossági terv Helyzet pozitív újraértékelése P1284P0003 Videó: P_5_Video_I_Egyuttmukodest_akadalyozo_tenyezok Milyen együttmőködést fokozó beavatkozásokat alkalmaz a videón látható terapeuta? (négy jó válasz lehetséges) Az együttmőködést akadályozó lelki tényezık feltárása A gyógyulás belsı motivációinak feltárása a páciensben Tervezett problémamegoldás Empatikus orvos-beteg kommunikáció Betegség okozta stresszre adott adaptív válaszok, pl. altruizmus, aktiválása Helyzet negatív újraértékelése P12102P0001 Videó: P_23_Video_I_Altruizmus A terapeuta milyen pszichoterápiás eszközöket alkalmaz, hogy megakadályozza a kezelés orvosi javaslat ellenére történı megszakítását? (három jó válasz lehetséges) A beteg érzelmeinek empatikus tükrözése A beteg érzéseinek megkérdıjelezése Együttérzés kifejezése Helyes viselkedésre oktatás Támogatás felajánlása P211P0001 Milyen feladatai vannak a pszichoterapeutának a pszichoterápiához vezetı elsı fázisban? (négy helyes válasz lehetséges) Megállapítani, hogy szükség van-e pszichoterápiás beavatkozásra. Eldönteni, hogy milyen beavatkozásra van szükség. Felkészíteni a beteget a visszaesés megelızésére. Elnyerni a beteg bizalmát. Probléma megoldó tréning A beteggel együtt eljutni a pszichoterápiásan kezelhetı probléma megfogalmazásáig.

9 P2111P0001 Válassza ki a helyes állításokat! (két helyes válasz lehetséges) A pszichoterápiás elsı interjú után betegek 26-30% nem jön el az elsı ülésre. Az elsı vagy második ülés után további 26-30% lemorzsolódik. Az elsı vagy második ülés után további 15-17% lemorzsolódik. A pszichoterápiás elsı interjú után betegek 15-17% nem jön el az elsı ülésre. P2121P0001 Válassza ki a DSM-IV egyes tengelyeinek megfelelı sorszámát! Szomatikus állapotok Pszichiátriai betegségek és egyéb klinikai figyelmet érdemlı állapotok Pszichoszociális és környezeti problémák Személyiségzavarok, mentális retardáció A mőködés átfogó becslése (Ez is párosító!!) P2121P0002 Párosítsa a GAF étékekhez a javasolt terápiás beavatkozás helyszínét 1. Szoros ambuláns megfigyelést, és intenzív gyógyszeres és/vagy pszichoszociális beavatkozást igényelnek. Közösségi pszichiátriai ellátást, családi intervenciókat és szociális készségfejlesztı beavatkozások javasoltak. Súlyos diszfunkcionális személyiségvonások esetén hosszú távú beavatkozásokra is szükség van. 2. Kórházi kezelést igényelnek. Viselkedés és az érzelmi állapot stabilizálása, a helyes valóság értékelés javítása, szociális készségfejlesztés, a társas támogatás rendszerének fejlesztése és az együttmőködés javítása, és a gyógyszeres kezelés a legszükségesebb beavatkozások. 3. Rövid tanácsadásra szükség lehet a különösen nehéz élethelyzetek esetén, például betegség okozta stressz. 4. Az ambuláns pszichoterápiás beavatkozás hossza azon múlik, hogy a tünetek csak átmenetiek és helyzetiek, vagy sokkal inkább diszfunkcionális személyiségjegyek és interperszonális problémák által meghatározottak. Gyermekek és párkapcsolati problémákban szenvedı, a család és párterápia hasznos lehet. 5. Kórházi intenzív, vagy zárt osztályos kezelést igényel. Megoldás: 1-20 GAF GAF GAF GAF GAF 3

10 P21221P0001 Melyek az alapvetı társas szükségletek belsı akadályai? (öt helyes válasz van) Elhagyatottság: Az a meggyızıdés, hogy nem számíthat másokra. Bizalmatlanság: Mások csak ki akarják használni. Csökkentértékőség: Ha megismerik hibáit, biztosan megszégyenítik és elhagyják. Kompetencia érzés: Képesnek tartja magát az önálló életvezetésre. Elhanyagoltság érzés: Nem számíthat a törıdésre, megértésre, támogatásra. Elidegenedettség: Nem tartozik egy csoporthoz sem. P21221P0002 Melyek az önállóság és identitás iránti alapvetı szükségletek belsı akadályai? (három helyes válasz van) Biztonságos kötıdés: Az az érzés, hogy a számára fontos személyek ha szükséges elérhetıek, és lehet a segítségükre számítani. Kudarcra ítéltség: Önállóan nem képes elvégezni a feladatait. Önállótlanság: Nem mer egyedül dönteni. Elidegenedettség: Nem tartozik egy csoporthoz sem. Dependencia: Úgy érzi, hogy nem lehet önálló identitása, mert az a fontos kapcsolatai rovására megy. P21221P0003 Melyek a jogos igények és érzelmek kifejezésének szabadsága iránti alapvetı szükségletek belsı akadályai? (három helyes válasz van) Önalávetés: Nem meri szükségleteit, vágyait, érzéseit képviselni, mert fél, hogy a másik megharagszik rá, megbünteti, elhagyja. Elidegenedettség: Nem tartozik egy csoporthoz sem. Önfeláldozás: Önként feladja saját vágyait, csak hogy mások kedvében járjon. Kudarcra ítéltség: Önállóan nem képes elvégezni a feladatait. Elismerés hajszolás: Más emberek elismerése, csodálata iránti vágya miatt alkalmazkodik mások szükségleteihez, és saját igényeit az elismerésért feladja. P21221P0004 Melyek az ellazult, felszabadult, spontán viselkedés iránti alapvetı szükségletek belsı akadályai? (négy jó válasz van) Perfekcionizmus: Tökéletességre törekvés elveszi az idıt a pihenéstıl, társkapcsolatoktól. Elég jó eredmények tisztelete: Elég jónak tartja a teljesítményét, nem esik kétségbe a kijavítható kissebb hibáktól.

11 Érzelmi gátoltság: Pozitív és negative érzések kifejezésének a gátlása. Szabad áramlás: Átengedi magát a folyamatoknak, és ösztönösen reagál. Pesszimizmus: Mindig a rosszra készül, így nem tud felszabadultan élni. Biztonságos kötıdés: Az az érzés, hogy a számára fontos személyek ha szükséges elérhetıek, és lehet a segítségükre számítani. Büntetı hozzáállás: Azt gondolja, hogy a legkissebb hibáért is szigorú büntetés vár rá. P21221P0004 Válassza ki a mások szükségleteinek tiszteletben tartását akadályozó kognitív sémát! (egy jó válasz lehetséges) Önalávetés: Nem meri szükségleteit, vágyait, érzéseit képviselni, mert fél, hogy a másik megharagszik rá, megbünteti, elhagyja. Elidegenedettség: Nem tartozik egy csoporthoz sem. Feljogosítottság érzés: Azt gondolja a személy, hogy ı felette áll a társas szabályoknak, és mások feladata, hogy az ı szükségleteit kielégítse. Önfeláldozás: Önként feladja saját vágyait, csak hogy mások kedvében járjon. Kudarcra ítéltség: Önállóan nem képes elvégezni a feladatait. Elismerés hajszolás: Más emberek elismerése, csodálata iránti vágya miatt alkalmazkodik mások szükségleteihez, és saját igényeit az elismerésért feladja. P21221P0005 Videó: P_2_Video_II_Sajat_szüksegletek_feladasa_a_masik_kedveert Válassza ki, hogy a videón látható nınél, milyen belsı akadálya van az önérvényesítésnek! (egy jó válasz lehetséges) Kudarcra ítéltség: Önállóan nem képes elvégezni a feladatait. Önalávetés: Nem meri szükségleteit, vágyait, érzéseit képviselni, mert fél, hogy a másik megharagszik rá, megbünteti, elhagyja. Elidegenedettség: Nem tartozik egy csoporthoz sem. Feljogosítottság érzés: Azt gondolja a személy, hogy ı felette áll a társas szabályoknak, és mások feladata, hogy az ı szükségleteit kielégítse. P21222P0001 Melyik megküzdési stílussal bíró személyek gondolják azt, hogy a problémákat, negatív helyzeteket okozó körülmények az ı hibájuk miatt alakulnak ki, a többi emberrıl viszont pozitív képet alakítanak ki, és ennek eredményeképp félénkség, önvádlás, bőntudat, szégyen és érzelmi élet beszőkülése jellemzı rájuk? (egy jó válasz van) Az internalizáló megküzdést alkalmazó személyek Az elnyomó megküzdést alkalmazó személyek Az externalizáló megküzdést alkalmazó személyek P21222P0002

12 Melyik megküzdési stílussal bíró személyekre jellemzı az, hogy elkerülik saját fenyegetınek tartott késztetéseik és érzéseik tudatosítását szelektív figyelmetlenség vagy a tagadás pszichés mőveletei által? Gyakran agresszív, vagy szexuális késztetéseik, vagy haragjuk vagy más érzéseik tudatosítására képtelenek, és csak az érzésekkel járó fiziológiai változásokat élik át élmény szinten. (egy jó válasz van) Az internalizáló megküzdést alkalmazó személyek Az elnyomó megküzdést alkalmazó személyek Az externalizáló megküzdést alkalmazó személyek P21222P0003 Melyik megküzdési stílussal bíró személyekre jellemzıek az alábbiak? Impulzívak, meggondolatlanok, dühös kifakadások jellemzik ıket. Ha hibáznak, másokat vádolnak problémáik kialakulása miatt. Paranoid tendencia jellemzı rájuk: állandó bizalmatlanság és fenyegetettség érzés miatt másokat fenyegetınek tartanak, és megtámadják ıket, mintha tényleges támadásra reagálnának. (egy jó válasz van) Az internalizáló megküzdést alkalmazó személyek Az elnyomó megküzdést alkalmazó személyek Az externalizáló megküzdést alkalmazó személyek P21222P0004 Melyik megküzdési stílussal bíró személyeknél javasoltak az alábbi kezelési célok? A kezelés fı célja, hogy tudatosuljanak érzéseik, késztetéseik, és képesekké váljanak döntéseik és tetteik elıtt mérlegelni, és szükség esetén újraértékelni a helyzetet és gátolni a cselekvési szándékaikat. (egy jó válasz van) Az internalizáló megküzdést alkalmazó személyek Az elnyomó megküzdést alkalmazó személyek Az externalizáló megküzdést alkalmazó személyek P21222P0005 Melyik megküzdési stílussal bíró személyeknél javasoltak az alábbi kezelési célok? A kezelés fı célja, hogy a kognitív, testi, viselkedéses és érzelmi tapasztalatok közötti összefüggéseket megértse, szexuális és agresszív késztetéseit képessé váljon tudatosítani, megnevezni, és késztetései érvényességét mérlegelni. (egy jó válasz van) Az internalizáló megküzdést alkalmazó személyek Az elnyomó megküzdést alkalmazó személyek Az externalizáló megküzdést alkalmazó személyek P21222P0006

13 Melyik megküzdési stílussal bíró személyeknél javasoltak az alábbi kezelési célok? A kezelés fı célja, hogy saját szükségleteik, impulzusaik jogosságát megkérdıjelezı kapcsolati sémákat felismerje, megkérdıjelezze, és alternatív kapcsolati sémákat alakítson ki, és elsajátítsák az asszertív viselkedés készségeit. (egy jó válasz van) Az internalizáló megküzdést alkalmazó személyek Az elnyomó megküzdést alkalmazó személyek Az externalizáló megküzdést alkalmazó személyek P21224P0001 A motiváltság mely szintjén javasoltak az alábbi kezelési célok? Segítünk abban, hogy felismerje és elismerje magának a problémát. Segítünk a betegnek, hogy felismerje jövıbeli céljai és jelenlegi viselkedése közötti diszkrepanciát. Prekontempláció- fontolgatás elıtti szakasz Kontempláció - fontolgatás Felkészülés szakasza Cselekvés szakasza Az elért változások megóvása szakasz Visszaesés egy elızı szintre szakasz P21224P0002 A motiváltság mely szintjén javasoltak az alábbi kezelési célok? Probléma konceptualizálása funkció elemzéssel, a változtatás lehetıségével kapcsolatos remény kialakítása, egész életen átívelı problémák feltárása, döntési mérleg készítése. Prekontempláció- fontolgatás elıtti szakasz Kontempláció - fontolgatás Felkészülés szakasza Cselekvés szakasza Az elért változások megóvása szakasz Visszaesés egy elızı szintre szakasz P21224P0003 A motiváltság mely szintjén javasoltak az alábbi kezelési célok? Viselkedési problémák esetén viselkedésváltoztatásba kezdeni. Felismertetni a viselkedését uraló mintázatokat, sémákat és elısegíteni új alternatív hiedelmek, kapcsolati minták kidolgozását. A problémák visszatértéért, felerısödéséért felelıs belsı és külsı okok megértése, megváltoztatása, megelızı stratégiák kidolgozása (egy jó válasz lehetséges) Prekontempláció- fontolgatás elıtti szakasz Kontempláció - fontolgatás Felkészülés szakasza Cselekvés szakasza Az elért változások megóvása szakasz

14 Visszaesés egy elızı szintre szakasz P21224P0004 A motiváltság mely szintjén javasoltak az alábbi kezelési célok? Az elért eredmények megszilárdítása, a visszaesés megelızése, a botlás megkülönböztetése a visszaeséstıl. (egy jó válasz lehetséges) Prekontempláció- fontolgatás elıtti szakasz Kontempláció - fontolgatás Felkészülés szakasza Cselekvés szakasza Az elért változások megóvása szakasz Visszaesés egy elızı szintre szakasz P21226P0001 Melyek az esetkonceptualizáció során a terapeuta fıbb céljai? (négy helyes válasz lehetséges) azonosítja a terápia céljait alkalmazza a terápia hatékony technikáit felvázolja a terápia ívét megtervezi a terápia lezárását elızetesen felvázolja a lehetséges akadályokat felsorolja a cél elérését elısegítı stratégiákat, taktikákat, technikákat

15 P21226P0002 A központi kapcsolati konfliktus téma megfogalmazásához mit kell megtudnunk a páciensrıl? (három jó válasz van) Beteg, hogyan reagál mások képzelt, vagy valódi reakcióira? Milyen negative automatikus gondolatai vannak? Mit akar a páciens más személyektıl? Jellemzı-e rá a tagadás? Mit gondol, hogy mások, hogyan fognak reagálni erre? Illetve ténylegesen, hogyan reagálnak erre? Szokott-e találkozni a barátaival? P21226P0003 Az alapvetı szükségletek kognitív konceptualizálása során, mely kérdésekre kell megtalálnunk a választ? (négy jó válasz van) Milyen alapszükségletét nem képes érvényesíteni a személy? Milyen védekezı mechanizmusok jellemzıek a személyre? Milyen sémákat aktivál a szükséglet-kielégítés vágya? Hány testvére van, és hanyadiknak született? Milyen negatív automatikus gondolatai vannak? A sémák által torzított valósággal szemben milyen megküzdési módokat használ? P226P0001 Állítsa megfelelı sorrendbe a pszichoterápiás beavatkozás optimális ciklusának egyes lépéseit! A: az élmény feldolgozása, kibontása, szavakba öntése, strukturálása B: az absztrakt fogalmakkal megragadott jelenséghez illı újabb önéletrajzi epizódikus emlék élményszerő felidézése C: önéletrajzi epizódikus emlék élményszerő felidézése D: élmény hátterében levı jelenség összefoglalása absztrakt fogalmakkal Megoldás 1 C 2 A 3 D 4 B P228P0001 A pszichoterápiás kezelés során a páciens szükségleteit érvénytelenítı fontos személyek belsıvé tett reprezentációit, milyen lépésekben kezeljük? Állítsa megfelelı sorrendbe a lépéseket!

16 A: a szükséglet kielégítésre vonatkozó belsı gondolatokhoz hasonlóan reagáló fontos személyek azonosítása B: konkrét epizodikus emlékek felidézése, és a belsıvé tett folyamatok visszahelyezése a múltba C: a szükségletek érvényesíthetıségére vonatkozó alternatív nézetek kialakítása D: belsı dialógusok, gondolatok azonosítása: hogyan viszonyul a személy saját szükségleteihez E: a rossz közérzet és a szükségletek kapcsolatának feltárása 1 E 2 D 3 A 4 B 5 C P2213P0001 Válassza ki a viselkedéses kísérlet jellemzıit! (négy jó válasz lehetséges) A terapeuta által végrehajtott tapasztalat szerzı viselkedés. A beteg által végrehajtott, tervezett tapasztalatszerzı tevékenység Célja a beteg vélekedései érvényességének ellenırzése Célja a terápiás kutatásban való részvétel Célja új adaptívabb vélekedések érvényességének tesztelése Célja az esetkonceptualizáció ellenırzése P2213P0002 Videó: P_18_Video_II_Videlkedeses_kiserlet_elokeszitese Milyen technikát alkalmaz a terapeuta a videón? (egy jó válasz lehetséges) Terápiás szerzıdés Viselkedéses kísérlet elıkészítése Logikai hibák feltárása A terápia lezárásának elıkészítése P2214P0001 Melyek a változás kezdeti indikátorai? (négy jó válasz lehetséges) probléma létének elfogadása személye újabb vonásait fedezi fel saját korlátainak és a segítség szükségességének elfogadása a terapeuta, mint kompetens szakember elfogadása remény kifejezése (remoralizáció; reménykedés, hogy segítséget fog kapni, vagy képessé válik a problémája legyızésére) új viselkedésformák és érzelmek megjelenése

17 P2214P0002 Melyek a változás közbülsı szakaszának indikátorai? (négy jó válasz lehetséges) probléma létének elfogadása felismeri saját szerepét a problémákban saját korlátainak és a segítség szükségességének elfogadása személye újabb vonásait fedezi fel remény kifejezése (remoralizáció; reménykedés, hogy segítséget fog kapni, vagy képessé válik a problémája legyızésére) új viselkedésformák és érzelmek megjelenése kompetencia érzés fellépése P2214P0003 Melyek a változás legmagasabb szintő indikátorai? (négy jó válasz lehetséges) Új összefüggéseket fedez fel, és alakít ki önmaga bizonyos vonásai között (pl., vélekedések, viselkedése, érzelmei). Probléma létének elfogadása. Problémák és tünetek újraértelmezése. Önmagára és másokra vonatkozó érzelmek és értékelések átalakulása. Saját korlátainak és a segítség szükségességének elfogadása. Önmagáról új képet alkot személyes vonásai, problémái, tünetei, és a környezetének bizonyos vonásai alapján. P2214P0003 Videó: P_8_Video_II_Fantazia _onfelaldozas_mentalizacios_zavar A változás mely indikátorai figyelhetıek meg a videón szereplı páciensnél? (két jó válasz lehetséges) Új összefüggéseket fedez fel, és alakít ki önmaga bizonyos vonásai között (pl., vélekedések, viselkedése, érzelmei). Probléma létének elfogadása. Önmagára és másokra vonatkozó érzelmek és értékelések átalakulása. Saját korlátainak és a segítség szükségességének elfogadása. P23P0001 Milyen feltételeknek kell teljesülni ahhoz, hogy a terápia lezárásával kezdjünk foglalkozni? (három jó válasz lehetséges) A beteg belátja, hogy kezelésre van szüksége. A kezelési célok elérése terén lényeges elırehaladás történt A beteg elfogadja a terápiás szerzıdést.

18 A beteg képes önállóan alkalmazni a terápia során elsajátított készségeket problémái megoldásában. A beteg központi kapcsolati mintájában változás következett be. P23P0002 Melyek a terápia lezárásának fıbb lépései? (négy jó válasz lehetséges) A terápia lehetséges lezárásának megbeszélése. Az utolsó találkozás megbeszélése. A páciens problémájának azonosítása. A terápia során a beteg által elsajátított készségek, belátások megerısítése. Felkészülés az esetleges visszaesések megelızésére. Esetkonceptualizálás készítése. P23P0003 Videó: P_21_Video_II_elert_eredmenyek_megbeszelese A terápia lezárásának mely lépései láthatóak a videón? (három jó válasz lehetséges) A terápia lehetséges lezárásának megbeszélése. Az utolsó találkozás megbeszélése. A terápia során a beteg által elsajátított készségek, belátások megerısítése. Felkészülés az esetleges visszaesések megelızésére. P231P0001 Válassza ki azokat a szempontokat, amelyek a pszichoterápia eredményességre utalnak! (öt jó válasz lehetséges) A tünetek száma csökken A tünetek elviselésének képessége nı Alapsémák aktíválódnak Adaptív kapacitás fokozódik Az együttmőködés csökken Belátás fokozódik Alap konfliktusok, sémák megoldódnak, kezelhetıbbé válnak P31P0001 Párosítsa a terápiás hatásért felelıs tényezıket, az összhatásban játszott szerepük százalékos arányaihoz. 1. Terápián kívüli tényezık 2. Elvárások 3. Technikák 4. Közös faktorok Megoldások:

19 (40%) 1, 4 (15%) 2, 3 P311P0001 Válassza ki a betegek szerint változást elıidézı, hasznos eseményeket! (három jó válasz lehetséges) Érzelmek megtapasztalása, feltárása. Érzelmeik megkérdıjelezése Belátáshoz, tudatosuláshoz, önmegértéshez vezetı események Viselkedésük kritizálása Viselkedésváltozás, problémamegoldás P311P0002 Válassza ki a betegek szerint változást elıidézı, hasznos eseményeket! (három jó válasz lehetséges) Megértettség érzése Érzelmeik megkérdıjelezése A beteg bevonása a terápiás döntésekbe Viselkedésük kritizálása Viselkedésváltozás, problémamegoldás P321P0001 A terápia hosszú távú céljaira vonatkozik. Válassza ki melyik fogalomra igaz a definíció! Taktika Stratégia Technika P321P0002 Az egyes pszichoterápiás ülések kézbentartására vonatkozó mőveletekre vonatkozik. Válassza ki melyik fogalomra igaz a definíció! Stratégia Technika Taktika P321P0003 Azok a konkrét beavatkozások, amelyeket a terapeuták a terápiás ülés során pillanatrólpillanatra felmerülı események kezelésére alkalmaznak. Válassza ki melyik fogalomra igaz a definíció! Stratégia

20 Technika Taktika P331P0001 Válassza ki a terápia hatékonyságát pozitív irányba befolyásoló személyiség vonásokat! szívósság, nyitottság, remény, merevség kitartás, belátóképesség P332P0001 Válassza ki a hatékony terapeutákra jellemzı vonásokat! Hisz abban, hogy a beteg tudja a legjobban mi a legjobb számára. A beteg korlátait hangsúlyozza. A beteggel kapcsolatos indulatait szabadon kifejezi. Képes a terápiát a beteg céljai és elvárásai köré szervezni. Természetes módon tud kapcsolódni, elismerést adni, figyelni, és a megértését kifejezni. P332P0002 Válassza ki a hatékony terapeutákra jellemzı vonásokat! Képes kapcsolatba lépni a beteg egészséges részével. Azt gondolja, hogy ı tudja a legjobban, hogy mi a legjobb a beteg számára Képes a terápiás szövetség megkötésére. Képes a terápiát a beteg céljai és elvárásai köré szervezni. P332P0003 Válassza ki a hatékony terapeutákra jellemzı vonásokat! Képes a beteg tehetségére rámutatni. Hisz abban, hogy a beteg tudja a legjobban mi a legjobb számára. Távolságtartó. Képes a terápiát a beteg céljai és elvárásai köré szervezni. P3331P0001 Válassza ki a terápiás szövetség három komponensét! Egyetértés a terápiás célokban A terapeuta és a páciens terápián kívüli találkozásai Egyetértés a terápiás feladatokban A terapeuta és a páciens közötti kötelék minısége

II./1. fejezet: Az első szakasz. A pszichoterápia indikációi

II./1. fejezet: Az első szakasz. A pszichoterápia indikációi II./1. fejezet: Az első szakasz. A pszichoterápia indikációi Bevezetés: A pszichoterápiás folyamat az első kapcsolatba lépéstől a terápia lezárásáig tart. A folyamatot három fő szakaszra szokás tagolni.

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1851-06 Gondozási-ápolási alapfeladatok Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1851-06/2 A

Részletesebben

Mit ér a tehetség motiváció nélkül?

Mit ér a tehetség motiváció nélkül? Séra László Mit ér a tehetség motiváció nélkül? Elıadás az Apáczai Nevelési és Általános Mővelıdési Központban, Pécs, 2010. november 10-én (kézirat) Tartalom i. rész - A motiváció fogalma, jelentısége

Részletesebben

A tanulóval való egyéni foglalkozás alapvető szabályai, módszerei II.

A tanulóval való egyéni foglalkozás alapvető szabályai, módszerei II. Varga Olga A tanulóval való egyéni foglalkozás alapvető szabályai, módszerei II. A követelménymodul megnevezése: Általános pedagógiai asszisztensi feladatok A követelménymodul száma: 1283-06 A tartalomelem

Részletesebben

PSZICHÉS HATÁS ÉS PSZICHOTERÁPIA TELEFONON ÁT

PSZICHÉS HATÁS ÉS PSZICHOTERÁPIA TELEFONON ÁT PSZICHÉS HATÁS ÉS PSZICHOTERÁPIA TELEFONON ÁT (A telefonos lelki els segély nyújtás pszichológiai problémái) BUDA BÉLA Országos Ideg- és Elmegyógyintézet 1 A tanulmány a lelki els segélynyújtó és krízismegoldó

Részletesebben

Kiegészítő útmutató az Oktatási Hivatal által kidolgozott. Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez. felhasználói dokumentáció értelmezéséhez

Kiegészítő útmutató az Oktatási Hivatal által kidolgozott. Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez. felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Oktatási Hivatal Kiegészítő útmutató az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez A pedagógiai szakszolgálati intézményben

Részletesebben

Iskolánkról. Az iskola rövid története

Iskolánkról. Az iskola rövid története 1 Csak boldog gyermekből lehet boldog felnőtt, s csak ezekből lehet boldog ország, boldog nemzet /Kodály Zoltán/ Iskolánkról Az iskola rövid története A Pedagógiai Program megalkotásával iskolánk - a többi

Részletesebben

dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan?

dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan? dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan? 2011 Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni

Részletesebben

Oláh Attila: Mi a pozitívuma a pozitív pszichológiának?

Oláh Attila: Mi a pozitívuma a pozitív pszichológiának? Oláh Attila: Mi a pozitívuma a pozitív pszichológiának? Kitűnő írásában (Iskolakultúra, 2004. 5.) Pléh Csaba bemutatta a mai pozitív pszichológiai áramlatoknak a huszadik századi európai pszichológiában

Részletesebben

1. Bevezetés 1.1. Az intézmény alapadatai:

1. Bevezetés 1.1. Az intézmény alapadatai: Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 1.1. Az intézmény alapadatai 3 1.2. Az intézmény bemutatása 4 2. Az intézmény jövıképe 5 2.1. Óvodakép 5 2.2. Gyermekkép 6 3. Az óvoda nevelési alapelvei és célkitőzései

Részletesebben

Kopp Mária, Skrabski Árpád MAGYAR LELKIÁLLAPOT AZ EZREDFORDULÓ UTÁN

Kopp Mária, Skrabski Árpád MAGYAR LELKIÁLLAPOT AZ EZREDFORDULÓ UTÁN Kopp Mária, Skrabski Árpád MAGYAR LELKIÁLLAPOT AZ EZREDFORDULÓ UTÁN A boldogság nem állapot, hanem aktivitás. (Arisztotelész) Az életminıség fogalma és jelentısége a modern társadalmak központi célkitőzéseként

Részletesebben

A DÖNTÉSHOZATALBAN VALÓ ÁLLAMPOLGÁRI RÉSZVÉTEL JÓ GYAKORLATÁNAK KÓDEXE

A DÖNTÉSHOZATALBAN VALÓ ÁLLAMPOLGÁRI RÉSZVÉTEL JÓ GYAKORLATÁNAK KÓDEXE CONF/PLE(2009)CODE1 A DÖNTÉSHOZATALBAN VALÓ ÁLLAMPOLGÁRI RÉSZVÉTEL JÓ GYAKORLATÁNAK KÓDEXE A dokumentumot a Nemzetközi Civil Szervezetek Konferenciájának 2009. október 1-i győlésén fogadták el 1 Tartalom

Részletesebben

Stressz, megküzdés, versengés, konfliktusok

Stressz, megküzdés, versengés, konfliktusok Stressz, megküzdés, versengés, konfliktusok GÉNIUSZ KÖNYVEK A Géniusz Könyvtárat a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége által koordinált Magyar Géniusz Program, valamint a Tehetséghidak Program

Részletesebben

Az agresszió kezelésének pedagógiai lehetőségei

Az agresszió kezelésének pedagógiai lehetőségei Szilágyi István Az agresszió jelen van a mindennapi életünk majdnem minden területén: az óvodában, az iskolában, az utcán, a sportpályán, a munkahelyen és még sorolhatnánk. Azt tapasztaljuk, hogy az agresszió

Részletesebben

Tájékoztató betegek számára. Mit kell tudnunk az epilepsziáról?

Tájékoztató betegek számára. Mit kell tudnunk az epilepsziáról? Kepra_Press_155x155 8/27/10 12:33 PM Page 1 Tájékoztató betegek számára Mit kell tudnunk az epilepsziáról? Kepra_Press_155x155 8/27/10 12:33 PM Page 2 Összeállította: Békés Judit és Halász Péter - 2010

Részletesebben

IRÁNYELVEK AZ ELŐREHALADOTT DAGANATOS BETEGEK SZÁMÁRA HOGYAN LEHET AZ ONKOLÓGUSUKTÓL A LEGTÖBBET MEGTUDNI

IRÁNYELVEK AZ ELŐREHALADOTT DAGANATOS BETEGEK SZÁMÁRA HOGYAN LEHET AZ ONKOLÓGUSUKTÓL A LEGTÖBBET MEGTUDNI IRÁNYELVEK AZ ELŐREHALADOTT DAGANATOS BETEGEK SZÁMÁRA HOGYAN LEHET AZ ONKOLÓGUSUKTÓL A LEGTÖBBET MEGTUDNI www.esmo.org/patients/ A következő szervezetek segítségével készült: IRÁNYELVEK AZ ELŐREHALADOTT

Részletesebben

Inklúzió és integráció a közoktatásban Feladatgyűjtemény

Inklúzió és integráció a közoktatásban Feladatgyűjtemény Feladatgyűjtemény Inklúzió és integráció a közoktatásban Feladatgyűjtemény Tukacs Anita Pécsi Tudományegyetem, Pécs 2011 Tukacs Anita A tananyag megjelenését a TÁMOP 412-08/1/B-2009-0003 A kompetencia-alapú

Részletesebben

A MAGYAR FIATALOK ÉLETMINŐSÉGÉNEK ALAKULÁSA AZ ELMÚLT KÉT ÉVTIZEDBEN Doktori értekezés

A MAGYAR FIATALOK ÉLETMINŐSÉGÉNEK ALAKULÁSA AZ ELMÚLT KÉT ÉVTIZEDBEN Doktori értekezés A MAGYAR FIATALOK ÉLETMINŐSÉGÉNEK ALAKULÁSA AZ ELMÚLT KÉT ÉVTIZEDBEN Doktori értekezés Susánszky Éva Semmelweis Egyetem Mentális Egészségtudományok Doktori Iskola Témavezető: Dr. Hajnal Ágnes, egyetemi

Részletesebben

ÚT A MINİSÉGI ELLENİRZÉSHEZ: Minıségirányítási jó gyakorlatok a legfıbb ellenırzı intézményeknél

ÚT A MINİSÉGI ELLENİRZÉSHEZ: Minıségirányítási jó gyakorlatok a legfıbb ellenırzı intézményeknél ÚT A MINİSÉGI ELLENİRZÉSHEZ: Minıségirányítási jó gyakorlatok a legfıbb ellenırzı intézményeknél ELİSZÓ Az EUROSAI-ról Az EUROSAI (Legfıbb Ellenırzı Intézmények Európai Szervezete) a Legfıbb Ellenırzı

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS CÉL ÉS FELADAT

I. ÁLTALÁNOS CÉL ÉS FELADAT 1 I. ÁLTALÁNOS CÉL ÉS FELADAT Programunk célja: Nevelő munkánk az egyéni aktivitásból, a gyermekek egyéni megnyilvánulásaiból indul ki. Célunk: a 3-7 éves korú gyermekek társadalmi gyakorlatra való általános

Részletesebben

Készítette: Takács Borbála. Konzulens: Dr. Vincze Orsolya. Pécsi Tudományegyetem. Bölcsészettudományi Kar. Szociál- és Szervezetpszichológia Szak

Készítette: Takács Borbála. Konzulens: Dr. Vincze Orsolya. Pécsi Tudományegyetem. Bölcsészettudományi Kar. Szociál- és Szervezetpszichológia Szak Az Aszódi Javítóintézetbe került növendékek én-történeteinek pszichológiai szempontú vizsgálata a benntartózkodás idejének valamint a családi nevelkedés függvényében Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi

Részletesebben

Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára

Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára A tagszövetségei Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára 1 Készült Magyarországon, 2010 júniusában. A kiadvány az Ageing Workforce 2 Ensuring

Részletesebben

Speciális kérdések és nézıpontok a felsıoktatásban. szerkesztette: Karlovitz János Tibor

Speciális kérdések és nézıpontok a felsıoktatásban. szerkesztette: Karlovitz János Tibor Speciális kérdések és nézıpontok a felsıoktatásban szerkesztette: Karlovitz János Tibor Neveléstudományi Egyesület Budapest 2009 Neveléstudományi Egyesület Kiskönyvtára, 1. Sorozatszerkesztık: Karlovitz

Részletesebben

Modellprogram az autizmussal élő gyerekek óvodai integrációjának elősegítéséhez

Modellprogram az autizmussal élő gyerekek óvodai integrációjának elősegítéséhez Modellprogram az autizmussal élő gyerekek óvodai integrációjának elősegítéséhez Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., Budapest 2011 Írta Rácz Zsuzsanna Közreműködtek Gelencsérné Tamási Márta

Részletesebben

A munkaerőpiacra való felkészítés feltételei és lehetőségei az oktatási intézményekben

A munkaerőpiacra való felkészítés feltételei és lehetőségei az oktatási intézményekben MŰHELY Bruckner László Gulyásné Fehér Ildikó Kovács Anikó Nagy Orsolya A munkaerőpiacra való felkészítés feltételei és lehetőségei az oktatási intézményekben A tanulmány először bemutatja azokat az új

Részletesebben

Idősen is fitten és szellemileg frissen - lépések az aktív időskorért. MENTA50+ Kézikönyv

Idősen is fitten és szellemileg frissen - lépések az aktív időskorért. MENTA50+ Kézikönyv Idősen is fitten és szellemileg frissen - lépések az aktív időskorért MENTA50+ Kézikönyv A 2014-es kiadás a MENTA50+ Konzorcium gondozásában Aktívan a szellemi frissesség és mentális jóllét megőrzéséért

Részletesebben

Áttekintés. Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé

Áttekintés. Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé Áttekintés Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé Overview Understanding the Brain: Towards a New Learning Science Az Áttekintések az OECD kiadványok kivonatos fordításai. Az Online Könyvesboltban

Részletesebben