P11P0001 A felsoroltak közül melyek tartoznak az orvosi alapkompetenciák közé? (három jó válasz lehetséges)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "P11P0001 A felsoroltak közül melyek tartoznak az orvosi alapkompetenciák közé? (három jó válasz lehetséges)"

Átírás

1 P11P0001 A felsoroltak közül melyek tartoznak az orvosi alapkompetenciák közé? (három jó válasz lehetséges) Kulturális kompetencia Természetgyógyászati ismeretek Szakmaiság Akupunktúra Társas és kommunikációs készségek P11P0002 A felsoroltak közül melyek tartoznak az orvosi alapkompetenciák közé? (három jó válasz lehetséges) Orvosi ismeretek Hipnózis Beteg gondozás Szemlencse eltávolítás Gyakorlat alapú tanulás és fejlıdés P111P0001 A betegségek igazoltan hatékony pszichoterápiás kezeléseinek ismerete fontos része az orvos tudásának, mert az orvosnak kötelessége a fennálló betegség igazoltan hatékony kezelési módszereirıl tájékoztatni betegét. Az állítás és az indoklás is igaz, és az indoklás teljesen magyarázza az állítást. Mindkettı külön igaz, de az indoklás nem magyarázza meg kielégítıen az állítást. Az állítás igaz, az indoklás hamis. Az állítás hamis, az indoklás igaz. Mindkettı hamis. P112P0001 A beteg gondozás során használatos pszichoterápiás kompetenciák (négy jó válasz lehetséges) Az egészség fenntartását támogató, együttmőködı magatartásformák kialakítása Hatékony kommunikáció a családdal Gondoskodó elkötelezett viselkedés A kérdéseket feltevı beteg figyelmeztetése, hogy elég, ha az orvos tudja, mi miért történik a kezelés során A beteg kezeléssel kapcsolatos preferenciáinak feltárása P112P0002 A beteg gondozás során használatos pszichoterápiás kompetenciák (három jó válasz lehetséges)

2 A nem megfelelıen együttmőködı beteg kritizálása Hatékony kommunikáció Gondoskodó elkötelezett viselkedés A beteg helytelen magatartásának leértékelése A beteg kezeléssel kapcsolatos preferenciáinak feltárása P115P0001 Az orvosi munka által megkövetelt szakmaiság kritériumai. (három jó válasz lehetséges) Tisztelettel bánjanak betegeikkel, együttérzést fejezzenek ki irányukban Az orvosok saját hangulatuknak és személyes preferenciáiknak megfelelıen viszonyuljanak betegeikhez Az etikai elvek iránti elkötelezettségüket kifejezzék Követeljék meg, hogy a betegek illeszkedjenek az uralkodó kulturális szokásokhoz Mutassanak érzékenységet a páciens kulturális háttere, kora, neme és hátrányos helyzete iránt P116P0001 Az orvos-beteg kapcsolat pszichoterápiás A beteg Terápiás és etikai szempontból megfelelı kapcsolatot alakítson ki és tartson fenn a betegekkel. Hatékony készségei legyenek a betegek meghallgatására, képes legyen megfelelı információt szerezni. Képes legyen a beteg kezeléssel kapcsolatos döntéseit elısegítı információk nyújtására. Hatékonyan tudjon dolgozni másokkal, mint az egészségügyi munkaközösség, vagy más szakmai közösség tagja vagy vezetıje. P117P0001 Melyek orvosi munkához szükségek kulturális kompetenciák? (három jó válasz lehetséges) Kulturális tudatosság, mások megértését akadályozó, saját kultúrájából származó hiedelmek ismerete A kultúrálatlan beteg mővelése, filmek, regények, zenemővek ajánlása Betegek eltérı kultúrájára vonatkozó kulturális ismeretek Az eltérı kulturájú beteg kultúrálisan érzékeny kezeléséhez szükséges készségek P121P0001 Melyek a betegséggel kapcsolatos stressztényezık? (három jó válasz lehetséges)

3 A testburkának felnyitása (injekció, infúzió, vérvétel, mőtét) Az orvos türelmes bánásmódja Testnyílásokba való behatolás Zárt terekben, gépekben való hosszú tartózkodás P121P0001 Melyek a betegséggel kapcsolatos stressz tényezık? (hat jó válasz lehetséges) Meztelenség, intim testrészek feltárása, azok vizsgálat során való megérintése. Intim témák megbeszélése. Szembesülés a saját halál lehetıségével. Idegenekkel kell kapcsolatba kerülni. Gyógyulás lehetıségeit feltáró tájékoztatás. Más betegekkel egy szobában lenni, haldoklókkal egy helységben lenni, szobatárs halálának tanúja lenni. A kórházi személyzettıl függeni alapvetı feladatok tekintetében: táplálkozás, tisztálkodás, toalett. P123P0001 Párosítsa a betegség okozta stressz elemeit a kognitív pszichoterápiás modell elemeihez! 1. Halálfélelem. 2. Rákos vagyok. 3. Csomó észlelése a mellben. 4. Heves szívdobogás. 5. Orvoshoz megyek. esemény értékelés testi reakció érzelmi reakció viselkedéses reakció (Kedves programozó, remélem, hogy sikerül ezt a formát megtartani! Gondolom nem nehéz feladat, a térben így elhelyezni a válaszokat) P123P0002 Párosítsa a betegség okozta stressz elemeit a kognitív pszichoterápiás modell elemeihez! 1. Szégyen. 2. Csúnya vagyok. 3. Levetkızés a vizsgálathoz. 4. Elpirulás. 5. Eltakarom magam a kezeimmel. esemény értékelés testi reakció érzelmi reakció viselkedéses reakció

4 P124P0001 Válassza ki a Leventhal által leírt naiv betegségmodell fıbb témáit! (öt jó válasz lehetséges) Idıbeli lefolyása A betegség neve és tünetei A betegség neurobiológiai elméletei A betegség kezelése, vagy kontrollálása A betegség oka, magyarázó modellje. A betegség következményei P124P0002 Videó: P_14_Video_I_Betegseg_okai Válassza ki, hogy a videón a Leventhal által leírt naiv betegségmodell, mely témáját tárja fel a terapeuta! (egy jó válasz lehetséges) Idıbeli lefolyása A betegség neve és tünetei A betegség kezelése, vagy kontrollálása A betegség oka, magyarázó modellje A betegség következményei P124P0003 Videó: P_9_Video_I_Emloeltavolitas_kezeles_feltetelezett_következmenye Válassza ki, hogy a videón a Leventhal által leírt naiv betegségmodell, mely témáit tárja fel a terapeuta! (két jó válasz lehetséges) Idıbeli lefolyása A betegség neve és tünetei A betegség kezelése, vagy kontrollálása A betegség oka, magyarázó modellje A betegség következményei P125P0001 A beteg a mellében felfedezett csomóról elfeledkezik. Válassza ki melyik megküzdés jellemzı rá!(két jó válasz lehetséges) Konfrontatív megküzdés: ellenséges vagy aggresszív erıfeszítés a helyzet megváltoztatására. Eltávolodás: mentálisan megpróbál eltávolodni a helyzettıl. Önkontroll: saját érzéseit és cselekedeteit próbálja meg szabályozni. Társas támaszt keres: másoktól kér érzelmi támogatást vagy információt. A felelısség elfogadása: elfogadja személyes szerepét a problémában. Menekülés és elkerülés használata: a probléma kognitív vagy viselkedéses elkerülése, vagy menekülés a helyzetbıl.

5 Tervezett problémamegoldás: szándékos és gondosan megtervezett erıfeszítést tesz a probléma megoldására. Pozitív újraértékelése a helyzetnek: új pozitívabb keretbe helyezi a szituációt. P125P0002 A beteg a mellében felfedezett csomótól megijed, és felhívja barátnıjét, hogy megbeszélje félelmeit.. Válassza ki melyik megküzdés jellemzı rá! (egy jó válasz lehetséges) Konfrontatív megküzdés: ellenséges vagy aggresszív erıfeszítés a helyzet megváltoztatására. Eltávolodás: mentálisan megpróbál eltávolodni a helyzettıl. Önkontroll: saját érzéseit és cselekedeteit próbálja meg szabályozni. Társas támaszt keres: másoktól kér érzelmi támogatást vagy információt. A felelısség elfogadása: elfogadja személyes szerepét a problémában. Menekülés és elkerülés használata: a probléma kognitív vagy viselkedéses elkerülése, vagy menekülés a helyzetbıl. Tervezett problémamegoldás: szándékos és gondosan megtervezett erıfeszítést tesz a probléma megoldására. Pozitív újraértékelése a helyzetnek: új pozitívabb keretbe helyezi a szituációt. P125P0003 A beteg a mellében felfedezett csomó miatt orvoshoz fordul, majd onkológushoz megy, és az onkológus által javasolt kivizsgálásokban részt vesz. Válassza ki melyik megküzdés jellemzı rá! (egy jó válasz lehetséges) Konfrontatív megküzdés: ellenséges vagy aggresszív erıfeszítés a helyzet megváltoztatására. Eltávolodás: mentálisan megpróbál eltávolodni a helyzettıl. Önkontroll: saját érzéseit és cselekedeteit próbálja meg szabályozni. Társas támaszt keres: másoktól kér érzelmi támogatást vagy információt. A felelısség elfogadása: elfogadja személyes szerepét a problémában. Menekülés és elkerülés használata: a probléma kognitív vagy viselkedéses elkerülése, vagy menekülés a helyzetbıl. Tervezett problémamegoldás: szándékos és gondosan megtervezett erıfeszítést tesz a probléma megoldására. Pozitív újraértékelése a helyzetnek: új pozitívabb keretbe helyezi a szituációt. P125P0004 A beteg a mellében felfedezett csomóról kiderül, hogy rosszindulatú, és valószínőleg a hónalji nyirokmirigyekben is áttétek vannak. Gyakran rátér a halálfélelem és a kétségbeesés. Azonban kis gyereke és munkatársai elıtt nem mutatja. Válassza ki melyik megküzdés jellemzı rá! (egy jó válasz lehetséges) Konfrontatív megküzdés: ellenséges vagy aggresszív erıfeszítés a helyzet megváltoztatására. Eltávolodás: mentálisan megpróbál eltávolodni a helyzettıl.

6 Önkontroll: saját érzéseit és cselekedeteit próbálja meg szabályozni. Társas támaszt keres: másoktól kér érzelmi támogatást vagy információt. A felelısség elfogadása: elfogadja személyes szerepét a problémában. Menekülés és elkerülés használata: a probléma kognitív vagy viselkedéses elkerülése, vagy menekülés a helyzetbıl. Tervezett problémamegoldás: szándékos és gondosan megtervezett erıfeszítést tesz a probléma megoldására. Pozitív újraértékelése a helyzetnek: új pozitívabb keretbe helyezi a szituációt. P125P0005 A betegnél hasnyálmirigy gyulladást észlelnek. A kivizsgálás eredményei arra utalnak, hogy a rendszeres, nagy mennyiségő alkoholfogyasztás fontos oki tényezı volt a betegség kialakulásában. Azt javasolja orvosa, hogy hagyja abba az alkoholfogyasztást. A beteg elismeri, hogy sok alkoholt fogyasztott, és úgy dönt, hogy teljesen absztinens lesz. Válassza ki melyik megküzdés jellemzı rá! (egy jó válasz lehetséges) Konfrontatív megküzdés: ellenséges vagy aggresszív erıfeszítés a helyzet megváltoztatására. Eltávolodás: mentálisan megpróbál eltávolodni a helyzettıl. Önkontroll: saját érzéseit és cselekedeteit próbálja meg szabályozni. Társas támaszt keres: másoktól kér érzelmi támogatást vagy információt. A felelısség elfogadása: elfogadja személyes szerepét a problémában. Menekülés és elkerülés használata: a probléma kognitív vagy viselkedéses elkerülése, vagy menekülés a helyzetbıl. Tervezett problémamegoldás: szándékos és gondosan megtervezett erıfeszítést tesz a probléma megoldására. Pozitív újraértékelése a helyzetnek: új pozitívabb keretbe helyezi a szituációt. P125P0006 A betegnél hasnyálmirigy gyulladást észlelnek. A kivizsgálás eredményei arra utalnak, hogy a rendszeres, nagy mennyiségő alkoholfogyasztás fontos oki tényezı volt a betegség kialakulásában. Azt javasolja orvosa, hogy hagyja abba az alkoholfogyasztást. A beteg örül, hogy nem lett súlyosabb következménye a betegségének, és azt, hogy meg tudja elızni a visszaesést. Válassza ki melyik megküzdés jellemzı rá! (egy jó válasz lehetséges) Konfrontatív megküzdés: ellenséges vagy aggresszív erıfeszítés a helyzet megváltoztatására. Eltávolodás: mentálisan megpróbál eltávolodni a helyzettıl. Önkontroll: saját érzéseit és cselekedeteit próbálja meg szabályozni. Társas támaszt keres: másoktól kér érzelmi támogatást vagy információt. A felelısség elfogadása: elfogadja személyes szerepét a problémában. Menekülés és elkerülés használata: a probléma kognitív vagy viselkedéses elkerülése, vagy menekülés a helyzetbıl. Tervezett problémamegoldás: szándékos és gondosan megtervezett erıfeszítést tesz a probléma megoldására. Pozitív újraértékelése a helyzetnek: új pozitívabb keretbe helyezi a szituációt.

7 P126P0001 Az orvos tájékoztatja betegét, hogy a leletek alapján, valószínőleg rosszindulatú daganatot találtak a testében. Javasolja az onkológus felkeresését. A beteg nem keresi fel az onkológust, és nem is emlékszik arra, mit mondott orvosa. Egyáltalán nem foglalkozik a korábban elkezdett kivizsgálással. Milyen elhárító mechanizmus lehet a beteg viselkedése hátterében? (egy jó válasz lehetséges) Rögtönzés. Csavarás. Tagadás. Csúsztatás. Párhuzamba állítás. P128P0001 Válassza ki betegség okozta stresszre adott adaptív válaszokat. (négy jó válasz lehetséges) Társas támogatás keresése Altruizmus Kezelés megszakítása Az értékrend átértékelése Saját betegségének szakértıéjévé válás Kapcsolatok elkerülése P128P0002 Válassza ki betegség okozta stresszre adott nem adaptív válaszokat. (két jó válasz lehetséges) Társas támogatás keresése Altruizmus Kezelés megszakítása Saját betegségének szakértıéjévé válás Kapcsolatok elkerülése P1284P0001 Válassza ki az együttmőködést befolyásoló lelki problémákat! (öt jó válasz lehetséges) Mánia Magas IQ Depresszió Kognitív hanyatlás Szerhasználat Szorongásos zavar

8 P1284P0002 Videó: P_5_Video_I_Egyuttmukodest_akadalyozo_tenyezok Milyen együttmőködést akadályozó tényezıkrıl számol be a videón látható páciens? Tagadás Kezelés elkerülése Tervezett problémamegoldás Szociális támogatás hiánya Hang hallucinációk Öngyilkossági terv Helyzet pozitív újraértékelése P1284P0003 Videó: P_5_Video_I_Egyuttmukodest_akadalyozo_tenyezok Milyen együttmőködést fokozó beavatkozásokat alkalmaz a videón látható terapeuta? (négy jó válasz lehetséges) Az együttmőködést akadályozó lelki tényezık feltárása A gyógyulás belsı motivációinak feltárása a páciensben Tervezett problémamegoldás Empatikus orvos-beteg kommunikáció Betegség okozta stresszre adott adaptív válaszok, pl. altruizmus, aktiválása Helyzet negatív újraértékelése P12102P0001 Videó: P_23_Video_I_Altruizmus A terapeuta milyen pszichoterápiás eszközöket alkalmaz, hogy megakadályozza a kezelés orvosi javaslat ellenére történı megszakítását? (három jó válasz lehetséges) A beteg érzelmeinek empatikus tükrözése A beteg érzéseinek megkérdıjelezése Együttérzés kifejezése Helyes viselkedésre oktatás Támogatás felajánlása P211P0001 Milyen feladatai vannak a pszichoterapeutának a pszichoterápiához vezetı elsı fázisban? (négy helyes válasz lehetséges) Megállapítani, hogy szükség van-e pszichoterápiás beavatkozásra. Eldönteni, hogy milyen beavatkozásra van szükség. Felkészíteni a beteget a visszaesés megelızésére. Elnyerni a beteg bizalmát. Probléma megoldó tréning A beteggel együtt eljutni a pszichoterápiásan kezelhetı probléma megfogalmazásáig.

9 P2111P0001 Válassza ki a helyes állításokat! (két helyes válasz lehetséges) A pszichoterápiás elsı interjú után betegek 26-30% nem jön el az elsı ülésre. Az elsı vagy második ülés után további 26-30% lemorzsolódik. Az elsı vagy második ülés után további 15-17% lemorzsolódik. A pszichoterápiás elsı interjú után betegek 15-17% nem jön el az elsı ülésre. P2121P0001 Válassza ki a DSM-IV egyes tengelyeinek megfelelı sorszámát! Szomatikus állapotok Pszichiátriai betegségek és egyéb klinikai figyelmet érdemlı állapotok Pszichoszociális és környezeti problémák Személyiségzavarok, mentális retardáció A mőködés átfogó becslése (Ez is párosító!!) P2121P0002 Párosítsa a GAF étékekhez a javasolt terápiás beavatkozás helyszínét 1. Szoros ambuláns megfigyelést, és intenzív gyógyszeres és/vagy pszichoszociális beavatkozást igényelnek. Közösségi pszichiátriai ellátást, családi intervenciókat és szociális készségfejlesztı beavatkozások javasoltak. Súlyos diszfunkcionális személyiségvonások esetén hosszú távú beavatkozásokra is szükség van. 2. Kórházi kezelést igényelnek. Viselkedés és az érzelmi állapot stabilizálása, a helyes valóság értékelés javítása, szociális készségfejlesztés, a társas támogatás rendszerének fejlesztése és az együttmőködés javítása, és a gyógyszeres kezelés a legszükségesebb beavatkozások. 3. Rövid tanácsadásra szükség lehet a különösen nehéz élethelyzetek esetén, például betegség okozta stressz. 4. Az ambuláns pszichoterápiás beavatkozás hossza azon múlik, hogy a tünetek csak átmenetiek és helyzetiek, vagy sokkal inkább diszfunkcionális személyiségjegyek és interperszonális problémák által meghatározottak. Gyermekek és párkapcsolati problémákban szenvedı, a család és párterápia hasznos lehet. 5. Kórházi intenzív, vagy zárt osztályos kezelést igényel. Megoldás: 1-20 GAF GAF GAF GAF GAF 3

10 P21221P0001 Melyek az alapvetı társas szükségletek belsı akadályai? (öt helyes válasz van) Elhagyatottság: Az a meggyızıdés, hogy nem számíthat másokra. Bizalmatlanság: Mások csak ki akarják használni. Csökkentértékőség: Ha megismerik hibáit, biztosan megszégyenítik és elhagyják. Kompetencia érzés: Képesnek tartja magát az önálló életvezetésre. Elhanyagoltság érzés: Nem számíthat a törıdésre, megértésre, támogatásra. Elidegenedettség: Nem tartozik egy csoporthoz sem. P21221P0002 Melyek az önállóság és identitás iránti alapvetı szükségletek belsı akadályai? (három helyes válasz van) Biztonságos kötıdés: Az az érzés, hogy a számára fontos személyek ha szükséges elérhetıek, és lehet a segítségükre számítani. Kudarcra ítéltség: Önállóan nem képes elvégezni a feladatait. Önállótlanság: Nem mer egyedül dönteni. Elidegenedettség: Nem tartozik egy csoporthoz sem. Dependencia: Úgy érzi, hogy nem lehet önálló identitása, mert az a fontos kapcsolatai rovására megy. P21221P0003 Melyek a jogos igények és érzelmek kifejezésének szabadsága iránti alapvetı szükségletek belsı akadályai? (három helyes válasz van) Önalávetés: Nem meri szükségleteit, vágyait, érzéseit képviselni, mert fél, hogy a másik megharagszik rá, megbünteti, elhagyja. Elidegenedettség: Nem tartozik egy csoporthoz sem. Önfeláldozás: Önként feladja saját vágyait, csak hogy mások kedvében járjon. Kudarcra ítéltség: Önállóan nem képes elvégezni a feladatait. Elismerés hajszolás: Más emberek elismerése, csodálata iránti vágya miatt alkalmazkodik mások szükségleteihez, és saját igényeit az elismerésért feladja. P21221P0004 Melyek az ellazult, felszabadult, spontán viselkedés iránti alapvetı szükségletek belsı akadályai? (négy jó válasz van) Perfekcionizmus: Tökéletességre törekvés elveszi az idıt a pihenéstıl, társkapcsolatoktól. Elég jó eredmények tisztelete: Elég jónak tartja a teljesítményét, nem esik kétségbe a kijavítható kissebb hibáktól.

11 Érzelmi gátoltság: Pozitív és negative érzések kifejezésének a gátlása. Szabad áramlás: Átengedi magát a folyamatoknak, és ösztönösen reagál. Pesszimizmus: Mindig a rosszra készül, így nem tud felszabadultan élni. Biztonságos kötıdés: Az az érzés, hogy a számára fontos személyek ha szükséges elérhetıek, és lehet a segítségükre számítani. Büntetı hozzáállás: Azt gondolja, hogy a legkissebb hibáért is szigorú büntetés vár rá. P21221P0004 Válassza ki a mások szükségleteinek tiszteletben tartását akadályozó kognitív sémát! (egy jó válasz lehetséges) Önalávetés: Nem meri szükségleteit, vágyait, érzéseit képviselni, mert fél, hogy a másik megharagszik rá, megbünteti, elhagyja. Elidegenedettség: Nem tartozik egy csoporthoz sem. Feljogosítottság érzés: Azt gondolja a személy, hogy ı felette áll a társas szabályoknak, és mások feladata, hogy az ı szükségleteit kielégítse. Önfeláldozás: Önként feladja saját vágyait, csak hogy mások kedvében járjon. Kudarcra ítéltség: Önállóan nem képes elvégezni a feladatait. Elismerés hajszolás: Más emberek elismerése, csodálata iránti vágya miatt alkalmazkodik mások szükségleteihez, és saját igényeit az elismerésért feladja. P21221P0005 Videó: P_2_Video_II_Sajat_szüksegletek_feladasa_a_masik_kedveert Válassza ki, hogy a videón látható nınél, milyen belsı akadálya van az önérvényesítésnek! (egy jó válasz lehetséges) Kudarcra ítéltség: Önállóan nem képes elvégezni a feladatait. Önalávetés: Nem meri szükségleteit, vágyait, érzéseit képviselni, mert fél, hogy a másik megharagszik rá, megbünteti, elhagyja. Elidegenedettség: Nem tartozik egy csoporthoz sem. Feljogosítottság érzés: Azt gondolja a személy, hogy ı felette áll a társas szabályoknak, és mások feladata, hogy az ı szükségleteit kielégítse. P21222P0001 Melyik megküzdési stílussal bíró személyek gondolják azt, hogy a problémákat, negatív helyzeteket okozó körülmények az ı hibájuk miatt alakulnak ki, a többi emberrıl viszont pozitív képet alakítanak ki, és ennek eredményeképp félénkség, önvádlás, bőntudat, szégyen és érzelmi élet beszőkülése jellemzı rájuk? (egy jó válasz van) Az internalizáló megküzdést alkalmazó személyek Az elnyomó megküzdést alkalmazó személyek Az externalizáló megküzdést alkalmazó személyek P21222P0002

12 Melyik megküzdési stílussal bíró személyekre jellemzı az, hogy elkerülik saját fenyegetınek tartott késztetéseik és érzéseik tudatosítását szelektív figyelmetlenség vagy a tagadás pszichés mőveletei által? Gyakran agresszív, vagy szexuális késztetéseik, vagy haragjuk vagy más érzéseik tudatosítására képtelenek, és csak az érzésekkel járó fiziológiai változásokat élik át élmény szinten. (egy jó válasz van) Az internalizáló megküzdést alkalmazó személyek Az elnyomó megküzdést alkalmazó személyek Az externalizáló megküzdést alkalmazó személyek P21222P0003 Melyik megküzdési stílussal bíró személyekre jellemzıek az alábbiak? Impulzívak, meggondolatlanok, dühös kifakadások jellemzik ıket. Ha hibáznak, másokat vádolnak problémáik kialakulása miatt. Paranoid tendencia jellemzı rájuk: állandó bizalmatlanság és fenyegetettség érzés miatt másokat fenyegetınek tartanak, és megtámadják ıket, mintha tényleges támadásra reagálnának. (egy jó válasz van) Az internalizáló megküzdést alkalmazó személyek Az elnyomó megküzdést alkalmazó személyek Az externalizáló megküzdést alkalmazó személyek P21222P0004 Melyik megküzdési stílussal bíró személyeknél javasoltak az alábbi kezelési célok? A kezelés fı célja, hogy tudatosuljanak érzéseik, késztetéseik, és képesekké váljanak döntéseik és tetteik elıtt mérlegelni, és szükség esetén újraértékelni a helyzetet és gátolni a cselekvési szándékaikat. (egy jó válasz van) Az internalizáló megküzdést alkalmazó személyek Az elnyomó megküzdést alkalmazó személyek Az externalizáló megküzdést alkalmazó személyek P21222P0005 Melyik megküzdési stílussal bíró személyeknél javasoltak az alábbi kezelési célok? A kezelés fı célja, hogy a kognitív, testi, viselkedéses és érzelmi tapasztalatok közötti összefüggéseket megértse, szexuális és agresszív késztetéseit képessé váljon tudatosítani, megnevezni, és késztetései érvényességét mérlegelni. (egy jó válasz van) Az internalizáló megküzdést alkalmazó személyek Az elnyomó megküzdést alkalmazó személyek Az externalizáló megküzdést alkalmazó személyek P21222P0006

13 Melyik megküzdési stílussal bíró személyeknél javasoltak az alábbi kezelési célok? A kezelés fı célja, hogy saját szükségleteik, impulzusaik jogosságát megkérdıjelezı kapcsolati sémákat felismerje, megkérdıjelezze, és alternatív kapcsolati sémákat alakítson ki, és elsajátítsák az asszertív viselkedés készségeit. (egy jó válasz van) Az internalizáló megküzdést alkalmazó személyek Az elnyomó megküzdést alkalmazó személyek Az externalizáló megküzdést alkalmazó személyek P21224P0001 A motiváltság mely szintjén javasoltak az alábbi kezelési célok? Segítünk abban, hogy felismerje és elismerje magának a problémát. Segítünk a betegnek, hogy felismerje jövıbeli céljai és jelenlegi viselkedése közötti diszkrepanciát. Prekontempláció- fontolgatás elıtti szakasz Kontempláció - fontolgatás Felkészülés szakasza Cselekvés szakasza Az elért változások megóvása szakasz Visszaesés egy elızı szintre szakasz P21224P0002 A motiváltság mely szintjén javasoltak az alábbi kezelési célok? Probléma konceptualizálása funkció elemzéssel, a változtatás lehetıségével kapcsolatos remény kialakítása, egész életen átívelı problémák feltárása, döntési mérleg készítése. Prekontempláció- fontolgatás elıtti szakasz Kontempláció - fontolgatás Felkészülés szakasza Cselekvés szakasza Az elért változások megóvása szakasz Visszaesés egy elızı szintre szakasz P21224P0003 A motiváltság mely szintjén javasoltak az alábbi kezelési célok? Viselkedési problémák esetén viselkedésváltoztatásba kezdeni. Felismertetni a viselkedését uraló mintázatokat, sémákat és elısegíteni új alternatív hiedelmek, kapcsolati minták kidolgozását. A problémák visszatértéért, felerısödéséért felelıs belsı és külsı okok megértése, megváltoztatása, megelızı stratégiák kidolgozása (egy jó válasz lehetséges) Prekontempláció- fontolgatás elıtti szakasz Kontempláció - fontolgatás Felkészülés szakasza Cselekvés szakasza Az elért változások megóvása szakasz

14 Visszaesés egy elızı szintre szakasz P21224P0004 A motiváltság mely szintjén javasoltak az alábbi kezelési célok? Az elért eredmények megszilárdítása, a visszaesés megelızése, a botlás megkülönböztetése a visszaeséstıl. (egy jó válasz lehetséges) Prekontempláció- fontolgatás elıtti szakasz Kontempláció - fontolgatás Felkészülés szakasza Cselekvés szakasza Az elért változások megóvása szakasz Visszaesés egy elızı szintre szakasz P21226P0001 Melyek az esetkonceptualizáció során a terapeuta fıbb céljai? (négy helyes válasz lehetséges) azonosítja a terápia céljait alkalmazza a terápia hatékony technikáit felvázolja a terápia ívét megtervezi a terápia lezárását elızetesen felvázolja a lehetséges akadályokat felsorolja a cél elérését elısegítı stratégiákat, taktikákat, technikákat

15 P21226P0002 A központi kapcsolati konfliktus téma megfogalmazásához mit kell megtudnunk a páciensrıl? (három jó válasz van) Beteg, hogyan reagál mások képzelt, vagy valódi reakcióira? Milyen negative automatikus gondolatai vannak? Mit akar a páciens más személyektıl? Jellemzı-e rá a tagadás? Mit gondol, hogy mások, hogyan fognak reagálni erre? Illetve ténylegesen, hogyan reagálnak erre? Szokott-e találkozni a barátaival? P21226P0003 Az alapvetı szükségletek kognitív konceptualizálása során, mely kérdésekre kell megtalálnunk a választ? (négy jó válasz van) Milyen alapszükségletét nem képes érvényesíteni a személy? Milyen védekezı mechanizmusok jellemzıek a személyre? Milyen sémákat aktivál a szükséglet-kielégítés vágya? Hány testvére van, és hanyadiknak született? Milyen negatív automatikus gondolatai vannak? A sémák által torzított valósággal szemben milyen megküzdési módokat használ? P226P0001 Állítsa megfelelı sorrendbe a pszichoterápiás beavatkozás optimális ciklusának egyes lépéseit! A: az élmény feldolgozása, kibontása, szavakba öntése, strukturálása B: az absztrakt fogalmakkal megragadott jelenséghez illı újabb önéletrajzi epizódikus emlék élményszerő felidézése C: önéletrajzi epizódikus emlék élményszerő felidézése D: élmény hátterében levı jelenség összefoglalása absztrakt fogalmakkal Megoldás 1 C 2 A 3 D 4 B P228P0001 A pszichoterápiás kezelés során a páciens szükségleteit érvénytelenítı fontos személyek belsıvé tett reprezentációit, milyen lépésekben kezeljük? Állítsa megfelelı sorrendbe a lépéseket!

16 A: a szükséglet kielégítésre vonatkozó belsı gondolatokhoz hasonlóan reagáló fontos személyek azonosítása B: konkrét epizodikus emlékek felidézése, és a belsıvé tett folyamatok visszahelyezése a múltba C: a szükségletek érvényesíthetıségére vonatkozó alternatív nézetek kialakítása D: belsı dialógusok, gondolatok azonosítása: hogyan viszonyul a személy saját szükségleteihez E: a rossz közérzet és a szükségletek kapcsolatának feltárása 1 E 2 D 3 A 4 B 5 C P2213P0001 Válassza ki a viselkedéses kísérlet jellemzıit! (négy jó válasz lehetséges) A terapeuta által végrehajtott tapasztalat szerzı viselkedés. A beteg által végrehajtott, tervezett tapasztalatszerzı tevékenység Célja a beteg vélekedései érvényességének ellenırzése Célja a terápiás kutatásban való részvétel Célja új adaptívabb vélekedések érvényességének tesztelése Célja az esetkonceptualizáció ellenırzése P2213P0002 Videó: P_18_Video_II_Videlkedeses_kiserlet_elokeszitese Milyen technikát alkalmaz a terapeuta a videón? (egy jó válasz lehetséges) Terápiás szerzıdés Viselkedéses kísérlet elıkészítése Logikai hibák feltárása A terápia lezárásának elıkészítése P2214P0001 Melyek a változás kezdeti indikátorai? (négy jó válasz lehetséges) probléma létének elfogadása személye újabb vonásait fedezi fel saját korlátainak és a segítség szükségességének elfogadása a terapeuta, mint kompetens szakember elfogadása remény kifejezése (remoralizáció; reménykedés, hogy segítséget fog kapni, vagy képessé válik a problémája legyızésére) új viselkedésformák és érzelmek megjelenése

17 P2214P0002 Melyek a változás közbülsı szakaszának indikátorai? (négy jó válasz lehetséges) probléma létének elfogadása felismeri saját szerepét a problémákban saját korlátainak és a segítség szükségességének elfogadása személye újabb vonásait fedezi fel remény kifejezése (remoralizáció; reménykedés, hogy segítséget fog kapni, vagy képessé válik a problémája legyızésére) új viselkedésformák és érzelmek megjelenése kompetencia érzés fellépése P2214P0003 Melyek a változás legmagasabb szintő indikátorai? (négy jó válasz lehetséges) Új összefüggéseket fedez fel, és alakít ki önmaga bizonyos vonásai között (pl., vélekedések, viselkedése, érzelmei). Probléma létének elfogadása. Problémák és tünetek újraértelmezése. Önmagára és másokra vonatkozó érzelmek és értékelések átalakulása. Saját korlátainak és a segítség szükségességének elfogadása. Önmagáról új képet alkot személyes vonásai, problémái, tünetei, és a környezetének bizonyos vonásai alapján. P2214P0003 Videó: P_8_Video_II_Fantazia _onfelaldozas_mentalizacios_zavar A változás mely indikátorai figyelhetıek meg a videón szereplı páciensnél? (két jó válasz lehetséges) Új összefüggéseket fedez fel, és alakít ki önmaga bizonyos vonásai között (pl., vélekedések, viselkedése, érzelmei). Probléma létének elfogadása. Önmagára és másokra vonatkozó érzelmek és értékelések átalakulása. Saját korlátainak és a segítség szükségességének elfogadása. P23P0001 Milyen feltételeknek kell teljesülni ahhoz, hogy a terápia lezárásával kezdjünk foglalkozni? (három jó válasz lehetséges) A beteg belátja, hogy kezelésre van szüksége. A kezelési célok elérése terén lényeges elırehaladás történt A beteg elfogadja a terápiás szerzıdést.

18 A beteg képes önállóan alkalmazni a terápia során elsajátított készségeket problémái megoldásában. A beteg központi kapcsolati mintájában változás következett be. P23P0002 Melyek a terápia lezárásának fıbb lépései? (négy jó válasz lehetséges) A terápia lehetséges lezárásának megbeszélése. Az utolsó találkozás megbeszélése. A páciens problémájának azonosítása. A terápia során a beteg által elsajátított készségek, belátások megerısítése. Felkészülés az esetleges visszaesések megelızésére. Esetkonceptualizálás készítése. P23P0003 Videó: P_21_Video_II_elert_eredmenyek_megbeszelese A terápia lezárásának mely lépései láthatóak a videón? (három jó válasz lehetséges) A terápia lehetséges lezárásának megbeszélése. Az utolsó találkozás megbeszélése. A terápia során a beteg által elsajátított készségek, belátások megerısítése. Felkészülés az esetleges visszaesések megelızésére. P231P0001 Válassza ki azokat a szempontokat, amelyek a pszichoterápia eredményességre utalnak! (öt jó válasz lehetséges) A tünetek száma csökken A tünetek elviselésének képessége nı Alapsémák aktíválódnak Adaptív kapacitás fokozódik Az együttmőködés csökken Belátás fokozódik Alap konfliktusok, sémák megoldódnak, kezelhetıbbé válnak P31P0001 Párosítsa a terápiás hatásért felelıs tényezıket, az összhatásban játszott szerepük százalékos arányaihoz. 1. Terápián kívüli tényezık 2. Elvárások 3. Technikák 4. Közös faktorok Megoldások:

19 (40%) 1, 4 (15%) 2, 3 P311P0001 Válassza ki a betegek szerint változást elıidézı, hasznos eseményeket! (három jó válasz lehetséges) Érzelmek megtapasztalása, feltárása. Érzelmeik megkérdıjelezése Belátáshoz, tudatosuláshoz, önmegértéshez vezetı események Viselkedésük kritizálása Viselkedésváltozás, problémamegoldás P311P0002 Válassza ki a betegek szerint változást elıidézı, hasznos eseményeket! (három jó válasz lehetséges) Megértettség érzése Érzelmeik megkérdıjelezése A beteg bevonása a terápiás döntésekbe Viselkedésük kritizálása Viselkedésváltozás, problémamegoldás P321P0001 A terápia hosszú távú céljaira vonatkozik. Válassza ki melyik fogalomra igaz a definíció! Taktika Stratégia Technika P321P0002 Az egyes pszichoterápiás ülések kézbentartására vonatkozó mőveletekre vonatkozik. Válassza ki melyik fogalomra igaz a definíció! Stratégia Technika Taktika P321P0003 Azok a konkrét beavatkozások, amelyeket a terapeuták a terápiás ülés során pillanatrólpillanatra felmerülı események kezelésére alkalmaznak. Válassza ki melyik fogalomra igaz a definíció! Stratégia

20 Technika Taktika P331P0001 Válassza ki a terápia hatékonyságát pozitív irányba befolyásoló személyiség vonásokat! szívósság, nyitottság, remény, merevség kitartás, belátóképesség P332P0001 Válassza ki a hatékony terapeutákra jellemzı vonásokat! Hisz abban, hogy a beteg tudja a legjobban mi a legjobb számára. A beteg korlátait hangsúlyozza. A beteggel kapcsolatos indulatait szabadon kifejezi. Képes a terápiát a beteg céljai és elvárásai köré szervezni. Természetes módon tud kapcsolódni, elismerést adni, figyelni, és a megértését kifejezni. P332P0002 Válassza ki a hatékony terapeutákra jellemzı vonásokat! Képes kapcsolatba lépni a beteg egészséges részével. Azt gondolja, hogy ı tudja a legjobban, hogy mi a legjobb a beteg számára Képes a terápiás szövetség megkötésére. Képes a terápiát a beteg céljai és elvárásai köré szervezni. P332P0003 Válassza ki a hatékony terapeutákra jellemzı vonásokat! Képes a beteg tehetségére rámutatni. Hisz abban, hogy a beteg tudja a legjobban mi a legjobb számára. Távolságtartó. Képes a terápiát a beteg céljai és elvárásai köré szervezni. P3331P0001 Válassza ki a terápiás szövetség három komponensét! Egyetértés a terápiás célokban A terapeuta és a páciens terápián kívüli találkozásai Egyetértés a terápiás feladatokban A terapeuta és a páciens közötti kötelék minısége

II./1. fejezet: Az első szakasz. A pszichoterápia indikációi

II./1. fejezet: Az első szakasz. A pszichoterápia indikációi II./1. fejezet: Az első szakasz. A pszichoterápia indikációi Bevezetés: A pszichoterápiás folyamat az első kapcsolatba lépéstől a terápia lezárásáig tart. A folyamatot három fő szakaszra szokás tagolni.

Részletesebben

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 INGER TUDATTALAN KÉSZTETÉS EMÓCIÓ PSZICHOANALITIKUS MODELL Beck, 1974. INGER EMÓCIÓ TANULÁSELMÉLETI

Részletesebben

A pszichiátriai rehabilitáció célja. A pszichiátriai rehabilitáció alapelvei. A rehabilitáció folyamata. A diagnózis felállítása

A pszichiátriai rehabilitáció célja. A pszichiátriai rehabilitáció alapelvei. A rehabilitáció folyamata. A diagnózis felállítása A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban Dr. Magyar Erzsébet A pszichiátriai rehabilitáció célja a rokkant, fogyatékos személy számára a legszélesebb körű lehetőség biztosítása

Részletesebben

piás s kapcsolat szerepe ma-terapeuta jellemzők

piás s kapcsolat szerepe ma-terapeuta jellemzők A terápi piás s kapcsolat szerepe a kognitív v terápi piában Dr. Unoka Zsolt Ideális sémas ma-terapeuta jellemzők Rugalmasság Képes az alapvető szükségleteket terápiás keretek között biztosítani biztonságos

Részletesebben

A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban. Dr. Magyar Erzsébet

A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban. Dr. Magyar Erzsébet A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban Dr. Magyar Erzsébet A pszichiátriai rehabilitáció célja a rokkant, fogyatékos személy számára a legszélesebb körű lehetőség biztosítása

Részletesebben

I./1. fejezet: Orvosi alapkompetenciák

I./1. fejezet: Orvosi alapkompetenciák I./1. fejezet: Orvosi alapkompetenciák A fejezet célja, hogy világossá váljon a diákok számára, hogy az egyes orvosi kompetenciák milyen kapcsolatban állnak a pszichoterápiás beavatkozásokkal. Kompetencia

Részletesebben

lyiségzavarok Dr. Unoka Zsolt

lyiségzavarok Dr. Unoka Zsolt Sémakérdıív v a személyis lyiségzavarok mérésében Dr. Unoka Zsolt Személyis lyiségzavarok DSM-IV rendszere Személyiségzavarok általános kritériumai: 1. kogníciók (az a mód, ahogy önmagát, a másikat és

Részletesebben

Burnout, Segítő Szindróma

Burnout, Segítő Szindróma TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Burnout, Segítő Szindróma Hőhn Ildikó ellátottjogi képviselő. Segítő attitűd és a jogvédő Az attitűd étékelő

Részletesebben

Sématerápia elmélete, Dr. Unoka Zsolt Semmelweis Egyetem, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika unoka@psych.sote.hu

Sématerápia elmélete, Dr. Unoka Zsolt Semmelweis Egyetem, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika unoka@psych.sote.hu Sématerápia elmélete, terápiás technikák Dr. Unoka Zsolt Semmelweis Egyetem, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika unoka@psych.sote.hu Sématerápia Jeffrey E. Young által kidolgozott integratív terápiás

Részletesebben

Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban

Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban Ratkóczi Éva (Nap-Kör Mentálhigiénés Alapítvány) Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban A közeledés okai Az irányzatok identitásának megerősödése Kutatások Súlyos személyiségzavarok kihívásai

Részletesebben

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege?

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Pszichoszomatikus betegségek Pécsi Tudományegyetem Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Valódi organikus háttérrel rendelkező kórképek, amelyek kóreredete multifaktoriális A genetikai, immunológiai,

Részletesebben

GYEREKTERÁPIA. K. Németh Margit szakpszichológus képzés

GYEREKTERÁPIA. K. Németh Margit szakpszichológus képzés GYEREKTERÁPIA K. Németh Margit szakpszichológus képzés A két fı irányzat Anna Freud Gyereket nem lehet analízisbe venni Pedagógia hangsúlyozása A terapeuta valós személy A felettes én az ödipális örököse

Részletesebben

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) az elhelyező központok krízishelyzeteinek megelőzésére

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) az elhelyező központok krízishelyzeteinek megelőzésére Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) az elhelyező központok krízishelyzeteinek megelőzésére Diagnosztikai jelentések értelmezése és elemzése egy 13-18 év közötti fiatal

Részletesebben

STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON

STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON Tény, hogy a munkavállalók munkahelyi, családi és magán életi problémái nagymértékben képesek befolyásolni a munkavállaló munkahelyi teljesítményét, és ez által közvetett vagy

Részletesebben

Új szemlélet az egészségügyi ellátásban? Dr. Gábor Katalin

Új szemlélet az egészségügyi ellátásban? Dr. Gábor Katalin Új szemlélet az egészségügyi ellátásban? Dr. Gábor Katalin Florence Nightingale 1860 Bárki, aki felelős pozícióba kerül, tartsa észben a következőt: nem az a legfontosabb kérdés, hogy én magam hogyan tehetem

Részletesebben

Addikciók kognitív viselkedés terápiája. Dr. Bodrogi Andrea

Addikciók kognitív viselkedés terápiája. Dr. Bodrogi Andrea Addikciók kognitív viselkedés terápiája Dr. Bodrogi Andrea Ha teszel valamit, már nem tettél rosszat (Igor Kustenok, Sandiego, California) Miben különbözik egyéb terápiáktól? Nem motivált kliensek Nehéz

Részletesebben

Egészségfejlesztés és egészség. Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03.

Egészségfejlesztés és egészség. Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03. Egészségfejlesztés és egészség coaching Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03. Bevezetés Kulcsfogalmak Egészségfejlesztés Egészség coaching A változás szakaszai

Részletesebben

A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA. Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM

A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA. Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM TANÁCSADÁSI MODELLEK I. Számtalan konzultációs terület és elmélet: a konz. folyamat leírására sok elképzelés született 1. Általános tanácsadási

Részletesebben

Tartalom. BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16

Tartalom. BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16 Tartalom BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16 1. fejezet AZ ISKOLAFÓBIÁRÓL 19 Iskolakerülésrôl van-e szó? 19 Az iskolafóbia típusai 20 Az iskolafóbia szempontjából fontos három korcsoport 21 Szorongásos

Részletesebben

A személyiségtanuláselméleti megközelítései

A személyiségtanuláselméleti megközelítései Boross Viktor A személyiségtanuláselméleti megközelítései tanulás: viselkedésváltozás a tapasztalatok függvényében (pszichoterápia: viselkedésváltozása pszichoterápiás tapasztalatok függvényében) tanulás

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM

KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM OFTEX által akkreditált: A kommunikáció szerepe a szív- és érrendszeri, illetve onkológiai szűréseken való lakossági részvétel befolyásolásában és az egészséges életmódszemlélet

Részletesebben

dr. Simon Lajos MORAVCSIK Alapítvány SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 2011. december 6., Szemtgotthárd

dr. Simon Lajos MORAVCSIK Alapítvány SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 2011. december 6., Szemtgotthárd A kognitív szemlélet alkalmazása pszichotikus betegek rehabilitációja és gondozása során dr. Simon Lajos MORAVCSIK Alapítvány SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 2011. december 6., Szemtgotthárd

Részletesebben

Betegségmagatartás. Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin

Betegségmagatartás. Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin Betegségmagatartás Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin WHO definíciója: Mi az egészség? Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság

Részletesebben

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Pszichoszociális elméletek Jellemzői: Pszichoanalitikus gyökerek Az Ego társas aspektusát hangsúlyozzák Pszichoszociális elméletek Csoportjai: Tárgykapcsolat-elméletek:

Részletesebben

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre Magyari Judit A betegek és családtagjaik lelki alkalmazkodásában nagy szerepe van: a rákkal kapcsolatos mai társadalmi

Részletesebben

IX./2.fejezet: A terápiás együttműködés elősegítése

IX./2.fejezet: A terápiás együttműködés elősegítése IX./2.fejezet: A terápiás együttműködés elősegítése A fejezet elolvasása során a hallgató megismerkedik a pszichotikus betegségek kezelése során hasznos kommunikációs technikákkal IX./2.1.: A hiányzó betegségbelátás

Részletesebben

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Milyen tényezők játszanak szerepet a család agresszív légkörének kialakulásában / Strauss-

Részletesebben

Az egészség fogalma, az egészségi állapotot meghatározó tényezık. A holisztikus egészségszemlélet dimenziói és ezek jellemzıi. /II.

Az egészség fogalma, az egészségi állapotot meghatározó tényezık. A holisztikus egészségszemlélet dimenziói és ezek jellemzıi. /II. Az egészség fogalma, az egészségi állapotot meghatározó tényezık. A holisztikus egészségszemlélet dimenziói és ezek jellemzıi. /II. Tétel/ Ihász Ferenc PhD. Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János

Részletesebben

Nehézségek a kommunikációban. Bán Ildikó 2016

Nehézségek a kommunikációban. Bán Ildikó 2016 Nehézségek a kommunikációban Bán Ildikó 2016 MILYEN A JÓ ORVOS? a beteg szemszögéből Mi teszi az orvost jó orvossá? 72% - jó személyes viszony a beteg és az orvosa között (empátia, figyelem, meghallgatja

Részletesebben

Sématerápia BPD koncepciója. Biztonságos kötődés szükséglete 2012.11.19. BPD-ben igazoltan hatékony csoportterápiás módszerek

Sématerápia BPD koncepciója. Biztonságos kötődés szükséglete 2012.11.19. BPD-ben igazoltan hatékony csoportterápiás módszerek Csoportterápiák speciális betegcsoportok esetén: borderline személyiségzavar Dr. Unoka Zsolt Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika BPD-ben igazoltan hatékony csoportterápiás módszerek

Részletesebben

Alapvetı európai szociális gondozói tudáskimenetek - Basic European Social Care Learning Outcomes -

Alapvetı európai szociális gondozói tudáskimenetek - Basic European Social Care Learning Outcomes - Alapvetı európai szociális gondozói tudáskimenetek - Basic European Social Care Learning Outcomes - 1. A szociális munka értékei 1.1 Tisztában van a következı értékek jelentésével és tiszteletben tartásuk

Részletesebben

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28.

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28. LÁNG, PARÁZS, HAMU A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben 2013. május 28. A kiégési tünetegyüttes (burnout szindróma) jelensége Technológiából átvett fogalom: az energiaforrás

Részletesebben

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT 2015 06 30 TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET ADHD-s gyermekek családjai részére KEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ FÜZET Ezt a tájékoztató füzetet azért készítettük, hogy segítsünk a FIGYELEMHIÁNY/HIPERAKTIVITÁS

Részletesebben

Viselkedés-diagnosztika. Tanuláslélektani alapelvek

Viselkedés-diagnosztika. Tanuláslélektani alapelvek Viselkedés-diagnosztika Dr. Unoka Zsolt Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Tanuláslélektani alapelvek Klasszikus kondicionálás Instrumentális tanulás/operáns kondicionálás Modelltanulás/Obszervációs

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A szenvedélybetegek, vagy pszichiátriai betegek bentlakásos szociális intézményében ellátott napi ápolási-gondozási feladatok értelmezése, indoklása központi tételsor alapján

Részletesebben

Kommunikáció és eredményesség Dr. Németh Erzsébet

Kommunikáció és eredményesség Dr. Németh Erzsébet Kommunikáció és eredményesség Dr. Németh Erzsébet Tanulunk és tanítunk, mi a haszna? LLL Könyvtári Szolgáltatások és eredményességük Komárom, 2011. június 24-én A kommunikáció lényege, hogy az egymással

Részletesebben

Asperger syndrome related suicidal behavior: two case studies Neuropsychiatric Disease and Treatement 2013 (9), 1815-1819

Asperger syndrome related suicidal behavior: two case studies Neuropsychiatric Disease and Treatement 2013 (9), 1815-1819 Asperger syndrome related suicidal behavior: two case studies Neuropsychiatric Disease and Treatement 2013 (9), 1815-1819 Csupor Éva 2014. október 27. Bevezetés (általában az Asperger-szindrómáról) diagnosztizálás

Részletesebben

Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház

Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház A kötődési sérülés meghatározása Intenzív érzelmi stressz helyzetben alakul ki, amikor fokozott az igény a jelentős másik támogatására és ez nem történik meg. Kitüntetett

Részletesebben

M5004 FELADATOK. f) elegendő előny esetén meg tudja kezdeni a program előkészítését, és a feltételek megteremtését ISMERETEK

M5004 FELADATOK. f) elegendő előny esetén meg tudja kezdeni a program előkészítését, és a feltételek megteremtését ISMERETEK M5004 FELDTOK Felnőttoktatási és képzési tevékenysége során alkotó módon alkalmazza a felnőttek tanulásának lélektani 4 törvényszerűségeit a) a felnőtt tanuló motiválására formális tanulmányai 5 során

Részletesebben

Az áldozattá váló gyermekek segítése az iskolában resztoratív technikákkal Negrea Vidia , ELTE, Iskolapszichológiai Módszertani Bázis

Az áldozattá váló gyermekek segítése az iskolában resztoratív technikákkal Negrea Vidia , ELTE, Iskolapszichológiai Módszertani Bázis Az áldozattá váló gyermekek segítése az iskolában resztoratív technikákkal Negrea Vidia 2011.10.04, ELTE, Iskolapszichológiai Módszertani Bázis Kontextus TÁMOP 5.6.2: Áldozatsegítő szolgáltatások fejlesztése

Részletesebben

Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Alkalmazott Pszichológia Intézet Pszichológia szak. ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 július

Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Alkalmazott Pszichológia Intézet Pszichológia szak. ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 július Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Alkalmazott Pszichológia Intézet Pszichológia szak ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 július I.KÖTELEZŐ tantárgyak tételei 1. Az intelligencia meghatározásai,

Részletesebben

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Konferencia a női egészségről az emlő egészségéről 2011. szeptember 21. Novotel Budapest Centrum A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Bánfi Ildikó

Részletesebben

M1854 FELADATOK. 4 A gerontológia fogalmának értelmezése B 5 A magyar társadalom demográfia jellemzői B

M1854 FELADATOK. 4 A gerontológia fogalmának értelmezése B 5 A magyar társadalom demográfia jellemzői B M1854 FELADATOK Értelmezi az idősek társadalmi helyzetét, szociális 4 problémáit, a modern életforma hatásait életmódjukra Megtervezi a gondozási folyamatot, közreműködik az ápolási, rehabilitációs és

Részletesebben

A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA

A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Budapest ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék DEPRESSZIÓ előfordulás: 15-25% deprimere (lat.): lenyomni a hangulati élet

Részletesebben

ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II.

ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II. Ratkóczi Éva ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II. SZEMÉLTISÉGZAVAROK Párbeszéd (Dialógus) Alapitvány Semmelweis Egyetem Me ntálbigiéné In tézet TARTALOM ELŐSZÓ 11 A LELKI ZAVAROKRÓL SZÓLÓ ISMERETEK ALKALMAZÁSA

Részletesebben

Séma-fókusz terápia. Dr. Jeffrey Young. Személyiséglélektan IV. 2008 03 27. Kocsisné Molnár Judit, Pszichológiai Intézet, 2008.

Séma-fókusz terápia. Dr. Jeffrey Young. Személyiséglélektan IV. 2008 03 27. Kocsisné Molnár Judit, Pszichológiai Intézet, 2008. Séma-fókusz terápia Dr. Jeffrey Young Személyiséglélektan IV. 2008 03 27. Kocsisné Molnár Judit, Pszichológiai Intézet, 2008. I. Elméleti és módszertani gyökerei - pszichoanalízis - kognitív terápia -

Részletesebben

Az akut koronária eseményt 1 évvel követő életminőség

Az akut koronária eseményt 1 évvel követő életminőség Az akut koronária eseményt 1 évvel követő életminőség biopszichoszociális prediktorai Tiringer István (1) Simon Attila (2) Veress Gábor (2) 1, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Magatartástudományi

Részletesebben

Motivációs állapotfelmérés. Egyéni kezelési terv. Relapszus prevenció

Motivációs állapotfelmérés. Egyéni kezelési terv. Relapszus prevenció Motivációs állapotfelmérés. Egyéni kezelési terv. Relapszus prevenció Kapcsolatfelvétel Első interjú Nyugodt körülmények, az érintett felek részvételével Titoktartás kiemelése Önmagában is terápiás lehet

Részletesebben

Felnőttkori személyiségzavarok felosztása, diagnosztikája

Felnőttkori személyiségzavarok felosztása, diagnosztikája Felnőttkori személyiségzavarok felosztása, diagnosztikája Dr. Budavári Ágota ECP 1 Életvitel, veszélyeztetettség Válási gyakoriság Balesetező hajlam Munkanélküliség, hajléktalanság Kriminális cselekmény

Részletesebben

Helyi tanterv a Sportpszichológia tantárgyi modul oktatásához

Helyi tanterv a Sportpszichológia tantárgyi modul oktatásához Helyi tanterv a Sportpszichológia tantárgyi modul oktatásához Gimnázium 12. évfolyam (4 évfolyamos közoktatási típusú sportiskolai labdarúgó osztály) 1. A tanterv szerzıi: Rozmán Sándor Tóthné Kulcsár

Részletesebben

Reziliencia, boldogulási képesség és a szupervízió

Reziliencia, boldogulási képesség és a szupervízió Reziliencia, boldogulási képesség és a szupervízió Nemes Éva 2016. 10. 21. Kapcsolataink üzenete Szupervíziós Vándorkonferencia, Keszthely Változó világ Változó környezet, kiszámíthatatlan jövő Most zajlik.

Részletesebben

Bókay Délutánok

Bókay Délutánok Gyermek- és ifjúságpszichiátriai osztályunk terápiás eljárásai anorexia nervosában Bókay Délutánok 2015.10.01. Dr. Sonnevend Mária gyermekpszichiáter szakorvos, családterapeuta Szomatikus terápiák Állapotfelmérés

Részletesebben

KÖVETELMÉNYRENDSZER. A tárgy tematikája (lehetőleg heti bontásban, sorszámozva):

KÖVETELMÉNYRENDSZER. A tárgy tematikája (lehetőleg heti bontásban, sorszámozva): Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Általános Orvostudományi Kar Tantárgy neve: Pszichoterápia az orvosi gyakorlatban KÖVETELMÉNYRENDSZER Tantárgy típusa: kötelező/kötelezően választható/szabadon

Részletesebben

A pszichopatológia egyes kérdései

A pszichopatológia egyes kérdései A pszichopatológia egyes kérdései Az abnormális viselkedés Milyen kritériumok alapján különíthetjük el a normális és az abnormális viselkedést? - Eltérés a statisztikai átlagtól ebbıl a szempontból abnormális

Részletesebben

VEZETŐI HATÁS CSIRMAZ NÁNDOR SENIOR TRÉNER

VEZETŐI HATÁS CSIRMAZ NÁNDOR SENIOR TRÉNER VEZETŐI HATÁS CSIRMAZ NÁNDOR SENIOR TRÉNER A fontos dolgok hosszú távú következményekkel járnak. Értéket képviselnek, közvetlen a hatásuk célokra A sürgető határidők a fontosság érzetét keltik. Sikerességünk

Részletesebben

ESCO és EQF: online európai rendszerek a foglalkozások, készségek és képesítések átláthatóságáért

ESCO és EQF: online európai rendszerek a foglalkozások, készségek és képesítések átláthatóságáért ESCO és EQF: online európai rendszerek a foglalkozások, készségek és képesítések átláthatóságáért Szebeni Kinga, Emberi Erőforrások Minisztériuma Kovács Tibor, Nemzetgazdasági Minisztérium NAVIGÁTOR 2017

Részletesebben

Érzelmeink fogságában Dr. József István okl. szakpszichológus egyetemi docens Érzelmi intelligencia Emotional Intelligence Az érzelmi intelligencia az érzelmekkel való bánás képessége, az a képesség, amivel

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

A tanári bevezetés szakasza Európában

A tanári bevezetés szakasza Európában A tanári bevezetés szakasza Európában 2008. december 11. Stéger Csilla TANÁROK ÉS OKTATÓK KLASZTER PLA (egymástól tanulás tevékenysége) a tanári bevezetésrıl 2008. október 26-30. Tallinn, Észtország 11

Részletesebben

Pszichopatológia 2. DISSZOCIATÍV ZAVAROK

Pszichopatológia 2. DISSZOCIATÍV ZAVAROK Pszichopatológia 2. DISSZOCIATÍV ZAVAROK Prof. Dr. Perczel - Forintos Dóra Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék 2018 szakképzés 1. évfolyam 1 DSM IV DSM V 8. Szomatoform zavarok Szomatikus

Részletesebben

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra Képzés hatékonyságának növelése felnőttképzést kiegészítő tevékenység Tematikai vázlat - 16 óra A felnőttképzést kiegészítő tevékenység célja:a közfoglalkoztatásból való kivezetés támogatása, a képzés

Részletesebben

Képzési ajánlat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Helyi Szervezetei és Tagozatai részére

Képzési ajánlat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Helyi Szervezetei és Tagozatai részére Képzési ajánlat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Helyi Szervezetei és Tagozatai részére KÉSZSÉGFEJLESZTŐ TRÉNINGEK Budapest, 2015. január A MEGGYŐZÉS ESZKÖZEI Hogyan kezeljük különböző típusú ügyfeleinket?

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: TANTÁRGY CÍME: Pszichológia (A pszichológia elmélete és gyakorlata) Készítette: Lábadyné Bacsinszky Emıke

KÉPZÉS NEVE: TANTÁRGY CÍME: Pszichológia (A pszichológia elmélete és gyakorlata) Készítette: Lábadyné Bacsinszky Emıke Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Pszichológia (A pszichológia elmélete és gyakorlata)

Részletesebben

Munkaerı megtartást támogató marketing belsı kommunikációs stratégia

Munkaerı megtartást támogató marketing belsı kommunikációs stratégia Munkaerı megtartást támogató marketing belsı kommunikációs stratégia Dr. Kópházi Andrea Ph.D egyetemi docens, Humán-szakfelelıs NYME Közgazdaságtudományi Kar, Sopron Vezetés-szervezési és Marketing Intézet

Részletesebben

Kristóf Andrea SE-IBOI

Kristóf Andrea SE-IBOI Kristóf Andrea SE-IBOI Kábítószer-kereskedelem Kábítószer birtoklása Kóros szenvedélykeltés Kábítószer készítésének elősegítése Kábítószer-prekurzorral visszaélés Új pszichoaktív anyaggal visszaélés Teljesítményfokozó

Részletesebben

A fiatalok közérzete, pszichés állapota az ezredfordulón

A fiatalok közérzete, pszichés állapota az ezredfordulón A fiatalok közérzete, pszichés állapota az ezredfordulón Susánszky Éva, Szántó Zsuzsa Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Kutatási célkitűzések A fiatal felnőtt korosztályok pszichés állapotának

Részletesebben

Személyiség alakulásában szerepet játszótényezők

Személyiség alakulásában szerepet játszótényezők Személyiségzavarok kognitív konceptualizációja, kezelése és a Korai Maladaptív Sémák dr. Unoka Zsolt Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, Budapest Személyiség alakulásában szerepet játszótényezők

Részletesebben

Miért NE legyünk Iroman-ek? Legyen Extrém helyett ELÉG!

Miért NE legyünk Iroman-ek? Legyen Extrém helyett ELÉG! Miért NE legyünk Iroman-ek? Legyen Extrém helyett ELÉG! MET Állóképességi Konferencia Balassa Levente életegyensúly tanácsadó, pszichológus Ez egy előadás, amely... arra szolgál, hogy a lélek harmóniáját

Részletesebben

II./2.fejezet: A terápia második szakasza, a változtatás szakasza

II./2.fejezet: A terápia második szakasza, a változtatás szakasza II./2.fejezet: A terápia második szakasza, a változtatás szakasza Bevezetés A terápiás szerződés után elkezdődik a terápiás munka. A terapeuta a beteggel együttműködve alkalmazza a pszichoterápiás módszer

Részletesebben

XII./2.1.2. Krízisszupporció

XII./2.1.2. Krízisszupporció XIII./2. fejezet: A lélektani segítségnyújtás a pszichoterápiás beavatkozás lehetőségei Bevezetés Sorolja fel az akut segítő beavatkozás elemeit! A mindennapi gyakorlatban az akut szomatikus ellátást végző

Részletesebben

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis)

Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) Interdiszciplináris megközelítés és elemzés (anamnézis és diagnózis) M2 Unit 3 Jövőbeli lehetséges krízishelyzetek előrejelzése az anamnézis és a diagnosztikai jelentések alapján A normál serdülőkori magatartás

Részletesebben

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN RÉSZTVEVŐK SZÁMÁRA Napjainkban egyre nagyobb társadalmi értéket képvisel az önkéntes munka. A mai fiatalok már középiskolai tanulmányaik során a tanterv részeként

Részletesebben

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal 24 SÁNDOR Jenő 3 + 1 SZEMPONT A COACH-KÉPZÉS KIVÁLASZTÁSÁHOZ Először is lépjünk egyet hátra: mi a coaching? E gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal foglalkozna, világos

Részletesebben

A társadalomtudományi kutatás teljes íve és alapstratégiái. áttekintés

A társadalomtudományi kutatás teljes íve és alapstratégiái. áttekintés A társadalomtudományi kutatás teljes íve és alapstratégiái áttekintés A folyamat alapvetı felépítését tekintve kétféle sémát írhatunk le: az egyik a kvantitatív kutatás sémája a másik a kvalitatív kutatás

Részletesebben

Az ápolási folyamat. Gál Lászlóné - Perger Csaba diáinak felhasználásával

Az ápolási folyamat. Gál Lászlóné - Perger Csaba diáinak felhasználásával Az ápolási folyamat Gál Lászlóné - Perger Csaba diáinak felhasználásával Ápolási folyamat fogalma A humanisztikus ellátás olyan rendszeres módszere, mely költséghatékony módon összpontosít a kívánt eredmények

Részletesebben

Hogyan kezelj érzékeny embereket? 2. rész

Hogyan kezelj érzékeny embereket? 2. rész Hogyan kezelj érzékeny embereket? 2. rész írta: Rue Ann Hass Tegyél fel olyan kérdéseket, amelyek erıs érzéseket, képeket, emlékeket idéznek fel és kopogtass a kapott válaszokra Munkám során hasznosnak

Részletesebben

III./4. fejezet: A főbb pszichoterápiás irányzatokra jellemző terápiás alaptechnikák

III./4. fejezet: A főbb pszichoterápiás irányzatokra jellemző terápiás alaptechnikák III./4. fejezet: A főbb pszichoterápiás irányzatokra jellemző terápiás alaptechnikák III./4.1. Pszichodinamikus irányzatok A pszichodinamikus irányzatok betegségelmélete szerint az elme tudatos, tudat-előttes

Részletesebben

Betekintés a túlsúlyos betegek szupportív terápiás folyamatába

Betekintés a túlsúlyos betegek szupportív terápiás folyamatába Betekintés a túlsúlyos betegek szupportív terápiás folyamatába Módszerismertetés önismereti sajátélmény segítségével. Dr. Jakabné Zelei Erzsébet Pszichológus Harkány, 2014. október 17. Előadásom témái

Részletesebben

A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA

A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA Perczel -Forintos Dóra Semmelweis Egyetem ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék DEPRESSZIÓ előfordulás: 15-25% deprimere (lat.): lenyomni a hangulati élet zavara,

Részletesebben

A pszichológia mint foglalkozás

A pszichológia mint foglalkozás A pszichológia mint foglalkozás Alkalmazott területek Polonyi Tünde, PhD Klinikai pszichológia Klinikum területe: mentális problémák, mentális egészség hiánya. De mi a mentális egészség? Eltérés a normától?

Részletesebben

Pszichológia, pszichoszomatika vizsgakérdések-megoldások

Pszichológia, pszichoszomatika vizsgakérdések-megoldások Az ETI Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga megoldólapjainak felhasználásával készítette: Fábián Andrea vizsgakérdések-megoldások 1 1. Írja le a pszichoszomatikus betegségek kialakulását befolyásoló

Részletesebben

ADHD Attention Deficit Hyperaktivity Disorder

ADHD Attention Deficit Hyperaktivity Disorder ADHD Attention Deficit Hyperaktivity Disorder ELİADÁS KIVONAT 2008. november 06. Balázs Judit Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház és Ambulancia, Budapest ADHD pervalenciája 3-7 %-a az iskolás korú gyermekeknek

Részletesebben

A szülés utáni depresszióról. Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail.

A szülés utáni depresszióról. Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail. A szülés utáni depresszióról Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail.com Szülés után lehetséges. Poszt partum blue Poszt partum depresszió

Részletesebben

Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai

Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai ORVOSI PSZICHOLÓGIA II. Tisljár Roland Ph.D. tisljar.roland@sph.unideb.hu Vázlat Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia történeti háttere

Részletesebben

Pszichoterápiák I. Dr. Kelemen Oguz

Pszichoterápiák I. Dr. Kelemen Oguz Pszichoterápiák I Dr. Kelemen Oguz Pszichoterápiák a Magatartástudományban Orvos- Beteg kommunikáció tudományos vizsgálata ebből nőtt ki ORVOSI PSZICHOLÓGIA II. Szomatikus betegségek (Daganatos,Szívérrendszeri)

Részletesebben

2011/12. Csernus Ágnes

2011/12. Csernus Ágnes Szent Benedek Iskolaközpont 2011/12. Csernus Ágnes Szülősuli5. alkalom Ha elfog is benneteket az indulat, ne vétkezzetek. A nap ne nyugodjék le haragotok fölött. (Ef4,26) A szelíd felelet csillapítja a

Részletesebben

Az alkalmazott sportpszichológia módszerei. Baky Dániel Sport szakpszichológus Tanácsadó szakpszichológus

Az alkalmazott sportpszichológia módszerei. Baky Dániel Sport szakpszichológus Tanácsadó szakpszichológus Az alkalmazott sportpszichológia módszerei Baky Dániel Sport szakpszichológus Tanácsadó szakpszichológus Sportpszichológiai tanácsadás - Professzionális segítő beszélgetés - Központjában a sportoló, vagy

Részletesebben

V. Tanuláselméleti perspektíva. Behaviorizmus

V. Tanuláselméleti perspektíva. Behaviorizmus V. Tanuláselméleti perspektíva Behaviorizmus Tanuláselméleti perspektíva Kiindulópont: az élettapasztalat nyomán változunk, törvényszerű, és előre jelezhető módon Személyiség: korábbi tapasztalatok nyomán

Részletesebben

EGÉSZSÉG MAGATARTÁSTAN Egészség - alapismeretek

EGÉSZSÉG MAGATARTÁSTAN Egészség - alapismeretek EGÉSZSÉG MAGATARTÁSTAN Egészség - alapismeretek Dr. Gritz Arnoldné egeszseg@t-online.hu Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar 2009/2010 FEJEZETEK Az egészség-magatartástan interdisciplináris

Részletesebben

A Családterápia felhasználása a drogfüggıség kezelésében. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Budapest

A Családterápia felhasználása a drogfüggıség kezelésében. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Budapest A Családterápia felhasználása a drogfüggıség kezelésében Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Budapest Rendszerszemlélető családterápia Az egész több, mint a részeinek összessége G. Bateson A káros szerfüggı

Részletesebben

A megismerés lehetőségei GYE RMEKKÉP ÉS EGYÉNI SA JÁTOSSÁGOK

A megismerés lehetőségei GYE RMEKKÉP ÉS EGYÉNI SA JÁTOSSÁGOK A megismerés lehetőségei GYE RMEKKÉP ÉS EGYÉNI SA JÁTOSSÁGOK CZETŐ KRISZTINA A tudományos megismerés sajátosságai Tudatos, tervezett, módszeres információgyűjtés. Célja van: pl diagnosztikus cél fejlesztő

Részletesebben

III. Pszichoanalitikus perspektíva. Pszichoanalitikus perspektíva 2.: Szorongás, elhárítás, énvédelem

III. Pszichoanalitikus perspektíva. Pszichoanalitikus perspektíva 2.: Szorongás, elhárítás, énvédelem III. Pszichoanalitikus perspektíva Pszichoanalitikus perspektíva 2.: Szorongás, elhárítás, énvédelem Szorongás Freud: a szorongás = vészjelzés, mely figyelmezteti az ént, hogy valami kellemetlen fog bekövetkezni.

Részletesebben

A ROSSZ HÍR FOGALMA. A jövőképet jelentősen negatívan befolyásoló információ:

A ROSSZ HÍR FOGALMA. A jövőképet jelentősen negatívan befolyásoló információ: Dr. Csörsz Ilona A ROSSZ HÍR FOGALMA A jövőképet jelentősen negatívan befolyásoló információ: Rosszindulatú betegségek diagnózisának közlése Krónikus betegségek (pl. diabetes, hypertónia stb.) diagnózisának

Részletesebben

Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére. Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12.

Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére. Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12. Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12. Az agresszió Ranschburg Jenő: Szándékos cselekedet, melynek indítéka, hogy valakinek, vagy valaminek kárt, sérelmet,

Részletesebben

A tartalomelemzés szőkebb értelemben olyan szisztematikus kvalitatív eljárás, amely segítségével bármely szöveget értelmezni tudunk, és

A tartalomelemzés szőkebb értelemben olyan szisztematikus kvalitatív eljárás, amely segítségével bármely szöveget értelmezni tudunk, és Tartalomelemzés A tartalomelemzés szőkebb értelemben olyan szisztematikus kvalitatív eljárás, amely segítségével bármely szöveget értelmezni tudunk, és végeredményben a szöveg írójáról vonhatunk le következtetéseket.

Részletesebben

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1 / 5 1. Határozza meg a szocializáció fogalmát! 10 pont A szocializáció a társadalomba való beilleszkedés

Részletesebben

A sportpszichológia alkalmazásának lehetőségei egyéni sportágakban

A sportpszichológia alkalmazásának lehetőségei egyéni sportágakban A sportpszichológia alkalmazásának lehetőségei egyéni sportágakban Fejes Enikő Sport szakpszichológus Munka-és szervezet szakpszichológus Pszichológiai tudományok felosztása ALAPTUDOMÁNYOK Általános lélektan

Részletesebben

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Hirsch Anikó, Galgóczy Katalin MRE Bethesda Gyermekkórház, Pszichoszomatikus Részleg Mert az a legnagyobb hiba a betegségek kezelésénél,

Részletesebben