P11P0001 A felsoroltak közül melyek tartoznak az orvosi alapkompetenciák közé? (három jó válasz lehetséges)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "P11P0001 A felsoroltak közül melyek tartoznak az orvosi alapkompetenciák közé? (három jó válasz lehetséges)"

Átírás

1 P11P0001 A felsoroltak közül melyek tartoznak az orvosi alapkompetenciák közé? (három jó válasz lehetséges) Kulturális kompetencia Természetgyógyászati ismeretek Szakmaiság Akupunktúra Társas és kommunikációs készségek P11P0002 A felsoroltak közül melyek tartoznak az orvosi alapkompetenciák közé? (három jó válasz lehetséges) Orvosi ismeretek Hipnózis Beteg gondozás Szemlencse eltávolítás Gyakorlat alapú tanulás és fejlıdés P111P0001 A betegségek igazoltan hatékony pszichoterápiás kezeléseinek ismerete fontos része az orvos tudásának, mert az orvosnak kötelessége a fennálló betegség igazoltan hatékony kezelési módszereirıl tájékoztatni betegét. Az állítás és az indoklás is igaz, és az indoklás teljesen magyarázza az állítást. Mindkettı külön igaz, de az indoklás nem magyarázza meg kielégítıen az állítást. Az állítás igaz, az indoklás hamis. Az állítás hamis, az indoklás igaz. Mindkettı hamis. P112P0001 A beteg gondozás során használatos pszichoterápiás kompetenciák (négy jó válasz lehetséges) Az egészség fenntartását támogató, együttmőködı magatartásformák kialakítása Hatékony kommunikáció a családdal Gondoskodó elkötelezett viselkedés A kérdéseket feltevı beteg figyelmeztetése, hogy elég, ha az orvos tudja, mi miért történik a kezelés során A beteg kezeléssel kapcsolatos preferenciáinak feltárása P112P0002 A beteg gondozás során használatos pszichoterápiás kompetenciák (három jó válasz lehetséges)

2 A nem megfelelıen együttmőködı beteg kritizálása Hatékony kommunikáció Gondoskodó elkötelezett viselkedés A beteg helytelen magatartásának leértékelése A beteg kezeléssel kapcsolatos preferenciáinak feltárása P115P0001 Az orvosi munka által megkövetelt szakmaiság kritériumai. (három jó válasz lehetséges) Tisztelettel bánjanak betegeikkel, együttérzést fejezzenek ki irányukban Az orvosok saját hangulatuknak és személyes preferenciáiknak megfelelıen viszonyuljanak betegeikhez Az etikai elvek iránti elkötelezettségüket kifejezzék Követeljék meg, hogy a betegek illeszkedjenek az uralkodó kulturális szokásokhoz Mutassanak érzékenységet a páciens kulturális háttere, kora, neme és hátrányos helyzete iránt P116P0001 Az orvos-beteg kapcsolat pszichoterápiás A beteg Terápiás és etikai szempontból megfelelı kapcsolatot alakítson ki és tartson fenn a betegekkel. Hatékony készségei legyenek a betegek meghallgatására, képes legyen megfelelı információt szerezni. Képes legyen a beteg kezeléssel kapcsolatos döntéseit elısegítı információk nyújtására. Hatékonyan tudjon dolgozni másokkal, mint az egészségügyi munkaközösség, vagy más szakmai közösség tagja vagy vezetıje. P117P0001 Melyek orvosi munkához szükségek kulturális kompetenciák? (három jó válasz lehetséges) Kulturális tudatosság, mások megértését akadályozó, saját kultúrájából származó hiedelmek ismerete A kultúrálatlan beteg mővelése, filmek, regények, zenemővek ajánlása Betegek eltérı kultúrájára vonatkozó kulturális ismeretek Az eltérı kulturájú beteg kultúrálisan érzékeny kezeléséhez szükséges készségek P121P0001 Melyek a betegséggel kapcsolatos stressztényezık? (három jó válasz lehetséges)

3 A testburkának felnyitása (injekció, infúzió, vérvétel, mőtét) Az orvos türelmes bánásmódja Testnyílásokba való behatolás Zárt terekben, gépekben való hosszú tartózkodás P121P0001 Melyek a betegséggel kapcsolatos stressz tényezık? (hat jó válasz lehetséges) Meztelenség, intim testrészek feltárása, azok vizsgálat során való megérintése. Intim témák megbeszélése. Szembesülés a saját halál lehetıségével. Idegenekkel kell kapcsolatba kerülni. Gyógyulás lehetıségeit feltáró tájékoztatás. Más betegekkel egy szobában lenni, haldoklókkal egy helységben lenni, szobatárs halálának tanúja lenni. A kórházi személyzettıl függeni alapvetı feladatok tekintetében: táplálkozás, tisztálkodás, toalett. P123P0001 Párosítsa a betegség okozta stressz elemeit a kognitív pszichoterápiás modell elemeihez! 1. Halálfélelem. 2. Rákos vagyok. 3. Csomó észlelése a mellben. 4. Heves szívdobogás. 5. Orvoshoz megyek. esemény értékelés testi reakció érzelmi reakció viselkedéses reakció (Kedves programozó, remélem, hogy sikerül ezt a formát megtartani! Gondolom nem nehéz feladat, a térben így elhelyezni a válaszokat) P123P0002 Párosítsa a betegség okozta stressz elemeit a kognitív pszichoterápiás modell elemeihez! 1. Szégyen. 2. Csúnya vagyok. 3. Levetkızés a vizsgálathoz. 4. Elpirulás. 5. Eltakarom magam a kezeimmel. esemény értékelés testi reakció érzelmi reakció viselkedéses reakció

4 P124P0001 Válassza ki a Leventhal által leírt naiv betegségmodell fıbb témáit! (öt jó válasz lehetséges) Idıbeli lefolyása A betegség neve és tünetei A betegség neurobiológiai elméletei A betegség kezelése, vagy kontrollálása A betegség oka, magyarázó modellje. A betegség következményei P124P0002 Videó: P_14_Video_I_Betegseg_okai Válassza ki, hogy a videón a Leventhal által leírt naiv betegségmodell, mely témáját tárja fel a terapeuta! (egy jó válasz lehetséges) Idıbeli lefolyása A betegség neve és tünetei A betegség kezelése, vagy kontrollálása A betegség oka, magyarázó modellje A betegség következményei P124P0003 Videó: P_9_Video_I_Emloeltavolitas_kezeles_feltetelezett_következmenye Válassza ki, hogy a videón a Leventhal által leírt naiv betegségmodell, mely témáit tárja fel a terapeuta! (két jó válasz lehetséges) Idıbeli lefolyása A betegség neve és tünetei A betegség kezelése, vagy kontrollálása A betegség oka, magyarázó modellje A betegség következményei P125P0001 A beteg a mellében felfedezett csomóról elfeledkezik. Válassza ki melyik megküzdés jellemzı rá!(két jó válasz lehetséges) Konfrontatív megküzdés: ellenséges vagy aggresszív erıfeszítés a helyzet megváltoztatására. Eltávolodás: mentálisan megpróbál eltávolodni a helyzettıl. Önkontroll: saját érzéseit és cselekedeteit próbálja meg szabályozni. Társas támaszt keres: másoktól kér érzelmi támogatást vagy információt. A felelısség elfogadása: elfogadja személyes szerepét a problémában. Menekülés és elkerülés használata: a probléma kognitív vagy viselkedéses elkerülése, vagy menekülés a helyzetbıl.

5 Tervezett problémamegoldás: szándékos és gondosan megtervezett erıfeszítést tesz a probléma megoldására. Pozitív újraértékelése a helyzetnek: új pozitívabb keretbe helyezi a szituációt. P125P0002 A beteg a mellében felfedezett csomótól megijed, és felhívja barátnıjét, hogy megbeszélje félelmeit.. Válassza ki melyik megküzdés jellemzı rá! (egy jó válasz lehetséges) Konfrontatív megküzdés: ellenséges vagy aggresszív erıfeszítés a helyzet megváltoztatására. Eltávolodás: mentálisan megpróbál eltávolodni a helyzettıl. Önkontroll: saját érzéseit és cselekedeteit próbálja meg szabályozni. Társas támaszt keres: másoktól kér érzelmi támogatást vagy információt. A felelısség elfogadása: elfogadja személyes szerepét a problémában. Menekülés és elkerülés használata: a probléma kognitív vagy viselkedéses elkerülése, vagy menekülés a helyzetbıl. Tervezett problémamegoldás: szándékos és gondosan megtervezett erıfeszítést tesz a probléma megoldására. Pozitív újraértékelése a helyzetnek: új pozitívabb keretbe helyezi a szituációt. P125P0003 A beteg a mellében felfedezett csomó miatt orvoshoz fordul, majd onkológushoz megy, és az onkológus által javasolt kivizsgálásokban részt vesz. Válassza ki melyik megküzdés jellemzı rá! (egy jó válasz lehetséges) Konfrontatív megküzdés: ellenséges vagy aggresszív erıfeszítés a helyzet megváltoztatására. Eltávolodás: mentálisan megpróbál eltávolodni a helyzettıl. Önkontroll: saját érzéseit és cselekedeteit próbálja meg szabályozni. Társas támaszt keres: másoktól kér érzelmi támogatást vagy információt. A felelısség elfogadása: elfogadja személyes szerepét a problémában. Menekülés és elkerülés használata: a probléma kognitív vagy viselkedéses elkerülése, vagy menekülés a helyzetbıl. Tervezett problémamegoldás: szándékos és gondosan megtervezett erıfeszítést tesz a probléma megoldására. Pozitív újraértékelése a helyzetnek: új pozitívabb keretbe helyezi a szituációt. P125P0004 A beteg a mellében felfedezett csomóról kiderül, hogy rosszindulatú, és valószínőleg a hónalji nyirokmirigyekben is áttétek vannak. Gyakran rátér a halálfélelem és a kétségbeesés. Azonban kis gyereke és munkatársai elıtt nem mutatja. Válassza ki melyik megküzdés jellemzı rá! (egy jó válasz lehetséges) Konfrontatív megküzdés: ellenséges vagy aggresszív erıfeszítés a helyzet megváltoztatására. Eltávolodás: mentálisan megpróbál eltávolodni a helyzettıl.

6 Önkontroll: saját érzéseit és cselekedeteit próbálja meg szabályozni. Társas támaszt keres: másoktól kér érzelmi támogatást vagy információt. A felelısség elfogadása: elfogadja személyes szerepét a problémában. Menekülés és elkerülés használata: a probléma kognitív vagy viselkedéses elkerülése, vagy menekülés a helyzetbıl. Tervezett problémamegoldás: szándékos és gondosan megtervezett erıfeszítést tesz a probléma megoldására. Pozitív újraértékelése a helyzetnek: új pozitívabb keretbe helyezi a szituációt. P125P0005 A betegnél hasnyálmirigy gyulladást észlelnek. A kivizsgálás eredményei arra utalnak, hogy a rendszeres, nagy mennyiségő alkoholfogyasztás fontos oki tényezı volt a betegség kialakulásában. Azt javasolja orvosa, hogy hagyja abba az alkoholfogyasztást. A beteg elismeri, hogy sok alkoholt fogyasztott, és úgy dönt, hogy teljesen absztinens lesz. Válassza ki melyik megküzdés jellemzı rá! (egy jó válasz lehetséges) Konfrontatív megküzdés: ellenséges vagy aggresszív erıfeszítés a helyzet megváltoztatására. Eltávolodás: mentálisan megpróbál eltávolodni a helyzettıl. Önkontroll: saját érzéseit és cselekedeteit próbálja meg szabályozni. Társas támaszt keres: másoktól kér érzelmi támogatást vagy információt. A felelısség elfogadása: elfogadja személyes szerepét a problémában. Menekülés és elkerülés használata: a probléma kognitív vagy viselkedéses elkerülése, vagy menekülés a helyzetbıl. Tervezett problémamegoldás: szándékos és gondosan megtervezett erıfeszítést tesz a probléma megoldására. Pozitív újraértékelése a helyzetnek: új pozitívabb keretbe helyezi a szituációt. P125P0006 A betegnél hasnyálmirigy gyulladást észlelnek. A kivizsgálás eredményei arra utalnak, hogy a rendszeres, nagy mennyiségő alkoholfogyasztás fontos oki tényezı volt a betegség kialakulásában. Azt javasolja orvosa, hogy hagyja abba az alkoholfogyasztást. A beteg örül, hogy nem lett súlyosabb következménye a betegségének, és azt, hogy meg tudja elızni a visszaesést. Válassza ki melyik megküzdés jellemzı rá! (egy jó válasz lehetséges) Konfrontatív megküzdés: ellenséges vagy aggresszív erıfeszítés a helyzet megváltoztatására. Eltávolodás: mentálisan megpróbál eltávolodni a helyzettıl. Önkontroll: saját érzéseit és cselekedeteit próbálja meg szabályozni. Társas támaszt keres: másoktól kér érzelmi támogatást vagy információt. A felelısség elfogadása: elfogadja személyes szerepét a problémában. Menekülés és elkerülés használata: a probléma kognitív vagy viselkedéses elkerülése, vagy menekülés a helyzetbıl. Tervezett problémamegoldás: szándékos és gondosan megtervezett erıfeszítést tesz a probléma megoldására. Pozitív újraértékelése a helyzetnek: új pozitívabb keretbe helyezi a szituációt.

7 P126P0001 Az orvos tájékoztatja betegét, hogy a leletek alapján, valószínőleg rosszindulatú daganatot találtak a testében. Javasolja az onkológus felkeresését. A beteg nem keresi fel az onkológust, és nem is emlékszik arra, mit mondott orvosa. Egyáltalán nem foglalkozik a korábban elkezdett kivizsgálással. Milyen elhárító mechanizmus lehet a beteg viselkedése hátterében? (egy jó válasz lehetséges) Rögtönzés. Csavarás. Tagadás. Csúsztatás. Párhuzamba állítás. P128P0001 Válassza ki betegség okozta stresszre adott adaptív válaszokat. (négy jó válasz lehetséges) Társas támogatás keresése Altruizmus Kezelés megszakítása Az értékrend átértékelése Saját betegségének szakértıéjévé válás Kapcsolatok elkerülése P128P0002 Válassza ki betegség okozta stresszre adott nem adaptív válaszokat. (két jó válasz lehetséges) Társas támogatás keresése Altruizmus Kezelés megszakítása Saját betegségének szakértıéjévé válás Kapcsolatok elkerülése P1284P0001 Válassza ki az együttmőködést befolyásoló lelki problémákat! (öt jó válasz lehetséges) Mánia Magas IQ Depresszió Kognitív hanyatlás Szerhasználat Szorongásos zavar

8 P1284P0002 Videó: P_5_Video_I_Egyuttmukodest_akadalyozo_tenyezok Milyen együttmőködést akadályozó tényezıkrıl számol be a videón látható páciens? Tagadás Kezelés elkerülése Tervezett problémamegoldás Szociális támogatás hiánya Hang hallucinációk Öngyilkossági terv Helyzet pozitív újraértékelése P1284P0003 Videó: P_5_Video_I_Egyuttmukodest_akadalyozo_tenyezok Milyen együttmőködést fokozó beavatkozásokat alkalmaz a videón látható terapeuta? (négy jó válasz lehetséges) Az együttmőködést akadályozó lelki tényezık feltárása A gyógyulás belsı motivációinak feltárása a páciensben Tervezett problémamegoldás Empatikus orvos-beteg kommunikáció Betegség okozta stresszre adott adaptív válaszok, pl. altruizmus, aktiválása Helyzet negatív újraértékelése P12102P0001 Videó: P_23_Video_I_Altruizmus A terapeuta milyen pszichoterápiás eszközöket alkalmaz, hogy megakadályozza a kezelés orvosi javaslat ellenére történı megszakítását? (három jó válasz lehetséges) A beteg érzelmeinek empatikus tükrözése A beteg érzéseinek megkérdıjelezése Együttérzés kifejezése Helyes viselkedésre oktatás Támogatás felajánlása P211P0001 Milyen feladatai vannak a pszichoterapeutának a pszichoterápiához vezetı elsı fázisban? (négy helyes válasz lehetséges) Megállapítani, hogy szükség van-e pszichoterápiás beavatkozásra. Eldönteni, hogy milyen beavatkozásra van szükség. Felkészíteni a beteget a visszaesés megelızésére. Elnyerni a beteg bizalmát. Probléma megoldó tréning A beteggel együtt eljutni a pszichoterápiásan kezelhetı probléma megfogalmazásáig.

9 P2111P0001 Válassza ki a helyes állításokat! (két helyes válasz lehetséges) A pszichoterápiás elsı interjú után betegek 26-30% nem jön el az elsı ülésre. Az elsı vagy második ülés után további 26-30% lemorzsolódik. Az elsı vagy második ülés után további 15-17% lemorzsolódik. A pszichoterápiás elsı interjú után betegek 15-17% nem jön el az elsı ülésre. P2121P0001 Válassza ki a DSM-IV egyes tengelyeinek megfelelı sorszámát! Szomatikus állapotok Pszichiátriai betegségek és egyéb klinikai figyelmet érdemlı állapotok Pszichoszociális és környezeti problémák Személyiségzavarok, mentális retardáció A mőködés átfogó becslése (Ez is párosító!!) P2121P0002 Párosítsa a GAF étékekhez a javasolt terápiás beavatkozás helyszínét 1. Szoros ambuláns megfigyelést, és intenzív gyógyszeres és/vagy pszichoszociális beavatkozást igényelnek. Közösségi pszichiátriai ellátást, családi intervenciókat és szociális készségfejlesztı beavatkozások javasoltak. Súlyos diszfunkcionális személyiségvonások esetén hosszú távú beavatkozásokra is szükség van. 2. Kórházi kezelést igényelnek. Viselkedés és az érzelmi állapot stabilizálása, a helyes valóság értékelés javítása, szociális készségfejlesztés, a társas támogatás rendszerének fejlesztése és az együttmőködés javítása, és a gyógyszeres kezelés a legszükségesebb beavatkozások. 3. Rövid tanácsadásra szükség lehet a különösen nehéz élethelyzetek esetén, például betegség okozta stressz. 4. Az ambuláns pszichoterápiás beavatkozás hossza azon múlik, hogy a tünetek csak átmenetiek és helyzetiek, vagy sokkal inkább diszfunkcionális személyiségjegyek és interperszonális problémák által meghatározottak. Gyermekek és párkapcsolati problémákban szenvedı, a család és párterápia hasznos lehet. 5. Kórházi intenzív, vagy zárt osztályos kezelést igényel. Megoldás: 1-20 GAF GAF GAF GAF GAF 3

10 P21221P0001 Melyek az alapvetı társas szükségletek belsı akadályai? (öt helyes válasz van) Elhagyatottság: Az a meggyızıdés, hogy nem számíthat másokra. Bizalmatlanság: Mások csak ki akarják használni. Csökkentértékőség: Ha megismerik hibáit, biztosan megszégyenítik és elhagyják. Kompetencia érzés: Képesnek tartja magát az önálló életvezetésre. Elhanyagoltság érzés: Nem számíthat a törıdésre, megértésre, támogatásra. Elidegenedettség: Nem tartozik egy csoporthoz sem. P21221P0002 Melyek az önállóság és identitás iránti alapvetı szükségletek belsı akadályai? (három helyes válasz van) Biztonságos kötıdés: Az az érzés, hogy a számára fontos személyek ha szükséges elérhetıek, és lehet a segítségükre számítani. Kudarcra ítéltség: Önállóan nem képes elvégezni a feladatait. Önállótlanság: Nem mer egyedül dönteni. Elidegenedettség: Nem tartozik egy csoporthoz sem. Dependencia: Úgy érzi, hogy nem lehet önálló identitása, mert az a fontos kapcsolatai rovására megy. P21221P0003 Melyek a jogos igények és érzelmek kifejezésének szabadsága iránti alapvetı szükségletek belsı akadályai? (három helyes válasz van) Önalávetés: Nem meri szükségleteit, vágyait, érzéseit képviselni, mert fél, hogy a másik megharagszik rá, megbünteti, elhagyja. Elidegenedettség: Nem tartozik egy csoporthoz sem. Önfeláldozás: Önként feladja saját vágyait, csak hogy mások kedvében járjon. Kudarcra ítéltség: Önállóan nem képes elvégezni a feladatait. Elismerés hajszolás: Más emberek elismerése, csodálata iránti vágya miatt alkalmazkodik mások szükségleteihez, és saját igényeit az elismerésért feladja. P21221P0004 Melyek az ellazult, felszabadult, spontán viselkedés iránti alapvetı szükségletek belsı akadályai? (négy jó válasz van) Perfekcionizmus: Tökéletességre törekvés elveszi az idıt a pihenéstıl, társkapcsolatoktól. Elég jó eredmények tisztelete: Elég jónak tartja a teljesítményét, nem esik kétségbe a kijavítható kissebb hibáktól.

11 Érzelmi gátoltság: Pozitív és negative érzések kifejezésének a gátlása. Szabad áramlás: Átengedi magát a folyamatoknak, és ösztönösen reagál. Pesszimizmus: Mindig a rosszra készül, így nem tud felszabadultan élni. Biztonságos kötıdés: Az az érzés, hogy a számára fontos személyek ha szükséges elérhetıek, és lehet a segítségükre számítani. Büntetı hozzáállás: Azt gondolja, hogy a legkissebb hibáért is szigorú büntetés vár rá. P21221P0004 Válassza ki a mások szükségleteinek tiszteletben tartását akadályozó kognitív sémát! (egy jó válasz lehetséges) Önalávetés: Nem meri szükségleteit, vágyait, érzéseit képviselni, mert fél, hogy a másik megharagszik rá, megbünteti, elhagyja. Elidegenedettség: Nem tartozik egy csoporthoz sem. Feljogosítottság érzés: Azt gondolja a személy, hogy ı felette áll a társas szabályoknak, és mások feladata, hogy az ı szükségleteit kielégítse. Önfeláldozás: Önként feladja saját vágyait, csak hogy mások kedvében járjon. Kudarcra ítéltség: Önállóan nem képes elvégezni a feladatait. Elismerés hajszolás: Más emberek elismerése, csodálata iránti vágya miatt alkalmazkodik mások szükségleteihez, és saját igényeit az elismerésért feladja. P21221P0005 Videó: P_2_Video_II_Sajat_szüksegletek_feladasa_a_masik_kedveert Válassza ki, hogy a videón látható nınél, milyen belsı akadálya van az önérvényesítésnek! (egy jó válasz lehetséges) Kudarcra ítéltség: Önállóan nem képes elvégezni a feladatait. Önalávetés: Nem meri szükségleteit, vágyait, érzéseit képviselni, mert fél, hogy a másik megharagszik rá, megbünteti, elhagyja. Elidegenedettség: Nem tartozik egy csoporthoz sem. Feljogosítottság érzés: Azt gondolja a személy, hogy ı felette áll a társas szabályoknak, és mások feladata, hogy az ı szükségleteit kielégítse. P21222P0001 Melyik megküzdési stílussal bíró személyek gondolják azt, hogy a problémákat, negatív helyzeteket okozó körülmények az ı hibájuk miatt alakulnak ki, a többi emberrıl viszont pozitív képet alakítanak ki, és ennek eredményeképp félénkség, önvádlás, bőntudat, szégyen és érzelmi élet beszőkülése jellemzı rájuk? (egy jó válasz van) Az internalizáló megküzdést alkalmazó személyek Az elnyomó megküzdést alkalmazó személyek Az externalizáló megküzdést alkalmazó személyek P21222P0002

12 Melyik megküzdési stílussal bíró személyekre jellemzı az, hogy elkerülik saját fenyegetınek tartott késztetéseik és érzéseik tudatosítását szelektív figyelmetlenség vagy a tagadás pszichés mőveletei által? Gyakran agresszív, vagy szexuális késztetéseik, vagy haragjuk vagy más érzéseik tudatosítására képtelenek, és csak az érzésekkel járó fiziológiai változásokat élik át élmény szinten. (egy jó válasz van) Az internalizáló megküzdést alkalmazó személyek Az elnyomó megküzdést alkalmazó személyek Az externalizáló megküzdést alkalmazó személyek P21222P0003 Melyik megküzdési stílussal bíró személyekre jellemzıek az alábbiak? Impulzívak, meggondolatlanok, dühös kifakadások jellemzik ıket. Ha hibáznak, másokat vádolnak problémáik kialakulása miatt. Paranoid tendencia jellemzı rájuk: állandó bizalmatlanság és fenyegetettség érzés miatt másokat fenyegetınek tartanak, és megtámadják ıket, mintha tényleges támadásra reagálnának. (egy jó válasz van) Az internalizáló megküzdést alkalmazó személyek Az elnyomó megküzdést alkalmazó személyek Az externalizáló megküzdést alkalmazó személyek P21222P0004 Melyik megküzdési stílussal bíró személyeknél javasoltak az alábbi kezelési célok? A kezelés fı célja, hogy tudatosuljanak érzéseik, késztetéseik, és képesekké váljanak döntéseik és tetteik elıtt mérlegelni, és szükség esetén újraértékelni a helyzetet és gátolni a cselekvési szándékaikat. (egy jó válasz van) Az internalizáló megküzdést alkalmazó személyek Az elnyomó megküzdést alkalmazó személyek Az externalizáló megküzdést alkalmazó személyek P21222P0005 Melyik megküzdési stílussal bíró személyeknél javasoltak az alábbi kezelési célok? A kezelés fı célja, hogy a kognitív, testi, viselkedéses és érzelmi tapasztalatok közötti összefüggéseket megértse, szexuális és agresszív késztetéseit képessé váljon tudatosítani, megnevezni, és késztetései érvényességét mérlegelni. (egy jó válasz van) Az internalizáló megküzdést alkalmazó személyek Az elnyomó megküzdést alkalmazó személyek Az externalizáló megküzdést alkalmazó személyek P21222P0006

13 Melyik megküzdési stílussal bíró személyeknél javasoltak az alábbi kezelési célok? A kezelés fı célja, hogy saját szükségleteik, impulzusaik jogosságát megkérdıjelezı kapcsolati sémákat felismerje, megkérdıjelezze, és alternatív kapcsolati sémákat alakítson ki, és elsajátítsák az asszertív viselkedés készségeit. (egy jó válasz van) Az internalizáló megküzdést alkalmazó személyek Az elnyomó megküzdést alkalmazó személyek Az externalizáló megküzdést alkalmazó személyek P21224P0001 A motiváltság mely szintjén javasoltak az alábbi kezelési célok? Segítünk abban, hogy felismerje és elismerje magának a problémát. Segítünk a betegnek, hogy felismerje jövıbeli céljai és jelenlegi viselkedése közötti diszkrepanciát. Prekontempláció- fontolgatás elıtti szakasz Kontempláció - fontolgatás Felkészülés szakasza Cselekvés szakasza Az elért változások megóvása szakasz Visszaesés egy elızı szintre szakasz P21224P0002 A motiváltság mely szintjén javasoltak az alábbi kezelési célok? Probléma konceptualizálása funkció elemzéssel, a változtatás lehetıségével kapcsolatos remény kialakítása, egész életen átívelı problémák feltárása, döntési mérleg készítése. Prekontempláció- fontolgatás elıtti szakasz Kontempláció - fontolgatás Felkészülés szakasza Cselekvés szakasza Az elért változások megóvása szakasz Visszaesés egy elızı szintre szakasz P21224P0003 A motiváltság mely szintjén javasoltak az alábbi kezelési célok? Viselkedési problémák esetén viselkedésváltoztatásba kezdeni. Felismertetni a viselkedését uraló mintázatokat, sémákat és elısegíteni új alternatív hiedelmek, kapcsolati minták kidolgozását. A problémák visszatértéért, felerısödéséért felelıs belsı és külsı okok megértése, megváltoztatása, megelızı stratégiák kidolgozása (egy jó válasz lehetséges) Prekontempláció- fontolgatás elıtti szakasz Kontempláció - fontolgatás Felkészülés szakasza Cselekvés szakasza Az elért változások megóvása szakasz

14 Visszaesés egy elızı szintre szakasz P21224P0004 A motiváltság mely szintjén javasoltak az alábbi kezelési célok? Az elért eredmények megszilárdítása, a visszaesés megelızése, a botlás megkülönböztetése a visszaeséstıl. (egy jó válasz lehetséges) Prekontempláció- fontolgatás elıtti szakasz Kontempláció - fontolgatás Felkészülés szakasza Cselekvés szakasza Az elért változások megóvása szakasz Visszaesés egy elızı szintre szakasz P21226P0001 Melyek az esetkonceptualizáció során a terapeuta fıbb céljai? (négy helyes válasz lehetséges) azonosítja a terápia céljait alkalmazza a terápia hatékony technikáit felvázolja a terápia ívét megtervezi a terápia lezárását elızetesen felvázolja a lehetséges akadályokat felsorolja a cél elérését elısegítı stratégiákat, taktikákat, technikákat

15 P21226P0002 A központi kapcsolati konfliktus téma megfogalmazásához mit kell megtudnunk a páciensrıl? (három jó válasz van) Beteg, hogyan reagál mások képzelt, vagy valódi reakcióira? Milyen negative automatikus gondolatai vannak? Mit akar a páciens más személyektıl? Jellemzı-e rá a tagadás? Mit gondol, hogy mások, hogyan fognak reagálni erre? Illetve ténylegesen, hogyan reagálnak erre? Szokott-e találkozni a barátaival? P21226P0003 Az alapvetı szükségletek kognitív konceptualizálása során, mely kérdésekre kell megtalálnunk a választ? (négy jó válasz van) Milyen alapszükségletét nem képes érvényesíteni a személy? Milyen védekezı mechanizmusok jellemzıek a személyre? Milyen sémákat aktivál a szükséglet-kielégítés vágya? Hány testvére van, és hanyadiknak született? Milyen negatív automatikus gondolatai vannak? A sémák által torzított valósággal szemben milyen megküzdési módokat használ? P226P0001 Állítsa megfelelı sorrendbe a pszichoterápiás beavatkozás optimális ciklusának egyes lépéseit! A: az élmény feldolgozása, kibontása, szavakba öntése, strukturálása B: az absztrakt fogalmakkal megragadott jelenséghez illı újabb önéletrajzi epizódikus emlék élményszerő felidézése C: önéletrajzi epizódikus emlék élményszerő felidézése D: élmény hátterében levı jelenség összefoglalása absztrakt fogalmakkal Megoldás 1 C 2 A 3 D 4 B P228P0001 A pszichoterápiás kezelés során a páciens szükségleteit érvénytelenítı fontos személyek belsıvé tett reprezentációit, milyen lépésekben kezeljük? Állítsa megfelelı sorrendbe a lépéseket!

16 A: a szükséglet kielégítésre vonatkozó belsı gondolatokhoz hasonlóan reagáló fontos személyek azonosítása B: konkrét epizodikus emlékek felidézése, és a belsıvé tett folyamatok visszahelyezése a múltba C: a szükségletek érvényesíthetıségére vonatkozó alternatív nézetek kialakítása D: belsı dialógusok, gondolatok azonosítása: hogyan viszonyul a személy saját szükségleteihez E: a rossz közérzet és a szükségletek kapcsolatának feltárása 1 E 2 D 3 A 4 B 5 C P2213P0001 Válassza ki a viselkedéses kísérlet jellemzıit! (négy jó válasz lehetséges) A terapeuta által végrehajtott tapasztalat szerzı viselkedés. A beteg által végrehajtott, tervezett tapasztalatszerzı tevékenység Célja a beteg vélekedései érvényességének ellenırzése Célja a terápiás kutatásban való részvétel Célja új adaptívabb vélekedések érvényességének tesztelése Célja az esetkonceptualizáció ellenırzése P2213P0002 Videó: P_18_Video_II_Videlkedeses_kiserlet_elokeszitese Milyen technikát alkalmaz a terapeuta a videón? (egy jó válasz lehetséges) Terápiás szerzıdés Viselkedéses kísérlet elıkészítése Logikai hibák feltárása A terápia lezárásának elıkészítése P2214P0001 Melyek a változás kezdeti indikátorai? (négy jó válasz lehetséges) probléma létének elfogadása személye újabb vonásait fedezi fel saját korlátainak és a segítség szükségességének elfogadása a terapeuta, mint kompetens szakember elfogadása remény kifejezése (remoralizáció; reménykedés, hogy segítséget fog kapni, vagy képessé válik a problémája legyızésére) új viselkedésformák és érzelmek megjelenése

17 P2214P0002 Melyek a változás közbülsı szakaszának indikátorai? (négy jó válasz lehetséges) probléma létének elfogadása felismeri saját szerepét a problémákban saját korlátainak és a segítség szükségességének elfogadása személye újabb vonásait fedezi fel remény kifejezése (remoralizáció; reménykedés, hogy segítséget fog kapni, vagy képessé válik a problémája legyızésére) új viselkedésformák és érzelmek megjelenése kompetencia érzés fellépése P2214P0003 Melyek a változás legmagasabb szintő indikátorai? (négy jó válasz lehetséges) Új összefüggéseket fedez fel, és alakít ki önmaga bizonyos vonásai között (pl., vélekedések, viselkedése, érzelmei). Probléma létének elfogadása. Problémák és tünetek újraértelmezése. Önmagára és másokra vonatkozó érzelmek és értékelések átalakulása. Saját korlátainak és a segítség szükségességének elfogadása. Önmagáról új képet alkot személyes vonásai, problémái, tünetei, és a környezetének bizonyos vonásai alapján. P2214P0003 Videó: P_8_Video_II_Fantazia _onfelaldozas_mentalizacios_zavar A változás mely indikátorai figyelhetıek meg a videón szereplı páciensnél? (két jó válasz lehetséges) Új összefüggéseket fedez fel, és alakít ki önmaga bizonyos vonásai között (pl., vélekedések, viselkedése, érzelmei). Probléma létének elfogadása. Önmagára és másokra vonatkozó érzelmek és értékelések átalakulása. Saját korlátainak és a segítség szükségességének elfogadása. P23P0001 Milyen feltételeknek kell teljesülni ahhoz, hogy a terápia lezárásával kezdjünk foglalkozni? (három jó válasz lehetséges) A beteg belátja, hogy kezelésre van szüksége. A kezelési célok elérése terén lényeges elırehaladás történt A beteg elfogadja a terápiás szerzıdést.

18 A beteg képes önállóan alkalmazni a terápia során elsajátított készségeket problémái megoldásában. A beteg központi kapcsolati mintájában változás következett be. P23P0002 Melyek a terápia lezárásának fıbb lépései? (négy jó válasz lehetséges) A terápia lehetséges lezárásának megbeszélése. Az utolsó találkozás megbeszélése. A páciens problémájának azonosítása. A terápia során a beteg által elsajátított készségek, belátások megerısítése. Felkészülés az esetleges visszaesések megelızésére. Esetkonceptualizálás készítése. P23P0003 Videó: P_21_Video_II_elert_eredmenyek_megbeszelese A terápia lezárásának mely lépései láthatóak a videón? (három jó válasz lehetséges) A terápia lehetséges lezárásának megbeszélése. Az utolsó találkozás megbeszélése. A terápia során a beteg által elsajátított készségek, belátások megerısítése. Felkészülés az esetleges visszaesések megelızésére. P231P0001 Válassza ki azokat a szempontokat, amelyek a pszichoterápia eredményességre utalnak! (öt jó válasz lehetséges) A tünetek száma csökken A tünetek elviselésének képessége nı Alapsémák aktíválódnak Adaptív kapacitás fokozódik Az együttmőködés csökken Belátás fokozódik Alap konfliktusok, sémák megoldódnak, kezelhetıbbé válnak P31P0001 Párosítsa a terápiás hatásért felelıs tényezıket, az összhatásban játszott szerepük százalékos arányaihoz. 1. Terápián kívüli tényezık 2. Elvárások 3. Technikák 4. Közös faktorok Megoldások:

19 (40%) 1, 4 (15%) 2, 3 P311P0001 Válassza ki a betegek szerint változást elıidézı, hasznos eseményeket! (három jó válasz lehetséges) Érzelmek megtapasztalása, feltárása. Érzelmeik megkérdıjelezése Belátáshoz, tudatosuláshoz, önmegértéshez vezetı események Viselkedésük kritizálása Viselkedésváltozás, problémamegoldás P311P0002 Válassza ki a betegek szerint változást elıidézı, hasznos eseményeket! (három jó válasz lehetséges) Megértettség érzése Érzelmeik megkérdıjelezése A beteg bevonása a terápiás döntésekbe Viselkedésük kritizálása Viselkedésváltozás, problémamegoldás P321P0001 A terápia hosszú távú céljaira vonatkozik. Válassza ki melyik fogalomra igaz a definíció! Taktika Stratégia Technika P321P0002 Az egyes pszichoterápiás ülések kézbentartására vonatkozó mőveletekre vonatkozik. Válassza ki melyik fogalomra igaz a definíció! Stratégia Technika Taktika P321P0003 Azok a konkrét beavatkozások, amelyeket a terapeuták a terápiás ülés során pillanatrólpillanatra felmerülı események kezelésére alkalmaznak. Válassza ki melyik fogalomra igaz a definíció! Stratégia

20 Technika Taktika P331P0001 Válassza ki a terápia hatékonyságát pozitív irányba befolyásoló személyiség vonásokat! szívósság, nyitottság, remény, merevség kitartás, belátóképesség P332P0001 Válassza ki a hatékony terapeutákra jellemzı vonásokat! Hisz abban, hogy a beteg tudja a legjobban mi a legjobb számára. A beteg korlátait hangsúlyozza. A beteggel kapcsolatos indulatait szabadon kifejezi. Képes a terápiát a beteg céljai és elvárásai köré szervezni. Természetes módon tud kapcsolódni, elismerést adni, figyelni, és a megértését kifejezni. P332P0002 Válassza ki a hatékony terapeutákra jellemzı vonásokat! Képes kapcsolatba lépni a beteg egészséges részével. Azt gondolja, hogy ı tudja a legjobban, hogy mi a legjobb a beteg számára Képes a terápiás szövetség megkötésére. Képes a terápiát a beteg céljai és elvárásai köré szervezni. P332P0003 Válassza ki a hatékony terapeutákra jellemzı vonásokat! Képes a beteg tehetségére rámutatni. Hisz abban, hogy a beteg tudja a legjobban mi a legjobb számára. Távolságtartó. Képes a terápiát a beteg céljai és elvárásai köré szervezni. P3331P0001 Válassza ki a terápiás szövetség három komponensét! Egyetértés a terápiás célokban A terapeuta és a páciens terápián kívüli találkozásai Egyetértés a terápiás feladatokban A terapeuta és a páciens közötti kötelék minısége

II./1. fejezet: Az első szakasz. A pszichoterápia indikációi

II./1. fejezet: Az első szakasz. A pszichoterápia indikációi II./1. fejezet: Az első szakasz. A pszichoterápia indikációi Bevezetés: A pszichoterápiás folyamat az első kapcsolatba lépéstől a terápia lezárásáig tart. A folyamatot három fő szakaszra szokás tagolni.

Részletesebben

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 INGER TUDATTALAN KÉSZTETÉS EMÓCIÓ PSZICHOANALITIKUS MODELL Beck, 1974. INGER EMÓCIÓ TANULÁSELMÉLETI

Részletesebben

lyiségzavarok Dr. Unoka Zsolt

lyiségzavarok Dr. Unoka Zsolt Sémakérdıív v a személyis lyiségzavarok mérésében Dr. Unoka Zsolt Személyis lyiségzavarok DSM-IV rendszere Személyiségzavarok általános kritériumai: 1. kogníciók (az a mód, ahogy önmagát, a másikat és

Részletesebben

Sématerápia elmélete, Dr. Unoka Zsolt Semmelweis Egyetem, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika unoka@psych.sote.hu

Sématerápia elmélete, Dr. Unoka Zsolt Semmelweis Egyetem, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika unoka@psych.sote.hu Sématerápia elmélete, terápiás technikák Dr. Unoka Zsolt Semmelweis Egyetem, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika unoka@psych.sote.hu Sématerápia Jeffrey E. Young által kidolgozott integratív terápiás

Részletesebben

A pszichiátriai rehabilitáció célja. A pszichiátriai rehabilitáció alapelvei. A rehabilitáció folyamata. A diagnózis felállítása

A pszichiátriai rehabilitáció célja. A pszichiátriai rehabilitáció alapelvei. A rehabilitáció folyamata. A diagnózis felállítása A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban Dr. Magyar Erzsébet A pszichiátriai rehabilitáció célja a rokkant, fogyatékos személy számára a legszélesebb körű lehetőség biztosítása

Részletesebben

A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban. Dr. Magyar Erzsébet

A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban. Dr. Magyar Erzsébet A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban Dr. Magyar Erzsébet A pszichiátriai rehabilitáció célja a rokkant, fogyatékos személy számára a legszélesebb körű lehetőség biztosítása

Részletesebben

Burnout, Segítő Szindróma

Burnout, Segítő Szindróma TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Burnout, Segítő Szindróma Hőhn Ildikó ellátottjogi képviselő. Segítő attitűd és a jogvédő Az attitűd étékelő

Részletesebben

Sématerápia BPD koncepciója. Biztonságos kötődés szükséglete 2012.11.19. BPD-ben igazoltan hatékony csoportterápiás módszerek

Sématerápia BPD koncepciója. Biztonságos kötődés szükséglete 2012.11.19. BPD-ben igazoltan hatékony csoportterápiás módszerek Csoportterápiák speciális betegcsoportok esetén: borderline személyiségzavar Dr. Unoka Zsolt Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika BPD-ben igazoltan hatékony csoportterápiás módszerek

Részletesebben

dr. Simon Lajos MORAVCSIK Alapítvány SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 2011. december 6., Szemtgotthárd

dr. Simon Lajos MORAVCSIK Alapítvány SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 2011. december 6., Szemtgotthárd A kognitív szemlélet alkalmazása pszichotikus betegek rehabilitációja és gondozása során dr. Simon Lajos MORAVCSIK Alapítvány SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 2011. december 6., Szemtgotthárd

Részletesebben

IX./2.fejezet: A terápiás együttműködés elősegítése

IX./2.fejezet: A terápiás együttműködés elősegítése IX./2.fejezet: A terápiás együttműködés elősegítése A fejezet elolvasása során a hallgató megismerkedik a pszichotikus betegségek kezelése során hasznos kommunikációs technikákkal IX./2.1.: A hiányzó betegségbelátás

Részletesebben

Új szemlélet az egészségügyi ellátásban? Dr. Gábor Katalin

Új szemlélet az egészségügyi ellátásban? Dr. Gábor Katalin Új szemlélet az egészségügyi ellátásban? Dr. Gábor Katalin Florence Nightingale 1860 Bárki, aki felelős pozícióba kerül, tartsa észben a következőt: nem az a legfontosabb kérdés, hogy én magam hogyan tehetem

Részletesebben

Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban

Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban Ratkóczi Éva (Nap-Kör Mentálhigiénés Alapítvány) Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban A közeledés okai Az irányzatok identitásának megerősödése Kutatások Súlyos személyiségzavarok kihívásai

Részletesebben

Motivációs állapotfelmérés. Egyéni kezelési terv. Relapszus prevenció

Motivációs állapotfelmérés. Egyéni kezelési terv. Relapszus prevenció Motivációs állapotfelmérés. Egyéni kezelési terv. Relapszus prevenció Kapcsolatfelvétel Első interjú Nyugodt körülmények, az érintett felek részvételével Titoktartás kiemelése Önmagában is terápiás lehet

Részletesebben

Asperger syndrome related suicidal behavior: two case studies Neuropsychiatric Disease and Treatement 2013 (9), 1815-1819

Asperger syndrome related suicidal behavior: two case studies Neuropsychiatric Disease and Treatement 2013 (9), 1815-1819 Asperger syndrome related suicidal behavior: two case studies Neuropsychiatric Disease and Treatement 2013 (9), 1815-1819 Csupor Éva 2014. október 27. Bevezetés (általában az Asperger-szindrómáról) diagnosztizálás

Részletesebben

A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA. Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM

A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA. Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM TANÁCSADÁSI MODELLEK I. Számtalan konzultációs terület és elmélet: a konz. folyamat leírására sok elképzelés született 1. Általános tanácsadási

Részletesebben

A személyiségtanuláselméleti megközelítései

A személyiségtanuláselméleti megközelítései Boross Viktor A személyiségtanuláselméleti megközelítései tanulás: viselkedésváltozás a tapasztalatok függvényében (pszichoterápia: viselkedésváltozása pszichoterápiás tapasztalatok függvényében) tanulás

Részletesebben

Alapvetı európai szociális gondozói tudáskimenetek - Basic European Social Care Learning Outcomes -

Alapvetı európai szociális gondozói tudáskimenetek - Basic European Social Care Learning Outcomes - Alapvetı európai szociális gondozói tudáskimenetek - Basic European Social Care Learning Outcomes - 1. A szociális munka értékei 1.1 Tisztában van a következı értékek jelentésével és tiszteletben tartásuk

Részletesebben

GYEREKTERÁPIA. K. Németh Margit szakpszichológus képzés

GYEREKTERÁPIA. K. Németh Margit szakpszichológus képzés GYEREKTERÁPIA K. Németh Margit szakpszichológus képzés A két fı irányzat Anna Freud Gyereket nem lehet analízisbe venni Pedagógia hangsúlyozása A terapeuta valós személy A felettes én az ödipális örököse

Részletesebben

A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA

A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Budapest ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék DEPRESSZIÓ előfordulás: 15-25% deprimere (lat.): lenyomni a hangulati élet

Részletesebben

Az egészség fogalma, az egészségi állapotot meghatározó tényezık. A holisztikus egészségszemlélet dimenziói és ezek jellemzıi. /II.

Az egészség fogalma, az egészségi állapotot meghatározó tényezık. A holisztikus egészségszemlélet dimenziói és ezek jellemzıi. /II. Az egészség fogalma, az egészségi állapotot meghatározó tényezık. A holisztikus egészségszemlélet dimenziói és ezek jellemzıi. /II. Tétel/ Ihász Ferenc PhD. Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János

Részletesebben

Egészségfejlesztés és egészség. Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03.

Egészségfejlesztés és egészség. Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03. Egészségfejlesztés és egészség coaching Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03. Bevezetés Kulcsfogalmak Egészségfejlesztés Egészség coaching A változás szakaszai

Részletesebben

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT 2015 06 30 TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001

Részletesebben

2011/12. Csernus Ágnes

2011/12. Csernus Ágnes Szent Benedek Iskolaközpont 2011/12. Csernus Ágnes Szülősuli5. alkalom Ha elfog is benneteket az indulat, ne vétkezzetek. A nap ne nyugodjék le haragotok fölött. (Ef4,26) A szelíd felelet csillapítja a

Részletesebben

Tartalom. BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16

Tartalom. BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16 Tartalom BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16 1. fejezet AZ ISKOLAFÓBIÁRÓL 19 Iskolakerülésrôl van-e szó? 19 Az iskolafóbia típusai 20 Az iskolafóbia szempontjából fontos három korcsoport 21 Szorongásos

Részletesebben

XII./2.1.2. Krízisszupporció

XII./2.1.2. Krízisszupporció XIII./2. fejezet: A lélektani segítségnyújtás a pszichoterápiás beavatkozás lehetőségei Bevezetés Sorolja fel az akut segítő beavatkozás elemeit! A mindennapi gyakorlatban az akut szomatikus ellátást végző

Részletesebben

III. Pszichoanalitikus perspektíva. Pszichoanalitikus perspektíva 2.: Szorongás, elhárítás, énvédelem

III. Pszichoanalitikus perspektíva. Pszichoanalitikus perspektíva 2.: Szorongás, elhárítás, énvédelem III. Pszichoanalitikus perspektíva Pszichoanalitikus perspektíva 2.: Szorongás, elhárítás, énvédelem Szorongás Freud: a szorongás = vészjelzés, mely figyelmezteti az ént, hogy valami kellemetlen fog bekövetkezni.

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM

KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM OFTEX által akkreditált: A kommunikáció szerepe a szív- és érrendszeri, illetve onkológiai szűréseken való lakossági részvétel befolyásolásában és az egészséges életmódszemlélet

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET ADHD-s gyermekek családjai részére KEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ FÜZET Ezt a tájékoztató füzetet azért készítettük, hogy segítsünk a FIGYELEMHIÁNY/HIPERAKTIVITÁS

Részletesebben

ADHD Attention Deficit Hyperaktivity Disorder

ADHD Attention Deficit Hyperaktivity Disorder ADHD Attention Deficit Hyperaktivity Disorder ELİADÁS KIVONAT 2008. november 06. Balázs Judit Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház és Ambulancia, Budapest ADHD pervalenciája 3-7 %-a az iskolás korú gyermekeknek

Részletesebben

Pszichológia, pszichoszomatika vizsgakérdések-megoldások

Pszichológia, pszichoszomatika vizsgakérdések-megoldások Az ETI Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga megoldólapjainak felhasználásával készítette: Fábián Andrea vizsgakérdések-megoldások 1 1. Írja le a pszichoszomatikus betegségek kialakulását befolyásoló

Részletesebben

Pszichoszomatikus kórképek. Dr. Gallai Mária SE I.sz. Gyermekklinika

Pszichoszomatikus kórképek. Dr. Gallai Mária SE I.sz. Gyermekklinika Pszichoszomatikus kórképek Dr. Gallai Mária SE I.sz. Gyermekklinika Testi tünetek A testi tünetek nagyon gyakoriak a gyermekek között elmúlt 2 hétben a gyermekek 24%-nak volt valamilyen testi panasza (Saps

Részletesebben

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Konferencia a női egészségről az emlő egészségéről 2011. szeptember 21. Novotel Budapest Centrum A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Bánfi Ildikó

Részletesebben

III./4. fejezet: A főbb pszichoterápiás irányzatokra jellemző terápiás alaptechnikák

III./4. fejezet: A főbb pszichoterápiás irányzatokra jellemző terápiás alaptechnikák III./4. fejezet: A főbb pszichoterápiás irányzatokra jellemző terápiás alaptechnikák III./4.1. Pszichodinamikus irányzatok A pszichodinamikus irányzatok betegségelmélete szerint az elme tudatos, tudat-előttes

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28.

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28. LÁNG, PARÁZS, HAMU A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben 2013. május 28. A kiégési tünetegyüttes (burnout szindróma) jelensége Technológiából átvett fogalom: az energiaforrás

Részletesebben

A stressz és az érzelmi intelligencia Készítette: Géróné Törzsök Enikő

A stressz és az érzelmi intelligencia Készítette: Géróné Törzsök Enikő A stressz és az érzelmi intelligencia Készítette: Géróné Törzsök Enikő A lelki egészség a WHO szerint Mentális egészség: A jóllét állapota, amelyben az egyén meg tudja valósítani képességeit, meg tud birkózni

Részletesebben

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Pszichoszociális elméletek Jellemzői: Pszichoanalitikus gyökerek Az Ego társas aspektusát hangsúlyozzák Pszichoszociális elméletek Csoportjai: Tárgykapcsolat-elméletek:

Részletesebben

Asszertivitás viselkedésterápiás módszerek. Perczel Forintos Dóra SE ÁOK Klinikai Pszichológiai Tanszék 2010

Asszertivitás viselkedésterápiás módszerek. Perczel Forintos Dóra SE ÁOK Klinikai Pszichológiai Tanszék 2010 Asszertivitás viselkedésterápiás módszerek Perczel Forintos Dóra SE ÁOK Klinikai Pszichológiai Tanszék 2010 1 asserro (latin): igényelni, állítani valamit assertion (angol): magabiztosság, kiállás valakinek

Részletesebben

Az akut koronária eseményt 1 évvel követő életminőség

Az akut koronária eseményt 1 évvel követő életminőség Az akut koronária eseményt 1 évvel követő életminőség biopszichoszociális prediktorai Tiringer István (1) Simon Attila (2) Veress Gábor (2) 1, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Magatartástudományi

Részletesebben

Érzelmeink fogságában Dr. József István okl. szakpszichológus egyetemi docens Érzelmi intelligencia Emotional Intelligence Az érzelmi intelligencia az érzelmekkel való bánás képessége, az a képesség, amivel

Részletesebben

Felnőttkori személyiségzavarok felosztása, diagnosztikája

Felnőttkori személyiségzavarok felosztása, diagnosztikája Felnőttkori személyiségzavarok felosztása, diagnosztikája Dr. Budavári Ágota ECP 1 Életvitel, veszélyeztetettség Válási gyakoriság Balesetező hajlam Munkanélküliség, hajléktalanság Kriminális cselekmény

Részletesebben

A sportpszichológia alkalmazásának lehetőségei egyéni sportágakban

A sportpszichológia alkalmazásának lehetőségei egyéni sportágakban A sportpszichológia alkalmazásának lehetőségei egyéni sportágakban Fejes Enikő Sport szakpszichológus Munka-és szervezet szakpszichológus Pszichológiai tudományok felosztása ALAPTUDOMÁNYOK Általános lélektan

Részletesebben

M1854 FELADATOK. 4 A gerontológia fogalmának értelmezése B 5 A magyar társadalom demográfia jellemzői B

M1854 FELADATOK. 4 A gerontológia fogalmának értelmezése B 5 A magyar társadalom demográfia jellemzői B M1854 FELADATOK Értelmezi az idősek társadalmi helyzetét, szociális 4 problémáit, a modern életforma hatásait életmódjukra Megtervezi a gondozási folyamatot, közreműködik az ápolási, rehabilitációs és

Részletesebben

Az alkalmazott sportpszichológia módszerei. Baky Dániel Sport szakpszichológus Tanácsadó szakpszichológus

Az alkalmazott sportpszichológia módszerei. Baky Dániel Sport szakpszichológus Tanácsadó szakpszichológus Az alkalmazott sportpszichológia módszerei Baky Dániel Sport szakpszichológus Tanácsadó szakpszichológus Sportpszichológiai tanácsadás - Professzionális segítő beszélgetés - Központjában a sportoló, vagy

Részletesebben

Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai

Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai ORVOSI PSZICHOLÓGIA II. Tisljár Roland Ph.D. tisljar.roland@sph.unideb.hu Vázlat Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia történeti háttere

Részletesebben

Mi a kognitív pszichoterápia? Betegtájékoztató

Mi a kognitív pszichoterápia? Betegtájékoztató Mi a kognitív pszichoterápia? Betegtájékoztató A kognitív terápia célja meglehetősen ambiciózus, mert többre törekszik az egyszerű tüneti kezelésnél. A terápia segítségével a páciens saját kognitív terapeutájává

Részletesebben

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Hirsch Anikó, Galgóczy Katalin MRE Bethesda Gyermekkórház, Pszichoszomatikus Részleg Mert az a legnagyobb hiba a betegségek kezelésénél,

Részletesebben

Kreatív Napok 2015 Test és testtudat a mese- és művészetterápiákon

Kreatív Napok 2015 Test és testtudat a mese- és művészetterápiákon Kreatív Napok 2015 Test és testtudat a mese- és művészetterápiákon Mosoly tevékenység Ingyenes mese- és művészetterápiákkal segítünk a testi betegséggel együtt járó lelki problémák feldolgozásában kiegészítjük

Részletesebben

Dr. Molnár Judit DE Magatartástudományi Intézet 2014. december

Dr. Molnár Judit DE Magatartástudományi Intézet 2014. december Dr. Molnár Judit DE Magatartástudományi Intézet 2014. december Forrás: Unoka, Purebl, Túry, Bitter: A pszichoterápia alapjai. Semmelweis, 2012. Szőnyi, Füredi: A pszichoterápia tankönyve. Medicina, 2000.

Részletesebben

A gyógyíthatatlan betegek pszichodinamikus pszichoterápiája

A gyógyíthatatlan betegek pszichodinamikus pszichoterápiája A gyógyíthatatlan betegek pszichodinamikus pszichoterápiája Riskó Ágnes Klinikai szakpszichológus, pszichoanalitikus Országos Onkológiai Intézet, A kemoterápia Az onkopszichológia meghatározása Új tudományág

Részletesebben

NORMA. Dr- Perczel Forintos Dóra. Mi a klinikai pszichológia? 1 DEFINICIÓ MODELLEK NORMALITÁS ÉS ABNORMALITÁS KÉRDÉSE A PSZICHOPATOLÓGIÁBAN

NORMA. Dr- Perczel Forintos Dóra. Mi a klinikai pszichológia? 1 DEFINICIÓ MODELLEK NORMALITÁS ÉS ABNORMALITÁS KÉRDÉSE A PSZICHOPATOLÓGIÁBAN NORMALITÁS ÉS ABNORMALITÁS KÉRDÉSE A PSZICHOPATOLÓGIÁBAN Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem, ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék NORMA 1. TÁRSADALMI KONVENCIÓ 2. KULTURÁLISA NORMA 3. STATISZTIKAI v.

Részletesebben

Terápia és szemlélet

Terápia és szemlélet Terápia és szemlélet A krónikus deréktáji fájdalom testi, lelki tüneteinek kezelése Simoncsics Eszter Rehabilitációs Centrum Egyesített Szent István és Szent László Kórház 2015.06.05. Bemutatkozás Reumatológus

Részletesebben

Diagnosztika és terápiás eljárások a rehabilitációban. Lukács Péter DEOEC ORFMT

Diagnosztika és terápiás eljárások a rehabilitációban. Lukács Péter DEOEC ORFMT Diagnosztika és terápiás eljárások a rehabilitációban Lukács Péter DEOEC ORFMT A pszichológiában a pszichodiagnosztika alatt a különféle lelki folyamatok egyéni, ill. típusos jellegzetességeinek feltérképezése

Részletesebben

M5004 FELADATOK. f) elegendő előny esetén meg tudja kezdeni a program előkészítését, és a feltételek megteremtését ISMERETEK

M5004 FELADATOK. f) elegendő előny esetén meg tudja kezdeni a program előkészítését, és a feltételek megteremtését ISMERETEK M5004 FELDTOK Felnőttoktatási és képzési tevékenysége során alkotó módon alkalmazza a felnőttek tanulásának lélektani 4 törvényszerűségeit a) a felnőtt tanuló motiválására formális tanulmányai 5 során

Részletesebben

Az ápolási folyamat. Gál Lászlóné - Perger Csaba diáinak felhasználásával

Az ápolási folyamat. Gál Lászlóné - Perger Csaba diáinak felhasználásával Az ápolási folyamat Gál Lászlóné - Perger Csaba diáinak felhasználásával Ápolási folyamat fogalma A humanisztikus ellátás olyan rendszeres módszere, mely költséghatékony módon összpontosít a kívánt eredmények

Részletesebben

Krízishelyzetek az iskolában Parrag Bianka, Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat

Krízishelyzetek az iskolában Parrag Bianka, Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Krízishelyzetek az iskolában Parrag Bianka, Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bevezető Iskolapszichológiától az iskolában végzett nevelési tanácsadásig A szakszolgálati intézmények működését szabályozó

Részletesebben

Finanszírozási szerződés II. számú melléklete

Finanszírozási szerződés II. számú melléklete NEMZETI REHABILITÁCIÓS ÉS SZOCIÁLIS HIVATAL 1071 Budapest, Damjanich u. 48. Finanszírozási szerződés II. számú melléklete 2011. év Kötelezően vezetendő és csatolandó dokumentációk Közösségi ellátás-pszichiátriai

Részletesebben

Autonómia, Compliance. A beteg együttműködésének fontossága és minőségi mutatói. A család jelentősége. Dr. Nagy Beáta egyetemi docens

Autonómia, Compliance. A beteg együttműködésének fontossága és minőségi mutatói. A család jelentősége. Dr. Nagy Beáta egyetemi docens Autonómia, Compliance. A beteg együttműködésének fontossága és minőségi mutatói. A család jelentősége. Dr. Nagy Beáta egyetemi docens SÉRÜLÉS FORMÁI A REHABILITÁCIÓ SZEMPONTJÁBÓL SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉSI SAJÁTOSSÁGOK:

Részletesebben

Az érzelmi felismerés viselkedészavaros lányokban (Emotion recognition in girls with conduct problems)

Az érzelmi felismerés viselkedészavaros lányokban (Emotion recognition in girls with conduct problems) Az érzelmi felismerés viselkedészavaros lányokban (Emotion recognition in girls with conduct problems) Christina Schwenck, Angelika Gensthaler Marcel Romanos Christine M. Freitag, Wolfgang Schneider, Regina

Részletesebben

Rejtett tartalékok vagy kidobott pénz?

Rejtett tartalékok vagy kidobott pénz? Rejtett tartalékok vagy kidobott pénz? Vezetői kompetenciafejlesztés lehetőségei az egészségügyben A KONETT Team komplex vezetőfejlesztési modelljének bemutatása Előadó: Salamon Hugó, KONETT Team vezető

Részletesebben

Önálló intézményegységek: egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény nevelési tanácsadó /iskolapszichológia,pályaválasztás/

Önálló intézményegységek: egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény nevelési tanácsadó /iskolapszichológia,pályaválasztás/ Kiskırös 2010 Önálló intézményegységek: egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény nevelési tanácsadó /iskolapszichológia,pályaválasztás/ óvoda, általános iskola, fejlesztı iskola speciális és készségfejlesztı

Részletesebben

Pszichoszomatikus orvoslás. PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinka

Pszichoszomatikus orvoslás. PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinka PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinka Definíció, történet Nem diagnosztikai kategoria, hanem szemléletmód. Az ősi, holisztikus orvoslásban gyökerező alapelvek: India: tudatosság Kína: kiegyenlítés,

Részletesebben

Affektív zavarok - hangulatzavarok. Hidasi Zoltán

Affektív zavarok - hangulatzavarok. Hidasi Zoltán Affektív zavarok - hangulatzavarok Hidasi Zoltán Alapfogalmak Érzelem (emóció) Indulat (affektus) Hangulat (-thymia) Közérzet (-phoria) Hangulatzavarok Szindrómák Klasszifikáció Epidemiológia Diagnózis

Részletesebben

Mentorálás a tehetséggondozásban. tamas.marta53@gmail.com

Mentorálás a tehetséggondozásban. tamas.marta53@gmail.com Mentorálás a tehetséggondozásban tamas.marta53@gmail.com MATEHETSZ Tehetséghidak program www.tehetseghidak.hu/tehetsegkonyvtar Dávid Mária-Gefferth Éva-Nagy Tamás- Tamás Márta: Mentorálás a tehetséggondozásban

Részletesebben

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal 24 SÁNDOR Jenő 3 + 1 SZEMPONT A COACH-KÉPZÉS KIVÁLASZTÁSÁHOZ Először is lépjünk egyet hátra: mi a coaching? E gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal foglalkozna, világos

Részletesebben

Szépmővészeti Múzeum térszint alatti bıvítése: A projekt idıt befolyásoló kockázatok értékelése. Készítette: Kassai Eszter Rónafalvi György

Szépmővészeti Múzeum térszint alatti bıvítése: A projekt idıt befolyásoló kockázatok értékelése. Készítette: Kassai Eszter Rónafalvi György Szépmővészeti Múzeum térszint alatti bıvítése: A projekt idıt befolyásoló kockázatok értékelése Készítette: Kassai Eszter Rónafalvi György Tartalom A kockázatról általában A kockázatelemzés folyamata Az

Részletesebben

Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára. Célok. A képzés moduljai. Első modul. Önbecslés, önbizalom fejlesztése

Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára. Célok. A képzés moduljai. Első modul. Önbecslés, önbizalom fejlesztése Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára Célok Segíteni a megváltozott munkaképességű személyeket abban, hogy hatékonyan kezeljék a munkahelyi stresszt, változásokat, negatív

Részletesebben

Védett foglalkoztatók menedzsment fejlesztése

Védett foglalkoztatók menedzsment fejlesztése Védett foglalkoztatók menedzsment fejlesztése A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŐ SZEMÉLYEKET FOGLALKOZTATÓ SZERVEZETEK VEZETİINEK FEJLESZTÉSE A HATÉKONYAN MŐKÖDİ VÁLLALAT MENEDZSMENT KIALAKÍTÁSA ÉRDEKÉBEN.

Részletesebben

Dr. Égerházi Anikó Debreceni Egyetem KK Pszichiátriai Klinika. Viselkedés-kardiológia

Dr. Égerházi Anikó Debreceni Egyetem KK Pszichiátriai Klinika. Viselkedés-kardiológia Dr. Égerházi Anikó Debreceni Egyetem KK Pszichiátriai Klinika Viselkedés-kardiológia A viselkedés-kardiológia fő területei Egészség magatartás Érzelmek Mentális beállítódás Stressz kezelés Szociális kapcsolatok

Részletesebben

Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében

Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében Scheuring N.(1); Danis I.(2); Németh T.(3); Papp E.(1); Czinner Antal Prof.(1) Heim Pál Gyermekkórház, Budapest, Belgyógyászat (1);

Részletesebben

SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről

SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről rák: az új évszázad kihívása 1930 1:14 1990 1:5 2007 1:3 2020 1:2 Évente 33 000 regisztrált új daganatos megbetegedés Második halálok: férfiak

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 34 762 01 Szociális gondozó és ápoló Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: A bentlakásos szociális intézményben ellátott napi ápolási-gondozási feladatok

Részletesebben

Bálint csoport a komplementer medicinában Személyes és szakmai továbbképzés esetmunka útján

Bálint csoport a komplementer medicinában Személyes és szakmai továbbképzés esetmunka útján Bálint csoport a komplementer medicinában Személyes és szakmai továbbképzés esetmunka útján Dr. Harrach Andor Pszichiáter, pszichoszomatika és pszichoterápia szakorvos D SE Magatartástudomámyi Intézet,

Részletesebben

Bevásárlás, árak összehasonlítása, fogyasztói döntések

Bevásárlás, árak összehasonlítása, fogyasztói döntések Bevásárlás, árak összehasonlítása, fogyasztói döntések Rövid leírás: ez a lecke a személyes pénzeszközökkel történı gazdálkodásról szól. Megvizsgálja az áruk tényleges megvásárlása elıtti piackutatás és

Részletesebben

Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére. Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12.

Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére. Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12. Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12. Az agresszió Ranschburg Jenő: Szándékos cselekedet, melynek indítéka, hogy valakinek, vagy valaminek kárt, sérelmet,

Részletesebben

Szemléletváltás a női szexuális zavarok megítélésében és terápiájában. dr. Lukács Eszter magánpraxis

Szemléletváltás a női szexuális zavarok megítélésében és terápiájában. dr. Lukács Eszter magánpraxis Szemléletváltás a női szexuális zavarok megítélésében és terápiájában dr. Lukács Eszter magánpraxis Problémák a szexuális válaszciklus hagyományos, lineáris modelljével (avagy a férfi szexualitás Prokrusztész

Részletesebben

Az emberi motivációk és az érzelmek

Az emberi motivációk és az érzelmek Általános és személyis lyiséglélektanlektan Az emberi motivációk és az érzelmek A Yerkes-Dodson törvény (1908) Sikerorientáció Hi Sikerkereső Túligyekvő Lo Kudarcfélelem Hi Kudarc elfogadó Kudarckerülő

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

2338-06 Gyógyfoglalkoztatás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2338-06 Gyógyfoglalkoztatás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A beteg testi panaszaira hivatkozva nem akar részt venni a terápiás foglalkozáson. Tájékoztassa kollégáit a kialakult helyzet valószínűsíthető okairól és a helyzet közös megoldásának lehetőségéről!

Részletesebben

Létkérdések a háziorvosi rendelőben

Létkérdések a háziorvosi rendelőben Létkérdések a háziorvosi rendelőben Az egzisztenciális pszichoterápiáról Dr. Kiss-Szőke Anna NOÉ Továbbképző Nap Szeged, 2014. szeptember 6. Egzisztenciális pszichológia 4 végső aggodalom: Halál Szabadság

Részletesebben

Bizalom az üzleti kapcsolatok irányításában

Bizalom az üzleti kapcsolatok irányításában Bizalom az üzleti kapcsolatok irányításában Dr. Gelei Andrea Budapesti Corvinus Egyetem Ellátás lánc optimalizálás; bárhonnan, bármikor Optasoft Konferencia 2013 2013. november 19., Budapest Gondolatmenet

Részletesebben

AZ INDULATOK MEGELŐZÉSÉNEK ÉS KEZELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

AZ INDULATOK MEGELŐZÉSÉNEK ÉS KEZELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN AZ INDULATOK MEGELŐZÉSÉNEK ÉS KEZELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN Dr Pilling János Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Hazai újsághírek Leütötte orvosát egy beteg a pécsi kórházban Három

Részletesebben

SYLLABUS. A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter. Beveztés a pszichológiába

SYLLABUS. A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter. Beveztés a pszichológiába SYLLABUS I. Intézmény neve Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Kar Bölcsészettudományi Kar - Tanárképző Intézet Szak Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája Tantárgy megnevezése Beveztés a pszichológiába

Részletesebben

I. ADATLAP - A program általános tartalma. 2.1 Általános képzés 2.2 Nyelvi képzés 2.3 Szakmai képzés X 2.4. Egyéb

I. ADATLAP - A program általános tartalma. 2.1 Általános képzés 2.2 Nyelvi képzés 2.3 Szakmai képzés X 2.4. Egyéb I. ADATLAP - A program általános tartalma 1. A program megnevezése 1.1. Válságmenedzsment OKJ-s program esetén 1.2. OKJ száma is - 2. A program besorolása Csak egy terület jelölhetı meg! 2.1 Általános

Részletesebben

A ROSSZ HÍR FOGALMA. A jövőképet jelentősen negatívan befolyásoló információ:

A ROSSZ HÍR FOGALMA. A jövőképet jelentősen negatívan befolyásoló információ: Dr. Csörsz Ilona A ROSSZ HÍR FOGALMA A jövőképet jelentősen negatívan befolyásoló információ: Rosszindulatú betegségek diagnózisának közlése Krónikus betegségek (pl. diabetes, hypertónia stb.) diagnózisának

Részletesebben

Az egyéni fejlesztési tervek és az adminisztráció

Az egyéni fejlesztési tervek és az adminisztráció Az egyéni fejlesztési tervek és az adminisztráció Hol történik? Ki végzi? Mennyi idıt vesz igénybe? Meddig tart???? Biztos, hogy szükséges, hogy kell? Miért szükséges? Egyéni fejlesztés A gyermekek, tanulók

Részletesebben

Családi vállalkozásokról

Családi vállalkozásokról REORGANIZÁCIÓ VAGYONKEZELŐ ÉS TANÁCSADÓ KFT WWW.REORGANIZACIO.COM Családi vállalkozásokról KVK Horváth Dénes, MBA 2015.02.25. Budapest Forrás: Reorganizáció Vagyonkezelő és Tanácsadó KO. 2 Mi számít családi

Részletesebben

A család társas támogatása és a lelki egyensúly. Dr. Purebl György egyetemi adjunktus, SE Magatartástudományi Intézet

A család társas támogatása és a lelki egyensúly. Dr. Purebl György egyetemi adjunktus, SE Magatartástudományi Intézet A család társas támogatása és a lelki egyensúly Dr. Purebl György egyetemi adjunktus, SE Magatartástudományi Intézet Vonatkoznak-e az alábbi állítások a XXI. század családjaira? Biztonságos kötődést és

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0752-06 A foglalkoztatáspolitikával, emberi erıforrás-gazdálkodással kapcsolatos elemzı, fejlesztı feladatok

Részletesebben

EDZŐI KONFLIKTUS KEZELÉS

EDZŐI KONFLIKTUS KEZELÉS EDZŐI KONFLIKTUS KEZELÉS Ahogyan a vezető vezet, a hatalom gyakorlásának módja. A vezetés több, mint a hatalom gyakorlása: fontos a személyiség szerepe tanult magatartásforma Vezetési stílust befolyásoló

Részletesebben

Az egészség és a kultúra

Az egészség és a kultúra Az egészség és a kultúra kapcsolata Az egészségkultúra fogalma, helye a kultúra rendszerében Az ember személyiségének kialakulása elképzelhetetlen szociális hatások nélkül, e hatások érvényesülésének folyamatát

Részletesebben

Kommunikáció az élet végén. Magyari Judit

Kommunikáció az élet végén. Magyari Judit Kommunikáció az élet végén Magyari Judit A halálhoz való viszonyulás megváltozott. A múlt század elejéig nem fordulhatott elő, hogy valaki egyedül maradjon, és ne legyen mellette valaki, aki segít neki

Részletesebben

Területi tervezés, programozás és monitoring

Területi tervezés, programozás és monitoring Területi tervezés, programozás és monitoring 8. elıadás Regionális politika egyetemi tanár A területi tervezés fogalma, jellemzıi Területi tervezés: a közösségi beavatkozás azon módja, amikor egy területrendszer

Részletesebben

PSZICHOTERÁPIÁS ÉS MŰVÉSZETTERÁPIÁS CSOPORT TERVEZETT, REHABILITÁCIÓS IRÁNYÚ SZAKMAI MŰKÖDÉSE

PSZICHOTERÁPIÁS ÉS MŰVÉSZETTERÁPIÁS CSOPORT TERVEZETT, REHABILITÁCIÓS IRÁNYÚ SZAKMAI MŰKÖDÉSE PSZICHOTERÁPIÁS ÉS MŰVÉSZETTERÁPIÁS CSOPORT TERVEZETT, REHABILITÁCIÓS IRÁNYÚ SZAKMAI MŰKÖDÉSE Pszichológus: Bujdosó Balázs Déri Barna Krekó Kata Művészetterapeuta: Giczi Andrea Horváth Judit Takács Marianna

Részletesebben

Non-formális tanulás útjai az önkéntes munkán keresztül

Non-formális tanulás útjai az önkéntes munkán keresztül Non-formális tanulás útjai az önkéntes munkán keresztül 2009. június 22. 1 Voluntarius = Hajlandó Személyes szabad akaratból Anyagi ellenszolgáltatás nélkül Szabadidejét áldozni egy ügyért Egy közös jó

Részletesebben

MIÉRT ÉPPEN VELEM TÖRTÉNIK? A poszttraumatikus stressz betegség felismerése, jellemzői és kezelése

MIÉRT ÉPPEN VELEM TÖRTÉNIK? A poszttraumatikus stressz betegség felismerése, jellemzői és kezelése MIÉRT ÉPPEN VELEM TÖRTÉNIK? A poszttraumatikus stressz betegség felismerése, jellemzői és kezelése Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék 1 A PTSD aktualitása Háborús

Részletesebben

Maradj velünk királylány. A média szerepe a gyermek és fiatalkorú öngyilkosság megelőzésében

Maradj velünk királylány. A média szerepe a gyermek és fiatalkorú öngyilkosság megelőzésében Maradj velünk királylány A média szerepe a gyermek és fiatalkorú öngyilkosság megelőzésében dr. Bodonovich Jenő Média- és Hírközlési Biztos Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat VII. Nemzetközi Médiakonferencia

Részletesebben

ELŐADÁS VÁZLAT. Balázs Judit

ELŐADÁS VÁZLAT. Balázs Judit ELŐADÁS VÁZLAT GYERMEKKORBAN KEZDŐDŐ FELNŐTT PSZICHIÁTRIAI KÓRKÉPEK: AUTIZMUS, ADHD, TIC-ZAVAR Balázs Judit 2012. november 15-17. SEMMELWEIS EGYETEM, KÖTELEZŐ SZINTEN TARTÓ TANFOLYAM AUTIZMUS FOGALMI SOKASÁG

Részletesebben