1. feladatlap. Energia az otthonunkban. Kísérlet. Név: EnergiaVáros

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. feladatlap. Energia az otthonunkban. Kísérlet. Név: EnergiaVáros"

Átírás

1 1. feladatlap Energia az otthonunkban Minden otthonban számos olyan dolog található, aminek a működéséhez energiára van szükség. Van olyan, amelyik elektromos energiát fogyaszt, mások pedig valamilyen üzemanyagot (pl. gázt vagy olajat) használnak. Karikázd be, hogy az alábbi tárgyak közül melyik milyen energiát használ! Mikrohullámú sütő hálózati villamos energia galvánelem benzin Füstérzékelő szén galvánelem kőolaj Kempingtűzhely földgáz galvánelem szén Írj vagy rajzolj le valamit, ami a működéséhez földgázból nyeri az energiát! Írj vagy rajzolj le valamit, ami a működéséhez benzinből nyeri az energiát! Kísérlet Peti és Panka egy nappaliról készítenek egy kicsinyített modellt. Azt szeretnék, hogy a mennyezetlámpák működjenek. 1. a) Szerinted a jobb oldalon látható ábra szerint összekötve a vezetékeket égni fognak az izzók? elem izzók vezeték b) Miért? 2. Készíts egy hasonló áramkört egy elemmel és két izzóval! Ebben égnek az izzók? 3. Ahhoz, hogy a gyerekek modellje hasonlítson egy valódi nappalihoz, valami még hiányzik az áramkörből. Mi az? Egészítsd ki vele a saját áramkörödet!

2 2. feladatlap Az energia nyomában A tévének elektromos energiára van szüksége, hogy működjön, de honnan jön ez az elektromos energia? Kövesd végig az elektromos energia útját egészen odáig, ahol előállítják! Írd be az alábbi szavakat a megfelelő helyre, hogy a folyamatábra bemutassa az elektromos energia útját a tévékészülékig! Erőmű Szén Nagyfeszültségű távvezeték Szénbánya Hálózati elektromos energia Kisfeszültségű transzformátorállomás Televízió az energiát innen kapja az energiát innen kapja Nagyfeszültségű transzformátorállomás az energiát innen kapja az energiát innen kapja innen származik

3 3. feladatlap Transzformátorállomás-teszt Az erőművek áramot termelnek. Az áramot légvezetékeken és föld alatti kábeleken juttatják el a városokba. Mielőtt az otthonokba kerül, kisebb feszültségre kell átalakítani. Ez a transzformátorállomásokon (alállomásokon) történik. A teszt kitöltésével mutasd meg, mit tudsz a transzformátorállomásokról! Minden kérdésnél karikázd be a helyes választ! 1 Melyik szó hiányzik erről az ábráról? Baleset Halál Áramütés 2 Hogyan jut el az áram a transzformátorállomásokhoz? Távvezetéken Csőben Oszlopokon keresztül 3 Hogyan jut el az áram a transzformátorállomástól az otthonunkba? Életveszélyes Föld feletti Föld alatti kábeleken Oszlopokon keresztül csöveken és légvezetékeken 4 Az alábbiak közül melyik számít nagyfeszültségnek? volt 1,5 volt 230 volt 5 Miért nem szabad a nagyfeszültségű távvezetékek közelébe menni? Mert áramütés Mert zajosak Mert forróak érhet 6 Hol használunk 230 voltos feszültséget? Elemekben Otthon Transzformátorállomásokon

4 4. feladatlap Építsünk erőművet! Sok elektromos energiát termelnek széntüzelésű erőművekben. Alább egy széntüzelésű erőmű hat részének rajza látható összekeverve. Vágd ki a képeket, és állítsd őket össze a helyes sorrendben! Mind a hat képhez tartozik felirat is. Ezeket is vágd ki, és párosítsd őket a képekhez! A gőztől a turbina elkezd nagyon gyorsan forogni. A szenet elégetik, hogy vizet forraljanak vele. A generátor elektromos energiát termel. A vezetékek eljuttatják az elektromos energiát az országos áramhálózatba. A vizet a kazánban forralják fel. A nagy nyomású gőzt csövek továbbítják.

5 5. feladatlap Építsünk szélerőművet! A szél megújuló energiaforrás. A légmozgás nagy turbinákat forgat meg, amelyek áramot termelnek. Ugyanezen az elven működik a papírforgó, amit a túloldalon leírtak szerint te magad is elkészíthetsz. Szükséges eszközök: olló, lyukasztó, kapocs, hajlítható szívószál.

6 5/b. feladatlap 1. Vágd ki az előző oldalra nyomtatott négyzetet! 2. A lyukasztóval a fekete köröknél lyukaszd ki a papírt! 3. Hajtsd félbe a papírt először az egyik, aztán a másik szaggatott vonal mentén! Egy olyan háromszöget kapsz, mint ami jobbra látható. 4. Az ollóval vágd le a háromszög fekete csúcsát! 5. Hajtsd ki megint a papírt! A közepén most már van egy lyuk. 6. Óvatosan vágd el a papírt a szaggatott vonalaknál, egészen a középső körig! 7. Hajtsd be a négyzet sarkait, hogy a lyukak középen találkozzanak, ahogy a jobb oldali ábrán látható! 8. Fűzd át a kapcsot mind az öt lyukon, majd nyisd enyhén szét! 9. Hajlítsd L-alakba a szívószálat, majd illeszd a kapocs szárát a rövidebb végébe! Fújj rá a szélkerékre, hogy ellenőrizd, forog-e! Most, hogy kész a saját szélkereked, hogyan tudnád megoldani, hogy mindig szélirányba nézzen?

7 6. feladatlap Nem megújuló energiaforrások A Magyarországon használt áram legnagyobb részét nem megújuló forrásokból állítják elő. Ilyenek a fosszilis energiahordozók (szén, kőolaj és földgáz), valamint az atomenergia. Mit tudsz erről a négy nem megújuló energiaforrásról? Írd be az alábbi leírások alá, hogy a szénre, a kőolajra, a földgázra vagy az atomenergiára vonatkoznak-e! Az áram egy urán nevű ritka fémből készült különleges fűtőanyag felhasználásával jön létre. Ezt az energiaforrást főzéshez és fűtéshez használjuk. Ez az energiaforrás nem éget el tüzelőanyagot az elektromos energia termeléséhez. Ez az energiaforrás szilárd tüzelőanyag. Ez az energiaforrás gyakran kőolajjal együtt található a föld alatt. Ennek az energiaforrásnak a használatakor radioaktív hulladék keletkezik. Ezt az energiaforrást gyakran szállítják vasúton. Ebből az energiaforrásból állítják elő a benzint és a dízelolajat. Ez az energiaforrás folyékony. Sorolj fel öt olyan dolgot, amit kőolajból állítanak elő!

8 7. feladatlap Ne pazarold az energiát! A mindennapokban felhasznált energia bármely formája fontos és drága erőforrás, ezért okosan kell használni és nem szabad pazarolni. Az olyan energiaforrásokat, mint az elektromos energia, körültekintően kell használni, hogy ne legyenek veszélyesek. Az alábbi táblázat az energiapazarlás hét gyakori formáját sorolja fel. Mindegyik mellé írd be, hogy mit kell tenni a pazarlás elkerülésére! 1. Energiapazarlás Mit szoktak tenni az emberek? Mit kellene helyette tenniük? a) Egy egész teáskannányi vizet felforralnak egyetlen csésze teához. b) Szemetesbe dobják az újságot és az üveget. c) Nem oltják le a villanyt, amikor kimennek a szobából. d) Sokszor fürdenek. e) Bekapcsolva hagyják a számítógépet, amikor nem használják. f) Hagyományos villanykörtét vesznek. g) Télen nyitva hagyják az ajtót. 2. Az elektromos energia biztonságos használata otthon Tervezz egy posztert A4-es méretben az alábbi üzenetek valamelyikével: Veszélyes túl sok dugót dugni az elosztókba! Dugón kívül semmit nem szabad a konnektorba dugni! Hozzuk be a szabadból az elektromos berendezéseket, ha elered az eső! Ne tartsunk elektromos berendezéseket a fürdőszobában! Ne nyúljunk vizes kézzel az elektromos kapcsolókhoz! A sérült elektromos kábelek veszélyesek, ezért ki kell cserélni őket.

9 8. feladatlap Hőszigetelési kísérlet Az épületek hőszigetelése megakadályozza, hogy a hő a falakon, a födémeken és az ablakokon keresztül elszökjön. Ezáltal csökkennek a fűtési költségek és közvetve csökken a légkörbe kibocsátott szén-dioxid mennyisége is. Most megfigyelheted, melyik a legjobb hőszigetelő anyag. Szükséges anyagok: Négy egyforma, üres italosdoboz Négy hőmérő Papír Buborékos csomagolóanyag Vatta Gumiszalagok Stopper Vízmelegítő 1. Írd le, hogy szerinted melyik anyag tartja a legmelegebben a dobozba töltött forró vizet: a papír, a buborékos csomagoló vagy a vatta! 2. Csomagolj be három dobozt más-más anyagba, a szigetelőanyagot rögzítsd gumival! A negyedik dobozt kontrollnak használjuk. 3. Töltsd meg a vízforralót és melegítsd fel a vizet, de ne forrald fel egészen! Töltsd meg mind a négy dobozt meleg vízzel! 4. Tegyél egy-egy hőmérőt a dobozokba, és mérd meg a hőmérsékletüket! Írd le a mért értékeket! Ismételd meg ötpercenként a mérést legalább negyven percen át! Hőmérséklet C-ban az idő előrehaladtával Doboz 0 perc 5 perc 10 perc 15 perc 20 perc 25 perc 30 perc 35 perc 40 perc Kontroll Papír Buborékos csomagolóanyag Vatta Következtetés: Melyik anyag a legjobb hőszigetelő, és miért?

10 9. feladatlap Megújuló energiaforrások A napenergia és a vízenergia két olyan, megújuló energiaforrás, amelyek segítségével jelenleg környezetszennyezés nélkül termelnek elektromos energiát Magyarországon. A napenergia vízmelegítésre is alkalmas. Napenergiával kapcsolatos feladat A napenergia segítségével felmelegíthetjük a vizet, ami egy lapos, üveggel fedett panelben van. A panel úgy működik, mint egy pici üvegház: beengedi a napfényt, de a hőt nem hagyja távozni. Egy üres CD-tok hasonló egy napkollektorhoz: átlátszó előlapja van, ami átengedi a fényt. Tervezz meg egy kísérletet, amiből kiderül, hogy a CD-tokot fel lehet-e használni kisméretű napelemként! Hőmérséklet C-ban az idő előrehaladtával Vízenergiával kapcsolatos feladat A vízerőművek rengeteg vizet gyűjtenek össze egy erős, betonból készült gát mögött. A víznek csak egy kis részét engedik át a gáton, és segítségével turbinákat hajtanak meg. A turbinákat generátorokkal kapcsolják össze, amelyek áramot fejlesztenek. Egy kétliteres üveg is működhet úgy, mint egy kis gát: ha az üveg aljába lyukat fúrsz, a nyomás alatt levő víz kiáramlik belőle. Az a feladat, hogy ezzel a vízzel meghajts egy kis turbinát, amit te magad tervezel meg. Ehhez egy kis kutatásra és ötletekre is szükséged lesz!

11 10. feladatlap A megújuló energia Az elektromos energiát erőművekben és megújuló forrásokból is előállíthatják, például szélerőműparkokban. Az elektromos energiát ezután az ország legkülönbözőbb pontjaira juttatják el, ahol éppen szükség van rá. A fogyasztókhoz az elektromos energiát távvezetékeken és transzformátorállomásokon keresztül jut el. A lenti térképen jelöld be, hogy melyik a legalkalmasabb hely egy új szélerőműpark felépítésére! Néhány dolog, amit érdemes figyelembe venned a szélerőműpark helyének kiválasztásakor: A szélerőműparkoknak legalább 0,75 km-re kell lenniük a lakott területtől. A hegyvidékeken és a tenger felől a szárazföld felé sokszor fúj a szél. A szélerőműparkoknak elég messze kell lennie a vándormadarak útvonalától. Az erdőben álló fák leárnyékolhatják a szelet, amitől a turbinák leállnak. Hőmérséklet C-ban az idő előrehaladtával város Méretarány: 1 cm = 1 km Jelöld meg X-szel azt a helyet a térképen, ahova szerinted föl kéne építeni a szélerőműparkot! Magyarázd meg, miért ezt a helyszínt választottad!

12 10. feladatlap A városban közgyűlést tartanak, hogy eldöntsék, építsenek-e új szélerőműparkot. Egészítsd ki a résztvevők mondatait! A szélenergia remek ötlet, mert A szélerőműpark építésének támogatói Át kell térnünk a megújuló energiaforrások használatára, különben TÁMOGATOM A szélenergia másik előnye, hogy Ez a környék a lehető legjobban megfelel egy szélerőműpark építésére, mert A szélerőműpark építésének ellenzői Ellenzem a szélerőműparkok építését, mert A nem megújuló energiaforrásoknak több előnye is van, például ELLENZEM Ez a környék nem alkalmas egy szélerőműpark építésére, mert A szélerőműparkok másik hátránya, hogy Te támogatnád a szélerőműparkok építését? Miért?

NAP ROBI ENERGIA KALANDJAI TARTALOM

NAP ROBI ENERGIA KALANDJAI TARTALOM NAP ROBI ENERGIA KALANDJAI TARTALOM I. Bevezetés Mi az energia? Mire használjuk? (fűtés, hűtés, közlekedés, termelés/gyártás) Miből állíthatjuk elő? II. Energia fajták, típusok 1. fosszilis 2. megújuló

Részletesebben

Útmutató 5 7 éves gyermekek számára szóló játékokhoz. EnergiaKuckó. Kézikönyv óvodapedagógusoknak

Útmutató 5 7 éves gyermekek számára szóló játékokhoz. EnergiaKuckó. Kézikönyv óvodapedagógusoknak Útmutató 5 7 éves gyermekek számára szóló játékokhoz EnergiaKuckó Kézikönyv óvodapedagógusoknak Tartalom Ajánlás................................................................................ 3 Bevezetés..............................................................................

Részletesebben

Conrad Szaküzlet, 1067 Budapest, VI., Teréz krt 23. Tel: 302 3588

Conrad Szaküzlet, 1067 Budapest, VI., Teréz krt 23. Tel: 302 3588 Conrad Szaküzlet, 1067 Budapest, VI., Teréz krt 23. Tel: 302 3588 Napenergia 150 kísérlet Figyelem: éles, hegyes tárgyakkal óvatosan kell bánni. A kísérletektől a három éven aluli gyerkeket távol kell

Részletesebben

Útmutató a 11 15 éves diákoknak szóló feladatlapokhoz. EnergiaOrszág. Tanári kézikönyv

Útmutató a 11 15 éves diákoknak szóló feladatlapokhoz. EnergiaOrszág. Tanári kézikönyv Útmutató a 11 15 éves diákoknak szóló feladatlapokhoz EnergiaOrszág Tanári kézikönyv 1 Tartalom 2 Bevezetés Az EnergiaOrszág pedagógiai koncepciója és a Nemzeti alaptanterv Az EnergiaOrszág feldolgozásakor

Részletesebben

Megújuló energiaforrások napjainkban

Megújuló energiaforrások napjainkban Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Nagy László Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium, 5340 Kunhegyes, Kossuth L. u. 15-17. OM azonosító: 036056 Megújuló energiaforrások napjainkban Innováció, project Készítette:

Részletesebben

A www.eznemjatek.com. bemutatja a. 101 + 1 takarékossági tipp. c. e- bookját, avagy hol van a pénz a háztartásodban???

A www.eznemjatek.com. bemutatja a. 101 + 1 takarékossági tipp. c. e- bookját, avagy hol van a pénz a háztartásodban??? A www.eznemjatek.com bemutatja a 101 + 1 takarékossági tipp c. e- bookját, avagy hol van a pénz a háztartásodban??? Írta: Himer Csilla hivatásos kíváncsi, játékos nevelő és jó(l)lét coach Gyöngyössolymos,

Részletesebben

EnergiaVilág Tanári kézikönyv

EnergiaVilág Tanári kézikönyv Útmutató 14 18 éves diákoknak szóló feladatlapokhoz EnergiaVilág Tanári kézikönyv Tartalom Bevezetés Az EnergiaVilág pedagógiai koncepciója és a Nemzeti alaptanterv Az EnergiaVilág feldolgozásakor érvényesülő

Részletesebben

EnergiaVilág Tanári kézikönyv

EnergiaVilág Tanári kézikönyv Útmutató 14 18 éves diákoknak szóló feladatlapokhoz EnergiaVilág Tanári kézikönyv Tartalom Bevezetés Az EnergiaVilág pedagógiai koncepciója és a Nemzeti alaptanterv Az EnergiaVilág feldolgozásakor érvényesülő

Részletesebben

A megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségei egyéni és közösségi szinten

A megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségei egyéni és közösségi szinten Ökorégió Alapítvány A Fenntartható Fejlõdésért A megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségei egyéni és közösségi szinten Kiadta: Ökorégió Ala pít vány, 8977 Dötk, Fõ u. 39. Tel./fax: 83/376-178 E-mail:

Részletesebben

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2012. január 26-i ülésére

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2012. január 26-i ülésére Tárgy: Előkészítette: Véleményező bizottság: Alternatív, környezetkímélő energiaforrások felhasználásának lehetőségei Gál András osztályvezető Műszaki Osztály Pénzügyi Bizottság Sorszám: III/3. Döntéshozatal

Részletesebben

Körforgások a természetben 2. Az anyagok körforgása

Körforgások a természetben 2. Az anyagok körforgása Körforgások a természetben 2. Az anyagok körforgása A víz az élet forrása Milyen formában találkozhatunk a vízzel a természetben? A víz az időjárástól függően mindhárom halmazállapotában előfordulhat a

Részletesebben

Bevezetés légkör hőmérsékletét napsugárzás csapadék szél DEFINÍCIÓ időjárásnak időjárási elemek

Bevezetés légkör hőmérsékletét napsugárzás csapadék szél DEFINÍCIÓ időjárásnak időjárási elemek Bevezetés Ebben a fejezetben a földfelszínt körülölelő levegőburok, a légkör jelenségeivel ismerkedünk meg. Választ kapunk arra, hogyan keletkeznek a felhők, mikor hullik eső és mikor hó, milyen pusztításokat

Részletesebben

ENERGIAFELHASZNÁLÁS OTTHON. Energiafelhasználási ismeretek 12-13 éves iskolai tanulóknak. Tanári kézikönyv. Budapest 2007

ENERGIAFELHASZNÁLÁS OTTHON. Energiafelhasználási ismeretek 12-13 éves iskolai tanulóknak. Tanári kézikönyv. Budapest 2007 ENERGIAFELHASZNÁLÁS OTTHON Energiafelhasználási ismeretek 12-13 éves iskolai tanulóknak Tanári kézikönyv Budapest 2007 A kiadvány szerzői: Dr. Barótfi István egyetemi tanár Szent István Egyetem, Gödöllő

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDATOS HÁZTARTÁSOK

KÖRNYEZETTUDATOS HÁZTARTÁSOK PD 71685 A környezettudatosság összetevői és mérési lehetőségeik 2008-2011 Kutatásvezető: Dr. Berényi László KÖRNYEZETTUDATOS HÁZTARTÁSOK ALTERNATÍV ENERGIAELLÁTÁS Tumik Tamás esettanulmány Miskolci Egyetem

Részletesebben

Fenntartható energia a hétköznapokban

Fenntartható energia a hétköznapokban Fenntartható energia a hétköznapokban szerkeztette: Bódi Balázs Európai Szociális Alap FeNNTArThATó energia A hétköznapokban 1 info@outdoormission.hu Tudomány mindenkinek a megújuló energiákkal és a fenntarthatósággal

Részletesebben

A NAPENERGIA. Fogalma. Története. Vágvölgyi Gusztáv

A NAPENERGIA. Fogalma. Története. Vágvölgyi Gusztáv A NAPENERGIA Vágvölgyi Gusztáv Fogalma A Napban lejátszódó magfúziós folyamatok során keletkező energia. Ennek az energiának egy része 3,8 x 10 26 J s -1 sugárzási teljesítménnyel szétsugárzódik a Napot

Részletesebben

KINEMATIKA 1. A mechanikai mozgás... 12 2. Egyenes vonalú egyenletes mozgás... 16

KINEMATIKA 1. A mechanikai mozgás... 12 2. Egyenes vonalú egyenletes mozgás... 16 Előszó... 3 Bevezetés... 5 Tartalom KINEMATIKA 1. A mechanikai mozgás... 12 2. Egyenes vonalú egyenletes mozgás... 16 3. Változó mozgások: átlagsebesség, pillanatnyi sebesség 20 4. Egyenes vonalú egyenletesen

Részletesebben

BIOINDIKÁCIÓS ISKOLAI KÍSÉRLET BEL-W3 DOHÁNY KLÓNNAL

BIOINDIKÁCIÓS ISKOLAI KÍSÉRLET BEL-W3 DOHÁNY KLÓNNAL BIOINDIKÁCIÓS ISKOLAI KÍSÉRLET BEL-W DOHÁNY KLÓNNAL 2004. AZ ÓZON (O ) Az ózon egy különleges gáz, melyet a atmoszférában való elhelyezkedése alapján két csoportba sorolunk. A magas légköri (sztratoszférikus)

Részletesebben

MEGÚJULÓK OTTHON. Avagy amit a megújuló energiákról tudni érdemes

MEGÚJULÓK OTTHON. Avagy amit a megújuló energiákról tudni érdemes MEGÚJULÓK OTTHON Avagy amit a megújuló energiákról tudni érdemes E MEGÚJULÓ ENERGIÁKRÓL MINDENKINEK Ha megújuló energiákról hallunk, akkor a legtöbb embernek sebesen pörgô szélkerekek, csillogó napelemek

Részletesebben

Égbôl pottyant energiák

Égbôl pottyant energiák Nézz szembe a tényekkel, hogy ne csak képeken láthass hiúzt! Ezek a hiúzok ma még itt élnek a magyar erdôkben, de az összefüggô, érintetlen erdôterületek megóvása nélkül már nem sokáig. Mára számuk 20

Részletesebben

EÖTVÖS LÓRÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI ISKOLA NAPENERGIA HASZNOSÍTHATÓSÁGÁNAK ÁTTEKINTÉSE CSALÁDI HÁZAKBAN

EÖTVÖS LÓRÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI ISKOLA NAPENERGIA HASZNOSÍTHATÓSÁGÁNAK ÁTTEKINTÉSE CSALÁDI HÁZAKBAN EÖTVÖS LÓRÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI ISKOLA NAPENERGIA HASZNOSÍTHATÓSÁGÁNAK ÁTTEKINTÉSE CSALÁDI HÁZAKBAN SZAKDOLGOZAT Készítette: Salló Andrea V. biológia-környezettan

Részletesebben

A KLÍMAVÁLTOZÁS MEGFÉKEZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES INFRASTRUKTÚRA. jelentés globális és magyar energiahálózati helyzetkép EUROPEAN RENEWABLE ENERGY COUNCIL

A KLÍMAVÁLTOZÁS MEGFÉKEZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES INFRASTRUKTÚRA. jelentés globális és magyar energiahálózati helyzetkép EUROPEAN RENEWABLE ENERGY COUNCIL A KLÍMAVÁLTOZÁS MEGFÉKEZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES INFRASTRUKTÚRA Megújuló energia megállás nélkül GP/MARKEL REDONDO GREENPEACE/SIÓRÉTI GÁBOR DREAMSTIME EUROPEAN RENEWABLE ENERGY COUNCIL jelentés globális és magyar

Részletesebben

Irina Hruscsinszka. Természetrajz. Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 3. osztálya számára

Irina Hruscsinszka. Természetrajz. Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 3. osztálya számára Irina Hruscsinszka Természetrajz Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 3. osztálya számára Ajánlotta Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma Львів Видавництво «Світ» 2013 УДК 5(075.2)=511.141

Részletesebben

Klímabarát háztartások útmutató családoknak

Klímabarát háztartások útmutató családoknak Klímabarát háztartások útmutató családoknak NAGY kis CSALÁD lábnyom A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Szerzők: Antal Orsolya,

Részletesebben

Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket

Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket . FEJEZET Zelenák Adrián és Krassován Krisztina A környezettudatos ember Bevezetô, avagy miért kell odafigyelnünk környezetünkre? Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket globális

Részletesebben

RELACS. - takarékoskodj az energiával! Megújuló energia a turisztikai szálláshelyeken - útmutató

RELACS. - takarékoskodj az energiával! Megújuló energia a turisztikai szálláshelyeken - útmutató RELACS - takarékoskodj az energiával! Megújuló energia a turisztikai szálláshelyeken - útmutató ELŐSZÓ Ü dvözli Önt a RELACS útmutató, amely az idegenforgalmi ágazatban megvalósítható energiahatékonyságról

Részletesebben

A TERRAGORA VIDÉKFEJLESZTÉSI KÖZÖSSÉG KIADVÁNYA

A TERRAGORA VIDÉKFEJLESZTÉSI KÖZÖSSÉG KIADVÁNYA 0 KÖZÖS ENERGIA A TERRAGORA VIDÉKFEJLESZTÉSI KÖZÖSSÉG KIADVÁNYA Mindannyian csak turisták vagyunk ezen a bolygón. Senki nem él itt örökké, legfeljebb egy évszázadot maradhatunk. Így aztán, amíg itt vagyunk,

Részletesebben

Energiakörkép a XXI. század elején

Energiakörkép a XXI. század elején Energiakörkép a XXI. század elején Király Márton MTA Energiatudományi Kutatóközpont 1525 Budapest 114, Pf. 49, tel.: +36 1 392 2222 Takarékoskodjunk az energiával! Manapság ezt a jelmondatot sokfelé lehet

Részletesebben

kiadás Lakcímke www.lakcimke.hu Avagy hogyan nyerhet otthonunk az energiatanúsítvánnyal?

kiadás Lakcímke www.lakcimke.hu Avagy hogyan nyerhet otthonunk az energiatanúsítvánnyal? www.lakcimke.hu Lakcímke 3. kiadás Avagy hogyan nyerhet otthonunk az energiatanúsítvánnyal? Tartalom 1. LÉPÉS ODAFIGYELÉS 3 A kiadvány elkészítésében közremûködô szakértôk: Baumann Mihály Bausoft Kft.

Részletesebben

Hogyan növelhetjük otthonunk értékét?

Hogyan növelhetjük otthonunk értékét? Hogyan növelhetjük otthonunk értékét? A Lakcímke kampány az Európai Bizottság által támogatott nemzetközi Implement projekt magyarországi megvalósítása. Szervezője az Energia Klub. Fővédnök és kiemelt

Részletesebben