Kiadja: Paksi Fidelitas Felelős szerkesztő: dr. Hanol János, megyei elnök Elérhetőség:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kiadja: Paksi Fidelitas Felelős szerkesztő: dr. Hanol János, megyei elnök Elérhetőség: fidelitas.tolnamegye@gmail.com"

Átírás

1 2013. május 31., I. évfolyam/5. TOLNA MEGYEI JOBBHOROG A Tolna Megyei Fidelitas havonta megjelenő online hírlapja Az ígéret hava Kiadja: Paksi Fidelitas Felelős szerkesztő: dr. Hanol János, megyei elnök Elérhetőség:

2 Csoportülést tartottunk Pakson Fidelitas újratöltve május 4. Taggyűlést tartott május 3-án a Fidelitas paksi csoportja. Az ülésen egy tucat fiatal gyűlt össze, ahol dr. Hanol János, a szervezet elnöke ismertette az év első harmadának eredményeit és a jövőbeli célkitűzéseket. Egy tucat fiatal gyűlt össze a Fidelitas paksi alapszervezetének május 3-án, pénteken tartott csoportülésén, melynek helyszíne a Fidesz Kossuth Lajos utcában lévő irodaháza volt. Az ülés elején dr. Hanol János elnök ismertette az elmúlt négy hónap eredményeit, majd a jövőre koncentrálva egy fajta ötletbörzét tartottak, ahol mindenki elmondta milyen programot szervezne és milyenen venne részt szívesen. A megbeszéltek értelmében kulturális (elsősorban helytörténetet érintő), karitatív és gasztronómiai jellegű rendezvényekre fog sor kerülni az elkövetkező két hónapban, a Fidelitas szervezésében. Szóba kerültek a jövő évi választások is, amelynek tekintetében a Fidelitas paksi csoportja a városban és környékén élő fiatalok igényeinek hatékonyabb parlamenti és önkormányzati képviseletét tűzte ki célul. A Fidelitas paksi elnöke a rezsicsökkentésről szóló aláírásgyűjtésben is kérte a jelenlévők segítségét, hiszen fontos, hogy a magyar lakosság megmutassa Európának, hogy támogatjuk a kormány jobb életkörülmények kialakítására törekvő intézkedéseit, még ha ez adott esetben veszteséget is okoz a külföldi érdekeltségű transznacionális vállalatoknak. Az ülés a napirendi pontok megvitatását követően kötetlen beszélgetéssel zárult.

3 Zöld napot tartott a Fidelitas Nem csak beszélünk, hanem teszünk is a környezetért május 5. Környezetvédelmi akciónapot tartott a paksi Fidelitas a Föld napjához kapcsolódóan, hogy ezzel is felhívja a figyelmet épített és természetes környezetünk tisztán tartására. Választásunk a 6-os út mentén elhanyagolt városszéli területekre, valamint a látogatottabb Duna-partra vezető aluljárókra és környékükre esett.

4 A környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés iránt elkötelezett tagjainkat csapatba szervezve a szemetet a nap folyamán több helyszínen gyűjtöttük. A célterületeket a városvezetéssel és a helyi közszolgáltató társasággal, a DC Dunakom Kft.-vel történt alapos egyeztetés keretében választottuk ki. Első helyszínünk a 6-os út mellett, az Ipari Park végében található földút széle volt, ahol a félreálló, elhaladó autókból rendszeresen sok italos üveget, műanyag palackot dobnak ki és ennek vonzásaként aztán egyéb lim-lomot is leraknak. A városi közszolgáltató cég konténeres autója innen kísért tovább bennünket következő két helyszínünkre a város közigazgatási határára a dunakömlődi településrész és Madocsa közötti út két illegális szemétlerakóként használt széléhez. Itt akadt vegyszeres flakon, építési törmelék, és még egy korhadt ágyat is a konténerbe költöztettünk. Délután az akciót az amúgy kellemes, festői látványt nyújtó Duna-parti területeken folytattuk. Az Árok és a Csónak utca végében található, Duna partra vezető aluljárókat és környéküket tisztítottuk meg az eldobált papír zsebkendők, cigarettás dobozok, csikkek, PET palackok,

5 chipszes zacskók zavaró látványától. A felelőtlen szemetelők miatt a nap végére tucatnyi zsákkal szedhettünk össze a legkülönbözőbb hulladékfajtákból. Megmozdulásunk célja felhívni a figyelmet a tiszta és rendezett közterületek fontosságára. Álláspontunk szerint mindannyian felelősséggel tartozunk környezetünk állapotáért, és egy kormánypárti ifjúsági szervezetnek kötelessége élen járni a jó példa mutatásában. Ha lehetőségünk van, akkor ragadjunk meg egy szemeteszsákot és szedjük fel a házunk előtt, kedvenc sétahelyünk vagy játszóterünk körül a szemetet. Szeretnénk, ha nem csak morgolódnánk a sok szemét miatt, hanem tennénk is ellene. A paksi Fidelitas ezúton üdvözli a városunkban is bevezetett szelektív hulladékgyűjtés intézményét. Külön köszönet illeti a Paksi Nyugdíjasklub környékbeli tagjait, akik a Fidelitas felhívására többen is jelentkeztek az aluljárók kitakarítására, valamint friss pogácsával és hideg ásványvízzel várták az önkéntes munkában résztvevő fiatalokat. Végezetül pedig szólnánk az illegális szemetelőkhöz is! A szemétgyűjtés önkéntes alapon történt, szabadidőnket áldoztuk azért, hogy kulturáltabban nézzen ki az út széle, a Duna paksi partszakasza. Nem azért dolgoztunk fél napot, hogy jövő ilyenkor ugyanezen a szakaszon kelljen ismét szemetet gyűjtenünk! Így kérünk mindenkit, hogy csak a kukába tegyen hulladékot. A városkörnyéki és Duna parti szemétszedésről a paksi Fidelitas weboldalán található részletes képgaléria!

6 Egy közélettel foglalkozó fiatal gondolatai az önkéntes környezetvédelemről Juhász Gábor élménybeszámolója a környezetvédelmi akciónapról május 5. A Fidelitas paksi és Tolna megyei alelnöke, Juhász Gábor is készített egy élménybeszámolót a május 4-én, szombaton, Pakson megrendezett fidelitasos zöld nap Paks-Madocsa közigazgatási területhatárát érintő részéről. Alább olvashatjátok az írást, melyet ajánljuk minden fiatal figyelmébe - függetlenül attól, hogy foglalkozik-e egyébként politikával vagy sem. "Szombat délelőtt a paksi Fidelitas öt tagja, köztük jómagam is, elmentünk szemetet szedni a város közigazgatási határán lévő illegális szemétlerakó helyekre. Megdöbbenéssel néztem mennyi szemét van és mit dobnak ki az emberek a környezetükbe. Sörösüveg, elem, autó motorolaj, CD, kazetta, ágy, ipari szemét... Hihetetlen volt, hogy ilyen létezik és, hogy az én környezetemben is jelen van. A másik hihetetlen dolog az, hogy mindössze 30 perc alatt öten, lényeges változást értünk el és nem kellett hozzá semmi csoda, csak saját magunk. Köszönöm a résztvevőknek a rendületlen energiájukat és kitartásukat! Örömmel tölt el, hogy ilyen emberekkel dolgozhatok együtt, és örömmel tölt el az érzés, hogy nagyobb rendet hagytunk ott, mint ahova előzőleg beléptünk. A környezetünk szerintem hálás lesz ezért, és bízom benne, mások is követni fogják a példánkat és átélhetnek ilyen nem mindennapi csodát!"

7 A fiatalok pártján a rezsiköltség nem lehet akadálya az önálló életnek A paksi fidelitasosok is gyűjtik az aláírásokat május 12. A Fidelitas Tolna megyei és paksi elnöke, dr. Hanol János, még március folyamán tett ígéretet arra, hogy az ifjúságpolitikai szervezet is szerepet vállal a rezsicsökkentésről szóló aláírásgyűjtésben. A Fidesz kezdeményezéséhez csatlakozva az elmúlt időszakban a város több pontján gyűjtöttünk támogató aláírásokat. Fontosnak tartjuk, hogy Pakson is a lehető legsikeresebb legyen a kormányzó párt akciója, ezért számos tagunk segíti a kezdeményezést, ezzel is támogatva a helyi Fidesz munkáját. A fiatalok számára is jelentős eredmény a gáz és villany árának 10 százalékos csökkentése, ezért a Fidelitas paksi szervezete is társult az új szabályozás megtartását szorgalmazók köréhez és csoportunk határozottan kiáll a rezsicsökkentés mellett. Megítélésünk szerint az országban mindenhol problémát jelent, hogy a fiatalok nem tudnak önálló életet kezdeni, saját lakást, sőt sok esetben albérletet fenntartani, melynek meghatározó gazdasági tényezője a magas, pályakezdők számára sokszor megfizethetetlen fenntartási költség (rezsi).

8 A túlzottan magas energiaáraknak betudhatóan kevesebb fiatal képes önálló háztartást működtetni, ennek pedig egyenes következménye a gyermekvállalás kitolódása, s az ebből fakadó drasztikus népességfogyás. A kormány e kihívásokra adott egyik válasza a rezsikiadások csökkentése, mely a fiatalság és a magyar nemzet stratégiai érdekeit szolgálja (rövid és hosszú távon egyaránt). Fontos megemlíteni, hogy az érintett szolgáltatók túlnyomó többsége külföldi székhelyű, multinacionális vállalkozás, amely profitjának oroszlánrészét más államokban fordítja fejlesztésekre, illetve használja fel osztalékként, ezzel működő tőkét kivonva a hazai gazdasági körforgásból. A rezsicsökkentés által a magyar családoknál megmaradó pénztöbblet előnyei közé tartozik az általános jóléti jelleg mellett -, hogy a háztartásoknál így felhalmozott tőkemennyiség a magyarországi piacokon kerül felhasználásra, s ezzel tovább erősíti az itthoni termelő és szolgáltató ágazatok versenyképességét. A Fidelitas a fiatalok érdekeit képviseli, mert azt szeretnénk, ha a rezsiköltség nem lenne többé akadálya az önálló életnek hazánkban. Magyarországnak a saját lábán megállni képes ifjúságra van szüksége, s e téren nem engedhetjük meg, hogy néhány profitéhes nagyvállalat kapzsisága okozzon felesleges károkat a társadalomban. Szerencsére Pakson az ifjúság támogatására kiemelten tudunk számítani, hiszen az elmúlt időszakban sokan segítették gyűjtőmunkával és még többen aláírásukkal a Fidesz kezdeményezését, mely kizárólag a magyar lakosság érdekeit szolgálja. Köszönjük mindenkinek!

9 Bogár László közgazdász volt a Fidelitas vendége (Szám Dorottya írása) május 14. Érdekes és gondolatébresztő előadást tartott Dr. Bogár László, volt államtitkár és országgyűlési képviselő, a Károli Gáspár Református Egyetem docense. A Fidelitas Gazdasági Kabinetjének és Környezetvédelmi Kabinetjének rendezvényén az előadó Magyarország gazdasági-szociológiai helyzetét elemezte. A professzor elmondta, hogy a jelenlegi kormány az első, amely komoly lépéseket tett a különadók, a tranzakciós adó és a devizahitelesek helyzetét javító intézkedések bevezetésével a nemzetközi hitelezőkkel való tárgyalási pozíciónk javításáért. Azonban további határozottabb lépésekre is szükség lenne. Megtudtuk: a felülről jövő kezdeményezések mellett az alulról szerveződő közösségek szerveződésére is szükség van, amelynek leghatékonyabb eszközei a helyi pénz, a helyi cserekörök, a családi vállalkozások és gazdaságok támogatása. Az előadáson szó esett Magyarország eladósodásának hátteréről, az adósság mértékéről és a kormány nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyalásairól. Az előadó saját meglátása szerint ismertette az

10 országunk lepusztulását okozó, illetve a létét is fenyegető veszélyeket. Például a multinacionális vállalatok által külföldre vitt jelentős nyereséget, a visszafizethetetlen adósságtömeget és az ország lakossága egészségvagyonának katasztrofális állapotát. Elgondolkodtató, hogy mai nettó 142 ezer forintos fizetés vásárlóértékét tekintve kevesebbet ér, mint 1978-ban fejtette ki megdöbbentő állítását. Majd adatokkal támasztotta alá: míg az 1978-as átlagos munkabérből, vagyis 3600 forintból 3600 db BKV-jegyet lehetett vásárolni 1 forintos jegyár mellett; addig a mai 142 ezer forintból 320 Ft-os ár mellett csupán 443-at. Szó esett hazánk kedvezőtlen népességi mutatóiról is. Ha szembeállítjuk az 1916 és 1956 közötti, háborúkkal, terrorral és rettegéssel teli időszakot az 1980-tól napjainkig tartó békés időszakkal, akkor érdemes lenne feltennünk a kérdést, hogy miért az utóbbi időszakban lépett csökkenő pályára a népesség. Még baljósabb képet fest a jövő: 2030-ban kétszer annyian fognak meghalni, mint ahányan születnek. Dr. Bogár László hangsúlyozta: egy testében és lelkében roncsolt társadalommal aligha építünk egészséges gazdaságot. Nyíltan, őszintén, a konfliktusokat is vállalva kell választ adni a társadalom és a gazdaság problémáira. Ehhez tudásra és bátorságra van szükség, átfogó képpel kell rendelkeznünk arról a világról, amelyben élünk. A helyzetet más szavakkal, de hasonló tartalommal sportnyelven a professzor így írta le: a 89. percben vagyunk. Az ellenfél 3:0-ra vezet, azonban egyikünknek sem kérdés, hogy ezt a történelmi meccset legalább 4:3-ra, de stílusosabban inkább 6:3- ra kellene megnyernünk. Szám Dorottya kabinetvezető Fidelitas Környezetvédelmi Kabinet

11 Látogatás a Szekszárdi Kutyamenhelyen Szolidaritás és felelősség május 26. Meglehetősen nagy érdeklődés övezte a szekszárdi Fidelitas csoport által rendezett kutyamenhely látogatást, melynek keretében a résztvevők, május 25-én, szombaton, a Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány által fenntartott Bogyiszlói úton lévő menhely életébe nyerhettek betekintést. Annak ellenére, hogy az időjárás eleinte igencsak esősre állt, szép számmal gyűltek össze érdeklődők a Szekszárd peremén lévő állatmenhely meglátogatására. A rendezvény karitatív jellegű volt, a program elején Hegedűs Zoltán helyi elnök és Márkus Tamás, a szervezet tagja több zsák kutyaeledelt adtak át a menhely vezetőjének, Fiáth Szilviának. Az alapítvány főnöke röviden bemutatta szervezetük történetét, tevékenységét, mesélt az önkéntes munkáról, majd ezt követően körbevezette a csoportot a telephelyen. Az idegenvezetés előtt három vödör különleges kutyaeledelt kaptak a résztvevők, akik a látogatás alatt ezekkel a kutyák számára ínyencségként szolgáló ételekkel kényeztethették a menhely lakóit.

12 Az állatok méretük, fajtájuk, koruk és fizikumuk szerint voltak rendszerezve, elkülönítve egymástól. A laikus szemével is könnyedén megállapítható volt, hogy jól ápolt, szépen gondozott állatokról van szó, amit egyben az is igazol ahogy azt Fiáth Szilviától megtudtuk -, hogy az idekerülő évi kutyából átlagosan 300 rövid idő után gazdára lel. Bár folyamatos az állomány cserélődése, de a telephely lakóinak létszáma kutya körül mozog állandó jelleggel, az emberi gondatlanságból adódóan. A látogatás végén az etetés mellett sétáltatásra is lehetőség nyílt, így a Fidelitas szekszárdi tagjai és a többi érdeklődő végül pórázt is ragadtak.

13 A rendezvény célja a segítségnyújtáson kívül a fiatalok figyelmének felhívása volt a személyes felelősségükre, mellyel házi kedvenceikért tartoznak, hiszen egy ilyen állat nagyon sok szeretet és törődést igényel, valamint ahogy az elesett embereknek az elesett állatoknak is segítségre van szükségük. A Fidelitas megítélése szerint az egészséges lelkű társadalom létezéséhez a szolidaritás és a felelősségtudat kialakulása kimondottan fontos a gyermekek korai szocializációjának idején, aminek az elsajátításában a házi állatok szerepe is mértékadó lehet. A rendezvény sikeresen zárult, hiszen a látogatás végén a Fidelitas helyi politikusai arról biztosították Fiáth Szilviát, hogy krízishelyzet esetén (értsd: belvíz, talajsüllyedés) önkéntesekkel segítik a mentést és a menhely karbantartását, rekonstruálását. KÖZLEMÉNY Szeretnénk továbbá felhívni minden szekszárdi és Szekszárd környéki fiatal figyelmét, aki érettségi előtt áll, hogy a kötelező 50 órás önkéntes munka elvégzésére a kutyamenhelyen is nyílik lehetőségük, ahol szeretettel várják az érdeklődő fiatalokat (Bővebb információ a oldalon.) A menhelyen elsősorban kutyatápot, kenyeret, tésztát, pokrócokat, régi lábasokat, lavórokat, gyermekkádakat várnak, melyek az állatok ellátásához szükségesek. A kutyamenhelyet adójuk 1 százalékának felajánlásával is támogathatják. (Bővebb információ a 06 20/ as telefonszámon, valamint a en kapható!) Egyéb pénzügyi támogatás: OTP BANK

14 Új könyv jelenik meg a régi Paksról (A cikk forrása a Paksi Hírnök online oldalán, május 29-én megjelent írás a könyvről.) Számos korabeli képeslapot, rajzot és fotót bemutató, reprezentatív, 160 oldalas kötetet adott ki az önkormányzat. A Képeskönyv A régi Paks szövegét Kernné Magda Irén és Bencze Barnabás írta, a kötetet tervezte és tördelte Kövi Gergő. Bemutatóját május 30-án 17 órakor tartották a polgármesteri hivatal zsúfolásig telt nagytermében. A könyvet Hajdú János polgármester méltatta, az est házigazdája Tell Edit alpolgármester-asszony volt. A Képeskönyvet a helyszínen is meg lehetett vásárolni. Kernné Magda Irén helytörténész tavaly fejezte be Üdvözlet Paksról! című sorozatát a Paksi Hírnök hasábjain, a kötet alapját ez a szöveg képezi, kiegészítve számos új fejezettel, adattal, információval és érdekességgel. A Képeskönyvben több unikális vagy széles körben nem ismert Paks-ábrázolást tanulmányozhat az olvasó. [A könyv megjelenéséhez - többek között - a Fidelitas paksi és megyei elnöke, dr. Hanol János, saját helytörténeti képeslap gyűjteményével járult hozzá, melyet örömmel bocsátott a szerzők rendelkezésére.]

15 "Eszme nélkül nem él, csak létezik az ember" május 30. A mai ember számára felfoghatatlan, miként eshet meg az, hogy egy fiatalember többre értékelte a szabadságot, mint saját életét fogalmazott köszöntő üzenetében Kövér László, melyet Virág András, a házelnök személyi titkára olvasott fel Bauer Sándor mártír szobrának felszentelésén. Az ünnepségen beszédet mondott Ágh Péter, a Fidelitas elnöke, a szobrot pedig Tőkés László áldotta meg. Mint írta, sokak reménye nem a rabságtól és a kiállt szenvedésektől rendült meg, hanem attól, amikor megtapasztalták a kádári kényszerpályák által behatárolt társadalom közönyét, és azt a kényszer szülte kompromisszumot, ami a magyarok szabadságát a legvidámabb barakk szocialista hazugságára cserélte fűzte hozzá. Bauer Sándor a kádári tudatfertőzés reménytelenségének éveiben nőtt fel, nem ismerhette meg a szabadság örömét, mint az 56-osok, csak erősen hitt benne. Hitte azt, hogy áldozatával tehet valamit azért a közösségért, amit magyar nemzetnek nevezünk. Bauer Sándornak igaza volt. A létező szocialista diktatúra kiszolgálóinak az veszélyezteti leginkább hatalmát, mint az olyan fegyvertelen, eszköztelen, reménytelen, bátor és tiszta szívű fiatalok, mint Bauer Sándor hangsúlyozta emlékező üzenetében Kövér László. Közép Európában régóta tudják, a szabadság nem természetes, azért meg kell küzdeni, és még ha reménytelen is küzdelem, előbb-utóbb a kiállásnak meglesz az eredménye hangsúlyozta Ágh Péter, a Fidelitas elnöke. Nekünk, Közép Európa nemzeteinek megadattak az igazán nagy emberek, ők voltak azok, akik munkájukkal, áldozatvállalásukkal vagy saját maguk feláldozásával jelezték, hogy az ember lelke köré nem állíthatnak szögesdrótokból határokat mutatott rá. Bauer Sándor egyik osztálytársának hagyott búcsúsorait idézve Ágh Péter azt mondta: azt üzenem, hogy eszme nélkül nem él, csak létezik az ember. Tűzhalált halok, akár csak az a csehszlovák fiatal, aki 19-én gyújtotta fel magát így tiltakozva az orosz megszállás ellen.

16 A Fidelitas elnöke felhívta a figyelmet: ez a tizenhét éves fiú mindent odaadott a nemzetnek, és ezért soha nem szabad elfelednünk őt. Nekünk, mai fiataloknak mindig tennünk kell azért, hogy a kommunizmussal szembenálló, nagyformátumú személyiségek ne merüljenek feledésbe. Hivatásunk ez azért, mert a mai szabadságunk áldozatuk nélkül nem következett volna be zárta szavait Ágh Péter. Sántha Péterné Józsefváros alpolgármestere beszédében kiemelte: Bauer Sándor nagyon fiatalon hozta meg döntését, önmaga feláldozásával mutatva példát bebizonyította, hogy még az életösztönnél is erősebb az erkölcs és igazságosság parancsa. A legnagyobb áldozatra akkor kész az ember, ha olyan értéket lát veszélyben, amely a saját értékrendjében az életénél is fontosabb fűzte hozzá. Minden történelmi kornak, minden nemzetnek vannak hősei, mártírjai, szentjei, ezek azok az emberek, akik a mai értelmezés szerint élhetetlenek, furcsák és nem értik az idők szavát. Mégis ők a példaképek az idő történelmi távlataiban, ők azok, akikben jobbik énünk magára ismer húzta alá Józsefváros alpolgármestere. Dégi András, a Politikai Foglyok Szövetségének országos elnöke emlékbeszédben felidézte: Bauer Sándor esete előtt négy nappal Jan Palach Csehszlovákiában felgyújtotta magát tiltakozásul a szovjet hadsereg és a kommunista irányítás ellen. Ez fordulópontot jelentett Bauer Sándor életében, és elhatározta, de senkivel nem közölte, hogy mit fog tenni. Egy tizenhét éves fiatalember inkább a halált választotta, hogy felhívja a figyelmet a magyarországi helyzetre tette hozzá. A Hősök Napján elfelejtett hőseinket összegyűjtjük, és a nemzeti panteonba beillesztjük fogalmazott Tőkés László református püspök, európai parlamenti képviselő. Áldom Bauer Sándor emlékét, és gondolok a brassói lármafára és Mózes Mártonra és Jan Palachra. Íme, az egészséges nemzetköziség, amikor a szabadság mellett tudunk kiállni határok felett és európai léptékben hangsúlyozta. A székelyek lármafával jelezték a veszedelmet, és ilyen lármafák voltak az említett fiatalemberek, akik áldozatuk árán hívták fel a figyelmét az elbutuló vagy megfélemlő sokaságnak, hogy baj van, szükség van a tettre húzta alá Tőkés László. Amikor Bauer Sándor 17 éves ipari tanuló felgyújtotta magát, az nem öngyilkosság, hanem áldozat volt, értünk és helyettünk elkövetett katartikus tett szögezte le a református püspök. Tőkés László Dávid 51. zsoltárából idézve áldotta meg Bauer Sándor szobrát. Az emlékezésen részt vett Döbrenetei Kornél költő és Vácz Gyula Bauer Sándor nagybátyja, aki Józsefvárosnak adományozta az emlékművet.

17 Tudtad, hogy a Tolna Megyei Fidelitas rendszeresen gyűjt adományokat erdélyi árváknak? a Tolna Megyei Fidelitas minden évben önkéntes munkával segít rászoruló, magányos idősek embereken? a Tolna Megyei Fidelitas hátrányos helyzetű gyermekeknek szervez karitatív jellegű programokat? a Tolna Megyei Fidelitas társadalmilag érzékeny, a helyi közéletben aktív szerepet játszó, népszerű szervezet? a Tolna Megyei Fidelitas ösztönzi és támogatja a környezettudatosságra való nevelést? a Tolna Megyei Fidelitas egy jó közösség, egy sikeres csapat? Nem tudtad, de érdekelne? Ismerj meg bennünket! Segítsd Te is munkánkat! Csatlakozz hozzánk! Írj a címre és keresd a Tolna Megyei Fidelitas-t felhasználóként és híroldalként egyaránt a Facebookon, valamint a paks.fidelitas.hu honlapcímen!

Kiadja: Paksi Fidelitas Felelős szerkesztő: dr. Hanol János, megyei elnök Elérhetőség: fidelitas.tolnamegye@gmail.com

Kiadja: Paksi Fidelitas Felelős szerkesztő: dr. Hanol János, megyei elnök Elérhetőség: fidelitas.tolnamegye@gmail.com 2013. április 30., I. évfolyam/4. TOLNA MEGYEI JOBBHOROG A Tolna Megyei Fidelitas havonta megjelenő online hírlapja Szekszárd-Paks-Füred Kiadja: Paksi Fidelitas Felelős szerkesztő: dr. Hanol János, megyei

Részletesebben

Józsefváros ZeneVáros ZeneNyár Három hónap, 15 helyszín, 250 program

Józsefváros ZeneVáros ZeneNyár Három hónap, 15 helyszín, 250 program XXI. évfolyam 10. szám 2013. június 4. Megjelenik: kéthetente Józsefváros ZeneVáros ZeneNyár Három hónap, 15 helyszín, 250 program ÖNKORMÁNYZAT Idõsügyi stratégia Józsefvárosban A helyi tapasztalatokat

Részletesebben

Dunakeszi Polgár VÁROSI MAGAZIN. (Írásunk a 14. oldalon) 2009. május. IX. évfolyam 5. szám. Fotó: Katona M István

Dunakeszi Polgár VÁROSI MAGAZIN. (Írásunk a 14. oldalon) 2009. május. IX. évfolyam 5. szám. Fotó: Katona M István Dunakeszi Polgár IX. évfolyam 5. szám VÁROSI MAGAZIN 2009. május Ballagás 2009 (Írásunk a 14. oldalon) Fotó: Katona M István 2 Dunakeszi Polgár tartalom Több ezren majálisoztak a vasutas sportpályán...4-5

Részletesebben

Nyugodt szívvel, jó érzésekkel távozik Lovászi Zoltánné Anna, az Atomerőmű

Nyugodt szívvel, jó érzésekkel távozik Lovászi Zoltánné Anna, az Atomerőmű Nyugodt szívvel, jó érzésekkel távozik Lovászi Zoltánné Anna, az Atomerőmű újság nyugdíjba készülő főszerkesztője, mert úgy gondolja, összeszokott, jól együttműködni tudó csapatot hagy maga után. 15. oldal

Részletesebben

AZÁNK. A megfogant életet védeni kell!

AZÁNK. A megfogant életet védeni kell! KERESZTÉNYSÉG ÉS KÖZÉLET A KDNP, AZ MKDSZ ÉS A BIA LAPJA 2013. OKTÓBER A fiatalok hidat képeznek az elválasztott térségek között Az Egy közülünk az egyik első regisztrált polgári kezdeményezés az Európai

Részletesebben

Városkép. 2014. május 21. XXIII. évfolyam 9. szám. A fővárosi programsorozat nyitó rendezvényét kerületünkben tartották Együtt szedtük Európával!

Városkép. 2014. május 21. XXIII. évfolyam 9. szám. A fővárosi programsorozat nyitó rendezvényét kerületünkben tartották Együtt szedtük Európával! Alacskai úti lakótelep p Almáskert p Belsőmajor p Bélatelep p Bókaytelep p Erdőskert p Erzsébettelep p Ferihegy p Ganzkertváros p Ganztelep p Gloriett-telep p Havannatelep Kossuth Ferenc-telep p Lakatostelep

Részletesebben

Városházi Híradó. Nem csak politikai átvilágítás létezik. Amerikából is hazahúzta a szíve. Aranylány az uszodában.

Városházi Híradó. Nem csak politikai átvilágítás létezik. Amerikából is hazahúzta a szíve. Aranylány az uszodában. Fórum a buszokról Papp Lajos, a zászlóvivő Virágzó diáksport Aranylány az uszodában Jó hangulatú lakossági fórumot tartottak a négyes metró buszkapcsolatairól a Városházán. (2. oldal) Előadást tartott

Részletesebben

Ez a város olyan, mint a városvezetés, amilyenek mi, képviselők vallja Kovács

Ez a város olyan, mint a városvezetés, amilyenek mi, képviselők vallja Kovács Ez a város olyan, mint a városvezetés, amilyenek mi, képviselők vallja Kovács Sándor, hozzátéve: példát kell mutatniuk, úgy kell dolgozniuk, hogy Paks jól működő, igazi kisvárosi hangulatot árasztó település

Részletesebben

Paksi Hírnök. Tisztes polgárok. Elfogadták a költségvetést. Óriásberuházás. indul jövõre

Paksi Hírnök. Tisztes polgárok. Elfogadták a költségvetést. Óriásberuházás. indul jövõre Afrikától a háziorvosi székig: dr. Ságh Beáta Portrénk a 15. oldalon Fotó: Molnár Gyula Paksi Hírnök Az írás megmarad. XVIII. ÉVF. 6. SZÁM ALAPÍTVA 1989-BEN 2009. MÁRCIUS 20. Tisztes polgárok fotók: Molnár

Részletesebben

közéleti havilap Több mint tízmilliárd forintos beruházás Bicskén

közéleti havilap Több mint tízmilliárd forintos beruházás Bicskén Portré Béres-család 3. oldal Zöld Bicske Nonprofit Kft. Hulladékgyűjtési naptár 4. oldal Országgyűlési választás 2014. április 6. 7. oldal VÁL ASZ TÁS 2014 Húsvéti készülődés a Művelődési Központban 12.

Részletesebben

Németh Zoltán, Szabolcs Attila, dr. Simicskó István, dr. Soós Lajos és Vizi Sándor az ifjú focisták körében

Németh Zoltán, Szabolcs Attila, dr. Simicskó István, dr. Soós Lajos és Vizi Sándor az ifjú focisták körében Schmidt Mária Budafokon Megtelt a Városháza díszterme, ahol Schmidt Máriával, a Terror Háza Múzeum főigazgatójával beszélgethettek a kerületiek. (2. ÉS 5. OLDAL) Erzsébet-kártyákat nyertek Huszonöt kerületi

Részletesebben

Kanizsa. Kövesse híreinket honlapunkon és a Facebookon is. www.kanizsaujsag.hu. XXVI. évfolyam 9. szám 2014. március 13.

Kanizsa. Kövesse híreinket honlapunkon és a Facebookon is. www.kanizsaujsag.hu. XXVI. évfolyam 9. szám 2014. március 13. Kanizsa LOKÁLPATRIÓTA HETILAP XXVI. évfolyam 9. szám 2014. március 13. Orbán Viktor: Magyarországnak ismét van jövõje, mely felett kizárólag saját maga rendelkezik Kövesse híreinket honlapunkon és a Facebookon

Részletesebben

A keresztény erőknek együtt kell működniük a keresztény társadalmi rend képviseletekor

A keresztény erőknek együtt kell működniük a keresztény társadalmi rend képviseletekor KERESZTÉNYSÉG ÉS KÖZÉLET A KDNP, AZ MKDSZ ÉS A BIA LAPJA 2013. DECEMBER Horvátországban is győztek a keresztény európai értékek A Kereszténydemokrata Néppárt Országos választmánya december 14-i ülésén

Részletesebben

Alkotásain keresztül közli gondolatait a világgal, minden installációja egy-egy

Alkotásain keresztül közli gondolatait a világgal, minden installációja egy-egy Alkotásain keresztül közli gondolatait a világgal, minden installációja egy-egy emléket idéz. Péger József kiállítása nemrég nyílt meg a Hangárban, ebből az alkalomból kérdeztük tőle: jó napot, mi újság?

Részletesebben

Finisben a szennyvíztisztító kivitelezése

Finisben a szennyvíztisztító kivitelezése LXI. évfolyam 13. szám 2009. április 3. Megjelenik 35 000 példányban, legközelebb április 10-én. Június 7-én lesznek az európai parlamenti választások Június 7-ére írta ki a magyarországi európai parlamenti

Részletesebben

AZÁNK KERESZTÉNYSÉG ÉS KÖZÉLET A KDNP, AZ MKDSZ ÉS A BIA LAPJA 2011 SZEPTEMBER. Nem hagyom magam megfélemlíteni

AZÁNK KERESZTÉNYSÉG ÉS KÖZÉLET A KDNP, AZ MKDSZ ÉS A BIA LAPJA 2011 SZEPTEMBER. Nem hagyom magam megfélemlíteni KERESZTÉNYSÉG ÉS KÖZÉLET A KDNP, AZ MKDSZ ÉS A BIA LAPJA 2011 SZEPTEMBER Az összefogás győzelme volt a nándorfehérvári diadal A közgazdaságtan természetéből adódóan más tudomány a fizika, mint a történelem;

Részletesebben

Az épülő kiskórház számára gyűlt felajánlás a XII. Jótékonysági Polgári Bálon

Az épülő kiskórház számára gyűlt felajánlás a XII. Jótékonysági Polgári Bálon A VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT lapja XXV. évfolyam 3. szám 2014. február 25. Ingyenes Az épülő kiskórház számára gyűlt felajánlás a XII. Jótékonysági Polgári Bálon Vers mindenkihez Reményik Sándor: Ne ítélj Közel

Részletesebben

Hazánk. Barátaim! Sokan vagyunk szerte Magyarországon, Találkozzunk ezeken a hasábokon, tudassuk

Hazánk. Barátaim! Sokan vagyunk szerte Magyarországon, Találkozzunk ezeken a hasábokon, tudassuk K E R E S Z T É N Y S É G É S K Ö Z É L E T Kereszténydemokrata lap Semjén Zsolt Lectori Salutem! 2007. február Szívünkhöz közel álló, szép szó ennek a lapnak a címe:. Barankovics Istvánnak, pártunk alapítójának,

Részletesebben

Paksi Hírnök. Megújul a dunakömlõdi stáció. Pro Urbe díjat kapott Juhász Sándor. Az írás megmarad.

Paksi Hírnök. Megújul a dunakömlõdi stáció. Pro Urbe díjat kapott Juhász Sándor. Az írás megmarad. A közbiztonság közös ügyünk interjú a város rendõrkapitányával 6. oldal Afrikába készül a fiatal doktornõ 11. oldal Hogy volt: a Paksi Halászcsárda 13. oldal Az ismeretlen dalszerzõ 14. oldal Jó napot,

Részletesebben

1956 üzenete ÚJPESTI NAPLÓ. INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2010. október 29., IV. évf., 41. szám. www.ujpest.hu

1956 üzenete ÚJPESTI NAPLÓ. INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2010. október 29., IV. évf., 41. szám. www.ujpest.hu INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2010. október 29., IV. évf., 41. szám ÚJPESTI NAPLÓ ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA www.ujpest.hu FOTÓ: HORVÁTH DÁVID 1956 üzenete Ünnepségek, megemlékezések

Részletesebben

Olcsó ár, versenyképes színvonal

Olcsó ár, versenyképes színvonal Olcsó ár, versenyképes színvonal A VDSZ ajánlata ALAPÍTVA 1906-ban LV. ÉVFOLYAM 2012. június július Annak ellenére, hogy az emberek egyre óvatosabbak a nyaralás megtervezésével, s gyakran az utolsó pillanatban

Részletesebben

PAKSI HÍRNÖK. Új gazdája van a strandnak. Májusfa Dunakömlõdön. Kedvezõ devizahitelek. Hitelek 5,5% éves hiteldíjtól (THM 6,07%-tól)

PAKSI HÍRNÖK. Új gazdája van a strandnak. Májusfa Dunakömlõdön. Kedvezõ devizahitelek. Hitelek 5,5% éves hiteldíjtól (THM 6,07%-tól) PAKSI HÍRNÖK XVI. ÉVF. 9. SZÁM ALAPÍTVA 1989-BEN 2007. MÁJUS 4. Májusfa Dunakömlõdön Új gazdája van a strandnak Idéntõl a Paksi Vízmû Kft. üzemelteti a strandot. Artim András ügyvezetõ elmondta, a városvezetés

Részletesebben

Még nincs határidő Híd épülhet

Még nincs határidő Híd épülhet Mire és mennyit költünk idén? ŐRMEZŐ KELENFÖLD GAZDAGRÉT ALBERTFALVA KELENVÖLGY LÁGYMÁNYOS SASAD-SASHEGY GELLÉRTHEGY Jogos az a választói igény, hogy a megválasztott vezetők ne csak a választási kampányok

Részletesebben

PÉceli hírek. Pécel Város Önkormányzatának havilapja XVII. évfolyam 3. szám. 2014. április 14.

PÉceli hírek. Pécel Város Önkormányzatának havilapja XVII. évfolyam 3. szám. 2014. április 14. PÉceli hírek Pécel Város Önkormányzatának havilapja XVII. évfolyam 3. szám. 2014. április 14. Az első új buszok Pécelre indulnak Százötven új busszal gazdagodott Budapest és az agglomeráció. Az új autóbuszokat

Részletesebben

Városházi Híradó. Kardozó pszichológus. A látványkoncert mesterei. Wittner Mária előadása. Buzánszky a Cziffra-házban.

Városházi Híradó. Kardozó pszichológus. A látványkoncert mesterei. Wittner Mária előadása. Buzánszky a Cziffra-házban. Hulladékkommandó A látványkoncert mesterei Wittner Mária előadása Buzánszky a Cziffra-házban Lapzártánkig tizennyolc feljelentés született az illegális szemetelők ellen a rendőrségen a hulladékkommandó

Részletesebben

Szent György-nap a megyei kórházban

Szent György-nap a megyei kórházban FEJER LAP 2009. MÁJUS, III. ÉV FO LYAM, 5. SZÁM www.fejerlap.hu FEJÉR MEGYEI havilap MELLÉKLET: Fejér megye 1000 éves millenniumi programfüzet Szent György-nap a megyei kórházban ÖSSZEÁLLÍTÁSUNK A 10.

Részletesebben

AZÁNK KERESZTÉNYSÉG ÉS KÖZÉLET A KDNP, AZ MKDSZ ÉS A BIA LAPJA 2012 MÁRCIUS. Az Európai Uniónak vissza kell térnie a keresztény értékekhez

AZÁNK KERESZTÉNYSÉG ÉS KÖZÉLET A KDNP, AZ MKDSZ ÉS A BIA LAPJA 2012 MÁRCIUS. Az Európai Uniónak vissza kell térnie a keresztény értékekhez KERESZTÉNYSÉG ÉS KÖZÉLET A KDNP, AZ MKDSZ ÉS A BIA LAPJA 2012 MÁRCIUS Surján László átvette az EP-alelnöki stafétát Tőkés Lászlótól Tizenöt év után újra van irodája a KDNP-nek Szombathelyen A magyarság

Részletesebben

Paksi Hírnök. A mi hétköznapi hősünk. Bállal őrizték elődeik sváb hagyományait

Paksi Hírnök. A mi hétköznapi hősünk. Bállal őrizték elődeik sváb hagyományait Napi hírek, friss információk, programajánló a Paksi Hírnök online hírblogján: www.paksihirnok.hu Paksi Hírnök Az írás megmarad. XX. ÉVF. 3. SZÁM ALAPÍTVA 1989-BEN 2011. FEBRUÁR 4. Fotó: Szaffenauer Ferenc

Részletesebben

Úszás, sport, Támogatás a helyi vállalkozásoknak. Nemzetközi összecsapások a teniszpályákon. életforma. a köztársasági elnök VÁROSI KÖZÉLETI MAGAZIN

Úszás, sport, Támogatás a helyi vállalkozásoknak. Nemzetközi összecsapások a teniszpályákon. életforma. a köztársasági elnök VÁROSI KÖZÉLETI MAGAZIN VÁROSI KÖZÉLETI MAGAZIN 2011. NOVEMBER VI. ÉVFOLYAM, 9. SZÁM Tanműhelyt avatott a köztársasági elnök Támogatás a helyi vállalkozásoknak Úszás, sport, életforma Nemzetközi összecsapások a teniszpályákon

Részletesebben

Elindul a Józsefváros Kártya. Kedvezményes vásárlás a kerületieknek KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INGYENES LAPJA

Elindul a Józsefváros Kártya. Kedvezményes vásárlás a kerületieknek KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INGYENES LAPJA A VIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INGYENES LAPJA XIX. évfolyam 20. szám I 2011. november 22. I Megjelenik: kéthetente Elindul a Józsefváros Kártya Kedvezményes vásárlás a kerületieknek ÖNKORMÁNYZAT Vita az

Részletesebben