Kiadja: Paksi Fidelitas Felelős szerkesztő: dr. Hanol János, megyei elnök Elérhetőség:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kiadja: Paksi Fidelitas Felelős szerkesztő: dr. Hanol János, megyei elnök Elérhetőség: fidelitas.tolnamegye@gmail.com"

Átírás

1 2013. május 31., I. évfolyam/5. TOLNA MEGYEI JOBBHOROG A Tolna Megyei Fidelitas havonta megjelenő online hírlapja Az ígéret hava Kiadja: Paksi Fidelitas Felelős szerkesztő: dr. Hanol János, megyei elnök Elérhetőség: fidelitas.tolnamegye@gmail.com

2 Csoportülést tartottunk Pakson Fidelitas újratöltve május 4. Taggyűlést tartott május 3-án a Fidelitas paksi csoportja. Az ülésen egy tucat fiatal gyűlt össze, ahol dr. Hanol János, a szervezet elnöke ismertette az év első harmadának eredményeit és a jövőbeli célkitűzéseket. Egy tucat fiatal gyűlt össze a Fidelitas paksi alapszervezetének május 3-án, pénteken tartott csoportülésén, melynek helyszíne a Fidesz Kossuth Lajos utcában lévő irodaháza volt. Az ülés elején dr. Hanol János elnök ismertette az elmúlt négy hónap eredményeit, majd a jövőre koncentrálva egy fajta ötletbörzét tartottak, ahol mindenki elmondta milyen programot szervezne és milyenen venne részt szívesen. A megbeszéltek értelmében kulturális (elsősorban helytörténetet érintő), karitatív és gasztronómiai jellegű rendezvényekre fog sor kerülni az elkövetkező két hónapban, a Fidelitas szervezésében. Szóba kerültek a jövő évi választások is, amelynek tekintetében a Fidelitas paksi csoportja a városban és környékén élő fiatalok igényeinek hatékonyabb parlamenti és önkormányzati képviseletét tűzte ki célul. A Fidelitas paksi elnöke a rezsicsökkentésről szóló aláírásgyűjtésben is kérte a jelenlévők segítségét, hiszen fontos, hogy a magyar lakosság megmutassa Európának, hogy támogatjuk a kormány jobb életkörülmények kialakítására törekvő intézkedéseit, még ha ez adott esetben veszteséget is okoz a külföldi érdekeltségű transznacionális vállalatoknak. Az ülés a napirendi pontok megvitatását követően kötetlen beszélgetéssel zárult.

3 Zöld napot tartott a Fidelitas Nem csak beszélünk, hanem teszünk is a környezetért május 5. Környezetvédelmi akciónapot tartott a paksi Fidelitas a Föld napjához kapcsolódóan, hogy ezzel is felhívja a figyelmet épített és természetes környezetünk tisztán tartására. Választásunk a 6-os út mentén elhanyagolt városszéli területekre, valamint a látogatottabb Duna-partra vezető aluljárókra és környékükre esett.

4 A környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés iránt elkötelezett tagjainkat csapatba szervezve a szemetet a nap folyamán több helyszínen gyűjtöttük. A célterületeket a városvezetéssel és a helyi közszolgáltató társasággal, a DC Dunakom Kft.-vel történt alapos egyeztetés keretében választottuk ki. Első helyszínünk a 6-os út mellett, az Ipari Park végében található földút széle volt, ahol a félreálló, elhaladó autókból rendszeresen sok italos üveget, műanyag palackot dobnak ki és ennek vonzásaként aztán egyéb lim-lomot is leraknak. A városi közszolgáltató cég konténeres autója innen kísért tovább bennünket következő két helyszínünkre a város közigazgatási határára a dunakömlődi településrész és Madocsa közötti út két illegális szemétlerakóként használt széléhez. Itt akadt vegyszeres flakon, építési törmelék, és még egy korhadt ágyat is a konténerbe költöztettünk. Délután az akciót az amúgy kellemes, festői látványt nyújtó Duna-parti területeken folytattuk. Az Árok és a Csónak utca végében található, Duna partra vezető aluljárókat és környéküket tisztítottuk meg az eldobált papír zsebkendők, cigarettás dobozok, csikkek, PET palackok,

5 chipszes zacskók zavaró látványától. A felelőtlen szemetelők miatt a nap végére tucatnyi zsákkal szedhettünk össze a legkülönbözőbb hulladékfajtákból. Megmozdulásunk célja felhívni a figyelmet a tiszta és rendezett közterületek fontosságára. Álláspontunk szerint mindannyian felelősséggel tartozunk környezetünk állapotáért, és egy kormánypárti ifjúsági szervezetnek kötelessége élen járni a jó példa mutatásában. Ha lehetőségünk van, akkor ragadjunk meg egy szemeteszsákot és szedjük fel a házunk előtt, kedvenc sétahelyünk vagy játszóterünk körül a szemetet. Szeretnénk, ha nem csak morgolódnánk a sok szemét miatt, hanem tennénk is ellene. A paksi Fidelitas ezúton üdvözli a városunkban is bevezetett szelektív hulladékgyűjtés intézményét. Külön köszönet illeti a Paksi Nyugdíjasklub környékbeli tagjait, akik a Fidelitas felhívására többen is jelentkeztek az aluljárók kitakarítására, valamint friss pogácsával és hideg ásványvízzel várták az önkéntes munkában résztvevő fiatalokat. Végezetül pedig szólnánk az illegális szemetelőkhöz is! A szemétgyűjtés önkéntes alapon történt, szabadidőnket áldoztuk azért, hogy kulturáltabban nézzen ki az út széle, a Duna paksi partszakasza. Nem azért dolgoztunk fél napot, hogy jövő ilyenkor ugyanezen a szakaszon kelljen ismét szemetet gyűjtenünk! Így kérünk mindenkit, hogy csak a kukába tegyen hulladékot. A városkörnyéki és Duna parti szemétszedésről a paksi Fidelitas weboldalán található részletes képgaléria!

6 Egy közélettel foglalkozó fiatal gondolatai az önkéntes környezetvédelemről Juhász Gábor élménybeszámolója a környezetvédelmi akciónapról május 5. A Fidelitas paksi és Tolna megyei alelnöke, Juhász Gábor is készített egy élménybeszámolót a május 4-én, szombaton, Pakson megrendezett fidelitasos zöld nap Paks-Madocsa közigazgatási területhatárát érintő részéről. Alább olvashatjátok az írást, melyet ajánljuk minden fiatal figyelmébe - függetlenül attól, hogy foglalkozik-e egyébként politikával vagy sem. "Szombat délelőtt a paksi Fidelitas öt tagja, köztük jómagam is, elmentünk szemetet szedni a város közigazgatási határán lévő illegális szemétlerakó helyekre. Megdöbbenéssel néztem mennyi szemét van és mit dobnak ki az emberek a környezetükbe. Sörösüveg, elem, autó motorolaj, CD, kazetta, ágy, ipari szemét... Hihetetlen volt, hogy ilyen létezik és, hogy az én környezetemben is jelen van. A másik hihetetlen dolog az, hogy mindössze 30 perc alatt öten, lényeges változást értünk el és nem kellett hozzá semmi csoda, csak saját magunk. Köszönöm a résztvevőknek a rendületlen energiájukat és kitartásukat! Örömmel tölt el, hogy ilyen emberekkel dolgozhatok együtt, és örömmel tölt el az érzés, hogy nagyobb rendet hagytunk ott, mint ahova előzőleg beléptünk. A környezetünk szerintem hálás lesz ezért, és bízom benne, mások is követni fogják a példánkat és átélhetnek ilyen nem mindennapi csodát!"

7 A fiatalok pártján a rezsiköltség nem lehet akadálya az önálló életnek A paksi fidelitasosok is gyűjtik az aláírásokat május 12. A Fidelitas Tolna megyei és paksi elnöke, dr. Hanol János, még március folyamán tett ígéretet arra, hogy az ifjúságpolitikai szervezet is szerepet vállal a rezsicsökkentésről szóló aláírásgyűjtésben. A Fidesz kezdeményezéséhez csatlakozva az elmúlt időszakban a város több pontján gyűjtöttünk támogató aláírásokat. Fontosnak tartjuk, hogy Pakson is a lehető legsikeresebb legyen a kormányzó párt akciója, ezért számos tagunk segíti a kezdeményezést, ezzel is támogatva a helyi Fidesz munkáját. A fiatalok számára is jelentős eredmény a gáz és villany árának 10 százalékos csökkentése, ezért a Fidelitas paksi szervezete is társult az új szabályozás megtartását szorgalmazók köréhez és csoportunk határozottan kiáll a rezsicsökkentés mellett. Megítélésünk szerint az országban mindenhol problémát jelent, hogy a fiatalok nem tudnak önálló életet kezdeni, saját lakást, sőt sok esetben albérletet fenntartani, melynek meghatározó gazdasági tényezője a magas, pályakezdők számára sokszor megfizethetetlen fenntartási költség (rezsi).

8 A túlzottan magas energiaáraknak betudhatóan kevesebb fiatal képes önálló háztartást működtetni, ennek pedig egyenes következménye a gyermekvállalás kitolódása, s az ebből fakadó drasztikus népességfogyás. A kormány e kihívásokra adott egyik válasza a rezsikiadások csökkentése, mely a fiatalság és a magyar nemzet stratégiai érdekeit szolgálja (rövid és hosszú távon egyaránt). Fontos megemlíteni, hogy az érintett szolgáltatók túlnyomó többsége külföldi székhelyű, multinacionális vállalkozás, amely profitjának oroszlánrészét más államokban fordítja fejlesztésekre, illetve használja fel osztalékként, ezzel működő tőkét kivonva a hazai gazdasági körforgásból. A rezsicsökkentés által a magyar családoknál megmaradó pénztöbblet előnyei közé tartozik az általános jóléti jelleg mellett -, hogy a háztartásoknál így felhalmozott tőkemennyiség a magyarországi piacokon kerül felhasználásra, s ezzel tovább erősíti az itthoni termelő és szolgáltató ágazatok versenyképességét. A Fidelitas a fiatalok érdekeit képviseli, mert azt szeretnénk, ha a rezsiköltség nem lenne többé akadálya az önálló életnek hazánkban. Magyarországnak a saját lábán megállni képes ifjúságra van szüksége, s e téren nem engedhetjük meg, hogy néhány profitéhes nagyvállalat kapzsisága okozzon felesleges károkat a társadalomban. Szerencsére Pakson az ifjúság támogatására kiemelten tudunk számítani, hiszen az elmúlt időszakban sokan segítették gyűjtőmunkával és még többen aláírásukkal a Fidesz kezdeményezését, mely kizárólag a magyar lakosság érdekeit szolgálja. Köszönjük mindenkinek!

9 Bogár László közgazdász volt a Fidelitas vendége (Szám Dorottya írása) május 14. Érdekes és gondolatébresztő előadást tartott Dr. Bogár László, volt államtitkár és országgyűlési képviselő, a Károli Gáspár Református Egyetem docense. A Fidelitas Gazdasági Kabinetjének és Környezetvédelmi Kabinetjének rendezvényén az előadó Magyarország gazdasági-szociológiai helyzetét elemezte. A professzor elmondta, hogy a jelenlegi kormány az első, amely komoly lépéseket tett a különadók, a tranzakciós adó és a devizahitelesek helyzetét javító intézkedések bevezetésével a nemzetközi hitelezőkkel való tárgyalási pozíciónk javításáért. Azonban további határozottabb lépésekre is szükség lenne. Megtudtuk: a felülről jövő kezdeményezések mellett az alulról szerveződő közösségek szerveződésére is szükség van, amelynek leghatékonyabb eszközei a helyi pénz, a helyi cserekörök, a családi vállalkozások és gazdaságok támogatása. Az előadáson szó esett Magyarország eladósodásának hátteréről, az adósság mértékéről és a kormány nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyalásairól. Az előadó saját meglátása szerint ismertette az

10 országunk lepusztulását okozó, illetve a létét is fenyegető veszélyeket. Például a multinacionális vállalatok által külföldre vitt jelentős nyereséget, a visszafizethetetlen adósságtömeget és az ország lakossága egészségvagyonának katasztrofális állapotát. Elgondolkodtató, hogy mai nettó 142 ezer forintos fizetés vásárlóértékét tekintve kevesebbet ér, mint 1978-ban fejtette ki megdöbbentő állítását. Majd adatokkal támasztotta alá: míg az 1978-as átlagos munkabérből, vagyis 3600 forintból 3600 db BKV-jegyet lehetett vásárolni 1 forintos jegyár mellett; addig a mai 142 ezer forintból 320 Ft-os ár mellett csupán 443-at. Szó esett hazánk kedvezőtlen népességi mutatóiról is. Ha szembeállítjuk az 1916 és 1956 közötti, háborúkkal, terrorral és rettegéssel teli időszakot az 1980-tól napjainkig tartó békés időszakkal, akkor érdemes lenne feltennünk a kérdést, hogy miért az utóbbi időszakban lépett csökkenő pályára a népesség. Még baljósabb képet fest a jövő: 2030-ban kétszer annyian fognak meghalni, mint ahányan születnek. Dr. Bogár László hangsúlyozta: egy testében és lelkében roncsolt társadalommal aligha építünk egészséges gazdaságot. Nyíltan, őszintén, a konfliktusokat is vállalva kell választ adni a társadalom és a gazdaság problémáira. Ehhez tudásra és bátorságra van szükség, átfogó képpel kell rendelkeznünk arról a világról, amelyben élünk. A helyzetet más szavakkal, de hasonló tartalommal sportnyelven a professzor így írta le: a 89. percben vagyunk. Az ellenfél 3:0-ra vezet, azonban egyikünknek sem kérdés, hogy ezt a történelmi meccset legalább 4:3-ra, de stílusosabban inkább 6:3- ra kellene megnyernünk. Szám Dorottya kabinetvezető Fidelitas Környezetvédelmi Kabinet

11 Látogatás a Szekszárdi Kutyamenhelyen Szolidaritás és felelősség május 26. Meglehetősen nagy érdeklődés övezte a szekszárdi Fidelitas csoport által rendezett kutyamenhely látogatást, melynek keretében a résztvevők, május 25-én, szombaton, a Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány által fenntartott Bogyiszlói úton lévő menhely életébe nyerhettek betekintést. Annak ellenére, hogy az időjárás eleinte igencsak esősre állt, szép számmal gyűltek össze érdeklődők a Szekszárd peremén lévő állatmenhely meglátogatására. A rendezvény karitatív jellegű volt, a program elején Hegedűs Zoltán helyi elnök és Márkus Tamás, a szervezet tagja több zsák kutyaeledelt adtak át a menhely vezetőjének, Fiáth Szilviának. Az alapítvány főnöke röviden bemutatta szervezetük történetét, tevékenységét, mesélt az önkéntes munkáról, majd ezt követően körbevezette a csoportot a telephelyen. Az idegenvezetés előtt három vödör különleges kutyaeledelt kaptak a résztvevők, akik a látogatás alatt ezekkel a kutyák számára ínyencségként szolgáló ételekkel kényeztethették a menhely lakóit.

12 Az állatok méretük, fajtájuk, koruk és fizikumuk szerint voltak rendszerezve, elkülönítve egymástól. A laikus szemével is könnyedén megállapítható volt, hogy jól ápolt, szépen gondozott állatokról van szó, amit egyben az is igazol ahogy azt Fiáth Szilviától megtudtuk -, hogy az idekerülő évi kutyából átlagosan 300 rövid idő után gazdára lel. Bár folyamatos az állomány cserélődése, de a telephely lakóinak létszáma kutya körül mozog állandó jelleggel, az emberi gondatlanságból adódóan. A látogatás végén az etetés mellett sétáltatásra is lehetőség nyílt, így a Fidelitas szekszárdi tagjai és a többi érdeklődő végül pórázt is ragadtak.

13 A rendezvény célja a segítségnyújtáson kívül a fiatalok figyelmének felhívása volt a személyes felelősségükre, mellyel házi kedvenceikért tartoznak, hiszen egy ilyen állat nagyon sok szeretet és törődést igényel, valamint ahogy az elesett embereknek az elesett állatoknak is segítségre van szükségük. A Fidelitas megítélése szerint az egészséges lelkű társadalom létezéséhez a szolidaritás és a felelősségtudat kialakulása kimondottan fontos a gyermekek korai szocializációjának idején, aminek az elsajátításában a házi állatok szerepe is mértékadó lehet. A rendezvény sikeresen zárult, hiszen a látogatás végén a Fidelitas helyi politikusai arról biztosították Fiáth Szilviát, hogy krízishelyzet esetén (értsd: belvíz, talajsüllyedés) önkéntesekkel segítik a mentést és a menhely karbantartását, rekonstruálását. KÖZLEMÉNY Szeretnénk továbbá felhívni minden szekszárdi és Szekszárd környéki fiatal figyelmét, aki érettségi előtt áll, hogy a kötelező 50 órás önkéntes munka elvégzésére a kutyamenhelyen is nyílik lehetőségük, ahol szeretettel várják az érdeklődő fiatalokat (Bővebb információ a oldalon.) A menhelyen elsősorban kutyatápot, kenyeret, tésztát, pokrócokat, régi lábasokat, lavórokat, gyermekkádakat várnak, melyek az állatok ellátásához szükségesek. A kutyamenhelyet adójuk 1 százalékának felajánlásával is támogathatják. (Bővebb információ a 06 20/ as telefonszámon, valamint a kutyamenhely.info@gmail.com en kapható!) Egyéb pénzügyi támogatás: OTP BANK

14 Új könyv jelenik meg a régi Paksról (A cikk forrása a Paksi Hírnök online oldalán, május 29-én megjelent írás a könyvről.) Számos korabeli képeslapot, rajzot és fotót bemutató, reprezentatív, 160 oldalas kötetet adott ki az önkormányzat. A Képeskönyv A régi Paks szövegét Kernné Magda Irén és Bencze Barnabás írta, a kötetet tervezte és tördelte Kövi Gergő. Bemutatóját május 30-án 17 órakor tartották a polgármesteri hivatal zsúfolásig telt nagytermében. A könyvet Hajdú János polgármester méltatta, az est házigazdája Tell Edit alpolgármester-asszony volt. A Képeskönyvet a helyszínen is meg lehetett vásárolni. Kernné Magda Irén helytörténész tavaly fejezte be Üdvözlet Paksról! című sorozatát a Paksi Hírnök hasábjain, a kötet alapját ez a szöveg képezi, kiegészítve számos új fejezettel, adattal, információval és érdekességgel. A Képeskönyvben több unikális vagy széles körben nem ismert Paks-ábrázolást tanulmányozhat az olvasó. [A könyv megjelenéséhez - többek között - a Fidelitas paksi és megyei elnöke, dr. Hanol János, saját helytörténeti képeslap gyűjteményével járult hozzá, melyet örömmel bocsátott a szerzők rendelkezésére.]

15 "Eszme nélkül nem él, csak létezik az ember" május 30. A mai ember számára felfoghatatlan, miként eshet meg az, hogy egy fiatalember többre értékelte a szabadságot, mint saját életét fogalmazott köszöntő üzenetében Kövér László, melyet Virág András, a házelnök személyi titkára olvasott fel Bauer Sándor mártír szobrának felszentelésén. Az ünnepségen beszédet mondott Ágh Péter, a Fidelitas elnöke, a szobrot pedig Tőkés László áldotta meg. Mint írta, sokak reménye nem a rabságtól és a kiállt szenvedésektől rendült meg, hanem attól, amikor megtapasztalták a kádári kényszerpályák által behatárolt társadalom közönyét, és azt a kényszer szülte kompromisszumot, ami a magyarok szabadságát a legvidámabb barakk szocialista hazugságára cserélte fűzte hozzá. Bauer Sándor a kádári tudatfertőzés reménytelenségének éveiben nőtt fel, nem ismerhette meg a szabadság örömét, mint az 56-osok, csak erősen hitt benne. Hitte azt, hogy áldozatával tehet valamit azért a közösségért, amit magyar nemzetnek nevezünk. Bauer Sándornak igaza volt. A létező szocialista diktatúra kiszolgálóinak az veszélyezteti leginkább hatalmát, mint az olyan fegyvertelen, eszköztelen, reménytelen, bátor és tiszta szívű fiatalok, mint Bauer Sándor hangsúlyozta emlékező üzenetében Kövér László. Közép Európában régóta tudják, a szabadság nem természetes, azért meg kell küzdeni, és még ha reménytelen is küzdelem, előbb-utóbb a kiállásnak meglesz az eredménye hangsúlyozta Ágh Péter, a Fidelitas elnöke. Nekünk, Közép Európa nemzeteinek megadattak az igazán nagy emberek, ők voltak azok, akik munkájukkal, áldozatvállalásukkal vagy saját maguk feláldozásával jelezték, hogy az ember lelke köré nem állíthatnak szögesdrótokból határokat mutatott rá. Bauer Sándor egyik osztálytársának hagyott búcsúsorait idézve Ágh Péter azt mondta: azt üzenem, hogy eszme nélkül nem él, csak létezik az ember. Tűzhalált halok, akár csak az a csehszlovák fiatal, aki 19-én gyújtotta fel magát így tiltakozva az orosz megszállás ellen.

16 A Fidelitas elnöke felhívta a figyelmet: ez a tizenhét éves fiú mindent odaadott a nemzetnek, és ezért soha nem szabad elfelednünk őt. Nekünk, mai fiataloknak mindig tennünk kell azért, hogy a kommunizmussal szembenálló, nagyformátumú személyiségek ne merüljenek feledésbe. Hivatásunk ez azért, mert a mai szabadságunk áldozatuk nélkül nem következett volna be zárta szavait Ágh Péter. Sántha Péterné Józsefváros alpolgármestere beszédében kiemelte: Bauer Sándor nagyon fiatalon hozta meg döntését, önmaga feláldozásával mutatva példát bebizonyította, hogy még az életösztönnél is erősebb az erkölcs és igazságosság parancsa. A legnagyobb áldozatra akkor kész az ember, ha olyan értéket lát veszélyben, amely a saját értékrendjében az életénél is fontosabb fűzte hozzá. Minden történelmi kornak, minden nemzetnek vannak hősei, mártírjai, szentjei, ezek azok az emberek, akik a mai értelmezés szerint élhetetlenek, furcsák és nem értik az idők szavát. Mégis ők a példaképek az idő történelmi távlataiban, ők azok, akikben jobbik énünk magára ismer húzta alá Józsefváros alpolgármestere. Dégi András, a Politikai Foglyok Szövetségének országos elnöke emlékbeszédben felidézte: Bauer Sándor esete előtt négy nappal Jan Palach Csehszlovákiában felgyújtotta magát tiltakozásul a szovjet hadsereg és a kommunista irányítás ellen. Ez fordulópontot jelentett Bauer Sándor életében, és elhatározta, de senkivel nem közölte, hogy mit fog tenni. Egy tizenhét éves fiatalember inkább a halált választotta, hogy felhívja a figyelmet a magyarországi helyzetre tette hozzá. A Hősök Napján elfelejtett hőseinket összegyűjtjük, és a nemzeti panteonba beillesztjük fogalmazott Tőkés László református püspök, európai parlamenti képviselő. Áldom Bauer Sándor emlékét, és gondolok a brassói lármafára és Mózes Mártonra és Jan Palachra. Íme, az egészséges nemzetköziség, amikor a szabadság mellett tudunk kiállni határok felett és európai léptékben hangsúlyozta. A székelyek lármafával jelezték a veszedelmet, és ilyen lármafák voltak az említett fiatalemberek, akik áldozatuk árán hívták fel a figyelmét az elbutuló vagy megfélemlő sokaságnak, hogy baj van, szükség van a tettre húzta alá Tőkés László. Amikor Bauer Sándor 17 éves ipari tanuló felgyújtotta magát, az nem öngyilkosság, hanem áldozat volt, értünk és helyettünk elkövetett katartikus tett szögezte le a református püspök. Tőkés László Dávid 51. zsoltárából idézve áldotta meg Bauer Sándor szobrát. Az emlékezésen részt vett Döbrenetei Kornél költő és Vácz Gyula Bauer Sándor nagybátyja, aki Józsefvárosnak adományozta az emlékművet.

17 Tudtad, hogy a Tolna Megyei Fidelitas rendszeresen gyűjt adományokat erdélyi árváknak? a Tolna Megyei Fidelitas minden évben önkéntes munkával segít rászoruló, magányos idősek embereken? a Tolna Megyei Fidelitas hátrányos helyzetű gyermekeknek szervez karitatív jellegű programokat? a Tolna Megyei Fidelitas társadalmilag érzékeny, a helyi közéletben aktív szerepet játszó, népszerű szervezet? a Tolna Megyei Fidelitas ösztönzi és támogatja a környezettudatosságra való nevelést? a Tolna Megyei Fidelitas egy jó közösség, egy sikeres csapat? Nem tudtad, de érdekelne? Ismerj meg bennünket! Segítsd Te is munkánkat! Csatlakozz hozzánk! Írj a fidelitas.tolnamegye@gmail.com címre és keresd a Tolna Megyei Fidelitas-t felhasználóként és híroldalként egyaránt a Facebookon, valamint a paks.fidelitas.hu honlapcímen!

Évente átlagosan 350 új kutyát fogadunk be, és védencünknek találunk új otthont.

Évente átlagosan 350 új kutyát fogadunk be, és védencünknek találunk új otthont. Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány Kutyamenhely Szekszárd Postacím: 7100 Szekszárd, Kilátó utca 31. Kutyamenhely: Szekszárd, Bogyiszlói út 8. E-mail:tmallatvedo @ gmail. com Telefonszám: 06-20-9810-558

Részletesebben

T O L N A I C I V I L

T O L N A I C I V I L CIVIL VÉRADÁS A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága elkötelezett a civil szféra folyamatos fejlesztésében, a helyi közösségek megszervezésében, az önkéntesség,

Részletesebben

,,Az energia nem vész el, csak átalakul." Országos komplex természettudományi vetélkedő 2011/2012 3. forduló Csapatnév: Zöldikék

,,Az energia nem vész el, csak átalakul. Országos komplex természettudományi vetélkedő 2011/2012 3. forduló Csapatnév: Zöldikék ,,Az energia nem vész el, csak átalakul." Országos komplex természettudományi vetélkedő 2011/2012 3. forduló Csapatnév: Zöldikék Az energia nem vész el csak átalakul Szerkeztők:Abonyi Blanka Fekete Gergő

Részletesebben

2014-2019. Kapolcs község Önkormányzata

2014-2019. Kapolcs község Önkormányzata 2014-2019 Kapolcs község Önkormányzata 2 BEVEZETŐ Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 116. -a kimondja, hogy a képviselő-testület hosszú távú fejlesztési elképzeléseit

Részletesebben

Egység a sokféleségben beszélgetés Ján Figel európai biztossal

Egység a sokféleségben beszélgetés Ján Figel európai biztossal 23. Egység a sokféleségben beszélgetés Ján Figel európai biztossal Egység a sokféleségben - 2008 a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve A KultúrPont Iroda munkatársa a 2008: a Kultúrák Közötti Párbeszéd

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás Budapest III. kerületében

Hulladékgazdálkodás Budapest III. kerületében Hulladékgazdálkodás Budapest III. kerületében Óbudai Zöld Szabadegyetem Szabó Magdolna 2011. december 1. főtanácsadó Törvényi háttér Európa Tanácsi alapelvek, Környezeti akcióprogramok 1990. évi LXV. trv.

Részletesebben

Paks és térsége hulladékgazdálkodási. rendszer. Tájékoztató füzet 2013

Paks és térsége hulladékgazdálkodási. rendszer. Tájékoztató füzet 2013 Paks és térsége hulladékgazdálkodási rendszer Tájékoztató füzet 2013 Kiadó TelePaks Nonprofit Kft., Paks Nyomda Kerényi Nyomda, Szekszárd Felhasznált irodalom Paksi Hírnök paks.hu pthr.hu Komposztálás

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2012.06.22. péntek A miskolci rendőrség előtt demonstráltak helyi szocialisták Emberközelibb politikát Európában! A költség el van vétve Fenyegető igazságtalanság Széll-el szemben Kaposváron Nagykátán

Részletesebben

Emlékezzünk a Szent Koronát megőrző hősökre és barátokra!

Emlékezzünk a Szent Koronát megőrző hősökre és barátokra! Ráckeve Város Polgármestere és a Ráckevei Molnár Céh Alapítvány meghívást kapott a Szent Korona hazatérésének 35. évfordulóján tartott megemlékezésre és az azt követő fogadásra. A megemlékezésre az V.

Részletesebben

Zöld Nap Egyesület. Zöld Nap Egyesület beszámoló

Zöld Nap Egyesület. Zöld Nap Egyesület beszámoló Zöld Nap Egyesület beszámoló A Zöld Nap Egyesület pártpolitikától mentes, független nonprofit; jogi személyiséggel rendelkező; környezetvédelmi, szakmai-tudományos szervezet, amely a 26/2000.01.30-i kormányrendelet

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez

T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez 1 FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5./Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: /2015. 5. T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez a hulladékgazdálkodási

Részletesebben

A Nulla Hulladék Hét aktivitás és Nulla Hulladék Országos Találkozó című pályázat helyi szintű hulladékcsökkentési akció

A Nulla Hulladék Hét aktivitás és Nulla Hulladék Országos Találkozó című pályázat helyi szintű hulladékcsökkentési akció A Nulla Hulladék Hét aktivitás és Nulla Hulladék Országos Találkozó című pályázat helyi szintű hulladékcsökkentési akció Nimfea Természetvédelmi Egyesület A HUMUSZ Szövetség és a Nemzeti Együttműködési

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA Tanuló neve: Oktatási azonosító: Születési hely, idő: Anyja születéskori neve: Tanuló neve: Osztálya:.. Mit nevezünk iskolai közösségi szolgálatnak? Az iskolai közösségi szolgálat

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2012.04.04. szerda A civil társadalmat erősítené az EU a keleti partnerországokban Komoly előrelépések az EU keletei partnersége terén Túllőhet a célon az EU szigorú termékcímkézése Nemzeti Eszközkezelő

Részletesebben

E M L É K E Z T E T Ő. A Tolna Megyei Éghajlatváltozási Platform december 13-i alakuló üléséről

E M L É K E Z T E T Ő. A Tolna Megyei Éghajlatváltozási Platform december 13-i alakuló üléséről Tolna Megyei Önkormányzat KEHOP-1.2.0-15-2016-00009. Szám: 138-21/2016. E M L É K E Z T E T Ő A Tolna Megyei Éghajlatváltozási Platform 2016. december 13-i alakuló üléséről Készült: a Tolna Megyei Önkormányzati

Részletesebben

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Tantárgy: Magyar nyelv és irodalom Évfolyam: 5-6. évfolyam Téma: Én és a környezetem - esszé a hulladékkezelésről Tanóra időtartama: 45 Nevelési cél:

Részletesebben

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel Urbán Ágnes Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel És mi, vessenek meg érte, nem ugrottunk félre a pénz elől. írta közleményében Németh Péter, a Népszava főszerkesztője

Részletesebben

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete elnöke és alelnöke a KASZ MUNKAVÁLLALÓKÉRT. kitüntetésben részesítette Müller Jánosnét,

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete elnöke és alelnöke a KASZ MUNKAVÁLLALÓKÉRT. kitüntetésben részesítette Müller Jánosnét, IIDddd A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete elnöke és alelnöke a KASZ MUNKAVÁLLALÓKÉRT kitüntetésben részesítette Müller Jánosnét, a Nógrádker Zrt. Szakszervezeti Bizottságának titkárát, a KASZ

Részletesebben

Tőkés László a Dalai Lámával találkozott december 03., 22:05 K Ö Z L E M É N Y

Tőkés László a Dalai Lámával találkozott december 03., 22:05 K Ö Z L E M É N Y Tőkés László a Dalai Lámával találkozott 2008. december 03., 22:05 K Ö Z L E M É N Y A Dalai Láma polgári nevén: Tenzin Gyatso, Tibet indiai száműzetésben élő vallási és politikai vezetője 2008. december

Részletesebben

J e g y zőkönyv ISB-10/2011. (ISB-39/ )

J e g y zőkönyv ISB-10/2011. (ISB-39/ ) ISB-10/2011. (ISB-39/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának 2011. július 4-én, hétfőn, 11 óra 05 perckor a Képviselői Irodaház I. emelet

Részletesebben

Ember nélkül nincs közösség - szórványgondozók találkoztak Algyógyon

Ember nélkül nincs közösség - szórványgondozók találkoztak Algyógyon Ember nélkül nincs közösség - szórványgondozók találkoztak Algyógyon 2014. 09. 01. A gyülekezetek segítése a cél Szórványgondozó lelkipásztorok gyűltek össze szeptember 1-én Algyógyon, hogy a szórványgyülekezetek

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. 2011. december 15-i rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS. 2011. december 15-i rendkívüli ülésére Új napirendi pont 27. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. december 15-i rendkívüli ülésére Tárgy: Hulladékgyűjtéssel és hulladékudvar

Részletesebben

Paks, Lukács Vilmos

Paks, Lukács Vilmos Visken jártunk Testvér gyülekezetünkben nagy esemény volt 2010. március 21.-én. Több évi küzdelem után sikerült kiharcolniuk, hogy Jenei Károly lelkipásztort beiktassák. Az esperes úrnak más elképzelése

Részletesebben

HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 28. (2016)

HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 28. (2016) HARGITA KULTÚRA HÍRLEVÉL 28. (2016) Szakmai program a megyei kulturális stratégia gyakorlatba ültetésére TARTALOM MUNKACSOPORT HÍREK-TÁR 2 Rendezvénysorozat a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2 Készülünk

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: 2012. április 27-én, a Heves Megyei Közgyűlés üléséről

Jegyzőkönyv. Készült: 2012. április 27-én, a Heves Megyei Közgyűlés üléséről Jegyzőkönyv Készült: 2012. április 27-én, a Heves Megyei Közgyűlés üléséről Az ülés helye: Megyeháza II. emeleti Barkóczy terme Eger, Kossuth Lajos utca 9. Jelen voltak: Bolyki András, Bossányi László,

Részletesebben

2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE. Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM

2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE. Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM 2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM AZ ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVÉNEK CÉLKITŰZÉSEI az Unio Tanácsa 2010/37/EK döntése alapján Az Európai Unión belüli önkéntes tevékenység

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye. Szám: 14/349-3/2011. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye.hu ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei

Részletesebben

Közösségi kezdeményezések

Közösségi kezdeményezések Közösségi kezdeményezések Város és a nők 2015. március 9. SIMON ILDIKÓ CIVIL NŐI KORMÁNY CROMO ALAPÍTVÁNY SIMON.ILDIKO@CROMO.HU Társadalmi innováció A társadalmi innovációk mind céljukat, mind eszközeiket

Részletesebben

Toporci Madonna a Szent Imre kápolnában

Toporci Madonna a Szent Imre kápolnában Page 1 of 6 Hírek Köz-élet Színes/kavalkád Kultúra Toporci Madonna a Szent Imre kápolnában veszport.hu 2013.11.21.21:25 Alsóperén, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. ajándékát, a Toporci Madonnát, Márfi

Részletesebben

Hogyan csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást? Hasznos tippek a Tescótól, az élelmiszer-pazarlás elleni harc elkötelezett támogatójától.

Hogyan csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást? Hasznos tippek a Tescótól, az élelmiszer-pazarlás elleni harc elkötelezett támogatójától. Hogyan csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást? Hasznos tippek a Tescótól, az élelmiszer-pazarlás elleni harc elkötelezett támogatójától. 1 Egyetlen falat sem veszhet kárba. Különösen egy olyan világban,

Részletesebben

Budapest Portál. Először ünnepelték meg a Hidak és Hídépítők Napját 2013. május 16.

Budapest Portál. Először ünnepelték meg a Hidak és Hídépítők Napját 2013. május 16. Budapest Portál Először ünnepelték meg a Hidak és Hídépítők Napját 2013. május 16. Tarlós István főpolgármester (jobbra) és Völner Pál államtitkár (balra) felavatja a Nepomuki Szent János rekonstruált

Részletesebben

FOGALMAK felülről vezérelt átalakitás Római Klub Todor Zsivkov társad. növekvő ellenállása túlméretezett birodalom környezetszennyezés Nicolae

FOGALMAK felülről vezérelt átalakitás Római Klub Todor Zsivkov társad. növekvő ellenállása túlméretezett birodalom környezetszennyezés Nicolae FOGALMAK felülről vezérelt átalakitás Római Klub Todor Zsivkov társad. növekvő ellenállása túlméretezett birodalom környezetszennyezés Nicolae Ceausescu Magyar Demokrata Fórum fegyverkezési verseny korl

Részletesebben

Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében. Előadó: Uhri László 2015. április 22.

Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében. Előadó: Uhri László 2015. április 22. Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében Előadó: Uhri László 2015. április 22. A Hulladék Keretirányelv előírja, hogy 2020-ig a háztartásokból származó papír-, fém-

Részletesebben

Négy napra megy nyaralni a magyar

Négy napra megy nyaralni a magyar Négy napra megy nyaralni a magyar Még mindig a magyar tenger a legnépszerűbb belföldi úti cél ez derült ki a Szállásvadász.hu friss turisztikai felméréséből, amelyben több mint 18 ezer hazai utazót kérdeztek

Részletesebben

A kerékpározás népszerűsítése a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégiumban (KEOP-6.2.0/A/09-2009-0032)

A kerékpározás népszerűsítése a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégiumban (KEOP-6.2.0/A/09-2009-0032) A kerékpározás népszerűsítése a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégiumban (KEOP-6.2.0/A/09-2009-0032) Kedvezményezett: Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium A projekt

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

A legkisebb falutól Brüsszelig képviselni a magyar érdekeket

A legkisebb falutól Brüsszelig képviselni a magyar érdekeket 1. oldal (összes: 6) A részvételi arányok azt jelzik, hogy az eredmény, a Magosz listájának győzelme, legitim - tette hozzá Jakab István a szervezet és együttműködő partnerei választási eredményeket értékelő

Részletesebben

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Tantárgy: Évfolyam: Téma: Tanóra időtartama: Nevelési cél: Oktatási cél: Felkészülés, előzetes munka: Rajz és vizuális kultúra 5. évfolyam Művészi alkotások

Részletesebben

http://mszp.hu/calendar

http://mszp.hu/calendar 2012.06.21. csütörtök Továbbra is folytatható a szakszerű libatömés Magyarországon Javíthatatlan költségvetés Négymillióan a létminimum alatt Enni vagy nem lenni: az itt a kérdés! Megyeházákból szellemházak?

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA Tanuló neve: Oktatási azonosító: Születési hely, idő: Anyja születési neve: Mit nevezünk iskolai nak? Az iskolai egy szervezett keretek között (iskolai osztály, csoport, évfolyam,

Részletesebben

A Vagyonvédelmi Kamara támogatja az árvízkárosultakat és a rendőrséget

A Vagyonvédelmi Kamara támogatja az árvízkárosultakat és a rendőrséget A Vagyonvédelmi Kamara támogatja az árvízkárosultakat és a rendőrséget Fő a biztonság! A 2010 májusában lezúduló esőzések miatt kialakult árvízhelyzet rég nem látott károkat okozott országszerte. Az SZVMSZK

Részletesebben

TÁMOP 3.1.7/ PFJ KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG ÉRVÉNYESÜLÉSE Akciók, események: környezettudatosság, fenntarthatóság

TÁMOP 3.1.7/ PFJ KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG ÉRVÉNYESÜLÉSE Akciók, események: környezettudatosság, fenntarthatóság TÁMOP 3.1.7/11-2011-0307 PFJ KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG ÉRVÉNYESÜLÉSE Akciók, események: környezettudatosság, fenntarthatóság 2016/2017 tanév Környezeti nevelés Beszámoló Az iskolai környezeti nevelés

Részletesebben

HBM HÍRLAP. V. KONGRESSZUS október BUDAPEST október 3.évfolyam 10.szám. Magunkról beszélünk, Egymásért teszünk (Vida)

HBM HÍRLAP. V. KONGRESSZUS október BUDAPEST október 3.évfolyam 10.szám. Magunkról beszélünk, Egymásért teszünk (Vida) HBM HÍRLAP 2012. október 3.évfolyam 10.szám Magunkról beszélünk, Egymásért teszünk (Vida) Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen! (Széchenyi István) V. KONGRESSZUS 2012. október 11-12. BUDAPEST

Részletesebben

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016

Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016 Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap 2013-2016 A támogató és a lebonyolítók Forrás EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus Lebonyolítók Ökotárs Alapítvány Autonómia Alapítvány Demokratikus Jogok Fejlesztéséért

Részletesebben

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Örültem, hogy a baloldal megemlékezik a magyar baloldal legnagyobb alakjáról. Nemcsak a magyar baloldal, de a magyar

Részletesebben

Tisztelt Asszonyom! Néhány gyakorlati kérdésre szeretnénk felhívni a figyelmet: A hulladékgyűjtő házhoz jön!

Tisztelt Asszonyom! Néhány gyakorlati kérdésre szeretnénk felhívni a figyelmet: A hulladékgyűjtő házhoz jön! Először nem értettük, hogy kertült a postaládánkba a két akkurátusan összegöngyölt szemetes zsák, de a mellette talált tájékoztató eligazított. Vagyis azt hittük eligazít, és az összes családtag gond nélkül

Részletesebben

É L E T K É P E K. az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség szemétszedési akciójáról. TeSzedd 2014. május 10.

É L E T K É P E K. az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség szemétszedési akciójáról. TeSzedd 2014. május 10. É L E T K É P E K az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség szemétszedési akciójáról TeSzedd 2014. május 10. Egyeztetés az akciónap reggelén a gyűjtési pontok elhelyezkedéséről,

Részletesebben

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében 2015.december december. okt. márc. máj. aug. szept. febr.

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében 2015.december december. okt. márc. máj. aug. szept. febr. A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN 2017. DECEMBER Nyilvántartott álláskeresők száma és aránya 2017. december 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási

Részletesebben

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Molnár Irmát

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Molnár Irmát A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Molnár Irmát 2014. 09. 08. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Molnár Irma zsoboki lelkészasszonyt szeptember 6-án, az általa alapított Bethesda

Részletesebben

A LÖFAN Mazsorett Csoport megalakulásának. 25-én gálamûsorral ünnepelte a tornacsarnokban.

A LÖFAN Mazsorett Csoport megalakulásának. 25-én gálamûsorral ünnepelte a tornacsarnokban. XVI. évfolyam 3. szám, 2012. március 195 Ft KÖZÉLETI LAP Mazsorettgála 2012. A LÖFAN Mazsorett Csoport megalakulásának 15. évfordulóját 2012. február 25-én gálamûsorral ünnepelte a tornacsarnokban. BALOGH

Részletesebben

Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK

Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK Magyar Szocialista Párt - Országos Sajtóközpont SAJTÓLEVÉL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK NAPI HÍREK KÖZLEMÉNYEK MÉDIASZEREPLÉSEK SAJTÓTÁJÉKOZTATÓINK Korózs Lajos: totális káosz a kormányhatározat, ötletelés zajlik;

Részletesebben

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ MÉDIANÉZŐ KFT. -NEMZETI EMLÉKEZET BIZOTTSÁGA 1 A tartalom Felfüggesztett büntetést kapott Biszku Béla Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték nem jogerősen

Részletesebben

Előterjesztés. - a Közgyűléshez

Előterjesztés. - a Közgyűléshez NYíREGYHÁZA Ügyiratszám: szoc-8266-1/2016. Ügyintéző: Dr. Krizsai Anita Előterjesztés - a Közgyűléshez - "Gyermekeinkért 16" Alapítvány által benyújtani kívánt a "Társadalmi szerepvállalás erősítése a

Részletesebben

nappal min: 5 C max: 8 C

nappal min: 5 C max: 8 C nappal min: 5 C max: 8 C éjszaka min: -3 C max: 1 C Belépés Regisztráció Előfizetés Keresés 2016.01.13. Veronika, Csongor, Yvett Belépés Regisztráció Előfizetés Rovatok Főoldal Belföld Külföld Gazdaság

Részletesebben

3. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének augusztus 28-i rendes ülésére

3. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének augusztus 28-i rendes ülésére 3. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. augusztus 28-i rendes ülésére Tárgy: A CAMINUS Tüzeléstechnikai Kft. magántulajdonú üzletrészének

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Székhely (Gimnázium): 1183 Budapest, Kossuth Lajos tér 2. Telephely (Általános Iskola): 1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

A KRITéR projekt nyitórendezvénye

A KRITéR projekt nyitórendezvénye A KRITéR projekt nyitórendezvénye Tove Skarstein A Norvég Királyság budapesti nagykövete 2015. június 1. Tisztelettel köszöntöm a Projektpartnereket, a REC munkatársait és a kedves vendégeket! Nagy öröm

Részletesebben

ZÁHONYI VASUTAS. VII. évfolyam, 23. szám november 20.

ZÁHONYI VASUTAS. VII. évfolyam, 23. szám november 20. ZÁHONYI VASUTAS VII. évfolyam, 23. szám 2017. november 20. Újra a záhonyi nyugdíjasok között November tizenötödikén megtelt a Tűzvirág étterem, hiszen múlt hét szerdáján tartották beszámoló Küldöttgyűlésüket

Részletesebben

Ikt. sz.: KUB-40/11/2014. KUB-3/2014. (KUB-3/2014-2018.)

Ikt. sz.: KUB-40/11/2014. KUB-3/2014. (KUB-3/2014-2018.) Ikt. sz.: KUB-40/11/2014. KUB-3/2014. (KUB-3/2014-2018.) J e g y z ő k ö n y v az Országgyűlés Külügyi bizottságának 2014. június 18-án, szerdán, 10 óra 10 perckor az Országház főemelet 55. számú tanácstermében

Részletesebben

A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/

A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/ DÉR NAPOK RENDEZVÉNYSOROZAT Mottó: A legnagyobb tanári művészet, hogy az alkotás és felismerés örömét ébresszék. /A. Einstein/ Iskolánk 2003-ban vette fel Dér István festőművész (1937 1993) nevét. A település

Részletesebben

Hungarikummá nyilvánították a debreceni párost

Hungarikummá nyilvánították a debreceni párost Hungarikummá nyilvánították a debreceni párost Megtörtént, amire már rég várt a város: a Debrecenben ülésező Hungarikum Bizottság meghozta döntését, és a debreceni páros hungarikum lett. Régen várt esemény

Részletesebben

BESZÁMOLÓ TEVÉKENYSÉGRŐL 2012. ÉV

BESZÁMOLÓ TEVÉKENYSÉGRŐL 2012. ÉV BESZÁMOLÓ TEVÉKENYSÉGRŐL 2012. ÉV VitaFutura az életért, a jövőért Közhasznú Alapítvány 1139 Budapest, Teve u. 9/c 3/15. Budapest, 2013. április 24. képviselő www.vitafutura.hu * info@vitafutura.hu * Tel.:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének január 27. napján tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének január 27. napján tartandó ülésére Szám: 105-18/2016. E L Ő T E R J E S Z T É S Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. január 27. napján tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

Részletesebben

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban.

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban. 10.1 A szovjet felszabadítás és megszállás A szovjet felszabadítás és megszállás. Az ország háborús emberáldozata és anyagi vesztesége. A nemzetközi helyzet hatása a magyar belpolitika alakulására 1945

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: ISB/40-1/2012. ISB-10/2012. sz. ülés (ISB-69/ sz. ülés)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: ISB/40-1/2012. ISB-10/2012. sz. ülés (ISB-69/ sz. ülés) Ikt. sz.: ISB/40-1/2012. ISB-10/2012. sz. ülés (ISB-69/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának 2012. május 29-én, kedden, 11 óra

Részletesebben

ÖKOINDUSTRIA 2013 III. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és. Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás. 2013. Szeptember 25-27.

ÖKOINDUSTRIA 2013 III. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és. Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás. 2013. Szeptember 25-27. ÖKOINDUSTRIA 2013 ÖKOINDUSTRIA 2013 III. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás 2013. Szeptember 25-27. SYMA Rendezvényközpont 1146 Budapest, Dózsa György

Részletesebben

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Erdély és a Partium Erdély Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Történelmi Erdély (Belső-Erdély) Az

Részletesebben

Hulladék megelőzés, hasznosítás, szelektív gyűjtés könnyen érthetően. Gruiz Katalin Down Alapítvány

Hulladék megelőzés, hasznosítás, szelektív gyűjtés könnyen érthetően. Gruiz Katalin Down Alapítvány Hulladék megelőzés, hasznosítás, szelektív gyűjtés könnyen érthetően Gruiz Katalin Down Alapítvány Háztartási hulladék Európában 900 kg/fő 800 700 600 500 400 300 200 100 0 EU átlag Dánia Svájc Magyaro.

Részletesebben

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében 2016.április április. júni. júli. márc. aug. szept.

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében 2016.április április. júni. júli. márc. aug. szept. A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN 2018. ÁPRILIS Nyilvántartott álláskeresők száma és aránya 2018. április 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának

Részletesebben

7285 Törökkoppány, Kossuth L. u. 66. Email: munkaszervezet@koppanyvolgye.t-online.hu Tel.: 84-377-542

7285 Törökkoppány, Kossuth L. u. 66. Email: munkaszervezet@koppanyvolgye.t-online.hu Tel.: 84-377-542 Tisztelt Olvasó! Ön a LEADER Hírlevelét nyitotta meg képernyőjén. A LEADER Hírlevél megjelentetésével Egyesületünk legfőbb célja, hogy a Koppányvölgye Helyi Akciócsoport tervezési területén lévő 56 település

Részletesebben

Egy hétvége a hagyományőrzés és a rendvédelem jegyében

Egy hétvége a hagyományőrzés és a rendvédelem jegyében Egy hétvége a hagyományőrzés és a rendvédelem jegyében Honvédelmi tárgyi emlékek, harcjárművek, fegyverek és megannyi érdekes program várta a családokat június 10-12. között a Nyilastáblán. Az V. Rákosmenti

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2006. december 27.-i rendkívüli ülésére Tárgy: A közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról

Részletesebben

A Pasaréti Gimnázium hírlevele

A Pasaréti Gimnázium hírlevele A Pasaréti Gimnázium hírlevele Tisztelt Szülők, kedves Diákok! A Pasaréti Gimnázium 2016/2017-es tanévének decemberi hírlevelében megtalálhatják az állandó és várható programjainkat, valamint egyéb, közérdekű

Részletesebben

Az RB internetes konzultációja a partnerségi megállapodásokról és az operatív programokról folyó tárgyalások kimeneteléről

Az RB internetes konzultációja a partnerségi megállapodásokról és az operatív programokról folyó tárgyalások kimeneteléről Kérdéstervezetek egy, a partnerségi megállapodásokról és az operatív programokról folyó tárgyalások kimeneteléről szóló felméréshez 2015. január 20-i változat Az RB internetes konzultációja a partnerségi

Részletesebben

8-7 így csúszott át az Ab-n Orbánék fővárosi választási rendszere

8-7 így csúszott át az Ab-n Orbánék fővárosi választási rendszere 8-7 így csúszott át az Ab-n Orbánék fővárosi választási rendszere Ami a lényegét illeti, az Alkotmánybíróság nem találta alkotmányellenesnek az új fővárosi választási rendszert: bár az egyik kompenzációs

Részletesebben

JAVÍTJUK A JAVÍTHATÓT DIAGNÓZIS

JAVÍTJUK A JAVÍTHATÓT DIAGNÓZIS JAVÍTJUK A JAVÍTHATÓT DIAGNÓZIS A 21. SZÁZAD TÁRSADALMI KÉRDÉSEI ÉS KIHÍVÁSAI Budapest 2016. április 6. Előadó: Laki Ildikó Ph.D Szegedi Tudományegyetem Zsigmond Király Főiskola főiskolai docens Tartalmi

Részletesebben

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon A Határtalanul pályázat keretében 2016 áprilisában a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum két osztálya járt nálunk a Garay János Gimnáziumban,

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK 2014.10.12. Ön gondolta volna? 2014 9. szám. VII. évfolyam

ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK 2014.10.12. Ön gondolta volna? 2014 9. szám. VII. évfolyam VII. évfolyam 2014 9. szám Ön gondolta volna? Ahogyan azt a www.dunaharasztima.hu portál szeptember 11-i híréből megtudhattuk, tizenkét év után az idei önkormányzati választásokon jelenlegi polgármesterünknek

Részletesebben

Tudod mennyi az IQ-d?

Tudod mennyi az IQ-d? Tudod mennyi az IQ-d? iq-teszt-2013.hu Csináld végig a tanúsított IQ tesztet és meglátod ki vagy! http://www.iq-teszt-2013.hu/huhu/? xca=adwords_hu_iq_test&gclid=cnohouz8lbwcfq1c3godeiuanakészül a Békemenet

Részletesebben

Fülöpi Hírek. Karácsonyfa alatt. Szeretettel köszöntünk minden kedves fülöpi lakost a Fülöpi Hírek 2010. évi utolsó számának megjelenése alkalmából.

Fülöpi Hírek. Karácsonyfa alatt. Szeretettel köszöntünk minden kedves fülöpi lakost a Fülöpi Hírek 2010. évi utolsó számának megjelenése alkalmából. Fülöpi Hírek V. évfolyam 4. szám 2010. december Karácsonyfa alatt Eljött a nap, mit várva-vártunk, Az égen csillagfény ragyog, Jézuska fáját, ím' elhozták A halkan szálló angyalok. Köszönjük neked, édes

Részletesebben

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében 2015.szeptember szeptember. aug. dec. febr. júli.

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében 2015.szeptember szeptember. aug. dec. febr. júli. A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN 2017. SZEPTEMBER Nyilvántartott álláskeresők száma és aránya 2017. szeptember 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási

Részletesebben

2014-2019. Hegyesd község Önkormányzata

2014-2019. Hegyesd község Önkormányzata 2014-2019 Hegyesd község Önkormányzata 2 BEVEZETŐ Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 116. -a kimondja, hogy a képviselő-testület hosszú távú fejlesztési elképzeléseit

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 69/2015. Kedves Kolléga!

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 69/2015. Kedves Kolléga! Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 69/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy beszámoljunk arról, hogy a Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság megyei (fővárosi)

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Vámoscsalád Község Képviselő-testületének 2015. február 18-án 18 óra 30 perckor a Vámoscsaládi Kultúrház klubhelyiségében megtartott közmeghallgatásáról Jelen vannak: Németh

Részletesebben

Boldog pillanatokat gyûjtünk

Boldog pillanatokat gyûjtünk Boldog pillanatokat gyûjtünk Az Adományboltról A beérkezett adományokat osztályozzuk, rendbe hozzuk, ha kell, megjavítjuk, majd eladjuk. Az arra alkalmas ru hákat és haszná lati tárgyakat az Ado mánybolt

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Decs Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. február 27-én 18 órakor megtartott üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Decs Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. február 27-én 18 órakor megtartott üléséről Decs Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Decs, Fő utca 23. szám Tel: 74/595-911, Fax: 74/595-910... sz. példány Szám: 314-4/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Decs Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és a határozati javaslat támogatására.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és a határozati javaslat támogatására. BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT ALPOLGÁRMESTERE Készült a Képviselő-testület 2015. április 1-i ülésére Készítette: dr. Kozma Enikő alpolgármesteri jogi referens Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

Orbán repül t ajándékozott a volt szlovák államf nek

Orbán repül t ajándékozott a volt szlovák államf nek Orbán repülőt ajándékozott a volt szlovák államfőnek Saját, 80. születésnapjára szervezett szimpóziumot Rudolf Schuster volt szlovák államfő. Orbán Viktor meglepő ajándékkal kedveskedett: az idős politikusnak

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Ikt. sz.: MGB/2-3/2015. EL-1/2015. sz. ülés (EL-4/2014-2018. sz. ülés)

Jegyzőkönyv. Ikt. sz.: MGB/2-3/2015. EL-1/2015. sz. ülés (EL-4/2014-2018. sz. ülés) Ikt. sz.: MGB/2-3/2015. EL-1/2015. sz. ülés (EL-4/2014-2018. sz. ülés) Jegyzőkönyv az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága Ellenőrző albizottságának 2015. január 20-án, kedden, 10 óra 00 perckor az Országgyűlés

Részletesebben

Zöld Sziget project beszámoló 2009-2010. Szigethalom Városi Szabadidőközpont

Zöld Sziget project beszámoló 2009-2010. Szigethalom Városi Szabadidőközpont Zöld Sziget project beszámoló 2009-2010. Szigethalom Városi Szabadidőközpont A tavalyi év folyamán a Városi Szabadidőközpont intézménye is csatlakozott a Zöld Sziget projecthez. A project főbb témakörei:

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV Szerencs Város Képviselő-testületének 2010. szeptember 23-án tartott üléséről

JEGYZŐKÖNYV Szerencs Város Képviselő-testületének 2010. szeptember 23-án tartott üléséről SZERENCS VÁROS KÉPVISELŐ TESTÜLETÉTŐL Szám: 25.002-12/2010./SzJO. JEGYZŐKÖNYV Szerencs Város Képviselő-testületének 2010. szeptember 23-án tartott üléséről Jelen vannak: Bíró István, Danyi László, Fekete

Részletesebben

Diakóniai munkapontot avattak Mezőpanitban

Diakóniai munkapontot avattak Mezőpanitban Diakóniai munkapontot avattak Mezőpanitban 2017. 05. 13. A Diakónia Keresztyén Alapítvány 51. munkapontját nyitották meg hivatalosan szombaton, május 13-án Mezőpanitban. Az új iroda nyitása, az otthoni

Részletesebben

Napirend. Iktatószám: 6-1 /2014. J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Napirend. Iktatószám: 6-1 /2014. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Sáránd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 4272 Sáránd, Nagy u. 44. Tel: 52/374-104 Tel/Fax: 52/567-209 e-mail: sarandph@t-online.hu, sarandph@gmail.com Iktatószám: 6-1 /2014. J E G Y Z Ő K Ö N

Részletesebben

...R...~.~~:... rh..~ ...~.r... \.1/ REGYHÁZA ,~~ N Y. NyíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE. 4401 NYíREGYHÁZA, KOSSUTH TÉR 1. PF.: 83.

...R...~.~~:... rh..~ ...~.r... \.1/ REGYHÁZA ,~~ N Y. NyíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE. 4401 NYíREGYHÁZA, KOSSUTH TÉR 1. PF.: 83. NyíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE 4401 NYíREGYHÁZA, KOSSUTH TÉR 1. PF.: 83. TELEFON: +3642524-500 FAX: +36 42 524-501 E-MAIL: POLGARMESTER@NYIREGYHAZA.HU Ügyiratszám: VFEJL/ 173-2 /2014. Ügyintéző:

Részletesebben

Tömör István Balatonkenese Város polgármestere

Tömör István Balatonkenese Város polgármestere POLGÁRŐR EGYESÜLET BALATONKENESE-BALATONAKARATTYA 8174. Balatonkenese, Vörösmarty tér 8. e-mail: balatonkenese.polgarorseg@gmail.com Tel.: 06-30-621-58-71 Iktsz: 36/2013/05 Tömör István Balatonkenese Város

Részletesebben

Mióta él Békéssámsonon? Melyek a legkorább emlékei, első benyomásai a faluról?

Mióta él Békéssámsonon? Melyek a legkorább emlékei, első benyomásai a faluról? (Interjú 2.) Pleskonics Istvánné 2014. január 4-én, egy esős, borongós szombat délutánon három órát beszélgettünk Irénke nénivel előzetes egyeztetés után Alkotmány utcai lakásában. Délután kettőtől délután

Részletesebben

Nemzeti Jogvédõ Alapítvány

Nemzeti Jogvédõ Alapítvány Dr. Gaudi-Nagy Tamás ( Magyar Jelen) Döbbenet: Bíróság mondta ki, hogy a délvidékiek ma is magyar állampolgárok, egy 56-os hõsnek viszont börtönben a helye 2008. október 28. Beszélgetés Gaudi-Nagy Tamással,

Részletesebben

Egységre van szükség, nem törzsi háborúkra

Egységre van szükség, nem törzsi háborúkra A nemzeti mitológia erőt és erkölcsöt ad Bölcsességet, a saját hibák felismerésének képességét, éles elmét, szívet és lelket kért Istentől Kőbánya országgyűlési képviselője a forradalom ünnepén. Dr. György

Részletesebben