A szív fizikális vizsgálata szívkonfigurációk, szívhangok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A szív fizikális vizsgálata szívkonfigurációk, szívhangok"

Átírás

1 Semmelweis Egyetem, II. Belgyógyászati Klinika TANTERMI ELŐADÁS - Propedeutika, március 30. A szív fizikális vizsgálata szívkonfigurációk, szívhangok Dr. Kiss István egyetemi tanár Geriátriai Tanszéki Csoport Semmelweis Egyetem, ÁOK, II.sz. Belgyógyászati Klinika Nephrologia-Hypertonia Profil, Aktív Geriátriai Részleg Szent Imre Egyetemi Oktatókórház 1 kissi_propedeutika-szív_160330

2 ÉBERS-papírusz: (az orvos) a szívvel az erek révén a szervezet minden részén találkozik A szív (ib) és a csatorna (metu) hieroglif jelei az Ebers-Smith papiruszról Tut-Ankh-Amon szívszkarabeusza (Kariói Múzeum) A halott szíve vall az istenek előtt (A Halottak Könyve 27) Anyámtól való szívem, szívem az én alakomból. Ne állj fel ellenem tanúként, ne szegülj ellenem az alvilági bíróságnál, ne tégy ellenségességet ellenem a mérleg őrzője előtt. Te a lelkem vagy testemben 2 kissi_propedeutika-szív_ A kardiológia áttekintő története. Szerk. Lozsádi K., Czuriga I. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2009.

3 A fizikális vizsgálat jelentősége 3 kissi_propedeutika-szív_ Johann Christian Fiedler A betegvizsgálat Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

4 A fizikális vizsgálat jelentősége 4 kissi_propedeutika-szív_ Pablo Picasso A Tudomány és a Karitász

5 A szív és a keringési rendszer fizikális vizsgálata Megtekintés A vitális működések vizsgálata (pulzus, vérnyomás, légzésszám) A szív vizsgálata megtekintés, tapintás kopogtatás hallgatózás A szívhangok keletkezése, felosztása, változásai Zörejek keletkezése, felosztása Johann Christian Fiedler A betegvizsgálat Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Pablo Picasso A Tudomány és a Karitász 5 kissi_propedeutika-szív_ A belgyógyászat alapjai I.-II. Szerk. Tulassay Zs. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, A kardiológia áttekintő története. Szerk. Lozsádi K., Czuriga I. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2009.

6 A szív és a keringési rendszer fizikális vizsgálata: megtekintés A beteg megjelenéséből, általános állapotából is következtethetünk a betegség súlyosságára. A beteg fejlettsége, testalkata, tápláltsági foka, testrészek terjedelme, színe, látható érmozgások, pulzálások. Cyanosis, ödéma, telt juguláris vénák, kóros soványság, nehézlégzés, fulladás. Gärtner tünet (kézháti vénák kiürülnek ha a szív magasságáig emeljük a kezet kiv. szívelégtelenség) Dobverőujjak Quincke-pulzus (körömháton kapilláris pulzáció) Musset jel: fejbiccentés (mindkettő AI-ban) Hippocrates megfigyelésen alapuló klasszikus leírása Ősi kínai orvoslás: az arc és nyelv megtekintése Corvisart: balszívfél-elégtelenség, mitrális stenosis - orthopnoe Graves, Robert James ( ): a betegek klinikai megfigyelése 6 kissi_propedeutika-szív_ A belgyógyászat alapjai I.-II. Szerk. Tulassay Zs. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, A kardiológia áttekintő története. Szerk. Lozsádi K., Czuriga I. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2009.

7 Dobverő ujj, cyanosis, óraüveg köröm 7 kissi_propedeutika-szív_ Dr. Vass Andrea

8 Arcpír -szívbetegségek 8 kissi_propedeutika-szív_ Forbes CD, Jackson WF. Color Atlas and Text of Clinical Medicine. 2nd edition, Magyar kiadás: szerk. Fehér J., Medicina Könyvkiadó Rt., 1999.

9 Véna jugularisteltsége -szívbetegség 9 kissi_propedeutika-szív_ Forbes CD, Jackson WF. Color Atlas and Text of Clinical Medicine. 2nd edition, Magyar kiadás: szerk. Fehér J., Medicina Könyvkiadó Rt., 1999.

10 Perifériás ödéma -szívbetegség 10 kissi_propedeutika-szív_ Forbes CD, Jackson WF. Color Atlas and Text of Clinical Medicine. 2nd edition, Magyar kiadás: szerk. Fehér J., Medicina Könyvkiadó Rt., 1999.

11 A szív és a keringési rendszer fizikális vizsgálata: tapintás A szív nagyságának megítélése, a szívcsúcslökés tapintása (fekvő betegen bal oldalon az 5. bordaközben). Tájékozódó koppantás! Hangos szívzörej tapintása. Pulzus vizsgálata Pulzuskvalitások Dominic Corrigan írta le az aorta stenosis és insuffitientia pulzushullámát John Floyer másodpercet mutató órája a pulzusszám mérése Graves a pulzusszám klinikai jelentőségét írta le 1. Szaporaság (frekvencia) frekvens vagy rarus 2. Nagyság - pulzusamplitudó magnus(altus) vagy parvus 3. Elnyomhatóság durus vagy mollis 4. Milyen gyorsan emelkedik celer vagy tardus 5. Teltség, tapinthatóság 11 kissi_propedeutika-szív_ A belgyógyászat alapjai I.-II. Szerk. Tulassay Zs. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, A kardiológia áttekintő története. Szerk. Lozsádi K., Czuriga I. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2009.

12 A pulzushullám rendellenességei 12 kissi_propedeutika-szív_ A belgyógyászat alapjai I.-II. Szerk. Tulassay Zs. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2016.

13 Fizikális vizsgálat: Kopogtatás, kéztartás 13 kissi_propedeutika-szív_ A belgyógyászat alapjai I.-II. Szerk. Tulassay Zs. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2016.

14 A szív és a keringési rendszer fizikális vizsgálata: kopogtatás Relatív szívtompulat: mindig a várható határral párhuzamos az ujj, kívülről befelé haladunk a kopogtatással. Sternum jobb széle, medioclavicularis vonalon belül egy ujjal, a III. borda felső széle. Abszolút szívtompulat: sternum bal széle, szívcsúcslökés, IV. borda alsó széle. Auenbrugger 1761-ben írta le a kopogtatás klinikai jelentőségét Joseph Skoda: a kopogtatási hangok pontos jellemzése 14 kissi_propedeutika-szív_ A belgyógyászat alapjai I.-II. Szerk. Tulassay Zs. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, A kardiológia áttekintő története. Szerk. Lozsádi K., Czuriga I. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2009.

15 A szív és a keringési rendszer fizikális vizsgálata: kopogtatás 15 kissi_propedeutika-szív_ A belgyógyászat alapjai I.-II. Szerk. Tulassay Zs. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2016.

16 Situs inversus Szívelégtelenség mitr. sten. 16 kissi_propedeutika-szív_ Forbes CD, Jackson WF. Color Atlas and Text of Clinical Medicine. 2nd edition, Magyar kiadás: szerk. Fehér J., Medicina Könyvkiadó Rt., 1999.

17 A kis-és nagyvérkör A szervezetből elhasznált vért összeszedő nagy, felső és alsó fő visszér bevezet a jobb pitvarba, a szív saját elhasznált vérét szállító vénájával együtt. Onnan az elhasznált vér a jobb kamrába kerül, amelyet a háromhegyű vitorlás billentyű nyit és zár el. A jobb kamrából a vér a tüdőkbe jut a tüdőverőér segítségével és a tüdőhólyagocskák falának hajszálereiben kering. Itt megtörténik a gázcsere. A friss vért a tüdővisszerek a bal pitvarba viszik, ahonnan a bal kamrába kerül, amelyet a kéthegyű vitorlás billentyű szabályoz. A bal kamrából a kiinduló vér a szervezet legnagyobb verőerébe, az aortába (főverőér) jut, amely a gerincoszlop előtt minden szervhez leadja azokat az ágakat, amelyeken a friss vér eljut a szervekhez. 17 kissi_propedeutika-szív_ Kisvérkör: jobb kamra>tüdők>bal pitvar Nagyvérkör: bal kamra>szervek>jobb pitvar

18 A szívbillentyűk hallgatózási helyei, illetve területei Típusos hallgatózási helyek Jobb old. 2. bordaköz parastern. = aorta stenosis. Bal old. 3. bordaköz parastern. = aorta insuff. Bal old. 2. bordaköz parastern. = a. pulm. hallg. Szívcsúcs regiója = mitr. bill. Bal old. 4. bk. parasternálisan(erb pont) = mitr. bill. Jobb old. 4-5 bk., epigastriális régio = tricusp. bill. 18 kissi_propedeutika-szív_ A belgyógyászat alapjai I.-II. Szerk. Tulassay Zs. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2016.

19 Hallgatózás a szív felett I. szívhang S1, a systole kezdete II. szívhang S2, a diastole kezdete III. szívhang S3, kamratelődést jelzi IV. szívhang S4, a pitvari kontrakciót jelzi 19 kissi_propedeutika-szív_ Kamarás János, Kerkovits Gyula, Simon György. Hallgatózás a szív felett. Medicina, Budapest, 1965.

20 A leggyakoribb szisztolés és diasztolés zörejek és vezetődésük iránya 20 kissi_propedeutika-szív_ Forbes CD, Jackson WF. Color Atlas and Text of Clinical Medicine. 2nd edition, Magyar kiadás: szerk. Fehér J., Medicina Könyvkiadó Rt., 1999.

21 Hallgatózás a szív felett Az 1. SZÍVHANG Hallgatózásnál a szív felett először a szívhangokat figyeljük meg és utána a szívzörejeket. A hallgatózást a szívcsúcs felett kezdjük, ahol az első hang hosszabb és hangosabb, mint a második. Mivel a diastole általában hosszabb, mint a systole, a hosszabb szünet után hallható hang az első, a rövidebb szünet után hallható a második hang. 21 kissi_propedeutika-szív_ Kamarás János, Kerkovits Gyula, Simon György. Hallgatózás a szív felett. Medicina, Budapest, 1965.

22 A szív és a keringési rendszer fizikális vizsgálata: hallgatózás Az első szívhang (S1) a mitrális és a tricuspidalis billentyű záródásának felel meg. Az első szívhang változásai: -Dobbanó első hang (tachycardia, nagy perctérfogat; hyperthyreosis, anémia). -Halkabb, tompa első hang: I. fokú AV blokk, meszes mitrális billentyű, balkamra erő csökkenés. - Változó, hasadt, normális variáció. William Harvey: a szívhangok első leírása (1628) René Laennec: a sztetoszkóp feltalálója (1816), a hallgatózásról könyvet írt (1819) Austin Flint: a szívzörejek osztályozása 22 kissi_propedeutika-szív_ A belgyógyászat alapjai I.-II. Szerk. Tulassay Zs. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, A kardiológia áttekintő története. Szerk. Lozsádi K., Czuriga I. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2009.

23 Hallgatózás a szív felett Az átlagosnál halkabb 1. hangot tompának, az átlagosnál hangosabb 1. hangot dobbanónak nevezzük. 23 kissi_propedeutika-szív_ Kamarás János, Kerkovits Gyula, Simon György. Hallgatózás a szív felett. Medicina, Budapest, 1965.

24 Hallgatózás a szív felett A 2. SZÍVHANG A 2. szívhang a semilunaris billentyűk záródási hangja. Normális körülmények között az aortabillentyűk előbb, a pulmonalis billentyűk később záródnak. A távolság a légzésfázisokkal változik, kilégzésben rövidebb, belégzésben hosszabb (a második hang belégzésben kettőzöttnek hangzik fiziológiás kettőzöttség). 24 kissi_propedeutika-szív_ Kamarás János, Kerkovits Gyula, Simon György. Hallgatózás a szív felett. Medicina, Budapest, 1965.

25 A szív és a keringési rendszer fizikális vizsgálata: hallgatózás A második szívhang (S2) az aortabillentyű és a pulmonális billentyű záródásának felel meg. A második szívhang változásai: -Ékelt második hang jo. parasternálisan a 2. bordaközben (hypertonia, aorta tágulat) -Ékelt második hang bo. parasternálisan a 2. bordaközben (pulmonális hypertonia) -Halkabb S2, hasadt S2, vagy S2 eltűnik (aorta billentyű elégtelenség. 25 kissi_propedeutika-szív_ William Harvey: a szívhangok első leírása (1628) René Laennec: a sztetoszkóp feltalálója (1816), a hallgatózásról könyvet írt (1819) Austin Flint: a szívzörejek osztályozása A belgyógyászat alapjai I.-II. Szerk. Tulassay Zs. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, A kardiológia áttekintő története. Szerk. Lozsádi K., Czuriga I. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2009.

26 A szív és a keringési rendszer fizikális vizsgálata: hallgatózás Többlethangok szisztoléban 1. Korai ejekciós hang: az aorta, vagy a pulmonális billentyű nyitódása (szűkület, tágulat). 1. Szisztolés kattanás: mitrálisbillentyű prolapsusa(a billentyű szisztoléban a pitvar felé domborodik, vagy hátraesik). 26 kissi_propedeutika-szív_ A belgyógyászat alapjai I.-II. Szerk. Tulassay Zs. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2016.

27 A szív és a keringési rendszer fizikális vizsgálata: hallgatózás Többlethangok diasztoléban 1. Nyitási kattanás (opening snap): mitrális szűkület (hangos, magas hang). ( ) 2. S3vagy telődési hang (normális gyermekkor, terhesség), kóros 40 év felett (balkamra elégtelenség, gyors kamrai telődés okozta rezgés, mitrális regurgitáció) 3. S4vagy pitvari hang (normálisan atlétákban, időskorban, kóros esetben hypertoniában, aortaszűkületben) 4. S4, S3 együtt szummációs galoppritmus 27 kissi_propedeutika-szív_ A belgyógyászat alapjai I.-II. Szerk. Tulassay Zs. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2016.

28 A szív és a keringési rendszer fizikális vizsgálata Megtekintés A vitális működések vizsgálata (pulzus, vérnyomás, légzésszám) A szív vizsgálata megtekintés, tapintás kopogtatás hallgatózás A szívhangok keletkezése, felosztása, változásai Zörejek keletkezése, felosztása Johann Christian Fiedler A betegvizsgálat Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Pablo Picasso A Tudomány és a Karitász 28 kissi_propedeutika-szív_ A belgyógyászat alapjai I.-II. Szerk. Tulassay Zs. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, A kardiológia áttekintő története. Szerk. Lozsádi K., Czuriga I. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2009.

29 29 kissi_propedeutika-szív_ Köszönöm a figyelmet!

A szív fizikális vizsgálata szívkonfigurációk és jelentőségük

A szív fizikális vizsgálata szívkonfigurációk és jelentőségük TANTERMI ELŐADÁS Propedeutika, 2015. március 23. A szív fizikális vizsgálata szívkonfigurációk és jelentőségük Dr. Kiss István egyetemi tanár Geriátriai Tanszéki Csoport Semmelweis Egyetem, ÁOK, II.sz.

Részletesebben

Billentyűhibák. Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi kar. Mikor zár és mikor nyit melyik??? Oliver Rácz 2009. 21.9.2009 kvs2misk.

Billentyűhibák. Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi kar. Mikor zár és mikor nyit melyik??? Oliver Rácz 2009. 21.9.2009 kvs2misk. Billentyűhibák Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi kar Oliver Rácz 2009 1 Mikor zár és mikor nyit melyik??? 2 1 3 4 billentyű (2 bal, 2 jobb) 2 hibalehetőség stenosis szűkület insuffitientia regurgitáció,

Részletesebben

A szívzörejek keletkezése, diagnosztikus jelentőségük

A szívzörejek keletkezése, diagnosztikus jelentőségük A szívzörejek keletkezése, diagnosztikus jelentőségük Dr.Bencze Ágnes Tantermi előadás, ÁOK.II év Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika 2015..Április 13 Miről lesz szó? Auscultatio szabályai

Részletesebben

Szívzörejek észlelése, értékelése, házi gyermekorvos teendői. Ablonczy László, Kálmán Mihály

Szívzörejek észlelése, értékelése, házi gyermekorvos teendői. Ablonczy László, Kálmán Mihály Szívzörejek észlelése, értékelése, házi gyermekorvos teendői Ablonczy László, Kálmán Mihály Kávészünet, Siófok 2016 Szívzörejek észlelése Neonatológus kompetencia: születéstől hazaadásig Házi gyermekorvosi

Részletesebben

A szívzörejek keletkezése, diagnosztikus jelentőségük II.

A szívzörejek keletkezése, diagnosztikus jelentőségük II. A szívzörejek keletkezése, diagnosztikus jelentőségük II. Dr.Bencze Ágnes Tantermi előadás, ÁOK.II év Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika 2016. Április 13. Miről lesz szó? I. Szívhangok :

Részletesebben

Szívultrahang vizsgálatok gyermekkorban. Dr. Tölgyesi Andrea I. sz. Gyermekklinika Semmelweis Egyetem, Bp.

Szívultrahang vizsgálatok gyermekkorban. Dr. Tölgyesi Andrea I. sz. Gyermekklinika Semmelweis Egyetem, Bp. Szívultrahang vizsgálatok gyermekkorban Dr. Tölgyesi Andrea I. sz. Gyermekklinika Semmelweis Egyetem, Bp. A szívultrahang vizsgálat indikációja gyermekkorban Veleszületett szívbetegségek diagnózisa, követése

Részletesebben

HALLGATÓZÁS. Dr. Sármán Pál. Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar III. sz. Belgyógyászati Klinika 2011

HALLGATÓZÁS. Dr. Sármán Pál. Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar III. sz. Belgyógyászati Klinika 2011 HALLGATÓZÁS? Dr. Sármán Pál Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar III. sz. Belgyógyászati Klinika 2011 HALLGATÓZÁS Az egyes szervek működése (légzés, szívműködés, véráramlás, bél kontrakció

Részletesebben

9/2013. (I. 31.) EMMI rendelet. egyes egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1

9/2013. (I. 31.) EMMI rendelet. egyes egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 9/2013. (I. 31.) EMMI rendelet egyes egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 hatályos: 2013.05.01-2013.05.02 Tartalom: Az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának

Részletesebben

Hallgatódzás a szív felett. Hallgató: Professzor úr! Melyik a fonendoszkóp legfontosabb része? Professzor: Fiam, az, ami a két fülrész között van!

Hallgatódzás a szív felett. Hallgató: Professzor úr! Melyik a fonendoszkóp legfontosabb része? Professzor: Fiam, az, ami a két fülrész között van! Hallgatódzás a szív felett dr. Kerkovits Gábor Hallgató: Professzor úr! Melyik a fonendoszkóp legfontosabb része? Professzor: Fiam, az, ami a két fülrész között van! 1 Captatio benevolentiae Elhiszik?

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

1. program: Az életminőség javítása

1. program: Az életminőség javítása 1. program: Az életminőség javítása A Széchenyi-terv Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok 2002. évi pályázatán támogatást nyert projektek listája 1. program: Az életminőség javítása 1B/0001 Buda Béla

Részletesebben

Belgyógyászati Tantermi előadás

Belgyógyászati Tantermi előadás Belgyógyászati Tantermi előadás F.O.K. III. évfolyam, II. félév Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2016. Április 4 Miről lesz szó? CARDITISEK (ENDO-, MYO-, PERICARDITIS)

Részletesebben

Szivritmuszavarok és kezelése Etiológia: Myocardiális okok(iszb, CMP, myocarditis) Hemodinamikai okok(volumen terhelés, nyomásterhelés) Extracardiális okok(elektrolitzavar, hyperthyreosis, Hypoxia, gyógyszerek)

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2016.02.08

Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2016.02.08 Belgyógyászati Tantermi előadás F.O.K. III. évfolyam, II. félév Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2016.02.08 1 Miről lesz szó? AKUT KERINGÉSI ELÉGTELENSÉG THROMBOSISOK.

Részletesebben

FELHÍVÁS a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Orvos- és Egészségtudományi Szekciójában való részvételre

FELHÍVÁS a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Orvos- és Egészségtudományi Szekciójában való részvételre FELHÍVÁS a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Orvos- és Egészségtudományi Szekciójában való részvételre 1. Általános információk, rendezők A rendezvény szervezői: Pécsi Tudományegyetem Általános

Részletesebben

TÉRÍTÉSKÖTELES EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK TÉRÍTÉSI DÍJJEGYZÉKE

TÉRÍTÉSKÖTELES EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK TÉRÍTÉSI DÍJJEGYZÉKE TÉRÍTÉSKÖTELES EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK TÉRÍTÉSI DÍJJEGYZÉKE Érvényes: 2016. május 1-től visszavonásig I. JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁS Az elszámolás alapja Egységár (Ft) A térítés összege** ORVOSI VIZSGÁLAT

Részletesebben

BUDAPEST KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT

BUDAPEST KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT BUDAPEST KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT 12/2002. (V. 7. ) sz. önkormányzati rendelete a szociális ellátások és a gyermekvédelmi támogatások helyi szabályozásáról szóló 9/2000. (III. 7.) sz. önkormányzati rendelet

Részletesebben

66/1999. (XII. 25.) EüM rendelet. a szakorvos, szakfogorvos, szakgyógyszerész és klinikai szakpszichológus szakképesítés megszerzéséről

66/1999. (XII. 25.) EüM rendelet. a szakorvos, szakfogorvos, szakgyógyszerész és klinikai szakpszichológus szakképesítés megszerzéséről 1. oldal 66/1999. (XII. 25.) EüM rendelet a szakorvos, szakfogorvos, szakgyógyszerész és klinikai szakpszichológus szakképesítés megszerzéséről Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. -a (2)

Részletesebben

A Fogorvostudományi Kar története

A Fogorvostudományi Kar története Debrecen Debrecen Magyarország második legnagyobb és legnépesebb városa, lakossága meghaladja a 200 000 főt. Az ország keleti részén fekvő Debrecen a Tiszántúl és Kelet-Magyarország történelmi, kulturális

Részletesebben

A Debreceni EOEC ÁOK, a Pécsi TE ÁOK, a Semmelweis Egyetem ÁOK, és a Szegedi TE ÁOK által összeállított anyagok alapján, és jóváhagyásukkal

A Debreceni EOEC ÁOK, a Pécsi TE ÁOK, a Semmelweis Egyetem ÁOK, és a Szegedi TE ÁOK által összeállított anyagok alapján, és jóváhagyásukkal ORVOSI DIPLOMÁHOZ KÖTHETŐ KOMPETENCIÁK (Az egyetemek által megjelölt, a gyakorlati leckekönyvben felsorolt azon készségek alapján, amelyeket a végezte megjelöléssel illettek, és amelyekre az oktató megtanította

Részletesebben

Az AHA tudományos Rovatcímállásfoglalása

Az AHA tudományos Rovatcímállásfoglalása Az AHA tudományos Rovatcímállásfoglalása A szívkatéterezés és a katéteres beavatkozások indikációi gyermekkardiológiai betegségekben Az American Heart Association tudományos állásfoglalása Támogatja az

Részletesebben

Magyar Belgyógyász Társaság 44. Nagygyűlése Budapest Hotel Novotel, Rákóczi út 43-45. 2012. december 13-15.

Magyar Belgyógyász Társaság 44. Nagygyűlése Budapest Hotel Novotel, Rákóczi út 43-45. 2012. december 13-15. Magyar Belgyógyász Társaság 44. Nagygyűlése Budapest Hotel Novotel, Rákóczi út 43-45. 2012. december 13-15. A kongresszust a Semmelweis Egyetem akkreditálta. 2012. december 13. csütörtök Program 08.45.

Részletesebben

A belgyógyászat feladata. Betegvizsgálat.

A belgyógyászat feladata. Betegvizsgálat. A belgyógyászat feladata. Betegvizsgálat. Tantermi előadás III. é. fogorvostanhallgatóknak 2016. február 1. Tóth Miklós Semmelweis Egyetem, ÁOK II. Belgyógyászati Klinika Budapest Az orvoslás, mint hivatás

Részletesebben

Szívultrahanggal felismerhető kardiológiai veszélyállapotok

Szívultrahanggal felismerhető kardiológiai veszélyállapotok Szívultrahanggal felismerhető kardiológiai veszélyállapotok Dr. Tölgyesi Andrea gyermekkardiológus SE I. Gyermekklinika Kardiológiai veszélyállapotok gyermekkorban Veleszületett szívfejlődési rendellenességek

Részletesebben

Stroke napja sajtófigyelés

Stroke napja sajtófigyelés Stroke napja sajtófigyelés STROKE napja 2009 Rajzpályázat 2009. április 20. sulinet.hu A tavalyi évhez hasonlóan a Magyar Stroke Társaság égisze alatt a Városligetben megrendezésre kerül a Stroke napja.

Részletesebben

Hajdúszoboszlói kistérség Foglalkoztatási Stratégia FOGLALKOZTATÁSRA A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0016 2010.

Hajdúszoboszlói kistérség Foglalkoztatási Stratégia FOGLALKOZTATÁSRA A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0016 2010. A TURISZTIKAI VONZERŐ FELHASZNÁLÁSA FOGLALKOZTATÁSRA A HAJDÚSZOBOSZLÓI KISTÉRSÉGBEN FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0016 2010. NOVEMBER MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda, 2010. 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

A szív élettana. Aszív élettana I. A szív pumpafunkciója A szívciklus A szívizom sajátosságai A szív elektrofiziológiája Az EKG

A szív élettana. Aszív élettana I. A szív pumpafunkciója A szívciklus A szívizom sajátosságai A szív elektrofiziológiája Az EKG A szív élettana A szív pumpafunkciója A szívciklus A szívizom sajátosságai A szív elektrofiziológiája Az EKG prof. Sáry Gyula 1 Aszív élettana I. A szívizom sajátosságai A szívciklus A szív mint pumpa

Részletesebben

JAVÍTÓKULCS R FÜZET ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS. s u l i N o v a K h t. É R T É K E L É S I K Ö Z P O N T É V F O L Y A M

JAVÍTÓKULCS R FÜZET ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS. s u l i N o v a K h t. É R T É K E L É S I K Ö Z P O N T É V F O L Y A M 8. É V F O L Y A M ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS R FÜZET s u l i N o v a K h t. É R T É K E L É S I K Ö Z P O N T 2 0 0 6 Untitled-13 1 2006.03.01. 15:01:48 2 Untitled-13 2 2006.03.01. 15:01:48 3 Untitled-13

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

Tájékoztató Nógrád Megye Közgyőlése számára. Nógrád megye egészségi helyzetérıl

Tájékoztató Nógrád Megye Közgyőlése számára. Nógrád megye egészségi helyzetérıl Tájékoztató Nógrád Megye Közgyőlése számára Nógrád megye egészségi helyzetérıl Készült: 2013. május Összeállította: Dr. Surján Orsolya megyei tisztifıorvos Feketéné Dr. Zeke Ildikó megyei tisztiorvos Bertókné

Részletesebben

EKG a házi gyermekorvosi gyakorlatban. Dr Környei László Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet

EKG a házi gyermekorvosi gyakorlatban. Dr Környei László Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet EKG a házi gyermekorvosi gyakorlatban Dr Környei László Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet EKG a házi gyermekorvosi gyakorlatban??? 1. Mellkasi fájdalom 2. Ritmuszavarok 3. Elektrolit eltérések

Részletesebben

A kardiovaszkuláris rendszer élettana IV.

A kardiovaszkuláris rendszer élettana IV. A kardiovaszkuláris rendszer élettana IV. 43. Az egyes érszakaszok hemodinamikai jellemzése 44. Az artériás rendszer működése Domoki Ferenc, November 20 2015. Az erek: elasztikus és elágazó csövek A Hagen-Poiseuille

Részletesebben

MEGHÍVÓ A Magyar Gyermekneurológiai Idegsebészeti, Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Társaság XXXIV Kongresszusa 2010 május 27- május 29

MEGHÍVÓ A Magyar Gyermekneurológiai Idegsebészeti, Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Társaság XXXIV Kongresszusa 2010 május 27- május 29 MEGHÍVÓ A Magyar Gyermekneurológiai Idegsebészeti, Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Társaság XXXIV Kongresszusa 2010 május 27- május 29 A Kongresszus rendezője: Magyar Gyermekneurológiai, Idegsebészeti,

Részletesebben

Csecsemőkori vitiumok jelentőségei a háziorvosi gyakorlatban. Dr. Tölgyesi Andrea gyermekkardiológus SE I. Gyermekklinika

Csecsemőkori vitiumok jelentőségei a háziorvosi gyakorlatban. Dr. Tölgyesi Andrea gyermekkardiológus SE I. Gyermekklinika Csecsemőkori vitiumok jelentőségei a háziorvosi gyakorlatban Dr. Tölgyesi Andrea gyermekkardiológus SE I. Gyermekklinika Mikor gondoljunk veleszületett szívbetegségre? Pozitív családi anamnézis Kromoszóma-eltérés

Részletesebben

Kórházak szakképzı iskolát végzettek iránti keresletének várható alakulása SZAKISKOLA_2010

Kórházak szakképzı iskolát végzettek iránti keresletének várható alakulása SZAKISKOLA_2010 SORSZÁM: MEGYE KÓDJA: Kórházak szakképzı iskolát végzettek iránti keresletének várható alakulása SZAKISKOLA_2010 Kérdezı aláírása:... [Kérdezı neve]* kérdezı kódja*: A kérdezés kezdete: 2010. hónap....nap..óra.perc

Részletesebben

SZÍV ÉS ÉRRENDSZER. Szederjesi Janos

SZÍV ÉS ÉRRENDSZER. Szederjesi Janos SZÍV ÉS ÉRRENDSZER Szederjesi Janos 1 2 3 Karotid aa., brachialis Típus: Parvus Tardus Altus Bisferiens Alternans Paradoxus Juguláris v. pulzálása Szívcsúcs pulzálása Pulzus 4 5 EKG P < 0,10 sec, < 0,3

Részletesebben

ÉRTESÍTÉS. 5214 KECSKEMÉT - VÁROSFÖLD autóbuszvonalon a 679 sz. járat 25 perccel később közlekedik. Kecskemétről 52 18.45 órakor indul Városföldre.

ÉRTESÍTÉS. 5214 KECSKEMÉT - VÁROSFÖLD autóbuszvonalon a 679 sz. járat 25 perccel később közlekedik. Kecskemétről 52 18.45 órakor indul Városföldre. KUNSÁG VOLÁN Zrt. Kecskemét, Csáktornyai u. 4-6. KVZrt-4/2012-2013. ÉRTESÍTÉS Értesítjük a Tisztelt Utazóközönséget, hogy 2013. május 1-től (szerdától) a Hivatalos Volán Autóbusz Menetrend Bács-Kiskun

Részletesebben

Haladó sebészeti technikával operált beteg otthoni gondozása

Haladó sebészeti technikával operált beteg otthoni gondozása Haladó sebészeti technikával operált beteg otthoni gondozása képzés Jósa András Oktatókórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. HELYI OKTATÁSI PROGRAMJA 1. ÁLTALÁNOS IRÁNYELVEK 1.1. A képzés szabályozásának

Részletesebben

A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER TAPASZTALATAI A PTE ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KARÁN, AZ. Bevezető

A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER TAPASZTALATAI A PTE ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KARÁN, AZ. Bevezető A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER TAPASZTALATAI A PTE ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KARÁN, AZ ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI, FOGORVOSI ÉS GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI SZAKOKON Bevezető A felsőoktatási intézmények pályakövetési

Részletesebben

Hallgatói tájékoztató a Sebészet és Szemészet c. Tantárgy oktatási rendjéről 2016.

Hallgatói tájékoztató a Sebészet és Szemészet c. Tantárgy oktatási rendjéről 2016. SEBÉSZETI ÉS SZEMÉSZETI TANSZÉK ÉS KLINIKA Cím: 1078 Budapest, István utca 2. Tel.: +36-1-478-41-95, Fax: +36-1-478-41-96 www.kisallatsebeszet.hu, www.univet.hu Hallgatói tájékoztató a Sebészet és Szemészet

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Ebrantil 25 mg oldatos injekció Ebrantil 50 mg oldatos injekció urapidil

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Ebrantil 25 mg oldatos injekció Ebrantil 50 mg oldatos injekció urapidil Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Ebrantil 25 mg oldatos injekció Ebrantil 50 mg oldatos injekció urapidil Mielőtt elkezdik alkalmazni Önnél ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az

Részletesebben

A keringési rendszer rendellenességei

A keringési rendszer rendellenességei A keringési rendszer rendellenességei Vérszegénység (anaemia) Szerkesztette: Vizkievicz András A vérszegénység olyan állapot, amelyben a vörösvértestek száma, vagy a hemoglobin mennyisége túl alacsony,

Részletesebben

1. Az ajánlatkérő neve és címe: Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet; 1096 Budapest, Haller u. 29.

1. Az ajánlatkérő neve és címe: Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet; 1096 Budapest, Haller u. 29. Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet; 1096 Budapest, Haller u. 29. 2. A közbeszerzés tárgya és mennyisége: Transzkatéteres

Részletesebben

Teljesítés igazolás. Tárgyhó: Folyamatosan végzett tevékenység:

Teljesítés igazolás. Tárgyhó: Folyamatosan végzett tevékenység: Teljesítés igazolás Cégnév: Tárgyhó: Folyamatosan végzett tevékenység: OMNIMED Egészségügyi és Szolgáltató Bt. 2015. december 2016. május Közreműködik a város egészségügyi alapellátásának (háziorvosi-,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

A gyermekek születése nem a szüléssel kezdódik és ér véget!

A gyermekek születése nem a szüléssel kezdódik és ér véget! Védónó szakirány A gyermekek születése nem a szüléssel kezdódik és ér véget! SZTE EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ÉS SZOCIÁLIS KÉPZÉSI KAR Veronika, a kismama mindent tudott a szülésről, mert jól felkészítették rá.

Részletesebben

Kórházügyi helyzetkép, 2015

Kórházügyi helyzetkép, 2015 Kórházügyi helyzetkép, 2015 Sopron, 2015. november 24. Velkey György, Magyar Kórházszövetség Kórházügyi kérdések 1. Van-e elegendő forrás? - Ki vagy mi felelős a kórházi adósságért? 2. Kórházközpontú-e

Részletesebben

Budapest, 2009. június. Kurzus elnöke, és az MHT XVII. Kongresszusának társelnöke

Budapest, 2009. június. Kurzus elnöke, és az MHT XVII. Kongresszusának társelnöke Tisztelt Kolleganők és Kollégák! Ha december - akkor hypertonia kongresszus! A magyar orvosok közül nagyon sokan így szokták meg az elmúlt több, mint másfél évtizedben, és az évek során szinte töretlenül

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET KUTATÁSI JELENTÉSEI 51.

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET KUTATÁSI JELENTÉSEI 51. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET KUTATÁSI JELENTÉSEI 51. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓ INTÉZET Igazgató: Dr. Miltényi Károly ISSN 0236-736-X írta:

Részletesebben

A PITVARI ÉS KAMRAI TERHELTSÉG EKG JELEI. Dr. Szabados Eszter

A PITVARI ÉS KAMRAI TERHELTSÉG EKG JELEI. Dr. Szabados Eszter A PITVARI ÉS KAMRAI TERHELTSÉG EKG JELEI Dr. Szabados Eszter A sinus eredetű P hullám A P hullám a pitvari depolarisatio jele A sinus csomó tevékenység nem látszik A pitvari depolarisatio iránya jobb-bal,

Részletesebben

Q ex EDV TLC Q V IVR. Naszlady 1998

Q ex EDV TLC Q V IVR. Naszlady 1998 Bevezetés. A hagyományos élettan azt tanítja, hogy a vérkeringést a szív, mint nyomáspumpa tartja fenn. Az erek ellenállását (ohmikus) úgy számítja, mintha egyenárammal szemben állna fenn. A pulzusszámra

Részletesebben

KÖVETELMÉNYRENDSZER. Tantárgy előadójának neve: Dr. Csillag András egyetemi tanár. Tanév: 2012/2013.

KÖVETELMÉNYRENDSZER. Tantárgy előadójának neve: Dr. Csillag András egyetemi tanár. Tanév: 2012/2013. KÖVETELMÉNYRENDSZER Semmelweis Egyetem Oktatási szervezeti egység megnevezése: Általános Orvostudományi Kar Anatómiai-, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Tantárgy neve: anatómia, sejt-, szövet- és fejlődéstan

Részletesebben

HQ ELİHÍVÓ KÉSZÜLÉKEK (HQ-350XT HQ-450XT HQ- 450XM)

HQ ELİHÍVÓ KÉSZÜLÉKEK (HQ-350XT HQ-450XT HQ- 450XM) Használati útmutató HQ ELİHÍVÓ KÉSZÜLÉKEK (HQ-350XT HQ-450XT HQ- 450XM) A készülék használata elıtt olvassa el figyelmesen a használati útmutatót 1 A termék jellemzıi és technikai adatai A termék jellemzıi

Részletesebben

35/2015. (IV.30.) KT.

35/2015. (IV.30.) KT. JEGYZŐKÖNYV 10 015-13/2015./F FÜLÖP KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2015. április 30-án de. 9,00 órakor TARTOTT SOROS NYÍLT ÜLÉSÉRŐL Hozott rendeletek: 6/2015. (IV.30.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga egészségügyi alapmodul természetgyógyászati képzéshez 2003. március 05. 2 TÁJÉKOZTATÓ az értékelő tanár részére A

Részletesebben

Bal kamra funkció echocardiographiás megítélése

Bal kamra funkció echocardiographiás megítélése Bal kamra funkció echocardiographiás megítélése Echocardiographiás alapismeretek aneszteziológus és intenzív terápiás orvosoknak 2018 november Dr Hertelendi Zita Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 7/2014. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Tanakajd Község Képviselő-testületének 2014. augusztus 27-én megtartott üléséről Hozott döntések: 7/2014. (VIII.31.) önkormányzati rendelet az önkormányzat Szervezeti és Működési

Részletesebben

Dr. med. habil Tamás László Klinika Igazgató Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika

Dr. med. habil Tamás László Klinika Igazgató Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika Kedves Kollégák! Az első és reményeim szerint hagyományt teremtő Budapesti fül-orrgégészeti továbbképző konferencia meghívóját tarják a kezükben. A háromnapos rendezvényünk célja, hogy két nagy témára

Részletesebben

SEM MEL WEI S EGY ETE M

SEM MEL WEI S EGY ETE M SEM MEL WEI S EGY ETE M Általános Orvostudományi Kar II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Igazgató: Dr. Pajor Attila egyetemi tanár 1082 Budapest, VIII. Üllői út 78/A. A SZÜLÉS VEZETÉSE A SZÓBELI

Részletesebben

Saját munkájuk nehézségi fokának megítélése forró munkaterületen dolgozó bányászok körében

Saját munkájuk nehézségi fokának megítélése forró munkaterületen dolgozó bányászok körében ERGONÓMIA 5.6 2.4 Saját munkájuk nehézségi fokának megítélése forró munkaterületen dolgozó bányászok körében Tárgyszavak: fizikai terhelés; hőterhelés; bányászat; pulzus, testhőmérséklet. A munkavédelmi

Részletesebben

M E G H Í V Ó. 2014. október 9-én (csütörtök) napjára 8.00 órára összehívom, melyre Önt tisztelettel meghívom.

M E G H Í V Ó. 2014. október 9-én (csütörtök) napjára 8.00 órára összehívom, melyre Önt tisztelettel meghívom. BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE M E G H Í V Ó Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselı-testületének Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról szóló 16/2010. (XI. 25.) sz. rendelete 4. (1) bekezdése alapján

Részletesebben

ÉRTESÍTŐ 2015/38. SZÁM TARTALOM

ÉRTESÍTŐ 2015/38. SZÁM TARTALOM 2015/38. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 41/2015. (IX. 22. MÁV-START Ért. 38.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Egészségmegőrző Programjának 2015.09.10. napjától 2016.06.30. napjáig tartó működtetéséről...

Részletesebben

I. FEJEZET BEVEZETİ. I.1. A koncepció szükségessége

I. FEJEZET BEVEZETİ. I.1. A koncepció szükségessége I. FEJEZET BEVEZETİ A Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 70/E. -a deklarálja alapvetı állampolgári jogként a szociális biztonsághoz való jogot, amely szerint az állampolgárok

Részletesebben

Endometriosis: nemcsak a nőgyógyászat kihívása

Endometriosis: nemcsak a nőgyógyászat kihívása Endometriosis: nemcsak a nőgyógyászat kihívása Interjú Prof. Dr. Rigó Jánossal és Dr. Bokor Attila adjunktussal Az IME Az egészségügyi vezetők szaklapja két éve elindított nőgyógyászati rovatában a hazai

Részletesebben

A www.webkiallitas.hu oldal leírása látogatóknak v1.0

A www.webkiallitas.hu oldal leírása látogatóknak v1.0 A www.webkiallitas.hu oldal leírása látogatóknak v1.0 2013.10.07. Netex-Magyarország Kft. Bevezető Ez a leírás a www.webkiallitas.hu oldal használatát írja le. A webkiallitas.hu egy interaktív web oldal,

Részletesebben

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek Belgyógyászati osztályos gyakorlat 2 hónap (Terv2) Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 1106 Budapest Maglódi út 89-432-7515 I. Belgyógyászat - Gasztroenterológia Dr. Hamvas József 2 hónap 2 fő 2012.09.01.

Részletesebben

969-41/79. A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTER-HELYETTESÉNEK 7/ 1979. számú INTÉZKEDÉSE

969-41/79. A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTER-HELYETTESÉNEK 7/ 1979. számú INTÉZKEDÉSE BELÜ G Y MlNIS Z T É R IUM10-27/7/1979 SZÍGORÚA N TITKOS!Ksz: 969-41/79 Minősítés megszűnt az 1995. év: t v 28. -ára figyelemmel A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTER-HELYETTESÉNEK 7/ 1979. számú INTÉZKEDÉSE

Részletesebben

Az Autópálya Rendőrség karjelvényei 2004.07.01. - 2007.12.31.

Az Autópálya Rendőrség karjelvényei 2004.07.01. - 2007.12.31. Az Autópálya Rendőrség karjelvényei 2004.07.01. - 2007.12.31. A Rendészeti Biztonsági Szolgálat (továbbiakban: REBISZ) létrehozásáról szóló 37/2004. (VI. 29.) BM rendelet, valamint a Rendészeti Biztonsági

Részletesebben

VI. ENDOKRINOLÓGIAI TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM PROGRAM Budapest, Novotel Centrum Hotel 2010. november 26-27.

VI. ENDOKRINOLÓGIAI TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM PROGRAM Budapest, Novotel Centrum Hotel 2010. november 26-27. VI. ENDOKRINOLÓGIAI TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM PROGRAM Budapest, Novotel Centrum Hotel 2010. november 26-27. 2010. november 26., péntek 08.30 18.00 REGISZTRÁCIÓ 09.30-09.40 MEGNYITÓ Halász Béla egyetemi tanár,

Részletesebben

Praenatalis ultrahangvizsgálatok. Prof. Dr. Hajdú Júlia Semmelweis Egyetem I.Sz. Szülészeti és Nıgyógyászati Klinika Újszülött Intenzív Osztály

Praenatalis ultrahangvizsgálatok. Prof. Dr. Hajdú Júlia Semmelweis Egyetem I.Sz. Szülészeti és Nıgyógyászati Klinika Újszülött Intenzív Osztály Praenatalis ultrahangvizsgálatok Prof. Dr. Hajdú Júlia Semmelweis Egyetem I.Sz. Szülészeti és Nıgyógyászati Klinika Újszülött Intenzív Osztály Ultrahangvizsgálat 4 ajánlott szőrı: 12 hetesen, 18-20 hetesen,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

Kisberzseny környezetvédelmi programja - TARTALOMJEGYZÉK

Kisberzseny környezetvédelmi programja - TARTALOMJEGYZÉK Kisberzseny környezetvédelmi programja - TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 5 1.1. A MUNKA HÁTTERE... 6 1.2. IRODALOMJEGYZÉK... 8 2. HELYZETFELTÁRÁS... 9 2.1. TERVI KÖRNYEZET... 10 2.1.1.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Tiszasas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 20. napján tartott nyílt testületi ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Tiszasas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 20. napján tartott nyílt testületi ülésére ELŐTERJESZTÉS Tiszasas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 20. napján tartott nyílt testületi ülésére Tárgy: Az anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és az eseményekhez

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar. Jelentkezési Lap FELNŐTT TRANSOESOPHAGEALIS ECHOKARDIOGRÁFIA

Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar. Jelentkezési Lap FELNŐTT TRANSOESOPHAGEALIS ECHOKARDIOGRÁFIA Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Jelentkezési Lap FELNŐTT TRANSOESOPHAGEALIS ECHOKARDIOGRÁFIA A képzés időtartama minimum 6 hónap 23/2012. (IX. 14.) EMMI rendelet alapján 1. A képzésben

Részletesebben

JÉZUS KERESZTÚTJA A CSALÁDBAN

JÉZUS KERESZTÚTJA A CSALÁDBAN Imádunk téged Krisztus és áldunk téged, JÉZUS KERESZTÚTJA A CSALÁDBAN A keresztút állomásainak végigelmélkedése a család vonatkozásában. 1. Pilátus halálra ítéli Jézust Imádunk Téged Krisztus és áldunk

Részletesebben

41/2014. (VI. 30.) EMMI rendelet egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1

41/2014. (VI. 30.) EMMI rendelet egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 41/2014. (VI. 30.) EMMI rendelet egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 hatályos: 2014.07.01-2014.07.02 Tartalom: 1. Az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához

Részletesebben

Melléklet I. Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedélyek feltételei módosításának indoklása

Melléklet I. Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedélyek feltételei módosításának indoklása Melléklet I Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedélyek feltételei módosításának indoklása Tudományos következtetések A PRAC anagrelid PSUR-okra vonatkozó Értékelő Jelentését figyelembe

Részletesebben

ÜZLETSZABÁLYZAT 1. sz. módosítása egységes szerkezetbe foglalva

ÜZLETSZABÁLYZAT 1. sz. módosítása egységes szerkezetbe foglalva Minőségbiztosítási pontot beírni és tisztázni! ÜZLETSZABÁLYZAT 1. sz. módosítása egységes szerkezetbe foglalva Hatályos: 2014. május 26-tól Az 1. sz. módosítása jóváhagyásra benyújtva: 2016. január 15.

Részletesebben

A szív élettana humán klinikai fiziológiai szempontok

A szív élettana humán klinikai fiziológiai szempontok A szív élettana humán klinikai fiziológiai szempontok Dr. Domoki Ferenc 2016 november 22. A szívműködés külső jelei Indirekt jelek: minden életjel (bőr és nyálkahártyák színe, idegi aktivitás jelei: légzés,

Részletesebben

Apácatorna környezetvédelmi programja - TARTALOMJEGYZÉK

Apácatorna környezetvédelmi programja - TARTALOMJEGYZÉK Apácatorna környezetvédelmi programja - TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 5 1.1. A MUNKA HÁTTERE... 6 1.2. IRODALOMJEGYZÉK... 8 2. HELYZETFELTÁRÁS... 10 2.1. TERVI KÖRNYEZET... 11 2.1.1.

Részletesebben

É R T E S Í T É S. munkaszüneti nap, a hetek els tanszüneti munkanapját megel z munkaszüneti nap, munkanap, a hetek utolsó tanszüneti munkanapja,

É R T E S Í T É S. munkaszüneti nap, a hetek els tanszüneti munkanapját megel z munkaszüneti nap, munkanap, a hetek utolsó tanszüneti munkanapja, É R T E S Í T É S Értesítjük a Tisztelt Utazóközönséget, hogy a 2015. karácsonyi és a 2016. újévi ünnepekkel összefüggésben az autóbuszjáratok közlekedési napjai az alábbiak szerint alakulnak: 2015. december

Részletesebben

Foglalkozási napló. Gyakorló ápoló 14. évfolyam

Foglalkozási napló. Gyakorló ápoló 14. évfolyam i napló a 20 /20. tanévre Gyakorló ápoló 14. évfolyam (OKJ száma: 52 723 01) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

Munkaerő-piaci diszkrimináció

Munkaerő-piaci diszkrimináció Központi Statisztikai Hivatal Internetes kiadvány www.ksh.hu 2010. október ISBN 978-963-235-295-4 Munkaerő-piaci diszkrimináció Tartalom Bevezető...2 A diszkrimináció megtapasztalása nem, kor, iskolai

Részletesebben

A kritikus állapotú beteg helyszíni ellátása

A kritikus állapotú beteg helyszíni ellátása A kritikus állapotú beteg helyszíni ellátása Az előadás Dr. Erőss Attila: Riasztó állapotú beteg felismerése című előadásának felhasználásával készült. Szabó János dr. SE. Családorvosi Tanszék (prof. Dr.

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek emelt szint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2364-06 Gyógyászati segédeszköz ismeretek követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2364-06 Gyógyászati segédeszköz ismeretek követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Traumatológiai ellátásban részesült beteg számára tehermentesítő ortézist rendel kezelő orvosa, amit receptre felírt. Az üzletbe betérő beteg felvilágosítást kér Öntől. Tájékoztassa a beteget!

Részletesebben

Aphasia Centrum. beszélni családoddal, nem tudod elolvasni az újságot, ha a postás. hoz egy ajánlott levelet, nem tudod aláírásoddal hitelesíteni az

Aphasia Centrum. beszélni családoddal, nem tudod elolvasni az újságot, ha a postás. hoz egy ajánlott levelet, nem tudod aláírásoddal hitelesíteni az Aphasia Centrum Képzeld el, hogy a következő pillanatban képtelen vagy beszélni családoddal, nem tudod elolvasni az újságot, ha a postás hoz egy ajánlott levelet, nem tudod aláírásoddal hitelesíteni az

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi Intézet Földtudományok Doktori Iskola

Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi Intézet Földtudományok Doktori Iskola Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi Intézet Földtudományok Doktori Iskola KALMÁR GABRIELLA Az orvosi diagnosztikai laboratóriumok és az életminıség területi összefüggései Ph.D. értekezés

Részletesebben

PostaTestŐr balesetbiztosítás (termékkód: 15020) Ügyfél-tájékoztató és biztosítási feltételek Nyomtatványszám: F 150201 08 1403

PostaTestŐr balesetbiztosítás (termékkód: 15020) Ügyfél-tájékoztató és biztosítási feltételek Nyomtatványszám: F 150201 08 1403 PostaTestŐr balesetbiztosítás (termékkód: 15020) Ügyfél-tájékoztató és biztosítási feltételek Nyomtatványszám: F 150201 08 1403 A legfontosabb tudnivalók összefoglalása Miről szól ez az összefoglaló? Az

Részletesebben

Turisztikai Tanácsadók Szövetsége támogató javaslata az Új Széchenyi Terv megvalósításáért

Turisztikai Tanácsadók Szövetsége támogató javaslata az Új Széchenyi Terv megvalósításáért Turisztikai Tanácsadók Szövetsége támogató javaslata az Új Széchenyi Terv megvalósításáért Örömmel üdvözölve az Új Széchenyi Terv megalkotását, a Vitairat véglegesítéséhez alábbi javaslatainkkal kívánunk

Részletesebben

VASMEGYER KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 2/2015. (III.01.) rendelete. A települési támogatásokról

VASMEGYER KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 2/2015. (III.01.) rendelete. A települési támogatásokról VASMEGYER KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2015. (III.01.) rendelete A települési támogatásokról Vasmegyer Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális

Részletesebben

1. Előzmények. amely létrejött egyrészről

1. Előzmények. amely létrejött egyrészről INGATLAN ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS és HASZNÁLAT JOGÁNAK ALAPÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ MEGÁLLAPODÁS 1. számú módosítása amely létrejött egyrészről Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság

Részletesebben

É R T E S Í T É S. tanszünet, a hét első munkanapja. munkaszüneti nap. munkaszüneti nap. munkanap, iskolai előadási nap

É R T E S Í T É S. tanszünet, a hét első munkanapja. munkaszüneti nap. munkaszüneti nap. munkanap, iskolai előadási nap ALBA VOLÁN Zrt. Székesfehérvár Börgöndi u. 14. É R T E S Í T É S Értesítjük a Tisztelt Utazóközönséget, hogy a 2014. karácsonyi és a 2015. újévi ünnepekkel összefüggésben az autóbuszjáratok közlekedési

Részletesebben

K I V O N A T. Javaslat szív és érrendszeri vizsgálat második ütemére vonatkozó megállapodás elfogadására

K I V O N A T. Javaslat szív és érrendszeri vizsgálat második ütemére vonatkozó megállapodás elfogadására BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Szám: 8/2011 K I V O N A T Készült: Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. március 31-én megtartott rendes nyilvános ülésén készült

Részletesebben

Az alábbi felsorolásban a testépítéssel kapcsolatos legfontosabb fogalmak rövid magyarázata található abc sorrendben.

Az alábbi felsorolásban a testépítéssel kapcsolatos legfontosabb fogalmak rövid magyarázata található abc sorrendben. Testépítő lexikon Az alábbi felsorolásban a testépítéssel kapcsolatos legfontosabb fogalmak rövid magyarázata található abc sorrendben. Aerob edzés - hosszan tartó, alacsony vagy közepes intenzitású mozgásforma,

Részletesebben

OPERÁLT VETERÁN TALÁLKOZÓK - T Ö R T É N E T Ü N K

OPERÁLT VETERÁN TALÁLKOZÓK - T Ö R T É N E T Ü N K OPERÁLT VETERÁN TALÁLKOZÓK - T Ö R T É N E T Ü N K Mottó: Hiszen tíz évvel ezelőtt én is Békéscsabáról Nyíregyházára utaztam, hogy tíz percet beszélhessek valakivel, aki túl volt a műtéten! 2004. december

Részletesebben