Tájékoztató a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tevékenységéről. Nagyné Varga Katalin

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tájékoztató a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tevékenységéről. Nagyné Varga Katalin"

Átírás

1 Tájékoztató a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tevékenységéről Nagyné Varga Katalin

2 A kamara általános bemutatása Önkéntes tagság kötelező regisztrációval Önkéntes kamarai tagság: 1100 Kötelező regisztráció: Regisztrált építőipari vállalkozások: 3077 Tagozatok: ipar kereskedelem kézműipar szolgáltatás Szakmai tagozatok működtetése

3 Főbb kamarai tevékenységek Okmányhitelesítés Szakképzési tevékenység Üzleti partnerközvetítés Kereskedelem-fejlesztés Széchenyi hitelprogram Békéltető testület működtetése Szakmai rendezvények szervezése Általános gazdasági, jogi tanácsadás Építőipari regisztráció TSZSZ munkaszervezeti feladatainak ellátása Gazdálkodó szervezetek regisztrációja Plato program koordinálása Kiadványok megjelentetése Választottbírósági feladatok

4 Okmányhitelesítés A kamara kereskedelmi szerződések és egyéb, kereskedelmi jellegű dokumentumok hitelesítését illetve vis-maior igazolások kiállítását, származási igazolások (Certificate Origin) kibocsátását és ezzel kapcsolatos tanácsadást végzi, kamarai tagok részére kedvezményes áron. Az ATA Carnet (nemzetközi vámokmány, amely egy éven keresztül lehetővé teszi az áruk vámmentesen történő ideiglenes behozatalát és kivitelét) kibocsátását, illetve az ezzel kapcsolatos tanácsadást a kamarai tagok jelentős kedvezménnyel vehetik igénybe.

5 Térítésmentes szolgáltatások regisztrált vállalkozásoknak Tanácsadás gazdasági, pénzügyi általános jogi hitelhez jutás Széchenyi Kártya hitelek Pályázat- és rendezvényfigyelő ( ) Üzleti partnerkeresés Üzlet@Hálón Országos cégadatbázis, kamarai adatbázis (név- és címlista) külképviseletek, partnerkamarák, KRÜH (Kárpát Régió Üzleti Hálózat), HIPA (Nemzeti Befektetési Ügynökség) képviseletek közreműködésével Export Directory ( ) Innoportfólió ( ), Nyitott Labor ( ) Klaszter portfólió ( )

6 Szakmai rendezvények szervezése Szabolcs Kupa fodrász, kozmetikus és műkörömépítő és - díszítő országos verseny (2016-ban 14. alkalommal), időpont: február 14. Környezetvédelmi termékdíj előadás Adófórum - adózási aktualitások EKAER tájékoztató Munkavédelmi Konferencia, Munkajogi Konferencia Fogyasztóvédelmi, Szakképzési, Energetikai Konferencia Közös energiabeszerzési lehetőségek tanácsadás KKV-k számára Vizsgabizottsági tagok és vizsgabizottsági elnökök szakmai továbbképzése Vállalkozói tréningek, workshopok és konferenciák Pályázati lehetőségek E-napló vezetésével kapcsolatos tájékoztatás TOP 100 díjátadó rendezvény (2015-ben 8.alkalommal)

7 Fodrászverseny 2015.

8 Szakképzési közjogi feladataink Gyakorlati képzőhelyek nyilvántartása, felügyelete és kétszintű ellenőrzése ( honlapon a gyakorlati képzőhelyek listája szakmánként) Tanulószerződések megkötése, ellenőrzése, a tanulószerződéses tanácsadói rendszer működtetése Az iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli (felnőtt)képzés vizsgáinak kamarai felügyelete 124 szakmában vizsgaelnök és bizottsági tag delegálási javaslat Gyakorlati szintvizsgák teljeskörű lebonyolítása a 124 szakmában Mesterképzés és vizsgáztatás Szakma Kiváló Tanulója Verseny szervezése A Megyei Fejlesztés és Képzési Bizottságban munkaszervezeti és elnöki feladatainak ellátása október 01-től MFKB project koordinálása (a beiskolázási arány-irány meghatározáshoz kérdőíves felmérés a gazdálkodók munkaerő igényéről szakmánként-keresletvezérelt szakképzés kialakítása érdekében, pályakezdők körében felmérések szervezése) Leonardo pályázatok lebonyolítása ( Go and Learn, Study visit) Gyakornoki program népszerüsítése Pályaorientációs feladatok ellátása

9 Tanulószerződések kötése, ellenőrzése, nyilvántartása A kamara saját eszközeinek felhasználásával ösztönzi a tanulószerződések széleskörű alkalmazását, a vállalkozásoknál folyó gyakorlati képzést, valamint a munkavállaló és vállalkozói kompetenciák fejlesztését a képzés során. A tanulószerződések adatbázisát naprakészen vezeti. Kiadványokat, ajánlásokat készít, tájékoztató napokat szervez a tanulószerződéssel kapcsolatos információk átadására. Ellenőrzi a tanulószerződésben valamint a szakképzési törvényben előírt szabályok betartását és ehhez kapcsolódóan tanácsadást végez. A kamara szakképzési munkatársai a szakképzéshez kapcsolódóan általános tanácsadási tevékenységet végeznek.

10 Gyakorlati képzőhelyek ellenőrzése, nyilvántartása Munkánk során a kétszintű minősítési és ellenőrzési rendszert működtetjük. Az első szinten az ellenőrzés a jogszabályokban előírt képzési feltételek teljesítésére irányul. Az első minősítési szint az ellenőrzés, határozat kiadásával zárul. A második szinten az akkreditációs eljárás a képzés minőségére, az azt befolyásoló környezetre, a képzőhelyen folyó oktató-nevelő munka eredményességének megállapítására irányul. A képzőhelyek második szintjét, az akkreditációt, tanúsítvány kiadása zárja. A tanúsítvány a szakképzési hozzájárulás visszaigénylésének alapfeltétele.

11 Gyakorlati képzőhelyek és tanulószerződések számának alakulása Gyakorlati képzőhelyek száma Tanulószerződések száma

12 Szintvizsgák szervezése a szakiskolákban A szintvizsgáztatás célja, hogy hozzájáruljon a szakképzés minőségének és hatékonyságának javításához, és ezáltal a kamara feladatot és felelősséget vállaljon a szakképzés innovációjában. Egy olyan gyártásközi (szintvizsga) ellenőrzés működtetése, amely a gyakorlati képzés minőségbiztosítási rendszerének alapfeltétele. A szintvizsga lebonyolítása során mérhetővé válik, hogy a tanuló elsajátította-e az irányítás melletti munkavégzéshez szükséges kompetenciákat. A feladat ellátásához kapcsolódóan folyamatosan végezzük a gyakorlati képzéssel foglalkozó oktatók, szintvizsga elnökök, vizsgabizottsági tagok és segítő tanárok felkészítését is.

13 Szintvizsgák képekben

14 Eredményes szintvizsgát tett hallgatók létszámának alakulása Létszám

15 Mesterképzés és vizsgáztatás A mestervizsga célja, hogy a szakemberek számára biztosítsa a szakmai fejlődés és egzisztenciális életpálya modell, karrier kialakításának lehetőségét, valamint a tanulóképzéshez és vállalkozásvezetéshez szükséges ismeretek elsajátítását. A mesterképzés és a vizsga is két részből tevődik össze. A pedagógiai és vállalkozási ismeretekből, melyekből szóbeli vizsgát kell tenni; és szakmai részből, melyből szóbeli, írásbeli, gyakorlati és - az egyes szakmákban a modul szerinti vizsga esetében - interaktív vizsgát kell tenni. A mesterjelöltek részvizsgát követően tanúsítványt kapnak, ha mindkét részvizsgán megfelelt eredményt érnek el, a kamara kiállítja és átadja a mesterlevelet.

16 Sikeres mestervizsgák száma szakmánként Ács- állványozó 9 fő 5 fő Autószerelő 25 fő 19 fő Autóvillamossági szerelő 3 fő 3 fő Cukrász 8 fő 14 fő Fodrász 50 fő 16 fő Gázvezeték és készülékszerelő 96 fő - Gáz és olajtüzelésű kazán szerelő 20 fő 14 fő Kozmetikus 16 fő - Kőműves 25 fő 19 fő Pék 14 fő - Szobafestő, mázoló és tapétázó 37 fő 8 fő Villanyszerelő 11 fő 11 fő Férfiszabó 4 fő - Bútorasztalos - 13 fő Épület és szerkezetlakatos - 8 fő Vízvezeték és vízkészülék szerelő - 1 fő Hegesztő - 5 fő Ipari gépész - 9 fő Karosszérialakatos - 10 fő Kereskedő - 15 fő Pincér - 44 fő Szakács - 59 fő Mestervizsgázók száma összesen: 318 fő 278 fő

17 Mestervizsgák, mesteravatás

18 Pályaorientációs feladatok ellátása A cél az, hogy a pályaválasztás előtt álló diákokat a szakképzés felé orientáljuk, kiemelten a hiány és keresett szakmákban. A pályaorientáció során üzemlátogatásokat, szakmai bemutatókat, tájékoztató előadásokat szervezünk a pályaválasztásban érintett korosztályok diákjainak, szüleiknek, tanáraiknak. Osztályfőnöki órákon a hiány szakmákat bemutató filmeket vetítünk le a diákoknak. A filmek bemutatják egy-egy szakma érdekességeit, a szakmák művelőinek hozzáértését, munkájuk értékét a mindennapokban és a mesterségbeli tudással, munkával elérhető sikereket. Kérdőívekkel, interjúkkal próbáljuk meg felmérni, hogy a pályaválasztás előtt álló iskolás gyermek számára melyik lehet a megfelelő szakma, amiben sikeres lehet. Végső célunk az, hogy minél több fiatal szerezzen lehetőleg a hiányszakmában szakmát, szakmunkás bizonyítványt, akár az érettségi megszerzése után is.

19 Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Az MFKB-k a szakképzés fejlesztése szempontjából október 01- től konzultációs, javaslattevő, véleményező és tanácsadó fővárosi és megyei testületként működnek. A bizottság közreműködik a munkaerő-piaci információk, a foglalkoztatási, foglalkoztathatósági adatok és prognózisok alapján a nemzetgazdasági igények és a szakképzés fejlesztésének összehangolásában. Az MFKB-k hatásköre kiterjed minden olyan szakképzésre vonatkozó kérdéskörre, amely befolyásolja a megye szakképzés fejlesztésének elősegítését. A beiskolázás arányaira és irányaira vonatkozóan javaslattételi jogkörrel rendelkezik, de ez a jogköre vonatkozik az iskolarendszerű és az iskolarendszeren kívüli szakképzésre egyaránt. Kérdőíves felmérés végzése évente egy alkalommal a vállalkozók körében arra vonatkozóan, hogy milyen szakképesítéssel rendelkező munkavállalót igényelnének az elkövetkezendő időszakban, ezzel segítve a keresletvezérelt szakképzés kialakítását.

20 SZKTV, Euroskills, Worldskills A Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának gondozásra átadott szakképesítésekben a nappali tagozaton végzős tanulók számára megszervezett megmérettetés. A verseny célja a kiemelten gyakorlatigényes fizikai szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, a szakmunkás pályamodell bemutatása és népszerűsítése. A döntőbe való bejutáshoz szükséges egy írásbeli vizsga, melynek lebonyolítását minden évben a helyi kamarák vállalják. Az országos döntőre tanulók utaztatását is szervezi a kamara, hogy a szakmákat megismerjék és ezzel segítsék a pályaválasztást.

21 Worldskills, Sao Paulo, 2015

22 Széchenyi hitelkonstrukciókkal kapcsolatos szolgáltatások Széchenyi Kártya folyószámla hitel Széchenyi Forgóeszközhitel Széchenyi Beruházási Hitel Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel Agrár Széchenyi Kártya USZH hitelek

23 Széchenyi Program - kihelyezett folyószámlahitel alakulása Kihelyezett hitel eft

24 Széchenyi Program új hitelkonstrukciók/1 A Széchenyi Beruházási Hitel legfeljebb 50 MFt összegű akár 10 éves futamidőre is igényelhető hiteltípus, a vállalkozás beruházásai, fejlesztései meghitelezésére. Előnye, hogy hosszú távon szolgálja a vállalkozás működését, versenyképességét, törlesztésével pedig alkalmazkodik a beruházás megtérüléséhez. A Hitel felhasználható ingatlan vásárlásra, építésére, fejlesztésére, új és akár használt gépek, tárgyi eszközök beszerzésére, illetve a beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz-beszerzésre is. A Széchenyi Forgóeszközhitel konstrukció előnye, hogy nem pusztán az átmeneti likviditási problémák áthidalására szolgál, hanem hosszabb, akár 36 hónapos futamideje miatt kifejezetten forgóeszközök finanszírozására alkalmas. A maximális futamidőn belül a hitel igénylő határozhatja meg vállalkozása számára az optimális futamidőt, így kívánsága szerint tervezheti vállalkozása pénzügyeit. Az igényelhető hitel 1 millió Ft-tól maximum 25 millió Ft-ig forintonként emelkedő, így rugalmasan alkalmazkodik a vállalkozás finanszírozási igényeihez. Az Agrár Széchenyi Kártya a mezőgazdasági termékek előállításával, feldolgozásával és forgalmazásával, erdő-, vad- és halgazdálkodással foglalkozó mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók, illetve társas vállalkozásként működő kis- és középvállalkozások számára nyújtott szabad felhasználású 1, 2 vagy 3 éves lejáratú folyószámlahitel. Az Agrár Széchenyi Kártya hitelkerete legalább Ft, vagy félmillió forintonként növekvő, legfeljebb 25 millió Ft összeg lehet, melyhez a Magyar Állam 4% kamattámogatást és kezességi díjtámogatást biztosít.

25 Széchenyi Program új hitelkonstrukciók/2 Széchenyi támogatást megelőlegező hitel Amennyiben a vállalkozás utólagos finanszírozású támogatást nyert el, úgy a vállalkozásnak szinte a teljes beruházást önerőből kell megvalósítania, és csak a befejezést követően jut hozzá a támogatáshoz. A támogatást megelőlegező Hitel segítségével a vállalkozás a várt támogatás összegének előfinanszírozását kérheti. A hitel a később beérkező támogatásból kerül törlesztésre. A hitel összege 500 ezertől 50 millió Ft-ig terjedhet, a két érték között 100 ezer forintonként emelkedő összeggel igényelhető, így rugalmasan alkalmazkodik a vállalkozás finanszírozási igényeihez. Önerő kiegészítő hitel Amennyiben a vállalkozás európai uniós támogatást nyert el, de a projekt összköltségéhez nem tudja a saját forráson és a támogatáson felüli részt biztosítani, a Széchenyi önerő kiegészítő hitel segítségével kiegészíthető az önrész. A hitel összege 500 ezer és 50 millió Ft között terjedhet, a két érték között 100 ezer forintonként emelkedő összeggel igényelhető így rugalmasan alkalmazkodik a vállalkozás finanszírozási igényeihez. A Széchenyi önerő kiegészítő hitel mellett Széchenyi támogatást megelőlegező hitel is igényelhető az elnyert támogatáshoz, ezek összege együttesen akár 50 millió forint lehet.

26 Békéltető Testület működtetése A békéltető testület eljárásának célja a fogyasztó és a gazdálkodó szervezet közötti vitás ügy (fogyasztói jogvita) egyezségen alapuló rendezésének megkísérlése, ennek eredménytelensége esetén pedig az ügy eldöntése a fogyasztói jogok gyors, hatékony és egyszerű érvényesítésének biztosítása érdekében. A hazai békéltető testület ingyenesen igénybe vehető és az ország egész területén hozzáférhető vitarendezési fórum, a megyei (fővárosi) kereskedelmi és iparkamara mellett működő független testület. Hatáskörébe tartozik a fogyasztó és a vállalkozás közötti, a termék minőségével, biztonságosságával, a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával, a szolgáltatás minőségével, továbbá a felek közötti szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügy bírósági eljáráson kívüli rendezése: e célból egyezség létrehozásának megkísérlése, ennek eredménytelensége esetén pedig az ügyben döntés hozatala a fogyasztói jogok egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő érvényesítésének biztosítása érdekében.

27 Békéltető Testületi ügyek számának alakulása

28 Békéltető testületi ügyek ügytípusonként 2013.

29 Választott Bíróság A vitás ügyekben a Választottbíróság egyszerűbb megoldással szolgál, továbbá az eljárás díja és illetéke nem éri el az állami bíróság első- és másodfokú eljárás díjának összegét. A Választottbíróság egyszintű, azaz fellebbezésnek helye nincs, az eljárást pedig maximum 3 hónap alatt le kell bonyolítani. A Választottbírósági ítélet hatálya ugyanaz, mint a jogerős bírósági ítéleté. A Választottbíróság gazdálkodó szervezetek közötti viták rendezésére szolgál, de akkor is alkalmazható, ha csupán az egyik fél gazdasági tevékenységgel hivatásszerűen foglalkozó személy. A Választottbírósági szerződés a felek megállapodása, amely szerint meghatározott, akár szerződéses, akár szerződésen kívüli jogviszonyukból keletkezett vagy keletkező vitájukat Választottbíróság elé terjesztik. Választottbírósági szerződés más szerződés részeként vagy önálló szerződésként köthető. A Választottbíróság abban az esetben vehető igénybe, ha a felek jogvitájuk esetére, írásban kikötik annak illetékességét. Ezzel a megállapodással kivonják magukat az állami bíróság joghatálya alól és a Választottbíróság fog az ügyben eljárni megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező, gyakorló jogászokból, ügyvédekből, közgazdászokból, mérnökökből álló testületével.

30 Teljesítésigazolási Szakértői Szerv A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) a évi XXXIV. törvény alapján az építészeti-műszaki tervezési, építési és kivitelezési szerződések teljesítéséből fakadó viták ügyében tud eljárni. Kérelmet adhat be és így a szakértői eljárás lefolytatását kérheti a megrendelő, a tervező, a kivitelező vagy az alvállalkozó. A szakértői eljárási díj mértéke a kérelemben vitatott összeg nettó értékének 1 %-a, minimum Ft, maximum Ft.

31 Plato program A Plato siker törénet A Plato a kis-és középvállalkozások (KKV-k) tulajdonosainak olyan üzleti támogatása a nagy cégek képviselői által, amely napjaink üzleti világának kihívásásaira irányítja a figyelmet. A Plato a KKV-k számára lehetőséget biztosít a csoportos tanulásra, a tapasztalatcserére, a tanácsadásra, az üzleti kapcsolatépítésre, a hálózati együttműködésre, valamint a határmenti együttműködésekre.( ) Alapja a csoportmunka (TEAM work) (Together Everybody Achieve More).

32 Go and Learn program Go and Learn program ( Szakmai üzemlátogatások katalógusának kialakítása 6 ország 11 szervezetének közreműködésével ben pilot visit -ek szervezése. Eddig csatlakozott vállalkozások: AJG Agrogép Kft Benyó Car Kft Carbon Balck Kft Carl Zeiss Vision Hungary Kft Eurofrukt Kft Fafurdancs 2000 Kft Fémsystem Kft Fipkersz Kft Lukovics Fru-Fru Szépség Szalon Nafém Kft PA-COPM Kft Szamos Kft Zsindelyes Kereskedőház Kft Infogroup Kft KisSzabó Kft Lego Kft

33 Go and Learn program 2014

34 Külgazdasági projektek Prága-Pozsony ( ) Épületgépészek szakmai útja Építőipari kivitelezések megtekintése, üzleti találkozók Nagybánya ( ) Feldolgozóipari és szolgáltató vállalkozások szakmai útja Részvétel a Rivulus Dominárum kiállításon Eperjes ( ) Fémipari vállalkozó részvétele Üzemlátogatás (vagongyár, repülőgépgyár, kémiai holding) Gent ( )-ipari parkok megtekintése Triest ( )-oktatási központ és gyárlátogatás

35 Study visit A gyakorlatorientált szakképzés hazai tapasztalatainak bemutatása együttműködve a szakképző intézményekkel és a gyakorlati képzőhelyekkel 8 szakképzési szakértő fogadása 7 országból (Írország, Olaszország, Cseh Köztársaság, Spanyolország, Franciaország, Lengyelország, Norvégia) Bemutatott szakmai témakörök: pályaorientáció keresletvezérelt szakképzés, kérdőíves felmérés szakképzési jó gyakorlatok gyakorlati képzőhelyek üzemlátogatása

36 A szakértőkkel

37 Kiadványok megjelentetése A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gondozásában megjelent a SzakmaTár 2015 címet viselő kiadvány, mely a pályaválasztás előtt álló (7-8. osztályos általános iskolások, szüleik, tanáraik) számára nyújt segítséget a megfelelő szakma kiválasztásában. A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gondozásában minden évben megjelenik a megyei fejlesztési és képzési bizottságok tevékenységét részletező szakmai kiadvány. A könyv tartalmaz minden olyan információt, mely az MFKB-k működésével kapcsolatos. A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával megjelent A gyakorlati képzés tanulószerződéssel és együttműködési megállapodással a munka világában-2015 című kiadvány.

38 Egyéb szolgáltatások Terembérleti lehetőségek Konjunktúra felmérés végzése a vállalkozók körében Közreműködés a területfejlesztési koncepciók és programok gazdaságfejlesztési munkarészeinek kidolgozásában és végrehajtásában. A szakképzés fejlesztési koncepció kidolgozása és aktualizálása. A kamarai tagkártyával rendelkező vállalkozások számos termékhez és szolgáltatáshoz jutnak hozzá térítés nélkül vagy féláron, illetve kedvezményesen. Több mint ezerhatszáz elfogadóhely vehető igénybe az ország minden táján. A kártya kapcsolódik az EURO DISCOUNT CLUB (EDC) kedvezményeket biztosító törzsvásárlói rendszerhez, így a tag vállalkozások nemcsak kedvezményesen tankolhatnak, vásárolhatnak, hanem saját termékeikkel, szolgáltatásaikkal is bekapcsolódhatnak a kedvezményt adókhoz, több mint egymillió lehetséges vásárlót nyerve így. Szakmai tagozatok és klubok működtetése

39 Legfontosabb együttműködési megállapodásaink Régiós együttműködési megállapodás-3 megyei kamara A vállalkozók hatékonyabb tájékoztatása érdekében együttműködünk a megyei hatóságokkal, a megállapodásaink aktualizálása folyamatban van Külföldi kamarákkal az üzleti kapcsolat építés céljából együttműködési megállapodást kötöttünk a Rzsesowi, Kárpátaljai, Szatmárnémeti, Nagybányai, Beszterce-Naszódi, Castellóni, Szumi, Cserkaszi, Rovnói és Pancevoi kamarákkal) Kiemelt együttműködési megállapodásunk van a Kelet-Flandriai Kereskedelmi és Iparkamarával Együttműködünk a Magyar Controlling Egyesülettel

40 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

2014.03.04. A Kamara területi szervezetei A területi gazdasági kamarák a megyékben / a megyei jogú városokban valamint a fővárosban működhetnek

2014.03.04. A Kamara területi szervezetei A területi gazdasági kamarák a megyékben / a megyei jogú városokban valamint a fővárosban működhetnek A kamara szerepvállalása a hazai szak-és felnőttképzési rendszerben Dr. Benkei-Kovács Balázs Phd egyetemi adjunktus ELTE PPK Az MKIK alapfeladata: köztestületként működő érdekképviselet Választott bíróság

Részletesebben

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tevékenysége a megye szakképzésének szervezésében. 2009. szeptember 10.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tevékenysége a megye szakképzésének szervezésében. 2009. szeptember 10. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tevékenysége a megye szakképzésének szervezésében 2009. szeptember 10. 1 A kamara közjogi feladatai A gyakorlati képzőhelyek nyilvántartása, felügyelete

Részletesebben

A PÉCS-BARANYAI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE A 2015. ÉVRE

A PÉCS-BARANYAI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE A 2015. ÉVRE A PÉCS-BARANYAI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE A 2015. ÉVRE A PBKIK, mint köztestület és közhasznú szervezet Közhasznúsági fokozat: közhasznú szervezet Megszerzésének időpontja: 2015.

Részletesebben

K Ü L Ö N K I A D Á S 2016

K Ü L Ö N K I A D Á S 2016 küf_16_adó_küf 2016.02.03. 15:29 Page 1 KAMARAI ÜZLETI f ü z e t e k K Ü L Ö N K I A D Á S 2016 Széchenyi Kártya..........2 Országos és helyi pályázatok 16 Adó 2016................40 Lakáscélú támogatások....56

Részletesebben

A szervezetekkel, vállalkozásokkal való együttműködés szerepe a munkaerőpiac igényeinek felmérésében december 14.

A szervezetekkel, vállalkozásokkal való együttműködés szerepe a munkaerőpiac igényeinek felmérésében december 14. A szervezetekkel, vállalkozásokkal való együttműködés szerepe a munkaerőpiac igényeinek felmérésében 2016. december 14. A kamarai feladatokról általában Okmányhitelesítés Szakképzési tevékenység Üzleti

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2009. évi tevékenységéről

BESZÁMOLÓ. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2009. évi tevékenységéről BESZÁMOLÓ A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2009. évi tevékenységéről TARTALOMJEGYZÉK 1. KULCSMUTATÓK...4 1.1. Taglétszám alakulása...4 1.2. Bevételek alakulása...5 2. ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS...6

Részletesebben

A PÉCS-BARANYAI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE A 2014. ÉVRE

A PÉCS-BARANYAI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE A 2014. ÉVRE A PÉCS-BARANYAI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE A 2014. ÉVRE A PBKIK, mint köztestület A PBKIK közhasznú tevékenységei: A. Tudományos tevékenység, kutatás B. Nevelés és oktatás, képességfejlesztés,

Részletesebben

Mit kínál a B3 takarék Szövetkezet az agrárvállalkozásoknak?

Mit kínál a B3 takarék Szövetkezet az agrárvállalkozásoknak? Mit kínál a B3 takarék Szövetkezet az agrárvállalkozásoknak? Nyugat magyarországi Agrár konferencia PÁPA 2016.05.27. ELŐZMÉNYEK: 10 TAKARÉKSZÖVETKEZET, 10 FÉLE ARCULAT EGYSÉGES INTEGRÁCIÓS ARCULAT AZ EGYESÜLÉS

Részletesebben

BÉKÉS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

BÉKÉS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA BÉKÉS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szolgáltatásai Békéscsaba, Penza ltp. 5. H-5601 Pf.: 135 Tel./Fax: (36-66) 324-976, 451-775 email: bmkik@bmkik.hu web: www.bmkik.hu Előszó A Gazdasági kamarákról

Részletesebben

Gyakorlatorientált Szakmatanulás - Felsőoktatási szakképzés. Főiskola és kamara kapcsolata 2014. 11. 25.

Gyakorlatorientált Szakmatanulás - Felsőoktatási szakképzés. Főiskola és kamara kapcsolata 2014. 11. 25. Gyakorlatorientált Szakmatanulás - Felsőoktatási szakképzés Főiskola és kamara kapcsolata 2014. 11. 25. Szakképzési alapelv: a gazdaság igényeinek érvényesítése foglalkoztathatóság javítása CÉL a duális

Részletesebben

KAMARAI Hírlevél. Tájékoztató kamarai tagok részére 2013. május 23.

KAMARAI Hírlevél. Tájékoztató kamarai tagok részére 2013. május 23. KAMARAI Hírlevél Tájékoztató kamarai tagok részére 2013. május 23. Wekerle Vállalkozói Kör alakítása A Kormány 2012-ben elfogadta a Wekerle Tervet, azaz a magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési

Részletesebben

Finanszírozási lehetőségek a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványnál. Kókai Miklós hitel menedzser

Finanszírozási lehetőségek a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványnál. Kókai Miklós hitel menedzser Finanszírozási lehetőségek a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványnál Kókai Miklós menedzser 1 ZMVA Hitel Konstrukciók Beruházási üzleti célú ingatlan vásárlás, felújítás gépek, berendezések, járművek

Részletesebben

Bács-Kiskun megye szakképzésfejlesztési

Bács-Kiskun megye szakképzésfejlesztési Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Ügyiratszám:0003/16-MFK Bács-Kiskun megye szakképzésfejlesztési stratégia a 2015. évi jogszabályváltozások alapján felülvizsgált változat Bács-Kiskun

Részletesebben

TARTALOM AKTUÁLIS FÓKUSZ NEMZETKÖZI KUTATÁS HÍREK AKTUÁLIS 10. MAGYAR KÉZMŰVES REMEK - JUBILEUMI DÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉG BUDAPESTEN A VAJDAHUNYAD VÁRBAN A 2012. április 26-án megrendezett jubileumi díjátadó

Részletesebben

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. 2012. évi BESZÁMOLÓJA

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. 2012. évi BESZÁMOLÓJA A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2012. évi BESZÁMOLÓJA TARTALOMJEGYZÉK 1. KULCSMUTATÓK TERVEZETT ALAKULÁSA...4 1.1. Taglétszám alakulása...4 1.2. A regisztrált vállalkozások...5 1.3. A kamara

Részletesebben

Beszámoló a HKIK 2014. évi pénzforgalmi költségvetésének időarányos (2014.12.31.) végrehajtásáról

Beszámoló a HKIK 2014. évi pénzforgalmi költségvetésének időarányos (2014.12.31.) végrehajtásáról 3300 Eger, Faiskola u. 15. Telefax: (36) 323-615 Postacím: 3301 Pf.: 440 E-mail: hkik@hkik.hu Weblap: www.hkik.hu HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Beszámoló a HKIK 2014. évi pénzforgalmi költségvetésének

Részletesebben

Beszámoló az MKIK 2014. évi szakmai tevékenységéről

Beszámoló az MKIK 2014. évi szakmai tevékenységéről Beszámoló az MKIK 2014. évi szakmai tevékenységéről Gazdasági környezet Az elmúlt évek gazdaságpolitikája arra alapozott, hogy az adósság csapdából csak akkor lehet kitörni, ha emelkedik a növekedési potenciál,

Részletesebben

Ismét eltelt négy év...

Ismét eltelt négy év... Ismét eltelt négy év... Ez a ciklus sem volt mentes az ellentmondásoktól és a küzdelmektõl. Mind a megyei kamarák, mind a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fenntartásukat fogalmazták meg a közigazgatási

Részletesebben

MAGYAR SZAKKÉPZÉS HELYZETE,

MAGYAR SZAKKÉPZÉS HELYZETE, MAGYAR SZAKKÉPZÉS HELYZETE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A FÉMIPARI SZAKMÁK KÉPZÉSÉRE Bihall Tamás oktatási és képzési alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2015. november 13. Foglalkoztatás / 1 / 2015 17%

Részletesebben

A képzés a jelentkezők alacsony száma miatt nem indul!

A képzés a jelentkezők alacsony száma miatt nem indul! 1 / 17 41 Képző- és iparművészet A képzés a jelentkezők alacsony száma miatt nem indul! Sorrend Tanulóazonosító / Jelige 71787386897 73991872259 78978264679 71829652750 74328105984 75164453390 76312232362

Részletesebben

Az MFKB-k feladatai és tevékenysége 2014

Az MFKB-k feladatai és tevékenysége 2014 Az MFKB-k feladatai és tevékenysége 2014 Az MFKB-k feladatai és tevékenysége 2014 Felelős kiadó: Dunai Péter Lektor: Dr. Szilágyi János Szerkesztő: Nagyné Varga Katalin Témavezető: Köpeczi-Bócz Attila

Részletesebben

6000 KECSKEMÉT, SZOLNOKI ÚT. 31. WWW.KECSKEMETISZC.HU LEVELEZÉSI CÍM: 6000 KECSKEMÉT, KVARC UTCA 1. 76-482-698

6000 KECSKEMÉT, SZOLNOKI ÚT. 31. WWW.KECSKEMETISZC.HU LEVELEZÉSI CÍM: 6000 KECSKEMÉT, KVARC UTCA 1. 76-482-698 KECSKEMÉTI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM HÍRLEVELE OM AZONOSÍTÓ: 203041 A RÉGIÓ SZAKKÉPZŐ CENTRUMA MINDENKI NÁLUNK TANUL! 2015. 2. SZÁM 6000 KECSKEMÉT, SZOLNOKI ÚT. 31. WWW.KECSKEMETISZC.HU LEVELEZÉSI CÍM: 6000

Részletesebben

Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szolgáltatási jegyzék

Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szolgáltatási jegyzék Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szolgáltatási jegyzék www.csmkik.hu KAMARÁNKRÓL Az immár 125 éves Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara napjainkban több mint 1300 tagot számlálva az ötödik

Részletesebben

1. BEVEZETŐ... 4 2. ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ... 5 2.1. Testületi ülések... 5 2.2. Gazdálkodási adatok... 6 2.3. Önkéntes taglétszám alakulása... 6 2.4.

1. BEVEZETŐ... 4 2. ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ... 5 2.1. Testületi ülések... 5 2.2. Gazdálkodási adatok... 6 2.3. Önkéntes taglétszám alakulása... 6 2.4. 1. BEVEZETŐ... 4 2. ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ... 5 2.1. Testületi ülések... 5 2.2. Gazdálkodási adatok... 6 2.3. Önkéntes taglétszám alakulása... 6 2.4. Üzlet újság... 7 2.5. Kamarai weboldal... 7 2.6. Kamarai

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Mesterképzési és Mestervizsga Szabályzata 2015.

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Mesterképzési és Mestervizsga Szabályzata 2015. Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Mesterképzési és Mestervizsga Szabályzata 2015. 1 A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Mesterképzési és Mestervizsga Szabályzata A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakképzésről

Részletesebben

CSONGRÁD MEGYEI FEJLESZTÉSI ÉS KÉPZÉSI BIZOTTSÁG

CSONGRÁD MEGYEI FEJLESZTÉSI ÉS KÉPZÉSI BIZOTTSÁG CSONGRÁD MEGYEI FEJLESZTÉSI ÉS KÉPZÉSI BIZOTTSÁG CSONGRÁD MEGYE SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2013. március 26. Tartalomjegyzék I. A Csongrád megyei szakképzés-fejlesztési koncepció célja 3 II. Helyzetelemzés

Részletesebben

I. Bevezetés. II. A Széchenyi Kártya Konstrukció

I. Bevezetés. II. A Széchenyi Kártya Konstrukció Tartalomjegyzék I. Bevezetés II. A Széchenyi Kártya Konstrukció 1. Résztvevő szervezetek 1.1. Regisztráló Szervezetek 1.2. Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 1.3. Társult Szervezetek 1.4. A VOSZ tagszervezetek

Részletesebben

FEDőLAP. (mellékelve)

FEDőLAP. (mellékelve) FEDőLAP (mellékelve) Milyen szakmát válasszak? Szakiskolai szakmaválasztást támogató tájékoztató füzet Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, 2009. november 2 Milyen szakmát válasszak? 2009 A Magyar

Részletesebben

A.) ÁLTALÁNOS SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYOK

A.) ÁLTALÁNOS SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYOK A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ügyintéző szervezetének szervezeti és működési szabályzata (a 2003. június 20-i, a 2006. december 21-i és a 2009. szeptember 9-i módosításokkal egységes szerkezetben)

Részletesebben

Duális szakképzés. Együttműködési lehetőségek a Nyíregyházi Szakképzési Centrummal. Nyíregyháza, 2016. március 01.

Duális szakképzés. Együttműködési lehetőségek a Nyíregyházi Szakképzési Centrummal. Nyíregyháza, 2016. március 01. Duális szakképzés Együttműködési lehetőségek a Nyíregyházi Szakképzési Centrummal Nyíregyháza, 2016. március 01. 2015.07.01. 44 szakképzési centrum jött létre az országban, megyénkben három: Nyíregyházán,

Részletesebben

Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány

Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány szolgáltatások megőrzésének kiegészítő 1 Agrár- Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány Az alapítvány kuratóriuma 2012. július 30-i ülésén jóváhagyta az FHB Jelzálogbank Nyrt. és az FHB Kereskedelmi Bank

Részletesebben

2011. évi CLXXXVII. törvény. a szakképzésről ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. I. Fejezet. Alapelvek

2011. évi CLXXXVII. törvény. a szakképzésről ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. I. Fejezet. Alapelvek 2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Magyarországon a munkaerőpiac és a gazdaság által keresett és elismert szakképesítéseknek az esélyegyenlőség elve érvényesítésével történő megszerzésének biztosítása,

Részletesebben

HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA

HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA TERVEZÉS HETE Tervezés Hete HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA (2014-2020) 2013. december 9-12. ÁROP-1.2.11/A-2013-2013-0008 HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA (2014-2020) Gazdaságfejlesztési

Részletesebben

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum szerepe a duális képzésben 2015.10.30. Böröcz Csaba szakmai igazgató-helyettes

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum szerepe a duális képzésben 2015.10.30. Böröcz Csaba szakmai igazgató-helyettes A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum szerepe a duális képzésben Böröcz Csaba szakmai igazgató-helyettes Nemzetgazdasági Minisztérium alapító Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal középirányító hatóság

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KÁLYHÁS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KÁLYHÁS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KÁLYHÁS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII.

Részletesebben

A Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2008 évi program-naptára tervezet

A Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2008 évi program-naptára tervezet A Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2008 évi program-naptára tervezet SZAKMAI ESEMÉNYEK, RENDEZVÉNYEK TESTÜLETI ÜLÉSEK Debrecen Területek Elnökségi ülések, küldöttgyűlések, bizottsági ülések,

Részletesebben

A Zalavölgye Takarékszövetkezet hitel- és aktív ügyletei, forgalmazott hitelkonstrukcióiról (Hatályba lépés: 2011. augusztus 01.)

A Zalavölgye Takarékszövetkezet hitel- és aktív ügyletei, forgalmazott hitelkonstrukcióiról (Hatályba lépés: 2011. augusztus 01.) Aktív Üzletág A Zalavölgye Takarékszövetkezet hitel- és aktív ügyletei, forgalmazott hitelkonstrukcióiról (Hatályba lépés: 2011. augusztus 01.) A Zalavölgye Takarékszövetkezet (továbbiakban: Takarékszövetkezet)

Részletesebben

Európai uniós választások 2014

Európai uniós választások 2014 XVI. évfolyam 2014. 5. szám Európai uniós választások 2014 A meg nem oldott konfliktusok visszatükröződtek az eredményekben Továbbra is a jobbközép, kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt

Részletesebben

Zala Megyei Szakképzés- Fejlesztési Koncepció

Zala Megyei Szakképzés- Fejlesztési Koncepció Zala Megyei Szakképzés- Fejlesztési Koncepció Zalaegerszeg, 2013. július 25. A Zala Megyei Szakképzés- Fejlesztési koncepciót készítette: Nagy Zoltán MFKB elnök Mérksz Andor szakértő Gombos Béla program

Részletesebben

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI FEJLESZTÉSI ÉS KÉPZÉSI BIZOTTSÁG SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI FEJLESZTÉSI ÉS KÉPZÉSI BIZOTTSÁG SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI FEJLESZTÉSI ÉS KÉPZÉSI BIZOTTSÁG SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2013. MÁRCIUS Jóváhagyta: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság... Bihall Tamás elnök

Részletesebben

1. Egyszerû tanácsadás 2. 2. Szakmai konzultáció 5. 3. Projektkészítés, projektmenedzselés 9. 4. Egyéb szolgáltatások 11.

1. Egyszerû tanácsadás 2. 2. Szakmai konzultáció 5. 3. Projektkészítés, projektmenedzselés 9. 4. Egyéb szolgáltatások 11. TARTALOMJEGYZÉK 1. Egyszerû tanácsadás 2. 2. Szakmai konzultáció 5. 3. Projektkészítés, projektmenedzselés 9. 4. Egyéb szolgáltatások 11. 5. Társasági szolgáltatások 17. 6. Kamarai Intézmények szolgáltatásai

Részletesebben

A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM FELHÍVÁSA. a 2015/2016. tanévben megrendezendő

A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM FELHÍVÁSA. a 2015/2016. tanévben megrendezendő A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM FELHÍVÁSA a 2015/2016. tanévben megrendezendő SZAKMA KIVÁLÓ TANULÓJA VERSENYRE ÉS AZ ORSZÁGOS SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENYRE A Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Iparkamarával

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. október 17-i rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. október 17-i rendkívüli ülésére 2. számú előterjesztés Minősített többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. október 17-i rendkívüli ülésére Tárgy: A Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskolában folyó

Részletesebben

A PBKIK KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE 2001. II. FÉLÉVRE

A PBKIK KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE 2001. II. FÉLÉVRE A PBKIK KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE 2001. II. FÉLÉVRE (kivonat) I. A PBKIK, mint kiemelten közhasznú szervezet Közhasznúsági fokozat: kiemelten közhasznú szervezet Megszerzésének időpontja: 2001.06.18. A PBKIK

Részletesebben

2014 NOVEMBERI HÍRLEVÉL

2014 NOVEMBERI HÍRLEVÉL BIHAR-SÁRRÉT VIDÉKFEJLESZTÉSI EGYESÜLET 4100 BERETTYÓÚJFALU, KOSSUTH UTCA 25 WWW.BSVE.HU INFO@BSVE.HU 2014 NOVEMBERI HÍRLEVÉL Tisztelt Érdeklődők! Szeretettel köszöntjük a Bihar-Sárrét Vidékfejlesztési

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA NŐI SZABÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA NŐI SZABÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA NŐI SZABÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről szóló 2011. évi CLVII.

Részletesebben

Pályázati lehetőségek. Kis- és középvállalkozások számára. 2013. február 15.

Pályázati lehetőségek. Kis- és középvállalkozások számára. 2013. február 15. BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTE ÖNKORMÁNYZATÁNAK POLGÁRMESTERI HIVATALA POLGÁRMESTERI IRODA EU PROGRAMIRODA Pályázati lehetőségek Kis- és középvállalkozások számára 2013. február 15. 1173 Budapest,

Részletesebben

Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye szakképzési helyzetéről

Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye szakképzési helyzetéről Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye szakképzési helyzetéről Bihall Tamás elnök Miskolc, 2016. június 10. Tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye szakképzési helyzetéről Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei szakképzést

Részletesebben

Komárom Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési tevékenysége

Komárom Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési tevékenysége Komárom Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési tevékenysége A kamarai szakképzés területei 1. Szakképzési Tanácsadók 2. Pályaorientációs tevékenység 3. MFKB munkája 4. Mesterképzés Szakképzési

Részletesebben

SZONDI GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZONDI GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A SZONDI GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. Bevezetés A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 40. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás

Részletesebben

TARTALOM FÓKUSZ FÓKUSZ AKTUÁLIS NEMZETKÖZI KUTATÁS HÍREK SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENYEK GYŐZTESEINEK FOGADÁSA A PARLAMENTBEN

TARTALOM FÓKUSZ FÓKUSZ AKTUÁLIS NEMZETKÖZI KUTATÁS HÍREK SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENYEK GYŐZTESEINEK FOGADÁSA A PARLAMENTBEN TARTALOM FÓKUSZ AKTUÁLIS NEMZETKÖZI KUTATÁS HÍREK FÓKUSZ SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENYEK GYŐZTESEINEK FOGADÁSA A PARLAMENTBEN A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2013. június 11-én a Parlament Felsőházi Termében

Részletesebben

Befektetés a jövőbe A duális képzés megvalósulása Magyarországon

Befektetés a jövőbe A duális képzés megvalósulása Magyarországon V é g ze t t sé g a i c n e t e p m o K Befektetés a jövőbe A duális képzés megvalósulása Magyarországon 15 ezer fő deficit Az általános iskolából, illetve azt követően kimaradók számaránya: 14-19 év a

Részletesebben

5/.sz. melléklet Érvényes: 2015. február 01. Hirdetmény Nem folyósítható, de állományban lévő hitelek kondíciói

5/.sz. melléklet Érvényes: 2015. február 01. Hirdetmény Nem folyósítható, de állományban lévő hitelek kondíciói 5/.sz. melléklet Érvényes: 2015. február 01. Hirdetmény Nem folyósítható, de állományban lévő hitelek kondíciói Lakossági jelzálog hitelek HIT 440 2002.március 01-től benyújtott hitelek esetén 14,00-18,50%

Részletesebben

A PBKIK KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE 2007. ÉVRE

A PBKIK KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE 2007. ÉVRE A PBKIK KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE 2007. ÉVRE A PBKIK, mint kiemelten közhasznú szervezet Közhasznúsági fokozat: kiemelten közhasznú szervezet Megszerzésének időpontja: 2001.06.18. A PBKIK kiemelten közhasznú

Részletesebben

www.hbkik.hu Tel.: (52) 500-710 Fax: (52) 500-720 ÖNNEK VAN MÁR? TEL.: (52)500-744 VÁLLALKOZÓI HITELKÁRTYA

www.hbkik.hu Tel.: (52) 500-710 Fax: (52) 500-720 ÖNNEK VAN MÁR? TEL.: (52)500-744 VÁLLALKOZÓI HITELKÁRTYA 2005. július augusztus XIII/7 8. szám A H A J D Ú - B I H A R M E G Y E I K E R E S K E D E L M I É S I P A R K A M A R A L A P J A VÁLLALKOZÓI HITELKÁRTYA ÖNNEK VAN MÁR? TEL.: (52)500-744 A tartalomból:

Részletesebben

2016. Közép-Magyarországi Régió/ Budapest Kedvezményes hitel lehetőségek. Frissítve: 2016.04.06.

2016. Közép-Magyarországi Régió/ Budapest Kedvezményes hitel lehetőségek. Frissítve: 2016.04.06. 2016. Közép-Magyarországi Régió/ Budapest Kedvezményes hitel lehetőségek Frissítve: 2016.04.06. 2 Tartalom Országos Mikrohitel Program... 3 Budapest Kisvállalkozói Hitel Program... 8 Széchenyi Folyószámlahitel...

Részletesebben

Projekt befejezés dátum. Kapott támogatás (Ft) Projekt összes Projekt várható. (Ft) (Ft)

Projekt befejezés dátum. Kapott támogatás (Ft) Projekt összes Projekt várható. (Ft) (Ft) Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Az elmúlt 5 évben lezárult valamint jelenleg folyamatban lévő támogatott belföldi és külföldi projektek főbb adatai Támogatott projekt megnevezése Támogatott

Részletesebben

Vállalkozásbarát szakpolitika Magyarországon. 2012. április 19. Heti Válasz Konferencia

Vállalkozásbarát szakpolitika Magyarországon. 2012. április 19. Heti Válasz Konferencia Vállalkozásbarát szakpolitika Magyarországon 2012. április 19. Heti Válasz Konferencia Forrás: Aveco, NGM 2 HIÁNY HELYZET GDP arányos államháztartási hiány JAVULT! Ok: a kedvező irányú gazdaságpolitika,

Részletesebben

SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ KEM 2013-2020

SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ KEM 2013-2020 1 SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ KEM 2013-2020 Az iskolarendszerű szakképzés fejlesztésének rövid és középtávú terve Komárom-Esztergom megye, a szakképzés irányainak és a beiskolázás arányainak terve

Részletesebben

A GÖDÖLLŐI KISTÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MUNKATERVE ÉS KÖLTSÉGVETÉSE (2011-2013)

A GÖDÖLLŐI KISTÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MUNKATERVE ÉS KÖLTSÉGVETÉSE (2011-2013) A GÖDÖLLŐI KISTÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MUNKATERVE ÉS KÖLTSÉGVETÉSE (2011-2013) KÉSZÜLT KISTÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS A HELYI GAZDASÁGI ÉS FOGLALKOZTATÁSI POTENCIÁL ERŐSÍTÉSÉRE CÍMŰ PROJEKTHEZ, AMELY A

Részletesebben

Paksi I. István Szakképző Iskola Ideiglenes felvételi jegyzék 2015/2016

Paksi I. István Szakképző Iskola Ideiglenes felvételi jegyzék 2015/2016 Szakközépiskola 77595242289 64 1. felvételre javasolt 71770970787 63 2. felvételre javasolt 72418673860 52 3. felvételre javasolt 74659368334 51 4. felvételre javasolt 74845323873 49 5. felvételre javasolt

Részletesebben

MUNKAERŐPIACI AKTUALITÁSOK 11-06-21 1

MUNKAERŐPIACI AKTUALITÁSOK 11-06-21 1 MUNKAERŐPIACI AKTUALITÁSOK 1 A munkaerőpiac jellemzői 2010. IV. negyedév Megnevezés Országos Gy-M-S megye Vas megye Zala megye Foglalkoztatottak száma (fő)* 3 804 300 189 500 107 000 109 000 Gazdaságilag

Részletesebben

Útiterv az építőipari képzések fejlesztése érdekében. 2013. május 6.

Útiterv az építőipari képzések fejlesztése érdekében. 2013. május 6. Útiterv az építőipari képzések fejlesztése érdekében 2013. május 6. Készült: BUILD UP SKILLS HUNGARY (BUSH Projekt) keretében Kidolgozó: ÉMI Nonprofit Kft. Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Magyar Építőanyagipari

Részletesebben

A KAVOSZ Zrt. Agrár Széchenyi Kártya Üzletszabályzata

A KAVOSZ Zrt. Agrár Széchenyi Kártya Üzletszabályzata A KAVOSZ Zrt. Agrár Széchenyi Kártya Üzletszabályzata Az Üzletszabályzat mellékletei 1. A regisztrációs díj mértéke 2. Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány mindenkori hatályos Agrár Széchenyi

Részletesebben

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 2/2016. (I.29.) Önkormányzati rendelete. a gazdaságélénkítésről

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 2/2016. (I.29.) Önkormányzati rendelete. a gazdaságélénkítésről Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016. (I.29.) Önkormányzati rendelete a gazdaságélénkítésről Hatályos: 2016.01.30.-tól Algyő Nagyközség Önkormányzata a vállalkozások által foglalkoztatottak

Részletesebben

II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program. A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása konstrukció keretében

II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program. A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása konstrukció keretében II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása konstrukció keretében a TISZK rendszer továbbfejlesztése című pályázati felhíváshoz Kódszám:

Részletesebben

Kivonat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés 2009. június 25. napján megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből:

Kivonat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés 2009. június 25. napján megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből: Kivonat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés 2009. június 25. napján megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből: 58/2009. (VI. 25.) B.A.Z.M.ÖNK. határozat Tárgy: Bőcs Község Önkormányzatának a Zempléni

Részletesebben

A szocio-demográfiai elemzéshez felhasznált adatok

A szocio-demográfiai elemzéshez felhasznált adatok . sz. Melléklet A szocio-demográfiai elemzéshez felhasznált adatok Nemzetiségek 00. évi adatok Berekfürdő Karcag Kenderes Kisújszállás Kunmadaras Népesség összesen 858 574 546 76 580 Hazai kisebbséghez

Részletesebben

REGIONÁLIS ÉRDEKVÉDELEM ALAPÍTVÁNY Nyíregyháza, Szabolcs u. 10. T: 42/413-040 Fax: 42/310-462 e-mail: revalap@hu.inter.net

REGIONÁLIS ÉRDEKVÉDELEM ALAPÍTVÁNY Nyíregyháza, Szabolcs u. 10. T: 42/413-040 Fax: 42/310-462 e-mail: revalap@hu.inter.net REGIONÁLIS ÉRDEKVÉDELEM ALAPÍTVÁNY Nyíregyháza, Szabolcs u. 10. T: 42/413-040 Fax: 42/310-462 e-mail: revalap@hu.inter.net KIEGÉSZÍTÉS KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSHEZ BESZÁMOLÓ A REGIONÁLIS ÉRDEKVÉDELEM ALAPÍTVÁNY

Részletesebben

ÁCS, ÁLLVÁNYOZÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

ÁCS, ÁLLVÁNYOZÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI ÁCS, ÁLLVÁNYOZÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 33 582 01 1000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése: Ács,

Részletesebben

Zala Megyei Szakképzés- Fejlesztési Koncepció

Zala Megyei Szakképzés- Fejlesztési Koncepció Zala Megyei Szakképzés- Fejlesztési Koncepció Zalaegerszeg, 2013. március 28. Tartalom 1. Helyzetelemzés 4 1.1. Jogszabályi környezet vizsgálata, meghatározó rendelkezések értelmezése, 4 felvázolása, az

Részletesebben

A KAVOSZ Zrt. Agrár Széchenyi Kártya Üzletszabályzata

A KAVOSZ Zrt. Agrár Széchenyi Kártya Üzletszabályzata A KAVOSZ Zrt. Agrár Széchenyi Kártya Üzletszabályzata Az Üzletszabályzat mellékletei 1. A regisztrációs díj mértéke 2. Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány mindenkori hatályos Agrár Széchenyi

Részletesebben

Széchenyi 2020 GINOP Európai Uniós támogatások pályázati roadshow 2015. Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési

Széchenyi 2020 GINOP Európai Uniós támogatások pályázati roadshow 2015. Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Széchenyi 2020 GINOP Európai Uniós támogatások pályázati roadshow 2015. Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 1 Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSOKNAK, NONPROFIT SZERVEZETEKNEK. Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program. neve:

VÁLLALKOZÁSOKNAK, NONPROFIT SZERVEZETEKNEK. Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program. neve: A Széchenyi 2020, az Új Széchenyi Terv és a Nemzeti Együttműködési Alap összefoglaló táblázata vállalkozások költségvetési szervek és nonprofit szervezetek részére VÁLLALKOZÁSOKNAK, NONPROFIT SZERVEZETEKNEK

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről

Részletesebben

Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért

Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért Almási Ákos ügyvezető igazgató Győr, 2008. szeptember 23. [ ] MFB Hitelprogramok Termékstruktúra 2008.06.30-án Vállalkozások Önkormányzatok Magánszemélyek

Részletesebben

P Á L Y Á ZATOK VÁLLALKOZÓKNAK

P Á L Y Á ZATOK VÁLLALKOZÓKNAK V Á L L A L K O ZÓ I H Í R L E V É L KEDVES OLVASÓINK! Egyre-másra jelennek meg a különböző pályázati felhívások. Azokból választjuk ki azokat, amelyek leginkább felkelthetik az Önök érdeklődését, és lehetőséget

Részletesebben

Savaria TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2010. évi beszámolója

Savaria TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2010. évi beszámolója S a v a r i a T I S Z K S z a k k é p z é s - s z e r v e z é s i K i e m e l k e d ő e n K ö z h a s z n ú N o n p r o f i t K o r l á t o l t F e l e l ő s s é g ű T á r s a s á g 9 7 0 0 S z o m b a

Részletesebben

II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program. A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása konstrukció keretében

II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program. A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása konstrukció keretében II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása konstrukció keretében a TISZK rendszer továbbfejlesztése című pályázati felhíváshoz Kódszám:

Részletesebben

Baranya megyei szakképzésfejlesztési. stratégia. Mellékletek

Baranya megyei szakképzésfejlesztési. stratégia. Mellékletek 0 Baranya megyei szakképzésfejlesztési stratégia Mellékletek A Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság által 2013. július 8-án elfogadott, végleges változat 1 Tartalomjegyzék I. Összehasonlító

Részletesebben

Partnerségben a gyakorlatorientált szakképzés megerősítéséért Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében SZAKKÉPZÉSI FÓRUM. Nyíregyháza, 2015.09.

Partnerségben a gyakorlatorientált szakképzés megerősítéséért Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében SZAKKÉPZÉSI FÓRUM. Nyíregyháza, 2015.09. Partnerségben a gyakorlatorientált szakképzés megerősítéséért Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében SZAKKÉPZÉSI FÓRUM Nyíregyháza, 2015.09.23 A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK A SZAKKÉPZÉSSEL ÖSSZEFÜGGŐ TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁSOKRÓL

Részletesebben

2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről 1

2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről 1 OptiJUS Opten Kft. I 2011. évi CLXXXVII. törvény 2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről 1 2015.07.01. és 2015.09.30. között hatályos szöveg Tartalomjegyzék ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1 I. FEJEZET

Részletesebben

HIRDETMÉNY. A Bak és Vidéke Takarékszövetkezet hivatalos tájékoztatója. a vállalkozói hitelek

HIRDETMÉNY. A Bak és Vidéke Takarékszövetkezet hivatalos tájékoztatója. a vállalkozói hitelek HIRDETMÉNY A Bak és Vidéke Takarékszövetkezet hivatalos tájékoztatója a vállalkozói hitelek esetén alkalmazott kondíciókról, díjakról, jutalékokról és ezek teljesítési rendjéről Érvényes: 2016.01.01-től

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA ÉPÜLET- ÉS SZERKEZETLAKATOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA ÉPÜLET- ÉS SZERKEZETLAKATOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA ÉPÜLET- ÉS SZERKEZETLAKATOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről szóló

Részletesebben

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM 2014-2020

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM 2014-2020 GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM 2014-2020 GINOP-ról általánosságban Magyarország -a Budapestet és Pest megyét magába foglalóközép-magyarország Régiót leszámítva - nem éri el az EU átlag

Részletesebben

A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM FELHÍVÁSA. a 2014/2015. tanévben megrendezendő

A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM FELHÍVÁSA. a 2014/2015. tanévben megrendezendő A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM FELHÍVÁSA a 2014/2015. tanévben megrendezendő SZAKMA KIVÁLÓ TANULÓJA VERSENYRE ÉS AZ ORSZÁGOS SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENYRE A Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Iparkamarával

Részletesebben

Szintvizsga elnöki vizsga 2016 SZINTVIZSGA JOGSZABÁLY ÉS ELJÁRÁSREND ISMERET

Szintvizsga elnöki vizsga 2016 SZINTVIZSGA JOGSZABÁLY ÉS ELJÁRÁSREND ISMERET SZINTVIZSGA JOGSZABÁLY ÉS ELJÁRÁSREND ISMERET 1 Tartalom 1. A szintvizsga szerepe és jogszabályi háttere... 4 2. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Szak- és Felnőttképzési Önkormányzati Szabályzata (területei,

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KÁRPITOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KÁRPITOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KÁRPITOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII.

Részletesebben

KERÁMIAKÉSZÍTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

KERÁMIAKÉSZÍTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI KERÁMIAKÉSZÍTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

MUNKAERŐPIACI HELYZETKÉP KECSKEMÉT MUNKAERŐPIACI KÖRZETBEN 2010. október

MUNKAERŐPIACI HELYZETKÉP KECSKEMÉT MUNKAERŐPIACI KÖRZETBEN 2010. október Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ MUNKAERŐPIACI HELYZETKÉP KECSKEMÉT MUNKAERŐPIACI KÖRZETBEN 2010. október Kecskemét, 2010. november Készült A DÉL-ALFÖLDI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT ELEMZÉSI,

Részletesebben

HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEK FELZÁRKÓZTATÁSÁNAK TERVEZETT ESZKÖZEI

HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEK FELZÁRKÓZTATÁSÁNAK TERVEZETT ESZKÖZEI HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEK FELZÁRKÓZTATÁSÁNAK TERVEZETT ESZKÖZEI KONCEPCIÓ CÉLRENDSZERE KONCEPCIÓ ÁTFOGÓ CÉLJAI II. Átfogó cél: Egészséges és megújuló társadalom - egészségügyi és szociális ellátórendszer

Részletesebben

A SZABOLCS VEZÉR GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA - 1 -

A SZABOLCS VEZÉR GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA - 1 - A SZABOLCS VEZÉR GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA - 1 - I. BEVEZETÉS, ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 25. (2) bekezdésében

Részletesebben

Adótörvények 2014 évi változásaiból

Adótörvények 2014 évi változásaiból Adótörvények 2014 évi változásaiból SZJA Marad az SZJA mértéke: 16% Januári bér elszámolása Január hónapban kifizetett munkaviszonyból származó jövedelmet (bért) akkor kell az előző évinek tekinteni, ha

Részletesebben

SZÉCHENYI KÁRTYA PROGRAM A NÉV HITELEZ. Budapest,

SZÉCHENYI KÁRTYA PROGRAM A NÉV HITELEZ. Budapest, SZÉCHENYI KÁRTYA PROGRAM A NÉV HITELEZ Budapest, 2014.03.05. Széchenyi Kártya Program Elemei: Széchenyi Kártya Folyószámlahitel - 2002. szeptember Széchenyi Forgóeszközhitel - 2010. augusztus Széchenyi

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA LÁTSZERÉSZ ÉS FOTÓCIKK- KERESKEDŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA LÁTSZERÉSZ ÉS FOTÓCIKK- KERESKEDŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA LÁTSZERÉSZ ÉS FOTÓCIKK- KERESKEDŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről

Részletesebben

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK K Ö Z L Ö N Y E

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK K Ö Z L Ö N Y E XXII. ÉVFOLYAM 2.sz. 2012. FEBRUÁR MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK K Ö Z L Ö N Y E XXII. ÉVFOLYAM 2.sz. 2. TARTALOMJEGYZÉK I. MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK RENDELETEI...9-46. oldal

Részletesebben

53./2011. (V.10.) ÖK számú határozat

53./2011. (V.10.) ÖK számú határozat 53./2011. (V.10.) ÖK számú határozat Tárgy: A Tardi Általános Iskola Gyermekeiért Alapítvány tájékoztatója a 2010. évben végzett tevékenységéről A képviselő-testület a Tardi Általános Iskola Gyermekeiért

Részletesebben

2,51 és 3,00 között van, az ösztöndíj mértéke 10.000 Ft/hó. 3,01 és 3,50 között van, az ösztöndíj mértéke 15.000 Ft/hó

2,51 és 3,00 között van, az ösztöndíj mértéke 10.000 Ft/hó. 3,01 és 3,50 között van, az ösztöndíj mértéke 15.000 Ft/hó Szakiskolai tanulmányi ösztöndíj A tanulmányi szakiskolai ösztöndíj bevezetésének a célja, hogy a szakiskolai képzésben résztvevő, gazdaság által igényelt szakképesítést tanulók támogatásban részesüljenek

Részletesebben

Bankszámláról lekötött/elhelyezett betétek kamatai

Bankszámláról lekötött/elhelyezett betétek kamatai Bankszámláról lekötött/elhelyezett betétek kamatai Közzététel: 2015. október 30. Hatályos: 2015. november 2-től I. Forint betétlekötések kamatai Betétlekötés bármely Erste lakossági bankszámláról kezdeményezhető

Részletesebben

Szakképzés helyzete és kilátásai

Szakképzés helyzete és kilátásai Szakképzés helyzete és kilátásai A megszorító csomag fő elemei a következők Megszűnik a jelenlegi 100%-os elszámolási lehetősége a tárgyi eszközök beszerzésére, bérleti díjára, felújítására, pótlására

Részletesebben