Magyarország világörökségi listán szereplő helyszínei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyarország világörökségi listán szereplő helyszínei"

Átírás

1 Magyarország világörökségi listán szereplő helyszínei

2 Az UNESCO Világörökségi Listája A világörökségi helyszínek olyan kulturális vagy természeti szempontból egyedinek számító értékek, melyet az UNESCO keretén belül működő Világörökségi Bizottság (World Heritage Committee) az általa igazgatott Világörökség Programba felterjesztett. A program célja az emberiség kulturális és természeti örökségének védelme, azok nyilvántartásba vétele.

3 Az UNESCO Világörökségi Listája A programot a Világ kulturális és természeti örökségének megóvását célzó egyezmény (Convention Concerning the Protection of World Cultural and Natural Heritage) név alatt november 16- án alapították. Az alapítás óta több mint 180 ország ratifikálta a megállapodást.

4 Az UNESCO Világörökségi Listája Az Egyezmény aláírásával valamennyi részes állam kötelezettséget vállal arra, hogy a saját területén fekvő világörökségi helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára, hogy lehetősége szerint hozzájárul a Világörökségi Listán szereplő helyszínek védelméhez. A megőrzési kötelezettség megszegése esetén lehetőség van a listából való törlésre is.

5 Az UNESCO Világörökségi Listája A Világörökség címet hosszas előkészítés után először 1978-ban osztották ki, ekkor 12 helyszín kapta meg a kitüntető címet. Magyar helyszín először 1987-ben került a listára, Hollókő, valamint a budapesti Duna-part és a Várnegyed révén ben az Unesco elindította a Világörökséghez hasonló A világ emlékezete programot is az írott és audiovizuális emlékek védelmére.

6 Az UNESCO Világörökségi Listája Az 1972-ben megszületett Világörökség Egyezményhez csatlakozott országok hozták létre az Egyezmény végrehajtásának legfőbb testületét, az ún. Tagállamok Közgyűlését (General Assembly of States Parties), amely kétévente, az UNESCO általános konferenciájával azonos időben ülésezik.

7 Az UNESCO Világörökségi Listája Ekkor választják meg a legfontosabb döntéshozó és végrehajtó testület, az 1976-ban létrehívott Világörökség Bizottság (World Heritage Committee)21 tagját. A tagokat nem név szerint, hanem a tagországok képviselőjeként választják meg. A bizottság évente egyszer, más-más országban tanácskozik. A közgyűlés kezdetekor megválasztják a tisztségviselőket. A bizottsági ülések közötti időszakban a Párizsban székelő UNESCO Világörökség Központ (UNESCO World Heritage Centre) látja el az aktuális feladatokat.

8 Az UNESCO Világörökségi Listája A bizottság feladatai: a tagállamok felterjesztései alapján dönt az új helyszínek Világörökségi Listára vételről; ellenőrzi a Világörökségi Listára felvett helyszínek állapotát, adott esetben dönt a veszélyeztetett helyszínek felvételéről a Veszélyeztetett Helyszínek Listájára; meghatározza a Világörökség Alap optimális felhasználását az egyezmény alkalmazásával kapcsolatos stratégiák, szabályozások és irányelvek megfogalmazása, meghatározása;

9 Az UNESCO Világörökségi Listája Az Egyezmény értelmében a tagállamok Világörökségi Alapot (World Heritage Fund) létesítettek. Az Alap forrásai a tagállamok kötelező hozzájárulása (az UNESCO-tagdíj egy százaléka), valamint önkéntes hozzájárulások és egyéb adományok. A programba bekerült helyszínek az alapon keresztül a Bizottság által megszabott körülményeknek és feltételeknek megfelelően forrásokhoz juthatnak a helyszínek fenntartásához, kezeléséhez.

10 Az UNESCO Világörökségi Listája Jelölési szabályok Az egyezményt aláíró államoknak össze kell állítaniuk egy-egy javaslati listát azokkal a helyszínekkel, amelyeket alkalmasnak tartanak a világörökségi helyszínné nyilvánításra. A világörökségi listára való felkerülést az Egyezményt ratifikáló tagállamok maguk kezdeményezhetik a Világörökség Bizottságnál. A benyújtott felterjesztésekről a Bizottság évente egyszeri gyűlésén dönt.

11 Az UNESCO Világörökségi Listája A listára kerülés kritériumai A Világörökség részévé váláshoz az adott helyszínnek meg kell felelni a kiválasztási feltételeknek. Összesen 6, a kulturális helyszínekre vonatkozó kritérium, tovább 4, a természeti értékekre vonatkozó kritérium létezik. Világörökséggé váláshoz a jelölt helyszínnek a tíz kritérium közül legalább egynek meg kell felelni.

12 Az UNESCO Világörökségi Listája Statisztikák Jelenleg 961 világörökségi helyszínt tartunk számon 189 különböző országban. 745 kulturális, 187 természeti, 29 kulturális és természeti világörökség is egyben (2012-es adat). Az UNESCO a helyszíneket nem kontinensenként, hanem 5, azoktól eltérő kialakítású földrajzi zónába csoportosítja.

13 Magyarországi helyszínek Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez. A Világörökség Bizottság két évvel később, 1987-ben döntött az első két magyarországi helyszín, Budapest és Hollókő felvételéről a Világörökségi Listára nyara óta pedig hazánk, ez a 93 ezer négyzetkilométernyi kis ország, már nyolc világörökségi helyszínnel büszkélkedhet. Helyszíneink közül hét a kulturális és egy a természeti kategóriában került felvételre. Két helyszínünk (Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, valamint a Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj) határokon átnyúló, azaz szomszédainkkal Szlovákiával és Ausztriával közös.

14 Budapest világörökségi helyszínei A Duna-part látképe és a Budai Várnegyed (1987) a Világörökség részét képezi a budai oldalon a Műszaki Egyetem néhány épülete és a Széchenyi lánchíd által közrefogott terület, a Gellért fürdő, a Gellért-hegyi Szabadság-szobor és a Citadella, valamint a budai Vár épületei és a Duna-part a Margit híd-ig. A pesti oldalon védettséget élvez a Parlament, a Lánchíd pesti oldalán található Széchenyi István (volt Roosevelt) tér a Magyar Tudományos Akadémia és a Greshampalota épületével, valamint a Duna-part egészen a Petőfi hídig. Az Andrássy út és történelmi környezete (2002) a világörökségi listára került a már meglévő helyszín kibővítéseként az Andrássy út és történelmi környezete, a millenniumi földalatti és a Hősök tere.

15 Budapest világörökségi helyszínei

16 Budapest - a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út ( ) A budapesti Duna-part - amellett, hogy egyike a világ kiemelkedően szép urbanisztikai látképeinek - jól szemlélteti a magyar főváros történetének különböző időszakait. A város számos műemléke - Aquincum római kori településétől a Budai Vár megszámlálhatatlan, kulturálisan fontos magán- és középületéig - Buda, Pest és Óbuda határain túl is jelentős hatással volt az egyes korok építészetére.

17 Budapest világörökségi helyszínei Az 1987-ben a Világörökségi Listára felvett mintegy 60 hektárnyi terület a Margit hídtól a Szabadság hídig terjed. A budai oldalon magába foglalja a Budai Várnegyed épületegyüttesét, a Gellérthegyet a Szabadság-szoborral és a Citadellával, valamint a Gellért fürdőt. A pesti oldalon a Duna-parti sáv jelenti a világörökségi területet, melynek legmarkánsabb épülete Steindl Imre Országháza, de kiemelkedik a Roosevelt téren a Magyar Tudományos Akadémia épülete, a Gresham-palota, a pesti Vigadó és a Belvárosi Plébánia-templom épülete is. Az e szakaszon található négy Duna-híd (Margit híd, Lánchíd, Erzsébet híd, Szabadság híd) szintén része a világörökségnek.

18 Budapest világörökségi helyszínei A már meglévő "első" helyszínt terjesztették ki a Bizottság 2002-es budapesti kongresszusán: a Világörökségi Listára került a már meglévő helyszín kibővítéseként az Andrássy út a Hősök tere a Millenniumi emlékművel, a Szépművészeti Múzeummal és a Műcsarnokkal, a Millenniumi Földalatti Vasút, mely a maga nemében a legrégebbi a kontinensen.

19 Budapest világörökségi helyszínei A Vár legtöbb lakó- és középülete ma műemlék. A Várnegyed központjában áll a főváros egyik legismertebb épülete, a Nagyboldogasszony - népszerűbb nevén Mátyás - templom, mely nevezetes események színhelye volt: több magyar királyt is itt koronáztak meg, a templomot kibővíttető Mátyás király pedig itt tartotta esküvőjét. Később barokk, majd a XIX. század végén neogót stílusban építették át. A középkori várfalakon 1903-ban épült meg a neoromán Halászbástya, mely a mögötte álló Mátyás templommal együtt a város egyik szimbólumát jelenti.

20 Várhegy

21 Halászbástya

22 Mátyástemplom

23 Duna-part

24 Duna-part

25 Citadella

26 Gellért szálló és fürdő

27 Lánchíd

28 Országház

29 Országház

30 Andrássy út

31 Hősök tere

32 Millenniumi földalatti

33 Magyar Tudományos Akadémia

34 Hollókő ófalu és táji környezete (1987)

35 Hollókő ófalu és táji környezete (1987)

36 Hollókő ófalu és táji környezete (1987)

37 Hollókő ófalu és táji környezete (1987)

38 Hollókő ófalu és táji környezete (1987)

39 Hollókő ófalu és táji környezete (1987)

40 Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (1995)

41 Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (1995)

42 Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (1995)

43 Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (1995)

44 Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (1995)

45 Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete (1996)

46 Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete (1996)

47 Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete (1996)

48 Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete (1996)

49 Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete (1996)

50 Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete (1996)

51 Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete (1996)

52 Hortobágyi Nemzeti Park a Puszta (1999)

53 Hortobágyi Nemzeti Park a Puszta (1999)

54 Hortobágyi Nemzeti Park a Puszta (1999)

55 Hortobágyi Nemzeti Park a Puszta (1999)

56 Hortobágyi Nemzeti Park a Puszta (1999)

57 Hortobágyi Nemzeti Park a Puszta (1999)

58 Hortobágyi Nemzeti Park a Puszta (1999)

59 Hortobágyi Nemzeti Park a Puszta (1999)

60 Hortobágyi Nemzeti Park a Puszta (1999)

61 Pécsi ókeresztény sírkamrák (2000) Ókeresztény mauzóleum, I. sz (Péter Pál) sírkamra, II. sz. (Korsós) sírkamra, Ókeresztény temetőkápolna

62 Pécsi ókeresztény sírkamrák (2000)

63 Pécsi ókeresztény sírkamrák (2000)

64 Pécsi ókeresztény sírkamrák (2000)

65 Pécsi ókeresztény sírkamrák (2000)

66 Pécsi ókeresztény sírkamrák (2000)

67 Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj (2001)

68 Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj (2001)

69 Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj (2001)

70 Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj (2001)

71 Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj (2001)

72 Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj (2001)

73 Tokaj-hegyaljai borvidék (2002)

74 Tokaj-hegyaljai borvidék (2002)

75 Tokaj-hegyaljai borvidék (2002)

76 Tokaj-hegyaljai borvidék (2002)

77 Tokaj-hegyaljai borvidék (2002)

78 Tokaj-hegyaljai borvidék (2002)

79 Tokaj-hegyaljai borvidék (2002)

80 Tokaj-hegyaljai borvidék (2002)

81 Tokaj-hegyaljai borvidék (2002)

82 Várólistán szereplő helyszínek A rózsadombi termálkarszt területe (Pál-völgyi-, Mátyás-hegyi-, Szemlő-hegyi-barlang) A Rózsadombi termálkarszt területe millió évvel ezelőtt kezdődött a karsztrendszer kialakulása, melyet magasabb karsztos területekről szivárgó vizek táplálnak. Budapest híres gyógyfürdői is ennek a termál karsztosodásnak köszönhetik vizüket. A Rózsadomb alatt található a legnagyobb karszt rendszer. A csaknem 80 barlangot 30 kilométernyi folyosó rendszer köti össze.

83 Rózsadombi termálkarszt

84 Esztergom középkori erődítménye Esztergom középkori vára - a Duna fölé magasodó dombon álló királyi várat Géza fejedelem építtette a X. században és itt született fia, a későbbi Szent István, Magyarország államalapító királya. Három évszázadon át volt az ország fővárosa. Ma is az ország egyházi központja, érseki székhely. A palota mellett álló klasszicista Bazilika a legnagyobb katolikus templom Magyarországon.

85 Esztergom középkori erődítménye

86 Esztergom középkori erődítménye

87 A visegrádi királyi székhely A visegrádi középkori királyi központ és vadászterület - a Felső- és Alsóvár fennmaradt részein pontosan követhető egy középkori királyi székhely felépítése, működése. A Felsővár eredete egészen az i.e. IX. századig nyúlik vissza. A lépcsőzetesen 5 szinten elhelyezett épület gótikus és reneszánsz emlékei, a díszudvar, a vörös márvány Herkules szökőkút, az oroszlános kút páratlan értékű műemlék együttest alkotnak.

88 A visegrádi királyi székhely

89 A visegrádi királyi székhely

90 A visegrádi királyi székhely

91 Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok (Kulturális kultúrtáj) 1784-ben alapította II. József császár. Azóta is a magyarországi lótenyésztés egyik kiemelkedő központja. Építészeti, tájképi és technológiai szempontból egyaránt nagy jelentőségű. Híven dokumentálja a XVIII-XIX. század magas színvonalú állattartását.

92 Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok (Kulturális kultúrtáj)

93 Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok (Kulturális kultúrtáj)

94 Komáromi erődrendszer (Kulturális) Az Osztrák-Magyar Monarchiából fennmaradt, katona beszállásolására épített legnagyobb erődrendszerről szóló adatok Kr.e ig nyúlnak vissza. A változó idők folyamán számos alkalommal újjáépített és kibővített komárom-komarnoi erőd mind építészetileg, mind a felhasznált építőanyagok szempontjából egységes maradt. Az épületegyüttes számos eleme erős kapcsolatba lépett a természeti környezettel. Tetejük lekerült a talajszintre és ma fű és vadvirágok borítják, tökéletes szimbiózisban a természettel.

95 Komáromi erődrendszer (Kulturális)

96 Komáromi erődrendszer (Kulturális)

97 Komáromi erődrendszer (Kulturális)

98 Komáromi erődrendszer (Kulturális)

99 Az ipolytarnóci ősélőhely (Természeti) Ipolytarnóc, ősmaradványok - cápafogak bizonyítják, hogy 23 millió évvel ezelőtt trópusi tenger volt itt. Később a tenger visszahúzódott, a szárazulattá vált területet kanyargó ősfolyó szelte át, partját dzsungel övezte. A trópusi esőerdő ősállatai lábnyomokat hagytak a folyóparti iszapban. Aztán egy 20 millió évvel ezelőtti vulkánkitörés az egészet lávával temette be, megőrizve így azokat az utókor számára.

100 Az ipolytarnóci ősélőhely (Természeti)

101 Az ipolytarnóci ősélőhely (Természeti)

102 Várólistán szereplő helyszínek Tájházhálózat Magyarországon (Kulturális) később átsorolhatják a "Szellemi örökség" (intangible heritage) Egyezmény körébe A Tihanyi-félsziget, a Tapolcaimedencetanúhegyei és a Hévízi-tó a helyszín lehatárolása és kategóriája 2003-tól megváltozott, mivel két, közeli helyszínt csatoltak hozzá sorozatnevezésként Az északkeleti Kárpátmedence fatemplomai (Kulturális) szlovák-magyar

103 Várólistán szereplő helyszínek A római limes magyarországi szakaszai (Kulturális) nemzetközi sorozatjelölés részeként

Mi ez? Egyezmény a világ kulturális és természeti örökségének védelméről

Mi ez? Egyezmény a világ kulturális és természeti örökségének védelméről Világörökség Mi ez? Egyezmény a világ kulturális és természeti örökségének védelméről Mi hozta létre? az UNESCO, az Egyesült Nemzetek Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete Mikor? 1972-ben Milyen

Részletesebben

VILÁGÖRÖKSÉG MAGYAR NEMZETI BIZOTTSÁGA. Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Budapest, január

VILÁGÖRÖKSÉG MAGYAR NEMZETI BIZOTTSÁGA. Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Budapest, január VÖMNB_2012_1_01 Budapest, 2012. január 19. VILÁGÖRÖKSÉG MAGYAR NEMZETI BIZOTTSÁGA BIZOTTSÁGI ÜLÉS Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 10.30 A napirend 1. pontja: A nyolc magyar világörökségi helyszínre vonatkozó

Részletesebben

Képeslapok a Dunáról

Képeslapok a Dunáról Képeslapok a Dunáról Nagymaros a Dunakanyarban, a Börzsöny lábánál fekszik. Az uralkodók kedvenc tartózkodási helye volt a középkorban. A XX. században nagy nyilvánosságot kapott a település, ugyanis

Részletesebben

20 éve nyilvánították a világörökség részévé az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjait

20 éve nyilvánították a világörökség részévé az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjait Fás-legelő TT, a Füzérradványi Kastélypark TT az ANPI működési területéhez kerül. 2007 A Kelemér-Serényfalva-Erdősrezervátum TT védetté nyilvánítása. Az abaújkéri Aranyos-völgy védetté nyilvánítása. 2009

Részletesebben

Turizmus. Környezetvédelem a turizmusban. Ökoturizmus. Fenntartható fejlődés

Turizmus. Környezetvédelem a turizmusban. Ökoturizmus. Fenntartható fejlődés Turizmus Környezetvédelem a turizmusban Fenntartható fejlődés Olyan fejlődés, amely képes kielégíteni a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációinak lehetőségeit saját szükségleteik

Részletesebben

Világörökség a Duna mentén

Világörökség a Duna mentén Világörökség a Duna mentén Berzsényi Brigitta világörökségi referens Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ Világörökségi és Nemzetközi Főosztály http://www.forsterkozpont.hu/

Részletesebben

BIZOTTSÁGI ÜLÉS. Forster Központ Budapest, 2014. január 14., 11:00

BIZOTTSÁGI ÜLÉS. Forster Központ Budapest, 2014. január 14., 11:00 VÖSZB_2014_1_04 Budapest, 2014. január 14. BIZOTTSÁGI ÜLÉS Forster Központ Budapest, 2014. január 14., 11:00 A napirend 4. pontja: Tájékoztatás a világörökségről szóló 2011. évi LXXVII törvény végrehajtásáról

Részletesebben

Kultúra és Turizmus. Kulturális Örökség Európai Éve 2018

Kultúra és Turizmus. Kulturális Örökség Európai Éve 2018 Kultúra és Turizmus Kulturális Örökség Európai Éve 2018 Fő Pillérek I. Az Európai Parlament és az Európa Tanács 2018. évet a Kulturális Örökség Európai Évének nyilvánította. A programsorozat fő célja:

Részletesebben

UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága Világörökség Szakbizottsága. Bizottsági ülések Forster Központ, Budapest

UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága Világörökség Szakbizottsága. Bizottsági ülések Forster Központ, Budapest UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága Bizottsági ülések Forster Központ, Budapest 2014. január 14. 2014. március 11. 2014. április 29. 2014. június 10. DÖNTÉSEK KÖNYVE Bizottsági ülés 2014. január 14. A napirend

Részletesebben

Urbánné Malomsoki Mónika

Urbánné Malomsoki Mónika Urbánné Malomsoki Mónika Magyar értéktár/hungarikumok Jogi szabályozás 510/2006/EK rendelet (2006. márc. 20.) a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek eredetmegjelöléseinek oltalmáról

Részletesebben

Határok és határjelek. Jelölés az UNESCO Világörökség jegyzékébe. Varga Norbert államhatárügyi felelős Alaphálózati és Államhatárügyi Osztály

Határok és határjelek. Jelölés az UNESCO Világörökség jegyzékébe. Varga Norbert államhatárügyi felelős Alaphálózati és Államhatárügyi Osztály Határok és határjelek Jelölés az UNESCO Világörökség jegyzékébe Varga Norbert államhatárügyi felelős Alaphálózati és Államhatárügyi Osztály Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály 1149 Budapest,

Részletesebben

Ökoturizmus természetvédelem világörökség

Ökoturizmus természetvédelem világörökség Magyar Nemzeti Parkok Hete 2012 Értékek és élmények nyomában nemzeti parkjainkban Ökoturizmus természetvédelem világörökség Dr. Rácz András Környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár

Részletesebben

21. VILÁGÖRÖKSÉG VÉDELMÉVEL KAPCSOLATOS ÉPÍTÉSÜGYI SZABÁLYOK...

21. VILÁGÖRÖKSÉG VÉDELMÉVEL KAPCSOLATOS ÉPÍTÉSÜGYI SZABÁLYOK... Tartalomjegyzék 21. VILÁGÖRÖKSÉG VÉDELMÉVEL KAPCSOLATOS ÉPÍTÉSÜGYI SZABÁLYOK... 3 21.1. Világörökségi védelem tárgya/kategóriája... 4 21.2. Világörökségi helyszín fogalma... 4 21.3. Világörökség Jegyzékbe

Részletesebben

7/2005. (III. 1.) NKÖM rendelet

7/2005. (III. 1.) NKÖM rendelet A jogszabály mai napon (2015.II.17.) hatályos állapota A jel a legutoljára megváltozott bekezdéseket jelöli. 7/2005. (III. 1.) NKÖM rendelet Budapest és Pannonhalma világörökségi helyszíneinek műemléki

Részletesebben

Balaton-felvidéki Kultúrtáj - a világörökségi cím elérésének fenntartható lehetőségei

Balaton-felvidéki Kultúrtáj - a világörökségi cím elérésének fenntartható lehetőségei Balaton-felvidéki Kultúrtáj - a világörökségi cím elérésének fenntartható lehetőségei Sándor Péter A Balaton Világörökségéért Alapítvány Veszprém, 2018. november 13. Áttekintés A Világörökség fogalma,

Részletesebben

Kulturális turizmus Magyarországon. Dr. Csapó János PTE TTK FI Turizmus Tanszék

Kulturális turizmus Magyarországon. Dr. Csapó János PTE TTK FI Turizmus Tanszék Kulturális turizmus Magyarországon Dr. Csapó János PTE TTK FI Turizmus Tanszék Fogalom meghatározás A turizmuson belül napjainkban egyre nagyobb szerep jut a kulturális turizmus számára. A jelenség lényegében

Részletesebben

VILÁGÖRÖKSÉG MAGYAR NEMZETI BIZOTTSÁG BIZOTTSÁGI ÜLÉS. Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Budapest, január 24., 10.30

VILÁGÖRÖKSÉG MAGYAR NEMZETI BIZOTTSÁG BIZOTTSÁGI ÜLÉS. Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Budapest, január 24., 10.30 VÖMNB_2012_1_03 Budapest, 2012. január 19. VILÁGÖRÖKSÉG MAGYAR NEMZETI BIZOTTSÁG BIZOTTSÁGI ÜLÉS Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, 10.30 A napirend 2. pontja: Egyéb témák ÖSSZEFOGLALÁS Ez a dokumentum

Részletesebben

Magyarország. Magyar találmányok, különlegességek, Hungaricumok, világörökségek

Magyarország. Magyar találmányok, különlegességek, Hungaricumok, világörökségek Magyarország Magyar találmányok, különlegességek, Hungaricumok, világörökségek LEG-ek Magyarországon Legalacsonyabb pont: Tiszasziget 75,8 m (Csongrád) Legmagasabb pont: Kékes 1014 m (Mátra) Ország közepe:

Részletesebben

TERMÉSZET EMBER KÖRNYEZET

TERMÉSZET EMBER KÖRNYEZET 1. Húzz nyilakat a megfelelő helyre és a térkép mellett számmal jelöld az európai világörökség helyszínek nevét! Minden helyszínről találsz egy állítást, párosítsd össze! Olvasd le a helyszínek földrajzi

Részletesebben

Szabad program, játék. Uzsonna

Szabad program, játék. Uzsonna BUDAPEST KÖRNYÉKI KIRÁNDULÁSOK: Négy napos kirándulások: Szállás teljes ellátással: 3800Ft/fő/éj - Szállás: 2000 Ft /fő/ éj - Étkezés: reggeli: 140 Ft tízórai: 140 Ft ebéd: 810 Ft uzsonna: 140 Ft vacsora

Részletesebben

EMLÉKHELYEK ÉS AZ EURÓPAI ÖRÖKSÉG CÍM

EMLÉKHELYEK ÉS AZ EURÓPAI ÖRÖKSÉG CÍM EMLÉKHELYEK ÉS AZ EURÓPAI ÖRÖKSÉG CÍM LEHETŐSÉGEK AZ EURÓPAI UNIÓS FELLÉPÉSRE BUDAPEST, 2014.09.05. BENKŐNÉ KISS ZSUZSANNA FŐOSZTÁLYVEZETŐ, MINISZTERELNÖKSÉG Az Európai Örökség cím felhívja a figyelmet

Részletesebben

A Világörökség egyezmény (1972) kultúrtáj fogalma

A Világörökség egyezmény (1972) kultúrtáj fogalma A történeti táj védelme és az Európai tájegyezmény műhelykonferencia - Budapest, 2013. nov. 12. A Világörökség egyezmény (1972) kultúrtáj fogalma Soós Gábor Forster Központ Világörökség és Nemzetközi Főosztály

Részletesebben

Magyar világörökségi helyszínek: lehetőségek és kihívások

Magyar világörökségi helyszínek: lehetőségek és kihívások Magyar világörökségi helyszínek: lehetőségek és kihívások Magyar Nemzeti Parkok Hete 2012 Örökségturizmus és örökségvédelem hazánk világörökségi helyszínein Bódvaszilas, június 15. A Világörökség Lista

Részletesebben

1. Facebook csoport és ötletbörze 2. Csoportmegbeszélés és lehetséges útvonal kialakítása 3. Végleges útvonal megtervezése térképek és applikációk

1. Facebook csoport és ötletbörze 2. Csoportmegbeszélés és lehetséges útvonal kialakítása 3. Végleges útvonal megtervezése térképek és applikációk BUDAPEST PROJEKT 1. Facebook csoport és ötletbörze 2. Csoportmegbeszélés és lehetséges útvonal kialakítása 3. Végleges útvonal megtervezése térképek és applikációk használatával 4. Városnézés, dokumentálás

Részletesebben

Magyarország látnivalói II. Tematikus képgyűjtemény az Idegenforgalmi földrajz tantárgyhoz

Magyarország látnivalói II. Tematikus képgyűjtemény az Idegenforgalmi földrajz tantárgyhoz Magyarország látnivalói II. Tematikus képgyűjtemény az Idegenforgalmi földrajz tantárgyhoz Pécs - Székesegyház Pécs - Gázi Kászim pasa dzsámija jelenleg katolikus templomként működik Pécs - Cella Septichora

Részletesebben

Örökség a jövőnek jövő az örökségnek A kultúra szerepe örökségünk védelmében

Örökség a jövőnek jövő az örökségnek A kultúra szerepe örökségünk védelmében Örökség a jövőnek jövő az örökségnek A kultúra szerepe örökségünk védelmében Benkőné Kiss Zsuzsa főosztályvezető Kulturális Fejlesztési, Örökségvédelmi és Igazgatási Főosztály Pécs, Zsolnay Központ, 2014.

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése:

A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga központilag összeállított kérdései az alábbi témaköröket foglalják magukba: A turizmus rendszere, működése, szereplői, fajtái A magyar és a nemzetközi gasztronómia

Részletesebben

A szimmetria világa - a világ szimmetriája/tamop3.1.4./6.o Budai Vár

A szimmetria világa - a világ szimmetriája/tamop3.1.4./6.o Budai Vár A szimmetria világa - a világ szimmetriája/tamop3.1.4./6.o Budai Vár 1. Keress szimmetrikus elemeket a képeken! Stróbl Alajos: Mátyás kútja Keresd meg a főszereplőket: Mátyás király, Szép Ilonka, Galeotto

Részletesebben

Bejárható Magyarország Program Infrastruktúra, környezet (kulturális környezet)

Bejárható Magyarország Program Infrastruktúra, környezet (kulturális környezet) Bejárható Magyarország Program Infrastruktúra, környezet (kulturális környezet) Dr. Gál András Levente Az előadás vázlata 1. A BMP és a kulturális turizmus 2. Kitörési pontok 3. A kulturális környezet

Részletesebben

A Duna mente örökségi potenciálja

A Duna mente örökségi potenciálja A Duna mente örökségi potenciálja az EuroVelo 6 kerékpárút a Duna mentén (Rajka Budapest) régészeti szempontból Jövőkép a Duna mentén, Rajka Budapest workshop 2014. május 30. Újlaki Zsuzsánna főosztályvezető-helyettes

Részletesebben

A világörökségről szóló 2009. évi törvény tervezetének rövid összefoglalója

A világörökségről szóló 2009. évi törvény tervezetének rövid összefoglalója A világörökségről szóló 2009. évi törvény tervezetének rövid összefoglalója A megváltozott hazai és nemzetközi politikai, gazdasági, illetve jogi-szabályozási környezetre tekintettel a felmerült érdek-összeütközések

Részletesebben

Budapest, 2011. május

Budapest, 2011. május MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/3087. számú törvényjavaslat a világörökségről Előadó: Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter Budapest, 2011. május 2011. évi törvény a világörökségről Az Országgyűlés

Részletesebben

Exkluzív üzleti és magán rendezvények a Dunán

Exkluzív üzleti és magán rendezvények a Dunán Exkluzív üzleti és magán rendezvények a Dunán Különleges helyszín céges rendezvények, üzleti programok, tárgyalások vagy szabadidős, egyéni programok lebonyolítására vagy azok kombinálására. Minden alkalomra

Részletesebben

B/5787. számú BESZÁMOLÓ

B/5787. számú BESZÁMOLÓ MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ORSZÁGGYliLÉS HIVATAL. Érkezett : 2015 JuL 2 8. B/5787. számú BESZÁMOLÓ a világörökségi területek állapotáról és a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló egyezményb

Részletesebben

Szellemi örökségek itthon és a Kárpát-medencében. Dr. Csonka-Takács Eszter igazgató Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság

Szellemi örökségek itthon és a Kárpát-medencében. Dr. Csonka-Takács Eszter igazgató Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság Szellemi örökségek itthon és a Kárpát-medencében Dr. Csonka-Takács Eszter igazgató Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság UNESCO Egyezmény a Szellemi Kulturális Örökség Megőrzéséről (2003) Convention

Részletesebben

A pénzügyi tranzakciós illeték mértéke

A pénzügyi tranzakciós illeték mértéke Pénzügyi tranzakciós illeték évközi változásai Illetékköteles műveletek: átutalás, beszedés, készpénzkifizetés fizetési számláról, készpénzbefizetés, okmányos meghitelezés, a készpénzfizetésre szóló csekk

Részletesebben

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu)

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu) PÉCS [1] A pannon és kelta törzsek által lakott vidéken a rómaiak alapítottak várost a 2. század elején Sopiane néven. A kereszténység egyik központjává váló város tartományi székhellyé nőtte ki magát.

Részletesebben

Hét és fél évszázaddal később Szent István a kolozsi várispánság székhelyévé tette. Maga a város a 11. század első felében alakult ki.

Hét és fél évszázaddal később Szent István a kolozsi várispánság székhelyévé tette. Maga a város a 11. század első felében alakult ki. Kolozsvár Története A város területén a legrégibb leletek a középső paleolitikumból származnak. Az ásatások tanúsága szerint folyamatosan lakott volt a neolitikum, bronzkor, vaskor idején is. Az ókorban

Részletesebben

Budapest, XXI. kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testületének többször módosított 6/2002.(III. 26.) önkormányzati rendelete a

Budapest, XXI. kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testületének többször módosított 6/2002.(III. 26.) önkormányzati rendelete a Budapest, XXI. kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testületének többször módosított 6/2002.(III. 26.) önkormányzati rendelete a BUDAPEST, XXI. KERÜLET CSEPEL VÁROSRENDEZÉSI ÉS ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL

Részletesebben

Balaton-felvidéki Kultúrtáj világörökségi várományos helyszín aktuális feladatairól

Balaton-felvidéki Kultúrtáj világörökségi várományos helyszín aktuális feladatairól Balaton-felvidéki Kultúrtáj világörökségi várományos helyszín aktuális feladatairól Sándor Péter A Balaton Világörökségéért Alapítvány Siófok, 2015. szeptember 18. Áttekintés Előzmények Világörökségi törvény

Részletesebben

Közösségi kulturális identitás Szellemi kulturális örökség program Magyarországon

Közösségi kulturális identitás Szellemi kulturális örökség program Magyarországon Közösségi kulturális identitás Szellemi kulturális örökség program Magyarországon Kovács Dóra szakmai referens Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság UNESCO kulturális egyezmények Kulturális javak védelme

Részletesebben

Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása

Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása Palotásné Gyöngyösi Ágnes Osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium, Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2012. évi XXX. törvény a nemzeti értékekről

Részletesebben

Az örökségvédelem lehetőségei és feladatai Tokaj-hegyalján, a világörökségről szóló törvény alapján

Az örökségvédelem lehetőségei és feladatai Tokaj-hegyalján, a világörökségről szóló törvény alapján Az örökségvédelem lehetőségei és feladatai Tokaj-hegyalján, a világörökségről szóló törvény alapján A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj Világörökség listára történt felvételének 10. évfordulója

Részletesebben

1. 16p. 2. 8p p. 4. 4p

1. 16p. 2. 8p p. 4. 4p 1. 16p szám Világörökségi helyszínek Felvétel éve Budapest-a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út Hollókő Ófalu és környezete Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai Az Ezeréves

Részletesebben

VILÁGÖRÖKSÉG MAGYAR NEMZETI BIZOTTSÁGA. Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Budapest, 2012. január 24. 10.30

VILÁGÖRÖKSÉG MAGYAR NEMZETI BIZOTTSÁGA. Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Budapest, 2012. január 24. 10.30 Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága 2012. évi első ülése Budapest, 2012. január 24. VÖMNB 2012_1 VÖMNB_2012_1_01 Budapest, 2012. január 19. VILÁGÖRÖKSÉG MAGYAR NEMZETI BIZOTTSÁGA BIZOTTSÁGI ÜLÉS Kulturális

Részletesebben

Természetjáró szabadidő-szervező és programkoordinátor. átképzési- és közszolgálati továbbképzési program

Természetjáró szabadidő-szervező és programkoordinátor. átképzési- és közszolgálati továbbképzési program ÁROP 2.2.21. Bejárható Magyarország Keretprogram Természetjáró szabadidő-szervező és programkoordinátor átképzési- és közszolgálati továbbképzési program 3. modul: Infrastruktúra, környezet (kulturális

Részletesebben

2011. évi... törvény a világörökségről *

2011. évi... törvény a világörökségről * 9rGiYlc ' őd 's@ esm: jj `b 0ó1G 2 t Érkezett :. 2611. dúl 1 6.,. Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter 2011. évi... törvény a világörökségről * Az Országgyűlés az Egyesült Nemzetek Oktatási,

Részletesebben

A Hungarikum Bizottság tevékenysége, tapasztalatok, javaslatok. Guba Zoltán Főosztályvezető Hungarikum Főosztály zoltan.guba@fm.gov.

A Hungarikum Bizottság tevékenysége, tapasztalatok, javaslatok. Guba Zoltán Főosztályvezető Hungarikum Főosztály zoltan.guba@fm.gov. A Hungarikum Bizottság tevékenysége, tapasztalatok, javaslatok Guba Zoltán Főosztályvezető Hungarikum Főosztály zoltan.guba@fm.gov.hu 2012. évi XXX. törvény a nemzeti értékekről és a hungarikumokról A

Részletesebben

Az ökoturizmus nemzetközi fejlődése

Az ökoturizmus nemzetközi fejlődése 4. ÖKOTURIZMUS FEJLŐDÉST STÖRTÉNETE Tóth Éva tanársegéd Pannon Egyetem, Georgikon Kar Keszthely, 2011. Az ökoturizmus nemzetközi fejlődése 2 A 80-as évek: az ökoturizmus, mint újdonság Már a XX. század

Részletesebben

Határtalanul! Az áprilisi találkozás alkalmával, a gútaiak megérkezését követően közösen bejártuk Ráckeve nevezetességeit.

Határtalanul! Az áprilisi találkozás alkalmával, a gútaiak megérkezését követően közösen bejártuk Ráckeve nevezetességeit. Határtalanul! Az Ady Endre Gimnázium 2012 ben pályázatott nyújtott be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által hirdetett Határtalanul! program gimnáziumok közötti együttműködésben megvalósuló programjára.

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul programjának keretében a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola harmincegy

Részletesebben

Határok és határjelek

Határok és határjelek Határok és határjelek Jelölés az UNESCO Világörökségi jegyzékébe Varga Norbert 22 1. Az UNESCO nemzetközi szerepe, feladatai Az UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization),

Részletesebben

KIMLE ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET

KIMLE ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET KIMLE ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY MŰVI ÉRTÉKVÉDELMI FEJEZET 1 1. 470 Horvátkimle, Fő utca 4. Helyi védelemre javasolt Megyimóri Szűz-Mária szobor Folyamatos állagmegóvás és a környezet karbantartása

Részletesebben

1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK

1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK 1 1.SZ. MELLÉKLET: ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGŰ ÉPÍTMÉNYEK ÉS MŰEMLÉKI KÖRNYEZETÜK ORSZÁGOS VÉDELEM ALATT ÁLLÓ ÉPÍTMÉNYEK Draskovich-kastély, ma diákotthon Köztársaság tér 7. 976 hrsz. M 378 M ll. Kastélykert,

Részletesebben

Turizmus. Fogalmak. Ki számít turistának? Belföldi és nemzetközi turizmus. Adatforrások meghízhatósága?

Turizmus. Fogalmak. Ki számít turistának? Belföldi és nemzetközi turizmus. Adatforrások meghízhatósága? Ki számít turistának? Fogalmak Turizmus Magyarország társadalmi-gazdasági földrajza előadás 2009. március 23. Belföldi és nemzetközi turizmus Adatforrások meghízhatósága? Bevételek-kiadások Kereskedelmi

Részletesebben

Magyar joganyagok évi LXXIV. törvény - egyes állami tulajdonú ingatlanok ing 2. oldal 5. A 2. alapján ingyenesen tulajdonba adott ingatlanon e

Magyar joganyagok évi LXXIV. törvény - egyes állami tulajdonú ingatlanok ing 2. oldal 5. A 2. alapján ingyenesen tulajdonba adott ingatlanon e Magyar joganyagok - 2017. évi LXXIV. törvény - egyes állami tulajdonú ingatlanok ing 1. oldal 2017. évi LXXIV. törvény egyes állami tulajdonú ingatlanok ingyenes egyházi tulajdonba adásáról 1 1. (1) A

Részletesebben

VÁROS. Az építészet és a város minden más művészettől különböznek, mert egyszerre alkotórészei és átalakítói is a természetnek.

VÁROS. Az építészet és a város minden más művészettől különböznek, mert egyszerre alkotórészei és átalakítói is a természetnek. VÁROS Az építészet és a város minden más művészettől különböznek, mert egyszerre alkotórészei és átalakítói is a természetnek. Aldo Rossi Assisi /I 1 polisz (görös: városállam) - politika civis (latin:

Részletesebben

2. oldal 3. világörökségi helyszín védőövezete: a világörökségi helyszín környezete, amely az UNESCO Világörökség Bizottságának határozata alapján a v

2. oldal 3. világörökségi helyszín védőövezete: a világörökségi helyszín környezete, amely az UNESCO Világörökség Bizottságának határozata alapján a v 1. oldal 2011. évi LXXVII. törvény a világörökségről 1 Az Országgyűlés az Egyesült Nemzetek Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete 1972. november 16-án kelt, az 1985. évi 21. törvényerejű rendelettel

Részletesebben

UNESCO VILÁGÖRÖKSÉGI HELYSZÍNEK MAGYARORSZÁGON

UNESCO VILÁGÖRÖKSÉGI HELYSZÍNEK MAGYARORSZÁGON M PA M A 1014 Budapest, áncsics Mihály utca 1. el.: (+06-1) 225 4876 VÁBBI FRMÁCIÓ: whc.unesco.org www.unesco.hu Ö R Ö K SÉ RLD H RLD H A M Ö R Ö K SÉ Készítette a ÖRÖKSÉ IKÁRSÁ Forster yula Nemzeti Örökséggazdálkodási

Részletesebben

TEMATIKUS CSOMAGOK TEMATIKUS BÉLYEGCSOMAG- 1981. Híres illusztrátorok sor 2006. Szépművészeti múzeum kisív 2011. Művészetek sor

TEMATIKUS CSOMAGOK TEMATIKUS BÉLYEGCSOMAG- 1981. Híres illusztrátorok sor 2006. Szépművészeti múzeum kisív 2011. Művészetek sor CSOMAGOK BÉLYEGCSOMAG- 2012014120011 MŰVÉSZET II. 1981. Híres illusztrátorok sor 2006. Szépművészeti múzeum kisív 2011. Művészetek sor 1 955 Ft BÉLYEGCSOMAG- 2012015120011 MŰVÉSZET III. 2007. Magyar Nemzeti

Részletesebben

Kedves Útitársaink! Gyönyörű és tartalmas kirándulásra hívjuk meg Önöket a Duna magyarországi szakaszának Budapestig tartó hajóútjára.

Kedves Útitársaink! Gyönyörű és tartalmas kirándulásra hívjuk meg Önöket a Duna magyarországi szakaszának Budapestig tartó hajóútjára. 1 Kedves Útitársaink! Gyönyörű és tartalmas kirándulásra hívjuk meg Önöket a Duna magyarországi szakaszának Budapestig tartó hajóútjára. Európa kék szalagja a Duna A Duna a németországi Fekete-erdőben

Részletesebben

SZLOVÁK MŰSZAKI EGYETEM, ÉPÍTŐMÉRNÖKI KAR. Tanszéke

SZLOVÁK MŰSZAKI EGYETEM, ÉPÍTŐMÉRNÖKI KAR. Tanszéke SZLOVÁK MŰSZAKI EGYETEM, ÉPÍTŐMÉRNÖKI KAR Peter Paulík Vasbeton Szerkezetek és Hidak Tanszéke Pressburg, Pozsony, Prešporok - Bratislava Szlovákia fővárosa, 546 300 lakosa van, 1880- német (65%), magyar

Részletesebben

VILÁGÖRÖKSÉGEINK HETE. a Halmi Telepi Általános Iskolában 2012. október 8-12.

VILÁGÖRÖKSÉGEINK HETE. a Halmi Telepi Általános Iskolában 2012. október 8-12. VILÁGÖRÖKSÉGEINK HETE a Halmi Telepi Általános Iskolában 2012. október 8-12. Rövid történet: Az UNESCO 1972-ben alapított Világörökség Programjának célja az emberiség kulturális és természeti örökségének

Részletesebben

CSELOVSZKI ZOLTÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. SZEMÉLYI ADATOK: Magyar állampolgár vagyok. 1959-ben születtem Békéscsabán, 1980 óta élek Budapesten.

CSELOVSZKI ZOLTÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. SZEMÉLYI ADATOK: Magyar állampolgár vagyok. 1959-ben születtem Békéscsabán, 1980 óta élek Budapesten. CSELOVSZKI ZOLTÁN SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ SZEMÉLYI ADATOK: Magyar állampolgár vagyok. 1959-ben születtem Békéscsabán, 1980 óta élek Budapesten. TANULMÁNYOK: 1981-1988 BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM, ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI

Részletesebben

A B-LVSZ MELLÉKLETEI ÉS FÜGGELÉKEI MELLÉKLETEK

A B-LVSZ MELLÉKLETEI ÉS FÜGGELÉKEI MELLÉKLETEK A B-LVSZ MELLÉKLETEI ÉS FÜGGELÉKEI MELLÉKLETEK 1.-4. TÉRKÉPEK ÉS JEGYZÉKEK 1. számú melléklet ÖVEZETI TERVLAP 2. számú melléklet AZ ÉPÍTMÉNYMAGASSÁG MEGENGEDETT LEGNAGYOBB ÉRTÉKE AZ EGYES UTCÁKBAN TERVLAP

Részletesebben

Kastélydombi Általános Iskola 2015. április 27-30.

Kastélydombi Általános Iskola 2015. április 27-30. Kastélydombi Általános Iskola 2015. április 27-30. Pályázat száma: HAT-14-01-0643 A pályázat címe: Kastélydombi gyerekek a Felvidéken A pályázaton nyert összeg: 1 022 700Ft Az felvidéki utazáson harminckét

Részletesebben

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2013. (X.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG HELYI VÉDELMÉRŐL

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2013. (X.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG HELYI VÉDELMÉRŐL AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2013. (X.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG HELYI VÉDELMÉRŐL Ajka Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkelyének

Részletesebben

A megyei és helyi értéktárak szerepe, az értékeink védelme

A megyei és helyi értéktárak szerepe, az értékeink védelme A megyei és helyi értéktárak szerepe, az értékeink védelme Székesfehérvári Fórum Háda Attila Elemér Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztály 2018. február 28. 2012. évi XXX. törvény a nemzeti

Részletesebben

SZAKMAI SEGÉDLET TURISZTIKAI PARTNEREINKNEK ÖRÖKSÉGTURIZMUS, MINT TURISZTIKAI TERMÉK

SZAKMAI SEGÉDLET TURISZTIKAI PARTNEREINKNEK ÖRÖKSÉGTURIZMUS, MINT TURISZTIKAI TERMÉK SZAKMAI SEGÉDLET TURISZTIKAI PARTNEREINKNEK ÖRÖKSÉGTURIZMUS, MINT TURISZTIKAI TERMÉK Az élő hagyományok megismerése egyre fontosabb utazási motivációvá válik napjainkban. Napjaink utazói a passzív megfigyelés

Részletesebben

Dr. Mersich Iván az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, az NHP/OHP Nemzeti Bizottság elnökhelyettese:

Dr. Mersich Iván az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, az NHP/OHP Nemzeti Bizottság elnökhelyettese: 3 Dr. Mersich Iván az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, az NHP/OHP Nemzeti Bizottság elnökhelyettese: A METEOROLÓGIAI VILÁGSZERVEZET (WMO) MAGYAR SZEMSZÖGBŐL 1. A WMO rövid története, jogállása

Részletesebben

VILÁGÖRÖKSÉGI HELYSZÍNEK TÉRINFORMATIKAI MEGJELENÍTÉSE

VILÁGÖRÖKSÉGI HELYSZÍNEK TÉRINFORMATIKAI MEGJELENÍTÉSE Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Informatikai Kar Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék VILÁGÖRÖKSÉGI HELYSZÍNEK TÉRINFORMATIKAI MEGJELENÍTÉSE Diplomamunka Készítette: Somogyi Gergely Témavezető: dr.

Részletesebben

Moszkva látványosságai

Moszkva látványosságai Moszkva látványosságai Vörös Tér Kreml Vaszilij Blazsennij székesegyház Gum áruház Moszkvai metró Arbat Moszkvai Állami Egyetem Tretyakov Képtár/ Galéria Lenin Mauzóleum Kolomenszkoje Fegyvertár Állami

Részletesebben

Lakóhely földrajza munkafüzet V. kerület 6. osztály

Lakóhely földrajza munkafüzet V. kerület 6. osztály Lakóhely földrajza munkafüzet V. kerület 6. osztály Készítette: Halbauer György, földrajz szakos tanárjelölt, 2018 Tantervi háttér A Budapest V. Kerületi Váci Utcai Ének-zenei Általános Iskolában végzem

Részletesebben

Kedvezményezett neve Támogatás célja Támogatás összege (Ft) Támogatás megvalósulási helye

Kedvezményezett neve Támogatás célja Támogatás összege (Ft) Támogatás megvalósulási helye Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben foglalt közzétételi kötelezettség körébe eső adatok a kulturális örökség megőrzésére irányuló támogatási

Részletesebben

SZENT-GYÖRGYI EST Szervező: Ifj. Gazdag István Szerkesztő: Kásáné Kiss Andrea

SZENT-GYÖRGYI EST  Szervező: Ifj. Gazdag István Szerkesztő: Kásáné Kiss Andrea SZENT-GYÖRGYI EST Szervező: Ifj. Gazdag István Szerkesztő: Kásáné Kiss Andrea Kedves Érdeklődő! A Szent-Györgyi Est főként budapesti múzeumok programlehetőségeit tartalmazza, kerületenként, betűrendbe

Részletesebben

A Kulturális Turizmus Éve 2009 témaév legfontosabb eredményei

A Kulturális Turizmus Éve 2009 témaév legfontosabb eredményei A Kulturális Turizmus Éve 2009 témaév legfontosabb eredményei TURIZMUSMENEDZSMENT A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából készült kutatás alapján összeállította: Sulyok Judit 1 Polgár Judit 2 A Magyar Turizmus

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

Visegrád. Esztergom. KÉSZÍTETTE: VARGA ÁRPÁDNÉ TANÁR ÉS Az 5. 6. OSZTÁLY TANULÓI

Visegrád. Esztergom. KÉSZÍTETTE: VARGA ÁRPÁDNÉ TANÁR ÉS Az 5. 6. OSZTÁLY TANULÓI Visegrád Esztergom KÉSZÍTETTE: VARGA ÁRPÁDNÉ TANÁR ÉS Az 5. 6. OSZTÁLY TANULÓI 0 A Dunakanyar legszebb városai Duna folyó Esztergom Visegrád Szentendre Vác Budapest Duna folyó 1 ESZTERGOM VISEGRÁD A Duna

Részletesebben

A kulturális és világörökség fenntartható használata

A kulturális és világörökség fenntartható használata A kulturális és világörökség fenntartható használata Esettanulmány: Belső-Erzsébetváros dr. Ambrusné dr. Tóth Éva JNOB, Nemzetközi Főosztály Fenntartható fejlődés kulturális örökség Olyan fejlődés, ami

Részletesebben

a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2012. október 25.-i ü l é s é r e

a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2012. október 25.-i ü l é s é r e KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŰLÉS ELNÖKE ELŐTERJESZTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2012. október 25.-i ü l é s é r e Tárgy: Előterjesztő: Előadó: Komárom-Esztergom megye építészeti értékleltára

Részletesebben

Fenntartási terv és az abban kért dokumentumok

Fenntartási terv és az abban kért dokumentumok 1. célterület: Állami vagy önkormányzati funkciót nem magában foglaló közösségi funkciókat ellátó létesítmények energetikai korszerűsítése, illetve megújuló energiaforrások használata Értékelési szem szám

Részletesebben

ÖRÖKSÉGVÉDELMI SZEMPONTBÓL

ÖRÖKSÉGVÉDELMI SZEMPONTBÓL Dr. Hajdu Nagy Gergely A TÁJI ÖRÖKSÉG Ö MEGŐRZÉSE Ő ÉS FENNTARTHATÓ HASZNOSÍTÁSA ÍÁ ÖRÖKSÉGVÉDELMI SZEMPONTBÓL A MagyarTájdíj elnyerésére és az Európa TanácsTáj Táj Díjára történő felterjesztésre kiírt

Részletesebben

Lengyel emlékhelyek nyomában Dunakanyar, Ipolymente

Lengyel emlékhelyek nyomában Dunakanyar, Ipolymente Lengyel emlékhelyek nyomában Dunakanyar, Ipolymente A magyarországi lengyel emlékhelyeket bejárva 2014-ben hazánk egyik legszebb vidékére, a Dunakanyarba, valamint az Ipolymentére látogatunk el. Olyan

Részletesebben

A HELYI ÉRTÉKVÉDELMI RENDELET MŰKÖDÉSE HajdúböszörményBEN

A HELYI ÉRTÉKVÉDELMI RENDELET MŰKÖDÉSE HajdúböszörményBEN A HELYI ÉRTÉKVÉDELMI RENDELET MŰKÖDÉSE HajdúböszörményBEN A Bocskai tér Intézményi térfal- müemlékek, és helyi védelem alatt álló épületek a városközpontban Értékvédlem és Örökségvédelem - értékeink a

Részletesebben

Dr. Bereczki Ibolya A Tájházszövetség tájházaink közössége a Kárpát-medencében március 21. Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében Budapest

Dr. Bereczki Ibolya A Tájházszövetség tájházaink közössége a Kárpát-medencében március 21. Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében Budapest Dr. Bereczki Ibolya A Tájházszövetség tájházaink közössége a Kárpát-medencében 2014. március 21. Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében Budapest Tájházak Magyarországon Több mint 300 tájház Előzmények

Részletesebben

Magyarország látnivalói I. Tematikus képgyűjtemény az Idegenforgalmi földrajz tantárgyhoz

Magyarország látnivalói I. Tematikus képgyűjtemény az Idegenforgalmi földrajz tantárgyhoz Magyarország látnivalói I. Tematikus képgyűjtemény az Idegenforgalmi földrajz tantárgyhoz Budapest - Parlament Steindl Imre tervei alapján épült 1896-1904 eklektikus stílusban Kupolatermében őrzik legfontosabb

Részletesebben

30 éves az Aggteleki Nemzeti Park

30 éves az Aggteleki Nemzeti Park 30 éves az Aggteleki Nemzeti Park Az Aggteleki Nemzeti Park jelenlegi területének a védelme 1940-től kezdődött... Hazánk nemzeti parkjai közül ez az első, amelyet hangsúlyozottan a földtani természeti

Részletesebben

Batthyány Műemlékegyüttes Védelmében Alapítvány. bakonytérség építészeti öröksége. örökségvédelmi katalógus II.

Batthyány Műemlékegyüttes Védelmében Alapítvány. bakonytérség építészeti öröksége. örökségvédelmi katalógus II. Batthyány Műemlékegyüttes Védelmében Alapítvány bakonytérség építészeti öröksége örökségvédelmi katalógus II. Batthyány Műemlékegyüttes Védelmében Alapítvány bakonytérség építészeti öröksége örökségvédelmi

Részletesebben

MagyarOK B1+ munkalapok 3

MagyarOK B1+ munkalapok 3 1. A nyaralásról kártyák Csak az a kár, hogy olyan hamar véget ért. Tudod, az egész családom imád túrázni. Régóta terveztük, hogy elmegyünk a Bakonyba, idén meg is tettük. Gyönyörű helyeken jártunk, és

Részletesebben

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2011/2012 TÖRTÉNELEM

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2011/2012 TÖRTÉNELEM Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2011/2012 TÖRTÉNELEM I. (iskolai) forduló 2012. február 9. Intézmény neve (bélyegző) Versenyző Pontszám Neve Megye Elérhető Elért 60 Felkészítő tanár

Részletesebben

67/2012. (I. 28.) Főv. Kgy. rendelet Budapest főváros díszvilágításáról Budapest Főváros Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat.

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. Várostörténet 3. forduló Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. 1. Egészítsd ki a szöveget! Az iskola híres kegyesrendi, más néven iskola. megalapítása gróf.

Részletesebben

TestLine - Magyar Kultúra Napja Minta feladatsor

TestLine - Magyar Kultúra Napja Minta feladatsor 2017.02.12. 12:44:08 1. kérdés nagyobb mint egy önálló oldal, ezért nem tud megjelenni. 2. porcelán a kerámiaipar legnemesebb anyaga. magyar porcelán gyártása a 19. században indult meg. Válassza ki a

Részletesebben

Vártúra program. A szoros határidő és a költségek miatt főleg fából építették fel, ezért 1904 és 1908 között tartós anyagokból újraépítették.

Vártúra program. A szoros határidő és a költségek miatt főleg fából építették fel, ezért 1904 és 1908 között tartós anyagokból újraépítették. Vártúra program Hobaj Emőke Lakatos Alexandra Santavecz János Patai Patrik Vajdahunyadi vár(budapest): A Vajdahunyad vára Alpár Ignác építész által alkotott épületegyüttes Budapest XIV. kerületében, a

Részletesebben

Lakcím:. Születési év:.. Egyesületi tagság: Teljesítés módja:..

Lakcím:. Születési év:.. Egyesületi tagság: Teljesítés módja:.. CSEPEL HALÁSZTELEK: SZ.SZENTMIKLÓS: SZIGETHALOM: TÖKÖL: SZIGETCSÉP: SZ.SZENTMÁRTON: SZIGETÚJFALU: RÁCKEVE: SZIGETBECSE: MAKÁD: Név: Lakcím:. Születési év:.. Egyesületi tagság: Teljesítés módja:.. Túrázás

Részletesebben

2007. június 8-án Stockholmban adták át a 2006-os Europa Nostra Díjakat. A Ferihegyi Repülőtér I. Termináljának felújítása és a New York Palota és

2007. június 8-án Stockholmban adták át a 2006-os Europa Nostra Díjakat. A Ferihegyi Repülőtér I. Termináljának felújítása és a New York Palota és 26. Az EU Kulturális Örökség Díja és Magyarország Az EU Kulturális Örökség Díja és Magyarország 2007. június 8-án Stockholmban adták át a 2006-os Europa Nostra Díjakat. A Ferihegyi Repülőtér I. Termináljának

Részletesebben

A tánc, mint a szellemi kulturális örökség része. A Kárpát-medencei népzenekutatók délvidéki konferenciája 2006. szeptember 29 - október 1.

A tánc, mint a szellemi kulturális örökség része. A Kárpát-medencei népzenekutatók délvidéki konferenciája 2006. szeptember 29 - október 1. A tánc, mint a szellemi kulturális örökség része A Kárpát-medencei népzenekutatók délvidéki konferenciája 2006. szeptember 29 - október 1. Tartalom 1. UNESCO Egyezmény a szellemi kulturális örökség védelméről

Részletesebben

jankó ablak www.jankokft.hu A biztos megoldás

jankó ablak www.jankokft.hu A biztos megoldás Referencia Album WARD MÁRIA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉLETÖRÖM IDoSEK OTTHONA ÉS GIMNÁZIUM Veszprém, Sólyi utca 20. Budapest, V. ker., Molnár utca 4. 2005-ben Dinamikusan nyitotta fejlődő meg iskola, kapuit melyet

Részletesebben

befoglaló tömb romantikus 102. tömb II. klasszicista 102. tömb II.

befoglaló tömb romantikus 102. tömb II. klasszicista 102. tömb II. r.k. plébániatemplom 36910 református templom 37015 37014, 37013 volt Két Oroszlán Fogadó Közgazdasági Egyetem (volt Fővámház) 37058 37730 37033 37008 Bakáts tér romantikus 126. 15664 Kálvin tér 7. klasszicista

Részletesebben

BVDAPEST Lócsy Erzsébet. Szines diapozitivek ig ig. Osszeóllitotta; Ruzicska Józsefné. Lektorólta;

BVDAPEST Lócsy Erzsébet. Szines diapozitivek ig ig. Osszeóllitotta; Ruzicska Józsefné. Lektorólta; BVDAPEST 1-11. Szines diapozitivek 1-24-ig 25-48-ig Osszeóllitotta; Ruzicska Józsefné Lektorólta; Lócsy Erzsébet Magyar Diofilmgyórtó Vóllalat Budapest 1975 1. rész Buda, Pest és Óbuda 1873-ban történt

Részletesebben