Magyarország világörökségi listán szereplő helyszínei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyarország világörökségi listán szereplő helyszínei"

Átírás

1 Magyarország világörökségi listán szereplő helyszínei

2 Az UNESCO Világörökségi Listája A világörökségi helyszínek olyan kulturális vagy természeti szempontból egyedinek számító értékek, melyet az UNESCO keretén belül működő Világörökségi Bizottság (World Heritage Committee) az általa igazgatott Világörökség Programba felterjesztett. A program célja az emberiség kulturális és természeti örökségének védelme, azok nyilvántartásba vétele.

3 Az UNESCO Világörökségi Listája A programot a Világ kulturális és természeti örökségének megóvását célzó egyezmény (Convention Concerning the Protection of World Cultural and Natural Heritage) név alatt november 16- án alapították. Az alapítás óta több mint 180 ország ratifikálta a megállapodást.

4 Az UNESCO Világörökségi Listája Az Egyezmény aláírásával valamennyi részes állam kötelezettséget vállal arra, hogy a saját területén fekvő világörökségi helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára, hogy lehetősége szerint hozzájárul a Világörökségi Listán szereplő helyszínek védelméhez. A megőrzési kötelezettség megszegése esetén lehetőség van a listából való törlésre is.

5 Az UNESCO Világörökségi Listája A Világörökség címet hosszas előkészítés után először 1978-ban osztották ki, ekkor 12 helyszín kapta meg a kitüntető címet. Magyar helyszín először 1987-ben került a listára, Hollókő, valamint a budapesti Duna-part és a Várnegyed révén ben az Unesco elindította a Világörökséghez hasonló A világ emlékezete programot is az írott és audiovizuális emlékek védelmére.

6 Az UNESCO Világörökségi Listája Az 1972-ben megszületett Világörökség Egyezményhez csatlakozott országok hozták létre az Egyezmény végrehajtásának legfőbb testületét, az ún. Tagállamok Közgyűlését (General Assembly of States Parties), amely kétévente, az UNESCO általános konferenciájával azonos időben ülésezik.

7 Az UNESCO Világörökségi Listája Ekkor választják meg a legfontosabb döntéshozó és végrehajtó testület, az 1976-ban létrehívott Világörökség Bizottság (World Heritage Committee)21 tagját. A tagokat nem név szerint, hanem a tagországok képviselőjeként választják meg. A bizottság évente egyszer, más-más országban tanácskozik. A közgyűlés kezdetekor megválasztják a tisztségviselőket. A bizottsági ülések közötti időszakban a Párizsban székelő UNESCO Világörökség Központ (UNESCO World Heritage Centre) látja el az aktuális feladatokat.

8 Az UNESCO Világörökségi Listája A bizottság feladatai: a tagállamok felterjesztései alapján dönt az új helyszínek Világörökségi Listára vételről; ellenőrzi a Világörökségi Listára felvett helyszínek állapotát, adott esetben dönt a veszélyeztetett helyszínek felvételéről a Veszélyeztetett Helyszínek Listájára; meghatározza a Világörökség Alap optimális felhasználását az egyezmény alkalmazásával kapcsolatos stratégiák, szabályozások és irányelvek megfogalmazása, meghatározása;

9 Az UNESCO Világörökségi Listája Az Egyezmény értelmében a tagállamok Világörökségi Alapot (World Heritage Fund) létesítettek. Az Alap forrásai a tagállamok kötelező hozzájárulása (az UNESCO-tagdíj egy százaléka), valamint önkéntes hozzájárulások és egyéb adományok. A programba bekerült helyszínek az alapon keresztül a Bizottság által megszabott körülményeknek és feltételeknek megfelelően forrásokhoz juthatnak a helyszínek fenntartásához, kezeléséhez.

10 Az UNESCO Világörökségi Listája Jelölési szabályok Az egyezményt aláíró államoknak össze kell állítaniuk egy-egy javaslati listát azokkal a helyszínekkel, amelyeket alkalmasnak tartanak a világörökségi helyszínné nyilvánításra. A világörökségi listára való felkerülést az Egyezményt ratifikáló tagállamok maguk kezdeményezhetik a Világörökség Bizottságnál. A benyújtott felterjesztésekről a Bizottság évente egyszeri gyűlésén dönt.

11 Az UNESCO Világörökségi Listája A listára kerülés kritériumai A Világörökség részévé váláshoz az adott helyszínnek meg kell felelni a kiválasztási feltételeknek. Összesen 6, a kulturális helyszínekre vonatkozó kritérium, tovább 4, a természeti értékekre vonatkozó kritérium létezik. Világörökséggé váláshoz a jelölt helyszínnek a tíz kritérium közül legalább egynek meg kell felelni.

12 Az UNESCO Világörökségi Listája Statisztikák Jelenleg 961 világörökségi helyszínt tartunk számon 189 különböző országban. 745 kulturális, 187 természeti, 29 kulturális és természeti világörökség is egyben (2012-es adat). Az UNESCO a helyszíneket nem kontinensenként, hanem 5, azoktól eltérő kialakítású földrajzi zónába csoportosítja.

13 Magyarországi helyszínek Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez. A Világörökség Bizottság két évvel később, 1987-ben döntött az első két magyarországi helyszín, Budapest és Hollókő felvételéről a Világörökségi Listára nyara óta pedig hazánk, ez a 93 ezer négyzetkilométernyi kis ország, már nyolc világörökségi helyszínnel büszkélkedhet. Helyszíneink közül hét a kulturális és egy a természeti kategóriában került felvételre. Két helyszínünk (Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, valamint a Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj) határokon átnyúló, azaz szomszédainkkal Szlovákiával és Ausztriával közös.

14 Budapest világörökségi helyszínei A Duna-part látképe és a Budai Várnegyed (1987) a Világörökség részét képezi a budai oldalon a Műszaki Egyetem néhány épülete és a Széchenyi lánchíd által közrefogott terület, a Gellért fürdő, a Gellért-hegyi Szabadság-szobor és a Citadella, valamint a budai Vár épületei és a Duna-part a Margit híd-ig. A pesti oldalon védettséget élvez a Parlament, a Lánchíd pesti oldalán található Széchenyi István (volt Roosevelt) tér a Magyar Tudományos Akadémia és a Greshampalota épületével, valamint a Duna-part egészen a Petőfi hídig. Az Andrássy út és történelmi környezete (2002) a világörökségi listára került a már meglévő helyszín kibővítéseként az Andrássy út és történelmi környezete, a millenniumi földalatti és a Hősök tere.

15 Budapest világörökségi helyszínei

16 Budapest - a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út ( ) A budapesti Duna-part - amellett, hogy egyike a világ kiemelkedően szép urbanisztikai látképeinek - jól szemlélteti a magyar főváros történetének különböző időszakait. A város számos műemléke - Aquincum római kori településétől a Budai Vár megszámlálhatatlan, kulturálisan fontos magán- és középületéig - Buda, Pest és Óbuda határain túl is jelentős hatással volt az egyes korok építészetére.

17 Budapest világörökségi helyszínei Az 1987-ben a Világörökségi Listára felvett mintegy 60 hektárnyi terület a Margit hídtól a Szabadság hídig terjed. A budai oldalon magába foglalja a Budai Várnegyed épületegyüttesét, a Gellérthegyet a Szabadság-szoborral és a Citadellával, valamint a Gellért fürdőt. A pesti oldalon a Duna-parti sáv jelenti a világörökségi területet, melynek legmarkánsabb épülete Steindl Imre Országháza, de kiemelkedik a Roosevelt téren a Magyar Tudományos Akadémia épülete, a Gresham-palota, a pesti Vigadó és a Belvárosi Plébánia-templom épülete is. Az e szakaszon található négy Duna-híd (Margit híd, Lánchíd, Erzsébet híd, Szabadság híd) szintén része a világörökségnek.

18 Budapest világörökségi helyszínei A már meglévő "első" helyszínt terjesztették ki a Bizottság 2002-es budapesti kongresszusán: a Világörökségi Listára került a már meglévő helyszín kibővítéseként az Andrássy út a Hősök tere a Millenniumi emlékművel, a Szépművészeti Múzeummal és a Műcsarnokkal, a Millenniumi Földalatti Vasút, mely a maga nemében a legrégebbi a kontinensen.

19 Budapest világörökségi helyszínei A Vár legtöbb lakó- és középülete ma műemlék. A Várnegyed központjában áll a főváros egyik legismertebb épülete, a Nagyboldogasszony - népszerűbb nevén Mátyás - templom, mely nevezetes események színhelye volt: több magyar királyt is itt koronáztak meg, a templomot kibővíttető Mátyás király pedig itt tartotta esküvőjét. Később barokk, majd a XIX. század végén neogót stílusban építették át. A középkori várfalakon 1903-ban épült meg a neoromán Halászbástya, mely a mögötte álló Mátyás templommal együtt a város egyik szimbólumát jelenti.

20 Várhegy

21 Halászbástya

22 Mátyástemplom

23 Duna-part

24 Duna-part

25 Citadella

26 Gellért szálló és fürdő

27 Lánchíd

28 Országház

29 Országház

30 Andrássy út

31 Hősök tere

32 Millenniumi földalatti

33 Magyar Tudományos Akadémia

34 Hollókő ófalu és táji környezete (1987)

35 Hollókő ófalu és táji környezete (1987)

36 Hollókő ófalu és táji környezete (1987)

37 Hollókő ófalu és táji környezete (1987)

38 Hollókő ófalu és táji környezete (1987)

39 Hollókő ófalu és táji környezete (1987)

40 Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (1995)

41 Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (1995)

42 Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (1995)

43 Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (1995)

44 Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (1995)

45 Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete (1996)

46 Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete (1996)

47 Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete (1996)

48 Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete (1996)

49 Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete (1996)

50 Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete (1996)

51 Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete (1996)

52 Hortobágyi Nemzeti Park a Puszta (1999)

53 Hortobágyi Nemzeti Park a Puszta (1999)

54 Hortobágyi Nemzeti Park a Puszta (1999)

55 Hortobágyi Nemzeti Park a Puszta (1999)

56 Hortobágyi Nemzeti Park a Puszta (1999)

57 Hortobágyi Nemzeti Park a Puszta (1999)

58 Hortobágyi Nemzeti Park a Puszta (1999)

59 Hortobágyi Nemzeti Park a Puszta (1999)

60 Hortobágyi Nemzeti Park a Puszta (1999)

61 Pécsi ókeresztény sírkamrák (2000) Ókeresztény mauzóleum, I. sz (Péter Pál) sírkamra, II. sz. (Korsós) sírkamra, Ókeresztény temetőkápolna

62 Pécsi ókeresztény sírkamrák (2000)

63 Pécsi ókeresztény sírkamrák (2000)

64 Pécsi ókeresztény sírkamrák (2000)

65 Pécsi ókeresztény sírkamrák (2000)

66 Pécsi ókeresztény sírkamrák (2000)

67 Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj (2001)

68 Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj (2001)

69 Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj (2001)

70 Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj (2001)

71 Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj (2001)

72 Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj (2001)

73 Tokaj-hegyaljai borvidék (2002)

74 Tokaj-hegyaljai borvidék (2002)

75 Tokaj-hegyaljai borvidék (2002)

76 Tokaj-hegyaljai borvidék (2002)

77 Tokaj-hegyaljai borvidék (2002)

78 Tokaj-hegyaljai borvidék (2002)

79 Tokaj-hegyaljai borvidék (2002)

80 Tokaj-hegyaljai borvidék (2002)

81 Tokaj-hegyaljai borvidék (2002)

82 Várólistán szereplő helyszínek A rózsadombi termálkarszt területe (Pál-völgyi-, Mátyás-hegyi-, Szemlő-hegyi-barlang) A Rózsadombi termálkarszt területe millió évvel ezelőtt kezdődött a karsztrendszer kialakulása, melyet magasabb karsztos területekről szivárgó vizek táplálnak. Budapest híres gyógyfürdői is ennek a termál karsztosodásnak köszönhetik vizüket. A Rózsadomb alatt található a legnagyobb karszt rendszer. A csaknem 80 barlangot 30 kilométernyi folyosó rendszer köti össze.

83 Rózsadombi termálkarszt

84 Esztergom középkori erődítménye Esztergom középkori vára - a Duna fölé magasodó dombon álló királyi várat Géza fejedelem építtette a X. században és itt született fia, a későbbi Szent István, Magyarország államalapító királya. Három évszázadon át volt az ország fővárosa. Ma is az ország egyházi központja, érseki székhely. A palota mellett álló klasszicista Bazilika a legnagyobb katolikus templom Magyarországon.

85 Esztergom középkori erődítménye

86 Esztergom középkori erődítménye

87 A visegrádi királyi székhely A visegrádi középkori királyi központ és vadászterület - a Felső- és Alsóvár fennmaradt részein pontosan követhető egy középkori királyi székhely felépítése, működése. A Felsővár eredete egészen az i.e. IX. századig nyúlik vissza. A lépcsőzetesen 5 szinten elhelyezett épület gótikus és reneszánsz emlékei, a díszudvar, a vörös márvány Herkules szökőkút, az oroszlános kút páratlan értékű műemlék együttest alkotnak.

88 A visegrádi királyi székhely

89 A visegrádi királyi székhely

90 A visegrádi királyi székhely

91 Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok (Kulturális kultúrtáj) 1784-ben alapította II. József császár. Azóta is a magyarországi lótenyésztés egyik kiemelkedő központja. Építészeti, tájképi és technológiai szempontból egyaránt nagy jelentőségű. Híven dokumentálja a XVIII-XIX. század magas színvonalú állattartását.

92 Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok (Kulturális kultúrtáj)

93 Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok (Kulturális kultúrtáj)

94 Komáromi erődrendszer (Kulturális) Az Osztrák-Magyar Monarchiából fennmaradt, katona beszállásolására épített legnagyobb erődrendszerről szóló adatok Kr.e ig nyúlnak vissza. A változó idők folyamán számos alkalommal újjáépített és kibővített komárom-komarnoi erőd mind építészetileg, mind a felhasznált építőanyagok szempontjából egységes maradt. Az épületegyüttes számos eleme erős kapcsolatba lépett a természeti környezettel. Tetejük lekerült a talajszintre és ma fű és vadvirágok borítják, tökéletes szimbiózisban a természettel.

95 Komáromi erődrendszer (Kulturális)

96 Komáromi erődrendszer (Kulturális)

97 Komáromi erődrendszer (Kulturális)

98 Komáromi erődrendszer (Kulturális)

99 Az ipolytarnóci ősélőhely (Természeti) Ipolytarnóc, ősmaradványok - cápafogak bizonyítják, hogy 23 millió évvel ezelőtt trópusi tenger volt itt. Később a tenger visszahúzódott, a szárazulattá vált területet kanyargó ősfolyó szelte át, partját dzsungel övezte. A trópusi esőerdő ősállatai lábnyomokat hagytak a folyóparti iszapban. Aztán egy 20 millió évvel ezelőtti vulkánkitörés az egészet lávával temette be, megőrizve így azokat az utókor számára.

100 Az ipolytarnóci ősélőhely (Természeti)

101 Az ipolytarnóci ősélőhely (Természeti)

102 Várólistán szereplő helyszínek Tájházhálózat Magyarországon (Kulturális) később átsorolhatják a "Szellemi örökség" (intangible heritage) Egyezmény körébe A Tihanyi-félsziget, a Tapolcaimedencetanúhegyei és a Hévízi-tó a helyszín lehatárolása és kategóriája 2003-tól megváltozott, mivel két, közeli helyszínt csatoltak hozzá sorozatnevezésként Az északkeleti Kárpátmedence fatemplomai (Kulturális) szlovák-magyar

103 Várólistán szereplő helyszínek A római limes magyarországi szakaszai (Kulturális) nemzetközi sorozatjelölés részeként

Természetjáró szabadidő-szervező és programkoordinátor. átképzési- és közszolgálati továbbképzési program

Természetjáró szabadidő-szervező és programkoordinátor. átképzési- és közszolgálati továbbképzési program ÁROP 2.2.21. Bejárható Magyarország Keretprogram Természetjáró szabadidő-szervező és programkoordinátor átképzési- és közszolgálati továbbképzési program 3. modul: Infrastruktúra, környezet (kulturális

Részletesebben

VILÁGÖRÖKSÉG MAGYAR NEMZETI BIZOTTSÁGA. Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Budapest, 2012. január 24. 10.30

VILÁGÖRÖKSÉG MAGYAR NEMZETI BIZOTTSÁGA. Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Budapest, 2012. január 24. 10.30 Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága 2012. évi első ülése Budapest, 2012. január 24. VÖMNB 2012_1 VÖMNB_2012_1_01 Budapest, 2012. január 19. VILÁGÖRÖKSÉG MAGYAR NEMZETI BIZOTTSÁGA BIZOTTSÁGI ÜLÉS Kulturális

Részletesebben

OM azonosító: 038245 1089 Budapest, Dugonics u. 17-21. Tel./Fax: 284-2662, 303-0317, 283-0951. Természetvédelem. Készítette: Mikulás Krisztina

OM azonosító: 038245 1089 Budapest, Dugonics u. 17-21. Tel./Fax: 284-2662, 303-0317, 283-0951. Természetvédelem. Készítette: Mikulás Krisztina Kövessssii Errzssébett Szakképző IIsskolla éss Giimnáziium OM azonosító: 038245 1089 Budapest, Dugonics u. 17-21. Tel./Fax: 284-2662, 303-0317, 283-0951 E-mail: titkarsag@neteverest.hu honlap: www.esely-szakkepzo.hu

Részletesebben

(Dr. Csepregi István, felújította Schmidt András, kiegészítette Czirák Zoltán, Greguss Ditta, Kőrösi Levente, Nagy János, Práger Anna és Sashalmi Éva)

(Dr. Csepregi István, felújította Schmidt András, kiegészítette Czirák Zoltán, Greguss Ditta, Kőrösi Levente, Nagy János, Práger Anna és Sashalmi Éva) Természetvédelmi jogi ismeretek (Dr. Csepregi István, felújította Schmidt András, kiegészítette Czirák Zoltán, Greguss Ditta, Kőrösi Levente, Nagy János, Práger Anna és Sashalmi Éva) I. Bevezetés A természet

Részletesebben

Turisztikai régiók Magyarországon

Turisztikai régiók Magyarországon Turisztikai régiók Magyarországon Magyarországon kilenc turisztikai régió található, régiónként egységes és egymástól jól megkülönböztethető turisztikai kínálattal. Ezek a régiók a következők: Észak-Magyarország,

Részletesebben

A KÁRPÁT-PANNON TÉRSÉG TURIZMUSFÖLDRAJZA

A KÁRPÁT-PANNON TÉRSÉG TURIZMUSFÖLDRAJZA A KÁRPÁT-PANNON TÉRSÉG TURIZMUSFÖLDRAJZA Szerkesztette: Dávid Lóránt - Remenyik Bulcsú Regionális Turizmuskutatás Monográfiák Regionális Turizmuskutatás Monográfiák 3. A KÁRPÁT-PANNON TÉRSÉG TURIZMUSFÖLDRAJZA

Részletesebben

Fesztivál turizmus. Pálinka. "Barátság és Szerelem egyik, mint másik, Pálinkával együtt egészségre válik!" Igazi pálinka

Fesztivál turizmus. Pálinka. Barátság és Szerelem egyik, mint másik, Pálinkával együtt egészségre válik! Igazi pálinka Fesztivál turizmus A csabai kolbász világhírű hungarikum. Meghatározott alapanyagokból készült, eredetvédett. hivatalosan csak Békéscsaba és Gyula területén belül előállított, fűszeres, paprikás kolbászféleség.

Részletesebben

Tartalom. Jelmagyarázat 6, 24 25, 51, 55. Hasznos információk 5. Városi közlekedés 11. Múzeumok, templomok 14. Kulturális Sugárút 22

Tartalom. Jelmagyarázat 6, 24 25, 51, 55. Hasznos információk 5. Városi közlekedés 11. Múzeumok, templomok 14. Kulturális Sugárút 22 Tartalom 5 Hasznos információk 5 Városi közlekedés 11 Múzeumok, templomok 14 14 Kulturális Sugárút 22 Nevezetességek, városnézés 26 Antiklesen 36 Zene, színház, események 38 Budapest környéke 40 11 42

Részletesebben

Esztergom, Visegrád, középkori magyar királyi központok és az egykori Pilisi királyi erdő területe Kiemelkedő Érték Meghatározása

Esztergom, Visegrád, középkori magyar királyi központok és az egykori Pilisi királyi erdő területe Kiemelkedő Érték Meghatározása Esztergom, Visegrád, középkori magyar királyi központok és az egykori Pilisi királyi erdő területe Kiemelkedő Érték Meghatározása Rövid leírás: A festői természeti szépségű Dunakanyarban a vulkáni eredetű

Részletesebben

Magyarország. Magyar találmányok, különlegességek, Hungaricumok, világörökségek

Magyarország. Magyar találmányok, különlegességek, Hungaricumok, világörökségek Magyarország Magyar találmányok, különlegességek, Hungaricumok, világörökségek LEG-ek Magyarországon Legalacsonyabb pont: Tiszasziget 75,8 m (Csongrád) Legmagasabb pont: Kékes 1014 m (Mátra) Ország közepe:

Részletesebben

Katalógus HIVATALOS. INGYENES MAGYAR 2011. tavasz nyár ősz

Katalógus HIVATALOS. INGYENES MAGYAR 2011. tavasz nyár ősz INGYENES MAGYAR 2011. tavasz nyár ősz Katalógus HIVATALOS BUDAPESTINFO Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ NEVEZETESSÉGEK KULTÚRA KIRÁNDULÁSOK ESEMÉNYEK GYÓGYFÜRDŐK GASZTRONÓMIA VÁSÁRLÁS SZÓRAKOZÁS

Részletesebben

Műemlék Jelentőségű Terület

Műemlék Jelentőségű Terület Budapest belváros Műemlék Jelentőségű Terület - MJT - Védési javaslat 2010. Tartalomjegyzék: Kezdeményező fél: Fiatal Műemlékvédők Egyesülete Budapest rövid leírása Budapest épített örökség Budapest épületállománya

Részletesebben

MÚZEUM VÁROS LIGET BUDAPEST VÁROSRENDEZÉSI HATÁSTANULMÁNY

MÚZEUM VÁROS LIGET BUDAPEST VÁROSRENDEZÉSI HATÁSTANULMÁNY VÁROSRENDEZÉSI HATÁSTANULMÁNY (KIEGÉSZÍTVE 2015.01.31.) 2014./2015. MÚZEUM VÁROS LIGET BUDAPEST A TANULMÁNY CÉLJA A jelen tanulmány célja, hogy összefoglalja azokat a városfejlesztési és városrendezési

Részletesebben

488-0475 488-0474 var@budapestinfo.hu ó 9 19 h

488-0475 488-0474 var@budapestinfo.hu ó 9 19 h 3 KEDVES Olvasó! Szeretettel üdvözlöm Önt Budapesten, egy olyan városban, mely gazdag történelmi múlttal és egyedülálló kulturális örökséggel ajándékozza meg vendégeit, s mely csábító atmoszférájával,

Részletesebben

Guide. magyar nyelv. hivatalos. ingyenes. Budapest. Fesztiválok, események. M vészet és dizájn. Bulizóna. Budapest. Pihenés, feltölt dés.

Guide. magyar nyelv. hivatalos. ingyenes. Budapest. Fesztiválok, események. M vészet és dizájn. Bulizóna. Budapest. Pihenés, feltölt dés. hivatalos Guide magyar nyelv ingyenes Fesztiválok, események M vészet és dizájn Bulizóna Pihenés, feltölt dés Budapest környéke Nevezetességek Hasznos információk BTH Budapesti Turisztikai Nonpro t Kft.

Részletesebben

BUDAPEST VÁROSFEJLŐDÉSE AZ EGYESÜLÉSTŐL NAPJAINKIG*

BUDAPEST VÁROSFEJLŐDÉSE AZ EGYESÜLÉSTŐL NAPJAINKIG* TÖRTÉNETI DOLGOZATOK BUDAPEST VÁROSFEJLŐDÉSE AZ EGYESÜLÉSTŐL NAPJAINKIG* NOVOTNYNÉ PLETSCHER HEDVIG Budapest története a messzi múltba nyúlik vissza. A mai fővárost alkotó, korábban önálló települések

Részletesebben

DR. GELLÉRTHEGYI ISTVÁN A KÖRNYEZETVÉDELEM NEMZETKÖZI SZABÁLYOZÁSÁNAK FEJLŐDÉSE *

DR. GELLÉRTHEGYI ISTVÁN A KÖRNYEZETVÉDELEM NEMZETKÖZI SZABÁLYOZÁSÁNAK FEJLŐDÉSE * Pro Publico Bono Online Támop Speciál 2011 Közigazgatástudományi Kar TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0005 DR. GELLÉRTHEGYI ISTVÁN A KÖRNYEZETVÉDELEM NEMZETKÖZI SZABÁLYOZÁSÁNAK FEJLŐDÉSE * Napjainkra a környezetszennyezés

Részletesebben

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT TURISZTIKAI KONCEPCIÓJA

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT TURISZTIKAI KONCEPCIÓJA ÓBUDABÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT TURISZTIKAI KONCEPCIÓJA Készült: 2006. május A Tanulmány megrendelője: Budapest III. kerület Óbuda Békásmegyer Önkormányzata A Tanulmány szerzői: Dr. Rubovszky András vezető

Részletesebben

a Magyar Nemzeti Bizottság közleményei A TARTALOMBÓL Világörökség - Európai örökség - Nemzeti örökség és az európai gyökerek

a Magyar Nemzeti Bizottság közleményei A TARTALOMBÓL Világörökség - Európai örökség - Nemzeti örökség és az európai gyökerek ICOMOS HÍRADÓ a Magyar Nemzeti Bizottság közleményei 19. évfolyam - 4. szám 2011. augusztus hó A TARTALOMBÓL EGM 2011 Budapest-Balatonfüred Beszámoló Világörökség - Európai örökség - Nemzeti örökség és

Részletesebben

EURÓPA KULTURÁLIS FÔVÁROSA 2010 Budapest előminősítő pályázata. Víz és metropolisz. Egy nagyváros kultúrája a 21. században

EURÓPA KULTURÁLIS FÔVÁROSA 2010 Budapest előminősítő pályázata. Víz és metropolisz. Egy nagyváros kultúrája a 21. században EURÓPA KULTURÁLIS FÔVÁROSA 2010 Budapest előminősítő pályázata Víz és metropolisz Egy nagyváros kultúrája a 21. században EURÓPA KULTURÁLIS FÔVÁROSA 2010 Budapest előminősítő pályázata Víz és metropolisz

Részletesebben

Módszertani ajánlások. a Welcome to Budapest című angol nyelvű könyvhöz

Módszertani ajánlások. a Welcome to Budapest című angol nyelvű könyvhöz Módszertani ajánlások a Welcome to Budapest című angol nyelvű könyvhöz Írta: Kubesch Mária Szakmai lektor: Popperné dr. Földes Anna Pedagógiai lektor: Vargáné dr. Szalkai Zsuzsa Felelős szerkesztő: Timár

Részletesebben

SZLOVÁK MAGYAR GASZTRONÓMIAI ÉS IDEGENFORGALMI ISMERETEK 1. MODUL

SZLOVÁK MAGYAR GASZTRONÓMIAI ÉS IDEGENFORGALMI ISMERETEK 1. MODUL SZLOVÁK MAGYAR GASZTRONÓMIAI ÉS IDEGENFORGALMI ISMERETEK 1. MODUL Gasztronómiai, vendéglátási és idegenforgalmi alapismeretek Magyarország- Szlovákia a Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013

Részletesebben

DATOURWAY A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére. Kivonat

DATOURWAY A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére. Kivonat DATOURWAY A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére Kivonat TURISZTIKAI VIZSGÁLAT Magyarország February 2010, Budapest I. Turizmus Bevezetés A turizmus

Részletesebben

2008. 10. 22. NYF MMFK. Barna Sándor főiskolai tanársegéd

2008. 10. 22. NYF MMFK. Barna Sándor főiskolai tanársegéd 2008. 10. 22. NYF MMFK TÁJ- ÉS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS ELŐADÁS VÁZLATOK 3. ÉVES SZAKIIRÁNYOS HALLGATÓK RÉSZÉRE Barna Sándor főiskolai tanársegéd Oldal:2 Az 1972. évi Stockholmi Környezetvédelmi Konferencia

Részletesebben

SZÉKELY TIBOR (szerk.) Hősök tere Városliget Andrássy út Dunapart Budai vár Gellért-hegy

SZÉKELY TIBOR (szerk.) Hősök tere Városliget Andrássy út Dunapart Budai vár Gellért-hegy HANGOS-KÉPES UTIKALAUZ BUDAPEST A VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZE 2006 HANGOS-KÉPES UTIKALAUZ BUDAPEST (1) A VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZE SZÉKELY TIBOR (szerk.) HANGOS-KÉPES UTIKALAUZ BUDAPEST Hősök tere Városliget Andrássy

Részletesebben

A holisztikus. belsőépítészeti. tervezés szerkezeti modellje. Tervező. Szezonalitás/ Üzemeltetési módozatok. Célcsoport-elemzés

A holisztikus. belsőépítészeti. tervezés szerkezeti modellje. Tervező. Szezonalitás/ Üzemeltetési módozatok. Célcsoport-elemzés Tervező 3 A holisztikus (belső-)építészeti tervezés szerkezeti modellje Célcsoport-elemzés Szezonalitás/ Üzemeltetési módozatok Megrendelő/tulaj Vendéglátóhelykoncepció + Funkció + Név Lokáció relatív

Részletesebben

Ezerarcú Magyarország

Ezerarcú Magyarország Ezerarcú Magyarország Tartalom Magyarország, a természeti kincseskamra... 03 Történelmi múlt... 05 Borrégiók... 10 Balatoni borrégió... 10 Duna borrégió... 10 Egri borrégió... 11 Észak-dunántúli borrégió...

Részletesebben

Budapest. Közép-Dunavidék. Kistérségei

Budapest. Közép-Dunavidék. Kistérségei Budapest Közép-Dunavidék Kistérségei www.itthon.hu Itthon otthon van Erdő Etyek-Budai borvidék Kunsági borvidék Nemzeti Park Régióhatár Autópálya Vasút Komp Tourinform Iroda Kastély Vár Várrom Múzeum Gyógy/termál/wellness

Részletesebben

Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Nagy Zoltán Jegyzet. Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet

Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Nagy Zoltán Jegyzet. Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet 2 Jegyzet ÖRÖKSÉG Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Az Jegyzet Ünnep Jegyzet után Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet Jegyzet

Részletesebben

3. szekció, lovagterem ÉRTÉKVÉDELEM EGERBEN ÉS NAGYKANIZSÁN

3. szekció, lovagterem ÉRTÉKVÉDELEM EGERBEN ÉS NAGYKANIZSÁN 3. szekció, lovagterem ÉRTÉKVÉDELEM EGERBEN ÉS NAGYKANIZSÁN A TELEPÜLÉSSZERKEZET, MINT GÉNBANK Eger példáján Körmendy Imre tudományos munkatárs, Corvinus Egyetem Elöljáróban érdemes néhány alapfogalmat

Részletesebben