GESZTESI CSENGŐ VARGESZTES/ Gestitz hó 14. szám

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GESZTESI CSENGŐ VARGESZTES/ Gestitz 2004.12.hó 14. szám"

Átírás

1 GESZTESI CSENGŐ VARGESZTES/ Gestitz 004..hó 4. szám BOldog Karácsonyt! Várgesztes Község Kisebbségi Települési Önkormányzat gondozásában megjelenő havilap

2 Szeretettel köszöntöm a Tisztelt Olvasókat. Amikor az ünnepeket tanítom az iskolában, akkor a tanítványaimmal rendszeresen fogalmazást iratok "Legkedvesebb ünnepem" címmel. A diákok kivétel nélkül mindig a karácsonyról írnak. Mi hát a karácsony titka? Rohanó világunkban, a vasárnapjainkat bronz, ezüst és arany vasárnapra keresztelve azt próbálják elhitetni velünk, hogy ez az időszak a vásárlásról, az ajándékszerzésről szól és akkor vagyunk jó szülök és nagyik, ha megvesszük szeretteinknek a legújabb, legjobb, legdivatosabb, legmenőbb valamit. Ez lenne hát? Vagy inkább az a titokzatos reménység, amely az emberek szívében éledt Jánost hallgatva a Megváltó eljöveteléről. Én azt hiszem, a nem hívők is ezt válaszolják a kérdésre, hogy a karácsony titka a szeretet. A szeretet, melyre mindannyian vágyunk. Az a körülölelő szeretet. amit karácsonykor családtagjaink körében megérzünk, megkapunk. Mindenkinek örömökben gazdag békés karácsonyt kívánok József Attila Karácsonv című versével: Legalább húsz fok hideg van. Szelek és emberek énekelnek. A lombok meghalok, de született egy ember. Meleg magvető hitünkről Komolyan gondolkodnak a földek. Az utcák biztos szerelemmel Siető sziveket vezetnek. Csak a szomorú szeretet latolgatja. Hogy Jó most, ahol nem vágtak ablakot, Fa nélkül is belül az emberektől: De hová teszik majd a muskátlikat? Fölöttünk esengőn, tisztán énekel az ég S az újszülött rügyező agakkal Lángot rak a fázó homlokok mögé.

3 BEKÖSZÖNTŐ Horváth János tollából: Gesztesi Tél Amikor az Arany János utcán végigsüvít a hideg szél, a Várutca sarkán már jön a hó, tudjuk itt a tél. Agyagverem dűlő, Erdősor, Petőfi utca Hegyalja utca minden lakója tudja, hogy kezdődik a hólapáttal a munka, mely hosszantartó és fárasztó. A Vadásztanyába törzsvendégek, kirándulók jönnek, jó meleg cserépkályha köré gyűlnek megvitatni: mindent, mi minket érdekel, de közben pár vendég hangosan énekel! A hótoló, közben tolja szét a havat a buszsofőr, pedig erősen bólogat, mert ha marad a hó, bizony ö is marad, de a busz akkor, jó ha halad. A Faluház körül már nagyon sok a gyerek Matyi bá lovának mindegyik integet, majd elindulnak ők a térdig érő hóba, húzzák a szánkókat a Lepkefogóra. Mosoly az arcokon, sikítás van nagyon miközben lecsúsznak a havas domboldalon órákon át hógolyóznak, talán nem is fáznak? Pedig a kezek átfagytak, a cipők átáztak!

4 BEKÖSZÖNTŐ Télapó jön a horgásztó partjára bizony őt minden évben sok gyerek várja. Hogy ki is ő? A nevét a gyerekek régóta tudják, azt hiszik a felnőttek ők, gondosan titkolják! Nevét kiabálják, mikor megjelenik, de az ősz szakállát nagyon tisztelik. Énekelnek neki sok szépet és jót, kapnak is csomagot, almát, mogyorót. Vadászdomb, Somhegy, Vértes utca lakói is elindulnak, Szilveszter van ma! Az év utolsó napja, rokonokat látogatnak. Sétálgatnak a frissen esett havon, úgy látni, vidámak is nagyon! Hideg van, de ki bánja? Mindenkinek van kabátja! Ettől az időtől senki sem fél! Megszokták! Ilyen a gesztesi tél! A Szent Vendel templomba indulnak a hívek, csendes áhítattal! Karácsony közeleg. Szent Karácsony ünnepére annyit kívánok angyalszárny suhogása jusson el hozzátok. Szeretet és béke e kis falura szálljon, egymásnak mindenki ilyet kívánjon! Fénylő fenyőfát, sok-sok ajándékot, finom borból kevés maradékot!

5 FALUHÁZ PROGRAMJA December.: 7-00 Falu-mikulás December 4.: 5-00 Mikulás-kupa ping-pong versein December : Hagyományőrző Nyugdíjasklub összejövetele December : Műanyagcikk vásár (Takácsné) December : Zeneiskolai Mikulásünnepség December : Fabatka Bábszínház- Betlehemes mese c. előadása Jegyek a helyszínen vásárolhatók: 00 Ft fö December : Szöszmötölö - Karácsonyi ajándékkészítés December. 5-00: Adventi Ünnepség- Idősek Karácsonya December. 4-00: Műanyagcikk vásár (Kövesi Tivadar) December. Szilveszter a Szomor Sramlival -csütörtökönként: 8:00-tól gyerekfoci edzés - péntekenként: 9 órától Traccsparti - péntekenként: 9 órától Várgesztesi Dalkör próbája INGYENES INTERNETHASZNÁLAT: 6- óráig ASZTALITENISZ: 6- óráig

6 ÖNKORMÁNYZATI OLADAL Utánajártunk mi történt a legutóbbi képviselő testületi ülésen, mely 004. november 4-én volt. A következőkkel tudunk szolgálni: >Menoni Gabriella polgármester beszámolt a két ülés közötti időszakban végzett munkáról, valamint a 004. é\ i III. negyedévről. >A Várgesztesi Német Nemzetiségi Általános Iskola Minőségirányítási Programját, valamint Pedagógiai Programját elfogadja a Képviselő testület. A zeneiskolával kapcsolatban megállapodás születik annak támogatásáról, az anyagi vonzata meg egyeztetés alatt áll. > Agvagverem dűlő közterület elnevezést a Képviselő-testület Széna utcára módosítja. A hulladékgyűjtő sziget helye ideiglenesen a régi Művelődési ház mögötti betonszínpadon lesz. amíg a végleges helyét meg nem határozzák. A néptánc oktatás támogatásában az Önkormányzat mellett a Várgesztesért Közalapítvány vesz részt. A Képviselő-testület elfogadja a Várgesztesi Német Nemzetiségi Óvoda Minőségirányítási Programját évi költségvetési koncepciót Menoni Gabriella ismerteti: Elképzelések, fejlesztések. - Közintézmémek működőképességének fenntartása, szolgáltatás színvonalának emelése - Stabil költségvetés fenntartása - Hitel törlesztése - A község belső úthálózatának fejlesztése - Pályázati támogatással a fejlesztési célok megvalósítása - akár több évre történő áthúzódással. Faluház: - Színvonalas rendezvények megtartása - Pályázati lehetőségekkel Fejlesztés - Megfelelő létszám biztosítása a működéshez.

7 ÖNKORMÁNYZATI OLDAL Német Nemzetiségi Óvoda: - Az alacsony létszám ellenére a meghosszabbított ny it\ a tartás biztosítása - Pályázati lehetőségekkel eszközfejlesztés - Támogatással játszótér kialakítása, bekerítése Német Nemzetiségi Általános Iskola: - A tanuló létszám alakulása csökkenése miatt at kell gondolni a pedagógus létszámot - esetleges leépítést - Pályázati támogatással eszközfejlesztés. A község működése érdekében továbbra is szükséges biztosítani a körjegyzőség, falugondnok, védőnői szolgalat. háziorvosi ellátás, orvosi ügyeleti rendszer és a hatósági igazgatási társulások építéshatósági, szabálysértési, belső ellenőrzési, gyermekjóléti és családsegítő társulások finanszírozását. Szociális kiadások: - növelése nem indokolt Adóbevételek: - az adóerősség számításának kedvező alakulása miatt a Szja. helyben maradó részének csökkenése várható - a gépjármű adó bevétele nem módosul. Tervezett beruházások: - Arany J. faluközponti vízelvezetése - Névtelen utca - Somhegy - Vadászdomb utak kialakítása - Agyagverem utca kialakítása - Önkormányzati Hivatal - orvosi rendelő kialakítása - Templom felújítása tetőszerkezet - Templomtér- faluközpont kialakítása - Óvodai játszótér kialakítása.

8 ÖNKORMÁNYZATI OLDAL A Váradi Sat Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.: Várgesztesi műsorcsatorna kiosztása és díjai 005. évben így változnak: csomag: Ft díjcsökkenés + csatorna bővítés csomag: 50 Ft díjemelés + 6 csatorna bővítés Örömmel számolunk be egy újabb sikeres pályázatunkról, melynek tárgya: A Velencei-tó - Vértes Kiemelt Üdülőkörzet 004. évi területfejlesztési pályázati felhívásra benyújtott pályázatukat a következő képen bíráltuk el: Örömmel tájékoztatom, hogy a VVTFT-009-0/004. iktató számon nyilvántartott pályázatukat a Tanács támogatta az alábbi ütemezéssel: -Várgesztes faluközpont kialakítását 5.7 millió Ft-tal támogatjuk. Kedves Várgesztesiek. Magánszemélyek és Vállalkozók! Tisztelettel megkérjük önöket, hogy amennyiben módjukban áll támogassák a várgesztesi gyerekek zene, és tánctanulását, a Várgesztesért Közalapítvány számlaszámára történő befizetéssel. Számlaszám: A gyerekek nevében előre köszönjük segítségüket!

9 ÖNKORMÁNYZATI OLDAL Komárom-Esztergom Megyei Német Kisebbségi Önkormányzatok Szövetségének hírei 005. Január 8. Magyarországi németek napja. Budapest. Kongresszusi Központ Február 6. megyei svábbál. Vértessomló Június I I. megyei német nemzetiségi kultúrfesztivál, Vértestolna Július 0- tánc tábor. Tarján Április.V. május 0. gyermek táncfesztivál, Solymár Német nemzetiségi énekkar találkozó Ifjúsági zenekarok Fesztiválja Zenei hét A tavalyi svábbál sikerén felbuzdulva Tarjánban német nemzetiségi bált rendeznek februárban

10 SPORT ROVAT MegyeiII.osztályú labdarúgó bajnokság.forduló:.07. Várgesztes - Piliscsév l-l Gól: Eck Ifi: Várgesztes- Piliscsév - Gól: Kern. forduló:.4. Tárkány Várgesztes 0- Gól: Lincmayer Ifi: Tárkány - Várgesztes - Gól: Kern A Felnőtt bajnokság Csapatok. lábatlan. Vértessomló. Sárisáp 4. Tokodi Üveg SE 5. Baji KSE 6. Csém SE Vasért 7. Piliscsév SE 8. Tárkány 9. Tát 0. Pilismarót. Várgesztes l.bokod Erőmű. Tarjáni Fc l4.dömös SE őszi szezonjának végeredménye: MSz. Győz. 0 s Dönt. i 0 5 Ver Rúg Kap Pont S A bajnoki táblázaton az elmaradt mérkőzések nem szerepelnek!

11 SPORT ROVAT Az Ifjúsági bajnokság Csapatok. Pilismarót. Tát. Piliscsév 4. Sárisáp 5. Lábatlan 6. Várgesztes 7. Csémi SE Vasért 8. Tokodi Üveg SE 9. Vértessomló 0.Tárkány.Tarján FC. Bokod Erőmű. Baji KSE U.Dömös SE végeredménye: MSz. Győz Dönt Ver s s 0 Rúg Kap Pont s 7 A bajnoki táblázaton az elmaradt mérkőzések nem szerepelnek! Az őszi szezon: A nyáron elhódított bajnoki cím után nagy várakozás előzte meg a várgesztesi labdarúgó csapat őszi szereplését. Az együttes a ös bajnokságot egy osztállyal magasabban a Megyei II. osztályban kezdhette el. Bizakodásra adhatott okot, hogy a bajnokcsapat játékos kerete együtt maradt, sőt Mazalin Zoltán személyében egy gólerős csatár is visszatért Várgesztesre. Az első mérkőzés, hazai pályán jó, és eredményes játékot hozott (Várgesztes - Bokod: 4-). Ezen a vasárnap délutánon még nem sejtettük, hogy sohasem látott mélyrepülésbe kezd a csapat. A következő négy fordulóban nem volt szükség számológépre a szerzett pontjaink összeadásához, a mérleg: 4 forduló = 0 pont. A "pontatlan" mérkőzések közül a legfájdalmasabb a Vértessomlón elszenvedett 6--es vereség volt. Még a várgesztesi sportéletet kezdetektől figyelő "öreg krónikások" sem tudtak hasonló csúfságot felidézni az emlékeikben. Az ezt követő három mérkőzésen is csak eggyel tudtuk gyarapítani a pontjaink számát, ennek következménye az lett, hogy a 8. forduló után négy ponttal szégyenkedett a csapat. Az őszi szezon első felében az eredménytelenség hatására (vagy ki tudja miért?) a játékosokon az esztelen, görcsös akarás látszott, melynek hatására pontatlanul és eredménytelenül fejeztük be a mérkőzéseket. Az edzéseken való részvétel is egyre alacsonyabb lett, sőt egy idő után már kritikán aluliaknak volt nevezhető.

12 SPORT ROVAT Az utolsó 5 fordulót az előzőek ismeretében, akár sikernek is lehet nevezni, ugyanis szereztünk 8 pontot. A csapatunk legyőzte hazai pályán a Pilismarótot, idegenben a Tárkányt. valamint hazai pályán döntetlenre végzett a Baji és a Piliscsévi csapat ellen. Összegezve az elmúlt forduló történéseit, megállapítható, hogy a játékosok részéről mindenképpen más hozzáállásra lesz szükség a jövőben. A bajnoki tabella ismeretében (még a kiesés veszélye is fenyeget) egy kőkemény, huszáros tavaszra lesz szükség ahhoz, hogy a várgesztesi labdarúgócsapat a hagyományokhoz méltó módon fejezze be a ös bajnokságot. Ifi: Az ifjúsági labdarúgócsapatunk játékos keretét a nyáron kellően sikerült megerősítenünk. A fiatalok ennek megfelelően eredményes és jó játékkal nyerték meg a mérkőzéseiket, melynek eredménye az lett, hogy az őszi szezon első felében dobogós helyet foglaltak el. A szezon második felében számtalan nehézség hátráltatta a csapatot. A sok felesleges eltiltás mellet, az ifi játékosok közül néhányan a felnőtt csapatot is kisegítették. A többször tartalékosan felálló csapat, így már nem tudta az idény elején megszokott, eredményes játékát nyújtani, ezért több fájó vereség is becsúszott. Mindezek ellenére bizakodhatunk, hogy az ifistáink jól sikerült téli felkészülés után eredményes tavaszt produkálnak. A Megyei II. osztályban a versenykiírás szerint, serdülöcsapat szerepeltetése is kötelező. A legifjabb korosztál) nyártól Ricza Zoltán vezetésével készült a bajnoki küzdelemre. Az ősz folyamán nyolc mérkőzést játszottak. Hétről-hétre észrevehető volt a formajavulás. A csapat ilyen lelkesedéssel, és hozzáállással végigdolgozza a telet, akkor tavasszal akár a serdülő csapatunk sikereinek is örülhetünk. A Várgesztesi S.F.E. szeretné megköszönni minden támogatójának, és szurkolójának, hogy az idén is kiálltak az egyesület mellett. 005-ben is HAJRÁ GESZTES!

13 SPORT ROVAT A 004-es Öregfiúk bajnokság végeredménye:. Vértesszőlős S. 9. Tatabánya Oroszlány V. Erőmű Felsőgalla Héreg Kecskéd Bokod Környe S Vértessomló. Várgesztes

14 EGYHÁZI ROVAT Mire csonkig ég mind a négy gyertya, ünnepet ül a világ. Isten belép a világba, az emberiség világába, az én világomba. Csak az a nagy kérdés, sötétben, az élet sötétjében, a lelkem sötétjében tapogatózva keres-e engem, vagy ki van világítva a lelkem. Az advent latin eredetű szó. értelmét magyarul talán a várakozás, megérkezés, eljövetel szavakkal lehetne visszaadni. De mi ebben az időszakban nem nyelvészkedni akarunk, hanem fázós lelkünkkel a tűzhöz bújni, s a körülöttünk lévő fagyos világba Isten szeretetének jeget olvasztó melegét belehelni. Az egyes napokat átelmélkedve, most több imával megszentelve. Jézust magunkhoz minden nap közelebb-közelebb engedve, egyre élőbbé tenni a várakozást. Az imádság szép, és fontos dolog, a szentmise nélkülözhetetlen az előkészülethez, bűnbánat, szentgyónás. szentáldozás természetes kell. kellene, hogy legyen egy keresztény ember számára. Jézust várom, hogy eredményes legyen az adventem, hogy igazi legyen a karácsonyom, most az elején, az első gyertyánál tisztáznom kell, hogy kicsoda nekem Jézus. Korunk nagy szentje, Teréz anya így gondolkodik: " Nem akarjuk Jézust hideg jászolban fogadni - mégis sokszor szívünk az. amely kemény és hideg hely lenne, az Istengyermek számára. Úgy szeretnénk őt a szívünkbe fogadni, hogy az tele legyen szeretettel, és alázattal. Azt szeretnénk, ha tiszta és szeplőtelen szivünkbe születne ma meg Jézus! Jézus azért jött el a világba, hogy elmondhassa: Isten maga a szeretet."

15 EGYHÁZI ROVAT November 8. December 05. December. December 9. December 4. December 5. December 6. Advent első vasárnapja Advent második vasárnapja Advent harmadik vasárnapja Mise reggel 8:0 9:0-5:00 Szentségimádás Advent negyedik vasárnapja Szentmise :00 Szentmise 09:00 Szentmise 09:00 Ima a békéért Uram! Tégy engem a te békéd eszközévé! Add, hogy ahol a gyűlölet tombol, oda a szeretetet vigyem, ahol a bűn uralkodik, oda a megbocsátást vigyem, ahol a viszály szertehúz, oda az egységet vigyem, ahol a kétség tétovázik, oda a hitet vigyem, ahol a hamisság kígyózik, oda az igazságot vigyem, ahol a reménység csüggeszt, oda a bizalmat vigyem, ahol a szomorúság fojtogat, oda az örömet vigyem, ahol a sötétség rémít, oda a világosságot vigyem, Uram, tégy engem a Te békéd eszközévé! Úgy legyen! (Középkori kódexből)

16 EGYHÁZI ROVAT November 8-án a Templom előtt ünnepélyes keretek között, felszentelésre került Komjáthy László, és családja által a Községnek adományozott Betlehem, melyet neves fafaragó művész készített. A szertartás után Bedy Sándor plébános úr megköszönte az adományt, mely Karácsonyig a Templom előtt megtekinthető.

17 FAKANÁL ROVAT Az ünnepekre gondolva a meghitt együttlétek, az ajándékozás öröme mellett, a fahéj, bejgli illatok jutnak eszünkbe. Halászlé, a már tradícióvá vált kalácsok, s megannyi elmaradhatatlan finomság. Ezek teszik teljessé, felejthetetlenné az ünnepeket. Az adventi időszak kiválóan alkalmas a Karácsonyi menü megtervezésére. S a jól ismert ételek közé becsempészhetünk pár újat! Ehhez kívánunk segítséget nyújtani, s egyben jó étvágyat kívánni: Fehérboros halleves Hozzávaló 4 személyre: pontyfej. fej vöröshagyma. / teáskanál egész bors, I babérlevél, csipetnyi kakukkfű, gerezd fokhagyma, teáskanál fehérborecet, 0 dkg pontyikra. 0 dkg gyökérzöldség, 5 dkg vaj. teáskanál Koronás Finom kristálycukor. 5 dkg liszt. / dl fehérbor, I póréhagyma, evőkanál só, őrölt fehér bors A halfejeket a kopoltyú, és a szem eltávolítása után megmossuk, és fazéknyi hideg vízbe tesszük. Hozzáadjuk az apróra felkockázott vöröshagymát, a fűszereket, az összezúzott fokhagy mát. a sót és a borecetet, majd alacsony hőfokon kb. 0 percig főzzük. Leszűrjük és a fejeket félretesszük. Az ikrát sós vízben kb. 0 perc alatt megfőzzük. A feldarabolt vagy durván lereszelt gyökérzöldséget a forró vajon a cukorral együtt megpirítjuk. A liszttel meghintve rövid ideig tovább pirítjuk, majd a hallével, és a borral felöntve 0 percig főzzük. Beleszórjuk a felkarikázott pórét, és további kb. 5 percig főzzük. A halfejekről lefejtett húst a fazékba tesszük. A levest felforraljuk, és sóval, borssal ízesítjük. Az ikrát csészékbe szétosztjuk, majd rámerjük a levest.

18 FAKANÁL ROVAT Szezámmagos-sajtos ponty Hozzávalók 4 személyre: kb. 80 dkg megtisztított konyhakész ponty. citrom leve, dl olaj, I evőkanál liszt, I doboz nemes penészes sajt (- dkg camembert vagy brie), teáskanál szezámmag, 4 tojássárgája. 5 dkg vaj vagy margarin, só, fehér bors, a tál kikenéséhez margarin, a díszítéshez szezámmag, tetszés szerint néhány rozmaring, narancs, és citromkarika A pontyot feldaraboljuk, majd megmossuk és szárazra töröljük. A citromlével egyenletesen meglocsoljuk, és rövid ideig állni hagyjuk. A haldarabokat konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, majd sóval, őrölt fehér borssal bedörzsöljük, és a lisztben megforgatjuk. Magas falu serpenyőben az olajat felforrósítjuk, és a haldarabokat mindkét oldalukon megsütjük. A nem túl érett sajtot lereszeljük, és a szezámmaggal együtt az elkevert tojássárgájába vegyítjük. A haldarabokat margarinnal kikent tűzálló tálba fektetjük. A sajtmasszával leöntjük, majd előmelegített sütőben, 70 fokon addig sütjük, amíg a sajt megolvad. Fogyasztás előtt a megolvasztott vajjal meglocsoljuk, és szezámmaggal meghintjük. Joghurtos desszertkrém Hozzávalók 4 személyre: dl joghurt. 0 dkg félzsíros tehéntúró, 0 dkgmascarpone (nem sózott, tejszínes olasz krémsajt), evőkanál narancslé, evőkanál narancslikőr, 5 dkg Koronás Finom kristálycukor. zacskó vaníliás vagy vanillincukor, késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék, 6 csillag alakú, fahéjas aprósütemény, a díszítéshez vékony narancshéjcsíkok A joghurtot a túróval, a mascarponéval. a narancslével, a likőrrel, a kétféle cukorral és a fűszerkeverékkel összekeverjük. 4 fahéjas csillagot a díszítéshez félreteszünk, a többit elosztva négy desszerteskehelybe morzsoljuk. A fahéjas süteménymorzsán a mascarponekrémet adagonként elosztjuk. Végül a desszertet a félretett fahéjas csillagokkal és a zöldséghámozóval lehúzott vékony narancshéjjal díszítjük.

19 ELKÖSZÖNŐ A kápolna csendje Csak a bezárt ajtón túli zaj mely egy kissé megzavart miközben azon elmélkedem, hol siklott félre az életem. Itt csend van! Csend s a belső béke mely itt az életem legfőbb része, mert menekülök a lárma elől hisz úgy érzem, a nagy zaj megöl! Itt megbékélve az én Istenemmel és az imára kulcsolt két kezemmel csak ketten vagyunk. Ő és én, szívemben megértés, lelkemben fény. Igen! Ez a csend, ez kell nekem s a megbocsátó pazarló Istenem ki irgalmát rám is kiterjeszti! Megbocsát! Hisz mi az neki! Horváth János tollából

20 ELKÖSZÖNŐ. kiadványunkat: Gallai Edina szerkesztő Hartdégen Ákos fotók Molnár Fanni tördelőszerkesztő Menoni Gabriella Önkormányzati oldal Pillmann Zoltán Sport rovat kelemen Zoltán Egyházi rovat Amatőrök vagyunk, de ebben a minőségben a legjobbat és a legtöbbet szeretnénk nyújtani!

GESZTESI CSENGŐ. VÁRGESZTES/Gestitz 2005.07.hó 21.szám

GESZTESI CSENGŐ. VÁRGESZTES/Gestitz 2005.07.hó 21.szám GESZTESI CSENGŐ VÁRGESZTES/Gestitz 2005.07.hó 21.szám Csengőnap-2005 BEKÖSZÖNTŐ Csengőnap 2005 A harang nem szól. nem tudatja, hogy itt van, eljött a Csengő napja! Lesz vígasság, dínom-dánom nóta terem

Részletesebben

III. évfolyam, 4. szám 2009. december

III. évfolyam, 4. szám 2009. december III. évfolyam, 4. szám 2009. december Meghívó a karácsonyi kézműves délelőttre 2009. december 19-én, délelőtt 8-11 óra között, Mány Község Önkormányzata és a Hársfadombi Általános Iskola szeretettel meghív

Részletesebben

Hidasnémeti község közéleti lapja 18. évfolyam 4. szám 2014. december. Választási eredmények. Polgármester: Becse Csaba

Hidasnémeti község közéleti lapja 18. évfolyam 4. szám 2014. december. Választási eredmények. Polgármester: Becse Csaba Hidasi Hírnök Hidasnémeti község közéleti lapja 18. évfolyam 4. szám 2014. december Hidasnémeti valamennyi Lakosának Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag, Boldog Új Esztendőt kíván Becse

Részletesebben

Kél a magasból tiszta fény

Kél a magasból tiszta fény Sávoly Község Önkormányzatának információs lapja VII. évfolyam IV. szám 2013. december Ajánló a Sávolyi Hírmondó tartalmából: -4. oldalon: Sávolyi arcok- Sávolyi sorsok -5. oldalon: Írás a Szent Család

Részletesebben

Karácsony. Jánoshidai Híradó. Kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag boldog új évet kívánunk minden kedves Olvasónknak!

Karácsony. Jánoshidai Híradó. Kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag boldog új évet kívánunk minden kedves Olvasónknak! Jánoshidai Híradó POLGÁRMESTERI HIVATAL 5143 Jánoshida, Fő út 28. 57/558-060 www.janoshida.hu Önkormányzati lap XI. évfolyam 5. szám 2008. december Karácsony Lajossy Sándor: Karácsonykor Soha szebben még

Részletesebben

A Mosoly Klub karácsonya. Betlehemi mħsorral kedveskedett az énekkar.

A Mosoly Klub karácsonya. Betlehemi mħsorral kedveskedett az énekkar. A Mosoly Klub karácsonya. Betlehemi mħsorral kedveskedett az énekkar. A PetĘfi Sándor Általános Iskola 1. osztályos tanulói karácsonyi mħsort adtak elę az iskola fenyęünnepélyén. A Vackor MĦvészeti Óvodában

Részletesebben

KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS SIKEREKBEN GAZDAG, BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁN TISZACSEGE VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE ÉS JÓNÁS SÁNDOR POLGÁRMESTER

KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS SIKEREKBEN GAZDAG, BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁN TISZACSEGE VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE ÉS JÓNÁS SÁNDOR POLGÁRMESTER CSEGEI KÖRKÉP I. évfolyam 12. szám 2010. december 17. KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS SIKEREKBEN GAZDAG, BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁN TISZACSEGE VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE ÉS JÓNÁS SÁNDOR POLGÁRMESTER Tartalomból:

Részletesebben

KARÁCSONY 2010. HERCEGKÚT KÖZSÉG INFORMÁCIÓS LAPJA 2010. DECEMBER HÓ, 11. ÉVFOLYAM 12. SZÁM ÁRA: 160,- FT

KARÁCSONY 2010. HERCEGKÚT KÖZSÉG INFORMÁCIÓS LAPJA 2010. DECEMBER HÓ, 11. ÉVFOLYAM 12. SZÁM ÁRA: 160,- FT HERCEGKÚT KÖZSÉG INFORMÁCIÓS LAPJA 2010. DECEMBER HÓ, 11. ÉVFOLYAM 12. SZÁM ÁRA: 160,- FT KARÁCSONY 2010. Mozgásba jött a társadalom kicsinye és nagyja egyaránt. A gyermekek megfogalmazták igényüket, kérésüket.

Részletesebben

Felgyúlnak az ünnep fényei

Felgyúlnak az ünnep fényei KUNSZIGET KÖZSÉG ÖNKOMÁNYZATÁNAK LAPJA KUNSZIGETI HÍRMONDÓ XXV. évfolyam 5. szám 2013. december 17. Felgyúlnak az ünnep fényei Közmeghallgatás - LENDVAI IVÁNNÉ - A 2013-ban végzett tevékenységéről számolt

Részletesebben

Polgármesteri tájékoztató

Polgármesteri tájékoztató 1 2 Polgármesteri tájékoztató Újra eltelt egy év! Több mint egy éve, 2012.októberében beszélgettünk a település gazdasági, kulturális jelenéről-jövőjéről. Az aktuális folyamatokról,tervekről a település

Részletesebben

FORUM MARTINI 2014 /12. 02. oldal 03. oldal KARÁCSONY. 16. oldal ADVENTI VIRÁGKOSZORÚK POLGÁRMESTERI SOROK

FORUM MARTINI 2014 /12. 02. oldal 03. oldal KARÁCSONY. 16. oldal ADVENTI VIRÁGKOSZORÚK POLGÁRMESTERI SOROK MARTONVÁSÁR VÁROS LAPJA FORUM MARTINI XXIII. évfolyam 12. szám 2014. december 15. 2014 /12 02. oldal 03. oldal KARÁCSONY POLGÁRMESTERI SOROK 16. oldal ADVENTI VIRÁGKOSZORÚK Lelkészeink és plébánosunk gondolatai

Részletesebben

Szákszendi. Készülődés. meg minden, hogy kifutunk időből és pénzből egyaránt. Így aztán izgalmunk hamar idegességgé válhat, örömünk

Szákszendi. Készülődés. meg minden, hogy kifutunk időből és pénzből egyaránt. Így aztán izgalmunk hamar idegességgé válhat, örömünk Szákszendi Szákszend Köz ség Ön kor mány za tá nak ha von ta meg je le nõ in for má ci ós lap ja Szákszend Község Önkormányzata 2012. december 16-án 16.00 órakor közös karácsonyi ünnepséget rendez a Faluházban,

Részletesebben

200.! Tisztelt Olvasó! A Nyársapáti Hírmondó 200. számát tartja e hónapban a kezében.

200.! Tisztelt Olvasó! A Nyársapáti Hírmondó 200. számát tartja e hónapban a kezében. XVI. évfolyam 2009. december 10. 200. szám 200.! Tisztelt Olvasó! A Nyársapáti Hírmondó 200. számát tartja e hónapban a kezében. Reméljük, hogy minden számban talált valami olyat, ami érdekelte. A Hírmondó

Részletesebben

Szeptember. Fekete István szeptembere. 2013. szeptember XVI. év fo lyam 3. szám

Szeptember. Fekete István szeptembere. 2013. szeptember XVI. év fo lyam 3. szám 2013. szeptember XVI. év fo lyam 3. szám Szeptember Szeptember az év kilencedik hónapja a Gergely-naptárban, és 30 napos. E hónap neve a latin septem szóból ered melynek jelentése hét, mivel szeptember

Részletesebben

BÁBOLNAI. Aranylakodalom (Tudósításunk a 2. oldalon) ..A mi kistérségünk. Sakkrekord (Beszámolónk a 24. oldalon)

BÁBOLNAI. Aranylakodalom (Tudósításunk a 2. oldalon) ..A mi kistérségünk. Sakkrekord (Beszámolónk a 24. oldalon) XX. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2009. FEBRUÁR BÁBOLNAI Aranylakodalom (Tudósításunk a 2. oldalon) AZ ÖNKORMÁNYZAT HAVONTA MEGJELENÕ LAPJA..A mi kistérségünk Sakkrekord (Beszámolónk a 24. oldalon) Horgászgyûlés Személyes

Részletesebben

KIŰZTÜK A TELET. Gyenes Tamás Ifjúsági Tánccsoport

KIŰZTÜK A TELET. Gyenes Tamás Ifjúsági Tánccsoport 2. évfolyam, 1. szám 2012. 03. 20. www.jakoihirmondo.hu Bakonyjákó Község Önkormányzatának 4 havonta megjelenő, ingyenes kiadványa. KIŰZTÜK A TELET Február 18-án, a farsang farkán a tavalyi hagyományteremtő

Részletesebben

MEGHÍVÓ. Búcsúzik az ősz. Disznóságok. Sok szeretettel meghívjuk a kedves szülőket és a település lakóit iskolánk karácsonyi ünnepségére.

MEGHÍVÓ. Búcsúzik az ősz. Disznóságok. Sok szeretettel meghívjuk a kedves szülőket és a település lakóit iskolánk karácsonyi ünnepségére. A Bócsai Önkormányzat lapja 2013. december - karácsony hava MEGHÍVÓ Sok szeretettel meghívjuk a kedves szülőket és a település lakóit iskolánk karácsonyi ünnepségére. Időpont: 2013. december 20. péntek,

Részletesebben

2011. április 18. Ára: 110 Ft

2011. április 18. Ára: 110 Ft Boldog Húsvéti Ünnepeket kívánunk Olvasóinknak! XXI. évfolyam 4. szám Csernák Gábor tizedik versenyidényére készül A legifjabb utánpótlás Apa és fia a bakon, indulásra készen Már-már régi motorosnak számít

Részletesebben

HÍRNÖK. Karácsony-est

HÍRNÖK. Karácsony-est HÍRNÖK A csallóközcsütörtökiek lapja IV. évfolyam 4. szám 2008. december Áprily Lajos Karácsony-est Angyal zenéje, gyertyafény kincses kezem hogy lett szegény? Nem adhattam ma semmi mást, csak jó, meleg

Részletesebben

IDŐSZAKOSAN MEGJELENŐ MAGAZIN 2011 TAVASZ-NYÁR. Rólunk, nekünk...

IDŐSZAKOSAN MEGJELENŐ MAGAZIN 2011 TAVASZ-NYÁR. Rólunk, nekünk... IDŐSZAKOSAN MEGJELENŐ MAGAZIN 2011 TAVASZ-NYÁR Farsang az óvodában Március 15-i ünnep Hagyományörzők Rólunk, nekünk... Kedves Sukoróiak! Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. Felejts

Részletesebben

Áldott, békés és szeretetteljes karácsonyt és sikerekben bõvelkedõ új esztendõt minden kedves olvasónak!

Áldott, békés és szeretetteljes karácsonyt és sikerekben bõvelkedõ új esztendõt minden kedves olvasónak! Téti Híradó Városi Folyóirat XII. évfolyam 4. szám 2007. december Áldott, békés és szeretetteljes karácsonyt és sikerekben bõvelkedõ új esztendõt minden kedves olvasónak! Nehéz év van mögöttünk, talán

Részletesebben

Polgármesteri köszöntő

Polgármesteri köszöntő Sámsoni Hírlap Hajdúsámson Város Önkormányzatának ingyenes lapja Alapítva: 1995. XVII. évfolyam 12. szám 2011. december Újságunk ünnepi száma szebb kiadásban jelenik meg a Hajdúsámson Fejlődéséért Közalapítvány

Részletesebben

SÁRISÁP KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HELYI LAPJA 14. ÉVFOLYAM 3. SZÁM 2010. DECEMBER

SÁRISÁP KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HELYI LAPJA 14. ÉVFOLYAM 3. SZÁM 2010. DECEMBER SÁRISÁP KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK HELYI LAPJA SÁRISÁPI HÍRMONDÓ 14. ÉVFOLYAM 3. SZÁM 2010. DECEMBER MEGHÍVÓ Sárisáp Község Önkormányzata és a község civil szervezetei, egyesületei nagy tisztelettel meghívják

Részletesebben

Duna-Adony. Az egykori hősökre emlékeztünk. Mit hoz az új év? Ára: 100 Ft. www.4kadony.hu

Duna-Adony. Az egykori hősökre emlékeztünk. Mit hoz az új év? Ára: 100 Ft. www.4kadony.hu Ára: 100 Ft. www.4kadony.hu 2013. Január HE LYI KÖZ ÉLE TI HÍR ADÓ XXIII. év fo lyam 1. szám Mit hoz az új év? Sokan felteszik a kérdést az új év kezdetén, aztán többnyire az a válasz, hogy bármit hoz

Részletesebben

VI. évfolyam, 1. szám 2010. április. infláció). Csökkentek az intézményeink normatívái. Csökkent a lakosságszám, a gyermeklétszám,

VI. évfolyam, 1. szám 2010. április. infláció). Csökkentek az intézményeink normatívái. Csökkent a lakosságszám, a gyermeklétszám, VI. évfolyam, 1. szám 2010. április Önkormányzat hírei A 2010-es esztendő a költségvetés elkészítésével kezdődött, melyet a testület 2010. február 25-én fogadott el. Az önkormányzat ez évi költségvetési

Részletesebben

Riport néhány leendő olvasónkkal

Riport néhány leendő olvasónkkal ágasegyháza NAPLÓ I. évfolyam 1. szám 2009. december Ára: 100 Ft Tisztelt Ágasegyháziak! Köszöntjük Önöket abból az alkalomból, hogy kezükben tartják NAPLÓ -nk első számát, mely megjelenésének célja az

Részletesebben

Téti Híradó Városi Folyóirat XVI. évfolyam 4. szám 2011. tél

Téti Híradó Városi Folyóirat XVI. évfolyam 4. szám 2011. tél Téti Híradó Városi Folyóirat XVI. évfolyam 4. szám 2011. tél Pár hét és újra legkedvesebb, legmeghittebb ünnep érkezik el mindannyiunk otthonába. Az ünnep, amit áhítattal várunk és amitõl oly sokat remélünk:

Részletesebben

Tisztelt bekecsi Lakosok!

Tisztelt bekecsi Lakosok! Tisztelt bekecsi Lakosok! Önkormányzatunk 2012 év nyarán pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez "Orvosi rendelõ felújítása Bekecsen" címmel.

Részletesebben

Petõházi. Önkormányzati hírek NEMZETI ÜNNEP MÁRCIUS 15. Hazám. Tartalom: Gyulai Pál

Petõházi. Önkormányzati hírek NEMZETI ÜNNEP MÁRCIUS 15. Hazám. Tartalom: Gyulai Pál NEMZETI ÜNNEP MÁRCIUS 15. Gyulai Pál Hazám Önkormányzati hírek... 1-2 Közösségi Ház hírei...2 A Nyugdíjas Klub életérõl...3 Karika-Túra útja... 3 Óvodai hírek... 4-5 Egyházközségi hírek... 6-7 Iskolai

Részletesebben

ügyességi versenyek, szépségverseny, az autókba versenye, a tulajdonosok személyes ügyességi versenye és a városon át tett felvonulás színesítették

ügyességi versenyek, szépségverseny, az autókba versenye, a tulajdonosok személyes ügyességi versenye és a városon át tett felvonulás színesítették Decemberi számunk melléklete 2015-ös falinaptár! XXIV. évfolyam 11. szám Önkormányzati lap Lada találkozó Megjelenik havonta 2014. november 21. Ára: 150 Ft Nemzeti Vágta 2014 Basa Imre szervezésben, idén

Részletesebben