GESZTESI CSENGŐ VARGESZTES/ Gestitz hó 14. szám

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GESZTESI CSENGŐ VARGESZTES/ Gestitz 2004.12.hó 14. szám"

Átírás

1 GESZTESI CSENGŐ VARGESZTES/ Gestitz 004..hó 4. szám BOldog Karácsonyt! Várgesztes Község Kisebbségi Települési Önkormányzat gondozásában megjelenő havilap

2 Szeretettel köszöntöm a Tisztelt Olvasókat. Amikor az ünnepeket tanítom az iskolában, akkor a tanítványaimmal rendszeresen fogalmazást iratok "Legkedvesebb ünnepem" címmel. A diákok kivétel nélkül mindig a karácsonyról írnak. Mi hát a karácsony titka? Rohanó világunkban, a vasárnapjainkat bronz, ezüst és arany vasárnapra keresztelve azt próbálják elhitetni velünk, hogy ez az időszak a vásárlásról, az ajándékszerzésről szól és akkor vagyunk jó szülök és nagyik, ha megvesszük szeretteinknek a legújabb, legjobb, legdivatosabb, legmenőbb valamit. Ez lenne hát? Vagy inkább az a titokzatos reménység, amely az emberek szívében éledt Jánost hallgatva a Megváltó eljöveteléről. Én azt hiszem, a nem hívők is ezt válaszolják a kérdésre, hogy a karácsony titka a szeretet. A szeretet, melyre mindannyian vágyunk. Az a körülölelő szeretet. amit karácsonykor családtagjaink körében megérzünk, megkapunk. Mindenkinek örömökben gazdag békés karácsonyt kívánok József Attila Karácsonv című versével: Legalább húsz fok hideg van. Szelek és emberek énekelnek. A lombok meghalok, de született egy ember. Meleg magvető hitünkről Komolyan gondolkodnak a földek. Az utcák biztos szerelemmel Siető sziveket vezetnek. Csak a szomorú szeretet latolgatja. Hogy Jó most, ahol nem vágtak ablakot, Fa nélkül is belül az emberektől: De hová teszik majd a muskátlikat? Fölöttünk esengőn, tisztán énekel az ég S az újszülött rügyező agakkal Lángot rak a fázó homlokok mögé.

3 BEKÖSZÖNTŐ Horváth János tollából: Gesztesi Tél Amikor az Arany János utcán végigsüvít a hideg szél, a Várutca sarkán már jön a hó, tudjuk itt a tél. Agyagverem dűlő, Erdősor, Petőfi utca Hegyalja utca minden lakója tudja, hogy kezdődik a hólapáttal a munka, mely hosszantartó és fárasztó. A Vadásztanyába törzsvendégek, kirándulók jönnek, jó meleg cserépkályha köré gyűlnek megvitatni: mindent, mi minket érdekel, de közben pár vendég hangosan énekel! A hótoló, közben tolja szét a havat a buszsofőr, pedig erősen bólogat, mert ha marad a hó, bizony ö is marad, de a busz akkor, jó ha halad. A Faluház körül már nagyon sok a gyerek Matyi bá lovának mindegyik integet, majd elindulnak ők a térdig érő hóba, húzzák a szánkókat a Lepkefogóra. Mosoly az arcokon, sikítás van nagyon miközben lecsúsznak a havas domboldalon órákon át hógolyóznak, talán nem is fáznak? Pedig a kezek átfagytak, a cipők átáztak!

4 BEKÖSZÖNTŐ Télapó jön a horgásztó partjára bizony őt minden évben sok gyerek várja. Hogy ki is ő? A nevét a gyerekek régóta tudják, azt hiszik a felnőttek ők, gondosan titkolják! Nevét kiabálják, mikor megjelenik, de az ősz szakállát nagyon tisztelik. Énekelnek neki sok szépet és jót, kapnak is csomagot, almát, mogyorót. Vadászdomb, Somhegy, Vértes utca lakói is elindulnak, Szilveszter van ma! Az év utolsó napja, rokonokat látogatnak. Sétálgatnak a frissen esett havon, úgy látni, vidámak is nagyon! Hideg van, de ki bánja? Mindenkinek van kabátja! Ettől az időtől senki sem fél! Megszokták! Ilyen a gesztesi tél! A Szent Vendel templomba indulnak a hívek, csendes áhítattal! Karácsony közeleg. Szent Karácsony ünnepére annyit kívánok angyalszárny suhogása jusson el hozzátok. Szeretet és béke e kis falura szálljon, egymásnak mindenki ilyet kívánjon! Fénylő fenyőfát, sok-sok ajándékot, finom borból kevés maradékot!

5 FALUHÁZ PROGRAMJA December.: 7-00 Falu-mikulás December 4.: 5-00 Mikulás-kupa ping-pong versein December : Hagyományőrző Nyugdíjasklub összejövetele December : Műanyagcikk vásár (Takácsné) December : Zeneiskolai Mikulásünnepség December : Fabatka Bábszínház- Betlehemes mese c. előadása Jegyek a helyszínen vásárolhatók: 00 Ft fö December : Szöszmötölö - Karácsonyi ajándékkészítés December. 5-00: Adventi Ünnepség- Idősek Karácsonya December. 4-00: Műanyagcikk vásár (Kövesi Tivadar) December. Szilveszter a Szomor Sramlival -csütörtökönként: 8:00-tól gyerekfoci edzés - péntekenként: 9 órától Traccsparti - péntekenként: 9 órától Várgesztesi Dalkör próbája INGYENES INTERNETHASZNÁLAT: 6- óráig ASZTALITENISZ: 6- óráig

6 ÖNKORMÁNYZATI OLADAL Utánajártunk mi történt a legutóbbi képviselő testületi ülésen, mely 004. november 4-én volt. A következőkkel tudunk szolgálni: >Menoni Gabriella polgármester beszámolt a két ülés közötti időszakban végzett munkáról, valamint a 004. é\ i III. negyedévről. >A Várgesztesi Német Nemzetiségi Általános Iskola Minőségirányítási Programját, valamint Pedagógiai Programját elfogadja a Képviselő testület. A zeneiskolával kapcsolatban megállapodás születik annak támogatásáról, az anyagi vonzata meg egyeztetés alatt áll. > Agvagverem dűlő közterület elnevezést a Képviselő-testület Széna utcára módosítja. A hulladékgyűjtő sziget helye ideiglenesen a régi Művelődési ház mögötti betonszínpadon lesz. amíg a végleges helyét meg nem határozzák. A néptánc oktatás támogatásában az Önkormányzat mellett a Várgesztesért Közalapítvány vesz részt. A Képviselő-testület elfogadja a Várgesztesi Német Nemzetiségi Óvoda Minőségirányítási Programját évi költségvetési koncepciót Menoni Gabriella ismerteti: Elképzelések, fejlesztések. - Közintézmémek működőképességének fenntartása, szolgáltatás színvonalának emelése - Stabil költségvetés fenntartása - Hitel törlesztése - A község belső úthálózatának fejlesztése - Pályázati támogatással a fejlesztési célok megvalósítása - akár több évre történő áthúzódással. Faluház: - Színvonalas rendezvények megtartása - Pályázati lehetőségekkel Fejlesztés - Megfelelő létszám biztosítása a működéshez.

7 ÖNKORMÁNYZATI OLDAL Német Nemzetiségi Óvoda: - Az alacsony létszám ellenére a meghosszabbított ny it\ a tartás biztosítása - Pályázati lehetőségekkel eszközfejlesztés - Támogatással játszótér kialakítása, bekerítése Német Nemzetiségi Általános Iskola: - A tanuló létszám alakulása csökkenése miatt at kell gondolni a pedagógus létszámot - esetleges leépítést - Pályázati támogatással eszközfejlesztés. A község működése érdekében továbbra is szükséges biztosítani a körjegyzőség, falugondnok, védőnői szolgalat. háziorvosi ellátás, orvosi ügyeleti rendszer és a hatósági igazgatási társulások építéshatósági, szabálysértési, belső ellenőrzési, gyermekjóléti és családsegítő társulások finanszírozását. Szociális kiadások: - növelése nem indokolt Adóbevételek: - az adóerősség számításának kedvező alakulása miatt a Szja. helyben maradó részének csökkenése várható - a gépjármű adó bevétele nem módosul. Tervezett beruházások: - Arany J. faluközponti vízelvezetése - Névtelen utca - Somhegy - Vadászdomb utak kialakítása - Agyagverem utca kialakítása - Önkormányzati Hivatal - orvosi rendelő kialakítása - Templom felújítása tetőszerkezet - Templomtér- faluközpont kialakítása - Óvodai játszótér kialakítása.

8 ÖNKORMÁNYZATI OLDAL A Váradi Sat Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.: Várgesztesi műsorcsatorna kiosztása és díjai 005. évben így változnak: csomag: Ft díjcsökkenés + csatorna bővítés csomag: 50 Ft díjemelés + 6 csatorna bővítés Örömmel számolunk be egy újabb sikeres pályázatunkról, melynek tárgya: A Velencei-tó - Vértes Kiemelt Üdülőkörzet 004. évi területfejlesztési pályázati felhívásra benyújtott pályázatukat a következő képen bíráltuk el: Örömmel tájékoztatom, hogy a VVTFT-009-0/004. iktató számon nyilvántartott pályázatukat a Tanács támogatta az alábbi ütemezéssel: -Várgesztes faluközpont kialakítását 5.7 millió Ft-tal támogatjuk. Kedves Várgesztesiek. Magánszemélyek és Vállalkozók! Tisztelettel megkérjük önöket, hogy amennyiben módjukban áll támogassák a várgesztesi gyerekek zene, és tánctanulását, a Várgesztesért Közalapítvány számlaszámára történő befizetéssel. Számlaszám: A gyerekek nevében előre köszönjük segítségüket!

9 ÖNKORMÁNYZATI OLDAL Komárom-Esztergom Megyei Német Kisebbségi Önkormányzatok Szövetségének hírei 005. Január 8. Magyarországi németek napja. Budapest. Kongresszusi Központ Február 6. megyei svábbál. Vértessomló Június I I. megyei német nemzetiségi kultúrfesztivál, Vértestolna Július 0- tánc tábor. Tarján Április.V. május 0. gyermek táncfesztivál, Solymár Német nemzetiségi énekkar találkozó Ifjúsági zenekarok Fesztiválja Zenei hét A tavalyi svábbál sikerén felbuzdulva Tarjánban német nemzetiségi bált rendeznek februárban

10 SPORT ROVAT MegyeiII.osztályú labdarúgó bajnokság.forduló:.07. Várgesztes - Piliscsév l-l Gól: Eck Ifi: Várgesztes- Piliscsév - Gól: Kern. forduló:.4. Tárkány Várgesztes 0- Gól: Lincmayer Ifi: Tárkány - Várgesztes - Gól: Kern A Felnőtt bajnokság Csapatok. lábatlan. Vértessomló. Sárisáp 4. Tokodi Üveg SE 5. Baji KSE 6. Csém SE Vasért 7. Piliscsév SE 8. Tárkány 9. Tát 0. Pilismarót. Várgesztes l.bokod Erőmű. Tarjáni Fc l4.dömös SE őszi szezonjának végeredménye: MSz. Győz. 0 s Dönt. i 0 5 Ver Rúg Kap Pont S A bajnoki táblázaton az elmaradt mérkőzések nem szerepelnek!

11 SPORT ROVAT Az Ifjúsági bajnokság Csapatok. Pilismarót. Tát. Piliscsév 4. Sárisáp 5. Lábatlan 6. Várgesztes 7. Csémi SE Vasért 8. Tokodi Üveg SE 9. Vértessomló 0.Tárkány.Tarján FC. Bokod Erőmű. Baji KSE U.Dömös SE végeredménye: MSz. Győz Dönt Ver s s 0 Rúg Kap Pont s 7 A bajnoki táblázaton az elmaradt mérkőzések nem szerepelnek! Az őszi szezon: A nyáron elhódított bajnoki cím után nagy várakozás előzte meg a várgesztesi labdarúgó csapat őszi szereplését. Az együttes a ös bajnokságot egy osztállyal magasabban a Megyei II. osztályban kezdhette el. Bizakodásra adhatott okot, hogy a bajnokcsapat játékos kerete együtt maradt, sőt Mazalin Zoltán személyében egy gólerős csatár is visszatért Várgesztesre. Az első mérkőzés, hazai pályán jó, és eredményes játékot hozott (Várgesztes - Bokod: 4-). Ezen a vasárnap délutánon még nem sejtettük, hogy sohasem látott mélyrepülésbe kezd a csapat. A következő négy fordulóban nem volt szükség számológépre a szerzett pontjaink összeadásához, a mérleg: 4 forduló = 0 pont. A "pontatlan" mérkőzések közül a legfájdalmasabb a Vértessomlón elszenvedett 6--es vereség volt. Még a várgesztesi sportéletet kezdetektől figyelő "öreg krónikások" sem tudtak hasonló csúfságot felidézni az emlékeikben. Az ezt követő három mérkőzésen is csak eggyel tudtuk gyarapítani a pontjaink számát, ennek következménye az lett, hogy a 8. forduló után négy ponttal szégyenkedett a csapat. Az őszi szezon első felében az eredménytelenség hatására (vagy ki tudja miért?) a játékosokon az esztelen, görcsös akarás látszott, melynek hatására pontatlanul és eredménytelenül fejeztük be a mérkőzéseket. Az edzéseken való részvétel is egyre alacsonyabb lett, sőt egy idő után már kritikán aluliaknak volt nevezhető.

12 SPORT ROVAT Az utolsó 5 fordulót az előzőek ismeretében, akár sikernek is lehet nevezni, ugyanis szereztünk 8 pontot. A csapatunk legyőzte hazai pályán a Pilismarótot, idegenben a Tárkányt. valamint hazai pályán döntetlenre végzett a Baji és a Piliscsévi csapat ellen. Összegezve az elmúlt forduló történéseit, megállapítható, hogy a játékosok részéről mindenképpen más hozzáállásra lesz szükség a jövőben. A bajnoki tabella ismeretében (még a kiesés veszélye is fenyeget) egy kőkemény, huszáros tavaszra lesz szükség ahhoz, hogy a várgesztesi labdarúgócsapat a hagyományokhoz méltó módon fejezze be a ös bajnokságot. Ifi: Az ifjúsági labdarúgócsapatunk játékos keretét a nyáron kellően sikerült megerősítenünk. A fiatalok ennek megfelelően eredményes és jó játékkal nyerték meg a mérkőzéseiket, melynek eredménye az lett, hogy az őszi szezon első felében dobogós helyet foglaltak el. A szezon második felében számtalan nehézség hátráltatta a csapatot. A sok felesleges eltiltás mellet, az ifi játékosok közül néhányan a felnőtt csapatot is kisegítették. A többször tartalékosan felálló csapat, így már nem tudta az idény elején megszokott, eredményes játékát nyújtani, ezért több fájó vereség is becsúszott. Mindezek ellenére bizakodhatunk, hogy az ifistáink jól sikerült téli felkészülés után eredményes tavaszt produkálnak. A Megyei II. osztályban a versenykiírás szerint, serdülöcsapat szerepeltetése is kötelező. A legifjabb korosztál) nyártól Ricza Zoltán vezetésével készült a bajnoki küzdelemre. Az ősz folyamán nyolc mérkőzést játszottak. Hétről-hétre észrevehető volt a formajavulás. A csapat ilyen lelkesedéssel, és hozzáállással végigdolgozza a telet, akkor tavasszal akár a serdülő csapatunk sikereinek is örülhetünk. A Várgesztesi S.F.E. szeretné megköszönni minden támogatójának, és szurkolójának, hogy az idén is kiálltak az egyesület mellett. 005-ben is HAJRÁ GESZTES!

13 SPORT ROVAT A 004-es Öregfiúk bajnokság végeredménye:. Vértesszőlős S. 9. Tatabánya Oroszlány V. Erőmű Felsőgalla Héreg Kecskéd Bokod Környe S Vértessomló. Várgesztes

14 EGYHÁZI ROVAT Mire csonkig ég mind a négy gyertya, ünnepet ül a világ. Isten belép a világba, az emberiség világába, az én világomba. Csak az a nagy kérdés, sötétben, az élet sötétjében, a lelkem sötétjében tapogatózva keres-e engem, vagy ki van világítva a lelkem. Az advent latin eredetű szó. értelmét magyarul talán a várakozás, megérkezés, eljövetel szavakkal lehetne visszaadni. De mi ebben az időszakban nem nyelvészkedni akarunk, hanem fázós lelkünkkel a tűzhöz bújni, s a körülöttünk lévő fagyos világba Isten szeretetének jeget olvasztó melegét belehelni. Az egyes napokat átelmélkedve, most több imával megszentelve. Jézust magunkhoz minden nap közelebb-közelebb engedve, egyre élőbbé tenni a várakozást. Az imádság szép, és fontos dolog, a szentmise nélkülözhetetlen az előkészülethez, bűnbánat, szentgyónás. szentáldozás természetes kell. kellene, hogy legyen egy keresztény ember számára. Jézust várom, hogy eredményes legyen az adventem, hogy igazi legyen a karácsonyom, most az elején, az első gyertyánál tisztáznom kell, hogy kicsoda nekem Jézus. Korunk nagy szentje, Teréz anya így gondolkodik: " Nem akarjuk Jézust hideg jászolban fogadni - mégis sokszor szívünk az. amely kemény és hideg hely lenne, az Istengyermek számára. Úgy szeretnénk őt a szívünkbe fogadni, hogy az tele legyen szeretettel, és alázattal. Azt szeretnénk, ha tiszta és szeplőtelen szivünkbe születne ma meg Jézus! Jézus azért jött el a világba, hogy elmondhassa: Isten maga a szeretet."

15 EGYHÁZI ROVAT November 8. December 05. December. December 9. December 4. December 5. December 6. Advent első vasárnapja Advent második vasárnapja Advent harmadik vasárnapja Mise reggel 8:0 9:0-5:00 Szentségimádás Advent negyedik vasárnapja Szentmise :00 Szentmise 09:00 Szentmise 09:00 Ima a békéért Uram! Tégy engem a te békéd eszközévé! Add, hogy ahol a gyűlölet tombol, oda a szeretetet vigyem, ahol a bűn uralkodik, oda a megbocsátást vigyem, ahol a viszály szertehúz, oda az egységet vigyem, ahol a kétség tétovázik, oda a hitet vigyem, ahol a hamisság kígyózik, oda az igazságot vigyem, ahol a reménység csüggeszt, oda a bizalmat vigyem, ahol a szomorúság fojtogat, oda az örömet vigyem, ahol a sötétség rémít, oda a világosságot vigyem, Uram, tégy engem a Te békéd eszközévé! Úgy legyen! (Középkori kódexből)

16 EGYHÁZI ROVAT November 8-án a Templom előtt ünnepélyes keretek között, felszentelésre került Komjáthy László, és családja által a Községnek adományozott Betlehem, melyet neves fafaragó művész készített. A szertartás után Bedy Sándor plébános úr megköszönte az adományt, mely Karácsonyig a Templom előtt megtekinthető.

17 FAKANÁL ROVAT Az ünnepekre gondolva a meghitt együttlétek, az ajándékozás öröme mellett, a fahéj, bejgli illatok jutnak eszünkbe. Halászlé, a már tradícióvá vált kalácsok, s megannyi elmaradhatatlan finomság. Ezek teszik teljessé, felejthetetlenné az ünnepeket. Az adventi időszak kiválóan alkalmas a Karácsonyi menü megtervezésére. S a jól ismert ételek közé becsempészhetünk pár újat! Ehhez kívánunk segítséget nyújtani, s egyben jó étvágyat kívánni: Fehérboros halleves Hozzávaló 4 személyre: pontyfej. fej vöröshagyma. / teáskanál egész bors, I babérlevél, csipetnyi kakukkfű, gerezd fokhagyma, teáskanál fehérborecet, 0 dkg pontyikra. 0 dkg gyökérzöldség, 5 dkg vaj. teáskanál Koronás Finom kristálycukor. 5 dkg liszt. / dl fehérbor, I póréhagyma, evőkanál só, őrölt fehér bors A halfejeket a kopoltyú, és a szem eltávolítása után megmossuk, és fazéknyi hideg vízbe tesszük. Hozzáadjuk az apróra felkockázott vöröshagymát, a fűszereket, az összezúzott fokhagy mát. a sót és a borecetet, majd alacsony hőfokon kb. 0 percig főzzük. Leszűrjük és a fejeket félretesszük. Az ikrát sós vízben kb. 0 perc alatt megfőzzük. A feldarabolt vagy durván lereszelt gyökérzöldséget a forró vajon a cukorral együtt megpirítjuk. A liszttel meghintve rövid ideig tovább pirítjuk, majd a hallével, és a borral felöntve 0 percig főzzük. Beleszórjuk a felkarikázott pórét, és további kb. 5 percig főzzük. A halfejekről lefejtett húst a fazékba tesszük. A levest felforraljuk, és sóval, borssal ízesítjük. Az ikrát csészékbe szétosztjuk, majd rámerjük a levest.

18 FAKANÁL ROVAT Szezámmagos-sajtos ponty Hozzávalók 4 személyre: kb. 80 dkg megtisztított konyhakész ponty. citrom leve, dl olaj, I evőkanál liszt, I doboz nemes penészes sajt (- dkg camembert vagy brie), teáskanál szezámmag, 4 tojássárgája. 5 dkg vaj vagy margarin, só, fehér bors, a tál kikenéséhez margarin, a díszítéshez szezámmag, tetszés szerint néhány rozmaring, narancs, és citromkarika A pontyot feldaraboljuk, majd megmossuk és szárazra töröljük. A citromlével egyenletesen meglocsoljuk, és rövid ideig állni hagyjuk. A haldarabokat konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, majd sóval, őrölt fehér borssal bedörzsöljük, és a lisztben megforgatjuk. Magas falu serpenyőben az olajat felforrósítjuk, és a haldarabokat mindkét oldalukon megsütjük. A nem túl érett sajtot lereszeljük, és a szezámmaggal együtt az elkevert tojássárgájába vegyítjük. A haldarabokat margarinnal kikent tűzálló tálba fektetjük. A sajtmasszával leöntjük, majd előmelegített sütőben, 70 fokon addig sütjük, amíg a sajt megolvad. Fogyasztás előtt a megolvasztott vajjal meglocsoljuk, és szezámmaggal meghintjük. Joghurtos desszertkrém Hozzávalók 4 személyre: dl joghurt. 0 dkg félzsíros tehéntúró, 0 dkgmascarpone (nem sózott, tejszínes olasz krémsajt), evőkanál narancslé, evőkanál narancslikőr, 5 dkg Koronás Finom kristálycukor. zacskó vaníliás vagy vanillincukor, késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék, 6 csillag alakú, fahéjas aprósütemény, a díszítéshez vékony narancshéjcsíkok A joghurtot a túróval, a mascarponéval. a narancslével, a likőrrel, a kétféle cukorral és a fűszerkeverékkel összekeverjük. 4 fahéjas csillagot a díszítéshez félreteszünk, a többit elosztva négy desszerteskehelybe morzsoljuk. A fahéjas süteménymorzsán a mascarponekrémet adagonként elosztjuk. Végül a desszertet a félretett fahéjas csillagokkal és a zöldséghámozóval lehúzott vékony narancshéjjal díszítjük.

19 ELKÖSZÖNŐ A kápolna csendje Csak a bezárt ajtón túli zaj mely egy kissé megzavart miközben azon elmélkedem, hol siklott félre az életem. Itt csend van! Csend s a belső béke mely itt az életem legfőbb része, mert menekülök a lárma elől hisz úgy érzem, a nagy zaj megöl! Itt megbékélve az én Istenemmel és az imára kulcsolt két kezemmel csak ketten vagyunk. Ő és én, szívemben megértés, lelkemben fény. Igen! Ez a csend, ez kell nekem s a megbocsátó pazarló Istenem ki irgalmát rám is kiterjeszti! Megbocsát! Hisz mi az neki! Horváth János tollából

20 ELKÖSZÖNŐ. kiadványunkat: Gallai Edina szerkesztő Hartdégen Ákos fotók Molnár Fanni tördelőszerkesztő Menoni Gabriella Önkormányzati oldal Pillmann Zoltán Sport rovat kelemen Zoltán Egyházi rovat Amatőrök vagyunk, de ebben a minőségben a legjobbat és a legtöbbet szeretnénk nyújtani!

1500 Kcal ás mintaétrend

1500 Kcal ás mintaétrend 1500 Kcal ás mintaétrend 1. R: 2dl tej 1,5%-os 1db zsemle margarin 10g (light: 35% zsírtartalmú, vagy még alacsonyabb) csirkemell felvágott 1 vékony szelet paradicsom, paprika, vagy más az idénynek megfelelő

Részletesebben

Közzétette: (https://www.flagmagazin.hu)

Közzétette:  (https://www.flagmagazin.hu) 2010 december 07. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Give 1/5 Give 2/5 Mérték Give 3/5 Give 4/5 Give 5/5 A karácsony és az utána következő napok okot adnak a bulizásra. A jeges bólék a hangulatot

Részletesebben

Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák

Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák I70 Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák ÍZÔRZÔK Hozzávalók: másfél kg tisztított amur 10 dkg füstölt kenyérszalonna 10 dkg fôtt császárszalonna szeletben 2 nagyobb,

Részletesebben

Menüjavaslatok. Vacsorára

Menüjavaslatok. Vacsorára Menüjavaslatok Vacsorára Főtt tojás Főtt tojás 4 db tojás 1000 g friss spenót 300 ml 10%-os tejszín 60 g liszt 30 ml napraforgó olaj 4 gerezd fokhagyma 5 g petrezselyemzöld 2 g őrölt bors 1 l víz 1 db

Részletesebben

2. A minőség mindenek felett

2. A minőség mindenek felett Minden családban nagy fejtörést okoz az ünnepi menü. A főzés és az előkészítés meghitt hangulata csak a reklámokban köszön vissza, a valóságban a háziasszonyok sokszor túlvásárolják magukat, nem hagynak

Részletesebben

Díjnyertes. A debreceni Gyermekhematológiaionkológiai Tanszéken. kezelt gyerekek kedvencei. Leukémiás Gyermekekért. A l a p í t v á n y

Díjnyertes. A debreceni Gyermekhematológiaionkológiai Tanszéken. kezelt gyerekek kedvencei. Leukémiás Gyermekekért. A l a p í t v á n y Díjnyertes Muffin receptek A debreceni Gyermekhematológiaionkológiai Tanszéken kezelt gyerekek kedvencei Leukémiás Gyermekekért A l a p í t v á n y Tudjuk, mi kell egy mosolyhoz. Kedves Sütögető Barátunk!

Részletesebben

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim Merena Mónika Kedvenc sütemény receptjeim Gyors meggyes joghurtos sütemény 4 tojás, 1 pohár gyümölcsjoghurt, 1 joghurtos pohár olaj, 2 joghurtos pohár kristálycukor, 3 joghurtos pohár finomliszt, 1 csomag

Részletesebben

GESZTESI CSENGŐ VÁRGESZTES/ Gestitz 2004.09.hó 11.szám

GESZTESI CSENGŐ VÁRGESZTES/ Gestitz 2004.09.hó 11.szám GESZTESI CSENGŐ VÁRGESZTES/ Gestitz 2004.09.hó 11.szám Várgesztes Község Kisebbségi Települési Önkormányzat gondozásában megjelenő havilap BEKÖSZÖNTŐ Horváth János tollából: Őszkezdet Rövidülnek a nappalok,

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Csirkemell rizottó (4 adag) 400g csirkemell 125g barna rizs (1 zacskó)

Részletesebben

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli Nutellás kenyér tejjel Szalámis kenyér Péksütemény kakaóval Lekváros kenyér Pirítós kenyér teával Ebéd Palóc gulyás Szilvás gombóc Tejleves tésztával Sült csirkecomb

Részletesebben

Sajtos húsfalatok. Sült spárga. * Szezonális: Kiemelt napok a naptárban * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 30 perc.

Sajtos húsfalatok. Sült spárga. * Szezonális: Kiemelt napok a naptárban * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 30 perc. Sajtos húsfalatok - 20 dkg krémsajt (pl. tömlős Camping sajt), - 75 dkg csirkemell, 2 evőkanál olaj, - 1 evőkanál vaj, 2 dl húsleves (akár kockából is), - 2 gerezd fokhagyma, - 1 csokor vegyes zöldfűszer

Részletesebben

Rakott padlizsán - Mussaka. Hozzávalók: 4 padlizsán, só, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma,

Rakott padlizsán - Mussaka. Hozzávalók: 4 padlizsán, só, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, Rakott padlizsán - Mussaka 4 padlizsán, olívaolaj a sütéshez, 10 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál aprított petrezselyem, 1/2 dl olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, bors, 2 evőkanál

Részletesebben

Boróka konyhája. Saláták. Citromfüves aromás vitaminos saláta. Kapros cukkíni saláta

Boróka konyhája. Saláták. Citromfüves aromás vitaminos saláta. Kapros cukkíni saláta Boróka konyhája Saláták... 1 Citromfüves aromás vitaminos saláta... 1 Kapros cukkíni saláta... 1 Joghurtos, zelleres, kapros káposzta saláta... 2 Bazsalikomos tofu saláta... 2 Áfonyasaláta... 3 Tárkonyos

Részletesebben

GESZTESI CSENGŐ VÁRGESZTES/Gestitz

GESZTESI CSENGŐ VÁRGESZTES/Gestitz gesztesicseneo@freemail.hu GESZTESI CSENGŐ VÁRGESZTES/Gestitz 2004.05.hó 7. szám Várgesztes Község Kisebbségi Települési Önkormányzat gondozásában megjelenő havilap BEKÖSZÖNTŐ Május első vasárnapja Anyák

Részletesebben

PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32.

PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32. PROGRAMFORGATÓKÖNYV Megbízó: Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32. Megbízott: Csutorás Antalné, Hodosi Ibolya Tevékenység: Szülői együttműködési programok megszervezésében résztvevő pedagógus Munkaidőkeret:

Részletesebben

A legjobb ha felkészülsz az ünnepekre.

A legjobb ha felkészülsz az ünnepekre. AamsddmFrafa Mama minden évben készített ilyen mézeskalácsot, több száz darabot, tojásfehérjébe kevert porcukorral kicirkalmazva, mákkal, kókusszal, több színű cukorgyönggyel díszítve. (...) A lényeg viszont

Részletesebben

páclé (bármely Alap-páclé

páclé (bármely Alap-páclé A vadak pácolása A vadak húsa sötét, mert elejtés után nem tudnak kivérezni. A vadak húsa száraz, rostos, ezért előkészítése is több munkát és különleges gondosságot igényel. Ezért e húsoknál pácolást

Részletesebben

RECEPTEK. Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban. Összetevõk. 4 db csirkemell. 4 szelet Ahidai sonka. 8 szelet sajt. 5 dkg vaj. 2 ek liszt.

RECEPTEK. Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban. Összetevõk. 4 db csirkemell. 4 szelet Ahidai sonka. 8 szelet sajt. 5 dkg vaj. 2 ek liszt. RECEPTEK Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban Összetevõk 4 db csirkemell 4 szelet Ahidai sonka 8 szelet sajt 5 dkg vaj 2 ek liszt 3 dl tej só bors 10 dkg reszelt sajt 1-1,5 dl tejszín Elkészítés A csirkemell

Részletesebben

Böjti receptek. Gombás zöldbabragu: (Elkészítési idő: 60 perc) Köles juhsajtos zöldbabbal: (Elkészítési idő: 70 perc)

Böjti receptek. Gombás zöldbabragu: (Elkészítési idő: 60 perc) Köles juhsajtos zöldbabbal: (Elkészítési idő: 70 perc) Böjti receptek Gombás zöldbabragu: (Elkészítési idő: 60 perc) 25 dkg zöldbab 1dl olaj 15 dkg gomba 1 gerezd fokhagyma 5dkg paradicsompüré 1 mokkáskanál só késhegynyi erősen csípős pirospaprika A megtisztított,

Részletesebben

Gomba- és salátavariációk. a ajánlásával

Gomba- és salátavariációk. a ajánlásával Gomba- és salátavariációk a ajánlásával Garnélás gombasaláta 1000 g Bio-Fungi 500 g tisztított garnélarák 1 db közepes méretű ananász 1 csokor koriander 2-3 db citrom leve 2-3 gerezd fokhagyma olívaolaj,

Részletesebben

GESZTESI CSENGŐ FALUHÁZ. VÁRGESZTES/Gestitz 2004. 1.hó 3. szám VÁRGESZTES. A Polgármesteri Hivatal gondozásában megjelenő havilap

GESZTESI CSENGŐ FALUHÁZ. VÁRGESZTES/Gestitz 2004. 1.hó 3. szám VÁRGESZTES. A Polgármesteri Hivatal gondozásában megjelenő havilap GESZTESI CSENGŐ VÁRGESZTES/Gestitz 2004. 1.hó 3. szám A Polgármesteri Hivatal gondozásában megjelenő havilap FALUHÁZ VÁRGESZTES BEKÖSZÖNTŐ "Előtted mindig legyen út, A szél mindig a hátadba fújva, Arcodat

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Chilis bab (3 adag) 1 ek olívaolaj 150g vöröshagyma 400g darált pulykacomb

Részletesebben

Várgesztes Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Várgesztes Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Várgesztes Község Önkormányzatának Képviselő-testülete J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült:2013. november 21-én Várgesztes, Községházán 19,00 órai kezdettel megtartott rendkívüli ülésén. Jelen vannak: Menoni

Részletesebben

Receptkönyv DEÁK 2011/2012

Receptkönyv DEÁK 2011/2012 Receptkönyv DEÁK 2011/2012 E l ő s z ó A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola 2012. június 12-én Egészségnapot tartott. Ennek keretében minden osztály bemutatta az általa

Részletesebben

10 2010. December BOLDOG, BÉKÉS KARÁCSONYT!

10 2010. December BOLDOG, BÉKÉS KARÁCSONYT! 10 2010. December 34. Tunéziai es japán autójelzések. 35. Saját kezűleg.37. Tinédzserek tévéműsora. 38. Kennel része!40.ittrium,kén. 41. Zavart Ede. 43. Írógéppel kimásol. 45. Paul (1879-1940) svájci festőművész.

Részletesebben

NAGYCENKI SPORTEGYESÜLET 9485 NAGYCENK, GYÁR UTCA 2. A NAGYCENKI SPORTEGYESÜLET 2017-ES TEVÉKENYSÉGE

NAGYCENKI SPORTEGYESÜLET 9485 NAGYCENK, GYÁR UTCA 2.   A NAGYCENKI SPORTEGYESÜLET 2017-ES TEVÉKENYSÉGE A NAGYCENKI SPORTEGYESÜLET 2017-ES TEVÉKENYSÉGE Egyesületünknek 2017-ben is sikeres, eredményekben és eseményekben gazdag éve volt. Egyesületünk 2017-ben 4 szakosztállyal működött: - labdarúgás - asztalitenisz

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Borsófőzelék főtt tojással (4 adag) 600g mirelit zöldborsó 1ek olívaolaj

Részletesebben

Faluújság Bakonypéterd I. évfolyam 3. szám 2010. december

Faluújság Bakonypéterd I. évfolyam 3. szám 2010. december Előszó KÖZSÉGI TÁJÉKOZTATÓ Bakonypéterd Község Önkormányzatának kiadványa Tisztelt Bakonypéterdi Lakosok! Szeretném megköszönni azt az összefogást, amit az elmúlt időszakban tanúsítottak azért, hogy megszépüljön

Részletesebben

Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett.

Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett. Az alábbi receptjeinknek megvan a saját történetük Leves Inkább a szárnyasok húsát kedveljük, miért ne lehetne abból is gulyást készteni? Kipróbáltuk, ízlett. Csirkegulyás - ½ csirkemell-filé - 1 kisfej

Részletesebben

Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek

Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE II. évfolyam 11. szám 2009. november Az én lábamnak szövétneke a te igéd, és ösvényemnek világossága. Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek

Részletesebben

Melegedőhelyek Komárom-Esztergom megyében

Melegedőhelyek Komárom-Esztergom megyében helyek Komárom-Esztergom megyében Vértestolna Polgármesteri Hivatal Vértestolna, Petőfi u. 82. ESZI Szent Erzsébet Központ hajléktalanszálló Tatabánya, Tatabánya Hegy utca 20. Csém melegedőhely Csém, Béke

Részletesebben

Flag - Karácsonyi melléklet 1. - Alapfogalmak

Flag - Karácsonyi melléklet 1. - Alapfogalmak 2013 december 25. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs Flag -értékelve Karácsonyi Mérték - 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 A latin eredetű szó - adventus - megérkezést, eljövetelt jelent. A Jézus születésére

Részletesebben

Magyarország étele 2018.

Magyarország étele 2018. Magyarország étele 2018. Belfegor: Makói hagymás velővel töltött, paprikásmártásos szűzlabda, hajdina ropogóssal 1. lépés Velőtöltelék elkészítése A makói vöröshagymát finomra vágjuk, kevés zsiradékon

Részletesebben

GESZTESI CSENGŐ. Várgesztes Község Kisebbségi Települési Önkormányzat gondozásában megjelenő havi lap. Gesztesi Csengő

GESZTESI CSENGŐ. Várgesztes Község Kisebbségi Települési Önkormányzat gondozásában megjelenő havi lap. Gesztesi Csengő GESZTESI CSENGŐ VÁRGESZTES/ Gestitz 004.11. hó 1.szám Várgesztes Község Kisebbségi Települési Önkormányzat gondozásában megjelenő havi lap BEKÖSZÖNTŐ Horváth János tollából: A versírói szabadság Megtörtént

Részletesebben

Kedves Olvasó! ZSIDEK LÁSZLÓ. gasztronómiai szakértô

Kedves Olvasó! ZSIDEK LÁSZLÓ. gasztronómiai szakértô Kedves Olvasó! Ugye Önnel is többször elôfordult már, hogy munka után szinte beesett a konyhába és gyorsan valami finomat kellett összedobni vacsorára a családnak?! Ehhez azonban elôször be kell vásárolni,

Részletesebben

Brokkolis sajtkrém. Sonkával sajttal töltött hústekercs. Erdei gyümölcslé. Elkészítése:

Brokkolis sajtkrém. Sonkával sajttal töltött hústekercs. Erdei gyümölcslé. Elkészítése: Bambi bölcsőde Brokkolis sajtkrém Hozzávalók: 25 dkg brokkoli (mirelit vagy friss) 15 dkg reszelt trappista sajt 1 dl forralt tej őrölt szerecsendió, esetleg fokhagyma Elkészítése: A brokkolit megpároljuk,

Részletesebben

Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól

Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól Idei karácsonyi ínycsiklandozó menünket Bede Róbert mesterszakács készítette el. A hozzávalókat megtaláljátok áruházunkban és aktuális gasztronómiai katalógusunkban:

Részletesebben

Curry Grillkolbász 210 g (tekert):

Curry Grillkolbász 210 g (tekert): Curry Grillkolbász 210 g (tekert): India csodás íz világát rejti a termék. A curry, mint fűszerkeverék alap-íz Indiában. Összetevői: gyömbér, római kömény, koriander, sáfrány, fahéj. Tájegységenként az

Részletesebben

Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez

Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez Az élet édesen teljes Gyümölcsös ötletek Receptek lekvárkészítéshez Az élet édesen teljes Gyümölcsös és ízletes? Mi sem egyszerűbb! A Koronás Befőzőcukorral készült lekvárok elkészítése gyors és egyszerű.

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság 1/ számú Hivatalos értesítője

Magyar Labdarúgó Szövetség Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság 1/ számú Hivatalos értesítője Magyar Labdarúgó Szövetség Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság 1/2017-. számú Hivatalos értesítője 2017. Augusztus 22. Tartalomjegyzék Versenybizottsági határozatok Fegyelmi Bizottsági határozatok 3-8.

Részletesebben

DERECSKE VÁROS BÁLJÁRA,

DERECSKE VÁROS BÁLJÁRA, Felhívás! A Derecske Városi Mûvelõdési Központ és Könyvtár 2011. december 21-2012. január 2-ig zárva tart. Nyitás 2012. január 3-án. Derecske Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és partnerét

Részletesebben

LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók Gombaleves Hozzávalók Erőleves Hozzávalók Olasz zöldségleves Hozzávalók Zöldséges burgonyapüré leves Hozzávalók

LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók Gombaleves Hozzávalók Erőleves Hozzávalók Olasz zöldségleves Hozzávalók Zöldséges burgonyapüré leves Hozzávalók LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók: ½ sárgarépa, ¼ petrezselyemgyökér, ¼ zellergumó, 1 kisebb burgonya, 1.5 dkg zöldborsó, 1 kiskanál olaj, ¼ csokor petrezselyemzöld, 3 dl zöldséglé, só, bors. A zöldségeket,

Részletesebben

Szakmai beszámoló Mediterrán Nyíltnap

Szakmai beszámoló Mediterrán Nyíltnap Szakmai beszámoló Mediterrán Nyíltnap 2018. november 05. Eger, Vallon u. 2. Egri Balassi Bálint Általános Iskola Tinódi Sebestyén Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskolája. Rendezvény célja: - egészséges

Részletesebben

CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK

CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK SERTÉS COMB SZALONNÁVAL TŰZDELVE, HÉJÁBAN SÜLT BURGONYÁVAL ÉS ALMÁS MAZSOLÁS SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL Elkészítéshez szükséges idő: 2 óra 1-1,5kg sertés lapocka 0,50kg

Részletesebben

Veganz Pink Smoothie. Elkészítés: Egy turmixgépbe tesszük a hozzávalókat, és kb. 2 percig alaposan összeturmixoljuk.

Veganz Pink Smoothie. Elkészítés: Egy turmixgépbe tesszük a hozzávalókat, és kb. 2 percig alaposan összeturmixoljuk. RECEPTEK Veganz Pink Smoothie Hozzávalók: 2 db érett biobanán 3 dl Veganz bio rizsital 2 ek. Veganz Smoothie bioalappor zöldborsófehérjével és gojibogyóval Elkészítés: Egy turmixgépbe tesszük a hozzávalókat,

Részletesebben

Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom

Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom A burgonyát, vöröshagymát, zöldpaprikát karikára vágjuk,

Részletesebben

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI Óvodánk a hagyományőrzést, a népi kultúra ápolását egyik legfontosabb feladatának tekinti. Megteremtjük azt a miliőt, amelyben az óvodába lépés első pillanatától a nevelés

Részletesebben

2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG

2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG 2011. ÉVI RENDEZVÉNYNAPTÁR ZALAEGERSZEGI KISTÉRSÉG JANUÁR Település Időpont Rendezvény Zalalövő Január 15. Informatikai és családi nap Nagylengyel Január 22. Asztalitenisz bajnokság Nagylengyel Január

Részletesebben

Köszöntő. 2013. február 11. II. évfolyam 1. szám

Köszöntő. 2013. február 11. II. évfolyam 1. szám 2013. február 11. II. évfolyam 1. szám Köszöntő Szeretettel köszöntök minden kedves olvasót az idei év első kiadványának megjelenése alkalmából. A témák a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódnak, így minden

Részletesebben

Törtcsokoládés muffin

Törtcsokoládés muffin Törtcsokoládés muffin 300 g fi nomliszt, 3 és fél kk sütôporral elkeverve 55 g porcukor 190 g fehércsokoládé, darabokra vágva 100 g tört grillázsos csokoládé 1 tojás, könnyedén felverve 60 g olvasztott

Részletesebben

Lekvár gyorsan, stílusosan

Lekvár gyorsan, stílusosan Lekvár gyorsan, stílusosan azenlekvarom.hu Nyereményjáték, receptek, tippek, ingyenesen letölthető alkalmazás és még sok meglepetés a legfinomabb lekvárokhoz! Az élet édesen teljes azenlekvarom.hu Nyerjen

Részletesebben

December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján.

December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján. A 3. gyertya December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján. A gyertyagyújtás sorrendjében a harmadik gyertya színe rózsaszín, mivel a bűnbánatba már egy kis öröm is keveredik,

Részletesebben

HIRDETÉSEK Szent Anna Plébánia

HIRDETÉSEK Szent Anna Plébánia HIRDETÉSEK Szent Anna Plébánia 2015.12.27. Szent Család vasárnapja Egyházközségi programok A hét ünnepei, szentjei hétfő: Aprószentek péntek: Szűz Mária, Istenanyja vasárnap: karácsony 2. vasárnapja 31,

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 9. ÉVFOLYAM, 5. SZÁM 2016. MÁJUS TÁPLÁLKOZZUNK OKOSAN! TISZTELT OLVASÓ! A TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson

Részletesebben

17. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének december 15-i rendes ülésére

17. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének december 15-i rendes ülésére 17. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. december 15-i rendes ülésére Tárgy: Dombóvár város 2017. évi rendezvénynaptára Előterjesztő:

Részletesebben

SOLIER CAFE XI.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF KARÁCSONYI MENÜ 2010. Fácánpástétom, tormás almával. Libamáj Capuccino

SOLIER CAFE XI.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF KARÁCSONYI MENÜ 2010. Fácánpástétom, tormás almával. Libamáj Capuccino SOLIER CAFE XI.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF KARÁCSONYI MENÜ 2010. Fácánpástétom, tormás almával Libamáj Capuccino Bárányborda, sütőtökös derelyével Mák szuflé, meggy raguval Fácánpástétom, tormás

Részletesebben

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség 2018. december hit vallás egyházaink Hírei katolikus egyházközségeink F gyóni katolikus egyházközség DeCeMBeri MisereND: A karácsony előtti négy hét az adventi idő egyházunk életében. Készületünk részét

Részletesebben

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség

egyházaink Hírei református egyházközségeink katolikus egyházközségeink F december hit vallás gyóni katolikus egyházközség 2018. december hit vallás egyházaink Hírei katolikus egyházközségeink F gyóni katolikus egyházközség DeCeMBeri MisereND: A karácsony előtti négy hét az adventi idő egyházunk életében. Készületünk részét

Részletesebben

DECEMBER 2. Advent első vasárnapja

DECEMBER 2. Advent első vasárnapja DECEMBER 2. Advent első vasárnapja BAJAI VÁROSI SZÍNHÁZTEREM 15.00 Melyiket a 9 közül? Zenés karácsonyi történet egy felvonásban Jókai Mór novellája alapján. Jegyek válthatók: Bácskai Kultúrpalota Jegyiroda

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Csirkemell rizottó (4 adag) 400g csirkemell 125g barna rizs (1 zacskó)

Részletesebben

Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye. Káposztaleves

Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye. Káposztaleves Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye Káposztaleves 1 füstölt csülök, vagy 30 dkg főzőkolbász ½ kg savanyú káposzta 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olaj 1 evőkanál liszt pirospaprika

Részletesebben

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.)

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.) MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.) Kolbászos tészta brokkolival Adag: 4 főre Elkészítési idő: 25 perc 40 dkg tészta (penne, masni) 1 kis fej brokkoli, kis rózsákra szedve 20 dkg száraz

Részletesebben

Metélıhagymás kukorica krémleves

Metélıhagymás kukorica krémleves Metélıhagymás kukorica krémleves 20 dkg Bonduelle Gold kukorica 4 dl húsleves (kockából) 2 dl tejszín 5 dkg vaj 2 púpozott evıkanál liszt 1 csokor metélıhagyma szerecsendió ırölt fehérbors, só A kukoricáról

Részletesebben

Készült: Maglóca Község Képviselő-testületének 2009. június 2-án tartott nyilvános üléséről.

Készült: Maglóca Község Képviselő-testületének 2009. június 2-án tartott nyilvános üléséről. Maglóca Község Képviselő-testülete 2-4/2009/Ny. J e g y z ő k ö n y v Készült: 2009. június 2-án tartott nyilvános üléséről. A képviselő-testületi ülés kezdete: 14 00 óra A képviselő-testületi ülés helye:

Részletesebben

Karácsonyi gondolatok a nyomtatott sajtó tükrében

Karácsonyi gondolatok a nyomtatott sajtó tükrében Megyeri Károly: Karácsonyi gondolatok a nyomtatott sajtó tükrében A karácsonyi ünnep története visszanyúlik a római időkbe. December 25-én a rómaiak Mithrász istennek a felkelő nap, a világosság istenének-

Részletesebben

10 gyors és olcsó szendvicskrém

10 gyors és olcsó szendvicskrém 10 gyors és olcsó szendvicskrém Miért készítsünk szendvicskrémet? Mert a házilag készített szendvicskrémek olcsók. Az újdonság élményét hozzák a készen vásárolt kenyérrevalók között. Új ízeket varázsolnak

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR Dátum: Rendezvény: Helye: Szervező: Január. Február

RENDEZVÉNYNAPTÁR Dátum: Rendezvény: Helye: Szervező: Január. Február RENDEZVÉNYNAPTÁR 2018. Dátum: Rendezvény: Helye: Szervező: Január Február Február 2. Farsangi hagyományok, szokások megismertetése, álarc készítés gyerekeknek Fekete Gólya Ház Bátáért Egyesület Február

Részletesebben

Betlehemezés Létavértesen

Betlehemezés Létavértesen A XXVI. Nemzetközi Betlehemes Találkozón Betlehemezés Létavértesen Immáron negyedik éve, a dráma szakköröseimmel november elején elkezdünk készülődni a betlehemezésre. A mi vidékünkre jellemző alföldi

Részletesebben

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban JuGáWi 7.A 2010. december-2011. január Női Kézilabda Európa Bajnokság Amiről szó van az újságban: Rövidpályás Úszó Világbajnokság Férfi Kézilabda Világbajnokság Adventi műsor Mikulás-buli az osztályban

Részletesebben

http://webovoda.blogspot.com/

http://webovoda.blogspot.com/ http://webovoda.blogspot.com/ B e t l e h e m e s j á t é k Szereplők: Király, szolga, Mária, József, egy paraszt család (akiknél a betlehemes játszódik), a betlehemet vivők, angyalok, pásztorok. Az egész

Részletesebben

A B S O R I C E F E H É R J E P O R RECEPTKÖNYV S Ó S

A B S O R I C E F E H É R J E P O R RECEPTKÖNYV S Ó S ABSORICE FEHÉRJEPOR RECEPTKÖNYV S Ó S TARTALOM 1. Fehérjés pizza 2. Pulykafasírt 3. Kecskesajt szuflé 4. Quiche 5. Sós mugcake 6. Rost dús galuska 7. Sárgaborsó főzelék 8. Brokkoli krémleves 9. Krumplikrokett

Részletesebben

Faluújság Bakonypéterd II. évfolyam 1. szám 2011. január

Faluújság Bakonypéterd II. évfolyam 1. szám 2011. január KÖZSÉGI TÁJÉKOZTATÓ Bakonypéterd Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa Kedves Olvasó! Immáron a második évfolyamhoz érkezett kis újságunk. Nagyon sok visszajelzés érkezett és érkezik ma is a különböző

Részletesebben

Készítsünk fagylaltot! (2010 July 08, Thursday) - Munkatársunktól

Készítsünk fagylaltot! (2010 July 08, Thursday) - Munkatársunktól Készítsünk fagylaltot! (2010 July 08, Thursday) - Munkatársunktól A nyár sztár édessége kétségtelenül a fagylalt. Érdemes a mélyhûtõben tartani egy-két doboz házilag készített fagyit, ami nem csak önmagában

Részletesebben

6/2015-2016 sz. Közlöny

6/2015-2016 sz. Közlöny 700 Szekszárd, Keselyűsi út 3. 6/205-206 sz. Közlöny Szekszárdi Városi Kispályás Labdarúgó Bajnokság 205-206. év 5. JÁTÉKNAP EREDMÉNYEI I. PÁLYA ford dátum idő hazai csapat - vendég csapat ered Pont 5

Részletesebben

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com Az Oroszlányi kistérség lakossági fórumai További információ Bokod: (Hősök tere 6.) Dad: Faluház (Fő utca 91.) Kömlőd: (Komáromi utca 16.) Kecskéd: (Fő út 1.) Szákszend: Faluház (Száki u. 89.) 2008. február

Részletesebben

A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS

A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS A nyúlhús egészséges és finom! Ön kóstolta már? Próbálja ki grillezve is! TERMÉKTANÁCS Kedves Fogyasztó! A magyar lakosság egy fôre jutó nyúlhúsfogyasztása messze elmarad a nagy konyhakultúrájú országokétól.

Részletesebben

101 PIZZARECEPT ALAPRECEPTEK

101 PIZZARECEPT ALAPRECEPTEK 101 PIZZARECEPT ALAPRECEPTEK www.recept.zug.hu Recept Klub Pizzatészta A pizza lelke a tészta, ügyeljünk rá, hogy az alja jó ropogós legyen, a belseje viszont könnyő és puha! 10 dkg sima és 20 dkg grízes

Részletesebben

Képes szakácskönyv erdélyi ételekből

Képes szakácskönyv erdélyi ételekből Képes szakácskönyv erdélyi ételekből Képes szakácskönyv erdélyi ételekből Készítette: Szabó Mária 2012. Tartalomjegyzék Erdélyi rakott káposzta... 4 Erdélyi borsos tokány... 6 Juhtúrós puliszka /Mamaliga/...

Részletesebben

SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY

SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY SOLIER CAFE IV.RECEPTGYŰJTEMÉNY FODOR SÁNDOR CHEF MOLNÁR FERENC CUKRÁSZ CHEF SZOLJÁR CSABA ÜZLETVEZETŐ 2009. Ropogós sajtkosárka, juhsajt habbal. Juhsajt hab: kg tejszín 0,30 juhsajt 0,10 fehérbors A tejszínt

Részletesebben

Aki nélkül nem lehetne Karácsony

Aki nélkül nem lehetne Karácsony III. évf. 4. szám 2014. december A Budapest-Nagytétényi Református Egyházközség időszakos kiadványa Aki nélkül nem lehetne Karácsony Bármikor, bárhol végbemehet egy ilyen kérdezz-felelek: - Mi kell a Karácsonyhoz?

Részletesebben

XV. évfolyam - 12. szám 2014. December Csupor Piac Sikerrel debütált Derekegyházon a Csupor Piac, ahol kézműves termékekkel és házi készítésű finomságokkal találkozhattak az érdeklődők. A piac fizetőeszközként

Részletesebben

2014 év. Környezettisztasági hét

2014 év. Környezettisztasági hét 2014 év Környezettisztasági hét 2014. 04.10. Évek óta hagyományos program áprilisban a Kőszár-hegymenet, melyet egy takarítási akció előz meg. A környezettisztasági hét célja településünk szebbé tétele,

Részletesebben

TÖKÖS ÉTELRECEPTEK. Igal Városért Egyesület gyűjteménye

TÖKÖS ÉTELRECEPTEK. Igal Városért Egyesület gyűjteménye TÖKÖS ÉTELRECEPTEK Igal Városért Egyesület gyűjteménye 2014 Tökös- mákos muffin: 20 dkg liszt, 22 dkg cukor, 0,5 tk sütőpor, 0,5 tk szódabikarbóna, 0,5 tk só, 0,5 tk őrölt fahéj, 2 tojás, 2 étolaj, 1 db

Részletesebben

Rendezvénynaptár 2015.

Rendezvénynaptár 2015. Rendezvénynaptár 2015. Hónap Nap Időpont Program Helyszín Szervező Január 18. 15 00 Magyar Kultúra Napja Művelődési Ház Művelődési Ház 30. közgyűlése Művelődési Ház Február 13. Tűzoltó közgyűlés Művelődési

Részletesebben

SÉFKÉnt. abban, hogy a. burgonyapüré. íze. a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van

SÉFKÉnt. abban, hogy a. burgonyapüré. íze. a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van SÉFKÉnt egyetértünk abban, hogy a burgonyapüré íze a legfontosabb... viszont a sokoldalú felhasználásra is szükség van nagyszerű íz és nagyfokú hatékonyság 65 adag* *1 adag: 30 g pehely = 215 g kész burgonyapüré

Részletesebben

Rétság Városi Sport Egyesület

Rétság Városi Sport Egyesület - Rétság Városi Sport Egyesület - Részlet az alapszabályból: A Rétság Városi Sport Egyesület az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény alapján önállóan m köd társadalmi szervezet. Az egyesület a

Részletesebben

Lekvár és Szörp R eceptek. Az otthon az a hely, ahol otthon érzem magam.

Lekvár és Szörp R eceptek. Az otthon az a hely, ahol otthon érzem magam. Lekvár és Szörp R eceptek Az otthon az a hely, ahol otthon érzem magam. 1 kg kezeletlen héjú narancs 2-3 ág menta 1 kg Koronás Szirupcukor 3/4 liter víz A mentát nem csak fűszernövényként lehet használni,

Részletesebben

Háztartási olajsüt k

Háztartási olajsüt k Háztartási olajsüt k STEBA DF 220 és DF 170 Használati útmutató és jótállási jegy Az Európai Unióban forgalomba hozza: STEBA GmbH & Co KG Pointstr.2. D-96129 Strullendorf Magyarországon forgalomba hozza:

Részletesebben

Recept ajánlataink Aszalt szilvás rétes Böjtös zsidó rétes Burgonyás túrós rétes Debreceni gesztenyés béles

Recept ajánlataink Aszalt szilvás rétes Böjtös zsidó rétes Burgonyás túrós rétes Debreceni gesztenyés béles Aszalt szilvás rétes Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 15 dkg zabpehely, 20 dkg aszalt szilva, 3 dl rostos szilvalé, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint méz (ne legyen nagyon édes),

Részletesebben

Használja egészséggel!

Használja egészséggel! Mindent eperrel! Receptsorozatunkkal segítséget szeretnénk adni a minden és ünnepnapok megédesítésére! Használja egészséggel! FONTOS!!! A shake-et mindig mixerrel vagy konyhai robotgéppel készítsük! Naponta

Részletesebben

Kom-Eg megye

Kom-Eg megye Engedélyezési terv beadásának tervezett Kivitelezés megkezdés Kivitelezés befejezés Kontakt személy Járás Település Nyertes pályázó Közintézményi IH Üzleti IH Lakossági IH határideje tervezett határideje

Részletesebben

Menü - 1500 kcal. 3. Hét

Menü - 1500 kcal. 3. Hét Menü - 1500 kcal Tudnivalók a diétáról: Energiaérték: 1500 kcal Protein tartalom: a napi energia-bevitel 20-25%-a, ami 75-93 grammnak felel meg Zsírtartalom: a napi energia-bevitel 30%-a, ami 50 grammnak

Részletesebben

........ HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV

........ HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV ...... HU SÜTŐ RECEPTKÖNYV 2 www.electrolux.com AUTOMATIKUS PROGRAMOK Program száma Program neve 1 MARHA HÁTSZÍN 2 SERTÉS ROSTON 3 CSIRKE EGÉSZBEN 4 PIZZA 5 MUFFIN 6 QUICHE LORRAINE 7 FEHÉR KENYÉR 8 BURGONYAFELFÚJT

Részletesebben

XIV évfolyam - 12 szám 2013 December Meghívó Programajánló Az Örökzöld Nyugdíjas Klub meghívja klubtagjait 2013 december 18-án 16 órai kezdettel Karácsony és Névnapok ünneplésére a Dr Brusznyai Árpád Művelődési

Részletesebben

Meggyesek (2010 July 07, Wednesday) - Munkatársunktól

Meggyesek (2010 July 07, Wednesday) - Munkatársunktól Meggyesek (2010 July 07, Wednesday) - Munkatársunktól A meggy finom magában, nyersen is, de aki nem szereti savanyúságát, még megszeretheti piskótában, süteményben, vagy befõttben. Szörpöt és más italt

Részletesebben

Sütőforma fedéllel. Termékismertető és receptek

Sütőforma fedéllel. Termékismertető és receptek hu Sütőforma fedéllel Termékismertető és receptek Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 93708AS1X2VIII 2017-09 353 686 Tapadásgátló bevonat A sütőforma és az aljak tapadásgátló bevonattal vannak ellátva, aminek

Részletesebben

Áprily Lajos emléke Nagyenyeden

Áprily Lajos emléke Nagyenyeden Józsa Miklós Áprily Lajos emléke Nagyenyeden Áprily Lajos, a jeles transzszilván költő 1887. november 14-én született Brassóban. Édesapja Jékely Lajos, édesanyja Zigler Berta. A család két év múlva Parajdra

Részletesebben

Csokoládés receptek az Aréna kiadó Csodás, csokis sütemények c. kiadványából

Csokoládés receptek az Aréna kiadó Csodás, csokis sütemények c. kiadványából Csokoládés receptek az Aréna kiadó Csodás, csokis sütemények c. kiadványából Fekete-erdı torta 250 g vaj, feldarabolva 1 evıkanál instant kávé 375 ml forró víz 200 g étcsokoládé, feldarabolva 300 g porcukor

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Adventi szombatok. Egyházközség

HÍRLEVÉL. Adventi szombatok. Egyházközség Egyházközség SZENTMISÉK, SZERTARTÁSOK, TUDNIVALÓK MINISTRÁNSOK CSERKÉSZEK JÓ MUNKÁT! SZENT MÓNIKA KÖZÖSSÉG ANYAI SZÍVVEL CARITAS GONDOSKODÓ SZERETET HÍRLEVÉL Adventi szombatok Az adventi időszak négy hete

Részletesebben

Csirkepaprikás tésztával

Csirkepaprikás tésztával Csirkepaprikás tésztával - 30-40 dkg csirkemell filé, - Knorr csirkepaprikás alap, - főzőtejszín, - víz, - étolaj, - 250 g Gyermelyi copfocska tészta A húst felkockázzuk, és szárazra csepegtetjük. A 2,8

Részletesebben