Klímaváltozás P E T E PM MIK I Kör ö ny n e y z e e z t e mér é nök ö BSc

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Klímaváltozás P E T E PM MIK I Kör ö ny n e y z e e z t e mér é nök ö BSc"

Átírás

1 Klímaváltozás PTE PMMIK Környezetmérnök BSc

2 A klíma változása A klíma egyensúlyáról szóló legendát az IPCC (az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete) első, 1990-ben készült klímajelentése már megcáfolta. Nemcsak az elmúlt egy millió, de az utolsó , sőt az utolsó 1000 év szintjén is a hideg és meleg időszakok állandó változását tapasztalhatjuk.

3 Az utolsó 1000 év klímájának hokiütő-görbéje A 2001-es IPCC-jelentésben a korábbi hőmérsékletingadozásokat oly módon simítják el, hogy az aktuális magas mérési értékeket állítják szembe korábbi évszázadok rekonstruált, közvetett adataival.

4 Karikatúra 2005-ből Sokan kételkednek egyes klímakutatók vészharangkongatását illetően. Az antropogén felmelegedéssel kapcsolatos tézist a kutatási támogatásokért folytatott harc fegyverének tartják.

5 A legfontosabb jégmagfúrások Grönlandon

6 Milankovic tézise Milutin Milankovic jugoszláv csillagász ( ) tézise szerint az eljegesedési ciklusok periodicitása a Föld pályájának ciklikus ingadozásával magyarázható.

7 A Föld légköre A hőmérséklet és a levegő szén-dioxid-tartalmának alakulása az utolsó évben a Vosztok jégmagminta (Antarktisz) alapján nyilvánvaló összefüggés, de vajon mi lehet az okokozati kapcsolat?

8 A legnagyobb vulkánkitörések A vulkánkitörések az egész világra kiterjedő lehűlést okozhatnak. A Toba vulkán kitörése vulkanikus telet idézett volna elő?

9 A paleoklíma a Föld keletkezése óta Többnyire jóval melegebb volt, mint ma, de volt öt jégkorszaki periódus. Ezek egyike az, amelyikben élünk.

10 Hominidák fejlődése, kultúrtörténet és klíma

11 Az utolsó év hőmérsékletváltozásai A mélytengeri furatok üledékelemzései igazolják a jégmagelemzések eredményeit.

12 A holocén kori globális felmelegedés Az oxigénizotópok aránya drámai hőmérséklet-kilengéseket jelez egészen addig, amíg a klíma kb évvel ezelőtt nem stabilizálódott.

13 A tengerszint és a felszíni vízhőmérséklet ingadozása az utolsó 65 millió évben A tengerszint erőteljes csökkenése világosan tükrözi az oligocén, miocén és pleisztocén nagy jégkorszakait.

14 Üledékmaradványok a Szaharában A Szahara belsejében talált üledékmaradványok arról tanúskodnak, hogy a korai holocén idején itt tavak voltak. A meleg periódusokban a Föld vízháztartásban több víz van, és a monszunzónák eltolódnak.

15 Az erdőhatár magasságának megváltozása Közép-Európában Világosan láthatóak a holocén-maximum alatti csúcsértékek, valamint az i.e. 800 körüli és a kis jégkorszak alatti lehűlés.

16 Ingadozások Rövid- és hosszútávú hőmérséklet- és csapadékmennyiség -ingadozások az elmúlt 1000 évben Közép-Európában.

17 Kis jégkorszak A kis jégkorszak alatt a Temze gyakran befagyott. Londonban piacokat és sporteseményeket tartottak a jégen. A Temze utolsó jégtakaróját ben már csak összetorlódott jégtáblák alkották.

18 Antropogén klímaváltozás Az európai néphitben már korábban is az emberi befolyást tették felelőssé a szélsőséges időjárásért. Az 1486-ból származó fametszet egy boszorkányt ábrázol jégeső varázslása közben.

19 Bűnbakkeresés A bűnbakkeresés, mint a kis jégkorszak tipikus reakciója: a Waldburg-Zeil hercegek tömegesen vetettek máglyára boszorkánynak vélt személyeket június 10-én. Pedig már a kortársak is vitatták az alaptalan kivégzések értelmét, ugyanis hiába égettek el akárhány boszorkányt, a klíma ritkán lett jobb.

20 A világ energiafogyasztásának alakulása

21 A Keeling-görbe A Keeling-görbe a klímakutatás ikonja, mert először tette szemléletessé a szén-dioxid felgyülemlését az atmoszférában. Az 1960-as évek óta folyamatosan újabb mérésekkel egészítik ki ezt az ábrát.

22 A globális hőmérséklet alakulása A kis jégkorszaktól a globális felmelegedésig. Az 1890-es évek óta a hőmérséklet emelkedése figyelhető meg, amit azonban újabb lehűlés szakított meg 1945 és 1975 között.

23 A 2001-es IPCC-jelentés hokiütő-elmélete fényében egy kis rejtély Ha az atmoszférában lévő CO 2 -mennyiség határozza meg a hőmérsékletet, és az iparosodás kora előtti CO 2 -mennyiség folyamatosan 280 ppm körül volt, mi okozta akkor az utolsó évezred hőmérsékletingadozásait? Talán helytelen a hipotézis? Vagy hibásak a mérésadatok? Vagy a statisztikák tévesek?

24 Az antropogén tényezők hatása a klímára ambivalens A 2007-es IPCC-jelentés szerint az es évek óta túlsúlyba kerültek azok a tényezők, amelyek bolygónk felmelegedését okozzák.

25 Karikatúra Az apokaliptikusok rémálma: A klíma társalgási téma lett, de senki sem izgatja magát.

26 Természetvédelem vagy embervédelem? A természetvédelemmel kapcsolatos törekvések konzervatív jellegűek: a természetvédők nem a természetet akarják megvédeni, hanem a természet megszokott jellegét, egy olyan ökológiai állapotot, amely csak annyira természetes, vagy nem természetes, mint bármely más állapot. A természetvédelem esetében nem annyira a természet, mint inkább az ember jó közérzetének védelméről van szó. A természet- és környezetvédelem egyre nagyobb jelentőségre tesz szert, és szinte külön iparággá vált. Az 1990-es évek óta a globális felmelegedéstől való félelem háttérbe szorította a korábbi ökológiai félelmeket, az erdőpusztítástól vagy az ózonlyuktól való félelmet.

27 A klíma változik A klíma mindig is változott. A kultúra kérdése, hogy hogyan reagálunk rá. Ebben a történelem ismerete segíthet nekünk. Az emberek sokszor fenyegetőnek érezték a klímaváltozásokat. Hamis próféták és erkölcsi vállalkozók mindig is megpróbáltak hasznot húzni ebből. A klímaváltozás interpretációját ne bízzuk a kultúrtörténetben járatlanokra. Az emberek nem állatok, amelyek passzívan ki vannak szolgáltatva környezetük változásainak. Ha a mostani klímaváltozás hosszú ideig tartana amivel pillanatnyilag nagy valószínűséggel számolnunk kell -, csak a higgadt hozzáállást ajánlhatjuk. A világ nem fog összedőlni. Ha melegebb lesz alkalmazkodni fogunk hozzá. Emlékezzünk csak a klasszikus latin bölcsességre, amely így hangzik: Tempora mutantur, et nos mutamur in illis. Változnak az idők, és velük együtt mi is.

28 Problémák, nehézségek, bizonytalanságok a megállapodások szakmai hátterében

29 IPCC tévedések Az IPCC 2007-es jelentésében az állt, hogy a Himalája gleccsereinek 80%-a 2035-re nagy valószínűséggel eltűnik. Az állítás téves, az IPCC elismerte a hibát. A gleccser olvadásának prognózisát nem vetették alá kellő ellenőrzésnek. DE! - A 3000 oldalas jelentés többi állítását eddig nem tudták megcáfolni. Az IPCC jelentéseiben a tévedések kockázatát növeli az alapadatok megbízhatatlansága (pl.: kínai hőmérsékletmérőállomások hibái, a holland kormány téves adatszolgáltatása a tengerszint alatt elhelyezkedő területek nagyságáról).

30 James Lovelock a Gaia elmélet megalkotója Lovelock ennél borúlátóbban látja a jövőt és az IPCC prognózisait túlzottan óvatosnak véli. Továbbá figyelmeztet arra, hogy a nagy számítógépes modellek nem tudnak minden tényezőt és az azok kölcsönhatásait figyelembe venni, ezért az eredmények megbízhatatlanok (nemlinearitás). Megkerülhetetlen a gyakorlati tapasztalat (pl.: Apollo-program)

31 A jövő klímája őszén megjelent egy hír, hogy az IPCC konszenzusra jutott a jövő klímáját illetően. Ennek alapján a politikusok úgy nyilatkoztak 2050-ről, hogy a Föld alkalmas lesz 8 milliárd lakos ellátására, a jelenleginél egy-két fokkal melegebb, stabilizált átlaghőmérséklet, szabályozott gázkibocsátás mellett. Lehetséges-e, hogy egy valószínűség alapú előrejelzést ilyen hosszú távra elfogadott konszenzusként tálaljanak? Megfelelhet-e ez a valóságnak?

32 Tények A tények azt mutatják, hogy évtizedekkel ezelőtt szinte semmit nem sikerült megjósolni a klímával kapcsolatos változásokról. A 60-as, 70-es években a legtöbben inkább egy új jégkorszak eljövetelét tartották valószínűnek és nem egy globális felmelegedést. További szempont, hogy jelentős különbség van az elmúlt években is az előrejelzések és a valós megfigyelések között, pl. a tengerszint emelkedés ügyében.

33 Felső panel: a megfigyelt globális átlaghőmérsékletek összehasonlítása (összekötött pontok) a modellen alapuló előrejelzéssel (szürke zóna és szaggatott vonalak). Alsó panel: a megfigyelt tengerszint összehasonlítása (összekötött pontok) a modell előrejelzésével (szürke zóna és szaggatott vonalak). Mindkét panel adatai az 1970 és 2007 közötti időszakra vonatkoznak. Forrás: James Lovelock: Gaia halványuló arca

34 Túlzottan egyszerűsítő modellek Az előző ábrán látható, hogy a mért tengerszint 1,6-szor gyorsabban növekedett, mint ahogy megjósolták. Ez azt mutatja, hogy sokkal inkább meg lehet bízni a valós mérésekben és megfigyelésekben, mint a nagyon bizonytalan, széles skálán mozgó és az összefüggéseket, vagy a Föld rendszerösszefüggéseit nem ismerő modellek prognosztizációiban. Ok: A modellek annak érdekében, hogy számolni tudjanak az adatokkal mely adatgyűjtés szintén kétséges úgy kezelik a Földet, mintha az egy statikus bolygó lenne, nem pedig egy kvázi minden részében összefüggő, tehát az élő szervezetek, az óceán, a légkör és a felszíni kőzetek egymásra ható, dinamikus, interaktív rendszerét, mivel ez esetben nem lennének függetlenek a változók. Forrás: James Lovelock: Gaia halványuló arca

35 A nyári úszó jég területe az Északi-Jeges-tengeren az IPCC-modell szerint (szürke zóna, középen folyamatos vonal jelzi az átlagot), és megfigyelt jégtakaró (folyamatos vonal az ábra bal oldalán). Forrás: James Lovelock: Gaia halványuló arca

36 Forrás: Népszabadság Online, Elolvadt a Föld napernyője, mediterránná válik Magyarország

37 Jégolvadás - hőelnyelés Az ábra világosan mutatja, hogy a hőmérséklettel szemben, ami ingadozik, a tengerszint egyenletesen emelkedik. Ez viszont sokkal pontosabb mérőszám, mert ez jelzi az elnyelt hőt és ez sokkal fontosabb mutató, mint a pillanatnyi hőmérséklet. Hogy ez mennyire így van, azt mutatja, hogy az északi sarki jég területe 2007 nyarára már 4 millió km 2 -re csökkent és akár éven belül jégmentes is lehet. Az IPPC előrejelzése szerint ez 2050 előtt nem volt valószínű. Ez viszont egy olyan változást indukál, hogy további hőmérsékletnövekedés történik meg, hiszen a jég 80% napsugárzást ver vissza, míg a sötét tengervíz csak 20%-ot.

38 Elpazarolt idő További tényezők, amikkel nem tudnak számolni a modellek, hogy pl. a légszennyezettség, az aeroszolok, a vízpára, a vízfelszín hőmérséklet-változása, illetve a földfelszín hőmérséklet változása milyen módon befolyásolja a párolgást, illetve az ott élő szervezetek vitalitását. A valóság az, hogy valószínűleg nem olyan a folyamat, amit jelenleg próbálnak számunkra sugallni, hogy egy kicsit figyeljünk oda a környezetünkre és magunkra, és akkor mindent folytathatunk a megszokott módon és minden rendben lesz. A jövőben legfeljebb egy kicsit másképp kell csinálunk. Kérdés, hogy mit kockáztatunk azzal, hogy azt az időt, amit felkészüléssel tölthetnénk, ilyen módon elpazaroljuk?

39 Magyarországra költözik Afrika Az Európai Unió án publikált előrejelzései szerint Magyarországon a hatvanas évek és a kilencvenes évek átlagához képest körülbelül ötödével kevesebb lesz az eső nyaranta, míg a többi évszakban ennyivel több lesz. Papíron nem változik az éves átlagos csapadékmennyiség. Csak épp a valóságban a földet sivatagi porrá szárító aszály és az özönvíz váltakozik majd. Az előző évtizedekben Magyarországon egy-két hét kánikula volt egyegy nyáron. A mi életünkben már három-négy hét lesz ( ), a gyerekeinkében pedig egy-másfél hónap ( ). És ezek csak azok a napok, amikor napközben 35 foknál melegebb lesz, s éjszaka sem hűl 20 fok alá. Egyszóval olyan meleg, amit csak a strandon lehet kibírni, már ha nem szárad ki a Balaton és a Velencei-tó addig. Így nyáron az erdőtüzek veszélye is drasztikusan meg fog ugrani: százalékkal nő a tűzveszély. Az avarégetést nagyjából örökre el kell felejteni. Forrás: Hír24, Magyarországra költözik Afrika

40 A csapadékmennyiség várható alakulása: közötti időszakban hez képest (%) Forrás: European Commission, MEMO EU strategy on adaptation to climate change.

41 ENSZ Klímakonferencia Varsó, 2013 Kompromisszumot kötöttek a varsói klímacsúcson a fejlett és a fejlődő országok tárgyalói arról, hogy minden országnak erőfeszítéseket kell tennie a klímaváltozás lelassítása érdekében. Az egyes országoknak március végéig be kell jelenteniük, mennyivel járulnak hozzá a közös üvegházgázcsökkentéshez. Azután következik elbírálásuk. Ezek alapján kötnék 2015 végén Párizsban azt a nemzetközi klímavédelmi egyezményt, amely minden államot arra kötelez, hogy fogja vissza üvegházgáz-kibocsátását. Az egyezmény a tervek szerint csak 2020-tól lépne hatályba, miután kellő számú ország ratifikálja. Forrás: Origo.hu: Összehozták a szegény-gazdag egyezséget a klímacsúcson

42 ENSZ Klímakonferencia Varsó, 2013 Érdekellentétek A legszegényebb 132 ország célja az, hogy 2020-ig legalább 100 milliárd dollárt biztosítsanak számukra a minél kevesebb szén-dioxidot kibocsátó gazdaság fejlesztésére. Történelmileg Európa és az Egyesült Államok felelős a légkörbe engedett szén-dioxid szinte feléért. Ma már a leggyorsabban fejlődő, legnagyobb népességű országok, Kína, India és Brazília az USA-val összemérhető mértékben bocsátanak ki szén-dioxidot és más üvegházhatású gázokat. A fejlődő országok tárgyalói arra hivatkoznak, hogy nekik is joguk van végigmenni hasonló iparosodási folyamaton, mint Európa és az USA, és az ő állampolgáraiknak is joguk van hasonló színvonalon élni. A fejlett államokban azért is csökkent a kibocsátás, mert a multinacionális cégek számos terméket inkább Kínában, Indiában gyártatnak az alacsonyabb költségek miatt, amelyeket aztán Európába és az USA-ba exportálnak. Forrás: Origo.hu: Összehozták a szegény-gazdag egyezséget a klímacsúcson

43 Helyzetkép

44 Aszály USA, Kalifornia Három éve tart Kaliforniában a szárazság: kiszárad a Folsom-tó

45 Aszály USA, Kalifornia, február Rendkívüli állapotot rendelt el Kalifornia kormányzója a száz éve nem látott aszály miatt. Barack Obama úgy fogalmazott, hogy miután a globális felmelegedés megállíthatatlannak látszik, másképp kell kezelnünk a természeti katasztrófákat. Nem elég a túlélésre játszanunk, hanem meg kell próbálnunk megelőzni ezeket, de legalábbis fel kell készülnünk rájuk. Kalifornia történetében először a vízellátásért felelős helyi központ takarákosságra szólította fel a lakosságot mondván, hogy fogytán van az állam vízkészlete. A 160 millió dolláros szövetségi segélyen kívül az amerikai elnök egymilliárd dollárnyi alapítványi támogatást szán a klímaváltozással összefüggő kutatásokra, hogy mielőbb megfékezhető legyen a kaliforniai aszály. Forrás: hu.euronews.com, Fogytán a víz Kaliforniában

46 Téli vihar USA északkeleti part, január Téli vihar bénította meg több helyen az Egyesült Államok északkeleti területeit. A vihar 22 államot érintett, melyeknek összlakossága eléri a 100 millió főt. Káosz alakult ki a New York-i közlekedésben, a belváros utcáit is vastag hó borítja helyenként. New York és New Jersey államban szükségállapotot hirdettek, az iskolákban szünetelt a tanítás és a lakosságot otthonmaradásra szólították fel. A New York-i JFK és a bostoni Logan nemzetközi repülőteret több órára lezárták, több ezer repülőjáratot töröltek. Jelentős káosz alakult ki Philadelphia, Boston, Chicago és Washington termináljain is. New Yorkban olyan hideg volt, mint a legészakibb amerikai államban, Alaszkában. Bostonban mínusz 17 fokot mértek, de mínusz 30-nak is hatott a szél miatt. Indianapolisban és Chicagóban mínusz 26 fok alá szaladt a hőmérők higanyszála, de Észak-Dakota és Minnesotta egyes helyein sem volt ritka a mínusz 31 és 33 fok körüli hőmérséklet. A viharnak 13 halálos áldozata is van. Forrás: Index.hu Mínusz 30 fok, hóvihar, káosz

47 Heves esőzések Egyesült Királyság december 1-je és február 24-e között 435 mm csapadék hullott az Egyesült Királyságban, a legtöbb eső - néhány esetben a megszokott mennyiség kétszerese - az ország délkeleti és középső részén esett. Az Egyesült Királyságban 1766 óta nem volt példa az ideihez fogható csapadékos télre. Forrás: éve nem volt ilyen tél az Egyesült Királyságban

48 Heves esőzések Egyesült Királyság, Hemel Hempstead, február A hertfordshire-i Hemel Hempsteadben a heves esőzések miatt víznyelő keletkezett. Házakat és betonutakat mosott alá a víz. A veszélyes útszakaszokat lezárták és 17 háztulajdonost kitelepítettek. A hatóságok most szakértők bevonásával azon dolgoznak, hogy szerkezetépítő mérnökök és statikusok segítségével megakadályozhassák a további házsüllyedéseket és útbeomlásokat. Forrás: Index.hu. Szív alakú víznyelő nyílt egy brit kisvárosban

49 Viharciklon Spanyolország, Baszkföld, Az óceánparti San Sebastián baszk nagyvárosban az óvárosig értek a hullámok. A víz helyenként másfél méter magasan állt az utcán. Megrongálódott három híd, amely az Urumea folyón vezetett át. Több lakónak el kellett hagynia házát. A Bilbaóhoz közeli Bermeo halászati kikötőben a hullámok több helyütt átöntöttek a rakparti falakon, elsüllyesztettek három hajót, és elárasztottak több halteleltető csarnokot. Az északspanyol part más fürdőhelyein épületek, berendezések, felszerelések rongálódtak meg a strandsétányokon. Asztúria autonóm körzetben a hullámok lerombolták a luarcai tengeri múzeumot, amely saját adatai szerint a világ egyik legjelentősebb óriástintahalgyűjteményével rendelkezett. Forrás: Index.hu Óriáshullámok Baszkföldön.

50 Felhasznált irodalom Wolfgang Behringer (2010): A klíma kultúrtörténete, A jégkorszaktól a globális felmelegedésig. Corvina. ISBN James Lovelock: Gaia halványuló arca, Utolsó figyelmeztetés, Akadémia Kiadó, Budapest, Piac és profit. Hazudik az ENSZ Klíma Tanácsa, vagy a sajtó ferdít? Népszabadság Online, Elolvadt a Föld napernyője, mediterránná válik Magyarország Hír24, Magyarországra költözik Afrika European Commission, MEMO EU strategy on adaptation to climate change Sipos Géza. Összehozták a szegény-gazdag egyezséget a klímacsúcson. Origo.hu ( ) Eltűnik a Folsom-tó? Hu.euronews.com. Fogytán a víz Kaliforniában éve nem volt ilyen tél az Egyesült Királyságban Index.hu Óriáshullámok Baszkföldön Index.hu. Szív alakú víznyelő nyílt egy brit kisvárosban Index.hu Mínusz 30 fok, hóvihar, káosz

51 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

ÖkoPosta: a jövőnek címezve. Klímavédelmi kihívások, globális jelenségek és hatásaik

ÖkoPosta: a jövőnek címezve. Klímavédelmi kihívások, globális jelenségek és hatásaik ÖkoPosta: a jövőnek címezve Előadó: Hermann-né Garai Mária EBK osztályvezető Magyar Posta Zrt. Biztonsági Főigazgatóság EBK Osztály Budapest, 2017. november 8. Klímavédelmi kihívások, globális jelenségek

Részletesebben

G L O B A L W A R M I N

G L O B A L W A R M I N G L O B A L W A R M I N Az üvegházhatás és a globális felmelegedés Az utóbbi kétszáz évben a légkör egyre többet szenved az emberi tevékenység okozta zavaró következményektől. Az utóbbi évtizedek fő változása

Részletesebben

A jövő éghajlatának kutatása

A jövő éghajlatának kutatása Múzeumok Éjszakája 2018.06.23. A jövő éghajlatának kutatása Zsebeházi Gabriella Klímamodellező Csoport Hogyan lehet előrejelezni a következő évtizedek csapadékváltozását, miközben a következő heti is bizonytalan?

Részletesebben

Környezetgazdaságtan alapjai

Környezetgazdaságtan alapjai Környezetgazdaságtan alapjai PTE PMMIK Környezetmérnök BSc Dr. Kiss Tibor Tudományos főmunkatárs PTE PMMIK Környezetmérnöki Tanszék kiss.tibor.pmmik@collect.hu A FÖLD HÉJSZERKEZETE Földünk 4,6 milliárd

Részletesebben

A domborzat mikroklimatikus hatásai Mérési eredmények és mezőgazdasági vonatkozások

A domborzat mikroklimatikus hatásai Mérési eredmények és mezőgazdasági vonatkozások A domborzat mikroklimatikus hatásai Mérési eredmények és mezőgazdasági vonatkozások Dr. Gombos Béla SZENT ISTVÁN EGYETEM Agrár- és Gazdaságtudományi Kar MMT Agro- és Biometeorológiai Szakosztályának ülése

Részletesebben

Klíma téma. Gyermek (pályázó) neve:... Gyermek életkora:... Gyermek iskolája, osztálya:... Szülő vagy pedagógus címe:...

Klíma téma. Gyermek (pályázó) neve:... Gyermek életkora:... Gyermek iskolája, osztálya:... Szülő vagy pedagógus  címe:... Klíma téma A Richter Gedeon Nyrt. és a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár természettudományi pályázatnak 1. fordulós feladatsora (7 osztályos tanulók részére) A leadási határidő: 2017. október 20. A kitöltött

Részletesebben

kutatócsoport-vezető MTA-BCE Alkalmazkodás a Klímaváltozáshoz Kutatócsoport

kutatócsoport-vezető MTA-BCE Alkalmazkodás a Klímaváltozáshoz Kutatócsoport A klímaváltozás várható hatása az agrárágazatra Harnos Zsolt MHAS kutatócsoport-vezető MTA-BCE Alkalmazkodás a Klímaváltozáshoz Kutatócsoport IV. ALFÖLD Kongresszus Békéscsaba 2008. november 27. 1 A klímaváltozás

Részletesebben

10 rémisztő tény a globális felmelegedésről

10 rémisztő tény a globális felmelegedésről 10 rémisztő tény a globális felmelegedésről A globális felmelegedés az egyik legégetőbb probléma, amivel a mai kor embere szembesül. Hatása az állat- és növényvilágra, a mezőgazdaságra egyaránt ijesztő,

Részletesebben

A kérdőív statisztikai értékelése

A kérdőív statisztikai értékelése A kérdőív statisztikai értékelése 1. A kérdőívet kitöltők nemek szerinti megoszlása Férfi Nő 41,95 % 58,05 % 2. A kérdőívet kitöltők korosztályok szerinti megoszlása 65 év felett 41-65 26-40 21-25 15-20

Részletesebben

Hogyan ismerhetők fel az éghajlat változások a földtörténet során? Klímajelző üledékek (pl. evaporit, kőszén, bauxit, sekélytengeri karbonátok,

Hogyan ismerhetők fel az éghajlat változások a földtörténet során? Klímajelző üledékek (pl. evaporit, kőszén, bauxit, sekélytengeri karbonátok, Hogyan ismerhetők fel az éghajlat változások a földtörténet során? Klímajelző üledékek (pl. evaporit, kőszén, bauxit, sekélytengeri karbonátok, tillit) eloszlása Ősmaradványok mennyisége, eloszlása δ 18O

Részletesebben

Kovács Mária, Krüzselyi Ilona, Szabó Péter, Szépszó Gabriella. Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati osztály, Klímamodellező Csoport

Kovács Mária, Krüzselyi Ilona, Szabó Péter, Szépszó Gabriella. Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati osztály, Klímamodellező Csoport Kovács Mária, Krüzselyi Ilona, Szabó Péter, Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati osztály, Klímamodellező Csoport 2012. március 21. Klímaváltozás - miről fecseg a felszín és miről

Részletesebben

MÉRNÖKI METEOROLÓGIA (BME GEÁT 5128) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Áramlástan Tanszék, 2008 Dr. Goricsán István

MÉRNÖKI METEOROLÓGIA (BME GEÁT 5128) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Áramlástan Tanszék, 2008 Dr. Goricsán István MÉRNÖKI METEOROLÓGIA (BME GEÁT 5128) Üvegházhatás, globális felmelegedés, ózonpajzs szerepe Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Áramlástan Tanszék, 2008 Dr. Goricsán István FÖLDFELSZÍN EGYENSÚLYI

Részletesebben

Globális változások lokális veszélyek

Globális változások lokális veszélyek Globális változások lokális veszélyek Dr. Radics Kornélia ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja Budapest, 2019. június 19. Globális kitekintés Éghajlatváltozás:

Részletesebben

SZKA_207_22. A lázas Föld. Sikolyok az üvegházból

SZKA_207_22. A lázas Föld. Sikolyok az üvegházból SZKA_207_22 A lázas Föld Sikolyok az üvegházból diákmelléklet A lázas Föld 7. évfolyam 219 22/1A HÁTTÉRANYAGOK A klímaváltozás témájának feldolgozásához A kiotói megállapodás Az iparosodott országok 1997-ben

Részletesebben

METEOROLÓGIA. alapkurzus Környezettudományi BsC alapszakos hallgatóknak. Bartholy Judit, tanszékvezető egyetemi tanár

METEOROLÓGIA. alapkurzus Környezettudományi BsC alapszakos hallgatóknak. Bartholy Judit, tanszékvezető egyetemi tanár METEOROLÓGIA alapkurzus Környezettudományi BsC alapszakos hallgatóknak Bartholy Judit, tanszékvezető egyetemi tanár ELTE TTK - METEOROLÓGIAI TANSZÉK A MAI ÓRA VÁZLATA 1. BSc KÉPZÉS / SPECIALIZÁCIÓ 2. TEMATIKA

Részletesebben

A jövőben várható klímaváltozás és néhány lehetséges hatása a régióban

A jövőben várható klímaváltozás és néhány lehetséges hatása a régióban A jövőben várható klímaváltozás és néhány lehetséges hatása a régióban Blanka Viktória, Mezősi Gábor, Ladányi Zsuzsanna, Bata Teodóra Szegedi Tudományegyetem, Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék

Részletesebben

Klíma és társadalom kapcsolata a Kárpát-medencében az elmúlt 5000 évben Demény Attila 1, Bondár Mária 2, Sümegi Pál 3

Klíma és társadalom kapcsolata a Kárpát-medencében az elmúlt 5000 évben Demény Attila 1, Bondár Mária 2, Sümegi Pál 3 Klíma és társadalom kapcsolata a Kárpát-medencében az elmúlt 5000 évben Demény Attila 1, Bondár Mária 2, Sümegi Pál 3 valamint Cserny Tibor 4, Fábián Szilvia 2, Fórizs István 1, Schöll- Barna Gabriella

Részletesebben

A globális felmelegedéssel, éghajlatváltozással kapcsolatos dilemmák, szkeptikus vélemények. Csizmadia Kata környezettan Bsc

A globális felmelegedéssel, éghajlatváltozással kapcsolatos dilemmák, szkeptikus vélemények. Csizmadia Kata környezettan Bsc A globális felmelegedéssel, éghajlatváltozással kapcsolatos dilemmák, szkeptikus vélemények Csizmadia Kata környezettan Bsc. 2014. Klímaváltozás, globális felmelegedés Aklímaváltozása klíma,éghajlattartós

Részletesebben

Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás

Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás (K) GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS Unger János unger@geo.u @geo.u-szeged.hu www.sci.u-szeged.hu/eghajlattan szeged.hu/eghajlattan SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi

Részletesebben

NEMZETKÖZI TÖREKVÉSEK GLOBÁLIS CÉLOK

NEMZETKÖZI TÖREKVÉSEK GLOBÁLIS CÉLOK Klímaváltozás: NEMZETKÖZI TÖREKVÉSEK GLOBÁLIS CÉLOK Dr. Radics Kornélia Országos Meteorológiai Szolgálat elnök Bevezetés Edward Lorenz: Az éghajlat az, amire számítunk, az időjárás az, ami bekövetkezik.

Részletesebben

Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett

Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett Cserhalmi Dóra (környezettudomány szak) Témavezető: Balogh János (MTA-SZIE, Növényökológiai Kutatócsoport) Külső konzulens: Prof.

Részletesebben

A GLOBÁLIS MELEGEDÉS ÉS HATÁSAI MAGYARORSZÁGON

A GLOBÁLIS MELEGEDÉS ÉS HATÁSAI MAGYARORSZÁGON FÖLDTUDOMÁNYOS FORGATAG Budapest, 2008. április 17-20. A GLOBÁLIS MELEGEDÉS ÉS HATÁSAI MAGYARORSZÁGON ELTE Meteorológiai Tanszék, Budapest VÁZLAT I. Változó éghajlat II. XXI. századra várható éghajlati

Részletesebben

Klímaváltozások: Adatok, nagyságrendek, modellek Horváth Zalán és Rácz Zoltán

Klímaváltozások: Adatok, nagyságrendek, modellek Horváth Zalán és Rácz Zoltán Klímaváltozások: Adatok, nagyságrendek, modellek Horváth Zalán és Rácz Zoltán Institute for heoretical Physics ötvös University -mail: racz@general.elte.hu Homepage: general.elte.hu/~racz Problémakör:

Részletesebben

KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSA AZ ALKALMAZANDÓ ÉPÜLETSZERKEZETEKRE, AZ ÉPÜLETSZERKEZETEK HATÁSA A BELTÉRI MAGASFREKVENCIÁS ELEKTROMÁGNESES TEREKRE

KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSA AZ ALKALMAZANDÓ ÉPÜLETSZERKEZETEKRE, AZ ÉPÜLETSZERKEZETEK HATÁSA A BELTÉRI MAGASFREKVENCIÁS ELEKTROMÁGNESES TEREKRE KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSA AZ ALKALMAZANDÓ ÉPÜLETSZERKEZETEKRE, AZ ÉPÜLETSZERKEZETEK HATÁSA A BELTÉRI MAGASFREKVENCIÁS ELEKTROMÁGNESES TEREKRE Vizi Gergely Klímaváltozásról Magyarországon Építményeket érő hatások

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a Dunán 2009. tavaszán várható lefolyási viszonyokról

TÁJÉKOZTATÓ. a Dunán 2009. tavaszán várható lefolyási viszonyokról VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Nonprofit Kft. Vízgazdálkodási Igazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat TÁJÉKOZTATÓ a Dunán 29. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató

Részletesebben

Agg Zoltán, főszerkesztő, Comitatus folyóirat. Önkormányzati vezetők klímatudatossága a Balaton régióban

Agg Zoltán, főszerkesztő, Comitatus folyóirat. Önkormányzati vezetők klímatudatossága a Balaton régióban Magyar Regionális Tudományos Társaság XII. Vándorgyűlése Veszprém, 2014. november 27-27 Agg Zoltán, főszerkesztő, Comitatus folyóirat Önkormányzati vezetők klímatudatossága a Balaton régióban A TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0064

Részletesebben

A klímamodellezés nemzetközi és hazai eredményei - a gazdasági-társadalmi előrejelzések pillérei

A klímamodellezés nemzetközi és hazai eredményei - a gazdasági-társadalmi előrejelzések pillérei A klímamodellezés nemzetközi és hazai eredményei - a gazdasági-társadalmi előrejelzések pillérei Hoyk Edit Kovács András Donát Tudományos munkatárs, MTA KRTK RKI ATO MRTT XII. Vándorgyűlés, Eger, 2015.

Részletesebben

ÉGHAJLAT. Északi oldal

ÉGHAJLAT. Északi oldal ÉGHAJLAT A Balaton területe a mérsékelten meleg éghajlati típushoz tartozik. Felszínét évente 195-2 órán, nyáron 82-83 órán keresztül süti a nap. Télen kevéssel 2 óra fölötti a napsütéses órák száma. A

Részletesebben

Háttér jegyzetek a ppt1-hez

Háttér jegyzetek a ppt1-hez Háttér jegyzetek a ppt1-hez 1. dia Éghajlatváltozás A tudományos eredmények meggyőzőek E prezentáció célja, hogy bevezesse a közönséget az éghajlatváltozás témájába, majd (rövid) áttekintést nyújtson a

Részletesebben

GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK KLÍMAVÁLTOZÁS FENNTARTAHATÓ KÖRNYEZE

GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK KLÍMAVÁLTOZÁS FENNTARTAHATÓ KÖRNYEZE GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK KLÍMAVÁLTOZÁS FENNTARTAHATÓ KÖRNYEZE Vázlat 1. Klíma, klímaváltozás, klímaváltozással összefüggő jelenségek 2. Éghajlatváltozás okai a) Természetes okok b) Ember által előidézett

Részletesebben

Agrometeorológiai összefoglaló

Agrometeorológiai összefoglaló Agrometeorológiai összefoglaló A 2008. szeptember és 2009. március között lehullott csapadék mennyiség területi eloszlását az 1. ábra szemlélteti. Az ország egyes tájai között jelentős különbségek adódtak.

Részletesebben

Hőmérséklet változás- felmelegedés

Hőmérséklet változás- felmelegedés Hőmérséklet változás- felmelegedés A napjainkban tapasztalható felmelegedés oka a Föld légkörében jelentkező üvegházhatás erősödése, amit az üvegházhatású gázok koncentrációjának növekedése okoz. Az üvegházhatású

Részletesebben

Éghajlatváltozás Budapest és Pest megye

Éghajlatváltozás Budapest és Pest megye Éghajlatváltozás Budapest és Pest megye Környezettudatossági felmérés A Magyar Természetvédők Szövetsége részére 2 Éghajlatváltozás következményeinek spontán ismerete 2010 2009 N=291 N=270 *TERMÉSZETI

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. augusztus kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

A klímaváltozás természetrajza

A klímaváltozás természetrajza A klímaváltozás természetrajza Az elmúlt hónapok eseményei Stern-jelentés (2006 október) Nairobi klímacsúcs (2006 november) Az EB energiapolitikai csomagja (2006 okt 2007 jan) European Renewable Energy

Részletesebben

Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves

Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves Leíró éghajlattan_2 Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves potenciális evapostranpiráció csapadék évszakos

Részletesebben

A globális felmelegedés a kellemetlen IGAZSÁG. KEOP-6.1.0/A/11-2011-0024 1. szemléletformáló nap: 2011. november 8.

A globális felmelegedés a kellemetlen IGAZSÁG. KEOP-6.1.0/A/11-2011-0024 1. szemléletformáló nap: 2011. november 8. A globális felmelegedés a kellemetlen IGAZSÁG A fenntartható fejlődés egyrészt olyan fejlődési folyamat (földeké, városoké, üzleteké, társadalmaké stb.), ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy

Részletesebben

Természet és társadalom: egy új viszony kezdete a klímaváltozás árnyékában

Természet és társadalom: egy új viszony kezdete a klímaváltozás árnyékában Természet és társadalom: egy új viszony kezdete a klímaváltozás árnyékában XI. Magyar Természetvédelmi Biológia Konferencia 2017. november 3. WWF Magyarország - Sipos Katalin Természet és társadalom A

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2017. január kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

A július havi csapadékösszeg területi eloszlásának eltérése az júliusi átlagtól

A július havi csapadékösszeg területi eloszlásának eltérése az júliusi átlagtól 1. HELYZETÉRTÉKELÉS Csapadék 2014 júliusában a rendelkezésre álló adatok szerint az ország területére lehullott csapadék mennyisége 59 mm (Drávaszabolcs) és 239 mm (Pankota) [Csongrád m.] között alakult,

Részletesebben

BARTHOLY JUDIT. Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék Budapest

BARTHOLY JUDIT. Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék Budapest Klíma ügye(in)k 2017 2017. május 25. Budapest Nemzeti Közszolgálati Egyetem ********************************************************************************************************** Változó éghajlat,

Részletesebben

A LÉGKÖRI SZÉN-DIOXID ÉS AZ ÉGHAJLAT KÖLCSÖNHATÁSA

A LÉGKÖRI SZÉN-DIOXID ÉS AZ ÉGHAJLAT KÖLCSÖNHATÁSA A LÉGKÖRI SZÉN-DIOXID ÉS AZ ÉGHAJLAT KÖLCSÖNHATÁSA CH 4 CFC CO 2 O 3 +14-19 o C N 2 O H 2 O 1824: Jean-Baptist Fourier az üvegházhatás felismerése 1859: John Tyndall a vízgőz és a szén-dioxid meghatározó

Részletesebben

Változó éghajlat, szélsőségek

Változó éghajlat, szélsőségek Változó éghajlat, szélsőségek BARTHOLY JUDIT Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék Budapest Vázlat A közelmúlt detektált változásai Jövőbeli tendenciák és várható következmények Időjárási

Részletesebben

Bevezetés a földtörténetbe

Bevezetés a földtörténetbe Bevezetés a földtörténetbe Földtudományi szak BSc 2. félév (2011 tavasz) Szerda délben, a hét csúcspontján szerda 12:15 13:45 Lóczy-terem (D 0-804) Pálfy József Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék

Részletesebben

GLOBÁLIS ÉS REGIONÁLIS SKÁLÁN IS VÁLTOZIK AZ ÉGHAJLAT. Bartholy Judit

GLOBÁLIS ÉS REGIONÁLIS SKÁLÁN IS VÁLTOZIK AZ ÉGHAJLAT. Bartholy Judit KÖRNYEZETI NEVELÉS EGYESÜLET Budapest, 2008. március 1. GLOBÁLIS ÉS REGIONÁLIS SKÁLÁN IS VÁLTOZIK AZ ÉGHAJLAT Bartholy Judit ELTE Meteorológiai Tanszék, Budapest VÁZLAT I. Változó éghajlat II. IPCC jelentés

Részletesebben

Kircsi Andrea, Hoffmann Lilla, Izsák Beatrix, Lakatos Mónika és Bihari Zita

Kircsi Andrea, Hoffmann Lilla, Izsák Beatrix, Lakatos Mónika és Bihari Zita Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati osztály MMT és a MHT együttes előadóülése Budapest, 2019. március 7. Kircsi Andrea, Hoffmann Lilla, Izsák Beatrix, Lakatos Mónika és Bihari Zita Az évi középhőmérséklet

Részletesebben

A FÖLD VÍZKÉSZLETE. A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent.

A FÖLD VÍZKÉSZLETE. A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent. A FÖLD VÍZKÉSZLETE A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent. Megoszlása a következő: óceánok és tengerek (világtenger): 97,4 %; magashegységi és sarkvidéki jégkészletek:

Részletesebben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szolgáltatásai a klímatudatos önkormányzatok számára

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szolgáltatásai a klímatudatos önkormányzatok számára Az Országos Meteorológiai Szolgálat szolgáltatásai a klímatudatos önkormányzatok számára Wantuchné Dobi Ildikó OMSZ dobi.i@met.hu A klíma és energiatudatos városfejlesztés, mint a városi hősziget csökkentésének

Részletesebben

Alkalmazkodási feladatok és kihívások a SECAP készítése során. Dr. Buzási Attila Miskolc,

Alkalmazkodási feladatok és kihívások a SECAP készítése során. Dr. Buzási Attila Miskolc, Alkalmazkodási feladatok és kihívások a SECAP készítése során Dr. Buzási Attila Miskolc, 2019.03.12. Száraz tények színes köntösben I. FORRÁS: BARTHOLY ET AL., 2007 Száraz tények színes köntösben II. FORRÁS:

Részletesebben

REGIONÁLIS KLÍMAMODELLEZÉS AZ OMSZ-NÁL. Magyar Tudományos Akadémia szeptember 15. 1

REGIONÁLIS KLÍMAMODELLEZÉS AZ OMSZ-NÁL. Magyar Tudományos Akadémia szeptember 15. 1 Regionális klímamodellezés az Országos Meteorológiai Szolgálatnál HORÁNYI ANDRÁS (horanyi.a@met.hu) Csima Gabriella, Szabó Péter, Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat Numerikus Modellező

Részletesebben

A Kormány klímapolitikája az Európai Unió hosszú távú klímapolitikájának tükrében

A Kormány klímapolitikája az Európai Unió hosszú távú klímapolitikájának tükrében A Kormány klímapolitikája az Európai Unió hosszú távú klímapolitikájának tükrében Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014.11.19. Hevesi Zoltán Ajtony zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért, valamint

Részletesebben

NÉGYOSZTÁLYOS FELVÉTELI Részletes megoldás és pontozás a Gyakorló feladatsor II.-hoz

NÉGYOSZTÁLYOS FELVÉTELI Részletes megoldás és pontozás a Gyakorló feladatsor II.-hoz NÉGYOSZTÁLYOS FELVÉTELI Részletes megoldás és pontozás a Gyakorló feladatsor II.-hoz Gedeon Veronika (Budapest) A javítókulcsban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók. A pontszámok részekre

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. június - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

2009/1.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés

2009/1.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés 1 / 7 2012.10.03. 10:44 2009/1.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés 2009. január 16. A meteorológiai helyzet és várható alakulása Egy elvonuló hidegfront szombat reggelig főként

Részletesebben

Meteorológiai információk szerepe a vízgazdálkodásban

Meteorológiai információk szerepe a vízgazdálkodásban Meteorológiai információk szerepe a vízgazdálkodásban Dr. Radics Kornélia Országos Meteorológiai Szolgálat elnök Alapítva: 1870 Víz körforgása Felhőelemek, vízgőz Légköri transzport folyamatok Felhőelemek,

Részletesebben

2017. augusztus 2. szám

2017. augusztus 2. szám 2017. augusztus 2. szám Tisztelt Olvasók! A módszertan- és kapacitásfejlesztés, valamint szemléletformálás című projektünk 2016. szeptember 1-jén indult. A pályázati felhívás alapvető célja a klímaalkalmazkodást

Részletesebben

Bugát Pál XXXIII. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő Döntő, Földrajz

Bugát Pál XXXIII. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő Döntő, Földrajz Bugát Pál XXXIII. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő Döntő, Földrajz 1. Változó éghajlat Válasszátok ki az egyes kérdésekre adható helyes válasz(oka)t! Karikázzátok be a betűjelét!

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán 2014. tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán 2014. tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 214. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Az éghajlati övezetesség

Az éghajlati övezetesség Az éghajlati övezetesség Földrajzi övezetek Forró övezet Mérsékelt övezet Hideg övezet Egyenlítői öv Átmeneti öv Térítői öv Trópusi monszun vidék Meleg mérsékelt öv Valódi mérsékelt öv Hideg mérsékelt

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. július - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

2017. évi december havi jelentés

2017. évi december havi jelentés 2017. évi december havi jelentés Az Energetikai Szakreferens szerződés, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2015. évi LVII. törvény által előírtaknak megfelelően. 1. Összes energiafogyasztás

Részletesebben

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam

JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM. 7. évfolyam JAVÍTÓ- ÉS OSZTÁLYOZÓ VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÖLDRAJZBÓL HATOSZTÁLYOS GIMNÁZIUM 7. évfolyam A szilárd Föld anyagai és Földrajzi övezetesség alapjai Gazdasági alapismeretek Afrika és Amerika földrajza Környezetünk

Részletesebben

PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS II. negyedévének időszaka július 15.

PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS II. negyedévének időszaka július 15. PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS II. negyedévének időszaka július 15. PannErgy Nyrt. Negyedéves termelési jelentés II. negyedév Bevezető: A PannErgy Nyrt. zöld energia termelését és hasznosítását

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. szeptember - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

1. Magyarországi INCA-CE továbbképzés

1. Magyarországi INCA-CE továbbképzés 1. Magyarországi INCA rendszer kimenetei. A meteorológiai paraméterek gyakorlati felhasználása, sa, értelmezése Simon André Országos Meteorológiai Szolgálat lat Siófok, 2011. szeptember 26. INCA kimenetek

Részletesebben

Tájékoztató. a Dunán 2015. tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék

Tájékoztató. a Dunán 2015. tavaszán várható lefolyási viszonyokról. 1. Az ősz és a tél folyamán a vízgyűjtőre hullott csapadék Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Dunán 21. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Duna Stratégia Zöld minikonferencia október 8. A talajvízforgalom szerepe és jelentősége változó világunkban

Duna Stratégia Zöld minikonferencia október 8. A talajvízforgalom szerepe és jelentősége változó világunkban A talajvízforgalom szerepe és jelentősége változó világunkban Tóth Eszter MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet Pannon Egyetem Földünk klímája 10 millió évvel ezelőttől napjainkig Forrás: met.hu Az elmúlt

Részletesebben

WMO sajtóközlemény. A WMO éves állásfoglalása megerősíti, hogy a 2011-es év a 11. legmelegebb év a feljegyzések

WMO sajtóközlemény. A WMO éves állásfoglalása megerősíti, hogy a 2011-es év a 11. legmelegebb év a feljegyzések WMO sajtóközlemény A WMO éves állásfoglalása megerősíti, hogy a 2011-es év a 11. legmelegebb év a feljegyzések kezdete óta. Az előzetes értékelés alapján a 2001-2010-es időszakban felgyorsult az éghajlatváltozás.

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS 2019. február kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya

Részletesebben

TELEPÜLÉSI CSAPADÉKVÍZGAZDÁLKODÁS: Érdekek, lehetőségek, akadályok

TELEPÜLÉSI CSAPADÉKVÍZGAZDÁLKODÁS: Érdekek, lehetőségek, akadályok TELEPÜLÉSI CSAPADÉKVÍZGAZDÁLKODÁS: Érdekek, lehetőségek, akadályok Dr. Buzás Kálmán BME, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék A hazai csapadékvízgazdálkodás jelen gyakorlata, nehézségei és jövőbeli lehetőségei

Részletesebben

Éghajlatváltozás: mire számíthatunk a jövőben globálisan, országosan és helyi szinten?

Éghajlatváltozás: mire számíthatunk a jövőben globálisan, országosan és helyi szinten? Éghajlatváltozás: mire számíthatunk a jövőben globálisan, országosan és helyi szinten? Szépszó Gabriella szepszo.g@met.hu Éghajlati Osztály, Klímamodellező Csoport Országos Meteorológiai Szolgálat Vidékfejlesztés

Részletesebben

A ÉV IDŐJÁRÁSI ÉS VÍZJÁRÁSI HELYZETÉNEK ALAKULÁSA

A ÉV IDŐJÁRÁSI ÉS VÍZJÁRÁSI HELYZETÉNEK ALAKULÁSA JANUÁR 1 A 2015. ÉV IDŐJÁRÁSI ÉS VÍZJÁRÁSI HELYZETÉNEK ALAKULÁSA ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG VÍZRAJZI ÉS ADATTÁRI OSZTÁLY 2015 JANUÁR... 2 MELLÉKLETEK... 5 JANUÁR 2 JANUÁR Meteorológiai helyzet

Részletesebben

A földtörténet évmilliárdjai nyomában 2010.11.22. FÖLDRAJZ 1 I. Ősidő (Archaikum): 4600-2600 millió évvel ezelőtt A földfelszín alakulása: Földkéreg Ősóceán Őslégkör kialakulása. A hőmérséklet csökkenésével

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. augusztus - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. november kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be

Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Kukorica Ukrajnában: betakarítási jelentések rekord termelésről számolnak be Kép. Ukrajna kukorica betakarítása: termelés USDA (United States Department of Agriculture

Részletesebben

Globális felmelegedés. Levegőtisztaság-védelem. Pozitív és negatív visszacsatolás. Természeti okok: pozitív visszacsatolású folyamatok.

Globális felmelegedés. Levegőtisztaság-védelem. Pozitív és negatív visszacsatolás. Természeti okok: pozitív visszacsatolású folyamatok. Globális felmelegedés Levegőtisztaság-védelem Évtizedek éghajlati változásai, emelkedik az óceánok és a felszín közeli levegő hőmérséklete. Globális klímaváltozás Globális felmelegedés okai Természeti

Részletesebben

Új klímamodell-szimulációk és megoldások a hatásvizsgálatok támogatására

Új klímamodell-szimulációk és megoldások a hatásvizsgálatok támogatására Új klímamodell-szimulációk és megoldások a hatásvizsgálatok támogatására Zsebeházi Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat KlimAdat hatásvizsgálói workshop 2018. december 7. TARTALOM 1. Klímamodellezés

Részletesebben

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról

Tájékoztató. a Tiszán tavaszán várható lefolyási viszonyokról Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat Tájékoztató a Tiszán 217. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató összeállítása során az alábbi meteorológiai és hidrológiai tényezőket

Részletesebben

Nagy- Britannia Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága

Nagy- Britannia Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága Nagy- Britannia Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága Államforma: alkotmányos monarchia Főváros: London Terület: 244 820 km² Népesség: 61,7 millió Nemzeti valuta: font sterling Csatlakozás

Részletesebben

Éghajlatváltozás tudhatjuk-e, mi lesz holnapután?

Éghajlatváltozás tudhatjuk-e, mi lesz holnapután? Éghajlatváltozás tudhatjuk-e, mi lesz holnapután? Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat Numerikus Modellező és Éghajlat-dinamikai Osztály TARTALOM 1. Bevezetés 2. Időjárás és éghajlat 3. A

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ A 2015/2016-ÖS HIDROLÓGIAI ÉVRŐL

ÖSSZEFOGLALÓ A 2015/2016-ÖS HIDROLÓGIAI ÉVRŐL A l s ó - T i s z a - v i d é k i V í z ü g y i I g a z g a t ó s á g 6 7 2 0 S z e g e d, S t e f á n i a 4. P f. 3 9 0 Telefon: (62) 599-599, Telefax: (62) 420-774, E-mail: titkarsag@ativizig.hu ÖSSZEFOGLALÓ

Részletesebben

A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13

A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13 Előszó 9 TÉRKÉPI ISMERETEK A térkép I. 11 A térkép II. 12 Távérzékelés és térinformatika 13 KOZMIKUS KÖRNYEZETÜNK A Világegyetem 14 A Nap 15 A Nap körül keringő égitestek 16 A Hold 17 A Föld és mozgásai

Részletesebben

PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS I. negyedévének időszaka április 16.

PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS I. negyedévének időszaka április 16. PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS 218. I. negyedévének időszaka 218. április 16. 218. PannErgy Nyrt. Negyedéves termelési jelentés 218. I. negyedév Bevezető: A PannErgy Nyrt. zöld energia termelését

Részletesebben

Hidrometeorológiai értékelés Készült 2012. január 27.

Hidrometeorológiai értékelés Készült 2012. január 27. Hidrometeorológiai értékelés Készült 2012. január 27. 2011. év hidrometeorológiai jellemzése A 2010. év kiemelkedően sok csapadékával szemben a 2011-es év az egyik legszárazabb esztendő volt az Alföldön.

Részletesebben

A április havi csapadékösszeg területi eloszlásának eltérése az április átlagtól

A április havi csapadékösszeg területi eloszlásának eltérése az április átlagtól 1. HELYZETÉRTÉKELÉS Csapadék 2014 áprilisában a rendelkezésre álló adatok szerint az ország területére lehullott csapadék mennyisége 12 mm (Nyírábrány) és 84 mm (Kölked) között alakult, az országos területi

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2017. január kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Klímaváltozás és gazdálkodói adaptáció

Klímaváltozás és gazdálkodói adaptáció MRTT XIV. Vándorgyűlés Kis- és középvárosok szerepe a területi fejlődésben Nagyvárad, 2016. szeptember 15 16. Klímaváltozás és gazdálkodói adaptáció Koós Bálint MTA KRTK Klímaváltozásról néhány szó ENSZ

Részletesebben

A monszun szél és éghajlat

A monszun szél és éghajlat A monszun szél és éghajlat Kiegészítő prezentáció a 7. osztályos földrajz tananyaghoz Készítette : Cseresznyés Géza e-mail: csgeza@truenet.hu Éghajlatok szélrendszerek - ismétlés - Az éghajlati rendszer

Részletesebben

Ez már klímaváltozás?

Ez már klímaváltozás? Ez már klímaváltozás? Az elsö angyal azért trombitála, és lön kö esö, és tüz vérrel elegy, és vetteténec az földre, és az élö fáknac harmad réße meg ége, és minden zöldellö fü meg ßárada. (Ianosnak ielenese

Részletesebben

Klíma-komfort elmélet

Klíma-komfort elmélet Klíma-komfort elmélet Mit jelent a klíma-komfort? Klíma: éghajlat, légkör Komfort: kényelem Klíma-komfort: az a belső légállapot, amely az alapvető emberi kényelemérzethez szükséges Mitől komfortos a belső

Részletesebben

48. Hét 2009. November 26. Csütörtök

48. Hét 2009. November 26. Csütörtök Napii Ellemzéss 48. Hét 2009. November 26. Csütörtök Összegzés Nagyságrendileg az előző napi enyhe esést kompenzálták a piacok és számottevő mozgást a héten már nem is várunk a nagy indexektől, mivel a

Részletesebben

2007/22.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés

2007/22.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés 1 / 7 2012.10.03. 11:13 2007/22.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés 2007. szeptember 03. A meteorológiai helyzet és várható alakulása Az elmúlt héten az ÉKÖVIZIG működési

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. december - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

2007/29.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés

2007/29.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés 1 / 7 2012.10.03. 11:10 2007/29.sz. Hidrológiai és hidrometeorológiai tájékoztatás és előrejelzés 2007. október 26. A meteorológiai helyzet és várható alakulása Az elmúlt napokban - a Kárpát-medence közelében

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. január kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

ÉGHAJLATVÁLTOZÁS : A VÁRHATÓ HATÁSOK MAGYARORSZÁGON, REGIONÁLIS SPECIFIKUMOKKAL KEHOP KLÍMASTRATÉGIA KIDOLGOZÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ

ÉGHAJLATVÁLTOZÁS : A VÁRHATÓ HATÁSOK MAGYARORSZÁGON, REGIONÁLIS SPECIFIKUMOKKAL KEHOP KLÍMASTRATÉGIA KIDOLGOZÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS : A VÁRHATÓ HATÁSOK MAGYARORSZÁGON, REGIONÁLIS SPECIFIKUMOKKAL KEHOP-1.2.0-15-2016-00001 KLÍMASTRATÉGIA KIDOLGOZÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ MÓDSZERTAN- ÉS KAPACITÁSFEJLESZTÉS, VALAMINT SZEMLÉLETFORMÁLÁS

Részletesebben

PE Energia Akadémia 157. A Föld C körfolyamata az emberi tevékenység túlértékelése

PE Energia Akadémia 157. A Föld C körfolyamata az emberi tevékenység túlértékelése PE Energia Akadémia 157 A Föld C körfolyamata az emberi tevékenység túlértékelése Az elfogadottnak deklarált klímapolitika szerint a globális felmelegedést az antropogén (emberi tevékenységgel összefüggő)

Részletesebben

Prof. Dr. Krómer István. Óbudai Egyetem

Prof. Dr. Krómer István. Óbudai Egyetem Környezetbarát energia technológiák fejlődési kilátásai Óbudai Egyetem 1 Bevezetés Az emberiség hosszú távú kihívásaira a környezetbarát technológiák fejlődése adhat megoldást: A CO 2 kibocsátás csökkentésével,

Részletesebben

A légkör víztartalmának 99%- a troposzféra földközeli részében található.

A légkör víztartalmának 99%- a troposzféra földközeli részében található. VÍZ A LÉGKÖRBEN A légkör víztartalmának 99%- a troposzféra földközeli részében található. A víz körforgása a napsugárzás hatására indul meg amikor a Nap felmelegíti az óceánok, tengerek vizét; majd a felmelegedő

Részletesebben