Klímaváltozás P E T E PM MIK I Kör ö ny n e y z e e z t e mér é nök ö BSc

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Klímaváltozás P E T E PM MIK I Kör ö ny n e y z e e z t e mér é nök ö BSc"

Átírás

1 Klímaváltozás PTE PMMIK Környezetmérnök BSc

2 A klíma változása A klíma egyensúlyáról szóló legendát az IPCC (az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete) első, 1990-ben készült klímajelentése már megcáfolta. Nemcsak az elmúlt egy millió, de az utolsó , sőt az utolsó 1000 év szintjén is a hideg és meleg időszakok állandó változását tapasztalhatjuk.

3 Az utolsó 1000 év klímájának hokiütő-görbéje A 2001-es IPCC-jelentésben a korábbi hőmérsékletingadozásokat oly módon simítják el, hogy az aktuális magas mérési értékeket állítják szembe korábbi évszázadok rekonstruált, közvetett adataival.

4 Karikatúra 2005-ből Sokan kételkednek egyes klímakutatók vészharangkongatását illetően. Az antropogén felmelegedéssel kapcsolatos tézist a kutatási támogatásokért folytatott harc fegyverének tartják.

5 A legfontosabb jégmagfúrások Grönlandon

6 Milankovic tézise Milutin Milankovic jugoszláv csillagász ( ) tézise szerint az eljegesedési ciklusok periodicitása a Föld pályájának ciklikus ingadozásával magyarázható.

7 A Föld légköre A hőmérséklet és a levegő szén-dioxid-tartalmának alakulása az utolsó évben a Vosztok jégmagminta (Antarktisz) alapján nyilvánvaló összefüggés, de vajon mi lehet az okokozati kapcsolat?

8 A legnagyobb vulkánkitörések A vulkánkitörések az egész világra kiterjedő lehűlést okozhatnak. A Toba vulkán kitörése vulkanikus telet idézett volna elő?

9 A paleoklíma a Föld keletkezése óta Többnyire jóval melegebb volt, mint ma, de volt öt jégkorszaki periódus. Ezek egyike az, amelyikben élünk.

10 Hominidák fejlődése, kultúrtörténet és klíma

11 Az utolsó év hőmérsékletváltozásai A mélytengeri furatok üledékelemzései igazolják a jégmagelemzések eredményeit.

12 A holocén kori globális felmelegedés Az oxigénizotópok aránya drámai hőmérséklet-kilengéseket jelez egészen addig, amíg a klíma kb évvel ezelőtt nem stabilizálódott.

13 A tengerszint és a felszíni vízhőmérséklet ingadozása az utolsó 65 millió évben A tengerszint erőteljes csökkenése világosan tükrözi az oligocén, miocén és pleisztocén nagy jégkorszakait.

14 Üledékmaradványok a Szaharában A Szahara belsejében talált üledékmaradványok arról tanúskodnak, hogy a korai holocén idején itt tavak voltak. A meleg periódusokban a Föld vízháztartásban több víz van, és a monszunzónák eltolódnak.

15 Az erdőhatár magasságának megváltozása Közép-Európában Világosan láthatóak a holocén-maximum alatti csúcsértékek, valamint az i.e. 800 körüli és a kis jégkorszak alatti lehűlés.

16 Ingadozások Rövid- és hosszútávú hőmérséklet- és csapadékmennyiség -ingadozások az elmúlt 1000 évben Közép-Európában.

17 Kis jégkorszak A kis jégkorszak alatt a Temze gyakran befagyott. Londonban piacokat és sporteseményeket tartottak a jégen. A Temze utolsó jégtakaróját ben már csak összetorlódott jégtáblák alkották.

18 Antropogén klímaváltozás Az európai néphitben már korábban is az emberi befolyást tették felelőssé a szélsőséges időjárásért. Az 1486-ból származó fametszet egy boszorkányt ábrázol jégeső varázslása közben.

19 Bűnbakkeresés A bűnbakkeresés, mint a kis jégkorszak tipikus reakciója: a Waldburg-Zeil hercegek tömegesen vetettek máglyára boszorkánynak vélt személyeket június 10-én. Pedig már a kortársak is vitatták az alaptalan kivégzések értelmét, ugyanis hiába égettek el akárhány boszorkányt, a klíma ritkán lett jobb.

20 A világ energiafogyasztásának alakulása

21 A Keeling-görbe A Keeling-görbe a klímakutatás ikonja, mert először tette szemléletessé a szén-dioxid felgyülemlését az atmoszférában. Az 1960-as évek óta folyamatosan újabb mérésekkel egészítik ki ezt az ábrát.

22 A globális hőmérséklet alakulása A kis jégkorszaktól a globális felmelegedésig. Az 1890-es évek óta a hőmérséklet emelkedése figyelhető meg, amit azonban újabb lehűlés szakított meg 1945 és 1975 között.

23 A 2001-es IPCC-jelentés hokiütő-elmélete fényében egy kis rejtély Ha az atmoszférában lévő CO 2 -mennyiség határozza meg a hőmérsékletet, és az iparosodás kora előtti CO 2 -mennyiség folyamatosan 280 ppm körül volt, mi okozta akkor az utolsó évezred hőmérsékletingadozásait? Talán helytelen a hipotézis? Vagy hibásak a mérésadatok? Vagy a statisztikák tévesek?

24 Az antropogén tényezők hatása a klímára ambivalens A 2007-es IPCC-jelentés szerint az es évek óta túlsúlyba kerültek azok a tényezők, amelyek bolygónk felmelegedését okozzák.

25 Karikatúra Az apokaliptikusok rémálma: A klíma társalgási téma lett, de senki sem izgatja magát.

26 Természetvédelem vagy embervédelem? A természetvédelemmel kapcsolatos törekvések konzervatív jellegűek: a természetvédők nem a természetet akarják megvédeni, hanem a természet megszokott jellegét, egy olyan ökológiai állapotot, amely csak annyira természetes, vagy nem természetes, mint bármely más állapot. A természetvédelem esetében nem annyira a természet, mint inkább az ember jó közérzetének védelméről van szó. A természet- és környezetvédelem egyre nagyobb jelentőségre tesz szert, és szinte külön iparággá vált. Az 1990-es évek óta a globális felmelegedéstől való félelem háttérbe szorította a korábbi ökológiai félelmeket, az erdőpusztítástól vagy az ózonlyuktól való félelmet.

27 A klíma változik A klíma mindig is változott. A kultúra kérdése, hogy hogyan reagálunk rá. Ebben a történelem ismerete segíthet nekünk. Az emberek sokszor fenyegetőnek érezték a klímaváltozásokat. Hamis próféták és erkölcsi vállalkozók mindig is megpróbáltak hasznot húzni ebből. A klímaváltozás interpretációját ne bízzuk a kultúrtörténetben járatlanokra. Az emberek nem állatok, amelyek passzívan ki vannak szolgáltatva környezetük változásainak. Ha a mostani klímaváltozás hosszú ideig tartana amivel pillanatnyilag nagy valószínűséggel számolnunk kell -, csak a higgadt hozzáállást ajánlhatjuk. A világ nem fog összedőlni. Ha melegebb lesz alkalmazkodni fogunk hozzá. Emlékezzünk csak a klasszikus latin bölcsességre, amely így hangzik: Tempora mutantur, et nos mutamur in illis. Változnak az idők, és velük együtt mi is.

28 Problémák, nehézségek, bizonytalanságok a megállapodások szakmai hátterében

29 IPCC tévedések Az IPCC 2007-es jelentésében az állt, hogy a Himalája gleccsereinek 80%-a 2035-re nagy valószínűséggel eltűnik. Az állítás téves, az IPCC elismerte a hibát. A gleccser olvadásának prognózisát nem vetették alá kellő ellenőrzésnek. DE! - A 3000 oldalas jelentés többi állítását eddig nem tudták megcáfolni. Az IPCC jelentéseiben a tévedések kockázatát növeli az alapadatok megbízhatatlansága (pl.: kínai hőmérsékletmérőállomások hibái, a holland kormány téves adatszolgáltatása a tengerszint alatt elhelyezkedő területek nagyságáról).

30 James Lovelock a Gaia elmélet megalkotója Lovelock ennél borúlátóbban látja a jövőt és az IPCC prognózisait túlzottan óvatosnak véli. Továbbá figyelmeztet arra, hogy a nagy számítógépes modellek nem tudnak minden tényezőt és az azok kölcsönhatásait figyelembe venni, ezért az eredmények megbízhatatlanok (nemlinearitás). Megkerülhetetlen a gyakorlati tapasztalat (pl.: Apollo-program)

31 A jövő klímája őszén megjelent egy hír, hogy az IPCC konszenzusra jutott a jövő klímáját illetően. Ennek alapján a politikusok úgy nyilatkoztak 2050-ről, hogy a Föld alkalmas lesz 8 milliárd lakos ellátására, a jelenleginél egy-két fokkal melegebb, stabilizált átlaghőmérséklet, szabályozott gázkibocsátás mellett. Lehetséges-e, hogy egy valószínűség alapú előrejelzést ilyen hosszú távra elfogadott konszenzusként tálaljanak? Megfelelhet-e ez a valóságnak?

32 Tények A tények azt mutatják, hogy évtizedekkel ezelőtt szinte semmit nem sikerült megjósolni a klímával kapcsolatos változásokról. A 60-as, 70-es években a legtöbben inkább egy új jégkorszak eljövetelét tartották valószínűnek és nem egy globális felmelegedést. További szempont, hogy jelentős különbség van az elmúlt években is az előrejelzések és a valós megfigyelések között, pl. a tengerszint emelkedés ügyében.

33 Felső panel: a megfigyelt globális átlaghőmérsékletek összehasonlítása (összekötött pontok) a modellen alapuló előrejelzéssel (szürke zóna és szaggatott vonalak). Alsó panel: a megfigyelt tengerszint összehasonlítása (összekötött pontok) a modell előrejelzésével (szürke zóna és szaggatott vonalak). Mindkét panel adatai az 1970 és 2007 közötti időszakra vonatkoznak. Forrás: James Lovelock: Gaia halványuló arca

34 Túlzottan egyszerűsítő modellek Az előző ábrán látható, hogy a mért tengerszint 1,6-szor gyorsabban növekedett, mint ahogy megjósolták. Ez azt mutatja, hogy sokkal inkább meg lehet bízni a valós mérésekben és megfigyelésekben, mint a nagyon bizonytalan, széles skálán mozgó és az összefüggéseket, vagy a Föld rendszerösszefüggéseit nem ismerő modellek prognosztizációiban. Ok: A modellek annak érdekében, hogy számolni tudjanak az adatokkal mely adatgyűjtés szintén kétséges úgy kezelik a Földet, mintha az egy statikus bolygó lenne, nem pedig egy kvázi minden részében összefüggő, tehát az élő szervezetek, az óceán, a légkör és a felszíni kőzetek egymásra ható, dinamikus, interaktív rendszerét, mivel ez esetben nem lennének függetlenek a változók. Forrás: James Lovelock: Gaia halványuló arca

35 A nyári úszó jég területe az Északi-Jeges-tengeren az IPCC-modell szerint (szürke zóna, középen folyamatos vonal jelzi az átlagot), és megfigyelt jégtakaró (folyamatos vonal az ábra bal oldalán). Forrás: James Lovelock: Gaia halványuló arca

36 Forrás: Népszabadság Online, Elolvadt a Föld napernyője, mediterránná válik Magyarország

37 Jégolvadás - hőelnyelés Az ábra világosan mutatja, hogy a hőmérséklettel szemben, ami ingadozik, a tengerszint egyenletesen emelkedik. Ez viszont sokkal pontosabb mérőszám, mert ez jelzi az elnyelt hőt és ez sokkal fontosabb mutató, mint a pillanatnyi hőmérséklet. Hogy ez mennyire így van, azt mutatja, hogy az északi sarki jég területe 2007 nyarára már 4 millió km 2 -re csökkent és akár éven belül jégmentes is lehet. Az IPPC előrejelzése szerint ez 2050 előtt nem volt valószínű. Ez viszont egy olyan változást indukál, hogy további hőmérsékletnövekedés történik meg, hiszen a jég 80% napsugárzást ver vissza, míg a sötét tengervíz csak 20%-ot.

38 Elpazarolt idő További tényezők, amikkel nem tudnak számolni a modellek, hogy pl. a légszennyezettség, az aeroszolok, a vízpára, a vízfelszín hőmérséklet-változása, illetve a földfelszín hőmérséklet változása milyen módon befolyásolja a párolgást, illetve az ott élő szervezetek vitalitását. A valóság az, hogy valószínűleg nem olyan a folyamat, amit jelenleg próbálnak számunkra sugallni, hogy egy kicsit figyeljünk oda a környezetünkre és magunkra, és akkor mindent folytathatunk a megszokott módon és minden rendben lesz. A jövőben legfeljebb egy kicsit másképp kell csinálunk. Kérdés, hogy mit kockáztatunk azzal, hogy azt az időt, amit felkészüléssel tölthetnénk, ilyen módon elpazaroljuk?

39 Magyarországra költözik Afrika Az Európai Unió án publikált előrejelzései szerint Magyarországon a hatvanas évek és a kilencvenes évek átlagához képest körülbelül ötödével kevesebb lesz az eső nyaranta, míg a többi évszakban ennyivel több lesz. Papíron nem változik az éves átlagos csapadékmennyiség. Csak épp a valóságban a földet sivatagi porrá szárító aszály és az özönvíz váltakozik majd. Az előző évtizedekben Magyarországon egy-két hét kánikula volt egyegy nyáron. A mi életünkben már három-négy hét lesz ( ), a gyerekeinkében pedig egy-másfél hónap ( ). És ezek csak azok a napok, amikor napközben 35 foknál melegebb lesz, s éjszaka sem hűl 20 fok alá. Egyszóval olyan meleg, amit csak a strandon lehet kibírni, már ha nem szárad ki a Balaton és a Velencei-tó addig. Így nyáron az erdőtüzek veszélye is drasztikusan meg fog ugrani: százalékkal nő a tűzveszély. Az avarégetést nagyjából örökre el kell felejteni. Forrás: Hír24, Magyarországra költözik Afrika

40 A csapadékmennyiség várható alakulása: közötti időszakban hez képest (%) Forrás: European Commission, MEMO EU strategy on adaptation to climate change.

41 ENSZ Klímakonferencia Varsó, 2013 Kompromisszumot kötöttek a varsói klímacsúcson a fejlett és a fejlődő országok tárgyalói arról, hogy minden országnak erőfeszítéseket kell tennie a klímaváltozás lelassítása érdekében. Az egyes országoknak március végéig be kell jelenteniük, mennyivel járulnak hozzá a közös üvegházgázcsökkentéshez. Azután következik elbírálásuk. Ezek alapján kötnék 2015 végén Párizsban azt a nemzetközi klímavédelmi egyezményt, amely minden államot arra kötelez, hogy fogja vissza üvegházgáz-kibocsátását. Az egyezmény a tervek szerint csak 2020-tól lépne hatályba, miután kellő számú ország ratifikálja. Forrás: Origo.hu: Összehozták a szegény-gazdag egyezséget a klímacsúcson

42 ENSZ Klímakonferencia Varsó, 2013 Érdekellentétek A legszegényebb 132 ország célja az, hogy 2020-ig legalább 100 milliárd dollárt biztosítsanak számukra a minél kevesebb szén-dioxidot kibocsátó gazdaság fejlesztésére. Történelmileg Európa és az Egyesült Államok felelős a légkörbe engedett szén-dioxid szinte feléért. Ma már a leggyorsabban fejlődő, legnagyobb népességű országok, Kína, India és Brazília az USA-val összemérhető mértékben bocsátanak ki szén-dioxidot és más üvegházhatású gázokat. A fejlődő országok tárgyalói arra hivatkoznak, hogy nekik is joguk van végigmenni hasonló iparosodási folyamaton, mint Európa és az USA, és az ő állampolgáraiknak is joguk van hasonló színvonalon élni. A fejlett államokban azért is csökkent a kibocsátás, mert a multinacionális cégek számos terméket inkább Kínában, Indiában gyártatnak az alacsonyabb költségek miatt, amelyeket aztán Európába és az USA-ba exportálnak. Forrás: Origo.hu: Összehozták a szegény-gazdag egyezséget a klímacsúcson

43 Helyzetkép

44 Aszály USA, Kalifornia Három éve tart Kaliforniában a szárazság: kiszárad a Folsom-tó

45 Aszály USA, Kalifornia, február Rendkívüli állapotot rendelt el Kalifornia kormányzója a száz éve nem látott aszály miatt. Barack Obama úgy fogalmazott, hogy miután a globális felmelegedés megállíthatatlannak látszik, másképp kell kezelnünk a természeti katasztrófákat. Nem elég a túlélésre játszanunk, hanem meg kell próbálnunk megelőzni ezeket, de legalábbis fel kell készülnünk rájuk. Kalifornia történetében először a vízellátásért felelős helyi központ takarákosságra szólította fel a lakosságot mondván, hogy fogytán van az állam vízkészlete. A 160 millió dolláros szövetségi segélyen kívül az amerikai elnök egymilliárd dollárnyi alapítványi támogatást szán a klímaváltozással összefüggő kutatásokra, hogy mielőbb megfékezhető legyen a kaliforniai aszály. Forrás: hu.euronews.com, Fogytán a víz Kaliforniában

46 Téli vihar USA északkeleti part, január Téli vihar bénította meg több helyen az Egyesült Államok északkeleti területeit. A vihar 22 államot érintett, melyeknek összlakossága eléri a 100 millió főt. Káosz alakult ki a New York-i közlekedésben, a belváros utcáit is vastag hó borítja helyenként. New York és New Jersey államban szükségállapotot hirdettek, az iskolákban szünetelt a tanítás és a lakosságot otthonmaradásra szólították fel. A New York-i JFK és a bostoni Logan nemzetközi repülőteret több órára lezárták, több ezer repülőjáratot töröltek. Jelentős káosz alakult ki Philadelphia, Boston, Chicago és Washington termináljain is. New Yorkban olyan hideg volt, mint a legészakibb amerikai államban, Alaszkában. Bostonban mínusz 17 fokot mértek, de mínusz 30-nak is hatott a szél miatt. Indianapolisban és Chicagóban mínusz 26 fok alá szaladt a hőmérők higanyszála, de Észak-Dakota és Minnesotta egyes helyein sem volt ritka a mínusz 31 és 33 fok körüli hőmérséklet. A viharnak 13 halálos áldozata is van. Forrás: Index.hu Mínusz 30 fok, hóvihar, káosz

47 Heves esőzések Egyesült Királyság december 1-je és február 24-e között 435 mm csapadék hullott az Egyesült Királyságban, a legtöbb eső - néhány esetben a megszokott mennyiség kétszerese - az ország délkeleti és középső részén esett. Az Egyesült Királyságban 1766 óta nem volt példa az ideihez fogható csapadékos télre. Forrás: 250 éve nem volt ilyen tél az Egyesült Királyságban

48 Heves esőzések Egyesült Királyság, Hemel Hempstead, február A hertfordshire-i Hemel Hempsteadben a heves esőzések miatt víznyelő keletkezett. Házakat és betonutakat mosott alá a víz. A veszélyes útszakaszokat lezárták és 17 háztulajdonost kitelepítettek. A hatóságok most szakértők bevonásával azon dolgoznak, hogy szerkezetépítő mérnökök és statikusok segítségével megakadályozhassák a további házsüllyedéseket és útbeomlásokat. Forrás: Index.hu. Szív alakú víznyelő nyílt egy brit kisvárosban

49 Viharciklon Spanyolország, Baszkföld, Az óceánparti San Sebastián baszk nagyvárosban az óvárosig értek a hullámok. A víz helyenként másfél méter magasan állt az utcán. Megrongálódott három híd, amely az Urumea folyón vezetett át. Több lakónak el kellett hagynia házát. A Bilbaóhoz közeli Bermeo halászati kikötőben a hullámok több helyütt átöntöttek a rakparti falakon, elsüllyesztettek három hajót, és elárasztottak több halteleltető csarnokot. Az északspanyol part más fürdőhelyein épületek, berendezések, felszerelések rongálódtak meg a strandsétányokon. Asztúria autonóm körzetben a hullámok lerombolták a luarcai tengeri múzeumot, amely saját adatai szerint a világ egyik legjelentősebb óriástintahalgyűjteményével rendelkezett. Forrás: Index.hu Óriáshullámok Baszkföldön.

50 Felhasznált irodalom Wolfgang Behringer (2010): A klíma kultúrtörténete, A jégkorszaktól a globális felmelegedésig. Corvina. ISBN James Lovelock: Gaia halványuló arca, Utolsó figyelmeztetés, Akadémia Kiadó, Budapest, Piac és profit. Hazudik az ENSZ Klíma Tanácsa, vagy a sajtó ferdít? Népszabadság Online, Elolvadt a Föld napernyője, mediterránná válik Magyarország Hír24, Magyarországra költözik Afrika European Commission, MEMO EU strategy on adaptation to climate change Sipos Géza. Összehozták a szegény-gazdag egyezséget a klímacsúcson. Origo.hu ( ) Eltűnik a Folsom-tó? Hu.euronews.com. Fogytán a víz Kaliforniában éve nem volt ilyen tél az Egyesült Királyságban Index.hu Óriáshullámok Baszkföldön Index.hu. Szív alakú víznyelő nyílt egy brit kisvárosban Index.hu Mínusz 30 fok, hóvihar, káosz

51 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

Makra László. Környezeti klimatológia II.

Makra László. Környezeti klimatológia II. Makra László Környezeti klimatológia II. Globális klímaváltozás 1. Fejezet: Múlt, jelen, jövő Klímaváltozás a múltban Fokozódó felmelegedés A klímaváltozás hatásai El fognak tűnni a sarki jégsapkák A globális

Részletesebben

A globális éghajlatváltozás hatásai a fenntartható turizmusra

A globális éghajlatváltozás hatásai a fenntartható turizmusra Muhi B. Béla magiszter A globális éghajlatváltozás hatásai a fenntartható turizmusra Bevezető A turizmus napjaink gyors ütemű fejlődésének köszönhetően a XXI. század egyik vezető iparágává nőtte ki magát.

Részletesebben

Szélsőséges időjárási jelenségek Európában és hatásuk a nemzeti, valamint az uniós alkalmazkodási stratégiákra

Szélsőséges időjárási jelenségek Európában és hatásuk a nemzeti, valamint az uniós alkalmazkodási stratégiákra Szélsőséges időjárási jelenségek Európában és hatásuk a nemzeti, valamint az uniós alkalmazkodási stratégiákra A fordítás a Trends in extreme weather events in Europe: implications for national and European

Részletesebben

A klímaváltozás erdészeti ökonómiai vonatkozásai

A klímaváltozás erdészeti ökonómiai vonatkozásai Nyugat-Magyarországi Egyetem Roth Gyula Erdészeti és Vadgazdálkodási Tudományok Doktori Iskola Erdővagyon-gazdálkodás program DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS A klímaváltozás erdészeti ökonómiai vonatkozásai Írta:

Részletesebben

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület jelentése*

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület jelentése* Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület jelentése* BEVEZETÔ Az IPCC 13. ülésén (Maldív-szigetek, 1997. szeptember 22. és 25 28.) elfogadott, illetve késôbbi határozatainak megfelelôen az alábbi döntéseket

Részletesebben

Háttér jegyzetek a ppt1-hez

Háttér jegyzetek a ppt1-hez Háttér jegyzetek a ppt1-hez 1. dia Éghajlatváltozás A tudományos eredmények meggyőzőek E prezentáció célja, hogy bevezesse a közönséget az éghajlatváltozás témájába, majd (rövid) áttekintést nyújtson a

Részletesebben

Komplex természettudományos terület

Komplex természettudományos terület Komplex kommunikációs és természettudományi csomag Komplex természettudományos terület 11. évfolyam tanulói jegyzet A TISZK rendszer továbbfejlesztése Petrik TISZK TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011 A projekt

Részletesebben

Pénz-és tőkepiaci eszközök a klímaváltozás mérséklésére

Pénz-és tőkepiaci eszközök a klímaváltozás mérséklésére Pénz-és tőkepiaci eszközök a klímaváltozás mérséklésére Készítette: Pánczél Csilla BGF-KKFK, Külgazdasági szak, Tőzsde-pénzintézetek szakirány Belső konzulens: Sajósiné dr. Kováts Magdolna Külső konzulens:

Részletesebben

NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYÉNEK, AZ ÜVEGHÁZHATÁSÚ GÁZOK KIBOCSÁTÁSÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE

NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYÉNEK, AZ ÜVEGHÁZHATÁSÚ GÁZOK KIBOCSÁTÁSÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM, DEBRECENI EGYETEM NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYÉNEK, AZ ÜVEGHÁZHATÁSÚ GÁZOK KIBOCSÁTÁSÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE ----------- ----------- A földi

Részletesebben

Valós veszély: a természeti katasztrófák és következményeik

Valós veszély: a természeti katasztrófák és következményeik Szternák György Valós veszély: a természeti katasztrófák és következményeik Az ország biztonságának elemzésekor a szakemberek nem hagyhatják figyelmen kívül, hogy az ipari- és természeti katasztrófák elhárítása,

Részletesebben

A SZÉN-DIOXID KLÍMA ALAKÍTÓ HATÁSA, CSÖKKENTÉSI LEHETŐSÉGEI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KIOTÓI EGYEZMÉNY MAGYARORSZÁGI VONATKOZÁSAIRA 1

A SZÉN-DIOXID KLÍMA ALAKÍTÓ HATÁSA, CSÖKKENTÉSI LEHETŐSÉGEI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KIOTÓI EGYEZMÉNY MAGYARORSZÁGI VONATKOZÁSAIRA 1 VI. Évfolyam 2. szám - 2011. június Schmidt Petra schmidt.petra.88@gmail.com A SZÉN-DIOXID KLÍMA ALAKÍTÓ HATÁSA, CSÖKKENTÉSI LEHETŐSÉGEI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KIOTÓI EGYEZMÉNY MAGYARORSZÁGI VONATKOZÁSAIRA

Részletesebben

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület Tematikus Jelentése a szélsőséges éghajlati események kockázatáról és kezeléséről Döntéshozói Összefoglaló

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület Tematikus Jelentése a szélsőséges éghajlati események kockázatáról és kezeléséről Döntéshozói Összefoglaló Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület Tematikus Jelentése a szélsőséges éghajlati események kockázatáról és kezeléséről Döntéshozói Összefoglaló Budapest, 2011. december - 2 - Az Éghajlatváltozási

Részletesebben

K L Í M A V Á N D O R L Á S K L Í M A I G A Z S Á G O S S Á G ÉS A GLOBÁLIS NGO-K AFRIKÁBAN GLIED VIKTOR BUMBERÁK MAJA

K L Í M A V Á N D O R L Á S K L Í M A I G A Z S Á G O S S Á G ÉS A GLOBÁLIS NGO-K AFRIKÁBAN GLIED VIKTOR BUMBERÁK MAJA 4 K L Í M A V Á N D O R L Á S K L Í M A I G A Z S Á G O S S Á G ÉS A GLOBÁLIS NGO-K AFRIKÁBAN GLIED VIKTOR BUMBERÁK MAJA 5 A klímaváltozásról A globális klímaváltozás, vagy ahogy a sajtó nyomán a közvélemény

Részletesebben

Magyar Tudomány idõjárás éghajlat biztonság 2005 7

Magyar Tudomány idõjárás éghajlat biztonság 2005 7 Magyar Tudomány idõjárás éghajlat biztonság Vendégszerkesztõ: Láng István Regionális innovációs politika Interjú Sinor Dénessel A liberális társadalomszemlélet játékelméleti jellemzése 2005 7 783 Magyar

Részletesebben

A Föld éghajlata folyamatosan változik. Ugyanakkor a manapság zajló éghajlatváltozás, amelyet elsôsorban (bár nem kizárólag) az emberi tevékenységek

A Föld éghajlata folyamatosan változik. Ugyanakkor a manapság zajló éghajlatváltozás, amelyet elsôsorban (bár nem kizárólag) az emberi tevékenységek A GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS tartalom Mit hozott eddig az éghajlatváltozás? 2 Mi várható a XXI. században? 4 Az éghajlatváltozás Magyarországon 5 Az éghajlatváltozás okai 5 Mit tehetünk az éghajlatváltozás

Részletesebben

GAIA HALVÁNYULÓ ARCA

GAIA HALVÁNYULÓ ARCA GAIA HALVÁNYULÓ ARCA ÚJ POLIHISZTOR JAMES LOVELOCK GAIA HALVÁNYULÓ ARCA Utolsó figyelmeztetés AKADÉMIAI KIADÓ, BUDAPEST A fordítás alapjául szolgáló kiadás: James Lovelock: The Vanishing Face of Gaia.

Részletesebben

TARTALOM BEVEZETÉS.. 5 I. A KLÍMAVÁLTOZÁS... 8

TARTALOM BEVEZETÉS.. 5 I. A KLÍMAVÁLTOZÁS... 8 TARTALOM BEVEZETÉS.. 5 I. A KLÍMAVÁLTOZÁS... 8 1. A felmelegedéssel, a szélsőséges meteorológiai eseményekkel és a klímaváltozással kapcsolatos nemzetközi állásfoglalások ENSZ Konferencia, Stockholm, 1972,

Részletesebben

A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS A KATASZTRÓFAVÉDELEM KAPCSOLATA. avagy a katasztrófavédelem reagálása az új kihívásokra Magyarországon

A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS A KATASZTRÓFAVÉDELEM KAPCSOLATA. avagy a katasztrófavédelem reagálása az új kihívásokra Magyarországon IV. Évfolyam 2. szám - 2009. június Teknős László Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Teki777@citromail.hu Készült a Somos Alapítvány támogatásával Az éghajlatváltozás a legsúlyosabb probléma, amivel napjainkban

Részletesebben

H/5054. számú. országgyűlési határozati javaslat. a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról 2014-2025-re, kitekintéssel 2050-re

H/5054. számú. országgyűlési határozati javaslat. a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról 2014-2025-re, kitekintéssel 2050-re MAGYARORSZÁG KORMÁNYA H/5054. számú országgyűlési határozati javaslat a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról 2014-2025-re, kitekintéssel 2050-re Előadó: Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM. Üvegházhatású gázok vizsgálata és azok kibocsátását meghatározó társadalmi szemléletmódok feltárása Baján és környékén

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM. Üvegházhatású gázok vizsgálata és azok kibocsátását meghatározó társadalmi szemléletmódok feltárása Baján és környékén PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Földtudományok Doktori Iskola Földtudományok Doktori Program Üvegházhatású gázok vizsgálata és azok kibocsátását meghatározó társadalmi szemléletmódok feltárása Baján és környékén

Részletesebben

A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS A GYAKORLATA

A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS A GYAKORLATA Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK LEVELEZŐ TAGOZAT EURÓPAI ÜZLETI TANULMÁNYOK SZAKIRÁNY A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS UNIÓS ÉS HAZAI ELMÉLETE ÉS MISKOLC PÉLDÁJÁN A

Részletesebben

TELEPÜLÉSI KLÍMASTRATÉGIA

TELEPÜLÉSI KLÍMASTRATÉGIA SZEKSZÁRD: A KLÍMABARÁT TELEPÜLÉS TELEPÜLÉSI KLÍMASTRATÉGIA Szekszárd, 2010. november Összeállította: Zöldtárs Környezetvédelmi Alapítvány (Tel.: 74/414-217, E-mail: info@zoldtars.hu, www.zoldtars.hu)

Részletesebben

A klímaváltozás hatásai és a közegészségügyi szektorban használt alkalmazkodási módszerek Veszprémben, illetve Budapest XIII. kerületében Beszámoló

A klímaváltozás hatásai és a közegészségügyi szektorban használt alkalmazkodási módszerek Veszprémben, illetve Budapest XIII. kerületében Beszámoló A klímaváltozás hatásai és a közegészségügyi szektorban használt alkalmazkodási módszerek Veszprémben, illetve Budapest XIII. kerületében Beszámoló Dr. Páldy Anna, PhD 1 Bevezetés A klímaváltozás a 21.

Részletesebben

Klímaőrjárat Tanári kézikönyv

Klímaőrjárat Tanári kézikönyv Impresszum Kiadja: Magyar Természetvédők Szövetsége Cím: 1091 Budapest, Üllői út 91/b. Tel: +36 1 216 7297 Fax: +36 1 216 7295 Email: info@mtvsz.hu Web: www.mtvsz.hu 2009 Klímaőrjárat Tanári kézikönyv

Részletesebben

A GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS EGÉSZSÉGÜGYI ASPEKTUSAI - A MAGYAR LAKOSSÁG SEBEZHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA

A GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS EGÉSZSÉGÜGYI ASPEKTUSAI - A MAGYAR LAKOSSÁG SEBEZHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA TEKNŐS LÁSZLÓ A GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS EGÉSZSÉGÜGYI ASPEKTUSAI - A MAGYAR LAKOSSÁG SEBEZHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA THE PUBLIC HEALTH S IMPACT OF GLOBALE CLIMATE CHANGE VULNERAHABILITY S ANALYSIS OF HUNGARIAN

Részletesebben

E-mail: grandfer49@gmail.com. Önnek új szagüzenete érkezett! A Nyugat zsákutcája. Szerkeszti: Ritz Ferenc. VI. évfolyam, 6. szám

E-mail: grandfer49@gmail.com. Önnek új szagüzenete érkezett! A Nyugat zsákutcája. Szerkeszti: Ritz Ferenc. VI. évfolyam, 6. szám Szerkeszti: Ritz Ferenc E-mail: grandfer49@gmail.com VI. évfolyam, 6. szám Önnek új szagüzenete érkezett!... 1 A Nyugat zsákutcája... 1 Tényleg van gyógyszer a vízben... 2 Négyzet alakú lyuk volt a Napon...

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Gazdasági Jogi és Közigazgatási Intézet ÉS KLÍMAJOG. egyetemi jegyzet

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Gazdasági Jogi és Közigazgatási Intézet ÉS KLÍMAJOG. egyetemi jegyzet Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Gazdasági Jogi és Közigazgatási Intézet KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS KLÍMAJOG egyetemi jegyzet klímagazdasági szaktanácsadó, klímagazdasági szakközgazdász

Részletesebben

tanulmány szemle kritika Gelencsér András Előszó 3

tanulmány szemle kritika Gelencsér András Előszó 3 tanulmány Gelencsér András Előszó 3 Molnár Ágnes Gácser Vera Szélsőséges éghajlat szeszélyes időjárás 4 Gácser Vera Lakatos Mónika Molnár Ágnes Változik-e éghajlatunk? 13 Sisák István Mit hozhat a klímaváltozás

Részletesebben

progresszív Energia[Forradalom]

progresszív Energia[Forradalom] progresszív Energia[Forradalom] a fenntartható energiagazdálkodás lehetőségei magyarországon european renewable energy council jelentés magyarországi energiapolitikai forgatókönyv, 2. kiadás, 211 1 2 3

Részletesebben