A HELYI KÖZFELADATOK FINANSZÍROZÁSI REFORMJA 1

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A HELYI KÖZFELADATOK FINANSZÍROZÁSI REFORMJA 1"

Átírás

1 A HELYI KÖZFELADATOK FINANSZÍROZÁSI REFORMJA 1 Bordás Péter Marton Géza Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola, Debrecen, Magyarország 1 A kutatás a TÁMOP A/ azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

2 A HELYI KÖZFELADATOK FINANSZÍROZÁSI REFORMJA Absztrakt A változások a szemünk előtt zajlanak. A helyi önkormányzati rendszer új alapokra épülve, némiképp új szerepben igyekszik kielégíteni a helyi közösségi igényeket. A változások mértékükből adódóan reform erejűnek tekinthetőek. Az önkormányzatok által ellátott közfeladatok száma csökkent, s ehhez mérten a finanszírozásuk is megváltozott. A korábbi forrásszabályozás helyett, feladat alapú finanszírozás került bevezetésre. Ehhez társult egy többfordulós adósságkonszolidációs folyamat, mely sok eladósodott önkormányzat számára jelent előrelépést egy fenntartható költségvetési gazdálkodás irányába. Jelen munkámban a közötti időszak legfontosabb változásait igyekszem megvilágítani a helyi közfeladatok szervezési, finanszírozási szempontjából. Kulcsszavak: Feladatfinanszírozás, Helyi közfeladat, Önkormányzati reform, Önkormányzati törvény, Kormányzati transzferek, Bevezetés A helyi önkormányzati rendszer az utóbbi két évben jelentős változásokon ment keresztül, különösen igaz ez a helyi közfeladatok finanszírozására is. Magyarország Alaptörvénye 2, majd a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) valamint a finanszírozást érintő éves költségvetési törvények 3 újraértelmezték az önkormányzatok és az állam viszonyát. Az Mötv. alapján a korábbi forrásszabályozás helyett feladat alapú finanszírozás került bevezetésre január 1. napjával. E finanszírozási megoldás a hazai gyakorlatban kevésbé ismert, ugyanakkor már a rendszerváltást követően is találkozhattunk a szakirodalomban e féle javaslatokra (Ld. Pálfi 1995). 2 Különösen a helyi önkormányzatokról szóló cikk. 3 A változás már a évi költségvetési törvényben is észlelhető volt, amikor is a normatív kötött felhasználású támogatások mértéke növekedett a szabad felhasználásúak terhére.

3 A változások közül a következőeket tartom már az elején kiemelendőnek, melyek fontos alapot és keretet biztosítottak a reformfolyamatnak. Először is meg kell említeni, hogy az önkormányzatok által ellátandó helyi közfeladatok száma csökkent. Több korábban helyi közfeladat centralizálásra került, köztük a legjelentősebbek az alapfokú oktatás, és egyes államigazgatási hatósági ügyek. Míg előbbi költségvetési kiadási, utóbbi munkateher szempontjából volt jelentős az önkormányzatok számára. A Mötv. már nem rögzíti taxatívan a kötelező feladatok körét, hanem az egyes ágazati törvények adnak tartalmat a Mötv. kötelező feladatokra vonatkozó rendelkezésének. 4 Az Mötv. számos garanciális elemet beépített a költségvetési gazdálkodás területén. Így hiány nem tervezhető az éves költségvetésbe, az elvárt helyi adóbevétel nagyobb figyelmet kapott, valamint a hitelfelvételhez kormányzati hozzájárulásra van szükség. Ezen túlmenően számos helyi közfeladat jogszabályi környezete is megváltozott, mely kihatással volt a tulajdonosi körre, a szolgáltatás árára és színvonalára. Azt mondhatjuk, hogy az önkormányzati többségi tulajdonú közfeladatot ellátó gazdasági társaságok szerepe felértékelődött. Ez a megközelítés az új közmenedzsment kiszerződési, kiszervezési elvével szemben hat, az önkormányzati közfeladatok saját úton történő megszervezését erősíti, felismerve a kiszervezésben rejlő veszélyeket és pénzügyi megtakarítási lehetőségeket. Jelen környezetben, a gazdasági válság után a hazai jogalkotó is felismerte ezt, gondolhatunk itt a hulladékgazdálkodás, a közösségi közlekedés, a víziközmű szolgáltatás, parkolás megszervezésének utóbbi évek aktuálpolitikai kérdéseire. Az állam és a lokális szint közötti pénzügyi transzferek rendszere tehát megváltozott. Az elvont feladatokkal arányosan csökkent a támogatás mértéke is. Az önkormányzatok saját adóbevételi lehetőségeinek kihasználása ösztönzésre került jogszabályi szinten is. Továbbá számos garanciális elem is beépítésre került az önkormányzati törvénybe, mely a stabil, fenntartható költségvetési gazdálkodás segíti elő. A többfordulós adósságkonszolidáció az utóbbi évtizedek talán legnagyobb segítségét jelentette az eladósodott önkormányzatok számára. Négy fordulóban közel 1300 Milliárd forint adósságot vállalt át az állam az önkormányzati szférától. Az átalakítási folyamat részeként meg kell említeni a közös önkormányzati hivatalok létrejöttét is, melynek vannak és lehetnek pénzügyi vonzatai is. Bár nem egy újfajta integrációs formáról beszélhetünk, hiszen korábban a körjegyzőségek hasonló módon működtek. A részletes szabályok 4 Mötv. 13. (2) értelmében, törvény a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó más helyi önkormányzati feladatot is megállapíthat.

4 bemutatása nélkül, csak arra szeretnék rávilágítani, hogy az önkormányzatok működési költségeinek ésszerű határok közé szorítását segítette elő a kisebb települések kötelező részvétele. E kereteket figyelembe véve a feladatfinanszírozás első, 2013 évi tapasztalatai az alábbiakban foglalható össze. A feladatfinanszírozás gyakorlati tapasztalatai a évben Az évi központi költségvetés már a fenti logika mellett került elkészítésre. A gyakorlati tapasztalatokat két csoportba osztva ismertetem, először a felszínre kerülő problémákat, majd az előnyöket tárgyalom. Természetesen a helyi önkormányzatok sokszínűsége miatt nem mindenhol azonos problémák és előnyök jelentkeztek, sőt nem azonos mértékben és módon. Így a következőekben a főbb, gyakrabban előforduló esetkörökre koncentrálok. Egy évi saját empirikus kutatás keretében 5 Hajdú-Bihar megyében kerültek összegyűjtésre az alábbi tapasztalatok. Először az elismert hivatali létszám kérdéskörét említem meg. A hivatali munka ellátásához szükséges humánerőforrás nagysága központilag került meghatározásra. Legtöbb esetben egy tört szám formájában, pl.: 8,14 fő. Több probléma is felmerül ezzel kapcsolatban. Egyfelől az egész szám fölötti rész kihasználása miatt több munkavállalót foglalkoztatnak a hivatalok. Ez még önmagában nem is lenne probléma, viszont a meghatározott létszámkeret kevesebb a valósan ellátandó feladatokhoz mérten. A plusz erőforrás ugyanakkor csak saját forrásból valósítható meg. Hajdú-Bihar megyében a 82 településre megállapított létszámkerethez képes 470 fővel foglalkoztattak többet az önkormányzatok évben. Akárhogy is nézzük ez jelentős szám. Kérdés, hogy valóban szükség van-e ennyi alkalmazottra, vagy csak az átalakuló rendszerben senkit sem szerettek volna elbocsájtani? Az önkormányzatok határozottan az első állásponton vannak. Vannak továbbá olyan feladatok, melyet kötelező ellátni, de a feladatfinanszírozás nem nyújtott évben forrást hozzá. Ilyen a közbiztonsági referens foglalkoztatása, vagy az 5000 fő feletti lakosságszámú települések esetében az építésigazgatási ügyfélszolgálati pont működtetéséhez szükséges felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállaló bérének finanszírozása. Ez utóbbi főleg ott jelentett gondot, ahol azon próbáltak spórolni, hogy alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező ügyintézőket alkalmaztak. Példaként említhetném továbbá a közkifolyóból vételezett víz finanszírozatlanságát is, ugyan is azon településeken, településrészeken, ahol 5 A kutatás a TÁMOP A/ azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

5 nincs vezetékes ivóvízhálózat kiépítve ott az önkormányzat kötelezettsége gondoskodni a vízellátásról. Több településen probléma, hogy a közkifolyókon vételezett víz mennyisége pazarló mértékű, több milliós tételt jelent. Másik kört azon kötelező feladatok alkotják, amelyre kapott támogatást az önkormányzat, de alulfinanszírozva, azaz nem fedezte a valós költségeket. Itt említhető meg a közvilágítás, az orvosi ügyelet, a belterületi utak fenntartása, a köztemetők működtetése, a könyvtár- és közművelődési feladatok ellátásához biztosított források. Ahogy tapasztaltam a legnagyobb gond a számítási módszerben van. Vegyük a belterületi utak fenntartásához kacsolódó finanszírozás példáját. A számítás alapja a 2011-es bázis évben adott településkategóriára számított kiadások figyelembe vételével történik, azzal, hogy a finanszírozott összeg nem haladhatja meg az adott település 2011-es kiadásainak 110 %-át. Önmagában ez nem lenne probléma, de nem veszi figyelemben a ráfordított költségek struktúráját, azaz hogy mire költött két évvel ezelőtt az önkormányzat, épp csak a szükséges javításokat végezte el, vagy új utakat épített. Mondhatni többszörösen szerencsésen jártak azok az önkormányzatok, amelyek hitelt vettek fel 2011-ben a közutak megújítására, mivel egyrészt jobb minőségű az úthálózat, továbbá évben nagyobb összeget kaptak a feladat ellátására, másrész az adósságkonszolidáció keretében még a hitel is átvállalásra került. Talán jogosan érvelhetnek a kisebb, stabilabb gazdálkodást folytató önkormányzatok, hogy ismét a jókat bünteti a rendszer. Megoldás lehetne talán az úthálózat hosszával, minőségével arányos vagy azzal korrigált számításon alapuló finanszírozás. A következő jelenség, amit meg kell említenem az a saját bevételekkel kapcsolatos. A Mötv. 6 deklarálja, hogy figyelembe veszik a finanszírozás megállapításánál a helyi adóerő-képességet. Jelen gazdasági helyzetben gondot okoz főleg a kis településeken, hogy a vállalkozások működése ellehetetlenül, az ebből származó adóbevétel jelentősen csökken. A személyi jövedelemadó helyben maradó része megszűnt, a gépjárműadó 40%-a marad csak az önkormányzatoknál. A problémakört súlyosbítja, hogy a megszűnő munkahelyek miatt egyre többen szorulnak a különböző szociális pénzbeli és természetbeli ellátásokra, amely további kiadásokat ró az önkormányzatokra. A finanszírozás számításánál jelentkezett az a probléma, hogy egy közel azonos lakosságszámmal rendelkező város és egy városi ranggal nem rendelkező település a hivatali feladati ellátására milliókkal kaphat többet pusztán a városi címe miatt. Ez önmagában is viták alapját képezheti az egyes települések között. Számos kisebb problémát is említettek a jegyzők. Ilyen az, hogy a közös önkormányzati hivatalok megalakulásával, főleg ott ahol az kijelöléssel 6 Mötv (4) értelmében: a feladatfinanszírozási rendszernek biztosítania kell a helyi önkormányzatok bevételi érdekeltségének fenntartását.

6 jött létre, érdekellentétek nehezítették akár a napi működést is. A székhelytelepülésen és a kirendeltségen dolgozók juttatásai is eltérhettek, hiszen a költségvetések elfogadása még az integráció előtt előkészítésre került, így előfordulhatott, hogy a székhelyen kafetéria keretében kapott juttatások nem jártak a kirendeltségen dolgozóknak, amely szintén konfliktusok forrása lehetett. A következőkben néhány pozitívumot szeretnék kiemelni az új finanszírozási rendszer mellett. Az új szabályozás egyik pozitívuma, hogy rákényszeríti az önkormányzatokat a felelős gazdálkodásra, a saját bevételek fokozására valamint a fenntarthatóbb költségvetési gazdálkodás elérésére. Az adósságkonszolidáció folytán azt mondhatjuk, hogy tiszta lapot kaptak az önkormányzatok és lehetőséget, hogy a saját erejükhöz mérten működjenek. Az óvodai nevelés finanszírozása egyes jegyzők szerint előrelépésnek tekinthető, az előző évekhez képest. Ugyanis az új rendszer kimondja, hogy mennyi pedagógust és mennyi az ő munkájukat segítő létszámot finanszíroz. Az ehhez kapcsolódó támogatás átlagbérben került meghatározásra, mely legtöbb esetben pontos és a valóságnak megfelelő. Természetesen eltérések ezen a területen is lehetnek. A közös hivatalok kialakítása folytán a központosított ügyintézés, az azonos iratminták használata, szakszerűbbé és költségtakarékosabbá tette a hivatali működést. Tehát a évet nevezhetjük a próba évének, és összességében azt mondhatjuk, hogy nem zárt rossz eredménnyel az új rendszer. A feladatfinanszírozás évi változásai A év tapasztalatainak megfelelően a évben némiképp módosult a finanszírozás formája és mértéke is, hogy minél inkább arányos és elegendő legyen a feladatellátáshoz. A gyakorlati tapasztalatok még nem ismertek, de a központi költségvetés 7 alapján a következő változások láthatóak től a közös önkormányzati hivatali formában működő települések esetében a székhelytelepülés lesz jogosult a hivatali működést támogató források lehívására. Módosult a településüzemeltetésen kívüli egyéb kötelező feladatok támogatása, mely mértéke 2700 forint/fő, viszont a kisebb 2 ezer fő alatti települések esetében, ahol az adóerő-képesség nem éri el a forint/fő összeget, ott garantáltan 4 millió forintra lesznek jogosultak évi CCXXX. törvény Magyarország évi központi költségvetéséről

7 A szociális és gyermekétkeztetés területén növekedtek az előirányzatok 2013-hoz képest. A 2013-ban bevezetett, korábban említett saját bevétel beszámítási rendszere is módosult. Azon települések esetében, ahol az egy főre jutó adóbevétel nem éri el az 5000forintit, ott a támogatás mértéke nem kerül csökkentésre, e fölött pedig sávosan, maximum a 2011.évi iparűzési adóbevétel 0,5%-ával től az adósságkonszolidációból kimaradt 1167 település részére évente 10 milliárd forrás kerül szétosztásra. Tehát mint láthatjuk, sok esetben a 2013-as problémák korrigálására került sor. A jogalkotó a beérkező tapasztalatokat megfogadva finomított a rendszer hibáin. Összegzés Az helyi önkormányzatok finanszírozása mindig is érzékeny pontja volt a rendszernek. A bő egy éve bevezetett rendszer még most vizsgázik, messzemenő következtetések nem vonhatóak le. Egyes települések nyertesei lettek az új rendszernek, mások vesztesei, mint láttuk. Két kérdés vetődik fel bennem a rendszerrel kapcsolatban. Egyik, hogy valóban feladat alapú finanszírozásról van-e szó. Elegendő fedezetet nyújt-e a kötelező feladatok ellátásához? Másrészt a rendszer alakulásán végigtekintve talán joggal érezhetjük, hogy nagy változást a szerepek eltolódásán túl a finanszírozásban nem tapasztalhatunk. A folyamatos kisebb korrekcióknak meg van az a veszélye, hogy a korábbi elaprózott, átláthatatlan finanszírozás felé tolódik ismét el. Ugyanakkor a gazdálkodás szűkös korlátai még inkább alaposabb döntésre késztetik a képviselő-testületeket. Az adósságok nullázása, a költségvetési korlátok felállítása úgy gondolom, egy jó pályára terelheti az önkormányzatok működését. Az önkormányzati rendszer átalakítás még jelenleg is folyamatban van, egyes feladatok állami kézbe kerülnek, ezzel csökken a helyi szint feladatellátása. Ugyanakkor egyes közszolgáltatások megszervezésében egyre nagyobb szerepet kapnak a helyi közszolgáltató társaságok. A közfeladatok finanszírozásának átalakítása csak egy lépése a reformfolyamatnak. Ami igazán figyelemfelkeltő, az állam és a helyi szint valamint a választópolgár és állam hármas dimenziójában a szerepek változása és a hangsúlyok eltolódása, mely nem feltétlenül jó vagy rossz, nézőpont kérdése. Azt gondolom, hogy ezek a körülöttünk zajló változások úgy foghatóak föl, mint a jó állam kialakításához vezető út egy mérföldköve.

8 Hivatkozások Pálfi András Feladatfinanszírozás az önkormányzatok gazdálkodásában. Magyar Közigazgatás 1995/9. szám évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól évi CLXXXVIII. törvény Magyarország évi központi költségvetésérő évi CCIV. törvény Magyarország évi központi költségvetéséről évi CCXXX. törvény Magyarország évi központi költségvetéséről

Önkormányzatok finanszírozása, feladatfinanszírozás a évben

Önkormányzatok finanszírozása, feladatfinanszírozás a évben 2013-tól új feladat-ellátási rendszer Forrásszabályozás átalakítása 2014-ben folytatódik a feladatalapú finanszírozás, első év tapasztalatai szerinti finomhangolások elvégzése, 2013. évi kiegészítő források

Részletesebben

Bakonyszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testülete. 3/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről

Bakonyszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testülete. 3/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről Bakonyszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testülete 3/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről Bakonyszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testülete az

Részletesebben

Tárgy : Javaslat az önkormányzat évi költségvetésének koncepciójára

Tárgy : Javaslat az önkormányzat évi költségvetésének koncepciójára Emőd Város Önkormányzat Polgármesterétől 3432 Emőd, Kossuth tér 1. Tel.: 46/476-206 Ikt.sz.:5996/2012. Tárgy : Javaslat az önkormányzat 2013. évi költségvetésének koncepciójára Emőd Város Önkormányzat

Részletesebben

Vanyola Község Önkormányzata Képviselő-testülete. 3/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Vanyola Község Önkormányzata Képviselő-testülete. 3/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről Vanyola Község Önkormányzata Képviselő-testülete 3/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről Vanyola Község Önkormányzata Képviselő-testülete az államháztartásról

Részletesebben

A 103/2012.(VI.25.) SZÁMÚ HATÁROZATTAL ELFOGADOTT ALAPÍTÓ OKIRATOT MÓDOSÍTÓ OKIRAT

A 103/2012.(VI.25.) SZÁMÚ HATÁROZATTAL ELFOGADOTT ALAPÍTÓ OKIRATOT MÓDOSÍTÓ OKIRAT 1. számú melléklet a 3/2013.(I.22.) sz. határozathoz A 103/2012.(VI.25.) SZÁMÚ HATÁROZATTAL ELFOGADOTT ALAPÍTÓ OKIRATOT MÓDOSÍTÓ OKIRAT A 103/2012.(VI.25.) számú határozattal elfogadott alapító okirat

Részletesebben

1. sz. melléklet Karancsalja község Önkormányzata és intézményei 2013. évi működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok

1. sz. melléklet Karancsalja község Önkormányzata és intézményei 2013. évi működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok 1. sz. melléklet Karancsalja község Önkormányzata és intézményei 21. évi működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok Bevételek Adatok E Ft-ban I. Működési bevételek 212. terv 21. terv

Részletesebben

3. számú napirendi pont a Képviselő-testület február 9-i ülésén

3. számú napirendi pont a Képviselő-testület február 9-i ülésén 3. számú napirendi pont a Képviselő-testület 2015. február 9-i ülésén 2016. évi költségvetés tervezetének benyújtása és a költségvetési rendelet főösszegeinek elfogadása Az Országgyűlés elfogadta Magyarország

Részletesebben

Velem községi Önkormányzat Képviselő-testülete február 13-i ülése 3. napirendi pontjához. Velem községi Önkormányzat Képviselő-testületének

Velem községi Önkormányzat Képviselő-testülete február 13-i ülése 3. napirendi pontjához. Velem községi Önkormányzat Képviselő-testületének Velem községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2017. február 13-i ülése 3. napirendi pontjához Velem községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2017. évi költségvetéséről Az államháztartásról szóló 2011.évi

Részletesebben

Beszámoló a évi költségvetés végrehajtásáról

Beszámoló a évi költségvetés végrehajtásáról Vilonya Község Önkormányzat Polgármesterétől 8181. Berhida, Veszprémi u. 1-3. Tisztelt Képviselő-testület! Beszámoló a 2015. évi költségvetés végrehajtásáról Az államháztartásról szóló 2011 évi CXCV törvény

Részletesebben

1. (1) Az 1/2014.(II.19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

1. (1) Az 1/2014.(II.19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek: Vadna községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2014.évi költségvetéséről szóló 1/2014.(II.19.) önkormányzati rendelete módosításáról Vadna községi

Részletesebben

Belügyminisztérium. A 2013. évi önkormányzati költségvetési finanszírozás

Belügyminisztérium. A 2013. évi önkormányzati költségvetési finanszírozás Belügyminisztérium A 2013. évi önkormányzati költségvetési finanszírozás 1 2013. évi költségvetés 2013-tól új feladat-ellátási rendszer forrásszabályozás átalakítása Normatív alapú elosztás helyett feladatfinanszírozás

Részletesebben

1. (1) Az 1/2014.(II.19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

1. (1) Az 1/2014.(II.19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek: Sajóivánka községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2014.évi költségvetéséről szóló 1/2014.(II.19.) önkormányzati rendelete módosításáról Sajóivánka

Részletesebben

(1) A Képviselő-testület az önkormányzat évi költségvetésének. a.) tárgyévi költségvetési bevételét

(1) A Képviselő-testület az önkormányzat évi költségvetésének. a.) tárgyévi költségvetési bevételét Szálka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2015. (X. 1.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről szóló 2/2015. (II. 27.) rendelet módosításáról Szálka Község Önkormányzatának

Részletesebben

2. (1) Mátraterenye Község Önkormányzata az önkormányzat évi költségvetését

2. (1) Mátraterenye Község Önkormányzata az önkormányzat évi költségvetését Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2014. (IX. 15.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2014. évi költségvetésének módosításáról Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Mátraterenyei Közös Önkormányzati Hivatal 3145 Mátraterenye Kossuth út 178.

Mátraterenyei Közös Önkormányzati Hivatal 3145 Mátraterenye Kossuth út 178. Mátraterenyei Közös Önkormányzati Hivatal 3145 Mátraterenye Kossuth út 178. Szám: 195-6/2015/I. Előterjesztés Mátraterenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének és Mátranovák Község Önkormányzata

Részletesebben

aa) működési költségvetési bevételét - ebből előző évi pénzmaradvány ,- E Ft

aa) működési költségvetési bevételét - ebből előző évi pénzmaradvány ,- E Ft Szálka Község Önkormányzata képviselő-testületének 2/2016. (II. 18.) önkormányzati rendelete Szálka Község Önkormányzata képviselő-testületének 2015. évi költségvetéséről szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati

Részletesebben

Beszámoló a Mátrai Önkormányzati Társulás Tevékenységéről

Beszámoló a Mátrai Önkormányzati Társulás Tevékenységéről Mátrai Önkormányzati Társulás Elnöke, 3145 Mátraterenye Kossuth út 178. Társult települési önkormányzat polgármestere Szám: /2015/I. Beszámoló a Mátrai Önkormányzati Társulás Tevékenységéről Készült: a

Részletesebben

2. A költségvetés bevételei és kiadásai (1) A képviselő testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését: 1.223.196 E Ft Költségvetési bevétellel

2. A költségvetés bevételei és kiadásai (1) A képviselő testület az önkormányzat 2015. évi költségvetését: 1.223.196 E Ft Költségvetési bevétellel Vaja város képviselő testületének 2/2015 (II.10..) önkormányzati rendelete Az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről VAJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2/2015. (II.09) számú rendelete az önkormányzat 2015. évi

Részletesebben

Pápa Város Önkormányzat állami támogatások kimutatása 13.sz.melléklet 2015.októberi felmérés alapján 2016.év 2.melléklet alapján Normatív összeg Mutatószám Támogatás összege 2.melléklet alapján Normatív

Részletesebben

Tiszaderzs Községi Önkormányzat Polgármestere 5243 Tiszaderzs, Fő út 19. Tel.: 59/ ;

Tiszaderzs Községi Önkormányzat Polgármestere 5243 Tiszaderzs, Fő út 19. Tel.: 59/ ; Tiszaderzs Községi Önkormányzat Polgármestere 5243 Tiszaderzs, Fő út 19. Tel.: 59/535-354; e-mail: hivatal@phderzs.t-online.hu ELŐTERJESZTÉS az Önkormányzat 2014. évi költségvetési koncepciójára Tisztelt

Részletesebben

Előterjesztés Mátraterenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. november 27. napján tartandó testületi ülésére

Előterjesztés Mátraterenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. november 27. napján tartandó testületi ülésére Előterjesztés Mátraterenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. november 27. napján tartandó testületi ülésére Tárgy: Tájékoztató a Mátraterenyei Közös Önkormányzati Hivatal 2014. I-III. negyedévi

Részletesebben

Szőc Község Önkormányzata Polgármesterétől 8452 Szőc, Kossuth Lajos utca 41. Tel., fax: 88/513-525; www.szoc.hu; e-mail: polgarmester@szoc.

Szőc Község Önkormányzata Polgármesterétől 8452 Szőc, Kossuth Lajos utca 41. Tel., fax: 88/513-525; www.szoc.hu; e-mail: polgarmester@szoc. Szőc Község Önkormányzata Polgármesterétől 8452 Szőc, Kossuth Lajos utca 41. Tel., fax: 88/513-525; www.szoc.hu; e-mail: polgarmester@szoc.hu 3. napirendi pont Ügyiratszám: 16-65/2015. Előterjesztő: Németh

Részletesebben

A nagyközségi önkormányzat 2014. évi költségvetési koncepciójának jóváhagyása

A nagyközségi önkormányzat 2014. évi költségvetési koncepciójának jóváhagyása Az előterjesztés száma: 68/2013. A határozati javaslat elfogadásához egyszerű többség szükséges! Decs nagyközség képviselő-testületének 2013. április 29-én, 18-órakor megtartandó ülésére A nagyközségi

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Tiszalök Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. február 27-én tartandó ülésének 1. számú A 2014. évi költségvetési rendelet megalkotásáról szóló előterjesztés megtárgyalása

Részletesebben

1. (1) Az 1/2016.(II.25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

1. (1) Az 1/2016.(II.25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek: Szuhakálló községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2016.(VIII.31.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2016.évi költségvetéséről szóló 1/2015.(II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról Szuhakálló

Részletesebben

Előterjesztés Kölesd, Harc, Medina, Kistormás és Sióagárd Községi Önkormányzatok Képviselő-testületeinek január 27-én tartandó együttes ülésére

Előterjesztés Kölesd, Harc, Medina, Kistormás és Sióagárd Községi Önkormányzatok Képviselő-testületeinek január 27-én tartandó együttes ülésére Előterjesztés Kölesd, Harc,, Kistormás és Községi Önkormányzatok Képviselő-testületeinek 2014. január 27-én tartandó együttes ülésére Tárgy: A Kölesdi Közös Önkormányzati Hivatal 2014. évi költségvetésének

Részletesebben

Előterjesztés. Tárgy: Az Önkormányzat 2013. évi költségvetésének tárgyalása, elfogadása

Előterjesztés. Tárgy: Az Önkormányzat 2013. évi költségvetésének tárgyalása, elfogadása Előterjesztés Tárgy: Az Önkormányzat 2013. évi költségvetésének tárgyalása, elfogadása Készült: A bakonynánai képviselő-testület 2013. március 5-i ülésére Előadó: Simonné Rummel Erzsébet alpolgármester

Részletesebben

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA SZÉKESFEHÉRVÁR A MEGYEI JOGÚ VÁROS földrajzi helyzet, urbánus

Részletesebben

Csárdaszállás Községi Önkormányzat évi költségvetésének mérlege

Csárdaszállás Községi Önkormányzat évi költségvetésének mérlege 1. melléklet a.../2016. (...) önkormányzati rendelethez Csárdaszállás Községi Önkormányzat 2016. évi költségvetésének mérlege A B C megnevezés 2015. terv 2016. terv 1 Intézményi működési bevétel 5 300

Részletesebben

2. A Rendelet 2. -ában megállapított bevételi és kiadási főösszeg forrásonkénti megbontását e rendelet 1. és 2. sz. melléklete tartalmazza.

2. A Rendelet 2. -ában megállapított bevételi és kiadási főösszeg forrásonkénti megbontását e rendelet 1. és 2. sz. melléklete tartalmazza. Nagyér Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015.(IV.27.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló 1/2014.(II.5.)sz. önkormányzati rendelet módosításáról Nagyér

Részletesebben

Javaslat a évi biztonságos működés finanszírozásához szükséges éven belüli folyószámla hitelkeret igénybevételére

Javaslat a évi biztonságos működés finanszírozásához szükséges éven belüli folyószámla hitelkeret igénybevételére Javaslat a 2019. évi biztonságos működés finanszírozásához szükséges éven belüli folyószámla hitelkeret igénybevételére Ózd, 2018. november 15. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: Pénzügyi és Gazdasági

Részletesebben

4. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 13-i rendkívüli ülésére

4. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 13-i rendkívüli ülésére 4. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2017. január 13-i rendkívüli ülésére Tárgy: Közszolgálatban állók számára teljesítményértékelésen

Részletesebben

állapítja meg. (4) A 2. -ban megállapított kiadási előirányzatból

állapítja meg. (4) A 2. -ban megállapított kiadási előirányzatból Vadna község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2018.(V.30.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2017.évi költségvetéséről szóló 2/2017.(II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról Vadna község

Részletesebben

Tárgy: Javaslat a bánhorváti Szivárvány Gyermekóvoda és vadnai tagóvodája 2013.évi költségvetés-tervezetének jóváhagyására.

Tárgy: Javaslat a bánhorváti Szivárvány Gyermekóvoda és vadnai tagóvodája 2013.évi költségvetés-tervezetének jóváhagyására. ELŐTERJESZTÉS VADNA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2013. FEBRUÁR 14-I MUNKATERV SZERINTI NYÍLT ÜLÉSÉRE. IKT. SZ: 491-2/2013. MELLÉKLETEK SZÁMA: 1 DB I. N API R E N D Tárgy: Javaslat a bánhorváti

Részletesebben

1. Napirendi pont. Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének február 28-i soros ülésére

1. Napirendi pont. Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének február 28-i soros ülésére 1. Napirendi pont E LŐTERJESZTÉS Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2017. február 28-i soros ülésére Előterjesztés címe és tárgya: Csabdi Község Önkormányzat 2016. évi költségvetési rendeletének

Részletesebben

A nagyközségi önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló rendelet- tervezet I. forduló megvitatása

A nagyközségi önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló rendelet- tervezet I. forduló megvitatása Az előterjesztés száma: 14/2014. A határozati javaslat elfogadásához minősített többség szükséges! Decs nagyközség képviselő-testületének 2014. január 29-én, 16:30 órakor megtartandó ülésére A nagyközségi

Részletesebben

2013. évi koncepció. A normatív alapú elosztást felváltja a feladatalapú finanszírozás, ennek főbb elemei:

2013. évi koncepció. A normatív alapú elosztást felváltja a feladatalapú finanszírozás, ennek főbb elemei: 2013. évi koncepció Tisztelt Képviselő-testület! Az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. -ában foglalt rendelkezések szerint a következő évre vonatkozó költségvetési koncepciót november

Részletesebben

ECSER NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2/2015.(II.19.) SZ. RENDELETE A 2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL. A rendelet hatálya

ECSER NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2/2015.(II.19.) SZ. RENDELETE A 2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL. A rendelet hatálya ECSER NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2/2015.(II.19.) SZ. RENDELETE A 2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL Ecser Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott

Részletesebben

Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelete. a évi költségvetésről

Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelete. a évi költségvetésről Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017. (II. 23.) önkormányzati rendelete a 2017. évi költségvetésről Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében

Részletesebben

Monostorapáti község Önkormányzata Képviselőtestülete. /2015.(...) önkormányzati rendelete

Monostorapáti község Önkormányzata Képviselőtestülete. /2015.(...) önkormányzati rendelete Monostorapáti község Önkormányzata Képviselőtestülete /2015.(...) önkormányzati rendelete Monostorapáti község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2014.(XII.15.) önkormányzati

Részletesebben

az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről Biri Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II.15.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről Biri Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok

Részletesebben

2016. évi KÖLTSÉGVETÉS

2016. évi KÖLTSÉGVETÉS MÁRTÉLY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÖLTSÉGVETÉS 1. számú melléklet Mártély Községi Önkormányzat - konszolidált - költségvetési mérlege eredeti eredeti államháztartáson belülről 77 661 84 605 27 249 111 854 K

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! ELŐTERJESZTÉS KÍSÉRŐ LAP E-szám: 128/2015. Tárgy: Az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről szóló 1/2015. (II.24.) önkormányzati rendeletének 3. sz. módosítása Előterjesztő neve: Kiszelné Mohos Katalin

Részletesebben

Tabajd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. január 29-ei ülésére

Tabajd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. január 29-ei ülésére 6. napirendi pont E LŐTERJESZTÉS Tabajd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. január 29-ei ülésére Előterjesztés címe és tárgya: Tabajd Község Önkormányzata 2015. évi költségvetésének tárgyalása

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2015. február 25-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2015. február 25-i ülésére 873-1/2015. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2015. február 25-i ülésére Tárgy: A Kerekegyháza Város Önkormányzatának 2014. évi költségvetéséről szóló 2/2014. (II.13.)

Részletesebben

TABDI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2013. (V.2.) önkormányzati rendelete. Tabdi község önkormányzata 2012. évi zárszámadásáról

TABDI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2013. (V.2.) önkormányzati rendelete. Tabdi község önkormányzata 2012. évi zárszámadásáról TABDI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2013. (V.2.) önkormányzati rendelete Tabdi község önkormányzata 2012. évi zárszámadásáról Tabdi Község Képviselőtestülete Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

Kivonat. Készült: Fehérgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. november 26-án megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből

Kivonat. Készült: Fehérgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. november 26-án megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből Kivonat Készült: Fehérgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. november 26-án megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből FEHÉRGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2015.(XI.30.)

Részletesebben

SZÖVEGES BESZÁMOLÓ. Kiskunmajsa Város évi zárszámadásáról. Önkormányzati feladatellátás általános értékelése

SZÖVEGES BESZÁMOLÓ. Kiskunmajsa Város évi zárszámadásáról. Önkormányzati feladatellátás általános értékelése SZÖVEGES BESZÁMOLÓ Kiskunmajsa Város 2013. évi zárszámadásáról Önkormányzati feladatellátás általános értékelése Önkormányzatunk a törvényben meghatározott kötelező, illetve önként vállalt feladatai ellátásának

Részletesebben

PUTNOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 3630 PUTNOK, Kossuth u. 5.

PUTNOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 3630 PUTNOK, Kossuth u. 5. PUTNOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 3630 PUTNOK, Kossuth u. 5. PUTNOK, 2013. február 8. Előterjesztő: Tamás Barnabás polgármester 1 Tisztelt Képviselő-testület! Önkormányzatunknak az Államháztartási törvény (2011.

Részletesebben

1. 5 Dunaalmás Község Önkormányzat a) Bevételi főösszegét: b) Kiadási főösszegét:

1. 5 Dunaalmás Község Önkormányzat a) Bevételi főösszegét: b) Kiadási főösszegét: Dunaalmás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018(111.6.) önkormányzati rendelete Dunaalmás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2017. évi költségvetéséről szóló 2/2017.(I. 30.) önkormányzati

Részletesebben

Szőc Község Önkormányzata Polgármesterétől 8452 Szőc, Kossuth Lajos utca 41. Tel.: 88/513-525 e-mail: szoc@pr.hu

Szőc Község Önkormányzata Polgármesterétől 8452 Szőc, Kossuth Lajos utca 41. Tel.: 88/513-525 e-mail: szoc@pr.hu 4. napirendi pont Szőc Község Önkormányzata Polgármesterétől 8452 Szőc, Kossuth Lajos utca 41. Tel.: 88/513-525 e-mail: szoc@pr.hu Ügyiratszám: 16-48/2015. Előterjesztő: Németh Balázs polgármester Előkészítette:

Részletesebben

Előterjesztés. az önkormányzat 2015. évi költségvetés-tervezetére

Előterjesztés. az önkormányzat 2015. évi költségvetés-tervezetére Előterjesztő: Kiss Tibor polgármester Előterjesztés az önkormányzat 2015. évi költségvetés-tervezetére Tisztelt Képviselő-testület! Az önkormányzat 2015. évi költségvetési rendelet-tervezete a Magyarország

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu 22-116/2014. Tárgy: Az Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló 6/2014.(II.

Részletesebben

Adósságkonszolidáció, kompenzációs fejlesztés

Adósságkonszolidáció, kompenzációs fejlesztés Adósságkonszolidáció, kompenzációs fejlesztés Téma aktualitása, fontossága Települési önkormányzatok fokozatos túlterhelése Települési önkormányzatok eladósodottságának növekedése 1990-2012 A teljes közigazgatás

Részletesebben

Biri Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 1/2018. (II.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről

Biri Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 1/2018. (II.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat évi költségvetéséről Biri Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2018. (II.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről Biri Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok

Részletesebben

Kartal Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. A évi költségvetéséről szóló 1/2015. (III.01) I. rész Általános rendelkezések

Kartal Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. A évi költségvetéséről szóló 1/2015. (III.01) I. rész Általános rendelkezések Kartal Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott

Részletesebben

Rendelet-tervezet. 2. Az irányító szerv az átmeneti gazdálkodási időszakban teljesített bevételek és kiadások figyelembe vételével az önkormányzat

Rendelet-tervezet. 2. Az irányító szerv az átmeneti gazdálkodási időszakban teljesített bevételek és kiadások figyelembe vételével az önkormányzat Rendelet-tervezet Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének./2014.(..) önkormányzati rendelete Kerekegyháza Város Önkormányzatának 2014. évi költségvetéséről szóló 2/2014. (II. 13.) önkormányzati

Részletesebben

AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: MELLÉKLET: Ács Rezső társulás elnöke

AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: MELLÉKLET: Ács Rezső társulás elnöke AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: MELLÉKLET: TÁRGY: Első Magyar Önkormányzati Víziközmű és Közszolgáltatási Társulás 2014. évi költségvetési koncepciója (tervezet) E L Ő T E R J E S Z T É S Első Magyar Önkormányzati

Részletesebben

az önkormányzat évi költségvetéséről

az önkormányzat évi költségvetéséről Biri Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2019. (II.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről Biri Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok

Részletesebben

J a v a s l a t. Ózd Kistérség Többcélú Társulása évi költségvetéséről szóló beszámoló elfogadására

J a v a s l a t. Ózd Kistérség Többcélú Társulása évi költségvetéséről szóló beszámoló elfogadására J a v a s l a t Ózd Kistérség Többcélú Társulása 2016. évi költségvetéséről szóló beszámoló elfogadására Előterjesztő: Társulási Tanács Elnöke Előkészítő: Pénzügyi és Gazdasági Osztály Ózd, 2017. május

Részletesebben

a évi költségvetésről

a évi költségvetésről Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete a 2015. évi költségvetésről Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2010. december 6-i nyílt ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2010. december 6-i nyílt ülésére Péteri Község Polgármesterétől 2209 Péteri, Kossuth Lajos utca 2. Telefon: 06-29/314-069. Fax: 06-29/314-070. E-mail: polgarmester@peteri.hu ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2010. december 6-i nyílt

Részletesebben

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA A helyi önkormányzatok finanszírozási rendszere általában

Részletesebben

1. (1) A 6/2013.(II.20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

1. (1) A 6/2013.(II.20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek: Sajóivánka községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2014.(IV.23.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2013.évi költségvetéséről szóló 6/2013.(II.20.) önkormányzati rendelet módosításáról Sajóivánka

Részletesebben

ATKÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 18/2010. (XI. 29.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

ATKÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 18/2010. (XI. 29.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE ATKÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 18/2010. (XI. 29.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT 2010. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL SZÓLÓ 1/2010. (I. 28.) SZÁMÚ RENDELETÉNEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL 2 ATKÁR KÖZSÉG

Részletesebben

I. A helyi közszolgáltatási feladatrendszer átalakulása

I. A helyi közszolgáltatási feladatrendszer átalakulása KÉRDŐÍV (MUNKAVÁLTOZAT) (A TELEPÜLÉS JEGYZŐJE TÖLTI KI.) ÁROP 1.1.22 2012 2012 001 Helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása c. projekt I. A helyi közszolgáltatási feladatrendszer

Részletesebben

1. (1) Az 1/2014.(II.19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

1. (1) Az 1/2014.(II.19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek: Sajógalgóc községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2014.évi költségvetéséről szóló 1/2014.(II.19.) önkormányzati rendelete módosításáról Sajógalgóc

Részletesebben

Az MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport tanulmányköteteinek tanulmányai és a kutatócsoportra hivatkozással megjelent tanulmányok 2014

Az MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport tanulmányköteteinek tanulmányai és a kutatócsoportra hivatkozással megjelent tanulmányok 2014 Az MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport tanulmányköteteinek tanulmányai és a kutatócsoportra hivatkozással megjelent tanulmányok 2014 1. Az MTA-DE Kutatócsoport munkájának keretében 2014-ben megjelent

Részletesebben

TISZAALPÁR NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 11/2014.(VI.25.) sz. önkormányzati rendelete

TISZAALPÁR NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 11/2014.(VI.25.) sz. önkormányzati rendelete TISZAALPÁR NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/2014.(VI.25.) sz. önkormányzati rendelete az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014.(II.20.) sz. önkormányzati rendeletének módosítására

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének október 26-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének október 26-i ülésére 7415-2/2016. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2016. október 26-i ülésére Tárgy: A Kerekegyháza Város Önkormányzatának 2016. évi költségvetéséről szóló 1/2016. (II. 25.)

Részletesebben

LÖVŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 2015. évi költségvetési tervezet. előterjesztése

LÖVŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 2015. évi költségvetési tervezet. előterjesztése LÖVŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2015. évi költségvetési tervezet előterjesztése Tisztelt Képviselő-testület! 2013. évben változtak meg az önkormányzatok gazdálkodási folyamatai, szervezeti rendszerei. A helyi

Részletesebben

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás átalakításának okai, eredményei, távlati hatásai

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás átalakításának okai, eredményei, távlati hatásai A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás átalakításának okai, eredményei, távlati hatásai Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2013. (II. 22.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E L E T E

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2013. (II. 22.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E L E T E Marcali Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 8700 Marcali, Rákóczi u. 11. Tel.: 85/501-000 MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2013. (II. 22.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E

Részletesebben

AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: MELLÉKLET: TÁRGY: A Cikói Hulladékgazdálkodási Társulás évi költségvetési koncepciója (tervezet)

AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: MELLÉKLET: TÁRGY: A Cikói Hulladékgazdálkodási Társulás évi költségvetési koncepciója (tervezet) AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: MELLÉKLET: TÁRGY: A Cikói Hulladékgazdálkodási Társulás 2014. évi költségvetési koncepciója (tervezet) E L Ő T E R J E S Z T É S Cikói Hulladékgazdálkodási Társulásának a 2013.

Részletesebben

az önkormányzat évi költségvetéséről

az önkormányzat évi költségvetéséről Biri Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017 (II28) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2017 évi költségvetéséről Biri Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok és

Részletesebben

E G Y E K N A G Y K Ö Z S É G Ö N K O R M Á N Y Z A T Á N A K P O L G Á R M E S T E R É T Ő L. Előterjesztés

E G Y E K N A G Y K Ö Z S É G Ö N K O R M Á N Y Z A T Á N A K P O L G Á R M E S T E R É T Ő L. Előterjesztés Előterjesztés az önkormányzat 2013. évi költségvetési rendeletének módosítására Előterjesztő: Dr. Miluczky Attila Polgármester Készítette: Szekeres Zsuzsanna Az önkormányzat a 2013. évi költségvetését

Részletesebben

12. Önkormányzati rendszer, szociális feladatok

12. Önkormányzati rendszer, szociális feladatok 12. Önkormányzati rendszer, szociális feladatok 2011. évi CLXXXIX. Törvény Magyarország helyi önkormányzatairól Önkormányzat: a helyi önkormányzás testülete és szervezete, feladat- és hatáskörébe tartozó

Részletesebben

1. (1) Az 1/2015.(II.15.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

1. (1) Az 1/2015.(II.15.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. (1) és (4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezések lépnek: Szuhakálló községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015.(IX.10.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2015.évi költségvetéséről szóló 3/2015.(II.15.) önkormányzati rendelet módosításáról Szuhakálló

Részletesebben

1. Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra, valamint annak költségvetési szerveire.

1. Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra, valamint annak költségvetési szerveire. Tiszasas Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2015. (III.13.) számú rendelete Tiszasas Község Önkormányzata 2015. évi költségvetése Tiszasas Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATI RENDELET

ÖNKORMÁNYZATI RENDELET ÖNKORMÁNYZATI RENDELET Velem községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2018.(VIII.29.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2018. évi költségvetéséről szóló 1/2018.(II.14.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

TÁRSULÁSI MEGÁLLAPODÁS

TÁRSULÁSI MEGÁLLAPODÁS TÁRSULÁSI MEGÁLLAPODÁS mely létrejött Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés k) pontja, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól (továbbiakban: Mötv) szóló 2011. évi CLXXXIX. évi törvény

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 1/2013.(II.20.) Rendelet típusa: Alap Rendelet címe: Izsák Város Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről Módosított

Részletesebben

Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének március 28-i soros ülésére

Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének március 28-i soros ülésére E LŐTERJESZTÉS Csabdi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2017. március 28-i soros ülésére Előterjesztés címe és tárgya: Csabdi Község Önkormányzat 2017. évi költségvetési rendeletének módosítása

Részletesebben

1. SZÁMÚ MELLÉKLET MÓRICGÁT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT 2 / 2016.(II. 26. ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETHEZ

1. SZÁMÚ MELLÉKLET MÓRICGÁT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT 2 / 2016.(II. 26. ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETHEZ 1. SZÁMÚ MELLÉKLET MÓRICGÁT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT 2 / 2016.(II. 26. ) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETHEZ A helyi önkormányzat költségvetési bevételei és kiadásai előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és kötelező,

Részletesebben

J a v a s l a t. Ózd Kistérség Többcélú Társulása 2014. évi költségvetése teljesítésének elfogadására

J a v a s l a t. Ózd Kistérség Többcélú Társulása 2014. évi költségvetése teljesítésének elfogadására J a v a s l a t Ózd Kistérség Többcélú Társulása 2014. évi költségvetése teljesítésének elfogadására Ózd, 2015. április 29. Előterjesztő: Társulási Tanács Elnöke Előkészítő: Pénzügyi Osztály Tisztelt Társulási

Részletesebben

Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének.../2015. (II..) önkormányzati rendelete

Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének.../2015. (II..) önkormányzati rendelete 4. napirendi pont előterjesztésének melléklete Gomba Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2217 Gomba, Bajcsy-Zs. u. 2. Gomba Község Önkormányzata Képviselő-testületének../2015. (II..) önkormányzati

Részletesebben

A napirendet tárgyaló ülés dátuma: 2013. január 24, 29. A napirendet tárgyaló ülés típusa-2: Petrovics László polgármester Ellenjegyző:

A napirendet tárgyaló ülés dátuma: 2013. január 24, 29. A napirendet tárgyaló ülés típusa-2: Petrovics László polgármester Ellenjegyző: ELŐTERJESZTÉS 6. (GVB 3.) Nagymaros Város Önkormányzatának az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 3/2007. (IV. 3.) önkormányzati rendelete alapján A napirendet tárgyaló ülés dátuma:

Részletesebben

CSEMŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÖLTSÉGVETÉS

CSEMŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÖLTSÉGVETÉS CSEMŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÖLTSÉGVETÉS bevételi főösszeg: 471.487.000 Ft kiadási főösszeg: 471.487.000 Ft bevételi főösszeg: 156.230.000 Ft kiadási főösszeg: 156.230.000 Ft ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI

Részletesebben

Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. február 26.-i ülésére

Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. február 26.-i ülésére Ötvöskónyi Község Önkormányzat Polgármesterétől 7511 Ötvöskónyi, Fő u. 51. Előterjesztés Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. február 26.-i ülésére Tárgy: Ötvöskónyi Község Önkormányzatának

Részletesebben

T/ számú törvényjavaslat. a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX. törvény módosításáról

T/ számú törvényjavaslat. a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX. törvény módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/13270. számú törvényjavaslat a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény módosításáról Előadó: Dr. Pintér Sándor belügyminiszter Budapest, 2016. december

Részletesebben

Előterjesztés Pálháza Város Önkormányzata évi költségvetésére és a költségvetési rendelet-tervezet indokolására

Előterjesztés Pálháza Város Önkormányzata évi költségvetésére és a költségvetési rendelet-tervezet indokolására Előterjesztés Pálháza Város Önkormányzata 2016. évi költségvetésére és a költségvetési rendelet-tervezet indokolására Tisztelt Képviselő-testület! Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a

Részletesebben

Előterjesztés az önkormányzat 2014. évi költségvetés-tervezetére

Előterjesztés az önkormányzat 2014. évi költségvetés-tervezetére Előterjesztés az önkormányzat 2014. évi költségvetés-tervezetére Tisztelt Képviselő-testület! Az önkormányzat 2014. évi költségvetési rendelet-tervezete a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről

Részletesebben

Előterjesztés az önkormányzat 2009. évi költségvetési terve megtárgyalására és elfogadására

Előterjesztés az önkormányzat 2009. évi költségvetési terve megtárgyalására és elfogadására Előterjesztés az önkormányzat 2009. évi költségvetési terve megtárgyalására és elfogadására A hatásköri törvény 139. (1) bekezdés a) pontban foglalt kötelezettségemnek eleget téve a mellékelt költségvetési

Részletesebben

Halmaj Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Halmaj Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2015. évi költségvetéséről Halmaj Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat 2015. évi költségvetéséről Az önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében

Részletesebben

N A G Y K Ö Z S É G Ö N K O R M Á N Y Z A T Á N A K P O L G Á R M E S T E R É T Ő L. az önkormányzat 2014. évi költségvetési rendeletének módosítására

N A G Y K Ö Z S É G Ö N K O R M Á N Y Z A T Á N A K P O L G Á R M E S T E R É T Ő L. az önkormányzat 2014. évi költségvetési rendeletének módosítására Előterjesztés az önkormányzat 2014. évi költségvetési rendeletének módosítására Előterjesztő: Dr. Miluczky Attila Polgármester Készítette: Szekeres Zsuzsanna Az önkormányzat a 2014. évi költségvetését

Részletesebben

Lövői Közös Önkormányzati Hivatal 2013. év beszámolója

Lövői Közös Önkormányzati Hivatal 2013. év beszámolója Lövői Közös Önkormányzati Hivatal 2013. év beszámolója A Lövői Közös Önkormányzati Hivatal a helyi önkormányzatok gazdálkodásának végrehajtó szerve, önállóan gazdálkodó költségvetési szerv. Az ellátandó

Részletesebben

az önkormányzat évi költségvetéséről

az önkormányzat évi költségvetéséről Biri Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2016. (II.29.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről Biri Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok

Részletesebben

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Siófok, 2014. november 19. Kónyáné Dr. Zsarnovszky

Részletesebben

Szőc Község Önkormányzat Polgármesterétől 8452 Szőc, Kossuth Lajos utca 41. Tel., fax: 88/513-525 e-mail: szoc@pr.hu ELŐTERJESZTÉS

Szőc Község Önkormányzat Polgármesterétől 8452 Szőc, Kossuth Lajos utca 41. Tel., fax: 88/513-525 e-mail: szoc@pr.hu ELŐTERJESZTÉS 1 Szőc Község Önkormányzat Polgármesterétől 8452 Szőc, Kossuth Lajos utca 41. Tel., fax: 88/513-525 e-mail: szoc@pr.hu 1. napirendi pont Ügyszám: 9-57/2014. Előkészítette: Lovasi Erika jegyző Becseiné

Részletesebben

egységes szerkezetben

egységes szerkezetben 1 Mátraszentimre Község Önkormányzat Képviselőtestületének 1/2012. (II.21.) önkormányzati rendelete az önkormányzat és intézményei 2012. évi költségvetéséről egységes szerkezetben Magyarország központi

Részletesebben