A gyógyszerkasszáról; Kinek mibe kerül?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A gyógyszerkasszáról; Kinek mibe kerül?"

Átírás

1 dr. Molnár Márk Péter Budapesti Corvinus Egyetem A gyógyszerkasszáról; Kinek mibe kerül? Kossuth Klub,

2 Az előadás témái A gyógyszertámogatás szerepe a társadalombiztosítás rendszerében A támogatáspolitika jelentése, küldetése A támogatáspolitika eszköztára A hazai gyógyszertámogatási rendszer trendjei, mutatói (2)

3 Hogyan vásárlunk meg egy egyszerű, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót? Gyógyszer Forg. engedély jogosultja (gyártó, importőr) Termelői ár kedvezmények Gyógyszer Gyógyszer Belföldi nagykereskedő Gyógyszertár (kiskereskedő) Nagyker. ár kedvezmények Fogyasztói ár kedvezmények NINCSEN SEMMIFÉLE HATÓSÁGI ÁRSZABÁLYOZÁS (3) Betegek

4 Miért van szükség ártámogatásra? (1) A törzskönyvezés előtt felmerülő költségek egy hatóanyagra (active substance, API) vetítve (millió USD, évi árakon) A piacra viteli költségek időbeli növekedése (millió USD, évi árakon) Preklinikai fázis Klinikai fázis Teljes költség Biotechnológiai készítmény Kémiai eredetű készítmény Kémiai eredetű készítmény (korrigált) A gyógyszerfejlesztés és -engedélyeztetés termékegységre jutó költségeit a betegek saját zsebből (out-of-pocket) nem lennének képesek megfizetni. Forrás: DiMasi, J.A. Grabowski, H.G.: The Cost of Biopharmaceutical R&D Is Biotech Different? in: Managerial and Decision Economics 28 (2007), o. (4)

5 Miért van szükség ártámogatásra? (2) Különböző havi terápiás költségű készítmények aránya a támogatott gyógyszerkörön belül 30.00% 25.00% 20.00% 15.00% 10.00% 5.00% 0.00% Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft felett A betegek számára folyamatos terhet jelentő krónikus terápiák egyre inkább a magasabb költségű készítmények közül kerülnek ki. (5)

6 Mit jelent a gyógyszertámogatás? A gyógyszertámogatás (leegyszerűsítve) a gyógyszerek árához nyújtott finanszírozói hozzájárulás annak érdekében, hogy a terápia költségét ne (vagy ne teljes egészében) a beteg fizesse. (6)

7 Mi változik, ha van gyógyszertámogatás? Forg. engedély jogosultja (gyártó, importőr) Gyógyszer Termelői ár kedvezmények Gyógyszer Belföldi nagykereskedő Gyógyszertár (kiskereskedő) Nagyker. ár kedvezmények X% Ártámogatás Központi költségvetés Deficitkiegészítés Egészségbiztosítási Alap (OEP/ Állam ) Gyógyszer 100%-X% Vény Térítési díj (7) Orvos Vény Egészségbiztosítási járulék Betegek / járulékfizetők

8 Az előadás témái A gyógyszertámogatás szerepe a társadalombiztosítás rendszerében A támogatáspolitika jelentése, küldetése A támogatáspolitika eszköztára A hazai gyógyszertámogatási rendszer trendjei, mutatói (8)

9 A támogatáspolitika jelentése A támogatáspolitika (reimbursement policy) mindazon közpolitikai célok és elvek összessége, amelyek mentén a szabályozó és a finanszírozó a gyógyszer-közkiadásokat, valamint a gyógyszer-támogatási rendszer működését tudatosan és proaktívan befolyásolja. (9)

10 Miért van szükség támogatáspolitikára? Gyorsan növekvő K+F-kiadások ( korlátozott számú terápiás célpont, szigorodó követelmények, niche-termékek) A gyógyszerérték nehéz megragadhatósága, prémium árazási stratégiák Támogatáspolitika Kínálatindukált kereslet Kemény költségvetési korlát a gyógyszerkasszában Fogyaszói szerep szétválása, kusza megbízóügynök viszonyok (10)

11 A fogyasztói szerep háromfelé válása Kezelőorvos Finanszírozó Beteg Dönt a fogyasztásról? DÖNT RÓLA NEM DÖNT RÓLA NEM DÖNT RÓLA Kifizeti a gyógyszert? NEM FIZETI KI KIFIZETI NEM FIZETI KI Elfogyasztja a gyógyszert? NEM FOGYASZTJA EL NEM FOGYASZTJA EL ELFOGYASZTJA (11)

12 Megbízó-ügynök kapcsolatok a gyógyszerellátási rendszerben Kínálati oldal Nagykereskedő Gyógyszergyártó Gyógyszertár legjobb 3 Keresleti oldal Beteg Kezelőorvos 1 2 legjobb megéri Finanszírozó A támogatáspolitika ebben a megközelítésben a finanszírozó (és a mögötte álló szabályozó) válasza a kezelőorvos elvesztésére. Forrás: Dankó, D. Molnár, M.P. (2011, szerk.): Gyógyszertámogatás rendszerek, eszközök, perspektívák. Medicina (12)

13 Mire támaszkodik a támogatáspolitika elmélete? Közösségi döntéshozatal, intézményi szociológia Egészségügyi közgazdaságtan Klinikai farmakológia és orvostudományok (13)

14 A támogatáspolitika küldetése A támogatáspolitika küldetése olyan szabályozási környezet kialakítása, valamint konkrét szabályozási mechanizmusok működtetése, amelyek a finanszírozó számára lehetővé teszik az ésszerű nagyságú gyógyszerkasszán belüli forrásallokáció hatékonyságának maximalizálását. (14)

15 Miként valósítható meg a támogatáspolitika küldetése?: Költséghatékony készítmények vásárlása A költséghatékonyság több dolgot jelenthet: vagy azt, hogy az új gyógyszer a komparátor terápiához képest legfeljebb ugyanakkora költséggel nagyobb egészségnyereséget biztosít ( domináns eset : B és C terápia az A terápiához képest), vagy azt, hogy az új gyógyszer költsége nagyobb ugyan a komparátor terápiához képest, de az általa elérhető egészségnyereség a költségnövekményt meghaladó arányban nő ( D terápia az A terápiához képest), vagy pedig azt, hogy az új gyógyszer kisebb egészségnyereséget biztosít a komparátorhoz képest, de az egészségnyereség-csökkenés kisebb, mint a terápiaköltség csökkenése ( K terápia az A terápiához képest, ám ez utóbbit a gyakorlatban nem preferáljuk). Egészségnyereség (u) B K C A J Δu > Δc Δc D Δu Terápiaköltség (c) E Δc H F I Δu < Δc Δu G Forrás: Dankó, D. Molnár, M.P. (2011, szerk.): Gyógyszertámogatás rendszerek, eszközök, perspektívák. Medicina (előkészületben) (15)

16 A költséghatékony készítményvásárlás három lehetséges dimenziója 1 A finanszírozó olyan gyógyszereket fogad közfinanszírozásba, amelyek a klinikai bizonyítékok és a gazdaságossági adatok alapján költséghatékonyak 2 A finanszírozó felülvizsgálja azon gyógyszerek közfinanszírozását, amelyek a valós életbeli gyógyszerfelhasználás mintázatai alapján nem tűnnek költséghatékonynak 3 A finanszírozó minden gyógyszert abban a mennyiségben és azoknak a betegeknek tesz elérhetővé, amelyben és akik azt igénylik (16)

17 VISSZAFORGATÁS A költséghatékony készítményvásárlás három dimenziója stabil körforgást eredményez a gyakorlatban 6 A terápiás eredményesség valós adatokra épülő felülvizsgálata, a nem-hatékony készítmények delistázása 1 Gyors és egyszerű piacra lépés biztosítása a generikus készítmények számára 5 Kockázatmegosztási módszerek alkalmazása az optimális erőforrásallokáció érdekében ORIGINÁLIS TERMÉKEK VERSENGŐ TERMÉKEK 2 A versengő készítmények folyamatos árcsökkenésének biztosítása, a generikus helyettesítés ösztönzése 4 Új, hozzáadott értékkel bíró terápiák (hatóanyagok) befogadása VISSZA- FORGATÁS 3 A hatékonysági tartalékok kiküszöbölése a fenntartható megtakarítási lehetőségek kiaknázása révén Speciális, komplex és/vagy ritka kórképek terápiáinak lehetővé tétele ALACSONY INCIDENCIÁJÚ BETEGSÉGEK TERÁPIÁI MAGAS INCIDENCIÁJÚ BETEGSÉGEK TERÁPIÁI Magas incidenciájú (nép)betegségek kezelése költségminimalizálás mellett (17)

18 Mit tegyünk, ha a költséghatékony készítmények között is sorrendet kell felállítanunk? Szabad forrás? A Gyógyszerkassza? B D C E F G H Amennyiben nincsen elegendő forrás minden költséghatékony terápia támogatására, valamilyen módon prioritási sorrendbe kell állítanunk a befogadásra váró gyógyszereket. (18)

19 Milyen szempontok mentén hozzuk meg a támogatáspolitikai döntéseket? Költséghatékonyság Terápiás hozzáadott érték Költségvetési kihatás Származékos hatások Egészségpolitika által explicitté tett etikai megfontolások (19)

20 Az előadás témái A gyógyszertámogatás szerepe a társadalombiztosítás rendszerében A támogatáspolitika jelentése, küldetése A támogatáspolitika eszköztára A hazai gyógyszertámogatási rendszer trendjei, mutatói (20)

21 Kemény és puha támogatáspolitikai eszközök Technokratikus eszközök ( kemény ) Érdekeltségalapú eszközök ( puha ) A generikumok által kötelezően biztosítandó árelőny ( % szabály) Terápiás célértékekkel támogatott felírási gyakorlat Követő generikumokra vonatkozóan a legalacsonyabb napi terápiás költségen való piacra lépés kötelme Visszajelzés az orvosoknak a felírási szokásokról Hatóanyag-alapú referenciaárazás (fixesítés) Orvosoknak küldött tájékoztató levelek ( dear doctor letters ) (Kötelező generikus helyettesítés) Generikus készítmények gyors befogadása (az ügyintézési idő minimalizálása) (21)

22 Nagykereskedők Gyógyszergyártók Kezelőorvosok (22) Hatósági ármegállapítás Kötelező forgalom-arányos gyártói befizetések Kasszatúllépés utáni befizetések ( sávos ) Orvoslátogatói adó ( regisztrációs díj ) Gyógyszerismertetésre vonatkozó korlátozások Színkódos vényíró szoftverek Terápiás célértékekkel támogatott felírási gyakorlat Felírási jogosultságok korlátozása Szakorvosi javaslatra történő háziorvosi gyógyszerrendelés Orvosi tájékoztató levelek Orvosi visszajelző rendszerek Betegek Egyszerűsített generikus befogadás Referenciaárazás, nemzet-közi ár-összehasonlítások Indikációhoz kötött támogatás, támogatási protokollok Kritikai technológiaértékelés Központi gyógyszerbeszerzés ( különkeret, tételes ) OEP Beteginformációs szoftverek Differenciált támogatási mértékek Kötelező térítési díj Kieg. szoc. programok ( közgyógyellátás ) Előzetes jóváhagyás (egyedi méltányosság) Egy vényen rendelhető mennyiség korlátozása Hatósági árrésszabályozás Differenciált áfa-szabályozás Pénzügyi kockázatmegosztási megállapodások Eredményhez kötött kockázatmegosztási megáll- Támogatás-felülvizsgálat Nyereségarányos patikai visszafizetések Kötelező gyógyszertári helyettesítés Gyógyszerészi tájékoztató levelek Gyógyszertár-alapítási korlátozások Gyorsított befogadási ügyintézés 2,5%-os nagykereskedői befizetési kötelezettség Hatósági árrésszabályozás Gyógyszertárak

23 Az előadás témái A gyógyszertámogatás szerepe a társadalombiztosítás rendszerében A támogatáspolitika jelentése, küldetése A támogatáspolitika eszköztára A hazai gyógyszertámogatási rendszer trendjei, mutatói (23)

24 Néhány alapadat Egészségügyi közkiadások Gyógyszertámogatás közkiadásai Gyógyszertámogatás magánkiadásai Támogatott gyógyszerkör Fogyasztás (24)! A GDP arányában mérve az egészségügyi közkiadások lényegesen nem változtak (4,5-5%, kb Mrd Ft, kb Ft/fő/év) A GDP arányában: 1,2-1,5% 0,8-1,0% Az egészségügyi közkiadáson belül: 25% 20% Összes kiadás: kb. 100 MrdFt/év Egy főre jutó kiadás: kb /fő/év, Átlagos támogatási mérték: 70% Versengő hatóanyagok forgalma: kb. 70%, Generikus gyógyszerek forgalma: 50% felett Terápiás napban mérve a felhasználás volumene megfelel a fejlett országokban mértnek.

25 A gyógyszerkassza alakulása 450,0 400,0 350,0 kiadás gyártói befizetések gyógyszertámogatás egyenleg 388,7 Széll Kálmán terv Gyftv. 348,9 286,9 309,1 300,0 250,0 200,0 209,0 251,8 288,9 292,2 299,6 316,1 240,2 231,5 244,6 260,6 247,1 150,0 100,0 50, Az elmúlt 10 évben két sokkszerű beavatkozás történt. A kiadási oszlopok nettó számokat tartalmaznak, vagyis a bruttó kiadásból már le van vonva a gyártói befizetések összege, mely külön is megjelenik után az ábrán nem jelenik meg a mára kb. 50MrdFt-ra tehető ún. tételes beszerzésű gyógyszerek ellenértéke. (25)

26 A jelen és a jövő kihívásai a gyógyszertámogatásban A késői stádiumú, halálos betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek támogatásának morális és gazdasági kérdései. A bioszimiláris gyógyszerekben rejlő gazdasági lehetőségek kiaknázása. Kihívások A termékek közötti szelekció és priorizálás módszertani kérdései. A szereplők széleskörű érdekeltségének kialakítása. A valós életbeli hatásosság monitorozása és maximalizálása. (26)

Bodrogi József Kaló Zoltán. Innováció a gyógyszeriparban

Bodrogi József Kaló Zoltán. Innováció a gyógyszeriparban Bodrogi József Kaló Zoltán Innováció a gyógyszeriparban 1. Innováció fogalma A fejlett és fejlődni szándékozó országok taktikája és stratégiája viszonylag egyszerű modellel leírható. Olyan tőke és munkaerő

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI DÖNTÉS ELŐKÉSZÍTŐ

EGÉSZSÉGÜGYI DÖNTÉS ELŐKÉSZÍTŐ EGÉSZSÉGÜGYI DÖNTÉS ELŐKÉSZÍTŐ MODELLEZÉS Brodszky Valentin, Jelics-Popa Nóra, Péntek Márta BCE Közszolgálati Tanszék A tananyag a TÁMOP-4.1.2/A/2-10/1-2010-0003 "Képzés- és tartalomfejlesztés a Budapesti

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÁRAK ÉS PIACOK

MEZŐGAZDASÁGI ÁRAK ÉS PIACOK MEZŐGAZDASÁGI ÁRAK ÉS PIACOK MEZŐGAZDASÁGI ÁRAK ÉS PIACOK Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

A felelős gyógyszertári gazdálkodás alapjai

A felelős gyógyszertári gazdálkodás alapjai A felelős gyógyszertári gazdálkodás alapjai Hankó Zoltán Sohajda Attila (MGYK) 2015.10.10. Bp. kreditpontos tk. 1 I. Értelmező megfontolások 2015.10.10. Bp. kreditpontos tk. 2 A felelős gyógyszertári gazdálkodás

Részletesebben

A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATAI

A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATAI A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATAI Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ BÁNKINÉ BOSNYÁK FRIDA ELLÁTOTTJOGI KÉPVISELŐ 2015. SZEPTEMBER 18. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001

Részletesebben

Az emberi erőforrások minisztere /2012. (..) EMMI. rendelete

Az emberi erőforrások minisztere /2012. (..) EMMI. rendelete 1 Az emberi erőforrások minisztere /2012. (..) EMMI rendelete a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról, támogatással történő rendeléséről, forgalmazásáról, javításáról

Részletesebben

III. Társadalmi kihívások, összesen 35 888 m

III. Társadalmi kihívások, összesen 35 888 m III. Társadalmi kihívások, összesen 35 888 m Tématerületei: 1. Egészség, demográfiai változások és jólét A szilárd tudományos bizonyítékokon alapuló, hatékony egészségfejlesztés hozzájárul a betegségek

Részletesebben

Gyógyszertámogatás, gyógyszerellátás és árazás

Gyógyszertámogatás, gyógyszerellátás és árazás Gyógyszertámogatás, gyógyszerellátás és árazás Dankó Dávid stratégiai, elemzési és integrációért felelős főosztályvezető-helyettes Országos Egészségbiztosítási Pénztár Ártámogatási Főosztály (danko.d @

Részletesebben

A gyógyszertörvény. Két fontos gyógyszerügyi törvényünk. Gyógyszertörvény egy kis történelem

A gyógyszertörvény. Két fontos gyógyszerügyi törvényünk. Gyógyszertörvény egy kis történelem Két fontos gyógyszerügyi törvényünk gyógyszertörvény gyógyszergazdasági törvény A gyógyszertörvény 2005. évi XCV. törvény az emberi alkalmazásra kerül& gyógyszerekr&l és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére. a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény módosításáról. Budapest, 2007. március

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére. a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény módosításáról. Budapest, 2007. március OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTER Az 1992. évi LXIII. törvény 19/A. (1) bekezdése alapján /2007. NEM NYILVÁNOS 2007. március -ától számított 10 évig. Készült: 2 eredeti

Részletesebben

AZ INFRASTRUKTURÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK AZ INFRASTRUKTÚRA A KÖZLEKEDÉS A KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA A GAZDASÁGBAN A KÖZLEKEDÉSI RENDSZER

AZ INFRASTRUKTURÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK AZ INFRASTRUKTÚRA A KÖZLEKEDÉS A KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA A GAZDASÁGBAN A KÖZLEKEDÉSI RENDSZER 1. ELŐADÁS A KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA A GAZDASÁGBAN A KÖZLEKEDÉS Személyek és tárgyak rendszeres térbeli helyváltoztatása e célra szolgáló pályák és eszközök igénybevételével Nem öncél, valamely társadalmi

Részletesebben

2005. évi XCV. törvény. az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról1

2005. évi XCV. törvény. az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról1 2005. évi XCV. törvény az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról1 A törvény célja, hogy az Európai Közösség jogi aktusai, illetve egyéb

Részletesebben

Közbeszerzési referens képzés Gazdasági és pénzügyi ismeretek modul 1. alkalom. A közgazdaságtan alapfogalmai Makro- és mikroökonómiai alapfogalmak

Közbeszerzési referens képzés Gazdasági és pénzügyi ismeretek modul 1. alkalom. A közgazdaságtan alapfogalmai Makro- és mikroökonómiai alapfogalmak Közbeszerzési referens képzés Gazdasági és pénzügyi ismeretek modul 1. alkalom A közgazdaságtan alapfogalmai Makro- és mikroökonómiai alapfogalmak ALAPKÉRDÉSEK TISZTÁZÁSA I. A gazdasági törvények lényege:

Részletesebben

Állami támogatások Magyarországon az energia- és a vízgazdálkodás területén

Állami támogatások Magyarországon az energia- és a vízgazdálkodás területén 11. Melléklet 11. melléklet Állami támogatások Magyarországon az energia- és a vízgazdálkodás területén A támogatás fogalma és típusai sokról is említést tennünk az energiaszektor vizsgálata kapcsán, mert

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN I. Készítette: Bíró Anikó, K hegyi Gergely, Major Klára. Szakmai felel s: K hegyi Gergely. 2010. június

KÖZGAZDASÁGTAN I. Készítette: Bíró Anikó, K hegyi Gergely, Major Klára. Szakmai felel s: K hegyi Gergely. 2010. június KÖZGAZDASÁGTAN I. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/a/KMR-2009-0041 pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága részére. a gyógyászati segédeszközök ellátásának helyzetéről. Budapest, 2009.

TÁJÉKOZTATÓ. Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága részére. a gyógyászati segédeszközök ellátásának helyzetéről. Budapest, 2009. EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM TÁJÉKOZTATÓ Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága részére a gyógyászati segédeszközök ellátásának helyzetéről Budapest, 2009. november TÁJÉKOZTATÓ A gyógyászati segédeszköz

Részletesebben

Bocskaikert Önkormányzata Képviselõ-testületének 9/2008. (IV.15.) rendelete az Önkormányzat 2007. évi költségvetési zárszámadásáról

Bocskaikert Önkormányzata Képviselõ-testületének 9/2008. (IV.15.) rendelete az Önkormányzat 2007. évi költségvetési zárszámadásáról Bocskaikert Önkormányzata Képviselõ-testületének 9/2008. (IV.15.) rendelete az Önkormányzat évi költségvetési zárszámadásáról Bocskaikert Önkormányzatának Képviselő testülete az államháztartásról szóló,

Részletesebben

Tárgy: Közérdekű bejelentés a közúti fuvarozók követeléséről a gázolaj adójának csökkentésére

Tárgy: Közérdekű bejelentés a közúti fuvarozók követeléséről a gázolaj adójának csökkentésére Veres János úr pénzügyminiszter Pénzügyminisztérium Budapest Budapest, 2008. május 20. Tárgy: Közérdekű bejelentés a közúti fuvarozók követeléséről a gázolaj adójának csökkentésére Tisztelt Pénzügyminiszter

Részletesebben

Budapest, 2011. február

Budapest, 2011. február Nemzeti Erőforrás Miniszter 617-5 /2011-JOGI ELŐTERJESZTÉS a háziorvosok indikátor alapú teljesítményértékeléséről és az orvosok gyógyszerrendelése értékelésének egyes szabályairól Budapest, 2011. február

Részletesebben

hatályos: 2016.04.01-2016.04.02

hatályos: 2016.04.01-2016.04.02 7/2016. (III. 30.) EMMI rendelet egyes egészségügyi, gyógyszerészeti tárgyú, valamint gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos miniszteri rendeletek módosításáról 1 hatályos: 2016.04.01-2016.04.02 A kötelező

Részletesebben

NÉMETORSZÁG Baden-Württemberg tartomány

NÉMETORSZÁG Baden-Württemberg tartomány NÉMETORSZÁG Baden-Württemberg tartomány Road show, 2010. május 4. Németország 5. Franciaország 6. Nagy-Britannia 7. Olaszország 9. Spanyolország 16. Hollandia 20. Belgium 21. Lengyelország 22. Svédország

Részletesebben

PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM. Lukács András részére Levegő Munkacsoport. Budapest Pf. 1676. 1465. Tisztelt Elnök úr!

PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM. Lukács András részére Levegő Munkacsoport. Budapest Pf. 1676. 1465. Tisztelt Elnök úr! PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM Lukács András részére Levegő Munkacsoport Budapest Pf. 1676. 1465 Ikt.sz.: 23936/2003 Tisztelt Elnök úr! A kormány környezet- és természetvédelmi kötelezettség vállalásai" címmel Miniszterelnök

Részletesebben

Ikt.sz. /2013 Ügyintéző: Csikós Péter Tárgy: Előterjesztés a bizottsághoz Mellékletek: 7 db ELŐTERJESZTÉS

Ikt.sz. /2013 Ügyintéző: Csikós Péter Tárgy: Előterjesztés a bizottsághoz Mellékletek: 7 db ELŐTERJESZTÉS Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság 4400 Nyíregyháza, Szent István utca 14. Postacím: 4401 Nyíregyháza Pf.91. Telefonszám: (42) 461-217 E-mail: alapellatas@nyiregyhaza.hu nyhaalp@gmail.com Ikt.sz. /2013

Részletesebben

Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális Lakossági és Tájékoztatási Osztály. Információk Időseknek

Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális Lakossági és Tájékoztatási Osztály. Információk Időseknek Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális Lakossági és Tájékoztatási Osztály Információk Időseknek 2010 1 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés, ajánlás 4 IDŐSEK VILÁGNAPJA 5 A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATNÁL IGÉNYELHETŐ

Részletesebben

1. az erőforrások szűkössége 2. az egészségügyi kiadások növekedési üteme jelentősen és tartósan meghaladta a GDP növekedési ütemét

1. az erőforrások szűkössége 2. az egészségügyi kiadások növekedési üteme jelentősen és tartósan meghaladta a GDP növekedési ütemét Farmakoökonómia Dr. Mészáros Ágnes Gyógyszerügyi Szervezéstan 2015. március 16. Stratégiai problémák Közgazdaságtan vs. egészségügy Bodrogi J. ea. 2015.03.9. 2 1. az erőforrások szűkössége 2. az egészségügyi

Részletesebben

FESZ XIV. Kongresszusa

FESZ XIV. Kongresszusa FESZ XIV. Kongresszusa FESZ A BETEGEK TELJESKÖRŰ TÁJÉKOZTATÁSÁÉRT Parádfürdő, 2014. szeptember 19-20. Tények A vonatkozó statisztikai adatok szerint 15-18 000 főre tehető az agyvérzés miatt bekövetkezett

Részletesebben

INTEGRÁLT PALLIATÍV ELLÁTÁS KEZDETEI

INTEGRÁLT PALLIATÍV ELLÁTÁS KEZDETEI XVII. OTTHONI SZAKÁPOLÁSI KONGRESSZUS 2015. Október 8-9 RÁCKEVE INTEGRÁLT PALLIATÍV ELLÁTÁS KEZDETEI Lukács Miklós 1, Dr. Csikós Ágnes PhD. 2 Menyhért Mónika 1 1 PTE Klinikai Központ Palliatív Mobil Team

Részletesebben

2. MODUL Gazdasági és pénzügyi ismeretek Elméleti rész

2. MODUL Gazdasági és pénzügyi ismeretek Elméleti rész 2. MODUL Gazdasági és pénzügyi ismeretek Elméleti rész Tökéletes verseny A tökéletes verseny fogalma egy olyan, versenyalapú piac feltételezéséből indul ki, amelyben: megfelelően magas számú vásárló és

Részletesebben

Ha további kérdései vannak a témával kapcsolatban, kérjük, keresse fel a www.ezert.hu honlapot, vagy hívja helyi hívás díjáért a 06 40 33 44 55-ös

Ha további kérdései vannak a témával kapcsolatban, kérjük, keresse fel a www.ezert.hu honlapot, vagy hívja helyi hívás díjáért a 06 40 33 44 55-ös Ha további kérdései vannak a témával kapcsolatban, kérjük, keresse fel a www.ezert.hu honlapot, vagy hívja helyi hívás díjáért a 06 40 33 44 55-ös számon tájékoztató vonalunkat, ahol még részletesebben

Részletesebben

50/2006. (VI. 28.) FVM rendelet. az állatgyógyászati készítményekről. Általános rendelkezések

50/2006. (VI. 28.) FVM rendelet. az állatgyógyászati készítményekről. Általános rendelkezések 50/2006. (VI. 28.) FVM rendelet az állatgyógyászati készítményekről Az állategészségügyről szóló 2005. évi CLXXVI. törvény (a továbbiakban: Áeü.) 47. -a (2) bekezdésének 10. pontjában, a gyógyszertárak

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY BULGÁRIA EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL. Románia BULGÁRIA. Informatikai és Rendszerelemzési Fõigazgatóság Rendszerelemzési Fõosztály

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY BULGÁRIA EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL. Románia BULGÁRIA. Informatikai és Rendszerelemzési Fõigazgatóság Rendszerelemzési Fõosztály TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY BULGÁRIA EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL Románia Szerbia Szófia BULGÁRIA Fekete-tenger Macedónia Görögország Törökország GYEMSZI Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY BELGIUM EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL. Hollandia. Brüsszel BELGIUM

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY BELGIUM EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL. Hollandia. Brüsszel BELGIUM TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY BELGIUM EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL Északi-tenger Hollandia Brüsszel Németország BELGIUM Franciaország Luxemburg GYEMSZI Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési

Részletesebben

Makrogazdasági helyzetkép és tendenciák

Makrogazdasági helyzetkép és tendenciák Makrogazdasági helyzetkép és tendenciák Nyugdíjbiztosítások szerepe a nyugdíjrendszerben Palotai Dániel 1. november. MABISZ konferencia I. Makrogazdasági helyzetkép és tendenciák Felvevőpiacaink növekedési

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR Ártámogatási Főosztály 1139 Budapest, Váci út 73/a. Telefon: 298-24-58 Fax: 298-24-57 Email: atfo@oep.

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR Ártámogatási Főosztály 1139 Budapest, Váci út 73/a. Telefon: 298-24-58 Fax: 298-24-57 Email: atfo@oep. ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR Ártámogatási Főosztály 1139 Budapest, Váci út 73/a. Telefon: 2982458 Fax: 2982457 Email: atfo@oep.hu Nyt. szám: 73409103695 Tárgy: tájékoztatás aktualitásokról Valamennyi

Részletesebben

GAZDASÁGELEMZÉS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A FA-

GAZDASÁGELEMZÉS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A FA- GAZDASÁGELEMZÉS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A FA- ÉS BÚTORIPAR HELYZETÉRE 2009. JANUÁR-JÚNIUS KÉSZÍTETTE: MILEI OLGA BUDAPEST, 2009. SZEPTEMBER A gazdaság fontosabb mutatószámai 2008. január 1-től ahogy azt korábban

Részletesebben

Nemzetközi marketing

Nemzetközi marketing Nemzetközi marketing 7. témakör Előadó: Dr. Veres István Az előadás Dr. Szalkai Zsuzsanna prezentációjának felhasználásával készült 1 Előző órán A külföldi piacra lépés motivációi A külpiacra lépés formái

Részletesebben

2014. március 10-12. HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont www.sirha-budapest.com sirha-budapest@hungexpo.hu

2014. március 10-12. HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont www.sirha-budapest.com sirha-budapest@hungexpo.hu Tel: +06 1 263-6455, +06 1 263 6086 JELENTKEZÉSI ÍV Kedvezményes jelentkezési határidő: 2013. szeptember 30. 1. A kiállításra SZERZŐDŐ FÉL minősége: Kiállító (saját standdal vesz részt) Kollektív kiállítás

Részletesebben

Áttekintés a gyógyászati segédeszközök költségvetési helyzetéről

Áttekintés a gyógyászati segédeszközök költségvetési helyzetéről Áttekintés a gyógyászati segédeszközök költségvetési helyzetéről Dr. Cserháti Péter Egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár FORGALMAZÓK AZ EGÉSZSÉGÉRT SZÖVETSÉG XII. Konferencia Gyógyászati segédeszközök

Részletesebben

MIT VÁRUNK AZ ÖNKORMÁNYZATOKTÓL 2006 ÉS 2010 KÖZÖTT? AJÁNLÁSOK BUDAPESTÉRT

MIT VÁRUNK AZ ÖNKORMÁNYZATOKTÓL 2006 ÉS 2010 KÖZÖTT? AJÁNLÁSOK BUDAPESTÉRT MIT VÁRUNK AZ ÖNKORMÁNYZATOKTÓL 2006 ÉS 2010 KÖZÖTT? AJÁNLÁSOK BUDAPESTÉRT LEVEGÔ MUNKACSOPORT, 2006 AJÁNLÁSOK BUDAPESTÉRT MIT VÁRUNK AZ ÖNKORMÁNYZATOKTÓL 2006 ÉS 2010 KÖZÖTT? 2 AJÁNLÁSOK BUDAPESTÉRT 2006

Részletesebben

JELENTÉS A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYMINISZTEREK TANÁCSA

JELENTÉS A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYMINISZTEREK TANÁCSA NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM JELENTÉS A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYMINISZTEREK TANÁCSA ÁLTAL 2009. JÚLIUS 7-ÉN A TÚLZOTT HIÁNY ELJÁRÁS KERETÉBEN KIADOTT AJÁNLÁS MEGVALÓSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN HOZOTT INTÉZKEDÉSEKRŐL

Részletesebben

A patikák tulajdonosainak és vezető gyógyszerészeinek véleménye a gyógyszertárak kapcsán történt főbb változásokról

A patikák tulajdonosainak és vezető gyógyszerészeinek véleménye a gyógyszertárak kapcsán történt főbb változásokról EGÉSZSÉGÜGYKUTATÓ INTÉZET KFT. 1092 BUDAPEST, RÁDAY UTCA 42-44. A patikák tulajdonosainak és vezető gyógyszerészeinek véleménye a gyógyszertárak kapcsán történt főbb változásokról 2013. május 9. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Dankó Dávid. Erıforrás-menedzsment egy hosszú megtérülési idejő iparágban A hatékonyság fokozása a gyógyszerek értéklánca mentén

Dankó Dávid. Erıforrás-menedzsment egy hosszú megtérülési idejő iparágban A hatékonyság fokozása a gyógyszerek értéklánca mentén Dankó Dávid Erıforrás-menedzsment egy hosszú megtérülési idejő iparágban A hatékonyság fokozása a gyógyszerek értéklánca mentén 1 Budapesti Corvinus Egyetem, Vezetéstudományi Intézet Témavezetı: dr. Lázár

Részletesebben

Ön hogyan értékeli a 17/2007. Kormányrendeletet? A gyógyszerfelírási szabályokkal kapcsolatos hitek és tévhitek Mérföldkövek a gyógyításban II.

Ön hogyan értékeli a 17/2007. Kormányrendeletet? A gyógyszerfelírási szabályokkal kapcsolatos hitek és tévhitek Mérföldkövek a gyógyításban II. hírlevél 13 kiadja az INNOVATÍV Gyógyszergyártók Egyesülete 2007/2. Ön hogyan értékeli a 17/2007. Kormányrendeletet? A gyógyszerfelírási szabályokkal kapcsolatos hitek és tévhitek Mérföldkövek a gyógyításban

Részletesebben

EMMI szakmai irányelv. az egészség-gazdaságtani elemzések készítéséhez

EMMI szakmai irányelv. az egészség-gazdaságtani elemzések készítéséhez Forrás: Egészségügyi Közlöny 2013. év 3. szám EMMI szakmai irányelv az egészség-gazdaságtani elemzések készítéséhez Előszó A szakmai irányelv megjelentetése része egy hosszú folyamatnak, mely során a Nemzeti

Részletesebben

Ajánlatkérő: Országos Egészségbiztosítási Pénztár 1139 Budapest, Váci út 73/A. Ajánlattételi Felhívás és Dokumentáció

Ajánlatkérő: Országos Egészségbiztosítási Pénztár 1139 Budapest, Váci út 73/A. Ajánlattételi Felhívás és Dokumentáció Ajánlatkérő: Országos Egészségbiztosítási Pénztár 1139 Budapest, Váci út 73/A. Nyt. szám: 36-514/16/2010. Ajánlattételi Felhívás és Dokumentáció VirEP rendszer supportja és továbbfejlesztése tárgyban indított

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 43. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 43. szám MAGYAR KÖZLÖNY 43. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2016. március 30., szerda Tartalomjegyzék 7/2016. (III. 30.) EMMI rendelet Egyes egészségügyi, gyógyszerészeti tárgyú, valamint gyógyászati segédeszközökkel

Részletesebben

Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft.

Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft. CREDIT-PROFIT K ö n y v e l ő é s K ö n y v v i z s g á l ó K f t. MKVK nyilvántart. sz.:0 0 1 9 6 0 W e i s z T e r é z B e j e g y z e t t k ö n y v v i z s g á l ó MKVK Tags. Sz.: 0 0 0 9 5 4 KÖNYVVIZSGÁLÓI

Részletesebben

PENTA UNIÓ ZRT. NÉV: Gálicza Zoltán Ottóné. Szak: Forgalmi adószakértő. Konzulens: Fábiánné Játékos Judit. Oldalszám: 1

PENTA UNIÓ ZRT. NÉV: Gálicza Zoltán Ottóné. Szak: Forgalmi adószakértő. Konzulens: Fábiánné Játékos Judit. Oldalszám: 1 PENTA UNIÓ ZRT. A fordított adózás alkalmazásának jogszabályi háttere, indokoltsága, valamint az ingatlanokkal kapcsolatok belföldi fordított ÁFA szabályozás részletes bemutatása Oldalszám: 1 NÉV: Gálicza

Részletesebben

Tájékoztató a lakás-elôtakarékossági szerzôdésekre igényelhetô állami támogatásról

Tájékoztató a lakás-elôtakarékossági szerzôdésekre igényelhetô állami támogatásról Tájékoztató a lakás-elôtakarékossági szerzôdésekre igényelhetô állami támogatásról A Magyar Állam a lakás-elôtakarékossági szerzôdésekre elhelyezett megtakarítások után, éves szinten, vissza nem térítendô

Részletesebben

A keresőképtelen esetek ellenőrzésének tapasztalatai

A keresőképtelen esetek ellenőrzésének tapasztalatai A keresőképtelen esetek ellenőrzésének tapasztalatai Nagy Zsanett (OEP Észak-alföldi Területi Hivatala Debrecen) Bevezetés A keresőképtelenség elbírálásáról és ellenőrzéséről jogszabály rendelkezik. A

Részletesebben

A gyógyszerpiac szabályozásának versenypolitikai kérdései

A gyógyszerpiac szabályozásának versenypolitikai kérdései A gyógyszerpiac szabályozásának versenypolitikai kérdései A gyógyszerpiac liberalizálása hasonlóan az egészségügy privatizációjához mind a mai napig aktuális, a közvéleményt is foglalkoztató kérdés. Az

Részletesebben

Multi Medikai Alkalmazás

Multi Medikai Alkalmazás Technológia a gyógyítás szolgálatában Enterprise Multi Medikai Alkalmazás Termékismertető EMMA integrált medikai rendszer Rendszerbe foglaljuk a gyógyítást Technológia a gyógyítás szolgálatában Az Enterprise

Részletesebben

XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia

XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia XVI. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XI. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred 2014.Szeptember 11-14. Dr. Kováts Attila alelnök Új korszak elé nézünk? Az elmúlt két hónap

Részletesebben

A 2009. január 1-jétől életbe lépő adó- és járulékváltozások szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatra gyakorolt hatásának bemutatása

A 2009. január 1-jétől életbe lépő adó- és járulékváltozások szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatra gyakorolt hatásának bemutatása A 2009. január 1-jétől életbe lépő adó- és járulékváltozások szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatra gyakorolt hatásának készült a Turizmus és Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság megbízásából

Részletesebben

Az önrendelkezési jog

Az önrendelkezési jog TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Az önrendelkezési jog Betegjogi képviselő képzés Budapest, 2014. március 20-22.. Jogszabályok Alaptörvény

Részletesebben

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestületének. 12/2014. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestületének. 12/2014. (XII. 19.) önkormányzati rendelete Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestületének 12/2014. (XII. 19.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről, valamint az elidegenítésükre vonatkozó

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Előterjesztés A képviselő-testület 2013. december 12-i ülésére Tisztelt Képviselő-testület! Az ÉMOP-4.2.1/A-11-2012-0002 számú, Idősek nappali ellátásának fejlesztése Alsózsolca településen című pályázat

Részletesebben

Időpont: 2014. július 16. Helyszín: EMK, Budapest, XII. Kútvölgyi út 2. Kiinduló megállapítások:

Időpont: 2014. július 16. Helyszín: EMK, Budapest, XII. Kútvölgyi út 2. Kiinduló megállapítások: Egészségügyi Szakmai Kollégium Menedzsment és Egészséggazdaságtan Tagozata szakmai workshopot tartott A köz és magán együttélése, eredményes együttműködése az egészségügyben címmel Időpont: 2014. július

Részletesebben

I. Betegfogadási lista

I. Betegfogadási lista Tisztelt Betegünk! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Bizonyára az Ön számára is ismeretes, hogy 2007. január 01 től betegeink egészségügyi ellátásával kapcsolatosan rendszeresen jelentős új rendeletek és szabályok léptek

Részletesebben

PIACNYITÁS A GÁZIPARBAN. Horváth J. Ferenc elnök

PIACNYITÁS A GÁZIPARBAN. Horváth J. Ferenc elnök PIACNYITÁS A GÁZIPARBAN Horváth J. Ferenc elnök Kivonat az Országos Főenergetikusi Szemináriumon kivetített képekből OKTÁV Továbbképző Központ 2004. február 25-26. ENGEDÉLYKÖTELES TEVÉKENYSÉGEK A GÁZIPARBAN

Részletesebben

I. Konszolidált jelentés

I. Konszolidált jelentés I. Konszolidált jelentés 1. Vezetői összefoglaló 2016 első negyedéve során a teljes árbevétel forintban 1,9%-kal, euróban 0,8%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A vizsgált időszakban

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG 1024 Budapest, Margit krt. 85. 1525 Postafiók 166. Tel: 336-7776 Fax: 336-7778

KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG 1024 Budapest, Margit krt. 85. 1525 Postafiók 166. Tel: 336-7776 Fax: 336-7778 KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG 1024 Budapest, Margit krt. 85. 1525 Postafiók 166. Tel: 336-7776 Fax: 336-7778 Ikt.sz.: D.564/18 /2009. A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban:

Részletesebben

Kórházügyi helyzetkép, 2015

Kórházügyi helyzetkép, 2015 Kórházügyi helyzetkép, 2015 Sopron, 2015. november 24. Velkey György, Magyar Kórházszövetség Kórházügyi kérdések 1. Van-e elegendő forrás? - Ki vagy mi felelős a kórházi adósságért? 2. Kórházközpontú-e

Részletesebben

A makroökonómia tárgyköre. Makrogazdasági termelési érték, bruttó kibocsátás. Bruttó hazai termék (GDP)

A makroökonómia tárgyköre. Makrogazdasági termelési érték, bruttó kibocsátás. Bruttó hazai termék (GDP) A makroökonómia tárgyköre 1.) Az alábbiak közül mely kérdések tartoznak a makroökonómia tárgykörébe? Válaszait indokolja! a) Milyen gazdasági növekedést feltételezve állítsa össze a költségvetést a gazdasági

Részletesebben

Ismerje meg a kisvállalati adóban rejlő lehetőségeket!

Ismerje meg a kisvállalati adóban rejlő lehetőségeket! Ismerje meg a kisvállalati adóban rejlő lehetőségeket! A kisvállalati adó (kiva) módot ad arra, hogy a vállalkozások meghatározott köre a hagyományos adózási formákhoz képest kedvezőbb szabályok szerint

Részletesebben

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS 2009. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI KONCEPCIÓJA A koncepciót az önkormányzat valamennyi szakbizottsága megtárgyalja 2 Az önkormányzat 2009. évi költségvetési koncepciója a Magyar Köztársaság 2009.

Részletesebben

A várólisták rövidítésének stratégiai irányai

A várólisták rövidítésének stratégiai irányai A várólisták rövidítésének stratégiai irányai Az Egészségbiztosítási Felügyelet összefoglaló elemzése 2010 A várakozási idők hatékony kezelésének kérdése, mint majd mindenhol a világon, így a magyar egészségügyi

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS MEGERŐSÍTÉSÉNEK KONCEPCIÓJA

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS MEGERŐSÍTÉSÉNEK KONCEPCIÓJA 2. melléklet az előterjesztéshez AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS MEGERŐSÍTÉSÉNEK KONCEPCIÓJA EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG 2015. április Tartalom BEVEZETÉS...4 A stratégiai dokumentum célja és előzménye...4

Részletesebben

Az egészségügyi miniszter../2007. (..) EüM rendelete. a társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerek kereskedelmi árréséről

Az egészségügyi miniszter../2007. (..) EüM rendelete. a társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerek kereskedelmi árréséről Tervezet Az egészségügyi miniszter./2007. (..) EüM rendelete a társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerek kereskedelmi árréséről Az árak megállapításáról szóló, módosított 1990. évi LXXXVII.

Részletesebben

Kérdések és válaszok a gyógyászatisegédeszköz-támogatási rendszert érintő, 2009. augusztus 16-án hatályba lépő változásokkal kapcsolatban

Kérdések és válaszok a gyógyászatisegédeszköz-támogatási rendszert érintő, 2009. augusztus 16-án hatályba lépő változásokkal kapcsolatban ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR Ártámogatási Főosztály 1139 Budapest, XIII. Váci út 73/A Telefon: 298-24-58, Telefax: 298-24-57, E-mail: atfo@oep.hu Kérdések és válaszok a gyógyászatisegédeszköz-támogatási

Részletesebben

SZOCIÁLIS JOG I. Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. SZEPTEMBER 17. DR. JOÓ ARANKA

SZOCIÁLIS JOG I. Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. SZEPTEMBER 17. DR. JOÓ ARANKA SZOCIÁLIS JOG I. Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. SZEPTEMBER 17. DR. JOÓ ARANKA TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői

Részletesebben

KÓRHÁZAK ÚTKÖZBEN DR. RÁCZ JENŐ MAGYAR KÓRHÁZSZÖVETSÉG DEMIN XI. DEBRECEN 2011. JÚNIUS 2-3.

KÓRHÁZAK ÚTKÖZBEN DR. RÁCZ JENŐ MAGYAR KÓRHÁZSZÖVETSÉG DEMIN XI. DEBRECEN 2011. JÚNIUS 2-3. KÓRHÁZAK ÚTKÖZBEN DR. RÁCZ JENŐ MAGYAR KÓRHÁZSZÖVETSÉG DEMIN XI. DEBRECEN 2011. JÚNIUS 2-3. HONNAN INDULTUNK 1 ÉVE? Új stílus jön, vége a korábbi verésnek QUO VADIS DOMINE? HONNAN INDULTUNK?/I. A Magyar

Részletesebben

Bankszámlaszáma: Számlázási cím: város út/utca/tér szám Levelezési cím: város út/utca/tér szám

Bankszámlaszáma: Számlázási cím: város út/utca/tér szám Levelezési cím: város út/utca/tér szám JELENTKEZÉSI ÍV Kedvezményes előjelentkezési határidő: 2013. augusztus 31. 1. A kiállításra SZERZŐDŐ FÉL minősége: Kiállító (Saját standdal vesz részt.) Kollektív kiállítás összefogója Fizető szervező

Részletesebben

Önkormányzati Rendeletek Tára

Önkormányzati Rendeletek Tára Tiszaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2014. (X.02.) önkormányzati rendelete az önkormányzat és a helyi közút építésében érdekeltek együttműködéséről, valamint az útépítési érdekeltségi

Részletesebben

Mezőszilas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2008. (I. 25.) rendelete egyes szociális ellátásokról

Mezőszilas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2008. (I. 25.) rendelete egyes szociális ellátásokról Mezőszilas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2008. (I. 25.) rendelete egyes szociális ellátásokról Mezőszilas Község Önkormányzata Képviselő-testülete, a szociális igazgatásról és szociális

Részletesebben

Közpénzügyi feladat- és forrásmegosztási gyakorlat értékelése az OECD ajánlásainak és néhány kelet-közép-európai ország tapasztalatainak tükrében

Közpénzügyi feladat- és forrásmegosztási gyakorlat értékelése az OECD ajánlásainak és néhány kelet-közép-európai ország tapasztalatainak tükrében SIVÁK JÓZSEF 1 ZSUGYEL JÁNOS 2 Közpénzügyi feladat- és forrásmegosztási gyakorlat értékelése az OECD ajánlásainak és néhány kelet-közép-európai ország tapasztalatainak tükrében A fiskális föderalizmus

Részletesebben

Dr. Hegedűs Katalin Életvégi kérdések, palliatív gondoskodás

Dr. Hegedűs Katalin Életvégi kérdések, palliatív gondoskodás Dr. Hegedűs Katalin Életvégi kérdések, palliatív gondoskodás Az életvégi kérdések (döntési helyzetek és azok dilemmái, támogatási lehetőségek a döntéshozatalban) valamint a palliatív gondoskodás lehetőségei

Részletesebben

A helyhez kötött (vezetékes) telefonszolgáltatás Értékesíthető díjcsomagok, díjak, díjazások

A helyhez kötött (vezetékes) telefonszolgáltatás Értékesíthető díjcsomagok, díjak, díjazások Lakossági Általános Szerződési Feltételek 5/B Melléklet - értékesíthető A helyhez kötött (vezetékes) telefonszolgáltatás Értékesíthető díjcsomagok, díjak, díjazások Tartalomjegyzék 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK...

Részletesebben

Mikroökonómia előadás. Dr. Kertész Krisztián főiskolai docens k.krisztian@efp.hu

Mikroökonómia előadás. Dr. Kertész Krisztián főiskolai docens k.krisztian@efp.hu Mikroökonómia előadás Dr. Kertész Krisztián főiskolai docens k.krisztian@efp.hu Árrugalmasság A kereslet árrugalmassága = megmutatja, hogy ha egy százalékkal változik a termék ára, akkor a piacon hány

Részletesebben

Ercsi Város Önkormányzatának 1/2003.(I.28.) Kt. számú rendelete

Ercsi Város Önkormányzatának 1/2003.(I.28.) Kt. számú rendelete Ercsi Város Önkormányzatának 1/2003.(I.28.) Kt. számú rendelete az Önkormányzat 2002. évi költségvetéséről szóló, 1/2002.(I.22.) Kt. számú rendelet módosításáról Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestülete

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY ÍRORSZÁG EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL. Dublin ÍRORSZÁG. Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet. 2011. január

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY ÍRORSZÁG EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL. Dublin ÍRORSZÁG. Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet. 2011. január TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY ÍRORSZÁG EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL Dublin ÍRORSZÁG Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet 2011. január Tájékoztató országtanulmány ÍRORSZÁG Tartalom Gazdasági-politikai környezet... 2

Részletesebben

Hazai gyógyszerkiadások nagysága

Hazai gyógyszerkiadások nagysága Hazai gyógyszerkiadások nagysága A Széll Kálmán Terv gyógyszerágazati fejezetének szakmai megalpozottsága és következményei Kaló Zoltán, Merész Gergő, Mezei Dóra, Tótth Árpád, Inotai András 2012. július

Részletesebben

2005. NEGYEDIK ÉVFOLYAM 5 6. SZÁM 1

2005. NEGYEDIK ÉVFOLYAM 5 6. SZÁM 1 2005. NEGYEDIK ÉVFOLYAM 5 6. SZÁM 1 84 HITELINTÉZETI SZEMLE FARKAS RICHÁRD MOSOLYGÓ ZSUZSA PÁLES JUDIT A TÕKEINDEXÁLT ÁLLAMKÖTVÉNY JELLEMZÕI, NEMZETKÖZI HELYZETE ÉS HAZAI TAPASZTALATAI * A tõkeindexált

Részletesebben

E rendszerben csak az az eljárás kerülhet befogadásra a közfinanszírozásba, amely szerepel az Engedélyezett Orvosi Eljárások katalógusában.

E rendszerben csak az az eljárás kerülhet befogadásra a közfinanszírozásba, amely szerepel az Engedélyezett Orvosi Eljárások katalógusában. Javaslat az Engedélyezett Orvosi Eljárások Katalógusának kialakítására (Egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény-rendszerének megteremtése) (Dr. Kincses Gyula és az ESKI megbízása alapján

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE ELECTRA : egy versenyképes és fenntartható elektronikai iparért az Európai Unióban

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE ELECTRA : egy versenyképes és fenntartható elektronikai iparért az Európai Unióban HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 2009.10.29. COM(2009)594 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE ELECTRA : egy versenyképes és fenntartható elektronikai iparért az Európai Unióban HU HU A BIZOTTSÁG

Részletesebben

A klinikai vizsgálatok aktuális trendjei Magyarországon és a környező országokban

A klinikai vizsgálatok aktuális trendjei Magyarországon és a környező országokban A klinikai vizsgálatok aktuális trendjei Magyarországon és a környező országokban Dr. Veres László A Magyarországi Klinikai Vizsgálatszervezők Társasága elnöke Regionális kutatási igazgató, Quintiles Magyarország

Részletesebben

H.G. Wells és José Martí A XX. században az előző évszázadokénál drasztikusabb változások következtek be,

H.G. Wells és José Martí A XX. században az előző évszázadokénál drasztikusabb változások következtek be, H.G. Wells és José Martí A XX. században az előző évszázadokénál drasztikusabb változások következtek be, a Föld lakosainak száma négyszeresére, az energiafelhasználás a tizenhatszorosára, az ipari termelés

Részletesebben

Települési támogatás. Az önkormányzat rendelete alapján a jogosult részére települési támogatást nyújt. A települési támogatás formái:

Települési támogatás. Az önkormányzat rendelete alapján a jogosult részére települési támogatást nyújt. A települési támogatás formái: Települési támogatás Vonatkozó jogszabályok: A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló

Részletesebben

III. rész: A VÁLLALATI MAGATARTÁS

III. rész: A VÁLLALATI MAGATARTÁS III. rész: A VÁAATI MAGATARTÁS Az árupiacon a kínálati oldalon a termelőegységek, a vállalatok állnak. A vállalatok különböznek tevékenységük, méretük, tulajdonformájuk szerint. Különböző vállalatok közös

Részletesebben

Világgazdaság konferencia

Világgazdaság konferencia Világgazdaság konferencia A növekedés feltételei Konferencia a válságban követhető vállalati stratégiákról Id őpont: Időpont: 2012. november 8. Helyszín: Hotel Mercure 1013 Budapest, Krisztina körút 41-43.

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Medicin-Liget Alapítvány Kincses Sziget Szépkorúak Otthona és Kistérségi Gondozási Centrum 3325 Noszvaj Szomolyai út 0214/18 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2 0 1 3. 1 Tartalomjegyzék 1. A Kincses Sziget

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI KÖZBESZERZÉS 2014 MEDICAL PROCUREMENT IN 2014

EGÉSZSÉGÜGYI KÖZBESZERZÉS 2014 MEDICAL PROCUREMENT IN 2014 Derzsényi Attila EGÉSZSÉGÜGYI KÖZBESZERZÉS 2014 MEDICAL PROCUREMENT IN 2014 Absztrakt Az egészségügy közbeszerzési szabályozása kiterjed a járóbeteg és fekvőbeteg szakellátásra egyaránt. A 2012. január

Részletesebben

Sopron Megyei Jogú Város

Sopron Megyei Jogú Város A /2015.( ) Kgy. határozat melléklete (Az I. határozati javaslat melléklete) Sopron Megyei Jogú Város Szociális Szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2015. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. A város általános

Részletesebben

EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2013.(XII.12.) önkormányzati rendelete. (Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg)

EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2013.(XII.12.) önkormányzati rendelete. (Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg) EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22/2013.(XII.12.) önkormányzati rendelete A SZOCIÁLIS IGAZGATÁSRÓL, A SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI ELLÁTÁSOK HELYI SZABÁLYAIRÓL (Módosításokkal egységes

Részletesebben

- 3-3. Alcím: Egyéb járulékok és hozzájárulások

- 3-3. Alcím: Egyéb járulékok és hozzájárulások - 2 - Az Egészségbiztosítási Alap 2009. évi költségvetésének előirányzott bevételi főösszege 1 417 726,6 millió forint, kiadási főösszege 1 422 962,7 millió forint, a költségvetés egyenlege -5 236,1 millió

Részletesebben

Technológiai Elôretekintési Program EMBERI ERÔFORRÁSOK

Technológiai Elôretekintési Program EMBERI ERÔFORRÁSOK Technológiai Elôretekintési Program EMBERI ERÔFORRÁSOK Az Országos Mûszaki Fejlesztési Bizottság döntése alapján 1998-ban átfogó elemzés kezdôdött Technológiai Elôretekintési Program (TEP) néven. A program

Részletesebben

FELHÍVÁS. Bejárható országos turisztikai gerinchálózatok létrehozásának megvalósítása

FELHÍVÁS. Bejárható országos turisztikai gerinchálózatok létrehozásának megvalósítása FELHÍVÁS Bejárható országos turisztikai gerinchálózatok létrehozásának megvalósítása A felhívás címe: Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése A felhívás kódszáma: GINOP 7.1.2-15 Magyarország

Részletesebben

Az adósságkonszolidáció hatása a magyarországi települési önkormányzatokra

Az adósságkonszolidáció hatása a magyarországi települési önkormányzatokra Az adósságkonszolidáció hatása a magyarországi települési önkormányzatokra Urbánné Malomsoki Mónika SZIE GTK Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Téma aktualitása Települési önkormányzatok

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ JELENTÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYA

KIEGÉSZÍTŐ JELENTÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MAGYARORSZÁG KORMÁNYA KIEGÉSZÍTŐ JELENTÉS A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYMINISZTEREK TANÁCSA ÁLTAL 2012. MÁRCIUS 13-ÁN A TÚLZOTT HIÁNY ELJÁRÁS KERETÉBEN KIADOTT AJÁNLÁS MEGVALÓSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN HOZOTT INTÉZKEDÉSEKRŐL

Részletesebben