A Gazdasági Versenyhivatal. Jelentés az ÁV-2/2007 sz. ágazati vizsgálatról 2008.december c. tervezetének szakmai véleményezése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Gazdasági Versenyhivatal. Jelentés az ÁV-2/2007 sz. ágazati vizsgálatról 2008.december c. tervezetének szakmai véleményezése"

Átírás

1 A Gazdasági Versenyhivatal Jelentés az ÁV-2/2007 sz. ágazati vizsgálatról 2008.december c. tervezetének szakmai véleményezése február 2.

2 Vezetıi összefoglaló 1. A Jelentéstervezet megalapozott és átfogó képet nyújt az elektronikus médiapiaci helyzetrıl. 2. A vizsgált idıszaknak ( , kiemelten ) kiemelkedı jelentısége van a vizsgálati megállapítások szempontjából, mert az elektronikus médiára jellemzı rendkívül gyors technikai-technológiai változás, annak piaci elterjedése éppen ezekben az években még inkább felgyorsult. 3. A digitalizációra vonatkozó Irányelv-csomag hatálybalépését megelızıen Az EU hagyományos versenyjogi eszközökkel próbálta megakadályozni a vállalkozások közötti koncentráció, azaz a digitális technikával rendelkezı cégek összefonódását 4. A digitális televíziózás területén jelentısebb változást a televíziójelek átvitelére szolgáló szabványok használatáról szóló 95/47/EC irányelv (a továbbiakban: Irányelv) hozott, amely egyértelmővé tette, hogy a digitális koncentrációk létrejötte csupán a hagyományos versenyjog eszközeivel nem akadályozható meg, nyilvánvalóvá vált ugyanis a szolgáltatások és a szolgáltatások közvetítését biztosító infrastruktúra kölcsönös egymásra hatása, rivalizálása is. 5. A digitális átállás felgyorsítását, a szabályozási háttér mihamarabbi megteremtését a 2006-os Kormányprogram alapozta meg. A digitális átállás január 1-i céldátumát figyelembe véve Magyarország jelentıs lemaradásban volt mind az átállás jogszabályi alapjainak megteremtését, mind pedig a mőszakitechnológiai megvalósítást, a tényleges átállást tekintve. 6. Ágazati Vizsgálat egy átalakulóban lévı médiapiaci helyzettel, az analóg korszakra már nem tipikusan jellemzı mősorszolgáltatási struktúrával találja magát szembe, hiszen a médiapiaci viszonyok ágazati vizsgálatára nem került sor az elmúlt több mint tíz év alatt.

3 7. A digitális átállás gyakorlati érvényesülése, piaci hatása a vizsgált idıszakban még nem látható. 8. A földi digitális mősorszolgáltatás jogszabályi hátterének megteremtésével ugyanakkor, szinte már a DÁS kormányhatározattal 1 történı elfogadásától jelentkeznek a jogalkotás versenyszempontból jótékony következményei a versengı platformokon és az egyes platformokon belül is. 9. A jelenleg mősorterjesztési platformonként eltérı rendszerő jelátalakító készülékek interoperábilissá tétele a távlatban mőszakilag megoldható. Ugyanakkor a különbözı platformok között kialakult verseny nem teszi érdekeltté az egyes mősorterjesztıket, hogy kifejlesszenek, illetıleg támogassanak olyan set top box (STB) készülékeket, amelyek a versenytárs mősorterjesztési platformok digitális sugárzásának vételére is alkalmasak. 10. A duálisan mőködı hazai médiapiac saját maga megoldotta, semlegesítette azokat a versenyjogi szempontból releváns helyzeteket, amelyek egy korábbi ágazati vizsgálat eredményeképpen versenypolitikai intézkedések meghozatalát tették volna szükségessé, 11. A technikai-technológiai fejlıdés objektíve olyan, - folyamatosan változó - médiapiaci helyzetet hozott létre, amely mára szükségtelenné teszi a szabályozói és versenypolitikai beavatkozást. 12. A digitalizációval és az új technológiák elterjedésével a korábbi frekvenciaszőkösség még ebben az évtizedben eltőnhet, ebbıl következıen a véleményszabadság korlátozása a megszerezhetı engedélyek limitálásával és a tulajdoni korlátok elıírásával, valamint a frekvenciaszőkösséggel egyre kevésbé magyarázható. 13. Indokolt és szükséges az Rttv. kereszt - tulajdonlási korlátainak eltörlése. 14. Szükséges megteremteni a nézettségmérés közbeszerzési pályáztatásának törvényi hátterét /2007.(III.13) Korm.hat. A televíziózás és rádiózás digitális átállásának kormányzati feladatairól

4 Bevezetés 1. A Gazdasági Versenyhivatal (a továbbiakban: GVH) elnöke július 24-én indított ágazati vizsgálatot az elektronikus média ágazatba tartozó televíziós mősorszolgáltatás (mősortartalom és csomagolás) nagy - és kiskereskedelmi, valamint a televíziós hirdetési piacon a televíziós reklámok értékesítésével, a sport-, és filmjogokhoz való hozzáféréssel, a televíziós mősorcsatornák továbbításának feltételeivel kapcsolatos piaci folyamatok megismerése és értékelés céljából. 2 Az ágazati vizsgálat (a továbbiakban: Ágazati Vizsgálat) Jelentéstervezete (a továbbiakban: Jelentéstervezet) decemberében készült el. 2. A Gazdasági Versenyhivatal január 5-én adott megbízást a MEDIA CONTENT Tanácsadó Kft. részére a Jelentéstervezet szakmai véleményezésére, ezen belül is elsısorban arra, hogy értékelje a vizsgálat megállapításainak szakmai megalapozottságát, illetve a vizsgálat versenypolitikai következtetéseivel kapcsolatos szakmai véleményt fogalmazzon meg. (a továbbiakban: Szakmai Vélemény) A Jelentéstervezet nyilvános észrevételezésére a GVH február 9-ig biztosított lehetıséget honlapján az érintett piaci és nem piaci szereplık részére. 3. A megbízáshoz rendelkezésre bocsátott dokumentumok: Jelentéstervezet BME szakértıi tanulmány (Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszék mőszaki szakértıi tanulmánya) KPMG szakértıi jelentés (KPMG Tanácsadó Kft. szakértıi jelentése) 4. A Szakmai Vélemény a megbízással összhangban kizárólag a Jelentéstervezetben foglaltakkal kapcsolatos szakmai álláspontot fejti ki, nem tér ki a két, a BME mőszaki szakértıi tanulmányában, valamint KPMG szakértıi jelentésében (a továbbiakban együttesen: Tanulmányok) foglaltak elemzésére. 2 Tervezet Vezetıi összefoglaló A vizsgálat tárgya 1.

5 5. A Tanulmányokkal kapcsolatban szükséges leszögezni, hogy azok a vizsgálati tárgykörök alapos, mindenre kiterjedı felmérését és magyarázatát adják, ezáltal alkalmasak az általuk feltárt adatokból, információkból és összefüggésekbıl versenyjogi következtetések levonására. 6. Rögzíteni szükséges azt is, hogy a Szakmai Vélemény a Jelentéstervezetben hivatkozott adatok, tények, információk valóságtartalmát nem vizsgálja, azokat a szakmai álláspont kialakításánál tényként elfogadottnak tekinti. 7. A Szakmai Vélemény szintén nem észrevételezi a Jelentéstervezet Tanulmányokra alapított tény-megállapításait, (Lásd: Vezetıi összefoglaló: vizsgált piacokkal kapcsolatos fıbb megállapítások), ugyanakkor rávilágít a versenyszempontú és versenypolitikai következtetések médiapiaci összefüggéseire. 8. A Szakmai Vélemény kizárólag azon versenyszempontú megállapításokhoz és versenypolitikai következtetésekhez kíván észrevételeket főzni, média szempontból szakmai vélemény kifejteni, amelyek esetén a GVH a Jelentéstervezet alapján nyitva hagyta végleges álláspontjának kialakítását, (set-top boksz kérdés, nézettség stb.) vagy azokhoz, amelyek véglegesítéséhez médiával kapcsolatos mélyebb összefüggések megvilágítása szükséges (digitalizáció). A Szakmai Vélemény szintén észrevételezi és javaslatokat is megfogalmaz azon versenypolitikai következtetésekhez, amelyekben történı végleges állásfoglalás kialakításához média szempontból adalékkal, kiegészítı információval szolgálhat. (mősorterjesztı-mősorszolgáltató reláció) Mindebbıl következıen a Szakmai Vélemény a Jelentéstervezetet nem kronológiai sorrendjében elemzi, hanem fontossági alapon csak azokat a fıbb tárgyköröket, illetıleg megállapításokat észrevételezi, amelyek esetenként más megvilágításba helyezik a vizsgálat eddigi eredményeit. Mivel a Jelentéstervezet megalapozott álláspontot fejt ki szinte valamennyi vizsgálati tárgykörben, így a Szakmai Vélemény általános véleményként rögzíti egyetértését és csak néhány esetben jelzi azt külön is.

6 SZAKMAI VÉLEMÉNY A) Általános megállapítás A Jelentéstervezet átfogó képet nyújt az ágazati vizsgálat tárgyát képezı elektronikus médiapiaci helyzetrıl, a vizsgálati pontok ugyanis a médiapiac legjellemzıbb azon területeit veszik górcsı alá, amelyek a több mint tíz éve mőködı duális elektronikus mősorszolgáltatási és mősorterjesztési piacon versenypolitikailag megfontolandó kérdéseket vetettek fel. Kifejezetten hasznos és indokolt, hogy az ágazati vizsgálatban két szakértı cég, a Budapesti Mőszaki Egyetem, valamint a KPMG is részt vett és a vizsgálati tárgyköröket mőszaki és gazdasági szempontból vizsgálta. A Jelentéstervezet a Tanulmányokban feltárt adatokra, információkra és tényekre alapozza versenyjogi megállapításait, következtetéseit. Ugyanakkor a Jelentéstervezet a Tanulmányokban rögzített adatokból, információkból versenyjogi elemzése kapcsán önálló és megalapozott következtetésekre jut. Azokban a tárgykörökben pedig, amelyekben a vizsgálat során még nem tudott egyértelmő álláspontot megfogalmazni, - helyesen - a nyilvánosságra hozott Jelentéstervezethez beérkezett észrevételek alapján alakítja ki végleges döntését. A Jelentéstervezet az ágazati vizsgálatra okot adó, versenyjogilag releváns tárgykörökben véleményünk szerint helyesen nem lát versenyjogilag és versenypolitikailag közvetlen beavatkozási indokot. A Jelentéstervezet álláspontunk szerint - megalapozottan jut arra a következtetésre, hogy a jelenlegi médiapiaci viszonyok részben önerıbıl, az elmúlt tíz év médiapiaci mozgásainak, a kialakult versenyhelyzetnek köszönhetıen leküzdötték a versenyjogilag aggályosnak mondható erıfölényes helyzetek stabilizálódását, illetıleg a médiára jellemzı rendkívül gyors mőszaki fejlıdés sem tette lehetıvé ilyen helyzetek állandósulását.

7 B) Részletes észrevételek 2. Vizsgált idıszak A Jelentéstervezet szerint (Bevezetés 70.pont) a vizsgált idıszak: évekig terjedı idıszak, illetıleg ezen belül is a második körben - a részletesebb elemzések a évekre vonatkoznak. Hangsúlyozni szükséges, hogy a vizsgált idıszaknak kiemelkedı jelentısége van a vizsgálati megállapítások szempontjából, mert az elektronikus médiára jellemzı rendkívül gyors technikai-technológiai változás, annak piaci elterjedése éppen ezekben az években - az Európai Unió Bizottságának 2002-ben meghozott digitális irányelv-csomagja 3 (a továbbiakban: Irányelvcsomag) hatására is - még inkább felgyorsult. Javaslat A Jelentéstervezetben egyrészt indokolt hivatkozni a médiára jellemzı rendkívül gyors mőszaki fejlıdésre, másrészt a vizsgálati idıszak e szempontból is fennálló jelentıségére /19/EK irányelv az elektronikus hírközlı hálózatokhoz és kapcsolódó berendezésekhez való hozzáférésrıl és azok összekapcsolásáról (hozzáférési irányelv) 2002/20/EK irányelv az elektronikus hírközlı hálózatok és elektronikus hírközlési szolgáltatások engedélyezésérıl (engedélyezési irányelv) 2002/21/EK irányelv az elektronikus hírközlı hálózatok és elektronikus hírközlési szolgáltatások közös keretszabályozásáról (keretirányelv) 2002/22/EK irányelv az egyetemes szolgáltatásról és az elektronikus hírközlı hálózatokhoz és elektronikus hírközlési szolgáltatásokhoz kapcsolódó felhasználói jogokról (egyetemes szolgáltatási irányelv) 2002/58/EK irányelve a személyes adatoknak az elektronikus hírközlési ágazatban történı feldolgozásáról és magánjellegének védelmérıl (adatvédelmi és elektronikus távközlési irányelv) 2002/77/EK irányelv az elektronikus hírközlı hálózatok és elektronikus hírközlési szolgáltatások piacának versenyérıl

8 3. Digitalizáció A vizsgálati idıszak jelentısége kapcsán rövid áttekintést kell tenni a digitális mősorszolgáltatásra vonatkozó uniós és hazai szabályozás, valamint átállás folyamatára, amely folyamat a kialakult helyzet összefüggéseinek megvilágításához feltétlenül szükséges és amely alapvetıen meghatározza a Jelentéstervezet e vizsgálati területtel kapcsolatos megállapításait és következtetéseit. a) EU szabályozási kezdetek Az Irányelv-csomag hatálybalépését megelızıen Az EU hagyományos versenyjogi eszközökkel próbálta megakadályozni a vállalkozások közötti koncentráció, azaz a digitális technikával rendelkezı cégek összefonódását. A digitális mősorszolgáltatás technikai feltételeivel rendelkezı mősorszolgáltatók, a feltételes hozzáférési rendszer üzembentartói azáltal, hogy mintegy kapuırként gatekeepersként korlátozhatják bizonyos csatornákhoz való hozzáférést, meghatározzák a kikódolás árszintjét, illetıleg megakadályozhatják a mősorok eljutását a nézıkhöz, monopolhelyzetbe kerülnek. Az Európai Tanács már 1989-ben Rendelettel szabályozta a koncentrációk ellenırzését, amelynek alapján az Európai Bizottság három esetben is elutasította a digitális kódolási technikához kapcsolódó vállalkozások fúzióját. Mindhárom esetben a mősorszolgáltatás és a hírközlés piacán jelentıs erıt, piaci részesedést képviselı társaságok (Bertelsmann, Kirch Média Group és a Deutsche Telekom, illetve bizonyos jogutód cégeik, a másik esetben pedig a norvég Norsk Telekom, a dán Tele Danmark AS és a svéd Kinnevik cég) szövetkeztek volna feltételes hozzáférést engedı rendszerrel rendelkezı társaságokkal. Az EU Bizottság minden esetben megvalósultnak látta a versenyjogilag tiltott koncentrációt és az összefonódás eredményeként létrejövı gazdasági erıfölényt; ennek megfelelıen elutasította a fúziókat. A digitális televíziózás területén jelentısebb változást a televíziójelek átvitelére szolgáló szabványok használatáról szóló 95/47/EC irányelv (a továbbiakban: Irányelv) hozott, amely egyértelmővé tette, hogy a digitális koncentrációk létrejötte csupán a hagyományos versenyjog eszközeivel nem akadályozható meg, nyilvánvalóvá vált ugyanis a szolgáltatások és a szolgáltatások közvetítését biztosító infrastruktúra kölcsönös egymásra hatása, rivalizálása is. Az Irányelv még mindig alapvetıen versenyjogi alapon, de a digitális technikára vonatkoztatva speciális rendelkezések beépítésével kísérelte meg a szabad verseny mőködésének elısegítését.

9 Így például a domináns piaci helyzet kialakulását gátló rendelkezéseket az Irányelv szerint együtt kell alkalmazni a tagállami vagy európai szintő versenyjogi szabályozással. Ennek megfelelıen o a feltételes hozzáférési rendszer-szolgáltatók egyenlı, méltányos és indokolt feltételek mellett kötelesek a szolgáltatásaikat biztosítani valamennyi mősorszóró részére o a feltételes hozzáféréssel kapcsolatos tevékenységrıl önálló könyvelést, nyilvántartást kell vezetni és elkülönített o a mősorszóróknak nyilvánosságra kell hozniuk áraikat o olcsó, idıben, méltányosan és átláthatóan lebonyolítható un. vitafeloldó eljárások kidolgozását írja elı az Irányelv a tagállamok számára, amely eljárások a jogviták korrekt rendezését célozzák. Az Irányelv a digitalizációval kapcsolatos, a televízió jelek átvitelének szabványait és más technikai adatokat nem tartalmaz, azok kidolgozását az iparra bízta. Az Irányelv gyakorlati szerepérıl 1999-ben készült jelentés az Irányelv alkalmazásának sikerérıl számol be. A tényleges eredmény azonban igen csekély: a feltételes hozzáféréssel rendelkezı társaságok változatlanul prosperálnak, míg az ilyen technológiával nem rendelkezık továbbra is kiszolgáltatottjai az elıbbieknek.. 4 b) Irányelv-csomag - elsı hazai jogszabály Az EU a kezdeti szabályozási dilemmát és késlekedést követıen a digitalizációval kapcsolatban tehát egy egész Irányelv-csomagot szavazott meg, amely uniós jogforrások részben a digitalizáció mőszaki-technológiai követelményeit, részben pedig versenyjogi és hírközlési aspektusait határozza meg. Az Irányelv-csomag jelentıs szabályozási kötelezettséget rótt az egyes tagállamokra. Ennek elsı hazai megnyilvánulása a 11/2004.(IV.22.) IHM rendelet volt, amely a digitális televízió mősorszolgáltatással összefüggı mőszaki elıírásait tartalmazta. 4 Dr. Sarkady Ildikó : A digitális televíziózás szabályozási kérdései c. elıadásának leírt változata, amely a Tudósítók Világtalálkozóján hangzott el 2004.május 6-án. Megjelent: Magyar Reklám 2004.novemberi száma Kiadja: Magyar Reklámszövetség, valamint: Sarkady Ildikó Médiajogi írások ÚJ MANDÁTUM KÖNYVKIADÓ 2005.

10 c) Hazai szabályozás és folyamat A digitális átállás felgyorsítását, a szabályozási háttér mihamarabbi megteremtését a 2006-os Kormányprogram alapozta meg. A digitális átállás január 1-i céldátumát figyelembe véve Magyarország jelentıs lemaradásban volt mind az átállás jogszabályi alapjainak megteremtését, mind pedig a mőszakitechnológiai megvalósítást, a tényleges átállást tekintve. o A médiajogi szabályozás késlekedése, a hagyományos értelemben vett un. tartalomszabályozás rendkívüli nehézkessége megnyilvánult - többek között - a rádiózásról és a televíziózásról szóló évi I. törvény (a továbbiakban: Rttv.) módosításainak elmaradásában, így például abban, hogy Magyarország évi EU csatlakozásakor az Rttv. még mindig nem felelt meg az uniós jogforrásoknak és 2006-ig két sikertelen parlamenti szavazást követıen csak június 18-án került elfogadásra a médiatörvény jogharmonizációs célú módosítása. o A lemaradás a digitalizációval, a földi analóg mősorszolgáltatás digitális rendszerre történı átállásával kapcsolatos, alapvetıen hírközlés-jogi szabályozás hiányában is megmutatkozott, hiszen 2006-ra csak az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megrendelésére készült Digitális Átállás Stratégiája állt rendelkezésre, amelyet aztán a médiapiaci viszonyok figyelembevételével, a média-tartalom mint speciális árura való tekintettel 2006 kora ıszén jelentısen át kellett dolgozni. (az átdolgozott stratégia a továbbiakban: DÁS) o A szükséges megemlíteni azt is, hogy a médiapiaci viszonyok ágazati vizsgálatára sem került sor az elmúlt több mint tíz év alatt, így sem az érintett piaci szereplıknek, sem pedig az érintett hatóságoknak (GVH, ORTT, NHH) nem volt összefüggı információja az évtıl indult kereskedelmi analóg mősorszolgáltatás mőködésérıl, a duális médiarendszerrıl és a hazai médiapiac jellegzetességeirıl. Az ÁV2/2007 sz. ágazati vizsgálat tehát az elsı átfogó verseny-szempontú elemzés, amely a több mint tíz éve fennálló hazai duális mősorszolgáltatási piacot vizsgálja, azonban mindezt az analóg világ utolsó idıszakában, amikor a korszak jellegzetességei már nem kellıen érvényesülnek.

11 Mindebbıl következik, hogy a jelen Szakmai Vélemény tárgyát képezı Ágazati Vizsgálat egy átalakulóban lévı médiapiaci helyzettel, egy, az analóg korszakra már nem tipikusan jellemzı mősorszolgáltatási struktúrával találja magát szembe. Ebbıl az is következik, hogy esetenként mind a Tanulmányok, mind pedig a Jelentéstervezet más következtetésekre jutott volna szinte mindegyik vizsgálati tárgyban az analóg televíziós mősorszolgáltatás egy korábbi, tipikusabb szakaszában, amikor például nem voltak tematikus csatornák és nem indult meg ebben az ágazatban is a horizontális és vertikális integráció, hanem a két országos kereskedelmi mősorszolgáltató meghatározó szerepe érvényesült. Természetesen a médiára oly jellemzı rendkívül gyors technikai-technológiai fejlıdés korábban is meghatározta a piaci viszonyokat, azonban a digitalizáció, illetıleg annak az Amerikai Egyesült Államokban és a nyugat-európai államokban korábban megkezdıdött folyamata a vizsgált idıszakban sokkal jelentısebben befolyásolta a hazai médiapiac alakulását. A mősorterjesztési piac törvényi szabályozásának korábbi teljes hiánya, valamint az, hogy a hagyományos médiaszabályozás nem követte a mőszaki fejlıdést, 5 eredményezte meglátásunk szerint azt is, hogy pld. Magyarországon rendkívül erıs a kábelpenetráció. Ez a tény alapvetıen meghatározta azt, hogy a mősorterjesztés és digitális átállás szabályairól szóló évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Dtv.) legfeljebb csak elméletileg teremti meg a különbözı mősorterjesztési platformok közötti esélyegyenlıséget, de a gyakorlatban az arányokon igazán nem tud változtatni, sıt a földi platform jelentısége a múltbeli késlekedés és a jelenlegi megvalósítás torzulásai miatt egyre inkább csökkenni látszik. A Dtv. jelentısége ugyanakkor abban is megmutatkozik, hogy nemcsak a földi analóg mősorszolgáltatás és terjesztés digitális átállásának szabályait alapozza meg, hanem a hazai médiapiac mőködésének történetében elıször - a mősorterjesztés szabályait is lerakja. Ennek kiemelése azért is fontos, mert a törvényi szabályozást megelızı idıszakban a Nemzeti Hírközlési Hatóság jogkörében eljárva kizárólag hatósági eszközökkel szabályozhatta a mősorterjesztés piacát. 5 Az Rttv. kétség kívül az analóg világban és világra született. Az elmúlt több mint tíz év alatt még azokat a karbantartási munkálatokat sem végezték el rajta, amelyek egyáltalán lépést tartottak volna a média alapját képezı technikai-technológiai fejlıdéssel

12 d) A digitalizáció piaci hatásai, a végrehajtás torzulásai A vizsgált idıszaknak abból a szempontból is jelentısége van, hogy a digitális médiaszolgáltatásra való átállás piaci hatásai, a vonatkozó jogszabályok gyakorlati érvényesülése a vizsgált idıszakban még nem látható. A Dtv. csak július 11.én lépett hatályba 6, ezt követıen ıszén ötpárti egyezséggel önálló képviselıi indítványként módosult 7, a módosítás rendelkezései folyamatosan, de fıként elején léptek hatályba. A Dtv. alapján a pályáztatási folyamat elhúzódott és a korábbi szándékkal ellentétben csak nyár végén, ısz elején zárult; a pályázati nyertes Antenna Hungária Zrt. önálló gazdasági társaságával, a MinDig TV-vel való szerzıdéskötések pedig jogviták miatt késnek. A földi digitális adás december 1-vel elindult, de a legnagyobb lefedettségő MUX1-en csak a DUNATV és ismétlıcsatornája, az Autonómia, valamint - fizetıs csatornaként -, az ATV és a HÍRTV látható. 8 Az iparág általában kíváncsian és volt, aki félelemmel várta a digitális földfelszíni sugárzás beindulásának hatását. Most úgy látszik, hogy az elhibázott modell következtében üzleti siker helyett egyelıre zsákutcába vezet az új földfelszíni tévésugárzás. A mőholdas szolgáltatókkal szembeni versenyben a kábeles szolgáltatás alapvetıen azért vonzóbb, mert három, illetve hamarosan négy szolgáltatást (kábeltévé+internet+telefon+ mobiltelefon) lehet egy elıfizetéssel, egy szolgáltatóval, egy kábelen elérni. 9 A most indult és szinte valamennyi platformon folyamatban lévı digitalizációnak - ebbıl következıen - a hatásai nem láthatók, hiszen a rendszer még nem állt át. Legfeljebb a folyamat elindulásáról beszélhetünk. A simulcast idıszak, azaz az együttes analóg és digitális sugárzás még évekig tart, és a DBV-T átállás piaci hatásai csak a évet követıen mérhetıek le tisztán, ha lesznek egyáltalán közvetlen piaci hatásai?! A földi platform digitalizációja a megvalósítás késleltetett és elhibázott folyamatát tekintve - a kezdeti céloktól jelentısen eltér. A Dtv évi módosításával a digitális átállás folyamatának deformálódása megkezdıdött. 6 Dtv. 47. (1)bekezdés CLIV.tv. kihirdetve: december E megállapításokat - többek között - alátámasztja és a részleteket feldolgozza: Kitört a digitális háború, perelnek a kereskedelmi tévék Mfor.hu 2008.december 17.;Minek a digitális TV, ha nincs mit nézni rajta? 168 óra Online Tasi Katalin 2008.dec Forrás: Napi Online 2009.január 20.

13 Mi sok csatornát, ingyenes és olcsó elérhetést, 2-3 ezer forintos set-top boxot ígértünk, s ami eddig látszik belıle: erıltetett, virtuális közszolgálati HD adás, ami akkora sávszélességet foglal el a legnagyobb lefedettségő 1-es Multiplexen, hogy arra már egyetlen kereskedelmi csatorna sem fér fel, és amit a nézık alig 6-7%-a képes fogni, ha egyáltalán megveszi az 50 ezer forintos boxot. Aztán megegyezés hiányában perek sora indult a kereskedelmi televíziók és a pályázati nyertes Antenna Hungária között, aminek eredményeképpen a MUX1-en jelenleg csak a Duna TV és ismétlıcsatornája fogható szabadon, ja meg az ATV és a Hír TV - fizetés ellenében. Az a szándék tehát, hogy minden igényt kielégítı sokfajta tartalom jusson el a nézıkhöz a lehetı leggazdaságosabban, nem valósult meg, pedig a digitális adás december1-vel elkezdıdött. 10 e) A jogszabályi háttér megteremtésének hatásai a mősorterjesztési piacon A földi digitális mősorszolgáltatás jogszabályi hátterének megteremtésével ugyanakkor, szinte már a DÁS kormányhatározattal 11 történı elfogadásától jelentkeznek a jogalkotás versenyszempontból jótékony következményei a versengı platformokon és az egyes platformokon belül is. Különösen a kábelplatformon jelentıs fejlesztések indultak. Ennek eredménye pld. a UPC áprilisától bevezetett elsısorban hazai mősorokat sugárzó magyar csomagja, amely felismerve a tartalomszolgáltatás jövıjét, erısíti a UPC mősorterjesztési piacon elfoglalt vertikálisan is integrált szerepét. Ilyen eredmény általában a kábeles platform egészének intenzív terjeszkedése, aminek következménye, hogy a kábeles platform többi platformmal szembeni részaránya nemcsak megırizte vezetı helyét a magyar mősorterjesztési penetrációban, hanem lassú, de folyamatos emelkedı tendenciát mutat. A fentiekben idézett cikk megállapításai pedig azt igazolják, hogy a jogi szabályozás hatására felgyorsult mőszaki fejlesztések eredményei már jól láthatók: a fogyasztó számára a minden igényt kielégítı, összevont szolgáltatási csomag a legvonzóbb. Mindezek alapján, a Jelentéstervezet azon megállapítása, amely szerint A digitalizáció a mősorszolgáltatási értéklánc egészét érintı folyamat ezért a GVH az ágazati vizsgálat keretében törekedett a digitalizáció hatásainak a felmérésére is, de a tényleges hatások sok esetben még nem láthatók pontosan (Vezetıi összefoglaló, A vizsgált piacokkal kapcsolatos fıbb megállapítások 14.pont) csak a fenti észrevételek függvényében és figyelembevételével együtt értelmezhetık. 10 Karácsonyi meglepetés Sarkady Ildikó, megjelenés jan.31. Lapkiadás és Médiapiac c. szaklap /2007.(III.13) Korm.hat. A televíziózás és rádiózás digitális átállásának kormányzati feladatairól

14 f) A digitalizáció várható hatása a médiaszolgáltatásban A jelenleg ismert mősorterjesztési platformok (földi, kábel, mőhold, IPTV, mobil) a mősorszolgáltatók részére számtalan csatornaszámot, ill. mősorszolgáltatási lehetıséget kínálnak. A korábbi korlátos erıforráshoz, a három földi frekvenciához képest az elmúlt évtizedekben megtöbbszörözıdött platformok, valamint az egyes platformokon elindult és megvalósult digitális mősorterjesztés az egyplatformú, analóg világhoz képest összehasonlíthatatlanul kedvezıbb helyzetet teremt a mősorszolgáltatók számára, ami a tartalomszolgáltatás volumenét illeti. A csatornák számának jelentıs emelkedése ugyanakkor a tartalomszolgáltatók közötti versenyt is ösztönzi. A digitalizáció hatása a tartalompiacon (Jelentéstervezet 3.6., 120.) címő pont alatt megfogalmazottakkal kapcsolatban pontosításként megjegyezni szükséges, hogy a DÁS és a Dtv. nem számolt a nagy képfelbontású High Definition (HD) gyors magyarországi elterjedésével. Ennek sem mőszaki, sem pénzügyi feltételeit nem látta adottnak sem a mősorszolgáltatói, sem pedig a médiafogyasztói oldalon. A HD-ben való sugárzás lehetısége csak az átállási folyamat pályáztatási szakaszában merült fel, de legfeljebb a Dtv évi ıszi módosítása során, amikortól a két országos kereskedelmi televízió számára nem a legnagyobb lefedettségő MUX1-en kell a sugárzási lehetıséget biztosítania a terjesztınek. Megjegyzem, - többek között - ez a módosítás sem ösztönzi a két kereskedelmi csatornát arra, hogy gyorsan felkerüljenek bármelyik MUX-ra is. A HD adás ugyanis olyan sávszélességet foglal el a multiplexeken, hogy arra legfeljebb öt csatorna férhet fel, a Dtv. pedig a kötelezıen továbbítandó csatornákat tételesen felsorolja. Hangsúlyozni szükséges, hogy a digitális sugárzás és a képfelbontás csak annyiban függ össze, amennyiben HD sugárzás csak digitális sugárzás esetén létezik, az SD mind analóg, mind pedig digitális sugárzásban. A HD sugárzás kihatással van a set top boxok (STB) mőszaki adottságaira is, hiszen a digitális HD sugárzás vételére alkalmas jelátalakító készülék olyan többlet igény, amellyel az SD sugárzásra gyártott STB-k még nem rendelkeznek. A HD vételre is alkalmas STB-k piaci ára 50 e Ft körül van. (STB bıvebb kifejtése a g pontban) Mindazonáltal a tartalompiacon a digitalizáció járhat a költségek növekedésével, de a HD sugárzás indokolatlanul és aránytalanul emeli az STB-k árát.. (Jelentéstervezet 120.pont), ugyanakkor a jelenlegi médiafogyasztói piacon pár százalékos elterjedtséget mutat. A HD adásra - az azt jelentısebb költségvetési támogatás reményében vállaló - közszolgálati mősorszolgáltatók sincsenek felkészülve.

15 A Duna elvileg HD formátumban fogható, de maradjunk csak az elvileg kifejezésnél, hiszen valódi HD tartalomról még nincs szó. A Duna Autonómia a jó öreg SD formátumban fogható. 12 Ma reggel is minısíthetetlen volt a Duna HD, ezért befáradtam a Media Marktba és visszakértem az árát. Az eladó szerint nem én voltam az elsı. 13 Összefoglalva: Míg a digitalizáció jogszabályi hátterének megteremtése már a kezdetektıl érezhetı piaci hatásokat eredményezett, így a fejlesztések felgyorsítását, a platformok közötti és azonos platformokon belüli versenyt indított, addig a földi digitális átállás megvalósulásának jelentıs késedelme és torzulása miatt e platform jelentısége elveszni látszik, piaci hatása egyelıre nem mérhetı és az a késıbbiekben is kétségesnek tőnik. Szélsıséges esetben a jövıben olyan változat is elképzelhetı, hogy a német gyakorlathoz hasonlóan - a földi digitális platform rendkívül csekély jelentısége miatt a kábel és mőholdas platformok kiegészítı szolgáltatásaként funkcionál majd. A digitalizáció mősorterjesztési lehetıségek bıvülésével kapcsolatos elınyei a DVB-T tekintetében tehát még nem mutatkoznak meg és (Jelentéstervezet 19.,21. pontok) ahogy a folyamatot látjuk, ez a jövıben is kétségesnek tőnik. g) Set-top box A Jelentéstervezet a set-top box (STB) készülékekkel kapcsolatos versenypolitikai következtetéseit nyitva hagyja. (Vezetıi összefoglaló 49.pont) A jelenleg mősorterjesztési platformonként eltérı rendszerő jelátalakító készülékek interoperábilissá tétele a távlatban mőszakilag megoldható. Ugyanakkor hangsúlyozni szükséges, hogy a különbözı platformok között kialakult verseny nem teszi érdekeltté az egyes mősorterjesztıket, ill. platformhoz tartozókat, hogy kifejlesszenek, illetıleg támogassanak olyan STB készülékeket, amelyek a versenytárs mősorterjesztési platformok digitális sugárzásának vételére is alkalmasak. (163.pont) Jelen helyzetben úgy tőnik csak a gyártók érdeke lenne ilyen készülék kifejlesztése, ez iránti kereslet azonban nem találkozik a mősorterjesztési platformok és az egyes mősorterjesztık érdekeivel. Szükséges azonban megjegyezni azt is, hogy a médiafogyasztói érdek, nevezetesen az, hogy egyetlen készülék alkalmas legyen több, de legalább két platform által sugárzott jel vételére, ill. átalakítására, indokolttá teheti szabályozói beavatkozás eredményeként ilyen készülék fejlesztésének megindítását. 12 Kudarc nagyfelbontásban digitális átállás forrás: Gönye László 2008.december Az ág is húzza a MinDig Tv-t forrás: FigyelıNet 2009.jan.23.Zelma,Rajmund

16 Ez a média-fogyasztó mősorterjesztıi platformok közötti választási lehetıségét biztosítja, azaz a terjesztıi platformok közötti választás lehetıségét és a fogyasztó döntését nem a mőszaki feltételektıl, különösen nem az STB készülékek mőszaki alkalmasságától teszi függıvé. Azt is hangsúlyozni szükséges, hogy a STB készüléket léte a piacon átmeneti. A digitalizációra való fokozatos átmenet végével, amikor a piacon kizárólag olyan TV készülékek szerezhetık be, amelyek magukban, külön jelátalakító berendezés nélkül alkalmasak a digitális jelek vételére, nincs szükség STB-re. Mindazonáltal érdemes megfontolni még erre az átmeneti idıre is szabályozói eszközök igénybevételét az STB készülékek interoberabilissá tételének fejlesztésére. Javaslatok a Jelentéstervezet digitalizációval kapcsolatos megállapításaihoz A digitalizációval kapcsolatos Jelentéstervezeti megállapításoknál javasoljuk hangsúlyozni, hogy a Dtv. átállásra vonatkozó rendelkezései és az ennek alapján lezajlott pályáztatás kizárólag a földi analóg mősorszolgáltatási rendszerrıl a földi digitális rendszerre való átállás szabályait állapítja meg, míg a Dtv. mősorterjesztésre vonatkozó rendelkezései valamennyi terjesztési platformra érvényes szabályokat határoznak meg. E ténynek a kiemelése azért fontos, mert míg a vizsgálat tárgyát képezı kábelterjesztési platform digitális átállása üzleti alapon folyamatosan és egyre fokozódó ütemben zajlik, addig a földi analóg mősorterjesztés digitalizációjának forrásait költségvetésbıl kell elıteremteni és megvalósulása a fentiekben kifejtett okok miatt - jelentıs késedelmet szenved. A késedelem pedig kihatással van a platform-semlegesség elvére és a mősortartalmak különbözı platformokon való egyenlı eséllyel történı megjelenésére és annak hiányára is. A jogalkotó eredeti célja ugyanis a semleges mősorterjesztési háttér, a DVB-T platform számára a többi, üzleti alapon mőködı platformhoz hasonló feltételek megteremtése, illetıleg az egyenlı esély elvének törvényi biztosítása volt. A vizsgálatban - álláspontunk szerint - annak ellenére, hogy a Jelentéstervezet rögzíti: A GVH a vizsgálattal közvetlenül összefüggı szabályozási elemeket figyelembe vette, és esetenként értékelte, ugyanakkor az ágazati vizsgálatnak nem volt célja a jelenlegi médiaszabályozás teljes körő elemzése és kritikája, szükséges rámutatni arra, hogy a digitális átállással kapcsolatos kormányzati feladatok teljesítése lényegében megszőnt. Ez megmutatkozik mind a jogalkotás, mind pedig a tényleges átállás levezénylése terén.

17 A korábban a Miniszterelnöki Hivatal hatáskörébe tartozó feladatok végrehajtása késlekedik, a Dtv. végrehajtási rendeleteinek megalkotása lényegében szünetel, a digitális átállás központi irányítása, kommunikációja pedig megszőnt. Mindkét momentum lényegesen veszélyezteti a földi digitális mősorterjesztés határidıre történı megvalósulását. Ennek versenyhatása annyiban van, amennyiben a platform jelentısége mindezen mulasztások következtében is elenyészik és megszőnik tényleges versenytársnak, továbbá a fogyasztó számára pedig létezı alternatívának lenni. Javasoljuk e körülményre történı figyelem felhívást a Jelentéstervezetben, különös tekintettel a Vezetıi összefoglaló Versenypolitikai következtetések 48. pontjában is említett szabályozói beavatkozásra. Megfontolandó ennek a körülménynek a jelzése az illetékes kormányzati szervek felé is. Megfontolásra javasoljuk szabályozói eszközök alkalmazását legalább két mősorterjesztési platform digitális jeleinek átalakítására képes, legalább részben interoperábilis STB készülékek kifejlesztésére, ill. a gyártók ez irányú ösztönzésére. Alaposabb elemzés szükséges a HD sugárzás piaci hatásainak mérésére, különös tekintettel az azok vételére alkalmas STB-k beszerzési árára. Hosszabb távon érdemes lenne akár ágazati vizsgálat keretében is elemezni az Internet-alapú tartalmak és kiegészítı szolgáltatások piaci hatását a hazai médiapiacon, hiszen az általános tendenciák szerint ezek aránya és jelentısége egyre inkább nı a televíziózással szemben. 4.Mősorterjesztı - Mősorszolgáltató reláció Elıre kell bocsátani, hogy a jelenleg tapasztalható médiapiaci helyzet visszanyúlik az 1997-tıl beindult duális média korszak kezdeteihez. A frekvencia pályázaton nyertes két országos kereskedelmi televízió megjelenése teljesen megváltoztatta az addigi hazai elektronikus média viszonyait és a korábban évtizedeken keresztül állami finanszírozásból mőködı, lényegében egycsatornás közszolgálati analóg televíziózás piaci feltételeit jelentıs mértékben átszabta. A hazai médiaszabályozás pedig nemcsak a mőszaki fejlıdéssel nem tudott lépést tartani, hanem a közszolgálati mősorszolgáltatókat sem tudta az újjá alakuló médiapiacon megerısíteni, egyáltalán versenyhelyzetbe hozni.

18 A közszolgálati mősorszolgáltatók szerepének jelentıs csökkenése megmutatkozik az egész, nem EU konform finanszírozási rendszerükön és reklámbevételeiken is. A Szakmai Vélemény alapvetıen egyetért a Jelentéstervezet 2., 3., és 4. pontjában ismertetett, a médiapiaci helyzetre vonatkozó megállapításokkal. Hangsúlyozni szükséges azonban, hogy az ágazati vizsgálat már nem tipikusan analóg médiapiaci viszonyokat, hanem egy átmeneti korszakot elemez. Ebbıl két tény is következik: egyrészt az 1997 óta duálisan mőködı hazai médiapiac saját maga megoldotta, semlegesítette azokat a versenyjogi szempontból releváns helyzeteket, amelyek egy korábbi ágazati vizsgálat eredményeképpen versenypolitikai intézkedések meghozatalát tették volna szükségessé, másrészt a technikai-technológiai fejlıdés következtében objektíve olyan, - folyamatosan változó - médiapiaci helyzet alakult ki, amely mára szükségtelenné teszi a szabályozói és versenypolitikai beavatkozást. Mindez álláspontunk szerint - a GVH hivatalbóli, ex offició eljárását jelen helyzetben - egyedi ügyekben sem indokolja, illetve általános versenyjogi intézkedését nem teszi szükségessé. Természetesen ez nem zárja ki azt, hogy a GVH a jelentısebb mősorterjesztık esetében különösen a várhatóan gyarapodó vertikálisan is integrált mősorterjesztıknél a mősorszolgáltatókkal szembeni nagykereskedelmi jellegő piacon vevıi erıfölényt és azzal való visszaélést vizsgálhasson.(jelentéstervezet 194. pont) Megjegyzem, kisebb esélyét látjuk annak, hogy a jelenlegi mősorszolgáltatók belépnek a mősorterjesztıi piacra, (alapvetıen mőszaki feltételek hiányában) ugyanakkor annak reális lehetısége van, hogy a vertikális integráció a mősorterjesztıi oldalon nagyobb mértékben megvalósul. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a jelenlegi médiapiaci helyzet és ismeretek alapján, figyelemmel a mősorterjesztıi és mősorszolgáltatói piac további diverzifikálódására a mősorszolgáltatói piacon a jövıben még kevésbé lesznek versenyjogi szempontból releváns, monopólum-gyanús esetek. Álláspontunk szerint ugyanis a hagyományos értelemben vett televíziózás mind a mősorszolgáltatói oldal, mind pedig a média fogyasztó tekintetében megszőnik, ezáltal a két országos kereskedelmi csatorna reklámtortából való részesedése lassan, de fokozatosan csökken; a vizsgálati idıszakot jóval megelızıen felmerült erıfölény-gyanús helyzetük a fentiekben részletezett körülményeknek köszönhetıen mára már elenyészett. A jövıben a mősorszolgáltatás részben komplexebb lesz, médiaszolgáltatássá válik, ugyanakkor a tematikus csatornák iránti igény megnı. Ez azt jelenti, hogy nem várható újabb országos, általános tematikájú kereskedelmi mősorszolgáltató (médiaszolgáltató) piaci megjelenése.

19 A hazai médiapiac véleményünk szerint telített, a meglévı piaci szereplık gyarapodása csak a többiek rovására képzelhetı el. Mindebbıl az is következik, hogy a médiával kapcsolatos jogalkotás szintjén meg kell teremteni annak lehetıségét, hogy az Rttv.-ben szereplı tulajdoni korlátok a Nemzeti Audiovizuális Média Stratégia (a továbbiakban: NAMS) alapján megszőnjenek. 14 A tulajdoni korlát ugyanis akadálya az egészséges piaci fejlıdésnek és ma már álláspontunk szerint kifejezetten gátolja az új, digitális rendszerben mőködı médiapiaci viszonyok kialakulását. A digitalizációval és az új technológiák elterjedésével a korábbi frekvenciaszőkösség még ebben az évtizedben eltőnhet, ebbıl következıen a véleményszabadság korlátozása a megszerezhetı engedélyek limitálásával és a tulajdoni korlátok elıírásával, valamint a frekvenciaszőkösséggel egyre kevésbé magyarázható. Helyes tehát a Jelentéstervezet 194. pontjában megfogalmazott megállapítás,miszerint A digitális mősorterjesztés lehetıségeibıl eredıen ráadásul megszőnt az a kapacitás-szőkösség, amely abszolút piacra lépési korlátot teremtett a mősorszolgáltatók elıtt. A Jelentéstervezet 201. pontjával kapcsolatban felhívjuk a figyelmet, hogy a nyertes multiplex-szolgáltató, valamint a két országos kereskedelmi mősorszolgáltató között több bírósági eljárás is folyamatban van. Ennek megfelelıen, különös tekintettel az alkotmánybírósági beadványra, a bíróságok jogerıs döntéséig szabályozói lépést nem tartok indokoltnak. Megjegyezni kívánjuk, hogy egy már lezajlott pályázat kapcsán visszamenıleges szabályozói beavatkozás egyébként is célszerőtlen. Javaslat a Jelentéstervezet mősorszolgáltatói piacra vonatkozó megállapításaihoz Az új médiaszolgáltatásokról szóló törvény (Szakmai javaslat 2008.november.4.-i változat, ill. Átdolgozott Szakmai Javaslat 2008.december 23-i változat)) GVH véleményezése kapcsán támogatni javasoljuk azt a NAMS által megfogalmazott jogalkotói elképzelést, amely a tulajdoni korlátokat csak rendkívül indokolt és kivételes esetekben hagyja meg és az Rttv.tulajdoni korlátait eltöröli. Hangsúlyozni kívánjuk, hogy a korlátok kizárólag törvényi szinten határozhatók meg. 14 NAMS 92.pont.. indokolt az Rttv. jelenlegi kereszt-tulajdonlási szabályainak eltörlése a televíziós piacon.

20 Jogbizonytalansághoz vezet és alkotmányossági aggályokat is felvet ugyanis a Szakmai Javaslat november 4-i változatának ában meghatározott összeférhetetlenségi hatásköröknek olyan megszövegezése, amely a médiaszolgáltatók és mősorterjesztık, illetıleg az írott sajtó gazdasági társaságainak társaságjogi változásait az új médiahatóság mérlegelési jogkörébe engedi. 5. Reklámpiac A Jelentéstervezet reklámfejezetében tett megállapításokkal egyetértünk. A szövegben azonban hangsúlyosabban kell érvényesülnie annak, hogy a közszolgálati mősorszolgáltatók nem tehetık ki ugyanazon mősorszolgáltatói és reklámpiaci feltételeknek és hatásoknak, mint a kereskedelmi mősorszolgáltatók. A digitalizáció eredményeként általános tendencia az, hogy annak nyertesei közé a közszolgálati média nem tartozik. Ugyanakkor a közszolgálati média szerepe megkérdıjelezhetetlen. A földi digitális jelet ugyanis - alkotmányos kötelezettségként - az államnak oda is el kell juttatnia, ahova az üzleti alapon mőködı más platformok mősorterjesztıinek nem éri meg. A digitalizáció korában megfontolandó ebbıl következıen -, hogy a közszolgálati mősorszolgáltatókat törvényileg fokozatosan mentesítsék a piacon megdolgozott és bizonytalan reklámbevételektıl, azaz reklámtalanítsák és a kiesı reklámbevételt más forrásokból (költségvetés, kereskedelmi mősorszolgáltatók befizetései, szerencsjáték-bevételek stb.) fedezzék. Ez így mőködik a BBC-nél és legutóbb ilyen szabályozás lépett hatályba a francia közszolgálati médiára vonatkozóan is. Nézettségmérés A Jelentéstervezet nézettségmérésre vonatkozóan nyitva hagyja a versenyhivatali álláspont végleges kialakítását. A Jelentéstervezet 220. pontja rögzíti, hogy Jelenleg Magyarországon egyedüli szereplıként az AGB Nielsen Kft. foglalkozik a televíziós csatornák nézettségének mérésével, és szolgáltatja a nézettséget jellemzı és a reklámpiaci elszámolások alapját képezı adatokat (SHR, GRP stb.) Az elmúlt 12 éves tapasztalatokat tekintve a piac elfogadta ezt a kialakult természetes monopóliumot, amely az analóg korszakban, aránylag kevés piaci szereplı viszonylatában megfelelı mérési módszerekkel mérte a nézettséget.

21 A tematikus csatornák megjelenésével és különösen a digitalizáció által gerjesztett megnövekedett mősorszolgáltatói tartalmak mérésére már nem feltétlenül alkalmas az AGB módszere és panelje. A jelenlegi rendszer legkritikusabb pontja a minta reprezentativitásából, illetve ennek hiányából adódó bizonytalanság. Meglátásunk szerint a nézettségmérés piacán egyedüli, versenytárs nélküli piaci szereplı nem érdekelt kellıképpen a fejlesztésben, a nézettségmérés módszerének korszerősítésében. 15 A nézettségmérés változó szerepe a jövıben elsısorban a szabályozás, illetve a versenyszabályozás oldalán vet fel új szempontokat. Ma a nézettségmérés tisztán piaci természető tevékenység, szabályozási konzekvenciái jobbára nincsenek, versenyjogi elemzésnek eddig nem volt tárgya. A NAMS 98. pontja szorgalmazza a nézettségalapú, de meghatározott módszertani elıírásoknak és szakmai követelményeknek megfelelı nézettségi adatok közbeszerzési eljárás keretében történı beszerzését. A NAMS javasolja továbbá: a módszertani elıírások tegyék lehetıvé, hogy a közbeszerzés során verseny alakulhasson ki A pályáztatás kedvezıen hat a nézettségmérés piacán új szereplı/k megjelenésére, illetıleg a jelenlegi egyedüli piaci szereplıt ösztönzi a digitalizált mősorszolgáltatás megfelelıbb, pontosabb mérésére. A pályáztatás törvényi hátterét álláspontom szerint - meg kell teremteni, a piaci szereplık ez irányú konszenzusa nem elegendı garancia a megbízható adatok produkálására. Érdemes megfontolni a közszolgálati és a kereskedelmi mősorszolgáltatók nézettségmérésének eltérı módszertanát is. Javaslatok a reklám és nézettségmérés tárgyában Támogatni javasoljuk a médiaszolgáltatási törvény Szakmai javaslatában szereplı, a közszolgálati mősorszolgáltatás fokozatos reklámtalanítását és átlátható, egyértelmő közszolgálati finanszírozás megteremtésével egységes kereskedelmi médiaszolgáltatói reklámpiac létrehozását. Javasoljuk kezdeményezni az új médiaszolgáltatási törvényben a nézettségmérésre vonatkozó pályáztatás megfogalmazását és a közbeszerzési eljárás feltételeinek végrehajtási rendeletben való kidolgozását 15 Az AGB is csak a NAMS nyilvánosságra hozott végleges szövegének, illetve a jogalkotást végzık tendereztetési szándékának megismerését követıen jelentették be panelbıvítési elképzeléseiket.

22 Tartalomjegyzék Vezetıi összefoglaló. 2. Bevezetés. 4. Szakmai vélemény 6. A) Általános megállapítás 6. B) Részletes észrevételek Vizsgált idıszak Digitalizáció 8. a) EU szabályozási kezdetek..8. b) Irányelv-csomag - elsı hazai jogszabály...9. c) Hazai szabályozás és folyamat. 10. d) A digitalizáció piaci hatásai, a végrehajtás torzulásai e) A jogszabályi háttér megteremtésének hatásai a mősorterjesztési piacon.13. f) A digitalizáció várható hatása a médiaszolgáltatásban.14. g) Set-top boksz Mősorterjesztı - Mősorszolgáltató reláció Reklámpiac. 20. Nézettségmérés 20.

23

A Magyar Köztársaság Országgyőlése ötpárti munkacsoportjának tagjai, dr. Biki Angelika, MSZP. dr. Farkas Attila Erik, Fidesz. dr. Vincze Ildikó, SZDSZ

A Magyar Köztársaság Országgyőlése ötpárti munkacsoportjának tagjai, dr. Biki Angelika, MSZP. dr. Farkas Attila Erik, Fidesz. dr. Vincze Ildikó, SZDSZ A Magyar Köztársaság Országgyőlése ötpárti munkacsoportjának tagjai, dr. Biki Angelika, MSZP dr. Farkas Attila Erik, Fidesz dr. Vincze Ildikó, SZDSZ Scherer Zsolt, KDNP dr. Jen Sándor, MDF szakértık és

Részletesebben

A digitális átállás kommunikációs feladatai Információkérés (RFI) a reklám- és médiaügynökségek felé

A digitális átállás kommunikációs feladatai Információkérés (RFI) a reklám- és médiaügynökségek felé A digitális átállás kommunikációs feladatai Információkérés (RFI) a reklám- és médiaügynökségek felé I. Információkérés (Request For Information) Az Antenna Hungária Zrt. (AH) mint az NHH által 2008. július

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj-23/2007/63. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a UPC Magyarország Telekommunikációs Kft. eljárás alá vont vállalkozás ellen gazdasági erıfölénnyel való visszaélés miatt

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Fıvárosi Ítélıtábla 2.Kf.27.546/2010/6. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Fıvárosi Ítélıtábla a dr. K. Sz. jogtanácsos által képviselt OTP Bank Nyrt. (Budapest) felperesnek a dr. László Ildikó Katalin

Részletesebben

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete

Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete 1 Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 8630 Balatonboglár, Erzsébet u. 11. Ügyiratszám: 1-10/2011. Sorszám: 11. E LİTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselı-testülete 2011. október 27.

Részletesebben

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G N E V É B E N! í t é l e t e t : I n d o k o l á s :

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G N E V É B E N! í t é l e t e t : I n d o k o l á s : Fıvárosi Bíróság 18.K.31.677/2010/3. A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G N E V É B E N! A Fıvárosi Bíróság a dr. Ócsai József ügyvéd által képviselt Magyar Telekom Távközlési Zrt. (Budapest) felperesnek,

Részletesebben

s z o l g á l t a t á s i i r o d a

s z o l g á l t a t á s i i r o d a s z o l g á l t a t á s i i r o d a Ügyszám: Vj-162/2006/006. A Gazdasági Versenyhivatal a Dr. Kézdi Ügyvédi Iroda (ügyintézı: dr. K. A.) által képviselt Fıvárosi Közterületi Parkolási Társulás eljárás

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Ügyiratszám: Vj/129-025/2009. Vj/129-027/2009. NYILVÁNOS VÁLTOZAT! A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. K. Sz. vezetı jogtanácsos által képviselt OTP Bank Nyrt. (Budapest)

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj-1/2008/77. sz. A Gazdasági Versenyhivatal eljáró versenytanácsa a Magyar Ingatlanszövetség (Budapest) eljárás alá vont vállalkozás ellen versenykorlátozó megállapodás tilalma

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Fıvárosi Ítélıtábla 2. Kf. 27. 441/2010/5. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Fıvárosi Ítélıtábla a dr. E. M. vezetı jogtanácsos által képviselt Telenor Magyarország Zrt. (korábbi neve: Pannon GSM Távközlési

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj-158/2008/151. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Magyar Telekom Nyrt. Budapest kérelmezı - amelyben további ügyfélként érintett a ViDaNet Kábeltelevíziós Szolgáltató

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj-071-018/2009. A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa a KiK Textil és Non-Food Korlátolt Felelısségő Társaság (Budapest) eljárás alá vont ellen fogyasztókkal szembeni tisztességtelen

Részletesebben

1. A versenykultúra (a fogyasztói döntéshozatal kultúrájának) fejlesztése körébe tartozó tevékenységek

1. A versenykultúra (a fogyasztói döntéshozatal kultúrájának) fejlesztése körébe tartozó tevékenységek Jelen beszámoló a Gazdasági Versenyhivatal (GVH, hivatal) Versenykultúra Központ (GVH VKK) nevő szervezeti egységének 2008. évi tevékenységét ismerteti. A GVH VKK egyrészt a GVH versenykultúra fejlesztése

Részletesebben

Gyakornoki szabályzat

Gyakornoki szabályzat Gyakornoki szabályzat A közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 22. (9) bekezdés, valamint a közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény végrehajtásáról a közoktatási intézményekben

Részletesebben

106/2009. (XII. 21.) OGY határozat. a kábítószer-probléma kezelése érdekében készített nemzeti stratégiai programról

106/2009. (XII. 21.) OGY határozat. a kábítószer-probléma kezelése érdekében készített nemzeti stratégiai programról 106/2009. (XII. 21.) OGY határozat a kábítószer-probléma kezelése érdekében készített nemzeti stratégiai programról Az Országgyőlés abból a felismerésbıl kiindulva, hogy a kábítószer-használat és -kereskedelem

Részletesebben

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselı Hölgyek és Urak! Tisztelt Miniszter Úr!

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselı Hölgyek és Urak! Tisztelt Miniszter Úr! Ülésnap Napirend Felszólaló Az Állami Számvevőszék elnökének expozéja - A Magyar Köztársaság 2011. 2010. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatról és a Domokos László szeptember 20.

Részletesebben

P É N Z Ü G Y I S Z O L G Á L T A T Á S O K I R O D Á J A

P É N Z Ü G Y I S Z O L G Á L T A T Á S O K I R O D Á J A P É N Z Ü G Y I S Z O L G Á L T A T Á S O K I R O D Á J A Ügyszám: Vj-19/2011. A Gazdasági Versenyhivatal a Groupama Garancia Biztosító Zrt. és a Magyar Ingatlanszövetség eljárás alá vont vállalkozások

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj-59-043/2009. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a K. T. vezérigazgató által képviselt az ATV Elsı Magyar Magántelevíziós Zrt.-vel (Budapest), a Dr. Kéri - Dr. Hazai

Részletesebben

Hajdúnánás Városi Önkormányzat. szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata

Hajdúnánás Városi Önkormányzat. szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata Hajdúnánás Városi Önkormányzat szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2011-2013 Készítették: Benkıné Takács Mária Szociális Iroda és Városi Gyámhivatal irodavezetı Nagyné Bózsár

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj/085-021/2010. Nyilvános változat! A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa az Ujfalussy Ügyvédi Iroda (eljáró ügyvéd: dr. Ujfalussy Kristóf Sebestyén) által képviselt Hungaropharma

Részletesebben

T. Pest Megyei Bíróság! keresetlevél

T. Pest Megyei Bíróság! keresetlevél T. Pest Megyei Bíróság! keresetlevél a Tavirózsa Környezet- és Természetvédı Egyesület (Székhely: 2112 Veresegyház, Köves u. 14., Lev. cím: 2112 Veresegyház, Huba u. 43.) felperesnek az Országos Környezetvédelmi,

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S a költségvetési intézmények 2010. évi pénzügyi-gazdasági ellenırzéseinek tapasztalatairól

E L İ T E R J E S Z T É S a költségvetési intézmények 2010. évi pénzügyi-gazdasági ellenırzéseinek tapasztalatairól HAJDÚNÁNÁS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT P O L G Á R M E S T E R É T İ L 8. Száma: 9214-9/2011. Elıkészítı: Dr. Nagy Attila revizor Az elıterjesztés törvényességi ellenırzıje: Dr. Kiss Imre jegyzı E L İ T E R J

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj-139/2008/33 A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa a Tesco-Global Áruházak Zrt. (Budaörs) eljárás alá vont vállalkozás ellen fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása

Részletesebben

TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2010-2012. évi költségvetési koncepciója (tervezet)

TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2010-2012. évi költségvetési koncepciója (tervezet) AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 238. MELLÉKLET: - TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2010-2012. évi költségvetési koncepciója (tervezet) E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS

Részletesebben

18/2003. számú piac 1

18/2003. számú piac 1 18/2003. számú piac 1 Műsorterjesztési szolgáltatás, tartalom végfelhasználók felé való eljuttatása céljából nagykereskedelmi piacokról az 1. piacelemzési körben hozott határozat rövid összefoglalása A

Részletesebben

Versenytanács. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860

Versenytanács. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 Versenytanács 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 Vj-190/2001/76. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Diákhitel Központ Rt. (Budapest) ellen gazdasági erıfölénnyel való visszaélés

Részletesebben

Tervezet: ABIZOTTSÁGHATÁROZATA

Tervezet: ABIZOTTSÁGHATÁROZATA ConseilUE PUBLIC Brüsszel, D006234/02 Tervezet: ABIZOTTSÁGHATÁROZATA ( ) aco 2 4kibocsátásáthelyezéskockázatánakjelentısmértékbenkitettágazatokés alágazatoklistájánaka2003/87/ekeurópaiparlamentiéstanácsiirányelvszerinti

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj/085-025/2011. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. B. G. ügyvéd által képviselt OPTEN Informatikai Kft. (Budapest) eljárás alá vont vállalkozás ellen megtévesztı

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Fıvárosi Ítélıtábla 2. Kf.27.185/2007/6. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Fıvárosi Ítélıtábla a Forever Living Products Egészségügyi Élelmezési és Kozmetikai Termékeket Forgalmazó Kft. (Budapest) felperesnek

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj-134/2006/060. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda (ügyintézı ügyvéd: dr. K. L.) által képviselt E.ON Észak-Dunántúli Áramhálózati Zrt.

Részletesebben

Az adóbevételi elıirányzatok megalapozottsága a számvevıszéki ellenırzések

Az adóbevételi elıirányzatok megalapozottsága a számvevıszéki ellenırzések Az adóbevételi elıirányzatok megalapozottsága a számvevıszéki ellenırzések tükrében Domokos László elnök Állami Számvevıszék (2012. június 7. Nemzetközi Adókonferencia) Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Nagy

Részletesebben

Rendelkezések...2. 1. A szabályzat területi, személyi hatálya...2. 3. A szabályzat módosítása...2. 4. A szabályzat célja...2

Rendelkezések...2. 1. A szabályzat területi, személyi hatálya...2. 3. A szabályzat módosítása...2. 4. A szabályzat célja...2 Tartalomjegyzék Rendelkezések...2 1. A szabályzat területi, személyi hatálya...2 2. A szabályzat idıbeli hatálya...2 3. A szabályzat módosítása...2 4. A szabályzat célja...2 5. A gyakornok felkészítésének

Részletesebben

VÍZMINİSÉGI TÁJÉKOZTATÓ

VÍZMINİSÉGI TÁJÉKOZTATÓ 17. évfolyam 1. szám 2010.augusztus VÍZMINİSÉGI TÁJÉKOZTATÓ A Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelıség belsı információs kiadványa A Vííz Kerrettiirrányellv 2009..

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV. Készült: 2010. február 15-én Ordacsehi Község Önkormányzatának hivatali helyiségében a Képviselı-testület ülésérıl.

JEGYZİKÖNYV. Készült: 2010. február 15-én Ordacsehi Község Önkormányzatának hivatali helyiségében a Képviselı-testület ülésérıl. JEGYZİKÖNYV Készült: 2010. február 15-én Ordacsehi Község Önkormányzatának hivatali helyiségében a Képviselı-testület ülésérıl. Jelen vannak: Bársony János alpolgármester Kránicz József Tibor képviselı

Részletesebben

Önkormányzati kötvénykibocsátások Magyarországon: tapasztalatok és lehetıségek

Önkormányzati kötvénykibocsátások Magyarországon: tapasztalatok és lehetıségek Széchenyi István Egyetem Multidiszciplináris Társadalomtudományi Doktori Iskola Kovács Gábor Önkormányzati kötvénykibocsátások Magyarországon: tapasztalatok és lehetıségek Doktori értekezés- tervezet Konzulens:

Részletesebben

Plenárisülés-dokumentum. 10.9.2014 cor01 HELYESBÍTÉS

Plenárisülés-dokumentum. 10.9.2014 cor01 HELYESBÍTÉS EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum 10.9.2014 cor01 HELYESBÍTÉS az Európai Parlament által 2014. április 17-én a tagállamok és az Európai Unió versenyjogi rendelkezéseinek megsértésén alapuló,

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Fıvárosi Ítélıtábla 2.Kf.27.042/2011/5. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Fıvárosi Ítélıtábla a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda (ügyintézı: dr. H.-B. Z. ügyvéd) által

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S Ügyiratszám: Vj-136/2007/ 034. V E R S E N Y T A N Á C S A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Magyar Telekom Nyrt. (Budapest) eljárás alá vont vállalkozás ellen fogyasztói döntések tisztességtelen

Részletesebben

157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet

157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet 1. oldal 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet a távhıszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról A Kormány a távhıszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Tszt.)

Részletesebben

Polyák Gábor: Kiegészítés Polyák Gábor Szıke Gergely Médiaszabályozás Németországban címő tanulmányához

Polyák Gábor: Kiegészítés Polyák Gábor Szıke Gergely Médiaszabályozás Németországban címő tanulmányához Polyák Gábor: Kiegészítés Polyák Gábor Szıke Gergely Médiaszabályozás Németországban címő tanulmányához 1. Alkotmányos alapok A médiaszabályozás alkotmányos kereteit igen részletesen dolgozta ki a német

Részletesebben

F o g y a s z t ó v é d e l m i i r o d a

F o g y a s z t ó v é d e l m i i r o d a F o g y a s z t ó v é d e l m i i r o d a Ügyszám: Vj/94/2010. A Gazdasági Versenyhivatal a Dr. P. Z. ügyvéd (P. Ügyvédi Iroda) által képviselt BASF Hungária Kft. eljárás alá vont vállalkozás ellen megtévesztı

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Város Képviselı-testületének. Kakas Béla polgármester

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Város Képviselı-testületének. Kakas Béla polgármester ELİTERJESZTÉS Sándorfalva Város Képviselı-testületének Elıterjesztı: Kakas Béla polgármester Tárgy: Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény szakmai programjának módosítása Iktatószám: 3-83/2012.

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! 3. K32. 097/2010/6. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! A Fıvárosi Bíróság a dr. Szamosi Katalin ügyvéd által képviselt Larabay Food Vendéglátóipari Kft (Dunaharaszti) felperesnek a dr. László Ildikó Katalin

Részletesebben

Kutatási Összefoglaló Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat megyei munkaügyi központjainak és helyi kirendeltségeinek kapacitás felmérése

Kutatási Összefoglaló Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat megyei munkaügyi központjainak és helyi kirendeltségeinek kapacitás felmérése Kutatási Összefoglaló Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat megyei munkaügyi központjainak és helyi kirendeltségeinek kapacitás felmérése Verzió: 3.0 Készítette: Vialto Consulting Dátum: 2011. 05. 25. Tartalomjegyzék

Részletesebben

I. A VÁROS SZEREPÉNEK MEGHATÁROZÁSA A

I. A VÁROS SZEREPÉNEK MEGHATÁROZÁSA A I. A VÁROS SZEREPÉNEK MEGHATÁROZÁSA A TELEPÜLÉSHÁLÓZATBAN I. A VÁROS SZEREPÉNEK MEGHATÁROZÁSA A TELEPÜLÉSHÁLÓZATBAN... 1 I.1. Érd szerepe az országos településhálózatban... 2 I.1.1. Érd szerepe a térség

Részletesebben

257/2007. (X. 4.) Korm. rendelet

257/2007. (X. 4.) Korm. rendelet 257/2007. (X. 4.) Korm. rendelet a közbeszerzési eljárásokban elektronikusan gyakorolható eljárási cselekmények szabályairól, valamint az elektronikus árlejtés alkalmazásáról A közbeszerzésekrıl szóló

Részletesebben

Fót Város Önkormányzat Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciója

Fót Város Önkormányzat Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciója Fót Város Önkormányzat Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciója A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény és módosításai meghatározzák az állam és helyi önkormányzatok

Részletesebben

TÉZISEK. Közszolgáltatások térbeli elhelyezkedésének hatékonyságvizsgálata a földhivatalok példáján

TÉZISEK. Közszolgáltatások térbeli elhelyezkedésének hatékonyságvizsgálata a földhivatalok példáján Széchenyi István Egyetem Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola Budaházy György TÉZISEK Közszolgáltatások térbeli elhelyezkedésének hatékonyságvizsgálata a földhivatalok példáján Címő Doktori (PhD)

Részletesebben

Javaslat az MKIK stratégiájára a felnıttképzés területén 2010 2020

Javaslat az MKIK stratégiájára a felnıttképzés területén 2010 2020 Budapest, 2010.05.05. 6/4/2010. sz. elıterjesztés az MKIK Elnöksége részére Tárgy: A kamarai rendszer felnıttképzési stratégiája Elıterjesztı: Bihall Tamás alelnök, az Oktatási és Szakképzési Kollégium

Részletesebben

Elıterjesztés a Fıvárosi Közgyőlés részére

Elıterjesztés a Fıvárosi Közgyőlés részére BUDAPEST FİVÁROS ÖNKORMÁNYZATA VÁROSÜZEMELTETÉSI ÉS VAGYONGAZDÁLKODÁSI FİPOLGÁRMESTER-HELYETTES Ügyiratszám: Fph/ /2007/Hm Tárgy: 2008-2010. évi útfelújítások, kerékpárút létesítések, tömegközlekedés elınyben

Részletesebben

KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI SEGÉDLET. ÚMFT-s. építési beruházásokhoz. 1.0 változat. 2009. augusztus. Szerkesztette: Kovács Bence.

KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI SEGÉDLET. ÚMFT-s. építési beruházásokhoz. 1.0 változat. 2009. augusztus. Szerkesztette: Kovács Bence. KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁGI SEGÉDLET ÚMFT-s építési beruházásokhoz 1.0 változat 2009. augusztus Szerkesztette: Kovács Bence Írta: Kovács Bence, Kovács Ferenc, Mezı János és Pataki Zsolt Kiadja: Független

Részletesebben

Módosításokkal Egységes Szerkezetbe Foglalt Tájékoztató Az Európa Ingatlanbefektetési Alap befektetési jegyeinek nyilvános forgalomba hozataláról

Módosításokkal Egységes Szerkezetbe Foglalt Tájékoztató Az Európa Ingatlanbefektetési Alap befektetési jegyeinek nyilvános forgalomba hozataláról Módosításokkal Egységes Szerkezetbe Foglalt Tájékoztató Az Európa Ingatlanbefektetési Alap befektetési jegyeinek nyilvános forgalomba hozataláról Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete engedélyének száma:

Részletesebben

TIOP 2.6. Egyeztetési változat! 2006. október 16.

TIOP 2.6. Egyeztetési változat! 2006. október 16. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM 2007-2013 TIOP 2.6. Egyeztetési változat! 2006. október 16. Fájl neve: TIOP 2.6. Partnerség 061013 Oldalszám összesen: 76 oldal

Részletesebben

J A V A S L A T 2009. ÉVI Ü Z L E T I T E R V É R E

J A V A S L A T 2009. ÉVI Ü Z L E T I T E R V É R E J A V A S L A T A TARJÁNHİ SZOLGÁLTATÓ-ELOSZTÓ KFT. 2009. ÉVI Ü Z L E T I T E R V É R E Salgótarján, 2009. március 20. Kiss József ügyvezetı igazgató - 1 - HATÁROZATI JAVASLAT Tisztelt Közgyőlés! Kérem

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Ügyszám: Vj-47/2004/36. A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztık Egyesülése (Budapest) eljárás alá vonttal szemben versenykorlátozó megállapodás

Részletesebben

A Közbeszerzési Döntıbizottság (a továbbiakban: Döntıbizottság) a Közbeszerzési Hatóság nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T ot.

A Közbeszerzési Döntıbizottság (a továbbiakban: Döntıbizottság) a Közbeszerzési Hatóság nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T ot. KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG KÖZBESZERZÉSI DÖNTİBIZOTTSÁG 1026 Budapest, Riadó u. 5. 1525 Pf.: 166. Tel.: 06-1/882-8594, fax: 06-1/882-8593 E-mail: dontobizottsag@kt.hu Ikt.sz.: D.479/17/2012. A Közbeszerzési

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétıl. 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. sz. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.

Sárospatak Város Polgármesterétıl. 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. sz. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak. Sárospatak Város Polgármesterétıl 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. sz. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu ELİTERJESZTÉS - A Képviselı-testületnek - Az RFV-Sárospatak Városgazdálkodási

Részletesebben

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2014. február 5-i ülésére. pénzügyi irodavezetı

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2014. február 5-i ülésére. pénzügyi irodavezetı E L İ T E R J E S Z T É S 1. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2014. február 5-i ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének /2014. ( ) önkormányzati rendelete

Részletesebben

I. A TÖRVÉNYJAVASLATHOZ

I. A TÖRVÉNYJAVASLATHOZ Az Eötvös Károly Intézet véleménye az elektronikus közszolgáltatásról szóló T/6767. számú törvényjavaslatról és az ahhoz benyújtott módosító javaslatokról Az alábbi szakvélemény a vizsgált rendelkezéseket

Részletesebben

Í t é l e t e t : Indokolás

Í t é l e t e t : Indokolás Fıvárosi Ítélıtábla 2.Kf.27.057/2012/4. A Fıvárosi Ítélıtábla a dr. K. M. ügyvéd által képviselt Kereknap Outlet Kft. (Budapest) felperesnek a dr. László Ildikó Katalin ügyvéd által képviselt Gazdasági

Részletesebben

Versenyképességi Szerzıdés Székesfehérvár Megyei Jogú Város gazdaságélénkítési stratégiájához, és ahhoz kapcsolódó fejlesztésekhez

Versenyképességi Szerzıdés Székesfehérvár Megyei Jogú Város gazdaságélénkítési stratégiájához, és ahhoz kapcsolódó fejlesztésekhez Versenyképességi Szerzıdés Székesfehérvár Megyei Jogú Város gazdaságélénkítési stratégiájához, és ahhoz kapcsolódó fejlesztésekhez mely létrejött egyrészrıl a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (8000

Részletesebben

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSI KONCEPCIÓJA

PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSI KONCEPCIÓJA 1 JÓVÁHAGYOTT VERZIÓ! PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSI KONCEPCIÓJA Pilis Város Önkormányzatának Képviselı-testülete Pilis Város Egészségügyi Szolgáltatás-tervezési Koncepcióját

Részletesebben

Kiegészítı melléklet 2012

Kiegészítı melléklet 2012 Adószám: 18665161-2-13 Cégbíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága Cégjegyzék szám: 13-09-129463 GÖDÖLLİI KIRÁLYI KASTÉLY KÖZHASZNÚ NONPROFIT KORLÁTOLT FELELİSSÉGŐ TÁRSASÁG 2100 Gödöllı, Grassalkovich-kastély

Részletesebben

M E G H Í V Ó N A P I R E N D

M E G H Í V Ó N A P I R E N D Öcs Község Polgármesterétıl M E G H Í V Ó Értesítem, hogy Öcs Község Önkormányzati Képviselı-testülete 2012. május 30-án (szerdán) 16.00 órai kezdettel testületi ülést tart, amelyre, mint a Képviselı-testület

Részletesebben

A FOGLALKOZTATÁS KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETEI A GLOBALIZÁCIÓ TÜKRÉBEN

A FOGLALKOZTATÁS KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETEI A GLOBALIZÁCIÓ TÜKRÉBEN A FOGLALKOZTATÁS KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETEI A GLOBALIZÁCIÓ TÜKRÉBEN Lipták Katalin Ph.D. hallgató Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Világgazdaságtani Tanszék Eddigi kutatásaim eredményeképpen a közgazdasági

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj/126-028/2010. A Gazdasági Versenyhivatal a dr. P. J. jogtanácsos által képviselt Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. (Budapest) ellen fogyasztókkal szembeni tisztességtelen

Részletesebben

HIDASNÉMETI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE SZERVEZETFEJLESZTÉSI FELMÉRÉS BELSİ ELLENİRZÉS KÉZIRAT

HIDASNÉMETI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE SZERVEZETFEJLESZTÉSI FELMÉRÉS BELSİ ELLENİRZÉS KÉZIRAT InterMap Térinformatikai Tanácsadó Iroda 1037 Budapest, Viharhegyi út 19/c. Tel.: 06-1-212-2070, 06-1-214-0352, Fax: 06-1-214-0352 Honlap: www.intermap.hu, e-mail: info@intermap.hu HIDASNÉMETI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

BALATONFÖLDVÁRI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA

BALATONFÖLDVÁRI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA BALATONFÖLDVÁRI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA 2008. Q u a l y - C o O k t a t á s i T a n á c s a d ó 1141 Budapest, Fogarasi út 111. Tel. fax: (1) 239-1460; (1) 451-0391;

Részletesebben

Fejér megye Integrált Területi Programja 2.0

Fejér megye Integrált Területi Programja 2.0 Fejér megye Integrált Területi Programja 2.0 Cím Verzió 2.0 Megyei közgyőlési határozat száma és dátuma Területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelıs minisztériumi jóváhagyás száma és dátuma IH jóváhagyó

Részletesebben

SAJTÓANYAG BEMUTATTÁK A BALATONRÓL KÉSZÜLT KUTATÁSOK EREDMÉNYEIT

SAJTÓANYAG BEMUTATTÁK A BALATONRÓL KÉSZÜLT KUTATÁSOK EREDMÉNYEIT 2013. február 13. SAJTÓANYAG BEMUTATTÁK A BALATONRÓL KÉSZÜLT KUTATÁSOK EREDMÉNYEIT A Balaton turisztikai régió kiemelt szerepet játszik a magyar turizmusban: a KSH elızetes adatai szerint 2012-ben a kereskedelmi

Részletesebben

Élethelyzetek. Dr. Mészáros Attila. Élethelyzetek. Élethelyzetek. Élethelyzetek. Élethelyzetek. 2. Élethelyzetek, konfliktusok

Élethelyzetek. Dr. Mészáros Attila. Élethelyzetek. Élethelyzetek. Élethelyzetek. Élethelyzetek. 2. Élethelyzetek, konfliktusok Négy alaphelyzetet különböztetünk meg, attól függıen, hogy Az innováció humánaspektusai: üzleti kommunikáció alárendelt, felsıbbséggel bíró vagy egyenlı a személyközi kapcsolat. A pozitív és negatív simogatás

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj-088-012/2009. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa az Aldi Magyarország Élelmiszer Kereskedelmi Bt. (Biatorbágy) ellen a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi

Részletesebben

A Közbeszerzési Döntıbizottság (a továbbiakban: Döntıbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T - ot.

A Közbeszerzési Döntıbizottság (a továbbiakban: Döntıbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T - ot. Ikt.sz.: D.100/14/2012. KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG KÖZBESZERZÉSI DÖNTİBIZOTTSÁG 1026 Budapest, Riadó u. 5. 1525 Pf.: 166. Tel.: 06-1/882-8594, fax: 06-1/882-8593 E-mail: dontobizottsag@kt.hu A Közbeszerzési

Részletesebben

Összefoglaló. A világgazdaság

Összefoglaló. A világgazdaság Összefoglaló A világgazdaság A világgazdasági kilátásokat továbbra is jelentıs bizonytalanság övezi, ami minden jel szerint az elkövetkezı két évben is megmarad. A bizonytalanság forrása ıszi jelentésünkhöz

Részletesebben

Együttmőködés a fejlıdı országokkal a jó adóügyi kormányzás elımozdítása terén

Együttmőködés a fejlıdı országokkal a jó adóügyi kormányzás elımozdítása terén P7_TA(2011)0082 Együttmőködés a fejlıdı országokkal a jó adóügyi kormányzás elımozdítása terén Az Európai Parlament 2011. március 8-i állásfoglalása Adók és a fejlesztés Együttmőködés a fejlıdı országokkal

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj-140/2007/79. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a TEKA-Hungary Kft. (Budapest), valamint a Lugas Konyhastudió (Budapest), a Buratino Bt. (Budapest), a Hód-in Kft. (Hódmezıvásárhely),

Részletesebben

kopint-tarki.hu Az Agrárrendtartási és a Kereskedelmi Törvény egyes beszállító-védelmi szabályai érvényesülésének tapasztalata

kopint-tarki.hu Az Agrárrendtartási és a Kereskedelmi Törvény egyes beszállító-védelmi szabályai érvényesülésének tapasztalata kopint-tarki.hu Az Agrárrendtartási és a Kereskedelmi Törvény egyes beszállító-védelmi szabályai érvényesülésének tapasztalata Készült a Gazdasági Versenyhivatal VKK megbízásából A tanulmányt készítették

Részletesebben

2012. A Sajószentpéteri Központi Általános Iskola. Pedagógiai Programjának kiegészítése. Intézményi Közoktatási Esélyegyenlıségi Intézkedési Terv

2012. A Sajószentpéteri Központi Általános Iskola. Pedagógiai Programjának kiegészítése. Intézményi Közoktatási Esélyegyenlıségi Intézkedési Terv A 211/2012.(VIII.30.) határozat melléklete A Sajószentpéteri Központi Általános Iskola Pedagógiai Programjának kiegészítése Intézményi Közoktatási Esélyegyenlıségi Intézkedési Terv 2012. 0 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

e-közigazgatás fejlesztési koncepció

e-közigazgatás fejlesztési koncepció Miniszterelnöki Hivatal e-közigazgatás fejlesztési koncepció 2007. március Stratégiai munkaanyag Tartalomjegyzék Elızmények 3 Az e-kormányzás útja a hatékonyságtól a szolgáltató államig az EU-ban 9 Az

Részletesebben

Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás. Közoktatás-fejlesztési Terve

Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás. Közoktatás-fejlesztési Terve Társulási Tanács által a 126/2009. (VI. 29.) TKT és 161/2009. (VIII.31.) TKT számú határozattal elfogadva. Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás Közoktatás-fejlesztési Terve 2009. június 29. Készült

Részletesebben

H A G Y O M Á N Y O K H Á Z A S Z E R V E Z E T I ÉS M Ő K Ö D É S I S Z A B Á L Y Z A T A

H A G Y O M Á N Y O K H Á Z A S Z E R V E Z E T I ÉS M Ő K Ö D É S I S Z A B Á L Y Z A T A H A G Y O M Á N Y O K H Á Z A S Z E R V E Z E T I ÉS M Ő K Ö D É S I S Z A B Á L Y Z A T A Az Intézmény vezetıje: Jóváhagyom:.. Kelemen László Fıigazgató Oktatási és Kulturális Minisztérium mint az Alapító

Részletesebben

Kábeltelevíziós Szolgáltatás

Kábeltelevíziós Szolgáltatás Készítés/utolsó módosítás dátuma:2009.11.29 1.oldal,összesen:62 Kábeltelevíziós Szolgáltatás NOVI-COM KFT 3842 HALMAJ MÁJUS 1.ÚT 15. a Magyar Kábelteleviziós és Hirközlési Szövetség tagja Általános Szerzıdési

Részletesebben

PR riport. Magyar Munkaerı-kölcsönzık Országos Szövetségének megjelenései 2010. október december. KNK Média Bt. Knapcsek Katalin 2010. december 15.

PR riport. Magyar Munkaerı-kölcsönzık Országos Szövetségének megjelenései 2010. október december. KNK Média Bt. Knapcsek Katalin 2010. december 15. PR riport Magyar Munkaerı-kölcsönzık Országos Szövetségének megjelenései 2010. október december KNK Média Bt. Knapcsek Katalin 2010. december 15. Tartalom Megjelenések a társszervezetek kiadványaiban MMOSZ

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V

J E G Y Z İ K Ö N Y V Szám: IV.22-24/2008. J E G Y Z İ K Ö N Y V Készült: Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyőlésének 2008. szeptember 25-én (csütörtökön) 9 órakor a Polgármesteri Hivatal konferencia termében megtartott ülésérıl.

Részletesebben

Az ülés helye: Balmazújváros Város Polgármesteri Hivatal díszterme. I. N y i l v á n o s ü l é s

Az ülés helye: Balmazújváros Város Polgármesteri Hivatal díszterme. I. N y i l v á n o s ü l é s BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE MEGHÍVÓ Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselı-testületének Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról szóló 16/2010. (XI. 25.) sz. rendelete 4. (1) bekezdése alapján a

Részletesebben

Lapszemle. 2009. 32. hét

Lapszemle. 2009. 32. hét Lapszemle 2009. 32. hét Él a banki önkorlátozás Augusztus elsejétıl jelentısen szőkül a bankok mozgástere az ügyfelekkel kötött szerzıdések egyoldalú módosításában. A honi hitelintézeti szektor és a miniszterelnök

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj/071-206/2010. Nyilvános változat! A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Dezsı és Társai Ügyvédi Iroda eljáró ügyvéd: dr. D. A.) által képviselt NORDIC Beteiligungs GmbH

Részletesebben

Tájékoztató a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat 2007. I. félévi gazdálkodásáról

Tájékoztató a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat 2007. I. félévi gazdálkodásáról KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS E L N Ö K E VI. 1218/2007. ELİTERJESZTÉS a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2007. szeptember 27-ei ü l é s é r e Tárgy: Tájékoztató a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat

Részletesebben

SZAKISKOLAI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL

SZAKISKOLAI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL SZAKISKOLAI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL - 1/76 - I. Intézmény képzési struktúrája A kaposvári Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképzı Iskola 2004- ben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját.

Részletesebben

MAGYARORSZÁG ALAPTÖRVÉNYE

MAGYARORSZÁG ALAPTÖRVÉNYE MAGYARORSZÁG ALAPTÖRVÉNYE Magyarország Szabadság Alkotmányának irányelvei a globalista szocialista-kommunizmus és a liberáliskapitalizmus föderációját a természetes értékrend szerinti konföderációval felváltó

Részletesebben

A JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA a lápok védelmének egyes jogi és ökológiai kérdéseirıl

A JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA a lápok védelmének egyes jogi és ökológiai kérdéseirıl JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40.Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615 A JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA a lápok védelmének egyes

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó Körösladány Város 2010 évi közbiztonsági helyzetérıl

B E S Z Á M O L Ó Körösladány Város 2010 évi közbiztonsági helyzetérıl Száma: 04070/565-26/2011. ált. R E N D İ R K A P I T Á N Y S Á G S Z E G H A L O M 5520, Szeghalom Kossuth tér 1., PF:3 tel/fax: +36/66/371-555 Jóváhagyom: Szalai Zoltán r. alezredes kapitányságvezetı

Részletesebben

ESÉLYEGYENLİSÉGI TERV 2009. 04. 01.

ESÉLYEGYENLİSÉGI TERV 2009. 04. 01. Egyesített Óvodai Intézmény 4200 Hajdúszoboszló, Rákóczi u. 14. : 52-273-180; fax: 52-273-181 e-mail: egyovig@netform.hu ESÉLYEGYENLİSÉGI TERV 2009. 04. 01. Tartalomjegyzék BEVEZETİ RENDELKEZÉSEK 3 I.

Részletesebben

11.6.2010 A7-0109/ 001-249. MÓDOSÍTÁSOK 001-249 elıterjesztette: Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság

11.6.2010 A7-0109/ 001-249. MÓDOSÍTÁSOK 001-249 elıterjesztette: Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 11.6.2010 A7-0109/ 001-249 MÓDOSÍTÁSOK 001-249 elıterjesztette: Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság Jelentés Renate Sommer A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatása

Részletesebben

A megváltozott munkaképességő munkavállalókkal való együttmőködés 2007. évi tapasztalatai a Dél-dunántúli régióban

A megváltozott munkaképességő munkavállalókkal való együttmőködés 2007. évi tapasztalatai a Dél-dunántúli régióban A megváltozott munkaképességő munkavállalókkal való együttmőködés 2007. évi tapasztalatai a Dél-dunántúli régióban I. A megváltozott munkaképességő álláskeresık létszámadatai Régiónk munkaerı-piaci helyzetét

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2009. DECEMBER 10-I ÜLÉS

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2009. DECEMBER 10-I ÜLÉS DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI TANÁCS 2009. DECEMBER 10-I ÜLÉS 5. sz. napirendi pont Beszámoló a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Tanács éves munkájáról és a 2009. évi szakmai tanulmányútjairól Elıadó:

Részletesebben

6. szám ÖNKORMÁNYZATI HÍREK 497.

6. szám ÖNKORMÁNYZATI HÍREK 497. 6. szám ÖNKORMÁNYZATI HÍREK 497. ISSN 1215 4261 TARTALOMJEGYZÉK SZÁM TÁRGY OLDALSZÁM A MEGYEI KÖZGYŐLÉS RENDELETE 13/2007. (V. 31.) HBMÖK A vagyongazdálkodásról valamint a beruházások rendjérıl szóló 13/2004.

Részletesebben

Módszertani útmutató hulladéklerakók rekultivációjára irányuló projektek költség-haszon elemzéséhez KVVM FI

Módszertani útmutató hulladéklerakók rekultivációjára irányuló projektek költség-haszon elemzéséhez KVVM FI Módszertani útmutató rekultivációs célú projektek költség-haszon elemzéséhez 0 KVVM FI Módszertani útmutató hulladéklerakók rekultivációjára irányuló projektek költség-haszon elemzéséhez Változatelemzés,

Részletesebben

8.1.2014 A7-0034/246 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2014/...

8.1.2014 A7-0034/246 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2014/... 8.1.2014 A7-0034/246 Módosítás 246 Malcolm Harbour a Belsı Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság nevében Jelentés A7-0034/2013 Marc Tarabella A vízügyi, energiaipari, közlekedési és postai szolgáltatási

Részletesebben

83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet. a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről

83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet. a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről A közúti közlekedésrıl szóló 1988. évi I. törvény 48. -a (3) bekezdése b) pontjának

Részletesebben