Előterjesztés a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata közgyűlésének november 25-i ülésére

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Előterjesztés a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata közgyűlésének 2014. november 25-i ülésére"

Átírás

1 Előterjesztés a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata közgyűlésének november 25-i ülésére 1. napirend: Beszámoló az előző közgyűlés (2014. április 29.) óta eltelt időszak eseményeiről Tisztelt Közgyűlés! Egyesületünk munkaszervezetének és kutató intézetének a legutóbbi közgyűlés óta elvégzett munkájáról az alábbiak szerint adunk tájékoztatást. Adminisztratív ügyek A nyár folyamán elvégeztük a tavaszi közgyűlés utómunkálatait, és felülvizsgáltuk a szabályzatainkat. Az új jogszabályoknak megfelelően új szabályzatokat is készítettünk. A jogszabályok változása miatt a korábbi gyakornoki program kiegészítéseként ösztöndíjat hirdettünk egyetemisták számára, amelynek keretében a tavasz és a nyár folyamán egy főt tudtunk alkalmazni. A program sikeres volt, a tájépítész hallgató magas színvonalú tanulmányt állított össze a két Komárom közös területrendezési tervéről. Az ösztöndíjas hallgatón kívül nyáron további 4 gyakornok segítette a munkánkat. A programot az ősz folyamán folytatjuk. Az utolsó közgyűlés óta az egyesület munkaszervezetének állományában egy részmunkaidős és egy teljes állásban foglalkoztatott munkatárs személyében bővülés, az Európa Intézet esetében viszont egy fő kilépésével csökkenés állt be. Ezen kívül az intézet vezetőségének (igazgató, igazgatóhelyettes) május 31-vel lejárt a megbízási szerződése, amelyek nem kerültek meghosszabbításra. Áprilisban újraindítottuk hírlevél-szolgáltatásunkat. Folyamatosan töltjük mindkét új honlapunkat. Új arculati tervek is készültek, amelyek az egyesület portfoliójának megfelelően különböző alapszínekre épülnek. Sikerült elindítanunk az intézet honlapját (http://institute.cesci-net.eu/), és az egyesület új szerkezetű honlapját is jelentősen bővítettük (www.cesci-net.eu). Egyben megkezdtük a határ menti együttműködésekkel kapcsolatos információkat átfogóan megjelenítő CESCIPÉDIA feltöltését is. További adminisztratív feladatot jelentett a munkaszervezet számára az alapszabályunknak a törvényi változások miatti módosítása.

2 2 Szakmai tevékenység Az előző közgyűlés óta eltelt időszakban a CESCI munkaszervezete az alábbi feladatokat látta el. 1. Tudományos publikációk A CESCI tudományos kutatásainak fő helyszíne az esztergomi Európa Intézet, de a tervezésifejlesztési divízió munkatársai is rendszeresen publikálnak és tartanak előadásokat tudományos konferenciákon. Az Európa Intézet két vezetőjének távozását követően ideiglenes jelleggel Ocskay Gyula vállalta el az intézet igazgatói, Jaschitz Mátyás pedig az igazgatóhelyettesi pozíciót, külön javadalmazás nélkül. Az intézet sorsával külön előterjesztés foglalkozik. Az előző közgyűlés óta eltelt időszakban e téren az alábbi aktivitásokat valósítottuk meg. Megjelent az Európa Intézet Cross-Border Review című évkönyve. Az angol nyelvű kiadványt 500 példányban adtuk ki, és eljuttattuk a magyarországi felsőoktatási intézményeknek és jelentősebb könyvtáraknak. Terjesztjük a témához illeszkedő rendezvényeken, és a világban működő határtani kutató intézmények számára is elküldjük. A kiadvány on-line verzióban is elérhető. Az Európa Tanács Demokrácia, Intézményfejlesztési és Kormányzási Osztályának felkérésére tanulmányt készítettünk a Madridi Konvenció alkalmazásának és a határon átnyúló intézményes együttműködésnek a magyarországi tapasztalatairól. A rövid tanulmány az Európa Tanács honlapján olvasható. Az intézet és a tervezési részleg együttműködésében a német Europa Regional, a lipcsei Leibniz Intézet folyóiratának felhívására abstractot nyújtottunk be egy határ menti kutatásra vonatkozóan, amelyet a szerkesztőség befogadott. A tanulmány előkészítése közben vált világossá, hogy a felvállalt koncepció (az Esztergom-Párkány központú térségben élők térhasználati szokásainak változása a Mária Valéria híd átadása következtében) jóval átfogóbb kutatást igényel, mint terveztük. Ezért úgy döntöttünk, hogy a felhívástól függetlenül, egy egyéves kutatást követően publikáljuk az eredményeket. Eddig összesen 25 mélyinterjú készült, az ELTE diákjai pedig négy napon keresztül végeztek kikérdezéses forgalomszámlálást a határon, amelynek során közel 1300 kérdőívet sikerült felvenni. A kutatási projektről bővebben az intézet honlapja ad tájékoztatást. Elindítottuk az e-telier elnevezésű műhelyünket, amelynek munkájában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Corvinus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Magyary Zoltán e- közigazgatástudományi Egyesület képviselői vesznek részt, és célja a határon átnyúló szolgáltatások digitális tartalomfejlesztéseinek támogatása. A Strasbourgi Egyetem a határ menti együttműködések kritikai szótárát állítja össze, amelybe mi is bekapcsolódhattunk. A CESCI munkatársai összesen 22 szócikket írtak meg.

3 3 2. Tervezés Az egyesület legfőbb tevékenysége a határon átnyúló stratégiai tervezés. A legtöbb munkánk az elmúlt fél év során is e téren volt. Győr-Moson-Sopron megye határon átnyúló fejlesztései A megyei területfejlesztési koncepcióhoz kapcsolódóan a tavasz folyamán a stratégiai és az operatív fejezeten dolgoztunk. Bár a munkával májusban elkészültünk, a tervezési módszertan folyamatos változásai miatt még ősszel is több módosítást, kiegészítést kellett elvégeznünk az anyagon. Az Arrabona ETT fejlesztési stratégiája A tél folyamán kezdtünk hozzá a győri székhelyű ETT fejlesztési stratégiájának elkészítéséhez. Április elejére készült el a kohézióvizsgálat, május végére a stratégia. Ezt követően, a nyár folyamán az anyag első körös egyeztetésen ment keresztül, amelynek eredményeit a nyár végére vezettük át a stratégián. Szintén ekkorra véglegesítettük a es időszakra vonatkozó akciótervet is, amelynek célja a stratégia gyakorlatba ültetése. A dokumentum hivatalos bemutatására november 6-án nagy érdeklődés mellett került sor a szlovákiai Nagymegyeren (Veľký Meďer). Magyar-szlovák határ menti együttműködési operatív program ( ) Egyesületünk egy konzorcium tagjaként nyerte el a 2014 és 2020 közötti magyar-szlovák határ menti ETE-program programozási feladatait. A rendkívül szerteágazó munkákhoz egyesületünk csoportvezetőt biztosít, és mi készítettük el a határtérség területi analízisét. Az OP-t szeptemberben hagyta jóvá a szlovák és októberben a magyar kormány. Az Európa-kapu ETT öntözési koncepciója Közhasznú szolgáltatásként két olyan ETT öntözési koncepciójának elkészítését vállaltuk, amelyek esetében a mezőgazdaság meghatározó szerepet játszik mind a foglalkoztatás, mind a gazdasági értéktermelés szempontjából. Az Európa-kapu ETT-nél a koncepció összeállítása a vízgazdálkodási helyzetfeltárással meg is kezdődött. A BTC ETT-nél első körben a szerbiai adatszolgáltatási lehetőségekről kellett meggyőződnünk, ez a munka az ősz folyamán kezdődött el. Nagy problémát jelent a megfelelő adatok beszerzése mindhárom országból. Ezért is kezdeményeztük az Országos Vízügyi Főigazgatósággal történő szorosabb együttműködést. A Sajó-Rima ETT fejlesztési stratégiája A CESCI kapott megbízást a Sajó-Rima ETT integrált fejlesztési stratégiájának elkészítésére. A nyár folyamán a kohézióvizsgálathoz szükséges statisztikai adatbázis összeállítása és ez alapján a térképek és ábrák, valamint a szöveges elemzések elkészítése történt meg. A terepmunkára szeptemberben került sor. A kohézióanalízis véglegesítése a közgyűlés időpontjában folyamatban van.

4 4 3. Intézményfejlesztés ETT-k (EGTC-k) alapítása A CESCI által koordinált alapítások közül egy ETT jutott el a regisztrációig, a nyíregyházi székhelyű Európai Határvárosok ETT. Ősz elején kaptuk az értesítést a részben általunk előkészített, lengyel székhelyű, Central European Transport Corridor EGTC regisztrációjának jogerőre emelkedéséről. A Fertő ETT alapítási folyamata az osztrák hatóságok elutasító hozzáállása miatt véglegesen megszakadt. A nyugat-európai partnerek tartózkodó hozzáállása miatt hasonlóképpen akadt el a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által kezdeményezet hálózati ETT alapítási folyamata is. Árajánlatot nyújtottunk be a tervezett Euro Control Route EGTC megalapításához kapcsolódó tanácsadói feladatok ellátására. Az összesen 18 uniós tagállam, valamint Svájc közúti ellenőrzési szerveit tömörítő szervezet a munka koordinálására szándékozik ETT-t alapítani, amelyhez kapcsolódó tanácsadói munkákra vonatkozóan október 15-én hirdetett meg nyílt pályázatot. ETT-műhely A már működő magyar ETT-k menedzserei számára két-három havonta biztosítunk konzultációs és találkozási lehetőséget. A legutóbbi közgyűlés óta három ilyen műhelyre került sor: június 3 4-én, október án és november én. A műhelyeken döntés született arról, hogy az ETT-k kezdeményezik egy kormányhatározat elfogadását a csoportosulásoknak a határ menti gazdaságfejlesztésben betöltött szerepét illetően, illetve arról, hogy a magyar ETT-k 2015-től kezdődően éves rendszerességgel megrendezik az EGTC Days elnevezésű nagyrendezvényt, az európai ETT-k képviselőit meghívva. ECG létrehozása A bajai székhellyel létrehozni tervezett euroregionális együttműködési csoportosulás (ECG) megalapításához kapcsolódóan elkészítettük a szándéknyilatkozatot, amelyet május 23-án a székhely városon kívül Mohács, a szerbiai Zombor és Apatin, valamint a horvátországi Pélmonostor képviselője írt alá. A tervek szerint a későbbiekben csatlakozik Eszék is az együttműködéshez. Az ECG megalapításának feltétele, hogy mindhárom ország ratifikálja a Madridi Keretegyezményt és annak Harmadik Kiegészítő Jegyzőkönyvét. Ezért segítjük aktívan az Európa Tanács illetékes főosztályának ehhez kapcsolódó munkáját, a témában megrendezett júniusi budapesti szeminárium megrendezését is ezért vállaltuk fel. A szemináriumon a kezdeményezés projektmenedzserével közösen mutattuk be az egyelőre Pannon Közép-Duna Régió munkacímen futó partnerséget. Ekkorra készültek el a partnervárosok roll-upjai is, szintén a CESCI jóvoltából, amelyeket a regisztrációs pult mögött ki is állítottunk. A következő szeminárium, javaslatunkra, Belgrádban kerül megrendezésre, a tél folyamán.

5 5 4. Projektek Crossing the borders (EUSDR-projekt) A Duna-medence határ menti együttműködéseit feldolgozó projekt megvalósításához dr. Navracsics Tibor miniszter úr saját keretéből kaptunk 50 millió forintos támogatást. A tavasz folyamán folytattuk le a beszerzést. Végül 6 partnert sikerült kiválasztanunk a beérkezett ajánlatok alapján, az eredetileg tervezett 7 helyett (Ausztriából nem kaptunk egyetlen ajánlatot sem). A szerződések előkészítése megtörtént, és a nyertes partnerek részletes leírást is kaptak az elvégzendő feladatokról. Az első részteljesítések (határtérségek statisztikai feldolgozása) augusztus-szeptember folyamán zömével megtörténtek. Minden partner a legjobb gyakorlatokat bemutató két-két esettanulmányt is készít. Ezeknek a határideje november 20. A kutatás eredményeit február 26-án, az AEBR-rel közösen szervezett budapesti konferencián mutatjuk be, és a terveink szerint a tavasz folyamán publikáljuk is. Az elmúlt időszakban több (sikertelen) pályázatot is benyújtottunk. Egy szlovák vezető partnerrel az Erasmus Plus, az Eurogeo Egyesülettel konzorciumban a Horizont 2020, három partnerrel közösen a Visegrádi Alapnál nem nyertünk támogatást. 5. Szakmai vélemények készítése Az elmúlt hónapok során egy jelentősebb hozzászólást állítottunk össze, Komárom-Esztergom megye területfejlesztési koncepcióját értékeltük a határon átnyúló hatások szempontjából. 6. Konferenciák, szakmai rendezvények Az elmúlt hónapok során is számos konferencián, szakmai rendezvényen vettünk részt, és ilyeneket szerveztük is. Ezek közül csak a legjelentősebbeket emeljük itt most ki. Tudományos konferenciák Az Eurogeo Egyesület éves konferenciája (május : Valletta, Málta) Jaschitz Mátyás tervezési igazgató és Ocskay Gyula főtitkár vett részt az Eurogeo Egyesület éves konferenciáján, Máltán. A konferencia (The Power of Geography and the Role of Spatial Information) keretében saját panelt vezettünk (magyar, francia, lengyel és ír szakértők bevonásával), Geography in Action Improving the Permeability of Borders címmel. A helyszínen sikerült külön megbeszélést folytatnunk Karl Donerttel, az egyesület elnökével, akivel megállapodtunk a stratégiai együttműködés kereteiben. A megbeszélés első folyománya, hogy az Eurogeo bevonta a CESCI-t egy Horizont 2020-as pályázatba. Nagy sikere volt a résztvevők körében a határon átnyúló tervezési módszertanunkat bemutató poszterünknek.

6 6 Az ABS első világkonferenciája (június 8 13., Joensuu - Szentpétervár) Több mint 400 résztvevővel rendezték meg az ABS (Association of Borderlands Studies) első világkonferenciáját a finnországi Joensuúban és Szentpétervárott. A világ minden kontinenséről érkezett előadók között a szakma legnagyobb nevei (Oscar J. Martínez, Victor Konrad, David Newman, Emmanuel Brunet-Jailly, Anssi Paasi) is jelen voltak. A CESCI részéről Jaschitz Mátyás tervezési igazgató és Ocskay Gyula főtitkár mutatta be a Re-wording the Borders elnevezésű határ menti tervezési módszertan elméleti és gyakorlati vonatkozásait. A konferencián sikerült számos vezető személyiséggel megismerkedni, és a stratégiai együttműködés alapjait is leraktuk a Karélia Intézet menedzsmentjével. Szakpolitikai konferenciák Kihívások és lehetőségek. Konferencia a határ menti egészségügyi együttműködésről (június 5., Nagyvárad) A MOT-tal, a Francia-Magyar Kezdeményezések Egyesületével és a Nagyváradi Metropolisztérség fejlesztési ügynökségével közösen második alkalommal rendeztük meg a határ menti együttműködésekről szóló konferenciánkat a romániai városban. A két évvel korábbi rendezvény az intézményesülés kérdéseit érintette, a mostani konferencia központi kérdése a határon átnyúló egészségügyi együttműködés volt, amelyhez a tavaly jogerőre emelkedett, 2011/24/EU-irányelv adta az apropót. A konferencia háromnyelvű volt, a magyar és a román szakemberek mellett franciák is adtak elő. A konferenciasorozat az ún. Nagyváradi folyamat -ba illeszkedik, amellyel az a célunk, hogy a magyar és a román intézmények, önkormányzatok szereplőit közelítsük egymáshoz, erősítsük az együttműködés szellemiségét. Szeminárium a Madridi Keretegyezmény Harmadik Kiegészítő Jegyzőkönyvének bevezetéséről (június 30., Budapest) Az Európa Tanács Demokrácia, Intézményfejlesztési és Kormányzási Osztálya 2013-ban kezdeményezte a Madridi Keretegyezmény és Kiegészítő Jegyzőkönyvei nemzeti szintű alkalmazását segítő jogszabályok elfogadását célzó egyeztetéssorozat elindítását. A szlovén, horvát, szerb és magyar hatóságok részvételével zajló sorozat februári ljubljanai találkozóján fogadták el a CESCI meghívását a második szemináriumra. Erre június 30- án került sor, Budapesten. A szemináriumon nemcsak a szükséges nemzeti jogszabályok ügyét tárgyalták meg a résztvevők, de megismerhették a bajai kezdeményezésre elindított ECG-alapítási munkát is. Workshop az új EGTC-rendelet nemzeti szintű adaptációjáról (június 26., Brüsszel) Az új kohéziós politikai rendeletcsomag keretében 2013 novemberében módosította az Európai Tanács és az Európai Parlament az EGTC-rendeletet is. Az ebből eredő tagállami feladatok megvitatása céljából a Régiók Bizottsága EGTC Platformja workshopot rendezett Brüsszelben. A jóváhagyó hatóságok részvétele mellett megtartott

7 7 rendezvényen jogi szakértőként csak a CESCI jogi igazgatója, dr. Jankai Norbert kapott hozzászólási lehetőséget, a rendelet alkalmazásával kapcsolatos eddigi gyakorlati tapasztalatokról szóló panel keretében. Az AEBR közgyűlése és éves konferenciája (szeptember , Rzeszów) Az AEBR (Európai Határrégiók Szövetsége) éves konferenciájára és közgyűlésére ezúttal a lengyelországi Rzeszówban került sor, ahol egyesületünket Rudolf Bauer elnökségi tag, Jaschitz Mátyás tervezési és Jankai Norbert jogi igazgató mellett Pete Márton tudományos munkatárs (Európa Intézet) képviselte, aki a magyar-szerb határtérségben zajló folyamatokról a konferencia keretében előadást is tartott. A közgyűlésen elfogadták a CESCI meghívását, így a végrehajtó bizottság (Executive Committee) jövő évi első ülésére február 27-én Budapesten kerül sor. A Szövetség október 15. és 17. között Eupenben rendezett konferenciát a határon átnyúló kulturális együttműködések témájában, amelyen Hesz Roland tervező-elemző képviselte egyesületünket. DERC 2014 éves konferencia (szeptember , Ljubljana) A Szlovén Kereskedelmi Kamara az Alpok-Adria-Duna Egyetemi Kezdeményezéssel (Alpe-Adria-Danube Universities Initiative) közösen negyedik alkalommal rendezte meg éves konferenciáját a határon átnyúló e-szolgáltatásokról. Az idei rendezvénynek kiemelt témája volt a Selyemút gondolatköréhez kapcsolódó, kínai-európai együttműködés. A konferencián projektötletet (prototype) is be lehetett mutatni. Egyesületünk főtitkára a Danubian tool-kit elnevezésű, a Duna-medencén belüli tervezési-fejlesztési és partnerkereső adatbázis létrehozását célzó projektötletet mutatta be. Második szeminárium a határon átnyúló területi monitoringról (szeptember 30., Budapest) A MOT által elindított Nancy-kezdeményezés nyomán Budapesten a CESCI rendezte meg a második európai szemináriumot a határon átnyúló területi monitoringról. A határ menti fejlesztéseket, projekteket gyakran akadályozza a megfelelő információk hiánya. Szükség van a rendelkezésre álló adatok harmonizációjára, egységes módszertanok kialakítására. A szemináriumon egész Európából érkeztek szakértők, akik részben a problémát segítettek körüljárni különféle szempontok szerint, részben megoldási lehetőségeket, modelleket mutattak be, részben pedig az európai szintű egységes megközelítésmód kialakítását segítették elő. A Francia-Magyar Kezdeményezések Egyesületével közösen szervezett rendezvényt Magyar Levente államtitkár és a házigazda Francia Intézet igazgatója, Hervé Ferrage köszöntötte, és képviseltette magát rajta az Interact és az Európai Bizottság is. Egyesületünk részéről Jaschitz Mátyás tervezési igazgató beszélt az adathiány problémáiról a határ menti integrált tervezés szempontjából. A Budapest Platform panelje az Open Daysen (október 8., Brüsszel) A Budapest Platform idén saját panellel jelent meg a Régiók és Városok brüsszeli találkozóján. A panel élénk párbeszédet eredményezett a résztvevők között. A közösen

8 8 7. Kiadványok megtárgyalt témák között szóba került az integrált megközelítés, az állami szintű szerepvállalás és a területi monitoring harmonizációjának fontossága, valamint a vonatkozó uniós jogszabályok egyszerűsítésének igénye. Egyesületünket hozzászólóként a főtitkár képviselte a panelben, melynek megrendezését a platform tagjai a MOT június i párizsi közgyűléséhez kapcsolódóan megrendezett meetingen készítették elő. Az Open Daysen az egyesület részéről egy 5 fős delegáció vett részt. BRIT: Border Regions in Transition konferencia (november 4-7., Arras, Lille, Mons) A XIV. BRIT-konferencián idén négyfős delegáció képviselte a CESCI-t. A határ: az innovációs forrása elnevezésű rendezvényen a világ minden tájáról több mint 170 szakmai előadás hangzott el. Gangl Éva GIS-elemző és Nyerges Enikő projektmenedzser a határon átnyúló egészségügyi integráció lehetőségeiről és gyakorlati akadályairól, Nyeste András tervező-elemző a határ menti klaszter-együttműködésekről, Pete Márton tudományos munkatárs pedig a határ menti együttműködések kulturális meghatározottságáról tartott előadást. DVD-névjegy: Crossing the Borders Az ABS konferenciájára készülve jelentettük meg a Re-wording the Borders című DVDnévjegyünket, amelyen digitális tartalmakat (többek között az évkönyvünket és a máltai konferencián bemutatott, a tervezési módszertanunkat ismertető poszterünket) tettük elérhetővé. Az ETT-program eredményei Kis füzetben foglaltuk össze azokat az eredményeket, amelyeket az ETT-k az elmúlt 4 év során elértek, felmutattak. A füzet gazdagon illusztrált, és térképek és diagramok segítségével támasztja alá, hogy az ETT-k Magyarországon értékes és sikeres munkát végeznek. Kérem a Tisztelt Közgyűlést a beszámoló elfogadására!./2014 (XI. 25.) sz. közgyűlési határozati javaslat Dr. Tóth Tamás elnök sk. A Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata Közgyűlése elfogadja az előző közgyűlés óta eltelt időszakról szóló beszámolót. Határidő: azonnal Felelős: elnök

SECOND REPORT SUBMITTED BY HUNGARY PURSUANT TO ARTICLE 25, PARAGRAPH 2 OF THE FRAMEWORK CONVENTION FOR THE PROTECTION OF NATIONAL MINORITIES

SECOND REPORT SUBMITTED BY HUNGARY PURSUANT TO ARTICLE 25, PARAGRAPH 2 OF THE FRAMEWORK CONVENTION FOR THE PROTECTION OF NATIONAL MINORITIES ACFC/SR/II (2004) 003 SECOND REPORT SUBMITTED BY HUNGARY PURSUANT TO ARTICLE 25, PARAGRAPH 2 OF THE FRAMEWORK CONVENTION FOR THE PROTECTION OF NATIONAL MINORITIES Hungarian version (Received on 7 May 2004)

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A MAGYAR NÉPFŐISKOLAI TÁRSASÁG 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

BESZÁMOLÓ A MAGYAR NÉPFŐISKOLAI TÁRSASÁG 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL BESZÁMOLÓ A MAGYAR NÉPFŐISKOLAI TÁRSASÁG 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Bevezető Az MNT valamennyi szakmai programját maga dolgozta ki és kutatta fel hozzá a forrásokat, pályázatok és előterjesztések benyújtásával

Részletesebben

A Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség kiadványai 5.

A Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség kiadványai 5. A Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség kiadványai 5. 1 Eddig megjelent: 1., Egyetemi levéltárak Magyarországon 2002. Universitätsarchive in Ungarn 2002. University archives in Hungary 2002. Szerk.:

Részletesebben

A HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜT TMUKÖDÉSEK ÚJ GENERÁCIÓJA

A HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜT TMUKÖDÉSEK ÚJ GENERÁCIÓJA A HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜT TMUKÖDÉSEK ÚJ GENERÁCIÓJA JÓ GYAKORLATOK BEMUTATÁSA A MAGYAR-SZLOVÁK HATÁR MENTÉROL KÉSZÍTETTÉK: A CESCI MUNKATÁRSAI, 2011 A projektet a Visegrád Alap Támogatta (Standard Grants,

Részletesebben

S Z A K M A I B E S Z Á M O L Ó

S Z A K M A I B E S Z Á M O L Ó S Z A K M A I B E S Z Á M O L Ó Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Szegedi Tudományegyetem Háziorvosi Oktató Központja Támogató szolgálatának az

Részletesebben

AZ MMK ELNÖKSÉGÉNEK BESZÁMOLÓJA A 2013. MÁJUS 16-I KÜLDÖTTGYŰLÉS ÓTA ELTELT IDŐSZAKRÓL

AZ MMK ELNÖKSÉGÉNEK BESZÁMOLÓJA A 2013. MÁJUS 16-I KÜLDÖTTGYŰLÉS ÓTA ELTELT IDŐSZAKRÓL MMK Küldöttgyűlés 2014. május 24. AZ MMK ELNÖKSÉGÉNEK BESZÁMOLÓJA A 2013. MÁJUS 16-I KÜLDÖTTGYŰLÉS ÓTA ELTELT IDŐSZAKRÓL TARTALOM 1) A Mérnöki Kamara működését érintő feladatok... 3 Szakmagyakorlási Szabályzat...

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A Magyarországi Régiók Brüsszeli Képviseletének tevékenységérõl 2007. március hónap

BESZÁMOLÓ A Magyarországi Régiók Brüsszeli Képviseletének tevékenységérõl 2007. március hónap Représentation des Régions de la Hongrie a Bruxelles Magyarországi Régiók Brüsszeli Képviselete 5, Square Vergote, 1200 Bruxelles Tel: (00322) 737 14 00 Fax: (00322) 735 65 99 E-MAIL: baranyim@skynet.be

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés. A Zsigmond Király Főiskola 2011. évi tevékenységéről a közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény 19. -a alapján.

Közhasznúsági jelentés. A Zsigmond Király Főiskola 2011. évi tevékenységéről a közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény 19. -a alapján. Közhasznúsági jelentés A Zsigmond Király Főiskola 2011. évi tevékenységéről a közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény 19. -a alapján. I. A Felsőoktatási Regisztrációs Központ FRKP/563-4/2006.

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. március 30-i ülésére

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. március 30-i ülésére 195-12/2011. ELŐTERJESZTÉS Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. március 30-i ülésére Tárgy: Kerekegyháza Város Önkormányzata polgármesterének beszámolója a Kecskemét és Térsége

Részletesebben

Fejlesztési esettanulmány CROSSEDU képzésekhez

Fejlesztési esettanulmány CROSSEDU képzésekhez Fejlesztési esettanulmány CROSSEDU képzésekhez Projekt neve: * Kulcsszavak: * Inkubátorházak hálózata a Bódvaés a Hernád-völgy fejlődése érdekében I. Alapinformációk A képzés során mely témakörökhöz használható

Részletesebben

B e s z á m o l ó a Heves Megyei Önkormányzati Hivatal 2013. évi tevékenységéről

B e s z á m o l ó a Heves Megyei Önkormányzati Hivatal 2013. évi tevékenységéről 86-3/2013/231. Heves Megyei Közgyűlés H E L Y B E N B e s z á m o l ó a Heves Megyei Önkormányzati Hivatal 2013. évi tevékenységéről Tisztelt Közgyűlés! Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.

Részletesebben

BESZÁMOLÓ AZ EURO-RÉGIÓ HÁZ KHT. SZAKMAI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

BESZÁMOLÓ AZ EURO-RÉGIÓ HÁZ KHT. SZAKMAI TEVÉKENYSÉGÉRŐL BESZÁMOLÓ AZ EURO-RÉGIÓ HÁZ KHT. SZAKMAI TEVÉKENYSÉGÉRŐL 2008 KÉSZÜLT: DEBRECEN, 2009. FEBRUÁR TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ EURO-RÉGIÓ HÁZ KHT. PÁLYÁZATI TEVÉKENYÉSÉGE ÉS PROJEKTMENEDZSMENT... 4 1.1 Az Euro-Régió

Részletesebben

Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet

Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet 26. évi beszámoló szöveges indoklása Budapest, 27. február 28. (Szabó Ágnes) gazdasági főigazgató helyettes (dr Lauter Éva) főigazgató 1 Tartalomjegyzék oldal I.

Részletesebben

Területi Mérnöki Kamarák és MMK Szakmai Tagozatok beszámolói a 2013. májusi Küldöttgyűlés óta eltelt időszakról

Területi Mérnöki Kamarák és MMK Szakmai Tagozatok beszámolói a 2013. májusi Küldöttgyűlés óta eltelt időszakról MMK Küldöttgyűlés 2014. május 24. Tartalomjegyzék Területi Mérnöki Kamarák és MMK Szakmai Tagozatok beszámolói a 2013. májusi Küldöttgyűlés óta eltelt időszakról Baranya Megyei Mérnöki Kamara... 2 Békés

Részletesebben

A Kárpátok Eurorégió Interregionális Szövetség Hírlevele The Newsletter of the Carpathian Euroregion

A Kárpátok Eurorégió Interregionális Szövetség Hírlevele The Newsletter of the Carpathian Euroregion 1 2013/december A Kárpátok Eurorégió Interregionális Szövetség Hírlevele The Newsletter of the Carpathian Euroregion 20 éves a Kárpátok Eurorégió A Külügyminisztérium szakmai és anyagi támogatásával a

Részletesebben

A HATÁR MENTI FEJLESZTÉSEK ÚJ KERETEI. Hozzászólás az Új Széchenyi Terv Vitairatához

A HATÁR MENTI FEJLESZTÉSEK ÚJ KERETEI. Hozzászólás az Új Széchenyi Terv Vitairatához A HATÁR MENTI FEJLESZTÉSEK ÚJ KERETEI Hozzászólás az Új Széchenyi Terv Vitairatához Készítette: Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata Bevezetés Az Új Széchenyi Terv vitaanyaga

Részletesebben

E-mail: menszt@menszt.hu Web site: www.menszt.hu ELNÖKSÉGI BESZÁMOLÓ A MAGYAR ENSZ TÁRSASÁG 2010 ÉS 2014 KÖZÖTT VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL

E-mail: menszt@menszt.hu Web site: www.menszt.hu ELNÖKSÉGI BESZÁMOLÓ A MAGYAR ENSZ TÁRSASÁG 2010 ÉS 2014 KÖZÖTT VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL MAGYAR ENSZ TÁRSASÁG Az ENSZ Társaságok Világszövetségének tagja UNITED NATIONS ASSOCIATION OF HUNGARY Member of the World Federation of UN Associations (WFUNA) Street address: H-1062 Budapest, Andrássy

Részletesebben

CNNy HARMADIK JELENTÉS A NEMZETI STRATÉGIAI ANYAGOK TERVEZÉSÉNEK NYILVÁNOSSÁGÁRÓL. Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért

CNNy HARMADIK JELENTÉS A NEMZETI STRATÉGIAI ANYAGOK TERVEZÉSÉNEK NYILVÁNOSSÁGÁRÓL. Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért CNNy HARMADIK JELENTÉS A NEMZETI STRATÉGIAI ANYAGOK TERVEZÉSÉNEK NYILVÁNOSSÁGÁRÓL Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért A kézirat lezárva: 2006. február 15. A jelentés az Soros Alapítvány

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A képviselő-testület 2012. február 15-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. A képviselő-testület 2012. február 15-i ülésére ELŐTERJESZTÉS 8. A képviselő-testület 2012. február 15-i ülésére Tárgy: Beszámoló a Kecskemét és Térsége Többcélú Társulás 2011. II. félévi tevékenységéről Ikt. sz{m: 298-19/2012. Előterjesztés jellege:

Részletesebben

Az Ellenőűrző Bizottság pénzügyi beszámolója az MSZT 2005. évi gazdálkodásáról

Az Ellenőűrző Bizottság pénzügyi beszámolója az MSZT 2005. évi gazdálkodásáról HÍRLEVÉL /40. Magyar Szakképzési Társaság Alapítva: 1989 TARTALOM Beszámoló a Magyar Szakképzési Társaság 2005. évi tevékenységéről Az Ellenőűrző Bizottság pénzügyi beszámolója az MSZT 2005. évi gazdálkodásáról

Részletesebben

Hírlevél a Szellemi Tulajdon Védelméről

Hírlevél a Szellemi Tulajdon Védelméről Hírlevél a Szellemi Tulajdon Védelméről A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Tanácsának kiadványa 11. évfolyam 1. szám 2014. I. negyedév Tartalomjegyzék BUDAPESTEN MEGNYÍLT

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) 2006. évi KÖZHASZNÚ szakmai és érdekképviseleti tevékenysége

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) 2006. évi KÖZHASZNÚ szakmai és érdekképviseleti tevékenysége . KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) 2006. évi KÖZHASZNÚ szakmai és érdekképviseleti tevékenysége Az NJSZT célja, hogy intézményektől független szakmai fórumként

Részletesebben

50 éves a Szakcsoport

50 éves a Szakcsoport Eötvös Loránd Fizikai Társulat Sugárvédelmi Szakcsoport 50 éves a Szakcsoport, 2012. ELŐSZÓ Tisztelt Olvasó! Egy olyan könyvet tart a kezében, mely az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) Sugárvédelmi

Részletesebben

A 2006 UTÁNI EURÓPAI OKTATÁSI, KÉPZÉSI ÉS IFJÚSÁGÜGYI PROGRAMOK JÖVŐBELI KIDOLGOZÁSA NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓS ANYAG

A 2006 UTÁNI EURÓPAI OKTATÁSI, KÉPZÉSI ÉS IFJÚSÁGÜGYI PROGRAMOK JÖVŐBELI KIDOLGOZÁSA NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓS ANYAG EURÓPAI BIZOTTSÁG Oktatási és Kulturális Főigazgatóság A 2006 UTÁNI EURÓPAI OKTATÁSI, KÉPZÉSI ÉS IFJÚSÁGÜGYI PROGRAMOK JÖVŐBELI KIDOLGOZÁSA NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓS ANYAG Európai Bizottság Oktatási és Kulturális

Részletesebben

SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A SALVA VITA ALAPÍTVÁNY 2007. ÉVI KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGÉRŐL

SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A SALVA VITA ALAPÍTVÁNY 2007. ÉVI KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGÉRŐL SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A SALVA VITA ALAPÍTVÁNY 27. ÉVI KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGÉRŐL 1. Támogatott Foglalkoztatás szolgáltatás 2 1.1. A TF szolgáltatás ismertetése 2 1.2. A TF szolgáltatás gyakorlati eredményei

Részletesebben

Az elnök beszámolója az AOSZ IRODA 2014. évi szakmai munkájáról

Az elnök beszámolója az AOSZ IRODA 2014. évi szakmai munkájáról Cím 1053 Budapest, Fejér György utca 10. I. emelet 3. a. Telefon 061 354-1073 Fax 061 302-194 E-mail info@esoember.hu Honlap www.esoember.hu Adószám 19025915-1-41 Az elnök beszámolója az AOSZ IRODA 2014.

Részletesebben

Standard jogi modell a határon átnyúló regionális együttműködésekre

Standard jogi modell a határon átnyúló regionális együttműködésekre Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola Dr. Pintér Edit TÉZISEK a Standard jogi modell a határon átnyúló regionális együttműködésekre című doktori disszertációhoz Konzulensek: Prof.

Részletesebben

Beszélgessünk Európáról

Beszélgessünk Európáról Beszélgessünk Európáról nemzeti akcióterv a társadalmi párbeszéd elősegítésére A kormány múlt heti ülésén megtárgyalta és elfogadta a Beszélgessünk Európáról elnevezésű akciótervet, amely azokat a programokat

Részletesebben

Beszámoló az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek tevékenységéről 2013

Beszámoló az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek tevékenységéről 2013 Beszámoló az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek tevékenységéről 2013 J/13837 Beszámoló az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek tevékenységéről 2013 Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 2014

Részletesebben

Nemzetközi K+F Hírlevél 2002. december

Nemzetközi K+F Hírlevél 2002. december Nemzetközi K+F Hírlevél 2002. december E számunk rovatai: Tudomány- és technológiapolitika... 3. old. Anyagtudomány... 9. old. Finanszírozás... 11. old. Információs társadalom... 12. old. Környezetvédelem...

Részletesebben