Biztonságos szerelem Kiknek szól ez az ismertetô?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Biztonságos szerelem Kiknek szól ez az ismertetô?"

Átírás

1 Biztonságos szerelem Kiknek szól ez az ismertetô? Azoknak a fiataloknak, akik a szexuális életükre tudatosan szeretnének felkészülni Mirôl szól ez az ismertetô? Az élet egyik legszebb érzése, a szerelem, kéz a kézben jár a szexualitással. A meghitt pillanatok töretlen harmóniájának záloga a félelmek eloszlatása és a veszélyek kiküszöbölése. A nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek megelőzhetők. Hogyan is? Mivel és mi ellen védekezhetünk? Milyen fogamzásgátlási módszerek vannak? Mik az előnyeik és a hátrányaik? Mi az intim higiénia lényege? Mit jelent a terhesség, az abortusz és a meddőség?

2 Tanácsok lányoknak Mi a menstruáció? A menstruáció természetes jelenség, nem betegség. A lányok érett nővé válásának első jele, melytől kezdve biológiai értelemben terhességet, anyaságot vállalhatnak. Ez a nemzőképesség a változó korral (menopauza) szűnik meg, éves korban. Az első menstruáció mindenkinél máskor, átlagosan éves kor körül jelentkezik. A menstruációs ciklus során a méhnyálkahártya havonta lelökődik, és vérzés formájában kiürül a hüvelyen keresztül. Ez azért van, mert hóról hóra egy-egy petesejt megérik a szervezetben és a megtermékenyítésre vár. Ha ez nem következik be, a petesejt elpusztul és a szervezetből a menstruációval távozik. A menstruációs vérzés 3-6 napig tart. A menstruációs ciklus naponta szabályosan ismétlődik, általában 28 naponként. A menstruáció napjait érdemes rendszeresen naptárba feljegyezni, elsősorban azért, hogy a nem kívánt terhességet mielőbb észrevegyük. A menstruáció kimaradása esetén elsőként a terhességre kell gondolni és azt terhességi teszttel kell rögtön ellenőrizni! Miért kell menzesznaptárt vezetni? A menstruáció időpontjának figyelése nélkülözhetetlen! Mi az ovuláció? A menstruációs ciklus 14. napja körül történik a petesejt-érés, mely során az érett, megtermékenyítésre alkalmassá vált petesejt kilökődik a petefészekből, levándorol a méhbe és a megtermékenyítésre vár. Ha ez nem következik be, akkor a petesejt elpusztul és a menstruáció során eltávozik a női szervezetből. HÓNAP Menses Ébredési hõmérséklet Fájdalom/görcs Egyéb Menzesznaptár

3 Miért van a lányoknál hüvelyfolyás? Van-e a fiúknak váladékozás? Meddig tekintjük a folyást normálisnak és mikortól betegség jelének? A hüvelyváladék termelődése biztosítja a megtermékenyítéshez szükséges feltételeket (síkosság a hüvelyben). Ez a váladék normálisan színtelen, szagtalan és az ovuláció ideje alatt mennyisége, állaga valamelyest változik. Emiatt nem kell intim betétet viselni! Fertőzésre utal, ha a váladék színe megváltozik, esetleg kellemetlen szagúvá válik, vagy ha a hüvelyben viszkető, égető, csípő érzés, illetve alhasi fájdalom jelentkezik. Ilyenkor nőgyógyászhoz kell fordulni! A fiúknál a szmegma (a makkot síkosító anyag) természetes. Fertőzésre akkor kell gondolni, ha a hímvesszőn égető, csípő jellegű fájdalom jelentkezik. A folyás hátterében számos tényezô állhat hosszan tartó antibiotikus kezelés felfázás, hasmenés partnerváltás idegen WC használata uszoda fürdés folyó- vagy állóvízben szolárium használata rossz szociális körülmények nem kellõ odafigyelés az intim higiéniára belgyógyászati betegségek Tanácsok lányoknak és fiúknak Intim higiénia A helyes és rendszeres tisztálkodás mindkét nem esetében igen fontos! Intim higiénia: a nemi szervek tisztántartásának szabályai. Célja: a fertőzések megelőzése, a jó közérzet és a zavartalan szexuális együttlét biztosítása. Lányok Intim mosakodó: csak a szeméremtesten javasolt, mert a lúgos szappanos víz árt a hüvelyben természetesen uralkodó savas vegyhatásnak (PH-nak). Irrigátor: a hüvely öblítésére szolgál (főleg szeretkezés után), hetente maximum 2-3-szor ajánlott a használata, patikákban kapható. Menstruáció alatt: a szeméremtestet szárazon, szellősen kell tartani, naponta többször lemosni. A műszálas fehérnemű kerülendő, és ilyenkor a hüvelyt kimosni, irrigálni tilos! Hüvelytampon: maximum 8 óránként cserélendő, éjszakai használata nem ajánlott. Normális hüvelyváladék: Színtelen, szagtalan, nem okoz égő érzést vagy viszketést, és legfeljebb vízszerű foltot hagy az alsóneműn. Fiúk Fürdéskor: Fel kell húzni a fitymát, és a makkot alapos meg kell tisztítani tiszta vízzel (nem tisztálkodó szerrel, hanem tiszta vízzel!)

4 Mikortól éljünk szexuális életet? Mik a nemi élet veszélyei? A szexuális élet megkezdésében tartsuk be a fokozatosság elvét! Az első közösüléssel érdemes addig várni, amíg mindkét fél szellemileg és érzelmileg megérik arra, és vállalni tudja a szexualitással járó felelősséget is. Teremtsünk megfelelő körülményeket a nemi aktushoz, hogy mindkét fél zavartalanul átadhassa magát az élménynek! Tanácsok a biztonságos szex érdekében: Érdemes megtudni, volt-e már szexuális úton terjedő betegségünk, és ha igen, milyen? Megér egy kivizsgálást, hogy van-e jelenleg fennálló fertőzés vagy betegség. Kerülendők az alkalmi nemi kapcsolatok! A nőknek is érdemes maguknál tartaniuk egy csomag óvszert! Megbízható partner esetén a fogamzásgátló tabletta mellett az óvszer használata elhagyható. A nemi szervek fertőzésének legkisebb gyanúja esetén is orvoshoz kell fordulni! A legtöbb nemi úton terjedő betegség a korai stádiumban még szövődménymentesen gyógyítható. Gyakran visszatérő nemi szervi fertőzés esetén nem kell a partnert gyanúsítani, mert lehet, hogy nem külső kapcsolatban szerzett betegségről van szó. Fertőzéses eredetű betegség esetén kerülendő a nemi élet. Ha mégis sor kerülne az aktusra, a saját és partnerünk érdekében óvszert kell használni! A nők legalább évente vegyenek részt nőgyógyászati vizsgálaton, mert ott az orvos rutinszerűen elvégzi azokat a vizsgálatokat, amik kimutatják az esetlegesen fennálló fertőzést. Amit a nemi úton terjedô betegségekrôl mindenkinek tudni kell A nemi szerveken tapasztalt szokatlan (el)változással forduljunk nőgyógyász, urológus vagy bőrgyógyász szakorvoshoz. Kinek kell tudni róluk? Mindenkinek, aki szexuális életet él. Miért veszélyesek? Mert a kellemetlen tüneteken túl súlyos szövődményeket, akár meddőséget is okozhatnak, sőt egyesek halálos kimenetelűek lehetnek. Hogyan előzhetők meg? Óvszerrel és gondos intim higiéniával. Mikor gondoljunk nemi úton terjedő betegségre? Lányok: viszkető, égő érzés, bőr- és nyálkahártyapír, folyás, duzzanat, fájdalom, fájdalmas vizelés. Fiúk: csípő, viszkető érzés a hímvesszőn, a fájdalmas vizelés, folyás a húgycsőből, fájdalom, hőemelkedés, láz, de gyakori a panaszmentes fertőzés is. Jobb dresszben, mint stresszben!

5 A leggyakoribb nemi úton terjedô betegségek és kivédésük AIDS Mi okozza? A HIV (human immundeficiencia virus). Hogyan terjed? A leggyakrabban nemi úton (spermával, hüvelyváladékkal, vérrel) terjed, de anyatejjel is fertőz, valamint közösen használt injekciós tűvel. Kik a legveszélyeztetebbek? Homoszexuálisok, kábítószer-élvezők, szexuális partnert gyakran változtatók. Hogyan nem terjed? Cseppfertőzéssel, nyállal, könnyel, evőeszközökkel, ruhadarabokkal, törölközővel, a bőrfelületek egyszerű érintkezésével és rovarokkal sem. Hogyan és mikor mutatható ki a fertőzés? Vérvizsgálattal, 3 hónappal a vírus bejutása után. Mikor okoz tüneteket? A fertőzés után hosszú idővel, akár 10 évvel. Miért halálos betegség? Mert a vírus legyengíti az immunrendszert, így a szervezet védtelenné válik a kórokozókkal szemben. Gyógyítható? Jelenleg nem. A szövődmények és a panaszok enyhíthetők, így a betegség végkifejlete késleltethető. Mit tehetünk? Az egyetlen lehetőség a fertőzés megelőzése óvszerhasználattal. Szifilisz (vérbaj, luesz) Mi okozza? A Treponema pallidum.nevű baktérium Hogyan terjed? A testnedvekkel, de nem csak szexuális érintkezéssel, hanem közös használati eszközökkel (pl. evőeszközökkel) is. Gyógyítható? Ha időben felismerik és megfelelő antibiotikummal kezelik, akkor maradéktalanul gyógyítható. Mi történik kezelés nélkül? Késői szövődménye a tabes dorsalis, mely bénulással, teljes elbutulással járó megbetegedés. Hogyan védekezhetünk? Sajnos még az óvszer sem mindig véd, csupán a partnerváltogatás kerülése. Kankó (gonorrhoea) Mi okozza? A Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium. Hogyan terjed? Nemi érintkezéssel, ritkán törölközővel, közös fürdővízzel. Orális szex során a garatban is megtapadhat, majd másokat is megfertőzhet. Mik a tünetei? Gennyes folyás, de lehet teljesen tünetmentes is. Gyógyítható? Igen, rövid antibiotikus kezeléssel a betegség korai stádiumában maradéktalanul. Mi történik kezelés nélkül? Vérfertőzés, meddőség alakulhat ki. Hogyan védekezhetünk? Óvszerrel és gondos intim higiéniával. Hüvelygyulladás (vaginitisz) Mi okozza? Számtalan kórokozó okozhatja. Mik a tünetei? Hüvelyi folyás, mely társulhat égő, viszkető érzéssel, fájdalommal. Hogyan terjed? Nemi úton, de fürdővízzel is. Mi a teendő? Hüvelytablettával kezelni, helyreállítani a hüvely normális vegyhatását és a partnert is kezelni! Hogyan védekezhetünk? Óvszerrel és gondos intim higiéniával. Nemi szervi herpesz (herpesz genitálisz) Mi okozza? A herpesz szimplex nevű vírus két fajtája, a HSV-1 és a HSV-2. Hogyan terjed? A hólyagos kiütésekből nemi érintkezéssel, a hólyagos bőrfelületek érintésével, tünetmentes, de már fertőzött személytől is. Mik a tünetei? Égő, viszkető bőrpír, majd hólyagos kiütések a száj környékén vagy a nemi szerveken. Gyógyítható? Véglegesen nem, az időről időre kiújuló tünetek gyógyszerrel enyhíthetők, ill. a kiújulás gyakorisága csökkenthető. Hogyan védekezhetünk? Óvszerrel, és kerülendő az érintkezés a hólyagos területtel.

6 Hegyes függöly (kondilóma akuminátum) Mi okozza? A humán papillomavírus (HPV). Hogyan terjed? Nemi úton. Mik a tünetei? A külső nemi szerveken vagy a hüvelyben jellegzetes, karfiolszerű, jóindulatú daganatok. Gyógyítható? Véglegesen nem, az elváltozás eltávolítható, de kiújulhat. Hogyan védekezhetünk? Óvszerrel és gondos intim higiéniával. Fertőző májgyulladás (hepatitisz) Mi okozza? A hepatitisz-b vírus. Hogyan terjed? Főként nemi úton. Milyen következményekkel jár? Végzetes májzsugort okozhat. Hogyan védekezhetünk? 1999 óta kötelező a hepatitisz-b elleni védőoltás 14 éves korban. Az 1985 előtt születetteknek oltás, vagy óvszerhasználat javasolt. Candida Mi okozza? Candida albicans nevű gomba. Hogyan terjed? Nemi úton, idegen wc, szolárium használat során. Mik a tünetei? Kínzó viszketés, vörös felmaródás, túrószerű folyás. Gyógyítható? Igen, gombaellenes szerrel. Hogyan védekezhetünk? Óvszerrel és gondos intim higiéniával. Trichomonasz- fertőzés Mi okozza? Trichomonas vaginalis nevű protozoon (nem baktérium és nem vírus!) Hogyan terjed? Nemi úton. Mik a tünetei? Bőséges, szagtalan, sárgás-zöld, vagy szürkés hüvelyváladék, viszketés, égő fájdalom Gyógyítható? Igen, megfelelő antibiotikummal. Hogyan védekezhetünk? Óvszerrel és gondos intim higiéniával. A fogamzásgátlás mindkét fél feladata, annak módja közös választásuk eredménye! A nem kívánt terhesség megelőzése nemcsak a nő, hanem a férfi kötelessége is, hiszen közösen kell mindent elkövetniük a művi abortusz elkerülésére. A fogamzásgátlás sokféle módszere hozzáférhető Magyarországon, melyet az alábbi táblázat foglal össze. A fogamzásgátló módszerek áttekintése Orvosi közremûködés nélkül használható fogamzásgátlási módszerek Óvszer (kondom) Spermaölõ készítmények Naptármódszer (Ogino Knaus-módszer) Hõmérõmódszer A méhnyaknyák vizsgálata (Billings-módszer) Megszakított közösülés (coitus interruptus) Orvosi közremûködéssel használható készítmények Fogamzásgátló tabletták Sürgõsségi tabletta Hormontartalmú nem tablettás készítmények Pesszárium Spirál Méhen belüli fogamzásgátló eszköz A petevezeték vagy az ondóvezeték elkötése

7 Óvszer (kondom) Mire jó az óvszer? Kettős haszonnal jár: véd a nem kívánt terhességgel és a nemi úton terjedő betegségekkel szemben. Kinek javasolt a használata? Alkalmi kapcsolat, partnerváltás és az első aktus során is. Mire kell figyelni? Az óvszer síkosítására vizes bázisú gélt használjunk, mert az olajos bázisú, zsíros krém/kenőcs pl. vazelin - károsítja az óvszert. Mit tegyünk, ha elszakad vagy lecsúszik? Alkalmazzunk az esemény után 72 órán belül sürgősségi tablettát. Hormonmentes helyi fogamzásgátlás spermaölô készítményekkel Mi a spermicid hatású helyi fogamzásgátlás? Olyan fogamzásgátló módszer, amely az ondósejteket a hüvelyben pusztítja el, amennyiben a szer a közösülés előtt 2 órán belül a hüvelyben elhelyezésre került. Milyen spermaölő készítmények vannak? A közösülés előtt a hüvelybe juttatandó készítmények gyógyszertárban, vény nélkül kaphatók hüvelytabletta-, -tampon, -kúp és krém formában, amelyek eltérő gyorsasággal és ideig hatnak. Kinek javasolt a használatuk? A rendszertelen nemi életet folytatóknak, és azoknak, akiknek a fogamzásgátló tablettát az orvos nem javasolja. Mire kell figyelni? Az alkalmazás szabályait a csomagoláson feltüntetik, ezeket feltétlenül tartsuk be. Kiegészítendők más fogamzásgátló módszerrel (pl. óvszerrel). Minden ismételt aktus előtt használni kell! A közösülést követően 4 órán belül nem szabad hüvelyöblítést végezni, fürdeni. Szappan nélkül szabad mosakodni, mert a szappan rontja a hatékonyságát. Fogamzásgátló tabletták Az első fogamzásgátló tabletták megjelenése óta (1950-es évek) a kutatásoknak köszönhetően a fogamzásgátló tabletták hormontartalma ma már ezredrésze a kezdetben használt készítményekének, így a női szervezetre gyakorolt káros hatásai szinte nem léteznek. Az egyik leghumánusabb fogamzásgátlási módszer, hiszen úgy hat, hogy nem termelődik megtermékenyítésre alkalmas petesejt és ezért nem alakul ki a terhesség. Főbb jellemzőik: Biztonságosak. Hatékony védelmet biztosítanak a nem kívánt terhességgel szemben. Használatuk egyszerű, de pontosságot, rendszerességet igényel. gátolja a petesejtérést gátolja a tüszõrepedést gátolja a beágyazódást csökkenti a spermiumok megtermékenyítõképességét átjárhatatlanná teszi a méhnyakcsatornát

8 A fogamzásgátló tabletták fajtái Kombinált készítmények: Többféle hormont tartalmaznak, a női nemi ciklus alatt folyamatosan hatnak. Az egyfázisú készítmények minden tablettája egyforma mennyiségű hormon-kombinációt tartalmaz, míg a többfázisú készítmények eltérő arányban tartalmazzák a hormonféléket. Ezeket a külön színű (2 vagy 3 szín) tabletták jelzik. A korszerű fogamzásgátlás leghatékonyabb eszközei, hiszen a normál ciklushoz a legjobban igazodnak. Nem kombinált készítmények: csak egyfajta hormont tartalmaznak Sürgősségi tabletta: csak egyfajta hormont tartalmaz, de nagyobb adagban, mint a szokásos fogamzásgátló szerek, ezért havonta egyszer javasolt használatuk. Beszedése akkor javasolt, ha nem vagy hibásan védett (óvszer kiszakadása) közösülés történt. Segítségével a közösülés után 72 órán belül megelőzhető a nem kívánt terhesség. Hogyan lehet hozzájutni? A Sürgősségi Fogamzásgátlási Ambulanciák egyikén, amelyek központi telefonszáma: , illetve nőgyógyászok írják fel. A fogamzásgátló tabletta egészségvédő hatásai Csökkenti a hüvelyen keresztül felszálló, kismedencei fertőzések (pl. petefészek-gyulladás) kialakulásának kockázatát. Csökkenti a jóindulatú méh- és emlődaganatok, az emlőciszták, valamint a rosszindúlatú petefészek- és méhtestrák kialakulásának kockázatát. Vérzésszabályozó hatással rendelkezik. Csökkenti vagy megszünteti a ciklus közepén és a menstruáció előtt jelentkező kellemetlen közérzetet. Késlelteti a csontritkulás folyamatát. Kedvező hatást gyakorol egyes bőrbetegségekre. Csökkenti a menstruáció alatti erős görcsöt. Csökkenti a menstruáció előtti, vagy a ciklus közepén jelentkező fejfájást, mellfeszülést, ingerlékenységet. Tévhitek a fogamzásgátló szedésével kapcsolatban Kevés az olyan gyógyszer, aminek a szedésével kapcsolatban anynyi tévhit keringene a köztudatban, mint a fogamzásgátlók kapcsán. Nézzük, mi igaz, és mi nem a modern készítményekre: hajhullást, májdaganatot okoznak elhízást okoznak növelik az emlőrák és a méhnyakrák kialakulásának kockázatát meddőséget okoznak gyakran trombózist okoznak hajlamosítanak a folyások kialakulására csökkentik a hízásra való hajlamot csökkentik a fokozott szőrnövekedést segítenek a pattanások megszüntetésében a fogamzóképesség a tabletta abbahagyása után helyreáll orvosi ellenőrzés mellett, évekig folyamatosan szedve is biztonságosak genetikai hajlam és hosszú ágyhoz kötöttség esetén trombózist okozhatnak megfelelő intim higiénia mellett folyás kialakulásától nem kell tartani a szedési szabályok megszegése csökkenti a biztonságosságot, terhesség jöhet létre IGAZ HAMIS

9 A fogamzásgátló tabletta szedésének szabályai Először is, fogamzásgátló tablettát csakis nőgyógyász szakorvos írhat fel, előtte nőgyógyászati vizsgálatot, majd évente laborvizsgálatot végez. A szedési szabályok betartása a hatékonyság kulcsa. A fogamzásgátló tabletta szedésének szabályai Csak nõgyógyász szakorvos javaslatára szedhetõ! Fontos a rendszeres szedés, lehetõleg naponta ugyanabban az idõben! Ha kimarad egy tabletta, 12 órán belül be kell venni! Ha két tabletta bevétele között több mint 36 óra telt el, folytatni kell a tabletta szedését, abban a ciklusban más módszerrel is védekezni kell! Ha hányás, hasmenés vagy lázas betegség jelentkezik, abban a ciklusban más módszerrel is védekezni kell! Gyakori kérdések a fogamzásgátló tabletták kapcsán Melyik a legjobb tabletta? Nincs legjobb tabletta. Az adott egyén számára legjobb tabletta van, amit a nőgyógyász választ ki. Kell-e váltogatni a fogamzásgátló tablettákat? Ha bevált, akkor értelmetlen változtatni! Meddig szedhető a fogamzásgátló tabletta? Ha valami miatt nem ellenjavallt, akkor egészen a változó korig (45-50 éves korig) folyamatosan szedhető. Mit tegyek, ha gyermeket szeretnék? Az abbahagyás után 1 3 hónap alatt helyreáll a ciklus, tehát akár az első tablettamentes hónapban létrejöhet megtermékenyülés és terhesség. Hat-e a tabletta a magzatra? Nem, még akkor sem, ha a terhesség a tabletta szedése alatt következne be. Kell-e más módon is védekezni? A tabletta nem véd a nemi úton terjedő betegségekkel szemben! Ha nem megbízható, tartós párkapcsolatban élünk szexuális életet, alkalmazzuk a kettős védekezési módszert. Hormontartalmú nem tablettás készítmények Hormontartalmú hüvelybe helyezhető gyűrű és injekció van forgalomban. A hatásukat hasonlóan fejtik ki, mint a gyógyszerek, biztonságosságuk is hasonló. Nem naponta, hanem havonta vagy háromhavonta kell őket alkalmazni. Pesszárium A méhszájsapka rugalmas keretre feszített gumilemez, amely a méhszájra helyezhető, így akadályozza meg a spermiumok bejutását a méhbe. Fiatalok fogamzásgátlására nem javasolt. Spirál A méhbe helyezhető eszköz, meggátolja, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon. Fiatalok fogamzásgátlására nem javasolt. Méhen belüli fogamzásgátló eszköz Hormontartalmú, méhbe helyezhető készítmény, ami a hormontartalmánál fogva, a fogamzásgátlókhoz hasonlóan hat, megakadályozva a nem kívánt terhességet.

10 A terhesség jelei, kimutatásának módja A terhesség nemcsak a két menstruáció között, a félidőben jöhet létre, és a tünetek nem feltétlenül a vélt közösülés után két héttel alakulnak ki. A menstruáció elmaradása. A terhesség legfontosabb gyanújele. A menstruáció különféle betegségek (pl. hormonzavar) miatt is elmaradhat vagy késhet, mégis ha nem vagy hibásan védett közösülés történt, és a menstruáció késik, az első gondolatunk a terhesség legyen! Egyéb jelek lehetnek (jelentkezésük egyéntől függő). Szokatlan ételek kívánása, fokozott étvágy, a női nemi szervek megduzzadása, fokozott hüvelyváladékozás, az emlők feszülése. Terhességi tesztek. A reggeli első vizeletből lehet elvégezni a patikában kapható terhességi teszttel, amelyek nagy biztonsággal kimutatja a terhességet, a közösülés után legkorábban nappal. Nőgyógyászati és ultrahangvizsgálat. Az egyetlen 100%-os módszer a terhesség megállapítására. SPRINGMED KIADÓ SpringMed Kiadó Kft. Postacím: 1519 Budapest Pf Bemutatóterem: 1114 Budapest, Mészöly utca 4. Telefon: Fax: Honlap: MEGJELENT! A terhesség megszakítása (mûvi abortusz) A terhesség megszakítása a legdrasztikusabb és legkíméletlenebb védekezés a terhesség ellen. Egy ártatlan élet kioltását jelenti, amiért kizárólag az anya és szexuális partnere a felelős. Mindez a korszerű fogamzásgátló módszerekkel megelőzhető. A terhesség-megszakításhoz hosszú procedúrán kell keresztülmenni, az engedélyt csak a családvédelmi szolgálat adhatja meg, és a terhességet megállapító orvos végzi el. A műtét minden költségét a páciensnek kell vállalnia. A 18. életévét be nem töltött nőnél a terhesség megszakítását csak a szülő írásos beleegyezésével lehet elvégezni, akinek nemcsak a családvédelmi szolgálat előtt, hanem a műtéthez, illetve az altatáshoz szükséges beleegyező nyilatkozat aláírásakor is meg kell jelennie. Ez a kiadvány a Fővárosi Önkormányzat Egészségügyi Bizottságának támogatása révén a fővárosi középiskolások számára készült. Terjesztése révén a SpringMed Kiadó a biztonságos szerelemről, tehát a nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek megelőzéséről kíván ismereteket nyújtani a diákoknak. A kiadvány ingyenes, készült példányban. A címlapon látható könyv könyvesbolti forgalomban is kapható. Ára: 1280 Ft, a kiadótól 20% kedvezménnyel rendelhető meg az iskolák számára! Köszönetet mondunk a Fővárosi Önkormányzat Egészségügyi Bizottságának a könyv és az ismertető létrehozásához nyújtott támogatásáért, a könyv szerzőinek és lektorának a lelkiismeretes munkájukért! SpringMed EGÉSZSÉGTÁR dr. Végh György, dr. Zsirai László: Biztonságos szerelem A nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek megelőzése SpringMed Kiadó, 2005, ISBN

11 RGD: H

TÉGY. Biztonságos szexualitás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA

TÉGY. Biztonságos szexualitás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA TÉGY TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0058 Egészségügyi Alapellátási Intézmény 5700 Gyula, Béke sgt. 39. Európai Szociális Alap AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI

Részletesebben

B E V E Z E T Ő. Kedves Olvasó!

B E V E Z E T Ő. Kedves Olvasó! edves lvasó! iadványunkat elsősorban azoknak ajánljuk, akik agyarországon menekültként befogadó állomáson élnek vagy kényszerből idegenrendészeti fogdán tartózkodnak. egíteni szeretnénk vele továbbá mindazoknak,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bodóné Erős Rózsa Klára. Klinikai ismeretek XI. Nemi szervek megbetegedései és speciális ápolási és gondozási igényei

MUNKAANYAG. Bodóné Erős Rózsa Klára. Klinikai ismeretek XI. Nemi szervek megbetegedései és speciális ápolási és gondozási igényei Bodóné Erős Rózsa Klára Klinikai ismeretek XI. Nemi szervek megbetegedései és speciális ápolási és gondozási igényei A követelménymodul megnevezése: A sajátos szükségletek felmérésének feladatai az idősellátásban

Részletesebben

Miért érdemes elolvasni ezt az útmutatót? alapvető tudnivalókat tartalmaz az egészséges. tanácsokat ad arról, hogyan alakítsd ki a nemiséggel

Miért érdemes elolvasni ezt az útmutatót? alapvető tudnivalókat tartalmaz az egészséges. tanácsokat ad arról, hogyan alakítsd ki a nemiséggel Tartalom tartalom MielŒtt a lényegre térnénk...2 Eseménynaptár...3 Nemi érés...3 Menstruáció...3 Milyen változásokon esnek át a fiúk és a lányok a nemi érés során?...5 Milyen változások érintik csak a

Részletesebben

Egészségkultúra. 9. évfolyam. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Egészségkultúra. 9. évfolyam. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. Komplex kommunikációs és természettudományi csomag Egészségkultúra 9. évfolyam tanulói jegyzet A TISZK rendszer továbbfejlesztése Petrik TISZK TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011 A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

Június szépe: Jonka Bánszky-Todoranova

Június szépe: Jonka Bánszky-Todoranova www.dimag.hu GYÓGYHÍR 2013. június VIII. évfolyam 6. szám 48 oldalon interaktív tartalommal www.gyogyhir.hu magazin 6 tipp allergia ellen Egészség Szelíd változás: a menopauza Gyógyhír konyha A probiotikumok

Részletesebben

Kábítószerek használatával összefüggő fertőzések

Kábítószerek használatával összefüggő fertőzések Kábítószerek használatával összefüggő fertőzések 1. HIV/ AIDS - 1986-ban adta az AIDS kórokozójának a Nemzetközi Vírus Nomenclatura Bizottság a HIV (Human Immundeficiencia Vírus) nevet. - Az a vírustípus,

Részletesebben

Találd meg az egyensúlyod! A hormonális egyensúly meglétének fontossága életünkben

Találd meg az egyensúlyod! A hormonális egyensúly meglétének fontossága életünkben Találd meg az egyensúlyod! A hormonális egyensúly meglétének fontossága életünkben Miről is lesz szó? Ha megismerjük szervezetünk működését és életmódunkkal támogatjuk azt, a betegségnek nem kell az életünk

Részletesebben

Hogyan készüljünk a gyerekvállalásra?

Hogyan készüljünk a gyerekvállalásra? Hogyan készüljünk a gyerekvállalásra? Jövődre hangolva - összefogás a családok megalapozott jövőjéért az Ózdi kistérségben TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0030 Nemzeteknek Világosság Alapítvány Tartalomjegyzék

Részletesebben

Fontos tudnivalók a ZOELY biztonságosságáról...12 13

Fontos tudnivalók a ZOELY biztonságosságáról...12 13 Üdvözlünk a ZOELY felhasználói között! A ZOELY fogamzásgátló tabletta, mely a terhesség megelőzésére használatos. Figyelmeztetés az orvosnak: Ez az információs anyag csak azon betegeknek adható, akiknek

Részletesebben

A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTÔ PROBLÉMÁKRÓL

A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTÔ PROBLÉMÁKRÓL HASZNOS TANÁCSOK NÔKNEK A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTÔ PROBLÉMÁKRÓL Dr. Csiszár Miklós - Nora Igloi Syversen Ha megismerjük szervezetünk működését és életmódunkkal támogatjuk azt, a betegségnek nem kell az

Részletesebben

Női problémák homeopátiás megoldásai

Női problémák homeopátiás megoldásai Női problémák homeopátiás megoldásai A SpringMed Kiadó ajánlata! Ár: 3500 Ft Női problémák homeopátiás megoldásai Ár: 1480 Ft Ár: 2800 Ft www.springmed.hu www.orvosikonyvek.hu Szerkesztőség és könyvesbolt:

Részletesebben

Felelős szülőség egészséges életkezdet családtervezés, természetes családtervezés Életvédelem, abortusz-megelőzés

Felelős szülőség egészséges életkezdet családtervezés, természetes családtervezés Életvédelem, abortusz-megelőzés Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes általános orvos, CSÉN tanácsadó, Kecskemét és Déri Éva biológus, CSÉN tanácsadó, Kecskemét 1. Házasság és ajándékozás Felelős szülőség egészséges életkezdet családtervezés,

Részletesebben

VIZSGÁLATOK A VÁRANDÓSSÁG ALATT diagnosztikai vizsgálatok a baba és a mama egészségéért

VIZSGÁLATOK A VÁRANDÓSSÁG ALATT diagnosztikai vizsgálatok a baba és a mama egészségéért Az anya citomegalovírus-fertőzése a várandósság alatt vagy a szoptatás időszakában terjedhet a magzatra, illetve a csecsemőre. A magzati fertőzés súlyos, halmozott fejlődési rendellenességek kialakulásához

Részletesebben

Környezettudatos egészségnevelés: egészségvédelem, környezetvédelem és életmód

Környezettudatos egészségnevelés: egészségvédelem, környezetvédelem és életmód Környezettudatos egészségnevelés: egészségvédelem, környezetvédelem és életmód Dr. Tompa Anna és Dr. Jakab Mátyás Országos Fodor József Közegészségügyi Központ, Országos Kémiai Biztonsági Intézete, Budapest,

Részletesebben

Gyöngyöspatai születésnap Két éves születésnapját ünnepelte január végén, a Gyöngyöspatán mûködô Fogy a falu súlya! elnevezésû

Gyöngyöspatai születésnap Két éves születésnapját ünnepelte január végén, a Gyöngyöspatán mûködô Fogy a falu súlya! elnevezésû V. évfolyam 2. szám, 2005. február www.misszio.hu Misszió Világ regionális egészségvédelmi havilap Jobb kérdezni, mint mérgezni Naponta többször halljuk a rádióból, látjuk a televízió reklámjaiban ezt

Részletesebben

Élj egészségesen, a jövõ Te vagy!

Élj egészségesen, a jövõ Te vagy! Ismeretterjesztõ füzet fiataloknak és oktatóiknak Élj egészségesen, a jövõ Te vagy! A Pre Medicina Alapítvány Egészségesebb életmódért" programja Kiadó: Pre Medicina Egészségünkért" Alapítvány Keszthely,

Részletesebben

Gondold meg és igyál. Gyarapodnánk Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár idén is írt ki pályázatot az irányított betegellátási modellkísérletben

Gondold meg és igyál. Gyarapodnánk Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár idén is írt ki pályázatot az irányított betegellátási modellkísérletben III. évfolyam 4. szám, 2003. április www.misszio.hu Misszió Világ regionális egészségvédelmi havilap Gondold meg és igyál Szervezetünk legfontosabb szabályozó eleme a víz: benne oldódnak fel fontos vitaminok

Részletesebben

Gyógyhír. magazin. 7 tipp meghûlés ellen. Az optimális vércukorszintért! Éljen SZÍVesen! Csak természetesen! Interjú Vámos Erikával

Gyógyhír. magazin. 7 tipp meghûlés ellen. Az optimális vércukorszintért! Éljen SZÍVesen! Csak természetesen! Interjú Vámos Erikával Gyógyhír VII. évfolyam 11. szám 2012. november magazin Csak természetesen! Interjú Vámos Erikával 7 tipp meghûlés ellen Éljen SZÍVesen! Az optimális vércukorszintért! Ezt a Gyógyhír magazint mi ajándékoztuk

Részletesebben

Mindentudó. Mit tegyek, ha...? Apró tanácsok és érdekességek. A Nôk Egészségéért Alapítvány kiadványa

Mindentudó. Mit tegyek, ha...? Apró tanácsok és érdekességek. A Nôk Egészségéért Alapítvány kiadványa Mindentudó Mit tegyek, ha...? Apró tanácsok és érdekességek A Nôk Egészségéért Alapítvány kiadványa A Nôk Egészségéért Alapítvány kiadványa Apró tanácsok Kedves új Klubtagunk! Nagy öröm számunkra, hogy

Részletesebben

Kérdések és válaszok az új influenzáról, a megelőzésről, és a védőoltásról

Kérdések és válaszok az új influenzáról, a megelőzésről, és a védőoltásról ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Kommunikációs Főosztály 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-1310 Telefax: (1) 476-1339 E-mail: kommunikacio@oth.antsz.hu

Részletesebben

magazin 10 tipp Július szépe:

magazin 10 tipp Július szépe: www.dimag.hu GYÓGYHÍR 2013. július VIII. évfolyam 7. szám Digitális változat www.gyogyhir.hu magazin 10 tipp a hőség ellen Gyógyhír konyha Amikor az étel ellenséggé válik: az ételintolerancia Július szépe:

Részletesebben

Május szépe: Varga Bernadett

Május szépe: Varga Bernadett www.dimag.hu GYÓGYHÍR 2013. május VIII. évfolyam 5. szám 48 oldalon interaktív tartalommal www.gyogyhir.hu magazin 8 praktikus tipp a napozáshoz Egészség Korai diagnosztikával a mellrák ellen Gyógyhír

Részletesebben

Amit egy előadónak illik tudnia az abortusz prevenciós programhoz

Amit egy előadónak illik tudnia az abortusz prevenciós programhoz 1 Amit egy előadónak illik tudnia az abortusz prevenciós programhoz Jegyzet Írta és összeállította: Dr. Timmermann Gábor Ifjú Tudósok Társasága Alapítvány Budapest 2011. Harmadik átdolgozott kiadás 2 Tartalom

Részletesebben

Krónikus fertőző betegségek

Krónikus fertőző betegségek Krónikus fertőző betegségek TARTALOM TBC (tüdő tuberkulózis, tüdőgömőkór)...1 Szifilisz (luesz, buja-kór, vérbaj, franc-kór)...5 AIDS (szerzett immunhiányos szindróma)...7 TBC (TÜDŐ TUBERKULÓZIS, TÜDŐGÖMŐKÓR)

Részletesebben

Gyógyhír magazin I. évfolyam 6. szám 2006. június Bosszantó feledékenység Konyha cukor nélkül A Gyógyhír Magazint gyógyszertára ajándékozta Önnek!

Gyógyhír magazin I. évfolyam 6. szám 2006. június Bosszantó feledékenység Konyha cukor nélkül A Gyógyhír Magazint gyógyszertára ajándékozta Önnek! Gyógyhír magazin I. évfolyam 6. szám 2006. június Ésszel a napon Vigyázat! Kullancsok! Bosszantó feledékenység Konyha cukor nélkül Társ egy életre a herpesz A Gyógyhír Magazint gyógyszertára ajándékozta

Részletesebben

Készült az Országos Tisztifõorvosi Hivatal támogatásával

Készült az Országos Tisztifõorvosi Hivatal támogatásával Készült az Országos Tisztifõorvosi Hivatal támogatásával Kiadja az EGYÜTT A DAGANATOS GYERMEKEKÉRT KIEMELTEN KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY 6200 Kiskõrös, Mezõ u. 12. TARTALOM I. fejezet Általános információk a

Részletesebben

magazin 6 tipp a hátfájás ellen 48 oldalon interaktív tartalommal Amikor a vércukorszint állítja össze az étlapot A rákgyógyítás legújabb lehetőségei

magazin 6 tipp a hátfájás ellen 48 oldalon interaktív tartalommal Amikor a vércukorszint állítja össze az étlapot A rákgyógyítás legújabb lehetőségei www.dimag.hu GYÓGYHÍR 2013. április VIII. évfolyam 4. szám 48 oldalon interaktív tartalommal www.gyogyhir.hu magazin Gyógyhír konyha Amikor a vércukorszint állítja össze az étlapot Egészség A rákgyógyítás

Részletesebben

100 000 várt baba. melyik mire? Gyógyvizek. Nem ereszthetek pocakot! Interjú Csonka Andrással. Az Alzheimer-kór

100 000 várt baba. melyik mire? Gyógyvizek. Nem ereszthetek pocakot! Interjú Csonka Andrással. Az Alzheimer-kór II. évfolyam 4. szám 2007. április Nem ereszthetek pocakot! Interjú Csonka Andrással Az Alzheimer-kór Gyógyvizek melyik mire? 100 000 várt baba Ezt a Gyógyhír Magazint mi ajándékoztuk Önnek: GYÓGYHÍR 2007.

Részletesebben

E G É S Z S É G É S É L E T M Ó D M A G A Z I N 4. ÉVFOLYAM / 3. SZÁM INGYENES MAGAZIN ŐSZ. GONDTALAN, egészséges ŐSZI NAPOK!

E G É S Z S É G É S É L E T M Ó D M A G A Z I N 4. ÉVFOLYAM / 3. SZÁM INGYENES MAGAZIN ŐSZ. GONDTALAN, egészséges ŐSZI NAPOK! E G É S Z S É G É S É L E T M Ó D M A G A Z I N 4. ÉVFOLYAM / 3. SZÁM 2014 ősz INGYENES MAGAZIN ŐSZ GONDTALAN, egészséges ŐSZI NAPOK! DHA METAFOLIN EREDETI ÁR: 3.669.- EREDETI ÁR: 5.787.- 2999.- 4745.-

Részletesebben