Biztonságos szerelem Kiknek szól ez az ismertetô?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Biztonságos szerelem Kiknek szól ez az ismertetô?"

Átírás

1 Biztonságos szerelem Kiknek szól ez az ismertetô? Azoknak a fiataloknak, akik a szexuális életükre tudatosan szeretnének felkészülni Mirôl szól ez az ismertetô? Az élet egyik legszebb érzése, a szerelem, kéz a kézben jár a szexualitással. A meghitt pillanatok töretlen harmóniájának záloga a félelmek eloszlatása és a veszélyek kiküszöbölése. A nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek megelőzhetők. Hogyan is? Mivel és mi ellen védekezhetünk? Milyen fogamzásgátlási módszerek vannak? Mik az előnyeik és a hátrányaik? Mi az intim higiénia lényege? Mit jelent a terhesség, az abortusz és a meddőség?

2 Tanácsok lányoknak Mi a menstruáció? A menstruáció természetes jelenség, nem betegség. A lányok érett nővé válásának első jele, melytől kezdve biológiai értelemben terhességet, anyaságot vállalhatnak. Ez a nemzőképesség a változó korral (menopauza) szűnik meg, éves korban. Az első menstruáció mindenkinél máskor, átlagosan éves kor körül jelentkezik. A menstruációs ciklus során a méhnyálkahártya havonta lelökődik, és vérzés formájában kiürül a hüvelyen keresztül. Ez azért van, mert hóról hóra egy-egy petesejt megérik a szervezetben és a megtermékenyítésre vár. Ha ez nem következik be, a petesejt elpusztul és a szervezetből a menstruációval távozik. A menstruációs vérzés 3-6 napig tart. A menstruációs ciklus naponta szabályosan ismétlődik, általában 28 naponként. A menstruáció napjait érdemes rendszeresen naptárba feljegyezni, elsősorban azért, hogy a nem kívánt terhességet mielőbb észrevegyük. A menstruáció kimaradása esetén elsőként a terhességre kell gondolni és azt terhességi teszttel kell rögtön ellenőrizni! Miért kell menzesznaptárt vezetni? A menstruáció időpontjának figyelése nélkülözhetetlen! Mi az ovuláció? A menstruációs ciklus 14. napja körül történik a petesejt-érés, mely során az érett, megtermékenyítésre alkalmassá vált petesejt kilökődik a petefészekből, levándorol a méhbe és a megtermékenyítésre vár. Ha ez nem következik be, akkor a petesejt elpusztul és a menstruáció során eltávozik a női szervezetből. HÓNAP Menses Ébredési hõmérséklet Fájdalom/görcs Egyéb Menzesznaptár

3 Miért van a lányoknál hüvelyfolyás? Van-e a fiúknak váladékozás? Meddig tekintjük a folyást normálisnak és mikortól betegség jelének? A hüvelyváladék termelődése biztosítja a megtermékenyítéshez szükséges feltételeket (síkosság a hüvelyben). Ez a váladék normálisan színtelen, szagtalan és az ovuláció ideje alatt mennyisége, állaga valamelyest változik. Emiatt nem kell intim betétet viselni! Fertőzésre utal, ha a váladék színe megváltozik, esetleg kellemetlen szagúvá válik, vagy ha a hüvelyben viszkető, égető, csípő érzés, illetve alhasi fájdalom jelentkezik. Ilyenkor nőgyógyászhoz kell fordulni! A fiúknál a szmegma (a makkot síkosító anyag) természetes. Fertőzésre akkor kell gondolni, ha a hímvesszőn égető, csípő jellegű fájdalom jelentkezik. A folyás hátterében számos tényezô állhat hosszan tartó antibiotikus kezelés felfázás, hasmenés partnerváltás idegen WC használata uszoda fürdés folyó- vagy állóvízben szolárium használata rossz szociális körülmények nem kellõ odafigyelés az intim higiéniára belgyógyászati betegségek Tanácsok lányoknak és fiúknak Intim higiénia A helyes és rendszeres tisztálkodás mindkét nem esetében igen fontos! Intim higiénia: a nemi szervek tisztántartásának szabályai. Célja: a fertőzések megelőzése, a jó közérzet és a zavartalan szexuális együttlét biztosítása. Lányok Intim mosakodó: csak a szeméremtesten javasolt, mert a lúgos szappanos víz árt a hüvelyben természetesen uralkodó savas vegyhatásnak (PH-nak). Irrigátor: a hüvely öblítésére szolgál (főleg szeretkezés után), hetente maximum 2-3-szor ajánlott a használata, patikákban kapható. Menstruáció alatt: a szeméremtestet szárazon, szellősen kell tartani, naponta többször lemosni. A műszálas fehérnemű kerülendő, és ilyenkor a hüvelyt kimosni, irrigálni tilos! Hüvelytampon: maximum 8 óránként cserélendő, éjszakai használata nem ajánlott. Normális hüvelyváladék: Színtelen, szagtalan, nem okoz égő érzést vagy viszketést, és legfeljebb vízszerű foltot hagy az alsóneműn. Fiúk Fürdéskor: Fel kell húzni a fitymát, és a makkot alapos meg kell tisztítani tiszta vízzel (nem tisztálkodó szerrel, hanem tiszta vízzel!)

4 Mikortól éljünk szexuális életet? Mik a nemi élet veszélyei? A szexuális élet megkezdésében tartsuk be a fokozatosság elvét! Az első közösüléssel érdemes addig várni, amíg mindkét fél szellemileg és érzelmileg megérik arra, és vállalni tudja a szexualitással járó felelősséget is. Teremtsünk megfelelő körülményeket a nemi aktushoz, hogy mindkét fél zavartalanul átadhassa magát az élménynek! Tanácsok a biztonságos szex érdekében: Érdemes megtudni, volt-e már szexuális úton terjedő betegségünk, és ha igen, milyen? Megér egy kivizsgálást, hogy van-e jelenleg fennálló fertőzés vagy betegség. Kerülendők az alkalmi nemi kapcsolatok! A nőknek is érdemes maguknál tartaniuk egy csomag óvszert! Megbízható partner esetén a fogamzásgátló tabletta mellett az óvszer használata elhagyható. A nemi szervek fertőzésének legkisebb gyanúja esetén is orvoshoz kell fordulni! A legtöbb nemi úton terjedő betegség a korai stádiumban még szövődménymentesen gyógyítható. Gyakran visszatérő nemi szervi fertőzés esetén nem kell a partnert gyanúsítani, mert lehet, hogy nem külső kapcsolatban szerzett betegségről van szó. Fertőzéses eredetű betegség esetén kerülendő a nemi élet. Ha mégis sor kerülne az aktusra, a saját és partnerünk érdekében óvszert kell használni! A nők legalább évente vegyenek részt nőgyógyászati vizsgálaton, mert ott az orvos rutinszerűen elvégzi azokat a vizsgálatokat, amik kimutatják az esetlegesen fennálló fertőzést. Amit a nemi úton terjedô betegségekrôl mindenkinek tudni kell A nemi szerveken tapasztalt szokatlan (el)változással forduljunk nőgyógyász, urológus vagy bőrgyógyász szakorvoshoz. Kinek kell tudni róluk? Mindenkinek, aki szexuális életet él. Miért veszélyesek? Mert a kellemetlen tüneteken túl súlyos szövődményeket, akár meddőséget is okozhatnak, sőt egyesek halálos kimenetelűek lehetnek. Hogyan előzhetők meg? Óvszerrel és gondos intim higiéniával. Mikor gondoljunk nemi úton terjedő betegségre? Lányok: viszkető, égő érzés, bőr- és nyálkahártyapír, folyás, duzzanat, fájdalom, fájdalmas vizelés. Fiúk: csípő, viszkető érzés a hímvesszőn, a fájdalmas vizelés, folyás a húgycsőből, fájdalom, hőemelkedés, láz, de gyakori a panaszmentes fertőzés is. Jobb dresszben, mint stresszben!

5 A leggyakoribb nemi úton terjedô betegségek és kivédésük AIDS Mi okozza? A HIV (human immundeficiencia virus). Hogyan terjed? A leggyakrabban nemi úton (spermával, hüvelyváladékkal, vérrel) terjed, de anyatejjel is fertőz, valamint közösen használt injekciós tűvel. Kik a legveszélyeztetebbek? Homoszexuálisok, kábítószer-élvezők, szexuális partnert gyakran változtatók. Hogyan nem terjed? Cseppfertőzéssel, nyállal, könnyel, evőeszközökkel, ruhadarabokkal, törölközővel, a bőrfelületek egyszerű érintkezésével és rovarokkal sem. Hogyan és mikor mutatható ki a fertőzés? Vérvizsgálattal, 3 hónappal a vírus bejutása után. Mikor okoz tüneteket? A fertőzés után hosszú idővel, akár 10 évvel. Miért halálos betegség? Mert a vírus legyengíti az immunrendszert, így a szervezet védtelenné válik a kórokozókkal szemben. Gyógyítható? Jelenleg nem. A szövődmények és a panaszok enyhíthetők, így a betegség végkifejlete késleltethető. Mit tehetünk? Az egyetlen lehetőség a fertőzés megelőzése óvszerhasználattal. Szifilisz (vérbaj, luesz) Mi okozza? A Treponema pallidum.nevű baktérium Hogyan terjed? A testnedvekkel, de nem csak szexuális érintkezéssel, hanem közös használati eszközökkel (pl. evőeszközökkel) is. Gyógyítható? Ha időben felismerik és megfelelő antibiotikummal kezelik, akkor maradéktalanul gyógyítható. Mi történik kezelés nélkül? Késői szövődménye a tabes dorsalis, mely bénulással, teljes elbutulással járó megbetegedés. Hogyan védekezhetünk? Sajnos még az óvszer sem mindig véd, csupán a partnerváltogatás kerülése. Kankó (gonorrhoea) Mi okozza? A Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium. Hogyan terjed? Nemi érintkezéssel, ritkán törölközővel, közös fürdővízzel. Orális szex során a garatban is megtapadhat, majd másokat is megfertőzhet. Mik a tünetei? Gennyes folyás, de lehet teljesen tünetmentes is. Gyógyítható? Igen, rövid antibiotikus kezeléssel a betegség korai stádiumában maradéktalanul. Mi történik kezelés nélkül? Vérfertőzés, meddőség alakulhat ki. Hogyan védekezhetünk? Óvszerrel és gondos intim higiéniával. Hüvelygyulladás (vaginitisz) Mi okozza? Számtalan kórokozó okozhatja. Mik a tünetei? Hüvelyi folyás, mely társulhat égő, viszkető érzéssel, fájdalommal. Hogyan terjed? Nemi úton, de fürdővízzel is. Mi a teendő? Hüvelytablettával kezelni, helyreállítani a hüvely normális vegyhatását és a partnert is kezelni! Hogyan védekezhetünk? Óvszerrel és gondos intim higiéniával. Nemi szervi herpesz (herpesz genitálisz) Mi okozza? A herpesz szimplex nevű vírus két fajtája, a HSV-1 és a HSV-2. Hogyan terjed? A hólyagos kiütésekből nemi érintkezéssel, a hólyagos bőrfelületek érintésével, tünetmentes, de már fertőzött személytől is. Mik a tünetei? Égő, viszkető bőrpír, majd hólyagos kiütések a száj környékén vagy a nemi szerveken. Gyógyítható? Véglegesen nem, az időről időre kiújuló tünetek gyógyszerrel enyhíthetők, ill. a kiújulás gyakorisága csökkenthető. Hogyan védekezhetünk? Óvszerrel, és kerülendő az érintkezés a hólyagos területtel.

6 Hegyes függöly (kondilóma akuminátum) Mi okozza? A humán papillomavírus (HPV). Hogyan terjed? Nemi úton. Mik a tünetei? A külső nemi szerveken vagy a hüvelyben jellegzetes, karfiolszerű, jóindulatú daganatok. Gyógyítható? Véglegesen nem, az elváltozás eltávolítható, de kiújulhat. Hogyan védekezhetünk? Óvszerrel és gondos intim higiéniával. Fertőző májgyulladás (hepatitisz) Mi okozza? A hepatitisz-b vírus. Hogyan terjed? Főként nemi úton. Milyen következményekkel jár? Végzetes májzsugort okozhat. Hogyan védekezhetünk? 1999 óta kötelező a hepatitisz-b elleni védőoltás 14 éves korban. Az 1985 előtt születetteknek oltás, vagy óvszerhasználat javasolt. Candida Mi okozza? Candida albicans nevű gomba. Hogyan terjed? Nemi úton, idegen wc, szolárium használat során. Mik a tünetei? Kínzó viszketés, vörös felmaródás, túrószerű folyás. Gyógyítható? Igen, gombaellenes szerrel. Hogyan védekezhetünk? Óvszerrel és gondos intim higiéniával. Trichomonasz- fertőzés Mi okozza? Trichomonas vaginalis nevű protozoon (nem baktérium és nem vírus!) Hogyan terjed? Nemi úton. Mik a tünetei? Bőséges, szagtalan, sárgás-zöld, vagy szürkés hüvelyváladék, viszketés, égő fájdalom Gyógyítható? Igen, megfelelő antibiotikummal. Hogyan védekezhetünk? Óvszerrel és gondos intim higiéniával. A fogamzásgátlás mindkét fél feladata, annak módja közös választásuk eredménye! A nem kívánt terhesség megelőzése nemcsak a nő, hanem a férfi kötelessége is, hiszen közösen kell mindent elkövetniük a művi abortusz elkerülésére. A fogamzásgátlás sokféle módszere hozzáférhető Magyarországon, melyet az alábbi táblázat foglal össze. A fogamzásgátló módszerek áttekintése Orvosi közremûködés nélkül használható fogamzásgátlási módszerek Óvszer (kondom) Spermaölõ készítmények Naptármódszer (Ogino Knaus-módszer) Hõmérõmódszer A méhnyaknyák vizsgálata (Billings-módszer) Megszakított közösülés (coitus interruptus) Orvosi közremûködéssel használható készítmények Fogamzásgátló tabletták Sürgõsségi tabletta Hormontartalmú nem tablettás készítmények Pesszárium Spirál Méhen belüli fogamzásgátló eszköz A petevezeték vagy az ondóvezeték elkötése

7 Óvszer (kondom) Mire jó az óvszer? Kettős haszonnal jár: véd a nem kívánt terhességgel és a nemi úton terjedő betegségekkel szemben. Kinek javasolt a használata? Alkalmi kapcsolat, partnerváltás és az első aktus során is. Mire kell figyelni? Az óvszer síkosítására vizes bázisú gélt használjunk, mert az olajos bázisú, zsíros krém/kenőcs pl. vazelin - károsítja az óvszert. Mit tegyünk, ha elszakad vagy lecsúszik? Alkalmazzunk az esemény után 72 órán belül sürgősségi tablettát. Hormonmentes helyi fogamzásgátlás spermaölô készítményekkel Mi a spermicid hatású helyi fogamzásgátlás? Olyan fogamzásgátló módszer, amely az ondósejteket a hüvelyben pusztítja el, amennyiben a szer a közösülés előtt 2 órán belül a hüvelyben elhelyezésre került. Milyen spermaölő készítmények vannak? A közösülés előtt a hüvelybe juttatandó készítmények gyógyszertárban, vény nélkül kaphatók hüvelytabletta-, -tampon, -kúp és krém formában, amelyek eltérő gyorsasággal és ideig hatnak. Kinek javasolt a használatuk? A rendszertelen nemi életet folytatóknak, és azoknak, akiknek a fogamzásgátló tablettát az orvos nem javasolja. Mire kell figyelni? Az alkalmazás szabályait a csomagoláson feltüntetik, ezeket feltétlenül tartsuk be. Kiegészítendők más fogamzásgátló módszerrel (pl. óvszerrel). Minden ismételt aktus előtt használni kell! A közösülést követően 4 órán belül nem szabad hüvelyöblítést végezni, fürdeni. Szappan nélkül szabad mosakodni, mert a szappan rontja a hatékonyságát. Fogamzásgátló tabletták Az első fogamzásgátló tabletták megjelenése óta (1950-es évek) a kutatásoknak köszönhetően a fogamzásgátló tabletták hormontartalma ma már ezredrésze a kezdetben használt készítményekének, így a női szervezetre gyakorolt káros hatásai szinte nem léteznek. Az egyik leghumánusabb fogamzásgátlási módszer, hiszen úgy hat, hogy nem termelődik megtermékenyítésre alkalmas petesejt és ezért nem alakul ki a terhesség. Főbb jellemzőik: Biztonságosak. Hatékony védelmet biztosítanak a nem kívánt terhességgel szemben. Használatuk egyszerű, de pontosságot, rendszerességet igényel. gátolja a petesejtérést gátolja a tüszõrepedést gátolja a beágyazódást csökkenti a spermiumok megtermékenyítõképességét átjárhatatlanná teszi a méhnyakcsatornát

8 A fogamzásgátló tabletták fajtái Kombinált készítmények: Többféle hormont tartalmaznak, a női nemi ciklus alatt folyamatosan hatnak. Az egyfázisú készítmények minden tablettája egyforma mennyiségű hormon-kombinációt tartalmaz, míg a többfázisú készítmények eltérő arányban tartalmazzák a hormonféléket. Ezeket a külön színű (2 vagy 3 szín) tabletták jelzik. A korszerű fogamzásgátlás leghatékonyabb eszközei, hiszen a normál ciklushoz a legjobban igazodnak. Nem kombinált készítmények: csak egyfajta hormont tartalmaznak Sürgősségi tabletta: csak egyfajta hormont tartalmaz, de nagyobb adagban, mint a szokásos fogamzásgátló szerek, ezért havonta egyszer javasolt használatuk. Beszedése akkor javasolt, ha nem vagy hibásan védett (óvszer kiszakadása) közösülés történt. Segítségével a közösülés után 72 órán belül megelőzhető a nem kívánt terhesség. Hogyan lehet hozzájutni? A Sürgősségi Fogamzásgátlási Ambulanciák egyikén, amelyek központi telefonszáma: , illetve nőgyógyászok írják fel. A fogamzásgátló tabletta egészségvédő hatásai Csökkenti a hüvelyen keresztül felszálló, kismedencei fertőzések (pl. petefészek-gyulladás) kialakulásának kockázatát. Csökkenti a jóindulatú méh- és emlődaganatok, az emlőciszták, valamint a rosszindúlatú petefészek- és méhtestrák kialakulásának kockázatát. Vérzésszabályozó hatással rendelkezik. Csökkenti vagy megszünteti a ciklus közepén és a menstruáció előtt jelentkező kellemetlen közérzetet. Késlelteti a csontritkulás folyamatát. Kedvező hatást gyakorol egyes bőrbetegségekre. Csökkenti a menstruáció alatti erős görcsöt. Csökkenti a menstruáció előtti, vagy a ciklus közepén jelentkező fejfájást, mellfeszülést, ingerlékenységet. Tévhitek a fogamzásgátló szedésével kapcsolatban Kevés az olyan gyógyszer, aminek a szedésével kapcsolatban anynyi tévhit keringene a köztudatban, mint a fogamzásgátlók kapcsán. Nézzük, mi igaz, és mi nem a modern készítményekre: hajhullást, májdaganatot okoznak elhízást okoznak növelik az emlőrák és a méhnyakrák kialakulásának kockázatát meddőséget okoznak gyakran trombózist okoznak hajlamosítanak a folyások kialakulására csökkentik a hízásra való hajlamot csökkentik a fokozott szőrnövekedést segítenek a pattanások megszüntetésében a fogamzóképesség a tabletta abbahagyása után helyreáll orvosi ellenőrzés mellett, évekig folyamatosan szedve is biztonságosak genetikai hajlam és hosszú ágyhoz kötöttség esetén trombózist okozhatnak megfelelő intim higiénia mellett folyás kialakulásától nem kell tartani a szedési szabályok megszegése csökkenti a biztonságosságot, terhesség jöhet létre IGAZ HAMIS

9 A fogamzásgátló tabletta szedésének szabályai Először is, fogamzásgátló tablettát csakis nőgyógyász szakorvos írhat fel, előtte nőgyógyászati vizsgálatot, majd évente laborvizsgálatot végez. A szedési szabályok betartása a hatékonyság kulcsa. A fogamzásgátló tabletta szedésének szabályai Csak nõgyógyász szakorvos javaslatára szedhetõ! Fontos a rendszeres szedés, lehetõleg naponta ugyanabban az idõben! Ha kimarad egy tabletta, 12 órán belül be kell venni! Ha két tabletta bevétele között több mint 36 óra telt el, folytatni kell a tabletta szedését, abban a ciklusban más módszerrel is védekezni kell! Ha hányás, hasmenés vagy lázas betegség jelentkezik, abban a ciklusban más módszerrel is védekezni kell! Gyakori kérdések a fogamzásgátló tabletták kapcsán Melyik a legjobb tabletta? Nincs legjobb tabletta. Az adott egyén számára legjobb tabletta van, amit a nőgyógyász választ ki. Kell-e váltogatni a fogamzásgátló tablettákat? Ha bevált, akkor értelmetlen változtatni! Meddig szedhető a fogamzásgátló tabletta? Ha valami miatt nem ellenjavallt, akkor egészen a változó korig (45-50 éves korig) folyamatosan szedhető. Mit tegyek, ha gyermeket szeretnék? Az abbahagyás után 1 3 hónap alatt helyreáll a ciklus, tehát akár az első tablettamentes hónapban létrejöhet megtermékenyülés és terhesség. Hat-e a tabletta a magzatra? Nem, még akkor sem, ha a terhesség a tabletta szedése alatt következne be. Kell-e más módon is védekezni? A tabletta nem véd a nemi úton terjedő betegségekkel szemben! Ha nem megbízható, tartós párkapcsolatban élünk szexuális életet, alkalmazzuk a kettős védekezési módszert. Hormontartalmú nem tablettás készítmények Hormontartalmú hüvelybe helyezhető gyűrű és injekció van forgalomban. A hatásukat hasonlóan fejtik ki, mint a gyógyszerek, biztonságosságuk is hasonló. Nem naponta, hanem havonta vagy háromhavonta kell őket alkalmazni. Pesszárium A méhszájsapka rugalmas keretre feszített gumilemez, amely a méhszájra helyezhető, így akadályozza meg a spermiumok bejutását a méhbe. Fiatalok fogamzásgátlására nem javasolt. Spirál A méhbe helyezhető eszköz, meggátolja, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon. Fiatalok fogamzásgátlására nem javasolt. Méhen belüli fogamzásgátló eszköz Hormontartalmú, méhbe helyezhető készítmény, ami a hormontartalmánál fogva, a fogamzásgátlókhoz hasonlóan hat, megakadályozva a nem kívánt terhességet.

10 A terhesség jelei, kimutatásának módja A terhesség nemcsak a két menstruáció között, a félidőben jöhet létre, és a tünetek nem feltétlenül a vélt közösülés után két héttel alakulnak ki. A menstruáció elmaradása. A terhesség legfontosabb gyanújele. A menstruáció különféle betegségek (pl. hormonzavar) miatt is elmaradhat vagy késhet, mégis ha nem vagy hibásan védett közösülés történt, és a menstruáció késik, az első gondolatunk a terhesség legyen! Egyéb jelek lehetnek (jelentkezésük egyéntől függő). Szokatlan ételek kívánása, fokozott étvágy, a női nemi szervek megduzzadása, fokozott hüvelyváladékozás, az emlők feszülése. Terhességi tesztek. A reggeli első vizeletből lehet elvégezni a patikában kapható terhességi teszttel, amelyek nagy biztonsággal kimutatja a terhességet, a közösülés után legkorábban nappal. Nőgyógyászati és ultrahangvizsgálat. Az egyetlen 100%-os módszer a terhesség megállapítására. SPRINGMED KIADÓ SpringMed Kiadó Kft. Postacím: 1519 Budapest Pf Bemutatóterem: 1114 Budapest, Mészöly utca 4. Telefon: Fax: kiado@springmed.hu Honlap: MEGJELENT! A terhesség megszakítása (mûvi abortusz) A terhesség megszakítása a legdrasztikusabb és legkíméletlenebb védekezés a terhesség ellen. Egy ártatlan élet kioltását jelenti, amiért kizárólag az anya és szexuális partnere a felelős. Mindez a korszerű fogamzásgátló módszerekkel megelőzhető. A terhesség-megszakításhoz hosszú procedúrán kell keresztülmenni, az engedélyt csak a családvédelmi szolgálat adhatja meg, és a terhességet megállapító orvos végzi el. A műtét minden költségét a páciensnek kell vállalnia. A 18. életévét be nem töltött nőnél a terhesség megszakítását csak a szülő írásos beleegyezésével lehet elvégezni, akinek nemcsak a családvédelmi szolgálat előtt, hanem a műtéthez, illetve az altatáshoz szükséges beleegyező nyilatkozat aláírásakor is meg kell jelennie. Ez a kiadvány a Fővárosi Önkormányzat Egészségügyi Bizottságának támogatása révén a fővárosi középiskolások számára készült. Terjesztése révén a SpringMed Kiadó a biztonságos szerelemről, tehát a nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek megelőzéséről kíván ismereteket nyújtani a diákoknak. A kiadvány ingyenes, készült példányban. A címlapon látható könyv könyvesbolti forgalomban is kapható. Ára: 1280 Ft, a kiadótól 20% kedvezménnyel rendelhető meg az iskolák számára! Köszönetet mondunk a Fővárosi Önkormányzat Egészségügyi Bizottságának a könyv és az ismertető létrehozásához nyújtott támogatásáért, a könyv szerzőinek és lektorának a lelkiismeretes munkájukért! SpringMed EGÉSZSÉGTÁR dr. Végh György, dr. Zsirai László: Biztonságos szerelem A nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek megelőzése SpringMed Kiadó, 2005, ISBN

11 RGD: H

hatékony, biztonságos fogamzásgátlás

hatékony, biztonságos fogamzásgátlás hatékony, biztonságos fogamzásgátlás FELELŐS CSALÁDTERVEZÉS Napjainkban számos módszer teszi lehetővé a terhesség vállalásának időzíté sét. Felelős családtervezést alkalmazva a várt gyermek a pár által

Részletesebben

Terhességmegszakítás. Dr. Timmermann Gábor

Terhességmegszakítás. Dr. Timmermann Gábor Terhességmegszakítás Dr. Timmermann Gábor Megszülettünk hirtelen Egyikünk se kérte Kérve kérünk szép jelen Meg ne büntess érte. (Devecseri Gábor) Terhességmegszakítás Művi vetélés = abortus arteficialis

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

hatékony, biztonságos fogamzásgátlás

hatékony, biztonságos fogamzásgátlás hatékony, biztonságos fogamzásgátlás FELELŐS CSALÁDTERVEZÉS Napjainkban számos módszer teszi lehetővé a terhesség vállalásának időzíté sét. Felelős családtervezést alkalmazva a várt gyermek a pár által

Részletesebben

A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN

A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN AZ ORVOSI MIKROBIOLÓGIA JELENTŐSÉGE NAPJAINKBAN http://classes.kumc.edu/coa/education/amed900/infectiousdiseaseolderadults.ht

Részletesebben

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty A fele se mese A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty Megdöbbentõ, ha azt mondom, hogy ezt a rákos betegséget vírus okozza? Pedig

Részletesebben

3 praktikus intim tipp nőknek

3 praktikus intim tipp nőknek Viszlát, kellemetlen tünetek! 3 praktikus intim tipp nőknek A következő tanulmány azoknak a nőknek szól, akik kellemetlen intim tünetektől szenvednek, és szeretnének ezektől végre megszabadulni. Sok nő

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében, elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében, elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Pharmatex krém (egyadagos, ill. többadagos) BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

HATÉKONY, MEGBÍZHATÓ

HATÉKONY, MEGBÍZHATÓ HATÉKONY, MEGBÍZHATÓ FOGAMZÁSGÁTLÁS A tájékoztatóban szereplő információk a szerző véleményét tükrözik, melyek eltérhetnek az MSD Pharma Hungary Kft. álláspontjától. A tájékoztatóban szereplő információk

Részletesebben

HATÉKONY, MEGBÍZHATÓ

HATÉKONY, MEGBÍZHATÓ HATÉKONY, MEGBÍZHATÓ FOGAMZÁSGÁTLÁS A tájékoztatóban szereplő információk a szerző véleményét tükrözik, melyek eltérhetnek az MSD Pharma Hungary Kft. álláspontjától. A tájékoztatóban szereplő információk

Részletesebben

Fogamzásgátlás Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Fogamzásgátlás Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu Fogamzásgátlás Dr. Tekse István www.szulesz-nogyogyaszt.hu Születésszabályozás POZITÍV SZÜLETÉSSZABÁLYOZÁS Gondozás Korszerű terhesvédelem NEGATÍV SZÜLETÉSSZABÁLYOZÁS Fogamzásgátlás Terhességmegszakítás

Részletesebben

Mit tennék meg azért, hogy megvédjem magamat a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet

Mit tennék meg azért, hogy megvédjem magamat a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet Mit tennék meg azért, hogy megvédjem magamat a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Ismerd meg az összefüggést: HPV és méhnyakrák. A HPV-nek több mint 100 típusa van, de ezek közül

Részletesebben

Mit tennék meg azért, hogy a lányomat megvédjem a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet

Mit tennék meg azért, hogy a lányomat megvédjem a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet Mit tennék meg azért, hogy a lányomat megvédjem a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Ismerje meg az összefüggést: HPV és méhnyakrák. A HPV-nek több mint 100 típusa van, de ezek közül

Részletesebben

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója!

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet Nehéz elképzelni, hogy egy olyan súlyos betegség, mint a méhnyakrák,

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

A NEMI BETEGSÉGEKRŐL KÖZÉPISKOLÁSOK RÉSZÉRE

A NEMI BETEGSÉGEKRŐL KÖZÉPISKOLÁSOK RÉSZÉRE A NEMI BETEGSÉGEKRŐL KÖZÉPISKOLÁSOK RÉSZÉRE A PROGRAM AZ MTA MÓDSZERTANI PÁLYÁZAT 2016 PROJEKT TÁMOGATÁSÁVAL KÉSZÜLT ÖSSZEÁLLÍTOTTA: AZ MTA-SZTE MIKROBIOLÓGIA ÉS EGÉSZSÉGNEVELÉS SZAKMÓDSZERTANI KUTATÓCSOPORT

Részletesebben

Családtervezés római katolikusok számára. Dr. Timmermann Gábor

Családtervezés római katolikusok számára. Dr. Timmermann Gábor Családtervezés római katolikusok számára Dr. Timmermann Gábor Keresztény családtervezés! Fogamzás szabályozás! A várandósság előkészítése! Meddőségi kivizsgálási és kezelési elvek az egyház szerint Miért

Részletesebben

Orvosi vizsgálatok. Mi Nők

Orvosi vizsgálatok. Mi Nők Orvosi vizsgálatok Mi Nők Mi az az ÉFOÉSZ? Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségét, röviden az ÉFOÉSZ-t 1981-ben alapították. Az alapítók azt akarták, hogy figyeljenek

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Szakközépiskola Tesztlapok Biológia - egészségtan tantárgy 12. évfolyam Készítette: Perinecz Anasztázia Név: Osztály: 1. témakör: Az élet kódja.

Részletesebben

Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT?

Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT? Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT? Idézet "A homár, amikor páncélt vált, előbb elhullatja az eredetit; amíg kialakul az új páncél, védtelenné

Részletesebben

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. kórokozója!

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet Nehéz elképzelni, hogy egy olyan súlyos betegség, mint a méhnyakrák,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére július 28-án tartják a fertőző májgyulladás elleni küzdelem világnapját, melynek idei mottója: Gondolja át újra!

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Harmonet

Részletesebben

Endometrio' zissal e' lni. Le' tezik kiu' t a fa'jdalombo' l. Ez a tájékoztató csak olyan nôknek adható át, akiknek kezelôorvosa Visanne -t írt fel.

Endometrio' zissal e' lni. Le' tezik kiu' t a fa'jdalombo' l. Ez a tájékoztató csak olyan nôknek adható át, akiknek kezelôorvosa Visanne -t írt fel. Endometrio' zissal e' lni. Le' tezik kiu' t a fa'jdalombo' l. Ez a tájékoztató csak olyan nôknek adható át, akiknek kezelôorvosa Visanne -t írt fel. 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 2 Mi az endometriózis?

Részletesebben

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT Dömötörfy Zsolt PÁLYÁZÓ Dömötörfy Zsolt Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum www.hpv-mehnyakrak.hu A méhnyakrák áldozatai Magyarországon napjainkban

Részletesebben

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CANESTEN KOMBI UNO 500 MG HÜVELYTABLETTA ÉS KRÉM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CANESTEN KOMBI UNO 500 MG HÜVELYTABLETTA ÉS KRÉM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? CANESTEN KOMBI UNO 500 MG HÜVELYTABLETTA ÉS KRÉM Canesten Kombi Uno 500 mg hüvelytabletta és krém (Canesten 500 mg hüvelytabletta + Canesten krém) klotrimazol 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CANESTEN KOMBI

Részletesebben

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat Frissített útmutató Page 2 Miért kell a kolposzkópia klinikára mennem? További vizsgálatra van szükség, mivel a méhnyakszűrés a méhnyakon sejtelváltozásokat mutatott.

Részletesebben

Fogamzásgátlás Fertőző betegségek. Dr. Bata Barnabás Fejér Megyei Szent György Kórház Szülészet Orvosok Háza, Szfv. Seregélyesi út 17. I.

Fogamzásgátlás Fertőző betegségek. Dr. Bata Barnabás Fejér Megyei Szent György Kórház Szülészet Orvosok Háza, Szfv. Seregélyesi út 17. I. Szexuális felvilágosítás Fogamzásgátlás Fertőző betegségek Dr. Bata Barnabás Fejér Megyei Szent György Kórház Szülészet Orvosok Háza, Szfv. Seregélyesi út 17. I. emelet A menstruációs ciklus A menstruációs

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Azalia 75 mikrogramm

Részletesebben

Korszerű fogamzásgátlás. dr. Fricz Sándor szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos

Korszerű fogamzásgátlás. dr. Fricz Sándor szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos Korszerű fogamzásgátlás dr. Fricz Sándor szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos Korszerű fogamzásgátlás Elvárások Egyszerü Biztonságos Gazdaságos Szervezetre nem veszélyes - nincs mellékhatása Megbízható

Részletesebben

A kiválasztó szervrendszer és betegségei

A kiválasztó szervrendszer és betegségei A kiválasztó szervrendszer és betegségei A szervezetben az anyagcsere során számtalan káros és felesleges anyag képződik. A sejtek bomlástermékei, a bekerült mérgezőanyagok, mind-mind eltávolításra várnak.

Részletesebben

HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról

HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról LEBARNULSZ VAGY BESÁRGULSZ? HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról Utazás előtt kérj Twinrix kombinált hepatitis A és B vírus elleni védőoltást, mert... Az

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Canesten 200 mg hüvelytabletta klotrimazol

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Canesten 200 mg hüvelytabletta klotrimazol Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Canesten 200 mg hüvelytabletta klotrimazol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön

Részletesebben

A természetes családtervezés előnyei Martosné dr. Dulácska Csilla

A természetes családtervezés előnyei Martosné dr. Dulácska Csilla Felelős párkapcsolat, gyermekvállalás: A természetes családtervezés előnyei Martosné dr. Dulácska Csilla Bemutatkozás Természetes Családtervezési Tanácsadók Munkaközössége A düsseldorfi orvosi egyetem

Részletesebben

A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS

A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS ELFOGADOTTSÁGA ÉS ISMERTSÉGE A 7. OSZTÁLYOS GYERMEKEK SZÜLEI KÖRÉBEN ÚJBUDÁN Preszuly Ildikó 2016.09.14. I. EGÉSZSÉG Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO)

Részletesebben

Nőgyógyászati daganatokról

Nőgyógyászati daganatokról Nőgyógyászati daganatokról 2015.10.08 Egészségfejlesztési Iroda Tapolca Dr. Lövei Péter Anatómia Méhtest Méhnyak Méhnyak Méh üregében: egyrétegű hám Hüvelyben: többrétegű hám A kettő találkozásánál: átmenet

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

közvetlen lakossági kommunikáció központban a NŐgyógyászat

közvetlen lakossági kommunikáció központban a NŐgyógyászat közvetlen lakossági kommunikáció központban a NŐgyógyászat Intima.hu Központban a NŐ Nekem szól! Egészségértés pályázat részének kivonata Az egészség- és betegség- vagy állapotértés az Intima.hu számára

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Betegtájékoztató Lioton 100 000 gél Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

Betegtájékoztató LINDYNETTE 75 MIKROGRAMM/20 MIKROGRAMM BEVONT TABLETTA. Lindynette 20 drazsé

Betegtájékoztató LINDYNETTE 75 MIKROGRAMM/20 MIKROGRAMM BEVONT TABLETTA. Lindynette 20 drazsé LINDYNETTE 75 MIKROGRAMM/20 MIKROGRAMM BEVONT TABLETTA Lindynette 20 drazsé Mielõtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen azalábbi betegtájékoztatót.tartsa meg e betegtájékoztatót, mert

Részletesebben

Gebhardt Nóra. 12 hét. Mindent az abortuszról (azt is, amit az orvosok nem közölnek)

Gebhardt Nóra. 12 hét. Mindent az abortuszról (azt is, amit az orvosok nem közölnek) Gebhardt Nóra 12 hét Mindent az abortuszról (azt is, amit az orvosok nem közölnek) Csak erős idegzetűeknek ajánlott! A könyv a nyugalom megzavarására alkalmas elemeket, felkavaró képeket tartalmaz. Előszó

Részletesebben

Mindentudó 2006/2. A rákszûrésrôl. Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa

Mindentudó 2006/2. A rákszûrésrôl. Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa Mindentudó A rákszûrésrôl Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa 2006/2 A Nôk Egészségéért Alapítvány kiadványa A Mindentudó füzet megírásáért köszönetünket fejezzük

Részletesebben

A lehetőségek tárháza. Naptármódszer. Fogamzásgátlás a gyermekáldás után

A lehetőségek tárháza. Naptármódszer. Fogamzásgátlás a gyermekáldás után Fogamzásgátlás a gyermekáldás után A baba megszületésével új fejezet kezdődik életünkben. Megtelik a lakás élettel, babaillat tölti be a szoba levegőjét, néhány óránként hangos cuppogás jelzi a kis csöppség

Részletesebben

Fogamzásgátlás. Dr. Timmermann Gábor

Fogamzásgátlás. Dr. Timmermann Gábor Fogamzásgátlás Dr. Timmermann Gábor Az ideális fogamzásgátló Hatékonyság: 100% (Pearl( Pearl-index = 0) Mellékhatás: Nincs. Használata: Könnyű. Elviselhetőség: Nem illúzióromboló. Hatása: Bármikor felfüggeszthető.

Részletesebben

Milyen típusú gyógyszer a Yadine?... 2. További információ a fogamzásgátló tablettáról... 9. Hasznos tanácsok a Yadine szedéséhez...

Milyen típusú gyógyszer a Yadine?... 2. További információ a fogamzásgátló tablettáról... 9. Hasznos tanácsok a Yadine szedéséhez... TARTALOMJEGYZÉK Milyen típusú gyógyszer a Yadine?... 2 További információ a fogamzásgátló tablettáról... 9 Hasznos tanácsok a Yadine szedéséhez... 17 Kérdések és válaszok: Mit tegyek, ha?... 23 KEDVES

Részletesebben

A méhnyakrák megelőzése. HPV védőoltás - kérdések és válaszok 9. és 10. iskolai évbe járó lányok szüleinek. HPV Parents - Hungarian

A méhnyakrák megelőzése. HPV védőoltás - kérdések és válaszok 9. és 10. iskolai évbe járó lányok szüleinek. HPV Parents - Hungarian A méhnyakrák megelőzése HPV védőoltás - kérdések és válaszok 9. és 10. iskolai évbe járó lányok szüleinek. HPV Parents - Hungarian Akérdések és válaszok a HPV védőoltásról a mellé a füzet mellé jár, amelyet

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Canesten Uno 500 mg lágy hüvelykapszula klotrimazol

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Canesten Uno 500 mg lágy hüvelykapszula klotrimazol Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Canesten Uno 500 mg lágy hüvelykapszula klotrimazol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

T á j é k o z t a t ó szexuális úton terjedő fertőzésekről

T á j é k o z t a t ó szexuális úton terjedő fertőzésekről T á j é k o z t a t ó szexuális úton terjedő fertőzésekről A szexuális úton terjedő fertőző betegségeket (angolul STI, sexaully transmitted infections) könnyen tovább lehet adni, néhányat akár a bőrfelületek

Részletesebben

MELLÉKLET A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS ÉS HATÁSOS HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ, A TAGÁLLAMOK ÁLTAL BEVEZETENDŐ FELTÉTELEK ÉS KORLÁTOZÁSOK.

MELLÉKLET A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS ÉS HATÁSOS HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ, A TAGÁLLAMOK ÁLTAL BEVEZETENDŐ FELTÉTELEK ÉS KORLÁTOZÁSOK. MELLÉKLET A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS ÉS HATÁSOS HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ, A TAGÁLLAMOK ÁLTAL BEVEZETENDŐ FELTÉTELEK ÉS KORLÁTOZÁSOK. 1 A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a gyógyszer biztonságos és hatásos

Részletesebben

Felnőttek, mert felnőttek

Felnőttek, mert felnőttek Zolnai Erika Felnőttek, mert felnőttek Értelmi sérült felnőttek szexuálpedagógiai támogatása KLTE S z o c í o Í ő í í í ű Tanszék Könyvtára Leli, KEZEM FOGVA ÖSSZ EfO & K > Kézenfogva Alapítvány Budapest,

Részletesebben

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ Reumatoid artitisz Sokízületi gyulladás Mi is az a reuma? A köznyelv a reuma kifejezésen lényegében a mozgásszervi megbetegedéseket érti. A reumatológiai vagy reumás kórképek

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Novynette filmtabletta dezogesztrel/etinilösztradiol Mielott elkezdené

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta

Részletesebben

Mindentudó A hüvelyi gombás fertôzésekrôl

Mindentudó A hüvelyi gombás fertôzésekrôl Mindentudó A hüvelyi gombás fertôzésekrôl Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa 2004 tavasz BI. oldal 2004 tavasz A Nôk Egészségéért Alapítvány kiadványa A Mindentudó

Részletesebben

A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTŐ PROBLÉMÁKRÓL

A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTŐ PROBLÉMÁKRÓL HASZNOS TANÁCSOK NŐKNEK A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTŐ PROBLÉMÁKRÓL Dr. Csiszár Miklós Nora Igloi Syversen Ha megismerjük szervezetünk működését és életmódunkkal támogatjuk azt, akkor a betegségnek nem kell

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

Szexuális úton terjedő fertőzésekről

Szexuális úton terjedő fertőzésekről TÁJÉKOZTATÓ Szexuális úton terjedő fertőzésekről A szexuális úton terjedő fertőző betegségeket (angolul STI, sexaully transmitted infections) könnyen tovább lehet adni, néhányat akár a bőrfelületek érintkezése

Részletesebben

Mindentudó Intim higiénia a mindennapokban

Mindentudó Intim higiénia a mindennapokban Mindentudó Intim higiénia a mindennapokban Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa 2005/1 A Nôk Egészségéért Alapítvány kiadványa A Mindentudó füzet megírásáért

Részletesebben

ŐSZINTÉN, TABUK NÉLKÜL...ÉRTED

ŐSZINTÉN, TABUK NÉLKÜL...ÉRTED ŐSZINTÉN, TABUK NÉLKÜL...ÉRTED ÉRTED? NEM VAGY EGYEDÜL A KÉRDÉSEIDDEL... INGYENES Kereskedelmi forgalomba nem hozható Tájékoztató füzet a Szexuális úton terjedő betegségek és a Nem kívánt terhességek elkerülése

Részletesebben

A nyári strandolás ne legyen egyenlő a nőgyógyászati problémákkal!

A nyári strandolás ne legyen egyenlő a nőgyógyászati problémákkal! A nyári strandolás ne legyen egyenlő a nőgyógyászati problémákkal! A nagy melegben könnyen összeszedjük a betegségeket, de vajon ezeket meg lehet előzni? Amennyiben igen, mit tudunk tenni? Ha megtörtént

Részletesebben

Beutalást igénylô állapotok. A beutalás az emlôbetegséggel foglalkozó sebészhez történjen. Minden új, körülírt csomó.

Beutalást igénylô állapotok. A beutalás az emlôbetegséggel foglalkozó sebészhez történjen. Minden új, körülírt csomó. Az emlôpanaszos nôk beutalásának irányelve (Guidelines for the referral of patients with breast problems) NHS Breast Screening Programme & The Cancer Research Campaign Elôszó Az emlôrák a nôket érintô

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ALKALMAZÁSI ELŐIRAT BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Glucobay

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Candibene 100 mg hüvelytabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ

Részletesebben

Mindentudó A vérzészavarokról

Mindentudó A vérzészavarokról A vérzészavarokról Mindentudó A vérzészavarokról Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa 2004 nyár BI. oldal 2004 ôsz A Nôk Egészségéért Alapítvány kiadványa A

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az szinte már népbetegség

Részletesebben

24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT!

24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT! A meningococcus B okozta gennyes agyhártyagyulladás és vérmérgezés 24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT! Védje meg gyermekét a MENINGOCOCCUS B okozta betegség súlyos szövődményeitől! MI AZ AGYHÁRTYAGYULLADÁS

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2014. március 6-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2014. március 6-i ülésére PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu 24. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2014. március 6-i ülésére Tárgy: Pápa Város Önkormányzata

Részletesebben

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Dr. Koiss Róbert TÁMOP.6.1.3. Szakmai Vezető A HPV szerepe a rosszindulatú daganatok kialakulásában 1974: a HPV-k szerepet játszhatnak a méhnyakrák kialakulásában (H.zur

Részletesebben

Mindentudó Fogamzásgátlás a szülés után

Mindentudó Fogamzásgátlás a szülés után Mindentudó Fogamzásgátlás a szülés után Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa Leel-Ôssy Andrea 2002 tél Kedves Klubtagunk! A Schering Club Mindentudóiban általában

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Cervarix szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben Humán papillomavírus vakcina [16-os és 18-as típus] (rekombináns, adjuvánssal adszorbeált) Mielőtt

Részletesebben

HATÉKONY HORMONMENTES HOSSZÚTÁVÚ

HATÉKONY HORMONMENTES HOSSZÚTÁVÚ PB/EN/080615/5 IUB RÉZGYÖNGY OCON www.oconmed.com A nőgyógyász neve és címe. HATÉKONY HORMONMENTES HOSSZÚTÁVÚ 5 ÉVRE SZÓLÓ, HOSSZÚTÁVÚ FOGAMZÁSGÁTLÁS Az Ön nőgyógyásza írta föl Önnek az IUB TM (Intra Uterine

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Pevaryl Lady 150 mg hüvelykúp ekonazol-nitrát

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Pevaryl Lady 150 mg hüvelykúp ekonazol-nitrát Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Pevaryl Lady 150 mg hüvelykúp ekonazol-nitrát Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az

Részletesebben

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu Terhesgondozás, ultrahangvizsgálat Dr. Tekse István www.szulesz-nogyogyaszt.hu 1. Fogamzás előtti ( praeconceptionalis ) tanácsadás, gondozás 2. Kismamák gondozása a szülésig 1. A kismama és fejlődő magzatának

Részletesebben

Szexmunkások - Egészségterv-kutatás (Áttekintő összefoglalás)

Szexmunkások - Egészségterv-kutatás (Áttekintő összefoglalás) Szexmunkások - Egészségterv-kutatás (Áttekintő összefoglalás) Alapadatok A kutatás során 246 válaszadó szexmunkás adatait értékeltük. A 246 szexmunkás 8,5%-a (21 fő) férfi, 91,5%-a (225 fő) nő. A legfiatalabb

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

HIV prevenció. A magyarországi HIV/AIDS helyzet Bagyinszky Ferenc

HIV prevenció. A magyarországi HIV/AIDS helyzet Bagyinszky Ferenc HIV prevenció A magyarországi HIV/AIDS helyzet Bagyinszky Ferenc o HIV: Human Immunodeficiency Virus (emberi immunhiány vírusa) o AIDS: Acquired Immune Deficiency Syndrome (szerzett immunhiányos tünetegyüttes)

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL. Amit az AIDS-ről tudni kell

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL. Amit az AIDS-ről tudni kell BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Amit az AIDS-ről tudni kell A HIV fertőzés terjedése Testnedvekben, váladékokban (ondó, vér, hüvelyváladék, anyatej) lévő vírustartalmú sejtek, szabad virionok révén.

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter , please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter , please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Gynazol 20 mg/g hüvelykrém butokonazol-nitrát Mielott elkezdené

Részletesebben

Mindentudó. A meddôség. 2003 ôsz. Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa

Mindentudó. A meddôség. 2003 ôsz. Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa Mindentudó A meddôség Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa 2003 ôsz A Nôk Egészségéért Alapítvány kiadványa A Mindentudó füzet megírásáért köszönetünket fejezzük

Részletesebben

Dr. Csiszár Miklós Nora Igloi Syversen. Női igazságok. Naturwell Kiadó

Dr. Csiszár Miklós Nora Igloi Syversen. Női igazságok. Naturwell Kiadó Dr. Csiszár Miklós Nora Igloi Syversen Női igazságok Hormonegyensúly és egészség Naturwell Kiadó Budapest, 2014 Mindig van kiút A valódi gyógyításban a tudományos megközelítés mellett helyet kell kapnia

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Milyen hatóanyagot és segédanyagot tartalmaz a készítmény?

Részletesebben

Változókor? Intim tünetek?

Változókor? Intim tünetek? Változókor? Intim tünetek? Mert a nő örök www.ovestinkrem.hu A menopauza egy természetes folyamat Gyermekeink egyre inkább saját életüket élik, lassan kirepülnek. Nehezen fogadjuk el, de talán már ki is

Részletesebben

5. AZ ALKALMAZÁSSAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK ÉS AZ ALKALMAZÁS MÓDJA(I)

5. AZ ALKALMAZÁSSAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK ÉS AZ ALKALMAZÁS MÓDJA(I) A KÜLSŐ CSOMAGOLÁSON FELTÜNTETENDŐ ADATOK {DOBOZ} 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Chinofungin külsőleges oldatos spray tolnaftát 100 g 2. HATÓANYAG(OK) MEGNEVEZÉSE Hatóanyagok: 2 g tolnaftát 100 g folyadékban

Részletesebben

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 11. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 11. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 11. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2013. február 28-i ülésére Tárgy: Pápa Város

Részletesebben

Miért kell a nyuszimat vakcinázni?

Miért kell a nyuszimat vakcinázni? Miért kell a nyuszimat vakcinázni? A mixomatózis és a nyulak vérzéses betegsége (RHD- Rabbit Haemorrhagic Disease) két akár halálos kimenetelû (de megelôzhetô) fertôzô betegség, amely a nyulakat veszélyezteti.

Részletesebben

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓ A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Crestor

Részletesebben

ÖNKITÖLTŐS KÉRDŐÍV ORSZÁGOS EGÉSZSÉGMONITOROZÁSI PROGRAM ORSZÁGOS LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS. 2000. október-november

ÖNKITÖLTŐS KÉRDŐÍV ORSZÁGOS EGÉSZSÉGMONITOROZÁSI PROGRAM ORSZÁGOS LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS. 2000. október-november ÖNKITÖLTŐS KÉRDŐÍV ORSZÁGOS EGÉSZSÉGMONITOROZÁSI PROGRAM ORSZÁGOS LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS 2000. október-november Egészségfejlesztési Kutatóintézet Magyar Gallup Intézet A-82/2000 1 A kérdőív kitöltésekor

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Canesten Kombi Uno 500 mg hüvelytabletta és krém (Canesten 500 mg hüvelytabletta + Canesten 10 mg/g krém) klotrimazol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt

Részletesebben

A meddőség a páciensek szemszögéből. Borján Eszter Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Ápolástan Tanszék

A meddőség a páciensek szemszögéből. Borján Eszter Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Ápolástan Tanszék A meddőség a páciensek szemszögéből Borján Eszter Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Ápolástan Tanszék Egészség - betegség Az egészség nem csupán a betegség és nyomorékság hiánya, hanem a teljes

Részletesebben

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár 2015.10.19.

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár 2015.10.19. LISZTÉRZÉKENYSÉG (COELIAKIA) SZŰRÉS (GLUTÉN-SZŰRÉS) VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR MI A LISZTÉRZÉKENYSÉG? A lisztérzékenység a kalászos gabonák fogyasztásával provokált autoimmun betegség, mely a bélrendszer és

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Ibutop

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató PG/53 FERTILITY TESZTER Fogamzásgátlás, Családtervezés a

Részletesebben

Vírusok Szerk.: Vizkievicz András

Vírusok Szerk.: Vizkievicz András Vírusok Szerk.: Vizkievicz András A vírusok az élő- és az élettelen világ határán állnak. Önmagukban semmilyen életjelenséget nem mutatnak, nincs anyagcseréjük, önálló szaporodásra képtelenek. Paraziták.

Részletesebben

teljesítésének menetéről A Beregszászi járás lakosságának reproduktív egészsége 2015-ig c. Program

teljesítésének menetéről A Beregszászi járás lakosságának reproduktív egészsége 2015-ig c. Program Берегівська районна рада Закарпатської області Beregszászi Járási Tanács Kárpátalja Р І Ш Е Н Н Я 14-ої сесії VI скликання від 21.06. 2013р. 262 м.берегово _ VI _összehívású_14_ülésszaka 2013.06.21.én

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Gynoflor hüvelytabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben