STRESSZ ÉS MEGKÜZDÉS. A pszichológia alapjai Bodor Bernadett DE NK Magatartástudományi Intézet

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "STRESSZ ÉS MEGKÜZDÉS. A pszichológia alapjai 2014. 11. 04. Bodor Bernadett bodor.bernadett@sph.unideb.hu DE NK Magatartástudományi Intézet"

Átírás

1 STRESSZ ÉS MEGKÜZDÉS A pszichológia alapjai Bodor Bernadett DE NK Magatartástudományi Intézet

2 Miről lesz ma szó? Alapfogalmak Stresszorok klasszifikációja Stressz elméletek A distressz következményei, egészségre gyakorolt hatása Megküzdés Stresszkezelés

3 ALAPFOGALMAK

4 Mi a stressz? Mindenkinek van, mindenki beszél róla, mégis csak kevesen vették a fáradtságot, hogy utánanézzenek valójában mi a stressz. (Selye, 1976, 23.o.) A stressz az élet sója nélküle nem élnénk, csak vegetálnánk (Selye János) Latin strictus (=szoros) szóból ered, jelentése: igénybevétel Ófrancia distress ( détresse )(baj, nehézség, szorult helyzet) stress (feszültség, terhelés)

5 A STRESSZ (Selye, 1976) a stressz az élő szervezet nem specifikus válasza bármilyen természetű igénybevételre (Selye, 1976, 25.o.) nemspecifikus: meglepő, hogy sejtjeink és szerveink különféle biokémiai alkalmazkodási reakciói mennyire hasonlóak, tekintet nélkül az agresszor sajátosságaira (Selye, 1976, 15.o.) különböző események azonos hatást váltanak ki Függetlenül a változás természetétől, valamennyi szervnek van egy közös tulajdonsága: alkalmazkodást, átrendezést követel a szervezettől! A stressz lényege tehát: Az alkalmazkodási reakciók, az egyensúlyi állapot helyreállítását szolgáló működések iránti nem specifikus igény (Selye, 1976, 26.o.).

6 Mit nem állíthatunk a stresszről? (Selye, 1976) 1. A stressz nem csupán idegfeszültség! Nem azonosítható a biológiai stressz az idegrendszer kimerülésével, vagy a heves érzelmek felébredésével. 2. A stressz nem mindig valamely káros hatás következménye! Lényegtelen, hogy a stresszor maga kellemes vagy kellemetlen, hatása kizárólag attól függ, hogy mennyire veszi igénybe a szervezet alkalmazkodóképességét. Distressz negatív stressz Eustressz pozitív stressz 3. A stressz nem olyasmi, amit el kell kerülni. Nem is lehet! Az élet mozgatórugója, bármi történik velünk, mindig az állandóan változó környezeti befolyásokhoz alkalmazkodunk.

7 Mit állíthatunk még a stresszről? (Selye, 1976) 4. A stresszmentes állapot a halál. Semleges környezetben a legalacsonyabb az élettani stressz-szint, de sohasem csökken nullára. A kellemes és kellemetlen érzelmi felindulásokat az élettani stressz megfelelő növekedése kíséri, de ez nem feltétlenül distressz.

8 A STRESSZ (Kopp, 2003) Az ember és környezete közötti kölcsönhatás folyamatában az újszerű, magatartási választ igénylő helyzeteket nevezhetjük stresszhelyzetnek. Szűkebb értelemben: azok a helyzetek, amelyeket aktivitással kontrollálhatatlannak, megoldhatatlannak minősítünk. A stressz, a kihívás alapvető a fejlődéshez ha képesek vagyunk megbirkózni a nehézségekkel. mai korunk problémája: hiányzó fizikai és pszichológiai kihívások a krónikus stressz: a kimerülés állapota a modern stressz-elmélet kulcsfogalma: KONTROLLVESZTÉS

9 A STRESSZ (Kopp, 2003) A stressz fogalom három összetevője: stresszorok, veszélyeztető környezeti hatások, az élettani és pszichológiai stresszreakciók, az egyén pszichológiai, alkati és személyes adottságai.

10 STRESSZOROK A stressz forrásai

11 Traumatikus események a stressz legnyilvánvalóbb forrásai ritkán előforduló, nagy pusztítással járó természeti katasztrófák (földrengés, árvíz, vörösiszap katasztrófa) ember által okozott katasztrófák (háború, 9/11) végzetes szerencsétlenségek (gépkocsi baleset) testi épségünket fenyegető támadás (nemi erőszak, emberölés) Atkinson & Hilgard (2005)

12 STRESSZOROK Mindazon ingerek, amelyek a szervezetet alkalmazkodásra késztetik, olyan környezeti ingerek, amelyek stresszválaszt váltanak ki (Kállai, 2007). STRESSZOR: mindazon ingerek, amelyek a szervezetet alkalmazkodásra késztetik

13 STRESSZOROK OSZTÁLYOZÁSA Bármilyen események okozhat stresszt: - társadalmat érintő tragédia kollektív - egyén életét befolyásoló változás - egyéni - mindennapi bosszúságok - az egyén önmagában is hordozhatja a stressz forrását belső konfliktusok Eredet alapján: fizikai behatások pszichoszociális stresszorok Időbeliség szerint: akut krónikus Holmes és Rahe - Életesemény skála (1967) Atkinson & Hilgard (2005)

14 Holmes és Rahe - életesemény skála (1967) ÉLETESEMÉNY STRESSZ-ÉRTÉK Házastárs halála 100 Válás 73 Különélés 65 Börtön 63 Közeli családtag halála 63 Baleset vagy betegség 53 Házasságkötés 50 Állás elvesztése 47 Nyugdíjazás 45 Terhesség 40 Szexuális problémák 39 Új családtag befogadása 39 Üzleti problémák 39 Anyagi helyzet változása 38 Közeli barát halála 37 Új munkaterület 36 Új beosztás a munkahelyen 29 ÉLETESEMÉNY STRESSZ- ÉRTÉK Gyermek elköltözése otthonról 29 Probléma anyóssal, apóssal 29 Kitűnő személyes teljesítmény 28 Feleség munkába állása vagy munka abbahagyása Iskola kezdete vagy vége 26 Életkörülmények változása 25 Személyes szokások megváltozása 24 Vita a főnökkel 23 Költözés 20 Iskolaváltoztatás 20 Hobbiváltoztatás 19 Templombajárási szokások megváltozása 19 Társasági szokások megváltozása 18 Alvási szokások megváltozása 16 Étkezési szokások megváltozása 15 Üdülés 13 Karácsony 12 Apróbb szabálysértések 11 26

15 STRESSZELMÉLETEK

16 A stresszelmélet fejlődése (Selye, 1976) Akik ezzel a kérdéssel foglalkozni kezdtek, nem tettek különbséget distressz és stressz között, holott a stressz tágabb fogalom, a kellemes élményeket is magában foglalja, így az örömöt, a beteljesülést és az önkifejezést! Clause Bernard francia élettudós millieu intérieur az élet feltétele, hogy az élőlények belső környezete lényegében változatlan maradjon, miközben a külső környezet folyamatosan változik. Walter B. Canon homeosztázis a szervezet állandó belső állapotának fenntartására irányuló folyamatok összessége Canon-féle vészreakció - az akut környezeti veszély altív elhárítására irányuló viselkedésben megfigyelhető élettani változásokat, a szervezet energiamobilizáló folyamatait írja le. Selye János magyar származású belgyógyász, a stressz kutatója stressz fogalom bevezetése a hétköznapokba GAS azonos szervi változások

17 Általános Adaptációs Szindróma - (G.A.S.) (Selye, 1976) a stressz hatására bekövetkező aspecifikus élettani változások összessége 1. Alarm vagy vészreakció szakasza =Cannon fight or flight reakciója) rövid ideig tart szimpatikus hatás fokozódik (szívverés gyorsul, pupilla kitágul, stb,) adrenalin, noradrenalin elválasztás nő emésztés, kiválasztás gátlódik mindezek elősegítik a hatékony választ (támadás vagy menekülés) 2. Ellenállás (rezisztencia szakasza) hosszabb ideig fennálló stressz esetén agyalapi mirigymellékvesekéregtengely fokozott működése kortikoszteroidok (pl. cortizol) biztosítják az alkalmazkodást a tartós hormonhatás károsítja a szervezetet (fekély) 3. Kimerülés vagy halál hosszabb ideig tartó alkalmazkodás esetén a szervezet feléli tartalékait

18 (G.A.S.)

19 A modern stresszelmélet lényege (Kopp, 2003) Stressz legáltalánosabb értelemben: magatartási választ igénylő helyzetek az ember és környezete közötti kapcsolatban. A modern stresszelmélet lényege: KONTROLLVESZTÉS A környezeti hatások a molekuláris szinttől a társadalmi szintig a szubjektív minősítésen keresztül befolyásolják a szervezeti reakciókat.

20 KAPUFUNKCIÓ ÖSSZEHASONLÍTÓ FUNKCIÓ DÖNTÉSI FUNKCIÓ Stresszhelyzetek észlelése és minősítése - Az információfeldolgozás folyamatának 3 lépése (Kállai, 2007) Elsődleges szűrés Semleges vs. alkalmazkodást igénylő helyzet Új információ összevetése a korábbi információkkal és kialakult sémáinkkal Hipotézisalkotás Észlelt kontroll Észlelt veszélyesség Észlelt elvárás Tudatos/tudattalan válaszreakció kialakítása

21 LAZARUS stressz-modellje (Kállai, 2007) POTENCIÁLIS STRESSZOR POZITÍV NEGATÍV Kellemetlen Jövőre nézve fenyegető Kihívó Elsődleges minősítés Másodlagos minősítés Megfelelő pszichés erőforrásokkal és megküzdési mechanizmussal rendelkezünk?

22 Lazarus stressz modellje (Kállai, 2007) Lazarus a kognitív értékelési folyamatok szerepét hangsúlyozta a stresszorokkal való megküldésben. Nem lehet súlyossági pontszámokkal, mértékkel ellátni a megterhelő életeseményeket A potenciális stresszorral való találkozáskor először azt értékeljük, hogy az adott esemény pozitív vagy negatív jelentéssel bír-e számunkra. Amennyiben negatív jelentést tulajdonítunk a potenciális stresszornak, továbbgondoljuk, és eldöntjük, hogy az adott negatív esemény (1) pillanatnyi veszély jelent számunkra (2) tartós, a jövőt is érintő fenyegetést jelent, vagy (3) kihívásnak tekinthetjük. Ez az elsődleges értékelés, mely általában nem tudatosan zajlik. Ezt követi a másodlagos értékelés.

23 A STRESSZ MEGÍTÉLÉSE Mi befolyásolja, hogy egy alapvető helyzet stresszessé válik számunkra? 1. Befolyásolhatóság 2. Bejósolhatóság 3. Mennyire változtatja meg életünket? 4. Mekkora belső konfliktus eredményez? függetlenség vs. függőség intimitás vs. magány együttműködés vs. versengés impulzusok vs. erkölcsi követelmények Atkinson & Hilgard (2005)

24 A STRESSZ ÉS AZ EGYÉNI ADOTTSÁGAINK Miért értékelik egyesek stresszesebbnek az életet, mint mások? Pszichoanalitikus elméletek neurotikus szorongás (tudattalan konfliktusok) Behaviorista elméletek kondicionáltság egyes félelmekre fóbia Kognitív elmélet tanult tehetetlenség tanult tehetetlenség elmélet módosítása attribúciós stílus (oktulajdonítás) Abramson, Seligman, Teasdale (1978) hogyan hat a pesszimizmus az egészségre? folyamatos készenlét, krónikus fiziológia arousal szívósság Kobasa akik a legsúlyosabb megpróbáltatásokban sem tudnak megtörni elkötelezettség, kihívás, kontroll kapcsolatban állnak a stresszor észlelt súlyosságával optimizmus jelentés, üzenet keresése a megpróbáltatásokban ellenségesség téves helyzetértékelés - mások viselkedését, irreálisan veszélyesnek, fenyegetőnek ítéljük meg krónikus stresszforrás a kardiovaszkuláris megbetegedések független rizikótényezője Atkinson & Hilgard (2005)

25 A DISTRESSZ KÖVETKEZMÉNYEI

26 SZOMATIKUS STRESSZVÁLASZOK Akut stresszre adott fiziológiai válaszreakció Canon fight or flight reakció Az akut környezeti veszély aktív elhárítására irányuló viselkedésben megfigyelhető élettani változások, a szervezet energiamobilizáló folyamatait jelenti. tipikus fiziológiai változások új és fenyegető inger esetén azonnali vészreakció Krónikus stressz szomatikus következményei Selye János kísérletei - azonos szervi elváltozások a mellékvesekéreg megnagyobbodása és túlműködése a csecsemőmirigy és a nyirokcsomók sorvadása fekélyek kialakulása a gyomorban és a bélrendszerben Atkinson & Hilgard (2005)

27 A fiziológiai válaszreakciók kialakulása akut stressz esetén HPA (hipothalamus-hipofízis-mellékvesekéreg) tengely CRT ACTH kortizol és glükokortikoidok termelése (energiamobilizálás) Szimpatikus rendszer beidegzése Atkinson & Hilgard (2005)

28 Canon üss vagy fuss reakciója Energiafelhasználás növekedése máj glükóz-kibocsátása nő izmok zsír és fehérjék cukorrá való alakítását támogató hormonok felszabadulása szapora szívverés, vérnyomás emelkedés, izmok megfeszülése anyagcsere felgyorsulása emésztés lassulása minimális nyálszekréció (levegő útjának megkönnyítése) endorfinok termelése bőrerek összehúzódása (sérülés) lép (megnövekedett vvt-szám) csontvelő (fvt számának növelése)

29 Krónikus stressz élettani hatásai Hogyan befolyásolja a stressz az egészséget? Allosztatikus teher krónikus túlizgalom és fiziológiai stresszválaszok következtében történő kizsákmányolása a szervezetnek Kardiovaszkuláris tünetek kialakulása Emésztőrendszer Immunrendszer A szexuális működés zavarai Fokozódó, szabálytalanná váló légzésritmus Izom- és csontrendszer Pszichiátriai zavarok Kállai, 2007

30 SZOMATIKUS STRESSZVÁLASZOK - áttekintés Szapora pulzus, vérnyomás emelkedés, ingerületvezetési zavar a szívben. Gyulladásos reakciók. Immunfunkciók csökkenése: vírus fertőzések Hosszú távon megnő a kockázata az alábbi betegségek kialakulásának: (pl.: herpesz). Hosszú távon megnő a kockázata az alábbi magasvérnyomás betegség (hipertónia), vérzéses stroke, szívinfarktus, betegségek kialakulásának: különböző jó és rosszindulatú hirtelen szívhalál. daganatok, autoimmun kórképek (reumatoid artritisz, szklerózis multiplex, Hashimoto-tiroiditisz, stb.) Hideg, izzadt tenyerek, talpak. Gyakori vizelési / székelési inger. Kapkodó, felszínes légzés (következménye "őzláb-tartás ). Hosszú távon Szexuális problémák. Mindkét nemben: a nemi vágy (libidó) csökkenése. megnő a kockázata az alábbi betegségek kialakulásának: asztmásoknál: Férfiaknál: elégtelen merevedés, korai magömlés. Nőknél: nedvesedés-, asztmás roham (hörgőgörcs, fulladásérzéssel); epilepsziásoknál: orgazmus képesség csökkenése. Meddőség, vetélés, koraszülés. epilepsziás roham. Szájszárazság, gombócérzés a torokban. Éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus). Hajhullás, kopaszodás (inkább krónikus stressz hatására) Bőrkiütés, bőrviszketés. Gyomorgörcs, hányinger, hányás, emésztési zavar, hasi fájdalom, Álmatlanság (el-, ill. átalvási zavar), következményes nappali álmosság, hasmenés, gyomorsav túltermelés. Hosszú távon megnő a kockázata az fáradtság, ingerlékenység, koncentrációs zavar. alábbi betegségek kialakuklásának: gyomor és/vagy nyombélfekély, irritábilis bél szindróma, reflux betegség, colitis ulcerosa. Pupilla tágulat. Pajzsmirigy túl, illetve alulműködés. Vérzsírszint (LDL koleszterin) emelkedés. Hosszú távon megnő a kockázata Vércukor szint emelkedés. Hosszú távon megnő a kockázata az alábbi az alábbi betegségek kialakulásának: hiperkoleszterinémia, betegségek kialakulásának: cukorbetegség (diabétesz), arterioszklerózis, arterioszklerózis, koronáriaszklerózis, szívinfarktus, hirtelen szívhalál, koronáriaszklerózis, szívinfarktus, hirtelen szívhalál. ischémiás stroke. Izomfeszültség (fej-, nyak, váll, hát-fájdalom), izomremegés, izomrángás (tic). Hosszú távon megnő a kockázata az alábbi betegségek kialakulásának: lumbago, idegsebészeti műtétek, migrénes rohamok.

31 EMOCIONÁLIS STRESSZVÁLASZOK frusztráció, düh, harag, elégedetlenség, önértékelési zavar: szégyenérzés, megbélyegzettség érzés, bizalmatlanság, cinizmus, féltékenység, erőtlenség, fáradtság, kimerültségérzés, félelem: a haláltól vagy súlyos betegségektől, megőrüléstől, kontroll-vesztéstől, elájulástól, megszégyenüléstől, boldogtalanság, szeretetlenség, elhanyagoltság, üresség, csalódottság, érdektelenség, bizonytalanság érzés, stb. Szorongás Harag, agresszió Depresszió, tanult tehetetlenség Kognitív károsodások

32 Pszichés stresszválaszok 1. Szorongás Mi a szorongás? Egy szintig adaptív (teljesítőképesség, veszélyhelyzet) - félelem Kóros szorongás Tartós, túlméretezett, irracionális, indokolatlan, jelentéktelen esemény is aktiválja, akadályoz, szenvedést okoz, debilizál. Mik a szorongásos kórképek? (BNO-10 alapján) Fóbiás zavarok (agorafóbia, szociális fóbia, specifikus fóbia) Egyéb szorongásos zavarok (pánikzavar, generalizált szorongás) Súlyos stressz által kiváltott reakció és alkalmazkodási zavar (akut stresszreakció, PTSD, alkalmazkodási zavar)

33 Pszichés stresszválaszok 2. Harag és agresszió Agresszióba torkolló harag Állatkísérletek: túlzsúfoltság, áramütések, jutalomelmaradás Frusztráció célunk elérésében való akadályoztatottság agresszív késztetéseket vált ki Az agresszió áthelyeződhet, áttolódhat Atkinson & Hilgard, 2005

34 Pszichés stresszválaszok 3. Depresszió, tanult tehetetlenség Krónikus stressz következménye lehet Tanult tehetetlenség elmélete (Seligman, 1975) Befolyásolhatatlan események hatására kialakuló fásultság, visszahúzódás, cselekvéshiány - KÍSÉRLET Atkinson & Hilgard, 2005

35 Kogníciót érintő stressz-válaszok Koncentrációs készség, figyelemi kapacitás csökkenése Oka: Információfeldolgozást zavaró magas arousal-szint és betolakodó, figyelemelterelő gondolatok (pl: tűz esetén kifelé nyomják a befelé nyíló ajtót - szempontváltás) Humorérzék csökkenése, kényszeres gondolatok, elbizonytalanodás, döntésképtelenség, gyanakvó gondolkodáskreativitás, produktivitás csökkenése, tanulási nehézségek. Gondolkodásra vonatkozó stresszválaszok Kognitív torzítások Negatív Automatikus Gondolatok Katasztrofizálás, fekete-fehér gondolkodás, túláltalánosítás, mágikus gondolkodás, gondolatolvasás, jövőbe látás, negatív szűrés, címkézés

36 MEGKÜZDÉS a stressz ikerfogalma

37 Megküzdés fogalma Tudatosan megvalósított viselkedés, amelynek célja a szervezet egyensúlyának a fenntartása, illetve a helyreállítása. A stresszel való szembeszállás folyamata. Lazarus: Megküzdésnek tekinthető minden olyan kognitív vagy viselkedéses erőfeszítés, amellyel az egyén azokat a külső vagy belső hatásokat próbálja kezelni, amelyeket úgy értékel, hogy azok felülmúlják vagy felemésztik aktuális személyes erőforrásait. (Kállai, 2007)

38 A megküzdés két alaptípusa (Lazarus és Folkman, 1984) PROBLÉMAKÖZPONTÚ MEGKÜZDÉS CÉL: a problémás helyzetre, kérdésre való összpontosítás, annak aktív megváltoztatására irányul 1. Probléma meghatározása 2. Megoldási alternatívák szisztematikus számbavétele 3. Kiválasztás és végrehajtás ÉRZELEMKÖZPONTÚ MEGKÜZDÉS CÉL: a helyzethez kapcsolódó negatív érzelmi reakciók csökkentése, ezek elhatalmasodása és a problémával való állandó foglalkozásnak a megakadályozása Viselkedéses stratégiák Kognitív stratégiák Kállai, 2007

39 Megküzdési stratégiák (Lazarus és Folkman, 1986) A 2 fő csoporton belül további 8 alkategóriát határoznak meg: Konfrontáció: Nem hátráltam meg, küzdöttem azért, amit akartam.. Eltávolodás: Úgy tettem, mintha semmi sem történt volna. Érzelmek és viselkedés szabályozása: Megpróbáltam érzéseimet magamban tartani. Társas támogatás keresése: Beszéltem valakivel, hogy többet tudjak meg a körülményekről. Felelősségvállalás: Magamat okolta és hibáztattam. Problémamegoldás tervezés: Tudtam mit kell tennem, így megkétszereztem erőfeszítéseimet a siker érdekében. Elkerülés menekülés: Azt kívántam, hogy bárcsak megváltozna a helyzet, hogy valahogy legyünk túl rajta. Pozitív jelentés keresése: Új hitet találtam. Patológiás konfliktusmegoldás- elhárító mechanizmusok Csabai & Molnár, 2009

40 Megküzdési stratégiák további csoportosítása Adaptív megküzdés hosszútávon sikeresnek tekinthető Maladaptív megküzdés a problémával való megküzdésben nem tekinthető sikeresnek Aktív megküzdés (támadás, menekülés) Passzív (visszahúzódás)

41 A megküzdési módok későbbi megközelítése Costa és mtsai (1996) koncepciója a stressz és a megküzdés nem speciális, önálló törvények által meghatározott, a megszokott alkalmazkodási folyamatokon kívül eső működésmódokat jelent, hanem természetes részét képezik viselkedésünknek és élményeinknek. (Kállai, 2007, 179.o) a megküzdés hétköznapi, egész életünket, fejlődésünket végigkísérő és meghatározó jellegű Kállai, 2007

42 A megküzdési módok későbbi megközelítése (Schwarzer, 2008) A megküzdés hagyományos megközelítésben reaktív jellegű koncepciót követ (a múltra irányul) proaktív megküzdés koncepciója (pozitív önmegvalósításra irányul) Csoportosítás 2 dimenzió mentén: időtengely, illetve az adott megterheléssel kapcsolatos eltérő tudatossági szint alapján. Reaktív megküzdés veszteség, károsodás értékelésén alapul Anticipált megküzdés a valószínűleg bekövetkező veszély kezelésére irányul pl: vizsga, fogászati kezelés Preventív megküzdés távoli perspektíva, bizonytalan kockázat - lényege: a megfelelő erőforrások kialakítása, kockázatkezelés pl: betörés - biztosításkötés Proaktív megküzdés távoli perspektíva, bizonytalan kockázat - lényege: a kitűzött célokból adódó kihívások, célelérés (Kállai, 2007).

43 PSZICHOLÓGIAI IMMUNRENDSZER Azon személyiségforrások a megjelölésére szolgál, amelyek képessé teszik az egyént: a stressz hatások tartós elviselésére, a fenyegetésekkel való eredményes megküzdésre, úgy, hogy a személyiség integritása, működési hatékonysága és fejlődési potenciálja ne sérüljön, inkább gazdagodjon, a stresszel való aktív foglalkozás során szerzett tudás, élményanyag és tapasztalat belsővé válásának következtében. A pszichológiai immunitás egy olyan aktív védettség, amely minden olyan helyzetben aktiválódik, amikor az integrált pszichikus működés külső vagy belső akadályoztatása, az egyén pszichikus fejlődését, céljainak realizálását veszélyeztető külső vagy belső körülmény jelenik meg. Kállai, 2007

44 STRESSZKEZELÉS

45 STRESSZKEZELÉS Stresszkezelés fogalma: Alkalmazkodás, olyan aktív folyamatok összessége, melyek biztosítják a szervezet egyensúlyának, integritásának megőrzését a túlélés érdekében. Elsődleges célok: a stresszorok távoltartása a stresszorokkal való hatékonyabb megküzdés biológiai reakciók befolyásolása

46 A stressz-percepciót és a stresszválaszt számos tényező együttese határozza meg a stresszkezelés rendszerszemléletű megközelítést kíván. Kállai János, Varga József & Oláh Attila: Egészségpszichológia a gyakorlatban (2007). Medicina Könyvkiadó: Budapest o.

47 STRESSZKEZELŐ TECHNIKÁK TÍPUSAI 1. Viselkedéses eljárások Biofeedback Relaxációs tréning Meditáció Testmozgás 2. Kognitív eljárások Kognitív viselkedésterápia (viselkedésnapló, elvárások, hiedelmek azonosítása) 1. Stresszforrások csökkentésére irányuló technikák 2. Stresszhelyzetek hatékonyabb megoldását segítő technikák 3. A stresszel összefüggő testi reakciók befolyásolása Atkinson & Hilgard, 2005 Kállai, 2007

48 STRESSZKEZELÉS 1. Stresszforrások csökkentésére irányuló technikák Az elkerülhető stresszhelyzetektől tartsuk távol magunkat jogunk van nemet mondani! Hatékonyabb időgazdálkodás listakészítés, határidők meghatározása Értékek és prioritások tisztázása feladatok, tevékenységek (szabadidős is!) rangsorolása Figyelemelterelés figyelmünk tudatos irányítása semleges helyzetekre Jutalmazás tudatosan jutalmazzuk magunkat saját teljesítményünk elismerésével Környezetváltás megszokott környezetből való kimozdulás Spirituális tevékenység stresszhelyzetektől való eltávolodás, átértékelés, elfogadás Társadalmi-politikai döntések nagyobb embercsoportokat érintő stresszforrás esetén jogietikai szabályozás, jogvédelem, tömegkommunikáció Kállai, 2007

49 STRESSZKEZELÉS 2. Stresszhelyzetek hatékonyabb megoldását segítő technikák A probléma több szempontú elemzése mi a legzavaróbb a helyzetben, milyen pozitívumok vannak (empátia, humorérzék) A konkrét helyzetre koncentráljunk gyakran nem az adott helyzet okozza a feszültséget, hanem saját következtetéseink Ismerjük fel érzéseinket, tudatosítsuk elvárásainkat ne általánosságban beszéljünk, milyen érzéseink, elvárásaink vannak az adott helyzettel, személlyel kapcsolatban Kérjünk támogatást, segítséget! beszéljünk az érintettekkel, kívülállókkal, vegyünk számba a lehetséges segítőket, szükség esetén forduljunk szakemberhez! Kállai, 2007

50 STRESSZKEZELÉS 3. A stresszel összefüggő testi reakciók befolyásolása Testmozgás séta, fizikai munka, torna, tánc, jóga, sport - feszültségcsökkentés, keringésjavítás, pozitív érzelmi állapot, önbizalom növelés, önhatékonyság érzése Relaxáció, izmok ellazítása autogén tréning, progresszív relaxáció, meditáció, masszázs Pihenés, alvás minőségileg és mennyiségileg kielégítő alvás szerepe Zenehallgatás, éneklés figyelem és légzés befolyásolása Táplálkozás testi egyensúly megőrzése Gyógyszerek és egyéb kémiai anyagok adaptív (esetenkénti gyógyszerhasználat)és maladaptív (alkohol, nikotin) formái Kállai, 2007

51 STRESSZKEZELŐ PROGRAMOK azon magatartásorvoslási beavatkozásokat értjük alatta, melyek többféle technika együttes alkalmazásával, a stresszel való megküzdés képességét javítják. (Kállai, 2007) 1. Pszichoedukációs elemek - stressz definiálása, egészségre gyakorolt hatása, stresszelméletek megismerése 2. Kognitív terápiás elemek - észlelés és helyzetértékelés kognitív torzításainak átkeretezése - asszertív kommunikáció 3. Viselkedésterápiás elemek - indulatkezelés - kommunikációs készségek Atkinson & Hilgard, 2005

52 Videó d

53 Irodalom Atkinson & Hilgard: Pszichológia (2005). Osiris Kiadó: Budapest. Kállai János, Varga József & Oláh Attila: Egészségpszichológia a gyakorlatban (2007). Medicina Könyvkiadó: Budapest ; ; Selye János: Stressz distressz nélkül (1976). Akadémia Kiadó: Budapest B. Kakas Gizella: Az infarktus lélektana (1995). Nemzeti Tankönykiadó Dr. Kopp Mária: Mikor káros a stressz? A stressz szerepe az egészségromlásban. (2003) Hippocrates V/1. Csabai Márta, Molnár Péter (2009). Orvosi pszichológia és klinikai egészségpszichológia. Medicina Könyvkiadó: Budapest. Schwarzer, Luszczynska (2008). Reactive, anticipatory, preventive, and proactive coping: A theoretical distinction. The Prevention Researcher. 15 (4).

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Melyik okozhat stresszt? Bevezető A stressz olyan mint a borivás: kis mennyiségben jótékony hatása van, motivál és élénkebbé tesz. A túlzott és folyamatos

Részletesebben

Köszöntök mindenkit!

Köszöntök mindenkit! Köszöntök mindenkit! Köszöntök mindenkit: A stressz és a testi betegségek című előadáson! A bölcs nem azt gyógyítja, aki már beteg, hanem azt, aki még egészséges. Ha csak azután kezdjük el kezelni a betegséget,

Részletesebben

STRESSZ, MEGKÜZDÉS ÉS PSZICHOLÓGIAI IMMUNRENDSZER

STRESSZ, MEGKÜZDÉS ÉS PSZICHOLÓGIAI IMMUNRENDSZER STRESSZ, MEGKÜZDÉS ÉS PSZICHOLÓGIAI IMMUNRENDSZER Nagy Erika DE Népegészségügyi Kar Magatartástudományi Intézet nagy.erika@sph.unideb.hu BEVEZETÉS A stressz nem jár egyedül, általában szorongás és depresszió

Részletesebben

Stressz és megküzdés Stressz és betegség

Stressz és megküzdés Stressz és betegség Stressz és megküzdés Stressz és betegség ELŐADÁS Dr. Bóta Margit botamargit@gmail.com Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar Magatartástudományi Intézet A stressz Stressz: az egyénre irányuló erő, nyomás,

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

A munkahely pozitív és negatív hatása a mentális egészségre

A munkahely pozitív és negatív hatása a mentális egészségre A munkahely pozitív és negatív hatása a mentális egészségre PATAKI NATÁLIA PSZICHOSZOMATIKUS AMBULANCIA KFT. FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI FÓRUM PSZICHOSZOCIÁLIS KOCKÁZATOK A MUNKAHELYEN 2016. ÁPRILIS 13. Munkahelyi

Részletesebben

A stressz. Készítette: Szabó Gergely Debreceni Egyetem Pszichológia Intézet PhD

A stressz. Készítette: Szabó Gergely Debreceni Egyetem Pszichológia Intézet PhD A stressz Készítette: Szabó Gergely Debreceni Egyetem Pszichológia Intézet PhD Stressz-elméletek 1. Latin strictus (szoros) szóból származik Igénybevételt jelent Fogalma: A szervezet nem specifikus reakciója

Részletesebben

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28.

A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben. 2013. május 28. LÁNG, PARÁZS, HAMU A kiégés veszélyei és kezelésének lehetőségei az egészségügyben 2013. május 28. A kiégési tünetegyüttes (burnout szindróma) jelensége Technológiából átvett fogalom: az energiaforrás

Részletesebben

Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között

Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között Témakörök Feltárás Időgazdálkodás Feladatok, célok Stressz kezelés FELTÁRÁS Az egyensúly értelmezése Munka Én Család Barátok IDŐGAZDÁLKODÁS 7 Az időgazdálkodás

Részletesebben

Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál. Dr. Járai Róbert Zánka 2006.

Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál. Dr. Járai Róbert Zánka 2006. Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál Dr. Járai Róbert Zánka 2006. lőadás vázlata Stressz fogalma Szorongás és félelem Megküzdés Önbizalom és képesség 2 tressz A szervezet egészséges

Részletesebben

Az alkalmazott sportpszichológia módszerei. Baky Dániel Sport szakpszichológus Tanácsadó szakpszichológus

Az alkalmazott sportpszichológia módszerei. Baky Dániel Sport szakpszichológus Tanácsadó szakpszichológus Az alkalmazott sportpszichológia módszerei Baky Dániel Sport szakpszichológus Tanácsadó szakpszichológus Sportpszichológiai tanácsadás - Professzionális segítő beszélgetés - Központjában a sportoló, vagy

Részletesebben

A stressz a stresszorok hatására a szervezetben fellépő testi-lelki változásokat jelenti. Pszichológiai értelemben stressz állapot akkor

A stressz a stresszorok hatására a szervezetben fellépő testi-lelki változásokat jelenti. Pszichológiai értelemben stressz állapot akkor Bilkei Pál szakpszichológus A stressz a stresszorok hatására a szervezetben fellépő testi-lelki változásokat jelenti Pszichológiai értelemben stressz állapot akkor jön létre, ha az egyén olyan helyzettel

Részletesebben

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk

A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk A betegséggel kapcsolatos nézetek, reprezentációk Összeállította: dr. Pék Győző Forrás: Csabai-Molnár: Egészség, betegség, gyógyítás Medicina Laikus teóriák az egészségről és annak elvesztéséről A stressz,

Részletesebben

Stresszhelyzet: Stresszorok: Stresszreakciók:

Stresszhelyzet: Stresszorok: Stresszreakciók: A stressz Alapfogalmak Selye János: A stressz a szervezet nem specifikus válasza bármely igénybevételre. A stressz-elıidézı hatás vagy stresszor-aktivitás szempontjából mindegy, hogy az a dolog vagy helyzet,

Részletesebben

STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON

STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON Tény, hogy a munkavállalók munkahelyi, családi és magán életi problémái nagymértékben képesek befolyásolni a munkavállaló munkahelyi teljesítményét, és ez által közvetett vagy

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

Pszichoszomatikus orvoslás. PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinka

Pszichoszomatikus orvoslás. PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinka PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinka Definíció, történet Nem diagnosztikai kategoria, hanem szemléletmód. Az ősi, holisztikus orvoslásban gyökerező alapelvek: India: tudatosság Kína: kiegyenlítés,

Részletesebben

Betegségmagatartás. Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin

Betegségmagatartás. Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin Betegségmagatartás Orvosi pszichológia előadás 3. hét Merza Katalin WHO definíciója: Mi az egészség? Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság

Részletesebben

Szorongás, szorongásos zavarok, szomatoform zavarok. Hidasi Zoltán

Szorongás, szorongásos zavarok, szomatoform zavarok. Hidasi Zoltán Szorongás, szorongásos zavarok, szomatoform zavarok Hidasi Zoltán Szorongás Meghatározás Fiziológiás szorongás Tünetek Szorongásos zavarok Terápia Fogászati vonatkozások Félelem v. szorongás Szorongás:

Részletesebben

központvezető DE Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai című konferencia

központvezető DE Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai című konferencia A munkahelyi stressz kezelésének lehetőségei Berényi András központvezető DE Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ DEMEK Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai című konferencia Debrecen, 2011.

Részletesebben

Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai

Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai ORVOSI PSZICHOLÓGIA II. Tisljár Roland Ph.D. tisljar.roland@sph.unideb.hu Vázlat Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia történeti háttere

Részletesebben

A környezeti katasztrófákra adott pszichológiai válasz. Csépe Valéria. Magyar Tudományos Akadémia és MTA Pszichológiai Kutatóintézet

A környezeti katasztrófákra adott pszichológiai válasz. Csépe Valéria. Magyar Tudományos Akadémia és MTA Pszichológiai Kutatóintézet A környezeti katasztrófákra adott pszichológiai válasz Csépe Valéria Magyar Tudományos Akadémia és MTA Pszichológiai Kutatóintézet csepe.valeria@office.mta.hu 1 Témavázlat Alkalmazkodás a katasztrófákhoz

Részletesebben

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 INGER TUDATTALAN KÉSZTETÉS EMÓCIÓ PSZICHOANALITIKUS MODELL Beck, 1974. INGER EMÓCIÓ TANULÁSELMÉLETI

Részletesebben

Szorongás és depresszió a reprodukciós problémával küzdő nők körében

Szorongás és depresszió a reprodukciós problémával küzdő nők körében Szorongás és depresszió a reprodukciós problémával küzdő nők körében Lakatos Enikő¹, ², Balog Piroska¹ ¹Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet, Budapest ²Semmelweis Egyetem Mentális Egészségtudományok

Részletesebben

Szexuális izgalom (arousal) Szexuális izgalom Sexual Arousal A SZEXUÁLIS AROUSAL 3 NAGY RENDSZERE:

Szexuális izgalom (arousal) Szexuális izgalom Sexual Arousal A SZEXUÁLIS AROUSAL 3 NAGY RENDSZERE: Szexuális izgalom (arousal) Szexuális izgalom Sexual Arousal Humán szexuális válasz: interperszonális, vallási, szociális, pszichológiai és biológiai tényezők Szexuális izgalom (arousal): egy emelkedett

Részletesebben

Munkahelyi stressz és egészségügyi következményei. Stresszkezelési módszerek.

Munkahelyi stressz és egészségügyi következményei. Stresszkezelési módszerek. Munkahelyi stressz és egészségügyi következményei. Stresszkezelési módszerek. Dr. Salavecz Gyöngyvér Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet egyetemi adjunktus, pszichológus, közgazdász Leggyakoribb

Részletesebben

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Konferencia a női egészségről az emlő egészségéről 2011. szeptember 21. Novotel Budapest Centrum A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Bánfi Ildikó

Részletesebben

SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről

SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről SIMONTON TERÁPIA hitek és tévhitek a gondolat teremtő erejéről rák: az új évszázad kihívása 1930 1:14 1990 1:5 2007 1:3 2020 1:2 Évente 33 000 regisztrált új daganatos megbetegedés Második halálok: férfiak

Részletesebben

A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA

A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA A DEPRESSZIÓ KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIÁJA Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Budapest ÁOK, Klinikai Pszichológia Tanszék DEPRESSZIÓ előfordulás: 15-25% deprimere (lat.): lenyomni a hangulati élet

Részletesebben

Stressz 1936- Selye János (1907-1982)

Stressz 1936- Selye János (1907-1982) Stressz 1936- Selye János (1907-1982) Stressz A latin strictus (szoros) szóból származik Igénybevételt jelent Stressz fogalma: A szervezet nem specifikus reakciója minden olyan ingerre, amely kibillenti

Részletesebben

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit

A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre. Magyari Judit A beteg és családja lelki reakciói az életet fenyegető betegségre és a veszteségre Magyari Judit A betegek és családtagjaik lelki alkalmazkodásában nagy szerepe van: a rákkal kapcsolatos mai társadalmi

Részletesebben

Tartalom. BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16

Tartalom. BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16 Tartalom BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16 1. fejezet AZ ISKOLAFÓBIÁRÓL 19 Iskolakerülésrôl van-e szó? 19 Az iskolafóbia típusai 20 Az iskolafóbia szempontjából fontos három korcsoport 21 Szorongásos

Részletesebben

Hogyan segíthetjük a pedagógusokat a lelkierő megőrzésében? BUDAPEST, FODOR GÁBOR

Hogyan segíthetjük a pedagógusokat a lelkierő megőrzésében? BUDAPEST, FODOR GÁBOR Hogyan segíthetjük a pedagógusokat a lelkierő megőrzésében? BUDAPEST, 2016.04.14. FODOR GÁBOR Miről lesz szó? Problémafelvetés: A pedagóguspálya veszélyes üzem Tapasztalat A kiégés kockázata komolyan veendő

Részletesebben

Autonóm idegrendszer

Autonóm idegrendszer Autonóm idegrendszer Az emberi idegrendszer működésének alapjai Október 26. 2012 őszi félév Vakli Pál vaklip86@gmail.com Web: http://www.cogsci.bme.hu/oraheti.php Szomatikus és autonóm idegrendszer Szomatikus:

Részletesebben

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Milyen tényezők játszanak szerepet a család agresszív légkörének kialakulásában / Strauss-

Részletesebben

Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Alkalmazott Pszichológia Intézet Pszichológia szak. ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 július

Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Alkalmazott Pszichológia Intézet Pszichológia szak. ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 július Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Alkalmazott Pszichológia Intézet Pszichológia szak ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 július I.KÖTELEZŐ tantárgyak tételei 1. Az intelligencia meghatározásai,

Részletesebben

Az asztma és a kardiovaszkuláris megbetegedések pszichológiai vonatkozásai. Tisljár-Szabó Eszter eszter.szabo@sph.unideb.hu

Az asztma és a kardiovaszkuláris megbetegedések pszichológiai vonatkozásai. Tisljár-Szabó Eszter eszter.szabo@sph.unideb.hu Az asztma és a kardiovaszkuláris megbetegedések pszichológiai vonatkozásai Tisljár-Szabó Eszter eszter.szabo@sph.unideb.hu ASZTMA A betegség lefolyása Időszakosság, váltakozóság Nem feltétlenül észlelhetők

Részletesebben

Krízisállapotok nagykamasz- és fiatalfelnőtt-korban

Krízisállapotok nagykamasz- és fiatalfelnőtt-korban Jövőt mindenkinek! Kihívások és lehetőségek a köznevelési kollégiumok mindennapjaiban 2014 Krízisállapotok nagykamasz- és fiatalfelnőtt-korban előadó - Szőke András - krízistanácsadó szakpszichológus andrasszoke@gmail.com

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

A STRESSZ ÉS A KIÉGÉS

A STRESSZ ÉS A KIÉGÉS A stressz fogalma A STRESSZ ÉS A KIÉGÉS megterhelés igénybevétel. (stress) (strain) Megterhelés (stress): minden olyan ráhatás, amely az ember fiziológiai és/vagy pszichológiai alkalmazkodási mechanizmusait

Részletesebben

Burnout, Segítő Szindróma

Burnout, Segítő Szindróma TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Burnout, Segítő Szindróma Hőhn Ildikó ellátottjogi képviselő. Segítő attitűd és a jogvédő Az attitűd étékelő

Részletesebben

Az emberi motivációk és az érzelmek

Az emberi motivációk és az érzelmek Általános és személyis lyiséglélektanlektan Az emberi motivációk és az érzelmek A Yerkes-Dodson törvény (1908) Sikerorientáció Hi Sikerkereső Túligyekvő Lo Kudarcfélelem Hi Kudarc elfogadó Kudarckerülő

Részletesebben

MIÉRT KIEMELTEN FONTOS A MUNKAHELYI STRESSZ

MIÉRT KIEMELTEN FONTOS A MUNKAHELYI STRESSZ MIÉRT KIEMELTEN FONTOS A MUNKAHELYI STRESSZ CSÖKKENTÉSÉVEL FOGLALKOZNI? Az emberi szervezet fizikai és pszichés terhelhetősége korlátozott. A munkahelyi stressz és a lelki zavarok miatti hiányzások, a

Részletesebben

Stressz és megküzdés A stressz, az életesemények és a trauma "exogénnek" vagy "környezeti tényezőknek" nevezett hatások ezek, melyek nagy hatással vannak a lelki egészségvédelemre a három fogalom három

Részletesebben

Az akut koronária eseményt 1 évvel követő életminőség

Az akut koronária eseményt 1 évvel követő életminőség Az akut koronária eseményt 1 évvel követő életminőség biopszichoszociális prediktorai Tiringer István (1) Simon Attila (2) Veress Gábor (2) 1, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Magatartástudományi

Részletesebben

Stresszkezelő tréning serdülőknek. Dr. Mezei Éva Eger

Stresszkezelő tréning serdülőknek. Dr. Mezei Éva Eger Stresszkezelő tréning serdülőknek Dr. Mezei Éva Eger Korszerű ifjúságvédelem a 2000-es évekbeniskola-egészségügyi továbbképzés 2011. I. félév WHO előrejelzés 2020-ra 50%-al emelkedik a lelki beteg gyermekek

Részletesebben

A fiatalok közérzete, pszichés állapota az ezredfordulón

A fiatalok közérzete, pszichés állapota az ezredfordulón A fiatalok közérzete, pszichés állapota az ezredfordulón Susánszky Éva, Szántó Zsuzsa Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Kutatási célkitűzések A fiatal felnőtt korosztályok pszichés állapotának

Részletesebben

A TE IS PROGRAM MÓDSZERTANI ÚTVONALAI. Határok, keretek és elvárások ISKOLAI TESTMOZGÁSPROGRAMOK TÁRSAS KÖZPONTÚ EGÉSZSÉGTUDATOS ISKOLAI KULTÚRA

A TE IS PROGRAM MÓDSZERTANI ÚTVONALAI. Határok, keretek és elvárások ISKOLAI TESTMOZGÁSPROGRAMOK TÁRSAS KÖZPONTÚ EGÉSZSÉGTUDATOS ISKOLAI KULTÚRA 0 KÜLSŐ Szabályok Védelem Feszegetés Autonómia Átlépés Átkeretezés 0 KÜLSŐ Feszültségek, félelmek Kategorizáció / Sztereotípiák Agresszió Tartalmazás, kibírás, én erő Csoportkohézió Teljesítmény, pozitív

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

Egészségfejlesztés és egészség. Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03.

Egészségfejlesztés és egészség. Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03. Egészségfejlesztés és egészség coaching Pszicho-szociális- és egészség kockázatok kezelése JUHÁSZ ÁGNES PhD 2012.03.03. Bevezetés Kulcsfogalmak Egészségfejlesztés Egészség coaching A változás szakaszai

Részletesebben

A szív és érrendszeri megbetegedések orvosi pszichológiai vonatkozásai. Lajkó Károly SZTE MAGATARTÁSTUDOMÁNYI INTÉZET SZEGED,

A szív és érrendszeri megbetegedések orvosi pszichológiai vonatkozásai. Lajkó Károly SZTE MAGATARTÁSTUDOMÁNYI INTÉZET SZEGED, A szív és érrendszeri megbetegedések orvosi pszichológiai vonatkozásai Lajkó Károly SZTE MAGATARTÁSTUDOMÁNYI INTÉZET SZEGED, 2011. 10. 18. Elmélet és gyakorlat közötti szakadék Statisztikai megközelítések

Részletesebben

A pszichológiai tényezők szerepe az elhízásban

A pszichológiai tényezők szerepe az elhízásban A pszichológiai tényezők szerepe az elhízásban Tisljár-Szabó Eszter eszter.szabo@sph.unideb.hu Magatartástudományi Intézet Mi az elhízás? Sokféleképpen definiálják: a. Populáció átlagsúlyhoz képest: >20-40%:

Részletesebben

Tisztelt Selmeci József Csongor!

Tisztelt Selmeci József Csongor! Selmeci József Csongornak A Magyar Jóga Társaság elnökének Tisztelt Selmeci József Csongor! E levélhez csatoltan küldjük a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Jóga Társaság szervezésében 2013/14-ben

Részletesebben

A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA. Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM

A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA. Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM A KONZULTÁCIÓ FOLYAMATA Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM TANÁCSADÁSI MODELLEK I. Számtalan konzultációs terület és elmélet: a konz. folyamat leírására sok elképzelés született 1. Általános tanácsadási

Részletesebben

Egészségvédő viselkedés. Orvosi pszichológia I. Előadás Hamvai Csaba

Egészségvédő viselkedés. Orvosi pszichológia I. Előadás Hamvai Csaba Egészségvédő viselkedés Orvosi pszichológia I. Előadás Hamvai Csaba 2012.03.02. Kérdések 1. Mi a koherencia (Antonovsky)? 2. Mik a szívós személyiség ismérvei? 3. Mi a belső kontroll? Miről lesz szó? Az

Részletesebben

A pszichológia mint foglalkozás

A pszichológia mint foglalkozás A pszichológia mint foglalkozás Alkalmazott területek Polonyi Tünde, PhD Klinikai pszichológia Klinikum területe: mentális problémák, mentális egészség hiánya. De mi a mentális egészség? Eltérés a normától?

Részletesebben

A sportpszichológia alkalmazásának lehetőségei egyéni sportágakban

A sportpszichológia alkalmazásának lehetőségei egyéni sportágakban A sportpszichológia alkalmazásának lehetőségei egyéni sportágakban Fejes Enikő Sport szakpszichológus Munka-és szervezet szakpszichológus Pszichológiai tudományok felosztása ALAPTUDOMÁNYOK Általános lélektan

Részletesebben

A stressz és az érzelmi intelligencia Készítette: Géróné Törzsök Enikő

A stressz és az érzelmi intelligencia Készítette: Géróné Törzsök Enikő A stressz és az érzelmi intelligencia Készítette: Géróné Törzsök Enikő A lelki egészség a WHO szerint Mentális egészség: A jóllét állapota, amelyben az egyén meg tudja valósítani képességeit, meg tud birkózni

Részletesebben

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Dr. Kollár János egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Népegészségügyi Kar Magatartástudományi

Részletesebben

{ Budapest, 2015. április 16 16--17. A SZOLGÁLTATÓK (SEGÍTŐK) JÓ KÖZÉRZETE avagy: ki segít a segítőknek? Kineziológiával a jó közérzetért Mindenki azzal foglalkozik, hogy mit tud kínálni a kliensnek/ügyfélnek/vendégnek.

Részletesebben

2011/12. Csernus Ágnes

2011/12. Csernus Ágnes Szent Benedek Iskolaközpont 2011/12. Csernus Ágnes Szülősuli5. alkalom Ha elfog is benneteket az indulat, ne vétkezzetek. A nap ne nyugodjék le haragotok fölött. (Ef4,26) A szelíd felelet csillapítja a

Részletesebben

A munkahelyi pszichoszociális kockázatok kezelése és a munkahelyi distressz megelőzése

A munkahelyi pszichoszociális kockázatok kezelése és a munkahelyi distressz megelőzése A munkahelyi pszichoszociális kockázatok kezelése és a munkahelyi distressz megelőzése Dr. Erősné dr. Bereczki Edit orvos szaktanácsadó NHH MMI Munkavédelmi Főosztály - TÁMOP 2.4.8./12 Projekt Végrehajtási

Részletesebben

A bizalom birtokosa. Önbecsülés és kapcsolatkezelés az iskolatitkár munkájában

A bizalom birtokosa. Önbecsülés és kapcsolatkezelés az iskolatitkár munkájában A bizalom birtokosa Önbecsülés és kapcsolatkezelés az iskolatitkár munkájában Licskainé Stipkovits Erika klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szakíró, a Személyiségfejlesztő Akadémia igazgatója

Részletesebben

Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére. Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12.

Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére. Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12. Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12. Az agresszió Ranschburg Jenő: Szándékos cselekedet, melynek indítéka, hogy valakinek, vagy valaminek kárt, sérelmet,

Részletesebben

Disszociatív zavarok PTE ÁOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOTERÁPIÁS KLINKA

Disszociatív zavarok PTE ÁOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOTERÁPIÁS KLINKA Disszociatív zavarok PTE ÁOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOTERÁPIÁS KLINKA Mi a disszociáció? Énvédő mechanizmus Bizonyos feltételek mellett a traumák emlékei leválnak a tudat többi részétől, a tudaton kívül

Részletesebben

Dr. Antalfai Márta. XIII. Igazságügyi Környezetvédelmi Szakértői Konferencia Budapest, 2011. április 8. Minden jog fenntartva

Dr. Antalfai Márta. XIII. Igazságügyi Környezetvédelmi Szakértői Konferencia Budapest, 2011. április 8. Minden jog fenntartva Dr. Antalfai Márta XIII. Igazságügyi Környezetvédelmi Szakértői Konferencia Budapest, 2011. április 8. Minden jog fenntartva A katasztrófa legtöbbször végzetes következményekkel járó, nem várt fordulat,

Részletesebben

Dr. Égerházi Anikó Debreceni Egyetem KK Pszichiátriai Klinika. Viselkedés-kardiológia

Dr. Égerházi Anikó Debreceni Egyetem KK Pszichiátriai Klinika. Viselkedés-kardiológia Dr. Égerházi Anikó Debreceni Egyetem KK Pszichiátriai Klinika Viselkedés-kardiológia A viselkedés-kardiológia fő területei Egészség magatartás Érzelmek Mentális beállítódás Stressz kezelés Szociális kapcsolatok

Részletesebben

A szülés utáni depresszióról. Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail.

A szülés utáni depresszióról. Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail. A szülés utáni depresszióról Várnai Dóra Genium Med Egészségügyi Központ (Országos Gyermekegészségügyi Intézet) varnai.dora.eszter@gmail.com Szülés után lehetséges. Poszt partum blue Poszt partum depresszió

Részletesebben

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség

Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Biológiai perspektíva 2: Biológiai folyamatok és személyiség Alapkérdés: milyen mechanizmusok révén gyakorolnak hatást a genetikai tényezők a személyiségre? Kiindulópont: A személyiséget biológiai működések

Részletesebben

Stressz 1936- Selye János (1907-1982) Suplicz Sándor docens BMF Tanárképző és Mérnökpedagógiai Központ

Stressz 1936- Selye János (1907-1982) Suplicz Sándor docens BMF Tanárképző és Mérnökpedagógiai Központ Stressz 1936- Selye János (1907-1982) 1 Stressz A latin strictus (szoros) szóból származik Igénybevételt jelent Stressz fogalma: A szervezet nem specifikus reakciója minden olyan ingerre, amely kibillenti

Részletesebben

Agresszió. olyan viselkedés, amelynek célja kár, vagy szenvedés előidézése

Agresszió. olyan viselkedés, amelynek célja kár, vagy szenvedés előidézése Agresszió olyan viselkedés, amelynek célja kár, vagy szenvedés előidézése Ösztöntan Mc Dougall (1908) 18 különböző ösztön Freud (1920) Örömelv, libidó Frusztráció Erosz (életösztön) Thanatosz (halálösztön)

Részletesebben

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Hirsch Anikó, Galgóczy Katalin MRE Bethesda Gyermekkórház, Pszichoszomatikus Részleg Mert az a legnagyobb hiba a betegségek kezelésénél,

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II.

ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II. Ratkóczi Éva ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II. SZEMÉLTISÉGZAVAROK Párbeszéd (Dialógus) Alapitvány Semmelweis Egyetem Me ntálbigiéné In tézet TARTALOM ELŐSZÓ 11 A LELKI ZAVAROKRÓL SZÓLÓ ISMERETEK ALKALMAZÁSA

Részletesebben

NORMA. Dr- Perczel Forintos Dóra. Mi a klinikai pszichológia? 1 DEFINICIÓ MODELLEK NORMALITÁS ÉS ABNORMALITÁS KÉRDÉSE A PSZICHOPATOLÓGIÁBAN

NORMA. Dr- Perczel Forintos Dóra. Mi a klinikai pszichológia? 1 DEFINICIÓ MODELLEK NORMALITÁS ÉS ABNORMALITÁS KÉRDÉSE A PSZICHOPATOLÓGIÁBAN NORMALITÁS ÉS ABNORMALITÁS KÉRDÉSE A PSZICHOPATOLÓGIÁBAN Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem, ÁOK Klinikai Pszichológia Tanszék NORMA 1. TÁRSADALMI KONVENCIÓ 2. KULTURÁLISA NORMA 3. STATISZTIKAI v.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Előszó 9

Tartalomjegyzék. Előszó 9 Tartalomjegyzék Előszó 9 1. Fejezet: Mi a depresszió? 17 A depresszióról alkotott kép 21 Fekete kutya 22 Sötét alagút 24 Börtön 25 Sűrű köd 25 Melankólia 26 Freud 27 Az antidepresszívumok felfedezése...

Részletesebben

Az ADHD kezelése gyerek- és felnőttkorban. László Zsuzsa Fimota Központ 1063 Bp, Bajza u 68.

Az ADHD kezelése gyerek- és felnőttkorban. László Zsuzsa Fimota Központ 1063 Bp, Bajza u 68. Az ADHD kezelése gyerek- és felnőttkorban László Zsuzsa Fimota Központ 1063 Bp, Bajza u 68. www.fimota.hu Terápiák összehasonlítása 68% 56% 34% 25% gyógyszer gyógyszer vis.terápia köz.rutin vis.terápia

Részletesebben

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS STRESSZ ÉS FELTÖLTŐDÉS - ÁTTEKINTÉS 1 (2) Mérési információk: Életkor (év) 41 Nyugalmi pulzusszám 66 Testmagasság (cm) 170 Maximális pulzusszám 183 Testsúly (kg) 82 Body Mass

Részletesebben

Nehézségek a kommunikációban. Bán Ildikó 2016

Nehézségek a kommunikációban. Bán Ildikó 2016 Nehézségek a kommunikációban Bán Ildikó 2016 MILYEN A JÓ ORVOS? a beteg szemszögéből Mi teszi az orvost jó orvossá? 72% - jó személyes viszony a beteg és az orvosa között (empátia, figyelem, meghallgatja

Részletesebben

Menedzserek a munkapszichológus szemszögéből, különös tekintettel a

Menedzserek a munkapszichológus szemszögéből, különös tekintettel a Menedzserek a munkapszichológus szemszögéből, különös tekintettel a munkahelyi stresszre Juhász Ágnes pszichológus ajuhasz@ccsint.com Országos Foglalkozás-egészségügyi Fórum 2007.09.07. Vázlat Menedzserek

Részletesebben

Ép lélekkel ép test A lelki egészségvédelem jelent sége

Ép lélekkel ép test A lelki egészségvédelem jelent sége Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Egészségügyi Szervez Szak Egészségturizmus Szervez Szakirány Ép lélekkel ép test A lelki egészségvédelem jelent sége Konzulens: rinc Miklósné Rucska Andrea 2014. Tartalom

Részletesebben

M1854 FELADATOK. 4 A gerontológia fogalmának értelmezése B 5 A magyar társadalom demográfia jellemzői B

M1854 FELADATOK. 4 A gerontológia fogalmának értelmezése B 5 A magyar társadalom demográfia jellemzői B M1854 FELADATOK Értelmezi az idősek társadalmi helyzetét, szociális 4 problémáit, a modern életforma hatásait életmódjukra Megtervezi a gondozási folyamatot, közreműködik az ápolási, rehabilitációs és

Részletesebben

Segítő munka traumatizált ügyféllel

Segítő munka traumatizált ügyféllel Segítő munka traumatizált ügyféllel Hoffmann Krisztina (NaNE Egyesület) 1 Mi a trauma? Görög szó; jelentése sérülés, baj, ártalom Amerikai Pszichiátriai Társaság 1980: Kívül esik a mindennapi emberi tapasztalatok

Részletesebben

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET Szakiskola 10. évfolyam 2013/2014 Osztályfőnök: Osztály: Nyíregyháza, 2013. szeptember 01. Készítette: Salamonné Bíró Beáta (OFMK. vez.) Engedélyezte:. igazgatóhelyettes 1. Szervezési

Részletesebben

A személyiségtanuláselméleti megközelítései

A személyiségtanuláselméleti megközelítései Boross Viktor A személyiségtanuláselméleti megközelítései tanulás: viselkedésváltozás a tapasztalatok függvényében (pszichoterápia: viselkedésváltozása pszichoterápiás tapasztalatok függvényében) tanulás

Részletesebben

SZORONGÁS NAPLÓ. Ismerd meg és győzd le a Téged hátráltató szorongást! 1.Dátum: nap, pontos időpont, amikor elkezded írni a bejegyzést

SZORONGÁS NAPLÓ. Ismerd meg és győzd le a Téged hátráltató szorongást! 1.Dátum: nap, pontos időpont, amikor elkezded írni a bejegyzést SZORONGÁS NAPLÓ Ismerd meg és győzd le a Téged hátráltató szorongást! Mit tartalmazzon a szorongás-napló? Legjobb, ha egy füzetet vagy kifejezetten naplóírás céljából készített kis könyvet használsz erre

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II.

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Motiváció 82. lecke A motiváció fogalma Pszichológiai

Részletesebben

Bioetika részterülete Biomedikai etika és orvosi etika kérdéseivel részben átfedés

Bioetika részterülete Biomedikai etika és orvosi etika kérdéseivel részben átfedés Neuroetika Neuroetika: Idegtudományok kapcsán felmerülő etikai kérdéseket vizsgálja alapvetően filozófiai diszciplína, tárgya: pszichiátria, neurológia, idegsebészet, neurofiziológia, neuroanatómia, pszichológia,

Részletesebben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben 2011. január 27. Kommunikációs és csoportépítő tréning 3x6 óra Célok: - a csoporttagok beilleszkedésének csoportba és

Részletesebben

VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN. Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?!

VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN. Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?! VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?! VESZÉLYES EBEK Néhány gondolat a statisztikák kapcsán KUTYAHARAPÁSI STATISZTIKÁK - MAGYARORSZÁG Kevés pontos adat, W54 BNO kód

Részletesebben

Felnőttkori személyiségzavarok felosztása, diagnosztikája

Felnőttkori személyiségzavarok felosztása, diagnosztikája Felnőttkori személyiségzavarok felosztása, diagnosztikája Dr. Budavári Ágota ECP 1 Életvitel, veszélyeztetettség Válási gyakoriság Balesetező hajlam Munkanélküliség, hajléktalanság Kriminális cselekmény

Részletesebben

Viselkedés-diagnosztika. Tanuláslélektani alapelvek

Viselkedés-diagnosztika. Tanuláslélektani alapelvek Viselkedés-diagnosztika Dr. Unoka Zsolt Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Tanuláslélektani alapelvek Klasszikus kondicionálás Instrumentális tanulás/operáns kondicionálás Modelltanulás/Obszervációs

Részletesebben

Stressz a lelke mindennek. Kricsfalvi Péter, 2006

Stressz a lelke mindennek. Kricsfalvi Péter, 2006 Stressz a lelke mindennek Kricsfalvi Péter, 2006 A stressz eredményes kezeléséhez kettős megközelítésre van szükség. Ez mind a STRESSZKEZELŐ PROGRAMOKAT, mind azt az erőfeszítést magában foglalja, hogy

Részletesebben

Stressz-M kérdőív leírás

Stressz-M kérdőív leírás Stressz-M kérdőív leírás www.healthy-workplaces.eu www.stressz-m.hu A kérdőív kialakításának a főbb szempontjai: Cél: Egy olyan pszichoszociális kockázatok felmérésére használható eszköz elkészítése, mely

Részletesebben

Nemhétfejű sárkány! A major depresszió észlelése és kezelése az emlődaganatos betegeknél. dr Ágoston Gabriella Pszichiáter, klinikai farmakológus

Nemhétfejű sárkány! A major depresszió észlelése és kezelése az emlődaganatos betegeknél. dr Ágoston Gabriella Pszichiáter, klinikai farmakológus Nemhétfejű sárkány! A major depresszió észlelése és kezelése az emlődaganatos betegeknél dr Ágoston Gabriella Pszichiáter, klinikai farmakológus Krónikusstressz és daganatképződés TU inc fejlődés kezelés

Részletesebben

Természetgyógyászati Klinikum

Természetgyógyászati Klinikum Természetgyógyászati Klinikum A Pszichiátria és a természetgyógyászat kapcsolata Fekete Szabolcs - 2016 pszichiátria A gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavaraival foglalkozó szakterület A terápiák

Részletesebben

Bevezetés a pszichológia néhány alapfogalmába

Bevezetés a pszichológia néhány alapfogalmába Bevezetés a pszichológia néhány alapfogalmába (Készítette: Osváth Katalin tanácsadó szakpszichológus) Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. ÁPRILIS. 01. TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001

Részletesebben

Esélyegyenlőség a callcenterben

Esélyegyenlőség a callcenterben Esélyegyenlőség a callcenterben Munkahelyi stressz kezelés és egészségmegőrzés, a callcenteres munkahelyeken Készítette: Urbánné Biró Brigitta A munkahelyi stressz fogalma A munkahelyi stressz olyan ártalmas

Részletesebben

És rajtuk ki segít? A foglalkozás-egészségügyi orvosok pszichoszociális kockázatai OTH Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály

És rajtuk ki segít? A foglalkozás-egészségügyi orvosok pszichoszociális kockázatai OTH Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály És rajtuk ki segít? A foglalkozás-egészségügyi orvosok pszichoszociális kockázatai OTH Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály Gábor Edina, Budapest, 2016.04.13 SZÉP ÚJ VILÁG A munkaadók hajkurásszák

Részletesebben