STRESSZ ÉS MEGKÜZDÉS. A pszichológia alapjai Bodor Bernadett DE NK Magatartástudományi Intézet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "STRESSZ ÉS MEGKÜZDÉS. A pszichológia alapjai 2014. 11. 04. Bodor Bernadett bodor.bernadett@sph.unideb.hu DE NK Magatartástudományi Intézet"

Átírás

1 STRESSZ ÉS MEGKÜZDÉS A pszichológia alapjai Bodor Bernadett DE NK Magatartástudományi Intézet

2 Miről lesz ma szó? Alapfogalmak Stresszorok klasszifikációja Stressz elméletek A distressz következményei, egészségre gyakorolt hatása Megküzdés Stresszkezelés

3 ALAPFOGALMAK

4 Mi a stressz? Mindenkinek van, mindenki beszél róla, mégis csak kevesen vették a fáradtságot, hogy utánanézzenek valójában mi a stressz. (Selye, 1976, 23.o.) A stressz az élet sója nélküle nem élnénk, csak vegetálnánk (Selye János) Latin strictus (=szoros) szóból ered, jelentése: igénybevétel Ófrancia distress ( détresse )(baj, nehézség, szorult helyzet) stress (feszültség, terhelés)

5 A STRESSZ (Selye, 1976) a stressz az élő szervezet nem specifikus válasza bármilyen természetű igénybevételre (Selye, 1976, 25.o.) nemspecifikus: meglepő, hogy sejtjeink és szerveink különféle biokémiai alkalmazkodási reakciói mennyire hasonlóak, tekintet nélkül az agresszor sajátosságaira (Selye, 1976, 15.o.) különböző események azonos hatást váltanak ki Függetlenül a változás természetétől, valamennyi szervnek van egy közös tulajdonsága: alkalmazkodást, átrendezést követel a szervezettől! A stressz lényege tehát: Az alkalmazkodási reakciók, az egyensúlyi állapot helyreállítását szolgáló működések iránti nem specifikus igény (Selye, 1976, 26.o.).

6 Mit nem állíthatunk a stresszről? (Selye, 1976) 1. A stressz nem csupán idegfeszültség! Nem azonosítható a biológiai stressz az idegrendszer kimerülésével, vagy a heves érzelmek felébredésével. 2. A stressz nem mindig valamely káros hatás következménye! Lényegtelen, hogy a stresszor maga kellemes vagy kellemetlen, hatása kizárólag attól függ, hogy mennyire veszi igénybe a szervezet alkalmazkodóképességét. Distressz negatív stressz Eustressz pozitív stressz 3. A stressz nem olyasmi, amit el kell kerülni. Nem is lehet! Az élet mozgatórugója, bármi történik velünk, mindig az állandóan változó környezeti befolyásokhoz alkalmazkodunk.

7 Mit állíthatunk még a stresszről? (Selye, 1976) 4. A stresszmentes állapot a halál. Semleges környezetben a legalacsonyabb az élettani stressz-szint, de sohasem csökken nullára. A kellemes és kellemetlen érzelmi felindulásokat az élettani stressz megfelelő növekedése kíséri, de ez nem feltétlenül distressz.

8 A STRESSZ (Kopp, 2003) Az ember és környezete közötti kölcsönhatás folyamatában az újszerű, magatartási választ igénylő helyzeteket nevezhetjük stresszhelyzetnek. Szűkebb értelemben: azok a helyzetek, amelyeket aktivitással kontrollálhatatlannak, megoldhatatlannak minősítünk. A stressz, a kihívás alapvető a fejlődéshez ha képesek vagyunk megbirkózni a nehézségekkel. mai korunk problémája: hiányzó fizikai és pszichológiai kihívások a krónikus stressz: a kimerülés állapota a modern stressz-elmélet kulcsfogalma: KONTROLLVESZTÉS

9 A STRESSZ (Kopp, 2003) A stressz fogalom három összetevője: stresszorok, veszélyeztető környezeti hatások, az élettani és pszichológiai stresszreakciók, az egyén pszichológiai, alkati és személyes adottságai.

10 STRESSZOROK A stressz forrásai

11 Traumatikus események a stressz legnyilvánvalóbb forrásai ritkán előforduló, nagy pusztítással járó természeti katasztrófák (földrengés, árvíz, vörösiszap katasztrófa) ember által okozott katasztrófák (háború, 9/11) végzetes szerencsétlenségek (gépkocsi baleset) testi épségünket fenyegető támadás (nemi erőszak, emberölés) Atkinson & Hilgard (2005)

12 STRESSZOROK Mindazon ingerek, amelyek a szervezetet alkalmazkodásra késztetik, olyan környezeti ingerek, amelyek stresszválaszt váltanak ki (Kállai, 2007). STRESSZOR: mindazon ingerek, amelyek a szervezetet alkalmazkodásra késztetik

13 STRESSZOROK OSZTÁLYOZÁSA Bármilyen események okozhat stresszt: - társadalmat érintő tragédia kollektív - egyén életét befolyásoló változás - egyéni - mindennapi bosszúságok - az egyén önmagában is hordozhatja a stressz forrását belső konfliktusok Eredet alapján: fizikai behatások pszichoszociális stresszorok Időbeliség szerint: akut krónikus Holmes és Rahe - Életesemény skála (1967) Atkinson & Hilgard (2005)

14 Holmes és Rahe - életesemény skála (1967) ÉLETESEMÉNY STRESSZ-ÉRTÉK Házastárs halála 100 Válás 73 Különélés 65 Börtön 63 Közeli családtag halála 63 Baleset vagy betegség 53 Házasságkötés 50 Állás elvesztése 47 Nyugdíjazás 45 Terhesség 40 Szexuális problémák 39 Új családtag befogadása 39 Üzleti problémák 39 Anyagi helyzet változása 38 Közeli barát halála 37 Új munkaterület 36 Új beosztás a munkahelyen 29 ÉLETESEMÉNY STRESSZ- ÉRTÉK Gyermek elköltözése otthonról 29 Probléma anyóssal, apóssal 29 Kitűnő személyes teljesítmény 28 Feleség munkába állása vagy munka abbahagyása Iskola kezdete vagy vége 26 Életkörülmények változása 25 Személyes szokások megváltozása 24 Vita a főnökkel 23 Költözés 20 Iskolaváltoztatás 20 Hobbiváltoztatás 19 Templombajárási szokások megváltozása 19 Társasági szokások megváltozása 18 Alvási szokások megváltozása 16 Étkezési szokások megváltozása 15 Üdülés 13 Karácsony 12 Apróbb szabálysértések 11 26

15 STRESSZELMÉLETEK

16 A stresszelmélet fejlődése (Selye, 1976) Akik ezzel a kérdéssel foglalkozni kezdtek, nem tettek különbséget distressz és stressz között, holott a stressz tágabb fogalom, a kellemes élményeket is magában foglalja, így az örömöt, a beteljesülést és az önkifejezést! Clause Bernard francia élettudós millieu intérieur az élet feltétele, hogy az élőlények belső környezete lényegében változatlan maradjon, miközben a külső környezet folyamatosan változik. Walter B. Canon homeosztázis a szervezet állandó belső állapotának fenntartására irányuló folyamatok összessége Canon-féle vészreakció - az akut környezeti veszély altív elhárítására irányuló viselkedésben megfigyelhető élettani változásokat, a szervezet energiamobilizáló folyamatait írja le. Selye János magyar származású belgyógyász, a stressz kutatója stressz fogalom bevezetése a hétköznapokba GAS azonos szervi változások

17 Általános Adaptációs Szindróma - (G.A.S.) (Selye, 1976) a stressz hatására bekövetkező aspecifikus élettani változások összessége 1. Alarm vagy vészreakció szakasza =Cannon fight or flight reakciója) rövid ideig tart szimpatikus hatás fokozódik (szívverés gyorsul, pupilla kitágul, stb,) adrenalin, noradrenalin elválasztás nő emésztés, kiválasztás gátlódik mindezek elősegítik a hatékony választ (támadás vagy menekülés) 2. Ellenállás (rezisztencia szakasza) hosszabb ideig fennálló stressz esetén agyalapi mirigymellékvesekéregtengely fokozott működése kortikoszteroidok (pl. cortizol) biztosítják az alkalmazkodást a tartós hormonhatás károsítja a szervezetet (fekély) 3. Kimerülés vagy halál hosszabb ideig tartó alkalmazkodás esetén a szervezet feléli tartalékait

18 (G.A.S.)

19 A modern stresszelmélet lényege (Kopp, 2003) Stressz legáltalánosabb értelemben: magatartási választ igénylő helyzetek az ember és környezete közötti kapcsolatban. A modern stresszelmélet lényege: KONTROLLVESZTÉS A környezeti hatások a molekuláris szinttől a társadalmi szintig a szubjektív minősítésen keresztül befolyásolják a szervezeti reakciókat.

20 KAPUFUNKCIÓ ÖSSZEHASONLÍTÓ FUNKCIÓ DÖNTÉSI FUNKCIÓ Stresszhelyzetek észlelése és minősítése - Az információfeldolgozás folyamatának 3 lépése (Kállai, 2007) Elsődleges szűrés Semleges vs. alkalmazkodást igénylő helyzet Új információ összevetése a korábbi információkkal és kialakult sémáinkkal Hipotézisalkotás Észlelt kontroll Észlelt veszélyesség Észlelt elvárás Tudatos/tudattalan válaszreakció kialakítása

21 LAZARUS stressz-modellje (Kállai, 2007) POTENCIÁLIS STRESSZOR POZITÍV NEGATÍV Kellemetlen Jövőre nézve fenyegető Kihívó Elsődleges minősítés Másodlagos minősítés Megfelelő pszichés erőforrásokkal és megküzdési mechanizmussal rendelkezünk?

22 Lazarus stressz modellje (Kállai, 2007) Lazarus a kognitív értékelési folyamatok szerepét hangsúlyozta a stresszorokkal való megküldésben. Nem lehet súlyossági pontszámokkal, mértékkel ellátni a megterhelő életeseményeket A potenciális stresszorral való találkozáskor először azt értékeljük, hogy az adott esemény pozitív vagy negatív jelentéssel bír-e számunkra. Amennyiben negatív jelentést tulajdonítunk a potenciális stresszornak, továbbgondoljuk, és eldöntjük, hogy az adott negatív esemény (1) pillanatnyi veszély jelent számunkra (2) tartós, a jövőt is érintő fenyegetést jelent, vagy (3) kihívásnak tekinthetjük. Ez az elsődleges értékelés, mely általában nem tudatosan zajlik. Ezt követi a másodlagos értékelés.

23 A STRESSZ MEGÍTÉLÉSE Mi befolyásolja, hogy egy alapvető helyzet stresszessé válik számunkra? 1. Befolyásolhatóság 2. Bejósolhatóság 3. Mennyire változtatja meg életünket? 4. Mekkora belső konfliktus eredményez? függetlenség vs. függőség intimitás vs. magány együttműködés vs. versengés impulzusok vs. erkölcsi követelmények Atkinson & Hilgard (2005)

24 A STRESSZ ÉS AZ EGYÉNI ADOTTSÁGAINK Miért értékelik egyesek stresszesebbnek az életet, mint mások? Pszichoanalitikus elméletek neurotikus szorongás (tudattalan konfliktusok) Behaviorista elméletek kondicionáltság egyes félelmekre fóbia Kognitív elmélet tanult tehetetlenség tanult tehetetlenség elmélet módosítása attribúciós stílus (oktulajdonítás) Abramson, Seligman, Teasdale (1978) hogyan hat a pesszimizmus az egészségre? folyamatos készenlét, krónikus fiziológia arousal szívósság Kobasa akik a legsúlyosabb megpróbáltatásokban sem tudnak megtörni elkötelezettség, kihívás, kontroll kapcsolatban állnak a stresszor észlelt súlyosságával optimizmus jelentés, üzenet keresése a megpróbáltatásokban ellenségesség téves helyzetértékelés - mások viselkedését, irreálisan veszélyesnek, fenyegetőnek ítéljük meg krónikus stresszforrás a kardiovaszkuláris megbetegedések független rizikótényezője Atkinson & Hilgard (2005)

25 A DISTRESSZ KÖVETKEZMÉNYEI

26 SZOMATIKUS STRESSZVÁLASZOK Akut stresszre adott fiziológiai válaszreakció Canon fight or flight reakció Az akut környezeti veszély aktív elhárítására irányuló viselkedésben megfigyelhető élettani változások, a szervezet energiamobilizáló folyamatait jelenti. tipikus fiziológiai változások új és fenyegető inger esetén azonnali vészreakció Krónikus stressz szomatikus következményei Selye János kísérletei - azonos szervi elváltozások a mellékvesekéreg megnagyobbodása és túlműködése a csecsemőmirigy és a nyirokcsomók sorvadása fekélyek kialakulása a gyomorban és a bélrendszerben Atkinson & Hilgard (2005)

27 A fiziológiai válaszreakciók kialakulása akut stressz esetén HPA (hipothalamus-hipofízis-mellékvesekéreg) tengely CRT ACTH kortizol és glükokortikoidok termelése (energiamobilizálás) Szimpatikus rendszer beidegzése Atkinson & Hilgard (2005)

28 Canon üss vagy fuss reakciója Energiafelhasználás növekedése máj glükóz-kibocsátása nő izmok zsír és fehérjék cukorrá való alakítását támogató hormonok felszabadulása szapora szívverés, vérnyomás emelkedés, izmok megfeszülése anyagcsere felgyorsulása emésztés lassulása minimális nyálszekréció (levegő útjának megkönnyítése) endorfinok termelése bőrerek összehúzódása (sérülés) lép (megnövekedett vvt-szám) csontvelő (fvt számának növelése)

29 Krónikus stressz élettani hatásai Hogyan befolyásolja a stressz az egészséget? Allosztatikus teher krónikus túlizgalom és fiziológiai stresszválaszok következtében történő kizsákmányolása a szervezetnek Kardiovaszkuláris tünetek kialakulása Emésztőrendszer Immunrendszer A szexuális működés zavarai Fokozódó, szabálytalanná váló légzésritmus Izom- és csontrendszer Pszichiátriai zavarok Kállai, 2007

30 SZOMATIKUS STRESSZVÁLASZOK - áttekintés Szapora pulzus, vérnyomás emelkedés, ingerületvezetési zavar a szívben. Gyulladásos reakciók. Immunfunkciók csökkenése: vírus fertőzések Hosszú távon megnő a kockázata az alábbi betegségek kialakulásának: (pl.: herpesz). Hosszú távon megnő a kockázata az alábbi magasvérnyomás betegség (hipertónia), vérzéses stroke, szívinfarktus, betegségek kialakulásának: különböző jó és rosszindulatú hirtelen szívhalál. daganatok, autoimmun kórképek (reumatoid artritisz, szklerózis multiplex, Hashimoto-tiroiditisz, stb.) Hideg, izzadt tenyerek, talpak. Gyakori vizelési / székelési inger. Kapkodó, felszínes légzés (következménye "őzláb-tartás ). Hosszú távon Szexuális problémák. Mindkét nemben: a nemi vágy (libidó) csökkenése. megnő a kockázata az alábbi betegségek kialakulásának: asztmásoknál: Férfiaknál: elégtelen merevedés, korai magömlés. Nőknél: nedvesedés-, asztmás roham (hörgőgörcs, fulladásérzéssel); epilepsziásoknál: orgazmus képesség csökkenése. Meddőség, vetélés, koraszülés. epilepsziás roham. Szájszárazság, gombócérzés a torokban. Éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus). Hajhullás, kopaszodás (inkább krónikus stressz hatására) Bőrkiütés, bőrviszketés. Gyomorgörcs, hányinger, hányás, emésztési zavar, hasi fájdalom, Álmatlanság (el-, ill. átalvási zavar), következményes nappali álmosság, hasmenés, gyomorsav túltermelés. Hosszú távon megnő a kockázata az fáradtság, ingerlékenység, koncentrációs zavar. alábbi betegségek kialakuklásának: gyomor és/vagy nyombélfekély, irritábilis bél szindróma, reflux betegség, colitis ulcerosa. Pupilla tágulat. Pajzsmirigy túl, illetve alulműködés. Vérzsírszint (LDL koleszterin) emelkedés. Hosszú távon megnő a kockázata Vércukor szint emelkedés. Hosszú távon megnő a kockázata az alábbi az alábbi betegségek kialakulásának: hiperkoleszterinémia, betegségek kialakulásának: cukorbetegség (diabétesz), arterioszklerózis, arterioszklerózis, koronáriaszklerózis, szívinfarktus, hirtelen szívhalál, koronáriaszklerózis, szívinfarktus, hirtelen szívhalál. ischémiás stroke. Izomfeszültség (fej-, nyak, váll, hát-fájdalom), izomremegés, izomrángás (tic). Hosszú távon megnő a kockázata az alábbi betegségek kialakulásának: lumbago, idegsebészeti műtétek, migrénes rohamok.

31 EMOCIONÁLIS STRESSZVÁLASZOK frusztráció, düh, harag, elégedetlenség, önértékelési zavar: szégyenérzés, megbélyegzettség érzés, bizalmatlanság, cinizmus, féltékenység, erőtlenség, fáradtság, kimerültségérzés, félelem: a haláltól vagy súlyos betegségektől, megőrüléstől, kontroll-vesztéstől, elájulástól, megszégyenüléstől, boldogtalanság, szeretetlenség, elhanyagoltság, üresség, csalódottság, érdektelenség, bizonytalanság érzés, stb. Szorongás Harag, agresszió Depresszió, tanult tehetetlenség Kognitív károsodások

32 Pszichés stresszválaszok 1. Szorongás Mi a szorongás? Egy szintig adaptív (teljesítőképesség, veszélyhelyzet) - félelem Kóros szorongás Tartós, túlméretezett, irracionális, indokolatlan, jelentéktelen esemény is aktiválja, akadályoz, szenvedést okoz, debilizál. Mik a szorongásos kórképek? (BNO-10 alapján) Fóbiás zavarok (agorafóbia, szociális fóbia, specifikus fóbia) Egyéb szorongásos zavarok (pánikzavar, generalizált szorongás) Súlyos stressz által kiváltott reakció és alkalmazkodási zavar (akut stresszreakció, PTSD, alkalmazkodási zavar)

33 Pszichés stresszválaszok 2. Harag és agresszió Agresszióba torkolló harag Állatkísérletek: túlzsúfoltság, áramütések, jutalomelmaradás Frusztráció célunk elérésében való akadályoztatottság agresszív késztetéseket vált ki Az agresszió áthelyeződhet, áttolódhat Atkinson & Hilgard, 2005

34 Pszichés stresszválaszok 3. Depresszió, tanult tehetetlenség Krónikus stressz következménye lehet Tanult tehetetlenség elmélete (Seligman, 1975) Befolyásolhatatlan események hatására kialakuló fásultság, visszahúzódás, cselekvéshiány - KÍSÉRLET Atkinson & Hilgard, 2005

35 Kogníciót érintő stressz-válaszok Koncentrációs készség, figyelemi kapacitás csökkenése Oka: Információfeldolgozást zavaró magas arousal-szint és betolakodó, figyelemelterelő gondolatok (pl: tűz esetén kifelé nyomják a befelé nyíló ajtót - szempontváltás) Humorérzék csökkenése, kényszeres gondolatok, elbizonytalanodás, döntésképtelenség, gyanakvó gondolkodáskreativitás, produktivitás csökkenése, tanulási nehézségek. Gondolkodásra vonatkozó stresszválaszok Kognitív torzítások Negatív Automatikus Gondolatok Katasztrofizálás, fekete-fehér gondolkodás, túláltalánosítás, mágikus gondolkodás, gondolatolvasás, jövőbe látás, negatív szűrés, címkézés

36 MEGKÜZDÉS a stressz ikerfogalma

37 Megküzdés fogalma Tudatosan megvalósított viselkedés, amelynek célja a szervezet egyensúlyának a fenntartása, illetve a helyreállítása. A stresszel való szembeszállás folyamata. Lazarus: Megküzdésnek tekinthető minden olyan kognitív vagy viselkedéses erőfeszítés, amellyel az egyén azokat a külső vagy belső hatásokat próbálja kezelni, amelyeket úgy értékel, hogy azok felülmúlják vagy felemésztik aktuális személyes erőforrásait. (Kállai, 2007)

38 A megküzdés két alaptípusa (Lazarus és Folkman, 1984) PROBLÉMAKÖZPONTÚ MEGKÜZDÉS CÉL: a problémás helyzetre, kérdésre való összpontosítás, annak aktív megváltoztatására irányul 1. Probléma meghatározása 2. Megoldási alternatívák szisztematikus számbavétele 3. Kiválasztás és végrehajtás ÉRZELEMKÖZPONTÚ MEGKÜZDÉS CÉL: a helyzethez kapcsolódó negatív érzelmi reakciók csökkentése, ezek elhatalmasodása és a problémával való állandó foglalkozásnak a megakadályozása Viselkedéses stratégiák Kognitív stratégiák Kállai, 2007

39 Megküzdési stratégiák (Lazarus és Folkman, 1986) A 2 fő csoporton belül további 8 alkategóriát határoznak meg: Konfrontáció: Nem hátráltam meg, küzdöttem azért, amit akartam.. Eltávolodás: Úgy tettem, mintha semmi sem történt volna. Érzelmek és viselkedés szabályozása: Megpróbáltam érzéseimet magamban tartani. Társas támogatás keresése: Beszéltem valakivel, hogy többet tudjak meg a körülményekről. Felelősségvállalás: Magamat okolta és hibáztattam. Problémamegoldás tervezés: Tudtam mit kell tennem, így megkétszereztem erőfeszítéseimet a siker érdekében. Elkerülés menekülés: Azt kívántam, hogy bárcsak megváltozna a helyzet, hogy valahogy legyünk túl rajta. Pozitív jelentés keresése: Új hitet találtam. Patológiás konfliktusmegoldás- elhárító mechanizmusok Csabai & Molnár, 2009

40 Megküzdési stratégiák további csoportosítása Adaptív megküzdés hosszútávon sikeresnek tekinthető Maladaptív megküzdés a problémával való megküzdésben nem tekinthető sikeresnek Aktív megküzdés (támadás, menekülés) Passzív (visszahúzódás)

41 A megküzdési módok későbbi megközelítése Costa és mtsai (1996) koncepciója a stressz és a megküzdés nem speciális, önálló törvények által meghatározott, a megszokott alkalmazkodási folyamatokon kívül eső működésmódokat jelent, hanem természetes részét képezik viselkedésünknek és élményeinknek. (Kállai, 2007, 179.o) a megküzdés hétköznapi, egész életünket, fejlődésünket végigkísérő és meghatározó jellegű Kállai, 2007

42 A megküzdési módok későbbi megközelítése (Schwarzer, 2008) A megküzdés hagyományos megközelítésben reaktív jellegű koncepciót követ (a múltra irányul) proaktív megküzdés koncepciója (pozitív önmegvalósításra irányul) Csoportosítás 2 dimenzió mentén: időtengely, illetve az adott megterheléssel kapcsolatos eltérő tudatossági szint alapján. Reaktív megküzdés veszteség, károsodás értékelésén alapul Anticipált megküzdés a valószínűleg bekövetkező veszély kezelésére irányul pl: vizsga, fogászati kezelés Preventív megküzdés távoli perspektíva, bizonytalan kockázat - lényege: a megfelelő erőforrások kialakítása, kockázatkezelés pl: betörés - biztosításkötés Proaktív megküzdés távoli perspektíva, bizonytalan kockázat - lényege: a kitűzött célokból adódó kihívások, célelérés (Kállai, 2007).

43 PSZICHOLÓGIAI IMMUNRENDSZER Azon személyiségforrások a megjelölésére szolgál, amelyek képessé teszik az egyént: a stressz hatások tartós elviselésére, a fenyegetésekkel való eredményes megküzdésre, úgy, hogy a személyiség integritása, működési hatékonysága és fejlődési potenciálja ne sérüljön, inkább gazdagodjon, a stresszel való aktív foglalkozás során szerzett tudás, élményanyag és tapasztalat belsővé válásának következtében. A pszichológiai immunitás egy olyan aktív védettség, amely minden olyan helyzetben aktiválódik, amikor az integrált pszichikus működés külső vagy belső akadályoztatása, az egyén pszichikus fejlődését, céljainak realizálását veszélyeztető külső vagy belső körülmény jelenik meg. Kállai, 2007

44 STRESSZKEZELÉS

45 STRESSZKEZELÉS Stresszkezelés fogalma: Alkalmazkodás, olyan aktív folyamatok összessége, melyek biztosítják a szervezet egyensúlyának, integritásának megőrzését a túlélés érdekében. Elsődleges célok: a stresszorok távoltartása a stresszorokkal való hatékonyabb megküzdés biológiai reakciók befolyásolása

46 A stressz-percepciót és a stresszválaszt számos tényező együttese határozza meg a stresszkezelés rendszerszemléletű megközelítést kíván. Kállai János, Varga József & Oláh Attila: Egészségpszichológia a gyakorlatban (2007). Medicina Könyvkiadó: Budapest o.

47 STRESSZKEZELŐ TECHNIKÁK TÍPUSAI 1. Viselkedéses eljárások Biofeedback Relaxációs tréning Meditáció Testmozgás 2. Kognitív eljárások Kognitív viselkedésterápia (viselkedésnapló, elvárások, hiedelmek azonosítása) 1. Stresszforrások csökkentésére irányuló technikák 2. Stresszhelyzetek hatékonyabb megoldását segítő technikák 3. A stresszel összefüggő testi reakciók befolyásolása Atkinson & Hilgard, 2005 Kállai, 2007

48 STRESSZKEZELÉS 1. Stresszforrások csökkentésére irányuló technikák Az elkerülhető stresszhelyzetektől tartsuk távol magunkat jogunk van nemet mondani! Hatékonyabb időgazdálkodás listakészítés, határidők meghatározása Értékek és prioritások tisztázása feladatok, tevékenységek (szabadidős is!) rangsorolása Figyelemelterelés figyelmünk tudatos irányítása semleges helyzetekre Jutalmazás tudatosan jutalmazzuk magunkat saját teljesítményünk elismerésével Környezetváltás megszokott környezetből való kimozdulás Spirituális tevékenység stresszhelyzetektől való eltávolodás, átértékelés, elfogadás Társadalmi-politikai döntések nagyobb embercsoportokat érintő stresszforrás esetén jogietikai szabályozás, jogvédelem, tömegkommunikáció Kállai, 2007

49 STRESSZKEZELÉS 2. Stresszhelyzetek hatékonyabb megoldását segítő technikák A probléma több szempontú elemzése mi a legzavaróbb a helyzetben, milyen pozitívumok vannak (empátia, humorérzék) A konkrét helyzetre koncentráljunk gyakran nem az adott helyzet okozza a feszültséget, hanem saját következtetéseink Ismerjük fel érzéseinket, tudatosítsuk elvárásainkat ne általánosságban beszéljünk, milyen érzéseink, elvárásaink vannak az adott helyzettel, személlyel kapcsolatban Kérjünk támogatást, segítséget! beszéljünk az érintettekkel, kívülállókkal, vegyünk számba a lehetséges segítőket, szükség esetén forduljunk szakemberhez! Kállai, 2007

50 STRESSZKEZELÉS 3. A stresszel összefüggő testi reakciók befolyásolása Testmozgás séta, fizikai munka, torna, tánc, jóga, sport - feszültségcsökkentés, keringésjavítás, pozitív érzelmi állapot, önbizalom növelés, önhatékonyság érzése Relaxáció, izmok ellazítása autogén tréning, progresszív relaxáció, meditáció, masszázs Pihenés, alvás minőségileg és mennyiségileg kielégítő alvás szerepe Zenehallgatás, éneklés figyelem és légzés befolyásolása Táplálkozás testi egyensúly megőrzése Gyógyszerek és egyéb kémiai anyagok adaptív (esetenkénti gyógyszerhasználat)és maladaptív (alkohol, nikotin) formái Kállai, 2007

51 STRESSZKEZELŐ PROGRAMOK azon magatartásorvoslási beavatkozásokat értjük alatta, melyek többféle technika együttes alkalmazásával, a stresszel való megküzdés képességét javítják. (Kállai, 2007) 1. Pszichoedukációs elemek - stressz definiálása, egészségre gyakorolt hatása, stresszelméletek megismerése 2. Kognitív terápiás elemek - észlelés és helyzetértékelés kognitív torzításainak átkeretezése - asszertív kommunikáció 3. Viselkedésterápiás elemek - indulatkezelés - kommunikációs készségek Atkinson & Hilgard, 2005

52 Videó d

53 Irodalom Atkinson & Hilgard: Pszichológia (2005). Osiris Kiadó: Budapest. Kállai János, Varga József & Oláh Attila: Egészségpszichológia a gyakorlatban (2007). Medicina Könyvkiadó: Budapest ; ; Selye János: Stressz distressz nélkül (1976). Akadémia Kiadó: Budapest B. Kakas Gizella: Az infarktus lélektana (1995). Nemzeti Tankönykiadó Dr. Kopp Mária: Mikor káros a stressz? A stressz szerepe az egészségromlásban. (2003) Hippocrates V/1. Csabai Márta, Molnár Péter (2009). Orvosi pszichológia és klinikai egészségpszichológia. Medicina Könyvkiadó: Budapest. Schwarzer, Luszczynska (2008). Reactive, anticipatory, preventive, and proactive coping: A theoretical distinction. The Prevention Researcher. 15 (4).

STRESSZ, MEGKÜZDÉS ÉS PSZICHOLÓGIAI IMMUNRENDSZER

STRESSZ, MEGKÜZDÉS ÉS PSZICHOLÓGIAI IMMUNRENDSZER STRESSZ, MEGKÜZDÉS ÉS PSZICHOLÓGIAI IMMUNRENDSZER Nagy Erika DE Népegészségügyi Kar Magatartástudományi Intézet nagy.erika@sph.unideb.hu BEVEZETÉS A stressz nem jár egyedül, általában szorongás és depresszió

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS PSZICHOLÓGIÁJA. Dávid Tamás

AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS PSZICHOLÓGIÁJA. Dávid Tamás Dávid, T.(2012): Az egészségmegőrzés pszichológiája. In: Darvay, S. (szerk.): Tanulmányok a gyermekkori egészségfejlesztés témaköréből. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest. 106-124.p. ISBN:978963284268

Részletesebben

A stressz hatása az egészségre azaz, miként befolyásolják a környezeti ingerek a sejtek működését, magát az életet?

A stressz hatása az egészségre azaz, miként befolyásolják a környezeti ingerek a sejtek működését, magát az életet? azaz, miként befolyásolják a környezeti ingerek a sejtek működését, magát az életet? szerző: dr. Erdőfi-Szabó Attila, összeállította: Arany Ágnes, Balogh András minden jog fenntartva 2009 A stressz hatása

Részletesebben

Stressz, megküzdés, versengés, konfliktusok

Stressz, megküzdés, versengés, konfliktusok Stressz, megküzdés, versengés, konfliktusok GÉNIUSZ KÖNYVEK A Géniusz Könyvtárat a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége által koordinált Magyar Géniusz Program, valamint a Tehetséghidak Program

Részletesebben

A STRESSZ HATÁSA AZ EGÉSZSÉGRE

A STRESSZ HATÁSA AZ EGÉSZSÉGRE A STRESSZ HATÁSA AZ EGÉSZSÉGRE Készítette és összeállította Erdőfi-Szabó Attila, BioLabor Biofizikai és Laboratóriumi Szolgáltatások Kft. www.biolabor.org A stressz hatása az egészségre azaz, miként befolyásolják

Részletesebben

Köszöntök mindenkit!

Köszöntök mindenkit! Köszöntök mindenkit! Köszöntök mindenkit: A stressz és a testi betegségek című előadáson! A bölcs nem azt gyógyítja, aki már beteg, hanem azt, aki még egészséges. Ha csak azután kezdjük el kezelni a betegséget,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. BEVEZETŐ...7 1. Mire is jó a stresszkezelő program?...7 2. Mi az a stressz?...9

TARTALOMJEGYZÉK. BEVEZETŐ...7 1. Mire is jó a stresszkezelő program?...7 2. Mi az a stressz?...9 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...7 1. Mire is jó a stresszkezelő program?...7 2. Mi az a stressz?...9 1. A STRESSZ BIOLÓGIÁJA...11 1.1. A rugalmasan reagáló szervezet...11 1.2. A veszély...12 1.3. A karmester...13

Részletesebben

KATASZTRÓFA ÉS KRÍZISKOMMUNIKÁCIÓ LÉLEKTANI ALAPJAI

KATASZTRÓFA ÉS KRÍZISKOMMUNIKÁCIÓ LÉLEKTANI ALAPJAI Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar KATASZTRÓFA ÉS KRÍZISKOMMUNIKÁCIÓ LÉLEKTANI ALAPJAI ELEKTRONIKUS JEGYZET A VÉDELMI IGAZGATÁS SZEREPLŐI SZÁMÁRA PROF. DR. BOLGÁR JUDIT

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK NAPPALI TAGOZAT NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAKIRÁNY ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK A XXI. SZÁZAD NÉPBETEGSÉGE:

Részletesebben

Munkahelyi lelki egészségvédelem mentális egészség, stresszkezelés, változások elfogadásának segítése

Munkahelyi lelki egészségvédelem mentális egészség, stresszkezelés, változások elfogadásának segítése TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0010 Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés projekt Vállalati szolgáltatások alprojekt 5.3.1. Vállalkozási szolgáltatási igények és követelményjegyzék,

Részletesebben

A LELKI EGÉSZSÉG JELENSÉGKÖRE, MEGÓVÁSÁNAK JELENTŐSÉGE ÉS LEHETŐSÉGEI A VÉDELMI SZFÉRÁBAN

A LELKI EGÉSZSÉG JELENSÉGKÖRE, MEGÓVÁSÁNAK JELENTŐSÉGE ÉS LEHETŐSÉGEI A VÉDELMI SZFÉRÁBAN Schild Marianna andragógus, pszichológus schild.marianna@gmail.com A LELKI EGÉSZSÉG JELENSÉGKÖRE, MEGÓVÁSÁNAK JELENTŐSÉGE ÉS LEHETŐSÉGEI A VÉDELMI SZFÉRÁBAN Az egészség alapvető feltétele a kiegyensúlyozott

Részletesebben

MUNKAHELYI STRESSZ, MUNKAHELYI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS

MUNKAHELYI STRESSZ, MUNKAHELYI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS JUHÁSZ ÁGNES MUNKAHELYI STRESSZ, MUNKAHELYI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS Oktatási segédanyag Munka- és Szervezetpszichológiai Szakképzés BUDAPEST, 2002 BEVEZETÉS Szinte mindannyian hallottunk már az ismeretségi

Részletesebben

LXV. ÉVFOLYAM 2014/1 2. szám

LXV. ÉVFOLYAM 2014/1 2. szám LXV. ÉVFOLYAM 2014/1 2. szám Szerkesztőbizottság Elnök: Elnökhelyettes: Főszerkesztő: Tb. Főszerkesztő: Tagok: Dr. Vekerdi Zoltán Dr. Zsiros Lajos Dr. Svéd László Dr. Grósz Andor Dr. Hideg János Dr. Bakity

Részletesebben

Oláh Attila: Mi a pozitívuma a pozitív pszichológiának?

Oláh Attila: Mi a pozitívuma a pozitív pszichológiának? Oláh Attila: Mi a pozitívuma a pozitív pszichológiának? Kitűnő írásában (Iskolakultúra, 2004. 5.) Pléh Csaba bemutatta a mai pozitív pszichológiai áramlatoknak a huszadik századi európai pszichológiában

Részletesebben

IV. ÉRZELEM, MOTIVÁCIÓ, STRESSZ

IV. ÉRZELEM, MOTIVÁCIÓ, STRESSZ Alkalmazott Vezetéspszichológia IV. Gyakorlat 2009. nov. 11. 17:15-20:00 Hámornik Balázs Péter hamornik@erg.bme.hu 1 IV. ÉRZELEM, MOTIVÁCIÓ, STRESSZ 2 1 Témák Érzelmek Érzelmi intelligencia Motiváció Teljesítmény

Részletesebben

A vitiligo, mint differenciálatlan szomatoform zavar

A vitiligo, mint differenciálatlan szomatoform zavar DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR PSZICHOLÓGIAI INTÉZET A vitiligo, mint differenciálatlan szomatoform zavar Raffai Gellért Károly Pszichológia BA Nappali 2011 Önálló munkáról szóló nyilatkozat

Részletesebben

1 A stressz. Dr. Lazányi Kornélia. Óbudai Egyetem, Keleti Károly Gazdasági Kar Szervezési és Vezetési Intézet Lazanyi.Kornelia@kgk.uni-obuda.

1 A stressz. Dr. Lazányi Kornélia. Óbudai Egyetem, Keleti Károly Gazdasági Kar Szervezési és Vezetési Intézet Lazanyi.Kornelia@kgk.uni-obuda. Dr. Lazányi Kornélia Dr. Lazányi Kornélia Óbudai Egyetem, Keleti Károly Gazdasági Kar Szervezési és Vezetési Intézet Lazanyi.Kornelia@kgk.uni-obuda.hu Absztrakt: A stressz Selye János megfogalmazása szerint

Részletesebben

KÉZIKÖNYV. Németh Margit. ESZTER Alapítvány Nyilvántartási szám: 00827-2011 TÁMOP 5.6.1.C-11/1-2011/0003

KÉZIKÖNYV. Németh Margit. ESZTER Alapítvány Nyilvántartási szám: 00827-2011 TÁMOP 5.6.1.C-11/1-2011/0003 ESZTER Alapítvány Nyilvántartási szám: 00827-2011 TÁMOP 5.6.1.C-11/1-2011/0003 KÉZIKÖNYV az ESZTER Közhasznú Alapítvány Személyes gondoskodást végzők kompetenciafejlesztése az erőszakcselekmények következtében

Részletesebben

KÁROLI GÁSPÁR REFORMÁTUS EGYETEM TANÍTÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR. hallgató NAGYKŐRÖS

KÁROLI GÁSPÁR REFORMÁTUS EGYETEM TANÍTÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR. hallgató NAGYKŐRÖS KÁROLI GÁSPÁR REFORMÁT US EGYETEM TANÍTÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR DIAKÓNIAI INTÉZET FALAK NÉLKÜLI LABIRINTUS SZORONGÁS - SZENVEDÉLYBETEGSÉG - KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIA Témavezető: VÁRINÉ FERÓ MÁRIA Főiskolai

Részletesebben

SPORTTAL A STRESSZ, A SZORONGÁS ÉS A DEPRESSZIÓ ELLEN SPORT AS A TREATMENT OF STRESS, ANXIETY, AND DEPRESSION. Mentálhigiéné. DETRE ZOLTÁN százados

SPORTTAL A STRESSZ, A SZORONGÁS ÉS A DEPRESSZIÓ ELLEN SPORT AS A TREATMENT OF STRESS, ANXIETY, AND DEPRESSION. Mentálhigiéné. DETRE ZOLTÁN százados DETRE ZOLTÁN százados SPORTTAL A STRESSZ, A SZORONGÁS ÉS A DEPRESSZIÓ ELLEN SPORT AS A TREATMENT OF STRESS, ANXIETY, AND DEPRESSION Felgyorsult, rohanó Világunkban ritkán találkozunk olyan emberrel, akit

Részletesebben

Korunk tudománya. Selye János. distressz nélkül. Akadémiai Kiadó Budapest

Korunk tudománya. Selye János. distressz nélkül. Akadémiai Kiadó Budapest Korunk tudománya Selye János distressz nélkül Akadémiai Kiadó Budapest Előszó 11 Bevezetés 15 Életünk és a stressz 23 Mi a stressz? 23 A stressz a szervezet nem specifikus válasza bármilyen igénybevételre

Részletesebben

MUNKAHELYI LELKI EGÉSZSÉGVÉDELEM

MUNKAHELYI LELKI EGÉSZSÉGVÉDELEM MUNKAHELYI LELKI EGÉSZSÉGVÉDELEM Képzési és tanácsadási kézikönyv Szerzők: Barcsi Tamás Juhász Éva Karamánné Pakai Annamária Szabó József Szerkesztette: Szabó József Technikai szerkesztő: Jónáné Bajsz

Részletesebben

Bukta Tünde LOGISZTIKAI BÁZISON MEGVALÓSÍTOTT MUNKAHELYI EGÉSZSÉGMAGATARTÁSFEJLESZTŐ PROGRAM ÉS KUTATÁSI PROGRAM TAPASZTALATAI I.

Bukta Tünde LOGISZTIKAI BÁZISON MEGVALÓSÍTOTT MUNKAHELYI EGÉSZSÉGMAGATARTÁSFEJLESZTŐ PROGRAM ÉS KUTATÁSI PROGRAM TAPASZTALATAI I. Bukta Tünde buktus@t-email.hu LOGISZTIKAI BÁZISON MEGVALÓSÍTOTT MUNKAHELYI EGÉSZSÉGMAGATARTÁSFEJLESZTŐ PROGRAM ÉS KUTATÁSI PROGRAM TAPASZTALATAI I. RÉSZ Absztrakt A NATO katonai logisztika definíció szerint

Részletesebben

MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV

MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV Nemeskéri Zsolt - Pankász Balázs MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV Pszichés zavarok felismerése és kezelése a munkahelyen Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar 2015 Készült az IPA

Részletesebben

Az egészség pszichológiája

Az egészség pszichológiája Husztiné Hajdú Erika Az egészség pszichológiája Egészségvédő füzetek IV. Tartalomjegyzék A holisztikus szemléletmód a gyógyításban 3 Életút és fejlődés.. 4 Akik segíthetnek... 7 A mentális zavarok... 8

Részletesebben

Orvosi pszichológia. minimumkérdések

Orvosi pszichológia. minimumkérdések Orvosi pszichológia minimumkérdések A minimumkérdések anyagának többsége elhangzik vagy az előadásokon, vagy a gyakorlatokon. Van néhány kérdés, amit nem tárgyalunk tanórákon, ezeknek a forrását megadjuk

Részletesebben

Mentálhigiéné. sajnos az egészség minden javak között az, melyre az ember a legkevesebb figyelmet fordítja Mercier

Mentálhigiéné. sajnos az egészség minden javak között az, melyre az ember a legkevesebb figyelmet fordítja Mercier Mentálhigiéné sajnos az egészség minden javak között az, melyre az ember a legkevesebb figyelmet fordítja Mercier A mentálhigiéne szó a köznyelvben a lelki egészséget jelenti. A fogalomnak két nagy értelmezési

Részletesebben

A sport pszichológiája. Fejezetek a sportlélektan és határterületeiről I. Szerkesztették: Dr. Kurimay Tamás, Faludi Viktória, Dr.

A sport pszichológiája. Fejezetek a sportlélektan és határterületeiről I. Szerkesztették: Dr. Kurimay Tamás, Faludi Viktória, Dr. A sport pszichológiája Fejezetek a sportlélektan és határterületeiről I. Szerkesztették: Dr. Kurimay Tamás, Faludi Viktória, Dr. Kárpáti Róbert Magyar Pszichiátriai Társaság & Oriold és Társai Kiadó Budapest,

Részletesebben

A közvetlen vezető feladatai a munkahelyi stressz kezelésében. Készségfejlesztő tréning

A közvetlen vezető feladatai a munkahelyi stressz kezelésében. Készségfejlesztő tréning HBt HUMÁNPOLITIKA Személyzetfejlesztő és Tanácsadó Betéti Társaság A KÖZVETLEN VEZETŐK FELADATAI A MUNKAHELYI STRESSZ KEZELÉSÉBEN Készségfejlesztő tréning Készítette: Dr. Bóday Pál Készült az FSZH támogatásával

Részletesebben

SZOLGÁLATI VISELKEDÉS LÉLEKTANA Jegyzet

SZOLGÁLATI VISELKEDÉS LÉLEKTANA Jegyzet SZOLGÁLATI VISELKEDÉS LÉLEKTANA Jegyzet Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási Központja Budapest 2006. Oktatási segédanyag a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási Központja számára Készítette: Biró

Részletesebben