Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve alapján összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve alapján összeállította: Friedrichné Irmai Tünde"

Átírás

1 Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve alapján összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

2

3 Méz ÉDESÍTŐSZEREK CSOPORTJAI Természetes eredetűek Nádcukor Malátacukor Répacukor Szőlőcukor Tejcukor Mesterséges eredetűek Szacharin Ciklamát Keményítőszörp Aceszulfamkálium Invertcukor Izoszörp Gyümölcscukor Aszpartam

4 Biológiai szempontból a legértékesebb édesítőszer a méz, ami csaknem 70 féle gyógyhatással bíró, biológiailag értékes, kiváló energiaforrású táplálék. A méz olyan cukortartalmú anyag, amelyet a méhek a virágok nektárjából, és más édes nedvekből a mézhólyagjukban lévő enzimek segítségével átalakítanak, majd a viaszlépben tárolnak, ahol besűrűsödik és megérik.

5 Értékét az adja, hogy szőlő- és gyümölcscukrot, jelentős mennyiségű ásványi anyagot, vízben oldódó vitaminokat, fehérjéket, enzimeket, hormonokat stb. tartalmaz. Ez a legősibb édesítőszer, hazánkban különös jelentőséggel bír. A hazai mézfajták száma 17, különösen híres az akác-, a selyemkóró- és a hársméz, de a többi is kiemelkedik minőségével a világ mézei közül.

6

7 APITERÁPIA Az apiterápia fogalmán a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználását értjük. Az apiterápia főként a mézet használja fel gyógyításra.

8

9 A méz tartalmaz szénhidrátokat, cukrokat, fehérjéket, különböző szerves savakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és természetes antibiotikumokat. Szénhidráttartalma kb %, ami főként szőlőcukor és gyümölcscukor keveréke.

10

11 A szőlőcukor okozza a méz kristályosodását. A napraforgóméz több szőlőcukrot tartalmaz, ezért könnyen kristályosodik, az akácméz viszont édesebb a több gyümölcscukor miatt, így kevésbé hajlamos a kristályosodásra.

12

13 A méz ásványi anyag tartalma meghatározza a színét, minél sötétebb, annál több van benne. Az emberi szervezet számára szükséges huszonnégy ásványi anyag közül huszonkettő megtalálható benne. Az antibakteriális hatását a népi gyógyászat jól ismeri, és a tudományos kutatások is igazolták. A méz vitamintartalma alacsonyabb, mint a nyers zöldségeké és a gyümölcsöké, viszont tárolás közben sem veszít belőle. Akár hét évig is változatlan marad az összetétele.

14

15 Főként B1, B2, B5, B6, C, M, P vitamin található benne. A méz élő táplálék, magas az életereje, mivel gazdag enzimekben. Nincs izgató hatással a belekre, emiatt bélnyálkahártya-gyulladásban szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják. Könnyen és gyorsan emészthető, és nem csak a szervezet energiaszükségletét, hanem a fehérje-, vitamin-, és ásványianyag igényét is kielégíti.

16

17 A méz bizonyítottan hetven betegség esetén segít, ezek közül a legfontosabbak: gyomor- és, nyombélhurut, szív-, máj-, epebetegségek, felső légúti betegségek: hurutos betegségek, megfázás, nátha; nőgyógyászati betegségek, idegrendszeri problémák (a B vitamin tartalma miatt), nyugtalanság, idegesség, pszichés problémák, pszichés eredetű fogyás.

18

19 KÜLSŐLEG horzsolásnál, sebeknél, vágásnál, égési sérüléseknél alkalmazható. Áldásos hatású még visszérproblémáknál, a bőr gyulladásos betegségeinél, nedvedző ekcémánál, vesebetegségnél és gyulladásos szembetegségnél.

20

21 Fogyasztása ellenjavallott cukorbetegség, belső elválasztású mirigyek túlműködése (pajzsmirigy, hipofízis, mellékvese), kóros elhízás, kórosan magas koleszterin szint, méz allergia, méhcsípés allergia, gyomorsav túltengés esetén.

22

23 Külsőleg: Töményen bőrre kenve, fürdővízbe, borogatáshoz, pakoláshoz; hígítva a nyálkahártya, kötőhártya-gyulladás esetén (1 dl langyos vízbe 1 kk. méz). Belsőleg: töményen vagy hígítva.

24

25

26

27 A mézet különböző receptekben gyógynövényekkel keverik, ezáltal felerősítik azok hatásait. Fokhagymás méz: fokhagyma leve összekeverve mézzel 1:1 arányban féregűző hatású. Tökmagpépes méz: 100 g leőrölt tökmagot 1 kanál mézzel keverünk. Féregűző, fertőtlenítő hatású. Kiváló gyógyszer prosztataproblémák ellen. Tormapépes méz: egy púpozott evőkanál reszelt tormát keverünk össze két evőkanál mézzel, így kiváló szíverősítőt kapunk. A szívre, az érrendszerre és az idegrendszerre jótékony hatású. A répalé-méz párosítás egyenlő arányban (100 g g) főként külsőleg alkalmazható, fertőtlenítő, hegesedést, sebgyógyulást elősegítő hatású. Főleg ekcémás, gyulladt felületeken hatékony, de a sebeket, a sérült nyálkahártyát is regenerálja. Torokgyulladásnál gargalizálni érdemes vele. A citromlé-méz egyenlő keveréke mészoldó hatású akár érelmeszesedés, akár a csigolyák meszesedése esetén bevethető, és légzőszervi betegségeknél is nagyon hatásos. A reteklé-méz keverék epehólyag-gyulladás, epegörcs esetén hatékony gyógyszer. Kb. 100 g retek levét kell 100g mézzel összekeverni és napi háromszor bevenni egy evőkanálnyit.

28

29 Az apiterápia más méhészeti termékeket is felhasznál gyógyításra, ilyen a virágpor, a propolisz, a méhpempő, a lépes méz, a méhméreg és a méhviasz. A virágporral érdemes kúrát végezni: napi 15-20g az ajánlott adag, 3-4 héten keresztül. Allergia esetén a téli hónapokban fogyasszunk fokozatosan növelve a napi adagot g-ig. Így a szervezet folyamatosan hozzá tud szokni a virágporhoz, így a nyári időszakban az már nem vált ki allergiát.

30

31 A méhpempő B1, B2, B3, B5, B12 vitamint és vasat, kalciumot, rezet, szilíciumot és mangánt tartalmaz. Olyan hormonokat is tartalmaz, amelyek enyhítik és késleltetik a klimax tüneteit. Használható még kúraszerűen növekedési zavaroknál, különböző fejlődési rendellenességeknél, szellemi kimerülésnél, koncentrációs zavaroknál, magas vérnyomásnál, emésztési zavaroknál, étvágytalanság ellen és immungyengeség esetén. A háromhetes kúra során 20 g méhpempőt vegyünk be naponta kétszer.

32

33 A propolisz a méhek által gyűjtött ragadós anyag, amit a kaptárak fertőtlenítésére és ragasztásra használnak. Antibakteriális, antivirális, fájdalomcsillapító, vérnyomáscsökkentő, epehajtó, vérzéscsillapító, immunerősítő hatású. Véd a radioaktív hatásoktól és csökkenti a gyulladásokat.

34

35

36

37

38

39

40

41

42 fajtára jellemző színű, szagú, tiszta, csillogó, sűrűn folyó.

43 Nyersanyag szerint Fajtaméz Vegyes virágméz A kinyerés módja szerint Lépesméz, Csurgatott méz, Olvasztott méz, Pergetett méz, Sajtolt méz A háziméh és a mézpergetés bemutatása kisfilmen is: meh/meh.htm

44 Ha megtelik a mézkamra, a kaptár, s a méz éretté válik, történhet a méz szüretelése. A méz a viaszréteg alatt is lassan veszít a víztartalmából. A korán elvett méz hígan folyós lesz és nagy víztartalma miatt az erjesztőgombák is elszaporodhatnak benne. A túl későn elvett méz viszont már nagyon sűrű, nehéz a lépből kipörgetni. A méz szüretelésének a művelete: a sejtnyitás. Ebben eltávolítják a sejteket fedő viaszréteget. A következő művelet a pörgetés. Régebben a sejtek nyomkodásával, sajtolással is távolítottak el mézet a lépből, vagy lassú csurgatással gyűjtötték ki belőlük. Sajtolásnál a lép megsemmisül, s a lép újratermelése a méztermeléstől vonja el a raj tevékenységét. Ezért ma már pörgetéssel csapatják ki a mézet a sejtekből. A méz folyékony, a lépviasz merev anyag. Ez a tulajdonságkülönbség az, amit a pörgetésnél fölhasználnak. A méz a pörgető tartály falára csapódik, s lecsurog. A tartály alján összegyűlt mézet szétválasztják különböző minőségű részekre. A harmadik művelet a szétválasztás. Ennek során a mézet átszűrik. Egy részét visszaadják a méheknek téli táplálékul. A másik részét üvegekbe töltik. Mivel a méz különféle szerves savakat is tartalmaz, ezért a fémeket megtámadja, fémedényben nem ajánlatos tárolni. Forrás:

45 A látható viaszdarabok, A propolisz jelenléte, A magyar piacon az ikrásodás. Az ikrásodás ugyanakkor a méz eredetiségét, a hamisítás kizárásának a tényét bizonyítja. Az ikrásodás a szőlőcukor kiválásának folyamata: minél magasabb a méz szőlőcukor-tartalma, annál könnyebben ikrásodik.

46

47 Virágpor: kétszikű növények hímivarsejtje, gazdag aminosavakban, ásványi anyagokban és vitaminokban. Hatóanyagainak értéke tárolás során csökken, minőségmegőrzési ideje max. 1 év.

48

49 Méhkenyér: a méz pergetése után a lépekből kézi eszközzel kinyert, magas fehérjetartalmú, biológiailag értékes, drága élelmiszer.

50 Méhpempő: a méhkirálynő és az utódok táplálására szolgáló, fehérjékből, zsírokból és mintegy 2% - idáig ismeretlen anyagból áll, növeli a szervezet ellenálló képességét.

51 Méhméreg: reumaellenes hatású anyag

52 Forrás:

53

54 Méhviasz: a méhek által kiépített sejtek anyaga

55 Propolisz: az élettani nedvekből gyűjtött, viaszokból, gyantákból, balzsamokból, illőolajokból, ásványi anyagokból és vitaminokból felépülő anyag.

56 Raktározás Könnyen kristályosodik (ikrásodik) C hőmérsékleten, de ez visszaalakítható. Ha az ikrás mézet 60 C-ra melegítjük, ismét folyékonnyá válik. Ilyenkor ügyelni kell a csomagolás melegtűrésére: üveges méz esetén vízbe állítjuk és lassan melegítjük az ikrás mézet. A mézben erjedési folyamatok indulhatnak meg 15 C fölötti raktártérben, viszont 5 C alatt tárolva úgy megszilárdul, hogy szétrepesztheti a tárolóedényt.

57 Csomagolás Leggyakrabban üvegben, PE tárolóeszközben hozzák forgalomba a mézet. Ma már nem ritka, hogy menetes zárókupakkal ellátott többrétegű fóliából állítanak elő biztonságos, erős Smart Pack, illetve Go Pack csomagolóeszközt.

58 Forrás: pds.hu/ujsagok/transp ack/2005-ev/08/tra- 04.html

59 Páratartalom A legkedvezőbb a 60%-os relatív páratartalom Hőmérséklet Ideális (az ikrásodás veszélye ellenére is) a 5-10 C környezet.

60 Már az észak-amerikai indiánok is használták a juharfa leveléből készített édesítőszert. A lényerési eljárás lényege megegyezik a kaucsukfa ill. a nyírfa csapolásával. Kora tavasszal, hóolvadáskor a cukorjuharfák nedveinek áramlása felfokozódik. A fatörzseket megkarcolják és a kicsorgó nedvet edényekbe ill. csőrendszer segítségével felfogják. Forrás:

61 Az így kapott nyerslé 87-97% vizet, 2-12% cukrot tartalmaz. Ezt a levet forralással besűrítik 67% cukortartalomra. Mintegy 50 liter nyersléből kapnak 1 liter szirupot. A szirupban gyümölcs- és szőlőcukor mellett 120 mg K, 24 mg Ca, 11mg Mg és némi P található. Forrás:

62 Az első gyűjtési periódusból származó szirupokat különleges osztályba sorolják. Az ilyen szirupok tiszták, világos borostyánkő színűek és enyhén karamell ízűek. Ezt a szirupot finom édességek, krémek, zselék, gyümölcsmártások, jégkrémek, sütemények, palacsinták ízesítésére ajánlják. Forrás:

63 A cukor a legelterjedtebb édesítőszer. A mérsékelt égöv országaiban cukorrépából, a trópusi éghajlatú országokban cukornádból állítják elő. A cukor általában az energiaértéken kívül semmilyen biológiailag értékes anyagot nem ad a szervezetnek. Kivétel a barnacukor, amelynek a színe a cukorszemcsék felületén kötött melasztól származik, ezért elenyésző mennyiségben, de tartalmaz ásványi anyagokat, vitaminokat, így értékesebb.

64

65 v=4zkg2ndmx6a

66

67

68

69

70 rni (cukorrépa betakarítás) rck (cukorrépa betakarítás rakodás szállítás)

71 Hazánkban ma már csak a Kaposvári Cukorgyár állít elő cukrot cukorrépából. A gyártás fizikai műveletekkel történik: a cukorrépát mossák, darabolják, majd az édes szeletekből meleg (kb. 80 C-os) vízzel kioldják a cukrot. Az így kapott nyers cukoroldal még sok idegen anyagot tartalmaz, ezért tovább tisztítják. Végül vákuumban bepárolják és az így kapott sűrű masszából a cukrot centrifugálják.

72 Eközben egyúttal a folyadékból kiváló cukorkristályokat tiszta vízzel mosva kikristályosítják. Az első kristályosítás terméke a homokcukor, más néven egyszerű kristálycukor. A cukrot tovább tisztíthatják, így kapják a finomított kristálycukrot.

73 Szemcsenagyság alapján apró, közép- és nagy szemű kristálycukor különböztethető meg. A kristálycukor szacharóztartalma 99,75%. A finomított kristálycukor apró szemnagyságú, kevéssel nagyobb szacharóztartalmú (99,8%), fehérebb színű.

74

75

76

77

78

79 Rr4 (Vitálkonyha Katus Attila) y7c (cukorgyártás) SSQ (cukorgyár)

80

81 Kristálycukor: a cukor finomítottságától és szemcseméretétől függően megkülönböztethető a finomított, a minőségi, a fehér és a normál vagy félfehér kristálycukor.

82 Porcukor: normál vagy finomított kristálycukor őrlésével állítják elő.

83 Préselt cukor: kristály- vagy porcukorból állítják elő, kocka- vagy egyéb alakzatra préselve. Egyik elterjedt változata a kockacukor (mokkacukor), ami kb. 1,5% nedvességtartalmú kristálycukorból készül. A Hókristály nevű kockacukor alapanyaga a finomított kristálycukor.

84 Süvegcukor: kristálycukorból süveg formájúra préselt termék

85 Jegeccukor (kandiscukor): túltelített cukoroldat lassú, amorf szerkezetű kristályosításával állítják elő.

86 Forrás:

87 Befőzőcukor: kristálycukor, zselésítőanyag és étkezési sav felhasználásával készül

88 Barnacukor: finomítatlan, melasztartalmú cukor

89

90 színe a fajtának megfelelő sárgás vagy hófehér, a szemcseméret egyenletes nagyságú, a kristálycukornál csillogó, száraz tapintású, vízben maradék nélkül oldódó.

91 a víztartalom a 0,25%-ot meghaladja, a cukor összetapadt, elfolyósodott, idegen szagú vagy ízű A vízoldhatatlan részt tartalmazó cukor nem hozható forgalomba.

92 Raktározás A cukorféléket tiszta, száraz, napfénytől védett, világos helyiségben, klimatizált körülmények között célszerű tárolni. Csomagolás A nagy szakítószilárdságú, nedvességnek ellenálló nátronpapír-, esetleg kraftpapír, vagy PE-zacskó a legjobb csomagolóanyag. Páratartalom A legkedvezőbb a 70%-os relatív páratartalom Hőmérséklet Ideális a C-os környezet.

93

94

95

96

97

98

99

100

101 A kristálycukorból évente fejenként közel 30 kilót fogyasztunk. Ez csökkenést jelent a korábbi évekhez képest, 2000-ben még 34 kiló cukrot ettünk fejenként egy év alatt. Mivel a túlzott cukorfogyasztás bizonyítottan egészségtelen, az utóbbi időben egyre népszerűbbé váltak a hagyományos kristálycukrot helyettesítő termékek, például a nádvagy a nyírfacukor, ám utóbbiak jóval drágábbak a sima kristálycukornál. Forrás:

102 A nádcukor táplálkozástudományi és élelmiszerbiztonsági szempontból semmiben sem különbözik a répacukortól: mindkettő szacharóz. Ha drágább, az a távoli termőterületekről való szállítási költségből adódik. Márpedig szükség van az importra, mivel a magyarországi cukorgyárak többsége sajnos bezárt, az egyetlen meglévő, kaposvári üzem pedig csak a magyarországi fogyasztás harmadát képes fedezni. A nyírfacukrot kezdetben a nyírfa kérgéből állították elő enzimes bontással, de mivel annyi nyírfa sehol nincs, amennyiből az igényeket ki lehetne elégíteni, ezért más megoldásra volt szükség, a kukorica szárra. A nyírfacukornak hívott terméknek jobb a glikémiás indexe, mint a sima kristálycukornak, ez természetes, mert nem cukor, hanem egy teljesen más anyag. (A nádcukornak ugyanaz.) Forrás: s-a-nad-es-nyirfacukor/

103

104 A szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz) egyszerű cukrok (monoszacharidok) a természetben elterjedt édes ízű anyagok, főleg szőlőben, különféle gyümölcsökben, mézben találhatók.

105 A malátacukor (maltóz) pörkölt malátában (török és más keleti piacokon is forgalomba kerül), az invertcukor (amely glükóz és fruktóz elegye), a tejcukor (laktóz) a tejben található diszacharidok. Az izoszörpöt (glükóz-fruktóz elegye) kukoricából állítják elő, elsősorban a likőrök, szörpök, befőttek ízesítésénél, valamint a cukrászatban használják.

106 A Stevia növény szárított levele. Körülbelül 30- szor édesebb a cukornál. A növény szárított levele porrá őrölve. Körülbelül 30- szor édesebb a cukornál. 95%-os Stevia kivonat (Stevia por). Körülbelül 300-szor édesebb a cukornál.

107

108 A mesterséges édesítőszerek szintetikus úton előállított szerves vegyületek, amelyek a természetben nem fordulnak elő. Édes ízűek, édesítőképességük jelentős, de sem biológiai, sem pedig energiaértékük nincs. Elsődlegesen a cukorbetegségben a diabéteszben szenvedők részére készülnek, de a szénhidrátszegény, valamint energiaszegény táplálkozásban, fogyókúrákban is jelentős szerepet töltenek be.

109 Az édesítőszerek alapjai: szacharin, aszpartam (általánosan ismert nevén nutra sweet), ciklamát, krisztallóz. Számos édesítőszert egymással vagy cukorral keverve fokozza az édes íz érzetét, ezeket édesítőpároknak nevezik. Ilyen termékek a kereskedelemben a Polisett, a Polisweet, a Glukonon.

110

111

112

113

ÉDESÍTŐSZEREK. Készítette: Bruder Júlia

ÉDESÍTŐSZEREK. Készítette: Bruder Júlia ÉDESÍTŐSZEREK Készítette: Bruder Júlia ÉDESÍTŐSZEREK Fogalma: Azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyekkel az ételeket, italokat édesítik. Csoportosításuk: ÉDESÍTŐSZEREK Természetes eredetűek

Részletesebben

Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve alapján összeállította: Irmai Tünde

Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve alapján összeállította: Irmai Tünde Dr. Buzás Gizella Szakáruismeret könyve alapján összeállította: Irmai Tünde Méz ÉDESÍTŐSZEREK CSOPORTJAI Természetes eredetűek Nádcukor Malátacukor Répacukor Szőlőcukor Tejcukor Mesterséges eredetűek

Részletesebben

APITERÁPIA. Az apiterápia fogalmán a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználását értjük.

APITERÁPIA. Az apiterápia fogalmán a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználását értjük. APITERÁPIA Az apiterápia fogalmán a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználását értjük. Úgy gondoltam, olyan sok ostoba, értelmetlen diasor kering a világban, legyen olyan is, amib l hasznos információhoz

Részletesebben

1. rész Kristálycukortól a Juhar szirupig

1. rész Kristálycukortól a Juhar szirupig EGÉSZSÉGES CUKORPÓTLÓK 1. rész Kristálycukortól a Juhar szirupig Sok gondot okoz, hogy ha valaki szereti az édeset, de nem eheti, mert cukorbeteg, valamilyen más betegsége van (pl. daganatos), könnyen

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus 2-83 számú irányelv Egyes cukortermékek. Sugar products

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus 2-83 számú irányelv Egyes cukortermékek. Sugar products MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-83 számú irányelv Egyes cukortermékek Sugar products Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 1996. Általános elõírások Az irányelv hatálya

Részletesebben

ÉDESÍTŐSZEREK, ÉDESIPARI- ÉS CUKRÁSZATI ÁRUK. Készítette: Bruder Júlia

ÉDESÍTŐSZEREK, ÉDESIPARI- ÉS CUKRÁSZATI ÁRUK. Készítette: Bruder Júlia ÉDESÍTŐSZEREK, ÉDESIPARI- ÉS CUKRÁSZATI ÁRUK Készítette: Bruder Júlia ÉDESÍTŐSZEREK Fogalma: Azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyekkel az ételeket, italokat édesítik. Csoportosításuk: ÉDESÍTŐSZEREK

Részletesebben

A méhkaptár termékei. Forever Bee Pollen. megôrizni az egészséges vérkeringést, az emésztô-, immun- és idegrendszert. TARTALMA 100 tabletta (50 g)

A méhkaptár termékei. Forever Bee Pollen. megôrizni az egészséges vérkeringést, az emésztô-, immun- és idegrendszert. TARTALMA 100 tabletta (50 g) A Forever Living Products felvonultatja 100%-os tisztaságú méhészeti nek sorát. Méhészeti telepünk ideális környezetben helyezkedik el - Arizona magas fennsíkjain -, ahol az ôsi környezetben semmiféle

Részletesebben

Készítette: Bruder Júlia

Készítette: Bruder Júlia Készítette: Bruder Júlia tápanyagok ballasztanyagok alaptápanyagok védőtápanyagok járulékos tápanyagok fehérjék zsiradékok szénhidrátok ALAPTÁPANYAGOK FEHÉRJÉK ZSIRADÉKOK SZÉNHIDRÁTOK Sejtépítők Energiát

Részletesebben

Present Royal Reklámstúdió Méz kínálatunk

Present Royal Reklámstúdió Méz kínálatunk Méz kínálatunk A legfinomabb és legkülönlegesebb mézeket gyűjtöttük itt össze Önöknek, melyek remek ajándékként szolgálnak az ünnepek közeledtével. Termékeink más és más kiszerelésben kaphatóak. 36g tól

Részletesebben

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása A méz összetétele és élettani hatása A méz a növények nektárjából a méhek által előállított termék. A nektár a növények kiválasztási folyamatai során keletkezik, híg cukortartalmú oldat, amely a méheket

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK Gyógynövény: - Gyógyszerkönyvben szereplő drogok nyersanyaga, - gyógyításra, ill. egészségvédelemre felhasznált növény, - gyógyításra, gyógyszeripari alapanyagok előállítására,

Részletesebben

Elixír az izületek védelmére

Elixír az izületek védelmére Elixír az izületek védelmére Glükozamin Segíti az ízületi porcok és kötőszövetek épülését Eredmeny mar 1 7 nap utan Porcképző szulfátok Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatás Collagén peptid Elősegíti

Részletesebben

Nem valódi cukrok Mint már említettem, az összes cukor ugyanannak a két alapcukornak, a glükóznak és a fruktóznak a variációiból

Nem valódi cukrok Mint már említettem, az összes cukor ugyanannak a két alapcukornak, a glükóznak és a fruktóznak a variációiból Egészséges cukorpótlók 2.rész Xilit, Stevia és társaik Nem valódi cukrok Mint már említettem, az összes cukor ugyanannak a két alapcukornak, a glükóznak és a fruktóznak a variációiból 1 / 14 áll. Mindkét

Részletesebben

Táplálékkiegészítés természetesen

Táplálékkiegészítés természetesen Táplálékkiegészítés természetesen Nem mindig elég az a tápanyag, amelyet az étkezések során elfogyasztunk. A természet A korpa 1 / 8 A korpának a gabonafélék, de legfőképpen a búza őrlésekor keletkező

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..)

Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..) Természetvédelem: Gyógynövények (50 pont/ ) Csapatnév:... I. Gyógynövények (15 pont/..) A képek alapján próbáljátok felismerni az adott gyógynövényt, azonosítsátok be a hatását, és hogy a növény melyik

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

Gyógynövények babáknak és mamáknak. Ánizs 1 / 7

Gyógynövények babáknak és mamáknak. Ánizs 1 / 7 Gyógynövények babáknak és mamáknak Ánizs A Közép-Keleten és a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő szigeteken őshonos köz 1 / 7 Napjaink fitoterápiája a növény termését és annak illóolaját használja,

Részletesebben

Vinasse +P szakmai ismertető anyag

Vinasse +P szakmai ismertető anyag Vinasse +P szakmai ismertető anyag Vinasz avagy Vinasse, szerves trágya A vinasz a szeszgyártás során keletkező tisztán növényi eredetű anyag, amely koncentrált és azonnal felvehető formában tartalmazza

Részletesebben

volt szó. Szénhidrát A szénhidrátok az

volt szó. Szénhidrát A szénhidrátok az Táplálkozási ismeretek haladóknak II. Az előző fejezetben a fehérjéket alkotó aminosavakról volt szó. Most folytassuk a szénhidrátokkal. Azt az alapismeretek III. részében már megtanultuk, hogyan kell

Részletesebben

Az aranyat érő tejsavó

Az aranyat érő tejsavó A tej legértékesebb része 1. oldal (összes: 5) 2. oldal (összes: 5) A sárgás színű, áttetsző folyadék, amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, maga a tejsavó, és ezzel találkozunk akkor is, ha aludttejet

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Cukor: édes méreg. Az édesítés története

Cukor: édes méreg. Az édesítés története Cukor: édes méreg A civilizációs étrend hatalmas mennyiségű cukrot tartalmaz. Ma annyi cukrot fogyaszt el egy ember két hét alatt, mint amennyit elődeink kétszáz évvel ezelőtt egy év alatt. Az édesítés

Részletesebben

A méz jótékony hatásai

A méz jótékony hatásai A méz jótékony hatásai A méz jótékony hatása ısidık óta ismert, nem véletlenül illetik az Istenek eledele névvel: beltartalmi értékeivel nagyon kevés más élelmiszer vetekedhet. A fajtamézek jótékony hatásai

Részletesebben

Az ágazat helyzete, tendenciák a gyümölcslé, gyümölcsital és ásványvízfogyasztás alakulásában

Az ágazat helyzete, tendenciák a gyümölcslé, gyümölcsital és ásványvízfogyasztás alakulásában Az ágazat helyzete, tendenciák a gyümölcslé, gyümölcsital és ásványvízfogyasztás alakulásában Bikfalvi Istvánné Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége Zöldség és gyümölcslevek

Részletesebben

Manuka, a csodaméz Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Manuka, a csodaméz Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A manuka méz az új-zélandi manukafák nektárjából származik. Egészségügyi szakértők szerint magasabb tápanyag tartalommal rendelkezik, mint a hagyományos nyers mézek. Különösen erőteljes antibakteriális

Részletesebben

Life. High Premium A csúcsminőségű termékcsoport

Life. High Premium A csúcsminőségű termékcsoport Life High Premium A csúcsminőségű termékcsoport Tengerimalacok Mi az állatok tápláléka a természetben? Nyulak Gyógynövények Patkányok Bogarak Törpe Hörcsögök Bogarak Csincsillák Hörcsögök Bogarak Egerek

Részletesebben

KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás

KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás Víztisztítási technológiák Bodáné Kendrovics Rita Óbudai Egyetem. RKK. 2010. Vízfelhasználások Közműolló VÍZFORRÁSOK Felszíni és felszín alatti vizek

Részletesebben

Termékadat. Összetevők. 100 g por 1 adag (200 g) (50 g por ml víz) Tápanyagok. Összetevők. Sovány tej

Termékadat. Összetevők. 100 g por 1 adag (200 g) (50 g por ml víz) Tápanyagok. Összetevők. Sovány tej Termékadat Összetevők Összetevők Sovány tej 17,4% kekszliszt (búzaliszt, szacharóz, vaj, édes savópor, térfogatnövelő szer: kálium-karbonát, só, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav, vanília) Növényi

Részletesebben

A világ 10 legtáplálóbb étele

A világ 10 legtáplálóbb étele Koreai kutatók több, mint 1000 nyers élelmiszer tápanyag információit felhasználva becsülték meg minden étel tápanyag összetevőjét, a napi tápanyag szükséglet kielégítésének tekintetében. Egyes ételek

Részletesebben

SZÉNHIDRÁTOK. Biológiai szempontból legjelentősebb a hat szénatomos szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor(fruktóz),

SZÉNHIDRÁTOK. Biológiai szempontból legjelentősebb a hat szénatomos szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor(fruktóz), SZÉNHIDRÁTOK A szénhidrátok döntő többségének felépítésében három elem, a C, a H és az O atomjai vesznek részt. Az egyszerű szénhidrátok (monoszacharidok) részecskéi egyetlen cukormolekulából állnak. Az

Részletesebben

Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2. Javítóvizsga tematika 2016./17. Nagyné Erős Irén

Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2. Javítóvizsga tematika 2016./17. Nagyné Erős Irén Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2 Javítóvizsga tematika 2016./17. 1. Élelmiszer alkotók 2. Víz 3. Fehérjék 4. Szénhidrátok 5. Zsírok 6. Vitaminok 7. Ásványi anyagok 8. Járulékos agyagok 9. Ballasztanyagok

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1.

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 1. feladat: Felnőtt beteg C-vitamin tartalmú készítményt szeretne kérni Öntől. Tájékoztassa a beteget a vízben oldódó vitaminkészítményekről és a rendelkezésre álló C- vitamin tartalmú termékekről! A tájékoztatás

Részletesebben

Táplálkozási tanácsok cukorbetegeknek

Táplálkozási tanácsok cukorbetegeknek Táplálkozási tanácsok cukorbetegeknek Minden ember, aki egészségesen szeretne élni, megfelelően kell, hogy táplálkozzon. Ez nemcsak az egészséges anyagcseréjű személyre vonatkozik, hanem a cukorbetegre

Részletesebben

A tej. A tej szerepe az egészséges táplálkozásban

A tej. A tej szerepe az egészséges táplálkozásban A tej A tej szerepe az egészséges táplálkozásban A tejfogyasztás múltja Az ember 6500 éve fogyasztja más emlősök tejét Képesek vagyunk megemészteni: - a juh, a kecske - a bivaly, a ló kanca - a teve és

Részletesebben

Szépítő, gyógyító őszi gyümölcsök II.

Szépítő, gyógyító őszi gyümölcsök II. 2009 szeptember 13. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Mérték Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Fűben-fában orvosság van tartja a népi bölcsesség, és ezt természetesen igaz most érő gyümölcseinkre is.

Részletesebben

Colostrum ESSENS. Természetesen tiszta termék

Colostrum ESSENS. Természetesen tiszta termék Colostrum ESSENS Természetesen tiszta termék Mi az a kolosztrum? A kolosztrum, más néven el tej, a tej egy fajtája, amit az emlősök emlőmirigyei a szülést követő néhány órában állítanak elő. Egyedülálló

Részletesebben

BIOGÉN ELEMEK Azok a kémiai elemek, amelyek az élőlények számára létfontosságúak

BIOGÉN ELEMEK Azok a kémiai elemek, amelyek az élőlények számára létfontosságúak BIOGÉN ELEMEK Azok a kémiai elemek, amelyek az élőlények számára létfontosságúak A több mint száz ismert kémiai elem nagyobbik hányada megtalálható az élőlények testében is, de sokuknak nincsen kimutatható

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél IV. évfolyam 5. szám, 2011. május

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél IV. évfolyam 5. szám, 2011. május IV. évfolyam 5. szám, Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb

Részletesebben

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér?

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? Árpa A rizs egyik legegészségesebb alternatívája. Oldható rostokat tartalmaz, fogyasztása után pedig hosszabb ideig érezzük

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-100 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott mézfélékről Honey with disctinctive quality indication Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A SZÉNHIDRÁTOK 1. kulcsszó cím: SZÉNHIDRÁTOK

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A SZÉNHIDRÁTOK 1. kulcsszó cím: SZÉNHIDRÁTOK Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI A SZÉNHIDRÁTOK 1. kulcsszó cím: SZÉNHIDRÁTOK A szénhidrátok általános képlete (CH 2 O) n. A szénhidrátokat két nagy csoportra oszthatjuk:

Részletesebben

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK. -jelentős források: vitamin, ásványi elem, élelmi rost, szerves sav, pigment

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK. -jelentős források: vitamin, ásványi elem, élelmi rost, szerves sav, pigment ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK -olcsók, könnyen beszerezhetők gyakoriak -100 kg évente -napi élelem egyötöde -arányuk általában nem kielégítő -nyersen, feldolgozva, tartósítva -gyökér, gumó, hagyma, szár, levél,

Részletesebben

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐK ÉLETSZAKASZAI Újszülött kor Csecsemőkor Kis gyermekkor Óvodás és kisiskolás

Részletesebben

Különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Száraztészták A száraztésztákat összetétel és alak szerint csoportosítják, emellett külön csoportba sorolják a

Részletesebben

Figuactiv Szeletek. Az LR diéta innovációja: 1 szelet = 1 étkezés

Figuactiv Szeletek. Az LR diéta innovációja: 1 szelet = 1 étkezés Figuactiv Szeletek Az LR diéta innovációja: 1 szelet = 1 étkezés Egyre kevesebb az idınk, és sokat utazunk. Utazások során vagy munka közben gyakran nincs lehetıség arra, hogy az ember készítsen magának

Részletesebben

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére II. félév 1. óra Készült az Európai

Részletesebben

Javítóvizsga tematika. 9. i, c Termelés elmélet. Nagyné Erős Irén

Javítóvizsga tematika. 9. i, c Termelés elmélet. Nagyné Erős Irén 9. i, c Termelés elmélet 1. Vendéglátás feladatai 2. Vendéglátás jelentősége 3. A vendéglátás tevékenységi körei: főfolyamatok: árubeszerzés, áruszállítás 4. Főfolyamatok: áruátvétel, raktározás 5. Főfolyamatok:

Részletesebben

Vizsgált paraméterek, eredmények

Vizsgált paraméterek, eredmények Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) idén is eleget tett a 118/2013 (XII.16.) VM-rendelet, 21. -ában foglalt A méz fizikai-kémiai tulajdonságai elemzésének támogatása jogcímnek. Ennek értelmében,

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az éltetõ vitaminok A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez. A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök) szavakból

Részletesebben

KÖZÉPPONTBAN A CUKOR ÉS HELYETTESÍTİI

KÖZÉPPONTBAN A CUKOR ÉS HELYETTESÍTİI KÖZÉPPONTBAN A CUKOR ÉS HELYETTESÍTİI Magyarországon 2011. szeptember 1.-én lépett hatályba a 2011. évi CIII. törvény a népegészségügyi termékadóról. A törvény meghozatalának deklarált célja a népegészségügyileg

Részletesebben

A cukrok szerkezetkémiája

A cukrok szerkezetkémiája A cukrok szerkezetkémiája A cukrokról,szénhidrátokról általánosan o o o Kémiailag a cukrok a szénhidrátok,vagy szacharidok csoportjába tartozó vegyületek. A szacharid arab eredetű szó,jelentése: édes.

Részletesebben

A rész. Ez az előírás a B részben meghatározott termékekre vonatkozik. Ezeknek a termékeknek meg kell felelniük a C rész követelményeinek.

A rész. Ez az előírás a B részben meghatározott termékekre vonatkozik. Ezeknek a termékeknek meg kell felelniük a C rész követelményeinek. 10. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/110 számú előírása a mézről A rész I. Ez az előírás a B részben meghatározott termékekre vonatkozik. Ezeknek a termékeknek

Részletesebben

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja Formula 1 Shake Formula 2 Multivitaminkomplex Rost tabletta Herbalife Formula 1 shake - egészséges étkezés Az ízletes Formula 1 shake finom, könnyen elkészíthető egészséges

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek A haj és a vitaminok A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek Hajunk állapotát nagyban befolyásolja, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A hajhagymák vitamin vagy nyomelemhiánya

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008 Mit is jelent az egészséges táplálkozás? Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő, rendszeres fogyasztását jelenti. Nincsenek

Részletesebben

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Kovács Ildikó dietetikus Egészséges Magyarországért Egyesület Szívbarát program Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2006. június 2. Cukorbetegek étrendje

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége. Biológia verseny. 8. osztály. 2014. április 25. A feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc KÓDSZÁM:

Az ember szervezete és egészsége. Biológia verseny. 8. osztály. 2014. április 25. A feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc KÓDSZÁM: Az ember szervezete és egészsége Biológia verseny 8. osztály 2014. április 25. A feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc KÓDSZÁM: Türr István Gimnázium és Kollégium 1. A tápcsatorna szervei

Részletesebben

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse Ezért érdemes gránátalmát fogyasztani! 1. Tele van fontos tápanyagokkal A kemény héj alatt több száz mag rejlik a gránátalmában. Ezek tele vannak hasznos tápanyagokkal. Sok benne a C- és K-vitamin, valamint

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

MUNKAANYAG. Sziklainé Farkas Bernadett. Felvert tészták I. A követelménymodul megnevezése: Cukrászati termékkészítés

MUNKAANYAG. Sziklainé Farkas Bernadett. Felvert tészták I. A követelménymodul megnevezése: Cukrászati termékkészítés Sziklainé Farkas Bernadett Felvert tészták I. A követelménymodul megnevezése: Cukrászati termékkészítés A követelménymodul száma: 0536-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-016-30 FELVERT

Részletesebben

Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása

Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása Súlycsoportos sportágak Gyorserő sportágak közé soroljuk - 50-60 % szénhidrát - 25-20 % fehérje - 15-20 % zsír Ezen arányok személyre szabottan, kor, nem, célok, súlycsoport

Részletesebben

Hozzávalók: Elkészítés: Hozzávalók:

Hozzávalók: Elkészítés: Hozzávalók: Európa édes oldala Az alábbi szöveg a Sweet Europe Let yourself be seduced című kiadványnak (kiadta: Institut der Regionen Europas, Salzburg) nemhivatalos magyar fordítása. Amióta világ a világ, azóta

Részletesebben

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT Japánban emberemlékezet óta fogyasztják Beigazolódott, hogy a chlorella és a spirulina alga gátolja a rákos sejtkolóniák kialakulását, azaz hatékony a rákmegelőzésben.

Részletesebben

8 egészségügyi probléma, ami ellen hatékony a krumpli

8 egészségügyi probléma, ami ellen hatékony a krumpli A gyógyító burgonya 1975 Futónaptár.hu A burgonya nemcsak tápláló, hanem gyógyító tulajdonságai is vannak állapították meg szovjet kutatók. Valószínőleg része volt a burgonyának a skorbut megszüntetésében

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Az ősz sztárja: Töltött hokkaido tök

Az ősz sztárja: Töltött hokkaido tök Az ősz sztárja: Töltött hokkaido tök Burcsa Annamária A hokkaido tök, amelyet tévesen japán sütőtöknek is neveznek, egy igazi kuriózum. A tökfélék közül leginkább édes ízével tűnik ki Az észak-amerikai

Részletesebben

Annex 1 Terméklista. 2. számú melléklet

Annex 1 Terméklista. 2. számú melléklet 2. számú melléklet Annex 1 Terméklista Ú T M U T A T Ó A Z EK S Z E R Z Ő D É S 32. C I K K É B E N H I V A T K O Z O T T (AN N E X I. ) T E R M É K E K R Ő L Az EK Szerződés 32. cikkében hivatkozott listán

Részletesebben

Sok még a tévhit az tudatos táplálkozás terén

Sok még a tévhit az tudatos táplálkozás terén Sok még a tévhit az tudatos táplálkozás terén Bár egyre többen törekednek a kiegyensúlyozott étrendre és tudatosan választanak az élelmiszerüzletek polcairól, a Nestlé legfrissebb, a hazai táplálkozási

Részletesebben

Mert az Élet él és élni akar (37. rész)

Mert az Élet él és élni akar (37. rész) Mert az Élet él és élni akar (37. rész) Előző sorozatunkban a jövő tudományáról esett szó. Bebizonyítottuk, hogy a legtöbb gondunk és betegségünk kórokozója a tudomány által szaporított, a médiában terjesztett,

Részletesebben

MULTIVITAMINOS csokoládészelet

MULTIVITAMINOS csokoládészelet www.upperbars.hu MULTIVITAMINOS Az UpperBars-nál megalkottunk egy vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi kivonatokban gazdag szeletes csokoládé termékcsaládot, amely egyedülálló kezdeményezés Európában!

Részletesebben

Az egyensúly belülről fakad!

Az egyensúly belülről fakad! Az egyensúly belülről fakad! TIENS BELSŐ EGYENSÚLY TABLETTA BELSŐ EGYENSÚLY TABLETTA A Belső egyensúly tabletta étrend-kiegészítő készítményt különösen az emésztőrendszer működésének serkentésére fejlesztették

Részletesebben

2730-06 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerellátással kapcsolatos feladatai követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2730-06 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerellátással kapcsolatos feladatai követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2730-06 Gyógyszertári asszisztens gyógyszerellátással kapcsolatos feladatai követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: Felnıtt beteg C-vitamin tartalmú készítményt szeretne kérni Öntıl. Tájékoztassa

Részletesebben

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. Mézfajták

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. Mézfajták Fejezet a által összeállított Mézfajták a fajtamézek, a lépes méz és a vegyes virágméz Eredet szerint megkülönböztetünk a virágok nektárjából készített virágmézet és a fák kérgén, rügyein és levelein bizonyos

Részletesebben

Táplálkozási alapismeretek III.

Táplálkozási alapismeretek III. Táplálkozási alapismeretek III. Az előzőekben tárgyaltuk a napi energiaszükséglet meghatározását. Most lépjünk tovább, és határozzuk meg, hogy ezt az energiát milyen tápanyagok bevitelével célszerű megoldani.

Részletesebben

esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma

esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma Az Aloe vera és a fokhagyma után a vöröshagyma személyében" a liliomfélék újabb képviselőjét ismerhetjük meg. A vöröshagyma,

Részletesebben

Kis pralinéismeret. is pralinéismeret

Kis pralinéismeret. is pralinéismeret Kis pralinéismeret is pralinéismeret Ínyenc receptek édes finomságokhoz Saját készítésű ízletes pralinék. Jó alapanyagokkal, megfelelő kellékekkel és egy kis gyakorlattal Ön is varázsolhat kicsi, édes

Részletesebben

Gyümölcsök erdőn-mezőn

Gyümölcsök erdőn-mezőn Húsos som piros bogyói A csonthéjas gyümölcseink közül az egyik legismertebb az erdők, cserjék, laza kötésű talajok kedvelt növénye, a pirosas színű húsos som. A gyümölcs ismeretes, édeskés-fanyar-savanykás

Részletesebben

Forrás: http://www.doksi.hu

Forrás: http://www.doksi.hu Az illóolajok gyógyító hatását használja ki Az illatok, mint ingerek az idegrostokon keresztül jutnak az agykéregbe, ahol a megfelelő sejteket ingerlik. Ennek hatására javul közérzetünk. Közérzetünk javulásának

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás

TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás TERVEZET 2012. 11.27. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus)..számú irányelv Cukrászati sütemények 1. kiadás Jóváhagyta: Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 201?, 1 TARTALOMJEGYZÉK I. Általános

Részletesebben

1. Figuactiv Levesek és Shake-ek

1. Figuactiv Levesek és Shake-ek 1. Figuactiv Levesek és Shake-ek Ajánlott napi fogyasztás: A diéta program során a kívánt eredmény elérése érdekében a napi 3 fő étkezésünk közül kettőt Figuactiv Levesre és/vagy Shake-re kell cserélnünk.

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

Üzenjünk hadat a cukornak az új WHO 1 ajánlás értelmében?

Üzenjünk hadat a cukornak az új WHO 1 ajánlás értelmében? Üzenjünk hadat a cukornak az új WHO 1 ajánlás értelmében? Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint a válasz egyértelmű nem! Bármilyen tápanyag túlzásba vitt fogyasztása

Részletesebben

A fehér tea még Kínában is exkluzív, nagytiszteletű italnak számít.

A fehér tea még Kínában is exkluzív, nagytiszteletű italnak számít. A fehér tea A fehér tea igazi teakülönlegesség, hazánk neves teázóiba A fehér tea még Kínában is exkluzív, nagytiszteletű italnak számít. 1 / 9 A világon mindössze csak két terület felel meg a fehér tea

Részletesebben

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából.

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából. A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából Farkas Ágnes Williams K. A., Patel H. (2017): Healthy Plant-Based Diet. Journal

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus)

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) Az 56/2004. (IV.24.) FVM rendelet mellékletének 42. sorszámú előírása MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimentarius Hungaricus) 1-3-2001/111 számú előírás (2. kiadás 2006.) Emberi fogyasztásra szánt egyes

Részletesebben

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az anyagoknak, fizikális és kémiai tulajdonságaiknak köszönhetően

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Az egészséges ember számára megfogalmazott táplálkozási ajánlások érvényesek a különböző sporttevékenységet végzők számára is. Kiegyensúlyozott

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség Készült a vas megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy Food Egészséges Étel az Egészséges Élethez

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Miért egészséges a sertéshús?

Miért egészséges a sertéshús? A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása, jó okkal. A sertéshús fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyag gazdagsága miatt táplálkozásunk szerves

Részletesebben

A szénhidrátok döntő többségének felépítésében három elem, a C, a H és az O atomjai vesznek részt. Az egyszerű szénhidrátok (monoszacharidok)

A szénhidrátok döntő többségének felépítésében három elem, a C, a H és az O atomjai vesznek részt. Az egyszerű szénhidrátok (monoszacharidok) SZÉNHIDRÁTOK A szénhidrátok döntő többségének felépítésében három elem, a C, a H és az O atomjai vesznek részt. Az egyszerű szénhidrátok (monoszacharidok) részecskéi egyetlen cukormolekulából állnak. Az

Részletesebben

Egészséges ételek, életmódjához igazodva

Egészséges ételek, életmódjához igazodva 1 w 01/10 5299-Herbalife Formula 1 Shakes & Express Bar Gatefold ID: 5299-F1 Shakes & Exp Bar Gatefold_HU Egészséges ételek, életmódjához igazodva Formula 1 Shake a megfelelő testsúly-kontroll megoldás

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Plavix 75 mg filmtabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben