Magyarország megújul. Épületenergetika. Fejlesztések a balatonfüredi általános iskolákban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyarország megújul. Épületenergetika. Fejlesztések a balatonfüredi általános iskolákban"

Átírás

1 Épületenergetika Fejlesztések a balatonfüredi általános iskolákban

2 ÉPÜLETENERGETIKAI FEJLESZTÉSEK A BALATONFÜREDI ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

3 Balatonfüred Város Önkormányzata augusztus 13-án pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energetika Operatív Programja keretében meghirdetett KEOP /A kódszámú felhívásra Épületenergetikai fejlesztések a balatonfüredi általános iskolákban címmel március 16-án kelt támogató levélben az Energia Központ Energiahatékonysági, Környezetvédelmi és Energia Információs Ügynökség Nonprofit Kft. mint Közreműködő Szervezet (továbbiakban Energia Központ) arról értesítette Balatonfüred Város Önkormányzatát, hogy a benyújtott pályázatot Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte. A pályázat a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósulhatott meg. A projekt teljes költségvetése Ft, amelyből a támogatás mértéke 60,32%, Balatonfüred Város Önkormányzata Ft önrész biztosítását vállalta. A támogatási szerződést a felek május 14-én írták alá. A projekt tárgya a Balatonfüreden található két iskola, a Radnóti Miklós Általános Iskola (Balatonfüred, Nádor utca 17.), valamint az Eötvös Loránd Általános Iskola (Balatonfüred, Noszlopy Gáspár utca 2.) energetikai korszerűsítése. A fejlesztés annak a céltudatos tervezésnek a részét képezi, amely a város adottságaira és lehetőségeire épülő, versenyképes és folyamatosságot biztosító önkormányzati munkát segíti. Balatonfüred Város Önkormányzatának fő feladata a közoktatási szolgáltatás jó színvonalának megőrzése, illetve a színvonal lehetőség szerinti emelkedésének elősegítése, mely feladat a város Gazdasági Programjában is fontos szerepet kap. Emellett nemcsak az oktatási szolgáltatás, hanem az oktatás fizikai környezetének megteremtése is fontos feladata a város önkormányzatának, amelyet ez a felújítás is szolgál. Balatonfüred Önkormányzatának feladata nemcsak az oktatás színvonalának emelése az iskolákban, hanem az oktatás jó fizikai környezetének a biztosítása is. A megvalósított projekt során két iskola épületenergetikai fejlesztése is ezt a célt szolgálta.

4 A MEGSZÜNTETNI KÍVÁNT MAGAS ENERGIAKÖLTSÉGEK OKAI Épületek kora, a kornak nem megfelelő anyagok használatából, építési körülményekből (szigetelés nélküli, minimális szigeteléssel megvalósult építés) adódó állapota/állaga, átfogó felújítás hiánya, kis léptékű energiahatékonysági beruházások (csupán részleges ablakcserék); Gépészeti rendszerelemek korukból adódó elhasználódása, állapota/állaga, kazánok/konvektorok rossz hatásfoka, folyamatos meghibásodása, fűtési rendszer hiányosságai, és főként szabályozottságának szinte teljes hiánya, szabályozhatatlansága; Nem megfelelő használatból eredő meghibásodások, többletköltségek; Lényegét tekintve tehát a magas üzemeltetési költségek több összetevőből származtak: egyrészt az épületek nem megfelelő hőszigeteltsége miatti jelentős energiaveszteségből, másrészt a fűtési rendszer szabályozhatatlansága miatt, harmadrészt pedig az alkalmazott berendezések nem megfelelő hatásfoka és magas karbantartási igényei miatt. A számítások szerint az energetikai korszerűsítéssel, fejlesztéssel évente 1635 GJ energiahordozó x 97,44 ezer Ft takarítható meg, az üvegházhatású gázok mennyisége pedig évente 93 tonnával csökken, amely 1713 ezer Ft/CO2eq/év költség csökkenést jelent. Tehát környezetvédelmi szempontból is igen jelentős hatása van a projektnek, amely a város Gazdasági Programjában megfogalmazottakkal összhangban áll, mivel Balatonfüred meglévő természeti értékei felbecsülhetetlenek, megóvásuk a város stratégiai céljai közt prioritást élvez. Balatonfüred Város Önkormányzata a projekt keretében közösségi eljárásrendben nyílt közbeszerzési eljárást folytatott le, amelynek nyertese a Mech-Vill System Kft. lett, aki a kivitelezést végezi. A munkaterületet szeptember 9-én adták át, amely egyben a projekt megkezdését is jelentette. A projekt támogatási szerződés szerinti befejezése június 30.

5 ÚJ KONDENZÁCIÓS KAZÁNOK Az alapvető problémát a Radnóti és az Eötvös általános iskola esetében a kiválasztott épületek magas energiaköltsége, rendkívül rossz energiahatékonysága jelentette. Az épületek túlzott működtetési, elsősorban fűtési költsége jelentős mértékben a fenntartó, ill. a fenntartáshoz hozzájáruló Önkormányzatot terheli, így ennek csökkentése volt az elsődleges feladat. Az épületek energetikai felújításával ugyanakkor a gazdasági mellett más szempontból is megújulhatnak az épületek az épületbiztonsági, egészségügyi, higiéniai, ergonómiai szempontok sem elhanyagolhatók. Különösen jelentős probléma a kiválasztott épületeknél a fűtési rendszer szabályozhatatlansága, ugyanis korábban nem volt megoldható, hogy az egyes helyiségekben azonos szobahőmérséklet legyen. Ahhoz, hogy a legtávolabbi tantermekben is kellő hőmérséklet legyen, a közelebbi termeket jelentősen túl kellett fűteni, amit pedig túlszellőztetéssel lehetett ellensúlyozni. Ez nem csak nagy üzemeltetési és fenntartási költséget okozott, hanem jelentős energiapazarlást is jelentett, melynek kiküszöbölése fontos önkormányzati és környezeti érdek is egyben.

6 A RADNÓTI ISKOLA ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE A 2502 m 2 nettó beépített területű Radnóti Miklós Általános Iskola nyílászáróit 2006-ban cserélték korszerű elemekre, így ezek cseréje a felújítás során nem volt indokolt. A homlokzati réteg viszont nem felelt meg a kor követelményeinek, így a korszerűsítés során energia megtakarítási szempontból utólagos hőszigeteléssel látták el a homlokzatot. Emellett szükséges volt a kazánpark (elhasználódott, korszerűtlen, hiányzó hőszigetelés, többletköltséggel járó működtetés) teljes cseréjére és felújítására is. Az iskolában az elmúlt években átlagban 46 felnőtt dolgozott és 386 volt a diáklétszám. A részben kétszintes iskola az 1969-ben épült, lapos tetejű, hőtechnikailag kedvezőtlen kialakítású, földszintes, alápincézetlen épület. A nyílászárók korszerű műanyag szerkezetek hőszigetelő üvegezéssel, melyeket 2006 évben építettek be a régi faszerkezetek helyére. Ezért nyílászáró-csere gazdasági szempontból nem volt indokolt. Az épület 38 cm vastag blokktégla falazattal épült, előregyártott, feszített vasbeton födémszerkezettel. A különböző épületszerkezeti elemek (falak, tető és tetőfödém) meglehetősen jól karbantartottak voltak, hőtechnikai, hőfizikai szempontból az akkori építési kornak igen, de a mai követelményeknek viszont már nem feleltek meg. A meglévő kazánok éves üzem alatt elhasználódtak, gyakori volt a kazántag repedés, amelynek javítása nehéz és költséges. Kazánköri kapcsolása korszerűtlen volt, minden készülék hidraulikailag állandóan aktív, az állandó hőntartás kémény veszteséget okozott. A hőszigetelés hiányzott, a szabályozó automatika nem üzemelt, a beavatkozás kézzel történt, ami az esetlegesség miatt energia pazarlást okozott.

7 A homlokzat ragasztott és vékonyvakolattal készített 10 cm vastag EPS-polisztirolhab hőszigetelést kapott, a szükséges csaprögzítésekkel, kiegészítő szerelvényekkel, szegélyekkel. ÉPÍTÉSZETI FELÚJÍTÁS A projekt során a Radnóti Miklós Általános Iskolában megvalósult hőszigetelés: Homlokzati falak: min. 10 cm vastag EPS- DRYVIT hőszigetelő rendszer készítése Kazáncsere kondenzációs kazánra Radiátoros fűtésrendszer kiépítése Korszerű keverőszelep, szivattyú, szabályzó rendszer kiépítése Termosztatikus szelepek és termosztatikus szabályzófejek beépítés Fűtési rendszer, melegvíz-ellátás korszerűsítése Az épület határoló szerkezeteinek felújításával a fűtési energia igény jelentősen lecsökken. Az elavult, több mint húsz éves, rossz hatásfokú kazánokat korszerű, alacsony szennyezőanyag kibocsátású, földgáz üzemű, zárt égésterű fali kazánra cserélték. Az új kazán saját égési levegő bevezető, égéstermék elvezető rendszerrel rendelkezik. A beépített új kazán szabályozását időprogrammal rendelkező szobatermosztát végzi. A használaton kívüli időszakokban így csökkentett fűtéssel lehet a rendszert üzemeltetni. Az épületben az öntvény radiátorok elbontása után acéllemez lapradiátoros fűtést építettek ki. A radiátorok megtáplálása falon kívül vezetett rézanyagú csőhálózattal történik. Radiátorokhoz tartozó elzáró és szabályozó szelepeket is korszerűsítették. EREDMÉNYES DIÁKSPORT Minden, ami az iskolában történik, a gyermek boldogságát, adottságainak kibontakoztatását, a siker örömét, a tudás megszerzését, az alkotást, a közösséghez tartozás élményeit kell, hogy szolgálja. Steierlein István, igazgató. A nyugodt, csendes zöldövezeti környezetben működő iskola munkáját az vezérli, hogy tanulói számára tudjuk biztosítani a kellemes, oldott légkört, a boldog iskoláskort, és közben megfeleljen a szülői, önkormányzati, törvényi, valamint a tantestület által meghatározott elvárásoknak. Az iskola két tagozatot működtet, a testnevelést és az idegen nyelvet (angol, német). Az oktatás magas színvonalát bizonyítják a tanulmányi, művészeti és sportversenyeken elért kiváló eredményeik. Matematikából, angol és német nyelvből, ki mit tud vetélkedőn, versenyen, szépkiejtési valamint komplex természettudományi versenyen szereztek tanulóik rangos megyei helyezéseket. A 2007/2008 tanév sporteredményei alapján a Radnlóti iskola kapta a Veszprém Megye Diáksportjában Legeredményesebb Általános Iskolája címet, melyet 9 országos és 40 megyei éremmel érdemeltek ki, de azóta is az első három helyezett között vannak. Az elmúlt tanévben 4 országos valamint 42 megyei érmet szereztek a Radnóti iskola tanulói.

8 AZ EÖTVÖS ISKOLA ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE A 2411 m 2 nettó beépített területű Eötvös Loránd Általános Iskola régi típusú nyílászáróit korszerű, újakra cserélték az energetikai korszerűsítés során, és felújították az energia megtakarítás miatt az iskola homlokzatát is. A két iskolában a technológiai fejlesztésekkel nőtt az épületszerkezetek hőszigetelése, amely a jelentős költségkímélő üzemeltetés mellett komfortosabbá tette a környezetet is. Az iskolákban a komplex beruházással hosszú évekig biztosított a költséghatékony működés és a megfelelő környezet a diákok számára. Az új, formatervezett, biztonságosabb nyílászárók, illetve a felújított homlokzatok hozzájárulnak ahhoz, hogy mind a dolgozók, mind az épületeket használó lakosság (gyermekek és felnőttek) kényelemérzete növekedjen, így az intézmények kényelmesebb, biztonságosabb, jobb környezetet biztosíthassanak, hatékonyabbá tudják tenni az oktatási-nevelési feladatok ellátását. Az iskolában az elmúlt években átlag 46 felnőtt dolgozott és 399 diák tanult. A meglévő iskola 1984-ben épült, mintegy 94,30x41,30m befoglaló alapterületű, földszintes, részben emeletráépítéses épület. Lapos tetejű, hőtechnikailag rendkívül kedvezőtlen kialakítású, előre gyártott vasbeton pillérváz szerkezetű, előfeszített födémpaneles, nagy kiterjedésű egy és többszintes épületegyüttes, jelentős üvegfelületekkel. Az egész épületkomplexum az építési korra jellemző mai követelményeknek nem megfelelő hőtechnikai, hőfizikai tulajdonságokkal rendelkezett. Sem a falak, sem a kétrétegű üvegezésű egyesített szárnyú homlokzati nyílászárók, és különösen az egyrétegű üvegezések, valamint a zárófödémek hőszigetelési adottságai nem voltak megfelelőek. A meglévő kazánok a éves üzem alatt elhasználódtak, gyakori volt itt is a kazántag repedés, amelynek javítása nehéz és költséges. A kazánköri kapcsolás korszerűtlen volt, mivel minden készülék hidraulikailag állandóan aktív, az állandó hőntartás kémény veszteséget okozott. A hőszigetelés hiányzott. A szabályozó automatika nem üzemelt, a beavatkozás kézzel történt, ami az esetlegesség miatt energia pazarlást okozott. A központi használati melegvíz termelő rendszer nem működött.

9 ÉPÍTÉSZETI FELÚJÍTÁS A homlokzati hőszigetelést ragasztott és vékonyvakolattal készített 10 cm vastag EPS-polisztirolhabból, a szükséges csaprögzítésekkel, kiegészítő szerelvényekkel, szegélyekkel végezték el. Az Eötvös Loránd Általános Iskolában a projekt során megvalósult hőszigetelés Homlokzati falak: min. 10 cm vastag EPS- DRYVIT hőszigetelő rendszer készítése Ablakok: csere 1,1 W/m 2 K hőszigetelő üvegezésű akusztikailag méretezett nyílászáróra Ajtók: csere hőszigetelt nyílászáróra Kazáncsere kondenzációs kazánra Radiátoros fűtésrendszer kiépítése Korszerű keverőszelep, szivattyú, szabályzó rendszer kiépítése Termosztatikus szelepek és termosztatikus szabályzófejek beépítése A nyílászárócsere U=1,1 W/m 2 K, ötkamrás KPVC, LOW - gáztöltésű, kétrétegű üvegezéssel, fokozott légzárással, kívül-belül új párkánnyal valósult meg. A nyílászárók fokozott légzárása miatti páratorlódás a relatív légnedvesség jelentős megemelkedéséhez vezet. Ennek kivédése a fő páraterhelést okozó helyiségekben fali párakivonó készülékek elhelyezésével történt, úgy, hogy ezeket előre beállított %-os határok közé lehet programozni. A fűtési rendszer, melegvíz-ellátás korszerűsítése. Az épület határoló szerkezeteinek felújításával a fűtési energia igény jelentősen lecsökken. Az elavult, több mint húsz éves, rossz hatásfokú kazánokat korszerű, alacsony szennyezőanyag kibocsátású, földgáz üzemű, zárt égésterű fali kazánra cserélték. Az új kazán saját égési levegő bevezető, égéstermék elvezető rendszerrel rendelkezik. A beépített új kazán szabályozását időprogrammal rendelkező szobatermosztát végzi. A használaton kívüli időszakokban így csökkentett fűtéssel lehet a rendszert üzemeltetni. Az épületben a konvektorok elbontása után radiátoros fűtési rendszert építettek ki. A fűtőtestek acéllemez lapradiátorok, amelyekhez falon kívül vezetett rézanyagú csőhálózat kapcsolódik. Radiátorokhoz tartozó elzáró és szabályozó szelepeket is korszerűsítették. A helyiségenkénti hőmérséklet-szabályozás céljából termosztatikus radiátorszelepeket építettek be. ÖKO ISKOLA Az Eötvös Loránd Általános Iskola tavaly ünnepelte alapításának 25. évét. A fiatal intézménynek sikerült a helyét megtalálni a város életében, mindennapjaiban. Diószeghy Leopoldina, igazgatónő. Az iskolában a városban elsőként itt vezették be a szakosított tantervű német-, majd az angol nyelvoktatást. Hangsúlyozott az informatikaoktatás is, hiszen felső tagozattól a diákok emelt szinten bővíthetik ismereteiket. A nevelőtestület erős hivatástudatú, szakmailag jó felkészült, kiművelt. Teljes a nyitottsága a tanulók, a szülők, és a társadalmi elvárások felé. Valamennyien fontosnak tartják a szakmai megújulást, az új szakmai irányzatok megismerését. Igen jók az iskola középiskolai felvételi mutatói, az országos mérések eredményei és a verseny eredményeik alsó-és felső tagozaton egyaránt. A végzős tanulók több mint 75 százaléka gimnáziumban vagy középiskolában folytatja tanulmányait. Tavaly májusban az intézmény elnyerte az ÖKO iskola címet, amelyet a minisztérium a környezettudatos nevelés terén elért eredményeikért adományozott. Folyamatosan nyitott az iskola a szülők felé is. A jó partneri kapcsolatnak köszönhetően nincsenek beiskolázási gondjai az Eötvös iskolának, 62 kisdiákot írattak be a következő tanévre is első osztályaikba.

10 THE PROJECT ON THE ENERGETIC IMPROVEMENTS DUE IN THE PRIMARY SCHOOL BUILDINGS OF BALATONFÜRED

11 The self-government of Balatonfüred submitted a tender for code number KEOP /A invitation, which was part of the Environment and Energetics Operative Schedule of the New Hungary Improvement Project. Our tender was entitled: Energetic improvements due in the primary school buildings of Balatonfüred. Int he spring of 2010 the Energy Efficiency, Environment Protection and Energy Information Agency, non-profit-making Ltd (the so-called Energy Centre from now on), as a cooperational organization informed the self-government of Balatonfüred that they accepted the tender and granted HUF for its accomplishment. This way the tender could be accomplished with the financial partnership of the European Regional Development Fund. The complete budget was HUF, 60,32 % of which was granted, and the selfgovernment of Balatonfüred undertook to pay HUF. The aim of the project was to modernize the energetic operation of the two primary schools in Balatonfüred: Radnóti Miklós Primary School (at number 17 in Nádor street) and Eötvös Lóránd Primary school (at number 2 in Noszlopy Gáspár street). These buildings worked with very high energy costs, at low eficiency with lots of waste: this was the main problem. The high costs of heating were imposed on the maintainer of the buildings, which is the selfgovernment, so reducing these costs was our primary goal. The energetic improvement process serves an economic goal, but these buldings will be safer, healthier, more hygienic and ergonomic, as well. The doors and windows of Radnóti Miklós Primary School were changed in 2006, so they needed no further improvement. The facade was well under standard so subsequent insulation was fixed on it during the imrovement process. All the furnaces had to be changed. The oldtime doors and windows of Eötvös Lóránd Primary School were all changed, and the whole facade was renovated in order to save energy. With the help of this comprehensive investment cost-efficient running of these buildings is provided for many years, the emission of greenhouse effect gases is lowered and pupils are able to learn in safe environment. The self-government of Balatonfüred started an open public acquisition procedure in a communal procedural schedule, which was won by Mech-Vill System Ltd. who accomplished the work itself. This project is accomplished with the support of the European Union, with the financial co-operation of the Cohesion Fund. The main goal of the selfgovernment of Balatonfüred is to maintain the good standards of education, and by way of creating the necessary physical environment to raise these standards even higher. This improvement project served this goal.

12 A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY

MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás korszerűsítése c. pályázati konstrukcióihoz Kódszám: KEOP-2009-5.3.0/A A Budapesti Gazdasági

Részletesebben

Tájékoztató a szerződés módosításáról - Komlói Bányász Sport Klub tornaterem épülete energetikai fejlesztése

Tájékoztató a szerződés módosításáról - Komlói Bányász Sport Klub tornaterem épülete energetikai fejlesztése Tájékoztató a szerződés módosításáról - Komlói Bányász Sport Klub tornaterem épülete energetikai fejlesztése Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/132 Építési beruházás Kivitelezés, bármilyen eszközzel, Beszerzés

Részletesebben

A gépészeti rendszer hatása a különböző hőszigetelési teljesítményű könnyűszerkezetes épületek energiafelhasználására

A gépészeti rendszer hatása a különböző hőszigetelési teljesítményű könnyűszerkezetes épületek energiafelhasználására peer-reviewed article A gépészeti rendszer hatása a különböző hőszigetelési teljesítményű könnyűszerkezetes épületek energiafelhasználására KARÁCSONYI Zsolt 1, HANTOS Zoltán 2 1 Nyugat-magyarországi Egyetem

Részletesebben

1. sz. KIEGÉSZÍTÉS a 12. sz. Napirendi ponthoz. (Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései)

1. sz. KIEGÉSZÍTÉS a 12. sz. Napirendi ponthoz. (Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései) 1. sz. KIEGÉSZÍTÉS a 12. sz. Napirendi ponthoz (Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései) Tisztelt Közgyűlés! I. Környezet és Energia Operatív Program KEOP-1.1.1/B/10-11 Települési szilárdhulladék

Részletesebben

3. sz. szerződésmódosítás-bodrogkeresztúr Község Önkormányzata középületeinek energetikai korszerűsítése

3. sz. szerződésmódosítás-bodrogkeresztúr Község Önkormányzata középületeinek energetikai korszerűsítése 3. sz. szerződésmódosítás-bodrogkeresztúr Község Önkormányzata középületeinek energetikai korszerűsítése Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/22 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény

Részletesebben

8. Energiatermelő rendszerek üzeme

8. Energiatermelő rendszerek üzeme Energetika 83 8. Energiatermelő rendszerek üzeme Az energia termelését (=átalakítását) műszaki berendezésekben valósítjuk meg. Az ember sütési-főzési feladatokra tűzhelyeket, fűtés biztosítására: kandallókat,

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 9. melléklet a 92./2011. (XII.30.) NFM rendelethez Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, 1132 Budapest, Visegrádi utca 49. 2.

Részletesebben

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debrecen, Piac u. 42-48. sz. alatti épületének energetikai fejlesztése

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debrecen, Piac u. 42-48. sz. alatti épületének energetikai fejlesztése A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debrecen, Piac u. 42-48. sz. alatti épületének energetikai fejlesztése Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/39 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/3 Építési beruházás Tervezés és kivitelezés

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/3 Építési beruházás Tervezés és kivitelezés Energetikai fejlesztések a Vámosgyörki Visontai Kovách László Katolikus Általános Iskolában (kódszám: KEOP-4.10.0/E/12-2014-0089) projekthez kapcsolódó kiviteli tervek elkészítésére és az építési beruházás

Részletesebben

Károly Róbert Fıiskola Gazdaság és Társadalomtudományi Kar tudományos közleményei Alapítva: 2011

Károly Róbert Fıiskola Gazdaság és Társadalomtudományi Kar tudományos közleményei Alapítva: 2011 Károly Róbert Fıiskola Gazdaság és Társadalomtudományi Kar tudományos közleményei Alapítva: 2011 ͳ ȋͳȍ ACTA CAROLUS ROBERTUS 1 (1) FOGLALKOZTATÁS A ZÖLD ZÖLDSÉGHAJTATÓ MODELLGAZDASÁGOKBAN Összefoglalás

Részletesebben

A SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK KOLLÉGIUMAI

A SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK KOLLÉGIUMAI FELSŐOKTATÁSI KUTATÓINTÉZET KUTATÁS KÖZBEN Liskó Ilona A SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK KOLLÉGIUMAI Secondary Student Hostels No. 257 RESEARCH PAPERS INSTITUTE FOR HIGHER EDUCATIONAL RESEARCH Liskó Ilona A szakképző

Részletesebben

ENERGIA-MEGTAKARÍTÁS ÉS KLÍMAVÉDELEM ZÖLDFALAK ALKALMAZÁSÁVAL ENERGY SAVING AND CLIMATE PROTECTION WITH GREEN WALLS APPLICATION

ENERGIA-MEGTAKARÍTÁS ÉS KLÍMAVÉDELEM ZÖLDFALAK ALKALMAZÁSÁVAL ENERGY SAVING AND CLIMATE PROTECTION WITH GREEN WALLS APPLICATION Gradus Vol 3, No 1 (2016) 245-251. ISSN 2064-8014 ENERGIA-MEGTAKARÍTÁS ÉS KLÍMAVÉDELEM ZÖLDFALAK ALKALMAZÁSÁVAL ENERGY SAVING AND CLIMATE PROTECTION WITH GREEN WALLS APPLICATION Hoyk Edit 1*, Kovács András

Részletesebben

5.6.0. - energetikai korszerűsítés - Magyarbánhegyes

5.6.0. - energetikai korszerűsítés - Magyarbánhegyes 5.6.0. - energetikai korszerűsítés - Magyarbánhegyes Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/105 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/87. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa:

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/87. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa: Gyarmat, Óvoda utcai Óvoda épületenergetikai fejlesztése KEOP-5.5.0/B/12-2013-0256 azonosító számú támogatási konstrukció keretében - tájékoztatás eredményről Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/87 Beszerzés

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/118. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa:

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/118. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa: tájékoztató az eljárás eredményéről - Szentkirályszabadjai Általános Iskola és Óvoda energetikai korszerűsítése KEOP-2014-4.10.0/F azonosító számú konstrukció keretében Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/118

Részletesebben

Újraszabni Európa egészségügyét II. rész

Újraszabni Európa egészségügyét II. rész Újraszabni Európa egészségügyét II. rész A dokumentum első részét lapunk előző számában olvashatják Tisztelt Olvasóink! Ezzel a jelszóval indítja programdokumentumát a European ehealth Task Force munkacsoport

Részletesebben

15/2008. (III.28.) rendelete

15/2008. (III.28.) rendelete 1 Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal K i s k u n f é l e g y h á z a V á r o s Ö n k o r m á n y z a t K é p v i s e lőtestületének 15/2008. (III.28.) rendelete az iparosított technológiával

Részletesebben

FAGYI-TUDOMÁNY FAKULTATÍV INTEGRÁLT PROJEKT KÖZÉPISKOLÁSOKNAK ICE-CREAM SCIENCE FACULTATIVE SCIENCE PROJECT FOR HIGH SCHOOL STUDENTS

FAGYI-TUDOMÁNY FAKULTATÍV INTEGRÁLT PROJEKT KÖZÉPISKOLÁSOKNAK ICE-CREAM SCIENCE FACULTATIVE SCIENCE PROJECT FOR HIGH SCHOOL STUDENTS FAGYI-TUDOMÁNY FAKULTATÍV INTEGRÁLT PROJEKT KÖZÉPISKOLÁSOKNAK ICE-CREAM SCIENCE FACULTATIVE SCIENCE PROJECT FOR HIGH SCHOOL STUDENTS Szente Judit 1, Juhász András 2 1 Eötvös Lóránt Tudományegyetem, Természettudományi

Részletesebben

Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2006. (VI.30.) rendelete

Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2006. (VI.30.) rendelete Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2006. (VI.30.) rendelete az iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának és a

Részletesebben

J/55. B E S Z Á M O L Ó

J/55. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/55. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2005. január

Részletesebben

KÜLSÕ CÉGEK TÁMOGATÁSÁVAL MEGVALÓSÍTOTT, 4GL ÉS CASE ESZKÖZÖKRE ALAPOZOTT KÉPZÉS A SZÉCHENYI ISTVÁN FÕISKOLÁN

KÜLSÕ CÉGEK TÁMOGATÁSÁVAL MEGVALÓSÍTOTT, 4GL ÉS CASE ESZKÖZÖKRE ALAPOZOTT KÉPZÉS A SZÉCHENYI ISTVÁN FÕISKOLÁN KÜLSÕ CÉGEK TÁMOGATÁSÁVAL MEGVALÓSÍTOTT, 4GL ÉS CASE ESZKÖZÖKRE ALAPOZOTT KÉPZÉS A SZÉCHENYI ISTVÁN FÕISKOLÁN dr. Kovács János, kovacsj@rs1.szif.hu Hartványi Tamás, hartvany@rs1.szif.hu Széchenyi István

Részletesebben

Barcsa János Általános Iskola épületenergetikai felújítása

Barcsa János Általános Iskola épületenergetikai felújítása Barcsa János Általános Iskola épületenergetikai felújítása Közbeszerzési Értesítő száma: 2012/116 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről

Részletesebben

Dr. Botka László polgármester. Ikt.sz.: 10441-5/2014. Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései. 7 db határozati javaslat

Dr. Botka László polgármester. Ikt.sz.: 10441-5/2014. Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései. 7 db határozati javaslat Előterjesztő: Dr. Botka László polgármester Ikt.sz.: 10441-5/2014 Tárgy: Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései Melléklet: 7 db határozati javaslat Véleményezésre megküldve: Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági

Részletesebben

KEOP 5.5.0/B/12 azonosítószámú projekt keretében Sümeg Város intézményeinek energetikai korszerűsítése - tájékoztató a szerződés módosításáról

KEOP 5.5.0/B/12 azonosítószámú projekt keretében Sümeg Város intézményeinek energetikai korszerűsítése - tájékoztató a szerződés módosításáról KEOP 5.5.0/B/12 azonosítószámú projekt keretében Sümeg Város intézményeinek energetikai korszerűsítése - tájékoztató a szerződés módosításáról Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/12 Beszerzés tárgya: Építési

Részletesebben

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról 1. oldal 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról Az épített környezet alakításáról és védelmérıl szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. -a (2) bekezdésének h)

Részletesebben

A 2011. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása

A 2011. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása A 2011. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása 1. Feladatkör, tevékenység 1.1. Az intézmény neve: Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Törzskönyvi azonosító szám: 308450 Honlap: WWW.TIKOVIZIG.HU

Részletesebben

Fenntartható és energiahatékony épületek égetett kerámia építőanyagokból

Fenntartható és energiahatékony épületek égetett kerámia építőanyagokból Meglévő épületek homlokzati és energetikai megújítása CREATON szerelt homlokzatburkolatokkal 1 Előadás tartalma: 1. Fenntartható jövő! 2. Épület- és panel rehabilitáció kérdéskörei 3. Panel lakóépület

Részletesebben

31 582 09 0001 31 01 Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő

31 582 09 0001 31 01 Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KUTATÁS, FEJLESZTÉS, PÁLYÁZATOK ÉS PROGRAMOK A FELSŐOKTATÁSBAN AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM FELSŐOKTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS TUDOMÁNYOS ÜGYEK FŐOSZTÁLYÁNAK

KUTATÁS, FEJLESZTÉS, PÁLYÁZATOK ÉS PROGRAMOK A FELSŐOKTATÁSBAN AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM FELSŐOKTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS TUDOMÁNYOS ÜGYEK FŐOSZTÁLYÁNAK KUTATÁS, FEJLESZTÉS, PÁLYÁZATOK ÉS PROGRAMOK A FELSŐOKTATÁSBAN AZ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM FELSŐOKTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS TUDOMÁNYOS ÜGYEK FŐOSZTÁLYÁNAK 2005. ÉVI JELENTÉSE Jel2005.rtf A kiadványt összeállította

Részletesebben

[muszakiak.hu] - a mûszaki portál

[muszakiak.hu] - a mûszaki portál Hõszigetelés Homlokzati falak külsõ hõszigetelése A nyolcvanas években, amikor a növekvõ energiaárak miatt elõször került komolyan szóba hazánkban a homlokzatok hõszigetelése, néhány centiméter vastag

Részletesebben

Egyeztetési anyag 1. változat

Egyeztetési anyag 1. változat AZ ÉRKERTI LAKÓTELEP NAGYVÁROSIAS LAKÓKÖRNYEZETÉNEK MINŐSÉGI MEGÚJÍTÁSA ELŐZETES AKCIÓTERÜLETI TERV VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Egyeztetési anyag 1. változat 2009. március 17. MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda,

Részletesebben

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 1. 2. 3. 4.

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 1. 2. 3. 4. 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 2016.01.01 2017.12.31 8 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról Az épített

Részletesebben

Eszközök, módszerek felnőttképzési szakpolitikai döntéshozók részére

Eszközök, módszerek felnőttképzési szakpolitikai döntéshozók részére Eszközök, módszerek felnőttképzési szakpolitikai döntéshozók részére REGIONAL Comparative Analysis of Regional Policies for Adult Learning www.regionalproject.eu This project has been funded with support

Részletesebben

A DEBRECENI MÉRNÖK INFORMATIKUS KÉPZÉS TAPASZTALATAIRÓL. Kuki Attila Debreceni Egyetem, Informatikai Kar. Összefoglaló

A DEBRECENI MÉRNÖK INFORMATIKUS KÉPZÉS TAPASZTALATAIRÓL. Kuki Attila Debreceni Egyetem, Informatikai Kar. Összefoglaló A DEBRECENI MÉRNÖK INFORMATIKUS KÉPZÉS TAPASZTALATAIRÓL TEACHING EXPERIENCES OF THE IT ENGINEERING COURSE OF UNIVERSITY OF DEBRECEN Kuki Attila Debreceni Egyetem, Informatikai Kar Összefoglaló A Debreceni

Részletesebben

Tájékoztató szerződés módosításról

Tájékoztató szerződés módosításról Tájékoztató szerződés módosításról Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/72 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01 KÉ Eljárás

Részletesebben

A salgótarjáni távhőrendszer korszerűsítése

A salgótarjáni távhőrendszer korszerűsítése A salgótarjáni távhőrendszer korszerűsítése Környezet és Energia Operatív Program Kódszám: KEOP-5.4.0/12-2015-0007 A projekt rövid összefoglalása A projekt közvetlen célja A projekt közvetlen célja a salgótarjáni

Részletesebben

"Sportöltöző és a Haller Kúria II. felújítása" tárgyú eljárás eredménytájékoztatója

Sportöltöző és a Haller Kúria II. felújítása tárgyú eljárás eredménytájékoztatója "Sportöltöző és a Haller Kúria II. felújítása" tárgyú eljárás eredménytájékoztatója Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/94 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről

Részletesebben

Hoyk Edie-Kovács András Donát 2 -Tompa Mihály 3

Hoyk Edie-Kovács András Donát 2 -Tompa Mihály 3 A ZÖLDFALAK ALKALMAZÁSÁNAK LEHETSÉGES ELŐNYEI KECSKEMÉT KÖZÉPÜLETEINEK PÉLDÁJÁN POTENTIAL BENEFITSOF GREEN WALLS APPLICATION ON THE EXAMPLE OF PUBLIC BUILDINGS IN KECSKEMÉT Hoyk Edie-Kovács András Donát

Részletesebben

7/3 Szigetelések hibái

7/3 Szigetelések hibái ÚJ OTÉK 7/3 1 7/3.1 A szigetelés funkciója Az épület szerkezeteit védő szigetelések fő funkciója és célja, hogy a falakat és padlószerkezeteket megóvja és elhatárolja a víznyomástól, talajnedvességtől,

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUM

KIEGÉSZÍTŐ KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUM HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM BESZERZÉSI HIVATAL Nyt. szám: 733-25/2016 KIEGÉSZÍTŐ KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUM A MH Egészségügyi Központ épületenergetikai fejlesztésének tervezési feladatai a KEHOP 5.2.1.-15-2015-00005

Részletesebben

5. melléklet a 2/2006. (I. 13.) IM rendelethez

5. melléklet a 2/2006. (I. 13.) IM rendelethez 5. melléklet a 2/2006. (I. 13.) IM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja 1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751, 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu

Részletesebben

Csökmő Nagyközség településen egészségügyi alapellátás fejlesztése projekt kivitelezési szerződés módosítása

Csökmő Nagyközség településen egészségügyi alapellátás fejlesztése projekt kivitelezési szerződés módosítása Csökmő Nagyközség településen egészségügyi alapellátás fejlesztése projekt kivitelezési szerződés módosítása Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/70 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény

Részletesebben

ENEFI Energiahatékonysági Nyrt.

ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. Az ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. 2013. negyedik negyedéves jelentése 2013. 12. 31 Közzététel: 2014. február 28. Az ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. az alábbiakban mutatja be 2013. év negyedik negyedéves,

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Hajdúszoboszló Város Képviselőtestületének 16/2003. (IX.12.) Ör. számú rendelete a lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésének, felújításának támogatásáról. ( a rendeletet módosító 13/2005. (V. 19.),

Részletesebben

JÖVŐKÉP CÉLJAINK VÁLLALAT UNK

JÖVŐKÉP CÉLJAINK VÁLLALAT UNK A távfűtési rendszer biztonságos és a sok-lakásos épületek ellátására leginkább alkalmas módszer. Kényelmes, hiszen nem igényli a helyi hőtermeléshez szükséges berendezések kiépítését és üzemeltetését.

Részletesebben

Az ajánlatokat vagy részvételi jelentkezéseket a következő címre kell benyújtani: Azonos a fent említett kapcsolattartási ponttal/pontokkal

Az ajánlatokat vagy részvételi jelentkezéseket a következő címre kell benyújtani: Azonos a fent említett kapcsolattartási ponttal/pontokkal EURÓPAI UNIÓ Az Európai Unió Hivatalos Lapjának Kiegészítő Kiadványa 2, rue Mercier, L-2985 Luxembourg Fax: (352) 29 29 42 670 E-mail: mp-ojs@opoce.cec.eu.int Információ és on-line formanyomtatványok:

Részletesebben

II. kötet: Integrált településfejlesztési stratégia

II. kötet: Integrált településfejlesztési stratégia TAMÁSI INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA II. kötet: Integrált településfejlesztési stratégia Projekt azonosító: DDOP-6.2.1/K-13-2014-0002 Dél-Dunántúli Operatív Program Fenntartható településfejlesztés

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS VMJV OMP/16

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS VMJV OMP/16 1. melléklet a /2016 ( ) határozathoz PÁLYÁZATI FELHÍVÁS VMJV OMP/16 Otthon Melege Program Társasházak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása (Pályázat kódszáma:

Részletesebben

KEOP-5.5.0/B/12-2013-0053

KEOP-5.5.0/B/12-2013-0053 Vállalkozási szerződés Sajóbábony Deák Ferenc Általános Iskola energetikai korszerűsítése című, KEOP-5.5.0/B/12-2013-0053 azonosító számú pályázat kivitelezésére Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/102

Részletesebben

INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS TRAINBUD. Quality label system

INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS TRAINBUD. Quality label system INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS TRAINBUD WP4: Deliverable 4.5 Development of voluntary qualification system Quality label system 1 INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS

Részletesebben

Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium 2015/16. tanév

Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium 2015/16. tanév Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium 2015/16. tanév Képzéseink: A tagozatok kódszámai általános tantervű 01 matematika 02 angol 03 német 04 biológia 05 informatika 06 magyar 07 történelem 08 Arany János

Részletesebben

Ajánlati felhívás. Iktató szám: ALT/526-2/2013

Ajánlati felhívás. Iktató szám: ALT/526-2/2013 Budapest Főváros XV. kerületi Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Gazdasági Működtetési Központ 1158 Budapest, Ady Endre u. 31-33. Telefon:1/815-1700; fax: 1/607-1144 web: www.gmkxv.hu Ajánlati

Részletesebben

H-2840 Oroszlány, Rákóczi Ferenc u.

H-2840 Oroszlány, Rákóczi Ferenc u. OROSZLÁNY Építészeti ajánlatkérési tervdokumentáció Építtető: Megrendelő: Projekt műszaki előkészítő: H-2840 Oroszlány, Rákóczi Ferenc u. H-2840 Oroszlány, Rákóczi Ferenc u. Svorcz Gábor H-2890 Tata, Akácfa

Részletesebben

A fafeldolgozás energiaszerkezetének vizsgálata és energiafelhasználási összefüggései

A fafeldolgozás energiaszerkezetének vizsgálata és energiafelhasználási összefüggései Pályázati azonosító: FAENERGH (REG-ND-09-2009-0023) A fafeldolgozás energiaszerkezetének vizsgálata és energiafelhasználási összefüggései VARGA Mihály 1, NÉMETH Gábor 1, KOCSIS Zoltán 1, BAKKI-NAGY Imre

Részletesebben

Nemzeti közbeszerzési hirdetmény feladására irányuló kérelem

Nemzeti közbeszerzési hirdetmény feladására irányuló kérelem Nemzeti közbeszerzési hirdetmény feladására irányuló kérelem NFM. r. 6. (5) bekezdése értelmében a kérelemben meg kell adni az alábbiakat: a) a Kbt. 21. (5) bekezdése szerint a Hatóság által vezetett ajánlatkérők

Részletesebben

SZOMBATHELY MJV Önkormányzata. Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése c. pályázati felhíváshoz (TOP-6.2.

SZOMBATHELY MJV Önkormányzata. Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése c. pályázati felhíváshoz (TOP-6.2. SZOMBATHELY MJV Önkormányzata Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése c. pályázati felhíváshoz (TOP-6.2.1-15) 2014-2020 Koncepcionális javaslat Készítette: 2016. április

Részletesebben

A JUHTARTÁS HELYE ÉS SZEREPE A KÖRNYEZETBARÁT ÁLLATTARTÁSBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON

A JUHTARTÁS HELYE ÉS SZEREPE A KÖRNYEZETBARÁT ÁLLATTARTÁSBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON Bevezetés A JUHTARTÁS HELYE ÉS SZEREPE A KÖRNYEZETBARÁT ÁLLATTARTÁSBAN ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON Abayné Hamar Enikő Marselek Sándor GATE Mezőgazdasági Főiskolai Kar, Gyöngyös A Magyarországon zajló társadalmi-gazdasági

Részletesebben

Panel Plusz Hitelprogram

Panel Plusz Hitelprogram MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörően Mőködı Részvénytársaság Sikeres Magyarországért Panel Plusz Hitelprogram Terméktájékoztató Budapest, 2009. november 2. Hatályos: 2009. november 2-tıl Sikeres Magyarországért

Részletesebben

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM. 2016. évi országjelentés Magyarország

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM. 2016. évi országjelentés Magyarország EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.2.26. SWD(2016) 85 final BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM 2016. évi országjelentés Magyarország amely a makrogazdasági egyensúlyhiányok megelőzésével és kiigazításával

Részletesebben

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról Hatályos: 2013.07.09-7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. -a (2) bekezdésének

Részletesebben

Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 6207-11 Légtechnikai rendszerszerelői feladatok

Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 6207-11 Légtechnikai rendszerszerelői feladatok Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 6207-11 Légtechnikai rendszerszerelői feladatok Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 6207-11/2 Klíma- és légtechnikai szerelési

Részletesebben

X. FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA

X. FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA X. FIATAL ŰSZAKIAK TUDOÁNYOS ÜLÉSSZAKA Kolozsvár, 2005. március 18-19. VÁKUUOS SZNNYVÍZLVZTŐ-RNDSZRK ÜZI TAPASZTALATAI Fábry Gergely Abstract In any town there are basically three technical versions of

Részletesebben

2004. ÉVI FELÜLVIZSGÁLT SZÖVEGES BESZÁMOLÓ

2004. ÉVI FELÜLVIZSGÁLT SZÖVEGES BESZÁMOLÓ 2004. ÉVI FELÜLVIZSGÁLT SZÖVEGES BESZÁMOLÓ 1. FELADATKÖR, TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA 1. 1. Intézmény azonosító adatai Név: BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Törzskönyvi azonosító szám: 308791000

Részletesebben

A K. É. 23232/2014. iktatószámú hirdetmény visszavonása. Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/137

A K. É. 23232/2014. iktatószámú hirdetmény visszavonása. Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/137 A K. É. 23232/2014. iktatószámú hirdetmény visszavonása Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/137 1 Beszerzés tárgya: A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debrecen, Diószegi út 30. sz. alatti épületének energetikai

Részletesebben

Havas Gábor - Liskó Ilona. Szegregáció a roma tanulók általános iskolai oktatásában. Kutatási zárótanulmány, 2004 (Összegzés)

Havas Gábor - Liskó Ilona. Szegregáció a roma tanulók általános iskolai oktatásában. Kutatási zárótanulmány, 2004 (Összegzés) Havas Gábor - Liskó Ilona Szegregáció a roma tanulók általános iskolai oktatásában Kutatási zárótanulmány, 2004 (Összegzés) Kutatásunk egyik célja az volt, hogy egy lehetőség szerint teljes általános iskolai

Részletesebben

A műszaki tartalom a kiviteli tervdokumentációban került meghatározásra. Főbb mennyiségek:

A műszaki tartalom a kiviteli tervdokumentációban került meghatározásra. Főbb mennyiségek: 9. melléklet a 92./2011. (XII.30.) NFM rendelethez Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, HU- 7621 Pécs, Széchenyi tér 1. 2. A közbeszerzés

Részletesebben

E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt.

E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. MK E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. EDD-MK-21-01-v04 Földgáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések létesítése, üzembe helyezése és megszüntetése Azonosító: EDD-MK-21-01-v04 Oldalszám: 1/111

Részletesebben

Műszaki Biztonsági Szabályzat

Műszaki Biztonsági Szabályzat Műszaki Biztonsági Szabályzat 2. Fogalommeghatározások 2.1. Általános fogalommeghatározások Almérő: olyan gázmérő, mely a joghatással járó elszámolási mérő által mért gázfogyasztások, vagy gázfogyasztó

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/90. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa:

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/90. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa: "Kapuvári óvodák energetikai korszerűsítése KEOP-5.5.0/A/12-2013-0183 azonosító számú támogatási konstrukció keretében"kiírt nemzeti értékhatárokat elérő hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárás

Részletesebben

A regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelıs. tárca nélküli miniszter 7./2006. (V. 24.) TNM. r e n d e l e t e

A regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelıs. tárca nélküli miniszter 7./2006. (V. 24.) TNM. r e n d e l e t e A regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelıs tárca nélküli miniszter 7./2006. (V. 24.) TNM r e n d e l e t e az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról Az épített környezet alakításáról

Részletesebben

TSZM - Hatvani Varázskapu Óvoda épületenergetikai fejlesztése a KEOP-5.5.0/A/12-2013-0143 azonosító számú projekt keretében

TSZM - Hatvani Varázskapu Óvoda épületenergetikai fejlesztése a KEOP-5.5.0/A/12-2013-0143 azonosító számú projekt keretében TSZM - Hatvani Varázskapu Óvoda épületenergetikai fejlesztése a KEOP-5.5.0/A/12-2013-0143 azonosító számú projekt keretében Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/141 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés

Részletesebben

HOGYAN LEHET CSÖKKENTENI A SZÉN-MONOXID- MÉRGEZÉSEK SZÁMÁT ÉS A HELLER PROGRAM *

HOGYAN LEHET CSÖKKENTENI A SZÉN-MONOXID- MÉRGEZÉSEK SZÁMÁT ÉS A HELLER PROGRAM * HOGYAN LEHET CSÖKKENTENI A SZÉN-MONOXID- MÉRGEZÉSEK SZÁMÁT ÉS A HELLER PROGRAM * Komlós Ferenc Épületgépészeti vezető tervező, ny. vezető-főtanácsos 2330 Dunaharaszti, Klapka György u. 41/1. E-mail: komlosf@pr.hu

Részletesebben

Interpellációs válasz Békés Város Képviselő-testülete 2013. április 25-i ülésére

Interpellációs válasz Békés Város Képviselő-testülete 2013. április 25-i ülésére Tárgy: DAREH működéséről, tevékenységéről szóló tájékoztató Előkészítette: Gál András osztályvezető Műszaki Osztályvezető Interpelláló: Koppné Dr. Hajdú Anikó Képviselő Asszony Interpellációs válasz Békés

Részletesebben

KEOP-2014-4.10.0/F - Dobozi Általános Iskola és Egészségház épületenergetikai fejlesztése - eredmény

KEOP-2014-4.10.0/F - Dobozi Általános Iskola és Egészségház épületenergetikai fejlesztése - eredmény KEOP-2014-4.10.0/F - Dobozi Általános Iskola és Egészségház épületenergetikai fejlesztése - eredmény Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/106 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

Kisberzseny környezetvédelmi programja - TARTALOMJEGYZÉK

Kisberzseny környezetvédelmi programja - TARTALOMJEGYZÉK Kisberzseny környezetvédelmi programja - TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 5 1.1. A MUNKA HÁTTERE... 6 1.2. IRODALOMJEGYZÉK... 8 2. HELYZETFELTÁRÁS... 9 2.1. TERVI KÖRNYEZET... 10 2.1.1.

Részletesebben

AZ ENDREFALVA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA NEVELÉSI PROGRAM

AZ ENDREFALVA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA NEVELÉSI PROGRAM AZ ENDREFALVA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA NEVELÉSI PROGRAM TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetı... 3 II. Intézmény bemutatása, legfontosabb jellemzı adatai... 6 III. Küldetésnyilatkozat... 11

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM T Á J É K O Z T A T Ó * az államháztartás központi alrendszerének 2014. július végi helyzetéről 2014. augusztus * Az államháztartás központi alrendszerének havonkénti részletes

Részletesebben

BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE MEGHÍVÓ

BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE MEGHÍVÓ BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE MEGHÍVÓ Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselı-testületének Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról szóló 16/2010. (XI. 25.) sz. rendelete 4. (1) bekezdése alapján a

Részletesebben

2009. ÉVI ÜZLETI TERVE

2009. ÉVI ÜZLETI TERVE PRIMER 8400 Ajka, Móra Ferenc u. 26. Pf: 127 Tel/Fax: 88/312-394, 312-989 E-mail: primer@ajkanet.hu A PRIMER Ajkai Távhőszolgáltatási Kft 2009. ÉVI ÜZLETI TERVE 2 TARTALOMJEGYZÉK Pont oldal 1. Bevezető

Részletesebben

Energiatakarékosság gazdasági épületek építésénél és üzemeltetésénél

Energiatakarékosság gazdasági épületek építésénél és üzemeltetésénél BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 45. k. 2. sz. 2006. p. 16 23. Racionális energiafelhasználás, energiatakarékosság Energiatakarékosság gazdasági épületek építésénél és üzemeltetésénél

Részletesebben

Idősek nappali ellátása és orvosi rendelő energetikai felújítása Bojt községben című projekt

Idősek nappali ellátása és orvosi rendelő energetikai felújítása Bojt községben című projekt Idősek nappali ellátása és orvosi rendelő energetikai felújítása Bojt községben című projekt Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/115 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

Nógrádsipek Iskola, Óvoda, Kultúrház épületenergetikai fejlesztése megújuló energia forrással kombinálva

Nógrádsipek Iskola, Óvoda, Kultúrház épületenergetikai fejlesztése megújuló energia forrással kombinálva Nógrádsipek Iskola, Óvoda, Kultúrház épületenergetikai fejlesztése megújuló energia forrással kombinálva Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/116 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

BOLYAI SZEMLE KÜLÖNSZÁM

BOLYAI SZEMLE KÜLÖNSZÁM BOLYAI SZEMLE KÜLÖNSZÁM SZABÓ ÁGNES KÁTAI-URBÁN LAJOS VESZÉLYES ÁRU RAKTÁRLOGISZTIKAI SZEKTOR TEVÉKENYSÉGE MAGYARORSZÁGON WAREHOUSE LOGISTICS ACTIVITIES RELATED TO HAZARDOUS GOODS IN HUNGARY In case of

Részletesebben

EGYEZTETÉSI MUNKAANYAG. 2006. március 13.

EGYEZTETÉSI MUNKAANYAG. 2006. március 13. EMBERI ERŐFORRÁSOK FEJLESZTÉSE OPERATÍV PROGRAM (2007-2013) EGYEZTETÉSI MUNKAANYAG 2006. március 13. Fájl neve: OP 1.0 Oldalszám összesen: 51 oldal TARTALOMJEGYZÉK 1. Helyzetelemzés...4 1.1. Demográfiai

Részletesebben

Az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. 2012. első negyedéves jelentése. 2012. május 31.

Az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. 2012. első negyedéves jelentése. 2012. május 31. Az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. 2012. első negyedéves jelentése 2012. május 31. Az E-Star Alternatív Nyrt. az alábbiakban mutatja be a 2012. január 1-től 2012. március 31-ig terjedő időszak

Részletesebben

Lakossági állapotfelmérés egy lehetséges levegőszennyezettséggel terhelt településen

Lakossági állapotfelmérés egy lehetséges levegőszennyezettséggel terhelt településen DOI: 10.18427/iri-2016-0034 Lakossági állapotfelmérés egy lehetséges levegőszennyezettséggel terhelt településen Rucska Andrea, Kiss-Tóth Emőke Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar rucska@freemail.hu, efkemci@uni-miskolc.hu

Részletesebben

Apácatorna környezetvédelmi programja - TARTALOMJEGYZÉK

Apácatorna környezetvédelmi programja - TARTALOMJEGYZÉK Apácatorna környezetvédelmi programja - TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 5 1.1. A MUNKA HÁTTERE... 6 1.2. IRODALOMJEGYZÉK... 8 2. HELYZETFELTÁRÁS... 10 2.1. TERVI KÖRNYEZET... 11 2.1.1.

Részletesebben

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 832/2011. 33. T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez az

Részletesebben

Partnerséget építünk. Nehéz építési mód elemei, sajátosságai

Partnerséget építünk. Nehéz építési mód elemei, sajátosságai Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Partnerséget építünk Vállalkozások a fenntartható városfejlesztésért HUSK/1001/1.1.2/0046- SUSTAIN Nehéz építési mód elemei, sajátosságai

Részletesebben

Hajdúhadházi Polgármesteri Hivatal 2015. évi beszámolója

Hajdúhadházi Polgármesteri Hivatal 2015. évi beszámolója Hajdúhadházi Polgármesteri Hivatal 2015. évi beszámolója Irányadó jogszabályok: Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 81. (3) bekezdés f) pontja szerint a jegyző évente

Részletesebben

J AVA S L A T. az Ózdi Sport- és Élményközpont Nonprofit Kft. 2016. évi üzleti tervének e l f o g a d á s á r a

J AVA S L A T. az Ózdi Sport- és Élményközpont Nonprofit Kft. 2016. évi üzleti tervének e l f o g a d á s á r a J AVA S L A T az Ózdi Sport- és Élményközpont Nonprofit Kft. 2016. évi üzleti tervének e l f o g a d á s á r a Előterjesztő: Ózdi Sport- és Élményközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője Előkészítő: Ózdi Sport-

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM T Á J É K O Z T A T Ó * az államháztartás központi alrendszerének 2014. március végi helyzetéről 2014. április * Az államháztartás központi alrendszerének havonkénti részletes

Részletesebben

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T -ot.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T -ot. KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG 1024 Budapest, Margit krt. 85. 1525 Postafiók 166. Tel: 336-7776, Fax: 336-7778 Ikt.sz.: D. 341/17 /2010. A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban:

Részletesebben

MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM (1157 Budapest, Kavicsos köz 2-4.) Pedagógiai Program 2

Részletesebben

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Szilárd tüzelésű kazán 6 720 809 698 (2014/03) HU Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Teljesítmény-tartomány 20 kw-tól 40 kw-ig Kezelés előtt figyelmesen olvassa el. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék

Részletesebben

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése. A felhívás kódszáma: TOP-3.2.1-15

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése. A felhívás kódszáma: TOP-3.2.1-15 FELHÍVÁS Az önkormányzati tulajdonban lévő épületállomány energetikai felújításának megvalósítására, megújuló energiaforrások fokozott bevonásával, megyei területi szereplők részére A felhívás címe: Önkormányzati

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/3 Építési beruházás Tervezés és kivitelezés

Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/3 Építési beruházás Tervezés és kivitelezés Vállalkozási szerződés a Gyula-Elek Ivóvízminőség-javító Program tárgyú projekt (KEOP-1.3.0/09-11-2011-0017) kiviteli terv készítési és kivitelezési munkáira -egyösszegű, rögzített áras, átalánydíjas-

Részletesebben

A tervezésben résztvevő döntéshozóknak szóló ajánlások a TÁMOP 5.1.3-as program tapasztalatai alapján

A tervezésben résztvevő döntéshozóknak szóló ajánlások a TÁMOP 5.1.3-as program tapasztalatai alapján A tervezésben résztvevő döntéshozóknak szóló ajánlások a TÁMOP 5.1.3-as program tapasztalatai alapján Autonómia Alapítvány Közösségfejlesztők Egyesülete Lechner Lajos Tudásközpont Szociális Szakmai Szövetség

Részletesebben

Projekt címe: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése, 2. ütem

Projekt címe: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése, 2. ütem Projekt címe: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése, 2. ütem Projekt száma: TÁMOP-4.1.3-11/1-2011-0001 Főkedvezményezett: Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Konzorciumi partner:

Részletesebben

M szaki Biztonsági Szabályzat. 1. A M szaki Biztonsági Szabályzat alkalmazási területe

M szaki Biztonsági Szabályzat. 1. A M szaki Biztonsági Szabályzat alkalmazási területe 1132 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 22. szám 5. melléklet a 7/2016. (II. 22.) NGM rendelethez 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez M szaki Biztonsági Szabályzat 1. A M szaki Biztonsági

Részletesebben