A pásztói Római Katolikus Egyházközség havi ingyenes lapja

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A pásztói Római Katolikus Egyházközség havi ingyenes lapja"

Átírás

1 A pásztói Római Katolikus Egyházközség havi ingyenes lapja Lapunk ingyenes, de adományokat elfogadunk II. évfolyam 6. szám Te Péter vagy június - Mt 16,18 Szerkeszti: A pásztói ifjúsági közösség

2 Közérdekű telefonszámok nem csak a Biblia évére Sürgős hívószámok: Ha szomorú vagy, hívd a Jn 14-et! Ha valaki cserbenhagy, hívd a Zsolt 27-et! Ha termékenyebb szeretnél lenni, hívd a Jn 15 -öt! Ha bűnt követtél el, hívd a Zsolt 51-et! Ha aggódsz valami miatt, hívd a Mt 6,19-34-et! Ha veszélyben vagy, hívd a Zsolt 91-et! Amikor Istent távolinak érzed, hívd a Zsolt 139-et! Ha hitednek erősítésre van szüksége, hívd a Zsid 11-et! Ha magányos vagy, hívd a Zsolt 23-at! Ha keserű és kritikus lettél, hívd az 1Kor 13-at! Ha szeretnél megnyugodni, hívd a Mt 11,25-30-at! Ha a világ nagyobbnak tűnik Istennél, hívd a Zsolt 90-et! Ha honvágyad van, hívd a Zsolt 121-et! Ha imáid gyengék és önzőek, hívd a Zsolt 67-et! Ha bátorításra van szükséged, hívd a Józs 1 -et! Ha depresszióba estél, hívd a Zsolt 27-et! Ha elvesztetted a bizalmadat az emberekben, hívd az 1Kor 13-at! Ha az emberek rosszindulatúnak tűnnek, hívd a Jn 15-öt! Ha elcsüggedtél a munkádban, hívd a Zsolt 126-ot! Figyelem! Ezeket a számokat személyesen hívd, ne valamelyik asszisztenseddel! Minden vonal 0-24 óráig hívható. Oszd meg ismerőseiddel ezeket a fontos életmentő számokat!

3 Újdonság! Oratórium a Szt. Lőrinc templom oldalkápolnájában Ha máshol nem, akkor újságunk hasábjain, vagy a szentmisék hirdetéseiben már mindenki találkozott azzal a jelenséggel, hogy a vasárnap délelőtti szentmisék ideje alatt a templom oldalkápolnájában oratórium működik. Erről faggattam Kaposvári Lászlóné Marikát. Hogy indult az oratórium ötlete? Az ötlet Attila atyáé volt. Ő kérdezte, hogy mi lenne ha, én pedig azonnal vevő voltam rá. Mi történik az oratóriumban a szentmise alatt? A szentmise kihangosítva hallható az oratóriumban, és egy üvegajtón keresztül láthatjuk is az oltárnál történő dolgokat. A kisgyerekek koruknál fogva nem tudnak komolyan odafigyelni a szentmisén ha padban ülnek. De itt leültetjük megfelelő asztal és szék mellé, amit az óvodától kaptunk erre az alkalomra, ott rajzolhatnak, képeskönyvet nézegethetnek, játszhatnak, gyöngyöt fűzhetnek, bármilyen tevékenységet, de mind kapcsolatban van valamilyen formában az ő hittanos magatartásukkal, és azzal, hogy Isten házában vagyunk. Amikor az Úrfelmutatás van, a gyerekek kis csengőt kapnak, és nagyon csendesen odaállnak az ajtóhoz, ahonnan látják az oltáron történő dolgokat, és ők nagyon halkan csengetnek. Megfogjuk egymás kezét, szülőkkel, gyerekekkel és úgy mondjuk a Miatyánkat közösen. A nagyobb gyerekek mécsest is visznek. Az áldozás végén minden kisgyereket kiviszünk és áldást kap. Csodálatos ötlet! Egész pici babák ott vannak, babakocsis anyukák is. Mi az eddigi legkellemesebb élményed az oratóriummal kapcsolatban? Az, hogy egyre inkább átveszik, hogy Jézus jelen van. Rajzokon is megjelenik. Az egyik kislány nézte az oratóriumban a nagy feszületet, és megpróbálta lemásolni, lerajzolni. Olyan óvodások jönnek el az oratóriumba, akiknek eddig semmi közük nem volt a templomhoz. Itt szeretnék köszönetet mondani az óvoda vezetőségének, hogy segítségünkre voltak, és asztalt és székeket adományoztak az oratórium számára.

4 Engedjétek hozzám a gyerekeket A nyúl és a teknős A nyúl nagyon gyorsan tudott futni, mint a legtöbb állat a fajtájából, és mindig piszkálta a teknőst a lassúságáért. -Olyan lassú vagy - sóhajtotta, miközben a teknős eltotyogott mellette -, hogy nem lennék meglepve, ha te lennél a leglassúbb teremtmény a világon. Gondolom, még azt sem tudod, hogy mit jelent az, hogy sietni. -Ó, azt hiszem, tudnék elég gyorsan mozogni, ha kellene mondta a teknős nyugodtan, és azzal tovább araszolt. A nyúl csak nevetett: -Milyen nevetséges állítás! gúnyolódott - feltételezem, hogy most azt gondolod, hogy még le is gőznél egy futóversenyen. A teknős megállt, és gondolkodott. - Pontosan erről van szó - válaszolta végül. -Renden van - mondta neki a nyúl dühösen. Ha bolondot akarsz csinálni magadból, akkor mérkőzzünk meg! A javasolt verseny hatalmas érdeklődést váltott ki az állatok közösségében. A verseny napján nagy számban jelentek meg, hogy lássák, amint a róka elindítja a két versenyzőt a pályán, amit ő alakított ki. A nyúl hatalmas tempóban vágott neki, és hamarosan messze maga mögött és látóterén kívül hagyta a teknőst. Nemsokára feltűnt a célvonal a rohanó nyúl előtt. Hirtelen azonban egy gondolata támadt, lelassított és megállt. -Úgyis én fogom megnyerni - gondolta magában - úgyhogy megvárom itt a teknőst, hogy ő is láthassa, hogy átszaladok a célvonalon. Ezzel a gondolattal a fejében a nyúl leült egy fa alá, és várta, hogy a teknős feltűnjön. A nyúl nemsokára mély álomba merült. Idő közben a kitartó teknős lassan battyogott, elhaladt a fa és az alvó nyúl mellett is. Aztán pedig áthaladt a célvonalon. Az ünneplő állatok éljenzése ébresztette fel a nyulat. Legnagyobb meglepetésére azt látta, hogy elvesztette a versenyt. Tanulság: a kitartó munka elnyeri jutalmát!

5 Egyházzene Sillye Jenő és barátai II. Cikkem előzménye az előző számban olvasható. Ha meghallgatjuk az említett együttesek dalait, azonnal feltűnik, hogy mennyire sokszínűen lehet szólni Jézusról, az evangéliumról, magáról a kereszténységről. Vonatkozik ez a dallamra és a szövegre egyaránt. Sillye Jenő szívből jövő hittel tudja felvidítani a csüggedőt, reménységgel eltölteni a kishitűt, szuggesztív erővel, mindenki számára érthető egyszerűséggel énekli dalait. A Signum hamis mennyország uralta világról énekel, elmagányosodásról, eltömegesedésről, arc nélküli emberekről, akiket a média világa kedvére irányíthat, s ezekkel állítja szemben a jézusi lelkiséget. A Boanergész dalainak többsége nem általában szól valamiről, hanem kimondottan imádság. A legújabb generációt képviselő Testvérek a fiatalok őszinteségével fordul Istenhez, zenéjük többnyire lendületes, hagyományos értelemben rockos, néha elégikus. Ami közös ezekben a dalokban, hogy bár szerzőiknek nincsenek illúzióik a világ állapota felől, mindig felmutatják a reménysugarat, Krisztus személyében. Ezen a síkos terepen sem csúsznak azonban el, a szövegek csak nagyon ritkán didaktikusak, többnyire mélyen megélt, hiteles vallomások szólnak Jézusról, a keresztény hit erejéről. Talán az sem véletlen, hogy sokan származnak közülük nagycsaládból, és a legismertebb zenészek közül Sillye Jenőnek, vagy a Boanergész együttes vezetőjének, Varga Attilának öt-öt gyermeke van. Figyelemre méltó tény az is, hogy a nagy ismertségre szert tett együttesek tagjainak többsége katolikus. Az utóbbi évtizedekben nagy fejlődésnek indult karizmatikus mozgalmak, így a taizéi vagy a Focoláre, szívesen alkalmazza a keresztény könnyűzene dallam-világát. (folytatás a következő számban)

6 Szeretetetközelben Könnyű az élet? Valójában nem is tudom pontosan, hogy mit akarok mondani. Hiszen én is ugyanolyan bűnös vagyok, mint embertársaim. Nem ítélkezhetek mások felett. Csak szeretném, ha jobb lenne a világ. Vagy legalábbis nyugodt, és boldog. Furcsa gondolatok járnak a fejemben: Olyan, mintha az életben levennének a vállunkról minden terhet, a sok luxuscikk megkönnyítené mindennapjainkat, és nem kéne aggódnunk a holnap felől. A média csupa olyan dolgot sugároz felénk, aminek hatására megváltozhat az emberi felfogás. Például: élj a mának; minden a tiéd lehet; mert megérdemled; stb. Néha olyan, mintha a feje tetejére állt volna a világ. Mivel lehetőség van arra, hogy csak a mának éljünk, nem kell a felelőségre gondolni: szabadon áramolhatnak az obszcén hirdetések, minden a szex körül forog, hogy bármikor és bárkivel meg lehet tenni, ha viszont a lány teherbe esik, semmi probléma, majd abortusszal meg lesz oldva. Ha gond van az életben, jöhet az ital, a drog, hiszen egyszer úgyis kijózanodik mindenki, még a 14 év alattiak is Nem kell szót fogadni a szülőknek, tanároknak, nem kell elszámolni senkinek. Káosz. Mintha Isten meghallotta volna azt a sok káromlást, ami minden nap elhangzik. Megsértődött? Szerintem csak kitiltottuk magunk közül. Nem szeretnék senkit bírálni, vagy megszólni, mindenki a saját életét éli. Csupán annyit szeretnék kérni, hogy álljunk meg egy pillanatra, és vegyünk erőt magunkhoz Istentől, hogy tudjunk különbözni a többiektől. Nem könnyű az élet. Pláne úgy, ha az iskolában kinevetik azokat a gyerekeket, akik hittanra járnak. Ha egy társaságból kiközösítik azokat a fiatalokat, akik nem dohányoznak, drogoznak, vagy fogyasztanak alkoholt. És az abortusz hatalmas lelki trauma egy fiatal lánynak, vagy akár egy felnőtt nőnek is. Mert egy életet oltanak ki. Próbáljunk meg különbözni, csak annyiban, hogy udvariasan visszautasítjuk a káros szereket, és próbáljunk meg felelősséget vállalni tetteinkért. Próbáljunk meg Istennek tetsző, keresztény életet élni. Hogyan? Hallgassunk bártan a lelkiismeretünkre, mert Isten itt van velünk, és segít megtalálni a helyes utat. Nem kell szélsőségekbe esni, csupán segíteni azokon, akik rászorulnak, és bátorítani az elesetteket. És imádkozzunk mindenki lelki nyugalmáért.

7 Ifjúság az egyházban Nagymarosi ifjúsági találkozó Nagymaros neve mára már fogalommá vált a magyar katolikus egyházban. Az évente két alkalommal megrendezendő ifjúsági találkozó még abban a sokak által csak átkosnak mondott időszakban indult el, mikor az első találkozók szervezői a szabadságukkal és talán az életükkel is játszottak, hiszen abban az időben tilos volt fiatalokkal és persze felnőttekkel is vallási témákban foglalkozni. Ma már ez az ifjúsági találkozó megmozgatja a magyar egyház fiataljainak jelentős részét. Az úton oda-, és visszafelé a most május 24-én megrendezett találkozóra igyekvő fiatal barátaimat kérdezgettem, hogy mi is az ami vonzza őket erre a találkozóra. Hogy hasonló gondolkodású fiatalokkal találkozzak. Mert nagyon jó a társaság, és ugyanolyan érdeklődési körrel rendelkező emberekkel találkozhatok. Mert már voltam itt és nagyon megtetszett. Az egész jól meg van szervezve. Lelkileg feltöltődni. Részben megszokásból. Találkozási lehetőség a régi ismerősökkel, barátokkal. Tavaly is voltam, és az is jó volt. Most a barátaim is jöttek, meg a programok miatt is. Tavaly hallottam, hogy milyen szép volt ez az egész, és szerettem volna én is megnézni és részt venni. Nagyon jól éreztem magam! Az tetszett leginkább amikor fölmentünk a hegyre, meg mikor jöttünk lefelé. Az nagyon jó volt! Nekem az tetszett amikor fölértünk a hegyre és ott játszani lehetett. Az tetszett amikor fölmentünk a hegyre. Mert együtt voltunk, és nagyon jó volt a hangulat. Tetszett a jó hangulat, a jó társaság és a kellemes időtöltés. Érdekes volt a Bibliáról szóló előadás. Nagyon jó volt, lelkileg föltöltődtem.

8 Liturgia, amiben élünk Az oltár II. Hogy az oltár megkapja az őt megillető tiszteletet, azért hangsúlyozza a misekönyv Általános Rendelkezéseinek 262. pontja: Olyan helyet foglaljon el, hogy valóban központ legyen, amelyre önként ráirányul a hívők egész közösségének figyelme. Akkor valósul meg ez igazán, akkor vonzza a tekintetet, ha kiemelkedik, és semmi sem vonja el róla a figyelmet: ha a terítőn kívül semmi más nincsen rajta. Nagyon helytelen, ha már a mise előtt telerakjuk mindazzal, amire majd ott később szükség lesz. Mert így nem az oltárra irányul a figyelem: helyette egy zsúfolt lerakodóhelyet mutatunk a híveknek. Így érthető, miért írja elő a rubrika taxatíve, hogy mikor mi lehet az oltáron: 1) Amikor a mise kezdődik, a terítőn kívül lehetőleg semmi se legyen rajta (korporále se!). Kivételek: a) Ha a virágdíszítés nem oldható meg az oltár körül, szabad kevés virágot rajta is elhelyezni. De nem mindegy, hogy az oltár tűnik-e fontosnak, vagy a virág! Nem mindegy, hogy a virág szolgál-e az oltár díszítésére, vagy az oltár szolgál-e arra, hogy tartója legyen a virágnak. Erre tekintettel kell lenni! És természetesen tekintetbe kell venni az egyházi év időszakaira vonatkozó előírásokat is (Advent, Nagyböjt). b) Ha szükség van mikrofonra, és nem oldható meg, hogy csak akkor helyezzék az oltárra, amikor az áldozat liturgiája kezdődik, akkor elhelyezhető állandóra is, de a rubrika hangsúlyozza, hogy ennek modo discreto kell történnie. Nem nevezhetők diszkrétnek az itt-ott látható hatalmas berendezések, és az sem, ha az oltár közepére teszik (hacsak nem lapos, tartó nélküli a mikrofon). A lényeg itt is, hogy ne menjen az oltár látványának rovására. c) Ha az evangéliumos könyvet nem a bevonulási menetben hozzák, az is elhelyezhető az oltár közepén már a szentmise előtt. 2) A mise elejétől az evangéliumig az evangéliumos könyv lehet (sőt: lehetőleg legyen!) az oltár közepén. 3) A felajánlástól a purifikálásig természetesen ott lehet minden, amire ilyenkor szükség van: kehely és paténa, korporále, purifikatórium és palla (ha szükséges: pixis) és misekönyv. Fentiekből következik, hogy feltétlenül szükséges az oltár közelében félreeső helyen egy előkészítő asztalka, amelyen elhelyezzük a szükséges felszereléseket mindaddig, amíg az oltárra nem tehetők. (folytatjuk)

9 Kis hírek a nagyvilágból Görög katolikus püspökszentelés Hajdúdorogon A Szentatya május 2-án P. Kocsis Péter Fülöp, dámóci görög katolikus szerzetest a Hajdúdorogi Egyházmegye megyéspüspökévé nevezte ki. Kocsis Péter Fülöpöt ünnepélyes szent liturgia keretében június 30-án Keresztes Szilárd püspök szenteli püspökké a hajdúdorogi székesegyházban. Megnyílt a londoni Szent István Ház Április utolsó vasárnapján több mint 250 magyar és angol vendég gyűlt össze Nyugat-Londonban, hogy magyar nyelvű szentmisén adjanak hálát a majd egy évig tartó átalakítások után elkészült Szent István-házért. A szentmisét Cserháti Ferenc, a külföldi magyar lelkipásztori szolgálat ellátásával megbízott püspök, Alan Hopes westminsteri segédpüspök, Virágh József angliai magyar főlelkész /egykori pásztói plébánia kormányzó/ és a helyi angol plébános mutatta be. Pio atya levelei magyarul A Szent István Könyvhét egyik újdonságaként megjelent Szent Pio atya lelkivezetőihez írt leveleinek magyar kiadása. A kötetben lelki életéről, vívódásairól, Istennel megélt találkozásairól vall. Gál Ferenc nevét veszi fel a Szegedi Hittudományi Főiskola Gál Ferencre emlékeztek Szegeden, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott konferenciát követően, május 16-án pénteken este. Az ünnepségre azért a Szegedi Hittudományi Főiskolán került sor, mert az intézménynek szándékában áll a jövőben felvenni a teológus nevét. IV. Váci egyházmegyei találkozó A Váci Egyházmegye találkozója az idén Vácon kerül megrendezésre június között. A találkozó mottója: "Az egyházmegye megújulásáért a Biblia erejével". Szállás lehetőségek: Péntekről szombatra virradó éjszaka szállás lehetőségek vannak a Karolina Iskolában, a Ferences Kolostorban, a Vác-Deákvári Közösségi Házban, a Fehérek plébániáján.

10 Helyi hírek Június 20-án lesz 10 éve, hogy városunk szülöttét, Szőke Gábort, Seregély István ma már nyugalmazott egri érsek az egri székesegyházban pappá szentelte. Gábor atyával novemberi számunkban közöltünk egy riportot. Foglaljuk őt imáinkba, és papi életére kérjük Isten áldását! Köszönjük mindazok szíves felajánlását, aki jövedelemadójuk 1 százalékával támogatták a Magyar Katolikus Egyházat, vagy valamelyik alapítványunkat! Isten fizesse meg mindenkinek a segítségét! Június 21-én, szombaton a váci székesegyházban papszentelés lesz. Az általános iskolás hittanosok és ministránsok számára 3 napos kirándulást szervezünk július között a Bükkben /Dédestapolcsány, Szilvásvárad, Bélapátfalva, Bükkszék/. Jelentkezni a sekrestyében található jelentkezési lapon lehet. Az ifjúsági hittanosok nyári tábora július 20-tól 26-ig lesz megrendezve a Balaton partján. Jelentkezni az atyáknál lehet. A templom oldalkápolnájából a vasárnapi szentmisékre oratóriumot hoztunk létre, ahol a kisgyerekek felügyelet mellett játszanak a szentmise alatt, így a felnőttek be tudnak kapcsolódni a szentmisébe. Buzdítjuk a kisgyermekes családokat, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel!

11 Kedves gyerekek, fiatalok! Itt a vége, fuss el véle! A be nem dobott, otthonlapuló, gyorsan fejtsük meg a nagyi újságjából című titkos fegyvereiteket és az e havi rejtvény bedobási határideje június 15. Az eredményhirdetés és a jutalmak átadása a tanévzáró szentmisén lesz. Ennek időpontja hirdetve lesz. Alsósaknak /1-4.oszt./ A jó pásztor az elveszett bárányt keresni. Melyik úton találja meg? Név: Iskola, osztály: Felsőseknek /5-8.oszt./ Helyes válasz betűit összeolvasva a hónap jeles apostolának és egyben vértanújának nevét kapod meg. Újszövetség ezzel a könyvvel kezdődik P Máté evangéliuma T János evangéliuma Váci egyházmegyénk püspöke É Beer Miklós A Erdő Péter Boldogok a lélekben szegények: övék T a mennyek országa M az Isten irgalma Népszerű Katolikus Ifjúsági Találkozó helyszíne Á Máriabesnyő E Nagymaros Vasárnap délelőtti szentmisén az oldalkápolnában működik S Kuratórium R Oratórium Megoldás: Név: Iskola, osztály:

12 Kreatív oldal Gyümölcskoktél Hozzávalók: 2 narancs leve, 2 grépfrút leve, 2dl almalé, 2dl ananászlé, kivi, narancs, eperszeletek, jégkocka Elkészítése: Ha van shaker koktélkeverő fémpohár- otthon, könnyebb dolgotok van. Ha nincs, erősfalú műanyag pohárba tehetitek a jeget! Öntsétek a jégkockákra a gyümölcsleveket, és jól rázzátok fel! Díszítsétek gyümölcsdarabokkal! Pólófestés Kellékek: póló, karton, nejlonzacskó, textilkontúrozó, ecsetek, anyagfesték Elkészítés: Csúsztassatok a póló belsejébe egy nejlonzacskóba tett kartont, hogy ne üssön át a festék! Rajzoljátok rá a pólóra a kívánt mintát! Hegyes ecsettel húzzátok meg a minta körvonalait! Lapos ecsettel fessétek ki óvatosan a felületet! Minden szín után hagyjátok jól megszáradni a festéket, csak ezután fessetek a következő színnel! Textilkontúrozóval óvatosan húzzátok ki a festett minta körvonalait elütő színnel! Ügyeljetek rá, hogy egyenletesen vigyétek fel a festéket a pólóra! Koktél-és fagylaltpálcikák Kellékek: hurkapálcika, vékony karton, olló, ragasztó, matrica, filctoll, gyöngy Elkészítés: Rajzoljatok egy esernyő alakot vékony kartonra, majd vágjátok ki! A kivágott esernyő felső oldalán húzzátok meg a hajtásvonalat, így szebben tudjátok majd az esernyőt alakítani! Lyukasszátok ki az esernyő közepét, és díszítsétek tetszőleges mintával! Az utolsó háromszög alakú részt kenjétek be ragasztóval, és illesszétek össze az esernyőt! Helyezzétek bele a hurkapálcát! Ragasszatok egy-egy gyöngyöt az esernyő alá és fölé!

A pásztói Római Katolikus Egyházközség havi ingyenes lapja

A pásztói Római Katolikus Egyházközség havi ingyenes lapja A pásztói Római Katolikus Egyházközség havi ingyenes lapja Lapunk ingyenes, de adományokat elfogadunk II. évfolyam 3. szám Engedelmes volt mindhalálig 2008. március Mégpedig a kereszthalálig! Szerkeszti:

Részletesebben

LELKIPÁSZTORI LEVÉL XXIII. évfolyam 2014. 10. szám december- advent

LELKIPÁSZTORI LEVÉL XXIII. évfolyam 2014. 10. szám december- advent LELKIPÁSZTORI LEVÉL XXIII. évfolyam 2014. 10. szám december- advent Ú HARMATOZZATOK EGEK jra belépünk az adventi szent időbe, amikor egyénileg és közösségben is készülünk karácsony ünnepére. Ősi bölcsesség:

Részletesebben

LELKIPÁSZTORI LEVÉL XXII. évfolyam 2013. 8. szám október

LELKIPÁSZTORI LEVÉL XXII. évfolyam 2013. 8. szám október LELKIPÁSZTORI LEVÉL XXII. évfolyam 2013. 8. szám október ÜNNEPEKRE KÉSZÜLÜNK A társadalmi ünnepeknél megszokhattuk, hogy történelmünk egy eseményét vagy az emberi közösség egy általános értékét teszszük

Részletesebben

A Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulás Hírlevele

A Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulás Hírlevele Megújulás 2010. IV. szám A Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulás Hírlevele 2. Gorove László és Kriszta tanítása Álmom volt, hogy mi itt a csarnokban egymás felé kezdtünk fordulni és egymástól bocsánatot

Részletesebben

P. Beller Tilmann 15 PERC SZERETET

P. Beller Tilmann 15 PERC SZERETET P. Beller Tilmann 15 PERC SZERETET 15 PERC SZERETET házaspárok számára P. Tilmann Beller elõadásaiból összeállította dr. Csermák Kálmán és Alice Schönstatt-szentélyt Magyarországnak Alapítvány Óbudavár,

Részletesebben

Péter hitével, Pál szívével

Péter hitével, Pál szívével Péter hitével, Pál szívével XVI. Benedek pápa rendelkezése szerint a katolikus egyházban 2013. a Hit Éve. Ebben az évben különös hangsúlyt kap a búcsúnk ünnepe, hiszen gyönyörű templomunk a két főapostol,

Részletesebben

Veled és. Fel éd. Gyermek születik nekünk, Fiú adatik nekünk! (Iz., 9,5) - K a r á c s o n y! - A Szent László Plébánia lapja

Veled és. Fel éd. Gyermek születik nekünk, Fiú adatik nekünk! (Iz., 9,5) - K a r á c s o n y! - A Szent László Plébánia lapja Veled és - K a r á c s o n y! - Fel éd A Szent László Plébánia lapja Bp. XVIII. Pestszentlőrinc Havanna lakótelep Gyermek születik nekünk, Fiú adatik nekünk! (Iz., 9,5) XXI./6. (185.sz.) 2011. December

Részletesebben

L E L K I S É G. A szécsényi katolikus egyházközség hírlevele 2000. Nagyböjt - Húsvét. Elmélkedés

L E L K I S É G. A szécsényi katolikus egyházközség hírlevele 2000. Nagyböjt - Húsvét. Elmélkedés SZÉCSÉNYI HARANGOK A szécsényi katolikus egyházközség hírlevele 2000. Nagyböjt - Húsvét L E L K I S É G Pilinszky János: Úgy tanultuk Úgy tanultuk, hogy hitünk egyik legfőbb bizonyítéka Jézus halottaiból

Részletesebben

A pásztói Római Katolikus Egyházközség havi ingyenes lapja

A pásztói Római Katolikus Egyházközség havi ingyenes lapja A pásztói Római Katolikus Egyházközség havi ingyenes lapja Lapunk ingyenes, de adományokat elfogadunk II. évfolyam 9. szám Áldott a te méhednek gyümölcse Jézus. 2008. október - Üdvözlégy Mária Szerkeszti:

Részletesebben

LEVÉL A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG ÉLETÉRŐL. ugyanott. Szent István Társulat kiadása Az egység négy eleme

LEVÉL A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG ÉLETÉRŐL. ugyanott. Szent István Társulat kiadása Az egység négy eleme LEVÉL A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG ÉLETÉRŐL XI. évfolyam 1. szám 2011. január ÖKUMENIKUS IMAHÉT - JANUÁR 16-23. Paul Wattson (1863 1940), anglikán pap 1908. január 18 25. közötti imanyolcadra

Részletesebben

DEBRECENBEN A TORINÓI LEPEL

DEBRECENBEN A TORINÓI LEPEL 2011., VII. évfolyam, 2. szám DEBRECENBEN A TORINÓI LEPEL HITELES MÁSOLATA Mennyei Atyánk! Te, aki Fiadat, Jézus Krisztust üdvözítő szenvedésében megdicsőítetted, és ő a halálból való feltámadása által

Részletesebben

A Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulás Hírlevele

A Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulás Hírlevele Megújulás 2012. III. szám A Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulás Hírlevele 50 éve kezdődött a II. Vatikáni Zsinat A II. Vatikáni Zsinat nyitó lépést tett afelé, hogy Jézust és Egyházát minél jobban

Részletesebben

Karácsony példája mutatja, hogy a szív szegénysége a. a legnagyobb gazdagság. Jézus. XIX. évf. 2014. KARÁCSONY

Karácsony példája mutatja, hogy a szív szegénysége a. a legnagyobb gazdagság. Jézus. XIX. évf. 2014. KARÁCSONY Tanúság A Nagymarosi Egyházközség Hírlevele XIX. évf. 2014. KARÁCSONY Karácsony példája mutatja, hogy a szív szegénysége a legnagyobb gazdagság Páli Szent Vince szerint a szegények a mi mestereink. A szegény,

Részletesebben

2008. VENI SANCTE. Hivatali órák: Hétköznapokon reggel 1 /28 és este 6 órakor

2008. VENI SANCTE. Hivatali órák: Hétköznapokon reggel 1 /28 és este 6 órakor XI. évfolyam 4. szám 2008. VENI SANCTE Felsõ-krisztinavárosi Keresztelõ Szent János Plébánia, 1124 Budapest, Apor Vilmos tér 9., telefon: 356-0089 Szentmisék rendje: Hivatali órák: Hétköznapokon reggel

Részletesebben

Adásidő. Mindennek megvan az órája. Jónak lenni jó. Foglalkoztatás másként. embermese. IV. évfolyam I. szám 2014. Húsvét Ingyenes

Adásidő. Mindennek megvan az órája. Jónak lenni jó. Foglalkoztatás másként. embermese. IV. évfolyam I. szám 2014. Húsvét Ingyenes Adásidő A Katolikus Egyház Hivatalos Segélyszervezetének lapja IV. évfolyam I. szám 2014. Húsvét Ingyenes Mindennek megvan az órája Jónak lenni jó Foglalkoztatás másként Egy IGAZ embermese Jónak lenni

Részletesebben

Az Oltáriszentség, a megújulás szentsége. Mint a Nap. tesszük rendbe, ha biztonságosan akarunk közlekedni, hanem azonnal, ahogy kiderült a hiba.

Az Oltáriszentség, a megújulás szentsége. Mint a Nap. tesszük rendbe, ha biztonságosan akarunk közlekedni, hanem azonnal, ahogy kiderült a hiba. 2010. November - XV. évfolyam 5. (120.) szám TARTALOM Szegedi cserkészek Devecserben..2 A KENT-es élményeink..........3 Gondolatok a szentekrõl.........4 Láss Ítélj Cselekedj!...........5 Az Élet Igéje,

Részletesebben

A Lélek áldása. Tartalom. Az új egyházi évvel megszínesedik a. A Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulás Hírlevele

A Lélek áldása. Tartalom. Az új egyházi évvel megszínesedik a. A Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulás Hírlevele Megújulás 2013. IV. szám A Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulás Hírlevele Az ICCRS nemzetközi prófétai találkozója Betlehemben A felső teremben folytattuk imánkat, ahol Istentől új pünkösdöt kértünk

Részletesebben

Pestszentimrei. Veni Sancte Spiritus! Tanévkezdés 2009

Pestszentimrei. Veni Sancte Spiritus! Tanévkezdés 2009 Önkéntes hozzájárulás (egyházi adó) Egyházközségünkben sajnos igen kevesen fizetik az egyházi adót. Nagyrészt ennek kellene fedeznie épületeink és közösségünk kiadásait. A püspöki kar ajánlása szerint

Részletesebben

LELKISÉG. A szécsényi katolikus egyházközség hírlevele 2004. Nagyböjt Húsvét. Közép-európai Katolikus Találkozó

LELKISÉG. A szécsényi katolikus egyházközség hírlevele 2004. Nagyböjt Húsvét. Közép-európai Katolikus Találkozó LELKISÉG Korunk paradoxonja, hogy magasabbak az épületeink, de kicsinyesebb a természetünk, szélesebbek az autópályáink, de szűkebb a látókörünk. Többet vásárolunk, de azt kevésbé élvezzük. Nagyobbak a

Részletesebben

Adásidő. Mindennek megvan az órája. Spányi Antal Tanúságtévő szeretet. Árvízmérleg Segítettünk. Nagyböjti gyűjtés Hetven tonna élelem

Adásidő. Mindennek megvan az órája. Spányi Antal Tanúságtévő szeretet. Árvízmérleg Segítettünk. Nagyböjti gyűjtés Hetven tonna élelem Adásidő A Katolikus Egyház Hivatalos Segélyszervezetének lapja I. évfolyam II. szám 2011. Pünkösd Ingyenes Mindennek megvan az órája Spányi Antal Tanúságtévő szeretet Árvízmérleg Segítettünk Nagyböjti

Részletesebben

Rózsafüzér Királynéja

Rózsafüzér Királynéja Rózsafüzér Királynéja 2014 - VIII. évf. 1. (52. sz.) Nagyböjt PLÉBÁNIÁNK ÉLETE 1146 Budapest, Thököly út 56. www.rozsafuzerkiralyneja.hu Az evangélium öröme betölti azok szívét és egész életét, akik találkoznak

Részletesebben

SZENT ISTVÁN VÉDNÖKE. Mária szemével. Soroksár -Újtelepi plébánia lapja 2010 április-május Szent Görgy-pünkösd hava

SZENT ISTVÁN VÉDNÖKE. Mária szemével. Soroksár -Újtelepi plébánia lapja 2010 április-május Szent Görgy-pünkösd hava SZENT ISTVÁN VÉDNÖKE Soroksár -Újtelepi plébánia lapja 2010 április-május Szent Görgy-pünkösd Mária szemével Székesfehérvár sétálóutcájának főterén áll a Püspöki Palota impozáns épülete. A belvárosnak

Részletesebben

Az Angyalföldi Szent László Plébánia lapja

Az Angyalföldi Szent László Plébánia lapja 2012. Szent Mihály havának 23. napján 50. szám Az Angyalföldi Szent László Plébánia lapja Az ÖTVENEDIK számot tartja most a kezében a Kedves Olvasó, amely nagy ünnep mindannyiunk számára. Egy ember életében

Részletesebben

NAGYSZERŰ CSODAJELEKET MŰVEL

NAGYSZERŰ CSODAJELEKET MŰVEL POSTVERSAND MÜNCHEN B 21696 E XXXIX. évf. 5. szám (39. Jg. Nr. 5) Az európai magyar katolikusok lapja 2007. május A SZERETET SZENTSÉGE XVI. Benedek pápa szinódus utáni buzdítása A szeretet szentségében,

Részletesebben

Mi azonban új eget és új földet várunk. A Budavári Főtemplom közösségének lapja

Mi azonban új eget és új földet várunk. A Budavári Főtemplom közösségének lapja Várunk Mi azonban új eget és új földet várunk A Budavári Főtemplom közösségének lapja 2006. Úrnapja Az Oltáriszentség Krisztus szenvedésének örök emlékezete, az ószövetségi előképek beteljesülése, Krisztus

Részletesebben

NE ZÁRKÓZZATOK BE! MENJETEK KIFELÉ! 8. zsoltár

NE ZÁRKÓZZATOK BE! MENJETEK KIFELÉ! 8. zsoltár 2013. Június - XVIII. évfolyam 2. (133.) szám TARTALOM NE ZÁRKÓZZATOK BE! MENJETEK KIFELÉ! Pünkösd: a Szentlélek ünnepe....3 Pünkösdhétfõi lelki nap........3-4 Gyerekállam gyerekálom.....5 Pápai kitüntetett

Részletesebben

2011 KARÁCSONY. Karácsonyi gondolat Több, mint ismétlődő isteni születésnap, Több, mint csillogó ajándékok

2011 KARÁCSONY. Karácsonyi gondolat Több, mint ismétlődő isteni születésnap, Több, mint csillogó ajándékok 2011 KARÁCSONY Karácsonyi készülődés Az Egyház karácsony szent ünnepén, mikor tetőfokára hág az ünnepi hangulat, mikor mindenki elérzékenyedik, arra irányítja figyelmünket, hogy a karácsony mértéktelen

Részletesebben

2015. VIRÁGVASÁRNAP. õt dicsõíti. XX. ÉVFOLYAM 1. SZÁM. - A Gyöngyös-Alsóvárosi Ferences Egyházközség lapja - Kamarás Mihály OFM.

2015. VIRÁGVASÁRNAP. õt dicsõíti. XX. ÉVFOLYAM 1. SZÁM. - A Gyöngyös-Alsóvárosi Ferences Egyházközség lapja - Kamarás Mihály OFM. 2015. VIRÁGVASÁRNAP XX. ÉVFOLYAM 1. SZÁM - A Gyöngyös-Alsóvárosi Ferences Egyházközség lapja - mert minden, amit teremtett, õt dicsõíti. Kamarás Mihály OFM Varga Kamill OFM Kódextöredékek köszöntõ beszámoló

Részletesebben