I. NÉPI KISMESTERSÉGEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "I. NÉPI KISMESTERSÉGEK"

Átírás

1 I. NÉPI KISMESTERSÉGEK 1.) CSIPKEKÉSZÍTP A szakképzés azonosító száma: OKJ A képzés célja és tartalma: a kézi csipkekészítq szakma elméletének és gyakorlatának elsajátítása. A hallgató a képzés során megtanulja a különbözq kézi csipkekészítési eljárásokat és díszítq elemeket, továbbá a tervezés alapismereteit. 2.) FAJÁTÉKKÉSZÍTP A szakképzés azonosító száma: OKJ A képzés célja és tartalma: a fajáték készítq szakma elméletének és gyakorlatának elsajátítása. A résztvevqk a faipari alapismeretek segítségével hagyományos, illetve mai játékokat készíthetnek. Képessé válnak ezen játékok tervezésére is. IdQtartam: 1 év. A foglalkozások hétvégén vannak, havonta 2 nap és nyári tábor. Befejezés idqpontja: 2009 júniusa. Részvételi díj: Ft, a felhasznált anyagköltség, vizsgadíj. 3.) FAMpVES A szakképzés azonosító száma: OKJ

2 A képzés célja és tartalma: faipari szakmák asztalos, ács alapjainak elméleti és gyakorlati elsajátítása. A résztvevqk megtanulják a népi fafaragó kultúra díszítq eljárásait. A képzési idq során önálló tervezésre is alkalmassá válnak. 4.) FAZEKAS A szakképzés azonosító száma: OKJ A képzés célja és tartalma: a fazekas szakma elméletének és gyakorlatának az elsajátítása. A résztvevqk megismerkedhetnek Magyarország fazekas központjainak történetével, díszítq eljárásaival. Megtanulják a népi fazekasság formavilágát, az igényes és ízléses díszítq elemek készítésének technikáját. 5.) GYÉKÉNY-, SZALMA-, CSUHÉJ TÁRGYKÉSZÍTP A szakképzés azonosító száma: OKJ A képzés célja és tartalma: a résztvevqk megismerkednek a gyékény-, szalma- és csuhéfonás alapismereteivel, továbbá elsajátítják a használati tárgyak és játékok készítésének fortélyait, a fenti anyagok felhasználásával. IdQtartam: 1 év. A foglalkozások hétvégén vannak, havonta 2 nap és nyári tábor. Befejezés idqpontja: 2009 júniusa. Részvételi díj: Ft, a felhasznált anyagköltség, vizsgadíj. 6.) KÁLYHÁS

3 A szakképzés azonosító száma: OKJ A kályhás szakmán belül rész-szakképesítés is szerezhetq cserépkályha készítés, - azonosító szám: és kandallóépítq, - azonosító szám: szakmákból. A képzés célja és tartalma: a hallgatók megismerkednek a cserépkályhák, nyitott és zárt terq kandallók, népmqvészeti kemencék építésével, átrakásával, átépítésével, tisztításával és javításával. IdQtartam: 2 év. A foglalkozások hétvégén vannak, havonta 2 nap és 2 nyári tábor Részvételi díj: Ft, amely magába foglalja a felhasznált anyagköltséget is, és vizsgadíj. 7.) KÉZI ÉS GÉPI HÍMZP A szakképzés azonosító száma: OKJ A képzés célja és tartalma: a kézi és gépi hímzq szakma elméletének és gyakorlatának az elsajátítása. A résztvevqk megtanulják Magyarország hímzq-kultúrájának díszítq eljárásait és öltéstechnikáit, továbbá a varrógéppel készíthetq hímzési technikákat. Jártassá válnak a tervezési ismeretekben is. IdQtartam: 2 év. A foglalkozások hétvégén vannak, havonta 2 nap és nyári táborok. 8.) KOSÁRFONÓ ÉS FONOTTBÚTOR-KÉSZÍTP A szakképzés azonosító száma: OKJ A képzés célja és tartalma: a hallgatók a híres békési kosárfonással ismerkedhetnek meg, ennek alapjait sajátítják el. A képzési idq során az önálló tervezésre alapjait is elsajátítják. A megfelelq technikák ismeretében különbözq formájú és méretq kosarakat készítenek (gyümölcsös, bevásárló, kutyakosár stb.)

4 9.) SZÍJGYÁRTÓ-NYERGES A szakképzés azonosító száma: OKJ A szíjgyártó-nyerges szakmán belül rész-szakképesítés is szerezhetq bqrtárgykészítq, - azonosító szám: és szíjgyártó, - azonosító szám: szakmákból. A képzés célja és tartalma: a résztvevqk a szíjgyártás és a nyeregkészítés alapismeretei segítségével díszes és mindennapi lószerszámok, pórázok, szíjak, nyergek stb. tervezését, elkészítését sajátíthatják el. 10.) SZPNYEGSZÖVP A szakképzés azonosító száma: OKJ A képzés célja és tartalma: a kézi szqnyegszövq szakma elméletét és gyakorlatát sajátítják el. A képzés végén a hallgatók képessé válnak álló és fekvq szövqszéken gyapjú, rongy alapanyagból szqtteseket elkészíteni, hagyományos forma és motívumkincs felhasználásával. Megtanulják továbbá a tervezés alapelemeit.

5 11.) TAKÁCS A szakképzés azonosító száma: OKJ A képzés célja és tartalma: a kézi vászonszövés szakma elméletét és gyakorlatát sajátítják el. A képzés végén a hallgatók képessé válnak különbözq mintázatú vászonszqtteseket elkészíteni, hagyományos forma és motívumkincs felhasználásával. Megtanulják továbbá a tervezés alapelemeit.