(Hágai Nyilatkozat, 1986)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "(Hágai Nyilatkozat, 1986)"

Átírás

1

2 MIRŐL IS LESZ SZÓ? A turizmusról A turizmus hatásairól Világturizmusról pár szóban A turizmusról Európában A turizmus jelentőségéről itthon Turisztikai versenyképességünkről és befolyásoló tényezőiről Attrakció, élmény kell, de nem akárhogy!

3 MI A TURIZMUS? EZ?

4 A TURIZMUS A turizmus magában foglalja a személyek lakó- és munkahelyen kívüli minden szabad helyváltoztatását, valamint az azokból eredő szükségletek kielégítésére létrehozott szolgáltatásokat. (Hágai Nyilatkozat, 1986)

5 A TURIZMUS FOGALMA Akkor innentől kezdve minden turizmus? Hol a határ? Kettős énünk lehet Igen, ő is túrista!

6 JELENTŐS HATÁSOKAT FEJT KI A küldő és a fogadó területek gazdaságára A természeti, társadalmi és kulturális környezetre Embertársainkra és miránk

7 KÜLDŐ TÉRSÉGEK Fő gazdasági hatás a jövedelmek kiáramlása. Ez lehet: - pozitív (pl. a kiutazás szorgalmazása az ország exportpiacának bővítése érdekében); - negatív, ha az adott ország külgazdasági mérlegei (fizetési, külker., turisztikai) mind negatívak.

8 FOGADÓ TERÜLETEK Fő gazdasági hatás a máshol megtermelt jövedelmek bevonása a helyi gazdaságba. Az alacsony jövedelemtermelő képességű térségek számára a turizmus kiemelt fontosságú lehet (pl. fejlődő országok). Az összetett hatások mérésére szolgál a TSA (turizmus szatellit számla)

9 A TURIZMUS FOGADÓTERÜLETEKRE GYAKOROLT GAZDASÁGI HATÁSAI Kedvező hatások Munkahelyteremtés (nők, fiatalok) Jövedelmek növekedése Devizabevételek növekedése Szolgáltatások bővülése Multiplikátor hatás Infrastruktúra fejlesztése Import növekedése (új technika) Árfelhajtó szerep (telekárak) Szolgáltatás szektor erősítése Regionális fejl., kiegyenlítődés Vállalkozói kedv növekedése Kedvezőtlen hatások Szezonális foglalkoztatás Magas fluktuáció, migráció Infláció Fekete forgalom" Egyéb ágazatok kiszorítása Függőség kialakulása Infrastruktúra túlterhelése Import növekedése Árfelhajtó szerep (élelmiszerek) Szakképzetlen munkaerő Egyenlőtlenségek növekedése Kkv-k kiszorítása

10 VILÁGTURIZMUS - VILÁGGAZDASÁG 2012-ben a turistaérkezések száma meghaladta az egymilliárdot. A növekedés (+4,0%) közel azonos a UNWTO 2010 és 2020 közötti évtizedre szóló hosszú távú előrejelzésének éves átlagával (+3,8%) 2013-ban a nemzetközi turizmus 1400 milliárd dollárnyi exportot generált, ebből 1159 mrd $ volt a nemzetközi forgalom

11

12 TURIZMUS ÉS EURÓPA A világ legnagyobb részesedéssel bíró, legérettebb desztinációja Európa, de részesedése folyamatosan csökken 2012-ben itt regisztrálták a nemzetközi érkezések 51,6%-át, cca. 534 mó főt, ez a szám újabb 5,4%-kal nőtt 2013-ban A nemzetközi turisztikai bevételekből Európa részesedése 2013-ban 42% volt

13 TURIZMUS EURÓPA ALRÉGIÓIBAN Részesedés a nemzetközi érkezésekből (2012): Közép- és Kelet-Európa 20,9% (+7,5%) Észak-Európa 12,2% (+1,9%) Dél-Európa és a mediterrán térség 35,7% (+2,0%) Nyugat-Európa 31,2% (+3,2%)

14 A TURIZMUS JELENTŐSÉGE ITTHON Évente nagyjából 14 millió külföldi turista érkezik Magyarországra és 30 millió körüli tranzit utast és határátlépőt is fogadunk A külföldiek évi 1250 milliárd Ft-ot költenek el nálunk, ehhez járul a belföldi turisták által elköltött cca. 250 milliárd Ft, a közvetett költést is tekintve ez már 3000 milliárd Ft!

15 A TURIZMUS JELENTŐSÉGE ITTHON A 2007-es TSA szerint a turizmus bruttó hozzáadott értéke 1322 milliárd Ft volt, ami 5,9%-os közvetlen hozzájárulás a GDP-hez. A turizmusban közvetlenül foglalkozta-tottak száma 323 ezer fő volt, a multipliká-torhatást is figyelembe véve mintegy 500 ezer fő. (Forrás: KSH, illetve az MTZRT marketingterve, 2014)

16 A TURIZMUS JELENTŐSÉGE ITTHON A World Travel & Tourism Council (WTTC) becslése szerint 2012-ben a turizmus gazdasághoz való közvetlen hozzájárulása 1204,5 milliárd forint, azaz a GDP 4,2%-a, a közvetett hatásokat is magába foglaló hozzájárulása pedig 3110,5 milliárd forint, vagyis a GDP 10,8%-a volt - több, mint az agrárszektoré!

17 A TURIZMUS JELENTŐSÉGE ITTHON Miközben a mezőgazdaság évente cca. 600 milliárdos költségvetési és uniós támogatást élvez, a turizmusra alig mrd Ft jut, ezen osztoznak az MTZRT, a Forma1 és pl. a TDM-ek szervezetek A Forma1 idei 6 mrd Ft-os állami támogatása 30 mrd Ft azonnali bevételt fog generálni

18 A TURIZMUS JELENTŐSÉGE ITTHON Az MNB adatai szerint a turizmus 2012-ben a Magyarországra látogatók költéséből származó devizabevételek révén 3,8 milliárd euróval (1090,6 milliárd Ft-tal) javította a fizetési mérleg egyensúlyát. A szolgáltatás-külkereskedelem bevételi oldalának 23,8%-át a turizmus adta. (Forrás: MNB, illetve az MTZRT marketingterve, 2014)

19 A TURIZMUS JELENTŐSÉGE ITTHON Egy szabadidős turista napi 15 eft-ot költ, a konferenciavendégek 30 ezret. Ha megépül Bpesten a régóta szorgalmazott nagy konferencia központ, a becsült költés ott akár 60 eft is lehet! Magyarország, mint turisztikai desztináció, egyelőre nem rendelkezik egységes imázzsal, ráadásul nincsenek jól definiálható márkáink sem Romlik a magyar turizmus versenyképessége?

20 A TURIZMUSUNK VERSENYKÉPESSÉGE A globális versenyképességi listán a két évvel ezelőtti 38-ról a 39-re csúsztunk vissza (UNWTO) A szabályozási környezet szempontjából az előkelő 26. helyet szereztük meg, ellenben az üzleti környezetet nézve már csak a 49. helyen állunk, míg az emberi, kulturális és természeti erőforrások területén az 54. helyezésre futotta Forrás:

21 A TURIZMUSUNK VERSENYKÉPESSÉGE A kormányzat turizmus melletti elkötelezettsége szempontjából csupán a 77. helyre jutottunk, pe-dig a kormányzat relatíve sokat költ a büdzséből az ágazatra (35. hely) ez nem csak marketing! A turisztikai marketing hatékonyságát tekintve nagyon lemaradtunk (108. hely), ellenben a turisztikai statisztikáink hibátlanok (5. helyezés) Forrás:

22 A TURIZMUSUNK VERSENYKÉPESSÉGE Magyarország turisztikai versenyképességi helyezése (140 ország közül) Ausztria 4 3 Csehország Horvátország Magyarország Forrás: The Travel & Tourism Competitiveness Report 2013, Word Economic Forum (Switzerland)

23 A TURIZMUSUNK VERSENYKÉPESSÉGE Turizmusmarketingre ugyanakkor 2012-ben az ausztriai 1/5-ét, a horvátországi 1/3-át és a csehországi mintegy felét fordítottuk! Az idei marketingre betervezett 4,8 mrd nem lesz kevés a felzárkózáshoz? Ez így komoly versenyhátrány! Budapest éves marketingkerete 0,04 Mrd Ft, Prágáé 1, Zágrábé 3 és Bécsé 4 Mrd Ft.

24 A TURIZMUSUNK VERSENYKÉPESSÉGE A Turisztikai Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ) szerint a turisztikai vonzerő- és termékfejlesztés állapota, nemzetközi versenyképessége aggályos! az első Széchenyi Terv termálprogramjának sikerét a későbbi termál- és gyógyfürdő beruházások nem vitték tovább, nem nagyon volt komplex, területi turizmusfejlesztés, leginkább a versenyképességhez szükséges szakmai tervezés szorult háttérbe

25 A TURIZMUSUNK VERSENYKÉPESSÉGE Valóban a bankszektor a legideálisabb szállodavagy fürdőüzemeltető? Vajon miért nincs arra forrás, hogy 2007 után végre újabb TSA-számítások legyenek? A tavalyi TDM-es pályázatoknál hátrányt szenvedtek el a külső tanácsadókat megbízók! Vajon mindenütt megvolt, megvan a kellő hozzáértés és szakmai rutin?

26 A turizmus hazai irányító-koordináló szervezete átalakuló, de hogyan? Forrás: saját szerk.

27 TOVÁBBI GONDOK, KÉRDÉSEK Mikor lesz újra nemzeti légitársaságunk? Hogy állunk a turisták fogyasztóvédelmével? Biztos, hogy tönkre kell tenni különadóval, szigorú szabályokkal a romkocsmákat? Hogy lesz minőségi, jól képzett munkaerő a turizmus-vendéglátás területén? Kötelező lesz-e a turizmushoz kötődő védjegyek alkalmazása?

28 TOVÁBBI GONDOK, KÉRDÉSEK Címkézhető-e a helyi idegenforgalmi adó? Pénztárgép a falusi turizmusban? Miért csak a 4 napraforgó a támogatott cél a szálláshelyfejlesztési pályázatoknál? A garantált turistaprogramok és a kulturális nagyrendezvények szervezése rátartással! Megoldható lenne-e valahogy a magas áfakulcsok kompenzálása?

29 VANNAK SIKEREK ÉS EREDMÉNYEK IS! Összeállt a NTK! között is lesz Forma1 Bpesten! Az NGM lép a fekete utaztatás ellen, a szakképzés anomáliáinak felszámolásáért Van már Nemzeti Fürdővédjegy is! Javuló partneri kapcsolatok az önkormányzatokkal és a kormányzati intézményekkel!

30 ÉLMÉNYEK, ATTRAKCIÓK KELLENEK! Tematikus utak - Átrium!

Nemzeti turizmusfejlesztési koncepció 2014 2024. Erőt adó Magyarország

Nemzeti turizmusfejlesztési koncepció 2014 2024. Erőt adó Magyarország Nemzeti turizmusfejlesztési koncepció 2014 2024 Erőt adó Magyarország A versenyképes turizmus koncepciója Stratégiai tervdokumentum Készítette: A Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmusért felelős Helyettes

Részletesebben

Turizmusfejlesztési stratégia SZAKMAI VITAIRAT

Turizmusfejlesztési stratégia SZAKMAI VITAIRAT Turizmusfejlesztési stratégia SZAKMAI VITAIRAT 2011. május Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 4 2. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 6 3. DEFINICIÓK, MÓDSZERTANI ÖSSZEFOGLALÓ... 9 3.1. Definíciók... 9 3.2. A koncepció

Részletesebben

MUHELYTANULMÁNYOK A TURIZMUS VERSENYKÉPESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZOK. - muhelytanulmány -

MUHELYTANULMÁNYOK A TURIZMUS VERSENYKÉPESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZOK. - muhelytanulmány - MUHELYTANULMÁNYOK DR. LENGYEL MÁRTON A TURIZMUS VERSENYKÉPESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZOK - muhelytanulmány - A tanulmánysorozat 16. Kötete BUDAPESTI KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Vállalatgazdaságtan tanszék

Részletesebben

A turizmus gazdasági mutatóinak alakulása a 2007-2013 közötti időszakban

A turizmus gazdasági mutatóinak alakulása a 2007-2013 közötti időszakban A turizmus gazdasági mutatóinak alakulása a 2007-2013 közötti időszakban VARGÁNÉ GÁLICZ Ivett Szent István Egyetem Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola, Gödöllő vargagalicz@t-online.hu A

Részletesebben

TANULMÁNY. Végső teljesítés. Tartalom:

TANULMÁNY. Végső teljesítés. Tartalom: TANULMÁNY a Joint Planning CODE Közös Tervezés és Együttműködés a Határmenti Térség Hosszútávú Fejlesztéséért elnevezésű (HUHR/1101/2.1.4/0013) projekt keretein belül Zala megye Turisztikai Desztinációs

Részletesebben

A TURIZMUS VENDÉGLÁTÁS KÖZÖSSÉGI ÉTKEZTETÉS MUNKAHELYTEREMTŐ KÉPESSÉGÉNEK LEHETŐSÉGEI

A TURIZMUS VENDÉGLÁTÁS KÖZÖSSÉGI ÉTKEZTETÉS MUNKAHELYTEREMTŐ KÉPESSÉGÉNEK LEHETŐSÉGEI A TURIZMUS VENDÉGLÁTÁS KÖZÖSSÉGI ÉTKEZTETÉS MUNKAHELYTEREMTŐ KÉPESSÉGÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV ÉS A NEMZETI TURIZMUSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA TÜKRÉBEN A tanulmány a Turizmus és Vendéglátás

Részletesebben

A turizmus az Európai Unióban és Magyarországon

A turizmus az Európai Unióban és Magyarországon Vállalkozók Európában 1 A turizmus az Európai Unióban és Magyarországon Szerző: Dr.Tasnádi József 2 A turizmus az EU-ban és Magyarországon Vállalkozók Európában 3 Tartalomjegyzék Bevezetés...6 1. A turizmus

Részletesebben

Turizmus rendszere előadás 7.

Turizmus rendszere előadás 7. A turizmus tervezési rendszere a nemzeti turizmusfejlesztési koncepció 2014-24 Turizmus rendszere előadás 7. Készítette: Dr. Piskóti István intézetigazgató A tervezés szintjei Országos Regionális KONCEPCIÓ

Részletesebben

Kulcskérdések: A népsűrűség hasonló az EU-átlaghoz A korösszetétel kedvezőtlen alakulása A belföldi vándorlás elsősorban az elővárosokba irányul

Kulcskérdések: A népsűrűség hasonló az EU-átlaghoz A korösszetétel kedvezőtlen alakulása A belföldi vándorlás elsősorban az elővárosokba irányul I. HELYZETELEMZÉS 1. TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HELYZETKÉP 1.1. FÖLDRAJZI HELYZET Magyarország közepesen fejlett közép-európai ország, 2000-ben a vásárlóerő paritáson számolt egy főre jutó GDP-je az EU átlag

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGTURIZMUS JELENE ÉS JÖVŐJE MAGYARORSZÁGON

AZ EGÉSZSÉGTURIZMUS JELENE ÉS JÖVŐJE MAGYARORSZÁGON Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Nemzetközi marketing szakirány AZ EGÉSZSÉGTURIZMUS JELENE ÉS JÖVŐJE MAGYARORSZÁGON Készítette: Tatár Csilla

Részletesebben

Regionális turisztikai menedzsment modul

Regionális turisztikai menedzsment modul Regionális turisztikai menedzsment modul 1 Turisztikai ismeretek Megjegyzés [b1]: Modul /tantárgy címe Szerkesztette: Kardos Zoltánné Egyetemi tankönyv Megjegyzés [b2]: ha van kiadó, vagy bármilyen együttműködő

Részletesebben

A Széchenyi Terv egészségturisztikai beruházásainak gazdasági hatásai. Szerzõ: dr. Mundruczó Györgyné 1 dr. Szennyessy Judit 2

A Széchenyi Terv egészségturisztikai beruházásainak gazdasági hatásai. Szerzõ: dr. Mundruczó Györgyné 1 dr. Szennyessy Judit 2 A Széchenyi Terv egészségturisztikai beruházásainak gazdasági hatásai Szerzõ: dr. Mundruczó Györgyné 1 dr. Szennyessy Judit 2 A Széchenyi Terv egészségturizmus-fejlesztési programja Magyarország turisztikai

Részletesebben

A Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) 1.1 Turisztikai vonzerők fejlesztése

A Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) 1.1 Turisztikai vonzerők fejlesztése A Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) 1.1 Turisztikai vonzerők fejlesztése és 1.2 Turisztikai fogadóképesség javítása intézkedések hatékonyságjavítását célzó értékelő tanulmány Kutatási zárójelentés

Részletesebben

A Liget Budapest projekt mint kulturális és turisztikai beruházás hatása a nemzetgazdaságra

A Liget Budapest projekt mint kulturális és turisztikai beruházás hatása a nemzetgazdaságra A Liget Budapest projekt mint kulturális és turisztikai beruházás hatása a nemzetgazdaságra VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ VÁROSLIGET ZRT. 2014. június 20. 0 Korlátozó feltételek A KPMG Tanácsadó Kft. (a továbbiakban

Részletesebben

2005-2013 2 0 0 5. J A N U Á R MAGYAR TURISZTIKAI HIVATAL ÖSSZEGZÉS

2005-2013 2 0 0 5. J A N U Á R MAGYAR TURISZTIKAI HIVATAL ÖSSZEGZÉS MAGYAR TURISZTIKAI HIVATAL 2005-2013 ÖSSZEGZÉS 2 0 0 5. J A N U Á R A regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter felügyelete alá tartozó kormányhivatal 1012 BUDAPEST,

Részletesebben

MAGYAR TURIZMUS RT. 2003. október 7.

MAGYAR TURIZMUS RT. 2003. október 7. MARKETING TERV 2004. MAGYAR TURIZMUS RT. 2003. október 7. Tartalom Tartalom... 2 1 A Magyar Turizmus Rt. küldetése... 4 1.1 VÍZIÓ... 4 1.2 MISSZIÓ... 4 2 Vezetői összefoglaló... 5 3 Helyzetkép... 10 3.1

Részletesebben

VITAANYAG 3. VERZIÓ E-MAIL: TURIZMUSSTRATEGIA@GKM.HU (A TÁRSADALMI EGYEZTETÉS 2004. JÚNIUS 30-ÁN ZÁRUL) 2004. ÁPRILIS 26.

VITAANYAG 3. VERZIÓ E-MAIL: TURIZMUSSTRATEGIA@GKM.HU (A TÁRSADALMI EGYEZTETÉS 2004. JÚNIUS 30-ÁN ZÁRUL) 2004. ÁPRILIS 26. VITAANYAG 3. VERZIÓ TÁRSADALMI EGYEZTETÉS E-MAIL: TURIZMUSSTRATEGIA@GKM.HU (A TÁRSADALMI EGYEZTETÉS 2004. JÚNIUS 30-ÁN ZÁRUL) 2004. ÁPRILIS 26. Készítette az Országos Idegenforgalmi Bizottság Stratégiai

Részletesebben

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TURISZTIKAI HELYZETKÉPE ÉS FEJLESZTÉSI FELADATAI. (első munkaváltozat)

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TURISZTIKAI HELYZETKÉPE ÉS FEJLESZTÉSI FELADATAI. (első munkaváltozat) A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TURISZTIKAI HELYZETKÉPE ÉS FEJLESZTÉSI FELADATAI (első munkaváltozat) Készült a Magyar Tudományos Akadémia RKK felkérésére Győr, 2004. Dr. Fekete Mátyás egyetemi adjunktus, szaktanácsadó

Részletesebben

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA MEGYEI JOGÚ VÁROS TURIZMUSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2014-2020. MEGBÍZÓ: Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata KÉSZÍTETTE: ECORYS MAGYARORSZÁG Kft. Kaposvár és a Zselic vidéke Turisztikai Desztináció Menedzsment

Részletesebben

A MAGYAR SZÁLLODAIPAR 2014-2013, 2014-2007, 2014-2000 ÉVI TELJESÍTMÉNYÉNEK ÉRTÉKELÉSE, MSZÉSZ JAVASLATOK

A MAGYAR SZÁLLODAIPAR 2014-2013, 2014-2007, 2014-2000 ÉVI TELJESÍTMÉNYÉNEK ÉRTÉKELÉSE, MSZÉSZ JAVASLATOK A MAGYAR SZÁLLODAIPAR 2014-2013, 2014-2007, 2014-2000 ÉVI TELJESÍTMÉNYÉNEK ÉRTÉKELÉSE, MSZÉSZ JAVASLATOK 2015. 05. 04. Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS...2 2. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ...2 2.1. 2014. ÉVI EREDMÉNYEK...2

Részletesebben

Bevezet világ országainak Magyarország

Bevezet világ országainak Magyarország Bevezető A Világgazdasági Fórum már évek óta publikálja a világ országainak általános versenyképességéről szóló jelentést, de a turizmusra vonatkozó TTCI (Travel& Tourism Competitivness Index) az idén

Részletesebben

A hazai szállodaipar helyzetének értékelése

A hazai szállodaipar helyzetének értékelése A hazai szállodaipar helyzetének értékelése 2007 2012 A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének helyzetértékelése és javaslatai a magyar szállodák válságból való kilábalására 2012 október 1 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

PIAC- ÉS ORSZÁGTANULMÁNY. Az európai lakosság utazási szokásai 2005-ben 2 TURIZMUS ÉS REGIONALITÁS

PIAC- ÉS ORSZÁGTANULMÁNY. Az európai lakosság utazási szokásai 2005-ben 2 TURIZMUS ÉS REGIONALITÁS TARTALOM PIAC- ÉS ORSZÁGTANULMÁNY Magyar Turizmus Zrt., Piac- és Termékelemzési Iroda Az európai lakosság utazási szokásai 2005-ben 2 TURIZMUS ÉS REGIONALITÁS Meszter László Budapest főváros turisztikai

Részletesebben

MAGYARORSZÁG TURIZMUSA A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI TÉRBEN

MAGYARORSZÁG TURIZMUSA A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI TÉRBEN MAGYARORSZÁG TURIZMUSA A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI TÉRBEN AubertA. Jónás-Berki M. Marton G. 1 Pálfi A. Bevezetés A tanulmány megírását a téma turizmusföldrajzi alapvetésén túl az is motiválta, hogy a rendszerváltás

Részletesebben

Turizmus társadalmi-gazdasági alapjai. 6. téma: A turizmus gazdasági hatásai.

Turizmus társadalmi-gazdasági alapjai. 6. téma: A turizmus gazdasági hatásai. Turizmus társadalmi-gazdasági alapjai 6. téma: A turizmus gazdasági hatásai. A táblázatok és grafikonok forrása: Központi Statisztikai Hivatal (2008): Jelentés a turizmus 2007. évi teljesítményérıl. www.ksh.hu

Részletesebben

KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK HELYZETE MAGYARORSZÁGON

KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK HELYZETE MAGYARORSZÁGON KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK HELYZETE MAGYARORSZÁGON BEVEZETÉS A kis és középvállalkozások a rendszerváltás két évtizede alatt az átmeneti gazdaságok magánszektorainak jellemző útját járták. A KGST összeomlása

Részletesebben

Külgazdasági Stratégia SZAKMAI VITAIRAT

Külgazdasági Stratégia SZAKMAI VITAIRAT Külgazdasági Stratégia SZAKMAI VITAIRAT 2011. május Tartalom Vezetői összefoglaló... 3 I. Bevezető... 4 II. Helyzetelemzés... 6 1. Világgazdasági környezet... 6 2. A magyar külkereskedelem jellemzői...

Részletesebben

J/8112. számú. jelentés

J/8112. számú. jelentés MAGYARORSZÁG KORMÁNYA J/8112. számú jelentés a kis- és középvállalkozások 2009-2010. évi helyzetéről, gazdálkodási feltételrendszeréről, a vállalkozásfejlesztés érdekében megtett intézkedésekről, valamint

Részletesebben

TURIZMUSFEJLESZTÉS A REGIONÁLIS OPERATÍV PROGRAMOKBAN

TURIZMUSFEJLESZTÉS A REGIONÁLIS OPERATÍV PROGRAMOKBAN A REGIONÁLIS OPERATÍV PROGRAMOKBAN ÖSSZEÁLLÍTOTTA: ROP IRÁNYÍTÓ HATÓSÁG TURIZMUSFEJLESZTÉS GAZDASÁGFEJLESZTÉS VÁROSREHABILITÁCIÓ KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS KÖRNYEZETFEJLESZTÉS HUMÁN INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉS

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK Nappali tagozat Külgazdasági vállalkozás szakirány A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁS-FEJLESZTÉSI POLITIKA - AUSZTRIA ÉS MAGYARORSZÁG

Részletesebben