B E S Z Á M O L Ó a Képviselő-testülethez

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "B E S Z Á M O L Ó a Képviselő-testülethez"

Átírás

1 FÖLDES KÖZSÉGI KÖNYVTÁR IGAZGATÓJA 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 6. /Fax: (54) ; Iktatószám: 5. B E S Z Á M O L Ó a Képviselő-testülethez a Földes Községi Könyvtár évben végzett könyvtári munkáról és a évi munkatervének ismertetéséről Készítette: Gondáné Gaál Annamária könyvtárigazgató KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉS FÖLDES, ÁPRILIS 7.

2 2 Tisztelt Polgármester Asszony! Tisztelt Képviselő-testület! A Földes Községi Könyvtárban végzett munkáról készített beszámolómat havi bontásban ismertetem a Tisztelt Képviselő-testülettel, amelyet az állandó feladatainkat tartalmazó tájékoztatóval egészítettem ki. A korábbi gyakorlat szerint szeptembertől augusztusig kellett elkészítenem a tájékoztatást a Tisztelt Képviselő-testület felé, majd két éve már kerek naptári évről történő beszámolásra kaptam felkérést. A 2014-es évről a leadási határidő miatt csak december 9-ig tudtam beszámolni, ezért - a folytonosság miatt, - a 2014 decemberében történt további néhány program megemlítésével kezdem a év könyvtári munkájáról szóló beszámolómat. I. BESZÁMOLÓ a Földes Községi Könyvtárban végzett könyvtári munkáról (2014. december december 31.) december: Adventváró hangulatteremtés: elkészítettük kis olvasóinkkal a könyvtár télies hangulatú dekorációját. Anyaggyűjtés a téli ünnepkörre: Tematikus ajánlásokat készítettünk. (Advent, Télapó, Karácsony, Szilveszter, téli népszokások hazánkban és a világ más tájain.) A tanulás gyerekjáték!: Tanulásmódszertani délutánt tartottunk az iskolásoknak a félévi hajrá előtt december 11.: Karácsonyi játszóházat hirdettünk, amelynek keretében karácsonyfadíszeket, apró ajándékokat és ünnepi dekorációkat készítettünk december 12.: Mi legyek, ha nagy leszek? címmel pályaválasztási kiadványok és internetes pályaorientációs oldalak ajánlójával vártuk az érintetteket. Szentestére készülődve: verses-novellás felolvasó délutánokat hirdettünk a gyerekeknek, ahol ajándékkészítési ötletekkel is segítettük az érdeklődőket. Könyvbarát és kézműves programokat szerveztünk az iskolás gyerekeknek a téli szünet nyitvatartási napjaira. Megkötöttük az éves szerződésünket a Hungarnet Egyesülettel és megtörtént a nyilvántartások, leltárkönyvek év végi zárása január: Részt vettünk az általános iskola által szervezett megemlékezésen Karácsony Sándor születésének 124. évfordulója alkalmából. (Földes, január 10.) Karácsony Sándor idézeteket helyeztünk el az ifjúsági kölcsönző tér parafatábláin.

3 3 Összeállítottuk és postáztuk a Lőrincze Lajos V. iskolai könyvtárfejlesztési pályázat anyagát. Elkészítettem a évi önkormányzati költségvetés tárgyalásához a Földes Községi Könyvtárra vonatkozó szakmai javaslatomat és - tekintettel az Önkormányzat pénzügyi helyzetére - összegeztem a lehetséges megtakarításokat. A Magyar Kultúra Napja (január 22.): Tájékoztató tablókat készítettünk a Magyar Kultúra Napjáról és Kölcsey Ferencről. Magyarok a nagyvilágban: gyűjtőmunka híressé vált hazánk fiairól. A Csigabiga és a Pillangó óvodai csoportok könyvtárlátogatása január 23-án püspökladányi hetedikes gyerekek látogatták meg a Karácsony Sándor Emlékkiállítást Magyari Lajos nyugalmazott tűzoltóparancsnok kíséretében és nemzeti szalagot helyeztek el az Emlékszobában január 27.: Nemzetközi Holokauszt Emléknap: feltöltöttük a Mini Galériát az emléknap kapcsán. A megrongálódott őrjegyeket pótoltuk, újakat készítettünk. Előkészületek a statisztikai adatszolgáltatáshoz: Egyberendeztük a évi közkönyvtári statisztika összeállításához szükséges anyagokat, dokumentumokat február: Rejtvényfejtők világnapja (február 3.) Maratoni rejtvényfejtés a könyvtárban. Farsangoló: a farsangi népszokások ismertetésével, jelmezötleteket bemutató tablóval készültünk a télbúcsúztatásra február 13.: Megemlékezés Csáth Gézáról. Listáztuk a könyvtárunkból kölcsönözhető kapcsolódó irodalmat és internetes lelőhelykutatást végeztünk és felolvastunk az író naplójából néhány érdekes részletet. A Méhecske óvodai csoportok könyvtárlátogatása. Anyaggyűjtéssel segítettük a március 15-i iskolai ünnepségre készülő negyedik osztályosokat. Elkészítettük a évi közkönyvtári statisztikánkat, a statisztikai adatlapot egyeztettük a hálózatszervezési-módszertani osztállyal, majd megtörtént a több oldalas elektronikus statisztikai adatszolgáltatás elküldése. Néhány adat intézményünkről a 2014-es év vonatkozásában: Regisztrált aktív olvasóink száma: 943 fő, Kölcsönzött dokumentumok száma: db, Könyvtárközi kérések száma: 18 db, A tárgyévben beleltározott dokumentumok száma: 629 db, Ebből könyv: 514 db, Éves hangdokumentum beszerzés: 10 db, Kulturális programjaink résztvevőinek száma összesen: fő.

4 4 A Lőrincze Lajos V. könyvtárfejlesztési pályázaton 15 ezer Ft értékben lexikonokat és szakkönyveket nyertünk, amelyekkel a kézikönyvtári és az ifjúsági ismeretterjesztő állományunk gazdagodhatott. Elkészítettük az érdekeltségnövelő támogatásnak a közkönyvtári statisztikára alapozott pályázati anyagát a Földes Nagyközségi Önkormányzattal együttműködve. Részvétel a Könyvbarát-körös gyerekekkel a Barátunk a könyv olvasónapló pályázaton: A felkészülés több hónapon keresztül történik. A benevezett csapatok - egyéb elfoglaltságaiktól függően - hetente 2-3 alkalommal jönnek össze a könyvtárban, és közösen dolgoznak a feladatokon. A felkészítésük igencsak időigényes és aprólékos munkáját évek óta kiváló eredménnyel végzik Szőllősy Józsefné és Tóth Miklósné munkatársaim. Ebben a hónapban összeállt a nevező csapatok végleges összetétele és továbbítottuk a feladatok megoldásához szükséges könyvek könyvtárközi kölcsönzésének elektronikus kérőlapjait is a célkönyvtárak felé, illetve megrendeltük az interneten a még forgalomban lévő kiadványokat. Megkötöttük az éves szerződésünket a Könyvtárellátó Kft-vel: A Könyvtárellátó Kft. feladata a könyvtári rendszer hatékony működésének, fejlesztésének, valamint a könyvtárak állománygyarapításának elősegítése. Ennek érdekében a Könyvtárellátó a teljességre törekedve ad tájékoztatást a kereskedelmi forgalomban kapható könyvtári dokumentumokról. Szolgáltatásait szerződések alapján szervezi meg és alakítja ki. Már több éve az Interneten keresztül tanulmányozzuk az Új könyvek kéthetente megjelenő példányainak tartalmát, így nyomtatott formában nem rendeltük meg. Vállaltuk, hogy a továbbiakban elektronikus formában követjük nyomon a szakmai recenziókat ami kötelezően ellátandó feladatunk ezáltal mintegy 30 ezer Ft megtakarítást tudunk realizálni évente. Vállaltuk továbbá, hogy a rendelt könyvek könyvkártyáit, ill. katalóguscéduláit magunk állítjuk össze, ami a könyvrendelésektől függően újabb megtakarítást eredményez több ezer Ft értékben február : Könyvtári irodalom órán vett részt a két második osztály. A 2. a-ban Lázár Ervin műveire, a 2. b-ben József Attila, Móra Ferenc és Petőfi Sándor írásai köré épült a foglalkozás március: Tájékoztató információgyűjtést végeztünk a Polgári Védelem Napja (március 3.) alkalmából. Irodalomajánlást készítettünk Nőnapra, Március 15-re és Húsvétra. A Magyar Sajtó Napja (március 15.) alkalmából tájékoztató tablót készítettünk. Tavaszváró hangulatteremtés: a gyerekekkel közösen öltöztettük tavaszi díszbe a könyvtárat március 11.: Játszóházat szerveztünk nemzeti ünnepünkre készülve, melyen papír kokárdákat és huszárokat készíthettek a résztvevők és illusztrált könyvek lapjain keresztül felelevenítettük a történelmi eseményeket.

5 március 13.: Könyvtárhasználati óra: Az 1. b osztályosokat megismertettük a könyvtárral, a kölcsönzéssel, a gyermekrészleg választékával, az őrjegy és az olvasójegy használatával. Megbeszéltük, hogy mi a különbség a könyvesbolt és a könyvtár között, és miért is érdemes egy elsős kisdiáknak könyvtárba járni. Megnéztük, hogy milyen - a koruknak megfelelő - művek találhatóak nálunk és hogyan történik a kölcsönzés a gyakorlatban. Az óra végén minden kisdiákot megajándékozunk 1-1 könyvjelzővel március 17.: Könyvtári környezetismeret óra: A két negyedik osztályt láttuk vendégül. Téma: ízlelés és fogak. Az Internet Fiesta országos programsorozatába bekapcsolódva több rendezvényt szerveztünk érdeklődő olvasóink számára: március 19-én a Tanulj vidáman! napra tanulást segítő, játékos gyakorló oldalak, érettségire, nyelvvizsgára való felkészülést segítő honlapok bemutatásával készültünk március 20-ra helytörténeti totót állítottunk össze Ki tud többet Földesről? címmel. A Költészet Világnapja (március 21.): Világirodalmi versajánló válogatást állítottunk össze gyerekeknek és felnőtteknek. A Víz Világnapja (március 22.) és Meteorológiai Világnap (március 23.) Figyelmeztető tárlat a globális felmelegedésről március 24-én Húsvét a művészetekben és az irodalomban programunkon az ünnephez kötődő vizuális alkotásokat, verseket, novellákat, meséket, locsolóverseket gyűjtöttünk az internet és kézikönyvek segítségével március 25-re Húsvéti Játszóházat hirdettünk tojástartók és egyéb húsvéti dekorációk készítésével, amelyet internetes ötlethalászat előzött meg március 26-án Földes történetét, nevezetességeit bemutató oldalaknak, helyi származású neves emberek, településünkön élt hírességek életrajzának és elérhető műveiknek böngészése által internetes helytörténeti forrásokkal ismerkedhettek az érdeklődők. Anyaggyűjtés: Színházi Világnap (március 27.) Az Internet Fiesta helyi rendezvényein összesen 163 érdeklődőnek biztosítottunk hasznos időtöltést április: április 1.: Könyvtárlátogatás: harmadik osztály (téma: Bálint Ágnes: Szeleburdi család.) A világszerte április másodikán ünnepelt Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja alkalmából kedvcsináló böngésző délutánt szerveztünk újonnan érkezett gyermekkönyveink felhasználásával április 2-7.: Színes programokkal készültünk az unatkozó kisdiákoknak a tavaszi szünet idejére is: Húsvéti kézműves barkácsolást szerveztünk a gyerekeknek, ahol az ünnephez kötődő használati- és ajándéktárgyakat készítettünk (tojástartó, szalvétatartó, asztali dísz, fali dísz, képeslap, kifestő). Sző, fon, nem takács : Találós kérdésekkel, logikai fejtörőkkel vártuk az érdeklődőket. Anyaggyűjtés a Kazinczy szépkiejtési versenyre Karácsony Sándor írásaiból és magyar írók gyermekeknek írt műveiből április 10.: A Költészet Napja alkalmából zene- és vershallgatással egybekötött délutánt

6 6 rendeztünk, irodalmi totóval színesítve. Neked van már kedvenc költőd?: Mai magyar költők versei (könyvajánlás, felolvasás, illusztrációk készítése). Témaválogatás április 14-re, Földes Napjára. Információs tablókat készítettünk a régi Földesről. A Költészet Napja (április 11.), A Föld Világnapja (április 22.), a Holocaust Emléknap (április 22.) és a Könyv Világnapja (április 23.) kapcsán feltöltöttük a Mini Galériánkat tájékoztató ismeretanyagokkal. Anyaggyűjtést végeztünk a majálisra, irodalomajánlással készültünk Anyák Napjára április 28-án Játszóházat hirdettünk Anyák Napja alkalmából, tavaszi virágdíszek és egyéb ajándékok készítésével, melyen 132 gyermek alkotott szebbnél-szebb meglepetéseket. Egész hónapban dolgoztunk a benevezett csapatokkal a Barátunk a könyv olvasónapló pályázat feladatainak megoldásain május: Az Európa Nap alkalmából fogalmazásíró és rajpályázatot hirdettünk. Témakörök: Az élet Európában, Tanuljunk egymástól!, Gyermekek Európában és Egy zöldebb jövő Európában. A tanulás gyerekjáték!: Megismételtük tanulásmódszertani délutánunkat az év végi hajrá előtt. Múzeumi Világnap (május 18.) és Az Internet Világnapja (május 18.) kapcsán egész napos ingyenes Internet használati lehetőséget és igény szerint emlékszobai tárlatvezetést biztosítottunk olvasóinknak a könyvtárban 19-én. Felvilágosító összeállítást helyeztünk ki Az Internet előnyei és veszélyei címmel. Anyaggyűjtést végeztünk és irodalomajánlást készítettünk a Pünkösd, a Gyermeknap, a Madarak és Fák Napja, a Dohányzásmentes Világnap és az Afrika Nap kapcsán május : Gyermeknap előtt: mesehallgatás bakelit lemezekről, hangoskönyvekből és - kívánság szerint - élőszóban mondott mesékkel június: június 3.: A berettyóújfalui nyugdíjas olvasókört láttuk vendégül, akiknek bemutattuk a könyvtárat és az emlékkiállítást. Az alkalomra prezentációs vetítéssel készültünk június 4..: Könyvtárhasználati óra: Az 1. a osztályosokat is megismertettük a könyvtárral, a kölcsönzéssel, a gyermekrészleg választékával, az őrjegy és az olvasójegy használatával. Környezetvédelmi Világnap (június 5.): Figyelemfelkeltő és elgondolkodtató, esetenként megdöbbentő képeket és cikkeket helyeztünk el az olvasótérben, melynek célja a környezetvédelem fontosságának hangsúlyozása volt. Játékos környezetvédelmi délutánra vártuk az érdeklődőket, melynek keretében környezetvédelmi Activity-vel, zöld keresztrejtvénnyel, természetismereti fejtörőkkel és a jövő lakóházának megtervezésével igyekeztünk színesebbé tenni a programot.

7 7 Játékosan próbáltuk a gyerekeket sarkallni közvetlen környezetük védelmére és felhívni a figyelmüket a fenntartható fejlődés fontosságára. Friss irodalomajánlás: Pedagógus nap, Ballagás, Tanévzáró. A Barátunk a könyv olvasónapló pályázat feladatlapjait szorgalmasan töltögették a benevezett csapataink. Az időhiány miatt úgy kellett koordinálnunk a naplók elkészítését, hogy a gyerekek megosztva dolgozzanak a feladatokon, és okosan gazdálkodjanak a rendelkezésükre álló idővel. Részletes útmutatással és az ajánlott irodalom biztosításával segítettük a nevezőket. Az olvasmányok megrendelése mellett a régebbi kiadványokat könyvtárközi kölcsönzések révén tettük elérhetővé a gyerekek számára. A búvárkodást igénylő feladatoknál a világháló nyújtotta segítséget is használták a tanulók. Az ajánlott olvasmányok, a játékos formák és a megszerezhető értékes információk ezen a tavaszon is örömteli munkálkodást és maradandó élményt jelentettek a gyerekek számára. A szorgalmas munka meghozta a gyümölcsét, mert a négy benevezett csapatunk közül mind négy meghívást kapott az ünnepélyes eredményhirdetésre és ajándék gyermekműsorra. Gyermeknap alkalmából megrendezésre került díjkiosztón részt vettek: Betűtengerészek (3. osztály): Balázsi Panna, Bene Alexa, Gerzsényi Zsolt, Szőllősi Kincső Kiskutyák (4. osztály): Fórián Viktória, Kemecsei Anna, Szabó Fanni, Veress Otília Kaméleon-Könyvmolyok (7. osztály): Bíró Bianka, Sápi Márta Nevesincs-trió (7. osztály): Erdei Fruzsina, Jenei Gergő, Kovács Ákos A versenyzők mindannyian Elismerő Oklevelet és értékes könyvcsomagot kaptak. Az eredményhirdetésre június 6-án került sor a Debreceni Művelődési Központ Pódiumtermében, ahol a Sonus Ütőegyüttes előadását nézhették meg a gyerekek. Az ünnepi alkalom meghívott díszvendége Nyulász Péter író volt, aki dedikálta a gyerekek részére az átadott ajándékkönyveket. A versenyzőket a felkészítőik: Szőkéné Kakucsi Erzsébet osztályfőnök, illetve Szőllősy Józsefné és Tóth Miklósné könyvtáros kollégáim kísérték el az átadásra. Ezúton is köszönöm a gyerekek és az őket támogató pedagógusok illetve szülők, valamint munkatársaim kitartó munkáját és szeretettel gratulálok az elért eredményekhez június 10-én a 3. a osztály közös könyvtárlátogatása, téma: Nyári olvasmányok. Ugyanezen a délutánon játszóházat szerveztünk a Nyári készülődés témakörében 63 résztvevővel június én a 2. a, és 2. b osztályok részére Nyári olvasmányok óra. A könyvtárat nyári ruhába öltöztettük a gyerekekkel közösen. A Zene Ünnepe (június 21.): A zene az irodalomban: könyvajánlót állítottunk össze a zene szerelmeseinek.

8 8 Vakációs könyvajánlót készítettünk iskolás olvasóink részére június 30-án tárlatvezetés a nagyhegyesi iskolás csoport részére. A nyári nyitva tartás megkezdése: Az olvasói igények kielégítése végett ebben az évben is zárva tartási időszak nélkül egész nyáron fogadtuk olvasóinkat. A tanév végeztével a szabadságolások miatt a nyári nyitvatartási rend a következőképpen alakult: A könyvtár nyári nyitva tartása július 7. és augusztus 28. között: Hétfő: ZÁRVA Kedd: Szerda: Csütörtök: Péntek: Szombat: A nyári nyitvatartási renddel és a szabadságolások váltott ütemezésével oldottuk meg a könyvtár állandó elérhetőségét a nyár folyamán. Június végén megkezdtük a Strandkönyvtár működtetését a helyi Szabadidőközpont területén Dr. Szabó Irma képviselő asszonynak, az EIKSZ Bizottság elnökének a javaslatára. A könyvtár nyári, külső helyszínen elérhető szolgáltatása heti öt napon állt az érdeklődők rendelkezésére június augusztus 29. között július: A Nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény alapján iskolai közösségi szolgálatban együttműködő fogadó intézményként négy diákot tudtunk fogadni a nyár folyamán önkéntes munkára. Megkezdtük a könyvtári állománycsoportok rendezését a kölcsönző térben. Megtörtént a segédkönyvtár és az iroda rendezése. Kézbesítettük az év közben felgyülemlett teljesítetlen késedelmes tartozások felszólító leveleit. Unaloműző és olvasásnépszerűsítő nyári könyvtári foglalkozásokat szerveztünk gyerekeknek. Fogadtuk az Erzsébet Tábor könyvtári programjainak résztvevőit. Elvégeztük a tárlók éves karbantartási, állomány megóvási, állagmegóvási munkálatát. Megemlékezés Zoltai Lajosról. Aktualizáltuk a Mini Galériát augusztus: Folytattuk olvasásnépszerűsítő nyári programjainkat és unaloműző könyvtári foglalkozásainkat. Anyaggyűjtést végeztünk és feltöltöttük a Mini Galériát augusztus 20-ra és a tanévnyitóra.

9 9 Befejeztük az összes könyvtári állománycsoport rendezését a kölcsönző térben. A megrongálódott őrjegyeket pótoltuk, újakat készítettünk. (Az őrjegyek a böngészést és a dokumentumok könnyebb kiválasztását segítik a gyerekek számára.) Nyáron könyvajánlókkal vártuk olvasóinkat, melynek eredményeképpen az olvasószolgálati munka megnövekedett ezekben a hetekben a kölcsönzőpultnál. Azt hiszem, nincs is nagyobb öröm egy könyvtáros számára annál, ha a mai világban nagyobb mennyiségű könyvet tud megmozgatni és az érdeklődők kezébe adni, abban bízva, hogy ez által értékesen töltik el a szabadidejük egy részét és talán még többen válnak visszajáró állandó olvasókká az olvasott könyv kapcsán, ráérezve az olvasás örömének ízére augusztus 29-én intézményünk a nyári nyitva tartásról átállt a szokásos rendes nyitva tartásra. A megszokott teljes nyitvatartási idő a következő: Hétfő: ZÁRVA Kedd: délelőtt: délután: Szerda: délelőtt: délután: Csütörtök: délelőtt: délután: Péntek: délelőtt: délután: Szombat: délelőtt: Vasárnap: ZÁRVA Egyeztettünk Boldogh Ibolyával, az iskolai tankönyvekért felelős pedagógus kollégával a tartós tankönyvek további kezelését és nyilvántartását illetően szeptember: A pedagógusok előkészítették a tantermeket az évkezdésre és a feleslegessé vált (avult, szükségtelen, gazdátlan) könyveket könyvtárunkban helyezték el. A beérkezett könyveket válogatás után lajstromba vettük, visszavételeztük, illetve szükség szerint törlésre előkészítettük. A Karácsony Sándor Általános Iskola központi épületébe átkerült alsós osztályok hamar felfedezték, hogy milyen jó időtöltés az óraközi szünetekben a folyóiratok és ifjúsági könyvek böngészése, így a felső tagozatosokhoz hasonlóan ők is gyakran jönnek be hozzánk egy kis lapozgatásra, kölcsönzésre vagy a tananyag óra előtti gyors átismétlésére. A könyvtári érdekeltségnövelő pályázat révén 255 ezer Ft támogatásban részesültünk, amelyet a gyűjtőköri szabályzatunkban előírt könyvbeszerzésre fordítottunk. A megrendelt dokumentumokat a leltárba vételezést és a számítógépes feldolgozást követően olvasóink rendelkezésére bocsátottuk. Előkészítettük az óvodás korúak és az első osztályosok könyvtárlátogatását.

10 10 A könyvekről mondták : idézeteket gyűjtöttünk az iskolás gyerekekkel a könyvekről és az olvasásról. A már hagyományos szeptemberi otthoni és könyvtári böngészés eredményét a gyerekek megosztották egymással. Az idézetek felolvasását közös beszélgetés követte az olvasás fontosságáról, az egyén egész életútját meghatározó szerepéről szeptember 18.: Diavetítéssel egybekötött négyhelyszínes csoportbontásos könyvtári óra a harmadikosok részére vegyes témákkal: a Népmese Napja, a kisebbségi népmese hagyományai, madárhangok, madáróra. Csatlakozva a Magyar Olvasástársaság és a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár felhívásához mesemondó versenyt és rajpályázatot hirdettünk községünk általános iskolás korú tanulói részére. A szeptember 24-én megrendezett mesemondó versenyre olyan magyar népmese előadásával vártuk a nevezőket, amelynek szereplői állatok. A szülők, nagyszülők közül is szép számmal jöttek el megnézni gyermekük vagy unokájuk szereplését. Könyvtárunkban a Népmese Napja kapcsán szervezett programok immáron ötödik éve kerülnek megrendezésre. A meghirdetett rendezvények és versenyek fő célja, hogy ráirányítsuk a figyelmet a népmesékre, és ennek segítségével népszerűsítsük az olvasást a gyerekek és azok szülei, nagyszülei körében egyaránt. Az élőszóban elmondott és meghallgatott népmese elősegíti egy harmonikus, meghitt családi légkör megteremtését és hozzájárul az egészséges felnőtt személyiség kialakulásához. Egy jó mesekönyv a szülő és a gyerek közötti kapcsolat erősítésének az eszköze lehet, hiszen a mesék nemcsak a családi tűzhely melegségének fenntartásában játszanak kiemelkedő szerepet, de bővül általuk a gyerek szókincse és fejlődik a kommunikációs készsége is. A gyerekek érdeklődve hallgatták egymás meséit és most is nagy izgalommal várták a vidám hangulatú délután eredményhirdetését. Helyezések: I. Kordás Anna 3.a, Szőllősi Zsófia 3.b II.Kovács Lara 3.a, Szabó Bence 3.a III. Rák Tamás 4.a Különdíj: Nagy Ádám 3.a, Rácz Károly 4.a A zsűri elnöke Horváth Sándorné iskolaigazgató asszony volt, a zsűri tagjaként pedig Vinczéné Bíró Éva magyar szakos pedagógus és Tóth Miklósné könyvtáros kollégám segítették a döntéshozatalt. A helyezettek ügyes szereplésükért mindannyian mesekönyvet kaptak, a többi kis mesemondónak pedig apróbb ajándékokkal kedveskedtünk. Kordás Anna továbbjutott a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtárban megrendezett megyei döntőbe, ahol 9. helyezést ért el. Ügyes szerepléséért könyvjutalomban részesült. Ezúton is szeretném megköszönni a felkészülésben segítő szülők és pedagógus kollégák fáradtságos munkáját és gratulálok a versenyzőknek. A rajzpályázatra olyan szabadon választott népmeséhez vártuk az illusztrációkat, amelyben az állatok emberi tulajdonságokkal vagy varázserővel vannak felruházva. Az eredményhirdetésre szeptember 25-én délután került sor: 1-2. évfolyam: I. Körtvélyesi Kata 2.a, Pércsi Lara 1.b II. Lázár Hanna 2.a

11 11 III. Makula Kiara 2.b Különdíj:Kecskeméti Róbert 1 b, Kordás Attila 1.b 3-4. évfolyam: I. Szabó Bence 3.a, Gerzsényi Zsolt 4. a II. Faragó Fruzsina 4.a III. Balázsi Panna 4.a Különdíj: Kecskeméti Lívia 3.b, Szabó Natália Ramóna 3.a Felső tagozat: I. Csíki Dávid II. Biczó Nikolett A helyezettek rajzait továbbküldtük a megyei versenyre. A Népmese Napja alkalmából anyaggyűjtéssel és Mini Galériával is megemlékeztünk Benedek Elekről. Szeptember 30-án délelőtt drámapedagógia órának adtunk helyet, majd felolvasó délután keretében újra közös maratoni meseolvasással igyekeztünk a gyerekek meseolvasási és kölcsönzési kedvét növelni. Az alkalomnak mindig látványos az eredménye az egyébként is közkedvelt gyermekkönyvtári állomány kölcsönzésének további növekedése. Rendkívül fontos az ilyen alkalmak szervezése, mert a gyerekek érdeklődését folyamatosan ébren kell tartanunk, és küzdenünk kell a kereskedelmi csatornákból rájuk zúduló kulturális szennyáradattal szemben. Meghirdettük az Őszi gyermekkönyvnapok rendezvénysorozatát. (Elkészítettük és terítettük a plakátokat és szóróanyagokat.) A hónap végén regisztráltuk az őszi könyvtári hét tervezett programjait az honlapján október: A hónap egyik fontos szakmai feladata volt az iskolakönyvtári statisztika elkészítése. Néhány adat az idei statisztikából: Címleltárkönyvben nyilvántartott könyvek száma: db Tartós tankönyvek száma: db Hanganyag (hanglemez és CD): 1140 db Mozgókép (videokazetta): 322 db Multimédia (CD-ROM, DVD): 324 db Periodika-féleség: 42 db Tanulói kölcsönzések száma: db Az Idősek Világnapjára és az Aradi Vértanúk Napjára részletes anyaggyűjtéssel, ill. történelmi tablóval készültünk. Az Állatok Világnapjára könyvkiállítással, könyvajánlóval és fejtörőkkel készültünk (hidegvérű totó, névkirakó, tollas teszt) október 5-11.: Országos Könyvtári Napok: október 6.: Gyógyító kisállatok: ismerkedés a kisállattartás terápiás hatásaival október 8.: Mesevilág a könyvtárban: óvodai csoportok könyvtárlátogatása: ismerkedés a böngészéssel, a kölcsönzéssel, mesefelolvasás október 9-én a Szerkesszük együtt a csodaceruzát! programunkon a gyerekek közösen alkothattak Wittmann Ildikó szerkesztővel, írók és illusztrátorok szerepébe bújva. A feladatok

12 12 Libusa Friedová Bámulatos Bondik úr című meséjének szálaira épültek és mindkét foglalkozás végére saját újságot állítottak össze a résztvevők, de mindenki kapott egy-egy ajándék Csodaceruza lapszámot is október 11.: Könyves vasárnap, "Földesi Könyves Vasárnap": Az országos Könyves Vasárnaphoz nyolcadszor csatlakoztunk és rendkívüli nyitva tartás keretében vasárnap 8-12 óra között vártuk az olvasókat. A Megbocsátás Napja: Ezen a napon elengedtük a késedelmi díjat mindazoknak, akik elmulasztották időben visszahozni a kikölcsönzött könyveket, de most pótolták azt. Emellett ingyenes beiratkozási lehetőséggel toboroztunk újabb olvasókat és szereztünk újabb könyvbarátokat könyvtárunk számára. A programzárást követően lejelentettük a részvételi statisztikát az osszefogas.hu honlapján. A Wekerle Sándor V. könyvtárfejlesztési pályázaton 16 ezer Ft értékben magyar nyelvművelő kiadványokat nyertünk, amelyekkel szakirodalmi állományunk gazdagodhatott október 23.: Anyaggyűjtést végeztünk és tablót készítettünk a Magyar Köztársaság Nemzeti Ünnepére október 27.: Megemlékeztünk az iskolai könyvtárak világnapjáról. Jelszó: Művelődj és tanulj iskolád könyvtárában! október november 2.: Őszi szünet: Unaloműző programokat és szünidei barkácsolást szerveztünk a gyerekeknek az őszi szünet idejére: őszi díszbe öltöztettük a könyvtárat a gyerekek segítségével november: A Magyar Tudomány Napja (november 3.) alkalmából anyagfrissítést végeztünk a Mini Galériánkban. Megemlékezés Balásházy Jánosról. Életrajzi ismertetőt helyeztünk ki a parafatáblánkra a földesi vonatkozások ismertetésével. Szakirodalmi anyagot gyűjtöttünk András napi hagyományok, és a pályaválasztás (a 6-8. osztályos tanulók részére) témakörében. Elkészítettük a 2016-os újságrendelést (napi-, heti- és havilapok, magazinok, irodalmi-, könyvtári-, informatikai-, pedagógiai és egyéb szaklapok, közlönyök) az anyagi lehetőségeinkhez mérten és a gyűjtőköri szabályzatunknak megfelelve. Változások: Néhány nem forgatott, ill. interneten is elérhető lap visszamondásával több olyan új folyóiratot tudtunk megrendelni, amelyeket szívesebben lapoznak olvasóink, ezáltal folyamatos az érdeklődés könyvtárunkban az ilyen típusú informálódás iránt. Az igényeket folyamatosan figyelemmel kísérjük és a jegyzékbe minden évben igyekszünk néhány újdonságot felvenni. Folyóirat jegyzék 2016: 1. A Falu 2. A Kutya 3. Bárka

13 13 4. Blikk Extra Receptek 5. Cicc Macska Magazin 6. Cimbora 7. Családi lap 8. Csillagszálló 9. Csodaceruza 10. Dekorációs Ötletek 11. Díszmadár Magazin 12. Édes Anyanyelvünk 13. Family 14. Fanny Konyha 15. Fordulópont 16. Hajdú-Bihari Napló 17. Herbáció 18. Hetek 19. Honismeret 20. IPM 21. Ízek és Érzések 22. Képmás 23. Kláris 24. Korszerű Könyvtár 25. Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 26. Könyvtári Levelezőlap 27. Magyar Horgász 28. Magyar Lettre Internationale 29. MúzeumCafé 30. Napsugár 31. Népszabadság 32. Nők Lapja 33. Nők Lapja Évszakok 34. Nők Lapja Konyha 35. Praktika 36. Regiment 37. Rubicon 38. Rubicon különszám 39. Szabad Föld 40. Szép Kertek 41. Tanító 42. Tekintet 43. Tina konyha 44. Új Könyvek 45. Vidék Íze 46. Világtörténet Mindezek mellett időnként ajándék lapszámokat is kap intézményünk (Egészségközpont, Hajdú-Bihar Megyei Közművelődési és Könyvtári Téka, Könyvkultúra Magazin, Magyar Napló, Mai Ige, Mikkamakka stb.). A gazdasági irodával való egyeztetés után új könyveket rendeltünk. A megrendelt könyveket beleltároztuk, számítógépen feltártuk, az olvasók rendelkezésére bocsátottuk.

14 14 A kiegészítő beszerzés az erre az évre megítélt költségvetési keret terhére történt. (A tavaszi megrendelések értékét levontuk az éves keretből és az így fennmaradó összeget használtuk fel.) november 12-én az Őszi Gyermekkönyvnapok keretében író-olvasó találkozón láttuk vendégül Figura Ede pedagógus-előadóművészt. A közönség tagjai aktív szereplői lehettek A hétfejű sárkány című meseátiratnak november 20.: Hajdú-Bihar Megye Napja alkalmából témanapot szerveztünk, melyre Történelmünk könyvek és újságok lapjain című kiállítással, címertörténeti prezentációval és tématablóval készültünk. Az őszi játszóházunkat is ennek a jegyében hirdettük meg, ahol egyedi címereket és saját családfát készíthetett a 120 résztvevő november 24-én az Őszi Gyermekkönyvnapok keretében Kiss Attila író rendhagyó történelemóráján vehettek részt a gyerekek. A vándorló és honfoglaló magyarok hétköznapjairól. életmódjáról láthattunk filmvetítéssel egybekötött előadást. A korhű használati eszközök, gyermekjátékok, fegyverek és harci öltözetek bemutatása, fel- és kipróbálása után a lovas nomád kultúrával kapcsolatos kérdésekre válaszolt a szerző. Ne vásárolj semmit Nap (november 27.) Motivációs beszélgetést kezdeményeztünk az érdeklődőkkel. Anyaggyűjtés: Katalin és András napi hagyományok, pályaválasztás (a 6-8. osztályos tanulók részére) december: Adventváró hangulatteremtés: elkészítettük kis olvasóinkkal a könyvtár télies hangulatú dekorációját. Anyaggyűjtés a téli ünnepkörre: Tematikus ajánlásokat készítettünk. (Advent, Télapó, Karácsony, Szilveszter, téli népszokások hazánkban és a világ más tájain.) A tanulás gyerekjáték!: Tanulásmódszertani délutánt tartottunk az iskolásoknak a félévi hajrá előtt december 11.: Karácsonyi játszóházat hirdettünk, amelynek keretében karácsonyfadíszeket, apró ajándékokat és ünnepi dekorációkat készíthettek a résztvevők. Szentestére készülődve: verses-novellás felolvasó délutánokat hirdettünk a gyerekeknek, ahol ajándékkészítési ötletekkel is segítettük az érdeklődőket. Könyvbarát és kézműves programokat szerveztünk az iskolás gyerekeknek a téli szünet pár napjára. Megkötöttük az éves szerződésünket a Hungarnet Egyesülettel és megtörtént a nyilvántartások, leltárkönyvek év végi zárása. Elkészítettük a évi közkönyvtári statisztikánkat. Az elektronikus statisztikai adatszolgáltatás főbb adatai intézményünkről a 2015-es év vonatkozásában: Regisztrált aktív olvasóink száma: 943 fő, Kölcsönzött dokumentumok száma: db,

15 15 Könyvtárközi kérések száma: 43 db, A tárgyévben beleltározott dokumentumok száma: 772 db, Ebből könyv: 704 db, Éves hangdokumentum beszerzés: 11 db, Kulturális programjaink résztvevőinek száma összesen: fő. Intézményi működési bevételeink ebben az évben: A könyvtár 60 ezer Ft bevételt realizált. Tekintve, hogy a szolgáltatásaink többsége ingyenes, valamint a legtöbb háztartásban már elérhető az internet, illetve, hogy könyvtárunk nem bevétel-orientált, hanem szolgáltató intézmény, ez az eredmény talán elfogadható. Mivel kettős funkciójú könyvtárként működünk, iskolakönyvtári és közkönyvtári feladatokat is egyaránt ellátva, igyekszünk mindkét feladatkört egyformán hangsúlyozni, az aktuális szakmai napokon részt venni, illetve jeles napokra megfelelő programokkal készülni. A figyelemfelkeltés egyik eszközeként parafatáblákon helyezzük el az aktuális ünnepek, jeles alkalmak témagyűjtéseit. Állandó feladataink voltak egész évben: A könyvtár gyűjtőkörébe tartozó új könyvek megrendelése, beleltározása, számítógépes feldolgozása, tárgyszavazása, katalógusban való feltárása, ajánlása az olvasóknak. Folyamatos olvasószolgálat biztosítása mellett a referensz kérések kimerítő teljesítése. Könyvtárközi kölcsönzések haladéktalan megkérése interneten, az Országos Dokumentumellátási Rendszer adatbázisán keresztül. A könyvtári informatikai hálózat karbantartása, fejlesztése, a dokumentumok elektronikus tartalmi feltárása és digitalizálása. A könyvtári órák előkészítése (óravázlat, szemléltető és motivációs anyagok) és a foglalkozások lebonyolítása (a pedagógusokkal történő előzetes egyeztetés után). Az intézmény dolgozóinak feladata a könyv- és könyvtárhasználati órák levezénylése, de ezen kívül is lehetőségük van az iskolában tanító kollégáknak, hogy a könyvtárat bármilyen tanórán szemléltető helyszínként használják és az általuk kiválasztott tanórákat a könyvtárban tartsák meg. Természetesen az ilyen típusú könyvtári órák előkészítésében (az igények közös megbeszélése után) maximálisan segítjük az érdeklődő nevelőket. Az egyéb könyvtári látogatások és a Karácsony Sándor Állandó Emlékkiállítás csoportos látogatásának előkészítése, lebonyolítása, tárlatvezetés (előzetes egyeztetés alapján). A könyvtár kiemelt feladata a Karácsony Sándor Állandó Emlékkiállítás gondozása, népszerűsítése, a Karácsony Sándorról írt diplomamunkák segítése. Könyvtárhasználati felvilágosító munka végzése. A könyvtárhasználatot segítő szemléltető anyagok és tájékoztató eszközök készítése, gondozása, frissítése, bővítése. A könyvtári tagság éves díjának és az emelt szintű szolgáltatások különböző díjtételeinek beszedése egész évben folyamatosan történik a Könyvtárhasználati Szabályzatunkban foglaltak szerint.

16 16 A könyvtári állomány folyamatos visszarendezése, a gyakran előforduló helytelen ifjúsági olvasói visszahelyezések korrekciója a kölcsönző tér gyermek- és ifjúsági részlegében. Egyéni és csoportos foglalkozások keretében a tanulók felkészülésének segítése a tanórákra, tanulmányi versenyekre, rendezvényekre, ünnepségekre. (Nemzeti ünnepeink, Húsvét, Madarak, fák napja, Zöld Napok, Természetvédelmi vetélkedő, Szuper Diák Kupa, Pünkösd, Ki mit tud vetélkedők stb.) Iskolai házi feladatok, kiselőadások, témakutatások segítése. A forráskeresés irányítása a házi feladatok elkészítéséhez. Szakdolgozók segítése. Tematikus ajánlások készítése a téli ünnepkörre, Anyák Napjára és egyéb jelentős alkalmakra. (Irodalmi, kulturális évfordulók, világnapok, helyi vonatkozású megemlékezések stb.) Folyamatos sajtófigyelés, a helytörténeti cikkgyűjtemény gondozása, bővítése, naprakész frissítő munkálatainak ellátása. A helyi megjelenésű kiadványokról híradás a Megyei Könyvtár helyismereti részlegének. Házi rendezvényeink szóróanyagainak elkészítése, hirdetése a megfelelő fórumokon, plakátok kihelyezése. A késedelmes kölcsönzések miatti felszólító levelek kihordása, kézbesítése. Az olvasói statisztika napi vezetése havi összesítése és éves lejelentése. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. havonta két alkalommal megjelenő, online módon hozzáférhető Új Könyvek című állománygyarapítási tájékoztatójának áttanulmányozása, a gyűjteményezésre javasolt tételek kijelölése. A magyar nyelven megjelenő könyvújdonságok figyelemmel kísérése. A nyomtatott és internetes szakmai könyvismertető fórumok könyvajánló kínálatának megtekintése a teljességre törekedés igényével. Dokumentum hiánylista vezetése, dezideráta jegyzék nyilvántartása, az egyéni olvasói igények feltárása, előjegyzése. Anyagi lehetőségeinkhez mérten az Alapfokú Művészeti Iskola tanszakainak támogatása célirányos gyűjteményezéssel, új szemléltető albumok, képeskönyvek, szakmai kiadványok beszerzése. Az irodalmi díjak figyelése és háttéranyag gyűjtése a díjazottakról. (Irodalmi Nobel-díj, Neustadt Nemzetközi Irodalmi Díj, Saint-Exupéry-díj, IBBY-díj, Astrid Lindgren-emlékdíj, Hans Christian Andersen-díj, Franz Kafka-díj, Jeruzsálem-díj, Német könyvdíj, A Lipcsei Könyvvásár díja, Pulitzer-díj, József Attila-díj, Kossuth-díj, Fitz-díj, Balassi Bálint-emlékkard stb.) A magyar nyelvű és magyarra lefordított külföldi díjazott könyvek beszerzése. Részvétel a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár szakmai napjain, továbbképzésein és a

17 17 megyei közkönyvtári hálózati értekezleteken. Informálódás a fejlesztésekről, a változásokról, a könyvtári terület új irányvonalairól. Szakmai programok, rendezvények figyelemmel kísérése, lehetőség szerint részvétel azokon. Informálódás az Ünnepi Könyvhét rendezvényeiről. Csatlakozás az országos könyvtári rendezvényekhez. A Magyar Olvasástársaság tevékenységének figyelemmel kísérése. Könyvtári szaklapok szemlézése, internetes könyvtári és könyves lapok figyelése. Törvényi változások, új rendeletek megismerése. Közérdekű hirdetmények, adatlapok, igénylőlapok letöltése. Az internetes információkeresés, tájékozódás segítése. A lakosság érdekeit szolgáló linkgyűjtemény bővítése. Pályázatfigyelés minden a könyvtárat, az oktatási intézményeket, a művészeti iskolát érintő témában. Egyéb közhasznú pályázatfigyelés (ösztöndíjak, energiatakarékossági, kisebbségi stb. pályázatok). Az intézményt érintő pályázatok elkészítése. Kapcsolattartás az iskola dolgozóival, más munkahelyekkel, intézményekkel, civil szervezetekkel, a község vezetőivel, testületi tagokkal. Könyvelési feladatok: Minden egyes térítési díjas szolgáltatásunk igénybevételekor eleget teszünk nyugtaadási kötelezettségünknek és kérésre számlát is kiállítunk. Ezek után minden egyes igénybevett szolgáltatás tényét tételesen lekönyveljük a pénztárkönyvbe. Szolgáltatásonként külön vezetjük a pénzügyi bizonylati összesítő lapokat és - mivel részben önálló költségvetési intézmény vagyunk minden hónap végén elszámolunk a bevételeinkkel a Polgármesteri Hivatal pénztárosának. Magyar Államkincstár részére készített havi távolléti jelentések leadása. Intézményünk havonta 15 ezer Ft készpénz ellátmány felvételére jogosult, ebből kell kigazdálkodnunk a dologi kiadásainkat és egyéb készpénzes kifizetéseinket. (Irodaszerek, nyomtatványok, kisebb versenyek díjai stb.) Az ellátmányt az intézményvezető veszi fel, rovatíven vezeti a kiadásokat, gyűjti a számlákat és minden hónap végén köteles elszámolni a felvett összeg felhasználásával az Önkormányzat pénztárában. Külső munkavégzés: A belső munkavégzés mellett a könyvtári alapfeladataink ellátásához külső munkavégzés is szükséges. A külső munka - többek között - a beszerzési döntésekhez szükséges személyes könyvmegtekintéseket, a megyei és országos szakmai napokon való részvételt, a külső kapcsolattartási és szervezési munkálatokat, a nyertes pályázóink kíséretét, az idős és a mozgásukban korlátozott emberek számára a kölcsönzés segítését, a felszólítások kihordását, könyvtári programajánlók, intézményünket népszerűsítő visszahívó lapok terítését foglalja magában. Ezek az elvégzett háttérmunkálatok ugyan nem mindig látványosak, viszont kötelezőek és e

18 18 nélkül nem tudnánk a szolgáltatásainkat ellátni. Humán erőforrásunk: Állandó dolgozók: Szőllősy Józsefné: könyvtáros asszisztens Tóth Miklósné: könyvtáros asszisztens Gondáné Gaál Annamária: informatikus-könyvtáros, könyvtárigazgató A könyvtári állomány nagysága, a feladataink sokrétűsége, a kettős funkció maradéktalan ellátása megköveteli a folyamatos és következetes munkavégzést. Igyekszünk a szakmailag naprakészek lenni, ezért törekszünk arra, hogy lehetőség szerint minden meghirdetett regionális szakmai napon ott legyünk. Az elmúlt évben a következő alkalmakon vettünk részt a Méliusz Könyvtárban Debrecenben: május 18.: minőségmenedzsment, életpályamodell (előadások) szeptember 21.: meseterápia és drámapedagógiai módszerek a könyvtárakban (előadás, bemutató és műhelymunka) november 23.: a HunTéka integrált könyvtári rendszer használatának lehetőségei a kistelepülési könyvtárakban (előadások, műhelymunka és konzultáció). Szeretném megköszönni Szőllősy Józsefné és Tóth Miklósné munkatársaimnak az egész év folyamán tanúsított odaadó hozzáállásukat és munkavégzésüket, amellyel hozzájárultak a Földes Községi Könyvtár eredményes működéséhez. Összegzés: Tisztelt Polgármester Asszony! Tisztelt Képviselő-testület! Feladatunk az olvasóvá nevelés hatékony támogatása és az önművelődés népszerűsítése a lakosság körében. Ennek érdekében folyamatosan figyeljük a pályázati lehetőségeket. Sikeres pályázataink 2015-ben: 1. A Lőrincze Lajos V. könyvtárfejlesztési pályázaton 15 ezer Ft értékben lexikonokat és szakkönyveket nyertünk, amelyekkel a kézikönyvtári és az ifjúsági ismeretterjesztő állományunk gazdagodhatott. 2. Az Érdekeltségnövelő támogatás által 255 ezer Ft-ot kaptunk állománygyarapításra. 3. A Wekerle Sándor V. könyvtári állománygyarapítási pályázaton 16 ezer Ft értékben magyar nyelvművelő kiadványokat nyertünk, amelyekkel szakirodalmi állományunk gazdagodhatott. 4. Jelentkeztünk a Márai V. programban való részvételre, melynek során 84 db tényirodalmi és szépirodalmi dokumentummal bővült állományunk összesen 200 ezer Ft értékben a Nemzeti

19 19 Kulturális Alap támogatása által. Szolgáltatásaink bázisa a könyvtári állományunk, melynek gyarapítása több forrásból történik. A minisztériumi előirányzat és a helyi Önkormányzatunk által vállalt finanszírozás, valamint a pályázati úton megvalósuló állománygyarapítás mellett, köszönettel fogadjuk az adományokat is. Ezúton is szeretném tisztelettel megköszönni az adományozóink felajánlásait: Dr. Bakó Endre: 28 db könyv 17 ezer forint eszmei értékben, Dencs Ibolya: 100 db könyv 50 ezer forint eszmei értékben, Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola: 2 db könyv 2 ezer forint eszmei értékben, Dr. Juhász Erika: 1 db könyv 2 ezer forint eszmei értékben, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium: 12 db könyv 30 ezer forint eszmei értékben, Lőrincz József: 4 db könyv 6 ezer forint eszmei értékben, Szőkéné Kakucsi Erzsébet: 1 db könyv 3 ezer forint eszmei értékben, Tóth Miklósné: 2 db könyv 1 ezer forint eszmei értékben. Itt szeretném ugyancsak megköszönni a Tisztelt Képviselő-testületnek, hogy mind a tavalyi, mind a 2016-os költségvetési évben egy szerényebb összeggel emelte a beszerzési kertünket, amely döntésükkel hozzájárultak egy - a településünk méretéhez képest - kielégítőnek mondható gyűjteményezés megvalósulásához. A szolgáltatások folyamatos, magas szintű biztosításával igyekszünk olvasóink igényeit maximálisan kielégíteni. A rendezvényeink és programajánlataink legfőbb célja, hogy becsalogassuk a könyvtárba azokat a gyerekeket és felnőtteket is, akik esetleg az olvasást kevésbé szeretik. Arra törekszünk, hogy tevékenységünk által egyre többen kapnak kedvet az olvasáshoz, a zenehallgatáshoz, a könyvtári informálódáshoz, a művelődéshez és szabadidejük hasznos eltöltéséhez. II. A könyvtári év munkatervének ismertetése (2016. január december 31.) Tisztelt Polgármester Asszony! Tisztelt Képviselő-testület! A beszámolóban ismertetett állandó feladataink ellátása mellett a következő tervezet megvalósítását tűztük ki célul: Kiemelt feladataink a 2016-os könyvtári évben: 1. A könyv, a könyvtár és az olvasás népszerűsítése a gyerekek körében. Fel kell kelteni és folyamatosan ébren kell tartani az érdeklődésüket, ki kell alakítani a belső igényt bennük a könyves kultúra iránt. Mindannyian tudjuk, hogy mekkora jelentőséggel bírhat a megfelelő szellemi gondoskodás egy felnövekedő generáció esetében.

20 20 2. A Könyvbarát-körös tevékenység folytatása, részvétel a Barátunk a könyv olvasónapló pályázaton. 3. Irodalmi programok szervezése a Költészet Napja, a Magyar Népmese Napja, a megyei Őszi Gyermekkönyv Napok és az Országos Könyvtári Napok kapcsán. 4. A Karácsony Sándor Állandó Emlékkiállítás gondozása, bővítése, a Karácsony Sándorról írt diplomamunkák segítése január: Megemlékezés Karácsony Sándor születésének 125. évfordulóján. (Földes, január 10.) A tanulók anyaggyűjtésének segítése az iskola névadójára emlékezve. A Magyar Kultúra Napja (január 22.): Mini Galéria Kölcsey Ferencről és a magyar kultúra kiemelkedő alakjairól. Magyarok a nagyvilágban: gyűjtőmunka híressé vált hazánk fiairól évi közkönyvtári statisztika előkészítése. A megrongálódott őrjegyek pótlása, újak készítése február: Rejtvényfejtők világnapja (február 3.) Maratoni rejtvényfejtés a könyvtárban. Farsangoló: farsangi népszokások, jelmezötletek, télbúcsúztató. Anyaggyűjtés: Farsangi népszokások, Barátunk a könyv, március 15-i iskolai ünnepség. Megemlékezés Csáth Gézáról (február 13.) Az érdekeltségnövelő támogatás pályázati anyagának elkészítése és postázása. Részvétel a Könyvbarát-körös gyerekekkel a Barátunk a könyv olvasónapló pályázaton. A felkészülés általában három hónapon keresztül történik (február, március, április). A hónap fontos szakmai feladata a évi közkönyvtári statisztika elkészítése, a statisztikai adatlap egyeztetése a hálózatszervezési-módszertani osztállyal, majd elektronikus statisztikai adatszolgáltatás március: A 2015-ös könyvtári év beszámolójának elkészítése. Szerződéskötés a Könyvtárellátó Kft-vel. Irodalomajánlás Nőnapra, március 15-re, húsvétra. Mini Galéria: A Magyar Sajtó Napja (március 15.)

21 21 A Költészet Világnapja (március 21.) Világirodalmi versajánló válogatás gyerekeknek és felnőtteknek. A Víz Világnapja (március 22.) Környezetvédelmi szemléltető délután szervezése. Meteorológiai Világnap (március 23.) Figyelmeztető tárlat a globális felmelegedésről. Színházi Világnap (március 27.) Mit adott-adhat nekem a színház? Kötetlen beszélgetés a Színházi Világnap kapcsán. Tavaszváró hangulatteremtés, dekorálás a gyerekkel közösen a könyvtárban. A tavaszi szünetben elektromos karbantartási munkálatok és festés az olvasó- és kiválasztó térben április: Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja (április 2.) A Magyar Költészet Napja alkalmából meghirdetjük hagyományos versillusztráció pályázatunkat. A beérkezett munkákat könyvtárunkban kiállítjuk. Anyaggyűjtés április 14-re, Földes Napjára, tablók készítése a régi Földesről. A Föld Világnapja (április 22.) Természetvédelmi kvízjáték. Holocaust Emléknap (április 22.) Mini Galéria. A Könyv Világnapja (április 23.) Olvass velünk a könyvtárban! Felolvasó délután szervezése. Anyaggyűjtés a majálisra, irodalomajánlás Anyák Napjára. Lepd meg Anyut! Játszóház a gyerekeknek. Kedves ajándéktárgyak készítése Anyák Napjára május: A tanulás gyerekjáték!: Tanulásmódszertani délután az iskolásoknak az év végi hajrá előtt. Játékos programok szervezése az Európa-nap (május 9.) alkalmából. Az Internet Világnapja (május 18.), egész napos ingyenes Internet használattal a könyvtárban. Az általunk összeállított felvilágosító szóróanyag osztása: Az Internet előnyei és veszélyei címmel. Múzeumi Világnap (május 18.) Anyaggyűjtés, irodalomajánlás: Pünkösd, Gyermeknap, Madarak és Fák Napja. Gyermeknap: Kirándulás a múltba : diafilmek vetítése és bakelit lemezek hallgatása a könyvtárban.

22 június: A könyvtár nyári ruhába öltöztetése, színesítése a gyerekekkel közösen. Az iskolai Zöld Napok támogatása könyvtári anyaggyűjtéssel. Játékos környezetvédelmi délelőtt szervezése. Irodalomajánlás: Pedagógus nap, Ballagás, Tanévzáró. Környezetvédelmi Világnap (június 5.) Figyelemfelkeltő délután: Sok kicsi sokra megy! A Zene Ünnepe (június 21.) A zene az irodalomban: könyvajánló a zene szerelmeseinek. Vakációs könyvajánló készítése és olvasásnépszerűsítő programok tervezése a szünidőre. Nyári szabadságolások ütemezése, engedélyeztetése. Nyári nyitva tartás és a strandkönyvtári szolgáltatás megkezdése. Festés az emlékszobában és az irodában július: Iskolai közösségi szolgálatot végző diákok fogadása a Nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény alapján. Olvasásnépszerűsítő nyári programok jelenlegi tagjainknak és potenciális olvasóinknak. Unaloműző: Nyári könyvtári foglalkozások gyerekeknek. Az összes könyvtári állománycsoport rendezése a kölcsönző térben. Felszólítások megírása, és kézbesítése. A segédkönyvtár és az irodai dokumentumok éves rendszerezése. Megemlékezés Zoltai Lajosról augusztus: Az olvasásnépszerűsítő nyári programok folytatása. Unaloműző: Nyári könyvtári foglalkozások gyerekeknek. Anyaggyűjtés és Mini Galéria: Augusztus 20. A Karácsony Sándor Állandó Emlékkiállítás tárlóinak éves karbantartási, állomány megóvási, állagmegóvási munkálata. Nagytakarítás. Az összes könyvtári állománycsoport rendezése a kölcsönző térben. A megrongálódott őrjegyek pótlása, újak készítése. Visszatérés a szokásos nyitvatartási rendre.

23 szeptember: Beindítjuk a könyvtárhasználati és szaktantárgyi könyvtári óráinkat az alsó és a felső tagozatos osztályok részére. Egyeztetés a pedagógusokkal az igényekről. A könyvekről mondták : újabb idézetek gyűjtése az iskolás gyerekekkel a könyvekről és az olvasásról. Kötetlen könyvtári beszélgetés keretében a gyűjtött anyag rendszerezése és a gondolatok összefoglalása, az üzenetek lényegének megfogalmazása. Kedvcsináló képek és cikkek elhelyezése a főbejárati előtér parafatábláira. Velünk történt : válogatás az elmúlt év könyvtári rendezvényeinek fotóiból és a gyerekek rajzaiból. Rajz- és mesemondó pályázat hirdetése a Népmese Napja alkalmából a településen élő általános iskolásoknak. A legszebb munkák postázása és a legügyesebb mesemondók nevezése a megyei versenyre. Csatlakozás a Magyar Olvasástársaság és a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár szokásos őszi felhívásához. Őszi gyermekkönyvnapok előkészítése. Az óvodás korúak és az első osztályosok könyvtárlátogatásának előkészítése. Könyvjelző készítő verseny hirdetése. Az Országos Családi Könyvtári Napok helyi rendezvényeinek meghirdetése, a szórólapok szétosztása a gyerekeknek szeptember 30.: Megemlékező tabló Benedek Elekről, közös meseolvasás október: Őszi könyvtári dekoráció készítése a gyerekek bevonásával. A hónap fontos szakmai feladata az iskolakönyvtári statisztika elkészítése. Anyaggyűjtés az iskolában zajló környezetvédelmi hetekhez igazodva. Részvétel a közkönyvtárak megyei hálózati értekezletén és szakmai napján. Országos Családi Könyvtári Napok: Egész hetes könyvtári programsorozat szervezése. Őszi Játszóház: az évszakhoz kapcsolódó meglepetések készítése. Könyves vasárnap és a könyvtári Megbocsátás Napja. Anyaggyűjtés és Mini Galéria: október 6.: Az Aradi Vértanúk Napja, október 23.: A Magyar Köztársaság Nemzeti Ünnepe. Részvétel az Őszi gyermekkönyvnapok rendezvénysorozatán. Az iskolai könyvtárak világnapja (október 27.) Művelődj és tanulj iskolád könyvtárában!

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Cserkeszőlő, Ady E u. 1/a SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT OM azonosító: 201884 Hatályba lépés időpontja: 2013. I. A KÖNYVTÁR ÁLTALÁNOS ADATAI 1. A könyvtárra vonatkozó adatok Hivatalos neve: Petőfi Sándor

Részletesebben

Edelényi Művelődési Központ, Könyvtár és Közérdekű Muzeális Kiállítóhely (3780 Edelény, István király útja 49.)

Edelényi Művelődési Központ, Könyvtár és Közérdekű Muzeális Kiállítóhely (3780 Edelény, István király útja 49.) Edelényi Művelődési Központ, Könyvtár és Közérdekű Muzeális Kiállítóhely (3780 Edelény, István király útja 49.) A VÁROSI KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA Érvényes: 2016. április 18-tól Készítette: Jóváhagyta:

Részletesebben

BERHIDA VÁROS KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS KÖZGYŰJTEMÉNYI INTÉZMÉNYEINEK

BERHIDA VÁROS KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS KÖZGYŰJTEMÉNYI INTÉZMÉNYEINEK BERHIDA VÁROS KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS KÖZGYŰJTEMÉNYI INTÉZMÉNYEINEK 2009. 2 KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNYEK MUNKATERVE Az intézményi beszámoló és munkatervkészítés mindig jó alkalom a szakmai feladatok ismételt számbavételére.

Részletesebben

Tisztelt Képviselő Testület! Személyi feltételek: Pályázatok: Beszámoló a Tárkányi Béla Könyvtár és Művelődési Ház tevékenységéről 2013.

Tisztelt Képviselő Testület! Személyi feltételek: Pályázatok: Beszámoló a Tárkányi Béla Könyvtár és Művelődési Ház tevékenységéről 2013. Tisztelt Képviselő Testület! 2012. szeptember 01-től önálló intézményként működik a Tárkányi Béla Könyvtár és Művelődési Ház, melynek feladat ellátási helye: a Könyvtár és a Tájház. Személyi feltételek:

Részletesebben

Tárgy: Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár 2013. évi munkaterve. Tisztelt Képviselő-testület!

Tárgy: Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár 2013. évi munkaterve. Tisztelt Képviselő-testület! 16. napirendi pont E- 166 Előterjesztő: Diószeghy Tünde képviseő Előterjesztést készítette: Balzó Edina Előzetesen tárgyalja: Ügyrendi Bizottság Mellékletek: 2013. évi munkaterv Előterjesztés Nagykovácsi

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Edelény Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 2015. február 12. napján tartandó ülésére

BESZÁMOLÓ. Edelény Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 2015. február 12. napján tartandó ülésére BESZÁMOLÓ Edelény Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 2015. február 12. napján tartandó ülésére Tárgy: Művelődési Központ, Könyvtár és Szekrényessy Árpád Múzeum könyvtári intézményegységének 2014.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola 2. Szervezeti és működési szabályzat - Könyvtár

Tartalomjegyzék. Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola 2. Szervezeti és működési szabályzat - Könyvtár H-1125 Budapest, Diana u. 4. Tel: (36-1) 395-8167 Fax: (36-1) 275-4009 e-mail: jokai@jokaiiskola.t-online.hu KÖNYVTÁR 2013 Tartalomjegyzék 1 Az iskolai könyvtár meghatározása... 4 2 Az iskolai könyvtár

Részletesebben

GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT

GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT Madarász Károly Művelődési Ház és Városi Könyvtár VÁROSI KÖNYVTÁRA GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT ÉRVÉNYESSÉG KEZDETE: 2016. JANUÁR 1. Cím: 5420 Túrkeve, Petőfi tér 2-4. Telefon/fax: 56-361-098 1. BEVEZETŐ A gyűjtőkör

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR 2015-2016

ESEMÉNYNAPTÁR 2015-2016 ESEMÉNYNAPTÁR 2015-2016 08.24. hétfő Az első munkanap 08.25. kedd Pótvizsgák 08. 26. szerda Munkaközösségi értekezlet 08. 27. csütörtök Tagozatos értekezlet 08. 28. péntek 08. 29. szombat 08. 30 vasárnap

Részletesebben

Debreceni Dózsa György Általános Iskola 2015/2016-os tanév ütemterve

Debreceni Dózsa György Általános Iskola 2015/2016-os tanév ütemterve Debreceni Dózsa György Általános Iskola 2015/2016-os tanév ütemterve Időpont Augusztus Feladat 17. Tantestületi alakuló ülés 26-27. Tankönyv értékesítés Felelős Bökönyi Beáta, Semjéni Rita 26-27. Étkezési

Részletesebben

A Hunyadi Mátyás Általános Iskola munkaterve a 2011/2012. tanévre

A Hunyadi Mátyás Általános Iskola munkaterve a 2011/2012. tanévre 1 Hunyadi Mátyás Általános Iskola 9072 Nagyszentjános Árpád u. 11/a Telefon/fax: 96/544-040 E-mail: humaisk@vipmail.hu Honlap: www.humaisk.hu OM: 03 06 01 A Hunyadi Mátyás Általános Iskola munkaterve a

Részletesebben

MUNKATERV NAGYMÁGOCSI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT PETŐFI SÁNDOR KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS KÖNYVTÁRI INTÉZETE, TURISTASZÁLLÓ ÉS HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY 2014

MUNKATERV NAGYMÁGOCSI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT PETŐFI SÁNDOR KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS KÖNYVTÁRI INTÉZETE, TURISTASZÁLLÓ ÉS HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY 2014 Nagymágocsi Általános Művelődési Központ Petőfi Sándor Közművelődési és Könyvtári Intézete 6622 Nagymágocs, Szentesi út 40. MUNKATERV NAGYMÁGOCSI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT PETŐFI SÁNDOR KÖZMŰVELŐDÉSI

Részletesebben

A Szindbád Nonprofit Kft.-Krúdy Gyula Városi Könyvtár beszámolója a 2011. évi tevékenységéről

A Szindbád Nonprofit Kft.-Krúdy Gyula Városi Könyvtár beszámolója a 2011. évi tevékenységéről A Szindbád Nonprofit Kft.-Krúdy Gyula Városi Könyvtár beszámolója a 2011. évi tevékenységéről A munkánkat a Kiemelt stratégiai céljainknak megfelelően végeztük a 2011-es év során is. Főbb adataink (2011.

Részletesebben

Beszámoló a. Petőfi Sándor Könyvtári, Közművelődési és Intézményfenntartó Központ 2013. évi szakmai, működési tapasztalatairól

Beszámoló a. Petőfi Sándor Könyvtári, Közművelődési és Intézményfenntartó Központ 2013. évi szakmai, működési tapasztalatairól Mottó: A Kultúra fáján vannak ugyan fanyar gyümölcsök is amelyek termései a kultúrának, de ettől még a fa gyümölcsfa marad. Az, hogy mennyi a fanyar és mennyi a nemes gyümölcs a legtöbb esetben nem a fától

Részletesebben

Városi Könyvtár. Balatonfüred, Kossuth Lajos u. 35. MUNKATERV 2014. Városi Könyvtár. Tel.: 87/343-070, fax: 87/341-362. 2013. december 6.

Városi Könyvtár. Balatonfüred, Kossuth Lajos u. 35. MUNKATERV 2014. Városi Könyvtár. Tel.: 87/343-070, fax: 87/341-362. 2013. december 6. Városi Könyvtár Balatonfüred, Kossuth Lajos u. 35. Tel.: 87/343-070, fax: 87/341-362 e-mail: balateka@varosikonyvtar.t-online.hu www.bfured-konyvtar.hu MUNKATERV 2014. Városi Könyvtár 2013. december 6.

Részletesebben

könyvtári intézményegységének 2014. évi munkaterve Készült az Edelény Város Önkormányzata képviselı-testületének

könyvtári intézményegységének 2014. évi munkaterve Készült az Edelény Város Önkormányzata képviselı-testületének Mővelıdési Központ, Könyvtár és Szekrényessy Árpád Múzeum könyvtári intézményegységének 2014. évi munkaterve Készült az Edelény Város Önkormányzata képviselı-testületének 2014. március 19. napján tartandó

Részletesebben

Az iskolai könyvtár működési szabályzata

Az iskolai könyvtár működési szabályzata Városligeti Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 1146. Budapest, Hermina út 9-15. Az iskolai könyvtár működési szabályzata Az SZMSZ 1. melléklete Bevezetése: 2013. március 27. Vizi Andrea

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A NAGY KÖNYVTÁRI SHOW MEGRENDEZÉSÉRE NÓGRÁD MEGYE KÖNYVTÁRAIBAN címmel benyújtott nyertes pályázatra Pályázati azonosító: 3508-01258

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A NAGY KÖNYVTÁRI SHOW MEGRENDEZÉSÉRE NÓGRÁD MEGYE KÖNYVTÁRAIBAN címmel benyújtott nyertes pályázatra Pályázati azonosító: 3508-01258 SZAKMAI BESZÁMOLÓ A NAGY KÖNYVTÁRI SHOW MEGRENDEZÉSÉRE NÓGRÁD MEGYE KÖNYVTÁRAIBAN címmel benyújtott nyertes pályázatra Pályázati azonosító: 3508-01258 A 2015-ös évben is a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények

Részletesebben

2016. évi munkaterv. Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala által működtetett Közösségi színtér 4171 Sárrétudvari Kossuth u. 95.

2016. évi munkaterv. Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala által működtetett Közösségi színtér 4171 Sárrétudvari Kossuth u. 95. Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala által működtetett Közösségi színtér 4171 Sárrétudvari Kossuth u. 95. 2016. évi munkaterv Készítette: Guba Péterné művelődésszervező A Sárrétudvari Nagyközségi

Részletesebben

MUNKATERV A TAKÁTS GYULA MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN 2015. KÖNYVTÁR VÉGZETT MUNKÁJÁHOZ

MUNKATERV A TAKÁTS GYULA MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN 2015. KÖNYVTÁR VÉGZETT MUNKÁJÁHOZ MUNKATERV A TAKÁTS GYULA MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN VÉGZETT MUNKÁJÁHOZ 2015. AZ INTÉZMÉNY SZÉKHELYE: 7400 KAPOSVÁR, CSOKONAI U. 4. AZ INTÉZMÉNY VEZETŐJÉNEK NEVE:

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 4. számú melléklet A TISZAVASVÁRI ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖNYVTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Tiszavasvári, 2013. Tartalomjegyzék Az iskolai könyvtár működési szabályzatának alapdokumentumai... 1

Részletesebben

A DEÁK FERENC MEGYEI KÖNYVTÁR MOZGÓKÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSAI A PACSAI KISTÉRSÉGBEN 2011-BEN. Szakmai beszámoló

A DEÁK FERENC MEGYEI KÖNYVTÁR MOZGÓKÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSAI A PACSAI KISTÉRSÉGBEN 2011-BEN. Szakmai beszámoló A DEÁK FERENC MEGYEI KÖNYVTÁR MOZGÓKÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSAI A PACSAI KISTÉRSÉGBEN 2011-BEN Szakmai beszámoló A SZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓ SZERVEZET: Deák Ferenc Megyei Könyvtár Igazgató: Kiss Gábor Cím: 8900

Részletesebben

Október. Szüreti felvonulás és bál. Kirándulás a Gemenci erdőben. Tanulmányi kirándulás Bikalon

Október. Szüreti felvonulás és bál. Kirándulás a Gemenci erdőben. Tanulmányi kirándulás Bikalon Tartalom Szüreti felvonulás és bál Kirándulás a Gemenci erdőben (1.-2. évf.) Tanulmányi kirándulás Bikalon (3.-4. évf.) Rajzpályázat Vetélkedő a magyar népmese napjának tiszteletére Bolyai matematika csapatverseny

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A KENDERESI VÁROSI KÖNYVTÁR TEVÉKENYSÉGÉRŐL 2012-2015. augusztus 31.

BESZÁMOLÓ A KENDERESI VÁROSI KÖNYVTÁR TEVÉKENYSÉGÉRŐL 2012-2015. augusztus 31. Minden itt látható könyvnek lelke van. Mindegyikben benne rejtőzik annak a lelke, aki írta, és mindazoké, akik olvasták, átélték és álmodtak róla. Az itt található könyvek mindegyikéről elmondható, hogy

Részletesebben

Tartalom Bevezető 1. A gimnázium bemutatása 2. Nevelési program 3. A gimnázium környezeti nevelési programja

Tartalom Bevezető 1. A gimnázium bemutatása 2. Nevelési program 3. A gimnázium környezeti nevelési programja A CEGLÉDI KOSSUTH LAJOS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2 0 1 3 Tartalom Bevezető 1. A gimnázium bemutatása 1.1. Az iskola adatai 2. Nevelési program 2.1. Pedagógiai alapelvek 2.2. A gimnáziumban folyó

Részletesebben

SZIGLIGETI HARSONA. Gólya liget. 2016. Április Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XV. évf. 4. szám

SZIGLIGETI HARSONA. Gólya liget. 2016. Április Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XV. évf. 4. szám SZIGLIGETI HARSONA 2016. Április Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XV. évf. 4. szám Kettős ünnepre, faültetésre és névadóra gyűltünk öszsze április 23-án, szombaton délelőtt. Erre az

Részletesebben

Az iskolai könyvtár szervezeti és működési szabályzata

Az iskolai könyvtár szervezeti és működési szabályzata Budafoki Herman Ottó Általános Iskola 1222. Budapest Pannónia u. 50. Az iskolai könyvtár szervezeti és működési szabályzata SZMSZ 1. számú melléklet Takács Éva Igazgató 1 TART ALOMJEGYZÉK 1.1. Fenntartás,

Részletesebben

2015/2016 tanév. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

2015/2016 tanév. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Különös Közzétételi Lista 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról előírásai alapján Hejőbábai Zrínyi Ilona Általános Iskola valamint tagintézménye: Hejőbábai

Részletesebben

MUNKATERV. Edelény Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 2015. március 19. napján tartandó ülésére

MUNKATERV. Edelény Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 2015. március 19. napján tartandó ülésére MUNKATERV Edelény Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 2015. március 19. napján tartandó ülésére Tárgy: Művelődési Központ, Könyvtár és Szekrényessy Árpád Múzeum könyvtári intézményegységének 2015.

Részletesebben

JELENTÉS. a felső tagozatos munkaközösség 2012/2013. tanév I. félévének munkájáról

JELENTÉS. a felső tagozatos munkaközösség 2012/2013. tanév I. félévének munkájáról JELENTÉS a felső tagozatos munkaközösség 2012/2013. tanév I. félévének munkájáról A 2012/2013. tanévben munkaközösségünk létszáma 13 fő. A 2012/2013. tanévben a hollóházi tagintézményből utazó pedagógusként

Részletesebben

A Dadi Református Egyházközség Általános Művelődési Központja. Munkaterve. a 2012/2013-as tanévre

A Dadi Református Egyházközség Általános Művelődési Központja. Munkaterve. a 2012/2013-as tanévre A Dadi Református Egyházközség Általános Művelődési Központja Munkaterve a 2012/2013-as tanévre Dad, 2012. augusztus 3. 1 Bakiné Takács Irén ÁMK-igazgató Tartalomjegyzék Helyzetelemzés Legfontosabb célkitűzések

Részletesebben

Különös Közzétételi Lista

Különös Közzétételi Lista KLIK KUNSZENTMIKLÓSI TANKERÜLETE FÖLDVÁRY GÁBOR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA 6098 Tass, Dunai út 24. Telefonszám: 76/536-210 Fax: 76/536-211 Szervezeti egységkód: 030003, OM: 027936 Különös Közzétételi

Részletesebben

Tisztelt Képviselő Testület! Pályázatok: Beszámoló a Tárkányi Béla Könyvtár és Művelődési Ház tevékenységéről 2015.

Tisztelt Képviselő Testület! Pályázatok: Beszámoló a Tárkányi Béla Könyvtár és Művelődési Ház tevékenységéről 2015. Tisztelt Képviselő Testület! Újra elérkezett az éves beszámoló ideje. 2015 tavaszától 1fő 4 órás művelődésszervezővel gyarapodott a közalkalmazottak száma intézményünkben, így a közalkalmazotti létszámunk

Részletesebben

AZ ADY ENDRE KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZATA. Érvényes: 2014. január 1-jétől

AZ ADY ENDRE KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZATA. Érvényes: 2014. január 1-jétől AZ ADY ENDRE KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZATA Érvényes: 2014. január 1-jétől Hatvan 2014. 2 1. Bevezető Az Ady Endre Könyvtár (továbbiakban könyvtár) általános gyűjtőkörű, nyilvános könyvtár és

Részletesebben

MUNKATERV. Edelény Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 2016. március 17. napján tartandó ülésére

MUNKATERV. Edelény Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 2016. március 17. napján tartandó ülésére MUNKATERV Edelény Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 2016. március 17. napján tartandó ülésére Tárgy: Edelényi Művelődési Központ, Könyvtár és Közérdekű Muzeális Kiállítóhely könyvtári intézményegységének

Részletesebben

Pilisszentkereszti Közösségi Ház és Könyvtár működése 2011-ben

Pilisszentkereszti Közösségi Ház és Könyvtár működése 2011-ben Pilisszentkereszti Közösségi Ház és Könyvtár működése 2011-ben - beszámoló Anyagi, tárgyi és személyi feltételek 2011-ben A Pilisszentkereszti Közösségi Ház és Könyvtár gazdálkodását 2011-ben is a Polgármesteri

Részletesebben

G _i. számú előterjesztés

G _i. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere G _i. számú előterjesztés Előterjesztés a Humánszolgáltatási Bizottság részére a Fővárosi Szabó Ervin tár VIII.-X.-XVII.-XVIII.-XIX.-XX.-XXI.-XXIII.

Részletesebben

BESZÁMOLÓ FERTŐD VÁROSI KÖNYVTÁR 2015. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL. 1. Szervezeti keretek, feltételek

BESZÁMOLÓ FERTŐD VÁROSI KÖNYVTÁR 2015. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL. 1. Szervezeti keretek, feltételek BESZÁMOLÓ FERTŐD VÁROSI KÖNYVTÁR 2015. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL 1. Szervezeti keretek, feltételek Könyvtárunk az elmúlt évekhez hasonlóan részben önálló intézményként végzi a könyvtári tevékenységeket, feladatokat.

Részletesebben

2010. november 8-12. Ábrányi Emil Általános Iskolában

2010. november 8-12. Ábrányi Emil Általános Iskolában ErkEl témahét 2010. november 8-12. Ábrányi Emil Általános Iskolában Felelős: Kiss Józsefné TARTALOM A témahét célja A témahét programja A feladatok megvalósítása A témahét értékelése Képek a témahétről

Részletesebben

Beszámoló a Városi Könyvtár 2013. évi tevékenységéről

Beszámoló a Városi Könyvtár 2013. évi tevékenységéről Beszámoló a Városi Könyvtár 2013. évi tevékenységéről 1 A könyvtár működési körülményei sokat javultak az utóbbi években, megfelelnek a törvényi előírásoknak, ami a fenntartó önkormányzat pozitív hozzáállásának

Részletesebben

MUNKATERV 2015/16. tanév

MUNKATERV 2015/16. tanév ARLÓI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA OM 029148 KLIK049013 3663 Arló, Rákóczi út 3/A. Telefon:06-48-444-008 E-mail: iskola@szechenyi-arlo.sulinet.hu MUNKATERV 2015/16. tanév 1. Helyzetelemzés 1.1. Személyi

Részletesebben

Beszámoló a Nagy Károly Városi Könyvtár 2011. évi tevékenységéről

Beszámoló a Nagy Károly Városi Könyvtár 2011. évi tevékenységéről Beszámoló a Nagy Károly Városi Könyvtár 2011. évi tevékenységéről Működési feltételek: A Nagy Károly Városi Könyvtár szolgáltatásait a Kisfaludy utca 29. szám alatti könyvtári célokra 2005-ben felújított

Részletesebben

Damjanich János Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium. Az iskolai könyvtár működési szabályzata 2013.

Damjanich János Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium. Az iskolai könyvtár működési szabályzata 2013. Damjanich János Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium Az iskolai könyvtár működési szabályzata 2013. 2 1. A könyvtár működésének célja, a működés feltételei Az iskola könyvtára az iskola működéséhez,

Részletesebben

DÓCZY GIMNÁZIUMA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ LAPOK

DÓCZY GIMNÁZIUMA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ LAPOK DEBRECENI REFORMÁTUS KOLLÉGIUM DÓCZY GIMNÁZIUMA (hat évfolyamos képzés: 7-12. évfolyamon) FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ LAPOK a 2014-2015-ös tanévre Nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő

Részletesebben

Városi Könyvtár (Edelény, István király útja 49.) Felhasználói elégedettség- és igényfelmérés elemzése a

Városi Könyvtár (Edelény, István király útja 49.) Felhasználói elégedettség- és igényfelmérés elemzése a Városi Könyvtár (Edelény, István király útja 49.) Felhasználói elégedettség- és igényfelmérés elemzése a 2015. február 05. és 2015. augusztus 10. közötti időszakot tekintve. Kedves Olvasók, Könyvtárlátogatók!

Részletesebben

GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT I. A KÖNYVTÁR TÍPUSA, NAGYSÁGA, FELADATKÖRE ÉS MUNKASZERVEZETE II. A KÖNYVTÁR KÖRNYEZETE

GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT I. A KÖNYVTÁR TÍPUSA, NAGYSÁGA, FELADATKÖRE ÉS MUNKASZERVEZETE II. A KÖNYVTÁR KÖRNYEZETE GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZAT I. A KÖNYVTÁR TÍPUSA, NAGYSÁGA, FELADATKÖRE ÉS MUNKASZERVEZETE A Sándorfalvi Kulturális Központ Petőfi Emlékkönyvtára Sándorfalva város nyilvános közkönyvtára. Gyűjti, feldolgozza

Részletesebben

Berekfürdői Veress Zoltán Általános Iskola MUNKAPROGRAM. 2014/2015. tanév. Készítette: Mészáros Zsuzsanna intézményvezető-helyettes

Berekfürdői Veress Zoltán Általános Iskola MUNKAPROGRAM. 2014/2015. tanév. Készítette: Mészáros Zsuzsanna intézményvezető-helyettes Berekfürdői Veress Zoltán Általános Iskola MUNKAPROGRAM 2014/2015. tanév Készítette: Mészáros Zsuzsanna intézményvezető-helyettes Tartalomjegyzék I. A tanévindítás feltételei 3 II. Fő célkitűzések a 2013/2014-es

Részletesebben

TANULÓLÉTSZÁM 2012/2013. TANÉV

TANULÓLÉTSZÁM 2012/2013. TANÉV TANULÓLÉTSZÁM 2012/2013. TANÉV Sükösd Érsekcsanád ÁMK Bíber János Általános Iskolai és Évfolyam Osztályok száma Létszám Magántanuló SNI BTM Összlétszám 1. 2 29 3 32 2. 1 21 1 1 23 3. 2 30 1 2 2 35 4. 1

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA 2015/2016-os tanév

KÖZZÉTÉTELI LISTA 2015/2016-os tanév KÖZZÉTÉTELI LISTA 2015/2016-os tanév Szent István Katolikus Óvoda és Általános Iskola Kétsoprony 1 KÖZZÉTÉTELI LISTA 2015/2016-os tanév Óvoda 1. Óvodapedagógusok száma: 4 fő 2. Óvoda pedagógusok iskolai

Részletesebben

Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola ÉVES FELADATAI. 2015/2016. tanév

Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola ÉVES FELADATAI. 2015/2016. tanév Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola Ikt.sz.: 74-2/2015. 7143 Őcsény, Perczel Mór utca 1. Ügyintéző: Ősze Józsefné Tel: 74/496-782 Ügyintézés helye: Őcsény, Perczel u. 1. e-mail: amk.ocseny@altisk-ocseny.sulinet.hu

Részletesebben

A PAKSI PÁKOLITZ ISTVÁN VÁROSI KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A PAKSI PÁKOLITZ ISTVÁN VÁROSI KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A PAKSI PÁKOLITZ ISTVÁN VÁROSI KÖNYVTÁR SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA PAKS, 2014 Tartalomjegyzék BEVEZETŐ 4 AZ SZMSZ ELKÉSZÍTÉSÉNEK CÉLJA, RENDELTETÉSE 4 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 4 1. Az alapító

Részletesebben

SZÉCHENYI ZSIGMOND MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZÉCHENYI ZSIGMOND MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA SZÉCHENYI ZSIGMOND MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2013 1 A Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola (8734 Somogyzsitfa- Szőcsénypuszta, Ady E. u. 8.) iskolai

Részletesebben

Státusz: Véglegesített (kitöltő) 2015

Státusz: Véglegesített (kitöltő) 2015 Gyöngyös Károly Róbert Főiskola Könyvtára Státusz: Véglegesített (kitöltő) 215 Alapadatok Az adatszolgáltató Gyöngyös Károly Róbert Főiskola Könyvtára (könyvtár/ellátóhely/szolgáltatóhely) teljes neve:

Részletesebben

ARANY JÁNOS ÓVODA MUNKATERV. 2015-16-os nevelési év. Készítette: Sztán Józsefné. Tatabánya, 2015. 09. 22. óvodavezető

ARANY JÁNOS ÓVODA MUNKATERV. 2015-16-os nevelési év. Készítette: Sztán Józsefné. Tatabánya, 2015. 09. 22. óvodavezető ARANY JÁNOS ÓVODA MUNKATERV 2015-16-os nevelési év Készítette: Sztán Józsefné óvodavezető Tatabánya, 2015. 09. 22. 1 Tartalomjegyzék Jogszabályi háttér 3. Intézményi adatok 5. Az óvodai csoportok adatai

Részletesebben

1. A KÖNYVTÁRRA VONATKOZÓ ADATOK

1. A KÖNYVTÁRRA VONATKOZÓ ADATOK 1. A KÖNYVTÁRRA VONATKOZÓ ADATOK 1.1. Típusa: Iskolai könyvtár 1.2. Címe: 3700 Kazincbarcika, Lini István tér 3. 1.3. Létesítés időpontja: 2003. 1.4. Alapterülete: 35 m2 1.5. Nyitva tartás: Hétfő: 11.30-16.30

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat 3. számú melléklet Justh Zsigmond Városi Könyvtár Szervezeti felépítés, a munkakörök meghatározása és leírása

Szervezeti és Működési Szabályzat 3. számú melléklet Justh Zsigmond Városi Könyvtár Szervezeti felépítés, a munkakörök meghatározása és leírása Szervezeti és Működési Szabályzat 3. számú melléklet Justh Zsigmond Városi Könyvtár Szervezeti felépítés, a munkakörök meghatározása és leírása Orosháza Városi Önkormányzat Justh Zsigmond Városi Könyvtára

Részletesebben

Író-invázió a kistelepülési könyvtárakban

Író-invázió a kistelepülési könyvtárakban Mi történt a KSZR háza táján? Rovatvezető: Mikolasek Zsófia mikolasek.zsofia@jamk.hu 20/2326-626 V. évfolyam 5-6. szám 2015. május-június Író-invázió a kistelepülési könyvtárakban Mikolasek Zsófia A József

Részletesebben

2016. évi munka és rendezvényterve.

2016. évi munka és rendezvényterve. Petőfi Sándor Könyvtári, Közművelődési és Intézményfenntartó Központ - Művelődési Központ és Könyvtár - 2016. évi munka és rendezvényterve. Készítette: Csenger, 2015. október 21. szakmai vezető Az intézményünk

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a 2014. október 12. óta eltelt időszak legfontosabb eseményeiről

TÁJÉKOZTATÓ. a 2014. október 12. óta eltelt időszak legfontosabb eseményeiről TÁJÉKOZTATÓ a 2014. október 12. óta eltelt időszak legfontosabb eseményeiről Ó z d, 2015. február 19. Osztályok jelentései alapján összeállította: Humánerőforrás és Képviselő-testületi Osztály Településfejlesztési

Részletesebben

Ügyfélfogadás: hétfő: 8.00 18.00, szerda: 8.00 16.00, péntek: 8.00 12.00 (ebédidő: 12.00 13.00)

Ügyfélfogadás: hétfő: 8.00 18.00, szerda: 8.00 16.00, péntek: 8.00 12.00 (ebédidő: 12.00 13.00) 2016/6. szám (14. hét) 2016. április 8. HÍRLEVÉL 2335 Taksony, Fő út 85. telefon: 24/520-777 fax: 24/520-770 e-mail: onkormanyzat@taksony.hu www.taksony.hu Ügyfélfogadás: hétfő: 8.00 18.00, szerda: 8.00

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A DEÁK FERENC MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN 2013. VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL

BESZÁMOLÓ A DEÁK FERENC MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN 2013. VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL BESZÁMOLÓ A DEÁK FERENC MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL 2013. AZ INTÉZMÉNY SZÉKHELYE: ZALAEGERSZEG AZ INTÉZMÉNY VEZETŐJÉNEK NEVE: KISS GÁBOR Összeállította:

Részletesebben

ÖNÁLLÓ INTÉZMÉNYI INNOVÁCIÓ

ÖNÁLLÓ INTÉZMÉNYI INNOVÁCIÓ ÖNÁLLÓ INTÉZMÉNYI INNOVÁCIÓ TERMÉSZETISMERETI HÉT AZ ALSÓ TAGOZATON Kondoros, 2010. május 4. Készítette: Kasík Pálné Maczikné Sárosi Edina 1 Bevezetés A kondorosi Petőfi István Általános Iskola alsó tagozatán

Részletesebben

KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT

KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT Székhely: Kultúrház és Könyvtár 8181 Berhida, Kossuth u. 18. Telephely: Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár 8182 Berhida, Orgona u. 2. 2015. Az 1997. évi CXL. törvény a muzeális

Részletesebben

Sükösd Érsekcsanád ÁMK Bíber János Általános Iskolai és Alapfokú Művészetoktatási Tagintézménye M U N K A T E R V 2010/2011.

Sükösd Érsekcsanád ÁMK Bíber János Általános Iskolai és Alapfokú Művészetoktatási Tagintézménye M U N K A T E R V 2010/2011. Sükösd Érsekcsanád ÁMK Bíber János Általános Iskolai és Alapfokú Művészetoktatási Tagintézménye M U N K A T E R V 2010/2011. I. A tanév rendjét meghatározó legfontosabb jogszabályok 1. A 22/2010. (V.13.)

Részletesebben

2252 Tóalmás, Béke u. 27. OM: 032533 MUNKATERVE 2015/2016. Készítette a munkaközösségek javaslatai alapján:...

2252 Tóalmás, Béke u. 27. OM: 032533 MUNKATERVE 2015/2016. Készítette a munkaközösségek javaslatai alapján:... Tóalmási Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2252 Tóalmás, Béke u. 27. OM: 032533 MUNKATERVE 2015/2016. Készítette a munkaközösségek javaslatai alapján:... Horváth Nóra intézményvezető Tóalmás, 2015.

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA Baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 2471 Baracska, Templom u. 19. OM: 030166 2015-2016-os tanév Készítette: Kárpáthegyi Józsefné 1. A pedagógusok iskolai végzettsége - szakképzettsége

Részletesebben

A Szervezeti és Működési Szabályzat 1. sz. melléklete. A Simontornyai Városi Könyvtár gyűjtőköri szabályzata

A Szervezeti és Működési Szabályzat 1. sz. melléklete. A Simontornyai Városi Könyvtár gyűjtőköri szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat 1. sz. melléklete A Simontornyai Városi Könyvtár gyűjtőköri szabályzata A Simontornyai Városi Könyvtár gyűjtőköri szabályzata A könyvtárak feladatait az 1997. évi CXL.

Részletesebben

Képtelen Képeslapok. Beszámoló a Budapesti Javítóintézet Pályázati Tevékenységről. Jelképek (H. István, 2014)

Képtelen Képeslapok. Beszámoló a Budapesti Javítóintézet Pályázati Tevékenységről. Jelképek (H. István, 2014) Fédération Internationale des Communautés Educatives Internationale Gesellschaft für erzieherische Hilfen International Federation of Educative Communities ONG-UNESCO/UNICEF/ECOSOC/CONSEIL D`EUROPE NEVELŐ

Részletesebben

RÁBATAMÁSI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA 9322 Rábatamási, Szent István u.47.

RÁBATAMÁSI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA 9322 Rábatamási, Szent István u.47. RÁBATAMÁSI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA 9322 Rábatamási, Szent István u.47. OM-azonosító: 030570 1 RÁBATAMÁSI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA 9322 Rábatamási, Szent István u.47. Telefon: 0696 / 282340 Telefax:

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2011.

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2011. KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2011. 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről 10. számú melléklet a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelethez 188 Különös közzétételi lista a nevelési-oktatási

Részletesebben

Ibrányi Árpád Fejedelem Általános Iskola Sényői Tagintézménye

Ibrányi Árpád Fejedelem Általános Iskola Sényői Tagintézménye Ibrányi Árpád Fejedelem Általános Iskola Sényői Tagintézménye 2013/2014 tanév Munkaterv Összeállította: Pataki Lászlóné Tagintézmény-vezető 1 1. Helyzetkép Intézményünk a Klebersberg Intézményfenntartó

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A MÉLIUSZ JUHÁSZ PÉTER KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN VÉGZETT 2014. MUNKÁJÁRÓL

BESZÁMOLÓ A MÉLIUSZ JUHÁSZ PÉTER KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN VÉGZETT 2014. MUNKÁJÁRÓL BESZÁMOLÓ A MÉLIUSZ JUHÁSZ PÉTER KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN VÉGZETT MUNKÁJÁRÓL 2014. AZ INTÉZMÉNY SZÉKHELYE: DEBRECEN AZ INTÉZMÉNY VEZETŐJÉNEK NEVE: DR. KOVÁCS BÉLA LÓRÁNT 2 Tartalom

Részletesebben

INTÉZMÉNYI MUNKATERV

INTÉZMÉNYI MUNKATERV Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, 1051 Budapest Nádor utca 32. KLIK adószáma: 15799658-2-41 Mátészalkai Tankerület KLIK 150006 Dancs Lajos Ének-zenei Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Részletesebben

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2007. évi munkaterve

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2007. évi munkaterve Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2007. évi munkaterve Budapest, 2007. február 1 Bevezetés Átfogó cél Célok Feladatok I. Épületek II. III. IV. Jogi szabályozók Humán politikai feladatok, képzés, továbbképzés

Részletesebben

Kaán Károly Verseny. Szépkiejtési verseny

Kaán Károly Verseny. Szépkiejtési verseny Kaán Károly Verseny 2012. április 13-án Tápiószelén megrendezésre került a XX. Kaán Károly megyei Természet és környezetismereti verseny. Diákjaink elért eredményei: 19. hely Hidy Gábor 6.c 26. hely Illés

Részletesebben

Balaton. Háromhetes iskolai projekt a Somogyi TISZK Baross Gábor Közép-és Szakiskolában

Balaton. Háromhetes iskolai projekt a Somogyi TISZK Baross Gábor Közép-és Szakiskolában Balaton Háromhetes iskolai projekt a Somogyi TISZK Baross Gábor Közép-és Szakiskolában Visz, visz, csak visz. Balaton a neve, kékbe, zöldbe, szivárványba burkozik heve. Készítette: Nagy Márta Villányiné

Részletesebben

MUNKATERV. 2015/2016-os tanév. István Király Baptista Általános Iskola. Kótaj. igazgató -1-

MUNKATERV. 2015/2016-os tanév. István Király Baptista Általános Iskola. Kótaj. igazgató -1- MUNKATERV István Király Baptista Általános Iskola Kótaj 2015/2016-os tanév Készítette: igazgató -1- - 2- T A R T A L O M J E G Y Z É K 1. TÁRGYI FELTÉTELEK... 4 2. SZEMÉLYI FELTÉTELEK... 4 2.1. DOLGOZÓI

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Budapest Táncművészeti Szakközépiskola, Kortárs Művészeti Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a Budapest Kortárstánc Főiskola Gyakorlóiskolája SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT I. Fejezet...2

Részletesebben

A DEÁK FERENC MEGYEI KÖNYVTÁR MOZGÓKÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSAI A ZALASZENTGRÓTI KISTÉRSÉGBEN 2011-BEN. Szakmai beszámoló

A DEÁK FERENC MEGYEI KÖNYVTÁR MOZGÓKÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSAI A ZALASZENTGRÓTI KISTÉRSÉGBEN 2011-BEN. Szakmai beszámoló A DEÁK FERENC MEGYEI KÖNYVTÁR MOZGÓKÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSAI A ZALASZENTGRÓTI KISTÉRSÉGBEN 2011-BEN Szakmai beszámoló A SZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓ SZERVEZET: Deák Ferenc Megyei Könyvtár Igazgató: Kiss Gábor Cím:

Részletesebben

COOL-TÚRA 2010. 2. évf., 3. szám. Kistörő Adrienn és Hódosné Tatár Ildikó Cool-túra vetélkedő szervező

COOL-TÚRA 2010. 2. évf., 3. szám. Kistörő Adrienn és Hódosné Tatár Ildikó Cool-túra vetélkedő szervező A B E R E N T E I Á M K D I Á K J A I N A K L A P J A 2. évf., 3. szám COOL-TÚRA 2010 Idén 5. alkalommal került sor a berentei kezdeményezésű Cool-túra vetélkedőre. A nyelvművelés tematikájú írásbeli feladatsort

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4 08/2-0067

TÁMOP-3.1.4 08/2-0067 TÁMOP-3.1.4 08/2-0067 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - innovatív intézményekben Hajnóczy Napok 2012 - SOKSZÍNŰ EURÓPA, HATÁRTALANUL A PROGRAM RÖVID BEMUTATÁSA A Hajnóczy Napok tartalmi-módszertani

Részletesebben

Radnóti Miklós Általános iskola 9021 Győr, Nagy Jenő út 2. Könyvtár gyűjtőköri szabályzat a Szervezeti és Működési Szabályzat 2.

Radnóti Miklós Általános iskola 9021 Győr, Nagy Jenő út 2. Könyvtár gyűjtőköri szabályzat a Szervezeti és Működési Szabályzat 2. Radnóti Miklós Általános iskola 9021 Győr, Nagy Jenő út 2. Könyvtár gyűjtőköri szabályzat a Szervezeti és Működési Szabályzat 2. számú melléklete 1 A RADNÓTI MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖNYVTÁRÁNAK GYŰJTŐKÖRI

Részletesebben

2015/2016. tanév. A munkatervet készítette: Kincses Imréné intézményvezető. Iktatószám: 215/2015. Okány, 2015. szeptember 14.

2015/2016. tanév. A munkatervet készítette: Kincses Imréné intézményvezető. Iktatószám: 215/2015. Okány, 2015. szeptember 14. Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Okányi Általános Iskola 5534. Okány, Kossuth u. 5-9. Tel.: 06 (66) 488-105 Tel./Fax: 06 (66) 488-111 email: okanyiskola@gmail.com, web: www.okanyiskola.hu MUNKATERV

Részletesebben

KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT

KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT A Tarnai Nándor Városi Könyvtár és Kulturális Intézmény Könyvtára nyilvános városi közművelődési könyvtár, amely iskolai könyvtári feladatokat is ellát. Fenntartója: Mágocs

Részletesebben

A 2011-es év rövid értékelése 4

A 2011-es év rövid értékelése 4 é s K ö n y v t á r v a l a m i n t a D r. J a b l o n k a y I s t v á n H e l y t ö r t é n e t i G y ű j t e m é n y MUNKATERV 2012 Tartalom: Fontosabb jogszabályok a közművelődési tevékenységet végző

Részletesebben

1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához A Kunszállási Közös Igazgatású Közoktatási Intézmény Tóth Pál Általános Iskolájának Különös közzétételi listája a 2011/12-es tanévben [a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 8. (6) bekezdés alapján (a lista

Részletesebben

Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény MUNKATERV

Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény MUNKATERV Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény MUNKATERV 2015-2016. tanév Tartalomjegyzék I. Szervezési rész... 3 A tanév helyi rendje:... 3

Részletesebben

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testület. 2015. május 24-i ÜNNEPI ülésének

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testület. 2015. május 24-i ÜNNEPI ülésének Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete 6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth u. 1. Tel.: 562-015 J/51-7/2015. Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testület 2015. május 24-i ÜNNEPI ülésének

Részletesebben

Különös közzétételi lista. Szigetszentmártoni Általános Iskola

Különös közzétételi lista. Szigetszentmártoni Általános Iskola Különös közzétételi lista Szigetszentmártoni Általános Iskola 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2. A nevelő és oktató munkát segítők

Részletesebben

Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola diákújságja

Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola diákújságja Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola diákújságja http://erdisportiskola.sulinet.hu 2015. január A 2014/15 tanév első féléve január 16-án fejeződött be. A tanulók az eltelt időszakban nyújtott

Részletesebben

Petőfi Sándor Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola K É K PROJEKT TERV 2012/2013.

Petőfi Sándor Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola K É K PROJEKT TERV 2012/2013. Petőfi Sándor Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola K É K PROJEKT TERV 202/203. A projekt címe: Petőfi nyomában A projekt témája: Ismerkedés iskolánk névadójával A projekt ideje: Február 8-március

Részletesebben

a nevelési oktatási intézmények részére

a nevelési oktatási intézmények részére K Ü L Ö N Ö S K Ö Z Z É T É T E L I L I S T A a nevelési oktatási intézmények részére Melléklet a 32/2008. (XI.24.)OKM rendelethez 10 számú melléklet a 11/1994. (VI.8.) MKM rendelethez Iskolák 1. A pedagógusok

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA. 2014/2015. tanév. Zrínyi Miklós Középiskola, Nagypeterd Rózsafai- Általános Iskolája

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA. 2014/2015. tanév. Zrínyi Miklós Középiskola, Nagypeterd Rózsafai- Általános Iskolája KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2014/2015. tanév Zrínyi Miklós Középiskola, Nagypeterd Rózsafai- Általános Iskolája 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége Pedagógusok Végzettség, szakképzettség

Részletesebben

ERŐSS LAJOS REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA 4150 Püspökladány, Kálvin tér 1-3. OM azonosító: 201470; e-mail: erossisk@gmail.com; Tel.

ERŐSS LAJOS REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA 4150 Püspökladány, Kálvin tér 1-3. OM azonosító: 201470; e-mail: erossisk@gmail.com; Tel. ERŐSS LAJOS REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA 4150 Püspökladány, Kálvin tér 1-3. OM azonosító: 201470; e-mail: erossisk@gmail.com; Tel.: 54/610-895 MUNKATERV 2015/2016-os tanévi Püspökladány, 2015. szeptember

Részletesebben

KARÁCSONY SÁNDOR KÖZÖSSÉGI HÁZ INTÉZMÉNYVEZETŐ

KARÁCSONY SÁNDOR KÖZÖSSÉGI HÁZ INTÉZMÉNYVEZETŐ Iktatószám: KARÁCSONY SÁNDOR KÖZÖSSÉGI HÁZ INTÉZMÉNYVEZETŐ 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 6. /Fax: (54) 464 299 E-mail: muvhazfoldes@gmail.com 6. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez a Karácsony Sándor

Részletesebben

A Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár 2014. évi munkaterve. (Kaposvár) (Horváth Katalin) [2014.03.07.]

A Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár 2014. évi munkaterve. (Kaposvár) (Horváth Katalin) [2014.03.07.] A Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár 2014. évi munkaterve (Kaposvár) (Horváth Katalin) [2014.03.07.] I. SZERVEZETI KÉRDÉSEK: A könyvtár Alapító Okirata megváltozik: Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

Részletesebben

SZASZÁÉK gondoskodnak.

SZASZÁÉK gondoskodnak. ÉBREDÉS A PÁRI IFJÚSÁGI ÉS NEMZETISÉGI EGYESÜLET TÁJÉKOZTATÓ SZÓRÓLAPJA 2009. JÚNIUS PÁRI, Nagy utca 24. Teleház Telefon: 74/887-391 E-mail: ebredes.pari@vipmail.hu Meghívó PÖRKÖLTFŐZŐ VERSENY A Pári Ifjúsági

Részletesebben

GÁRDONYI GÉZA ÉS SZEGI SULI ÁLTALÁNOS ISKOLA. 2015-2016. évi M U N K A T E R V E

GÁRDONYI GÉZA ÉS SZEGI SULI ÁLTALÁNOS ISKOLA. 2015-2016. évi M U N K A T E R V E GÁRDONYI GÉZA ÉS SZEGI SULI ÁLTALÁNOS ISKOLA 2015-2016. évi M U N K A T E R V E A munkaterv összeállításánál az alábbi jogi szabályozókat vettük figyelembe: Törvények: 2011. évi CXC. törvény a nemzeti

Részletesebben

Beszámoló a 2014/2015. nevelési évről

Beszámoló a 2014/2015. nevelési évről Beszámoló a 2014/2015. nevelési évről Készítette: Mészáros Éva Margit óvodavezető A Szálkai Óvoda működési tevékenysége: A Szálkai Óvoda jelenlegi nevelési programjának középpontjában a művészeti célú

Részletesebben

MUNKATERV. 2015/2016-os tanév. István Király Baptista Általános Iskola. Kótaj. igazgató

MUNKATERV. 2015/2016-os tanév. István Király Baptista Általános Iskola. Kótaj. igazgató MUNKATERV István Király Baptista Általános Iskola Kótaj 2015/2016-os tanév Készítette: Ruskáné Fintor Mária igazgató T A R T A L O M J E G Y Z É K 1. TÁRGYI FELTÉTELEK... 3 2. SZEMÉLYI FELTÉTELEK... 3

Részletesebben