ZLT Magyarország Kft. 1907/2006/EK REACH B I Z T O N S Á G I A D A T L A P

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ZLT Magyarország Kft. 1907/2006/EK REACH B I Z T O N S Á G I A D A T L A P"

Átírás

1 1/6 B I Z T O N S Á G I A D A T L A P A magyar változat kiállításának kelte: Aktualizálás kelte: (3.változat) 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító (a keverék neve): Cikkszám: Bremsenreiniger E-COLL 5 L Flüssig 1.2. A termék felhasználása: féktisztító 1.3. A biztonsági adatlap szállítójának adatai: Gyártó cég: Einkaufsbüro Deutscher Eisenhändler GmbH EDE Platz 1., Wuppertal telefon: +49 (0) sdb@ede.de Forgalmazó cég: ZLT Magyarország Kft. cím: 9011 Gyır, Törökverı út 1. telefon: 96/ fax: 96/ felelıs személy: feher.istvan@zlt.hu 1.4. Sürgısségi telefonszám: A magyarországi Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) címe: 1096 Budapest, Nagyvárad tér 2. éjjel-nappal hívható telefonszáma: A VESZÉLY MEGHATÁROZÁSA A keverék osztályozása a gyártó, a 67/548/EEC, az 1999/45/EC direktíva szerint: Veszélyes keverék: F Tőzveszélyes, Xn Ártalmas, N, Környezeti veszély A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok: R 11 Tőzveszélyes R 38 Bırizgató hatású R 65 Lenyelve ártalmas, aspiráció (idegen anyagnak a légutakba beszívása) esetén tüdıkárosodást okozhat R 67 Gızök álmosságot vagy szédülést okozhatnak R 51/53 Mérgezı a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszantartó károsodást okozhat 2.2. Címkézési elemek a 67/548/EEC és az 1999/45/EC direktíva szerint: Veszélyszimbólum: F Xn N Tőzveszélyes Ártalmas Környezeti veszély A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok: R 11 Tőzveszélyes

2 2/6 R 38 Bırizgató hatású R 65 Lenyelve ártalmas, aspiráció (idegen anyagnak a légutakba beszívása) esetén tüdıkárosodást okozhat R 67 Gızök álmosságot vagy szédülést okozhatnak R 51/53 Mérgezı a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszantartó károsodást okozhat A veszélyes anyagok biztonságos használatára utaló S mondatok: S 2 Gyermekek kezébe nem kerülhet S 16 Gyújtóforrástól távol tartandó - Tilos a dohányzás S 23 A keletkezı gızt nem szabad belélegezni S 24 A bırrel való érintkezés kerülendı S 51 Csak jól szellıztetett helyen használható S 60 Az anyagot és/vagy edényzetét veszélyes hulladékként kell ártalmatlanítani S 62 Lenyelés esetén hánytatni tilos: azonnal orvoshoz kell fordulni és megmutatni az edényzetet vagy a címkét Tartalmaz: Nafta (ásványolaj) hidrogénezett könnyőpárlat 2.3. Egyéb veszélyek: Lenyelés esetén hánytatni tilos: azonnal orvoshoz kell fordulni és megmutatni az edényzetet vagy a címkét 3. ÖSSZETÉTEL VAGY AZ ÖSSZETEVİKRE VONATKOZÓ ADATOK Keverék. Veszélyes összetevı: Megnevezés CAS-szám EU-szám % Veszélyjel R-mondat Nafta (ásványolaj) F, Xn, N /53 hidrogénezett könnyőpárlat * * a benzol tartalom < 0,1 %, a besorolás nem rákkeltı 4. ELSİSEGÉLYNYÚJTÁS 4.1. Az elsısegélynyújtási intézkedések ismertetése: Általános elıírások: Az elszennyezıdött ruházatot le kell venni. Baleset vagy rosszullét esetén orvost kell hívni. A Biztonsági adatlapot az orvosnak meg kell mutatni Belégzést követıen: A sérültet azonnal friss levegıre kell vinni, panasz esetén orvoshoz kell fordulni Bırre jutáskor: Vegyük le a szennyezett ruházatot. A bırt mossuk le szappannal és folyóvízzel. Irritáció esetén forduljunk orvoshoz Szembe jutás esetén: Azonnal öblítsük ki a szemet több percen át bı folyóvízzel, a szemhéjszélek széthúzása és a szemgolyó egyidejő mozgatása mellett. Panasz esetén forduljunk orvoshoz Lenyelés esetén: A sérült száját alaposan mossuk ki vízzel. Ne hánytassuk a sérültet. Azonnal forduljunk orvoshoz és mutassuk meg az edényzetet vagy a címkét A legfontosabb akut és késleltetett tünetek és hatások: Nem ismertek A szükséges azonnali orvosi ellátás és különleges ellátás jelzése: a gız/aeroszol belégzése esetén fejfájás, szédülés, hányinger, hányás jelentkezhet. 5. TŐZVÉDELMI INTÉZKEDÉSEK Tőzveszélyes.

3 3/ Oltóanyag: ABC-oltópor, CO 2, hab. Nem használható: vízsugár Veszélyes bomlástermékek: Tőz esetén veszélyes gázok keletkezhetnek, melyek belélegzését kerülni kell Tőzoltásnál szükséges speciális védıöltözet: védıruházat, izolációs légzésvédı használata szükséges. 6. INTÉZKEDÉSEK VÉLETLENSZERŐ EXPOZÍCIÓNÁL 6.1. Személyi óvintézkedések, egyéni védıeszközök és vészhelyzeti eljárások: Gyújtóforrásoktól távol tartandó. Megfelelı szellızésrıl gondoskodni kell. A termék bırre, szembe jutását, gızének belélegzését kerülni kell Környezetvédelmi óvintézkedések: A készítményt élıvízbe, talajba és közcsatornába juttatni nem szabad A területi elhatárolás és a szennyezésmentesítés módszerei és anyagai: Kijutás esetén: A maradékot itassuk fel nem éghetı nedvszívó anyaggal (pl. univerzális megkötı anyag) és győjtsük az arra kijelölt konténerbe. Megsemmisítés: a hatósági elıírásoknak megfelelıen. 7. KEZELÉS ÉS TÁROLÁS 7.1. A biztonságos kezelésre irányuló óvintézkedések: Gyújtóforrástól távol kell tartani. Tilos a dohányzás. A sztatikus feltöltıdés ellen védekezni kell. Robbanásbiztos eszközöket / berendezéseket és szikramentes szerszámokat használjunk. Tilos nyílt lángra vagy bármilyen izzó anyagra permetezni. Csak jól szellıztetett helyen használható. A termék bırre, szembe jutását, gızének belélegzését kerülni kell. Munka közben enni, inni tilos. Az elszennyezıdött védıruházatot le kell cserélni. A munkavégzés szüneteiben és a munka után szappannal és vízzel mossunk kezet A biztonságos tárolás feltételei, az esetleges összeférhetetlenséggel együtt: Eredeti csomagolásban, jól szellıztetett, hővös, zárt helyen tárolandó. A padozatot a kifolyás ellen védeni kell. 8. AZ EXPOZÍCIÓ ELLENİRZÉSE / EGYÉNI VÉDELEM 8.1. Ellenırzési paraméterek: Munkahelyi levegıben megengedett határértékek (25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet): nincs Biológiai expozíciós (hatás) mutatók megengedhetı határértékei (25/2000. (IX.30.) EüM-SzCsM együttes rendelet 2. sz. melléklet): nincs 8.2. Az expozíció ellenırzése: A vegyi anyagok kezelésekor szokásos óvintézkedéseket be kell tartani. Élelmiszerektıl, italoktól, takarmánytól távol tartandó. Munka közben enni, inni, dohányozni tilos. Kerülni kell a készítmény bırre, szembe jutását, gızeinek belélegzését. Az elszennyezıdött védıruházatot le kell cserélni. A munkavégzés szüneteiben és a munka után mossunk kezet. Mőszaki intézkedések: Megfelelı szellıztetésrıl gondoskodni kell. Egyéni óvintézkedések, egyéni védıeszközök: Légzésvédelem: Elégtelen szellızés esetén viseljünk megfelelı légzésvédı eszközt (rövid idejő szőrı, Filter AP2, EN 140/14387/143). Szemvédelem: Védıszemüveg oldalvédıvel (EN 166).

4 4/6 Kézvédelem: Védıkesztyő (Nitril, rétegvastagság 0,4 mm, áthatolási idı > 30 perc, EN 374, Kat. III). Testfelület, védıruha: nem szükséges. 9. FIZIKAI ÉS KÉMIAI TULAJDONSÁGOK 9.1. Az alapvetı fizikai és kémiai tulajdonságokra vonatkozó információ Halmazállapot: folyékony Szín: színtelen Szag: jellegzetes Sőrőség: 0,7-0,8 mg/ml Oldhatóság vízben: nem keveredik Gıznyomás (50 C ): - kpa Forráspont: 80 C Forráspont: -3 C Gyulladási hımérséklet: - C Robbanási határértékek: alsó: 0,8 térf%, felsı: 13 térf% Öngyulladás: - Robbanásveszély: a keverék nem robbanásveszélyes, de használat során robbanásveszélyes gáz/levegı keverék keletkezhet. VOC (EU): - g/l 9.2. Egyéb információk A termékre egyéb adat nincs megadva. 10. STABILITÁS ÉS REAKCIÓKÉSZSÉG Stabilitás: A termék elıírásszerő tárolás és felhasználás esetén stabil Kerülendı körülmények: gyújtóforrás, direkt napsugárzás Reakciókészség, kerülendı anyagok: Erıs savakkal, lúgokkal és oxidálószerekkel reakcióba léphet Veszélyes bomlástermékek: Tőz esetén veszélyes gázok keletkezhetnek, melyek belélegzését kerülni kell. 11. TOXIKOLÓGIAI ADATOK A toxikológiai hatásokra vonatkozó információ: A termékre vonatkozólag nem állnak rendelkezésre pontos toxikológiai adatok. A termék besorolása számítási eljárás eredményeként az általános elıkészítı irányelveket figyelembe véve (1999/45/EG) készült. Bırizgató hatású. Lenyelve ártalmas, aspiráció (idegen anyagnak a légutakba beszívása) esetén tüdıkárosodást okozhat. Gızei belélegezve álmosságot vagy szédülést okozhatnak. 12. ÖKOLÓGIAI INFORMÁCIÓK Mérgezı a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszantartó károsodást okozhat. Vízminıség-veszélyességi osztálya: WGK 1, a vízminıséget enyhén veszélyeztetı anyag (gyártó besorolása). Ne engedjük élıvízbe, talajba, közcsatornába jutni. A termékre vonatkozólag nem állnak rendelkezésre pontos ökológiai adatok. A termék nem jelölésköteles az EK készítményekre vonatkozó általános besorolási irányelvének érvényes kiadásában közölt számítási eljárás alapján.

5 5/6 13. ÁRTALMATLANÍTÁSI SZEMPONTOK A termék maradékainak kezelésére a vonatkozó rendeletben foglaltak az irányadók (lásd a 15.pontot). Ajánlott hulladék-kód (gyártó): EWC-kód: * (egyéb szerves oldószerek, mosófolyadékok és anyalúgok) Csomagolás: Tisztítatlan csomagolások: megsemmisítés a hatósági elıírásoknak megfelelıen. A teljesen kiürített csomagolás újrafeldolgozásra elszállítható. EWC-kód: * (veszélyes anyagokat maradékként tartalmazó vagy azokkal szennyezett csomagolási hulladékok) A teljesen kiürített csomagolás újrahasznosításra elszállítható. 14. SZÁLLÍTÁSRA VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK Közúti szállítás ADR/RID-osztály: 3 UN-szám: 3295 Áru megnevezése: szénhidrogének, folyékony, n.a.g. Kód: F1 Csomagolási csoport: II Alagútkorlátozás: (D/E) Vízi úton történı szállítás IMDG-osztály: 3 UN-szám: 3295 Áru megnevezése: szénhidrogének, folyékony, N.O.S. Csomagolási csoport: II Légi úton történı szállítás IATA/DGR-osztály: 3 UN-szám: 3295 Áru megnevezése: szénhidrogének, folyékony, N.O.S. Csomagolási csoport: II 15. SZABÁLYOZÁSSAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK Az adott anyaggal vagy keverékkel kapcsolatos biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi elıírások/jogszabályok: Az Európai Parlament és a Tanács 1907/2006/EK rendelete ( ) a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékelésérıl, engedélyezésérıl és korlátozásáról (REACH), A Bizottság 453/2010/EU rendelete (2010. május 20.) a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékelésérıl, engedélyezésérıl és korlátozásáról (REACH) szóló 1907/2006/EK rendelet módosításáról, az Európai Parlament és Tanács 1272/2008/EK rendelete (2008. december 16.) az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézésérıl és csomagolásáról, az Európai Parlament és Tanács 790/2009/EK Rendelete ( ) az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézésérıl és csomagolásáról szóló 1272/2008/EK rendeletnek a mőszaki fejlıdéshez való hozzáigazítása céljából történı módosításáról, évi XXV. törvény a kémiai biztonságról, 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet a veszélyes anyagokkal és készítményekkel kapcsolatos eljárásról, 25/2000. (IX.30.) EüM-SzCsM együttes rendelet a munkahelyek kémiai biztonságáról 98/2001. (VI.15.) Kormány rendelet, 16/2001. (VII.18.) KöM rendelet; évi XLIII törvény a hulladékgazdálkodásról.

6 6/ Kémiai biztonsági értékelés: EGYÉB INFORMÁCIÓK Aktualizálás: pontok A 3. pontban szereplı R-mondatok jelentése: R 11 Tőzveszélyes R 38 Bırizgató hatású R 65 Lenyelve ártalmas, aspiráció (idegen anyagnak a légutakba beszívása) esetén tüdıkárosodást okozhat R 67 Gızök álmosságot vagy szédülést okozhatnak R 51/53 Mérgezı a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszantartó károsodást okozhat A biztonsági adatlap a gyártó által én készített biztonsági adatlap és egyéb dokumentumok), valamint a vonatkozó Európai Direktívák útmutatása alapján készült, és meggyızıdésünk szerint megfelel Az Európai Parlament és a Tanács 1907/2006/EK rendelete (2006. december 18.) a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékelésérıl, engedélyeztetésérıl és korlátozásáról (REACH), a évi XXV. törvény a kémiai biztonságról elıírásainak. A felhasználás konkrét adatai nem ismertek, így azokért a felelısség a felhasználót terheli. A felhasználó saját felelısségére dönt az említett információk alkalmazásáról.