A zöldfalak növénnyel benőtt függőleges felületek, amelyeket két főcsoportra oszthatunk: természetes zöldfalakra és épített zöldfalakra.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A zöldfalak növénnyel benőtt függőleges felületek, amelyeket két főcsoportra oszthatunk: természetes zöldfalakra és épített zöldfalakra."

Átírás

1 A zöldfalakról A zöldfal egy vertikális kert, amit sűrű növénytakaró borít, sokféle megjelenési és kiültetési formája létezik, de mindegyik közös jellemzője, hogy függőleges növényfalat alkot. Egy vertikális kert lehet nyírt, futtatott vagy épített zöldfal és megjelenhet falakon, épületek homlokzatán, térelválasztó növényfalként, szoborként és nem utolsó sorban, reprezentatív belső terek díszeként. A növényfalak a városok kártékony hatásait segítenek kompenzálni, ilyen a levegő- és porszennyezés, hiszen a növények folyamatosan széndioxidból oxigént termelnek, így tisztítják a levegőt. A zöldfal a fenntartható fejlődés, környezettudatos gondolkodás és a reprezentatív figyelemfelkeltés eszköze, önmagában hirdeti a természet csodáját. A növények eddig nem hasznosított felületeken jelennek meg, ez hatással van az építészetre, a designra és új kapukat nyit a tervezők előtt. Típusai A zöldfalak növénnyel benőtt függőleges felületek, amelyeket két főcsoportra oszthatunk: természetes zöldfalakra és épített zöldfalakra. Természetes zöldfalak A természetes zöldfalak jellemzője, hogy a növények gyökérzete közvetlen kapcsolatban van a termőtalajjal, növekedésük vertikális jellegű. Két megjelenési formájuk van, a sövényfalak és a futtatott zöldfalak. Épített zöldfalak Az épített zöldfalak jellemzője, hogy a növények gyökérzete nincs közvetlen kapcsolatban a termőtalajjal, és növekedésük horizontális jellegű. Kültérre és beltérre egyaránt alkalmazhatók. Önálló felépítménnyel rendelkeznek kül-, és

2 beltéren egyaránt megvalósíthatók. Általában teljesen automatizáltak, vagyis csepegtető- és tápanyagadagoló-, vízelvezető rendszer biztosítja a növények folyamatos víz- és tápanyag utánpótlását. A zöldfalak közül az épített zöldfal a legreprezentatívabb, mert összefüggő sűrű és változatos élő szőnyeget alkot és magas esztétikai értékekkel bír.

3 Felhasználási javaslat A zöldfal képes arra, hogy becsempéssze a természetet a terekbe és azokat elegánssá, egyedivé varázsolja. Jótékony hatással vannak környezetükre, kül-, és beltéren egyaránt alkalmazhatóak. A vertikális kertek megoldást nyújthatnak a csökkenő zöldfelületek kérdésére is, igen látványos módon. Legelőnyösebb tulajdonságuk, hogy bárhol megvalósíthatóak, városi környezetben, például épülethomlokzatokon, tűzfalakon, térelválasztó falakon és kerti környezetben egyaránt. Ezen felül belső enteriőrök dísze is lehet, megjelenhet reprezentatív helységekben, bankok, irodák, hotelek, múzeumok, közösségi helyek fogadóterében, belső és külső terekben vagy kávéházakban, szalonokban, boltokban, vendéglátóipari helységekben és magánlakásokban.

4 A zöldfalak hatásai A fenntartható fejlődés a XXI. század egyik legmeghatározóbb eszméje, amelyben jelentős szerep jut a zöldfelületek növelésének. A zöldfal, a fenntartható fejlődés ideáját tökéletesen példázza, hiszen képes megoldást nyújtani a csökkenő zöldfelületek kérdésére is. Olyan élő alkotás, amely folyamatosan változik, az idő múlásával. A növényzet átalakul és fejlődik, ezáltal a háromdimenziós felület magában hordozza a negyedik dimenziót, az időt is. Ettől válik különleges képzőművészeti alkotássá, ami mind a szemlélőt mind a tervezőt egyaránt inspirálja. Magától értetődő esztétikai értékük mellett számos pozitív hatásuk van: A széndioxidot oxigénné alakítják, tisztítják a levegőt A városi por egy részét képesek felvenni kül- és beltéren egyaránt Hozzájárul az épület energiahatékonyságához, hőszigetel, nyáron árnyékol, télen benntartja a meleget Kültéren csökkenti a zajszennyezést, beltéren hangszigetel Az autópályák, ipari területek széndioxid kibocsátását ellensúlyozzák, takarnak, elősegíthetik az építmény tájbaillesztését Pozitív ökológiai és rekreációs hatásuk bizonyított, jótékonyan hatnak a koncentrációra és a közérzetre

5 Beltéri zöldfalak A beltéri zöldfal csodálatos megjelenési formája a természetnek a belső terekben, azokat elegánssá, különlegessé varázsolja, olyan mikroklímát kialakítva, amely a teljes belső enteriőrre hatással van. A beltéri zöldfalak hazánkban kizárólag építettek lehetnek, így szerkezeti felépítményt igényelnek, amely tartja a közeget, öntöző rendszert és a növényeket. A beltéri zöldfalak mélysége 20cm. A növényzetet, az ültetőközeget, a víz- és tápanyag-utánpótlást, illetve a vízelvezetést a beltéri viszonyokhoz kell igazítani. A közeg, azaz termőréteg kiválasztását a szerkezeti felépítmény és a helyi feltételek határozzák meg. A termőrétegnek jó víztartó és vízáteresztő tulajdonságokkal kell rendelkeznie, hogy a megfelelő vízmennyiséget fel tudja venni a növényzet, de a többletvíz gyorsan távozzon a rendszerből. Beltéri zöldfalak esetén vízkultúrás azaz hidropóniás rendszert alkalmazunk, amelybe a növényeket föld nélküli közegbe ültetjük. A zöldfal közege mindig nedves, a növények csak az automatika által bevezetett vizet és tápanyagokat hasznosítják. A teljesen automata kialakításhoz szükség van a zöldfal közelében kiépített víz-, csatorna kiállásra és áramforrásra. Léteznek vízvisszaforgatós és kézi öntözésű zöldfalak is, ezek általában kisebb méretű vertikális kertek, képek vagy ötletes, alternatív növényinstallációk. Ezek a zöldfalak rendszeres locsolást vagy manuális vízutánpótlást igényelnek. A zöldfal növényeit közel azonos fény-, tápanyag- és vízigényű szobanövények alkotják. A növénykiültetés nagyon változatos, kialakíthatók párnás hatású zöldfalak, de választhatunk nagyobb növényeket is és a kettő variációiból és átmeneteiből a különböző habitusú, levelű növények segítségével különleges

6 hatású növényfalakat hozhatunk létre. A zöldfal képes arra, hogy egy belső tér meghatározó élő jelensége legyen, ezzel növelve a hely különlegességét és meghittségét. műszaki leírás A rendszerünk öntartó vagy a falra rögzített, merevített raszteres felépítmény, amelynek vízzáró hátlemeze szigeteli a zöldfalat. A rendszerünkben speciális ültető közeget helyezünk el, amely jó víztartó, de gyors vízáteresztő képességekkel rendelkezik és a legelőnyösebb a növények számára. Az automata öntöző-, és tápanyagutánpótló rendszer a megfelelő körülményeket biztosítja a növények számára. A csurgalékvizet acélvályúba gyűjtjük, és a csatornába vezetjük, így a víz mindig a rendszerben marad. Beltéren általában hidropóniás, azaz vízkultúrás rendszert alkalmazunk, ez azt jelenti, hogy nem kerül semmilyen föld jellegű közeg a rendszerbe, ezt speciális textilek és anyagok helyettesítik. A speciális közeg folyamatos nedvesen tartásával biztosítjuk a növények életben maradását és a vízbe kevert tápanyaggal segítjük fejlődésüket.

7 A zöldfalat szálcsiszolt rozsdamentes acél kulisszalemez keretezi. Alul takarja a vízgyűjtő vályút és estenként a zöldfal automatikáját. A növényfalat szemből minimum, 1cm-es kerettel vesszük körbe és oldalról 20cm vastagban takarjuk a zöldfal hátsó szerkezetét. A keret méretei természetesen igény szerint alakíthatók! A növényeket a fal fekvése, környezete és a megrendelők igényei alapján válogatjuk, és készítjük el róluk a látvány tervet. A beltéri növényfalak rendszeres fenntartást igényelnek, ez elengedhetetlen a növényfal életben maradásához és fejlődéséhez. A fenntartás során, megtisztítjuk a zöldfalat az elszáradt levelektől, virágoktól, metsszük, pótoljuk és karbantartjuk a növényeket, és ellenőrizzük, finomhangoljuk az öntöző és a tápanyag utánapótló rendszert. Cégünk 5 éve elsőkként és azóta is piacvezetőként kezdett hazánkban zöldfalakat tervezni, építeni és fenntartani. Az épített zöldfalaink saját technológiánkkal, rendszereinkkel készültek, hazai és hazánkban könnyen elérhető alapanyagokból. Az építés mellett folyamatos kísérleteket folytatunk új megoldásokkal és új növény fajtákkal, hogy a megrendelőinknek mindig a legjobb és a körülményekhez legjobban illeszkedő rendszert tudjuk kiépíteni.

8 Kültéri zöldfalak Az egyre inkább beépített városi környezetben folyamatosan csökkenek a zöldfelületek. A kültéri zöldfal előnye, hogy bármilyen városi függőleges felületen kialakítható. A szabadba építhető zöldfalaknak két fő típusa a természetes és az épített zöldfal. A természetes zöldfalak lehetnek nyírott, vázrendszerre, függőleges alépítményre futtatott növények. Az épített kültéri zöldfalak termő rétegét speciális ültetőközeg alkotja, ezt az ültető kazettákba telepítjük és ide kerül az öntözőrendszer és a növények is. Ezek a növény falak tartalmazhatnak automata öntöző-, és tápanyagutánpótló rendszert, így teljesen automatizáltak amivel állandóan biztosítjuk a növények igényeit. A kültéri zöldfalak lehetnek még félautomaták, ahol a növényfal öntözőrendszere, manuálisan a vízhálózathoz köthető. Egy kültéri növényfal oldalvastagsága 20-30cm. Kialakítható, egy vagy mindkét oldalán növénnyel beültetett növényfal, ez esetben a közeg vastagsága elérheti az 50cm-t. Meghatározó különbség a természetes zöldfalakkal szemben, hogy az épített növényfalak tartószerkezetet igényelnek és viselik a termőközeg és a növények súlyát. Növényalkalmazásuk sokkal változatosabb, mint a természetes zöldfalaké, itt majdnem minden örökzöld és lombhullató cserjét, talajtakarót, évelőt alkalmazhatunk, amelyek tagtűrésűek, fény-, víz-, és talajigényük megfelel a növényfal tájolásának és alkalmazkodva a helyi adottságokhoz.

9 Műszaki leírás Kültéri zöldfalaink kazettás rendszerűek. Több éves kísérleteink alapján, hazánk időjárási körülményeire tekintettel készültek, a beültetett növények, a közeg és automatika tökéletesen helytáll a nyári melegben és a téli hidegben is. A szerkezeti felépítmény raszteres kialakítású zártszelvény váz, tartó konzolokkal. Ezekhez rögzítjük a kazettákat. A zöldfal elemek mélysége 30cm. Amennyiben kétoldalas növényfalról van szó, akkor a zöldfal teljes vastagsága 50 cm. A zöldfal széleit, rozsdamentes acéllemezekkel szegélyezzük. A kazettákba speciális termőközeget helyezünk el, amely jó víztartó és egyben jó vízáteresztő képességekkel rendelkezik. A rendszerünk automata öntöző-, és tápanyagutánpótló rendszert tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy a megfelelő víz-, és tápanyagmennyiséget juttassunk ki a növények számára az időjáráshoz alkalmazkodva. A rendszerből távozó csurgalékvizet szikkasztóba vagy a csatornába vezetjük, a zöldfal alján lévő vízgyűjtő vályú segítségével. Növénykiültetéseinket a hazai klímára specializáljuk a megrendelők igényei szerint, így megjelennek benne a lombhullató és örökzöld cserjék és évelők, illetve az egynyári növények is. A növényfal télen-nyáron látványos képet mutat és megfelelő karbantartás mellett hosszú életű, levegőtisztító és szigetelő hatása mellett szemet gyönyörködtető új építészeti elem.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ROZSDAMENTES ACÉL BURKOLATÚ HŰTŐ-ÉS FAGYASZTÓ SZEKRÉNYEK. Típus: MBF8113, MBF8114, MBF8116, MBF8117

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ROZSDAMENTES ACÉL BURKOLATÚ HŰTŐ-ÉS FAGYASZTÓ SZEKRÉNYEK. Típus: MBF8113, MBF8114, MBF8116, MBF8117 . HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ROZSDAMENTES ACÉL BURKOLATÚ HŰTŐ-ÉS FAGYASZTÓ SZEKRÉNYEK Típus: MBF8113, MBF8114, MBF8116, MBF8117 Olvassa el, és a készülék közelében őrizze meg jelen használati útmutatót. Importálja

Részletesebben

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Forrai Jánosné. Előkészítő munka. A követelménymodul megnevezése: Monolit beton készítése I.

MUNKAANYAG. Forrai Jánosné. Előkészítő munka. A követelménymodul megnevezése: Monolit beton készítése I. Forrai Jánosné Előkészítő munka A követelménymodul megnevezése: Monolit beton készítése I. A követelménymodul száma: 0482-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-002-30 ELŐKÉSZÍTŐMUNKA

Részletesebben

Termékismertető. Kandallócső, zománcozott füstcső és tartozékai

Termékismertető. Kandallócső, zománcozott füstcső és tartozékai Termékismertető Kandallócső, zománcozott füstcső és tartozékai ÉPÍTŐIPARI és BARKÁCS NAGYKERESKEDELEM 06-0-476-0-478 06-9-35-3 E-mail: Kandallócső és könyök mm-es A füstelvezető csövek a kazán, kandalló

Részletesebben

HEMPEL HEMPADUR 45141/ HEMPADUR 45143. Alkalmazási utasítás. Alábbi dokumentum a vonatkozó termék adatlappal együtt érvényes.

HEMPEL HEMPADUR 45141/ HEMPADUR 45143. Alkalmazási utasítás. Alábbi dokumentum a vonatkozó termék adatlappal együtt érvényes. Alábbi dokumentum a vonatkozó termék adatlappal együtt érvényes. HEMPADUR 45141/ HEMPADUR 45143 45148 BÁZIS, 97820 TÉRHÁLÓSÍTÓVAL 45148 BÁZIS, 97430 TÉRHÁLÓSÍTÓVAL Érvényességi kör: Felület előkészítés:

Részletesebben

Tetőfelújítás tervezési és kivitelezési ismeretei

Tetőfelújítás tervezési és kivitelezési ismeretei Tetőfelújítás tervezési és kivitelezési ismeretei A tetőszigetelések felújításának alapismeretei Minden tetőfelújítást egy alapos szakértői vizsgálat előzzön meg! A tetőfelújításoknál vizsgálni kell a

Részletesebben

KERT. FLORASCA HUNGARY KFT. 9354 OSLI, Tőzegüzem Elérhetőségeink: Tel./fax: 96/250-331, 96/690-030 e-mail: florasca@florasca.hu.

KERT. FLORASCA HUNGARY KFT. 9354 OSLI, Tőzegüzem Elérhetőségeink: Tel./fax: 96/250-331, 96/690-030 e-mail: florasca@florasca.hu. KERT Kert 13 Hansági tőzegeket, tőzeg alapú földés tápanyagkeverékeket kínálunk. Az extenzív és intenzív zöldtetőépítéshez külön földkeverékeket ajánlunk! Egyedi igényekkel keresse munkatársainkat!!! Biotermesztésben

Részletesebben

isofoniko DOM]DW HOĘNpV]tWĘN 01/08 173 ISOFONIKO

isofoniko DOM]DW HOĘNpV]tWĘN 01/08 173 ISOFONIKO isofoniko 01/08 173 ISOFONIKO Hangszigetelő fólia úsztatott burkolat aljzata alá Lakó-, kereskedelmi és ipari alkalmazásokhoz Alkalmamazható fűtött alzat esetén is. DOM]DW HOĘNpV]tWĘN isofoniko TKW 558

Részletesebben

Térkövezés helyes kivitelezése!

Térkövezés helyes kivitelezése! 2013. Térkövezés helyes kivitelezése! Kiss Zoltán www.kissbau.com 2013. Térkövezés helyes kivitelezése! Az udvar tervezése először egy gondolattal kezdődik, hogy valamit kellene kezdeni az udvarral, mert

Részletesebben

TARTALOM. Általános feltételek 44. Anyagszükséglet 44. Elnevezések 45. Zsindelyigény felmérése 50. Tető előkészítése 51. Zsindely felrakás 53

TARTALOM. Általános feltételek 44. Anyagszükséglet 44. Elnevezések 45. Zsindelyigény felmérése 50. Tető előkészítése 51. Zsindely felrakás 53 TARTALOM Általános feltételek 44 Anyagszükséglet 44 Elnevezések 45 Zsindelyigény felmérése 50 Tető előkészítése 51 Zsindely felrakás 53 Zsindely felrakási útmutató ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK Az IKO nem vállal

Részletesebben

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T-ot.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T-ot. KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG 1024 Budapest, Margit krt. 85. 1525 Pf.: 166. Tel.: 06-1/336-7776, fax: 06-1/336-7778 E-mail: dontobizottsag@kt.hu Ikt.sz.: D.117/17/2011. A Közbeszerzési

Részletesebben

Általános előírások. Az előírások hatálya 1..

Általános előírások. Az előírások hatálya 1.. Külsővat Község Önkormányzata Képviselőtestületének 3/2007. (I.26.) ÖK rendelete Külsővat község Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról Külsővat Község Önkormányzatának

Részletesebben

Twist kerámia tetõcserép

Twist kerámia tetõcserép 0 A cserépcsalád kerámia elemei A cserépfedés nézete TWIST alapcserép TWIST szellőzőcserép TWIST hófogócserép,-0, db / m db / szarufaköz, min. db / 0 m táblázat szerint TWIST jobbos szegőcserép,-,0 db

Részletesebben

V. NEM FÉMES ELEMEK.

V. NEM FÉMES ELEMEK. V. NEM FÉMES ELEMEK. 34. A szén adszorbeáló képessége. Egy csepp piros tintával megfestett 10 cm 3 vizet rázzunk össze 1 percig gyógyszerszén (karbowander) tablettával. Rázás után leszűrjük a folyadékot:

Részletesebben

Szizál és egyéb natúrrost szőnyegek tisztítása

Szizál és egyéb natúrrost szőnyegek tisztítása Szizál és egyéb natúrrost szőnyegek tisztítása HOMETREND natúrszálas szőnyegek Szizál - A Szizál sima szövésű karakterével tökéletesen alkalmazható bármilyen igénybevételű helyiségben. A Szizál nedvességszabályozó

Részletesebben

Gyakran ismételt kérdések Norma vagy nem norma szerinti villámvédelem Változat: 2016/V2

Gyakran ismételt kérdések Norma vagy nem norma szerinti villámvédelem Változat: 2016/V2 Magyarországon az elmúlt időszakban számos jogszabályi és szabványi változás történt a villámés túlfeszültség-védelem területén. Meglévő építmények átalakításánál gyakran merül fel kérdésként, hogy norma

Részletesebben

"Budapest VI. kerület Nyugati tér - Skála Metro előtti köztér megújítása - átalakítás és rekonstrukció" - módosítás

Budapest VI. kerület Nyugati tér - Skála Metro előtti köztér megújítása - átalakítás és rekonstrukció - módosítás "Budapest VI. kerület Nyugati tér - Skála Metro előtti köztér megújítása - átalakítás és rekonstrukció" - módosítás Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/3 Vállalkozási szerződés a Budapest VI. kerület Nyugati

Részletesebben

International Solar Technology, Inc. IST vákumcsöves napkollektor rendszerek

International Solar Technology, Inc. IST vákumcsöves napkollektor rendszerek IST vákumcsöves napkollektor rendszerek Túlnyomásos vákumcsöves napkollektor (csak kollektor) nagy hatékonyságú hővezető (heat-pipe) rendszer egyszerű installáció fagy és jégvédelem tetszetős dizájn széleskörű

Részletesebben

Egy rendkívül keskeny (135cm) fürdőszoba felújítási koncepciója

Egy rendkívül keskeny (135cm) fürdőszoba felújítási koncepciója Egy rendkívül keskeny (135cm) fürdőszoba felújítási koncepciója 1. rész: fürdőszobai elrendezések, alapvető formai kialakítások A fürdőszoba belső méretei 135cm 358 cm, melyből 18 23 cm-t a társasház szintjeit

Részletesebben

Technikai információ és szerelési útmutató S szolár állomás

Technikai információ és szerelési útmutató S szolár állomás Technikai információ és szerelési útmutató S szolár állomás Változások fenntartva. 1. Biztonsági utasítások Szerelés előtt alaposan olvassa el az utasítást. Szerelést és az üzembehelyezést csak szakminősített

Részletesebben

Épületgépészeti műszaki leírás

Épületgépészeti műszaki leírás 1.0 1.1 Általános rész: Épületgépészeti műszaki leírás a 6600 Szentes, Csongrádi út 2. hrsz.:7934/1. számú telken meglévő Labdarugó Klubház épület átalakítás belső épületgépészeti kivitelezési munkáihoz

Részletesebben

Alutech árlista. Lakossági és. Ipari szekciónált Garázskapuk

Alutech árlista. Lakossági és. Ipari szekciónált Garázskapuk Alutech árlista Lakossági és Ipari szekciónált Garázskapuk Trend MEGFIZETHETŐ, BIZTONSÁGOS ÉS MEGBÍZHATÓ AJTÓK SZÉLESKÖRŰ TELEPÍTÉSI LEHETŐSÉGEK A Classic ajtókhoz való beépítő kerettel és a takaró lemezzel

Részletesebben

HŐPAPLANOS TECHNOLÓGIA. növényházak. fűtése és hűtése

HŐPAPLANOS TECHNOLÓGIA. növényházak. fűtése és hűtése HŐPAPLANOS TECHNOLÓGIA A T O V Á B B I I N F O R M Á C I Ó K É R T K E R E S S E F E L H O N L A P U N K A T : W W W. H U L L A D E K H O. H U növényházak fűtése és hűtése TARTALOM AGRÁRFEJLESZTÉS A T

Részletesebben

A készülék műszaki jellemzői és tanúsítványai

A készülék műszaki jellemzői és tanúsítványai PRESSZÓKÁVÉFŐZŐ FS-102 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tisztelt Vásárlónk! Köszönjük az FG Electronics termékei iránt tanúsított bizalmát. Ön a vásárlás pillanatától egy olyan műszaki berendezés tulajdonosa, amely

Részletesebben

Általános előírások. Az előírások hatálya 1..

Általános előírások. Az előírások hatálya 1.. Gyepükaján Községi Önkormányzat Képviselőtestületének /2005. (. ) számú rendelete Gyepükaján község Helyi Építési Szabályzatának, valamint Szabályozási Tervének jóváhagyásáról Gyepükaján Község Önkormányzatának

Részletesebben

HU BEÉPÍTHETŐ FŐZŐLAPOK Használati útmutató: Beszerelés Karbantartás Használat

HU BEÉPÍTHETŐ FŐZŐLAPOK Használati útmutató: Beszerelés Karbantartás Használat BEÉPÍTHETŐ FŐZŐLAPOK Használati útmutató: Beszerelés Karbantartás Használat LG 430/LGF 43 és 40 / LG 755 I Ezt a berendezést a gyárból való kikerülés előtt szakértő és hozzáértő személyzet tesztelte és

Részletesebben

BENSON. PV típusú Földgáz (G20 I 2H ) és PB gáz (G31 I 3P ) üzemű meleglevegős hőlégbefúvó. Használati gépkönyv és kezelési utasítás.

BENSON. PV típusú Földgáz (G20 I 2H ) és PB gáz (G31 I 3P ) üzemű meleglevegős hőlégbefúvó. Használati gépkönyv és kezelési utasítás. BENSON PV típusú Földgáz (G20 I 2H ) és PB gáz (G31 I 3P ) üzemű meleglevegős hőlégbefúvó Benson Használati gépkönyv és kezelési utasítás AC Works Kft. 1044 Budapest Frangepán u. 16. Tel.: 1-785-0390 1

Részletesebben

G-OLD-GR 300, 500, 700, 900

G-OLD-GR 300, 500, 700, 900 KEZELÉSI ÉS SZERELÉSI ÚTMUTATÓ G-OLD-GR 300, 500, 700, 900 G-OLD Infrapanel 2890 Tata, Almási út 1. Tel: 06 34 380 254, Fax: 06 34 656 134 http://www.infrapanel.info 1. Tulajdonságok A XXI. század követelményeinek,

Részletesebben

Miért az IsoteQ? Építkezni JÓ! Lehet másképp is: könnyen, gyorsan, egyszerûen az IsoteQ építési rendszerrel

Miért az IsoteQ? Építkezni JÓ! Lehet másképp is: könnyen, gyorsan, egyszerûen az IsoteQ építési rendszerrel Építkezni JÓ! Lehet másképp is: könnyen, gyorsan, egyszerûen az IsoteQ építési rendszerrel Miért az IsoteQ? Call Center: (+36 30) 525 1181 isoteq@isoteq.hu www.isoteq.hu Azért MERT... Hatékony energiafelhasználás

Részletesebben

Oxal. Technológiai kézikönyv. Oxal értékmegóvás: van benne rendszer.

Oxal. Technológiai kézikönyv. Oxal értékmegóvás: van benne rendszer. Oxal értékmegóvás: van benne rendszer. szigetelés kapilláris nedvesség ellen utólagos külső oldali szigetelés belső oldali szigetelés nedves és sóterhelt pincefalak belső és külső oldali helyreállítása

Részletesebben

Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról

Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról 2009. június Zöldségtermesztők figyelmébe Tapasztalatok a konténeres uborkahajtatásról Rova tvezető: Dr. Terbe István egyetemi tanár Dr. Slezák Katalin BCE Kertészettudományi Kar, Zöldség- és Gombatermesztési

Részletesebben

II. rész Anyagok fénytechnikai tulajdonságai; fényeloszlás, Lambert törvény fénysűrűségi tényező; belsőtéri világítás méretezése manuális

II. rész Anyagok fénytechnikai tulajdonságai; fényeloszlás, Lambert törvény fénysűrűségi tényező; belsőtéri világítás méretezése manuális II. rész Anyagok fénytechnikai tulajdonságai; fényeloszlás, Lambert törvény fénysűrűségi tényező; belsőtéri világítás méretezése manuális számításokkal, a LiTG hatásfok módszerével. Visszaverés, reflexió

Részletesebben

Kőhegyi Antal cserépkályha és kandallóépítő mester 8440, Herend, Kossuth Lajos u.64/a 06-30-972-9937, 88/261-009. Használati útmutató.

Kőhegyi Antal cserépkályha és kandallóépítő mester 8440, Herend, Kossuth Lajos u.64/a 06-30-972-9937, 88/261-009. Használati útmutató. Használati útmutató Előszó Figyelem: mielőtt használatba veszi a kandallót, kérjük, olvassa el a használati útmutatót! A kandalló lelke a tűztér, rendkívül fontos, hogy a célnak megfelelőt válaszuk ki:

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK. A rendelet hatálya. (1) A rendelet hatálya Zalaegerszeg város közigazgatási területe.

I. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK. A rendelet hatálya. (1) A rendelet hatálya Zalaegerszeg város közigazgatási területe. Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 13/2008.(IV.25.) önkormányzati rendelete Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatának megállapításáról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A DOMUS FÜSTCSŐ BEÉPÍTÉSÉHEZ, BESZERELÉSÉHEZ ÉS KARBANTARTÁSÁHOZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A DOMUS FÜSTCSŐ BEÉPÍTÉSÉHEZ, BESZERELÉSÉHEZ ÉS KARBANTARTÁSÁHOZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A DOMUS FÜSTCSŐ BEÉPÍTÉSÉHEZ, BESZERELÉSÉHEZ ÉS KARBANTARTÁSÁHOZ BEÉPÍTÉS ELŐT FIGYELMESEN OLVASSA EL AZ ÚTMUTATÓT! TARTALOMJEGYZÉK Műszaki tábla 3. old Megfelelőségi nyilatkozat 4.

Részletesebben

Twist kerámia tetõcserép

Twist kerámia tetõcserép A cserépcsalád kerámia elemei A cserépfedés nézete TWIST alapcserép TWIST szellõzõcserép TWIST hófogócserép,-0, db / m db / szarufaköz, min. db / 0 m táblázat szerint TWIST jobbos szegõcserép,-,0 db /

Részletesebben

Alacsony és közepes hőmérsékleten:45889 BÁZIS 95880 TÉRHÁLÓSÍTÓVAL Magas hőmérsékleten : 45889 BÁZIS 95881 TÉRHÁLÓSÍTÓVAL

Alacsony és közepes hőmérsékleten:45889 BÁZIS 95880 TÉRHÁLÓSÍTÓVAL Magas hőmérsékleten : 45889 BÁZIS 95881 TÉRHÁLÓSÍTÓVAL Alábbi dokumentum a vonatkozó termék adatlappal együtt érvényes. HEMPADUR MASTIC 45880/ HEMPADUR MASTIC 45881 Alacsony és közepes hőmérsékleten:45889 BÁZIS 95880 TÉRHÁLÓSÍTÓVAL Magas hőmérsékleten : 45889

Részletesebben

HŐSZIGETELT FALSZERKEZETEK PÁRATECHNIKÁJA. Szatmári Zoltán alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó

HŐSZIGETELT FALSZERKEZETEK PÁRATECHNIKÁJA. Szatmári Zoltán alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó HŐSZIGETELT FALSZERKEZETEK PÁRATECHNIKÁJA Szatmári Zoltán alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó Hogyan kerül nedvesség az épületbe 4 tagú családban naponta minimum 8 liter nedvesség keletkezik 75-80 g/fő/nap/h

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/130

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/130 Tájékoztató a szerződés I. sz. módosításáról - Dobó tér - Eger patak - Belvárosi térsor funkcióbővítő rehabilitációja (ÉMOP-3.1./C-09-f-011-0001.) - Városháza fejlesztése Közbeszerzési Értesítő száma:

Részletesebben

5. VALAMENNYI ÉLELMISZER-IPARI VÁLLALKOZÓRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS HIGIÉNIAI KÖVETELMÉNYEK AZ

5. VALAMENNYI ÉLELMISZER-IPARI VÁLLALKOZÓRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS HIGIÉNIAI KÖVETELMÉNYEK AZ 5. VALAMENNYI ÉLELMISZER-IPARI VÁLLALKOZÓRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS HIGIÉNIAI KÖVETELMÉNYEK AZ ÉLELMISZER-HIGIÉNIÁRÓL SZÓLÓ 852/2004/EK RENDELET ALAPJÁN 5.1. Élelmiszer-előállító és forgalmazó helyre vonatkozó

Részletesebben

Használati és karbantartási leírás

Használati és karbantartási leírás Használati és karbantartási leírás BEVEZETŐ Az ön által átvett épület, mint minden más tárgy vagy eszköz, ugyancsak rendszeres karbantartásra szorul. Annak érdekében, hogy az épület egyes részei, illetve

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT TERVEZÉSI PROGRAM 2012. BIATORBÁGY 16 TANTERMES ÁLTALÁNOS ISKOLA BIATORBÁGY POLGÁRMESTERI HIVATAL 2051 BIATORBÁGY, BAROSS GÁBOR UTCA 2/A

MÓDOSÍTOTT TERVEZÉSI PROGRAM 2012. BIATORBÁGY 16 TANTERMES ÁLTALÁNOS ISKOLA BIATORBÁGY POLGÁRMESTERI HIVATAL 2051 BIATORBÁGY, BAROSS GÁBOR UTCA 2/A MÓDOSÍTOTT TERVEZÉSI PROGRAM 202. BIATORBÁGY 6 TANTERMES ÁLTALÁNOS ISKOLA BIATORBÁGY POLGÁRMESTERI HIVATAL 205 BIATORBÁGY, BAROSS GÁBOR UTCA 2/A ÁLTALÁNOS MŰSZAKI ELŐÍRÁSOK. Általános előírások.. Tervezési

Részletesebben

Blade szerverek telepítési stratégiái meglévő adatközpontokba

Blade szerverek telepítési stratégiái meglévő adatközpontokba Blade szerverek telepítési stratégiái meglévő okba Írta: Neil Rasmussen 125. tanulmány 1. javított kiadás Vezetői összefoglaló A blade szerverek olyan energiasűrűséggel működnek, ami gyakorlatilag az összes

Részletesebben

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Szilárd tüzelésű kazán 6 720 809 698 (2014/03) HU Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Teljesítmény-tartomány 20 kw-tól 40 kw-ig Kezelés előtt figyelmesen olvassa el. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék

Részletesebben

43360-2/2014/START A j á n l a t i f e l h í v á s

43360-2/2014/START A j á n l a t i f e l h í v á s 43360-2/2014/START A j á n l a t i f e l h í v á s a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (rövidített cégnevén: MÁV-START Zrt.) Székhelye: 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt.

Részletesebben

12285/2015/START A j á n l a t i f e l h í v á s

12285/2015/START A j á n l a t i f e l h í v á s 12285/2015/START A j á n l a t i f e l h í v á s a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (rövidített cégnevén: MÁV-START Zrt.) Székhelye: 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt.

Részletesebben

HU BEÉPÍTHETŐ ELEKTROMOS FŐZŐLAPOK Használati útmutató: Beszerelés Karbantartás Használat PVL6KHT46. www.nardi.hu

HU BEÉPÍTHETŐ ELEKTROMOS FŐZŐLAPOK Használati útmutató: Beszerelés Karbantartás Használat PVL6KHT46. www.nardi.hu BEÉPÍTHETŐ ELEKTROMOS FŐZŐLAPOK Használati útmutató: Beszerelés Karbantartás Használat PVL6KHT46 1 Ezt a berendezést a gyárból való kikerülés előtt szakértő és hozzáértő személyzet tesztelte és fejlesztette

Részletesebben

TANGÓ BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

TANGÓ BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ A cserépcsalád kerámia elemei A cserépfedés nézete alapcserép szellõzõcserép hófogócserép - db / m db / szarufaköz, min. db / 0 m táblázat szerint jobbos szegõcserép,-, db / orom fm

Részletesebben

betoncserép_alk_techn.qxd 1/21/05 10:21 AM Page 1 BETONCSEREPEK 2004. SZEPTEMBER

betoncserép_alk_techn.qxd 1/21/05 10:21 AM Page 1 BETONCSEREPEK 2004. SZEPTEMBER betoncserép_alk_techn.qxd 1/21/05 10:21 AM Page 1 BETONCSEREPEK 2004. SZEPTEMBER betoncserép_alk_techn.qxd 1/21/05 10:21 AM Page 2 betoncserép_alk_techn.qxd 1/21/05 10:21 AM Page 3 TARTALOMJEGYZÉK Gyártás

Részletesebben

A 2009. január 1-jétől életbe lépő adó- és járulékváltozások szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatra gyakorolt hatásának bemutatása

A 2009. január 1-jétől életbe lépő adó- és járulékváltozások szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatra gyakorolt hatásának bemutatása A 2009. január 1-jétől életbe lépő adó- és járulékváltozások szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatra gyakorolt hatásának készült a Turizmus és Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság megbízásából

Részletesebben

A Fogaskerekű vasút Kerületi Építési Szabályzatának (a továbbiakban: KÉSZ)

A Fogaskerekű vasút Kerületi Építési Szabályzatának (a továbbiakban: KÉSZ) Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2015. (XI. 26.) önkormányzati rendelete a Fogaskerekű vasút Kerületi Építési Szabályzatáról Budapest Főváros XII. kerület

Részletesebben

MOBIL KERTI KEMENCE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

MOBIL KERTI KEMENCE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MOBIL KERTI KEMENCE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ VÁLL-KER KFT 6900 Makó, Návay Lajos tér 8. e-mail: vall-ker@vall-ker.hu; bemutatoterem@vall-ker.hu Tel : +36 62 511 040 Fax: +36 62 212 806 Mobil: +36 30 3757434

Részletesebben

RT típusú elektromos hőlégfúvók

RT típusú elektromos hőlégfúvók RT típusú elektromos hőlégfúvók SZERELÉSI ÉS KEZELÉSI ÚTMUTATÓ 2013.09.02. SOLARONICS Central Europe Kft. 1116 Budapest, Építész u. 8-12. Tel.: 203-112, Fax: 206-2719, Szerviz Tel.: (20) 49-700, E-mail:

Részletesebben

Bolero kerámia tetõcserép

Bolero kerámia tetõcserép A cserépcsalád kerámia elemei A cserépfedés nézete BOLERO alapcserép,-0, db / m BOLERO szellõzõcserép BOLERO hófogócserép db / szarufaköz, min. db / 0 m táblázat szerint BOLERO jobbos szegõcserép,-, db

Részletesebben

Ellenőrzőlista szalmonella elleni küzdelem, 1.0. verzió

Ellenőrzőlista szalmonella elleni küzdelem, 1.0. verzió Végeredmény %-ban (legfeljebb 100 %) 0 Enyhe hiányosságok száma = Y 0 Jelentős hiányosságok száma = O 0 Kritikus hiányosságok száma = R 0 Megfelelőség = G 0 Kérdések biztonságos takarmányt eredményez Eredm

Részletesebben

TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT?

TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT? TE MIRE KÖLTENÉD A REZSIT? Elindult az egyedülálló energia- és rezsimegtakarító kísérlet Több mint 20 000 Ft megtakarítás alig 1 hónap alatt! Ami a padlásfödémre került Ami a homlokzatra került Nem hőszigetelt

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A IR 64 /IB 64 TÍPUSÚ. Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A IR 64 /IB 64 TÍPUSÚ. Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat Vevõtájékoztató adatlap, megfelelõségi nyilatkozat A gyártó védjegye: A készülék típusazonosítója: IR/IB 64 A készülék kialakítása: beépíthetõ Fõzõmezõk teljesítménye: (kw) 7,1 1. Fõzõmezõ: jobb elsõ 1,4

Részletesebben

HIDROMASSZÁZS KÁDAK. Beépítési és használati utasítás

HIDROMASSZÁZS KÁDAK. Beépítési és használati utasítás HIDROMASSZÁZS KÁDAK Beépítési és használati utasítás Tisztelt Ügyfelünk! Kérjük, szenteljen maximális figyelmet a következő pár oldal tartalmának és tartsa be az összes utasítást, melyet itt olvashat.

Részletesebben

LB 88 H Levegőpárásító Használati útmutató

LB 88 H Levegőpárásító Használati útmutató LB 88 H H Levegőpárásító Használati útmutató Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm, Germany www.beurer.com MAGYAR Tisztelt Vásárlónk! Köszönjük, hogy a kínálatunkban szereplő termékek egyikét választotta.

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112,113,142 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Biatorbágy Város Önkormányzata tulajdonában

Részletesebben

Jármű- és hajtáselemek III. 1. tervezési feladat

Jármű- és hajtáselemek III. 1. tervezési feladat BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Jármű- és hajtáselemek III. (KOJHA 158) 1. tervezési feladat Járműelemek és Járműszerkezetanalízis Tanszék Jármű- és

Részletesebben

Műszaki tartalom a Budapest III. Kerület, Farkastorki út 48. szám alatt elhelyezkedő ingatlanon felépítésre kerülő 5 lakásos társasházra vonatkozóan

Műszaki tartalom a Budapest III. Kerület, Farkastorki út 48. szám alatt elhelyezkedő ingatlanon felépítésre kerülő 5 lakásos társasházra vonatkozóan Műszaki tartalom a Budapest III. Kerület, Farkastorki út 48. szám alatt elhelyezkedő ingatlanon felépítésre kerülő 5 lakásos társasházra vonatkozóan Földmunkák: A terv szerinti paraméterek alapján történt/történik,

Részletesebben

NYÍLT PÁLYÁZATI ELJÁRÁS AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁSA. Ajánlatkérő: Aligátor Vízilabda utánpótlás Sportegyesület 9700 Szombathely, Varasd u. 14.

NYÍLT PÁLYÁZATI ELJÁRÁS AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁSA. Ajánlatkérő: Aligátor Vízilabda utánpótlás Sportegyesület 9700 Szombathely, Varasd u. 14. NYÍLT PÁLYÁZATI ELJÁRÁS AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁSA Ajánlatkérő: Aligátor Vízilabda utánpótlás Sportegyesület 9700 Szombathely, Varasd u. 14. Tisztelt Ajánlattevő! Az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület

Részletesebben

TATA, REMETESÉG Wellness Hotel Gottwald SZERKEZETI- ÉS SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁS 2012 ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ

TATA, REMETESÉG Wellness Hotel Gottwald SZERKEZETI- ÉS SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁS 2012 ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ LT-PLAN BT Épület- és településtervezés Tatabánya, Tátra u. 1/A 2804 Tatabánya, Pf. 406 Munkaszám: 3/2012. TATA, REMETESÉG Wellness Hotel Gottwald SZERKEZETI- ÉS SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁS 2012 ALÁTÁMASZTÓ

Részletesebben

Biztonsági információ

Biztonsági információ Biztonsági információ Figyelmeztetés A figyelmeztetés meghatároz bizonyos helyzeteket, tevékenységeket, amelyek veszélyt jelentenek a használóra. Annak érdekében, hogy elkerülje az áramütést vagy a személyi

Részletesebben

FELHÍVÁS. Az ár-, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése belterületi rendszerek fejlesztésének megvalósítására

FELHÍVÁS. Az ár-, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése belterületi rendszerek fejlesztésének megvalósítására FELHÍVÁS Az ár-, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése belterületi rendszerek fejlesztésének megvalósítására A felhívás címe: Települési környezetvédelmi infrastruktúrafejlesztések

Részletesebben

http://www.geosolar.hu/katalogus/alpha-innotec/foldes-hőszivattyu-hazilag.html

http://www.geosolar.hu/katalogus/alpha-innotec/foldes-hőszivattyu-hazilag.html Tisztelt Érdeklődő! Nagyon szépen köszönjük az érdeklődését az eddigi legkompaktabb hőközpontunk iránt. A WZS ( fagyálló-folyadékos hőszivattyús hőközpont ) a svájci Alpha-InnoTec németországi (kasendorfi)

Részletesebben

(Egységes szerkezetbe foglalva az 5/2013. (II.15.) számú módosítással)

(Egységes szerkezetbe foglalva az 5/2013. (II.15.) számú módosítással) SZÉKESFEHÉRVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE 26/2006. (XI. 28.) RENDELETE SZÉKESFEHÉRVÁR, VIDEOTON HOLDING ZRT. ÉS KÖRNYÉKE SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL (Egységes szerkezetbe

Részletesebben

kéményrendszerek Bakonytherm Klasszik kémény építési utasítás www.bakonytherm-tegla.hu

kéményrendszerek Bakonytherm Klasszik kémény építési utasítás www.bakonytherm-tegla.hu kéményrendszerek Bakonytherm Klasszik kémény építési utasítás www.bakonytherm-tegla.hu KÉMÉNYRENDSZEREK Kéményépítés általános szabályai: 1. A kéményépítést a tervek a helyi és országos előírások szabványok

Részletesebben

Tolóajtós gardrób átgondoltan

Tolóajtós gardrób átgondoltan Tolóajtós gardrób átgondoltan Egy lakás igen fontos része egy gardróbszekrény. Minél kisebb a lakás mérete, annál inkább a gardróbszekrény hivatott elnyelni a család használatban lévő és szezonálisan éppen

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 003 081 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 003 081 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU0000081T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 003 081 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 03 816664 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

n) Elfogadó : Jelenti jelen ÁSZF tekintetében azt a kereskedelmi, illetve egészségügyi szolgáltató szervezetet, amely a forgalomba hozott SZÉP

n) Elfogadó : Jelenti jelen ÁSZF tekintetében azt a kereskedelmi, illetve egészségügyi szolgáltató szervezetet, amely a forgalomba hozott SZÉP CM Terminál Eszközhasználati és Rendszerszolgáltatási Szolgáltatás Általános Szerződési Feltételek Széchenyi Pihenő Kártya és Egészségpénztári Kártya esetén 1. Általános Szerződési Feltételek hatálya,

Részletesebben

Tárgy: Polyfelt PGM-G 100 aszfaltrács hőmérsékletviselkedés vizsgálata.

Tárgy: Polyfelt PGM-G 100 aszfaltrács hőmérsékletviselkedés vizsgálata. Tárgy: Polyfelt PGM-G 100 aszfaltrács hőmérsékletviselkedés vizsgálata. Minta beérkezése: 2005.09.09 Csomagolás: mintadarab, személyesen átadva Próbamennyiség: kb. 6 m 2 A termék ismertetőjegye: üvegszálakkal

Részletesebben

PÁLYÁZAT TÁMOGATÁSI ESZKÖZÖK 2016. ÉVI ODAÍTÉLÉSÉRE, A NAGYOBB HOZZÁADOTT ÉRTÉKŰ TERMÉKEK LÉTREHOZÁSRA IRÁNYULÓ BERUHÁZÁSOK MEGVALÓSÍTÁSÁRA

PÁLYÁZAT TÁMOGATÁSI ESZKÖZÖK 2016. ÉVI ODAÍTÉLÉSÉRE, A NAGYOBB HOZZÁADOTT ÉRTÉKŰ TERMÉKEK LÉTREHOZÁSRA IRÁNYULÓ BERUHÁZÁSOK MEGVALÓSÍTÁSÁRA PÁLYÁZAT TÁMOGATÁSI ESZKÖZÖK 2016. ÉVI ODAÍTÉLÉSÉRE, A NAGYOBB HOZZÁADOTT ÉRTÉKŰ TERMÉKEK LÉTREHOZÁSRA IRÁNYULÓ BERUHÁZÁSOK MEGVALÓSÍTÁSÁRA Referenciaszám: M-07/2016-II 1. A pályázat célja támogatási eszközök

Részletesebben

Nettó listaár 2015 HUF. Geberit padlóösszefolyók épített zuhanyzóhoz

Nettó listaár 2015 HUF. Geberit padlóösszefolyók épített zuhanyzóhoz Geberit padlóösszefolyók épített zuhanyzóhoz Nettó listaár 2015 HUF Padlóba történő beépítési magasság: 90-200 mm vagy 65-175 mm, a beépítő készlet függvényében. A padlócsempe vastagsága: 2-40 mm vagy

Részletesebben

I. TÉNYÁLLÁS A JOGKÉRDÉS

I. TÉNYÁLLÁS A JOGKÉRDÉS Független biztosításközvetítői tevékenységet végző gazdálkodó szervezeten, illetve az e gazdálkodó szervezettel egyéb jogviszonyban álló gazdálkodó szervezeten belül biztosításközvetítői tevékenységet

Részletesebben

ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV

ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV rendszerű inverter légkondicionálók FXNQ20A2VEB FXNQ25A2VEB FXNQ32A2VEB FXNQ40A2VEB FXNQ50A2VEB FXNQ63A2VEB TARTALOMJEGYZÉK ÜZEMELTETÉS ELŐTT OLVASSA EL Alkatrészek neve és funkciója...2

Részletesebben

"Budapest VI. kerület Nyugati tér - Skála Metro előtti köztér megújítása - átalakítás és rekonstrukció" - eredmény

Budapest VI. kerület Nyugati tér - Skála Metro előtti köztér megújítása - átalakítás és rekonstrukció - eredmény "Budapest VI. kerület Nyugati tér - Skála Metro előtti köztér megújítása - átalakítás és rekonstrukció" - eredmény Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/56 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa:

Részletesebben

SZAKORVOSI RENDELŐINTÉZET RÉSZLEGES BELSŐ ÁTALAKÍTÁSA BUDAPEST III. VÖRÖSVÁRI ÚT 88-96. ÉPÜLETGÉPÉSZET

SZAKORVOSI RENDELŐINTÉZET RÉSZLEGES BELSŐ ÁTALAKÍTÁSA BUDAPEST III. VÖRÖSVÁRI ÚT 88-96. ÉPÜLETGÉPÉSZET SZAKORVOSI RENDELŐINTÉZET RÉSZLEGES BELSŐ ÁTALAKÍTÁSA BUDAPEST III. VÖRÖSVÁRI ÚT 88-96. ÉPÜLETGÉPÉSZET TARTALOMJEGYZÉK ÉPÜLETGÉPÉSZ SZAKTERVEZŐI NYILATKOZAT ÉPÜLETGÉPÉSZETI MŰSZAKI LEÍRÁS 1. Általános

Részletesebben

A tájékoztatót a FÜTSZIG BAU dokumentumai, valamint a témában megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos

A tájékoztatót a FÜTSZIG BAU dokumentumai, valamint a témában megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Komlós Ferenc: A hőszivattyúzás Épületfajták fajlagos energiaigényei [kwh/m 2 év] Forrás:

Részletesebben

a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (rövidített cégnevén: MÁV-START Zrt.)

a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (rövidített cégnevén: MÁV-START Zrt.) Ajánlati felhívás a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (rövidített cégnevén: MÁV-START Zrt.) Székhelye: 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60. Számlavezető bank: Kereskedelmi

Részletesebben

CÉGÜNKRÕL. Dobai István ügyvezetõ. Drizner Ferenc. Torma András

CÉGÜNKRÕL. Dobai István ügyvezetõ. Drizner Ferenc. Torma András CÉGÜNKRÕL A DRITOR Kft. 1991-ben alakult Debrecenben. Fõ tevékenysége az építõipari nagykereskedelem volt. Vállalatunk életében meghatározó év volt 1996, amikor a kereskedelem mellett fontos szerepet kapott

Részletesebben

Szombathely, Szent Márton utca és környezetének rehabilitációja II. ütem: Szent Márton út északi oldal térfelújításának vizsgálata Egyeztetési anyag

Szombathely, Szent Márton utca és környezetének rehabilitációja II. ütem: Szent Márton út északi oldal térfelújításának vizsgálata Egyeztetési anyag Megbízó: Szombathely MJV Önkormányzata 9700 Szombathely, Kossuth L. u. 1-3. Tervező: Építészet: Litkei Tamás, okl. építészmérnök, vezető tervező É-1 18-0033 Litkei Építésziroda Kft. Úttervezés: Tóthné

Részletesebben

Zehnder Comfosystems Hővisszanyerő szellőzés

Zehnder Comfosystems Hővisszanyerő szellőzés Zehnder Comfosystems Hővisszanyerő szellőzés always around you Fűtés Hűtés Friss levegő Tiszta levegő 1 Zehnder Comfosystems Hővisszanyerő szellőzés Általános bemutatás Nyári időszak A XXI. századi építési

Részletesebben

LG MS1987U. Mikrohullámú sütő HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

LG MS1987U. Mikrohullámú sütő HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ LG MS1987U Mikrohullámú sütő HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Fontos biztonsági előírások 1. Soha ne próbálja meg önállóan megjavítani, átalakítani vagy beállítani a mikrohullámú sütő ajtaját, vezérlőpanelét, biztonsági

Részletesebben

CLIPSOPLAC elválasztófal. Clips elválasztófal- 1

CLIPSOPLAC elválasztófal. Clips elválasztófal- 1 CLIPSOPLAC elválasztófal Clips elválasztófal- 1 Clips elválasztófal- 2 Alap válaszfal, mely müszakilag és esztétikailag is kielégíti az irodafalakkal szemben támasztott igényeket A CLIPSOPLAC válaszfal

Részletesebben

a Helyi Építési Szabályzatról

a Helyi Építési Szabályzatról Öreglak Községi Önkormányzat Képviselő testületének 13/2004. (IX. 9.) számú rendelete a Helyi Építési Szabályzatról (egységes szerkezetben a módosítására kiadott 15/2005.(XI.30.) és a 13/2009. (IX. 18.)

Részletesebben

Beszerelési, csatlakoztatási és használati utasítások

Beszerelési, csatlakoztatási és használati utasítások HU Beszerelési, csatlakoztatási és használati utasítások Beépíthető gáz főzőlap Beépíthető gáz főzőlap Tisztelt vásárlónk! Beépíthető gáz főzőlap háztartásban való használatra készült. Termékeink csomagolása

Részletesebben

(egységes szerkezetben a 9/2009./VII.6./sz. rendelettel)

(egységes szerkezetben a 9/2009./VII.6./sz. rendelettel) Hollád Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 8/2007./IX.19./sz. rendelete a a 6/2007./V.25./rendelettel módosított, 6/2005. (IV.25.) számú rendelete Hollád község Helyi Építési Szabályzatának, valamint

Részletesebben

Egészségügyi létesítmények villamos berendezéseinek tervezése. Szakmai segédlet tervezők, kivitelezők és üzemeltetők számára

Egészségügyi létesítmények villamos berendezéseinek tervezése. Szakmai segédlet tervezők, kivitelezők és üzemeltetők számára Feladatalapú pályázati témák 2015 (Sorszám: 2/2015/1.) Egészségügyi létesítmények villamos berendezéseinek tervezése Szakmai segédlet tervezők, kivitelezők és üzemeltetők számára Magyar Mérnöki Kamara

Részletesebben

JÓTÁLLÁSI JEGY HASZNÁLATI UTASíTÁS

JÓTÁLLÁSI JEGY HASZNÁLATI UTASíTÁS MASSZÁZS RENDSZEREK YOU PLUS Hydro/Air, YOU DUO Hydro/Air HASZNÁLATI UTASíTÁS - 2 - A HMR TÍPUSA A KÁD MEGNEVEZÉSE ÉS MÉRETEI GYÁRTÁSI SZÁM TELEPÍTÉS IDŐPONTJA VÁSÁRLÓI BLOKK SZÁMA ELADÁS IDŐPONTJA FORGALMAZÓ:

Részletesebben

Nemesgulács Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2014. (..) önkormányzati rendelete a helyi építési szabályzatról

Nemesgulács Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2014. (..) önkormányzati rendelete a helyi építési szabályzatról Nemesgulács Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2014. (..) önkormányzati rendelete a helyi építési szabályzatról Nemesgulács Község Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról

Részletesebben

MASSZÁZS RENDSZEREK JÓTÁLLÁSI JEGY HASZNÁLATI

MASSZÁZS RENDSZEREK JÓTÁLLÁSI JEGY HASZNÁLATI MASSZÁZS RENDSZEREK JÓTÁLLÁSI JEGY HASZNÁLATI UTASíTÁS - 2 - JÓTÁLLÁSI JEGY A HMR TÍPUSA JÓTÁLLÁSI JEGY JÓTÁLLÁSI JEGY A KÁD MEGNEVEZÉSE ÉS MÉRETEI GYÁRTÁSI SZÁM TELEPÍTÉS IDŐPONTJA VÁSÁRLÓI BLOKK SZÁMA

Részletesebben

Gyakran ismétlődő kérdések - Napkollektor

Gyakran ismétlődő kérdések - Napkollektor Gyakran ismétlődő kérdések - Napkollektor Miért éri meg megvenni ezt a napkollektort? Mert pénzt tudunk vele megtakarítani és függetlenné válunk a külső energiaforrásoktól. Üzembe helyezhetjük a hétvégi-házunkban

Részletesebben

Csaptelepek & Zuhanyok

Csaptelepek & Zuhanyok Csaptelepek & Zuhanyok A TEKA CSOPORT BEMUTATÁSA A Teka csoport tevékenységi köre magában foglalja az otthoni és professzionális konyhai és fürdőszobai felszerelések, rozsdamentes acél konténerek és elektronikai

Részletesebben

A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos önkormányzati feladatok

A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos önkormányzati feladatok Bucsuszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2003. (I.31.) sz. Önk. Rendelete a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatással és a köztisztasággal kapcsolatos

Részletesebben

Porzsákos porszívó HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Modellszám: VC-222. A használat előtt kérjük, olvassa el figyelmesen az útmutatót!

Porzsákos porszívó HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Modellszám: VC-222. A használat előtt kérjük, olvassa el figyelmesen az útmutatót! Porzsákos porszívó HASZNÁLATI UTASÍTÁS Modellszám: VC-222 A használat előtt kérjük, olvassa el figyelmesen az útmutatót! KIZÁRÓLAG HÁZTARTÁSI CÉLRA HASZNÁLHATÓ FONTOS BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK Az elektromos

Részletesebben

123/1997. (VII. 18.) Korm. rendelet. a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízilétesítmények védelméről

123/1997. (VII. 18.) Korm. rendelet. a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízilétesítmények védelméről 123/1997. (VII. 18.) Korm. rendelet a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízilétesítmények védelméről A Kormány a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 14.

Részletesebben