A KATONA TÖRTÉNETE Szóban, játékban, zenében Fordította: Lackfi János

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A KATONA TÖRTÉNETE Szóban, játékban, zenében Fordította: Lackfi János"

Átírás

1 C. F. Ramuz: A TÖRTÉNETE Szóban, játékban, zenében Fordította: Lackfi János Lackfi János fordítását egy mesélővel történő előadásra szerkesztette Mácsai Pál Állványokon álló kis hordozható színpad. Mindkét oldalt egy-egy dobogó. Az egyik dobogón ül a mesélő, előtte kis aztal, rajta kancsó bor, pohár. A zenekar a másikra telepszik. ELSŐ RÉSZ 1. A INDULÓJA Városok, falvak sora, megy haza a katona. Két hét kimenőt kapott, ballag egyre éjt-napot. Ballagott, árkon-bokron át. Várta már az otthonát, annyit járta út porát. Nem rossz hely, milyen szép is itt... Patak partján pihenhetnénk egy kicsit. Szép kis szakma, a mindenit! Úton éjt-nap, nincs egy vasam... Na, zsákomban is minden összevissza van! A Szent Józsefem hova bújhatott? Ezüst érmécske volt, arannyal futtatott Szépen vagyunk!... Turkál tovább, matat, előhúz papírba göngyölt dolgokat, előhúz töltényt, egy tükröt is talált, (épphogycsak látja már benne magát), de az az arckép hol lehet?

2 C. F. Ramuz - Lackfi János - Mácsai Pál: A katona története 2 (mármint kedvese képe, tőle magától kapta meg) Na megvan Ő mégis mélyebbre ás, kis hegedűje bújik elő, mi más. A Olcsón vettem, de olyan is, hangolni kell, mindig hamis AZ ELSŐ JELENET ZENÉJE Ahogy patakparton egyedül hegedül, Egy öregember toppan elé hirtelenül. Baljában könyv, nem nagy, kézre álló. Jobb kezében lepkeháló. A hegedűjét adja nekem! A Nem! Megveszem! A Nem! Adja ide ezért a könyvért cserébe. A Nem tudok olvasni, kérem. Nem tud olvasni? Nem érdekes. Elolvashatja bárki ezt, hiszen még olvasni sem kell. Olyan könyv ez, tudja meg, ember, hogy olvassa magát, bizony. Mindent tudok, ha kinyitom. E könyv... mint egy kassza, olyan, Kinyitom, s minden benne van!... Rangok!

3 C. F. Ramuz - Lackfi János - Mácsai Pál: A katona története 3 Bankók! ARANY! A Lássam előbb még én magam!... Tökéletesen igaza van. A katona ujja sorra-sort követ, s tényleg: olvassa a betűket! Árfolyam, látra, részvény, futamidő... Olvasom, de ez cseppet sem érhető. Próbálkozzon csak, türelem! Meglátja, menni fog, kedvesem! A Meg aztán, Uram, a könyv biztos sokba került, én meg tíz frankért vettem a hegedűt. Milyen szép, ha valaki becsületes, hát most méltó jutalma lesz, jó alkut köthet, itt az alkalom. Nem mindennapi ajánlat, mondhatom. Mondjon igent, használja ki... A Hát, ha ehhez ragaszkodik! Áll az alku, kedves Uram Rázzunk kezet alaposan! A katona a hegedűt az idegennek nyújtja, a könyvet pedig rögtön felüti újra. Futamidő, árfolyam, részvény, látra, tőzsde, harmincegyedike... Milyen nap van ma? Szerda, s még csak huszonnyolcadika... Nocsak, a könyvben minden előbbre tart.

4 C. F. Ramuz - Lackfi János - Mácsai Pál: A katona története 4 Ez a könyv előre elmondja a dolgokat. hű de fura! Most az idegen vonót illeszt a húrra: de meg se nyekken az, hiába húzza. Figyelj, gyere velem, haza! A Minek mennék oda? Nem boldogulok egyedül! Sehogyse sikerül. Hipp-hopp, három-négy leckét adsz nekem, majd hazaviszlek egyenesen. A Miért, maga merre lakik? Nem messze tőletek, csak itt. A De nekem nincs, csak két hetem, kimenőnek aligha sok. Kis kitérő csak, hidd el nekem. Különben is, a kocsim itt van velem, kocsin gyorsabban hazaérsz, mint gyalog. A De vár rám a menyasszonyom... Pár nap még, s újra láthatod. Éppen időben leszel ott... A Lesz-e szállás, lakás? Lakás, evés, gondozás, frissítés, ápolás,

5 C. F. Ramuz - Lackfi János - Mácsai Pál: A katona története 5 kocsin hazafuvarozás, két-három nap, annyi se kell, s egy életre gazdag leszel... A És vajon lesz mit enni ott? Elsőrangú a konyha, a tej s a vaj csorog. A Valamit inni is kapok? Csupa válogatott borok. A És dohányozhatok? Lesznek aranypapír-gyűrűs szivarok. No, ahogy akarja, itt vagyok. Ahogy akarja, úgy legyen! S ment az öreggel peckesen, s az nem mást mondott, mint színigazat, vagyis Joseph ehet-ihat, mint soha addig, úgy dédelgetik ezalatt, tanítja az öreget játszani, ő meg a könyvet tanulja ki. Megért e kaland két napot, s a harmadik eljött legott. Egyszerre csak betoppant az öreg: No, elégedett vagy? Álltuk az ígéretet? Igen, igen! No, itt az idő. Gyere velem! Beülnek a kocsiba, indulnak sebesen. Hű, Joseph az üléstámlát markolja meg. Fogalma sincs, mi ez.

6 C. F. Ramuz - Lackfi János - Mácsai Pál: A katona története 6 Vigyázz, erős lovak ezek! Kapaszkodj, te gyerek! Joseph kiszállna, ugrana, de már nem lehet. A bricska levegőbe emelkedik, szántja az eget napnyugatig. Elégedett vagy, no, elégedett? Odafenn úsznak a mezők felett, hogy mennyi ideig? Már nincs idő, nem telik... Aztán megint minden a régi lett. 3. A INDULÓJA (újra) Városok, falvak sora, megy haza a katona. Két hét kimenőt kapott, ballag egyre éjt-napot. Ballagott, árkon-bokron át. Örül, hogy hazatalált, annyit járta út porát. Ohó, remek! már itthon is vagyok! Chappuis-né, jónapot! Nem hallja, mindegy, hohó, Louis! Louis van ott! Mezőre hajt a szénásszekerén, ő az, Louis, a jóbarát, amott! No mi ez, hát mi van, nem is figyel oda? Hé, Louis, nem ismersz meg vagy mi a csoda? Joseph vagyok, a katona, Joseph... Nem emlékszel vajon? De az megy tovább az uton... Joseph is megy egy másikon. S most itt az iskola, harang, harangtorony, És itt a pék, a fogadó, mindenhol emberek,

7 C. F. Ramuz - Lackfi János - Mácsai Pál: A katona története 7 sok férfi, nő, gyerek! Emlékeztek Josephre biztosan! De hát mi van? De hát mi van? Csak nem féltek tőlem? Ugyan! Joseph Dupraz ez, pontosan! Joseph!... Egy ajtó csapódik, egy másik, sorba fordul még egy, még száz, mind rozsdásan nyikordul. Nyekereg mind hangosan. Josephnek eszébe jut: Ő még hátravan!... édesanyjára gondolt, de az őt látva menekült sebesen, ekkor gondolja: Vár a jegyesem... De be se lép az ismerős házba. A kerítés- résen belesve látja: Szép az, mint volt. De mire megy vele? Férje van! S két gyereke! Hosszú csend. Elfulladt hangon megszólal. Ó, a bitang, bugris bitang, tudom már, ki vagy, biztosan. Értem már, időbe telt ugyan. Évek teltek el, nem napok. Elcsendesedve. Azt hitték, kísértet vagyok, élők között élőhalott. Kis csend. Újra hangosan. Ó, a bitang, bugris bitang! S én hallgattam rá botoran, éhes voltam, no meg fáradt kegyetlenül, de mért hallgattam rá gyanakodnom kellett volna, én pedig barom módjára hiszek neki, s a hegedűm odaadom, boldogtalan vagyok nagyon, most aztán meg mivé leszek? hát most aztán én mit tegyek? PASZTORÁL (kezdet) A katona a piactéren ül, egyedül. Vállán a zsákja, ül, egyre ül.

8 C. F. Ramuz - Lackfi János - Mácsai Pál: A katona története 8 S egy ismerős hang szólítja a háta mögül. Hát most mihez kezdesz, fiam? A Ó, te bitang, bugris bitang, várj, megkapod alaposan!... Szólhatnál udvariasan! És nyugalom!... Na... Hallod, fiam? Mihez kezdesz, no mondd, mi van? Elfeledtél mindent talán? S a díszes könyv hol van, komám? A Ahol a többi holmim. És még búslakodol, mi? Ami kell, megvan mindened. Egy katona mióta nyekereg? Hölgyek-urak, láttak már ilyet?... (kiabál) Vííígyázz!... Kardot hüveeelybe!... Pihenj! Most tedd le a zsákod, na, menj! Úgy!... Most helyedre visszaállsz! Jó, figyelem!... Vigyázz!... Katonasipkád vedd le szépen! No, tedd fel ezt! Híj, de jól áll, tökéletes! Zubbonyod vedd le, majd öltönybe' jársz! Aztán helyedre visszaállsz! Úgy!... Most helyedre visszaállsz! Nincs vége még. Vigyázz, remek! Most vedd elő a könyvedet! Ez az. De ne így fogd, te szamár! Még elveszted, szorítsd a hónod alá! Hisz e könyv milliókat ér, igen, Fogd erősen... Úgy, kedvesem. Hegedűd az enyém, a könyv a tied: Van vagyona mindenkinek. Olvasd, gyerek! 5. PASZTORÁL (folytatás) A katona olvasni kezdte a könyvet, s az olvasásból

9 C. F. Ramuz - Lackfi János - Mácsai Pál: A katona története 9 pénz lett, és megint pénz és mindegyre pénz. Olvasta a könyvet, olvasta mohón, és dőlt a pénz, csőstül a vagyon, s ölébe hullott minden, amit akart, a kufár vesz, elad, előbb csak tárgyakat... Dobpergés Urak, hölgyek, válasszanak... Fekete, tengerkék, középkék, pasztellkék és égszínkék, homokszürke, bézsszínű, borostyánszín, szürkésfekete, középszürke, feketésfekete, halványlila és csoki, kekiszínű és deres, egytíz, egyhúsz, egyharminc és egynegyvenes, és fantázia-szövetek, krepdesin, moaré-selyem, az árak háború előttiek... Dobpergés E könyv... mint egy kassza, bizony, elég kinyitni, jut vastagon... Veszel és eladsz, előbb tárgyakat, azután lelkekben utazol, azám! No isten áldjon, kiskomám. S az idegen, akitől a könyvet kapta, Akinek tízfrankos hegedűjét adta: Búcsút se vesz a katonától. Csak eltűnik, mint a kámfor, Megkapom, amit akarok, máris enyém, ha megkívánom, kiszedhetek a könyvből mindent az égvilágon. Egy napon, ugye, meghalunk, hát ide mindent, sebesen... Mégsem csapott be hát, hiszen végül a halál vár lesen. Ez is kell meg amaz, meg még a harmadik, mindet ide nekem! Meg lehet venni? Megveszem, csak hogy legyen. Mindent ide!... De hiába pénz, hiába ház, Szolgája, ökre hiába száz Hiába hintó és drágakő.

10 C. F. Ramuz - Lackfi János - Mácsai Pál: A katona története 10 Hiába lovak és szeretők. De hát mi van? Mi a csuda van? Hát minden. Meg semmi. Rájött már százszorosan. Mit szemünk-szánk kíván, az ezernyi kincs, mintha nem is lenne, mert bennünk semmi sincs. Minden dolog hamis, minden dolog halott, minden dolog üres: csak máz és csak burok... Ó, a jó, régi tárgyak, ó, az igaziak, közkézen forogtak, de ma már egy sem enyém, pedig ők számítanak csak. 6. AZ ELSŐ JELENET ZENÉJE (közben szól a zene) Jó hallani, tapintani, nem az enyém, mind ingyenes, nem kell fizetni, mindenkié, nem az enyém jaj, szombat est, a fűben ültünk, hétvége volt, az emberek locsolgatták a kertjüket: Hány kanna billegett? Kislányok játszottak adj-király-katonát, lépünk falak közé vagy fűben ülünk tovább, szolgáló jön, mindenkinek megtölti poharát a bennünk lakó dolgok kellenének nekem: Sátán, sátán, elloptad mindenem! Most mit tegyek? A könyv mit ír, mi legyen? Na, te könyv, magyarázd meg, ha tudod, hogyan csinálják, akik boldogok? Ej könyv, te könyv, hisz tudnod kellene, hogyan csinálja, kinek nincs semmije? Te könyv, hogyan, figyelj, hogyan lehetne mindent visszacsinálni okosan? Lapozza előre. Lapozza hátra. Összecsapja. A földhöz vágja. Elindul.Vissza se néz a könyvre. Hopp! Egy öregasszony áll előtte. A Mit akar? Önnel beszélni, ha lehet... Engedje meg, uram, véletlenül leejtette ezt.

11 C. F. Ramuz - Lackfi János - Mácsai Pál: A katona története 11 A Nem érdekes. Íme, kérem, a kosaram benne száz ritka áru van... A Köszönöm. Kedves jó uram, legyen olyan... A Fogja! Arany. De csak nem képzeli, ugyan! Az embernek méltósága van. Csak az kell, amit megkeres szorgosan. Kis szakma is szakma, Uram! Íme kérem, a kosaram. Nézze csak, nézze, Uram!... Egyre gyorsabban. Ezüst-medál, kívül arany?... Nem?... Hát tükröt? Azt sem? Hogyan?... Töltény talán? Ó, tudom ám! Arckép keretben? Csak vigye! Egyre érdekesebb, ugye? Még mindig nem?... Nem vagy igen? És ez a kis hegedű, kedvesem? A Mennyiért adod ide? Mi az ára? Na, ki vele! Megegyezünk, baráti ár. Próbáljad ki előbb talán, az árról döntsünk azután. S a Katona, ki egykor úgy húzta, Tíz frankos hegedűn úgy nyúzta, Táncolt rá férfi, nő, sőt gyerek, Egy árva hangot, hiába húzza, A hegedűből most ki nem vehet. Nézi a banyát: sehol senki,

12 C. F. Ramuz - Lackfi János - Mácsai Pál: A katona története 12 Nézi a hegedűt: földhöz teremti, Nézi a könyvet: miszlikre tépi. Baktat tovább, marad a színpadon Egy törött hegedű s egy dúlt papírhalom. 7. A HARMADIK JELENET ZENÉJE ELSŐ RÉSZ VÉGE

13 C. F. Ramuz - Lackfi János - Mácsai Pál: A katona története 13 A INDULÓJA (ismétlés) Városok, falvak sora, torony iránt ballag tova. Ugyan, merre kódorog, ballag egyre éjt-napot. Híd, patak, vadon vidék, de hogy hová, tudja ég... zenei kiállásban Maga sem tudja, maga sem, merre jár de indulnia kell, muszáj, és nincsen maradása már. MÁSODIK RÉSZ Menekül, valahol, olyan megint, mint valaha, De hátizsákja sincs, nincs semi holmija. újra zene alatt Városok, falvak sora, megy, mert arra van haza, Jaj, de ő már nem önmaga!... Megy másfelé, nincs otthona! Ugyanott tart, most ugyanott, Ballagott, és cask baktatott. zene vége Megint egy újabb vidék, egy falu közeleg épp, gondolja: Térjünk be, és betér, egy fogadóhoz ér, betér, három decit kér, inni kér, megissza majd, aztán mi lesz? Azzal nézelődni kezd, az apró ablakon kinéz. A pékség körül emberek, hallgatják, hogy a dob pereg. (mint kikiáltó) Közhírré tétetik: Szeretett királyunk egyetlen leánya Titokzatos kórság, nyavalya prédája. Ez a szörnyű métely dacol minden jóval, Csalmatok levével, gyógyító bogyóval. Hiába kuruzslók, javasok és bölcsek,

14 C. F. Ramuz - Lackfi János - Mácsai Pál: A katona története 14 Éjféli főzetek és déli gyümölcsek. Rázza a láz, rázza, hideglelelés váltja. Napra nap így sorvad a király leánya: Nem eszik, nem iszik, dolgára se jár ki. Aki meggyógyítja, orvos, felcser, bárki: Annak uralkodónk nem fizet egyébbel: Szépséges leánya felséges kezével! Figyelmezzetek mind, kicsinyek és nagyok: Közhírré tétetett, amit hallottatok! És a kikiáltás végezetével Ez a kikiáltó a kocsmába lép el. Ott a kocsmapultról üveg pálinkát hoz, Odaül egyenest a katonához. Adjisten! - Nem ismerjük egymást, koma, de én is voltam katona. Úgy nézem, nincs jó kedved, bizony, kapóra jöhet neked az alkalom. A királylány, a királylány eladó. Mit szólsz hozzá? Éppen neked való! Mondd, hogy katona-orvos vagy, vágj bele, ha nem sikerül, akkor is megérte... Miért ne? Végülis, miért ne?... A jótanácsot köszönöm, ég veled, koma! Azonmód felpattan a katona. Felpattan, kilép, elsiet. Már itt is a királyi kert, kérdik az őrök, hova megy. Hova? A királyhoz megyek! KIRÁLYI INDULÓ És fogadja őt a felséges király. - Orvos ön? - Katonaorvos. - Jó, ha tudja, járt már itt rengeteg. - Csakhogy nekem van egy módszerem. - Holnap láthatja a gyermekem. A

15 C. F. Ramuz - Lackfi János - Mácsai Pál: A katona története 15 Kártyalapok, mit mondotok tehát? Kőr hetes, kőr tizes, csupa szív, csupa adu, nahát... Miért folyton más, én meg sosem? Bizony, elkel egy lány, hiszen mióta nincs már senki sem! Mi több, királylány jut nekem!... S ahogy kártyával fürkész a jövőbe: Mintha valaki állna mögötte. Megfordul. Nem ember. Ő az. Persze, ő. Kezében pálinka s a tízfrankos hegedű! Csakhogy, édes öregem, megelőztek rendesen. Nézd csak... itt a gyógyszerem... Összetörted. De mi az nekem? Szív hetes, szív tizes, szív dáma, nem? Azt hittük, a boldogság itt terem? Elhittük, ugye, kedvesem? Mutatja a hegedűt. Csodaszer kell hozzá, épp ilyen. S van csodaszer: a hegedű. De csak nekem. (A tompa hangon Igazat mond, övé mindenem, Van csodaszere, s nincs nekem, nem maradt semmim, semmi sem.) húzható eközben Ritka gyógyszer, csodás, mesés... Zenét, zenét, zenét, zenét!... Nincs más, ez az egy lányka van. neked befellegzett, fiam. A Az ördöghöz, hirtelen. Van pénzem. Nem játszik egy partit, uram? csodálkozva megtorpan. Hogyan? A Azt kérdem, játszik-e velem?

16 C. F. Ramuz - Lackfi János - Mácsai Pál: A katona története 16 Hát, barátocskám... Odahúz egy széket. nagyon szívesen. Leül. A pénzt húz elő a zsebéből Arany, tallérok, bankjegyek. Térdére fekteti a hegedűt. Remek! A A téteket! Tíz fillér egy kör. Mehet? A Két frank, egy fillérrel se kevesebb. Ahogy óhajtja, de jobb, ha vigyáz!... Se könyve, se hegedűje már, majd a kis pénze is tovaszáll... Mindennek vége azután... Semmije nem marad, csupán... csupán az éhkopp. ÉHKOPP, az ám! Kőrre kőr és treffre treff Színre szín és tromfra tromf. Az ördög kever: és egyre nyer. A katona oszt: és egyre veszt. Nem esztelen cselekszi ezt. Igyon uram, ez így dukál, Minden játszmára új pohár, A nyertes ihat, a vesztes állja, Uram, ürítsen pohárt pohárra! Pereg a parti, lapra lap. Az ördög részeg, mint a csap. Nemsokára kél a nap. A katona egyre józanabb.

17 C. F. Ramuz - Lackfi János - Mácsai Pál: A katona története 17 A tét e perctől száz forint! részeg Megőrültél, ezek szerint! Az összes pénzemet! Pikk ász, pikk ász, hát neked?! Szív Dáma! Me-gint én nye rek Erő, egészség! Hajtsa le! Na még egyet! Ezt is! Le vele! Az ördög csak ül. Szemet mereszt. Állán, szakállán csorog a szesz. Ez az! Igyon még! Ez helyrehozza majd! Uram! Még egy korty italt! Fenékig! Mit ér a gond! S az lefordul a székről, mint a rongy. Ó, de könnyű, könnyű vagyok! Lássuk csak, hogy szól a dolog S hegedűjét most veszi kezébe. Simítja, nézi, nem fér a fejébe: Tíz frankért vette. Elvesztegette. Megrepesztette. Most visszaszerezte. Lássuk, csak, hogy szól Emlékszem-e? Ha emlékszem én, ő emlékszik-e?

18 C. F. Ramuz - Lackfi János - Mácsai Pál: A katona története 18 Az ördög mellett állva játszani kezd. KIS KONCERT közben szól a zene És most, kedves kisasszonyom, meggyógyítjuk önt, úgy bizony! Nem késlekedem már, futok, azt teszek, amit akarok. Mindent merek, jövök, jövök, úr vagyok már magam fölött. Erős vagyok, máris jövök, ki a halálból visszatért, halálból hozzaa vissza önt! A zenétől egy perc alatt A lány ép lesz, mint a makk, A katonával táncba lebben Fel s alá a trónteremben HÁROM TÁNC 1. TANGÓ A lány kinyitja a szemét, ránéz a katonára. Felül az ágyon. A királykisasszony felkel az ágyból. Táncolni kezd. A függöny leereszkedik. Tánc a függöny előtt. 2. KERINGŐ 3. RAGTIME Négykézláb mászva beront az ördög, Patával, szarvval, ahogy van, őrjöng, Bármi áron a hegedű kell neki, Habzó szájjal csak azt emlegeti. Ám a Katona nem bolond engedni, Fogja a hangszert, nyekergetni kezdi. TÁNCA Az ördög táncolni sehogy sem akarna, Mégis rángatózik, a ritmus facsarja, Karolja lábait, de mindhiába, Karja hadonász, lába járja. A katona és a királylány Megragadják kezén s a lábán, Kilódítják a színpadon is túlra,

19 C. F. Ramuz - Lackfi János - Mácsai Pál: A katona története 19 S hogy végeztek, előre jönnek újra. KIS KORÁL Ölelkezés COUPLET DU DIABLE KUPLÉJA Jó, most virultok nagyon, de kicsi ez a birodalom. Ki elhagyja véletlenül, az én hatalmamba kerrrül. Hol nem szabad, ne kószáljatok ott mert ágynak esik, megbetegszik kisasszonyotok, kedves herceg úr, figyelem, tudd meg, fogytán (van már bennem) a türelem. Ugyanaz a jelenet. Visszük majd őt egyenesen, rrroston pirul elevenen. NAGY KORÁL Érjük be azzal, amink ma van, ami volt, arra jobb, ha nem vágyakozunk. Nem lehetünk egyszerre akik voltunk, s akik vagyunk. Mindenképp választani kell. Minden nem lehet a miénk, ez tilos gyümölcs. Minden kis öröm maga az öröm. Dupla öröm már csak üröm. Gondolja a fiú: Nem kell semmi több! Ám a párja emígy faggatja őt: KIRÁLYLÁNY Nem tudok rólad semmit, kedvesem, mesélj magadról, mesélj nekem. zene vége Szóval, én valahol, valaha, nem egyéb voltam, mint katona. Volt falum is, benne édesanyám, messzi, messzi ég alatt, már elfeledtem az utat. KIRÁLYLÁNY

20 C. F. Ramuz - Lackfi János - Mácsai Pál: A katona története 20 S ha megkeresnénk? Tudod jól, nem szabad. KIRÁLYLÁNY Visszatérnénk szélsebesen, nem is tudná meg senki sem. Ugye van kedved? Gyere velem! Mondd, hogy igen..., igen..., igen! Mondj igent, felelj nekem! Anyám megismer még talán, eljön velünk, majd ő is itt lakik, s így meglesz mindenünk... Útra keltek, a cél már közeleg. A harangtornyot már látni lehet. Íme, itt a határ mezsgye-karója. De hová lett a lány, hová, valóban? Hívja, keresi, nincs felelet... Ekkor elé toppan megint a patás, Kezében hegedű, ugyan mi lenne más? Halljatok csudát, semmi baja sincsen, Karcolás se látszik ezen a kincsen! Másé a nyírettyű, eltűnt a királylányka!... Belekarol az ördög a katonába, Cibálja őt kénbűzös pokolba. Szerény munkánk tanulsága mogorva: Ki meg nem jegyzi, bődült szamár Ördög viszi azt, ki ördöggel cimborál. DIADALMENETE VÉGE

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

Meg is vették, de elébb úgy csinált, mintha nem szívesen adná, de oda adta. Elmegy a két katona, mennek a másik kocsmába. Rendelnek csára-búra,

Meg is vették, de elébb úgy csinált, mintha nem szívesen adná, de oda adta. Elmegy a két katona, mennek a másik kocsmába. Rendelnek csára-búra, Csalóka Péter Vót egyszer egy dologkerülő ember, kiment az erdőbe, nekidőt egy fának, a fa görbe vót, oszt úgy tett, mintha támasztotta vóna, hogy le ne dőjjön. Arra megyen két katona lóháton, osztan odaköszönnek

Részletesebben

A szomorú királykisasszony. Feldolgozta: BRÉDA SZILVIA

A szomorú királykisasszony. Feldolgozta: BRÉDA SZILVIA A szomorú királykisasszony Feldolgozta: BRÉDA SZILVIA 119 120 A mese Egyszer volt, hol nem volt, volt a világon egy király, annak volt egy gyönyörűséges szép leánya, aki soha el nem mosolyodott, mindig

Részletesebben

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA Student's name : E-mail: Test štampajte i skeniranog ga vratite na e-mail office@centarzaedukaciju.com U slučaju da nemate tehničke mogućnosti, prihvata se i da na datu e-mail adresu pošaljete odgovore

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

http://webovoda.blogspot.com/

http://webovoda.blogspot.com/ http://webovoda.blogspot.com/ B e t l e h e m e s j á t é k Szereplők: Király, szolga, Mária, József, egy paraszt család (akiknél a betlehemes játszódik), a betlehemet vivők, angyalok, pásztorok. Az egész

Részletesebben

Idézetek a gyermekről. "Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon, de valakinek te jelented magát a világot!"

Idézetek a gyermekről. Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon, de valakinek te jelented magát a világot! Idézetek a gyermekről "Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon, de valakinek te jelented magát a világot!" "A gyermek állandóan szembesül a kérdéssel: -Mi leszel, ha nagy leszel? Nagy bátorságot

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

MAHLER. Lieder aus Des Knaben Wunderhorn. A fiú csodakürtje

MAHLER. Lieder aus Des Knaben Wunderhorn. A fiú csodakürtje MAHLER Lieder aus Des Knaben Wunderhorn A fiú csodakürtje GÁDOR ÁGNES nyersfordítása 2007 Lieder aus Des Knaben Wunderhorn Der Schildwache Nachtlied Az őrszem éji dala Nem tudok, nem szeretek vidám lenni;

Részletesebben

Jusztin a szobába lép, sürgősen és kíváncsian, körülnéz, három lépést tesz előre, aztán megáll és csodálkozik.

Jusztin a szobába lép, sürgősen és kíváncsian, körülnéz, három lépést tesz előre, aztán megáll és csodálkozik. Jusztin a szobába lép, sürgősen és kíváncsian, körülnéz, három lépést tesz előre, aztán megáll és csodálkozik. Mi az? Kit keres? kérdi Csiba. Az asztal mellől feláll, és kezét fölemeli. Jusztin mereven

Részletesebben

Tizennegyedik lecke. nálam

Tizennegyedik lecke. nálam Tizennegyedik lecke Vendégségben Péter: Szeretettel üdvözöllek benneteket nálam. A kabátokat itt hagyhatjátok az előszobában. Juszuf: Köszönjük szépen. Ezt a kis bort neked hoztuk. Le kell venni a cipőt?

Részletesebben

SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve

SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve SDG Bibliaismereti verseny 2014. Példabeszédek könyve Csapat/iskola: Beadás ideje: Tudnivalók A teszt 100 kérdésből áll. Minden kérdésnél felsoroltunk 3 lehetséges választ, amelyek közül a Példabeszédek

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum Csodagyerekek Gondoljanak a kis Mozartra! Négyévesen felmászott a zongoraszékre, és megkomponálta első hangversenydarabját. Nos, Hodek Dávid és Martincsák Kata hasonlóan ritka tehetségek, csak őket a szüleik

Részletesebben

Isten hozta őrnagy úr!

Isten hozta őrnagy úr! Isten hozta őrnagy úr! Filmrészlet szöveges átirat Napsütéses idő van, a házak előtt egy négytagú tűzoltózenekar vidám indulót játszik. A zenészek barna egyenruhában vannak, fejükön tűzoltósisak. A zenekart

Részletesebben

A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.) A kazári piacon Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2

A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.) A kazári piacon Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2 Tartalom A debrői kertek alatt (gyermekjáték / Heves vm.)... 2 A kazári piacon... 2 Bábi, Bábi, de beteg (gyermekjáték)... 2 Búbb bújj zöld ág (magyar népdal)... 2 Elfogyott a krumplileves... 3 Elvesztettem

Részletesebben

VIZSGÁLJÁTOK MEG A LELKEKET!

VIZSGÁLJÁTOK MEG A LELKEKET! Pasarét, 2012. augusztus 30. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza VIZSGÁLJÁTOK MEG A LELKEKET! Alapige: 1János 4,1 Szeretteim, ne higgyetek minden léleknek, hanem vizsgáljátok meg a lelkeket,

Részletesebben

A Cseppnyi Önbizalom kútja

A Cseppnyi Önbizalom kútja Bertóti Johanna A Cseppnyi Önbizalom kútja Szereplők: Fodor testvérek (kertészlegények) Bodor Magnólia, tündér Kuruzs Ló Utolsó Sárkány Kurta Farkú Malac Félénk Tigris 1 1. jelenet Kert. Csukott szirmú

Részletesebben

VIASZKVIRÁG. Bohózat egy felvonásban. Történik: egy magyar faluban valamikor a két háború között.

VIASZKVIRÁG. Bohózat egy felvonásban. Történik: egy magyar faluban valamikor a két háború között. Személyek: Péter, középkorú parasztgazda Mári, a felesége Bíró, idősebb parasztgazda Kisbíró, fiatalabb parasztgazda Török Rezső VIASZKVIRÁG Bohózat egy felvonásban Történik: egy magyar faluban valamikor

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Tizenkettedik lecke. Az ajtóban

Tizenkettedik lecke. Az ajtóban Tizenkettedik lecke Az ajtóban Gulyás Szia, édes! Szia, kicsim! Egy picit korán jössz... Hát... én el is mehetek... Jaj, nem úgy értem! Bocsánat! Csak még nincs kész a vacsora. A vacsora a mai meglepetés.

Részletesebben

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Pasarét, 2012. július 1. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Alapige: Galata 4,4-7 De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól

Részletesebben

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla!

ÚJ LAKÁSBAN. Kedves Csilla! ÚJ LAKÁSBAN Kedves Csilla! Képzeld el! Új lakásban lakom! Ez a legszebb ház a környéken! Egy mesés társasházban, gyönyörű lakásban élek! Képzeld el! Van benne egy csendes hálószoba, világos nappali szoba,

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Tegezés, magázás 1 ) Alapszabályok Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Magázódás: a beszélgetőpartnerünknek

Részletesebben

Himmler Zsófia CSUPASZÍV KIRÁLYFI. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia CSUPASZÍV KIRÁLYFI. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia CSUPASZÍV KIRÁLYFI Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely,

Részletesebben

MagyarOK A2+ munkalapok 1

MagyarOK A2+ munkalapok 1 1. Ismerkedünk munkalap / Kérdés Válasz 1. Jól hallom, hogy nem vagy magyar? Jól hallom, hogy nem magyar? 2. Hol dolgozol? Hol dolgozik? 3. Hol élsz? Hol él? 4. Mivel foglalkozol / foglalkozik? Milyen

Részletesebben

Villás Lajos: Ali baba egy nagyvárosban 2009. September 17.

Villás Lajos: Ali baba egy nagyvárosban 2009. September 17. Villás Lajos: Ali baba egy nagyvárosban 2009. September 17. C-PRESS Hírügynökség - Üdvözöljük a C-PRESS oldalán! Valami csoda folytán az "Ezeregy éjszaka" birodalmából néhány mesehõs átlépi egy szellem

Részletesebben

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta

Kötelező versek. 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN. Varázskréta Kötelező versek 1-2.osztály ZELK ZOLTÁN Varázskréta Ismerek egy öregasszonyt, - igazat mondok, nem tréfát - aki egyszer a tavasztól elkérte a varázskrétát. És azóta, mint a tavasz, hegyre dombra és mezőre,

Részletesebben

- Jean, ma az utca túloldalán tálaljon! - Miért, uram??????? - Mert azt mondta a fogorvosom, hogy a másik oldalon egyek.

- Jean, ma az utca túloldalán tálaljon! - Miért, uram??????? - Mert azt mondta a fogorvosom, hogy a másik oldalon egyek. - Jean, ma az utca túloldalán tálaljon! - Miért, uram??????? - Mert azt mondta a fogorvosom, hogy a másik oldalon egyek. Ön egy fogorvos. Ma valahogy nincs kedve dolgozni. Mit tesz? 1. A rendelőbe lépve

Részletesebben

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde.

A LÉLEK KARDJA. Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Pasarét, 2013. október 24. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza A LÉLEK KARDJA Alapige: Efézus 6,17b Vegyétek fel a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Imádkozzunk! Hálaadással

Részletesebben

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó,

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó, Manó úr Hát, ha éppen tudni akarod, arról a magas hegyről származom mondta, mielőtt bármit is kérdezhettem volna. Hogy miért jöttem le erre az alacsonyabb hegyre? folytatta, még mindig kérdés nélkül nos,

Részletesebben

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Hallottad-e már az öreg utcai lámpás történetét? Igaz, nem éppen vidám história, de azért egyszer végighallgathatod. Volt egyszer egy jóravaló, öreg utcai lámpás, aki

Részletesebben

A SZÉTTÁNCOLT CIPELLŐK

A SZÉTTÁNCOLT CIPELLŐK Himmler Zsófia A SZÉTTÁNCOLT CIPELLŐK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely,

Részletesebben

Palotai Boris. Hetedik év

Palotai Boris. Hetedik év Palotai Boris Hetedik év Palotai Boris Hetedik év Regény 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Palotai Boris jogutódja Milyen sovány a mérnök úr! Most is mérnök urazta, hogy a két combja közt ringott, s melle szétlapult

Részletesebben

GISELLE. FIATALEMBER HANGJA Szegény Nagyika! Micsoda világa volt a kottáival, fűszereivel, különös ételeivel.

GISELLE. FIATALEMBER HANGJA Szegény Nagyika! Micsoda világa volt a kottáival, fűszereivel, különös ételeivel. GISELLE Zöldes, párás üveg. Eső áztatja. Vízcseppek csorognak. Halványzöld felírat fut végi az üvegen. Az emberi lény egy esős, párás üvegen át nézi és vizsgálja a világot. Homályosan lát. A földönkívüliek

Részletesebben

TÁRSAS KAPCSOLATOK, BARÁTOK

TÁRSAS KAPCSOLATOK, BARÁTOK SZKB_207_05 FELKÉSZÍTÉS A FELNÔTT SZEREPEKRE TÁRSAS KAPCSOLATOK, BARÁTOK KIBÔL LESZ A JÓ BARÁT? A modul szerzôi: Simon Gabriella Nagy Ilona SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 7. ÉVFOLYAM

Részletesebben

Jarabin Kinga. Kedves Olívia!

Jarabin Kinga. Kedves Olívia! Jarabin Kinga Kedves Olívia! Kedves Olívia! Mire levelem megérkezik hozzád, már biztosan újra nyugodt leszek és békés, de most pipa vagyok, haragos és mérges! Már megint hadat üzent nekem az a makacs és

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET

Horváth Szabolcs. Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Horváth Szabolcs Visszatapsolva MÁSODIK VERSKÖTET Lenni Egy kis tréning sosem árthat meg, Így egy rossz papíron nevezlek, Téged, kit oly nagyon kedvellek, S el nem engedlek. De látod, így néz ki szobám,

Részletesebben

Na, ugy-e, vendéglős úr, meg van fizetve, amit ettünk,

Na, ugy-e, vendéglős úr, meg van fizetve, amit ettünk, CSALÓKA PÉTER Hát egyször vót egy szegény ember. Hát szóval ez a szegény ember mindenkit becsapott, aki csak a világon él. Nemhogy aki él, hanem aki űneki jó napot köszönt, és ha az elfogadta, az már be

Részletesebben

Wittinger László: Passiójáték

Wittinger László: Passiójáték Wittinger László: Passiójáték I. (AZ UTOLSÓ VACSORA) ELSŐ APOSTOL: Íme, Mester, elkészítettük az ételt, ahogyan kérted! JÉZUS: Vágyva vágytam arra, hogy a húsvéti bárányt veletek együtt fogyasszam el.

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32.

PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32. PROGRAMFORGATÓKÖNYV Megbízó: Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32. Megbízott: Csutorás Antalné, Hodosi Ibolya Tevékenység: Szülői együttműködési programok megszervezésében résztvevő pedagógus Munkaidőkeret:

Részletesebben

A királykisasszony cipője

A királykisasszony cipője A királykisasszony cipője Színpadra alkalmazta: Steinwender József Szereplők: Királykisasszony Mészáros Csizmadia Szobalány Kisbíró Herceg koldus ruhában Hajdúk Napszámosok (férfiak, nők) Hercegek, királyfik

Részletesebben

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába.

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. A tanító néni kedves mosolya bátorított minket, az első "o" betűnél még ő

Részletesebben

KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT

KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT Pasarét, 2011. november 17. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT Alapige: 2Korinthus 5,10 Mert nékünk, mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt,

Részletesebben

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló Séta a szülőfalumban Egy szép napon elmentünk a barátnőmmel sétálni a szülőfalumban. Az Erzsébet parkban megmutattam az emlékművet, a református templomot meg a nyári színpadot. _ Te, nagyon szereted a

Részletesebben

Az Este, az Éjfél meg a Hajnal lakodalma

Az Este, az Éjfél meg a Hajnal lakodalma Az Este, az Éjfél meg a Hajnal lakodalma Magyar népmese Illusztrációk: Szabó Enikő Egy királynak volt három leánya, akik már nagyra felnőttek, és mégsem eresztette őket atyjuk a napvilágra. Egyszer a legöregebbik

Részletesebben

Az új Abby tökéletes. Nem iszik, kerüli a káromkodást, a pólói

Az új Abby tökéletes. Nem iszik, kerüli a káromkodást, a pólói Az új Abby tökéletes. Nem iszik, kerüli a káromkodást, a pólói kifogástalan rendben sorakoznak a szekrényében azt hiszi, elegendő távolság választja el a múltjában rejlő sötétségtől. De amikor megérkezik

Részletesebben

Óvodába indulok én ( felkészülés az óvodára)

Óvodába indulok én ( felkészülés az óvodára) Óvodába indulok én ( felkészülés az óvodára) Bár az óvodai beszoktatás időszaka nagy kihívás, mégis van pár aranyszabály, amely felkészítik a gyerekeket, és a szülőket is (!) az óvodakezdésre. Nézzünk

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY

Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY Volt egyszer a világon egy király, akit a népe nagyon szeretett. Csak egy búsította az ország népét. A király hallani sem akarta, amikor arról beszéltek neki, hogy ültessen

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI Bolondos szerszámok MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

Huszonötödik lecke. nyomja, várjon. hallgasd. nyomd. várj. tedd, vedd, legyen. szíveskedjék mutasson. hozza el menjen nézze meg

Huszonötödik lecke. nyomja, várjon. hallgasd. nyomd. várj. tedd, vedd, legyen. szíveskedjék mutasson. hozza el menjen nézze meg Huszonötödik lecke Megint telefon Halló! Jó napot kívánok! Üdvözöljük a Vabank Bank ügyfélszolgálatánál! Ha ismeri a mellék számát, nyomja meg a megfelelő számú gombot. Ha nem ismeri, várjon a kezelő jelentkezésére.

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás

Szita Szilvia - www.magyarora.com 2004. II. Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás I Biztatás, bátorítás Beszédpanelek és mintadialógusok - Ne izgulj, menni / sikerülni fog! - Ne butáskodj, menni / sikerülni fog! - Ne hülyéskedj, menni / sikerülni fog! - Ne félj,

Részletesebben

Cukimami én idős motiváció:

Cukimami én idős motiváció: Cukimami s én idő ió: c motivá Énidó Kezdjük ott, hogy miért is fontos, az Énidő; Magad miatt, mert kell, hogy érezd; az anyasággal nem veszítetted el a nőiességedet, azt, hogy egy önálló és utánozhatatlanul

Részletesebben

Morajló tenger. Bíró Krisztina. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Morajló tenger. Bíró Krisztina. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Morajló tenger Bíró Krisztina 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! 1. rész - Úttalan utakon (2006-2008) HA MEGLÁTOM... Ha meglátom sötét árnyak Heves táncát bennem, Nyögve kiáltok távolba De senki

Részletesebben

A CSODÁK ÜZENETEI. Áldunk téged a benne kapott hívásért, az Őérte való megigazíttatásért, megszentelésért.

A CSODÁK ÜZENETEI. Áldunk téged a benne kapott hívásért, az Őérte való megigazíttatásért, megszentelésért. Pasarét, 2015. október 11. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza A CSODÁK ÜZENETEI Énekek: 105,1; 66,1-2. 4. 8; 77,7-8; 468 Lekció: 2Királyok 3,9-18 Alapige: 2Királyok 3,16-17 És monda:

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM Bata Mária BIBLIAÓRÁK 7. RÉSZ BÁBEL ÉS ÁBRAHÁM 2. www.ujteremtes.hu Bábel és Ábrahám története Az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. 1Móz. 11:1 El tudod-e képzelni milyen lenne az, ha mindenki

Részletesebben

A KIS KAKAS MEG A TÖRÖK CSÁSZÁR N é p m e s e

A KIS KAKAS MEG A TÖRÖK CSÁSZÁR N é p m e s e A KIS KAKAS MEG A TÖRÖK CSÁSZÁR N é p m e s e Élt egyszer egy szegény asszony, Semmije se volt, ha mondom! Se kenyere, se garasa, Csak egy kedves kis kakasa. A kis kakas a szeméten Kipir-kapar, kutat éhen.

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3)

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Szentségek vételére felkészítő kiadvány. Kiadja: Szent József Plébánia. Cím: 8800 Nagykanizsa Ady E. 15. Felelős kiadó és szerkesztő: Váron István. E-mail: varonistvan@gmail.com

Részletesebben

Fordította: Szedő Dénes. Carmina Burana (részletek) Ó, FORTUNA (O Fortuna) A KIS PARASZTLEÁNYKA (Exiit diluculo)

Fordította: Szedő Dénes. Carmina Burana (részletek) Ó, FORTUNA (O Fortuna) A KIS PARASZTLEÁNYKA (Exiit diluculo) Carmina Burana (részletek) Ó, FORTUNA (O Fortuna) Ó, Fortuna, mint a Luna egyre-másra változol: majd nagyobbodsz, majd meg elfogysz; hej, az élet ronda sor: gabalyítja s igazítja játszva az ember fejét:

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy

QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy i ( LEGUJABB QALFÜZÉR a nép ajka, után egybe gyüjté egy 1-= :-: dalkedvelö. :-: 1,,:,1 Megjelent H.-Nl... Vásárhelyen. t Kapható,: Török Pál könyvárusnill "'IL" "Kigyó-u. 2.... ", NYOMATOTT NEMES ÁRMIN

Részletesebben

folyton felesel Furfangos Fruzsi Bé Megszeretteti az olvasást a gyerekekkel. Publishers Weekly

folyton felesel Furfangos Fruzsi Bé Megszeretteti az olvasást a gyerekekkel. Publishers Weekly Furfangos Fruzsi Bé folyton felesel OLVASNI JÓ! 6 Megszeretteti az olvasást a gyerekekkel. Publishers Weekly Furfangos Fruzsi Bé folyton felesel 1 Furfangos Fruzsi Bé folyton felesel Könyvmolyképző Kiadó

Részletesebben

JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET

JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET JÉZUSBAN VAN AZ ÉLET GYÜLEKEZET I. évfolyam 3. szám szeptember, október Akarod hallani a jó hírt? Mindennek Királya Mindennek Királya, az Istennek Fia, égnek, földnek Ura Akinek véd minket a karja tőlünk

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

Kisslaki László Kipper Róza temetése

Kisslaki László Kipper Róza temetése Kisslaki László Kipper Róza temetése Mikor megkondult a lélekharang, a galambok riadtan szétrebbentek a toronyból, ahol eddig teli hassal hűsöltek a vastag falak között. Mostanság nehezen kaptak szárnyra

Részletesebben

ISTEN IGAZI CSODÁJA. Pasarét, 2014. augusztus 10. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 2Királyok 4,1-7

ISTEN IGAZI CSODÁJA. Pasarét, 2014. augusztus 10. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 2Királyok 4,1-7 Pasarét, 2014. augusztus 10. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza ISTEN IGAZI CSODÁJA Lekció: 2Királyok 4,1-7 Alapige: 2Királyok 4,1-2 Egyszer egy prófétatanítvány felesége így kiáltott

Részletesebben

Kapásod van! Figyelj! Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket.

Kapásod van! Figyelj! Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket. Kapásod van! Figyelj! Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket. János 15,16 Jézus Péter bárkáját választja, a mélyre küldi, és olyan döntést kíván tőle, amely egyedül személyes hitén

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak Tizenegyedik lecke A piacon Jó napot kívánok! Mennyibe kerül ez a paradicsom? Üdvözlöm, uram! Nagyon olcsó. Csak háromszáznegyven forint. Az olcsó? Hm. Lecsónak lesz? Mert akkor van itt százhetven forintos

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Kati mesét olvas. A tanító néni mosolyog. A dió csonthéjas gyümölcs. A fecske költözı madár. A szemetet a szemétgyőjtıbe rakjuk

Kati mesét olvas. A tanító néni mosolyog. A dió csonthéjas gyümölcs. A fecske költözı madár. A szemetet a szemétgyőjtıbe rakjuk Nyírd ki a mondatkártyákat Kati mesét olvas A dió csonthéjas gyümölcs Kétszer kettı egyenlı néggyel A felnıtteknek udvariasan köszönünk Rendben tartom a szobámat Étkezés elıtt mindig kezet mosok Alaposan

Részletesebben

A világos, egyértelmű utasítások fontossága

A világos, egyértelmű utasítások fontossága A világos, egyértelmű utasítások fontossága Kedves Szülők, ebben a fejezetben a következő témákkal foglalkozunk: - Miért tűnik úgy, hogy az ADHD-s gyermek meg sem hallja, amit a szülő mond? - Fejleszthető-e,

Részletesebben

2014 böjt Hálaadás 1. oldal. a Pozsonyi Úti Református Egyházközség időszakos lapja 2014 böjt

2014 böjt Hálaadás 1. oldal. a Pozsonyi Úti Református Egyházközség időszakos lapja 2014 böjt 2014 böjt Hálaadás 1. oldal H á l a a d á s a Pozsonyi Úti Református Egyházközség időszakos lapja 2014 böjt Mikor pedig böjtöltök. ne legyen komor a nézésetek, mint a képmutatóké, akik eltorzítják arcukat,

Részletesebben

Hamis és igaz békesség

Hamis és igaz békesség Hamis és igaz békesség Lectio: Jer 1,1-15 Textus: Jer 1,14 A lelkipásztor így szólt egy asszonyhoz: - Asszonyom, szokta önt kínozni a Sátán? - Engem? Soha! - No, akkor ez annak a jele, hogy ön még a Sátáné,

Részletesebben

Isten nem személyválogató

Isten nem személyválogató más. Ezért gondolhatja őszintén azt, hogy ő, aki az összes többi apostolnál többet tett, még arról is lemond, ami a többi apostolnak jár. Mert mid van, amit nem Istentől kaptál volna? És amit tőle kaptál,

Részletesebben

Bereményi Géza: Eldorádó Részletek egy készülő film forgatókönyvéből

Bereményi Géza: Eldorádó Részletek egy készülő film forgatókönyvéből Bereményi Géza: Eldorádó Részletek egy készülő film forgatókönyvéből HÁZ UDVARA, PIAC NAPPAL A Gyerek a földszintes ház udvarán megy rövidnadrágban, magasszárú cipőben. Köhög. Szomszédasszonyokkal találkozik,

Részletesebben

DALSZÖVEGEK. (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal)

DALSZÖVEGEK. (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal) DALSZÖVEGEK (a példatárban 1-gyel jelölt szövegek további versszakai, az ottani sorszámmal) 14. Támaszd meg oldalad Két arany pálcával. Meg is simakodjál, Meg is mosakodjál, Beszélve: Töröld meg magad

Részletesebben

DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET

DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET DÖRNYEI KÁLMÁN: BANKI MESÉK 13-15. FEJEZET 13. Ha megnyerte, nehogy vigye! Egyre kevésbé tudok a küldetésemre koncentrálni. Lehet, hogy az illuzionista megsejtette, hogy a nyomában vagyok, és mindenféle

Részletesebben

örökbefogadás hülye ötletei 9. ÉVFOLYAM SZKA_209_33 P o l g á r a d e m o k r á c i á b a n Készítette: Bányai László

örökbefogadás hülye ötletei 9. ÉVFOLYAM SZKA_209_33 P o l g á r a d e m o k r á c i á b a n Készítette: Bányai László P o l g á r a d e m o k r á c i á b a n örökbefogadás az apám hülye ötletei Készítette: Bányai László SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 9. ÉVFOLYM SZK_209_33 tanári örökbefogadás 9. évfolyam

Részletesebben

Szomjúság az élő víz mellett

Szomjúság az élő víz mellett Szomjúság az élő víz mellett Egy prédikációban elég nehéz tud lenni, mikor megpróbálod kielégíteni mindenki igényét. A felnőtt korú Krisztusban élőét, aki kemény eledelre vágyik, a tejen élő kiskorút,

Részletesebben

Összetevők. Fejlesztés és szabálykönyv: Viktor Kobilke Illusztrációk és grafika: Dennis Lohausen

Összetevők. Fejlesztés és szabálykönyv: Viktor Kobilke Illusztrációk és grafika: Dennis Lohausen Fejlesztés és szabálykönyv: Viktor Kobilke Illusztrációk és grafika: Dennis Lohausen Az élet (és halál) játéka, szerzők Inka és Markus Brand 2-4 játékos részére 12 éves kortól Egy teljesen új fejezet nyílik

Részletesebben

Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA

Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA Volt egyszer egy szegény ember. Ennek a szegény embernek annyi fia volt, mint a rosta lika, még eggyel több. Éjjel-nappal búslakodott szegény, hogy mit csináljon ezzel a

Részletesebben

... Talyigán vetett ágy. hózz mosni, takarftaxri, én meg ideástam e mögé a dög taliga mögé és

... Talyigán vetett ágy. hózz mosni, takarftaxri, én meg ideástam e mögé a dög taliga mögé és Németh István Talyigán vetett ágy Háti itt van a tavasz is megint. A tavasz mindig eljön, meg a: nyár is, meg a tél is, ha várják, ha nem. Az ember szerencséje em jđn el soha. Hiába várják, hiába futnak

Részletesebben

Miklya Luzsányi Mónika

Miklya Luzsányi Mónika Miklya Luzsányi Mónika Farkasidő Nem kell ma a húsokat jégverembe tenni. Csikorog a hó, foga van a szélnek, süt át a hideg a falakon. Akkor is egész éjjel vonított a szél, mint a csikaszok a nádasban.

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 3. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Visszaküldési határidő: Elérhető pontszám: 67p. 2014. november 17. Kedves

Részletesebben

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG

ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Pasarét, 2014. február 2. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Horváth Géza ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG Lekció: ApCsel 4,23-31 Alapige: Zsolt 124,8 A mi segítségünk az Úr nevében van, aki teremtette

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

Üzenet. A Prágai Református Missziós Gyülekezet Hetilapja II. Évfolyam 18. szám, 2009. Máj. 3. Kedves Testvéreim!

Üzenet. A Prágai Református Missziós Gyülekezet Hetilapja II. Évfolyam 18. szám, 2009. Máj. 3. Kedves Testvéreim! Üzenet A Prágai Református Missziós Gyülekezet Hetilapja II. Évfolyam 18. szám, 2009. Máj. 3. Kedves Testvéreim! Vala pedig a farizeusok közt egy ember, a neve Nikodémus, a zsidók főembere: Ez jöve Jézushoz

Részletesebben

2014. október - november hónap

2014. október - november hónap 2014. október - november hónap Téma: A Lélek gyümölcse 5. hét Szeretet 2014. szeptember 30., kedd Tapasztald meg Isten szeretetét Ige: Drágának tartalak, és becsesnek (Ézsaiás 43,4) Max Lucado: Értékes

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek

Hogyan kell használni a SZÓKINCSEM füzeteket? SZÓKINCSEM füzetek SZÓKINCSEM füzetek A SZÓKINCSEM füzetek szókincs fejlesztő füzetek A szókincs azt jelenti, hogy hány szót ismerünk és tudunk jól használni Minél több szót ismersz és tudod a jelentésüket, annál nagyobb

Részletesebben

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható:

A kötőszók. Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: A kötőszók Előhang (prelúdium): DE Mindenki jól ismeri a DE szócskát, amivel ellentétet fejezünk ki. Gyakori, jól és könnyen használható: Vera csak 2 éves, de már 100-ig tud számolni. Ez az étterem kitűnő,

Részletesebben