Az IKT a mindennapokban

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az IKT a mindennapokban"

Átírás

1 Az IKT a mindennapokban 1 Jelölje meg, melyek integrált informatikai rendszerek! 2 a) SAP Business One b) Windows c) Linux d) Microsoft Navision Milyen moduljai lehetnek jellemzően egy integrált informatikai rendszernek? 3 a) Beszerzési b) Értékesítési c) Készletnyilvántartási d) Pénzügyi Melyek lehetnek a mondat helyes befejezései? Alkalmas lehet a számítógép 4 a) üzenetrögzítő funkció ellátására. b) egy nyelv elsajátításának segítésére. c) szállodai szoba lefoglalására. d) faxolásra. Mik jellemzőek az integrált informatikai rendszerre? a) Minden begyűjtött és feldolgozott adat egyetlen központi adatbázisba kerül. b) Nem képes testreszabott igényeket kielégíteni. c) Az adatvédelem a legmagasabb fokú. d) Vezetői döntéselőkészítői ismereteket szolgáltat. 5 Jelölje meg, melyik integrált informatikai rendszer! 6 a) SAP b) Windows c) Linux d) UNIX Milyen moduljai lehetnek jellemzően egy integrált informatikai rendszernek? 7 a) Pénzügyi b) Számviteli c) Szövegszerkesztési d) HR (Emberi erőforrás) Milyen moduljai lehetnek jellemzően egy integrált informatikai rendszernek? 8 a) Pénzügyi b) Költségvetés-menedzsment c) Táblázatkezelési d) CRM (Ügyfélkapcsolatmenedzsment) Mely befejezések adnak érvényes állításokat? Az üzleti integrált informatikai rendszerek hatására a) jobb kapcsolatok ápolhatók az ügyfelekkel és partnerekkel. b) gyors, pontos információk segítik a döntés előkészítését és az elektronikus ügyvitel folyamatait. c) hatékonyságnövelés érhető el a teljes logisztikai láncban. d) az adatvédelem hatékonysága csökken a sok felhasználó miatt.

2 9 Melyik állítás helyes az integrált informatikai rendszerekkel kapcsolatban? 10 a) Az integrált informatikai rendszert az egyfős cégeknek, az egyéni vállalkozóknak érdemes használni. b) Az integrált informatikai rendszerek gyengéje, hogy nincs mód az összegyűjtött és eltárolt adatok visszakeresésére. c) Integrált informatikai rendszert csak multinacionális vállalatok használnak. d) Integrált informatikai rendszert közintézmények is használhatnak. Kik lehetnek egy integrált egészségügyi informatikai rendszer felhasználói? 11 a) A háziorvosok. b) A szakrendelők. c) A laboratóriumok. d) A kórházak. Melyik állítás helyes? Az integrált egészségügyi informatikai rendszerben a) minden felhasználó minden adathoz hozzáfér. b) egy beteg korábbi diagnózisával kapcsolatos adatok bármikor és bárhonnan elérhetők az arra jogosultak számára. c) a háziorvos egy betege kapcsán csak a saját adatbázisát használhatja, de a kórházét nem. d) a háziorvos az adatvédelmi törvény miatt a labor adataihoz nem férhet hozzá, ezért kell mindig személyesen felvenni ezeket. 12 Mely állítások helyesek? Az integrált egészségügyi informatikai rendszer 13 a) bevezetése költséges, de hosszú távon gazdaságos. b) alkalmazásakor megnövekszik a diagnosztikai vizsgálatok száma. c) modulárisan is bevezethető, az intézmény anyagi lehetőségeitől és igényeitől függően. d) korszerű és gyors adatfeldolgozást jelent az egészségügyben. Melyik állítások helyesek? Az integrált egészségügyi informatikai rendszer 14 a) nem tudja kezelni a várólistás betegelőjegyzési rendszert. b) segíti a gyors és pontos adatszolgáltatást. c) intézményi statisztikák, lekérdezések szolgáltatására képes. d) az azonnali döntést támogató információkat is biztosítja. Melyek az egységes felsőoktatási tanulmányi rendszerben a hallgatók számára megengedett műveletek? a) Ellenőrizhetik a saját személyes adataikat. b) Megtekinthetik az ismerőseik személyes adatait és osztályzatait. c) Ellenőrizhetik a saját tanulmányukra vonatkozó információkat. d) A rendszeren belül üzeneteket kaphatnak a tanulmányi osztály ügyintézőitől.

3 15 Melyek az egységes felsőoktatási tanulmányi rendszerben a hallgatók számára megengedett műveletek? 16 a) Jelentkezhetnek a tantárgyakra (kurzusokra). b) Félév indítása előtt a tantárgyi jelentkezési listáról más hallgatót letörölhetnek, ha már ők nem férnek el. c) Beírhatják a saját jegyeiket, akár az interneten keresztül is. d) Ellenőrizhetik (megtekinthetik) a saját jegyeiket, akár az interneten keresztül is. Melyek az egységes felsőoktatási tanulmányi rendszerben a hallgatók számára megengedett műveletek? 17 a) Vizsgára jelentkezhetnek, akár az interneten keresztül is. b) Szakirányra jelentkezhetnek. c) Figyelemmel kísérhetik az átutalt ösztöndíjukat, akár az interneten keresztül is. d) A tanár által hibásan beírt jegyeket módosíthatják. Jelölje meg az egységes felsőoktatási tanulmányi rendszerre vonatkozó igaz állításokat! a) A rendszert a hallgatók el tudják érni a hallgatói termináltermekben elhelyezett számítógépekről. b) A rendszert a hallgatók az internetről nem tudják elérni. c) Minden hallgatónak saját belépési neve és jelszava van. d) A hallgató maga tudja beírni az új e- mail címét a rendszerbe. 18 Jelölje meg az egységes felsőoktatási tanulmányi rendszerre vonatkozó igaz állításokat! 19 a) Az oktató vizsgaeredményeket rögzíthet, üzeneteket helyezhet el a kurzusa hirdetőtábláján. b) Az oktatóknak nincs belépési nevük és jelszavuk, mert mindenhez joguk van. c) Az oktatók a saját tantárgyaikra vizsgaidőpontokat hirdethetnek meg a rendszerben. d) A kurzusokhoz tartozó kurzusfórumon az érintett diákok és oktatók tudnak kommunikálni egymással. Jelölje meg az egységes felsőoktatási tanulmányi rendszerre vonatkozó igaz állításokat! 20 a) Az egységes tanulmányi rendszer alkalmazásai kiterjednek az oktatásszervezés és adminisztráció területeire is. b) Az egységes tanulmányi rendszer még a teremnyilvántartást is elvégzi. c) Az egységes tanulmányi rendszer az interneten keresztül otthonról is elérhető. d) Célja, hogy minden információt az kezeljen, akihez tartozik, akinek erre kompetenciája van. Mire szolgál a termékek vonalkódja? a) Kizárólag az árazást segíti. b) Gyakorlatilag semmire, a gyár azonosítja vele a termékeit. c) A csomagolás kódját tartalmazó információ, amelyet a gyártó alkalmaz meghatározott eljárás szerint. d) Segítségével a termék egyértelműen azonosítható. A számítógéphez csatlakoztatott vonalkódolvasó

4 21 olvassa le a vonalkódot, majd megtörténik a termék adatainak kiolvasása egy adatbázisból. Milyen előnyökkel jár a vonalkódtechnika alkalmazása egy áruházban? 22 a) Gyorsabb a termékek azonosítása, árazása. b) Meggyorsítja a vásárlás folyamatát és ezáltal több termék fogyhat. c) Folyamatosan nyomon követhető a készlet alakulása. d) A pénztárosnak nem kell beütnie az árat. Mi az Ügyfélkapu? 23 a) Az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszere. b) Az Ügyfélkapu a Magyar Nemzeti Bank e-banking szolgáltatása. c) Az Ügyfélkapu a Magyar Posta elektronikus küldeménykövető rendszere. d) Az Ügyfélkapu az interneten történő kártyás fizetés biztonsági protokollja. Milyen szolgáltatásokat nyújt az Ügyfélkapu? a) Adó- és járulékbevallás. b) Anyakönyvi kivonatok ügyintézése. c) Forgalmi engedéllyel kapcsolatos ügyintézés. d) Gépjármű átírásával kapcsolatos ügyintézés. 24 Milyen szolgáltatásokat nyújt az Ügyfélkapu? 25 a) Házassági anyakönyvi kivonat igénylése. b) Lakcímkártyával kapcsolatos ügyintézés. c) TAJ-nyilvántartással összefüggő szolgáltatások. d) Nyugdíj e-ügyintézés. Mely érvek szólnak amellett, hogy egy már működő irodát számítógépesítsenek? 26 a) Előkészítheti az elektronikus üzletvitelt és a távmunkát is. b) Gyorsítja, egyszerűsíti az adminisztrációs, nyilvántartási feladatokat. c) Segítséget ad egy termék vagy szolgáltatás látványos, áttekinthető bemutatásához. d) Emeli az iroda kommunikációjának hatékonyságát. A következők közül mire lehet alkalmas az internet? Jelölje meg a helyes válaszokat! a) Színházjegyrendelésre. b) Útvonaltervezésre. c) Otthonról végzett ügyintézésre. d) Otthonról végzett rendelésre, vásárlásra.

5 27 Mely állítások a helyesek? 28 a) A banki integrált informatikai rendszerben az on-line tranzakció mindig drágább a hagyományosnál. b) A bankok ügyvitelében az e-banking lényegesen egyszerűbb adatfeldolgozást is jelent. c) Az elektronikus banki rendszerek a legtöbb kritikát a biztonsággal kapcsolatban kapják. d) Az elektronikus banki rendszerek a hagyományosnál több ügyfelet képesek egyszerre kiszolgálni. Melyik állítás a helyes a távoli banki ügyintézésről? 29 a) A felhasználók az e-banking rendszerekben általában indíthatnak átutalási megbízást. b) Magyarországon elektronikus úton már minden hitelügyintézés megoldható. c) A megtakarított pénz nagyobb kamatozású lekötésére soha sincs mód. d) Az e-banking szolgáltatásokat az ügyfelek tömeges igénye és magas informatikai kultúrája gerjeszti. Egy pénzintézet mi mindenre használhatja az internetet az ügyfele érdekében? a) Információk nyújtására. b) Egymás közti levelezésre. c) A számlaegyenleg közlésére. d) Banki tranzakciók lebonyolítására. 30 Melyik állítás a helyes a távoli banki ügyintézés ( e-banking ) kapcsán? 31 a) Az internetes bankfiók létrehozása nagyságrendekkel drágább a hagyományosnál. b) Az interneten keresztüli banki ügyintézés arra is lehetőséget ad, hogy tömegméretűvé váljon az ügyfelek egyéni tájékoztatása. c) Minden internetes banki rendszer könnyen feltörhető, nem biztonságos. d) Integrált informatikai rendszert csak bankok használhatnak. Melyik állítás a helyes az internetes banki ügyintézés kapcsán? 32 a) Bizonyos banki szolgáltatások már a WAP-ról is (mobiltelefonok, PDA-k) elérhetők. b) Pénz átutalását interneten soha nem indíthatjuk, csak személyesen lehet intézni. c) A banki internetes szolgáltatás számlainformációk lekérdezésére az üzleti titoktartás miatt alkalmatlan. d) Egy internetes bankfiókhoz levelezési szolgáltatást nem adnak, az ügyfelekkel csak telefonon tartják a kapcsolatot. Mely állítások helyesek? a) Van ahol a helyfoglalás egy repülőgépre már ben is lehetséges. b) Egy repülőjegy kifizetése többféle módon is történhet. Például utalással, hitelkártyával vagy személyesen készpénzben. c) A légitársaságok honlapja általában tartalmaz menetrendi információkat. d) Az internetes kereskedelem fejlődése a légitársaságokat sem hagyta érintetlenül.

6 33 Melyek lehetnek a jellemzőek egy népszavazást támogató integrált informatikai rendszerre? 34 a) Folyamatos, hibátlan üzemelésű. b) A népszavazás előzetes, nem hivatalos eredményét is képes szolgáltatni. c) A rendszer egyik szerves része a kiadványkészítés, a sajtó tájékoztatása. d) Létezik benne a közszolgálati televíziók adását támogató alrendszer. Miért nagy fontosságú az adatvédelem, az informatikai biztonság az e- kereskedelemben? Melyik a helyes válasz? 35 a) Hogy ne férhessenek hozzá a gépünkön tárolt állományainkhoz. b) Az elküldött információ az internetes továbbítás közben sokak számára hozzáférhető, lemásolható. Megfelelő adatbiztonsági intézkedések nélkül a lemásolt adatok még értelmezhetőek is az idegenek számára. c) Mert nem bízunk a számítógépekben. d) Az e-kereskedelemben nem kell titkos adatokat cserélnünk, így az adatbiztonság közömbös. Mi mindenre kell figyelni az elektronikus kereskedelemben fizetéskor? a) A megfelelő adattitkosításra (http: helyett https: van-e). b) A titkos személyi adatainkat ne adjuk meg (pl. jelszó, PIN-kód). c) A pontos összeg szerepeljen a végösszeg helyén. d) Ténylegesen a megrendelt áru szerepeljen a listán. 36 Mire van szükség ahhoz, hogy valaki e- kereskedelemben tudjon vásárolni? Jelölje meg a helyes választ! 37 a) Egy saját tulajdonú számítógépre. b) Egy számítógépre és egy modemre, ami egy bankkal áll kapcsolatban. c) Egy internetre csatlakoztatott számítógépre. d) Egy olyan számítógépre, amin van mágneskártya-leolvasó. Hogyan szokták a vevőket azonosítani egy e-boltban? Melyik az igaz állítás? 38 a) Felhasználói névvel és jelszóval. b) Ügyfélszolgálati irodában kiváltott azonosítóval. c) Bankkártyával. d) Személyi azonosító jellel. Miért jött létre az e-kereskedelem a hagyományos mellett? Jelölje meg a helyes megállapításokat! a) Előnyös az eladónak, mert például megkönnyíti a vásárlási adatok feldolgozását. b) Előnyös a vevőnek, mert így a vásárló utazás nélkül is tud vásárolni, akár olcsóbban is. c) Mert így nem ütközünk a vámtörvényekbe. d) A vásárlás nincs szorosan a nyitvatartási időhöz kötve.

7 39 Mit lehet vásárolni egy e-boltban? Jelölje meg az igaz állítást! 40 a) Mindenhol mindent árulnak, ez a lényeg benne. b) Az adott cég, a profiljának megfelelően, általában egy adatbázisban tárolja és kínálja az áruit és szolgáltatásait. c) Csak szolgáltatásokat lehet megrendelni. d) Csak elektronikus termékeket lehet itt vásárolni. Jelölje meg az internetes vásárlás hátrányait, veszélyeit! 41 a) A termékkel nincs fizikai kontaktus. b) A figyelmetlen kereskedő nem biztonságos internetes csatornán keresztül szeretne velünk üzletet kötni. Így harmadik, illetéktelen személy is könnyen hozzáférhet a pénzügyi adatainkhoz. c) Az áru a kiszállítás során megsérülhet. d) Egy idegen személy az interneten kereskedőnek adhatja ki magát és kicsalhatja a pénzünket. Jellemzően milyen funkciókat tartalmaz egy CBT-s rendszer? (CBT Computer Based Training) a) Tanulási folyamat nyomon követése b) Vizsgáztatás c) Üzenetküldés d) Tananyagfeltöltés 42 Milyen előnyökkel járhat a CBT-s tanulás? (CBT Computer Based Training.) 43 a) Csak hátrányai vannak. b) A tanulás egyéni ütemben és helyszínen valósítható meg. c) A rendszer önellenőrző tesztek kitöltését is lehetővé teszi és ezzel is segíti a vizsgára való felkészülést. d) Multimédiás tananyagok támogatják a tanulási folyamatot. Mely állítások helytállóak a CBT (Computer Based Training) rendszerrel kapcsolatban? 44 a) A CBT jellemzően nem használ multimédiás alkalmazásokat. b) A CBT rendszerek gyakran használnak webes technológiákat. c) A CBT rendszerrel kötetlen időbeosztású, egyéni haladási ütemű tanulás is folytatható. d) A CBT a számítógép alapú oktatás, vagy a számítógépre alapozott oktatás. Mely állítások helytállóak az e-learning kapcsán? a) Az e-learning ( távtanulás ) jelentése: IKT-eszközök által támogatott tanítási-tanulási folyamat. b) Az e-learning rendszerek felhasználják az internet adta lehetőségeket, szolgáltatásokat. c) A távtanulást egy kiépített távoktatási rendszerben lehet támogatni. d) A tanár elsődleges szerepe az ismeretek közlése helyett a tanuló segítése és irányítása.

8 45 Mely állítások érvényesek a távtanulásra és távoktatásra? 46 a) Egy e-learning rendszernek feladata a multimédiás tananyagok létrehozásának támogatása, rendszerezett tárolása és lejátszása. b) Az e-learning rendszerek támogatják a tanulók és a tanárok közötti kommunikációt. c) Az e-learning a távoktatás jelentős eszköze és területe. d) A résztvevők azonosítása, a személyenként változó jogosultságok kezelése nem feladata az e-learning rendszernek, hiszen nyitott forma. Mely állítások érvényesek a távtanulásra és távoktatásra? a) A CBT ( számítógépre alapozott oktatás ) az oktatás hagyományos médiumainak kiterjesztését és az önálló tanulást helyezi előtérbe. b) Az e-learning rendszer általában folytonosan fejlődő szolgáltatás, ami többnyire számítógépes hálózaton keresztül is elérhető. c) A jelenleg alkalmazásban állók nagy részének a tudása néhány éven belül elavul, ezért fontos számukra a folyamatos tanulás. d) Hagyományos oktatási módszerekkel nem oldható meg az oktatás iránti növekvő igények kielégítése. 47 Milyen érvek szólnak amellett, hogy egy már működő irodát számítógépesítsenek? 48 a) A számítógépek hosszú távon is megtartják értéküket, ezért jó befektetés. b) Az iroda hatékonyabban tud együttműködni más cégekkel, szervezetekkel. c) Az iroda tevékenységét jobban lehet segíteni távmunkával. d) Lehetővé teszi a nyilvántartott adatok elemzését, így segítheti az iroda vezetőit döntéseik meghozatalában. Milyen szolgáltatásokat biztosítanak a csoportmunkát segítő programok? 49 a) Az információk tárolása és megosztása, akár nagy távolságra is. b) A csoporttagok egymás közti, és külső kommunikációja. c) A közös dokumentumok tárolása és visszakeresése. d) Magas szintű biztonsági védelem. Milyen feladatokat végezhetünk el egy csoportmunkát támogató programmal? a) Közösen dolgozhatunk ugyanazon a dokumentumon. b) Írásos üzenetet küldhetünk a csoportmunka valamennyi résztvevőjének. c) Tarthatunk videokonferenciát. d) Időpontot egyeztethetünk a csoportos határidőnapló alapján. 50 Melyek a távmunka ismérvei? a) A fizetett munkatárs a munkaideje nagyobb részében a cég telephelyein kívül (általában otthon) dolgozik. b) A távmunkás személyes megjelenésére a munkáltató

9 51 központjában esetenként szükség lehet. c) A távmunkás a rá bízott feladatok ellátásához az információs és kommunikációs technológia eszközeit alkalmazza. d) Távmunkás csak felsőfokú informatikai végzettségű dolgozó lehet. Ki tekinthető távmunkásnak a felsoroltak közül? Jelölje meg a helyes állításokat! 52 a) Az a bedolgozó varrónő, akinek minden héten furgonnal kiszállítják a kiszabott ruhaanyagot, otthoni gépén összevarrja a ruhákat, s fizetése darabszámra (teljesítményre) történik. b) Az az internetes bolt ügyfélszolgálati munkatárs, aki az elektronikus levelekben és a telefonon feltett kérdéseket megválaszolja és tanácsot ad. A kollégáival a munkaideje alatt az interneten tartja a kapcsolatot. c) Az az adatrögzítő, akinek minden héten furgonnal kiszállítják a kézzel írt kartonokat, s ezeket otthoni gépén adatbázisba rögzítve interneten visszaküldi a központba. d) Az a programozó, aki a fejlesztéseket az otthoni gépén végzi, s a központtal telefonon vagy interneten rendszeres kapcsolatban áll. Jelölje meg, melyik munkavégzési formákat tekintjük a távmunkának! a) Otthoni távmunka. A távmunka lehet otthon végzett munka, s néha a központba is be kell menni (egyeztetés, képzés stb.). b) Mobil távmunka. A távmunkás ilyenkor a munkahelyén és az otthonán kívül, például utazás közben látja el a feladatát. c) Teleházakban végzett távmunka. A távmunka-házban a dolgozó 53 rendelkezésére áll a számítógép és az internetkapcsolat. Ezen irodák fenntartását harmadik fél látja el (pl. az önkormányzat). d) A munkáltató egyik telephelyén végzett munka, amelynek központja nagyon távol van a telephelytől. Melyik állítás helyes a távmunkával kapcsolatban? 54 a) Távmunka csak teljes munkaidőben végezhető. b) A munkavállaló hozzáférhet térben távol eső munkaerőpiacokhoz is. c) Egyéni vállalkozó nem lehet távmunkás. d) A távmunkát az EU nem támogatja. Melyik állítás igaz a távmunkáról? 55 a) Szükség van hozzá számítógépre. b) Egy távmunkásnak mindig olyan számítógépre van szüksége, amely különlegesen gyors interneteléréssel és webkamerával is rendelkezik. c) A távmunka valójában adatrögzítést jelent. d) A munkavállaló csak otthon dolgozik. Jelölje meg a távmunkára vonatkozó érvényes állításokat! a) Csökkenthető általa a munkanélküliség. b) Munkahelyeket teremthet. c) Lehet, hogy a csökkent munkaképességűeket így könnyebb foglalkoztatni. d) A távmunkának nincsenek előnyei, csak mint érdekesség jelent meg a világban.

10 56 Jelölje meg a távmunkára vonatkozó igaz állításokat! 57 a) Csökkenhet a kiadás az utazási költség miatt. b) A távmunkának nincsenek hátrányai. c) A fogyatékkal élő emberek munkavállalását segítheti (pl. mozgáskorlátozottak). d) Rugalmasabb, hatékonyabb munkavégzési és munkaszervezési módokat kíván meg. Jelölje meg a távmunkára vonatkozó helyes állításokat! 58 a) A munkavállaló maga oszthatja be az idejét, és így sok esetben kevesebb idő alatt akár többet is végezhet. b) A családi és a pénzkereső tevékenység jobban összeegyeztethető. c) A munkaadó jobban felkészült munkavállalók közül válogathat, mert a lehetőségeit nem határolja be a távolság. d) A munkaadónak kevesebb irodát kell fenntartania. A megtakarítást munkabérre is fordíthatja. Mely állítások helytállóak a távmunka veszélyeivel kapcsolatban? a) A munkavállaló túlterheltséget érezhet a pénzkereső tevékenység és a magánélet határainak elmosódása miatt. b) A távmunkás magányossá válhat, mert gyengülnek, csökkennek az emberi, a társadalmi és a szakmai kapcsolatai. c) A munkavállaló úgy érezheti, hogy szakmai karrierének kilátásai távmunkásként csökkennek. d) A távmunkásra további terhet ró a környezet értetlensége. Sokan nem 59 ismerik és megkérdőjelezik a távmunka jelentőségét és értékeit. Kinek javasolható a távmunka? Jelölje meg a helytálló megállapításokat! 60 a) Nem tekinti kényszernek, hogy nem munkahelyen, hanem otthon dolgozik. b) Magabiztosan tud írásban és szóban, például telefonon kommunikálni. c) Tartósan tud önállóan, külső irányítás nélkül, hatékonyan dolgozni. d) A mozgásában korlátozott embereknek, akiknek nyűg a rendszeres napi, esetleg hosszú idejű utazás. Továbbküldés esetén melyik angol előtaggal egészülhet ki az tárgysora? 61 a) From: b) Fw: c) To: d) Re: Melyik állítás érvényes az elektronikus levelezéssel kapcsolatban? a) Egy címzésében csak egy címzett és egy másolatküldésre jelölt személy lehet. b) Egy címzésében csak egy címzett, de több másolatküldésre jelölt személy lehet. c) Egy címzésében több címzett és több másolatküldésre jelölt személy is lehet. d) Egy címzésében legfeljebb egy titkos másolatküldésre jelölt személy (BCC) címe lehet.

11 62 Melyik feltétel nélkülözhetetlen az küldéséhez? 63 a) Telefonvonal. b) CD/DVD olvasó egység. c) Operációs rendszer. d) Egér vagy trackball. Melyik feltétel nélkülözhetetlen az küldéséhez? 64 a) Minimum 1 GB szabad terület a merevlemezen. b) Modem. c) Színes monitor. d) Egy böngésző program (browser) vagy egy levelező kliens program. Melyik állítás igaz az elektronikus levelezéssel kapcsolatban? 65 a) Az továbbküldhető. b) A külföldre küldött nem tartalmazhat csatolt fájlt. c) Az küldéséhez telefonvonalra van szükség. d) Csak annak küldhető , akinek van saját számítógépe. Melyik állítás igaz az elektronikus levelezéssel kapcsolatban? a) Mobiltelefonnal nem küldhető e- mail. b) Mobiltelefonra nem küldhető . c) Az szövege (törzse) nem tartalmazhat ékezetes betűket. d) Az több csatolt fájlt is tartalmazhat. 66 Melyik állítás igaz az elektronikus levelezéssel kapcsolatban? 67 a) ben a levélhez csatolva nemcsak szöveges, hanem bármilyen formátumú fájl elküldhető. b) Az elektronikus levélben nem kötelező megadni a címzett címét. c) Csak annak küldhető , aki a levél küldésekor maga is éppen használja az internetet. d) Ha a címzettnek nincs bekapcsolva a számítógépe, nem lehet neki t küldeni. Milyen beállításokat kell végrehajtanunk egy levelező kliens programban, hogy üzeneteket küldhessünk és kaphassunk? Be kell állítani a(z) 68 a) levelek küldésének és fogadásának a módját (például POP3, IMAP). b) levelek kezelési módjától függően a minket kiszolgáló levelező szerver címét. c) címünket. d) bejelentkezési nevünket és jelszavunkat. Melyik a mondat helyes befejezése? Bárki hozzáférhet elektronikus leveleinkhez, ha ismeri a(z) a) internetszolgáltatónk címét. b) címünket. c) POP3 szerverünk címét. d) szolgáltatónkat, a bejelentkezési nevünket és a jelszavunkat.

12 69 Mely állítások helytállóak az elektronikus levelezéssel kapcsolatban? 70 a) Egy internetes címben jel pontosan egyszer szerepel. b) Az lekérdezéséhez szükséges bejelentkezési név és az előtti része különbözhet. c) Egy személynek több címe is lehet. d) Egy cím több személyhez is tartozhat. Például egy cég ügyfélszolgálatának postafiókját több alkalmazott is használja. Mi a From: mögötti rész jelentése az e- mail fejlécében? 71 a) A címzett címe. b) A feladó címe. c) A másolatküldésre jelölt személy címe. d) A titkos másolatküldésre jelölt személy címe. Mit jelent az, hogy egy levelezőlista moderált? a) A listának csak a listagazda jóváhagyásával lehet valaki tagja. b) A listára írt levelek csak a listagazda jóváhagyása után jelennek meg. c) A listára csak a tagok írhatnak levelet. d) Listára csak az küldhet üzenetet, aki ismeri a lista jelszavát. 72 Mit jelent a nyitott levelezőlista? 73 a) A levelezőlista tulajdonosa nyitott ember. b) Az is írhat a levelezőlistára, aki nem tagja a listának. Másrészt bárki feliratkozhat a listára. c) Az is megkapja a listára írt üzenetet, aki nem tagja a listának. d) A levelezőlista üzemképes állapotban van, nyitott a használatra. Mit jelent az, hogy egy levelezőlista zárt? 74 a) A listának csak a listagazda jóváhagyásával lehet valaki tagja. A listára csak a tagok írhatnak levelet. b) A listára írt levelek csak a listagazda jóváhagyása után jelennek meg. c) A levelezőlista átmenetileg nem üzemel, zárva van. d) Listára csak az küldhet üzenetet, aki ismeri a lista jelszavát. Melyik kiegészítés teszi helyessé a következő mondatot? Ha a továbbküldött levélre választ küldünk, akkor automatikusan lesz a címzett. 75 a) az eredeti levél írója b) a továbbküldő és az eredeti levél írója c) a továbbküldő d) megkérdezi a levelezőprogram, hogy ki Mi történik akkor, ha ékezetes betűket is írunk a levél szövegébe (törzsébe), de a címzett programja azt nem képes jól kezelni? a) A levél szövegét nem kapja meg a címzett. b) A feladó automatikusan figyelmeztető levelet kap a saját

13 76 postafiókját kezelő szerverprogramtól. c) Az ékezetes betűk helyett fura karakterek jelennek meg az üzenetben. Nehezen olvashatóvá válik az üzenet. d) A címzett a levelet ilyenkor meg sem kapja. Melyek lehetnek a következő mondat helyes befejezései? továbbküldéskor 77 a) a címzett mezőt a levelezőprogram automatikusan tölti ki. b) az eredeti levélhez kísérőszöveget írhatunk. c) az eredeti levélhez fájlt csatolhatunk. d) a tárgy mezőt a levelezőprogram tölti ki, amit módosíthatunk. Melyik cím hibás formailag biztosan? 78 a) web b) c) d) Mi az, amit elküldéséhez feltétlenül meg kell tennünk? a) Meg kell adni a címzett címét. b) Meg kell adni a levél tárgyát. c) Meg kell adni a levél szövegét. d) Csatolni kell egy fájlt. 79 Melyik az érvényes állítás egy levelezőprogramról? 80 a) Az tárgyát csak az üzenet megnyitásakor olvashatjuk el. b) Az feladóját csak az üzenet megnyitásakor tudhatjuk meg. c) Az olvasatlan üzenetet a levelezőprogramok általában megkülönböztetik az olvasottól. d) Azt, hogy az hez fájl van csatolva, csak az megnyitásakor tudhatjuk meg. Több személynek szeretne t küldeni úgy, hogy ne tudják meg, ki kapott még üzenetet rajtuk kívül. Melyik egy lehetséges megoldás? 81 a) Az írásakor a címzettek e- mail címét a címzett mezőben kell felsorolni egymás után kapcsos zárójelek között. b) Az írásakor a címzettek e- mail címét a CC (Carbon Copy) mezőben kell felsorolni egymás után. c) Az írásakor a címzettek e- mail címét a BCC (Blind Carbon Copy) mezőben kell felsorolni egymás után. d) Nincs ilyen lehetőség. Több személynek szeretne t küldeni úgy, hogy mindenki tudjon a többiekről is, akik megkapták a levelet. Melyik a lehetséges megoldás a következők közül? a) Az címzésekor nem használja a címzett, To (Kinek) mezőt. b) Az címzésekor nem használja a CC (Carbon Copy) mezőt. c) Az címzésekor nem használja a BCC (Blind Carbon Copy) mezőt. d) Nincs ilyen lehetőség.

14 82 Melyik állítás helyes az elektronikus levelezéssel kapcsolatban? 83 a) Az elektronikus levél csak a levelezőprogram címjegyzékében található címre küldhető tovább közvetlenül. b) Az elektronikus levél tárgya képet is tartalmazhat. c) Az elektronikus levél tárgya formázott szöveg is lehet. d) Az elektronikus levélhez tartozhat prioritás. Ez azonban csak tájékoztató jellegű, az internetes továbbítást nem befolyásolja. Melyik állítás igaz az elektronikus levél tárgyával kapcsolatban? 84 a) Az elektronikus levél tárgya általában rövid információt tartalmaz a levél tartalmáról vagy a feladó céljáról. b) Az elektronikus levél tárgyát mindig a feladó levelezőprogramja tölti automatikusan. c) Az elektronikus levél tárgya a címzettek tárolására való. d) Az elektronikus levél tárgyát nem érdemes kitölteni, mert csak megzavarja a címzettet. Melyik állítás igaz az elektronikus levél tárgyával kapcsolatban? a) Az elektronikus levél tárgyát minden esetben meg kell adni, addig a levél nem küldhető el. b) Az elektronikus levél tárgyát nem kötelező megadni, csak célszerű. c) Az elektronikus levél tárgyát mindig a számítógép hozza létre. d) Az elektronikus levél tárgya nem kerül továbbításra a levélben, csak a feladónak hasznos. 85 Mit kap az a címzett, akinek az elektronikus levelet másolatban küldték el? 86 a) A levél másolatát, valamint a válaszok másolatait. b) Az eredeti levelet kapja meg mint címzett. c) Az eredeti levelet kapja meg mint másolatküldés címzettje. d) Az eredeti levelet a csatolt fájlok nélkül kapja meg mint másolatküldés címzettje. Ki látja, hogy mely címzettek kapnak titkos másolatot? Jelölje meg az igaz állítást! 87 a) Csak a levél írója. b) Mindenki, aki a címzésben szerepel. c) Mindenki, aki titkos másolatot kap. d) Mindenki, aki másolatot kap. Milyen formátumú lehet az elektronikus levél szövege (törzse) a felhasználók szemszögéből? Jelölje meg az igaz állítást! 88 a) Csak egyszerű szöveg lehet. b) Az elektronikus levélnek nincs is szövege (törzse). Mindent fájlok csatolásával kell megoldani. c) Egyszerű szöveg vagy HTML formátumú szöveg. d) Csak HTML formátumú szöveg lehet. Amennyiben HTML formátumú levélszöveget tud kezelni a levelezőprogramunk, milyen formázásokat hajthatunk végre? a) A betűtípus megváltoztatása. b) A betű méretének beállítása. c) A betűk stílusának beállítása (pl. félkövér, dőlt, aláhúzott). d) A betű színének változatása.

15 89 Milyen típusú fájlt lehet csatolni egy levélhez? Jelölje meg az igaz állítást! 90 a) Bármilyet. b) Csak szabványos kép vagy hang formátumút. c) Csak szövegeset. d) Csak amilyet az internetes böngészők felismernek. Hány fájlt lehet csatolni a levélhez? Válassza ki az igaz állítást! 91 a) 1 b) 8 c) 255 d) A szabványban nincs korlátozva a csatolt fájlok száma. Milyen méretű csatolt fájlt lehet átküldeni egy levéllel? 92 a) Amekkora a számítógép memóriája (RAM). b) Maximum 2 MB-ost. c) Maximum 10 MB-ost. d) A levelező rendszerben a postafiók üzemeltetője korlátozhatja a levél méretét. Ez a méret a küldő és a fogadó oldalán eltérő érték lehet. Melyek a helyes állítások a sürgős, nem sürgős vagy átlagos fontosságú levéllel kapcsolatban? a) Nem minden levelező kliens program tudja kezelni, értelmezni ezt a jelzést. b) A levél internetes továbbítási sebességére nincs hatással. c) Ha a kliense megengedi, a levél feladója állíthatja be ezt a jelzést a címzett figyelmének felkeltésére. d) A levél címzettje ezt a jelzést is láthatja a beérkezett levelein, ha a kliense támogatja. 93 Melyek az igaz állítások a személyes, magánjellegű, általános vagy bizalmas tartalom jelzésű levéllel kapcsolatban? 94 a) Nem minden levelező kliens program tudja kezelni, értelmezni ezt a jelzést. b) A levél internetes továbbítási sebességére, vagy titkosabb kezelésére nincs hatással. c) Ha a kliense megengedi, a levél feladója állíthatja be ezt a jelzést a címzett figyelmének felkeltésére. d) A levél címzettje ezt a jelzést is láthatja a beérkezett levelein, ha a kliense támogatja. Mikor menti el (őrzi meg) a levelező kliens program az elküldött levelet? Válassza ki az érvényes állítást! 95 a) Mindig. b) Soha. c) Amikor nincs csatolt fájl a levélben. d) Általában ezt a szolgáltatást mi tudjuk beállítani a programunkban. Melyek az igaz állítások? Miből látjuk, hogy elolvasták-e a levelünket? a) Nem minden levelező kliens program tudja kezelni, értelmezni A levél megnyitása után küldj automatikus levelet a feladónak jelzést. b) A levél megnyitása után küldj automatikus levelet a feladónak kérést a feladó állíthatja be. c) Általában nincs garantált megoldás a visszajelzésre. A címzett joga, hogy válaszol-e nekünk. d) A levél címzettje az automatikus válasz küldését letilthatja.

16 96 Melyek az igaz állítások? Miből látjuk, hogy megkapták-e a levelünket? 97 a) Nem minden levelező kliens program tudja kezelni, értelmezni A levél megérkezése után küldj automatikus levelet a feladónak jelzést. b) A feladó beállítása, hogy A levél megérkezése után küldj automatikus levelet a feladónak csak kérés, nem biztos hogy a címzett programja teljesíti. c) Általában nincs garantált megoldás a visszajelzésre. A címzett joga, hogy válaszol-e nekünk. d) A levél címzettje az automatikus válasz küldését letilthatja. Mely állítások helytállóak az elektronikus levelezéssel kapcsolatban? a) Ha nem töröljük le a kiszolgálóról a szükséges leveleinket, akkor több számítógépről is elolvashatjuk őket. b) A kapott levél törlésekor a levél vagy tényleg törlődik, vagy csak a kukába kerül. A levelezőprogramunk beállításával ezt általában mi szabályozhatjuk. c) Az elküldött levelünk nem mindig kézbesíthető. Például nem létező postafiókcímet írtunk, vagy átmenetileg nem üzemel a címzett levelező szervere. d) Előfordul, hogy az elküldött, de nem kézbesíthető levelünkről kapunk visszajelzést. Ezt egy levelezőszerver-postamester programja küldi automatikusan. 98 Hány levelünk lehet a postafiókunkban? Jelölje meg a helyes választ! 99 a) 255 b) 128 c) Bármennyi. d) A levelek száma nincs korlátozva, de a levelező rendszerben a postafiók üzemeltetője korlátozhatja a postafiók méretét. Amikor a gépünk mellett vagyunk, de éppen nem a levelezőprogramot nézzük, honnan tudhatjuk, hogy új levelünk érkezett? Jelölje meg az igaz választ! 100 a) Soha nincs lehetőség erre. b) Megremeg a kép. c) Több levelező kliens program képes rá, hogy ilyenkor jelzést adjon. Beállíthatjuk, hogy milyen időközönként nézzen rá automatikusan a postafiókunkra. d) Az operációs rendszer felfüggeszti a futó folyamatokat és felkínálja a levél megnyitását. Mi az IM (Instant messaging)? a) Ugyanaz, mint az elektronikus levelezés. b) Valósidejű szövegalapú üzenetküldés két vagy több résztvevő között hálózaton keresztül. c) Az egy fajtája, melyben előre elkészített (instant) üzenetek testreszabásával kommunikálnak. d) A walky-talky eszközökön való kommunikáció.

17 101 Melyek szükségesek a következők közül a valós idejű üzenetküldéshez? 102 a) Messenger (Chat) program b) Internetkapcsolat c) Webkamera d) Mikrofon Mely állítások helytállóak a chat, messenger programokkal kapcsolatban? 103 a) A chat program elindítása után azonosítani kell magunkat (pl. címmel és jelszóval) a chat szerveren. b) A chat programban kezelhetünk partnerlistát. c) A chat programban akár naplózhatjuk is beszélgetéseinket (history) d) A legtöbb chat program üzeneteiben használhatunk grafikus hangulatjeleket. Mely állítások helytállóak a chat, messenger programokkal kapcsolatban? 104 a) Speciális hardver igényük van. b) Többségük ingyenes. c) Használhatók a távmunkában. d) Teljes mértékben helyettesítik az elektronikus levelezőprogramokat. Mely állítások helytállóak a chat, messenger programokkal kapcsolatban? a) Egyszerre csak egy beszélgetést lehet folytatni. b) Egyszerre több beszélgetést lehet folytatni. c) Egy beszélgetésben csak két fél vehet részt. d) Egy beszélgetésben több fél is részt vehet. 105 Mely programok alkalmasak IM-re (instant messaging-re), chat-re? 106 a) ICQ b) Skype c) Windows Live Messanger d) Outlook Mi a VoIP (Voice over IP)? 107 a) Internet Protokoll feletti beszédátvitel. A távközlés egy olyan formája, ahol a beszélgetés nem a hagyományos telefonhálózaton, hanem az interneten vagy más, szintén IP-alapú hálózaton folyik. b) A hangalapú számítógép azonosítás protokollja a hálózaton. c) A számítógépek hangvezérlését nevezzük így. d) Egy internetes biztonsági protokoll, mely az internet használatát hangminta alapján engedélyezi a felhasználónak. Melyek szükségesek a következők közül az internetes IP-telefonáláshoz? 108 a) Mikrofon b) Webkamera c) Internet kapcsolat d) VoIP program Mely állítások helyesek a VoIP-vel kapcsolatban? a) IP-alapú beszélgetés csak számítógépekkel bonyolítható le. b) IP-alapú beszélgetés lebonyolítható számítógép és hagyományos telefonkészülék között. c) IP-alapú beszélgetés lebonyolítható számítógép és mobiltelefon között. d) IP-alapú beszélgetés lebonyolítható telefonkészülékek között is.

18 109 Mely állítások helyesek a VoIP-vel kapcsolatban? 110 a) Általánosságban elmondható, hogy az IP-alapú beszélgetés kevesebbe kerül a hagyományos távbeszélőn folytatottól. b) A felhasználók, ha rendelkeznek szélessávú interneteléréssel, az általuk ki nem használt sávszélességet fektetik be az internetes telefonozásba. c) A szolgáltató hálózatán belüli hívások jellemzően ingyenesek, hiszen ezek csak az internetet veszik igénybe. d) IP-alapú beszélgetés során a hívás költsége a hívott felet is terheli. Mely programok alkalmasak IPtelefonálásra (VoIP-re)? 111 a) Skype b) VoIPStunt c) Gizmo d) freevoip Mely programok használhatók internetes videokonferenciára? 112 a) NetMeeting (Microsoft) b) Skype (Skype Limited) c) MS Media Player d) CU-SeeMe (Radvision) Mi az RSS (hírcsatorna)? a) Egy tv-állomás, melyen csak híreket közölnek. b) Egy rádióállomás, melyen csak híreket közölnek. c) Az autórádiók egy speciális funkciója, mely a közlekedési hírek adását figyeli a rádiócsatornákon. d) Az RSS webes együttműködésre szolgáló XML állományformátumok 113 családja, melyet gyakran frissülő oldalak (többek között blogok, portálok) használnak az illető oldalon megjelenő új tartalom (cikkek, bejegyzések) rövid összefoglalójának terjesztésére. Melyik a helyes állítás az RSS-sel kapcsolatban? 114 a) A legújabb böngészők minden weboldalhoz automatikusan kínálnak RSS-t. b) Inkább hátrányai vannak, megszaporodnak tőle a spam jellegű üzenetek. c) Több (tíz, száz) oldal hírei egyetlen felületen hozzáférhetők, kezelhetők lesznek, nem kell mindegyiket végiglátogatni az érdekes hírek megtalálására. d) A használata rendkívül bonyolult, időigényes. Mely programok támogatják az RSScsatornákat? 115 a) Mozilla FireFox (2.0 változattól) b) Adobe Acrobat Reader c) Internet Explorer (7.0 változattól) d) Microsoft Office Word Milyen információkat tartalmaz az RSScsatorna egy híre? a) A hír címét. b) A hír dátumát. c) Rövid tartalmat. d) Hivatkozást, mely a hírt nagyobb terjedelemben tartalmazó oldalra mutat.

19 116 Mik a webes blog (weblog) jellemzői, mely állítások helyesek? 117 a) A weblog, web log, webnapló, vagy egyszerűen blog egy webes alkalmazás, amely időponttal ellátott bejegyzéseket tárol egy nyilvános weboldalon (illetve magát ezt a weboldalt is szokás weblognak nevezni). b) A blog bejegyzések leggyakrabban de nem szükségszerűen fordított időrendi sorrendben vannak. c) A blogba minden nap kötelező bejegyzést írni, különben a bloggazda megszünteti. d) A blogba csak a bloggazda jóváhagyásával kerülhetnek fel bejegyzések. Mik a webes blog (weblog) jellemzői, mely állítások helyesek? 118 a) Egy ilyen weblap jellemzően bármely WWW felhasználó számára elérhető, olvasható, sőt bizonyos mértékben néha szerkeszthető is (pl. hozzászólások). b) Csak nyilvános blogok léteznek, nem korlátozható az olvasók köre. c) A blogokhoz nem lehet hozzászólni. d) A weblog a web és a log szóösszetételből származik. Mik a webes blog (weblog) jellemzői, mely állítások helyesek? a) Blogot csak vállalatok, cégek vezethetnek. b) Blogot bárki vezethet. c) Blogot csak magánszemélyek vezethetnek. d) Webnaplót vezetők köre az alkalmi szerzőktől a nagy írói közösségekig terjed. 119 Mik a webes blog (weblog) jellemzői, mely állítások helyesek? 120 a) A weblogot író célja általában az önkifejezés, gondolatai közreadása és az általa képviselt vélemények terjesztése. b) A weblog témája sokrétű: lehet egyszerűen egy interneten közzétett személyes, egyéni napló, de lehet egyéni vagy csoportos politikai véleménynyilvánítás vagy üzleti jellegű kommunikáció eszköze is. c) Lehetségesek tematikus blogok is (pl. kifejezetten csak az irodalommal foglalkozóak). d) A blogok csak szöveges bejegyzéseket tartalmazhatnak, képet nem lehet publikálni. Mely programokkal olvashatók weblogok? 121 a) Microsoft FrontPage b) Adobe Acrobat Reader c) Internet Explorer d) Mozilla FireFox Mely állítások igazak a podcastinggal kapcsolatban? a) A podcasting lehetővé teszi hanganyagok közzétételét az interneten (általában mp3 állományok). b) A podcasting segítségével lehetővé válik rádióműsorok hallgatása interneten keresztül. c) A podcasting ugyanaz, mint az online rádióhallgatás. d) Podcast műsorokat csak számítógépen hallgathatunk.

20 122 Mely állítások igazak a podcastinggal kapcsolatban? a) Podcast műsorok hordozható digitális zenelejátszókon is hallgathatók. b) Podcast műsorok csak ipod készülékeken hallgathatók. c) Az új podcast tartalmakról RSScsatornán is értesülhetünk. d) A podcasting lehetővé teszi szinte bárkinek, hogy otthon előállított rádióműsorát kényelmesen elérhetővé tegye a világhálón bárki számára. 123 Melyek internetes közösségi (ismeretségi) hálózatok? 124 a) MySpace b) iwiw c) myvip d) ECDL Mely állítások érvényesek a internetes ismeretségi hálókra? a) A közösségek alapját a meglévő tagok adják. b) A tagok meghívó segítségével bővítik mind saját ismerőseik körét, mind a közösség összlétszámát. c) A közösséghez bárki bármikor csatlakozhat. d) A tagok közötti szociális kapcsolatok a felületes ismeretségtől az életre szóló barátságig vagy rokoni kapcsolatokig terjednek. 125 Mely állítások érvényesek a internetes ismeretségi hálókra? 126 a) A tagok a csatlakozás után saját adatlapot (profilt) készíthetnek. b) A felhasználók tagjai lehetnek kisebb közösségeknek (kluboknak). c) A tagok képalbumot készíthetnek a rendszerben. d) A tagok apróhirdetéseket adhatnak fel. Mely állítások érvényesek az internetfórumra? 127 a) Egy felvetett témához tartozó hozzászólásokból (üzenetekből) áll. b) Egy témához kapcsolódó vélemények, álláspontok megvitatását teszi lehetővé. c) Bármilyen témában indítható fórum. d) A fórumnak lehetnek alfórumai. Mely állítások érvényesek az internetfórumokra? 128 a) Csak informatikusok fórumoznak. b) Bárki fórumozhat. c) A fórumok nagy része mindenki számára nyitott olvasásra. d) Léteznek fórumok, melyekhez bárki hozzászólhat (regisztráció nélkül). Mely állítások igazak az internetfórumok hozzászólásairól? a) A hozzászólások leggyakrabban de nem szükségszerűen időrendi sorrendben vannak. b) A legtöbb fórumhoz csak regisztrálás után lehet hozzászólni. c) A regisztrált tagok akár korábbi hozzászólásaikat is módosíthatják, szerkeszthetik. d) Egy hozzászólásnak ugyanazok a funkciói, mint egy nek.

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7

TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 TESZ INTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ M7 1. FELADAT 1. Továbbküldés esetén milyen előtaggal egészül ki az e-mail tárgysora? Jelölje a helyes választ (válaszokat)! [1 pont] a) From: b) Fw: c) To: d) Vá: 2. Melyik

Részletesebben

M1.4.8 Mely befejezések adnak érvényes állításokat? Az üzleti integrált informatikai rendszerek hatására

M1.4.8 Mely befejezések adnak érvényes állításokat? Az üzleti integrált informatikai rendszerek hatására M1.4 Az IKT a mindennapokban M1.4.1 Jelölje meg, melyek integrált informatikai rendszerek! M1.4.2 a) SAP Business One b) Windows c) Linux d) Microsoft Navision Milyen moduljai lehetnek jellemzıen egy integrált

Részletesebben

Általános e-mail fiók beállítási útmutató

Általános e-mail fiók beállítási útmutató Általános e-mail fiók beállítási útmutató Ennek az összeállításnak az a célja, hogy segítséget nyújtsunk azon Ügyfeleink számára, akik az IntroWeb Kft. által nyújtott e-mail szolgáltatáshoz be szeretnék

Részletesebben

E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket?

E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket? E mail titkosítás az üzleti életben ma már követelmény! Ön szerint ki tudja elolvasni bizalmas email leveleinket? Egy email szövegében elhelyezet információ annyira biztonságos, mintha ugyanazt az információt

Részletesebben

Informatika 9. évf. Webböngésző. Internet és kommunikáció II.

Informatika 9. évf. Webböngésző. Internet és kommunikáció II. Informatika 9. évf. Internet és kommunikáció II. 2013. december 9. Készítette: Gráf Tímea Webböngésző Cookie: süti. A felhasználóról szóló információ, amit egy webszerver helyez el a felhasználó számítógépén.

Részletesebben

Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek

Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek PL-5107 A továbbképzés célja: A program az alapvető számítógépes fogalmakban való jártasságot és a számítógépek alkalmazási területeinek ismeretét nyújtja

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek 1.

Számítógépes alapismeretek 1. Számítógépes alapismeretek 1. 1/7 Kitöltő adatai: 1. Név: 2. Osztály: 3. E-mail címe: 2/7 Kérdések: 1. Mi az IKT (Információs és Kommunikációs Technológia)? Olyan eszközök, technológiák, amik az információ

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Hálózati alapismeretek 20 perc 2. Az internet jellemzői 25 perc 3. Szolgáltatások

Részletesebben

NGP Áttekintés. GEMSYS EUROPE Kft. 1147 Budapest, Gervay u. 92. www.muratec.hu www.gemsys.hu

NGP Áttekintés. GEMSYS EUROPE Kft. 1147 Budapest, Gervay u. 92. www.muratec.hu www.gemsys.hu NGP Áttekintés GEMSYS EUROPE Kft. 1147 Budapest, Gervay u. 92. www.muratec.hu www.gemsys.hu Tartalom Mi az NGP? Miért az 1.szegmensű fax gép a kiválasztott? Milyen funkciókat kínál az NGP-vel ellátott

Részletesebben

Ú J B E L É PŐK RÉSZÉRE NYÚJTOTT

Ú J B E L É PŐK RÉSZÉRE NYÚJTOTT Informatikai Igazgatóság: Ú J B E L É PŐK RÉSZÉRE NYÚJTOTT I N F O R M A T I K A S Z O L G Á L T A T Á S O K Az Igazgatóság felelős az informatikai szolgáltatások biztosításáért, kiemelten a központi gazdálkodási

Részletesebben

Az Internet felépítése

Az Internet felépítése Digitális kapcsolattartás Az Internet felépítése Az Internet egy világméretű számítógépes hálózat sok összekapcsolt számítógépet tartalmaz a számítógépek egyenrangúak, nincs központi számítógép nincs központja,

Részletesebben

ECDL Információ és kommunikáció

ECDL Információ és kommunikáció 1. rész: Információ 7.1 Az internet 7.1.1 Fogalmak és szakkifejezések 7.1.2 Biztonsági megfontolások 7.1.3 Első lépések a webböngésző használatában 7.1.4 A beállítások elévégzése 7.1.1.1 Az internet és

Részletesebben

Váci Mihály Kulturális Központ Cím: Telefon: Fax: Web: E-mail: Nyilvántartásba vételi szám:

Váci Mihály Kulturális Központ Cím: Telefon: Fax: Web: E-mail: Nyilvántartásba vételi szám: TÁJÉKOZTATÓ Digitális írástudás fejlesztése /D009 A képzés során megszerezhető kompetenciák A képzésben résztvevő: képessé válik a legfontosabb számítástechnikai kifejezések megnevezésére, megérti a számítógép

Részletesebben

Zimbra levelező rendszer

Zimbra levelező rendszer Zimbra levelező rendszer Budapest, 2011. január 11. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Dokumentum információ... 3 Változások... 3 Bevezetés... 4 Funkciók... 5 Email... 5 Társalgás, nézetek, és keresés...

Részletesebben

A Down Alapítvány weboldalának szerkesztése A Down Alapítvány weboldalát ezen a címen találunk meg: http://web.downalapitvany.hu/ Regisztráció a Down Alapítvány weboldalán Keressük meg a jobb oldalon található

Részletesebben

Elektronikus levelek. Az informatikai biztonság alapjai II.

Elektronikus levelek. Az informatikai biztonság alapjai II. Elektronikus levelek Az informatikai biztonság alapjai II. Készítette: Póserné Oláh Valéria poserne.valeria@nik.bmf.hu Miről lesz szó? Elektronikus levelek felépítése egyszerű szövegű levél felépítése

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Az internet jellemzői 25 perc 2. Szolgáltatások az interneten 20 perc

Részletesebben

INFORMÁCIÓS HÁLÓZATOK

INFORMÁCIÓS HÁLÓZATOK INFORMÁCIÓS HÁLÓZATOK Melyek igazak a protokollra? a) A protokoll csak a kiszolgálók közti adatforgalmat szabályozza. b) A számítógépek közti kapcsolattartás módját határozza meg. c) A hálózat típusa meghatározza

Részletesebben

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező)

A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP. Webmail (levelező) A számítástechnika gyakorlata WIN 2000 I. Szerver, ügyfél Protokoll NT domain, Peer to Peer Internet o WWW oftp opop3, SMTP Bejelentkezés Explorer (böngésző) Webmail (levelező) 2003 wi-3 1 wi-3 2 Hálózatok

Részletesebben

Informatika. 3. Az informatika felhasználási területei és gazdasági hatásai

Informatika. 3. Az informatika felhasználási területei és gazdasági hatásai Informatika 1. Hírek, információk, adatok. Kommunikáció. Definiálja a következő fogalmakat: Információ Hír Adat Kommunikáció Ismertesse a kommunikáció modelljét. 2. A számítástechnika története az ENIAC-ig

Részletesebben

IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó. aniszirk@gmail.com

IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó. aniszirk@gmail.com IRÁNY AZ Internet! Ismeretterjesztő előadás 3. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó aniszirk@gmail.com Bevezető az Internetről A világháló = Internet INTERNET = VÉGTELEN INTERNET = SZABADSÁG INTERNETES

Részletesebben

TestLine - GINOP teszt Minta feladatsor

TestLine - GINOP teszt Minta feladatsor GINOP képzés szintfelmérő tesztje Mit lehet a HTML-el csinálni 1. 1:10 Könnyű emutatót készíteni Weblapot készíteni Jósolni Szöveget szerkeszteni Melyek tartoznak az operációs rendszer alapvető feladatai

Részletesebben

Az Internet. avagy a hálózatok hálózata

Az Internet. avagy a hálózatok hálózata Az Internet avagy a hálózatok hálózata Az Internet története 1. A hidegháború egy fontos problémája Amerikában a hatvanas évek elején: Az amerikai kormányszervek hogyan tudják megtartani a kommunikációt

Részletesebben

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról Az Informatikai Igazgatóság minden aktív egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkező egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy

Részletesebben

MOODLE mobileszközön

MOODLE mobileszközön SU2009 - Debrecen MOODLE mobileszközön LENGYEL Péter, lengyel@agr.unideb.hu Debrecen Egyetem, AMTC Gazdasági- és Agrárinformatika Tanszék Moodle - Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment nyílt

Részletesebben

Az autorizáció részletes leírása

Az autorizáció részletes leírása Az autorizáció részletes leírása 1. REGISZTRÁCIÓ ÉS FELTÉTELEI 1.1 Regisztráció Az Autorizációs kérés előtt a szervezetnek vagy a magánszemélynek regisztráltatnia kell magát. A regisztrációs lapon megadott

Részletesebben

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat.

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. A mai internet elődjét a 60-as években az Egyesült Államok hadseregének megbízásából fejlesztették ki, és ARPANet-nek keresztelték. Kifejlesztésének

Részletesebben

A DigiKresz internetes gyakorló program hatékony segítség az elméleti oktatást követő vizsga eredményességének növelésében.

A DigiKresz internetes gyakorló program hatékony segítség az elméleti oktatást követő vizsga eredményességének növelésében. DIGIKRESZ internetes gyakorló program Kedves Felhasználó! A DigiKresz internetes gyakorló program hatékony segítség az elméleti oktatást követő vizsga eredményességének növelésében. A program előnyei a

Részletesebben

NETTUTOR AZ OKTATÁSSZERVEZÉS SZÁMÍTÓGÉPES TÁMOGATÁSA

NETTUTOR AZ OKTATÁSSZERVEZÉS SZÁMÍTÓGÉPES TÁMOGATÁSA NETTUTOR AZ OKTATÁSSZERVEZÉS SZÁMÍTÓGÉPES TÁMOGATÁSA Kis Ferenc, kis.f@szamalk-inf.hu SZÁMALK Informatika Rt. Az utóbbi években az elektronikus oktatás területén egyre több vállalat próbál különböző multimédiás

Részletesebben

[ISMERTETŐ] www.tanulmanyi.info Központi tanulmányi információs rendszer

[ISMERTETŐ] www.tanulmanyi.info Központi tanulmányi információs rendszer 2008 www.tanulmanyi.info Központi tanulmányi információs rendszer [ISMERTETŐ] A www.tanulmanyi.info Központi tanulmányi információs rendszer ingyenes Internetes szolgáltatás rövid ismertetője a Magyar

Részletesebben

tanácsok játék és nyeremény weboldal-ajánló Munka az irodán kívül Távoli munka hatékonyan

tanácsok játék és nyeremény weboldal-ajánló Munka az irodán kívül Távoli munka hatékonyan tanácsok játék és nyeremény weboldal-ajánló Munka az irodán kívül Távoli munka hatékonyan Munka az irodán kívül Távoli munka hatékonyan Egy vállalkozás termelékenységének, hatékonyságának megőrzése érdekében

Részletesebben

BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA

BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA Ismeretterjesztő előadás 2. Rész Előadó:Pintér Krisztina etanácsadó aniszirk@gmail.com INFORMÁCIÓS ÍRÁSTUDÁS Az információ elérésének és felhasználásának képessége. leggyakrabban

Részletesebben

Tisztelt Telepítő! 2. Ellenőrizze, hogy a modul engedélyezve van-e: Szekció [382] Opció 5 (alternatív kommunikátor) BE.

Tisztelt Telepítő! 2. Ellenőrizze, hogy a modul engedélyezve van-e: Szekció [382] Opció 5 (alternatív kommunikátor) BE. Tisztelt Telepítő! A PowerSeries NEO GO alkalmazás segítségével távolról vezérelhetőek a NEO központok. Ehhez a központokat valamely TL280/TL2803G/3G2080 modullal kell bővíteni. A modul verziószámának

Részletesebben

OZEKI Phone System. 4 elengedhetetlen szolgáltatás a jövőbeli vállalati telefonos rendszerek számára. A jövő üzleti telefon rendszere SMS

OZEKI Phone System. 4 elengedhetetlen szolgáltatás a jövőbeli vállalati telefonos rendszerek számára. A jövő üzleti telefon rendszere SMS A jövő üzleti telefon rendszere 4 elengedhetetlen szolgáltatás a jövőbeli vállalati telefonos rendszerek számára SMS Mobil mellékek Webtelefon Üzenetküldés és jelenlét Összhang az IT-vel Olvassa el! Ajánlatkérő

Részletesebben

13. óra op. rendszer ECDL alapok

13. óra op. rendszer ECDL alapok 13. óra op. rendszer ECDL alapok 1. Mire szolgál az asztal? a) Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. b) A telepített alkalmazások tárolására. c) A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére.

Részletesebben

Levelezési beállítások

Levelezési beállítások Levelezési beállítások Tartalomjegyzék 1 2 2.1 2.2 2.3 2.4 3 Általános információk...2 Beállítások Windows alatt...2 Thunderbird beállítások...2 Microsoft Outlook 2010 beállítások...6 Androidos beállítások...10

Részletesebben

A Down Alapítvány weboldalának (honlap) használata Weboldal szerkesztés

A Down Alapítvány weboldalának (honlap) használata Weboldal szerkesztés A Down Alapítvány weboldalának (honlap) használata Weboldal szerkesztés A weboldalakat, más néven honlapokat azért készítik, hogy egy személyt, vagy szervezetet, például egy alapítványt, megtaláljanak

Részletesebben

Connection Manager - Felhasználói kézikönyv

Connection Manager - Felhasználói kézikönyv Connection Manager - Felhasználói kézikönyv 1.0. kiadás 2 Tartalom A kapcsolatkezelő alkalmazás 3 Használatbavétel 3 A kapcsolatkezelő alkalmazás megnyitása 3 A jelenlegi csatlakozási állapot megtekintése

Részletesebben

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez MICROSEC Számítástechnikai Fejlesztő zrt. e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez Felhasználói útmutató https://online.e-szigno.hu/ 1 Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. A rendszer használatának

Részletesebben

2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA. Az információ elérésének és felhasználásának képessége.

2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA. Az információ elérésének és felhasználásának képessége. 2. rész BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK VILÁGÁBA 1. INFORMÁCIÓS ÍRÁSTUDÁS Az információ elérésének és felhasználásának képessége. - leggyakrabban számítógép és / vagy Internet használat - IKT technológiák alkalmazásának

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató EUREST KFT. BUDAPESTI NÉMET ISKOLA WEB ALAPÚ MENÜRENDSZERÉNEK HASZNÁLATÁHOZ Tartalom Általános felhasználói ismeretek... 2 Nyelv Választás... 3 Regisztráció... 4 Bejelentkezés...

Részletesebben

OZEKI Phone System. A jövő vállalati telefon rendszerének 4 alappillére. A jövő üzleti telefon rendszere SMS. Mobil mellékek. Összhang az IT-vel

OZEKI Phone System. A jövő vállalati telefon rendszerének 4 alappillére. A jövő üzleti telefon rendszere SMS. Mobil mellékek. Összhang az IT-vel A jövő üzleti telefon rendszere A jövő vállalati telefon rendszerének 4 alappillére SMS Mobil mellékek Webtelefon Üzenetküldés Összhang az IT-vel É rdemes elolvasni! Ajánlatkérés Kérem, töltse ki az űrlapot,

Részletesebben

TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol

TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol TRBOnet Térinformatikai terminál és diszpécseri konzol A TRBOnet egy kliens szerver diszpécser szoftver MOTOTRBO rádiók száméra. A TRBOnet szoftver jól alkalmazható a MOTOTRBO rádiós rendszereknél. A szoftver

Részletesebben

TESZTKÉRDÉSEK. 2013 ECDL Online alapismeretek Szilágyi Róbert S.

TESZTKÉRDÉSEK. 2013 ECDL Online alapismeretek Szilágyi Róbert S. TESZTKÉRDÉSEK Mi az Internet? a) Az internet az egész világot körülölelő számítógép-hálózat. b) Egy olyan számítógépes hálózat, ami csak Magyarországon érhető el. c) Egy adott cég belső számítógépes hálózata.

Részletesebben

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam Operáció rendszer ECDL tanfolyam Alapok A Windows áttekintése Asztal Tálca Start menü Lomtár használata Súgó használata Felhasználói fiókok kezelése Kijelentkezés, felhasználóváltás Fájlok és mappák Sajátgép

Részletesebben

1. modul - IKT alapismeretek

1. modul - IKT alapismeretek 1. modul - IKT alapismeretek Az alábbiakban ismertetjük az 1. modul Az információs és kommunikációs technológiák (IKT) alapismeretei syllabusát, amely a modulra épülő elméleti vizsga alapját képezi. A

Részletesebben

Exchange tájékoztató

Exchange tájékoztató Exchange tájékoztató Rövid tájékoztató a Microsoft Exchange alapú levelezõrendszer használatáról A Pécsi Tudományegyetem Informatikai Igazgatósága Microsoft Exchange Server 2010 alapú levelezési szolgáltatást

Részletesebben

REGISZTRÁCIÓ RÉGEBBI TANFOLYAMON RÉSZT VETT HALLGATÓK BEJELENTKEZÉS UTÁN JELENTKEZÉS TANFOLYAMRA GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

REGISZTRÁCIÓ RÉGEBBI TANFOLYAMON RÉSZT VETT HALLGATÓK BEJELENTKEZÉS UTÁN JELENTKEZÉS TANFOLYAMRA GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK REGISZTRÁCIÓ RÉGEBBI TANFOLYAMON RÉSZT VETT HALLGATÓK BEJELENTKEZÉS UTÁN JELENTKEZÉS TANFOLYAMRA GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK REGISZTRÁCIÓ Regisztrációra akkor van szükség, ha még nem volt nálunk semmilyen

Részletesebben

Tegyünk nagyszerű dolgokat!

Tegyünk nagyszerű dolgokat! Tegyünk nagyszerű dolgokat! Ismerős Természetes környezet Multiplatform Nagyobb hatékonyság Letöltés Ismerős és minden elődjénél jobb Ismerős felületa Windows 10 a jól ismert Windows-élményt nyújtja még

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

Az ECDL 44 távoktatási rendszer értékelése

Az ECDL 44 távoktatási rendszer értékelése Az ECDL 44 távoktatási rendszer értékelése Informatika a Nemzetvédelmi Képzésben Alapítvány Cím: 1101. Budapest, Hungária krt. 9-11. 1581. Budapest, Pf. 15. Tel: 1 432-9130 Fax: 1 432-9121 e-mail: tamaska@zmne.hu

Részletesebben

M1.1 Hardver. M A felsorolt eszközök közül melyik periféria? a) CPU b) Nyomtató c) Operatív tár d) RAM

M1.1 Hardver. M A felsorolt eszközök közül melyik periféria? a) CPU b) Nyomtató c) Operatív tár d) RAM M1.1 Hardver M1.1.1 Melyik a mondat helyes befejezése? A számítógép hardvere a) bemeneti és kimeneti perifériákat is tartalmaz. b) nem tartalmazza a CPU-t. c) a fizikai alkatrészek és az operációs rendszer

Részletesebben

EgroupWare: A csoportmunka megoldás

EgroupWare: A csoportmunka megoldás EgroupWare: A csoportmunka megoldás Bemutatás Az egroupware egy üzleti szintű, PHP alapú, szabad csoportmunka szerver megoldás, a Stylite AG terméke. A közösségi verzió szabadon letölthető és ingyenesen

Részletesebben

erettsegizz.com Érettségi tételek

erettsegizz.com Érettségi tételek erettsegizz.com Érettségi tételek Elektronikus levelezés Elektronikus levelezés Ismertesse az elektronikus levelezés fogalmát, előnyeit, hátrányait. Az elektronikus levelezés a legrégebbi Internet-szolgáltatás.

Részletesebben

GMAIL online levelezőrendszer használata, levél olvasása, válaszírás, csatolmányok letöltése, küldése, saját levelező lista

GMAIL online levelezőrendszer használata, levél olvasása, válaszírás, csatolmányok letöltése, küldése, saját levelező lista GMAIL online levelezőrendszer használata, levél olvasása, válaszírás, csatolmányok letöltése, küldése, saját levelező lista Az internetet kommunikáció alapszabályai, hangulatjelei, és érzelemkifejező formái

Részletesebben

Outlook Express használata

Outlook Express használata Outlook Express használata Az induló ablak több részre oszlik Nyitott mappa tartalma Mappák Partnerek Az induló ablak nézetét testre lehet szabni a Nézet menü/elrendezés almenüjével Az eszköztár testreszabásához

Részletesebben

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 1. Az informatikai eszközök használata 5 4. Infokommunikáció, 5. Az információs társadalom 1 4.1. Információkeresés, információközlési

Részletesebben

Az e-mail az internet elektronikus levelezési rendszere, amely segítségével percek alatt küldhetünk üzenetet a világ bármely pontjára.

Az e-mail az internet elektronikus levelezési rendszere, amely segítségével percek alatt küldhetünk üzenetet a világ bármely pontjára. E-mail Az e-mail az internet elektronikus levelezési rendszere, amely segítségével percek alatt küldhetünk üzenetet a világ bármely pontjára. Ma már szinte minden internetfelhasználó rendelkezik egy vagy

Részletesebben

web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver)

web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver) web works hungary Rövid technikai tájékoztató a webhosting szolgáltatásról. (PLESK - 195.70.38.53 szerver) Vezérlőpult A webhosting szolgáltatáshoz a világ egyik vezető vezérlőpultját biztosítjuk. A vezérlőpult

Részletesebben

egy postafiókra, amit azonosítóval és jelszóval érünk el internetkapcsolat levelező alkalmazás (levelező-kliens program vagy web-es felület)

egy postafiókra, amit azonosítóval és jelszóval érünk el internetkapcsolat levelező alkalmazás (levelező-kliens program vagy web-es felület) Az elektronikus posta (e-mail) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára fájlokat vagy üzeneteket küldhetünk, fogadhatunk. Elektronikus levelezéshez szükség van: egy postafiókra, amit

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató EUREST KFT. TESTNEVELÉSI EGYETEM GYAKORLÓ SPORTISKOLAI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM WEB ALAPÚ MENÜRENDSZERÉNEK HASZNÁLATÁHOZ Tartalom Általános felhasználói ismeretek... 2 Regisztráció...

Részletesebben

REGISZTRÁCIÓ ÜGYFELEK SZÁMÁRA

REGISZTRÁCIÓ ÜGYFELEK SZÁMÁRA REGISZTRÁCIÓ ÜGYFELEK SZÁMÁRA 2016-01-25 Az ÉTDR rendszer üzemeltetője: Lechner Nonprofit Kft. Az ÉTDR Helpdesk elérhetőségei: e-mailen: helpdesk@etdr.gov.hu telefonon: +36 1 279-2643, +36 1 279-2647 (H-CS

Részletesebben

ILIAS hallgatói felhasználói leírás

ILIAS hallgatói felhasználói leírás Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Általános ismertető... 2 ILIAS elérése, bejelentkezés... 3 Tananyagok elérése, Taneszköztároló... 4 Csatlakozás kurzushoz... 6 Fájl letöltése... 8 Gyakorlatok megküldése,

Részletesebben

MÉRY Android Alkalmazás

MÉRY Android Alkalmazás MÉRY Android Alkalmazás Felhasználói kézikönyv Di-Care Zrt. Utolsó módosítás: 2014.06.12 Oldal: 1 / 7 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 1.1. MÉRY Android alkalmazás 3 1.2. A MÉRY Android alkalmazás funkciói

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv Az eforte 5.0 e-időpont Modul használatához 1 T a r talomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 1.1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A KÉZIKÖNYVRŐL... 3 1.2. SZÜKSÉGES TECHNIKAI KÖRNYEZET A RENDSZER HASZNÁLATÁHOZ...

Részletesebben

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal!

Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen a I. A program általános tartalma fejezet 11. pontjában írtakkal! II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

Szülői modul. Belépés a TANINFORM rendszerbe. Főoldal

Szülői modul. Belépés a TANINFORM rendszerbe. Főoldal Szülői modul Belépés a TANINFORM rendszerbe Belépni vagy a bogim.hu oldalon elhelyezett linkre való kattintással vagy a https://start.taninform.hu/application/start?intezmenyindex=032552 cím böngészőbe

Részletesebben

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől 1 Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől A GroupWise levelező szolgáltatás web felelületről, az Internet felől az Egyetem honlapjáról is elérhető, az alábbi linken: www.uni-nke.hu WEBMAIL-NKE

Részletesebben

Integrált Video Kommunikációs Rendszer

Integrált Video Kommunikációs Rendszer SZEMFÜLESONLINE Integrált Video Kommunikációs Rendszer A rendszer működése, Technikai áttekintés A Szemfüles Integrált Video Kommunikációs Rendszer (IVKR) egyidejűleg ötvözi a jelenleg ismert információs

Részletesebben

Microsoft Windows XP. Feladatgyűjtemény

Microsoft Windows XP. Feladatgyűjtemény Információ és kommunikáció Microsoft Windows XP Feladatgyűjtemény Útmutató a feladatok megoldásához: A feladatok megoldásához szükség van az Internet Explorer és az Outlook Express programokra. A megoldott

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0

Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0 Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0 www.kekkh.gov.hu Státusz: Verzió Cím Dátum SzerzőFolyamatban Változások Verzió Dátum Vállalat Verzió: 1.0 Szerző: Lénárd Norbert

Részletesebben

Kezdő lépések. Céges email. Tartalom

Kezdő lépések. Céges email. Tartalom Kezdő lépések Céges email Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és alapbeállításai...3 3. Ismerkedés a levelezővel...6 4. A levelező beállításai...8 5. Naptár... 10 6. Névjegyek... 11 7.

Részletesebben

ELEKTRONIKUS MUNKABÉRJEGYZÉK MODUL

ELEKTRONIKUS MUNKABÉRJEGYZÉK MODUL ELEKTRONIKUS MUNKABÉRJEGYZÉK MODUL nexonbér elektronikus munkabérjegyzék modul Kiszámolta már valaha, hogy mennyibe kerül egyetlen munkavállaló egyetlen havi munkabérjegyzéke (a nyomtatás, a borítékolás

Részletesebben

Informatika szóbeli vizsga témakörök

Informatika szóbeli vizsga témakörök KECSKEMÉTI MŰSZAKI SZAKKÉPZŐ ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 6000 Kecskemét, Szolnoki út 31., Telefon: 76/480-744, Fax: 487-928 KANDÓ KÁLMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLÁJA 6000 Kecskemét, Bethlen

Részletesebben

NEPTUN MOBIL ALKALMAZÁS FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET

NEPTUN MOBIL ALKALMAZÁS FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET NEPTUN MOBIL ALKALMAZÁS FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET Felhasználói dokumentáció verzió 1.0 Budapest, 2015. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2015.07.05. Verzió: 1.6. Oldalszám: 2 / 12

Részletesebben

Kezdő lépések Outlook Web Access

Kezdő lépések Outlook Web Access Kezdő lépések Outlook Web Access A Central Europe On-Demand Zrt. által, a Telenor Magyarország Zrt. ügyfelei részére nyújtott szolgáltatások rövid kezelési útmutatója Tartalom Bevezetés... 3 Rendszerkövetelmények...

Részletesebben

E-mail cím létrehozása

E-mail cím létrehozása E-mail cím létrehozása A Moodle-rendszerben Ön akkor tudja regisztrálni magát, ha rendelkezik e-mail címmel. A Moodle ugyanis az Ön e-mail címére küld egy elektronikus levelet, amelyben a regisztráció

Részletesebben

Rendszergazda Debrecenben

Rendszergazda Debrecenben LEVELEZŐKLIENS BEÁLLÍTÁSA A levelezés kényelmesen kliensprogramokkal is elérhető, és használható. Ezen útmutató beállítási segítséget nyújt, két konkrét klienssel bemutatva képernyőképekkel. Természetesen

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység B

Gyakorlati vizsgatevékenység B Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben

2. modul - Operációs rendszerek

2. modul - Operációs rendszerek 2. modul - Operációs rendszerek Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 2. modul (Operációs rendszerek) syllabusát, amely az elméleti és gyakorlati modulvizsga követelményrendszere.

Részletesebben

14. óra op. rendszer ECDL alapok

14. óra op. rendszer ECDL alapok 14. óra op. rendszer ECDL alapok 26. El kell-e menteni nyomtatás előtt egy dokumentumot? a) Nem, de ajánlott, mert a nem mentett dokumentum elveszhet. b) Igen, mert mentés nélkül nem lehet nyomtatni. c)

Részletesebben

Nokia N97_mini (Mail for Exchange) beállítása Virtualoso email levelezésre

Nokia N97_mini (Mail for Exchange) beállítása Virtualoso email levelezésre Nokia N97_mini (Mail for Exchange) beállítása Virtualoso email levelezésre A következô lépések segítségével egyszerûen beállíthatja a Virtualoso email levelezést Nokia N97_mini készülékre. Az alkalmazás

Részletesebben

Kezdő lépések Microsoft Outlook

Kezdő lépések Microsoft Outlook Kezdő lépések Microsoft Outlook A Central Europe On-Demand Zrt. által, a Telenor Magyarország Zrt. részére nyújtott szolgáltatások rövid kezelési útmutatója 1 Tartalom Áttekintés... 3 MAPI mailbox konfiguráció

Részletesebben

Állami és önkormányzati adatbázisok

Állami és önkormányzati adatbázisok On-line adatbázisok Adatbázis Az valamilyen alkalmazáshoz tartozó (általában nagy mennyiségű) rendezett adatok összessége, gyűjteménye. Az adatbázisban több szempont szerint lehet keresni, kérdéseket feltenni,

Részletesebben

NÉGY EGYSZERŰ MÓD, AMELLYEL AZ ALKALMAZOTTAK RUGALMASABBAN DOLGOZHATNAK

NÉGY EGYSZERŰ MÓD, AMELLYEL AZ ALKALMAZOTTAK RUGALMASABBAN DOLGOZHATNAK NÉGY EGYSZERŰ MÓD, AMELLYEL AZ ALKALMAZOTTAK RUGALMASABBAN DOLGOZHATNAK Jusson magasabbra a vállalkozásával Nem számít, hogyan értékeli a vállalkozása jelenlegi teljesítményét, szinte minden vállalati

Részletesebben

Tartalom. I. Rész A számítógép megosztása 5. Bevezetés 1. 1 n Saját profilt mindenkinek 7. Biztonsági programok 3 A könyvben használt jelek 4

Tartalom. I. Rész A számítógép megosztása 5. Bevezetés 1. 1 n Saját profilt mindenkinek 7. Biztonsági programok 3 A könyvben használt jelek 4 Bevezetés 1 A könyv felépítése 2 Biztonsági programok 3 A könyvben használt jelek 4 I. Rész A számítógép megosztása 5 1 n Saját profilt mindenkinek 7 Alapfogalmak 8 Hogyan mûködik? 8 Biztonság 9 Felhasználói

Részletesebben

1. Mi az internet? Az egész világot körülölelő számítógép-hálózat. 2. Az alábbiak közül melyik tartománynév (domain)? -.sk szervezeti típusú:.org 3.

1. Mi az internet? Az egész világot körülölelő számítógép-hálózat. 2. Az alábbiak közül melyik tartománynév (domain)? -.sk szervezeti típusú:.org 3. 1. Mi az internet? Az egész világot körülölelő számítógép-hálózat. 2. Az alábbiak közül melyik tartománynév (domain)? -.sk szervezeti típusú:.org 3. Mely tényezők határozzák meg egy weboldal hitelességét?

Részletesebben

Kedves Jelentkezők! A tanfolyamból kizárható továbbá:

Kedves Jelentkezők! A tanfolyamból kizárható továbbá: Kedves Jelentkezők! Ezúton szeretnénk tájékoztatást nyújtani hamarosan induló webes alapú továbbképzésünkről, a zökkenőmentes indulás és használat érdekében. - Az előadások időtartama 90 perc, a terem

Részletesebben

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Fontos Amennyiben egy eszköz interneten keresztüli elérését lehetővé teszi, az illetéktelen hozzáférés megakadályozása érdekében: előtte az alapértelmezett

Részletesebben

Belépve a www.biztositasonline24.hu weboldalra Ön elfogadja az alábbi feltételeket akkor is, ha nem regisztrált felhasználója az oldalnak:

Belépve a www.biztositasonline24.hu weboldalra Ön elfogadja az alábbi feltételeket akkor is, ha nem regisztrált felhasználója az oldalnak: ADATVÉDELEM Felhasználói feltételek Belépve a www.biztositasonline24.hu weboldalra Ön elfogadja az alábbi feltételeket akkor is, ha nem regisztrált felhasználója az oldalnak: tilos a biztositasonline24.hu

Részletesebben

INFORMATIKA Felvételi teszt 1.

INFORMATIKA Felvételi teszt 1. INFORMATIKA Felvételi teszt 1. 1) Mi a szoftver? a) Szoftvernek nevezzük a számítógépet és minden kézzel megfogható tartozékát. b) Szoftvernek nevezzük a számítógépre írt programokat és az ezekhez mellékelt

Részletesebben

Internet bank felhasználói leírás v1.1

Internet bank felhasználói leírás v1.1 Internet bank felhasználói leírás v1.1 Miután az Internet Bank használatára leadta igénylését, 5 munkanapon belül E- mailben megkapja a Csoport, illetve a Felhasználó nevét, SMS-ben pedig az első belépéshez

Részletesebben

Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek

Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek 1 Általános Szerződési és Felhasználási Feltételek Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni web áruházunknak, figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeinket

Részletesebben

Elektronikus napló használati útmutatója diákoknak

Elektronikus napló használati útmutatója diákoknak Elektronikus napló használati útmutatója diákoknak 1. A weboldal megnyitása Miután megnyitottad a böngészőben vagy a honlapunkon a MaYoR napló programot, a weblap megnyitásakor, a használt böngészőtől

Részletesebben

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Hikvision IP kamera Gyorsindítási útmutató 3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Megjegyzés: A kezelő tudomásul veszi, hogy a kamera internetes vezérlése hálózati biztonsági kockázatokkal

Részletesebben

A K&H e-bank és mobilbank még egyszerűbb kezeléséhez összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, kérjük olvassa át a válaszokat.

A K&H e-bank és mobilbank még egyszerűbb kezeléséhez összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, kérjük olvassa át a válaszokat. K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu Kedves Ügyfelünk! A K&H e-bank és mobilbank még egyszerűbb kezeléséhez

Részletesebben

5/2010. sz. Gazdasági Főigazgatói utasítás az Informatikai Igazgatóság által működtetett levelezőlistákról

5/2010. sz. Gazdasági Főigazgatói utasítás az Informatikai Igazgatóság által működtetett levelezőlistákról 5/2010. sz. Gazdasági Főigazgatói utasítás az által működtetett levelezőlistákról 1. oldal Telefon: +36 (72) 501-500 Fax: +36 (72) 501-506 1. Dokumentum adatlap Azonosítás Dokumentum címe Állomány neve

Részletesebben

1000 felhasználó 15 országban

1000 felhasználó 15 országban Scolvo Control Scolvo termékeinkkel olyan mobil megoldásokat biztosítsunk ügyfeleink számára, melyek komoly értéket képviselnek a vállalati belső és külső folyamatok támogatásában, és hozzájárulnak a hatékonyabb

Részletesebben

HP Color LaserJet CM3530 MFP sorozat Gyors referencia útmutató. Művelet: Másolás. Digitális küldés. Fax. Feladatok tárolása

HP Color LaserJet CM3530 MFP sorozat Gyors referencia útmutató. Művelet: Másolás. Digitális küldés. Fax. Feladatok tárolása HP Color LaserJet CM3530 MFP sorozat Gyors referencia útmutató Művelet: Másolás Digitális küldés Fax Feladatok tárolása www..com/support/cljcm3530mfp www..com/go/usemymfp Gyors referencia összefoglaló

Részletesebben