CRM. Solcz Tamás CID Cég - Info K5

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "CRM. Solcz Tamás CID Cég - Info K5"

Átírás

1 CRM Solcz Tamás CID Cég - Info K5

2 Alapfogalmak a CRM- ben

3 Alapfogalmak a CRM- ben Az ügyfélkapcsolat- kezelés (CRM) egy cég partnerei felé irányuló folyamatainak leírására vonatkozik. A CRM célja, hogy ezeket a folyamatokat támogassa és a jelenlegi és a potenciális ügyfelekkel kapcsolatos információkat tároljon. A CRM folyamatok közé tartozik minden olyan folyamat, ami köthető az ügyfelekkel való együrműködéshez, a meglévő ügyfelek kiszolgálásához vagy potenciális ügyfelek megkereséséhez.

4 Alapfogalmak a CRM- ben A CRM fogalma manapság legtöbbször a folyamatokat támogató szo5verekhez kötődik. (pl.: SAP, Microso5 CRM, MiniCRM, SugarCRM, stb.) A CRM támogatja a értékesítési, és call- center területeket is. Elterjedésük a nagyvállalatoknál kezdődör, de a technológia fejlődése és a szo5verek nagy számából adódó árcsökkenés miar, ma már a közép, sőt a kisvállalatok számára is elérhetőek. Természetesen ez csak egy nagyon szűk metszete a CRM üzley folyamatainak, azonban a fenyek talán a legfontosabbak.

5 Alapfogalmak a CRM- ben Fogyasztói (CRM): A B2C kommunikáció olyan formája, amelyhez általában nem használnak klasszikus médiumokat (pl.: televíziót, rádiót, mozit, sajtóterméket, óriásplakátot), hanem elsősorban BTL kommunikációs csatornákat vesznek igénybe a kommunikáció során. Nagyon fontos, hogy a CRM nem csak az új ügyfelek megszerzését célozza meg! A CRM alapvetése: Kisebb költséget jelent a meglévő ügyfelek megtartása, mint az elveszer ügyfél helyer új ügyfél toborzása. Ezért is fektet kiemelt hangsúlyt a CRM a meglévő ügyfelekkel való kapcsolarartásra.

6 Alapfogalmak a CRM- ben Kapcsolódó alapvető fontosságú fogalom még az adatbázis markeyng és a hűségprogram. Adatbázis Az adatbázis markeyng alapja a markeyng adatbázis! Fontos, hogy nem minden adatbázis markeyng adatbázis. Az adatbázis legfontosabb funkciója az információk összegyűjtése, rendszerezése a potenciális ügyfelekről, a vásárlási szokásokról és a fogyasztói trendekről. Az adatbázis markeyng egyre nagyobb jelentőségre ter szert az évek során a direkt markeyng eszközök fejlődésével párhuzamosan. A markeyng sikere a naprakész, pontos adatbázison múlik, amellyel elérhetők, megszólíthatók a potenciális fogyasztók

7 Alapfogalmak a CRM- ben Vásárlói hűség, hűségprogramok: Vásárlói hűség az a jelenség, amikor a fogyasztó a terméket vagy szolgáltatást ador kereskedelmi egységben vásárolja meg vagy veszi igénybe többszöri alkalommal. Ezek a fogyasztók nagyon fontos részét képezik a vállalatok célcsoportjának! Kisebb erőfeszítés szükséges egy vásárló megtartásához és újravásárlásra ösztönzéséhez, mint egy új vásárló megnyeréséhez à CRM alapja Jó eszköz lehet a vásárlói hűség kialakításához pl.: egy hűségprogram vagy hűség klub.

8 Alapfogalmak a CRM- ben A hűségprogram célja a vásárlók megtartása, hűségük elnyerése, hisz fontos a vásárlók moyválása és hűségük jutalmazása. A hűségprogramok elsősorban arra építenek, hogy az emberek szeretnek valahova tartozni és szeretnek kapni is: ennek keretében legtöbbször valamilyen vásárlási érték után adnak pontot, mely egy virtuális egyenlegen kerül feltüntetésre. Ezt a gyűjtör egyenleget felhasználhatják a valamilyen kedvezmény igénybevételére, stb.

9 Alapfogalmak a CRM- ben Hűségprogramok legelterjedtebb fajtái: Pontgyűjtő akciók, Legjobb vásárló" programok, Klubprogramok, Hűségkártyák, Stb. Mit kaphatnak a tagok a részvételért? kedvezményes áron vásárolhatnak, ajándékokat nyerhetnek, igénybe vehetnek ingyenes, vagy kedvezményes szolgáltatásokat, személyre szabor ajánlatokat kaphatnak, stb. CID Cég- Info K5. Bázis Direkt Reklám K

10 CRM programok kialakítása

11 CRM programok kialakítása Mik a CRM/hűségprogramok funkciói, eszközei: Visszatérő vásárlók azonosítása, a vevő elégederségének biztosítása MarkeYng adatbázis kialakítása, meglévő adatbázis átalakítás markeyng adatbázissá A törzsvásárlókkal szelekav kommunikáció kialakítása A törzsvásárló megtartása és vásárlásra ösztönzése A klubtagság fogyasztásának mérése Gazdasági tervezhetőség A markeyng munka és markeyng költségek tervezhetősége és eredményességének mérése Piackutatás

12 CRM programok kialakítása Fontos, hogy először megfogalmazzuk a programunk alapvető feltételeit: 1. A klubtagság feltételeinek megfogalmazása: mindenki lehet tag vagy csak meghatározor személyek vehetnek részt, vagy meghívás alapján 2. Ösztönzési rendszer kialakítása: Nagyon fontos, hogy megfelelően ösztönözzük a tagokat. Ennek lehetőségei: Teljesítmény alapján történő ösztönzés Nyereményjátékkal történő ösztönzés Érzelmi kapcsolatra ható ösztönzés Vegyes ösztönzés Stb. 3. InterakUv kommunikáció, lehetőség szerint szelekuven 4. Vásárlói kiértékelése

13 CRM programok kialakítása Egy egyszerű példa egy CRM program tagjainak szelektálására: Törzs- vevők Visszatérő vevők Új ügyfél, esey vásárlók Leendő ügyfél (hideg ügyfél)

14 CRM programok kialakítása Mik a teendőink ezekkel a csoportokkal? Leendő vásárlók: próbáljunk meg impulzust adni Nekik, hogy felkeltsük érdeklődésüket, pl.: szórólap, DM kampány, reklám, stb. Új ügyfél, eseb vásárló: Érdeklődésüket már felkelterük, azonban ne hagyjuk magára őket, mert ir tudjuk poziav irányba befolyásolni az elégederségüket. Visszatérő vevők: Náluk a legfontosabb feladat a cég és a termék irány bizalom növelése. Törzsvevők: ir a legfontosabb feladat, hogy megtartsuk és megbecsüljük Őket. További lehetőség: A törzsvevők alapján érdemes a hideglistákat definiálni!

15 CRM programok adatbázis háyere

16 CRM programok adatbázis háyere Az adatbázis marketing legfontosabb funkciója az információ összegyűjtése, rendszerezése a potenciális ügyfelekről, a vásárlási szokásokról és a fogyasztói trendekről. Az adatbázis marketing kulcsfontosságú a marketing erőforrások hatékony elosztásához, valamint a legnagyobb vásárlási hajlandósággal bíró ügyfelek kiválasztásához. Milyen egy jó adatbázis? mentes a duplikációtól (minden csak egyszer szerepel), kizárólag akav ügyfeleket tartalmaz, teljes mértékben megfelel az adatvédelmi törvénynek és a reklámtörvénynek, pontos és naprakész, jól szűrhető, szegmentálható.

17 CRM programok adatbázis háyere Mi lehet az adatbázisunk forrása: számlák információkérő levelek, telefonok az ügyfelektől kereskedelmi partnerek információi saját munkatársak információi jelentések, piacelemzések vállalay rendezvények, kiállítások címjegyzékek, telefonkönyvek, cégjegyzékek címjegyzékeket, adatbázisokat árusító cégek adatai

18 CRM programok adatbázis háyere Egy CRM adatbázis felépítése: Alapadatok (kemény adatok)) Kapcsolat- történey adatok Külső forrásból beszerezhető minősítő adatok Minősítő adatok szegmentációhoz (lágy adatok) Cégadatok, kapcsolay személyek adatai, fogyasztók adatai Ajánlat történet, kommunikáció történet, vásárlás történet, promóció történet Céginformációk, Életmód adatbázis adatok, geodemográfiai adat Pszicho- grafikus Adatok (életmód, személyiség), vevő minősítés

19 CRM programok adatbázis háyere Egy működő példa egy mezőgazdasági cég CRM rendszeréből:

20 CRM- ben használható eszközök

21 CRM- ben használható eszközök A CRM eszköztára igen színes és az információtechnika gyors fejlődésének köszönhetően folyamatosan bővül. A már meglévő fogyasztókkal való kapcsolarartásra szolgálhat a céges és termék website, a nyomtator és elektronikus hírlevél, az ügyfél- adatbázisok, a fogyasztói klubtagság, a régi vásárlóknak szervezer hűségprogramok, pontgyűjtő akciók, promóciók, rendezvények. Lehetőségek a kommunikációra: Postai DM levél TelemarkeYng SMS/MMS marketing marketing Online kommunikáció

22 CRM- ben használható eszközök Postai DM levél előnyei: személyes, szelekaven küldhető, mérhető, több és mélyebb üzenet juratható el, mint más eszközökkel. Hátrányai: drága sokszor egyből a kukában landol a levél. Mire használható? Különleges akciókról tájékoztatás (pl.: Yves Rocher, levelezőlap) Tájékoztatás pontegyenlegről (Pl.: Tesco Clubcard) Kuponok eljutatása (Pl.: DM AcYve Beauty kuponok)

23 CRM- ben használható eszközök előnyei: Gyorsan, pontosan tudunk adatot nyerni, Személyes kommunikációra alkalmas, Nagy hatékonyság. Hátrányai: Más DM eszközökhöz képest drága, Az emberek nem szereyk, ha mobilon hívják őket. Használata a CRM- ben: Használható piackutatáshoz, Begyűjthetünk minősítő adatokat, Termék eladásra is használható, stb.

24 CRM- ben használható eszközök SMS/MMS előnyei: Bárhol és bármikor eléri a célcsoportot, Gyorsan tudja akyvizálni a fogyasztókat, Perszonalizálható. Hátrányai: Más eszközökhöz képest kevéssé mérhető, MMS esetében drága a szolgáltatás és, Nem biztos, hogy az ügyfél képes fogadni az üzenetet. Használata a CRM- ben: Nyílt hétvége vagy tesztvezetés hirdetése (pl.: Peugeot és Chevrolet) Születésnapi és névnapi üdvözletek küldése (pl.: Telenor) Hatása megkérdőjeleződik azonban, ha csak ezt a formát használjuk!

25 CRM- ben használható eszközök E- mail előnyei: Gyors és költséghatékony, Közvetlen visszajelzésre van lehetőség, Jól és szelektáltan mérhető, Cselekvésre ösztönöz. Hátrányai: Túl sokan használják, Kevéssé személyes, mint egy postai DM. Hol használható: Havi/heY/napi rendszerességű hírlevél, Különleges akciók, ajánlatok meghirdetése, Stb.

26 CRM- ben használható eszközök Online kommunikáció: Weboldal: Nagyon fontos kommunikációs eszköz a weboldal, mivel ir gyorsan és olcsón el tudjuk érni fogyasztókat. Véleményem szerint egy CRM/hűségprogram weboldal nélkül szinte elképzelhetetlen. Közösségi oldalak: A közösségi oldalak szerepe egyre jobban felértékelődik a CRM programokon belül is. Nagyon jó eszköz az online paleránk szélesítéséhez. Kereső Ezen eszköz segítségével a weboldalunk látogatorságát tudjuk növelni, illetve könnyebben megtalálhatóvá tehetjük azt. Banner hirdetések: A banner hirdetések segítségével szintén az ismertséget és a látogatorságot lehet növelni.

27 EseYanulmány

28 EseYanulmány Nemzetközi szállítmányozási cég B2B hűségprogram: A program célja: A programban a cég meglévő és leendő ügyfelei veherek részt. Elsődleges cél a minél több szállításra való ösztönzés volt. A program leírása: A program résztvevői minden szállítás után meghatározor értékű pontot kaptak, melyet ajándékokra váltharak be. A program végén a résztvevők közör kisorsolásra kerültek értékes nyeremények is. Kommunikációs eszközök: A program során online és offline eszközök is bevetésre kerültek: Weboldal Postai DM EDM

29 EseYanulmány Bevezető postai DM + EDM:

30 EseYanulmány Folyamatos kommunikáció (Web+EDM):

31 EseYanulmány Adatbázis felépítése:

32 EseYanulmány Eredmények: A meghívor ügyfelek 60 %- a játszor Átlagosan minden második résztvevő tudor nagyobb értékű ajándékot beváltani Összesen közel forintnak megfelelő pontot ajánlorak fel jótékony célra A meglévőhöz képest 15%- kal nőr az ügyfelek száma

33 EseYanulmány Alapítvány adománygyűjtő CRM: A program célja: Egy induló alapítvány támogatói körének felépítése és a támogatói adatbázis üzemeltetése adománygyűjtési szempontból. A program leírása: A program kezdetén egy példányos címzetlen kiküldéssel alapoztuk meg a leendő támogatói kört. Ezt követően negyedévente a támogatóknak és további leendő támogatóknak küldtünk DM- et. Ekkor már természetesen címzer postai küldeményeket küldtünk. Kommunikációs eszközök: A program során elsősorban offline eszközöket használtunk: Címzetlen DM Postai DM

34 EseYanulmány CímzeR és címzetlen postai DM

35 EseYanulmány CímzeR és címzetlen postai DM Új adományozók megszerzésének költsége Ft Új adományozók száma Új adományozók adománya Ft A toborzás vesztesége Ft Hogyan értékelhetjük ezt az eredményt? 1. Egyértelműen veszteséges a kampány, nem szabad megismételni és így tovább növelni a veszteséget 2. Nem szabad kishitűnek lenni, az adományozók növelése további adományokat jelent Ha a második verzió alapján gondolkodunk, akkor gondolkodunk beruházás szemléletűen. A beruházás ir az ügyfél vagyonba történik.

36 EseYanulmány A kampányban megszerzer vevők (adományozók) egy következő időszakban is vásárolnak/ adományoznak újabb toborzás nélkül is, minimális fenntartási költség meller A kampányban megszerzer vevők/adományozók száma természetes fogyást mutat a következő vásárlási/adományozási ciklusban A toborzor, de folyamatosan lemorzsolódó adományozóktól a további három évben a táblázat szeriny adomány folyt be A toborzás éve Első év Második év Harmadik év Halmozva Az adományozók megszerzésének és fenntartásának költsége Ft Ft Ft Ft Ft Adományozók száma Adományozók adománya Ft Ft Ft Ft Ft A toborzás vesztesége/nyeresége Ft Ft Ft Ft Ft

37 EseYanulmány Eredmények: A kezdey veszteségek után éves szinten nyereséget termel a rendszer. Az adományokból származó bevételek növelhetők az 1%- os bevételekkel, melyre nem tér ki az előbbi táblázat. Természetesen a kampányok során szükséges a hideg listával történő kiegészítés az törzsadományozók fogyása miar. Ebben az évben az alapítvány törzsadományozóval rendelkezik, ebből és a hideg listákból kampányonként 6-10 millió Ft bevétele van.

38 EseYanulmány Mezőgazdasági cég CRM: A program célja: A program a vállalat meglévő ügyfeleivel történő kommunikációt és az új ügyfelek megszerzését szolgálja. A program leírása: A program keretében a résztvevők havi/kéthavi rendszerességgel kapnak tájékoztató anyagot a meglévő és új termékekről. Az új ügyfelek megszerzése elsősorban konferenciákon, előadásokon és internetes regisztráción keresztül történik Kommunikációs eszközök: A program során online és offline eszközök is bevetésre kerültek: Weboldal Postai DM

39 EseYanulmány Rendszeres postai DM: CID Cég- Info K5. Bázis Direkt Reklám K

40 EseYanulmány Weboldal: CID Cég- Info K5. Bázis Direkt Reklám K

41 EseYanulmány CRM szojver:

42 EseYanulmány Eredmények: A kezdethez viszonyítva 254%- kal növekeder az ügyfelek száma Az ügyfelek 73 %- a akav ügyfél A cég árbevétele az elmúl 5 évben 23%- kal növekeder

43 Köszönöm figyelmüket! Solcz Tamás CID Cég- Info K5 Telefon: E- mail:

Debreceni Egyetem Informatika Kar AZ E-MAIL MARKETING

Debreceni Egyetem Informatika Kar AZ E-MAIL MARKETING Debreceni Egyetem Informatika Kar AZ E-MAIL MARKETING Témavezető: Dr. Erdey László Egyetemi docens Készítette: Bauch Réka Gazdaságinformatika Debrecen 2009 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés...4

Részletesebben

Direkt marketing eszköztár a turizmusban. E-tanulmány

Direkt marketing eszköztár a turizmusban. E-tanulmány Direkt marketing eszköztár a turizmusban E-tanulmány Összeállította: Kontaktia Szolgáltató és Tanácsadó Kft. 2011. június 1/14 Kedves Olvasó! Ebben az évben minden bizonnyal új lendületet kap a turisztikai

Részletesebben

AZ ÉV HONLAPJA PÁLYÁZAT SZEREPE A HAZAI ONLINE MARKETING KULTÚRA FEJLŐDÉSÉBEN

AZ ÉV HONLAPJA PÁLYÁZAT SZEREPE A HAZAI ONLINE MARKETING KULTÚRA FEJLŐDÉSÉBEN BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Nappali Tagozat Nemzetközi marketing szakirány AZ ÉV HONLAPJA PÁLYÁZAT SZEREPE A HAZAI ONLINE MARKETING KULTÚRA

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT Woth Zsófia 2012

SZAKDOLGOZAT Woth Zsófia 2012 SZAKDOLGOZAT Woth Zsófia 2012 BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR MARKETING MESTER SZAK Levelező tagozat A KÖZÖSSÉGI VÁSÁRLÁS, MINT ÚJ ONLINE MARKETINGESZKÖZ A SZÁLLODAI ÉRTÉKESÍTÉSBEN

Részletesebben

Webáruházak és a marketing Az e-kereskedelem új trendjei. Milyen webáruházat építsünk 2014-ben? Webáruház-forgalomnövelés Facebookkal.

Webáruházak és a marketing Az e-kereskedelem új trendjei. Milyen webáruházat építsünk 2014-ben? Webáruház-forgalomnövelés Facebookkal. Webáruházak és a marketing Az e-kereskedelem új trendjei. Milyen webáruházat építsünk 2014-ben? Webáruház-forgalomnövelés Facebookkal. Hogyan építsünk, szegmentáljuk és növeljünk adatbázist? Miért szükséges

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT Köles Gergely 2010

SZAKDOLGOZAT Köles Gergely 2010 SZAKDOLGOZAT Köles Gergely 2010 BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Műszaki menedzser alapszak Online marketingkampány kisvállalati közegben Készítette:

Részletesebben

Amit a direktmarketing kampánytervezésről tudni kell

Amit a direktmarketing kampánytervezésről tudni kell Amit a direktmarketing kampánytervezésről tudni kell e-tanulmány Összeállította: Szeged, 2010. június 10. BEVEZETŐ Volt egyszer anno egy I. Szegedi Direktmarketing Szakmai Fórum, 2008 őszén. Ez a kis e-tanulmány

Részletesebben

A CÉLZOTT MARKETING SZAKÉRTOJE

A CÉLZOTT MARKETING SZAKÉRTOJE A CÉLZOTT MARKETING SZAKÉRTOJE Az M. C. Direct Kft. magyar tulajdonú, hatékony és széleskörű direkt marketing megoldásokat nyújtó szolgáltató. Célunk, hogy ügyfeleinknek teljes körű lehetőségeket nyújtsunk

Részletesebben

A direkt mail jellemzői

A direkt mail jellemzői A direkt mail jellemzői Dolgozatom témájául a direkt marketinget, azon belül a direkt mail ismertetését választottam. Azért döntöttem ennek az eszköznek a bemutatása mellett, mert az egyik legrégebben

Részletesebben

HATÉKONY VÁLLALATIRÁNYÍTÁS? CRM!

HATÉKONY VÁLLALATIRÁNYÍTÁS? CRM! HATÉKONY VÁLLALATIRÁNYÍTÁS? CRM! 2 BEVEZETŐ Van néhány dolog, amihez Magyarországon mindenki ért. Ilyen elsősorban a foci, aztán az autók. Vállalatvezetők körében ezekhez az utóbbi időben csatlakozni látszik

Részletesebben

A CRM hatalma avagy ügyfélkezelés a magyar általános vállalati gyakorlatban

A CRM hatalma avagy ügyfélkezelés a magyar általános vállalati gyakorlatban Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vezetéstudományi Intézet A CRM hatalma avagy ügyfélkezelés a magyar általános vállalati gyakorlatban PhD értekezés Mester Csaba Témavezető: Veresné Dr. Somosi Mariann

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK. Nappali tagozat. Marketingkommunikáció szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK. Nappali tagozat. Marketingkommunikáció szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Nappali tagozat Marketingkommunikáció szakirány A KVINT-R KFT. NYOMTATÓPIACI MARKETINGSTRATÉGIÁJÁNAK, - AKTIVITÁSÁNAK ELEMZÉSE,

Részletesebben

Mi a marketing és miért van rá szükségünk?

Mi a marketing és miért van rá szükségünk? Ebben a tanulmányban 100 olyan marketing eszköz ötletet adunk, amivel a céged bevételeit növelni tudod! Mielőtt belekezdünk, tisztázzunk néhány alap fogalmat marketinggel kapcsolatban! Mi a marketing és

Részletesebben

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA VERSENYTÁRSELEMZÉS ÉS HELYZETJELENTÉS AZ ONLINE MAGYAR BANKSZEKTORRÓL 2009. Konzulens: Dr.

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA VERSENYTÁRSELEMZÉS ÉS HELYZETJELENTÉS AZ ONLINE MAGYAR BANKSZEKTORRÓL 2009. Konzulens: Dr. MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA VERSENYTÁRSELEMZÉS ÉS HELYZETJELENTÉS AZ ONLINE MAGYAR BANKSZEKTORRÓL 2009 Konzulens: Dr. Kandikó József Főiskolai tanár Online marketing 2009 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...

Részletesebben

EVENTINFO.HU - DIREKT MARKETING AZ INTERNETEN -

EVENTINFO.HU - DIREKT MARKETING AZ INTERNETEN - Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI MARKETING ÉS TELJES KÖRŰ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS SZAK Nappali tagozat Szolgáltatás és non-profit szakirány EVENTINFO.HU - DIREKT MARKETING

Részletesebben

A reklámtevékenység fogyasztóvédelmi aspektusai

A reklámtevékenység fogyasztóvédelmi aspektusai A reklámtevékenység fogyasztóvédelmi aspektusai Információs anyag kis- és középvállalkozások számára A reklámtevékenység fogyasztóvédelmi aspektusai 1 A reklámtevékenység fogyasztóvédelmi aspektusai 1

Részletesebben

8. Promóció, reklám, kommunikáció

8. Promóció, reklám, kommunikáció 8. Promóció, reklám, kommunikáció Az intézkedés célja és indokoltsága: Egy tematikus út esetében a fejezet címében szereplő tevékenységek a Palóc Út üzenetének eljuttatása a célközönséghez a legfontosabb

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Bátyi Gábor

SZAKDOLGOZAT. Bátyi Gábor 1 SZAKDOLGOZAT Bátyi Gábor 2011 2 Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar Kereskedelem és marketing a Facebook-on Konzulens: Brávácz Ibolya Adjunktus

Részletesebben

VÁSÁRLÁST ÖSZTÖNZŐ KÁRTYÁK RENDSZERE MAGYARORSZÁGON

VÁSÁRLÁST ÖSZTÖNZŐ KÁRTYÁK RENDSZERE MAGYARORSZÁGON Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ Neumann János Informatikai Kar TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT VÁSÁRLÁST ÖSZTÖNZŐ KÁRTYÁK RENDSZERE MAGYARORSZÁGON Szerzők: Szente Gábor Műszaki informatikai mérnökasszisztens,

Részletesebben

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN. A linképítés jelentős szerepe

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN. A linképítés jelentős szerepe MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA LINKKAPCSOLATOK FONTOSSÁGA A KERESŐOPTIMALIZÁLÁSBAN A linképítés jelentős szerepe Konzulens: Damjanovich Nebojsa Vendégoktató Ujfalusi Anna Nappali tagozat Kereskedelem

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT DOMJÁN ZSÓFIA

SZAKDOLGOZAT DOMJÁN ZSÓFIA SZAKDOLGOZAT DOMJÁN ZSÓFIA 2010 BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK NAPPALI tagozat MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ szakirány A KÖZÖSSÉGI MÉDIA TÉRNYERÉSE AZ ONLINE MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓBAN

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar. Szakdolgozat. Baki Marianna. Pécs, 2009. november 15.

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar. Szakdolgozat. Baki Marianna. Pécs, 2009. november 15. Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Szakdolgozat Baki Marianna Pécs, 2009. november 15. Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Kereskedelem és marketing szak Direkt marketing a Foldex

Részletesebben

Szonda Ipsos: Online kutatások

Szonda Ipsos: Online kutatások Szonda Ipsos: Online kutatások 1 Anemzetközi tendenciáknak megfelelően az online kutatás Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségre tett szert az elmúlt években, amelyet jól jelez az online adatfelvételt

Részletesebben

Virtuális tér valóságos üzlet

Virtuális tér valóságos üzlet e(szes)-tanulmányok Virtuális tér valóságos üzlet 2005. Dr. Eszes István A tanulmány / esettanulmány csak oktatási célra használható! Másolása és kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. Virtuális tér valóságos

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bajner Mária. Marketing alkalmazása a távközlésben. A követelménymodul megnevezése: Távközlési üzemi tevékenység

MUNKAANYAG. Bajner Mária. Marketing alkalmazása a távközlésben. A követelménymodul megnevezése: Távközlési üzemi tevékenység Bajner Mária Marketing alkalmazása a távközlésben A követelménymodul megnevezése: Távközlési üzemi tevékenység A követelménymodul száma: 0910-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-016-15

Részletesebben

HAZAI SZÁLLÁSHELYEK ÜGYFÉLKEZELÉSE KUTATÁSI ELEMZÉS

HAZAI SZÁLLÁSHELYEK ÜGYFÉLKEZELÉSE KUTATÁSI ELEMZÉS HAZAI SZÁLLÁSHELYEK ÜGYFÉLKEZELÉSE KUTATÁSI ELEMZÉS 2011. június Minden jog fenntartva. A tanulmány eredményeinek és megállapításainak felhasználása csak a forrás pontos megjelölésével lehetséges. VEZETŐI

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDATOSSÁG VIZSGÁLATA A HAZAI KISVÁLLALKOZÁSOK KÖRÉBEN

KÖRNYEZETTUDATOSSÁG VIZSGÁLATA A HAZAI KISVÁLLALKOZÁSOK KÖRÉBEN BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK ALAP/LEVELEZŐ TAGOZAT MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ SZAKIRÁNY KÖRNYEZETTUDATOSSÁG VIZSGÁLATA A HAZAI KISVÁLLALKOZÁSOK KÖRÉBEN Készítette:

Részletesebben

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FELADATOK

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FELADATOK ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FELADATOK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET Néhány nagy ambícióval rendelkező fiatal saját vállalkozást tervez. A képzési idő alatt nagy szorgalommal, odafigyelve a napi feladatokra, igyekeztek

Részletesebben

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Marketingkommunikáció I.

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Marketingkommunikáció I. Gyakorlatorientált képzési programok kidolgozása a turisztikai desztináció menedzsment és a kapcsolódó ismeretanyagok oktatására TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment

Részletesebben

A kreatív és hatékony direkt marketing

A kreatív és hatékony direkt marketing Független szakmai konferencia DM à la carte A kreatív és hatékony direkt marketing 2006. december 5 6., Danubius Thermal & Conference Hotel Helia Workshop: 2006. december 7. Ügyféladatbázis és közösségépítés

Részletesebben