Pályázattal kapcsolatos információk

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pályázattal kapcsolatos információk"

Átírás

1 Pályázattal kapcsolatos információk Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott Hálózatban a családokért című TÁMOP / jelű, pályázatunk Alternatív nappali gyermekellátási szolgáltatások létrehozásának támogatása nevű pályázaton a Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány Kapocs a Gyermekekért Nonprofit Kft. Mosolygó Gyerekek Nonprofit Kft. konzorciumi hármas öt családi napközi létrehozására Ft támogatást nyert. A támogatói döntést 2013 február 25-i keltezéssel kaptuk meg. Indoklásként a következők szerepeltek: Kiemelkedően jól összeállított pályázat. Színvonalas szükségletfelmérés, jó szakmai program, jó üzleti terv. A költségvetés megfelelően részletezett, nincsenek túlzott költségek. Az indikátorok teljesek, reálisak, teljesíthetőek. A projekt az értéket a pénzért elv megvalósításának jó példája. 5 családi napközit valósít meg 35 férőhellyel a 3 napközire meghatározott maximum keretből. Hálózati működést terveznek, ami költséghatékony megvalósítást és magas színvonalú, egyeztetett szakmai működtetést eredményez mind az öt családi napközire vonatkozóan. Javaslom a pályázat támogatását. A létrehozandó napközik helyszínei: Manó Kuckó Családi Napközi Gyál. Liliom u. 50. Virágoskert Családi Napközi Szentendre, Kócsag u. 2. Csengettyű Családi Napközi Solymár, Kossuth u. 43 Tündérvirág2 Családi Napközi Budapest Tündérvirág u /73 Szederinda Családi Napközi Budakalász, Budai u. 4. További információk az előrehaladásról: link: Pályázat/előrehaladás napközik a pályázatban o Manó Kuckó Családi Napközi Akár csak otthon! Fekete Ágnes napközi vezető Gyál, Liliom u. 50 Mobil: https://www.facebook.com/manokuckocsana?ref=hl Napközinket szerető gondoskodás, elfogadás, családias, meghitt hangulat jellemzi. Egyszerre legfeljebb hét gyermeket látunk el, ami lehetővé teszi, hogy egyéni igényeiknek megfelelően foglalkozzunk velük, ez biztosítja optimális érzelmi, értelmi és fizikai fejlődésüket. Ezt támogatják játékos foglalkozásaink, a mondókázás, meseolvasás, zenélés, festés, gyurmázás. A közös, önfeledt játék során kiemelt figyelmet fordítunk az esetleges konfliktusok megoldására, az egymás mellett és egymással játszás szabályainak kialakítására. Mindezek mellett a legfontosabbnak és elsődlegesnek ebben az életkorban a szabad játékot tekintjük.

2 o Virágoskert Családi Napközi - Nincs rossz idő, csak rossz felszerelés Sergő Virág napközi vezető 2000 Szentendre, Kócsag utca 2. Mobil: Gondozási és nevelési tevékenységünk alapja a pozitív megnyilvánulások támogatása, megerősítése, elismerése. Szeretetteljes, biztonságot nyújtó, családias légkört igyekszünk megvalósítani, minden tevékenységünkben és minden programunkban ez az elsődleges. Figyelembe vesszük a gyermekek egyéni sajátosságait, igényeit és esetleges problémáit. (étel allergia, megkésett beszédfejlődés, stb) Fő tevékenységnek a játékot tekintjük, mindenféle fejlesztést a játékon keresztül valósítunk meg. Az egészséges életmódra nevelést nagyon fontos feladatunknak tekintjük. A mozgás is szerves része az egészséges nevelésnek- ebben a korban a gyermekeknek nagyon sok kötetlen formájú mozgásra van szükségük, mindezek motiválására játékok kezdeményezésével készülünk. o Tündérvirág 2 Családi Napközi Tündérvirág Családi Napközi 1037 Budapest, Tündérvirág u /73 Telefonszám: Míg Ő önfeledten játszik, ismerkedik az élővilággal, zöldséget ültet és virágot locsol, óvja és védi a természetet, hulladékból készít hasznos tárgyakat, pancsol, rajzol, fest és ragaszt, énekel, mondókázik, szaladgál addig Ön intézheti hivatalos ügyeit, megjavítathatja autóját, vagy újra munkába állhat. A lényeg az, hogy tudja: gyermeke nálunk boldog és teljes biztonságban van! Napirendünket is úgy alakítjuk ki, hogy a gyerekek mindig jól érezzék magukat, mindig legyen elegendő idő a tevékenységek teljes megvalósításához úgy, hogy a gyermekek önállóan is képesek legyeken azokat kivitelezni. Az évszaknak és az időjárásnak megfelelően célunk, hogy a babák minél több időt töltsenek a szabad levegőn, minél többet mozogjanak és a kint töltött idejüket játékkal, természeti környezetük felfedezésével és hasznos tevékenységgel töltsék. Sószoba, PEK torna, angol, német foglalkozások színesítik a kicsik életét.

3 https://www.facebook.com/tunderviragcsana?fref=ts o Csengettyű Családi Napközi Mintha a nagyinál lennék! Magony Éva napközi vezető Telefonszám: Cím: 2083 Solymár Kossuth utca 43. Nagyon szerettem, amikor a saját gyerekeim, unokáim még kicsik voltak és mesélhettem nekik, játszhattam velük. Szeretem nézni, ahogy az apróságok kinyílnak, fejlődnek és egyre ügyesebbé válnak. Boldogság, ha ebben a folyamatban én is rész vehetek és segíthetek nekik. Szeretek sütnifőzni, és látni, hogy szívesen és jó étvággyal fogyasztják el, amit készítettem. Fiatal koromban versenyszerűen tornáztam és segédedző voltam kisebbeknél. Így hozzáértéssel tudom segíteni a mozgáskészségük fejlődését. Az unokáimnál és az azóta rám bízott kicsiknél is fontos volt számomra, hogy mindig egyeztessek a szülőkkel a gyermeknevelési elveikről, gondozási szokásaikról. A családi napközik szellemisége testesíti meg számomra mindazt, ahova a saját gyermekeimet is örömmel járattam volna. A családi házhoz tartozó kert újonnan készült fa játékokkal házikó, csúszda, homokozó hívja játékra minden nap a gyerekeket. A kertben saját konyhakertet művelünk a gyerekekkel https://www.facebook.com/csengettyu.csana?fref=ts o Szederinda Aprók Háza ügyvezető: Vidák Valentina 2011 Budakalász Budai út. 4. Telefon: 06(30) Mobil:

4 Családi napközis csoportjaink azon szülők számára nyújt megoldást 1-6 éves korú gyermekek napközbeni ellátására, akik szeretnék kis csoportban, otthonos, kedélyes, családias, biztonságos légkörben, színvonalas környezetben és ellátással tudni gyermeküket életüknek legmeghatározóbb szakaszában. Türelem, elfogadás, alázat: e három fő erény, érték köré szervezzük az életünket, és az Apró csoportunk legapróbbjainak, harmónia és egész-ség megvalósulása mellett, ezen emberi értékek szerint teszi az összes munkatársunk a dolgát. A gyermekekkel szakmai gyakorlattal rendelkező, tapasztalt óvodapedagógusok és gondozónők foglalkoznak. Az apró csoport délelőtti programjának összeállításában fő szempont a muzsika, dalok megszerettetése, alap zenei nevelés, mûvészeti készségek kibontakoztatása vizuális nevelés, mozgásfejlesztés. A gyermekek étkeztetése helyben főzött, válogatott, piacon őstermelőtől vásárolt alapanyagból készült ételekkel valósul meg. Eszközeink, játékaink összeállításánál a természetesség, a kreativitás, a minőség a fő irányvonal. előrehaladás: szövege innen: az USZT táblával kezdődően linkelési lehetőség: további információ a pályázatról Pályázat/2.4.5pályáz atról általában Konzorciumi tagok Kapocs a Gyermekekért Nonprofit Kft. Takács Andrea ügyvezető Kapocs Családi Napközi Hálózat vezetője A Kapocs 2009-ben alakult, az első évben 2 családi napközit hozott létre. Mára családi napközi hálózata tíz helyszínen tizenhárom csoportot működtet. Tevékenységi körének szélesítése 2010-ben kezdődött, 2012-ben szervezte meg az első nyári napközis táborát (http://kapocs.eu/taborozas/csillaghegyi-napkozis-tabor) óta kerül megrendezésre pesti gyerekek körében igazi élményt jelentő és nagy népszerűségnek örvendő falusi tábor Tiszadorogmán (http://kapocs.eu/taborozas/falusi-tabor-a-tisza-tonal), ami az óriási sikerre való tekintettel 2014 óta családi táborként is megrendezésre kerül (http://kapocs.eu/taborozas/uj-falusi-csaladi-tabor-a-tisza-tonal). Mára csaknem 400

5 gyereket táboroztatott, igazi sikernek azt tekintik, hogy sokan visszajárnak, immáron kisebb testvéreikkel is. A Kapocs különös figyelmet fordít az iskolás gyerekek iskolaidőn túli foglalkoztatására, programjaikon rendszerint telt ház van A kreatív programok mellett foglalkozik a tanulással is: magántanulókkal foglalkozik családi napközi ellátás keretében, vállal korrepetálást, tantárgyi tehetséggondozást szaktanárok részvételével, középiskolai felvételire való felkészítést A Kapocs élen jár a cégeknek nyújtott szolgáltatások területén is: vállalja családi napok, gyereknapok megrendezését, iskolai szünetek idejére gyerekfelügyeletet biztosít, céges tábort szervez, igény esetén céges családi napközit hoz létre Családi napközik: linkelve Családi Napközijeink/konzorciumi tagok által működtetett napközik Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány A Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány több mint 20 éves eredményes múltra tekinthet vissza ben dr. Révész Piroska kezdeményezésére jött létere. Alapítója a Heim Pál Kórház és az Educom Nevelőszülő Közösség volt. Az alapítvány célja kezdettől fogva az volt, hogy elősegítse minél több gyermekek számára biztonságos, szeretetteljes és családias háttér, légkör biztosítását. Mit jelentett ez a gyakorlatban? Kerestük annak lehetőségét, hogy a szüleiket ideiglenesen nélkülözni kényszerülő gyerekek biztonságban, családias környezetben élhessenek az alatt az idő alatt is, ameddig szüleik nincsenek velük. Ennek érdekében aktívan részt vettük a szülőket helyettesítő ideiglenes, napközbeni, esetleg hosszabb ideig tartó ellátások megtervezésében, képzések kidolgozásában, megvalósításában. Ha csak egy rövid távolmaradási időre van szüksége a szülőnek? Számíthat a házi gyermekfelügyelők segítségére. Munkaköri feladatai ellátásához napközbeni gyermekellátást keres, vagy ő maga szeretne több gyermek ellátásával munkát vállalni, és saját családja közelében maradni? Családi napközikkel, képzések szervezésével, megvalósításával várjuk. Működtetünk családi napköziket (www.feherkereszt.hu) Hosszabb időre például váratlan betegség miatt el kell helyeznie a gyermekét? A helyettes szülői ellátást vállaló családoknál erre lehetőséget talál. Segítünk megtalálni azokat, akikre szüksége van. Saját gyermekei kiröppentek, és szeretne segíteni azoknak, akiknek helyettes szülő (nagyszülő) segítségére van szüksége? Képzést és elképzelései megvalósításához segítséget ajánlunk. További részletek képzésről: Aktuális képzések:

6 Családi napközik: linkelve Családi Napközijeink a konzorciumi tagok által működtetett napközik Szederinda Aprók Háza 2011 Budakalász Budai út. 4. Telefon: 06(30) ügyvezető: Vidák Valentina Mobil: Cégadatok: Mosolygó Gyerekek Nonprofit Kft. Adószám: Számlaszám: Cégjegyzéksz: Családi napközijeink a konzorciumi tagok által működtetett napközik Kapocs a Gyermekekért Nonprofit Kft Csengettyű Családi Napközi, Solymár link:pályázat/napközik a pályázatban/csengettyű Családi Napközi Tündérvirág, Tündérvirág2, Tündérvirág3 Családi Napközi, Budapest, III. kerület link: pályázat/napközik a pályázatban/tündérvirág Családi Napközi https://www.facebook.com/tunderviragcsana?fref=ts Tündérvirág 4 Családi Napközi https://www.facebook.com/pages/t%c3%bcnd%c3%a9rvir%c3%a1g-csal%c3%a1di- Napk%C3%B6zi-H%C3%A9v%C3%ADzi-%C3%BAt/ ?fref=ts Mesekert Családi Napközi, Karácsond https://www.facebook.com/pages/mesekert-csal%c3%a1di- Napk%C3%B6zi/ ?fref=ts Kockás Liliom Családi Napközi, Csákánydoroszló https://www.facebook.com/kockasliliom?fref=ts E-mese Családi Napközi, Piliscsaba https://www.facebook.com/emese.tancau.9?fref=ts családi napközi vezető: Tancau Emese, kisgyermekgondozó, 2 gyermekes édesanya Kobak Családi Napközi, Bp. III. ker. Kaszásdűlő

7 https://www.facebook.com/pages/kobak-csal%c3%a1di- Napk%C3%B6zi/ ?fref=ts családi napközi vezető: Erdeiné Csepregi Erzsébet, pedagógus, 2 gyermekes édesanya 30/ Petite Pomme Francia-Magyar Kétnyelvű Családi Napközi családi napközi vezető: Marques-Santos Anna kisgyermekgondozó https://www.facebook.com/pages/petite-pomme-francia-magyar- K%C3%A9ttannyelv%C5%B1-Csal%C3%A1di-Napk%C3%B6zi/ ?fref=ts szeptemberber nyíló napközink: XI kerület, Sasad, Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány Manó Kuckó Családi Napközi Akár csak otthon! Fekete Ágnes napközi vezető Gyál, Liliom u. 50 Mobil: link: pályázat/napközik a pályázatban/manó kuckó https://www.facebook.com/manokuckocsana?ref=hl Virágoskert Családi Napközi - Nincs rossz idő, csak rossz felszerelés Sergő Virág napközi vezető 2000 Szentendre, Kócsag utca 2. Mobil: link: pályázat/napközik a pályázatban/virágoskert Virágoskert 2 Családi Napközi engedélyezés alatt Mosolygó Gyermekek Nonprofit Kft Szederinda Aprók háza 2011 Budakalász Budai út. 4. ügyvezető: Vidák Valentina Telefon: 06(30) link: konzorciumi tagok/szederinda aprók háza Táborok, egyéb gyerekfelügyelet

8 falusi tábor Tiszadorogmán Kifejezetten városi, nagyvárosi környezetben élő gyerekeknek javasoljuk ezt a tábort, ahol saját élményű tapasztalatokat tudnak szerezni a falusi életről. A faluban a gyerekek kiscsoportban vesznek részt programokon (pl. állatok gondozása, kertészkedés, barkácsolás, traktorozás, tanya látogatás), ahol kipróbálhatják magukat a falusi tevékenységekben. A tiszadorogmai nagymamák és nagypapák kedvesek, vendégszeretőek. A Tisza-tó szolgáltatja a táborhoz a díszletet. A bicikli fontos kelléke a tábornak: ezzel közlekedünk a faluban és a távolabbi (pl. szomszéd falu, közeli tanya) helyszínekre. napközis táborok tavaszi, téli, őszi szünetben Nyári napközis táborunkat 2012 óta működtetjük a Csillaghegyi Közösségi Házban. Ez idő alatt közel 200 gyerek fordult meg nálunk, sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy sok a visszatérő illetve testvér gyerek. Igény esetén hasonló struktúrával más helyszínen is vállaljuk céges táborok megszervezését az őszi, tavaszi, téli szünetben is. Programjaink: A drámajáték, a népi kézműves tevékenységek, bábozás/bábkészítés mellett a képzőművészeti technikák, a néptánc, népi játék, történelmi játszóház, kreatív írás, társasjáték (angolul is), rubik kockázni tanulás, felelős állattartás bemutatók, kütyü szakkör (infokommunikáció okosan) szervezik a mindennapokat. Pénteken táborzáró családi játszóház. Kiegészítő foglalkozások: Kertészkedjünk gyerekekkel program. Szakértő segítséget nyújt ehhez:http://emberpalanta.hu/ Divattervező foglalkozások Schrődl Stefi egyetemi h. Hangszerbemutató és zeneterápia foglalkozás Bussy Gáborral: Felelős állattartás: Rex kutyaotthon önkéntes kiképzője: Spekker Ágota Rubik kockázás Teleki Olivér matematika szakos egyetemi hallgató Kütyü szakkör Lukács Gáborral: minden, ami kütyü avagy: szeddszét, rakdössze, mivanbenne, mitől működik?

9 Kapcsolat: Erdeiné Csepregi Erzsébet családi napok, gyereknapok szervezése Vállaljuk családi kézműves-, és játszóház, családi napok, gyermeknapok, őszi-, téli, tavaszi szüneti játszó napok teljes körű szervezését, kivitelezését. Referenciák: október MTVA Családi Nap június 4 hétvége, Gyerek Sziget: Magyar Turizmus Zrt standja: falusi játszóház jún-aug.: Kapocs táborok (napközis/ottalvós) Csillaghegyi Közösségi Ház állandó gyermekprogramok: Drámajáték, Játsszunk turistásat!, Mesterségünk címere 2012 június-aug. : Kapocs táborok (napközis/ottalvós) június: Gyerek Sziget, Óbudai Kulturális Központ standja jún-aug.: Kapocs táborok (napközis/ottalvós) május: Születés hete program a III. kerületi Védőnői Szolgálattal közös szervezésben szept.-okt.-nov. Három Királyfi Három Királylány Mozgalom. Családi Napok a Várban: gyermekprogramok 203.november: nőkongresszus: gyermekfelügyelet ősz- Óbudai Kulturális Központ, Civil Ház-III. kerületi Védőnői Szolgálat: Anyakommandó Zöld Program A világ népei számára tudatosítani kell, hogy a környezeti gondok megoldása és az újabbak megelőzése megfelelő tudást, felkészültséget, készségeket, hozzáállást, indítékokat és együttműködési szándékokat igényel, melyek biztosítása a környezeti nevelés feladata." (Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia, Belgrádi Charta, 1975) Ennek jegyében a napközijeinkben folyó ellátás, nevelés során kiemelt figyelmet szentelünk a fenntarthatóság, környezettudatosság játékos tevékenységeken keresztül történő megalapozásának. Minden napközinkben a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelően, közösen kialakított szakmai terv alapján, tevékenységeiben az egyes napközik lehetőségeihez, igényeihez alakítva valósítják meg a napközi vezetők a Zöld programot. Célunk Alakuljon ki a gyermekekben pozitív érzelmi viszony a természethez, az emberi alkotásokhoz, tanulja meg azok védelmét, az értékek megőrzését. Feladataink olyan szokások, viselkedési formák megalapozása, amelyek elősegítik a természetes és az ember által létrehozott környezettel, az ott lévő értékekkel való harmonikus kapcsolat, a környezeti problémák iránti érzékenység, a helyes értékrendszer, a természet-és környezettudatos életvitel kialakulását. gyermekek érdeklődésének felkeltése a környezetalakító, munka jellegű tevékenységek iránt, azok fontosságának hasznosságának átélésére, eredményeinek megbecsülésére való nevelés

10 a gyermek közvetlen környezetében lévő világ értékeinek megismertetése, megszerettetése; a természeti és társadalmi környezethez fűződő pozitív érzelmi viszony alakítása; törekvés a családdal való együttműködésére; arra, hogy a gyerekek,,neveljék" szüleiket, vigyék haza a csanában kialakított környezetbarát szokásokat. a környezeti nevelés megvalósítása olyan sokszínű tevékenység legyen, amely különös tekintettel van a mással nem helyettesíthető játékra. A mindennapi tevékenységek során figyelembe vesszük az életkori jellemzőket, hogy a kisgyermek tevékeny, aktív, nyitott, kreatív, és a körülötte lévő világot érzékszerveivel, tapasztalás útján ismeri meg. Ezért a gyerekek a csanákban kiskertet gondoznak, virágokat, zöldségeket nevelnek, használják a kerti szerszámokat, terméseket, bogarakat, leveleket, stb gyűjtenek. Megfigyelik az időjárás jelenségeit, változásait, a madarakat a természetben, télen etetik, nyáron itatják őket. Egyes napközikben a nevelő segítségével saját kisállatról gondoskodnak. A játék a kisgyermekkor legfontosabb és legfejlesztőbb tevékenysége, s így a kisgyerekek nevelésének leghatékonyabb eszköze, ezért ezeket a tevékenységeket játékosan teszik, ezekhez kapcsolódóan mesét hallgatnak, mondókáznak, énekelnek. A kézműves foglalkozások alkalmával felhasználják a gyűjtött terméseket, gyakran újrahasznosított anyagokkal tevékenykednek. Hiszünk abban, hogy a személyes példamutatás alapvető, hiszen a kisgyermek modellkövető, ezért a csana működésében is környezettudatos. Törekszünk a szülőkkel való szoros együttműködésre, rendszeresen szervezünk közös programokat a csanában (jácinthagyma hajtatás, kiszeégetés, veteményezés, kovászos uborka készítés, stb). A hagyományos ünnepeken kívül készülünk a zöld ünnepekre is, mint a Víz Világnapja, Föld Napja, Állatok Napja, stb Mindezen tevékenységeket nem véletlenszerűen, hanem tudatosan felépített éves terv alapján, a gyerekekhez alkalmazkodva rugalmasan teszik. Az egyes napközik éves programja elérhető a napközkben.

11 Szolgáltatásaink cégeknek Alapvető célunk: munkahely és a családi élet összeegyeztetése Miért? - mert ezáltal a gyermekeket nevelő szülők munkaerő-piaci részvétele (elsősorban a nők) növekedhet - az édesapák is részese kell, hogy legyenek a családi életnek. Jól megválasztott családi- és gyermekprogramokkal a munkatársak lojalitása, elégedettsége, motiváltsága növelhető. Mit tudunk biztosítani? Rugalmas gyermekellátást: akár a szülők lakhelyéhez, akár a céghez közel (családi napközi) a céggel együttműködve, - akár nyári időszakban (táborok), - akár iskola/óvoda nevelés nélküli munkanapjára szervezett gyermekfelügyelettel (kicsik)/játszóházzal, - akár céges családi nap, családi programok tervezésével, megszervezésével, lebonyolításával. - megbízható partnerként állunk rendelkezésére a családoknak az esti időszakban is (pl. színházba, céges partyra szeretnének elmenni, de a gyerekeket nincs kire hagyni) Együttműködési szerződés alapján kihelyezett gyermekfelügyelet: Szakképzett kisgyermekgondozó, óvónő, pedagógus munkatársaink segítségével megbízás alapján vállaljuk különböző korú gyermekek ellátását alkalomszerűen pl. nevelés nélküli munkanap)/rendszeresen a munkahelyen/dolgozó otthonában. A munkahelyen szaktanácsot adunk a gyermekek elhelyezésére kialakítandó helyiséggel kapcsolatban. Cégek számára tanácsadás: bölcsőde, játszószoba, játszócsoport, játszóház, baba barát iroda, családi napközi, óvoda kialakításával, kivitelezésével kapcsolatban. Teljes körű ügyintézés, engedélyeztetés, eszközbeszerzés. Céges családi-, és gyermek rendezvények szervezése, lebonyolítása: családi kézműves-, és játszóház, családi napok, gyermeknapok, őszi-, téli, tavaszi szüneti játszó napok.

12 Családi napközi Mi is az a családi napközi Magyarországon jelenleg több mint ezer családi napközi működik megközelítőleg hatezer férőhellyel, de az ellátott gyermekek száma ennél jóval magasabb. Bár egyidejűen legfeljebb 7 gyermek gondozható, gyakori, hogy a szülők nem minden nap igénylik az ellátást, így egy-egy napközibe akár gyermeket gondozására kötnek megállapodást figyelve arra, hogy a megengedhető létszámot ne lépjék túl. A családi körülményeket mintázó szolgáltatásban otthonra találnak a napközben elfoglalt szülők gyermekei. ezzel óriási segítséget kapnak a szülők, sokan enélkül a gyermeknevelés mellett munkát sem tudnának vállalni. A családi napközi működhet a napközi vezető saját otthonában, vagy más, e célra kialakított helyiségben. Az alacsony gyermekszám miatt kifejezetten alkalmas olyan gyermekek számára, akik nagyobb figyelmet igénylenek. A családi napköziben való ellátás lehetővé teszi, hogy a kicsikkel differenciáltan, saját igényeiknek megfelelően foglalkozzanak, több idő és figyelem jut rájuk egy-egy foglalkozás alkalmával vagy probléma esetén. Mivel kevesen vannak egy csoportban, nagyon hasonlít a családban való ellátáshoz, ugyanakkor kortárs közösséget is biztosít. A családi napköziben 20 hetestől 14 éves korig láthatnak el gyermekeket, de nagy korkülönbséget ritkán találni a gyermekek között, jellemzően egy-egy napköziben hasonló korú gyerekek gondozása folyik. A szülők leggyakrabban 1-5 éves gyermekek elhelyezését kérik, de léteznek iskolásokat ellátó és vannak sérült, vagy a valamilyen okból speciális ellátást igénylő kisgyermekeket fogadó családi napközik is. A családi napköziben a beszoktatás személyre szabott, igazodik a gyermek egyéni tempójához. Az ellátás során szoros kapcsolat alakul ki a nevelő és gyermekek között Az engedélyezésnek szigorú feltételei vannak. A családi napközi vezetőjének el kell végezni egy felkészítő tanfolyamot (akkor is, ha egyébként pl. pedagógus végzettsége is van); meg kell felelni az ÁNTSZ és egyéb hatóságok követelményeinek; felelősségbiztosítással kell rendelkezni; megfelelő szakmai program és dokumentáció alapján kell tervezni a gyermekellátást. A jogszabályoknak megfelelő működést rendszeresen ellenőrzi az illetékes szociális és gyámhatóság, higiénés és biztonságos körülményeket az ÁNTSZ, a szakmai és módszertani munkát pedig a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság módszertani csoportja a már meghatározott minőségbiztosítási elvek alapján. Az engedéllyel rendelkező családi napközik szerepelnek az Állami Foglalkoztatási Szolgálat szociális regiszterében - https://pubregiszter.nrszh.hu/engedelyesosszetettkereses.aspx -, egy országos adatbázisban, ami bárki számára hozzáférhető. Itt utána lehet nézni, hogy a kiválasztott családi napközi rendelkezik-e a szükséges engedéllyel. Amennyiben igen, úgy biztosak lehetünk benne, hogy gyermekünk gondozása és nevelése során betartják a szakmai szabályokat, meghallgatják és figyelembe veszik véleményünket. Tudnivalók a gyed extráról - OBA/TAB /GYED_EXTRA_KISOKOS.PDF Kérdéseikkel forduljanak. kihez? Férőhelyek biztosítása napközijeinkben Amennyiben egy cég ilyen módon támogatni szeretné dolgozóit, lehetőség van családi napközijeinkben férőhelyek lekötésére, a támogatott dolgozó számára történő megvásárlására. Ebben az esetben három oldalú szerződést kötünk a szülő a munkáltató illetve a fenntartó között, ami lehetővé teszi a támogató cég részére történő számla kiállsítását linkelve családi napközijeink Cafetéria ide kérek szépen segítséget, szakszerű információkat ki tud segíteni?

13 Céges családi napközi létrehozása, működtetése linkelve családi napközijeink A jellemzően nőket foglalkoztató cégek fejében sokszor megfordul a saját bölcsőde létrehozásának lehetősége. Mivel ezeket az intézményeket mind létrehozni, mind működtetni meglehetősen bonyolult, így jó szívvel javasoljuk családi napközik kialakítását. A jogszabály egy telephelyen három csoport működtetésére ad lehetőséget, ez maximálisan 24 férőhely létrehozását jelenti. Természetesen ezek kialakítása és működtetése is szakértelmet igényel, ami legtöbbször igen távol áll az adott cég profiljától. Ezekben az esetekben hozzáértő segítséget tudunk biztosítani, akár a létrehozás, engedélyeztetés területén, de akár szívesen működtetjük a cég területén, vagy hozzá közel eső helyen saját napközi hálózatunk tagjaként is az új csanát, ahova csak a céges kisgyerekek járnak. Ilyen jellegű szándék esetén kérjük hívja Takács Andreát ( ), aki készséggel áll rendelkezésükre, hogy egy személyes találkozón segítse a céget döntésében. linkelve családi napközijeink Táborok A 3-12 éves korú gyerekek szüleinek egyik legnagyobb problémája, hogy az óvodaiiskolai szünetekben, nevelés nélküli munkanapokon hogyan oldják meg gyermekük felügyeletét. Bármennyire is meglepő, ez éves szinten munkanapot jelent. Ennyi szabadsága apának és anyának együtt sincs, így gyakran még a nagyszülők segítsége mellett is különböző táborokba mennek a gyerekek. A nyári szünetben erre inkább nyílik lehetőség, ám az őszi, tavaszi, téli szünetben nem túl széles a kínálat. Szeretnénk a munkavállalók és ezáltal a munkáltatók helyzetét is megkönnyíteni akár már működő táboraink kapacitásának felajánlásával, akár a cég igényeinek megfelelő helyszínen és időpontban céges táborok megszervezésével. o tavaszi, nyári, őszi szünetben működő napközis táborainkról igény esetén folyamatos tájékoztatást nyújtunk kisgyermekes alkalmazottaiknak, gyesen lévőknek, együttműködve HR osztállyal. linkelve: táborok/napközis táborok o férőhelyek biztosítása táborainkban linkelve: táborok/napközis táborok céges táborok, gyermekfelügyelet szervezése szünetek idejére a cégnél dolgozók gyermekei számára linkelve: táborok/napközis táborok o falusi táborozás Tiszadorogmán linkelve: táborok/falusi tábor céges családi napok, gyereknapok szervezése, kivitelezése linkelve: táborok/családi napok konzultációs lehetőség gyerekellátással, annak igénybevételével kapcsolatban Szolgáltatásaink családi napköziknek

14 Kérje segítségünket a következőkben: Családi napközik engedélyeztetése Új családi napközik nyitásához szükséges adminisztráció koordinálása, szükséges papírok beszerzése. Kapcsolattartás szakhatóságokkal (kormányhivatal, antsz). Tanácsadás csana kialakításához. Segítségnyújtás helyszíni szemlékhez. Szakmai program megírása előzetes konzultációt követően. Általános tanácsadás Működéssel, működtetéssel kapcsolatos kérdések Jelentési kötelezettségek. Hatósági előírásoknak való megfelelés. Napi adminisztráció. Segítségadás módszertani kérdésekben. Hatósági ellenőrzéssel kapcsolatos kérdések Csanák könyvelésével kapcsolatos kérdések Marketing, kommunikáció Pályázatírás Nem megy a csanám - tanácsadás válságban levő, bezárás előtti napköziknek Jogszabályváltozások napi figyelése Csatlakozás a Zöld Programhoz

CSILLAGHEGYI CSALÁDI NAPKÖZI RÖVIDÍTETT SZAKMAI PROGRAM

CSILLAGHEGYI CSALÁDI NAPKÖZI RÖVIDÍTETT SZAKMAI PROGRAM CSILLAGHEGYI CSALÁDI NAPKÖZI RÖVIDÍTETT SZAKMAI PROGRAM 1 Név: Csillaghegyi Családi Napközi Cím: Budapest 1031. Ásó u. Tel.: +36-30-630-558 e-mail: hegyikati@kapocs.eu Családi napközi vezető: Hegyi Józsefné

Részletesebben

NAPRAFORGÓ HÁZ Ringató Családi Napközi

NAPRAFORGÓ HÁZ Ringató Családi Napközi NAPRAFORGÓ HÁZ Ringató Családi Napközi 2014. Szakmai Program Kovács Zsolt egyéni vállalkozó által, az 1997. évi XXXI. törvény és a 15/1998. (IV.30.) NM rendelet alapján létesített családi napközik működéséről.

Részletesebben

Napközbeni ellátás családi napközi

Napközbeni ellátás családi napközi 1/38 TÁMOP 5.4.1. Szociális és gyermekvédelmi szabályozó rendszer kidolgozása pillér Napközbeni ellátás családi napközi Készült a TÁMOP 5.4.1.-08/1-2009-0002 projekt azonosító számú A szociális szolgáltatások

Részletesebben

IRÁNYTŰ. Tájékoztató a III. kerületi óvodákról. 2013/2014-es nevelési év

IRÁNYTŰ. Tájékoztató a III. kerületi óvodákról. 2013/2014-es nevelési év IRÁNYTŰ Tájékoztató a III. kerületi óvodákról 2013/2014-es nevelési év Budapest, III. ker. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Oktatási Osztályának kiadványa Tartalomjegyzék Bevezető...

Részletesebben

kispesti hívogató tájékoztató a kerületi óvodákról Kiadja: Kispest Önkormányzata, 2014. www.kispest.hu

kispesti hívogató tájékoztató a kerületi óvodákról Kiadja: Kispest Önkormányzata, 2014. www.kispest.hu kispesti hívogató tájékoztató a kerületi óvodákról Kiadja: Kispest Önkormányzata, 2014. www.kispest.hu KISPESTI ÓVODAI TÁJÉKOZTATÓ 2014. ÖNKORMÁNYZATI FENNTARTÁSÚ ÓVODÁK Kispesti Arany Óvoda 4 Kispesti

Részletesebben

IRÁNYTŰ. Tájékoztató a III. kerületi óvodákról. 2014/2015-ös nevelési év

IRÁNYTŰ. Tájékoztató a III. kerületi óvodákról. 2014/2015-ös nevelési év IRÁNYTŰ Tájékoztató a III. kerületi óvodákról 2014/2015-ös nevelési év Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Oktatási Osztályának kiadványa Tartalomjegyzék

Részletesebben

ÓVODAHÍVOGATÓ 2012-2013. Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzatának tájékoztató kiadványa a városrész óvodáiról

ÓVODAHÍVOGATÓ 2012-2013. Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzatának tájékoztató kiadványa a városrész óvodáiról ÓVODAHÍVOGATÓ 2012-2013 Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzatának tájékoztató kiadványa a városrész óvodáiról ÓVODAHÍVOGATÓ 2012-2013 Kedves zuglói szülők! Gyermekük idén kilép az eddig megszokott,

Részletesebben

2013/2014. BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT ÁLTAL FENNTARTOTT BÖLCSŐDÉK, ÓVODÁK, MŰKÖDTETETT ÁLTALÁNOS ISKOLÁK, KÖZÉPISKOLÁK,

2013/2014. BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT ÁLTAL FENNTARTOTT BÖLCSŐDÉK, ÓVODÁK, MŰKÖDTETETT ÁLTALÁNOS ISKOLÁK, KÖZÉPISKOLÁK, I R Á N Y T Ű S Z Ü L Ő K N E K A Z I N T É ZM É N Y V Á L A S Z T Á S H O Z 2013/2014. BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT ÁLTAL FENNTARTOTT BÖLCSŐDÉK, ÓVODÁK, MŰKÖDTETETT ÁLTALÁNOS ISKOLÁK, KÖZÉPISKOLÁK,

Részletesebben

Óbudai Információs Füzetek. Szociális, gyermekjóléti és egészségügyi ellátások, szolgáltatások

Óbudai Információs Füzetek. Szociális, gyermekjóléti és egészségügyi ellátások, szolgáltatások Óbudai Információs Füzetek Szociális, gyermekjóléti és egészségügyi ellátások, szolgáltatások Óbudai Információs Füzetek Szociális, gyermekjóléti és egészségügyi ellátások, szolgáltatások Tisztelt Olvasó!

Részletesebben

A TISZAALPÁRI TÜNDÉRRÓZSA NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A TISZAALPÁRI TÜNDÉRRÓZSA NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A TISZAALPÁRI TÜNDÉRRÓZSA NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Ikt. Szám: OM azonosító: 027689 A TISZAALPÁRI TÜNDÉRRÓZSA NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Készítette: a Tündérrózsa Napközi

Részletesebben

Fenntartó: Budafok Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata 1221 Budapest, Városház tér 11.

Fenntartó: Budafok Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata 1221 Budapest, Városház tér 11. Budafok Tétény Budapest, XXII. ker. Önkormányzat Egyesített Bölcsőde SZAKMAI PROGRAM "Meggyőződésem, hogy a legjobb, amit másnak adhatok, ha lehetőséget biztosítok számára saját képességeinek fejlesztéséhez

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAM módosítás

SZAKMAI PROGRAM módosítás Hegyhát Integrált Szociális Intézmény Családi napközi Gyönk, Petőfi u. 353. SZAKMAI PROGRAM módosítás Készítette: Biró Kornélia Kelt: 2012-07-05. igazgató Jóváhagyta: Várkonyi Zoltán Kelt: 2012.07.18.

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Legitimációs eljárás - Az érvényességet igazoló aláírások: Egyetértését kinyilvánító:

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Legitimációs eljárás - Az érvényességet igazoló aláírások: Egyetértését kinyilvánító: PEDAGÓGIAI PROGRAM DOBOZI MESEKERT ÓVODA 5624 DOBOZ, DOBÓ U. 16. Intézmény OM - azonosítója: 028155 Készítette: Az intézmény nevelőtestülete Egyetértését kinyilvánító: Legitimációs eljárás - Az érvényességet

Részletesebben

GYÖNGYÖS VÁROS ÓVODÁI PEDAGÓGIAI PROGRAM

GYÖNGYÖS VÁROS ÓVODÁI PEDAGÓGIAI PROGRAM GYÖNGYÖS VÁROS ÓVODÁI PEDAGÓGIAI PROGRAM Gyöngyös, 2014 1 Minden gyermek egyedi, soha meg nem ismételhető csodája a teremtésnek, tiszteletreméltó egyéniség, hagyni kell szabadon kibontakozni, óvva, védve,

Részletesebben

Szociális és gyermekvédelmi szabályozók GYN. Készítették: Dr. Takács Bernadett Grosch Mária Sebestyén Bianka Vokony Éva

Szociális és gyermekvédelmi szabályozók GYN. Készítették: Dr. Takács Bernadett Grosch Mária Sebestyén Bianka Vokony Éva GYN GYERMEKEK NAPKÖZBENI ELLÁTÁSA STANDARDOK Készítették: Dr. Takács Bernadett Grosch Mária Sebestyén Bianka Vokony Éva GYN.doc Létrehozás dátuma: 2007.01.13. 55/1. oldal 1. Tartalomjegyzék 2. Bevezető...

Részletesebben

PÁLYÁZAT. A Szivárvány Óvoda Óvodavezető (magasabb vezető) beosztás ellátására

PÁLYÁZAT. A Szivárvány Óvoda Óvodavezető (magasabb vezető) beosztás ellátására PÁLYÁZAT A Szivárvány Óvoda Óvodavezető (magasabb vezető) beosztás ellátására Készítette: Pinczés Katalin Klára óvodavezető 4024.Debrecen, Iparkamara u.2. II./2. Tartalomjegyzék 1. SZAKMAI, PEDAGÓGIAI

Részletesebben

A BALATONSZEMESI NYITNIKÉK ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A BALATONSZEMESI NYITNIKÉK ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A BALATONSZEMESI NYITNIKÉK ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Mottónk: Nem kárhoztatnánk- e az olyan kertészt, ki egyaránt öntözne minden növényt, mellőzve sajátos természetüket? /Fáy András/ TARTALOMJEGYZÉK:

Részletesebben

ÓBUDAI INFORMÁCIÓS FÜZETEK IRÁNYTÛ TÁJÉKOZTATÓ A III. KERÜLETI ÓVODÁKRÓL 2015/2016-OS NEVELÉSI ÉV

ÓBUDAI INFORMÁCIÓS FÜZETEK IRÁNYTÛ TÁJÉKOZTATÓ A III. KERÜLETI ÓVODÁKRÓL 2015/2016-OS NEVELÉSI ÉV ÓBUDAI INFORMÁCIÓS FÜZETEK IRÁNYTÛ TÁJÉKOZTATÓ A III. KERÜLETI ÓVODÁKRÓL 2015/2016-OS NEVELÉSI ÉV BUDAPEST FÔVÁROS III. KERÜLET ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL OKTATÁSI OSZTÁLYÁNAK

Részletesebben

Óbudai Információs Füzetek

Óbudai Információs Füzetek Óbudai Információs Füzetek IRÁNYTû Tájékoztató a III. kerületi óvodákról 2015/2016-os nevelési év Budapest Fôváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Oktatási Osztályának

Részletesebben

PÁLYÁZAT AZ ALBERTFALVAI ÓVODA BUDAPEST XI. KERÜLET EZÜSTFENYŐ TÉR 1. ÓVODAVEZETŐI ÁLLÁSÁRA

PÁLYÁZAT AZ ALBERTFALVAI ÓVODA BUDAPEST XI. KERÜLET EZÜSTFENYŐ TÉR 1. ÓVODAVEZETŐI ÁLLÁSÁRA PÁLYÁZAT AZ ALBERTFALVAI ÓVODA BUDAPEST XI. KERÜLET EZÜSTFENYŐ TÉR 1. ÓVODAVEZETŐI ÁLLÁSÁRA ALBERTFALVAI ÓVODA Készítette: Khoórné Rápolthy Beáta Budapest, 2015.05.26. 1 Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda

Részletesebben

CAROLINA ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE

CAROLINA ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE CAROLINA ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE 3950 Sárospatak, Zrínyi u. 40. Tel.: 06-47/311-719; T/F: 06-47/311-856 e-mail: carolinaovodasp@pr.hu CAROLINA ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE SZEMÉLYISÉGKÖZPONTÚ ÓVODAI PEDAGÓGIAI PROGRAM

Részletesebben

Vadvirág Körzeti Óvoda Pedagógiai Programja

Vadvirág Körzeti Óvoda Pedagógiai Programja Vadvirág Körzeti Óvoda Pedagógiai Programja Jóváhagyta: Barcza Béláné óvodavezető 1 Tartalom Bevezetés... 4 Törvényi háttér... 5 Az intézmény jellemző adatai... 5 Helyzetelemzés: Óvodánk sajátos arculata...

Részletesebben

AZ ALSÓJÓZSAI KEREKERDŐ ÓVODA

AZ ALSÓJÓZSAI KEREKERDŐ ÓVODA AZ ALSÓJÓZSAI KEREKERDŐ ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. AZ INTÉZMÉNY JELLEMZŐ ADATAI Hivatalos elnevezése: Alsójózsai Kerekerdő Óvoda Címe: 4225 Debrecen, Alsójózsai u. 13. Telefonszáma: (52) 386-129

Részletesebben

Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény 6775 Kiszombor Szegedi u. 2. Tel: 62/297-074 e-mail: EESZI.KISZOMBOR@gmail.com.

Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény 6775 Kiszombor Szegedi u. 2. Tel: 62/297-074 e-mail: EESZI.KISZOMBOR@gmail.com. Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény 6775 Kiszombor Szegedi u. 2. Tel: 62/297-074 e-mail: EESZI.KISZOMBOR@gmail.com. Ikt. szám: 92/2011. Tárgy: 2010. évi beszámoló Kiszombor Község Önkormányzat

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kisgyermek Szociális Intézmények SZAKMAI PROGRAM

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kisgyermek Szociális Intézmények SZAKMAI PROGRAM Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kisgyermek Szociális Intézmények SZAKMAI PROGRAM A BÖLCSŐDE ADATAI Az intézmény neve: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kisgyermek Szociális Intézmények Igazgatósága

Részletesebben

A DALOS OVI HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA

A DALOS OVI HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA A DALOS OVI HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA Képességek fejlesztése a Dalos Oviban Készítette: Süveges Anikó óvodavezető Budapest 2005. Átdolgozva:2011. 2 A 2011-ben átdolgozott programban részt vett: Arnhoffer

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Nyergesújfalu Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2010. augusztus 26-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS Nyergesújfalu Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2010. augusztus 26-i ülésére ELŐTERJESZTÉS Nyergesújfalu Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2010. augusztus 26-i ülésére Tárgy: A Bóbita Óvoda és Bölcsőde működési dokumentumainak módosítása Tisztelt Képviselő-testület! Az

Részletesebben

GYÖNGYSZEM ÓVODA. Óvodavezetői pályázat. Gajdosné Szabó Anita. Az én ovim. Budapest, 2013. 03. 31.

GYÖNGYSZEM ÓVODA. Óvodavezetői pályázat. Gajdosné Szabó Anita. Az én ovim. Budapest, 2013. 03. 31. GYÖNGYSZEM ÓVODA Óvodavezetői pályázat Az én ovim Gajdosné Szabó Anita Budapest, 2013. 03. 31. Tartalomjegyzék 1. Szakmai Önéletrajz... 3 2. A pályázat törvényi háttere... 5 3. Vezetői hitvallásom... 6

Részletesebben

Napközbeni kisgyermekellátás. tájékoztató füzet 2013

Napközbeni kisgyermekellátás. tájékoztató füzet 2013 Napközbeni kisgyermekellátás tájékoztató füzet 2013 Kedves Olvasó! A gyermek fejlődéséhez oltalmazó, védő szeretetre, családra van szüksége, mely támogatást, mintát ad számára és segíti őt személyiségének

Részletesebben

Hívogató 2010/2011 TÁJÉKOZTATÓ ÚJBUDA ÓVODÁIRÓL

Hívogató 2010/2011 TÁJÉKOZTATÓ ÚJBUDA ÓVODÁIRÓL Hívogató 2010/2011 TÁJÉKOZTATÓ ÚJBUDA ÓVODÁIRÓL Hívogató 2010/2011 Tájékoztató a leendő óvodás gyermekek szülei számára Újbuda óvodáiról Az Újbudai Pedagógiai Intézet kiadványa Készült a Budapest Főváros

Részletesebben